Monthly Archives : May 2017

Δήλωση μετά την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου και των συνοδών του

Είναι προφανές και αυτονόητο ότι η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά την επίθεση εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού, κυρίου Παπαδήμου.

Ενημερώθηκα από τους θεράποντες ιατρούς, αλλά και από τη διοίκηση του νοσοκομείου για την πορεία της υγείας τους. Τόσο ο κύριος Παπαδήμος, όσο και οι συνοδοί του, βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση, έχουν επικοινωνία με το περιβάλλον και υποβάλλονται σε όλους τους αναγκαίους ιατρικούς ελέγχους,  έτσι ώστε να καθοριστεί η από εδώ και στο εξής μεταχείριση που θα πρέπει να έχουν.

Ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά ταχεία ανάρρωση στον πρώην Πρωθυπουργό και στους δύο συνοδούς του.

Ο κύριος Πρωθυπουργός είναι ενήμερος και από τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως και θα συνεχίσει να είναι ενήμερος για όλες τις διαδικασίες. Επίσης, να σας πω, ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι αυτονόητο ότι θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να έχουμε ταχύτατη και σε βάθος διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

Κύρια σημεία

→ Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, εκφράζω τη θλίψη και τον αποτροπιασμό μας για την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Manchester. Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση & αλληλεγγύη όλων των Ελλήνων & Ελληνίδων. Δημοκρατία & ελευθερία δεν εκβιάζονται & δεν τρομοκρατούνται.

→ Στο χθεσινό Eurogroup αναγνωρίστηκε από όλους ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της & έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Το Eurogroup ενέκρινε την τεχνική συμφωνία ελλ. κυβέρνησης – θεσμών & δρομολόγησε την εκταμίευση της δόσης το αμέσως επόμενο διάστημα.

→ Σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος, δεν κατέστη εφικτό να γεφυρωθούν στο σύνολό τους οι διαφορές ώστε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένη λύση. Η απόσταση ανάμεσα στις θέσεις ΔΝΤ & Γερμανικού ΥΠΟΙΚ, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει μειωθεί, παραμένει.

→ Η λύση που παρουσιάστηκε χθες δεν αντιστοιχούσε ούτε στους στόχους που είχαν τεθεί το προηγούμενο διάστημα ούτε στις θυσίες του ελλ. λαού.

→ Για την ελληνική πλευρά αλλά & για πολλούς από τους εταίρους μας ήταν απολύτως σαφές ότι ήταν προτιμότερη μια απόφαση αναβολής λίγων ημερών. Είναι προτιμότερο να προετοιμάσουμε μια καλύτερη λύση παρά να πάρουμε αποφάσεις που μεταθέτουν το πρόβλημα & δεν προσφέρουν ασφαλή διέξοδο.

→ Το επόμενο διάστημα θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα σε όλα τα επίπεδα με στόχο στο προσεχές Eurogroup να έχουμε μια καθαρή λύση. Kαθαρή λύση είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελλ. χρέους χωρίς γκρίζες ζώνες & χωρίς ασάφεια. Καθαρή λύση είναι ο προσδιορισμός μεσοπρόθεσμων μέτρων για χρέος σε τέτοιο βαθμό ώστε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα χωρίς αστερίσκους. Καθαρή λύση είναι αυτή που θα ανοίγει το δρόμο για την οριστική έξοδο από την κρίση & φυσικά θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού.

→ Κάναμε όσα οφείλαμε για να ανοίξουμε το δρόμο σε καθαρη λύση. Αναμένουμε & δικαιούμαστε το ίδιο να πράξει & το σύνολο των εταίρων&δανειστών.

→ Δεν μπορεί η συμμετοχή του ΔΝΤ να είναι αλα καρτ. Δεν μπορεί κάποιοι να λένε ναι στις μεταρρυθμίσεις αλλά όχι στη ρύθμιση του χρέους. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι τα επιχειρήματα με τα οποία προσερχόμαστε στην συζήτηση αυτή είναι αδιαμφισβήτητα.

→ Όπως έχει ήδη αναγνωρίσει το Eurogroup, η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Eίναι η ώρα & οι εταίροι & δανειστές μας να υλοποιήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. Έχουν ηθικό, πολιτικό & νομικό καθήκον να το κάνουν.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα,

Πριν ξεκινήσω την επίσημη ενημέρωση θέλω να εκφράσω εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τη θλίψη και τον αποτροπιασμό μας για την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ της Μεγάλης Βρετανίας. Σήμερα είμαστε όλοι μας στο πλευρό του βρετανικού λαού και δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Επιμένουμε στη σταθερή θέση μας ότι η δημοκρατία και η ελευθερία ούτε εκβιάζονται, ούτε τρομοκρατούνται.

Στην ενημέρωση. Γνωρίζετε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του EG αναγνωρίστηκε από όλους ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της και έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Το EG ενέκρινε την τεχνική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών και δρομολόγησε την εκταμίευση της προβλεπόμενης δόσης το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το χρέος που απασχόλησε επί μακρόν τις χθεσινές συνεδριάσεις όπως είχε διαφανεί εξάλλου και τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, δεν κατέστη εφικτό να γεφυρωθούν στο σύνολό τους οι διαφορές ώστε να καταλήξουμε σε μια συγκεκριμένη λύση.

Η απόσταση ανάμεσα στις θέσεις του ΔΝΤ και του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει μειωθεί, παραμένει.

Η λύση εξάλλου που παρουσιάστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δεν αντιστοιχούσε ούτε στους στόχους που είχαν τεθεί το προηγούμενο διάστημα ούτε όμως και στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Ήταν λοιπόν απολύτως σαφές για την ελληνική πλευρά αλλά και για πολλούς από τους εταίρους μας ότι ήταν προτιμότερη μια απόφαση αναβολής λίγων ημερών, που μας δίνει χρόνο για να δουλέψουμε περισσότερο και να προετοιμάσουμε μια καλύτερη λύση, παρά να πάρουμε αποφάσεις που μεταθέτουν το πρόβλημα και δεν προσφέρουν ασφαλή διέξοδο για την ελληνική οικονομία.

Η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα σε όλα τα επίπεδα με στόχο στο προσεχές EG να έχουμε μια καθαρή λύση για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, χωρίς γκρίζες ζώνες και χωρίς ασάφεια.

Μια λύση που θα ανοίγει το δρόμο για την οριστική έξοδο από την κρίση και φυσικά θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Και όταν λέμε καθαρή λύση, εννοούμε καθαρή λύση.

Εννοούμε τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, σε τέτοιο βαθμό, ώστε το ΔΝΤ να έχει την δυνατότητα άμεσα να καταλήξει σε θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και να συμμετέχει πλήρως στο πρόγραμμα χωρίς αστερίσκους.

Αυτός εξάλλου ήταν ο στόχος που είχε τεθεί από την αρχή της διαπραγμάτευσης και σε αυτό το στόχο οφείλουμε να επιμείνουμε. Από την πλευρά μας, κάναμε όσα οφείλαμε για να ανοίξουμε το δρόμο για μια τέτοια επιτυχή κατάληξη και επομένως αναμένουμε αλλά και δικαιούμαστε το ίδιο να πράξει και το σύνολο των εταίρων και δανειστών.

Διότι δεν είναι δυνατόν από τη μια μεριά να υφίσταται η απαίτηση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και η απαίτηση για την υιοθέτηση των δημοσιονομικών αλλά και άλλων μέτρων που το Ταμείο προτείνει και από την άλλη να μην γίνεται αποδεκτή η θέση του για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια στον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Δεν μπορεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα να είναι αλα καρτ. Δεν μπορεί κάποιοι να λένε ναι στις μεταρρυθμίσεις αλλά όχι στη ρύθμιση του χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση επομένως, θα εργαστεί εντατικά την αμέσως επόμενη περίοδο και θα πάρει πρωτοβουλίες, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, για την καλύτερη δυνατή κατάληξη των συζητήσεων.

Και έχουμε τη βεβαιότητα ότι τα επιχειρήματα με τα οποία προσερχόμαστε σε αυτές τις συζητήσεις είναι αδιαμφισβήτητα.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως και όπως έχει ήδη αναγνωρίσει το EG, η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Τώρα είναι οι εταίροι και δανειστές μας που έχουν ηθικό, πολιτικό και νομικό καθήκον να υλοποιήσουν τις δικές τους.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς εκφράζετε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί λύση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς απ` ό,τι καταλάβαμε χθες, ο κ. Σόιμπλε εμφανίζεται να είναι αδιαπραγμάτευτος και να μην κάνει βήμα πίσω από τις θέσεις τις οποίες έχει εκφράσει δημοσίως όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Πέρα, δηλαδή, από τα ευχολόγια, έλεγε ότι δεν θα υπάρξει καμία ρύθμιση για το χρέος. Τι σας κάνει εσάς να πιστεύετε ότι τώρα θα βρεθεί η ρύθμιση; Και θα ήθελα και μια διευκρίνιση. Οι ενστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αφορούσαν τι; Τα πρωτογενή πλεονάσματα ή κάτι άλλο σε ό,τι αφορά το χρέος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχήν, να σας πω ότι τη βεβαιότητα για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο προσεχές Eurogroup δεν την εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση. Την εκφράζει η χθεσινή απόφαση του Eurogroup που θέτει ένα πολύ συγκεκριμένο ορόσημο, λέγοντας ότι θα υπάρξει η τελική συμφωνία στην επόμενη συνεδρίαση, γιατί χρειάζεται ακόμα λίγος χρόνος, έτσι ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές οι οποίες απομένουν μεταξύ του ΔΝΤ, της Γερμανίας, αλλά και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το δεύτερο σχόλιο που θέλω να κάνω, αφορά τη θέση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, την οποία εσείς, κατά τη γνώμη μου, μεθερμηνεύετε με λανθασμένο τρόπο. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει δηλώσει κατ` επανάληψη ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Και γνωρίζουν όλοι ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα προϋποθέτει τον ακριβή προσδιορισμό ή εν πάση περιπτώσει τον προσδιορισμό σε όσο το δυνατόν πιο σαφή βάση των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Και αυτό εκτιμώ ότι εννοεί ο κ. Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όταν λέει ότι δεν επίκειται τώρα η ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Αυτό το οποίο τώρα συζητάμε, είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων, τα οποία θα εφαρμοστούν, όπως όλοι αποδέχονται –και η ελληνική πλευρά- μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2018. Επομένως, ως προς αυτό το σημείο, δηλαδή ως προς τις βασικές αρχές της συζήτησης, η οποία διεξάγεται, δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφωνία.
Αυτό το οποίο απομένει να προσδιοριστεί και ο λόγος για τον οποίο χρειάζεται δουλειά τις επόμενες ημέρες, είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ, ως προς την ακρίβεια, ως προς το πόσο συγκεκριμένος θα είναι ο προσδιορισμός, ακριβώς αυτών των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Σε ό,τι αφορά το τρίτο σκέλος του ερωτήματός σας, η ελληνική πλευρά όπως και πολλοί από τους συμμετέχοντες στο χθεσινό Eurogroup, θεώρησαν ότι η λύση η οποία προτάθηκε, έχει ασάφειες, ενέχει τον κίνδυνο να μεταθέσει το πρόβλημα για το μέλλον. Και είναι ακριβώς γι` αυτόν τον λόγο που δεν αντιστοιχεί ούτε στους στόχους που είχαν τεθεί το προηγούμενο διάστημα –δηλαδή για μια οριστική και καθαρή λύση μέσα στο καλοκαίρι- αλλά δεν αντιστοιχεί και στις θυσίες του ελληνικού λαού. Και πολύ περισσότερο δεν αντιστοιχεί στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι εταίροι μας απέναντι στην Ελλάδα, η οποία όπως σας έχω εξηγήσει, αναγνωρίζεται απ` όλους ότι έχει υλοποιήσει πλήρως όλα όσα είχε δεσμευτεί να υλοποιήσει. Με αυτή την έννοια, θεωρώ ότι ήταν ορθή η πολιτική επιλογή να δώσουμε μια αναβολή λίγων ημερών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν πιο καθαρή λύση, η οποία θα δώσει και οριστική διέξοδο στην ελληνική οικονομία και θα ανοίξει έναν καθαρό διάδρομο, έτσι ώστε να βγούμε από το πρόγραμμα οριστικά και αμετάκλητα τον Αύγουστο του 2018.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω, αν για την κυβέρνηση το πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ για μια πενταετία, είναι ένα πλεόνασμα πολιτικά και κοινωνικά διαχειρίσιμο και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Και επίσης, θέλω να σας ρωτήσω – επειδή υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα, ένας οδικός χάρτης για την ελληνική κυβέρνηση που περνάει μέσα από το κλείσιμο της συμφωνίας, τα μεσοπρόθεσμα, την ποσοτική χαλάρωση ή αλλιώς QE και την έξοδο στις αγορές – σας ανησυχεί το ενδεχόμενο στο επόμενο Eurogroup, δηλαδή μέσα σε 20 ημέρες, να μην έχουν προετοιμαστεί όλες οι πλευρές, ώστε να προτείνουν τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, όπως τη ζητά σήμερα, σε άτυπη ενημέρωση, ο Τόμσεν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, οφείλω να σας πω ότι η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε θεωρεί ότι το 3,5% είναι ένα υψηλό πλεόνασμα, το οποίο, όμως, αναγκαστήκαμε να αποδεχθούμε κατά την υπογραφή της Συμφωνίας του Αυγούστου του 2015. Και όλοι γνωρίζετε υπό ποιες προϋποθέσεις υπογράφηκε η συγκεκριμένη Συμφωνία. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να υπενθυμίζουμε, κάθε φορά, είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% για το 2018, είναι χαμηλότερο του πλεονάσματος, το οποίο είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, το οποίο –να σας θυμίσω- ότι προέβλεπε στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 4,5% για το 2016, ενώ στη δική μας περίπτωση ο στόχος ήταν 0,5%, 4,2% για το 2017, ενώ στη δική μας περίπτωση ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 είναι 1,75%, ενώ για το 2018 και για τη συνέχεια, προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% και φθάναμε σε έναν μέσο όρο πρωτογενών πλεονασμάτων, με βάση την προηγούμενη Συμφωνία, 4% μέχρι το 2030. Επομένως, νομίζω ότι ο προσδιορισμός των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία, ότι αποτελεί μια επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, παρά το γεγονός –επιμένω- ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% είναι πράγματι υψηλά.
Στη συνέχεια, υπήρξε μια συζήτηση στο Eurogroup και κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης, η οποία αφορούσε, τι ακριβώς; Το για πόσο καιρό θα πρέπει να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5%. Έλεγαν οι συγκεκριμένες αποφάσεις ότι θα έπρεπε σε μεσοπρόθεσμο διάστημα να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα της ελληνικής οικονομίας στο 3,5%. Και αυτό το οποίο έμενε να προσδιοριστεί ήταν, πόσο είναι αυτό το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Γνωρίζετε ότι η Γερμανία προσήλθε στη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι το μεσοπρόθεσμο διάστημα, έτσι ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο κατά τις εκτιμήσεις της γερμανικής πλευράς, είναι τουλάχιστον 10 έτη. Βεβαίως, αυτό ήταν μια θέση, την οποία απορρίψαμε από την πρώτη στιγμή και ακολούθησε μια διαπραγμάτευση πολύμηνη και αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι προσεγγίζουμε μια λύση, που θα προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% θα πρέπει να διατηρηθεί για τέσσερα χρόνια μετά το 2018. Ξαναλέω ότι είναι ένας δύσκολος στόχος. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί έναν συμβιβασμό και αποτελεί και μια υποχώρηση της γερμανικής πλευράς, σε σχέση με τις αρχικές της απαιτήσεις.
Σε ό,τι αφορά, τώρα, το χρονοδιάγραμμα, το οποίο θέτει η ελληνική κυβέρνηση, είχαμε πει, καθ΄ όλη την προηγούμενη περίοδο, ότι θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων στις 22 Μαΐου. Ωστόσο και εμείς όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι, αλλά και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, έλεγαν ότι είναι πάρα πολύ πιθανό να χρειαστούν μερικές ημέρες ακόμα, έτσι ώστε να μπορέσουν να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών και να μπορέσουμε να καταλήξουμε στην επιθυμητή λύση. Ακριβώς αυτό συνέβη χθες. Δηλαδή, είχαμε μια γεφύρωση της απόστασης. Ωστόσο, έχουν ακόμη μείνει πράγματα που πρέπει να συζητηθούν. Και αυτά ακριβώς θα συζητηθούν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, έτσι ώστε στις 15 Ιουνίου να καταλήξουμε σε μια λύση, η οποία θα δίνει οριστική διέξοδο από την κρίση.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης, αυτό, κατά κανένα τρόπο, δεν επηρεάζεται. Είμαστε ακόμα εντός του βασικού σεναρίου, στο οποίο δουλεύαμε καθ΄ όλη την προηγούμενη περίοδο.

ΜΑΝΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναφερθήκατε προηγουμένως στην επίσημη θέση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Υπάρχει, ωστόσο, και η δήλωση του κ. Σόιμπλε, αν δεν κάνω λάθος, τον Ιανουάριο, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμφωνήσουν με το ΔΝΤ, να αποχωρήσει το ΔΝΤ, λέγοντας ότι σε αυτή την περίπτωση το τρέχον πρόγραμμα τερματίζεται και ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις από την αρχή. Μια τέτοια εξέλιξη, την αποκλείετε; Δηλαδή, να μην υπάρξει τελικά γεφύρωση του χάσματος Βερολίνου-ΔΝΤ, να αποχωρήσει το Ταμείο, να τερματιστεί το πρόγραμμα και να το ξαναπιάσουμε από την αρχή. Και σε αυτό το πλαίσιο, η στάση των υπολοίπων εταίρων και κυρίως του Νότου, ποια ήταν χθες και ποια πιστεύετε ότι θα είναι στο μέλλον;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά την ακριβή δήλωση του κυρίου Σόιμπλε –διότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες- δεν μπορώ να σχολιάσω διότι δεν θυμάμαι τις ακριβείς διατυπώσεις. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ, είναι ότι το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουμε όλοι, είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος σε τέτοιο βαθμό ώστε το ΔΝΤ να καταλήξει σε μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και να συμμετέχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα, εφόσον δεν υπάρξουν οι αναγκαίες υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές για να βρεθεί μια τέτοια λύση, το σύνολο των παραμέτρων του προγράμματος θα τεθεί επί τάπητος. Η γνώμη μου, ωστόσο, είναι ότι δεν είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα, αλλά αντιθέτως θα χρειαστεί να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις στο τρέχον πρόγραμμα, που λήγει τον Αύγουστο του 2018. Και αυτό είναι και μία πολιτική, αλλά και μία νομική τοποθέτηση. Σε ό,τι αφορά τη στάση των εταίρων, σας είπα και προηγουμένως, πως ήταν αρκετοί εκείνοι που κατά τη διάρκεια του Eurogroup εξέφρασαν την πολιτική άποψη ότι η λύση η οποία προτείνεται δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς μεταθέτει το πρόβλημα και δεν δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες, έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί άμεσα η ελληνική οικονομία και να εμπεδωθεί το κλίμα της ανάκαμψης. Και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο προτιμήσαμε την αναβολή για την οποία έκανα λόγο νωρίτερα.

ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Θα επιμείνω λίγο. Στην περίπτωση που δεν ευοδωθεί το βασικό σενάριο, σε μια τέτοια περίπτωση που το Ταμείο αποχωρεί, τυχόν έκθεση βιωσιμότητας από τον ESM θεωρείτε ότι παρέχει τα ίδια εχέγγυα στις αγορές, για να επιχειρηθεί η έξοδος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπαίνουμε σε μία εξαιρετικά τεχνική συζήτηση. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι: Εφόσον δεν υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η ΕΚΤ, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που θα είναι πλέον αποκλειστικά υπεύθυνοι για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος και την αξιολόγηση των όσων έχουν συμφωνηθεί τον Αύγουστο του 2015, θα πρέπει να προχωρήσουν στη βάση των δικών τους κανόνων, αλλά και των κανόνων που περιγράφει η Συμφωνία σε όλα όσα απαιτούνται. Είτε αυτό αφορά την ολοκλήρωση των εναπομεινασών αξιολογήσεων, είτε αυτό αφορά την ένταξη των ελληνικών ομολόγων της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που, όμως, αποτελεί μια εντελώς διαφορετική συζήτηση.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πως φτάσαμε από την εκτίμηση του να αναμένουμε μία πρόταση πολύ καλή για να είναι αληθινή, σε μία πρόταση που είναι αναντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού. Υπήρξε λανθασμένη πληροφόρηση προς την ελληνική κυβέρνηση ή λάθος ανάγνωση της εμπειρίας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω σε τι ακριβώς αναφέρεστε. Από την ελληνική κυβέρνηση ήδη και μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων την Πέμπτη, και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, είχε γίνει σαφές ότι επιδιώκουμε μια λύση, η οποία θα είναι αντίστοιχη, ακριβώς, των θυσιών του ελληνικού λαού. Μάλιστα, ακριβώς αυτήν ήταν η φράση την οποία χρησιμοποίησε την Πέμπτη ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Γνωρίζαμε, ωστόσο, ότι από την μεριά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προετοιμαζόταν, τουλάχιστον τα τελευταία 24ωρα, μια λύση η οποία δεν θα έδινε έναν καθαρό διάδρομο. Και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, όλες τις προηγούμενες ημέρες λέγαμε ότι «βεβαίως θα προσπαθήσουμε για να καταλήξουμε σε μία θετική συμφωνία στις 22 Μαΐου». Ωστόσο, είναι πάρα πολύ πιθανό να χρειαστούμε λίγο περισσότερο χρόνο. Και ακριβώς αυτό έγινε. Δηλαδή, δεν θεωρώ ότι υπήρξε οποιαδήποτε λανθασμένη εκτίμηση της συγκυρίας ή οποιαδήποτε υπεραισιόδοξη δήλωση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η σύγκρουση ή μάλλον η διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είναι μια πραγματική διαφωνία. Είναι μια διαφωνία, η οποία αφορά μια σειρά από παραμέτρους του ελληνικού προγράμματος, αλλά και των προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των πρωτογενών πλεονασμάτων για ένα μεσομακροπρόθεσμο διάστημα. Και ακριβώς αυτές τις διαφορές προσπαθούμε να γεφυρώσουμε, έχοντας ως κύριο στόχο να καταλήξουμε σε μία καθαρή λύση. Νομίζω, λοιπόν, ότι δεν έχετε δίκαιο να λέτε ότι από την ελληνική κυβέρνησης υπήρξε υπεραισιόδοξη ρητορική τις προηγούμενες ημέρες.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Χθες η συζήτηση στο Eurogroup, και από την ενημέρωση που είχατε και εσείς από τον υπουργό Οικονομικών, μπήκε σε νούμερα; Και το ρωτάω αυτό για το εξής: Το ΔΝΤ επιμένει ότι θέλει τόσα συγκεκριμένα μέτρα, θέλει νούμερα, θέλει να τα βάλει κάτω και αμέσως μετά να κρίνει εάν θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα με πλήρη συμμετοχή ή θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος. Και το ρωτώ αυτό και για έναν ακόμα λόγο. Επειδή είδαν το φως της δημοσιότητας διάφορα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για συζητήσεις περί πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2060, είδαμε για δεσμεύσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση. Ακούσαμε, επίσης, και κάποιες δηλώσεις για περίπου το 15% του άνω ορίου αποπληρωμής του χρέους. Ισχύουν όλα αυτά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξαναμπαίνουμε σε τεχνικά ζητήματα, εξαιρετικά πολύπλοκα και με πάρα πολλές μεταβλητές. Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Όπως γνωρίζετε από το Eurogroup της 24ης Μαΐου του 2016, έχει τεθεί ως κριτήριο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το όριο του 15% στις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Δηλαδή, πότε το χρέος της Ελλάδας θα θεωρείται βιώσιμο; Αν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές της ανάγκες στο μεσοπρόθεσμα διάστημα δεν υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ της. Αυτό είναι ένα πρώτο κριτήριο από το οποίο εξαρτάται και το μέγεθος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ένα δεύτερο κριτήριο, το οποίο, επίσης, επηρεάζει άμεσα τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, είναι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων τα οποία εκτιμώνται, από την μεριά των θεσμών, στις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους. Ένα τρίτο ζήτημα αφορά τις εκτιμήσεις που έχουν οι θεσμοί στις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους τους, σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης. Και βεβαίως υπάρχει και άλλη μια σειρά από μεταβλητές, οι οποίες καθορίζουν και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο τελικό ύψος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία θα απαιτούνται έτσι ώστε να θεωρηθεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Όλοι αυτοί οι αριθμοί, όπως καταλαβαίνετε, έχουν μπει στο τραπέζι της συζήτησης. Όμως, θέλω να πω κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό πολιτικά: Οι παραδοχές που γίνονται σε μια μελέτη βιωσιμότητας του χρέους σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα, δεν αποτελούν πολιτικές δεσμεύσεις. Αποτελούν εκτιμήσεις εκείνου ο οποίος κάνει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους για το ποιο πρέπει να είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, έτσι ώστε να θεωρείται, από τη δική του σκοπιά, το χρέος βιώσιμο. Διότι ξέρετε ότι μπορεί τελικά το ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία προβλέπει αυτός που κάνει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, να μην χρειαστεί να πιαστούν, διότι θα είναι πολύ υψηλότεροι οι ρυθμοί ανάπτυξης. Άρα, λοιπόν, αυτό που γίνεται στις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους είναι ένα μοντέλο, ένα βασικό σενάριο εργασίας και όχι μια πολιτική δέσμευση για τις κυβερνήσεις ή τις χώρες τις οποίες αφορά η μελέτη βιωσιμότητας του χρέους. Με αυτήν την έννοια, λοιπόν, απαντώ στην ερώτησή σας ότι βεβαίως έχουν μπει οι αριθμοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ακριβώς πάνω στις διαφορετικές προβλέψεις που γίνονται από τις γερμανικές Αρχές, από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και από το ΔΝΤ, ειδικά στο ζήτημα των ρυθμών ανάπτυξης, έχουν εμφανιστεί και οι διαφορές τις οποίες πρέπει να γεφυρώσουμε το επόμενο διάστημα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δύο ερωτήσεις. Θα ξεκινήσω από αυτό που ρώτησε η κυρία Μάνη πριν. Έχουμε ανάγκη, βλέπω μια παραμετροποίηση της βασικής διαφωνίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή από την πλευρά της Γερμανίας, δηλαδή σε ποιο ακριβώς; Λύσεις έχουμε γράψει όλοι, τα έχουμε πει, τα έχουμε διαβάσει, τα έχετε διαβάσει και εσείς. Ποια είναι ακριβώς η διαφωνία της Γερμανίας, σε ποιο θέμα διαφωνεί αυτή τη στιγμή η Γερμανία ή συνολικά στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων; Η πρώτη ερώτηση είναι αυτή.
Και η δεύτερη ερώτηση: Η Ν.Δ. σας κατηγορεί ότι με βάση τα όσα έγιναν χθες, τα δώσατε όλα και δεν πήρατε τίποτα. Μάλιστα, ο κύριος Κικίλιας σας χαρακτήρισε και «ανίκανους να κλείσετε μια συμφωνία». Τι απαντάτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι σας εξήγησα. Η βασική διαφωνία που υπάρχει μεταξύ του ΔΝΤ και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αφορά τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2023. Και είναι ακριβώς αυτές οι διαφορές στις προβλέψεις, που πρέπει να γεφυρωθούν, έτσι ώστε να καταλήξουμε στον τελικό προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Και ένα δεύτερο ζήτημα αφορά το γεγονός ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να προχωρήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό συγκεκριμενοποίησης όσο θα χρειαζόταν το ΔΝΤ για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Και εκτιμούμε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε τη δυνατότητα να δουλέψουμε εντατικά, έτσι ώστε να καλυφθούν αυτές οι διαφορές και να υπάρξει η επιθυμητή, η ευκταία λύση που θα δίνει την καθαρή διέξοδο με την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, με τον ακριβή προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, χωρίς αστερίσκους.
Τώρα, σε ό,τι αφορά τη Ν.Δ.: Όταν ο κύριος Σόιμπλε λέει σε μας «forget it», εμείς δεν το ξεχνάμε. Και αυτή είναι μια βασική διαφορά που έχουμε εμείς από τη Ν.Δ.. Χθες, προτάθηκε μια λύση, την οποία τόσο εμείς, όσο και πολλοί από τους εταίρους μας δεν θεωρήσαμε ότι μπορούμε να κάνουμε αποδεκτή και είναι ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο που προτιμήσαμε την επέκταση της συζήτησης τις επόμενες ημέρες.
Ένα δεύτερο σχόλιο που πρέπει να κάνω είναι ότι, αν δεν κάνω λάθος, χθες ο κ. Χατζηδάκης μας κατηγόρησε ότι θα κάνουμε «την τρίχα, τριχιά». Και αποδείχθηκε από τα ίδια τα πράγματα ότι δεν επιλέξαμε να πάρουμε μια κακή συμφωνία και να τη διαχειριστούμε επικοινωνιακά, κάνοντας ακριβώς «την τρίχα, τριχιά» και αυτό νομίζω ότι εκθέτει πολιτικά τον ίδιο τον κύριο Χατζηδάκη.
Όσο για το αν μπορούμε να κλείσουμε συμφωνίες, για το αν μπορούμε ή αν είμαστε ικανοί στη διαπραγμάτευση και τη διακυβέρνηση, εγώ νομίζω ότι ο κύριος Κικίλιας εμφανίστηκε σήμερα πιο Γερμανός από τους Γερμανούς. Διότι, αν δεν κάνω λάθος, το σύνολο του γερμανικού Τύπου, αλλά και το σύνολο του διεθνούς Τύπου, δεν επιρρίπτει την ευθύνη για την μη ύπαρξη συμφωνίας στην ελληνική κυβέρνηση. Οι περισσότεροι αναλυτές, αλλά και τα περισσότερα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, καθώς και οι περισσότεροι και μεγαλύτεροι τίτλοι γερμανικών εφημερίδων αναφέρουν ότι κύριος υπεύθυνος για τη χθεσινή κατάληξη ήταν ο κύριος Σόιμπλε. Και ο κύριος Σόιμπλε, στο πρόσωπο του κυρίου Κικίλια, βρίσκει έναν αναπάντεχο; -δεν ξέρω αν είναι τόσο αναπάντεχος- σύμμαχο.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Υπήρξε πρόταση που απορρίψαμε χθες και αυτή η πρόταση ήταν κοινή πρόταση ΔΝΤ-Βερολίνου και τι περιείχε, ποιο ήταν το περιεχόμενό της ακριβώς;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι χθες υπήρξε μια πρόταση, η οποία κατατέθηκε στο τραπέζι μέσα από τις συνήθεις διαδικασίες με τις οποίες κατατίθενται προτάσεις στο Eurogroup και κατά την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και πολλών από τους εταίρους μας, ήταν μια πρόταση που δεν έδινε σαφή και καθαρή λύση στο πρόβλημα. Αντιθέτως, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι μεταθέτει τη λύση του προβλήματος στο μέλλον. Και ήταν ακριβώς αυτό, το οποίο δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό, διότι θεωρήθηκε ότι δεν αποδίδει αυτά τα οποία θα έπρεπε να αποδοθούν στην ελληνική κυβέρνηση, μετά από την υλοποίηση των δικών της δεσμεύσεων. Νομίζω ότι ως προς αυτό το σημείο είμαι αρκετά σαφής ή μάλλον όσο σαφής μπορώ να γίνω, διότι δεν μπορούμε, αυτή τη στιγμή, να περιγράφουμε αναλυτικά τις τεχνικές λεπτομέρειες της πρότασης που κατατέθηκε.
Σας λέω, λοιπόν, ότι κατά τη γνώμη πολλών από τους συμμετέχοντες στο Eurogroup, η πρόταση αυτή δεν έδινε καθαρή λύση στο πρόβλημα. Αντιθέτως, το μετέθετε στο μέλλον και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο δεν έγινε αποδεκτή.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε πριν ότι αν τελικώς το ΔΝΤ δεν επιλέξει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, θα χρειαστούν κάποιες τροποποιήσεις στο υπάρχον. Αυτό θα το γνωρίζουμε στις 15 Ιουνίου; Είναι τέλος του χρόνου η 15η Ιουνίου; Μπορεί να χρειαστεί να συρθούμε μέχρι το φθινόπωρο, μέχρι τις γερμανικές εκλογές; Και αν χρειαστούν αυτές οι τροποποιήσεις, θα είναι η παρούσα κυβέρνηση που θα τις κάνει ή θα θεωρεί ότι δεν αποδίδουν το δικό της χάρτη και θα αναζητήσει πολιτικές λύσεις άλλες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, καταλαβαίνετε ότι τα αποτελέσματα δεν μπορούν ποτέ να είναι εγγυημένα. Σας ξαναείπα ότι δουλεύουμε πάνω στο βασικό σενάριο που θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς αστερίσκους, έτσι ώστε να ακολουθήσουμε το χρονοδιάγραμμα και να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που έχουμε κατά καιρούς ανακοινώσει. Από εκεί και πέρα, εφόσον δεν καταστεί εφικτό να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει θα είναι να ληφθεί άμεσα η απόφαση για τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όχι δηλαδή να μετατεθεί ο χρόνος της απόφασης για αργότερα. Και από εκεί και πέρα, να συνεννοηθούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους για το πώς θα συνεχιστεί το τρέχον πρόγραμμα. Και όλα αυτά, φυσικά, δεν χρειάζεται να γίνουν μετά τη μεσολάβηση οποιασδήποτε πολιτικής επιλογής ή πολιτικής πρωτοβουλίας. Η παρούσα κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τον τρόπο που το κάνει και μέχρι σήμερα.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Από τη στιγμή που η κυβέρνηση, η Ελλάδα έχει καλύψει τις υποχρεώσεις της και τις δεσμεύσεις της, γιατί δεν έκλεισε η αξιολόγηση και γιατί εμφανιζόμαστε να έχουμε γύρω στα 20 με 25 προαπαιτούμενα, που δεν έχουμε τηρήσει μέχρι τώρα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ακριβές. Αυτό το οποίο έχει γίνει είναι ότι υπάρχουν 104 προαπαιτούμενα από τα 140, τα οποία είχαν ολοκληρωθεί κατά τη διαδικασία του Eurogroup. Υπήρξαν άλλα 15 με 20 προαπαιτούμενα, τα οποία ολοκληρώθηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα, διότι αυτό το οποίο απαιτούνταν ήταν απλώς η δημοσίευση προεδρικών διαταγμάτων ή η έκδοση κάποιων άλλων κανονιστικών πράξεων, υπουργικών αποφάσεων και τα λοιπά. Και από εκεί και πέρα, υπάρχουν και κάποια άλλα προαπαιτούμενα, τα οποία χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να υλοποιηθούν. Ωστόσο, θα πρέπει να σας αναφέρω ότι όλα αυτά δεν θέτουν σε κανένα κίνδυνο ούτε την τεχνική συμφωνία, αλλά ούτε και την εκταμίευση της δόσης, καθώς θεωρείται ότι πλέον η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει ολοκληρωθεί. Το μόνο το οποίο απομένει είναι να περάσει ο αναγκαίος χρόνος, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες δράσεις, οι οποίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Μην έχετε, λοιπόν, καμία ανησυχία σε σχέση με αυτό.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή αναφερθήκατε στο θέμα της εκταμίευσης της δόσης, διαβάσαμε τις προηγούμενες ημέρες ευρωπαϊκές πηγές που συνέδεαν το θέμα της εκταμίευσης της δόσης με τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Θα ήθελα να το ξεκαθαρίσουμε λίγο αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα θέμα σε σχέση με την εκταμίευση της δόσης. Δεν υπάρχει σύνδεση της εκταμίευσης της δόσης με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος. Το ζήτημα της δόσης έληξε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου αναγνωρίστηκε από όλους ότι η τεχνική συμφωνία, στην οποία έχουμε καταλήξει με τους θεσμούς, έχει εγκριθεί. Από εκεί και πέρα, υπάρχει συζήτηση που αφορά το ελληνικό χρέος και η οποία θα συνεχιστεί. Και είμαστε βέβαιοι ότι στις 15 Ιουνίου θα έχουμε μια θετική κατάληξη αυτών των συζητήσεων. Τώρα, το να μου ζητείτε να σχολιάσω ευρωπαϊκές πηγές, μου φαίνεται λίγο δύσκολο. Δηλαδή, δεν ξέρω σε ποιον ακριβώς αναφέρεται η ερώτηση και σε ποιο πλαίσιο έγινε η συγκεκριμένη διαρροή, αν υπήρξε. Προφανώς, δεν σας αμφισβητώ, αλλά απλά δεν ξέρω ποιος μπορεί να έκανε αυτή την εκτίμηση.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επ΄ αυτού. Στο σύνολο της δόσης αναφέρεστε; Υπάρχει, μήπως, σενάριο…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία συζήτηση και κανένα σενάριο για σπασμένη δόση ή για οποιαδήποτε τέτοια άλλη αλλαγή σε όλα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Μιλάτε για ένα βασικό σενάριο για το χρέος μέχρι τις 15 Ιουνίου και τη Σύνοδο του Eurogroup. Εναλλακτικό σενάριο υπάρχει και αυτό, τι περιλαμβάνει; Είναι μέσα σε αυτό η κατάργηση των μέτρων για το 2019 και το 2020, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, τότε αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει θα είναι μια άμεση απόφαση του ΔΝΤ, για να προστατεύσει δηλαδή και το ίδιο την αξιοπιστία του, για αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα. Και εφόσον αυτό γίνει, θα τεθεί το σύνολο των παραμέτρων της συμφωνίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις –επαναλαμβάνω για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις- στο τρέχον πρόγραμμα.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Δηλαδή, το ενδεχόμενο να μην μπούμε στο QE, εσάς δεν σας ανησυχεί καθόλου; Διότι αν δεν έχουμε στις 15 του μήνα συνολική συμφωνία, φαντάζομαι ότι αρχίζουμε και μετράμε αντίστροφα μετά και για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πόσο μπορούμε να περιμένουμε γι’ αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ζήτημα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα πρέπει να αποφασιστεί στη βάση ακριβώς των κανόνων που η ΕΚΤ χρησιμοποιεί για όλα τα κράτη που εποπτεύει και για τα οποία είναι αρμόδια. Αυτό το οποίο νομίζω είναι ότι εφόσον υπάρξει μια κατάληξη σε ό,τι αφορά το μέλλον του ελληνικού προγράμματος στις 15 Ιουνίου, η ΕΚΤ θα έχει και το χρόνο, αλλά και την τεχνική δυνατότητα να αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνει με τα ελληνικά ομόλογα. Από τη δική μας πλευρά, θεωρούμε ότι αυτό το οποίο θα μπορούσε να εμπεδώσει τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας, θα ήταν η ένταξη των ελληνικών ομολόγων ακριβώς στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, πράγμα για το οποίο υπάρχει και η τεχνική δυνατότητα. Ωστόσο, από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, δεν έχω τη δυνατότητα ούτε να συμβουλεύσω, ούτε πολύ περισσότερο να επιβάλω οποιαδήποτε απόφαση στην ΕΚΤ, η οποία λειτουργεί στη βάση του Καταστατικού της και στη βάση των αρμοδίων οργάνων της.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Επ΄ αυτού, με βάση την ερώτηση της κυρίας Γκαντώνα: Χρονικά τι σημαίνει αυτό; Δηλαδή, εάν ξαναρχίσει η συζήτηση για το νέο πρόγραμμα, τι σημαίνει αυτό χρονικά; Φτάνουμε πού;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Καλογεροπούλου, εγώ δεν μίλησα για νέο πρόγραμμα. Μίλησα για κάποιες τροποποιήσεις στο τρέχον πρόγραμμα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ωραία, οι τροποποιήσεις…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε πάρα πολύ μακριά. Θα είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων, που μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε θέσει.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω, από τη στιγμή που η κυβέρνηση υπερψήφισε το μεσοπρόθεσμο, στο οποίο περιλαμβάνονται μέτρα και για την περίοδο πριν το τέλος του προγράμματος το 2018 και μετά το χθεσινό Eurogroup, θέλω να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα μέτρα αυτά, ενόσω εκκρεμεί η απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και αν τον Ιούνιο δεν έρθει αυτή η ευκταία λύση που εσείς περιγράφετε, αν παραμένει σε ισχύ η πολιτική δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι χωρίς τα μέτρα για το χρέος, δεν θα εφαρμοστεί κανένα μέτρο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα, δηλαδή για το αν θα εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες –να υπενθυμίσω- δεν εμπεριέχονται στο μεσοπρόθεσμο, το μεσοπρόθεσμο αποτελεί ένα δημοσιονομικό οδικό χάρτη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι δεσμεύσεις, οι οποίες ψηφίστηκαν στην ελληνική Βουλή και είναι σήμερα νόμοι του κράτους, αποτελούσαν το βασικό κορμό της τελικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. Δεν είχαν καμία σχέση με το μεσοπρόθεσμο. Τώρα, από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τα μέτρα, λοιπόν, μέχρι το 2018, είναι προφανές ότι τα μέτρα αυτά μας δεσμεύουν. Από εκεί και πέρα, εφόσον δεν υπάρξει επιτυχής κατάληξη και δεν έχουμε γεφύρωση των διαφορών, όπως σας είπα, μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, το σύνολο των παραμέτρων του ελληνικού προγράμματος θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να γίνουν και οι αναγκαίες τροποποιήσεις. Επομένως, νομίζω ότι η δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι, δηλαδή, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν παρθεί για το 2019 και για το 2020, εφόσον δεν πάρουμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τελεί σε πλήρη ισχύ.

ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν η κυβέρνηση κατά κάποιο τρόπο νιώθει λίγο προδομένη από τη συμπεριφορά των δανειστών, μετά την ψήφιση όλων αυτών των μέτρων στη Βουλή. Και μια δεύτερη ερώτηση: Όταν λέτε ότι αν αποχωρήσει το ΔΝΤ και υπάρξει κάποια τροποποίηση του υφιστάμενου προγράμματος, αυτό θα μπορούσε να εμπεριέχει και κάποια χρονική μετάθεση-επέκταση ορισμένων μηνών;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι θα συζητήσουμε για τις αναγκαίες τροποποιήσεις που θα αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στο τρέχον πρόγραμμα. Το τρέχον πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018. Ένα είναι αυτό. Το δεύτερο είναι για το αν είμαστε «προδομένοι». Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι γνωρίζουμε καλά πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προσέρχεται πάρα πολλές φορές στις διαπραγματεύσεις, είτε με αιφνιδιαστικές προτάσεις, είτε με πολύ σκληρές θέσεις, διότι έτσι διαπραγματεύεται και σε αυτό είμαστε συνηθισμένοι. Επομένως, δεν έχουμε κανένα αίσθημα ότι έχουμε προδοθεί. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι διαφωνίες. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η αντίθεση, σε σχέση με το ελληνικό χρέος, ακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα από τις πρώτες ημέρες που ξέσπασε η ελληνική κρίση. Επομένως, είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε εξέλιξη. Από εκεί και πέρα, σας ξαναλέω ότι θεωρούμε πως εφόσον εμείς έχουμε υλοποιήσει τις δεσμεύσεις, τις οποίες συμφωνήσαμε να υλοποιήσουμε, πρέπει και οι δανειστές μας να κάνουν το ίδιο, διότι το «pacta sunt servanda» που αρέσει στον κύριο Σόιμπλε πάρα πολύ, δηλαδή ότι «οι συμβάσεις πρέπει να τηρούνται», θα πρέπει να μην χρησιμοποιείται a la carte, αλλά θα πρέπει να δεσμεύει και τον ίδιο.

ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής, για να πάμε και κάπου αλλού: Με δεδομένο το θετικό κλίμα μεταξύ των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το οποίο εκπέμπεται τουλάχιστον με πυκνές δηλώσεις από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, τον κ. Πάιατ, είναι ώριμο το κλίμα για μια επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο; Ατζέντα υπάρχει. Σας το ρωτώ αυτό, γιατί έχουμε πρόσφατη δήλωση διακεκριμένου μέλους της Ομογένειας, με συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, που επαναφέρει το σενάριο ότι δεν υπάρχει καμία επικοινωνία μεταξύ Λευκού Οίκου και Μεγάρου Μαξίμου. Μάλιστα, χρησιμοποιούνται και κάποιοι χαρακτηρισμοί για το πρόσωπο του Έλληνα Πρωθυπουργού. Ήθελα μια συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό το ζήτημα. Είναι ώριμο το κλίμα -ατζέντα είναι βέβαιο ότι υπάρχει- για μια επίσκεψη στον Λευκό Οίκο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχω πει, πολλές φορές, ότι οι διπλωματικές επαφές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της φίλης αμερικανικής κυβέρνησης είναι διαρκείς και γίνονται σε πάρα πολύ καλό κλίμα. Από εκεί και πέρα, επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, προγραμματισμένη αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Εφόσον υπάρξει, θα γίνουν και οι επίσημες σχετικές ανακοινώσεις.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα ήθελα διευκρινιστικά να σας ρωτήσω εάν, τουλάχιστον μέχρι τώρα που μιλάμε, έχει εξηγηθεί επισήμως δια της διπλωματικής οδού από την τουρκική πλευρά, γιατί υπήρξε αυτή η ματαίωση της συνάντησης του κυρίου Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και με τους άλλους προφανώς επισήμους, αλλά εμάς μας αφορά το θέμα αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι αυτή την ερώτηση πρέπει να την απευθύνετε στην Προεδρία της Δημοκρατίας και όχι στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.
Σας ευχαριστώ.

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

Κύρια σημεία

→ Μετά την επιτυχή κατάληξη των τεχνικών διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς ώστε να υπάρξει σύντομα συνολική συμφωνία:
• Κατατίθεται άμεσα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
• Στη συνέχεια οι θεσμοί θα καταθέσουν την έκθεση συμμόρφωσης στο Eurogroup της 22/5 ώστε να ολοκληρωθεί & τυπικά η 2η αξιολόγηση.

→ Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ώστε να αποφασισθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα ενεργοποιηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος το φθινόπωρο του 2018. Ευελπιστούμε ότι η δυναμική της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε μια συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

→ Η χώρα περνά σε μια περίοδο σταθερότητας. Τα σημάδια της σταδιακής ανάκαμψης κάνουν ήδη την εμφάνιση τους:
• Αποκλιμάκωση ανεργίας
• Ενίσχυση θέσεων πλήρους έναντι μερικής απασχόλησης
• Το χαμηλό 7ετίας που καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα

→ Οι αγορές φαίνεται να προεξοφλούν την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το χρέος, που θα οδηγήσει σε ένταξη στο QE της ΕΚΤ. Θετικό σήμα αποτελεί και η συμμετοχή ξένων επενδυτών στην χθεσινή έκδοση εντόκων γραμματείων του ελληνικού δημοσίου αλλά και το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο έχει πλέον καλύψει το σύνολο των απωλειών του από το καλοκαίρι του 2015.

→ Παρόλαυτά η σημερινή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να στήσει επικοινωνιακά αφηγήματα, ούτε να προκαλεί το κοινό αίσθημα με success stories. Αντιθέτως, είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο για διέξοδο από τη λιτότητα & την επιτροπεία. Στόχος μας να αξιοποιήσουμε την ανάκτηση εμπιστοσύνης ώστε να βάλουμε τις βάσεις για ανάκτηση εργασίας & οικοδόμησης κοινωνικού κράτους.

→ Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε σειρά επισκέψεων σε όλα τα Υπουργεία: Πρώτα στο Παιδείας & ακολουθούν τις επόμενες εβδομάδες τα Υγείας, Εργασίας & Εσωτερικών. Συγκεκριμένα για την Παιδεία, Το 3ετές σχέδιο της ελληνιής κυβέρνησης έχεις ως βασικούς άξονες την περαιτέρω ενίσχυση δημόσιου σχολείου, την αναβάθμιση του Λυκείου, την ομαλοποίηση των εξετάσεων για εισαγωγή στην 3βάθμια εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα:

→ Βασικοί άξονες για την 3βάθμια Εκπαίδευση:
• Εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο με εθνικό απολυτήριο.
• Αναγνώριση των 5ετών προγραμμάτων σπουδών ως πτυχίων με ενσωματωμένο μεταπτυχιακό (Μάστερ) χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το ενιαίο πτυχίο.
• Δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Αθήνας με συγχώνευση ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
• Επιλέον 65 εκατ. ευρώ στην Τ3βάθμια Εκπαίδευση το 2018.

→ Βασικοί άξονες για την 1βάθμια – 2βάθμια Εκπαίδευση:
• Επέκταση από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο του ολοήμερου δημοτικού σχολείου σε όλα τα σχολεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μονοθέσιων, διθέσιων και τριθέσιων σχολείων. Με την πρωτοβουλία αυτή από τη νέα σχολική χρονιά εντάσσονται στα ολοήμερα επιπλέον 830 μονάδες και πάνω από 10.000 μαθητές.
• Δημιουργία 11 νέων ειδικών σχολείων, σε συνέχεια των 23 που δημιουργήθηκαν το τρέχον έτος για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής.

→ Στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε σειρά κρίσιμων παρεμβάσεων στον τομέα της Υγείας στα πλαίσια της μεταρρύθμισης για την 1βάθμια Φροντίδα Υγείας:
• Μέχρι το τέλος του 2017 θα βρίσκονται σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα.
• Οι μονάδες αυτές θα στελεχωθούν με επιπλέον προσωπικό. Θα γίνουν 1.300 προσλήψεις οικογενειακών γιατρών και 1.700 επαγγελματιών υγείας.

→ Ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται από αύριο στο Πεκίνο για τις εργασίες του One Belt One Road & τις νέες δυνατότητες που διαμορφώνονται στο «δρόμο του Μεταξιού». Το One Belt One Road είναι ένα project της κινεζικής πλευράς για επενδύσεις ύψους 1 τρις ευρώ την επόμενη 10ετία σε μια σειρά από χώρες. Στο Πεκίνο θα υπογραφεί ελληνοκινεζική συμφωνία για την ενέργεια, ψηφιακή πολιτική & νέες τεχνολογίες, υποδομές και χρηματοπιστωτικό τομέα.

→ Κατά την παρουσία του στο Πεκίνο ο ΠΘ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ ενώ θα έχει επίσης συνομιλίες τόσο με τη Διευθύντρια του ΔΝΤ, κα Κριστίν Λαγκάρντ όσο & με τον ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Αντόνιο Γκουτιέρες.

→ Αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει από την χθεσινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία απαράδεκτα διέρρευσε στον τύπο: η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία νομοθετική ή άλλη για την καταβολή των δεδουλευμένων του συνόλου των συμβασιούχων. Θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα με σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο Ενωσιακό Δίκαιο για την απαλλαγή χιλιάδων εργαζομένων από την ιδιότυπη ομηρεία που τους είχε επιβάλει το πελατειακό σύστημα που οικοδομήθηκε στη χώρα με ευθύνη των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα κληθεί σύντομα να πάρει σαφή και συγκεκριμένη θέση.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω να ξεκινήσω τη σημερινή ενημέρωση με ένα σύντομο σχόλιο αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει από τη χθεσινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία απαράδεκτα διέρρευσε στον τύπο.

Αν και οφείλω να πω, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους φαινόμενα παρουσιάζονται επιδρώντας αρνητικά στο ίδιο το κύρος της Δικαιοσύνης, που οφείλει να προστατεύει πρώτα και κύρια η ίδια τον εαυτό της από την προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης των αποφάσεων της, όπως έγινε και λίγη ώρα πριν, με την απαράδεκτα θριαμβευτική και προκλητική δήλωση του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που έσφυζε από χαιρεκακία εναντίον των εργαζομένων ομήρων, που ο ίδιος και το σύστημα που υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί δημιούργησαν.

Εν πάση περιπτώσει και για να μη μακρηγορώ θέλω να σας ενημερώσω ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται:

Πρώτον: ότι θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία νομοθετική ή άλλη για την καταβολή των δεδουλευμένων του συνόλου των συμβασιούχων στους δήμους.

Δεύτερον: ότι θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα με σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα, όσο και στο Ενωσιακό Δίκαιο, για την απαλλαγή χιλιάδων εργαζομένων από την ιδιότυπη ομηρεία που τους είχε επιβάλει το πελατειακό σύστημα που οικοδομήθηκε στη χώρα με ευθύνη των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Και πάρα πολύ σύντομα, το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα κληθεί να πάρει σαφή και συγκεκριμένη θέση χωρίς περιστροφές.

Τώρα, στα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης:

Μετά την επιτυχή κατάληξη των τεχνικών διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς, ώστε να υπάρξει σύντομα συνολική συμφωνία.

Συγκεκριμένα, κατατίθεται άμεσα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στους 4 θεσμούς να συντάξουν την έκθεση συμμόρφωσης, η οποία αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά στο προσεχές Eurogroup.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ώστε να υπάρξει απόφαση που θα καλύπτει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία θα ενεργοποιηθούν, ως γνωστόν, μετά τη λήξη του προγράμματος, το φθινόπωρο του 2018.

Ευελπιστούμε ότι η δυναμική της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, θα οδηγήσει σε μια συμφωνία και σε αυτό το ζήτημα, είτε – ιδανικά – στο ερχόμενο Eurogroup, είτε λίγες μέρες μετά αν παραστεί ανάγκη περαιτέρω διαβούλευσης.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα περνά σε μια περίοδο σταθερότητας, με σημάδια σταδιακής ανάκαμψης να κάνουν ήδη την εμφάνιση τους.

Πρώτον, στον τομέα της εργασίας, εκεί όπου κεντρικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι η αποκλιμάκωση της ανεργίας και παράλληλα, η αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα στις θέσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης, με ενίσχυση των πρώτων.

Τον Απρίλιο του 2017 καταγράφηκε ρεκόρ 16ετίας με 92.132 περισσότερες θέσεις εργασίας στο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων, για να κλείσει έτσι με ανάλογο τρόπο συνολικά το πρώτο τετράμηνο του έτους με 125.770 νέες θέσεις εργασίας.

Εξίσου ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία σχετικά με την ποιοτική αλλαγή που συντελείται στο συνολικό μερίδιο της εργασίας.

Συγκεκριμένα, για τον Απρίλιο οι συμβάσεις πλήρους εργασίας έφτασαν στο 55%, έναντι 45% που αφορούν σχέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Τα ποιοτικά στοιχεία αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστούμε ότι από το 2010 και ειδικά την περίοδο 2012-2014, η ελαστική εργασία αυξανόταν εκθετικά εις βάρος της πλήρους εργασίας.

Είναι δε χαρακτηριστικό της στρατηγικής απορρύθμισης, που υλοποίησε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ότι οι μορφές ελαστικής απασχόλησης αυξήθηκαν σε μια διετία πάνω από 20% φτάνοντας να αντιστοιχούν σχεδόν στα 2/3 του συνολικού μεριδίου της εργασίας.

Δεύτερο σημείο, που συνιστά δείκτη ανάκαμψης και στοιχείο ανάκτησης της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, είναι η εικόνα που διαμορφώνεται σχετικά με τις αξίες των ελληνικών ομολόγων.

Το δεκαετές ομόλογο διαμορφώθηκε χθες στο 5,67%, ενώ το διετές ομόλογο, διαμορφώθηκε ακόμα χαμηλότερα στο 5,44%.

Τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν χαμηλό επταετίας, τη στιγμή μάλιστα που το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη κινείται διαρκώς ανοδικά.

Δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός, αλλά για δείγμα του θετικού κλίματος που προκύπτει από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Παράλληλα όμως αποτελεί και σήμα ότι οι αγορές προεξοφλούν την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το χρέος, που συνεπαγόμενα θα οδηγήσει στην ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Επίσης, θετικό σήμα αποτελεί και η συμμετοχή ξένων επενδυτών στην χθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου αλλά και το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο έχει πλέον καλύψει το σύνολο των απωλειών του από το καλοκαίρι του 2015.

Είναι σαφές, ότι αν αυτά τα στοιχεία ανάκαμψης και ανάκτησης της εμπιστοσύνης είχαν προκύψει επί διακυβέρνησης της ΝΔ, το αφήγημα του success story θα είχε πάρει μορφή γενικευμένης επικοινωνιακής υστερίας.

Ευτυχώς όμως για τη χώρα, η σημερινή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να στήσει επικοινωνιακά αφηγήματα, ούτε να προκαλεί το κοινό αίσθημα με success stories.

Αντιθέτως, παραμένουμε αυστηρά προσηλωμένοι στη σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει για τον τερματισμό της λιτότητας και την έξοδο από την επιτροπεία.

Διότι δικός μας στόχος είναι να αξιοποιήσουμε την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, ώστε να βάλουμε τις βάσεις για την ανάκτηση της εργασίας αλλά και την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.

Για τον λόγο αυτόν, ο Πρωθυπουργός σηματοδοτώντας την κρισιμότητα που έχει για ολόκληρη την κοινωνία, η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, εκκίνησε τις επισκέψεις του στα υπουργεία από το Υπουργείο Παιδείας ενώ θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες επισκέψεις στα Υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών.

Αναφορικά με τα ζητήματα της Παιδείας, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε το σχεδιασμό της κυβέρνησης και παράλληλα εξήγγειλε σειρά παρεμβάσεων.

Βασικοί άξονες του τριετούς σχεδιασμού της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου σχολείου, η αναβάθμιση του Λυκείου και η ομαλοποίηση των εξετάσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέτρα που προτείνουμε και σύντομα θα υλοποιηθούν:

• Εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο με εθνικό απολυτήριο.

• Αναγνώριση των πενταετών προγραμμάτων σπουδών ως πτυχίων με ενσωματωμένο μεταπτυχιακό, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το ενιαίο πτυχίο.

• Δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Αθήνας με συγχώνευση ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

• Επιπλέον 65 εκατ. ευρώ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το 2018.

Στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

• Επέκταση από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο του ολοήμερου δημοτικού σχολείου σε όλα τα σχολεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μονοθέσιων, διθέσιων και τριθέσιων σχολείων. Με την πρωτοβουλία αυτή από τη νέα σχολική χρονιά εντάσσονται στα ολοήμερα επιπλέον 830 σχολικές μονάδες και πάνω από 10.000 μαθητές.

