Δε γυρίζουμε πίσω. Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας
Τα 10 χρόνια που άλλαξαν την Ελλάδα.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εγγύηση για δικαιότερη φορολογία & μισθολογικές αυξήσεις
Συνέντευξη στην ε/φ «ΑΥΓΗ» και τον δημοσιογράφο Σ. Ραπανάκη:
Μια εβδομάδα πριν τις κάλπες, ποια μηνύματα παίρνετε από τον κόσμο στις περιοδείες που πραγματοποιείτε στις γειτονιές της Αθήνας;
Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια αντικειμενικά δύσκολη μάχη. Το θέμα όμως είναι ότι πολύς κόσμος κατανοεί πώς παρά τις δυσκλολίες ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε όχι μόνο να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο αλλά και να εκκινήσει την διαδικασία της κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας. Και αυτός ο κοσμός δεν θέλει να διακινδυνεύσει αυτή την πορεία, ούτε να επιστρέψει το παλιό καθεστώς. Και γιαυτό δίνουμε αυτόν τον αγώνα ίσως με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από κάθε άλλη φορά.
Βεβαίως υπάρχουν και κριτικές, υπάρχει η αγωνία για το μέλλον, υπάρχουν επιφυλάξεις αλλά και αντιρρήσεις με σημεία της πολιτικής μας. Όλα αυτά τα ακούμε με προσοχή και τα λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Ταυτόχρονα όμως εξηγούμε ότι πλέον βρισκόμαστε σε μια νέα κατάσταση, απελευθερωμένοι από την σκληρή επιτροπεία και τους εξωτερικούς καταναγκασμούς. Και είναι ακριβώς αυτή η συνθήκη – που δεν ήρθε βεβαίως από μόνη της αλλά με σκληρό αγώνα αλλά και θυσίες του ελληνικού λαού – είναι λοιπόν αυτή η συνθήκη που μας επιτρέπει τώρα να αφήσουμε το δικό μας στίγμα, να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, να ανασυγκροτήσουμε την ελληνική οικονομία, να εγγυηθούμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή.
Ο πρωθυπουργός προ ημερών αναφέρθηκε στα πεπραγμένα και στο στοχευμένο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Ωστόσο από την πλευρά της Ν.Δ. σας κατηγορούν ότι καταστρέψατε την μεσαία τάξη και ότι στηρίξατε μόνο τους πολύ αδύναμους, έχοντας παράλληλα ως “σημαία” την μείωση των φόρων.
Η ΝΔ έχει σχέδιο την υφαρπαγή της ψήφου του ελληνικού λαού. Και αυτό είναι ξεκάθαρο διότι πίσω από κάθε αθώα επικεφαλίδα του προγράμματος της, υπάρχουν τα πεπραγμένα της ως κυβέρνησης και οι νεοφιλελεύθερες εμμονές των στελεχών της. Ας αναρωτηθεί κάθε πολίτης, κάθε ελεύθερος επαγγελματίας, κάθε μικρομεσαίος. Από τη στιγμή που οι άνθρωποι δηλώνουν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν στο σωστό δρόμο, ποιός ο λόγος να αλλάξουν στρατηγική; Άλλωστε και το πρόγραμμα που καταθέτει ο κ. Μητσοτάκης για τη φορολογία, είναι ένα πρόγραμμα υπό αναστολή. Το δήλωσε ο ίδιος. Θα εφαρμοστεί, αν εφαρμοστεί, από το 2021 και βλέπουμε.
Είναι σαφές ποιό είναι το σχέδιο τους. Μείωση φόρων για τα ανώτερα εισοδήματα, για το μεγάλο πλούτο και την ελίτ. Αυτοί όντως ναι, θα ζήσουν καλύτερα με μια κυβέρνηση της ΝΔ. Η μεγάλη πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου όμως, θα γυρίσει σε μια εποχή που γενικεύτηκαν τα λουκέτα, εκτοξεύθηκαν τα χρέη και η δυσπραγία.
