Monthly Archives : November 2018

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV και τη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

 
ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
 
Δεν θέλω να μιλήσω για υποκίνηση των μαθητών λες και οι πολιτικές συγκρούσεις και οι ιδεολογικές διαμάχες είναι έξω από τη μαθητική ζωή ή λες και κάποιοι άλλοι έρχονται και επιβάλλουν στους μαθητές τον τρόπο με τον οποίο θα διαμαρτυρηθούν ή θα λειτουργήσουν. Αυτό που λέω είναι ότι υπάρχει στο εσωτερικό της μαθητικής κοινότητας ένα μειοψηφικό μεν υπαρκτό δε αντιδραστικό πολιτικό ρεύμα το οποίο φλερτάρει ανοιχτά με την ακροδεξιά. Ποιες όμως είναι οι πολιτικές αιτίες που ο φασισμός απέκτησε ερείσματα σε τμήματα της μαθητικής κοινότητας; Εδώ είναι που υπάρχουν οι συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο τρόπος με τον οποίον έχει γίνει η συζήτηση από τη ΝΔ και ιδίως από το ηγεμονικό ρεύμα Σαμαρά-Βορίδη-Γεωργιάδη, έχει νομιμοποιήσει τέτοιου τύπου ακροδεξιές και φασιστικές πρακτικές τις οποίες όμως ο δημοκρατικός κόσμος θα πρέπει να αντιμετωπίσει ως αυτές που είναι. Το ότι ο κος Κασιδιάρης είναι φασίστας και εθνικιστής ή το ότι η Χρυσή Αυγή είναι φασιστική πολιτική δύναμη δεν είναι κρυφό. Το θέμα είναι τι κάνουν οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου. Η ΝΔ είναι αυτή που νομιμοποίησε την ακροδεξιά στη χώρα όταν μέσα στην Ελληνική Βουλή, από χείλη στελεχών της, γινόταν το προηγούμενο διάστημα λόγος για προδοτικές συμφωνίες και ξεπούλημα. Οι κύριοι Βορίδης και Γεωργιάδης χαιρετίζουν τις κινητοποιήσεις και η ΔΑΚΕ αντέγραψε δήλωση του βουλευτή της ΧΑ κου Παππά. Το γεγονός ότι τα συνθήματα που κυριαρχούν στα υπό κατάληψη σχολεία και τις σχετικές κινητοποιήσεις είναι φασιστικού τύπου και κάνουν λόγο για το ότι δήθεν η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία συνιστά επικίνδυνη τροπή. Για αυτό ο δημοκρατικός κόσμος θα πρέπει να αντιδράσει με όλες του τις δυνάμεις και να δημιουργήσει ερείσματα ώστε ο φασισμός μέσα στα σχολεία να μπορέσει να ηττηθεί. Ο τρόπος με τον οποίον διεξήχθη η πολιτική αντιπαράθεση σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών νομιμοποίησε αυτού του τύπου τις πρακτικές και κινητοποιήσεις. Ο κος Καμμένος ποτέ δε μίλησε για τέτοια πράγματα. Ο τόνος της διαφωνίας του είναι διαφορετικός.
 
ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
 
Η Ιεραρχία πήρε μια απόφαση που έπαιρνε αποστάσεις από το τμήμα εκείνο της συμφωνίας που κάνει λόγο για την αλλαγή του τρόπου της μισθοδοσίας των κληρικών και ο διάλογος συνεχίζεται με τον Υπουργό Παιδείας ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε ότι είναι μια συμφωνία που είναι επωφελής τόσο για την Πολιτεία όσο και για την Εκκλησία. Προσωπικά ποτέ δεν έκανα λόγο για απολύσεις 10.000 κληρικών. Οι δηλώσεις μου παραποιήθηκαν και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας τις παρανόησε. Οι θέσεις τους είναι εγγυημένες. Αυτό που είπα είναι ότι σε περίπτωση συμφωνίας και επειδή το καθεστώς της μισθοδοσίας τους θα αλλάξει νομικά και τεχνικά, θα δημιουργηθεί περιθώριο 10.000 θέσεων οι οποίες αν τα δημοσιονομικά το επιτρέπουν τότε θα υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθούν καθώς στο ελληνικό δημόσιο ισχύει ο κανόνας 1:1.
 
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
 
Η Κυβέρνηση μέχρι την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο δεν μπορούσε να εφαρμόζει το δικό της πολιτικό πρόγραμμα καθώς έπρεπε να διαπραγματεύεται με τους δανειστές για το καθετί, από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο. Τώρα που έχουμε ανακτήσει την οικονομική μας ελευθερία ξεκινάει και η πραγματική διακυβέρνηση από την συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για αυτό ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για τις «πρώτες πραγματικά δικές μας 100 ημέρες»
 
ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ
 
Ο πολιτικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της 4ετίας για πολύ συγκεκριμένους πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. Δεν υπάρχει κανένα άλλο σενάριο στο τραπέζι. Είναι θέμα του κ. Καμμένου πως θα διαχειριστεί την διαφωνία του για την συμφωνία των Πρεσπών. Όμως ο κος Καμμένος έχει με σαφήνεια δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμπλεύσει με τον κο Μητσοτάκη.
 
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
 
Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσει και θα πάρει αποφάσεις ως προς τα πρόσωπα για τις μεγάλες περιφέρειες. Η Ανοιχτή Πόλη στη Θεσσαλονίκη πράγματι συζητά την υποψηφιότητα της κας Νοτοπούλου για τον Δήμο της Θεσσαλονίκης. Οι διαδικασίες για την υποψηφιότητα για τον Δήμο της Αθήνας προχωρούν.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΣΤΑΗ: Η «Πηνελόπη» σάς επηρέασε εσάς; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι ιδιαίτερα.

ΣΤΑΗ: Το κρύο όχι. Για να δούμε, γιατί υπάρχει… πράγματι δεν υπάρχει κρύο, υπάρχει μεγάλη θερμότητα, για να ξεκινήσουμε από το θέμα της ημέρας, σε ό,τι αφορά τις μαθητικές καταλήψεις και τις πολιτικές αντεγκλήσεις που έφερε αυτή η κατάσταση. Πέστε μου, λοιπόν, κύριε Τζανακόπουλε, θεωρείτε ότι είναι υποκινούμενες αυτές οι καταλήψεις από ακροδεξιά στοιχεία, τη στιγμή που τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας μας δείχνουν ότι είναι πάρα πολλά τα σχολεία, 527, στο σύνολο 3.500 σε όλη τη χώρα, αλλά είναι πάρα πολλά στη Μακεδονία, κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία. Τα είδαμε τα στοιχεία, τα ξέρετε κι εσείς. Είναι πολλά τα σχολεία τα οποία τελούν υπό καταλήψεις, με κεντρικό άξονα των διαμαρτυριών αυτών των καταλήψεων το θέμα των Σκοπίων, το Μακεδονικό. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, δεν ξέρω πόσα από τα σχολεία αυτά έχουν καταληφθεί με βάση το συγκεκριμένο ζήτημα και με βάση αυτά τα φασιστικού τύπου συνθήματα ότι, δήθεν η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία. Αυτό που εγώ δεν θέλω σε καμία περίπτωση να κάνω, είναι να μιλήσω για υποκίνηση των μαθητών, λες και οι πολιτικές συγκρούσεις, οι πολιτικές διαμάχες, οι ιδεολογικές διαμάχες είναι έξω από τη μαθητική ζωή. Λες και κάποιοι άλλοι έρχονται και επιβάλλουν στους μαθητές τον τρόπο με τον οποίον θα διαμαρτυρηθούν ή τον τρόπο με τον οποίον θα λειτουργήσουν.

ΣΤΑΗ: Λέτε ότι ήταν υποκινούμενα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Παρ’ όλα αυτά όμως, εγώ λέω κάτι διαφορετικό: Ότι υπάρχει στο εσωτερικό της μαθητικής κοινότητας ένα αντιδραστικό πολιτικό ρεύμα το οποίο φλερτάρει ανοικτά με την ακροδεξιά και εδώ υπάρχουν και οι συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΣΤΑΗ: Θα τα δούμε αυτά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και θα σας πω γιατί. Εγώ δεν λέω ότι κάποιος υποκινεί…

ΣΤΑΗ: Θέλω να κάνουμε μία διευκρίνιση. Λέτε ότι, δεν θέλετε να θεωρήσετε ότι είναι υποκινούμενα όλα αυτά, όμως από τα πλέον επίσημα χείλη, κυβερνητικά, δηλαδή τα χείλη του υπουργού Παιδείας, είχαμε τη χθεσινή δήλωση του κυρίου Γαβρόγλου ο οποίος μιλάει καθαρά για απροκάλυπτες προτροπές σε κινητοποιήσεις, αποφασιστικές δυνάμεις, με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα κ.τ.λ., απεσταλμένους έξω από τα σχολεία. Τι από τα δύο ισχύει, ποια είναι η κυβερνητική άποψη; Αυτό που λέτε εσείς ή αυτό που λέει ο κύριος Γαβρόγλου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Μα αυτό που λέει ο κύριος Γαβρόγλου… ο κύριος Γαβρόγλου δεν μιλάει για υποκίνηση. Ο κύριος Γαβρόγλου μιλάει για υπαρκτά πολιτικά…

ΣΤΑΗ: Καθαρά το λέει. Λέει καθαρά: «Φασίστες της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να διοχετεύσουν σε μαθητές το εθνικιστικό τους δηλητήριο, με μηνύματα στα κινητά, πάνε στα σχολεία τους». Εάν αυτό δεν είναι υποκίνηση, τι είναι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου. Αυτό είναι υποκίνηση; Εσείς χρησιμοποιήσατε μία λέξη, αλλά ας μην μείνουμε στη λέξη ότι είναι υποκινούμενο ή δεν είναι υποκινούμενο.

ΣΤΑΗ: Εγώ την χρησιμοποίησα, γιατί έχω αυτή την ενημέρωση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ μιλάμε για μία υπαρκτή πολιτική σύγκρουση. Για μία υπαρκτή ιδεολογική σύγκρουση, πράγμα το οποίο αφορά τους ίδιους τους μαθητές. Και εγώ λέω ότι αυτή η μάχη θα πρέπει να δοθεί και να δοθεί με όλες τις δυνάμεις που έχει η δημοκρατία για να αντιπαρατεθεί σε αυτό το ακροδεξιό πολιτικό ρεύμα, που φαίνεται ότι έχει αρχίσει και βρίσκει πατήματα και μέσα στον μαθητικό κόσμο. Και εκεί, είναι η πολιτική συζήτηση που πρέπει να γίνει. Το αν είναι ή δεν είναι υποκινούμενες… Δηλαδή, τι θα πει υποκινούμενος; Ότι κάποιος αναγκάζει έναν μαθητή ή τον υποκινεί στο να κάνει καταλήψεις; Αυτό είναι στο επίπεδο της πολιτικής σύγκρουσης, στο επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης που όλοι καταλαβαίνουμε.

ΣΤΑΗ: Αυτό ακριβώς είπε ο υπουργός Παιδείας, χθες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν λέω αυτό. Δεν χρησιμοποιεί τη λέξη υποκίνηση ο υπουργός Παιδείας.

ΣΤΑΗ: Εντάξει, λέει πολύ χειρότερα πράγματα. Λέει, πως γίνονται αυτά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λέει ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες δρουν μέσα στο μαθητικό κίνημα…

ΣΤΑΗ: Μιλάει για τη Χρυσή Αυγή καθαρά και χαρακτηρίζει «φασιστικές» όλες αυτές τις δυνάμεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … Και η Χρυσή Αυγή ως φασιστική πολιτική δύναμη, φασιστική δύναμη η οποία δρα στο εσωτερικό του μαθητικού κινήματος. Αλλά εδώ δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να συζητήσουμε, εάν υποκινείται ή δεν υποκινείται. Είναι να συζητήσουμε τον τρόπο, με τον οποίον θα μπορέσουν οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να αντιπαρατεθούν με υπαρκτά ιδεολογικά και πολιτικά ρεύματα που υπάρχουν μεταξύ των μαθητών. Και λέω ότι εδώ, ανοίγει το πραγματικά μεγάλο πολιτικό ζήτημα. Ποιο είναι το μεγάλο πολιτικό ζήτημα; Πως απέκτησαν αυτές οι ιδεολογίες, αυτές οι πρακτικές, ο φασισμός, πως απέκτησε ερείσματα μέσα σε τμήματα του μαθητικού κόσμου; Θα σας πω. Θεωρώ, λοιπόν, ότι έχει νομιμοποιηθεί…

ΣΤΑΗ: Πιστεύετε ότι είναι σοβαρά αυτά τα ερείσματα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σοβαρά, ξεσοβαρά, είναι…

ΣΤΑΗ: Όχι, έχει σημασία. Άλλο να υπάρχουν πλειοψηφικές καταστάσεις και άλλο να… Θέλω να μου πείτε, γιατί…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι… Προφανώς οι καταστάσεις αυτές…

ΣΤΑΗ: … Τον αριθμό αυτό των καταλήψεων τον αναφέρουμε, γιατί είναι μεγάλος αριθμός, δεν ξέρουμε, εάν αύριο θα μεγαλώσει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρουμε καταρχάς πόσες απ’ αυτές τις καταλήψεις έχουν αυτόν τον αντιδημοκρατικό, αντιδραστικό, ακροδεξιό, ακόμα και φασιστικό χαρακτήρα. Είναι το πρώτο σχόλιο που θέλω να κάνω. Ανεξαρτήτως του αν είναι…. 

ΣΤΑΗ: Ε, δεν μπορείτε οπότε να έχετε καθαρή εικόνα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι φυσικό και δεδομένο ότι το ρεύμα αυτό το πολιτικό για το οποίο συζητάμε, δεν είναι πλειοψηφικό. Είναι ένα μειοψηφικό. Παρ’ όλα αυτά είναι υπαρκτό και ως υπαρκτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε και επιμένω ότι, πρέπει να δούμε τις πολιτικές αιτίες που αυτό το πολιτικό ρεύμα κατάφερε να αποκτήσει έστω και αυτά τα μειοψηφικά ερείσματα. 

ΣΤΑΗ: Ωραία, εννοείται.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι τα φασιστικά κινήματα ως μειοψηφικά κινήματα ξεκινούν. Και νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίον έχει γίνει η συζήτηση και από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας και ιδίως από το πολιτικό ρεύμα εκείνο ή από την πολιτική τάση εκείνη που αυτή τη στιγμή έχει την ηγεμονία μέσα στη Νέα Δημοκρατία και μιλώ για το ρεύμα Σαμαρά – Βορίδη – Γεωργιάδη, έχει νομιμοποιήσει τέτοιου είδους ακροδεξιές και φασιστικές πρακτικές, τις οποίες ο δημοκρατικός κόσμος θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει ως αυτές που είναι.

ΣΤΑΗ: Θέλω εδώ να σας ρωτήσω τα εξής, γιατί θέλω να μιλάω λίγο πιο συγκεκριμένα εγώ ως δημοσιογράφος. Βεβαίως και έχουμε αυτά τα ακραία στοιχεία που λέτε. Σήμερα μάλιστα στη Βουλή ακούσαμε τον κ. Κασιδιάρη να στηρίζει και να λέει «ψηλά οι ελληνικές σημαίες σε όλα τα σχολεία» κ.τ.λ., με συνθήματα και αυτά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κασιδιάρης είναι φασίστας και εθνικιστής δεν είναι κρυφό, το θέμα είναι τι κάνουν οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις στη βάση του δημοκρατικού τόξου που λέμε.

ΣΤΑΗ: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής, επειδή δεν είναι καθόλου σαφές να ξέρει κανείς ποιοι μπορεί να έχουν αυτές τις ιδεολογικές ακραίες φασιστικές αντιλήψεις, όπως λέτε εσείς και ποιοι όχι σε ό,τι αφορά τις μαθητικές  εκπαιδευτικές κοινότητες μιλάω. Γιατί εδώ ο κεντρικός άξονας που γίνονται οι καταλήψεις αυτές είναι το Μακεδονικό, είναι η συμφωνία των Πρεσπών. Εδώ πως μπορεί να διαχωρίσετε αυτόν ο οποίος έχει τελείως διαφορετική άποψη με αυτή την οποία έχετε εσείς ως κυβέρνηση και φέρατε αυτή τη συμφωνία; Αυτό είναι συγκεκριμένο το ερώτημα κύριε Τζανακόπουλε, γιατί αυτός είναι ο άξονας των καταλήψεων. Εσείς πως διαχωρίζετε τον πατριώτη που δεν συμφωνεί με τη δικιά σας συμφωνία κι αυτό φαντάζομαι ότι αντιλαμβάνεστε,  ότι δεν είναι φασιστικό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, όταν τα συνθήματα είναι «η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία».

ΣΤΑΗ: Μα δεν είναι όλα τα συνθήματα έτσι στις μαθητικές κοινότητες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω τα συνθήματα τα οποία ακούστηκαν στο σχετικό συλλαλητήριο, σας λέω τα συνθήματα τα οποία έχουν γραφτεί στα πανό συγκεκριμένων καταλήψεων για τις οποίες γίνεται λόγος. Λέω, λοιπόν, ότι αυτή είναι μια επικίνδυνη τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα και γι’ αυτό το λόγο ο δημοκρατικός κόσμος, ο προοδευτικός κόσμος, πρέπει να αντιδράσει και να δημιουργήσει ερείσματα για να μπορέσει να ηττηθεί ο φασισμός και η ακροδεξιά μέσα στα σχολεία. Έχουμε δει ότι οι καθηγητές έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται.

ΣΤΑΗ: Αυτό θέλει μια συνολική συναινετική εθνική αντίληψη, μου λέτε τώρα, έτσι; Αλλά εγώ θέλω να σας θυμίσω…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν όμως από τα χείλη στελεχών της Νέας Δημοκρατίας έγινε λόγος το προηγούμενο διάστημα για προδοτικές συμφωνίες, για ξεπούλημα…

ΣΤΑΗ: Καλά, αυτό δεν είναι επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας, κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έγινε όμως από επίσημα χείλη, αν ακούσετε τις σχετικές συζητήσεις που έγιναν στο Κοινοβούλιο, πραγματικά θα μπερδευόσασταν και θα αναρωτιόσασταν, αν οι ομιλητές ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία ή αν οι ομιλητές ανήκουν στη Χρυσή Αυγή.

ΣΤΑΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, ξέρω ότι στα κόμματα υπάρχουν πάντα διαφοροποιήσεις και αυτές τις διαφοροποιήσεις εσείς…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ μιλάω, όμως, για μια ηγεμονική γραμμή η οποία προέκυψε.

ΣΤΑΗ: Η επίσημη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι αυτά που μου λέτε, ούτε ηγεμονική.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι δώσαμε την έννοια του έθνους, πράγμα το οποίο είναι ανακριβές, ότι αυτή είναι μία συμφωνία η οποία βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα, ότι είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα. Όλα αυτά όμως κυρία Στάη στην πραγματικότητα…

ΣΤΑΗ: Εγώ ξέρετε τι θέλω να σας θυμίσω; Γιατί ζαλίζονται οι πολίτες. Θέλω να σας θυμίσω…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ζαλίζονται οι πολίτες, λέω λοιπόν ότι η Νέα Δημοκρατία νομιμοποίησε την ακροδεξιά στη χώρα. 

ΣΤΑΗ: Θα σας πω γιατί. Γιατί την περίοδο των αγανακτισμένων πάλι υπήρχαν οι θύλακες εκείνοι των ακραίων στοιχείων της Χρυσής Αυγής συγκεκριμένα και είχαμε υποστεί πολλοί από εμάς επιθέσεις από τη Χρυσή Αυγή εκείνη την περίοδο και δημοσιογράφοι κι εγώ προσωπικά, γιατί το τονίζαμε αυτό. Αλλά εκεί σε αυτές τις πλατείες των αγανακτισμένων δεν είχατε διαφοροποιηθεί εσείς τότε ως αντιπολίτευση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος.

ΣΤΑΗ: Δεν κάνω καθόλου λάθος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι απλώς είχαμε διαφοροποιηθεί, είχε διαφοροποιηθεί και ο χώρος των συγκεντρώσεων. Δηλαδή, κάναμε λόγο μετά το 2011 για την πάνω πλατεία, όπου εκεί πράγματι κυριαρχούσαν αντιδραστικά στοιχεία και για την κάτω πλατεία όπου λειτουργούσε, όπου υπήρχε ένα εντελώς διαφορετικό αμεσοδημοκρατικό, ριζοσπαστικοποιημένο, προοδευτικό κλίμα και η λογική και οι αποστάσεις τις οποίες είχαμε πάρει, όχι απλά αποστάσεις, ανοιχτή σύγκρουση είχαμε με τις αντιδραστικές και τις ακροδεξιές τοποθετήσεις ενός τμήματος εκείνων των κινητοποιήσεων.

ΣΤΑΗ: Εντάξει κύριε Τζανακόπουλε, υπήρχαν πλατείες με διαφοροποίηση και πλατείες με καμία διαφοροποίηση. Τα θυμόμαστε όλοι αυτά, γιατί είναι δύσκολο να γίνουν αυτές οι διαφοροποιήσεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα με συγχωρείτε, δεν είναι καθόλου δύσκολο, δεν είναι καθόλου δύσκολο.

ΣΤΑΗ: Παντού παρεισφρέουν αυτά τα ακραία στοιχεία, κύριε Τζανακόπουλε.   

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Το ζήτημα είναι τι κάθε φορά δίνει τον τόνο σε μια κινητοποίηση.

ΣΤΑΗ: Μάλιστα

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα τον τόνο αυτών των κινητοποιήσεων ή σε μερικές περιπτώσεις τον τόνο δίνει το φασιστικό το ακροδεξιό το εθνικιστικό σύνθημα «η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία».

ΣΤΑΗ: Λοιπόν πάμε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σ’ αυτό, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου, το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου πρέπει να σταθεί ενάντια.

ΣΤΑΗ: Μάλιστα. Πάμε να δούμε και κάτι άλλο τώρα. Πάμε να δούμε και κάτι άλλο γιατί σ’ αυτό είστε σαφής. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μας οδηγεί κ. Στάη σε επικίνδυνες ατραπούς αυτή η κατάσταση.

ΣΤΑΗ: Αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό είπα ότι χρειάζεται μια εθνική συναινετική γραμμή  σε μια ποικιλία θεμάτων την οποία δεν την βλέπουμε για πολλά χρόνια γι’ αυτό θυμήθηκα  και τις πλατείες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με ποιό τρόπο ακριβώς  θα έχει κανείς συναινετική γραμμή όταν ο κ. Βορίδης  και ο κ. Γεωργιάδης  χαιρετίζουν τις κινητοποιήσεις. Με ποιο τρόπο θα έχει κανείς  μια συναινετική γραμμή όταν η ΔΑΚΕ της Θεσσαλονίκης …

ΣΤΑΗ: Κύριε Τζανακόπουλε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου. Αυτή είναι η επίσημη παράταξη της ΝΔ

ΣΤΑΗ: Με τον ίδιο τρόπο που η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας …τα σχολεία που δεν είναι Χρυσαυγίτες  τα παιδιά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αντέγραψε η ΔΑΚΕ, δηλαδή η παράταξη  της ΝΔ στους καθηγητές, δήλωση του κ. Χρήστου Παππά ο οποίος είναι βουλευτής της Χ.Α, δηλωμένος υπερεθνικιστής και φασίστας. Και εσείς μου λέτε τώρα  ότι το πρόβλημα ήταν ότι δεν διαφοροποιηθήκαμε; Τι να διαφοροποιηθείς όταν το σύνολο δίνει τον τόνο;

ΣΤΑΗ: Ναι βεβαίως γιατί δεν μπορεί να ισοπεδώνεις  όλους τους μαθητές ή όλους τους πολίτες μέσα από μια ανακοίνωση που μιλάει  για φασιστικά στοιχεία, γιατί δεν είναι όλοι οι μαθητές  φασίστες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατηγόρησε κανείς τους μαθητές;

ΣΤΑΗ: Την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας σας τη διάβασα λέξη-λέξη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν γράφονται πανό με το σύνθημα «η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία» αυτό δεν είναι ένα ανοιχτά φασιστικό σύνθημα; Λοιπόν με αυτό εσείς νιώθετε οικεία; Κ. Στάη νιώθετε οικεία με αυτό το σύνθημα;

ΣΤΑΗ: Κύριε Τζανακόπουλε λάθος ερώτηση κάνετε σε λάθος άνθρωπο. Δεν νιώθω καμία οικειότητα. Εγώ έχω υπάρξει θύμα της Χ.Α οπότε μη το λέτε σε μένα. Αλλά ξέρω να διαχωρίζω όμως αυτό που σας είπα πριν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ήταν ένα ρητορικό ερώτημα και λέω λοιπόν ότι η πολιτική αντιπαράθεση στο ζήτημα της συμφωνίας  των Πρεσπών με τον τρόπο που έγινε και η μετατόπιση της ΝΔ  στην ακροδεξιά ρητορική  επί της ουσίας νομιμοποίησε πολιτικά και ιδεολογικά αυτού του τύπου τις πρακτικές και αυτού του τύπου τις κινητοποιήσεις. 

ΣΤΑΗ: Εγώ δεν θέλω τώρα να τη συνεχίσουμε αυτή τη κουβέντα γιατί έχουμε και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα αλλά θα σας πω ότι ο κυβερνητικός σας εταίρος η ΑΝΕΛ  έχουν την ίδια θέση για το θέμα των Σκοπίων, για τη συμφωνία των Πρεσπών. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καμμένος ποτέ δεν μίλησε για προδοτική συμφωνία. Ο κ. Καμμένος ποτέ δεν μίλησε για ξεπούλημα της Μακεδονίας μας. Ο κ. Καμμένος  ποτέ δεν έχει κάνει λόγο για όλα αυτά για τα οποία κάνουν λόγο οι βουλευτές της ΝΔ. Είναι άλλο πράγμα να έχει τις επιφυλάξεις  του.

ΣΤΑΗ: Κύριε Τζανακόπουλε μένετε σε κάποιες δηλώσεις και φεύγετε από την ουσία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν μένω σε κάποιες δηλώσεις . Έδωσαν τον τόνο οι δηλώσεις αυτές.

ΣΤΑΗ: Δηλαδή ο κ. Καμμένος που δεν συμφωνεί τι την θεωρεί αυτή τη συμφωνία; Τη θεωρεί εθνική συμφωνία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καμμένος είπε : « με δεδομένο το πλαίσιο της είναι η καλύτερη συμφωνία την οποία θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει ποτέ». Εκείνος διαφωνεί ως προς το πλαίσιο.

ΣΤΑΗ: Τότε θα την ψηφίσει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι διαφωνεί ως προς το πλαίσιο.

ΣΤΑΗ: Ποιο είναι το πλαίσιο; Παίζουμε με τις λέξεις φοβάμαι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι εγώ δεν φοβάμαι καθόλου. Σας λέω λοιπόν. Ο κ. Καμμένος  ποτέ δεν μίλησε για προδοτική συμφωνία, ποτέ δεν μίλησε για επιζήμια συμφωνία, ποτέ δεν μίλησε για ξεπούλημα της Μακεδονίας  μας. Είχε από την αρχή τις πολιτικές του διαφωνίες …

ΣΤΑΗ: Είναι όμως μια συμφωνία που δεν πρόκειται να ψηφίσει γιατί διαφωνεί απολύτως  στη λεκτική της βάση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι διαφορετικό. Είναι διαφορετικός ο τόνος  όμως της διαφωνίας .

ΣΤΑΗ: Οπότε μιλάμε για τις λέξεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι μιλάμε για την πολιτική νομιμοποίηση ακροδεξιών πρακτικών και ακροδεξιάς ρητορικής κυρία Στάη. Γι’ αυτό μιλάμε.

ΣΤΑΗ: Ναι το ίδιο είπα και εγώ για ρητορική μιλάμε. Πάμε παρακάτω  τώρα να δούμε τι γίνεται με το εκκλησιαστικό κ. Τζανακόπουλε γιατί θέλουμε όλοι να μάθουμε που βρίσκεται ο διάλογος  ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία. Εάν ισχύει το προσύμφωνο αυτό που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο. Ήδη είδαμε πριν από λίγες μέρες ότι διέρρευσε μια τοποθέτηση  του Αρχιεπισκόπου ότι έκανε λάθος στον χειρισμό του θέματος αυτού και πέστε μου αν εξακολουθεί να συζητείται  το προσύμφωνο αυτό οδεύοντας προς μια συμφωνία. Πάγωσε στην Ιερά Σύνοδο. Υπάρχει ως θέμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ιεραρχία πράγματι πήρε μια απόφαση στην οποία έπαιρνε αποστάσεις  εν πάση περιπτώσει από το τμήμα εκείνο της συμφωνίας  στο οποίο κάνει λόγο για την αλλαγή του μισθολογίου. Την αλλαγή του καθεστώτος μισθοδοσίας  των κληρικών. Ως ελληνική κυβέρνηση από την επόμενη κιόλας μέρα είπαμε ότι δεν παραιτούμαστε από τη μεγάλη προσπάθεια να συνεχιστεί ο διάλογος  ο οποίος αφορά το σύνολο της συμφωνίας. Μάλλον της προσυμφωνίας ή της πρότασης συμφωνίας  την οποία ανακοίνωσαν ο Πρωθυπουργός  και ο Αρχιεπίσκοπος  και σε αυτό το πλαίσιο έχουν υπάρξει  οι πρώτες επαφές. Έχει κινήσει ο διάλογος του υπουργού Παιδείας  και με την Αρχιεπισκοπή της Κρήτης, αν δεν κάνω λάθος και με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και θα συνεχιστούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες για να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη πιο σαφή ακόμη πιο καθαρά τα στοιχεία αυτής της συμφωνίας. Τις διαφορετικές πτυχές της  έτσι ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε  ότι είναι μια συμφωνία που είναι αμοιβαία επωφελής και για την Εκκλησία και για την Πολιτεία.

ΣΤΑΗ: Στο θέμα το άναψε φωτιές και φέρεστε ως αυτουργός για τις φωτιές αυτές. Το θέμα της αλλαγής του καθεστώτος της μισθοδοσίας των ιερέων, εξακολουθεί να συζητείτε, θα είναι μία απόφαση που θα την πάρει μονομερώς η κυβέρνηση, όπως ήταν η πρώτη ανακοίνωση μετά τα αποτελέσματα της Ιεράς Συνόδου από το Μέγαρο Μαξίμου. Ήταν δικιά σας η πρωτοβουλία να πείτε ότι θα γίνουν 10.000 προσλήψεις την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης αυτής της συμφωνίας ή ήταν με την σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού, φαντάζομαι ναι; Σας το ρωτάω για να το ακούσω από το στόμα σας

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα κυρία Στάη όταν γίνεται επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είναι προφανές ότι δεν βγάζω πράγματα από το μυαλό μου. Κοιτάξτε να δείτε καταρχήν σε πολύ μεγάλο βαθμό και από ιεράρχες-δεν θυμάμαι τώρα συγκεκριμένα- από τον Σεβασμιότατο Χρυσόστομο, αν δεν κάνω λάθος παραποιήθηκαν αυτές οι δηλώσεις. Εγώ ποτέ δεν έκανα λόγο για 10.000 απολύσεις κληρικών, αντιθέτως, με πάρα πολύ σαφή τρόπο, είπα ότι κανένας από τους κληρικούς και από τους λαϊκούς υπαλλήλους της Εκκλησίας  της Ελλάδος δεν πρόκειται να διακινδυνέψει η θέση του. 

ΣΤΑΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, με συγχωρείτε, δεν είπατε την επομένη ότι στις  10.000 θέσεις, που θα ανακύψει το κενό, ότι θα γίνουν 10.000 προσλήψεις; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μου επιτρέψετε, θα σας πω. Εφόσον οι 10.000 …

ΣΤΑΗ: Δεν παρανόησε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν μίλησα για απολύσεις. Όχι, παρανόησε απολύτως. Έκανε λόγο για απολύσεις. Για απολύσεις έκανε λόγο εκείνος. 

ΣΤΑΗ: Πάλι με τις λέξεις θα παίζουμε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, μα με συγχωρείτε τώρα. Είπα ότι …

ΣΤΑΗ: Είστε πολύ ικανός με τις λέξεις, αλλά είμαι κι εγώ. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Στάη, είπα ότι είναι εγγυημένες οι θέσεις και των κληρικών και των λαϊκών της Εκκλησίας της Ελλάδας, αλλά επειδή νομικά θα αλλάξει το καθεστώς της μισθοδοσίας και δεν θα υπάγονται στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, αλλά, αντιθέτως, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και με την εγγύηση της Αρχιεπισκοπής…

ΣΤΑΗ: Θα δημιουργηθεί, είπατε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Με την εγγύηση της Αρχιεπισκοπής θα δημιουργηθεί …

ΣΤΑΗ: Θα δημιουργηθεί περιθώριο για 10.000 προσλήψεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … περιθώριο 10.000 θέσεων. Διότι, όπως ξέρετε, στο ελληνικό δημόσιο ισχύει ο λεγόμενος κανόνας ένα προς ένα. Εφόσον, λοιπόν, θα έχουμε 10.000 θέσεις, οι οποίες θα μπορούν να καλυφθούν πλέον με βάση τον συγκεκριμένο κανόνα και εφόσον στο μέλλον υπάρξει και το δημοσιονομικό περιθώριο, βεβαίως αυτό μας δίνει τη δυνατότητα για 10.000 …

ΣΤΑΗ: Ισχύει, λοιπόν, αυτό που είπατε, την επομένη της συμφωνίας, για τις 10.000 προσλήψεις; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι αυτό …

ΣΤΑΗ: Γιατί εγώ το θέλω συγκεκριμένο. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και ισχύει. 

ΣΤΑΗ: Ισχύει. Μάλιστα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα τεχνικό θέμα, το οποίο νομίζω ότι το κατέστησα σαφές, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο briefing, στο οποίο έγιναν δεκάδες ερωτήσεις σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα. 

ΣΤΑΗ: Οπότε, θα υπάρχουν οι 10.000 κληρικοί, γιατί δεν βγαίνουν από το δημόσιο. Γιατί δεν μου είπατε ότι θα τους βγάλει μονομερώς η κυβέρνηση. Θα παραμένουν, θα μισθοδοτούνται.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω. Δεν ξέρω, νομίζω ότι συνήθως γίνομαι κατανοητός. Εφόσον καταλήξουμε σε συμφωνία …

ΣΤΑΗ: Κι εγώ καταλαβαίνω …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον, λοιπόν, καταλήξουμε σε συμφωνία, βεβαίως θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Όμως, το κρίσιμο δεν είναι αυτό. Το κρίσιμο είναι να μπορέσουμε να κλείσουμε …

ΣΤΑΗ: Προς το παρόν, αναιρείτε λοιπόν. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … να κλείσουμε μια ιστορική εκκρεμότητα, που αφορά και την εκκλησιαστική περιουσία, αλλά και τις αμφισβητούμενες περιουσίες μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδας και να εγγυηθούμε εις το διηνεκές το καθεστώς εργασίας των κληρικών -τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, αλλά και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδας- επιλύοντας μία εκκρεμότητα, η οποία υπάρχει εδώ και περισσότερα από 80-90 χρόνια. 

ΣΤΑΗ: Έτσι είναι. Οπότε, επειδή εγώ δεν καταλαβαίνω καλά όπως υπαινιχθήκατε, προς το παρόν αυτές οι 10.000 προσλήψεις, μέχρι να προχωρήσει ο διάλογος , δεν υπάρχουν στο τραπέζι…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι επιπλέον 10.000 προσλήψεις εφόσον δεν καταλήξει η συμφωνία με την εκκλησία δεν υπάρχουν…

ΣΤΑΗ: Ναι μέχρι να προχωρήσει ο διάλογος με την εκκλησία. Πάμε παρακάτω τώρα γιατί είπε ο  πρωθυπουργός στην Βουλή προχθές ότι διανύετε τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης και τις μετράει από τον Αύγουστο, όπου είχαμε το τέλος του Μνημονίου. Πράγματι μετράτε μόνο 100 μέρες διακυβέρνησης, τα προηγούμενα που πήγαν; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός πολύ σωστά είπε, ότι από την στιγμή της εξόδου της χώρας από το καθεστώς μνημονιακής επιτροπείας, έχουμε ανακτήσει ένα πεδίο πολιτικής και οικονομικής ελευθερίας που μας επιτρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε πράξη το δικό μας πολιτικό πρόγραμμα. Διότι δεν είναι μυστικό, σε περίοδο προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με δεδομένη την τεχνολογία την μνημονιακή, η κυβέρνηση δεν μπορούσε να εφαρμόζει δικό της πολιτικό πρόγραμμα. Έπρεπε να διαπραγματεύεται διαρκώς από τα πιο μεγάλα έως τα πιο μικρά, έπρεπε αν κάνει συμβιβασμούς, έπρεπε να κάνει υποχωρήσεις,…

ΣΤΑΗ: …δηλαδή με αυτή την έννοια είπε ο πρωθυπουργός για τις 100 μέρες, τώρα ξεκινάει μία πιο ελεύθερη διακυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, τώρα ξεκινάει η πραγματική διακυβέρνηση, αυτής της πολιτικής συμμαχίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. Δηλαδή εκκινεί μία πορεία όπου πλέον έχουμε την δυνατότητα να εφαρμόσουμε με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας τις δικές μας πολιτικές επιλογές.  

ΣΤΑΗ: Τώρα εκλογές, θα μου πείτε τον Οκτώβριο. Εγώ εδώ δεν θα σας ρωτήσω αν θα γίνουν πριν οι εκλογές, το μόνο που θα μπορούσα να σας ρωτήσω είναι να βάλουμε ένα στοίχημα για το πότε θα γίνουν οι εκλογές και να ξανάρθετε όταν γίνουν για να δούμε ποιος θα κερδίσει από τους δύο μας. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς πότε λέτε;

ΣΤΑΗ: Εγώ λέω ενωρίτερα από τον Οκτώβριο ότι είναι πιθανό. Εσείς αποκλείεται το νωρίτερα από τον Οκτώβριο; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ λέω ότι ο πολιτικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της τετραετίας όπως  έχει πει δεκάδες φορές ο Πρωθυπουργός.  Επομένως δεν υπάρχει κανένα άλλο σενάριο στη βάση του οποίου σχεδιάζουμε εμείς.

ΣΤΑΗ: Δεν υπάρχει περιθώριο δηλαδή, πάμε τον Οκτώβριο χωρίς καμία άλλη πιθανότητα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα άλλο σενάριο στο τραπέζι. Το σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουμε είναι η ολοκλήρωση της τετραετίας και έχει πολύ συγκεκριμένους πολιτικούς και οικονομικούς λόγους αυτή η επιλογή.

ΣΤΑΗ: Η συμφωνία των Πρεσπών, όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής κ.Βούτσης θα έρθει προς κύρωση στην Βουλή στα μέσα Φεβρουαρίου. Ισχύει αυτό φαντάζομαι; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξετε εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ, εφόσον υπάρξει η τροποποίηση  των απαραίτητων συνταγματικών διατάξεων, από την ίδια την συμφωνία προκύπτει ότι αμέσως μετά η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση κατάθεσης στην Ελληνική Βουλή της συμφωνίας και η ημερομηνία της συζήτησης στην Ολομέλεια και της ψήφισης της κύρωσης συμφωνίας είναι ζήτημα το οποίο θα επιλύσει το προεδρείο της Βουλής, με βάση και τις διαδικασίες..   

ΣΤΑΗ: Εγώ σας ρώτησα για την πιθανότητα εκλογών πριν από τον Οκτώβριο, δεν μίλησα για πρόθεση της κυβέρνησης για πριν από τον Οκτώβριο γιατί αν έρθει και αποχωρήσει ο Πάνος Καμμένος, γιατί ο κυβερνητικός σας εταίρος έχει πει ότι θα αποχωρήσει. Αποκλείεται λόγω αυτού του γεγονότος να έχουμε πρόωρες εκλογές; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Καμμένος έχει με σαφήνεια δηλώσει ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμπλεύσει με τον κύριο Μητσοτάκη, σε μία προσπάθεια ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης. Τώρα ο τρόπος με τον οποίο εκείνος θα επιλέξει να διαχειριστεί την πολιτική του διαφωνία είναι δικό του θέμα και νομίζω ότι είναι απολύτως και θεμιτό και εύλογο, να επιλέξει εκείνος την δική του στρατηγική. Όμως εγώ αυτό το ποίο χαιρετίζω και για το ποίο θεωρώ ότι ο κύριος Καμμένος έχει λειτουργήσει με εντιμότητα, με ειλικρίνεια και με παρρησία είναι το γεγονός, ότι δήλωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ποτέ δεν πρόκειται να συμπλεύσει με την ΝΔ σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης.

ΣΤΑΗ: …αλλά και δεν θα ψηφίσει και την συμφωνία που θα φέρετε εσείς…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: αυτό το έχει πει εδώ και ένα χρόνο..

ΣΤΑΗ: … το έχει πει γι αυτό λέω και εγώ μήπως αυτό είναι ένα ορόσημο. Λοιπόν τελευταίο ερώτημα. Αφορά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα ανακοινώσετε στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου την υποψηφιότητα της κυρίας Νοτοπούλου στην Θεσσαλονίκη; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κεντρική Επιτροπή στις περιπτώσεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, αλλά και των μεγάλων Περιφερειών, πράγματι από το ίδιο το Καταστατικό του Κόμματος, δεν ανακοινώνει υποψηφιότητες. Συζητά και παίρνει αποφάσεις. Μέχρι εκείνη την στιγμή, όπου θα γίνει και η σχετική εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή, αναμένουμε τις διαδικασίες, αναμένουμε τις προτάσεις των αυτοδιοικητικών κινήσεων και νομίζω ότι ξέρετε και εσείς ότι η αυτοδιοικητική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» στη Θεσσαλονίκη πράγματι συζητά την υποψηφιότητα της κυρίας Νοτοπούλου, την οποία χθες η Πολιτική Γραμματεία θεώρησε ως μία υποψηφιότητα που μπορεί να οδηγήσει στην συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου και στην νίκη στο Δήμο της Θεσσαλονίκης. 

ΣΤΑΗ: Και μένει ανοικτό και το θέμα της Αθήνας. Θα έχουμε υποψηφιότητα για το θέμα της Αθήνας, θα ανακύψει από την Κεντρική Επιτροπή; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προχωρούν οι διεργασίες, δεν ξέρω αν μέχρι την Κυριακή θα έχει προκύψει κάτι…

ΣΤΑΗ:  Ξέρετε γιατί σας ρωτάω και σας κοιτάω έτσι πονηρά; Γιατί μήπως θα μπορούσε να είσαστε εσείς υποψήφιος στο Δήμο της Αθήνας; Πληροίτε τις προδιαγραφές πάντως. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε αυτό αφορά τον…

ΣΤΑΗ: Επειδή μας λέτε ότι θα είναι ένα πρόσωπο έκπληξη, κλπ, εσείς θα μπορούσατε να είσαστε ένα πρόσωπο…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: εγώ δεν έχω πει ποτέ κάτι τέτοιο, αυτό αφορά τον Πρωθυπουργό και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

ΣΤΑΗ: Θα μπορούσατε να είσαστε. Σας έχει ζητήσει κάτι τέτοιο ο πρωθυπουργός, σας το έχει συζητήσει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι ποτέ.

ΣΤΑΗ: Σας το λέω αυτό γιατί και η υποψηφιότητα του κυρίου Τσίπρα για την δημαρχία της Αθήνας και η υποψηφιότητα του κυρίου Σακελλαρίδη  είχε συγκεκριμένες προδιαγραφές, θετικές προδιαγραφές τις οποίες λένε οι πληροφορίες ότι τις πληροίτε εσείς, γι αυτό σας έκανα αυτή την ερώτηση. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. 

ΣΤΑΗ: Κύριε Τζανακόπουλε σας ευχαριστώ για την αποψινή συζήτηση και σας ευχαριστώ που ήταν μία ζωηρή συζήτηση, αυτό περιμένει κανείς από έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο. 

