Monthly Archives : May 2018

Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Απευθείας»

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Βρισκόμαστε σε μια εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ. Ευελπιστούμε οτι θα καταφέρουμε να πετύχουμε τη συμφωνία όμως χρειάζεται να είμαστε υπομονετικοί καθώς όπως ξέρετε σε τέτοιες πολύπλοκες διαπραγματεύσεις αν δε συμφωνηθούν όλα δεν εχει συμφωνηθεί τίποτα. Έχει πάντως συντελεστεί πολύ μεγάλη πρόοδος από τους δυο ΥΠΕΞ.

• Η συζήτηση θα μπορεί να ανοίξει μόνο αφού έχουμε μπροστά μας τη συμφωνία. Αν την έχουμε, πιστέψτε με δε θα είναι εύκολο να την αρνηθεί κανείς. Όμως η ΝΔ δε μας έχει πει καθαρά ποια είναι η δική της θέση. «Δουλεύει για μια καλή λύση» μας είπε. Ποια είναι αυτή η λύση δε μας είπε. Κι αυτό γιατί ο κ. Μητσοτάκης είναι όμηρος μιας ακροδεξιάς πτέρυγας που ελέγχει την Κ.Ο. του.

• Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τους θεσμούς και τα κ-μ για την 4η αξιολόγηση, τη μεταπρογραμματική εποπτεία και τη ρύθμιση του χρέους. Υπάρχουν δεσμεύσεις από το πρόγραμμα για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τις οποίες σεβόμαστε όμως στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι τόσο για το 2018 όσο και για το 2019 και το 2020 θα υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος για να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας.

• Ανατριχιαστική η αποστροφή του κου Μητσοτάκη ότι κανένας 17χρονος δεν έχει λόγο να ασχολείται με τη δολοφονία του Λαμπράκη. Με τον ίδιο τρόπο τότε δεν έχει λόγο να ασχολείται ούτε με το 1821, ούτε με τους βαλκανικούς πολέμους ή την κατοχή.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Να καλωσορίσουμε τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο. Καλή σας ημέρα, κύριε Υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας. 

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Συμφωνία έχουμε; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε ακόμη σε μια εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε τη συμφωνία για την οποία δουλεύουμε, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ωστόσο, θέλω να είμαστε υπομονετικοί, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και αυτό ακριβώς κάνουμε. Σημασία δεν έχει απλώς η συμφωνία, σημασία έχει να έχουμε μια καλή συμφωνία. Και για αυτό ακριβώς τον λόγο, νομίζω ότι πρέπει να κρατάμε χαμηλούς τόνους και να αναμένουμε. Βεβαίως, αυτό που πρέπει να σας πω, είναι ότι έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδος κατά τη διάρκεια των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών. Πάρα πολλά ζητήματα έχουν κλείσει. Ωστόσο, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι εάν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, σε μία διαπραγμάτευση τόσο περίπλοκη όσο η διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ. 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Οι υπουργοί Εξωτερικών, κύριε Τζανακόπουλε, χθες, μετά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, μετέδωσαν μια αισιοδοξία και έναν ενθουσιασμό, που νομίζω –και όπως τοποθετείστε και εσείς σήμερα- είναι πιο συγκρατημένη η στάση που κρατάτε εσείς από το Μαξίμου, από την κυβέρνηση. Θεωρείτε ότι υπάρχουν ακόμη βήματα, αγκάθια, που μπορούν πάλι να σκαλώσουν το αποτέλεσμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι οι υπουργοί Εξωτερικών έχουν κάνει εξαιρετικά μεγάλη πρόοδο. Βρισκόμαστε, θα μπορούσε να πει κανείς, σε μία τελική ευθεία. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί το αποτέλεσμα σε μια τόσο πολύπλοκη διαπραγμάτευση. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθώ να είμαι πολύ αισιόδοξος και αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις και το επόμενο στάδιο της διαπραγμάτευσης, με δεδομένο ότι θα είναι πιθανότατα και το τελικό. 

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην κυβέρνηση με τον κυβερνητικό εταίρο, τον κύριο Καμμένο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε, αντί να σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις, να μας πει, πρώτα και κύρια, ποια είναι η δική του θέση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος. Διότι βδομάδα τη βδομάδα ακούμε και μια διαφορετική τοποθέτηση. Σήμερα ο κύριος Κουμουτσάκος μας είπε ότι η Ν.Δ. δουλεύει για μια καλή λύση. Δεν προσδιόρισε τι ακριβώς σημαίνει το «καλή λύση». Είναι με τη σύνθετη ονομασία, η οποία θα ισχύει έναντι όλων, η οποία θα είναι erga omnes και με τη συνταγματική αναθεώρηση;

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Δεν το απέκλεισε όμως. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως, καλό είναι η Ν.Δ. να πει τη δική της πολιτική θέση. Η κυβέρνηση έχει θέση. Με αυτή τη θέση διαπραγματεύεται. Και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύει. Δηλαδή, στην επίλυση του ζητήματος με σύνθετη ονομασία, η οποία θα ισχύει έναντι όλων. Πράγμα το οποίο προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση. Μια πεντακάθαρη θέση, για την οποία και η Ν.Δ. οφείλει τελικά να τοποθετηθεί. 

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Βάλαμε νωρίς το θέμα του κυβερνητικού εταίρου, αλλά αφού το βάλαμε ας εστιάσουμε λίγο σε αυτό. Γιατί πράγματι ο κύριος Καμμένος έχει πει: «ούτε Πάνω ούτε Κάτω ούτε Βόρεια ούτε Νότια Μακεδονία, εγώ δεν τη στηρίζω». Είναι μια θέση την οποία γνωρίζατε πριν σχηματιστεί αυτή η κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Όμως, τώρα πρέπει να δούμε -φαντάζομαι εσείς να δείτε περισσότερο- τι θα γίνει την επόμενη ημέρα. Αν φτάσει αυτή η συμφωνία στη Βουλή και ο κύριος Καμμένος δεν στηρίξει αυτό. Τι σημαίνει πολιτικά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί θέλετε να προτρέχουμε; Ας περιμένουμε να δούμε ποια ακριβώς θα είναι η συμφωνία, ας περιμένουμε να δούμε τον πολιτικό κορμό της, το νομικό κορμό της, αλλά και τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και μετά να ανοίξουμε τη συζήτηση. Αυτό το οποίο μπορώ όμως να σας πω, είναι ότι, εφόσον έλθει, αυτή η συμφωνία θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις, να δημιουργήσει ευρύτερες κοινοβουλευτικές συναινέσεις. Και πιστέψτε αυτό που σας λέω. Δεν πρόκειται να είναι μια συμφωνία, που οποιοσδήποτε θα έχει ευκολία να την αρνηθεί.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Ούτε οι ΑΝΕΛ; Ούτε οι ΑΝΕΛ λέτε, που έχουν ξεκαθαρίσει τη διαφωνία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω, μην προτρέχουμε σε ό,τι αφορά το ζήτημα της τοποθέτησης των ΑΝΕΛ. Όμως, πέραν αυτού, εγώ πρέπει να σας πω ότι για την ελληνική κυβέρνηση, δεν τίθεται σε καμία περίπτωση ζήτημα κυβερνητικής συνοχής, τελεία και παύλα. 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Όμως αυτό δημιουργεί ερωτήματα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι ερωτήματα;

