Monthly Archives : January 2018

Συνέντευξη στον ρ/σ REAL FM και στον Ν. Χατζηνικολάου
Κατά τις συναντήσεις τους με τον Πρωθυπουργό, οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί τοποθετήθηκαν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και αυτό που προέκυψε είναι μια τάση δημιουργίας πολιτiκών συγκλίσεων για το ονοματολογικό με τα περισσότερα κόμματα.
 
Μεγάλη και δυστυχής εξαίρεση η στάση του κ. Μητσοτάκη που πλέον έχει απομείνει μόνος με τον κ. Λεβέντη σε μια γραμμή που δείχνει ότι δεν έχει το πολιτικό σθένος να υπηρετήσει μια υπεύθυνη πολιτική και καταλήγει να σύρεται από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός τους.
 
Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι σταθερή και δεδομένη. Αλλά έχουν υπάρξει ζητήματα όπου δημιουργούνται και συγκλίσεις με κόμματα του πολιτικού κέντρου -το ονοματολογικό είναι ένα τέτοιο. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι με την εθνική θέση, δηλαδή σύνθετη ονομασία με χρονικό/γεωγραφικό προσδιορισμό και απόσυρση των αλυτρωτικών θέσεων και προθέσεων της γείτονος, θα έχουμε μια ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο κ. Καμμένος δεν έχει αποσύρει τις δηλώσεις του για το ότι εφόσον υπάρξει πολιτική συναίνεση δε θα δημιουργήσει πρόβλημα ούτε και έχει άρει την εμπιστοσύνη του προς τον ΥΠΕΞ και τον ΠΘ.
 
Ενώ και από την άλλη πλευρά, η πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ, έχει δείξει τη βούληση για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Υπάρχουν τόσο οι νομικοί όσο και οι διπλωματικοί μηχανισμοί ώστε να βρεθεί μια λύση εναρμονισμένη με την εθνική μας θέση.
 
Αλλά και σε σχέση με την Αλβανία είμαστε σε προχωρημένο στάδιο. Υπάρχει η βούληση και από τις δυο πλευρές να βρεθούν τρόποι να επιλυθούν οι επιμέρους διαφορές με αποτέλεσμα να είμαστε λίγα βήματα πριν από την υπογραφή μιας στρατηγικής συμφωνίας με τη γείτονα.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε και να συζητήσουμε για την πολιτική επικαιρότητα, με τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κύριε υπουργέ, καλημέρα σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κύριε Χατζηνικολάου.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω, ζητώντας να μου πείτε τί απέδωσαν οι συναντήσεις με τους αρχηγούς. Προέκυψε κάτι θετικό ή αντίθετα, αντί να γεφυρωθούν οι αποστάσεις ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, έχουμε μια επόμενη ημέρα με χειρότερους διαξιφισμούς, να το πω έτσι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το πιστεύω, κύριε Χατζηνικολάου. Νομίζω, είδατε και εσείς, ότι οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί τοποθετήθηκαν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Προφανώς, εξέφρασαν προβληματισμούς, επιφυλάξεις, κατέθεσαν τη δική του οπτική πάνω στα πράγματα. Ωστόσο, αυτό το οποίο νομίζω ότι προέκυψε από τις συναντήσεις του προηγούμενου Σαββάτου είναι μια τάση δημιουργίας πολιτικών συγκλίσεων σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό, ιδιαίτερα με τους περισσότερους, μάλλον, από τους πολιτικούς αρχηγούς. Η μεγάλη εξαίρεση –και αυτό είναι ένα δυστυχές γεγονός- ήταν ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πλέον έχει απομείνει μόνος με τον κ. Λεβέντη σε μια γραμμή η οποία δείχνει, ότι ούτε το πολιτικό σθένος έχει να υπηρετήσει μια εθνικά υπεύθυνη, σοβαρή και αποτελεσματική πολιτική και επίσης, από ό,τι φαίνεται, σύρεται, αμφιταλαντεύεται διαρκώς και τελικά καταλήγει να σύρεται από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του. Επομένως, νομίζω ότι το πολιτικό συμπέρασμα είναι πως φαίνεται να δημιουργείται μια σύγκλιση μεταξύ των περισσότερων κομμάτων με την εξαίρεση της Ένωσης Κεντρώων και του κ. Μητσοτάκη, που έχει επιλέξει αυτή την, κατά τη γνώμη μου, αδιέξοδη γραμμή, η οποία, προσέξτε κύριε Χατζηνικολάου, δεν συνάδει και με την πολιτική γραμμή, που είχε η ΝΔ στο παρελθόν σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ξεχνάτε, όμως, ότι στη γραμμή της Ένωσης Κεντρώων, όχι Μακεδονία στο όνομα, είναι και ο Πάνος Καμμένος. Είναι και ο κυβερνητικός εταίρος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καμμένος δεν έχει, σε καμία περίπτωση, αποσύρει τις δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες, εφόσον υπάρξει ευρύτερη πολιτική συναίνεση, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα, πρώτον. Και δεύτερον, ότι έχει εμπιστοσύνη στον κ. Κοτζιά και φυσικά, προφανώς, στον Πρωθυπουργό, υπό την εποπτεία του οποίου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό. Επομένως, καλύτερα θα ήταν να μείνουμε εκεί.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ξέρετε, σας ρωτώ, γιατί σήμερα υπάρχουν διάφορα δημοσιεύματα, διαρροές, ότι σε περίπτωση που έρθει στη Βουλή μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό ή άλλο προσδιορισμό και πάντως περιέχει τον όρο «Μακεδονία», ότι ο κ. Καμμένος είναι αποφασισμένος να μην μείνει μέλος της κυβέρνησης. Να συνεχίζει να στηρίζει μεν την κυβέρνηση, αλλά να μην είναι μέλος της. Έχει βάση, έχει υπάρξει μια τέτοια συζήτηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, δεν πρόκειται να μπω σε συζήτηση για δημοσιεύματα. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι ο κ. Καμμένος, σε καμία περίπτωση, δεν έχει εκφράσει, σε καμία φάση των συζητήσεων που διεξάγονται όλο το τελευταίο διάστημα, μια τέτοια πολιτική…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πώς πήγε η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν σε πάρα πολύ καλό κλίμα, όπως πάντα. Ξέρετε ότι ο κ. Καμμένος και ο κ. Τσίπρας έχουν μια καλή χημεία.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν προέκυψε θέμα, θέλω να πω, για τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα, απολύτως θέμα δεν υπάρχει σε σχέση με τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πείτε μου, σας παρακαλώ, κύριε Τζανακόπουλε, η κυβέρνηση θεωρεί ότι αν φέρει μια λύση στη Βουλή, η οποία να περιλαμβάνει αυτά για τα οποία έχει γίνει συζήτηση δηλαδή, να υπάρχουν λύσεις στα θέματα του αλυτρωτισμού και μια σύνθετη ονομασία, θα επιτύχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Σας ρωτώ, με βάση και τις συναντήσεις που έγιναν το Σάββατο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω, διαφάνηκε το Σάββατο ότι προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με την εθνική θέση, δηλαδή σύνθετη ονομασία με χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό, απόσυρση των αλυτρωτικών θέσεων και προθέσεων της γείτονος και στη βάση αυτή, εφόσον επιτευχθεί μια συμφωνία, είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν θα έχουμε απλώς μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά θα έχουμε ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα άλλο ερώτημα είναι, κύριε υπουργέ, αν και κατά πόσο είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια συμφωνία, ιδίως από την άλλη πλευρά, με την έννοια ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας προβλέπει αυξημένη πλειοψηφία, που δεν τη διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι, αν θεωρείτε πιθανό να επιτευχθεί μια τέτοια πλειοψηφία στη Βουλή του γειτονικού κράτους ή αν αντίθετα θα μπορούσε η λύση να είναι, για παράδειγμα αυτό που λέει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στο χθεσινό του άρθρο στο «Βήμα», ότι δηλαδή μια διεθνής Συνθήκη –τύπου Λωζάννης, λέω εγώ- είναι πάνω από το Σύνταγμα και έχουν υποχρέωση να την εφαρμόσουν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω ούτε σε νομική, ούτε σε τεχνική συζήτηση να μπω σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, ειδικότερα σε αυτή τη φάση που είμαστε εν τω μέσω και πολιτικών, αλλά και τεχνικών συνομιλιών. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχουν και οι νομικοί μηχανισμοί, αλλά και οι διπλωματικοί και πολιτικοί μηχανισμοί, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια λύση που θα βρίσκεται σε αρμονία με αυτά τα οποία αποτελούν την εθνική μας τοποθέτηση. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι η ηγεσία της πΓΔΜ, η πολιτική ηγεσία φαίνεται ότι έχει επιδείξει βούληση για μια σοβαρή διαπραγμάτευση χωρίς γκρίζες ζώνες και κάνει μια πραγματική προσπάθεια για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Και νομίζω ότι σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον, σε αυτό πρέπει να εμμένουμε. Η γνώμη μου είναι ότι, εφόσον υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές, θα βρεθούν οι κατάλληλοι νομικοί μηχανισμοί, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια θετική λύση.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ορισμένοι θεωρούν, και ο Πρόεδρος της Βουλής το είπε εδώ, μιλώντας στην εκπομπή αυτή πριν από μερικές μέρες, ότι το θέμα των Σκοπίων είναι ένας καταλύτης διεργασιών στην πολιτική μας σκηνή. Θέλω να σας ρωτήσω, αν κατά τη γνώμη σας, μέσα από αυτή τη διαδικασία για την επίλυση του σκοπιανού, θα μπορούσαν να προκύψουν και αλλαγές στα πολιτικά σχήματα, ίσως-ίσως ακόμη και στη σύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοντολογίς, η κυβερνητική πλειοψηφία είναι σταθερή και δεδομένη. Όμως, από εκεί και πέρα, υπάρχουν ζητήματα στα οποία και στο παρελθόν, αλλά και τώρα δημιουργούνται συγκλίσεις με τα κόμματα του πολιτικού Κέντρου, είτε πρόκειται για το ζήτημα που έχουμε, αυτή τη στιγμή, ενώπιόν μας, είτε πρόκειται για ζητήματα δικαιωμάτων, φαίνεται κάποιες φορές ότι δημιουργούνται κάποιου είδους πολιτικές, αλλά και άλλες φορές ακόμα και κοινοβουλευτικές συγκλίσεις. Αυτό είναι θετικό. Στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος, νομίζω ότι έχουμε κατακτήσει τη δυνατότητά μας να συζητάμε και αλλού να διαφωνούμε, αλλού να συμφωνούμε και δεν θεωρώ ότι χρειάζεται να το σπουδαιολογούμε. Νομίζω ότι είναι κέρδος για τη Δημοκρατία να υπάρχει αυτή η δυνατότητα και δεν εκτιμώ ότι θα έπρεπε να αποτελεί καν πολιτική είδηση.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για να αλλάξω θέμα. Σήμερα δέχεται κριτική ο υπουργός Άμυνας για την απόφασή του να ρίξει στεφάνι στο σημείο όπου έπεσε το ελικόπτερο το 1996, στα Ίμια. Και δέχεται κριτική διότι, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, τουρκικά πλοία βρέθηκαν μπροστά από τις βραχονησίδες και έστησαν ένα ιδιότυπο μπλόκο στον Πάνο Καμμένο, δημιουργώντας την αίσθηση ότι η περιοχή εξελίσσεται σε γκρίζα ζώνη. Θέλω το σχόλιό σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη. Τα ελληνικά σύνορα είναι δεδομένα. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι, επίσης, δεδομένα και κάνουμε ότι πρέπει για την υπεράσπισή τους και νομίζω ότι καλώς ο κύριος Καμμένος βρέθηκε στην περιοχή για να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς του Ελληνικού Στρατού. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο δέχεται την οποιαδήποτε κριτική ο κύριος Καμμένος, σε σχέση με τη συγκεκριμένη κίνηση, η οποία είναι μια παράδοση των υπουργών Εθνικής Άμυνας. Δεν είναι μόνο ο κύριος Καμμένος, ο οποίος έχει προχωρήσει και προχτές, αλλά και στο παρελθόν σε μία τέτοια κίνηση. Είναι μία παράδοση, η οποία τηρείται από τους υπουργούς Άμυνας των ελληνικών κυβερνήσεων.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γενικά, εσείς και ο ΣΥΡΙΖΑ είστε πολύ προσεκτικοί και συγκρατημένοι στον σχολιασμό των κινήσεων του κυβερνητικού σας εταίρου. Ορισμένοι από τους βουλευτές, όμως, των ΑΝΕΛ δεν είναι εξίσου συγκρατημένοι. Για παράδειγμα, το Σαββατοκύριακο έβλεπα τις συνεντεύξεις που έδινε σε τηλεοπτικούς σταθμούς ο αντιπρόεδρος της Βουλής, ο κύριος Δημήτρης Καμμένος, και πρέπει να σας πω ότι έχω την αίσθηση ότι ο αντιπολιτευτικός του οίστρος συναγωνίζεται αυτών των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα σχόλιο επί της ουσίας. Ο κύριος Καμμένος, αλλά και όλοι εκείνοι που θεωρούν ότι δεν πρέπει να καταλήξουμε σε μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία με σύνθετο όνομα, θεωρώ ότι κάνουν ένα τεράστιο λάθος, για λόγους που έχουν να κάνουν με την ουσία της εξωτερικής πολιτικής που πρέπει να υιοθετεί η Ελλάδα. Πρέπει να είναι μια εξωτερική πολιτική θετική, μια εξωτερική πολιτική ηγεμονική, μια εξωτερική πολιτική που θα εμπεδώνει τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, ως πυλώνας σταθερότητας και όχι μια εξωτερική πολιτική φοβική, συνωμοσιολογική , αγχωτική, που βλέπει παντού εχθρούς και απειλές. Νομίζω ότι αν οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και τον ρόλο της Ελλάδας. Αυτό είναι ένα σχόλιο επί της ουσίας, σε σχέση με τις τοποθετήσεις εκείνες οι οποίες υποτίθεται ότι παρουσιάζονται ως περισσότερο πατριωτικές από κάποιες άλλες. Νομίζω ότι πραγματικά πατριωτική στάση, αυτή τη στιγμή, είναι ακριβώς να δείξουμε ότι η Ελλάδα λύνει προβλήματα, η Ελλάδα εγγυάται τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και εγγυάται και μια πολιτική φιλίας, αλληλεγγύης και συνανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό είναι η πραγματικά πατριωτική στάση, διότι αυτό – αν θέλετε- μπορεί να αυξήσει και την επιρροή της χώρας μας, όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και ευρύτερα στο διεθνές στερέωμα. Σε ό,τι αφορά τον κύριο Δημήτρη Καμμένο και τις δηλώσεις του, νομίζω, θα έλεγε κανείς, ότι έχει υπερβεί τα όρια και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά αυτός ο αντιπολιτευτικός οίστρος. Από εκεί και πέρα, ο καθένας παίρνει την ευθύνη των λόγων του και την ευθύνη της στάσης του.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα τελευταίο ερώτημα. Θα μείνω σήμερα στην εξωτερική πολιτική, που άλλωστε είναι πρώτη στην ατζέντα αυτές τις ημέρες. Άκουσα τον Πρωθυπουργό να μιλά για θετικές εξελίξεις και στις σχέσεις με την Αλβανία, στις σχέσεις με τα Τίρανα. Θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, σε τι στάδιο συζητήσεων βρισκόμαστε και τι περιμένουμε από αυτή τη προσέγγιση που υπάρχει με τη γειτονική χώρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, είμαστε σε προχωρημένο στάδιο. Είμαστε λίγα βήματα πριν την υπογραφή μιας στρατηγικής συμφωνίας με την γείτονα, η οποία θα επιλύσει διάφορα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αρκετά πολύπλοκα, πολλά από τα οποία είναι ζητήματα αρκετών δεκαετιών, μετράνε ακόμα και από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκτιμώ ότι, αυτή τη στιγμή, υπάρχει η βούληση και από τη δική μας μεριά, αλλά και από τη μεριά των Αλβανών και του κυρίου Ράμα, να βρεθούν τρόποι για να επιλυθούν οι επιμέρους διαφορές τις οποίες έχουμε και να προχωρήσουμε σε μια στρατηγική συμφωνία. Αυτή η συμφωνία είναι ακριβώς στο πλαίσιο αυτού που σας έλεγα προηγουμένως, δηλαδή μιας θετικής, μιας ενεργητικής, μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που στόχο έχει την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων στην ευρύτερη περιοχή, έτσι ώστε να εμπεδωθεί μια δυναμική φυσιογνωμία της Ελλάδας. Δεν θέλουμε μια Ελλάδα φοβισμένη, μια Ελλάδα η οποία διαρκώς θεωρεί ότι την επιβουλεύονται. Θέλουμε πραγματικά μια δυναμική φυσιογνωμία, η οποία μπορεί να δώσει και ένα διαφορετικό –αν θέλετε- αέρα ανάπτυξης και ενεργητικότητας στην ευρύτερη περιοχή μας, η οποία είναι εξαιρετικά ταλαιπωρημένη. Και νομίζω ότι, σιγά –σιγά, ο στόχος όλων των κρατών και των πολιτικών ηγεσιών θα πρέπει να είναι να επιλύονται τα προβλήματα και όχι να πολλαπλασιάζονται.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν ανησυχούμε, κύριε υπουργέ, μήπως στα πλαίσια αυτής της συζήτησης, όπως έχουν κατά καιρούς κάνει στο παρελθόν τα Τίρανα, ξαναβάλουν θέμα Τσάμηδων πάνω στο τραπέζι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είμαστε βέβαιοι για αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απολύτως βέβαιοι, ναι.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστώ θερμά τον υπουργό Επικρατείας. Καλημέρα, κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

Κυρίες και Κύριοι,

Συνεδριάζει σήμερα στις 4 ώρα Ελλάδας το Eurogroup, το οποίο αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ώστε να περάσουμε και τυπικά στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πρόγραμμα και τη μνημονιακή επιτροπεία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εισήγηση του  EWG το ύψος της δόσης πρόκειται να ανέλθει στα 6,7 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 5,7 δισ. θα δοθούν με την ολοκλήρωση των τεχνικών προαπαιτούμενων και χωρίς νέα συνεδρίαση του Eurogroup μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα:

Τα 3,3 δισ. καλύπτουν τις δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Τα 1,9 δισ. προορίζονται για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος.

Το δε υπόλοιπο 0,5 δισ. αποτελεί την πρώτη από τις δύο δόσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επιπλέον, το 1 δισ. ευρώ που απομένει θα εκταμιευθεί στα μέσα Απριλίου με βάση την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και μόνον αυτή. Ως εκ τούτου, ο μοναδικός όρος που έχει συμφωνηθεί για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του ενός δισ. ευρώ είναι η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους ενός δισ. ευρώ έως τα μέσα Απριλίου.

Για τις λεπτομέρειες της σχετικής απόφασης του σημερινού Eurogroup θα ενημερώσει εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η ελληνική κυβέρνηση αταλάντευτα επιμένει στην αναγκαιότητα εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Η θέση μας παραμένει σταθερή: η λύση πρέπει να βρεθεί στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, η οποία θα ισχύει έναντι όλων, έτσι ώστε να είναι απολύτως σαφές ότι κανείς δεν θα διεκδικεί τα εδάφη ή την ιστορία άλλων λαών και έτσι θα αποκλείεται κάθε αλυτρωτική προοπτική.

Η στάση αυτή είναι η μοναδική υπεύθυνη στάση που εμπεδώνει τη θέση της Ελλάδας ως δύναμης που εγγυάται τη σταθερότητα και τη συνεργασία μεταξύ των λαών της ευρύτερης περιοχής μας. Μιας περιοχής αποσταθεροποιημένης που πρέπει επιτέλους να αφήσει πίσω της τις διαμάχες του παρελθόντος και να περάσει σε μια περίοδο συνανάπτυξης και ευημερίας.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι η λύση, αλλά η μη λύση που υπονομεύει το εθνικό συμφέρον.

Η εθνικιστική και ακροδεξιά ρητορεία έχει τραυματίσει ανεπανόρθωτα τη χώρα και το εθνικό συμφέρον στο παρελθόν. Και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, ειδικά η Ν.Δ., έχουν καθήκον και εθνική ευθύνη να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις κινητοποιήσεις για να αποσιωπήσουν τις δικές τους αντιφάσεις και τα τεράστια πολιτικά αδιέξοδα.

Και είναι πραγματικά κρίμα για τον κο Μητσοτάκη, ο οποίος λίγες μέρες πριν, συγκεκριμένα στις 9 Ιανουαρίου, μιλούσε για λύση σύνθετης ονομασίας, να σύρεται σήμερα πίσω από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του.

Με σαφήνεια, λοιπόν, θέλω να θέσω στον κο Μητσοτάκη το ερώτημα:

Θα αποδεχτεί μια λύση σύνθετης ονομασίας την οποία το κόμμα του, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, είχε υιοθετήσει ή θα συνεχίσει τα ήξεις αφίξεις;

Έχει το σθένος ο κος Μητσοτάκης να πει με παρρησία την πολιτική του θέση ή θα συνεχίσει την τακτική της άτακτης υποχώρησης μπροστά στις ακροδεξιές πιέσεις που του ασκεί μια μερίδα του κόμματός του;

Θα λειτουργήσει επιτέλους με υπευθυνότητα σεβόμενος τον θεσμικό του ρόλο, αλλά και τη θέση της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 – 2008 ή θα συνεχίσει τη μικροκομματική, κοντόφθαλμη και εθνικά επιζήμια γραμμή της υπονόμευσης της προσπάθειας για την εξεύρεση λύσης την οποία θέλει να του επιβάλλει ο κος Σαμαράς;

Δεν είναι μόνο όμως ευθύνη του κου Μητσοτάκη να πάρει θέση.

Κανείς δεν μπορεί να παραχαράξει την ιστορία και να αποκρύψει το γεγονός ότι η Ελλάδα διά στόματος της πολιτικής της ηγεσίας έχει τουλάχιστον εδώ και μια δεκαπενταετία αποδεχτεί με τον πιο κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο τη λύση της σύνθετης ονομασίας, η οποία θα ισχύει έναντι όλων.

Από τη δική μας πλευρά, θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι η πατριδοκαπηλία, η εθνικιστική εξαλλοσύνη, η μισαλλοδοξία και ο φανατισμός κάνουν μόνο ζημιά και οδηγούν σε εθνικά αδιέξοδα.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αναχωρεί αύριο για το Νταβός, θα έχει συνάντηση στις 24 Ιανουαρίου με τον Πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στην οποία αναμένουμε να συντελεστεί πρόοδος στην κατεύθυνση εξεύρεσης μίας κοινά αποδεκτής λύσης.

