Monthly Archives : July 2019

Κυβέρνηση ακραία νεοφιλελεύθερη, αυταρχική & εκδικητική

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Είκοσι ημέρες μετά τις εκλογές, ποια είναι η πρώτη σας κρίση για την κυβέρνηση, όσον αφορά την ουσία αλλά και το ύφος;

Οι πρώτες εβδομάδες διακυβέρνησης της ΝΔ επιβεβαιώνουν απολύτως τις προβλέψεις αλλά και τους χειρότερους φόβους μας. Η επιχείρηση απαξίωσης της ΔΕΗ για να δρομολογηθεί η ιδιωτικοποίση των δικτύων της, οι πρωτοβουλίες για την είσοδο των ιδιωτών παρόχων υγείας στα νοσοκομεία, η υποβάθμιση κρίσιμων ελεγκτικών μηχανισμών όπως το ΣΕΠΕ, η ακύρωση των αναγκαίων προσλήψεων εκπαιδευτικών, η εξαγγελία του μέτρου για ειδικό επίδομα αποκλειστικά σε γυναίκες κάτω των 30 που τεκνοποιούν, ο εναγκαλισμός με τους πιο συντηρητικούς εκκλησιαστικούς κύκλους, το αυταρχικό και αλαζονικό ύφος του κυρίου Μητσοτάκη στη δευτερολογία του στις προγραμματικές δηλώσεις, η αντισυνταγματική και εκδικητική μεθόδευση στην υπόθεση του Παύλου Πολάκη αποτελούν τροχιοδεικτικές βολές που δείχνουν την κατεύθυνση και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Και επιβεβαιώνουν τελικά την εκτίμησή μας ότι η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη θα είναι μια κυβέρνηση ακραία νεοφιλελεύθερη, βαθιά συντηρητική, αυταρχική και εκδικητική.

Στην περίπτωση του κυρίου Πολάκη επικαλεστήκατε το άρθρο 86 του Συντάγματος και κατηγορήσατε την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για παραβίαση του Συντάγματος. Δεν βλέπετε εδώ μια αντίφαση με την πάγια θέση σας για την ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 86; Η κυβέρνηση αλλά και το ΚΙΝΑΛ σας το καταλογίζουν…

Πρόκειται εδώ για σκόπιμη διαστρέβλωση και της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των επιχειρημάτων μας στην επιτροπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκούσε και ασκεί κριτική στο άρθρο 86.3 του Συντάγματος που προβλέπει μειωμένο χρόνο παραγραφής για τα αδικήματα των υπουργών. Και για αυτόν ακριβώς το λογο κατέθεσε και σχετική τροποποίηση στην συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν τίθεται κανένα ζήτημα παραγραφής, άρα δεν υφίσταται και καμία αντίφαση.

Εμείς απαιτούμε το προφανές. Να τηρηθεί το Σύνταγμα. Να προχωρήσει δηλαδή η συμπολίτευση σε συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που είναι και η μόνη αρμόδια να αποφασίσει και για την μήνυση Πουλή και για την υπόθεση Στουρνάρα. Δεν υπάρχει εξάλλου άλλη νόμιμη επιλογή. Αν η ΝΔ θέλει να εκδικηθεί τον κύριο Πολάκη για όσες αποκαλύψεις έκανε και συνεχίζει να κάνει, ας βρει το σθένος να προκαλέσει Ειδικό Δικαστήριο. Όχι να προχωρά κρυπτόμενη και με αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις. Αλλά ξέρουμε ότι δεν το τολμά. Διότι θέλει να αποφύγει πάση θυσία τη δημόσια και ανοιχτή συζήτηση για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αναφορικά με την οικονομική πολιτική, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε στο φθινόπωρο, με τη σύνταξη του προϋπολογισμού, αλλά και του Μεσοπρόθεσμου. Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός βρίσκει τα ταμεία γεμάτα, μήπως είναι υπερβολικές οι εκτιμήσεις σας για νέο γύρο λιτότητας;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε και ορθώς στον κύριο Μητσοτάκη ότι μεταθέτει τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο μέλλον, μετά το 2021. Και αυτό ενώ έχει την δυνατότητα στη βάση της δικής μας πρότασης, που προβλέπει τη δημιουργία ενός εγγυητικού λογαριασμού με χρήση τμήματος των διαθεσίμων, να προχωρήσει στη μείωσή τους ήδη από το 2020, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και χωρίς να παραβιάζονται οι υποχρεώσεις της χώρας. Είναι προφανές ότι δεν το κάνει επειδή θέλει να χρησιμοποιήσει τη δήθεν διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα, που κάποια στιγμή τάχα θα κάνει, ως άλλοθι για την επιβολή μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης ατζέντας μεταρρυθμίσεων, οι οποίες δήθεν θα ενισχύσουν την αξιοπιστία της χώρας έναντι των πιστωτών της. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι ο κύριος Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει μέτρα για το 2019 ύψους μόλις 300 εκατ. ευρώ τη στιγμή που η δική μας κυβέρνηση ψήφισε μέτρα ελάφρυνσης ύψους 2 δισ. Ενώ για το 2020 κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του και γενικολογεί τη στιγμή που εμείς είχαμε εξασφαλίσει χώρο για μέτρα 1,4 δισ. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε ποιες θα είναι οι συγκεκριμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό και στο μεσοπρόθεσμο το φθινόπωρο. Επιτρέψτε μου όμως την εκτίμηση ότι θα πρόκειται για επιλογές αντίστροφης αναδιανομής, όχι υπέρ της μεσαίας τάξης όπως ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης αλλά υπέρ των πολύ υψηλών εισοδήμάτων που θα αυξήσουν τις ανισότητες.

Επί τη ευκαιρία, θα ψηφίσετε θετικά φορολογικά μέτρα, στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε και ο πρόεδρός του, θα είναι επί της αρχής θετικός σε κάθε μέτρο ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, δηλαδή των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μεσαίων στρωμάτων. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των ειδικών ρυθμίσεων στην Επιτροπή Οικονομικών και την Ολομέλεια θα μελετήσουμε όλες τις λεπτομέρειες και θα καθορίσουμε την τελική στάση μας επί των συγκεκριμένων άρθρων στη βάση ακριβώς της αρχής που σας ανέπτυξα προηγουμένως. Το ερώτημα που κάθε φορά πρέπει να θέτουμε είναι ποιος ωφελείται.

Το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» πώς το είδατε;

Η ανάγκη για μια αναδιάρθρωση της νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα ήταν και είναι υπαρκτή. Το πολυδιαφημισμένο όμως νομοσχέδιο που δήθεν θα άλλαζε την δομή του κράτους, και το οποίο κατατέθηκε τελικά μαύρα μεσάνυχτα στη Βουλή χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, θεσμοθετεί την ολική επαναφορά του κράτους της Δεξιάς και την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον πρωθυπουργό. Όχι μόνο δεν λύνει υπαρκτά προβλήματα αλλά αντιθέτως προσθέτει γραφειοκρατικές δομές, δεν επιλύει αλλά εντείνει προβλήματα επικάλυψης αρμοδιοτήτων με τη δημιουργία της Προεδρίας της Κυβέρνησης και νέων Γενικών και Ειδικών Γραμματειών υπό τον πρωθυπουργό (συνολικά έξι Γ.Γ. και μία Ε.Γ.), αυξάνει τις θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων με στόχο τη δημιουργία κομματικού – πρωθυπουργικού στρατού και κάνει απαράδεκτες παρεμβάσεις αμφίβολης συνταγματικότητας στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τη διοίκηση. Για να δώσω μόνο μερικά παραδείγματα:

Ο πρώτος επικεφαλής της πολυδιαφημισμένης και δήθεν ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας θα διοριστεί από τον πρωθυπουργό, ενώ στη συνέχεια ο νέος επικεφαλής θα διορίσει ο ίδιος τους νέους προϊσταμένους των αρχών που συνενώνονται καθαιρώντας τους ήδη νομίμως υπηρετούντες προϊσταμένους.

Προβλέπεται ακόμα η ανάθεση ελεγκτικού έργου σε ιδιώτες, καθώς προϊστάμενοι της Αρχής Διαφάνειας θα μπορούν να διορίζονται ιδιώτες κάτι που κατά την εκτίμησή μας αποτελεί ρύθμιση-πιλότο για όλο το δημόσιο τομέα.

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει την τοποθέτηση προϊσταμένων στις υπηρεσίες συντονισμού των Υπουργείων και σε άλλες υπηρεσίες με μόνη απόφαση των υπουργών χωρίς καμία αντικειμενική διαδικασία αξιολόγησης.

Καταργείται το μητρώο στελεχών για την κάλυψη των θέσεων γενικών γραμματέων και επικεφαλής εποπτευόμενων φορέων και οργανισμών και επιστρέφουμε στη δοκιμασμένη συνταγή του απευθείας διορισμού «των δικών τους παιδιών».

Θα μπορούσαμε να πούμε ακόμα πολλά αλλά θα έχουμε τον χρόνο στη Βουλή να αναδείξουμε όλες τις επικίνδυνες και σκοτεινές πτυχές αυτού του νομοσχεδίου που επί της ουσίας θεσμοθετεί την ενός ανδρός αρχή και το «ιδιωτικό κράτος».