Συνέντευξη στον ρ/σ «Αθήνα 984» και τον δημοσιογράφο Βασίλη Πάικο

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΜΕΤΡΑ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ & ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
 
Οι παρεμβάσεις των ελαφρύνσεων και κοινωνικής στήριξης καθώς και ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Ύστερα από μια 10ετία βαθύτατης ύφεσης και 3 προγράμματα δημοσιονομικής αναπροσαρμογής μετά την ουσιαστική χρεοκοπία της χώρας, έχουμε πια τη δυνατότητα να υλοποιούμε το δικό μας στρατηγικό σχέδιο και πολιτική. Αυτός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που δεν περιλαμβάνει κανένα μέτρο περικοπής ή επιβάρυνσης αλλά αντιθέτως περιλαμβάνει ελαφρύνσεις. Πλέον παίρνουμε μέτρα και υλοποιούμε πολιτικές που σκοπεύουν στην ενίσχυση των εισοδημάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας δηλαδή τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους μικρούς και τους μεσαίους επαγγελματίες.
 
 
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ & ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
 
Αμφιβάλλω αν η εικόνα που αποτυπώνουν κάποιες από τις δημοσκοπήσεις είναι πράγματι η εικόνα των πολιτικών συσχετισμών αυτή τη στιγμή στη χώρα. Η εντύπωσή μου είναι ότι πολλές από αυτές χρησιμοποιούνται πλέον σαν επικοινωνιακό εργαλείο στα χέρια κομματικών επιτελείων δηλαδή οι δημοσκοπήσεις είναι πλέον κομμάτι της πολιτικής σύγκρουσης και όχι επιστημονικό εργαλείο. Μετά και το χθεσινό περιστατικό όπου στο πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ του κου Μαρινάκη είχαμε στρεβλή αποτύπωση μιας δημοσκόπησης και τον ίδιο τον δημοσκόπο που αποδοκίμασε την συγκεκριμένη πρακτική. Αμφισβητώ λοιπόν τόσο την αξιοπιστία όσο και την αποτύπωση των δημοσκοπήσεων. Είναι άλλωστε πανθομολογούμενο ότι από το 2012 και μετά χρησιμοποιήθηκαν κατ΄ εξακολούθηση ως πολιτικά εργαλεία τα χέρια κομματικών επιτελείων που βρίσκονταν σε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιστρέψτε μου να σας πω πάντως ότι στα χέρια των κομμάτων υπάρχουν μυστικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν άλλη εικόνα.
 
 
ΥΠΟΘΕΣΗ 53ΧΡΟΝΗΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΛΟ
 
Το Δικαστήριο προχώρησε σε μια νομική ερμηνεία η οποία το οδήγησε να χρησιμοποιήσει το νομικό πλαίσιο του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ένα νόμο ο οποίος έχει επικριθεί από τη νομική και επιστημονική κοινότητα ως υπερβολικά αυστηρός. Το Δικαστήριο χρησιμοποίησε το νόμο που χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης διαφθοράς και του πολιτικού και ηθικού εκφυλισμού των επικεφαλής της δημόσιας διοίκησης που ήταν από τους λόγους που οδήγησε την Ελλάδα στη δίνη της χρεοκοπίας. Η γνώμη μου είναι ότι η συγκεκριμένη δεν είναι μια ορθή νομική κρίση καθώς το Δικαστήριο είχε και άλλες νομικές και ερμηνευτικές δυνατότητες που δε θα παρήγαγαν τέτοιο ποινικό αποτέλεσμα.
 
 
ΦΑΚΕΛΟΣ C4I ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ & ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
 
Θα πρέπει πρώτα να δούμε τα πορίσματα της εξεταστικής αλλά και τη δικογραφία για το C4I και εφόσον προκύπτουν ενδείξεις ότι πολιτικά πρόσωπα συμμετείχαν σε εγκληματικές ενέργειες κατά την περίοδο άσκησης των υπουργικών καθηκόντων τους τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε. Όμως πρώτα πρέπει να δούμε ποια είναι τα στοιχεία.
 
 
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΚΙΝΑΛ
 
Εδώ και αρκετά χρόνια με την πολιτική ηγεσία της κεντροαριστεράς βρισκόμασταν σε ανοιχτή πολιτική αντιπαράθεση. Για μας το ζήτημα δεν είναι η προσέγγιση με αυτήν την πολιτική ηγεσία που κάνει τις επιλογές ταύτισης με τη ΝΔ. Αλλά το άνοιγμα που επιχειρεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ σε κεντροαριστερές δυνάμεις στην κοινωνία πχ σε αυτοδιοικητικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο όπου είμαστε ανοιχτοί σε πλατιά ψηφοδέλτια που βρίσκονται σε οργανική σύνδεση με αυτόν τον κόσμο. Είναι πολύς ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος που βλέπει με πολύ μεγάλη καχυποψία και απογοήτευση τη στάση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ. Ο στόχος μας για τους μεγάλους Δήμους της χώρας είναι να δημιουργήσουμε ψηφοδέλτια που θα συσπειρώνουν τις δημοκρατικές αυτές και προοδευτικές δυνάμεις. Σε επίπεδο επικεφαλής τα αρμόδια κομματικά όργανα θα συνεδριάσουν και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας πάρα πολύ σύντομα.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, καλή σας μέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πάικο, καλημέρα.

ΠΑΪΚΟΣ: Ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός λοιπόν, και παραλλήλως μια σειρά από νομοθετήματα της κυβέρνησης, νομοθετήματα ελαφρύνσεων, ανακούφισης μεγάλων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Θα έλεγε κανείς ότι είσαστε σε μια καλή φάση δηλαδή – ίσως δεν έχετε περάσει καλύτερη, έτσι; – ως κυβέρνηση εννοώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πάικο, πραγματικά σηματοδοτούν αυτά τα νομοσχέδια, οι παρεμβάσεις των ελαφρύνσεων και της κοινωνικής στήριξης, αλλά και ο προϋπολογισμός ο οποίος κατατέθηκε, μια φάση μετάβασης, μια νέα όμως εποχή, για την ελληνική κοινωνία και για την ελληνική οικονομία. Είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην καλύτερη φάση, όχι εμείς ως κυβέρνηση, η χώρα, μετά από μια δεκαετία βαθύτατης ύφεσης και μετά από τρία προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, τα οποία ήταν το αποτέλεσμα ακριβώς της ουσιαστικής χρεοκοπίας της χώρας το 2009-2010.

ΠΑΪΚΟΣ: Και εσείς ως κυβέρνηση, η καλύτερη φάση των τελευταίων τριάμισι χρόνων, δηλαδή του βίου σας, του κυβερνητικού σας βίου. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με δεδομένο ότι είμαστε εκτός της δημοσιονομικής προσαρμογής, έχουμε πλέον τη δυνατότητα, κ. Πάικο, να αρχίσουμε να υλοποιούμε τη δική μας πολιτική, το δικό μας στρατηγικό σχέδιο για τη χώρα και την οικονομία, με όρους μιας λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης, αν θέλετε. Είναι τεράστιο το γεγονός ότι δεν περικόπηκαν οι συντάξεις, όπως απαιτούσε το ΔΝΤ. Όμως, ο προϋπολογισμός του 2019 είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ο οποίος δεν περιλαμβάνει καμία προσαρμογή, καμία προσαρμογή, κανένα μέτρο περικοπής ή κανένα μέτρο επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων…

ΠΑΪΚΟΣ: Και περιλαμβάνει ελαφρύνσεις, μάλιστα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αρχίζει να περιλαμβάνει. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, ότι από δω και πέρα μπορούμε να αρχίσουμε να υλοποιούμε πολιτικές που θα σκοπεύουν και θα λειτουργούν στην κατεύθυνσης της ενίσχυσης των εισοδημάτων των πολλών.

ΠΑΪΚΟΣ: Κοιτάξτε όμως να δείτε κ. Υπουργέ. Έχουμε αυτή την εικόνα που εκεί είναι πράγματι η καλύτερή σας φάση. Από την άλλη μεριά βλέπουμε ότι όλη αυτή η εικόνα δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, χωρίς αμφιβολία ισχύει αυτό. Σας ερωτώ, μήπως επειδή εδώ και δυο χρόνια, έχει σταθεροποιηθεί μια δυσμενής για σας εικόνα; Μήπως έχει σταθεροποιηθεί και δεν είναι αναστρέψιμη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, επιτρέψτε μου να έχω εγώ αμφιβολία, για το αν και κατά πόσο, η εικόνα που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις ή εν πάση περιπτώσει κάποιες από τις δημοσκοπήσεις, είναι η πραγματική εικόνα των πολιτικών συσχετισμών αυτή τη στιγμή στη χώρα. Η εντύπωσή μου είναι ότι πολλές από αυτές χρησιμοποιούνται σαν όπλο πλέον, όχι μελέτης των πολιτικών συσχετισμών, των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων, όχι σαν φωτογραφία της στιγμής, αλλά χρησιμοποιούνται σαν επικοινωνιακό εργαλείο στα χέρια κομματικών επιτελείων. Δηλαδή, το λέω ευθέως, οι δημοσκοπήσεις πλέον είναι κομμάτι της πολιτικής σύγκρουσης, δεν αποτελούν κατά τη γνώμη μου επιστημονικό τρόπο αποτύπωσης της πολιτικής σύγκρουσης. Και νομίζω, ότι αυτό γίνεται ακόμα περισσότερο εμφανές μετά και το χθεσινό περιστατικό που στο πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ του κ. Μαρινάκη…

ΠΑΪΚΟΣ: Το αποδοκίμασε ο δημιουργός της δημοσκόπησης

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… είχαμε διαστρέβλωση και λανθασμένη αποτύπωση της ίδιας της δημοσκόπησης που η εφημερίδα πήγε να δημοσιεύσει. Και είχαμε τον ίδιο τον  κ. Φαναρά, ο οποίος …

ΠΑΪΚΟΣ:… αποδοκίμασε τον τρόπο ερμηνείας

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …και αποδοκίμασε αυτή την πρακτική, από τη μεριά της εφημερίδας. Επομένως, θέλω να σας πω ότι δεν μπορώ εγώ αυτή τη στιγμή να μπω σε μια λογική συζήτησης επί των πολιτικών συσχετισμών ή των κοινωνικών συσχετισμών ή των κοινωνικών εξελίξεων ή των πολιτικών εξελίξεων στη βάση δημοσκοπήσεων που χρησιμοποιούνται κατεξοχήν ως πολιτικά εργαλεία. 

ΠΑΪΚΟΣ: Θα ήθελα κ. Τζανακόπουλε να σας παρακαλέσω, να καταλάβω, τι ακριβώς αμφισβητείτε. Αμφισβητείτε την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, αμφισβητείτε τον τρόπο εμφάνισής τους, ερμηνείας τους, σχολιασμού τους από τα Μέσα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και τα δύο, είναι δεδομένο αυτό. Να σας πω την αλήθεια, αυτό στη χώρα μας είναι  πανθομολογούμενο από το 2012 και μετά. Δηλαδή, είναι δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις χρησιμοποιήθηκαν κατ΄ εξακολούθηση ως επικοινωνιακό και πολιτικό εργαλείο στρατηγικών σχεδιασμών κομματικών επιτελείων, τα οποία βρισκόντουσαν σε σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να σας θυμίσω ότι τον Ιανουάριο του 2015 παρουσιάζονταν δημοσκοπήσεις που έδειχναν τις διαφορές.

ΠΑΪΚΟΣ: …Ναι και τον Σεπτέμβριο, και στο δημοψήφισμα, τα ξέρουμε αυτά. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και τον Ιανουάριο, και στο δημοψήφισμα, και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου βλέπαμε οριακές διαφορές και τελικά καταλήξαμε σε διαφορές 7-8 μονάδων που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις και στο δημοψήφισμα σε μια νίκη του «Όχι» κατά 24 – αν δεν κάνω λάθος –  ποσοστιαίες μονάδες. Επιτρέψτε μου, εδώ τώρα να σας πω, ότι αν θέλετε να κάνουμε συζήτηση επί των πολιτικών συσχετισμών, επί των πολιτικών κατευθύνσεων και των μετατοπίσεων που υπάρχουν στο επίπεδο  των πολιτικών κομμάτων και του δημόσιου λόγου, εγώ είμαι διατεθειμένος να το κάνω. Αλλά τώρα, δεν πρόκειται να εσωτερικεύσω την εικόνα που θέλει να παρουσιάσει το παλιό  πολιτικό σύστημα, το παλιό μπλοκ εξουσίας, αν θέλετε, για να δημιουργήσει επικοινωνιακού χαρακτήρα εντυπώσεις. 

ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Γραμματέας του κόμματός σας, ο κ. Σκουρλέτης, είπε ότι άλλη εικόνα δείχνουν οι μυστικές δημοσκοπήσεις. Προφανώς, εννοεί ότι το κόμμα σας έχει μυστικές δημοσκοπήσεις που δίνουν άλλη εικόνα. Έχετε να μας πείτε κάτι περισσότερο επ΄ αυτού;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν σας έλεγα κάτι τέτοιο,  δεν θα ήταν μυστικές δημοσκοπήσεις, έτσι δεν είναι;

ΠΑΪΚΟΣ: Δε λέω να μας πείτε ποιες είναι και τι λένε ακριβώς, αλλά …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνώ με τον Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματι, αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η αλήθεια…

ΠΑΪΚΟΣ: Έχετε δηλαδή μυστικές δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν άλλη εικόνα, λέτε, ευμενέστερη για σας. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπε κάτι τέτοιο ο κ. Σκουρλέτης. 

ΠΑΪΚΟΣ: Αυτό είπε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που είπε, είναι ότι τα κόμματα έχουν δημοσκοπήσεις, αναφερόμενος πιθανότατα σε άλλα πολιτικά κόμματα, τα οποία γνωρίζουν πάρα πολύ καλά …

ΠΑΪΚΟΣ: Και στο δικό σας προφανώς…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …ότι η κατάσταση πραγμάτων δεν είναι αυτή, την οποία προσπαθούν να δημιουργήσουν επί της ουσίας κάποιες από τις δημοσκοπήσεις που είδαν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας. 

ΠΑΪΚΟΣ: Λέτε ότι πράγματι λοιπόν, υπάρχει άλλη εικόνα. Για πείτε μου, την προηγούμενη Κυριακή στην εκπομπή μας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Βούτσης, είπε ότι είναι πιθανό να βρισκόμαστε πολύ κοντά στη θεσμοθέτηση της 13ης σύνταξης. Επ΄ αυτού έχετε να μας πείτε εσείς κάτι παραπάνω;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης είναι βεβαίως, η ενίσχυση των εισοδημάτων των πολλών. Και όταν μιλάμε για τους πολλούς , μιλάμε για τους εργαζόμενους, μιλάμε για τους ανέργους, μιλάμε για τους συνταξιούχους, μιλάμε για τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες. Εντός του 2019 η δημοσιονομική δυνατότητα που μας δίνεται αφορά τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που είχε κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις κατηγορίες των μεσαίων επαγγελματιών, κυρίως, τη θεσμοθέτηση του στεγαστικού επιδόματος , την κατάργηση  του επιτηδεύματος για τους αγρότες, ένα πακέτο δηλαδή που ξεπερνά τα 900 εκ. ευρώ, περίπου 0,5% του ΑΕΠ. 

ΠΑΪΚΟΣ: Και θα έχουμε την έκτακτη ενίσχυση που έχουμε τα τελευταία χρόνια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και επίσης, με βάση τη νέα κατάσταση η οποία έχει προκύψει σε σχέση με τις συντάξεις, 620.000 συνταξιούχοι  για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία , όχι μόνο δε θα δουν  τις συντάξεις τους να περικόπτονται, αλλά 620.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται. Από εκεί και πέρα με βάση τον δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα δημιουργείται, με δεδομένη την καλύτερη εικόνα και την καλύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα επεξεργαστούμε και θα διερευνήσουμε τις δυνατότητες για μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης που θα αφορούν το 2020 και μετά. 

ΠΑΪΚΟΣ: Και για τη 13η σύνταξη; Επανέρχομαι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, ότι εφόσον υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες, θα διερευνήσουμε τα συγκεκριμένα πεδία που θα απορροφήσουν ακριβώς τις δημοσιονομικές αυτές δυνατότητες, εφόσον αυτές προκύπτουν.

ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είχαμε μία ευτυχή έκβαση της υπόθεσης της καθαρίστριας. Τα ρίξαμε, όμως, όλα, και καλά κάναμε, στην κακή δικαστική απόφαση, στην απίστευτα κακή δικαστική απόφαση. Όμως, υπάρχει και θέμα νομοθεσίας, έτσι; Και εδώ ευθύνεται η Πολιτεία που δεν την εκσυγχρονίζει τη νομοθεσία αυτή, δεν την πάει… 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πάικο, επιτρέψτε μου, επειδή τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα. Το δικαστήριο προχώρησε σε μία νομική ερμηνεία, η οποία το οδήγησε να χρησιμοποιήσει το νομικό πλαίσιο του Νόμου 1608 του 1950 περί καταχραστών του Δημοσίου. Αυτός ο νόμος, βεβαίως, έχει επικριθεί από την κοινότητα των ποινικολόγων, από την κοινότητα των νομικών, από την επιστημονική κοινότητα, ως υπερβολικά αυστηρός. Τι λέει ο συγκεκριμένος νόμος; Ότι ο οποιοσδήποτε ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο είτε με απιστία, είτε με απάτη…

ΠΑΪΚΟΣ: Καταχραστής, εν πάση περιπτώσει

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …είτε με υπεξαίρεση άνω των 150.000 ευρώ, υπάγεται στον Νόμο 1608 του 1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, ο οποίος για τέτοιες εγκληματικές ενέργειες προβλέπει ότι απειλείται ακόμα και ισόβια κάθειρξη. Η γνώμη μου, λοιπόν, είναι ότι είναι ένα διαφορετικό ζήτημα, να συζητήσουμε για τον νόμο 1608 του 1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, και αν και κατά πόσο, αυτός χρειάζεται τον εκσυγχρονισμό…  

ΠΑΪΚΟΣ: Μα είπατε εσείς ο ίδιος ότι έχει επικριθεί από την επιστημονική κοινότητα, κλπ, δε χρειάζεται.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά αυτό είναι η άποψη της επιστημονικής κοινότητας. Εδώ υπάρχει και ένα πολιτικό ζήτημα, με την έννοια ότι – προσέξτε – είναι διαφορετικός ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το νομοθέτημα αυτό ο ποινικολόγος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου, ο νομικός, πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας και πολιτική όψη των πραγμάτων… 

ΠΑΪΚΟΣ: Βεβαίως, βεβαίως.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …δηλαδή, ότι η χώρα μας βρέθηκε στη δίνη της χρεοκοπίας και μία από τις αιτίες αυτής της χρεοκοπίας ήταν η εκτεταμένη διαφθορά, η εκτεταμένη, αν θέλετε,  διάβρωση της διοικητικής μηχανής, αλλά και του πολιτικού συστήματος και ο πολιτικός και ηθικός εκφυλισμός των επικεφαλής της Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδας. Άρα, λοιπόν, εδώ έχουμε μία πολιτική συνθήκη αυτήν τη στιγμή, η οποία κάνει τα πράγματα λίγο πιο πολύπλοκα. Δηλαδή, πρέπει να δούμε και αυτή τη σκοπιά σε οποιαδήποτε συζήτηση γίνει για τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου. 

ΠΑΪΚΟΣ: Να τη δούμε, αλλά όσο δεν αλλάζει, δε θα έχουμε φαινόμενα τύπου καθαρίστριας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ, όμως, συζητάμε για κάτι άλλο. Συζητάμε για μια επιλογή του Δικαστηρίου, επί της ουσίας, να χρησιμοποιήσει… 

ΠΑΪΚΟΣ: Αυτό τον νόμο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … τον νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, διότι έκανε τη νομική ερμηνεία ότι η μισθοδοσία της καθαρίστριας ήταν μία κατ’ εξακολούθηση απάτη κατά του ελληνικού Δημοσίου και τελικά, η τελική ζημία ήταν άνω των 150.000 ευρώ. Η γνώμη μου είναι ότι δεν είναι μία ορθή νομική κρίση αυτή. Και γιατί; Διότι, εκεί το δικαστήριο είχε και άλλες νομικές δυνατότητες. Ωστόσο, εγώ δε θέλω να μπω σε μία κριτική νομική, το τί έκανε το δικαστήριο…

ΠΑΪΚΟΣ: Κατάλαβα, ναι, αλλά πρέπει να το δείτε και εσείς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … Σας ξαναλέω ότι είχε δυνατότητες, ερμηνευτικές δυνατότητες, οι οποίες δε θα οδηγούσαν σε ένα τέτοιο ποινικό αποτέλεσμα.

ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αύριο, απ’ ότι ακούσαμε, έρχεται στη Βουλή ο φάκελος του C4I. Εν τω μεταξύ, έχουμε το πόρισμα της Εξεταστικής για την Υγεία, τα πορίσματα μάλλον. Μήπως πάμε προς καινούριες προανακριτικές; Πώς το βλέπετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Ας αναμένουμε, καταρχάς, και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Να το μελετήσουμε, να δούμε τί ακριβώς καταλογίζει και σε ποιον, ποιες είναι οι προτάσεις τις οποίες κάνει σε ο,τι αφορά τα διαφορετικά ζητήματα και τα πάρα πολλά ζητήματα, τα οποία μελέτησε και τα οποία επεξεργάστηκε και για τα οποία θα πάρει θέση. Και επίσης, ας αναμένουμε να δούμε και αυτή την περιβόητη δικογραφία για το C4I. Η γνώμη μου είναι ότι εφόσον προκύπτουν ενδείξεις ότι πολιτικά πρόσωπα συμμετείχαν σε εγκληματικές ενέργειες, κατά την περίοδο άσκησης των καθηκόντων τους ως Υπουργοί, τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε. Αλλά, αυτό που σας λέω τώρα είναι κάτι που… 

ΠΑΪΚΟΣ: Θα το δούμε, τι προκύπτει

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …πρέπει να δούμε ποια είναι τα στοιχεία, ποιες είναι οι κατηγορίες, ποια είναι η νομική κατάσταση και να πάρουμε και τις συγκεκριμένες αποφάσεις, τις πολιτικές αποφάσεις και να προχωρήσουμε ή όχι στις συστάσεις Επιτροπών.

ΠΑΪΚΟΣ: Μήπως, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, δηλαδή, την περίπτωση του πρώην Πρωθυπουργού, του κ. Σημίτη, κλπ, μήπως κόβονται και οι τελευταίες γέφυρες με το ΚΙΝΑΛ, με την Κεντροαριστερά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, εμείς με την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, εδώ και αρκετό καιρό, εδώ και αρκετά χρόνια, επί της ουσίας, και με την πολιτική ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και με την πολιτική ηγεσία του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, βρισκόμασταν σε ανοιχτή πολιτική αντιπαράθεση, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΪΚΟΣ: Γι’ αυτό σας λέω, αν κόβονται και οι τελευταίες γέφυρες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από εκεί και πέρα, όμως, για εμάς το ζήτημα δεν είναι η προσέγγιση με μια πολιτική ηγεσία, η οποία έχει κάνει τις πολιτικές της επιλογές.  Ήδη, από το 2011 και προϊόντος του χρόνου το επιβεβαιώνει αυτό και συνεχίζει με ακόμα πιο σαφή πολιτική πρόθεση να ταυτίζεται με τη ΝΔ, είτε του κ. Σαμαρά, είτε του κ. Μητσοτάκη. Πλέον, δυσκολεύεται κανείς να παρακολουθήσει ή μάλλον δυσκολεύεται κανείς να εντοπίσει και την παραμικρή πολιτική διαφορά στον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται το ΚΙΝΑΛ και η ΝΔ στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα.

ΠΑΪΚΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι το έχετε πάρει απόφαση και δεν το επιχειρείτε καν, πλέον; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω.

ΠΑΪΚΟΣ: Παρακαλώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δείτε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, η οποία σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, είτε αυτό αφορούσε τη Συμφωνία των Πρεσπών, είτε αυτό αφορά τη συμφωνία με την Εκκλησία, είτε αυτό αφορά στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, είτε αυτό αφορά σε οποιοδήποτε θέμα μπορεί κανένας να φανταστεί και το οποίο έπαιξε κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής αντιπαράθεσης τα τελευταία χρόνια, το ΚΙΝΑΛ τοποθετήθηκε σαφέστατα με  τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τοποθετούνταν η ΝΔ. Είναι διαφορετική, όμως, η υπόθεση σε ό,τι αφορά την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και διαφορετικό ζήτημα το άνοιγμα που επιχειρεί πολιτικά, αυτήν τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, σε δυνάμεις, οι οποίες προέρχονται ή αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερές.

ΠΑΪΚΟΣ: Στην κοινωνία, εννοείτε. Στην κοινωνία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς, στην κοινωνία. Δηλαδή, δείτε τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να διαμορφώσουμε τις αυτοδιοικητικές, τις δημοτικές και τις περιφερειακές μας προτάσεις. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε πλατιά ψηφοδέλτια, τα οποία ακριβώς βρίσκονται σε επικοινωνία και σε οργανική σύνδεση με αυτόν τον κόσμο. Εκεί, νομίζω, ότι θα κριθεί αυτή η πολιτική ανάγκη για μια συμπόρευση των προοδευτικών και των δημοκρατικών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς με τις δυνάμεις της Αριστεράς. Εκεί, νομίζω, ότι το παιχνίδι μπορεί να επιτευχθεί, διότι είναι πάρα πολύς ο δημοκρατικός και  προοδευτικός κόσμος, ο οποίος βλέπει με πολύ μεγάλη καχυποψία και θα έλεγε κανείς και με μία πολιτική απογοήτευση και με ένα…  

ΠΑΪΚΟΣ: Τη στάση της ηγεσίας…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … τη στάση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.

ΠΑΪΚΟΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία, πριν σας ευχαριστήσω, να σας ρωτήσω τί θα κάνετε στην Αθήνα, τί θα κάνετε στη Θεσσαλονίκη, τί θα κάνετε στον Πειραιά; Περιμένουμε, περιμένει δηλαδή, όλος ο κόσμος να δει τις προτάσεις σας για τους Δήμους. Τί γίνεται;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προς το παρόν, θα σας ζητήσω να κάνετε υπομονή. Εμείς έχουμε δηλώσει τα κριτήρια και τις γενικές αρχές, βάσει των οποίων θα ληφθούν οι συλλογικές πολιτικές αποφάσεις…

ΠΑΪΚΟΣ: Να γενικεύσω, λοιπόν, την ερώτηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …δεν μπορώ αυτή τη στιγμή

ΠΑΪΚΟΣ: Να γενικεύσω, λοιπόν, την ερώτηση. Στους τρεις μεγάλους Δήμους που σας ανάφερα, θα μπορούσε να έχουμε ή θα έχουμε συνεργασίες σαν αυτές που περιγράψατε πριν; Ή θα έχουμε κομματικές υποψηφιότητες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πάικο, ο στόχος ο δικός μας είναι σε κάθε μία από αυτές τις πόλεις να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ψηφοδέλτια, τα οποία θα συσπειρώνουν αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, τις οποίες σας ανέφερα. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα του επικεφαλής είναι εντελώς διαφορετικό. Θα το κουβεντιάσουμε στο επίπεδο των αρμόδιων οργάνων του κόμματος και θα πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις πάρα πολύ σύντομα. 

ΠΑΪΚΟΣ: Να υποθέσουμε σύντομα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτως ή άλλως, ούτως ή άλλως. Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να έχουμε καταλήξει τουλάχιστον στις βασικές μας προτάσεις.

ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα. Ο κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος, Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Υπουργέ. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά, κύριε Πάικο.

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel και τον δημοσιογράφο Γ. Μελιγκώνη

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕΡΟΥΣ 1

• Είναι μια μέρα που επιβεβαιώνονται οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού τη ΔΕΘ. Εδώ και καιρό είχαμε πει ότι τα επιχειρήματά μας για τη μη περικοπή των συντάξεων ήταν ισχυρά. Είχαμε πει ότι ήταν ένα αχρείαστο μέτρο. Είχαμε πει ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους του 2019 και ότι θα δημιουργηθεί κοινωνικός χώρος για να πάρουμε μέτρα ελάφρυνσης, παρόλο που δεν ίδρωνε το αυτί της ΝΔ.

• Η ελάφρυνση για τους αγρότες είναι μεγάλη. Μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές για 250.000 εργαζόμενους. Το 88% των ασφαλισμένων πληρώνουν πολύ λιγότερα από ότι πριν. Είναι μέτρα που μιλούν απευθείας στην οικονομία. Στοχευμένα μέτρα.

• Αφου είναι τόσο αμελητέα η παρέμβαση για την αύξηση των συντάξεων, γιατί η ΝΔ είχε στηρίξει την πολιτική της για την περικοπή των συντάξεων στο 4ο μνημόνιο; Ή η ΝΔ έλεγε ψέματα ή έχει δίκιο για κάποιον άλλο λόγο που πρέπει να εξηγήσει. Από τη στιγμη που δεν ισχύει η περικοπή των συντάξεων πρέπει να μας μας εξηγήσει τη ρητορική της περί 4ου μνημονίου.

• Θα υπάρξει αύξηση σε 600.000 συνταξιούχους από το 2019. Είναι η πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια που θα υπαρξει αύξηση στις συντάξεις αλλά και στον κατώτατο μισθό.

• Η ΝΔ έχει συμπεριλάβει το αφορολόγητο στο πρόγραμμά της. Άρα δεν μπορεί να μας κατηγορεί για αυτό, μιας και το χρησιμοποιεί στο πρόγραμμα της. Για τα επόμενα 3 χρόνια υπάρχει δυνατότητα για το 3.5%, χωρίς κάποιο άλλο φορολογικό μέτρο. Δεν απαιτείται νέο μέτρο για αυτό, οπότε δεν θα χρειαστεί να μειωθεί το αφορολόγητο.

• Εμείς κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, σε σχέση με τη δημοσιονομική συνθήκη του 2015, που τη δημιούργησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οι νέοι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται για πρώτη φορά. Ανάλογα με την ανάπτυξη της οικονομίας θα συνεχιστεί η ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων, μέχρι να εξισορροπηθεί η κατάσταση.

• Τα βάρη τις κρίσεις τα σήκωσαν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Τώρα πληρώνουν λιγότερη ασφαλιστική εισφορά. Θα υπάρξει και μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις μικρές περιουσίες. Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις έχουν επεκταθεί σε δέκα τουλάχιστον κλάδους.

• Το βασικό ζήτημα για τις αγορές είναι το δημοσιονομικό. Τις μεταρρυθμίσεις θα τις προχωρήσουμε. Επιτυγχάνουμε τους στόχους, και η γενική πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι μέσα στους δείκτες, και βαδίζουμε σε μία σωστή κατεύθυνση και έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

• Η ΤτΕ κατέθεσε μια πρόταση για τα κόκκινα δάνεια, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία και την κυβέρνηση και θέλει μεγάλη προσοχή για το πως κατατίθενται οι προτάσεις και για το πως παρεμβαίνει ο κάθε φορέας. Οι τράπεζες είναι απόλυτα εξασφαλισμένες.

• Η πρώτη λαϊκή κατοικία θα προστατευθεί με συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν.

• Το ΚΙΝΑΛ ηθελε τόσο πολύ να βγουν όλα στο φως, που το 2011 με την κυβερνητική πλειοψηφία, πρότεινε τη σύσταση προκαταρτικής επιτροπής και στη συνέχεια οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την καταψήφισαν. Από τότε δεν έκαναν κάτι άλλο. Σήμερα ζητούν τα ρέστα από την κυβέρνηση που το 2011 αποφάσισαν οι ίδιοι να μην πράξουν τίποτα. Το ΚΙΝΑΛ προσπαθεί να εμπλέξει το όνομα του ΠτΔ. Βρίσκονται σε πανικό.

• Πρώτα μπαίνει φυλακή ο Άκης Τσοχατζόπουλος και μετά ο Γιάννος Παπαντωνίου. Έχουμε τις υποθέσεις του κ. Μαντέλη και του κ. Τσουκάτου, που ο ίδιος παραδέχτηκε ότι πήρε μίζες από το μαύρο ταμείο της Siemens. Το ΚΙΝΑΛ θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτικό και να είχε την ευαισθησία να ζητήσει μία συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για ότι έπραξαν τα στελέχη του.

• Το ΚΙΝΑΛ προσπαθεί να θολώσει τα νερά. Το βούλευμα του ΠΑΣΟΚ του 2014 είναι ένα φανταστικό βούλευμα, που υπάρχει μόνο στο μυαλό της κας Γεννηματά. ΤΟ ΚΙΝΑΛ πρέπει να μιλήσει για το εκτεταμμενο δίκτυο διαφθοράς. Το ΚΙΝΑΛ πρέπει να σταματήσει να ταυτίζεται με τη ρητορικη της Νέας Δημοκρατίας. Σε όποιο θέμα και αν τοποθετηθεί ο κ. Μητσοτάακης με ακραίο και διχαστικό τρόπο μετά θα ακολουθήσει και η κα Γεννηματά.

• Για εμάς το ζήτημα είναι ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος να συσπειρωθεί σε μία δύναμη.

• Το ζήτημα της διαφθοράς είναι πολιτικό και σχετίζεται με την αρχή του κράτους από τη Μεταπολίτευση και μετά. Πρέπει να προχωρήσουμε στη θωράκιση της Πολιτείας από τέτοια φαινόμενα.

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕΡΟΥΣ 2

• Η ΝΔ, για να υπερασπιστεί, κυρίως, τους Θεσμούς θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε μία πιο κατηγορηματική και επίσημη δήλωση συμπαράστασης, σε σχέση με αυτή που έκανε το ΚΙΝΑΛ. Η εμπάθεια της ΝΔ έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Είναι μια εντελώς λάθος τακτική, το οποίο είναι ένα ζήτημα που αφορά τη ΝΔ, και όχι την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

• Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει τις δημοσκοπήσεις που φαίνεται ότι κινούνται σε μια σφαίρα πλαστής και εικονικής πραγματικότητας. Γνωριζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά σιγά σιγά αναπτύσσεται και ένα αίσθημα ελπίδας.  Οι λαϊκές δυνάμεις που στήριξαν το ΣΥΡΙΖΑ, και νέες δυνάμεις θα προστεθούν στη δυναμική μας, και οι επόμενες εκλογές θα είναι εκλογές νίκης για τις δυνάμεις της αριστεράς.

• Για την καθαρίστρια που φυλακίστηκε, ορθώς έπραξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Οι δικαστές θα πρέπει να κινούνται και με την αρχή της επιείκειας, από τη στιγμή που δεν έχουμε να κάνουμε με εγκλήματα.

• Για τη Συμφωνία των Πρεσπών πάνε όλα όπως έχουν συμφωνηθεί. Η προσοχή μας είναι στραμμένη προς τα εκεί. Εστιάζουμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, για να τηρηθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

• Για την ανακοίνωση μετά από τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για τις 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο δεν τίθεται κάποιο θέμα. Δεν μιλήσαμε για απολύσεις ή απομακρύνσεις. Αντίθετα είπαμε ότι από τη συμφωνία θα προστατεύονται και θα υπάρχει μέριμνα για τα δικαιώματα των κληρικών. Τεχνικά δεν μπορεί να γίνει λόγος για δημοσίους υπαλλήλους. Θα υπάρχει δυνατότητα για νέες προσλήψεις στο δημόσιο, εφόσον το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση. Υπήρξαν μια σειρά από παρεμβάσεις για υπονόμευση αυτήςς της ιστορικής συμφωνίας. Πολιτικές παρεμβ΄σεις για να υπονομευθεί η συμφωνία από τη μεριά της Εκκλησίας. Το ίδιο και από τη μεριά της Εκκλησίας, που έγιναν κάποιες παρεμβάσεις που είχαν πολιτικό άρωμα. Η συμφωνία είναι ένας εκατέρωθεν συμβιβασμός μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Δεν θα αφήσουμε αυτήν την προσπάθεια στην άκρη.

• Αυτός που αποφασίζει κάθε φορά είναι ο νομοθέτης. Εμείς επιδιώκουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρθα της διαπραγμάτευσης.
Για το «ου ψευδομαρτυρήσεις»  ήταν για μερικούς που προσπαθούσαν να υπονομεύσουν τη συμφωνία, και δεν ταιριάζει με μέλη της Βουλής  αλλά ούτε και σε μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

• Με σεβασμό στους στόχους, για να μην κινδυνεύσουν όσα έχουμε καταφέρε, θα εξετάσουμε όλα τα δυνατά και εφικτά μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν προς μια καλή κατεύθυνση. Αν η δημοσιονομική κατάσταση το επιτρέψει, είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσουμε και σε νέα μέτρα.

• Ο κ. Μπουτάτης, παρά τις διαφωνίες που θα μπορούσε να έχει κάποιος μαζί του, πέτυχε να συσπειρώσει τη Θεσσαλονίκη του φωτός κατά της Θεσαλονίκης του σκότους. Η όποια πολιτική δύναμη θα πρέπει να παραμείνει στην κατεύθυνση της συσπείρωσης των δυνάμεων κατά του φασισμού και του σκότους.

 

AΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Καλησπέρα σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα, κύριε Μελιγκώνη.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Σήμερα, φαντάζομαι, εάν σας ρωτήσω, τι κάνετε, με βάση αυτά που συζητούνται στη Βουλή, δεν είναι μία κακή ημέρα για εσάς και την κυβέρνηση. Έτσι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι μία κακή ημέρα. Είναι η ημέρα που επιβεβαιώνονται οι πολιτικές μας δεσμεύσεις, επιβεβαιώνονται οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ήδη από χθες οι καλές ειδήσεις είχαν αρχίσει να καταφθάνουν, πράγμα το οποίο επίσης αναμενόταν, με την έννοια ότι εδώ και πολλούς μήνες, εδώ και αρκετό καιρό είχαμε πει ότι τα επιχειρήματά μας για τη μη περικοπή των συντάξεων είναι εξαιρετικά ισχυρά, είχαμε εξηγήσει ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα, είχαμε εξηγήσει ότι είναι αχρείαστο για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% και επίσης είχαμε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό, εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο λέγαμε και στον ελληνικό λαό πρωτίστως και δευτερευόντως στη Νέα Δημοκρατία – η οποία δεν φαίνεται βεβαίως να ιδρώνει το αυτί της – ότι όχι μόνο θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους το 2019 χωρίς την εφαρμογή του μέτρου της περικοπής, αλλά αντιθέτως θα δημιουργείται και ένας δημοσιονομικός χώρος από το 2019 και εντεύθεν ο οποίος θα μας επιτρέψει να πάρουμε και μέτρα κοινωνικής στήριξης, θα μας επιτρέψει να πάρουμε και μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης για την κοινωνία. Και εδώ πρέπει να πω το εξής: Υπάρχει αυτό το ερώτημα το οποίο πλανάται, αν και κατά πόσον αυτά τα μέτρα θα περάσουν στην κοινωνία. Νομίζω ότι είναι ατυχές. Συνήθως αυτό το ερώτημα διατυπώνεται, όταν μιλάμε για θεμελιώδεις δείκτες της οικονομίας. Παράδειγμα, όταν μιλάμε για τον ρυθμό ανάπτυξης. Αν κάποια στιγμή μία οικονομία σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2%, 3%, 4%, διατυπώνεται ευλόγως και θεμιτό το ερώτημα…

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: … Το περίφημο, τα νούμερα ευημερούν, οι άνθρωποι όχι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥΣ: Ακριβώς. Αν και κατά πόσον αυτές οι θετικές εξελίξεις ας πούμε στην οικονομία, στην γενική εικόνα της οικονομίας, στους ρυθμούς ανάπτυξης, στους θεμελιώδεις δείκτες της κλπ., θα περάσουν στην κοινωνία. Εδώ, δεν έχουμε να κάνουμε με μία τέτοια συζήτηση. Εδώ έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένα μέτρα, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις οι οποίες ελαφρύνουν άμεσα τον κόσμο της εργασίας, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους. Δηλαδή μιλάμε, καταρχάς, για το μέτρο το οποίο χθες ψηφίστηκε που αφορά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους αγρότες, 500 ευρώ το χρόνο, αμέσως – αμέσως. Και εδώ δεν μιλάμε για εισοδήματα τα οποία, όπως ξέρετε κύριε Μελιγκώνη, υπερβαίνουν κατά πολύ τις πέντε ή τις έξι ή τις δέκα χιλιάδες ευρώ. Μιλάμε για πολύ μικρά εισοδήματα. Επομένως μία ελάφρυνση της τάξης των 500 ευρώ το χρόνο μπορεί να σημαίνει και πέντε ή επτά ή οκτώ ή εννέα ή δέκα τοις εκατό ελάφρυνση. Ένα δεύτερο μέτρο, το σημερινό, αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για περίπου 250 χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, μηχανικούς, δικηγόρους, οι οποίοι, πράγματι, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ασφαλιστικός νόμος που ισχύει σήμερα συνέδεσε με δίκαιο τρόπο το πραγματικό εισόδημα με την ασφαλιστική εισφορά, με το ασφάλιστρο που πληρώνει ο καθένας, δημιούργησε και μία δυσαναλογία σε μία συγκεκριμένη κατηγορία του πληθυσμού. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 88% των ασφαλισμένων αυτή τη στιγμή, πληρώνουν πολύ λιγότερα απ’ ότι πλήρωναν με το παλαιότερο σύστημα των κλάσεων. Νομίζω τα εξήγησε και ο πρωθυπουργός, σήμερα, στη Βουλή. Έτσι, λοιπόν, έχουμε την ασφαλιστική ελάφρυνση. Μετά έχουμε τις ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ. Επομένως μιλάμε για μέτρα τα οποία απευθείας περνάνε στην κοινωνία. Δεν μιλάμε για γενικά αφαιρετικά μεγέθη που αφορούν το σύνολο της πορείας της οικονομίας. Μιλάμε για συγκεκριμένα, στοχευμένα μέτρα παρεμβάσεων κοινωνικής στήριξης και ελάφρυνσης.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Για να μείνουμε λίγο στις συντάξεις. Αυτό που λέει η αντιπολίτευση, προσπαθώντας και να υποβαθμίσει, ας πούμε, τη σημασία αυτής της εξέλιξης – εντάξει, αντιπολίτευση είναι, αυτή είναι η δουλειά της, όχι να σας δίνει συγχαρητήρια – είναι ότι εσείς τα ψηφίσατε, εσείς τα ξεψηφίσατε και ότι εν πάση περιπτώσει δεν θα αλλάξει η ζωή του συνταξιούχου επί τα χείρω. Αλλά δεν είναι ότι από 01/01 θα παίρνει περισσότερα λεφτά. Τι απαντάτε σε αυτή την κριτική;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απαντώ δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι, αφού είναι τόσο αμελητέα αυτή η πολιτική παρέμβαση την οποία κάνουμε και ακυρώνουμε το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, τότε για ποιο λόγο η Νέα Δημοκρατία εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο είχε στηρίξει ολόκληρο το αντιπολιτευτικό της αφήγημα, όλη τη ρητορική της στη σύνδεση της περικοπής των συντάξεων με το 4ο μνημόνιο; Μας έλεγε: υπάρχει 4ο μνημόνιο το οποίο ψηφίσατε, το οποίο εν πάση περιπτώσει αποδεχτήκατε, για να βγείτε από τη διαδικασία της μνημονιακής επιτροπείας. Και γιατί υπάρχει 4ο μνημόνιο, απαντούσε η Νέα Δημοκρατία μόνη της; Υπάρχει διότι έχετε προψηφίσει μέτρα τα οποία πρόκειται να εφαρμοστούν. Άρα, λοιπόν, σήμερα βρισκόμαστε σε μία εντελώς νέα κατάσταση. Σε ποια κατάσταση; Ότι, είτε η Νέα Δημοκρατία έλεγε ψέματα, είτε, ότι εν πάση περιπτώσει, έχει δίκιο για κάποιον άλλο λόγο τον οποίον όμως πρέπει να εξηγήσει. Διότι αυτή τη στιγμή, από την ώρα που το μέτρο της περικοπής των συντάξεων έχει ακυρωθεί, δεν μπορεί να στέκει ταυτόχρονα και η ρητορική της περί 4ου μνημονίου. 

