Monthly Archives : February 2017

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

→ Η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup κατέληξε σε μια καταρχήν συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους επικεφαλής των θεσμών.

→ Επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα για να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) το ταχύτερο δυνατόν.

→ Η θέση της Κυβέρνησης για ούτε €1 επιπλέον λιτότητα έγινε σεβαστή και αποδεκτή από όλους: για κάθε €1 επιβάρυνσης θα υπάρχει €1 ελάφρυνσης.

→ Δεν είναι πλέον στην ατζέντα της συζήτησης η απαίτηση για 4,5 δισεκατομμύρια επιπλέον μέτρα το 2019.

→ Διαμορφώνεται η δυνατότητα επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν το τέλος του 2018, στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου.

→ Η συμφωνία του χθεσινού Eurogroup συνιστά το πλέον αποφασιστικό βήμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

→ Η ΝΔ όχι μόνο δεν χαιρέτισε την χθεσινή συμφωνία αλλά επιμένει σε μια παράδοξη γραμμή αμφισβήτησης των γεγονότων & της πραγματικότητας.

→ Η ΝΔ αρνείται ότι χθες υπήρξε επί της αρχής συμφωνία. Όπως κατά την α΄αξιολόγηση, έτσι & σήμερα συνεχίζει να επενδύει στην αποτυχία.

→ Καλύτερα στη ΝΔ να στηρίξουν την προσπάθεια ώστε να υπάρξει και οριστική τεχνική συμφωνία χωρίς επιβαρύνσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά.

→ Χθες, όλες οι πλευρές έκαναν βήματα ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές των δημοσιονομικών προβλέψεων για τη μετά τη λήξη του προγράμματος περίοδο.

→ Εισερχόμαστε σε μια εξίσου κρίσιμη φάση της διαπραγματευσης: αυτή για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος & για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

→ Μετά τη χθεσινή πρόοδο, με υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, τώρα είναι η ώρα και για τη Γερμανία να βαδίσει στο δρόμο του ρεαλισμού.

→ Αναμένουμε και από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να κάνει πίσω από την παράλογη απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία.

→ Αναμένουμε από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση ώστε να συμφωνηθεί η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

→ Κυβερνητικός στόχος παραμένει μία συνολική συμφωνία ώστε το 2018 η χώρα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup κατέληξε σε μια καταρχήν συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους επικεφαλής των θεσμών.

Στο πλαίσιο αυτό προσδιορίστηκαν οι βασικές αρχές που θα διέπουν την τεχνική συμφωνία που θα επέλθει μετά τη διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Από τη χθεσινή συμφωνία προκύπτουν τα εξής:

Πρώτον: επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, για να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν.

Δεύτερον: Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα, έγινε σεβαστή και αποδεκτή από όλους.

Η νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 1.1.2019, γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Αυτό πρακτικά

σημαίνει ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης.

Τρίτον: Δεν είναι πλέον στην ατζέντα της συζήτησης η απαίτηση για 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον μέτρα το 2019.

Τέταρτον: Διαμορφώνεται η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Η συμφωνία του χθεσινού Eurogroup συνιστά το πλέον αποφασιστικό βήμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Το βασικό μήνυμα έχει δοθεί και είναι η επαναφορά της σταθερότητας, το οριστικό τέλος των κινδυνολογικών και καταστροφικών σεναρίων και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, η στάση της ΝΔ δεν φαίνεται να επηρεάζεται από αυτές τις θετικές εξελίξεις.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, όχι μόνο δεν χαιρέτισε την χθεσινή συμφωνία αλλά επιμένει σε μια παράδοξη γραμμή αμφισβήτησης των γεγονότων, σε μια παράδοξη γραμμή αμφισβήτησης της ίδιας της πραγματικότητας.

Αρνείται με πείσμα ότι χθες υπήρξε επί της αρχής συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης και όπως κατά την περίοδο της α΄ αξιολόγησης έτσι και σήμερα συνεχίζει να επενδύει στην αποτυχία.

Είναι κατανοητό ότι όσο το καταστροφολογικό σενάριο της θα διαψεύδεται, τόσο θα αυξάνεται η πολιτική της αμηχανία και θα γίνεται εμφανές το στρατηγικό της αδιέξοδο.

Θα ήταν όμως πιθανά καλύτερο για την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και για τον κύριο Μητσοτάκη, να αφήσουν την κινδυνολογία και τον καταστροφολογικό παροξυσμό τους και να στηρίξουν όσο είναι καιρός την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε πολύ σύντομα να υπάρξει και οριστική τεχνική συμφωνία χωρίς επιβαρύνσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Μια τέτοια στάση θα ήταν περισσότερο θετική και για την ελληνική οικονομία αλλά και για την ίδια την ΝΔ, καθώς είναι η μοναδική πολιτική επιλογή που δεν θα την οδηγήσει για άλλη μια φορά στη διάψευση.

Κυρίες και Κύριοι,

Η χθεσινή συμφωνία επετεύχθη επειδή τόσο η ελληνική πλευρά και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί όσο και το ΔΝΤ, έκαναν βήματα ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές οι οποίες αφορούσαν τις δημοσιονομικές προβλέψεις για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

Τώρα όμως, εισερχόμαστε σε μια εξίσου κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης. Εκείνη που σχετίζεται με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Είναι προφανές ότι μετά την πρόοδο που επετεύχθη στο χτεσινό Eurogroup, με υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, είναι τώρα η ώρα και για τη Γερμανία να βαδίσει στο δρόμο του ρεαλισμού.

Αναμένουμε επομένως και από το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, να κάνει πίσω από την παράλογη απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία και να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση ώστε να καταστεί εφικτή, μια συμφωνία για την μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αυτός εξάλλου είναι και ο τρόπος για την οριστική εμπέδωση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία που θα ανοίξει και το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει μία συνολική συμφωνία, η οποία θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει από τον κύκλο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, να επιστρέψει σταδιακά στις αγορές χρήματος και να αποκτήσει τη δυνατότητα με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς δανεισμό από τον επίσημο τομέα.

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1

Έχει επιτευχθεί μία καταρχήν συμφωνία. Έχουμε ένα πρώτο περίγραμμα των βασικών αρχών που θα διέπουν την τεχνική συμφωνία που θα επιτευχθεί μετά τη λήξη των τεχνικών διαπραγματεύσεων και θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.

Το δημοσιονομικό κενό που έβλεπε το ΔΝΤ για μετά τη λήξη του προγράμματος φαίνεται οτι δεν υπάρχει πλέον. Αντιθέτως, η τεχνική συμφωνία θα περιλαμβάνει δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες όμως θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης.

Αυτό ακριβώς δικαιώνει την πολιτική γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης που έλεγε από την αρχή ότι επιδιώκει μια συμφωνία χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα.

Αν έχουμε θετική εξέλιξη και ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση και την ίδια στιγμή υπάρξει και μια συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για να ενταχθεί η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση ώστε να προετοιμαστούμε με δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές μέχρι τον Αύγουστο το 2018. Διότι το κρίσιμο είναι το 2018, να μπορέσουμε να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας χωρίς να έχουμε ανάγκη τη στήριξη του επίσημου τομέα.

Η ΝΔ δε βρίσκει ούτε μία λέξη να πει γι αυτήν τη θετική εξέλιξη. Βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο και σε πολιτική αμηχανία καθώς είχε ποντάρει στην αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και κατ΄ επέκτση της ελληνικής οικονομίας.

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

Κύρια σημεία

→ Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή & αταλάντευτη στη θέση της ότι η ελληνική οικονομία έχει ήδη επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης

→ Υπερκαλύψαμε τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων. Συνεπώς δεν έχει νόημα, με βάση τους αριθμούς, η επιβολή επιπλέον μέτρων λιτότητας.

→ Ο κ. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε τα στοιχεία που αφορούν την απόδοση της οικονομίας & ξεκαθάρισε ότι βάσει αυτών πρέπει να γίνει κάθε συζήτηση.

→ Ο κ. Μοσκοβισί δεν έφερε κανένα πακέτο μέτρων. Μίλησε για την ανάγκη να εξέλθει η οικονομία από το μακρύ τούνελ της λιτότητας.

→ Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί πρότασης πακέτο Μοσκοβισί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

→ Kλειδί για να υπάρξει θετική εξέλιξη στις 20/2 παραμένει η επιστροφή στον ρεαλισμό τόσο του ΔΝΤ όσο και του ΥΠΟΙΚ Γερμανίας.

→ Αναμένουμε από το ΔΝΤ να υιοθετήσει επιτέλους την πραγματικότητα των αριθμών & να προβεί σε πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια.

→ Ενδιαφέρουσα η πρώτη έστω και δειλή μετατόπιση του κ. Τόμσεν οτι το ΔΝΤ ενδέχεται να αναθεωρήσει προς το θετικότερο τις προβλέψεις του.

→ Περιμένουμε από τον ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας να προσεγγίσει πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τα Πρωτογενή Πλεονάσματα στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

→ Η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται μια συμφωνία για την εμπέδωση της σταθερότητας, την παγίωση των αναπτυξιακών ρυθμών & την έξοδο από την κρίση.

→ Όλα αυτά πρέπει να γίνουν χωρίς επιπλέον βάρη για την ελληνική κοινωνία. Στόχος μας μια συμφωνία χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα.

→ Αν ήταν η ΝΔ στην κυβέρνηση θα υποχωρούσαν σε όσα μέτρα απαιτούσαν από την αρχή οι δανειστές και θα εφάρμοζαν και άλλα τόσα.

→ Μέχρι χθες στη ΝΔ, ζητούσαν να μην κλείσει η αξιολόγηση και να γίνουν εκλογές. Σήμερα μας κατηγορούν ότι δήθεν καθυστερούμε.

→ Αύριο, αφού επιτευχθεί η συμφωνία, έχουν την ελπίδα ότι θα μας κατηγορούν ότι δεν διαπραγματευτήκαμε αποτελεσματικά.

→ Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει για 70’ τις θέσεις του στον κ. Σόιμπλε αλλά δεν βρίσκει ούτε μισό για να τις παρουσιάσει στους έλληνες πολίτες.

→ Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη είναι ταυτόσημη με τις προτάσεις των πιο ακραίων από τους δανειστές. Για αυτό δεν την παρουσιάζει δημόσια.

→ Η πρόταση του κ.Μητσοτάκη περιέχει επιπλέον μέτρα σκληρής λιτότητας σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.Για αυτό δεν την παρουσιάζει δημόσια

Ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει:

– Θέλει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την 2η αξιολόγηση;

– Συμφωνεί με τις απαιτήσεις νέων μέτρων για 4,5 δις ευρώ μετά τη λήξη του προγράμματος;

– Υιοθετεί τις προβλέψεις της Κομισιόν ή του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία;

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

→ Η χθεσινή αναθεώρηση των αποτελεσμάτων 2016 από την Κομισιόν μάς επιβεβαιώνει. Αποδεικνύει ότι η οικονομία επέστρεψε οριστικά στην ανάπτυξη.

→ Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 αναμένεται να φτάσει ακόμα και το 2% του ΑΕΠ όταν ο στόχος ήταν 0,5%.

→ Συνεπώς δεν έχει πλέον καμία βάση η συζήτηση για πιθανά μέτρα κάλυψης δημοσιονομικού κενού στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος.

→ Επίσης, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα 2 επόμενα χρόνια, τουλάχιστον.

→ Επομένως ούτε οι παράλογες απαιτήσεις για νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος (ήτοι για την περίοδο από το 2019 και μετά) έχουν βάση.

→ Τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στη διαπραγμάτευση αναμένεται να επανάλαβει και ο κ. Μοσκοβισί στην αυριανή του επίσκεψη στην Αθήνα.

→ Η σταθερή θέση της κυβέρνησης & του ΠΘ ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται & δεν θα λάβει ούτε €1 επιπλέον μέτρα λιτότητας επιβεβαιώνεται πλήρως.

→ Αναμένουμε από το ΔΝΤ να αναγνωρίσει τη νέα πραγματικότητα & να προχωρήσει σε πιο εποικοδομητικές προσεγγίσεις.