Κατ’ εκτίμηση 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρώτη διαδήλωση για το άσυλο. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάτε πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μαζική αντίδραση από το χώρο της νεολαίας; Και, το άσυλο πρέπει να μείνει όπως το ξέραμε σήμερα;

Το αίτημα για ασφάλεια των πολιτών είναι απολύτως σεβαστό και κατά τη γνώμη μας βαθιά λαϊκό. Είναι άλλο όμως αυτό και άλλο η επιδίωξη για την δημιουργία αστυνομικού κράτους που είναι η καθαρή πρόθεση της ΝΔ. Επί τέσσερα χρόνια η ΝΔ και τα Μέσα που την καθοδηγούσαν και την στήριζαν, «βομβάρδισαν» τους πολίτες με αναλύσεις που φόρτωναν στο πανεπιστημιακό άσυλο όλα τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας: Από τα ναρκωτικά μέχρι το παραεμπόριο ακόμα και το εμπόριο όπλων. Ο λόγος είναι προφανής και δεν έχει καμία σχέση με το αίτημα των πολιτών για ασφάλεια. Σχετίζεται με την πρόθεση της ΝΔ να οικοδομήσει το κράτος της καταστολής κάθε κινητοποίησης, κάθε διαφορετικής άποψης, κάθε παρέμβασης των φοιτητών και της νεολαίας που αναμφισβήτητα θα αντιδράσουν απέναντι στις πολιτικές επιλογές της νέας κυβέρνησης. Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό. Η Δεξιά πάντοτε λειτουργούσε με μοναδικό της γνώμονα την καταστολή αυτών των αντιδράσεων και κάθε διαφορετικής φωνής -και έτσι θα κάνει και τώρα. Λέω λοιπόν ότι όλη η συζήτηση περί ασύλου είναι ένα πρόσχημα της ΝΔ για να ικανοποιηθούν άλλοι σκοποί από την κατοχύρωση της ασφάλειας των πολιτών. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι η παραβατικότητα την περίοδο 2011 -2014 όταν το άσυλο είχε καταργηθεί, είχε αυξητική τάση. Όπως δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η αστυνομία έχει και σήμερα την δυνατότητα να παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα όταν διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα εντός πανεπιστημιακού ασύλου.

Να μιλήσουμε και για το νέο… ΣΥΡΙΖΑ; Βλέπετε εφικτό στις μέρες μας χιλιάδες πολίτες να έρθουν στις γραμμές του κόμματός σας; Τι πρέπει να γίνει από την πλευρά της ηγεσίας και των στελεχών;

Φυσικά και είναι εφικτό όπως είναι και αναγκαίο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις έχει εμπεδωθεί ως ο πολιτικός φορέας έκφρασης και εκπροσώπησης των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατών πολιτών. Έχει αναδειχτεί στον κύριο πολιτικό φορέα για εκατομμύρια πολίτες που θέλουν μια κοινωνία αλληλεγγύης, ισότητας και ευημερίας. Επομένως είναι πολιτική υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει τις πόρτες του ώστε όλοι οι πολίτες που τον έχουν στηρίξει, να βάλουν την σφραγίδα τους στις δομές του, τις αναλύσεις του, την στρατηγική του.

Με δεδομένη λοιπόν την κρίση του κομματικού φαινομένου, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, τόσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όσο και όλα τα μέλη του και οι πολίτες που τον στηρίζουν πρέπει να ανοίξουμε μια σοβαρή και εκτεταμένη συζήτηση με στόχο την ανανέωση των αναλυτικών μας εργαλείων, των δομών του κόμματος, να δώσουμε χώρο στις δικτυώσεις, στις νέες τεχνολογίες, σε αυτοδιαχειριστικά εγχειρήματα ώστε να μπολιαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τις επινοήσεις και τη συλλογική ευφυΐα μιας κοινωνίας σε διαρκή κίνηση. Αν το κάνουμε αυτό, και πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε, τότε θα διαμορφώσουμε ένα κόμμα αντάξιο των σύγχρονων προκλήσεων που θα μπορέσει να αντιστρέψει την τάση προς μεταδημοκρατικές μορφές διακυβέρνησης, τάση παρούσα, ενεργή και εξαιρετικά επικίνδυνη για τις σύγχρονες κοινωνίες.

Ο πολιτικός πολιτισμός της ΝΔ είναι ο πολιτισμός της αυθαιρεσίας και της εκτροπής

Ο πολιτικός πολιτισμός της ΝΔ είναι ο πολιτισμός της αυθαιρεσίας και της εκτροπής. Σε μία συνεδρίαση παρωδία της Επιτροπής Δεοντολογίας η ΝΔ και οι εκπρόσωποί της παραβίασαν όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Επειδή φοβούνται να τηρήσουν το Σύνταγμα και να συστήσουν Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για να κρίνει επί της μήνυσης του γνωστού διωκώμενου, κ. Πουλή αλλά και επί της υπόθεσης που αφορά τον κ. Στουρνάρα και την τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρώην αν. Υπουργό Υγείας, κ. Πολάκη, αποφάσισαν να ζητήσουν από την Ολομέλεια να άρει την ασυλία του κ. Πολάκη, ακολουθώντας μία πρωτοφανή παραδικονομική διαδικασία, σε σύγκρουση με την γνωμοδότηση του επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και την πάγια πρακτική του ελληνικού Κοινοβουλίου, που στηρίζεται σε σαφείς συνταγματικές διατάξεις.

Μετέτρεψαν ζητήματα που αφορούν την πολιτική αντιπαράθεση και σχετίζονται με την υπουργική ιδιότητα του κ. Πολάκη σε ζητήματα προσωπικά, παρέκαμψαν κάθε ουσιαστική και διαδικαστική αντίρρηση που τέθηκε ενώπιόν τους, αποδεικνύοντας ότι είχαν προαποφασίσει τη στάση τους για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και ρεβανσισμού. Η ευθύνη του Προέδρου της Επιτροπής, κ. Αθανασίου για αυτή την παρωδία είναι προφανής και απαράγραπτη.

Η πολιτική δειλία της ΝΔ είναι πρωτοφανής. Αν θέλει να εκδικηθεί τον Παύλο Πολάκη για όσα έχει στο παρελθόν αποκαλύψει, να βρει το σθένος να το κάνει σε Ειδικό Δικαστήριο και όχι κρυπτόμενη.
Για τους λόγους αυτούς αρνήθηκα να ψηφίσω σε μία διαδικασία που προσβάλλει τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής.

Είναι προφανής η διάθεση της ΝΔ να απαξιώσει την ΔΕΗ με στόχο να ιδιωτικοποιήσει τα δίκτυά της

Συνέντευξη στον ρ/σ ALPHA 989 και τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ βιάζεται να ξεκινήσει να υλοποιεί σειρά μέτρων που κατά τη δική μας αντίληψη έχουν ένα βαθιά αντικοινωνικό πρόσημο, είτε μιλάμε για μια σειρά από αλλαγές στο κράτος που αναδεικνύουν έναν έντονο αυταρχισμό είτε μιλάμε για μια πολιτική κατεύθυνση νεοφιλελεύθερη και με δεξιό πολιτικό πρόσημο που φαίνεται από μια σειρά από πολιτικές επιλογές όπως η κατάργηση του ΣΕΠΕ ή από πολιτικές επιλογές προσώπων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σχετίζονται πολύ στενά με επιχειρηματικά συμφέροντα. Κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων αναδείχθηκαν οι βαθιές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΕΗ

Είναι προφανής η διάθεση της ΝΔ να απαξιώσει την επιχείρηση. Πολιτικός στόχος της είναι να ξεπουλήσει τα φιλέτα της ΔΕΗ, να τα ιδιωτικοποιήσει προφανώς δίνοντας σε επιχειρηματίες το πιο κερδοφόρο κομμάτι της τον ΔΕΔΔΗΕ δηλαδή τα δίκτυά της πράγμα που νομίζω αποκαλύπτει και τους λόγους που η ΝΔ κάνει αυτήν τη συστηματικότατη επίθεση με στόχο την απαξίωση της εταιρείας.

Κανείς δε λέει ότι η κατάσταση στη ΔΕΗ είναι ανέφελη. Ωστόσο η ΝΔ προσπαθεί να αποδείξει την κακή οικονομική κατάσταση κάνοντας λόγο για την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ που σύμφωνα με το επιχείρημα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε. Οι κατηγορίες είναι εκ του πονηρού. Η ΔΕΗ δεν έχει πλέον τον ΑΔΜΗΕ ο οποίος διαχωρίστηκε από την επιχείρηση και κατάφερε να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο μέσα από τις παρεμβάσεις της δικής μας κυβέρνησης. Άρα δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς την κεφαλαιοποίηση μιας εταιρείας στην οποία ανήκε ο ΑΔΜΗΕ το 2014-2015, με την κεφαλαιοποίηση μιας εταιρείας στην οποία πλέον δεν ανήκει ο ΑΔΜΗΕ ο οποίος είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ΔΕΗ και που παραμένει σε δημόσιο έλεγχο.

Νομίζω ότι όλη η επίθεση που κάνει η ΝΔ στη ΔΕΗ αυτή τη στιγμή σχετίζεται με την πολιτική της πρόθεση να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία, τα δίκτυα της εταιρείας που είναι το πιο κερδοφόρο κομμάτι, να ξεπουλήσει δηλαδή τα φιλέτα της εταιρείας προφανώς για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Όλα αυτά θα τα αναδείξουμε με την μέγιστη δυνατή ένταση και φυσικά αναμένουμε από τον κο Χατζηδάκη να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις που αποφεύγει να δώσει. Και να κάνει σαφή τον τρόπο που σκέπτεται να επιλύσει τα διάφορα πραγματικά προβλήματα της ΔΕΗ που όμως κατά τη γνώμη μας μπορούν να επιλυθούν χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης.

ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Ο Φλώρος δεν αποφυλακίστηκε στη βάση πρόβλεψης που προέκυψε από τον νέο ποινικό κώδικα αλλά με βάση προβλέψεις του νόμου που υπήρχαν και πριν και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός και μόνο ότι η πρόταση τους εισαγγελέα στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αρνητική.

Η ΝΔ βρισκόμενη σε μια έντονη αμηχανία διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχουν προνομιακές σχέσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών της με τον κο Φλώρο προσπάθησε να εκκινήσει μια τεράστια προπαγανδιστική επιχείρηση προκειμένου να πείσει ότι είναι δήθεν ο νέος ποινικός κώδικας που οδήγησε στην αποφυλάκιση του κου Φλώρου. Νομίζω ότι αποκαλυπτική σε σχέση με το ψεύδος αυτού του ισχυρισμού είναι η δήλωση του Προέδρου του ΔΣΑ του κου Βερβεσού που εξήγησε ότι καμία σχέση δεν έχει η αποφυλάκιση με τον νέο ποινικό κώδικα. Επομένως όλοι, ειδικά σε τέτοια ευαίσθητα και αρκετά τεχνικά νομικά ζητήματα θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όταν επαναλαμβάνουμε τέτοιου είδους αβάσιμες κατηγορίες.

Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε ότι υπήρχε ο νόμος 1608 του 1950 περί καταχραστών του δημοσίου που είχε δεχθεί σφοδρότατη κριτική από το σύνολο του νομικού, του δικαστικού, του πολιτικού κόσμου. Και στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού των κωδίκων θεωρήθηκε ότι μπορεί να οδηγήσει σε πάρα πολύ άδικες καταστάσεις. Είναι το παράδειγμα της καθαρίστριας που οδηγήθηκε στη φυλακή εξαιτίας ακριβώς των ρυθμίσεων του νόμου αυτού που είναι πανθομολογούμενα παρωχημένος. Και για αυτόν τον λόγο στον ποινικό κώδικα υπήρξαν νέες διατάξεις και ρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν το πλαίσιο περί καταχραστών του δημοσίου. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει ότι μετατρέπεται σε πλημμέλημα η κατάχρηση δημόσιου χρήματος ή η πρόκληση ζημίας στο ελληνικό δημόσιο με δόλο. Αντιθέτως υπάρχει μια νέα κατηγοριοποίηση των ποινών η οποία σχετίζεται και με το ύψος της ζημίας η οποία θα προκληθεί στο ελληνικό δημόσιο. Και έτσι αντιμετωπίζονται ζητήματα αδικίας που προέκυπταν από το παλιό νομοθετικό πλαίσιο.

Επομένως θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όταν ασκούμε κριτική σε ένα νομοθέτημα που προέκυψε μετά από 20 χρόνια δουλειάς νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που συγκροτήθηκαν από πολλές και διαφορετικές κυβερνήσεις και στις οποίες συμμετείχαν ανώτατοι δικαστικοί, κορυφαίοι καθηγητές δικαίου και εκπρόσωποι εγνωσμένου κύρους των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Η ΝΔ επιχειρεί, διαστρεβλώνοντας τις πραγματικές ρυθμίσεις του κώδικα, να δημιουργήσει μια εικόνα ότι δήθεν υπάρχει ανοχή από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ στην ανομία. Πρόκειται για μια προσβολή εναντίον των ανθρώπων που δούλεψαν για αυτούς τους νέους κώδικες και που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κατηγορηθούν για προνομιακές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ ή για οποιαδήποτε άλλη παράταξη.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εκφράσεις τις δυνάμεις της αριστεράς, τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις και έχει πλέον εμπεδωθεί ως ο κύριος πολιτικός εκφραστής της αριστερής, δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης. Αυτό είναι κάτι που μας δημιουργεί ένα τεράστιο πολιτικό καθήκον να ανοίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που προέρχονται από διαφορετικές διαδρομές αλλά στην πραγματικότητα μοιραζόμαστε όλοι τον έναν συγκεκριμένο στρατηγικό στόχο που είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας ισότητας, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ακριβώς αυτό είναι και το σκεπτικό που βρίσκεται πίσω από τις αποφάσεις του κόμματος που εκκινεί πλέον μια μεγάλη διαδικασία ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να εγκολπώσει όλον αυτόν τον κοινωνικό πλούτο που επέλεξε να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, να του δώσει ένα ποσοστό κοντά στο 32% και να τον εμπεδώσει ως έναν από τους δύο μεγάλους πολιτικούς πόλους στην πολιτική και κοινωνική σύγκρουση.

Φωτογραφία: Γεράσιμος Δομένικος/ FOSPHOTOS
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθήκον να «μολυνθεί» από τους πολίτες που τον βλέπουν ως ελπίδα για τη δημιουργία μιας μεγάλης αριστερής, δημοκρατικής, προοδευτικής δύναμης

*Φωτογραφία: Γεράσιμος Δομένικος/ FOSPHOTOS
Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Φ. Κλαυδιανό για την ε/φ REAL NEWS:

Εχετε κάποια πρώτα συμπεράσματα από τα δείγματα διακυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη;
 
Οι πρώτες μέρες διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας. Είχαμε εξαρχής επισημάνει ότι μια νίκη της Ν.Δ. θα σημάνει επιστροφή στον αυταρχισμό, στο κομματικό κράτος, στην οικογενειοκρατία αλλά και στη διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας με ειδικά ατομικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Θεωρούσαμε, επίσης, δεδομένο ότι θα οργανώσει άμεσα μια μεγάλη και εκδικητική επιδρομή σε κατακτήσεις και κεκτημένα της προηγούμενης τετραετίας: στην αγορά εργασίας, στο κοινωνικό κράτος, στη δημόσια περιουσία και στα δικαιώματα. Σε τίποτα, λοιπόν, δεν μας διέψευσε ο κ. Μητσοτάκης. 
 
Ηδη από τη σύνθεση της κυβέρνησής του αλλά και του στενού επιτελείου του προκύπτουν τα πρώτα συμπεράσματα. Επανέρχεται σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης Σαμαρά, ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ κ. Σκέρτσος αναλαμβάνει κεντρικό συντονιστικό ρόλο, ο ανιψιός του κ. Μητσοτάκη διορίζεται γενικός γραμματέας του ΠΘ, ενώ νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος αναλαμβάνει ο κ. Δημήτρης Οικονόμου, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν Σύμβουλος της Lamda Development. Και εδώ δημιουργείται ένα μείζον πολιτικό θέμα: πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που μέχρι πριν από λίγο εκπροσωπούσε την εταιρεία στις διαπραγματεύσεις της με το δημόσιο για το Ελληνικό, να αναλάβει τώρα να διαπραγματευτεί εκ μέρους του δημοσίου με την εταιρεία. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα αλλά, δυστυχώς, δεν είναι τα μόνα. 
 
Μια σειρά από πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης δείχνουν προς τα πού το πάει: Από την απαξίωση της ΔΕΗ, με προφανή στόχο να εκκινήσουν διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, μέχρι την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και από την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής μέχρι τη μεταφορά τις αρμοδιότητας των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τις έκτακτες κρίσεις στην αστυνομία και τους παράνομους διορισμούς γενικών γραμματέων στα υπουργεία, η νέα κυβέρνηση δείχνει από νωρίς τα δόντια της. Λειτουργεί αντιθεσμικά, παράνομα, αυταρχικά και εκδικητικά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά υποχρεωμένος να σταθεί απέναντι με όλες του τις δυνάμεις. 
 
Σας κατηγορούν ότι με τον νέο ποινικό κώδικα, όπως παλιότερα με τον νόμο Παρασκευόπουλου, δημιουργείται ένα πλαίσιο ελαφρών ποινών, το οποίο είναι ενδεικτικό μιας φιλικής αντιμετώπισης της ανομίας;
 
Πρόκειται για αστείες κατηγορίες, οι οποίες δεν έχουν βάση και αποτελούν τον πυρήνα της προπαγάνδας της Ν.Δ. όχι τώρα, αλλά εδώ και καιρό. Τα ερωτήματα, βεβαίως, αυτά έχουν απαντηθεί δεκάδες φορές, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Για μία ακόμη φορά, λοιπόν: Ο νόμος Παρασκευόπουλου, όπως και οι νόμοι που τον ακολούθησαν, δεν αποτελούν πρωτοτυπία. Τέτοιοι νόμοι αποσυμφόρησης των φυλακών ψηφίζονται και εφαρμόζονται στην Ελλάδα από το 1951 και είναι πολλές φορές αναγκαίοι, ώστε η χώρα να συμμορφώνεται με τις διεθνείς της υποχρεώσεις για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Ως προς τους Ποινικούς Κώδικες τώρα, επίσης έχουμε δεκάδες φορές απαντήσει ότι πρόκειται για μια τεράστια και αναγκαία τομή στο Ποινικό μας Δίκαιο, η οποία στοχεύει στη δημιουργία ενός συστήματος όχι ελαφρύτερων ή βαρύτερων ποινών, αλλά ειλικρινών ποινών. Ποινών, δηλαδή, που θα εκτίονται και δεν θα επιβάλλονται μόνο κατ’ όνομα, όπως συχνότατα συνέβαινε, ιδιαίτερα στα λεγόμενα αδικήματα του λευκού κολάρου. Εξάλλου, οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για τους Κώδικες δούλεψαν για περισσότερα από είκοσι χρόνια και σε αυτές συμμετείχαν ανώτατοι δικαστικοί, καθηγητές Ποινικού Δικαίου των Νομικών Σχολών όλης της χώρας και εγνωσμένου κύρους δικηγόροι, στους οποίους κανείς δεν μπορεί να καταλογίσει προνομιακές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, οι κατηγορίες που εξαπολύονται αστόχαστα και σκόπιμα είναι πρώτα και κύρια προσβλητικές γι’ αυτούς. Βεβαίως, αυτό είναι κάτι σύνηθες από την πλευρά της Ν.Δ., η οποία δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν μπροστά στην ανάγκη να προωθήσει την προπαγάνδα της. Εφτασε μέχρι και στο σημείο με πληρωμένες καταχωρήσεις στα κοινωνικά δίκτυα να επιχειρεί να χρεώσει την αποφυλάκιση Φλώρου στους νέους Ποινικούς Κώδικες, ενώ γνωρίζει καλά ότι κάτι τέτοιο είναι ψευδές. Πήρε, όμως, την απάντησή της από τον νομικό κόσμο, που στήριξε και στηρίζει αυτήν την κορυφαία μεταρρύθμιση.
 
