Monthly Archives : May 2019

Η κυβέρνηση προχώρησε στην άσκηση των καθηκόντων και υποχρεώσεών της, όπως αυτά ορίζονται από το Σύνταγμα και το νόμο

Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για συναινετική λύση στον ορισμό ηγεσίας της Δικαιοσύνης επιβεβαιώνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση ουδόλως ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας και του Συντάγματος. 

Άλλωστε η διαδικασία προεπιλογής της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής είχε ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή και της ΝΔ ήδη από τα μέσα Μαΐου.

Η αμφισβήτηση της Νέας Δημοκρατίας δεν βρίσκει απολύτως καμία συνταγματική βάση, ενώ η άρνησή της θέτει οριστικά τέλος και στο δήθεν ηθικό επιχείρημα που προβάλλει, ενώ ταυτόχρονα μοιάζει να  υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες και αποτελεί ευθεία προσβολή στην ανεξαρτησία του θεσμού της Δικαιοσύνης. 

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση προχώρησε στην άσκηση των καθηκόντων και υποχρεώσεών της, όπως αυτά ορίζονται από το Σύνταγμα και τον νόμο.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό και κατά τη συνεδρίασή του αποφάσισε να οριστεί:

Πρόεδρος του Αρείου Πάγου η κα Ειρήνη Καλού,

Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου η κα Δήμητρα Κοκοτίνη 

και Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας η κα Ευαγγελία Νίκα, ο κ. Κωνσταντίνος  Κουσούλης και ο κ. Δημήτριος Μακρής.

Όλοι οι επιλεγέντες δικαστικοί λειτουργοί έτυχαν ευρύτατης αποδοχής κατά τη διαδικασία προεπιλογής στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και χαίρουν της εκτίμησης του δικαστικού και νομικού κόσμου της χώρας.

Εξάλλου και με δεδομένο ότι η Βουλή συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της μέχρι τη διάλυσή της, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατάθεση του νομοσχεδίου των ποινικών κωδίκων μέσα στις επόμενες ημέρες.

Συνέντευξη στο OPEN TV με τη δημοσιογράφο Έ. Στάη και τους κκ. Ν. Μπακογιάννη & Ν. Ανδρουλάκη

ΜΕΡΟΣ 1: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Το ζήτημα έχει 2 πτυχές, η μία είναι πολιτική και η άλλη νομική:

ΝΟΜΙΚΗ ΠΤΥΧΗ
Υπάρχει στο διαδίκτυο το άρθρο του κ. Π. Λαζαράτου, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου το οποίο απολύτως διευκρινίζει το ορθόν της διαδικασίας που έχει ακολουθηθεί αλλά και διευκρινίζει αμιγώς νομικά ότι αυτή η κυβέρνηση έχει το απόλυτο δικαίωμα να ασκήσει τις αρμοδιότητές της μέχρι τη λήξη της θητείας της. Το ζήτημα λοιπόν ως προς αυτήν την πτυχή είναι νομικά λυμένο.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΤΥΧΗ
Εμείς κάναμε μια πρόταση με δεδομένο ότι έχει προηγηθεί μια ολόκληρη διαδικασία προεπιλογής στη Ελληνικό Κοινοβούλιο κατά την οποία η ΝΔ ψήφισε συγκεκριμένα πρόσωπα δικαστών θεωρώντας αυτούς και αυτές άριστους και άριστες έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της επιλογής από το υπουργικό συμβούλιο όπως ακριβώς προβλέπεται.

Στη βάση αυτή αλλά και με δεδομένο ακριβώς το νέο πολιτικό τοπίο που έχει δημιουργηθεί, κάναμε ένα βήμα και καλέσαμε τη ΝΔ να συναινέσει στην από κοινού επιλογή των βέλτιστων προσώπων. Όμως η ΝΔ το αρνήθηκε. Διότι θέλει να ακυρώσει τη διαδικασία, να την επανεκκινήσει και ενδεχομένως στη συνέχεια να επιλέξει τα βέλτιστα κατά τη ΝΔ πρόσωπα.

Πέραν του ότι η ΝΔ προσβάλλει τα συγκεκριμένα πρόσωπα των δικαστών και συνολικά τη Δικαιοσύνη. Ο λαός μπορεί να συμπεράνει τι ακριβώς έχει στο μυαλό της για την επόμενη μέρα. Η ΝΔ θεωρεί ότι μπορεί να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη διότι υπάρχουν πάμπολλες ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις που αφορούν αυτήν και στελέχη της. Και εκτιμούμε ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν δέχεται την συναινετική πρόταση που καταθέσαμε.

Η κυβέρνηση της χώρας διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της.

 

ΜΕΡΟΣ 2: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

Εγώ είμαι ο πρώτος που θα αναγνωρίσω και λάθη και άστοχες οξύνσεις και πιθανώς στιγμές που δεν πήραμε τις απολύτως ορθές αποφάσεις. Όμως στη μεγάλη εικόνα, εκτιμώ ότι ένας από τους κύριους πολιτικούς λόγους για τους οποίους οδηγηθήκαμε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι ο εξής: 

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε σε μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη έντονων δημοσιονομικών περιορισμών μια χώρα πλήρως κατεδαφισμένη, με άδεια ταμεία, με υψηλότατη ανεργία και σε οριακή δημοσιονομική κατάσταση. Και επιχείρησε να βάλει μια τάξη σε αυτό το απόλυτο χάος.

Επιχείρησε να διορθώσει τη δημοσιονομική κατάσταση και να μειώσει τα ποσοστά της ανεργίας. Και την ίδια στιγμή επιχείρησε να προστατεύσει ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που βρίσκονταν στη δίνη μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης επί μία 5ετία.

Έτσι λοιπόν, ακριβώς επειδή η προτεραιότητα δόθηκε στο να αποκτήσουν ακόμη και οι άνθρωποι που ήταν πλήρως αποκλεισμένοι ένα στοιχειωδώς αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, δεν καταφέραμε να βελτιώσουμε τη θέση της μεσαίας τάξης. Αν δείτε τα στοιχεία η θέση της μεσαίας τάξης σταθεροποιήθηκε. Ωστόσο αυτό που δεν καταφέραμε είναι να αρθούμε στο ύψος των προσδοκιών που ένα τμήμα της μεσαίας τάξης είχε από αυτήν την κυβέρνηση.

Από κει και πέρα, ήρθε αυτή η πολύ μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τη συνθήκη της μνημονιακής επιτροπείας. Να επιτύχει δηλαδή εκεί που όλοι οι υπόλοιποι απέτυχαν. Όμως εμείς έχουμε μια εντελώς διαφορετική ηθική και πολιτική στάση από τη ΝΔ.

Το 2009 η ΝΔ είχε παραδώσει τη χώρα με ένα έλλειμμα 13% -κι αυτό με την ευνοϊκή μέτρηση. Και κάποια στιγμή πρέπει να μας εξηγήσει για ποιο λόγο. Και ερωτώ. Η ΝΔ έκανε ποτέ αυτοκριτική για αυτή την κατάσταση που δημιούργησε στη χώρα; Έκανε ποτέ αυτοκριτική για το κατά πόσο κατάφερε να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο ή όχι; Έκανε ποτέ αυτοκριτική για το 28% στο οποίο εκτόξευσε την ανεργία;  Το ΠΑΣΟΚ έκανε ποτέ αυτοκριτική για το γεγονός ότι επέλεξε να παίξει τη τύχη της χώρας και αποφασίσε να φέρει το ΔΝΤ;

Εμείς αντιθέτως αναγνωρίζουμε απολύτως ότι από τον Αύγουστο και μετά, δηλαδή από όταν η χώρα κατάφερε επιτέλους να αφήσει πίσω της το μνημόνιο, δεν καταφέραμε να περάσουμε στην καθημερινότητα τα θετικά στοιχεία της οικονομίας τα οποία αναγνωρίζονται από όλους. Αναγνωρίζεται από όλους το γεγονός ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας έχουν επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά. Όμως δεν πέρασε στην κοινωνία και τη μεσαία τάξη αυτή η ελάφρυνση που θα πρέπει να νιώθει από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας καθώς και υψηλή φορολογία υπήρξε και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για συγκεκριμένα τμήματα της κοινωνίας.

Δεν μπορεί να συγκρίνετε το φορολογικό βάρος που σήκωσαν οι πολίτες επί δικής μας διακυβέρνησης με τα αίσχη των 30 δις μέτρα της περιόδου 2010-2014. Εμεις καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την κατρακύλα, καταφέραμε να τη σταματήσουμε. Δεν μπορέσαμε όμως να βελτιώσουμε τις συνθήκες της μεσαίας ταξης.

Επομένως αυτή τη στιγμή εμείς πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους όρους εκείνους έτσι ώστε όχι μόνο να προστατεύεται το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που ήταν απολύτως αποκλεισμένο με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την περίοδο 2010-2014. Αλλά την ίδια στιγμή η μεσαία τάξη να βιώσει στην καθημερινότητά της τα οφέλη από την έξοδο από το μνημόνιο. 

 

ΜΕΡΟΣ 3: ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Θα είναι 30 πάρα πολύ πυκνές μέρες έως τις εθνικές εκλογές. Νομίζω σε αυτή τη φάση θα πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον, να αντιπαραθέσουμε πολιτικά προγράμματα, να προσπαθήσουμε να ξεδιπλώσουμε τη δική μας πολιτική προοπτική. Από τη δική μας πλευρά, αυτό το οποίο εγκαινιάσαμε από τον Αύγουστο θέλουμε να αποτελεί και τον οδηγό για το πώς φανταζόμαστε την επόμενη 4ετία.

Το δίλημμα των εκλογών θα είναι ποιος θα κυβερνήσει και με τι πρόγραμμα. Χρειαζόμαστε περισσότερες δουλειές και με καλύτερους μισθούς. Την ίδια στιγμή, στοχευμένες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση των μεσαίων στρωμάτων και όχι οριζόντιες παρεμβάσεις στη φορολογία κατά τον τρόπο που κατανοεί η ΝΔ. Για παράδειγμα:

Η ΝΔ λέει ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί 30% οριζόντια δηλαδή την ίδια μείωση να έχουν οι πλούσιοι, την ίδια οι μεσαίοι, την ίδια οι φτωχοί. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνει μια ανακατανομή. Θεωρούμε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για τους πολύ πλούσιους, δηλαδή για εκείνους που διατηρούν περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ, άνω των 1.000.000 ευρώ και ότι θα πρέπει να γίνει μια εξαιρετικά γενναία μείωση για τα μεσαία και τα κατώτερα εισοδήματα.

Αυτό ας πούμε είναι ένα παράδειγμα της διαφορετικής φιλοσοφίας που διαπερνά το δικό μας πρόγραμμα. Από τον Αύγουστο του 2018 και έπειτα εγκαινιάσαμε αυτήν τη  νέα οικονομική πολιτική και έχουμε ήδη προχωρήσει σε σειρά από μέτρα και παρεμβάσεις και θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση.

Για παράδειγμα θέλουμε ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Δεν θέλουμε να βάλουμε τις συντάξεις στη διακινδύνευση του συστήματος που προτείνει η ΝΔ το οποίο στην πραγματικότητα αυτό το οποίο κάνει είναι να βάζει ένα μεγάλο ερωτηματικό για το πώς θα πληρωθούν οι  συντάξεις 2,5 εκατ. ανθρώπων που παίρνουν επικουρική σύνταξη.

Όταν εμείς μιλάμε για την κεντρική προγραμματική μας θέση και λέμε ότι θέλουμε την αύξηση των μισθών και παλεύουμε για αυτήν έχουμε και κάτι που στηρίζει την αξιοπιστία αυτού του πολιτικού στόχου: Το γεγονός ότι πριν από λίγους μήνες πράγματι αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό τη στιγμή που το 2011-2012  ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 27% και κατά 35% για τους νέους. Το γεγονός ότι έχουμε επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το γεγονός ότι σε αντίθεση με τη ΝΔ εμείς θέλουμε τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας. Διότι η ΝΔ θεωρεί ότι ο τρόπος για να προχωρήσει η χώρα σε ανάπτυξη είναι η πλήρης απορρύθμιση του εργασιακού τοπίου. Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με αυτούς τους όρους. Ή αν υπάρξει, τότε αυτή θα έχει κοντά πόδια και θα οδηγήσει στα ίδια λάθη, προβλήματα και καταστάσεις που οδηγηθήκαμε το 2009-2010 όταν και ξέσπασε η τεράστια κρίση στη χώρα.

Άρα λοιπόν εμείς θέλουμε μία ανάπτυξη που να είναι βιώσιμη και συμπεριληπτική δηλαδή να αφορά το σύνολο της κοινωνίας και όχι κάποιους λίγους. Αυτό το οποίο θέλουμε είναι να ανασυγκροτήσουμε παραγωγικά και οικονομικά την ελληνική κοινωνία. Και νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα τόσο να το κάνουμε όσο και να το εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό.

 

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ALPHA με τους δημοσιογράφους Δ. Βερύκιο & Σ. Λάμπρου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Για το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών
Ειλικρινά μου έκανε τρομερή εντύπωση το πώς η ανακοίνωση για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου μετατράπηκε σε μια υποτιθέμενη τεράστια ανατροπή της κατάστασης πραγμάτων. O Πρωθυπουργός μίλησε με τον υπουργό Παιδείας και συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε αναταραχή στην διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων και γι’ αυτό πρέπει οι εκλογές να γίνουν στις 7 Ιουλίου. Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα σενάρια αποτελούν απλώς και μόνο πολιτικό δηλητήριο.

Για τη φοβία και αγωνία της αντιπολίτευσης που σχετίζεται με μιαν ανάγκη να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη
Στη χώρα υπάρχει κυβέρνηση η οποία διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της. Επομένως τις αποφάσεις σχετικά με τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης θα τις πάρει το υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο υπάρχει νομίζω μία έντονη φοβία και αγωνία της αντιπολίτευσης που σχετίζεται νομίζω με μια ανάγκη να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη. Πολλές κυβερνήσεις άλλωστε του παλιού καθεστώτος στο παρελθόν επιχειρούσαν τη χειραγωγήση της Δικαιοσύνης. Εμείς δεν έχουμε καμία απολύτως τέτοια αγωνία. Εκείνοι θέλουν να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη για να αντιμετωπίσουν προβλήματα που σχετίζονται με την NOVARTIS, το ΚΕΛΠΝΟ και άλλες μεγάλες δικαστικές υποθέσεις. Στελέχη της ΝΔ ή του παλιού πολιτικού συστήματος βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες διαφθοράς. Η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψιν τις απόψεις της αντιπολίτευσης αρκεί αυτές να κινούνται στο πλαίσιο μιας πολιτικής συζήτησης και όχι στο γνωστό πλαίσιο του δηλητηρίου και των καταγγελιών που η Νέα Δημοκρατία ρίχνει στον δημόσιο διάλογο.

Για τη ΝΔ που υποκρίνεται ύστερα από τις ευρωεκλογές τη μετριοπαθή
Η ΝΔ προσπαθεί να δείξει ένα πρόσωπο μετριοπάθειας αλλά σε κάθε κρίσιμο πολιτικό γεγονός αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ που είδαμε τα τελευταία χρόνια, πρώτα με την ηγεσία Σαμαρά και στην συνέχεια με την ηγεσία Μητσοτάκη. Προσπαθεί να εμφανιστεί τώρα τη ΝΔ ως μια δήθεν σεμνή και ταπεινή δύναμη, όταν 3 χρόνια ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, οι υπουργοί του, τα στελέχη του και ο φιλικός του τύπος δηλητηρίαζαν τον δημόσιο διάλογο και την πολιτική ζωή.

Σε σχέση με το πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ
Είναι προφανές ότι υπάρχει μία προσπάθεια από την Κυριακή το βράδυ να βάλουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να συγκρουστούν μεταξύ τους. Εμείς έχουμε περάσει πολύ δύσκολα, δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής, είμαστε αριστεροί, έχουμε ένα διαφορετικό αξιακό πλαίσιο. Είμαστε από πολύ διαφορετική πάστα από ό,τι νομίζουν οι δημοσιογράφοι του κ. Μαρινάκη.

Για το νεοφιλελεύθερο και ταξικό πρόγραμμα της ΝΔ
Θα πάμε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου με μια προγραμματική και πολιτική αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης με τη ΝΔ γιατί πλέον αυτό το οποίο κρίνεται είναι το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και μάλιστα με ποιο πρόγραμμα. Η ΝΔ έχει ένα βαθιά νεοφιλελεύθερο, ταξικό και αντικοινωνικό πολιτικό πρόγραμμα και αυτή δεν είναι ηθική κατηγορία αλλά είναι κριτική που της ασκούμε εδώ και χρόνια. Αυτή η ταξική και νεοφιλελεύθερη πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η ΝΔ γίνεται ολοένα και πιο σκληρή και έφθασε επί ηγεσίας κο Μητσοτάκη να επιλέγει να επαναφέρει στη χώρα τις βασικές πολιτικές και οικονομικές ιδέες του ΔΝΤ.
Την θέση για τις 120 δόσεις που χθες εξέφρασε ο Γιάννης Βρούτσης την ακούγαμε επί μία τριετία από τους διαπραγματευτές του ΔΝΤ. Έρχεται τώρα ο κ. Βρούτσης να την επαναλάβει, ότι επιβαρύνει λέει την κουλτούρα πληρωμών και προσθέτει ότι είναι μέτρο αντιαναπτυξιακό. Αυτό δείχνει ότι η ΝΔ ψήφισε το μέτρο ωστόσο δεν το πίστευε παρά το ότι βοηθά τους ανθρώπους που έχουν σωρεύσει χρέη από την παρατεταμένη κρίση τα οποία φθάνουν στα 30 δισ ευρώ. Τα χρέη αυτά δεν σχετίζονται με την κουλτούρα των πληρωμών, αυτό θα ίσχυε αν είμαστε σε μία ομαλή περίοδο ανάπτυξης, αλλά με την πραγματική αδυναμία των ανθρώπων. Η κυβέρνηση με την ρύθμιση των 120 δόσεων υλοποίησε ένα πλειοψηφικό αίτημα μεταξύ των ελευθέρων επαγγελματιών και των πολιτών.
Θέσεις όπως αυτές της ΝΔ, προοιωνίζουν κακές ειδήσεις για το μέλλον, όπως και η θέση Στουρνάρα να περιοριστεί η πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, καθώς και να καταργηθεί η επικουρική ασφάλιση και να δοθεί στον ιδιωτικό τομέα, στον λεγόμενο τρίτο πυλώνα.

Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
Είναι φυσικό μία κυβέρνηση που εφαρμόζει πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που παίρνει μέτρα που προστέθηκαν σε μέτρα λιτότητας που προϋπήρχαν, να προκαλέσει την δυσαρέσκεια των πολιτών. Παραλάβαμε μία χώρα που το 30% βίωνε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Βάλαμε σαν προτεραιότητά μας να επαναφέρουμε αυτό το ποσοστό σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Δεν καταφέραμε να βοηθήσουμε τα μεσαία στρώματα όσο θα θέλαμε, αν και σταθεροποιήσαμε την οικονομική τους κατάσταση. Αυτό είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που καθόρισε την συμπεριφορά τους στην κάλπη. Τα θετικά της εξόδου από τα μνημόνια δεν πρόλαβαν να φανούν σημαντικά στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών γιατί δεν έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Φωτιές άναψες κύριε εκπρόσωπε, χθες το βράδυ, στον Αντώνη Σρόιτερ. Τι ήταν αυτά;

ΛΑΜΠΡΟΥ: Και με τα tweet που ανεβάσατε μετά. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι ακριβώς σας κάνει εντύπωση; 

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ό,τι κι αν έλεγες είδηση έβγαζες, ό,τι και να έλεγες φωτιές άναβες. 7 Ιουλίου εκλογές. Γιατί στις 7;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ειλικρινά, μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι μετατράπηκε αυτό σε μία υποτιθέμενη τεράστια ανατροπή της κατάστασης πραγμάτων. Ήμουν όσο πιο σαφής γινόταν. Ο πρωθυπουργός μίλησε με τον υπουργό Παιδείας και είπαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε αναταραχή για τις πανελλαδικές εξετάσεις και για αυτό τον λόγο πρέπει να προκηρυχθούν οι εκλογές για τις 7 Ιουλίου. Από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα σενάρια, που διάβασα και εγώ στα sites, νομίζω ότι αποτελούν απλώς και μόνο πολιτικό δηλητήριο.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Θα προχωρήσετε σε διορισμό της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες νομίζω επίσης ότι ήμουν καθαρός. Υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα, που διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της. Από εκεί και πέρα αυτές είναι αποφάσεις που θα πάρει το υπουργικό συμβούλιο όπως διατηρεί κάθε νομικό δικαίωμα. Ωστόσο τις πολιτικές αποφάσεις θα τις πάρει μετά από συνεδρίαση το ίδιο το υπουργικό συμβούλιο. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι ειλικρινά νομίζω ότι υπάρχει μία έντονη φοβία, μια έντονη αγωνία στη ΝΔ και νομίζω ότι αυτή η αγωνία σχετίζεται με μια ανάγκη να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Μα το ίδιο σας κατηγορούν και αυτοί. Λένε ότι εσείς πάτε να χειραγωγήσετε τη Δικαιοσύνη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς γιατί να χειραγωγήσουμε τη Δικαιοσύνη; Εμείς δεν έχουμε κάτι να φοβόμαστε. Εμείς δεν έχουμε καμία απολύτως αγωνία. Το αν χειραγωγείται η Δικαιοσύνη είναι διαφορετικό ερώτημα και διαφορετικό ερώτημα είναι αν κάποιοι προσπαθούν να τη χειραγωγήσουν.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Καταρχάς, υπάρχει χειραγώγηση της Δικαιοσύνης; Μπορεί μια πολιτική δύναμη,  από την εμπειρία που έχετε πλέον κύριε Τζανακόπουλε και στην κεντρική εξουσία, μπορεί να χειραγωγηθεί; Μπορεί ο πρωθυπουργός της χώρας ή ένας υπουργός να κάνει ό,τι θέλει έναν δικαστή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι θέλει δεν ξέρω αν μπορεί να το κάνει. Μπορεί όμως να επιχειρήσει να το κάνει, όπως το έκαναν πολλές κυβερνήσεις του παλιού καθεστώτος στο παρελθόν.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αυτοί γιατί κατηγορούν όμως εσάς ότι επιχειρείτε και εσείς να το κάνετε; Έχουν σημάδια; Έχουν στοιχεία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι μια υπερασπιστική γραμμή, η οποία επειδή όλα τα προβλήματα με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι όλα αυτά τα χρόνια, προβλήματα τα οποία σχετίζονται με το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τη Novartis, με άλλες μεγάλες δικαστικές υποθέσεις, και νομίζω ότι αυτή η γραμμή περί της δήθεν χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από τη σημερινή κυβέρνηση αποτελεί ένα αποτελεσματικό ή, εν πάση περιπτώσει, διευκολυντικό προπέτασμα καπνού. Ανά πάσα στιγμή, η Ν.Δ., στελέχη της ή στελέχη του παλιού πολιτικού συστήματος βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες διαφθοράς. Νομίζω ότι είναι πολύ σαφής ο λόγος για τον οποίο η ΝΔ επιλέγει τη συγκεκριμένη γραμμή.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μετά τον κουρνιαχτό που σήκωσε η χθεσινή τοποθέτησή σας, που επαναλαμβάνετε και σήμερα, σκέφτεται η κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην τοποθέτηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι αυτές είναι αποφάσεις τις οποίες θα πάρει το υπουργικό συμβούλιο εν ευθέτω χρόνω. 

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Τις λαμβάνετε υπόψη τις φωνές της αντιπολίτευσης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς λαμβάνουμε υπόψη μας τις απόψεις της αντιπολίτευσης αρκεί αυτές να κινούνται στο πλαίσιο μιας πολιτικής συζήτησης και όχι στο γνωστό πλαίσιο του δηλητηρίου και των καταγγελιών που κινείται η ΝΔ, η οποία μάλιστα προσπαθεί κιόλας τις τελευταίες δύο-τρεις ημέρες να δείξει ένα πρόσωπο μετριοπάθειας. Όμως οποτεδήποτε προκύπτει οποιοδήποτε πολιτικό γεγονός, βγαίνει μπροστά το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ. Αυτό το οποίο γνωρίσαμε, αυτό το οποίο είδαμε τέσσερα ολόκληρα χρόνια και ιδιαίτερα αυτό το οποίο είδαμε από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Σαμαράς και στη συνέχεια την ηγεσία της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: O κ. Μητσοτάκης όμως χθες πήρε το κεφάλι του στελέχους της ΝΔ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι γιατί σας ξαναλέω: Προσπαθεί να παρουσιάσει τώρα τη Ν.Δ. ως μια δήθεν σεμνή και ταπεινή δύναμη, τη στιγμή που επί τρία χρόνια ακούστηκαν απίστευτα πράγματα από χείλη στελεχών του κόμματός του, ακούστηκαν και από τον ίδιο, ακούστηκαν απίστευτα πράγματα από τα εκδοτικά επιτελεία και τους ιστότοπους και τις εφημερίδες που στηρίζουν τη Ν.Δ. και το δηλητήριο έκανε τη δουλειά του. Και τώρα, ξαφνικά, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εμφανιστεί ως ένας σεμνός, ψύχραιμος, χαμηλών τόνων πολιτικός ηγέτης, λες και η κάλπη της Κυριακής είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όλα όσα επέλεξε να κάνει η Ν.Δ. τρία χρόνια τώρα.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Πάντως, κύριε Τζανακόπουλε, κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μιλήσει για αλαζονεία μέσα στο δικό σας κόμμα και όχι τόσο για τη Ν.Δ. Ότι κάποια στελέχη ήταν αλαζόνες, δεν ήταν κοντά στο λαό και αυτό ο λαός το εξέλαβε διαφορετικά, όπως το εξέλαβε και το είδε στην κάλπη.Εσείς θεωρείτε ότι υπήρχαν αλαζονικά στοιχεία ή στοιχεία που πρέπει να αλλάξουν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχαν στοιχεία έντονης πολιτικής όξυνσης, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση έδειξε αλαζονεία και ότι αυτή η αλαζονεία θα μπορούσε να είναι και ένα από τα αίτια, αν θέλετε, της ήττας. Τώρα, αν υπήρξαν, κάποια στιγμή, μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια κάποιες μεμονωμένες συμπεριφορές, ενδεχομένως να υπήρξαν. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της κυβέρνησης ήταν η αλαζονεία της. Νομίζω ότι επιχειρήσαμε να αλλάξουμε το ύφος, αν θέλετε, της κυβερνητικής εξουσίας. Ενδεχομένως, κάποιες φορές, να μην τα καταφέραμε. Όμως, δεν νομίζω ότι αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό. Ίσως αυτό το οποίο εννοούν τα πολιτικά στελέχη που κάνουν αυτή τη κριτική, είναι ότι ενδεχομένως σε κάποιες φάσεις της πολιτικής σύγκρουσης να οξύναμε και εμείς τον λόγο μας λίγο περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε, με δεδομένη όμως –και αυτό κρατείστε το- μια σφοδρή επίθεση την οποία δεχόμασταν, μια σφοδρή πολεμική την οποία δεχόμασταν και η οποία δεν ήταν καινούρια. Είναι μια πολεμική την οποία δεχόμαστε από το 2012, ιδιαίτερα από τον Μάιο και μετά, όταν σημειώθηκε η πρώτη μεγάλη εκλογική ανατροπή της κατάστασης πραγμάτων, όπως αυτή διαμορφώθηκε από το 1981 μέχρι το 2012 στην Ελλάδα.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πόση αλήθεια μπορεί να έχει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», το σημερινό, ότι βρίσκεστε σε τροχιά αποδόμησης, βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, και «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», γιατί κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ευθύνες από Τσίπρα και το επιτελείο του;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Είναι προφανές ότι υπάρχει μια προσπάθεια από την Κυριακή το βράδυ, η οποία εντείνεται τις τελευταίες ημέρες, να βάλουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μαλώσουν μεταξύ τους. Ακούστε, εμείς έχουμε περάσει πολύ πιο δύσκολα και στην πολιτική μας ζωή, δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε πολιτικοί καριέρας. Είμαστε άνθρωποι που μεγαλώσαμε με την Αριστερά. Έχουμε ένα διαφορετικό ηθικό και αξιακό πλαίσιο εντός του οποίου λειτουργούμε. Και νομίζω, αν θέλετε, ότι αυτού του τύπου τα δημοσιεύματα δεν μπορούν να μας προξενήσουν κακό, ούτε κατ΄ελάχιστον. Είμαστε από πολύ διαφορετική πάστα από ό,τι νομίζουν οι δημοσιογράφοι του κ. Μαρινάκη.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μάλιστα. Είναι σαφές ότι θα πάμε στην 7η Ιουλίου με σκληρό ροκ. Γιατί, όμως, ρίχνετε λάδι στη φωτιά, όπως, για παράδειγμα, με τη δήλωση του κ. Βρούτση που είπε «περί τροχοπέδης για τις 120 δόσεις» και ότι «τέτοιου είδους ελαφρύνσεις, διευκολύνσεις, είναι σε βάρος των συνεπών πολιτών που πληρώνουν». 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, δεν…

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Η Ν.Δ. έχει ψηφίσει τις 120 δόσεις. Γιατί επανέρχεστε; Γιατί ρίχνετε λάδι στη φωτιά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, δεν ρίξαμε εμείς λάδι στη φωτιά. Θα σας πω το εξής: Θα πάμε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου με μια προγραμματική και πολιτική αντιπαράθεση εφ΄ όλης της ύλης με τη Ν.Δ.. Διότι, πλέον, αυτό το οποίο κρίνεται είναι το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και μάλιστα με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τη χώρα. Εμείς λέμε το εξής και το λέμε πάρα πολύ καθαρά: Η Ν.Δ. έχει ένα πολιτικό πρόγραμμα το οποίο είναι βαθιά νεοφιλελεύθερο, βαθιά ταξικό, βαθιά αντικοινωνικό και αυτό δεν αποτελεί ηθική κατηγορία. Αποτελεί πολιτική κριτική, την οποία κάνουμε στη Ν.Δ. και δεν την κάνουμε τώρα, την κάνουμε πάρα πολλά χρόνια. Και αυτή η ταξική νεοφιλελεύθερη πολιτική, την οποία θέλει να εφαρμόσει η Ν.Δ., γίνεται όλο και πιο σκληρή και, αν θέλετε, έφτασε στο απόλυτο όριό της υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη, καθώς στην πραγματικότητα το μόνο το οποίο κάνει είναι να επιλέγει να επαναφέρει στη χώρα τις βασικές πολιτικές και οικονομικές ιδέες του ΔΝΤ. Ο κ. Βρούτσης, αυτή την κατηγορία περί του ότι οι 120 δόσεις ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα ή να επηρεάσουν αρνητικά την κουλτούρα των πληρωμών στη χώρα, την ακούγαμε καθημερινά επί μια τριετία από τους διαπραγματευτές του ΔΝΤ. Και έρχεται σήμερα ο κ. Βρούτσης να την επαναλάβει. Την ίδια στιγμή, λέει ότι αποτελεί αντιαναπτυξιακό μέτρο. Για ποιο λόγο κάνει αυτή την επισήμανση αυτή τη στιγμή ο κ. Βρούτσης, ενώ η Ν.Δ. ψήφισε τις 120 δόσεις; Θα σας πω γιατί το κάνει. Από τη μια μεριά δεν το πίστευε αυτό το μέτρο. Από την άλλη, φυσικά θέλησε να το ψηφίσει γιατί ήξερε ότι αποτελεί λαϊκό αίτημα και κατά κύριο λόγο αίτημα των ανθρώπων της μεσαίας τάξης να υπάρξει μια ρύθμιση 120 δόσεων, διότι βρισκόμαστε σε μια συνθήκη που βγαίνουμε από μια 8ετή οικονομική κρίση. Έχουν συσσωρευτεί πράγματι βάρη στις πλάτες των πολιτών…

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Τριάντα δις είναι τα χρήματα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …βεβαίως, είναι πάρα πολλά τα χρήματα, τα οποία έχουν συσσωρευτεί. Έχουν συσσωρευτεί χρέη τα οποία δεν σχετίζονται με την κουλτούρα των πληρωμών. Με την κουλτούρα των πληρωμών θα σχετίζονταν αυτά τα χρέη αν ζούσαμε στο 2003, στο 2004 και στο 2005, όπου υπήρχε οικονομική ανάπτυξη, υπήρχαν αυξήσεις των εισοδημάτων, υπήρχε αύξηση του λιανικού εμπορίου, υπήρχε αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή. Δηλαδή, υπήρχε μία –αν θέλετε- ανάπτυξη πάρα πολύ δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Αλλά δεν μπορεί να μιλάει ο κ. Βρούτσης εν έτει 2019, μετά από μία οκταετή κρίση και μετά από τέτοια συσσώρευση βαρών στις πλάτες των πολιτών και ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, για επιρροή, για αρνητική επιρροή στην κουλτούρα πληρωμών, επειδή η κυβέρνηση υλοποίησε ένα αίτημα, το οποίο ήταν εξαιρετικά πλειοψηφικό, ας πούμε, μεταξύ των πολιτών και ιδιαίτερα των ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτά τα πράγματα προοιωνίζονται πολύ κακές ειδήσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αν και εφόσον η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Όπως προοιωνίζονται πάρα πολύ κακές ειδήσεις και οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Στουρνάρας, ότι πρέπει να καταργηθεί η καθολική πρόσβαση των πολιτών στη δημόσια υγεία. 

ΛΑΜΠΡΟΥ: Ζητά και μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών και σε συντάξεις και υγεία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Και ότι πλέον είναι πολύ στενά τα περιθώρια του προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση των συντάξεων. Άρα τι πρέπει να γίνει; Πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις, πρέπει να μην υπάρχει δημόσια επικουρική ασφάλιση και την επικουρική ασφάλιση να την αναλάβει ή να εμπλακεί στην επικουρική ασφάλιση ο τρίτος πυλώνας, δηλαδή ο ιδιωτικός τομέας. Αυτά τώρα είναι πράγματα τα οποία εμείς τα επισημαίνουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και ακριβώς σε αυτό το πεδίο νομίζω ότι πρέπει να γίνει η πολιτική συζήτηση ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου. 

ΛΑΜΠΡΟΥ: Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε τώρα την ιστορία που έχει ξεσηκωθεί, σχετικά με τον Αριστείδη Ανδρικόπουλο, τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, ότι βρισκόταν, λέει, στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι απλά να το πούμε πως ήταν ένας δικός σας άνθρωπος. Τι απαντάτε σε αυτούς; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Η ΕΛ.ΑΣ και το υπουργείο έχουν ήδη απαντήσει. Ο κ. Ανδρικόπουλος είναι ένας πολύ καλός αξιωματικός και, από εκεί και πέρα, η δική μας σχέση με τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης δεν έχει καμία σχέση με την σχέση την οποία εγκαθίδρυσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με στελέχη της δημόσιας διοίκησης, καθώς θεωρούσαν τη δημόσια διοίκηση τσιφλίκι τους. Εμείς έχουμε προσπαθήσει να λειτουργήσουμε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο και νομίζω ότι το έχουμε αποδείξει αυτό, όχι μόνο στις κρίσεις στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά στον τρόπο με τον οποίο έχουμε αντιμετωπίσει το σύνολο των διευθυντών και των γενικών διευθυντών της δημόσιας διοίκησης. 

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μια τέτοια συζήτηση…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαστε εμείς…

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: …αδικεί την ίδια την Αστυνομία. Χθες είχε τόσες επιτυχίες. Έπιασε τους δύο δραπέτες…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαστε, λοιπόν, εμείς αυτοί που απολύαμε δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους, ούτε είμαστε εμείς αυτοί που αλλάζαμε τους διευθυντές και τους τμηματάρχες και τους προϊσταμένους της δημόσιας διοίκησης με μία διάταξη νόμου μέσα σε μια νύχτα. 

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μάλιστα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως, ας μην μας κάνουν τέτοιου τύπου πολιτική κριτική. Ας κάνουμε πολιτική κριτική στο πραγματικό πεδίο που οφείλει να γίνει η αντιπαράθεση μέχρι τις 7 Ιουλίου. Και αυτό είναι το προγραμματικό πεδίο. Αυτό είναι το πεδίο των αντιπαρατιθέμενων πολιτικών σχεδίων για την κοινωνία. 

ΛΑΜΠΡΟΥ: Τελικά, σε όλο αυτό που λέμε τώρα, τι πήγε τόσο στραβά; Και αφού είναι τόσα τα άσχημα της ΝΔ, όπως μας είπατε τώρα, γιατί δεν πείσθηκαν οι πολίτες, όπως λέει ο κ. Νίκος Παππάς; Τι κάνατε τόσο λάθος και ήταν τέτοια διαφορά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Είναι πάρα πολύ φυσικό μια κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή -για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- ένα πρόγραμμα περιοριστικό δημοσιονομικό, που παίρνει μέτρα τα οποία έρχονται και προστίθενται σε μέτρα λιτότητας τα οποία ελήφθησαν την περίοδο 2010-2015, να προκαλεί φθορά, να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Θα επαναλάβω αυτό που είπα χθες: Εμείς το 2015 αναλάβαμε μια χώρα, τη διακυβέρνηση μιας χώρας, όπου το 25-30% των πολιτών βρισκόταν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και απόλυτου κοινωνικού αποκλεισμού. Μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές, λοιπόν, συνθήκες εμείς επιλέξαμε και βάλαμε ως πολιτική προτεραιότητα να στηρίξουμε ακριβώς αυτό το τμήμα του πληθυσμού, να το επαναφέρουμε σε μια σχετική κοινωνική και οικονομική κανονικότητα, να το επαναφέρουμε σε συνθήκες αξιοπρεπούς ζωής. Από εκεί και πέρα, η μεσαία τάξη, τα μεσοστρώματα, δεν καταφέραμε να βελτιώσουμε τη θέση των μεσοστρωμάτων όσο θα θέλαμε. Βεβαίως, σταθεροποιήθηκε η οικονομική τους κατάσταση, αν δείτε τα στοιχεία, αλλά παρόλα αυτά αυτή η οικονομική κατάσταση δεν ήταν μια καλή κατάσταση. Ήταν μία κατάσταση η οποία έφερε βάρη συσσωρευμένα πάρα πολλών ετών. Ε, νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα κύρια αίτια της δυσαρέσκειας, είναι ένα από τα κύρια αίτια –αν θέλετε- που καθόρισαν και τη στάση της κοινωνίας στην ευρωπαϊκή κάλπη την Κυριακή. Εξάλλου, η έξοδος από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, δεν έχει προλάβει να επηρεάσει καταλυτικά την καθημερινότητα των πολιτών.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μάλιστα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν θετικές προοπτικές. Ωστόσο, ακόμη είναι πάρα πολύ νωρίς. Νομίζω ότι αυτά είναι τα κύρια σημεία που εξηγούν την κατάσταση των πραγμάτων.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Να είστε καλά. Καλημέρα. Ευχαριστούμε.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Καλημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα. Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA TV με τον δημοσιογράφο Α. Σρόιτερ

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα νέο τοπίο, σε μια νέα πολιτική συνθήκη. Έχουμε μια νίκη της ΝΔ και μια ετυμηγορία του ελληνικού λαού την οποία λαμβάνουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψιν. Μελετούμε το αποτέλεσμα και προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε το μήνυμα που ο ελληνικός λαός μας έστειλε.
 