→ Το ίδιο αναμένουμε και από το ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας. Οι απόψεις για πρωτογενή πλεονάσματα για μια δεκαετία είναι απλώς μη ρεαλιστικές.

→ Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με ισχυρά επιχειρήματα αλλά και με ισχυρούς συμμάχους στο πλευρό της.

→ Στόχος μας παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο & η ένταξη στο QE που θα επαναφέρει την Ελλάδα στην πλήρη κανονικότητα.

→ Ταυτόχρονα όμως ενδιαφερόμαστε και διαπραγματευόμαστε για μια συμφωνία που θα προστατεύει την κοινωνική πλειοψηφία.

→ Το πώς θα κλείσει η αξιολόγηση είναι το ίδιο σημαντικό με το πότε θα κλείσει.

→ Όσοι το τελευταίο διάστημα απαιτoύν το άρον άρον κλείσιμο της αξιολόγησης εξυπηρετούν τις παράλογες θέσεις κάποιων εκ των δανειστών.

→ Η κυβέρνηση, ο ΠΘ & η διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Ε. Τσακαλώτο έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

→ Αλλά και πλήρη εικόνα όσων απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελλ. πλευρά και την κοινωνική πλειοψηφία.

→ Ο κύριος Μητσοτάκης αντί να υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις στο Βερολίνο, επιλέγει να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

→ Χθες έχασε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιδείξει υπευθυνότητα: Υιοθέτησε το σύνολο των θέσεων των πιο ακραίων δανειστών μας.

→ Ο κ. Μητσοτάκης, σε αντίθεση με το σύνολο σχεδόν της Ευρώπης, επέλεξε να επιρρίψει ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση.

→ Πολιτευόμενος με γνώμονα την ιδιοτελή του φιλοδοξία για εξουσία επιχειρεί να εμπλέξει ένα ξένο κράτος στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.

→ Θα του θυμίζουμε διαρκώς ότι τις κυβερνήσεις στις δυτικές δημοκρατίες δεν τις διορίζουν οι δανειστές αλλά ο ελληνικός λαός.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με αποφασιστικότητα αλλά και αυτοπεποίθηση, έχοντας την εύλογη προσδοκία ότι η 2η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία το συντομότερο δυνατόν.

Κύριος σύμμαχος σε αυτή τη διαπραγματευτική προσπάθεια αποτελεί η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας.

Η αναθεώρηση των αποτελεσμάτων για το 2016, που μόλις χθες ανακοίνωσε η Κομισιόν και σήμερα επιβεβαίωσε η ΕΛΣΤΑΤ, δικαιώνουν τις προβλέψεις μας και αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία επέστρεψε οριστικά στην Ανάπτυξη.

Την ίδια στιγμή το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 αναμένεται να φτάσει ακόμα και στο 2% του ΑΕΠ όταν ο στόχος ήταν 0,5% του ΑΕΠ.

Με βάση τα παραπάνω, οι νέες προβλέψεις μηδενίζουν το μικρό δημοσιονομικό κενό για το 2018 και συνεπώς δεν έχει πλέον καμία βάση η συζήτηση που αφορούσε πιθανά μέτρα για την κάλυψη του στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος.

Εξάλλου, με δεδομένες αυτές τις προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον, δεν έχουν καμία βάση και οι παράλογες απαιτήσεις για νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος ήτοι για την περίοδο από το 2019 και μετά.

Τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στη διαπραγμάτευση και τα οποία επιβεβαίωσε χθες η Κομισιόν, αναμένεται να επαναλάβει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος κύριος Μοσκοβισί, στην αυριανή του επίσκεψη στην Αθήνα.

Με βάση τα παραπάνω, η σταθερή θέση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται και δεν θα λάβει ούτε ένα ευρώ επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας, επιβεβαιώνεται πλήρως.

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, βεβαίως συνεχίζουν να είναι παράλογες και εμμονικές, όμως και από τη δική του πλευρά το Ταμείο είναι υποχρεωμένο να λάβει υπόψη του τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα.

Και πράγματι τη λαμβάνει υπόψη του καθώς από τις δηλώσεις αξιωματούχων του προκύπτει ότι πλέον, έστω και δειλά, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα. Επιμένει ωστόσο με εμμονή στη θέση του για συγκεκριμένο μίγμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αναμένουμε όμως, ότι το ΔΝΤ αναγνωρίζοντας τη νέα πραγματικότητα, θα προχωρήσει σε ρεαλιστικότερες και περισσότερο εποικοδομητικές προσεγγίσεις στο εγγύς μέλλον.

Το ίδιο όμως αναμένουμε και από το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Οι απόψεις του για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία, είναι απλώς μη ρεαλιστικές. Και ως εκ τούτου καθόλα μη εποικοδομητικές. Και αυτό δεν είναι μόνο η θέση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και κάθε σοβαρού οικονομολόγου, ανεξαρτήτως πολιτικής ή θεωρητικής τοποθέτησης.

Προκειμένου λοιπόν να ολοκληρωθεί άμεσα η 2η αξιολόγηση είναι αναγκαίο και το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να υιοθετήσει μια εποικοδομητική και συμβιβαστική στάση, υιοθετώντας ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες θέσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με ισχυρά επιχειρήματα αλλά και με ισχυρούς συμμάχους στο πλευρό της.

Στόχος μας παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν αλλά και καταφανώς η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα επαναφέρει την Ελλάδα στην πλήρη κανονικότητα.

Ταυτόχρονα όμως, ενδιαφερόμαστε και διαπραγματευόμαστε και για μια συμφωνία που θα προστατεύει την κοινωνική πλειοψηφία.

Το πώς θα κλείσει επομένως η αξιολόγηση είναι το ίδιο σημαντικό με το πότε θα κλείσει.

Όσοι λοιπόν το τελευταίο διάστημα με δηλώσεις τους δημιουργούν μια εικόνα θρίλερ και τροφοδοτούν την κινδυνολογία, απαιτώντας το άρον άρον κλείσιμο της αξιολόγησης δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην ελληνική πλευρά. Αντίθετα, εξυπηρετούν τις παράλογες θέσεις κάποιων εκ των δανειστών.

Η ελληνική κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και η διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αλλά ταυτόχρονα και πλήρη εικόνα των ισορροπιών και των κινήσεων που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελληνική πλευρά και την κοινωνική πλειοψηφία.

Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά, αρνητικός παράγοντας στην προσπάθεια της Ελλάδας να πετύχει μια θετική για την κοινωνία και την οικονομία συμφωνία, είναι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κύριος Μητσοτάκης, την πιο κρίσιμη ώρα της διαπραγμάτευσης βρίσκεται στο Βερολίνο και αντί να υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις, όπως θα όφειλε, επιλέγει να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Χθες, έχασε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιδείξει υπευθυνότητα και για άλλη μια φορά υιοθέτησε το σύνολο των θέσεων των πιο ακραίων από τους δανειστές.

Τη στιγμή που το σύνολο σχεδόν της Ευρώπης αναγνωρίζει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και την θετικότερη των προσδοκιών δημοσιονομική πραγματικότητα, ο κύριος Μητσοτάκης επέλεξε να επιρρίψει ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση. Σχεδόν ζήτησε από το Βερολίνο να μην κλείσει η αξιολόγηση και προσπάθησε να πυροδοτήσει πολιτική κρίση.

Η στάση του αυτή αποδεικνύει ότι πολιτευόμενος με αποκλειστικό γνώμονα την ιδιοτελή του φιλοδοξία να έρθει στην εξουσία, επιχειρεί να εμπλέξει ένα ξένο κράτος στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε για την αποδοκιμαστέα επί της αρχής στάση του, είναι να του θυμίζουμε διαρκώς ότι οι κυβερνήσεις στις δυτικές δημοκρατίες, οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, δεν διορίζονται από τους δανειστές, αλλά εκλέγονται από τον ελληνικό λαό.

Αυτό εξάλλου το γνωρίζουν και ίδιοι οι δανειστές, τους οποίους με ακατανόητη επιμονή προσπαθεί να εξευμενίσει ο κύριος Μητσοτάκης και στους οποίους προσπαθεί να φανεί χρήσιμος.

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Skai και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη

ΚΟΣΙΩΝΗ: Να καλησπερίσουμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κύριο Τζανακόπουλο. Καλώς ήρθατε κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς σας βρήκα, κυρία Κοσιώνη.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Να ξεκινήσουμε από αυτό το θέμα, το οποίο προκάλεσε πολλή συζήτηση από χθες το βράδυ. Είπε ο Πρωθυπουργός τις προάλλες «ούτε ένα ευρώ μέτρα θα φέρει η νέα συμφωνία», το επαναλάβατε εσείς σήμερα, με τη διαφορά ότι χθες το βράδυ στον ΑΝΤ1 ο κ. Τσακαλώτος είχε πει, ούτε λίγο, ούτε πολύ «εντάξει, ρε παιδί μου, τα λέει για εσωτερική κατανάλωση, τι να λέμε, ότι πάμε να πάρουμε πολλά μέτρα, να σκάψουμε το λάκκο μας»;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Τσακαλώτος δεν είπε ποτέ αυτό. Αντιθέτως, αυτό το οποίο διευκρίνισε είναι ότι η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει. Αντιθέτως, είναι δεδομένη και δεδηλωμένη εδώ και πάρα πολύ καιρό. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αξιολόγηση να κλείσει χωρίς επιπλέον λιτότητα.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Είπε, όμως, ότι αυτό το «ούτε ένα ευρώ παραπάνω μέτρα» είναι ένας μαξιμαλισμός. Δεν μπορείτε να το αρνηθείτε αυτό, το ακούσαμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια διαπραγματευτική θέση από την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχωρήσει, όχι για λόγους μένους ή για λόγους εμμονής, αν θέλετε. Αλλά, αντιθέτως, γιατί δεν επιβάλλεται, δεν χρειάζεται νέα λιτότητα, με δεδομένη την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναγνωρίζεται…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό είναι άλλο πράγμα. Ένα πράγμα είναι «αυτή είναι η διαπραγματευτική μας θέση», σεβαστό, σωστό, αυτό θα θέλαμε και οι Έλληνες πολίτες. Ένα άλλο θέμα είναι «τι θα γίνει, τι υπόσχομαι, δηλαδή, στον ελληνικό λαό».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τη διαπραγματευτική μας θέση δεν πάμε για να τη χαρίσουμε. Πάμε για να την κερδίσουμε. Ακριβώς αυτό είναι η θέση και του Πρωθυπουργού και του κ. Τσακαλώτου.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό, όμως, δεν μπορείς να το εγγυηθείς σε μια διαπραγμάτευση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποτέ, αυτό είναι δεδομένο ότι μια διαπραγματευτική θέση, αναλόγως και με τη στάση των υπόλοιπων εμπλεκόμενων μερών, μπορεί να αλλάξει, μπορεί να μετατοπιστεί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια ισορροπία μεταξύ αυτού του οποίου συζητούσατε προηγουμένως, δηλαδή της ανάγκης για να κλείσει, το δυνατόν συντομότερο, η αξιολόγηση, αλλά από την άλλη μεριά και του γεγονότος ότι η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία δεν αντέχουν άλλη λιτότητα. Επομένως, πρέπει να βρεθεί μια πολιτική ισορροπία μεταξύ δύο διαφορετικών αναγκών. Βεβαίως, το «πότε» είναι σημαντικό, ωστόσο και το «πώς» είναι σημαντικό. Και νομίζω ότι σε αυτήν ακριβώς τη λογική είναι ευθυγραμμισμένο το σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, λίγο να καταλάβουμε τι εννοείτε «λιτότητα». Υπάρχει πολύ μεγάλη συζήτηση για το αφορολόγητο. Αυτό δεν είναι ένα μέτρο που αν γίνει, αν υιοθετηθεί, θα ζητήσετε από τον κόσμο αύριο το πρωί να βγάλει λεφτά, δεν είναι σαν τον ΦΠΑ, θέλω να πω. Γίνονται συζητήσεις για το Ασφαλιστικό, για μειώσεις στις συντάξεις. Ούτε αυτό. Είναι κάτι που θα έρθει. Αυτά, δεν είναι ευρώ χαμένα, δηλαδή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Λιτότητα είναι να αυξάνονται τα μέτρα, τα οποία ζητούνται και το απόλυτο νούμερο των φορολογικών εσόδων του κράτους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα, μου λέτε ότι δεν θα πάρετε αυτά τα μέτρα. Δεν θα αλλάξετε το Ασφαλιστικό που σας ζητούν και δεν θα μειώσετε το αφορολόγητο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης και ο δεδηλωμένος μας στόχος είναι να μην συζητήσουμε στη βάση των παράλογων απαιτήσεων του ΔΝΤ, που βλέπει ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης του 2%. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η συμφωνία που θα πετύχουμε να έχει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάντως, ως προς τη φύση των μέτρων, δεν πολυδιαφωνούν και οι Ευρωπαίοι. Στους στόχους δεν τα βρίσκουν. Δηλαδή και οι Ευρωπαίοι σας λένε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Και οι Ευρωπαίοι λένε ότι πρέπει να μειώσετε το αφορολόγητο. Δεν μας το λένε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Ευρωπαίοι αυτό που είπαν και το είπαν με τη θετική τους εισήγηση για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης είναι ότι η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό θεωρείται τελειωμένη υπόθεση, διότι, αν δεν εθεωρείτο τελειωμένη υπόθεση, τότε δεν θα έκλεινε η πρώτη αξιολόγηση. Όπως ξέρετε, το Ασφαλιστικό ήταν θέμα που συζητήθηκε στο μέσο της πρώτης αξιολόγησης.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα, όλες οι πιέσεις, λέτε, για αυτά τα μέτρα που σας απαρίθμησα, έρχονται από το ΔΝΤ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΔΝΤ βλέπει ένα δημοσιονομικό κενό το 2019 της τάξης του 2% και είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο που ζητά μια σειρά από μέτρα. Ωστόσο, αυτή η συζήτηση –σας ξαναλέω- είναι ακόμη ανοιχτή και μπορούμε να πούμε ότι έχουμε την εύλογη πεποίθηση, μετά από όλες τις δηλώσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών, ότι αυτή η διαφορά σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για το 2019 είναι τελικά γεφυρώσιμη μεταξύ των θεσμών.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας ήρθε από Βρυξέλλες μια πρόταση-πακέτο αυτές τις ημέρες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Το λέτε κατηγορηματικά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απολύτως.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν υπήρξε κάποια συμβιβαστική πρόταση που εσείς να απορρίψατε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο συζητείται είναι το baseline σενάριο. Δηλαδή, οι εκτιμήσεις στη βάση των οποίων θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι, τεχνικές πια, συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα και υπάρχουν οι πολιτικοί όροι, έτσι ώστε την 20η Φεβρουαρίου να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Μάλιστα. Άρα, δεν έχετε ακόμη ρίξει κάτω τα μολύβια. Ακόμη πιστεύετε στην 20η Φεβρουαρίου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εμείς και ολόκληρη η Ευρώπη.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Άλλα είπε ο Ντάισελμπλουμ πριν από λίγο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κάνετε λάθος, νομίζω. Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν θα έχουμε τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης στις 20 Φεβρουαρίου. Τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης σημαίνει ότι όλες οι διαδικασίες έχουν λήξει και μπορούν να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις των δόσεων. Ο κ. Ντάισελμπλουμ, λοιπόν, μίλησε τυπικά και τεχνικά. Σε κανένα σημείο δεν είπε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας επί των κεντρικών αξόνων που από εκεί και πέρα το κλείσιμο της αξιολόγησης θα έχει τυπικό και τεχνικό χαρακτήρα.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα, εσείς ακόμη επιδιώκετε μία πολιτική λύση στο Eurogroup τις 20ης Φεβρουαρίου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εμείς και οι θεσμοί και το σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε υπουργέ, να σας ρωτήσω κάτι; Να σας ρωτήσω λίγο ανάποδα, γιατί κουβέντα δεν σας παίρνουμε στο θέμα του αφορολόγητου. Δεν πήραμε από τον κ. Τσακαλώτο, δεν παίρνουμε από εσάς, δεν παίρνουμε από κανέναν. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα δεχθείτε αυτά τα μέτρα; Εάν σας δώσουν τι, δηλαδή; Ένα πακέτο, τη δυνατότητα να δώσουν ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ακούγεται; Μία ελάφρυνση του χρέους παραπάνω από αυτή που γνωρίζουμε; Υπό ποιες προϋποθέσεις, λοιπόν, θα πείτε «εντάξει, ας πάει το παλιάμπελο, να τα δεχθώ, γιατί θα πάρω κάτι μεγάλο».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι να υπάρξει μια συμφωνία, η οποία θα είναι κοινωνικά βιώσιμη. Επομένως, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, όπως είπε και ο Yπουργός των Οικονομικών χθες, βασικός στόχος της διαπραγμάτευσης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει επιπλέον λιτότητα.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Πότε βλέπετε να κλείνει η αξιολόγηση; Ακούσατε και πριν τον Μπάμπη Παπαδημητρίου εδώ που μας περιέγραφε λίγο το τοπίο που έχουμε μπροστά μας, που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, που έχει μπροστά της η χώρα. Εκλογές εδώ, εκλογές εκεί, εκλογές παραπέρα. Αμφιβάλλετε ότι αν τραβήξει αυτό σε μάκρος, μπορεί πάλι να βρεθούμε σε μια διακεκαυμένη ζώνη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να συζητήσουμε σε ό,τι αφορά το χρόνο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είναι ποιος έχει την ευθύνη για την καθυστέρηση.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Και τι με νοιάζει εμένα, ως πολίτης, ποιος έχει την ευθύνη…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, θα έπρεπε να σας νοιάζει…

ΚΟΣΙΩΝΗ: …αν εγώ βρεθώ να απειλούμαι πάλι με έξοδο από το ευρώ ή οτιδήποτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …όπως νοιάζει τους πάντες.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν με νοιάζει ποιος φταίει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η συζήτηση είναι συζήτηση που έχει κλείσει από τον Ιούλιο του 2015 και την έχουν αποκλείσει το σύνολο των ευρωπαϊκών…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Αμφιβάλλετε ότι κάποιοι θα το ανοίξουν αν φτάσουμε Μάιο και δεν έχουμε κλείσει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ανησυχώ. Το αντίθετο. Σας λέω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας πολιτικός συσχετισμός και μια πολιτική βούληση εκ μέρους όλων, έτσι ώστε να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν μια συμφωνία. Η Ευρώπη δεν αντέχει άλλη κρίση και δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγηθούμε σε τέτοιου τύπου σενάρια. Βεβαίως, εντάξει, το να συντηρείται μια κινδυνολογία από τους ανθρώπους που στη συνέχεια θα γυρίσουν και θα κάνουν κριτική στην κυβέρνηση για ποιο λόγο, εν πάση περιπτώσει, δέχτηκε τόσα πολλά μέτρα, είναι μια εύκολη λύση. Σας λέω ότι εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ δύο αναγκών: Πρώτη ανάγκη –επιτρέψτε μου να το ολοκληρώσω αυτό- είναι να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν η αξιολόγηση. Η δεύτερη ανάγκη είναι να κλείσει η αξιολόγηση…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Χωρίς πόνο και δάκρυα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …με έναν κοινωνικά βιώσιμο τρόπο.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Το καταλάβαμε. Κύριε Τζανακόπουλε, έχετε αυτοπεποίθηση για τις αντοχές της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας; Σας άκουσα σήμερα στο briefing να λέτε ότι είναι πιο συμπαγής από ποτέ. Ο κύριος Μανιός είπε νωρίτερα σήμερα ότι «εγώ, αφορολόγητο δεν ψηφίζω, ξεχάστε το», ο δε κύριος Φίλης που έχει προκαλέσει πολλή συζήτηση μετά την παρέμβασή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο, πληροφορηθήκαμε ότι ετοιμάζεται να το συνεχίσει το πράγμα. Να καταθέσει, δηλαδή, και μια ερώτηση στον κύριο Καμμένο για τα εξοπλιστικά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Φίλης, σήμερα, σε άρθρο του, αν δεν κάνω λάθος, έγραφε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί εθνικό στόχο. Βεβαίως, όλοι, βουλευτές, υπουργοί, δημοσιολόγοι και δημοσιολογούντες έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν τις επιφυλάξεις τους, να έχουν τις ανησυχίες τους, να έχουν τους προβληματισμούς τους. Ωστόσο, η ώρα της τελικής πολιτικής τοποθέτησης είναι η ώρα που θα παρουσιαστεί η τελική συμφωνία. Και τότε, είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει απολύτως κανένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά την Κοινοβουλευτική Ομάδα, είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε του συνόλου της κυβέρνησης.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Αμφισβήτηση, όμως, της ίδιας της φύσης της δομής της κυβέρνησης είναι κάτι που σας προβληματίζει από την πλευρά του κ. Φίλη που μαθαίνουμε ότι αναζητά και άλλες υπογραφές; Άρα, δηλαδή, μπορεί κανείς να πει ότι η πρωτοβουλία του αποκτά και μια κινηματική διάσταση μέσα στο κόμμα σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεκάδες ερωτήσεις κατατίθενται καθ΄ όλη τη διάρκεια των δύο αυτών ετών από βουλευτές της Κ.Ο. και του ΣΥΡΙΖΑ και της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ προς υπουργούς της κυβέρνησης, την οποία υποστηρίζουν. Αυτή είναι μια παγιωμένη πρακτική. Πρακτική την οποία ακολουθούσαν και προηγούμενες Κοινοβουλευτικές Ομάδες που στήριζαν άλλες κυβερνήσεις και δεν νομίζω ότι παίρνει το χαρακτήρα μιας δομικής αμφισβήτησης σε περίπτωση που οι πληροφορίες, τις οποίες επικαλείστε, εν πάση περιπτώσει, επιβεβαιωθούν.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα, θα ζήσει και θα ευτυχίσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ότι θα ζήσει είναι βέβαιο. Το ζήτημα δεν είναι εάν θα ευτυχίσει η κυβέρνηση ή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία…
ΚΟΣΙΩΝΗ: …δεν αναζητάτε άλλες παρέες, πολιτικές;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… το ζήτημα είναι εάν θα μπορέσει αυτή η κυβέρνηση να εφαρμόσει μια πολιτική η οποία θα βοηθήσει την κοινωνία να ανασάνει.
ΚΟΣΙΩΝΗ: Θα αναζητήσετε άλλες προσεγγίσεις;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για να συζητήσουμε τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες ή τέτοιου τύπου ανοίγματα, σε άλλους πολιτικούς χώρους. Εάν υπάρξουν, εν καιρώ, προϋποθέσεις για διευρύνσεις, τότε προφανώς, και στη βάση πολιτικών κριτηρίων, θα μπορέσουμε να κάνουμε και αυτή τη συζήτηση.
ΚΟΣΙΩΝΗ: Τι είδους συνθήκες θα μπορούσαν να επιβάλουν τέτοιου είδους αναζητήσεις;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για παράδειγμα μια συνθήκη η οποία είναι απαραίτητη θα ήταν μια ριζική στροφή της εν Ελλάδι Κεντροαριστεράς, της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας, η οποία δεν ακολουθεί το δρόμο των ευρωπαϊκών αδελφών κομμάτων της, αλλά αντιθέτως, επιμένει σε μια…
ΚΟΣΙΩΝΗ: Πολύ έχετε αγαπηθεί με τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη, κύριε Τζανακόπουλε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ζήτημα αγάπης. Είναι ζήτημα που έχει να κάνει…
ΚΟΣΙΩΝΗ: Προσδιορίζεστε ως ένα Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα πια, στο ευρωπαϊκό φάσμα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι και το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Βεβαίως, εγώ τώρα δεν είμαι εδώ ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε μια συγκεκριμένη ευρωκοινοβουλευτική ομάδα, συμμετέχει στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά σας ξαναλέω…
ΚΟΣΙΩΝΗ: Λέω, μήπως σκέφτεστε να μετακομίσετε σιγά-σιγά…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, αλλά αυτό το οποίο βλέπουμε και το οποίο αναγνωρίζουμε και το οποίο αξιολογούμε θετικά είναι την μετατόπιση της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας σε θέσεις τις οποίες δεν υποστήριζε τα προηγούμενα χρόνια, που είναι θέσεις αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής της λιτότητας στην Ευρώπη.
ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για τη συζήτηση που είχαμε. Καλό σας βράδυ.