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Δηλαδή, τώρα, αυτό που μας λέτε, κύριε Τζανακόπουλε, αν όντως έρθει μία συμφωνία, έρθει μια λύση και περάσει αυτό, με τη βοήθεια άλλων κομμάτων, δεν δημιουργεί ένα θέμα για τη δική σας κυβερνητική πλειοψηφία και το έργο από εδώ και πέρα αυτής της κυβέρνησης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Τα ζητήματα αυτά δεν έχουν να κάνουν με τη βοήθεια ή τη μη βοήθεια. Έχουν να κάνουν με την ευθύνη την οποία αναλαμβάνει ο καθένας στη βάση των πολιτικών του τοποθετήσεων. Σας ξαναλέω ότι η Ν.Δ., για παράδειγμα, ή το Κίνημα Αλλαγής, με δεδομένες τις πολιτικές θέσεις που έχουν εκφράσει στο παρελθόν, εννοώ από το 2008 και μετά, θα έχουν τεράστια δυσκολία να μην υποστηρίξουν τη συμφωνία, η οποία θα έρθει. Και σε κάθε περίπτωση, αν δεν την υποστηρίξουν, αυτό θα είναι ανακόλουθο με την πολιτική τους ιστορία. 

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Ο υπουργός Άμυνας μπορεί να μη στηρίξει τη συμφωνία. Έχει πει πολλές φορές ότι δεν ρίχνει την κυβέρνηση. Μπορεί όμως να παραμείνει υπουργός Άμυνας, ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει στηρίξει μια κορυφαία συμφωνία, που αφορά σε ένα εθνικό θέμα και το οποίο το προτάσσει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει πολεμικό πρόβλημα με την ΠΓΔΜ. Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε. 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Επειδή είναι κυβερνητικός εταίρος. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Άλλο το ότι είναι κυβερνητικός εταίρος, άλλο το ότι είναι υπουργός Εθνικής Άμυνας. Έχουμε ξαναπεί ότι αυτή η κυβέρνηση έχει συγκροτηθεί στη βάση δύο μεγάλων κεντρικών πολιτικών πυλώνων. Ο πρώτος αφορά…

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Άρα, δεν υπάρχει σύνδεση παραμονής στο υπουργείο, με τη στάση στη Βουλή αν έρθει η συμφωνία; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, το έχουμε πει δεκάδες φορές αυτό. Δεκάδες φορές το έχουμε πει αυτό. Η πολιτική συμφωνία, που υποστηρίζει την κυβέρνηση, αφορά πρώτον, την έξοδο από το μνημόνιο και την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και δεύτερον, την καταπολέμηση και τη θεσμική θωράκιση της Πολιτείας έναντι φαινομένων διαφθοράς. Αυτά είναι τα δύο κεντρικά πολιτικά ζητήματα, πάνω στα οποία έχει υπάρξει και η πολιτική συμφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Άρα, κύριε Τζανακόπουλε, θα μας επιτρέψετε να επιμείνουμε λίγο, για να μας το ξεκαθαρίσετε και για να το καταλάβουμε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, νομίζω ότι το έχετε καταλάβει αρκετά καλά. Δηλαδή, δεν έχω κάτι περισσότερο να προσθέσω σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα. 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Επιτρέψτε μας μια ερώτηση παραπάνω στο σημείο αυτό. Εάν, λοιπόν, φτάσουμε σε μία συμφωνία για το Μακεδονικό, περάσει με τη βοήθεια άλλων κομμάτων και αφού έχει ολοκληρωθεί η συνεργασία σας στα άλλα δύο θέματα, που μόλις προαναφέρατε, την οικονομία και τη διαφθορά, με τους ΑΝΕΛ…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, δεν έχει ολοκληρωθεί. Νομίζω ότι είναι σαφές αυτό.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Αφήστε με λίγο να ολοκληρώσω. Θα έχετε όλο τον χρόνο να απαντήσετε. Μήπως έτσι φτάσετε και σε ένα συναινετικό διαζύγιο ή τη λήξη της συνεργασίας σας με τους ΑΝΕΛ; Μπορεί να το θέλουν και οι δύο πλευρές πλέον. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου. Νομίζω ότι θα μπορούσατε να βγάλετε το συμπέρασμα από την προηγούμενη απάντηση την οποία έδωσα. Σας είπα ότι δύο πυλώνες που υποστηρίζουν την πολιτική συμφωνία, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, είναι η έξοδος από τα μνημόνια και η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Ένας πολιτικός στόχος ο οποίος δεν εξαντλείται στην απλή, αν και καθαρή, έξοδο που θα έχουμε τον Αύγουστο του 2018, αλλά αφορά και τον τρόπο με τον οποίο θα ανοικοδομηθεί η οικονομία της χώρας μετά από την έξοδο. Και το δεύτερο ζήτημα είναι προφανώς χρόνιο και διαρκές. Δηλαδή, η θεσμική θωράκιση της Πολιτείας έναντι φαινομένων διαφθοράς, τα οποία αναπτύχθηκαν την 40ετία της μεταπολίτευσης. Επομένως, όπως καταλαβαίνετε, η χρονική διάρκεια που απαιτείται για την επίτευξη αυτών των στόχων, είναι πολύ μεγαλύτερη από έναν, δύο ή τρεις μήνες. 

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Πάμε τώρα να δούμε την ουσία της συμφωνίας, γιατί τώρα το έχουμε προχωρήσει, ότι υπάρχει συμφωνία, έχει έρθει στη Βουλή και τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ;

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Εγώ θα ήθελα να πω κάτι άλλο πάνω σε αυτό. Κύριε Υπουργέ, εδώ ο κύριος Κουμουτσάκος, πριν από λίγο, μας είπε ότι θα εξετάσουν τη συμφωνία και θα αποφασίσουν. Και θα την εξετάσουν καλά. Δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο, ακόμα και την ψήφιση. Υπάρχει μία μετατόπιση ως προς τα προηγούμενα λεγόμενα της Ν.Δ. ως προς αυτό το σημείο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Δ. κάθε εβδομάδα μετατοπίζεται είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Το ζητούμενο είναι, να μας πει η Ν.Δ., αλλά και ο κύριος Μητσοτάκης και τα κριτήρια με τα οποία θα κρίνει τη συμφωνία. Διότι όταν λέει ότι θα θέσουμε τη συμφωνία σε εθνικό μικροσκόπιο, αυτό δεν λέει τίποτα. Πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα κριτήρια από τη μεριά της Ν.Δ., μια συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση, την οποία αποφεύγει. Και ξέρετε γιατί την αποφεύγει την πολιτική τοποθέτηση αυτή η Ν.Δ., σε αντίθεση με τον Πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση; Διότι στην πραγματικότητα ο κύριος Μητσοτάκης είναι όμηρος ακροδεξιών πολιτικών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ελέγχουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Και για αυτό τον λόγο αποφεύγει επισταμένα να μην πάρει καθαρή θέση. Για παράδειγμα, είδαμε ότι στη Σόφια, στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μίλησε για μια συμφωνία σύνθετης ονομασίας, που θα ισχύει έναντι όλων και θα προϋποθέτει προφανώς μία συνταγματική αναθεώρηση, όμως την ίδια δήλωση δεν έχει τολμήσει να την κάνει στην Ελλάδα. Δεν έχει τολμήσει να την κάνει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν έχει τολμήσει να την κάνει σε οποιοδήποτε ελληνικό Μ.Μ.Ε.. Επομένως, πρέπει να μας πει και ο κύριος Μητσοτάκης και ο κύριος Κουμουτσάκος και η Ν.Δ., στο σύνολό της, ποια είναι η πολιτική τοποθέτηση την οποία έχουν σε σχέση με το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ. 

