Monthly Archives : June 2017

Χαιρετισμός στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Κυρία Πρόεδρε,
Αξιότιμοι πρώην Πρωθυπουργοί,
Αξιότιμοι εκπρόσωποι των κομμάτων,
Κυρίες και κύριοι,
To Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διεξάγεται εντός μιας μακράς περιόδου τεκτονικών πολιτικών και κοινωνικών ανακατατάξεων και βαθύτατων μετασχηματισμών στο έδαφος που δημιούργησε η κρίση αλλά κυρίως οι πολιτικές διαχείρισής της.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι ακριβώς αυτή η διαχείριση που έχει προκαλέσει ρήγματα στην ηγεμονία των μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες αναμφισβήτητα κυρίαρχων δυνάμεων των προηγούμενων δεκαετιών.
Ρήγματα που παραμένουν ενεργά στο βαθμό που οι πολιτικές ελίτ βαθαίνουν τις κοινωνικές και μισθολογικές ανισότητες, επιτίθενται στην εργασία προς όφελος του κεφαλαίου και επιχειρούν διαρκώς να διευρύνουν την επικράτεια του κέρδους σε βάρος των κοινών αγαθών.
Όσο λοιπόν οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη προσπαθούν να επιβάλλουν νέους όρους κεφαλαιακής συσσώρευσης στη βάση της έντασης της εκμετάλλευσης και του κοινωνικού αποκλεισμού, η κρίση ηγεμονίας τους όχι μόνο θα σοβεί αλλά θα εντείνεται.
Εκκρεμεί λοιπόν μια απάντηση. Ποια πολιτική δύναμη και με ποιο πολιτικό σχέδιο, θα καταφέρει να επικρατήσει ώστε να καθορίσει τις εξελίξεις για την επόμενη μέρα της Ευρώπης και των λαών της.
Η απάντηση σήμερα δεν είναι σαφής. Διότι τα πολιτικά σχέδια και οι φορείς τους βρίσκονται σε μια άλλοτε σιωπηρή άλλοτε πιο οξυμένη κοινωνική σύγκρουση. Και πέραν του βασικού παίχτη, που είναι η παραδοσιακή συντηρητική οικογένεια της Ευρωπαϊκής Δεξιάς, υπάρχουν ακόμη δύο παίκτες που αναδύονται.
Από τη μία η ακροδεξιά. Που οραματίζεται μια ακραία αντικοινωνική προοπτική για τους λαούς των χωρών της Ευρώπης και πολιτεύεται με έναν απόλυτα διχαστικό τρόπο με βασικό οδηγό την ξενοφοβία και τον απροσχημάτιστο ρατσισμό αλλά και τον εθνικισμό.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι αν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, είτε προέρχονται από τη Δεξιά είτε από την παραδοσιακή Κεντροαριστερά, όσο και αν αυτές οι δυνάμεις καυχιούνται ότι επικράτησαν της ακροδεξιάς σε μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων, δεν μπορούν να αποτελέσουν σε καμία περίπτωση τη λύση στα προβλήματα που παράγει η επιμονή στα δόγματα της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού.
Η επιμονή στους όρους στη βάση των οποίων έγινε η διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξέσπασε το 2008 και η οποία βασίστηκε στους όρους οικοδόμησης της Ευρωζώνης που αποφασίστηκε δύο δεκαετίες νωρίτερα.
Διότι αυτές οι δυνάμεις, με την προσήλωσή τους στη λιτότητα και στους συγκεκριμένους όρους διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, οδηγούν την κοινωνία στην όξυνση των ανισοτήτων, στην ακόμα μεγαλύτερη περιθωριοποίηση, τον ακόμα μεγαλύτερο αποκλεισμό και αποτελούν τη βασική αιτία για την άνοδο των ξενοφοβικών και ρατσιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.
Άρα βρισκόμαστε μακριά ακόμα από το συμπέρασμα ότι η ακροδεξιά έχει πάψει να αποτελεί απειλή επειδή υπήρξαν δύο ή τρία εκλογικά αποτελέσματα τους προηγούμενους μήνες στην Ευρώπη που για λίγο καιρό απομάκρυναν τον κίνδυνο μιας ακροδεξιάς διακυβέρνησης σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωζώνης ή της ΕΕ, είτε μιλάμε για τη Γαλλία, είτε μιλάμε για την Αυστρία ή την Ολλανδία. Διότι οι αιτίες που αύξησαν την πολιτική επιρροή της ακροδεξιάς είναι ακόμα εδώ.
Από την άλλη πλευρά και απολύτως αντιπαραθετικά με το σχέδιο των νεοφιλελεύθερων ελίτ και της ακροδεξιάς, βρίσκεται η Αριστερά.
Μια Αριστερά που δεν πρέπει να πολιτεύεται ούτε ως ρομαντική φωνή στον ορυμαγδό της real politik, ούτε όμως ως συμπλήρωμα στα κόμματα του νεοφιλελεύθερου τόξου.
Και θέτει συγκεκριμένες προτεραιότητες: την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, την προστασία και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, την αντιστροφή της τάσης απορρύθμισης της αγοράς εργασίας για την οποία μέχρι στιγμής πολύ λίγα έχουν ακουστεί, τη δίκαιη διανομή του παραγόμενου πλούτου και φυσικά την προστασία του περιβάλλοντος.
Και είναι στη βάση αυτών των προταγμάτων που η Αριστερά διευρύνει την επιρροή της και ταυτόχρονα διαμορφώνει δυνατότητες συνεννόησης και ώσμωσης με τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Και σε αυτό το πεδίο υπάρχουν τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα. Οι εξελίξεις στην Ισπανία, με την προσέγγιση των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς, όπως επίσης και ανάλογες θετικές εξελίξεις στην Πορτογαλία, δείχνουν ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεννόησης και κοινής δράσης όταν υπάρχει σαφής βούληση για μια αριστερόστροφη κατεύθυνση αυτών των προγραμματικών συγκλίσεων.
Και δεν πρέπει να μένει καθόλου εκτός πλαισίου, η πολύ μεγάλη επιτυχία των Εργατικών του Jeremy Corbyn στη Μεγάλη Βρετανία. Μια επιτυχία που βασίστηκε σε μια ριζοσπαστική πολιτική στρατηγική που σηματοδότησε το διαζύγιο των Βρετανών Εργατικών με τη χρεοκοπημένη γραμμή του Μπλερισμού, τη γραμμή δηλαδή της σύμπλευσης της σοσιαλδημοκρατίας με τις δυνάμεις του απόλυτου νεοφιλελευθερισμού και η οποία αποτέλεσε υπόδειγμα για πολύ μεγάλο τμήμα των ευρωπαίων σοσιαλιστών που οδηγήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες ακριβώς σε αυτήν την ταύτιση με τις νεοφιλελεύθερες ιδέες και απαξίωσαν έτσι ιστορικές παραδόσεις, καταβολές και εμπειρίες αλλά και την ίδια την καταγωγή αυτής της πολιτικής οικογένειας που προέρχεται φυσικά από την κοινή μήτρα του ευρωπαϊκού εργατικού κινήματος.
Με δεδομένη λοιπόν την κοινωνική και πολιτική ρευστότητα της περιόδου ο νέος πολιτικός συσχετισμός και άρα το μέλλον των ευρωπαϊκών κοινωνιών θα είναι το αποτέλεσμα μιας σκληρής, μιας αδυσώπητης πολιτικής σύγκρουσης.
Μιας συνολικής αντιπαράθεσης πλήρως ανταγωνιστικών αρχών, αξιών και υποδειγμάτων οργάνωσης της κοινωνίας. Και σε μια τέτοια αντιπαράθεση δεν μπορούν να υπάρξουν ίσες αποστάσεις, δεν μπορούν να υπάρξουν ουδετερότητες, δεν μπορούν να υπάρξουν σχήματα ενιαίας εθνικής συνεννόησης. Ακριβώς επειδή είναι αυτή η πολιτική συγκυρία που ορίζει τις μάχες που πρέπει να δοθούν και δεν είναι τα πολιτικά υποκείμενα.
Κυρίες και Κύριοι,
Αν κάτι μπορεί να ισχυριστούμε με βεβαιότητα, είναι το ότι η εισαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς της επιτροπείας και των μνημονίων, διέρρηξε παραδοσιακές πολιτικές εκπροσωπήσεις και διαμόρφωσε νέες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες.
Το πολιτικό τοπίο στη χώρα άλλαξε, απόρροια των πολιτικών επιλογών των δύο ισχυρότερων κομμάτων της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Η ελληνική Σοσιαλδημοκρατία, υπέστη ιστορικές απώλειες, παρά το ότι διατηρούσε την παρακαταθήκη σημαντικών κατακτήσεων και προοδευτικών τομών κατά τη δεκαετία του 1980.
Η πολιτική ευθύνη του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τις αιτίες αλλά και τη διαχείριση της κρίσης, αποδόθηκαν από τον ελληνικό λαό. Και δεν χρειάζεται να επεκταθώ στην κριτική που έγκαιρα διατύπωσε η ριζοσπαστική αριστερά απέναντι στο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, ειδικά από το βήμα αυτού του συνεδρίου.
Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, αυτή η περίοδος ανακατατάξεων – στην οποία αναφέρθηκα αρχικά – δεν μπορεί να είναι ατέρμονη. Η κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης, αίρεται ή μάλλον αμβλύνεται, όταν αρχίζουν να υποχωρούν και οι αιτίες που την προκάλεσαν. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι άμα τη λήξει της, τα πάντα επιστρέφουν στη στιγμή της εμφάνισης της.
Στην ελληνική περίπτωση, έχουμε τη σταδιακή αποκρυστάλλωση ενός νέου πολιτικού συσχετισμού ο οποίος αποτυπώθηκε άλλωστε και στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων πέντε ετών.
Η υπέρβαση της κρίσης και η επερχόμενη έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία, στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, αποτελούν ορόσημο για την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και της ελληνικής κοινωνίας.
Στη βάση αυτού του ορόσημου, διαμορφώνονται τα ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια και η επικράτηση του ενός ή του άλλου θα κρίνει και την πορεία της μεταμνημονιακής Ελλάδας.
Από τη μία πλευρά το πολιτικό σχέδιο που εκπορεύεται από τις δυνάμεις της νεοφιλελεύθερης, συντηρητικής ελληνικής δεξιάς και εκφράζεται σαφώς από τη ΝΔ.
Ένα σχέδιο που στον τομέα της οικονομίας συμπυκνώνεται στην εμβάθυνση της στρατηγικής της εσωτερικής υποτίμησης και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους.
Οι ανάλογες εξαγγελίες έχουν γίνει άλλωστε από τη ΝΔ: πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, κατάργηση των βασικών πυλώνων της κοινωνικής προστασίας, περικοπή δαπανών στο κοινωνικό κράτος, την υγεία, την παιδεία, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα μιας σειράς κομβικών δημοσίων αγαθών, φοροαπαλλαγές στην ολιγαρχία του πλούτου.
Αυτό το πολιτικό σχέδιο, δεν εξαντλείται όμως μονάχα στην οικονομία. Η ελληνική δεξιά, δεν υπήρξε ποτέ φειδωλή στην ιδεολογική αντιπαράθεση και παρά τα βήματα που έγιναν τις πρόσφατες δεκαετίες, σήμερα μοιάζει να επανέρχεται στις ιδρυτικές ιδεολογικές ρίζες της.
Διότι λίγη σχέση έχει με την κεντροδεξιά, ένα κόμμα του οποίου τη στρατηγική ορίζουν στελέχη περιβόητων ακροδεξιών σχηματισμών, πολιτεύεται απέναντι στην Αριστερά με ακατάσχετη λασπολογία και κινείται διαρκώς στα όρια της προβοκάτσιας, αναπαράγοντας κατά καιρούς και διχαστικά στερεότυπα για τον «κομμουνιστικό κίνδυνο». Πρόκειται για ένα κόμμα που πριν από λίγες μέρες ο ίδιος του ο αρχηγός αντιμετώπισε μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση, «σα να μην υπάρχει».
Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει ένα ανταγωνιστικό προοδευτικό πολιτικό σχέδιο, το οποίο σήμερα επιδιώκει να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση.
Ένα συνολικό σχέδιο ριζοσπαστικών αλλαγών, στην οικονομία, την εργασία, το κοινωνικό κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση.
Με παραγωγή νέου πλούτου και στήριξη στους τομείς που η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα και με βασικό μέλημα να αξιοποιήσουμε το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό των χιλιάδων νέων επιστημόνων, που στα χρόνια της κρίσης έφτασαν να αντιμετωπίζονται ως πλεονάζον προσωπικό σε επιχείρηση υπό εκκαθάριση.
Διότι ξέρετε, όσοι θεωρούν ότι μπορούν να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σε μοντέλα τα οποία ξεκίνησαν να κερδίζουν την πολιτική και οικονομική ηγεμονία επί Θάτσερ, δηλαδή σε μοντέλα τα οποία στοχεύουν μόνο και αποκλειστικά στη μείωση του μισθολογικού κόστους και την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας δεν έχουν καμία τύχη ούτε να δώσουν τέλος στην κρίση ηγεμονίας αλλά ούτε και να επιτύχουν τον υποτιθέμενο στόχο τους.
Άρα λοιπόν το σχέδιο αυτό πρέπει να είναι ένα σχέδιο που θα πρέπει να υπακούει σε συγκεκριμένες αρχές και συγκεκριμένες αξίες.
Με θέσεις πλήρους εργασίας, σταθερές και αξιοπρεπώς αμειβόμενες.
Με επενδύσεις σε έργα και υποδομές προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και με σεβασμό στο περιβάλλον.
Με τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.
Με σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα. Χωρίς διακρίσεις με βάση την καταγωγή, το φύλο, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Αυτά είναι μονάχα τα βασικά σημεία μιας στρατηγικής που είναι ανάγκη να αποτελέσει υπόθεση όχι μόνο ενός κόμματος αλλά να τύχει ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής στήριξης.
Διότι όπως έχει αποδείξει η εμπειρία, ειδικά των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης, οι μεγάλες προοδευτικές τομές απαιτούν πλατιές κοινωνικές συμμαχίες.
Η Αριστερά, επιδιώκει να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υλοποίηση αυτού του προοδευτικού σχεδίου που θα βγάλει τη χώρα και το λαό από τα αδιέξοδα που παράγει η κρίση.
Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, είναι μεγάλες. Είναι ανοιχτό το ερώτημα της επόμενης μέρας για την Ελλάδα μετά τα μνημόνια, για την Ευρώπη μετά την κρίση.
Και νομίζω είναι σαφές ότι σε αυτό το ερώτημα αποκλείεται ως απάντηση, μια στρατηγική εθνικής συναίνεσης ή συνεννόησης, με τη συμμετοχή της ΝΔ ως δήθεν αναγκαίας για να αποκρουστούν οι έξωθεν επιβολές και οι οικονομικοί εκβιασμοί. Διότι τυγχάνει ξέρετε πολλές από τις αντικοινωνικές έξωθεν επιβολές και πολλοί από τους εκβιασμούς για συγκεκριμένα μέτρα να είναι ταυτόσημοι με το πολιτικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Τα πολιτικά σχέδια της Αριστεράς και της Δεξιάς ήταν, είναι και θα παραμείνουν ασυμφιλίωτα και ευθέως ανταγωνιστικά.
Στο ερώτημα της επόμενης μέρας, επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει δυστυχώς η πολυτέλεια των ίσων αποστάσεων. Καθένας κρίνεται με βάση τα μέτωπα που θα ανοίξει, τις ιεραρχήσεις που θα θέσει, τις μάχες που είναι έτοιμος να δώσει, τα συμφέροντα που επιδιώκει να εκπροσωπήσει και να υπηρετήσει. Και η κεντροαριστερά θα κριθεί από τις επιλογές που θα κάνει σε αυτή την ιστορική καμπή.
Η Αριστερά, θα είναι εξάλλου εκεί που βρισκόταν πάντα. Στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών, στο πλάι του εργαζόμενου λαού και των υποτελών τάξεων. Πάντα έτοιμη να σηκώσει το βάρος της ευθύνης που της αναλογεί.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις διαδικασίες του Συνεδρίου σας.
Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

Κυρίες και Κύριοι,

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει ότι με την συμφωνία, πέρα από την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, η ελληνική πλευρά απέσπασε και σαφείς δεσμεύσεις σε σχέση με την ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, η απόφαση περιλαμβάνει για πρώτη φορά τη ρήτρα ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος επεκτείνονται ανάλογα με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, περιλαμβάνει και έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο για τον υπολογισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, με επιμηκύνσεις ωριμάνσεων και περίοδο χάριτος επιτοκίων μέχρι και για 15 έτη, αλλά και την δημιουργία αποθεματικού ρευστότητας για την υποστήριξη του Ελληνικού Δημοσίου και την απόκτηση οριστικής πρόσβασης στις αγορές χρήματος.

Οι θέσεις και εκτιμήσεις αυτές, παρά την κακόπιστη στάση της αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνονται από τη συμπεριφορά των αγορών, τις επιτυχείς εκδόσεις ομολόγων ελληνικών επιχειρήσεων με ιστορικά χαμηλά επιτόκια για την περίοδο της κρίσης, την εισροή κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και από τις αποφάσεις του οίκου Moody’s που αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικού δημοσίου αλλά και των ελληνικών τραπεζών και μάλιστα με θετική προοπτική. Την ίδια στιγμή, την προηγούμενη εβδομάδα τα ελληνικά ομόλογα σημείωναν χαμηλά κρίσης με καθημερινή μείωση των επιτοκίων, ενώ η πορεία αυτή συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα με την μείωση των spreads, καθώς τα ελληνικά ομόλογα παρέμειναν σταθερά τη στιγμή που το σύνολο των ομολόγων της Ευρωζώνης σημειώνει αύξηση επιτοκίων.

Με δεδομένη αυτή τη θετική πορεία, τα καταστροφολογικά σενάρια που προσπάθησε επί οχτώ συνεχείς μήνες να εξυφάνει η ΝΔ έχουν καταρρεύσει. Το αφήγημα περί διάλυσης της ελληνικής οικονομίας πλέον, δεν μπορεί να στηριχτεί ούτε καν στη διαστρέβλωση των γεγονότων και εξ αυτού του λόγου η ΝΔ που δεν θέλει να παραδεχτεί την ολική της διάψευση, επιλέγει να αντιπολιτευτεί με έναν ακόμη πιο ακραίο και επικίνδυνο τρόπο.

Επιλέγει να αλλάξει το πεδίο της αντιπαράθεσης και να ασκήσει μια πρωτοφανή πολεμική έχοντας στο πλευρό της, ως συνήθως, μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης. Οι πολιτικές της τοποθετήσεις και η στάση της, κινούνται πλέον στο όριο της προβοκάτσιας.

Πρώτο επεισόδιο της νέας αντιπολιτευτικής γραμμής της ΝΔ, η στάση της στο θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα. Μετά τη χθεσινή συνάντηση της ΠΟΕ – ΟΤΑ με τον Πρωθυπουργό και την πρόοδο που σημειώθηκε στη συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και ομοσπονδίας, η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ, μετά από εντολές της ίδιας της ηγεσίας της, άλλαξε την πάγια θέση της στο ΔΣ της ΠΟΕ – ΟΤΑ και παρά την αντίθετη εισήγηση, οδηγηθήκαμε στο να μην ανασταλούν οι κινητοποιήσεις. Είναι προφανές, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η απεργία δεν αφορά πλέον την υπεράσπιση των συμφερόντων των συμβασιούχων αλλά ούτε και την διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων. Αντίθετα, στοχεύουν στην πρόκληση πολιτικού κόστους στην κυβέρνηση με κύρια θύματα τους πολίτες, τη Δημόσια Υγεία αλλά και τους ίδιους τους συμβασιούχους.

Από τη δική μας μεριά, δηλώνουμε ότι η λύση που έχει δώσει η κυβέρνηση με την ρύθμιση για την υπογραφή νέας σύμβασης αλλά και την προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων στην καθαριότητα από τους Δήμους, δίνει οριστικό τέλος στην ομηρεία χιλιάδων ανθρώπων και εγγυάται, στο μέτρο του δυνατού και με τήρηση των σχετικών Συνταγματικών κανόνων, την αποκατάσταση της κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις του κλάδου.

Η απεργία επομένως είναι πλέον αλυσιτελής ενώ θέλω να τονίσω ότι η επιλογή να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, χωρίς συγκεκριμένο επίδικο, εξυπηρετεί τα σχέδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων εκείνων που επιδιώκουν την παράδοση του χώρου της καθαριότητας στους ιδιώτες εργολάβους.

Η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να επιτρέψει την διακινδύνευση της δημόσιας υγείας αλλά ούτε και την παράδοση μιας δημόσιας και ευαίσθητης υπηρεσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Δεύτερο επεισόδιο της νέας αντιπολιτευτικής γραμμής της ΝΔ, είναι φυσικά η στάση που τηρεί στο θέμα των ερευνών για την υπόθεση του “Noor 1”. Στην απέλπιδα προσπάθειά τους να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση, δεν διστάζουν να επαναλαμβάνουν κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης που εκπορεύονται από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, τα οποία χρησιμοποιούν προδήλως παράνομες μεθόδους, οι οποίες παραπέμπουν σε παρακρατικές πρακτικές. Δημοσιεύουν παρανόμως αποκτηθείσες συνομιλίες, που σημειωτέον δεν αποδεικνύουν απολύτως τίποτα, ανακαλύπτουν δήθεν σκευωρίες και όλα αυτά για να εμπλέξουν την ελληνική κυβέρνηση σε υποτιθέμενα σκοτεινά σενάρια πολιτικών διώξεων. Πρόκειται φυσικά περί γελοίων ισχυρισμών που η ΝΔ υιοθετεί, υποπίπτοντας σε μέγιστο πολιτικό και θεσμικό ατόπημα. Η ταύτιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τέτοιου τύπου ισχυρισμούς το μόνο που επιτυγχάνει είναι να δηλητηριάσει την πολιτική αντιπαράθεση και να δυσχεράνει το έργο της διαλεύκανσης, της μεγαλύτερης υπόθεσης εμπορίας ναρκωτικών στην Ευρώπη. Μιας υπόθεσης, η οποία περιπλέχτηκε περαιτέρω με τους ύποπτους θανάτους βασικών μαρτύρων. Πράγματι λοιπόν, είναι να απορεί κανείς με τη βιασύνη αλλά και το φανατισμό με τον οποίο τόσο ο Πρόεδρος της ΝΔ όσο και βασικά στελέχη της, προστρέχουν να υποστηρίξουν τέτοιου τύπου ισχυρισμούς.

Η θέση της κυβέρνησης και για το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει σαφής: Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, εντός του πλαισίου των συνταγματικών κανόνων και της νομοθεσίας, για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στην ελληνική δικαιοσύνη και τις ελληνικές αρχές να λειτουργήσουν απερίσπαστες και να προχωρήσουν στην πλήρη και οριστική διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Επεισόδιο τρίτο: Αύριο όπως ξέρετε, προγραμματίζεται από συνδικαλιστική οργάνωση των αστυνομικών η διενέργεια εκδήλωσης στην πλατεία Εξαρχείων με την διακριτική, αλλά σαφή, στήριξη της ΝΔ. Η επιλογή αυτή, είναι προφανές ότι γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού, για λόγους επικοινωνιακούς και σκοπεύει να δημιουργήσει όρους έντασης μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένου πολιτικού χώρου. Η Ελληνική Αστυνομία, όμως, γνωρίζει ότι δεν δρα σε κενό αέρος. Υπάρχουν συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες μέσα στις οποίες η πολιτεία καλείται να εγγυηθεί τη νομιμότητα. Και δουλειά της Αστυνομίας δεν είναι να δημιουργεί βεντέτες με πολιτικούς χώρους αλλά να διασφαλίζει την τήρηση των νόμων και την ασφάλεια των πολιτών.

Τα επεισόδια αυτά σκιαγραφούν λοιπόν, τη βασική κατεύθυνση μέσα στην οποία έχει επιλέξει να κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση και η οποία θυμίζει τις πιο σκοτεινές περιόδους της δεξιάς:

Πρόκληση κοινωνικής έντασης για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις για δήθεν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και επιχείρηση να δημιουργηθεί αίσθηση ανασφάλειας και συγκρούσεων στους πολίτες. Η στρατηγική της έντασης με προβοκατόρικες ενέργειες και προπαγάνδα άνευ ορίων, με τελευταίο παράδειγμα τις δηλώσεις του κυρίου Μητσοτάκη ότι η βία στην Ελλάδα προέρχεται δήθεν από την αριστερά, δηλώσεις που ξεπλένουν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, δεν είναι απλώς προβληματική. Είναι ανιστόρητη και είναι επικίνδυνη.

