Monthly Archives : August 2021

Συνέντευξη στο iEidiseis.gr . Στον Βασίλη Σκουρή
Εκτιμάτε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα εξαντλήσει την τετραετία; Από τι θα εξαρτηθούν οι πολιτικές εξελίξεις;
O κύριος Μητσοτάκης βρίσκεται ενώπιον των αδιεξόδων που ο ίδιος έχει δημιουργήσει με τις πολιτικές του επιλογές αλλά και αντιμέτωπος με μια ολοένα και διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια που φτάνει στα όρια της αγανάκτησης. Επομένως το αίτημα για πολιτική αλλαγή σε προοδευτική και δημοκρατική κατεύθυνση ωριμάζει στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας και τούτο είναι ανεξάρτητο από την ημερομηνία των εκλογών. Η πανδημία και η εξέλιξη της αλλά και η πορεία της οικονομίας αποτελούν εξάλλου τις βασικές μεταβλητές που θα καθορίσουν τον πολιτικό συσχετισμό τους επόμενους μήνες.
Και αν κρίνουμε από τις μέχρι σήμερα επιδόσεις της κυβέρνησης, την απόλυτη αποτυχία της στην διαχείριση της πανδημίας, την ταξική πολιτική που εφαρμόζει στην οικονομία αλλά και την κατάρρευση του επιτελικού κράτους κατά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές η φθορά της κυβέρνησης είναι μάλλον αναντίστρεπτη. Αυτό που σήμερα είναι λοιπόν το αναγκαίο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να επιμείνει στο εναλλακτικό ριζοσπαστικό πολιτικό του σχέδιο για την ανάταξη κοινωνίας και οικονομίας και να διαμορφώσει μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία και την συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης όποτε και αν γίνουν εκλογές.
Τυχόν ανασχηματισμός σε τι βαθμό θεωρείτε ότι θα εκτονώσει την κατάσταση; Ή θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα;
Σας είπα και προηγουμένως ότι ο κύριος Μητσοτάκης βρίσκεται ενώπιον των πολιτικών και κοινωνικών αδιεξόδων που ο ίδιος δημιούργησε. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ακόμα και φιλοκυβερνητικά μέσα παρουσιάζουν τον προεξοφλημένο πλέον ανασχηματισμό ως «αλλαγή σελίδας». Βεβαίως αυτός ο χαρακτηρισμός δεν συνάδει με το αφήγημα του Κ. Μητσοτάκη και του Μαξίμου σύμφωνα με το οποίο όλα είναι καλώς καμωμένα αλλά αντίθετα επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έχει πλέον μπει σε κύκλο φθοράς. Με δεδομένα όμως τα νέα κυβερνητικά ήθη του επιτελικού κράτους και την παντοκρατορίας του Μαξίμου ο ανασχηματισμός πολύ δύσκολα θα δώσει πίστωση χρόνου στον Κ. Μητσοτάκη.
Το επιτελικό κράτος ως επιλογή διοίκησης και ως αφήγημα τον έχει καταστήσει όμηρο και αντικειμενικά τον καθιστά αποκλειστικό υπεύθυνο για την αποτυχία. Τα πρόσωπα αποτελούν απλώς τους εκτελεστικούς βραχίονες μιας πολιτικής που εκπορεύεται ακόμα και στις λεπτομέρειες της από τον ίδιο και τους στενούς συνεργάτες του. Άρα κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να τον βγάλει από αυτό το πολιτικό αδιέξοδο. Ίσα ίσα που θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα εσωκομματικά προβλήματα από αυτά που έχει ήδη να αντιμετωπίσει λόγω της ισορροπίας τρόμου που έχει διαμορφωθεί στη ΝΔ.
Το κρίσιμό όμως πάντοτε είναι η πολιτική κατεύθυνση. Και αυτή δεν αλλάζει: Πολιτική για την μειοψηφία, πολιτική για τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και την κρατικοδίαιτη ολιγαρχία, πολιτική κοινωνικής αναισθησίας και κανιβαλισμού της πλειοψηφίας στην υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία. Και όλα αυτά σερβιρισμένα με μια αυτοκρατορική, λουδοβίκεια υπεροψία και αλαζονεία που είναι εξοργιστική για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και διεγείρει τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα πρέπει να κάνει ώστε να αντιστρέψει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων; Αποτελέσματα, που εκ των πραγμάτων, δημιουργούν κλίμα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει ορθώς επιλέξει μια στάση συνέπειας, μαχητικής, δομικής και προγραμματικής αντιπολίτευσης με κύριο μέλημα όχι μόνο την επισήμανση των αδιεξόδων της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και την ανάδειξη μιας συνολικής προοδευτικής εναλλακτικής λύσης για την κοινωνική πλειοψηφία. Από την πανδημία, το ΕΣΥ, τη δημόσια εκπαίδευση, μέχρι την οικονομία, τις συνθήκες διαβίωσης της εργατικής τάξης, το ασφαλιστικό και το περιβάλλον και από την εξωτερική πολιτική μέχρι τα ζητήματα των ατομικών ελευθεριών η στάση αυτή είναι που συσσωρεύει αποθέματα αξιοπιστίας και θα αποδειχθεί κρίσιμη για την διαμόρφωση της προοδευτικής πολιτικής πλειοψηφίας.
Ξέρετε για να κάνεις σκληρή και αριστερή αντιπολίτευση δεν χρειάζεται να καταφεύγεις σε εξαλλοσύνες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μιμηθούμε την αντιπολιτευτική στρατηγική του Κ. Μητσοτάκη η οποία είχε μοναδικό στόχο να ενοποιήσει τον λαό της σκληρής και της άκρας δεξιάς με μια απεγνωσμένη ελίτ αλλά και με μια υπεροπτική και έξαλλη δήθεν διανόηση του ακραίου κέντρου που πανικοβλήθηκε όταν οι προσδοκίες και οι αγωνίες των λαϊκών τάξεων ήρθαν στο προσκήνιο. Εμείς πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς στο στόχο διαμόρφωσης της μεγάλης, προοδευτικής και δημοκρατικής πλειοψηφίας που θα βάλει στο επίκεντρο ξανά τα συμφέροντα ακριβώς των λαϊκών τάξεων. Υπομονή, συνέπεια, σοβαρότητα, στοχοπροσήλωση και αριστερός προγραμματικός λόγος είναι τα κλειδιά για να πετύχουμε.
Ανάληψη πρωτοβουλιών διαλόγου με την προοδευτική αντιπολίτευση θα αναλάβετε Γραμματέα; Πώς εκτιμάτε ότι θα συγκροτηθεί αυτό που λέτε «κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων».
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι η καθαρή νίκη στις εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν. Αυτή είναι η κύρια προϋπόθεση για μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Αυτός είναι ο παράγοντας κλειδί για μια πλήρη αναδιοργάνωση του πολιτικού χάρτη της χώρας. Διότι είναι αυτή ακριβώς η νίκη που θα θέσει το αμείλικτο ερώτημα σε όλες τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικές. Από κει και πέρα πρωτοβουλίες συντονισμού σε κοινοβουλευτικό και αντιπολιτευτικό επίπεδο αναλαμβάνουμε διαρκώς για να αποκρουστούν οι επιλογές της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη. Τώρα μάλιστα έχουμε μπροστά μας τη μάχη απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με το νέο νόμο Χατζηδάκη. Και εκεί ελπίζω ότι η δημοκρατική αντιπολίτευση θα έχει μια κοινή και συντονισμένη στάση.
 Όμως, Γραμματέα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα ουσιαστικά απόν από οργανωμένους μαζικούς χώρους, όπως το συνδικαλιστικό, το αγροτικό κοκ. Τι θα πράξετε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υλοποιεί ένα πολιτικό σχέδιο για την διεύρυνση και την ανασυγκρότηση του από τον Ιούλιο του 2019. Και παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και τα εμπόδια που δημιούργησε η πανδημία το σχέδιο και η στρατηγική αυτή επιλογή αποδίδει καρπούς. Όχι μόνο στο επίπεδο των κομματικών οργανώσεων και των εγγεγραμμένων μελών μας που έχουν υπερδιπλασιαστεί αλλά και στο επίπεδο των κοινωνικών φορέων, των μαζικών χώρων και των κοινωνικών εκπροσωπήσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σταδιακά αλλά σταθερά αποκτά οργανικές συνδέσεις με τους μαζικούς χώρους, αντιστοιχεί την πολιτική με την κοινωνική και ιδεολογική του επιρροή. Προφανώς σε μια κοινωνία κατακερματισμένη και τραυματισμένη από την δεκαετή κρίση η οργανωτική ανασυγκρότηση των μαζικών χώρων, των κινημάτων και του συνδικαλισμού δεν είναι υπόθεση εξαμήνου. Διότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς να αποκτήσουμε τον έλεγχο φορέων και θεσμών που βρίσκονται σε βαθιά κρίση αλλά να καταφέρουμε μια συνολική αναδόμηση των φορέων οργάνωσης και εκπροσώπησης της κοινωνίας, των εργατικών συνδικάτων, των επαγγελματικών ενώσεων, των φορέων του αγροτικού κινήματος, των επιστημονικών συλλόγων και φυσικά της αυτοδιοίκησης. Και σε αυτό τον αγώνα κάθε άλλο παρά απόντες είμαστε.