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τα πολιτικά ζητήματα θα έχουμε τον χρόνο να τα δούμε και να τα ξανασυζητήσουμε και σε επόμενη συνέντευξη. Οι τηλεθεατές, όμως, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που βρισκόμαστε, περιμένουν να απαντηθούν και κάποια ερωτήματα, στον βαθμό που αυτά μπορούν να απαντηθούν. Λοιπόν, πόσα ονόματα είναι στο τραπέζι; Είναι δύο; Άνω; Βόρεια; Ο Σταύρος Λυγερός, νωρίτερα, έλεγε: «Εγώ, παιδιά, πιστεύω ότι η Μακεδονία του Βαρδάρη θα είναι το όνομα τελικά», ανεξαρτήτως τι ακούει. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν πρόκειται να σχολιάσω τις εκτιμήσεις, τις απόψεις οποιουδήποτε δημοσιογράφου ή αναλυτή. Αυτό που σας λέω είναι ότι συζητάμε στη βάση των προτάσεων Νίμιτς και αυτό είναι το δεδομένο πλαίσιο που υπάρχει, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Δεν υπάρχει άλλο όνομα, λέτε, τώρα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πράγματα γνωστά, που δεν χρειάζεται να τα επαναλαμβάνουμε.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Άλλο όνομα δεν υπάρχει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ήμουν σαφής πως συζητάμε στη βάση των προτάσεων του κ. Νίμιτς.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Ο ανταποκριτής μας από τα Σκόπια, μας έλεγε νωρίτερα ότι εάν εμείς λέμε erga omnes και χωρίς erga omnes, ξεχάστε το, από την άλλη πλευρά λένε μακεδονική γλώσσα, μακεδονική ταυτότητα και άμα δεν υπάρχει αυτό, δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτό ισχύει, κύριε Εκπρόσωπε; Γιατί θυμάμαι τον Πρωθυπουργό να λέει, πριν από λίγες ημέρες από τη Θεσσαλονίκη, πως είναι πολύτιμο να υπάρχει ένας προσδιορισμός μπροστά από τον όρο Μακεδονία, αλλά πρέπει να φαίνεται από αυτό το όνομα ότι άλλο και η δική μας Μακεδονία, που έρχεται από τη μακρά παράδοση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και άλλη η ιστορία των γειτόνων.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω συζήτηση, ούτε για τα τόσο συγκεκριμένα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, ούτε, βεβαίως, να κάνω ιστορικο-κοινωνιολογικές αναλύσεις. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι το εξής: Από το 1944 η ελληνική κυβέρνηση αναγνώριζε το κρατίδιο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που ήταν μέρος της ενιαίας τότε Γιουγκοσλαβίας. Από το 1977, με κινήσεις ή παραλείψεις που είχαν γίνει από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή, είχε τότε αναγνωριστεί η μακεδονική γλώσσα. Επομένως, αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβετε σε αυτή τη φάση, είναι ότι με δεδομένο ότι υπάρχουν 140 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, που αναγνωρίζουν τους βόρειους γείτονές μας με το συνταγματικό τους όνομα, επιδιώκουμε μια συμφωνία, η οποία στην πραγματικότητα θα βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Επομένως, επιδιώκουμε μια σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και η οποία θα αποτυπωθεί και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Αυτός είναι ο πολιτικός στόχος. Αυτό είναι ο μάξιμουμ πολιτικός στόχος που δεν τέθηκε ποτέ από καμία άλλη κυβέρνηση, πέραν της σημερινής και σε αυτόν ακριβώς τον στόχο προσβλέπουμε και γι’ αυτόν ακριβώς τον στόχο δουλεύουμε και διαπραγματευόμαστε. 

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Το χαντάκι που πρέπει να περάσουν τα Σκόπια είναι ακριβώς αυτό, κύριε Εκπρόσωπε, το erga omnes;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι προϋπόθεση για τη συμφωνία είναι η αποδοχή εκ μέρους της ΠΓΔΜ ότι η σύνθετη ονομασία που θα συμφωνήσουμε θα πρέπει να ισχύει έναντι όλων, δηλαδή θα πρέπει να ισχύει και στο εσωτερικό της χώρας, πράγμα το οποίο προϋποθέτει και συνταγματική αναθεώρηση.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, κι αν συμφωνούν εδώ και οι συνάδελφοι, ας προχωρήσουμε και λίγο τη συζήτησή μας και στα θέματα της οικονομίας.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Γιατί έχουμε τις Πρέσπες. Να δούμε αν θα γίνουν Πρέσπες, αν υπάρχει ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα έλεγα να μην προτρέχουμε. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση. Βρισκόμαστε σε μια συζήτηση. Αισιοδοξούμε, βεβαίως, όλοι ότι μπορούμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία. Ωστόσο, η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να προτρέχουμε, όσο κι αν αυτό διεγείρει τη δημοσιογραφική φαντασία. 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Τώρα, το ενδιαφέρον είναι νομίζω κοινωνικό, στο επόμενο θέμα, περισσότερο. Διότι, θα πιάσουμε λίγο τα της οικονομίας. Είπατε κάποια στιγμή μέσα στο λόγο σας, ακόμη και για το θέμα το εθνικό, πάλι για την καθαρή έξοδο. Την ίδια ώρα, βέβαια, η Ν.Δ. σας κατηγορεί και λέει ότι έχετε φέρει ένα τέταρτο μνημόνιο, το συμπληρωματικό. Οι συνταξιούχοι είναι ήδη στους δρόμους, κύριε Υπουργέ και το ξέρετε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πού το είδε το τέταρτο μνημόνιο η Ν.Δ..; Με βάση τις αναλύσεις της Ν.Δ. θα έπρεπε να έχουμε φτάσει στο δωδέκατο μνημόνιο. 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Εσείς θα απαντήσετε συνολικά, απλά να σας βάλω στο τραπέζι ότι πέρα από την αξιωματική αντιπολίτευση και τα όσα λέει και για τα όσα κάνει κριτική, είναι και οι συνταξιούχοι στους δρόμους εδώ και πολλές ημέρες, οι οποίοι, προφανώς, είναι πολύ ανήσυχοι για το τι τους περιμένει…

