Δημήτρης Τζανακόπουλος

Βουλευτής Α΄ Αθήνας
Στον ΑΝΤ1

-Είτε κατά την πρώτη φάση των πρώτων εκλογών της 21ης Μαΐου, είτε κατά τη δεύτερη ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξαμε να αναδείξουμε ζητήματα που σχετίζονται με την ελληνική οικονομία, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά το γεγονός ότι το ζήτημα αυτό αναδείχτηκε μέσα από τραγικά περιστατικά αλλά και από ανατριχιαστικές δηλώσεις, όπως του κυρίου Πνευματικού. Επιλέξαμε να αναδείξουμε τα ζητήματα των πλειστηριασμών, της έμμεσης φορολογίας, της επιδότησης της αισχροκέρδειας και να αναδείξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος του πληθωρισμού και των υπερκερδών των μεγάλων επιχειρήσεων.

 

-Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία να μετατρέψει σε προεκλογικό ζήτημα τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και μάλιστα εκμεταλλευόμενη έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών, συγκεκριμένα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Το έγγραφο της ΕΥΠ δεν κυκλοφόρησε με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά αποδείχθηκε ότι στο έγγραφο αυτό γίνεται αναφορά σε έναν υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος σύμφωνα με τις αξιολογήσεις της υπηρεσίας είναι στρατευμένος στην πολιτική στρατηγική της Άγκυρας. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ δεν αξιολογήσαμε αυτές τις αναφορές ως σημαντικές, ούτε θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε να αποσυρθούν οι βουλευτές που αναφέρονται σ΄ αυτό το έγγραφο. Αντίθετα, ο κύριος Μητσοτάκης, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι αναφέρεται και δικός του βουλευτής, αποφάσισε να μετατρέψει αυτό το ζήτημα σε πρώτο θέμα στην προεκλογική ατζέντα. Και όταν ο κ. Τσίπρας του έφερε στη δημοσιότητα την υπόθεση Κατραντζή, που εμπεριέχεται στο έγγραφο εν γνώσει του κυρίου Μητσοτάκη, έσπευσε η Νέα Δημοκρατία να τον αποσύρει από τις εκλογές. Αυτό δείχνει και ανευθυνότητα και υποκρισία και επιχείρηση πολιτικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού.

 

-Αυτό όμως είναι ευθύνη του κυρίου Μητσοτάκη, ο οποίος δεν δίστασε να μετατρέψει το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας, ένα ευαίσθητο ζήτημα, σε πρώτο θέμα των εκλογών και θα γίνει προφανώς αντικείμενο εκμετάλλευσης από τη μεριά του κυρίου Ερντογάν. Αντίστοιχα αντικείμενο εκμετάλλευσης από τη μεριά του κ. Ερντογάν θα γίνει και το ζήτημα των δηλώσεων της κυρίας Μπακογιάννη, η οποία στη συνάντησή της με ανθρώπους της μειονότητας είπε “Αν δεν ψηφίσετε Νέα Δημοκρατία θα είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα την επόμενη μέρα”. Αυτά είναι βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας.

Δράση στο Παγκράτι

Συνεχίζουμε στο δρόμο. Δίνουμε τον αγώνα για ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για μια κοινωνία δίκαιη με ευημερία για όλους. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια Μητσοτάκη.