Εμείς, θα συνεχίσουμε παρά τις δυσκολίες, τη μεγάλη προσπάθεια να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη και την κανονικότητα στην ελληνική πολιτεία, να βάλουμε τέλος στις πρακτικές της διαφθοράς και της παρανομίας, να εγγυηθούμε την νομιμότητα και την ασφάλεια όλων των πολιτών.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεδομένων των στοιχείων των θετικών της ελληνικής οικονομίας που παραθέσατε και ενόψει της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον κ. Ρέγκλινγκ, ποιο είναι το αντικείμενο αυτής της συνάντησης; Και η κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο με χρονοδιάγραμμα για έξοδο στις αγορές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συζήτηση με τον κ. Ρέγκλινγκ και η συνάντηση, προφανώς θα έχει στην ατζέντα τη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους και την αποτίμηση των πρόσφατων αποφάσεων του Eurogroup, καθώς και το σχεδιασμό για την από εδώ και πέρα πορεία, που θα οδηγήσει στην εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων στο τέλος του προγράμματος, το 2018, έτσι ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί, πλέον, και στην πράξη βιώσιμο και να δημιουργηθεί η συνθήκη που θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να αποκτήσει οριστική πρόσβαση στις αγορές για την αναχρηματοδότηση του χρέους της χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα.

Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, είναι δεδηλωμένο ότι και από την πλευρά του Πρωθυπουργού, αλλά και από τη μεριά του υπουργείου Οικονομικών, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο πεδίο των ελληνικών ομολόγων και των δευτερογενών αγορών και στη βάση των συμπερασμάτων, που καθημερινά εξάγουμε, θα επιλέξουμε τον καταλληλότερο χρόνο για έξοδο στις αγορές. Είναι προφανές ότι μια τέτοια έξοδος δεν μπορεί να προεξοφληθεί, ούτε να προανακοινωθεί, γιατί σχετίζεται με πολύ συγκεκριμένες τεχνικές μελέτες που πρέπει να γίνουν, αλλά και με μια σειρά από διαδικαστικές ενέργειες προπαρασκευαστικές της συγκεκριμένης εξόδου. Αυτό το οποίο μπορούμε να διαβεβαιώσουμε είναι ότι η έξοδος δεν θα γίνει βιαστικά, αλλά αντιθέτως θα γίνει με τέτοιους όρους, ώστε να μην αποτελεί ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αλλά να ακολουθήσουν και άλλες έξοδοι, οι οποίες θα προετοιμάσουν τελικά το έδαφος για την οριστική επανάκτηση της πρόσβασής μας στις αγορές στο τέλος του προγράμματος.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα ένα σχόλιο σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ, που δημοσιοποιήθηκε, γνωστοποιήθηκε χθες το απόγευμα, και κρίνει αντισυνταγματική την παράταση της παραγραφής για τα φορολογικά αδικήματα. Θα ήθελα και ένα πολιτικό σχόλιο, γιατί η κυβέρνηση έχει εκλεγεί και έχει βάλει πολύ υψηλά στην ατζέντα της το προηγούμενο διάστημα το ζήτημα της πάταξης της φοροδιαφυγής και του ελέγχου των υπόπτων για φορολογικά αδικήματα. Μπαίνει, έτσι, μια τρικλοποδιά από το ΣτΕ στις προσπάθειες της κυβέρνησης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σβέρκο, δεν θέλω να κάνω αυτή τη στιγμή πολιτική ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ. Δεν θέλω να κάνω εικασίες, ούτε θέλω να εντάξω τη συγκεκριμένη απόφαση σε ένα ερμηνευτικό σχήμα που θα τη συνδέει με άλλες αποφάσεις του ΣτΕ, που φαίνονται σε πολλούς ότι δημιουργούν εμπόδια στο κυβερνητικό έργο. Δεν πρόκειται να κάνω –ξαναλέω- τέτοιου τύπου ερμηνευτικές προσπάθειες. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι πολλές φορές το ΣτΕ, όταν καλείται να σταθμίσει τον περιορισμό πιθανών ατομικών δικαιωμάτων με την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, έχει επιχειρηματολογήσει ότι το δημόσιο συμφέρον κρίνεται πιο σημαντικό. Σε αυτή την περίπτωση, δεν προχώρησε σε μια στάθμιση, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει το ΣτΕ, όπως γνωρίζει και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, ότι το θέμα της φοροδιαφυγής ήταν ένα από τα βασικά αίτια, εξαιτίας των οποίων η ελληνική οικονομία οδηγήθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης το 2010. Επίσης, όπως όλη η ελληνική κοινωνία γνωρίζει, θα όφειλαν και οι ΄Ελληνες δικαστές να γνωρίζουν –και νομίζω ότι το γνωρίζουν- ότι τα προηγούμενα χρόνια έγιναν μια σειρά από πράξεις ή παραλείψεις εκ μέρους προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες καθυστέρησαν διαδικασίες ελέγχου που βασίζονταν σε στοιχεία που εμπεριέχονταν σε συγκεκριμένες λίστες φοροδιαφυγής, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει αποκτήσει από ξένες κυβερνήσεις ή από ξένους αξιωματούχους. Από τη δική μας πλευρά κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε το παν, ώστε αυτά τα στοιχεία να εξεταστούν ενδελεχώς, να εξεταστούν εξονυχιστικά και να βεβαιωθούν πιθανές οφειλές μεγάλων φοροφυγάδων. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο, προφανώς, των δεσμευτικών αποφάσεων των δικαστηρίων, θα συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και για τον έλεγχο των λιστών, οι οποίες πηγαίνουν πίσω στο παρελθόν, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη τους χρονικούς περιορισμούς που δημιουργούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Συνεχίζουμε τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Και ήδη, νομίζω ότι έχουμε επιφέρει αποτελέσματα. Σας καλώ να θυμηθείτε ότι την περίοδο της διακυβέρνησής μας έχουν αυξηθεί κατά περίπου 500% έως 600% οι βεβαιώσεις οφειλών που προέρχονται από τις λίστες της φοροδιαφυγής. Στην ίδια κατεύθυνση θα συνεχίσουμε, πάντα λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έρχομαι στην αυριανή συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ, θα ήθελα σας ρωτήσω, με δεδομένο τη συγκέντρωση που έχει εξαγγείλει στα Εξάρχεια, αλλά και μια συγκέντρωση που έχουν εξαγγείλει οι αναρχικοί στο Κολωνάκι, υπάρχουν δημοσιεύματα το πρωί ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης σκέφτεται να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις και να λάβει μια τέτοια απόφαση μέχρι το απόγευμα. Το επιβεβαιώνετε αυτό; Το γνωρίζετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η τήρηση της νομιμότητας. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι η ώρα για να γίνουν οποιεσδήποτε ανακοινώσεις. Θα σταθμιστούν πιθανοί κίνδυνοι για την ασφάλεια των πολιτών και από εκεί και πέρα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είμαι βέβαιος ότι θα επιλέξει τη βέλτιστη λύση για την τήρηση των νόμων.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας και τα λοιπά. Αυτό, τι μπορεί να σημαίνει; Πώς θα λύσετε το πρόβλημα; Θα προχωρήσετε σε επιστράτευση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως ξέρετε, κυρία Σαββοπούλου, αν δεν κάνω λάθος, το επισημάναμε και χθες, η επιστράτευση έχει καταργηθεί από την παρούσα κυβέρνηση. Ο νόμος, ο οποίος ρύθμιζε τη δυνατότητα της Πολιτείας να επιστρατεύει απεργούς, έχει καταργηθεί και δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση, σας διαβεβαιώ γι’ αυτό, να επανέλθει. Επομένως, δεν υπάρχει θέμα επιστράτευσης και αυτό μπορώ να το ξεκαθαρίσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια. Από εκεί και πέρα, η Πολιτεία θα σταθμίσει την κατάσταση, μετά την απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης, και αναλόγως με τις εξελίξεις, θα χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους κρατικούς μηχανισμούς, ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η δημόσια υγεία, όπως εξάλλου τόνισε και χθες ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Σκουρλέτης.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επ΄ αυτού, κ. Εκπρόσωπε: Η κυβέρνηση, σε περίπτωση που οι συνδικαλιστές, τα σωματεία δηλαδή και οι σύλλογοι αποφασίσουν να συνεχίσουν την απεργία τους, σκέφτεται τη λύση της αποκομιδής των απορριμμάτων από το στρατό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή, δεν έχω να κάνω κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση για τα σχέδια, τα οποία υπάρχουν στο υπουργείο Εσωτερικών για τη διαχείριση της κρίσης. Σας είπα ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους κρατικούς μηχανισμούς, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, έτσι ώστε να μην υπάρξει διακινδύνευση της δημόσιας υγείας. Αυτό, όμως, στο οποίο πρέπει να σταθώ είναι ότι έχουμε μια απεργιακή κινητοποίηση. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση, όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, έχει βρει την καλύτερη δυνατή λύση, η οποία διασφαλίζει και τα συμφέροντα των συμβασιούχων, δίνει άμεση λύση στο πρόβλημα με τη νέα σύμβαση, η οποία δεν έχει τους περιορισμούς που θα είχε μια παράταση μιας παλαιότερης σύμβασης. Όλα αυτά, έχουν γίνει σε στενή συνεργασία και συνεννόηση και με τον ΑΣΕΠ. Νομίζω ότι μέσω αυτής της ρύθμισης διασφαλίζονται και τα συμφέροντα των συμβασιούχων. Αποκαθίστανται, στο μέτρο του δυνατού, οι εργασιακές σχέσεις στον ευαίσθητο κλάδος της καθαριότητας στους δήμους. Εκτιμώ ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει λόγος συνέχισης των κινητοποιήσεων.

ΑΤΖΟΛΕΤΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, αν μπορεί η κυβέρνηση να δώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα σε σχέση με την άρση των capital controls.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε ότι η άρση των capital controls είναι σταδιακή, γίνεται σε συνεννόηση φυσικά με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία με τη σειρά της συνεννοείται με το ευρωσύστημα. Έχω τη βεβαιότητα ότι σιγά-σιγά, σταδιακά δηλαδή, θα υπάρξουν νέες χαλαρώσεις των capital controls. Ωστόσο, δεν μπορώ να προεξοφλήσω συγκεκριμένους χρόνους, οι οποίοι δεν εξαρτώνται μόνο από τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και από τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη, ο οποίος θα πρέπει να βρίσκεται σε στενή επικοινωνία και με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και με όλους τους μηχανισμούς εποπτείας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Το βέβαιο είναι ότι στόχος είναι η σταδιακή απομείωση των κεφαλαιακών ελέγχων μέχρι να φτάσουμε στην ολική κατάργησή τους, καθώς η ελληνική οικονομία επανέρχεται σε μια κατάσταση σταθερότητας και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Ο κ. Χουλιαράκης νωρίτερα, στο Συνέδριο του Economist, ανέφερε ότι κανείς δεν περίμενε περαιτέρω μέτρα. Σας το διαβάζω ακριβώς: «κανείς δεν περίμενε περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε αυτή τη φάση». Αυτή η δήλωση είναι σε αρμονία με τα όσα έλεγε η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός το προηγούμενο διάστημα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω ακούσει ακριβώς το σύνολο της ομιλίας του κ. Χουλιαράκη για να μπορέσω να τη σχολιάσω. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω όμως, -τα έχουμε, εξάλλου, ξαναπεί αρκετές φορές και από αυτό το βήμα και σε αυτή την αίθουσα- είναι το εξής: Η συζήτηση, η οποία γινόταν, αφορούσε τη συγκεκριμενοποίηση, τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστούν με τη λήξη του προγράμματος. Αυτό το οποίο ανέμενε η ελληνική κυβέρνηση ήταν ακριβώς μια συγκεκριμενοποίηση τέτοια που θα έδινε τη δυνατότητα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, διότι οι αγορές πλέον θα είχαν ένα σαφή οδικό χάρτη, αλλά και μια σαφή περιγραφή για το ποια μέτρα πρόκειται να εφαρμοστούν από τον Αύγουστο του 2018 και πέρα, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. Στο Eurogroup, λοιπόν, αυτό το οποίο έγινε –σας το είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, επίσης- ήταν ότι προσδιορίστηκαν αυτά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Πώς έγινε αυτό;
Πρώτον, με τον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων που πρέπει να έχει η ελληνική οικονομία από τώρα και στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, τα οποία ορίστηκαν μετά το 2022 στο 2% του ΑΕΠ.
Δεύτερον, με την επανάληψη της δέσμευσης του Μαΐου του 2016 ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Και για να γίνει αυτό, δηλαδή με δεδομένα τα πρωτογενή πλεονάσματα και με δεδομένο το όριο των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, αυτό το οποίο ειπώθηκε είναι ότι, αναλόγως με την ανάπτυξη, θα έχουμε επιμηκύνσεις ωριμάνσεων μέχρι και 15 έτη, αλλά και περίοδο χάριτος για τα επιτόκια, επίσης μέχρι και 15 έτη. Πλέον είναι στο χέρι όλων όσοι συμμετέχουν στην αγορά και γνωρίζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες, με βάση αυτά τα στοιχεία, να υπολογίσουν το ύψος των μεσοπρόθεσμων μέτρων, ανάλογα και με τις προβλέψεις που θα κάνει ο καθένας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε, λοιπόν, αυτό το οποίο μπορούμε να ονομάσουμε έναν «κλειδωμένο αλγόριθμο». Έχουμε μια απλή ακολουθία μαθηματικών πράξεων, που προσδιορίζει συνολικά και με πολύ μεγάλη ακρίβεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Εκεί που υπάρχουν διαφωνίες είναι στο πεδίο των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί λένε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο μεσοπρόθεσμο διάστημα θα είναι 1,3%, το ΔΝΤ λέει ότι η ανάπτυξη θα είναι μικρότερη. Επομένως, θέλει μια μεγαλύτερη περίοδο για την επιμήκυνση των ωριμάνσεων. Ωστόσο, αναμένουμε να δούμε στις 27 Ιουλίου ποια θα είναι και η τελική του απόφαση, καθώς τότε θα έχουμε και την τελική αποτίμησή του μέσα από τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους που θα κάνει.
Επίσης, θεωρώ ότι οι αγορές έχουν εκτιμήσει ότι ο προσδιορισμός αυτών των μεσοπρόθεσμων μέτρων είναι αρκετά ακριβής και αρκετά συγκεκριμένος, ώστε σιγά-σιγά να αρχίσουν αποκαθιστούν τη δυνατότητα της Ελλάδας να έχει πρόσβαση στις αγορές. Και νομίζω ότι αυτό είναι και το πιο θετικό σημάδι, το οποίο έχουμε μετά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Χαρακτηριστική, όπως σας είπα και προηγουμένως, είναι η πορεία των ελληνικών ομολόγων, τα οποία σημειώνουν διαρκή μείωση των επιτοκίων τους, ενώ τις δύο τελευταίες ημέρες έχουν μειωθεί περαιτέρω τα spreads, δηλαδή η διαφορά με το ύψος του επιτοκίου του γερμανικού ομολόγου. Όλα αυτά, θεωρούμε ότι είναι θετικά σημάδια και με αυτή την έννοια μπορούμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι η απόφαση του Eurogroup ήταν θετική για την ελληνική οικονομία και αποτέλεσε και μια διαπραγματευτική καλή είδηση για την ελληνική κυβέρνηση.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ξεκίνησε σήμερα στο Crans -Montana στην Ελβετία ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών, είχαμε τη Γενεύη 1 – Γενεύη 2, για το Κυπριακό. Θέλω να μου σχολιάσετε, κατ΄ αρχήν το πώς βλέπει η Αθήνα την απόσυρση του εγγράφου Άιντε από τη μια και από την άλλη, ποιο είναι το μήνυμα της Αθήνας, με αφορμή και τη σημερινή έναρξη των συνομιλιών στην προσπάθεια να βρεθεί λύση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να κάνω τώρα σχόλια σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο ΟΗΕ θεώρησε ότι στη βάση του συγκεκριμένου εγγράφου είναι δύσκολο να υπάρξει πρόοδος και το απέσυρε. Νομίζω ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε καλό κλίμα. Από την άλλη μεριά, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι γνωστή, είναι πάγια και είναι και σαφής. Δηλαδή, συνεχίζουμε προσηλωμένοι στην προσπάθειά μας να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, η οποία θα είναι συμβατή με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από αυτή τη γενική αρχή εκπορεύονται και οι επιμέρους τοποθετήσεις μας στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, εάν ο Πρωθυπουργός γνώριζε για τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη στην υπόθεση του Νοοr 1.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τώρα πιο είναι το ακριβές επίδικο της ερώτησης αυτής. Εμείς, έχουμε ξεκαθαρίσει από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έπραξε αυτό το οποίο θα έπραττε κάθε πολίτης. Δηλαδή, από τη στιγμή που ενημερώθηκε για τις προθέσεις του κ. Γιαννουσάκη, ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης και από εκεί και πέρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές. Ο Πρωθυπουργός, όσο και το σύνολο της κυβέρνησης, κάνουν αυτό το οποίο οφείλουν, στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης και των νόμων, έτσι ώστε να διαλευκανθεί μια υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών. Νομίζω ότι αυτό είναι και το βασικό στοιχείο της συγκεκριμένης υπόθεσης. Σε σχέση με την ερώτηση που μου κάνετε, δεν γνωρίζω αν ο κ. Καμμένος είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό. Το βέβαιον είναι ότι ο Πρωθυπουργός τώρα γνωρίζει, όπως γνωρίζει και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ότι από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης πράχθηκαν τα δέοντα στη βάση του θεσμικού πλαισίου και στη βάση των υποχρεώσεων που θα είχε κάθε Έλληνας πολίτης. Δηλαδή, να ενημερώσει άμεσα τους αρμοδίους για να προχωρήσουν στις διαδικαστικές ενέργειες, οι οποίες καθορίζονται με βάση το νόμο.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται με το θέμα του QE. Είδαμε μία απάντηση του κυρίου Ντράγκι πριν από μερικές ημέρες, ο οποίος έβαλε, για άλλη μια φορά, φρένο και ήθελα να μας πείτε εάν για την ελληνική κυβέρνηση παραμένει ακόμη βασικός στόχος, όπως όλους τους προηγούμενους μήνες που περιμέναμε ότι θα είχαμε μπει είτε τέλη Ιουνίου είτε μέσα στον Ιούλιο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντηση του κυρίου Ντράγκι -αν δεν κάνω λάθος- με επιστολή του σε Έλληνα ευρωβουλευτή, περιγράφει αυτό που σας είπα προηγουμένως: Ότι έχουν γίνει θετικά βήματα ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ότι έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ωστόσο, απομένουν να γίνουν και άλλα βήματα, ώστε εμπράκτως πια μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018 το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο. Αναμένεται, δηλαδή, η εφαρμογή αυτών των μέτρων και η συγκεκριμένη ποσοτικοποίησή τους. Σε αυτή τη φάση δεν θέλω να προχωρήσω σε εκτιμήσεις ή σε εικασίες για το τι πρόκειται να πράξει η ΕΚΤ κατά τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τόσο από το ΔΝΤ -το οποίο πρέπει να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στη χώρα- όσο και από όλους τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ωστόσο, η ΕΚΤ θα κάνει τη δική της ανεξάρτητη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και, στη βάση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από αυτή την ανάλυση, θα αποφασίσει για το εάν και κατά πόσο θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό μένει να αποδειχθεί τους επόμενους μήνες και σε κάθε περίπτωση μετά τη δημοσίευση της σχετικής ανάλυση του ΔΝΤ.
ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αποδώσατε ευθύνες στη ΝΔ για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο θέμα των απορριμμάτων. Νομίζω ότι αυτό αποφασίστηκε μετά, δηλαδή, με τη συγκεκριμένη στάση μερίδας συνδικαλιστών. Μέχρι τη χθεσινή ημέρα, που είχαμε την επίμαχη συνεδρίαση, χρειάστηκε να φτάσει η χώρα στο και πέντε, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, ώστε να αναλάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πρωτοβουλία να άρει το αδιέξοδο. Θέλω να ρωτήσω εάν, μέχρι και τη χθεσινή ημέρα, πιστεύετε ότι υπάρχουν ευθύνες ή έλλειψη αποτελεσματικότητας από την κυβέρνηση για να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει μια προσπάθεια να δημιουργήσει όρους ομαλότητας των εργασιακών συνθηκών και να μην επαναλάβει πρακτικές που οδηγούσαν σε ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων μέσω της λήξης των συμβάσεών τους και των διαρκών νέων διαγωνισμών, που οδηγούσαν χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία, προσλάμβαναν κάποιους άλλους, αυτοί οι άλλοι στη συνέχεια οδηγούνταν και αυτοί στην ανεργία, έρχονταν κάποιοι άλλοι. Δηλαδή, είχαμε μία διαρκή κατάσταση ομηρίας των ανθρώπων εκείνων οι οποίοι καλούνταν να παρέχουν μία εξαιρετικά ευαίσθητη υπηρεσία. Κάναμε αυτό που θεωρούσαμε σωστό. Μεσολάβησε μια απόφαση ενός δικαστηρίου, η οποία έκρινε ότι αυτή η προσπάθεια που έκανε η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν σε πλήρη εναρμόνιση με το Σύνταγμα. Από εκεί και πέρα, προσπαθήσαμε να βρούμε τη βέλτιστη δυνατή λύση και νομίζω ότι τα καταφέραμε. Χθες, οι εργαζόμενοι θεώρησαν ότι καλύπτονται οι επιφυλάξεις τους, κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Θεωρώ ότι μέσα σε μια Δημοκρατία αυτός είναι ο τρόπος που λύνονται τα προβλήματα: Με διάλογο μεταξύ των ανθρώπων που κινητοποιούνται και της κυβέρνησης, εφόσον υπάρχει πρόθεση και από τις δύο μεριές να βρεθεί λύση. Από τη δική μας μεριά, ξαναλέμε ότι πιθανόν θα μπορούσε να είχε λυθεί το θέμα πάρα πολύ γρήγορα, κάνοντας το εξής: Δίνοντας κατευθείαν, για παράδειγμα, την υπηρεσία αυτή σε ιδιώτες. Πράγμα το οποίο θα δημιουργούσε πρώτον, τεράστιο δημοσιονομικό κόστος, καθώς οι υπηρεσίες στους ιδιώτες δίνονται με πολύ υψηλότερη τιμή και δεύτερον, καταδικάζοντας χιλιάδες ανθρώπους σε συνθήκες εργασιακής «γαλέρας». Διότι, ξέρετε, ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους δουλεύουν σε τραγικές εργασιακές συνθήκες. Αντιθέτως, εμείς επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο. Ο δύσκολος δρόμος είναι ο δρόμος του διαλόγου, έτσι ώστε να αποκατασταθούν συνολικά οι εργασιακές σχέσεις, να υπάρχει σεβασμός σε ανθρώπους που προσφέρουν μια σπουδαία υπηρεσία και να μπορέσουμε να τελειώνουμε πια με αυτή την πανσπερμία εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στον δημόσιο τομέα για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, διατήρησης εκλογικής πελατείας και πρόκλησης πολιτικών αποτελεσμάτων. Η γνώμη μας είναι ότι η καθαριότητα πρέπει να είναι μια δημόσια υπηρεσία και πρέπει το κράτος να εγγυάται πως αυτή θα παρέχεται με τους καλύτερους δυνατούς όρους, τόσο για αυτούς που εργάζονται σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα όσο και για τους πολίτες που ευνοούνται από την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
ΛΑΖΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι εκτιμάτε ότι μπορεί να αλλάξει μέχρι την Πέμπτη, που ανακοίνωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ την παράταση των κινητοποιήσεων, με την πρόταση που έχετε καταθέσει, εκτός και αν σκέφτεστε συμπληρωματικά να καταθέσετε και κάτι άλλο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρούμε ότι η πρόταση που έχουμε καταθέσει καλύπτει τα αιτήματα της Ομοσπονδίας, αλλά κυρίως εξυπηρετεί τα συμφέροντα των συμβασιούχων. Τώρα, από εκεί και πέρα, σας εξήγησα ότι ο λόγος για τον οποίο, κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, παρατάθηκαν οι κινητοποιήσεις έχουν να κάνουν με μία προσπάθεια πρόκλησης πολιτικού κόστους στην κυβέρνηση, μετά από μία περίεργη αλλαγή στάσης της ΔΑΚΕ, αλλά και από τους ανθρώπους εκείνους που, λίγες ώρες πριν, συμφωνούσαν ότι αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει να βρούμε τη βέλτιστη λύση. Εν πάση περιπτώσει, ας περιμένουμε να ολοκληρωθεί η απεργία της Πέμπτης. Είναι και κατανοητό, σε μεγάλο βαθμό, ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να θέλουν να ολοκληρώσουν έναν κύκλο κινητοποιήσεων πριν σταματήσουν, για να μπορέσουμε να σταθμίσουμε την κατάσταση και να προχωρήσουμε στις αναγκαίες ενέργειες –σας ξαναείπα- με βασική προτεραιότητα τη μη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας σε αυτή τη φάση.
Σας ευχαριστώ.