Αντίθετα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί εγγύηση για δικαιότερη φορολογία, όχι στις κορυφές της πυραμίδας αλλά για την μεσαία τάξη ενώ την ίδια στιγμή στηρίζει την αγοραστική δύναμη της μισθωτής εργασίας που είναι και ο βασικός αιμοδότης της μικρομεσαίας επιχείρησης.
Όμως η μεσαία τάξη δεν εξαντλείται στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. Μεσαία τάξη είναι και οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Και αυτές οι κοινωνικές κατηγορίες, η κοινωνική δηλαδή πλειοψηφία δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την πολιτική Μητσοτάκη που είναι στην πραγματικότητα μια αντιγραφή των σχεδιασμών του ΔΝΤ: διάλυση της δημόσιας ασφάλισης, απαξίωση του δημοσίου με την καταστροφική ρήτρα του 1/5, μείωση του μισθολογικού κόστους, απορύθμισης της αγοράς εργασίας. Και είναι ακριβώς αυτήν την προοπτική που οφείλουμε να αποτρέψουμε.
Έχετε αφήσει να εννοηθεί ότι Ν.Δ.-ΚΙΝΑΛ συνέπραξαν στην διακομματική επιτροπή προκεμένου να μην γίνει το ντιμπέητ. Γιατί θεωρείτε ότι οδηγήθηκαμε σε ναυαγιο; Με ποιον τρόπο θα πραγματοποιήσετε την προγραμματική αντιπαράθεση που επιδιώκετε με το δεδομένο ότι για άλλη μια φορά αυτό δεν θα γίνει σε δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο;
Εμείς δεν κρίνουμε προθέσεις, κρίνουμε εκ του αποτελέσματος. Δεχθήκαμε όλες τις ημερομηνίες που έπεσαν στο τραπέζι, απ όλες τις πλευρές. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα έρθει κατευθείαν από τις Βρυξέλλες στο στούντιο της ΕΡΤ για να γίνει η συζήτηση. Κι όμως, πότε ο ένας και πότε ο άλλος, έβαζαν προσκόμματα, εξυπηρετώντας τελικά τον πολιτικό σχεδιασμό της ΝΔ που θέλει να αποφύγει πάση θυσία την ευθεία αντιπαράθεση των δύο πολιτικών σχεδίων. Νομίζω ότι οι πολίτες βγάζουν τα συμπεράσματα τους, ανάμεσα σε έναν αρχηγό της αντιπολίτευσης που κρύβεται από τη δημόσια συζήτηση και σε έναν πρωθυπουργό που δημόσια και επανειλημμένα καλεί σε αυτή.
Εμείς θα συνεχίσουμε τις επόμενες μέρες, την πορεία προς το λαό, με ανοιχτές συζητήσεις, δημόσιες εκδηλώσεις, την καθημερινή μας παρουσία στα ΜΜΕ και την διαρκή παρουσία του Πρωθυπουργού να αναλύουμε το πρόγραμμα μας για την επόμενη μέρα και να καταδεικνύουμε το πραγματικό πρόσωπο της εκδικητικής δεξιάς που θέλει να επιστρέψει για να ξηλώσει ό, τι κατακτήσαμε από το 2015.