Συνέντευξη στον Γιάννη Αλμπάνη για το newpost.gr

Μετά τις τελευταίες συναντήσεις Ελλήνων αξιωματούχων με τους εκπροσώπους των δανειστών, η γραμμή «ούτε ένα ευρώ μέτρα» έχει αναθεωρηθεί;

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με τις δεδηλωμένες θέσεις της. Και έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών, και ειδικά του ΔΝΤ, το οποίο ζητά προληπτική νομοθέτηση μέτρων ύψους 4 – 4,5 δις ευρώ. Από αυτή την τοποθέτηση δεν έχουμε υποχωρήσει ούτε σπιθαμή. Και το κύριο διαπραγματευτικό μας επιχείρημα είναι η ίδια η πραγματικότητα. Οι επιδόσεις δηλαδή της ελληνικής οικονομίας τις οποίες το ΔΝΤ φαίνεται να μην λαμβάνει υπόψη του όταν προβλέπει δημοσιονομικό κενό ύψους 2% για το 2019. Το γεγονός ότι το 2016 φαίνεται να κλείνει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και με υπέρβαση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα κατά τουλάχιστον 1% (όταν το ΔΝΤ έβλεπε ύφεση αλλά και πιθανή ενεργοποίηση του κόφτη) θα έκανε ακόμα και τους πλέον καλοπροαίρετους να αναρωτηθούν αν το θέμα του ΔΝΤ τελικά είναι η αξιοπιστία του προγράμματος ή αν απλώς θέλει να αποχωρήσει από αυτό χωρίς να πάρει και την αντίστοιχη ευθύνη της απόφασής του. Ό,τι όμως και να επιδιώκει θα ήταν προτιμότερο και για το ίδιο, και για την Ευρώπη, και για την Ελλάδα να αφήσει τις κωλυσιεργίες και το blame game και να πάρει άμεσα μια απόφαση ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα και οι τεχνικές διαπραγματεύσεις. Διότι η αποκλειστική ευθύνη για την καθυστέρηση αυτή τη στιγμή ανήκει στο ίδιο και στην διαρκή αμφιθυμία και αναποφασιστικότητά του. Κανένα πρόσχημα, λοιπόν, δεν μπορεί να διασκεδάσει αυτή την εντύπωση.

Η μείωση του αφορολόγητου δεν είναι το κατ’ εξοχήν μέτρο που πλήττει τους αδύναμους οικονομικά;

Η μείωση του αφορολόγητου είναι μια από τις κλασικές εμμονές του ΔΝΤ το οποίο έχει μια συγκεκριμένη θεώρηση σύμφωνα με την οποία η φορολογική βάση δεν είναι αρκούντως διευρυμένη καθώς πολλά εισοδήματα, κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών, αποκρύπτονται. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόκρυψη εισοδημάτων στην Ελλάδα παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα, αν και η παρούσα κυβέρνηση έχει κάνει τεράστια βήματα στον τομέα αυτό. Και τα βήματα αυτά αποδίδουν όπως φαίνεται και από την υπεραπόδοση των εσόδων που επιτεύχθηκε το 2016. Η μείωση του αφορολόγητου αντίθετα στρέφεται κατά δικαίων και αδίκων και δεν μπορεί να επιλύσει ένα πραγματικό πρόβλημα που αφορά κυρίως τις φορολογικές διαδικασίες και τον φοροελεγκτικό μηχανισμό.

Ο κ. Χουλιαράκης είπε σε ομιλία του στο Λονδίνο ότι είναι προτιμότερη μια κακή συμφωνία τώρα παρά μια καλύτερη αργότερα; Συμμερίζεται η κυβέρνηση αυτήν την άποψη;

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ο κ.  Χουλιαράκης δεν μίλησε ποτέ για κακή συμφωνία. Αυτό που είπε είναι ότι είναι προτιμότερη μια καλή συμφωνία τώρα από μια καλύτερη αργότερα. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να εστιάσει, ίσως και καθ’ υπερβολή, στο γεγονός ότι ο χρόνος πιέζει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Διότι ούτε εμείς αλλά ούτε και η Ευρώπη αντέχουμε μια νέα φάση αβεβαιότητας και αναζωπύρωσης της κρίσης και μάλιστα τεχνητής. Και αν μου επιτρέπετε μια πρόβλεψη, θα έλεγα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια αναζωπύρωση παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κυρίου Σόιμπλε προς αυτή την κατεύθυνση. Και τούτο διότι ο κ. Σόιμπλε πλέον είναι πολιτικά απομονωμένος τόσο στην χώρα του όσο και στην Ευρώπη. Θυμίζω τις δηλώσεις της Καγκελαρίου που προσεκτικά μεν αλλά με σαφήνεια τον αποδοκίμασε και φυσικά τη στάση του SPD: O κ. Γκάμπριελ, με χθεσινές δηλώσεις του άφησε εκ νέου σαφείς αιχμές κατά του Γερμανού Υποικ. Ταυτόχρονα και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε με σαφήνεια υπέρ της Ελλάδας λέγοντας ότι η χώρα μας τηρεί τη συμφωνία. Διαμορφώνεται επομένως ένας συσχετισμός που δεν θα επιτρέψει μια εξέλιξη που ελάχιστοι πλέον επιδιώκουν. Από ότι φαίνεται δηλαδή η Ευρώπη μαθαίνει από τα λάθη της. Ο μόνος σχεδόν που παραμένει αμετανόητος είναι ο κ. Σόιμπλε.

Παρά το ότι η προσοχή επικεντρώνεται στην προληπτική νομοθέτηση των μέτρων, η αποδοχή των υψηλών πλεονασμάτων του 3,5% δεν συνιστά εφαρμογή της πιο σκληρής λιτότητας;

Οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα γνωρίζετε ότι είναι άμεσα συνδεδεμένοι τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση δίνει ένα σκληρό διαπραγματευτικό αγώνα που δεν αφορά μόνο την αποφυγή νέων μέτρων και την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και την αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων του προγράμματος που εξαρτάται από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Η διαπραγμάτευση αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί και τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα. Είναι αυτονόητο εξάλλου ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπερασπιστώ τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%. Ωστόσο κάθε φορά πρέπει να κρίνουμε με βάση την προηγούμενη κατάσταση η οποία προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% από το 2016 και μέσο όρο πρωτογενών πλεονασμάτων 4% μέχρι το 2030. Αυτό σας θυμίζω είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Σήμερα επομένως έχουμε ήδη μια συμφωνία που περιορίζει και την δημοσιονομική προσαρμογή και τη λιτότητα και η διαπραγματευτική προσπάθεια συνεχίζεται.

Τα πλεονάσματα του 3,5% σε συνδυασμό με τον κοφτή και για μετά το 2018 δεν αποτελούν εμμέσως τέταρτο Μνημόνιο; Δεν πρόκειται για απλή εποπτεία.
Σας είπα και προηγουμένως ότι δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα σε ότι αφορά τους μεσοπρόθεσμους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ ο δημοσιονομικός διορθωτής ισχύει μέχρι το 2018 οπότε και λήγει το πρόγραμμα. Αυτό εξάλλου που θα ήμασταν διατεθειμένοι να συζητήσουμε είναι η επέκταση του δημοσιονομικού διορθωτή για ένα ακόμα έτος ώστε να καμφθούν οι ούτως ή άλλως υπερβολικές και ακατανόητες απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Ωστόσο, ούτε τεχνικά ούτε ουσιαστικά πρόκειται εδώ για 4ο Μνημόνιο. Διότι το Μνημόνιο αποτελεί ένα πρόγραμμα η υλοποίηση του οποίου αποτελεί προϋπόθεση εκταμίευσης δόσεων από μια δανειακή σύμβαση με τον ESM. Εφόσον λοιπόν η Ελλάδα καταφέρει, και θα τα καταφέρει, να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές χρήματος και να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα, δηλαδή τον ESM, δεν υπάρχει Μνημόνιο και ο έλεγχος των δημόσιων οικονομικών της θα γίνεται με βάση τους κανόνες που ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Οι δηλώσεις Ξυδάκη επανέφεραν στο προσκήνιο το θέμα της δραχμής. Η δραχμή είναι ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση;  

Πρόκειται για μια συζήτηση την οποία η ΝΔ θέλει να συντηρεί αποσκοπώντας σε μικροπολιτικά οφέλη. Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν με τη στάση και τις επώδυνες επιλογές τους την ευρωπαϊκή προσήλωσή τους, βάζοντας το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Θέλω ωστόσο να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος σχεδιασμός από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης. Το μοναδικό σενάριο στο οποίο δουλεύουμε είναι το σενάριο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο κ. Ξυδάκης εξάλλου με διευκρινιστική του δήλωση ξεκαθάρισε ακριβώς αυτό το πράγμα. Αυτό το οποίο είπε είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, το οποίο ορισμένοι έσπευσαν να παρερμηνεύσουν. Είπε, δηλαδή, ότι η στάση του ΔΝΤ δημιουργεί κινδύνους για την Ευρώπη, διότι έρχεται και προστίθεται σε ένα συνολικό ρεύμα ευρωσκεπτικισμού, το οποίο αναπτύσσεται σε ολόκληρη την ήπειρο. Πρόκειται λοιπόν για σχόλια κοινωνικού και όχι πολιτικού χαρακτήρα ή προαναγγελίες στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης. Επαναλαμβάνω λοιπόν και θα το επαναλαμβάνω συνέχεια. Η συζήτηση αυτή ευνοεί μόνο τον κ. Σόιμπλε ο οποίος και θεωρητικά τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ακόμη και τεχνητών κρίσεων διότι αυτό κατά τη γνώμη του μπορεί να προωθήσει το σχέδιο του για μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων. Η στάση του αυτή είναι τόσο επικίνδυνη όσο και η στάση του ΔΝΤ. Και είναι γι’ αυτό το λόγο που ο Πρωθυπουργός χτες κάλεσε την γερμανίδα Καγκελάριο να τον επαναφέρει στην τάξη. Ενώ ήδη οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες δηλώνουν διά στόματος του κ. Γκάμπριελ ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ μια τέτοια εξέλιξη. Πρόκειται εδώ για μια σαφή μετατόπιση συσχετισμών υπέρ της Ελλάδας αλλά και υπέρ των δυνάμεων εκείνων που αποστρέφονται τα παιχνίδια με τη φωτιά στην πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης που μαστίζεται από πολλαπλές κρίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να ψηφίσουν νέα μέτρα. Ανησυχεί ο πρωθυπουργός για τις αντιδράσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του;

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως συμπαγής και ενιαία και στηρίζει ανεπιφύλακτα τις προσπάθειες της διαπραγματευτικής ομάδας αλλά και του συνόλου της κυβέρνησης για μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία, χωρίς υποχωρήσεις στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Αν η διαπραγμάτευση δεν καταλήξει σε συμφωνία, είναι στις σκέψεις του πρωθυπουργού ο σχηματισμός από αυτή τη Βουλή κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας;

Το μοναδικό σενάριο πάνω στο οποίο εργάζεται η κυβέρνηση είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Τα σενάρια για οικουμενικές κυβερνήσεις ή ακόμα και για δήθεν ψήφιση μέτρων με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή δεν έχουν καμία πραγματική βάση. Αντιθέτως, καλλιεργούνται με σχετικές διαρροές από τη Νέα Δημοκρατία και πολιτικές δυνάμεις που συνασπίζονται γύρω από τον κ. Μητσοτάκη, ώστε εν συνεχεία τα επίμαχα δημοσιεύματα που θα προκύψουν να γίνουν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και να βγουν στελέχη της ΝΔ να απορρίπτουν ανύπαρκτες προτάσεις. Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν, μπορεί εάν θέλει να συνεχίσει να κυνηγά τη σκιά της, αλλά όσο και να το προσδοκά, δεν έχει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να ψηφίσει τα νέα πρόσθετα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει συγκλίσεις με το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη;