Στο Kontra News
-Θα πρέπει με πρωτοβουλία της ελληνικής πολιτείας και των ελληνικών δικαστικών αρχών να διερευνηθούν και να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες του δυστυχήματος αυτού. Διότι από χθες φαίνεται ότι σκάφη του Λιμενικού παρακολουθούσαν το πλοίο αυτό και θα πρέπει να διερευνήσουμε ποια ήταν η αιτία του ναυαγίου. Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική, προφανώς υπάρχει το πρόβλημα των διακινητών, δευτερογενές πρόβλημα, που προκύπτει από το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια πολιτική μετανάστευσης και προσφυγική πολιτική συγκροτημένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συντηρητικές δυνάμεις σε ολόκληρη την Ευρώπη ζητούν να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα δευτερογενές, παραβλέποντας τις πραγματικές αιτίες δηλαδή τον πόλεμο, την κλιματική κρίση, τη φτώχεια, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς δίοδοι. Όλα αυτά είναι ακριβώς τα αίτια που οδηγούν τελικά τους ανθρώπους να απευθύνονται στους διακινητές για να μπορέσουν να ψάξουν μια καλύτερη ζωή. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να αλλάξουμε κατεύθυνση, να αλλάξουμε ρότα και να μην αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα με όρους μισαλλοδοξίας, κραυγών, δημαγωγίας και προσπαθώντας να κινητοποιήσουμε συντηρητικά αντανακλαστικά.
-Δυστυχώς σήμερα οι συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη επιχειρούν διαρκώς να κινητοποιήσουν αυτά τα αντανακλαστικά και στη συνέχεια, υποκριτικά κατά τη γνώμη μου, δηλώνουν τη θλίψη τους για τους χαμένους ανθρώπους.
-Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες ως Ευρώπη, ως Ευρωπαϊκή Ένωση για να τελειώσει ο πόλεμος στη Λιβύη, να δημιουργήσουμε σχήματα χρηματοδότησης για την υγεία, για τον περιορισμό των ανισοτήτων στη Βόρεια Αφρική για την οικονομική ανάπτυξη αυτών των χωρών, για να μπορέσουν να διαμορφώσουν μια άλλη καθημερινότητα οι άνθρωποι εκεί.
-Να πάρουμε πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, διότι το πρόβλημα των επόμενων δεκαετιών θα είναι οι κλιματικοί μετανάστες από περιοχές οι οποίες θα βρίσκονται υπό οξεία κλιματικά φαινόμενα τα οποία δε θα μπορούν να αντιμετωπιστούν.
-Το μεταναστευτικό και προσφυγικό δεν αντιμετωπίζονται απλώς και μόνο με κατασταλτικά μέσα. Χρειάζεται μια μεγάλη βεντάλια πρωτοβουλιών σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή την οποία κινείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δυστυχώς συμμαχεί με τις πιο συντηρητικές, τις πιο μεταναστοφοβικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη ενώ υπέστημεν ως χώρα αλλά και ως χώρα υποδοχής, μια μεγάλη ήττα με την προαιρετικότητα της μετεγκατάστασης.
-Το πρόστιμο των 20 χιλιάδων ευρώ για κάθε πρόσφυγα που θα αρνείται μία χώρα σαν την Ουγγαρία για παράδειγμα, να εγκατασταθεί εκεί, έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτύπωμα. Και για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση νομίζει ότι τα δικαιώματα αυτά μπορούν να πληρωθούν τοις μετρητοίς. Τα ίδια έχουμε κάνει και με την αρχή ότι ο ρυπαίνων πληρώνει. Είναι η κλασική λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν δε μπορεί να λύσει ένα πραγματικό ζήτημα, να αποδέχεται τον περιορισμό των δικαιωμάτων και να βάζει απλώς τον παραβάτη να δίνει το κατιτίς του στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Στη Νίκαια και στην πλατεία Βικτωρίας
Τη Δευτέρα το απόγευμα στη Νίκαια, χτες στην πλατεία Βικτωρίας, παρουσιάσαμε το πρόγραμμα μας για μια δίκαιη κοινωνία με ευημερία για όλους.
Για καλύτερους μισθούς, ισχυρό κοινωνικό κράτος και δημοκρατία. Με πείσμα και αποφασιστικότητα για το μέλλον της χώρας, για το μέλλον των πολλών.
Στον Σκάϊ | “Σήμερα”
-Η κυρία Μπακογιάννη για ποιο λόγο ρίχνει νερό στο μύλο της τουρκικής προπαγάνδας; Διότι στην επόμενη συνάντηση με Τούρκους αξιωματούχους σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, θα τεθεί ζήτημα μειονότητας από την τουρκική πλευρά, διότι δικαίωσε με την άθλια στάση της όλη την τουρκική προπαγάνδα.
-Για 20.000 ψήφους η κυρία Μπακογιάννη έδωσε διαπραγματευτικό χαρτί στον Ερντογάν και στο τουρκικό προξενείο να μπορεί να συνεχίσει την προπαγάνδα.
Συζητώντας για το “συμβόλαιο” με την κοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Σήμερα στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, στο Παγκράτι, κοντά στους καταστηματάρχες και τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Το απόγευμα στα Πατήσια, συζητώντας με τους κατοίκους για το “συμβόλαιο” με την κοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Στο Action24
Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ως πρόεδρος της ΝΔ κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι θα χρεοκοπήσει τη χώρα με το πρόγραμμα του. Αν σκεφτούμε το παρελθόν θα θυμηθούμε όλοι ποιοι ήταν αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία.
Τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείματα της τάξης του 15% , η αδυναμία της χώρας να βγει στις αγορές και να δανειστεί έγιναν επί διακυβέρνησης ΝΔ. ήταν η κυβέρνηση του σημερινού κόμματος που χρεοκόπησε τη χώρα. Και σήμερα ακούμε τον κ Μητσοτάκη να καταγγέλλει το ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει πρόγραμμα που θα χρεοκοπήσει τη χώρα
Η ΝΔ κάνει στο ΣΥΡΙΖΑ μαθήματα αξιοπιστίας ενώ κυβέρνησε με τη λογική του: «αξιοποιώ το κράτος ως τσιφλίκι»
Να μη χάσουμε άλλο χρόνο: Προοδευτική και δημοκρατική διακυβέρνηση τώρα!