• Δημιουργία 11 νέων ειδικών σχολείων, σε συνέχεια των 23 που δημιουργήθηκαν το τρέχον έτος για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής.

Παράλληλα, κατά τη χθεσινή του παρουσία στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε σειρά κρίσιμων παρεμβάσεων στον τομέα της Υγείας στα πλαίσια της μεταρρύθμισης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Συγκεκριμένα:

– Μέχρι το τέλος του 2017 θα βρίσκονται σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα.

– Οι μονάδες αυτές θα στελεχωθούν με επιπλέον προσωπικό. Θα γίνουν 1.300 προσλήψεις οικογενειακών γιατρών και 1.700 επαγγελματιών υγείας.

Τέλος, όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται από αύριο στο Πεκίνο για να συμμετέχει στις εργασίες του One Belt One Road, αντικείμενο του οποίου είναι οι νέες δυνατότητες που διαμορφώνονται στο «δρόμο του Μεταξιού» και μεταφράζονται σε ένα project της κινεζικής πλευράς για επενδύσεις ύψους 1 τρισ. ευρώ την επόμενη 10ετία σε μια σειρά από χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφεί ελληνο-κινεζική συμφωνία για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε μια σειρά από θέματα όπως η ενέργεια, η ψηφιακή πολιτική και οι νέες τεχνολογίες, οι υποδομές καθώς και ο χρηματοπιστωτικός τομέας.

Κατά την παρουσία του στην κινεζική πρωτεύουσα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας, τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, ενώ παράλληλα στο περιθώριο του φόρουμ, ο Πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών με ηγέτες και αξιωματούχους, μεταξύ άλλων με τη Διευθύντρια του ΔΝΤ, κα Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και τον ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Αντόνιο Γκουτιέρες.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Ήθελα να σας ρωτήσω, εάν έχει κλειδώσει και κάποια συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό, στο Πεκίνο, τη στιγμή που έχουμε όλο αυτό το κλίμα προκλητικότητας από την άλλη πλευρά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν συζητήσεις και διπλωματικές επαφές με την τουρκική πλευρά. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν έχει κλειδώσει κάποια συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι προσδοκά ο Πρωθυπουργός από τις διαβουλεύσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στο Μπάρι; Και ακολούθως, στο Washington Group, με δεδομένο ότι θα συναντήσει και την κυρία Λαγκάρντ, στο περιθώριο των εργασιών του forum.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε ότι οι συζητήσεις για το χρέος συνεχίζονται, είναι εντατικές. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ όλων των θεσμών. Αυτό το οποίο αναμένουμε και αυτό το οποίο έχει δηλωθεί από όλες τις πλευρές είναι ότι θα βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας πάρα πολύ σύντομα. Γνωρίζετε ότι η γερμανική πλευρά είχε εκφράσει στο παρελθόν επιφυλάξεις ως προς τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Από την άλλη μεριά, το ΔΝΤ θέτει ως βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα τον προσδιορισμό ακριβώς αυτών των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, έτσι ώστε να μπορεί να έχει ένα θετικό DSA, μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, πράγμα το οποίο είναι προαπαιτούμενο, καταστατικό προαπαιτούμενο, για να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Και νομίζω ότι το σύνολο των στοιχείων, καθώς και τα σημάδια από τη συμπεριφορά των διεθνών αγορών είναι ότι βρισκόμαστε σε έναν δρόμο που καταλήγει σε μια θετική εξέλιξη, πάρα πολύ σύντομα. Στο Μπάρι θα υπάρξουν φυσικά συζητήσεις που θα αφορούν και το ελληνικό χρέος, τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όπως επίσης θα υπάρξουν συζητήσεις και στο Euroworking Group, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου. Βρισκόμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Νομίζω ότι έχουμε πάρα πολλούς λόγους να πιστεύουμε ότι πάρα πολύ σύντομα θα υπάρξει μια θετική κατάληξη και έκβαση των συζητήσεων.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με το κλείσιμο της συνολικής συμφωνίας, μέσα στο καλοκαίρι, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε ότι με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ανοίγει η πόρτα, πλέον, για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας θα γίνει προσπάθεια, έτσι ώστε να έχουμε την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Συγκεκριμένο χρόνο, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να προσδιορίσω αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία, έτσι ώστε, όσο το δυνατό συντομότερα, να γίνει ακριβώς αυτή η πρώτη δοκιμαστική έξοδος. Διότι, ξέρετε, ότι θα πρέπει μέσα στον ενάμιση χρόνο που απομένει μέχρι τον Αύγουστο του 2018 να προετοιμαστούμε κατάλληλα, καθώς από εκείνη τη στιγμή και μετά, όταν και λήγει το πρόγραμμα, φιλοδοξούμε να αναχρηματοδοτούμε το ελληνικό χρέος, χωρίς να προσφύγουμε στη στήριξη του επίσημου τομέα.

ΜΑΝΗ: Επ’ αυτού, κύριε Εκπρόσωπε. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που λένε ότι η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές θα γίνει πριν μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ότι θα λειτουργήσει δηλαδή ανάποδα η διαδικασία. Πόσο έχουν βάση αυτές οι πληροφορίες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πληροφορίες αυτές έχουν να κάνουν με μία ερμηνεία των κανόνων του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, που λέει ότι η ΕΚΤ για να μπορέσει να εντάξει ένα ομόλογο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, πρέπει η χώρα στην οποία ανήκει αυτό το ομόλογο να έχει ήδη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος. Η ερμηνεία αυτή δεν ευσταθεί. Είναι η ίδια η ΕΚΤ, η οποία σε διάφορες περιπτώσει έχει πει ότι θα συζητήσει το ζήτημα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εφόσον ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και εφόσον υπάρξει θετική έκβαση στο ζήτημα της συνολικής συμφωνίας. Επομένως, δεν νομίζω ότι οι πληροφορίες αυτές έχουν συγκεκριμένη βάση.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Το παράθυρο περί επαναδιαπραγμάτευσης, κύριε Εκπρόσωπε, των μέτρων του 2018, που έχει ανοίξει και ο πρόεδρος της Βουλής, κύριος Βούτσης και ο κύριος Σκουρλέτης, είναι θέση της κυβέρνησης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο που θέλω να σας πω είναι ότι παρά τις αρχικές απαιτήσεις του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα λιτότητας, ύψους 4,5 δις ευρώ, καθώς, ξέρετε, ότι αυτή ήταν η απαίτηση από την οποία εκκίνησε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, δεν έγινε αποδεκτή από την ελληνική πλευρά. Αντιθέτως, στις 7 Απριλίου είχαμε μια προκαταρκτική συμφωνία, τεχνική συμφωνία, η οποία μιλά για ένα μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων που πρόκειται σε λίγες ημέρες να ψηφιστούν και από την ελληνική Βουλή. Επομένως, έχουμε μια υποχώρηση, και από δική μας πλευρά σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό μείγμα για το 2019-2020, αλλά έχουμε και μια υποχώρηση και από τη πλευρά του ΔΝΤ, που απαιτούσε επιπλέον 4,5 δις μέτρα για την ίδια περίοδο. Αυτό, λοιπόν, το οποίο μπορώ με βεβαιότητα να σας πω, είναι ότι με δεδομένους τους συσχετισμούς δύναμης, αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη, με δεδομένα τα εμπλεκόμενα μέρη στο ελληνικό πρόγραμμα, έχουμε μια συμφωνία και ισορροπημένη και βιώσιμη. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η δημοσιονομική πολιτική μιας χώρας εξαρτάται και από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, δηλαδή από το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα επιτευχθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς επίσης και από τη διαμόρφωση της συγκεκριμένης πολιτικής συνθήκης, τη στιγμή που θα συζητείται η δημοσιονομική πολιτική. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης αυτό το οποίο πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι τα μέτρα που έχουμε συμφωνήσει ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση –και μιλώ φυσικά για τα μέτρα του 1% συν 1%- δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, εφόσον δεν εφαρμοστούν προηγουμένως και τα μέτρα για τη μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, θέματα που αφορούν τα προαπαιτούμενα που είναι ανοιχτά και υπάρχουν νέες απαιτήσεις των θεσμών πάνω στο τραπέζι, όπως για παράδειγμα το θέμα των «κόκκινων» δανείων και της ασυλίας που απαιτούν οι δανειστές για τους κρατικούς και τραπεζικούς υπαλλήλους, που θα υπογράψουν την απομείωση αυτή των κόκκινων δανείων;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα είναι σε πορεία ολοκλήρωσης, έτσι ώστε να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κάποια πολύ μικρά τεχνικά ζητήματα, τα οποία, όμως, δεν πρόκειται να δημιουργήσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα ή να επιβραδύνουν καθοιονδήποτε τρόπο τον σχεδιασμό, τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των θεσμών, για να μπει και τυπικά η σφραγίδα της ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας του Eurogroup στο προσεχές Eurogroup. Από εκεί και πέρα, να σας πω πως, σε ό,τι αφορά το ζήτημα το οποίο αναφέρατε, υπάρχει μία συζήτηση που έχει να κάνει με την προστασία των τραπεζικών στελεχών, τα οποία θα αναλάβουν να προχωρήσουν τις αναδιαρθρώσεις των δανείων, στη βάση του ήδη ψηφισμένου νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η οποιαδήποτε τέτοια ρύθμιση προστασίας δεν θα σέβεται απολύτως το ελληνικό Σύνταγμα, την διάκριση των εξουσιών, δηλαδή τη διάκριση μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, αλλά αυτό στο οποίο θα στοχεύει θα είναι να μην παρεμποδιστεί τεχνητά η διαδικασία αναδιάρθρωσης των «κόκκινων» δανείων για τις επιχειρήσεις, οι οποίες είναι βιώσιμες ή για τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν πτωχεύσει δολίως. Με αυτή την έννοια προσπαθούμε να βρούμε την καταλληλότερη λύση, πάντοτε με σεβασμό στη συνταγματική νομιμότητα.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, όπως είναι γνωστό, το Ελεγκτικό Συνέδριο είπε ότι είναι αντισυνταγματική η παράταση των χιλιάδων συμβάσεων στους ΟΤΑ και, επίσης, βάζει ένα θέμα επιστροφής των χρημάτων. Είπατε ότι θα διασφαλίσετε αυτά τα χρήματα. Πώς ακριβώς θα το κάνετε; Και να μας ξεκαθαρίσετε, για την κυβέρνηση είναι γνωμοδοτική και μόνο η όποια εισήγηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικές διαδικασίες. Σε ό,τι αφορά τη γνωμοδοτική αρμοδιότητα: Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει γνωμοδοτική αρμοδιότητα στις περιπτώσεις των διατάξεων συνταξιοδοτικού περιεχομένου, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Αυτή είναι η μία διαδικασία. Από εκεί και πέρα, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε επί συγκεκριμένης προσφυγής, αν δεν κάνω λάθος. Να επαναλάβω, όμως, ότι κακώς διέρρευσε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον Τύπο. Η Δικαιοσύνη θα έπρεπε να προστατεύει τον εαυτό της από τέτοιου είδους διαρροές, οι οποίες καταλήγουν να αξιοποιούνται πολιτικά, τελικώς, από συγκεκριμένες δυνάμεις. Ωστόσο, αυτό που θέλω να σας πω, είναι το εξής: Με όσα έχουν γίνει γνωστά στον ελληνικό Τύπο, φαίνεται ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν δικαιώνει τους συμβασιούχους, σε σχέση με τη μη πληρωμή από την μεριά των δήμων των δεδουλευμένων. Δηλαδή, χρημάτων τα οποία δικαιούνται, καθώς τα έχουν δουλέψει. Ωστόσο, πολλοί δήμοι αρνούνταν να καταβάλουν τα οφειλόμενα σε αυτούς τους συμβασιούχους. Με αυτή την έννοια, υπάρχει νομική βάση για την πληρωμή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων. Πρόκειται για τον αδικαιολόγητο πλουτισμό, το 903 του Αστικού Κώδικα, εάν μου επιτρέπετε. Επομένως, θα αξιοποιήσουμε αυτή τη νομική δυνατότητα ως κυβέρνηση, ακόμα και με νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να αναγνωριστούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στους δήμους και να καταβληθούν με όσο το δυνατό μικρότερες καθυστερήσεις.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω εάν η απόφαση επίσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις και την περικοπή τους, θα επηρεάσει το νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσετε με τα προαπαιτούμενα. Και ένα δεύτερο, επί τη ευκαιρία, εάν η πρόβλεψη της Κομισιόν επί τα χείρω για ορισμένα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας θα επηρεάσουν, επίσης, γενικότερα την αξιολόγηση, αλλά και τη συμφωνία και τον οδικό χάρτη, όπως τον σχεδιάζετε, γιατί αυτές οι αρνητικές προβλέψεις επηρεάζουν όλους τους δείκτες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ως προς το πρώτο σκέλος της ερώτησή σας, έκανα κάποια σχόλια στην προηγούμενή μου απάντηση. Στην περίπτωση της γνώμης που εξέφρασε το Ελεγκτικό Συνέδριο σε σχέση με τις συνταξιοδοτικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο των προαπαιτούμενων, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι ακριβώς επειδή πρόκειται για γνώμη και όχι για απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αυτή δεν δεσμεύει. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι εμείς δεν θα λάβουμε υπόψη τις παρατηρήσεις, τις οποίες έχει κάνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι οποίες, κατά κύριο λόγο, αφορούν την αιτιολογία για τις συγκεκριμένες διατάξεις και όχι τόσο τις διατάξεις αυτές καθαυτές. Επομένως, στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παρατηρήσεις που έχει κάνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τις αιτίες και τους πολιτικούς λόγους, οι οποίοι οδηγούν ακριβώς στην πρόταση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης προς το ελληνικό Κοινοβούλιο για τις συγκεκριμένες αυτές διατάξεις. Επομένως, δεν θεωρώ ότι θα επηρεαστεί καθ΄ οιονδήποτε τρόπο ο οδικός χάρτης, τον οποίο έχουμε θέσει για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, γνωρίζετε ότι το πρώτο τετράμηνο, το πρώτο τρίμηνο κυρίως του 2017, εξαιτίας και της αβεβαιότητας που κατά τη γνώμη μου λανθασμένα είχε προκύψει σε σχέση με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης –λανθασμένα ή θα έλεγε κανείς, και τεχνητά είχε προκύψει σε σχέση με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης- υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, πράγμα το οποίο οδηγεί την Κομισιόν, αυτή τη στιγμή, να αναθεωρεί προς τα κάτω –λίγο, αν δεν κάνω λάθος, 0,5%, δηλαδή από 2,7% στο 2,2%- τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2017.΄Ωστόσο, αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι τούτο δεν θέτει, σε καμία περίπτωση, σε κίνδυνο ούτε το χρονοδιάγραμμά μας, αλλά ούτε και πολύ περισσότερο τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017. Διότι, ακόμη και με στασιμότητα, υπολογίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα φτάσει περίπου στο 2%, πόσο μάλλον αν καταγραφεί και ανάπτυξη του ύψους 2%. Θα έχουμε, δηλαδή, ακόμη μεγαλύτερο αποτέλεσμα –και επιτρέψτε μου αυτή την εκτίμηση- σε ό,τι αφορά και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. Και επίσης, επιτρέψτε μου και μια πρόβλεψη, ότι με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και με βάση τα όσα έχουν γίνει στις διεθνείς αγορές χρήματος, αλλά και στο ελληνικό Χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες, έχω την ισχυρή και εύλογη πεποίθηση ότι θα διαψεύσουμε προς τα πάνω αυτές τις προβλέψεις της Κομισιόν.

ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Μια ερώτηση επ΄ αυτού, που έθεσε ο κ. Στρατάκης: Η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι η αναθεώρηση των στόχων επί τα χείρω θα οδηγήσει σε λήψη νέων μέτρων. Τι απαντάτε ως προς αυτό; Και αν μου επιτρέπετε και ένα δεύτερο σκέλος για το ζήτημα του χρέους: Από τη στιγμή που φαίνεται ότι μάλλον δεν θα υπάρχει οριστική διευθέτηση στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, θέτει η κυβέρνηση ένα χρονικό ορόσημο ως προς το πότε μπορεί να υπάρξει μια επίλυση; Ας πούμε, οι αρχές Ιουνίου ή μπορεί να τραβήξει και μετά τις γερμανικές εκλογές, όπως κάποιοι φέρουν τον κ. Σόιμπλε να επιδιώκει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, δεν υπάρχει καμία περίπτωση για τη λήψη νέων μέτρων για το 2017 και το 2018. Όπως σας είπα και προηγουμένως, με όλους τους άλλους παράγοντες σταθερούς και ακόμη και με μηδενική ανάπτυξη, θα επιτύχουμε το στόχο για 2% πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, με βάση τα μέτρα τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν ληφθεί. Από εκεί και πέρα, συνυπολογίζοντας την ανάπτυξη, έτσι όπως έχει υπολογίσει και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα να έχουμε και υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους. Επομένως, δεν τίθεται κανένα θέμα για τη λήψη επιπλέον μέτρων.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για το χρέος, όχι εμείς, όχι μόνη η ελληνική κυβέρνηση, αλλά το σύνολο των θεσμών έχει θέσει ως στόχο τη συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, το προσεχές Eurogroup. Έχουμε, όμως, πει και έχει ειπωθεί και από τους υπόλοιπους θεσμούς ότι υπάρχει περίπτωση στο προσεχές Eurogroup να σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις, αλλά να χρειαστούν και κάποιες περισσότερες ημέρες, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία, η οποία θα καλύπτει το σύνολο των εμπλεκόμενων μερών. Με αυτή την έννοια, δεν μπορώ παρά να σας πω ότι αυτό είναι το βασικό και το μοναδικό σενάριο πάνω στο οποίο εργάζεται τόσο η κυβέρνηση, όσο και το σύνολο των θεσμών.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Μπορείτε να προσδιορίσετε το πόσο άμεσα θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο σε σχέση με τα υπόλοιπα χρονοδιαγράμματα, πότε δηλαδή θα ψηφιστούν τα μέτρα, θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν και αν τελικά επιμένετε σε αυτό που είχατε πει και την προηγούμενη εβδομάδα, ότι δεν θα υπάρχει ρητή δέσμευση μέσα στο κείμενο του πολυνομοσχεδίου για αυτό που λέει ο Πρωθυπουργός ότι αν δεν μας δώσουν τα μέτρα για το χρέος, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα του 2019 και του 2020.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεκινώ από το τέλος της ερώτησής σας: Μια τέτοιου είδους ρήτρα ή –αν θέλετε- αίρεση στο εσωτερικό του κειμένου του νόμου, δεν είναι δυνατή. Πρόκειται για μια πολιτική και σαφή δέσμευση, την οποία έχει πάρει ο Πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, ότι η υλοποίηση των μέτρων –και νομίζω ότι υπάρχει ένα εύλογο επιχείρημα πίσω από αυτή τη δέσμευση- σχετίζεται με την υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Και για ποιο λόγο το έχει πει αυτό ο Πρωθυπουργός; Διότι τα μέτρα 1% + 1% για το 2019 και το 2020, τα έχει απαιτήσει το ΔΝΤ. Αν δεν υπάρξουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τότε το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα. Επομένως, δεν θα υπάρχει και κανένας λόγος να εφαρμοστούν τα μέτρα τα οποία έχει ζητήσει. Δεν πρόκειται, δηλαδή, απλώς και μόνο για μια πολιτική δέσμευση άνευ επιχειρήματος, αλλά για ένα συγκροτημένο πολιτικό επιχείρημα που σχετίζεται με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου: Εμείς, ως ελληνική κυβέρνηση, σχεδιάζουμε και θεωρούμε ότι θα το επιτύχουμε, μέχρι τις 18 του Μαΐου να έχουμε καταφέρει να ψηφίσουμε τα προαπαιτούμενα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, έτσι ώστε να δοθεί και ο χρόνος στους θεσμούς για να γράψουν το λεγόμενο «compliance report» και να εγκριθεί από το Eurogroup της 22ας Μαΐου και τυπικά η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πρόσφατα γερμανική εφημερίδα έγκυρη αποκάλυψε, δημοσίευσε, τέλος πάντων, ένα κείμενο φερόμενο ως σχέδιο ή προσχέδιο συμφωνίας, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, πρωτογενή πλεονάσματα ίσως και μέχρι το 2022. Υπάρχει τέτοιου είδους συμφωνία; Υπάρχει τέτοιου είδους δέσμευση; Και η κυβέρνηση υπό ποια προϋπόθεση θα συζητούσε και θα δεχόταν μια τέτοια δέσμευση μέχρι και το 2022, 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κείμενα βλέπουν διαρκώς το φως της δημοσιότητας. Αυτό το οποίο μπορώ εγώ να σας πω με πάσα βεβαιότητα είναι ότι δεν έχει υπάρξει καμία προκαταρκτική συμφωνία σε ό,τι αφορά το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε ότι η διαπραγμάτευση αυτή εκκίνησε με τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης για 10ετή τουλάχιστον παράταση του 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα. Έχει γίνει, πλέον, από όλους αποδεκτό ότι δεν υπάρχει μια τέτοια περίπτωση και ότι συζητάμε για μια πολύ μικρότερη χρονική περίοδο, όπου τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι στο ύψος του 3,5% και στη συνέχεια αυτά θα μειωθούν και ανάλογα με τη μείωση ακριβώς των πρωτογενών πλεονασμάτων θα υπάρξει και ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Διότι όσο μικρότερα τα πρωτογενή πλεονάσματα, τόσο περισσότερα πρέπει να είναι και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα προσδιοριστούν στο προσεχές Eurogroup ή λίγο αργότερα, έτσι ώστε το ΔΝΤ να θεωρήσει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Με αυτή την έννοια, η συζήτηση συνεχίζεται και εκτιμώ ότι ήδη έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα προόδου, ειδικά αν συγκρίνει κανείς το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων του τρέχοντος προγράμματος με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, στο οποίο είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, το οποίο ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων ήταν κατά μέσο όρο 4% μέχρι το 2030, όπως γνωρίζετε. Και είναι ακριβώς πάνω σε αυτή την προσπάθεια για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που εργάζεται η ελληνική κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση τροπολογίας που αφορά τη διαγραφή προστίμων από λαθρεμπόριο, υπήρξε αναφορά και από κυβερνητικά στελέχη ότι η εν λόγω τροπολογία αφορούσε και την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ. Ισχύει ότι τελικά δεν υπάρχει πρόβλεψη αναδρομικότητας και άρα δεν καλύπτεται το πρόστιμο της εν λόγω εταιρείας; Και αν ναι, πρόκειται η κυβέρνηση, σχεδιάζει να φέρει κάποια άλλη νομοθετική παρέμβαση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εξηγήσαμε πάρα πολλές φορές ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία είχε να κάνει με την προστασία καλόπιστων επενδυτών στην περίπτωση που τους έχουν καταλογιστεί πρόστιμα για πράξεις άλλων. Δεν διαγράφηκαν ποτέ πρόστιμα με τη συγκεκριμένη τροπολογία. Αυτό το οποίο έγινε ήταν μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον για καλόπιστους τρίτους, οι οποίοι παίρνουν την πρωτοβουλία να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία. Αυτό είναι το ένα σημείο.
Το δεύτερο σημείο, ξέρετε, έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, διότι πολλοί στην αρχή μας κατηγόρησαν για φωτογραφική τροπολογία και στη συνέχεια μας κατήγγειλαν, επειδή η συγκεκριμένη τροπολογία δεν ήταν αρκούντως φωτογραφική.
Εν πάση περιπτώσει, αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι δεν σχεδιάζεται εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης οποιαδήποτε νέα τροπολογία σε σχέση με το ζήτημα αυτό ή οποιοδήποτε συναφές παρεμφερές ζήτημα.

ΠΙΠΙΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σχετικά με τα μέτρα που περιέχονται στη συμφωνία, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή τις επόμενες ημέρες, υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ορισμένα από τα μέτρα αυτά θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται και το 2017, δηλαδή δεν πάνε μόνο για μετά, το 2018-2019-2020, ότι ορισμένα από αυτά τα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται το 2017. Ισχύουν οι πληροφορίες αυτές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω για ποια μέτρα μιλάτε.

ΜΠΟΛΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπήρξε μια απάντηση από την πλευρά της Πρεσβείας της Βενεζουέλας στις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κ. Μητσοτάκη και μάλιστα ακολούθησε και μια ανταπάντηση προς την Πρεσβεία από τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ., τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος επαναφέρει το ζήτημα του ταξιδιού του κ. Παππά και ζητά απαντήσεις. Πάντως, βλέπουμε ότι και τις τελευταίες ώρες συνεχίζεται και η ένταση στη χώρα αυτή. Ένα σχόλιο γύρω από όλα αυτά, αν θέλετε να μας κάνετε, ποια είναι η θέση της κυβέρνησης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η σύγκρουση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ενός κράτους, είναι κρίσιμη μεν, δεν είναι ωστόσο σοβαρή. Καταλαβαίνετε ότι εδώ πρόκειται για ένα επικοινωνιακό τερατούργημα, το οποίο έχει στήσει η ηγεσία της Ν.Δ., ακριβώς επειδή το σύνολο του πολιτικού της αφηγήματος έχει καταρρεύσει. Καλό θα ήταν η Ν.Δ. να μην εμπλέκει ξένα κράτη στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.

ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μεσούσης ή και αυξανόμενης της έντασης στο Αιγαίο με ευθύνη της Τουρκίας, βλέπουμε ότι η αμερικανική πλευρά με μια συνέντευξη που στήριξε την κυβέρνησή σας, ενίσχυσε το γεωπολιτικό προφίλ της Ελλάδας στην περιοχή. Στήριξε την κυβέρνησή σας ευθέως και έγινε και μια ολόκληρη συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα και υπάρχει και ένα παρασκήνιο. Ήθελα ένα σχόλιό σας σε αυτό. Ήθελα, επίσης, και μια απάντησή σας στα σενάρια που λένε ότι υπάρχει απουσία επικοινωνίας μεταξύ Λευκού Οίκου και Μεγάρου Μαξίμου. Το είδαμε την Κυριακή και άρχισε να αναδημοσιεύεται γενικότερα ένα τέτοιο σενάριο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τη συνέντευξη του Αμερικανού Πρέσβη, νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η αμερικανική κυβέρνηση, η αμερικανική διοίκηση αναγνωρίζει τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στη χώρα σε ό,τι αφορά τη σταθεροποίηση της οικονομίας, την εμπέδωση της σταθερότητας και το πέρασμα στην ανάκαμψη. Νομίζω ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις έρχονται σε μια περίοδο που, όπως βλέπετε, το διεθνές περιβάλλον έχει αρχίσει να αλλάζει τη στάση και τη συμπεριφορά του απέναντι στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά την επικοινωνία με την αμερικανική κυβέρνηση, αυτή είναι διαρκής και βρίσκεται και σε διπλωματικό και σε διοικητικό, αλλά και σε κυβερνητικό επίπεδο.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, αν έχει υπάρξει επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον κ. Μακρόν, τον νέο Γάλλο Πρόεδρο. Αν ναι, ποιο είναι το περιεχόμενό της; Και άλλη μια ερώτηση, αν μου επιτρέπετε: Ποιο κόμμα θα υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες γαλλικές βουλευτικές εκλογές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τον νέο Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, να σας πω ότι προγραμματίζεται πάρα πολύ σύντομα μια συνομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, νομίζω ότι πρέπει να το απευθύνετε στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στην ελληνική κυβέρνηση.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όσον αφορά το πρώτο σας σχόλιο για το Ελεγκτικό Συνέδριο, που μιλήσατε για «απαράδεκτη διαρροή που πλήττει το κύρος της ίδιας της Δικαιοσύνης» και τα λοιπά, θεωρείτε ότι υπάρχουν παράγοντες μέσα δηλαδή στη Δικαιοσύνη, οι οποίοι «στρώνουν το χαλί» για να υπάρχει επίθεση από την πλευρά της αντιπολίτευσης; Ότι υπάρχει, δηλαδή, μια τέτοιου είδους συνεννόηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σβέρκο, ήμουν πάρα πολύ προσεκτικός στη δήλωσή μου. Είπα ότι η Δικαιοσύνη οφείλει να προστατεύει τον εαυτό της από τις προσπάθειες πολιτικών δυνάμεων να αξιοποιήσουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της εσωτερικής πολιτικής σύγκρουσης. Νομίζω ότι είναι πλέον μια κανονικότητα, την οποία ωστόσο δεν πρέπει να αποδεχτούμε ως κανονικότητα, να γίνονται διαρροές, πριν από την επίσημη δημοσίευση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης. Και τούτο αφορά το σύνολο των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας. Λέω, λοιπόν, ότι κατά τον ίδιο τρόπο που η κυβέρνηση, αλλά και το πολιτικό σύστημα σέβεται τη Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της, η ίδια η Δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτική και να τηρεί με πάρα πολύ μεγάλη αυστηρότητα τους συνταγματικούς κανόνες που ορίζουν ότι οι αποφάσεις γίνονται γνωστές μόνο με τη δημοσίευσή τους.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχει ασκηθεί πίεση από την Ουάσιγκτον στην ελληνική κυβέρνηση με ανταλλάγματα στο οικονομικό, στο αμυντικό, στο ενεργειακό πεδίο, ώστε να εγκαταλείψει η κυβέρνηση την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει ασκηθεί καμία τέτοια πίεση. Όπως ξέρετε, στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών σχέσεων, τα κράτη συζητούν μεταξύ τους. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο ζήτημα που θέτετε αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει απολύτως καμία παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης είτε της νυν, είτε της προηγούμενης, σε σχέση με τον τρόπο που έχει επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση να κινείται στο πεδίο των διεθνών σχέσεων.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιας και αναφέρθηκε και προηγουμένως έγινε συζήτηση περί «έλλειψης επικοινωνίας Λευκού Οίκου-Μαξίμου», έχουμε στις 25 του Μάη τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Υπάρχει περίπτωση ή εξετάζεται συνάντηση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αμερικανό Πρόεδρο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει προκαθορισμένη συνάντηση. Ωστόσο, δεν θα το απέκλεια.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Συνέντευξη στον ρ/σ Real fm και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

→ Το προσεχές διάστημα θα κατατεθεί άμεσα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που αφορούν στη συμφωνία, ώστε ακολούθως να γραφεί η έκθεση συμμόρφωσης που θα βάλει και τυπικά τη σφραγίδα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

→ Η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το χρέος έχει ξεκινήσει, ελπίζω εντός του Μαΐού να υπάρξει συμφωνία και σε αυτό το ζήτημα, για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ: Το ΔΝΤ, που το θέλει η Γερμανία στο πρόγραμμα, έχει θέσει ως προϋπόθεση τα μέτρα για το χρέος και το ζητά, γιατί χωρίς τον προσδιορισμό θεωρεί μη βιώσιμο το χρέος και σύμφωνα με το καταστατικό του απαγορεύεται η συμμετοχή του σε προγράμματα χωρών των οποίων το χρέος είναι μη βιώσιμο. Oφείλουν οι Γερμανοί να δώσουν αυτό που ζητάει, δηλαδή τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Tελικώς θα υπάρξει μια λύση συμβιβασμού από όλες τις πλευρές, και από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και του Ταμείου και της Γερμανίας, θα βρεθεί ένα πεδίο ισορροπίας.