Διότι ο ελληνικός λαός έχει περάσει πάρα πολλά τα τελευταία 8 χρόνια. Είναι απολύτως εύλογο και φυσιολογικό μια κυβέρνηση που υλοποιεί πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής να υπόκειται σε φθορά και να προκαλεί και τη δυσαρέσκεια τμήματος των πολιτών. Νομίζω ότι ένας από τους κύριους λόγους που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα ήταν η μνημονιακή συνθήκη που αναγκαστήκαμε να διαχειριστούμε η οποία, επί της ουσίας, οδηγούσε και σε συγκεκριμένες επιλογές.
 
Όταν τον Ιανουάριο του 2015 αναλάβαμε, το 30% του ελληνικού λαού βρίσκονταν απολύτως αποκλεισμένο από την ασφάλιση, από την υγεία, από τη δυνατότητα να έχει έστω και το στοιχειώδες εισόδημα. Επιλέξαμε τότε ως κύρια προτεραιότητά μας να στηριξουμε ακριβώς αυτό το τμήμα του πληθυσμού ώστε να μπορέσουμε να το επαναφέρουμε σε μια βιoτική κατάσταση η οποία θα είναι στοιχειωδώς αξιοπρεπής.
 
Όμως δεν καταφέραμε ταυτόχρονα να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τη μεσαία τάξη. Με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που υπήρχαν από την Συμφωνία του Αυγούστου του 2015 καταφέραμε μονάχα να τις σταθεροποιήσουμε. Αυτό φαίνεται πως στοίχισε πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Και η στιγμή που αφήσαμε πίσω μας εκείνη την περίοδο, δηλαδή η στιγμή της εξόδου από τη μνημονιακή επιτροπεία, είναι πάρα πολύ κοντά. Μέσα σε αυτούς τους 6-8 μήνες που η ελληνική κυβέρνηση έχει εκκινήσει την προσπάθεια της δημοσιονομικής επέκτασης δεν είναι εφικτό οι ζωές των ανθρώπων να επηρεαστούν με καταλυτικό τρόπο. Ναι μεν οι δείκτες της οικονομίας πλέον δείχνουν την ανάκαμψή της όμως δεν έχει ακόμη προλάβει να παράξει τα θετικά της αποτελέσματα για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
 
Ωστόσο το κρίσιμο αυτή τη στιγμή είναι ότι ένα 24% των πολιτών θεώρησε ότι αξίζει να υποστηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμά του. Για τις πολιτικές επιλογές στήριξης του κοινωνικού κράτους και επαναρρύθμισης της αγοράς εργασίας. Αυτή είναι η βασική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή και ενωμένος κι αποφασισμένος να υπερασπιστεί ιδέες, προγράμματα, πεπραγμένα αλλά και στρατηγικό σχέδιο, θα δώσει τη μάχη των εθνικών εκλογών. Και νομίζω πως έχουμε τη δυνατότητα να επιτύχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και να καταφέρουμε να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά την ευρωκάλπη.
 
Στις 10 Ιουνίου λοιπόν ο ΠΘ θα επισκεφθεί τον ΠτΔ και θα του ζητήσει τη διάλυση της Βουλής έτσι ώστε η πορεία της οικονομίας να μην διαταραχθεί μέσα από μια μακρά εκλογική περίοδο. Η απόφαση του ΠΘ είναι οι εκλογές να γίνουν στις 7 Ιουλίου και αυτό γιατί δεν επιθυμούμε να διαταραχθεί κατά κανέναν τρόπο η διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων που τελειώνει στις 2 Ιουλίου. Η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις αρμοδιότητές της και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές συντεταγμένα.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΣΡΟΪΤΕΡ: Επιστρέφουμε στην πολιτική επικαιρότητα για να δούμε τώρα μια αποτίμηση του αποτελέσματος, αλλά και τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα. Μαζί μου, εδώ στο στούντιο, ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος. Καλησπέρα, κύριε υπουργέ. Θυμάμαι ότι ήμασταν Πέμπτη, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, εδώ μαζί. Τότε είχατε κάνει μια εκτίμηση που μιλούσαμε για το εκλογικό αποτέλεσμα. Μου είχατε πει, νίκη ή τουλάχιστον ντέρμπι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι εδώ έχουμε δύο ενδεχόμενα, τώρα να τα πούμε έξω από τα δόντια. Ή δεν λέγατε την αλήθεια εκείνη την ημέρα ή δεν είχατε επαφή, όπως φαίνεται, με την κοινωνία και την πραγματικότητα ως κόμμα από ένα σημείο και μετά, γιατί η διαφορά ήταν πολύ-πολύ μεγαλύτερη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, δεν νομίζω, κύριε Σρόιτερ, ότι κανένας είχε προβλέψει αυτό το αποτέλεσμα, τουλάχιστον στην έκταση που πήρε η διαφορά. Νομίζω ότι πριν από τις εκλογές το κάθε κόμμα, ο καθένας ο οποίος συμμετέχει στην πολιτική αντιπαράθεση, κατεβαίνει για να κερδίσει, κατεβαίνει για να δώσει τη μάχη. Και στη μάχη δεν πας με ηττοπάθεια, πηγαίνεις με ψηλά το κεφάλι, πηγαίνεις με όλες σου τις δυνάμεις για να επιτύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτήν τη στιγμή, έχουμε μία νέα πολιτική συνθήκη. Έχουμε μια κατάσταση, μία νίκη της Νέας Δημοκρατίας και μία, αν θέλετε, ετυμηγορία του ελληνικού λαού, την οποία εμείς πρέπει να τη λάβουμε και τη λαμβάνουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη. Μελετάμε το αποτέλεσμα αυτό, προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε το μήνυμα που μας έστειλε ο ελληνικός λαός και σεβόμαστε απολύτως τόσο τους πολίτες, οι οποίοι επέλεξαν να στηρίξουν σε αυτήν τη μάχη των ευρωεκλογών τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αλλά και την ίδια στιγμή σεβόμαστε και όλους τους υπόλοιπους πολίτες που έκαναν διαφορετικές πολιτικές επιλογές. Αυτήν τη στιγμή, η συνθήκη είναι εντελώς διαφορετική. Πλέον, έχουμε μπροστά μας τη μάχη των εθνικών εκλογών…

ΣΡΟΪΤΕΡ: Θα μου πείτε τι έχουμε μπροστά μας. Θα δεχόμουν απόλυτα αυτό που λέτε, ότι πραγματικά πιστεύατε στη νίκη και πραγματικά δίνατε αυτήν τη μάχη, αν δεν είχαμε τις δημοσκοπήσεις όλο αυτό το διάστημα, έναν χρόνο τώρα, κύριε εκπρόσωπε, οι οποίες δημοσκοπήσεις έδιναν μία ευρεία διαφορά στη Νέα Δημοκρατία. Και εκεί είχατε δύο επιλογές ως παράταξη. Η μία είναι να διαβάσετε αυτές τις δημοσκοπήσεις ως εργαλεία, να τις αξιολογήσετε και να διορθωθείτε, αν θέλετε, βλέποντας πάνω-κάτω και πού κινείται η κοινωνία και η άλλη ήταν να τις καταγγείλετε, να τις πετάξετε, να μιλήσετε για μαϊμού δημοσκοπήσεις. Νομίζω ότι εκεί κάπου χάθηκε η μπάλα, αν συμφωνείτε μαζί μου. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Kύριε Σρόιτερ, θα σας πω το εξής. Νομίζω ότι πράγματι εκεί υπήρξε ένα πρόβλημα από τη δική μας μεριά, με την έννοια την εξής όμως. Δεν νομίζω ότι ήταν μία ανορθολογική συμπεριφορά από την πλευρά τη δική μας και θα σας εξηγήσω γιατί. 

ΣΡΟΪΤΕΡ: Είχατε άλλες δημοσκοπήσεις, δικές σας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, επιτρέψτε μου να σας πω.

ΣΡΟΪΤΕΡ: Ναι, για να καταλάβω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι το 2015 και για περίπου πέντε χρόνια οι δημοσκοπήσεις είχαν πέσει έξω ως προς την πρόβλεψη των πολιτικών αποτελεσμάτων και ως προς την επιρροή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ως προς τις εκλογικές διαφορές οι οποίες υπήρχαν και τον Ιανουάριο του 2015, αλλά κυρίως στο δημοψήφισμα και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου το 2015. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε, όπως σας ξαναείπα, σε ένα νέο τοπίο το οποίο πρέπει να το αποκωδικοποιήσουμε, πρέπει να συζητήσουμε για το μήνυμα το οποίο έστειλε ο ελληνικός λαός και νομίζω ότι αυτό είναι το κρίσιμο και το ουσιώδες σε αυτήν τη φάση.

ΣΡΟΪΤΕΡ: Ωραία, για να το κλείσουμε αυτό τότε. Επειδή το διαβάζω και είναι καλό να δώσετε και εσείς ως εκπρόσωπος μία απάντηση. Είχατε άλλα δεδομένα εσείς ως κόμμα και ως κυβέρνηση; Είχατε άλλες δημοσκοπήσεις; Υπάρχουν ευθύνες, όπως λένε στελέχη σας, σε ανθρώπους που ήταν κοντά στον πρωθυπουργό και του έδιναν άλλη εικόνα για το τι πραγματικά θα ψηφίσει ο κόσμος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν πρόκειται να μπω σε μία συζήτηση, η οποία, κατά τη γνώμη μου, πυροδοτείται από κέντρα αλλότρια. Εγώ δεν έχω αυτήν την εικόνα. Υπήρξαν οι δικές μας προσπάθειες, οι οποίες έγιναν συλλογικά, υπήρχαν οι εκτιμήσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, οι οποίες έγιναν συλλογικά και δεν νομίζω ότι σε αυτήν τη φάση έχει κανένα νόημα να αποδίδονται από τον οποιοδήποτε προσωπικές ή ειδικές ευθύνες. Εδώ υπάρχει ένα πολιτικό αποτέλεσμα το οποίο πρέπει να το αξιολογήσουμε πολιτικά. Αλλά, ξέρετε, στις νίκες οι γονείς είναι πολλοί, στις ήττες οι γονείς είναι λίγοι. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι αυτήν τη στιγμή ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι σε μία συνθήκη, όπου ενωμένος και αποφασισμένος να υπερασπιστεί ιδέες, προγράμματα, πεπραγμένα, αλλά και στρατηγικό σχέδιο, θα δώσει τη μάχη των εθνικών εκλογών. Και νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να επιτύχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, έχουμε τη δυνατότητα να τα καταφέρουμε να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την ευρωκάλπη.

ΣΡΟΪΤΕΡ: Για να το πετύχετε, βεβαίως, αυτό πρέπει να αλλάξετε αυτά για τα οποία σας καταψήφισε ο κόσμος και πρώτα απ’ όλα να τα αναγνωρίσετε, φαντάζομαι. Άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει «πήραμε το μήνυμα». Ποιο είναι, λοιπόν, το μήνυμα που πήρατε; Ποια λάθη κάνατε; Τα αναγνωρίζετε – εάν τα έχετε αναγνωρίσει έως τώρα – και πρέπει να τα διορθώσετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ένας από τους κύριους λόγους που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα ήταν μία πολιτική συνθήκη την οποία αναγκαστήκαμε να διαχειριστούμε, η μνημονιακή συνθήκη που επί της ουσίας οδηγούσε σε συγκεκριμένες επιλογές. Δηλαδή, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2015 βρισκόμασταν στο επίκεντρο μίας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης. Ένα 25%, 30% του ελληνικού λαού βρισκόταν απολύτως αποκλεισμένο από την ασφάλιση, από την υγεία, από τη δυνατότητα να έχει έστω και το στοιχειώδες εισόδημα. Μέσα στους έντονους δημοσιονομικούς περιορισμούς που υπήρχαν μετά τη συμφωνία του Αυγούστου το 2015 επιλέξαμε, ως κύρια προτεραιότητά μας, να στηρίξουμε ακριβώς αυτό το τμήμα του πληθυσμού για να μπορέσουμε να το επαναφέρουμε σε μία βιοτική κατάσταση, η οποία θα είναι στοιχειωδώς αξιοπρεπής. Θυμάστε τις εικόνες που βλέπαμε στους δέκτες των τηλεοράσεων από το 2010 μέχρι το 2015, όπου υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι που αναζητούσαν ακόμα και τροφή στους κάδους απορριμμάτων. Άρα λοιπόν, είχαμε να διαχειριστούμε αυτήν την κατάσταση. Πράγματι, με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που υπήρχαν από τη συμφωνία του Αυγούστου δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Σταθεροποιήσαμε, όμως, τη μεσαία τάξη. Αυτό φαίνεται ότι στοίχισε πολιτικά στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Και, επίσης, το γεγονός ότι η στιγμή της εξόδου από τη μνημονιακή επιτροπεία είναι πάρα πολύ κοντά και η ανάκαμψη της οικονομίας είναι κάτι το οποίο έχει έρθει το τελευταίο διάστημα στην επιφάνεια, δεν έχει ακόμα προλάβει να παράξει θετικά αποτελέσματα για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Δηλαδή, από τη μία μεριά υπάρχουν οι δείκτες της οικονομίας που πράγματι δείχνουν την οικονομική ανάπτυξη και την οικονομική ανάκαμψη, από την άλλη μεριά όμως αυτά τα αποτελέσματα δεν έχουν προλάβει να φανούν και νομίζω ότι δεν είναι και εφικτό μέσα σε έξι-οκτώ μήνες όπου έχει εκκινήσει αυτή η προσπάθεια της δημοσιονομικής επέκτασης από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης να επηρεαστούν οι ζωές των ανθρώπων με καταλυτικό τρόπο. 

Επομένως, ο ελληνικός λαός έχει περάσει πάρα πολλά αυτά τα οκτώ χρόνια. Είναι απολύτως φυσιολογικό, είναι απολύτως εύλογο μία κυβέρνηση η οποία υλοποιεί πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής – ως προς αυτό δεν κρυφτήκαμε ποτέ – να υπόκειται και σε φθορά, να προκαλεί και τη δυσαρέσκεια κάποιου τμήματος των πολιτών. Ωστόσο, το κρίσιμο αυτήν τη στιγμή είναι ότι υπήρξε ένα 24% των πολιτών που πραγματικά θεώρησε ότι αξίζει να στηρίξει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α για το πρόγραμμά του, για τις πολιτικές επιλογές στήριξης του κοινωνικού κράτους και επαναρρύθμισης της αγοράς εργασίας και νομίζω ότι αυτή είναι και η βασική δύναμη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, η βασική μας δύναμη αυτήν τη στιγμή.

ΣΡΟΪΤΕΡ: Ωραία, εγώ αναρωτιέμαι βεβαίως, αυτό που δεν πρόλαβε να καταλάβει ο κόσμος σε έξι μήνες, πως θα το καταλάβει στις επόμενες σαράντα ημέρες. Αλήθεια, γιατί εκλογές στις 7 Ιουλίου, μπορούσατε και στις 30. Διαβάζω, ένας από τους λόγους, στην αντιπολίτευση κυρίως, ότι θέλετε να προλάβετε να διορίσετε και την ηγεσία της δικαιοσύνης. Υπάρχει άλλος λόγος που πάμε στις 7 Ιουλίου;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κατ’ αρχάς θα σας πω το εξής. Η απόφαση του Πρωθυπουργού είναι πράγματι οι εκλογές να γίνουνε στις 7 Ιουλίου και αυτό σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με το γεγονός ότι δεν επιθυμούμε να διαταραχτεί κατά κανένα τρόπο η διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων που, όπως γνωρίζετε, τελειώνει στις 2 Ιουλίου. Είχε γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός επικοινωνία με τον υπουργό Παιδείας και συμφώνησαν ότι πράγματι, το ορθότερο σε αυτή τη φάση είναι να προχωρήσουμε σε εκλογές στις 7 Ιουλίου. Τώρα όσον αφορά το ζήτημα της δικαιοσύνης, το οποίο από ότι έχω καταλάβει πυροδοτείται ως συζήτηση από τη μεριά του κυρίου Βενιζέλου αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, θα σας πω το εξής. Η κυβέρνηση, είτε στις 30 Ιουνίου αν γίνονταν οι εκλογές, είτε στις 7 Ιουλίου που είναι και η απόφαση του Πρωθυπουργού, καθώς, όπως σας είπα προηγουμένως στις 10/6 ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα του ζητήσει τη διάλυση της Βουλής, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί, μέσα από μια μακρά προεκλογική περίοδο η πορεία της οικονομίας, η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις αρμοδιότητές της. Η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή…

 

ΣΡΟΪΤΕΡ: Να σας ρωτήσω γι’ αυτό, τί θα ζητήσετε εσείς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Θέλω να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, γιατί δεν έχει απαντηθεί. Με τι κυβέρνηση θα πάμε στις εκλογές, κύριε Υπουργέ; Θα ζητήσετε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, θα παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα.

 

ΣΡΟΪΤΕΡ: Ή θα επικαλεστείτε έναν εθνικό λόγο, όπως επιβάλλεται για να πάμε σε εκλογές πρόωρα;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η διάλυση της Βουλής θα γίνει στη βάση της επίκλησης του γεγονότος ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η δημοσιονομική και οικονομική πορεία της χώρας, μέσα από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

 

ΣΡΟΪΤΕΡ: Ο εθνικός λόγος είναι η οικονομία δηλαδή.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα παραίτησης του Πρωθυπουργού. Αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει ήδη από την Κυριακή. Μιλάμε για μία κατάσταση εντελώς διαφορετική σε σχέση με το 2015, όπου ξέρετε ότι δεν γινόταν να επικαλεστούμε εθνικό λόγο, που και τότε φυσικά υπήρχε, διότι δεν είχε περάσει ένας χρόνος από τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο τότε το 2015 είχαμε επιλέξει την – δεν είχαμε και άλλη δυνατότητα φυσικά με βάση το Σύνταγμα – την δημιουργία υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ουδέποτε ένας εν ενεργεία Πρωθυπουργός, εφόσον έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές συντεταγμένα, έχει επιλέξει την λύση της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Το ίδιο κάνανε όλοι οι πρωθυπουργοί όταν…

 

ΣΡΟΪΤΕΡ: Άρα, ανακεφαλαιώνω εγώ, για να το ξεκαθαρίσουμε και να το ακούσει και ο κόσμος. 7 Ιουλίου εκλογές με κυβέρνηση να συνεχίζει το έργο της και με επίκληση εθνικού λόγου την διατήρηση της πορείας της οικονομίας.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς αυτή είναι η επιλογή και νομίζω ότι είναι απολύτως εύλογη. Φυσικά στο πλαίσιο αυτής της συνταγματικά προβλεπόμενης διαδικασίας, θα υπάρξουν οι αντίστοιχες αλλαγές των υπουργών, όπως προβλέπεται και όπως συνηθίζεται σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες.

 

ΣΡΟΪΤΕΡ: Άρα, λοιπόν, εδώ θα είμαστε, κύριε Υπουργέ, να τα ξαναπούμε.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοώ του υπουργού Εσωτερικών (εκ παραδρομής αναφέρθηκε και σε αλλαγή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που δεν προβλέπεται).

 

ΣΡΟΪΤΕΡ: Εδώ θα είμαστε λοιπόν να τα ξαναπούμε αυτές τις σαράντα ημέρες. Καλό αγώνα να σας ευχηθώ και πάλι αφού ξεκινά μια νέα μάχη και να σας ευχαριστήσω πολύ.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

 

ΣΡΟΪΤΕΡ: Να είστε καλά και εσείς.

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA και τον δημοσιογράφο Α. Σρόιτερ

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Η εκλογική μάχη της Κυριακής έχει ουσιαστικά πολιτικά διακυβεύματα και κρίνεται στα προγραμματικό επίπεδο. Δηλαδή στο αν οι Έλληνες πολίτες θα υποστηρίξουν ένα στρατηγικό σχέδιο στήριξης των πολλών και αν θα υπερασπιστούν όσα κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια με την έξοδο από το μνημόνιο, με τα θετικά μέτρα, με τον επεκτατικό προϋπολογισμό, με τη δυνατότητα που έχουμε σήμερα να στηρίζουμε και να αποκαθιστούμε αδικίες που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη 8ετία. Πρόκειται για μια κρίσιμη μάχη διότι κρίνεται το αν θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στα θετικά μέτρα αλλά και συνολικότερα στο στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης που έχει ως προτεραιότητα την αποκατάσταση αδικιών και την υποστήριξη των πολλών.

