Monthly Archives : December 2020

Στη Δυτική Αττική τελέστηκε ένα έγκλημα κατά της εργατικής τάξης
Συνέντευξη στην εφημερίδα 𝙍𝙚𝙖𝙡 𝙉𝙚𝙬𝙨 και τον Φοίβο Κλαυδιανό: “Στη Δυτική Αττική τελέστηκε ένα έγκλημα κατά της εργατικής τάξης”
❓ Εκτιμάτε ότι πάμε σε νέα έξαρση της επιδημίας; Κακώς η κυβέρνηση προχώρησε σε χαλάρωση του λοκνταουν;
𝞣έτοιου τύπου εκτιμήσεις είναι δουλειά των επιδημιολόγων και της επιτροπής των επιστημόνων που έχουν την απαραίτητη επιστημονική γνώση. Η δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει την κυβέρνηση ως προς την διαχείριση της πανδημίας αλλά και την οικονομικής κρίσης που την συνοδεύει και τώρα τείνει να αυτονομηθεί και να καταστεί ανεξέλεγκτη. Και ως προς αυτά τα δύο πεδία μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση έχει χάσει απολύτως τον έλεγχο και οδηγεί τη χώρα σε δραματικές καταστάσεις. Σε ό,τι αφορά την διαχείριση της πανδημίας το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι ολιγωρίες, οι παλινωδίες, το βλέποντας και κάνοντας αλλά κυρίως το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε την επιλογή να αφήσει το ΕΣΥ στην τύχη του, να μην προχωρήσει σε μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ, να αφήσει ανεξέλεγκτους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, να αδιαφορήσει για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πολλά άλλα. Και ήταν αναπόφευκτο ότι όλα αυτά θα οδηγούσαν αργά ή γρήγορα στο λοκντάουν. Βεβαίως κάποια στιγμή το λοκντάουν θα αρθεί αλλά ένα τρίτο κύμα είναι μάλλον αναπόφευκτο καθώς η κυβέρνηση ούτε αυτή τη φορά προετοίμασε τον κρατικό μηχανισμό, τις δομές του κοινωνικού κράτους και τις αρμόδιες υπηρεσίες για αυτό το πιθανότατο ενδεχόμενο. και τούτο όχι απλώς γιατί είναι ανίκανος ο κος Μητσοτάκης, που είναι, αλλά ταυτόχρονα εξαιτίας της ιδεοληψίας του που δεν τον αφήνει να δει ότι χωρίς ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και ισχυρό κοινωνικό κράτος η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται. Είναι η ίδια ακριβώς ιδεοληψία που τον οδήγησε να υιοθετήσει μια οικονομική πολιτική που μας οδηγεί κατευθείαν στο γκρεμό. Είμαστε η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την υγειονομική και οικονομική διαχείριση της πανδημίας σύμφωνα με το Bloomberg, με τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδημάτων σύμφωνα με τη Eurostat και αναμένεται να έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δεν είναι αυτός ο ορισμός της πολιτικής αποτυχίας τί είναι αλήθεια;
❓ Πιστεύετε ότι η έξαρση στη Δυτική Αττική σχετίζεται με κάποιου είδους ταξική μεροληψία της ΝΔ;
𝞖 έξαρση στη Δυτική Αττική σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι εκεί λειτουργεί η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας την οποία η κυβέρνηση από επιλογή άφησε πλήρως ανεξέλεγκτη και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους. Στη βιομηχανική ζώνη της Δυτικής Αττικής τελέστηκε ένα έγκλημα κατά της εργατικής τάξης. Επομένως σαφώς η κατάσταση εκεί αλλά και η διαχείριση της έχει ταξικό και αντεργατικό πρόσημο όπως εξάλλου και το σύνολο της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.
❓ Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδίως της εστίασης, της διασκέδασης και του λιανεμποριου πιέζονται αφόρητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και θέλει να εκφράσει ξανά τη μεσαία τάξη;
𝞞 ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική δύναμη που και θέλει και μπορεί να εκφράσει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες και να αποτελέσει το αντίβαρο απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία απέτυχε στρατηγικά. Διότι η καταστροφή των κλάδων αυτών δεν είναι αποτέλεσμα κακής εκτίμησης από τη μεριά του κου Μητσοτάκη και των Υπουργών του. Είναι αποτέλεσμα μιας σταθμισμένης επιλογής μη στήριξης κατά τη διάρκεια του λοκντάουν με απώτερο στόχο μια συνολική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας υπέρ των μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Και