Επίσης, θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κύριο Μοσκοβισί, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνσης κύριο Γιοχάνες Χαν, αλλά και τη Γενική Διευθύντρια  του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και με επιχειρηματίες για την προώθηση των επενδύσεων στη χώρα.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποια είναι η δική σας πολιτική αποτίμηση του χθεσινού συλλαλητηρίου; Βοηθά την διαπραγμάτευση, την υπονομεύει, πήραν μέρος σε αυτό μόνο εθνικιστικά στοιχεία; Και το γεγονός, ότι πήρε μέρος εναργέστατα και το κόμμα του κ. Καμμένου που είναι κυβερνητικός εταίρος, τι αποτίμηση σας προκαλεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, γνωρίζαμε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν πολίτες οι οποίοι έχουν μία ειδική ευαισθησία σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό το οποίο, όμως, οφείλουμε να πούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή καθαρότητα και σαφήνεια, είναι ότι αυτή η ευαισθησία δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακροδεξιές και υπερεθνικιστικές δυνάμεις που μόνο κακό κάνουν στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, σε ένα πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί τη χώρα 25 χρόνια. Πρέπει να αναρωτηθούμε: Όλη αυτή η εθνικιστική έξαρση, τότε το 1992, βοήθησε ή υπονόμευσε την προσπάθεια για να εξυπηρετηθεί το εθνικό συμφέρον; Η γνώμη της σημερινής κυβέρνησης είναι, ότι η προσπάθεια μέσα από αυτή τη διαδικασία των κινητοποιήσεων, υπονομεύθηκε. Πάρα πολλοί, έκτισαν πολιτικές καριέρες πάνω σε αυτό το ζήτημα. Για μας, το κύριο αιτούμενο αυτή τη στιγμή είναι, με όρους νηφαλιότητας, ψυχραιμίας και εξυπηρέτησης του εθνικού συμφέροντος να καταφέρουμε να βρούμε μία κοινά αποδεκτή λύση με τους γείτονές μας, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για τη συνανάπτυξη και τη συνεργασία στα Βαλκάνια. Αυτή είναι η κεντρική πολιτική τοποθέτηση της κυβέρνησης, τόσο σήμερα, όσο και χθες, όσο και στο μέλλον.

ΜΑΝΗ: Για το ονοματολογικό, η ερώτηση. Υπάρχει κυριακάτικο δημοσίευμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, που αποδίδει στον Κώστα Καραμανλή τη φράση, σε εισαγωγικά: «Ποιος σας είπε, ότι έχω δεσμευθεί να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της γείτονος»; Υπάρχουν, ταυτόχρονα, πληθώρα δηλώσεων, συνεντεύξεων, αναρτήσεων στην επίσημη σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών και προσφάτως από την κα Μπακογιάννη που τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών, παρατίθενται όλες μαζί, σήμερα, στην Εφημερίδα των Συντακτών, που αναφέρουν ευθέως – μεταξύ αυτών και του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών τότε στην Ελλάδα – που αναφέρουν ευθέως, ότι η θέση της κυβέρνησης Καραμανλή το 2008 ήταν σύνθετη ονομασία, erga omnes. Η σημερινή κυβέρνηση, γνωρίζει ποια ήταν η θέση της κυβέρνησης Καραμανλή το 2008, δεδομένου ότι όταν ξεκίνησε η ιστορία του ονοματολογικού τον Δεκέμβριο είχατε πει, ότι κινούμαστε στη θέση της κυβέρνησης του 2008. Γνωρίζετε ποια είναι αυτή η θέση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Μάνη, εγώ δεν πρόκειται να σχολιάσω διαρροές ή υποτιθέμενες δηλώσεις, ούτε του κ. Καραμανλή, ούτε κανενός άλλου. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι, ότι εδώ και μία δεκαπενταετία, το είπα και εισαγωγικά, με πολύ μεγάλη σαφήνεια, εθνική θέση είναι η θέση της επιδίωξης μίας λύσης με σύνθετη ονομασία που θα ισχύει erga omnes. Αναφέρατε και εσείς το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, που σήμερα είναι εξόχως αποκαλυπτικό, για το τι συνέβη την περίοδο του 2007, 2008. Θα σας πω, ότι η κα Μπακογιάννη στις προγραμματικές δηλώσεις τότε, με σαφήνεια είχε τοποθετηθεί υπέρ της επιδίωξης μίας λύσης με σύνθετη ονομασία που θα ισχύει erga omnes, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ και σύμφωνα και με τα πρακτικά της Βουλής – τα οποία ο καθένας μπορεί να αναζητήσει – ο κ. Καραμανλής σε σχετική ερώτηση που του είχε κάνει τότε ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος μάλιστα ειρήσθω εν παρόδω τον κατηγορούσε και για κρυφή διπλωματία, είχε επίσης με σαφήνεια τοποθετηθεί εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου, λέγοντας ότι επιδιώκει μία λύση σύνθετης ονομασίας, που θα εμπεριέχει φυσικά τον όρο «Μακεδονία» και η οποία θα ισχύει erga omnes. Επομένως, δεν χρειάζεται να σας πω κάτι περισσότερο σε σχέση με το ποια ήταν η θέση της τότε κυβέρνησης. Τα ίδια τα πρακτικά του ελληνικού Κοινοβουλίου, οι ίδιες οι δημόσιες τοποθετήσεις των μελών της τότε κυβέρνησης, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν γνωρίζουμε τελικά, αν πρόκειται για μυθοπλασία όλα αυτά τα χρόνια, ότι υπήρχε αυτή η θέση. Αυτό θα το λύσει η ιστορία, προφανώς…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε μυθοπλασία, το τι είπε ο κ. Καραμανλής ενώπιον του ελληνικού Κοινοβουλίου; Τα πρακτικά της Βουλής νομίζω, ότι μπορούν να δώσουν τις απαραίτητες απαντήσεις στο σχετικό ερώτημα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, το λέω ως σχόλιο και σε αυτό που είπε η συνάδελφος, γιατί τα τελευταία 24ωρα βλέπουμε όλο και περισσότερα δημοσιεύματα, που λένε ότι δεν υπήρξε απόφαση, υπήρξε πρόταση από την πλευρά Καραμανλή. Εν πάση περιπτώσει. Εγώ, όμως, θέλω να ρωτήσω το εξής: Η κυβέρνηση εμφανίζεται όμως να αλλάζει στάση. Γιατί στην απόφαση ή πρόταση Καραμανλή δεν υπήρχε χρονικός προσδιορισμός, όπως εσείς είπατε σήμερα, υπήρχε μόνο γεωγραφικός προσδιορισμός.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στη σχετική θέση του κ. Καραμανλή, έτσι όπως έχει εκφρασθεί δημοσίως, δεν υπήρχε ούτε γεωγραφικός, ούτε χρονικός προσδιορισμός. Υπήρχε σκέτη η φράση «σύνθετη ονομασία, η οποία θα ισχύει erga omnes». Αυτό το οποίο σας λέω σήμερα, είναι αυτό το οποίο δήλωσε και ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ, ότι εμείς δουλεύουμε στην κατεύθυνση εξεύρεσης μίας λύσης, η οποία είναι λύση σύνθετης ονομασίας είτε με γεωγραφικό, είτε με χρονικό προσδιορισμό και η οποία θα ισχύει erga omnes.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Κύριε Υπουργέ, διάβασα πολύ προσεκτικά το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών και η εφημερίδα μου, την Κυριακή, το Documento με στοιχεία συγκεκριμένα, όπως τα πρακτικά της Συνόδου του ΝΑΤΟ το 2008, που ο κύριος Καραμανλής παραδέχεται την ύπαρξη τριών Μακεδονιών, μέσα από τα επίσημα πρακτικά. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι στη ΝΔ παρατηρείται, τις τελευταίες ημέρες, μία στροφή από την απόφαση του Βουκουρεστίου και τα όσα έγιναν εκεί στη γνωστή απόφαση του 1992, του τότε Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Το πρώτο ερώτημα, που θέλω να σας κάνω, είναι πού κατά τη γνώμη σας οφείλεται αυτή η στροφή και αν υποκρύπτει κάποια πολιτικά παιχνίδια από πίσω. Και ένα δεύτερο ερώτημα, αν επιτρέπετε, είναι εάν στο ραντεβού με τον κύριο Ζάεφ, μεθαύριο Τετάρτη, έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη που επιτρέπει τη συγκεκριμένη συνάντηση ή θα είναι μία εφ’ όλης της ύλης συνάντηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημά σας, κύριε Χατζηνικόλα, νομίζω ότι είναι κάτι περισσότερο από προφανές. Ο κύριος Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο πολιτικό αδιέξοδο στο εσωτερικό του κόμματός του. Τη θέση του ίδιου δεν τη γνωρίζουμε. Αυτό το οποίο γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά είναι ότι υπάρχει μια εθνικιστική ακροδεξιά πτέρυγα στο εσωτερικό της ΝΔ, η οποία φαίνεται να μην επιτρέπει στον κύριο Μητσοτάκη να ακολουθήσει τη γραμμή που ακολούθησε η κυβέρνηση Καραμανλή από την περίοδο 2007-2008. Την ίδια στιγμή, ο κύριος Μητσοτάκης φαίνεται πως, για άλλη μια φορά, λειτουργεί με λαϊκιστικό ανεύθυνο και δημαγωγικό τρόπο, καθώς θέλει να μετατρέψει ένα πολύ ευαίσθητο εθνικό ζήτημα σε ζήτημα μικροπολιτικής εκμετάλλευσης, που θα λειτουργήσει για την, κατά τη γνώμη του, αναδιαμόρφωση των κοινωνικών συσχετισμών στην Ελλάδα. Η γνώμη μου είναι ότι αυτό δεν είναι στάση σοβαρού και υπεύθυνου πολιτικού. Είναι μια στάση τυχοδιωκτική. Είναι μια στάση που αποδεικνύει ότι ο κύριος Μητσοτάκης είναι ένας πραγματικά αναξιόπιστος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το ραντεβού του Πρωθυπουργού με τον κύριο Ζάεφ, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν υπάρξει δηλώσεις και τοποθετήσεις εκατέρωθεν και από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και από τη μεριά της κυβέρνησης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που ανασκευάζουν -ειδικά ως προς τους δεύτερους-  αλυτρωτικές τοποθετήσεις του παρελθόντος, δείχνουν μία εξαιρετικά έντονη και ειλικρινή -κατά τη γνώμη μας- βούληση για να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Και είναι ακριβώς αυτό το πλαίσιο που θα γίνει και η συνάντηση με τον κύριο Ζάεφ στις 24 Ιανουαρίου στο Νταβός. Ελπίζουμε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης θα επιτευχθεί πραγματική πρόοδος ως προς το ζήτημα εξεύρεσης λύσης.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εφόσον η κυβέρνηση ζητάει συναίνεση και ομοψυχία και απευθύνει και κάλεσμα σχετικό και στα κόμματα της αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο ζήτημα, δεν θα ήταν πιο σωστό ο Πρωθυπουργός, πριν συναντηθεί με τον κύριο Ζάεφ, να έχει μια συνάντηση είτε με τους πολιτικούς αρχηγούς, να ζητήσει τη γνώμη τους, να τους ενημερώσει ή ενδεχομένως σχεδιάζεται κάτι τέτοιο αμέσως μετά από αυτό το ραντεβού;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κατάσταση έχει ως εξής: Αυτή τη στιγμή, στο επίπεδο των τεχνικών διαπραγματεύσεων, δεν υπάρχει κάποια νέα εξέλιξη. Αυτό το οποίο έχουμε επανειλημμένως πει, είναι ότι εμείς συνεχίζουμε στην εθνική γραμμή έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε, τουλάχιστον, με απόλυτη επισημότητα την περίοδο 2007-2008. Είχε γίνει αποδεκτή και νωρίτερα, αλλά ας πάρουμε ως ορόσημο αυτή ακριβώς την ημερομηνία, την ημερομηνία 2007-2008, όταν και ψηφίστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή η πλατφόρμα εξεύρεσης λύσης με σύνθετη ονομασία. Συνεχίζουμε λοιπόν, στο πλαίσιο αυτής της εθνικής γραμμής, να διαπραγματευόμαστε με τους γείτονές μας έτσι ώστε να βρεθεί η πολυπόθητη λύση. Από εκεί και πέρα, εφόσον στη συνάντηση με τον κύριο Ζάεφ προκύψουν νέα δεδομένα, προκύψουν ζητήματα τα οποία θα προωθούν την όλη κατάσταση στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης, θα πάρουμε και τις ανάλογες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να ενημερωθούν αρμοδίως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν ξέρω ακριβώς ποια θα είναι, δεν έχει αποφασιστεί. Παρ’ όλα αυτά, σας λέω ότι η κυβέρνηση προφανέστατα, εφόσον υπάρξει μία οποιαδήποτε εξέλιξη, θα πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης για την εξεύρεση λύσης.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, αν εξετάζετε το ενδεχόμενο οι εκπρόσωποι των Σκοπίων να προσκληθούν στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και από εκεί και πέρα εάν στη βάση της αιρεσιμότητας, με το σκεπτικό ότι θα δεσμευτούν να εγκαταλείψουν και εκείνοι όλα αυτά τα αλυτρωτικά στοιχεία, σε μεταγενέστερη, όμως, φάση. Εάν το εξετάζετε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε πει ότι προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε οποιονδήποτε διεθνή Οργανισμό, είναι η εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, μιας λύσης σύνθετης ονομασίας, η οποία θα ισχύει erga omnes. Αυτό είναι και το όριο -αν θέλετε- της ελληνικής διαπραγματευτικής θέσης. Επομένως, εφόσον δεν υπάρξει τέτοια λύση, δεν θα υπάρξει και οποιαδήποτε εξέλιξη σε σχέση με το ζήτημα το οποίο θέσατε.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα ο στρατηγός εν αποστρατεία Φραγκούλης Φράγκος και βασικός ομιλητής στο χθεσινό συλλαλητήριο, επιβεβαίωσε το χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέα Σελίδα», δηλαδή ότι προετοιμάζεται από κάποιους κύκλους κόμμα τύπου «Λέγκας του Βορρά» στα δεξιά της Ν.Δ., λέγοντας ότι αν του ζητηθεί, δεν θα γίνει ρίψασπις. Θα ήθελα ένα σχόλιο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς γνωρίζαμε τον κ. Φραγκούλη ως εν αποστρατεία στρατηγό. Σήμερα, εμφανίζεται και ως επίδοξος πολιτικός ηγέτης. Αν ο ίδιος, πράγματι, εννοεί αυτά που λέει, τότε εμείς θα του πούμε ότι ο τελικός κριτής σε κάθε πολιτική τοποθέτηση, δεν είναι ούτε οι δημοσιογραφικοί διθύραμβοι, ούτε η έντονη κάλυψη της παρουσίας ή των τοποθετήσεων από τα ΜΜΕ. Ο τελικός κριτής οποιασδήποτε τέτοιας πρωτοβουλίας, θα είναι ο ελληνικός λαός. Αν, λοιπόν, ο κ. Φραγκούλης θεωρεί ότι μπορεί να παίξει έναν τέτοιο πολιτικό ρόλο, του το επιτρέπει το Σύνταγμα και από εκεί και πέρα, θα μετρήσει ο καθένας τις δυνάμεις του στην κάλπη. Η γνώμη μου είναι ότι ο κ. Φραγκούλης είναι προφανές ότι θέλει να στήσει μια πολιτική σταδιοδρομία στο ζήτημα του ονόματος, όπως πολλές φορές και πολλοί άλλοι πολιτικοί έχουν κάνει στο παρελθόν. Δεν είναι μυστικό ότι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έστησε το σύνολο της πολιτικής του σταδιοδρομίας πάνω στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ιδρύοντας πριν από περίπου 25 χρόνια την Πολιτική Άνοιξη. Επομένως, εάν ο κ. Φραγκούλης θέλει να ακολουθήσει αυτή την πορεία, δεν θα είναι και ο πρώτος.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο πρώτο ερώτημα σε σχέση με το συλλαλητήριο: Το γεγονός ότι ήταν ένα συλλαλητήριο μεγαλύτερο από το αναμενόμενο και από πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως το εκτιμούσαν, αποτέλεσε ένα μήνυμα για την κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω γνωρίζαμε ως ελληνική κυβέρνηση ότι υπάρχουν αρκετοί πολίτες, οι οποίοι έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Από εκεί και πέρα, όμως, οφείλω να σας πω ότι ο τόνος που δόθηκε στο συγκεκριμένο συλλαλητήριο, η πολιτική κατεύθυνση την οποία πήρε, που είναι μια ακροδεξιά και υπερεθνικιστική κατεύθυνση, δεν θεωρούμε ότι εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Με αυτή την έννοια, βεβαίως παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Ωστόσο, από τη δική μας μεριά υπάρχει ανησυχία για το γεγονός ότι εθνικιστικές πρακτικές και μισαλλόδοξες ρητορείες βρίσκουν απήχηση σε ένα τμήμα του πληθυσμού. Ωστόσο, επιμένω ότι αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση πλειοψηφικό. Οι Έλληνες πολίτες είναι δημοκρατικοί, οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν καμία σχέση με τον εθνικιστικό φανατισμό στη μεγάλη τους πλειοψηφία, αλλά αντιθέτως επιθυμούν την αλληλεγγύη, τη συνεργασία και τη συνανάπτυξη με όλες τις γειτονικές χώρες.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Επειδή επισήμως ούτε έχουν επιβεβαιωθεί, ούτε έχουν διαψευστεί τα πέντε ονόματα, τα οποία προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς, θέλω να σας ρωτήσω, αν καλύπτει κάποιο από αυτά ή και όλα τις προϋποθέσεις, τη θέση δηλαδή της ελληνικής πλευράς ή αν υπάρχει κάποιο άλλο όνομα, το οποίο συζητείται παρασκηνιακά, είτε πολιτικά, είτε διπλωματικά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω πει, πολλές φορές, ότι δεν πρόκειται κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να προχωρήσω σε τεχνικές λεπτομέρειες. Όταν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση, αυτή θα παρουσιαστεί με τον πιο επίσημο και με τον πιο καθαρό τρόπο. Επομένως, δεν πρόκειται να σχολιάσω, ούτε να μπω σε μια ονοματολογία αυτή τη στιγμή.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Αθήνα λαμβάνει υπόψη της όλη αυτή τη διαπραγμάτευση τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς στα Σκόπια, δεδομένου ότι ο κ. Ζάεφ έχει μόνο μια έδρα, αν δεν κάνω λάθος, ή δύο πλειοψηφίας στη Βουλή; Και από την άλλη, υπάρχουν δηλώσεις από τον Πρόεδρο των Σκοπίων, οι οποίες φαίνεται ότι δεν είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πρωθυπουργό. Δηλαδή, αν υπάρξει μια συμφωνία -υπόθεση εργασίας κάνουμε- και έρθει αυτή η συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, πώς είναι βέβαιο ότι θα περάσει από το σκοπιανό Κοινοβούλιο, τη στιγμή που οι συσχετισμοί είναι αυτοί που γνωρίζουμε έως αυτή την ώρα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον η συμφωνία δεν εγκριθεί και από τα δύο μέρη, τότε δεν υπάρχει συμφωνία. Νομίζω ότι η απάντηση στο ερώτημά σας είναι προφανής. Και προφανής είναι και η διαρκής μέριμνα της κυβέρνησης να παρακολουθεί τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω, εάν το χθεσινό συλλαλητήριο, η μαζική συμμετοχή σε αυτό, θέτει νέα πολιτικά δεδομένα στη διαπραγμάτευση και αν εκτιμάτε πως η κυβερνητική διχογνωμία ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δυσχεραίνει τους χειρισμούς του κ. Κοτζιά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το πιστεύω ότι τίθενται νέα δεδομένα. Η γνώμη μου είναι και η γνώμη της κυβέρνησης είναι ότι η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να επηρεάζεται από συλλαλητήρια. Αυτό είναι θέση, η οποία νομίζω ότι έχει γίνει κατανοητή στις πολιτικές δυνάμεις, μετά τις διαρκείς αποτυχίες της διαπραγμάτευσης αυτής από το 1992 μέχρι σήμερα. Η γνώμη μου είναι ότι η κυβέρνηση με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία, με σταθερότητα και παραμένοντας αταλάντευτη στις θέσεις της, έχει τη δυνατότητα να επιλύσει ένα πρόβλημα, που ταλαιπωρεί την ευρύτερη περιοχή εδώ και 25 χρόνια.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, εάν στο ραντεβού του Πρωθυπουργού με τον κ. Ζάεφ θα ζητηθεί μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά τη δική μας. Δηλαδή, για παράδειγμα, κάποια αλλαγή στο Σύνταγμα, όλοι αυτοί οι αλυτρωτικοί όροι και χαρακτηρισμοί που εμπεριέχονται σε αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά τα ζητήματα, κ. Τσακίρη, αποτελούν τον πυρήνα της διαπραγμάτευσης. Σας ξαναείπα ότι συζητάμε για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό erga omnes. Το erga omnes, πρέπει να σας πω ότι συμπεριλαμβάνει και την ίδια τη γειτονική χώρα, διαφορετικά δεν θα ήταν έναντι όλων, θα ήταν έναντι κάποιων. Και φυσικά, στον πυρήνα των διαπραγματευτικών θέσεων της χώρας μας, περιλαμβάνεται και η υποχώρηση, αν θέλετε, από κάθε είδους αλυτρωτική προοπτική. Και σε σχέση με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού και του κ. Ζάεφ, πρέπει να σας πω ότι όλα αυτά τα ζητήματα προφανώς θα συζητηθούν για να δούμε πού μπορεί να υπάρξει πρόοδος και αν έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε στην εισαγωγή σας ότι το 1,9 δις από τα 5,7 που θα δοθούν αρχικώς ως τμήμα μεγάλο της δόσης, θα πάει για την ενίσχυση των ταμειακών αποθεμάτων. Διευκρινιστικά, αναφέρεστε σε αυτό το λεγόμενο «μαξιλάρι»;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ακριβώς αυτό. Είναι ακριβώς αυτό.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Και τότε, να σας ρωτήσω, πόσα δις πρέπει να έχει αυτό το «μαξιλάρι» χοντρικά, για να νιώσει η χώρα μια ασφάλεια, ότι μπορεί να βγει χωρίς κίνδυνο στις αγορές για χρηματοδότηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Κεχαγιά, ξέρετε ότι στην απόφαση του Eurogroup της 15ης  Ιουνίου του 2017, αυτό το οποίο αποφασίστηκε ήταν ότι από την τρίτη αξιολόγηση και μετά θα υπάρξει μέριμνα εκ μέρους τoυ ESM, του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ικανό «μαξιλάρι» αποθεματικών, το οποίο θα αποτελεί και την εγγύηση για τη δυνατότητα της χώρας, αυτοδύναμα, να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν και τελειώνουν οι δανειακές συμβάσεις, η στήριξη δηλαδή της αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους από τον επίσημο τομέα. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αυτά είναι ζητήματα τεχνικά που θα αποφασιστούν στην τελική πορεία των διαπραγματεύσεων. Αυτό το οποίο μπορώ, όμως, να σας πω με μεγάλη βεβαιότητα, αυτή τη στιγμή, είναι ότι η πορεία των ελληνικών ομολόγων, όλες τις τελευταίες εβδομάδες, αποδεικνύει ότι ξεπερνάμε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, καθώς βρισκόμαστε στο δεκαετές ομόλογο, ακόμα και σε επίπεδα κάτω του 4%, δηλαδή σε επίπεδα δανεισμού που η χώρα είχε την περίοδο 2005-2006. Με αυτή την έννοια, είμαι βέβαιος ότι εξερχόμενοι από το μνημονιακό πρόγραμμα και έχοντας και μια περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά τον Αύγουστο του 2018, η χώρα θα είναι πλήρως έτοιμη για να ανακτήσει την οριστική της πρόσβαση στις αγορές χρήματος.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Θέλω δύο πράγματα: Ο κύριος Καμμένος μίλησε για δημοψήφισμα, εξέφρασε την άποψη για δημοψήφισμα. Θα ήθελα το σχόλιό σας. Και θα ήθελα, επίσης, το σχόλιό σας για τη θέση που πήρε πριν από μερικές ημέρες η κυρία Σπυράκη ότι είναι πολύ αργά για ενημέρωση. Αν ο κ. Μητσοτάκης τελικά τον καλέσετε και δεν προσέλθει σε αυτή την ενημέρωση, τι σημαίνει για εσάς;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η δήλωση της κυρίας Σπυράκη, για να ξεκινήσω από το τελευταίο, αποδεικνύει ακριβώς αυτό που σας έλεγα προηγουμένως, δηλαδή την απολύτως τυχοδιωκτική τοποθέτηση της Ν.Δ.. Η Ν.Δ. επιδιώκει ένα εθνικό θέμα να το μετατρέψει σε θέμα της εσωτερικής πολιτικής ατζέντας και κατά τη γνώμη μου πράττει με τρόπο απαράδεκτο και επιζήμιο για το εθνικό συμφέρον. Σας επισημαίνω, λοιπόν, ότι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είχαμε κάποια περαιτέρω εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις με τη γείτονα. Εφόσον υπάρξουν νέα δεδομένα, βεβαίως και θα καλέσουμε τους πολιτικούς αρχηγούς για ενημέρωση. Τώρα, εάν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να συνεχίσει την τυχοδιωκτική, κοντόφθαλμη και εθνικά επιζήμια πολιτική του, αυτό θα κριθεί τελικά και από τον ελληνικό λαό. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησή σας, δεν υπάρχει σκέψη για δημοψήφισμα, αυτή τη στιγμή, στην ελληνική κυβέρνηση.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεδομένων των θετικών προβλέψεων για το σημερινό Eurogroup, υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη συνέχεια της συζήτησης στο θέμα του χρέους και τη μεταμνημονιακή εποχή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές ότι το επόμενο εξάμηνο είναι εξαιρετικά κρίσιμο σε ό,τι αφορά την εξεύρεση λύσεων και απαντήσεων στα ερωτήματα που έχουμε μπροστά μας. Δηλαδή, το μεταμνημονιακό καθεστώς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το καλοκαίρι του 2018 πρέπει να έχουμε καταλήξει με τους δανειστές μας σε όλα αυτά τα ζητήματα.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Καταλαβαίνω από αυτό που είπατε ότι δεν αποκλείετε το να υπάρξει δημοψήφισμα, γιατί είπατε «αυτή τη στιγμή δεν είναι στη σκέψη της κυβέρνησης».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν θέλετε, ανακαλώ το «αυτή τη στιγμή». Δεν υπάρχει σκέψη στην ελληνική κυβέρνηση για δημοψήφισμα. Ήταν εν τη ρύμη του λόγου.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή τις τελευταίες ώρες έχουν ακουστεί πάρα πολλά πράγματα σε σχέση με το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, πώς απαντά η κυβέρνηση στους ισχυρισμούς κάποιων ότι υπήρξε κυβερνητική εντολή να δοθεί μικρότερος αριθμός από την Αστυνομία σε ό,τι αφορά τους συμμετέχοντες σε αυτό και ότι υπήρξε, επίσης, πάλι παρασκηνιακή εντολή από την κυβέρνηση να μην μεταδίδεται σε απευθείας σύνδεση το συλλαλητήριο από την ΕΡΤ και από τα μεγάλα κανάλια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σχέση με το δεύτερο, έχω να σας πω ότι δεν θυμάμαι ποτέ η ΕΡΤ να μεταδίδει σε απευθείας σύνδεση συλλαλητήρια. Επομένως, δεν το κατανοώ ακριβώς το ερώτημα. Σε σχέση με το πρώτο θέμα που θέσατε, πρόκειται περί γελοιότητος.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Συνέντευξη στο «Ραδιόφωνο 24/7»