 
Τι σημαίνει ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ; Θα παραμείνει κόμμα της Αριστεράς ή θα μετατραπεί σε «δημοκρατικό» ή «προοδευτικό» κόμμα της Κεντροαριστεράς;
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις να εκφράζει κυρίαρχα τον δημοκρατικό, αριστερό και προοδευτικό κόσμο. Τους πολίτες που αποδεσμεύτηκαν από τον νεοφιλελεύθερο δικομματισμό μέσα στη συνθήκη της κρίσης. Αυτό το δεδομένο υποχρεώνει τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένα κόμμα σε διαρκή κίνηση, ένα κόμμα που προσπαθεί να διευρύνει διαρκώς την επιρροή του, να βαθαίνει τον προγραμματικό του λόγο, διατηρώντας την ίδια στιγμή τις θεμελιακές πολιτικές του αξίες. Αρα, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετασχηματίζεται συνεχώς, για να μπορεί να εκφράζει και να εκπροσωπεί τους πολίτες που συμμερίζονται τον στόχο για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης. ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, αριστερός, μαζικός και ανοιχτός σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες. 
 
Εχετε βγάλει κάποια πρώτα συμπεράσματα για την ήττα των εθνικών εκλογών; Πρέπει να γίνει σχετική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ ή το 31,5% δεν απαιτεί κάτι τέτοιο;
 
Το 31,5% είναι ένα ποσοστό που εμπεδώνει την πολιτική παρουσία και επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική πολιτική σκηνή. Τον καθιστά, όπως σας έλεγα και προηγουμένως, έναν από τους δύο μεγάλους πόλους της πολιτικής αντιπαράθεσης και αυτό είναι σίγουρα ένα μεγάλο κέρδος, παρά την ήττα στις εκλογές. Το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει, παρά το γεγονός ότι αρκετοί προεξοφλούσαν τη στρατηγική μας ήττα, κάνοντας την επιθυμία τους πρόβλεψη. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα διπλό καθήκον: Από τη μια πλευρά να ασκήσει μαχητική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στη Ν.Δ. και, από την άλλη, να αναλάβει το ιστορικό εγχείρημα του ανοίγματός του στον ίδιο τον κόσμο που τον στήριξε, να «μολυνθεί» από τους πολίτες που βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ την ελπίδα για τη δημιουργία μιας μεγάλης αριστερής, δημοκρατικής, προοδευτικής δύναμης. Και για να έχει αυτό το εγχείρημα επιτυχία, είναι αναγκαίος ο αναστοχασμός και απαραίτητη η συζήτηση πάνω σε όλα τα ζητήματα που ανέκυψαν την περίοδο της διακυβέρνησής μας, τα οποία καθόρισαν το αποτέλεσμα των εκλογών. 

Η πολιτική του κου Μητσοτάκη δεν είναι ουδέτερη αλλά ένα κράμα νεοφιλελευθερισμού, αυταρχισμού & εκδικητικότητας που θα μας βρει απέναντι

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης:

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ο κος Μητσοτάκης επέλεξε να παρουσιάσει τις προγραμματικές του στοχεύσεις ως αυτονόητες αλήθειες επιλογή που αναδεικνύει έναν υφέρποντα ολοκληρωτισμό και μια σαφή αλαζονεία. Τόσο όμως από αυτά που είπε όσο και από αυτά που δεν είπε προκύπτει η σαφής δεξιότατη πολιτική του κατεύθυνση:

OIKONOMIA
Επανέλαβε τη δεξιά κοινοτοπία ότι η μείωση φόρων στις επιχειρήσεις (4% από το 2020 και όχι από το 2019 όπως θέλησε να το παρουσιάσει) αρκεί από μόνη της για την ενίσχυση της ανάκαμψης πράγμα που από την Θάτσερ και τον Ρήγκαν μέχρι τον Μάκρι και τον Τραμπ δεν έχει αποδειχθεί ποτέ και πουθενά. Το μόνο που μπορεί να κάνει από μόνη της η λογική του trickle-down economics που η κυβέρνηση της ΝΔ ενστερνίζεται είναι να αυξήσει τις ανισότητες στην ελληνική κοινωνία και να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε δυσεπίλυτα πολιτικά προβλήματα.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Δεν μας είπε ο κος Μητοστάκης πού θα βρει τον χώρο για να υλοποιήσει αυτήν την πολιτική των φορολογικών ελαφρύνσεων κατά κύριο λόγο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι ήταν απολύτως κρυπτικός σε ζητήματα όπως πχ το αφορολόγητο. Μόνο μία σχετική φράση ακούστηκε κατά την ομιλία του αυτή περί διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον το ΔΝΤ περιγράφει την ανάγκη για μείωση του αφορολόγητου. Επομένως σε αυτό το σημείο χρειάζονται διευκρινίσεις τόσο από τον νέο ΥΠΟΙΚ όσο και από τον ΠΘ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Για αυτόν το λόγο ήταν απολύτως κρυπτικός και ως προς τις δεσμεύσεις του για το κοινωνικό κράτος και την πρόνοια. Δεν είπε ούτε λέξη για το ασφαλιστικό σύστημα, ούτε λέξη για τα κοινωνικά επιδόματα, ούτε λέξη για τη χρηματοδότηση της υγείας. Οι μόνες του δεσμεύσεις αφορούσαν τη μείωση των εισακτέων στην 3βάθμια εκπαίδευση και καμία δέσμευση για το ζήτημα των αναπληρωτών καθηγητών, το μεγάλο πρόβλημα που η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να εκκινήσει τη λύση του μέσα από την διαδικασία πρόσληψης 10.500 μόνιμων καθηγητών. Όλα αυτά είναι σιωπές που θα πρέπει να διεκρινιστούν.

ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κάτι άλλο που μας κάνει πραγματικά ανήσυχους είναι το γεγονός ότι ο κος Μητσοτάκης δεν είπε λέξη για το τι σκοπεύει να κάνει με την αγορά εργασίας. Σκοπεύει να καταργήσει ή να διατηρήσει την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων δηλαδή την αρχή της επεκτασιμότητας και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης; Γιατί θυμίζω ότι κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο είχε ασκήσει δριμύτατη κριτική και τις είχε καταψηφίσει. Δεν είπε λέξη για τον κατώτατο μισθό, ούτε λέξη για τις 3ετίες. Το μόνο που πρόλαβε να κάνει είναι να καταργήσει την αυτοτέλεια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που λειτουργούσε επιχειρησιακά ώστε να διατηρείται η νομιμότητα στην αγορά εργασίας. Επομένως το ερώτημα είναι ο κος Μητσοτάκης σκοπεύει στην «εκκαθάριση των δυσκαμψιών της αγοράς εργασίας» δηλαδή των εργατικών δικαιωμάτων και κεκτημένων; Θα διατηρήσει ή θα καταργήσει τα βήματα που έγιναν την προηγούμενη περίοδο για την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας;

Θα μπορούσα να επισημάνω και άλλες σιωπές ή ρητές δεσμεύσεις του κου Μητσοτάκη οι οποίες καθόλου πολιτικά ουδέτερες δεν ήταν όπως το σχέδιο για τις ΔΕΗ. Ή σημεία που αναδεικνύουν αναδρομικά την αντιπολιτευτική υποκρισία της ΝΔ σε σειρά ζητημάτων όπως η Δικαιοσύνη, η Διαφάνεια, οι Πρέσπες κλπ. Εδώ θα είμαστε για να δούμε ποιες είναι οι βασικές στοχεύσεις και η βασική προγραμματική λογική αυτής της κυβέρνησης. Θέλοντας πάντως να συνοψίσω θα πω το εξής:Η πολιτική του κου Μητσοτάκη δεν είναι καθόλου ουδέτερη. Είναι ένα κράμα νεοφιλελευθερισμού, αυταρχισμού και εκδικητικότητας. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα μας βρει απολύτως απέναντι.

«Η Αριστερά απέδειξε ότι μπορεί να κυβερνήσει»

Συνέντευξη στην Popaganda και τον δημοσιογράφο Σ. Διοσκουρίδη:

Με τι ύφος βγαίνεις να ζητήσεις την ψήφο του κόσμου μετά από τεσσερισήμισι χρόνια σε κυβερνητικές θέσεις; Απολογητικός, επεξηγηματικός, θες ν’ ακούσεις, να τους την πεις γιατί δε σε ψηφίσαν στις ευρωεκλογές;

(γέλια) Δεν το προσχεδιάζω. Είναι πολύ ζωντανή η σχέση με τον κόσμο, δεν μπορείς να τη βάλεις σε κουτάκια. Άλλοι άνθρωποι δεν θέλουν καν να μιλήσουν είτε γιατί είναι απογοητευμένοι είτε γιατί δεν τους ενδιαφέρει. Υπάρχουν αυτοί που θέλουν να ρωτήσουν πράγματα ώστε να καταλάβουν τι έχει συμβεί. Υπάρχει κόσμος που είναι θυμωμένος αλλά συνεχίζει να στηρίζει και θερμή υποστήριξη. Κάθε φορά προσπαθώ ανάλογα χωρίς σκοπιμότητα να συζητάω με τους ανθρώπους, να εξηγώ, να ακούω παράπονα.

Τα πρώτα χρόνια της κρίσης ήταν αρκετά οξυμένη η σχέση του λαού με τους πολιτικούς. Πιστεύεις ότι έχει καταλαγιάσει η ένταση τώρα;

Κυρίως με το παλιό πολιτικό προσωπικό. Τώρα καμία σχέση. Εγώ όλα αυτά τα χρόνια δεν συνάντησα το κλίμα της έντασης ή της οργής. Η μόνη στιγμή που ξέφυγε λίγο η κατάσταση ήταν την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και πάλι δεν ξέφυγαν τα πράγματα απέναντί μας.