Συνέντευξη στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του τ/σ ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να καλωσορίσουμε τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο που είναι μαζί μας. Καλημέρα, κύριε Εκπρόσωπε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κύριε Λυριτζή, καλημέρα, κύριε Οικονόμου.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Από θέματα ουκ ολίγα, με πρώτο αυτό που καίει. Την ιστορία των σκουπιδιών και των συμβασιούχων μαζί. Γιατί το ένα αφορά τους ανθρώπους και το άλλο αφορά την ποιότητα ζωής των πολιτών. Στα οποία πρέπει να δώσετε και στα δύο λύση. Και γιατί το μεν δεύτερο, προφανώς, είναι στην ευθύνη σας, σε συνεργασία με τους δήμους, το πρώτο δε είναι δική σας υπόσχεση, είναι δική σας δέσμευση. Δηλαδή, όλο αυτό γίνεται γιατί οι σημερινοί εργαζόμενοι  στους δήμους πάτησαν πάνω στη δική σας υπόσχεση, ότι με τις συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεών τους θα οδηγηθούν σε αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος και θα μπουν στη μονιμότητα –να το πω έτσι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Λυριτζή, δεν είναι ακριβώς έτσι. Αυτό το οποίο είχαμε πει εμείς ως κυβέρνηση, και εξακολουθούμε να λέμε, είναι ότι πρέπει να βρεθεί μία συνολική λύση για το πρόβλημα των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο και για τη συνθήκη ομηρίας που δημιούργησε ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκαν το πρόβλημα των εργασιακών αυτών σχέσεων οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σας λέω, λοιπόν, ότι, με βάση και τις ανακοινώσεις του κυρίου Σκουρλέτη, έχει βρεθεί μία λύση που θα επιλύσει την κρίση, έτσι όπως σήμερα την έχουμε μπροστά μας, με μία νέα σύμβαση, για λόγους που έχουν να κάνουν…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για τους νυν συμβασιούχους λέτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα. Έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν και πιθανά προβλήματα υγειονομικής φύσης που μπορεί να προκύψουν από την κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται σήμερα. Από εκεί και πέρα θα υπάρξει προκήρυξη διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις στο δημόσιο. Αυτό θα το αποφασίσουμε στη βάση της μελέτης που θα κάνουν οι ΟΤΑ και οι οποίοι θα πρέπει να καταγράψουν ακριβώς τις ανάγκες τους για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Νομίζω ότι εδώ πρόκειται για μια συνολική πρόταση-λύση, που, εν πάση περιπτώσει, σε ό,τι αφορά ειδικά τους συμβασιούχους στον χώρο της καθαριότητας, επιλύει το ζήτημα. Διότι, ξέρετε, οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν δύο στόχους. Ο ένας στόχος ήταν να συντηρούν αυτή τη συνθήκη ομηρίας, διότι μέσω αυτής της συνθήκης ομηρίας δημιουργούνται, όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, και εκλογικές πελατείες…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το κάνατε και εσείς αυτό, με τον καλύτερο τρόπο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος. Εμείς αυτό που κάναμε ήταν διαφορετικό πράγμα. Οι άνθρωποι τους οποίους βρήκαμε, είπαμε ότι δεν θα τους κρατήσουμε ομήρους, αλλά αντιθέτως θα παρατείνουμε τη σύμβασή τους. Από εκεί και πέρα, υπήρξαν μια σειρά από νομικές επιπλοκές, για τις οποίες μπορούμε να συζητήσουμε.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς βρήκατε συμβάσεις ληγμένες, κύριε Υπουργέ, και πήγατε και τις ανανεώσατε για πελατειακούς λόγους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Κατ’ αρχήν, κύριε Οικονόμου, θα σας πω ότι αυτούς τους ανθρώπους, τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων, τους βρήκαμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα αυτό σας λέω. Τους βρήκατε, αλλά είχαν λήξει οι συμβάσεις τους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, δηλαδή, τι να κάναμε;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να βρείτε μια άλλη πρόταση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δεν υπήρχε τότε η δυνατότητα να γίνει κάτι τέτοιο. Είπαμε ότι θα κάνουμε την παράταση, έτσι ώστε να υπάρξει στη συνέχεια ο χρόνος για να προκηρυχθεί διαγωνισμός.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μισό λεπτό, κύριε Υπουργέ. Αν εσείς μπαίνατε στη διαδικασία –το λέγαμε και νωρίτερα με τον κύριο Ζαχαριάδη- εάν εσείς μπαίνατε στη διαδικασία και λέγατε: «Παιδιά δεν γίνεται, πρέπει να πάμε σε μόνιμες, γιατί είναι μόνιμες οι θέσεις. Κάνουμε την πρώτη παράταση και ανοίγουμε την ιστορία του διαγωνισμού από τώρα». Θα είχαμε τελειώσει τώρα. Δεν θα ήταν οι άνθρωποι στον αέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήταν τόσο απλό, κύριε Λυριτζή. Ψάχναμε τη βέλτιστη δυνατή λύση για αυτούς τους ανθρώπους και νομίζω ότι σε αυτή τη φάση έχει βρεθεί αυτή η οριστική λύση, που θα οδηγήσει…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εδώ, όμως, οι εργαζόμενοι, κύριε Υπουργέ, διαφωνούν για δύο λόγους και λένε: Πρώτον, ότι δεν διασφαλίζεται ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι, μετέχοντας στον διαγωνισμό, θα έχουν ένα προβάδισμα, μέσω της μοριοδότησης, για τη συμμετοχή τους και την παραμονή…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι ανακριβές, είναι ανακριβές.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και το δεύτερο είναι ότι  είναι σαφές πως για να υπάρξει η επιπλέον ανανέωση για ένα 8μηνο ακόμη, θα κληθούν στην πραγματικότητα να χάσουν τα δικαιώματα των προηγούμενων 8μήνων. Αυτό λένε οι ίδιοι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας εξήγησα προηγουμένως, υπάρχει μία νομική επιπλοκή. Ξέρετε ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν με συμβάσεις στο δημόσιο για 10 και 15 χρόνια. Ποτέ το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν είχε προβεί σε μία τέτοιου τύπου απόφαση, όπως είναι αυτή που έχουμε σήμερα μπροστά μας. Ένα κρατούμενο είναι αυτό. Αλλά εγώ δεν θέλω να σχολιάσω…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί το λέτε αυτό; Είναι σαν να σχολιάζετε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Κατ’ αρχήν, δεν νομίζω ότι απαγορεύεται να σχολιάζουμε δικαστικές αποφάσεις. Έχει υπάρξει και μία συζήτηση το τελευταίο διάστημα πως  οτιδήποτε κάνει η δικαιοσύνη…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να σχολιάζουμε, όχι. Να παρεμβαίνουμε…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι ότι δεν σας αρέσει, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Σας λέω ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο προχώρησε στην απόφαση στην οποία προχώρησε, έκανε αυτό το οποίο  νόμιζε νομικά ορθό. Σας λέω λοιπόν ότι υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν δέκα και δεκαπέντε χρόνια στον δημόσιο τομέα και παρόλα αυτά δεν είχε προκύψει ποτέ αντίστοιχο θέμα με το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό στην άκρη. Διότι εγώ αυτό που μπορώ να σας πω είναι το εξής: Ότι με δεδομένη αυτή τη νομική επιπλοκή, πρέπει να βρούμε την βέλτιστη δυνατή λύση. Και ποια είναι η βέλτιστη δυνατή λύση; Αφενός μια νέα σύμβαση, η οποία βεβαίως μπορεί να …

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Οκτάμηνη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:   Οκτάμηνη και ταυτόχρονη προκήρυξη…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αφού όμως απολυθούν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απολύεται κανείς. Λήγουν οι συμβάσεις. Είναι διαφορετικό πράγμα…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουν δικαίωμα …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι διαφορετικό πράγμα το ότι λήγει η σύμβαση είτε περνάει το διάστημα, είτε επειδή υπάρχει συγκεκριμένη δικαστική απόφαση. Λήγει λοιπόν η σύμβαση, προχωράμε σε νέα σύμβαση με αυτούς τους ανθρώπους, δεν υπάρχει άλλη νομική δυνατότητα και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι και στη συνέχεια θα έχουμε την προκήρυξη του διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις. Νομίζω ότι δεν υπάρχει διαφορετικός τρόπος για να γίνει η διαχείριση του ζητήματος…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:  Από αυτούς τους εργαζόμενους πόσοι θα επαναπροσληφθούν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε με τη νέα σύμβαση;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εννοώ με την προκήρυξη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν μπορεί να το πει κανένας. Αυτό θα το κάνει το ΑΣΕΠ, αλλά από εκεί και πέρα θα υπάρξουν πρόνοιες …

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μοριοδότηση θα υπάρξει; Γιατί λένε ότι δεν θα υπάρξει μοριοδότηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι κάνουν λάθος. Θα υπάρξουν πρόνοιες, θα υπάρξει ειδική μοριοδότηση για τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει. Και νομίζω ότι αυτός είναι και ο βέλτιστος τρόπος, ειδικά στο συγκεκριμένο πεδίο των εργασιακών σχέσεων στην καθαριότητα, για να επιλυθεί το ζήτημα. Διότι, ξέρετε, από τη μια μεριά σας είπα ότι έχουμε αυτή την πανσπερμία των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο, για την οποία κάποια στιγμή κάτι πρέπει να γίνει, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι συνταγματικοί περιορισμοί που δυσκολεύουν τη νομική διαχείριση…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:  Αυτό ισχύει για όλους τους συμβασιούχους κύριε Υπουργέ; Ισχύει και για τις υπόλοιπες…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολιτική θέση της κυβέρνησης ότι πρέπει αυτή η πολυνομία και η πληθώρα των εργασιακών σχέσεων, που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στον ελληνικό δημόσιο τομέα, να εξορθολογιστεί. Όμως θέλω να πω και κάτι περισσότερο: Ότι με την προκήρυξη  μόνιμων θέσεων θα επιλυθεί το ζήτημα σε ό,τι αφορά την καθαριότητα αλλά από εκεί και πέρα απομένει να υπάρξουν και πολιτικές παρεμβάσεις ώστε να επιλυθεί συνολικά το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα. Διότι, ξέρετε, είναι τραγικό να αποδεχόμαστε μια κατάσταση πραγμάτων όπου οι υπηρεσίες αυτές αποδίδονται σε ιδιώτες, σε εργολάβους που και περισσότερο στοιχίζουν στο δημόσιο, αλλά και δημιουργούν συνθήκες «γαλέρας» για τους περισσότερους από τους εργαζομένους. Ξέρετε, ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους υπογράφουν συμβάσεις με τους εργολάβους  που είναι μερικής απασχόλησης για 400 ευρώ το μήνα και τελικά καταλήγουν στην τσέπη τους τον μήνα περίπου 195-200 ευρώ.

Ε, λοιπόν, αυτή η κυβέρνηση αυτό δεν πρόκειται να το ανεχθεί. Όσες νομικές επιπλοκές και αν παρουσιαστούν στην πορεία, θα κάνουμε το παν ώστε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. τα προηγούμενα χρόνια επειδή ήθελαν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω. Εάν η βασική σας κατεύθυνση παραμείνει, οι υπηρεσίες καθαριότητας παραμείνουν στους Δήμους και στο δημόσιο …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι η βασική πολιτική κατεύθυνση. Και όχι μόνο για τους Δήμους, αλλά γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και σε νοσοκομεία και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Διότι, σας είπα, αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί τον εργασιακό Μεσαίωνα τον οποίο επιβάλλουν οι ιδιώτες εργολάβοι…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί είναι Μεσαίωνας, κύριε Υπουργέ; Η εργασία στον ιδιωτικό τομέα είναι Μεσαίωνας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Δεν είναι η εργασία στον ιδιωτικό τομέα Μεσαίωνας. Μεσαίωνας είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες δουλεύει η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων μέσω των εργολαβιών.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν μπορείτε να το αλλάξετε αυτό και να βάλετε κανόνες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να βάλουμε κανόνες σε ποιο πράγμα;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπάρχουν Δήμοι οι οποίοι εξυπηρετούνται από ιδιωτικές εταιρείες και δουλεύουν μια χαρά. Είναι Μεσαίωνας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Έχετε ρωτήσει τους ανθρώπους που δουλεύουν στους εργολάβους και υπογράφουν για 400 ευρώ και υπό το φόβο της απόλυσης παίρνουν 195; Με συνθήκες ανεργίας 22% το μοναδικό πράγμα που μπορεί να προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους είναι ισχυροί ελεγκτικοί κρατικοί μηχανισμοί. Και ξέρετε ότι αυτοί οι κρατικοί μηχανισμοί, ειδικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το τελευταίο διάστημα κάνει εξαιρετική δουλειά. Όμως, το κράτος με δεδομένους τους περιορισμούς που υπάρχουν και με δεδομένες τις παθογένειες των προηγούμενων χρόνων, δεν μπορεί να είναι πανταχού παρόν.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Για το  Δήμο Θεσσαλονίκης, διαφωνείτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθεί αυτή τη στιγμή να διαχειριστεί μια κατάσταση η οποία είναι δύσκολη.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εσείς συμφωνείτε με αυτή τη διαχείριση; Δηλαδή, για παράδειγμα η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε αντίστοιχη διαχείριση ή θα καλούσε τους Δήμους της ευρύτερης περιφέρειας της Αττικής σε αντίστοιχη διαχείριση για να μαζευτούν τα σκουπίδια που έχουν πλημμυρίσει την πόλη αυτό το διάστημα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαχείριση της κρίσης από τους περισσότερους Δήμους της Αττικής και τα απορρίμματα μαζεύονται. Έχω την αίσθηση ότι πάρα πολύ σύντομα, εντός των επόμενων ημερών,  θα έχει λυθεί το πρόβλημα.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δηλαδή, πάμε για λύση; Αυτή είναι η εκτίμησή σας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η εκτίμησή μου είναι πως ναι, διότι και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι εντός των ορίων και των περιορισμών του Συντάγματος. Ενώ αντιθέτως, μια αλλαγή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου για τους ήδη εργαζόμενους απαγορεύεται ρητώς από το Σύνταγμα. Αυτό το γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι και νομίζω ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα καταλαγιάσει η κρίση…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μέσα στην εβδομάδα θα λήξει η απεργία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η εκτίμησή μου είναι πως θα βρεθεί μια λύση με τους εργαζόμενους και θα συμφωνήσουμε να προχωρήσουμε στην πρόταση που έχει ήδη καταθέσει η κυβέρνηση.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάμε παρακάτω, πάμε να αλλάξουμε θέμα. Απόψε το βράδυ έχουμε ένα ζήτημα στη Βουλή, περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον, νομίζω, την απάντηση του υπουργού Εθνικής Αμύνης κυρίου Πάνου Καμμένου για τις συνομιλίες του ή φερόμενες -δεν ξέρω- αν και νομίζω έχει επιβεβαιωθεί πλέον το θέμα, συνομιλίες του με τον κύριο Γιαννουσάκη. Η κυβέρνηση, απ’ ό,τι κατάλαβα, καλύπτει το θέμα αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση είπε και ο κύριος Καμμένος –νομίζω- είπε, όχι νομίζω, είμαι βέβαιος, ότι έκανε αυτό το οποίο θεωρούσε θεσμικά ορθό. Ένας πολίτης ζήτησε να μιλήσει με τον Υπουργό. Εγώ δεν θέλω να σχολιάσω το τι έγινε, διότι εδώ εισερχόμαστε σε μία «ντετεκτιβίστικη» λογική, η οποία έχει να κάνει και με πιθανές παράνομες πράξεις που έχουν συντελεστεί, αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτό το οποίο εγώ προσπαθώ να σας πω είναι ότι το μείζον, κύριε Λυριτζή και κύριε Οικονόμου, το μείζον είναι η υπόθεση για την οποία συζητάμε. Δηλαδή, υπάρχει μία τεράστια υπόθεση ναρκωτικών…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μην αλλάζετε θέμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αλλάζω θέμα, την υπόθεση αυτή την έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και δεν έχετε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη; Πριν είπατε ότι έχετε εμπιστοσύνη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι το θέμα.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ωραία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι το θέμα.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μέσα σε αυτό, λοιπόν, το σοβαρό θέμα παρεμβαίνει ένας Υπουργός…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν παρενέβη.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πώς δεν παρενέβη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν παρενέβη. Αυτό το οποίο έκανε, με συγχωρείτε, το να μιλάει ο οποιοσδήποτε με κάποιον ο οποίος είναι στη φυλακή, ένας πολίτης, οποιοσδήποτε πολίτης…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι άλλο το «οποιοσδήποτε πολίτης».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς θα μιλούσατε, κύριε Τζανακόπουλε; Αν σας πάρει ένας ισοβίτης, θα του μιλήσετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιον λόγο να μην μιλήσω;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας ερωτώ: Θα του μιλήσετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απαγορεύεται από κάποιον νόμο; Εξαρτάται από τη συνθήκη, εξαρτάται από το ποιος είναι, εξαρτάται από τον λόγο για τον οποίο… θεσμικά δεν είναι ούτε σωστό ούτε λάθος. Θεσμικά σας λέω ότι δεν απαγορεύεται. Επομένως, δεν υπάρχει νομικό θέμα εδώ.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα, το θέμα δεν είναι νομικό.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πολιτικό είναι το θέμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, μου είπατε θεσμικά.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πολιτικό είναι το θέμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πολιτικά, λοιπόν, σας λέω ότι το μόνο που έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ήταν να παραπέμψει την υπόθεση στον υπουργό Δικαιοσύνης και αυτός στην Εισαγγελία. Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Και ξαναλέω ότι είναι εξαιρετικά προβληματικό…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η αντιπολίτευση λέει άλλο πράγμα. Λέει ότι πιέστηκε ο συγκεκριμένος κρατούμενος και καταδικασθείς…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προκύπτει αυτό.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πιέστηκε, ώστε να καταθέσει διαφορετικά στοιχεία σε βάρος συγκεκριμένου εφοπλιστή. Έτσι λέει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν είναι δυνατόν.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έτσι λέει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι το εξής: Ότι υπάρχει μία υπόθεση στην οποία οι βασικοί μάρτυρες κατηγορίας, ο ένας μετά τον άλλον, έπεφταν νεκροί. Υπάρχει ένας γενικευμένος τρόμος, ο οποίος επικρατεί γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι πιθανόν ή μάλλον υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν και φοβούνται να μιλήσουν, διότι αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να τους περιμένουν δύσκολες καταστάσεις και επομένως …

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Φοβούνται, λέτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς δεν θα φοβόσασταν;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εγώ δεν εμπλέκομαι και δεν φοβάμαι, μια χαρά είμαι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το μείζον, λοιπόν, είναι ότι έχουμε μία υπόθεση δύο τόνων ηρωίνης, η οποία πρέπει να διαλευκανθεί. Και κατά τη γνώμη μου, είναι λάθος από τη μεριά της ΝΔ πολιτικά…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …θεσμικά να ταυτίζεται με τα συμφέροντα…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εσείς γιατί ταυτίζετε τη ΝΔ με τα συμφέροντα επιχειρηματία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, με συγχωρείτε, αυτό έχει προκύψει από τα ίδια τα γεγονότα. Εμείς ρωτούσαμε τη ΝΔ επί τρεις ή τέσσερις συνεχόμενες μέρες για ποιον λόγο κόπτεται τόσο πολύ για τη συγκεκριμένη υπόθεση, γιατί ταυτίζεται με τους ισχυρισμούς συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Και στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ποια είναι και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, μόνα τους αποκαλύφθηκαν. Θέλω να σας ρωτήσω: Ξέρετε ποια είναι, κύριε Οικονόμου;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πού να ξέρω εγώ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι τα συμφέροντα εκείνα, που στην εκπομπή σας, του καναλιού σας εννοώ, στη «Δίκη της Δευτέρας», πάρα πολλές φορές έχουν κατονομαστεί, πάρα πολλές φορές έχουν καταδειχθεί και πραγματικά μου προξενεί πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση, για ποιον λόγο, από κάποια στιγμή και μετά, σταμάτησε από τη μεριά και του δικού σας καναλιού…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η «Δίκη» παίζει ακόμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η «Δίκη» παίζει, αλλά, από εκεί και πέρα, η συγκεκριμένη κατάδειξη σταμάτησε…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πού εμπλέκεται η ιστορία της πολιτικής με την ιστορία ενός ποινικού εγκλήματος; Εσείς, στην πραγματικότητα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, να δείτε…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μισό λεπτό, θέλω να το καταλάβω ειλικρινά…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Λυριτζή, θα σας πω πού εμπλέκεται. Όταν η ΝΔ ταυτίζεται με συμφέροντα, τα οποία φέρονται…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ποια είναι αυτά τα συμφέροντα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …να εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ποια είναι αυτά; Θα μας τα πείτε ποια είναι αυτά τα συμφέροντα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μίλησαν μόνα τους τα συμφέροντα, δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί δεν μας τα λέτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να ρωτήσετε τον δημοσιογράφο που παρουσιάζει τη «Δίκη της Δευτέρας».

