Monthly Archives : January 2017

Σχόλιο για 180 ψήφους

Τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα το χθεσινό δημοσίευμα του Βήματος, κυκλοφορεί ένα κατασκευασμένο σενάριο περί ψήφισης νέων μέτρων που θα αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Το σενάριο αυτό είναι απολύτως ευφάνταστο για έναν πολύ απλό λόγο: Με δεδομένο ότι οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσουν προληπτικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης με τους άλλους πρόθυμους δεν επαρκούν, ευτυχώς, για να συγκεντρωθούν ούτε 150, ούτε 180 βουλευτές.

Συνέντευξη στην ε/φ «Έθνος»

Κύριε υπουργέ, φτάσατε σε συμφωνία με τους δανειστές παρότι, όπως έχετε πει, και εσείς ο ίδιος, δεν αποτυπώνει τους πολιτικούς στόχους της σημερινής κυβέρνησης αλλά απέτρεψε -τον Ιούλιο του 2015- την καταστροφή. Δύο χρόνια μετά, η χώρα βρίσκεται πιο κοντά στην οριστική έξοδο από την πολύχρονη κρίση και τα μνημόνια;

-Η ελληνική οικονομία, παρά τους δεδομένους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τις αδιαμφισβήτητες δυσκολίες, διαψεύδει τα καταστροφολογικά σενάρια εντός και εκτός συνόρων. Το 2016 κλείνει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ για το 2017 οι ρυθμοί αναμένονται εξαιρετικά υψηλοί, στο 2,7%.

Για πρώτη φορά υπερβαίνουμε τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό δεν επετεύχθη τυχαία: Πετύχαμε τη βέλτιστη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη και την υπερκάλυψη των στόχων για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Την ίδια ώρα, είναι απτά και τα αποτελέσματα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς δόθηκε τέλος στις πρακτικές του παρελθόντος.

Η θετική πορεία της οικονομίας εξάλλου αναγνωρίστηκε με σαφήνεια από τους δανειστές στο Eurogroup της Πέμπτης. Επομένως, ναι, είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην έξοδο από την κρίση. Αυτό ωστόσο δεν μας κάνει να πανηγυρίζουμε, διότι το θέμα για τη σημερινή κυβέρνηση δεν είναι μόνο να αναχρηματοδοτεί το χρέος από τις αγορές, που είναι φυσικά ένας κεντρικός στόχος, αλλά να ανατρέψει και την πορεία κοινωνικής κατάρρευσης που της κληροδότησε η πενταετία 2010 – 2014. Στόχος δεν είναι λοιπόν μονάχα η ανάπτυξη και τα έσοδα, αλλά να σταθεί και η κοινωνία στα πόδια της. Να ξαναστήσουμε το κοινωνικό κράτος, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση, να προασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τέλος να θέσουμε τις βάσεις για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που δεν θα βασίζεται στο χαμηλό εργατικό κόστος, αλλά στην καινοτομία και την ποιότητα, στις συνεργατικές δομές, στην κοινωνική οικονομία και στην τήρηση των κανόνων.

Να ηττώνται καθημερινά δηλαδή, τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά, οι δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα ειδική οικονομική ζώνη. Αυτή είναι και η κύρια διαχωριστική γραμμή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

-Κεντρικό σημείο της διαπραγμάτευσης που κάνατε ήταν η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Πόσα δις μέτρα, λιγότερα ή περισσότερα, ποια τα κέρδη ή οι ζημίες για τους Έλληνες φορολογούμενους;

-Με τη διαπραγμάτευση του 2015 η κυβέρνηση κατάφερε να εξοικονομήσει συνολικά 20 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο αποσιωπά εντέχνως η ΝΔ.  Μόνο σε αυτή τη διετία, οι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονταν με επιπλέον 13 δισ. ευρώ. Αυτές τις καταστροφικές δεσμεύσεις δώσαμε μάχη να ανατρέψουμε το πρώτο επτάμηνο. Και ακόμα και σήμερα, αυτοί που είχαν δεσμεύσει τη χώρα με πλεονάσματα με μέσο όρο 4% μέχρι το 2030, πανηγυρίζουν και έχουν το θράσος να μας εγκαλούν για υπερφορολόγηση.

Αυτή είναι η ανατριχιαστική αλήθεια του success story του κ. Σαμαρά. Και ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, υπερασπίζεται μανιωδώς την πορεία προς την κοινωνική καταστροφή που είχε χαράξει ο προκάτοχός του στην ηγεσία της ΝΔ.

Επομένως, μπορεί να μην καταφέραμε όσα θέλαμε, αλλά καταφέραμε πολλά. Γιατί πέρα από την ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή, αποτρέψαμε την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και πετύχαμε την προστασία της πρώτης κατοικίας για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Την ίδια ώρα αυξήσαμε για πρώτη φορά μέσα στην κρίση τις δαπάνες για ενίσχυση της Υγείας και της Παιδείας.

Η αλλαγή πολιτικής λοιπόν, δεν αποτυπώνεται μόνο στη συμφωνία με τους θεσμούς, αλλά και στις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

-Η κυβέρνηση έχει μιλήσει κατά καιρούς για «πολιτική συμφωνία». Τι περιθώρια υπάρχουν για κάτι τέτοιο, καθώς ο χρόνος πιέζει για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης;

-Πολιτική συμφωνία θα υπάρξει, διότι έχει καταστεί σαφές πως η συντριπτική πλειοψηφία των δανειστών και εταίρων μας στην Ευρώπη δεν επιθυμεί μια τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης. Πόσο μάλλον, την ώρα που τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας είναι θετικότερα από κάθε πρόβλεψη, γεγονός που αναδεικνύει και τον παραλογισμό των απαιτήσεων του ΔΝΤ, που βασίζονται σε υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις. Αυτές, φαίνεται ότι δεν έχουν σοβαρά ερείσματα μέσα στην Ευρώπη εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες και η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος. Οι πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις για μία συμφωνία υπάρχουν και οι διαβουλεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι έντονες. 

-Ο πρωθυπουργός απέκλεισε την νομοθέτηση οποιουδήποτε νέου μέτρου, ενώ ο Πωλ Τόμσεν έχει αρθρογραφήσει υπέρ της μείωσης του αφορολογήτου και της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων. Μπορεί να βρεθεί συμβιβασμός ανάμεσα σε αυτές τις δύο θέσεις;

-Σας θυμίζω ότι το ΔΝΤ είχε τις ίδιες θέσεις και στην πρώτη αξιολόγηση, η οποία έκλεισε χωρίς τις παράλογες αυτές απαιτήσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο, θα βρεθεί και τώρα ο συσχετισμός που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις αρχών.  Οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις δεν βαραίνουν την κυβέρνηση αλλά το ΔΝΤ και την πολιτική διαφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018.

Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις και εργαζόμαστε για την επίτευξη συμφωνίας. Μπορούμε να αποδεχθούμε υπό προϋποθέσεις την παράταση του αυτόματου δημοσιονομικού διορθωτή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε νέα μέτρα. Αυτό είναι κάτι που το κατανοούν όλες οι πλευρές πλην του ΔΝΤ.

Εφόσον λοιπόν, υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ζητήματα και αυτό που απομένει είναι ένας τρόπος να καμφθούν οι επιφυλάξεις του Ταμείου για τους στόχους μετά τη λήξη του προγράμματος, τότε μπορούμε να το συζητήσουμε.

Αλλά επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι πρόκειται για μία σκιαμαχία. Και τούτο, διότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ διαψεύδονται η μια μετά την άλλη από την πορεία της οικονομίας και ο διορθωτής δεν θα χρειαστεί ποτέ να εφαρμοστεί.

-Το ΔΝΤ μένει ή φεύγει και τι σημαίνει η μία ή η άλλη περίπτωση;

-Το ΔΝΤ συνεχίζει να μην ξεκαθαρίζει τη θέση του και να κρατά αμφίσημη στάση. Τη μία λέει ότι μένει στο πρόγραμμα και την άλλη διατηρεί επιφυλάξεις. Αποτέλεσμα είναι διαρκώς να κωλυσιεργεί και να προκαλεί ζημία. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν μπόρεσε καν να απαντήσει εάν θα λάβει την απόφασή του για τη συμμετοχή ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα εντός του έτους!

Αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση απέναντι σε έναν λαό που έχει κάνει τεράστιες θυσίες, και με δεδομένο ότι πλέον αποδεικνύεται στην πράξη πως το πρόγραμμα αποδίδει.

Φυσικά, υπάρχει και το θέμα του χρέους, αλλά ακόμα και εκεί το ΔΝΤ παλινδρομεί. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσει άμεσα τι θέλει να κάνει, διότι η στάση του μέχρι σήμερα μόνο αβεβαιότητα προκαλεί.

-Εκτιμάτε, όπως υποστηρίζουν κάποιοι,  ότι ο Β. Σόϊμπλε διατηρεί ανοιχτές γέφυρες με το ΔΝΤ για τη διαιώνιση της άγριας λιτότητας και μάλιστα χωρίς αποφάσεις για μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για το χρέος; 

-Δεν έχει κάποιο νόημα η συνομωσιολογία. Η στάση του είναι αμιγώς πολιτική και βασίζεται στη δεδομένη αντίληψη που έχει για την Ευρώπη. Λιτότητα, σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή και παντελής αδιαφορία για κάθε αναπτυξιακή και κοινωνική προοπτική. Εκφράζει μία γερασμένη, φοβική και υπερσυντηρητική Ευρώπη που αμφισβητείται από παντού. Το μείζον πολιτικό διακύβευμα όμως, είναι το πρόσημο της αμφισβήτησης στην Ευρώπη. Αν δηλαδή θα επιτευχθεί από την ακροδεξιά ή από την Αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις.

Οι εξελίξεις πάντως δείχνουν πως ο κ. Σόιμπλε πέφτει στην παγίδα που ο ίδιος δημιούργησε, καθώς είναι εγκλωβισμένος από το AfD. Από τη μία θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ αλλά από την άλλη δεν τηρεί τη συμφωνία και την προϋπόθεση για την παραμονή του, που είναι η ρύθμιση του χρέους. Δεν μπορεί να πατάει διαρκώς σε δύο βάρκες.

Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδεχτεί τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Δεν μπορεί όμως να συνεχίσει να κωλυσιεργεί και να υποτιμά τις θυσίες του ελληνικού λαού, επειδή ο ίδιος έχει εσωκομματικό πρόβλημα. Το pacta sunt servanta δεν είναι αλα καρτ.

-Έχετε αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ποια είναι η μοναδική περίπτωση που θα εξετάσετε σοβαρά το αντίθετο;

Το μοναδικό σενάριο πάνω στο οποίο εργαζόμαστε είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης. Δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Δεν θα κάνουν κακό στον ΣΥΡΙΖΑ, στη χώρα θα κάνουν κακό αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη. Εμείς δεν θα παραδώσουμε τη χώρα στους προθύμους. Πρώτιστη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ώστε να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα.

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί εκλογές από την “επομένη” της εκλογής του στην ηγεσία της ΝΔ. Το κάνει απλώς για λόγους συσπείρωσης των εσωκομματικών δυνάμεών του;

-Ο κ. Μητσοτάκης κάνει αντιπολίτευση με ψεύδη και αέρα. Έχει εγκλωβιστεί στο αίτημα για εκλογές και καταστροφολογεί ασύστολα. Ακριβώς αυτή είναι η προπαγανδιστική του στρατηγική, να παρουσιάζει τη σημερινή κυβέρνηση ως τη δήθεν πιο καταστροφική. Είναι το αρχέτυπο του post factual ενώ καλλιεργεί το προφίλ του υπερασπιστή της αλήθειας.

Έφτασε στο μέγιστο ατόπημα, την ώρα που όλοι αναγνωρίζουν τη θετικότατη πορεία της οικονομίας, να είναι ο μοναδικός που επαναφέρει τα ανυπόστατα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Ο κ. Μητσοτάκης σε κάθε ευκαιρία δίνει διαπιστευτήρια υποταγής. Χαρακτηρίζει ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς την επαναφορά της ευρωπαϊκής κανονικότητας στην αγορά εργασίας, ταυτιζόμενος με το ΔΝΤ και την εγχώρια οικονομική ελίτ. Δεσμεύεται εθελοντικά όχι μόνο για την υλοποίηση των πιο παράλογων απαιτήσεων αλλά «για ακόμα περισσότερα». Υιοθετεί το επιχείρημα πως για τις καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση φταίει η ελληνική κυβέρνηση.

Όλα αυτά, την ώρα που ενώ και ο ίδιος, αντί να επιμένει στο καταστροφολογικό του αφήγημα, δεν παίρνει θέση. Συμφωνεί με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για μέτρα 4,5 δις. ευρώ μετά τη λήξη του προγράμματος;

-Υπάρχουν ενδείξεις, όπως δηλώσατε προχθές, ότι θα προκύψουν ποινικές διώξεις από “την δικαστική διερεύνηση για τα “θαλασσοδάνεια”;

-Το αν θα προκύψουν ποινικές διώξεις είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα ήταν εύλογο να περιμένει κανείς κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι το πόρισμα περιέχει ενδείξεις τέλεσης σωρείας ποινικών αδικημάτων.

Ωστόσο, πέραν αυτού, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για Εξεταστική επιβεβαίωσε εμφατικά τις πολιτικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Διότι απεδείχθη με ομολογίες πολλών πρωταγωνιστών και σε πανελλήνια ζωντανή μετάδοση, πως είχαν καλλιεργήσει ένα πολυδαίδαλο σύστημα διαπλοκής επί 30 χρόνια σε βάρος των πολιτών αλλά και της ίδιας της Δημοκρατίας.

Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης στρουθοκαμηλίζουν, ισχυριζόμενοι πως δεν απεδείχθη τίποτα. Είναι ωστόσο υπόλογοι, τόσο για τα κομματικά δάνεια 220 εκατ. ευρώ, όσο και για τα δάνεια του Κήρυκα Χανίων, για τα οποία δεν έχουν αρθρώσει λέξη.  Ποιος οφειλέτης ή μικροεπιχειρηματίας σήμερα θα μπορούσε να προβεί σε αντίστοιχη ρύθμιση 23 δόσεων των 3.000 ευρώ και να έχει δικαίωμα επαναδιαπραγμάτευσης για την τελευταία δόση του δανείου του, ύψους 649.000 ευρώ; Η απάντηση, εκτιμώ, δίνει και τον ορισμό της διαπλοκής.

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

→ Το τρίγωνο διαπλοκής μεταξύ κομμάτων, τραπεζών & ΜΜΕ, φέρει βαρύτατες ευθύνες για την χρεοκοπία αλλά και για το βάθος της ελληνικής κρίσης.

→ 1. Αποδείχτηκε ότι τράπεζες δάνειζαν με «αέρα» σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ για να στηρίζουν συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα.

→ 2. Αποδείχτηκε ότι τα ίδια ΜΜΕ υποστήριζαν τις ασκούμενες πολιτικές, εξυπηρετώντας πλήρως την επικοινωνιακή πολιτική & ηγεμονία ΝΔ & ΠΑΣΟΚ.

→ 3. Αποδείχτηκε ότι τα πολιτικά κόμματα έπαιρναν θαλασσοδάνεια μέσω των διορισμένων διοικήσεων των τραπεζών από τους ίδιους τους κυβερνώντες.

→ 4. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων για παράνομες δανειοδοτήσεις από πολιτικά, τραπεζικά & εκδοτικά στελέχη.

→ 5. Από εδώ και πέρα, οι δικαστικές έρευνες θα κρίνουν για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που να εμπίπτουν στα του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

→ Η αξιωματική αντιπολίτευση προκαλεί το κοινό αίσθημα. Υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε ποτέ διαπλοκή στην Ελλάδα!

→ Το κόμμα του κ. Μητσοτάκη, χρωστάει στις τράπεζες 221 εκατ. ευρώ, τα οποία ακόμη δεν έχει περιγράψει αν και πότε θα αποπληρώσει.

→ Ο κ. Μητσοτάκης, δανείστηκε για τον Κήρυκα Χανίων πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ εδώ και 11 χρόνια δεν είχε αποδώσει ούτε ένα ευρώ.

→ Ο κος Μητσοτάκης θα αποδίδει δόσεις των 3000 ευρώ για 23 μήνες ενώ η 24η δόση είναι 649.000 ευρώ. Τα συμπεράσματα δικά σας.

→ Το ΠΑΣΟΚ, που χρωστά €199 εκ. στις τράπεζες, να απαντήσει για το πώς σκοπεύει να τα αποπληρώσει ώστε να μην τα φορτωθούν οι φορολογούμενοι.

→ Με την έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τον ESM καταρρίπτεται η θέση πως η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων θα ακύρωνε την εφαρμογή τους

→ Στο Eurogroup της 26ης, αναμένουμε να καταγραφεί πρόοδος στις συζητήσεις, ώστε να καταλήξουμε στη βάση του σχεδιασμού που έχει περιγραφεί.

→ Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ταχύτατο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς νομοθέτηση νέων μέτρων & ένταξη της χώρας στο QE εντός τρέχοντος 3μήνου.

→ Το ερχόμενο Σάββατο ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Λισαβόνα ώστε να λάβει μέρος στη Δεύτερη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κυρίες και κύριοι,

Η κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της δύο χρόνια πριν έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα την ανάδειξη και την καταπολέμηση των πρακτικών διαπλοκής και διαφθοράς που σημάδεψαν την δημόσια ζωή του τόπου για δεκαετίες.

Αυτή την προτεραιότητα συμμερίζεται απολύτως ο μοναδικός εντολέας αυτής της κυβέρνησης: ο ελληνικός λαός.

Που υπήρξε εξάλλου το αποκλειστικό θύμα του τριγώνου διαπλοκής μεταξύ κομμάτων, τραπεζών και ΜΜΕ. Του τριγώνου που φέρει βαρύτατες ευθύνες τόσο για την χρεοκοπία όσο και για το βάθος και την διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Τα όσα αναδείχτηκαν κατά τις κοπιώδεις εργασίες της εξεταστικής επιτροπή της Βουλής επί εννέα μήνες απέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας την ύπαρξη αλλά και τη δράση αυτού του τριγώνου.

Συγκεκριμένα αποδείχτηκε:

Ότι τράπεζες δάνειζαν με «αέρα» σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ για να στηρίζουν συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα.

Ότι τα ίδια ΜΜΕ υποστήριζαν τις ασκούμενες πολιτικές, εξυπηρετώντας πλήρως την επικοινωνιακή στρατηγική και ηγεμονία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ότι τα πολιτικά κόμματα λάμβαναν θαλασσοδάνεια μέσω των διορισμένων διοικήσεων των τραπεζών, για να παράγουν πολιτική προσαρμοσμένη στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Ότι για το όργιο παράνομων δανειοδοτήσεων υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων από πολιτικά και τραπεζικά στελέχη καθώς και από υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων

Ότι ποινικές ευθύνες πολιτικών στελεχών που να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου περί ευθύνης υπουργών δεν έχουν προκύψει μέχρι τώρα. Εάν όμως κατά τη διάρκεια των δικαστικών ερευνών που θα πυροδοτήσει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, οι αρμόδιοι εισαγγελείς ή ανακριτές θεωρήσουν ότι υπάρχει εμπλοκή τέτοιων προσώπων σε οποιαδήποτε παράνομη πράξη, θα πρέπει αμελλητί να διαβιβάσουν τις συναφείς δικογραφίες στην Βουλή, ώστε να συγκροτηθεί, εφόσον το αποφασίσει το Κοινοβούλιο, επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τα πρόσωπα αυτά.

Ένα πράγμα είναι επομένως βέβαιο: ότι το πόρισμα αυτό δεν είναι το τέλος της μάχης κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Αντίθετα:

Αποτελεί την αφετηρία ώστε να πάρει το λόγο η Δικαιοσύνη, στην οποία και θα διαβιβαστεί το σύνολο του πορίσματος.

Τα πρώτα όμως αποτελέσματα της μάχης αυτή έχουν αρχίσει να διαφαίνονται.

Διότι μόνη η συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής ανάγκασε τραπεζικά ιδρύματα και εποπτικές αρχές να λειτουργήσουν με βάση το νόμο.

Δεκάδες δάνεια καταγγέλθηκαν, άλλα ρυθμίστηκαν και φαίνεται ότι αν και καθυστερημένα αρχίζει επιτέλους να εφαρμόζεται ο νόμος.

Παρόλα αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να προκαλεί το κοινό αίσθημα:

Υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε ποτέ διαπλοκή στην Ελλάδα. Την στιγμή που παραδέχτηκαν την ύπαρξη της οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της.

Πρόκειται για την πανικόβλητη αντίδραση ενός από τους βασικούς πυλώνες του συστήματος αυτού που για χρόνια λειτούργησε εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνίας.

Δεν θα μπορούσε όμως να είναι διαφορετική η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, από τη στιγμή που τόσο το ίδιο το κόμμα όσο και ο αρχηγός της προσωπικά, συμμετείχαν και συμμετέχουν σε υπόγειες συνδιαλλαγές.

Συγκεκριμένα:

Το κόμμα του κ. Μητσοτάκη, χρωστάει στις τράπεζες 221 εκατ. ευρώ, τα οποία ακόμη δεν έχει περιγράψει αν και πότε θα αποπληρώσει.

Και το κυριότερο: ο κ. Μητσοτάκης, δανείστηκε για τον Κήρυκα Χανίων πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ εδώ και 11 χρόνια δεν είχε αποδώσει ούτε ένα ευρώ.

Έσπευσε βέβαια να κάνει ρύθμιση του ενός δανείου του αφού αυτό καταγγέλθηκε και μόνο όταν αποκαλύφθηκε η ύπαρξη του από την Εξεταστική.

Αλλά και η ρύθμιση αυτή δεν είναι λιγότερο σκανδαλώδης.

Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα τραπεζικό μπαλόνι καθώς ο κος Μητσοτάκης θα αποδίδει δόσεις των 3000 Ευρώ για 23 μήνες ενώ η 24η δόση είναι 649.000 Ευρώ και με δικαίωμα επαναδιαπραγμάτευσης της ρύθμισης. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Εξίσου εκτεθειμένο είναι φυσικά και το ΠΑΣΟΚ το οποίο χρωστά 199 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες. Πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται κάποιες εκατοντάδες χρόνια για να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή.

Αντί λοιπόν το ΠΑΣΟΚ διά του εισηγητή του στην εξεταστική να υπερασπίζεται τον δημοσιογραφικό κιτρινισμό και τις πρακτικές της διαπλοκής θα ήταν προτιμότερο να δώσει μια πειστική απάντηση για το πώς σκοπεύει να αποπληρώσει τα χρέη του σε εύλογο χρόνο ώστε να μην φορτωθούν στην πλάτη των φορολογουμένων.

Στο πόρισμα εξάλλου περιγράφονται και σωρεία άλλων παράνομων πράξεων και παραλείψεων εκ μέρους πολιτικών, εκδοτών και τραπεζικών που εμπλέκουν το σύνολο σχεδόν του οικονομικού, πολιτικού και οικονομικού συστήματος για τις οποίες αρμόδια πλέον είναι η δικαιοσύνη.

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης τώρα:

Χθες, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία θα μειώσουν το δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060. Τα μέτρα αυτά αφορούν την ανταλλαγή ομολόγων, Swaps Επιτοκίων και την προσαρμογή της χρηματοδότησης.

Κατέρρευσε έτσι οριστικά, το έωλο επιχείρημά τόσο κάποιων ακραίων κύκλων των δανειστών όσο όμως και του πάντα εναρμονισμένου με αυτούς τους κύκλους, κ. Μητσοτάκη, πως η ενίσχυση προς τους χαμηλοσυνταξιούχους από την κυβέρνηση με 617 εκατομμύρια ευρώ θα ακύρωνε την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Όσον αφορά την πορεία των συνομιλιών για την δεύτερη αξιολόγηση, η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται εντατικά.

Από πλευράς μας, είναι διαρκείς οι επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος και στην επερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup να καταγραφεί πρόοδος στις συζητήσεις. Στόχος να καταλήξουμε στη βάση του σχεδιασμού ο οποίος έχει περιγραφεί και περιλαμβάνει το ταχύτατο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς νομοθέτηση νέων μέτρων και την ένταξη της χώρας στο QE εντός του τρέχοντος τριμήνου.

Κλείνοντας, όπως θα γνωρίζετε, το ερχόμενο Σάββατο ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Λισαβόνα ώστε να λάβει μέρος στη Δεύτερη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ που συγκαλείται σε συνέχεια της Συνόδου της Αθήνας.