Παρά τη Συμφωνία των Πρεσπών που οδηγεί στην απελευθέρωση εθνικιστικών αντανακαλαστικών, πώς εξηγείς εσύ την πτώση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής;

Σχετίζεται με το γεγονός της δίκης, της ανάδειξη του χαρακτήρα της εγκληματικής οργάνωσης που οδηγεί σε αυτή την τρομερή μείωση των ποσοστών της. Έχασε σχεδόν τη μισή της δύναμη. Όμως συνολικά δεν βλέπω μια μείωση της ακροδεξιάς. Δηλαδή, αν προσθέσεις τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και του Βελόπουλου, χοντρικά είμαστε μια ή άλλη. Αν και προφανώς δεν συγκρίνω ένα κόμμα με τη Χρυσή Αυγή που έχει και στρατιωτικό σκέλος και τάγματα εφόδου. Επομένως σε κάθε περίπτωση εφόσον μειώνεται η δύναμη της είναι ένα θετικό γεγονός. Αλλά και πάλι θεωρώ ότι η ακροδεξιά στην Ελλάδα υπάρχει και ένα κομμάτι της, με δεδομένη τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στη συμφωνία των Πρεσπών, ξανασυσπειρώθηκε στην παραδοσιακή της στέγη που ήταν η Νέα Δημοκρατία.

Θα ήθελες τις ακροδεξιές ψήφους στο ΣΥΡΙΖΑ;

Θα ήθελα στο ΣΥΡΙΖΑ κάθε άνθρωπο που δεν θα είχε ανθρωποφαγικές ιδέες. Επομένως επειδή δεν υπάρχουν αμαρτήματα που δεν συγχωρούνται, αν άλλαξε η συνείδηση ενός ανθρώπου που ήταν ακροδεξιός ή εθνικιστής και αντιλαμβανόταν ότι αυτή είναι μια κανιβαλιστική ιδεολογία, θα ήταν κάτι τελείως θετικό. Αλλά προφανώς όχι εθνικιστές, φασίστες και θαυμαστές της ναζιστικής περιόδου.

Διάβασα σήμερα σ’ ένα άρθρο στον αντιπολιτευόμενο τύπο ότι σε πέταξαν στον πιο δύσκολο τομέα, στην Α΄ Αθηνών, ισχύει αυτό;

Είναι μια έντονη πολιτική περιφέρεια. Είναι μεγάλη, με πάρα πολλές γειτονιές, αντιφάσεις, έχει το Κολωνάκι, έχει και τον Κολωνό. Αλλά δεν το αντιλαμβάνομαι καθόλου έτσι, δεν είναι η εκλογική μάχη μόνο για το σταυρό αλλά για μια προσπάθεια που κάνουμε για να υπερασπιστούμε την πολιτική μας και την προοπτική μας για το μέλλον.

Έχει σημασία η πολιτική σταδιοδρομία ή μας ενδιαφέρει να πάει καλά το κόμμα;

Όπως και σε όλους τους πολιτικούς χώρους και τις κοινωνικές ενώσεις υπάρχουν άνθρωποι που υπηρετούν το συλλογικό σκοπό και αυτοί που νοιάζονται για το συμφέρον τους. Νομίζω ότι στην Αριστερά διατηρείται μια πλειονότητα ανθρώπων που λαμβάνουν το συλλογικό ως προτεραιότητα.

Υπήρχε καλή επικοινωνία μεταξύ κοινωνίας, κόμματος και κυβέρνησης ή είχατε αποξενωθεί τελείως;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα από ένα κόμμα του 3 και 4% στο να είναι αξιωματική αντιπολίτευση και μέσα σε 2 ½ χρόνια έγινε κυβέρνηση. Με την κατάσταση που βρισκόταν η Ελλάδα το 2015, η πρώτη προτεραιότητα ήταν η προσπάθεια κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης να επιλυθούν τα τεράστια προβλήματα που είχαμε μπροστά μας. Επομένως, ήταν αναπόφευκτο έτσι όπως σκέφτομαι τα πράγματα τώρα να γίνει κάτι διαφορετικό. Αν και νομίζω ότι από εδώ στο εξής, επειδή φάνηκε αυτή η οργανωτική αδυναμία του κόμματος, ότι δεν έχει ριζώματα στην κοινωνία, είναι κάτι που πρέπει να κοιτάξουμε πάρα πολύ σοβαρά.

Στην εποχή της ατομικότητας που έχουμε ένα δικό μας κίνημα ο καθένας στα κοινωνικά δίκτυα, πως ένα κόμμα θα μας πείσει να οργανωθούμε στις κάπως ξεπερασμένες δομές του;

Πάντοτε ο καθένας είχε την άποψη του. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι μια ειδική κατάσταση που εκφράζει ανθρώπινες συμπεριφορές που πάντα υπήρχαν, τις αντανακλούν με μια μεγάλη ένταση σ’ έναν εξίσου μεγάλο δημόσιο χώρο. Δεν έχει βρεθεί όμως ακόμα κάποια οργανωμένη δομή πέραν του κόμματος ώστε να διεκδικεί την πολιτική εξουσία. Όμως σίγουρα θα πρέπει να βρεθούν και άλλοι τρόποι στο εσωτερικό των κομμάτων ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί αυτός ο πλούτος ώστε να προάγει την δημοκρατία και όχι τον ναρκισσισμό.

Από πολύ κόσμο όμως εκφράζεται και μια ανάγκη ώστε να υπάρξει συνεννόηση; Υπήρξε από το ΣΥΡΙΖΑ μια τέτοια διάθεση όσο ήταν στην κυβέρνηση;

Είναι προφανές ότι η πολιτική αντιπαράθεση στην καρδιά της κρίσης, από το 2011 έως το 2016 ήταν εξαιρετικά οξυμένη όπως και τα κοινωνικά προβλήματα. Υπήρχε μια έντονη κοινωνική οργή όπου ήταν προφανές ότι δεν αφήνει ανεπηρέαστο το πολιτικό σύστημα. Για να μπορούν να υπάρχουν συναινέσεις χρειάζεται και μια περίοδος όπου θα αμβλυνθούν αυτές οι έντονες συγκρουσιακές σχέσεις. Έχω την αίσθηση ότι εμείς προσπαθήσαμε στο ζήτημα της απλής αναλογικής να έρθουμε σε συνεννόηση με το ΚΙΝΑΛ, με το ΚΚΕ που την ψήφισε. Στο ασφαλιστικό έγινε συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και τους είπαμε ότι ένα ζήτημα που δεν μπορούμε να το επιλύσουμε εύκολα χωρίς να συγκλίνουμε. Παρά τη δημοσιογραφική καταγραφή θεωρώ ότι και στη Συμφωνία των Πρεσπών το προσπαθήσαμε.

Πώς το προσπαθήσατε;

Με το γεγονός ότι Πρωθυπουργός κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου όλους τους πολιτικούς αρχηγούς κάνοντας μια προσπάθεια για σύγκλιση με δεδομένο ότι και εκεί υπήρχε μια κοινή εθνική θέση. Φάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι η Νέα Δημοκρατία για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων δε θέλησε να μπει σε αυτή τη συζήτηση αλλά από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε με αρκετά επιθετικό τρόπο.

Αλλά και αυτοί λένε ότι «με αποκαλείς σάπιο, διεφθαρμένο και κατεστημένο πώς μετά έρχεσαι και μου λες να συνεννοηθούμε»;

Είναι ένα σοβαρό επιχείρημα αυτό αλλά ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκε ο πολιτικός κόσμος στον ΣΥΡΙΖΑ ως διεκδικητή της εξουσίας ήταν πολύ χειρότερος. Ο Σαμαράς απαξίωνε τελείως την αξιωματική αντιπολίτευση, τον τρόπο που καθυβρίζονταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να σου πω ότι αν είναι να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση ο καθένας θα έχει να πει κάτι για τον άλλον. Με τον ίδιο τρόπο που μου λες ότι τους λέγαμε διεφθαρμένους και αυτό μας έλεγαν Μαδούρους και κατσαπλιάδες.

Μνημόνιο, χωρίς αυτή τη λέξη στην ελληνική πραγματικότητα, πως κινούμαστε από εδώ και πέρα;

Ας μιλήσουμε για αυτά που έγιναν. Όταν έχεις 24 δις έλλειμμα αυτό με κάποιο τρόπο πρέπει να μαζευτεί. Κανείς δεν αρνείται όταν έχεις ένα τόσο μεγάλο έλλειμμα ότι πρέπει να κάνεις προσαρμογή. Να συμμαζέψει τα δημόσια οικονομικά. Το μεγάλο πρόβλημα του μνημονίου είναι πώς αυτή την προσαρμογή την έκανε μ’ ένα εξαιρετικά επιθετικό τρόπο και αυτό βύθισε την οικονομία στην ύφεση. Άρα μετά όλα μπήκαν σε μια περιδίνηση που το ένα μέτρο έφερνε το άλλο. Αυτή είναι και η κριτική που γίνεται στις κυβερνήσεις των πρώτων μνημονιακών χρόνων. Ήταν τόσο σκληρή η προσαρμογή που έφερνε τ’ αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που υποσχόταν. Η δημοσιονομική προσαρμογή αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει. Υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι.

Ποιο;

Η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης. Από την μείωση του κατώτατο μισθού μέχρι την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Αυτά είχαν μπει στην ατζέντα πολύ πριν το μνημόνιο. Δηλαδή, η εκκαθάριση των δυσκαμψιών της αγοράς εργασίας ήταν μια λογική που εφάρμοσε και το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη αλλά και η Νέα Δημοκρατία του Καραμανλή. Ως προς αυτό το σημείο για παράδειγμα εμείς κάναμε κάποιες κινήσεις…

Όπως;

Απαγορέψαμε τις αναιτιολογίτες απολύσεις. Ενισχύσαμε το Σώμα Επιθεώρηση Εργασίας, βάλαμε μπροστά μια διαδικασία ελέγχων ώστε να πληρώνονται οι υπερωρίες, επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό. Σε όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία ήταν απολύτως απέναντι. Άρα λοιπόν, το δημοσιονομικό είναι μια πλευρά, η άλλη είναι το κομμάτι των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που εκεί φαίνονται και πολιτικές διαφορές και διαχωριστικές γραμμές ανεξαρτήτως μνημονίων.