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ξέρετε γιατί σας το λέω; Γιατί απ’ όσο θυμάμαι μπορεί να είχαν καταφύγει αυτά τα συμφέροντα στο Μέγαρο Μαξίμου. Τώρα, ξεχάσατε και το όνομα, βλέπω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τι λέτε τώρα;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν είχε έρθει στο Μέγαρο Μαξίμου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τι λέτε τώρα;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν είχε έρθει; Το ξεχάσατε, νομίζω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, κύριε Οικονόμου…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα, τώρα ούτε καν τον κατονομάζετε. Αναφέρεστε στον κύριο Μαρινάκη και δεν τον κατονομάζετε, ενώ έχετε συναντηθεί κιόλας. Τι να σας πω;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς έχετε ξεχάσει το γεγονός ήταν ότι το δικό σας κανάλι ανέδειξε το συγκεκριμένο θέμα και στη συνέχεια, δεν ξέρω για ποιους λόγους σταματήσατε να το αναδεικνύετε. Σας λέω, λοιπόν, ότι η ΝΔ κάνει τεράστιο λάθος πολιτικό, θεσμικό και στρατηγικό να ταυτίζεται με αυτά τα συμφέροντα, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά σκοτεινές. Και ξέρετε γιατί το κάνει αυτό η ΝΔ;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχει συναντηθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και δεν το παραδέχεστε; Το ξεχάσατε; Έχει συναντηθεί ναι ή όχι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι διαφορετικό πράγμα η συνάντηση ενόψει ενός διαγωνισμού ή ενόψει μιας κατάστασης, η οποία αφορούσε τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με όλους συναντήθηκε, κύριε Οικονόμου. Με όλους συναντήθηκε, κύριε Οικονόμου, αν είναι δυνατόν τώρα. Μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε θέμα από το πουθενά. Αυτή τη στιγμή, αυτό το οποίο προκαλεί ερωτηματικά, δεν είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό αποδείχθηκε από την ίδια την αδιάβλητη διενέργεια του διαγωνισμού. Αυτό το οποίο προκαλεί ερωτηματικά, είναι για ποιο λόγο η ΝΔ  ταυτίζεται με τα συγκεκριμένα συμφέροντα, για ποιο λόγο ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του δικού σας, που είχαν αναδείξει το θέμα του Noor One, αυτή τη στιγμή βλέπουν το δάσος…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ο ΣΚΑΪ συνεχίζει τη «Δίκη».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το αναδεικνύετε. Συμψηφίζετε αντιθέτως την προσπάθεια της Εκτελεστικής Εξουσίας…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ξέρετε τι ειπώθηκε σε αυτές τις κουβέντες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς ξέρετε;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς θα μου πείτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς ξέρετε;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εγώ ρωτάω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, λοιπόν, αυτό το οποίο δεν είναι φυσιολογικό, είναι το γεγονός ότι η ΝΔ υπερασπίζεται συγκεκριμένο επιχειρηματία, ο οποίος, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο -εσείς τα έχετε αναδείξει στο δικό σας κανάλι- φέρεται να εμπλέκεται με μία σειρά από υποθέσεις. Και εμένα, με συγχωρείτε, αυτό θεωρώ ότι αποτελεί τεράστιο θεσμικό, πολιτικό λάθος της ΝΔ. Και ξέρετε γιατί το κάνει αυτό η ΝΔ; Προσπαθεί να «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα». Και ξέρετε γιατί; Διότι δεν της βγήκε το καταστροφολογικό σενάριο για την οικονομία, δεν της βγήκε η απόλυτη κατάρρευση, την οποία ευαγγελιζόταν και περίμενε με αγωνία και με χαιρεκακία, θα έλεγε κανείς, όλον αυτό τον καιρό και αυτή τη στιγμή προσπαθεί να απλώσει ένα πέπλο σήψης στην πολιτική ζωή του τόπου. Αυτή είναι η κατάσταση.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό προς τη ΝΔ. Είναι σεβαστή η άποψή σας και οι αντιπαραθέσεις των πολιτικών κομμάτων και οι στοχεύσεις που έχει το κάθε κόμμα, το καταλαβαίνω απολύτως. Πρέπει, όμως, να συμφωνήσετε, επειδή είστε Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ότι εδώ υπάρχουν διακριτές συμπεριφορές του καθενός και οι ρόλοι του καθενός. Δηλαδή, για παράδειγμα, ένα Μέσο Ενημέρωσης οφείλει, με τις δυνάμεις που έχει και την αντίληψη που έχει για τα πράγματα, να αναδεικνύει τα ζητήματα. Αν είναι και ζητήματα που έχουν σχέση με παράνομες πράξεις, μετά η δουλειά ενός άλλου θεσμού, που λέγεται Δικαιοσύνη, είναι να διερευνήσει και να καταλογίσει εκεί που ο θεσμός μπορεί να το κάνει με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, τις καταγγελίες, τις καταθέσεις και τα λοιπά, να καταλογίσει τις ευθύνες. Και η Πολιτεία, από τη δική της πλευρά, δουλειά της είναι να διαμορφώσει ένα περιβάλλον ελεύθερης έκφρασης και της έρευνας από την πλευρά των Μέσων, όλων των Μέσων, κάθε είδους έρευνας και της δουλειάς της Δικαστικής Εξουσίας, ελεύθερα και ανεξάρτητα. Αντ’ αυτού, μου επιτρέπετε, γι’ αυτό ασκείται κριτική, αφήστε τη ΝΔ, η ΝΔ είναι κόμμα, εδώ μιλάμε εμείς, αντ’ αυτού, η κυβέρνηση από τη μία πλευρά κατηγορεί τα Μέσα αναλόγως της στάσης που τηρούν ή αν οι αποκαλύψεις τη μία φορά βολεύουν ή την άλλη φορά δεν βολεύουν. Και ταυτόχρονα θεωρεί φυσιολογικό ένα πολιτικό πρόσωπο να μετέχει των ερευνών…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μετείχε των ερευνών. Κάνετε λάθος, κύριε Λυριτζή.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μου επιτρέπετε, κύριε Υπουργέ; Δεν είναι η συνομιλία «με πήρε τηλέφωνο ένας και μου είπε θέλω να αποκαλύψω και δεν με αφήνουν, βόηθα», να το καταλάβω, μέχρι αυτού του σημείου που είναι οριακά να το καταλάβω. Εδώ φαίνεται, φαίνεται, λέω, δεν ξέρω, ότι υπάρχουν δώδεκα συνομιλίες. Δώδεκα συνομιλίες, αυτό του έλεγε «εγώ θέλω να καταθέσω και δεν υπάρχει κανένας να τα καταθέσω»;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φοβόταν. Δεν ξέρω αν ήταν δώδεκα ή πενήντα δύο ή τρεις. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι δεν συντελέστηκε καμία αντιθεσμική ή παράνομη πράξη. Αντιθέτως, αυτό το οποίο έγινε ήταν ότι ενημερώθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης και στη συνέχεια η Εισαγγελία, η οποία έκανε αυτό το οποίο θεώρησε ότι έπρεπε να κάνει στο πλαίσιο των συνταγματικών αρμοδιοτήτων της. Τίποτα παραθεσμικό, τίποτα εξωθεσμικό, τίποτα παράνομο. Από εκεί και πέρα, σας ξαναλέω, το μείζον, επαναλαμβάνω, το μείζον αυτή τη στιγμή είναι ότι η ΝΔ επιλέγει να ταυτιστεί με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και να ρίξει ένα πέπλο σήψης πάνω από την ελληνική κοινωνία και στο δημόσιο διάλογο. Και νομίζω ότι είναι και εύκολα κατανοητό γιατί το κάνει αυτό: Διότι δεν υπάρχει άλλο πεδίο για να ασκήσει αντιπολίτευση, παρά μόνο το πεδίο των συκοφαντιών, το πεδίο των υποτιθέμενων σκευωριών και το πεδίο της μαύρης προπαγάνδας.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τώρα, ξέρετε, όμως, τι εικόνα δίνει το πολιτικό σύστημα στην κοινωνία; Και θέλω να σας ρωτήσω γι` αυτό. Εάν αυτό είναι η δική σας απάντηση στις κατηγορίες από την πλευρά της ΝΔ ότι εσείς ταυτίζεστε με άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα –υπόθεση Σαββίδη…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι η υπόθεση Σαββίδη;

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Προχθές στη Βουλή ψηφίσατε αυτό που ψηφίσατε και θεωρήθηκε τότε από την αντιπολίτευση ότι ήταν μια χαριστική πράξη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία χαριστική πράξη. Διαγράφτηκε κάποιο πρόστιμο;

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Λένε, λοιπόν, οι αποδώ έχουν τον Σαββίδη που κατηγορεί τη ΝΔ και ευνοεί την κυβέρνηση…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι έτσι, δεν είναι έτσι.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: ….και η κυβέρνηση, λέει, ότι οι αποκεί έχουν τον Μαρινάκη. Ωραία. Πολιτικό σύστημα super.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη μεριά της κυβέρνησης έχει αποδειχθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου δεν υπάρχουν προνομιακές σχέσεις ή ιδιαίτερες συμμαχίες με κανένα επιχειρηματικό συμφέρον.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Λέω για τις κατηγορίες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, εντάξει. Οι κατηγορίες είναι κατηγορίες και ο κόσμος μπορεί να κρίνει.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κατηγορεί ο μεν, κατηγορεί και ο δε και ωραία είμαστε όλοι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αυτό το οποίο μπορώ να σας πω, είναι ότι από τη δική μας μεριά έχουμε αποδείξει εάν είμαστε ή δεν είμαστε ταυτισμένοι με το οποιοδήποτε επιχειρηματικό συμφέρον. Και ο καθένας μπορεί να καταλάβει, εάν και κατά πόσο αυτή η κυβέρνηση διατηρεί προνομιακές σχέσεις. Μπορεί να ρίξει μια ματιά στις εφημερίδες, στα ΜΜΕ και να δει εάν αυτά είναι φιλοκυβερνητικά ή κατά κύριο λόγο φιλοαντιπολιτευτικά.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καλά πάτε. Δόξα το Θεό, καλά πάτε και εκεί. Στις εφημερίδες μια χαρά πάτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πού πάμε μια χαρά;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι εφημερίδες δεν είναι πρόβλημα για εσάς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι πρόβλημα λέτε;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, καθόλου. Κάθε άλλο θα έλεγα. Μια χαρά σας πάνε. Σας έχουν αγαπήσει πολύ τελευταία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πάρα πολύ, πάρα πολύ…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για να το κλείσουμε το θέμα αυτό, εγώ νομίζω ότι από εδώ και πέρα νομιμοποιείται ο κάθε κρατούμενος να παίρνει και από έναν υπουργό άμα έχει το τηλέφωνό του ή έναν βουλευτή και να βρίσκει άκρη από εδώ και πέρα, έτσι όπως το χειριστήκατε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Οικονόμου, θέλετε να κάνετε τα ιδιαίτερα σχόλιά σας περί του ζητήματος. Νομίζω ότι σας απάντησα. Οι κρατούμενοι νομιμοποιούνται να παίρνουν όποιον θέλουν τηλέφωνο, δεν τους έχει απαγορευθεί η επικοινωνία με τον έξω κόσμο, απ` όσο νομίζω.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, βέβαια. Αλίμονο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, βέβαια. Έτσι μπράβο. Ωραία, να το έχουμε και αυτό υπόψη μας. Και στη συνέχεια η κάθε λειτουργία κάνει αυτό το οποίο ορίζει το Σύνταγμα. Δεν παρεμβαίνει στις έρευνες, αντιθέτως παραπέμπει την υπόθεση εκεί πέρα που πρέπει να παραπεμφθεί.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ας το κλείσουμε να πάμε παρακάτω.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Θέλω, κατ` αρχήν, να μου σχολιάσετε την αρνητική απάντηση της κυρίας Γεννηματά στην πρόσκληση-πρόταση του Πρωθυπουργού για έναρξη ειλικρινούς διαλόγου και αν αυτό, όμως, σημαίνει και κάτι άλλο. Γιατί εγώ ακούω από έναν Πρωθυπουργό μιας συμμαχικής κυβέρνησης -στην οποία μετέχει και ένα άλλο κόμμα, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» με τον κ. Καμμένο- να λέει, ενώ είναι εν λειτουργία αυτή η συνεργασία ότι μετά τα μνημόνια δεν θα υπάρχει αυτή η συνεργασία. Εμείς θέλουμε μια προοδευτική διακυβέρνηση και θέλουμε διάλογο με το ΠΑΣΟΚ. Είναι σαν να αδειάζει τον σύμμαχό του. Εγώ, έτσι το καταλαβαίνω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι είναι έτσι, κύριε Λυριτζή. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι υπάρχει μια συνθήκη, αυτή τη στιγμή, στην ελληνική πολιτική ζωή, η οποία έχει οδηγήσει σε αρκετά παράδοξα. Ένα από αυτά τα παράδοξα το οποίο υπάρχει από το 2012 και μετά, είναι η στρατηγική σύμπλευση των δυο μεγάλων δυνάμεων του πάλαι ποτέ δικομματισμού, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι πολιτικό παράδοξο η δική σας σύμπλευση με τους ΑΝΕΛ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω: Τα μνημόνια δημιούργησαν πράγματι πολιτικές παραδοξότητες και πολιτικές συμμαχίες, οι οποίες υπερέβησαν, θα έλεγε κανείς, προς στιγμήν και συγκυριακά, τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές της πολιτικής, δηλαδή τις διαχωριστικές γραμμές Αριστεράς-Δεξιάς. Ξέρετε ότι η λογική της σύμπλευσης με τον κ. Καμμένο έχει να κάνει με δύο κατ` αρχήν στοιχεία. Το πρώτο ήταν οι τοποθετήσεις απέναντι στο μνημόνιο και το δεύτερο ήταν η τοποθέτηση απέναντι στη γενικευμένη διαφθορά την οποία είχε επιβάλει το δικομματικό σύστημα και η οποία γιγαντώθηκε την περίοδο 2012-2014. Και μπορούμε να κάνουμε αναλυτική συζήτηση σε σχέση με αυτό. Θεωρώ ότι δημιουργήθηκαν πράγματι, προϋποθέσεις συνεργασίας με τον κ. Καμμένο και καλώς υπάρχει και καλώς συνεχίζεται αυτή η συνεργασία. Από εκεί και πέρα, με την επαναφορά της κανονικότητας, καταλαβαίνετε ότι και το πολιτικό σύστημα θα αρχίσει να αναδιατάσσεται. Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρωθυπουργός έκανε μια συγκεκριμένη πολιτική εκτίμηση ότι θα έπρεπε να αρχίσουμε να συζητάμε για την προοδευτική διακυβέρνηση της μεταμνημονιακής εποχής. Ωστόσο, στη συνέχεια υπήρξε και μια αποστροφή του Πρωθυπουργού στο τέλος της απάντησής του, ότι με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ, δεν το βρίσκει πάρα πολύ πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και το ΠΑΣΟΚ λέει ότι με δεδομένη τη δική σας κατάσταση και αυτοί δεν το βλέπουν πολύ πιθανό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Γεννηματά βρίσκεται, νομίζω, εγκλωβισμένη πολιτικά, για λόγους που έχουν να κάνουν με το πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ. Για λόγους που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ να κάνει αυτοκριτική για τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ. Για λόγους που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν μετατοπίσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε τεράστια απόσταση από τις πολιτικές, που αρχίζουν να υλοποιούνται από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα μας πείτε και μια κουβέντα για τις δημοσκοπήσεις, κύριε Τζανακόπουλε; Γιατί είδα και έναν πόλεμο χθες με τη ΝΔ. Στις περισσότερες, αν όχι σε όλες, είστε αρκετά πίσω. Έχουμε και εμείς μια, απόψε εδώ στο ΣΚΑΪ, θα δούμε τι θα δείξει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ας δείξει ό,τι θέλει. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός ότι η ΝΔ προσπάθησε με μια αναλυτική διαρροή, την οποία έκανε κάποιος αξιωματούχος της…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και εσείς απαντήσατε με μια αναλυτική.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αναλυτικότατη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απαντήσαμε.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ακόμη διαβάζουμε από χθες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο προσπάθησε να κάνει, είναι να διαβάσει τις δημοσκοπήσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε να αγιογραφήσει τον κ. Μητσοτάκη. Εάν ο κ. Μητσοτάκης χρειάζεται τέτοιου τύπου σχόλια για να τονωθεί, εν πάση περιπτώσει, η ηγετική του φυσιογνωμία, νομίζω ότι θα έχει..

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν πρέπει να χαίρετε, δηλαδή; Αν προηγείσαι, δεν πρέπει να χαίρεσαι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, αλλά δεν χρειάζεται να ευλογείς και τα γένια σου, ούτε χρειάζεται να προσπαθείς…  Φανταστείτε να βγω εγώ, ας πούμε,  σε μια εκπομπή, να γράψω μια δήλωση, στην οποία να λέω πόσο καταπληκτικός είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Για ποιο λόγο έχει νόημα να το κάνω αυτό; Μου φαίνεται λίγο αστείος ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισε την κατάσταση η ΝΔ.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πρέπει να κλείσουμε, κύριε υπουργέ. Καλημέρα και ευχαριστούμε πολύ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Aπάντηση στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Λοβέρδου σχετικά με τους εργαζόμενους στις εταιρίες ΠΗΓΑΣΟΣ, ΕΘΝΟΣ Α.Ε. & το ζήτημα των συμβασιούχων

→ Οι δυσμενείς εξελίξεις στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις αποτελούν το σύμπτωμα μιας χρονίζουσας κρίσης στον ελληνικό Τύπο. Η θεωρία πως η κρίση στον Τύπο εκκίνησε από το 2015 είναι άδικη. Στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τον τρόπο δανειοδότησης των ΜΜΕ είναι καταγεγραμμένη η άποψη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ότι η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της επί μια 15ετία λογικής της δανειοδότησης των ΜΜΕ χωρίς εξασφαλίσεις.

→ Σε αυτό το φόντο σήμερα διεξάγεται ένας ανηλεής επιχειρηματικός πόλεμος για αλλαγές των συσχετισμών στο εσωτερικό του ελληνικού Τύπου, ο οποίος τις περισσότερες φορές διεξάγεται στις πλάτες των εργαζόμενων. Ο πόλεμος αυτός -στον οποίο συμμετέχουν επιχειρηματικά συμφέροντα, τράπεζες και πολιτικές δυνάμεις- έχει ισοπεδώσει παραδόσεις, πολιτικές καταγωγές, ιδεολογικές ταυτίσεις και όλα αυτά στον βωμό μιας σκληρής πολεμικής η οποία έχει ως κύριο στόχο να πλήξει την κυβέρνηση.

→ Πριν από λίγους μήνες, ο Πρωθυπουργός είχε προτείνει σε όλα τα κόμματα να συνεργήσουν ώστε να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία που θα ορίζει τον τρόπο διαχείρισης της σοβούσας κρίσης στον ελληνικό Τύπο. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δια της κας Γεννηματά, έστω και καθυστερημένα, είχε συμφωνήσει σε αυτή την πρωτοβουλία και είχε πει ότι είναι διατεθειμένη να δουλέψει μαζί με την κυβέρνηση ώστε να λυθούν τα προβλήματα. Όμως από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησης του ΔΟΛ ενώ έχουμε οδηγηθεί σε εξελίξεις τόσο για τον ΠΗΓΑΣΟ όσο και για το ΕΘΝΟΣ που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις πρωτοβουλίες των Τραπεζών.

→ Για ένα θέμα τόσο λεπτό όπως η διαχείριση μιας ή πολλών εταιρειών με προβλήματα βιωσιμότητας απαιτείται απόλυτη καθαρότητα, διαφάνεια και όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μεγέθους συναίνεση. Για τους δικούς της λόγους, που οφείλει κάποτε να εξηγήσει, η ΝΔ τορπίλισε εκείνη τη διαδικασία. Δεν αποδέχθηκε μια διακομματική συναίνεση για να μπορέσουμε να καταθέσουμε μια συγκεκριμένη τροπολογία-πρόταση που θα αντιμετώπιζε οριζόντια και σφαιρικά το συγκεκριμένο πρόβλημα. Με αποτέλεσμα διάφορες επιχειρήσεις να έχουν άναρχη εξέλιξη των οικονομικών τους και τον πρώτο λόγο να έχουν οι τράπεζες. Εκτιμώ το γεγονός ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη επανέφερε την πρόταση, νομίζω όμως ότι είναι πλέον σειρά της ΝΔ να πάρει συγκεκριμένη θέση και εφόσον υπάρξει διακομματική συναίνεση, τότε βεβαίως να προχωρήσουμε.

→ Οι θεσμικές δυνατότητες της κυβέρνησης είναι πλέον περιορισμένες, καθώς οι τράπεζες λειτουργούν με τους δικούς τους όρους στο νομικό πλαίσιο που έχει τεθεί. Αυτό έγινε στην περίπτωση του ΔΟΛ και για έναν επιπλέον λόγο, διότι η ιδιοκτησία αρνούνταν για πάρα πολύ καιρό να βάλει το χέρι στη τσέπη, να εξυπηρετήσει τα δάνεια, να κάνει αυξήσεις κεφαλαίου και να δημιουργήσει όρους βιωσιμότητας για την επιχείρηση. Για την περίπτωση του ΠΗΓΑΣΟΥ και του ΕΘΝΟΥΣ αναμένουμε από τις τράπεζες, που έχουν και τον πρώτο λόγο σε αυτή τη διαδικασία, να διαχειριστούν και αυτή την περίπτωση με τον ίδιο τρόπο που διαχειρίστηκαν την υπόθεση του ΔΟΛ. Θεωρώ ότι οι τράπεζες θα έχουν τη σύνεση και τη σωφροσύνη να μη διαχειριστούν με διαφορετικό τρόπο όμοιες καταστάσεις και να πράξουν το δέον ώστε να μην θεωρηθεί από κανέναν ότι υπάρχει διακριτική μεταχείριση της μίας επιχείρησης έναντι της άλλης.

→ Ειδικότερα για τους εργαζόμενους: Για το Υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ, οι επιχειρήσεις του Τύπου και ειδικά αυτές με προβλήματα βιωσιμότητας αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα. Από το 2015 έως και σήμερα μόνο στον ΔΟΛ, τον ΠΗΓΑΣΟ και την ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ έχουν γίνει 8 έλεγχοι, έχουν επιβληθεί 8 πρόστιμα και 5 μηνύσεις για δεδουλευμένα, διεξάγονται 7 εργατικές διαφορές, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται 1 εργατική διαφορά και 1 έλεγχος. Επομένως, με δεδομένη την αποδυνάμωση των συνδικαλιστικών φορέων λόγω διαφόρων εξελίξεων στην αγορά εργασίας, η μοναδική προστασία γίνεται από τους κρατικούς μηχανισμούς ελέγχου. Εξαντλούμε την αυστηρότητά μας σε αντίθεση με όσα γίνονταν στο παρελθόν και εξαντλούμε όποιο θεσμικό και νομικό εργαλείο για τις αποπληρωμές οφειλομένων.

Για το ζήτημα των συμβασιούχων:

«Η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε τους εργαζόμενους όμηρους, ούτε όμως και να επιτρέψει τη συνέχιση ενός καθεστώτος που έδινε υπηρεσίες σε εργολάβους με μεγάλο κόστος για το ελληνικό δημόσιο».

→ Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να επιλύσει αυτό το ζήτημα θεωρώντας ότι το κάνει στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης. Αναμένουμε τώρα το σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να δούμε τόσο την ερμηνεία της νομοθετικής διάταξης όσο και τη συνταγματική ερμηνεία για το σύνολο της υπόθεσης και επομένως να δούμε τον τρόπο με τον οποίον θα κινηθούμε.

→ Εξαιτίας πολιτικών πρακτικών του παρελθόντος υπάρχει στο ζήτημα των συμβασιούχων μια πανσπερμία εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο που έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση εργασιακής ομηρίας χιλιάδων εργαζομένων. Η κυβέρνηση προσπάθησε να ομαλοποιήσει αυτή την κατάσταση και να δημιουργήσει εργασιακές σχέσεις που θα σέβονται την εργασιακή αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων. Το ελληνικό κράτος πολλές φορές τους εκμεταλλεύτηκε και τους χρησιμοποίησε ως εκλογική πελατεία με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σε πολλές περιπτώσεις και με δεδομένους τους νομικούς και συνταγματικούς περιορισμούς, εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα.

→ Στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι, όχι να αναπαράγει μια σειρά από νομικές πρακτικές του παρελθόντος που στόχευαν να δημιουργήσουν εκλογικές πελατείες χρησιμοποιώντας εργαζόμενους ως ομήρους ή να δημιουργήσει συνθήκες ώστε να δοθούν μια σειρά από υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου με μεγάλο κόστος σε εργολάβους, αλλά να προσπαθήσει να επιλύσει το ζήτημα.

→ Αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο και αυτό που προσπαθούν οι συναρμόδιοι υπουργοί είναι να βρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση, δεδομένων των συνταγματικών περιορισμών και δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που δημιουργείται από την ανελαστική νομοθεσία που δεν λαμβάνει υπόψη της κατά κύριο λόγο τα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά περισσότερο των διαφόρων εργολάβων που πουλάνε υπηρεσίες με πολλές φορές δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα για το ελληνικό δημόσιο. Καλωσορίζουμε την προαίρεση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να βοηθήσει σε αυτή προσπάθεια. Οι αρμόδιοι υπουργοί είναι στη διάθεσή σας για να κάνετε αναλυτικά αυτή τη συζήτηση.

Βασικά σημεία συνέντευξης στην εκπομπή του Τ/Σ ΣΚΑΪ «ΤΩΡΑ» και την δημοσιογράφο, Άννα Μπουσδούκου

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και τη Δημοσιογράφο, Άννα Μπουσδούκου, περιέγραψε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τα θετικά στοιχεία της απόφασης του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Πιο συγκεκριμένα τόνισε:

«Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού γίνεται στο πλαίσιο του σεβασμού των θεσμών και με δεδομένο ότι η συμφωνία του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης είναι μια συμφωνία η οποία έχει αρκετά τεχνικά χαρακτηριστικά και αποτέλεσε την κατάληξη μιας διαπραγμάτευσης, για την οποία ο Πρωθυπουργός θεωρεί πως πρέπει να ενημερώσει αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς, πριν -αν θέλετε- κιόλας από τη συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Διότι σε σχέση με τη συμφωνία έχουν ακουστεί πάρα πολλές ανακρίβειες, ιδίως από  τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία τη συγκρίνει για παράδειγμα με τη συμφωνία του Eurogroup του Νοέμβρη του 2012. Εδώ θα ήθελα να σας δώσω ένα στοιχείο: Τον Νοέμβριο του 2012 υπήρχε μία φράση στην απόφαση του Eurogroup που έλεγε ότι οι θεσμοί ή το Eurogroup θα στηρίξουν την Ελλάδα μέχρι την επιστροφή της στις αγορές. Πράγμα το οποίο μεταφράζεται ότι θα τη στηρίξουν με δάνεια, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις.

Τώρα έχουμε μία φράση στο Eurogroup, η οποία λέει κάτι εντελώς διαφορετικό. Λέει ότι το Eurogroup θα στηρίξει την Ελλάδα για την έξοδό της στις αγορές. Και αυτό, κυρία Μπουσδούκου, αλλάζει πλήρως το νόημα. Διότι η στήριξη που θα παρασχεθεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, έχει να κάνει και με τη δημιουργία ενός αποθεματικού, το οποίο θα αποτελεί το «μαξιλάρι», την εξασφάλιση δηλαδή, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές και να εξασφαλίσουμε ακόμη χαμηλότερα επιτόκια, απ’ ό,τι θα έδιναν οι ίδιες οι αγορές.