Ή αν θα επιλέξουν μια πολιτική δύναμη όπως η ΝΔ. Η οποία δεν κρύβει ένα πολιτικό σχέδιο που εγώ ονομάζω κοινωνικής ισοπέδωσης. Καθώς θεωρεί ότι η εργασία πρέπει να συντριβεί, οι κοινωνικές δαπάνες να μειωθούν και το κοινωνικό κράτος να καταδεφιστεί. Δεν είναι ότι το κάνει αυτό η ΝΔ επειδή είναι κακή. Το κάνει επειδή έχει μια συγκεκριμένη πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση. Το κάνει επειδή αυτός είναι κατά τη γνώμη τους ένας τρόπος για να μπορέσει η χώρα να ενισχύσει τους ρυθμούς ανάπτυξής της. Πρόκειται για μια παλιά νεοφιλελεύθερη ιδέα την οποία έχει υποστηρίξει στο παρελθόν η Θάτσερ, ο Ρίγκαν, οι Αμερικάνοι ρεπουμπλικάνοι. Και θέλουν να την επαναφέρουν. Γυρίζοντας επί της ουσίας τη χώρα πίσω στα χρόνια όπου τις πολιτικές προτεραιότητες καθόριζε το ΔΝΤ. Στην πιθανότητα που αυτή η πολιτική δύναμη υπερισχύσει να γνωρίζουν όλοι ότι καιροφυλακτούν πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό όπως ο κος Βέμπερ. Οι οποίοι, εφόσον δεν υπάρξει εμπιστοσύνη στην κυβερνητική πορεία και σε αυτές τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, πρώτοι εκείνοι θα έρθουν και θα αμβισβητήσουν αυτές τις πολιτικές επιλογές.

Η εκλογική μάχη της Κυριακής είναι επίσης μία δύσκολη μάχη. Γιατί η ΝΔ έχει συγκεντρώσει γύρω της μια απίστευτη επικοινωνιακή μηχανή η οποία έχει τη δυνατότητα να παράγει τις προτεραιότητες της δημόσιας συζήτησης, fake news και ένα τοξικό πολιτικό κλίμα. Εκτιμώ παρόλαυτά ότι ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη, έχει και κρίση, μπορεί να σταθμίσει τις πολιτικές προτεραιότητες και θα αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα.
Διότι αν η μάχη της πλατείας έχει μικρή όπως λένε σημασία τότε η μάχη της δημοσκόπησης δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Την Κυριακή η απάτη που εδώ και 3 χρόνια προσπάθησε να στήσει η ΝΔ σε συνεργασία με επικοινωνιακά & δημοσκοπικά επιτελεία & εταιρείες θα κατεδαφιστεί.

Μιλούν για παράδειγμα στη ΝΔ για υπερφορολόγηση. Αν κάποιος έχει υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη και τους Έλληνες πολίτες αυτή ήταν η ΝΔ σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και με το ΛΑΟΣ που επί της ουσίας συγκρότησαν τις κυβερνήσεις των 2 πρώτων μνημονίων. Και αυτό είναι δεδομένο και πλέον είναι και παραδοχή του ίδιου του ΔΝΤ. Στα χρόνια 2010-2014 η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή ήταν περίπου στα 65 δις ευρώ ενώ η φορολογική προσαρμογή της περιόδου 2015-2019 δεν ξεπέρασε τα 2,5 δις ευρώ. Ο μόνος πλέον που υπερασπίζεται το 2ο μνημόνιο είναι ο κος Μητσοτάκης και η ΝΔ σε συνεργασία με τον κο Βενιζέλο ενώ και το ίδιο το ΔΝΤ μας είπε ότι τόσο το 1ο όσο και το 2ο μνημόνιο ήταν στην πραγματικότητα προγράμματα για να διασωθούν οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες.
Την Κυριακή θα δούμε αν τελικά η εικονική πραγματικότητα της ΝΔ είναι που υπερίσχυσε ή αν υπερισχύει η πραγματική πραγματικότητα, δηλαδή η πραγματικότητα των Eλλήνων πολιτών. Ευτυχώς στις εκλογές ό,τι και να πουν οι δημοσκοπήσεις, τα εκδοτικά επιτελεία και οι επικοινωνιολόγοι αυτός που τελικά αποφασίζει είναι ο ελληνικός λαός.
Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV και τη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Την ερχόμενη Κυριακή αυτό που κρίνεται είναι το αν από τη μεριά του ελληνικού λαού, που έχει πια και την ευθύνη να υποστηρίξει και να υπερασπιστεί τις ίδιες του τις κατακτήσεις, θα έχουμε μια ψήφο εμπιστοσύνης στη στρατηγική της κυβέρνησης και στα μέτρα που έχουν κατατεθεί και ψηφιστεί και έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Ή αν θα επιλέξει, όπως βεβαίως δικαιούται, να επιστρέψει στα μαύρα χρόνια της μνημονιακής περιόδου που τον ρυθμό των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών παρεμβάσεων έδινε το ΔΝΤ.
 
Από την πλευρά της ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα είχε επιχειρηθεί να δημιουργηθεί μια εικονική πραγματικότητα. Η οποία όταν πλέον έρχεται να μετρηθεί με την κοινωνική πραγματικότητα, δηλαδή με την πραγματικότητα του ελληνικού λαού, τότε βρίσκεται ελλιποβαρής. Όσο όμως πλησιάζουμε στην κάλπη βλέπουμε ότι αυτή η δημοσκοπική διαφορά μαζεύεται. Τα έχουμε ξαναδεί όλα αυτά και τον Σεπτέμβριο του 2015 και τον Ιούλιο του 2015, όταν το σύνολο των δημοσκοπήσεων αδυνατούσαν να προβλέψουν το πραγματικό αποτέλεσμα και την πραγματική λαϊκή ετυμηγορία.
 
Την Κυριακή λοιπόν ο λαός θα αποδείξει τη μεγάλη αυτή απάτη του πολιτικού και μιντιακού συστήματος την οποία ο κος Μητσοτάκης προσπάθησε επί 3 χρόνια να οικοδομήσει. Γιατί σε αυτές τις εκλογές, όπως σε όλες τις εκλογές, δεν αποφασίζουν ούτε οι δημοσκόποι, ούτε οι προπαγανδιστές, ούτε τα εκδοτικά επιτελεία, ούτε τα μιντιακά συστήματα που η ΝΔ έχει τη δυνατότητα να τα ελέγχει. Αλλά αποφασίζει ο ελληνικός λαός που θα υπερασπιστεί τις μεγάλες κατακτήσεις που έχει επιτύχει με τις δικές του θυσίες, κόπους και προσπάθεια.
 
Η μάχη αυτή των εκλογών λοιπόν θα κερδηθεί. Και η νίκη στις ευρωεκλογές θα σημάνει ψήφο εμπιστοσύνης στη στρατηγική της κυβέρνησης και στα μέτρα που έφερε πριν από μια εβδομάδα στη Βουλή σε συνέχεια μιας πολιτικής στρατηγικής δημοσιονομικής επέκτασης που ξεκίνησε ήδη με την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 ύστερα από 8 πάρα πολύ δύσκολα χρόνια.
 
Διότι είναι αυτό ακριβώς το πραγματικό και κρίσιμο ερώτημα των ευρωεκλογών. Αν ο ελληνικός λαός και οι πολλοί στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας, τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και την ενέργεια, την παροχή της 13ης σύνταξης, την πολιτική δημοσιονομικής επέκτασης που έχει κινήσει από τη στιγμή της εξόδου της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία.
Ή αν προτιμούν την επιστροφή σε ένα καθεστώς κοινωνικής ισοπέδωσης και το πολιτικό σχέδιο και στρατηγική της ΝΔ που κάνει λόγο για το ότι το 8ωρο είναι ξεπερασμένο, ότι πρέπει να πηγαίνουμε σε 7ήμερη εργασία εφόσον λέει εργαζόμενοι και εργοδότες συμφωνούν, που κάνει λόγο για την αντικατάσταση του 1:1 με το 1:5 δλδ τη μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο. Έτσι ώστε να μην μπορούμε να στελεχώσουμε κοινωνικές δομές, νοσοκομεία, σχολεία.
Εμείς πορευόμαστε με την οργανική σύνδεση που έχουμε με το λαό. Όλο το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο κύμα, μια συνάντηση, μια επανασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλες λαϊκές δυνάμεις και τούτο γίνεται σαφές στην ίδια την καθημερινότητα αυτής της προεκλογικής εκστρατείας. Η εικονική λοιπόν πραγματικότητα θα καταρρεύσει και την Κυριακή των εκλογών θα έχουμε ένα πολιτικό ντεζαβού. Και τότε θα πρέπει και το πολιτικό και μιντιακό σύστημα να κάνει πια την αυτοκριτική του.
 
Δεν αρνείται κανείς ότι η ελληνική κυβέρνηση μετά τη συμφωνία του 2015 αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μια πολύ δύσκολη προσαρμογή. Πολύ πιο ήπια όμως από αυτή της περιόδου 2010-2014. Για παράδειγμα. Μόνο για τις συντάξεις το σύνολο των περικοπών που ψήφισε η ΝΔ χέρι χέρι με το ΠΑΣΟΚ ή ενίοτε και με το ΛΑΟΣ ήταν ύψους 45 δις ευρώ. Εμείς βεβαίως ύστερα από όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2015 προχωρήσαμε σε δημοσιονομική προσαρμογή ύψους όμως 6 δις στο σύνολό της. Και την ίδια στιγμή, παράλληλα, υπήρχαν αντισταθμίσματα όπως τα κοινωνικά μερίσματα του 2016, 2017, 2018 που η ΝΔ καταψήφιζε και ύστερα χαρακτήριζε προεκλογικά τρικ.
 
Και στη συνέχεια, με την έξοδο από την μνημονιακή επιτροπεία έχουμε τη δυνατότητα για συγκεκριμένες παρεμβάσεις και παρεμβάσεις στο σήμερα. Όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως η κατάργηση του υποτατώτατου μισθού. Όλα αυτά που ο κος Μητσοτάκης θέλει να επανέλθει στην εξουσία για να τα πάρει πίσω. Ο κος Μητσοτάκης είπε ότι θα κάνει αυξήσεις στο μισθό σε διπλάσιο μέγεθος από την ανάπτυξη. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο μισθός θα αυξάνονταν κατά 4% και όχι 11%.
 
Άρα λοιπόν εδώ έχουμε από τη μια μεριά ένα πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης των πολλών και από την άλλη μεριά ένα πρόγραμμα που αφορά την ελίτ, τους ολιγάρχες, τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Δεν μιλούμε για τη μεσαία τάξη εδώ. Οι δικές μας παρεμβάσεις μας αφορούν τη μεσαία τάξη. Όπως η μείωση του ΦΠΑ. Οι παρεμβάσεις μας σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές επίσης. Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις.
 
Όταν εμείς λέμε ελίτ εννοούμε την οικονομικη ολιγαρχία, τα μιντιακά συστήματα, τους ανθρώπους που νομίζουν ότι έχουν ελέω θεού δικαίωμα να κυβερνούν είτε στο πολιτικό είτε στο οικονομικό πεδίο αυτή τη χώρα. Γιατί είναι άλλο πράγμα το να συζητάς και να λαμβάνεις υπόψιν σου τα διαφορετικά κοινωνικά συμφέροντα και είναι εντελώς διαφορετικό να υλοποιείς ή να σχεδιάζεις μια πολιτική που έχει σαν αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων αυτών των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων, των παραθεσμικών κέντρων και των πολιτικών τζακιών.
Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel με τον δημοσιογράφο Γ. Μελιγκώνη

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Τα μόνιμα μέτρα θα τονώσουν την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας. Το ξεδίπλωμα του στρατηγικού σχεδίου που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2018, συνεχίζει να ξεδιπλώνεται και θα συνεχίσει να ξεδιπλώνεται. Πρόκειται για τη νέα οικονομική πολιτική, για την επιτάχυνση της αντιστροφής των συνεπειών αλλά και της ίδια της λιτότητας.

Και πράγματι, από την εμπειρία μας βλέπουμε ότι όσο τρέχει η χρονιά, η δυναμική της οικονομίας παράγει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες, παράγει ακόμη μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Οποτεδήποτε δημιουργηθεί νέος δημοσιονομικός χώρος, αυτός πάντα θα αξιοποιείται προς όφελος των πολλών. Αυτή είναι η λογική μας, σε αυτή τη βάση λειτουργούμε και σε αυτή τη βάση θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε.

Διότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι παρά το γεγονός ότι έχουν σημειωθεί μεγάλα βήματα προόδου. Παρά το ότι έχουμε καταφέρει να βγούμε από το μνημόνιο. Παρά το ότι σιγά σιγά δημιουργούμε όρους αντιστροφής της λιτότητας με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παρά το ότι η αγορά εργασίας επαναρυθμίζεται. Παρά το ότι δημιουργούμε όρους συγκρότησης ενός νέου κοινωνικού κράτους. Παρόλα αυτά.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που περνάει δύσκολα. Ότι οι συνέπειες της κρίσης δεν έχουν εξαλειφθεί. Ότι υπάρχει κόσμος που αντιμετωπίζει πραγματικά και τεράστια προβλήματα.

Και για αυτόν το λόγο. Αυτό το οποίο έχουμε σαν κεντρική πολιτική μας προτεραιότητα δεν είναι άλλο από το να δημιουργούμε τους όρους ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε αδικίες και να σταματήσουμε τις συνέπειες τις οποίες παράγει η λιτότητα που εφαρμόστηκε στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ της και τεράστιες κοινωνικές κατηγορίες υπέστησαν πολύ μεγάλες περικοπές και βαρύτατες απώλειες του εισοδήματός τους.

Όλα αυτά έχουμε διαρκώς τη μέριμνα και λειτουργούμε με γνώμονα να μπορέσουμε να τα αποκαταστήσουμε. Και το πιο κρίσιμο. Όχι επιστρέφοντας εκεί που ήμασταν το 2009. Αλλά δημιουργώντας ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ένα νέο κοινωνικό κράτος, μια νέα οικονομική και κοινωνική συνθήκη στη χώρα.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ:  Πάμε τώρα, κυρίες και κύριοι, στην πολιτική συζήτηση που σας προαναγγείλαμε. Καλησπερίζω στο στούντιο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του «KONTRA», τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Καλησπέρα κύριε Υπουργέ , καλώς ήρθατε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα κύριε Μελιγγώνη, καλώς σας βρήκα.

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Θα ξεκινήσουμε με το θέμα Στουρνάρα, έχουμε πολλά να πούμε σήμερα, είμαστε μιάμιση εβδομάδα πριν από τις εκλογές, ο Κεντρικός Τραπεζίτης ωστόσο διάλεξε την σημερινή μέρα, δηλαδή την ημέρα που ψηφίστηκαν στην Βουλή οι 120 δόσεις, η μείωση του ΦΠΑ και η λεγόμενη 13η σύνταξη για να πει ότι δεν αντέχει τέτοιες, εντός ή εκτός εισαγωγικών παροχές, εσείς θα μου πείτε, η οικονομία. Το σχόλιο σας. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, νομίζω ότι ο κύριος Στουρνάρας για άλλη μία φορά δημιουργεί την εντύπωση ακόμα και στον πιο καλοπροαίρετο ότι επιχειρεί πολιτική παρέμβαση, αλλά εν πάση περιπτώσει, νομίζω το έχουμε συνηθίσει αυτό όλα τα τελευταία χρόνια. Δεν θεωρώ, βεβαίως ότι είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το προσπερνάμε, είναι, όμως, ένα ζήτημα δεδομένο για τον τρόπο με τον οποίο έχει εξελιχθεί, ούτως η άλλως, η στάση, αν θέλετε, του Διοικητού της ΤτΕ, το τελευταίο διάστημα. Τώρα, επί της ουσίας των λεγομένων του, εγώ θα σας πω τα εξής: Το υπουργείο Οικονομικών, όπως διάβασα, έδωσε μια χιουμοριστική απάντηση, ότι μάλλον θα μπέρδεψε τους προϋπολογισμούς της σημερινής κυβέρνησης με τους προϋπολογισμούς της δικής του θητείας ως υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όταν φυσικά, όπως γνωρίζετε η ελληνική οικονομία δεν έπιασε ούτε μία φορά τους στόχους του προγράμματος που είχε συμφωνήσει με τους Θεσμούς, με την Τρόικα το 2012, το 2013, το 2014. Ούτε μία φορά δεν κατάφερε να πιάσει τους στόχους και ακριβώς, γι αυτό το λόγο, αυτό το οποίο βλέπαμε και παρατηρούσαμε και βιώναμε όλοι μας ήταν αυτή η αλληλουχία της αποτυχίας επίτευξης των στόχων, όπου ακολουθούνταν από νέα μέτρα λιτότητας και η χώρα βυθιζόταν όλο και περισσότερο στη δίνη της κρίσης και της ύφεσης. Επί της ουσίας θα σας πω ότι από την δική μας μεριά ουδέποτε έχουμε διακινδυνέψει, αν θέλετε, αυτή την σταθερότητα τη ελληνικής οικονομίας,  για την οποία ο ελληνικός λαός στην κυριολεξία μάτωσε. Αντιθέτως, κάθε παρέμβαση μας η οποία στοχεύει στην στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας, κάθε παρέμβαση μας η οποία στοχεύει στην ενίσχυση εκείνων που έχουν πραγματικά ανάγκη, γίνεται μέσα στο πλαίσιο των πραγματικών δυνατοτήτων. Έτσι για παράδειγμα στην ΔΕΘ του περασμένου Σεπτέμβρη, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε, ότι με βάση  τις προβλέψεις για το 2019, δημιουργείται ένας συγκεκριμένος δημοσιονομικός χώρος περίπου ενός δις ευρώ και ο οποίος κατανεμήθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα, σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις υπέρ των ελευθέρων επαγγελματιών με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και φυσικά το επίδομα ενοικίου, το οποίο ενισχύει τους ανθρώπους εκείνους τους οποίους έχουν ανάγκη στήριξης για να μπορέσουν να πληρώνουν το ενοίκιο τους. Νομίζουμε ότι αυτά τα μέτρα τελικά αποδείχθηκαν και εξαιρετικά επιτυχημένα και εξαιρετικά στοχευμένα, βοήθησαν τις κοινωνικές κατηγορίες στις οποίες απευθύνονταν, να ανακουφιστούν, να βελτιώσουν κατά τι ,τις συνθήκες της ζωής τους και που βρισκόμαστε σήμερα; Σήμερα βρισκόμαστε στο εξής σημείο: Ακριβώς, επειδή ξεδιπλώνεται ένα οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο από την μεριά της κυβέρνησης, φαίνεται ότι δημιουργείται νέος δημοσιονομικός χώρος για το 2019, πέραν του χώρου που είχαμε προϋπολογίσει. Η κυβέρνηση με αυτό το δεδομένο θα είχε δύο επιλογές. Είτε να νομοθετήσει νέα μόνιμα μέτρα σήμερα, είτε να περιμένει την απόλυτη επιβεβαίωση, η οποία με βάση την εμπειρία θα έρθει τον Δεκέμβριο του 2019, για να κάνει μία εφάπαξ παροχή. Εμείς επιλέξαμε  αυτή την φορά, ακριβώς επειδή είμαστε εκτός της μνημονιακής συνθήκης, εκτός της μνημονιακής επιτροπείας,  ακριβώς επειδή έχουν ανακτήσει οικονομική ελευθερία, ακριβώς επειδή έχουμε ανακτήσει οικονομική κυριαρχία, επιλέξαμε να προχωρήσουμε στην λύση των μόνιμων μέτρων. Τα μόνιμα μέτρα τι σημαίνουν; Ότι και ενισχύονται συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και ισχύουν και για το 2020, 2021, κ.λ.π, και δεν καταλήγουμε τελικά ως ελληνική οικονομία να παράγουμε υπερπλεονάσματα, πράγμα το οποίο είναι πανθομολογούμενο ότι δημιουργεί περιορισμούς στην αναπτυξιακή μας δυναμική. Διότι, όταν παράγεται μεγαλύτερο πλεόνασμα από αυτό το οποίο έχεις συμφωνήσει, καταλαβαίνετε κύριε Μελιγγώνη ότι το υπερπλεόνασμα σημαίνει ότι έχουμε αποστερήσει από την οικονομία πόρους οι οποίοι θα την βοηθούσαν να αναπτυχθεί. Ακριβώς αυτό έχουμε σήμερα την δυνατότητα να κάνουμε. Δηλαδή να ερχόμαστε και να δρούμε προληπτικά και νομοθετώντας μόνιμα μέτρα, όπως είναι το μέτρο για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, το μέτρο για την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 24 στο 13%, βεβαίως η παροχή της μόνιμης 13ης σύνταξης με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δίνουμε την δυνατότητα και στην ελληνική οικονομία να τονώσει την ανάπτυξη της από την μία μεριά, και δεν παράγουμε υπερπλεονάσματα από την άλλη.