τούτο αποτυπώνεται με σαφήνεια και στην έκθεση Πισσαρίδη. Επομένως η κυβέρνηση αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε το ΔΝΤ την περίοδο 2010-2014. Χρειάζεται επομένως επειγόντως μια μεγάλη στροφή στην οικονομική πολιτική με τη στήριξη εργαζομένων και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με μια σειρά μέτρων ενίσχυσης. Μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, κάλυψη των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών, καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος, έκτακτο κοινωνικό εισόδημα για να καλυφθούν όλες οι κοινωνικές ομάδες και να αποφύγουμε μια νέα ανθρωπιστική κρίση που είναι προ των πυλών αν δεν είναι ήδη εδώ.
❓ Βλέπουμε την πολεμική ρητορική σας για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην ιδιωτική Παιδεία. Αυτό σημαίνει ότι θα καταργήσετε, αν γίνετε ξανά κυβέρνηση, όλους τους σχετικούς νόμους;
𝞖 κυβέρνηση εξακολουθεί αντί να στηρίζει την κοινωνία να κάνει δώρα σε επιχειρηματικούς κλάδους, όπως αυτός της ιδιωτικής εκπαίδευσης προξενώντας τεράστια ζημιά μάλιστα στη δημόσια εκπαίδευση. Η επιλογή της Υπ. Παιδείας λίγες μέρες πριν να περάσει την επίμαχη τροπολογία που εξισώνει ιδιωτικά κολλέγια με τα ΑΕΙ ενώ την ίδια στιγμή αυστηροποιείται το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι όχι απλώς απαράδεκτη αλλά εγκληματική, και είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα την καταργήσει, μαζί με όλες τις αντιεκπαιδευτικές και αυταρχικές ρυθμίσεις της κας Κεραμέως.
❓ Κατηγορήσατε τον κύριο Μητσοτάκη για “αντιδημοκρατική εκτροπή”. Δεν είναι υπερβολή; Η δική σας κυβέρνηση δεν ήταν που είχε έρθει σε σφοδρή σύγκρουση με τα ΜΜΕ;
𝞣ι σχέση έχει το ένα με το άλλο δεν το κατανοώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση επεδίωξε και πέτυχε να θέσει ένα πλαίσιο λειτουργίας για τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας που αποτελούσε δημοκρατικό ζητούμενο δεκαετιών για τη χώρα. Και ήταν αυτό που πράγματι πυροδότησε την αντιπαράθεση με όσους ήθελαν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα σε δημόσιες συχνότητες χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ο κος Μητσοτάκης αντίθετα έχει εγκαταστήσει ένα καθεστώς ασφυκτικού ελέγχου στον τύπο με αντάλλαγμα αδρές χρηματοδοτήσεις για όποιον εξυπηρετεί την κυβέρνηση και αποκλεισμούς, εξαφάνιση και προγραφές για όποιον τολμά να ασκεί κριτική. Τα πρόσφατα γεγονότα λογοκρισίας και ασφυκτικών πιέσεων του Μαξίμου για απολύσεις δημοσιογράφων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Εδώ έχει εγκατασταθεί ένα πολιτικο – μιντιακό κέντρο που καθορίζει την δημόσια συζήτηση στη βάση των επιθυμιών του κου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης και εξαπολύει αστήρικτες, αβάσιμες και γελοίες κατηγορίες σε όποιον τολμήσει να σηκώσει κεφάλι. Την ίδια στιγμή η κοινοβουλευτική διαδικασία καταστρατηγείται και απαξιώνεται καθημερινά, βουλευτές διώκονται επειδή είπαν την άποψη τους από το βήμα της βουλής, η αστυνομία καθημερινά παραβιάζει συνταγματικά δικαιώματα, άρθρα του συντάγματος αναστέλλονται ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να επενδύει ιδεολογικά στην κρατική βία και την καταστολή για να διατηρήσει την πρόσβαση της σε υπερσυντηρητικά ακροατήρια τα οποία πλήττονται και αυτά από την οικονομική κρίση. Και είμαι βέβαιος ότι όσο η κρίση θα βαθαίνει τόσο η στάση αυτή θα σκληραίνει. Η επιβεβαίωση μάλιστα της εκτροπής ήρθε και από την μελέτη του πανεπιστημίου του Γκετενμποργκ σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα σε όλη την Ευρώπη ως προς τον σεβασμό των δημοκρατικών ελευθεριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χειρότερη ακόμη και από την Ουγγαρία. Ο νεοφώτιστος ακροδεξιός κύριος Χρυσοχοϊδης μπορεί να είναι λοιπόν περήφανος μαζί με τον κύριο Μητσοτάκη που έχουν ξεπεράσει σε βαναυσότητα και καταστρατήγηση της δημοκρατίας ακόμη και τον Όρμπαν.
Συνέντευξη στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα στον ANT1