Όσον αφορά το κομμάτι της εργασίας, φίλες και φίλοι μου λένε ωραία όλα αυτά, αλλά εγώ έχω φτάσει 35 ετών και δεν μου φτάνει. Εγώ θέλω από τα 800 ευρώ να μου πει κάποιος ότι θα πάω στα 1. 500 και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή δεν μου δίνει αυτό το όραμα, το οποίο μπορεί να το προσφέρει καλύτερα, προεκλογικά τουλάχιστον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενδεχομένως να επιμείναμε περισσότερο στο ν’ αναδεικνύουμε πτυχές της αγοράς εργασίας που είχαν να κάνουν περισσότερο με την εκμετάλλευση, με την απλήρωτη εργασία και λιγότερο με την εργασιακή προοπτική. Εδώ αναγνωρίζω ότι μπορεί να κάναμε λάθος. Αλλά για να έχεις εργασιακή προοπτική αυτό δεν επιτυγχάνεται με την πολιτική που λέει ότι για να είμαστε ανταγωνιστικοί πρέπει να συμπιέσουμε το μοναδιαίο κόστος εργασίας. Το αντίθετο θα συμβεί. Άρα, πράγματι μπορεί ο Μητσοτάκης να δημιουργεί μια αίσθηση σε ορισμένους ανθρώπους ότι θα γίνουμε όλοι μάνατζερ και διευθυντές αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Βεβαίως, χρειάζονται επενδύσεις, όμως δες τι γίνεται και σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τι;

Δεν ξέρει ο κόσμος ότι αυτήν περίοδο καταφέραμε να πετύχουμε στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις το μεγαλύτερο ρεκόρ που έχει επιτευχθεί από το 2007 και μετά με 4 δις. Είμαστε σε συνθήκη πολύ προ κρίσης. Και στις ιδιωτικές επενδύσεις έχουν γίνει πράγματα χωρίς τη λογική της Νέας Δημοκρατίας όπου το 2012 μέχρι το 2013 έλεγε ότι για να γίνουν οι επενδύσεις πρέπει να παρακάμψουμε τους κανόνες. Αυτό προσπάθησαν να κάνουν στο Ελληνικό και η κατάσταση που δημιούργησαν μέσω αυτής της προσπάθειας ήταν πολύ χειρότερη απ’ ότι θα ήταν από το να πάνε by the book. Εμείς αυτό που κάναμε στο Ελληνικό ήταν να πάρουμε μια εντελώς κατεστραμμένη κατάσταση με μια λεόντεια σύμβαση με πάρα πολλά κενά και να δουλέψουμε με βάση τους κανόνες ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Θέλει προσοχή και δεν γίνεται να γίνονται όλα άρπα-κόλλα ώστε να παρουσιάζουμε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Γιατί δεν κάτσατε να τα εξηγήσετε καλύτερα όλα αυτά;

Αυτό που διαβάζαμε τόσο καιρό είναι ότι ο ιδεολοηπτικός ΣΥΡΙΖΑ μπλοκάρει τις επενδύσεις. Θίγεις το θέμα των Media. Δόθηκε η δυνατότητα να εξηγήσουμε με νηφαλιότητα τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα; Δεν θεωρώ ότι δόθηκε αυτή η δυνατότητα. Είχαμε ν’ αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση απίστευτης συκοφαντίας. Τουλάχιστον όσα χρόνια παρακολουθώ την πολιτική ζωή της χώρας, δε θυμάμαι άλλη κυβέρνηση να έχει δεχθεί τόσο μεγάλη επίθεση.

Υπήρχε και ο Αυριανισμός, ο Ελεύθερος Τύπος της δεκαετίας του ’80.

Δεν λέω ότι δεν υπήρχαν μέσα που κάνανε τέτοιου τύπου δουλειά αλλά όχι σε τόσο μαζική κλίμακα.

Ασχοληθήκατε παραπάνω με αυτό όμως από όσο του άξιζε;

Ασχοληθήκαμε με το λάθος τρόπο προσπαθώντας διαρκώς ν’ απαντήσουμε στη συκοφαντία. Αυτό το έζησα και από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου όπου πάντα έχεις το δίλημμα. Τι κάνω με μια ψεύτικη είδηση, τι κάνω με μια καταγγελία που δεν στέκει; Απαντάω ή το αφήνω να περάσει. Νομίζω ό, τι και να κάνεις η τερατολογία στο τέλος κερδίζει.

Στο Μάτι, όταν απαντούσες στους δημοσιογράφους πάντως, δεν έφταιγαν τα Μέσα για τις φωτιές;

Σε αυτό συμφωνώ απολύτως. Την περίοδο εκείνη δεν ήταν αυτό το πρόβλημά μας.

Θα έπρεπε να έχετε κάνει εμπάργκο στον ΣΚΑΪ;

Όταν ξεπερνιόνται κάποια όρια δεοντολογίας πρέπει να προστατευτεί. Έγινε μια συζήτηση και αυτή ήταν η επιλογή στην οποία καταλήξαμε. Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός πήγε στο ΣΚΑΪ δείχνοντας ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την ακραία επιθετικότητα που εκφράζεται από ένα τμήμα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Τι κατάλαβες εσύ από τη θητεία σου; Μπορεί η αριστερά να κυβερνήσει ή η θέση της είναι στη διαμαρτυρία μόνο;

Ν’ αντιστρέψω το ερώτημα; Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο αν δεν πάρουμε την εξουσία; Η δική μου απάντηση είναι όχι.

Περίμενες όταν ήσουν Γραμματέας στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα γινόταν κυβέρνηση;

Όχι δεν το περίμενα. Το γεγονός όμως ότι έγινε δεν είναι ένα ιστορικό δυστύχημα. Κάποιοι αριστεροί μπορεί να το βλέπουν και έτσι, ότι λερώσαμε τα χέρια μας. Ο Χέγκελ έλεγε ότι δεν σιχαίνεται περισσότερο τίποτα από τις όμορφες ψυχές, τους ανθρώπους δηλαδή που θέλουν καθαρή τη συνείδησή τους και δεν λερώνουν τα χέρια τους ώστε να προσπαθήσουν ν’ αλλάξουν την καθημερινότητα των ανθρώπων. Δε θεωρώ ότι ήταν αρνητικό που η αριστερά απέδειξε ότι μπορεί να κυβερνήσει και δεν είναι αρνητικό για εκατομμύρια ανθρώπους που το 2013-2014 βρίσκονταν σε μια κατάσταση αποκλεισμού από την κοινωνική ζωή και σήμερα τουλάχιστον έχουν μια στοιχειώδη δυνατότητα να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Ποια αριστερά πράγματα έκανε αυτή η κυβέρνηση;

Νομίζω έκανε αρκετά αριστερά πράγματα στην αγορά εργασίας που τα ανέφερα λίγο πιο πάνω. Οι ανασφάλιστοι επίσης που έχουν τη δυνατότητα να έχουν δωρεάν περίθαλψη. Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Ο τρόπος με τον οποίο αναδιαμορφώθηκαν τα οικογενειακά επιδόματα. Πράγματα που έγιναν στον τομέα των δικαιωμάτων. Το σύμφωνο συμβίωσης, η ταυτότητα φύλου, η ιθαγένεια για τα παιδιά μεταναστών.

Αριστεροί είναι και οι φόροι. Και δεν υπάρχει η ανταποδοτικότητα που περιμένει κανείς από το κράτος. Επίσης η πολιτική των μερισμάτων στο τέλος του χρόνου δεν είναι κάτι που αφορά όλους.

Διαφορετικά πράγματα αυτά που λες. Ένα είναι η φορολογική πολιτική και στήριξη του κοινωνικού κράτους και ένα άλλο είναι τα μερίσματα. Τι συνέβη με τα μερίσματα; Καταρχάς να θέσουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση. 65 δις μέτρα από το 2010 έως το 2015, 6, 5 δις μέτρα από το 2015 έως το 2018. Για να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε. Βεβαίως, αυτά τα 6,5 ήρθαν και συσσωρεύτηκαν στα 65. Παρόλα αυτά η δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ήταν πολύ ηπιότερη από αυτό που έγινε αν συνεχίζαμε με τα μέτρα του 2ου μνημονίου. Η δημοσιονομική προσαρμογή την περίοδο του μνημονίου αποφασιζόταν ύστερα από μια διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Εμείς λέγαμε ότι αυτό το μέτρο θα αποδώσει 3 δις, αυτοί λέγανε 2 δις. Κάποια στιγμή καταλήγαμε στη μέση. Μπορεί να μοιάζει με μπακάλικο αλλά ο τρόπος των θεσμών ήταν κάπως έτσι. Ξεκίναγαν με απίστευτες απαιτήσεις και έκαναν πίσω μέχρι να τελειώσει ο χρόνος.

Που καταλήγαμε μέσω αυτής της διαδικασίας;

Ενώ είχαμε ένα στόχο 1, 75% πρωτογενές πλεόνασμα καταλήγαμε στο 4%. Αυτό για να διορθωθεί, για να γυρίσει πίσω στην κοινωνία στο τέλος της χρονιάς, μπορεί να γίνει με μερίσματα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Διότι το 4%, αν περάσει η χρονιά καταγράφεται ως δαπάνη και θα σου ρίξει το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς. Όταν βγήκαμε από το μνημόνιο τι κάναμε; Είπαμε επειδή υπάρχει υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας δεν περιμένουμε να περάσει το 2019 για να δώσουμε μέρισμα αλλά παίρνουμε μόνιμα μέτρα από πριν για να ρίξουμε τη δημοσιονομική απόδοση. Αυτό συμβαίνει επειδή βγήκαμε από το μνημόνιο.

Γιατί αντί να δίνατε μέρισμα δεν ξεκινάγατε ένα πρόγραμμα σίτισης για όλους τα παιδιά στα σχολεία. Ή κάποιο άλλο οριζόντιο μέτρο για όλους.

Το κάναμε για 150.000 παιδιά αλλά συμφωνώ ότι δεν είναι για όλους. Είναι μια τομή και μια αρκετά μεγάλη δαπάνη. Δεν μπορώ να σου υπολογίζω πόσο πιθανόν μπορεί να κόστιζε για να καλύψεις το σύνολο της χώρας. Ωστόσο προοπτικά αυτή είναι η λογική. Ξεκινήσαμε με σχολεία και περιοχές που αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο πρόβλημα.