Σε ολόκληρη την Ευρώπη παρατηρείται σήμερα μια μετατόπιση των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας, μια διαρκής απομάκρυνση της από τις δυνάμεις και τις πολιτικές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του κύριου εκφραστή της οικονομικής ελίτ και ενός σκληρού ορντολιμπεραλισμού. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται φυσικά με τις κοινωνικές τάσεις αμφισβήτησης που εκφράζονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αλλά παίρνουν διαφορετικές πολιτικές εκφράσεις. Αλλού ενισχύουν δυνάμεις προοδευτικές όπως στην Ελλάδα ή την Πορτογαλία, αλλού ενισχύουν δυνάμεις της ακροδεξιάς και ενός εθνικιστικού ευρωσκεπτικισμού. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία φαίνεται να επηρεάζεται από αυτές τις εξελίξεις. Στη χώρα μας δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να συμμερίζεται αυτούς τους προβληματισμούς, αλλά ούτε και να ακολουθεί αυτή την τάση. Δεν έχει τολμήσει στιγμή να κάνει αυτοκριτική για τα λάθη του και την επιλογή της άνευ όρων προσχώρησης στον νεοφιλελευθερισμό. Δεν έχει ούτε μισή φορά αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την καταστροφική λιτότητα της πενταετίας 2010 – 2014 ούτε έχει αναγνωρίσει ως λάθος την συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του κυρίου Σαμαρά. Το ΠΑΣΟΚ εξάλλου ήταν και παραμένει ένα βαθιά συστημικό κόμμα με άμεση πρόσδεση σε δίκτυα παραθεσμικής οικονομικής και πολιτικής εξουσίας στην Ελλάδα. Αυτά είναι χαρακτηριστικά εγγεγραμμένα στην ίδια του την ιστορία και το πολιτικό του προσωπικό. Δεν ξέρω βεβαίως αν αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια εσωτερική μάχη στο ΠΑΣΟΚ ώστε να αλλάξει στάση και να προχωρήσει σε μια αλλαγή πορείας, να αναθεωρήσει τις στρατηγικές του επιλογές. Αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο θα ήταν θετικό όμως με δεδομένο τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζουν ακόμη πρόσωπα όπως ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Λοβέρδος δεν βλέπω πιθανή μια τέτοια εξέλιξη στο κοντινό μέλλον.

Ανησυχεί την κυβέρνηση η κλιμακούμενη ένταση με την Τουρκία;

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις στη γείτονα και συνεχίζει χωρίς φόβο να επενδύει στη συνεργασία με την Τουρκία. Οι τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας, είτε αποσκοπούν στο εσωτερικό της ακροατήριο είτε όχι, δεν προάγουν αυτό το κλίμα συνεργασίας, ούτε με τη χώρα μας αλλά ούτε και με την Ευρώπη. Η βούληση μας λοιπόν για συνεργασία δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε εκπτώσεις σε ότι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών. Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα από τη Μάλτα και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η Ελλάδα είναι σταθερά αποφασισμένη να υπερασπιστεί με ψυχραιμία τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, το οποίο παραβιάζεται από την άλλη πλευρά.

Στα νησιά είναι συνεχείς οι θάνατοι προσφύγων. Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση; Ο κ. Μουζάλας χαίρει ακόμα της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού;

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει μια τεράστια προσπάθεια να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση με όρους ανθρωπισμού, σεβασμού των δικαιωμάτων και των διεθνών συνθηκών. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας παρουσιάζει προβλήματα και ως προς την ουσία και ως προς την εφαρμογή της εξακολουθεί όμως να αποτελεί την μοναδική λύση σήμερα. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο και ο αρμόδιος Υπουργός αλλά και το σύνολο της Κυβέρνησης προσπαθούμε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης αλλά και να ελαφρύνουμε το βάρος που σηκώνουν τα νησιά. Σε αυτή μας την προσπάθεια όμως δεν έχουμε πάντοτε σύμμαχο ούτε την Ευρώπη που δεν καταφέρνει να υιοθετήσει μια ενιαία αλληλέγγυα στάση, αλλά ούτε και τις τοπικές αρχές σε κάποιες περιοχές. Η προσφυγική κρίση όμως δεν είναι μια κατάσταση διαχειρίσιμη αν δεν συστρατευτούν όλες οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, οι τοπικές αρχές, η κοινωνία των πολιτών αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Και δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι, ανάμεσα τους και δυνάμεις της ΝΔ που θέλουν να μετατρέψουν το προσφυγικό από διεθνές ζήτημα σε εσωτερικό πρόβλημα. Και με αυτόν τον τρόπο στρώνουν το χαλί στις δυνάμεις της ακροδεξιάς και ειδικά στην Χρυσή Αυγή. Αυτή την εξέλιξη δεν είμαστε διατεθειμένοι όμως να την επιτρέψουμε.

Η κυβέρνηση έχει πολύ ψηλά τον αγώνα της εναντίον της διαπλοκής. Από την άλλη, η αντιπολίτευση την κατηγορεί για τις συνεχείς αναλήψεις δημόσιων έργων από τον κ. Καλογρίτσα. Πώς απαντάτε σε αυτές τις κατηγορίες;

Η κυβέρνηση αυτή δεν κάνει μόνο λεκτικές επιθέσεις εναντίον της διαπλοκής. Έχει αποδείξει εμπράκτως τη βούληση της να βάλει μια τάξη στη χώρα. Έχουμε αναδείξει το θέμα του τριγώνου ΜΜΕ, πολιτικής εξουσίας και Τραπεζών, και μέσα από το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, έχουμε προχωρήσει τις έρευνες για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ γίνονται όλοι οι απαραίτητοι διοικητικοί έλεγχοι παράλληλα με την έρευνα από την δικαιοσύνη για το σκάνδαλο της Novartis. Και αυτές είναι μόνο οι ενέργειες που φαίνονται. Διότι ταυτόχρονα γίνονται τεράστια βήματα και για την καταπολέμηση της οργανωμένης φοροδιαφυγής με τον έλεγχο των διαφόρων λιστών αλλά και για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο από το λαθρεμπόριο καπνικών έχουμε καταφέρει να δεκαπλασιάσουμε τα έσοδα μας καθώς οι βεβαιώσεις έχουν αγγίξει τα 600 εκατομμύρια από 60 εκατομμύρια το 2014. Όλα τα παραπάνω εξηγούν εξάλλου και τις εξαιρετικές επιδόσεις των εσόδων για το 2016.

Τώρα σε ότι αφορά τις καταγγελίες της ΝΔ έχουν κατά τη γνώμη μου μοναδικό στόχο να προκαλέσουν εντυπώσεις. Και θα ήταν φρόνιμο η ΝΔ να προσέχει περισσότερο όταν μιλά για διαπλοκή διότι αποκαλύπτει τον δικό της τρόπο λειτουργίας όταν ήταν κυβέρνηση. Σήμερα και καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της παρούσας κυβέρνησης σε κάθε ανάθεση έργου έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες και έχουν αναλάβει τα έργα όποιοι έχουν μειοδοτήσει. Και είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο που τα έργα προχωρούν μετά από στασιμότητα 4 ετών και θα ολοκληρωθούν εντός των συμφωνημένων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ημερομηνιών. Ένα μόνο σχόλιο για το τέλος: Σε σχέση με τα έργα του για την Εθνική Οδό Πάτρας Πύργου θα έπρεπε να έχετε υπόψη σας ότι καμία σύμβαση δεν έχει υπογραφεί. Ολοκληρώθηκαν απλώς οι τέσσερις από τις οχτώ διαγωνιστικές διαδικασίες και απομένουν οι άλλες τέσσερις, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο έλεγχος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο αρμόδιος Υπουργός για τα έργα υποδομών ο κος Σπίρτζης εξάλλου έδωσε το σύνολο των φακέλων των διαγωνισμών στους επιθεωρητές δημοσίων έργων και  στον εισαγγελέα με δική του πρωτοβουλία. Και ξέρετε γιατί; Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει. Διότι η διαδικασία και η απαρέγκλιτη τήρηση του νόμου αποτελούν το πιο καταιγιστικό επιχείρημα απέναντι σε κάθε συκοφάντη.

Απάντηση στην ανακοίνωση της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης για μία ακόμη φορά βρίσκονται στην αμήχανη θέση να υπερασπίζονται μόνοι τους τις πιο παράλογες απαιτήσεις των δανειστών.

Στην πιο κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης και σε διάσταση από την κοινωνία, δίνουν και τα τελευταία διαπιστευτήρια υποταγής στο ΔΝΤ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να μην υποχωρήσουν από τις παράλογες απαιτήσεις τους.

Αδυνατούν να συμβιβαστούν με την ιδέα πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά, προς όφελος της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι της ολιγομελούς ελίτ που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εκπροσωπεί.

Αντί η ΝΔ να ποντάρει στην καταστροφή της χώρας, κλείνοντας το μάτι στους ακραίους εκ των δανειστών, πρέπει επιτέλους να πάρει επισήμως θέση, όπως αρμόζει στο θεσμικό ρόλο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στην ομιλία του, αλλά η ΝΔ για μία ακόμη φορά αρνείται να απαντήσει στα ουσιώδη:

1) Υιοθετεί ο κ. Μητσοτάκης τη δήλωση του Αντιπροέδρου του, κ. Γεωργιάδη “να μην κλείσει η αξιολόγηση για να πέσει η κυβέρνηση”;

2) Είναι επίσημη θέση της ΝΔ ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος;

3) Θα ταχθεί στο πλευρό της κοινωνικής πλειοψηφίας στις επαφές του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητώντας να μην υπάρχουν παράλογες αξιώσεις που δεν απορρέουν από τη συμφωνία;

Ο ελληνικός λαός περιμένει από τον κ. Μητσοτάκη συγκεκριμένες απαντήσεις.

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

→ Η κυβέρνηση επιμένει και εργάζεται σκληρά και με προσήλωση ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η β΄αξιολόγηση.

→ Επιδιώκουμε μια συμφωνία κοινωνικά βιώσιμη χωρίς υποχωρήσεις στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ.

→ Έχει προκύψει θέμα τεράστιας σημασίας και αφορά την αντικειμενική και αμερόληπτη ενημέρωση των πολιτών.

→ Η ΝΔ ζητά να μην προβάλλονται δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που αφορούν το θέμα της απόκρυψης του πόθεν έσχες της συζύγου του κ. Μητσοτάκη.

→ Η ΝΔ έφτασε στο σημείο να καταγγείλει ευθέως τη δημόσια τηλεόραση για την αυτονόητη επιλογή της να προβάλει τις δηλώσεις αυτές.

→ Σε πείσμα της τακτικής της ΝΔ, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να απαιτεί από τον πρόεδρό της πειστικές και συγκεκριμένες απαντήσεις.

→ Είναι νομική υποχρέωση του κ. Μητσοτάκη που ερείδεται σε 3 διαφορετικές ιδιότητές του: του βουλευτή, του Υπουργού και του Αρχηγού κόμματος.

1. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει το Πόθεν έσχες της συζύγου του στις αρμόδιες αρχές;

2. Πόσο κόστισε το ακίνητο το οποίο αγοράστηκε στο Παρίσι;

3. Από που προήλθαν τα χρήματα για την αγορά του ακινήτου;

4. Είναι αληθές ότι η σύζυγος του κου Μητσοτάκη είχε κοινή εταιρεία με τον κο Παπασταύρου ο οποίος κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ;

→ Για να μην απαντήσει, η ΝΔ έχει υιοθετήσει μια τακτική συκοφαντιών, ψευδών & χυδαιολογίας δια του ακροδεξιού κου Γεωργιάδη.