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Σύμφωνοι, αλλά, όταν διαπιστώνονται κατά καιρούς οι υπερβάσεις στους στόχους και εσείς μιλάτε για μόνιμα μέτρα, δηλαδή, προεξοφλείτε τα αποτελέσματα μέχρι το τέλος του 2019, τα αποτελέσματα του 2020, του 2021 κ.λ.π δεν ενισχύετε όλους όσοι λένε ότι ουσιαστικά πάτε να παγιδέψετε τους επόμενους; Πως νομοθετείτε κάτι μόνιμο τώρα για το αν θα πιαστούν οι στόχοι του 2021;  

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, κύριε Μελιγγώνη, θα σας πω πάρα πολύ απλά το εξής: με βάση το σχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί, δηλαδή, το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, προβλέπεται δημοσιονομικός χώρος αρκετός και για το 2020 και για το 2021 και για το 2022. Το 2022 μάλιστα ο χώρος με βάση το πρόγραμμα πιάνει το ύψος των 2,3 δις. Ένα επιχείρημα είναι αυτό. Το δεύτερο πράγμα είναι ότι, όπως ξέρετε, ο Πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Οικονομικών ανακοίνωσαν και ένα σχέδιο το οποίο αφορά την δυνατότητα πλέον της χώρας να αξιοποιήσει τις θυσίες του ελληνικού λαού, δηλαδή, αυτήν τη μεγάλη διαθεσιμότητα σε ρευστό την οποία έχει, για να μπορέσει να δημιουργήσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο ύψος 1% για το 2020 το οποίο σημαίνει ότι, θα μπορέσουμε, ως χώρα και ως κοινωνία, να προχωρήσουμε σε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση, δηλαδή, να αντιστρέψουμε ακόμη περισσότερο τη συνθήκη της λιτότητας που βίωσε η χώρα για οκτώ χρόνια. Αυτό είναι το δεύτερο επιχείρημα. Το τρίτο επιχείρημα αφορά την ίδια τη δημοκρατία. Δεν πάμε να παγιδεύσουμε κανέναν. Ο ελληνικός λαός στις ευρωεκλογές, φυσικά, επιλέγει πολιτικές δυνάμεις και φυσικά, στη συνέχεια στις εθνικές εκλογές θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας και άλλων πολιτικών κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει; Ότι εφόσον εμείς είμαστε κυβέρνηση, αυτά τα μέτρα είναι εγγυημένα, δηλαδή, είναι μέτρα τα οποία εντάσσονται στο πολιτικό μας σχέδιο, εντάσσονται στη δική μας στρατηγική για τη στήριξη της κοινωνίας και από την άλλη μεριά η Νέα Δημοκρατία λέει ότι, εμείς δεν δεσμευόμαστε από τα μόνιμα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης, γιατί δήθεν είναι προεκλογικού χαρακτήρα ή δεν ξέρω τι άλλο επιχείρημα θα βρούνε. Θεωρούν ότι είναι λανθασμένα, διότι πιθανότατα θα έπρεπε να κάνουμε ελαφρύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες και να μην υποστηρίζουμε την κοινωνία. Αλλά εν πάση περιπτώσει αυτά είναι πολιτικά σχέδια που συγκρούονται. Επομένως στις εκλογές ο ελληνικός λαός αποφασίζει. Κανείς δεν δεσμεύεται με αυτή την έννοια. Τα μέτρα αυτά είναι νομοθετημένα. Αν, ο μη γένοιτο, κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις εθνικές εκλογές, θα έχει τη δυνατότητα να πάει στη Βουλή και να τα καταργήσει, όπως και είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα κάνει μετά από τη Βαβέλ αυτή των δηλώσεων την οποία παρακολουθήσαμε τις δύο, τρεις τελευταίες ημέρες για το αν και κατά πόσον εγγυάται η Νέα Δημοκρατία ότι, αυτά τα μέτρα, εφόσον η ίδια κερδίσει τις εκλογές, θα διατηρηθούν. Και από ό,τι φάνηκε είναι σαφής πια η τοποθέτηση. Δεν εγγυώνται τα μέτρα, αντιθέτως τα ψήφισαν με βαριά καρδιά.

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Τα ψήφισαν, πάντως και λέω ότι η ψήφος τους, τους δεσμεύει. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ψήφισαν, ωστόσο πάρα πολλές φορές όμως, πάρα πολλά στελέχη τους, μέχρι και ο κύριος Βορίδης ήρθε και άλλαξε την τοποθέτησή του στο κοινοβούλιο σε σχέση με όσα είχε πει σε τηλεοπτική εκπομπή δύο ημέρες πριν, αν δεν κάνω λάθος, και είπε ότι «σε καμία περίπτωση δεν δεσμευόμαστε από την ψευτο-δέκατη τρίτη σύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ», αν θυμάμαι καλά. Επομένως, εδώ έχουμε μία σαφέστατη πολιτική τοποθέτηση από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας. Δεν τη δεσμεύουν τα μέτρα. Θέλει να έρθουν να τα καταργήσει, όπως θέλει να έρθει να καταργήσει και πολλά άλλα.

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Θα πάμε και σε αυτά, σε όλα τα διακυβεύματα και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές. Θα ήθελα, όμως, να μείνουμε λίγο στον κύριο Στουρνάρα, γιατί δεν είναι απλώς ένας πολιτικός αντίπαλος έτσι όπως εσείς τον περιγράφετε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα ποτέ ότι είναι πολιτικός αντίπαλος ο κύριος Στουρνάρας. Εγώ αυτό το οποίο είπα, είναι ότι τα τελευταία χρόνια…

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Κάνει πολιτικές παρεμβάσεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνει δηλώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να ερμηνευτούν και ως πολιτικές παρεμβάσεις.

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Σύμφωνοι. Επειδή είναι και διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και ως εκ της θέσεώς του είναι και στο εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και αυτή η παρέμβασή του έρχεται σε μία ημέρα που, τέλος πάντων, έχουμε κάποιες αναταράξεις στα ελληνικά ομόλογα, έχουμε κάποια δημοσιεύματα στην Handelsblatt που λένε ότι, τέλος πάντων, η κυβέρνηση βάζει νερό στο μύλο… όχι βάζει νερό, κάπως υπονομεύει τις δεσμεύσεις της χώρας για προεκλογικούς λόγους και έχουμε και αυτόν τον περίφημο ευρωπαίο παράγοντα που είπε και ο κύριος Τσακαλώτος ότι θα πήγαινε στις Μπαχάμες με τις διαρροές του, να περιγράφουν μία κυβέρνηση η οποία τέλος πάντων δεν ενημέρωσε κανέναν, δεν συνεννοήθηκε με κανέναν γι’ αυτά τα οποία μάθαμε την προηγούμενη εβδομάδα από το Ζάππειο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας εξηγώ  δύο πράγματα. Πάρα πολλές φορές έχουμε ακούσει καθ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών ανησυχίες ευρωπαίων αξιωματούχων, έχουμε ακούσει ότι θα υπάρξουν προβλήματα με την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες παρεμβάσεις αυτές έχουν σαφές πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό ή τεχνικό πρόσημο. Δηλαδή, θέλω να πω ότι πολλές φορές οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ή πολιτικές ηγεσίες, κυρίως τα προηγούμενα χρόνια, έρχονταν να κάνουν παρεμβάσεις που προεξοφλούσαν ότι θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό, ότι δεν θα κλείσουν οι αξιολογήσεις, ότι θα υπάρξουν προβλήματα. Τέλος πάντων, όλα αυτά διαψεύστηκαν και πλέον η χώρα έχει ανακτήσει, πλήρως και ολοκληρωτικά, την αξιοπιστία της στο διεθνές στερέωμα και την οικονομική αλλά και την πολιτική αξιοπιστία της. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα επίτευγμα της σημερινής κυβέρνησης. 

Σε ό,τι αφορά την πραγματικότητα των αριθμών. Η πραγματικότητα των αριθμών λέει το εξής:  ότι αυτή την στιγμή τα μέτρα αυτά, σε καμία περίπτωση για το 2019, δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος. Σε ό,τι αφορά δε το 2020, αυτό το οποίο κάνουμε είναι το εξής:  Αφ’ ης στιγμής δημιουργήθηκαν υπερπλεονάσματα τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τις θυσίες του ελληνικού λαού, αυτό το οποίο εμείς οφείλουμε να κάνουμε ως κυβέρνηση κύριε Μελιγγώνη είναι να αξιοποιήσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, τα ρευστά διαθέσιμα για να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο για την ελληνική οικονομία. Έτσι, ώστε να μπορέσει και η ανάπτυξη να τονωθεί αλλά και η κοινωνία να στηριχθεί.  Αυτό είναι το δεύτερο. Και το τρίτο πάλι έρχεται στη μέση η πολιτική. Η χώρα δεν βρίσκεται πλέον σε μνημονιακή συνθήκη. Σε μνημονιακή επιτροπεία. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα, εφόσον τηρούμε τους συγκεκριμένους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, έχουμε τη δυνατότητα λοιπόν, να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε τις δικές μας  πολιτικές, με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Και αυτό ακριβώς κάνουμε.

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Σύμφωνοι, αλλά χωρίς συνεννόηση; Δηλαδή τι θέλω να πω.  Η λογική δεν λέει ότι όλη αυτή η ιστορία με τον κουμπαρά, το Ταμείο Εγγυοδοσίας κ.λ.π, πάει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σε ένα Eurogroup, το λέει, υπάρχει η συνεννόηση και τελειώνει η ιστορία. Δεν το μαθαίνουν οι Ευρωπαίοι από το Ζάππειο. Ή όχι; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: Τι έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση να κάνει; Έχει δεσμευτεί ότι η συνεισφορά της στην απομείωση του ελληνικού χρέους θα είναι η αποπληρωμή των τόκων οι οποίοι προκύπτουν από το ελληνικό χρέος. Εφόσον η αποπληρωμή των τόκων είναι εγγυημένη δεν υπάρχει ζήτημα το οποίο θα μπορούσε να τεθεί, να δημιουργήσει αντιπαράθεση, παρά μόνο, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός που θα έμπαινε στην αντιπαράθεση θα είχε πολιτικό λόγο να το κάνει. Δηλαδή, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τεχνικό επιχείρημα ή τεχνικός λόγος για τον οποίον όλη αυτή η στρατηγική που ξεδιπλώσαμε θα μπορούσε να δημιουργήσει αντιπαραθέσεις με τους εταίρους μας και την πολιτική ηγεσία της Ε.Ε. 

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Σύμφωνοι, όταν ακούω τον κ. Τσίπρα να λέει ότι αν κάποιοι επιμένουν στις νεοφιλελεύθερες  ιδεοληψίες τους θα κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ το καλύτερο προεκλογικό δώρο, εγώ καταλαβαίνω ότι «πράσινο φως»  με την τυπική έννοια του όρου για αυτό το περίφημο ταμείο ότι βάζετε 5,55 δις στην άκρη για να μειώσετε το πλεόνασμα στο 2,5% ,δεν υπάρχει. Κάνω λάθος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιμένετε να διαβάζετε την πολιτική συγκυρία και τον πολιτικό διάλογο με τους όρους και αυτό δεν είναι -κατά μια έννοια είναι εύλογο-με τον τρόπο που διαβάζαμε την πολιτική συγκυρία κατά την διάρκεια της περιόδου των μνημονίων. Σήμερα δεν βρισκόμαστε σε αυτή την συνθήκη. Αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε είναι να εκπληρώνουμε τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις που σχετίζονται με την απομείωση του ελληνικού χρέους. 

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Γι αυτό εγώ σας μιλώ για διαβούλευση. Αν ήμασταν στο παρελθόν θα έλεγα για άδεια. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον αυτές οι υποχρεώσεις εξυπηρετούνται, εφόσον αυτές οι υποχρεώσεις από τη δική μας πλευρά υλοποιούνται, δεν υπάρχει κάτι το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει πολιτική αντιπαράθεση ή πολιτική σύγκρουση. Αυτά, εν πάση περιπτώσει, θα έχουμε τον χρόνο να τα δούμε και έχω την εντύπωση ότι όλοι θα κατανοήσουν την ισχύ των επιχειρημάτων μας ,όπως έχει γίνει και πάρα πολλές φορές και στο πρόσφατο και στο πιο μακρινό παρελθόν. 

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Άρα υποθέτω αφού όλα είναι μια χαρά δεν έχετε κάποιο πρόβλημα να συμφωνήσετε ότι αυτό το οποίο έχει συνομολογήσει η κυβέρνηση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους, γιατί και εμείς ευρωπαίοι είμαστε, για μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ, θα επικυρωθεί από το επόμενο Eurogroup.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, πιστεύω ότι αυτή είναι μια διαδικασία η οποία προχωρά. Έχει αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν και το χρονοδιάγραμμα, αν δεν κάνω λάθος, προβλέπει ότι η αποπληρωμή του ΔΝΤ κατά 3,7 δις ευρώ, δηλαδή,  ενός αρκετά μεγάλου τμήματος, περίπου του 30% του δανείου του ΔΝΤ, θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο. 

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ:  Σας ακούω όλες τις προηγούμενες ημέρες να κατηγορείτε τον κύριο Μητσοτάκη ότι έχει μια νεοφιλελεύθερη ατζέντα, ότι θέλει να κάνει επταήμερη εργασία, ότι θέλει να δώσει τα νοσοκομεία στους ιδιώτες κ.λ.π και θέλω να σας ρωτήσω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά δεν είναι καινούργιο αυτό.

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ:  Θέλω να σας ρωτήσω, αφού λοιπόν θέλει, όπως λέτε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση κ.λ.π, έχει στο μυαλό του μια ατζέντα ΔΝΤ και περιμένει να κερδίσει τις εκλογές, αν τις κερδίσει, για να την εφαρμόσει;  Ξέρετε κανέναν πολιτικό που να θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά; Όποιος εφάρμοσε ατζέντα ΔΝΤ, δεν βρήκε την ψήφο του μετά. Γιατί να το κάνει αυτό ο κύριος Μητσοτάκης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι αυτό σχετίζεται με τη δική του ιδεοληψία, με τη δική του ιδεολογική εμμονή. Ο κύριος Μητσοτάκης είναι δηλωμένος νεοφιλελεύθερος. Τουλάχιστον στο παρελθόν το διαφήμιζε ότι είναι ριζοσπάστης, κιόλας φιλελεύθερος . Δηλαδή έχει μία αντίληψη, η οποία λέει ότι η εργασία πρέπει να συντριβεί, πρέπει να εξαφανιστούν όλα αυτά τα κεκτημένα του μεταπολεμικού κοινωνικού συμβολαίου που προσδιόρισαν την ιστορία της Ευρώπης. Για ποιο λόγο πρέπει να γίνει αυτό; Διότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί ανάπτυξη. Αυτή η ιδεοληψία, αυτή η ιδεολογική εμμονή παράγει και πολιτικά αποτελέσματα. Δεν ξέρω, αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει ή δεν θέλει να αυτοκτονήσει, αυτό είναι δικό του θέμα. Και εν πάση περιπτώσει, εγώ δεν είμαι εδώ για να κάνω τον πολιτικό σύμβουλο του κυρίου Μητσοτάκη και το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει. Εγώ ακούω αυτά τα οποία λέει και τα σχολιάζω. Και, νομίζω ότι το μεγάλο του λάθος είναι ότι αυτές οι ακραίες ιδέες που έχει για το πεδίο της οικονομίας αποτελούν και ιδέες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο εκφράζεται με τον τρόπο που εκφράζεται και λέει όσα λέει και προτείνει όσα προτείνει. Δηλαδή θεωρεί ότι είναι απολύτως αυτονόητο ότι θα έπρεπε οι εργαζόμενοι να έχουν το δικαίωμα να «διαπραγματεύονται» με τον εργοδότη τους την επταήμερη εργασία. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας κρατικός περιορισμός, δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας νομικός περιορισμός, αλλά όλα θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα της συζήτησης και της διαβούλευσης του εργοδότη με τον εργαζόμενο, λες και δεν έχει ακούσει ο κύριος Μητσοτάκης- μάλλον δεν το έχει ακούσει- ότι η σχέση εργοδότη –εργαζόμενου δεν είναι μια ισότιμη σχέση. Δεν είναι μια ισοβαρής σχέση. Είναι μια ετεροβαρής σχέση. Άρα, η συμφωνία εργοδότη –εργαζόμενου, συνήθως είναι συμφωνία εντός εισαγωγικών. Η επιλογή είναι μία αναγκαστική επιλογή για τον εργαζόμενο. Άρα, εμείς λοιπόν τι λέμε; Ότι πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο ρύθμισης της αγοράς εργασίας, πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο νομικών κανόνων, που ακριβώς προστατεύει από την ασυδοσία της αυθόρμητης κίνησης της αγοράς εργασίας και της αγοράς γενικότερα. Ο κύριος Μητσοτάκης δεν έχει αυτήν την αντίληψη. Ο κύριος Μητσοτάκης θεωρεί ότι πρέπει να τα ισοπεδώσουμε όλα, πρέπει να δημιουργήσουμε μία συνθήκη απόλυτης εργοδοτικής και επιχειρηματικής αυθαιρεσίας, διότι αυτό είναι η μοναδική προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Έχουν γίνει αυτά τα πειράματα σε διάφορες περιόδους και αρκετές χώρες . Τελευταίο παράδειγμα ήταν η Αργεντινή του κ. Μάκρι, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη δίνη μιας ακόμη πιο σκληρής κρίσης από αυτή που γνώρισε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και ξαναϋποδέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες το ΔΝΤ. Άρα, λοιπόν, δεν νομίζω ότι πρόκειται περί ζητήματος πολιτικής ή μη πολιτικής αυτοκτονίας. Θεωρώ ότι πρόκειται περί ιδεολογικής εμμονής, πρόκειται περί πολιτικής αντίληψης, πρόκειται περί μιας θέσης και θέσεων μάλλον,  που μοιράζουν μερίδια αγοράς στον χώρο της υγείας, διαλύουν κάθε ρύθμιση, απορρυθμίζουν πλήρως την αγορά εργασίας, κάνουν  φορολογικά δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αντίληψη, η οποία τελικά δεν είναι και οικονομικά αποτελεσματική εκτός από το ότι είναι κοινωνικά καταστροφική. Και θέλω να κλείσω λέγοντας ότι αυτό το οποίο ευαγγελίζεται, αυτό το οποίο φέρνει, αυτό το οποίο κομίζει ο κύριος Μητσοτάκης είναι η υπόσχεση μιας μελλοντικής δυστοπίας. Ενός ακραίου ολοκληρωτισμού των αγορών, πράγμα, το οποίο, νομίζω, δεν μπορεί να γίνει βιώσιμη πολιτική πρόταση για οποιονδήποτε στην Ελλάδα. 