Αφού τα κάνατε όλα τόσο καλά γιατί δεν σας ξαναψήφισε ο κόσμος;

Δεν λέω ότι τα κάναμε όλα καλά απλά υπερασπίζομαι ορισμένες παρεμβάσεις. Δεν λέω ότι δεν υπήρξαν προβλήματα. Όταν εφαρμόζεις πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι προφανές ότι ο κόσμος θα δυσανασχετήσει και θα έχεις φθορά. Οι προσδοκίες από το ΣΥΡΙΖΑ ήταν τεράστιες.

Εσείς τις δημιουργήσατε.

Έχουμε τεράστια ευθύνη σε αυτό. Δημιουργήσουμε αυτές τις προσδοκίες γιατί θεωρήσαμε ότι στην πολιτική αντιπαράθεση με την Ευρώπη θα μπορέσαμε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι «αυταπάτες» που λέτε.

Ο Ναπολέοντας έλεγε ότι όταν πέσει η πρώτη κανονιά τα σχέδια καταρρέουν. Σπανίως μια πολιτική σύγκρουση μπορεί ν’ αντιστοιχηθεί με την πραγματικότητα. Αυτό που πρέπει να κάνεις κάθε φορά είναι να βρίσκεις την καλύτερη λύση με τις δεδομένες συνθήκες που υπάρχουν. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε αλλά από εκεί και πέρα ο κόσμος έχει προσδοκίες, ανάγκες, είναι κουρασμένος από τα 9 χρόνια της κρίσης, θέλει να δει τη ζωή του να βελτιώνεται και αυτό προκαλεί φθορά σε όποιον καλείται να το διαχειριστεί από κυβερνητική θέση.

Μήπως το μπασταρδέψατε αρκετά το πράγμα στο ΣΥΡΙΖΑ; Και παλιό ΠΑΣΟΚ και Κουντουρά και Πέτρος Κόκκαλης.

Ξαναλέω, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα του 4%. Από εκεί και πέρα αναδείχθηκε το 2012 σε αξιωματική αντιπολίτευση και για να γίνει αυτό τον στήριξαν άνθρωποι που τα προηγούμενα χρόνια στήριζαν κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα ο κόσμος φέρνει μαζί του ιδεολογίες, διαδρομές και πρακτικές, όπως φέρνει μαζί της και η αριστερά. Η αριστερά δεν είναι το απόλυτο καλό, δεν πρέπει να την αγιοποιούμαι. Αλλά επειδή είπες για την Κουντουρά, όταν ήρθε η ώρα της Συμφωνίας των Πρεσπών και φάνηκε ποιος έχει έναν ανοιχτό ορίζοντα και ποιος επενδύει στην πατρηδοκαπηλία, υπήρξαν άνθρωποι που προέρχονταν παραδοσιακά από τη δεξιά που στήριξαν αυτή τη συμφωνία.

Μήπως το έκαναν όμως για την καρέκλα;

Δεν το πιστεύω. Μπορούσαν κάλλιστα να στήσουν πολιτική καριέρα σε κάποια άλλη πολιτική δύναμη. Η Συμφωνία των Πρεσπών που έφερε το τέλος της συγκυβέρνησης με τον Καμμένο οδήγησε σε μια νέα κατάσταση το ελληνικό κοινοβούλιο. Υπήρξαν άνθρωποι που θεώρησαν ότι τώρα ξαναμπαίνουν οι διαχωριστικές γραμμές, μ έναν διαφορετικό τρόπο στη μεταμνημονιακή περίοδο. Έναν νέο πολιτικό σκηνικό που δεν πρέπει να το θεωρήσουμε αμελητέα εξέλιξη

Είδαμε όμως και στο ύφος ν’ αντιγράφονται συμπεριφορές από το πρόσφατο παρελθόν.

Πολλές φορές μπορεί να ξεπεράστηκαν τα όρια και να έχουν γίνει λανθασμένες δηλώσεις. Όμως, πρέπει να σκεφτείς ότι ενίοτε η οργή και το ξέσπασμα όταν η επίθεση είναι ακραία από συγκεκριμένα συστήματα εξουσίας, μπορεί να είναι και δικαιολογημένη και ίσως θα έπρεπε να είμαστε πιο επιεικής.

Πιο επιεικής με τον Πολάκη ας πούμε;

Το ακούω συχνά αλλά θέλω να πω ότι ο Πολάκης έδωσε μια μάχη ενάντια σε συστήματα που λυμαίνονταν την υγεία. Αλλά σε αυτή τη μάχη είχε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Όλα όσα γινόντουσαν στο ΚΕΛΠΝΟ για παράδειγμα. Εκεί υπήρχαν διάφοροι που ήθελαν να συγκαλύψουν την ιστορία. Έτσι τον στοχοποίησαν. Σήμερα ένας άνθρωπος που διώκεται για τα ατοπήματα του ΚΕΛΠΝΟ, είναι στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Πουλής. Πολλές φορές οι συγκρούσεις που έγιναν αφορούσαν εκτεταμένα συστήματα.

Γιατί δεν αφήσατε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της όμως και εσείς απλά να κυβερνάτε. Έπρεπε να είστε συνέχεια σε αυτή την αντιπαράθεση;

Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός μας ψήφισε και για να δώσουμε αυτή τη μάχη. Είχαμε εντολή να τη δώσουμε.

Την κερδίσατε;

Δεν έχει κερδηθεί η μάχη. Συνεχίζεται. Αλλά είναι δυνατόν να μας έχει δώσει ο ελληνικός λαός εντολή να τη δώσουμε και να πούμε εμείς καλύτερα να μην μπλέξουμε;

Δεν είπα να μη μπλέξετε αλλά ν’ αφήσετε τη δικαιοσύνη να πάει από μόνη της.

Δεν θα πήγαινε. Για ν’ ανοίξουν αυτές οι υποθέσεις πρέπει να γίνουν διοικητικές ενέργειες που θ’ αποτελέσουν και την πρώτη ύλη μιας προκαταρκτικής εξέτασης. Δηλαδή πάρα πολλά πράγματα εξαρτώνται από τη βούληση της διοίκησης για να πάρουν μπροστά. Από τη στιγμή που πάρουν, η δικαιοσύνη θα την κάνει η δουλειά της. Αν η πολιτική ηγεσία θέλει να συγκαλύψει μπορεί να το κάνει, αν θέλει να αποκαλύψει θα αποκαλύψει. Το θέμα είναι όταν μπαίνεις στη διαδικασία με αυτά τα συστήματα είναι δεδομένο πως τα πράγματα θα γίνουν σκληρά.

Όσον αφορά το ύφος πάλι. Έπρεπε από τη στιγμή που έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθεί περισσότερο με τη συζήτηση για το πως πρέπει να είναι η Αριστερά τον 21ο αιώνα; Αναφερθήκατε όσο θα έπρεπε στο περιβάλλον;

Δεν ήταν μια κυβέρνηση που άνηκε τελείως στο χώρο της Αριστεράς. Αυτό δεν την εμπόδισε να κάνει κάποια πράγματα. Σίγουρα το θέμα της κλιματικής αλλαγής δεν μπήκε σαν θέμα τόσο ψηλά στην ατζέντα όσο έπρεπε. Είναι μια κριτική που την αποδέχομαι και τη θεωρώ και ορθή. Όταν ένα πρόβλημα έχει μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά δεν το κοιτάς, λανθασμένα βέβαια, τόσο πολύ όταν έχεις χρεοκοπήσει σαν χώρα.

Την αντιμετωπίζουμε όμως την αριστερά σαν «ιερή αγελάδα».

Δεν πιστεύω ότι είναι. Τον χρησιμοποιούν αυτό τον όρο και κάποιοι ακραία φιλελεύθεροι που λένε ότι στη συλλογική συνείδησή η αριστερά είναι αμόλυντη, άσπιλη, έχει το ηθικό πλεονέκτημα και το χρησιμοποιούν αυτό για ν’ αποδείξουν ότι στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Φτάνουν πολλές φορές να χρεώνουν στην αριστερά όλα τα δεινά της αντιπολίτευσης. Ότι όλοι επηρεαζόντουσαν από την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς. Ακόμα και για την κρίση ευθυνόταν η Αριστερά. Ότι ήρθε το ΔΝΤ στην Ελλάδα το χρέωσαν στο γεγονός ότι η Αριστέρά είχε πολιτική ηγεμονία στην αντιπολίτευση. Άρα νομίζω ότι ισχύει το αντίθετο, όχι μόνο δεν είναι ιερή αγελάδα αλλά για πολλούς είναι και η αιτία όλων των κακών που έχουν συμβεί σε αυτή τη χώρα.

Debate με τον κ. Ν. Δένδια (ΝΔ)

Στον AlphaTV με τον δημοσιογράφο Α. Σρόιτερ:

Η ΝΔ μιλούσε για την εκκίνηση μιας νέας φορολογικής πολιτικής από το 2019. Στη συνέχεια αυτή μετατέθηκε για το 2020 και στη συνέχεια για το 2021. Ο λόγος είναι ότι η ΝΔ γνωρίζει ότι δεν υπάρχει για το 2019 δημοσιονομικός χώρος ενώ για το 2020 οι συντελεστές που προτείνει, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 15%, με τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 20%, θα δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό κενό 2-3 δις.

Η ΝΔ θεωρεί ότι μπορεί να διατάξει την ανάπτυξη και να καλύψει τα δημοσιονομικά κενά όμως κατά την εκτίμησή μου η πραγματικότητα είναι ότι αυτό δεν συγκροτεί ένα συνεκτικό πρόγραμμα αλλά έναν ακραίο οικονομίστικο λαϊκισμό που ο κος Μητσοτακης, αν ο μη γένοιτο γίνει Πρωθυπουργός, θα τον βρει μπροστα του. Το χειρότερο όμως είναι ότι θα τον βρουν μπροστά τους οι πολίτες.