Κατά τη σύνοδο της Αθήνας οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην οικονομία, την ασφάλεια καθώς και το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Και η πρώτη φορά που μπορέσαμε ως χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται στα νότια σύνορα της ΕΕ, ανεξαρτήτως ιδεολογικών αφετηριών, να καταθέσουμε τις δίκες μας κοινές προτάσεις στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης που διεξάγεται αυτήν την περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό και με την επεξεργασία νέων προτάσεων για το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit ευελπιστούμε ότι και η Σύνοδος της Λισαβόνας θα συμβάλει στον ευρύτερο ευρωπαϊκό διάλογο που θα συνεχιστεί στις 3 Φεβρουαρίου στη Μάλτα και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο στη Ρώμη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, καλησπέρα. Στόχος της κυβέρνησης δηλαδή είναι η ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη μεσοπρόθεσμων μέτρων στη συμφωνία, ως μέρος της συμφωνίας. Ισχύει το δόγμα που είχατε μέχρι πρόσφατα «συμφωνία σε όλα ή καθόλου συμφωνία» ή θα μπορούσατε να συζητήσετε και κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς το κομμάτι αυτό που θα προβλέπει την ένταξη της χώρας στο QE;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο υπουργός Οικονομικών πριν από δύο, μόλις, ημέρες σε συνέντευξή του ξεκαθάρισε ότι το βασικό ζήτημα το οποίο εμποδίζει αυτή τη στιγμή το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πολιτικού χαρακτήρα και αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη του προγράμματος. Δηλαδή, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, αλλά και τις απαιτήσεις τις οποίες θέτει το ΔΝΤ για τον τρόπο επίτευξης αυτών των στόχων, των πρωτογενών πλεονασμάτων. Είναι ακριβώς γι` αυτό το λόγο που θεωρούμε ότι μόνο αν συμφωνηθεί το σύνολο του πακέτου θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτή νομίζω ότι είναι η θέση και του συνόλου των εμπλεκόμενων μερών αυτή τη στιγμή στις συνομιλίες. Επομένως, στόχος μας είναι να βρεθεί το νέο σημείο ισορροπίας. Ένα κοινό έδαφος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών για το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν τις τρέχουσες συνομιλίες. Και ποια είναι αυτά ζητήματα;

Επαναλαμβάνω: Είναι, πρώτον, το Staff Level Agreement που αφορά το πρόγραμμα και την ολοκλήρωσή του από σήμερα μέχρι το 2018.

Δεύτερον, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και

Τρίτον, τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, αλλά και τον τρόπο επίτευξής τους.

Ακριβώς, γι` αυτό το λόγο, λέμε ότι εάν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί απολύτως τίποτε.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, αν στην κατεύθυνση της εύρεσης μιας πολιτικής συμφωνίας που θα δώσει, υποθέτω, κατευθύνσεις στα τεχνικά κλιμάκια να επιστρέψουν στην Αθήνα και να υπάρξει πρόοδος, εάν σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν ή θα υπάρξουν επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ηγέτες και θεσμικούς και σε συνέχεια της ερώτησης, κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω: Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ψηφίσει μέτρα για μετά το 2018, στην περίπτωση επίτευξης της συμφωνίας πώς θα δεσμευθεί; Με υπουργική υπογραφή, με μια δέσμευση μόνο του υπουργού Οικονομικών; Με ποιο χαρακτήρα θα είναι αυτή η δέσμευση απέναντι στους εταίρους και δανειστές; Ευχαριστώ πολύ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες, είπα και στην εισαγωγική μου ότι τοποθέτηση βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με το σύνολο των εμπλεκόμενων στη διαπραγμάτευση μερών. Από εκεί και πέρα, σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, δηλαδή τον τρόπο της δέσμευσης, αυτό το οποίο έχουμε επανειλημμένως δηλώσει, είναι ότι είμαστε διατεθειμένοι, εφόσον υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ζητήματα, δηλαδή και στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, να συζητήσουμε έναν μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι επιφυλάξεις που έχει εκφράσει κατ` επανάληψη το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων.

Να υπενθυμίσω, όμως ότι αυτός ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης για τον οποίο πολύς λόγος έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα, δεν θα υπάρξει κανένας λόγος να εφαρμοστεί καθώς η γνώμη τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά όσο και οι ίδιοι οι αριθμοί της ελληνικής οικονομίας, φαίνεται ότι δεν τον επιβάλουν. Γι` αυτό λόγο σας λέω, ας περιμένουμε την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και των συνομιλιών για να δούμε και τους συγκεκριμένους όρους, γιατί όπως σας είπα προηγουμένως, αν δεν συμφωνηθούν τα πάντα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω αν στο Eurogroup της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει συγκεκριμένο, κοστολογημένο πακέτο μέτρων που θα μπορούσε να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, εφόσον χρειαστεί για να πείσει τους εταίρους και δανειστές ή απλά ένα περίγραμμα και τον μηχανισμό αυτόν που είπατε τώρα, των αυξημένων εγγυήσεων.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι η ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά για μετά τη λήξη του προγράμματος περίοδο, δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσει νέα μέτρα. Αυτό το οποίο συζητά, είναι την επέκταση του δημοσιονομικού διορθωτή για ένα και μόνο χρόνο, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα. Αυτή είναι και η πρόταση την οποία είναι διατεθειμένη να συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά τούτο εξαρτάται από την εξέλιξη των συνομιλιών τις επόμενες τρεις ημέρες.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, η περιγραφή μέτρων σε αυτόν τον δημοσιονομικό διορθωτή συνιστά μερικώς ψήφιση μέτρων, αφού θα υπάρχει ούτως ή άλλως μια περιγραφή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν συνιστά ψήφιση μέτρων, καθώς ο δημοσιονομικός διορθωτής αυτό το οποίο κάνει, είναι να επιφέρει δημοσιονομική διόρθωση σε περίπτωση που δεν υπάρξει δυνατότητα να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Είναι διαφορετικό να ψηφίζεις ένα μέτρο το οποίο λέει ότι «από την 1/1/2019 ο ΦΠΑ είναι σε ποσοστό τάδε» και εντελώς διαφορετικό να λες ότι «εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων τότε θα υπάρξει σε πρώτο στάδιο μια συζήτηση του υπουργού Οικονομικών με τους θεσμούς για να βρεθούν τρόποι κάλυψης του συγκεκριμένου κενού και στη συνέχεια αν δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε θα μπαίνει σε εφαρμογή ο αυτόματος δημοσιονομικός διορθωτής». Πρόκειται για τη ρύθμιση η οποία ψηφίστηκε και για το κλείσιμο της α΄ αξιολόγησης -όπως γνωρίζετε- με την οποία ρύθμιση αμβλύνθηκαν οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ, τουλάχιστον για το 2018. Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, ο δημοσιονομικός διορθωτής ο οποίος ισχύει, περιλαμβάνει δύο στάδια: Το πρώτο στάδιο είναι το στάδιο της διαβούλευσης του υπουργού Οικονομικών με τους θεσμούς, έτσι ώστε να βρεθούν τρόποι κάλυψης του ενδεχόμενου κενού και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο πλαίσιο αυτής της διαβούλευσης, περνάμε στο δεύτερο στάδιο που είναι το στάδιο της αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης. Τίποτε δηλαδή διαφορετικό από ό,τι ισχύει σήμερα δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνηθεί. Και τούτο για μόνο έναν χρόνο. Τέλος, θέλω να σας πω και να επαναλάβω ότι με βάση τους ρυθμούς αύξησης της ελληνικής οικονομίας, με βάση τους αριθμούς οι οποίοι είναι στη διάθεση όλων σας, είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί η εφαρμογή ενός τέτοιου μηχανισμού, καθώς για πρώτη φορά το πρόγραμμα βγαίνει. Για πρώτη φορά, όχι μόνο οι στόχοι επιτυγχάνονται, αλλά αντιθέτως έχουμε πετύχει και υπεραπόδοση στα έσοδα, πράγμα το οποίο μας έδωσε και τη δυνατότητα για να δώσουμε την εφ` άπαξ 13η σύνταξη, ύψους 617 εκ. ευρώ και ακόμα να είμαστε πάνω από το στόχο με βάση τα στοιχεία τα οποία έχει παρουσιάσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (εκ παραδρομής έγινε αναφορά στην ΕΛΣΤΑΤ) σε τροποποιημένη ταμειακή βάση.

ΜΑΝΗ: Στο Δελτίο Τύπου που μας εστάλη το απόγευμα της Παρασκευής από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, μετά από τη συνάντησή του με τις Ενώσεις των συνταξιούχων, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα για μετά το 2018, παρά μονάχα την επέκταση του αυτόματου μηχανισμού κτλ. Άρα, θα νομοθετηθεί η επέκταση του «κόφτη»; Αυτό καταλαβαίνουμε απ` αυτό. Δεν είναι ότι έχει νομοθετηθεί ο «κόφτης» στην α΄ αξιολόγηση και θα ισχύσει αυτομάτως η παρέμβαση. Ο Πρωθυπουργός το λέει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο δημοσιονομικός διορθωτής ισχύει μέχρι το 2018. Προφανώς, όταν λέμε ότι θα επεκταθεί για ένα ακόμη έτος, εφόσον ξαναλέω, υπάρξει συνολική συμφωνία και αυτό είναι το μοναδικό πράγμα το οποίο απομένει, ώστε να αμβλυνθούν και οι τελικές επιφυλάξεις κάθε εμπλεκόμενου μέρους, τότε η επέκταση αυτή προφανώς θα πρέπει να νομοθετηθεί. Δεν μπορεί να ισχύει κάτι χωρίς να αποτελεί νόμο του ελληνικού κράτους. Αυτό είναι προφανές. Αλλά είναι άλλο πράγμα, όπως σας εξήγησα, η νομοθέτηση συγκεκριμένου μέτρου το οποίο θα ισχύει από 1/1/2019 και μόνο αν επιτευχθούν οι στόχοι θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση, θα έχει τη δυνατότητα η τότε ελληνική κυβέρνηση να το καταργήσει και άλλο πράγμα ο δημοσιονομικός διορθωτής, ο οποίος θα ισχύει αν και μόνο αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Είστε βέβαιοι, τέλος πάντων, ότι οι 153 είναι έτοιμοι να ψηφίσουν αυτόν τον «κόφτη»;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ενιαία και συμπαγής.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε τη θέση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το πόρισμα για τη διαπλοκή. Και είπατε ότι ακόμη δεν προκύπτουν πολιτικές ευθύνες. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχουν σημεία στο πόρισμα τα οποία θα έπρεπε να διερευνηθούν περισσότερο; Σε ό,τι αφορά πολιτικά πρόσωπα εννοώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην εισαγωγική μου τοποθέτηση δεν είπα ποτέ ότι δεν προκύπτουν πολιτικές ευθύνες. Οι πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τη στήριξη, αλλά και τη γιγάντωση του συστήματος διαπλοκής είναι τεράστιες και αυτές περιγράφονται αναλυτικά στο συγκεκριμένο πόρισμα. Πέραν, όμως, των πολιτικών ευθυνών, η εξεταστική επιτροπή έχει βρει και ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων. Οι ενδείξεις αυτές αφορούν τόσο πολιτικά στελέχη τα οποία ήταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, επί σειρά ετών και αν δεν κάνω λάθος εξακολουθούν να είναι στελέχη των συγκεκριμένων κομμάτων, αφορούν, επίσης, εκδότες και αφορούν και τραπεζικά στελέχη. Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση της έρευνας δεν υπήρξαν στοιχεία ή ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων από πρόσωπα τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, είναι άλλο ζήτημα. Αυτό το οποίο ξεκαθαρίζουμε, όμως, είναι ότι το σύνολο του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία, έτσι ώστε η Εισαγγελία να πράξει τα δέοντα. Αν, σε πιθανή προκαταρκτική εξέταση προκύψει ή σε πιθανή μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κύρια ανάκριση προκύψει ότι εμπλέκονται, ενδεχομένως, σε τέλεση ποινικών αδικημάτων πρόσωπα που εμπίπτουν και στο πεδίο εφαρμογής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η Εισαγγελία ή ο ανακριτής έχουν την υποχρέωση να διαβιβάσουν αμελλητί τη σχετική δικογραφία στη Βουλή, έτσι ώστε να συγκροτηθεί επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Γι` αυτόν ακριβώς τον λόγο λέω ότι η κατάθεση του πορίσματος και η διαβίβασή του στην Εισαγγελία, έτσι ώστε να πράξει τα δέοντα, δεν αποτελεί το τέλος της μάχης κατά της διαπλοκής, αλλά αντιθέτως αποτελεί μια νέα αφετηρία της συγκεκριμένης προσπάθειας που γίνεται, έτσι ώστε να αναδειχθούν πολιτικές ευθύνες, αλλά και παράνομες πράξεις, οι οποίες στο προηγούμενο διάστημα, όλα τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε τεράστιες απώλειες και φόρτωσαν τον ελληνικό λαό και τους Έλληνες φορολογούμενους με βάρη τα οποία αυτή τη στιγμή ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, μεγαλοεκδότες και μεγαλοτραπεζίτες δεν έχουν καμία διάθεση να αποπληρώσουν.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στη χθεσινή ανακοίνωση του ESM, πέρα από τα βραχυπρόθεσμα, υπάρχει μια διαφορά μικρή για τα μεσοπρόθεσμα, η οποία λέει θα ανακοινωθούν και θα παρθούν μετά το τέλος του προγράμματος το 2018. Με δεδομένο ότι μιλάτε για λύση-πακέτο, θέλω να σας ρωτήσω εάν σας ανησυχεί αυτό και τι ακριβώς περιμένετε για τα μεσοπρόθεσμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συζήτηση, η οποία εξελίσσεται, σας είπα ότι αφορά σε τρία διαφορετικά ζητήματα. Ένα είναι το ζήτημα της τεχνικής συμφωνίας, μεταξύ τεχνικών κλιμακίων και ελληνικής κυβέρνησης, το λεγόμενο Staff Level Agreement. Ένα είναι αυτό. Το δεύτερο, αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον ορισμό της έννοιας «μεσοπρόθεσμα». Δηλαδή, τι σημαίνει πρωτογενή πλεονάσματα για μεσοπρόθεσμο χρόνο. Το άλλο είναι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Και τελικά από το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, εάν γνωρίζει κανείς το ύψος τους, μπορεί να βρει πάρα πολύ εύκολα και ποια είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που χρειάζονται, έτσι ώστε με τα συγκεκριμένα πρωτογενή πλεονάσματα το ελληνικό χρέος να παραμένει βιώσιμο. Αυτή είναι η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών και μόνο εφόσον παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και καταλήξουμε κάπου σε αυτή τη συζήτηση, θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε. Επιμένω ότι υπάρχει, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, απόλυτη προσήλωση στην προσπάθεια αυτή και εκτιμώ ότι θα μπορέσει να κλείσει αυτή η συζήτηση στο χρονοδιάγραμμα που έχει εξ’ αρχής τεθεί τόσο από εμάς όσο και από το σύνολο των εμπλεκόμενων μερών που θέλει την ελληνική οικονομία να μπαίνει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εντός του τρέχοντος τριμήνου.

ΣΙΔΕΡΗΣ ΣΠΥΡΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να ξεφύγω λίγο από την ατζέντα ενημέρωσης που είχατε και να περάσω σε δύο θέματα που νομίζω ότι απασχολούν και την κυβέρνηση και τη διπλωματία. Την Πέμπτη θα βγει, εκτός απροόπτου, η απόφαση για την έκδοση ή μη των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που παραδόθηκαν στην Αλεξανδρούπολη. Σε περίπτωση που δεν τους δοθεί άσυλο, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα κάνει χρήση του δικαιώματός του να τους το παραχωρήσει; Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Το δεύτερο, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σερβία θα σηματοδοτήσει τη διάθεση για αναβάθμιση των διμερών επαφών των δύο χωρών, προφανώς. Εμείς, ως Ελλάδα, θα ενισχύσουμε την προσπάθεια της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συζητηθεί το θέμα των ελληνικών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν αρκετά σοβαρά προβλήματα στη Σερβία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα, αν και δεν είναι στενά στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς μου, να σας πω ότι η υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον του Αρείου Πάγου δεν αφορά την παροχή ή τη μη παροχή ασύλου στους οκτώ στρατιωτικούς. Αντιθέτως, αφορά το ζήτημα της έκδοσής τους. Η παροχή ασύλου αποφασίζεται από διαφορετικές αρχές. Δηλαδή, την Υπηρεσία Ασύλου σε πρώτο βαθμό και τις Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφυγών σε δεύτερο βαθμό. Αυτό το οποίο συζητείται στον Άρειο Πάγο είναι το εάν και κατά πόσο θα επιτραπεί η έκδοση των οκτώ αξιωματικών στη γείτονα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι δεν μπορεί να γίνει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης κανένα απολύτως σχόλιο, σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση, παρά μόνο μετά την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, είναι προφανές ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σερβία γίνεται στο πλαίσιο της συντήρησης, αλλά και αναβάθμισης των διμερών σχέσεων με τη γείτονα χώρα.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εγώ επιστρέφω στο ζήτημα που θίξατε πρώτο που αφορά την εξεταστική επιτροπή για τα «θαλασσοδάνεια» σε κόμματα και ΜΜΕ. Αναφερθήκατε και εσείς στο εάν υπάρχουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα που υπόκεινται στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και είπατε κιόλας ότι το πόρισμα έχει ήδη μεταβιβαστεί και στις αρμόδιες αρχές, τις δικαστικές αρχές, ώστε να διερευνήσουν από εδώ και πέρα. Πολιτικά, όμως, για εσάς ως κυβέρνηση, θεωρείτε ότι αυξάνεται η αναγκαιότητα για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών; Ιδιαίτερα, μάλιστα, καθώς έχουμε και τη συνταγματική αναθεώρηση μπροστά μας, την οποία έχει εξαγγείλει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι προφανές. Έχουμε, και ως αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και ως κυβέρνηση στη μεγάλη παρουσίαση των προτάσεών μας για τη συνταγματική αναθεώρηση, που έλαβε χώρα στα μέσα του καλοκαιριού -τον Ιούλιο αν δεν κάνω λάθος- εκφράσει επανειλημμένα την άποψή μας ότι το άρθρο 86, το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, είναι πλήρως παρωχημένο, είναι άρθρο το οποίο εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και πρέπει άμεσα, στην επόμενη κιόλας αναθεώρηση, να τροποποιηθεί, έτσι ώστε να γίνει εφικτή η εξίσωση όλων των πολιτών ενώπιον του νόμου. Δεν νοείται οι υπουργοί να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους έλληνες πολίτες ενώπιον του ποινικού νόμου. Νομίζω ότι αυτό είναι πανθομολογούμενο και -αν δεν κάνω λάθος- σχεδόν το σύνολο του πολιτικού συστήματος έχει ταχθεί υπέρ αυτής της τροποποίησης.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή αναφέρθηκε στο θέμα των ΜΜΕ, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΔΟΛ. Προανήγγειλε, λοιπόν, νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διάσωση των θέσεων εργασίας σε αυτούς τους οργανισμούς. Έθεσε, μάλιστα, δύο αρχές, να μην έχει φωτογραφικό χαρακτήρα η εν λόγω διάταξη και να συγκεντρώσει τη συναίνεση της πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων. Ωστόσο, ο κύριος Μητσοτάκης επί τόπου απάντησε αρνητικά σ’ αυτό το κάλεσμα. Θα υπάρξει συνέχεια από την κυβέρνηση ή η άρνηση της ΝΔ δεν αφήνει περιθώριο για περαιτέρω ενέργειες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς το γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους ότι η κρίση του Τύπου στη χώρα είναι διαρκής, είναι βαθύτατη, δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά είναι και κρίση αξιών, θα έλεγε κανείς. Εν πάση περιπτώσει, όμως, η δουλειά της κυβέρνησης δεν είναι να μιλά ηθικά, δουλειά της κυβέρνησης είναι να μιλά πολιτικά και να βρίσκει ανά πάσα στιγμή δυνατότητες για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων. Ο Πρωθυπουργός στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το αγροτικό, παρεμπιπτόντως, κατέθεσε μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση, που αφορά τη διάσωση συγκροτημάτων Τύπου ή εταιριών Τύπου, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Η λογική της πρότασης είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί, να υπάρξει μία τροποποίηση στο κανονιστικό πλαίσιο, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις αυτές, ακόμη και εάν τα δάνειά τους έχουν καταγγελθεί, να έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν ανοιχτές, να πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους, να πληρώνουν τα έξοδα λειτουργίας τους, έτσι ώστε να μην απαξιωθούν εμπορικά, αλλά και να συνεχίσουν να κάνουν αυτό το οποίο είναι η δουλειά τους, δηλαδή, η ενημέρωση των ελλήνων πολιτών. Ωστόσο, υπάρχει μία υποσημείωση στη συγκεκριμένη πρόταση. Από τη δική μας πλευρά, δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούμε ή να ενεργήσουμε έτσι ώστε να παρακαμφθεί το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο. Πράγμα το οποίο συνήθιζαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προκειμένου να εξυπηρετήσουν μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα. Εμείς καταθέσαμε μία πολύ σαφή και πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Θα υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές του κανονιστικού πλαισίου πάνω στο τραπέζι και μόνο υπό την προϋπόθεση ευρύτατης κοινοβουλευτικής συναίνεσης. Ο κύριος Μητσοτάκης έσπευσε να αρνηθεί τη συγκεκριμένη πρόταση, ξεχνώντας ότι μέχρι πριν από λίγες ημέρες, λίγες ημέρες πριν από την κατάθεση της πρότασης του Πρωθυπουργού, έχυνε «κροκοδείλια δάκρυα» σε ό,τι αφορά τις χαμένες θέσεις εργασίας, το κλείσιμο μεγάλων συγκροτημάτων Τύπου και ούτω καθεξής. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα, καθώς η δική μας πρόταση ακόμη παραμένει στο τραπέζι, να αλλάξει τη συγκεκριμένη θέση του. Εξάλλου, στο παρελθόν ο κύριος Μητσοτάκης έχει αλλάξει θέσεις εύκολα. Βεβαίως, αυτή τη φορά δεν ξέρω εάν θα του το υποδείξουν οι δανειστές, εν πάση περιπτώσει μπορείτε να του το υποδείξετε εσείς, ως εργαζόμενοι του Τύπου, έτσι ώστε να διασωθούν τα ΜΜΕ, να διασωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να μπορέσει να βρεθεί ένα κανονιστικό πλαίσιο τέτοιο, που θα δίνει τη δυνατότητα στον εγχώριο Τύπο να λειτουργήσει με οικονομικά βιώσιμο τρόπο.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μια και έγινε αναφορά στα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης, ήθελα να ρωτήσω, με αφορμή την αναστάτωση που επικρατεί στον χώρο της Δικαιοσύνης, σχετικά με το θέμα που έχει τεθεί για αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστικών. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης; Εάν είναι ένα ζήτημα το οποίο συζητά, εξετάζει, ενόψει των προτάσεών της για συνταγματική αναθεώρηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν υπάρξει πρόταση των δικαστικών ενώσεων για αλλαγή του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος, για τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος, η κυβέρνηση θα μπορούσε να το συζητήσει, όπως συζητά όλες τις προτάσεις. Περιμένουμε τις προτάσεις αυτές από τις δικαστικές ενώσεις, έτσι ώστε να κάνουμε έναν ανοιχτό διάλογο. Όπως γνωρίζετε, η επιτροπή διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος ήδη έχει ξεκινήσει τις εργασίες της και στο πλαίσιο αυτό θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε τα πάντα.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεδομένου ότι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες σπεύδουν μετά την επιβολή νέων εισφορών να κλείσουν τα βιβλία τους, εγώ θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Αν η κυβέρνηση έχει εξετάσει τη ζημία που μπορεί αυτό να προκαλέσει στα δημόσια έσοδα από την εξέλιξη αυτή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω από πού αντλείτε τη βεβαιότητα για τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που σπεύδουν να κλείσουν τα βιβλία τους. Εμείς δεν έχουμε, αυτή τη στιγμή ακόμα, στατιστικά στοιχεία, ούτε νομίζω ότι έχει κανείς στατιστικά στοιχεία. Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία θα μπορέσει να παράξει το αναγκαίο υλικό εντός του χρόνου που προβλέπεται. Τώρα, αν μιλάτε για δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, αυτές είναι δικές σας εκτιμήσεις. Εγώ αυτό που πρέπει να σας πω είναι ότι βεβαίως σε κάποιες κατηγορίες μεσαίων και ανώτερων στρωμάτων οι εισφορές θα αυξηθούν και αυτό, βεβαίως, δεν είναι ευτυχές. Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι τούτο δεν αφορά την πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών. Αντιθέτως, η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, αν δει κανείς τις εισφορές, αλλά και τους φόρους τους οποίους θα κληθούν να πληρώσουν με βάση το νέο σύστημα, θα δουν ελάφρυνση των υποχρεώσεών τους. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, γνωρίζετε ότι το ασφαλιστικό σύστημα αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, τεράστια προβλήματα και η συγκεκριμένη αλλαγή ήταν μια δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης, της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Σας θυμίζω το γνωστό mail Χαρδούβελη, το οποίο έλεγε ότι θα πρέπει να εναρμονιστούν οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με τις αποδοχές τους. Αυτή τη δέσμευση, παρά το γεγονός ότι προσπαθήσαμε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης να την ανατρέψουμε, δεν κατέστη δυνατόν. Πρέπει να ξέρετε ότι η διαπραγμάτευση του 2015 δεν ξεκίνησε από μηδενικό σημείο, αλλά αντιθέτως οι θεσμοί ήρθαν έχοντας στην φαρέτρα τους το σύνολο των δεσμεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης, μία εκ των οποίων ήταν και αυτή, δηλαδή η εναρμόνιση των εισφορών με το εισόδημα. Με αυτή την έννοια, σας λέω ότι βεβαίως εκτιμάμε τα προβλήματα, βεβαίως κατανοούμε την πιθανή επιβάρυνση που θα έχει ένα τμήμα ελεύθερων επαγγελματιών, κυρίως επιστημόνων. Ωστόσο, αυτό το οποίο εσείς προβλέπετε, μένει να αποδειχθεί και στην πράξη.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να μας πείτε ενόψει της Πέμπτης, με τι προτάσεις και ιδέες θα πάει ο κ. Τσακαλώτος προς τους δανειστές για να υπάρξει επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και τις οποίες προτάσεις δεν περιλαμβάνει στην επιστολή που απέστειλε προ διημέρου, αν θυμάμαι καλά. Για λόγους διαφάνειας και ενημέρωσης, θα ήθελα να μου πείτε, εάν σε αυτές τις προτάσεις υπάρχουν, για παράδειγμα, ιδέες, όπως να συμπεριληφθεί στο διορθωτή, στον κόφτη, το θέμα του αφορολόγητου, που ένας υπουργός σας άφησε ανοιχτό, ότι το συζητάτε ή αν θα προσδιορίζονται πεδία και αυτά τα πεδία θα είναι, για παράδειγμα, συντάξεις, μισθοί, ΦΠΑ και διάφορα τέτοια, αν θα έχουμε τέτοιου είδους ιδέες και προτάσεις από τον κ. Τσακαλώτο, τις οποίες δεν έχουμε μάθει ακόμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας παραπέμψω σε μια απάντηση που έδωσε ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΟ ΕΘΝΟΣ» την προηγούμενη Κυριακή, στην οποία είπε –κάτι το οποίο έχει επαναλάβει δεκάδες φορές και ο ίδιος, αλλά και το σύνολο των εκπροσώπων της κυβέρνησης- ότι, δηλαδή, αυτό το οποίο θα ήμασταν διατεθειμένοι να συζητήσουμε, θα ήταν η επέκταση του αυτόματου δημοσιονομικού διορθωτή για ένα έτος και δεύτερον, να συμπεριγράψουμε πεδία από τα οποία θα μπορούσε να υπάρξει εξοικονόμηση εσόδων για την ελληνική οικονομία στην απίθανη περίπτωση που δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν οι στόχοι που μέλλει να συμφωνηθούν, σε ό,τι αφορά, δηλαδή, το 2019 και εντεύθεν.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός όντως σχεδιάζει να δώσει κάποια διακαναλική συνέντευξη και αν ναι, πότε το βλέπετε αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη αυτή τη στιγμή.

ΜΠΟΛΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι αν χρειαστεί, αν πάνε καλά τα πράγματα εν πάση περιπτώσει και υπάρξει μια συμφωνία με τους θεσμούς, να νομοθετηθεί ο κόφτης. Θα είναι επέκταση ή είναι ένας νέος μηχανισμός από την αρχή, με δεδομένο ότι υπάρχουν οι δανειστές οι οποίοι κάποιοι θα εντείνουν τις πιέσεις τους και προκειμένου να βρουν και αυτοί μεταξύ τους ένα συμβιβασμό για το πώς θα προχωρήσει η αξιολόγηση και το ελληνικό πρόγραμμα, ίσως θα πρέπει να υπάρξει μια πιο σκληρή γραμμή σε αυτόν τον αυτόματο μηχανισμό. Θα είναι ένας νέος από την αρχή ή θα είναι η επέκταση του υπάρχοντος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα είναι η επέκταση του υπάρχοντος κόφτη.

ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να επιστρέψω λίγο στο ζήτημα των ΜΜΕ. Δέχεστε πυρά από την αντιπολίτευση για προσπάθεια χειραγώγησης ή ακόμη και κατάργησης φωνών που επιχειρούν να σας ασκήσουν κριτική. Μάλιστα, οι συνάδελφοι της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» την περασμένη εβδομάδα προσέφυγαν σε διεθνείς δημοσιογραφικές Ενώσεις και στην Κομισιόν ζητώντας την παρέμβασή τους. Θα ήθελα το σχόλιό σας επ΄ αυτού.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο καθένας στη δημόσια σφαίρα, το έχω ξαναπεί εδώ, κρίνεται από την ποιότητα του λόγου του, από το ήθος και το ύφος του, κρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο κάθε φορά ασκεί το λειτούργημά του, είτε αυτό είναι πολιτικό, είτε αυτό είναι δημοσιογραφικό. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει τις διαφορετικές ποιότητες, τις διαφορετικές καταγωγές, τις διαφορετικές ιστορίες, τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας ασκεί τα καθήκοντά του, έτσι όπως προσδιορίζονται από τον ίδιο του τον εαυτό του και από το κανονιστικό πλαίσιο που κάθε φορά ισχύει. Τώρα, αν κάποιοι θέλουν να εμπλέξουν στην όλη ιστορία και ευρωπαϊκές Αρχές, δεν μένει παρά να περιμένουμε τις απόψεις και αυτών των Αρχών. Σε κάθε περίπτωση, δεν θεωρώ και δεν θα θεωρήσω ποτέ ότι η άμυνα απέναντι στη συκοφαντία αποτελεί προσπάθεια φίμωσης κάποιας κριτικής, η οποία γίνεται στην κυβέρνηση.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή έχουν αρχίσει σιγά-σιγά οι αγροτικές κινητοποιήσεις και με δίωρους αποκλεισμούς και φαίνεται να κλιμακώνεται σιγά-σιγά αυτή η κατάσταση, θα υπάρξουν κάποιες πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να εκτονωθεί, ώστε να βρεθεί μια λύση σε αυτό το θέμα και να μην οδηγηθούμε στα άκρα, που έχουμε δει πολλές φορές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δια των αρμόδιων υπουργών της, αλλά και δια στόματος Πρωθυπουργού, έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο, όχι μόνο με τους αγρότες, αλλά με όλες τις κινητοποιούμενες κοινωνικές ομάδες, έτσι ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες, κάθε φορά, λύσεις. Αυτό το οποίο, όμως, πρέπει να υπενθυμίσουμε είναι ότι αυτός ο διάλογος θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα και όχι μαξιμαλιστικά αιτήματα και να λαμβάνει υπόψη του και τους υπάρχοντες δημοσιονομικούς περιορισμούς. Αυτό το οποίο θα πρέπει να θυμίσουμε, σε ό,τι αφορά ειδικά τις κινητοποιήσεις των αγροτών, είναι ότι η κυβέρνηση πέρυσι δεσμεύθηκε σε μια σειρά από θέσεις, οι οποίες οδήγησαν στη λήξη των αγροτικών κινητοποιήσεων και οι οποίες δεσμεύσεις έχουν υλοποιηθεί στο ακέραιο. Αν υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία να είναι εύλογα και ρεαλιστικά, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τα συζητήσουμε, έτσι ώστε να κάνουμε και τις αναγκαίες βελτιώσεις.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, μέσα στην εβδομάδα που τρέχει, η Νέα Δημοκρατία σκοπεύει σε ειδική εκδήλωση να παρουσιάσει τα πεπραγμένα της διετούς διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνών κόμμα σκοπεύει να παρουσιάσει τα πεπραγμένα του κυβερνητικού έργου από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι αρμόδιος να σχολιάσω τις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι αρμόδιος για να σχολιάζω τις πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Ναι, σας ρώτησα, εάν η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τα πεπραγμένα της.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, βεβαίως, θα πάρει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε το επόμενο διάστημα να παρουσιαστούν τα πεπραγμένα των δύο ετών, να παρουσιαστούν μεγάλες αλλαγές που έγιναν αυτά τα δύο χρόνια. Πρώτα απ΄ όλα, αν θέλετε να κάνω ένα σχόλιο, θα γίνει μια προσπάθεια σύγκρισης της Συμφωνίας που επετεύχθη τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2015 σε σχέση με την προηγούμενη καταστροφική Συμφωνία την οποία εφάρμοζε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Να κάνουμε μια σύγκριση των πρωτογενών πλεονασμάτων που πετύχαμε μέσω της 7μηνης διαπραγμάτευσης και κατέληξε στη Συμφωνία του καλοκαιριού. Να θυμίσω ότι με βάση τους στόχους της προηγούμενης Συμφωνίας, το 2016 θα έπρεπε να είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,5%, ενώ με βάση την παρούσα Συμφωνία, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν 0,5%. Δηλαδή, μιλάμε για 8 δις λιγότερα μέτρα, λιγότερες περικοπές μισθών και λιγότερη φορολογία. Για το 2017, το αντίστοιχο ποσό, με σύγκριση των δύο Συμφωνιών, η οποία για το 2017 έλεγε 4,5% -ήταν η Συμφωνία του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου- 1,75% είναι η παρούσα Συμφωνία, αφορά ένα ποσό της τάξης των 5 δις ευρώ λιγότερα μέτρα και περικοπές. Τούτο, λοιπόν, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κάθε φορά που η Ν.Δ. θέλει να παρουσιάζει τον εαυτό της ως φιλολαϊκό και ταυτόχρονα ως φιλοαναπτυξιακό. Διότι, κοιτάξτε να δείτε, ανάπτυξη και φιλολαϊκή πολιτική με πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5%, πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν γίνεται. Εξάλλου, είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του έχει πει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% δεν είναι βιώσιμο για την ελληνική οικονομία. Δεν θυμάμαι να έλεγε τα ίδια όταν υπηρετούσε μια κυβέρνηση, η οποία είχε στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 4,5% μέχρι το 2018, ενώ είχε συμφωνήσει να παραμείνει το πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο περίπου 4% μέχρι το 2030. Θέλω να καλωσορίσω αυτή την αλλαγή άποψης εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο, ο καθένας κρίνεται και από το αν και κατά πόσο μένει πιστός σε αυτά τα οποία κάθε φορά λέει.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, επειδή κάνατε μια τοποθέτηση νωρίτερα, θα ήθελα ένα σχόλιο για την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ σχετικά με την ανακοίνωση των εργαζομένων στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», η οποία Ένωση μιλά για στοχοποίηση συντακτών και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς από την πλευρά της κυβέρνησης και για απόπειρα χειραγώγησης. Θα ήθελα ένα σχόλιο επί της ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΑ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι, κ. Μακρυγιάννη, ότι μου κάνετε την ερώτηση αυτή ως αντικειμενικός παρατηρητής και ως τέτοιο θα σας απαντήσω. Η ΕΣΗΕΑ, πέρα από τα συντεχνιακά συμφέροντα, θα πρέπει κάθε φορά να κρίνει στη βάση, όπως είπα, της ποιότητας του παραγόμενου δημοσιογραφικού έργου, αλλά και της τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αν θεωρεί ότι συγκεκριμένες εφημερίδες, οι οποίες, πολλές φορές, τείνουν στον κιτρινισμό, τηρούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία και είναι άξιες προστασίας εκ μέρους της Ένωσης Συντακτών, τότε αυτό είναι δικό της θέμα και κρίνεται από τον ελληνικό λαό, αλλά και από το σύνολο των συμμετεχόντων στη δημόσια ζωή.

ΚΑΡΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα ένα σχόλιο για την ανάληψη καθηκόντων από τον κ. Τραμπ στις ΗΠΑ. Τι περιμένει η ελληνική πλευρά από τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο; Και αν πιθανώς συμμερίζεστε τις ανησυχίες εκτεταμένου τμήματος της διεθνούς κοινότητας για τον τρόπο που θα πολιτευθεί ο κ. Τραμπ, τις σχέσεις που θα αναπτύξει στις νέες αμερικανογερμανικές σχέσεις και επίσης, αν προγραμματίζεται κάποια επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο, καθώς ήδη ο κ. Ερντογάν έσπευσε να κάνει αναφορά στην ανάληψη των καθηκόντων από τον κ. Τραμπ στις ΗΠΑ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να έχει μια καλή συνεργασία και μια εποικοδομητική σχέση με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σας ευχαριστώ.

Σχόλιο σε δήλωση του Β. Κικίλια

Ο κ. Κικίλιας είτε από ασύγγνωστη άγνοια είτε στην προσπάθειά του να καταστροφολογήσει εκτίθεται. Του εξηγούμε λοιπόν πιο αναλυτικά:

1.Σε ότι αφορά την διεύρυνση της φορολογικής ύλης του διευκρινίζουμε ότι η υπεραπόδοση των εσόδων σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς των θεσμών προήλθε από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτός είναι και ο δρόμος ώστε προοπτικά να μειωθούν οι φόροι και όχι φυσικά ο δρόμος που γνωρίζει καλά η Νέα Δημοκρατία. Η εκμετάλλευση δηλαδή του κρατικού μηχανισμού για την εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων και οι χάρες στους κομματικούς φίλους.

2. Η ΝΔ διαρκώς ψευδόμενη επιμένει στην κριτική περί υπερφορολόγησης. Ο κ. Κικίλιας οφείλει όμως να θυμάται, ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος που είχε συμφωνήσει η καταστροφική κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου για το 2016 και το 2017 ήταν 4,5% του ΑΕΠ. Οι στόχοι της τρέχουσας συμφωνίας είναι 0,5% και 1,75% αντίστοιχα. Επομένως αν δεν είχε μεσολαβήσει η πολιτική αλλαγή και η διαπραγμάτευση του 2015 13 δισ. ευρώ περισσότερα θα έπρεπε να αφαιρεθούν από τους Έλληνες φορολογούμενους σε μια διετία.

3. Αντί να τρομοκρατεί τους πολίτες για δήθεν ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη, όπως έκανε από το Μάιο για να διαψευσθεί παταγωδώς από την πραγματικότητα, θα όφειλε να ακολουθήσει κοινωνικά υπεύθυνη στάση και να πάρει επιτέλους ξεκάθαρη θέση για τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ: Καταδικάζει ή όχι η Νέα Δημοκρατία τις απαιτήσεις για μέτρα 4,5 δισ. ευρώ για το 2019; Ή μήπως στην αγωνία της να δώσει διαπιστευτήρια υποταγής υπόσχεται τόσα και άλλα τόσα σε όσους νομίζει ότι θα εξυπηρετήσουν το καταστροφικό και αδύνατο σχέδιο της;

4. Επίσης, τον συμβουλεύουμε  να είναι πιο φειδωλός όταν μιλά για την εφάπαξ 13η σύνταξη, την οποία αρνήθηκε η ΝΔ – ανεπιτυχώς – σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους επειδή το απαίτησαν κάποιοι από τους δανειστές. Υπενθυμίζει το μεγάλο της ατόπημα. Εκτός εάν ο κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμος να παραδεχθεί το λάθος του. Η αυτοκριτική εξάλλου δείχνει γενναιότητα.

5.Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις συντάξεις γενικότερα, αφού ο κος Μητσοτάκης  υπερηφανεύεται ακόμη για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, για την οποία είχε δεσμευτεί η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ και η οποία θα οδηγούσε αν εφαρμοζόταν σε μηδενισμό των επικουρικών συντάξεων.

6. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί νομοθέτηση νέων μέτρων μετά το 2018.

Ο κος Κικίλιας και η ΝΔ βεβαίως δεν ανησυχούν γι αυτό.

Ανησυχούν μήπως κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς νομοθέτηση νέων μέτρων και για ακόμη μια φορά διαψευσθούν οι ελπίδες τους για παλινόρθωση.

Θα φροντίσουμε όμως εμείς γι αυτό!

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

→ Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται σκληρά για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας & την προστασία των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας.

→ Τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν πως το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε τροποποιημένη ταμειακή βάση στα €4,39δις.

→ Τα στοιχεία δείχνουν πως υπερκαλύπτεται κατά πολύ ο στόχος του 1,98 δις ευρώ ενώ τα έσοδα απέδωσαν 1,6 δις πάνω από το στόχο που είχε τεθεί.

→ Με σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια μπορεί να καταπολεμηθεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή των ανώτερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

→ Οι μέρες που μεγάλοι επιχειρηματίες & κομματικοί φίλοι απολάμβαναν ειδική μεταχείριση από εφορία και ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν παρέλθει.

→ Η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, επιβεβαιώνεται και μέσα από τα λεγόμενα των κκ. Ρέγκλινγκ & Ντάισελμπλουμ.

→ Στόχος, στο Eurogroup της 26/1, να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την υπέρβαση της ασυμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ, ευρ. θεσμών & των άλλων μερών.

→ Όλοι πλέον δέχονται πως η ασυμφωνία δεν έχει τεχνικό χαρακτήρα και επομένως πρέπει να επιλυθεί στο υψηλότερο επίπεδο με πολιτικούς όρους.

→ Εντείνουμε τις προσπάθειες για να ολοκληρωθεί άμεσα η 2η αξιολόγηση, ώστε να μπούμε στο QE το α’ 3μηνο & να επιταχύνουμε έξοδο στις αγορές.

→ Τα βήματα προόδου στη Γενεύη για το Κυπριακό ήταν σημαντικά. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν 18-20 Ιανουαρίου σε τεχνικό & διπλωματικό επίπεδο.

→ Μετά από μήνες προσπάθειας του ΥΠΕΞ για να τεθεί στο τραπέζι το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, αρχίζουν συνομιλίες στον τομέα αυτό.

→ Αύριο στη Βουλή, παρουσία του ΠΘ, προσβλέπουμε σε μία γόνιμη & ουσιαστική προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Αγροτικό.

→ Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο Αγροτικό, υπό το πρίσμα του σχεδιασμού & της υλοποίησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα.

→ Ο ΠΘ στις 28/1 θα μεταβεί στη Λισαβόνα για να συμμετάσχει στη 2η Συνόδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ που αποτελεί συνέχεια αυτής της Αθήνας.

→ Στα πλαίσια ενίσχυσης της συνεργασίας & φιλίας Ελλάδας-Σερβίας, Ο ΠΘ θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας στο Βελιγράδι στις 30/1.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται σκληρά για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, την επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, έχοντας ταυτόχρονα διαρκή μέριμνα για τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

  Αυτή η κατεύθυνση επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά, από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2016.

Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σήμερα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση  στα 4,93 δις ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά πολύ το στόχο του 1,98 δις ευρώ.

  Τα έσοδα απέδωσαν δηλαδή 1,6 δις πάνω από το στόχο που είχε τεθεί. Τμήμα αυτής της υπεραπόδοσης των εσόδων συγκεκριμένα 617 εκ. Ευρώ, όπως γνωρίζετε, αποδόθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους.

  Ήταν εξάλλου αυτή η υπεραπόδοση που έδωσε την δυνατότητα και για την αναστολή του μέτρου αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του προσφυγικού ώστε να στηριχτούν οι νησιώτες που σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης στο προσφυγικό.

  Το πολιτικό συμπέρασμα που εξάγει η κυβέρνηση είναι ότι με σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια μπορεί να καταπολεμηθεί η βασική αιτία για την ένταση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα: Συγκεκριμένα η εκτεταμένη φοροδιαφυγή των ανώτερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

  Οι μέρες που μεγάλοι επιχειρηματίες και κομματικοί φίλοι απολάμβαναν ειδική μεταχείριση από την εφορία και τις ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν παρέλθει.

  Η φορολογική ύλη αυξάνεται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ακριβώς αυτή η εξέλιξη είναι που προοπτικά θα επιτρέψει την μείωση της φορολογίας για τα κατώτερα στρώματα και τις μικρές επιχειρήσεις.

 

  Αυτή η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας σε πείσμα των καταστροφολογικών προβλέψεων τόσο του ΔΝΤ όσο και της Νέας Δημοκρατίας  επιβεβαιώνεται άλλωστε  και από τον επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ – ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα – αλλά και του επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος στάθηκε στα συνεχόμενα τρίμηνα κατά τα οποία η χώρα καταγράφει ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και στο ότι το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής δουλειάς έχει ολοκληρωθεί.

  Το κλίμα επομένως το οποίο διαμορφώνεται για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι κλίμα εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και ανάκαμψης παρά τις προφανείς δυσκολίες.

  Σε αυτό το έδαφος συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το αμέσως επόμενο διάστημα.

  Στόχος μας είναι στο επερχόμενο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την υπέρβαση της ασυμφωνίας που έχει προκύψει μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, του ΔΝΤ αλλά και άλλων εμπλεκόμενων στο πρόγραμμα.

  Μια ασυμφωνία που αφορά  το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά το Αύγουστο του 2018, όταν λήξει το πρόγραμμα αλλά και την συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

  Το θετικό είναι ότι όλοι πλέον δέχονται πως η ασυμφωνία δεν έχει τεχνικό χαρακτήρα και επομένως πρέπει να επιλυθεί στο υψηλότερο επίπεδο με πολιτικούς όρους.

  Εντείνουμε λοιπόν τις προσπάθειες μας για να ολοκληρωθεί άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα μετα τη λήξη του προγράμματος αλλά και με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε: 

να μπούμε στο QE εντός του πρώτου τριμήνου του 2017

να επιταχυνθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές χρήματος

και τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε τη δυνατότητα συνολικής αναχρηματοδότησης του χρέους χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα.

 

  Παράλληλα,

κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης και κορυφαία εθνική προτεραιότητα αποτελεί η επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

  Ο Πρωθυπουργός είναι σε διαρκή συνεννόηση και στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού. 

  Τα βήματα προόδου που έγιναν στη Γενεύη ήταν σημαντικά. Επιτέλους, μετά από μήνες προσπάθειας της ελληνικής πλευράς και ειδικότερα του Υπουργού Εξωτερικών ώστε να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, αρχίζουν συνομιλίες στον τομέα αυτό. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν από τις 18 ως τις 20 Ιανουαρίου, σε τεχνικό- διπλωματικό επίπεδο στην Ελβετία, εκεί όπου η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από διαπραγματευτική ομάδα υπό τον ΓΓ του Υπουργείου Εξωτερικών.

  Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι τις τελευταίες μέρες έχουν υπάρξει ενθεν κακείθεν σχόλια και δημοσιεύματα για τη στάση της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Γενεύη. Τα σχόλια αυτά δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλον παρά μόνο τους αρνητές της δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού εντός και εκτός Ελλάδας. Όπως τονίσαμε, ο Υπουργός Εξωτερικών προώθησε με επιτυχία τη στρατηγική που έχουμε χαράξει από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία, εξασφαλίζοντας την έναρξη των συνομιλιών που ζητούσαμε τόσο καιρό για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Συνομιλίες που θα είναι εντατικές αλλά χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα.  

  Η κυβέρνηση, ενιαία και συμπαγής, συνεχίζει την σκληρή δουλειά σε διαρκή επικοινωνία και πλήρη συντονισμό με τις Κυπριακές Αρχές, καταθέτοντας προτάσεις ώστε να εξευρεθεί κοινό έδαφος στο πλαίσιο των τεχνικών συνομιλιών. Η απάντησή μας – η απάντηση του Πρωθυπουργού – στην αδιαλλαξία της άλλης πλευράς είναι και θα είναι ο διάλογος με απόλυτη προσήλωση στις αρχές μας.

  Η ελληνική κυβέρνηση  σε πείσμα όσων φοβούνται ότι μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, επιμένει ότι πυξίδα της δεν πρόκειται ποτέ να γίνει η φοβικότητα, η άρνηση και τα προσχήματα.         

 

  Όπως θα γνωρίζετε, αύριο στη Βουλή θα διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Αγροτικό, παρουσία του Πρωθυπουργού. Προσβλέπουμε σε μία γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση για το θέμα, στο οποίο η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, ειδικά υπό το πρίσμα του σχεδιασμού και της υλοποίησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα.

 

Σε ό,τι αφορά στις διεθνείς επαφές:

  Ο Πρωθυπουργός στις 28 Ιανουαρίου θα μεταβεί στη Λισαβόνα για να συμμετάσχει στις διαδικασίες της Δεύτερης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποτελεί την προγραμματισμένη συνέχεια της Ιδρυτικής Συνόδου που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα.

 

  Επίσης, στις 30 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Βελιγράδι όπου θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας στα πλαίσια της ενίσχυσης της συνεργασίας και της φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναφερθήκατε στα δημοσιεύματα που έχουν βγει τις τελευταίες ημέρες μετά τη Γενεύη, για τον υπουργό Εξωτερικών κύριο Νίκο Κοτζιά. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν χθες στη συνομιλία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τέθηκε θέμα για τον Νίκο Κοτζιά και αν έκανε κάποια παρέμβαση ο Πρωθυπουργός, γιατί ακούγονται πολλά, ότι κάποια στελέχη του ΟΗΕ εργάζονται εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης και του Κυπριακού. Ευχαριστώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως ίσως θα γνωρίζετε, πριν από λίγη ώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σε δηλώσεις του διέψευσε τα δημοσιεύματα. Έχει διαψεύσει το ότι έχει υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα με την ελληνική κυβέρνηση και με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ενώ στις συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, το μόνο το οποίο συζητήθηκε ήταν οι όροι για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Τα δημοσιεύματα αυτά, όπως σας είπα, είναι υποβολιμαία. Το μόνο στο οποίο σκοπεύουν, είναι να δημιουργήσουν προσκόμματα στις έντιμες προσπάθειες που καταβάλλουν τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η κυπριακή για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε στην εισαγωγική σας τοποθέτηση ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι στο προσεχές Eurogroup να έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα για την υπέρβαση σε συμφωνίες. Μέχρι ποιο σημείο η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις σε σχέση με τις συνδυασμένες Σόιμπλε και ΔΝΤ απαιτήσεις για την αξιολόγηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση, όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, έχει κάνει τις υποχωρήσεις που ήταν αναγκαίο, έτσι ώστε να βρεθεί η συμφωνία στο 90-95% των θεμάτων που αφορούν το Staff Level Agreement, δηλαδή τη συμφωνία μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων.