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Από 1/1/2019.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Από 1/1/2019 και θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε, επειδή πολλά στελέχη σας τοποθετούνται και αφήνουν ανοιχτά παράθυρα, ενώ κάποιοι άλλοι λένε ότι τα συμφωνημένα θα τηρηθούν. Τελικά, θα τηρηθούν τα συμφωνημένα; Και αν τηρηθούν, θα ενημερωθούν οι συνταξιούχοι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή, επίσης, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τους θεσμούς και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, οι οποίες έχουν το εξής περιεχόμενο: Πρώτον, να ολοκληρώσουμε την τέταρτη αξιολόγηση και αυτό να γίνει  δεκτό από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, έτσι ώστε να μπει και η τυπική σφραγίδα της ολοκλήρωσης του προγράμματος και της Συμφωνίας που έγινε το καλοκαίρι του 2015. Το δεύτερο ζήτημα, αφορά την μεταπρογραμματική εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία πολλές φορές έχουμε πει ότι θα προσομοιάζει με την εποπτεία που έχουν άλλες χώρες που εξήλθαν από προγράμματα, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος. Και το τρίτο ζήτημα, προφανώς, αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που είναι και το μεγάλο, το κεφαλαιώδες ζήτημα αυτή της στιγμή, καθώς μια αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους θα οδηγήσει σε μια αυτοδύναμη ανάκτηση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές χρήματος στη δυνατότητά της να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα. Αυτά είναι τα τρία ζητήματα, τα οποία συζητάμε με τους θεσμούς. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές αντιδράσεις, τις κινητοποιήσεις που υπάρχουν από κοινωνικούς φορείς, είναι προφανές ότι και τις παρακολουθούμε και τις σεβόμαστε και ακούμε τα αιτήματα όλων. Και αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε στην ελληνική κοινωνία, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, είναι ότι, βεβαίως, υπάρχουν οι δεσμεύσεις από το πρόγραμμα, οι οποίες αφορούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα -κανείς δεν το αρνείται αυτό- ωστόσο, πολύ χαμηλότερα από αυτά που προβλέπονταν από το δεύτερο μνημόνιο των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου. Βεβαίως, λοιπόν, σεβόμαστε αυτούς τους στόχους. Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτό, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι και για το 2018 και για το 2019 και για το 2020, με βάση τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις που έχουμε κάνει για την ελληνική οικονομία, δημιουργείται αρκετός δημοσιονομικός χώρος για να ληφθούν μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Αυτή τη στιγμή, όμως, αυτό που προέχει είναι η έξοδος από το πρόγραμμα και η ρύθμιση του ελληνικού χρέους για την ανάκτηση της αυτοδύναμης πρόσβασης στις αγορές χρήματος μέσα σε μια περίοδο, μάλιστα, η οποία είναι και πολύ τεταμένη με όλα όσα συμβαίνουν στη γειτονική μας Ιταλία.

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Μήπως αυτή η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία δημιουργεί προβλήματα στην καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο και στο θέμα του χρέους, κύριε Τζανακόπουλε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η γνώμη μου είναι ότι, προφανώς, θα υπάρξει τουλάχιστον μια βραχυπρόθεσμη επιρροή στις αγορές, όχι μόνον της Ελλάδας, ολόκληρης της ευρωζώνης. Όμως, θεωρώ ότι η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όλοι οι θεσμοί έχουν τους τρόπους για να συγκρατήσουν αυτή την ένταση και αυτές τις αναταράξεις σε ένα, εν πάση περιπτώσει, διαχειρίσιμο πλαίσιο. Δεν εκτιμώ ότι θα δημιουργήσει προβλήματα. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι επιτείνει την ανάγκη για μια ακόμη πιο τολμηρή, αν θέλετε, ρύθμιση του ελληνικού χρέους και για ακόμη πιο τολμηρές αποφάσεις για τη λήξη της ελληνικής κρίσης. Δεν έχει κανένα λόγο η Ευρώπη να συντηρεί δύο-τρία ή τέσσερα μέτωπα ανοιχτά. Και με αυτή την έννοια, παρά το γεγονός ότι βεβαίως παρακολουθούμε με προβληματισμό και αρκετή ανησυχία τα τεκταινόμενα στην Ιταλία, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, δεν νομίζω ότι θα το επηρεάσει αρνητικά.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ένα άλλο ερώτημα, το οποίο αφορά πάρα πολύ κόσμο και θα θέλαμε μια απάντηση: Έχετε αποφασίσει στο Μέγαρο Μαξίμου να δοθεί 13η σύνταξη για μια ακόμη χρονιά φέτος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουμε  αποφασίσει τίποτα τέτοιο. Αυτό που έχουμε αποφασίσει είναι ότι, εφόσον δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος το 2018, δηλαδή έχουμε για άλλη μια χρονιά υπεραπόδοση σε σχέση με τον στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος, θα διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες για να αποδοθεί το υπερπλεόνασμα στην ελληνική κοινωνία, όπως κάναμε το 2016 και το 2017. Ωστόσο, ακόμα είμαστε αρκετά μακριά χρονικά από μια τέτοια απόφαση.  Πρώτα πρέπει να δούμε τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, περίπου τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2018 και τότε θα πάρουμε και τις σχετικές αποφάσεις, στη βάση όλων όσων προβλέπονται ούτως ή άλλως, στις συμφωνίες που έχουμε κάνει και με τους θεσμούς.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Πάντως, είναι ένα σενάριο που παίζει. Έτσι δεν είναι, κύριε Υπουργέ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναείπα: Εξαρτάται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Μια ερώτηση πριν κλείσουμε, κύριε Υπουργέ: Προηγουμένως, ο κ. Κουμουτσάκος, και όλη η Ν.Δ., σας κατηγορεί, εξαιτίας μιας αποστροφής στη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, ότι παρελθοντολογείτε για να μην αλλάξει η ατζέντα 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ναι.

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Το λέω, γιατί ήταν εδώ δίπλα μας και μας το είπε ο κ. Κουμουτσάκος και πρέπει να σας κάνω την ερώτηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι ο κ. Κουμουτσάκος βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να προσπαθεί να υπερασπιστεί τα μη υπερασπίσιμα. Δηλαδή, αυτή την ανατριχιαστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία κανένα 17χρονο δεν έχει λόγο να ασχολείται με τη δολοφονία Λαμπράκη το 1963, δεν έχει λόγο να ασχολείται με τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα, είτε από το 1940 και μετά, είτε και πριν. Δηλαδή, με αυτή την έννοια, κανένας δεν πρέπει να ασχολείται με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, δεν πρέπει να ασχολείται με τους Βαλκανικούς Πολέμους, δεν πρέπει να ασχολείται με την ιστορική διχοτόμηση μεταξύ βασιλικών και βενιζελικών στην Ελλάδα, δεν πρέπει να ασχολείται με την Εθνική Αντίσταση, δεν πρέπει να ασχολείται με την περίοδο της Κατοχής. Δηλαδή, πρόκειται για μια, το λιγότερο, ανόητη δήλωση. Αν κανείς θα ήθελε να είναι πιο επικριτικός, θα έλεγε ότι πρόκειται για μια δήλωση ανατριχιαστική, η οποία στην πραγματικότητα είχε στόχο να ξεφύγει από την πραγματική πολιτική συζήτηση, που έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης όλο το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας του γεγονότος ότι στηρίζει την εσωκομματική του εξουσία σε ακροδεξιά τμήματα της Ν.Δ., δεν τολμά να καταδικάσει τη φασιστική και ακροδεξιά βία.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον δημοσιογράφο Αδάμο Ζαχαριάδη

Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό; Έχει απορριφθεί η πρόταση για το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» ή βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης; Υπάρχει περίπτωση να έχει βρεθεί λύση μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο; 

Νομίζω ότι έχουν υπάρξει σημαντικά βήματα προόδου στις συζητήσεις, ωστόσο απομένει ακόμη αρκετός δρόμος που πρέπει να διανυθεί. Προτεραιότητα για μας εξακολουθεί να είναι η εξασφάλιση του erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης και ο κ. Ζάεφ είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός της Γείτονος, που δημόσια αποδέχθηκε αυτήν την προοπτική. Σε ό,τι αφορά την σύνθετη ονομασία γνωρίζετε ότι η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται στη βάση των τεσσάρων ονομάτων που προτάθηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα το πακέτο προτάσεων του απεσταλμένου, του κ. Νίμιτς. Ευελπιστώ λοιπόν ότι στη συνάντηση της Νέας Υόρκης θα σημειωθεί ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος. 

Μετά το ονοματολογικό, θα πρέπει να περιμένουμε και αντίστοιχη κινητικότητα στο Κυπριακό;  Ήδη το θέμα θα συζητήσει ο κ. Κοτζιάς στις συναντήσεις του στη Νέα Υόρκη. 

Αποτελεί σταθερό στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Από κει και πέρα, θα πρέπει να περιμένουμε το πέρας των τουρκικών εκλογών και στη συνέχεια να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα.

«Καθαρή έξοδος» με νομοθετημένα νέα μέτρα  που θα έχουν ισχύ από το 2019 και το 2020 γίνεται; Τι θα γίνει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Από τη στιγμή που αυτό φαίνεται να επιμένει περισσότερο στα μέτρα γιατί υπάρχει επιμονή στην παρουσία του στο πρόγραμμα;

Καθαρή έξοδος σημαίνει έξοδος χωρίς πιστοληπτική γραμμή και άρα χωρίς νέο μνημόνιο. Το σημαντικό είναι ότι μετά τις αποφάσεις του Ιουνίου  η Ελλάδα, θα μπορεί πλέον να αναχρηματοδοτεί τις υποχρεώσεις της από τις διεθνείς αγορές, δίχως νέα δάνεια από τον επίσημο τομέα, εντός του πλαισίου της ασφυκτικής επιτροπείας. 

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το ΔΝΤ, δεν υπάρχει καμία εμμονή από την ελληνική πλευρά.  Η Ελλάδα, τον Αύγουστο θα κλείσει έναν πολύ δύσκολο οκταετή κύκλο. Επομένως, ό,τι και αν αποφασίσει το ΔΝΤ, η οριστική και αμετάκλητη έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, είναι αδιαπραγμάτευτη.  

Υπάρχει η εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε μια διαρκή προεκλογική περίοδο. Η αντιπολίτευση έχει ήδη καταθέσει αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ενώ οι διεργασίες σε πολιτικό και κομματικό επίπεδο είναι ολοένα και εντονότερες. Με δεδομένη τη θέση της κυβέρνησης ότι τον Αύγουστο η «Ελλάδα γυρίζει σελίδα» δεν είναι λογικό το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Δε νομίζω ότι η εντύπωση αυτή είναι σωστή. Οι οικονομικοί δείκτες, το κλίμα στην αγορά, τον τουρισμό και στις επιχειρήσεις, καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση οικονομικής ανάκαμψης, μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας.

Άλλωστε, στην Ελλάδα η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά εκλογές από την περίοδο της πρώτης αξιολόγησης. Επομένως, πρόκειται για ένα αίτημα που ουδεμία σχέση έχει με την κοινωνική και την πολιτική πραγματικότητα, αλλά μάλλον με την διαρκή αμηχανία στην οποία βρίσκεται η ΝΔ και εσχάτως και το Κίνημα Αλλαγής.  

Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και θα κριθεί τότε για τα πεπραγμένα της. Και να είστε βέβαιοι, ότι η σύγκριση της Ελλάδας του 2014 με αυτή του 2019, θα είναι η νύχτα με τη μέρα.

Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Ά. Μπουσδούκου για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Αυτή τη στιγμή βασική στόχευση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέος μέχρι τις 21/06 και η συμφωνία για τα χαρακτηριστικά της μεταπρογραμματικής εποπτείας.
 
• Καθαρή έξοδος σημαίνει ότι δεν υπάρχει παράταση του προγράμματος, δεν υπάρχει προληπτική γραμμή στήριξης, δεν υπάρχει νέο μνημόνιο αλλά αντιθέτως ότι η χώρα ανακτά την πρόσβασή της στις αγορές χρήματος αυτοδύναμα μετά από μια ρύθμιση του χρέους της. 


 
• Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα καθεστώς μεταπρογρογραμματικής εποπτείας που προσομοιάζει με αυτό που ισχύει και στις άλλες χώρες που εξήλθαν από πρόγραμμα και συγκροτείται με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ.
 
• Αν ίσχυε ότι η έξοδος δεν είναι καθαρή επειδή η οικονομία θα εποπτεύεται έως το 2050 τότε ούτε και η Πορτογαλία, Ιρλανδία και η Κύπρος έχουν καθαρή έξοδο μέχρι να αποπληρώσουν το 75% του χρέους τους προς τον ESM.
 
• Η Ελλάδα έχει συφωνήσει ότι έως το 2022 θα πρέπει να έχει ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Όμως οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν δεσμεύσεις για 4,5% μέχρι το 2018 και από το 2018 έως το 2030 δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα με μέσο όρο κοντά στο 4%.
 
• Από το Σεπτέμβρη του 2018 έχουμε πει δυο πράγματα:

1. Δεσμευόμαστε και σεβόμαστε απολύτως τους στόχους 3,5% πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.
2. Όπως έχουμε δει και το 2016 και το 2017 και αναμένεται να το δούμε και το 2018 υπάρχει μια πολύ μεγάλη δημοσιονομική υπεραπόδοση της εληνικής οικονομίας. Με δεδομένο ένα υπερπλεόνασμα θα εξετάσουμε τη δημοσιονομική πορεία της χώρας για το 2019.
 
• Η υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους δεν προέρχεται από τη φορολόγηση αλλά από τον ΕΦΚΑ: παραλάβαμε ασφαλιστικό σύστημα με 2 δις έλλειμα και το 2018 αναμένουμε πλεόνασμα 1,5-2 δις.
 
• Με βάση το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019, υπάρχει η δυνανατότητα για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Αυτά θα τα δούμε μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.
 
 
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 
• Ευφάνταστα σενάρια τα περί πρόωρων εκλογών. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Τότε οι πολίτες θα συγκρίνουν την περίοδο 2010-2015 που η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 25% και η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 27%, με τα αποτελέσματα της διακυβέρνησή μας που είναι αυτά που οδηγούν τη χώρα εκτός της μνημονιακής επιτροπείας ύστερα από 8 ολόκληρα χρόνια.
 
• Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 πήραμε ακριβώς την πολιτική εντολή να υλοποιήσουμε τη συμφωνία που ήταν πάνω στο τραπέζι και να διαπραγματευθούμε για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.
 