Είναι η πρώτη φορά, που υπάρχει μια δέσμευση εκ μέρους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι αυτό θα γίνει και μάλιστα σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Και αυτό είναι ένα από τα θετικά στοιχεία της απόφασης του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Υπάρχουν και άλλα. Για παράδειγμα, γίνεται μία συζήτηση σε σχέση με το αν και κατά πόσο πήραμε ή δεν πήραμε τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που επιδιώκαμε. Η απάντηση είναι ότι αυτή τη στιγμή και  για πρώτη φορά υπάρχει ένας πολύ καθαρότερος προσδιορισμός, ένας πολύ πιο σαφής προσδιορισμός των μέτρων που πρόκειται να εφαρμοστούν τον Αύγουστο του 2018. Επίσης, έχουν φύγει οι υποθετικοί προσδιορισμοί.  Δηλαδή, η απόφαση του Eurogroup είναι πολύ καθαρή στο ότι η ρύθμιση του χρέους θα γίνει. Δεν θα γίνει υπό κάποιες προϋποθέσεις, αλλά θα γίνει με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και μάλιστα προσδιορίζονται και οι βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν ακριβώς τον βαθμό ρύθμισης του χρέους».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι η συζήτηση και οι διαφωνίες των θεσμών δεν αφορούσαν τον χρόνο εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, αλλά τον προσδιορισμό τους. 

«Ποια ήταν, όμως, η συζήτηση αυτή τη στιγμή; Ήταν για το εάν θα εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα τώρα; Ποτέ δεν υπήρχε τέτοιο ζήτημα. Αυτό που συζητούσαμε ήταν ένας όσο το δυνατόν πιο σαφής προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων, έτσι ώστε οι αγορές, αλλά και οι θεσμοί, να μπορούν να προεξοφλήσουν -αν θέλετε- το μέλλον. Ακριβώς αυτό συζητιόταν. Και αυτό στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, έχει επιτευχθεί. Διότι έχουν προσδιοριστεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, διότι έχει συμπεριληφθεί στην απόφαση η ρήτρα ανάπτυξης, που δίνει μια περαιτέρω σιγουριά, μια περαιτέρω εξασφάλιση στις αγορές ότι θα καταφέρουμε να καταστήσουμε το ελληνικό χρέος βιώσιμο τον Αύγουστο του 2018 και πέρα. Και νομίζω ότι όλο αυτό έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό και από τη συμπεριφορά και από τη στάση των αγορών.

Η συζήτηση που γινόταν κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης, και εξ’ αιτίας της οποίας καθυστέρησαν κιόλας οι διαδικασίες για την ολοκλήρωσή της, είχε να κάνει ακριβώς με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αλλά και των απαιτήσεων για μεταρρυθμίσεις, που έθετε το ΔΝΤ. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε έναν τόσο εξαντλητικό προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων που να καλύπτει απολύτως το ΔΝΤ, έτσι ώστε αυτό να βγάλει μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, έχουμε, παρόλα αυτά, επιτύχει το 90% των στόχων που είχαμε θέσει. Δηλαδή, να υπάρχει ένας καθαρός προσδιορισμός, να υπάρχει μία σαφής τοποθέτηση, ότι το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 θα τελειώσει, να υπάρχει στην απόφαση η ρήτρα ανάπτυξης, να υπάρχει στην απόφαση η δέσμευση ότι θα παρθούν πρωτοβουλίες για αναπτυξιακές δράσεις. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι το ΔΝΤ έχει αφήσει στην άκρη όλες του τις επιφυλάξεις, σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Παρόλα αυτά, είναι για πρώτη φορά που το ΔΝΤ λέει ότι έχουν γίνει πάρα πολύ μεγάλα βήματα σε σχέση με τη βιωσιμότητα και περιμένει τον Αύγουστο του 2018, έτσι ώστε να καταλήξει πλέον με απόλυτη βεβαιότητα ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».

Αναφερόμενος στη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  τόνισε:

«Θα μιλήσουμε για τη συγκεκριμενοποίηση, λοιπόν, των μέτρων, αφού θέτετε αυτό το ερώτημα και έχει σημασία να πάμε και στην τεχνική συζήτηση, που αποτελεί και έναν από τους κύριους λόγους που χρειάζεται και η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Σας λέω, λοιπόν: Τον Μάιο του 2016, στο Eurogroup της 24ης Μαΐου του 2016, είχε μπει ένα ανώτατο όριο ως προς τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου. Ποιο ήταν αυτό το όριο; Έλεγε, λοιπόν, η απόφαση τότε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου, τα χρήματα δηλαδή που θα πρέπει να πληρώνονται ή τα ομόλογα που θα πρέπει να αναχρηματοδοτούνται κάθε χρόνο, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 15% του ελληνικού ΑΕΠ. Να σας πω χαρακτηριστικά ότι η Ιταλία, για παράδειγμα, έχει ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες που προσεγγίζουν το 20% του ΑΕΠ. Η Πορτογαλία είναι περίπου στο 18% του ΑΕΠ. Επομένως, πρόκειται για ένα «ταβάνι» των αναγκών της ελληνικής οικονομίας, που είναι απολύτως διαχειρίσιμο από μια οικονομία όπως η ελληνική. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο συζητείτο κατά την περίοδο της δεύτερης αξιολόγησης, είναι με ποια μέτρα θα επιτευχθούν οι αποπληρωμές του χρέους, έτσι ώστε να μην ξεπερνούν αυτό το «ταβάνι». Και τι έχουμε; Έχουμε το εξής: Μια δέσμευση για επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων μέχρι και 15 έτη.

Έχουμε μια δέσμευση, η οποία αφορά το πάγωμα των επιτοκίων ή την περίοδο χάριτος για επιτόκια, η οποία επίσης μπορεί να φτάσει τα 15 έτη.

Επιπροσθέτως, έχουμε μια συζήτηση, η οποία συνεχίζεται –αυτό ήταν στο Eurogroup του 2016- για τις επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Τα οποία, όλα αυτά τα μέτρα που προανέφερα, έτσι όπως περιγράφονται στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017, θα δώσουν τη δυνατότητα στο ελληνικό Δημόσιο να μην υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ του, ως ακαθάριστη χρηματοδοτική ανάγκη.

Γιατί το ΔΝΤ, λοιπόν, δεν το δέχεται αυτό;

Διότι το ΔΝΤ –προσέξτε τώρα- κάνει μια πρόβλεψη για την ανάπτυξη, η οποία είναι χαμηλότερη από τις προβλέψεις που κάνουν οι Ευρωπαίοι. Δηλαδή, οι Ευρωπαίοι λένε ότι αυτά τα μέτρα αρκούν για να πιάσουμε το «ταβάνι» του 15%, εφόσον η ανάπτυξη μέχρι το 2060 είναι στο 1,3%. Το ΔΝΤ, όμως, λέει ότι η ανάπτυξη δεν θα είναι στο 1,3%. Προβαίνει σε μια υπεραπαισιόδοξη, αν θέλετε, πρόβλεψη, η οποία, αν τέλος πάντων αποδειχθεί αληθινή, αυτό δεν θα σημαίνει πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα, αλλά θα σημαίνει πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Διότι, αν αποδειχθούν ορθές οι προβλέψεις του ΔΝΤ, τότε θα έχουμε μια Νομισματική Ένωση, η οποία θα έχει στο εσωτερικό της αποκλίσεις επί μια πεντηκονταετία μεταξύ των οικονομιών της. Επομένως, δεν θα μπορεί να διατηρηθεί ως ακριβώς η Νομισματική Ένωση που είναι σήμερα.

Αυτό το οποίο λέω λοιπόν, είναι ότι το ΔΝΤ με αυτές τις υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις ζητούσε περαιτέρω μεσοπρόθεσμα μέτρα. Και τι γίνεται;

Έρχεται η γαλλική πλευρά και βάζει μια πρόταση στο τραπέζι… η οποία λέει τι, κυρία Μπουσδούκου, έχει σημασία, ότι εφόσον οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι αληθινές, πράγμα το οποίο εγώ σας λέω τουλάχιστον ότι έχω τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να συμβεί, τότε θα ενεργοποιηθεί».

Αναφερόμενος στη διάψευση των καταστροφολογικών σεναρίων και την εμπέδωση θετικού κλίματος στην ελληνική οικονομία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε:

«Η προοπτική είναι η εξής: Παρά την αβεβαιότητα και παρά τους κραδασμούς και -θα έλεγε κανείς- σε διάψευση των καταστροφολογικών σεναρίων για την ελληνική οικονομία, πρέπει να σας πω ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 έκλεισε με θετικούς ρυθμούς. Δηλαδή, έκλεισε με μία αύξηση του 0,4%. Από εκεί και πέρα, θα δούμε πώς θα πάει το δεύτερο τρίμηνο και έχω την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο πια του 2017 θα είναι πολύ πιο θετικό, θα πιάσουμε βέβαια -αυτό είναι απολύτως δεδομένο- τους δημοσιονομικούς στόχους. Αλλά, από εκεί και πέρα, νομίζω ότι μπορεί να δούμε υψηλούς, για πρώτη φορά, ρυθμούς ανάπτυξης. Όταν λέω υψηλούς, εννοώ πάντοτε στο πλαίσιο των δεδομένων συνθηκών. Και έχω την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει υπάρξει -πιθανά αυτό μάλλον μπορούμε να το πούμε- και η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές χρήματος.

Υπάρχουν πιθανόν οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά αυτό δεν είναι για την κυβέρνηση να το αποφασίσει. Αυτό το αποφασίζουν οι τεχνικοί της διαχείρισης του χρέους, δηλαδή ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ο οποίος θα εισηγηθεί και τις συγκεκριμένες κινήσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν.

Η κατάσταση που υπάρχει, αυτή τη στιγμή, στην ελληνική οικονομία, παρά τις δυσκολίες, δείχνει σημάδια ανάκαμψης, αλλά και αντιστροφής μιας σειράς καταστάσεων, οι οποίες είχαν εμπεδωθεί στην ελληνική οικονομία από το 2012 μέχρι το 2015.

Έχουμε, για παράδειγμα, τους δύο τελευταίους μήνες μόνο, ένα θετικό ισοζύγιο 170.000 θέσεων εργασίας. Στο σύνολο, έχουμε περίπου 250.000 θέσεις εργασίας μέσα στη διετία, περισσότερες από ό,τι όταν ξεκινήσαμε. Και όλα αυτά, σε μια κατάσταση σχετικής στασιμότητας της οικονομίας. Επομένως, στον τομέα της απασχόλησης, στον τομέα της εργασίας, θα υπάρξουν ακόμη περισσότερα θετικά σημάδια.

Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται. Έχουμε μια σειρά από το λιανικό εμπόριο, επίσης, το οποίο παρουσιάζει μια σχετική άνοδο –ξαναλέω- παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις που υπήρχαν. Βεβαίως, κανένας δεν αρνείται ότι οι επιβαρύνσεις από τη φορολογία είναι πάρα πολύ μεγάλες. Ωστόσο, πάντοτε πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι συγκρίσεις πρέπει να γίνονται με το παρελθόν και με το τι θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε, εάν δεν είχαν αλλάξει οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2015. Ναι, βεβαίως, υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση. Παρόλα αυτά, όμως, γίνονται βήματα, τα οποία δείχνουν προς μια κατεύθυνση που είναι, κατά τη γνώμη μου, θετική για το μεγαλύτερο, αν θέλετε, τμήμα των πολιτών».

Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική που ασκεί η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης για τους φορολογικούς συντελεστές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως:

«Η αντιπολίτευση μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Το θέμα είναι να μας πει και πώς ακριβώς θα καταφέρει να μειώσει τη φορολογία, με δεδομένο ότι οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα είναι αυτοί που είναι. Και είναι –προσέξτε- χαμηλότεροι από ό,τι είχε συμφωνήσει η Νέα Δημοκρατία  -κατά τη συγκυβέρνησή της με το ΠΑΣΟΚ- με τους θεσμούς. Είναι, μάλιστα, αρκετά χαμηλότεροι. Ένα είναι αυτό. Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να εξηγήσει, κάποια στιγμή, ο κύριος Μητσοτάκης, ο οποίος διαρκώς μιλά για φορολογικές ελαφρύνσεις, πώς ακριβώς θα τις επιτύχει αυτές; Διότι μας λέει για περικοπές δαπανών, χωρίς όμως να προσδιορίζει –εννοώ από το Δημόσιο- για ποιες δαπάνες μιλάει.

Ανάπτυξη μπορεί να υποσχεθεί ο καθένας. Το θέμα είναι τι αποτελέσματα έχεις κάθε φορά. Και σας λέω ότι αυτό το οποίο βλέπουμε εμείς στην ελληνική οικονομία, είναι μια κατάσταση, η οποία έχει χαρακτηριστικά ανάπτυξης. Και υπάρχει, αυτή τη στιγμή, το momentum και με τη συμφωνία, έτσι ώστε να σημειωθούν αρκετά υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, δεδομένων πάντα των συνθηκών. Ο κ. Μητσοτάκης μας είπε κάποια στιγμή, αναλύοντας το πρόγραμμά του, ότι υπόσχεται ρυθμούς ανάπτυξης 4% και θα τα κάνει αυτά, επειδή ακριβώς θα επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης 4%. Αυτό, θα με συγχωρέσετε, αλλά έχει ένα βαθμό, είτε αυθαιρεσίας, είτε ανοησίας. Διότι μπορώ και εγώ να υποσχεθώ ρυθμούς ανάπτυξης 5%, 6%, 10% ή 12%. Το θέμα είναι, όμως, ότι αυτή η υπόσχεση είναι ένα κενό γράμμα. Το πραγματικό θέμα είναι, με δεδομένη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και φυσικά προσπαθώντας να επιτύχουμε όσο το δυνατόν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, να επιτυγχάνουμε τους στόχους για να βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως:

«Ο κ. Ρέγκλινγκ, αλλά αρκετές φορές και η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζουν τις επενδύσεις με τη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει για τη δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με τις ιδιωτικοποιήσεις. Όμως, επενδύσεις δεν είναι μόνο οι ιδιωτικοποιήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι υπάρχει ένα εξαιρετικά μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Κατ’ αρχάς, αυτό το οποίο θα παρατηρηθεί είναι ένα ενδιαφέρον των επενδυτών, κυρίως στο πλαίσιο της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή, θα δραστηριοποιηθούν μέσα από το χρηματιστήριο. Έχετε δει ότι οι τραπεζικές μετοχές έχουν, μετά την αξιολόγηση, ήδη αρχίσει να παίρνουν τα πάνω τους. Και από εκεί και πέρα, αυτό θα περάσει και στην πραγματική οικονομία, όταν τα επενδυτικά projects, τα οποία σχεδιάζονταν όλο το προηγούμενο διάστημα, θα αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά. Ένα κρατούμενο είναι αυτό. Ένα δεύτερο πράγμα, το οποίο πρέπει να σχολιάσω σε σχέση με τον κ. Ρέγκλινγκ, είναι ότι είδαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, λίγο πριν το Eurogroup, ότι και ο κ. Σόιμπλε είχε επιχειρήσει να δημιουργήσει ρήγματα ή διαφορετικές οπτικές, ότι υπάρχουν μάλλον διαφορετικές οπτικές μέσα στην ελληνική κυβέρνηση. Ενδιαφέρουσα στρατηγική είναι αυτή από τη μεριά των δανειστών. Δεν θεωρώ ότι έχει κανένα πραγματικό αποτέλεσμα αφενός, αλλά ούτε και ότι πατά στην πραγματικότητα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην προσπάθεια να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα, ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση.

Νομίζω ότι αφής στιγμής η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί και η ελληνική κυβέρνηση έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που είχε και έχει πάρει με βάση τη Συμφωνία του Αυγούστου του 2015, τέτοιου τύπου πολιτικές παρεμβάσεις εκ μέρους των θεσμών, δεν εξυπηρετούν σε τίποτα. Νομίζω ότι αυτό στο οποίο όλοι θα πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι και ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε και εποικοδομητικοί, είναι στην προσπάθεια να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα. Όλα τα υπόλοιπα, εκτιμώ ότι είναι εκ του περισσού και εκθέτουν όποιον προσπαθεί να παρέμβει με έναν τρόπο, θα έλεγε κανείς, εξωθεσμικό στα του οίκου της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για ένα πρόβλημα που αφορά αποκλειστικά και μόνο την ελληνική κυβέρνηση. Αφορά το σύνολο των θεσμών και των λειτουργιών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Δεν μπορούν οι θεσμοί, λοιπόν, να προχωρούν σε τέτοιου τύπου σχόλια για τα εσωτερικά της ελληνικής Πολιτείας.

Νομίζω ότι ο καθένας στα του οίκου του, διότι αν ξεκινήσει και η ελληνική κυβέρνηση να κάνει σχόλιο για τον τρόπο με τον οποίο, για παράδειγμα, ο κ. Ρέγκλινγκ διοικεί τον ESM, τότε νομίζω ότι το μόνο το οποίο θα καταφέρουμε είναι να δημιουργήσουμε μια πολεμική κατάσταση. Επομένως, χρειάζεται καταλλαγή, χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται ηπιότητα. Και να καταλάβει και ο κ. Ρέγκλινγκ ότι στην Ευρώπη υπάρχει Δημοκρατία».

Σε ερώτηση για τη στάση των υπουργών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι:

«Το ζήτημα, σε σχέση με τους υπουργούς: δεν είναι αν θα είναι ευχαριστημένοι οι υπουργοί. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε με όρους προσωπικής ευχαρίστησης. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να δημιουργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Και σε αυτόν ακριβώς τον στόχο είναι προσηλωμένο το σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι υπουργοί λειτουργούν σε μια συλλογικότητα, τη συλλογικότητα που ονομάζεται «ελληνική κυβέρνηση» και όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται, παίρνονται συλλογικά και δεσμεύουν τους πάντες.

Οι βουλευτές, βεβαίως, μπορούν και οφείλουν να έχουν προβληματισμούς, να θέτουν ερωτήματα, να προσπαθούν να επηρεάσουν την κυβερνητική πολιτική μέσα από το διάλογο. Διότι ξέρετε ότι εμείς έχουμε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία λειτουργεί με δημοκρατικούς όρους, με όρους ανοιχτής συζήτησης. Αυτή η συζήτηση γίνεται, γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις στο κυβερνητικό έργο. Άλλες φορές οι βουλευτές πείθονται ότι τα επιχειρήματα που φέρνουν στο τραπέζι δεν είναι απολύτως ορθολογικά. Επομένως, υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση, όπως οφείλει να γίνεται στις Δημοκρατίες».

Απαντώντας σε ερώτηση για «την κριτική που ασκούν βουλευτές του κόμματος», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις διαφωνίες που έχει εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ αλλά και στον συσχετισμό και τη σύγκρουση αντίρροπων δυνάμεων στην Ευρώπη.

«Εδώ έχουμε αντίρροπες δυνάμεις, οι οποίες συγκρούονται. Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι οι θεσμοί ξαφνικά έχουν ταυτιστεί ιδεολογικά με την ελληνική κυβέρνηση. Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει τα στοιχεία που έχει η πολιτική που εφαρμόζεται σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πολιτικό κόμμα,  έχει εκφράσει τις διαφωνίες του με αυτή την πολιτική, είτε μιλάμε στο μακροοικονομικό επίπεδο, είτε μιλάμε δηλαδή για τη δημοσιονομική πολιτική της Ε.Ε., είτε μιλάμε στο μικροοικονομικό επίπεδο, δηλαδή στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων. Αυτό το οποίο έχουμε, είναι μια διαρκής διαπραγμάτευση, με την Ελλάδα προφανώς όχι στη θέση του ισχυρού, όπου, κάθε φορά, εντός του πλαισίου του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και με δεδομένους τους συσχετισμούς που υπάρχουν στην Ευρώπη, προσπαθεί να αμβλύνει μια σειρά από αποτελέσματα αυτής της πολιτικής.

Ο κ. Φίλης είπε ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο εφαρμόζουμε –και αυτή είναι η πραγματικότητα- έχει και στοιχεία, πολλά στοιχεία με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί. Αλλά αυτό, νομίζω, το έχει πει πρώτος ο ίδιος ο Πρωθυπουργός».

Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου με καταδικασμένο κρατούμενο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε: 

«Θα σας πω, κυρία Μπουσδούκου, το εξής: Υπάρχουν ειδήσεις περί ενός τηλεφωνήματος -νομίζω ο κύριος Καμμένος έχει απαντήσει περί αυτού αναλυτικά, απάντησε και ο κύριος Κοντονής χθες στο Κοινοβούλιο- και υπάρχει και ένα πλοίο με 2 τόνους ηρωίνης, το οποίο πιάστηκε πριν από μερικά χρόνια στην Ελλάδα και για το οποίο πλοίο, το δικό σας κανάλι, πολλές φορές έφερε στην ημερήσια διάταξη την ανάγκη να διαλευκανθούν οι όροι υπό τους οποίους, τέλος πάντων, ναυλώθηκε το συγκεκριμένο πλοίο, αλλά και το ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την ιστορία.

Η κυβέρνηση, οι δικαστικές αρχές, η αστυνομία, το ίδιο σας το κανάλι, που έχει αναδείξει αυτό το θέμα ως κεντρικό στη δημόσια συζήτηση και νομίζω ότι, στην ίδια γραμμή, πρέπει όλοι να συνεχίσουμε. Δηλαδή να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, και στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου του ο καθένας, έτσι ώστε να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση.

Νομίζω ότι το σημαντικό στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι, κατά τις δηλώσεις των υπουργών, υπήρξε ένας άνθρωπος που ζήτησε να καταθέσει για τη συγκεκριμένη υπόθεση και από εκεί και πέρα οι υπουργοί έπραξαν αυτό το οποίο θα έπραττε ο οποιοσδήποτε πολίτης. Δηλαδή, ενημέρωσαν την Εισαγγελία που προχώρησε στις απαραίτητες θεσμικές ενέργειες. Ξαναλέω: Το σημαντικό δεν νομίζω ότι είναι το τηλεφώνημα, το σημαντικό είναι να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση και να μπορέσουμε να δούμε τι κρύβεται ακριβώς πίσω από αυτό το φορτίο ηρωίνης -ξαναλέω- που ήταν το μεγαλύτερο φορτίο που πιάστηκε ποτέ στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Νομίζω ότι αυτή η υπόθεση έχει πάρα πολλές σκοτεινές πτυχές, τις οποίες τα ελληνικά δικαστήρια οφείλουν να διαλευκάνουν και νομίζω ότι αυτό θα πράξουν. Να διαλευκάνουν με όσο το δυνατόν πιο μεγάλη ταχύτητα…»

Σε ερώτηση για την πρόθεση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη να φέρει το θέμα στη Βουλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:

«Εάν ο κύριος Μητσοτάκης, κυρία Μπουσδούκου, θέλει να ταυτιστεί με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα μπορεί να το κάνει».

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού και τα θέματα που συζητήθηκαν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε:

«Σε ό,τι αφορά τους οκτώ στρατιωτικούς, νομίζω ότι και ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι εδώ, στην Ελλάδα, υπάρχει δικαιοκρατία. Υπάρχει διάκριση των εξουσιών, έχουν υπάρξει συγκεκριμένες αποφάσεις της Δικαιοσύνης, οι οποίες είναι απολύτως σεβαστές και δεν θα μπορούσε να είναι τα πράγματα διαφορετικά. Σε σχέση με τις παραβιάσεις, γνωρίζετε ότι αυτό αποτελεί μια δύσκολη και κακή πραγματικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από τη δική μας πλευρά μπαίνει πάντοτε το συγκεκριμένο ζήτημα και ζητάμε την άμεση παύση αυτού του είδους των πρακτικών εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού στρατού. Ωστόσο, αυτό το οποίο νομίζω ότι θα πρέπει όλοι μας να έχουμε στο μυαλό μας είναι να μπορέσουμε να προωθήσουμε τη θετική ατζέντα στα ελληνοτουρκικά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές η στάση της Τουρκίας είναι κάτι περισσότερο από προκλητική. Νομίζω όμως ότι πρόκειται για μια χώρα και για μια κυβέρνηση η οποία αντιμετωπίζει πάρα πολύ μεγάλα εσωτερικά προβλήματα και ως προς αυτό, τουλάχιστον, πρέπει να έχουμε, από τη δική μας πλευρά, την αναγκαία κατανόηση.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, δηλαδή, την ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έλεγα ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για μια πιθανά θετική εξέλιξη στη Γενεύη. Αυτό μένει, βεβαίως, να το δούμε, αρκεί να είναι και η τουρκική πλευρά εποικοδομητική».