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου κρίνεται κάτι πολύ μεγαλύτερο από την πορεία της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας για την επόμενη τετραετία. Το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών θα καθορίσει δομικά το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της επόμενης δεκαετίας, καθώς μια νέα διακυβέρνηση της Ν.Δ. θα εμπεδώσει μια σειρά από μετασχηματισμούς που εκκίνησαν το 2019 δημιουργώντας τον κίνδυνο να τους καταστήσει σχεδόν μη αναστρέψιμους ή εν πάση περιπτώσει να δυσχεράνει δραματικά την αναστροφή τους.

Η αγορά εργασίας

Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτέλεσε η απορρύθμιση της εργασίας με δομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις στα δικαιώματα, με την κατάργηση του 8ωρου, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις απλήρωτες υπερωρίες και τη γενικευμένη και ασύδοτη επισφάλεια. Αδήλωτη εργασία, κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών, υποαμειβόμενη και ανασφάλιστη εργασία κυριαρχούν σήμερα στο πεδίο.

Ο ιδεολογικός λόγος της Ν.Δ. επιμένει πως όποιος προσπαθεί αρκετά, τα καταφέρνει με βάση τις ικανότητές του, με βάση την ελεύθερη επιλογή του που καθίσταται δυνατή διά του ανταγωνισμού. Δεν υπάρχει όμως ατομική επιλογή, και μάλιστα ελεύθερη, στη μισθωτή εργασία.

Μόνο οι θεσμικές δομές κατοχυρώνουν και περιφρουρούν δικαιώματα. Ολα αυτά διαλύθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που έκανε απλώς τα χατίρια στους μεγάλους εργοδότες.

Μία νέα τετραετία Μητσοτάκη όλα αυτά όχι μόνο θα τα μετατρέψει σε παγιωμένη συνθήκη, αλλά θα υπάρξουν και νέες υποχωρήσεις γιατί πάντα το κεφάλαιο θα ζητάει περισσότερα. Ετσι ο κόσμος της δουλειάς θα δυσφορεί ανάμεσα στην εργασιακή ζούγκλα και τη μεγάλη παραίτηση, απροστάτευτος, χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα, χωρίς έλεγχο.

Δημόσια αγαθά και δημόσια περιουσία

Ταυτόχρονα η μετατροπή των πεδίων άσκησης πολιτικής για την κοινωνική πλειονότητα από πλέγμα δημόσιων αγαθών και κοινωνικού κράτους σε ευκαιρία κερδοφορίας για τα ιδιωτικά κεφάλαια, για φονταμενταλιστές του νεοφιλελευθερισμού, όπως ο κ. Μητσοτάκης, είναι ο πυρήνας των ιδεολογικών τους εμμονών. Κατά την 4ετία Μητσοτάκη είδαμε το σχέδιο σε πλήρη ανάπτυξη. Ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ λίγο πριν την ενεργειακή κρίση.