Πολιτικό παράδοξο η απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων στη Δυτική Αττική την Δευτέρα και η αιφνίδια επιβολή σκληρού lockdown την Πέμπτη χωρίς να αυξηθούν τα τεστ στους χώρους εργασίας οι οποίοι είναι χώροι υπερμετάδοσης.

Πολιτικό παράδοξο ότι ενώ η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για 2.000.000 εμβόλια το Δεκέμβρη παραλαμβάνουμε τελικά 150.000 εμβόλια.

Πολιτικό παράδοξο το γεγονός ότι ενώ θα έπρεπε να αυξάνονται τα τεστ ώστε να βελτιώνονται οι όροι προστασίας στην ελληνική κοινωνία αυτά μειώνονται όσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα.

Πολιτικό παράδοξο ότι η κυβέρνηση προέβλεπε οριακή ανάπτυξη για το 2020 ενώ ήδη βρισκόμασταν στο 1ο lockdown και τελικά καταλήξαμε στην τελευταία θέση σε όλη την Ευρώπη με ύφεση 10.5%

Άρθρο στην εφημερίδα 𝚻𝚶 𝚷𝚨𝚸𝚶𝚴: “Ο αγώνας κατά της κυβέρνησης είναι αγώνας υπέρ της δημοκρατίας”
𝚷ρέπει πλέον να το πούμε χωρίς περιστροφές. Η ελληνική δημοκρατία έχει εισέλθει σε μια σκοτεινή περίοδο θεσμικού εκφυλισμού και ιδιότυπης αντιδημοκρατικής εκτροπής με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν πρόκειται εδώ απλώς για τη γνωστή μεταδημοκρατική συνθήκη που έχει επικρατήσει σε πολλά κράτη του ύστερου καπιταλισμού, όπου η δημοκρατική διαμάχη και αντιπαράθεση έχει αντικατασταθεί από την ιδεολογία του τεχνοκρατισμού. Σύμφωνα με αυτή τα ζητήματα που θεωρούνταν παραδοσιακά πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης όπως πχ η οργάνωση της παραγωγής, η λειτουργία των Τραπεζών, το ύψος των μισθών, η εργατική νομοθεσία, το μοντέλο οργάνωσης των κοινωνικών υπηρεσιών, η φορολογία παρουσιάζονται από τους τεχνοκράτες – τεχνολαϊκιστές ως απλώς τεχνικά και ουδέτερα ζητήματα που έχουν μόνο μία ορθή απάντηση για όλους. Απάντηση η οποία όλως τυχαίως είναι πάντοτε η απάντηση του νεοφιλελευθερισμού, η απάντηση των κυρίαρχων τάξεων. Μέσα από αυτό το πρίσμα, την ιδεολογία της μη ιδεολογίας, η πολιτική αποστερείται της ουσίας της και μετατρέπεται σε αντιπαράθεση διαχείρισης. Μεταδημοκρατία, τεχνοκρατισμός, τεχνολαϊκισμός είναι πράγματι προβλήματα του καιρού μας. Και μάλιστα τεράστια καθώς αποτελούν τη μορφή έκφρασης της ιδεολογικής κυριαρχίας του αστικού συνασπισμού εξουσίας στις περισσότερες δυτικές χώρες.
𝚱αι ενώ αυτά τα προβλήματα είναι και δικά μας προβλήματα, εδώ στην Ελλάδα, δεν είναι δυστυχώς τα μόνα. Ισχυρίζομαι ότι η διακυβέρνηση Μητσοτάκη σηματοδοτεί μια ποιοτική τομή, το πέρασμα σε μια άλλη ιδεολογική και πολιτική συγκυρία όπου πλέον δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε απλώς τη μεταδημοκρατική συνθήκη, αλλά πολύ περισσότερο ένα καθεστώς που επιτίθεται σε θεσμούς, αρχές και αξίες που αν και δεν μένουν άθικτες δεν αμφισβητούνται ευθέως στα μεταδημοκρατικά καθεστώτα τα οποία, συνήθως, φροντίζουν να τηρούν τουλάχιστον τα κοινοβουλευτικά προσχήματα. Μιλώ για ένα καθεστώς, το μητσοτακικό καθεστώς που επενδύει ευθέως στην κρατική βία όχι ως αναγκαστικό κατασταλτικό μέσο τελευταίας καταφυγής για την αντιμετώπιση του εγκλήματος σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία αλλά ως ιδεολογικό μέσο που εγγυάται την πρόσβαση σε υπερσυντηρητικά στρώματα τα οποία αποτέλεσαν κρίσιμο μέγεθος για την επιστροφή της ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας τον Ιούλιο του 2019. Η καταστολή και η κρατική βία δεν παρουσιάζεται έτσι ως αναγκαστικό κακό αλλά ως πρακτική για την οποία τα στελέχη της ΝΔ έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να επιχαίρουν και να πανηγυρίζουν κραυγάζοντας εντός και εκτός βουλής: «Επιτέλους, Επιτέλους». Και είναι ακριβώς αυτή η μετατόπιση στην αντιμετώπιση της κρατικής βίας που σηματοδοτεί μεταξύ άλλων το πέρασμα σε μια νέα επικίνδυνη ιδεολογική συγκυρία.