Συνέντευξη στην εκπομπή του Τ/Σ ΣΚΑΙ «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά

ΑΥΤΙΑΣ: Καλημέρα κύριε Εκπρόσωπε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα.

ΑΥΤΙΑΣ: Χθες βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο φορούσατε γραβάτα. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν φορούσε γραβάτα. Θα αργήσει η ώρα ή θα έρθει η στιγμή που θα τη βάλει τη γραβάτα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τη βάλει τη γραβάτα όταν θα πάρουμε το τελικό εξιτήριο από το μνημόνιο και την επιτροπεία.

ΑΥΤΙΑΣ: Το 2018, το 2023, το 2060, πότε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τον Αύγουστο του 2018 ο στόχος είναι να μπορέσουμε να έχουμε οδηγήσει τη χώρα σε μια τέτοια κατάσταση που θα μπορούμε να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα, δηλαδή χωρίς δάνεια. Εννοώ χωρίς δάνεια από τον ESM.

ΑΥΤΙΑΣ: Δηλαδή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να χρηματοδοτούμαστε από τις αγορές. Αυτός είναι ο στόχος.

ΑΥΤΙΑΣ: Λέει, η κυβέρνηση: Εγώ θέλω μέχρι το 2018 να έχω καθαρίσει με όλη αυτή την υπόθεση των μνημονίων. Σωστό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, θέλουμε να έχουμε τελειώσει το τρίτο πρόγραμμα με επιτυχία και από εκεί και πέρα να αρχίσουμε να ανακτάμε βαθμούς δημοσιονομικής, οικονομικής αλλά και πολιτικής ελευθερίας. Γιατί, ξέρετε, ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν έτσι και μια φύση πολιτικής επιβολής.

ΑΥΤΙΑΣ: Το θέλουμε από το μπορούμε απέχει παρασάγγας. Το μπορείτε ή το θέλετε; Ένα από τα δύο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Και θέλουμε και μπορούμε και είμαστε σε αυτή την πορεία. Nομίζω ότι η προχθεσινή απόφαση του Eurogroup αποτελεί ένα καθοριστικό σήμα ότι η πορεία αυτή συνεχίζεται με σταθερά και αποφασιστικά βήματα. Έχω την πεποίθηση ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουν γίνει τόσα πολλά, που θα γίνει πλέον σε όλους σαφές ότι τον Αύγουστο του 2018 θα έχουμε καταφέρει να βγούμε από τα μνημόνια.

ΑΥΤΙΑΣ: Χθες ο αρχηγός της Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να πάνε στη Βουλή να κουβεντιάσουν γι’ αυτή τη συμφωνία. Γίνεται αποδεκτό το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, όταν ένα κόμμα, είτε η αξιωματική αντιπολίτευση, είτε οποιοσδήποτε άλλος αιτείται μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, από τη δική μας  μεριά και από την μεριά του σημερινού Προεδρείου του Κοινοβουλίου, τα αιτήματα αυτά γίνονται αποδεκτά. Και αυτό, ίσως, θα έπρεπε να ανησυχεί λίγο τον κ. Μητσοτάκη αλλά εν πάση περιπτώσει…

ΑΥΤΙΑΣ:  Γιατί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι ξέρετε εκεί, οι συγκρίσεις θα είναι αναγκαστικές. Εν πάση περιπτώσει, εγώ εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε αυτά τα οποία έκανε η προηγούμενη συγκυβέρνηση, η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, όταν απέρριπτε διαρκώς αιτήματα που έκανε η τότε αντιπολίτευση, είτε εμείς, είτε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις στη Βουλή.

ΑΥΤΙΑΣ: Είστε σαφής. Άρα, είναι η πρώτη είδηση της ημέρας φίλες και φίλοι, και σας ευχαριστώ γι’ αυτό….

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:   Κύριε Αυτιά, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Όταν ένα πολιτικό κόμμα αιτείται να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με βάση τον κανονισμό της Βουλής, δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί. Αυτού του είδους τις αντιθεσμικές συμπεριφορές τις είχε η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όταν εκείνοι ελέγχανε το προεδρείο της προηγούμενης Βουλής.

ΑΥΤΙΑΣ: Άρα λοιπόν, η πρώτη είδηση της ημέρας ότι γίνεται αποδεκτό. Δεν θα μπορούσε ο Τσίπρας μετά την υπογραφή να πει: Ελάτε στη Βουλή τώρα, κέρδισα τη συμφωνία, ελάτε να δώσουμε και μια μάχη εκεί να δείτε τις λεπτομέρειες. Γιατί τον πρόλαβε ο Μητσοτάκης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, ο πρωθυπουργός είπε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα ανοίξει ένα κύκλο επαφών. Ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χθες, στη συνέχεια θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής, θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων και θα γίνει και μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου θα παρουσιαστεί η συμφωνία. Τώρα, να πάει στη Βουλή ο κ. Τσίπρας και να ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την διαπραγμάτευση η οποία έχει κλείσει και η οποία είναι σε όλους γνωστό το περιεχόμενό της, δεν ξέρω αν θα εξυπηρετούσε σε τίποτα. Από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης θέλει αυτή τη συζήτηση, εμείς με πολύ χαρά θα αποδεχθούμε.

ΑΥΤΙΑΣ: Διάβασα σήμερα στην εφημερίδα «Ειδήσεις» ότι ενδέχεται να έχουμε ανασχηματισμό. Θα δει μερικούς υπουργούς για τελευταία φορά, θα αλλάξουν υπουργοί για να πάρει λίγο μπρος η μηχανή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε το κλισέ, ότι ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστική αρμοδιότητα, προνομία εκ του Συντάγματος, του Πρωθυπουργού. Αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν οποιοσδήποτε να γνωρίζει τι σκέφτεται ο Πρωθυπουργός σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΑΥΤΙΑΣ: Είστε το μάτι και το αυτί του Τσίπρα. Κάτι θα έχει πάρει το αυτί σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που μπορώ να σας πω κ. Αυτιά είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται κανένας λόγος και καμία σκέψη για ανασχηματισμό, κατά την εκτίμησή μου.

ΑΥΤΙΑΣ: Κατά τη δική σας εκτίμηση. Κατά τας βουλάς του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με τη σκέψη του Πρωθυπουργού, μπορεί να υπάρχει κάτι άλλο, μπορεί και να μην υπάρχει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ανασχηματισμού.

ΑΥΤΙΑΣ: Πάντως να ξέρετε κάτι, ότι όταν υπάρχει υπογραφή Χατζηνικολάου σε ένα τέτοιο θέμα, είχε γράψει ότι θα δει και τους πολιτικούς αρχηγούς για το χρέος και τους βλέπει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί κανέναν μια συζήτηση περί ανασχηματισμού. Αυτό που έχει πει ο Πρωθυπουργός είναι ότι πρώτος και κύριος στόχος του είναι μέσα στο καλοκαίρι να τρέξει μια σειρά από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα, έχουν να κάνουν με το κοινωνικό κράτος, έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.  Αυτή είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης και σε αυτό είμαστε προσηλωμένοι.

ΑΥΤΙΑΣ: Στην καθημερινότητα έχετε ένα σοβαρό θέμα και το ξέρετε. Πολύ μεγάλο θέμα. Να πω για φόρους, για χίλια δυο πράγματα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μια χώρα, η οποία βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και έχει έναν αποδιαρθρωμένο δημόσιο τομέα εξαιτίας των πολιτικών του παρελθόντος, είναι προφανές ότι θα έχει μια σειρά από προβλήματα, είτε αυτά αφορούν τη δημόσια διοίκηση ….

ΑΥΤΙΑΣ: Είστε  και 2,5 χρόνια στην κυβέρνηση. Δεν κάνατε τίποτα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Έχουμε λύσει πάρα πολλά κ. Αυτιά. Να σκεφτείτε ότι όταν εμείς ήρθαμε στην κυβέρνηση, 2,5 εκ. άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό δεν νομίζω ότι είναι μια μικρή πολιτική πρωτοβουλία.

ΑΥΤΙΑΣ: Βάλατε φόρο 6% στις συντάξεις, για να έχουν πρόσβαση, επειδή καταργήσατε το τάλιρο. Δηλαδή αφαιρέσατε τα 5 ευρώ και βάλατε τον φόρο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συμφωνία του Αυγούστου του 2015 έλεγε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια εξοικονόμηση 1% από τις συντάξεις. Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Από την άλλη μεριά, πάρθηκε μια πολιτική πρωτοβουλία για αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων που οδηγεί στο αποτέλεσμα να έχουν 2,5 εκ. άνθρωποι πρόσβαση, πλέον, στα δημόσια νοσοκομεία. Γιατί ξέρετε τι γινόταν πριν, κ. Αυτιά; Πήγαιναν να κάνουν εξετάσεις και όταν τους ζητούσαν το ΑΦΜ τους, έφευγαν από τα νοσοκομεία. Νομίζω ότι το ξέρετε πολύ καλά.

ΑΥΤΙΑΣ: Τα εισέπραττε η εφορία τα χρήματα. Εντάξει, είναι τεράστιο το θέμα αυτό. Πριν πάμε στην ουσία της συμφωνίας και θέλω να σας ακούσω με προσοχή, πέστε μου τι έχει πάθει ο Σόιμπλε με τον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο; Τι συμβαίνει; Παραμονή της συμφωνίας τα βάζει και με τον Πρωθυπουργό και βάζει και τορπίλη εναντίον του κ. Τσακαλώτου, λέγοντας είναι καλός ο υπουργός αλλά δεν τον εμπιστεύεται ο Τσίπρας. Δηλαδή, αυτό δεν έχει γίνει σε κανένα μέρος του κόσμου. Τι να πω, σε όποιο κόμμα κι αν είσαι και το ακούσεις για τον πρωθυπουργό σου, τρελαίνεσαι. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα! Τι συνέβη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, επρόκειτο για μια πολιτική απρέπεια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος προφανώς ήθελε να εξάγει την πολιτική κρίση που πιθανόν σοβεί στο δικό του κόμμα, στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτό που μπορούμε να πούμε από την πλευρά μας, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως ενιαία, η ελληνική κυβέρνηση είναι συμπαγής. Και αποδείχτηκε ότι όλο αυτό το σκηνικό των αλλεπάλληλων δηλώσεων έγινε για να δικαιολογήσει ο Γερμανός υπουργός μια σειρά από υποχωρήσεις που έκανε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

ΑΥΤΙΑΣ: Ναι, αλλά εγώ ακούω τώρα τους καθηγητές που λένε «πέρασε του Σόιμπλε». Θα το δούμε μετά. Άρα θέμα Τσακαλώτου δεν μπαίνει στην κυβέρνηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και οι καθηγητές τι έχουν; Έχουν το τεκμήριο της αντικειμενικότητας, και της ορθότητας της πολιτικής άποψης;

ΑΥΤΙΑΣ: Θέλω να κλείσουμε το θέμα Τσακαλώτου, σήμερα θα τα κλείσουμε όλα. Υπάρχει θέμα Τσακαλώτου στην κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με τον υπουργό Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών έκανε εξαιρετική δουλειά κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και μαζί με τη διαπραγματευτική ομάδα κατάφερε να πάρει μια καλή συμφωνία, η οποία –νομίζω- ότι δείχνει τον δρόμο της εξόδου από τα μνημόνια. Επομένως δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αναπαράγουμε αυτή τη συζήτηση. Ο κ. Σόιμπλε, σας είπα, προσπάθησε να εξάγει στην Ελλάδα, την πολιτική κρίση που σοβεί στο δικό του κόμμα.

ΑΥΤΙΑΣ:  Μάλιστα. Πάμε τώρα στη συμφωνία. Έχω πάρα πολλά τηλεφωνήματα από το πρωί. Λέει ο κόσμος ότι πήραμε ένα κάρο μέτρα: μείωση συντάξεων – το ξέρετε- φόρους από το 2020, περικοπές επιδομάτων. Δεν θέλετε να μάθετε τι λέει ο κόσμος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

ΑΥΤΙΑΣ: Ξέρετε γιατί σας το λέω αυτό Γιατί καμιά φορά είστε κλεισμένοι μέσα στα μέγαρα, μέσα στα υπουργεία..

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν νομίζω ότι είναι έτσι με αυτή την κυβέρνηση.

ΑΥΤΙΑΣ: Εν πάση περιπτώσει. Ο κόσμος λέει λοιπόν, έχω μείωση συντάξεων, έχω αύξηση φόρων, έχω μείωση μισθών λόγω της μείωσης του αφορολογήτου, έχω κατασχέσεις, θα έχω πλειστηριασμούς το καλοκαίρι, μου κόβουν επιδόματα, έχω χαμηλούς μισθούς. Πήραμε ένα κάρο μέτρα, αλλά δεν είδαμε πότε θα μειωθεί το χρέος, δεν είδαμε πότε ο Ντράγκι επιτέλους θα αρχίσει να δίνει λεφτά, μας δώσανε μια δόση 8 δις και κάτι ψιλά και άντε έξω από την πόρτα. Τι απαντάμε σε αυτό στον κόσμο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Θα μου επιτρέψετε να είμαι όσο το δυνατόν πιο αναλυτικός. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σχολιάσω, είναι ότι υπάρχει μια υποσχετική από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης για το 2019 και το 2020, ότι θα αλλάξει το δημοσιονομικό μείγμα και θα υπάρξουν εξοικονομήσεις 1% από το συνταξιοδοτικό και 1% από το φορολογικό με τη μείωση του ορίου του αφορολόγητου και από κει και πέρα  θα υπάρξει και μια σειρά από μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης, κοινωνικής στήριξης τα οποία θα είναι ισόποσα. Ένα, λοιπόν, κρατούμενο είναι αυτό.

ΑΥΤΙΑΣ: Εδώ υπάρχει μια ένσταση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι η ένσταση;

ΑΥΤΙΑΣ: Άμα κόψω 600 ευρώ από τον Τζανακόπουλο, δεν θα του δώσω ισοδύναμα 600 ευρώ. Δεν θα πάνε στον Τζανακόπουλο, θα πάνε στον Αυτιά. Θα πάνε είτε για σάντουιτς για τον εγγονό του, είτε με επιδότηση ενοικίου – που είναι σωστό μέτρο- είτε με ελάφρυνση ΕΝΦΙΑ 70 ευρώ, είτε κάτι άλλο. Δηλαδή, ο Τζανακόπουλος που θα φάει στο κεφάλι 600 ευρώ – θέλω να είμαστε δίκαιοι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάτε για το 2020. Σας είπα ότι τα μέτρα, σε ό,τι αφορά το σύνολό τους, είναι δημοσιονομικά ουδέτερα. Από κει και πέρα, έγινε μια τεράστια προσπάθεια έτσι ώστε τα μέτρα κοινωνικής στήριξης να απευθύνονται κατά κύριο λόγο στις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη. Το τι θα είναι 1 προς 1, δεν ήταν και τεχνικά εφικτό.

ΑΥΤΙΑΣ: Δεν είναι το 1 προς 1, όταν εμένα μου παίρνεις 500 και 600 ευρώ και τα δίνεις κάπου αλλού, γιατί εγώ τα δούλεψα. Αυτό λέει ο κόσμος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι.

ΑΥΤΙΑΣ: Γιατί έτσι ξέρω κι εγώ. Λέω στον Τζανακόπουλο βγάλε τη γραβάτα σου, θα την πάρω εγώ που δεν έχω κόκκινη γραβάτα. Αυτή είναι η ιστορία, σας λέω τι λέει ο κόσμος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και προσπαθώ να απαντήσω. 

ΑΥΤΙΑΣ: Το πε και ο Τσακαλώτος στη Βουλή. Είπε ότι δεν είμαστε δίκαιοι σε αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό. Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν είναι και τεχνικά εφικτό να είναι 1 προς 1. Δεν είναι τεχνικά εφικτό, διότι τα μέτρα κοινωνικής στήριξης δεν μπορούν να απευθύνονται ακριβώς 1 προς 1 στους ανθρώπους.

ΑΥΤΙΑΣ: Άρα δεν ισχύει «σου δίνω 1, σου παίρνω 1».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι ως δημοσιονομικό αποτέλεσμα…

ΑΥΤΙΑΣ: Τι να το κάνω το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, όταν εγώ χάνω κι έχω ενοίκιο, έχω ΔΕΗ, έχω χίλια πράγματα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη μείωση του αφορολογήτου, θα υποστεί μια μείωση του εισοδήματός του, το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

ΑΥΤΙΑΣ: Όπως το λέτε είναι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από αυτά τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι – για να μην σας πω όλο το κομμάτι- θα πάει στους ανθρώπους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ξέρετε πως λέγεται αυτό;

ΑΥΤΙΑΣ: Δώσε τους δουλειά, εργασία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε πως λέγεται αυτό;

ΑΥΤΙΑΣ: Δηλαδή με τις κάρτες σίτισης  θα την βγάλουμε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιες κάρτες σίτισης!

ΑΥΤΙΑΣ: Αυτό είναι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι; Αυτό είναι τα μέτρα; Δηλαδή τα προγράμματα στήριξης εργασίας, η αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, όλα αυτά είναι τόσο μικρά μέτρα;

ΑΥΤΙΑΣ:  Μεχρι70 ευρώ. Αλλά όταν παίρνεις 800 και δίνεις 70…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Έχουμε μια δέσμη μέτρων που απευθύνεται σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και στο τέλος πολλές από αυτές, στον τελικό λογαριασμό, πιθανόν να βρίσκονται και σε καλύτερη θέση. Σας το ξαναλέω: Είναι μια μορφή αναδιανομής εισοδημάτων, από αυτούς που έχουν μια μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα και επιφάνεια προς εκείνους που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα. Στους νέους …

ΑΥΤΙΑΣ: Αυτό η κοινωνία δεν το αποδέχεται, αυτό θέλω να σας πω

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όμως αυτό που προσπαθώ να σας πω, είναι ότι πρέπει  να σκεφτείτε και από πού ξεκίνησε η διαπραγμάτευση.

ΑΥΤΙΑΣ: Σε αυτό έχετε δίκιο. Αλλά όταν τα στήθια του τα έχει φάει στα τσιμέντα ο οικοδόμος, ο ναυτικός στη θάλασσα  και σου λέει για βάστα, εγώ κοίταξα να πάρω 10.500 ένσημα, να παίρνω 800, 900 ευρώ, τώρα μου παίρνεις 300 και το πας που;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και θεωρείτε ότι αυτή η κυβέρνηση…

ΑΥΤΙΑΣ: Σας λέω ό,τι λέει η κοινωνία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει ότι μπορεί για να μειώσει και να αμβλύνει τις συνέπειες μιας δύσκολης οικονομικής κατάστασης, την οποία αντιμετωπίζει η χώρα και έχει δώσει έναν διαπραγματευτικό αγώνα που –σας υπενθυμίζω- ξεκίνησε από απαιτήσεις του ΔΝΤ που έλεγαν ότι θα πρέπει να πάρουμε 4,5 δις  ευρώ επιπλέον μέτρα …

ΑΥΤΙΑΣ: Είστε σαφής σε αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … και θυμάμαι τη ΝΔ τότε να λέει ότι κακώς δεν κλείνουμε την αξιολόγηση, κακώς δεν κλείνουμε τη διαπραγμάτευση, τόσα κι άλλα τόσα μέτρα πρέπει να πάρουμε.

ΑΥΤΙΑΣ: Με τον Κικίλια αυτά μια μέρα. Σας μετέφερα λοιπόν ένα παράπονο της κοινωνίας, γιατί εγώ εδώ είμαι εκπρόσωπος της κοινωνίας, εσείς είστε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω για ποιο λόγο εσείς μπορείτε να εκπροσωπείτε την ελληνική κοινωνία…

ΑΥΤΙΑΣ: Σας λέω το παράπονό τους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση δεν το κάνει;

ΑΥΤΙΑΣ:  Δεν είπα τέτοιο πράγμα εγώ. Εγώ ξέρετε τι ήθελα; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί θεωρείτε ότι εκπροσωπείτε αυθεντικά την ελληνική κοινωνία;

ΑΥΤΙΑΣ: Γιατί τόσα χρόνια είτε Δεξιά ήταν είτε Αριστερά, εγώ είμαι με τον κόσμο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και η ελληνική κυβέρνηση είναι η εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση.

ΑΥΤΙΑΣ: Γιατί και γω θα μπορούσα να είμαι από τα 25 εκπρόσωπος και δεν ήμουνα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Αλλά παρόλα αυτά, αυθεντικές εκπροσωπήσεις δεν υπάρχουν. Είναι προβληματικό να θεωρούμε ότι κάποιοι αυθεντικά εκπροσωπούν και κάποιοι άλλοι δεν εκπροσωπούν.

ΑΥΤΙΑΣ: Ακούστε, δεν μιλάμε για αυθεντική εκπροσώπηση, μιλάμε για τα τηλεφωνήματα. Και σου λέει ο κόσμος, ωραία θα μου κόψεις κάτι από το αφορολόγητο , δώσε μου βρε χριστιανέ κάτι άλλο, δώσε δουλειά στο παιδί μου!

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε ότι η ανεργία έχει μειωθεί κατά 4 μονάδες, έχουμε 250.000 νέες θέσεις εργασίας;

ΑΥΤΙΑΣ: Βεβαίως, χάρη στον τουρισμό και μακάρι να αυξηθεί.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χάρη στον τουρισμό μόνο έγινε αυτό;

ΑΥΤΙΑΣ: Είναι το 90% των θέσεων.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Αυτιά δεν είναι ακριβώς έτσι. Γιατί ξέρετε, ο λόγος για τον οποίο, με σχεδόν στασιμότητα, αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, ποιος ακριβώς είναι; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; Πως είναι δυνατόν με πολύ μικρή ανάπτυξη να έχουμε τέτοια αύξηση των θέσεων απασχόλησης;

ΑΥΤΙΑΣ: Και μισό μισθό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι δεν είναι με μισό μισθό.

ΑΥΤΙΑΣ: Από τα επίσημα στοιχεία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι τον Απρίλιο για πρώτη φορά, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης ξεπέρασαν σε ποσοστό τις θέσεις μερικής απασχόλησης.

ΑΥΤΙΑΣ: (δείχνει ένα σχεδιάγραμμα) Τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης είναι αυτά

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι επίσημο στοιχείο της κυβέρνησης;

ΑΥΤΙΑΣ: Αυτό. Να σας το δώσω;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και τι λέει; Απασχόληση το πρώτο 5μηνο του 2017. Πλήρης απασχόληση στο 50%, όπως βλέπετε. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό μετά από 5 χρόνια.

ΑΥΤΙΑΣ: Διαφωνώ εγώ για αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω: Είναι η πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια που η πλήρης απασχόληση ξεπερνά τη μερική.

ΑΥΤΙΑΣ: Αλλά αυτό μην το θεωρείτε επίτευγμα ότι δίνετε 350 ευρώ μισθό …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η πλήρης απασχόληση, όπως ξέρετε, δεν είναι στα 350 ευρώ μισθό.

ΑΥΤΙΑΣ: Δηλαδή (δεν ακούγεται) στα 500…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θ μου πείτε ότι χρειάζεται εργασία, μετά θα μου πείτε ότι …

ΑΥΤΙΑΣ: Σταθερή δουλειά και μεροκάματο θέλει ο κόσμος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα: Πλήρης απασχόληση στο 50% και τον Απρίλιο στο 55% με τάση αύξησης, τη στιγμή που έχουμε οικονομική στασιμότητα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

ΑΥΤΙΑΣ: Μακάρι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί συμβαίνει αυτό; Ξέρετε για τι συμβαίνει; Γιατί για πρώτη φορά σε αυτή τη χώρα λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί..

ΑΥΤΙΑΣ: Έτσι μπράβο

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει κάνει μια σειρά από ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις χτυπώντας την υποδηλωμένη και την αδήλωτη εργασία και αυτό οδηγεί σε αυτή την αύξηση των θέσεων απασχόλησης την οποία βλέπετε, παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη στο α’ 3μηνο ήταν στο 0,4 %.

ΑΥΤΙΑΣ: Δίνεις 350 ευρώ…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, πλήρης εργασία δεν είναι 350 ευρώ.

ΑΥΤΙΑΣ: 580 είναι. Όταν έχεις 400 ΔΕΗ, μπορείς να ζήσεις με 580, θα πει ο πολίτης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα αμφιβάλλει κανείς κ. Αυτιά ότι η κατάσταση είναι δύσκολη σε σχέση με αυτό;

ΑΥΤΙΑΣ: Ένα λεπτό κ. Τζανακόπουλε. Δώστε θέσεις δουλειάς. Δεν σας εμπόδισε κανείς – και το είπε και ο Τσίπρας χτες, «ξεκινάμε έναν αγώνα να φύγουμε από τα μνημόνια»…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά.