→ Ο κ. Γεωργιάδης, επανέλαβε για 2η φορά ότι δεν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση αλλά να πέσει ο Τσίπρας & η Κυβέρνηση!

→ Η ΝΔ επιθυμεί ακόμη & την καταστροφή της χώρας αρκεί αυτό να οδηγήσει στην παλινόρθωση του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος στην εξουσία.

→ Σε αντίθεση με αυτά, η ελλ. κυβέρνηση εργάζεται με μοναδικό γνώμονα την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

→ Θα έχουμε θετική εξέλιξη. Συνηγορούν σε αυτό τόσο συσχετισμός που διαμορφώνεται στην ΕΕ όσο και η διάθεση λήψης θετικών πρωτοβουλίων από όλα τα μέρη.

→ Κυρίως, τα δεδομένα. Το 2016 έχει κλείσει με θετικό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και με υπεραπόδοση των εσόδων τουλάχιστον 1%.

→ Έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα και ο στόχος για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα επιτευχθεί.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η κυβέρνηση επιμένει και εργάζεται σκληρά και με προσήλωση ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η β΄ αξιολόγηση. Από τη δική μας πλευρά υλοποιούμε τα συμφωνηθέντα και επιδιώκουμε μια συμφωνία κοινωνικά βιώσιμη και χωρίς υποχωρήσεις στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Ωστόσο σήμερα θέλω να θέσω ένα θέμα τεράστιας σημασίας που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες και αφορά την αντικειμενική και αμερόληπτη ενημέρωση των πολιτών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια λογοκρισίας που σχετίζεται με τις καταγγελίες για την απόκρυψη του πόθεν έσχες της συζύγου του Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κου Μητσοτάκη.

Με διαρκείς παρεμβάσεις στελεχών της η Νέα Δημοκρατία ζητά να μην προβάλλονται δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση έφτασε στο σημείο να καταγγείλει ευθέως χθες, τη δημόσια τηλεόραση για την αυτονόητη επιλογή της να προβάλει τις δηλώσεις αυτές.

Αποκορύφωμα της επιχείρησης ελέγχου της αντικειμενικής ενημέρωσης ήταν η αμήχανη άρνηση του κου Κουμουτσάκου να παρευρεθεί σε χτεσινή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, προβάλλοντας το έωλο επιχείρημα ότι η δημόσια τηλεόραση δεν μπορεί να εγγυηθεί την αμεροληψία και την ίση μεταχείριση των πολιτικών δυνάμεων.

Η τακτική του εκβιασμού που ακολουθείται από τη ΝΔ και ενορχηστρώνεται από τον κο Μητσοτάκη και την ηγετική του ομάδα, δεν τιμά τον πολιτικό φιλελευθερισμό στον οποίο υποκριτικά ομνύει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ούτε βεβαίως προωθεί τον δημοκρατικό διάλογο και την χωρίς περιορισμούς ενημέρωση.

Σε πείσμα αυτής της τακτικής η κυβέρνηση θα συνεχίσει να απαιτεί από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να απαντήσει πειστικά σε συγκεκριμένα και σαφή ερωτήματα που αφορούν το πόθεν έσχες της συζύγου του.

Διότι δεν πρόκειται εδώ για εμμονή της κυβέρνησης, αλλά για νομική υποχρέωση του κυρίου Μητσοτάκη, η οποία ερείδεται σε τρεις διαφορετικές ιδιότητές του: Του βουλευτή, του πρώην Υπουργού αλλά και του αρχηγού Κοινοβουλευτικού κόμματος

Με αυτά τα δεδομένο πρέπει να απαντήσει:

1. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει το Πόθεν έσχες της συζύγου του στις αρμόδιες αρχές;

2. Πόσο κόστισε το ακίνητο το οποίο αγοράστηκε στο Παρίσι;

3. Από που προήλθαν τα χρήματα για την αγορά του ακινήτου; και

4. Είναι αληθές ότι η σύζυγός του είχε κοινή εταιρεία με τον κο Παπασταύρου ο οποίος κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ;

Τις τελευταίες μέρες όμως, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις αναγκαίες απαντήσεις, η ηγεσία της ΝΔ έχει υιοθετήσει μια ακραία, ασυνάρτητη αντιπολιτευτική τακτική, την οποία έχει αναλάβει εργολαβικά ο ακροδεξιός κος Γεωργιάδης.

Μια τακτική συκοφαντιών, ψευδών και χυδαιολογίας, που συμπαρασύρει δυστυχώς σχεδόν το σύνολο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της ασυναρτησίας αλλά και του πολιτικού τους μίσους αποτέλεσαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος χτες για δεύτερη φορά, επανέλαβε ότι δεν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση αλλά να πέσει ο Τσίπρας και η Κυβέρνηση.

Με λίγα λόγια λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί ακόμη και την καταστροφή της χώρας αρκεί αυτό να οδηγήσει στην παλινόρθωση της ΝΔ και του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος στην εξουσία.