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ:  Άρα από ότι καταλαβαίνω αυτή είναι και η πολιτική σας ερμηνεία γιατί λέει αυτά που λέει, στο παρά ένα της προεκλογικής περιόδου…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέει γιατί τα πιστεύει. Προτείνει την επταήμερη εργασία διότι πιστεύει ότι έτσι πρέπει να λειτουργεί η αγορά εργασίας. Μιλάει για την παραχώρηση υπηρεσιών υγείας σε ιδιώτες, όπου το Δημόσιο θα χαρίζει στους ιδιώτες…

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Θα αγοράζει υπηρεσίες, λέει…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Λέει ότι θα αγοράζουν υπηρεσίες, αλλά θα δουλεύουν δημόσιοι υπάλληλοι στις ιδιωτικές αυτές υπηρεσίες, τις οποίες εμείς θα αγοράζουμε. Δηλαδή θα βάλουμε τους δημοσίους υπαλλήλους να εξυπηρετούν τις  ιδιωτικές κλινικές ή τα ιδιωτικά διαγνωστήρια, έτσι ,ώστε στη συνέχεια να κερδίζει ο  ιδιοκτήτης των ιδιωτικών διαγνωστηρίων. Εδώ πρόκειται περί ακραίων πολιτικών τοποθετήσεων, τις οποίες όμως πιστεύω ότι ο κύριος Μητσοτάκης τις θεωρεί ορθές. Και για αυτό και κάνει τις εξαγγελίες, τις οποίες κάνει. Είναι δεδομένο αυτό. Το θέμα είναι τι θα πει ο ελληνικός λαός σε σχέση με όλα αυτά. 

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Ακούω, πάντως, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σας καταλογίζουν υποκρισία λέγοντας ότι υπάρχουν και άλλες χώρες της Ευρώπης, όχι μόνο χώρες στην αγκαλιά του ΔΝΤ, οι οποίες αγοράζουν υπηρεσίες αντί να αγοράζουν αξονικούς τομογράφους. Και, επίσης, λένε ότι η κυβέρνηση έχει εγκρίνει συμβάσεις επιχειρησιακές με επταήμερη εργασία. Διαβάζω σε διάφορα δημοσιεύματα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για τον ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ, κ.λ.π.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχάς, ο κύριος Μητσοτάκης δεν είπε να αγοράζουμε απλώς υπηρεσίες από ιδιωτικά διαγνωστήρια. Παρά το γεγονός ότι εμείς έχουμε μια αντίληψη ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να μπορεί να ικανοποιεί το σύνολο των αναγκών του συνόλου των πολιτών και να εγγυάται και την καθολική πρόσβαση σε αυτό. Το κράτος πρέπει να εγγυάται την καθολική πρόσβαση στην υγεία. Όμως, ο κύριος Μητσοτάκης δεν είπε απλώς να αγοράζουμε υπηρεσίες από  ιδιωτικά διαγνωστήρια. Αυτό το οποίο είπε είναι να βάλουμε δημόσιους υπαλλήλους να δουλεύουν για ιδιωτικά διαγνωστήρια. Δηλαδή, πήγε όχι ένα, αλλά δέκα βήματα παραπέρα. 

Σε σχέση, τώρα, με τις συλλογικές συμβάσεις, για τις οποίες κάνατε προηγουμένως λόγο, είναι απολύτως ψευδή τα επιχειρήματα της ΝΔ. Κατ’ αρχάς, πρέπει να σας πω το εξής: Η ρύθμιση η οποία προσδιορίζει το πενθήμερο και την υποχρέωση ανάπαυσης είναι αναγκαστικού δικαίου. Δηλαδή, δεν μπορεί να αλλάξει ακόμα και αν μια σύμβαση έλεγε κάτι διαφορετικό. Ο κύριος Μητσοτάκης αυτό το οποίο πρότεινε είναι ακριβώς να καταργήσουμε αυτό τον κανόνα, αυτό τον νόμο και να επιτρέψουμε στους εργαζόμενους και στους εργοδότες να καθορίζουν την εβδομαδιαία εργασία, ακόμα και ως εργασία 7 ημερών. Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο. Το δεύτερο σχόλιο, που θέλω να σας κάνω, είναι ότι στις συμβάσεις στις οποίες αναφέρεται, έχουν δοθεί αναλυτικές απαντήσεις, διότι προσπαθούν να κάνουν νομικές ερμηνείες από μια συγκεκριμένη ρύθμιση, χωρίς να βλέπουν το υπόλοιπο της σύμβασης και χωρίς να κρατούν την επιφύλαξη, τη δεδομένη, για οποιονδήποτε ξέρει τα ελάχιστα νομικά, ότι μία σύμβαση δεν μπορεί να τροποποιήσει κανόνα αναγκαστικού δικαίου. Λένε, λοιπόν, διάφορα πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τη νομική πραγματικότητα. Αυτό το οποίο ξεχνούν είναι, ότι σε οποιαδήποτε επιχείρηση παραβίασε τον κανόνα για την υποχρεωτική ανάπαυση των εργαζομένων, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας –και τα κατέθεσε όλα αυτά η υπουργός Εργασίας στη συζήτηση στη Βουλή- έχει επιβάλει δεκάδες πρόστιμα. Ο κύριος Μητσοτάκης, λοιπόν, τι πρότεινε; Πρότεινε να καταργήσουμε τον κανόνα που λέει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν δικαίωμα ανάπαυσης συγκεκριμένο κάθε εβδομάδα. Αυτό θέλει ο κύριος Μητσοτάκης, αυτό εξήγγειλε και καμία –αν θέλετε- προσπάθεια ανασκευής αυτής της πολιτικής θέσης, μετά την κοινωνική κατακραυγή, δεν μπορεί να ανατρέψει αυτό το οποίο, ούτως ή άλλως, έχει καταγραφεί. 

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Τώρα, πάμε λίγο και στις ευρωεκλογές. Συνήθως οι κυβερνήσεις, ειδικά οι κυβερνήσεις που έχουν εισπράξει μια φθορά, που είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις τα κυβερνώντα κόμματα, τα εκάστοτε κυβερνώντα κόμματα, λένε ότι οι εκλογές αυτές είναι για την Ευρώπη, ότι λάβαμε το μήνυμα, κ.λ.π, κ.λ.π. Εσείς «σηκώνετε το γάντι». Άκουσα τον Πρωθυπουργό να καλεί τους πολίτες στις ευρωεκλογές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα αυτό, στις ελαφρύνσεις που ψηφίστηκαν σήμερα. Και το ερώτημα είναι: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερος, δεν έχετε στρώσει μόνοι σας τον δρόμο για να βγει η ΝΔ και να πει «ψήφο εμπιστοσύνης δεν ήθελες; Άρα, δεν έχεις νομιμοποίηση να κυβερνάς τώρα». 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, κύριε Μελιγγώνη. Εμείς δίνουμε έναν πολιτικό αγώνα για να τον κερδίσουμε και θα τον κερδίσουμε. Θα τον κερδίσουμε, διότι έχουμε εμπιστοσύνη και στα πεπραγμένα μας, έχουμε εμπιστοσύνη και στο δείγμα γραφής μας. Αλλά, την ίδια στιγμή, έχουμε και ακόμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, ο οποίος πλέον, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες αρχίζει να μπαίνει πιο ενεργά στην πολιτική συζήτηση, στην πολιτική αντιπαράθεση, να δείχνει την υποστήριξή του σε αυτά τα οποία έχουμε κάνει, αλλά και σε αυτά τα οποία στρατηγικά σχεδιάζουμε να κάνουμε. Έχω, λοιπόν, την πεποίθηση, έχω τη βαθιά πίστη ότι το βράδυ των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου θα είμαστε νικητές. Βεβαίως, είναι μια δύσκολη μάχη. Είναι μια μάχη, η οποία –όπως είπε και ο Πρωθυπουργός- είναι ντέρμπι. Ωστόσο, εκτιμώ ότι όσο, από τη δική μας μεριά, επιμένουμε στην προγραμματική αντιπαράθεση, επιμένουμε στο να αναδεικνύουμε από τη μία μεριά το δικό μας σχέδιο για την κοινωνική πλειοψηφία και από την άλλη μεριά, την επικινδυνότητα και τη βαθιά ταξικότητα του σχεδίου του κυρίου Μητσοτάκη, θα μπορέσουμε να καταγράψουμε ένα νικηφόρο πολιτικό αποτέλεσμα. 

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Αν, όμως, διαψευστεί η βεβαιότητα, η εκτίμηση, όπως θέλετε πείτε το, υπάρχει θέμα νομιμοποίησης; Ζητάτε ψήφο εμπιστοσύνης. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, λοιπόν, ότι έχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό ότι θα στηρίξει αυτή την κυβέρνηση. Δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή μπορούμε να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Πρέπει και να υπερασπιστούμε τα πεπραγμένα αυτής της κυβέρνησης, αλλά, την ίδια στιγμή, με αιχμή του δόρατος την προγραμματική αντιπαράθεση να δημιουργήσουμε ένα κλίμα μιας νέας νίκης για τις 26 του Μάη. 

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Τώρα, επειδή είμαστε σε εκλογικό κλίμα, πολλοί χαρακτηρίζουν προεκλογικά όλα ψηφίστηκαν σήμερα στη Βουλή. Και μάλιστα λένε, ας πούμε, ότι αυτό που λέτε εσείς 13η σύνταξη, είναι μια προσπάθεια εξαγοράς της ψήφου των συνταξιούχων.  Δεν θα σας ρωτήσω εάν συμφωνείτε ή διαφωνείτε, γιατί την απάντηση την ξέρω. Θα σας ρωτήσω: Δεν θα ήταν πολύ εύκολο να κλείσετε όλα τα στόματα, αν τη 13η σύνταξη τη δίνατε στις 27/05, τη Δευτέρα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής, κύριε Μελιγγώνη: Εδώ και πάρα πολύ καιρό, από το 2016, ακούμε αυτή την κατηγορία περί προεκλογικών δώρων. Δηλαδή, όταν το 2016 για πρώτη φορά δόθηκε το κοινωνικό μέρισμα, η εφάπαξ 13η σύνταξη, μας λέγανε ότι το κάνουμε διότι θέλουμε να δημιουργήσουμε όρους πρόωρων εκλογών, διότι δεν μπορεί να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και θέλουμε να δραπετεύσουμε, θέλουμε να φύγουμε, θέλουμε να αποδράσουμε. Διάφορες τέτοιες ευφάνταστες κατηγορίες εξαπέλυαν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια, το 2017, μας είπαν το ίδιο, όταν δόθηκε το κοινωνικό μέρισμα. Στη συνέχεια, το 2018, μας είπαν πάλι το ίδιο, όταν δόθηκε για 3η φορά το κοινωνικό μέρισμα. Όταν τον Σεπτέμβρη του 2018 ο Πρωθυπουργός έκανε ανακοινώσεις στη ΔΕΘ για τα μέτρα τα οποία πλέον υλοποιούνται ως κανονικότητα στον προϋπολογισμό του 2019, αυτά τα οποία λέγαμε προηγουμένως, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και τους συνεταιρισμούς, το επίδομα ενοικίου, κ.λ.π, οι προσλήψεις 4.500 στην ειδική αγωγή και 3.000 για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», πάλι μας λέγανε ότι σχεδιάζουμε να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Την έχουμε ακούσει τόσες φορές αυτή την κατηγορία, κύριε Μελιγγώνη, που πλέον νομίζω ότι είναι σαν το παραμύθι με τον βοσκό και τον λύκο. Εδώ δεν πρόκειται για προεκλογική παροχή. Πρόκειται για μόνιμα μέτρα. Επαναλαμβάνω μόνιμα μέτρα, τα οποία, νομίζω ότι θα τονώσουν την αναπτυξιακή δυναμική  της ελληνικής οικονομίας. Και σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι αυτές τις εξετάσεις τις έχουμε ήδη περάσει.

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Αφού λοιπόν θα τονώσουν την αναπτυξιακή προοπτική και δυναμική της οικονομίας -ακούω τον κύριο Τσακαλώτο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για το ΕΚΑΣ, να μιλάει σήμερα για «καβάντζες», τον Πρωθυπουργό να λέει για ακόμη θετικότερες ειδήσεις και για περισσότερα μέτρα στήριξης- θέλετε να μας πείτε μια κουβέντα παραπάνω; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, θέλω να σας πω το εξής. 

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Γιατί καλλιεργείτε μια προσδοκία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας είπα το εξής: Ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με προεκλογικές παροχές, έχουμε να κάνουμε με το ξεδίπλωμα ενός στρατηγικού σχεδίου. Ξεκίνησε η νέα οικονομική πολιτική, αυτή η επιτάχυνση –αν θέλετε- της αντιστροφής των συνεπειών, αλλά και της ίδιας της λιτότητας από τον Σεπτέμβρη του 2018. Συνεχίζει να ξεδιπλώνεται αυτή η στρατηγική και θα συνεχίσει να ξεδιπλώνεται. Οποτεδήποτε θα έχουμε την δυνατότητα δημιουργίας, μάλλον οποτεδήποτε δημιουργηθεί νέος δημοσιονομικός, περισσότερος δημοσιονομικός χώρος, αυτό σημαίνει ότι άμεσα θα ληφθούν μέτρα ενίσχυσης κοινωνικής πλειοψηφίας. Και πράγματι, από την εμπειρία μας βλέπουμε ότι όσο περνάει η χρονιά, η δυναμική της οικονομίας παράγει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες, παράγει ακόμα μεγαλύτερο χώρο δημοσιονομικό, ο οποίος πάντα θα αξιοποιείται προς όφελος των πολλών. Αυτή είναι η λογική μας, σε αυτή τη βάση λειτουργούμε και σε αυτή τη βάση θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε. Νομίζω ότι και αυτό που είπε ο Υπουργός Οικονομικών, αλλά και τα όσα είπε…

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: …ανέφερε ο Πρωθυπουργός σήμερα στη Βουλή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …ο Πρωθυπουργός σήμερα στη Βουλή, αποτελούν για εμάς την πυξίδα μας, αποτελούν για εμάς την πολιτική και κοινωνική μας προτεραιότητα. Διότι σας ξαναείπα: Η καθημερινή μας μέριμνα, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι παρά το γεγονός ότι έχουν σημειωθεί μεγάλα βήματα προόδου -έχουμε καταφέρει να βγούμε από το μνημόνιο, σιγά –σιγά δημιουργούμε όρους αντιστροφής λιτότητας με την αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, δημιουργούμε όρους συγκρότησης ενός νέου κοινωνικού κράτους- γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που περνάει δύσκολα. Οι συνέπειες της κρίσης δεν έχουν εξαλειφθεί. 

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Βεβαίως.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει κόσμος, ο οποίος πραγματικά αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα οικονομικά. Ακόμη και προβλήματα επιβίωσης. Και γι αυτόν τον λόγο, αυτό το οποίο έχουμε σαν κεντρική πολιτική μας προτεραιότητα, δεν είναι άλλο από το να δημιουργούμε τους όρους για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε αδικίες και να σταματήσουμε τις συνέπειες τις οποίες παράγει η λιτότητα που εφαρμόστηκε στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ της, τεράστιες κοινωνικές κατηγορίες υπέστησαν βαρύτατες και πολύ μεγάλες περικοπές, βαρύτατες απώλειες του εισοδήματός τους. Όλα αυτά έχουμε διαρκώς τη μέριμνα και λειτουργούμε με γνώμονα να μπορέσουμε να τα αποκαταστήσουμε όχι –προσέξτε και αυτό είναι κρίσιμο- επιστρέφοντας εκεί που ήμασταν το 2009, αλλά δημιουργώντας ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ένα νέο κοινωνικό κράτος, μια νέα οικονομική και κοινωνική συνθήκη στη χώρα.

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Αυτές οι θετικές ειδήσεις θα αφορούν και τη μεσαία τάξη; Γιατί πολύ κουβέντα γίνεται, η ΝΔ την έχει κάνει σημαία της.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΝΔ προσπαθεί νομίζω με έναν τρόπο, ο οποίος δεν δείχνει και ιδιαίτερη οξυδέρκεια, ούτε δείχνει ιδιαίτερη γνώση των τεχνικών λεπτομερειών της οικονομίας, να φορτώσει όλα τα δεινά της μεσαίας τάξης στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.  Η μεσαία τάξη έχασε πάνω από το 50% του εισοδήματός της την περίοδο 2010-2015. Η ΝΔ από το 2012 μέχρι το 2014 έλαβε μέτρα τα οποία ξεπερνούσαν τα 25 δις. ευρώ. Την περίοδο 2010-2014 είχαμε μέτρα τα οποία έφτασαν περίπου τα 65 δις. ευρώ. Δηλαδή μιλάμε για τεράστιες απώλειες εισοδήματος, για τεράστιες δημοσιονομικές περικοπές που δεν έχει ξαναδεί η χώρα ποτέ στο παρελθόν και ελπίζουμε να μην τις ξαναδεί και ποτέ στο μέλλον. Άρα, λοιπόν, αν κάποιος δημιούργησε τις συνθήκες της καταστροφής της μεσαίας τάξης στη χώρα, ήταν η διακυβέρνηση των πρώτων μνημονιακών χρόνων από το 2010 μέχρι το 2014 και η ΝΔ φέρει τεράστια ευθύνη γι αυτό. Διότι, σας θυμίζω, ήταν στη διακυβέρνηση της χώρας από το 2011 και μετά, μετά δηλαδή από την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου και την έλευση της κυβέρνησης Παπαδήμου. Αντίθετα, η μεσαία τάξη φαίνεται ότι χρόνο με τον χρόνο – παρά το γεγονός, ξαναλέω, ότι υπάρχουν δυσανάλογα βάρη- φαίνεται να βελτιώνει δειλά με μικρά βήματα τη θέση της και ακριβώς, αυτός είναι ένας από τους πολιτικούς μας στόχους. Δηλαδή όχι μόνο στήριξη της εργατικής τάξης, της εργασίας με επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας κ.λ.π ., αλλά και στήριξη της μεσαίας τάξης. Και νομίζω ότι η μείωση του ΦΠΑ για παράδειγμα στην εστίαση, είναι ένα μέτρο το οποίο κοιτά προς αυτήν την κατεύθυνση. 

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ:  Κλείνοντας, μια πολιτική ερώτηση λίγο προβοκατόρικη. Είναι στρατηγική πλέον και του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης η Προοδευτική Συμμαχία είδα και τα πλάνα από το Αιγάλεω και βλέπω πολλούς στην κεντροαριστερά σήμερα που λένε «καλά με τον Θύμιο Λυμπερόπουλο θα φτιάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ την Προοδευτική Συμμαχία;»

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα με συγχωρείτε κύριε Μελιγγώνη, εμείς προσπαθούμε να δημιουργούμε τους όρους για τη συνάντηση όλων εκείνων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων οι οποίες αντιστρατεύονται, αντιπαρατίθενται στη λιτότητα. Την ίδια στιγμή έχουμε και μια πολιτική στρατηγική, η οποία έχει συγκεκριμένα ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Εφόσον αυτά τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά γίνονται αποδεκτά για λόγους τους οποίους μπορεί ο καθένας να αξιολογεί, για παράδειγμα ο κ. Λυμπερόπουλος θεωρεί –και καλώς το θεωρεί- ότι προτεραιότητα, αυτή τη στιγμή, είναι να αποκρουστεί ο ακραίως νεοφιλελευθερισμός του κυρίου Μητσοτάκη. Νομίζω, δεν είμαι εγώ ο αυθεντικός ερμηνευτής της πολιτικής του άποψης. Μπορείτε να τον καλέσετε για να σας εξηγήσει την πολιτική του θέση. Αλλά, βεβαίως μέσα σε έναν αγώνα αντιπαράθεσης με τον νεοφιλελευθερισμό, μέσα σε έναν αγώνα για να μπορέσει να στηριχθεί η κοινωνική πλειοψηφία δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι αριστερός, δεξιός, κεντρώος κ.λ.π. Αυτό που αυτή τη στιγμή έχει σημασία είναι να υπάρξει μία κοινωνική συστράτευση. Φυσικά εμείς διατηρούμε ως πολιτικό κόμμα τα συγκεκριμένα ιδεολογικά μας χαρακτηριστικά, τη δική μας ταυτότητα. Όμως καλούμε σε συστράτευση όλες εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις που δεν θέλουν να σκύψουν το κεφάλι στην νεοφιλελεύθερη και ολοκληρωτική δυστοπία, την οποία θέλει να επιβάλλει ο κύριος Μητσοτάκης και η νέα Νέα Δημοκρατία.