ΑΥΤΙΑΣ: Και τόπε με απόλυτη σαφήνεια. Ακούστε κ. Τζανακόπουλε, εμένα ξέρετε τι με ενδιαφέρει περισσότερο; Να μην είναι επαίτες οι Έλληνες μιας κάρτας σίτισης. Αυτό με ενδιαφέρει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή θεωρείτε ότι το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, όταν υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων, που δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη, δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους.

ΑΥΤΙΑΣ: Δώστε δουλειά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, κρατάω δουλειές στα χέρια μου για να τις δώσω;

ΑΥΤΙΑΣ: Να τις κάνετε εσείς. Για αυτό σας ψήφισαν, για να τις κάνετε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας –και σας είπα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να δημιουργήσει 250.000 θέσεις εργασίας από τη στιγμή της εκλογής της και 90.000 νέες θέσεις εργασίας είχαμε τον Απρίλιο και άλλες 90.000 είχαμε τον Μάιο. Σας εξηγώ λοιπόν ότι η διαδικασία αυτή, είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο. Χρειάζεται σταθερότητα, χρειάζεται να εμπεδωθεί η ανάπτυξη. Και τι θα κάνουμε μέχρι τότε κ. Αυτιά, με τους ανθρώπους που δεν είχαν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη; Για ποιο λόγο τέτοια αλαζονεία απέναντι στις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιλύσει προβλήματα, το πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης; Μετά βδελυγμίας απορρίπτετε μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία έρχεται για να επιλύσει το πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης που άλλοι δημιούργησαν. Επομένως, ας είμαστε λίγο λιγότερο αλαζονικοί με τους ανθρώπους αυτούς που είχαν πραγματικά πρόβλημα ως προς την καθημερινή τους επιβίωση.

ΑΥΤΙΑΣ: Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, λένε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και γι αυτό τον λόγο κάνουμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αυτή τη στιγμή , το οποίο έχει ένα προϋπολογισμό περίπου στα 600 με 650 εκ. και μάλιστα χωρίς περικοπές επιδομάτων, όπως πριν από λίγο είπατε. Γιατί η μόνη περικοπή επιδόματος που υπάρχει εν όψει όλης αυτής της διαδικασίας, είναι 11 εκ. ευρώ που θα μεταφερθούν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

ΑΥΤΙΑΣ: Τώρα σας λέω το εξής: Όλα τα κοινωνικά προγράμματα, άγια και άριστα. Μην στεκόμαστε εκεί να φύγουμε μπροστά. Είδατε τι είπατε για τον τουρισμό; Γιατί τον Μάιο, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας; Γιατί έρχεται ο τουρισμός. Μεγάλη υπόθεση ο τουρισμός, έχει γίνει τεράστια δουλειά και μακάρι και στους άλλους τομείς. Αυτό λέω κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και η κυβέρνηση και όλοι μας δίνουμε μία τεράστια μάχη για να εμπεδωθεί η σταθερότητα και για την δυναμική ανάκαμψη.

ΑΥΤΙΑΣ: … δεν αμφιβάλει κανείς, αλλά δουλειά θέλει ο κόσμος…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… ωστόσο σας ξαναλέω ότι βεβαίως η πρώτιστη προτεραιότητα είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ωστόσο υπάρχει και ένας κόσμος, ο οποίος στην κυριολεξία δεν μπορεί να εξασφαλίσει τους στοιχειώδεις όρους επιβίωσης του και νομίζω ότι δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια απέναντι σε αυτό το τμήμα του πληθυσμού, το οποίο είναι το πρώτο θύμα των πολιτικών των μνημονίων και της πενταετίας 2010-2015.

ΑΥΤΙΑΣ: Έχεις ψηφίσει και εσύ δύο μνημόνια, μην ξεχνάς… Δύο-δύο…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Που είναι το δεύτερο μνημόνιο;

ΑΥΤΙΑΣ: Το 2015 και αυτό που ζούμε, έστω αυτό 2-1 και σκληρό…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε ψηφίσει ένα. Είναι το χειρότερο από όλα μήπως;

ΑΥΤΙΑΣ: Αυτό πονάει πιο πολύ γιατί πιάνει και κάτω από τα 1000 ευρώ, στις συντάξεις…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … ενώ τα προηγούμενα μνημόνια δεν κόψανε…

ΑΥΤΙΑΣ: …άστα, κόψανε 50% από τις συντάξεις. Κύριε Τζανακόπουλε ξέρετε πόσα χρόνια είμαι εγώ εδώ; Πολλά. Τα μνημόνια τσάκισαν τον Έλληνα και μάλιστα με έναν Ντράγκι και έναν Σόιμπλε σε μία ευθεία γραμμή κατά της χώρας. Και το λέω ευθέως.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και ποιος μας έφερε σε αυτήν την κατάσταση;

ΑΥΤΙΑΣ: Τα μνημόνια μας έφεραν και η οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια. κύριε Τζανακόπουλε παραβιάζεται ανοικτές θύρες. Πάμε σε διάλειμμα και κάτι ακόμα.

Δεν έβαλε ούτε ένα προαπαιτούμενο σε ερώτηση, ούτε ξέρεις Γιώργο ρώτησε με αυτό ή το άλλο. Μία ελεύθερη κουβέντα με ένα άνθρωπο με τον οποίο, σε επίπεδο γνώσης και ειλικρίνειας δεν μας χωρίζει απολύτως τίποτα.

Λοιπόν ο Μητσοτάκης λέει ότι πήρατε ένα σκασμό μέτρα, φλομώσαμε στα μέτρα, δεν πήρατε χρέος, δεν πήρατε χρηματοδότηση από τον Ντράγκι, πήρατε μία δόση που το 90% θα πάει σε αποπληρωμή και μετά; Αυτό λέει…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει ο Μητσοτάκης μπορεί να λέει ό, τι θέλει. Το θέμα είναι αν τα λέει από άγνοια ή από κακοπιστία. Διότι σε ότι αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, όλοι γνωρίζουν…

ΑΥΤΙΑΣ: … τα λεφτά από τον Ντράγκι να το λέμε απλά, γιατί έτσι το έχει μάθει ο κόσμος, γιατί ακούγαμε από βουλευτές θα βρέχει λεφτά, θα έρθει το μάννα εξ ουρανού…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …από ποιους λέγονταν αυτά;

ΑΥΤΙΑΣ:… να σου βάλω εγώ βίντεο… Για πάμε τώρα όμως για την πατρίδα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …  θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ.Μητσοτάκης ότι το Γιούρογκρουπ της 15ης Ιουνίου αυτό που μπορούσε να κάνει, το έκανε. Δηλαδή έδωσε συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς όλους τους θεσμούς, αλλά και προς τους ιδιώτες επενδυτές ότι το ελληνικό χρέος θα ρυθμιστεί με συγκεκριμένο τρόπο…

ΑΥΤΙΑΣ: … πότε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, αφού θέλετε να πάμε αυτή την συζήτηση τόσο πολύ τεχνικά θα σας πω ότι στις 24 Μαΐου του 2016 αποφασίστηκε ότι κριτήριο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι να μην πληρώνει η Ελλάδα περισσότερο από το 15% του ΑΕΠ της κάθε χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα βγάζει κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό της 15%, αλλά ότι θα μπορεί να αναχρηματοδοτεί, και οι αναχρηματοδοτήσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνάνε το 15% του ΑΕΠ τον χρόνο. Για να γίνει αυτό, αποφασίστηκε λοιπόν στις 24 Μάη του 2016 ότι θα εφαρμοστούν μέτρα για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους τον Αύγουστο του 2018. Από τον Μάιο του 2016 λοιπόν, μέχρι σήμερα, αυτό το οποίο συζητούσαμε ήταν μία περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση, ένας προσδιορισμός δηλαδή, αυτών των μέτρων που θα παρθούν το 2018. Για ποιο λόγο; Για να έχει την βεβαιότητα η ΕΚΤ, ο Ντράγκι που λέτε και εσείς, για να έχει την βεβαιότητα ο ESM, για να έχουν την βεβαιότητα το σύνολο των θεσμών, ότι το ελληνικό χρέος θα γίνει βιώσιμο με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Η δέσμευση αυτή υπάρχει, είναι δεδομένη και στο Γιούρογκρουπ της 15ης Ιουνίου, έγινε περαιτέρω προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

ΑΥΤΙΑΣ: … ωραία γιατί δεν βγήκε ένας από αυτούς εκεί-γιατί το Γιούρογκρουπ είναι σταθμάρχες δεν είναι τίποτε άλλο, μην φανταστείς- γιατί δεν βγήκε ένας και να πει 1η Ιουλίου του 2018 τελειώσαμε, χαίρετε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι νομίζετε ότι λέει η απόφαση του Γιούρογκρουπ;

ΑΥΤΙΑΣ:.. πλήρης δέσμευση, αυτό λέει; Σε ποια σελίδα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό λέει. Οι τελευταίες προτάσεις της απόφασης του Γιούρογκρουπ, μπορείτε να τις διαβάσετε κιόλας είναι, ότι το Γιούρογκρουπ δεσμεύεται να στηρίζει την Ελλάδα για την επιστροφή της στις αγορές με την λήξη του προγράμματος. Αυτό τι είναι;

ΑΥΤΙΑΣ: Αυτό είναι εικασία, αυτό είναι ευχολόγιο…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν είναι εικασία, είναι δέσμευση.

ΑΥΤΙΑΣ: εγώ ήθελα δέσμευση. Πρώτη Ιουλίου του 2018, Τσίπρα πάρτο, διότι πήρε ένα σκασμό μέτρα. Μισό λεπτό. Όταν ο Τσίπρας πήρε τόσα μέτρα όφειλαν να του το δώσουν. Ο Τσίπρας πήρε μέτρα και τους είπε, εδώ είναι, βλέπετε; Όφειλαν λοιπόν το 2018 αυτό. Με πλήρη δέσμευση, για να μπορεί να πει αυτό και αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πλήρης δέσμευση. Μα αυτό έγινε.

ΑΥΤΙΑΣ: … επίσης ο Ντράγκι δεν έπρεπε να πει αυτό και αυτό; Δηλαδή και μέτρα πήραμε και δεν έκαναν αυτό που έπρεπε, είναι ανακόλουθοι να το ξέρετε τα ίδια έκαναν και στον Σαμαρά, σας προλαμβάνω…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Αυτιά θέλετε να κάνουμε σοβαρή συζήτηση;

ΑΥΤΙΑΣ: … ναι γιατί εγώ έχω νευριάσει με τους έξω…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το Γιούρογκρουπ πήρε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον τρόπο που θα ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος, θα αλλάξει το προφίλ των αποπληρωμών του στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Δηλαδή έκανε αυτό το οποίο ήταν συμφωνημένο ότι έπρεπε να γίνει. Θα μπορούσε να πάει παραπέρα; Πιθανόν και θα μπορούσε. Ωστόσο, φαντάζομαι ότι επειδή διαβάζετε και τεχνικές αναλύσεις, ότι έχετε δει ότι πολλοί τεχνικοί αναλυτές από τεράστιους τραπεζικούς οίκους, λένε ότι με την συγκεκριμένη απόφαση του Γιούρογκρουπ, τεχνικά,  η ΕΚΤ, έχει την δυνατότητα να αποφασίσει ότι τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

ΑΥΤΙΑΣ: … εγώ δεν τον το άκουσα αυτό από τον Ντράγκι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: δεν μου επιτρέπετε να ολοκληρώσω την σκέψη μου. Είναι τεχνικά ζητήματα, για τα οποία θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ συγκεκριμένοι. Ο Ντράγκι από μόνος του δεν μπορεί να βγει και να πάρει αυτήν την απόφαση, ούτε να την προεξοφλήσει.

ΑΥΤΙΑΣ: Γιατί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι μοναδικός αρμόδιος να το κάνει αυτό είναι το ΔΣ της ΕΚΤ, εφόσον έχει ολοκληρώσει την μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ο κύριος Μητσοτάκης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι στο Γιούρογκρουπ της 15ης Ιουνίου, αυτό το οποίο επιδιώκαμε ήταν να παρθούν τόσο ισχυρές δεσμεύσεις, που να επιτρέψουν στο ΔΣ της ΕΚΤ στην συνέχεια, να πάρει την απόφαση για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…

ΑΥΤΙΑΣ: … αυτή είναι η απάντηση που δίνετε στον Μητσοτάκη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντηση που δίνω είναι η εξής: Η ανεξάρτητη ΕΚΤ, στο μέλλον, μέσα στον επόμενο καιρό, θα πρέπει να συνεδριάσει το ΔΣ και να αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνει με τα ελληνικά ομόλογα. και σας λέω ότι υπάρχουν δεκάδες τεχνικοί αναλυτές, οι οποίοι λένε, ότι με την απόφαση αυτή του Γιούρογκρουπ, έχει την δυνατότητα η ΕΚΤ. Η κυβέρνηση δεν έχει άποψη επί αυτού. Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητο όργανο, θα προχωρήσει στην ανεξάρτητη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και τότε θα δει με ποιόν τρόπο θα διευθετήσει το θέμα των ελληνικών ομολόγων. Επομένως μην σπεκουλάρουμε, μην δημιουργούμε και μία αίσθηση στον κόσμο, μέσα από μία φτηνή προπαγάνδα, η οποία σας λέω -αν δεν είναι αποτέλεσμα άγνοιας – είναι αποτέλεσμα κακοπιστίας, ότι το QE είναι μία χαμένη υπόθεση για την ελληνική κυβέρνηση.

ΑΥΤΙΑΣ: Άρα για σας δεν χάθηκε τίποτα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … περιμένουμε.

ΑΥΤΙΑΣ: Αυτό το κρατώ. Κύριε Τζανακόπουλε το χρέος είναι εθνικό θέμα, θέλει γερή φανέλα Εθνικής Ελλάδας…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …το χρέος είναι άλλο πράγμα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Υπάρχουν δεσμεύσεις στο Γιούρογκρουπ της 15ης Ιουνίου ότι το ελληνικό χρέος θα ρυθμιστεί και θα ρυθμιστεί με συγκεκριμένο τρόπο.

ΑΥΤΙΑΣ: Μακάρι να γίνει αυτό. Εγώ δεν βλέπω συγκεκριμένες δεσμεύσεις, δεν τις βλέπω, ξέρω να διαβάζω συμφωνίες…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … δεν τις βλέπετε δηλαδή.

ΑΥΤΙΑΣ: … ο Σόιμπλε έκανε και κάτι άλλο, και θα το πούμε μετά. Σε πάει μέχρι το 2060 και σου λέει, θες δεν θες, θα έχεις πλεόνασμα 2% μέχρι τότε. Πόσο θα είσαι το 2060;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα είμαι 60 και …

ΑΥΤΙΑΣ: …  εγώ θα σε βλέπω από τον ουρανό τότε, θα είσαι εκπρόσωπος τότε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … δεν νομίζω…

ΑΥΤΙΑΣ: … ο Τσίπρας θα είναι 86 και ο Μητσοτάκης 92, τι θέλω να πω; Κύριε Τζανακόπουλε πιέστε όσο μπορείτε. Δείτε όποιους μπορείτε, δημιουργήστε ένα εθνικό πλαίσιο κουβέντας. Είναι εθνικό το θέμα κύριε Τζανακόπουλε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … αυτό το οποίο προσπαθώ να σας πω είναι ότι οι δεσμεύσεις μέχρι το 2060 αποτελούν ένα είδος τεχνικής άσκησης που γίνεται για τις μελέτες βιωσιμότητας του χρέους. κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας και της ευρωπαϊκής οικονομίας, όχι το 2060, ούτε το 2025. Επομένως όλα αυτά εξαρτώνται από τους ρυθμούς ανάπτυξης, δηλαδή από τον ρυθμό μεταβολής και αύξησης του ΑΕΠ, και από μία σειρά άλλα πράγματα, από μία σειρά από άλλους παράγοντες, επομένως το βασικό είναι ότι έχουμε επιτύχει μία συμφωνία, η οποία τον Αύγουστο του 2018 θα οδηγήσει σε μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και στην συνέχεια από το 2023 και μετά θα έχουμε την δυνατότητα να εξαιρούμαστε ακόμα και από το Σύμφωνο Σταθερότητας και θα είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που θα εξαιρείται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

ΑΥΤΙΑΣ: Μία λέξη, δεν βρήκαν μία λέξη για τα capital control; Ανάπτυξη με κλειστές Τράπεζες δεν μπορεί να γίνει…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε αλλά τα capital controls έχουν χαλαρώσει νομίζω 18 φορές από την στιγμή που πάρθηκαν.

ΑΥΤΙΑΣ: … σιγά παίρνεις ένα πενηντάρικο παραπάνω και σιγά τα αυτά αυτό λέει ο έλληνας…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ένα πενηντάρικο, έχει να κάνει με τα εμβάσματα, έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο μεταβιβάζονται χρήματα από την μία επιχείρηση στην άλλη…

ΑΥΤΙΑΣ: … θα τελειώσει αυτή η ιστορία, δεν το θέλετε να τελειώσει αυτό; Πότε θα τελειώσουν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα capital controls χαλαρώνουν διαρκώς και πρέπει να ξέρετε ότι η διαδικασία για την πλήρη απεμπλοκή του τραπεζικού συστήματος από τα capital controls είναι σε πορεία ολοκλήρωσης.

ΑΥΤΙΑΣ: Έχεις πάρει δύο γραβάτες στον Τσίπρα μαθαίνω, μία κόκκινη και μία μπλε; Μία με ελληνικά χρώματα και μία με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι θα τις διαλέξει μόνος του.

ΑΥΤΙΑΣ: Θα βάλει γραβάτα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο.

ΑΥΤΙΑΣ: Τον έχω ρωτήσει στην τελευταία συνέντευξη, ένα πράγμα να πω. Κύριε Τζανακόπουλε, επειδή το 2060 είναι 43 χρόνια από σήμερα, το παιδί που γεννιέται σήμερα, αυτήν την ώρα, μέχρι το 2060 θα πληρώνει για το χρέος της χώρας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναείπα…

ΑΥΤΙΑΣ: … όχι δεν αποδίδω καμία ευθύνη, μιλώ για την εθνική προσπάθεια…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … με συγχωρείτε που σας το λέω, αλλά θα προτιμούσατε δηλαδή να μην έχουμε πάρει τις επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων να πρέπει να πληρώσουμε 320 δις μέσα σε 10 χρόνια; Είναι αδύνατο αυτό…

ΑΥΤΙΑΣ: όχι άλλο θέλω να πω, είμαι σε άλλο μήκος κύματος, ας τα πάρει ο Σόιμπλε και γρήγορα. Είμαι στο εξής,  είναι εθνικό το θέμα κύριε Τζανακόπουλε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … βεβαίως και είναι…

ΑΥΤΙΑΣ: … κομματικές μαγκιές δεν πιάνουνε, γιατί ούτε μπλε, ούτε πράσινη, ούτε ροζ κυβέρνηση, για να μην δυσαρεστείτε και το ΚΚΕ, δεν μπορεί να τα βγάλει εις πέρας. Θέλει εθνική προσπάθεια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, εθνική προσπάθεια με την Νέα Δημοκρατία, η οποία έλεγε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και δεν χρειάζεται κανένα μέτρο.

ΑΥΤΙΑΣ: … από όλους κύριε Τζανακόπουλε, γιατί όλοι πληρώνουμε, και οι Συριζαίοι οι δικοί σου και του Μητσοτάκη και της Φώφης…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … αφού δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την πολιτική γραμμή, δεν συμφωνούν. Μην ανάγετε την κοινωνία στις πολιτικές ηγεσίες. Σας λέω λοιπόν, βεβαίως, όλοι οι πολίτες πληρώνουν με τον έναν η με τον άλλο τρόπο, αυτό όμως το οποίο πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η ΝΔ επί σειρά ετών έλεγε ότι το ελληνικό χρέος είναι μια χαρά, το ρυθμίσαμε με το PSI, που κατέστρεψε Ασφαλιστικά Ταμεία, νοσοκομεία, διέλυσε τους μικροομολογιούχους, επομένως δεν χρειάζεται τίποτα τώρα, το μόνο που χρειάζεται είναι το αναγνωρίσουν οι έξω.

ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα θα τα δούμε στην Βουλή όλα αυτά, σε ευχαριστώ θερμά, θα επαναλάβω ότι δεν έβαλε κανένα προαπαιτούμενο, έτσι γίνονται οι κουβέντες μας με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ώστε ο Τσίπρας θα διαλέξει γραβάτες; Από τις γραβάτες του Καμμένου θα βάλει ο Τσίπρας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα αυτό γιατί μου το ρωτάτε;

ΑΥΤΙΑΣ: Γιατί έγινε θέμα, γι αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει νομίζω ότι έχει απαντήσει ο υπουργός.

ΑΥΤΙΑΣ: Έχει απαντήσει ο υπουργός έτσι; Δεν υπάρχει θέμα με αυτό, υπάρχει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω.

ΑΥΤΙΑΣ: Σας ευχαριστώ θερμά.

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Star και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα

ΖΑΧΑΡΕΑ: Καλησπέρα σας. Ακούσαμε πριν από λίγη ώρα τον Πρωθυπουργό να λέει πως η συμφωνία αυτή είναι ένα θετικό πρώτο βήμα για έξοδο στις αγορές. Τελειώνουν τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018. Είναι όμως το  too good to be true που περιμέναμε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν είναι  too good to be true. Εγώ, αυτό που ξέρω είναι ότι είναι και καλή και πραγματική η συμφωνία την οποία πήραμε χθες. Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία δίνει ένα καθαρό σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για να σταθεροποιηθεί πλέον οριστικά.

ΖΑΧΑΡΕΑ: Σίγουρα δίνει καθαρό σήμα; Γιατί στα  spreads δεν το είδαμε αυτό. Ελάχιστα πέσανε σήμερα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δε νομίζω κυρία Ζαχαρέα. Τα spreads της διετίας είναι κοντά στο 4,7%. Τα spreads ενδοσυνεδριακά της δεκαετίας έφτασαν στο 5,6% -αν δεν κάνω λάθος- και θα συνεχίσουν τις επόμενες μέρες να μειώνονται και μην περιμένετε να δείτε  εντυπωσιακές αλλαγές μέσα σε δύο ώρες. Όλη αυτή η διαδικασία θα παράξει τα αποτελέσματά της εντός εύλογου χρόνου. Επομένως έχω την εντύπωση ότι θα δείτε και το επόμενο διάστημα ότι όλη αυτή η διαδικασία των διαπραγματεύσεων που κατέληξε στη συμφωνία εχθές αργά το βράδυ θα έχει θετική κατάληξη για τη χώρα.

ΖΑΧΑΡΕΑ: Μπορείτε να μας το προσδιορίσετε αυτό χρονικά; Τι εννοείτε όταν λέτε θετική κατάληξη; Για παράδειγμα, είπε ο κ. Σόιμπλε το απόγευμα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές την άνοιξη του 2018. Είπε ο κ. Ρέγκλινγκ ότι θα μπορούσε να βγει και στις αρχές του 2018. Το συμμερίζεστε εσείς αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Ζαχαρέα, ακούστε. Το Eurogroup αυτό που αποφάσισε χθες και δεσμεύτηκε είναι ότι τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα μπορεί να χρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς καμία στήριξη από τον επίσημο τομέα. Χωρίς δηλαδή, νέα δάνεια. Για να γίνει αυτό προϋποτίθεται ότι θα πρέπει να υπάρξουν σταδιακές έξοδοι στις αγορές χρήματος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα που θα  καταλήγει ακριβώς σε αυτό το στόχο. Ο στόχος είναι τον Αύγουστο του 2018, η χώρα αυτοδύναμα να μπορέσει να αναχρηματοδοτεί το χρέος της, έτσι ώστε να ανακτήσουμε την οικονομική μας κυριαρχία, αλλά και βαθμούς ελευθερίας στην αύξηση της οικονομικής πολιτικής.

ΖΑΧΑΡΕΑ:  Αυτό που λέτε προϋποθέτει ανάπτυξη και θέλω να μείνουμε σε αυτό το θέμα, γιατί ενδιαφέρει και τους πολίτες που μας ακούν. Θα πέσουν κάποια χρήματα στην αγορά, που τα χρειάζεται η αγορά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Δεν είναι μόνο αυτό. Δεν είναι μόνο τα χρήματα …

ΖΑΧΑΡΕΑ:  … 1, 6, όμως τα ληξιπρόθεσμα είναι 5 δις, ακούσαμε και για μια Αναπτυξιακή Τράπεζα. Μπορείτε να είστε πιο συγκεκριμένος, δηλαδή περί τίνος πρόκειται;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Θα σας πω. Η ανάπτυξη βασίζεται σε δυο πυλώνες. Ο πρώτος και κυριότερος είναι η εμπιστοσύνη. Αυτή τη στιγμή, με τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, νομίζω ότι αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, αίρεται η κατάσταση της αβεβαιότητας. Και αυτό συνοδεύεται στη χθεσινή απόφαση από μια σειρά από δεσμεύσεις  που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένες δράσεις, τις οποίες  δεσμεύεται να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και οι υπόλοιποι δανειστές μας, έτσι ώστε να τονώσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Είδατε ότι στο α΄ τρίμηνο του 2017, παρά την κατάσταση αβεβαιότητας, καταφέραμε να σημειώσουμε  ρυθμούς ανάπτυξης 0,4% και αυτό μάλιστα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη γενικευμένη καταστροφολογία που αποτελούσε την καθημερινή καραμέλα –να σας το πω- της αντιπολίτευσης.