→ Η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα αποτελέσει τη σφραγίδα της ΕΚΤ για το αξιόχρεο της Ελλάδας, αυτό θα είναι το σήμα που περιμένουν όσοι επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα. Στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές το 2018 ενώ θα προηγηθεί δοκιμαστική έξοδος. Για τις επενδύσεις συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός τίθεται επικεφαλής για τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ που έχουν «παγώσει» για διαφόρους λόγους, άλλωστε επίκειται και το ταξίδι στη Κίνα για το πρόγραμμα «ο δρόμος του μεταξιού» το οποίο αγγίζει το 1 τρισ. σε βάθος δεκαετίας. Παράλληλα, ο αναπτυξιακός νόμος ευνοεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα έχουμε ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων.

→ Το μείγμα πολιτικής που περιέχει η συμφωνία δεν είναι αυτό που θα επέλεγε η κυβέρνηση. Ωστόσο, η τεχνική συμφωνία στη οποία καταλήξαμε με τους θεσμούς κλείνει χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Το ΔΝΤ αρχικά ζητούσε μέτρα 4,5 δισ. ευρώ, στο τέλος άρχισε να μιλά για μεταρρυθμίσεις ποιότητας που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση. Έχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία, θα εφαρμοστούν μέτρα – αντίμετρα παράλληλα. Για κάθε κύκλο αρνητικών μέτρων θα υπάρχει ένας κύκλος θετικών μέτρων, γι’ αυτό γίνεται και η συζήτηση για τον μηχανισμό πρόβλεψης. Τα αντίμετρα καλύπτουν πρώτου βαθμού ανάγκες, επιτρέποντας έτσι να κατευθυνθεί το διαθέσιμο εισόδημα σε ενεργή ζήτηση.

→ Η ΝΔ έχει υποστεί βαρύτατη πολιτική ήττα. Επί 7 μήνες, καταστροφολογούσε για την κατάρρευση της κυβέρνησης της οικονομίας και της κοινωνίας και τώρώα πολιτεύεται με διαστρεβλώσεις και παροχολογία. Η δημοσιονομική πολιτική έχει ως κομμάτι τη φορολογία, είναι το κύριο θέμα των διαπραγματεύσεων. Η ΝΔ πήρε την απάντηση της από τους θεσμούς. Εκτός και αν ευαγγελίζεται απότομη μείωση των φορολογικών συντελεστών που όμως θα εξισορροπηθεί με τεράστια μείωση των δημοσίων δαπανών, που σημαίνει κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, με κλείσιμο νοσοκομείων κλπ, τότε μιλάμε για πολιτική σοκ και δέους.

→ Σχετικά με τις μεταβιβάσεις επιχειρήσεων Τύπου και ποιους θα αφορά, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, δεν θα κατατεθεί οποιαδήποτε διάταξη που δεν θα είναι καθολικής εφαρμογής. Στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η λειτουργία, με συνθήκες διαφάνειας και νομιμότητας.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να καλημερίσουμε τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο και να κουβεντιάσουμε μαζί του για την πολιτική επικαιρότητα. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κύριε Χατζηνικολάου.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω ρωτώντας ποιος είναι αυτή τη στιγμή ο οδικός μας χάρτης. Δηλαδή, τι προβλέπεται για το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο Πρωθυπουργός πάει τώρα στην Κίνα, στις 22 νομίζω είναι η κρίσιμη ημερομηνία του Eurogroup. Αμέσως μετά τι γίνεται; Είναι αληθές αυτό που δημοσίευσε την Κυριακή η Real News ότι υπάρχει σκέψη σοβαρή και συζήτηση για το ενδεχόμενο μιας πρώτης δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές Ιούνιο-Ιούλιο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, ξέρετε ότι ο οδικός χάρτης, αυτή τη στιγμή, περιλαμβάνει την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, έτσι ώστε οι θεσμοί στη συνέχεια να γράψουν την έκθεση συμμόρφωσης, η οποία θα κατατεθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Και εκεί θα μπει και τυπικά η σφραγίδα της ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας, ενώ παράλληλα, την ίδια στιγμή, θα συζητούνται όλο αυτό το διάστημα τα μέτρα που θα ληφθούν, έτσι ώστε να καλυφθεί το ΔΝΤ, δηλαδή τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ευελπιστούμε ότι στις 22 του Μάη θα υπάρξει μια συμφωνία και ως προς αυτό το πεδίο. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που αποτελεί την εγγύηση για επιτυχημένες δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές, προκειμένου να προετοιμαστούμε για το καλοκαίρι του 2018, τον Αύγουστο του 2018, που, όπως ξέρετε, θα πρέπει η Ελλάδα να αρχίσει να αναχρηματοδοτεί το χρέος της, χωρίς τη στήριξη από τον επίσημο τομέα. Επομένως, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε σε εσάς, είναι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, να υπάρξει δοκιμαστική έξοδος στις αγορές. Τον ακριβή χρόνο αυτής της εξόδου, δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να τον πω.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σύμφωνοι. Ένα βασικό ερώτημα είναι το ερώτημα που αφορά το Eurogroup της 22ας και τις αποφάσεις για το χρέος. Χθες είχα εδώ στην εκπομπή μου τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, τον κύριο Λεβέντη, ο οποίος μου είπε ότι όλη αυτή συζήτηση που κάνουμε για το χρέος τώρα, την κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να καθησυχάσει τους βουλευτές του και να ψηφίσουν τα μέτρα. Διότι το χρέος δεν πρόκειται να το πάρουμε πριν από τις γερμανικές εκλογές και το πιθανότερο πριν από τα μέσα του 2018. Τι λέτε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κύριε Χατζηνικολάου, το ζήτημα του ελληνικού χρέους απασχολεί όχι μόνο την ελληνική επικαιρότητα, αλλά το σύνολο του διεθνούς Τύπου. Με αυτή την έννοια νομίζω ότι είναι λίγο υπερβολικό να λέμε ότι αποτελεί ένα τρικ επικοινωνιακό του ΣΥΡΙΖΑ για να ηρεμήσει τους βουλευτές του, που υποτίθεται ότι αντιδρούν στη συμφωνία. Αυτά δεν είναι επιχειρήματα που στέκουν ή έχουν οποιαδήποτε βάση. Το ελληνικό χρέος αυτή τη στιγμή απασχολεί και τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ο ίδιος ο κύριος Μακρόν, οποίος πλέον είναι και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, τρεις ημέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική μάχη της Κυριακής έκανε δήλωση ότι θα δουλέψει για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Επομένως, καταλαβαίνετε ότι εδώ δεν πρόκειται για μία συζήτηση που απασχολεί αποκλειστικά και μόνο την εσωτερική πολιτική ζωή.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η ανησυχία, όμως, που υπάρχει, κύριε Υπουργέ, είναι εάν η Γερμανία θα επιμείνει στο να πάει η όποια λύση μετά τις εκλογές εκεί.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει το εξής θέμα: Πρέπει να κατανοήσουμε για τι ακριβώς συζητάμε. Το ΔΝΤ, του οποίου τη συμμετοχή απαιτεί η Γερμανία, έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Έναν πρώτο προσδιορισμό, δηλαδή, των μέτρων εκείνων που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Για ποιον λόγο το ζητάει αυτό το ΔΝΤ; Το ζητά αυτό, διότι, χωρίς αυτό τον προσδιορισμό, θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και άρα απαγορεύεται από το ίδιο το καταστατικό του η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Διότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετέχει σε οποιοδήποτε πρόγραμμα χώρας της οποίας το χρέος θεωρεί μη βιώσιμο. Άρα, για να μπορέσει να καλυφθεί η προϋπόθεση που έχουν θέσει τώρα οι Γερμανοί για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, οφείλουν να δώσουν στο ΔΝΤ αυτό το οποίο ζητάει, δηλαδή τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Και αυτή είναι και η βάση της συζήτησης που διεξάγεται αυτή τη στιγμή. Τώρα οι λύσεις που θα βρεθούν τελικά, προφανώς θα είναι λύσεις συμβιβασμού μεταξύ όλων των πλευρών. Δηλαδή και της ελληνικής πλευράς, που θέλει τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και του ΔΝΤ, που θέλει τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και από την άλλη της γερμανικής πλευράς, η οποία, όπως ξέρετε, είναι πάντοτε επιφυλακτική σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ή κινήσεις ή λύσεις, καθώς θεωρεί ότι αυξάνουν τον ηθικό κίνδυνο. Θα βρεθεί, όμως, μία λύση, ένα πεδίο ισορροπίας, μεταξύ αυτών των πλευρών.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα κάνω μία πρόβλεψη με την εικόνα που βλέπω και ακούω και πείτε μου τη γνώμη σας. Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα επιλυθεί το θέμα δια της δημιουργικής ασάφειας. Δηλαδή, θα υπάρξουν κάποιες διατυπώσεις που θα τους ηρεμούν όλους και θα στέλνουν το θέμα μετά τις γερμανικές εκλογές, αλλά θα κρατούν και το Ταμείο μέσα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ούτως ή άλλως πηγαίνει για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό είναι αλήθεια.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα πράγμα το οποίο κρατάμε, λοιπόν, είναι αυτό.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το θέμα, κύριε Υπουργέ, είναι τι σήμα θα δοθεί σε όσους θέλουν να επενδύσουν. Αυτό είναι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο κυρίως αφορά την ελληνική πλευρά, είναι μία λύση που να ανοίγει την πόρτα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Διότι ξέρετε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στην πραγματικότητα, εφόσον ενταχθούμε σε αυτό, θα αποτελέσει μια σφραγίδα της ΕΚΤ για το αξιόχρεο της Ελλάδας. Και τούτο είναι ακριβώς το σήμα που περιμένει το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας, έτσι ώστε να ξεκινήσει μια σειρά από δραστηριότητες στην Ελλάδα. Αυτές οι δραστηριότητες, όπως ξέρετε, τα τελευταία επτά χρόνια έχουν μειωθεί και σε κάποιες περιόδους είχαν μηδενιστεί κιόλας. Επομένως, το βασικό για εμάς είναι να υπάρξει μία λύση που θα ανοίγει την πόρτα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα ερώτημα που προκύπτει από κάτι που άκουσα πριν από λίγο από τον κύριο Σκουρλέτη, τον υπουργό Εσωτερικών, μιλώντας εδώ στον Real FM, στον Νίκο Στραβελάκη, αλλά το διάβασα το ίδιο να το λέει και ο Νίκος Βούτσης στη δική μας εφημερίδα, στις «Ειδήσεις του Σαββατοκύριακου», πριν από λίγες ημέρες. Ανοίγουν τα κορυφαία αυτά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ένα θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των μέτρων που πρόκειται να εφαρμοστούν από 1/1/2019 και μετά, εάν έχουν επιτύχει υψηλούς στόχους το 2018. Υπάρχει τέτοιο θέμα; Υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης, εάν πάμε καλύτερα από τα προβλεπόμενα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο που πρέπει να πούμε, είναι ότι έχουμε καταλήξει σε μία τεχνική συμφωνία, η οποία παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει ένα δημοσιονομικό μείγμα, που δεν θα επιλέγαμε ποτέ εάν δεν βρισκόμασταν σε συνθήκες επιτροπείας, είναι, ωστόσο, μια ισορροπημένη συμφωνία. Δηλαδή, ύστερα από επτά χρόνια αξιολογήσεων και τριών προγραμμάτων, είναι η πρώτη φορά που μία αξιολόγηση κλείνει με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Δηλαδή, χωρίς να υπάρχει δημοσιονομικό κενό το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με επιπλέον λιτότητα. Επομένως, το μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο θεωρούμε ότι αποτελεί μία επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, στον βαθμό δε, που όταν εκκινούσε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επιτρέψτε μου μια διακοπή εδώ. Εγώ δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιο λόγο οι δανειστές πίεζαν να υπάρξει αυτό το νέο πρόγραμμα το 2019 και το 2020. Δηλαδή, αν είναι μηδενικό το δημοσιονομικό αντίκτυπο, ποιο είναι το θέμα, για ποιο λόγο έγινε όλη αυτή η κόντρα και η συζήτηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ΄ αρχάς, γιατί υπήρχαν διαφορετικές προβλέψεις από τη μεριά του ΔΝΤ, το οποίο –όπως γνωρίζετε- ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή 4,5 δις ευρώ. Στο τέλος, το ΔΝΤ υπό την πίεση και της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και της ίδιας της πραγματικότητας, υποχώρησε από αυτή τη θέση και άρχισε να μιλά για μεταρρυθμίσεις ουσίας, για μεταρρυθμίσεις ποιότητας, “quality reforms” έλεγε το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Δηλαδή, ότι ναι μεν υπάρχει περίπτωση να πιαστεί το 3,5% το 2018, ωστόσο χρειάζονται μεταρρυθμίσεις ποιότητας, έτσι ώστε να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία. Εν πάση περιπτώσει, αυτά είναι τα τεχνικά κομμάτια της διαπραγμάτευσης. Αυτό, όμως, που θέλω να σας πω είναι το εξής: ότι έχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία και από εκεί και πέρα…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τα αντίμετρα πότε θα εφαρμοστούν; Θα τα ψηφίσετε τώρα. Πότε θα εφαρμοστούν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τα ψηφίσουμε τώρα και θα εφαρμοστούν ταυτοχρόνως, δηλαδή με τα αρνητικά μέτρα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δηλαδή, από 1.1.2019;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από 1.1.2019 θα ξεκινήσουν και για κάθε κύκλο αρνητικών μέτρων θα υπάρχει και ένας κύκλος αντιμέτρων, ο οποίος θα εξισορροπεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν θα αναμείνουμε το αποτέλεσμα του 2019 πριν εφαρμόσουμε αντίμετρα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κύριε Χατζηνικολάου. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο γίνεται η συζήτηση για το μηχανισμό πρόβλεψης το 2018.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα αυτό είναι κρίσιμο θέμα, κύριε Υπουργέ. Γιατί αν αυτός που θα προβλέπει είναι το Ταμείο, ζήτω που καήκαμε!

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι το σύνολο των θεσμών. Και αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ήδη το ΔΝΤ έχει αλλάξει προς τα πάνω τις προβλέψεις του με βάση τα αποτελέσματα του 2016 και αναμένουμε ότι τα επόμενα χρόνια, ακριβώς, εξαιτίας της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας, θα αναγκαστεί να αλλάξει τις προβλέψεις του ακόμη περισσότερο προς τα πάνω. Εξάλλου, ήταν ο ίδιος ο κ. Τόμσεν, ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες δήλωσε ότι από το 2010 μέχρι το 2015 το Ταμείο έκανε υπεραισιόδοξες προβλέψεις και από το 2015 και μετά έκανε μια στροφή 180 μοιρών και άρχισε να κάνει υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις. Κάποια στιγμή θα βρει και το Ταμείο την ισορροπία του.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, θέλω να σας μεταφέρω μια κριτική που την ακούω πολύ έντονα από τον κόσμο των επιχειρήσεων, από την αγορά. Λένε ότι από τη μια μεριά θα έχουμε νέα μείωση της ζήτησης μετά το 2019, διότι μειώνονται οι συντάξεις, μειώνεται το αφορολόγητο, μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των ανθρώπων, επομένως θα μειωθεί η ζήτηση, επομένως μιλάμε για υφεσιακά μέτρα. Και από την άλλη, τα αντίμετρα δεν είναι προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, είναι προς την κατεύθυνση της κοινωνικής πρόνοιας και ανακούφισης, στο οποίο κανείς δεν μπορεί να πει όχι, αλλά δεν λειτουργεί ως αντιστάθμισμα στον υφεσιακό χαρακτήρα της μειώσεως συντάξεων και αφορολογήτου. Δηλαδή, αυτό που λένε οι άνθρωποι των επιχειρήσεων είναι ότι κάτι πρέπει να κάνετε για την ανάπτυξη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο υποστηρίζουμε με τα αντίμετρα είναι τη συλλογική και την κοινωνική κατανάλωση, η οποία καλύπτει με κρατική παρέμβαση πρώτου βαθμού ανάγκες και από εκεί και πέρα, το διαθέσιμο εισόδημα μπορεί να κατευθυνθεί προς την ιδιωτική κατανάλωση και άρα την αύξηση της ενεργού ζήτησης. Δεν συμφωνώ με αυτή την κριτική, την οποία κάνουν οι επιχειρήσεις. Διότι αν υπάρχει ένα αντίμετρο το οποίο, για παράδειγμα, καλύπτει…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το ενοίκιο, ας πούμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς. Εξακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά με επιδότηση ενοικίου ύψους μέχρι και 100 ευρώ το μήνα…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό έχει μια βάση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …συζητάμε ότι δημιουργείται χώρος στα νοικοκυριά για να στηρίξουν την κατανάλωσή τους πέρα από τα χρήματα τα οποία θα έδιναν για το ενοίκιο. Δηλαδή, φέρνει μια πιο ισορροπημένη ανάλυση και να μην βλέπουμε τα πράγματα έτσι απλώς στην επιφάνεια.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πείτε μου σας παρακαλώ, πρόκειται η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες για να τονώσει την ανάπτυξη και ποιες θα είναι αυτές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι θα τεθεί επικεφαλής μιας μεγάλης προσπάθειας, έτσι ώστε να προχωρήσουν και τα μεγάλα επενδυτικά “projects”, τα οποία αυτή τη στιγμή, είτε λόγω γραφειοκρατίας, είτε για λόγους που έχουν να κάνουν με τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού διοικητικού μηχανισμού καθυστερούν και από την άλλη μεριά, ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή ξεκινά, για παράδειγμα, μια μεγάλη συζήτηση στην Κίνα, όπου ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί για να συζητήσει για τη συμμετοχή και τη συνεργασία Ελλάδας και Κίνας στο μεγάλο κινεζικό project για «το δρόμο του μεταξιού». Ξέρετε, πρόκειται για ένα project ύψους 1 τρις ευρώ για την επόμενη δεκαετία, στο οποίο project η Ελλάδα θα παίξει κεντρικό ρόλο. Και από εκεί και πέρα, να υπάρξουν εκείνες οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την καλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μια σειρά από άλλα πράγματα. ΄Ηδη, εξάλλου, ξέρετε ότι έχουμε ψηφίσει και τον αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτύξουν την παρέμβασή τους και τούτο νομίζω ότι θα ενισχυθεί και από τη σφραγίδα εμπιστοσύνης που αναμένουμε να μπει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να υπάρξει και αύξηση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πρόβλεψη μειώσεως φόρων το επόμενο διάστημα, υπάρχει; Θέλω να πω εδώ αυτό για το οποίο η αγορά στενάζει, είναι η υπερφορολόγηση. Σε αυτό το κομμάτι κάνει σκέψεις η κυβέρνηση; Θα διεκδικήσει στις συζητήσεις με τους θεσμούς;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε ότι η φορολογική πολιτική είναι κομμάτι της δημοσιονομικής πολιτικής. Είναι το κύριο ζήτημα, το οποίο συζητείται με τους θεσμούς καθ΄ όλη τη διάρκεια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ακούω τη Ν.Δ. συνεχώς να υπόσχεται ότι όταν θα έρθει –λέει- στα πράγματα, θα φέρει μειώσεις στους φόρους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και πήρε την απάντησή της η αντιπολίτευση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που δήλωσαν ότι «για μας, το πρόγραμμα ισχύει ως έχει και δεν συζητάμε οποιαδήποτε αλλαγή αυτού του προγράμματος, αντιθέτως θεωρούμε ότι υπάρχει συνέχεια». Εν πάση περιπτώσει, αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι η Ν.Δ. αυτή τη στιγμή έχει υποστεί μια βαρύτατη πολιτική ήττα, διότι επί επτά-οκτώ μήνες διαρκώς καταστροφολογούσε, κινδυνολογούσε, θεωρούσε ότι η ελληνική οικονομία καταρρέει, ότι η κυβέρνηση καταρρέει, ότι η ελληνική κοινωνία καταρρέει και τελικά βρέθηκε σε ένα απόλυτο αδιέξοδο από την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας. Και αυτή τη στιγμή, έχει ήδη ξεκινήσει να πολιτεύεται, να αντιπολιτεύεται είτε με διαστρεβλώσεις, είτε με μια παροχολογία, η οποία ξέρει ότι είναι σχεδόν αδύνατον να υλοποιηθεί. Εκτός εάν ο κ. Μητσοτάκης ευαγγελίζεται το εξής: μια απότομη μείωση των φορολογικών συντελεστών, η οποία θα μπορεί να ελαφρύνει κάποιες επιχειρήσεις, κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις και κατάργηση, για παράδειγμα, των φορολογικών συντελεστών στα μερίσματα, που θα πρέπει να εξισορροπηθεί από μια τεράστια μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, πράγμα το οποίο σημαίνει κλείσιμο νοσοκομείων, κλείσιμο σχολείων, κατάργηση κάθε κοινωνικής προστασίας. Εδώ, πια, ακόμη κι αν θα μπορούσε κανείς, καλή τη πίστη, να θεωρήσει ότι ο κ. Μητσοτάκης εννοεί αυτά που λέει -που δυσκολεύομαι να το πιστέψω- μιλάμε για μια πολιτική, η οποία είναι πολιτική σοκ και δέους.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, έρχομαι σε δύο θέματα της αγοράς που έχουν ενδιαφέρον. Ξέρω ότι είναι ειδικά θέματα, αλλά σας τα μεταφέρω, γιατί νομίζω ότι πρέπει να ανοίξει συζήτηση γι΄ αυτά. Το ένα θέμα είναι το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, που είναι κρίσιμο θέμα για πάρα πολλές επιχειρήσεις και για μας τις μιντιακές επιχειρήσεις κρίσιμο θέμα. Εκεί υπάρχει ένα κενό, κύριε Υπουργέ. Το κενό είναι ότι ο νόμος αυτός θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε τρεις-τέσσερις μήνες και ότι από τη στιγμή που θα αρχίσει να εφαρμόζεται, μια εταιρεία, κάνοντας την αίτηση για να περάσει τις διαδικασίες, θέλει άλλους τόσους μήνες, άλλους τρεις-τέσσερις μέχρι αυτό να εγκριθεί και να αρχίσει να λειτουργεί. Αυτό το 7μηνο είναι μια ενδιάμεση περίοδος, που πρέπει με κάποιο τρόπο να ρυθμιστεί. Για παράδειγμα, λέω εγώ, οι επιχειρήσεις που έχουν πράγματι τις προϋποθέσεις ένταξης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, παίρνοντας την ευθύνη εκείνες με την υπογραφή τους για το ότι πληρούν τις προϋποθέσεις και παίρνοντας μια προσωρινή ρύθμιση μέχρι να έρθει η τελική του εξωδικαστικού. Διαφορετικά, θα δούμε..

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω τη νομική λεπτομέρεια της ενδιάμεσης περιόδου από τη στιγμή που κατατίθεται η αίτηση και μέχρι την κατάληξη του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μιλώ τώρα και με την ιδιότητα του Προέδρου της Ένωσης των Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, γιατί είναι ένα θέμα που απασχολεί και τον δικό μας κλάδο, αλλά όλους τους κλάδους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Σας λέω ότι δεν ξέρω την ειδική πρόβλεψη του νόμου του εξωδικαστικού συμβιβασμού για το τι συμβαίνει από τη στιγμή που κατατίθεται…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν υπάρχει για το ενδιάμεσο διάστημα και πρέπει κάτι να γίνει. Σας το λέω για να το σημειώσετε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχάς, θα το ελέγξω και κατά δεύτερον, θα σας απαντήσω όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ωραία. Και ένα δεύτερο θέμα, που αφορά τα ΜΜΕ: Η «Εφημερίδα των Συντακτών» δημοσιεύει σήμερα, στο κύριο θέμα της, «ΜΜΕ: Πράσινο φως για αλλαγές ιδιοκτησίας – Τράπεζες και δανειστές κρατούν το κλειδί για την αλλαγή του τοπίου στα ΜΜΕ». Λέει, λοιπόν, ότι θα υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση, μια διάταξη που θα δίνει διέξοδο στο διακανονισμό των χρεών και των δανείων των υπό μεταβίβαση επιχειρήσεων. Και αναφέρεται στο Mega, στο ΔΟΛ, στον ΠΗΓΑΣΟ. Και σε αυτό, πρέπει να σας πω –και το λέω και με τη θεσμική μου ιδιότητα- ότι πρέπει να τους αφορά όλους η διάταξη, όχι ορισμένους. Και θα σας εξηγήσω τι εννοώ: Πρέπει να αφορά και τις εταιρείες εκείνες, στις οποίες μπαίνοντας ένας νέος μέτοχος, έστω και με μικρό ποσοστό και βάζοντας φρέσκο χρήμα, θα δίδεται η δυνατότητα αντίστοιχου διακανονισμού με τις τράπεζες και με τους…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, σε ό,τι αφορά τις μεταβιβάσεις….

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δηλαδή, να υπάρξει αντικειμενικότητα, κύριε Υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …και λοιπά, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κατατεθεί οποιαδήποτε διάταξη, η οποία δεν θα είναι γενικής και καθολικής εφαρμογής. Επομένως, ως προς αυτό, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το μοναδικό πράγμα, το οποίο θέλουμε εμείς να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας, την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων Τύπου, πάντοτε με συνθήκες διαφάνειας και απόλυτης νομιμότητας.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πολύ σωστά. Με ικανοποιεί η απάντησή σας και θα με ικανοποιήσει περισσότερο αν η διάταξη αυτή προηγουμένως περάσει και από τη στοιχειώδη διαβούλευση με τους φορείς.
Κλείνω με ένα ερώτημα για τα εθνικά θέματα. Θέλω να σας ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, πόσο σας ανησυχεί η τουρκική προκλητικότητα του τελευταίου διαστήματος, αν θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ερντογάν στο Πεκίνο, στο περιθώριο του forum και αν θεωρείτε ότι μπορεί να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις και οι ηλεκτρισμοί το επόμενο διάστημα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος και της εσωτερικής πόλωσης στη γείτονα, είχε πράγματι παρατηρηθεί μια έντονα επιθετική ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά απέναντι στο σύνολο της Ευρώπης. Νομίζω ότι μετά το δημοψήφισμα, για κάποια περίοδο, αυτό υποχώρησε και τώρα εξαιτίας μιας σειράς γεγονότων έχουμε πάλι μια σχετική κλιμάκωση αυτής της ρητορικής. Δεν ανησυχώ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι και η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε διαρκή εγρήγορση. Εμείς αυτό το οποίο θέλουμε –και το ξέρετε πάρα πολύ καλά- είναι να διατηρούμε διαρκώς ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και των διπλωματικών επαφών. Όμως, δεν υπάρχει και περίπτωση να επιτρέψουμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων εκ μέρους της Τουρκίας ή οποιουδήποτε άλλου. Γι’ αυτό θεωρώ ότι, ούτως ή άλλως, αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα διαχειριζόμαστε και να τα παρακολουθούμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και να μην δημιουργούμε μεγαλύτερες εντάσεις από αυτές που υπάρχουν στην πραγματικότητα. Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν, θα σας πω ότι και οι δύο θα βρίσκονται στην Κίνα. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διπλωματικές επαφές, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια καθορισμένη συνάντηση μεταξύ των δύο.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστώ θερμά τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κ. Τζανακόπουλο. Καλημέρα κύριε Υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά, κύριε Χατζηνικολάου. Γεια σας.

  • 1
  • 2