• Η εκλογολογία είναι το καταφύγιο του πολιτικά ηττημένου. Η κα Γεννηματά αποφάσισε όχι μόνο να ταυτιστεί με τη ΝΔ αλλά να υπερακοντίσει σε σχέση με τα επιχειρήματα της ΝΔ. Εμείς την καλούμε να ακούσει αυτά που της λέει ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών αλλά εν τέλει είναι η κα Γεννηματά εκείνη που θα κάνει τις επιλογές της.
 
• Βασική πολιτική μας στόχευση είναι να ολοκλήρωσουμε της διαπραγμάτευση για την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή κατάσταση, να ανασυγκροτήσουμε την ελληνική οικονομια, να πάρουμε μέτρα στήριξης του κοινωνικού κράτους, να επαναρρυθμίσουμε την αγορά εργασίας, να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για τη διαπραγμάτευση των εργαζομένων με τους εργοδότες.
 
• Η συγκυβέρνηση είναι συμπαγής και αραγής και θα ολοκληρώσει τον κύκλο της 4ετίας στη βάση της πολιτικής μας συμφωνίας για έξοδο από το μνημόνιο, ανασυγκρότηση της οικονομίας και δημιουργία των συνθηκών για τη θεσμική αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ο υπουργός του Καραμανλή κος Καμμένος δεν είναι ακροδεξιός. Η ηγετική ομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη προέρχεται από τον ακροδεξιό ΛΑΟΣ και την ΕΠΕΝ.
 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΘ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 
• Ο ΠΘ επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη για να δείξει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στο Δήμαρχο που δέχτηκε μια απαράδεκτη φασιστική επίθεση. Θέση μας ότι το σύνολο του δημοκρατικού πολιτικού κόσμου πρέπει να καταδικάσει την επίθεση και να πάρει θέση απέναντι σε φασιστικές πρακτικές και ιδεολογίες.
 
• Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ επέλεξαν να κρατήσουν ίσες αποστάσεις παρόλο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επίθεση προήλθε από μια συγκεκριμένη πολιτική ομάδα με φασιστικά και ακροδεξιά χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης όμως δεν τολμά επειδή εξαρτά την πολιτική του ισχύ εντός ΝΔ από μια συμμαχία με ακροδεξιά πολιτικά στοιχεία όπως οι κκ. Γεωργιάδης, Βορίδης, Σαμαράς.
 
• Δεν μπορούμε να λειτουργούμε συμψηφιστικά: είναι άλλο πράγμα το γιαούρτι και άλλο το μαχαίρι.
 
 
πΓΔΜ
 
• Συνεχίζονται οι συζητήσεις. Πάνω στο τραπέζι είναι το erga omnes και η ανάγκη για συνταγματική αναθεώρηση και συζητάμε στη βάση των ονομάτων που έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς. Το «Ίλιντεν» δεν υπάρχει στο τραπέζι. Υπάρχουν οι πολιτικές και τεχνικές προϋποθέσεις, υπάρχουν οι δυνατότητες και οι πιθανότητες, όμως δεν μπορώ να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα μιας ανοιχτής διαπραγμάτευσης. Η κατάληξη σε μια συμφωνία δεν εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την πΓΔΜ.
 
ΤΟΥΡΚΙΑ
 
• Το ΣτΕ κρίνει ad hoc για τη χορήγηση ασύλου δηλαδή εξατομικευμένα. Δε σημαίνει ότι η απόφαση για τον 1 θα είναι η ίδια και για τους υπόλοιπους 7 τούρκους στρατιωτικούς.
 
• Η Τουρκία έχει αποφασίσει να μεταχειριστεί τους 2 στρατιωτικούς μας με όρους πολιτικούς και όχι δικαιοκρατικούς. Είναι μια λάθος γραμμή που την οδηγεί σε απομόνωση στο πεδίο των διεθνών σχέσεων. Έχω την ελπίδα ότι μετά τις εκλογές η νέα τουρκική κυβέρνηση θα αλλάξει γραμμή πλεύσης.
 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Κοντά μας βρίσκεται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κύριος Τζανακόπουλος. Καλή σας ημέρα, κύριε Υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κυρία Μπουσδούκου.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Θα ήθελα να συζητήσουμε για όλα όσα συμβαίνουν. Το πρώτο μου ερώτημα έρχεται από τη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου βρίσκεται ο Πρωθυπουργός. Επισκέπτεται -και αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι σε αυτή τη συνάντηση θα συζητηθεί, σε μεγάλο βαθμό,  η επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος. Από την άλλη, όμως, υπάρχει και ένα άλλο ερώτημα, εάν θα δώσετε τελικά το χρίσμα στον Γιάννη Μπουτάρη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός κάνει αυτή την επίσκεψη ακριβώς για να δείξει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο οποίος δέχτηκε μία απαράδεκτη φασιστική επίθεση, πριν από λίγες ημέρες, όπως γνωρίζετε, όταν πήγε να αποτίσει φόρο τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό. Ο Πρωθυπουργός μίλησε και στο τηλέφωνο τις προηγούμενες ημέρες. Θέλησε να μιλήσει και από κοντά με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Από εκεί και πέρα, η θέση η δική μας, ως ελληνική κυβέρνηση, είναι ότι, σε αυτές τις περιπτώσεις, το σύνολο του δημοκρατικού φάσματος, το σύνολο του δημοκρατικού πολιτικού κόσμου πρέπει με πολύ μεγάλη σαφήνεια να καταδικάσει την επίθεση. Την ίδια στιγμή, πρέπει να πάρει θέση απέναντι σε φασιστικές πρακτικές και φασιστικές ιδεολογίες, που βλέπουμε ότι για κάποιον λόγο, που πιθανόν να σχετίζεται και με την ένταση που υπάρχει σε μια σειρά από εθνικά θέματα, ανθίζουν στην ελληνική επικράτεια. Τώρα, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της αυτοδιοικητικής μάχης, που ξέρετε ότι σε περίπου ενάμισι χρόνο από σήμερα θα πρέπει να δοθεί, φαντάζομαι ότι θα τα συζητήσουν. Ωστόσο, νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε λίγο για να ακούσουμε, εφόσον ο Πρωθυπουργός και ο κύριος Μπουτάρης θέλουν να συζητήσουν, να μιλήσουν για όλα αυτά, τι ανακοινώσεις θα κάνουμε.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Κρατώ πάντως το γεγονός ότι δεν το κλείνετε το θέμα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, ο Πρωθυπουργός έχει πει από την αρχή ότι σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές κατεβαίνουμε με μία προσπάθεια για να υπάρξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες πολιτικές συγκλίσεις από δημοκρατικές δυνάμεις, από δυνάμεις οικολογικές, από δυνάμεις οι οποίες θέλουν να αλλάξουν την εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα. Και σε αυτό το πλαίσιο νομίζω ότι είναι εύλογο να γίνονται συζητήσεις, να υπάρχουν ζυμώσεις, να επιδιώκονται συγκλίσεις. Ωστόσο, τίποτε από όλα αυτά, δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή μπορούν να προεξοφληθούν. 