ΖΑΧΑΡΕΑ:  Να μείνουμε σε αυτό που λέτε, γιατί η  αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Αφήστε με να ολοκληρώσω …

ΖΑΧΑΡΕΑ: …ότι το 2% πλεόνασμα μέχρι το 2060, είναι μια δέσμευση της χώρας σε λιτότητα διαρκείας. Οπότε θα ήθελα και το σχόλιό σας πάνω σε αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με πάτε σε ένα διαφορετικό ζήτημα. Να τελειώσω στην προηγούμενη ενότητα και να σας πω λοιπόν ότι η χθεσινή απόφαση του Eurogroup προβλέπει αυτές τις αναπτυξιακές δράσεις, προβλέπει την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας και δίνει και τη δυνατότητα για περίπου 1,6 δις ευρώ να πέσουν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, οι οποίες – οφείλω να σας πω- δεν είναι στα 5 δις…

ΖΑΧΑΡΕΑ:.. Πόσο είναι:

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… αλλά αντιθέτως είναι περίπου ένα δισεκατομμύριο κάτω από αυτό που αναφέρατε, αν δεν κάνω λάθος…

ΖΑΧΑΡΕΑ:… και πάλι δηλαδή δεν καλύπτονται…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… και επίσης αυτό που πρέπει να σας πω είναι ότι από το Σεπτέμβριο του 2016 έχουν μειωθεί τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια. Επομένως υπάρχει μια τάση, μία πορεία για την ολική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Στο ζήτημα που μου είπατε για το πρωτογενή πλεονάσματα. Θυμάστε ότι η αντιπολίτευση πριν από λίγο καιρό κατηγορούσε την ελληνική κυβέρνηση ότι έχει δεσμευθεί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία. Έτσι περιέγραφε τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονταν και υποτίθεται κατά την αντιπολίτευση κατέληγαν οι διαπραγματεύσεις. Τελικά διαψεύσθηκε και σε αυτόν τον τομέα η αξιωματική αντιπολίτευση. Είδαμε ότι παρά το γεγονός ότι τα πλεονάσματα του 3,5% είναι υψηλά, δεν μας δεσμεύουν για μία δεκαετία, αντιθέτως το 2022 είναι η τελευταία χρονιά στην οποία θα έχουμε ανάγκη και δέσμευση γι’ αυτό το πλεόνασμα. Επιτρέψτε μου να συνεχίσω  Από εκεί και πέρα το 2% των πρωτογενών πλεονασμάτων πρέπει να σας πω ότι αποτελεί ένα νούμερο το οποίο δίνει την δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να εξαιρείται θετικά από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Και πρόκειται για την μοναδική χώρα στην Ευρώπη η οποία θα εξαιρείται θετικά από το Σύμφωνο Σταθερότητας και νομίζω ότι αυτό αποτελεί μία θετική διαπραγματευτική εξέλιξη.

ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα ήθελα να κλείσουμε με ένα σχόλιο –αν θέλετε να κάνετε σχόλιο- για την αντίδραση του κυρίου Καμμένου, όσον αφορά στην γραβάτα που ανήρτησε χθες στο Twitter;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ο κύριος Καμμένος έχει απαντήσει για το συγκεκριμένο θέμα.

ΖΑΧΑΡΕΑ:..ότι το ανέβασε ο γιος, καλύπτεστε από αυτήν την απάντηση δηλαδή, ευχαριστώ πολύ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Συνέντευξη στον Ρ/Σ REAL FM και τον δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Πάμε να καλημερίσουμε τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κύριε Στραβελάκη.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω πώς φτάσαμε μέσα σε 24 ώρες από τη διαρροή που είχε γίνει από κορυφαία κυβερνητική πηγή, ότι είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία, ότι είμαστε έτοιμοι να πάμε σε Σύνοδο Κορυφής  να πάρουμε την καυτή πατάτα από τον Σόιμπλε και να τη δώσουμε στη Μέρκελ. Πώς φτάσαμε τελικά χθες το πρωί στη διαρροή για λευκό καπνό και στη χθεσινοβραδινή τελική συμφωνία. Τι άλλαξε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις διαρροές. Αυτό το οποίο κρατάμε είναι ότι χθες είχαμε μία θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άλλαξε κάτι τις τελευταίες 24 ώρες, που βοήθησε να πάρουμε αυτά που ζητούσαμε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, βεβαίως. Σε μία  διαπραγμάτευση, όπως ξέρετε, οι τελευταίες ώρες είναι και οι πιο κρίσιμες. Όταν παρουσιάστηκε το draft της απόφασης του Eurogroup, φάνηκε ότι τα βασικά σημεία, σχεδόν όλα τα σημεία, τα οποία διεκδικούσε η ελληνική πλευρά είχαν γίνει αποδεκτά εκ μέρους του Eurogroup. Είχαν γίνει αποδεκτά στο draft του κειμένου, το οποίο τελικά αποτέλεσε και την απόφαση της συνεδρίασης της χθεσινής. Και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο αποφασίσαμε, αποφάσισε ο υπουργός Οικονομικών, ο Πρωθυπουργός, ότι έχουμε στα χέρια μας μια θετική απόφαση, την οποία μπορούμε να κάνουμε αποδεκτή, διότι μπορούμε με αυτή να πορευτούμε πλέον με ασφάλεια, για να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το πρόγραμμα. Η Σύνοδος Κορυφής δεν ήταν φετίχ. Ήταν μία επί της ουσίας δήλωση, εκ μέρους μας, ότι αν δεν πάρουμε αυτά τα οποία θέλουμε στο Eurogroup, θα προχωρήσουμε και θα θέσουμε το ζήτημα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Αλλά από τη στιγμή που στο Eurogroup έγιναν αποδεκτές οι ελληνικές θέσεις, για ποιον λόγο θα έπρεπε εμείς να συνεχίσουμε τη συζήτηση; Αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι το εξής: Ότι σε σχέση με την πρόταση που είχε γίνει στις 22 Μαΐου, η χθεσινή πρόταση έχει μία σειρά από σημεία, αλλά και ως σύνολο, που τη διαφοροποιούν πλήρως και δίνουν στην ελληνική πλευρά αυτά τα οποία αποζητούσε. Δηλαδή, καθαρές δεσμεύεις για το χρέος, καθαρές δεσμεύσεις για την ανάπτυξη και περιγραφή του δρόμου ο οποίος πρέπει να ακολουθηθεί, έτσι ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε την ολοκλήρωση του προγράμματος.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Αυτό που λέτε, κύριε Υπουργέ, είναι και μια έμμεση απάντηση στον Σόιμπλε που, πριν από το Eurogroup, είπε χθες ότι υπήρχε απόφαση από τις 22 Μαΐου, αλλά η ελληνική κυβέρνηση τρεις εβδομάδες το καθυστερούσε για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κάθε ένας που έχει παρακολουθήσει τη διαπραγμάτευση από κοντά, μπορεί να κρίνει τις δηλώσεις του κυρίου Σόιμπλε. Δεν νομίζω ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να μείνουμε στις δηλώσεις, οι οποίες γίνονται πολλές φορές και για εσωτερική πολιτική κατανάλωση. Αρκεί να δούμε ότι στο χθεσινό Eurogroup έγινε αποδεκτή η ρήτρα ανάπτυξης για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής διαπραγματευτικής πλευράς. Η ρήτρα αυτή ανάπτυξης φυσικά δεν υπήρχε στο  Eurogroup της 22ας Μαΐου. Υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αναπτυξιακές δράσεις, υπήρξε κλείδωμα των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2023, υπήρξε η έγκριση από τη μεριά του Eurogroup για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας στην Ελλάδα. Είχαμε, επίσης, μία δέσμευση από τη μεριά του Eurogroup ότι θα υποστηρίξει την έξοδο της χώρας στις αγορές, καθώς και μία δέσμευση ότι το Eurogroup θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα. Και τέλος, είχαμε μία εντελώς διαφορετική στάση, εκ μέρους του ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ενώ στις 22 Μαΐου το ΔΝΤ μας έλεγε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, χθες, με τα μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν και με τη συγκεκριμενοποίηση αυτών, βρέθηκε σε θέση να πει ότι έχουμε κάνει μεγάλα βήματα προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Όλα αυτά που περιγράφετε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε με μισό λεπτό. Δεν το λέμε εμείς. Δείτε τους διεθνείς αναλυτές. Έχουν ήδη βγει σήμερα από πολλούς Οίκους, από τραπεζικούς Οίκους, αναλύσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν αυτά τα οποία σας λέω σήμερα. Δηλαδή, ότι πρόκειται για μία θετική απόφαση η οποία δίνει την αναγκαία καθαρότητα, για να υπάρξει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Όλα αυτά που περιγράφετε, κύριε Υπουργέ, είναι αυτό που είχε πει ο Πρωθυπουργός πριν ψηφιστούν τα μέτρα στη Βουλή «it’s too good to be true»; Δηλαδή, είναι και λίγο παραπάνω από όσα περιμένατε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν θεωρώ ότι είναι παραπάνω από όσα περιμέναμε. Είναι μία …

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Αυτό είχε στο μυαλό του ο Πρωθυπουργός, όταν έλεγε το «it’s too good to be true»; Αυτό το πλαίσιο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, αυτό το οποίο με ρωτάτε αν είναι «too good to be true», σας λέω ότι είναι πάρα πολύ θετική η απόφαση, πάνω στην οποία μπορούμε να θεμελιώσουμε και να χτίσουμε την πορεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Και πότε βλέπετε κύριε Υπουργέ να μπαίνει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης; Και πότε να βγαίνει στις αγορές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι δυο ερωτήματα τα οποία δεν μπορούν να απαντηθούν από εμένα με ξεκάθαρο τρόπο αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να προεξοφλήσω κάτι από τα δυο. Όπως ξέρετε, η ΕΚΤ, ως ανεξάρτητος οργανισμός, θα προχωρήσει στην μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα αποφασίσει εάν τα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα για να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η γνώμη μου είναι ότι τεχνικά, αυτή τη στιγμή, έχει τη δυνατότητα να το κάνει, ωστόσο, δεν θέλω να προκαταβάλλω καμία τέτοια απόφαση γιατί είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΚΤ.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα, στο πλαίσιο που θέτετε, αισιοδοξείτε ότι μπορεί να γίνει και πριν τις γερμανικές εκλογές αυτό. Στο πλαίσιο που θέτετε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι δεν θέλω να προκαταβάλλω τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Οι αποφάσεις της ΕΚΤ αφορούν τη νομισματική πολιτική στην Ευρώπη και θα αποφασίσει εκείνη, με τους τεχνικούς όρους και με τις τεχνικές προδιαγραφές τις οποίες θέτει, για το αν και κατά πόσο τα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα. Σε ό,τι αφορά την έξοδο στις αγορές καλό είναι να δούμε την πορεία των ελληνικών ομολόγων και αυτή η απόφαση, όπως ξέρετε, δεν είναι μια κατ΄ αρχήν πολιτική απόφαση. Έχει και πάρα πολλά τεχνικά χαρακτηριστικά. Θα εξαρτηθεί από την πορεία των ελληνικών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές, οι οποίες καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και τα επιτόκια μιας νέας έκδοσης. Γίνεται, λοιπόν, μια συζήτηση η οποία είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και δεν μπορώ να σας δώσω μια συγκεκριμένη απάντηση.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω για τον τρόπο που τελικά συμμετέχει το ΔΝΤ, με αυτό το δεκατετράμηνο παράθυρο, που όπως εξήγησε νωρίτερα ο Θάνος Αθανασίου, δεν μετράει από τώρα. Μετράει από τότε που θα ξεκινήσει η εκταμίευση των δύο δις δολαρίων. Είπε η Λαγκάρντ χτες ότι εάν θέλει η Ελλάδα θα μας τα ζητήσει αυτά και αυτό θα γίνει τη στιγμή που θα κριθεί ότι εμείς θεωρούμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Εσείς πώς βλέπετε αυτή τη συμμετοχή; Υπάρχει κίνδυνος επειδή το παράθυρο ανοίγει μετά, αργότερα, κι αυτό μπορεί να γίνει μετά το τέλος και του μνημονίου, να έχουμε ένα οιονεί μνημόνιο, ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιου είδους σκέψη από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης. Θέλω να σας πω ότι το ΔΝΤ θα αποφασίσει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, απ’ ότι τουλάχιστον δήλωσαν χτες οι επιτελείς του και οι επικεφαλείς του, τη στιγμή που θα εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Θα δούμε τότε που θα βρίσκεται η ελληνική οικονομία, θα δούμε που θα βρίσκονται οι αγορές χρήματος και, αναλόγως, θα επιλέξουμε.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα, μπορεί και να μη χρειαστεί να ζητήσετε τότε τα χρήματα αυτά, να μην εκταμιευτούν. Να λήξει εκεί η ιστορία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε πολύ μακριά από αυτή την στιγμή και από αυτή την απόφαση. Αφήστε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τον επόμενο ένα χρόνο, γιατί αυτό που εμείς θέλουμε να επιτύχουμε είναι τον Αύγουστο του 2018, να έχουμε τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας από τις αγορές και όχι με στήριξη του επίσημου τομέα. Αυτό που θέλω να σας πω είναι το εξής, ότι δεν υπήρχε ποτέ συζήτηση για εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος πριν από τη λήξη του προγράμματος.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Όχι, αλλά υπήρχε συζήτηση για εξειδίκευση των μέτρων. Και αυτό το είχε τάξει ο Σόιμπλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Και αυτό το πετύχαμε, κατά τη γνώμη μου, χτες, καθώς έχουμε πλέον καθορίσει όλους τους όρους της εξίσωσης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ, τους όρους τους καθορίσατε, εξειδίκευση δεν υπάρχει όμως. Και γι’ αυτό, δεν μπαίνει κανονικά το ΔΝΤ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε να σας πω, όχι, όχι. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει διαφορετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη, δηλαδή προβλέπει ανάπτυξη μικρότερη απ’ αυτή την οποία προβλέπουν οι ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές, ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που έχουν προσδιοριστεί δεν είναι απολύτως αρκετά. Δεν είναι ζήτημα πλέον εξειδίκευσης.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Γι’ αυτό και δεν βγάζει έκθεση βιωσιμότητας, που θα ήταν το διαβατήριό μας για τις αγορές.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δούμε, θα δούμε. Δεν είναι μόνο η έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ, το διαβατήριο για τις αγορές. Αφήστε να δείτε την πορεία των ελληνικών ομολόγων σήμερα, αφήστε να δούμε πώς θα προχωρήσουν οι εκθέσεις βιωσιμότητας των υπόλοιπων οργανισμών, διότι δεν είναι μόνο το ΔΝΤ αυτό το οποίο αποφασίζει.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα λέτε ότι μπορεί, και χωρίς αυτό το διαβατήριο, να επιχειρήσει δοκιμαστικά η Ελλάδα έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα. Αυτό μου είπατε, ότι δεν είναι μόνο αυτό το διαβατήριο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Του ΔΝΤ.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ναι, ναι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά. Τώρα, επιτρέψτε μου να σας πω κάτι σε σχέση με τις εξειδικεύσεις των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Ξέρετε ότι το ελληνικό χρέος είναι μια εξίσωση που καθορίζεται το αποτέλεσμά της από τρεις παράγοντες. Πρώτον, είναι τα όρια των χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού δημοσίου. Αυτά έχουν καθοριστεί, είναι στο 15%. Ο δεύτερος παράγοντας είναι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, το οποίο επίσης έχει καθοριστεί στο 2%, από το 2023 και μετά. Και ο τρίτος παράγοντας είναι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη, η οποία είναι ανάλογη με την εκτίμηση κάθε οργανισμού. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν 1,3%. Αυτοί οι τρεις παράγοντες, για όποιον ξέρει, και οι αγορές, πιστέψτε με, ξέρουν πολύ καλά, δίνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε όποιον θέλει να υπολογίσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα μου λέτε ότι υπάρχει ένα τριπλό πλαίσιο που θεωρητικά θα μπορούσε να σας επιτρέψει να δοκιμάσετε έξοδο στις αγορές πολύ πιο γρήγορα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένας κλειδωμένος, είναι ένας δεμένος αλγόριθμος.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Θα περάσω και στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης διότι η ΝΔ είπε χτες το βράδυ ότι δεν πήρατε αυτά που θέλατε, αλλά αυτά που σας δώσανε, ότι περάσατε κάτω από τον πήχη. Ότι σας είχαν τάξει ρύθμιση του χρέους, αλλά αντ’ αυτού έμεινε το τέταρτο μνημόνιο, χωρίς να υπάρχει θετική απόφαση για το χρέος και ότι αυτό που έμεινε είναι οι λεονταρισμοί του πρωθυπουργού.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, κοιτάξτε, η ΝΔ είναι προφανώς σε δύσκολη κατάσταση. Είναι σε πλήρη σύγχυση, αμηχανία. Δεν θέλω να πιστέψω ότι δεν ξέρει. Ότι δηλαδή είναι η άγνοιά της που την καθοδηγεί να κάνει αυτές τις δηλώσεις. Ίσως να συμβαίνει κι αυτό. Σας ξαναλέω, ότι η συζήτηση η οποία γινόταν αφορούσε την εξειδίκευση, τον συγκεκριμένο προσδιορισμό των μέτρων που θα υλοποιούνταν και θα υλοποιηθούν τελικά με τη λήξη του προγράμματος. Αυτό λέει και η απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου του 2016. Ποτέ η διαπραγματευτική θέση δεν ήταν ότι θα πάμε πέρα από την απόφαση της 24ης Μάη του 2016.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ε, όχι. Αλλά περιμέναμε υπουργέ εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος. Σας το είπα και πριν. Το περιμέναμε και δεν υπήρξε αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κάνετε λάθος. Σας απάντησα πριν από λίγο. Υπήρξε εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ένας αλγόριθμος ο οποίος είναι  κλειδωμένος και δίνει σήμα στις αγορές ότι η Ευρώπη θα κάνει αυτό το οποίο πρέπει με συγκριμένους πια όρους και με ένα καθαρό τρόπο διατυπωμένους για να μπορέσει η Ελλάδα να στηριχτεί στα πόδια της.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Και προλαβαίνω και ερωτήματα ακροατών και τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης -γιατί αυτό λέει η αντιπολίτευση- αν υπήρχε αυτό που περιγράφατε τότε θα έμπαινε κανονικά το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Και όχι με stand by arrangement και παρκαρισμένα τα χρήματα για το τέλος.  Γιατί σήμερα αυτή την ένσταση θα ακούσετε όλη την ημέρα, υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε με να σας εξηγήσω για να αποφύγουμε τη σύγχυση. Το πρόβλημα του ΔΝΤ δεν είναι ότι δεν υπάρχει εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Το πρόβλημα του ΔΝΤ είναι ότι επειδή προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη, θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί κάτι παραπάνω. Και έχει δοθεί αυτή η εγγύηση στο ΔΝΤ μέσω της ρήτρας ανάπτυξης και του γαλλικού μηχανισμού. Τώρα, ο λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ έχει ακόμα επιφυλάξεις για πλήρη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να προσδιοριστεί από το ΔΝΤ. Ωστόσο, δεν έχει να κάνει με τη μη εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να κλείσουμε με δύο διαφορετικά ερωτήματα. Το πρώτο είναι, αν θεωρείτε ότι με αυτή τη συμφωνία η κυβέρνηση παίρνει πολιτικό χρόνο και θα φτάσει ως το 2019.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Στραβελάκη, από τη μεριά μας δεν σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο. Εμείς έχουμε έναν συγκεκριμένο στόχο. Ο στόχος αυτός είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να πατήσει η Ελλάδα στα δικά της πόδια, να έχουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε βαθμούς οικονομικής ελευθερίας και να απαλλαγούμε από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων. Σε αυτόν τον πολιτικό στόχο δουλεύουμε.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Και θα φτάσετε ως το 2019, ως το τέλος της τετραετίας, πιστεύετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, λοιπόν, ότι ο πολιτικός στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να βγει η χώρα από τα μνημόνια και από την επιτροπεία, να αποκτήσει βαθμούς οικονομικής ελευθερίας και έτσι να αποδώσουν οι προσπάθειες του ελληνικού λαού.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Δεν μου λέτε για το 2019 και θα βγουν κάποιοι να πουν ότι έχουν στο μυαλό τους εκλογές στο τέλος του 2018, πριν τα μέτρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς, εντάξει, αυτά τώρα είναι σενάρια και σχέδια επί χάρτου. Σας λέω ότι έχουμε μπροστά μας μια καθαρή διετία μέσα στην οποία έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας. Και για να σας το πω και καθαρά, οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Το είπατε καθαρά. Επειδή πολλοί έλεγαν ότι μόλις κλείσει η συμφωνία ο Πρωθυπουργός σκέφτεται ανασχηματισμό και ο Τσακαλώτος θα γίνει αντιπρόεδρος και θα πάρει τη θέση του ο Χουλιαράκης. Και παίρνω μηνύματα σήμερα το πρωί, που λένε: Να είδες; Χθες, έδινε το λόγο στον Χουλιαράκη να απαντήσει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, πρόκειται για σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Νομίζω ότι κανένας δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό του Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει το αποκλειστικό δικαίωμα του ανασχηματισμού. Και μπορώ να σας πω ότι σε αυτή τη φάση, το μόνο το οποίο τον απασχολεί, είναι η πορεία για την έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια, και όχι ο ανασχηματισμός.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μείνει υπουργός Οικονομικών;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι υπουργός Οικονομικών και μάλιστα ένας πολύ καλός υπουργός Οικονομικών, στον οποίο πιστώνεται και μια πολύ θετική απόφαση, η χθεσινή απόφαση του Eurogroup. Επομένως, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο μου κάνετε την ερώτηση.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Σας είπα, γιατί υπάρχουν τα σενάρια, αλλά νομίζω ότι με αυτό που λέτε, δίνετε και την καλύτερη απάντηση στο unfair του Σόιμπλε, στην απαράδεκτη παρέμβασή του στα ελληνικά πολιτικά πράγματα με την προχθεσινή αναφορά του.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, καλά. Συνηθισμένοι είμαστε από τέτοιες παρεμβάσεις του κ. Σόιμπλε. Δεν είναι και η πρώτη φορά που κάνει απαράδεκτη παρέμβαση.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Μα, εδώ, σήμερα  δίνει νέα  συνέντευξη στην DW και λέει, μη νομίζουν οι Έλληνες ότι τίποτα τελείωσε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Κοιτάξτε και ο κ. Σόιμπλε με κάποιο τρόπο θα πρέπει να δικαιολογήσει στην εσωτερική πολιτική σκηνή την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, έχει και εκλογές μπροστά του.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ, σας ευχαριστώ θερμά για την επικοινωνία και τις απαντήσεις που μας δώσατε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Απάντηση στην ανακοίνωση της ΝΔ

Με τη σημερινή απόφαση η Ελλάδα πέτυχε:

1. Ρήτρα ανάπτυξης για τη ρύθμιση του χρέους
2. Δέσμευση για επέκταση ωριμάνσεων και πάγωμα επιτοκίων μέχρι 15 χρόνια
3. Δέσμευση του Eurogroup ότι θα στηρίξει τη χώρα για την έξοδο στις αγορές
4. Συγκεκριμένες δράσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Με τη σημερινή συμφωνία αίρεται η αβεβαιότητα, εξασφαλίζεται ο καθαρός διάδρομος για την ελληνική οικονομία και η ολοκλήρωση του προγράμματος.

Δικαιώνεται επομένως η επιλογή της κυβέρνησης να μην πάρει ό, τι της έδωσαν στις 22 Μαΐου και να διεκδικήσει μία συνολική συμφωνία.

Η αμηχανία της ΝΔ είναι περισσότερο από προφανής. Αυτό που της απομένει είναι η ντροπιαστική στάση της καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Τα παθήματα δεν της έγιναν μαθήματα.

  • 1
  • 2