Συνέδριο θα κάνετε φέτος; Και τι θα επιδιώξετε με αυτό; Να περιμένουμε εγγραφή νέων μελών; Φαντάζομαι δεν σας ικανοποιεί ο αριθμός των μελών σας; Και να αναμένουμε και νέο αίμα στην Κουμουνδούρου;
Όπως ξέρετε το συνέδριο μας αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αναστείλαμε την δραστηριότητα μας, ούτε φυσικά παγώσαμε το σχέδιο για την ανασυγκρότηση και τη διεύρυνση. Όπως σας έλεγα προηγουμένως υπερδιπλασιάσαμε τα μέλη μας, ενώ προχωρήσαμε από τα κάτω στην ανανέωση των οργάνων του κόμματος σε κάθε νομό. Τους προηγούμενους μήνες ολοκληρώθηκαν 68 νομαρχιακές συνδιασκέψεις με συμμετοχή 17000 αντιπροσώπων ενώ τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκε και η διαδικτυακή προγραμματική μας συνδιάσκεψη, ένα εγχείρημα πρωτόγνωρο και καινοτόμο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη με συμμετοχή 1500 αντιπροσώπων και η οποία σχεδόν ομόφωνα κατέληξε στην πολιτική απόφαση και ενέκρινε το εναλλακτικό μας Πρόγραμμα.
Το Συνέδριο λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρέπει να κεφαλαιοποιήσει αυτή τη δουλειά αλλά και τα διδάγματα από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τα προηγούμενα χρόνια με στόχο να κλιμακώσουμε την αντιπαράθεση με την ΝΔ και τις νεοφιλελεύθερες εμμονές και ιδεοληψίες του Κ. Μητσοτάκη. Να δώσει μια νέα πνοή στον αγώνα για την διαμόρφωση μιας αριστερής και προοδευτικής πλειοψηφίας. Και προφανώς εν όψει του Συνεδρίου, του οποίου η ημερομηνία θα καθοριστεί από τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχουμε ακόμη μια ευκαιρία για να αυξήσουμε τα μέλη και την επιρροή μας.
Και ένα τελευταίο: Η εσωστρέφεια πώς θα αντιμετωπιστεί; Η λειτουργία των τάσεων, όπως γίνεται, βοηθάει ή δημιουργεί προβλήματα; Γιατί κάποιες φορές, όπως φαίνεται προς τα έξω, μόνο με τάσεις ιδεών δεν μοιάζουν…
Δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι το κόμμα βρίσκεται σε φάση εσωστρέφειας. Όπως σας έλεγα προηγουμένως η προγραμματική μας συνδιάσκεψη κατέληξε σχεδόν ομόφωνα και στο κείμενο της πολιτικής απόφασης και στο Πρόγραμμα πράγμα που αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Από κει και πέρα ο δημοκρατικός διάλογος, ο στρατηγικός προβληματισμός, οι επιμέρους διαφωνίες και οι τελικές πολιτικές συγκλίσεις είναι οξυγόνο και για την Αριστερά αλλά και στοιχείο ενός υγιούς κόμματος. Στο βαθμό που οι τάσεις συνεισφέρουν στον πολιτικό αυτό διάλογο και εμπλουτίζουν τον στρατηγικό προβληματισμό είναι αναγκαίες μορφές για την εσωκομματική δημοκρατία.
Όμως ακούστε: δεν υπάρχει κανένα κόμμα χωρίς εσωτερικές αντιπαραθέσεις και διαφωνίες. Το θέμα είναι πως οργανώνεται η εσωκομματική ζωή ώστε αυτές να είναι γόνιμες. Σε αντίθεση με τη ΝΔ που ενοποιείται από την εξουσία και οργανώνεται εσωτερικά γύρω από τις βαρονίες πρώην Πρωθυπουργών και μεγαλοστελεχών, γύρω από φέουδα και προσωπικές φιλοδοξίες κομματαρχών και πολιτευτών ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενοποιεί τις διαφορετικές πολιτικές και θεωρητικές καταγωγές και διαδρομές στη βάση του στρατηγικού διαλόγου και προβληματισμού με μοναδικό γνώμονα την επιτυχία του συλλογικού εγχειρήματος προς το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και αυτό αποτελεί μια ακόμη κρίσιμη πολιτική, αξιακή και ηθική μας διαφορά από το νεοδεξιό υβρίδιο που έχει οικοδομήσει ο Κ. Μητσοτάκης.
Ζωντανά στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ | 16-08-21

Μισή και υποκριτική η συγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών που άφησαν πίσω τους πάνω από 1 εκατομμύριο καμένα στρέμματα, διαλυμένες περιουσίες, δυστοπικές εικόνες καταστροφής

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε δήθεν συγνώμη για τυχόν λάθη και τυχόν παραλείψεις, αλλά δεν μας είπε ποια είναι αυτά τα λάθη και οι παραλείψεις. Μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στη χώρα η κυβέρνηση της ΝΔ και τα στελέχη της απλώς συνέχιζαν να αυτοθαυμάζονται και τελικά το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε η μεγαλύτερη επικοινωνιακή φούσκα Το όλο αφήγημα του επιτελικός κράτους είναι μια επικοινωνιακή φούσκα.

Η ευθύνη για τη φετινή τραγωδία με τις πυρκαγιές ανήκει εξ` ολοκλήρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει μεταφέρει εξάλλου το σύνολο της εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου και το έχει μετατρέψει σε αυτοκρατορική αυλή.

Εν μέσω της καταστροφής έβγαινε από εκεί ο κ. Σκέρτσος λέγοντας ψέματα στο λαό για 74 εναέρια μέσα, τα οποία όμως δεν ήταν παραπάνω από 20 όπως αποδείχθηκε. Τα ψέματα τα οποία ειπώθηκαν από την κυβέρνηση δημιουργούν την εντύπωση ότι ήθελε να διαχειριστεί απλώς επικοινωνιακά, χωρίς να δράσει επιχειρησιακά, τις καταστροφικές πυρκαγιές -που μάλιστα κατέκαψαν τα πάντα σε συνθήκες απόλυτης άπνοιας.

Ήδη από τις 15 Ιουνίου οι κκ Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς αυτοθαυμάζονταν ότι ο επιτελικός μηχανισμός ήταν έτοιμος να προλάβει ενδεχόμενες δύσκολες καταστάσεις και συνέχιζαν να αυτοθαυμάζονται και εν μέσω της καταστροφής των δασικών εκτάσεων -της μεγαλύτερης στην ιστορία της χώρας. Εμείς ποτέ δεν θα δίναμε συγχαρητήρια στους εαυτούς μας εν μέσω μιας τέτοιας συνθήκης.

Μετά την τραγωδία στο Μάτι το 2018 συγκροτήσαμε ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μια επιτροπή υπό την ευθύνη του εξειδικευμένου καθηγητή Γκολντάμερ, στην οποία συμμετείχαν Έλληνες επιστήμονες ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, η οποία επιτροπή ζήτησε διακομματική στήριξη και κατέληξε σε συγκεκριμένα πορίσματα για τη δασοπροστασία. Έγινε συζήτηση στη βουλή και μεταξύ των κομμάτων για τη διαχείριση του ζητήματος της δασοπροστασίας τότε. Ο κ. Μητσοτάκης όμως πέταξε το σχέδιο της επιτροπής στον κάλαθο των αχρήστων και απλώς διόρισε τον κ. Χαρδαλιά στην θέση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, χωρίς να αλλάξει τίποτα στη δομή του διοικητικού μηχανισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα συνεχίσει να ασκεί αυστηρή, προγραμματική κριτική. Αλλά δεν πρόκειται να ξεπεράσουμε τα όρια του πολιτικώς ηθικού. Δεν θα κάνουμε ό,τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης που τυμβωρήχησε και ανέβηκε με πολιτικές εξαλλοσύνες στην εξουσία. Δεν βλέπουμε τις τραγωδίες ως ευκαιρία αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών. Η υπερβολική χρήση του 112 οδηγεί τελικά και στην απαξίωση ενός εξαιρετικά χρήσιμου και κρίσιμου εργαλείου. Καταλήγουμε σε επικίνδυνες καταστάσεις, αφού αν γίνεται κατάχρηση, δεν θα οδηγείται ο πολίτης στο να εκκενώσει τελικά.

Η ΝΔ απέτυχε και ως προς το σχέδιο εμβολισμών αφού θεώρησε ότι με εκβιασμούς και κουνώντας το δάχτυλο στην κοινωνία θα πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν Τί έγιναν αλήθεια τα δεκάδες εκατομμύρια που δόθηκαν σε ΜΜΕ ώστε να οργανωθούν καμπάνιες ενημέρωσης; Γιατί είναι άλλο οι συνεντεύξεις με γιατρούς, άλλο οι καμπάνιες ενημέρωσης