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Νωρίτερα, αναφέρατε την καταδίκη, η οποία θα έπρεπε να έρθει από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο, που κινείται προφανώς εντός του δημοκρατικού τόξου. Αυτό το λέτε γιατί ακούσαμε και τον Πρωθυπουργό να δείχνει τις προάλλες ένα συγκεκριμένο τμήμα ακραίο, όπως το χαρακτήρισε, της Ν.Δ.;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα σας πω το εξής, κυρία Μπουσδούκου. Σε μία επίθεση, η οποία είχε κατεξοχήν φασιστικά χαρακτηριστικά, ακροδεξιά χαρακτηριστικά, ο κύριος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. επέλεξαν να τοποθετηθούν με έναν τρόπο που κρατάει ίσες αποστάσεις. Δηλαδή, καταδίκασαν τη βία, από όπου και αν προέρχεται. Τι θα πει από όπου και αν προέρχεται; Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η βία προήλθε από μία συγκεκριμένη πολιτική ομάδα, αν θέλετε, η οποία δεν έκρυψε, ούτε μπορεί κανείς να καλύψει, τα ακροδεξιά χαρακτηριστικά της. Αυτό νομίζω ότι, από τη μεριά του κυρίου Μητσοτάκη, θα έπρεπε να γίνει πολύ πιο σαφές και στην αρχική του δήλωση, αλλά και στις μετέπειτα τοποθετήσεις του. Ωστόσο, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή πριν από λίγες ημέρες, υπάρχει μια εκτίμηση την οποία κάνουμε εμείς και η οποία είναι ότι ο κύριος Μητσοτάκης, εξαιτίας του γεγονότος ότι εξαρτά την πολιτική του ισχύ εντός της Ν.Δ. από μία συμμαχία με ακροδεξιά στοιχεία, που αυτή τη στιγμή αποτελούν τον κορμό ή κομμάτι του κορμού της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ., δεν τολμά. 

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Αυτό το οποίο λέτε τώρα, αυτό το οποίο ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό, δεν δημιουργεί, κύριε Υπουργέ, επικίνδυνη στοχοποίηση, κυρίως στο εσωτερικό της πολιτικής σκηνής; Θέλω να πω ότι παρακολουθούμε όλες αυτές τις ημέρες… 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, καμία στοχοποίηση δεν δημιουργεί. Εμείς επισημαίνουμε ένα πραγματικό, πολιτικό γεγονός. Ο κύριος Μητσοτάκης έχει επιλέξει να συγκροτήσει τον πυρήνα της ηγεσίας της Ν.Δ. με πρόσωπα, με τμήματα του πολιτικού προσωπικού, που στο παρελθόν ήταν αναπόσπαστα δεμένα με ακροδεξιούς πολιτικούς σχηματισμούς, με ακροδεξιά πολιτικά κόμματα. Αυτό δεν είναι μυστικό. Νομίζω ότι ο κάθε Έλληνας πολίτης, ο οποίος έχει μια στοιχειώδη γνώση της πολιτικής ιστορίας της χώρας, μπορεί να το διαπιστώσει με πολύ μεγάλη ευκολία. Και μιλάω για τον κύριο Γεωργιάδη που ήταν βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., ενός ακροδεξιού πολιτικού φορέα. Τον κύριο Βορίδη, ο οποίος ήταν αρχηγός της νεολαίας της ΕΠΕΝ, ενός φιλοχουντικού κόμματος και στη συνέχεια επίσης βρισκόταν στον ΛΑ.Ο.Σ.. Μιλάω, όμως, ακόμα και για τον κύριο Σαμαρά, ο οποίος, είναι γνωστό, ότι περιτριγυριζόταν από συμβούλους, οι οποίοι, όχι απλώς φλέρταραν με ακροδεξιούς πολιτικούς φορείς, ήταν αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των ακροδεξιών πολιτικών φορέων. Εξάλλου, δεν είναι μυστικό ότι ο κύριος Σαμαράς έχει φλερτάρει πολλές φορές στο παρελθόν με ακροδεξιές πολιτικές τοποθετήσεις. Αυτά, για ποιον λόγο ο κύριος Μητσοτάκης φοβάται να τα αποδεχθεί; Για ποιον λόγο φοβάται ο κύριος Μητσοτάκης να το ομολογήσει, ότι πράγματι ένα κομμάτι της Ν.Δ., της σημερινής Ν.Δ., η οποία στο παρελθόν βεβαίως είχε μέτωπο με την ακροδεξιά, σήμερα αποτελείται από ακροδεξιά πολιτικά στοιχεία; 

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Αυτό, όμως, τώρα δημιουργεί –ξαναλέω- ένα επικίνδυνο κλίμα. Γιατί; Γιατί, μαζί με την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, είδαμε την «ιστορία» στο ΣτΕ. Έχει χαρακτηριστεί ποικιλοτρόπως. Γι’ αυτό χρησιμοποιώ τη λέξη «ιστορία». Άλλοι το έχουν χαρακτηρίσει «επίθεση», άλλοι το έχουν χαρακτηρίσει μία «ακτιβιστική δράση». Εν πάση περιπτώσει, εδώ υπάρχουν και διαφορετικοί χαρακτηρισμοί και από τους ίδιους τους υπουργούς της κυβέρνησης και όχι τυχαίους υπουργούς. Από τη μία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, που κάνει λόγο για «μωρά στην ιδεολογία», δείχνοντας τη δικαιοσύνη για την ατιμωρησία σε όσους έχουν συλληφθεί. Και τον υπουργό Δικαιοσύνης, από την άλλη, να παίρνει εκ διαμέτρου αντίθετη θέση. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ των πολιτικών θέσεων. Ο κάθε υπουργός, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, σχολιάζει, τοποθετείται, κάνει τις εκτιμήσεις του και παίρνει και τις πολιτικές του θέσεις. 

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Τελικά, τι από όλα αυτά είναι όμως; Δεν μπορεί να είναι όλα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλετε, αμέσως καταδικάστηκε η συγκεκριμένη επίθεση. Τονίσαμε ότι δεν μπορεί να εντάσσεται στο πλαίσιο, εν πάση περιπτώσει, της δημοκρατικής πολιτικής σύγκρουσης μια τέτοια πρακτική. Όμως, από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να λειτουργούμε διαρκώς και συμψηφιστικά. Είναι άλλο πράγμα –για να το πω έτσι, πάρα πολύ καθαρά- το γιαούρτι και άλλο πράγμα το μαχαίρι. 