Ακούσαμε τον Κ. Μητσοτάκη να στέλνει…τελεσίγραφο πως αν δεν είναι αυτοδύναμος, η χώρα θα οδηγηθεί εν μέσω αβεβαιότητας σε εκλογές τον Δεκαπεντάυγουστο. Πως το σχολιάζετε;
Πρόκειται για ένα κατεξοχήν αλαζονικό δίλημμα. Καί όπως πάντα η αλαζονεία υποκρύπτει μια βαθειά αδυναμία αλλά και μια έντονη αγωνία για το αποτέλεσμα των εκλογών. Διότι ξέρετε η ψήφος των πολιτών δεν κερδίζεται με τέτοιου τύπου εκβιασμούς. Οι πολίτες θέλουν να κρίνουν και να συγκρίνουν προγράμματα και πεπραγμένα. Και αυτό είναι που αποφεύγει σκόπιμα ο κος Μητσοτάκης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που κατεξοχήν στηρίζει τη δύναμη του στους νεότερους ψηφοφόρους, της δικής σας γενιάς και πίσω. Με δεδομένο ότι αυτό φάνηκε να αλλάζει στις ευρωεκλογές, πως σκοπεύετε να αλλάξετε ξανά την εικόνα υπέρ σας;
Νομίζω ότι το που θα βαδίσει η χώρα τα επόμενα χρόνια είναι υπόθεση όλων των πολιτών. Οι νέες γενιές όμως πρέπει να έχουν και έχουν ισχυρότατο λόγο και ρόλο. Αυτή λοιπόν τη στιγμή βρισκόμαστε όλοι ενώπιον μιας εξαιρετικά κρίσιμης απόφασης.
Θέλουμε την διεύρυνση δικαιωμάτων και ελευθεριών ή τον περιορισμό τους; Θέλουμε δουλειά με δικαιώματα ή πλήρη απορύθμιση της αγοράς εργασίας; Θέλουμε ισότητα στις αμοιβές ή υποκατώτατο μισθό και αδήλωτη εργασία; Θέλουμε στήριξη της καινοτομίας και της έρευνας ή ένα οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στο μειωμένο μισθολογικό κόστος και τον αθέμιτο ανταγωνισμό; Θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένα σύγχρονο δυτικό κράτος ή την επιστροφή στις παρωχημένες αντιδραστικές ιδεολογίες του εθνικισμού και του θεσμικού ρατσισμού; Γιατί ξέρετε η φράση «επιδόματα μόνο για τα Ελληνόπουλα» όταν ακούγεται από στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια ευρωπαϊκή χώρα προκαλεί ανατριχίλα. Το ελληνικό έθνος είναι έθνος πολιτικό, εκτός αν εκεί στην Νέα Δημοκρατία έχουν ανακαλύψει το ελληνικό γονίδιο.
Όλα αυτά λοιπόν αποτελούν θέματα και διακυβεύματα μέγιστης σημασίας. Και είμαι αισιόδοξος ότι η νέα γενιά θα δώσει τις σωστές απαντήσεις.
Με τους εργαζόμενους στον Δήμο Αθηναίων, στα ΕΛΤΑ & σε ανοιχτή συνέλευση στου Γκύζη
με τους συνυποψήφιους στην Α’ Αθήνας Σταύρο Παναγιωτίδη & Άννα Φιλίνη & με τον συνυποψήφιο στην Α’ Αθήνας Κ. Βλαχάκη αντίστοιχα
Κλιματική αλλαγή & ψηφιακή ανάπτυξη
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ίσως τον κυριότερο κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο και για αυτόν ακριβώς τον λόγο κινητοποιεί εκατομμύρια νέους σε όλο τον πλανήτη που είδαμε ότι το προηγούμενο διάστημα διαδήλωσαν ενάντια σε πολιτικές που επί της ουσίας επιβαρύνουν το κλίμα και δημιουργούν όρους για μια μελλοντική δυστοπία. Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή θα είναι το πρόβλημα που όλοι οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη αλλά και της χώρας θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια.
Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω της 4ης βιομηχανικής ανάπτυξης που ήδη αλλάζει τους όρους ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο η Ελλάδα έχει μείνει πίσω. Παρόλα αυτά, την τελευταία 4ετία έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα που νομίζω μας αλλάζουν πίστα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση και τη στήριξη των νέων τεχνολογιών αλλά και την προσβασιμότητα σε αυτές από το σύνολο των πολιτών.