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ πΓΔΜ
Το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, ψηλά στις προτεραιότητές μας και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιλύσει ένα πρόβλημα που απασχολεί τη χώρα πάνω από μια 25ετία καθώς είναι σημαντικό να κλείνουν εκκρεμότητες, να εμπεδώνεται η σταθερότητα στα Βαλκάνια ώστε η περιοχή να περάσει σε μια περίοδο συνανάπτυξης, συνεργασίας και αλληλεγγύης. Όταν έχουμε ένα ευρύτερα αποσταθεροποιημένο περιβάλλον σημαίνει ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να συντηρούμε εστίες προβλημάτων εφόσον αυτά μπορούν να επιλυθούν ώστε να εμπεδώσουμε το ρόλο μας ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή.

Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί δια του ΠΘ και του ΥΠΕΞ. Χρειαζόμαστε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Μία σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και θα ισχύει έναντι όλων. Ζητούμενο παράλληλα, μια ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση.

Είναι υποκριτικό ότι μια σειρά από εθνικιστικές ομάδες ή ΜΜΕ συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους καθώς ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούμε όρο που εμπεριέχει τον όρο “Μακεδονία” (πΓΔΜ) ενώ πάνω από 130-140 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με το συνταγματικό της όνομα. Είναι στρουθοκαμηλισμός να νομίζουμε ότι θα ισοπεδώσουμε τις επιδιώξεις της άλλης πλευράς. Πρέπει να χειριστούμε το ζήτημα με σοβαρότητα, συνέπεια και μεγάλη ευθύνη για να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο.

Η ΝΔ οφείλει να σταματήσει το κρυφτούλι. Είναι ειρωνικό να μιλούν για διγλωσσία της κυβέρνησης καθώς το 1992, μονοκομματική κυβέρνηση τότε, η ΝΔ είχε προσέλθει στο συμβούλιο των αρχηγών με διαφορετικές θέσεις από τον ΠΘ της και τον ΥΠΕΞ της. Πρέπει λοιπόν τώρα να κοιτάξει το συμφέρον της χώρας και όχι τη μικροπολιτική αξιοποίηση. Η ΝΔ είναι φανερό ότι είναι χωρισμένη σε τουλάχιστον 3 κομμάτια: ο χώρος που καθορίζεται από την παρακαταθήκη του Κ. Καραμανλή, ένας χώρος φιλελεύθερος που όμως δε μιλά με δυνατή φωνή και μια πτέρυγα που φλερτάρει με ακροδεξιές και εθνικιστικές θέσεις. Για αυτό το λόγο ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει το πολιτικό σθένος να τοποθετηθεί με καθαρότητα.

Η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψιν τις διαφορετικές απόψεις αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με όρους συλλαλητηρίων. Δεν έχει νόημα να λειτουργούμε τώρα με τους όρους του 1992. Η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει πάρα πολύ από τότε.

Σε σχέση με την εκκλησία, ανταλλάχθηκαν επιστολές μεταξύ ΠΘ – Αρχιεπισκόπου και τέθηκαν οι θέσεις. Ο ΠΘ είπε πως θα διαχειριστούμε το εκκλησιαστικό ζήτημα με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία ωστόσο η εξωτερική πολιτική είναι θέμα της συντεταγμένης πολιτείας, θέμα της κυβέρνησης να ορίσει τη γραμμή και θέμα του κοινοβουλίου να επικυρώνει τις κυβερνητικές αποφάσεις.

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
Για καθαρή έξοδο έχει μιλήσει ο κ. Μοσκοβισί, ο κ. Ντάισελμπλουμ αλλά έχει γίνει λόγος και στο εσωτερικό της χώρας. Πρόκειται για τη δυνατότητά μας για αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος χωρίς την ανάγκη δανεισμού από τον επίσημο τομέα και χωρίς την ανάγκη μέτρων ως αντάλλαγμα.
Οι προβλέψεις και εκτιμήσεις που είχαν γίνει για το βιώσιμο ύψος των επιτοκίων δανεισμού έκαναν λόγο για περίπου 4%. Ήδη κινούμαστε σε έδαφος κάτω από αυτό και όσο κινούμαστε προς την έξοδο θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του 10ετούς αλλά και του 5ετούς ομολόγου. Άλλωστε δεν είναι μεγάλες οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την επόμενη περίοδο. Το spread δε με το γερμανικό ομόλογο έφτασε στα επίπεδα του 2005-2006 και με τη διαφορά μάλιστα πως τώρα η Γερμανία είναι μέσα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ενώ η Ελλάδα όχι.

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Τα δείγματα γραφής που έχει δώσει αυτή η κυβέρνηση είναι ήδη πάρα πολλά: εμβάθυνση δικαιωμάτων, κοινωνικό κράτος, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, εργασιακά κ.α. -και όλα αυτά σε ένα εξαιρετικά περιοριστικό πλαίσιο. 

Στόχος λοιπόν, μετά τον Αύγουστο του 2018 που θα έχουμε και περισσότερα περιθώρια ελευθερίας, να περάσουμε σε ακόμη μεγαλύτερη ανάκτηση της εργασίας και σε πολιτικές επιλογές που θα στηρίζουν ακόμη περισσότερο την κοινωνική πλειοψηφία.


ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΛΙΣΕΩΝ
Στην Ευρώπη η σοσιαλδημοκρατία έχει αρχίσει να ανατοποθετείται σε σχέση με τις πολιτικές της επιλογές των προηγούμενων δεκαετιών και αρχίζει να κοιτάει προς τις ιστορικές τις ρίζες. 

Όσο το Κίνημα Αλλαγής δεν ακολουθεί αυτήν την τάση, δεν υπάρχουν και πραγματικά περιθώρια για την όποια πολιτική σύγκλιση, αντιθέτως φαίνεται πως έχουν επιλέξει να συμπορεύονται με τις θέσεις της ΝΔ.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Καλημέρα, κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κύριε Αρβανίτη.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Είμαστε τρεις εδώ. Είναι ο αρχισυντάκτης του 24/7 ο Χρήστος Δεμέτης, είναι ο Αλέξανδρος Κλώσσας και εγώ. Ξεκινώ με αυτό που συζητούσαμε και έδωσε και το ρεπορτάζ η Αλεξία Τασούλη. Είναι κορυφαίο θέμα για την κυβέρνηση η επίλυση και γιατί μπαίνει ξαφνικά το θέμα του timing; Το timing αφορά εμάς ή τους γείτονες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό τέμπο και είναι ψηλά στις προτεραιότητες, όπως καταλαβαίνετε, όχι μόνο επειδή και δημοσιογραφικά κάνει γκελ. Διότι παρατηρείται ότι το τελευταίο διάστημα σχεδόν μονοπωλεί την ημερήσια διάταξη, αλλά για λόγους απολύτως πραγματικούς. Η κυβέρνηση θέλει και θα κάνει ό,τι μπορεί για να το επιτύχει, να επιλύσει ένα πρόβλημα που απασχολεί τη χώρα για πάνω από μια 25ετία, δημιουργεί διαρκώς επιπλοκές στο διεθνές στερέωμα. Και νομίζω ότι επειδή ακριβώς τα Βαλκάνια είναι μια, ούτως ή άλλως, αποσταθεροποιημένη περιοχή και έχει περάσει πάρα πολλά τα τελευταία 25 χρόνια, είναι εξαιρετικά σημαντικό σιγά – σιγά να κλείνουν εκκρεμότητες, να εμπεδώνεται η σταθερότητα για να έχει τη δυνατότητα το σύνολο της περιοχής να περάσει σε μια φάση, σε μια ιστορική περίοδο συνανάπτυξης, συνεργασίας και αλληλεγγύης. Αυτή είναι η λογική με την οποία προσέρχεται η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, αυτή είναι η λογική η οποία μας καθοδηγεί στην προσπάθειά μας για την επίλυση του ζητήματος.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Επιμένω λίγο στο θέμα αυτό. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαιτέρως η Ν.Δ. καλούν την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επισήμως για να τοποθετηθούν. Είχαμε ένα τέτοιο θέμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει Πρωθυπουργό, η κυβέρνηση έχει υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι και οι δύο έχουν τοποθετηθεί. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο που έχει τεθεί από τον Ο.Η.Ε. και από τον διαμεσολαβητή. Επομένως, νομίζω ότι η Ν.Δ. οφείλει να σταματήσει το κρυφτούλι και να μην ξεχνά –το έχω πει αρκετές φορές, θα το επαναλάβω μια ακόμη- ότι είναι λίγο ειρωνικό να μιλούν στη Ν.Δ. για διγλωσσία της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, καθώς το 1992 η Ν.Δ., ως μονοκομματική κυβέρνηση τότε, είχε προσέλθει παρακαλώ σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με δυο εισηγήσεις. Μια εισήγηση είχε κάνει ο τότε Πρωθυπουργός, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, και μια εντελώς διαφορετική εισήγηση –προσέξτε- ο υπουργός ο οποίος χειριζόταν το θέμα διαπραγματευτικά, ο κύριος Σαμαράς, ως υπουργός Εξωτερικών. Επομένως…

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Και φτάσαμε στην κρίση και βέβαια, στην αποπομπή Σαμαρά και λοιπά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φτάσαμε στην κρίση. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι η Ν.Δ. πρέπει να έχει την υπευθυνότητα να τοποθετηθεί όχι με όρους εσωτερικής πολιτικής συγκυρίας, ούτε με όρους αντιπολιτευτικής τακτικής, αλλά να μιλήσει καθαρά, να πάρει καθαρή θέση ως προς το τι θα κάνει έχοντας ως γνώμονα της τοποθέτησής της το συμφέρον της χώρας και όχι τη μικροπολιτική αξιοποίηση ενός θέματος, το οποίο δεν προσφέρεται για τέτοια.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εντάξει, κύριε Εκπρόσωπε. Εγώ θα επιμείνω όμως στο κομμάτι αυτό και θα επιμείνω στην κυβέρνηση, ουσιαστικά, γιατί…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι και σας είπα κύριε Αρβανίτη ότι η κυβέρνηση έχει και Πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι έχουν εκφράσει με πολύ μεγάλη καθαρότητα την πολιτική γραμμή με την οποία προσέρχεται η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εγώ, λοιπόν, μαζεύω τους προβληματισμούς και ρωτάω τον Εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Η δικιά μας η γραμμή, αυτό που λέγεται εθνική γραμμή, όπως χαρακτηρίζεται από τα Μέσα πιο πολύ παρά από την ουσία του πράγματος, είναι του ‘08 ή είναι του ‘02; Και γιατί τη θέτω την ερώτηση αυτή; Γιατί το ‘08, ήταν, ουσιαστικά, από ό,τι λένε οι αντίπαλοί σας η κόκκινη γραμμή. Στην παρούσα φάση, εμείς πρέπει να πάρουμε ως βάση δεδομένων την κόκκινη γραμμή του ‘08, με τη λεγόμενη «ήττα του 2008», αφού είχαμε υποχώρηση ή να πάμε στο ‘02 γιατί μας θύμισε το 1992-1993 ο κύριος Καραμανλής προσφάτως. Με μπερδεύουν λίγο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν χρειάζεται να μπαίνουμε στη λογική των ημερομηνιών

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Έχουν αξία, όμως, τώρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν αξία. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι χρειαζόμαστε μια σύνθετη ονομασία, η οποία θα είναι για όλες τις χρήσεις και θα ισχύει έναντι όλων. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο εντός του οποίου διαπραγματευόμαστε. Και δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή θα ήταν σώφρων, από μεριάς μου, να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες σε σχέση με τη διαπραγμάτευση η οποία διεξάγεται.  Χθες, είχαμε μια συνάντηση. Η συνάντηση αυτή, νομίζω ότι βάζει ένα πρώτο πλαίσιο εντός του οποίου μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Είδατε κιόλας την τοποθέτηση της κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Επομένως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να σχολιάζουμε τεχνικές λεπτομέρειες. Αυτό που έχει σημασία είναι η γενική πολιτική βούληση, το πώς διαμορφώνονται οι γενικές πολιτικές τοποθετήσεις των κομμάτων για να οικοδομηθεί μια ευρύτερη και πολιτική, αλλά και κοινωνική συναίνεση για την επίλυση του θέματος.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Είναι αίσθηση αυτή που έχω, μπορεί να κάνω λάθος. Άλλωστε, δημοσιογράφοι είμαστε και λόγια του αέρα λέμε. Αν κάναμε μια σφυγμομέτρηση, νομίζω ότι το μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν θα ήθελε να χρησιμοποιηθεί ο όρος Μακεδονία. Από την άλλη, βεβαίως θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο αν η κυβέρνηση αυτή λύσει ένα θέμα το οποίο έχει κάτσει σε όλα τα Βαλκάνια – και σε εμάς- στο σβέρκο, εδώ και 25-30 χρόνια. Υπάρχει και ένα ζήτημα λοιπόν, αυτό που λέμε «διπλωματική νίκη», «νίκη» και «λαϊκό αίσθημα», στην προκειμένη περίπτωση. Σας προβληματίζει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής. Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι αγώνας ποδοσφαίρου για να συζητάμε για νίκες και ήττες. Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε είναι μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία θα αποτελέσει νίκη και για τις δύο πλευρές. Διαφορετικά, δεν έχει κανένα νόημα να μπαίνουμε σε μια προσπάθεια συνεννόησης, κατανόησης, αμοιβαίων υποχωρήσεων. Αυτό είναι το σχόλιό μου στην τελευταία σας επισήμανση. Τώρα, σε ό,τι αφορά το όνομα αυτό καθεαυτό. Είναι λίγο υποκριτικό το γεγονός ότι μια σειρά από εθνικιστικές ομάδες ή συσπειρώσεις ή Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία προωθούν, έτσι, γραμμές υπερπατριωτικές, συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους για το γεγονός ότι το σημερινό όνομα το οποίο χρησιμοποιούμε εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία. Μην το ξεχνάμε αυτό. Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Και όπως έχει τονίσει πολλές φορές και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, το «πρώην» δεν πηγαίνει στο «Μακεδονία», πηγαίνει στο «Γιουγκοσλαβική». Άρα, λοιπόν, ξαναλέω και επιμένω ότι είναι κάπως υποκριτικό να συζητάμε για το αν και κατά πόσο σε μία λύση θα μπορεί ή δεν θα μπορεί να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία ή εάν κάτι τέτοιο θα αποτελέσει υποχώρηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Το καταλαβαίνετε αυτό;

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Απόλυτα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι αν αυτό κατανοηθεί και αν επίσης κατανοηθεί ότι αυτή τη στιγμή, πάνω από 130-140 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα, επίσης, είναι εξαιρετικά υποκριτικό ή αν θέλετε αποτελεί έναν ιδιότυπο στρουθοκαμηλισμό να θεωρούμε ότι θα επιτύχουμε μια πλήρη ισοπέδωση, ας πούμε, των επιδιώξεων της άλλης πλευράς. Και δεν νομίζω ότι και αυτή είναι η λογική με την οποία πρέπει να πορεύεται η Ελλάδα γενικώς στην εξωτερική πολιτική, αλλά και στη σχέση με τους γείτονές της, αλλά και με όλα τα υπόλοιπα κράτη στο διεθνές στερέωμα. Έχουμε, λοιπόν, μια κατάσταση την οποία οφείλουμε να διαχειριστούμε με σοβαρότητα, χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, αντιλαμβανόμενοι τα λάθη που έχουν γίνει τα τελευταία 25 χρόνια και να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και συνέπεια και με μεγάλη ευθύνη για να κλείσουμε ένα κεφάλαιο, που δεν υπάρχει λόγος να αποσταθεροποιεί τις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα.

ΚΛΩΣΣΑΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, κατάλαβα από την τοποθέτησή σας πριν από το διάλλειμα ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί στη γραμμή να υπάρχει στην ονομασία ο όρος Μακεδονία. Εάν το συλλαλητήριο της Κυριακής ή τα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα είναι μεγάλα, πολύς κόσμος θα κατέβει στον δρόμο, θα τα λάβει υπόψη η κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της και την κοινωνική κίνηση και την κοινή γνώμη και τις διαφορετικές απόψεις, οι οποίες μπορούν να κατατίθενται στο δημόσιο διάλογο, αλλά δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχει νόημα να αντιμετωπίζουμε το συγκεκριμένο ζήτημα με όρους συλλαλητηρίων. Δεν θεωρώ ότι έχει κανένα απολύτως νόημα σε αυτή τη φάση να λειτουργούμε με τους όρους που λειτουργήσαμε το 1992. Και επίσης, επιτρέψτε μου αυτή την εκτίμηση, θεωρώ ότι η ελληνική κοινωνία από τότε έχει ωριμάσει πάρα πολύ και τα συλλαλητήρια τα οποία θα διοργανωθούν, καμία σχέση δεν θα έχουν με αυτά τα οποία βίωσε η χώρα μας 25 χρόνια πριν.

ΔΕΜΕΤΗΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, εγώ ήθελα να σας ρωτήσω πόσο σας ανησυχεί η στάση της Εκκλησίας, όπως έχει διατυπωθεί τις προηγούμενες ημέρες και αν πιστεύετε ότι τελικά θα καμφθεί αυτή η αντίσταση για τη χρήση του όρου Μακεδονία και των παραγώγων του όρου Μακεδονία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σχέση ειδικά με την Εκκλησία, ανταλλάχθηκαν επιστολές μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του Πρωθυπουργού στις οποίες τέθηκε και ο προβληματισμός της Εκκλησίας, τέθηκε όμως και με πολύ μεγάλη σαφήνεια η θέση της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση. Με λίγα λόγια, αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός, είναι ότι βεβαίως λαμβάνουμε υπόψη μας και θα διαχειριστούμε και με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία το εκκλησιαστικό ζήτημα…

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Υπάρχει εκκλησιαστικό ζήτημα, όμως, κύριε Εκπρόσωπε, κύριε Τζανακόπουλε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει το εκκλησιαστικό ζήτημα το οποίο έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος και σας ξαναλέω ότι…

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Σε ό,τι αφορά το Πατριαρχείο, αυτό εννοώ. Για να το καταλάβουν οι ακροατές.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στο μέτρο που μας αναλογεί θα το διαχειριστούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία. Ωστόσο, αυτό το οποίο, επίσης, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι η εξωτερική πολιτική είναι θέμα της συντεταγμένης Πολιτείας. Είναι θέμα της κυβέρνησης να ορίζει τη γραμμή της εξωτερικής πολιτικής και του Κοινοβουλίου, της νομοθετικής δηλαδή εξουσίας, να επικυρώνει τις όποιες κυβερνητικές αποφάσεις. Νομίζω ότι σε αυτό θα πρέπει να σταθούμε και έχω την εκτίμηση ότι η Εκκλησία κατανοεί πλήρως αυτή τη θέση, έτσι όπως εκφράζεται από τη μεριά μας αυθεντικά ερμηνεύοντας τη συνταγματική τάξη στη χώρα και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, δεν έχω ιδιαίτερη ανησυχία. Νομίζω, όπως σας είπα και προηγουμένως, ότι η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει, η ελληνική κοινωνία έχει κατανοήσει, τουλάχιστον στη μεγάλη της πλειοψηφία, ότι θα κάνουμε αυτό το οποίο οφείλουμε για να μπορέσουμε να δώσουμε μια λύση στο θέμα χωρίς σε καμία περίπτωση να βάζουμε σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ένα τελευταίο σε αυτό το κομμάτι των θέσεων και των άλλων συμμετεχόντων στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Η Ν.Δ., γιατί είναι βασικός παίκτης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ό,τι αφορά στη δική σας οπτική, είναι καθορισμένη αυτό που λέμε «η γραμμή»; Δηλαδή, αυτό που διέρρευσε για τις θέσεις του κ. Καραμανλή, αυτό που ακούστηκε για τις θέσεις του κ. Σαμαρά, αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης η «καρατόμηση» της υπεύθυνης των οργανώσεων Θεσσαλονίκης…

ΚΛΩΣΣΑΣ: Του κ. Βορίδη, η τοποθέτηση, επίσης.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Η τοποθέτηση του κ. Βορίδη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι φανερό ότι η Ν.Δ. είναι χωρισμένη σε τουλάχιστον τρία κομμάτια στο ζήτημα αυτό. Υπάρχει, φυσικά, η ομάδα ή εν πάση περιπτώσει ο χώρος, ο οποίος καθορίζεται από την παρουσία και την παρακαταθήκη του Κώστα Καραμανλή, υπάρχει ένας χώρος, ο οποίος είναι φιλελεύθερος, αλλά την ίδια στιγμή βλέπω ότι για λόγους που έχουν να κάνουν με τους εσωτερικούς συσχετισμούς και με μια, ίσως, ιδεολογική υποταγή του σε άλλου τύπου πολιτικές και ιδεολογικές δυνάμεις, δεν μιλά με δυνατή φωνή. Και σας θυμίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε εκλεγεί ακριβώς για να φέρει στην επιφάνεια αυτή την όψη της Ν.Δ. και έχει πράξει ακριβώς το αντίθετο εδώ και δύο χρόνια. Και από την άλλη μεριά, υπάρχει και μια πτέρυγα που φλερτάρει καθαρά με ακροδεξιές και εθνικιστικές θέσεις και είναι, θεωρώ, ακριβώς  γι΄ αυτό το λόγο των εσωτερικών αντιθέσεων, που σπαράσσουν τη Ν.Δ., που δεν έχει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή ή μάλλον δεν έχει το πολιτικό θάρρος και το πολιτικό σθένος ο κ. Μητσοτάκης να τοποθετηθεί με καθαρότητα, σε σχέση με το τι θέλει από αυτή τη διαπραγμάτευση.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ένα τελευταίο στο θέμα αυτό. Είχαμε, χθες, ένα επεισόδιο στα Ίμια. Έχουμε δηλώσει περίεργες, δεν βοηθούν και την ηρεμία, στη γειτονική Αλβανία. Το περιβάλλον, γενικώς, θα έλεγα, δεν ξέρω αν είναι γόνιμο για άνοιγμα τέτοιου θέματος…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, κύριε Αρβανίτη, που είναι επιβεβλημένη η εξεύρεση λύσης. Είναι ακριβώς αυτό που σας έλεγα στην πρώτη μου τοποθέτηση, ότι, δηλαδή, όταν έχουμε ένα ευρύτερα αποσταθεροποιημένο περιβάλλον στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στις σχέσεις της Τουρκίας με τις δικές της γειτονικές χώρες προς τα Ανατολικά και τα Βόρεια, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να συντηρούμε εστίες αποσταθεροποίησης και εστίες προβλημάτων, όταν αυτά μπορούν να επιλυθούν. Δεν έχουμε κανένα λόγο να το κάνουμε αυτό. Είναι ακριβώς το αντίθετο αυτό που πρέπει να κάνουμε, να σβήνουμε εστίες, να κλείνουμε θέματα, για να μπορέσουμε να εμπεδώσουμε τον ρόλο μας ως ακριβώς δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Και την έχει ανάγκη η ευρύτερη περιοχή αυτή τη σταθερότητα.

ΚΛΩΣΣΑΣ: Λοιπόν, να φύγουμε από το θέμα της ΠΓΔΜ και της εξωτερικής πολιτικής. Η κυβέρνηση λέει ότι είναι στην τελική ευθεία για την έξοδο από τα μνημόνια, τουλάχιστον έτσι όπως τη γνωρίσαμε. Παρατηρώ, όμως, τις τελευταίες ημέρες αλλαγή ρητορικής και από εσάς και από τον Πρωθυπουργό: η καθαρή έξοδος έχει γίνει αυτοδύναμη έξοδος από τα μνημόνια, σημαίνει κάτι; Σημαίνει ότι…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι καινούργιο δημοσιογραφικό εφεύρημα ότι αλλάξαμε την ορολογία.

ΚΛΩΣΣΑΣ: Να το εξηγήσουμε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για καθαρή έξοδο, έχει μιλήσει…

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …ο κ. Μοσκοβισί, ο κ. Ντάισελμπλουμ. Έχει ειπωθεί και στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό το οποίο σημαίνει «καθαρή έξοδος» θα σας εξηγήσω ευθύς αμέσως: Δεν είναι τίποτε άλλο παρά η δυνατότητά μας να έχουμε αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος. Δηλαδή, να μην υπάρχει η ανάγκη υποστήριξης από τον επίσημο τομέα με δανεισμό. Αυτό είναι το ένα. Και το δεύτερο, να μην υπάρχουν νέα μεταρρυθμιστικά προαπαιτούμενα μετά τον Αύγουστο του 2018. Αφού θέλετε να μιλήσουμε γι΄ αυτό, ο πολιτικός στόχος είναι ακριβώς αυτό.

ΚΛΩΣΣΑΣ: Πόσο βιώσιμο είναι μετά τον Αύγουστο του 2018 να προχωρά με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και επιτόκια δανεισμού 3,5%. Πόσο μπορεί να πάει παρακάτω η ελληνική οικονομία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια δανεισμού, νομίζω ότι βιαζόμαστε. Διότι οι προβλέψεις που είχαν γίνει ή εν πάση περιπτώσει οι εκτιμήσεις που είχαν γίνει για το ύψος του επιτοκίου που θα ήταν βιώσιμο, ώστε η Ελλάδα να περάσει στη φάση της αναχρηματοδότησης του χρέους της από τις αγορές και όχι από τον επίσημο τομέα, μιλούσε για ένα περίπου 4% για το δεκαετές ομόλογο. Ήδη, έξι-επτά μήνες πριν από τον Αύγουστου του 2018, το δεκαετές ομόλογο κινείται σε έδαφος κάτω του 4%, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι όσο το τοπίο θα διαμορφώνεται με πιο καθαρό τρόπο σε σχέση με τους όρους εξόδου, θα έχουμε –και αυτό είναι εκτίμηση, κρατήστε την- ακόμη μεγαλύτερη μείωση του δεκαετούς και θα υπάρξει, φυσικά, και αντιστοίχως μείωση του πενταετούς ομολόγου. Από εκεί και πέρα, για το 2019 και το 2020, ειδικά, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας δεν είναι μεγάλες. Θα είχε ενδιαφέρον να συζητήσετε και τεχνικά, κάποια στιγμή, με κάποιον από τους ειδικούς, για να γίνει ακριβώς σαφές το ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας γι’ εκείνη την περίοδο. Επομένως, ως προς αυτό, δεν έχω καμία απολύτως ανησυχία. Να σας πω και κάτι παραπάνω. Ξέρετε ότι το spread με το γερμανικό ομόλογο, αυτή τη στιγμή, κάποιες ημέρες πριν, έφτασε ακόμα και στα επίπεδα του 2005 – 2006.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αλήθεια είναι αυτό. Ναι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει, όμως, μια σημαντική διαφορά. Ότι, αυτή τη στιγμή, το γερμανικό ομόλογο είναι εντός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Άρα, τεχνητά κρατιέται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, ενώ η Ελλάδα δεν βρίσκεται εντός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Επομένως…

ΚΛΩΣΣΑΣ: Βρίσκεται εντός μνημονίου, όμως, κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν σημαίνει ….

ΚΛΩΣΣΑΣ: Σημαίνει ότι είναι προστατευμένη η ελληνική οικονομία, αυτή τη στιγμή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τι λέτε! Αφήστε τώρα. Δεν υπάρχει. Τι είναι «προστατευμένη ελληνική οικονομία»;  Τι σχέση έχει αυτό με ένα ομόλογο, το οποίο θα λήξει το 2025; Το ότι η ελληνική οικονομία είναι εντός μνημονίου και είναι προστατευμένη; Οι επενδυτές αυτό το οποίο σκέπτονται για να διαμορφώσουν το επιτόκιο, το οποίο ξέρετε ότι διαμορφώνεται στη δευτερογενή αγορά, είναι το εάν και κατά πόσο η χώρα είναι αξιόπιστη και κάνουν τη πρόβλεψη του αν και κατά πόσο θα έχει τη δυνατότητα, όταν το ομόλογο ωριμάσει, είτε να το αναχρηματοδοτήσει, είτε να το αποπληρώσει. Επομένως, αυτό που λέτε σε σχέση με το ότι η Ελλάδα είναι εντός μνημονίου, δεν έχε απολύτως καμία σχέση με το ύψος του επιτοκίου. Θα δείτε ότι και το 2012 ήταν εντός μνημονίου η χώρα και είχε φτάσει το επιτόκιο στο 30% και το 2015 ήταν εντός μνημονίου η χώρα και το 2011, και αυτά τα νούμερα δεν τα είχαμε. Επομένως, είναι εντελώς εκτός πεδίου αυτή…

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Να κλείσουμε την κουβέντα αυτή, κύριε Τζανακόπουλε, και με αυτά που απαντήσατε και σε αυτά που ρώτησε ο Αλέξανδρος, σε ένα γενικότερο πολιτικό σχολιασμό. Το θέμα της επιλογής των πολιτών το 2015 και πόσο μάλλον τον Σεπτέμβρη, δεν ήταν μόνο στο κομμάτι της ορθής διαχείρισης των πραγμάτων, που ως ένα βαθμό το έχει καταφέρει η κυβέρνηση. Δηλαδή, τα οικονομικά είναι πιο νοικοκυρεμένα, γίνεται μια προσπάθεια στο κομμάτι της διαφθοράς και της διαπλοκής, προχωρούν οι διαδικασίες, άνοιξαν φάκελοι. Ωραία. Το ζήτημα της επιλογής των πολιτών για τη μεγάλη τους στροφή στον ΣΥΡΙΖΑ, πολιτική επιλογή, ήταν και για τα άλλα ζητήματα, που θεωρούνται ιδεολογικές τομές και για τη χώρα και για την προοδευτικότητα. Βεβαίως, θα βρούμε πράγματα. Από την ταυτότητα φύλου μέχρι και το θέμα του νόμου Παρασκευόπουλου, που το θεωρώ από τις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις. Έχω άποψη σε αυτό και τοποθετούμαι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αυτό λέω.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Να θέσω το ερώτημά μου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Το ερώτημα, λοιπόν, στην προκειμένη περίπτωση, είναι πότε θα φανεί το βασικό αποτύπωμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, το βασικό, αυτό που το διαφοροποιεί πλήρως από τα κιτάπια, από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και ιδιαιτέρως από αυτές που θεωρούνται και θέλουν να λέγονται «συγγενείς δυνάμεις», όχι από τη Δεξιά, από τις άλλες. Να μην αρχίζω και ονοματίζω τώρα. Στο θέμα της απεργίας, στο θέμα των δικαιωμάτων, στο θέμα της φτώχειας, στο θέμα της φορολογίας των μεσαίων στρωμάτων. Αυτά, μπαίνουν μπροστά, εδώ είναι το ερώτημα, αμέσως μετά ως προτεραιότητα μετά τον Αύγουστο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ΄ αρχάς, να σας πω ότι αποτυπώματα, δείγματα γραφής για τον στρατηγικό της ορίζοντα αυτή η κυβέρνηση, έχει ήδη δώσει πάρα πολλά. Είτε μιλήσουμε για το πεδίο της εμβάθυνσης δικαιωμάτων και διεύρυνσης δημοκρατικών ελευθεριών, είτε μιλήσουμε στο πεδίο του κοινωνικού κράτους, με τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται να ξαναστήσουμε στα πόδια του το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τις ενέσεις που κάνουμε και σε επίπεδο προσωπικού, αλλά και σε επίπεδο υλικοτεχνικών υποδομών μέσα σε μια πάρα πολύ δύσκολη και σε μια πάρα πολύ περιοριστική δημοσιονομική συνθήκη. Να σας θυμίσω ότι το γεγονός ότι είναι πολύ σαφές το αποτύπωμα αυτής της κυβέρνησης για τους 2.500.000 ανθρώπους, τους ανασφάλιστους, οι οποίοι πλέον έχουν τη δυνατότητα να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ. Βεβαίως, πολλές φορές, αυτά τα τμήματα του πληθυσμού είναι πλήρως αόρατα από τα Μedia, από τη σκέψη μας, από τον προσανατολισμό μας. Ωστόσο, πιστέψτε με, το αποτύπωμα αυτής της κυβέρνησης γι’ αυτό το συγκεκριμένο τμήμα του πληθυσμού, που δεν είναι καθόλου μικρό, είναι τουλάχιστον το 25% του ελληνικού πληθυσμού, είναι πάρα πολύ σαφές. Όπως είναι πάρα πολύ σαφές το αποτύπωμα που έχει αφεθεί από το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Όπως είναι πάρα πολύ σαφές το αποτύπωμα που έχει αφεθεί στον τομέα των εργασιακών…

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εντάξει, κύριε Τζανακόπουλε. Δεν διαφωνώ σε αυτό και γι’ αυτό δεν θα σας διακόψω κιόλας. Στην ουσία, όμως, τώρα. Δηλαδή, στο άλλο κομμάτι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι η ουσία. Η ουσία είναι ότι όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας είχαμε 19% αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία και αυτή τη στιγμή, μέσα σε δυόμιση χρόνια, έχουμε καταφέρει να ρίξουμε αυτό το ποσοστό κατά έξι μονάδες. Αυτό, ξέρετε τι σημαίνει; Ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν περάσει από το περιθώριο της μη ύπαρξης στην κανονικότητα της εργασίας και της ασφάλισης. Όλα αυτά, λοιπόν, είναι συγκεκριμένα αποτυπώματα, τα οποία γίνονται εντός ενός πλαισίου, που –ξέρετε και εσείς, ξέρουμε και εμείς- είναι εξαιρετικά περιοριστικό. Άρα, λοιπόν, ποιός είναι ο στόχος αυτής της κυβέρνησης; Είναι, πάνω σε αυτά τα βήματα, πάνω σε αυτά τα πρώτα βήματα, τα οποία έχουν γίνει τα τελευταία δυόμιση χρόνια, να μπορέσει μετά το 2018 να εμβαθύνει πολιτικές, έχοντας μεγαλύτερο πεδίο ελευθερίας να στηρίξει ακόμη περισσότερο το πέρασμα της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας σε μια νέα φάση. Σε μια νέα εποχή, με κύριο στόχο την ανάκτηση της εργασίας.  Να σας πω και κάτι παραπάνω: Δεν είναι αποτύπωμα το γεγονός ότι έχουμε 320.000 περισσότερες θέσεις εργασίας από τη στιγμή που αναλάβαμε την εξουσία; Και μάλιστα, έχοντας αντιστρέψει τη σχέση μεταξύ μερικής και πλήρους απασχόλησης υπέρ της πλήρους απασχόλησης;

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Σαν να μου λέτε ότι δεν υπάρχουν άλλα χαρτιά. Αυτά είναι ή πάνω σε αυτά θα παίξετε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε. Όχι, σας λέω τι έχουμε κάνει. Σας λέω ότι θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, κάνοντας μεγάλες πολιτικές επιλογές, οι οποίες θα στηρίζουν την κοινωνική πλειοψηφία. Συγκεκριμένα χαρτιά πριν από τον Αύγουστο του 2018, τι θα θέλατε από μένα να πω; Να κάνω εξαγγελίες ή ανακοινώσεις…

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μου απαντήσατε.

ΚΛΩΣΣΑΣ: Να επαναδιαπραγματευτείτε τα μέτρα για μετά τον Αύγουστο του 2018, για το 2019 και το 2020, υπάρχει περιθώριο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τα δούμε αυτά, κύριε Κλώσσα.

ΔΕΜΕΤΗΣ: Και ειδικά αν δεν υπάρχει το ΔΝΤ στη συζήτηση, εγώ έχω να προσθέσω.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, να κλείσουμε την κουβέντα αυτή, ελπίζω να τη χαρήκατε και εσείς όσο και εμείς και οι ακροατές βλέπω που συμμετέχουν και δίνουν σπόντες ωραίες. Γίνεται μια κουβέντα με τους εν δυνάμει συμμάχους ή αυτό που λέγεται «η προοδευτική πλειοψηφία» και με μπλοκάρει λίγο αυτό. Λέω για την κοινοβουλευτική διαδικασία.

ΚΛΩΣΣΑΣ: Η κουβέντα γίνεται από μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν γίνεται…

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ναι, το λέτε, το ξαναλέτε. Είπε ο κ. Φλαμπουράρης, προχθές, στο ΕΘΝΟΣ ότι «εδώ είμαστε και άμα είναι»…

ΚΛΩΣΣΑΣ: Ο κ. Δουζίνας στο ΡΑΔΙΟ 24/7. Πολλοί που το λένε.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ποιους ακριβώς περιμένετε; Τον κ. Λοβέρδο, την κυρία Χριστοφιλοπούλου, τον κ. Βενιζέλο…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν περιμένουμε…

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: …για να ξέρουμε να προετοιμαστούμε και εμείς ψυχολογικά. Μπορώ να πω και τους άλλους, άμα θέλετε. Δεν έχω θέμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να σας πω και εγώ μερικά ονόματα, αλλά…

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ποιους περιμένετε; Ποιους περιμένει ο Φλαμπουράρης, δηλαδή, να ξέρω και εγώ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Ο κ. Φλαμπουράρης στην απάντησή του δεν είπε ακριβώς αυτό… Κατέληξε σε αυτό. Ωστόσο, πρώτα είχε πει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Κίνημα Αλλαγής…

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Τι να αλλάξει; Αυτοί είναι οι άνθρωποι, κύριε Τζανακόπουλε; Αλλάζω εγώ; Δεν αλλάζω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …να αλλάξει την πολιτική του κατεύθυνση. Έχω πει και σε άλλες συζητήσεις, όταν ξεκινά η ανάλυση του συγκεκριμένου, ότι στην Ευρώπη η Σοσιαλδημοκρατία και εξαιτίας της απομείωσης της δυναμικής και της διάρρηξης των σχέσεων εμπιστοσύνης με το παραδοσιακό της κοινό, δηλαδή τους εργαζόμενους και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αν θέλετε, έχει αρχίσει να ανατοποθετείται σε σχέση με τις πολιτικές της επιλογές, ειδικά τις προηγούμενες δύο δεκαετίες. Βλέπουμε μια υπαρκτή τάση να γίνει μια σοβαρή αυτοκριτική για επιλογές που έγιναν στο παρελθόν και να αρχίσει να κοιτά η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία ξανά προς τις ιστορικές της ρίζες και προς την…

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Είναι δουλειά σας αυτή; Εσείς να ορίσετε, που είστε από τα Αριστερά, εσείς να ορίσετε την ελληνική Σοσιαλδημοκρατία; Ας το ορίσουν αυτοί.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά θα το ορίσουν. Άρα, λοιπόν, τι λέω; Λέω ότι όσο το ΠΑΣΟΚ δεν ακολουθεί ή, εν πάση περιπτώσει, το Κίνημα Αλλαγής, δεν ακολουθεί αυτή την τάση αυτοκριτικής που υπάρχει στην Ευρώπη, δεν υπάρχουν και πραγματικά περιθώρια για την πολιτική σύγκλιση ή για έναν εποικοδομητικό πολιτικό διάλογο. Το ΠΑΣΟΚ ή, εν πάση περιπτώσει, αυτός ο συγκεκριμένος χώρος, έχουν επιλέξει να κινηθούν σε πλήρη ταύτιση με τη θέση της Ν.Δ., αυτό έχει παράξει αντιδράσεις στο εσωτερικό και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, του Κινήματος Αλλαγής. Δεν θέλω να επεκταθώ περαιτέρω. Και εμείς παρακολουθούμε αυτή την εξέλιξη με ενδιαφέρον…

ΚΛΩΣΣΑΣ: Μήπως το γεγονός ότι το παρακολουθείτε με πολύ ενδιαφέρον και ένταση και τοποθετείστε, σημαίνει ότι…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία ένταση.

ΚΛΩΣΣΑΣ: …τελειώνει ο χρόνος που συζήσατε, συγκατοικήσατε, ο γάμος, το συνοικέσιο, τι ήταν αυτό, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες;

ΚΛΩΣΣΑΣ: Όμως, ψάχνουμε τον επόμενο. Δηλαδή…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ψάχνουμε κανέναν.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Να μείνουμε σε αυτό; «Δεν ψάχνουμε κανέναν». Γιατί βγάλαμε τίτλο. Έναν τίτλο ψάχναμε να βρούμε. Κύριε Τζανακόπουλε, σας ευχαριστούμε πολύ γι΄ αυτή την κουβέντα, εδώ στο Ραδιόφωνο 24/7.Καλή δουλειά. Να είστε καλά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.

Συνέντευξη στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5» και στον δημοσιογράφο Σ. Διαμαντόπουλο

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ πΓΔΜ

Έχουν ξεκινήσει εντατικές διαπραγματεύσεις με τους γείτονές μας. Οι ελληνικές θέσεις είναι πάρα πολύ σαφείς. Θέση μας μία ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων. Δηλαδή και από τους γείτονές μας στο εσωτερικό τους. Επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική και πολιτική συναίνεση. Ο κ. Καμμένος έχει πει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον ΥΠΕΞ και ότι δε θα σταθεί εμπόδιο εφόσον υπάρχει ευρεία συναίνεση.

Η Κυβέρνηση εγγυάται ότι θα υπάρξει λύση αν και μόνο αν υπάρχει και σαφής δέσμευση εκ μέρους των γειτόνων μας ότι θα αφήσουν πίσω κάθε αλυτρωτική και εθνικιστική τοποθέτηση που χρησιμοποιήθηκε από την πλευρά τους στο παρελθόν.

Σε σχέση με την επιστολή του Αρχιεπισκόπου, ο ΠΘ είπε πως λαμβάνουμε υπόψιν το ζήτημα που θέτει η Εκκλησία. Από κει και πέρα όμως τη διαπραγμάτευση με τη γείτονα υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση.

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΑΠΕΡΓΙΑ

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τέθηκαν διάφορα ζητήματα και αποκρούσαμε πολλές απαιτήσεις των δανειστών που είχαν διατυπωθεί ήδη από το 2014: το lockout, τις ομαδικές απολύσεις, τη μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, εκτεταμένες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο κτλ. Υποχώρηση από την ελληνική πλευρά υπήρχε στο θέμα των απεργιών αλλά αφορά μόνο στα επιχειρησιακά σωματεία και όχι στα περιφερειακά ή πανελλαδικά σωματεία και ούτε αλλάζει ο τρόπος με τον οποίον αποφασίζεται η απεργία.

Συνέντευξη στον ρ/σ REALFM και τον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου

Κύρια σημεία

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Ο τρόπος με τον οποίον διανέμονταν τα οικογενειακά επιδόματα είναι πλήρως ανορθολογικός καθώς το 3ο και το 4ο παιδί πριμοδοτείται με έναν υπερβολικά υψηλό συντελεστή. Αυτό που κάνουν οι νέες ρυθμίσεις είναι ότι εξορθολογίζουν τη διανομή των επιδομάτων. Η πρώτη κατηγορία στους πίνακες βλέπει όχι μόνο αύξηση αλλά ακόμα και διπλασιασμό του επιδόματος. 600.000 οικογένειες από τις 800.000 θα δουν το επίδομα να αυξάνεται, 150.000 θα μείνουν στα ίδια και μόνο 50.000 θα δουν μείωση. Η επιλογή που έχει γίνει από την κ. Φωτίου έχει τη στήριξη όλης της κυβέρνησης δηλαδή το να στηρίζουμε όχι μόνο της 3τεκνες και πολύτεκνες οικογένειες αλλά και εκείνες με 1 και 2 παιδιά.