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ , κύριε Τζανακόπουλε, σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας και για τη συζήτηση που είχαμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Κι εγώ σας ευχαριστώ. 

Συνέντευξη στην τηλεόραση του ALPHA και τους δημοσιογράφους Ρ. Τζίμα, Σ. Λάμπρου & Λ. Ιωάννου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Οι ευρωεκλογές θα είναι ντέρμπυ αλλά θα είναι και η στιγμή που ο ελληνικός λαός θα δώσει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο που έχει χαράξει εδώ και 4 χρόνια.
 
Δηλαδή στον δρόμο ο οποίος οδήγησε τη χώρα εκτός μνημονίου και τώρα οδηγεί την οικονομία σε μια τέτοια κατάσταση ώστε πλέον έχουμε τη δυνατότητα να αποκαθιστούμε αδικίες που οι Έλληνες πολίτες υπέστησαν στα χρόνια των μνημονίων.
 
Δεν υπάρχει ούτε 1 στο εκατομμύριο πιθανότητα ο ελληνικός λαός να επιλέξει τον κο Μητσοτάκη για επόμενο Πρωθυπουργό της ούτε να δώσει την πρωτιά στη ΝΔ.
 
Όσο η πολιτική συζήτηση παίρνει χαρακτήρα ουσιαστικό και κατευθύνεται στα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες, δηλαδή την εργασία, το κοινωνικό κράτος, την υγεία, φανερώνεται ότι το πρόγραμμα του κου Μητοσοτάκη είναι πραγματικά ανατριχιαστικό, είναι αντικοινωνικό, ισοπεδωτικό και προσανατολισμένο προς την ενίσχυση των ισχυρών και των λίγων.
 
Για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι για ακόμη μια φορά πρώτο κόμμα. Και είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο που ο κος Μητσοτάκης προσπάθησε όλο το τελευταίο διάστημα να παρακάμψει αυτά τα μεγάλα πολιτικά και στρατηγικά ζητήματα της οικονομίας και της εργασίας και να πάει την πολιτική αντιπαράθεση κάπου αλλού δημιουργώντας μια απίστευτη τοξικότητα στην πολιτική συζήτηση.
 
ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΑΔΙΚΙΕΣ
 
Τα περί «δώρων» και «προεκλογικών επιδομάτων» τα ακούμε ως κατηγορίες εκ μέρους της ΝΔ ήδη από το 2016 όταν για πρώτη φορά δώσαμε κοινωνικό μέρισμα με την εφάπαξ 13η σύνταξη. Το 2017 ξαναδώσαμε κοινωνικό μέρισμα και η ΝΔ μας έλεγε ότι το δίνουμε επειδή δεν θα κλείσουμε τη 2η αξιολόγηση και θα προκηρύξουμε εκλογές. Το 2018 έγινε πάλι το ίδιο ενώ και οι ανακοινώσεις του ΠΘ στη ΔΕΘ, που όλες τους υλοποιήθηκαν, βαφτίστηκαν και εκείνες προεκλογικό δώρο.
 
Άρα λοιπόν εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης που ξεδιπλώνεται και για το οποίο κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχει αυτόν τον προεκλογικό χαρακτήρα. Αντίθετα, όποτε είχαμε τη δυνατότητα και τον δημοσιονομικό χώρο να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις που αποκαθιστούν αδικίες αυτό και πράξαμε.
 
Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται για το 2019 επιπλέον από αυτόν που είχαμε υπολογίσει τον Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ και προχωράμε σε κοινωνικές παρεμβάσεις στήριξης. Αν υπήρχε αυτή τη στιγμή περισσότερος δημοσιονομικός χώρος να είστε βέβαιοι ότι θα τον κατανέμαμε καθώς αυτή είναι και η ορθή οικονομική στρατηγική. Άρα λοιπόν εφόσον τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο υπάρχει περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος για το 2019 τότε θα τον κατανείμουμε και αυτόν.
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
 
Τα κομματικά, εκδοτικά και δημοσκοπικά επιτελεία της ΝΔ, προσπάθησαν τα τελευταία 3 χρόνια να δημιουργήσουν μια εικονική πραγματικότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρεε και ότι είναι σε αποδρομή. Ξαφνικά αυτό το πολιτικό αφήγημα έχει αρχίζει να αλλάζει τις τελευταίες ημέρες και από εκεί που μας λέγανε ότι έχουν διαφορά 10-15 μονάδες, ο κος Μητσοτάκης έβαλε τον πήχη προχτές στη μία ψήφο. Και την επόμενη μέρα είδαμε και το εξαιρετικό αυτό πρωτοσέλιδο της ε/φ «Φιλελεύθερος» με τη διττή σημασία που έλεγε «χάνεις-φεύγεις» και από κάτω μια μεγάλη φωτογραφία του κου Μητσοτάκη.
 
Η ΝΔ ακριβώς επειδή έχει αδυναμία αντιπαράθεσης στα πραγματικά προβλήματα εκτρέπει συνεχώς την κουβέντα στον κιτρινισμό, την τοξικότητα, τις προσωπικές επιθέσεις και προσπαθεί να μετατρέψει την προεκλογική αντιπαράθεση σε αντιπαράθεση σκανδαλοθηρικών εφημερίδων.
 
Εμείς δεν μπαίνουμε σε αυτή τη λογική. Εμείς επιμένουμε. Οι δικές μας πολιτικές καταγγελίες αφορούν πραγματικά σκάνδαλα δηλαδή της Νοβάρτις, του ΚΕΕΛΠΝΟ, των θαλασσοδανείων, τα σκάνδαλα δηλαδή που έχουν να κάνουν με την κατάχρηση πολιτικής εξουσίας ενώ την ίδια στιγμή επιλέγουμε να κάνουμε προγραμματική αντιπαράθεση με τη ΝΔ.
 
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ κ. ΒΕΜΠΕΡ
 
Για ποιον λόγο υποστηρίζουν για Πρόεδρο της Κομισιόν τον ανθέλληνα κ. Βέμπερ; Ο κ. Βέμπερ ήταν ο πρώτος που κατακεραύνωσε τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης και στη συνέχεια η ΝΔ μας είπε ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν μια κακή αντιγραφή του προγράμματός της. Είτε ο κος Βέμπερ έχει δίκιο και τα μέτρα αυτά είναι απαράδεκτα. Είτε η ΝΔ θα πρέπει άμεσα να τον αποκηρύξει και να πει ότι δεν τον στηρίζει. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο.
 
ΓΙΑ ΤΗΝ 7ΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
 
Η 7ήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων όπως οι τουριστικές μονάδες ή τα κανάλια ισχύει από καταβολής καπιταλισμού. Ο κος Μητσοτάκης είπε ότι το κράτος πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες. Επομένως εννοούσε την 7ήμερη εργασία. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι αυτό εννοούσε επαναλαμβάνοντας ένα από τα κύρια αιτήματα που έχουν οι μεγάλοι εργοδότες στην Ελλάδα και την Ευρώπη δηλαδή να καταργήσουμε το κεκτημένο ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα 5 ημέρες να δουλεύουν και 2 να αναπαύονται.
 
Ο κος Μητσοτάκης θεωρεί ότι αυτές οι νεοφιλελεύθερες απόψεις του είναι και απόψεις της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Όμως αυτό δεν ισχύει. Και ακριβώς για αυτό σήμερα και εχθές η ΝΔ τρέχει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.
 
ΓΙΑ ΤΗΝ 13η ΣΥΝΤΑΞΗ
 
Άλλωστε, ο κος Μητσοτάκης πριν 10 περίπου ημέρες είχε πει ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για τη 13η σύνταξη γιατί αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί. Η 13η σύνταξη παρόλα αυτά είναι εδώ.
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
 
Η τακτική της Τουρκίας δεν είναι προς όφελός της. Την απομονώνει στο διεθνές πεδίο και την απομακρύνει από την ευρωπαϊκή της πορεία.
 
Από τη δική μας πλευρά έχουμε κινητοποιήσει όλο το πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας. Και το ίδιο και η ΕΕ. Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι αυτός των πολιτικών πιέσεων τα όρια των οποίων θα καθοριστούν στη βάση συλλογικών αποφάσεων στην ΕΕ.
 
Το δόγμα της Ελλάδας είναι από τη μια μεριά ότι θέλουμε να κρατούμε διαρκώς ανοιχτή την πόρτα του πολιτικού διαλόγου και από την άλλη την ίδια στιγμή η αποφασιστικότητα έτσι ώστε να ασκήσουμε πιέσεις στην Τουρκία και να αλλάξει την αλλοπρόσαλλη τακτική της.
Συνέντευξη στον ρ/σ NEWS247 και τον δημοσιογράφο Β. Σκουρή

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΑΧΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με όσα βλέπουμε τις τελευταίες μέρες, φαίνεται ότι έχει ένα βαθιά ριζωμένο λαϊκό, δημοκρατικό και προοδευτικό ρεύμα και αυτό θα καταγραφεί στις εκλογές της 26ης Μάη οι οποίες θα είναι νικηφορες. Κατεβαίνουμε σε όλες τις εκλογές για να κερδίσουμε.

Ο κος Μητσοτάκης όμως θα πρέπει να δεσμευθεί ότι εφόσον χάσει τις εκλογές της 26ης Μάη τότε δεν θα αποχωρήσει από την ηγεσία της ΝΔ και θα μείνει μέχρι και τις εθνικές εκλογές ώστε να πιει ο ίδιος το πικρό ποτήρι της ήττας του.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Αυτό για το οποίο δεσμεύεται ο κος Μητσοτάκης δεν είναι πια η επιστροφή στο 2014 και στις εποχές των μνημονίων αλλά κάτι σκοτεινότερο: Η επιστροφή στον βαθύ εργασιακό μεσαίωνα του 18ου αιώνα και τη φεουδαρχία. Ο άνθρωπος έχει χάσει πλέον τον έλεγχο και το μέτρο. Νομίζει ότι το κοινό του περιορίζεται μόνο στους μεγαλοεπιχειρηματίες και στα golden boys.

Είναι εντελώς διαφορετικό να δουλεύουν οι εργαζόμενοι επτά ημέρες και εντελώς διαφορετικό η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων. Είναι μεγάλο ψέμα τα περί υπογραφής Αχτσιόγλου σε 7ημερες συμβάσεις εργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως πρέπει να καταργηθεί το 5νθήμερο. Και τώρα απλώς η ΝΔ επιχειρεί να μαζέψει τα αμάζευτα μετά την «αποκάλυψη» του Προέδρου της.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κρυφή ατζέντα καθώς δηλώνει επίσημα τη θέση του για 7ήμερη εργασία, για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, για την επιστροφή του κανόνα του 1:5 στο Δημόσιο.

Ο λαός όμως έχει κατανοήσει την πραγματική στρατηγική της ΝΔ η οποία έχει στο επίκεντρο την κατεδάφιση κεκτημένων αιώνων και θα δώσει απάντηση στις εκλογές.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ

Η τροπολογία της ΝΔ για το αφορολόγητο αποτελεί μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων καθώς ο Πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει πως δεν θα εφαρμοστεί -όπως δεν εφαρμόστηκε και η περικοπή των συντάξεων.

Απο εκεί και πέρα, τις αποφάσεις και το χρόνο υλοποίησης των ζητημάτων τις παίρνει ο Πρωθυπουργός, όχι το επικοινωνιακό επιτελείο του προέδρου της ΝΔ.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΡΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

Στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται το κοινωνικό κράτος και κάθε φορά που θα δημιουργείται περιθώριο, θα επιστρέφονται στους πολίτες χρήματα τα οποία θα διανέμονται δίκαια.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ κου ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΘ

Ο κος Μητσοτάκης επικαλέστηκε ψευδείς ειδήσεις φασιστικών φυλλαδίων και δεν έχει το σθένος να ζητήσει μία συγνώμη. Όλοι ξέρουν ότι πρόκειται για μια απίστευτη, ψευδή είδηση.

Ο κος Μητσοτάκης βρίσκεται σε αδίεξοδο και σε στρατηγική αδυναμία να αντιπαρατεθεί πολιτικά. Βλέπει το ενδεχόμενο της ήττας του να πλησιάζει και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο ακόμα και αν είναι πολιτικά ανήθικο.

Δεν μπορεί να υπάρξει συμψηφισμός των θιγόμενων προσώπων των οικογενειών των πολιτικών αρχηγών.

Τους πολίτες ενδιαφέρει η χρηματοδότηση της εταιρείας της συζύγου του κ. Μητσοτάκη από μία offshore η οποία φαίνεται πως χρηματοδοτεί και την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ κ. ΣΑΜΑΡΑ ΟΤΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Πρόκειται για πατριδοκάπηλες αναφορές. Ο κ. Σαμαράς δεν επηρεάζει πια τις πολιτικές εξελίξεις. Μπορεί να λέει ό,τι θέλει για τη Συμφωνία των Πρέσπών. Το θέμα της ονομασίας ανήκει στο παρελθόν.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η χώρα μας επιθυμεί τον διάλογο αλλά είναι ταυτόχρονα έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Διάλογος στη βάση ακατανόητων ρητορικών επιθέσεων δεν μπορεί να διεξαχθεί.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

[σε εξέλιξη]

Συνέντευξη στον ρ/σ «Αθήνα 9.84» και τον δημοσιογράφο Β. Πάικο

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Οι χθεσινές εντυπωσιακότατες εικόνες από την περιοδεία του ΠΘ στην Άρτα και την Πρέβεζα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο, ισχυρό, βαθύ και ριζωμένο λαϊκό ρεύμα προόδου και δημοκρατίας το οποίο θα καταγραφεί νικηφόρα στις 26 Μαΐου.

Οι πραγματικές δημοσκοπήσεις είναι ακριβώς αυτές οι εικόνες που καταγράφονται όταν ο Πρωθυπουργός βγαίνει στον κόσμο και η ανταπόκριση των πολιτών είναι ενθουσιώδης δηλαδή η αντίθετη από αυτήν ενός ΣΥΡΙΖΑ και μιας Κυβέρνησης σε αποδρομή που η ΝΔ προσπάθησε το προηγούμενο διάστημα να παρουσιάσει.

Η ΝΔ έχει επιλέξει την πόλωση, την όξυνση, τον κιτρινισμό και την παραπολιτικοποίηση διότι, καθώς το πολιτικό της αφήγημα έχει καταλήξει σε αδιέξοδο, αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίον μπορεί να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση.

Εμείς από την άλλη, έχουμε έναν συγκεκριμένο στρατηγικό και πολιτικό σχεδιασμό. Έχοντας αποκαταστήσει την οικονομική μας κυριαρχία και στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, προσπαθούμε να αποκαθιστούμε τις αδικίες της προηγούμενης περιόδου.

Αυτό κάναμε στη ΔΕΘ με τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για το επίδομα ενοικίου, για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κλπ, δεσμεύσεις που όλες τους υλοποιήθηκαν και στο ακέραιο.

Και αυτό κάνουμε και τώρα. Εφόσον γνωρίζουμε ότι αν δεν κάναμε κάτι το 2019 θα έκλεινε και πάλι με υπερπλεόνασμα, προχωρήσαμε και στα μόνιμα μέτρα ανακούφισης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο για τη 13η σύνταξη, τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια κλπ. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική πρακτική από αυτή των προεκλογικών παροχών.

Και επιπλέον, εφόσον δούμε ότι η ελληνική οικονομία παράγει και άλλο δημοσιονομικό χώρο τότε, εφόσον αυτό δεν διακινδυνεύει τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, θα λάβουμε και άλλα μέτρα αποκατάστασης των αδικιών.

Αντιθέτως, η ΝΔ είναι ένα πολιτικό κόμμα που όλο το προηγούμενο διάστημα έχει αμφισβητήσει επιδοματικές πολιτικές και το σύνολο του πλέγματος του κοινωνικού κράτους. Ένας από τους πολιτικούς στόχους του κου Μητσοτάκη είναι ακριβώς να ξηλώσει την πολιτική των επιδομάτων που έχουμε πασχίσει να στηρίξουμε δηλαδή το επίδομα ανεργίας, αναπηρίας, τέκνων και όλα αυτά που συγκροτούν μια κοινωνία αλληλεγγύης και μια κοινωνία που δεν είναι κανιβαλική.

Αυτή είναι η ουσία της αντιπαράθεσης.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, καλή σας ημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα, κύριε Πάικο.

ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν δύο αναγνώσεις για το πως μπορεί να παρενεργήσει, πως μπορεί να επηρεάσει, να λειτουργήσει αυτό το κλίμα της άγριας πόλωσης. Η μία είναι ότι θα οδηγήσει σε συσπείρωση τους ψηφοφόρους ή τους φίλους των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, η άλλη, όμως, ανάγνωση είναι ότι μερίδα του κόσμου θα αγανακτήσει από το κλίμα που καλλιεργείται και θα κατευθυνθεί προς τα μικρότερα κόμματα. Τι λέτε; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Σας άκουσα και προηγουμένως να λέτε διαρκώς τη φράση «κλίμα πόλωσης», σαν να είναι μια αντικειμενική συνθήκη και σαν να ευθύνονται εξίσου και τα δύο κόμματα ή και οι δύο αρχηγοί για την κατάσταση αυτή και για το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης, το οποίο παρακολουθήσαμε ιδιαίτερα στην πρώτη ημέρα της συζήτησης της ψήφου εμπιστοσύνης. Λοιπόν, εμένα η γνώμη μου και νομίζω ότι η γνώμη των περισσότερων όσων παρακολούθησαν τη συζήτηση αυτή, δεν μπορεί να είναι αυτή. Διότι ο Πρωθυπουργός…

ΠΑΪΚΟΣ: Εγώ δεν είπα ότι ευθύνονται και οι δύο αναγκαία. Είπα, μάλιστα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά περιγράψατε, όμως, μία κατάσταση, η οποία, θα μπορούσε κανείς να πει, ας πούμε, ότι επικράτησε εξαιτίας της επιλογής και των δύο κομμάτων να δημιουργήσουν ακραία πόλωση, κλπ, κλπ.

ΠΑΪΚΟΣ: Δεν είναι ισοβαρής η ευθύνη, σίγουρα. Ισοβαρής δεν είναι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό νομίζω, λοιπόν, ότι πρέπει να το διευκρινίσουμε, θα πρέπει να το επισημάνουμε, διότι στην ψήφο εμπιστοσύνης ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να κάνει μια πολιτική ομιλία. Νομίζω ότι τα κατάφερε. Ανέδειξε τα πολιτικά διλήμματα, έτσι όπως εμείς τα αντιλαμβανόμαστε, ως κυβέρνηση και ως ΣΥΡΙΖΑ. Ανέδειξε τους στρατηγικούς στόχους της επόμενης περιόδου, οι οποίοι, όπως καταλαβαίνετε, περιλαμβάνουν τη μέγιστη προτεραιότητα, να μπορέσουμε να αρχίσουμε να  αποκαθιστούμε τις αδικίες της οκταετούς κρίσης και αυτό να το πράξουμε, όχι θέτοντας σε κίνδυνο, αν θέλετε, τη δημοσιονομική υγεία της χώρας, αλλά  βάσει των δυνατοτήτων που έχουν δημιουργηθεί από τις θυσίες του ελληνικού λαού.

ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα. Είναι αλήθεια, κύριε Υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από την άλλη, ο κύριος Μητσοτάκης, ακριβώς επειδή βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, καθώς όλο του το αντιπολιτευτικό αφήγημα, δηλαδή το αφήγημα που προσπαθούσε να οικοδομήσει επί τρία, τριάμισι χρόνια, έχει καταρρεύσει, θεώρησε σκόπιμο ή θεώρησε ότι μπορεί να ξεφύγει από αυτό το πολιτικό αδιέξοδο, στο οποίο ο ίδιος οδήγησε τον εαυτό του, μέσω ακριβώς της ακραίας όξυνσης, της ακραίας πόλωσης, του ακραίου κιτρινισμού και της παραπολιτικοποίησης της συζήτησης. Νομίζω ότι – και το επισημάναμε και την προηγούμενη εβδομάδα αυτό – απ’ όσο θυμάμαι και απ’ όσο θυμούνται και άλλοι, δεν έχει υπάρξει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή πολιτικός αρχηγός, εν γένει, ο οποίος να έχει κάνει τόσο εμπρηστική ομιλία στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Μία ομιλία, η οποία έβριθε από ύβρεις, από προσβολές, από κιτρινισμούς, από μία ακραία, αν θέλετε, ρητορική, την οποία ειλικρινά δεν καταλαβαίνω… 

ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αν μου επιτρέπετε. Θα συμφωνήσω ότι τα βαριά πράγματα της πρώτης ημέρας τα είπε ο κύριος Μητσοτάκης. Το έλεγα και στην εισαγωγή μου και είναι έτσι. Ωστόσο, θα συμφωνήσετε ότι την αφορμή, ως αφορμή μόνο, την έδωσε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας για τη ζάμπλουτη οικογένεια του κυρίου Μητσοτάκη, έτσι; Και, εν πάση περιπτώσει, ζήτημα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου. Ο κύριος Μητσοτάκης, ήδη από την πρωτολογία του, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση, εξαπέλυσε μία επίθεση, η οποία είχε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του κιτρινισμού που έχει ο λόγος της ΝΔ τις τελευταίες 15-20 ημέρες, ας πούμε. Άρχισαν να λένε για τις διακοπές του Πρωθυπουργού, άρχισαν να λένε για τις ιστορίες αυτές, τις οποίες έχουν, εν πάση περιπτώσει, προσπαθήσει όλο το προηγούμενο διάστημα να φέρουν στην κορυφή της ατζέντας. Και θέλω να πω ότι έριξε το επίπεδο τόσο χαμηλά, όπου ο Πρωθυπουργός, μετά από κάποια στιγμή, ήταν υποχρεωμένος να απαντήσει. Κι αν παρακολουθήσετε τη συζήτηση θα δείτε ότι απάντησε στη δευτερολογία του. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, δεν είναι αυτή η ουσία. Η ουσία είναι ότι η ΝΔ επιλέγει την πόλωση, η ΝΔ επιλέγει την όξυνση. Γιατί; Διότι αυτός είναι… 

ΠΑΪΚΟΣ: Δεν μπορεί, λέτε, να αντιπαρατεθεί σε προγραμματική βάση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … ο μοναδικός, αν θέλετε, τρόπος που μπορεί να αντιπαρατεθεί αυτή τη στιγμή με την κυβέρνηση, με δεδομένο ότι έχει καταλήξει, σε όλο της το αντιπολιτευτικό αφήγημα, σε αδιέξοδο. 

ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ήταν σίγουρα ευφυής ή κίνηση του Πρωθυπουργού να μετατρέψει την πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, σε ψήφο εμπιστοσύνης. Όμως, ήθελα να σας ρωτήσω, είναι τόσο σκόπιμο το γεγονός ότι δεν κράτησε καθόλου αποστάσεις από αναπληρωτή υπουργό Υγείας η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ξαναλέω, όπως έχω πει και πάρα πολλές φορές, το θέμα είναι να δούμε την ουσία αυτής της αντιπαράθεσης, αυτής της διαφωνίας. Η ΝΔ είναι ένα πολιτικό κόμμα, το οποίο, όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει αμφισβητήσει επιδοματικές πολιτικές, πολιτικές στήριξης του κοινωνικού κράτους, έχει αμφισβητήσει…

ΠΑΪΚΟΣ: Αυτό είναι βέβαιο. Άλλο σας ρώτησα εγώ, όμως.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου, όμως, να απαντήσω αυτό το οποίο εγώ καταλαβαίνω.

ΠΑΪΚΟΣ: Σας παρακαλώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει, λοιπόν, αμφισβητήσει το σύνολο του πλέγματος του κοινωνικού κράτους και επομένως οι δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ διαβάζονται μέσα από αυτό το πολιτικό πρίσμα, εντός αυτού του πολιτικού πλαισίου, τον τόνο του οποίου και τον ρυθμό του οποίου, έχει δώσει ο κύριος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει πει ότι ένας από τους κύριους πολιτικούς του, αν θέλετε, στόχους, είναι να ξηλώσει την πολιτική των επιδομάτων που έχουμε προσπαθήσει να στηρίξουμε όλο το τελευταίο διάστημα. Και επειδή τα επιδόματα δημιουργούν ως λέξη, αν θέλετε, και κάποιες εντυπώσεις, πρέπει να πούμε και για ποια επιδόματα μιλάμε. Μιλάμε για το επίδομα ανεργίας, δηλαδή τον πυλώνα, αν θέλετε, του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους εδώ και τουλάχιστον εξήντα χρόνια, μιλάμε για τα επιδόματα αναπηρίας, μιλάμε για τα επιδόματα τέκνων. Όλα, δηλαδή, αυτά τα στοιχεία της πολιτικής, τα οποία συγκροτούν μια κοινωνία αλληλεγγύης, μια κοινωνία, αν θέλετε, που δεν είναι κανιβαλική. Άρα, λοιπόν, αυτή είναι η ουσία της αντιπαράθεσης, κύριε Πάικο. Αυτή είναι η ουσία της αντιπαράθεσης. 

ΠΑΪΚΟΣ: Μα σας είπα. Ήταν ευφυής η κίνηση αυτή και σωστή κίνηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως, είναι προφανές ότι σε αυτή την πολιτική αντιπαράθεση η κυβέρνηση είναι ενιαία και αρραγής. 

ΠΑΪΚΟΣ: Ενιαία και αρραγής μπορεί να είναι, αλλά δεν μπορεί να μην αποδοκιμάζει, ενδεχομένως, κάποια ατυχή κίνηση ενός μέλους της. Γιατί όχι; Ή να κρατήσει αποστάσεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ επιμένω στην  ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης. Και στην ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης, εκεί, δηλαδή, που αφορά τον κόσμο και τους πολίτες, όχι στο επίπεδο των εντυπώσεων,  νομίζω ότι τα πράγματα είναι κάτι περισσότερο από σαφή.

ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, να περιμένουμε κι άλλα μέτρα έως τον Οκτώβριο; Το υπαινίχτηκε ήδη ο Πρωθυπουργός, μάλλον είπε για το τέλος του χρόνου. Εγώ σας ρωτώ έως τον Οκτώβριο, που έχουμε τις εθνικές εκλογές. Να περιμένουμε κι άλλα μέτρα; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Λοιπόν, θα σας πω το εξής, κύριε Πάικο. Σε ό,τι αφορά την πολιτική, αν θέλετε, της δημοσιονομικής επέκτασης, την πολιτική αυτή των μέτρων αποκατάστασης των αδικιών, εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό. Για πρώτη φορά, και αυτό μας φέρνει κιόλας, αν θέλετε, σε αντιπαράθεση ή αποτελεί, ας πούμε, μια εντελώς διαφορετική πρακτική από την πρακτική της παροχολογίας ή των προεκλογικών παροχών. Εμείς αυτό το οποίο είχαμε εξηγήσει ήδη από τον Αύγουστο του 2018, όταν βγήκαμε από το μνημόνιο, είναι ότι πλέον έχουμε τη δυνατότητα, έχουμε αποκαταστήσει την οικονομική μας κυριαρχία, έχουμε αποκτήσει ένα διευρυμένο πεδίο ελευθερίας κινήσεων πολιτικών και στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε αδικίες.       

ΠΑΪΚΟΣ: Θα ασκείτε τη δική σας πολιτική.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό κάναμε στη ΔΕΘ, με τις πέντε δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, για το επίδομα ενοικίου, για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ…

ΠΑΪΚΟΣ: Το έλεγα κι εδώ. Τα μέτρα της ΔΕΘ υλοποιήθηκαν όλα. Παρακάτω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα και στο ακέραιο. Προσπαθώ, όμως, να εξηγήσω, κύριε Πάικο, μία λογική, ένα στρατηγικό σχέδιο, το οποίο ξεδιπλώνεται. Εδώ δεν έχουμε παροχές, οι οποίες γίνονται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Έχουμε ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο υλοποίησης μέτρων αποκατάστασης της αδικίας. Και σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε, ότι το 2019 θα έκλεινε, αν δεν κάναμε κάτι, θα έκλεινε και πάλι με υπερπλεόνασμα. Διότι δημιουργήθηκε περισσότερος δημοσιονομικός χώρος. Επομένως…

ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα. Είναι σαφές.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …η κυβέρνηση συζήτησε, η κυβέρνηση διαβουλεύτηκε και πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα. Δηλαδή, στην παροχή της 13ης σύνταξης πρώτον…

ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα. Τα οποία είναι και μόνιμα μέτρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα οποία είναι και μόνιμα, διότι ο χώρος ο οποίος δημιουργείται είναι μόνιμος. 

ΠΑΪΚΟΣ: Σας ρωτώ αν θα πρέπει να περιμένουμε ως τον Οκτώβριο και νέα μέτρα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και σας λέω ότι, εφόσον, βεβαίως, δούμε ότι η ελληνική οικονομία παράγει δημοσιονομικό χώρο και έχουμε τη δυνατότητα να λάβουμε και άλλα μέτρα αποκατάστασης των αδικιών, εφόσον αυτό δεν διακινδυνεύει τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, βεβαίως και θα το κάνουμε.

ΠΑΪΚΟΣ: Δεν έχει νόημα, φαντάζομαι να σας ρωτήσω, τι είδους, τι χαρακτήρα μέτρα μπορεί να είναι αυτά, έτσι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Ας μείνουμε σε αυτά τα μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν και τα οποία νομίζω ότι ήδη είναι …

ΠΑΪΚΟΣ: Είναι σημαντικά, είναι σημαντικά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …ένα πραγματικά σημαντικό πολιτικό πακέτο και κοινωνικό πακέτο.

ΠΑΪΚΟΣ: Δύο εβδομάδες έχουμε έως τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κύριε Υπουργέ, τι ταμείο μπορεί να πει κανείς ότι κάνετε με την Προοδευτική Συμμαχία; Η Προοδευτική Συμμαχία βρίσκει απήχηση; Τέτοια που περιμένατε; Μικρότερη; Μεγαλύτερη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, η Προοδευτική Συμμαχία ήταν ένα, κατά τη γνώμη μου, προδιαγεγραμμένο, αν θέλετε, πολιτικό γεγονός. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012, και μετά τη μεγάλη πολιτική ανατροπή στο πολιτικό σύστημα της χώρας, έχει έρθει σε επαφή με έναν κόσμο προοδευτικό, με πολύ κόσμο ο οποίος προηγούμενα, προφανώς είχε πολιτική αναφορά και πολιτική στέγη σε άλλα πολιτικά κόμματα. Νομίζω ότι πλέον αυτοί, αν θέλετε, η συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο της χώρας, αντανακλάται και στο πολιτικό επίπεδο, ιδιαίτερα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών…

ΠΑΪΚΟΣ: Σύμφωνοι. Αυτό πήρε τώρα επίσημη μορφή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακόμη και όσοι αμφισβητούσαν, αν θέλετε, τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να παίξει ακριβώς αυτό τον ρόλο, της μεγάλης παράταξης της Αριστεράς, της μεγάλης παράταξης των δημοκρατικών αγώνων και της προόδου, άλλαξαν πολιτική στάση και αναγνώρισαν πια ότι κεντρικό ρόλο σε αυτή, αν θέλετε, την πολιτική εκπροσώπηση, έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η Προοδευτική Συμμαχία παράγει ακόμα περισσότερα αποτελέσματα και εμπεδώνει πια αυτή την πολιτική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί από το 2015 και μετά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ… 

ΠΑΪΚΟΣ: Το βλέπετε αυτό και στην προεκλογική σας προσπάθεια, το βλέπετε στις κινητοποιήσεις;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως υπάρχει αυτό. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στις προηγούμενες εκλογές δεν υπήρχαν αντίστοιχου…

ΠΑΪΚΟΣ: …. βεληνεκούς… 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …ωστόσο, νομίζω ότι το κρίσιμο δεν είναι αυτό. Το κρίσιμο είναι το εξής: Το ότι η ΝΔ προσπάθησε, όλο το προηγούμενο διάστημα, να παρουσιάσει έναν ΣΥΡΙΖΑ σε αποδρομή, προσπάθησε να παρουσιάσει μία κυβέρνηση σε αποδρομή, έναν ΣΥΡΙΖΑ σε κατάρρευση, μία κυβέρνηση σε κατάρρευση. Και νομίζω ότι οι εικόνες, ιδιαίτερα οι χθεσινές εικόνες, οι εντυπωσιακότατες, από τις περιοδείες του Πρωθυπουργού στην Άρτα και την Πρέβεζα, δείχνουν ότι, όχι μόνο δεν έχουμε να κάνουμε με έναν ΣΥΡΙΖΑ σε αποδρομή, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικά μεγάλο, ισχυρό, βαθύ και ριζωμένο λαϊκό ρεύμα προόδου και δημοκρατίας, το οποίο θα καταγραφεί στις 26 Μαΐου και θα καταγραφεί νικηφόρα. Νομίζω ότι οι πραγματικές δημοσκοπήσεις  είναι αυτές οι εικόνες τις οποίες παρακολουθούμε όταν ο Πρωθυπουργός πηγαίνει στην Κρήτη, όταν ο Πρωθυπουργός πηγαίνει στην Άρτα, όταν ο Πρωθυπουργός πηγαίνει στην Πάτρα. Όταν ο Πρωθυπουργός, δηλαδή, βγαίνει στον κόσμο και η ανταπόκριση του λαού είναι τέτοια και ουσιώδης και πραγματικά εντυπωσιακή. Και εκεί είναι που κατεδαφίζεται πλήρως όλο το πολιτικό αφήγημα του κυρίου Μητσοτάκη. 

ΠΑΪΚΟΣ: Αυτό μένει να το δούμε πώς καταγράφεται, πώς θα καταγραφεί στην κάλπη. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις επιμένουν -ξέρουμε την αμφισβήτηση, εκ μέρους σας, της εγκυρότητας των δημοσκοπήσεων ή της ειλικρίνειας, αν θέλετε, των δημοσκοπήσεων- επιμένουν ότι είστε πίσω, ίσως και σημαντικά πίσω. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, εντάξει. Εμείς δεν βλέπουμε αυτό, πάντως. Δεν βλέπουμε αυτό.  Σε ό,τι με αφορά, απάντησα προηγουμένως ότι η ανταπόκριση του κόσμου, η ανταπόκριση των πολιτών, των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών, των αριστερών πολιτών στην προεκλογική μας αυτή εκστρατεία και καμπάνια, είναι τέτοια που νομίζω ότι θα έκανε ακόμα και τον πλέον καλοπροαίρετο παρατηρητή των δημοσκοπήσεων να αρχίσει να έχει επιφυλάξεις και να τις αμφισβητεί. Ούτως ή άλλως, βλέπετε ότι αυτό που είχαμε προδιαγράψει, αυτό το οποίο συζητούσαμε αρκετές φορές τους προηγούμενους μήνες, είναι ότι όσο θα πλησιάζουμε στις εκλογές, θα αρχίσουν οι δημοσκόποι να κλείνουν την ψαλίδα, γιατί κι αυτοί θα πρέπει να διατηρήσουν, εν πάση περιπτώσει, την όποια αξιοπιστία τους έχει απομείνει. Τα έχουμε ξαναδεί αυτά… 

ΠΑΪΚΟΣ: Δεν την κλείνουν τόσο, όμως…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …το 2015, στο δημοψήφισμα, τα έχουμε ξαναδεί τον Σεπτέμβρη του 2015…

ΠΑΪΚΟΣ: Δεν την ακόμα κλείνουν τόσο και πλησιάζουν οι εκλογές. Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, εντάξει, Αφήστε να δούμε τι θα γίνει…

ΠΑΪΚΟΣ: …ωραία. Να σας ρωτήσω, όμως, επειδή όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν και οι λεγόμενες, οι μη δημοσιοποιούμενες δημοσκοπήσεις, που έχετε και εσείς και ξέρετε. Αυτές σας δίνουν περισσότερο ελπιδοφόρα μηνύματα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Εγώ σας απάντησα ότι οι πραγματικές δημοσκοπήσεις έχουν να κάνουν με την ανταπόκριση του λαού στο πολιτικό κάλεσμα και στο πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι με βάση τη δική μας εικόνα, έτσι όπως αυτή συγκροτείται από όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, είναι εντελώς διαφορετική από την εικόνα την οποία παρουσιάζει, αν θέλετε, η συστημική δημοσιογραφία και οι συστημικοί δημοσκόποι. Είναι εντελώς διαφορετική εικόνα. Είναι μια εικόνα, η οποία δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να καταγράψει μια νέα νίκη στις 26 του Μάη, στις ευρωεκλογές. Και αυτό ακριβώς πιστεύω ότι θα συμβεί.

ΠΑΪΚΟΣ: Η απάντησή σας βρίσκεται στη φράση «με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας». Το καταλάβαμε. Πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα προκαθορίσει, εν πολλοίς, και τις εθνικές εκλογές; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε. Θα είναι ένα πολιτικό μήνυμα, σε κάθε περίπτωση. Αλλά γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι… 

ΠΑΪΚΟΣ: Το «πολιτικό μήνυμα» σημαίνει πολλά. Θυμόμαστε τον Ανδρέα Παπανδρέου όταν δεν πήγαινε καλά στις ευρωεκλογές, να λέει «το λάβαμε το μήνυμα». Εντάξει. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ξαναλέω ότι είναι θα ένα πολιτικό μήνυμα για όλους οι ευρωεκλογές. Αυτό είναι δεδομένο. Είναι μια εκλογική διαδικασία, μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, όπου οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δεν έχουν προσέλθει στην κάλπη. Επομένως, αποκτά μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία και στο εθνικό πλαίσιο. Δηλαδή, δεν είναι μόνο ευρωπαϊκές εκλογές. Καταλαβαίνετε ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν και με βάση, αν θέλετε, την εθνική πολιτική αντιπαράθεση, την εγχώρια πολιτική αντιπαράθεση. 

ΠΑΪΚΟΣ: Κυρίως, κυρίως με αυτή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίως. Όπως πάντα συμβαίνει, ούτως ή άλλως, στην Ελλάδα.

 ΠΑΪΚΟΣ: Και όχι μόνο στην Ελλάδα, ξέρετε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμώ ότι κανένα πολιτικό γεγονός δεν μπορεί να προδιαγράψει, δεν μπορεί να προεξοφλήσει ένα επόμενο πολιτικό γεγονός. Είναι δεδομένο ότι θα παίξει…

ΠΑΪΚΟΣ: Να το επηρεάσει, μπορεί όμως ναι… 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …πολιτικό ρόλο, είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσει την πολιτική αντιπαράθεση από τις 27 Μαΐου και μετά. Θα δημιουργήσει μία νέα συνθήκη, ένα νέο, αν θέλετε, πολιτικό  τοπίο, αλλά τα πολιτικά γεγονότα έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα, είναι ξεροκέφαλα και δεν προδιαγράφονται, δεν προεξοφλούνται.

ΠΑΪΚΟΣ: Είναι αλήθεια ότι ανησυχείτε περισσότερο για τις επιδόσεις των υποψηφίων σας στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ανησυχούμε για τίποτα. Δίνουμε τη μάχη με όλα τα μέσα, με όλες μας τις δυνάμεις, για να μπορέσουμε να έχουμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο θα ανταποκρίνεται στον πολιτικό και τον κοινωνικό συσχετισμό. Και νομίζω ότι και στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα καταγράψουμε μία εξαιρετικά καλή επίδοση.

ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα. Να σας το ευχηθώ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ.

  • 1
  • 2