Η κύρια ύλη της β΄  αξιολόγησης, λοιπόν, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές οι οποίες υπήρχαν στην αρχή των διαπραγματεύσεων. Μένουν μόνο κάποια μικρά ζητήματα ανοιχτά σε ό,τι αφορά – ξαναλέω- το Staff Level Agreement. Από εκεί και πέρα, ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε προχωρήσει ακόμα στο κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο αμφισβητεί τα στοιχεία –ξαναλέω- όχι της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά των ευρωπαϊκών θεσμών σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά τον Αύγουστο του 2018 – δηλαδή, για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε πει δεκάδες φορές, έχουμε δηλώσει με κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποδεχθούμε νομοθέτηση νέων μέτρων. Ωστόσο, αν όλα τα υπόλοιπα ζητήματα συμφωνηθούν, δηλαδή συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, συμφωνηθεί το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία μετά το 2018 και το μόνο το οποίο μένει είναι μια αυξημένη εγγύηση προς το ΔΝΤ για την επίτευξη των στόχων, τότε εμείς είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε ενδεχομένως σε μια συζήτηση γι` αυτόν τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων.

Αυτό είναι η δική μας υποχώρηση, ο δικός μας συμβιβασμός, αν θέλετε, έτσι ώστε να μπορεί να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας το οποίο θα οδηγήσει στο κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, στην υπέρβαση της ασυμφωνίας η οποία υπάρχει μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών, ΔΝΤ και όλων των υπόλοιπων εμπλεκόμενων μερών, έτσι ώστε να ακολουθήσουμε το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, το οποίο –επαναλαμβάνω- είναι: Κλείσιμο β΄ αξιολόγησης, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στη συνέχεια δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές, έτσι ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτήσουμε το ελληνικό χρέος, χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα.

Αυτό, νομίζω, ότι αποτελεί ένα έντιμο συμβιβασμό, ένα σημείο ισορροπίας στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Είπατε στην αρχή, στο εισαγωγικό σας σημείωμα ότι η ασυμφωνία αυτή που διαπιστώνεται και καταγράφεται θα πρέπει να λυθεί με πολιτικούς όρους σε ανώτερο επίπεδο. Τι ακριβώς εννοείτε σε ανώτερο επίπεδο; Θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία ο Πρωθυπουργός;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Εννοώ ότι δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να λυθεί στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων, τα οποία, όπως γνωρίζετε, συνήθως συνεδριάζουν στο «Χίλτον». Εμπλέκει τους επικεφαλής των θεσμών και φυσικά εμπλέκει την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν προτάσεις οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, με βάση τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, ακόμη και αν φύγει από το πρόγραμμα το ΔΝΤ, η συμφωνία, η ήδη υπάρχουσα συμφωνία θα πρέπει να επιβεβαιωθεί πάλι, αν μπει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μέσα, ο ESM συγκεκριμένα και θα πρέπει να περάσει από τα τέσσερα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει μια παράταση και ότι θα είναι χρονοβόρα η διαδικασία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πότε το ΔΝΤ θα πρέπει να πάρει μια τελική απόφαση σε σχέση με ό,τι φιλοδοξεί να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα. Τώρα, το θετικό από την προηγούμενη εβδομάδα, είναι ότι για πρώτη φορά η Γερμανία αφήνει ανοιχτό παράθυρο για την ύπαρξη συμφωνίας και για τη συνέχιση του προγράμματος χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Τώρα, ο τρόπος με τον οποίο η Γερμανία πρέπει να ακολουθήσει εσωτερικές διαδικασίες για την εξέλιξη αυτή, σε περίπτωση που αυτή γίνει, αφορά την ίδια τη Γερμανία. Ωστόσο, δεν θεωρούμε ότι υπάρχει  περίπτωση να επηρεαστούν τα χρονοδιαγράμματα, καθώς ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε χθες σε δηλώσεις του είπε ότι είναι απολύτως χαλαρός και ότι δεν υπάρχει περίπτωση για εσωτερική πολιτική ένταση στη Γερμανία. Εμείς, από τη δική μας πλευρά, επιμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει όλα όσα θα έπρεπε να έχει τηρήσει με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου-Αυγούστου του 2015. Αυτά τα οποία είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι τα αυτονόητα, δηλαδή ότι οποιαδήποτε τροποποίηση σε ό,τι αφορά τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Αυτό είναι κάτι το οποίο το γνωρίζαμε και νομίζω ότι όλα εξαρτώνται από το τι θα αποφασίσει να κάνει το ΔΝΤ σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο αφορά το ΔΝΤ, ωστόσο εμείς σε αυτό στο οποίο επιμένουμε και αυτό το οποίο τονίζουμε και υπογραμμίζουμε διαρκώς είναι ότι οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να ληφθεί το δυνατόν συντομότερο, έτσι ώστε να μην υπάρξουν αχρείαστες ολιγωρίες και αχρείαστες κωλυσιεργίες στη διαδικασία κλεισίματος της β΄ αξιολόγησης.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, στην εισαγωγική σας τοποθέτηση μιλήσατε για υπερκάλυψη, σε μεγάλο ποσοστό μάλιστα, των εσόδων και των στόχων. Και όπως είπατε, αν δεν κάνω λάθος, μεγάλο μέρος οφείλεται στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Εάν έχουμε μια τάξη μεγέθους -αν είστε σε θέση αυτή τη στιγμή να έχουμε μια τάξη μεγέθους της αύξησης των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αλλά το κυρίως ερώτημα είναι: Μιλήσατε για μείωση της φορολογίας. Μπορείτε να προσδιορίσετε, επειδή κάτι ανάλογο λέει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μπορείτε να προσδιορίσετε το πότε θα είναι σε θέση η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας; Αυτό αφορά μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018; Γιατί φαντάζομαι ότι αυτό περνάει μέσα και από τις συνεννοήσεις με τους θεσμούς. Ευχαριστώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο εξήγησα στο εισαγωγικό μου σημείωμα είναι το εξής: Με βάση τους υπολογισμούς που είχαν γίνει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών, είχε τεθεί ένας στόχος έτσι ώστε τον Γενάρη του 2017 σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, ο κρατικός προϋπολογισμός να έχει πλεόνασμα 1,98 δις ευρώ. Πολύ περισσότερο, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 4,39 δις ευρώ. Επαναλαμβάνω, όχι σε δεδουλευμένη βάση, αλλά σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, τη στιγμή την οποία μιλάμε. Τούτο σημαίνει ότι οι υπολογισμοί δεν συμπεριέλαβαν σειρά μη παραμετρικών παραγόντων. Δηλαδή, την αύξηση της φορολογικής ύλης την οποία έχουμε επιτύχει. Και αυτό, νομίζω ότι αν συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο θα μπορούσε να τροποποιήσει το σύνολο των υπολογισμών οι οποίοι γίνονται για τη θέση των στόχων και με αυτή την έννοια να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, ακόμα και για φορολογικές ελαφρύνσεις. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο, σας είπα, ότι θα συμβεί προοπτικά. Πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι η υπεραπόδοση των εσόδων οφείλεται στην αύξηση της φορολογικής ύλης και αυτό είναι μια τεχνική διαπραγμάτευση την οποία θα προσπαθήσουμε να την κάνουμε μέσα στο επόμενο διάστημα. Ωστόσο, τα νούμερα αυτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και για το 2017, έτσι ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν οι βάσεις υπολογισμού των στόχων, αλλά και των μακροοικονομικών επιδιώξεων της ελληνικής οικονομίας.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει διαψεύσει και εσείς ο ίδιος οτιδήποτε έχει ακουστεί στο πλαίσιο συζήτησης, παράτασης μέτρων ή  νέων μέτρων για μετά το 2018, όπως αύξηση του ΦΠΑ, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου. Πριν λίγο, εσείς αναφέρατε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει έναν μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων. Τι θα περιλαμβάνει αυτός ο μηχανισμός; Δηλαδή, τι είστε διατεθειμένοι εσείς να βάλετε σε αυτόν τον μηχανισμό; Ευχαριστώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συζήτηση για αυτόν τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων δεν έχει καν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ακόμα επισήμως. Αυτό το οποίο λέμε, είναι ότι εφόσον συμφωνηθούν τα πάντα, δηλαδή δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά το 2018, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το μοναδικό το οποίο απομένει είναι μια άρνηση του ΔΝΤ να δεχθεί την πραγματικότητα, δηλαδή τις εξαιρετικά αυξημένες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, εμείς θα μπορούσαμε να συζητήσουμε έναν μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, κατά τον τρόπο με τον οποίο συζητήσαμε για το κλείσιμο της α΄  αξιολόγησης. Ο μηχανισμός αυτός, όποιος και αν είναι και ότι και αν περιλαμβάνει, με βάση τα δεδομένα τα οποία παρουσίασα και προηγουμένως, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εφαρμοστεί. Δεν έχει λόγο να εφαρμοστεί. Διότι αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει, οι στόχοι του προγράμματος θα πιαστούν. Επομένως, δεν θα υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για την εφαρμογή αυτού του μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων. Ο μόνος λόγος για τον οποίο το κάνουμε, είναι για να αμβλύνουμε, αν θέλετε, τις υπεραπαισιόδοξες επιφυλάξεις που έχει εκφράσει το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Νομίζω ότι θα είναι ένα σημείο ισορροπίας, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα να τελειώνουμε, επιτέλους, με τη β΄ αξιολόγηση, να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και από εκεί και πέρα, η Ελλάδα να ακολουθήσει την πορεία για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία, με την κοινωνία –επαναλαμβάνω- όρθια.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Επομένως, με βάση τα όσα μας είπατε και το πακέτο αυξημένων εγγυήσεων που μπορεί να συζητήσει η ελληνική πλευρά εφόσον μπουν οι προϋποθέσεις που έχετε πει, επιμένετε στην προηγούμενή σας δήλωση ότι δεν υπάρχει θέμα, έστω υπό εξέταση, μείωσης του αφορολόγητου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι έχω πολλές φορές καταστήσει σαφές ότι ο μοναδικός τρόπος για να κλείσει η αξιολόγηση σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, είναι χωρίς τη νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το 2018. Το μοναδικό πράγμα το οποίο θα ήμασταν διατεθειμένοι να συζητήσουμε θα ήταν ένας μηχανισμός –όπως σας έλεγα προηγουμένως- δημοσιονομικής διόρθωσης, ο οποίος δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί, διότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, καθώς τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας δεν τον επιβάλλουν. Με αυτή την έννοια, όταν συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και τις λεπτομέρειες για τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, έτσι ώστε να υπερβούμε και την τελευταία δυσκολία που υπάρχει για το κλείσιμο της β΄  αξιολόγησης.

ΜΑΝΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε και προηγουμένως ότι το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από το πότε θα πάρει την απόφασή του το ΔΝΤ, σωστά; Θέλω να ρωτήσω, για την κυβέρνηση deadline υπάρχει; Η κυβέρνηση θέτει deadline; Από τον Δεκέμβριο πήγαμε στον Ιανουάριο. Από τον Ιανουάριο όλα δείχνουν ότι πάμε στον Φεβρουάριο. Θα πάμε στον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Μάιο; Δηλαδή, ποιο είναι το στοπ, το χρονικό στοπ που θέτει η κυβέρνηση για να τελειώσει αυτή η ιστορία της δεύτερης αξιολόγησης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά με το χρονοδιάγραμμα το οποίο, σας έχω πει, έχει ως κομβική του ημερομηνία το πρώτο τρίμηνο του 2017, κατά το οποίο θα πρέπει να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Από εκεί και πέρα, ο χρόνος των υπολοίπων αποφάσεων εξαρτάται φυσικά από αυτή την κομβική ημερομηνία για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό που θέλω να σας πω, όμως, είναι πως, παρά το γεγονός ότι εμείς θέτουμε επιτακτικά στο τραπέζι το ζήτημα του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε χρηματοδοτική πίεση ούτε τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που να δημιουργούν εκτεταμένες ανησυχίες. Παρ’ όλα αυτά, θεωρούμε ότι, ενόψει και των πολιτικών εξελίξεων που υπάρχουν στην Ευρώπη με τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, είναι πάρα πολύ σημαντικό όσο το δυνατόν συντομότερα και, σε κάθε περίπτωση, εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 να έχουμε καταφέρει να κλείσουμε και τυπικά την αξιολόγηση. Το κρίσιμο είναι, όμως, να μπορέσουμε να υπερβούμε την ασυμφωνία που έχει προκύψει μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών, ΔΝΤ και άλλων εμπλεκόμενων μερών. Και θεωρούμε ότι αυτή η υπέρβαση της ασυμφωνίας μπορεί να γίνει σε συντομότατο χρονικό διάστημα.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες ακούσαμε δηλώσεις από κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών. Για παράδειγμα, και ο κύριος Σκουρλέτης, ο υπουργός Εσωτερικών και ο κύριος Ξυδάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, είπαν, πάνω-κάτω, παρεμφερή πράγματα. Δηλαδή, εάν υπάρξει απόλυτο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, τότε είναι πιθανό και το ενδεχόμενο εκλογών, δεν μπόρεσαν να το αποκλείσουν. Έχουν ψήγματα αλήθειας αυτές οι δηλώσεις; Δηλαδή, εσείς θεωρείτε ότι, εάν πράγματι προκύψει απόλυτο αδιέξοδο, τότε μπορεί να πάμε και σε εκλογές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα το 2019 και το μοναδικό σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουμε, είναι το σενάριο του όσο το δυνατόν συντομότερου κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017.  Από εκεί και πέρα, ο καθένας, πολιτικό στέλεχος, βουλευτής, υπουργός, έχει τη δυνατότητα, στο πλαίσιο της πολιτικής ανάλυσης την οποία κάνει, να έχει τις απόψεις του. Ωστόσο, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι απολύτως σαφής. Ορίζοντάς της είναι το 2019.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κατανοώ τη θέση σας ότι ο κάθε υπουργός μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Όμως, όταν πρόκειται για τον υπουργό Εσωτερικών, τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό, ο οποίος δηλώνει ότι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τις 200 ψήφους στη Βουλή, για απλή αναλογική. Είναι προσωπικές του απόψεις ή είναι ένα επεξεργασμένο σχέδιο στο πλαίσιο μιας συζήτησης με τον Πρωθυπουργό; Πρώτον. Και δεύτερον: Ο κύριος Φλαμπουράρης, επίσης δεν είναι τυχαίος υπουργός, είναι υπουργός Επικρατείας, είναι στο Μαξίμου και λέει ότι δεν αποκλείει ακόμη και δημοψήφισμα. Το σχόλιό σας. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά την απλή αναλογική. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, κατατέθηκε πέρυσι την άνοιξη σχέδιο νόμου, νομοσχέδιο, που είχε να κάνει με την απλή αναλογική. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, διότι, ξέρετε, τα σενάρια για την απλή αναλογική άρχισαν να μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη όταν άνοιξε και η συζήτηση για την υποτιθέμενη ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς στη χώρα. Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, την απλή αναλογική, το ΠΑΣΟΚ, όταν του δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο, επέλεξε αντί να δημιουργήσει με την ψήφο του έναν πολιτικό χώρο και να αναλάβει έναν πολιτικό ρόλο, στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος, να παίξει τελικά τον ρόλο του υποστηρικτή της πολιτικής γραμμής της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την προσπάθειά του. Η απλή αναλογική αυτή τη στιγμή αποτελεί νόμο του κράτους. Οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με βάση τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, αλλά, από εκεί και πέρα, εάν το ΠΑΣΟΚ θέλει εμπράκτως να κάνει την αυτοκριτική του και να καταθέσει στη δημόσια συζήτηση πρόταση για την απλή αναλογική, εμείς θα μπορούσαμε, ενδεχομένως, να τη συζητήσουμε. Οψόμεθα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: (Δεν ακούγεται η αρχή της ερώτησης) …ότι η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή είναι το ένα μέρος της κρίσης που μας οδήγησε εδώ. Υποθέτω πως συμφωνούμε ότι το άλλο μέρος είναι η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Η Documento την Κυριακή αποκάλυψε ότι το 2006, με υπογραφή του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, του κυρίου Αριστείδη Καλογερόπουλου, αλλά και του υπουργού Υγείας, του κυρίου Δημήτρη Αβραμόπουλου, δόθηκαν με απευθείας ανάθεση στην αρχή, ύστερα από έντονες αντιδράσεις του τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, δόθηκε με διακομματική επιτροπή της Βουλής και με διαγωνισμό 208 εκατομμύρια στην τότε Novartis, για τον μοριακό έλεγχο του αίματος. Στο μεσοδιάστημα, όσο διαρκούσαν αυτές οι διαδικασίες, δινόταν απευθείας στη Novartis ο μοριακός έλεγχος του αίματος, με 50 ευρώ κόστος ανά αιμοδότη, τη στιγμή που, την ίδια περίοδο, στα άλλα κράτη ήταν 10 ευρώ το κόστος ανά αιμοδότη. Και σήμερα, ενδεικτικά σας αναφέρω, είναι 7,50 ευρώ ανά αιμοδότη. Ρωτώ, λοιπόν, ευθέως, θα ζητηθεί από την πολιτική ηγεσία να ερευνηθεί από τον εισαγγελέα το δημοσίευμα, όπως πρόσφατα έπραξε για άλλα δημοσιεύματα ο κύριος Κοντονής;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η υπόθεση της Novartis αποτελεί ένα κορυφαίο οικονομικό και, κατά πάσα πιθανότητα, πολιτικό σκάνδαλο. Ωστόσο, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ανοιχτή προανακριτική διαδικασία, η οποία, όπως γνωρίζετε, είναι μυστική, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει απολύτως κανένα σχόλιο. Αυτό που ζητάμε ούτως ή άλλως και αυτό το οποίο, ούτως ή άλλως, έχει υποχρέωση ο εισαγγελέας, είναι τη στιγμή που έρχονται σε γνώση τους συγκεκριμένες καταγγελίες για την τέλεση πιθανών παράνομων πράξεων, να ερευνήσει τις συγκεκριμένες καταγγελίες. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα ακολουθούν τον δρόμο τους, με βάση την ποινική δικονομία. Δηλαδή, την ενδεχόμενη άσκηση ποινικής δίωξης και από εκεί και πέρα τη συνέχιση της υπόθεσης που θα παραπεμφθεί σε κύρια ανάκριση. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να απασχολούν την ελληνική δικαιοσύνη και όχι την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, οφείλω να πω ότι, σε περίπτωση που εισαγγελέας στην έρευνά του θεωρήσει πως υπάρχει εμπλοκή πρώην υπουργού ή άλλου προσώπου το οποίο εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, οφείλει αμελλητί να μεταβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή, ώστε η Βουλή να προχωρήσει στις δικές της ενέργειες. Δηλαδή, να προχωρήσει σε σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Αν και όποτε γίνει κάτι τέτοιο, η ελληνική κυβέρνηση θα σχολιάσει αρμοδίως τα όσα πρόκειται να συμβούν.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ:  Από την απάντησή σας, κύριε Εκπρόσωπε, σε σχέση με το ΔΝΤ και τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης, μένει ανοιχτό ότι εάν η άλλη πλευρά αλλάξει όρους, δέχεστε να διαπραγματευτείτε νέο συμβόλαιο, νέα σύμβαση, νέο μνημόνιο, ξανά όρους; Γιατί λέτε ότι είναι θέμα της γερμανικής κυβέρνησης να θεωρήσει ότι θέλει μια νέα έγκριση. Μια νέα έγκριση είναι για ένα νέο πράγμα, για μια νέα συμφωνία ή η Ελλάδα έχει την ίδια συμφωνία, δεν δέχεται να αλλάξουν οι όροι της συμφωνίας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συμφωνία, η οποία κλείστηκε τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2015, περιλαμβάνει ως ουσιώδη ρήτρα της τη συμμετοχή με χρηματοδότηση του ΔΝΤ. Σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει ότι δεν θέλει να συμμετέχει με χρηματοδότηση, αλλά όλα αυτά αυτή τη στιγμή ακόμα αποτελούν υποθετικά σενάρια, αλλά εν πάση περιπτώσει, σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει ότι δεν θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε η συμφωνία που έχουμε υπογράψει, όχι ως προς τα ζητήματα που αφορούν τους στόχους, τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ως προς το σκέλος των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, θα πρέπει να τροποποιηθεί. Αυτή, λοιπόν, την τροποποίηση θα πρέπει να εγκρίνει το γερμανικό Κοινοβούλιο. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, από όσο ξέρω, διευκρίνισε, την προηγούμενη Παρασκευή, αν δεν κάνω λάθος, ότι όλα αυτά θα συντελεστούν στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει, λοιπόν, στο τραπέζι πρόταση για αλλαγή στόχων, για αλλαγή μέτρων, καθώς, όπως γνωρίζετε, υπάρχει, ούτως ή άλλως, συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τόσο ως προς το δημοσιονομικό μονοπάτι μέχρι το 2018, όσο και ως προς τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν για να πιάσουμε το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οποιαδήποτε εξέλιξη θα αφορά μόνο την τροποποίηση σε ό,τι αφορά τους συμμετέχοντες και τους όρους της συμμετοχής τους στο ελληνικό πρόγραμμα. Νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως σαφές και αυτό είναι, επίσης, απολύτως γνωστό από την πρώτη στιγμή. Η Γερμανία πάντοτε έλεγε ότι εφόσον το ΔΝΤ δεν συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτό θα πρέπει να λάβει την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Επ΄ αυτού, μία διευκρίνιση παρακαλώ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παραταθεί το πρόγραμμα για κάποιο χρονικό διάστημα ή αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ήταν απολύτως σαφής η απάντησή μου. Η οποιαδήποτε τροποποίηση του προγράμματος, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει ότι δεν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση, δεν επηρεάζει κανέναν από τους άλλους τομείς του προγράμματος αυτού. Δηλαδή: στόχοι, χρόνος, πρωτογενή πλεονάσματα και μέτρα είναι ήδη συμφωνημένα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αλλάξουν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με μια δήλωση του κ. Βερναρδάκη, αν η κυβέρνηση προσανατολίζεται να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους των Δήμων, όπως προανήγγειλε ο κ. Βερναρδάκης σε μια συνέντευξή του και με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι συμβασιούχοι στους Δήμους αποτελούν εδώ και χρόνια ομήρους πελατειακών μηχανισμών και έχουν εντελώς ετερόκλητες εργασιακές σχέσεις: Άλλοι ορισμένου χρόνου, άλλοι κατ’ αποκοπή, άλλοι με συμβάσεις οι οποίες είναι πεντάμηνες. Εν πάση περιπτώσει, ο στόχος και η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς, δηλαδή υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί το 1 προς 5 σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο και σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις επιταγές του ελληνικού Συντάγματος, να προσπαθήσει να ενιαιοποιήσει τις εργασιακές αυτές σχέσεις, γιατί οι άνθρωποι αυτοί, όπως γνωρίζετε, έχουν συμβάσεις που ανανεώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, διότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου. Στόχος, λοιπόν, της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ενιαιοποίηση των εργασιακών σχέσεων αυτών των εργαζομένων μέσα από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, στους οποίους θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι και με απόλυτη διαφάνεια να υπάρξει η δυνατότητα να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση ομηρίας στην οποία βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Τέτοιες κινήσεις, κ. Εκπρόσωπε, παρά το γεγονός ότι ξορκίζετε τα σενάρια των εκλογών, δεν τροφοδοτούν αυτά τα σενάρια όταν ξαφνικά βρίσκεται να θέλετε να μονιμοποιήσετε 10.000 συμβασιούχους;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι αυτό θα γίνει προοπτικά με δεδομένη τη δέσμευση που υπάρχει από τις συμφωνίες που έχουμε με τους δανειστές. Ωστόσο, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο θα πρέπει οι πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες γνωρίζετε ότι έχουν ξεκινήσει σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο, να συσχετίζονται κάθε φορά με εκλογικά σενάρια. Αυτό εμένα μου προξενεί τεράστια εντύπωση και εύλογη απορία. Σας ξαναλέω ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να τελειώσει το ζήτημα της ομηρίας και αυτών, αλλά και οποιωνδήποτε άλλων εργαζόμενων, στο πλαίσιο, προφανώς, των δημοσιονομικών περιορισμών, τους οποίους θέτει η συμφωνία, αλλά και των ουσιαστικών περιορισμών που θέτει η συμφωνία. Ποτέ δεν είπαμε ότι θα μονιμοποιήσουμε 10.000 ανθρώπους αύριο. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι προοπτικά στόχος της κυβέρνησης είναι να τελειώσει αυτό το καθεστώς των ετερόκλητων σχέσεων εργασίας, οι οποίες το μόνο το οποίο κάνουν είναι να αναπαράγουν πελατειακές λογικές του παλιού και χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Για τις προσλήψεις, κ. Εκπρόσωπε, που διαβάσαμε στον κυριακάτικο Τύπο ότι έγιναν στα hot spots με τους ανθρώπους που δεν εργάστηκαν εκεί, έπειτα βέβαια και από ερώτηση που έγινε από βουλευτές του κόμματός σας, τι απαντά η κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο το οποίο θέλω να σχολιάσω σε ό,τι αφορά την ερώτηση αυτή είναι πως οι προσλήψεις αυτές έγιναν στη βάση ενός σχεδιασμού, ο οποίος προηγήθηκε της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Γνωρίζετε ότι πριν από τη συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας, οι προσφυγικές ροές μπορούσαν να ξεπερνούν ακόμη και τις 2.000 ή 3.000 ανθρώπους την ημέρα. Μετά τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, οι προσφυγικές ροές μειώθηκαν κατά πάρα πολύ, έτσι ώστε σήμερα να έχουμε προσφυγικές ροές, οι οποίες μπορεί να είναι 50-60-100 άνθρωποι, άρα και οι ανάγκες οι οποίες υπάρχουν είναι εντελώς διαφορετικές. Ωστόσο, αυτό το οποίο θέλω να σας πω και επειδή πολύς λόγος έγινε για πιθανότητα να χαθούν τα χρήματα από την Ε.Ε., η οποία συγχρηματοδοτεί αυτά τα προγράμματα κοινής ωφέλειας, είναι να σας διαβάσω την προκήρυξη που βγήκε σε ό,τι αφορά αυτά τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Σας λέω, λοιπόν, ότι τα προγράμματα αυτά αφορούν στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων (αυτή είναι η προκήρυξη που είχε τότε βγάλει το αρμόδιο υπουργείο) είναι ο σκοπός του προγράμματος, στην αποτελεσματική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών, στην αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της Δημόσιας Διοίκησης, στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Ασύλου. Βλέπετε, λοιπόν, ότι ο σκοπός της προκήρυξης είναι πολύ ευρύτερος από αυτόν τον οποίο άφησε να φανεί το δημοσίευμα που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες. Σας λέω, λοιπόν, ότι τίποτα παράνομο δεν έχει συμβεί, τίποτα πελατειακό δεν έχει συμβεί. Μιλάμε για προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τα οποία έχουν γίνει σε συνεργασία και έχουν λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βεβαίως αφορούν, όχι απλώς και μόνο την αντιμετώπιση αναγκών του προσφυγικού προβλήματος, αλλά αφορούν αντιμετώπιση αναγκών που αφορούν το σύνολο των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επομένως, κανένα πρόβλημα δεν υφίσταται σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη προκήρυξη.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης της συζήτησης για συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ανεξαρτήτως του τι θέλει η Γερμανία, η οποία πολλές φορές το λέει ή εν πάση περιπτώσει το υπαινίσσεται, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί το ΔΝΤ στο πρόγραμμα; Ναι ή όχι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε πάρα πολλές φορές δηλώσει ότι το τι θα κάνει το ΔΝΤ είναι δική του υπόθεση. Αυτό το οποίο μας απασχολεί είναι να λάβει την απόφασή του το δυνατόν συντομότερο και να μην προκαλεί άσκοπες κωλυσιεργίες σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Από εκεί και πέρα, εάν το ΔΝΤ θελήσει να μη συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτό θα είναι μια καλή εξέλιξη, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της Ευρώπης. Εμείς πάντοτε είχαμε δηλώσει ότι η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει και μόνη της ή μόνη της τα προβλήματά της και αυτή η άποψη βρίσκεται, μάλιστα, αρκετά κοντά στις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε την προηγούμενη εβδομάδα, ο οποίος δήλωσε ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τα προβλήματά της, ακόμη κι αν το ΔΝΤ αποφασίσει να μη συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχω μπερδευτεί λιγάκι. Είπατε, μόλις, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το θέμα των εργαζομένων, όσοι προσελήφθησαν για να βοηθήσουν στη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Ο συναρμόδιος γι’ αυτό το θέμα υπουργός κ. Βίτσας, χθες, παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, ότι άνθρωποι που έχουν προσληφθεί για αυτή τη δουλειά, δεν κάνουν αυτή τη δουλειά. Τι ισχύει τελικά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Αντωνίου, σας διάβασα την προκήρυξη. Νομίζω ότι η προκήρυξη είναι σαφής. Έχουν προσληφθεί και γι΄ αυτή τη δουλειά, αλλά και για την εξυπηρέτηση άλλων αναγκών των Δήμων. Και μπορείτε, επίσης, να απευθύνετε αυτή την ερώτηση και στους δημάρχους, οι οποίοι απασχολούν τους συγκεκριμένους ανθρώπους και να τους ρωτήσετε εάν αυτοί οι άνθρωποι καλύπτουν ανάγκες των Δήμων ή αν απλώς κάθονται. Νομίζω ότι η απάντησή τους θα είναι εξαιρετικά σαφής.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν απαντήσατε πριν στο ερώτημα του συναδέλφου που σας ρώτησε για τις δηλώσεις Φλαμπουράρη, ο οποίος τι είπε; Ότι αν υπάρξει αδιέξοδο, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος. Μπορείτε κατηγορηματικά να πείτε ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο, αν υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην αξιολόγηση, αν υπάρξει αδιέξοδο, αν η Ελλάδα πιεστεί εν τέλει από τη μη λήψη των οποιωνδήποτε αποφάσεων;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός και τέτοια σκέψη για την ελληνική κυβέρνηση.

ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, πριν από λίγα λεπτά η Ν.Δ. εξέδωσε μια ανακοίνωση, σχολιάζοντας το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα και μιλά για «κατάρρευση του λαϊκίστικου αφηγήματος της κυβέρνησης περί ύπαρξης τριγώνου διαπλοκής». Θα ήθελα το σχόλιό σας επ΄ αυτού και με δεδομένο ότι πράγματι τόσο όσο ήσαστε στην αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και μετά, χρησιμοποιήσατε το συγκεκριμένο θέμα ως σημαία, θα μπορούσε να πει κανείς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν η πραγματικότητα έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές σκοπιμότητες, τις οποίες θέλει να υπηρετεί η Ν.Δ., τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα από ό,τι φαίνεται. Δεν έχω δει τη δήλωση στην οποία αναφέρεστε, ούτε την ανακοίνωση αυτή, αλλά νομίζω ότι από το ιστορικό του πορίσματος, που είναι και το μοναδικό πράγμα το οποίο μπορώ να σχολιάσω, καθώς μόνο το ιστορικό του πορίσματος έχει δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα και τα υπόλοιπα κόμματα, σε ό,τι αφορά, λοιπόν, το ιστορικό του πορίσματος, αυτό αναφέρεται σε σωρεία παράνομων πράξεων και πρακτικών εξυπηρέτησης συμφερόντων, πέραν των ορίων του νόμου, που εμπλέκουν πολιτικά κόμματα, ΜΜΕ, αλλά και το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Νομίζω ότι το σχόλιο της Ν.Δ. καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Ωστόσο, θα συνιστούσα να περιμένουμε μέχρι να παραδοθούν και τα συμπεράσματα του πορίσματος επισήμως στην ελληνική Βουλή και τον Πρόεδρό της την ερχόμενη Δευτέρα, 23 του μηνός Ιανουαρίου, έτσι ώστε να δούμε εάν και κατά πόσο ευσταθεί η ανάλυση, όχι μόνο της Αριστεράς, αλλά σχεδόν του συνόλου του πολιτικού κόσμου περί του τριγώνου της διαπλοκής. Θυμίζω ότι το τρίγωνο της διαπλοκής δεν είναι τίποτε άλλο παρά η περιγραφή μιας κατάστασης, όπου τράπεζες, πολιτικά κόμματα του παλιού και χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος, αλλά και ΜΜΕ είχαν μεταξύ τους αγαστές σχέσεις συνεργασίας, πολλές φορές πέραν των κανονιστικών ορίων της νομοθεσίας. Αυτό θα το δούμε, λοιπόν, την Δευτέρα, όταν θα κατατεθούν και τα συμπεράσματα. Νομίζω ότι από το ιστορικό, μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του. Και νομίζω ότι στη συνέχεια και αφού το πόρισμα πάρει το δρόμο του, θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό ακόμα. Δεν ξέρω εάν θα απασχολήσει απλώς και μόνο το πολιτικό ρεπορτάζ ή εάν θα απασχολεί και το δικαστικό ρεπορτάζ ταυτόχρονα.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω, όσον αφορά το Κυπριακό: Από πού προκύπτει η αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι θα πάμε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση όταν η τουρκοκυπριακή πλευρά εμμένει στις θέσεις της, κυρίως για ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, αλλά όχι μόνον, όταν δεν έχουν συζητηθεί σημαντικά ζητήματα, όπως της ΑΟΖ, όπως το ζήτημα το πώς θα λύνονται οι διαφορές όταν αυτές προκύπτουν και όταν ακόμη και για τους χάρτες, για το ζήτημα των χαρτών, όταν τους είχε πρωτοπαρουσιάσει ο κ. Ακιντζί στον κ. Αναστασιάδη, ο κ. Αναστασιάδης έφυγε από το Mont Pelerin. Από πού προκύπτει, επομένως, η αισιοδοξία ότι θα έχουμε λύση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα σχολιάσω τις δικοινοτικές συνομιλίες. Αυτές είναι συνομιλίες που αφορούν τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, εκείνη εμπλέκεται, όπως γνωρίζετε, στα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Και θέλω να θυμίσω ότι, για πρώτη φορά μετά το 1974, τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων έχουν τεθεί επισήμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πράγμα το οποίο, κατά τη γνώμη μας, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη. Βεβαίως, υπάρχουν ακόμη διαφωνίες, υπάρχουν δύσκολα και δυσεπίλυτα προβλήματα. Ωστόσο, νομίζω ότι με προσήλωση και αποφασιστικότητα έχουμε την ευκαιρία να πετύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν συμμερίζονται όλοι, ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, το θετικό πρόσημο που βάζετε στις δηλώσεις Σόιμπλε για την απομάκρυνση του ΔΝΤ και φέρνω ως παράδειγμα σημερινές δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω τις δηλώσεις αυτές. Σας είπα ότι για πρώτη φορά εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης λέγεται δημοσίως ότι υπάρχει η δυνατότητα, η Ευρώπη να επιλύσει και μόνη της τα προβλήματά της. Για μας, αυτό αποτελεί μια σημαντική είδηση και θεωρούμε ότι μπορεί να δώσει τη δυνατότητα για την υπέρβαση των δυσκολιών που επτά χρόνια τώρα αντιμετώπιζε η ελληνική οικονομία.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Η θέση ότι δεν κλείνει τίποτα στην αξιολόγηση αν δεν κλείσουν όλα μαζί, παραμένει για την ελληνική κυβέρνηση ή ενδέχεται το επόμενο διάστημα να δούμε κάποια πρωτοβουλία στην επίλυση των τριών εκκρεμών ζητημάτων του στενού πυρήνα του Staff level agreement (ενεργειακά, εργασιακά και δημοσιονομικό). Με αυτή τη θέση συμφωνούν και οι δανειστές ότι δεν πρέπει να κλείσει αν δεν κλείσουν όλα μαζί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη δική μου πλευρά, δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο. Αυτό το οποίο είπα είναι ότι το μεγάλο θέμα, το οποίο, αυτή τη στιγμή, έχει δημιουργήσει μια σχετική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά το 2018, καθώς και η παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ για νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Αυτό είναι ένα σύνολο θεμάτων, το οποίο δεν αφορά τα τεχνικά ζητήματα που αντιμετωπίζονται στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων και έχουν να κάνουν με το Staff level agreement, με την τεχνική συμφωνία που έχει να κάνει με την εφαρμογή του προγράμματος μέχρι το 2018. Σε ό,τι αφορά την τεχνική αυτή συμφωνία, οι διαφορές είναι γεφυρώσιμες. Ωστόσο, αγκάθι παραμένει το πολιτικό ζήτημα της ασυμφωνίας μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών, ΔΝΤ και άλλων εμπλεκόμενων μερών σε ό,τι αφορά τα μετά το 2018 ζητήματα. Αν μπορέσει να βρεθεί μια συμφωνία και θα μπορέσει να βρεθεί μια συμφωνία για τα μετά το 2018 ζητήματα, ένα νέο σημείο ισορροπίας, τότε νομίζω ότι ταχύτατα θα ολοκληρωθούν και οι τεχνικές συνομιλίες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης συνολικά.

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

Κύρια σημεία

→ Θεωρούμε θετική την πρόοδο των συζητήσεων για το Κυπριακό αλλά και την ανταλλαγή χαρτών. Κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοικτά.
→ Η Πολυμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό ξεκινά σήμερα στη Γενεύη τόσο με τη συμμετοχή του ΓΓ του ΟΗΕ όσο και του Προέδρου της Ευρ. Επιτροπής.
→ Η ελληνική πλευρά εκπροσωπείται στην Διάσκεψη από τον ΥΠΕΞ κ. Νίκο Κοτζιά. Ο ΠΘ θα μεταβεί εφόσον διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης.
→ Βρισκόμαστε σε στενό συντονισμό και διαρκή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη.
→ Εκφράζω την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι οι θέσεις μας για τα θέματα ασφάλειας έχουν αποκτήσει υποστήριξη από την ΕΕ.

→ Οι θέσεις μας για τη 2η αξιολόγηση παραμένουν σταθερές. Συνεχίζουμε να τονίζουμε την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
→ Επαναλαμβάνω ότι οποιαδήποτε συμφωνία δεν μπορεί να περιλαμβάνει νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος.
→ Επαναλαμβάνω ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
→ Οι όποιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων οφείλονται στις διαφορετικές εκτιμήσεις των Ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ.
→ Από την μεριά μας έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα και περιμένουμε από τις υπόλοιπες πλευρές να κάνουν το ίδιο.
→ Παράλογες απαιτήσεις και απαιτήσεις εκτός της υπάρχουσας συμφωνίας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

→ Από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού έχουμε κάνει για την κακοκαιρία ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα.
→ Σε ό,τι αφορά ειδικά τους προσφυγικούς καταυλισμούς εκεί πράγματι παρατηρήθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα.
→ Τα προβλήματα σήμερα έχουν περιοριστεί. Σχεδόν για το σύνολο των φιλοξενουμένων έχει εξασφαλισθεί ασφαλής διαμονή.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η ατζέντα σήμερα είναι εξαιρετικά πλούσια.

Ξεκινώ φυσικά με τις συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό. Είναι θετική η πρόοδος που έχει συντελεστεί στις συζητήσεις αλλά και η ανταλλαγή χαρτών μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για πρώτη φορά μετά το 1974. Ωστόσο κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά. Όπως γνωρίζετε η Πολυμερής Διάσκεψη ξεκινά σήμερα με τη συμμετοχή του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εκπροσωπείται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο από τον πρόεδρο της Κομισιόν κύριο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η ελληνική πλευρά εκπροσωπείται στην Διάσκεψη από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά ενώ ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη εφόσον διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης.

Βρισκόμαστε σε στενό συντονισμό και διαρκή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη και συνεχίζουμε να είμαστε αυστηρά προσηλωμένοι στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλω  να εκφράσω την ικανοποίηση μας για το γεγονός ότι οι θέσεις μας σε ότι αφορά τα ζητήματα ασφάλειας έχουν αποκτήσει υποστήριξη από την ΕΕ αλλά και από το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε πετύχει μια συνεννόηση για τους όρους μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα θέματα των συζητήσεων για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης:

Ο Υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε χθες με τον Γάλλο ομόλογο του κ. Μισέλ Σαπέν και είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση τόσο σε ότι αφορά την διαδικασία όσο και την ουσία των ανοιχτών θεμάτων.

Σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ κ. Πιερ Μοσκοβισί ενώ σε λίγες ώρες πρόκειται να συνεδριάσει το Euro Working Group ώστε να προετοιμάσει το  Euro Group  της 26ης Ιανουαρίου.

Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν σταθερές και συνεχίζουμε να τονίζουμε την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ώστε να κλείσει σε σύντομο χρόνο η β’ αξιολόγηση και να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του πρώτου τριμήνου του 2017.

Επαναλαμβάνω ότι οποιαδήποτε συμφωνία δεν μπορεί να περιλαμβάνει νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ο τερματισμός της ιδιότυπης κατάστασης εξαίρεσης στην οποία τελεί η ελληνική αγορά εργασίας, μετά τις αποφάσεις τις οποίες υλοποίησαν  η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, από το 2011και μετά.

Γνωρίζετε καλά ότι οι όποιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων οφείλονται στις διαφορετικές εκτιμήσεις των Ευρωπαϊκών θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πρόκειται δηλαδή για πολιτικό θέμα, που δεν επιλύεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αλλά απαιτεί την εποικοδομητική στάση όλων των πλευρών.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι οι διαφωνίες εντοπίζονται στο δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος και στο άμεσα συνδεόμενο ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Από την μεριά μας έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα και περιμένουμε και από όλες τις υπόλοιπες πλευρές να πράξουν το ίδιο. Αυτό σημαίνει, επαναλαμβάνω  ότι παράλογες απαιτήσεις και απαιτήσεις εκτός της υπάρχουσας συμφωνίας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές.

Θέλω σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ένταξη του αφορολόγητου στον αυτόματο δημοσιονομικό διορθωτή, για αύξηση του ενδιάμεσου ΦΠΑ στα καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης ή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Όπως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και δημοσιεύματα περί αρνητικού κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν και περί δήθεν αγανάκτησης που επικρατεί στις τάξεις των ευρωπαϊκών θεσμών. Όλοι γνωρίζουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα  είναι δομικά και αφορούν  την στάση και τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Θέλω να κλείσω με μια αναφορά στις έκτακτες καιρικές συνθήκες, που ταλαιπώρησαν και συνεχίζουν να ταλαιπωρούν πολίτες σε αρκετές περιοχές της Επικράτειας. Από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού, έχουμε κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα με δεδομένη την σφοδρότητα της κακοκαιρίας, που συνεχίζεται για 9η μέρα, αν και σήμερα με σαφή τάση αποκλιμάκωσης. Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν τόσο η Πυροσβεστική όσο και ο ελληνικός στρατός.

Παρά τις δυσκολίες, η χώρα παρέμεινε λειτουργική στο μεγαλύτερο μέρος της με ανοιχτούς τους μεγαλύτερους οδικούς άξονες, αν και παρατηρήθηκαν προβλήματα που κάνουμε ότι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε.

Κυρίως στην Εύβοια, στην Αλόννησο και τη Σκόπελο αλλά και σε τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου. Για τις βλάβες που παρατηρήθηκαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο έχει εξάλλου διαταχθεί ΕΔΕ από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σπίρτζη.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τους προσφυγικούς καταυλισμούς, εκεί πράγματι παρατηρήθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Αλλά τόσο στη χώρα μας, όπως εξάλλου και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες,  ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας και μάλιστα ταυτόχρονα σε ολόκληρη την επικράτεια. 

Τα προβλήματα σήμερα έχουν περιοριστεί. Το αρματαγωγό Λέσβος έχει ήδη καταπλεύσει στη Μυτιλήνη, ενώ σχεδόν για το σύνολο των φιλοξενουμένων έχει εξασφαλισθεί ασφαλής διαμονή.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο σε δηλώσεις σας να υπάρξει μια δεύτερη επικοινωνία ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και στον κ. Ερντογάν. Υπάρχει περίπτωση αυτή η επικοινωνία να γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Είμαστε σε στενή παρακολούθηση των συνομιλιών. Αν χρειαστεί νέα συνομιλία, θα γίνει. Αυτή τη στιγμή η πολυμερής διάσκεψη, όπως γνωρίζετε, δεν έχει καν αρχίσει. Επισήμως, οι συζητήσεις ξεκινούν περίπου στις 6 η ώρα το απόγευμα. Παρακολουθούμε στενά και αναλόγως θα πράξουμε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε και προηγουμένως ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Πρωθυπουργός να μεταβεί στη Γενεύη, αν διαφανεί πιθανότητα λύσης. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, θα μεταβεί αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, ακόμη και αν η τουρκική πλευρά εκπροσωπηθεί όχι από τον κ. Ερντογάν, αλλά από άλλον υψηλόβαθμο παράγοντα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε μια σκληρή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης. Έχουμε εξαρτήσει την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Γενεύη από την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης και μόνο. Από εκεί και πέρα, το επίπεδο εκπροσώπησης της τουρκικής πλευράς το αποφασίζει η τουρκική πλευρά και εκ μέρους μας δεν έχουμε την πρόθεση να εμπλακούμε στη συζήτηση που γίνεται στην Τουρκία και σχετίζεται με την ίδια την πολιτειακή διάρθρωση. Αν η τουρκική πλευρά επιλέξει τη συμμετοχή της στην πολυμερή διάσκεψη σε επίπεδο Πρωθυπουργού, αυτό είναι θέμα της τουρκικής πλευράς. Επαναλαμβάνω ότι το σημαντικό είναι το να διαφανεί πιθανότητα εξεύρεσης συμφωνίας.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μέχρι πριν από μια εβδομάδα η θέση της ελληνικής πλευράς ήταν ότι η πολυμερής διάσκεψη δεν μπορεί να είναι επιτυχής αν δεν προηγηθεί διμερής συνάντηση ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και στον κ. Ερντογάν για να επιλυθεί το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Αυτή, ως θέση, έχει εγκαταλειφθεί πια και αν ναι, τι έχει αλλάξει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Τουρκίας είχαν μια μακρά τηλεφωνική συνομιλία. Αυτό το οποίο, ωστόσο, υποστηρίζαμε είναι ότι χρειαζόταν μια συνάντηση, έτσι ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των ελληνικών θέσεων και των αντίστοιχων τουρκικών θέσεων για τα ζητήματα των εγγυήσεων και των τουρκικών στρατευμάτων. Αυτό το οποίο μας απασχολεί δεν είναι το διαδικαστικό μέρος του επιχειρήματος. Αυτό το οποίο μας απασχολεί είναι η ουσία. Δηλαδή, αν υπάρχει διάθεση από όλες τις πλευρές, έτσι ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ασφάλειας, στα οποία εμπλέκεται, όπως γνωρίζετε, η ελληνική πλευρά. Τότε, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη και θα έχουμε την πιθανότητα για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Αυτό το οποίο μας απασχολεί δεν είναι η διαδικασία. Αυτό το οποίο μας απασχολεί είναι η ουσία των ζητημάτων.

ΜΑΝΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, για την κυβέρνηση το κλείσιμο της β΄  αξιολόγησης και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση πάνε πακέτο; Σας ρωτώ διότι από χθες κυκλοφορούν πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, ευρωπαϊκά δίκτυα ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσει η β΄ αξιολόγηση, αλλά να μείνει ανοιχτή η ένταξη του QE, μέχρι να συζητηθούν και όποτε τα μεσοπρόθεσμα, που τα έχει θέσει ως προαπαιτούμενο ο κ. Κερέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να σχολιάσω δημοσιεύματα. Αυτό το οποίο γνωρίζουμε, είναι ότι εκ μέρους του Διοικητή της ΕΚΤ έχει σαφώς υποστηριχθεί ότι σε περίπτωση που έχουμε κλείσιμο της β΄  αξιολόγησης, τότε ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς το βασικό ζήτημα είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αν το ελληνικό χρέος κρίνεται βιώσιμο, τότε ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Είμαστε αισιόδοξοι ότι εφόσον έχουμε μια θετική εξέλιξη στο ζήτημα της β΄  αξιολόγησης θα έχουμε και τη δυνατότητα να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εντός του πρώτου τριμήνου του 2017.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σκέπτεται η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει, για λόγους ισονομίας, την αυτόματη άρση της ασυλίας του μηνυτή πολίτη έναντι του μηνυόμενου πολίτη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα ανοικτό θέμα προς συζήτηση. Έχουμε ήδη δηλώσει κατά τη μεγάλη εκδήλωση που κάναμε για την αναθεώρηση του Συντάγματος τον Ιούλιο  του 2016, ότι το ζήτημα της ασυλίας των βουλευτών θα τεθεί υπό επανεξέταση στη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος. Νομίζω ότι αυτό καλύπτει την ουσία του ερωτήματός σας.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Από τη σιωπή της κυβέρνησης στο θέμα της σύλληψης των δύο δημοσιογράφων των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, των κυρίων Κουρτάκη και Τζένου, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η κυβέρνηση υιοθετεί τις πρακτικές αυταρχισμού και κατάχρησης εξουσίας  που απορρέουν από τον νόμο Βενιζέλου, τον οποίο στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταδικάσει και τον είχε χαρακτηρίσει «τυποκτόνο»;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, όπως γνωρίζετε, προχώρησε στην έγκληση ενός εκδότη και ενός διευθυντή εφημερίδας για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν οι δύο αυτοί κύριοι να επιτεθούν στον κύριο Καμμένο, χρησιμοποιώντας ως βασικό τους επιχείρημα -κατά τις δηλώσεις που έχουν γίνει – εξάλλου ψευδές , τις υποτιθέμενες πολιτικές σχέσεις ενός ανήλικου παιδιού με την ένοπλη δράση. Σε σχέση με τη συγκεκριμένη πρακτική, νομίζω ότι κρίνει ο ελληνικός λαός, αλλά θα κληθούν να κρίνουν και τα ελληνικά δικαστήρια με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Επειδή σήμερα και η ΑΥΓΗ, που είναι η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά και την υπόθεση του κυρίου Πετρουλάκη, μιλά για ολισθηρούς δρόμους. Η κυβέρνηση τι έχει να πει γι’ αυτό το πράγμα; Δηλαδή, μπορούν να λύνονται αυτά τα πράγματα στα δικαστήρια;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο καθένας στη δημόσια σφαίρα, στη δημόσια ζωή, στην πολιτική σύγκρουση είτε είναι πολιτικός είτε είναι δημοσιογράφος είτε είναι υπουργός είτε είναι βουλευτής κρίνεται για τις πρακτικές του, για το ύφος του, για το ήθος του, για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να δίνει την πολιτική σύγκρουση. Σε περίπτωση που ένας πολίτης, είτε αυτός είναι υπουργός της κυβέρνησης είτε είναι οποιοσδήποτε άλλος και θεωρεί ότι θίγεται από συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο νόμος του παρέχει τη δυνατότητα να προστατεύσει τον εαυτό του, την τιμή του και την υπόληψή του. Από εκεί και πέρα, τον λόγο έχει η αστική δικαιοσύνη. Όμως, όταν πρόκειται περί ζητημάτων που εμπλέκουν ανηλίκους, διότι αυτό είναι το ζήτημα που έχει προκύψει αυτή τη στιγμή, ανήλικα παιδιά τα οποία, ξέρετε, ότι αύριο θα πρέπει να πάνε στο σχολείο τους και θα πρέπει να έχουν σχέση με τον κοινωνικό τους περίγυρο, θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να μην τα εμπλέκουμε στην πολιτική αντιπαράθεση, όσο σφοδρή και να είναι αυτή.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Εάν μου επιτρέπετε, κύριε Εκπρόσωπε, ο μεγάλος γιος του κυρίου Καμμένου έκανε μήνυση, στη συνέχεια, στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο οποίος είναι ενήλικος και είναι 23-24 χρονών. Άρα, θα πρέπει ο κύριος Καμμένος να ξεκαθαρίσει: Θίχτηκε γιατί…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σαφές.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί αφορούσε τα ανήλικα ή τον ενήλικο, ο οποίος στη συνέχεια έκανε μήνυση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν οι κύριοι αυτοί αναφέρθηκαν στην εκπομπή τους στο παιδί, δεν είχαν, τουλάχιστον, τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να συγκεκριμενοποιήσουν τις κατηγορίες τους. Αντιθέτως, άφησαν ανοιχτά όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, ψευδή ή αληθή. Νομίζω ότι είναι πασιφανές ότι κατ’ αυτό τον τρόπο δεν γίνεται πολιτική κριτική, αλλά επιδιώκεται μία δολοφονία χαρακτήρων. Ακριβώς αυτό είναι το ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί και νομίζω ότι αυτό το ζήτημα οφείλει να γίνει θέμα στον δημόσιο βίο. Ξαναλέω ότι ο καθένας κρίνεται από τη στάση του, από το ύφος του, το ήθος, τη γλώσσα την οποία χρησιμοποιεί για να κάνει επιθέσεις ή για να υποστηρίξει τον πολιτικό χώρο ή το έντυπο που κάθε φορά εκπροσωπεί.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να σας πάω πάλι λίγο στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Διαψεύσατε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παράταση του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, τον γνωστό και ως κόφτη, και μάλιστα επί τη βάση των συντάξεων της προσωπικής διαφοράς ή του αφορολόγητου ποσού για μείωσή του. Την ίδια ώρα, είπατε ότι η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται, σε καμία περίπτωση, παράλογες απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, με δεδομένες τις αξιώσεις, τις διατυπωμένες αξιώσεις και απαιτήσεις που έχουν οι σκληροπυρηνικοί εκ των δανειστών, δηλαδή το ΔΝΤ και το Βερολίνο, η κυβέρνηση πώς σκοπεύει να κλείσει την αξιολόγηση; Μόνο με πολιτική λύση; Κι αν αυτή δεν δοθεί, που πηγαίνουμε; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι στην εισαγωγική μου τοποθέτηση ήμουν σαφής. Αυτό το οποίο είπα, είναι ότι δεν συζητείται οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ, ενώ δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για μείωση του αφορολόγητου, με ένταξή του στον αυτόματο δημοσιονομικό διορθωτή, δεν έχουν καμία βάση. Γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή η αξιολόγηση βρίσκεται σε ένα σημείο, όπου ευρωπαϊκοί θεσμοί και ΔΝΤ κάνουν διαφορετικές προβλέψεις για τη μακροοικονομική πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεγεθών της. Από τη μία πλευρά, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί λένε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να επιτύχουμε το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος ως στόχο το 2018, το ΔΝΤ, από την άλλη πλευρά, ισχυρίζεται ότι με τα όσα έχουν ψηφιστεί -κατά τη γνώμη μας υπεραπαισιόδοξα το ισχυρίζεται αυτό και ούτως ή άλλως έχει διαψευστεί από τη μέχρι τώρα πορεία των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας- ισχυρίζεται, λοιπόν, ότι το 2018 θα πιάσουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5%. Εμείς δεν αποδεχόμαστε αυτή τη θέση, όπως δεν την αποδέχεται και η Κομισιόν με βάση τις δικές της προβλέψεις και το δικό της μοντέλο. Από εκεί και πέρα, το ΔΝΤ λέει ότι θα πρέπει μετά τη λήξη του προγράμματος να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, περίπου στο 1,5%, έτσι ώστε το πρόγραμμα να είναι βιώσιμο. Η Γερμανία, από τη δική της πλευρά, λέει ότι δεν συζητά οποιαδήποτε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και δεν συζητά, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, και την απομείωση του ελληνικού χρέους, την οποία επιζητά το ΔΝΤ. Σας ξαναλέω, λοιπόν, ότι το πρόβλημα εδώ, δεν είναι πρόβλημα τεχνικών διαφορών. Είναι μία πολιτική διαφωνία μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών, της Γερμανίας σε μεγάλο βαθμό, αλλά και του ΔΝΤ. Θεωρούμε ότι από τη στιγμή που το πρόβλημα είναι πολιτικό, μόνο μία πολιτική λύση μπορεί να δοθεί. Κατ’ αυτή την έννοια έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, τις έχουμε περιγράψει στην προηγούμενη φάση, αλλά, από εκεί και πέρα, είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε και άλλες προτάσεις, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε, αυτή τη στιγμή, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, έτσι ώστε να κλείσει το συντομότερο δυνατό η δεύτερη αξιολόγηση. Περιμένουμε και εμείς πώς θα εξελιχθεί σήμερα το Euro Working Group και στη βάση των συζητήσεων να προχωρήσουμε και να ορίσουμε τους όρους και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την όποια δυσκολία, αυτή τη στιγμή, παρουσιάζεται.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποιες είναι αυτές οι προτάσεις, τις οποίες συζητάτε, ώστε να ξαναρχίσει η αξιολόγηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχήν, έχω πει εδώ πολλές φορές ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως θα μπορούσε να υπάρξει μία συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η οποία θα επέτρεπε τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, μετά το 2018, στο 2,5%. Και το 1% που θα προέκυπτε ως υπερβάλλων δημοσιονομικός χώρος, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή για τη μείωση φόρων. Από εκεί και πέρα, ξέρετε ότι από άλλες πλευρές έχουν υπάρξει προτάσεις για διατήρηση του 3,5% ως στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το μεσοπρόθεσμο διάστημα και υπάρχει και διαφωνία μεταξύ αυτών των πλευρών για το τι σημαίνει μεσοπρόθεσμο διάστημα. Δηλαδή, κάποιοι λένε ότι μεσοπρόθεσμο διάστημα σημαίνει τρία χρόνια, κάποιοι άλλοι λένε ότι σημαίνει πέντε χρόνια, υπάρχει και η γνωστή τοποθέτηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, του μοναδικού, ο οποίος θεωρεί ότι μεσοπρόθεσμο διάστημα σημαίνει δέκα χρόνια. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, δεν έχει συμφωνηθεί απολύτως τίποτα, σε σχέση με όλα αυτά. Βρισκόμαστε σε διαδικασία διαπραγματεύσεων. Το ΔΝΤ λέει ότι δεν μπορούμε να επιμείνουμε στο 3,5%, αλλά πρέπει να πέσουμε στο 1,5%. Επομένως, καταλαβαίνετε ότι εδώ υπάρχει μια συνολική πολιτική συζήτηση, που αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το πρόγραμμα. Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι όλα να συμφωνηθούν. Και από τη δική μας πλευρά, είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε στη βάση σοβαρών και ορθολογικών επιχειρημάτων και όχι παράλογων απαιτήσεων για μακρά διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ύψους 3,5%. Είμαστε, όμως, διατεθειμένοι να συζητήσουμε άλλες προτάσεις οι οποίες θα συγκεκριμενοποιούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και θα καθορίζουν ένα βιώσιμο δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά την περίοδο του προγράμματος.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Deadline για σας υπάρχει, όμως, κύριε Εκπρόσωπε ή θα το βλέπουμε αυτό το πράγμα, δηλαδή, να σέρνεται; Γιατί πέρασε μια ημερομηνία από ένα Eurogroup το Δεκέμβρη, σε λίγες ημέρες έχουμε ένα άλλο Eurogroup, υπάρχει ένα ορόσημο που να πείτε «κάπου εδώ, τέλος»;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι η ελληνική πλευρά η οποία πιέζεται. Δεν έχουμε χρηματοδοτικές ανάγκες που να είναι άμεσες. Αντιθέτως, έχουν εξασφαλιστεί οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου για μακρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, αυτό το οποίο μας οδηγεί στην ανάγκη για ταχύτατο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι οι ούτως ή άλλως φιλόδοξοι στόχοι του προγράμματος για 1,75% πρωτογενές πλεόνασμα το 2017. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι την όσο το δυνατόν συντομότερη λήξη των συζητήσεων για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, διότι αυτό είναι στο πρώτο τρίμηνο του 2017, γιατί αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος, ο οποίος οδηγεί στην επίτευξη των στόχων που το ίδιο το πρόγραμμα θέτει. Αν, λοιπόν, οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση θέλουν πραγματικά η Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος, θα πρέπει να επιδείξουν την ίδια ακριβώς βούληση που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ωστόσο, σας ξαναλέω ότι αυτή τη στιγμή ο χρόνος δεν πιέζει την Ελλάδα. Ο χρόνος πιέζει και άλλα κράτη-μέλη, τα οποία γνωρίζετε ότι μπαίνουν σιγά-σιγά σε προεκλογική περίοδο, σε προεκλογική διαδικασία και δεν έχουν κανένα λόγο να μπουν σε αυτή την προεκλογική διαδικασία με το βάρος ενός ανοιχτού ελληνικού ζητήματος, το οποίο ξέρετε ότι δεν μπορεί να αναζωπυρωθεί ως κρίση παρά μόνο με τεχνητό τρόπο. Και γιατί το λέω αυτό; Το λέω, διότι η ελληνική οικονομία βαδίζει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2016, έχει πετύχει όλους τους στόχους των προγραμμάτων, έτσι όπως αυτοί έχουν οριστεί από τη Συμφωνία του Αυγούστου του 2015 και δεν βρίσκω κανένα λόγο να υπάρξει, όπως δεν βρίσκει και η ελληνική κυβέρνηση κανένα λόγο, μια τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, επειδή κάποιοι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα εσωτερικά πολιτικά τους προβλήματα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε νωρίτερα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πιέζεται από τα ταμειακά διαθέσιμα, από τα οικονομικά μεγέθη κ.λ.π. Να υποθέσουμε, λοιπόν, ότι παρά τον επιδιωκόμενο στόχο να μπει η χώρα στο πρώτο τρίμηνο, να κλείσει δηλαδή σύντομα, μπορεί να τραβήξει αυτή η διαπραγμάτευση μέχρι τον Ιούνιο-Ιούλιο που είναι η μεγάλη δανειακή υποχρέωση της χώρας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να μην το υποθέσετε. Νομίζω ότι μίλησα σαφώς για το χρονοδιάγραμμα πάνω στο οποίο δουλεύουμε και εμείς, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα που έχει θέσει ως στόχο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει θέσει ως βασικό στόχο το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2017. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα στη βάση του οποίου δουλεύουμε. Και ξαναλέω ότι η ημερομηνία-κόμβος είναι η ημερομηνία κατά την οποία θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να συζητήσει το θέμα και επιδιώκουμε να συζητήσει και το θέμα της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Σχετικά με την υπόθεση της Novartis, η οποία, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, ξεπερνά ακόμα και την υπόθεση της Siemens. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει το θέμα στη Βουλή, είτε σε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, είτε ακόμα και σε Εξεταστική Επιτροπή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή γνωρίζετε ότι εκ μέρους της Εισαγγελίας Διαφθοράς διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση για το ζήτημα της Novartis. Από όσο γνωρίζω, δεν έχουν ακόμη ασκηθεί ποινικές διώξεις εναντίον προσώπων, αν δεν κάνω λάθος, αλλά αυτό το λέω με κάθε επιφύλαξη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η προανακριτική διαδικασία ξέρετε ότι είναι μυστική. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση το μόνο το οποίο μπορεί να κάνει είναι να θυμίσει το νόμο, ο οποίος λέει ότι εφόσον ο εισαγγελέας δει, κατά τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης, ότι εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, είναι υποχρεωμένος να διαβιβάσει τη δικογραφία αμελλητί στο ελληνικό Κοινοβούλιο και από εκεί και πέρα το ελληνικό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει, με τους όρους οι οποίοι προβλέπονται στον Κανονισμό της Βουλής, για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα: Αν θα προχωρήσει, δηλαδή, στη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης ή στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, στο βαθμό, βεβαίως, που η δικογραφία διαβιβαστεί στη Βουλή από τον εισαγγελέα. Αυτή τη στιγμή, αυτό το οποίο εμείς πρέπει να κάνουμε είναι να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να δουλέψει πάνω σε αυτό το τεράστιο σκάνδαλο, να δουλέψει, χωρίς την οποιαδήποτε παρέμβαση και χωρίς την οποιαδήποτε προσπάθεια επηρεασμού. Από τη μεριά της, η ελληνική Δημόσια Διοίκηση και η ελληνική κυβέρνηση θα κάνουν ό,τι μπορούν για να συνδράμουν στην αποτελεσματικότητα της έρευνας και ελπίζουμε να πέσει άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση, που φαίνεται να είναι εξαιρετικά σκοτεινή, όπως είπατε και εσείς.

Ωστόσο, αυτό το οποίο κάνει εντύπωση είναι ότι μιλάμε για μία περίοδο αρκετών ετών, κατά την οποία κάποιοι ήταν υπουργοί Υγείας. Προξενεί, λοιπόν, εντύπωση, προξενεί εύλογα ερωτηματικά γιατί εκείνα τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν την ευθύνη των υπουργείων εκείνες τις περιόδους για τις οποίες διεξάγεται η έρευνα και τα οποία πολιτικά αυτά πρόσωπα συνήθως είναι λαλίστατα, δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως ζητώντας την επιτάχυνση των ερευνών, ζητώντας να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Μας προξενεί, λοιπόν, μια εύλογη απορία η στάση τους αυτή. Εγώ δεν θέλω σε καμία περίπτωση να εμπλέξω κανέναν σε οποιοδήποτε ζήτημα διερευνάται από την ελληνική ποινική Δικαιοσύνη, ωστόσο νομίζω ότι είναι απαραίτητες οι τοποθετήσεις και από τους υπουργούς Υγείας εκείνων των περιόδων, αλλά και από τα πολιτικά κόμματα τα οποία είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας εκείνη την περίοδο.

ΜΠΟΛΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Μουζάλας σε τρίτο πρόσωπο είπε ότι «ο κύριος Μουζάλας δεν πρέπει να παραιτηθεί». Μπορεί ο κ. Μουζάλας να εκφράσει τέτοια άποψη και δημοσίως, μετά και από όσα είδαμε να συμβαίνουν και στη Μόρια, αλλά και γενικότερα αυτή η αντίδραση που υπήρξε, όσον αφορά την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες; Αποφασίζει ο κ. Μουζάλας για τον ανασχηματισμό, δηλαδή να το πω έτσι πιο ωμά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, ο κ. Μουζάλας στο βαθμό που η δήλωση αυτή είναι πραγματική –δεν τη γνωρίζω- δεν λέει ότι δεν πρέπει να αποφασίσει ο Πρωθυπουργός να τον μετακινήσει από το υπουργείο. Αυτό το οποίο λέει είναι ότι δεν πρέπει να παραιτηθεί. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Ο Πρωθυπουργός, γνωρίζετε ότι εκ του Συντάγματος, έχει την προνομία να αποφασίζει για τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου ανά πάσα στιγμή.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, την ουσία του ζητήματος και όχι τη δήλωση που έγινε, σας είπα και στην εισαγωγική τοποθέτησή μου ότι πράγματι αντιμετωπίσαμε πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα στους προσφυγικούς καταυλισμούς εξαιτίας της κακοκαιρίας. Προσπαθήσαμε να τα αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα και με ταχύτερο τρόπο. Ωστόσο, τέτοια προβλήματα παρουσιάστηκαν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες. Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο.

Και το δεύτερο είναι ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και ειδικά σε τέτοιες έκτακτες καιρικές συνθήκες –και το έχουμε πει δεκάδες φορές αυτό- δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συνεργασία και της κοινωνίας των πολιτών. Γνωρίζετε καλά ότι εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουμε τονίσει τη στάση διαφόρων επιχειρηματιών, στο νησί της Μυτιλήνης για παράδειγμα που προέκυψε και το πρόβλημα, οι οποίοι αρνούνται να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα διαμονής, τα οποία υπάρχουν ούτως ή άλλως σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι για να μπορέσουμε αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση και ειδικότερα σε έκτακτες συνθήκες, είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, είτε της κυβέρνησης, είτε των μη κυβερνητικών οργανώσεων, είτε της κοινωνίας των πολιτικών, έτσι ώστε να μην μετατρέψουμε την προσφυγική κρίση από διεθνές πρόβλημα, από διεθνές ζήτημα σε εσωτερικό πρόβλημα της Ελλάδας. Με αυτή την έννοια, θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχουν ενεργήσει πολύ γρηγορότερα και οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και των τοπικών Αρχών στη Μυτιλήνη, έτσι ώστε να μπορέσει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα το οποίο προέκυψε και όχι να λειτουργήσουν οι επιχειρηματίες της εκεί περιοχής μόνο υπό την πίεση της κοινωνικής κατακραυγής, αλλά και της κυβερνητικής πίεσης.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν είναι μόνο το θέμα της κακοκαιρίας όσον αφορά το Προσφυγικό. Υπάρχει μια χαμηλή απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη διαχείριση του Προσφυγικού, υπάρχει ένα θέμα με το μητρώο των ΜΚΟ που ασχολούνται με το Προσφυγικό. Όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία είναι ανοιχτά, δεν προβληματίζουν την κυβέρνηση; Θεωρούν πως ο κ. Μουζάλας κάνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά για την οποία θα πρέπει να επαινεθεί δημοσίως;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση, γνωρίζετε ότι από τα 500 περίπου εκατομμύρια τα οποία έχει παράσχει μέσω των έκτακτων ή των τακτικών της κονδυλίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει απορροφήσει τα 170 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα χρήματα έχουν κατευθυνθεί σε άλλους φορείς, οι οποίοι δεν σχετίζονται με την ελληνική κυβέρνηση. Σχετίζονται με την κοινωνία των πολιτών, τη λεγόμενη. Αυτά τα κονδύλια, λοιπόν, έχουν απορροφηθεί με όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς, γνωρίζοντας, βεβαίως, τα προβλήματα που ενίοτε προκαλεί και η ελληνική, αλλά και η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, ενώ σε ό,τι αφορά τη γενική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και με δεδομένη την έντασή της και με δεδομένο το γεγονός ότι η Ελλάδα σηκώνει στις πλάτες της το βάρος που θα έπρεπε να σηκώνει συνολικά η Ευρώπη με αλληλέγγυο τρόπο και να μην επιλέγει το δρόμο των κλειστών συνόρων, των φρακτών, του αποκλεισμού, νομίζω ότι έχει καταφέρει με αξιοπρέπεια και με ανθρωπιά να λύνει τα προβλήματα, τα οποία παρουσιάζονται κάθε φορά και τα οποία κανείς δεν αρνείται ότι είναι και πάρα πολλά, αλλά και δυσεπίλυτα.

ΖΟΡΜΠΑ: Θέλω να επανέλθω στη διαπραγμάτευση, κύριε Εκπρόσωπε. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, η θέση της κυβέρνησης και η επιδίωξή της ποια είναι; Να παραμείνει, να αποχωρήσει, να μείνει ως τεχνικός σύμβουλος; Έχει κινηθεί με κάποιο τρόπο σε ό,τι αφορά τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο κομμάτι αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ είναι ότι αφενός πρέπει να αποφασίσει και αφετέρου πρέπει να μην έχει παράλογες απαιτήσεις, έτσι ώστε να μπορέσει να βρεθεί μια λύση, η οποία να χωρά όλους τους εμπλεκόμενους. Σε αυτή τη θέση παραμένουμε προσηλωμένοι και νομίζουμε ότι είναι και η μοναδική θέση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια θετική εξέλιξη, τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και το σύνολο του προγράμματος. Το πρόβλημά μας δεν είναι αν το ΔΝΤ θα παραμείνει ή αν το ΔΝΤ θα αποχωρήσει. Αυτό είναι πρόβλημα του ΔΝΤ. Το πρόβλημά μας είναι ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές απαιτήσεις, οι οποίες είναι και οικονομικά παράλογες και κοινωνικά καταστροφικές.

ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα μια διευκρίνιση, σε σχέση με ό,τι μας είπατε για το αφορολόγητο. Δεν υπάρχει καμία σκέψη στην κυβέρνηση κάποιας μείωσης του αφορολόγητου, ενδεχομένως που θα συζητηθεί από το τέλος του προγράμματος και μετά ή αυτό δεν συνδέεται απλώς με τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση για μείωση του αφορολόγητου, είτε εντασσόμενη στο δημοσιονομικό διορθωτή, είτε μη εντασσόμενη στο δημοσιονομικό διορθωτή. Δεν υπάρχει από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης η πρόθεση να αλλάξει το αφορολόγητο για μετά το τέλος του προγράμματος.

ΚΑΝΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας άκουγα προσεκτικά να λέτε ότι ορόσημο πια είναι να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το πρώτο τρίμηνο. Και αναρωτιέμαι αν έχετε διαβάσει όλα αυτά τα δημοσιεύματα και χθες στο ΜΝΙ, που έλεγαν ότι η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται από το Βερολίνο και ότι μπορεί να επιχειρήσει ο κ. Τσίπρας ηρωική έξοδο και εκλογές. Όσο η αβεβαιότητα –και το ξέρετε καλύτερα από μένα- διατηρείται, τόσο τα σενάρια αυτά πληθαίνουν. Ποια είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, έτσι ώστε και οι επενδυτές να αρχίσουν να εμπιστεύονται την Ελλάδα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε με μεγάλη σαφήνεια ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση δουλεύει πάνω στο χρονοδιάγραμμα, το οποίο καταλήγει στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Από εκεί και πέρα, τα σενάρια τα οποία διακινούνται, έχουν διακινηθεί και στο παρελθόν. Διαρκώς, εδώ και δύο χρόνια, ακούμε ότι η παρούσα κυβέρνηση πέφτει, ότι η παρούσα κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή, ότι το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων, ότι έρχονται νέες περικοπές οι οποίες δεν εντάσσονταν στη Συμφωνία του Αυγούστου του 2015. Γενικώς, μια καταστροφολογία και μια κινδυνολογία είναι ίδιον τόσο των ΜΜΕ που δεν συμπαθούν ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση για τους δικούς τους λόγους και πιθανόν –ας πούμε- να θέλουν να αναπαράγουν ένα τέτοιο κλίμα, όσο και διαφόρων κυβερνήσεων, οι οποίες είναι εξαιρετικά συντηρητικές και δεν νιώθουν και ιδιαιτέρως άνετα με μία κυβέρνηση, η οποία μάχεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να τελειώσει ο παραλογισμός της λιτότητας. Αυτά τα σενάρια, όπως και στο παρελθόν, θα διαψευστούν και στην παρούσα συγκυρία και νομίζω ότι θα έχουμε πάρα πολύ σύντομα θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης, στο μέτωπο της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και πολύ περισσότερο στο μέτωπο της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η οποία, όμως, δεν μπορεί να γίνει με όρους ασυδοσίας, με όρους διάλυσης της αγοράς εργασίας, με όρους ισοπέδωσης κοινωνικών δικαιωμάτων, με όρους διεύρυνσης των ανισοτήτων, όπως θέλουν συγκεκριμένοι πολιτικοί χώροι. Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης το έχουν πει ότι ο τρόπος που θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να βγει στο μονοπάτι της ανάκαμψης είναι μέσω της διεύρυνσης των ανισοτήτων, της ισοπέδωσης της ελληνικής αγοράς εργασίας. Εμείς δεν συμμεριζόμαστε αυτή την πολιτική αντίληψη. Θεωρούμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος και αυτός είναι ο δρόμος, τον οποίο ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την πολιτική διαχείριση του κλεισίματος της αξιολόγησης, συζητά λύση που να παραπέμπει σε ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εφόσον υποχρεωθεί να νομοθετήσει και δημοσιονομικά μέτρα και μέτρα τα οποία υπερβαίνουν τη θητεία της; Δηλαδή, μπορείτε να αποκλείσετε το «180» στη Βουλή για το κλείσιμο της αξιολόγησης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μου έχετε ξανακάνει αυτή την ερώτηση. Σας έχω απαντήσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάτι τέτοιο στο σχεδιασμό της και δεν καταλαβαίνω και την αναγκαιότητα, συνταγματική ή άλλη, για να επιδιωχθεί μια τέτοια λύση. Δεν πρόκειται για οποιαδήποτε νέα διεθνή σύμβαση, η οποία να έχει λόγο να απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία στη Βουλή. Δεν καταλαβαίνω το συλλογισμό πίσω από το ερώτημά σας. Δεν υπάρχει αυτό στο σχεδιασμό…

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Δεν είναι δικός μου συλλογισμός, είναι πληροφορίες στον Τύπο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, δεν καταλαβαίνω το συλλογισμό πίσω από τη συγκεκριμένη πληροφορία στον Τύπο. Ωστόσο, θέλω να επιμείνω στο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει αποδεκτή τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης ή σε οποιοδήποτε άλλο πλαίσιο.

ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: Θα ήθελα να αλλάξουμε λίγο θέμα, να επιστρέψουμε στην υπόθεση του κ. Σώρρα. Μπορείτε να μας πείτε εάν αυτή τη στιγμή υπάρχουν κυβερνητικές ενέργειες, οι οποίες δεν ξέρω πότε περιμένετε να καρποφορήσουν, όσον αφορά τη δραστηριότητά του, αν υπάρχει ανησυχία επέκτασης αυτού του κινήματος μη πληρωμής των υποχρεώσεων προς την Εφορία ή άλλων. Κάναμε ένα ρεπορτάζ σε εφορίες, σε τράπεζες κ.λ.π. και όντως υπάρχει ένα μεγάλο σχετικό πρόβλημα, κίνημα, πείτε το όπως θέλετε. Και αν υπάρχει κάποια δήλωση που θα θέλατε να κάνετε σε όσους ανθρώπους πιθανόν σκέφτονται να καταφύγουν σε τέτοιες μεθόδους, τι θα θέλατε να τους πείτε; Αν είναι κάτι το οποίο όντως μπορεί να τους εγγυηθεί απαλλαγή χρεών ή αν είναι κάτι το οποίο θεωρείτε εντελώς απίθανο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η υπόθεση του κ. Σώρρα γνωρίζετε ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ελληνική Δικαιοσύνη. Η ελληνική Δικαιοσύνη θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να διαφυλάξει και το δημόσιο συμφέρον, αλλά και τα ατομικά συμφέροντα των πολιτών, οι οποίοι μπορεί να πέφτουν θύματα μιας καλοστημένης ή κακοστημένης –δεν ξέρω, δεν θα κάνω αξιολογικές κρίσεις για το συγκεκριμένο- απάτης. Από τη δική μας πλευρά, είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε την ελληνική Δικαιοσύνη στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο εντάσσεται πλέον στο πλαίσιο της άσκησης αντεγκληματικής πολιτικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να επανέλθω λίγο στο Κυπριακό, κύριε Εκπρόσωπε. Μπορείτε να προσδιορίσετε τι ακριβώς εννοείτε όταν λέτε «πιθανότητα λύσης», εννοώ, δηλαδή, ποιες προϋποθέσεις εκτιμά η ελληνική πλευρά ότι θα πρέπει να συντρέξουν για να μεταβεί τελικά ο Πρωθυπουργός στην Ελβετία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε κατ΄ επανάληψη δηλώσει ότι για να υπάρξει μια βιώσιμη, αλλά και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, είναι αναγκαία η κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων, καθώς και η κατάργηση ή εν πάση περιπτώσει η μη συμπερίληψη σε μια πιθανή συμφωνία δικαιώματος οποιουδήποτε τρίτου κράτους να παρεμβαίνει μονομερώς στα κυπριακά πράγματα, καθώς η Κύπρος δεν μπορεί να τελεί υπό ένα τέτοιο καθεστώς με δεδομένη εξάλλου και την ιδιότητά της ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν στα ζητήματα, λοιπόν, της ασφάλειας, αλλά και της συμφωνίας για την αποχώρηση των στρατευμάτων ξένων χωρών από το νησί υπάρξει δυνατότητα σύγκλισης -και εφόσον φυσικά οι δικοινοτικές συνομιλίες καταλήξουν σε συμφωνίες σε ό,τι αφορά το περιουσιακό και το εδαφικό για το οποίο βεβαίως δεν έχουμε καμία απολύτως εμπλοκή, είναι ζήτημα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων να συμφωνήσουν σε ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα- εφόσον, λοιπόν, υπάρχει σύγκλιση στο σύνολο αυτών των ανοικτών ζητημάτων, θεωρούμε ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης και τότε θα υπάρχει και λόγος για τη μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Γενεύη, έτσι ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: Είπατε πριν ότι άλλοι πιέζονται και όχι η Ελλάδα και ότι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή δημοσιονομικές ανάγκες. Την προηγούμενη φορά που συνέβη αυτό και ήμασταν χαλαροί στις διαπραγματεύσεις, η χώρα κατέληξε σε οικονομική ασφυξία να σκουπίζει τα ταμειακά διαθέσιμα. Μέχρι πότε έχει λεφτά η χώρα και τι θα κάνετε μετά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπήρξαμε ποτέ χαλαροί κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων. Εάν σας δώσαμε μια τέτοια εικόνα, νομίζω ότι το λάθος είναι δικό σας και όχι δικό μας. Η ελληνική πλευρά πάντοτε στις διαπραγματεύσεις κατήλθε με αποφασιστικότητα και με διαρκή υπενθύμιση της ανάγκης να τελειώνουμε το ταχύτερο δυνατόν. Αν την πιστωτική ασφυξία, την οποία η χώρα βίωσε για ένα ολόκληρο επτάμηνο, τη χρεώνετε στην ελληνική κυβέρνηση, αυτό βεβαίως είναι κάτι το οποίο μπορείτε να θέσετε στη δημόσια συζήτηση και οι πολίτες να κρίνουν. Εμείς θεωρούμε ότι για την πιστωτική ασφυξία δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως μια αδιάλλακτη στάση εκ μέρους των άλλων εμπλεκόμενων μερών στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης του 2015. Υπενθυμίζω και επαναλαμβάνω ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ταχύτερη δυνατή κατάληξη των συνομιλιών για τη δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εντός του πρώτο τριμήνου του 2017.

Συνέντευξη στο euro2day.gr

Τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 εξαρτώνται (και) από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Δεδομένου ότι το Βερολίνο αρνείται κάθε αναφορά στα δεύτερα (σε αντίθεση με την ΕΚΤ που τα ζητά), η κυβέρνηση σε ποιά βάση μπαίνει στη συζήτηση για τα πρώτα;

Η μηχανική της συμφωνίας με τους δανειστές είναι γνωστή και συγκροτείται από δύο αλληλοεξαρτώμενους παράγοντες: Τα μέτρα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αν γνωρίζει κανείς τον ένα μπορεί, να υπολογίσει τον άλλο. Επίσης όμως είναι γνωστό ότι εδώ δεν πρόκειται για μια απλή μαθηματική εξίσωση αλλά και για ένα μεγάλο πολιτικό θέμα που αφορά πρωτίστως την τεχνολογία του ίδιου του Μνημονίου αλλά και την εσωτερική πολιτική σκηνή σε κάποιες χώρες της Ευρωζώνης. Ειδικά τη Γερμανία, η οποία όμως πρέπει να τηρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί και έχουν επανεπιβεβαιωθεί με την απόφαση του Eurogroup του Μαϊου του 2016. Να μπει δηλαδή στη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα, αλλά και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ώστε να προκύψει και το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά το 2018.

Το σίγουρο είναι ότι η Γερμανία δεν μπορεί να θέλει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Δεν μπορεί δηλαδή από τη μια να αρνείται τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και από την άλλη να απαιτεί την συμμετοχή με χρηματοδότηση του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Και με ποιούς συμμάχους; Στο τελευταίο EWG, όπου κυριάρχησε η γερμανική πολεμική για το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους (στην οποία κινήθηκε προχθές και ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μ.Βέμπερ), η χώρα έλαβε στήριξη από την Κομισιόν και την Γαλλία. Η σιωπή των υπολοίπων σας προβλημάτισε;

Όπως γνωρίζετε το ζήτημα που προέκυψε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχει λήξει. Και τα χρήματα δόθηκαν στους συνταξιούχους και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ξεπάγωσαν. Ο μόνος τελικά που έμεινε έκθετος από αυτή την υπόθεση ήταν ο κύριος Μητσοτάκης. Και να επισημάνω ότι αυτό δεν ήταν απόφαση ενός μεμονωμένου κράτους ή της Κομισιόν, αλλά του συνόλου των κρατών της Ευρωζώνης. Άρα ο πολιτικός συσχετισμός δεν είναι τόσο αρνητικός για την Ελλάδα όσο πολλές φορές αφήνεται να εννοηθεί με την επιλεκτική παρουσίαση απόψεων ή δηλώσεων. Και τούτο διότι κανείς δεν έχει πραγματικό συμφέρον για μια τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης. Η ελληνική οικονομία έχει μπει παρά τους περιορισμούς σε τροχιά ανάκαμψης, είμαστε για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια εντός στόχων και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης και την υπέρβαση της κρίσης.

Η στάση του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, εξάλλου, κοιτά περισσότερο προς το εσωτερικό της Γερμανίας και λιγότερο προς την Ευρωζώνη. Σε ό,τι αφορά ειδικά τις θέσεις του κυρίου Βέμπερ – του οποίου το ύφος δεν συνάδει με τον θεσμικό του ρόλο και του οποίου η αλαζονεία και η υπεροψία απέναντι στον ελληνικό λαό είναι απαράδεκτες – σας λέω ότι δεν τις συμμερίζεται παρά ένα περιθωριακό τμήμα των ευρωπαϊκών συντηρητικών δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν μπορούν οι προσωπικές ιδεοληψίες αλλά και οι προεκλογικές τακτικές που αφορούν ένα κράτος μέλος να καθορίζουν την μοίρα ενός άλλου κράτους μέλους. Η Ελλάδα τηρεί τη Συμφωνία που υπέγραψε και το ίδιο οφείλει να κάνει και η Γερμανία.

Το ΔΝΤ επιμένει σε νέα μέτρα (μετά το 2018) για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση, εμείς τα αποκλείουμε και οι σκληροί της ευρωζώνης συναρτούν την πορεία του προγράμματος και την β΄αξιολόγηση από την συμμετοχή του Ταμείου. Φαύλος κύκλος ή βλέπετε χρυσή τομή; Με ή χωρίς το ΔΝΤ;

Η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλάκις δηλώσει ότι το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο για την συνέχιση και την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος. Αν κάποιοι από τους δανειστές επιμένουν για τη συμμετοχή του θα πρέπει και να αποδείξουν ότι το ΔΝΤ μπορεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο και ότι δεν προκαλεί ανούσιες αντιπαραθέσεις που το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν άσκοπες καθυστερήσεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Από τη δική μας πλευρά είμαστε ανοικτοί στη συζήτηση, όμως, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις για νέα μέτρα μετά την λήξη του προγράμματος. Και το ΔΝΤ καλά θα κάνει αντί να πιέζει για περισσότερη λιτότητα την Ελλάδα να πιέσει για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Πάντως να γνωρίζετε ότι οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις του Ταμείου σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία δεν έχουν βάση και ήδη έχουν αποδειχθεί λανθασμένες περισσότερες από μία φορές καθώς η ελληνική οικονομία κινείται σε θετική κατεύθυνση και είναι εντός στόχων. Αυτό είναι και το αντικειμενικό υπόστρωμα, η βάση, που μας επιτρέπει εύλογα να υποστηρίξουμε ότι μπορεί να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.

Η «υποψία» ότι πάμε (ή μας πάνε) σε επανάληψη του πρώτου εξαμήνου του 2015 προκαλεί ήδη μεγάλες ανησυχίες στην αγορά. Δεν φοβάστε ότι η παράταση της εκκρεμότητας θα επιφέρει κόστος στην οικονομία;

Ξεκαθάρισα ότι αντικειμενικά δεν υπάρχουν οι όροι για την επανάληψη του σεναρίου της πιστωτικής ασφυξίας του πρώτου εξαμήνου του 2015. Η ελληνική οικονομία κινείται σε θετική τροχιά, η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα και επομένως οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια τεχνητής αναζωπύρωσης είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Αν κάποιοι σκέφτονται την επανάληψη του σεναρίου αυτού πάντως θα πρέπει να απομονωθούν πολιτικά. Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή δεν αντέχει μια ακόμη κρίση, και μάλιστα εσκεμμένη, την στιγμή που έχει να αντιμετωπίσει πραγματικά προβλήματα οικονομικά και πολιτικά, την προσφυγική κρίση, αλλά και την κρίση ασφάλειας.

Κλείσιμο της αξιολόγησης – ένταξη στο QE – επενδύσεις – δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, είναι οι καθοριστικοί κρίκοι της αλυσίδας που θα τραβήξει τη χώρα από την κρίση. Τι περιθώρια – χρονικά, οικονομικά, πολιτικά – υπάρχουν για να μην σπάσουν;

Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει για τους επόμενους μήνες χρηματοδοτικό πρόβλημα. Η πίεση που ασκείται για το ταχύτατο κλείσιμο της αξιολόγησης έχει να κάνει με την ανάγκη να εμπεδωθεί γρήγορα η εμπιστοσύνη, να σταθεροποιηθεί πλήρως η ελληνική οικονομία και να πάψουν οι οποιεσδήποτε κινδυνολογικές προβλέψεις που, όπως και να το κάνουμε, δημιουργούν ανησυχία, αν και όχι πάντα εύλογα. Και όλα αυτά καθώς οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 1,75% για το 2017 και 3,5% είναι ούτως ή άλλως φιλόδοξοι. Αν λοιπόν όλοι θέλουν την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να δείξουν στάση εποικοδομητική, να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια και να δείξουν πραγματική βούληση για γρήγορη συμφωνία.

Εξακολουθείτε να αισιοδοξείτε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου; Θα υπάρξουν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και, προσωπικά, του πρωθυπουργού για ουσιαστική επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης;

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει λεπτό την σκληρή δουλειά για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Οι πρωτοβουλίες είναι συνεχείς και λαμβάνονται σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο τεχνικό, όσο και, κυρίως, στο πολιτικό. Και λέω κυρίως γιατί όπως γνωρίζετε ελάχιστα τεχνικά θέματα έχουν παραμείνει ανοικτά. Το βασικό ανοικτό θέμα πλέον είναι πολιτικό και αφορά τους όρους συμμετοχής του ΔΝΤ. Εκεί είναι λοιπόν που εστιάζονται οι προσπάθειες ώστε να βρεθεί το σημείο ισορροπίας εκείνο που είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Αυτό το σημείο όμως δεν μπορεί επ’ ουδενί να περιλαμβάνει νέα μέτρα για μετά το 2018, όπως δεν μπορεί να περιλαμβάνει και τη συνέχιση του καθεστώτος εξαίρεσης στην αγορά εργασίας που επιβλήθηκε από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τις ευλογίες του ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση συζητά την επέκταση του «κόφτη» (χωρίς προσδιορισμό των μέτρων, λέτε) για μετά τη λήξη του προγράμματος. Γιατί μία τέτοια εξέλιξη δεν ισοδυναμεί με παράταση, ουσιαστικά, του μνημονίου πέρα από το 2018;

Οι διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 δεν έχουν ακόμη κλείσει. Βεβαίως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να συζητήσει για ένα μηχανισμό εγγυήσεων για την επίτευξη των όποιων στόχων τελικά συμφωνηθούν, όμως, αυτό δεν έχει καμία σχέση με παράταση του Μνημονίου. Όποιος στόχος και αν συμφωνηθεί θα δεσμεύει την Ελλάδα με βάση τους ισχύοντες κανόνες της ευρωζώνης και όχι επειδή θα τον επιβάλει κάποια ad hoc συμφωνία. Από την στιγμή που η Ελλάδα θα αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές χρήματος δεν υπάρχει Μνημόνιο και αυτό το γνωρίζουν όλοι όσο και αν για πολιτικούς λόγους επιλέγουν την προπαγάνδα και την καταστροφολογία. Εκτός αν εδώ δεν πρόκειται για εσκεμμένη πολιτική και επικοινωνιακή επιλογή, αλλά για απλή άγνοια, πράγμα που δεν αποκλείεται.

Με την έναρξη της νέας χρονιάς τρέχουν σημαντικές επιβαρύνσεις σε φόρους και εισφορές που επιβαρύνουν ιδιαίτερα ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Εξετάζετε διορθωτικές κινήσεις ή ανάσες; Για παράδειγμα, εκπτώσεις στις προκαταβολές φόρου;

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% και 3,5% είναι μικροί. Γνωρίζουμε καλά ότι η κοινωνία είναι ήδη επιβαρυμένη και ότι η συσσώρευση υποχρεώσεων είναι πράγματι δυσβάστακτη για αρκετούς συμπολίτες μας. Αυτό όμως είναι διαφορετικό από την ακατάσχετη καταστροφολογία της ΝΔ που αναπαράγεται διαρκώς και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει ευνοούν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, άλλα τμήματα δεν επιβαρύνονται καθόλου ενώ πράγματι τα ανώτερα εισοδήματα θα δουν επιβαρύνσεις.

Το θέμα είναι όμως κάθε φορά να σκεφτόμαστε που θα βρισκόμασταν αν δεν είχε μεσολαβήσει η διαπραγμάτευση του 2015. Σας θυμίζω ότι οι στόχοι που είχε συμφωνήσει η ΝΔ ήταν 4,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 και 4,5 για το 2017. Σωρευτικά δηλαδή θα έπρεπε περίπου 13 δισ. περισσότερα να αφαιρεθούν από τους φορολογούμενους, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Επρόκειτο για οικονομικό και κοινωνικό παραλογισμό. Αυτόν τον παραλογισμό τερμάτισε η παρούσα κυβέρνηση και μάλιστα είχε την τιμιότητα να προσφύγει στον ελληνικό λαό τον Σεπτέμβρη του 2015. Καμία άλλη κυβέρνηση δεν το τόλμησε αυτό. Να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό μετά και όχι πριν την Συμφωνία.

Η ΝΔ ζητά καθημερινά εκλογές και η κυβέρνηση τις αποκλείει. Με ποια δεδομένα επιμένετε ότι δεν θα προκύψουν;

O κύριος Μητσοτάκης από τον δεύτερο μήνα της θητείας του στην Προεδρία της ΝΔ ζητά εκλογές. Καταστροφολογούσε διαρκώς για την πρώτη αξιολόγηση, την πορεία της οικονομίας, τον κόφτη, το προσφυγικό, υπονόμευσε τη συγκρότηση του ΕΣΡ για να προστατεύσει συμφέροντα, επαναλαμβάνει τις φαντασιοπληξίες περί success story των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου, σε κάθε ευκαιρία ευθυγραμμίζεται με τους πιο ακραίους από τους δανειστές στην προσπάθεια του να δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή πορεία των διαπραγματεύσεων. Έχει κινητοποιήσει έναν ολόκληρο μηχανισμό προπαγάνδας και παραγωγής ψευδών ειδήσεων. Έφτασε μέχρι το σημείο να καταψηφίσει την ρύθμιση για την παροχή των 617 εκατομμυρίων ευρώ στους συνταξιούχους για να δώσει διαπιστευτήρια υποταγής σε κάποιους από τους δανειστές. Η τακτική του αυτή εκτός του ότι αναδεικνύει βιασύνη, αδυναμία στρατηγικού σχεδιασμού και εντελώς λανθασμένο πολιτικό κριτήριο φέρνει στην επιφάνεια και μια έντονη εξουσιαστική επιθυμία. Στην πραγματικότητα είναι η επιθυμία ενός ολόκληρου μπλοκ οικονομικής και πολιτικής εξουσίας για την παλινόρθωσή του.

Κατά τον ίδιο τρόπο όμως που διαψεύδονται οι προσδοκίες του εδώ και ένα χρόνο θα διαψευσθούν και τώρα. Η β’ αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε παραλογισμούς ενώ η «ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς» για αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα δικαιωθεί. Η κοινωνική πλειοψηφία, η «αδαής πλειοψηφία» του κυρίου Μητσοτάκη δεν έχει λόγο να ανησυχεί. Τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα τις εκλέγει ο λαός για 4 χρόνια και όχι οι δανειστές και τα παράκεντρα εξουσίας του κυρίου Μητσοτάκη.

Γιατί προκρίθηκαν οι κατ΄ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς (πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου) για το Κυπριακό και όχι η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών;

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το Κυπριακό επανειλημμένα συγκλήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής κατά τις συνεδριάσεις του οποίου θεσμικά ενημερώθηκαν με λεπτομέρεια τα πολιτικά κόμματα από τον Υπουργό Εξωτερικών. Σε αυτή τη φάση και ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις πάντοτε σε στενό συντονισμό και διαρκή επικοινωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρο κ. Αναστασιάδη.

Στις συναντήσεις αυτές θα επαναλάβει τις πάγιες θέσεις για την ανάγκη τερματισμού του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων αλλά και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής ώστε να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και στη βάση της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ. Ελπίζουμε σε επικοδομητικό και ειλικρινή διάλογο εκ μέρους όλων και νομίζω ότι οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν με επιτυχία.

Τι περιμένετε από την Διάσκεψη της Γενεύης; Θα επιμείνει η Αθήνα στην πολυμερή σύνθεση δεδομένου ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά εμμένει στην πενταμερή; Ο κύριος Τσίπρας θα συμμετέχει στην Διάσκεψη με δεδομένη την άρνηση του Κυρίου Ερντογάν να παραστεί;

Η συμμετοχή της ΕΕ είναι απαραίτητη με δεδομένη την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της αλλά και τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λισσαβόνας για θέματα που αφορούν την ασφάλεια των κρατών μελών. Σε ό,τι αφορά δε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτά θα συμμετάσχουν ούτως ή άλλως σε κάποια φάση της διαδικασίας εφόσον οδεύουμε σε συμφωνία καθώς θα απαιτηθεί απόφαση του ίδιου του Συμβουλίου Ασφαλείας κάτι τέτοιο. Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά ώστε σε στενή επικοινωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία να βρεθεί η λύση στη βάση όσων ήδη σας είπα. Περιμένουμε και από την Τουρκία λοιπόν την ίδια αποφασιστικότητα για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Όσο για το επίπεδο της εκπροσώπησης δεν θέλω αυτή τη στιγμή να προεξοφλήσω τίποτα, καθώς όλα παραμένουν ανοιχτά. Ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στη Διάσκεψη εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις για Συμφωνία. Και αυτό εξαρτάται όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από τη στάση της Τουρκίας.