Εφικτή η αναγκαία ανατροπή στις εκλογές. Το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται όλο πιο ζεστό στην κοινωνία
Συνέντευξη στον ρ/σ ALPHA989 και τους δημοσιογράφους Δ. Βερύκιο & Σ. Λάμπρου:
Όσο περνάνε οι μέρες το κλίμα στην κοινωνία γίνεται όλο πιο ζεστό για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η αναγκαία ανατροπή μπορεί να είναι και εφικτή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν ανοίγει τα χαρτιά του για το ασφαλιστικό γιατί θα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα
Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να ξανά ανοίξει τα χαρτιά του για το ασφαλιστικό, προτιμά να τηρεί σιγή ασυρμάτου, διότι αν το σχέδιό του για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αποτελέσει επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης αυτές τις τελευταίες μέρες, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, είμαι βέβαιος ότι η ΝΔ θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Ο κ. Μητσοτάκης, σε μια από τις πρώτες ομιλίες του στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ήταν για την επαναφορά της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο και έρχεται να συνδεθεί με την πρόταση που παρουσίασε η ΝΔ, που μιλά για τον δεύτερο πυλώνα των επικουρικών συντάξεων, που για τη ΝΔ χρήζει μεταρρύθμισης, δηλαδή να ανοίξει -στην ουσία- η επικούρηση στις ιδιωτικές εταιρείες, που σημαίνει ότι πλέον οι εισφορές των νέων εργαζομένων θα κατευθύνονται προς ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα κοπεί η ροή προς τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία και αυτό είναι μια βόμβα στα θεμέλια του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και ιδιαίτερα της επικούρησης.
Άκουσα τις διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι δεν θα μειωθούν και δεν κινδυνεύουν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις. Και ο κ. Σαμαράς είχε κάνει ανακοινώσεις στο Ζάππειο για το πρόγραμμα της ΝΔ και στη συνέχεια ακολούθησε η «λαίλαπα» του 2012-2014.
Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία
Λέτε πως κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν αφήσει στο «απυρόβλητο» τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Δεν ισχύει καθόλου αυτό. Εμείς με πάρα πολλή καθαρότητα όλο το προηγούμενα χρόνια είχαμε μια πολιτική εξήγηση για την κρίση, η οποία απέδιδε τις ευθύνες εκεί που έπρεπε, δηλαδή σε ένα πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε τη χώρα επί δεκαετίες και οδήγησε στη χρεοκοπία.
Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Καραμανλής άφησε μια χώρα βυθισμένη μέσα στα χρέη, με 24 δισεκατομμύρια ευρώ έλλειμμα και ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του τότε ΠΑΣΟΚ έκαναν απίστευτα λάθη. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και κατά τη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου μνημονίου τη βύθισαν ακόμα πιο βαθιά και στα χρέη και στην ύφεση.
Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής καμπάνιας της ΝΔ
Η ΝΔ έχει 280 εκατομμύρια ευρώ δάνειο και αυτήν τη στιγμή κάνει μια προεκλογική εκστρατεία που μόνο για μία σελίδα στο ίντερνετ, συγκεκριμένα για το You tube, έχει κόστος ένα εκατομμύριο ευρώ. Πραγματικά, θα ήθελα να ακούσω από τους εκπροσώπους της ΝΔ ποιο είναι το κόστος.
Αν, όπως λέτε, μπορεί να έχουν πλούσιους φίλους θα ήταν σκόπιμο να αξιοποιήσουν αυτές τις γνωριμίες για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, γιατί μέχρι στιγμής τα αποπληρώνει ο ελληνικός λαός.