Το δεύτερο που πρέπει να σας πω και είναι εξίσου σημαντικό, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία διαρκώς διαστρεβλώνει, διαρκώς παραγνωρίζει σημεία της πραγματικότητας τα οποία δεν τη βολεύουν. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι έχουμε αυτή τη στιγμή, σύμφωνα και με τα νέα στοιχεία που ήρθαν στα χέρια του υπουργείου Εργασίας πριν από λίγη ώρα, θα υπάρξει αύξηση σε 600.000 και όχι σε 500.000 συνταξιούχους από το 2019 και μετά. Δηλαδή, θα εφαρμοστεί η λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης που υπάρχει στο νόμο Κατρούγκαλου. Ανάλογα με την αύξηση την οποία θα έχει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, θα υπάρχει και αντίστοιχη αύξηση στις συντάξεις. Αυτή, λοιπόν, η ρήτρα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από 01/01/2019. Επομένως, δεν είναι μόνον ότι δεν υπάρχει περικοπή στις συντάξεις. Είναι ότι και 600.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Άρα, λοιπόν, εδώ έχουμε μία εντελώς διαφορετική κατάσταση. Διότι, ξέρετε, είναι η πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια που έχουμε αύξηση στις συντάξεις, όπως θα είναι και η πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια μετά την 01/01/2019 με την αυγή του νέου έτους που θα έχουμε και αύξηση στον κατώτατο μισθό. Άρα, λοιπόν, εδώ συζητάμε για τα πρώτα βήματα μιας μεταμνημονιακής περιόδου, για τα πρώτα βήματα όπου με ανακτημένη πλέον την οικονομική μας κυριαρχία και την πολιτική μας κυριαρχία, μπορούμε να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα, με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που υπάρχουν. Ωστόσο θα είναι ένα πρόγραμμα ενίσχυσης, ανάπτυξης, ανάκαμψης όχι μόνον των θεμελιωδών δεικτών και της γενικής εικόνας της οικονομίας, αλλά θα βελτιώνει και την καθημερινότητα των ανθρώπων.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Λέτε ότι, αν η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ θεωρεί ότι έχει δίκιο για κάποιον άλλο λόγο, πρέπει να μας εξηγήσει ποιος είναι αυτός. Αυτός ο άλλος λόγος θα μπορούσε να λέγεται αφορολόγητο ή θα ισχύσουν τα ίδια επιχειρήματα και με βάση την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού, υπάρχουν προϋποθέσεις;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αρκετά πρώιμο να το συζητήσουμε αυτό. Πρέπει να σας κάνω ένα προκαταρκτικό σχόλιο σε σχέση με το αφορολόγητο. Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ το έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της. Στις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη κατά τη Δ.Ε.Θ. το αφορολόγητο περιλαμβάνεται κανονικότατα στο πρόγραμμα και από κει και πέρα αυτό το οποίο λέει, είναι ότι θα υπάρξει μία μείωση των φορολογικών συντελεστών για κάποια πολύ χαμηλά εισοδήματα με δεδομένο όμως ότι θα εφαρμοστεί το αφορολόγητο. Άρα, λοιπόν, δεν μπορεί η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ να μας κατηγορεί ότι ψηφίσαμε το αφορολόγητο αφού και η ίδια το έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της. Κι εδώ υπάρχει και μια πολύ σημαντική διαφορά, ότι εμείς ψηφίσαμε το αφορολόγητο διότι κάτι τέτοιο ήταν απαίτηση του Δ.Ν.Τ. σε μια συγκεκριμένη συνθήκη και σε μια συγκεκριμένη φάση της διαπραγμάτευσης για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ το συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμα της, διότι προφανώς συμφωνεί με όρους αρχής με το συγκεκριμένο μέτρο. Από τη δικιά μας μεριά έχουμε πάρα πολλές φορές πει ότι και για το 2019 και για το 2020 και για το 2021 όχι μόνο υπάρχει δυνατότητα επίτευξης  των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί, δηλαδή το 3,5% αλλά αυτό το γεγονός, αυτός ο στόχος μπορεί  να επιτευχθεί χωρίς την εφαρμογή οποιουδήποτε άλλου δημοσιονομικού περιοριστικού μέτρου και το αφορολόγητο είναι ένα τέτοιο περιοριστικό μέτρο. Με αυτή την έννοια τα ίδια επιχειρήματα που ίσχυσαν για την μη περικοπή των συντάξεων, ισχύουν και για το αφορολόγητο και όταν έρθει εκείνη η ώρα, να συζητάμε τον προϋπολογισμό του 2020 ως νέα κυβέρνηση πια, μετά από μια νέα  εντολή που θα πάρουμε τον επόμενο Οκτώβρη, θα έχουμε τη δυνατότητα να πείσουμε τους εταίρους μας και για το συγκεκριμένο αυτό μέτρο.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Άρα στο δικό σας προεκλογικό πρόγραμμα αφού, ούτως ή άλλως, ως τον Οκτώβρη απόφαση για το αφορολόγητο δεν θα ληφθεί, δεν θα υπάρχει μείωση στο αφορολόγητο, αυτό καταλαβαίνω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές, είναι προφανές, με ποια έννοια, με την έννοια ότι όπως σας έλεγα και προηγουμένως δεν απαιτείται νέο περιοριστικό μέτρο για να μπορούμε να επιτυγχάνουμε το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Τώρα, το ένα κομμάτι της συζήτησης για τις συντάξεις το βλέπουμε είναι αποτυπωμένο στον προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Ασκείται όμως μια κριτική από κάποιους ενδεχομένως οψίμως, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα τώρα, για τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή για όλους όσοι έκαναν τα χαρτιά τους μετά το Μάιο του 2016.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γι αυτούς μιλάμε ότι θα έχουν αυξήσεις στις συντάξεις τους από το 2019 και μετά.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Επειδή όμως αυτές οι αυξήσεις, αν καταλαβαίνω καλά, θα είναι είκοσι, τριάντα, σαράντα ευρώ, θέλω να σας ρωτήσω αν για αυτούς προβλέπεται και κάτι παραπάνω γιατί υπάρχουν καταγγελίες ότι, καταγγελίες, υπάρχει κριτική ότι όσοι πήραν με το νόμο Κατρούγκαλου σύνταξη είναι σημαντικά σε κάποιες περιπτώσεις μειωμένη η σύνταξή τους σε σχέση με τον αντίστοιχο συνταξιούχο που είναι ο παλιός συνταξιούχος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πράγματι εδώ υπάρχει μια ασυμμετρία στο σύστημα, όμως οφείλω να σας πω ότι εμείς κάναμε το καλύτερο δυνατό με δεδομένη την καταστροφική δημοσιονομική συνθήκη που επικρατούσε στη χώρα το 2015. Μια δημοσιονομική συνθήκη την οποία δεν δημιουργήσαμε εμείς, την δημιούργησε η ΝΔ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και με ένα χρέος στο 180% του Α.Ε.Π. 320 δισ. Επομένως κάθε φορά που συζητάμε για το ασφαλιστικό σύστημα, κάθε φορά που συζητάμε για τη βιωσιμότητα του θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας αυτή τη συνθήκη. Όπως θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και τη συνθήκη του 27% της ανεργίας που παραλάβαμε. Επομένως ένα ασφαλιστικό σύστημα για να είναι βιώσιμο, πράγματι, πρέπει να συμπεριλάβει στην κατάστρωσή του και αυτά τα στοιχεία. Ωστόσο, εγώ θέλω να επιμείνω ότι αυτοί οι 600 χιλιάδες άνθρωποι, δηλαδή οι νέοι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται για πρώτη φορά. Θα έχουμε δηλαδή αυτή την ποσοστιαία, μικρή ποσοστιαία αλλά αύξηση στην σύνταξη 600 χιλιάδων ανθρώπων και από κει και πέρα, ανάλογα με την ανάπτυξη της οικονομίας, θεωρούμε ότι θα συνεχιστεί αυτή η τάση ανόδου, ενίσχυσης του εισοδήματος και των νέων συνταξιούχων, έτσι ώστε, μέσα στα επόμενα χρόνια, τρία τέσσερα χρόνια, να έχει καταφέρει να εξισορροπηθεί η κατάσταση και οι νέοι και οι παλιοί συνταξιούχοι να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο. Αυτή είναι η λογική με την οποία λειτουργεί ο νόμος 4387 και νομίζω ότι ήταν το καλύτερο δυνατό, το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε, με δεδομένη την δημοσιονομική συνθήκη που σας έλεγα προηγουμένως, η οποία επικρατούσε στη χώρα το 2015 -2016.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Και υποθέτω εννοείτε να ανέβουν οι νέοι προς τα πάνω, προς τους παλιούς, όχι το ανάποδο, έτσι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως να ανέβουν οι νέοι προς τα πάνω και αφ ης στιγμής θα υπάρχει εξισορρόπηση, οι συντάξεις θα αυξάνονται όλες μαζί. Αυτή είναι η λογική του νόμου 4387 και νομίζω ότι είναι μία λογική η οποία και μετατρέπει το ασφαλιστικό σύστημα σε βιώσιμο και από την άλλη μεριά στο βάθος του χρόνου, όχι σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου, σας είπα σε βάθος μιας τετραετίας περίπου, έχει τη δυνατότητα να εξισορροπήσει τα εισοδήματα νέων και παλιών συνταξιούχων.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ψηφίζεται σήμερα, πιστεύετε ότι είναι αρκετό για να απαντήσει στην κριτική σχετικά με την μεσαία τάξη που έχει σηκώσει όλα τα βάρη, που έχει πληρώσει δυσανάλογα μεγάλο κόστος για την έξοδο από το μνημόνιο. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν συμφωνώ ότι μόνο η μεσαία τάξη σήκωσε τα βάρη της κρίσης. Τα βάρη της κρίσης τα σήκωσαν οι μισθωτοί, τα βάρη της κρίσης τα σήκωσαν οι συνταξιούχοι, τα βάρη της κρίσης τα σήκωσαν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Εδώ λοιπόν έχουμε το εξής δεδομένο. Έχουμε το 88% των ελεύθερων επαγγελματιών, των γιατρών , των δικηγόρων, των μηχανικών να πληρώνουν μικρότερη ασφαλιστική εισφορά από ό,τι πλήρωναν προηγουμένως, πριν από το νόμο του 2016, δηλαδή με τους νόμους των κλάσεων που ίσχυαν για τις ασφαλιστικές εισφορές. Από το 16 και μετά, λοιπόν,  ούτως η άλλως υπάρχει ένα τεράστιο κομμάτι των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι έχουν ελαφρυνθεί. Κάνουμε ένα πρώτο βήμα για την ελάφρυνση και των λίγο υψηλότερων εισοδημάτων δηλαδή των μεσαίων εισοδημάτων, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, παρά το γεγονός ότι είναι το πρώτο βήμα είναι ταυτόχρονα και πάρα πολύ σημαντικό. Δηλαδή οι μειώσεις που θα δουν οι ασφαλισμένοι θα είναι εξαιρετικά σημαντικές. Και από κει και πέρα υπάρχουν και μια σειρά από άλλα μέτρα τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση των χαμηλότερων και των μεσαίων τάξεων, όπως είναι για παράδειγμα η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις χαμηλές και τις μικρές περιουσίες. Εδώ έχουμε μια μείωση η οποία θα είναι 10% το 2019 και ένα ακόμα 20% για το 2020. Έχουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, έχουμε τις κλαδικές συμβάσεις οι οποίες αυξάνουν το εισόδημα για πάρα πολλούς εργαζόμενους σε μια σειρά από κλάδους. Τουλάχιστον σε δέκα κλάδους έχουν επεκταθεί οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Μιλάμε δηλαδή για συγκεκριμένα μέτρα που βελτιώνουν με συγκεκριμένο τρόπο και σαφή τρόπο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι ανήκουν και στη μεσαία τάξη. Επομένως νομίζω ότι ακολουθούμε μια αναδιανεμητική πολιτική με δεδομένους ξαναλέω τους δύσκολους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Μια αναδιανεμητική πολιτική η οποία έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει και θα συνεχίσει να αποδίδει τα επόμενα χρόνια.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Στο εσωτερικό σκηνικό μιλάμε για καλές ειδήσεις. Για ειδήσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Αυτά θα τα δούμε και στη Βουλή. Αν πάμε στη μεγάλη εικόνα διαβάζω σήμερα ας πούμε ότι ασκείται μια κριτική από την Κομισιόν ότι κανένα από τα 16 προαπαιτούμενα δεν έχει γίνει. Διαβάζω δημοσιεύματα ότι το Φλεβάρη μπορεί να μην πάρουμε τα 700 εκατομμύρια από τις επιστροφές των κερδών από τα ομόλογα, 600 συγνώμη. Και όλα αυτά εξελίσσονται σε μια φάση που είτε λόγω Ιταλίας, είτε γενικώς για άλλους λόγους, η χώρα παραμένει εκτός αγορών. Είστε θέση να δεσμευτείτε ότι αυτό που λέγατε και το πρωί στο Κόκκινο ότι από δω και πέρα η οικονομία θα αναπτύσσεται  και τα επόμενα χρόνια. Ότι όλο αυτό θα είναι μια γραμμική εξέλιξη και ότι δεν θα βρούμε μπροστά μας νέα παγόβουνα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, εδώ η συζήτηση πρέπει να γενικευτεί, σε μεγάλο βαθμό αφορά και το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου αυτό είναι το κεντρικό σημείο γύρω από το οποίο περιστρέφονται όλες αυτές οι συζητήσεις. Το βασικό ζήτημα για τις αγορές είναι δημοσιονομικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί δεν πρέπει να τις προχωρήσουμε και θα τις προχωρήσουμε. Και με αυτή την έννοια σας λέω ότι η δεύτερη έκθεση των Θεσμών από την οποία θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση των 600 εκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται από τα κέρδη των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών και της ΕΚΤ θα γίνει κανονικότατα και με βάση τις προγραμματικές δεσμεύσεις που είχαμε από τη συμφωνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου του 2018. Νομίζω ότι εφόσον το δημοσιονομικό πηγαίνει με σωστό τρόπο, εφόσον επιτυγχάνουμε τους στόχους από κει και πέρα υπάρχουν κάποιες μικρές ουρές που αφορούσαν δεσμεύσεις του τρίτου προγράμματος και οι οποίες θα υλοποιηθούν εντός σχεδίου και εντός χρονοδιαγράμματος επομένως δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα. Νομίζω το βασικό που πρέπει να συζητήσουμε είναι η γενική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Και η γενική πορεία της ελληνικής οικονομίας , είτε στο επίπεδο των θεμελιωδών δεικτών είτε των δεικτών εμπιστοσύνης, είτε των εξαγωγών, είτε της αύξησης του λιανικού εμπορίου, είτε του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος, είτε της ανεργίας μας δείχνει ότι βαδίζουμε σε μια σωστή κατεύθυνση. Διορθώσεις χρειάζονται, λάθη πρέπει να αποφεύγονται. Ολιγωρίες επίσης πρέπει να αποφεύγονται αλλά νομίζω ότι η γενική κατεύθυνση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία είναι η ορθή και θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Τώρα πριν περάσουμε στα βαριά πολιτικά να μείνουμε λίγο ακόμα στην οικονομία αν θέλετε. Διάβασα σήμερα ότι δημοσιοποιήθηκε η πρόταση λύσης για τα κόκκινα δάνεια της Τράπεζας της Ελλάδος και αναρωτιέμαι αν πριν δημοσιοποιηθεί αυτή η πρόταση ήταν σε γνώση της κυβέρνησης. Γιατί υποθέτω ότι προχθές που συναντήθηκε ο κ. Στουρνάρας με τον κ. Μητσοτάκη  κάτι θα του είπε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Τράπεζα της Ελλάδος κατέθεσε μια πρόταση. Δεν γνωρίζω αν προηγουμένως είχε ενημερωθεί σχετικά το υπουργείο Οικονομικών. Το θέμα όμως των κόκκινων δανείων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την ελληνική οικονομία, απασχολεί και την ελληνική κυβέρνηση, απασχολεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, απασχολεί ευλόγως και την ΕΚΤ και νομίζω ότι χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή στη διαχείρισή τους, στον τρόπο με τον οποίο κατατίθενται προτάσεις, στον τρόπο με τον οποίο κάθε φορά παρεμβαίνει ο οποιοσδήποτε αρμόδιος φορέας στη συζήτηση η οποία διεξάγεται και η οποία ακριβώς αφορά την ανάγκη να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα διότι πράγματι αυτό είναι ένα πρόβλημα που μας κληρονόμησε η οικονομική κρίση και η περίοδος της χρεοκοπίας στην οποία οδήγησαν την χώρα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ωστόσο νομίζω ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί για τη μείωση των κόκκινων δανείων επιτυγχάνονται. Οι τράπεζές μας είναι απολύτως εξασφαλισμένες και χρηματοδοτικά και σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας. Ο ELA έχει μειωθεί πλέον κοντά στα 3 δισεκατομμύρια από 60 που ήταν πριν από μερικά χρόνια. Επομένως έχουμε μια πορεία σταθεροποίησης και εμπέδωσης της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα. 

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Και μια που λέμε για κόκκινα δάνεια, υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι ο SSM, θέτει τον πήχη, ή ζητάει να τεθεί ο πήχης προστασίας για την πρώτη κατοικία στις 75.000 ευρώ. Φαντάζομαι ότι θα συμφωνείτε ότι αυτό είναι εξαιρετικά χαμηλό και επειδή αδειάζει η κλεψύδρα, μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τον Νόμο Σταθάκη ή Κατσέλη τι θα γίνει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε η κυβέρνηση, αν είχαμε λίγο χρόνο θα μπορούσαμε να κουβεντιάσουμε αναλυτικά για τον Νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, αυτό που εν πάση περιπτώσει  προβλέπει ο ίδιος αυτός νόμος είναι ότι από 31-12-2018 και μετά-αυτό που προβλέπεται τώρα στον Νόμο- δεν θα μπορούν να γίνουν νέες αιτήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη-Σταθάκη δεν θα συνεχίσουν να προστατεύονται από το 2018 και μετά. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση –και δια του Πρωθυπουργού- έχει με πολύ μεγάλη σαφήνεια διακηρύξει και εξαγγείλει και δεσμευτεί ότι η πρώτη κατοικία, η πρώτη λαϊκή κατοικία, θα προστατευτεί με συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα ληφθούν. Επομένως δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία ως προς αυτό.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Είδα χθες την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου κατά του ΚΙΝ.ΑΛ, το κατηγορήσατε για προσπάθεια εμπλοκής του Προέδρου της Δημοκρατίας στην υπόθεση C4I. Το ΚΙΝ.ΑΛ απαντάει ότι εμείς δεν εμπλέκουμε κανέναν, θέλουμε όλα να ερευνηθούν και τελικά, επειδή φαντάζομαι το έχετε ψάξει, και ως εκ της θέσεως σας και ως νομικός, τι γίνεται με αυτό το περίφημο βούλευμα;, Υπάρχουν ονόματα, υπάγεται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να μην μπούμε σε τεχνικές, νομικές δικονομικές λεπτομέρειες αυτή την στιγμή. Αυτό που εγώ θέλω να σας πως είναι το εξής:  Το ΚΙΝ.ΑΛ ήθελε τόσο πολύ να διερευνηθούν όλα και ήθελε τόσο πολύ να βγουν όλα στο φως, που το 2011, όταν είχε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ως τότε ΠΑΣΟΚ, πρότεινε, και μετά την λήξη των διαδικασιών και την δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων  από την Εξεταστική Επιτροπή για την SIEMENS, αποφάσισε να προχωρήσει στην εξής ενέργεια: Να κάνει μία πρόταση για την σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για δύο πρόσωπα, το κύριο Μαρκογιαννάκη και αν δεν κάνω λάθος τον κύριο Αλογοσκούφη. Εκατόν οκτώ βουλευτές του ίδιου του ΠΑΣΟΚ είχαν υπογράψει για να γίνει αυτή η συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο . Στην συνέχεια το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ήρθε και καταψήφισε την πρόταση των βουλευτών του. Δηλαδή οι ίδιοι βουλευτές πρότειναν και στην συνέχεια καταψήφισαν την πρόταση που είχαν καταθέσει για την σύσταση Επιτροπής Προκαταρτικής Εξέτασης. Από εκεί και πέρα σε ουδεμία άλλη κίνηση προχώρησαν τότε, το 2011, ούτε κατά του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας ούτε εναντίον οιουδήποτε άλλου και σήμερα έρχονται και ζητούν τα ρέστα από την ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι τότε, το 2011, όταν είχαν την δυνατότητα να κάνουν κινήσεις προς την κατεύθυνση της διερεύνησης πιθανόν ποινικών ευθυνών του οποιουδήποτε, αποφάσισαν να μην πράξουν απολύτως τίποτα.  Επομένως θα έπρεπε αντί να ζητούν τα ρέστα από την ελληνική κυβέρνηση, να ζητούν τα ρέστα από τον εαυτό τους. ‘Ένα είναι αυτό. Το δεύτερον είναι το εξής: Ότι νομίζω ότι με προφανή πολιτική σκοπιμότητα το ΚΙΝ.ΑΛ επιλέγει να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτή την συζήτηση. Νομίζω ότι βρίσκεται σε τεράστια αμηχανία, σε τεράστια σύγχυση, θα μπορούσε κανείς να πει ότι βρίσκεται και σε πανικό, διότι όλο το τελευταίο διάστημα και πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια, έρχονται στο φως της δημοσιότητας και ολοκληρώνονται οι διαδικασίες της Δικαιοσύνης, που οδηγούν, το ένα μετά το άλλο, τα στελέχη του στην φυλακή. Έχουμε τον κύριο Τσοχατζόπουλο, έχουμε τον κύριο Παπαντωνίου, είτε έρχονται στο φως της δημοσιότητας ομολογίες, ή δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες με σαφήνεια λένε ότι υπήρχε ένα εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς στο εσωτερικό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, από το 1996 μέχρι το 2004. Έχουμε τις υποθέσεις του κυρίου Μαντέλη, έχουμε τις υποθέσεις του κυρίου Τσουκάτου, ο οποίος ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έχει πάρει 1.000.000 Γερμανικά μάρκα από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS.Επομένως εδώ το ΚΙΝ.ΑΛ είναι βαθύτατα και βαρύτατα εκτεθειμένο. Θα έπρεπε να ήταν λίγο πιο προσεκτικό όταν καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση για όλα αυτά τα οποία την καταγγέλλει, συνομωσιολογίες    και παραδοξολογίες κατά γενική ομολογία. Θα έπρεπε να προσέχει λίγο περισσότερο θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτικό, θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε την ευαισθησία να ζητήσει έστω μία συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για όλα όσα έπραξαν τα πολιτικά στελέχη που πέρασαν από τις κυβερνήσεις του όλα αυτά τα χρόνια. 

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Λοιπόν αυτό είναι όντως ένα ανοικτό ερώτημα προς το ΚΙΝ.ΑΛ και τα στελέχη του, όμως από εκεί και πέρα το ερώτημα προς την κυβέρνηση και προς εσάς είναι το βούλευμα. Είδαμε προχθές στο ΒΗΜΑ αυτό το πράγμα και βγήκαν και είπαν τι γίνεται με αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν θα σας πω το εξής: Το βούλευμα αυτό το οποίο επικαλείται το ΠΑΣΟΚ, πουθενά στο διατακτικό του δεν κάνει λόγο για ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών κλπ. Αυτό το οποίο, νομίζω ότι ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ είναι ότι το βούλευμα του 2017 λέει, σε κάποιο σημείο του, για το βούλευμα του 2014, το οποίο πράγματι έκανε λόγο για συγκεκριμένα πρόσωπα, θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην Βουλή. Υπάρχει νομική ερμηνεία και στο βούλευμα του 2014 και στο βούλευμα του 2017, του οποίου το διατακτικό πουθενά δεν αναφέρει αυτά τα οποία ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ, για αυτό εγώ πριν από μερικές μέρες μίλησα για φανταστικό βούλευμα με την έννοια ότι…

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: …προχθές στο briefing… 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …ακριβώς για ένα φανταστικό βούλευμα, ένα βούλευμα το οποίο υπάρχει μόνο στη φαντασία της κυρίας Γεννηματά και των υπολοίπων εκεί στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛ και ξαναλέω, προσπαθεί να θολώσει τα νερά το ΚΙΝ.ΑΛ. Δεν υπάρχουν αυτά τα οποία ισχυρίζεται στο διατακτικό του βουλεύματος του 2017. Και εν πάση περιπτώσει, ακόμα και αν υπήρχαν, δεν κατανοώ για ποιόν λόγο πρέπει η κυβέρνηση να κατηγορηθεί για κάτι το οποίο αφορά αποκλειστικά και μόνο τις Δικαστικές Αρχές, Δηλαδή τις Εισαγγελικές Αρχές, τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι δικαστικές διερευνήσεις, και τις διαδικαστικές ενέργειες τις οποίες οφείλει κάθε φορά να κάνει η Δικαστική Εξουσία. Δεν έχει καμία σχέση η ελληνική κυβέρνηση με τις διαδικαστικές αυτές ενέργειες, επομένως πρέπει να στρέψει τα πυρά του το ΚΙΝ.ΑΛ όχι στην ελληνική κυβέρνηση, πρώτα και κύρια στον εαυτό του διότι το βούλευμα του 2014 ήταν εκείνο, σύμφωνα με το ΚΙΝ.ΑΛ που θα έπρεπε έχει διαβιβαστεί στη Βουλή. Να σας θυμίσω λοιπόν ότι 2014-νομίζω ότι το θυμάστε πάρα πολύ καλά- δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση, η ΝΔ ήταν στην κυβέρνηση, επομένως αν από κάποιον πρέπει να ζητήσουν τα ρέστα είναι από τον εαυτό τους. Από εκεί και πέρα να σταματήσει να θολώνει τα νερά, να μιλήσει πολιτικά, να μιλήσει επί τους ουσίας, να μιλήσει για το εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς. Διότι κοιτάξτε να δείτε, νομίζω ότι προσπαθεί να συσπειρώσει τον κόσμο του το ΚΙΝ.ΑΛ, προσπαθεί να συσπειρώσει έναν δημοκρατικό κόσμο, ο οποίος παραδοσιακά συνδέεται με την Κεντροαριστερά στην χώρα μας, αλλά νομίζω ότι κάνει λάθος με την τακτική την οποία ακολουθεί. Ο τρόπος για να μπορέσει να συσπειρωθεί ο κόσμος δεν είναι δια της υπεράσπισης των κυβερνήσεων του κυρίου Σημίτη, των κυβερνήσεων δηλαδή του Χρηματιστηρίου, των εξοπλιστικών, της SIEMENS και όλων των μεγάλων σκανδάλων της περιόδου 1996-2004. Ο τρόπος είναι να σταματήσει το ΚΙΝ.ΑΛ να ταυτίζεται με την πολιτική της ΝΔ, διότι πλέον πουθενά δεν βλέπουμε, ακόμα και στο επίπεδο της ρητορικής, την οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ όλων όσων λέει η κυρία Γεννηματά και όλων όσων λέει ο κύριος Μητσοτάκης. Οποτεδήποτε και σε οποιοδήποτε θέμα ο κύριος Μητσοτάκης τοποθετηθεί με ένα ακραίο, διχαστικό, ακροδεξιό τρόπο, θα ακολουθήσει στην συνέχεια η κυρία Γεννηματά και θα υπερθεματίσει πάνω σε αυτήν την τοποθέτηση του κυρίου Μητσοτάκη. Επομένως εκεί είναι νομίζω το πολιτικό πρόβλημα του ΚΙΝ.ΑΛ. Καλό είναι να το κοιτάξουν, στην Ευρώπη τα αδελφά τους κόμματα, τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα το έχουν συνειδητοποιήσει και για αυτόν τον λόγο αρχίζουν να στρέφουν το βλέμμα τους προς τα Αριστερά, άλλοτε δειλά, άλλοτε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Όπως για παράδειγμα στην Ισπανία ή στην Πορτογαλία. Και για αυτόν τον λόγο αυτά τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν αρχίσει να καταφέρνουν να επανασυνδεθούν με τις ρίζες τους, με τις κοινωνικές τους αναφορές. Αντίθετα βλέπουμε ότι το ΚΙΝ.ΑΛ έχει ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα να επανασυνδεθεί με τον λαϊκό κόσμο και νομίζω ότι όσο συνεχίζει αυτή την τακτική θα έχει όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα. Για μας λοιπόν το ζήτημα δεν είναι η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ, για να μιλήσουμε και σοβαρά και πολιτικά αυτή την στιγμή. Για μας το ζήτημα είναι ο δημοκρατικός κόσμος, ο προοδευτικός κόσμος, ο κόσμος που πιστεύει στην ανάγκη για τον θεσμικό και τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής Πολιτείας. Να συσπειρωθεί σε μία πολιτική δύναμη η οποία κατάφερε να βάλει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, να επιλύσει ιστορικές εκκρεμότητες, όπως είναι για παράδειγμα το ζήτημα της ΠΓΔΜ, να επιλύσει ιστορικές εκκρεμότητες, ή να προσπαθήσει να επιλύσει ιστορικές εκκρεμότητες όπως είναι ο εξορθολογισμός των σχέσεων με την Εκκλησία, να βγάλει την χώρα από το Μνημόνιο, να πάρει την Συμφωνία για την ρύθμιση του χρέους  και να αρχίσει να οδηγεί, να κατευθύνει την χώρα με σταθερά βήματα προς το μέλλον.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Τώρα, μιας που λέμε για την υπόθεση Σημίτη, καταλαβαίνω ότι υπονοείτε ότι όλο αυτό το διάβημα, τέλος πάντων, στον Άρειο Πάγου του ΚΙΝ.ΑΛ., έχει να κάνει με μια προσπάθεια συμψηφισμού με την υπόθεση Σημίτη. Όμως, ακούω τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. να λένε αυτές τις ημέρες ότι η Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία ζήτησε να ανοιχτούν οι λογαριασμοί του πρώην Πρωθυπουργού, είναι κυβερνητικά ελεγχόμενη, ότι 16 από τους 17 ορίζονται ή διορίζονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Τι απαντάτε σε αυτό; Τα ακούτε, φαντάζομαι, συνεχώς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι κάποια στιγμή και οι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι υπηρετούν στην Αρχή, θα πρέπει να μιλήσουν. Εξ όσων γνωρίζω, η Αρχή για την Καταπολέμηση Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, ουδέποτε έχει εμπλακεί με την πολιτική ζωή. Αντιθέτως, πάντοτε λειτουργούσε με έναν τρόπο που ορίζεται από τους κανόνες λειτουργίας της, με απόλυτη προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των ανθρώπων που τη στελεχώνουν. Περισσότεροι από αυτούς είναι πρώην δικαστικοί λειτουργοί ή εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί. Επίσης, αν δεν κάνω λάθος, η Αρχή για την Καταπολέμηση Νομιμοποίησης Εσόδων ποτέ δεν προχωρά σε διαδικαστικές πράξεις, χωρίς τις αντίστοιχες εντολές της Εισαγγελικής Αρχής. Επομένως, εδώ πέρα, πάλι, νομίζω ότι μιλάμε για μια προσπάθεια να θολώσουν τα νερά, για μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ακριβώς αυτό, ένα θολό τοπίο, να κάνουν συμψηφισμούς, να μιλήσουν με ανακρίβειες, να διαστρεβλώσουν, να παραγνωρίσουν, να δημιουργήσουν μια κατάσταση όπου δεν μπορεί να ξεχωρίσει κανένας την αλήθεια από το ψεύδος, τη σαφήνεια από την ανακρίβεια. Η εκτίμησή μου είναι ότι το ζήτημα της διαφθοράς είναι πολιτικό, σχετίζεται με την ιστορική διαμόρφωση του ελληνικού κράτους μετά την μεταπολίτευση. Για το πριν την μεταπολίτευση, υπάρχει μια εντελώς διαφορετική συζήτηση, η οποία θα πρέπει να γίνει. Αυτό θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε όλοι και η βασική μας στόχευση δεν είναι, αυτή τη στιγμή, ως πολιτικά κόμματα, ως πολιτικές ηγεσίες, ως Κοινοβούλιο να προσπαθούμε να κάνουμε πολιτικούς αντιπερισπασμούς για να διασωθούμε, αλλά αντιθέτως να δούμε την πραγματικότητα κατάματα και να προχωρήσουμε στις θεσμικές εκείνες αναγκαίες τομές για τη θωράκιση της ελληνικής Πολιτείας από τέτοια φαινόμενα, τα οποία πραγματικά στοίχισαν πάρα πολύ στη χώρα μας και ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό και μια από τις αιτίες που η χώρα οδηγήθηκε στην χρεοκοπία.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Πριν φύγουμε εντελώς από το θέμα του βουλεύματος, θέλω να σας ρωτήσω πώς αξιολογείτε πολιτικά το γεγονός ότι ενώ το Μαξίμου χθες δημόσια ζήτησε από την Ν.Δ. να τοποθετηθεί για την εμπλοκή ή για την προσπάθεια εμπλοκής του Προέδρου της Δημοκρατίας, με μια μέρα καθυστέρηση είχαμε απλώς μια διαρροή από γαλάζιες πηγές, κύκλους, τετράγωνα, κάτι τέτοια, που λένε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πώς το αξιολογείτε αυτό; Είναι λίγο χλιαρό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι η Ν.Δ. για να υπερασπιστεί πρώτα και κύρια τους θεσμούς, διότι αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένα πρόσωπο που υπέρκειται των πολιτικών συγκρούσεων, υπέρκειται των πολιτικών διαφωνιών, της συγκυρίας, συμβολίζει, εν πάση περιπτώσει, την ενότητα του Πολιτεύματος, είναι ο ρυθμιστής του Πολιτεύματος, θα έπρεπε νομίζω η Ν.Δ. να έχει προχωρήσει σε μια πιο σαφή και κατηγορηματική δήλωση συμπαράστασης, μια επίσημη δήλωση συμπαράστασης και καταγγελίας, νομίζω, της πρακτικής αυτής, την οποία ακολούθησε, υιοθέτησε το ΚΙΝ.ΑΛ. Ωστόσο, νομίζω ότι η πολιτική εμπάθεια της Ν.Δ., πλέον, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Οτιδήποτε δεν ταυτίζεται με την ακραία πολιτική γραμμή,  οτιδήποτε ή οποιοσδήποτε που είτε ως εκ της θέσεώς του, είτε ως εκ των απόψεών του δεν ταυτίζεται με την αντιδραστική ρητορική, την ακροδεξιά μετατόπιση, την τυφλή αντιπολίτευση, η οποία διαψεύδεται συνεχώς, νομίζω ότι θεωρείται από τον κ. Μητσοτάκη και τη σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. ως εχθρός. Νομίζω ότι είναι μια εντελώς λάθος πολιτική τακτική. Αλλά, από εκεί και πέρα, αυτό είναι ζήτημα το οποίο οφείλει να αντιμετωπίσει η Ν.Δ.. Δεν είναι ζήτημα, το οποίο αφορά είτε την κυβέρνηση, είτε τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Θα έχουμε το επόμενο διάστημα στη Βουλή όλα αυτά τα μέτρα με τα οποία υποθέτω η κυβέρνηση προσδοκά, εκτός από το να ανακουφίζει τον κόσμο, να αλλάξει και το πολιτικό κλίμα. Ταυτοχρόνως, εμείς ήδη από προχθές μεταδώσαμε εδώ στο ΚΟΝΤΡΑ την πληροφορία μας ότι το επόμενο διάστημα έχει ήδη ξεκινήσει δηλαδή ένα κύμα δημοσκοπήσεων που θα δείχνουν ότι, παρά όλα αυτά, η διαφορά όχι απλώς θα παραμένει μεγάλη, αλλά θα διευρύνεται σε κάποιες περιπτώσεις. Και θέλω να σας ρωτήσω, αυτό πώς το αξιολογείτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το λαμβάνω υπόψη μου, διότι πλέον ουδείς μπορεί να πιστέψει τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες φαίνεται ότι κινούνται σε μια σφαίρα εικονικής, πλαστής πραγματικότητας. Εμάς, δεν μας ενδιαφέρουν οι δημοσκοπήσεις. Εμάς μας ενδιαφέρει η οργανική μας σύνδεση με την κοινωνία, η απευθείας σχέση της κυβέρνησης, των υπουργών, της Κ.Ο., αλλά και των κομματικών οργανώσεων σε ένα άλλο επίπεδο με την ελληνική κοινωνία. Δεν λαμβάνουμε αυτά τα μηνύματα. Βεβαίως, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα, υπάρχει –αν θέλετε- και δυσαρέσκεια για τους δημοσιονομικούς περιορισμούς των προηγούμενων ετών. Όμως, την ίδια στιγμή, αρχίζει και αναπτύσσεται σιγά-σιγά και ένα αίσθημα ελπίδας, ένα αίσθημα προσδοκίας, ένα αίσθημα ότι το μέλλον, για πρώτη φορά, φαντάζει πιο αισιόδοξο, φαντάζει ότι θα είναι καλύτερο από το παρελθόν. Και με αυτή την έννοια, είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι οι λαϊκές δυνάμεις που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του Γενάρη του 2015 και στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, αλλά και νέες δυνάμεις, οι οποίες έχουν δει, ότι όπως σας έλεγα προηγουμένως, ο ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση είναι μια πολιτική δύναμη που επιχειρεί να επιλύσει ιστορικές εκκρεμότητες, να επιλύσει συσσωρευμένα προβλήματα που μας κληρονόμησε το παλιό πολιτικό σύστημα. Άρα, λοιπόν, και νέες, λοιπόν, τέτοιες δυνάμεις θα προστεθούν στη δυναμική μας και οι επόμενες εκλογές θα είναι, για άλλη μια φορά, εκλογές νίκης για τις δυνάμεις της Αριστεράς. 

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Τώρα, αν και δεν είναι και το πιο συνηθισμένο να σχολιάζει ένας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αποφάσεις της Δικαιοσύνης, με την πεποίθηση ότι και οι κρίνοντες, κρίνονται, θέλω να σας ρωτήσω: Πώς είδατε όλη αυτή την ιστορία με την 53χρονη καθαρίστρια. Είχαμε, πριν λίγο, νομίζω παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά τη γνώμη μου, ορθώς έπραξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αν και η γνώμη μου ελάχιστη σημασία έχει σε αυτή την περίπτωση. Νομίζω ότι λειτούργησε με έναν άμεσο τρόπο. Λειτούργησαν τα αντανακλαστικά της ελληνικής Δικαιοσύνης για μια υπόθεση, η οποία, πέραν του νομικού του πράγματος, πέραν των νομικών ερμηνειών που μπορεί να γίνουν επί του ποινικού νόμου ή επί των διατάξεων περί καταχραστών του Δημοσίου και λοιπά, είναι μια υπόθεση η οποία δεν ακολουθεί, αν θέλετε, δεν ευθυγραμμίζεται, δεν αντανακλά το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα. Θα μου πείτε, εντάξει. Άλλο το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα, άλλο η ποινική δίκη. Αυτό, όμως, έχει και ένα όριο. Οι δικαστές, νομίζω ότι θα πρέπει να κινούνται και με βάση την αρχή της επιείκειας, ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις όπου δεν έχουμε να κάνουμε με εγκλήματα τεράστιας ηθικής απαξίας, αλλά αντιθέτως έχουμε να κάνουμε με ζωές πραγματικών ανθρώπων, οι οποίοι δίνουν τη δική τους μάχη και μπορεί να υποκύπτουν και σε παραβατικές συμπεριφορές ή σε λάθη με σκοπό, όμως, όχι να ζημιώσουν το ελληνικό Δημόσιο, όχι να αποκομίσουν παράνομο κέρδος, αν θέλετε, αλλά να μπορέσουν να πορευτούν στη ζωή με μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Εδώ μιλάμε για μια γυναίκα, η οποία προσπαθούσε απλώς και μόνο να επιβιώσει, τουλάχιστον από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Και νομίζω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιείκεια θα έπρεπε να είναι η κύρια κατευθυντήρια γραμμή.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Μια και έχει αναλάβει ο κ. Τσίπρας και το υπουργείο Εξωτερικών, ο Πρωθυπουργός, θέλω να σας ρωτήσω, πόσο στενά παρακολουθείτε ως κυβέρνηση την πορεία διεκπεραίωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη γειτονική μας χώρα, με δεδομένο ότι πρόσφατα άκουσα ακόμη και τον κ. Κοτζιά να εκφράζει κάποιες επιφυλάξεις για το άρθρο 49, αν δεν απατώμαι, για τον τρόπο με τον οποίο μια συγκεκριμένη παράγραφός του αναθεωρείται. Πηγαίνουν όλα, έτσι όπως έχουν συμφωνηθεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω πως ναι. Η προσοχή μας, φυσικά, είναι στραμμένη προς τα εκεί. Εστιάζουμε σε κάθε νέα εξέλιξη στην πορεία αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, με στόχο να τηρηθεί και κατά το γράμμα και κατά το πνεύμα της η Συμφωνία των Πρεσπών. Νομίζω ότι θα έχουμε σύντομα μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία θα θέσει ένα τέλος σε ένα πρόβλημα 25ετίας. Φυσικά, όλα αυτά θα τα συζητήσουμε όταν θα έχουμε το σύνολο της διαδικασίας να έχει λήξει και όταν θα έχουμε μπροστά μας το νέο συνταγματικό κείμενο τη ΠΓΔΜ, το οποίο, όμως, είμαι βέβαιος ότι θα τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως αυτή έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Τώρα, αν μπορούσατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω, στην 6η Νοεμβρίου, θα ανακοινώνατε, μια μέρα μετά τις κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, πρόθεση για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, με συγχωρείτε, δεν υπήρξε κανένα ζήτημα ανακοίνωσης. Υπήρξε μία εξήγηση.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Ως κυβέρνηση, δεν το λέω για σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε μια εξήγηση για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται ο κανόνας ένα προς ένα που ισχύει στο ελληνικό Δημόσιο. Εμείς είπαμε, με τον πιο καθαρό τρόπο τότε, ότι βεβαίως μια τέτοια κίνηση, δηλαδή η μεταφορά της ευθύνης για τη μισθοδοσία του κλήρου μέσω της επιδότησης, την οποία θα δίνει το ελληνικό Δημόσιο στην Εκκλησία, θα απελευθέρωνε το ελληνικό Δημόσιο τεχνικά από 10.000 δημοσίους υπαλλήλους. Δεν μιλήσαμε για απολύσεις, δεν μιλήσαμε για απομακρύνσεις, δεν μιλήσαμε για αποχωρήσεις. Δεν είπαμε τίποτα τέτοιο. Αντιθέτως, με τη μεγαλύτερη δυνατή καθαρότητα είπαμε ότι από τη συμφωνία θα προστατεύονται και θα υπάρχει μέριμνα για τον σεβασμό των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και των κληρικών, αλλά και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος και νομίζω ότι αυτό ήταν δεδομένο από τη στιγμή που δεν επρόκειτο για μια μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης, αλλά για μια πρόταση συμφωνίας μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του Έλληνα Πρωθυπουργού. Άρα, λοιπόν, αυτό το οποίο εξηγήσαμε είναι ότι αφ΄ης στιγμής τεχνικά δεν θα μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για δημοσίους υπαλλήλους, θα απελευθερωθούν 10.000 θέσεις και ο κανόνας ένα προς ένα θα μας δίνει τη δυνατότητα για 10.000 περαιτέρω προσλήψεις, εφόσον υπάρξει δημοσιονομική δυνατότητα, πράγμα το οποίο εξηγήσαμε ότι είναι πολύ πιθανό να συμβεί το 2020. Άρα, λοιπόν, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο σηκώθηκε τέτοιος θόρυβος γύρω από αυτές τις ανακοινώσεις. Η γνώμη μου είναι ότι υπήρξαν από τη μεριά του πολιτικού συστήματος, γιατί δεν θέλω να αναφερθώ καθόλου στα εσωτερικά της Εκκλησίας και τη συζήτηση που έγινε εκεί, υπήρξαν μια σειρά από παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της υπονόμευσης της πρότασης συμφωνίας, στην κατεύθυνση της υπονόμευσης αυτής της ιστορικής προσπάθειας που έγινε για να…

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Παρεμβάσεις πολιτικών προς την Εκκλησία, εννοείτε; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά, φυσικά. Είμαι σαφής. Πολιτικές παρεμβάσεις, για να υπονομευτεί η πορεία προς την έγκριση της πρότασης συμφωνίας από τη μεριά της Εκκλησίας. Αυτό νομίζω ότι φάνηκε και από μία σειρά από δημόσιες τοποθετήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα, και από την Εκκλησία, οι οποίες είχαν πολιτικό άρωμα. Αλλά δεν θέλω να επεκταθώ περαιτέρω. Η γνώμη μου είναι ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να εστιάσουμε στην ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος και να επιτευχθεί συναίνεση, πιθανόν με διευκρινίσεις επί του περιεχομένου της πρότασης συμφωνίας, με περαιτέρω δεσμεύσεις και ξεκαθαρίσματα από τη μεριά της πολιτείας για το τι ακριβώς σημαίνει, τι ακριβώς σηματοδοτεί και πού ακριβώς στοχεύει η συγκεκριμένη πρόταση. 