ΑΠΕΡΓΙΕΣ
Από τη μεριά της κυβέρνησης έγινε μια πάρα πολύ σκληρή διαπραγμάτευση ειδικά για το θέμα των εργασιακών: καταφέραμε να επαναφέρουμε από 1/9/18 τις συλλογικές διαπραγματεύσεις δηλαδή τις αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, αποκρούσαμε το lockout και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, καταφέραμε να περάσουμε μέτρα που στηρίζουν τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων με την καταγγελία της σύμβασης εφόσον δεν καταβάλλονται τα δεδουλευμένα αλλά και τη δυνατότητα για έκδοση διαταγής πληρωμής από τους εργαζομένους ακριβώς για την πληρωμή τους.
Η ρύθμιση που περνάμε σε σχέση με τις απεργίες είναι κατά τη γνώμη μου μια μικρής σημασίας αλλαγή: αυτό που αλλάζει είναι ότι από το 1/3 των μελών των α’βάθμιων σωματείων που απαιτείται να έχουν παρουσία στη γενική συνέλευση ώστε αυτή να είναι έγκυρη τώρα απαιτείται το 50% +1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Επίσης, η απεργία δεν αποφασίζεται με διαφορετική πλειοψηφία από ότι παλιά. Κι αυτό μόνο στο επιχειρησιακά σωματεία που δεν έχουν περιφερειακό ή πανελλαδικό χαρακτήρα. Τα τελευταία, συνεχίζουν να αποφασίζουν με την ίδια ακριβώς διαδικασία με πριν δηλαδή με αποφάσεις των ΔΣ τους.

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ
Οι διατάξεις που κατατίθενται στο πολυνομοσχέδιο δεν αλλάζουν τίποτα παρά την τεχνική διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης δηλαδή οι πλειστηριασμοί γίνονται ηλεκτρονικοί. Δεν θα αλλάξει η πολιτική του δημοσίου σε σχέση με τους πλειστηριασμούς. Δεν θα υπάρχει επιθετική πολιτική είσπραξης των οφειλόμενων. Αντιθέτως, προτεραιότητά μας η κοινωνική προστασία και η αρχή της επιείκειας. Οι πολίτες να μην αγωνιούν.
Συγχρόνως, υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α΄κατοικίας του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη που αποτελεί ασπίδα για το σύνολο της πρώτης λαϊκής κατοικίας. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση ακούει τους προβληματισμούς και τις προτάσεις όλων και εφόσον υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, θα είμαστε εδώ να το επιλύσουμε αλλά σας λέω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Είναι άλλο πράγμα η α΄κατοικία και άλλο τα κόκκινα δάνεια των μεγαλοοφειλετών που έχουν πάρει δάνεια εκατομμυρίων και έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό και έχουν σταματήσει να πληρώνουν. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται εδώ και μια 8ετία σε δύσκολη κατάσταση η οποία θα πρέπει να βελτιωθεί με την είσπραξη των χρεών από τους οφειλέτες και όχι με την επιβάρυνση των ελλήνων φορολογουμένων.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ πΓΔΜ
Επιδιώκουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα βρίσκεται στο πλαίσιο της ελληνικής θέσης του 2007-2008. Σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων. Θα τεθούν προφανώς και τα ζητήματα της απόσυρσης οποιουδήποτε αλυτρωτικού περιεχομένου στη γείτονα τα οποία αποτελούν «κλειδί». Η νέα πολιτική ηγεσία ανασκευάζει ακραίες αλυτρωτικές θέσεις που εξέφραζαν παλαιότερες πολιτικές ηγεσίες στην πΓΔΜ και αυτό διαμορφώνει διαφορετικούς και θετικούς όρους συνεννόησης.
Ο κ. Καμμένος έκανε μια υπεύθυνη δήλωση ότι είναι έτοιμος να στηρίξει εφόσον διαμορφωθεί μια ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση και ότι στηρίζει τον κ. Κοτζιά που διαχειρίζεται τη διαπραγμάτευση. Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τηρήσουν υπεύθυνη στάση.

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

→ Το 2018 είναι το έτος κατά το οποίο κλείνει οριστικά & αμετάκλητα η σκληρή περίοδος των μνημονίων & της λιτότητας. Από το τελευταίο 3μηνο του 2018 και έπειτα, η Ελλάδα θα επιταχύνει τα βήματα προς την ανάκαμψη της οικονομίας & την αποκατάσταση των αδικιών της 8ετίας.

→ Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η παρούσα κυβέρνηση την τελευταία 3ετία, έχει οδηγήσει στην διαρκή υπεραπόδοση έναντι των δημοσιονομικών στόχων, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και την επίτευξη θετικών ρυθμών μεγέθυνσης της.

→ Η θετική πορεία αντανακλάται και:
– στη μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες και τη δημιουργία 320.000 νέων θέσεων εργασίας
– την αύξηση του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος
– την ανασυγκρότηση των δομών του κοινωνικού κράτους
την έμπρακτη στήριξη των αδυνάμων με πάνω από 2 δις

→ Γνωρίζουμε ότι η κοινωνική πλειοψηφία συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Και για αυτό εργαζόμαστε εντατικά ώστε να κλείσει με ασφάλεια και ομαλότητα η περιπέτεια στην οποία έβαλαν τη χώρα οι πολιτικές δυνάμεις που αποτελούν συνώνυμο της καταστροφής και της χρεοκοπίας.

→ Οπως γνωρίζετε ολοκληρώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση. Και την ερχόμενη Δευτέρα, η Εθνική Αντιπροσωπεία θα κληθεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα.

→ Προαπαιτούμενα: μια σειρά από παρεμβάσεις που αφορούν τα ζητήματα της ενέργειας, του εξορθολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων, τα εργασιακά, τα θέματα της υγείας και μια σειρά από ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και του φορολογικού μηχανισμού

→ Αυτό που σίγουρα δεν υπάρχει στον ορίζοντα ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, είναι νέα δημοσιονομικά μέτρα. Το γεγονός ότι απουσίαζαν παράλογες απαιτήσεις, ήταν και ο λόγος για τον οποίο η διαπραγμάτευση προχώρησε και ολοκληρώθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

→ Η ψήφιση των προαπαιτουμένων, θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες. Στις 22 Ιανουαρίου θα συγκληθεί το προγραμματισμένο Eurogroup το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει την τελική συμφωνία και να δώσει το πράσινο φως στον ESM για την επόμενη εκταμίευση.

→ Με την τυπική ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, θα ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες διαπραγματεύσεις για την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

→ Αυτή άλλωστε αποτελεί και την τελευταία σημαντική εκκρεμότητα για τη χώρα, ώστε τον Αύγουστο του 2018 να μπορεί να βρεθεί σε θέση να χρηματοδοτεί τις υποχρεώσεις αλλά και τις ανάγκες της, αυτοδύναμα και χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα.

→ Η Ελλάδα εισέρχεται στη νέα χρονιά με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και με μια ιεραρχημένη και επεξεργασμένη στρατηγική διεξόδου από την οκταετή περιπέτεια.

→ Είναι δεδομένο, ότι η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής προκαλεί παροξυσμό σε αυτούς που βλέπουν το ένα μετά το άλλο τα σενάρια αποσταθεροποίησης να καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων.

→ Και όσο η πραγματικότητα θα γίνεται καλύτερη για την κοινωνική πλειοψηφία, τόσο δυσμενέστερη θα γίνεται για τους εκπροσώπους μιας ελιτ που έφεραν τη χώρα και την κοινωνία στα όρια τους.

→ Κάθε μέρα που περνά, θα δικαιώνεται η επιλογή του ελληνικού λαού να δώσει την εντολή διεξόδου από τη μνημονιακή περιπέτεια σε μια κυβέρνηση που τιμά αυτή την εντολή.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

[σε εξέλιξη]

Συνέντευξη στους δημοσιογράφους Τάκη Σαράντη και Αναστασία Γιάμαλη για την ΕΡΤ1

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Εύχομαι το 2018 να είναι μια χρονιά αλληλεγγύης, μια χρονιά όπου η χώρα μας θα κάνει βήματα αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και η χρονιά εκείνη που θα μας δει να βγαίνουμε από το πρόγραμμα της μνημονιακής επιτροπείας και να ανακτάμε την πολιτική και οικονομική μας κυριαρχία τόσο ως χώρα όσο και ως λαός.
 
ΟΝΟΜΑΣΙΑ της πΓΔΜ
Το 2018 έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση ενός ζητήματος που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια. Με δεδομένο ότι οι γείτονές μας έχουν υποχωρήσει από ακραίες θέσεις έχει δημιουργηθεί μια καλύτερη συνθήκη που έχουμε την υποχρέωση να αξιοποιήσουμε. Η ελληνική θέση είναι συνέχεια της θέσης που διατυπώθηκε το 2007 από την κυβέρνηση Καραμανλή. Οι διαπραγματεύσεις θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες. Θα παρθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να επιτύχουμε την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση. Πιστεύω πως δεν θα έχουμε πάλι ανεύθυνες και κοντόφθαλμες τοποθετήσεις σαν και αυτές που είχαν οδηγήσει σε εθνική ήττα το 1992.
 
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ
Στο πολυνομοσχέδιο δεν περιέχονται νέα δημοσιονομικά μέτρα. Πρόκειται για “σταθμό” καθώς σημαίνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί, γεγονός που μας οδηγεί στην τελική φάση και στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το Πρόγραμμα. Δεν βλέπω πως θα υπάρξει μεγάλη πολιτική δυσκολία. Βαδίζουμε στην ολοκλήρωση ενός δύσκολου Προγράμματος και θα έχουμε τώρα τη δυνατότητα να αμβλύνουμε τις κοινωνικές συνέπειες.
 
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ
Το 2009 έγιναν στη χώρα περίπου 50.000 πλειστηριασμοί που αφορούσαν και δάνεια λαϊκών οικογενειών. Σήμερα υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο Κατσέλη-Σταθάκη που προστατεύει τη λαϊκή κατοικία. Από εκεί και πέρα οι πλειστηριασμοί για πολύ μεγάλα κόκκινα δάνεια οφείλουν να προχωρήσουν ώστε οι τράπεζες να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους.
 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Γελοία κατηγορία ότι δε σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας. Τη σεβόμαστε, στο πλαίσιο ωστόσο του καταστατικού της. Πρωταρχικός σκοπός της Κεντρικής Τράπεζας είναι η σταθερότητα των τιμών και απο εκεί και πέρα οφείλει να στηρίζει τη γενική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Νομίζω ότι το σχόλιο του διοικητή δεν εντάσσεται απολύτως στις αρμοδιότητές του. Πρέπει τόσο η κυβέρνηση όσο και η τράπεζα να σέβονται το σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων τους.
 
ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΔΟΣ
Το μνημόνιο είναι μια συμφωνία που περιγράφει μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα εκταμιεύσεις δανείων. Τέτοιου τύπου συμφωνία τον Αύγουστο του 2018 δεν θα υπάρξει. Άρα η συζήτηση περί 4ου μνημονίου είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αυτό που θα συζητηθεί με τους δανειστές από το Φεβρουάριο είναι το πλαίσιο εξόδου για αυτοδύναμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος. Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε χαμηλό 12ετίας.
 
ΣΤΡΕΣ ΤΕΣΤΣ
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει μια από τις υψηλότερες κεφαλαιακές επάρκειες στην Ευρώπη. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους κατά τη διάρκεια των στρες τεστς.
 
8 ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ
Δεν υπάρχει περίπτωση έκδοσης ή διοικητικής απέλασης των 8 τούρκων αξιωματικών καθώς αυτό έχει αποκλειστεί από τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου. Το θέμα συζήτησης είναι μόνο αν και κατά πόσον δικαιούνται ή όχι να υπαχθούν σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας. Η πρωτοβάθμια επιτροπή απέρριψε το αίτημά τους. Οι δευτεροβάθμιες επιτροπές στις οποίες προσέφυγαν έχουν μια ιδιαίτερη νομική φύση και οι αποφάσεις τους μπορούν να προσβληθούν. Εκτίμησή μας ότι θα έπρεπε να κριθεί σε τρίτο βαθμό δηλαδή από το διοικητικό Εφετείο έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία νομική σκιά στην όποια απόφαση. Πώς είναι δυνατόν να παρεμβαίνει κανείς στη δικαιοσύνη ασκώντας ένα νόμιμο ένδικο μέσο. Αντιθέτως, εμείς ζητάμε η δικαιοσύνη να είναι αυτή που θα αποφασίσει.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Έχουμε μαζί μας τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κύριο Τζανακόπουλο. Χρόνια πολλά και από κοντά, κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χρόνια σας πολλά. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Και έλεγα να ξεκινήσουμε με μια ευχή, γιατί άλλαξε ο χρόνος και είθισται να δίνουμε ευχές. Αλλά όχι ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ως Δημήτρης Τζανακόπουλος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εύχομαι το 2018 να είναι μια χρονιά αλληλεγγύης. Μια χρονιά όπου η χώρα μας θα κάνει βήματα αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και η χρονιά εκείνη που θα μας δει να βγαίνουμε από το πρόγραμμα της μνημονιακής επιτροπείας και να ανακτάμε την πολιτική και την οικονομική μας κυριαρχία, τόσο ως χώρα όσο και ως λαός. Όταν μου ζητάτε να κάνω προσωπική ευχή, καταλαβαίνετε ότι οι ιδιότητες μπλέκονται μεταξύ τους.

ΓΙΑΜΑΛΗ: Να πάμε, λοιπόν, στη σκληρή επικαιρότητα, για την οποία και σας καλέσαμε. Να ξεκινήσουμε με το Μακεδονικό, Υπουργέ. Ναι, είναι μια μεγάλη πρόκληση η επίλυσή του και είναι και ένα χρόνιο πρόβλημα. Ωστόσο, η ΝΔ σας κατηγορεί για μια ευλυγισία του κυρίου Καμμένου και για όχι ομόφωνη θέση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα προτιμούσα να μην ξεκινήσουμε με τις αιτιάσεις, τις κατηγορίες ή τις καταγγελίες της ΝΔ, αλλά με την ουσία του ζητήματος. Ξέρετε, έχει ανοίξει, όπως είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ένα παράθυρο ευκαιρίας το 2018 για την επίλυση ενός ζητήματος, το οποίο εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια. Νομίζω ότι έχουμε την ευκαιρία, με δεδομένο και το γεγονός ότι οι γείτονές μας έχουν υποχωρήσει ή έχουν ανασκευάσει πολλές από τις ακραίες θέσεις που εξέφραζαν στο παρελθόν, να επιλύσουμε το ζήτημα, πράγμα το οποίο θα είναι θετικό όχι μόνο για τη χώρα μας ή για την ΠΓΜΔ, αλλά και για το σύνολο των Βαλκανίων και της περιοχής.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Συνδέεται με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές ότι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, το καλοκαίρι, δημιουργεί μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας, ώστε να φτάσουμε μέχρι εκείνη την περίοδο στην εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, έτσι ώστε να μην προκύψουν προβλήματα του παρελθόντος. Ωστόσο, ακόμη είναι πολύ νωρίς. Αυτό το οποίο έχει μεγάλη σημασία είναι να σταθούμε στις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας των γειτόνων μας, οι οποίες –ξαναλέω- ανασκευάζοντας μια σειρά από ακραίες τοποθετήσεις του παρελθόντος έχουν δημιουργήσει ένα πολύ καλύτερο πεδίο, μια πολύ καλύτερη συνθήκη, την οποία νομίζω ότι έχουμε την υποχρέωση και το καθήκον να την αξιοποιήσουμε, ώστε να φτάσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα στην εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, η οποία θα αποτελέσει και στιγμή-σταθμό για το σύνολο της ευρύτερα αποσταθεροποιημένης περιοχής των Βαλκανίων.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εσείς έχετε καταλήξει για το ποια στάση θα κρατήσετε ως κυβέρνηση; Και προφανώς υπάρχουν στον σχεδιασμό και κάποιες «κόκκινες γραμμές».  Θα θέλατε να μας πείτε ποιος είναι ο σχεδιασμός και ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές»;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ο υπουργός Εξωτερικών, στη δήλωση που έκανε δύο ημέρες πριν, ήταν εξαιρετικά σαφής. Είπε την πολιτική τοποθέτηση με βάση την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις. Αυτή αποτελεί συνέχεια φυσικά της εθνικής θέσης, η οποία διατυπώθηκε ήδη από το 2007-2008 πριν από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου από την τότε κυβέρνηση του κυρίου Καραμανλή. Νομίζω ότι αποτελεί μια θέση η οποία μπορεί να δημιουργήσει τους όρους για την ευρύτερη συναίνεση στο εσωτερικό του πολιτικού συστήματος και εκεί εκτιμώ ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να δείξουν την αναγκαία υπευθυνότητα. Διότι ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι στο παρελθόν ήταν ακριβώς οι ανεύθυνες τοποθετήσεις, οι κοντόφθαλμες τοποθετήσεις, οι προσπάθειες μικροπολιτικής αξιοποίησης του συγκεκριμένου ζητήματος, που οδήγησαν σε μια πολιτική κρίση και σε μια εθνική αποτυχία, αν θέλετε. Αυτά δεν είναι δικά μου λόγια. Είναι στελέχη της ΝΔ που πολλές φορές σε τοποθετήσεις τους, όπως ο κύριος Βαρβιτσιώτης στο σχετικό του βιβλίο, έχουν μιλήσει για εθνική ήττα, την οποία προκάλεσε η ίδια η ΝΔ με την αδυναμία της το 1992 να πάρει μια υπεύθυνη στάση στο σχετικό ζήτημα.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Θα υπάρξει σύγκληση των πολιτικών αρχηγών; Έχετε κατά νου κάτι τέτοιο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή ξαναλέω ότι βρισκόμαστε στην εκκίνηση μιας διαδικασίας εντατικοποίησης των συζητήσεων. Θα δούμε και τη στάση της άλλης πλευράς στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες –ξαναλέω- θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες. Και από εκεί και πέρα, θα κάνουμε όλα τα αναγκαία βήματα για να επιτύχουμε τον πολιτικό στόχο, που είναι η εξεύρεση λύσης με την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική και πολιτική συναίνεση. Νομίζω ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις, αρκεί όλοι να δείξουν την αναγκαία υπεύθυνη στάση που οφείλουν με βάση και τη σοβαρότητα του ζητήματος, αλλά και το γεγονός ότι εάν αυτή τη στιγμή δεν υπάρξει η δυνατότητα λύσης, δεν ξέρουμε πότε θα ξαναδιαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να επιλύσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Εντάξει, αυτό μπορεί να είναι σε επίπεδο Κοινοβουλίου. Η σκέψη για σύγκληση πολιτικών αρχηγών υπάρχει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ορίσουμε τα συγκεκριμένα βήματα. Αναμένουμε να δούμε τις επόμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης και θα κάνουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και θα πάρουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, για να δημιουργηθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

ΓΙΑΜΑΛΗ: Από βδομάδα, Υπουργέ -μιας και το 2018 είναι έτος πολλών εξελίξεων και διπλωματικών και οικονομικών- περνάνε τα προαπαιτούμενα από τη Βουλή με ένα πολυνομοσχέδιο που έχει και δύσκολα μέτρα. Πώς θα τα διαχειριστείτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχήν, πρέπει να σας πω ότι είναι το πολυνομοσχέδιο το οποίο ολοκληρώνει τις προαπαιτούμενες δράσεις για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και δεν εμπεριέχει νέα δημοσιονομικά μέτρα. Είναι η πρώτη φορά που μια αξιολόγηση κλείνει χωρίς νέες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις. Και νομίζω ότι αυτό αποτελεί και έναν σταθμό, καθώς σηματοδοτεί το γεγονός ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που επιχειρήθηκε και με το τρίτο πρόγραμμα έχει φτάσει στο τέλος της. Έχει ολοκληρωθεί. Δηλαδή, η ελληνική οικονομία πετυχαίνει τους στόχους που όρισε η Συμφωνία του Αυγούστου του 2015. Έχουμε διαδοχικά έτη όπου έχουμε πετύχει και έχουμε υπερβεί μάλιστα τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Και αυτό νομίζω ότι είναι και το σημείο-κλειδί που μας οδηγεί στην τελική φάση του προγράμματος και στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, η 3η αξιολόγηση έχει και θεσμικές κυρίως παρεμβάσεις, θεσμικά, διαρθρωτικά, δομικά μέτρα, τα οποία άλλα είναι συζητήσιμα, άλλα είναι προϊόν συμβιβασμού, άλλα είναι αναγκαίες τομές οι οποίες πρέπει να γίνουν. Και εκτιμώ ότι ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει και η συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Παρόλα αυτά, δεν βλέπω ότι θα υπάρξει μεγάλη πολιτική δυσκολία. Δεν μπορώ να θυμηθώ στιγμές στην υλοποίηση του προγράμματος που η φάση ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων ήταν χωρίς μεγάλες πολιτικές εντάσεις. Και νομίζω ότι αυτό επίσης αποτελεί ένα σήμα ότι βαδίζουμε στην ολοκλήρωση ενός δύσκολου πραγματικά προγράμματος, το οποίο δημιούργησε και κοινωνικές αδικίες. Αλλά από εδώ και στο εξής, όπως δείξαμε και με τις παρεμβάσεις τις οποίες κάναμε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς με τις κοινωνικές δράσεις υποστήριξης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, θα έχουμε τη δυνατότητα και να αμβλύνουμε τις κοινωνικές συνέπειες και να διευρύνουμε πολιτικές που προωθούν την ισότητα και να αποκαταστήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, θα ψηφιστεί στο πολυνομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή η μείωση του αφορολόγητου από το 2019;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε;