𝚨υτή όμως είναι μόνο μια από τις στιγμές της οικοδόμησης του νέου αστυνομικοδικαστικού κράτους. Δυστυχώς, υπάρχουν και άλλες. Αυτά που συντελέστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη βουλή είναι εξόχως χαρακτηριστικά. Η επιλογή της ΝΔ να δώσει άδεια για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά της βουλεύτριας του Μέρα 25, Αγγελικής Αδαμοπούλου, επειδή εξέφρασε τη γνώμη, απολύτως εμπεριστατωμένη δε, ότι στην αστυνομία υπάρχουν θύλακες οι οποίοι λειτουργούν προβοκατόρικα κατά τη διάρκεια λαϊκών κινητοποιήσεων δεν ήταν καθόλου τυχαία. Όπως καθόλου τυχαία δεν ήταν η επιλογή να δοθεί άδεια και για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Παύλου Πολάκη μετά τη δεύτερη και καταχρηστική έγκληση του εκδότη των Παραπολιτικών Γιάννη Κουρτάκη. Αφού λοιπόν οι βουλευτές και Υπουργοί της ΝΔ ζήτησαν δημοσίως συγγνώμη από τον εκδότη για το προηγούμενο ατόπημά τους, να μην υπερψηφίσουν την άρση ασυλίας Πολάκη πριν μερικούς μήνες για την ίδια υπόθεση και για τις ίδιες καταγγελίες μεθόδευσαν νέα ψηφοφορία για να διορθώσουν την ψήφο τους.Με αυτό τον τρόπο η Βουλή όχι μόνο μετατράπηκε σε παρακολούθημα επιχειρηματικών και εκδοτικών συμφερόντων αλλά μπήκε σε λειτουργία και ένα σχέδιο φίμωσης και τρομοκράτησης των βουλευτών ώστε να μην εκφράζουν απόψεις, γνώμες, θέσεις και να μην αναδεικνύουν κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα που ενοχλούν την κυβέρνηση ή δημιουργούν προβλήματα σε εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα εγκαινιάζοντας έτσι νέα ήθη για τον κοινοβουλευτικό βίο.
𝚯α μπορούσα να συνεχίσω τον κατάλογο των κυβερνητικών πρακτικών που συνιστούν κίνδυνο για την ίδια τη δημοκρατία αναφέροντας τη λίστα Πέτσα, τις παραιτήσεις δημοσιογράφων μετά από ασφυκτικές πιέσεις του Μαξίμου, τα περιστατικά λογοκρισίας σε μεγάλα συγκροτήματα τύπου, τη βιομηχανία απευθείας αναθέσεων, τις προγραφές δημοσίων υπαλλήλων, την καθημερινή πλέον παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων με πρόσχημα την πανδημία, τις συλλήψεις των τριών πολιτών μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου πριν μερικές μέρες επειδή τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν συμβολικά και τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα για την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και των εννέα φεμινιστριών την παγκόσμια μέρα κατά της βίας εναντίον γυναικών, την εκκίνηση διαδικασίας προκαταρκτικής εξέτασης κατά των επικεφαλής των κομμάτων της Αριστεράς για τις εκδηλώσεις τιμής την ημέρα του Πολυτεχνείου, τις αγριότητες της αστυνομίας στις 6 Δεκέμβρη και πόσα άλλα.
𝚴ομίζω όμως ότι αρκεί και το συμπέρασμα είναι σαφές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ηγείται πλέον ενός συνασπισμού πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που έχουν συγκροτήσει ένα υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού, ακραίου κέντρου και άκρας δεξιάς. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί ακριβώς το σημείο διαρραφής, το άδειο πρόσωπο επικοινωνιακά σμιλεμένο στο οποίο μπορεί να προβάλλονται οι συγκλίνουσες επιδιώξεις αυτού ακριβώς του μπλοκ δυνάμεων. Έναν Λουδοβίκο του 21ου αιώνα που ενδιαφέρεται απλώς και μόνο για την αναπαραγωγή της εξουσίας του. Και το πρόβλημα εδώ είναι ότι όσο οι πολιτικές του θα παράγουν αδιέξοδα τόσο θα σκληραίνει την στάση του καθεστώτος που έχει οικοδομήσει. Γι’ αυτό και η δημιουργία ενός μαζικού λαϊκού ρεύματος για την ανατροπή του είναι πλέον ζήτημα (και) δημοκρατίας.
Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αξιοποιήσει τη κρίση ως ευκαιρία. Συνέντευξη στο DION TV
Όσο οι συνέπειες της κρίσης θα βαθαίνουν, όσο η κοινωνική δυσαρέσκεια θα διογκώνεται τόσο πιο σκληρό θα γίνεται αυτό το νέο μητσοτακικό καθεστώς διότι μιλάμε ευθέως για ευθύνη του ίδιου του κ. Μητσοτάκη για όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στους θεσμούς και στη δημοκρατία, ώστε να αποδράσει από την δραματική συνθήκη οικονομική και υγειονομική που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές του.
 
Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αξιοποιήσει τη κρίση ως ευκαιρία για να ελαστικοποιήσει την εργασία και να μειώσει τους μισθούς διότι στον πυρήνα τις ιδεολογίας του υπάρχει η παρωχημένη ιδεοληψία ότι όσο χαμηλότεροι οι μισθοί τόσο περισσότερες οι επενδύσεις.
 
Δεν είναι αβελτηρία και ολιγωρία είναι επιλογή να μειωθούν οι μισθοί , να ελαστικοποιηθεί η αγορά εργασίας να μην στηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να δημιουργηθούν νέοι όροι συσσώρευσης και τελικά να γίνουν οι μεγάλοι μεγαλύτεροι
 
Στο υγειονομικό σκέλος όταν εμείς λέγαμε στηρίξετε το ΕΣΥ όταν αν εμείς λέγαμε στηρίξτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ώστε να μην υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης, όταν εμείς λέγαμε κάντε ελέγχους στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, τις βιομηχανικές ζώνες εκεί που συγκεντρώνονται εργαζόμενοι κα άρα πρέπει να τηρούνται αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα , όταν λέγαμε ανοίξτε τον τουρισμό αλλά με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα ο κ. Μητσοτάκης υποχωρούσε στις πιέσεις των μεγάλων επιχειρηματιών του τουρισμού στις πιέσεις των μεγάλων της μεταποίησης και της βιομηχανίας και έδειξε απόλυτη αδιαφορία στην στήριξη τους ΕΣΥ. Είμαστε τελευταίοι στη Ευρώπη σε ότι αφορά τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
 
Αν αυτός ο πόλεμος ενάντια στην covid19, είναι ο πόλεμος της γενιάς μας, ο πόλεμος χρειάζεται και όπλα και αυτά τα όπλα δεν τα δίνει η κυβέρνηση. Αρνούνται να πληρώσουν τις εφημερίες των γιατρών τους χειροκροτάνε στα μπαλκόνια αλλά τους αφήνουν πάνω από 6 μήνες απλήρωτους
 
Τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει:
 
▪ Να μετατραπεί η επιστρεπτέα προκαταβολή σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση
▪ Να προσληφθούν 15000 γιατροί μόνιμοι στο ΕΣΥ
 
▪ Να υπάρξει ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς
 
▪ Να υπάρξει ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζόμενων των οποίων, με κρατική εντολή, έχουν κλείσει οι επιχειρήσεις στις οποίες δουλεύουν
 
▪ Να υπάρξει έκτακτο εισόδημα αλληλεγγύης για εκείνους που δεν καλύπτονται από την έκτακτη αναπλήρωση του μισθού
 
Υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα για να υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις; Προφανώς υπάρχει
 