Προχώρησε σε παρεμβάσεις ιδιωτικοποίησης της Υγείας μέσα στην πανδημική κρίση.

Εφάρμοσε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια μόνο και μόνο για να ανοίξει ο δρόμος του κέρδους για τα ιδιωτικά κολέγια. Ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση με χαμένους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους φορολογούμενους και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και ευνοημένες μόνο μερικές μετρημένες στα δάχτυλα πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρείες-ολιγοπώλια.

Μια νέα τετραετία Μητσοτάκη θα κάνει ανεξέλεγκτη την κατάσταση σε αυτά τα πεδία και θα ανοίξει τον δρόμο νέων ιδιωτικοποιήσεων, με την κοινωνία να πληρώνει ακριβά για κάθε ανάγκη της. Η παγίωση αυτής της κατάστασης δεν μετατρέπει μόνο τα δημόσια αγαθά σε εμπόρευμα, δεν ξεπουλά δημόσιους πόρους και περιουσία, αλλά υπονομεύει την ίδια την κοινωνική συνοχή και το αίσθημα ασφάλειας για την κοινωνική πλειονότητα.

Η απόρρητη ελληνική δημοκρατία

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί μια πρωτοφανής επιχείρηση υπονόμευσης της δημοκρατίας, των θεσμών, του κράτους δικαίου. Η χώρα συγκλονίστηκε από το σκάνδαλο των υποκλοπών και από το δίδυμο σκάνδαλο της επιχείρησης συγκάλυψης από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη: παραβίασε το Σύνταγμα, εργαλειοποίησε το Κοινοβούλιο, επιτέθηκε στις ανεξάρτητες αρχές, πλήγωσε το σώμα της Δημοκρατίας μας.

H απερχόμενη κυβέρνηση οικοδόμησε ένα καθεστώς εξουσίας πέρα και έξω από τους κανόνες λειτουργίας της δημοκρατίας. Περιόρισε δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, λειτούργησε με άγρια καταστολή και αυταρχισμό απέναντι στα κινήματα της νεολαίας και τις λαϊκές διεκδικήσεις, υιοθέτησε τα υπαρκτά δίκτυα διαπλοκής και διαφθοράς στο εσωτερικό του κράτους, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε νέα, μετατρέποντας τους κρατικούς μηχανισμούς σε εκτελεστικούς βραχίονες των παράνομων και αντισυνταγματικών σχεδιασμών της. Λειτούργησε χωρίς φραγμό και μια νέα τετραετία Μητσοτάκη θα μετατρέψει μη αναστρέψιμα την Ελλάδα σε failed state.

Η επικείμενη εκλογική μάχη, επομένως, δεν έχει ως επίδικο αντικείμενο την εναλλακτική διαχείριση εντός του υπάρχοντος πλαισίου. Είναι στρατηγικού χαρακτήρα για τον πολιτικό και κοινωνικό προσανατολισμό της χώρας.

Το αποτέλεσμα της πολιτικής σύγκρουσης στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα σφραγίσει για πολλά χρόνια την ελληνική πραγματικότητα. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απαντά στους τρεις παραπάνω δομικούς κινδύνους. Με αύξηση των μισθών και ρύθμιση της αγοράς εργασίας, επέκταση του κοινωνικού κράτους και των κοινών αγαθών και αποκατάσταση των όρων δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος και της διοίκησης με κοινωνικό έλεγχο και πολιτική λογοδοσία.

Στις 21 Μαΐου επομένως όλοι οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες θα σταθούν με ευθύνη απέναντι στο ερώτημα: Μη αναστρέψιμη ζημιά για την κοινωνική πλειονότητα και τις ανάγκες της ή προοπτική και ελπίδα; Οι εκλογές στις 21 Μαΐου είναι κρίσιμες γιατί δεν κερδίζεται πάντα ο χαμένος χρόνος.

https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/388663_na-mi-hasoyme-allo-hrono-proodeytiki-kai-dimokratiki-diakybernisi-tora