Συνέντευξη στην εκπομπή «Τώρα» του τ/σ Skai και τη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Καλή σας ημέρα, καλώς ήρθατε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Περιμέναμε να κορυφωθούν οι συζητήσεις για το Κυπριακό. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη ξεκινήσει τις συναντήσεις του, αρχής γενομένης από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα δει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Εγώ θέλω μια πρώτη δική σας εκτίμηση. Είναι πολλές οι επαφές που γίνονται, ούτως ή άλλως. Είναι άλλες τόσες, ενδεχομένως και περισσότερες, όσες γίνονται στο παρασκήνιο. Έχουμε έναν Ερντογάν ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αινιγματικός. Ποια είναι η εκτίμησή σας για το πού βρισκόμαστε ή τι περιμένουμε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κατάσταση και οι αντικειμενικές προϋποθέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, έτσι ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, να έχουμε ένα καλό κλίμα στις συζητήσεις στη Γενεύη. Βρισκόμαστε σε σταθερό συντονισμό και διαρκή επικοινωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, με τον Πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη. Προσήλθαμε και συνεχίζουμε να προσερχόμαστε σε αυτές τις διαβουλεύσεις με μεγάλη αποφασιστικότητα και την πεποίθηση ότι υπάρχουν δυνατότητες να βρεθεί μια συμφωνία. Από εκεί και πέρα, αν και η Τουρκία ακολουθήσει την ίδια στάση, μια εποικοδομητική στάση σε  αυτές τις συνομιλίες, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια θετική εξέλιξη. Ωστόσο, όλα αυτά παραμένουν ένα ερωτηματικό. Ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ενημερώνει αυτή τη στιγμή θεσμικά, σήμερα, το σύνολο των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, μετά από τις ούτως ή άλλως απαραίτητες συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, κατά τις οποίες ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε θεσμικά και αναλυτικά το σύνολο των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Με καυτά ζητήματα, επαναλαμβάνω, με έναν αινιγματικό Ερντογάν, γιατί παίζει έναν πολύ σημαντικό και κομβικό ρόλο, σε όλες αυτές τις συζητήσεις. Από την άλλη, με καυτά ζητήματα όπως εκείνων των εγγυήσεων, της ασφάλειας, τι θα μπορούσε να θεωρηθεί ή να εκτιμηθεί ως θετική εξέλιξη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να μεταβεί, σε αυτό το ενδεχόμενο, ο Πρωθυπουργός στη Γενεύη; Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ που νωρίτερα μας μετέφερε ο συνάδελφος Αντώνης Αντζολέτος και το ακούμε και από χθες, εάν υπάρξει μια θετική έκβαση, τότε και μόνον τότε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι η θέση της ελληνικής πλευράς σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ασφάλειας που ούτως ή άλλως είναι το βασικό ζήτημα στο οποίο εμπλέκεται στις συνομιλίες η ελληνική πλευρά, έχουμε εκφράσει στην τοποθέτησή μας ότι χρειάζεται η κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων στην Κύπρο, καθώς και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής. Αυτή είναι η βασική αρχή με την οποία εμείς προσερχόμαστε στις διαβουλεύσεις. Αν δούμε ότι εκ μέρους της τουρκικής πλευράς υπάρχει διάθεση για συζήτηση και συνεννόηση και υπάρχει και η αποφασιστικότητα για την εξεύρεση μιας λύσης μέσα στις επόμενες ημέρες, τότε και ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη. Το τι σημαίνει διάθεση για εξεύρεση λύσης, προφανώς έχει να κάνει και με τη στάση του κ. Ερντογάν, αλλά και με τη στάση που θα έχουν οι τουρκικές αρχές στις συνομιλίες που ούτως ή άλλως, ξέρετε ότι είναι διαρκείς  αυτές τις ημέρες.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Χωρίς να θέλω να προδικάσω ή να προτρέξω γιατί αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι και η πρώτη ημέρα εκκίνησης των επίσημων, εν πάση περιπτώσει, συνομιλιών, δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω, μιας και είστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τι απαντάτε σε όσους λένε ότι η ελληνική κυβέρνηση, όχι δεν θα έπρεπε να ρίξει την προσοχή της, κάθε άλλο, πάνω στο Κυπριακό, αλλά ουσιαστικά σας λένε –θα το πω πάρα πολύ απλά- το έχετε πάρει πολύ επάνω σας και κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο. Γιατί; Γιατί το Κυπριακό είναι ούτως ή άλλως ένα δύσκολο και πολύ σύνθετο ζήτημα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει ακριβώς αυτή η κριτική ότι το έχουμε πάρει πολύ επάνω μας. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ασφάλειας ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η Ελλάδα εμπλέκεται από την αρχή του Κυπριακού, από την αρχή όταν το Κυπριακό ξεκίνησε να αποτελεί διεθνές πρόβλημα. Η Ελλάδα προσέρχεται με τη θέση ότι πρέπει να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων και πρέπει να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα, αλλά από εκεί και πέρα, ξέρετε πολύ καλά και εσείς ότι είμαστε σε μια στενότατη επικοινωνία με τις κυπριακές αρχές και στο πλαίσιο αυτό δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιοδήποτε ερωτηματικό σε ό,τι αφορά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις εκεί που θεωρούμε απαραίτητο να συμμετέχουμε. Σε όλα τα υπόλοιπα θέματα, δηλαδή στο περιουσιακό, στο εδαφικό, στα θέματα της εσωτερικής διευθέτησης, η ελληνική πλευρά συμπαρίσταται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή νομίζω ότι είναι μια πάγια στάση  εκ μέρους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και των ελληνικών κυβερνήσεων και νομίζω ότι ακριβώς αυτή την πολιτική επιλογή ακολουθούμε και εμείς.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Είναι ενιαίο το πολιτικό μέτωπο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απολύτως.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Συνεργάζεστε και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλαδή; Υπάρχει συνεννόηση σε αυτό το θέμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, έχουν μια πλήρη ενημέρωση για την πορεία των συνομιλιών και από εκεί και πέρα, περιμένουμε να ακούσουμε, έχουμε ανοιχτά αυτιά για οποιεσδήποτε προτάσεις ή κριτικές, αν και νομίζω ότι υπάρχει μια σχετική συναντίληψη σε ό, τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαχειριζόμαστε το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Ευρύτερα οι σχέσεις μας με την Τουρκία; Γιατί η ατζέντα είναι πάρα πολύ μεγάλη, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Την εκκινεί συχνά-πυκνά και παίζει με τις σελίδες ο Ερντογάν μπρος-πίσω με διάφορα ζητήματα. Εκκρεμεί όμως και κάτι ακόμη μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Αναφέρομαι στους 8 στρατιωτικούς. Εδώ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι η Τουρκία διάγει μια περίοδο μάλλον αυξημένης έντασης είτε αυτό αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή, είτε αυτό αφορά τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα, τα οποία έχουν πλήξει τη γείτονα και για τα οποία έχουμε εκφράσει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό. Από την άλλη μεριά, ο Τούρκος Πρόεδρος αρκετές φορές έχει μια αυξανόμενα επιθετική ρητορική, για την οποία, επίσης, έχουμε δηλώσει ότι δεν βοηθά στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και ότι θα πρέπει να χαμηλώσουν οι τόνοι, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι αποδεχόμαστε αμφισβητήσεις διεθνών συνθηκών τις οποίες έχουν προσπαθήσει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο οι Τούρκοι να θέσουν στην ημερήσια διάταξη. Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας σε αυτά τα ζητήματα με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια και κατηγορητικό τρόπο. Τώρα, σε ό,τι αφορά τους «8», εκκρεμούν οι δικαστικές αποφάσεις. Εκκρεμούν οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου και γι` αυτόν ακριβώς  τον λόγο δεν θέλω να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο, καθώς μπορεί να θεωρηθεί και μια προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης. Έχουμε όψιμα γίνει πάρα πολύ ευαίσθητοι σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα. Εννοώ, γενικώς στη δημόσια σφαίρα πολλοί έχουν γίνει πάρα πολύ ευαίσθητοι, όψιμα. Αυτό το οποίο σας λέω πάντως είναι ότι θα περιμένουμε τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας και από εκεί και πέρα, στη βάση αυτών των αποφάσεων θα εξετάσει και η κυβέρνηση τη θέση της, δεσμευόμενη προφανώς από τη Δικαιοσύνη.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Μιας και αναφερθήκατε πάντως σε όλη αυτή τη συζήτηση για τη Δικαιοσύνη, ανοίξαμε μια πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση αναφορικά και με το εξάχρονο παιδί της Πόλα Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη. Πήρατε μάλιστα και θέση δημόσια. Θα σας ρωτήσω, αμέσως μετά.

(Διακοπή της συνέντευξης και σύνδεση με τον δήμαρχο Σκοπέλου για τα καιρικά προβλήματα)

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Είχαμε μείνει κύριε Τζανακόπουλου στο ζήτημα του 6χρονου παιδιού της Πόλας Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη. Τελικώς, παραδόθηκε στην οικογένεια της Πόλας Ρούπα. Εδώ άνοιξε μια πολύ μεγάλη συζήτηση, η οποία δεν έμεινε μόνο στο κλίμα συζήτησης. Εσείς πήρατε θέση πριν εκδοθεί επίσημα και η απόφαση ότι τελικώς θα παραδοθεί το παιδί στη μητέρα της Πόλας Ρούπα. Θεωρείτε ότι έγινε με καθυστέρηση αυτό; Θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τουλάχιστον από την ενημέρωση που έχουμε ως κυβέρνηση, ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε κάθε τέτοια παρόμοια περίπτωση. Η ανακοίνωση του Νοσοκομείου ΠΑΙΔΩΝ, η οποία εκδόθηκε, αν δεν κάνω λάθος, το Σάββατο, έλεγε ότι το παιδί παρακολουθείται από τους παιδοψυχίατρους, αλλά και από εξειδικευμένους επιστήμονες, ώστε να βγουν συμπεράσματα για την κατάσταση της υγείας του. Από εκεί και πέρα, συντάχθηκαν οι πραγματογνωμοσύνες των ειδικών και το παιδί παραδόθηκε στην οικογένειά του, με βάση τη διάταξη της Εισαγγελέως Ανήλικων, η οποία εκδόθηκε χθες το βράδυ. Επομένως, το ζήτημα έχει διευθετηθεί. Νομίζω ότι κινήθηκε η διοικητική μηχανή με όσο το δυνατό γρηγορότερο τρόπο. Τώρα, εάν θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει την καθυστέρηση αυτή των δύο ημερών, δεν το γνωρίζω. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, εάν δεν κάνω λάθος, οι χρόνοι είναι περίπου αυτοί. Ωστόσο, το θετικό που πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι το παιδί, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται με την οικογένειά του. Το θέμα έχει διευθετηθεί με τον τρόπο που έπρεπε να διευθετηθεί.    

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Πριν δούμε τα της αξιολόγησης, να δούμε λίγο τι γίνεται στο εσωτερικό σας. Πραγματικά, είναι δύσκολο να διαχωρίσει κανείς τα θέματα, είναι όλα εξίσου σημαντικά, Κυπριακό, Τρομοκρατία, Αξιολόγηση, αλλά τα έχω βάλει με μία χρονική κατηγοριοποίηση πηγαίνοντας προς τα πίσω, αρχής γεννωμένης από σήμερα. Ο κύριος Χρυσόγονος, όχι μόνο ως πρόσωπο -εάν θέλετε να τοποθετηθείτε- επειδή τον άκουγα και χθες, τον ακούσαμε όλοι στον Τάκη Χατζή, επέμεινε στην θέση του, δηλαδή, από ποιους ενημερώνεται ο Πρωθυπουργός και στα πρόσωπα στα οποία αναφέρθηκε. Την Παρασκευή συνομιλούσαμε με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος μας μετέφερε ότι μίλησε μαζί του (Χρυσόγονο) και ήταν μετανιωμένος. Τελικώς, πέρα από προσωπική υπόθεση, τι ακριβώς συμβαίνει; Έχει αρχίσει η γκρίνια; Πολλοί μιλούν ακόμα και για «αντάρτικο» μέσα στο κόμμα.     

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό για το οποίο μπορώ εγώ να σας ενημερώσω, είναι για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός έχει τακτικότατη ενημέρωση σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά θέματα και από τον υπουργό Εξωτερικών, αλλά και από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα, κύριο Κατρούγκαλο. Έχει τακτικότατες επικοινωνίες με τον επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής  Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τον κύριο Παπαδημούλη, όπως φαντάζομαι θα σας είπε και ο ίδιος στην συνέντευξή του. Έχει Σύμβουλο αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα, Γραφείο αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού. Επομένως, νομίζω ότι η κριτική του κυρίου Χρυσόγονου ήταν και ατυχής και άστοχη. Από εκεί και πέρα, εάν αυτό εντάσσεται σε μία προσπάθεια άσκησης πολιτικής κριτικής, καλό θα ήταν να μας πει και για τα πολιτικά ζητήματα τα οποία τον οδηγούν σε μια τέτοια στάση. Κατά τ’ άλλα δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να κάνουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο. Σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης και της Κ.Ο., γνωρίζετε ότι είναι απολύτως ενιαία και συμπαγής. Δεν υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές σε αυτόν τον χώρο. Αυτό που υπάρχει, είναι η προσπάθειά μας να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και σε αυτό, νομίζω ότι είναι απαραίτητη η σύμπνοια και η σύνταξη όλων των δυνάμεων σε αυτό το πολιτικό σχέδιο.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Επειδή αυτή προσπάθεια δεν είναι εύκολη, δεν το λέω και δεν το κρίνω εγώ…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ουδείς το ισχυρίζεται αυτό.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Το αντιλαμβάνεστε όσοι εμπλέκεστε άμεσα και εν πάση περιπτώσει όσοι ζούμε σε αυτήν τη χώρα. Αυτή προσπάθεια, αυτός ο δρόμος δεν είναι καθόλου εύκολος και, μάλιστα, έχετε έρθει σε κόντρα με τις ιδεολογίες σας, με πράγματα τα οποία πιστεύατε ότι μπορούν να εφαρμοστούν, αλλά τελικώς δεν μπόρεσαν να εφαρμοστούν. Πάνω εκεί βασίζονται αρκετοί και λένε ότι υπάρχει μια ευρύτερη γκρίνια ή, οι ακόμα πιο αιχμηροί, ότι υπάρχει ένα «αντάρτικο» μέσα στο κόμμα. Γι’ αυτό σας ρώτησα νωρίτερα.                                                        

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση συνολικά έδωσαν μια μεγάλη μάχη το πρώτο επτάμηνο, τη μάχη της διαπραγμάτευσης. Από εκεί και πέρα, καταφέραμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Είχαμε την τιμιότητα να απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό, αφού πήραμε τη συμφωνία, και είπαμε: Δεν καταφέραμε όλα όσα θα θέλαμε, πήραμε αυτή τη συμφωνία, η οποία, σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη, από τον οικονομικό και κοινωνικό παραλογισμό της συμφωνίας Σαμαρά-Βενιζέλου. Και στη βάση ακριβώς αυτής της συμφωνίας, ζητήσαμε την εντολή του ελληνικού λαού τον Σεπτέμβριο του 2015. Τα πράγματα ήταν ανοιχτά επάνω στο τραπέζι, δεν κρύψαμε απολύτως τίποτα, αντιθέτως με πολύ μεγάλη τιμιότητα και με πολύ μεγάλη ευθύτητα προσφύγαμε στη λαϊκή ετυμηγορία. Όλα αυτά τα γνώριζαν και τα γνωρίζουν όλοι όσοι συμμετέχουν στο εγχείρημα και στην προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης. Και είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο που δεν υπάρχει, όχι απλώς «αντάρτικο», αλλά αντιθέτως υπάρχει μία εικόνα σύμπλευσης, σύμπνοιας και αποφασιστικότητας για να καταφέρουμε αυτό που ξεκινήσαμε τον Γενάρη του 2015.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος δεν ψήφισε μέτρα. Θέλω να πω, όλη αυτή φορολογία που μας υποδέχτηκε το 2017, ενώ αφήσαμε ένα ήδη επιβαρυμένο 2016, δεν είναι πράγματα που ψήφισε ο κόσμος. Ο κόσμος ψήφισε εσάς για να εφαρμόσετε αντίστοιχες πολιτικές.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2015, επαναλαμβάνω πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη, προέβλεπε τρία πράγματα: 1,8 δις εξοικονόμηση από το Ασφαλιστικό, 1,8 δις εξοικονόμηση από το ΦΠΑ και 1,8 δις εξοικονόμηση από άλλα δημοσιονομικά μέτρα. Το σύνολο, δηλαδή, των 5,4 δις τα οποία έπρεπε να νομοθετηθούν ενόψει της πρώτης αξιολόγησης. Αυτή ήταν η συμφωνία που κατατέθηκε στον ελληνικό λαό και για την οποία ζητήσαμε την έγκρισή του τον Σεπτέμβριο του 2015, λέγοντας με απόλυτη ευθύτητα ότι δεν είναι αυτό το οποίο θέλαμε. Είναι αυτό το οποίο, εν πάση περιπτώσει, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που όλοι γνωρίζουν – δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα πράγματα αυτή τη στιγμή – οδηγηθήκαμε να συμφωνήσουμε. Ωστόσο, εγώ αυτό που θέλω να τονίσω είναι το εξής: Αυτή η συμφωνία, παρά τις δυσκολίες της, θα πρέπει να συγκρίνεται με το τι θα συνέβαινε στη χώρα εάν εξακολουθούσε να ισχύει η προηγούμενη συμφωνία. Η οποία, για να πούμε δύο νούμερα τα οποία μπορεί να καταλάβει ο κόσμος πάρα πολύ εύκολα, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016, που είχαμε εμείς ως στόχο και τον οποίο υπερβήκαμε, όπως ξέρετε, ήταν 0,5%, το αντίστοιχο πρωτογενές πλεόνασμα της συμφωνίας Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν 4,5%. Μιλάμε, δηλαδή, για μία διαφορά περίπου 8 δις ευρώ από τις τσέπες του έλληνα φορολογούμενου. Για το 2017 η διαφορά είναι 5 δις ευρώ. Εάν ίσχυε η προηγούμενη συμφωνία, λοιπόν, σας λέω ότι εντός δύο ετών η ελληνική κοινωνία θα έπρεπε να υποστεί 13 δις ευρώ περισσότερα σε φόρους και περικοπές.      

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Τότε από πού προκύπτει ότι εξαιτίας της καθυστέρησης, στην πορεία της αξιολόγησης, πήρατε πιο επιβαρυμένα μέτρα σε σχέση με τους προηγούμενους; Και με εκείνο το περιβόητο e-mail Χαρδούδελη, που έχει μείνει πια στην ιστορία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν ισχύει καθόλου. Θέλω να σας πω το εξής: Το 2014 ο κύριος Σαμαράς έριξε το Πρόγραμμα, το οποίο ο ίδιος είχε συμφωνήσει, στα βράχια. Είχε 2 δις ευρώ δημοσιονομικό έλλειμμα, Ήταν 2 δις ευρώ πίσω από τον στόχο. Το 2015 θα έπρεπε να πάρει άλλα περίπου 3 δις μέτρα για το 2015 και άλλα περίπου 3 δις για το 2016. Μιλάμε, δηλαδή, για μία δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 8-9 δις ευρώ, μόλις για δύο χρόνια, τη στιγμή που η δημοσιονομική προσαρμογή που πρέπει να γίνει στη βάση της συμφωνίας, την οποία εμείς πετύχαμε, είναι 5,4 δις ευρώ για τέσσερα χρόνια. Σας λέω, λοιπόν, ότι εδώ πέρα δεν μπορούμε σε καμία των περιπτώσεων να συγκρίνουμε τις δύο συμφωνίες. Αυτό με το οποίο συγκρινόμαστε… 

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Έλατε, για να έρθουμε στο σήμερα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, στο σήμερα είμαστε, διότι μιλάμε για τα σημερινά μέτρα, μιλάμε για το 2017. 

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Βάλατε εσείς στόχο να φτάσετε και να πετύχετε αυτούς τους στόχους μόνο με τη φορολογία; Με καμία περικοπή δαπανών; Δεν υπάρχει πουθενά κανένα περιθώριο, παρά μόνο να συνεχίζουν να πληρώνουν οι ίδιοι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ίδια η συμφωνία, στην οποία -να σας πω- τα μέτρα που πήραμε, είναι αυτά τα οποία θα ήταν αναγκασμένος να πάρει ο κύριος Σαμαράς, συν 13 δις παραπάνω. Αλλά αυτό ας το αφήσουμε στην άκρη. Προέβλεπε συγκεκριμένους όρους για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η εξοικονόμηση… 

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Έλεγε, δηλαδή, από τη φορολογία; Από τους πολίτες; Οι πολίτες θα τα πληρώσουν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συμφωνία – την οποία κάποιοι μας καλούσαν να υπογράψουμε άρον-άρον και με πολύ χειρότερους όρους – αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό ας το αντιπαρέλθουμε, έλεγε 1,8 δις ευρώ εξοικονόμηση από το Ασφαλιστικό, 1,8 δις ευρώ εξοικονόμηση από το ΦΠΑ και 1,8 δις ευρώ από άλλα δημοσιονομικά μέτρα. Σας λέω, λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή οι δαπάνες, που κάνει το Ελληνικό Δημόσιο, έχουν φτάσει σχεδόν σε μία κατάσταση ανελαστική. Δηλαδή, είναι 40% του προϋπολογισμού για συντάξεις, 40% του προϋπολογισμού για την κοινωνική ασφάλιση και περίπου 20% για τις λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου. Επομένως, όσοι ευαγγελίζονται περικοπές στο δημόσιο, είτε το κάνουν από μία ανεπίτρεπτη άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο δομείται ο ελληνικός προϋπολογισμός, είτε λένε συνειδητά ψέματα.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Και την ίδια  ώρα τι γίνεται με τις προσλήψεις ημετέρων και μη; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πάρα πολύ καλή η ερώτηση που μου κάνετε.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ:   Είναι πάρα πολλές οι επικρίσεις που δέχεστε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ξέρουμε αυτό. Έχουμε μάθει  σ’ αυτές τις επιθέσεις  από το 2012. Είμαστε συνηθισμένοι σ’ αυτή την πολιτική και λογική.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ:   Απαντήσεις υπάρχουν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και υπάρχουν. Θέλετε να πούμε για  1.750 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις υπέρ τους; Θέλετε να σας πω για τους 6.800, που μας κατηγορούν ότι έχουμε προσλάβει, οι οποίοι είναι αναπληρωτές καθηγητές,  είναι εποχικοί πυροσβέστες και είναι και οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 1998, όπου εκκρεμούσε η πρόσληψη τους εδώ και περίπου 20 χρόνια;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά επίσημα θα τα παρουσιάσετε στη Βουλή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως θα παρουσιαστούν επίσημα, κοινοβουλευτικά, από την αρμόδια υπουργό κυρία Γεροβασίλη, η οποία θα δώσει τέτοιες απαντήσεις, που όλες οι ειρωνείες, όλες οι επιθέσεις- με ένα αλαζονικό, ιταμό  ύφος, θα έλεγε κανείς –  που δεχόμαστε από εφημερίδες, οι οποίες δεν φημίζονται για την τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, πραγματικά θα έχουν μεγάλο πρόβλημα να απαντήσουν. Ακούστε τώρα και για το θέμα των 27.700 δημοσίων υπαλλήλων, που υποτίθεται ότι έχουν προσληφθεί από την κυβέρνηση αυτή τα τελευταία δύο χρόνια. Οι 27.700 αυτοί, οι οποίοι παρουσιάζονται από την ΕΛΣΤΑΤ, δυστυχώς για κάποιους δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Δηλαδή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΣΤΑΤ αυτό που κάνει είναι να μετράει απασχόληση και όχι να μετράει τους μόνιμους ή  τους μη μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους. Οι 27.700 αυτοί, που φαίνονται ως διαφορά και τους οποίους ανακάλυψε  ο δημοσιογράφος –  πολύ μεγάλο θέμα που φέρνει την κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση – είναι στην πραγματικότητα η κοινωφελής εργασία από τους δήμους, η οποία πληρώνεται μέσω ΕΣΠΑ και αποτελεί μέρος των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας. Δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν  έχουν καμία προοπτική μονιμοποίησης και επίσης δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Μιλάμε, δηλαδή, για ευρωπαϊκά εγκεκριμένα προγράμματα  κοινωφελούς εργασία, τα οποία χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ. Αυτή ήταν η  μεγάλη αποκάλυψη και αυτές ήταν οι μεγάλες καταγγελίες, ας πούμε, οι οποίες αποδεικνύονται φούσκες.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Βλέπετε και την αξιωματική αντιπολίτευση εσείς, πίσω από αυτό. Το είπατε δημόσια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιλέξει μια λογική τροφοδότησης Μέσων Ενημέρωσης με θέματα και στη συνέχεια επιλέγει την επικοινωνιακή τακτική, στη βάση δημοσιευμάτων, να βγαίνει και να καταγγέλλει την κυβέρνηση. Είναι μια πολιτική λογική  που την ταυτίζει με συγκεκριμένες εφημερίδες. Ταύτιση η οποία κατά γενική ομολογία, δεν την τιμά. 

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Τελευταία ερώτηση. Τι γίνεται με την αξιολόγηση; Υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και μέχρι που έχουμε περιθώριο παράτασης πια καθυστέρησης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν έχουμε στις 12 Γενάρη το Euroworking group, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Εκεί θα έχουμε μια καθαρότερη εικόνα. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχουν διαρκείς πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Ο υπουργός Οικονομικών θα δει την Τετάρτη, τον γάλλο ομόλογο του κύριο Σαπέν, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της αξιολόγησης. Από εκεί και πέρα η πίεση που ασκούμε για την ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν έχει να κάνει με τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου.   

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Αλλά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει να κάνει με το γεγονός ότι ούτως ή άλλως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% για το 2017 είναι ένας φιλόδοξος στόχος. Είναι ένας δύσκολος στόχος. Το έχουμε πει, δεν το έχουμε κρύψει. Και αυτό το οποίο θέλουμε είναι να εμπεδωθεί ταχύτατα η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Να μην υπάρχει έδαφος για τις διάφορες κινδυνολογικές προβλέψεις που γίνονται, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και από υπερσυντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη , έτσι ώστε να συνεχίσουμε την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας,   να πιάσουμε τους στόχους και το 2017 να είναι το έτος που θα μας οδηγήσει πια στο τέλος του τούνελ της κρίσης.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Τελευταία ερώτηση . Μάλλον προτελευταία γιατί η τελευταία είναι αν βλέπετε εκλογές ή όχι. Η προτελευταία ερώτηση: υπάρχει ένα ταβάνι στο κυβερνητικό σχεδιασμό, μέχρι τότε. Αλλιώς μετά πρέπει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ημερομηνία κόμβος για μάς είναι η ημερομηνία ένταξης στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Δηλαδή, θέλουμε εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έτσι ώστε στη συνέχεια να ακολουθηθούν οι διαδικασίες, που πρέπει να ακολουθηθούν. Με αυτή την έννοια  αυτό ακριβώς είναι το σημείο κλειδί για την ελληνική οικονομία.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Εκλογές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εκλογές, απ’ ότι σας περιέγραψα, νομίζω ότι είναι εκτός της ημερήσιας διάταξης. Είναι εκτός της ατζέντας. Το σενάριο, πάνω  στο οποίο δουλεύουμε, είναι το σενάριο του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης και της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : Ευχαριστώ και εγώ.

  • 1
  • 2