Αυτό το οποίο ζητάμε από τους πολίτες είναι να συγκρίνουν πού βρισκόταν η χώρα το 2014 & πού βρίσκεται σήμερα

Debate στον REALFM με τον κο Ν. Δένδια (ΝΔ) και τον συντονισμό του δημοσιογράφου Ν. Χατζηνικολάου:

Καλούμε τους πολίτες να υποστηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες από τις 400.000 θέσεις εργασίες που ήδη έχουμε δημιουργήσει, για εργασικά δικαιώματα και για καλούς μισθούς, για να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος, για να δημιουργηθούν όροι για μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση αλλά και για να υπάρξει δυνατότητα για δικαιότερη φορολογία που να αφορά την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Να μην επιτρέψουν οι πολίτες να επιστρέψουμε σε πολιτικές οι οποίες στην πραγματικότητα αντιγράφουν τις βασικές θέσεις του ΔΝΤ όπως αυτές εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της 8ετίας. Να συγκρίνουν που βρισκόταν η χώρα το 2014 και πού βρίσκεται σήμερα που έχουμε βγει από τα μνημόνια, που το χρέος έχει ρυθμιστεί και που η κάθε κυβέρνηση έχει πλέον λυμένα τα χέρια της για να μπορέσει να ασκήσει πολιτικές που να αντιστοιχούν στο αξιακό της σύμπαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχω την εκτίμηση ότι σε αυτό το πεδίο έχει την προγραμματική υπεροχή.

Τις προηγούμενες μέρες έγινε νομίζω πιο σαφής από ποτέ η υποκριτική στάση που κράτησε η ΝΔ καθώς ήταν η πολιτική δύναμη που αποδέχτηκε διπλή ονομασία, με χρήση του Μακεδονία-Σκόπια μόνο για ό,τι αφορά τον ΟΗΕ. Σε όλες τις υπόλοιπες χρήσεις η τότε πΓΔΜ θα είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιοεί απλώς και μόνο τον όρο Μακεδονία.

Να προχωρήσουμε για την ισότητα & για τη δίκαιη ανάπτυξη

Συνέντευξη στην ε/φ ΕΘΝΟΣ:

Κύριε Τζανακόπουλε, δύο ηµέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες πιστεύετε ότι το παιχνίδι γυρίζει;

Φυσικά. Οι κάλπες το πρωί της Κυριακής θα είναι άδειες και τα πάντα ξεκινούν και πάλι από το µηδέν. Αυτή τη φορά ο κόσµος δεν προσέρχεται σε µια κάλπη ευρωεκλογών, που αντικειµενικά δεν έχει το βάρος µιας αναµέτρησης εθνικών εκλογών. Την Κυριακή ο κάθε πολίτης θα πάρει µια απόφαση ζωής και είµαστε αισιόδοξοι ότι ο καθένας και η καθεµιά θα βάλει κάτω τα πεπραγµένα του ενός και του άλλου, θα συγκρίνει το πώς ήταν η ζωή του πριν από πέντε χρόνια και πώς είναι σήµερα και θα αποφασίσει αναλόγως.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχετε πει ότι το εκλογικό αποτέλεσµα θα κριθεί εν πολλοίς από το ποιοι θα ψηφίσουν. Εχετε πείσει τµήµα των αναποφάσιστων ή όσων απείχαν στις ευρωεκλογές;

Μόνο η κάλπη θα έχει την απάντηση σε αυτό. Νοµίζω ότι ο κόσµος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και έχει τις διαφωνίες και τις ενστάσεις του για κάποιες επιλογές αντιλαµβάνεται σήµερα ότι το διακύβευµα είναι πολύ µεγαλύτερο από τις επιµέρους διαφωνίες που πιθανόν έχει µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Εµείς λοιπόν λέµε κάτι απλό: αν την Κυριακή πάνε στην κάλπη οι πολίτες που πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει µε στόχο την ισότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη και τη δίκαιη ανάπτυξη και θέλουν να αποτρέψουν την πιθανότητα να επιστρέψουν ξανά στην απόγνωση της περιόδου Σαµαρά, τότε η µεγάλη ανατροπή θα είναι γεγονός. Είναι δύσκολο το εγχείρηµα, αλλά απολύτως εφικτό.

Λέτε πως η Ν∆ απέφυγε την προγραµµατική αντιπαράθεση, όµως σιγά σιγά το πρόγραµµά της ξεδιπλώνεται. Τι σας ανησυχεί περισσότερο;

Το πρόγραµµά τους δεν ξεδιπλώνεται, απλά τους ξεφεύγει όταν τους ρωτούν για τα κρίσιµα θέµατα και όχι όταν τους κάνουν αγιογραφίες κάποια φιλικά ΜΜΕ. Και δεν νοµίζω ότι έχει υπάρξει αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης που να κρύβει τόσο επιµελώς το πρόγραµµα του. Και δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από την άρνησή του για ντιµπέιτ µε τον πρωθυπουργό. Ακόµα και το πρόγραµµα που µοίρασαν στον Τύπο είναι µια προκάτ έκθεση ιδεών στην οποία, για παράδειγµα, δεν αναφέρεται ούτε µία λέξη για το Ασφαλιστικό. Το πραγµατικό πρόγραµµά τους είναι αυτά που λέει η κυρία Ξαφά για τη µείωση των συντάξεων, ο κ. Παπαδηµητρίου για να δοθούν τα 37 δισ. του µαξιλαριού ρευστότητας δώρο στις τράπεζες και φυσικά ο κ. Μητσοτάκης που οι πιο ειλικρινείς στιγµές του είναι όταν αναφέρεται στην ένταση της εργασιακής εκµετάλλευσης ως καινοτοµία: το ξεπερασµένο οκτάωρο, οι συλλογικές διαπραγµατεύσεις ως ιδεοληπτική εµµονή της Αριστεράς, η επταήµερη εργασία. Θα σας έλεγα µάλιστα το εξής: αν κάποιος θέλει να καταλάβει το πρόγραµµα της Ν∆ για την οικονοµία και τις διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις, δεν έχει παρά να παρακολουθήσει µερικά ξεσπάσµατα ειλικρίνειας της κυρίας Μπακογιάννη, ενώ για τα θέµατα της δηµοκρατίας και των ατοµικών δικαιωµάτων τις παρεµβάσεις της παρέας του ΛΑΟΣ, του κ. Γεωργιάδη, του κ. Βορίδη, του κ. Πλεύρη.

Ο κόσµος πάντως, µε βάση τις δηµοσκοπήσεις, δεν δείχνει να συµµερίζεται την ανησυχία σας για την πιθανότητα νίκης της Νέας ∆ηµοκρατίας…

Αυτό -επαναλαµβάνω- θα φανεί στην κάλπη. Είναι δεδοµένο ότι µια µερίδα συµπολιτών µας βλέπει στην πιθανότητα διακυβέρνησης της Ν∆ την πιθανότητα να βελτιώσει τη θέση του. ∆εν είναι πρωτοφανές. 45 χρόνια κόµµα είναι η Ν∆. Εµείς δεν λέµε όσα λέµε για να ανησυχήσουµε τους πολίτες. Εµείς παραθέτουµε την αλήθεια και τα δεδοµένα. Αν στο τέλος της ηµέρας κάποιος θεωρεί ότι, παρά τις τεράστιες ευθύνες της Ν∆ για τη χρεοκοπία της χώρας, τη σκληρή λιτότητα, τη φοροεπιδροµή και τον αυταρχισµό της περιόδου Σαµαρά αλλά και τα όσα καταθέτει ο κ. Μητσοτάκης για περικοπές στις δαπάνες του κοινωνικού κράτους, τη διάλυση της δηµόσιας υγείας, την ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού, η Ν∆ συνιστά επιλογή για το µέλλον, ο ίδιος θα κρίνει στη συνέχεια αν αυτή η επιλογή ήταν τελικά σωστή ή εσφαλµένη. Εµείς απλά είµαστε εδώ µε τα επιχειρήµατα και τα πεπραγµένα µας για να πείσουµε τους πολίτες, όχι για να σκορπίσουµε τρόµο και ανησυχία. Αυτό άλλωστε ήταν πάντα βασικό χαρακτηριστικό των αντιπάλων µας.

Η Ν∆ διαβεβαιώνει ότι και φοροελαφρύνσεις θα υπάρξουν και τα επιδόµατα θα διατηρηθούν…

Ο κ. Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να δηµιουργήσει σύγχυση, λέει τα πάντα και τίποτα ταυτόχρονα. Στην αρχή έλεγε ότι οι φοροελαφρύνσεις θα φέρουν ανάπτυξη, τώρα µας λέει ότι η ανάπτυξη θα φέρει φοροελαφρύνσεις. Τον περασµένο Φλεβάρη επέµενε ότι θα κάνει φοροελαφρύνσεις από τον πρώτο µήνα και πριν από µία εβδοµάδα τις µετέθεσε για το 2021-2022 και αφού πρώτα δελεάσει τους Ευρωπαίους και το ∆ΝΤ µε ένα σχέδιο µεταρρυθµίσεων. Αξίζει κανείς να αναρωτηθεί ποιες µεταρρυθµίσεις εννοεί, αφού κάθε φορά αναφέρει την ίδια φράση: περικοπή δαπανών. Ποιες είναι οι δαπάνες όµως, όχι γενικά και αόριστα αλλά συγκεκριµένα: είναι οι µισθοί του ∆ηµοσίου, οι συντάξεις, τα επιδόµατα, η δηµόσια παιδεία, η υγεία, η ασφάλεια, η άµυνα της χώρας.

Πείτε µου τρεις λόγους για να ψηφίσει ένας πολίτης τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία…

Πρώτον, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα µνηµόνια και πλέον µπορεί να κυβερνήσει µε το δικό του πρόγραµµα. ∆εύτερον, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα συνεκτικό πρόγραµµα που θα αξιοποιήσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και θα παρέχει ασφάλεια και δικαιοσύνη για όλη την κοινωνία. Τρίτον, γιατί είναι κρίµα να επιστρέψει η Ελλάδα στα χέρια αυτών που τη χρεοκόπησαν και βύθισαν στην απόγνωση έναν ολόκληρο λαό.