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Θα είναι κάτι το οποίο θα ψηφιστεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι βεβαίως.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Δεν θα εμπεριέχεται.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι βεβαίως. Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση. Καλά κάνετε και το διευκρινίζετε, γι’ αυτό σας ρωτάω. Ας πούμε, σε αυτό το πολυνομοσχέδιο θα είναι μέσα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη στο δημόσιο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνουν κάποιες θεσμικές αλλαγές που θα διευκολύνουν τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Αλλά από εκεί και πέρα, το πλαίσιο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ούτως ή άλλως έχει ήδη νομοθετηθεί.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Τώρα θα αφορά και τα χρέη προς το δημόσιο, το οποίο είναι ένα άλλο σκέλος. Επί της ουσίας, εγώ καταλαβαίνω ότι εάν σε κάποιον δεν μπει το σπίτι του σε πλειστηριασμό από τράπεζα θα το βγάλει τότε το δημόσιο μετά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που πρέπει να σας πω είναι ότι το δημόσιο ποτέ δεν επισπεύδει πλειστηριασμούς. Κατά κύριο λόγο αναγγέλλεται σε πλειστηριασμούς οι οποίοι λαμβάνουν χώρα. Η λογική του δημοσίου δεν είναι μια επιθετική λογική είσπραξης. Αυτό το οποίο κάνει συνήθως είναι να δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία, ώστε να εξασφαλίζει τις αξιώσεις του. Αλλά από εκεί και πέρα, δεν είχε και δεν πρόκειται να έχει μια επιθετική λογική στην προσπάθεια για την είσπραξη των οφειλομένων.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Αυτή η επιθετική πολιτική, όμως, προκύπτει και για το Eurogroup, στις 22 του μήνα, που έχει ζητήσει να έχουν γίνει πλειστηριασμοί την Τετάρτη που μας έρχεται και την ερχόμενη Τετάρτη στις 10 και 17. Αυτό δεν είναι ένα αγκάθι για σας, για την κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να συζητήσουμε για το ζήτημα των πλειστηριασμών; Όμως πρέπει να συζητάμε με πραγματικά στοιχεία. Το 2009 πριν καν ξεσπάσει η κρίση και πριν μπούμε στο μνημόνιο έγιναν στη χώρα περίπου 50.000 πλειστηριασμοί. Αυτοί οι πλειστηριασμοί αφορούσαν, κατά κύριο λόγο, μεγάλα δάνεια τα οποία κοκκίνιζαν το ένα μετά το άλλο. Αφορούσαν όμως και δάνεια λαϊκών οικογενειών, οι οποίες δεν είχαν τη δυνατότητα, επειδή η οικονομία ήδη είχε περάσει σε μια υφεσιακή φάση, να αποπληρώνουν τα χρέη τους. Εμείς σήμερα δεν βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση. Αντιθέτως, έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο προστατεύει τα χαμηλά εισοδήματα. Ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο προστατεύει τη λαϊκή κατοικία με πάρα πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Σας θυμίζω το πλαίσιο του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη, το οποίο επί της ουσίας δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας για την πρώτη κατοικία των λαϊκών οικογενειών. Και από εκεί και πέρα, οι πλειστηριασμοί όμως οφείλουν να προχωρήσουν σε ό,τι αφορά τα μεγάλα «κόκκινα δάνεια», τα οποία δημιουργούν ούτως ή άλλως μια ανισομέρεια ή εν πάση περιπτώσει μια δύσκολη κατάσταση στους ισολογισμούς των τραπεζών. Και οι τράπεζες οφείλουν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς, για να μπορούν σιγά-σιγά να εξυγιαίνουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι το ίδιο ένα δάνειο των 200 ή των 300 χιλιάδων ευρώ, που αφορά τη στέγη μιας λαϊκής οικογένειας και δάνεια που μπορεί να υπερβαίνουν ακόμα και τα 5 ή τα 10 εκατομμύρια, τα οποία έχουν σταματήσει να αποπληρώνονται και τα οποία δημιουργούν πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα στους ισολογισμούς των τραπεζών. Εμείς γι αυτά τα δάνεια νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε λόγο. Γι αυτά τα δάνεια πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς και κατηγορηματικοί ότι πρέπει να προχωρήσουν όλες εκείνες οι διαδικασίες, έτσι ώστε να αποπληρωθούν.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Στην πράξη θα φανεί.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήδη η πράξη έχει αρχίσει να το αποδεικνύει. Οι πλειστηριασμοί οι οποίοι γίνονται συνήθως αφορούν δάνεια τα οποία είναι επιχειρηματικά, είναι πολύ μεγάλα δάνεια τα οποία -για λόγους τους οποίους γνωρίζουν οι τράπεζες και οι οφειλέτες- σταμάτησαν να αποπληρώνονται. Και εκτιμώ ότι η εκκίνηση μιας διαδικασίας για την αποπληρωμή τους θα βοηθήσει και το τραπεζικό σύστημα, αλλά και την οικονομία συνολικά.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Μάλιστα.

ΓΙΑΜΑΛΗ: Να πάμε σε ένα άλλο θέμα το οποίο αναδείξατε και εσείς ο ίδιος χθες βράδυ, με ανάρτησή σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπουργέ, σας κατηγορούν ότι δεν σέβεστε την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας. Και δεν σέβεστε και τη θέση περί προληπτικής γραμμής στήριξης. Θέλετε να μας το ξεκαθαρίσετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Νομίζω ότι πρόκειται για γελοία κατηγορία ανθρώπων, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τους όρους και το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου λειτουργεί και η Κεντρική Τράπεζα, αλλά και η κυβέρνηση της χώρας. Είπα και χθες ότι βεβαίως σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας στο πλαίσιο, ωστόσο, των καταστατικών ρυθμίσεων που ορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες πρέπει να λειτουργεί. Τι λέει το καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδας; Ότι η Τράπεζα της Ελλάδας έχει ως πρωταρχικό της σκοπό τη σταθερότητα των τιμών, αλλά από εκεί και πέρα και με την επιφύλαξη αυτού του σκοπού, οφείλει να στηρίζει τη γενική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Επομένως, αυτό το οποίο μπορώ να επαναλάβω είναι ότι σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας με βάση τους σκοπούς και τις αρμοδιότητες που της παραχωρεί το καταστατικό της και ο ελληνικός νόμος, αλλά και το ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας. Αλλά από εκεί και πέρα και η Τράπεζα της Ελλάδας οφείλει να σέβεται και να στηρίζει τη γενική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Νομίζω ότι το σχόλιο περί προληπτικής γραμμής στήριξης, που έγινε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, δεν εντάσσεται απολύτως ή εν πάση περιπτώσει μπορεί να υπάρξει μια ερμηνεία των λεγομένων του, που θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν εντάσσεται απολύτως στις αρμοδιότητές του. Και γι αυτό νομίζω ότι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας πρέπει να είναι προσεκτικός και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι προσεκτική, ώστε να μην εμπλέκεται ο ένας στα χωράφια του άλλου. Κατά τον ίδιο τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση σέβεται την προσπάθεια της Τράπεζας της Ελλάδας να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων της, κατά τον ίδιο τρόπο η Τράπεζα της Ελλάδας θα πρέπει να στηρίζει τη γενική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Να συνεννοείται με την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την εθνική διαπραγματευτική θέση στην προσπάθειά μας για να εξέλθουμε από τη διαδικασία της μνημονιακής επιτροπείας.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, επειδή βλέπω να συντηρείται γενικότερα αυτή η κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον κύριο Στουρνάρα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία κόντρα. Αυτό το οποίο υπάρχει είναι σαφέστατος αρμοδιοτήτων, σαφέστατος διαχωρισμός μεταξύ του τι κάνει η Τράπεζα της Ελλάδας και του τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

ΓΙΑΜΑΛΗ: Να πάμε λίγο στον Αύγουστο του 2018. Διάβαζα χθες στη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έλεγε ότι μετά τον Αύγουστο του 2018 υπάρχει αυτό, που εκείνοι λένε τέταρτο μνημόνιο και ότι ακόμη και ο κύριος Τσίπρας έχει αφήσει από το λεξιλόγιό του τη φράση «καθαρή έξοδος». Τι ισχύει; Έχετε απολέσει τον όρο «καθαρή έξοδος»;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο απαντήσεις για δύο ερωτήματα. Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα τετάρτου μνημονίου. Πρέπει να καταλάβουμε τι είναι το μνημόνιο. Το μνημόνιο είναι μια Συμφωνία την οποία υπογράφει η κυβέρνηση με τους δανειστές, που περιγράφει μεταρρυθμίσεις οι οποίες γίνονται με αντάλλαγμα τις εκταμιεύσεις από μια δανειακή σύμβαση. Δηλαδή, παίρνει ένα δάνειο η χώρα, ας πούμε της τάξης των 10 εκατομμυρίων, που χωρίζεται σε πέντε δόσεις των 2 εκατομμυρίων. Μιλάω με όσο το δυνατό πιο απλά παραδείγματα. Για να μπορεί να παίρνει κάθε φορά τα 2 εκατομμύρια θα πρέπει να παραδίδει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προβλέπονται ακριβώς σε ένα μνημόνιο συνεννόησης με τους δανειστές. Άρα, λοιπόν, αυτή είναι η βασική τεχνολογία με την οποία λειτουργούσαν οι δανειακές συμβάσεις από το 2010 μέχρι το 2018. Άρα, τέτοιου τύπου Συμφωνία τον Αύγουστο του 2018 δεν πρόκειται να υπάρξει. Δηλαδή, η Ελλάδα δεν θα πάρει νέο δάνειο και άρα δεν θα χρειαστεί να υπογράψει και ένα μνημόνιο στο οποίο θα δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να παίρνει δόσεις του δανείου το οποίο θα έχει συνάψει. Επομένως, η όλης συζήτηση περί τετάρτου μνημονίου είναι εκτός τόπου και χρόνου. Επομένως, το κλείσαμε αυτό το ζήτημα. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο θα συζητηθεί με τους δανειστές από τον Φεβρουάριο του 2018 και μετά είναι το πλαίσιο στη βάση του οποίου θα μπορέσουμε να εξέλθουμε από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τον Αύγουστο του 2018, με στόχο την αυτοδύναμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος. Αυτή είναι η βασική συζήτηση, αυτή είναι η βασική στοχοθεσία και νομίζω ότι θα έχουμε εξαιρετικά καλά αποτελέσματα, με δεδομένο κιόλας ότι αυτή τη στιγμή τα ελληνικά ομόλογα, που αποτελούν και το κλειδί για να μπορέσει η χώρα να ανακτήσει την αυτοδύναμη πρόσβασή της στις αγορές, βρίσκονται σε χαμηλό 12ετίας, όπως λέγατε κι εσείς προηγουμένως. Ενώ  θεωρούσαμε ότι μια στοιχειωδώς θετική απόδοση των ελληνικών ομολόγων για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στις αγορές τον Αύγουστο του 2018 για το 10ετές ομόλογο θα έπρεπε να κινείται περίπου στο 4,5%, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε κάτω από το 4%, έχοντας διαψεύσει τις όποιες αρνητικές προβλέψεις, αλλά έχοντας αφήσει έκπληκτους ακόμη και τους πιο αισιόδοξους από τους αναλυτές οι οποίοι παρακολουθούσαν την ελληνική οικονομία και την πορεία της. Νομίζω ότι είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, που προοιωνίζεται και τη θετική έκβαση των συζητήσεων που θα οδηγήσουν στην έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Επομένως, βασικός στόχος αυτής της προσπάθειας που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι η αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές μετά τη λήξη της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου που τη συνοδεύει.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Για κάτι τέτοιο θα παίξουν ρόλο και τα τεστ αντοχής των τραπεζών. Έχετε εικόνα για το εάν αυτά θα πάνε καλά; Γιατί θα πρέπει να πάνε καλά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ένα σύστημα που έχει μια από τις υψηλότερες κεφαλαιακές επάρκειες στην Ευρώπη. Είναι πλήρως σταθεροποιημένο και είμαι αισιόδοξος, αν και κανείς πρέπει να προσέχει όταν μιλά για τα τραπεζικά θέματα. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους κατά τη διαδικασία των stress tests. Δεν έχω απολύτως καμία ανησυχία. Έχουμε κάνει όλα όσα πρέπει να κάνουμε ως ελληνική κυβέρνηση, για να στηρίξουμε το τραπεζικό σύστημα. Την ίδια στιγμή, όμως, έχουμε κάνει και όλα όσα οφείλουμε να κάνουμε για να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας. Με αυτούς τους δύο βασικούς πυλώνες, λοιπόν, πορευόμαστε και αναμένουμε τις διεργασίες και τις διαδικασίες τις θεσμικές που πρέπει να γίνουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους υπόλοιπους θεσμούς.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Πάμε Τουρκία και άσυλο;

ΓΙΑΜΑΛΗ: Τουρκία και άσυλο, σωστά. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η απόφαση για την άρση του ασύλου για τον τούρκο αξιωματικό…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η αναστολή εκτέλεσης της απόφασης. Θα υπάρξει, εφόσον αποφασίσει κατ’ αυτό τον τρόπο το Δικαστήριο. Αλλά εγώ δεν θέλω να προεξοφλήσω…

ΓΙΑΜΑΛΗ: Σας κατηγόρησαν για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, ωστόσο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Το έχουμε απαντήσει πολλές φορές αυτό. Εδώ πρέπει να είμαστε πάρα πολύ σαφείς. Θα ξαναπώ πράγματα που έχουν ειπωθεί όλη την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά καλό είναι να επαναλαμβάνονται για να γίνονται σαφή. Δύο ζητήματα. Το πρώτο: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση έκδοσης ή πολύ περισσότερο διοικητικής απέλασης των οκτώ τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου, καθώς αυτό έχει αποκλειστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια από τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου. Επομένως, αυτό το ζήτημα έχει κλείσει. Δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να ισχυριστεί ότι έχουμε αφήσει έστω και ένα μικρό παράθυρο για να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη. Άρα, με αυτό έχουμε τελειώσει. Όλα όσα συζητάμε, λοιπόν, αφορούν αποκλειστικά και μόνο το αν και κατά πόσο οι οκτώ δικαιούνται ή δεν δικαιούνται να υπαχθούν σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει υπάρξει πάρα πολύ σαφής στο συγκεκριμένο ζήτημα. Υπήρξε μια πρωτοβάθμια επιτροπή η οποία απέρριψε τα σχετικά αιτήματα. Στη συνέχεια υπήρξε προσφυγή των οκτώ στις δευτεροβάθμιες επιτροπές, οι οποίες έχουν μια ιδιαίτερη νομική φύση. Από τη μια μεριά το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφασίσει ότι έχουν οιονεί δικαιοδοτικό χαρακτήρα, από την άλλη μεριά αυτό δεν επηρεάζει τη νομική τους φύση ως όργανα της διοίκησης. Με αυτή την έννοια, οι αποφάσεις τους –εκτίμησε η ελληνική κυβέρνηση- μπορούν να προσβληθούν με αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο. Επομένως, καμία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη δεν υπήρξε. Γιατί όμως πάρθηκε αυτή η συγκεκριμένη νομική πρωτοβουλία; Γιατί ασκήσαμε το ένδικο μέσο της αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου; Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο θα άξιζε να συζητηθεί. Επειδή το θέμα του ασύλου των οκτώ έχει ευρύτερες πολιτικές και νομικές συνέπειες, απολήξεις και επιπλοκές, η εκτίμηση που έκανε η κυβέρνηση είναι ότι θα πρέπει να κριθεί σε τρίτο βαθμό από το αρμόδιο δικαστήριο, δηλαδή από το Διοικητικό Εφετείο, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία σκιά ως προς τη νομική ορθότητα της συγκεκριμένης απόφασης. Επομένως, για να επανέλθω στο προηγούμενο ερώτημά σας για το αν και κατά πόσο κάναμε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, θα έπρεπε να ρωτήσουμε αυτούς που μας κατηγορούν για κάτι τέτοιο πώς είναι δυνατόν να παρέμβει κανείς στη Δικαιοσύνη ασκώντας ένα νόμιμο δικαίωμά του, ασκώντας ένα νόμιμο μέσο. Διότι, ξέρετε, η Δικαιοσύνη θα είναι αυτή που θα αποφασίσει στο τέλος. Επομένως, παρεμβαίνουμε στη Δικαιοσύνη λέγοντας στη Δικαιοσύνη ότι πρέπει να αποφασίσει για ένα συγκεκριμένο ζήτημα;

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Στη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον κύριο Ερντογάν υπήρξαν δεσμεύσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού που να αφορούν τους οκτώ κρατούμενους;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία απολύτως δέσμευση. Όπως είδατε, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έθεσε καν το ζήτημα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, μετά το τετ α τετ που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Αυτό θα έπρεπε να σας λέει κάτι.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Πλησιάζουμε προς το τέλος της κουβέντας μας. Ερχόμουν από τη Θεσσαλονίκη, όπου έκανα Πρωτοχρονιά. Σε τρεις σταθμούς διοδίων είδα αύξηση στα διόδια. Αιφνιδιάστηκα να σας πω την αλήθεια. Δεν το ήξερα. Είναι τρεις σταθμοί διοδίων, όπου πήραν πάνω από 0,10 λεπτά. Αλλά τα 0,10 λεπτά γι αυτόν που εισπράττει σημαίνει πάρα πολλά πράγματα. Έφτασα στην Αθήνα και πήγα να ψωνίσω στον φούρνο και πλήρωσα 0,4 λεπτά για τη σακούλα. Είναι δύο πράγματα τα οποία τα βλέπουμε και τα συναντάμε καθημερινά και βλέπετε ότι έχουν φουντώσει πάρα πολύ αυτά και στα social media και παντού και έχει γίνει πάρα πολύς ντόρος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να πάρετε μια οικολογική σακούλα και να μην πληρώνετε τα 0,4 λεπτά στο σούπερ μάρκετ, αυτό είναι πάρα πολύ εύκολο. Είναι μια διαδεδομένη πρακτική σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Επομένως, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να επιμένουμε σε αυτό το ζήτημα. Εκτιμώ ότι η Ελλάδα κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσει να παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και ως προς τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος. Επομένως, αυτό το αφήνουμε.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Σε αυτό δεν θα διαφωνήσει νομίζω κανένας, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει σε πάρα πολλά επίπεδα. Για παράδειγμα, σε θέμα υγείας, όπως είναι και το περιβάλλον που και αυτό έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον,  θα εφαρμόσουμε κάποια στιγμή ας πούμε τον νόμο που είναι σε όλη την Ευρώπη, όπου απαγορεύεται το κάπνισμα σε χώρους εστίασης και στα δημόσια κτίρια;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στα δημόσια κτίρια, εξ όσων γνωρίζω, εφαρμόζεται ο νόμος και με αρκετά μεγάλη αυστηρότητα. Από εκεί και πέρα, βεβαίως σε ό,τι αφορά και τους χώρους εστίασης θα πρέπει η υπάρχουσα νομοθεσία να εφαρμοστεί με μεγαλύτερη αυστηρότητα. Αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος για να κάνουμε συμψηφισμούς στις συγκεκριμένες καταστάσεις. Δηλαδή, το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει καταφέρει να επιτύχει την εφαρμογή ενός μέτρου, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εφαρμόσει ένα άλλο μέτρο που αφορά ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο και μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Το σκέλος της σακούλας έχει τα 0,3 λεπτά…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, μπορείτε να πάρετε μια οικολογική σακούλα και να μην ξαναπληρώσετε ούτε 0,3 ούτε 0,2 ούτε 0,10 ούτε 0,15 λεπτά. Μια οικολογική, όχι πλαστική. Σε ό,τι αφορά τώρα το άλλο ζήτημα, το οποίο μου λέτε, η εισπρακτική πολιτική και η πολιτική διατίμησης στα διόδια είναι ένα ζήτημα που πράγματι είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και αφορά πάρα πολύ κόσμο. Ωστόσο, νομίζω ότι αυτό στο οποίο πρέπει να επιμείνουμε είναι το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, για να ολοκληρώσει τα έργα του οδικού δικτύου. Και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο πιθανά, δεν ξέρω την αιτιολόγηση της απόφασης για την αύξηση των διοδίων και θα σας απαντήσω σε σχέση με αυτό εν ευθέτω χρόνω. Όμως, νομίζω ότι είναι πιθανό να σχετίζεται η ολοκλήρωση των έργων με αυτή την ανατίμηση.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Φαντάζομαι και τη συντήρηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με τη συντήρηση ακριβώς και με το γεγονός ότι το οδικό δίκτυο μεγαλώνει και άρα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για έργα συντήρησης. Ωστόσο, σας ξαναλέω, δεν γνωρίζω για ποιον λόγο αυξήθηκαν και αν αυξήθηκαν πράγματι τα διόδια στην Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Θα το ελέγξω και θα σας απαντήσω.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ γι αυτή την κουβέντα. Ήταν η πρώτη πολιτική συζήτηση που κάναμε για το 2018.

ΓΙΑΜΑΛΗ: Μας έκανε ποδαρικό.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ που ήμασταν εδώ παρέα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ εγώ πάρα πολύ για την πρόσκληση.

Συνέντευξη στο Euronews

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε καλησπέρα σας. Σας ευχαριστούμε θερμά για αυτή τη συνέντευξη στο euronews. Να ξεκινήσουμε από το σκοπιανό. Το 2018 θεωρείται έτος κλειδί εντός του οποίου θα μπορούσε να βρεθεί ενδεχομένως λύση για ένα ανεπίλυτο πρόβλημα τα τελευταία 25 χρόνια. Μάλιστα, υπάρχουν κάποιες αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι μπορεί να βρεθεί λύση το πρώτο εξάμηνο του 2018, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, που θα κρίνει και το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ποιες είναι οι δικές σας εκτιμήσεις;

Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: πράγματι πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί την Ελλάδα αλλά και την γειτονική χώρα εδώ και 25 περίπου χρόνια. Πλέον, νομίζω ότι εντός του 2018 έχουν διαμορφωθεί κάποιες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση στο πλαίσιο της σύνθετης ονομασίας, καθώς και η γειτονική χώρα έχει υποχωρήσει από κάποιες ακραίες θέσεις τις οποίες είχε υιοθετήσει στο παρελθόν και από την ελληνική πλευρά υπάρχει η βούληση, η διάθεση να προχωρήσουμε στην επίλυση του ζητήματος, καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος σε μία περιοχή η οποία είναι ευρύτερα αποσταθεροποιημένη, να μην αφαιρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα γίνεται. Η εκτίμηση μου είναι ότι πράγματι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας εντός του 2018 και ο δικός μας σκοπός είναι και στο εσωτερικό της χώρας μας να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: εν τούτοις, η ΝΔ σας κατηγορεί ότι προσέρχεστε στις διαπραγματεύσεις για ένα εθνικό θέμα μείζονος σημασίας με δύο θέσεις, εξαιτίας της στάσης που έχει ο κυβερνητικός εταίρος, ο κ. Καμμένος. Μάλιστα, κατηγορείστε ότι επιχειρείτε να μετακυλήσετε το βάρος σημαντικών αποφάσεων στην αντιπολίτευση. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα και νωρίτερα πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να οικοδομηθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, καθώς ξέρετε πως στα εθνικά ζητήματα δεν υπάρχει λόγος να πορεύεται κανείς με όρους κυβερνητικής αυτάρκειας. Είναι εξαιρετικά σύνθετο, εξαιρετικά λεπτό, εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα. Κατά τη γνώμη μου ο βασικότερος όρος για να μπορέσουμε να το επιλύσουμε είναι ακριβώς να οικοδομηθεί η ευρύτερη, δυνατή συναίνεση εντός του πολιτικού συστήματος. Από εκεί και πέρα ξέρετε ότι η κυβέρνηση αυτή, αποτελείται από δύο πολιτικούς φορείς, οι οποίοι έχουν διαφορετικές πολιτικές διαδρομές, διαφορετική πολιτική καταγωγή, διαφορετικές ιδεολογικές τοποθετήσεις, αλλά παρ όλα αυτά η τοποθέτηση του κ. Καμμένου σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την εξεύρεση μίας λύσης καθώς τήρησε μια πολύ υπεύθυνη στάση, λέγοντας το εξής, ότι παρά το γεγονός ότι έχει τις επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο, δεν έχει τη διάθεση να πυροδοτήσει μία κυβερνητική, πολιτική κρίση, αλλά αντιθέτως θέτει ως όρο, ακριβώς αυτό που σας έλεγα εγώ προηγουμένως, την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος. Εφόσον αυτή βρεθεί ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν θα φέρει αντίρρηση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος.