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Εκτός από διευκρινίσεις, μπορεί να έχουμε και τροποποιήσεις; Δηλαδή, να ξεκινήσει ένας διάλογος που να καταλήξει σε διαπραγμάτευση; Γιατί θυμάμαι ότι το 15ο σημείο στις κοινές δηλώσεις Τσίπρα – Ιερώνυμου ήταν ότι δεν ισχύει τίποτα, εάν δεν ισχύσουν όλα, για να θυμηθώ και μια φράση από τις διαπραγματεύσεις παλιά. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς, αυτή τη στιγμή, επιχειρούμε να επαναφέρουμε στην ατζέντα του διαλόγου την πρόταση συμφωνίας στο σύνολό της. Δηλαδή και τα ζητήματα της μισθοδοσίας και τα ζητήματα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Διότι πρέπει να σας πω ότι η συμφωνία αυτή διέπεται από μία εσωτερική λογική. Είναι ένας –αν θέλετε- εκατέρωθεν συμβιβασμός. Από τη μία μεριά, η ελληνική πολιτεία αναγνωρίζει ότι απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία σε αντίτιμο χαμηλότερο από αυτό που άξιζε. Από την άλλη μεριά, η Εκκλησία, σύμφωνα με την πρόταση συμφωνίας, παραιτείται από οποιαδήποτε διεκδίκηση, σε σχέση με την κυριότητα αυτής της περιουσίας που αποκτήθηκε από το 1939 και πριν. Άρα, λοιπόν, εδώ έχουμε μία πρόταση –αν θέλετε- συμφωνίας, που είναι, αυτό που σας έλεγα προηγουμένως, ένας ιστορικός συμβιβασμός μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Με αυτή την έννοια, εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την προσπάθεια στην άκρη. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο. Ήδη, ο υπουργός Παιδείας θα ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών και με τον Πατριάρχη και με τον Αρχιεπίσκοπο, και με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και με τις Ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διευκρινίσουμε, να φωτίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το σύνολο αυτής της συμφωνίας και να επιχειρηματολογήσουμε για το ότι θεωρούμε ότι είναι επωφελής και για την πολιτεία και για την Εκκλησία.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Μήπως, λοιπόν, αυτές οι δηλώσεις ήταν σχήμα πρωθύστερο, με την έννοια ότι είθισται πρώτα να γίνονται οι επαφές και μετά οι ανακοινώσεις. Ή όχι; Πάντως, αυτή η κριτική σας ασκείται. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κοιτάξτε να δείτε. Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο, διότι έπρεπε να ενημερώσουν και την κοινή γνώμη, και ο Αρχιεπίσκοπος τον κλήρο και εμείς τους έλληνες πολίτες, για την πρόταση την οποία σκοπεύουμε να φέρουμε προς συζήτηση και στο Υπουργικό Συμβούλιο, από τη μία μεριά και στην Ιεραρχία της Εκκλησίας, από την άλλη. Επομένως, δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο ήταν πρωθύστερες. Δεν μίλησε κανείς για κάτι τετελεσμένο. Μίλησαν και οι δύο για μία πρόταση, η οποία έρχεται προς συζήτηση. Και νομίζω ότι σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε ακόμα. Δηλαδή, εμείς θεωρούμε ότι είναι ανοιχτό το θέμα και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, επιμένουμε στον διάλογο και για τα ζητήματα της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά και για τα ζητήματα της μισθοδοσίας. 

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Ανάλογα με την έκβαση του διαλόγου θα κινηθεί η κυβέρνηση; Ή στο τέλος του δρόμου υπάρχει η νομοθέτηση, σε κάθε περίπτωση; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός που αποφασίζει κάθε φορά, είναι ο νομοθέτης. Το τεκμήριο της αρμοδιότητας ανήκει στην Ελληνική Βουλή, αλλά από εκεί και πέρα, εμείς αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι να εξαντλήσουμε τα περιθώρια του διαλόγου και να φτάσουμε με συναίνεση σε αμοιβαία επωφελείς αποφάσεις. 

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Το «ου ψευδομαρτυρήσεις» που πήγαινε; Και να θυμίσω στους τηλεθεατές και στις τηλεθεάτριες ότι είχε βγει μια τέτοια ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, που θύμιζε την ένατη εντολή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Σας ξαναλέω ότι υπάρχουν πολλοί που, κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, επιχείρησαν να υπονομεύσουν την όλη προσπάθεια με ψεύδη. Και νομίζω ότι αυτού του τύπου η πρακτική, δεν αρμόζει ούτε σε πολιτικά στελέχη, ούτε σε έλληνες βουλευτές, ούτε σε μέλη ηγεσίας κομμάτων, ούτε πολύ περισσότερο σε μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδος και μέλη της ηγεσίας –αν θέλετε- της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Άκουσα προ ημερών τον κύριο Βούτση -για να επιστρέψουμε λίγο στα οικονομικά- να υπονοεί ακόμη και  μια θεσμοθέτηση 13ης σύνταξης. Υπάρχει κάτι τέτοιο στα σκαριά; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο στόχος είναι, κύριε Μελιγκώνη, πολύ σαφής. Ο στόχος είναι, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας , να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων, διότι πολλά, ίσως το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας εξαρτάται από την εμπέδωση της σταθερότητας και της αξιοπιστίας μας σε ένα διεθνές περιβάλλον, το οποίο έχει εξαιρετικά αρνητικούς συσχετισμούς -πρέπει να σας θυμίσω- και λειτουργεί με κανόνες, τους οποίους δεν έχουμε επιλέξει εμείς, είναι κανόνες που έχουν καταληχθεί, στους οποίους έχει καταλήξει η παγκόσμια κοινότητα μέσα από σειρά συγκρούσεων και αντανακλούν τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς, στους οποίους σε πολύ μεγάλο βαθμό κυριαρχούν οι νεοφιλελεύθερες απόψεις. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει πάντοτε με σεβασμό, όχι με σεβασμό, αλλά με απόλυτη προσήλωση στους στόχους, για να μην τεθούν εν κινδύνω όσα έχουμε καταφέρει, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βελτιώνουμε την καθημερινότητα και τα εισοδήματα των συνταξιούχων, των εργαζομένων, των ανθρώπων που δουλεύουν και με τον ιδρώτα τους καταφέρνουν να επιβιώνουν. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό θα εξετάσουμε όλα τα απαραίτητα και όλα τα δυνατά, εφικτά, μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, κάτι περισσότερο δεν μπορώ να σας πω, με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έκανε μια σειρά από εξαγγελίες που αφορούν και το 2019 και το 2020. Ωστόσο, αν η δημοσιονομική κατάσταση το επιτρέψει, τότε είναι πολύ πιθανόν ότι θα προχωρήσουμε και σε περαιτέρω παρεμβάσεις.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Και κλείνοντας, αν μπορείτε με μια κουβέντα, γιατί έχει εξαντληθεί ο χρόνος, ρωτώ το πολιτικό στέλεχος Δημήτρη Τζανακόπουλο, όχι τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, γιατί ξέρω ότι την κυβέρνηση εκπροσωπείτε, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, πόσο πιο δύσκολο γίνεται το σταυρόλεξο της Θεσσαλονίκης τώρα που αποσύρεται ο κύριος Μπουτάρης; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε. Ο κύριος Μπουτάρης, νομίζω ότι, όπως έλεγα και σε μία προηγούμενη συνέντευξη, παρά τις διαφωνίες που θα μπορούσε κανείς να έχει μαζί του, πέτυχε κάτι ιστορικά εξαιρετικά σημαντικό. Πέτυχε να συσπειρώσει τον δημοκρατικό λαό της Θεσσαλονίκης, πέτυχε να συσπειρώσει τη Θεσσαλονίκη του φωτός, έναντι της Θεσσαλονίκης του σκότους. Της Θεσσαλονίκης του εθνικισμού, του φασισμού, της ακροδεξιάς. Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ένας ριζοσπαστικός δημοκράτης, είναι ένας αιρετικός πολιτικός, ο οποίος, ακριβώς με αυτή την πολιτική φυσιογνωμία, κατάφερε να συσπειρώσει όλο αυτό τον κόσμο. Επομένως, εκεί νομίζω ότι οποιαδήποτε κίνηση γίνει από την πλευρά των δημοκρατικών δυνάμεων, θα πρέπει να φιλοδοξεί στην επανασυσπείρωση αυτού του κόσμου. Διότι δεν πρέπει να μένουμε μόνο στις προσωπικές ιδιότητες του κάθε φορά επικεφαλής, θα πρέπει να επιδιώκουμε το πολιτικό αποτέλεσμα που κι εκείνος επιδίωκε. Και νομίζω ότι το πολιτικό αποτέλεσμα που εκείνος επιδίωκε, ήταν ακριβώς αυτή η συσπείρωση των δημοκρατικών, των αντιφασιστικών, των αντιεθνικιστικών δυνάμεων. Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να κινούμαστε σε ό,τι αφορά τη μεγάλη μάχη που θα δοθεί στον Δήμο της Θεσσαλονίκης.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κύριε Τζανακόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα που είχαμε και την παρουσία σας στο δελτίο ειδήσεων του Kontra.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά, κύριε Μελιγκώνη. 

Συνέντευξη «Στο Κόκκινο 105,5» και τον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

 
ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 οι ασφαλιστικές εισφορές συνδέθηκαν με το πραγματικό εισόδημα των ασφαλισμένων κάτι που για το 85% περίπου δημιούργησε όρους δικαιοσύνης αλλά και χαμηλότερες τελικά εισφορές. Κι αυτό γιατί το προηγούμενο από αυτό διάστημα είχαμε τον παραλογισμό άνθρωποι ακόμη και με μηδενικό εισόδημα να καλούνται να πληρώσουν δυο και τρεις και τέσσερις ή και περισσότερες χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Για το υπόλοιπο περίπου τμήμα, πράγματι, η σύνδεση με το πραγματικό εισόδημα δημιούργησε ένα δυσανάλογο βάρος γεγονός που είχαμε από τότε επισημάνει και είχαμε πει ότι όταν θα έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα να προχωρήσουμε σε διορθώσεις θα το κάνουμε και αυτό πραγματικά κάνουμε τώρα.
 
Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Με αφήνει άναυδο το γεγονός ότι η πολιτική παράταξη και οι βουλευτές της που ψήφισαν 45 μειώσεις στις συντάξεις και μείωσαν το εισόδημα των συνταξιούχων κατά 50% κατακεραυνώνουν το νόμο Κατρούγκαλου ο οποίος, μέσα στις συνθήκες δημοσιονομικής καταστροφής που είχαν αφήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κατάφερε να μειώσεις τις ασφαλιστικές εισφορές για το 85% των ασφαλισμένων και να δημιουργήσει έναν πλεονασματικό ΕΦΚΑ. Πρόκειται για πολιτικό θράσος.
 
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Εδώ και περίπου 1,5 χρόνο η ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει ξεκάθαρο ότι με βάση τις προβλέψεις της ο στόχος του +3,5% θα επιτυγχάνεται για το 2019, 2020, 2021 και μάλιστα ότι κάθε χρόνο θα δημιουργείται και περισσότερος δημοσιονομικός χώρος δηλαδή ότι η υπέρβαση του στόχου γίνεταi κανόνας. Το 2019 είχαμε χώρο περίπου 0,5% του ΑΕΠ ο οποίος και χρησιμοποιείται για τα θετικά μέτρα που εξήγγειλε ο ΠΘ στη ΔΕΘ. Η δημοσιονομική αυτή πορεία προβλέπουμε ότι θα συνεχιστεί και για το 2020. Όλα τα επιχειρήματα που τεκμηρίωσαν και έκαναν αποδεκτή τη θέση μας ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι αχρείαστο ισχύουν και για το 2020 και το μέτρο του αφορολόγητου. Αυτό ωστόσο είναι κάτι που θα δούμε στην ώρα του.
 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ
Για το 2018 γίνεται μια πρόβλεψη ήδη στον Προϋπολογισμό για δημοσιονομικό χώρο της τάξης του 0,48% του ΑΕΠ. Επομένως πρέπει να περιμένουμε λίγες ακόμα μέρες για να επεξεργαστούμε τα στοιχεία και από εκεί και πέρα θα γίνουν και οι απαραίτητες ανακοινώσεις εκ μέρους του Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο αυτή είναι άλλη μία δέσμευση που ανέλαβε ο ΠΘ στη ΔΕΘ και θα τηρηθεί στην πορεία προς την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2019.
 
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ ΣΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Το ΚΙΝΑΛ μετά τις δικαστικές εξελίξεις σε σχέση και με τον Γιάννο Παπαντωνίου θα έπρεπε να τηρήσει στάση χαμηλότερων τόνων και να έχει προχωρήσει σε μια έστω πολιτική αυτοκριτική. Αντιθέτως, προσπαθεί να δημιουργήσει πολιτικό θόρυβο μιλώντας για πολιτικές διώξεις, για σκευωρίες, για ανίερες συμμαχίες, παραδοξολογώντας και συνωμοσιολογώντας. Χθες έφτασε στο σημείο μέχρι και να εμπλέξει τον ΠτΔ σε μια υπόθεση την οποία αν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ήθελε να διερευνήσει θα μπορούσε να μην έχει καταψηφίσει το 2011. Πρόκειται για θεσμικό ατόπημα εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ και μια καταφανέστατη προσπάθειά του για αντιπερισπασμό. Αντί να ζητάει τα ρέστα από τον εαυτό του ζητάει τα ρέστα από την ελληνική κυβέρνηση.
 
ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Υπάρχει ένα συγκροτημένο μπλοκ εξουσίας που συσπειρώνεται γύρω από συγκεκριμένα πρόσωπα που κυβέρνησαν και σήμερα βρίσκονται στις ηγεσίες τόσο του ΚΙΝΑΛ όσο και της ΝΔ. Αυτό το μπλοκ εξουσίας κατέρρευσε με πάταγο την περίοδο της κρίσης και τώρα το πολιτικό σύστημα έχει αναδιοργανωθεί στη βάση από τη μία μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, με ένα σαφές στίγμα υπεράσπισης της κοινωνικής πλειοψηφίας και από την άλλη έχουμε το μπλοκ εξουσίας του παλιού πολιτικού συστήματος που λειτουργεί υπερασπιζόμενο την ίδια του την ύπαρξη η οποία και εξαρτάται από την αλληλοκάλυψη που παρέχεται από τη ΝΔ στο ΚΙΝΑΛ και από το ΚΙΝΑΛ στη ΝΔ. Νομίζω ότι ο κόσμος που αναγνωρίζει την αναγκαιότητα για προοδευτικές τομές παίρνει αποστάσεις από αυτήν τη λογική πολιτικής ταύτισης της κας Γεννηματά με τον κο Μητσοτάκη.
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ο κος Μπουτάρης ηγήθηκε μιας παράταξης που κατάφερε να συσπειρώσει προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις που συγκρούστηκαν στη Θεσσαλονίκη με το κλίμα της τρομοϋστερίας, του εθνικισμού, της αντίδρασης, της ακροδεξιάς. Εμείς επιθυμούμε να συνεχίσουμε στην ίδια πολιτική κατεύθυνση δηλαδή να βρούμε τα πρόσωπα εκείνα που θα ξανασυσπειρώσουν τις αριστερές, προοδευτικές, αντιφασιστικές και αντιεθνικιστικές δυνάμεις και θα καταστήσουν τη συμμαχία αυτή πλειοψηφική.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΣΒΕΡΚΟΣ: Είναι μαζί μας ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Καλημέρα σας, κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κύριε Σβέρκο.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε από το νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται βεβαίως σε τελική επεξεργασία και ψηφίζεται. Μιλάμε για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνει και την ελάφρυνση των εισφορών. Ξέρετε, η κριτική η οποία ασκείται προς την κυβέρνηση είναι ότι αυτή η ελάφρυνση των εισφορών ήρθε ίσως και πολύ αργά και ίσως μετά και από μία, θα λέγαμε, βίαιη επιβολή υψηλών ασφαλιστικών εισφορών σε μια κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι υπέστησαν τελικά πολύ μεγάλο βάρος τα προηγούμενα χρόνια. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, κύριε Σβέρκο, και να δούμε ποια ήταν η συνθήκη σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές από τη στιγμή που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του 2016, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Αυτό που είχε γίνει ήταν ότι συνδέθηκαν πλέον οι εισφορές με το πραγματικό εισόδημα των ασφαλισμένων, πράγμα το οποίο για το 85% περίπου των ασφαλισμένων οδήγησε σε χαμηλότερες εισφορές, διότι τα προηγούμενα χρόνια είχαμε τον παραλογισμό, άνθρωποι ακόμα και με μηδενικό εισόδημα να καλούνται να πληρώνουν 2, 3, 4 ακόμη και 5 χιλιάδες και ακόμη περισσότερο, εισφορές τον χρόνο. Έτσι λοιπόν, η σύνδεση με το πραγματικό εισόδημα για το 85% των ανθρώπων, δημιούργησε όρους δικαιοσύνης, αλλά και χαμηλότερες τελικά ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό είναι πλέον κάτι δεδομένο που το αποδέχονται όλοι. Είναι ένα γεγονός, ένα πραγματικό στοιχείο. Από εκεί και πέρα, πράγματι, για ένα τμήμα των ασφαλισμένων, η σύνδεση με το πραγματικό εισόδημα δημιούργησε ένα δυσανάλογο βάρος, το οποίο οφείλω να σας πω ότι το είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή. Και είχαμε πει ότι από το χρονικό σημείο εκείνο που θα έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα για να προχωρήσουμε σε διορθώσεις, θα το κάνουμε. Και αυτό πραγματικά κάνουμε. Νομίζω, δηλαδή, ότι αυτή τη στιγμή, ακριβώς επειδή έχουμε το δημοσιονομικό χώρο για το 2019, που φτάνει περίπου τα 900 εκατομμύρια, ένα από τα μέτρα που παίρνουμε είναι ακριβώς η προσπάθεια να εξισορροπήσουμε την κατάσταση, να μειώσουμε το βάρος στη συγκεκριμένη αυτή κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών, των δικηγόρων, των μηχανικών, των αγροτών, που έχουν ένα μέσο εισόδημα και οι οποίοι πράγματι είχαν επιβαρυνθεί δυσανάλογα, αλλά μιλάμε για ένα περίπου 10%. Δεν μιλάμε για ένα μεγαλύτερο ποσοστό. Νομίζω ότι είναι προφάσεις όλα όσα προσπαθούν να καταλογίσουν στην κυβέρνηση από τη μεριά της αντιπολίτευσης, διότι βλέπουν ότι τελικά διαψεύδονται τα καταστροφολογικά σενάρια και οι καταστροφολογικές προβλέψεις και αντιθέτως, η κυβέρνηση όχι μόνο καταφέρνει να δημιουργήσει όρους εξόδου από το μνημόνιο χωρίς νέες επιβαρύνσεις αλλά, αντιθέτως, προχωρά σε μέτρα κοινωνικής στήριξης, σε μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία εξαναγκάζουν ακόμα και τη ΝΔ να τοποθετείται θετικά στη Βουλή. 

ΣΒΕΡΚΟΣ: Ναι. Τοποθετείται, βεβαίως, συνολικά, αλλά στο ουσιαστικό, γιατί είχαμε πριν και τον κύριο Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο που αφορά στην ελάφρυνση των εισφορών, ζητώντας από την πλευρά της κυβέρνησης να παραδεχθεί ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν καταστροφικός, ένα έκτρωμα, όπως είπε, και μετά θα τα συζητήσουμε όλα, όπως είπε χαρακτηριστικά. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πραγματικά, με αφήνει άναυδο το γεγονός ότι η πολιτική παράταξη και οι βουλευτές που ζήτησαν 45 μειώσεις στις συντάξεις, που μείωσαν το εισόδημα των συνταξιούχων κατά 50%, κατακεραυνώνουν το νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος αυτό το οποίο κατάφερε να κάνει ήταν να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές για το 85% των ασφαλισμένων, να δημιουργήσει έναν πλεονασματικό ΕΦΚΑ, μέσα στις συνθήκες της δημοσιονομικής καταστροφής, που είχαν δημιουργήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Πραγματικά, με αφήνει άναυδο αυτό το πολιτικό θράσος που έχουν οι βουλευτές της ΝΔ. 

ΣΒΕΡΚΟΣ: Μάλιστα. Πάμε λίγο τώρα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως καταγράφονται τόσο από τον Προϋπολογισμό, ο οποίος είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός με μια λελογισμένη δημοσιονομική επέκταση… 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επέκταση, ακριβώς.

ΣΒΕΡΚΟΣ: …όπως την αναφέρατε κι εσείς πρόσφατα. Ωστόσο, έχουμε από την πλευρά και των Βρυξελλών, των επιτελών των Βρυξελλών, δύο δηλώσεις, η μία μετά την άλλη, που δημιουργούν κι έτσι περισσότερη αισιοδοξία. Και μιλάω από τη μία για τη δήλωση του κυρίου Μάριο Σεντένο, του προέδρου του Eurogroup, ο οποίος προέβλεψε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα πιαστούν και για το 2019. Μιλάμε για το πρωτογενές πλεόνασμα. Και ο Πιερ Μοσκοβισί που άφησε ανοιχτό, σε χθεσινή του συνέντευξη, το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί και η μείωση του αφορολογήτου το 2020. Θεωρείτε ότι είναι εφικτό όλο αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο, ίσως και περισσότερο, η ελληνική κυβέρνηση, νομίζω από την κατάθεση ήδη του Προϋπολογισμού του 2018, ίσως και νωρίτερα, είχε κάνει ξεκάθαρο το εξής: ότι με βάση τις προβλέψεις της, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για 3,5% επιτυγχάνεται για το 2019, το 2020, το 2021 και όχι μόνο επιτυγχάνεται, αλλά κάθε χρόνο δημιουργείται και περισσότερος δημοσιονομικός χώρος. Δηλαδή, η υπέρβαση του στόχου γίνεται πια κανόνας και με αυτή την έννοια, είχαμε από τότε πει ότι θα έχουμε τη δυνατότητα για παρεμβάσεις δημοσιονομικής επέκτασης από τη στιγμή που θα εξέλθουμε από τα μνημόνια και μετά. Αυτή ακριβώς η πρόβλεψη σήμερα επιβεβαιώνεται, όχι μόνο από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, επιβεβαιώνεται όχι μόνο από τον ίδιο τον Προϋπολογισμό, έτσι όπως κατατέθηκε και έτσι όπως εγκρίθηκε από την Κομισιόν, αλλά επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι βλέπουν ακριβώς αυτή την πορεία να διαγράφεται μπροστά μας. Το 2019, λοιπόν, είχαμε έναν δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος αγγίζει το 0,5%, ένα δισεκατομμύριο περίπου, το οποίο χρησιμοποιείται για τα μέτρα που συζητούσαμε προηγουμένως, οι ασφαλιστικές εισφορές, το στεγαστικό επίδομα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες, στους συνεταιρισμούς και τις κοινωνικές επιχειρήσεις, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το πρόγραμμα της Ειδικής Αγωγής και ούτω καθεξής. Έτσι, λοιπόν, αυτή η δημοσιονομική πορεία προβλέπουμε ότι θα συνεχιστεί και για το 2020. Δηλαδή, το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% θα είναι δυνατόν να επιτυγχάνεται χωρίς επιπλέον δημοσιονομικούς περιορισμούς, και όχι μόνο αυτό, αλλά θα δημιουργείται και επιπλέον δημοσιονομικός χώρος. Επομένως, όλα τα επιχειρήματα τα οποία τεκμηρίωσαν τελικά και έκαναν αποδεκτή τη θέση μας ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι αχρείαστο για την επίτευξη του 3,5% το 2019, ισχύουν και για το 2020 και το μέτρο του αφορολόγητου. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στην ώρα του. 

ΣΒΕΡΚΟΣ: Πότε να περιμένουμε τις ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα; Διότι από ό,τι φαίνεται και από τους υπολογισμούς που γίνονται…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, για το 2018 γίνεται μία πρόβλεψη ήδη στον Προϋπολογισμό ότι θα υπάρχει μια υπέρβαση του στόχου περίπου μισό τοις εκατό, 0,48%. Επομένως, πρέπει να περιμένουμε λίγες ακόμη μέρες για να επεξεργαστούμε τα στοιχεία και από εκεί και πέρα, θα γίνουν και οι απαραίτητες ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό και από το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, αυτή είναι άλλη μία δέσμευση που πήρε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ και η οποία θα τηρηθεί στην πορεία προς την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2019.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Τώρα, πάμε να φύγουμε από τα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας και πάμε και λίγο και στα υπόλοιπα του πολιτικού συστήματος. Είχαμε χθες την αναφορά, την οποία κατέθεσε στις δικαστικές αρχές, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΝΑΛ και, βεβαίως, είχαμε και αναφορές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είδαμε από την πλευρά σας, από την πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου, ένα ιδιαίτερα έντονο σχόλιο αναφορικά με την αναφορά του προσώπου και του ονόματος και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γιατί αντιδράτε με αυτό τον τρόπο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε πει εδώ και αρκετό καιρό, ότι το ΚΙΝΑΛ μετά τις εξελίξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση και του Γιάννου Παπαντωνίου και μετά από μια συσσώρευση υποθέσεων οι οποίες πλέον αποδεικνύουν μια εκτεταμένη διαφθορά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τη δεύτερη πια περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στη μεταπολίτευση, την περίοδο 1996-2004, θα έπρεπε να κρατάει λίγο πιο χαμηλούς τόνους, θα έπρεπε να έχει προχωρήσει σε μία έστω πολιτική αυτοκριτική για όλα συνέβησαν εκείνη την περίοδο. Παρ’ όλα αυτά, το ΚΙΝΑΛ, ως καθολικός διάδοχος του ΠΑΣΟΚ, αντί να τηρήσει αυτή τη στάση υπευθυνότητας και ηθικής αξιοπρέπειας, προσπαθεί να δημιουργήσει έναν πολιτικό θόρυβο μιλώντας για πολιτικές διώξεις, για σκευωρίες, για ανίερες συμμαχίες, παραδοξολογώντας, συνωμοσιολογώντας για πράγματα τα οποία ουδείς μπορεί ακριβώς να κατανοήσει. Χθες έφθασε στο σημείο να εμπλέξει μέχρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μία υπόθεση, την οποία αν ήθελε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, εν πάση περιπτώσει, θα μπορούσε να έχει προχωρήσει στη διερεύνησή της ήδη από το 2011. Αντίθετα, τι έκανε το ΠΑΣΟΚ; Σας θυμίζω ότι το 2011 ολοκληρώθηκε η εξεταστική επιτροπή που αφορούσε στη Siemens και ενώ το τότε κυβερνών κόμμα είχε όλο το χρόνο στη διάθεσή του για να προχωρήσει σε σύσταση επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης, να προχωρήσει σε περαιτέρω διερευνήσεις, να προχωρήσει σε αναφορές, πιθανόν στις εισαγγελικές αρχές ή όλα αυτά τα οποία θα όφειλε κανείς να κάνει για να προχωρήσει μια ποινική διερεύνηση μιας υπόθεσης, το μόνο το οποίο έκανε ήταν ότι κατέθεσε μια πρόταση σύστασης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τους κυρίους Αλογοσκούφη και Μαρκογιαννάκη, την οποία στη συνέχεια το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, η ίδια η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, καταψήφισε. Επομένως, αυτή τη στιγμή, από ποιον ακριβώς ζητάει τα ρέστα το ΚΙΝΑΛ για το γεγονός ότι δεν προχώρησαν οι υποτιθέμενες διαδικασίες που θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει; Και μέσα σε όλο αυτό τον πανικό, μέσα σε όλη αυτή την αμηχανία, μέσα σε όλη αυτή την πολιτική σύγχυση εμπλέκεται και το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πράγμα το οποίο νομίζω ότι αποτελεί ένα θεσμικό ατόπημα από τη μεριά του ΚΙΝΑΛ.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Θεωρείτε ότι είναι και λίγο αντιπερισπασμός; Διότι…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, δεν το καταλαβαίνετε, κύριε Σβέρκο; Προφανώς αντιπερισπασμός από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, το ΚΙΝΑΛ, αντί να ζητάει τα ρέστα από τον εαυτό του ζητάει τα ρέστα από την ελληνική κυβέρνηση για κάτι το οποίο δεν έπραξε το ΚΙΝΑΛ, το τότε ΠΑΣΟΚ, όταν είχε τη δυνατότητα να το πράξει. Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς ζητούν τώρα.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Εγώ το ρωτάω και με βάση μία ακόμη πληροφορία, ότι η έρευνα για το σύστημα C4I, είχε σκοντάψει σε πολιτικό πρόσωπο, το οποίο ήταν υπουργός και μέλος του ΚΥΣΕΑ, υπουργός του ΠΑΣΟΚ. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Αυτό τώρα αναμένουμε να το δούμε. Είδα και εγώ τα δημοσιεύματα σε σχέση με μια δικογραφία, η οποία υποτίθεται ότι σήμερα θα διαβιβαστεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να κάνουμε σχόλια επί του ρεπορτάζ ή επί διαρροών, οι οποίες γίνονται από όπου γίνονται, δεν ξέρω από πού γίνονται. Περιμένουμε να δούμε αν και εφόσον διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή, τι ακριβώς θα λέει αυτή η δικογραφία, για να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και αν τέτοια θα υπάρχουν.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Πάντως, ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι θα περίμενε κανείς όταν βάλλεται, για παράδειγμα, ένα κόμμα συνολικά και ένα κόμμα το οποίο κυβέρνησε μάλιστα και μια κυβερνητική περίοδος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, όταν βάλλεται η ΝΔ, θα περιμέναμε και από τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ τουλάχιστον να αντιδράσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής σε αυτή την κίνηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, κύριε Σβέρκο. Εδώ υπάρχει ένα συγκροτημένο μπλοκ εξουσίας, το οποίο είναι το μπλοκ εξουσίας του παλιού πολιτικού συστήματος. Συσπειρώνεται γύρω από συγκεκριμένα πρόσωπα, που κυβέρνησαν και σήμερα βρίσκονται στις ηγεσίες τόσο του ΚΙΝΑΛ όσο και της ΝΔ. Αυτό το μπλοκ εξουσίας κατέρρευσε με πάταγο την περίοδο της κρίσης. Αυτή τη στιγμή, έχουμε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο έχει αναδιοργανωθεί στη βάση μιας αντιπαράθεσης ακριβώς από τη μία μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, με τις προσπάθειες που κάνει, με τα λάθη του, με τις αδυναμίες του, με τις ολιγωρίες του, αλλά με ένα σαφές δείγμα υπεράσπισης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και από την άλλη μεριά, έχουμε το μπλοκ εξουσίας του παλιού πολιτικού συστήματος, το οποίο λειτουργεί με τον τρόπο που έμαθε να λειτουργεί αυτά τα 40 χρόνια. Δηλαδή, υπερασπιζόμενο την ίδια του την ύπαρξη και αυτή του η ύπαρξη εξαρτάται από την αλληλοκάλυψη που παρέχεται από τη ΝΔ στο ΚΙΝΑΛ και από το ΚΙΝΑΛ στη ΝΔ. Ή τουλάχιστον στο επίπεδο των ηγεσιών τους είναι αυτή η συνθήκη, η οποία επικρατεί. Νομίζω ότι ο δημοκρατικός κόσμος, ο κόσμος της Κεντροαριστεράς, ο κόσμος που αναγνωρίζει την αναγκαιότητα για προοδευτικές τομές και αναγνωρίζει και τον εαυτό του ως πολιτικά τοποθετημένο στο χώρο της Κεντροαριστεράς, παίρνει αποστάσεις από αυτή τη λογική της πολιτικής ταύτισης της κυρίας Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίοι έχουν πολιτική ταύτιση, με σαφή πολιτική, αλλά και κομματική σκοπιμότητα.  

ΣΒΕΡΚΟΣ: Και κάτι τελευταίο, το οποίο είναι μάλιστα χθεσινή είδηση και εδώ θα επικαλεστώ λιγότερο τον θεσμικό σας ρόλο και περισσότερο τον πολιτικό. Θα σας πάω στη Θεσσαλονίκη. Διότι είχαμε την ανακοίνωση από τον κύριο Γιάννη Μπουτάρη, αναφορικά με την μη υποψηφιότητά του τελικά για τον δήμο της Θεσσαλονίκης. Θυμάμαι ότι πριν από μερικούς μήνες, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ιδιαίτερα με αφορμή την επίθεση που είχε δεχθεί ο Γιάννης Μπουτάρης, είχε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, τον στήριξε και, βεβαίως, τον στήριξε και σε επίπεδο –θα λέγαμε έτσι- αυτοδιοικητικό, όσον αφορά τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Δυσκολεύει τώρα το πεδίο στη Θεσσαλονίκη για την κυβερνώσα παράταξη, κύριε Τζανακόπουλε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχάς, πρέπει να σας πω το εξής: Ο κύριος Μπουτάρης, ανεξαρτήτως των πολιτικών διαφωνιών που θα μπορούσε να έχει κανείς μαζί του, ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος ηγήθηκε μιας παράταξης που κατάφερε να συσπειρώσει δημοκρατικές δυνάμεις, δυνάμεις προοδευτικές, δυνάμεις που συγκρούστηκαν στη Θεσσαλονίκη με το κλίμα της τρομο-υστερίας, το κλίμα του ακραίου εθνικισμού, της αντίδρασης της ακροδεξιάς. Και νομίζω ότι αυτό πρέπει να το πιστώσουμε και να το καταγράψουμε ιστορικά στα θετικά. Δηλαδή, το γεγονός ότι κατάφερε να συσπειρώσει τον δημοκρατικό – προοδευτικό κόσμο της Θεσσαλονίκης και, μάλιστα, να δημιουργήσει όρους για να γίνει αυτή η παράταξη και πλειοψηφική, σε μία δύσκολη πολιτική φάση. Τώρα, το γεγονός ότι ο ίδιος αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος είναι, βεβαίως, απολύτως σεβαστό. Από τη δική μας πλευρά, θέλουμε να συνεχίσουμε στην ίδια πολιτική κατεύθυνση. Δηλαδή, να βρούμε τα πρόσωπα εκείνα που θα καταφέρουν να ξανασυσπειρώσουν τον προοδευτικό κόσμο διότι θεωρώ ότι αυτή η πολιτική συμμαχία των αριστερών, των προοδευτικών, των αντιφασιστικών, αντιεθνικιστικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να ξαναγίνει πλειοψηφική και στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. 

ΣΒΕΡΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κύριε Εκπρόσωπε, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτή τη συζήτηση. Καλή σας ημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά, κύριε Σβέρκο. 

Συνέντευξη στην ΕΡΤ3 και τον δημοσιογράφο Χρήστο Γιαννούλη

ΜΕΡΟΣ 1
• Γιατί Συνταγματική Αναθεώρηση και γιατί τώρα;
• Τροποποίηση της διάταξης για την ποινική ευθύνη Υπουργών
• Όριο θητειών των βουλευτών
• Περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας
• Βουλευτική ιδιότητα ως προϋπόθεση για την ιδιότητα του Πρωθυπουργού

ΜΕΡΟΣ 2
• Οι διακριτοί ρόλοι Κράτους – Εκκλησίας και η πρόταση Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας.
• Για να υπάρχει ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος χρειάζονται και οι άνθρωποι που θα το στηρίξουν. Ο κανόνας 1:1 για τις προσλήψεις και αποχωρήσεις.
• Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αποτυπώνονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό και θα ψηφιστούν ένα προς ένα.

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Στο επίκεντρο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση βρίσκεται η θωράκιση της πολιτικής και η ενίσχυση της κοινωνίας

• Στις προτάσεις της κυβέρνησης έχει ληφθεί υπόψιν και η εμπειρία των 10 ετών οικονομικής κρίσης, η οποία όπως δεν είχε μόνο οικονομικά αίτια αλλά και θεσμικά. Οφείλουμε πλέον να συνυπολογίσουμε και την εμπειρία της κρίσης, της χρεοκοπίας αλλά και της διαχείρισης της χρεοκοπίας με σοβαρότητα και με ψυχραιμία.

• Οι μεταρρυθμίσεις και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε διαφορά ζητήματα προέκυψαν αφενός από τη κρίση αλλά και από τα λαϊκά αιτήματα που ήρθαν στο προσκήνιο κατά την περίοδο τη δημοσιονομική προσαρμογής της χώρας και αφορούν όχι μόνο τα οικονομικά ζητηματα αλλά αφορούν και το πεδίο της Δημόσιας Διοίκηση και τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται το κράτος.

• Το συνταγματικό δίκαιο είναι το δίκιο της πολιτικής. Η συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να είναι πανάκεια. Το Σύνταγμα δεν προκαλεί τα προβλήματα γιαυτό και μία συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα.

• Τόσο το 2001 όσο και το 2008 που επιχειρήθηκε διευρυμένη συνταγματική αναθεώρηση δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

• Ήδη από τον Ιούλιο του 2016 ο πρωθυπουργός επέλεξε να ανοίξετε την ατζέντα βάζοντας στο δημόσιο διάλογο σαφή και συγκεκριμένη πρόταση. Μάλιστα για αρκετό καιρό λειτούργησε η εθνική επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος και νομίζω ότι η επιλογή να ανοίξει τώρα η συζήτηση για το Σύνταγμα δεν έχει καθόλου χαρακτήρα πολιτικού ή επικοινωνιακού τέχνασματος. Άλλωστε ποια θα ήταν η καλύτερη στιγμή να ανοίξει η συζήτηση για το Σύνταγμα παρά η στιγμή της εξόδου της χώρας από τη δημοσιονομική προσαρμογή. 

• Ο στόχος της αναθεώρησης είναι η δυνατότητα δημιουργίας κανόνων προστασίας και θωράκισης του πολιτικού συστήματος. 

• Εάν ο κύριος Μητσοτάκης θεωρεί τον εαυτό του τόσο σημαντικό ώστε κάποιος -οποιοσδήποτε -να έχει προσωπική αντιπαλότητα μαζί του δικό του πρόβλημα. Δεν υπάρχει προσωπική σύγκρουση αλλά πολιτική.

• Εκφράζω την ικανοποίησή μου για τη συνέχιση των συνομιλιών πολιτείας- κράτους ώστε να προχωρήσει ο εξορθολογισμός των σχέσεων των δυο πλευρών. Η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης δεν είναι η μετωπική σύγκρουση με την εκκλησία αλλά ο διάλογος και η συνεννόηση ώστε να γίνουν βήματα μπροστά.

• Θα πρέπει να συζητάμε επί της ουσίας των προτάσεων και όχι να λένε επειδή διαφωνούμε στο ζήτημα Χ και ψ δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ζήτημα Φ.

• Επι των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζω το ζήτημα της καθιέρωσης θητειών αλλά και το ζήτημα της υποχρέωσης ο πρωθυπουργός να είναι αιρετός, να έχει δηλαδή εκλεγεί βουλευτής.

• Προκαλώ τον κο Μητσοτάκη να διευκρινίσει εάν τελικά είναι υπέρ της κατάργησης του άρθρου 86 που αφορά στην ασυλία των βουλευτών.

• Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μη αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτό κατά τη γνώμη μου – η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων- δεν μπορεί να να αποτελεί σοβαρή πρόταση για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα. Ο μοναδικός δρόμος για την αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης την Ελλάδα είναι να δώσουμε το βάρος μας το δημόσιο πανεπιστήμιο. Πρόκειται για εμμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ να ανοίξει στον ιδιωτικό τομέα τα πανεπιστήμια. Ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί ως κακομαθημένο παιδί που δεν έχει στόχο να κάνει αντιπολίτευση θέσεων ή αρχών αλλά θέλει να υπονομεύσει όποια προσπάθεια θεσμικού εξορθολογισμού της κυβέρνησης.

• Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να λύνει ιστορικές εκκρεμότητες, όπως εκείνη με την πΓΔΜ και την εκκλησία.

• Η ΝΔ έχει διαφωνία με τον πυρήνα της πολιτικής για ισχυρό κοινωνικό κράτος. Κινείται στην αντίληψη που θέλει να ανοίγει διαρκώς την ιδιωτική πρωτοβουλία ακόμα και στο σκληρό πυρήνα του κοινωνικού κράτους και για αυτό το λόγο επιθυμεί να επαναφέρει τον κανόνα ένα προς πέντε στο ελληνικό Δημόσιο.

• Όλες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό και όλα τα θετικά μέτρα θα ψηφιστούν ένα προς ένα.

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΠΟΡΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

• Κατατίθεται αύριο στη Βουλή το σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2019 που διαψεύδει όσους στήριξαν την αντιπολιτευτική τους τακτική στην υπονόμευση της μεγάλης προσπάθειας του ΠΘ, του ΥΠΟΙΚ & του Υπ. Εργασίας ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019.

• Οι θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι το μέτρο αυτό είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και αχρείαστο για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% φαίνεται ότι έχουν βρει εύηκοα ώτα κατά την επεξεργασία του ελληνικού προϋπολογισμού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξάμηνου.

• Tο αφήγημα της ΝΔ περί 4ου Μνημονίου, το οποίο στηρίχθηκε αποκλειστικά στην υποτιθέμενη εφαρμογή μέτρων που είχαν προνομοθετηθεί κατά τη φάση ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης μετά τη σχετική επιμονή του ΔΝΤ, καταρρέει.

• Θα αναγνωρίσει η ΝΔ ότι τόσον καιρό προσπαθούσε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα; Θα αναγνωρίσει ότι κινδυνολογούσε ασύστολα; Θα αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει 4ο Μνημόνιο και ότι η χώρα κάνει τα πρώτα της βήματα χωρίς τους περιορισμούς της επιτροπείας;

• Ο Προϋπολογισμός του 2019 θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο ΠΘ στην ΔΕΘ τα οποία μάλιστα δεν θα είναι ύψους 750 εκατ. αλλά θα ξεπεράσουν τα 900 εκατ. καθώς έχει εξασφαλιστεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και εντεύθεν.

• Ο προϋπολογισμός του 2019 είναι προϋπολογισμός λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης για 1η φορά μετά από μια ολόκληρη 10ετία.  Άλλη μια εξέλιξη που φέρνει σε αμηχανία τη ΝΔ καθώς αποδεικνύει τη θετική πορεία των δημόσιων οικονομικών αλλά και της ελληνικής οικονομίας εν γένει.

• Oι θεμελιώδεις δείκτες εμφανίζουν σταθερή πορεία ανάκαμψης και η οικονομία αναμένεται το 2018 να κλείσει με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας 10ετίας. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις παρουσίαζουν αύξηση 16,8% στο 8μηνο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017 που ήταν έτος ρεκόρ 10ετίας. Αυξητική πορεία παρουσιάζουν επίσης: εξαγωγές, λιανικό εμπόριο, βιομηχανική παραγωγή, ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, συστάσεις νέων επιχειρήσεων.

• Με δεδομένη τη σταθερή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, δεν μας κάνει εντύπωση που οι πρόσφατες αναφορές της ΝΔ καθόλου δεν ασχολούνται με την πορεία της οικονομίας αλλά διαρκώς προσπαθούν να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον σε θέματα της ακροδεξιάς ατζέντας που έχει υιοθετήσει.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

• Η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης με την Εκκλησία στο πλαίσιο και στο πνεύμα της συμφωνίας η οποία ανακοινώθηκε στις κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο. Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να βρεθεί επωφελέστερο πλαίσιο για την Εκκλησία.

• Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν βιάζεται ούτε πιέζεται. Επιχειρεί να λύσει ένα ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 80 χρόνια και διαθέτει την πολιτική βούληση, στα πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου, να το επιλύσει.

• H Εκκλησία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητα της να αποφασίζει για θέματα τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους.

• Η συμφωνία προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών που νομικά και θεσμικά σήμερα δεν αναγνωρίζεται. Αν αυτό το επ’ ωφελεία της βήμα η Εκκλησία δεν το επιθυμεί τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία.

• Το επόμενο διάστημα θα εκπονήσουμε το σχετικό Σχέδιο Νόμου, διότι επιθυμία μας είναι η αλληλοκατανόηση και η συναίνεση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον Υπουργό Παιδείας, κ. Γαβρόγλου, να εκκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης αλλά και με τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσων ώστε να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης που μπορεί να μην ήταν σαφείς στην αρχή.

• Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος θα ληφθούν από τον Πρωθυπουργό και την Ελληνική Κυβέρνηση, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα.

 

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

Κυρίες και Κύριοι,

Κατατίθεται αύριο στη Βουλή, όπως γνωρίζετε, το σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2019, το οποίο διαψεύδει τελικώς τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους.