Το πρόγραμμα του κου Μητσοτάκη δεν είναι παρά μια επανάληψη των όσων προωθούσε & επέβαλλε το ΔΝΤ
Συνέντευξη στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» και τον δημοσιογράφο Ν. Σβέρκο:
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Από όταν η ΝΔ παρουσίασε το πρόγραμμά της για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταστήσει σαφές ότι πρόκειται για ένα σχέδιο ιδεοληπτικό, εμμονικό και εξαιρετικά επικίνδυνο όχι μόνο για τα δημόσια ταμεία αλλά και για τους ίδιους τους συνταξιούχους καθώς θέτει εν αμφιβόλω την καταβολή των επικουρικών συντάξεων. Σύμφωνα με το σχέδιο της ΝΔ το κράτος δεν θα εγγυάται το σύνολο της επικουρικής σύνταξης ακριβώς επειδή το κόστος μετάβασης αυτού του συστήματος είναι τεράστιο και υπερβαίνει τα 50-55 δις.
Για να καταλαβαίνει ο κόσμος αυτή τη στιγμή οι κύριες και επικουρικές συντάξεις πληρώνονται από τις εισφορές των εργαζομένων. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι βγαίνουν στη σύνταξη και οι νέοι εργαζόμενοι πληρώνουν τις συντάξεις και έτσι το σύστημα ανακυκλώνεται. Με βάση δε τις μελέτες το ασφαλιστικό σύστημα έχει για πρώτη φορά βιωσιμότητα μέχρι το 2060. Όλα τούτα έρχεται τώρα η ΝΔ και τα αμφισβητεί με τις προτάσεις της.
Πρέπει να μας βάλει σε πολύ μεγάλο προβληματισμό το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες ο κος Μητσοτάκης αποφεύγει να αναλύσει το σχέδιό του για το ασφαλιστικό. Στην παρουσίαση του προγράμματός του είπε μόνο ότι προτίθεται να καταργήσει τον νόμο 43/87 και από εκεί και πέρα δεν εξήγησε τίποτα σε σχέση με το τι σκέφτεται να κάνει.
Η επιλογή του να ανοίξει τον τομέα της επικούρισης σε ιδιωτικές εταιρείες είναι μια βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος και για αυτόν το λόγο οι Έλληνες πολίτες πρέπει στις 7 Ιουλίου να αποτρέψουν αυτόν τον τεράστιο κίνδυνο που ελλοχεύει για το ασφαλιστικό, τις συντάξεις και σε τελευταία ανάλυση για την κοινωνική συνοχή.
Η ΝΔ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ
Μέχρι και τις ευρωεκλογές η ΝΔ ήταν λαλίστατη για το πρόγραμμά της. Επαναλάμβανε την νεοφιλελεύθερη μανιέρα ότι θα ανοίξει την ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα, θα δημιουργήσει όρους ελαστικότητας στην αγορά εργασίας, ότι θα μειώσει φόρους στην κορυφή της πυραμίδας, ότι θα καταργήσει ενδεχομένως τα βασικά κεκτημένα των εργαζομένων όπως το 8ωρο, την 5νθήμερη εργασία. Φαίνεται πως μετά τις ευρωεκλογές στη ΝΔ αποφεύγουν επιμελώς να κάνουν σαφείς αναφορές για το πρόγραμμά τους και αυτό είναι ενδεικτικό και των σχεδίων που έχουν για την επόμενη ημέρα.
Παρά τη φαινομενική βεβαιότητα του κου Μητσοτάκη για νίκη στις εκλογές φαίνεται πως ανησυχεί σφόδρα. Kαι για αυτόν το λόγο αποφεύγει να αντιμετωπίσει προγραμματικά και τετ-α-τετ τον κο Τσίπρα αλλά και όλους τους υπόλοιπους αρχηγούς καθώς με μια σειρά από προσχήματα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατάφεραν τελικά να οδηγήσουν σε ακύρωση το μεγάλο debate.
Το πρόγραμμα του κου Μητσοτάκη δεν είναι παρά μια επανάληψη των όσων προωθούσε και επέβαλλε το ΔΝΤ από το 2010 μέχρι και πριν από λίγους μήνες.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Αυτό ακριβώς από την άλλη μεριά αναδεικνύει την προγραμματική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα να εγγυηθεί υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης με εγγυημένα εργασιακά δικαιώματα και με αυξημένους μισθούς αλλά και στη δυνατότητα να υπάρξει δικαιότερη φορολογία.
Ο κος Μητσοτάκης έφτασε στο σημείο να εξαγγείλει μέτρα για το 2019 που ήδη εφαρμόζονται όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τις 120 δόσεις για τις επιχειρήσεις ενώ απέφυγε απολύτως να μιλήσει για μέτρα ελαφρύνσεων το 2020.
Αντίθετα από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κατατεθεί πάρα πολύ συγκεκριμένα μέτρα φοροελαφρύνσεων όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, η μείωση του συντελεστή του φόρου εισοδήματος από το 22% στο 20%, η αύξηση των αποσβέσεων από το 100% στο 150% κ.α. Μέτρα που αναδεικνύνουν ότι από τη μεριά μας υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο φοροελαφρύνσεων και μια στρατηγική που ακολουθεί το ρυθμό των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.
Από την άλλη μεριά ο κος Μητσοτάκης προσπαθεί μεν να δημιουργήσει μια αίσθηση ότι δήθεν έρχεται να ελαφρύνει φορολογικά τους Έλληνες πολίτες ωστόσο το πρόγραμμά του είναι τέτοιο που στην πραγματικότητα θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών και σε αδυναμία οποιασδήποτε φορολογικής ελάφρυνσης.
Τέλος, η προγραμματική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ αφορά στο κοινωνικό κράτος δηλαδή στην εγγύηση για δημόσια σχολεία και νοσοκομεία στα οποία οι πολίτες θα έχουν καθολική πρόσβαση. Και αυτά τίθενται εν αμφιβόλω και αμφισβητούνται ως στρατηγικές επιλογές για την κοινωνική συνοχή και την καταπολέμηση των ανισοτήτων από τον κο Μητσοτάκη καθώς η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία του δεν τον αφήνει να δει ότι το κοινωνικό κράτος είναι αναγκαίο ως ένας από τους κεντρικούς πυλώνες για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Το κοινωνικό κράτος με τη δυνατότητά του να διατηρεί όρους κοινωνικής συνοχής δεν έρχεται ως συμπλήρωμα ή δίκτυ προστασίας για τους απολύτως αποκλεισμένους αλλά είναι εγγυητής της ανάπτυξης.
ΝΔ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ 15ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Είναι παράλογο ο κος Μητσοτάκης να απειλεί με εκλογές μέσα στον 15Αύγουστο εκβιάζοντας την ψήφο των Ελλήνων πολιτών για να πάρει την αυτοδυναμία. Αυτό δεν είναι υπεύθυνη στάση. Η στάση του αυτή αποδεικνύει εκτός από την αδυναμία και την ανευθυνότητά του καθώς φαίνεται πως μπροστά στην πολιτική σκοπιμότητα δεν ιεραρχεί καμία άλλη αξία ως υψηλότερη. Αντιθέτως, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ακριβώς για να μη θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της οικονομίας, ο κος Τσίπρας είπε πως δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους κόπους των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι οδήγησαν στην έξοδο από τα μνημόνια και στην ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας.
Η λογική των trickle-down economics που ασπάζεται ο κος Μητσοτάκης διακινδυνεύει να τιναχτούν τα δημόσια ταμεία στον αέρα
Συνέντευξη στο Action24 & την εκπομπή Evening Report:
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΖΗΜΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ
Εγώ ουδέποτε έχω ισχυριστεί ότι η ΝΔ είναι μπαμπούλας. Ισχυρίζομαι όμως ότι το ακραία φιλελεύθερο πρόγραμμά της δεν είναι απλώς και μόνο κοινωνικά επιζήμιο αλλά είναι και οικονομικά αναποτελεσματικό.
Η λογική των trickle-down economics που ασπάζεται ο κος Μητσοτάκης είναι μια λογική που διακινδυνεύει να τιναχτούν τα δημόσια ταμεία στον αέρα όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν όπου έχει εφαρμοστεί.