Η ΝΔ όμως- και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε- θα έπρεπε να έχει τηρήσει μια πολύ πιο υπεύθυνη στάση και σε σχέση με το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Αν και μας είχε συνηθίσει σε κάπως αν θέλετε αλλοπρόσαλλες και έξαλλες αντιπολιτευτικές τακτικές το προηγούμενο διάστημα. Παρ όλα αυτά περιμέναμε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο φέρει βαριά τη σκιά της αποτυχίας της κυβέρνησης της τότε ΝΔ του 1992 να το επιλύσει, θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτική.

Έτσι λοιπόν σε ό,τι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να κάνω δύο σχόλια: Το πρώτο: η μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ το 1992 προσήλθε στο τότε συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με δύο εισηγήσεις. Μία εισήγηση του υπουργού εξωτερικών τότε του κ. Σαμαρά και μία εισήγηση του Πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη. Έτσι λοιπόν, είναι μάλλον ειρωνικό να κατηγορεί τη σημερινή δικομματική κυβέρνηση, για διγλωσσία σε σχέση με το συγκεκριμένη ζήτημα. Και θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική ακριβώς γιατί το ζήτημα της ονομασίας, ήταν ένα θέμα το οποίο τη δίχασε πάρα πολύ βαθιά. Και σήμερα δεν θα πρέπει να εκμεταλλεύεται ή να αξιοποιεί τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις που εύλογα και θεμιτά κατά τη γνώμη μου εκφράζονται έτσι ώστε να υπονομεύσει την πιθανότητα μιας λύσης. Υπεύθυνη λοιπόν στάση, όχι υπονόμευση και σοβαρότητα για ένα εθνικό ζήτημα για το οποίο έχουμε τη δυνατότητα και έχουμε τις πολιτικές προϋποθέσεις να το επιλύσουμε εντός του 2018.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: θα υπάρξει η σύγκληση των πολιτικών αρχηγών; Ο κ. Κοτζιάς δεν το απέκλεισε.

Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  τα βήματα που θα ακολουθήσουμε θα γίνουν σαφή το επόμενο διάστημα. Αυτή τη στιγμή, αυτό το οποίο προέχει είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν με ευθύτητα σε σχέση με την πολιτική τους θέση επί του συγκεκριμένου, καθώς θέλω να σας θυμίσω ότι η ΝΔ παρά το γεγονός ότι ασκεί δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, δεν έχει τοποθετηθεί σε σαφήνεια στο δημόσιο διάλογο. Δεν έχει πει τη δικής της θέση. Με ποια θέση προσέρχεται σε αυτή την προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος και δεν έχει επιβεβαιώσει ο κ. Μητσοτάκης το  αν και κατά πόσο αποδέχεται την κυβερνητική γραμμή, έτσι όπως εκείνη είχε διαμορφωθεί το 2007, επί κυβερνήσεως Καραμανλή.  Δηλαδή για τη λύση του ζητήματος με σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων. Αυτή είναι αυτή τη στιγμή η εθνική θέση και νομίζω ότι αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι η τοποθέτηση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε σχέση με τη συμφωνία ή τη μη συμφωνία, με αυτή την εθνική γραμμή και από εκεί και πέρα τα τεχνικά και τυπικά βήματα για να μπορέσει να διαμορφωθεί αυτό ακριβώς στο πεδίο της συναίνεσης, θα τα αποφασίσουμε και θα τα ανακοινώσουμε εν ενθέτω χρόνω.

-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes είναι οι κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης;

-Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: είναι η γνωστή τοποθέτηση του 2007. Η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει όπως όλο αυτό το διάστημα στην διαπραγμάτευση  ακριβώς με αυτή την πολιτική θέση, δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση και ισχύς της ονομασίας έναντι όλων. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν. Ωστόσο δεν θέλω να μπω αυτή τη στιγμή στις τεχνικές λεπτομέρειες. Νομίζω ότι εκείνο που προέχει σε αυτή τη φάση είναι το γεγονός ότι τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο ηγέτης της FYROM, έχουν δηλώσει με σαφήνεια ότι μπορούν να δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις και υπάρχει και η κοινή βούληση για να βρούμε μία κοινά αποδεκτή λύση. Και νομίζω ότι σε αυτό πρέπει να εμείνουμε τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: στα Σκόπια δεν αποκλείεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Εξετάζει τέτοιο ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση;

-Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: δεν είναι κάτι τέτοιο στις σκέψεις και τις προθέσεις μας

-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: και να περάσουμε στο θέμα που συζητείται ευρέως το τελευταίο διάστημα. Στο ζήτημα της επιστροφής των 8 Τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία είναι κάτι το οποίο το έχετε αποκλείσει ρητά και κατηγορηματικά. Και είστε το ίδιο απόλυτος και για την έκδοση τους σε τρίτη χώρα;

-Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: όπως έχει δηλωθεί όλες τις προηγούμενες ημέρες με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια, υπάρχει μία απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία αποκλείει την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία, για λόγους που έχουν να κάνουν με τις επιφυλάξεις που εξέφρασε το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο της χώρας, σε ό,τι αφορά την τήρηση των αρχών της δίκαιης δίκης στην Τουρκία. Εμείς όπως καταλαβαίνετε δεσμευόμαστε πλήρως από την απόφαση του Αρείου Πάγου και επομένως το ζήτημα της έκδοσης στην Τουρκία όπως το είπατε και εσείς στην ερώτησή σας, έχει ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα, δεν υπάρχει καμία τέτοια ούτε νομική δυνατότητα, ούτε προφανώς βούληση να μην δεσμευτεί η κυβέρνηση πάνω στα όσα όρισε η απόφαση του Αρείου Πάγου.  Το δεύτερο ερώτημα που μου κάνατε είναι ένα υποθετικό ερώτημα. Εφόσον υπάρξει αίτημα έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών, δεν βλέπω κατά ποιο τρόπο θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο σε άλλη χώρα. Αυτό το οποίο θα γίνει είναι ότι θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο. Δηλαδή τα ελληνικά δικαστήρια θα αποφασίσουν αν και κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα έκδοσής τους. Αυτά είναι νομικές διαδικασίες οι οποίες ρυθμίζονται από διεθνείς συμβάσεις που υπάρχουν με τις εκάστοτε χώρες. Αλλά εδώ μιλάμε για ένα εντελώς υποθετικό σενάριο το οποίο δεν ξέρω και κατά πόσο έχει βάση -γιατί πρέπει να σκέφτομαι αυτή τη στιγμή δυνατά- πρέπει να σκεφτούμε για ποιο έγκλημα θα ζητούνταν η έκδοση των 8 τούρκων αξιωματικών σε κάποια τρίτη χώρα.

Ένα δεύτερο σχόλιο που θέλω να κάνω, αν και δεν αφορά ευθέως την ερώτησή σας. Υπήρξε μία συζήτηση τις προηγούμενες ημέρες ότι εντάξει έχει αποκλειστεί η έκδοση, τι γίνεται όμως με την πιθανότητα διοικητικής απέλασης, εφόσον οι 8 δεν πάρουν τελικά άσυλο. Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ότι και η διοικητική απόφαση αποκλείεται καθώς εμμέσως πλην σαφώς μία τέτοια κίνηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα παραβίαζε την απόφαση του Αρείου Πάγου, έτσι όπως εκφράστηκε στην υπόθεση περί  της έκδοσης των 8 αξιωματικών.

-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: εάν παραμείνουν στην Ελλάδα, με ποιο νομικό καθεστώς θα γίνει αυτό; Με τι χαρτιά; Θα μπορούν να εργαστούν; Θα μπορούν να έλθουν οι οικογένειες τους; Πώς θα γίνει  επί του πρακτέου;

-Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: αυτό εξαρτάται από το αν και κατά πόσο θα υπαχθούν οι συγκεκριμένοι σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας ή όχι. Εφόσον υπαχθούν σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, πράγμα το οποίο θα το αποφασίσει τελικά η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη στη βάση των αιτήσεων ασύλου τις οποίες έχουν καταθέσει θα έχουν όλα τα δικαιώματα τα οποία  έχει ο οποιοσδήποτε χαρακτηρίζεται ακριβώς πρόσφυγας με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης το 1951. Στην άλλη περίπτωση, θα βρισκόμαστε σε μία νομικά ιδιότυπη κατάσταση, όπου από τη μία μεριά δεν θα υπάρχει το καθεστώς πολιτικής προστασίας και από την άλλη μεριά όμως θα απαγορεύεται η έκδοση ή η απέλαση τους στη γειτονική χώρα, καθώς κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας από  τις συμβάσεις που προστατεύουν τα ατομικά δικαιώματα.

-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: το ζήτημα λοιπόν της επιστροφής έχει κλείσει. Το ζήτημα όμως της χορήγησης ασύλου παραμένει ανοιχτό. Θα ήθελα να μου εξηγήσετε λίγο το σκεπτικό της κυβέρνησης για την αίτηση ακύρωσης της απόφασης της δευτεροβάθμιας επιτροπής. Κάποιοι κάνουν λόγο για έναν διπλωματικό ελιγμό, μία κίνηση κατευνασμού της Τουρκίας. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για ευθεία παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Ποια είναι η τοποθέτησή σας;

-Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση για να το κλείσουμε αυτό το θέμα, είναι ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως και σε αρκετά άλλα δεν ξέρει τι της γίνεται να το πω έτσι με τον πιο απλό και ευθύ τρόπο. Νομικά αυτό που ισχυρίζεται είναι– πρέπει να χρησιμοποιήσω τώρα μία λέξη η οποία να μην είναι και τόσο προσβλητική αλλά είναι δύσκολο με αυτά τα οποία ακούμε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας-  ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής γνωρίζει ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές προσφυγών αν και έχουν χαρακτηριστεί ότι έχουν οιωνεί δικαιοδοτικό χαρακτήρα αποτελούν διοικητικές αρχές οι οποίες εκδίδουν πράξεις της διοίκησης, εκτελεστές πράξεις της διοίκησης, οι οποίες προσβάλλονται με αίτηση ακύρωσης και υπάρχει και ένα βασικό ερώτημα το οποίο πρέπει να κάνει κανείς εδώ. Πώς είναι δυνατόν να προσπαθεί η κυβέρνηση να παρέμβει στη δικαιοσύνη, παραπέμποντας ένα ζήτημα στη δικαιοσύνη. Διότι ξέρετε για την υπόθεση αυτή θα αποφασίσει τελικά το διοικητικό εφετείο. Δεν θα αποφασίσει ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε εγώ, ούτε κάποιο κυβερνητικό όργανο. Αντιθέτως θα αποφασίσουν Έλληνες δικαστές οι οποίοι απολαύουν της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας και νομίζω ότι αυτό ήταν και το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε καθώς η συγκεκριμένη απόφαση ακριβώς επειδή εγείρει ζητήματα διπλωματικά, ζητήματα διμερών σχέσεων, ζητήματα πολιτικά, ζητήματα σεβασμού δικαιωμάτων, θα έπρεπε και αυτό θα γίνει σε τελευταία ανάλυση, να κριθεί από την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη.

-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε μία δήλωση της κ. Σπυράκη. Είπε ότι η κυβέρνηση εδώ και εβδομάδες δεν διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Ερντογάν, ότι ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε να δρομολογήσει την έκδοση των 8 τούρκων αξιωματικών. Πώς το σχολιάζετε;

-Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  ο Πρωθυπουργός έχει απαντήσει αρκετές φορές σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα. Ας κάνω και εγώ όμως ένα σχόλιο. Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού ήταν ότι εφόσον αυτό επιτρέπεται με βάση τις αρχές του κράτους δικαίου και στο βαθμό που θα τηρηθεί ο νόμος, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι οι 8 εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα, θα πρέπει να επιστραφούν. Ωστόσο όλα αυτά πάντοτε με την επιφύλαξη της τήρησης του νόμου και των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας. Αυτή ήταν η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού και κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν στην Ελλάδα και με αυτή την έννοια νομίζω ότι το να συνεχίζεται αυτή η συζήτηση, το μόνο το οποίο κάνει είναι να δημιουργεί σκιές που αφορούν τη ΝΔ αλλά και διάφορους άλλους εθνικιστικούς κύκλους, οι οποίοι προσπαθούν να επενδύσουν πολιτικά σε ένα ζήτημα διπλωματικό, εξαιρετικά λεπτό και εξαιρετικά ευαίσθητο. Διότι, ξέρετε, βεβαίως η έννομη τάξη έχει τις δικές της προστασίες και τις δικές της λειτουργίες, θέτει σε πρώτη προτεραιότητα τον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων. Από την άλλη μεριά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη  γειτονική χώρα το καλοκαίρι του 2016 έγινε πραξικόπημα. Και αυτό το πραξικόπημα από κάποιους οργανώθηκε. Κάποιοι συμμετείχαν σε αυτό. Και αυτό το οποίο προσπάθησαν ήταν να ανατρέψουν μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, ανεξαρτήτως των επιμέρους ή των βασικών πολιτικών διαφωνιών που μπορεί να έχει κανείς με την κυβέρνηση του κ. Ερντογάν και με τον τρόπο που διοικεί τη χώρα του. Όμως αυτό είναι ένα θέμα του κ. Ερντογάν και της κυβέρνησής του να το επιλύσει. Επομένως, νομίζω ότι αυτού του τύπου οι εθνικιστικές ρητορείες, οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, δεν έχουν σοβαρή βάση και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν και τον πυρήνα μίας σοβαρής κρατικής πολιτικής.

-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: η Τουρκία το τελευταίο διάστημα εντείνει τις προκλήσεις της πέριξ της κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα είδαμε τον κ. Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι υπάρχουν τρεις λύσεις αναφορικά με τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μία είναι η διπλωματία, δεύτερη είναι η προσφυγή στη Χάγη και η τρίτη η στρατιωτική επέμβαση. Με αυτά ως δεδομένα, τί πρόσημο θα βάζατε στην επίσκεψη του Ρ.Τ. Ερντογάν στη χώρα μας μόλις πριν από τρεις εβδομάδες;

-Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: η σχέση με την Τουρκία, είναι πάντοτε μία ιδιαίτερη σχέση, καθώς οι τουρκικές ηγεσίες πάρα πολλές φορές για λόγους που αφορούν και τις διεθνείς τους τοποθετήσεις αλλά και την εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας, φέρονται με αλλοπρόσαλλο τρόπο. Πολλές φορές δεν προσέχουν ιδιαιτέρως όταν μιλάνε, δεν σκέφτονται πριν ανοίξουν το στόμα τους. Θεωρούν ότι όλα επιτρέπονται στο πλαίσιο των δημοσίων δηλώσεων. Ωστόσο αυτό, επιτρέψτε μου να πω ότι δεν συμβάλει ιδιαιτέρως στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, για το οποίο δουλέψαμε και επιτύχαμε πολλά κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα. Να θυμίσω ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη τούρκου προέδρου μετά από 65 περίπου χρόνια. Η εκτίμηση μου είναι ότι θα ήταν για την Τουρκία πολύ θετικότερο, πολύ εποικοδομητικότερο, πολύ επωφελέστερο, αν συνέχιζε στη λογική με την οποία κατέληξε η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα. Δηλαδή αν προσπαθούσε αντί να δημιουργεί συνεχώς εντάσεις είτε λεκτικές είτε πραγματικές, να βαδίσει σε ένα δρόμο διπλωματικό. Σε ένα δρόμο ακριβώς διεύρυνσης των σχέσεων εμπιστοσύνης. Σε έναν δρόμο που θα μπορούσε να φανεί για τη Τουρκία, εξαιρετικά θετικός και εξαιρετικά επωφελής, καθώς πρέπει να γνωρίζουν οι τούρκοι φίλοι μας ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες που πραγματικά στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας στην εμπέδωση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών στο εσωτερικό του τουρκικού κράτους.

-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ θερμά που ήσασταν κοντά μας εδώ στο euronews.

-Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.

Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Πρώτη Είδηση»

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ 8
Το ζήτημα της επιστροφής των 8 στην Τουρκία έχει κλείσει μετά τη σχετική απόφαση του Άρειου Πάγου σε σχέση με την επιφύλαξη για την τήρηση της αρχής της δίκαιης δίκης στη γείτονα. Το ζήτημα του ασύλου είναι διαφορετικό. Το κατά πόσο αυτό θα δοθεί περνάει από τα προβλεπόμενα από το νόμο στάδια: πρωτοβάθμια το αίτημα απορρίφθηκε ενώ αντίθετα η δευτεροβάθμια η επιτροπή αποφάσισε να χορηγήσει άσυλο σε 1 από τους 7. Εφόσον η δευτεροβάθμια επιτροπή είναι διοικητική αρχή, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της απόφασής της προβάλλοντας ότι η υπόθεση θα πρέπει να κριθεί από το εφετείο και άρα η τελική απόφαση αυτή να έχει την περιωπή της Δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Ίσα ίσα κριτής σε όλες τις περιπτώσεις είναι μόνο η Δικαιοσύνη και αυτό ακριβώς ζητάμε. Καλό είναι ο κ. Τσαβούσογλου να σκέφτεται πριν μιλήσει. Δε νομίζω πως η δήλωσή του εκφράζει την πολιτική αρχή στη γείτονα συνολικά. Η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει ότι για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης θα πρέπει να γίνεται σεβαστό το κράτος δικαίου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ πΓΔΜ
Με δεδομένη τη θετική στάση της πΓΔΜ ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του ζητήματος. Ο κ. Καμμένος είχε μια έντιμη στάση με δεδομένη τη διαφορετική πολιτική του καταγωγή. Δήλωσε πως έχει μεν επιφυλάξεις αλλά πως θα σεβαστεί όποια απόφαση αν υπάρχει ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση για αυτή. Η ΝΔ ξεχνάει την ίδια την ιστορία της. Έπαιξε τεράστιο ρόλο με τη στάση της το 1992 για τη μη επίλυση του ζητήματος αλλά και για να παραμένει εκκρεμές το ζήτημα επί 25 χρόνια. Τότε αν θυμάστε η ίδια σαν κόμμα είχε 2 στάσεις στο ζήτημα ενώ θυμάστε τι ακριβώς είχε γίνει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών το 1992. Δεν μπορεί τώρα να κατηγορεί για διγλωσσία μια κυβέρνηση συνεργασίας. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω πως θα πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας που λύνει προβλήματα και όχι τα δημιουργεί.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Η αντίληψη του παλιού πολιτικού συστήματος είναι ότι τα επιδόματα δίνονται πριν τις εκλογές ώστε η κυβέρνηση να πάρει την εύνοια των πολιτών. Για μας, η στήριξη των πολιτών είναι ακριβώς ο ίδιος ο πυρήνας της πολιτικής μας αντίληψης. Προγραμματισμός μας η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης ώστε να περάσουμε στη διαπραγμάτευση για τη συγκεκριμενοποίηση των περαιτέρω μέτρων για το ελληνικό χρέος και να ορίσουμε το πλαίσιο της εξόδου της χώρας στις αγορές. Να μπορούμε τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές χωρίς δηλαδή τη στήριξη του επίσημου τομέα. Χωρίς δηλαδή να δίνουμε μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα δάνεια. Επομένως, αν είμαστε αυτοδύναμοι, δεν θα υπάρχει επιτροπεία. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει εποπτεία. Επιπλέον, ο σχεδιασμός μας είναι να εξαντλήσουμε την 4ετία διότι χρειάζεται εμπέδωση της σταθερότητας τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά στη χώρα.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΠΟΛΛΑΛΗ: Να καλωσορίσουμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Καλή σας μέρα και καλή χρονιά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε μπήκαμε με εθνικά θέματα. Με το άσυλο, υπάρχει και αυτή η ένταση με την Τουρκία. Ωστόσο, επικριθήκατε πολύ σκληρά και από την αντιπολίτευση σχετικά με αυτή  την απόφασή σας να σπεύσετε να αιτηθείτε ακύρωσης της απόφασης της δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου που έδωσε το άσυλο σε έναν εκ των οκτώ πραξικοπηματιών στρατιωτικών. Γιατί το κάνατε κ. Τζανακόπουλε αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: Έχουν ακουστεί πάρα πολλές ανακρίβειες σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση, έχουν γίνει συγκρίσεις οι οποίες είναι ανοίκειες, έχουν ακουστεί πάρα πολλά αυτές τις ημέρες και γι΄ αυτό τον λόγο πρέπει κάποια πράγματα να μπουν σιγά- σιγά στη θέση τους. Το πρώτο πράγμα το οποίο οφείλουμε να πούμε, είναι ότι το ζήτημα της επιστροφής των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία έχει κλείσει μετά τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου που απαγόρευσε την έκδοσή τους μετά από σχετικό αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης. Ο λόγος, για τον οποίο απαγορεύτηκε η έκδοση των οκτώ είχε να κάνει με τις επιφυλάξεις που εξέφρασε ο Άρειος Πάγος σε σχέση με την τήρηση της αρχής της δίκαιης δίκης στη γείτονα, μεταξύ άλλων. Επομένως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαριστεί με απόλυτη σαφήνεια, είναι ότι με βάση ακριβώς αυτή την απόφαση της δικαιοσύνης έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο της επιστροφής των οκτώ στην Τουρκία. Το ζήτημα του ασύλου είναι μια διαφορετική υπόθεση. Δηλαδή: Οι οκτώ έχουν καταθέσει αίτηση για να υπαχθούν στο καθεστώς προσφυγικής προστασίας. Το αν και κατά πόσο αυτό θα γίνει, θα περάσει μέσα από τα προβλεπόμενα εκ του νόμου στάδια που είναι η απόφαση των πρωτοβάθμιων επιτροπών, οι οποίες στον βαθμό που γνωρίζω έχουν απορρίψει τα σχετικά αιτήματα με συγκεκριμένη αιτιολογία. Στη συνέχεια υπάρχουν οι προσφυγές στις δευτεροβάθμιες επιτροπές, οι οποίες παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει πει ότι έχουν οιονεί  δικαιοδοτικό χαρακτήρα, δεν ανήκουν με τη στενή έννοια στη δικαιοσύνη.