Διαψεύδει όλους εκείνους που επί αρκετούς μήνες στήριξαν την αντιπολιτευτική τους τακτική απέναντι στην κυβέρνηση με διαστρεβλώσεις, ψευδείς ειδήσεις, αλλά και σε επιχειρήσεις υπονόμευσης με κάθε ευκαιρία.

Επιχειρήσεις υπονόμευσης μιας μεγάλης προσπάθειας που κατεβλήθη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας, ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019.

Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι το μέτρο αυτό είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και φυσικά αχρείαστο για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% για το 2019 και εντεύθεν φαίνεται ότι έχουν βρει ευήκοα ώτα κατά την επεξεργασία του ελληνικού προϋπολογισμού στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου  και η έκθεση της Κομισιόν που θα αναρτηθεί, όπως ξέρετε, αύριο το πρωί είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι θετική σχετικά.

Καταρρέει, επομένως, το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας περί 4ου Μνημονίου.

Αφήγημα που στηρίχθηκε αποκλειστικά στην υποτιθέμενη εφαρμογή μέτρων που είχαν προνομοθετηθεί κατά τη φάση ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης μετά τη σχετική επιμονή του ΔΝΤ.

Έχει, λοιπόν, τώρα ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη.

Θα αναγνωρίσει ότι τόσον καιρό προσπαθούσε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα;

Θα αναγνωρίσει ότι κινδυνολογούσε ασύστολα;

Θα αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει 4ο Μνημόνιο και ότι η χώρα κάνει τα πρώτα της βήματα χωρίς τους περιορισμούς της μνημονιακής επιτροπείας;

Ή θα επιμείνει στη γραμμή του κυρίου Χατζηδάκη που το καλοκαίρι εγκαλούσε τον ίδιο τον Ευρωπαίο Επίτροπο κύριο Μοσκοβισί όταν εκείνος ενώπιον της ελληνικής Βουλής άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της μη περικοπής των συντάξεων;

Ο προϋπολογισμός, όμως, του 2019 είναι για πρώτη φορά μετά από μια ολόκληρη δεκαετία προϋπολογισμός και λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης.

Θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τα μέτρα αυτά μάλιστα δεν θα είναι ύψους 750 εκατομμυρίων, όπως είχε προϋπολογιστεί αρχικά, αλλά θα ξεπεράσουν τα 900 εκατομμύρια, καθώς έχει εξασφαλιστεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και μετά.

Άλλη μια εξέλιξη που φέρνει σε αμηχανία τη Νέα Δημοκρατία, καθώς αποδεικνύει τη θετική πορεία των δημόσιων οικονομικών, αλλά και της ελληνικής οικονομίας εν γένει.

Ειδικότερα, όλοι οι θεμελιώδεις δείκτες εμφανίζουν, αυτήν τη στιγμή, σταθερή πορεία ανάκαμψης.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται το 2018 να κλείσει με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις παρουσιάζουν αύξηση 16,8% στο οκτάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017, που υπενθυμίζω ότι ήταν έτος ρεκόρ για τη δεκαετία σε ό,τι αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές, το λιανικό εμπόριο, η βιομηχανική παραγωγή, το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων παρουσιάζουν αυξητική πορεία.

Είναι ακριβώς αυτή η αναντίστρεπτη πλέον τροχιά που δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η Ν.Δ., που επένδυσε στην οικονομική καταστροφή, θα ψάξει αλλού για να οικοδομήσει την αντιπολιτευτική της ρητορική.

Δεν μας κάνει εντύπωση, λοιπόν, καθόλου που οι πρόσφατες αναφορές της δεν ασχολούνται με την πορεία της οικονομίας, αλλά διαρκώς προσπαθούν να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον σε θέματα της ακροδεξιάς ατζέντας που η Ν.Δ. έχει υιοθετήσει.

Σε ό, τι αφορά τώρα το ζήτημα συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας ή της πρότασης συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας, η  Κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης με την Εκκλησία, στο πλαίσιο και στο πνεύμα της συμφωνίας, η οποία ανακοινώθηκε στις κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, καθώς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να βρεθεί επωφελέστερο πλαίσιο για την Εκκλησία, αλλά και για την Πολιτεία.

Η Κυβέρνηση ούτε βιάζεται ούτε πιέζεται. Επιχειρεί να επιλύσει ένα ζήτημα το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 80 περίπου χρόνια και διαθέτει τη σχετική πολιτική βούληση, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου.

Ωστόσο, η Εκκλησία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητά της να αποφασίζει για θέματα τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως, για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους.

Η πρόταση συμφωνίας προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών, η οποία νομικά και θεσμικά δεν αναγνωρίζεται σήμερα ως ανταπόδοση της Πολιτείας προς την Εκκλησία.

Αν αυτό το βήμα, επ’ ωφελεία της Εκκλησίας, η ίδια δεν το επιθυμεί τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία.

Το επόμενο διάστημα, εμείς, σε κάθε περίπτωση, θα εκπονήσουμε το σχετικό Σχέδιο Νόμου, διότι επιθυμία μας είναι η αλληλοκατανόηση και η συναίνεση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Γαβρόγλου, να εκκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον Πατριάρχη, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, αλλά και με τις ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσων, ώστε να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης, οι οποίες μπορεί να μην ήταν σαφείς στην αρχή.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος θα ληφθούν από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΖΟΡΜΠΑ: Αναφέρατε ότι η κυβέρνηση ούτε βιάζεται ούτε πιέζεται. Το γεγονός ότι δεν βιάζεται σημαίνει ότι ίσως μετατεθεί χρονικά το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή για τη ρύθμιση αυτών των ζητημάτων; Και ένα ακόμη ερώτημα. Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί μέσα στον κλήρο για το μισθολογικό τους, συζητάτε ή προτίθεστε να τους παρέχετε κάποιες περαιτέρω διαβεβαιώσεις μέσω μιας νομικής ή άλλης φόρμουλας, ώστε να μην αισθάνονται την ανασφάλεια την οποία επικαλούνται ότι αισθάνονται για τα μισθολογικά και τα εργασιακά τους;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, κυρία Ζορμπά, μιλάμε για μία συμφωνία ή μια πρόταση συμφωνίας, η οποία σκοπεύει να επιλύσει μια ιστορική εκκρεμότητα, που όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, κρατά εδώ και 80 περίπου χρόνια. Επομένως, ο χρόνος της κατάθεσης του νομοσχεδίου δεν είναι το πρώτιστο που πρέπει να μας απασχολεί. Αν θα γίνει δηλαδή σε ένα μήνα, σε δύο μήνες, σε τρεις μήνες δεν έχει τόση σημασία μπροστά στο μέγεθος της ιστορικής εκκρεμότητας την οποία προσπαθούμε να επιλύσουμε. Από τη δική μας πλευρά, θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια του διαλόγου με την Εκκλησία, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε πτυχές της πρότασης συμφωνίας, οι οποίες μπορεί να μην έγιναν απολύτως κατανοητές ή να μην ήταν από την αρχή τόσο σαφείς όσο θα έπρεπε. Την ίδια στιγμή, επίσης, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας στους κληρικούς, καθώς από την πρώτη στιγμή, δεν είχαμε δώσει σε καμία περίπτωση, ούτε θέλαμε, ούτε δώσαμε σε καμία περίπτωση, την αίσθηση στον οποιονδήποτε ότι τίθεται εν κινδύνω το μισθολογικό καθεστώς, η μισθοδοσία ή η θέση των 10.000 ιερέων, που αυτή τη στιγμή είναι εκκλησιαστικοί λειτουργοί της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από τη δική μας πλευρά, είμαστε διατεθειμένοι, ξαναλέω, να δώσουμε όλες τις διαβεβαιώσεις και σε πολιτικό επίπεδο και στο επίπεδο του διαλόγου. Αλλά πολύ περισσότερο και σε νομοθετικό επίπεδο, ώστε να μην υπάρχει αυτή η ανασφάλεια, που, όμως, θέλω να επαναλάβω ότι δεν ήταν απολύτως λογική με δεδομένο ότι, αν διαβάσει κανείς τα 15 σημεία της πρότασης συμφωνίας, γινόταν απολύτως καθαρό ότι δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο κανένα εργασιακό, ασφαλιστικό ή άλλο δικαίωμα, το οποίο έχουν κατοχυρώσει οι 10.000 κληρικοί. 

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, λέτε ότι θα εξαντλήσετε κάθε περιθώριο διαλόγου, αλλά από την άλλη, όμως, προειδοποιείτε ότι σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς. Και μιας και αναφέρεστε σε αυτό τον διάλογο, ο Πρωθυπουργός, εφόσον θα προχωρούσε αυτό το ζήτημα με τους κληρικούς, με την αλλαγή του μισθολογικού καθεστώτος, γιατί δεν έκανε μια συνάντηση και μαζί τους και η συμφωνία φάνηκε να είναι ανάμεσα στον ίδιο και τον Αρχιεπίσκοπο; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε μια σειρά από παραδοχές, τις οποίες δεν μπορώ να συμμεριστώ εγώ πουθενά. Στην εισαγωγική μου τοποθέτηση δεν μίλησα για μονομερή ενέργεια. Μίλησα για το γεγονός ότι τις τελικές αποφάσεις, σε κάθε περίπτωση, τις παίρνει η κυβέρνηση και το ελληνικό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει και το τεκμήριο της αρμοδιότητας. Τώρα, από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις, η πρόταση συμφωνίας έγινε μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου. Οι συναντήσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός είναι με στελέχη της πολιτικής ηγεσίας, είναι με τους αρμόδιους υπουργούς, έθεσε το θέμα και θα θέσει το θέμα στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα. Και, από εκεί και πέρα, η Εκκλησία θα κάνει τις κινήσεις, που εκείνη θεωρεί ότι είναι οι ενδεδειγμένες στο πλαίσιο των δικών της αρμοδιοτήτων και στο πλαίσιο των δικών της εσωτερικών οργάνων. Για αυτό τον λόγο ακριβώς, μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή για πρόταση συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να τεθεί υπό τις απαραίτητες διαδικασίες έγκρισης και από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και από την Ιεραρχία της Εκκλησίας. 

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν καταλαβαίνω αυτά που λέτε, κουβεντιάζετε όλα με την Εκκλησία, εκτός το θέμα του μισθολογικού; Ή το μισθολογικό θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο κύριος Γαβρόγλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητάμε, εξαντλώντας κάθε περιθώριο, το σύνολο της πρότασης συμφωνίας, έτσι όπως αυτή διατυπώθηκε κατά την κοινή παρουσίαση του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. 

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Την ίδια στιγμή που λέτε αυτά, υπάρχουν ιεράρχες, οι οποίοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, διατυπώνουν τη διαφωνία τους, αλλά και συγκεκριμένες αιχμές. Όπως π.χ. ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, ο οποίος απευθύνεται σε εσάς προσωπικά, ότι με τις δηλώσεις σας περί των 10.000 προσλήψεων τινάξατε τη συμφωνία στον αέρα. Πώς απαντάτε πάνω σε αυτές τις φωνές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβασα τη σχετική δήλωση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χρυσόστομου. Θέλω να σας πω, ότι ανέφερε υποτιθέμενα αποσπάσματα δικών μου δηλώσεων, τα οποία δεν έγιναν ποτέ. Ότι εγώ δήθεν μίλησα για 10.000 απολύσεις κληρικών, κάτι το οποίο δεν υφίσταται σε καμία περίπτωση. Δεν έχει ποτέ ειπωθεί ούτε σε αυτή εδώ την αίθουσα, ούτε πουθενά αλλού. Αντιθέτως, μιλήσαμε για μία πρόταση συμφωνίας, την οποία έκανε ο Πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την ανακοίνωσαν μαζί. Και η οποία αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα, στο ότι με βάση αυτή την πρόταση οι 10.000 κληρικοί δεν θα ανήκουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Αλλά, αντιθέτως, θα αναλάβει η Εκκλησία την μισθοδοσία τους, έτσι ώστε να αποκτήσει και την απαραίτητη αυτονομία και αυτοτέλειά της έναντι του ελληνικού κράτους, πράγμα το οποίο θεωρούμε ότι είναι απολύτως επωφελές. Επομένως, δηλώσεις οι οποίες ενδεχομένως να μην έχουν κατανοηθεί σαφώς, είμαστε διατεθειμένοι κάθε φορά να τις ξεκαθαρίζουμε ή και να τις επαναλαμβάνουμε. Νομίζω ότι ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος είτε δεν ενημερώθηκε ορθά, είτε δεν κατενόησε τις δηλώσεις μου. Σε κάθε περίπτωση, εγώ επαναλαμβάνω, ότι δεν τίθεται θέμα απόλυσης οποιουδήποτε κληρικού. Αντιθέτως, όλα τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και όλα τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών, φυσικά και σε μια νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα παρθεί από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, θα διασφαλιστούν στο ακέραιο. Με αυτή την έννοια, νομίζω ότι θα πρέπει να δίνουμε περισσότερο βάρος στην ουσία των προτάσεων, οι οποίες κατατίθενται, στην ουσία των δηλώσεων, αλλά και στο γράμμα των δηλώσεων, οι οποίες κάθε φορά γίνονται. Να συνειδητοποιήσουμε όλοι τη μεγάλη ευθύνη, αλλά και την πολύ μεγάλη ευκαιρία, που έχουμε ως ελληνικό κράτος, αλλά και ως ελληνική Εκκλησία, για να επιλύσουμε μια εκκρεμότητα, που επαναλαμβάνω, είναι ιστορικού χαρακτήρα. Νομίζω ότι η συγκεκριμένη, λοιπόν, πρόταση πρέπει από τη μεριά της Εκκλησίας να ειδωθεί με ακριβώς αυτό το αίσθημα της νηφαλιότητας, με αυτό το αίσθημα της υπευθυνότητας και με αυτό το αίσθημα της μεγάλης ιστορικής πρόκλησης, την οποία αποτελεί η συμφωνία αυτή. Νομίζω ότι θα κάνουμε ένα πολύ αποφασιστικό βήμα προς τα μπροστά και για την αυτοτέλεια της Εκκλησίας, αλλά και για τον εξορθολογισμό των σχέσεών της με το ελληνικό κράτος, αν κάνουμε αποδεκτή την πρόταση που κατατέθηκε από τον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο πριν από λίγες εβδομάδες. 

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφερθήκατε προηγουμένως στις 10.000 προσλήψεις, απολύσεις, κλπ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Δεν υπήρξαν απολύσεις. Δεν υπήρξε καμία απόλυση. Ούτε πρόκειται να υπάρξει καμία απόλυση.

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, δεν υπήρξε καμία. Σαφώς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε πρόκειται να υπάρξει καμία απόλυση.

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε την έγκριση των θεσμών να προχωρήσετε σε 10.000 αναπληρώσεις; Έχετε μιλήσει, συζητήσει καθόλου με τους θεσμούς; Κατά πρώτον. Και δεύτερον. Ζητήσατε από τους ιερείς να μην υπάρχει κανένα αίσθημα ανασφάλειας. Λέτε, τους παρέχουμε όλες τις διαβεβαιώσεις, να μην έχουν καμία ανασφάλεια. Σαφώς. Αν θα φύγουν από αυτό το καθεστώς, το δημοσιοϋπαλληλικό, σε τι καθεστώς θα περιέλθουν αυτοί οι άνθρωποι; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Κατ’ αρχήν, οι κληρικοί αυτή τη στιγμή –ξεκινώ από το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας- οι κληρικοί αυτή τη στιγμή έχουν ένα καθεστώς οιονεί δημοσίου υπαλλήλου. Είναι στην πραγματικότητα εκκλησιαστικοί λειτουργοί, επομένως δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι με τη στενή έννοια. Από εκεί και πέρα, σας εξήγησα ότι όλες οι νομικές ρυθμίσεις και όλες οι νομικές ,αν θέλετε, διαβεβαιώσεις θα δοθούν όταν η συμφωνία πάρει νομοτεχνικό χαρακτήρα. Και με αυτή την έννοια θα επιλυθούν και όλα τα πολύπλοκα αυτά νομικά ζητήματα, τα οποία, ωστόσο, έχουν και ένα πραγματικό περιεχόμενο, καθώς επηρεάζουν πραγματικές ζωές, πραγματικών ανθρώπων. Με αυτή την έννοια, εγώ σας λέω ότι η ελληνική Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει όλες τις απαραίτητες και πολιτικές, αλλά κυρίως νομικές ενέργειες, για την πλήρη εξασφάλιση του καθεστώτος, εντός του οποίου οι κληρικοί παρέχουν αυτή τη σημαντική λειτουργία. 

Σε ό,τι αφορά τώρα το ζήτημα της συνεννόησης με τους θεσμούς, πρέπει να σας πω ότι όλα αυτά έχουν προβλεφθεί στη συμφωνία την οποία έχουμε κάνει για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα. Τι προβλέπει αυτή η συμφωνία; Προβλέπει ότι στο ελληνικό δημόσιο θα ισχύει ο κανόνας μία αποχώρηση για μία πρόσληψη, ο λεγόμενος κανόνας ένα προς ένα. Ο κύριος Μητσοτάκης, βεβαίως –παρεμπιπτόντως, να το πω και αυτό- δεν τον θέλει αυτό τον κανόνα. Θέλει να επανέλθουμε  στο καθεστώς του  βαθέως μνημονίου, όταν ίσχυε ο κανόνας ένας προς πέντε. Δηλαδή, μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Αυτό, βεβαίως, δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει για νοσοκομεία, σχολεία, υπηρεσίες πρόνοιας του ελληνικού δημοσίου. Αυτό φαντάζομαι το ξέρει καλύτερα ο κύριος Μητσοτάκης και όσοι επεξεργάζονται τις προγραμματικές του προτάσεις, οι οποίες, κατά κύριο λόγο, σκοπεύουν ακριβώς στην κατεδάφιση κάθε κοινωνικής δομής του ελληνικού κράτους και το άνοιγμα κοινωνικών υπηρεσιών στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα, το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή. Αυτό, όμως, που πρέπει να σας πω είναι ότι εφόσον οι 10.000 κληρικοί δεν θα περιλαμβάνονται σε αυτό το οποίο θα ονομάζαμε στενό δημοσιοϋπαλληλικό τομέα, ο κανόνας ένα προς ένα μπορεί να εφαρμοστεί, για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε ακριβώς αυτές τις κοινωνικές δομές του ελληνικού κράτους. 

Ωστόσο, πρέπει να σας πω και κάτι περισσότερο. Ανεξαρτήτως της πορείας της πρότασης συμφωνίας, από την ελληνική κυβέρνηση υπάρχει ένας σαφής προγραμματισμός και μία σαφής βούληση να προχωρήσει στην ενίσχυση των τομέων του κοινωνικού κράτους, που το έχουν απολύτως ανάγκη. Θέλω να σας πω, ας πούμε, το παράδειγμα των εκπαιδευτικών. Αυτή τη στιγμή η χώρα καλύπτει τις ανάγκες της σε εκπαιδευτικό προσωπικό, έχοντας περίπου το 20% των εκπαιδευτικών σε καθεστώς αναπληρωτή. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν ισχύει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα και έχουμε ως πολιτικό στόχο, εντός των επόμενων ετών, να ρίξουμε αυτό το ποσοστό των αναπληρωτών στο 5%. Πώς; Κάνοντας μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, περίπου 15.000, διότι αυτός είναι ο αριθμός που απαιτείται, για να ρίξουμε το ποσοστό των αναπληρωτών σε 5%. Αυτό είναι μια προγραμματική δέσμευση και μια πολιτική βούληση της σημερινής κυβέρνησης, η οποία θα προχωρήσει ανεξαρτήτως της πορείας της συμφωνίας με την Εκκλησία. Το ίδιο πράγμα ισχύει και για το ιατρικό προσωπικό, το νοσηλευτικό προσωπικό, το επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων, που όλοι, νομίζω, σε αυτή εδώ την αίθουσα, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θα συμφωνούσε ότι χρειάζεται ενίσχυση για να μπορέσουν όλες οι νοσοκομειακές δομές, οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, να λειτουργήσουν με τρόπο αποτελεσματικό και ανταποδοτικό προς το κοινωνικό σύνολο. Το αυτό ισχύει για τις δομές πρόνοιας και φυσικά και για όλες τις υπόλοιπες δομές του ελληνικού κράτους, οι οποίες χρειάζονται ενίσχυση, είτε αυτό αφορά τον πολύ στενό δημόσιο τομέα, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και ούτω καθεξής.  

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, αν σας προβληματίζει το γεγονός, με βάση και τις δηλώσεις που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, ότι διαφαίνεται πως κάποιοι –να μην πω η συντριπτική πλειοψηφία των κληρικών- δεν εμπιστεύονται τους ίδιους τους ιεράρχες. Στο θέμα της μισθοδοσίας, δηλαδή αυτή τη στιγμή πληρώνονται από το κράτος, δεν θέλουν προφανώς να πληρώνονται από την Εκκλησία, ίσως γιατί δεν τους εμπιστεύονται. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θα έφτανα στο σημείο να κάνω μία τέτοια εκτίμηση. Αυτά, βεβαίως, είναι και θέματα που αφορούν την Εκκλησία. Αυτό το οποίο κατανοώ εγώ, είναι ότι υπάρχει στην Εκκλησία της Ελλάδος και στην Ιεραρχία, αλλά και μεταξύ των κληρικών, μία συζήτηση η οποία είναι απολύτως εύλογη, είναι θεμιτή, είναι και λογική. Όταν γίνεται μία πρόταση η οποία σκοπεύει να επιλύσει μια ιστορική εκκρεμότητα δεκαετιών, δημιουργεί μια αναστάτωση, ανεξαρτήτως του περιεχομένου. Και με αυτή την έννοια, εκτιμώ ότι, αν θέλετε, η ανησυχία δεν αφορά τόσο πολύ την εμπιστοσύνη που μπορεί να έχουν οι κληρικοί στους ιεράρχες, αλλά, αντιθέτως, αφορά μια πραγματική κατάσταση, ανεξαρτήτως της ιδιότητας του καθενός. Δηλαδή,  οποιοσδήποτε τίθεται σε μία κατάσταση όπου μεταβαίνει από ένα συγκεκριμένο καθεστώς σε ένα άλλο, είναι απολύτως λογικό να έχει και μια σχετική ανησυχία και μια σχετική ανασφάλεια. Αυτό σχετίζεται, κατά τη γνώμη μου, και με την κρίση εμπιστοσύνης που υπάρχει στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα γενικότερα. Εμείς αυτό το οποίο προσπαθούμε ως ελληνική κυβέρνηση, είναι να αποκαταστήσουμε αυτή την κρίση εμπιστοσύνης, να εγκαθιδρύσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της ελληνικής πολιτείας, αλλά και όλων των υπόλοιπων θεσμών. Και νομίζω ότι αυτό είναι μία διεργασία, η οποία έχει ανάγκη χρόνο και παίρνει χρόνο. Νομίζω, όμως, ότι βαδίζουμε σε μία καλή κατεύθυνση, ως προς την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης των πολιτών με τους θεσμούς. 

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν βλέπετε δάκτυλο της αντιπολίτευσης, πίσω από την άρνηση συγκεκριμένου τμήματος της Ιεραρχίας, στο να τορπιλιστεί αυτή η συμφωνία. Και ένα δεύτερο ερώτημα στο αν όντως αυτή η πρωτοβουλία έχει ιστορικό χαρακτήρα, όπως ιστορικό χαρακτήρα αποδώσατε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν εκτιμάτε τώρα πια ότι υπήρχε περιθώριο καλύτερης προετοιμασίας ή συνεννόησης με τα άλλα κόμματα, ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί η έλλειψη ενημέρωσης, έστω και προσχηματικά, ως άρνηση συναίνεσης σε αυτή τη συμφωνία. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, θα σας πω το εξής, κύριε Τσιγουρή. Υπάρχει προφανώς πολιτικός δάκτυλος, υπάρχει προφανώς πολιτική παρέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας, η οποία δεν μας κάνει καθόλου ευτυχείς, δεν μας ικανοποιεί καθόλου, το θεωρούμε μια απαράδεκτη πολιτική τακτική από τη μεριά της ΝΔ, η οποία, όμως, για να σας πω την αλήθεια, τα τελευταία χρόνια μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου τύπου πρακτικές. Θα σας θυμίσω τις συναντήσεις του κυρίου Μητσοτάκη με τη γερμανική κυβέρνηση, όπου παρακαλούσε ο κύριος Μητσοτάκης, κατά την περίοδο –αν δεν κάνω λάθος- της δεύτερης αξιολόγησης, τη γερμανική κυβέρνηση να μην κάνει χατίρια στην Ελλάδα, στην ελληνική κυβέρνηση και να εξαντλήσει την αυστηρότητά της, για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ήταν προφανώς μία κίνηση ευθείας υπονόμευσης του κυβερνητικού έργου, αλλά κυρίως των συμφερόντων της χώρας. Το ίδιο πράγμα έκανε και στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Προσπάθησε να δημιουργήσει μία κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ της κυβέρνησης της πΓΔΜ και της ελληνικής κυβέρνησης, σε μια πάρα πολύ ευαίσθητη στιγμή των διαπραγματεύσεων, πάλι με ένα μυστικό ραντεβού της κυρίας Σπυράκη με τον κύριο Ζάεφ. Το ίδιο πράγμα έκανε και καθ’ όλη τη διάρκεια των προσπαθειών, που κατέβαλλε η ελληνική κυβέρνηση για τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων την 1/1/2019, με τις συναντήσεις, αλλά και τα αιτήματα προς τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών επίσης να εξαντλήσει την αυστηρότητά του προς την ελληνική κυβέρνηση, να μας κάνει, αν θέλετε, καψόνια και να μην επιτρέψει την μη εφαρμογή του μέτρου. Τα ίδια πράγματα νομίζω ότι κάνει ο κύριος Μητσοτάκης και η ηγεσία της ΝΔ και σε αυτή την περίπτωση της πρότασης συμφωνίας με την Εκκλησία. Δηλαδή, προσπαθεί με κάθε τρόπο ο κύριος Μητσοτάκης, έτσι ώστε η κυβέρνηση να μην πιστωθεί την επίλυση ιστορικών εκκρεμοτήτων, μεγάλων πολιτικών ζητημάτων, μεγάλων κοινωνικών ζητημάτων, που πάνε τη χώρα ένα βήμα μπροστά. Προσπαθεί, λοιπόν, ο κύριος Μητσοτάκης να υπονομεύσει κάθε προσπάθεια, η οποία δεν έχει να κάνει με τις πολιτικές στοχεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, έχει να κάνει με το καλό της ελληνικής κοινωνίας, έχει να κάνει με το γενικό καλό, έχει να κάνει με το δημόσιο συμφέρον. Επομένως, ο κύριος Μητσοτάκης, κάνοντας όλα αυτά, υπονομεύοντας δήθεν την κυβέρνηση, στην πραγματικότητα προξενεί κακό στην ελληνική κοινωνία, στους θεσμούς, στην πορεία της χώρας προς το μέλλον. Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να το καταλάβει και να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο παιδί. Η λογική του κυρίου Μητσοτάκη, είναι η λογική του κακομαθημένου παιδιού. Εν πάση περιπτώσει, εμείς παρακολουθούμε αυτές τις πολιτικές πρωτοβουλίες με συμπάθεια, οφείλω να σας πω, καθώς αναδεικνύουν έναν πολιτικό αρχηγό σε απόλυτη πολιτική αμηχανία και θέλουμε να τον διαβεβαιώσουμε ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τη χώρα, μη λαμβάνοντας υπόψη τις δικές του πολιτικές ευαισθησίες ή, αν θέλετε, τα δικά του πολιτικά συμπλέγματα. 

Σε ό,τι αφορά τώρα το ζήτημα της μη ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν νομίζω ότι έχετε δίκιο. Από την πρώτη στιγμή, εμείς αυτό το οποίο δηλώσαμε ήταν ότι θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση στη γραμμή που είχε διατυπωθεί και είχε για πρώτη φορά συγκροτηθεί πριν από 20 χρόνια περίπου, στην ενδιάμεση συμφωνία, και στη συνέχεια επικαιροποιήθηκε το 2008, κατά την περίοδο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Δηλαδή, θα προσπαθήσουμε για μία συμφωνία, η οποία θα εμπεριέχει έναν γεωγραφικό προσδιορισμό και μάλιστα προσθέσαμε σε αυτή τη γραμμή που τότε είχε συγκροτηθεί, και την αναγκαιότητα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, για να μπορέσει να γίνει δεκτή μια οποιαδήποτε συμφωνία με την πΓΔΜ. Και αυτό τον πολιτικό στόχο που θέσαμε, δηλαδή να υπάρξει συνταγματική τροποποίηση του ονόματος της γειτονικής χώρας την επιτύχαμε. Καθ’ όλη τη διάρκεια δε των διαπραγματεύσεων, δεν ήμασταν εμείς αυτοί που κάναμε μυστική διπλωματία. Μυστική παραδιπλωματία έκανε ο κύριος Μητσοτάκης, η κυρία Σπυράκη, έκαναν όλοι εκείνοι οι οποίοι θέλησαν να υπομονεύσουν αυτή τη συμφωνία. Αντιθέτως, βρισκόμασταν σε διαρκή επαφή με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, βρισκόμασταν σε διαρκή επαφή με όσους είχαν την ευθύνη από τα κόμματά τους για την εξωτερική πολιτική και στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ενημερώναμε διαρκώς για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Και τελικά νομίζω ότι η συμφωνία την οποία επιτύχαμε, ήταν μια συμφωνία την οποία ποτέ στο παρελθόν δεν θα είχε ονειρευτεί οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση. 

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, διευκρινιστικά, σε τι βάθος χρόνου θα γίνουν οι 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, έχουμε ένα σχέδιο που τηρεί τον κανόνα ένα προς ένα. Το σχέδιο αυτό αφορά την επόμενη περίπου τριετία. Δηλαδή, έχουμε ήδη για το 2018, 15.000 προσλήψεις, εκ των οποίων 4.500 τουλάχιστον θα αφορούν τους εκπαιδευτικούς, με τις μόνιμες προσλήψεις στα προγράμματα ειδικής αγωγής και από εκεί και πέρα, και για το 2020 και για το 2021 έχουν προβλεφθεί οι αναγκαίες θέσεις που πρέπει να καλυφθούν και στο πλαίσιο αυτό ακριβώς θα προχωρήσουμε. 

ΚΕΧΑΓΙΑ: Σε περίπτωση που οι ιερείς δεν καμφθούν από τις νομικές διαβεβαιώσεις που λέει η κυβέρνηση ότι θα δώσει, αυτή τη νομική ασφάλεια σε σχέση με τα εργασιακά τους, μπορείτε να αποκλείσετε αυτή τη στιγμή την πιθανότητα, η κυβέρνηση τελικώς να αποσύρει τους κληρικούς, τους 10.000, από τη μισθοδοσία του Δημοσίου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κυρία Κεχαγιά, το είπα και εισαγωγικά: Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του διαλόγου και να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με συναίνεση, κατανόηση, ομοφωνία. Δεν έχουμε στόχο να δημιουργήσουμε αναίτιες και τυφλές συγκρούσεις με τον οποιονδήποτε. Η λογική η δική μας δεν είναι να καμφθεί ο οποιοσδήποτε. Είναι να κατανοήσει και η Εκκλησία, αλλά και οι κληρικοί ότι η συγκεκριμένη πρόταση συμφωνίας είναι προς το συμφέρον όλων μας.

ΚΑΡΑΛΗΣ: Αυτός ο διάλογος που λέτε, δεν έχει χρονικά όρια; Δηλαδή, θέλω να πω, πότε εξαντλείται;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, από τη δική μας την πλευρά, όπως σας είπα και εισαγωγικά, ούτε πιεζόμαστε, ούτε βιαζόμαστε. Είναι ιστορικής σημασίας η συμφωνία αυτή. Επομένως, για μας, το βασικό νόημα δεν είναι ό,τι γίνει, να γίνει γρήγορα. Το βασικό νόημα, ο βασικός στόχος, η βασική πολιτική επιδίωξη είναι να επιλυθεί αυτή η ιστορική εκκρεμότητα. Μπροστά στα 80 χρόνια, τι θα μπορούσε να είναι τρεις ή τέσσερις μήνες;

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει μια αλλαγή στάσης ή πλεύσης της κυβέρνησης πάνω στο Εκκλησιαστικό. Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί την Παρασκευή βγήκε μια ανακοίνωση που έλεγε ότι θα εκπονηθεί ένα σχέδιο νόμου άμεσα. Εσείς σήμερα μας είπατε εδώ ότι δεν βιαζόμαστε. Αλλά δεν μένω σε αυτό. Μένω στο ότι σήμερα ο υπουργός Παιδείας, ο κ. Γαβρόγλου, σε συνέντευξή του είπε ότι «έχουμε χρόνο μέχρι τις εκλογές».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι η ερώτηση;

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Θα γίνει άμεσα ή τελικά έχουμε χρόνο μέχρι τις εκλογές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι το έχω απαντήσει τουλάχιστον τέσσερις φορές στις προηγούμενες ερωτήσεις. Δηλαδή, είπα ότι δεν βιαζόμαστε, θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια του διαλόγου, θα προσπαθήσουμε να βρούμε όρους συναίνεσης και συνεννόησης με την Εκκλησία της Ελλάδος.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Συγγνώμη, άρα δεν ισχύει το «άμεσα» της ανακοίνωσης της Παρασκευής.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, το «άμεσα» είναι ένας όρος αφαιρετικός, ο οποίος μπορεί να ερμηνευτεί από τον καθένα κατά το δοκούν.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Δύο πράγματα επ΄ αυτού: Το πρώτο είναι, σε σχέση με το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που υπάρχουν αντιδράσεις και από τον κυβερνητικό σας εταίρο, όταν έρθει αυτό στη Βουλή -δεν συζητάμε τώρα τον χρόνο- αλλά και από την αντιπολίτευση, πώς είστε τόσο σίγουροι ότι θα συγκεντρώσετε την απαραίτητη πλειοψηφία; Και το δεύτερο είναι, εάν αυτό το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και τα περί θρησκευτικής ουδετερότητας ή ξεκαθαρίζετε ότι αυτό το θέμα της θρησκευτικής ουδετερότητας αφορά μόνο τη συνταγματική αναθεώρηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πραγματικά, δεν κατανοώ την ερώτηση ως προς το δεύτερο σκέλος της. Δηλαδή, η θρησκευτική ουδετερότητα είναι ένα ζήτημα, το οποίο αφορά την κατοχύρωση μιας συνταγματικής αρχής και αφορά αποκλειστικά και μόνο τη συνταγματική αναθεώρηση. Κανένας δεν έθεσε θέμα περίληψης σε ένα άσχετο νομοσχέδιο μιας άσχετης αρχής με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του εν λόγω νομοσχεδίου. Από εκεί και πέρα, σε σχέση με την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, νομίζω ότι εφόσον καταλήξουμε με όρους συναίνεσης, συνεννόησης και κατανόησης με την Εκκλησία της Ελλάδος, η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία θα επιτύχει μια ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, επιχειρεί η Τουρκία να προκαλέσει εκ νέου. Σήμερα, το Μπαρμπαρός, συνοδευόμενο από τέσσερα πολεμικά πλοία, μπήκε στο οικόπεδο 4 της ΑΟΖ και το ερώτημα είναι, τι απαντάτε στην Τουρκία, που βλέπουμε ότι επιμένει σε μια επιθετική στρατηγική και ακούμε και μια ρητορική εξίσου επιθετική από την πλευρά του κ. Ερντογάν, αν φοβάστε κάποιο θερμό επεισόδιο, αν προσδοκούμε σε κάποια επέμβαση, παρέμβαση ξένου παράγοντα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επέμβαση;

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Εννοώ σε κάποια σύσταση προς την Τουρκία και επίσης σε τι φάση βρίσκεται το θέμα των διαπραγματεύσεων για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ,  εμείς στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, όπως το ίδιο πράττουν και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Από εκεί και πέρα, έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι η επιθετική στάση της Τουρκίας, αυτές οι ρητορικές εξάρσεις ή εξάρσεις σε επίπεδο πρακτικών δεν συμβάλλουν, δεν βοηθούν, δεν δημιουργούν όρους καλής γειτονίας. Αντιθέτως, δημιουργούν περισσότερα εμπόδια, περισσότερα προβλήματα στην ανάγκη να υπάρξει ένας διπλωματικός, πολιτικός διάλογος για εκκρεμή ζητήματα, αλλά και για τη συνεννόηση μεταξύ όλων των χωρών στη γειτονιά μας. Η γνώμη μου είναι ότι η Τουρκία δεν επωφελείται από τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την εξωτερική της πολιτική. Αντιθέτως, απομονώνεται όλο και περισσότερο διεθνώς. Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η δική μας σύσταση ,αν θέλετε, στον κ. Ερντογάν, είναι να ακολουθήσει τον δρόμο της διπλωματίας, τον δρόμο του διαλόγου, τον δρόμο της συνεννόησης και με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και με όλες τις υπόλοιπες χώρες στη γειτονιά μας, διότι αυτό, τελικά, θα καταλήξει να είναι επ’ ωφελεία της Τουρκίας. 

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Τουρκία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Τουρκία, δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Συνεχίζεται η συζήτηση σε επίπεδο διπλωματικό.

ΖΟΡΜΠΑ: Μια διευκρίνιση για τα της Εκκλησίας. Επειδή, αναφερόμενος νωρίτερα σε προσλήψεις προγραμματισμένες υπό την έννοια της πολιτικής δέσμευσης της κυβέρνησης, είπατε «ανεξαρτήτως της πορείας της συμφωνίας». Και, επίσης, είπατε ότι «δεν έχουμε στόχο τις τυφλές συγκρούσεις». Αναρωτιέμαι εάν μέσα στο πλαίσιο της εξάντλησης των περιθωρίων του διαλόγου, υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά την εκπεφρασμένη θέση της, ότι οι κληρικοί δεν θα περιλαμβάνονται στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι κάνουμε διάλογο και προσπαθούμε να έρθουμε σε συνεννόηση με την Εκκλησία, στη βάση της πρότασης συμφωνίας, την οποία ανακοίνωσαν ο Πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Αυτή είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης, αυτή είναι και η πολιτική της επιδίωξη.

ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Σε σχέση με τη διαδικασία του διαλόγου, είπατε πριν ότι ο κ. Γαβρόγλου θα συναντηθεί με ιεράρχες. Σε ποιο στάδιο θα αρχίσει να συντάσσεται το νομοσχέδιο; Στην πορεία, δηλαδή, θα συνδράμει αυτόν τον διάλογο και κάποια νομοπαρασκευαστική επιτροπή κοινή ή μόνο της κυβέρνησης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, κατ’ αρχάς γίνεται το πρώτο βήμα με τον κύκλο επαφών, τον οποίο θα εκκινήσει ο κ. Γαβρόγλου κατόπιν της εντολής του Πρωθυπουργού. Νομίζω ότι εκεί θα έχουμε τη δυνατότητα να διευκρινίσουμε θέσεις, να αποσαφηνίσουμε καταστάσεις, αλλά και προθέσεις από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης και να κάνουμε ακόμη πιο καθαρές τις δεσμεύσεις, τις οποίες προβλέπει η συγκεκριμένη πρόταση συμφωνίας. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τη συγγραφή του νομοσχεδίου, την προετοιμασία του νομοσχεδίου, αυτή είναι μια δουλειά την οποία οφείλει να φέρει σε πέρας η ελληνική κυβέρνηση και η οποία θα τεθεί, φυσικά, υπόψη και της Εκκλησίας. Ωστόσο, δεν μπορώ να σας προεξοφλήσω, αυτή τη στιγμή, το χρονοδιάγραμμα αυτής της επεξεργασίας. Για το θέμα της Εκκλησίας, υπάρχει άλλη ερώτηση;

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Σας ρώτησα προηγουμένως, εάν θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με τους κληρικούς, αλλά δε μου απαντήσατε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπαμε ότι εκκινεί ένας κύκλος επαφών του κ. Γαβρόγλου με τον Αρχιεπίσκοπο, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, αλλά και με τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα είναι ζητήματα, τα οποία οφείλει η Εκκλησία να επιλύσει στο εσωτερικό της και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση του διαλόγου και της συνεννόησης και με την Ιεραρχία, αλλά και με τους κληρικούς.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είδαμε, χθες, κάποιες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με μια σχολή κατασκόπων, η οποία ενδέχεται να αναλάβει κιόλας η Ελλάδα, μια σχολή κατασκόπων η οποία προέρχεται από την ίδρυσή της από την Ε.Ε .Έχετε να μας πείτε κάτι επ΄ αυτού;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ειλικρινά, με πιάνετε εξαπίνης. Δεν έχω κάποια ενημέρωση, δεν έχω δει καν το δημοσίευμα, δεν νομίζω ότι είναι άξιο σχολιασμού. 

ΚΕΧΑΓΙΑ: Για τον Προϋπολογισμό που κατατίθεται αύριο στην Επιτροπή της Βουλής. Υπάρχει περίπτωση να περιλαμβάνει κάποια θετικά μέτρα, τα οποία δεν έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ; Και τι λέτε για κάποιες πληροφορίες που λένε για μια δεύτερη έκθεση της Κομισιόν, η οποία θα έχει κάποια «ναι μεν, αλλά» για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεύτερη έκθεση;

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κάποιες πληροφορίες υπάρχουν για μια δεύτερη παράλληλη έκθεση που θα βγει αύριο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι σε γνώση μου κάτι τέτοιο. Σας είπα ότι η έκθεση της Κομισιόν, είμαι βέβαιος, με δεδομένο ότι είχαμε μια πάρα πολύ καλή τεκμηρίωση για τις θέσεις μας σε ό,τι αφορά ειδικά το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, θα είναι σε θετική κατεύθυνση. Τώρα, σε ό,τι αφορά τα μέτρα, νομίζω ότι ο Προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει ακριβώς τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για το 2019, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που à propos πρέπει να σας πω ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ψηφιστεί την Πέμπτη στην ελληνική Βουλή, καθώς περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται σήμερα. Θα περιλαμβάνει, φυσικά, το στεγαστικό επίδομα, το οποίο είναι ένα κρίσιμο μέτρο κοινωνικού χαρακτήρα, καθώς με αυτό, για πρώτη φορά, το ελληνικό κράτος αποκτά επιτέλους στεγαστική πολιτική. Θα περιλαμβάνει το μέτρο της κατάργησης του φόρου επιτηδεύματος για τους αγρότες, τη μείωση κατά 1% για τη φορολογία των επιχειρήσεων, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μέτρα, τα οποία εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, τα οποία θα έχουν συνολικό κόστος περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανέφερα και εισαγωγικά.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Έχει καθυστερήσει σε σχέση με πέρυσι η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος του 2018.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Νομίζω ότι πέρυσι είχε ανακοινωθεί, όχι η καταβολή, η ανακοίνωσή του μάλλον…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε;

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: 13 Νοεμβρίου είχε ανακοινωθεί πέρυσι, νομίζω. Δεν έχει σημασία αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ύψος του κοινωνικού μερίσματος, δεν νομίζω.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Εν πάση περιπτώσει. Υπάρχει τώρα κάποια εκτίμηση της κυβέρνησης για το εύρος μέσα στο οποίο θα κυμανθεί αυτό το ποσό και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, αν θα υπάρξει κάποια αλλαγή σε σχέση με πέρυσι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως έχουμε πει, η ανακοίνωση για το ακριβές ποσό του κοινωνικού μερίσματος θα γίνει όταν θα έχουμε απολύτως σαφή εικόνα για το υπερπλεόνασμα του 2018. Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια, η λογική των κριτηρίων θα είναι ακριβώς η ίδια με την περσινή, φυσικά με τις αναγκαίες διορθώσεις, καθώς θα πρέπει να γίνει μια επεξεργασία, μια μελέτη των φορολογικών δηλώσεων του προηγούμενου έτους, για να μπορέσουμε να καταλήξουμε ακριβώς στο ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, στο ποιοι θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα. Ωστόσο, ως προς τη λογική των κριτηρίων, θα είναι νομίζω η ίδια με την περσινή. 