Από το Μάρτη λέγαμε ότι έχει τη ρευστότητα η κυβέρνηση με δεδομένο ότι δεν έχουμε υποχρέωση να εμφανίζουμε πρωτογενή πλεονάσματα ούτε έχουμε υποχρέωση να τηρήσουμε -όπως και καμία άλλη χώρα- τους κανόνες της Ευρώπης για τον περιορισμό του ελλείματος. Μπορούμε να φτάσουμε το έλλειμα φέτος όπου θέλουμε με εφάπαξ δαπάνες δηλαδή με δαπάνες που δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό για τα επόμενα χρόνια και χωρίς να επιβαρυνθεί το χρέος ούτε κατά ένα ευρώ
 
Η κυβέρνηση αντί να αυξήσει τις δαπάνες δίνει στον κόσμο νέα δάνεια για να συσσωρεύσουν νέα χρέη και τον Απρίλη να τους τα ζητήσουν πίσω. Αυτές είναι τραγικές επιλογές των οποίων οι συνέπειες έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται στην πραγματική οικονομία
 
Θα ακούσουμε τις καταγγελίες των γιατρών που μιλάνε για έλλειψη σχεδιασμού , για έλλειψη πρωτοκόλλων , για απίστευτες ολιγωρίες ως προς την προετοιμασία του ΕΣΥ και θα διερευνηθούν αυτές οι καταγγελίες και βεβαίως θα αποδοθούν ευθύνες εφόσον και εκεί που υπάρχουν
 
Συνέντευξη στο DION TV Τηλεόραση Κ.Μακεδονίας
Παρέμβαση στη ψηφοφορία για την άρση ασυλίας των Παύλου Πολάκη και Αγγελικής Αδαμοπούλου
Βρισκόμαστε σε μια συνθήκη δημοκρατικής εκτροπής αλλά και εν μέσω μιας επιχείρησης από την πλευρά της κυβέρνησης και της συμπολίτευσης να οικοδομηθεί αστυνομοδικαστικό κράτος
 
Έχετε μετατρέψει το κοινοβούλιο σε παρακολούθημα εκδοτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων
 
Παρέμβαση στη ψηφοφορία για την άρση ασυλίας των Παύλου Πολάκη και Αγγελικής Αδαμοπούλου
Ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021
Ακούω εδώ και ημέρες, βουλευτές της συμπολίτευσης, την κυβέρνηση, να επιχαίρουν, να πανηγυρίζουν, να αυτοθαυμάζονται -όπως κάνουν σχεδόν από το καλοκαίρι-για τις πολύ μεγάλες επιτυχίες της κυβέρνησης. Και αναρωτιέμαι πραγματικά για ποιες ακριβώς επιτυχίες μιλάτε.
Στον τομέα της πανδημίας ένα ΕΣΥ στην κυριολεξία στα όρια της κατάρρευσης. Ισχυρίζεστε ψευδώς ότι το ενισχύσατε με 786 εκατ. σε περίοδο κορονοϊού, ενώ στην πραγματικότητα η αύξηση της κρατικής δαπάνης στα νοσοκομεία μέχρι στιγμής βρίσκεται περίπου στα 200 εκατ. και μας φέρνει στον πάτο της λίστας του ΟΟΣΑ.
 Την στιγμή που το προσωπικό των νοσοκομείων δεν έχει πληρωθεί τις εφημερίες του από ενάμιση χρόνο στα μεγάλα νοσοκομεία και έξι μήνες στα μικρότερα.
Αρνείστε επιδεικτικά από αυτό εδώ το βήμα να υιοθετήσετε την πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να πληρωθούν άμεσα οι εφημερίες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, τους οποίους κατά τα άλλα χειροκροτάτε.
Ξέρετε τι έγινε στο νοσοκομείο της Δράμας; Βρισκόταν στα όρια της κατάρρευσης, άνθρωποι οι οποίοι είχαν ανάγκη να νοσηλευτούν σε κλίνη ΜΕΘ πέθαιναν σε απλές κλίνες των παθολογικών κλινικών, οι γιατροί είχαν να πάρουν ρεπό επί τρίμηνο. Και πότε δεήσατε να στείλετε γιατρούς στο νοσοκομείο της Δράμας; Δύο μέρες μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα. Αυτή είναι η λογική λειτουργίας του ΕΣΥ; Δηλαδή μόνο εκεί που αναδεικνύονται οι αδιανόητες ανεπάρκειες, οι ολιγωρίες, η αδιαφορία, να προσπαθείτε επικοινωνιακά να καλύψετε αυτό το αδιανόητο αίσχος που έχετε δημιουργήσει στο ΕΣΥ; Είναι ντροπή σας αυτό. Είναι πολιτική ντροπή.
Ποιες επιτυχίες; Στην οικονομία; Μια οικονομία στο χείλος του γκρεμού; Λέγατε το Μάρτιο ότι ενώ όλη η Ευρώπη θα έχει ύφεση, εμείς θα βρεθούμε στο 0%. Μετά από δύο μήνες μας είπατε 4%, μετά από 3 μήνες μας είπατε 8,5% και σήμερα έρχεστε και προβλέπετε 10,5%.
Κάτι έχετε κάνει λάθος. Είναι δική σας ευθύνη αν η πρόβλεψή σας έπεσε έξω.
Διότι δεν είναι ότι δεν γνωρίζατε ότι θα υπάρχει δεύτερο κύμα πανδημίας, ότι θα υπάρχει πρόβλημα με τον τουρισμό και με το lockdown. Τα λάβατε υπόψιν σας και κάνατε αυτούς τους υπολογισμούς. Εκτός, αν απλώς κοροϊδεύατε τον κόσμο. Ή κοροϊδεύατε τον κόσμο ή κάτι δεν κάνατε καλά. Πρέπει κάτι από τα δύο να δεχτείτε.
 Δεν μπορεί να τα χρεώνετε όλα στην αντικειμενική δυσκολία όταν σε όλη την ΕΕ γνωρίζατε ότι θα είναι σε πολύ μεγάλα ποσοστά ύφεσης, για ποιο λόγο ερχόσασταν εδώ και προβλέπατε 0, 2, 3, 4 %. Δεν το έχετε εξηγήσει.
Αρνηθήκατε να αυξήσετε τις δαπάνες ενώ γνωρίζετε ότι σε περίοδο κρίσης και βαθιάς ύφεσης, ο μοναδικός τρόπος για να περιορίσουμε τις συνέπειες και την ύφεση, είναι η αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Και αρνηθήκατε να τις αυξήσετε μάλιστα στο πλαίσιο μιας υποτίθεται συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία οδηγεί, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, σε αυτό το οποίο υποτίθεται ότι θέλετε να αποφύγετε. Οδηγεί σε κατάρρευση του ΑΕΠ, σε εκτίναξη του δημοσίου χρέους-θα φτάσει στο 210%- και σε υπονόμευση της δυνατότητας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Ήδη ενώ μας μιλούσατε για ανάκαμψη τύπου V, δηλαδή ότι μέσα στο 2021 θα καλύψουμε τις απώλειες του 2020, έχετε φτάσει στην πρόβλεψή σας να λέτε 4,5%. Και θα είναι πολύ λιγότερο κ. Σταϊκούρα.
Ο ΟΟΣΑ αυτή τη στιγμή κάνει πρόβλεψη για ανάπτυξη στο 0,9% για το 2021. Αυτό σημαίνει ότι εξαιτίας της στρατηγικής σας επιλογής να μην αυξήσετε τις δαπάνες, οδηγείτε τη χώρα στη λογική που οδήγησε στα τρία μνημόνια
Και γιατί δεν στηρίζετε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί δεν αυξάνετε δαπάνες, το κάνετε για να δημιουργηθούν νέοι όροι συσσώρευσης στην ελληνική οικονομία προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων
Αυτό συμβαίνει σήμερα με το click away, το παραδέχτηκε μάλιστα χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, επί της ουσίας ευνοεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτό κάνει η πολιτική σας το τελευταίο διάστημα, αναδιαρθρώνει την ελληνική οικονομία προς όφελος λίγων για να δημιουργηθούν νέοι όροι συσσώρευσης κεφαλαίου και να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα που εκπροσωπείτε.
 Τα ίδια και χειρότερα και στην αγορά εργασίας, γίνεται αυτό που λέμε κάνω την κρίση ευκαιρία, Απορρύθμιση, μείωση μισθών, συντριβή της εργατικής τάξης Και αυτό, είναι στρατηγική επιλογή, δεν είναι ούτε ανεπάρκεια ούτε ανικανότητα αλλά μια σκληρή ταξική επιλογή
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος σε απώλεια εισοδήματος για τους μισθωτούς σύμφωνα με Eurostat, η ίδια λογική που υλοποιείτε από τον Ιούλιο του 2019, ότι απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και η μείωση μισθών θα είναι επενδυτικό κίνητρο.
 Αυτή είναι η μεγάλη υπόσχεση του νεοφιλελευθερισμού, που όμως μένει στο διηνεκές ανεκπλήρωτη που λέει σφίξε το ζωνάρι, να μειωθούν οι μισθοί, να έρθουν επενδύσεις, να μεγαλώσει η πίτα και θα έρθει η ευημερία για όλους
 Αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό και ιδεολογικό ψέμα που υπηρετείτε
Μέσα σε συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής βλέπουμε ένα όργιο αδιαφάνειας, απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια
 Αν νομίζετε ότι η ολοκληρωτική συνθήκη στα Μέσα Ενημέρωσης θα αποτρέψει τη δυσαρέσκεια και τις κοινωνικές διεργασίες και τους εργατικούς αγώνες, αυτό είναι δικό σας πρόβλημα
Στο γνωστό καρτούν Τομ και Τζέρυ, υπάρχει μια σκηνή που ο γάτος Τομ περνάει τον γκρεμό αλλά συνεχίζει να περπατά στον αέρα και τελικά πέφτει μόνο όταν κοιτάξει κάτω και συνειδητοποιήσει ότι δεν τον στηρίζει τίποτα,. Έτσι λειτουργεί η φαντασίωση στο Λακανικό σύμπαν. Εκεί βρίσκεστε κύριοι της κυβέρνησης, έχετε ήδη περάσει τον γκρεμό και πολύ σύντομα θα κοιτάξετε κάτω και τότε όταν πάψει η φαντασίωση της πολιτικής και ιδεολογικής κυριαρχίας, η πτώση θα είναι πολύ απότομη
Η κυβέρνηση εκδικείται όσους αντιδρούν για την εγκληματική της αδράνεια στον Άγιο Σάββα και στο σύνολο του ΕΣΥ