ΠΟΛΛΑΛΗ: Πάντως, κ. υπουργέ, για να είναι ξεκάθαρο και σε όσους δεν το γνωρίζουν, είναι δυο διαφορετικές διαδικασίες λήψης απόφασης επί του ασύλου. Το ένα είναι το νομικό, όπου η δικαιοσύνη τελεσιδίκως, μέσω του Αρείου Πάγου, αποφάσισε να μην εκδοθούν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και τα δύο είναι νομικά. Το ζήτημα της έκδοσης έχει να κάνει με το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης προς τις ελληνικές αρχές να εκδοθούν οι συγκεκριμένοι οκτώ για να δικαστούν στην Τουρκία. Αυτό το ζήτημα έχει κλείσει, έχει ολοκληρωθεί. Ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει ότι δεν επιτρέπει την έκδοσή τους στη γείτονα, καθώς έχει επιφυλάξεις στο αν και κατά πόσο θα τηρηθούν όλες οι αρχές της δίκαιης δίκης. Αυτό πρέπει να γίνει πάρα πολύ σαφές, ότι έχει ολοκληρωθεί ως νομική διαδικασία. Επομένως δεν επίκειται, ούτε επιτρέπεται η έκδοση των οκτώ, ανεξαρτήτως της έκβασης των αιτήσεων ασύλου τους. Το άσυλο είναι μια διαφορετική υπόθεση και οφείλω να σας πω το  εξής: Ότι επειδή πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, πάρα πολύ σαφείς και πάρα πολύ ακριβείς ως προς τα ζητήματα αυτά, έχουμε αυτή τη στιγμή τη δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου, η οποία αποφάσισε αντίθετα με την πρωτοβάθμια επιτροπή, να χορηγήσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ. Αυτό το οποίο η ελληνική κυβέρνηση εκτίμησε, είναι ότι με δεδομένο ότι πρόκειται για μια απόφαση της διοικητικής αρχής, διότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου εξακολουθούν να αποτελούν διοικητική αρχή, θα πρέπει η συγκεκριμένη υπόθεση εξαιτίας των λεπτών  νομικών ζητημάτων τα οποία αφορά, να φτάσει μέχρι και τον τελευταίο βαθμό. Δηλαδή, να κριθεί σε τελευταία ανάλυση από τη δικαιοσύνη, δηλαδή από το διοικητικό Εφετείο το οποίο θα κρίνει επί της προσφυγής που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση. Άρα λοιπόν εδώ δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να είναι κρυφό, δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να είναι σκοτεινό. Υπάρχει αντιθέτως ένας πολιτικός και νομικός χειρισμός, ο οποίος θα δώσει στην όποια απόφαση θα παρθεί σε σχέση με το άσυλο, την  περιωπή της…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η αξιωματική αντιπολίτευση που σας κατηγορεί για παρέμβαση στη δικαιοσύνη αφενός και υπάρχουν και φωνές που λένε ότι υποκύψατε στις πιέσεις του Ερντογάν, ότι ο Ερντογάν σας είπε και εσείς μετά, δεν πέρασαν λίγες ώρες και αμέσως κάνατε αυτή την αίτηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «δεν πέρασαν λίγες ώρες»; Νομίζω ότι η αντιπολίτευση σε σχέση με τα ζητήματα αυτά είτε δεν ξέρει τι της γίνεται, είτε σκοπίμως επιμένει να λέει ανακρίβειες και να κατηγορεί χωρίς απολύτως κανέναν λόγο  την ελληνική κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στη δικαιοσύνη, αυτό είναι αστείο για τον οποιονδήποτε γνωρίζει τα ελάχιστα νομικά. Έχουμε απόφαση διοικητικού οργάνου κατά της οποίας κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης στο διοικητικό Εφετείο. Η δικαιοσύνη τελικά θα κρίνει, δικαστές θα κρίνουν για το αν κατά πόσο θα πρέπει να χορηγηθεί άσυλο στον συγκεκριμένο Τούρκο. Και εδώ πρέπει να σας πω το εξής για πάρα πολλούς που λένε διάφορα ακατανόητα και νομικά παράλογα. Υπάρχει ένα θέμα σε σχέση με την προσφυγική προστασία, ξέρετε. Στη Συνθήκη της Γενεύης υπάρχει η ρύθμιση η οποία λέει ότι αποκλείεται η προσφυγική προστασία για όσους υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα και σε διάφορα άλλα αδικήματα. Ποιος θα κρίνει αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν υπόνοιες για συμμετοχή ενός εκάστου από τους αιτούντες σε πραξικόπημα; Επειδή και αυτό έχει ακουστεί. Ποιος θα το κρίνει; Ο Ερντογάν θα το κρίνει, η ελληνική κυβέρνηση θα το κρίνει, εσείς θα το κρίνετε, εγώ θα το κρίνω; Όχι, η δικαιοσύνη θα το κρίνει. Όλα γίνονται στο φως, κάθε ανοίκεια σύγκριση, κατά τη γνώμη μου, στην πραγματικότητα υπακούει σε πολιτικές σκοπιμότητες από κυβερνήσεις, οι οποίες πολλές φορές στο παρελθόν, έχουν κινηθεί με σκοτεινό τρόπο σε αντίστοιχες υποθέσεις. Επομένως, αυτό το οποίο οφείλω να σας  πω, είναι ότι ο τελικός κριτής σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα είναι – και είναι – η δικαιοσύνη.

ΠΟΛΛΑΛΗ: Άρα έχετε την «ομπρέλα», λοιπόν, αυτής της απόφασης….

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε την «ομπρέλα» του κράτους δικαίου.

ΠΟΛΛΑΛΗ: …γιατί δεχθήκατε και αυτή την κριτική, ότι το κάνατε για να δείξετε στην Τουρκία…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κάναμε τίποτα για να δείξουμε τίποτα σε κανέναν. Έχουμε την «ομπρέλα» του κράτους δικαίου, έχουμε την «ομπρέλα» της τήρησης του νόμου, έχουμε την «ομπρέλα» της έννομης τάξης, η οποία προστατεύει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, όχι μόνον εμάς, αλλά τον οποιονδήποτε που θέλει να υπερασπιστεί δικαιώματα, να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου, να υπερασπιστεί τη δημοκρατία. Και νομίζω ότι δεν υπάρχει ισχυρότερη «ομπρέλα» ακριβώς από το κράτος δικαίου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, όμως έχουμε την προκλητικότητα της Τουρκίας. Είχαμε τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, τον κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι στην Ελλάδα συνωστίζονται τρομοκράτες, ότι υπάρχει ένας δυναμίτης που τον αφήνετε να εκραγεί και σε λίγο δεν θα έχετε χώρα, δηλαδή πια η προκλητικότητά τους, είχαμε συνηθίσει σε ένα επίπεδο, πια υπερβαίνει τις κόκκινες γραμμές και δεν ξέρω η ελληνική κυβέρνηση πως αντιδρά σε αυτή την ιστορία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν ολίγον παραληρηματική η συγκεκριμένη δήλωση. Εμείς σπεύσαμε να πούμε ότι καλό θα είναι ο κ. Τσαβούσογλου να σκέφτεται πριν μιλήσει. Δεν νομίζω ότι εκφράζει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, απλώς αυτή τη στιγμή στην Τουρκία υπάρχει μια προσπάθεια από όλη την πολιτική ηγεσία, είτε βρίσκεται στην κυβέρνηση, είτε βρίσκεται στην αντιπολίτευση, υπάρχει μάλλον ένα αγώνας για το ποιος θα κάνει την πιο εθνικιστική δήλωση. Νομίζω ότι αφορά κατά κύριο λόγο τα εσωτερικά της Τουρκίας και όχι την Ελλάδα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά την επίσκεψη του Ερντογάν και πέρα από το κλίμα που διαμορφώθηκε στις επίσημε δηλώσεις, υπήρξε μια συμφωνία να προχωρήσουμε παρακάτω με τις ομάδες εργασίας για τα ΜΟΕ, για να ξαναγίνουν κάποιες συναντήσεις. Όλα αυτά που συμβαίνουν τώρα, δυναμιτίζουν το κλίμα; Θα επανασχεδιάσετε αυτή την ελληνοτουρκική προσέγγιση; Υπάρχουν σκέψεις της κυβέρνησης να καταγγείλουν πιο επιθετικά την τουρκική στάση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η δική μας στάση απέναντι στην Τουρκία και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αλλά και τώρα, είναι πάρα πολύ σαφής και πάρα πολύ συγκεκριμένη. Αυτό το οποίο λέμε, είναι ότι θα είναι καλύτερο και αποτελεσματικότερο και επωφελέστερο και εποικοδομητικότερο και για την Τουρκία αλλά και την ευρύτερη περιοχή, αν οι γείτονές μας ακολουθήσουν μια πολιτική σεβασμού του κράτους δικαίου, αν ακολουθήσουν μια πολιτική ειρηνική, αλληλεγγύης, συζήτησης, διπλωματικών οδών  και προσπάθειας οικοδόμησης κλίματος εμπιστοσύνης, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με το σύνολο της ΕΕ. Η γνώμη μου είναι ότι θα υπάρχουν εξάρσεις, αυτή τη στιγμή βεβαίως κατανοώ ότι η τουρκική κυβέρνηση και ο κ. Ερντογάν αλλά και οι συνεργάτες του βρίσκονται υπό πίεση εξαιτίας του γεγονότος ότι θεωρούν πως ο ένας εκ των οκτώ που πήρε άσυλο από τη δευτεροβάθμια επιτροπή, ενεπλάκη με ενεργό τρόπο στο πραξικόπημα. Και γι΄ αυτό τον λόγο καταλαβαίνω την έντασή του. Αυτό όμως, σε τελευταία ανάλυση, θα πρέπει να καταλάβουν οι Τούρκοι φίλοι μας, ότι δεν θα το κρίνει ούτε ο κ. Ερντογάν, ούτε ο κ. Τσαβούσογλου, ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε εγώ, ούτε εσείς. Θα το κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη στη βάση των αρχών της δίκαιης δίκης και στη βάση των αρχών που επιβάλλει το κράτος δικαίου. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν στην Τουρκία, ότι εφόσον θέλουν να προχωρήσουν σε μια λογική κλίματος οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θα πρέπει να σεβαστούν τις ευρωπαϊκές αρχές και τις ευρωπαϊκές αξίες. Και οι ευρωπαϊκές αρχές και οι ευρωπαϊκές αξίες είναι απολύτως συνδεδεμένες με το κράτος δικαίου και την τήρηση των νόμων αλλά και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων.

ΠΟΛΛΑΛΗ: Πριν πάμε στα ζητήματα της οικονομίας, λοιπόν, για το Σκοπιανό. Πρόταση λύσης από την ελληνική κυβέρνηση, που να περιλαμβάνει και τη θέση του κυρίου Καμμένου θα υπάρξει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα. Από τη μια μεριά, εντός του 2018, ξέρετε και εσείς πάρα πολύ καλά ότι με δεδομένη και τη θετική στάση, που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία της FYROM, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρίας για να επιλυθεί ένα πρόβλημα το οποίο εκκρεμεί εδώ και μια εικοσιπενταετία και στη χώρα μας αλλά και στη γειτονική χώρα. Η γνώμη μου, λοιπόν, είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας. Πρέπει να βρούμε τους καταλληλότερους όρους και την καταλληλότερη διαδικασία έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην επίλυση του ζητήματος- ξαναλέω – με δεδομένη τη στάση της ηγεσίας της FYROM.  Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η θέση της…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας κατηγορούν για διγλωσσία κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το δούμε αυτό. Θέλω να το συζητήσουμε λίγο αργότερα..

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυρίου Καμμένου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού επιμένετε. Ο κύριος Καμμένος δήλωσε το εξής. Νομίζω ότι τήρησε μια υπεύθυνη στάση με δεδομένη τη διαφορετική πολιτική και ιδεολογική του καταγωγή, με δεδομένο το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην ελληνική κυβέρνηση δύο συνεργαζόμενα κόμματα τα οποία προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές διαδρομές και διαφορετικές πολιτικές καταγωγές. Ο κύριος Καμμένος, δήλωσε ότι βεβαίως, έχει σοβαρές επιφυλάξεις σε σχέση με την προσπάθεια η οποία γίνεται. Ωστόσο, είπε και κάτι άλλο, ότι εφόσον υπάρχει μια συνολική συναίνεση στο πολιτικό σύστημα δεν πρόκειται ο ίδιος να σταθεί εμπόδιο στην επίλυση του ζητήματος.

ΠΟΛΛΑΛΗ: Άρα, στον γεωγραφικό προσδιορισμό κύριε Τζανακόπουλε, ο κύριος Καμμένος εκτιμάτε ότι θα συμφωνήσει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμώ, ότι θα υπάρξει δυνατότητα για να προκύψει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για να έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ζητήματος με σύνθετη ονομασία. Τώρα, επειδή έχει ακουστεί από τη Νέα Δημοκρατία, αρκετές φορές, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσει εάν η κυβέρνηση δεν είναι…

ΠΟΛΛΑΛΗ: Αρραγής.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ..αν δεν είναι αρραγής και διάφορα τέτοια. Η Νέα Δημοκρατία, μου φαίνεται ότι ξεχνά την ίδια τη δική της ιστορία. Ξεχνά, κατ’ αρχήν, το γεγονός ότι έπαιξε τεράστιο ρόλο, ώστε να μην επιλυθεί το ζήτημα το 1992 και έπαιξε τεράστιο ρόλο στο να εκκρεμεί το πρόβλημα για 25 χρόνια. Θυμηθείτε, μόνο, για τη Νέα Δημοκρατία – η οποία μας κατηγορεί για διγλωσσία – ότι στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών το 1992, η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είχε εμφανιστεί με δύο εισηγήσεις. Δηλαδή, ήταν διαφορετική η εισήγηση του τότε υπουργού Εξωτερικών του κυρίου Σαμαρά και διαφορετική η εισήγηση του τότε πρωθυπουργού του κυρίου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Επομένως, μια πολιτική δύναμη με αυτό το συγκεκριμένο παρελθόν σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα είναι αρκετά περίεργο να κατηγορεί μια κυβέρνηση συνεργασίας για δήθεν διγλωσσία, επί του ζητήματος. Θυμηθείτε  – νομίζω ότι πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό – ότι σύμφωνα και με ρεπορτάζ, που είχε κάνει η «Καθημερινή» πριν από κάποια χρόνια, όταν παρουσιάστηκε η εισήγηση από τον τότε υπουργό Εξωτερικών, κύριο Σαμαρά στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών το 1992 στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κύριο Κωνσταντίνο Καραμανλή, είχε ρωτήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον κύριο Μητσοτάκη «εσείς συμφωνείτε με την εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών σας;». Και ο κύριος Μητσοτάκης είχε απαντήσει αρνητικά και με έμφαση. Και τότε ο κύριος Καραμανλής είχε ζητήσει την αποπομπή του κυρίου Σαμαρά  από την αίθουσα όπου γινόταν το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

ΠΟΛΛΑΛΗ: Αυτά είναι γνωστά. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι γνωστά.  

ΠΟΛΛΑΛΗ: Έχουν καταγραφεί στην ιστορία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν καταγραφεί στην ιστορία, αλλά πρέπει να τα θυμίζουμε λίγο στη Ν.Δ., η οποία ξαφνικά τώρα θυμήθηκε ότι υπάρχει διγλωσσία  σε ένα ζήτημα το οποίο ταλαιπωρεί τη χώρα για 25 χρόνια. Και νομίζω ότι σ’ αυτό στο οποίο πρέπει να εμμείνουμε είναι η προσπάθεια, που πρέπει να γίνει, για να δημιουργηθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για να δημιουργηθεί και η αίσθηση, η εικόνα -αν θέλετε- να δοθεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, που βρίσκεται εδώ για να λύνει προβλήματα και όχι για να δημιουργεί προβλήματα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια, νομίζω ότι είμαστε στην αρχή της υπόθεσης αυτής. Ακόμα είμαστε στις διαπραγματεύσεις, δεν έχει μπει στο τραπέζι η πρόταση για την ονομασία, οπότε θα έχουμε πολύ χρόνο να συζητήσουμε για να δούμε και τα ειδικά θέματα. Αλλά, επειδή είσαστε, σήμερα, πρώτη εκπομπή του 2018, για  να κάνουμε και την ατζέντα. Διαβάζω συνέχεια σε τίτλους «εκλογικό το 2018», δηλαδή, τα δύο βασικά πολιτικά κομβικά θέματα, τα πολιτικά, που θα απασχολήσουν το 2018…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Έχουν γίνει εκλογές στη χώρα από τον Σεπτέμβρη του 2015 μέχρι το Γενάρη του 2018, σήμερα δηλαδή, έξι, επτά φορές, οκτώ, δώδεκα, ούτε και θυμάμαι, έχουμε χάσει τον λογαριασμό…

ΠΟΛΛΑΛΗ: Με τις τελευταίες παροχές σας κατηγόρησαν για εκλογικές παροχές..

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Και πέρυσι μας είχαν κατηγορήσει ότι…

ΠΟΛΛΑΛΗ: Βέβαια η αγορά το αντιμετώπισε πολύ θετικά, είναι γεγονός αυτό και από τα στοιχεία φαίνεται και από τις δηλώσεις των εκπροσώπων της. Αυτό, όμως, εσείς από την πλευρά σας ως κυβέρνηση, με τα μερίσματα, με τα επιδόματα, με αυτά τα χρήματα που δόθηκαν στην κοινωνία, μήπως μας προϊδεάζεται έτσι και για ενδεχόμενο εκλογών;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ συζητάμε για δύο διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις. Η μία πολιτική αντίληψη λέει ότι τα επιδόματα δίνονται για να οικοδομηθεί ένα προεκλογικό κλίμα, για να δημιουργηθεί η αίσθηση στους πολίτες ότι η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα τους και πάρα πολύ γρήγορά η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εκλογές. Αυτή είναι η αντίληψη που είχε το παλιό πολιτικό σύστημα. Αυτή δεν είναι η δική μας αντίληψη και νομίζω ότι το έχουμε αποδείξει από το 2015 και μετά. Θυμάμαι πέρυσι, μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, για την εφάπαξ παροχή της 13ης σύνταξης του κοινωνικού μερίσματος ύψους 617 εκατομμυρίων ευρώ, όλοι είχαν πλημυρίσει τη δημόσια συζήτηση με προβλέψεις περί εκλογών. Τελικά, η πρόβλεψη αποδείχθηκε λανθασμένη από τα ίδια τα πράγματα. Έτσι και τώρα, θα φανεί ότι η λογική της υποστήριξης των αδυνάμων, η λογική της υποστήριξης των ανέργων, η λογική της υποστήριξης των ανθρώπων οι οποίοι έχουν υποστεί τα μεγαλύτερα πλήγματα από την οκταετή κρίση, δεν έχει σε καμία περίπτωση να κάνει με τον οποιονδήποτε προεκλογικό σχεδιασμό, αλλά, αντιθέτως, είναι στον πυρήνα της λογικής της σημερινής κυβέρνησης.

ΠΟΛΛΑΛΗ: Τίποτα, λοιπόν, δεν μπορεί να σας βγάλει από τον προγραμματισμό για εκλογές στο κλείσιμο της τετραετίας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο προγραμματισμός μας έχει ως εξής: Να ολοκληρώσουμε την τρίτη αξιολόγηση. Να περάσουμε στην διαπραγμάτευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και με το ΔΝΤ, για την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων του ελληνικού χρέους. Να ορίσουμε το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας και από εκεί…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα είναι «καθαρή έξοδος» κύριε Τζανακόπουλε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σημαίνει «καθαρή έξοδος»;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένας πολιτικός όρος. Δεν είναι τεχνοκρατικός. Αλλά τον όρο τον έχετε εισαγάγει εσείς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Αν μου επιτρέπεται, τον όρο αυτό τον έχει εισάγει στη δημόσια συζήτηση και ο κύριος Μοσκοβισί και ο κύριος Ντάϊσεμπλουμ, δεν τον έχει εισάγει η ελληνική πλευρά. Λοιπόν, τι σημαίνει…

ΠΟΛΛΑΛΗ: Είχατε και μια δημόσια διαφωνία με τον κεντρικό τραπεζίτη γι’ αυτό το ζήτημα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με μπλέκετε σε πάρα πολλά θέματα και πρέπει να προλάβω να απαντήσω σιγά-σιγά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απαντάτε σε όλα, τώρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος είναι ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης; Ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να έχουμε τη δυνατότητα τον Αύγουστο του 2018 να αναχρηματοδοτούμε το χρέος χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα. Δηλαδή, να μην υπάρξει νέα δανειακή σύμβαση, πράγμα το οποίο έχει αποκλειστεί από το σύνολο των πολιτικών και τεχνοκρατικών δυνάμεων, που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα. Άρα, λοιπόν, βαδίζουμε  στην κατεύθυνση μιας αυτοδύναμης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές χρήματος από το Σεπτέμβρη του 2018, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν θα λειτουργεί, πλέον, ο μηχανισμός επιτροπείας, που είναι πάρα πολύ απλός, αν θέλετε. Τι είναι αυτός ο μηχανισμός επιτροπείας; Ότι εμείς πρέπει να παραδίδουμε μεταρρυθμίσεις για να παίρνουμε χρήματα. Δηλαδή, να γίνονται εκταμιεύσεις δόσεων από το δάνειο, το οποίο μας έχει χορηγήσει ο επίσημος τομέας, για να μπορούμε να αποπληρώνουμε το χρέος μας. Εφόσον έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές χρήματος αυτοδύναμα, δηλαδή, χωρίς να υπάρχει χορήγηση δανείου από τη μεριά των σημερινών δανειστών μας, ολόκληρος αυτός ο μηχανισμός επιτροπείας δεν έχει πλέον βάση. Δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης. Αυτό, δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομική εποπτεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει εποπτεία και από το σύμφωνο σταθερότητας, αλλά και από τους κανόνες οι οποίοι υπάρχουν στην Ευρωζώνη συνολικά. Ωστόσο, νομίζω, ότι αλλάζει ολόκληρη η λογική, που έχει επιβληθεί στη χώρα από το 2010 και μετά και νομίζω ότι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο Σεπτέμβριος του 2018 είναι ένα πολιτικό ορόσημο.

ΠΟΛΛΑΛΗ: Εκεί, καλά δεν θα ήταν, όμως, αν έχετε επιτύχει όλη αυτή την πορεία που λέτε, να ζητήσετε ενδεχομένως τη ψήφο του ελληνικού λαού. Με δεδομένα καλά για εσάς;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο λόγος για τον οποίο κάνουμε τον σχεδιασμό να εξαντλήσουμε την τετραετία έχει – αν θέλετε- δύο βάσεις: Η πρώτη αφορά το ότι η οικονομική σταθερότητα στη χώρα πρέπει να εμπεδωθεί στο βάθος του χρόνου. Επομένως, το να σταματήσεις την τετραετία και να πας σε εκλογές μόνο και μόνο επειδή θεωρείς ότι είναι το κατάλληλο πολιτικό «μομέντουμ», υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει αναστάτωση στην ελληνική οικονομία, σε μια στιγμή ακριβώς, όπου θα είναι η μεταβατική από την μνημονιακή επιτροπεία στην περίοδο της σταθερότητας. Ο δεύτερος λόγος, είναι ότι η χώρα επιτέλους πέρα από την οικονομική σταθερότητα χρειάζεται και πολιτική σταθερότητα. Δηλαδή, χρειάζεται μια κυβέρνηση, η οποία να έχει και τη δυνατότητα, αλλά, και το πολιτικό σχέδιο να εξαντλήσει την τετραετία. Αυτό θα είναι μια εξαίρεση – αν θέλετε-  που θα προοιωνίζεται και ένα νέο κανόνα: Τον κανόνα της πολιτικής σταθερότητας, η οποία επανέρχεται στη χώρα μαζί με την οικονομική σταθερότητα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Και για να το κλείσουμε τώρα. Ο κύριος Στουρνάρας, αποτελεί εμπόδιο σ’ αυτή την πορεία της κυβέρνησης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Ο κύριος Στουρνάρας, είναι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Οφείλει να λειτουργεί με βάση τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές του, πάντοτε στο πλαίσιο των γενικών πολιτικών που καθορίζονται από το υπουργικό συμβούλιο. Ο κύριος Στουρνάρας έχει τη δικιά  του δουλειά, εμείς έχουμε τη δικιά μας δουλειά. Ωστόσο, το πλαίσιο εντός του οποίου οφείλει να γίνεται η δουλειά του κύριος Στουρνάρα, είναι η γενική πολιτική κατεύθυνση την οποία ορίζει η κυβέρνηση, που έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ, που ήσασταν σήμερα μαζί μας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ..