• Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα.

Είναι δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη Φιλοσοφία του Δικαίου  από την ίδια σχολή.

Διετέλεσε Γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού από το 2005 ως το 2010. Την περίοδο 2010-2012 ξεκίνησε τις διδακτορικές του σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Birkbeck του Λονδίνου ενώ την ακαδημαϊκή χρονιά 2011-2012 εργάστηκε ως εποχικός λέκτορας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 2012 διέκοψε τις διδακτορικές του σπουδές και επέστρεψε στην Ελλάδα ώστε να αναλάβει τη θέση του νομικού συμβούλου του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2016 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού.

Τον Νοέμβριο του 2016 ορκίστηκε Υπουργός Επικρατείας και ορίστηκε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Παρέμεινε στη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έως τον Ιούνιο του 2019 οπότε και αντικαταστάθηκε προκειμένου να λάβει μέρος στις εθνικές εκλογές στις οποίες εκλέχθηκε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στην Α΄ Αθήνας.

Μέτα τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 ανέλαβε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ θέση στην οποία υπηρέτησε έως την 6η Σεπτεμβρίου του 2020 οπότε και εκλέχτηκε Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικό τόμο του Ινστιτούτου Πολιτικού Προβληματισμού «Νίκος Πουλαντζάς», στο περιοδικό “Law and Critique”, στο περιοδικό Θέσεις, στην εφημερίδα «Αυγή» και σε άλλες εφημερίδες.