Σε αντίθεση με αυτή την αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη γραμμή, η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται με μοναδικό γνώμονα την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Εξάλλου ο συσχετισμός που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, η διάθεση λήψης πρωτοβουλιών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να γεφυρωθούν οι διαφορές, αλλά και η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας συνηγορούν στο ότι σύντομα θα έχουμε θετική εξέλιξη στο μέτωπο αυτό.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα υλοποιεί τα συμφωνηθέντα, ότι το 2016 έχει κλείσει με θετικό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και ότι έχει καταγραφεί υπεραπόδοση εσόδων τουλάχιστον κατά 1% , έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα και ο στόχος για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα επιτευχθεί.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε για μια συμφωνία χωρίς υποχωρήσεις στις ακρότητες του ΔΝΤ και κοινωνικά βιώσιμη. Ο Πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι θα πάμε σε μια συμφωνία χωρίς υποχωρήσεις στα θέματα αρχών. Και σας ρωτώ το εξής: Παραμένει για την κυβέρνηση θέμα αρχών, η μη μείωση του αφορολογήτου; Η μη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, ακόμα και μέσω «κόφτη» και τα δύο αυτά δεδομένα; Και αν υπάρχει μετατόπιση της κυβέρνησης από το δόγμα «αν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα», σε μια νέα λογική βάσει προτάσεων και από το εξωτερικό σε συμφωνία η οποία θα τεμαχίζεται σε δύο ή τρία μέρη για να είναι διαχειρίσιμη. Ευχαριστώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι τρία διαφορετικά ερωτήματα. Σας λέω, λοιπόν, ότι από τη μεριά της κυβέρνησης επιδιώκεται μια τέτοια συμφωνία η οποία θα μπορεί να οδηγήσει στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Από εκεί και πέρα, οι θέσεις της κυβέρνησης είναι σαφείς και εκφρασμένες με κατηγορηματικό τρόπο εδώ και πάρα πολύ καιρό. Στόχος δικός μας είναι: Να μην υπάρξουν υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο επιμένει να θέτει ως κεντρικό ζήτημα τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων ύψους 4,5 δις ευρώ για μετά τη λήξη του προγράμματος. Όμως, απ` ό,τι φαίνεται και από τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΝΤ, διαφωνίες δεν υπάρχουν μόνο μεταξύ Ταμείου και θεσμών, αλλά και εντός του ίδιου του ΔΝΤ. Γι` αυτόν ακριβώς τον λόγο εμείς λέμε ότι οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και κυρίως το Ταμείο να σταματήσει τις άσκοπες κωλυσιεργίες. Βεβαίως έχει τις εσωτερικές του διαδικασίες, ωστόσο αυτές οι εσωτερικές διαδικασίες δεν μπορούν να οδηγούν σε περαιτέρω καθυστέρηση για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης. Δεν υπάρχει περίπτωση, από τη δική μας μεριά, να υπάρξει υποχώρηση σε παράλογες απαιτήσεις, οι οποίες εξάλλου δεν συνάδουν και με τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, έτσι ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και μέσα σ` αυτές τις πρωτοβουλίες η ελληνική κυβέρνηση θα παίξει κεντρικό ρόλο, έτσι ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και να κλείσει μια συμφωνία η οποία θα είναι κοινωνικά βιώσιμη. Δική μας βούληση είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία, συμφωνία για όλα τα ζητήματα, έτσι ώστε να μην αφεθεί καμία σκιά και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτή είναι η κύρια επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης. Πάνω σ` αυτό το σχέδιο δουλεύει. Επομένως, αναμένουμε τις επόμενες ημέρες και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων οι οποίες θα υπάρξουν, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, να βρεθεί ένα νέο σημείο ισορροπίας που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω, χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Γεωργιάδης άφησε αιχμές εναντίον του Πρωθυπουργού, υπονόησε ότι μπορεί να έχει χρηματιστεί κιόλας από την Rothschild. Έχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση σας είπα ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει επιδοθεί σε μια ακατάσχετη χυδαιολογία, η οποία προφανώς δεν τιμά τον ίδιο, αλλά βεβαίως αυτό δεν φαίνεται να τον πειράζει ιδιαιτέρως, δεν έχει δείξει και δείγματα τεράστιας ηθικής ευθιξίας, ωστόσο συμπαρασύρει σε αυτή του την πτώση και την ίδια την παράταξη της ΝΔ. Λυπάμαι πάρα πολύ γι` αυτές τις δηλώσεις, είναι τουλάχιστον λυπηρό, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί τίποτε παραπάνω από την οργιώδη φαντασία του, να προχωρά σε τέτοιου είδους καταγγελίες. Θα τον κρίνει ο ελληνικός λαός.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποιο παράδειγμα ή το περίγραμμα των πρωτοβουλιών που πρόκειται να αναλάβει η κυβέρνηση, η οποία όπως είπατε θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις πρωτοβουλίες αυτές το αμέσως επόμενο διάστημα. Και επίσης παραμένει για την κυβέρνηση εν ισχύ η φράση δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα; Ευχαριστώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ενόψει του Eurogroup της 20ης Φλεβάρη έχει φανεί η διάθεση εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων να ληφθούν πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να υπάρξουν συζητήσεις και να γεφυρωθούν οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του ΔΝΤ, αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών. Και βεβαίως της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιμένει ότι τα μέτρα τα οποία αιτείται το ΔΝΤ είναι πλήρως παράλογα, καθώς δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Το Ταμείο δεν μπορεί από τη μεριά να λέει ότι δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα στη χώρα και να επιμένει σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και από την άλλη μεριά να ζητά τη νομοθέτηση του αφορολόγητου και νέα περικοπή στις συντάξεις. Πρόκειται για μια πλήρως αντιφατική πολιτική γραμμή. Μια πολιτική γραμμή η οποία δεν έχει κανένα λογικό έρεισμα και ακριβώς γι` αυτό το λόγο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες τις οποίες είπατε, γνωρίζετε ότι ενόψει του Eurogroup θα υπάρξουν συζητήσεις που έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι θα οδηγήσουν σε γεφύρωση των διαφορών και σε ολοκλήρωση της β` αξιολόγησης.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα θέλαμε να ξέρουμε, αν όντως υπάρχει τελικά σύμβαση της Rothschild με τον ΟΔΔΗΧ, γιατί ακούσαμε τη ΝΔ να το αμφισβητεί και να λέει ότι ψεύδεται η κυβέρνηση. Τι ισχύει τελικά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στις 25 Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών έστειλε επιστολή στο Δ.Σ. του ΟΔΔΗΧ με την οποία ζητούσε την άμεση πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για την προετοιμασία της χώρας για την έξοδο στις αγορές. Στις 27 Ιανουαρίου το Δ.Σ. του ΟΔΔΗΧ με επιστολή του όρισε την επενδυτική τράπεζα Rothschild, ως την επιλογή του. Αυτή τη στιγμή αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σχετικά με τις πρωτοβουλίες, αν μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος. Τι περιμένει η Αθήνα από την ΚΟΜΙΣΙΟΝ και από τον Πρόεδρο Γιούνκερ, τι θα επιδιώξει ο ίδιος δηλαδή, προς ποια κατεύθυνση; Και σχετικά με τους δικούς μας στόχους, ως Αθήνα, ως ελληνική πλευρά, ο κ. Βερναρδάκης είπε το πρωί στον «Real Fm» ότι η ποσοτική χαλάρωση είναι δευτερεύον ζήτημα, δεν σημαίνει πως αν δεν μπούμε το Μάρτιο δεν υπάρχει ζωή μετά απ` αυτό. Δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τον Μάρτιο; Έχουμε φύγει από αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η το συντομότερο δυνατό ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη β` αξιολόγηση, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα, εντός του Α΄ τριμήνου, δηλαδή τον Μάρτιο, να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτή είναι η κεντρική, η κύρια επιδίωξη από τη δική μας πλευρά και έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι θα καταφέρουμε να το πετύχουμε. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση, την οποία μπορώ να κάνω. Αυτό το οποίο επισημαίνω, αυτό το οποίο υπογραμμίζω, είναι ότι η διάθεση όλων των μερών είναι να υπάρξουν συγκλίσεις, έτσι ώστε να βρεθεί μια συμφωνία που θα καλύπτει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, παραμένει deadline για την κυβέρνηση το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου για να κλείσει η αξιολόγηση και με δεδομένο ότι προφανώς το ΔΝΤ, όπως προέκυψε από χθες έχει και εσωτερικές διαφωνίες, αλλά έχει και γραμμή που ζητάει μείωση αφορολογήτου και συντάξεων; Υπάρχει κάποιος τρόπος που η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα μπορούσε, ως δική της πρόταση να υπερκεράσει το εμπόδιο του ΔΝΤ, ακόμη και αν αυτό θα σήμαινε τεμαχισμό της αξιολόγησης και όχι ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, όπως υπονόησε το πρωί ο κ. Βερναρδάκης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε: Τεμαχισμός της αξιολόγησης δεν νοείται. Και δεν νοείται τεμαχισμός της αξιολόγησης, διότι όπως γνωρίζετε, η β` αξιολόγηση αφορά τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πορεία μέχρι το 2018. Αυτή είναι και η πρώτη ύλη που αφορά τη β` αξιολόγηση. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν άλλα δύο σημεία: Δηλαδή, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, που στο σύνολό τους αυτά τα τρία ζητήματα συγκροτούν την ύλη των διαπραγματεύσεων οι οποίες διεξάγονται αυτή τη στιγμή. Από τη δική μας μεριά, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να συζητήσει και να συμφωνήσει σε οτιδήποτε είναι πρώτον, συνολικά βιώσιμο και δεύτερον, μπορεί να οδηγήσει σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Οποιαδήποτε, λοιπόν, τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει μια βάση, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να προχωρήσουμε με θετικό τρόπο, εντός του Α΄ τριμήνου του 2017 στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τα μπλοκάκια. Διαβάζουμε διάφορα πράγματα σήμερα. Ετοιμάζει κάποια ρύθμιση η κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι η νομοθεσία που αφορά τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα (η σύνδεσή τους αποτέλεσε δέσμευση της ΝΔ ήδη πριν από τις εκλογές του 2015) εφαρμόζεται για πρώτη φορά, παρουσιάζει μια σειρά από τεχνικές δυσκολίες. Αυτές τις τεχνικές δυσκολίες τις παρακολουθούμε, προσπαθούμε να τις επεξεργαστούμε και προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση, έτσι ώστε να μην υπάρξει ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά και αχρείαστη επιβάρυνση στα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδήματα. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που το υπουργείο Εργασίας, τη στιγμή που μιλάμε, επεξεργάζεται μερικές διορθωτικές τροποποιήσεις στην εγκύκλιο την οποία εξέδωσε πριν από μερικές ημέρες και αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές όσοι εργάζονται με δελτία παροχής υπηρεσιών. Θα συνιστούσα να έχουμε λίγο υπομονή και να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις δημοσκοπήσεις, γιατί το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι η μία μετά την άλλη δείχνει φθορά της κυβέρνησης. Σήμερα είχαμε άλλη μία δημοσκόπηση της RASS που δείχνει σαφές προβάδισμα της ΝΔ. Όλα αυτά δεν προβληματίζουν την κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι λογικό για μία κυβέρνηση σαν τη δική μας που εφαρμόζει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο σημειωτέον είναι πολύ ηπιότερο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αλλά, παρ’ όλα αυτά, παραμένει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει κοινωνική αλλά και πολιτική φθορά. Παρ’ όλα αυτά, θεωρούμε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν πάντοτε με σαφή τρόπο και με καθαρό τρόπο τις κοινωνικές διαθέσεις, αυτό έχει αποδειχθεί, ούτως ή άλλως, στο πρόσφατο παρελθόν περισσότερες από μία φορές. Για παράδειγμα, οι δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία έδειχναν ότι το brexit και το bremain παράμεναν πάρα πολύ κοντά, ενώ στην πραγματικότητα το brexit είχε πάρα πολύ μεγάλη διαφορά. Οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ ήθελαν την υποψήφια πρόεδρο, την κυρία Κλίντον, να είναι μπροστά από τον ανθυποψήφιό της, τον κύριο Τραμπ, ενώ και στο ελληνικό δημοψήφισμα βλέπαμε ότι το «ναι» και το «όχι» βρίσκονταν πάρα πολύ κοντά στις δημοσκοπήσεις και τελικά αποδείχθηκε ότι αυτός ο οποίος έκανε λάθος ήταν οι δημοσκόποι, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εν πάση περιπτώσει, εμείς αυτό που αντιλαμβανόμαστε και αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι υπάρχει μια έντονη κοινωνική δυσκολία, καθώς τα μέτρα τα οποία έχουν συσσωρευτεί στα επτά χρόνια της κρίσης πράγματι δημιουργούν μεγάλη επιβάρυνση σχεδόν στο σύνολο των ελλήνων πολιτών. Έχω την εκτίμηση, όμως, ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με το πέρασμα σε μία σταθερή οικονομική συγκυρία, αλλά και με μια σειρά από κοινωνικά μέτρα τα οποία λαμβάνουμε διαρκώς – θυμίζω τα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους που έχουν πλέον πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θυμίζω τις προσπάθειες από τη μεριά της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, τα 617 εκατομμύρια που δόθηκαν σε χαμηλοσυνταξιούχους ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους- η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει και να δώσει τη μάχη των εκλογών το 2019, με στόχο την επανεκλογή της.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα τη γνώμη σας, αλλά και τη θέση της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα, με δεδομένο ότι η υποχρέωση δήλωσης ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ από τους πολιτικούς, αλλά και μία σειρά από επαγγελματίες, είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα, δεν είναι τυπικό, είναι απολύτως ουσιαστικό και δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τη δήλωση που κάνει ο καθείς εξ’ ημών στην εφορία. Είναι δυνατόν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ακόμη και η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, επί σειρά ετών να δέχονται από τον οποιονδήποτε πολιτικό μία απλή τυπική δήλωση ότι είναι σε διάσταση με τον σύζυγο ή τη σύζυγό του και γι’ αυτό να μην συμπεριλαμβάνει του συζύγου ή της συζύγου στη δήλωσή του; Και είναι δυνατόν από το 2011 και μετά, που κατά δήλωση του ίδιου του κυρίου Μητσοτάκη -δεν είναι πλέον σε διάσταση με τη σύζυγό του- να συνεχίζει αυτό το πράγμα να γίνεται μέχρι σήμερα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει σημασία ή μάλλον έχει σημασία, αλλά δευτερεύουσα, το τι έχει γίνει στο παρελθόν και τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Αυτή τη στιγμή ο κύριος Μητσοτάκης μπορεί να ρίξει άπλετο φως, να μην αφήσει καμία σκιά, με μία απλή και συγκεκριμένη κίνηση: Την κατάθεση του πόθεν έσχες της συζύγου του στις αρμόδιες αρχές. Δεν θέλω να εξετάσω τι έγινε με τις επιτροπές πόθεν έσχες στο παρελθόν. Δεν θέλω να εξετάσω το εάν και κατά πόσο ο κύριος Μητσοτάκης βρισκόταν ή δεν βρισκόταν σε διάσταση. Δουλειά της κυβέρνησης δεν είναι να παριστάνει τον ντετέκτιβ. Αυτή τη στιγμή έχουν υπάρξει συγκεκριμένες καταγγελίες, με συγκεκριμένο αντικείμενο. Ο κύριος Μητσοτάκης μπορεί να διασκεδάσει όλες αυτές τις εντυπώσεις με μία απλή και συγκεκριμένη κίνηση: Την κατάθεση του πόθεν έσχες, έτσι ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματα τα οποία ευλόγως έχουν προκύψει. Και ποια είναι αυτά τα ερωτήματα; Το πρώτο είναι: Πόσο κόστισε το συγκεκριμένο ακίνητο. Το δεύτερο είναι: Από πού προήλθαν τα χρήματα. Και το τρίτο, εάν η σύζυγός του έχει κοινή ή είχε κοινή εταιρεία με τον κύριο Παπασταύρου, ο οποίος κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή και ο μόνος λόγος που δεν οδηγήθηκε στα δικαστήρια ήταν γιατί πλήρωσε τα χρωστούμενα. Αυτά τα ερωτήματα δεν αφορούν προσωπικά δεδομένα του κυρίου Μητσοτάκη. Ο κύριος Μητσοτάκης είναι δημόσιος υπόχρεος, είναι δημόσιο πρόσωπο, είναι πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και είναι και πρώην υπουργός. Και είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο που έχει, με τρεις διαφορετικές ιδιότητές του, την υποχρέωση να υποβάλει δήλωση πόθεν έσχες, όχι μόνο του ιδίου, αλλά και της συζύγου του. Τον καλούμε, λοιπόν, να προχωρήσει στην κατάθεση αυτού του πόθεν έσχες, έτσι ώστε να λυθεί μια και καλή το ζήτημα το οποίο έχει προκύψει. Αφού ο ίδιος δεν έχει τίποτα να κρύψει, για ποιον λόγο δεν προχωρά σε αυτή την απλούστατη κίνηση; Κοιτάξτε να δείτε, το βιογραφικό του κυρίου Μητσοτάκη, σε σχέση με τα συγκεκριμένα ζητήματα, είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο. Είχαμε πριν από μερικά χρόνια την υπόθεση της Siemens, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την υπόθεση με τη σκανδαλώδη δανειοδότησή του εκ μέρους του Κήρυκα Χανίων και για την οποία δεν είχε πληρώσει ούτε ένα ευρώ σε οποιαδήποτε τράπεζα επί έντεκα ολόκληρα χρόνια. Και ο μοναδικός λόγος ο οποίος προχώρησε σε ρύθμιση αυτού του δανείου, σκανδαλώδη επίσης, ήταν διότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες της Εξεταστικής Επιτροπής. Και σήμερα έχουμε ένα νέο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο, το οποίο ο κύριος Μητσοτάκης με τη σιωπή του φαίνεται να συντηρεί. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, τον καλούμε να δώσει πειστικές απαντήσεις, έτσι ώστε να λύσει και το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, η μείωση τελικά του αφορολόγητου είναι μια παράλογη απαίτηση ή μπορεί να το συζητήσει η κυβέρνηση και να το εντάξει σε μια συμφωνία, που να είναι, όπως είπατε, κοινωνικά βιώσιμη και να οδηγήσει στο QE;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή, δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση με επίσημο τρόπο, η οποία να περιλαμβάνει μια συνολική λύση των εκκρεμών ζητημάτων. Όταν τεθεί αυτή η συνολική πρόταση υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης, από τη δική μας μεριά θα σκεφτούμε ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές λύσεις. Εγώ σας λέω, ωστόσο, ότι όλα όσα έχουμε πει μέχρι στιγμής ισχύουν. Δηλαδή, ότι δεν υπάρχει πρόθεση και διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να νομοθετήσει προκαταβολικά μέτρα ενόψει της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Ωστόσο, από τη δική μας μεριά, είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε πρόταση θεωρείται κοινωνικά βιώσιμη, στο βαθμό που δεν θα περιλαμβάνει παράλογες απαιτήσεις και στο βαθμό που θα δίνει μια συνολική λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει και θα οδηγήσει στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΜΑΝΗ: Αυτό που είπατε μόλις τώρα, ισχύει και για πιθανή πρόταση για μείωση του αφορολόγητου από το 2018 πριν τη λήξη του προγράμματος ή θα το συζητούσατε υπό όλες αυτές τις προϋποθέσεις που είπατε μετά τη λήξη του προγράμματος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας είπα ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση, αυτή τη στιγμή, για μείωση του αφορολόγητου και το θεωρούμε παράλογη απαίτηση, καθώς το ΔΝΤ ζητά να προνομοθετήσουμε μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος. Αυτό το οποίο λέτε εσείς για το 2018, είναι η πρώτη φορά που το ακούω και δεν έχει κατατεθεί από κανέναν στις επίσημες συνομιλίες με την ελληνική πλευρά.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Επ΄ αυτού και για τις διαπραγματεύσεις, υπάρχουν σήμερα πάρα πολλά δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να φτάσει μέχρι και την προληπτική ψήφιση μέτρων ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ένα σχόλιο επ΄ αυτού.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει υπάρξει τέτοια συζήτηση, αλλά ούτε και τέτοια πρόθεση στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης.

ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Μια ερώτηση σε σχέση με την αισιοδοξία που έχει η κυβέρνηση. Πού στηρίζεται; Τι πρόοδος υπάρχει μέχρι στιγμής, έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup, όπως λέτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας είπα ότι δουλειά της κυβέρνησης δεν είναι να είναι ούτε αισιόδοξη, ούτε απαισιόδοξη. Δουλειά της κυβέρνησης είναι να εργάζεται σκληρά, καθημερινά και προσηλωμένη στο στόχο για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση. Η πεποίθησή μου ότι υπάρχει η πολιτική δυνατότητα και το πολιτικό υπόστρωμα, έτσι ώστε να βρεθεί μια τέτοια συμφωνία το συντομότερο, εντός σύντομου μάλλον χρονικού διαστήματος, εδράζεται στο γεγονός ότι από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές έχει δειχθεί η διάθεση να υπάρξουν πρωτοβουλίες γεφύρωσης των διαφορών, οι οποίες είναι γνωστό ότι υπάρχουν μεταξύ θεσμών, ΔΝΤ, αλλά και ελληνικής κυβέρνησης, ήδη από τη φάση της πρώτης αξιολόγησης. Λέω, λοιπόν, ότι με βάση ακριβώς αυτή τη διαθεσιμότητα για πρωτοβουλίες από όλους όσοι εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα, θεωρώ ότι υπάρχει momentum για να μπορέσουμε να βρούμε μια συμφωνία, να βρούμε ένα νέο σημείο ισορροπίας που θα οδηγήσει τα πράγματα ένα βήμα πιο πέρα.

ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Επ΄ αυτού, συγγνώμη, πρωτοβουλίες εννοείτε συναντήσεις;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι υπάρχει εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων πλευρών η διάθεση να ληφθούν πρωτοβουλίες για να γεφυρωθούν οι διαφορές. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Θα σας «ξενερώσω» λίγο. Συνήθως η αγωνία όλων των πολιτικών συντακτών αυτή την ώρα είναι να σταχυολογήσουν τα σημαντικότερα, να δουν την είδηση και να τη μεταφέρουν ειδικά στα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης που εργάζονται. Εγώ, σήμερα, αυτό το άγχος δεν το έχω. Και δεν το έχω, απλούστατα, γιατί ένα ιστορικό ακόμα Μέσο, όπως ο Flash 96 παίζει μουσική, αυτοδιαχειριζόμενος τους τίτλους. Και επειδή βρέχει διασώστες τώρα τελευταία, θέτω το θέμα. Δεν υπάρχει μόνο το συγκρότημα του ΔΟΛ, δεν υπάρχει μόνο το Mega, δεν υπάρχουν μόνο ιστορικές εφημερίδες, υπάρχει και ένας ιστορικός Flash. Υπάρχουν πολλές «ουρές», κατ’ αρχάς το ξέρετε ότι παίζουν μόνο μουσική και δεν μεταφέρουν ειδήσεις. Το ερώτημά μου είναι το εξής: Υπάρχει ένας φυγόδικος καταζητούμενος από την Ιnterpol επιχειρηματίας με οφειλές δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε πολλούς εργαζόμενους, κατασχεμένοι λογαριασμοί και θυρίδες τραπεζών και δεν υπάρχει ουδεμία ενέργεια, ούτε για να εντοπιστεί, ούτε για να συλληφθεί, ούτε από τους λογαριασμούς που είναι κατασχεμένοι να αποδοθούν και στους εργαζόμενους του Flash οι αμοιβές τους και από εκεί και πέρα να δουν πώς θα κινηθούν και όχι να πέφτουν στον έναν και τον άλλον και δεν υπάρχει και ούτε μία πρόοδος όσον αφορά το μέγα σκάνδαλο για το οποίο υπάρχει αυτή η κατάσχεση. Proton BANK Λαυρεντιάδης. Δεν θέλω απάντηση, μάλλον δεν περιμένω απάντηση, το είπα γιατί πρέπει να το πω και γιατί κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται με τα ονόματά τους, έστω και αν παίρνουμε πολύ μεγάλο ρίσκο ορισμένοι δημοσιογράφοι για να το κάνουμε. Σας ευχαριστώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το μόνο σχόλιο που θέλω να κάνω στη συγκεκριμένη τοποθέτηση, γιατί δεν υπήρξε ερώτηση, είναι ότι η κυβέρνηση έχει δείξει την ευαισθησία της απέναντι τόσο στο συγκεκριμένο σταθμό, όσο και στους εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται υπό την απειλή της ανεργίας σε μια σειρά από ΜΜΕ τα οποία αντιμετωπίζουν το φάσμα της πτώχευσης. Από τη δική μας μεριά, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο του νόμου για να διασωθούν οι θέσεις εργασίας. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να σημαίνει ότι επιχειρηματίες με χρέη, επιχειρήσεις που έχουν στο παρελθόν παραβεί το νόμο ή και συνηθίζουν να παραβαίνουν το νόμο, μπορούν να ξεφύγουν από τη Δικαιοσύνη, βάζοντας μπροστά τους εργαζόμενους. Σε ό,τι αφορά ειδικά τους επιχειρηματίες για τους οποίους μιλάτε, δεν γνωρίζω τις ενέργειες που έχει κάνει η ελληνική Αστυνομία, ούτε γνωρίζω τις ενέργειες που έχει κάνει η ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά είμαι βέβαιος ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι κάνουν με παρρησία και με αίσθηση ευθύνης το καθήκον τους.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, γιατί δεν ανακοινώθηκε το πρωθυπουργικό ταξίδι στο Παρίσι; Υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος γι’ αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέληση του Πρωθυπουργού ήταν να μην ανακοινωθεί το συγκεκριμένο ταξίδι, όπως και άλλα ταξίδια δεν είμαστε υποχρεωμένοι ως ελληνική κυβέρνηση να τα ανακοινώνουμε. Ωστόσο, όταν τέθηκε ζήτημα, νομίζω ότι δόθηκαν όλες οι απαραίτητες απαντήσεις και αποδείχθηκε η συκοφαντία και το ψεύδος με το οποίο αντιμετώπισε την όλη κατάσταση ο κ. Γεωργιάδης. Έχουμε δώσει στη δημοσιότητα το σύνολο των λεπτομερειών, οι οποίες έχουν επιβεβαιωθεί και από την άλλη πλευρά. Αν θέλετε, κυρία Αντωνίου, μπορείτε να ρωτήσετε για το συγκεκριμένο ζήτημα. Έχουν επιβεβαιωθεί και από την άλλη πλευρά, δηλαδή τον Πρόεδρο της L’ Oreal, αλλά και τους εκπροσώπους της επενδυτικής τράπεζας που συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός. Με αυτή την έννοια, δεν θεωρώ ότι υπάρχει οποιοδήποτε θέμα. Παρακαλώ, θέλετε να ρωτήσετε κάτι σε σχέση με αυτό;

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω για το θέμα του Πόθεν Έσχες του κυρίου Μητσοτάκη. Από τη στιγμή που η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής δεν έχει προβάλει ενστάσεις για τη δήλωση Πόθεν Έσχες του Προέδρου της Ν.Δ. και από τη στιγμή που είναι γνωστό εδώ και περίπου ένα χρόνο ότι ο κ. Μητσοτάκης, μάλλον με ανακοίνωση της Ν.Δ., του Γραφείου Τύπου του κόμματος, ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν σε επίσημη διάσταση με την κυρία Γκαμπρόφσκι από το 2006 έως το 2014, εξ αυτού του λόγου λέει η Ν.Δ. ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να υποβάλει Πόθεν Έσχες κοινό και κοινή φορολογική δήλωση. Θέλω να ξέρω εάν οι κατηγορίες που απευθύνετε στον Πρόεδρο της Ν.Δ. συνεπάγονται εν συνόλω αμφισβήτηση των δηλώσεων Πόθεν Έσχες όλων των βουλευτών όλων των κομμάτων, μεταξύ των οποίων και του ΣΥΡΙΖΑ. Σας ευχαριστώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να κάνω τον ντεντέκτιβ, αυτά είναι ζητήματα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, στις οποίες θα τεθούν τα ζητήματα, αν και πλέον η Επιτροπή Πόθεν Έσχες δεν έχει πλειοψηφία κοινοβουλευτικών στελεχών. Αλλά αυτό που σας λέω είναι ότι, κατά δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. δεν βρίσκεται σε διάσταση με τη σύζυγό του για κάτι περισσότερο από πέντε χρόνια. Αν κάνω λάθος, σε σχέση με αυτό, μπορείτε να με διορθώσετε. Αλλά, εν πάση περιπτώσει…

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Η ανακοίνωση λέει…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε την ανακοίνωση. Σας μιλάω για τη δημόσια δήλωση του Προέδρου της Ν.Δ…

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Ναι, λέει μέχρι το 2014, πάντως.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …με αυτή την έννοια είναι υπόχρεος να καταθέσει όχι μόνο το δικό του Πόθεν Έσχες, αλλά και της συζύγου του. Από εκεί και πέρα, για να μην εμπλακούμε στις νομικές λεπτομέρειες, από τη στιγμή που τίθεται ένα συγκεκριμένο ζήτημα, για λόγους αρχής και για λόγους ευθιξίας, ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε πάρα πολύ εύκολα να καταθέσει το συγκεκριμένο Πόθεν Έσχες στη δημοσιότητα, έτσι ώστε να ρίξει άπλετο φως και να μην αφήσει να αιωρείται καμία σκιά σε σχέση με όλα όσα έχουν καταγγελθεί και τα οποία δημιουργούν μια εύλογη αναστάτωση στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Είναι πάρα πολύ εύκολο για τον κ. Μητσοτάκη να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο μόνος του έχει επιλέξει να μπει.

ΠΡΟΒΟΛΙΣΙΑΝΟΣ: Κατά το παρελθόν ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Γκραμπόφσκι χρησιμοποίησαν το ίδιο ΑΦΜ για επιχειρηματικές δραστηριότητες. Είναι νόμιμο; Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη λεπτομέρεια και δεν μπορώ να απαντήσω στο συγκεκριμένο ερώτημα.

ΜΑΝΗ: Γυρνάω στο θέμα της διαπραγμάτευσης. Ο Πρωθυπουργός είπε στη Βουλή ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών. Μπορείτε να μας πείτε στο πεδίο του ενεργειακού, πού έχει σκαλώσει η διαπραγμάτευση και μέχρι πού μπορούμε να κάνουμε εμείς πίσω;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή, δεν θέλω να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν το Staff level agreement και τις συνεχιζόμενες συνομιλίες. Υπάρχουν κάποιες τεχνικές διαφορές, οι οποίες όμως, κατά τη γνώμη μας, είναι εύκολα επιλύσιμες στο βαθμό που θα υπάρξει μια συνολική πολιτική συμφωνία, έτσι ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί και να μπει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ζήτημα του Staff level agreement.

  • 1
  • 2