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι προεξοφλείτε την ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων. Προεξοφλείτε ότι αυτή είναι μια οριστική και αμετάκλητη συζήτηση; Θέλω να πω ότι δεν θα επανέλθει αυτή η συζήτηση μέσα στο 2019 τέτοια εποχή; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να σας πω; Τα έχουμε συζητήσει αυτά δεκάδες φορές. Έχω απαντήσει δεκάδες φορές ότι η συζήτηση αφορά την κατάργηση και όχι την αναστολή του μέτρου. Επομένως, δεν έχει κανένα νόημα να επανερχόμαστε διαρκώς στα ίδια ερωτήματα. Εφόσον το μέτρο καταργηθεί, καταργείται. Δεν υπάρχει άλλη περαιτέρω συζήτηση.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Επομένως, προεξοφλείτε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, με συγχωρείτε, αλλά δεν κρίνεται από μένα και αυθαιρέτως. Κρίνεται από τις αναλογιστικές μελέτες, κρίνεται από τις σχετικές υπηρεσίες, κρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κρίνεται από εκείνους οι οποίοι έχουν την τεχνική γνώση, αλλά και τη δυνατότητα να κρίνουν για το αν και κατά πόσο το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο. Και πιστέψτε με, τα συμπεράσματα που έχουν βγει σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα, είναι ότι με τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο τουλάχιστον μέχρι το 2060. Αυτό προβλέπουν οι αναλογιστικές μελέτες, αυτό φαίνεται να δέχεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και το Eurogroup, καθώς, όπως θα θυμάστε, πριν από λίγους μήνες, ο ίδιος ο κ. Σεντένο, ο Πρόεδρος του Eurogroup, είχε αναγνωρίσει ότι το μέτρο της περικοπής της προσωπικής διαφοράς, που θα εφαρμοζόταν από 1/1/2019, δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο. Δηλαδή, δεν σχετίζεται με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά είναι ένα μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα, δηλαδή επηρεάζει απλώς και μόνο τα δημόσια οικονομικά.

ΣΙΑΡΚΟΣ: Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι έχει στείλει στην εισαγγελία διάφορες περιπτώσεις διπλωματών, που έδιναν βίζα σε ασυνόδευτα παιδιά, κάτι που, όπως είπε, ισοδυναμεί με εμπορία οργάνων. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κοτζιάς κάλλιστα έπραξε και έστειλε τις υποθέσεις αυτές στη Δικαιοσύνη, η οποία, από εκεί και πέρα, ανέλαβε να πράξει τα δέοντα. Και, από όσο ξέρω, ήδη κάποιες από αυτές τις υποθέσεις έχουν προχωρήσει και έχουν οδηγήσει και σε καταδίκες.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Να σας πάω σε ένα άλλο θέμα, που τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει και κάποιες αντιδράσεις. Σας κατηγορεί η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής ότι επιχειρείτε να στήσετε ένα νέο ’89, αξιοποιώντας διάφορες υποθέσεις που έρχονται, είτε στο φως της δημοσιότητας, είτε πρόσφατα αυτή η είδηση σε σχέση με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του κ. Σημίτη. Και παράλληλα, στις ίδιες καταγγελίες, αναφέρεται ότι μέσα στη κυβέρνηση τη σημερινή, τη δική σας δηλαδή, υπάρχει ένα δίκτυο Καραμανλικών, που σε συνεργασία πάντα με τη δική σας κυβέρνηση, απεργάζεται όλα αυτά τα σχέδια κατασυκοφάντησης του χώρου του ΚΙΝΑΛ, με πρώτον και καλύτερο κάποιον υπουργό της κυβέρνησης που τον χαρακτηρίζουν και Ρασπούτιν. Θα ήθελα να μου πείτε, πώς απαντάτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει πολύ ενδιαφέρον όλη αυτή η συζήτηση. Εγώ πρέπει να σας πω ότι ειδικά στο θέμα του πρώην Πρωθυπουργού, στο οποίο αναφερθήκατε, από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης είναι δεδομένο ότι τηρείται μια στάση αρχών σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε ποινική υπόθεση. Το ζήτημα των πολιτικών ευθυνών, το ζήτημα της πολιτικής συζήτησης, το ζήτημα του πολιτικού καταλογισμού για όσα συνέβησαν στη χώρα τα προηγούμενα 40 χρόνια και οδήγησαν τελικά στη χρεοκοπία το 2010, είναι τελείως διαφορετικό. Το ζήτημα της ποινικής πορείας συγκεκριμένων υποθέσεων και των διαδικαστικών ενεργειών που κάνει η Δικαιοσύνη, όπως οφείλει να κάνει, καθώς όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, αν θυμάμαι καλά, έτσι ορίζει το ελληνικό Σύνταγμα, είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά την ελληνική κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή. Αφορά, αποκλειστικά και μόνο, την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία πρέπει να προχωρήσει απερίσπαστη στο έργο της.

Τώρα, από εκεί και πέρα, θέλω να σας πω ότι όσοι μιλούν κάθε φορά, με αφορμή ενέργειες που κάνει η ελληνική Δικαιοσύνη, για πολιτικές διώξεις, σκευωρίες, προσπάθειες πολιτικής ή ποινικής εξόντωσης αντιπάλων, νομίζω ότι μιλούν περισσότερο για τον εαυτό τους και λιγότερο για την ελληνική κυβέρνηση. Με ποια έννοια σας το λέω αυτό: Με την έννοια που αποδίδεται με σαφήνεια από την έκφραση «κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια». Μας λένε, δηλαδή, με λίγα λόγια, ότι έτσι έμαθαν οι ίδιοι να πολιτεύονται όταν είχαν την πολιτική εξουσία, δίνοντας εντολές στη Δικαιοσύνη, στήνοντας πολιτικές σκευωρίες, στήνοντας ποινικές υποθέσεις, σε συνεργασία πιθανόν με κάποιους τους οποίους ήλεγχαν και τους οποίους ήθελαν να καθοδηγούν προς εκείνη την κατεύθυνση. 

Όλα τα υπόλοιπα, κατά τη γνώμη μου, είναι γελοίες κατηγορίες, αναπόδεικτες κατηγορίες, οι οποίες επιχειρούν να συμψηφίσουν, να θολώσουν τα νερά, επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα, αν θέλετε, πέπλο που καλύπτει μια σειρά από ενέργειες των ίδιων των κυβερνήσεων του παλαιού καθεστώτος, οι οποίες, όπως σας έλεγα και προηγουμένως, οδήγησαν στη χρεοκοπία τη χώρα. 

Έχω ακούσει και αυτή τη θεωρία περί του Ρασπούτιν ή του υποτιθέμενου δικτύου Καραμανλικών στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ήρθε στο προσκήνιο πάλι με αφορμή κάποια δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ένα βούλευμα δήθεν, το οποίο έλεγε ότι θα έπρεπε να έχει έρθει αμελλητί στη Βουλή, μια δικογραφία που αφορούσε τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Μαρκογιαννάκη και αν δεν κάνω λάθος τον κ. Πολύδωρα.  

Θέλω να σας ενημερώσω ότι τέτοιο βούλευμα υπάρχει μόνο στη φαντασία του ΚΙΝΑΛ που το επικαλείται. Κανένα διατακτικό κανενός βουλεύματος δεν κάνει λόγο για οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια, που θα όφειλε να έχει γίνει από την ελληνική Δικαιοσύνη. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο υπήρχε, θα αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την ελληνική Δικαιοσύνη και όχι την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά, παρ΄ όλα αυτά, το βούλευμα αυτό υφίσταται μόνο στη φαντασία του ΚΙΝΑΛ.

Να σας θυμίσω και κάτι άλλα πράγματα, τα οποία έγιναν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και αφορούν το συγκεκριμένο βούλευμα. Στην Εξεταστική Επιτροπή που είχε γίνει το 2011, με διακομματική συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είχε αποφασιστεί ότι στην περίπτωση των τριών αυτών πρώην υπουργών της ΝΔ –αυτό είναι με τη βούλα του ίδιου του ΠΑΣΟΚ- δεν υφίσταται καμία ποινική ευθύνη. Επομένως, για ποιο λόγο έρχεται σήμερα το ΚΙΝΑΛ και κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση; 

Στη συνέχεια, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, το 2014, η συγκεκριμένη υπόθεση δεν διαβιβάστηκε στη Βουλή. Ξέρετε με ποιο σκεπτικό; Ότι η Εξεταστική Επιτροπή του 2011 έχει καταλήξει για το θέμα. Επομένως, τι ακριβώς ζητά τώρα το ΚΙΝΑΛ από την ελληνική κυβέρνηση; Ζητά τα ρέστα για τις δικές του πολιτικές αποφάσεις, για τα δικά του πορίσματα των δικών του Εξεταστικών Επιτροπών; 

Λοιπόν, εγώ νομίζω ότι αυτή η συζήτηση φτάνει στα όρια της απόλυτης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, της παραπλάνησης του ελληνικού λαού. Και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, θα έπρεπε το ΚΙΝΑΛ να είναι λίγο πιο προσεκτικό όταν αποδίδει στην κυβέρνηση πρόθεση για οποιαδήποτε πολιτική σκευωρία. 

Εμείς σε όλα αυτά τα ζητήματα τηρούμε στάση αρχών, τηρούμε στάση μη παρέμβασης στη Δικαιοσύνη και την ίδια στιγμή την καλούμε να κάνει, απερίσπαστη από τέτοιου είδους πολιτικές γελοιότητες, το έργο της.

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρεστε σε στάση αρχών της κυβέρνησης για ζητήματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη. Να σας πάω σε ένα ζήτημα, λοιπόν, που αφορά την ελληνική Δικαιοσύνη και θέλω το σχόλιό σας. Τράπεζα Αττικής. Πόρισμα εσωτερικών υποθέσεων για τη συγκεκριμένη τράπεζα. Εδώ και πάνω από ένα έτος έχει κατατεθεί στην Εισαγγελία. Το σχόλιό σας γιατί δεν έχει προχωρήσει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, γιατί πρέπει να απολογηθώ για την Εισαγγελία;

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας λέω να απολογηθείτε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Εισαγγελία οφείλει στην κάθε περίπτωση και για κάθε θέμα, το οποίο τίθεται υπόψη της, να κάνει τα νόμιμα και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα κάνει. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα δεν νομίζω ότι έχουν κανένα νόημα να συζητούνται στο επίπεδο μιας επίσημης ενημέρωσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Εγώ δεν είμαι Εκπρόσωπος της ελληνικής Δικαιοσύνης, εγώ είμαι Εκπρόσωπος της ελληνικής Κυβέρνησης.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, επειδή σήμερα είδαμε και ένα βίντεο, που ανέβασε στην ιστοσελίδα του ο Πρωθυπουργός για το θέμα των παιδιών, αν γνωρίζετε για το θέμα που αναδεικνύει το «Έθνος» για το κολαστήριο, το πρώην ΠΙΚΠΑ στα Λεχαινά, για την οργάνωση που έχει βοηθήσει αυτά τα παιδιά και από ό,τι φαίνεται λήγει η σύμβασή τους. Το παρακολουθείτε το θέμα; Θα κάνετε κάτι γι΄ αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, επειδή και σε αυτό το ζήτημα υπάρχουν κάποιες ανακρίβειες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πρέπει να σας πω το εξής: Το 2015, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, βρήκαμε μια κατάσταση στο συγκεκριμένο κατάστημα, στο ΠΙΚΠΑ των Λεχαινών, η οποία ήταν πραγματικά δραματική, ήταν άθλια, ήταν απαράδεκτη για ένα οποιοδήποτε κράτος στον 21ο αιώνα. Υπήρχαν 51 φιλοξενούμενοι, εκ των οποίων οι 36 ήταν απολύτως καθηλωμένοι, καθώς ήταν άτομα με βαρύτατες αναπηρίες. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, κάνοντας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις απαραίτητες ενέργειες, καταφέραμε να απομακρύνουμε 30 άτομα από το καθεστώς της καθήλωσης, πάντοτε σε συνεργασία με μια διεθνώς αναγνωρισμένη Οργάνωση, τη LUMOS, και σε συνεργασία με το αρμόδιο Επιστημονικό Συμβούλιο. 

Αυτή τη στιγμή, στο κατάστημα των Λεχαινών δεν υπάρχει ούτε ένα παιδί που να βρίσκεται σε καθήλωση. Αντιθέτως, υπάρχουν έξι βαρύτατα ανάπηροι, οι οποίοι, με βάση και τις οδηγίες που είχαμε, έπρεπε να παραμείνουν καθηλωμένοι. 

Στις 8/11/2018, το Επιστημονικό Συμβούλιο πρότεινε τη δημιουργία κάποιων soft rooms, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών, όπως είναι και υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από το υπουργείο Εργασίας στις 15/11/2018, δηλαδή σε μια ακριβώς εβδομάδα από την ημέρα που κατατέθηκε η πρόταση και ήδη προχωρά η δημιουργία αυτών των soft rooms. 

Σε ό,τι, δε,  αφορά τους υπαλλήλους, πρέπει να σας πω, ότι είναι η δεύτερη φάση του προγράμματος, το οποίο έχει ενεργοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση και η οποία δεύτερη φάση περιλαμβάνει και τη μόνιμη πρόσληψη των ανθρώπων, οι οποίοι δουλεύουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με συμβάσεις. Δηλαδή, ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι άνθρωποι αυτοί πλέον να είναι μόνιμοι και να εργάζονται για το ελληνικό Δημόσιο υπό καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου, πράγμα το οποίο θα προχωρήσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν είστε σε θέση, με δεδομένο ότι έχει υπάρξει και αλληλογραφία μεταξύ της μητέρας του Ζακ Κωστόπουλου και του Πρωθυπουργού, να μας δώσετε μια ημερομηνία, εντός της οποίας θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και θα υπάρχει σαφής εικόνα για το αν είχαμε υπερβολική ίσως αστυνομική βία κατά τη διάρκεια αυτής της θλιβερής ιστορίας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω δει τα δημοσιεύματα. Από ό,τι φαίνεται, οι τοξικολογικές εξετάσεις του αδικοχαμένου Ζακ Κωστόπουλου ήταν καθαρές. Επομένως, κατέρρευσε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, την οποία καλλιεργούσαν διάφορες αντιδραστικές, ακροδεξιές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Και νομίζω ότι με βάση τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, των ιατροδικαστικών εξετάσεων και με βάση τα πορίσματα των αρμόδιων αρχών, η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης θα προχωρήσει τάχιστα με την ευθύνη και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και με τις απαραίτητες ενέργειες, τις οποίες πρέπει να κάνει η ελληνική Δικαιοσύνη. Ωστόσο, χρονοδιάγραμμα, αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να σας δώσω. Δεν μπορώ να το προεξοφλήσω, ούτε να προκαταβάλω τις διαδικασίες των ερευνών.

Συνέντευξη στο «Ράδιο Παρατηρητής» της Κομοτηνής και στη δημοσιογράφο Ν. Βαφειάδου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Συνέντευξη στο «Ράδιο Παρατηρητής» της Κομοτηνής και στη δημοσιογράφο Ν. Βαφειάδου:
 
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
 
Πρόκειται για απαράδεκτες ενέργειες. Φαίνεται πως υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θεωρούν ότι είναι ένοικοι και ιδιοκτήτες της εξουσίας και κάποιοι άλλοι που θεωρούν ότι είναι ένοικοι και ιδιοκτήτες των αγώνων του ελληνικού λαού. Νομίζω ότι αυτές οι δύο αντιλήψεις ταυτίζονται από τη μια και από την άλλη πλευρά.
 
ΜΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
 
Στο χθεσινό EWG υπήρξε θετική εισήγηση από τη μεριά της Κομισιόν χωρίς καμία χώρα να προβάλει αντιστάσεις. Ήταν μια εξέλιξη που αναμέναμε καθώς το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ήταν αχρείαστο για την επίτευξη του στόχου του 3,5%. Πρόκειται για μια πολύ αισιόδοξη και θετική εξέλιξη που επιβεβαιώνει και τη θέση μας ότι είμαστε εκτός πια της μνημονιακής περιόδου και που εκτιμώ ότι δίνει το στίγμα της νέας φάσης στην οποία έχουμε περάσει.
 
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
 
Ο ελληνικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις του ΠΘ στη ΔΕΘ. Είναι η πρώτη φορά που μετά από 10 χρόνια ελληνικός προϋπολογισμός περιέχει μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης.
 
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
 
Η αξιωματική αντιπολίτευση ανησυχεί και βρίσκεται σε τεράστια αμηχανία με δεδομένο ότι είχε επιχειρήσει να καλλιεργήσει κλίμα καταστροφής και κινδύνου. Αυτή τη στιγμή πραγματικά νομίζω έχει χάσει τα λόγια της μπροστά στη νέα πραγματικότητα. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ποιος έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία και να την κάνει να ανακάμψει αλλά και ποιος είναι εκείνος που διαρκώς μεριμνά για την κοινωνική πλειοψηφία. Η ΝΔ αντιπολιτεύεται παραδοξολογώντας -πρακτική συνώνυμη της ακροδεξιάς. Ο κος Μητσοτάκης έχει παραδώσει τα κλειδιά του κόμματός του στους κκ. Βορίδη και Γεωργιάδη οι οποίοι δίνουν το τέμπο.
 
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
 
Λαμβάνοντας υπόψιν τις εμπειρίες της κρίσης και των μνημονίων, η πρότασή μας προσπαθεί να επιλύσει ζητήματα, να ενισχύσει τον κοινοβουλευτισμό, τη δημοκρατία και τη συμμετοχή του λαού στη λήψη των αποφάσεων. Η ΝΔ από την άλλη παρουσιάσε για μια ακόμη φορά μια αλλοπρόσαλλη στάση και στο τέλος παρουσίασε μια πρόταση που αλλάζει περίπου τα 2/3 του Συντάγματος χωρίς κανένα οιρμό αλλά ούτε και έρμα. Αυτή δεν είναι σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση και δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος της κορυφαίας αυτής θεσμικής περίστασης που είναι η Αναθεώρηση του Συντάγματος. Εμείς δεν προχωράμε στις πρωτοβουλίες μας για να συγκρουστούμε πολιτικά αλλά το αντίθετο: Θεωρούμε ότι είναι ώριμα τα λαϊκά αιτήματα της ενίσχυσης του κοινοβουλευτισμού, της λαϊκής συμμετοχής και φυσικά της απάλειψης από το Σύνταγμα προνομιακών για βουλευτές και υπουργούς διατάξεων.
 
ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
 
Στηρίζουμε τις προσπάθειες για να κάνουμε το επόμενο βήμα δηλαδή την αποδοχή της Συμφωνίας που κατέθεσαν ΠΘ και Αρχιεπισκόπου. Είναι η πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική αν όχι στην ιστορία του ελληνικού κράτους που αντί να προχωρά η Πολιτεία σε μονομερείς ενέργειες προσπαθεί να επιλύσει ιστορικές εκκρεμότητες με την Εκκλησία με όρους συνεννόησης και συναίνεσης. Με την πρόταση Συμφωνίας αυτή επιλύονται μια σειρά από ζητήματα, εξορθολογίζονται οι σχέσεις και διακρίνονται οι ρόλοι κράτους και Εκκλησίας. Οι ιστορικές εκκρεμότητες και οι διαφορετικές οπτικές γωνίες θα αρχίσουν να συγκλίνουν έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεμπλέξουμε αυτό το δαιδαλώδες πλέγμα νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων που δημιουργούν σύγχυση ως προς τη σχέση κράτους – Εκκλησίας. Εκτίμησή μου ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα και θα το χαιρετήσουμε όλοι εφόσον αυτό συμβεί.
 
ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
 
Ο τρόπος που ο κάθε πολίτης επιλέγει να απευθυνθεί στον φυσικό του δικαστή είναι δικό του θέμα. Από τη μεριά μας μπορούμε να κάνουμε μόνο συστάσεις. Αυτό πάντως που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση διαρκώς μεριμνά και είναι αυτή που έχει δώσει μάχες για τη στήριξη των εισοδημάτων των συνταξιούχων. Αντίθετα, η μόνη περίπτωση οι συνταξιούχοι να δουν το εισόδημά τους όχι μόνο να μην ενισχύεται αλλά ενδεχομένως και να μειώνεται, είναι αν παρ΄ελπίδα ο κος Μητσοτάκης αναλάβει την κυβερνητική εξουσία.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ: Έχουμε μαζί μας σήμερα τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο. Καταρχάς, να σας καλημερίσουμε κ. Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα.

ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ: Ευχαριστούμε θερμά που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μας να συζητήσουμε και εμείς, εδώ από την Περιφέρεια, από την Θράκη, όλα τα ανοιχτά ζητήματα της επικαιρότητας, ξεκινώντας φυσικά από την είδηση της ημέρας που δεν είναι άλλη τον προπηλακισμό των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα το πρωί, στο Πολυτεχνείο, κατά την προσπάθειά τους να καταθέσουν στεφάνι, ενόψει του αυριανού εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου. Τι ακριβώς έλαβε χώρα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αυτή τη στιγμή δεν θέλω να σχολιάσω αναλυτικά. Νομίζω ότι είναι απαράδεκτες ενέργειες αυτές. Νομίζω ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θεωρούν ότι είναι ένοικοι της εξουσίας, κάποιοι άλλοι οι οποίοι θεωρούν ότι είναι ένοικοι και ιδιοκτήτες των αγώνων του Ελληνικού λαού.  Νομίζω ότι οι δύο αυτές αντιλήψεις ταυτίζονται από τη μία και από την άλλη μεριά. 

ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, το δεύτερο θέμα της σημερινής συζήτησης, αν θα μπορούσαμε να το οριοθετήσουμε κάπως, δεν μπορούσε να είναι άλλο την μεγάλη επιτυχία, χθες, σε διάψευση πολλών, από πλευράς της κυβέρνησης τουλάχιστον, για την οριστικοποίηση και από πλευράς της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης για τη μη περικοπή των συντάξεων, για το επόμενο έτος, για το 2019. Μία εξέλιξη την οποία και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το 3ο Thessaloniki Summit, έκανε λόγο για θετικότατα νέα από το Eurogroup  λέγοντας επίσης, ότι αυτή η διαδικασία εκκινεί την διαδικασία για αναπτυξιακά μέτρα, μέτρα υπέρ της μεσαίας τάξης και της επιχειρηματικότητας. Θα ήθελα, αν θέλετε, ένα πρώτο σχόλιο για την θετική αυτή κρίση από πλευράς της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης και κατά δεύτερον να μας εξηγήσετε τι ενδεχομένως μπορεί να σηματοδοτεί η εξέλιξη αυτή και για όλα τα  υπόλοιπα αναπτυξιακά μέτρα, όπως έχουν χαρακτηριστεί, για το σύνολο των πολιτών της χώρας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες στο Euroworking Group, στην ομάδα εργασίας των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, παρουσιάστηκε ο ελληνικός προϋπολογισμός στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, υπήρξε θετική εισήγηση από τη μεριά της Κομισιόν, καμία χώρα δεν προέβαλε ενστάσεις και αυτό νομίζω ότι είναι το αποφασιστικότερο βήμα για την οριστική κατάργηση του μέτρου των περικοπών των συντάξεων, η οποία ξέρετε ότι νομοθετήθηκε στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης μετά τις σχετικές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ήταν μία εξέλιξη την οποία αναμέναμε, καθώς όπως πάρα πολλές φορές έχουμε πει τους τελευταίους μήνες, το μέτρο αυτό ήταν αχρείαστο για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019, ήταν μία θέση την οποία είχαμε εξηγήσει και στην Κομισιόν, η οποία επεξεργάζεται τον ελληνικό προϋπολογισμό, όπως και όλους τους υπόλοιπους προϋπολογισμούς της Ευρωζώνης. Είχε γίνει εδώ και καιρό δεκτό ότι το μέτρο έχει απλώς και μόνο δημοσιονομικό και όχι διαθρωτικό χαρακτήρα και το μόνο το οποίο έμενε ήταν να αποδειχθεί και με βάση τους αριθμούς και τις προβλέψεις, ότι δεν είναι αναγκαίο μέτρο έτσι ώστε η Ελλάδα να επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Νομίζω ότι είναι μία πολύ αισιόδοξη, πάρα πολύ θετική εξέλιξη, η οποία επιβεβαιώνει και την θέση μας ότι πλέον είμαστε εκτός της μνημονιακής περιόδου, εκτός της περιόδου της μνημονιακής επιτροπείας, συζητάμε τον προϋπολογισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκτιμώ ότι το αποτέλεσμα της χθεσινής συζήτησης δίνει το στίγμα της νέας φάσης στην οποία έχουμε περάσει. 

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, πράγματι ο ελληνικός προϋπολογισμός εμπεριέχει όλες τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, έτσι όπως αυτές αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δηλαδή την μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, το στεγαστικό επίδομα και μία σειρά από άλλα σημαντικά και αναπτυξιακά αλλά και κοινωνικά μέτρα,  τα οποία επίσης, μπορούν να εφαρμοστούν με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται για την χώρα. Είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός προϋπολογισμός, μετά από δέκα περίπου χρόνια, εμπεριέχει έστω λελογισμένα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης και νομίζω ότι αυτό θα δώσει μία πολύ μεγάλη ενίσχυση, θα τονώσει αποφασιστικά την πορεία, αν θέλετε, ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η οποία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σημειώνει ρυθμούς ανάπτυξης για έξι διαδοχικά τρίμηνα.  

ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, θα παραμείνω στην ίδια ερώτηση και θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν όλα αυτά τα μέτρα μπορούν να έχουν άμεση εφαρμογή ή πόσο άμεση εφαρμογή και αποτελεσματικότητα ενδεχομένως θα έχουν για τους πολίτες και σας το ρωτάω γιατί διάβαζα κάποια σχετικά ρεπορτάζ σε συνάδελφα μέσα των Αθηνών, τα οποία φιλοξενούσαν τις απόψεις κάποιων Ελλήνων επαγγελματιών και επιχειρηματιών, που έλεγαν ότι όλα τα θετικά, ή όχι, της συμφωνίας αυτής και των αλλαγών που ενδεχομένως θα ‘ρθουν, θα τα αντιληφθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις από το 2025 και μετά. Για πόση άμεση εφαρμογή ή όχι, όλων αυτών που προαναφέρατε, μπορούμε να ελπίζουμε; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. Τι εννοείτε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα αντιληφθούν ότι οι μειωμένες εισφορές του 2019 τις οποίες θα κληθούν να πληρώσουν θα γίνουν κατανοητές το 2025; Τι εννοούν ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019 θα γίνει αντιληπτή το 2025, ή μήπως το στεγαστικό επίδομα θα γίνει αντιληπτό το 2025 ή μήπως η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις θα γίνει αντιληπτή το 2025; Πραγματικά, δεν μπορώ να καταλάβω από πού προκύπτουν αυτού του τύπου οι αναλύσεις, από πού προκύπτουν αυτού του τύπου τα συμπεράσματα. Κοιτάξτε, υπάρχουν αντιπολιτευτικά έντυπα, υπάρχει και η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση που πραγματικά ανησυχεί και βρίσκεται σε μία τεράστια αμηχανία με δεδομένο ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, είχαν καλλιεργήσει, και ο αντιπολιτευτικός Τύπος αλλά και η ΝΔ, μία αίσθηση καταστροφής, καλλιεργούσαν διαρκώς την καταστροφολογία, κινδυνολογούσαν ότι δήθεν η χώρα μπαίνει σε μία φάση 4ου άτυπου μνημονίου,  ότι δήθεν η χώρα βαδίζει στα βράχια, ότι δήθεν η ελληνική οικονομία καταρρέει, ότι βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συνθήκη και αυτή τη στιγμή πραγματικά νομίζω ότι έχουν χάσει τα λόγια τους μπροστά σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα στην οποία έχουμε εισέλθει. Διότι, μιλάμε για μία νέα πραγματικότητα, που δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να πάρει μέτρα στήριξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά και της κοινωνικής πλειοψηφίας. Θα ακούσουμε πάρα πολλά, όπως έχουμε ακούσει πάρα πολλά τα τελευταία τρία χρόνια, καταστροφολογικά και κινδυνολογικά, αλλά νομίζω ότι ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ποιος έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία, ποιος έχει βάλει ένα τέλος στο υφεσιακό σπιράλ   των περικοπών, σε ποια κυβερνητική περίοδο κατάφερε η ελληνική οικονομία να ανακάμψει και ποιος είναι εκείνος ο οποίος διαρκώς μεριμνά για την κοινωνική πλειοψηφία, είτε με τα κοινωνικά μερίσματα, είτε με μέτρα τα οποία στοχεύουν στην φορολογική ελάφρυνση και την κοινωνική στήριξη. Τώρα πραγματικά δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι περισσότερο για τις απόψεις που κατατίθενται στον δημόσιο διάλογο. Μου φαίνονται πλήρως παράλογες και παράδοξες. Νομίζω ότι θα ακούσουμε αρκετά παράδοξα το επόμενο διάστημα μπροστά σε μια προσπάθεια κάποιων να επιμένουν και να μετατρέπουν το άσπρο σε μαύρο, τη νύχτα σε μέρα.  

ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ: κ. Τζανακόπουλε, θεωρείτε ότι ακούστηκαν πολλά παράδοξα ή αναμένετε να ακουστούν από πλευράς της αντιπολίτευσης και σε ό,τι αφορά τη συνέχεια της «περιπέτειας» για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, γιατί παρακολουθήσαμε όλοι τι διημείφθη τις προηγούμενες ημέρες εντός του ελληνικού κοινοβουλίου, ακούσαμε και τις απόψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και των υπολοίπων κομμάτων, ενώ είχαμε και πρόσφατα την κατάθεση, αν δεν κάνω λάθος, από τη πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη επίκαιρης ερώτησης στον πρωθυπουργό και για το ζήτημα της ανομίας στα πανεπιστήμια στους ίδιους υψηλούς τόνους τους οποίους διατηρεί. Οφείλει ενδεχομένως στο πλαίσιο του αντιπολιτευτικού λόγου από ό, τι καταλαβαίνουμε, παρόλα αυτά…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν αντιπολιτευτικοί λόγοι και αντιπολιτευτικοί λόγοι. Μπορεί κανείς να αντιπολιτεύεται εποικοδομητικά, σοβαρά, υπεύθυνα, μπορεί να αντιπολιτεύεται και με αυτή την παράδοξη τακτική που έχει υιοθετήσει η ΝΔ, αλλά ξέρετε, το παράδοξο είναι συνώνυμο της ακροδεξιάς. Η ακροδεξιά πάντοτε με παραδοξολογίες και με αλλοπρόσαλλες θέσεις αντιπολιτεύεται την οποιαδήποτε κυβέρνηση. Το δυστυχές είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μετατοπιστεί προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς έχει παραδώσει κατά τη  γνώμη μου τα κλειδιά του κόμματός του στον κ. Γεωργιάδη και στον κ. Βορίδη, οι οποίοι πλέον δίνουν το τέμπο, δίνουν τον ρυθμό στην αντιπολιτευτική τακτική της Νέας Δημοκρατίας. 

Σε ό,τι αφορά το Σύνταγμα και τη Συνταγματική Αναθεώρηση, από τη δική μας μεριά καταθέσαμε μια πρόταση, η οποία λαμβάνοντας υπόψη τις εμπειρίες της κρίσης, τις εμπειρίες της μνημονιακής περιόδου και της δημοσιονομικής προσαρμογής, προσπαθεί να επιλύσει ζητήματα, να ενισχύσει τον κοινοβουλευτισμό, να ενισχύσει τη δημοκρατία, τη συμμετοχή του λαού στη λήψη των αποφάσεων και νομίζω ότι καταθέσαμε αυτές τις προτάσεις ανταποκρινόμενοι και σε συγκεκριμένες λαϊκές απαιτήσεις οι οποίες αναδείχθηκαν, ήρθαν στην επιφάνεια, κατά την προηγούμενη περίοδο. Από την μεριά της η Ν.Δ., στην αρχή μας είπε ότι δεν θα συμμετέχει, μετά μας είπε ότι το σκέφτεται αν θα συμμετέχει και έθεσε ως όρο την υπερψήφιση από τη δική μας μεριά της αναθεώρησης του άρθρου 16. Μετά πάλι έκανε πίσω, είπε ότι έχει επιφυλάξεις ως προς την διαδικασία, δεν κατέθετε καμία πρόταση, μετά μας είπε ότι κάποια στιγμή θα καταθέσει μια πρόταση, στη συνέχεια ξανά αποσύρθηκε από τη διαδικασία και κατέληξε να καταθέσει τελικώς μια πρόταση η οποία αλλάζει περίπου τα 2/3 των άρθρων του Συντάγματος, χωρίς καμία επεξεργασία, χωρίς κανένα ειρμό, χωρίς κανένα έρμα. Νομίζω ότι δεν είναι σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση αυτή, δεν είναι αξιόπιστη, δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος της κορυφαίας αυτής θεσμικής περίστασης που είναι η Αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά δεν μας έχει συνηθίσει η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης ειδικά, σε διαφορετικού τύπου αντιπολιτευτικές τακτικές σε όλο το τελευταίο διάστημα.

Από τη δική μας πλευρά, δεν καταθέτουμε τις προτάσεις μας, ούτε προχωράμε στις πρωτοβουλίες μας με στόχο να δημιουργήσουμε πολιτική σύγκρουση, το αντίθετο, εμείς θεωρούμε ότι η συνταγματική αναθεώρηση με επίκεντρο την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής και φυσικά την απάλειψη από το Σύνταγμα προνομιακών για βουλευτές και υπουργούς διατάξεων, είναι ένα ώριμο λαϊκό αίτημα. Αν τώρα ο κ. Μητσοτάκης στέκεται με αμηχανία απέναντι πιθανών, ενδεχομένως στην αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, που προστατεύει τους υπουργούς του παλιού πολιτικού συστήματος από ενδεχόμενες ποινικές διώξεις, αυτό είναι δικό του θέμα και κρίνεται από τον ελληνικό λαό.

ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ: Θέλω να σας κάνω δύο ακόμα πολύ σύντομες ερωτήσεις, η πρώτη αφορά επίσης το θέμα της ημέρας, μιας και είναι κρίσιμη  η σημερινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας της εκκλησίας, σε ό,τι αφορά την έναρξη του διαλόγου- όπως επιμένουν οι ίδιοι να την χαρακτηρίζουν, σε πρόσφατη συζήτηση που είχαμε και με τον εδώ Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, έκανε σαφές, ακολουθώντας και την γραμμή του Αρχιεπισκόπου, ότι πρόκειται για την έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ κράτους και εκκλησίας,  σε συνέχεια, βέβαια, της συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο. Σήμερα λοιπόν, είναι μια κρίσιμη ημέρα με την συνεδρίαση της Ιεραρχίας. Ευελπιστείτε στο αίσιο τέλος και σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό; Ένα ζήτημα το οποίο άνοιξε μετά από αρκετά χρόνια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά ευελπιστούμε. Θέλουμε, στηρίζουμε τις προσπάθειες για να κάνουμε το επόμενο βήμα για την αποδοχή της πρότασης συμφωνίας, την οποία κατέθεσαν ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Νομίζω ότι η Ιεραρχία έχει κάθε λόγο να στηρίξει αυτή τη συμφωνία, διότι είναι η πρώτη φορά ίσως στην ιστορία, την μεταπολιτευτική σίγουρα, αλλά θα μπορούσε κανείς να πει και στην ιστορία του ελληνικού κράτους, που αντί να προχωράει η πολιτεία σε μονομερείς ενέργειες, προσπαθεί να  επιλύσει ιστορικές εκκρεμότητες με την εκκλησία, με όρους διαλόγου, σεβασμού, κατανόησης και συναίνεσης. Την ίδια επιλογή έκανε και η εκκλησία μέσω του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και νομίζω ότι είναι μια επιλογή η οποία πρέπει να στηριχθεί από όλες τις πλευρές. Με την πρόταση συμφωνίας αυτή, επιλύονται μια σειρά από ζητήματα, εξορθολογίζονται οι σχέσεις, διακρίνονται οι ρόλοι Κράτους και Εκκλησίας και έχω την εκτίμηση ότι η αποδοχή αυτής της πρότασης συμφωνίας, θα ήταν επωφελής όχι μόνο για το ελληνικό κράτος, αλλά και για την ελληνική εκκλησία. Πρέπει να καταφέρουμε να περάσουμε σε μια νέα εποχή, όπου οι ιστορικές εκκρεμότητες,  οι διαφορές, οι διαφορετικές οπτικές γωνίες από τις οποίες βλέπαμε τα πράγματα, θα αρχίσουν να συγκλίνουν, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεμπλέξουμε αυτό το δαιδαλώδες πλέγμα διατάξεων, νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων, οι οποίες δημιουργούν σύγχυση ως προς τους ρόλους εκκλησίας και κράτους. Η γνώμη μου και η εκτίμησή μου είναι ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα και νομίζω ότι θα το χαιρετήσουμε όλοι, εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί. 

ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ: Θέλω να σας κάνω και μία τελευταία ερώτηση, για ένα ζήτημα που έχει ανοίξει σε όλη την Ελλάδα και στην περιοχή μας επίσης, ο λόγος για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, όπου πέραν φυσικά της δυνατότητας η οποία δίνεται πλέον με βάση βέβαια και προγενέστερες δικαστικές αποφάσεις, αυτό που μας καταθέτουν και βλέπουμε, το βλέπουμε και σε συνάδελφα φύλλα και από τους ίδιους τους πολίτες έχει ξεκινήσει και ένα «άτυπο κυνήγι», από πλευράς και των δικηγορικών γραφείων, για τις υποθέσεις αγωγών εκ μέρους των συνταξιούχων για τη διεκδίκηση των αναδρομικών…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο τρόπος με τον οποίο κάθε πολίτης επιλέγει να απευθυνθεί στο φυσικό του δικαστή είναι δικό του ζήτημα. Από την μεριά της κυβέρνησης το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε, θα ήταν να κάνουμε συστάσεις στους πολίτες για τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να κινηθούν ως προς το ζήτημα αυτό, που φυσικά αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα. Αυτό που πρέπει να σας πω εγώ είναι ότι σε κάθε περίπτωση, η σημερινή ελληνική κυβέρνηση μεριμνά και έχει μεριμνήσει και έχει δώσει και μάχες για να στηρίξει το εισόδημα των συνταξιούχων, έχει δώσει τη μάχη των κοινωνικών μερισμάτων, τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό κατευθύνθηκαν προς τους συνταξιούχους, περίπου ένα δισ. συνολικά πήγε προς τους συνταξιούχους την περίοδο 2016 και 2017, μέσω του Κοινωνικού Μερίσματος, από εκεί και πέρα δώσαμε τον αγώνα για να καταργήσουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία πράγμα το ποίο διέσωσε τις επικουρικές συντάξεις. Δώσαμε τον αγώνα για την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων που απαιτούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Γενικά, αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι υπάρχει μία διαρκής μέριμνα από τη μεριά της κυβέρνησης στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας να προστατευτεί το εισόδημα του συνταξιούχου. Ένα πράγμα πρέπει να θυμίζουμε κάθε φορά στους συνταξιούχους, ότι δηλαδή, η μόνη περίπτωση που θα δουν όχι απλώς το εισόδημά τους να μην αυξάνεται, αλλά πολύ πιθανόν να περικόπτεται κιόλας, η μόνη περίπτωση που θα υποστούν συνέπειες, θα αναγκαστούν να ζήσουν με ένα ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ , θα είναι εφόσον, παρ’ ελπίδα, ο κ. Μητσοτάκης αναλάβει την κυβερνητική εξουσία. Με αυτή την κυβέρνηση θα υπάρχουν διαρκώς πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων, πάντοτε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας.

ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για τον χρόνο που μας αφιερώσατε. Καλή ημέρα να ευχηθούμε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ και εγώ 

Συνέντευξη στον REALFM και τον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να καλημερίσουμε και να συζητήσουμε με τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω, ζητώντας την πληροφόρηση, που εσείς φαντάζομαι έχετε πιο αυθεντικά απ’ όλους, καθώς συνομιλείτε με τους Ευρωπαίους εταίρους, για το θέμα των συντάξεων και κυρίως, εάν έχετε την ελπίδα ότι στο επόμενο Eurogroup θα κλειδώσει θετικά για όλους τους συνταξιούχους ή θα υπάρξουν ταχύτητες. Δηλαδή, για άλλους θα είναι θετικό, για άλλους όχι, όπως διαβάσαμε χθες σε απογευματινή εφημερίδα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να ξεκινήσω από αυτό ειδικά, κύριε Χατζηνικολάου και να σας πω ότι, για άλλη μια φορά, αποδείχθηκε χθες ότι η λογική των ψευδών ειδήσεων, των fake news, πλέον έχει καταστεί μια καθημερινότητα, με την οποία πρέπει να βρισκόμαστε αντιμέτωποι και εμείς, αλλά φυσικά και εσείς οι δημοσιογράφοι. Χθες, η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσίευσε μια ανύπαρκτη είδηση. Μια είδηση, η οποία πραγματικά δεν μπορώ να ξέρω πώς προέκυψε, με πολιτική σκοπιμότητα, θέλω να εκτιμήσω, και η οποία διαψεύστηκε πανηγυρικά και κατηγορηματικά από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ότι δηλαδή δήθεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, -λες και η διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας- ότι θα εφαρμοστούν οι περικοπές για μεσαίες και υψηλές συντάξεις. Πρόκειται για ανύπαρκτη είδηση. Πρόκειται για πλήρως ψευδές δημοσίευμα, το οποίο βεβαίως, επιβεβαιώνεται και από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Σολτς. Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση, η οποία διεξάγεται, για τις περικοπές των συντάξεων, βρισκόμαστε εκεί που βρισκόμασταν και χθες. Δηλαδή, αναμένουμε την εισήγηση της Κομισιόν σε σχέση με τον ελληνικό Προϋπολογισμό, ο οποίος εξετάζεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποδεχτεί τις θέσεις και τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία το συγκεκριμένο μέτρο είναι αχρείαστο, ως προς την επίτευξη του στόχου του 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Εκεί βρισκόμαστε. Ούτως ή άλλως, η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης έχει γίνει σαφής και ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα έχουμε και την τελική, αισιόδοξη και θετική έκβαση στη συγκεκριμένη συζήτηση.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, να το ρωτήσω για πολλοστή φορά, αλλά επειδή είμαστε μέσα σε έναν κυκεώνα παρεξηγήσεων, νομίζω ότι πρέπει να διευκρινιστεί: Μιλούμε για αναβολή του μέτρου ή για πλήρη κατάργηση της περικοπής;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κύριε Χατζηνικολάου. Εφόσον γίνουν δεκτά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της εξέτασης του ελληνικού Προϋπολογισμού, όπως και όλων των υπόλοιπων Προϋπολογισμών –βλέπετε τι γίνεται τώρα με την Ιταλία, η οποία δεν βρισκόταν ποτέ σε μνημόνιο, γίνεται μια πολύ έντονη συζήτηση μεταξύ της Κομισιόν και της Ιταλίας για τον ιταλικό Προϋπολογισμό- εφόσον, λοιπόν, γίνει δεκτό το σενάριο της ελληνικής κυβέρνησης, δεν θα μιλάμε για αναβολή, αλλά για κατάργηση του μέτρου.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, έρχομαι στο άλλο πολυσυζητημένο θέμα των τελευταίων ημερών. Γίνεται πολύς λόγος, κύριε Υπουργέ, για τη συμφωνία ή την προσυμφωνία, εν πάση περιπτώσει, ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο. Φαίνεται ότι αρκετοί Μητροπολίτες αντιδρούν στη συμφωνία, ενώ διαμορφώνεται και ένα κλίμα αντίδρασης από τις Εκκλησίες που υπάγονται στο Φανάρι, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, από την Εκκλησία της Κρήτης και της Δωδεκανήσου. Πιστεύετε ότι μπορεί μέσα σε αυτό το κλίμα, που έχει βαρύνει, να περάσει αυτή η συμφωνία, να προχωρήσει αυτή η συμφωνία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο σχόλιό μου, κύριε Χατζηνικολάου, είναι ότι δεν θέλω καν να σκεφτώ ότι υπάρχει πιθανότητα, όπως διαβάζουμε σήμερα σε δημοσιεύματα εφημερίδων, οι αντιδράσεις αυτές να ενέχουν πολιτική σκοπιμότητα. Αν το πολιτικό προσωπικό ή συγκεκριμένα στελέχη της Ν.Δ. εμπλέκονται στα εσωτερικά της Εκκλησίας, αυτό θα ήταν πραγματικά επιβλαβές για την ίδια την αυτονομία της ελληνικής Εκκλησίας. Τώρα, σε ό,τι αφορά την πρόταση την οποία έχουν καταθέσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Πρωθυπουργός, νομίζω ότι, όπως σε όλες τις περιπτώσεις όταν υπάρχει ένας συμβιβασμός, αλλά ταυτόχρονα και μια τομή σε οποιοδήποτε πεδίο του επιστητού, υπάρχουν και πάρα πολλοί, οι οποίοι διαφωνούν, θέλουν να υποστηρίξουν ή να διαιωνίσουν το status quo. Αυτό είναι δεδομένο στις περιπτώσεις που έχουμε μεγάλες θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, γιατί, όπως καταλαβαίνετε κύριε Χατζηνικολάου, σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν και δομές, θεσμοί, που, για να το πούμε απλά, ξεβολεύονται. Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει όλοι με νηφαλιότητα και ψυχραιμία να εξετάσουμε αυτή την πρόταση, η οποία στην πραγματικότητα επιλύει μια σειρά από χρόνιες διενέξεις, επιλύει και δίνει τέλος σε ιστορικές εκκρεμότητες που σχετίζονται με την εκκλησιαστική περιουσία, αλλά και τη μισθοδοσία του κλήρου και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να γίνει αποδεκτή τόσο από την Εκκλησία, όσο και από τα πολιτικά κόμματα και φυσικά από το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς κάτι τέτοιο είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει. Η γνώμη μου είναι ότι στο τέλος, εφόσον αυτή η συμφωνία γίνει αποδεκτή και πρέπει να γίνει αποδεκτή, οφείλει να γίνει αποδεκτή, διότι ολοκληρώνει έναν κύκλο, ο οποίος έχει παραμείνει εκκρεμής, εφόσον λοιπόν γίνει αποδεκτή, αυτό το οποίο θα μείνει στην ιστορία θα είναι ακριβώς η συμφωνία και όχι οι διαφωνίες, οι επιφυλάξεις ή οι αντιρρήσεις. Νομίζω, ότι πρόκειται ακριβώς για μια ιστορική συμφωνία για την οποία θα πρέπει να δημιουργηθούν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, έρχομαι σε δύο-τρία ερωτήματα, για να ζητήσω δύο-τρία γρήγορα σχόλιά σας. Αρχίζει η γεώτρηση στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ. Η Άγκυρα, για άλλη μια φορά, κάνει λόγο για μονομερείς ενέργειες. Ανησυχεί η κυβέρνηση για το ενδεχόμενο να προκαλέσει η γείτονα χώρα κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή την Κύπρο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχάς το πρώτο που πρέπει να πούμε είναι ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα , κύριε Χατζηνικολάου, οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο, ασκούνται μονομερώς από την ίδια τη φύση τους. Ακριβώς, επειδή είναι κυριαρχικά δικαιώματα. Τώρα, σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι παρακολουθούμε στενά, βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση -το ίδιο πράττει και η Κυπριακή Δημοκρατία- και αναμένουμε από τις τουρκικές αρχές ψυχραιμία, αναμένουμε αυτοσυγκράτηση, αναμένουμε να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματικής επίλυσης και της πολιτικής επίλυσης των όποιων, κατά τη γνώμη τους, διαφορών και όχι να οδηγηθούμε σε νέες εξάρσεις. Φυσικά, νομίζω ότι θα πρέπει με αποφασιστικότητα όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να σταθούν στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και από την άλλη μεριά, πρέπει να σας πω ότι οποιαδήποτε κίνηση που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες εντάσεις, δεν θα είναι προς όφελος της Τουρκίας. Γι’ αυτό δεν εκτιμώ ότι έχουν λόγο να προχωρήσουν σε οτιδήποτε. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, έρχομαι στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση σήμερα από Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και από βουλευτές και στελέχη της αντιπολίτευσης, για το θέμα του τραυματισμού τριών αστυνομικών χθες -που δέχθηκαν επίθεση από ομάδα αναρχικών στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Η κριτική που ασκείται είναι ότι δεν επιδεικνύει ισχυρή βούληση η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Τι λέτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμφωνώ, κύριε Χατζηνικολάου. Νομίζω ότι η αντιπολίτευση και ειδικότερα η ΝΔ έχει επιλέξει να εστιάζει σε ειδικές και μεμονωμένες καταστάσεις, ώστε να δημιουργεί εντύπωση χάους, ανομίας,  έτσι όπως συνηθίζει να την ονομάζει, κλπ. Βεβαίως, πρόκειται για ένα καταδικαστέο περιστατικό, πρόκειται για μία αδιανόητη ενέργεια. Από την άλλη μεριά, όμως, πρέπει να σας πω ότι τέτοια περιστατικά έχουν υπάρξει και στο παρελθόν, πριν την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Επομένως, το ζήτημα είναι ευρύτερο, το ζήτημα είναι μεγαλύτερο και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με πολύ μεγάλη σαφήνεια, έχει τοποθετηθεί και έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στις αναγκαίες έρευνες, ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η υπόθεση, να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση και όσοι συμμετείχαν σε αυτό το περιστατικό -εφόσον επιβεβαιωθούν απολύτως τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας- να τιμωρηθούν.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και κλείνω με ερώτημα για τα αναδρομικά. Έχω και από πολλούς ακροατές μας μηνύματα. Να σας ρωτήσω, πώς θα χειριστεί αυτό το πολύ ευαίσθητο και λεπτό θέμα η κυβέρνηση, από εδώ και στο εξής. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ μιλάμε για ένα περίπλοκο, νομικό, πολιτικό και ευρύτερο κοινωνικό ζήτημα. Πρέπει να σας πω ότι η ελληνική κυβέρνηση πήρε την πολιτική επιλογή, λίγες μέρες πριν, την προηγούμενη Πέμπτη, να προχωρήσει στη νομοθέτηση της καταβολής αναδρομικών σε ειδικές κοινωνικές κατηγορίες, αποκαθιστώντας κάποιες από τις αδικίες που προκάλεσαν τα δύο πρώτα μνημόνια. Μιλάμε φυσικά για τους πανεπιστημιακούς, καθηγητές, τους ερευνητές, τους ενστόλους όλων των Σωμάτων, αλλά και τους δικαστικούς λειτουργούς. Αυτή, πρέπει να σας πω ότι ήταν μια πολιτική απόφαση από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς, όπως ξέρετε, τα δικαστήρια δεν έχουν κανονιστική αρμοδιότητα. Δηλαδή, δεν υποχρεώνουν την οποιαδήποτε κυβέρνηση, όχι μόνο τη δική μας κυβέρνηση, σε επίλυση ζητημάτων με γενικό και καθολικό τρόπο. Αντίθετα, επιλύουν διαφορές μεταξύ δύο μερών, του κράτους και ιδιωτών, στην προκειμένη περίπτωση. Επομένως, το γεγονός ότι υπήρξαν αποφάσεις δικαστηρίων, που καταλόγιζαν αναδρομικά στις συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες -και μάλιστα όχι σε όλες, ξέχασα να σας πω ότι στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται και οι γιατροί του ΕΣΥ- οδήγησε την κυβέρνηση να σκεφτεί και τελικά να αποφασίσει την καταβολή αναδρομικών στο σύνολο αυτών των κατηγοριών. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων, εμείς παρακολουθούμε τη δικαστική εξέλιξη και την ίδια στιγμή μελετάμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Αυτό που πρέπει, όμως, να θυμίζουμε κάθε φορά στους συνταξιούχους, είναι ότι τούτη η κυβέρνηση εδώ και αρκετά χρόνια δίνει μεγάλες μάχες για την υπεράσπιση του εισοδήματος των συνταξιούχων και μάλιστα έχει κερδίσει πολλές από αυτές.  Δεν ξέρω ποια θα ήταν η κατάσταση ή μάλλον ξέρω, απλά δεν θέλω να φαντάζομαι, ποια θα ήταν η κατάσταση αν για παράδειγμα είχε εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, την οποία είχαν ψηφίσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πριν από αρκετά χρόνια και η οποία θα εφαρμοζόταν από 1/1/2015, αν δεν κάνω λάθος. Αυτό θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα στα εισοδήματα των συνταξιούχων. Την ίδια στιγμή, έχουμε δώσει δύο φορές κοινωνικό μέρισμα. Την πρώτη φορά αποκλειστικά σε συνταξιούχους και τη δεύτερη φορά σε συνταξιούχους, οι οποίοι βρίσκονταν σε ένα συγκεκριμένο εισοδηματικό επίπεδο. Το ίδιο σκοπεύουμε να κάνουμε και το 2018. Επομένως, διαρκώς παίρνονται πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης για την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ολοκληρώστε κύριε Υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που ήθελα να σας πω, είναι ότι οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους πάντοτε ότι, εφόσον υπάρξει παρ’ ελπίδα πολιτική αλλαγή, όχι μόνο δεν πρόκειται να δουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω, αλλά είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να υποστούν τις συνέπειες ενός ασφαλιστικού Πινοσέτ και να δουν και τις συντάξεις τους να περικόπτονται βάναυσα. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά, κύριε Υπουργέ. Καλημέρα σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Χατζηνικολάου. Να είστε καλά.

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο «News 24/7» και τον δημοσιογράφο Β. Σκουρή

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Συνέντευξη στο News 24/7 Radio 88,6 και τον δημοσιογράφο Β. Σκουρή:
 
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Έχουμε εξηγήσει εδώ και καιρό ότι η συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου δεν έχει σχέση με τη διαπραγμάτευση επί μνημονίων και των αξιολογήσεων αλλά αφορά στη δυνατότητα επίτευξης του στόχου +3,5%. Αφού ο στόχος επιτυγχάνεται χωρίς την εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτή η θέση μας θα γίνει δεκτή από την Κομισιόν. Όσοι βιάστηκαν να γίνουν μάντεις κακών θα διαψευστούν.
 
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Ο κος Μητσοτάκης θέλει να επαναφέρει τον περιορισμό 1:5 προσλήψεων-αποχωρήσεων τον οποίον η ελληνική κυβέρνηση έχει διαπραγματευθεί και έχει κερδίσει το 1:1 από το 2019 και έπειτα. Επειδή ο κος Μητσοτάκης δεν πιστεύει στην ανάγκη της δημόσιας παιδείας, υγείας και πρόνοιας και θέλει να αποδώσει αυτές τις υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα είναι προφανές ότι θα είναι αντίθετος στην ενίσχυση αυτών των τομέων του κοινωνικού κράτους. Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση αυτών των τομέων του κοινωνικού κράτους και για αυτό θα προχωρήσουμε στις προσλήψεις που έχουμε εξαγγείλει οι οποίες και εντάσσονται στον κανόνα 1:1. Καμία από τις πρωτοβουλίες μας δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Είναι όλες τους μελετημένες και κοστολογημένες. Δεν πρόκειται για «παροχολογία» αλλά για εφαρμογή μιας στρατηγικής δίκαιης ανάπτυξης.
 
ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Ο μισθός των κληρικών θα είναι απολύτως εξασφαλισμένος ενώ θα υπάρχει και εποπτεία του ελληνικού κράτους σε σχέση με την αξιοποίηση των κονδυλίων της επιδότησης εκ μέρους του άρα θα υπάρχει και η σχετική εγγύηση. Το πρόβλημα είναι ότι τα πολιτικά κόμματα αντιτίθενται σε οποιαδήποτε συμφωνία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού των σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας. Τα περί συμπαιγνίας ΠΘ – Αρχιεπισκόπου είναι γελοιότητες και χυδαίες τοποθετήσεις. Πάντοτε όταν προσπαθείς να κάνεις ένα βήμα μπροστά θα υπάρχουν και δυνάμεις που θα αντιτίθενται. Αυτό που θα μείνει όμως στο τέλος θα είναι η ιστορικότητα αυτής της συμφωνίας.
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: NOVARTIS
Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει το νομικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις δικαστικές ενέργειες και να προχωρήσει τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης επομένως κατά τη γνώμη μου δεν τίθεται θέμα «παγώματος» της υπόθεσης Novartis όμως αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει η Ελληνική Δικαιοσύνη με τα θεσμικά της όργανα και τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
 
ΚΙΝΑΛ
Η κα Γεννηματά είχε αρκετές δυνατότητες όλο αυτό το διάστημα να πάρει αποστάσεις από τις προηγούμενες πολιτικές του ΠΑΣΟΚ που το οδήγησαν στην ταύτιση με τη ΝΔ. Η συζήτηση στο επίπεδο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας αποδείχθηκε και στο Συνέδριο του SPD το προηγούμενο ΣΚ ότι είναι σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος. Καλό θα ήταν λοιπόν το ΚΙΝΑΛ να παρακολουθήσει αυτές τις συζητήσεις και να κατανοήσει ότι είναι αναγκαία στροφή με αριστερό πρόσημο. Η πολιτική συνθήκη των μνημονίων είναι που οδήγησε στη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ. Άλλωστε στο ΚΙΝΑΛ ήταν εκείνοι που συγκυβερνούσαν με τους κκ Γεωργιάδη, Βορίδη και είχαν ΓΓ της Κυβέρνησής τους τον κο Μπαλτάκο. Εμείς έχουμε προχωρήσει σε προοδευτικές θεσμικές τομές που καμία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε να κάνει: Ιθαγένεια, Συμφωνία των Πρεσπών, δικαιώματα συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών, όλα αυτά βρήκαν το ΚΙΝΑΛ αν όχι αντίθετο τουλάχιστον αμήχανο.
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ
Ο ορίζοντας αυτής της κυβέρνησης είναι ο ορίζοντας ολοκλήρωσης της 4ετίας. Ο ΠΘ είπε ότι η Συμφωνία θα κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο όπως ακριβώς ορίζει η Συμφωνία και από εκεί και πέρα η διάσκεψη των προέδρων θα ορίσει τη διαδικασία για την επικύρωσή της.
 
ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Αυτή η κυβέρνηση πήρε την πολιτική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση κάποιων από τις αδικίες που προκάλεσε το 1ο και το 2ο μνημόνιο. Επίσης, είναι αυτή η κυβέρνηση που έχει δώσει μάχες και πολλές από αυτές επιτυχημένες υπέρ των συνταξιούχων. Αν υπάρχει μια κυβέρνηση που μπορεί να υπερασπιστεί το εισόδημα των συνταξιούχων είναι η σημερινή. Αν παρ΄ελπίδα ο κος Μητσοτάκης γίνει ΠΘ ένα είναι το βέβαιο: όχι μόνο οι συνταξιούχοι δε θα δουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω αλλά πιθανότατα θα δουν και τις συντάξεις τους να περικόπτονται.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, βρίσκεται στην τηλεφωνική μας γραμμή. Καλή σας ημέρα, κύριε Υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κύριε Σκουρή.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ερώτημα πρώτον: «Διασώζονται μόνο οι χαμηλές συντάξεις» είναι σήμερα πρωτοσέλιδο στα «ΝΕΑ». Επιβεβαιώνετε το ρεπορτάζ ή η διαπραγμάτευση αφορά το σύνολο των συντάξεων και δηλώνετε αισιόδοξοι για το σύνολο των συντάξεων;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σκουρή, θα σας πω το εξής: Έχουμε εξηγήσει εδώ και αρκετό καιρό, και στους Έλληνες πολίτες και στους συνταξιούχους και στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον αντιπολιτευόμενο Τύπο και στον συμπολιτευόμενο Τύπο, ότι η συζήτηση, η οποία διεξάγεται αυτήν τη στιγμή στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, δεν έχει καμία σχέση με τη διαπραγμάτευση, η οποία γινόταν την περίοδο του μνημονίου και των αξιολογήσεων. Αφορά τη δυνατότητα του ελληνικού προϋπολογισμού να είναι εντός στόχου, να επιτύχει δηλαδή η ελληνική οικονομία το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Αφ’ ης στιγμής, λοιπόν, επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος χωρίς την ανάγκη να ληφθεί ή να εφαρμοστεί επιπλέον μέτρο. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτή η θέση θα γίνει δεκτή από την Κομισιόν στη διαδικασία την οποία σας εξήγησα. Από εκεί και πέρα, όσοι βιάζονται ή όσοι θέλουν να γίνουν μάντεις κακών, όσοι θέλουν να βιαστούν ως προς το αποτέλεσμα της συζήτησης αυτής, νομίζω ότι θα ήταν καλό απλώς να κάνουν υπομονή και να μην εκτίθενται. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Μία διευκρίνιση. Τυχόν μη περικοπή των συντάξεων θα έχει μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα στη συμφωνία με τους εταίρους; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι όλα αυτά τα ερωτήματα έχουν απαντηθεί. Εγώ θα σας έλεγα να μη βιαζόμαστε. Αλλά σε κάθε περίπτωση, η βεβαιότητα της ελληνικής κυβέρνησης αφορά το ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να επιτυγχάνει το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι και το 2022 που προβλέπεται αυτή η υποχρέωση, χωρίς τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου. Άρα, λοιπόν, σας απαντώ ευθέως ότι δεν συζητάμε, ούτε προτιθέμεθα να συζητήσουμε, πιθανότητα αναστολής του μέτρου.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Φαντάζομαι ότι όταν λέτε για τα μέτρα, εννοείτε και το αφορολόγητο. Το περιλαμβάνετε στην προηγούμενη απάντησή σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή συζητάμε για τις συντάξεις. Ως προς το αφορολόγητο, έχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός ήδη από τη ΔΕΘ. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, στις 21 Νοεμβρίου θα κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή ο προϋπολογισμός. Να θεωρήσω ότι δεν θα περιέχεται σε αυτόν η περικοπή των συντάξεων.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί θέλετε να βιαστούμε; Γιατί θέλετε να βιαστούμε; Υπομονή. Και σας απάντησα και προηγουμένως ότι όσοι βιάστηκαν να γίνουν μάντεις κακών θα διαψευστούν.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, για το θέμα των 10.000 προσλήψεων, που εξαγγείλατε μετά τη συμφωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο. Ο κύριος Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικά αντίθετος εχθές και δήλωσε ότι υπονομεύετε την επόμενη ημέρα. Προτίθεστε να ξανασυζητήσετε το θέμα αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Ο κύριος Μητσοτάκης έχει μία συγκεκριμένη θέση σε ό,τι αφορά το ελληνικό δημόσιο. Θέλει να επαναφέρει τον περιορισμό 1 προς 5, τον οποίο πρέπει να σας πω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαπραγματευθεί και έχει αφήσει στο παρελθόν. Για το 2018 υπήρχε περιορισμός 1 προς 3. Και από το 2019 και μετά ο κανόνας που θα ισχύει είναι μία πρόσληψη για μία αποχώρηση. Ωστόσο, ο κύριος Μητσοτάκης, ακριβώς επειδή δεν πιστεύει στο κοινωνικό κράτος, δεν πιστεύει στην ανάγκη να υπάρχει δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία, αλλά αντίθετα έχει ένα πολιτικό σχέδιο υποβάθμισης και της παιδείας και της υγείας και της πρόνοιας, έχει ένα πολιτικό σχέδιο που θέλει να αποδώσει αυτού του τύπου τις λειτουργίες και τις υπηρεσίες σε ιδιωτικά συμφέροντα, είναι προφανές ότι θα είναι αντίθετος με οποιαδήποτε προσπάθεια ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, ενίσχυσης του δωρεάν χαρακτήρα της υγείας, του δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, αντιτίθεται με τέτοια σφοδρότητα σε οποιαδήποτε προσπάθεια κάνει η ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει αυτούς τους τομείς του κοινωνικού κράτους. Επομένως, σας λέω με απόλυτη ευθύτητα και σαφήνεια ότι από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης θεωρούμε πως είναι αναγκαία η ενίσχυση αυτών των τομέων, αυτών των πεδίων του κοινωνικού κράτους και για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα προχωρήσουμε στις εξαγγελίες τις οποίες έχουμε κάνει. Αυτό που πρέπει, επίσης, να σας πω είναι ότι οι προσλήψεις που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός εντάσσονται στον κανόνα του 1 προς 1, όπως και το ίδιο ακριβώς ισχύει και με την περίπτωση που σχετίζεται με τους 10.000 κληρικούς, οι οποίοι θα φύγουν από τα μητρώα του ελληνικού δημοσίου. Θα πληρώνονται πλέον με τον τρόπο τον οποίο περιγράψαμε, εφόσον φτάσουμε σε μία συμφωνία, πράγμα το οποίο θέλουμε με την εκκλησία. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ανοίγουν 10.000 θέσεις για προσλήψεις στο ελληνικό δημόσιο. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Πάντως, συνολικά η αντιπολίτευση, με εξαίρεση το ΚΚΕ, σας κατηγορεί για παροχολογία, προσλήψεις… 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σκουρή, αν είναι…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Και μάλιστα που θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και που δυσκολεύει την έξοδο της χώρας στις αγορές. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Έχουμε εξηγήσει πάρα πολλές φορές ότι καμία από τις πρωτοβουλίες μας δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, αντιθέτως είναι μελετημένες, είναι κοστολογημένες. Αν θεωρείται παροχολογία η ελάφρυνση συγκεκριμένων κατηγοριών, οι οποίες έχουν σηκώσει δυσανάλογα βάρη από την κρίση, αν θεωρείται παροχολογία η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αν θεωρείται παροχολογία η μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω απολύτως. Δεν πρόκειται για παροχολογία. Πρόκειται για μία εφαρμογή μιας στρατηγικής δίκαιης ανάπτυξης που έχει πολύ συγκεκριμένα πεδία, στα οποία οφείλουμε να παρέμβουμε και τα οποία έχουμε περιγράψει ήδη από τη ΔΕΘ. Τώρα, το να εμφανίζεται αυτή η στρατηγική για τη δίκαιη ανάπτυξη ως παροχολογία είναι το τελευταίο καταφύγιο, κατά τη γνώμη μου, της Ν.Δ., η οποία το πρόγραμμα που έχει περιγράψει κατά καιρούς και ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης προκαλεί μάλλον κοινωνική ανατριχίλα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Αν δεν υιοθετηθεί τώρα η συμφωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο από την Ιεραρχία, που συνέρχεται την Παρασκευή, τι θα γίνει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θέλω να μπω στην αρνητική σεναριολογία. Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Αρχιεπίσκοπος δούλεψαν στην κατεύθυνση της πρότασης, η οποία παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ευελπιστούμε ότι αυτή, ακριβώς επειδή είναι επ’ ωφελεία τόσο του ελληνικού δημοσίου όσο και της εκκλησίας της Ελλάδος, θα γίνει αποδεκτή από την Ιεραρχία. Εφόσον υπάρξει αρνητικό σενάριο θα δούμε ποιες είναι οι αποφάσεις της Ιεραρχίας και αναλόγως θα τοποθετηθούμε. Αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να τοποθετηθούμε εκ των προτέρων για ένα σενάριο το οποίο δεν έχει προκύψει αυτήν τη στιγμή. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να σας ρωτήσω, γιατί αυτές οι αντιδράσεις των κληρικών και πολιτικών δυνάμεων που τις υποστηρίζουν; Δεν είναι εξασφαλισμένος ο μισθός;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι απολύτως εξασφαλισμένος ο μισθός των κληρικών. Θα υπάρχει εξάλλου και εποπτεία του ελληνικού κράτους, σε σχέση με τη χρήση των κονδυλίων της επιδότησης. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει και μία σχετική εγγύηση από τη μεριά του ελληνικού δημοσίου. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι η εκκλησία θα χρειαζόταν μία τέτοια εγγύηση. Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις, όμως, των πολιτικών κομμάτων, νομίζω ότι προσχηματικά αγκαλιάζουν τις αγωνίες, αν θέλετε, των κληρικών. Το πρόβλημά τους είναι ότι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε συμφωνία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού των σχέσεων, διότι θέλει να εκμεταλλευθεί ευαισθησίες που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Με αυτόν, όμως, τον τρόπο δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ το ελληνικό κράτος να κάνει έστω κι ένα μικρό βήμα μπροστά στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού, του εξορθολογισμού και μια συνθήκης, η οποία θα μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στον 21ο αιώνα. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Κάποιοι, φαντάζομαι το έχετε ακούσει, μιλούν για συμπαιγνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι γελοιότητες, τις οποίες δεν πρόκειται ποτέ, ούτε καν αξίζει κανείς να τις σχολιάζει. Είναι ακραίες και χυδαίες τοποθετήσεις. Αν διαφωνούν με την ουσία της πρότασης που έχει κατατεθεί, βεβαίως είναι απολύτως δικαίωμά τους. Όλα τα υπόλοιπα, όμως, νομίζω ότι εντάσσονται στο πλαίσιο μίας άθλιας ακροδεξιάς στροφής, την οποία έχει πάρει η μετατοπιζόμενη προς το κέντρο Ν.Δ. και η οποία δεν θα της βγει σε καλό.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Όμως, υπάρχουν και αντιδράσεις. Είδαμε την εκκλησία της Κρήτης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Λέει ο Πατριάρχης «μας σέβεται ο Ερντογάν, αλλά δεν μας σέβεται η Αθήνα».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σκουρή, ακούστε: Πάντοτε, όταν προσπαθείς να κάνεις ένα προωθητικό συμβιβασμό, όταν προσπαθείς να κάνεις ένα βήμα μπροστά, θα υπάρχουν και δυνάμεις οι οποίες θα αντιτίθενται. Θα υπάρχουν και δυνάμεις, οι οποίες θα διαφωνούν, θα υπάρχουν δυνάμεις, οι οποίες πιθανόν να αγωνιούν λόγω του ότι η μη διατήρηση του status quo δημιουργεί, ούτως ή άλλως, μια κατάσταση αναταραχής. Αυτό το οποίο πρέπει να κρατάμε σε κάθε τέτοια μεγάλη εκσυγχρονιστική προσπάθεια είναι ότι μπορεί να αλλάζει τους όρους δόμησης και τους όρους που έχουν συγκροτηθεί οι σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας προς μια θετική κατεύθυνση. Και αυτό που θα μείνει στο τέλος δεν θα είναι οι διαφωνίες, δεν θα είναι οι αντιπαραθέσεις, δεν θα είναι οι επιφυλάξεις. Αυτό που θα μείνει στο τέλος θα είναι η ιστορικότητα αυτής της συμφωνίας.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ταυτόχρονα είχαμε την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς, την κυρία Ράικου, να καταφέρεται κατά της νυν Εισαγγελέως Διαφθοράς, της κυρίας Τουλουπάκη. Πώς το κρίνετε; Σήμερα, το σύνολο σχεδόν των εφημερίδων από όλους τους χώρους εκτιμά ότι με αυτές τις κινήσεις «παγώνει» η υπόθεση της Novartis. Έχετε την ίδια εκτίμηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ τώρα δεν μπορώ να σχολιάσω διαδικαστικές ή δικονομικές ενέργειες, τις οποίες κάνει ο οποιοσδήποτε στο πλαίσιο μιας προκαταρκτικής εξέτασης. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έχει το νομικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις διαδικαστικές ενέργειες και να προχωρήσει τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης. Η γνώμη μου είναι ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα παγώματος της διαδικασίας σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Novartis. Όμως, αυτό είναι κάτι το οποίο σε τελευταία ανάλυση θα το αποφασίσει η ελληνική Δικαιοσύνη με τα θεσμικά της όργανα και με τις διαδικασίες, τις οποίες προβλέπει.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Σήμερα, επίσης, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανάδειξη της Φώφης Γεννηματά από την ίδια τη βάση του ΚΙΝΑΛ στην ηγεσία του κόμματος. Η πρότασή σας για μελλοντική συμπόρευση ισχύει; Γιατί η Χαριλάου Τρικούπη σας κατηγορεί ότι επιχειρείτε διεμβολισμό. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Γεννηματά είχε αρκετές δυνατότητες όλο αυτό το διάστημα να πάρει αποστάσεις από την προηγούμενη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, και του σημερινού ΚΙΝΑΛ, που το οδήγησαν στην προγραμματική πολιτική στρατηγική, αλλά και τακτική ταύτιση με τη Ν.Δ.. Αυτή είναι μια κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος χώρος από το 2011 και μετά. Είναι μια πολιτική επιλογή, την οποία έχει πάρει εν πλήρει συνειδήσει. Νομίζω, όμως, ότι δεν είναι μια πολιτική, η οποία αρμόζει σε ένα κόμμα, το οποίο θέλει να ονομάζεται «κεντροαριστερό», «σοσιαλδημοκρατικό» ή οτιδήποτε τέτοιο. Αυτό φάνηκε και τις προηγούμενες ημέρες, το Σαββατοκύριακο, όπου επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά ότι η συζήτηση στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και με την παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού και με την παρέμβαση του Πορτογάλου Πρωθυπουργού, αλλά και με την παρέμβαση από τη μεριά της κυρίας Νάλες, που είναι η Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, αποδείχθηκε ότι βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από το μήκος κύματος, το οποίο εκπέμπει το ΚΙΝΑΛ. Νομίζω, λοιπόν, ότι η καλύτερη λύση για την ελληνική εκδοχή της κεντοαριστεράς ή της σοσιαλδημοκρατίας θα ήταν να παρακολουθήσει αυτή τη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη, να κατανοήσει ότι είναι αναγκαία μια στροφή προς ριζοσπαστικές πολιτικές, προς πολιτικές που έχουν αριστερό πρόσημο, που έχουν πρόσημο ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και ότι δεν αρμόζει στο ΚΙΝΑΛ και την κεντροαριστερά να αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών, να αντιτίθεται σε οποιοδήποτε θετικό βήμα πάει να γίνει στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας, να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, θεωρώντας ότι αυτό είναι παροχολογία. Εκτιμώ ότι είναι ακριβώς αυτές οι πολιτικές τοποθετήσεις που οδήγησαν το ΚΙΝΑΛ στη σημερινή του πολιτική κατάσταση.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τον αντίλογο, τον ακούτε. Λέει, «μα, εσείς εδώ είστε με τον Καμμένο στην ίδια κυβέρνηση, τον ακροδεξιό Καμμένο».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, τώρα. Η πολιτική συνθήκη των μνημονίων οδήγησε σε αυτήν τη συγκυβέρνηση, της οποίας τους άξονες έχουμε περιγράψει πάρα πολλές φορές. Η κυρία Γεννηματά θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτική, θα έλεγε κανείς, αλλά και τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, όταν μιλούν για συγκυβέρνηση με ακροδεξιούς. Διότι, πρέπει να σας θυμίσω ότι ήταν εκείνοι που συγκυβερνούσαν με τον κ. Γεωργιάδη, με τον κ. Βορίδη, είχαν γενικό γραμματέα της κυβέρνησής τους τον κ. Μπαλτάκο. Επομένως, τώρα, η κριτική που ασκείται νομίζω ότι είναι πλήρως εκτός τόπου και χρόνου, διότι πρέπει να συνυπολογίσετε ότι αυτή η κυβέρνηση, από τη στιγμή που ανέλαβε την κυβερνητική εξουσία, έχει προχωρήσει σε προοδευτικές θεσμικές αλλαγές, σε προοδευτικές θεσμικές τομές που καμία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε να κάνει. Από τα ζητήματα που σχετίζονται με την ιθαγένεια, μέχρι τη συμφωνία των Πρεσπών, μέχρι τα ζητήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών, που βρήκαν το ΚΙΝΑΛ, αν όχι αντίθετο, τουλάχιστον αμήχανο. Επομένως, το ποιος κινείται με προοδευτικό πρόσημο, ποιος κινείται με ορίζοντα τον προοδευτικό, αν θέλετε, εξορθολογισμό του ελληνικού κράτους, κρίνεται στην πράξη, δεν κρίνεται στα λόγια.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, μία διευκρινιστική ερώτηση, μιας και αναφερθήκατε στον κ. Καμμένο. Η συμφωνία του Προέδρου των ΑΝΕΛ με τον κ. Τσίπρα είναι να φύγει από την κυβέρνηση εάν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά να μη ρίξει την κυβέρνηση; Καλά έχω καταλάβει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε τη στάση του με τις τελευταίες του δηλώσεις και παρεμβάσεις. Εμείς έχουμε πει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι ο ορίζοντας αυτής της κυβέρνησης είναι ορίζοντας ολοκλήρωσης της τετραετίας και στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε μια έντιμη, ειλικρινή και παραγωγική συμφωνία με τον κ. Καμμένο. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Αυτή η ολοκλήρωση της τετραετίας θα υπάρχει ανεξαρτήτως αν θα παραμείνουν οι ΑΝΕΛ, αν θα συνεχίσουν να στηρίζουν οι ΑΝΕΛ την κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι σας απάντησα, κύριε Σκουρή. Έχει απαντήσει και ο Πρωθυπουργός και έχει απαντήσει και ο κ. Καμμένος.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Και κάτι ακόμα. Αν η συμφωνία των Πρεσπών υπερψηφιστεί και είναι έτοιμη αρχές του Ιανουαρίου, εσείς γιατί θα τη φέρετε τον Μάρτιο στο ελληνικό Κοινοβούλιο; Εάν δηλαδή περάσει από τα Σκόπια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρωτάτε πράγματα, τα οποία ξεκαθαρίστηκαν στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, πριν από λίγες ακριβώς ημέρες, και δεν ξέρω για ποιον λόγο πρέπει διαρκώς να επανερχόμαστε στα ίδια ζητήματα. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα κατατεθεί η συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με βάση τα όσα ορίζει η ίδια η συμφωνία των Πρεσπών και από εκεί και πέρα το ελληνικό Κοινοβούλιο, η διάσκεψη των Προέδρων, θα ορίσει τη διαδικασία στη βάση της οποίας θα πρέπει να κινηθεί το ελληνικό Κοινοβούλιο για την επικύρωσή της. Όλα τα υπόλοιπα, νομίζω ότι δεν έχουν ούτε πολιτικό νόημα, ούτε κάποιο κρυμμένο πολιτικό μήνυμα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Και μία ακόμη ερώτηση που αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Τι εκτιμάτε; Πού βρισκόμαστε; Η κυβέρνηση τι λέει; Να τα πάρουν, να μην τα πάρουν; Τι γίνεται;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο που πρέπει να σας πω είναι ότι αυτή η κυβέρνηση πήρε την πολιτική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση κάποιων από τις αδικίες που προκάλεσε το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο. Τα αναδρομικά των ενστόλων, τα αναδρομικά των εκπαιδευτικών στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, των ερευνητών, των δικαστικών λειτουργών και τα λοιπά. Από εκεί και πέρα, ένα πράγμα πρέπει να πούμε στους συνταξιούχους και θα πρέπει να το θυμούνται: ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει μάχες, πολλές από αυτές επιτυχημένες, για να μην επιβληθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Έχει δώσει δύο φορές κοινωνικό μέρισμα. Σκοπεύει να την τριτώσει αυτήν την πρωτοβουλία. Δίνει μια μεγάλη μάχη για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις, τις οποίες επεδίωκε και τις οποίες απαίτησε το ΔΝΤ κατά τη δεύτερη αξιολόγηση. Επομένως, αν υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία μπορεί να υπερασπιστεί το εισόδημα των συνταξιούχων, είναι η σημερινή κυβέρνηση. Ένα είναι το βέβαιο: ότι αν παρ΄ ελπίδα ο κ. Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργός όχι μόνο οι συνταξιούχοι δεν θα δουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα δουν και τις συντάξεις τους να περικόπτονται. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Σκουρή. Να είστε καλά.

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

Κύρια σημεία

• Ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσαν χθες την πρόθεσή τους να προτείνουν μια ιστορική Συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας η οποία θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ τους.

• Για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας επιχειρείται να επιλυθεί όχι με μονομερείς ενέργειες αλλά με συμφωνία μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας σε ισότιμη βάση μετά από ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

• Ο στόχος της πρότασης είναι να θέσει το πλαίσιο διευθέτησης ιστορικών εκκρεμοτήτων μεταξύ Πολιτείας – Εκκλησίας και προφανώς προκύπτει μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις που είναι αναγκαίες όταν επιχειρείται να βρεθεί συναινετική λύση.

• Η ελληνική κυβέρνηση καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν αυτή την ιστορική πρωτοβουλία που διευθετεί μια από τις πιο περίπλοκες νομικές και πραγματικές εκκρεμότητες, ίσως την πιο περίπλοκη, στην ιστορία του ελληνικού κράτους.

• Επιφυλάξεις, επισημάνσεις και διαφοροποιήσεις είναι προφανώς και θεμιτές και εύλογες σε ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα. Αυτό που δεν είναι ούτε εύλογο ούτε θεμιτό είναι η διαστρέβλωση, η παραμόρφωση και τα γραφικά ψεύδη.

• Στελέχη της ΝΔ έφτασαν να μιλούν για κατάργηση των Χριστουγέννων ή αφαίρεση του σταυρού από τη σημαία. Πρόκειται για ασόβαρες κριτικές που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση μας ότι η ΝΔ υιοθετεί την ακροδεξιά κουλτούρα του ανορθολογισμού & της παραδοξολογίας.

• Η αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτεί υπευθυνότητα & καθαρές τοποθετήσεις επί της ουσίας των θεμάτων. Ό,τι δηλαδή δεν έχει πράξει μέχρι στιγμής η ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης ούτε χθες ξεκαθάρισε τη θέση του ως προς την στάση που θα κρατήσει στην κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία.

• Η αμφίσημη στάση του κου Μητσοτάκη σχετίζεται με την αμηχανία του μπροστά στην πρόταση για την τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και την ενδόμυχη επιθυμία του να μην καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα ποινικά αδικήματα των Υπουργών.

• Εκτιμούμε ότι κάτω από την κατακραυγή σύσσωμης της κοινωνίας και την πολιτική πίεση ο κος Μητσοτάκης είτε θα αναγκαστεί να συμφωνήσει είτε θα ανακαλύψει κάποιο πρόσχημα για να μη συμμετέχει στην διαδικασία.

• Από τη μεριά της κυβέρνησης διευκρινίζουμε ότι εμείς εκκινούμε μια διαδικασία υπερώριμη και αναγκαία για την θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους, την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού και την θωράκιση της πολιτείας σε μια περίοδο που οι απειλές για την δημοκρατία αυξάνονται διαρκώς.

 

Απομαγνητοφώνηση

Κυρίες και Κύριοι,

Ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσαν χθες την πρόθεση τους να προτείνουν μια ιστορική Συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας η οποία θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ τους.

Η πρόταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα μακρόχρονου διαλόγου ο οποίος διεξήχθη σε κλίμα κατανόησης και σεβασμού.

Στόχος της πρότασης είναι να θέσει το πλαίσιο διευθέτησης ιστορικών εκκρεμοτήτων.

Για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας επιχειρείται να επιλυθεί όχι με μονομερείς ενέργειες αλλά με συμφωνία μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας σε ισότιμη βάση μετά από ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η πρόταση αυτή είναι προφανές ότι προκύπτει μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις, υποχωρήσεις αναγκαίες όταν επιχειρείται να βρεθεί συναινετική λύση.

Το κοινό ανακοινωθέν του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου περιγράφει το πλαίσιο διευθέτησης και εφόσον εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και την Ιεραρχία θα πάρει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης που θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Η ελληνική κυβέρνηση καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν αυτή την ιστορική πρωτοβουλία που διευθετεί μια από τις πιο περίπλοκες νομικές και πραγματικές εκκρεμότητες, ίσως την πιο περίπλοκη, στην ιστορία του ελληνικού κράτους.

Γιαυτόν ακριβώς το λόγο είναι απολύτως εκτός λογικής και πλήρως πολιτικά ανεύθυνο να οδηγούνται κάποιες πολιτικές δυνάμεις σε στρεβλώσεις και εξαλλοσύνες που δεν συνάδουν με την βαρύτητα, τη σοβαρότητα και την ιστορικότητα της συμφωνίας αυτής.

Επιφυλάξεις, επισημάνσεις και διαοφοροποιήσεις είναι προφανώς και θεμιτές και εύλογες σε ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα. Αυτό που δεν είναι ούτε εύλογο ούτε θεμιτό είναι η διαστρέβλωση, η παραμόρφωση και τα γραφικά ψεύδη.

Μια κατάσταση την οποία δυστυχώς κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και σε σχέση με την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος όταν στελέχη της ΝΔ υπερβαίνοντας κάθε μέτρο και κάθε σοβαρότητα έφτασαν να μιλούν για κατάργηση των Χριστουγέννων ή αφαίρεση του σταυρού από τη σημαία.

Εδώ πρόκειται για ανεύθυνη και ασόβαρη πρακτική που δεν συμβάλλει στον πολιτικό διάλογο και επί της ουσίας επιβεβαιώνει την εκτίμηση μας ότι η Νέα Δημοκρατία, όχι απλώς μετατοπίζεται σε ακροδεξιές θέσεις αλλά πολύ περισσότερο υιοθετεί την ακροδεξιά κουλτούρα του ανορθολογισμού και της παραδοξολογίας.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος, ως μια κορυφαία θεσμική και κοινοβουλευτική πρωτοβουλία απαιτεί υπευθυνότητα και καθαρές τοποθετήσεις επί της ουσίας των θεμάτων. Ότι δηλαδή δεν έχει πράξει μέχρι στιγμής η Νέα Δημοκρατία και ο κος Μητσοτάκης.

Ο οποίος ούτε χθες ξεκαθάρισε τη θέση του του ως προς την στάση που θα κρατήσει στην κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία. Τούτο μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι η αμφίσημη στάση του σχετίζεται με την αμηχανία του μπροστά στην πρόταση για την τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και την ενδόμυχη επιθυμία του να μην καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα ποινικά αδικήματα των Υπουργών.

Παρόλα αυτά εκτιμούμε ότι κάτω από την κατακραυγή σύσσωμης της κοινωνίας και την πολιτική πίεση ο κος Μητσοτάκης είτε θα αναγκαστεί να συμφωνήσει είτε θα ανακαλύψει κάποιο πρόσχημα για να μη συμμετέχει στην διαδικασία.

Από τη μεριά της κυβέρνησης διευκρινίζουμε ότι εμείς εκκινούμε μια διαδικασία υπερώριμη και αναγκαία για την θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους, την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού και την θωράκιση της πολιτείας σε μια περίοδο που οι απειλές για την δημοκρατία αυξάνονται διαρκώς.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, με το χθεσινό πλαίσιο συμφωνίας, που συνομολόγησαν ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Ιερώνυμος, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι περίπου 10.000 ιερείς και λαϊκοί υπάλληλοι, που αυτή τη στιγμή μισθοδοτούνται ως δημόσιοι υπάλληλοι από το κράτος,  θα αλλάξει ο τρόπος της μισθοδοσίας τους και θα είναι ένα ειδικό καθεστώς. Κατ’ αρχήν, αυτή η απελευθέρωση 10.000 θέσεων δημοσίων υπαλλήλων σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί με κάποιον τρόπο από την κυβέρνηση; Δηλαδή, να υπάρχουν προσλήψεις σε συγκεκριμένους τομείς; Και δεύτερον, τι προβλέπεται για τη συνταξιοδότηση, τα ασφαλιστικά και εν γένει τα εργασιακά των κληρικών; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής. Η συμφωνία αυτή πράγματι περιλαμβάνει μια σειρά από ζητήματα και νομίζω ότι είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσουμε μερικές νομικές καταστάσεις. Περιλαμβάνει, θα έλεγε κανείς, δύο κυρίως μέρη. Από τη μία μεριά, διευθετείται το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών με τον εξής τρόπο: Μέχρι τον αναγκαστικό νόμο του 1939, η ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζει ότι απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία με αντάλλαγμα μικρότερο από την πραγματική αξία αυτής της περιουσίας. Για τον λόγο αυτό αναλαμβάνει την υποχρέωση με μία μορφή επιδότησης, η οποία θα αντιστοιχεί στο σημερινό μισθολογικό κόστος, αναπροσαρμοζόμενο αναλόγως, να επιδοτεί την ελληνική Εκκλησία. Και το ποσό αυτό θα προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία του κλήρου. Ενώ, την ίδια στιγμή, διατηρούνται όλες οι οργανικές θέσεις και κληρικών και λαϊκών, που σήμερα υπάρχουν στην Εκκλησία της Ελλάδας. 

Από εκεί και πέρα, αν η Εκκλησία της Ελλάδας επιλέξει να αυξήσει είτε τους κληρικούς, είτε τους λαϊκούς, δεν γεννάται υποχρέωση από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση της σχετικής επιδότησης. 

Την ίδια στιγμή, η Εκκλησία παραιτείται από διεκδικήσεις που αφορούν την περιουσία που απαλλοτριώθηκε, μέχρι και τον αναγκαστικό νόμο του 1939. 

Άρα, λοιπόν, εδώ πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία, έναν ιστορικό συμβιβασμό, θα έλεγε κανείς, ο οποίος επιλύει μια χρόνια εκκρεμότητα, μια χρόνια πηγή διαφωνιών μεταξύ της Εκκλησίας και της Πολιτείας. 