Η απότομη μείωση των φορολογικών συντελεστών για την κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας είναι στην πραγματικότητα η ίδια πολιτική που αυτή τη στιγμή εφαρμόζει ο Πρόεδρος Τραμπ στις ΗΠΑ.
Άρα λοιπόν χωρίς να της καταλογίζω κακές προθέσεις λέω ότι το πολιτικό πρόγραμμα που η ΝΔ φέρνει στο τραπέζι είναι ένα πρόγραμμα που θα καταστρέψει εργασιακά δικαιώματα, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στα δημόσια ταμεία, είναι πολύ επικίνδυνο για τους ασφαλισμένους. Και ρωτώ:
– Συζητά η ΝΔ με συγκεκριμένες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να αναλάβουν τις επικουρικές συντάξεις στην Ελλάδα;
– Θέτει αυτό σε κίνδυνο τις σημερινές επικουρικές συντάξεις;
– Το κράτος θα συνεχίσει να εγγυάται όλες τις επικουρικές συντάξεις όλων των ασφαλισμένων αν και εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές;
– Τι κόστος μπορεί να έχει το να κοπεί η χρηματοροή των ασφαλιστικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία;
Εμείς με μεγάλη ειλικρίνεια από την υπογραφή της Συμφωνίας και από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 αλλά και στη συνέχεια εξηγήσαμε στον λαό ότι κάνουμε πράγματα που δεν ανήκουν στο δικό μας αξιακό και πολιτικό σύμπαν επειδή υπάρχει μια συγκεκριμένη συνθήκη ευρωπαϊκών συσχετισμών, πιέσεων αλλά και της οικονομικής συνθήκης της χώρας που βρισκόταν σε καθεστώς χρεοκοπίας.
Προσπαθήσαμε και νομίζω πετύχαμε να φέρουμε μια Συμφωνία πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες όμως ουδέποτε οικειοπήθηκαμε συγκεκριμένες όψεις αυτού του προγράμματος όπως η ΝΔ να θυμίσω μας ζητούσε να κάνουμε.
Και την ίδια στιγμή δηλώσαμε ότι υπήρξαν και μέτρα όλη αυτήν την περίοδο που πόνεσαν τον ελληνικό λαό. Αυτό είναι απολύτως δεδομένο.Όμως την ίδια στιγμή κάναμε και μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια δηλαδή να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που σχετίζονταν με την ανθρωπιστική κρίση.
ΜΕ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ
Αν σήμερα όλα τα κόμματα μπορούν να αντιπαρατεθούν και οι πολίτες να επιλέξουν το πολιτικό πρόγραμμα για το μέλλον τους χωρίς τις έξωθεν πιέσεις αυτό είναι γιατί η κυβέρνησή μας κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα έξω από τους μνημονιακούς καταναγκασμούς.
Η ΝΔ που σήμερα μιλά για προσδοκίες είναι το ίδιο πολιτικό κόμμα που το 2009 παρέδωσε έλλειμμα 24 δισ ευρώ και σήμερα εξαγνισμένη πια με κάποιο μαγικό τρόπο μπορεί να μιλά για τεχνοκρατική διοίκηση.
Είναι το ίδιο κόμμα που ουδεμία φορά κατάφερε το 2011-2014 να επιτύχει έστω και έναν από τους στόχους που η ίδια είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς.
Είναι η πολιτική δύναμη που μέσα σε μία μέρα μείωσε τον κατώτατο μισθό κατά 32% για τους νέους και κατά 24% για όλους τους υπόλοιπους και σήμερα ζητά εντολή για να αποδιαρθρώσει πλήρως και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και ό,τι αυτή η κυβέρνηση έχει καταφέρει να χτίσει ως προς το κοινωνικό κράτος.