Επισκεφθήκαμε με τον Ανδρέα Ξανθό το ογκολογικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας και μιλήσαμε με εκπροσώπους τον εργαζομένων και του νοσηλευτικού προσωπικού. Οι αφηγήσεις τους για την κατάσταση που επικρατεί ήταν ανατριχιαστικές. Γιατροί και νοσηλευτές χωρίς μέσα προστασίας και χωρίς καμία στήριξη δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα για να προστατεύσουν συνάνθρωπους μας που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο. Το προσωπικό ήδη αποδεκατίζεται, το νοσοκομείο βρίσκεται στα όρια των αντοχών του και αντί για στήριξη η κυβέρνηση και η διοίκηση επιλέγουν τον δρόμο του αυταρχισμού και της εκδίκησης απέναντι σε όποιον τολμά να μιλήσει, να καταγγείλει, να διεκδικήσει. Στήνει βιομηχανία ΕΔΕ για το προσωπικό που νόσησε από COVID19 την ώρα της μάχης ενώ σήμερα προχώρησε σε εκδικητικές μεταθέσεις γιατρών και εργαζομένων που αντέδρασαν στην αδιανόητη ανεπάρκεια και αδράνεια διοίκησης και πολιτικής ηγεσίας. Είναι πλέον δεδομένο ότι η κυβέρνηση αυτή είναι εγκληματική. Ούτε θέλει ούτε μπορεί να στηρίξει το ΕΣΥ, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές. Τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη για τη ζωή όλων μας. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δεν έχουμε άλλο δρόμο από την αλληλεγγύη, τη στήριξη τους στον δίκαιο και δύσκολο αγώνα τους για να ανατραπεί αυτή η εγκληματική πολιτική της αδιαφορίας και της απαξίωσης του ΕΣΥ την ώρα που καθημερινά χάνονται εκατοντάδες συνάνθρωποι μας. Είμαστε και θα είμαστε δίπλα τους

Σχολιασμός των πρόσφατων εξελίξεων στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα ANT1 με τον Γιώργο Παπαδάκη

➡ Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στην διαχείριση της πανδημίας τόσο σε υγειονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε σχέση με τους θανάτους ανά εκατομμύριο και την ίδια στιγμή είμαστε τελευταίοι ως προς την ύφεση

➡ Οι ήρωες του ΕΣΥ βρίσκονται αυτή τη στιγμή με απλήρωτες εφημερίες. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ κατέθεσε τροπολογία για την πληρωμή τους στη Βουλή την οποία η κυβέρνηση αρνήθηκε να υιοθετήσει

  • 1
  • 2