Αυτό είναι το πρώτο σκέλος της συμφωνίας. Το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας αφορά την αμφισβητούμενη εκκλησιαστική περιουσία, μάλλον την αμφισβητούμενη περιουσία που προέκυψε μετά τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας το 1952. Χωρίς να μπω σε νομικές λεπτομέρειες, θα σας πω ότι για ένα αρκετά μεγάλο τμήμα αυτής της περιουσίας υπάρχουν σήμερα αμφισβητήσεις μεταξύ του ελληνικού Κράτους και της ελληνικής Εκκλησίας. Επομένως, με ποιο τρόπο επιχειρούμε να διευθετήσουμε αυτή την αμφισβήτηση; Λέμε ότι όλη αυτή η περιουσία θα ενταχθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, το οποίο θα το διαχειρίζονται από κοινού η Εκκλησία της Ελλάδας και το ελληνικό Κράτος και τα έσοδα, αλλά  προφανώς και τα βάρη, τα κόστη, θα επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στα δύο μέρη, κατά 50%. Οι δύο προτάσεις αυτές, όμως, δεν είναι αποσυνδεδεμένες μεταξύ τους. Σε ό,τι αφορά ειδικά το ζήτημα της επιδότησης, η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί, μέχρι το 2030, τα έσοδα από το Ταμείο Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας να είναι τέτοια που να αρκούν ώστε να καλύπτουν το ποσό της επιδότησης που θα δίνεται κάθε χρόνο στην Εκκλησία. Όμως, στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας πρέπει να σας πω ότι δεν θα μπει μόνο η αμφισβητούμενη περιουσία, θα μπουν και άλλα τμήματα περιουσιών, εφόσον η Εκκλησία ή οι Μητροπόλεις το επιλέξουν. Δηλαδή, μη αμφισβητούμενες περιουσίες της Εκκλησίας ή των Μητροπόλεων θα μπορούν εθελοντικά να εντάσσονται προς αξιοποίηση στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας. 

Τώρα, σε ό,τι αφορά ειδικά το ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων, πράγματι με τη συμφωνία αυτή απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Διότι, ξέρετε ότι οι κληρικοί αν και δεν είναι ακριβώς δημόσιοι υπάλληλοι, είναι οιονεί δημόσιοι υπάλληλοι, καταμετρώνται στο δυναμικό των δημοσίων υπαλλήλων. Και ακριβώς, επειδή έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους θεσμούς, πριν από τη λήξη του μνημονίου  που προβλέπει το ένα προς ένα στο δημόσιο, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα στα επόμενα χρόνια να συμπληρώσουμε αυτές τις θέσεις με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, κατά κύριο λόγο για να καλύψουμε κοινωνικές ανάγκες, ανάγκες του κοινωνικού κράτους. Δηλαδή, γιατρούς, εκπαιδευτικούς ή οποιεσδήποτε άλλες ανάγκες κρίνει η ελληνική κυβέρνηση ότι απαιτείται να καλυφθούν. 

Σε ό,τι αφορά τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ιερέων, αυτά δεν τίθενται σε καμία διακινδύνευση με την εν λόγω συμφωνία. Δηλαδή, θα συνεχίσουν να καλύπτονται ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, αν δεν κάνω λάθος, όπως και σήμερα. Πάντως, σε καμία περίπτωση  η συμφωνία αυτή δεν έχει σκοπό να θίξει οποιοδήποτε εργασιακό, ασφαλιστικό ή συνταξιοδοτικό δικαίωμα των κληρικών ή των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδας. 

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω. Σε αυτό τον διάλογο υπήρξε κάποια συμμετοχή και του Οικουμενικού Πατριαρχείου; Διότι, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, υπάρχουν και περιουσιακά δικαιώματα που διαθέτει το Φανάρι στην Ελλάδα. Θέλω να πω…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αφορά τα περιουσιακά δικαιώματα του Πατριαρχείου. Αφορά περιουσίες που  σχετίζονται με την Εκκλησία της Ελλάδας. Που είτε αμφισβητούνται από την Εκκλησία της Ελλάδας, είτε η Εκκλησία της Ελλάδας θα επιλέξει να εντάξει στο Ταμείο Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Σε καμία περίπτωση η συμφωνία αυτή δεν αφορά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Σε σχέση με το θέμα της διευθέτησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο κύριος Φίλης σήμερα, σε συνέντευξή του στο ΠΟΝΤΙΚΙ, κάνει μια κριτική σχετικά με αυτό. Για το γεγονός ότι η Πολιτεία αναγνωρίζει αμφισβητούμενη περιουσία στην Εκκλησία και χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως γαλαντομία της Πολιτείας και κάνει λόγο για περαίωση υπέρ της Εκκλησίας, που μάλιστα προκαταβάλει το Κτηματολόγιο. Πώς απαντάτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμφωνώ, δεν συμφωνώ καθόλου με τον κύριο Φίλη. Νομίζω ότι δεν ισχύουν όλα αυτά τα οποία ισχυρίζεται και θα σας πω γιατί. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πραγματικές αμφισβητήσεις τμημάτων της περιουσίας, για την οποία γίνεται λόγος. Είτε αμφισβητήσεις που αφορούν απαλλοτριώσεις που έγιναν πριν από το 1939, είτε αμφισβητήσεις που αφορούν την μετά το 1952 περιουσία, για την οποία συντάχθηκε η σχετική συμφωνία τότε Εκκλησίας-Πολιτείας. Αυτό το οποίο επιχειρεί η συγκεκριμένη συμφωνία, λοιπόν, είναι να διευθετήσει όλο αυτό το ζήτημα των περιουσιών, το οποίο δεν θα επιλυόταν  και δεν πρόκειται να επιλυθεί με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, διότι θα συνεχίζονταν δικαστικές διαμάχες ως προς τα τμήματα της περιουσίας αυτής. Αντί, λοιπόν, να μπούμε σε μια λογική μιας διαρκούς δικαστικής διένεξης ή πολλαπλών δικαστικών διενέξεων, αποφασίσαμε το λογικό. Δηλαδή, από τη μια μεριά η Εκκλησία να παραιτηθεί εφόσον έχουμε την επιδότηση από την ελληνική Πολιτεία -για την προ του 1939 περιουσία- από οποιαδήποτε άλλη αξίωσή της σε σχέση με αυτή. Και από την άλλη μεριά, σε σχέση με την περιουσία του 1952 και μετά, να πάμε σε μια λογική συναξιοποίησης. Δηλαδή, στη λογική του 50% και 50%. Νομίζω, όμως, ότι αυτό που έχει κυρίως σημασία σε τέτοιες περιπτώσεις και σε τέτοιες ιστορικές συμφωνίες, είναι ότι για να μπορέσουν να επιτευχθούν και τα δύο μέρη, πρέπει να κάνουν μικρά βήματα πίσω. Να κάνουν υποχωρήσεις, έτσι ώστε να μπορέσει να βρεθεί μια συναινετική λύση. Βεβαίως αυτό είναι λογικό να προκαλεί διαφωνίες και από τις δύο πλευρές. Να προκαλεί φωνές οι οποίες φέρνουν αντιρρήσεις και από τις δύο πλευρές. Αυτό, όμως, που τελικά θα μείνει στην ιστορία είναι ακριβώς η συμφωνία και όχι οι επιμέρους διαφωνίες που καταγράφονται. 

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να ρωτήσω. Εξήγησε ο Πρωθυπουργός στον Αρχιεπίσκοπο τι σημαίνει θρησκευτική ουδετερότητα; Γιατί το είχε σαν απορία χθες ο Αρχιεπίσκοπος. Και κατά δεύτερον, υπάρχει ιστορικό προηγούμενο συνδιοίκησης του Κράτους με την Εκκλησία, όπως αυτό που αποφασίστηκε χθες με τη δημιουργία του ενιαίου ταμείου, δύο εκπρόσωποι της Εκκλησίας, δύο εκπρόσωποι της κυβέρνησης και ένας που θα ορίζεται από κοινού. Γιατί μιλούσατε μέχρι πρόσφατα για διαχωρισμό των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας, ενώ χθες αποφασίστηκε συνδιοίκηση. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τη θρησκευτική ουδετερότητα, νομίζω ότι και στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός, χθες, εξήγησε ότι η θρησκευτική ουδετερότητα που πλέον ρητά θα κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα, εφόσον ευδοκιμήσει η πρόταση αναθεώρησης την οποία έχει καταθέσει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, και ελπίζουμε να ευδοκιμήσει, θα σημαίνει ότι το Κράτος δεν θρησκεύει αφενός και αφετέρου λειτουργεί ως εγγυητής πια του απαράγραπτου και του μη αναθεωρήσιμου δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία. Αυτό, ακριβώς, σημαίνει θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους και νομίζουμε ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού, αλλά και εξορθολογισμού των σχέσεων της Εκκλησίας και του Κράτους. 

Σε ό,τι αφορά τώρα, το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, για το αν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο. Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει ακριβώς ιστορικό προηγούμενο. Υπάρχει ο νόμος 4183/2013, που αφορά αποκλειστικά και μόνο την περιουσία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών –και δεν μιλάμε εδώ για αμφισβητούμενη περιουσία, μιλάμε για την περιουσία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών- όπου με βάση τον νόμο εκείνο έχει δημιουργηθεί μία εταιρεία που διοικείται από ένα διοικητικό συμβούλιο, το οποίο ορίζεται ως εξής: Δύο μέλη ορίζει η ελληνική κυβέρνηση, δύο μέλη ορίζει η Πολιτεία και ένα μέλος ορίζεται από κοινού. Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να επισημάνω το εξής. Διάβασα τη χθεσινή ανακοίνωση της ΝΔ, στην οποία ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα η ελληνική κυβέρνηση υιοθετεί, ή αν θέλετε ευθυγραμμίζεται με την πολιτική Σαμαρά, έτσι όπως εκείνη διαμορφώθηκε με τον νόμο για τον οποίο κάναμε λόγο προηγουμένως. Νομίζω, ότι τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα. Ο νόμος εκείνος αποσκοπούσε απλώς και μόνο στην αξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας μέσα από τη σύσταση μιας εταιρείας. Δεν επέλυε οποιοδήποτε πρόβλημα ή δεν επέλυε σε καμία περίπτωση τη μεγάλη ιστορική εκκρεμότητα των αμφισβητούμενων ιδιοκτησιών της ελληνικής Εκκλησίας ή αν θέλετε δεν επέλυε την ιστορική εκκρεμότητα των αμφισβητήσεων μεταξύ ελληνικού Κράτους και Εκκλησίας της Ελλάδας ως προς την κυριότητα των περιουσιών, είτε αυτές αφορούσαν την περίοδο πριν από το 1939, είτε αφορούσαν την περίοδο μετά το 1952. Επομένως, νομίζω, ότι είναι ολοκληρωτικά λάθος να ισχυρίζεται κανείς ότι εδώ έχουμε απλώς μια συνέχιση. Εδώ έχουμε μια ιστορική συμφωνία που επιλύει μια ιστορική εκκρεμότητα. Δεν έχουμε απλώς μια οικονομική συμφωνία διαχείρισης συγκεκριμένων τμημάτων της περιουσίας της Εκκλησίας. Πρόταση συμφωνίας, για να είμαστε ακριβείς. 

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Νωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω το ξεκαθάρισα. Ήταν το τελευταίο μου σχόλιο. 

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: …μάλλον η ακριβής του δήλωση ήταν «άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση συμφωνίας».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς αυτό ήταν το τελευταίο μου σχόλιο.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Σας προβληματίζει όμως αυτό; Ότι μπορεί να είναι μία ένδειξη…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να μας προβληματίζει; Αφού το ανακοίνωσαν και οι δύο πλευρές χθες. Και ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος. 

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: …ότι μπορεί να είναι μία ένδειξη για ένα βήμα πίσω από την πλευρά της Εκκλησίας. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα το είπε. Ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά και το κοινό ανακοινωθέν, αλλά και ο Πρωθυπουργός χθες, μιλάνε για πρόταση συμφωνίας και μάλιστα ρητώς δηλώθηκε ότι όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση της εγκρίσεως από την ιεραρχία και το Υπουργικό Συμβούλιο. Επομένως, για ποιον λόγο να μας προβληματίζει; Ο Αρχιεπίσκοπος θα προτείνει στην ιεραρχία αυτά τα οποία προβλέπει η πρόταση που ανακοινώθηκε χθες. Το ίδιο πράγμα θα κάνει και ο Πρωθυπουργός. Είναι προφανές ότι σε μια τέτοια ιστορικού χαρακτήρα συμφωνία, τα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά. Θα πρέπει να τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, θα πρέπει να υπάρξει εξαντλητικός διάλογος. Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει, είναι κάτι το οποίο πρέπει να επιχειρηθεί ακριβώς, επειδή στόχος είναι η επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας. 

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω αν έχει συζητηθεί το θέμα και με τον κυβερνητικό εταίρο. Ποια είναι η θέση του κυρίου Καμμένου για το ζήτημα; Γιατί μάθαμε ότι χθες βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Υπάρχει συζήτηση με τον Πάνο Καμμένο. Νομίζω ότι οι ΑΝΕΛ δεν έχουν λόγο να αμφισβητήσουν τη συγκεκριμένη συμφωνία και την αναγκαιότητά της. 

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, στα 210 περίπου εκατομμύρια που υπολογίζεται ότι θα είναι η επιχορήγηση του Κράτους στην Εκκλησία για τη μισθοδοσία, σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι το σύνολο της μισθολογικής δαπάνης.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Τα πάντα. Και επίσης, κάτι ακόμα: Στο θέμα της θρησκευτικής ουδετερότητας, έχετε να μας δώσετε κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα; Γιατί, λέτε γενικά, ότι το κράτος εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερίας. Ποιο συγκεκριμένα, ξέρουμε για τον πολιτικό όρκο, ένα, δύο τρία, δηλαδή κάποια παραδείγματα, μπορείτε να μας δώσετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους εκφράζεται σε μια σειρά από πεδία. Νομίζω, όμως, ότι το κεντρικό είναι η ρητή πλέον κατοχύρωση μιας νομικής πραγματικότητας, η οποία, ούτως ή άλλως, σήμερα αναγνωρίζεται ερμηνευτικά από τα δικαστήρια. Ότι, δηλαδή, το ελληνικό κράτος είναι θρησκευτικά ουδέτερο. Επομένως, δεν μπορεί να αναγνωρίζει περισσότερα ή λιγότερα δικαιώματα σε επιμέρους θρησκείες. Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι αυτό αποτελεί ένα θεσμικό βήμα εκσυγχρονισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει η αναγνώριση του πραγματικού γεγονότος, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα έχει τη συντριπτική πλειονότητα των πιστών.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Δύο σκέλη έχει η ερώτησή μου. Αν δεχτούμε ότι η πρόταση συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών ευδοκιμήσει και τελεσφορήσει και προχωρήσει, θα συνεχιστεί ο διάλογος, κύριε Εκπρόσωπε, για να φτάσουμε κάποια στιγμή στο διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας; Το πρώτο σκέλος. Και το δεύτερο σκέλος: Ακούσαμε τον Αρχιεπίσκοπο, χθες, να ευχαριστεί τον Πρωθυπουργό, διότι το προοίμιο του Συντάγματος θα παραμείνει ως έχει, θα διατηρηθεί, με αναφορές στην Αγία Τριάδα και όλα όσα γνωρίζουμε. Επί της ουσίας της πρότασης της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για την τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, που δεν αφορά μόνο τη θρησκευτική ουδετερότητα, έχει εκφράσει ενστάσεις ο Αρχιεπίσκοπος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι εάν ο Αρχιεπίσκοπος είχε ενστάσεις, αυτές θα είχαν εκφραστεί ήδη δημόσια. Σε ό,τι αφορά, τώρα, ειδικά το ζήτημα του προοιμίου, πρέπει να σας πω ότι αυτό ερμηνευτικά έχει εκφραστεί η άποψη -και νομίζω ότι είναι και συντριπτικά κυρίαρχη- ότι δεν έχει κανονιστικό περιεχόμενο, το προοίμιο του Συντάγματος. Αντιθέτως, είναι μια ιστορική καταγραφή που υπήρχε σε όλα τα Συντάγματα και δη τα επαναστατικά Συντάγματα των πρώτων χρόνων της Επανάστασης. 

Σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό του Κράτους με την Εκκλησία, ο στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι να προχωρήσουμε σε έναν εξορθολογισμό των σχέσεων και στη διακριτότητα των ρόλων. Άρα, να κάνουμε βήματα στην κατεύθυνση, αν θέλετε, ενός αναγκαίου θεσμικού εκσυγχρονισμού. Το μεγάλο πολιτικό, θεσμικό και προφανώς νομικό ζήτημα, έχει να κάνει με το γεγονός ότι Εκκλησία και Πολιτεία δεν πρέπει να συγχέουν τους ρόλους, τις λειτουργίες και τις πρακτικές τους. Και σε αυτή την κατεύθυνση, νομίζω ότι κινείται και η πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και κάθε άλλη θεσμικά εκσυγχρονιστική πρόταση, που κατατίθεται προς διάλογο και προς συζήτηση από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης στην ελληνική Εκκλησία.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε για πλαίσιο διευθέτησης με την Εκκλησία. Αυτό σημαίνει ότι είτε στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, είτε στο πλαίσιο της νομοθέτησης, θα υπάρξει κάποια σαφής αναφορά σε θέματα, όπως ο θρησκευτικός όρκος δημοσίων προσώπων, όπως το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, όπως το κατέβασμα των εικόνων από δημόσιος χώρους;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε πει στην πρότασή μας για τη συνταγματική αναθεώρηση -αν τη διαβάζατε, θα το είχατε υπόψη σας- ότι προτιθέμεθα να καταργήσουμε τον θρησκευτικό όρκο σε όλες τις δημόσιες λειτουργίες, αλλά και σε όλες τις περιπτώσεις ορκωμοσίας αιρετών, είτε αυτός είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε αυτός είναι ο Πρωθυπουργός, είτε αυτό είναι το ελληνικό Κοινοβούλιο. Ως προς αυτό, λοιπόν, η πρόθεση είναι σαφής, είναι και συγκεκριμένη. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά την περίπτωση του μαθήματος των Θρησκευτικών, η ελληνική κυβέρνηση έχει πει την άποψή της σε σχέση με αυτό. Συνεχίζει να λειτουργεί σε συγκεκριμένη κατεύθυνση και δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή ως προς τις πολιτικές επιλογές, τις οποίες έχει ήδη κάνει.

ΛΑΤΤΑ: Κύριε Υπουργέ, η Ν.Δ. υποστήριξε ότι αποδείχθηκε πως για τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας, μπορεί να λυθούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες και δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Εσείς, πώς το σχολιάζετε αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ισχύει αυτό. Κάποια από τα εκκρεμή ζητήματα, προφανώς μπορούν να επιλυθούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Υπάρχουν, όμως, και άλλα ζητήματα, που αφορούν το ίδιο το περιεχόμενο του Συντάγματος. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι μια ευρωπαϊκή χώρα, εν έτη 2018, πρέπει να κατοχυρώνει ρητά τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους. Αυτό έχει ερμηνευτικές συνέπειες προφανώς και κανονιστικές συνέπειες προφανώς. Δηλαδή, ισχυροποιείται κάτι το οποίο η νομολογία ήδη αναγνωρίζει, από τη μια πλευρά και από την άλλη μεριά, το ζήτημα, για παράδειγμα, του θρησκευτικού όρκου, προβλέπεται ρητώς στο Σύνταγμα. Επομένως, για παράδειγμα, αυτό το θέμα, απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση για την επίλυσή του. Η Ν.Δ., με λίγα λόγια, θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτική όταν διαβάζει το Σύνταγμα, όταν το ερμηνεύει και όταν ενδεχομένως το κατανοεί. Διότι, το ζήτημα είναι το εξής. Το ζήτημα είναι οι μεταλλαγές, οι μεταστροφές, οι μετατοπίσεις, οι μεταμορφώσεις, αν θέλετε, του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης, όταν πρωτοεκλέχτηκε Πρόεδρος της Ν.Δ., είχε προσπαθήσει να οικοδομήσει το προφίλ ενός εκσυγχρονιστή, μεταρρυθμιστή, κεντροδεξιού, φιλελεύθερου πολιτικού. Αλλά έχουμε δει ότι σε όλα τα μεγάλα δικαιωματικά ζητήματα που έχουν προκύψει, είτε αυτό αφορά το σύμφωνο συμβίωσης, είτε αυτό αφορά την ταυτότητα φύλου, είτε αυτό αφορά πολύ περισσότερο τη συμφωνία των Πρεσπών, έχει πάρει πολιτικές τοποθετήσεις, οι οποίες προσομοιάζουν ή, αν θέλετε, πολιτικές τοποθετήσεις που είναι πάρα πολύ κοντά στις ακροδεξιές θέσεις κάποιων από τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας, όπως, για παράδειγμα, τον κ. Βορίδη και τον κ. Γεωργιάδη. Προφανώς, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται όμηρος μιας ακροδεξιάς πολιτικής ομάδας στο εσωτερικό της Ν.Δ. και είναι ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο που παρατηρούμε όλες αυτές τις μεταμορφώσεις, ή –αν θέλετε- τη σταδιακή μετάλλαξη ενός φιλελεύθερου κεντροδεξιού πολιτικού σε έναν πολιτικό ηγέτη της εναλλακτικής, παραδοξολογικής, και ανορθολογικής ακροδεξιάς.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα τμήμα του Τύπου από τη συντηρητική πλευρά, έκανε λόγο σήμερα για «αριστερά του Κυρίου». Εκφράζει αυτό, πιστεύετε, ένα κομμάτι; Και ένα δεύτερο ερώτημα, αν μου επιτρέπετε: Μιλάτε για θρησκευτική ουδετερότητα, ένα τέτοιο μοντέλο. Με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, σε ποιο μοντέλο αντίστοιχο ευρωπαϊκό είμαστε πιο κοντά ή θέλουμε να πάμε προς τα εκεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω: Σε ό,τι αφορά το πρώτο, νομίζω ότι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες θα έπρεπε να έχουν λίγο μεγαλύτερο σεβασμό στην εκκλησιαστική ηγεσία και να μην παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια ή παιχνίδια εντυπώσεων, όταν πρόκειται για τόσο σοβαρά ζητήματα που επιλύουν ιστορικές εκκρεμότητες. Επιμένει τώρα η αντιπολίτευση, ο αντιπολιτευόμενος Τύπος, να παίζει πολιτικά παιχνίδια σε ένα πεδίο, το οποίο νομίζω, ότι δεν αρμόζει. Θα έπρεπε να έχουν λίγο μεγαλύτερο σεβασμό και λίγο μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τα μοντέλα, κάθε κράτος, ξέρετε, είναι ιδιότυπο, είναι ιδιόμορφο. Έχει τη δική του ιστορία, έχει τη δική του παράδοση, έχει τις δικές του καταγωγές. Εμείς δεν θέλουμε να αντιγράψουμε κανένα μοντέλο. Προφανώς, λαμβάνουμε υπόψη τις υπαρκτές νομικές δικαιωματικές εξελίξεις στην ηπειρωτική Ευρώπη. Λαμβάνουμε υπόψη τη νομική συζήτηση που διεξάγεται, κυρίως στα ηπειρωτικά κράτη. Διότι, ξέρετε, ότι η Αγγλία έχει ένα εντελώς δικό της νομικό σύστημα και μια εντελώς δική της διαμόρφωση των κρατικών θεσμών, που δεν προσομοιάζει στα κράτη της ηπειρωτικής Ευρώπης. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, εμείς, σεβόμενοι την ιστορία μας, την καταγωγή μας, την ταυτότητά μας, τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκαν οι συσχετισμοί στην ελληνική κοινωνία και στο ελληνικό κράτος, προσπαθούμε να βρούμε τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για να εξασφαλίσουμε τον εξορθολογισμό των σχέσεων της Εκκλησίας με το Κράτος, αλλά και τη διακριτότητα των ρόλων. 

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, ως απόρροια των συνταγματικών αλλαγών, υπάρχει περίπτωση να απαλειφθεί ο όρος «και θρησκευμάτων» από το υπουργείο Παιδείας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση ότι όλο αυτό το διάστημα έχουν ακουστεί διάφορα γραφικά -δεν εννοώ την ερώτησή σας, προφανώς, κύριε Αντζολέτο, εσείς υποχρεούστε να τη θέσετε- με την έννοια ότι όλα αυτά έχουν ακουστεί στο δημόσιο διάλογο, στη δημόσια σφαίρα. Αλλά, πραγματικά, με φέρνετε σε λίγο αμήχανη θέση. Σαν να πρέπει να επιχειρηματολογήσω για το ότι δεν θα καταργηθούν τα Χριστούγεννα. Τώρα, τι άλλο μπορώ να σας πω! Όχι, δεν θα καταργηθεί ο τίτλος.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Αν έχω καταλάβει καλά, η πρόταση η δική σας για συνταγματική αναθεώρηση, είναι να γίνει υποχρεωτικός ο πολιτικός όρκος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους και τα αιρετά πρόσωπα, ναι. 

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Διότι και σήμερα, δεν δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε θέλει να ορκιστεί με θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έπρεπε να υπάρξει ένας σχετικός αυτοσχεδιασμός. Διότι, δεν ήταν απολύτως σαφές, το 2015, ο τρόπος με τον οποίο, για παράδειγμα, μπορούσε να ορκιστεί η κυβέρνηση, δεν είχε ξαναγίνει κάτι τέτοιο, στην ελληνική ιστορία. Δηλαδή, να ορκιστεί η πλειοψηφία της κυβέρνησης, στην πραγματικότητα, με πολιτικό όρκο. Εμείς, αυτή τη στιγμή, κάνουμε την πρόταση ο πολιτικός όρκος να γίνει υποχρεωτικός σε ό,τι αφορά ζητήματα του κράτους.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων και αυτό δίνει τη δυνατότητα για προσλήψεις, ώστε να καλυφτούν και οι ανάγκες του κοινωνικού κράτους. Όμως, το 1 προς 1 δεν έχει συμφωνηθεί και με το δημοσιονομικό κόστος; Δηλαδή, ένας φεύγει, σταματά να τον πληρώνει το Δημόσιο, μπορεί να πληρώσει έναν άλλον στη θέση του. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μια διαφοροποίηση. Δηλαδή, κάποια χρήματα να βγαίνουν από το Δημόσιο…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Παρ΄ όλα αυτά, όμως, πρέπει να σας πω ότι, όπως έχουμε εξηγήσει ήδη πάρα πολλές φορές, από το 2019 και μετά, αρχίζει να δημιουργείται ένας αρκετά μεγάλος δημοσιονομικός χώρος, τον οποίο μπορούμε τα επόμενα χρόνια να τον αξιοποιήσουμε κατά τον τρόπο που εμείς θεωρούμε πιο αποτελεσματικό.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Επ΄ αυτού, ουσιαστικά είναι περίπου 200 εκατομμύρια ο δημοσιονομικός χώρος που θα πρέπει να εξευρεθεί, αν θεωρήσουμε ότι είναι προσληφθέντες, θα είναι περίπου το ίδιο αμειβόμενοι με τους κληρικούς. Ταυτόχρονα, υπάρχει μια μεγάλη παραφιλολογία μέσω του ρεπορτάζ, ότι τα μέτρα της ΔΕΘ δεν γίνονται δεκτά όλα και εξ ολοκλήρου το καθένα από τους θεσμούς. Η ερώτηση είναι, ισχύουν πλήρως όλα τα μέτρα της ΔΕΘ και υπάρχει και ο χώρος γι’ αυτές τις 10.000 προσλήψεις;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, θέλετε είδηση, κύριε Κλαυδιανέ. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό χώρο για το 2019, όχι. Δέκα χιλιάδες προσλήψεις, προφανώς εντός του 2019, δεν μπορούν να γίνουν. Δεν υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, όχι μόνον δεν ισχύουν τα ρεπορτάζ στα οποία αναφέρεστε, αλλά είναι πολύ πιθανόν να ισχύει και το αντίστροφο.

ΖΟΡΜΠΑ: Θα επιμείνω, επίσης, στους 10.000 δημοσίους υπαλλήλους. Για το 2019, δεν υπάρχει για τους 10.000. Έχετε μετρήσει να υπάρχει χώρος για ένα μικρό ή μεγαλύτερο ποσοστό άμεσων προσλήψεων; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχάς, πρέπει να σας πω ότι, ούτως ή άλλως, προγραμματίζονται προσλήψεις για το 2019 και εκπαιδευτικού προσωπικού και γιατρών και, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, σκοπεύουμε να μονιμοποιήσουμε τα προγράμματα της Βοήθειας στο Σπίτι και να προχωρήσουμε και σε προσλήψεις, αν δεν κάνω λάθος, 4.500 εκπαιδευτικών για την Ειδική Αγωγή. Επομένως, ένας πρώτος γύρος στήριξης του κοινωνικού κράτους, υπάρχει ως πρωτοβουλία από την ελληνική κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, αυτές οι 10.000 είναι οι 10.000 θέσεις που αδειάζουν και δημιουργούν δυνατότητα για επιπλέον προσλήψεις, θα αφορούν την περίοδο από το 2020 και μετά.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Πότε θα ψηφιστεί το κοινωνικό πακέτο της ΔΕΘ, κύριε Εκπρόσωπε; Θα γίνει τμηματικά ή σταδιακά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αύριο, αν δεν κάνω λάθος, εντός της ημέρας θα κατατεθεί η ρύθμιση για τα αναδρομικά. Άμεσα θα κατατεθεί, εν πάση περιπτώσει, εάν δεν γίνει εντός της ημέρας, θα γίνει εντός των επόμενων ημερών και θα ψηφιστεί. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια σειρά τροπολογιών και νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες θα έρθουν μέχρι και την ψήφιση του Προϋπολογισμού. Μιλάμε για την ρύθμιση για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, για την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και φυσικά θα παρθούν και οι υπόλοιπες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τις εξαγγελίες της ΔΕΘ και οι οποίες δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση, όπως είναι τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι και Ειδική Αγωγή, όπως φυσικά και το επίδομα ενοικίου.

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω, σε σχέση με τη συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών. Στη διατύπωσή του, για άρθρο που περιγράφεται, που αφήνει περιθώρια με την υφιστάμενη ερμηνεία να περιγραφεί ο λαός της γειτονικής χώρας εκτός της επικράτειας, αφήνει περιθώρια να θεωρηθεί ως μειονότητα και όχι ακριβώς ως ομογένεια και ζήτησε μάλιστα να είναι προσεκτική και η ηγεσία της γειτονικής χώρας, ως προς τη διατύπωση. Υπάρχει κάποια επιφύλαξη, τελικά, ως προς τη διατύπωση αυτή από την ελληνική πλευρά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω ακριβώς, ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης: Η απαίτησή μας είναι να εφαρμοστεί ό,τι ακριβώς συμφωνήθηκε και περιλαμβάνεται στη συμφωνία των Πρεσπών. Με αυτή την έννοια, το άρθρο 49 του Συντάγματος της γειτονικής χώρας θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με το αντίστοιχο άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος που μιλά για την ομογένεια. Επίσης, απαίτηση της ελληνικής πλευράς, δικαιολογημένη και νομικά απολύτως βάσιμη, είναι να απαλειφθεί κάθε αναφορά, η οποία θα μπορούσε, έστω και εμμέσως, να παραπέμπει σε αλυτρωτισμό.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Επειδή έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για όσα προτάσσει ο κ. Ζάεφ στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στην πΓΔΜ, έχει γίνει κάποια παραίνεση από ελληνικής πλευράς ή ακόμα και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό προς τον κ. Ζάεφ να περιορίσει λίγο τη φρασεολογία του και τη ρητορική του;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και διπλωματική και πολιτική με τον κ. Ζάεφ. Αυτό είναι δεδομένο. Από εκεί και πέρα, εμείς, από τη μια πλευρά αντιλαμβανόμαστε ότι και ο Πρωθυπουργός της γείτονος δίνει μια πολιτική μάχη, από την άλλη μεριά , αυτό που παγίως διευκρινίζουμε είναι ότι όλες οι αναφορές θα πρέπει να σέβονται το πλαίσιο που θέτει, αλλά και το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Έχουμε κάποιο νεότερο σχετικά με το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Τουρκία; Και επίσης, φαντάζομαι  οι εξορύξεις στα ενεργειακά θα είναι στην ατζέντα. Τι αναμένεται να συζητηθεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή, γίνονται διπλωματικές επαφές. Ωστόσο, δεν έχουμε κάτι νεότερο σε ό,τι αφορά το ταξίδι αυτό. Υπάρχουν διπλωματικές επαφές, προγραμματίζεται. Ωστόσο, δεν έχω να ανακοινώσω κάτι σαφές και συγκεκριμένο.

ΚΟΛΟΒΑΤΣΙΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε τη θέση της κυβέρνησης για την προτροπή του Ζόραν Ζάεφ, του Πρωθυπουργού των Σκοπίων, αλλά και πολλών υπουργών, όπως της υπουργού Αμύνης, να σταματήσουν από την πλευρά της Ελλάδας διάφορα τραγούδια, όπως το «Μακεδονία ξακουστή» και άλλα τραγούδια, τα οποία αναφέρονται στην ελληνικότητα της Μακεδονίας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελευθερία του λόγου στην Ελλάδα, που είναι ένα κράτος δικαίου, είναι ένα δικαίωμα απαράγραπτο και μη αμφισβητήσιμο. Από εκεί και πέρα, είναι διαφορετικό το γεγονός ότι με διάφορες ιδεολογικές πρακτικές ή ιδεολογικές τοποθετήσεις, η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμά της να διαφωνεί.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει περιθώριο να ζητηθεί από την Αθήνα να υπάρξουν ερμηνευτικές διατυπώσεις, πέραν δηλαδή των συνταγματικών αλλαγών που κάνουν οι γείτονες, για να ολοκληρωθεί και από εδώ η διαδικασία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, κύριε Λασκαράτο, ποια είναι η καθαρή και νομικά εύλογη απαίτηση από τη μεριά της ελληνικής πλευράς. Κάτι περισσότερο, δεν έχω να σχολιάσω αυτή τη στιγμή. 

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αύριο έχει την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στην Αλβανία, στους Βουλιαράτες. Η οικογένεια και οι δικηγόροι διαμαρτύρονται ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει κάνει το παραμικρό, πέραν του διαβήματος διαμαρτυρίας στην αρχή της έντασης που δημιουργήθηκε. Πώς τοποθετείστε σε αυτό, από τη στιγμή που μιλάμε για έναν άνθρωπο 35 ετών, η σορός του οποίου πήγε στους γονείς του μόλις χθες, μετά από δέκα ημέρες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σχέση με το ζήτημα αυτό, η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι θεωρεί απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο κατέληξε η επιχείρηση της αλβανικής αστυνομίας και έχει ζητήσει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που διαθέτει. Επίσης, την υπόθεση διερευνά και το Πρωτοδικείο Αθηνών, αν δεν κάνω λάθος.

Σε ό,τι αφορά, όμως, την ουσία του ερωτήματός σας, δηλαδή το αν η κυβέρνηση έπραξε όσα όφειλε, βεβαίως και έπραξε όσα όφειλε. Δεν ήταν μόνο το διάβημα, αλλά ήταν μια καθημερινή πολιτική και διπλωματική πίεση προς τις αλβανικές Αρχές να ολοκληρώσουν όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για να αποδοθεί η σορός στην οικογένεια. Εγώ αυτό που πρέπει να σας πω, όμως, είναι ότι από τη στιγμή που εμείς, με συγκεκριμένες ενέργειες, επιβάλλαμε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και ζητήσαμε να μην αφεθεί καμία σκιά, τούτο ήταν δεδομένο ότι θα δημιουργούσε κάποιες καθυστερήσεις. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν αποδεχτήκαμε, ούτε μείναμε αδρανείς σε κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί σκόπιμη κωλυσιεργία από τη μεριά της αλβανικής κυβέρνησης.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για τους συνταξιούχους, υπάρχει κάποιος κυβερνητικός σχεδιασμός επί τούτου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια απόφαση;

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια απ΄ όλες;

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Την τελευταία απόφαση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τελευταία απόφαση του ΣτΕ για αναδρομικά.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Υπάρχει απόφαση και μάλιστα έγινε και…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει απόφαση μονομελούς διοικητικού Πρωτοδικείου, αν δεν κάνω λάθος.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Ναι, επί της συγκεκριμένης απόφασης, υπάρχει κάποιος σχεδιασμός της κυβέρνησης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, για να είμαστε σαφείς, επειδή πρόκειται για ένα πολύπλοκο νομικό ζήτημα, αλλά και πολιτικό και κοινωνικό: Το πρώτο που θέλω να σας πω είναι ότι τα διοικητικά δικαστήρια και βεβαίως το ΣτΕ, που είναι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, δεν έχουν κανονιστική εξουσία. Επιλύουν διαφορές διμερείς, μεταξύ του κράτους και των πολιτών. Από εκεί και πέρα, σε σχέση με τα αναδρομικά, πρέπει να σας πω ότι η ελληνική κυβέρνηση πήρε την πολιτική πρωτοβουλία να αποκαταστήσει αδικίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μνημονίων σε ό,τι αφορά τους ενστόλους, τους καθηγητές πανεπιστημίου και τους ερευνητές, γιατρούς του ΕΣΥ, αλλά και δικαστικούς λειτουργούς, στο πλαίσιο των πραγματικών δυνατοτήτων του Προϋπολογισμού και του πραγματικού δημοσιονομικού χώρου τον οποίο είχαμε για το 2018. Αυτό σε σχέση με την πολιτική απόφαση, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα, ίσως και εντός των επόμενων ημερών.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, τους συνταξιούχους: Εδώ έχουμε ένα, επίσης, εξαιρετικά κρίσιμο, σημαντικό, κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα. Πρέπει να σας πω ότι για μας, το ζήτημα της συνταγματικότητας του Ασφαλιστικού, έχει διευθετηθεί με τον Ν. 4387, που ισχύει από τον Μάιο του 2016 και μετά. Από εκεί και πέρα, θέλω να θυμίσω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει σκληρές μάχες και έχει επιδείξει διαρκή μέριμνα για την ευαίσθητη κοινωνική κατηγορία των συνταξιούχων. Έχουμε καταργήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά. Έχουμε δώσει κοινωνικό μέρισμα τόσο το 2016, όσο και το 2017, το οποίο σε πολύ μεγάλο βαθμό κατευθύνθηκε, αποδόθηκε σε συνταξιούχους. Έχουμε δώσει μια πολύ σκληρή μάχη, η οποία σήμερα πλέον μπορούμε να πούμε ότι βρίσκεται πολύ κοντά στη δικαίωσή της για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές του 2019. Η κυβέρνηση αυτή θα συνεχίσει να έχει διαρκή μέριμνα για τους συνταξιούχους. Και θα πρέπει όλοι να θυμούνται πως ένα πράγμα είναι βέβαιο, ότι οι συνταξιούχοι μόνο σε μία περίπτωση θα βρεθούν σε χειρότερη θέση από τη θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα, εφόσον παρ΄ ελπίδα γίνει Πρωθυπουργός της χώρας ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ.. Τότε, δεν πρόκειται όχι μόνον να πάρουν έστω και ένα ευρώ παραπάνω, αλλά αντιθέτως θα οδηγηθούν στη λαίλαπα του ασφαλιστικού συστήματος Πινοσέτ και σε νέες περικοπές των συντάξεών τους.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πάνω σε αυτό το θέμα τώρα. Αν συνεχίσουν έτσι κάποια δικαστήρια να βγάζουν αποφάσεις, μοιραία θα οδηγηθούμε σε μια περίπτωση όπου θα έχει ικανοποιηθεί ένα μικρό κομμάτι που αφορά δικαστικούς, γιατρούς και τα λοιπά…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί εμπλέκετε τις δύο περιπτώσεις;

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εμπλέκονται από μόνες τους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν εμπλέκονται. Πρόκειται για διαφορετικές νομικές και πραγματικές περιπτώσεις.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εκ των πραγμάτων, θα οδηγηθούμε σε μια ανισομέρεια. Δηλαδή, κάποιοι θα έχουν λάβει αναδρομικά από παράνομες και αντισυνταγματικές περικοπές που έγιναν το 2012 και κάποιοι δεν θα μπορούν να τα λάβουν. Σε αυτό έχει παίξει μεγάλο ρόλο και η απόφαση του ΣτΕ, βέβαια. Δεν λέω ότι είναι θέμα της κυβέρνησης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχάς, αυτό που πρέπει να σας πω είναι το εξής: Ότι μιλάμε για δύο διαφορετικές νομικές καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιδεικνύει διαρκή μέριμνα και να προσπαθεί, στο μέτρο του δυνατού, να αποκαθιστά αδικίες. 

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μια ερώτηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, απλά κάνετε τοποθέτηση.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι τοποθέτηση, είναι ερώτηση. Δηλαδή, κάποια στιγμή θα οδηγηθούμε ότι με δικαστικές αποφάσεις και αυτό είναι το πρόβλημα, θα δημιουργούνται δεδικασμένα για καταβολή αναδρομικών, εκτός κι αν δέχεται η κυβέρνηση να ορίζεται η δημοσιονομική, η ασφαλιστική ή συνταξιοδοτική πολιτική από δικαστήρια. Γι΄ αυτό λέω εάν θα υπάρχει πρωτοβουλία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας είπα, λοιπόν, ότι από τη μεριά τη δική μας θεωρούμε ότι το συνταγματικό ζήτημα έχει διευθετηθεί με την ψήφιση και από τη στιγμή της εφαρμογής του 4387 το 2016. Από εκεί και πέρα, παρακολουθούμε και τις δικαστικές εξελίξεις. Θυμίζουμε, ότι τα δικαστήρια δεν έχουν κανονιστική εξουσία. Αντίθετα, επιλύουν διαφορές μεταξύ δύο μερών, του κράτους και της Πολιτείας, εν προκειμένω. Από τη δική μου πλευρά, σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να προεξοφλήσω την οποιαδήποτε δικαστική εξέλιξη. Αυτό είναι ζήτημα της δικαστικής εξουσίας. Αυτό είναι ζήτημα των σταθμίσεων που θα κάνει ο κάθε δικαστής, αλλά και το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Ούτε μπορούμε, αν θέλετε, να κάνουμε τέτοιου τύπου σεναριολογίες. Δηλαδή, εφόσον και αν γίνει κάτι, τότε η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα που θα δημιουργηθεί.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Το πρώτο που θέλω να σας ρωτήσω, είναι εάν ανησυχεί την κυβέρνηση η έρευνα που διεξάγεται από τη Δικαιοσύνη για τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με τα όσα έγιναν στο υπουργικό Συμβούλιο. Δηλαδή, με την περίπτωση των καταγγελιών του κ. Καμμένου, των απαντήσεων που έδωσε ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος συνεχίζει τις τελευταίες ημέρες μια κινητικότητα γύρω από το θέμα. Κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά την Κυριακή, αν δεν κάνω λάθος. Το ένα είναι αυτό. Και το δεύτερο, αν γνωρίζετε, αν θα έχουμε νέα διοίκηση στην ΕΡΤ το επόμενο διάστημα ή αν υπάρχει κάτι καινούργιο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σχέση με το πρώτο ερώτημα, να σας πω ότι ο κ. Κοτζιάς ορθώς έπραξε και κατέθεσε την μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Ήταν μια πρωτοβουλία για την οποία είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό, προ καιρού. Ο Πρωθυπουργός ήταν και ενήμερος και σύμφωνος. Από εκεί και πέρα, από τη μεριά του ο κ. Καμμένος έχει διευκρινίσει με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση δεν υπονόησε ή δεν δήλωσε ποτέ, ότι οποιοδήποτε μέλος της ελληνικής κυβέρνησης, είτε έχει χρηματίσει, είτε έχει χρηματιστεί. Με αυτή την έννοια, από τη δική μας πλευρά δεν έχουμε κανένα λόγο ανησυχίας.

Όσον αφορά την ΕΡΤ, είναι προφανές ότι θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις του Δ.Σ., με βάση τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα πάρει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

ΚΟΛΟΒΑΤΣΙΟΣ: Συμφωνείτε με τον όρο «ελληνική μειονότητα της Νότιας Αλβανίας» ή με τον όρο «ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου»;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνώ με τον όρο, ο οποίος είναι νομικά σωστός. Ο όρος «Βόρειος Ήπειρος» είναι ένας γεωγραφικός προσδιορισμός. Από εκεί και πέρα, οι νομικές συμφωνίες προσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αναφερόμαστε στα γειτονικά κράτη.

Σας ευχαριστώ.

  • 1
  • 2