Εμείς σεμνά και με πίστη στην προγραμματική μας υπεροχή λέμε στον ελληνικό λαό ότι τώρα πρέπει να αποφασίσει για τη ζωή και για το μέλλον του. Πρέπει να αποφασίσει:
1) υπέρ μιας πολιτικής ανάπτυξης που βάζει στο επίκεντρο τους εργαζόμενους, με καλούς μισθούς και εργασιακά δικαιώματα,
2) υπέρ μιας δικαιότερης φορολογίας ώστε τώρα που μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις με λυμένα τα χέρια να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε ακόμη περισσότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και
3) υπέρ ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους με ισχυρή δημόσια υγεία και παιδεία. Κατά τη γνώμη μας πρέπει όλα τα παιδιά να διδάσκονται τα ίδια μαθήματα ανεξαρτήτως γεωγραφικής ή κοινωνικής καταγωγής.
ΤΟ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΑΡΤΥΡΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ & ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΔΥΝΑΜΙΑ
Εμείς επιζητούμε τη νίκη. Δεν αποκλείουμε κυβερνητικούς εταίρους που θα μπορέσουν να συνεννοηθούν μαζί μας στις βασικές προγραμματικές αρχές. Η λογική των συνεργασιών είναι στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ και άλλωστε εμείς είμαστε αυτοί που ψηφίσαμε την απλή αναλογική η οποία αναγκαία οδηγεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Είναι θέμα ποιότητας της δημοκρατίας. Μεταξύ απλής και ενισχυμένης αναλογικής δεν μπορεί να υπάρχει μόνο η πολύ σημαντική παράμετρος της σταθερότητας αλλά και αυτή της δυνατότητας έκφρασης του λαού. Το παλιό πολιτικό καθεστώς θέλει να πάρει πίσω την απλή αναλογική.
Αφού ο κ. Μητσοτάκης θέτει διλήμματα περί του ότι θα σύρει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές τον 15Αύγουστο τότε φαίνεται δεν είναι και τόσο δεδομένη η συντριπτική υπεροχή της ΝΔ. Η κίνηση αυτή του κου Μητσοτάκη αναδεικνύει μιαν αδυναμία του να βρεθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις ώστε η χώρα να συνεχίσει τη σταθεροποίηση.
Με δεδομένη πια την επαναφορά της χώρας σε πολιτική και οικονομική σταθερότητα, οι δικοί μας στόχοι για την επόμενη 4ετία είναι: 1) περισσότερες δουλειές με μεγαλύτερους μισθούς και με εργασιακά δικαιώματα, 2) δικαιότερη φορολογία που θα απευθύνεται στην κοινωνική πλειοψηφία και όχι μονάχα σε αυτούς στην κορυφή της πυραμίδας καθώς τα οικονομικά της χώρας πια το επιτρέπουν, 3) δημόσια παιδεία και υγεία με καθολική πρόσβαση για όλους.
Τα προγράμματα ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαφορετικές ιεραρχήσεις και προτεραιότητες, διαφορετικές κοινωνικές και αναπτυξιακές στοχεύσεις. Μια ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ είναι παλινόρθωση του καθεστώτος εκείνου που με τα οικονομικά και παραθεσμικά δίκτυα εξουσίας του χρεοκόπησε και αυτό και η χώρα.
Αν το ΚΙΝΑΛ θέλει να παρακολουθήσει τις συζητήσεις της σοσιαλδημοκρατίας για αριστερή στροφή που διεξάγονται στην Γερμανία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, τη Μεγάλη Βρετανία τότε είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτικός διάλογος και συνεννόηση. Αλλά θα πρέπει να εκφράζεις λαϊκές αγωνίες όχι να λειτουργείς ως πυλώνας στήριξης του καθεστώτος που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να κάνει μια ουσιαστική πολιτική αυτοκριτική για την πορεία ταύτισης με την ελληνική δεξιά και θα πρέπει η αποχώρηση του κου Βενιζέλου να μην σηματοδοτεί απλώς μια αλλαγή στα πρόσωπα.