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Δεν είναι βία και το ένα και το άλλο; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Βία; Μπορεί κανείς να κλιμακώσει τη βία. Είναι διαφορετικό πράγμα να πετάς ένα γιαούρτι και είναι διαφορετικό πράγμα να μαχαιρώνεις κάποιον.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Προφανώς και είναι. Είναι τελείως διαφορετικό και δεν εξισώνεται.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Α, μπράβο. Δεν εξισώνεται και δεν συμψηφίζεται. Και είναι ακριβώς για αυτό τον λόγο, που και το ποινικό δίκαιο αντιμετωπίζει με εντελώς διαφορετικό τρόπο την «έργω εξύβριση», ας το πούμε έτσι -αφού μπορούμε να μιλήσουμε και νομικά- και με εντελώς διαφορετικό τρόπο αντιμετωπίζει την ανθρωποκτονία. Το μεν ένα θεωρείται πλημμέλημα, αν δεν κάνω λάθος, το άλλο είναι κακούργημα και επισείει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι, και σε αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει να κάνουμε συμψηφισμούς. Πρόκειται για δύο διαφορετικά περιστατικά. Καταδικαστέα και τα δύο. Όμως είναι διαφορετικής έντασης περιστατικό ο προπηλακισμός ή το ξύλο…

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Είναι βία όμως και το ένα και το άλλο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, αυτό είναι μια εντελώς γενική τοποθέτηση, η οποία δεν βοηθά στο να ξεχωρίσουμε τα περιστατικά, στο να ξεχωρίσουμε το τι συνέβη στην κάθε περίπτωση.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Με κατηγοριοποίηση πλήρη και με τη λογική, έτσι όπως μας το είπατε, και πάνω από όλα τη δικαιοσύνη. Ότι προφανώς άλλο είναι το γιαούρτι και άλλο είναι το μαχαίρι και αλίμονο σε όποιον αυτό δεν μπορεί να το διαχωρίσει. Η βία, όμως, μπορούμε να αποδεχθούμε ότι είναι βία ή κατηγοριοποιείται; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα και προηγουμένως. Μιλάμε κάθε φορά για διαφορετικά περιστατικά, για διαφορετικού τύπου πρακτικές και δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει καμία εξίσωση και κανένας συμψηφισμός. 

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Γιατί λέει η αντιπολίτευση, και όχι μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση, ότι ο «Ρουβίκωνας» είναι συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ;  

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν το ξέρω. Πρέπει να ρωτήσετε την αξιωματική αντιπολίτευση για αυτό.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Μάλιστα. Επειδή όλη αυτή η συζήτηση έχει διχάσει τον πολιτικό κόσμο και έχει διχάσει και τον κόσμο, έτσι όπως διαμορφώνεται, κυρίως εντός του Κοινοβουλίου και κυρίως μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με όλη αυτή τη σφοδρή σύγκρουση, σας κατηγορούν ότι συνεχίζετε, ως κυβέρνηση, να επενδύετε στον διχαστικό λόγο και σε αυτό τον διχασμό, που, αν θέλετε, στρέφει τη ματιά του ενός από τη μία, τη μια του ενός από την άλλη και κάπου εκεί συγχυζόμαστε οι πολίτες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω καμία τέτοια αίσθηση, κυρία Μπουσδούκου. Ο πολιτικός λόγος της κυβέρνησης αυτό το οποίο κάνει είναι ότι προσπαθεί να φωτίσει τις διαχωριστικές γραμμές, μεταξύ των δυνάμεων του πολιτικού συστήματος. Αυτό δεν θεωρώ ότι είναι κακό. Η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί να εξελιχθεί, δεν μπορεί να έχει τα απαιτούμενα δημοκρατικά αποτελέσματα, αν δεν φωτίσουμε ακριβώς τις διαχωριστικές γραμμές. Και δεν είναι μυστικό το ότι υπάρχουν πάρα πολλά που μας χωρίζουν από τη Ν.Δ.. Και υπάρχουν και πάρα πολλά που χωρίζουν τις κοινωνικές δυνάμεις, που πρωταρχικά εμείς θέλουμε να εκπροσωπούμε, από τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλει να εκπροσωπεί η Ν.Δ.. 

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Σύμφωνοι, αλλά θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω το ερώτημά μου. Είστε κόμματα που κινείστε εντός του δημοκρατικού τόξου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Η δημοκρατική ζωή ενέχει και αντιπαράθεση, ενέχει και συγκρούσεις.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Και γίνεται πολύ μεγάλος λόγος για το γεγονός ότι δεν μπορείτε να βρείτε τη δημοκρατία ως βάση, ώστε και η μία και η άλλη πλευρά, σύσσωμη…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, πώς; Δεν υπάρχουν εκλογές; Δεν υπάρχει το αντιπροσωπευτικό σύστημα; Δεν υπάρχουν τα δικαιώματα; 

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Ο πολιτικός κόσμος, κύριε Υπουργέ. Να δημιουργήσετε ένα ενιαίο μέτωπο καταδίκης της βίας. Υπάρχει αδυναμία στον πολιτικό κόσμο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα προσέξτε, κυρία Μπουσδούκου. Όταν η βία που ασκείται από την ακροδεξιά, συγκαλύπτεται ή υποστηρίζεται υπογείως από τη Ν.Δ., πώς είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε κοινό μέτωπο εναντίον της βίας; Ο κύριος Μητσοτάκης δεν τολμά καν να πει ότι υπάρχουν επιθέσεις από τη μεριά της ακροδεξιάς. Δεν τολμά καν να πει ότι υπάρχουν φασιστικές επιθέσεις. Πριν από λίγους μήνες, σε μία τοποθέτησή του στο «POLITICO», είχε πει ότι η Χρυσή Αυγή είναι σαν να μην υπάρχει στην Ελλάδα. Και επίσης ότι η βία προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από δυνάμεις της άκρας αριστεράς. Επομένως, αυτός ο οποίος επιλέγει τον διχαστικό λόγο, αυτός ο οποίος επιλέγει να συγκαλύψει τη μία πλευρά του προβλήματος, είναι ο κύριος Μητσοτάκης και η Ν.Δ.. Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ ή η κυβέρνηση. 

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Πάντως, αυτή η εικόνα που βλέπουμε, εκτός από τα πλάνα από την επίθεση του Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και ο συντονισμένος τρόπος δράσης, με τελευταίο περιστατικό και θύμα –αν μου επιτρέπετε- το κτίριο του ΣτΕ, εσάς σας ανησυχεί; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, περιστατικά βίας πάντοτε μας προβληματίζουν, πάντοτε μας ανησυχούν, αλλά δεν διστάζουμε να εκφράσουμε την καταδίκη μας για αυτά. Από εκεί και πέρα, σας ξαναλέω ότι το ζήτημα είναι πως η μία πλευρά, η πλευρά της Ν.Δ. και του κυρίου Μητσοτάκη, είναι αυτή που φοβάται να πει κάθε φορά από πού προέρχεται η βία, ποιος είναι υπεύθυνος για αυτήν. Και είναι ακριβώς για αυτό τον λόγο που κατηγορούμε ευθέως τον κύριο Μητσοτάκη ότι συγκαλύπτει φασιστικές και ακροδεξιές ιδεολογίες. 

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Πάμε να περάσουμε στο κομμάτι της οικονομίας. Πραγματικά θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για πολύ ώρα αυτή τη συζήτηση. Απασχολεί πάρα πολύ, ξαναλέω, ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου, με πολύ μεγάλη ανησυχία βέβαια. Τι είναι αυτά που μας λέει σήμερα ο γερμανικός Τύπος; Και ξεκινάω από το δημοσίευμα της Handelsblatt ότι «ποια καθαρή έξοδος;», «τι είναι αυτά ακριβώς τα οποία λέτε;», σε πολύ ελεύθερη απόδοση, εγώ τα μεταφέρω έτσι για καθαρή έξοδο, «θα έχετε επιτήρηση μέχρι το 2050». Με αρκετούς από το εσωτερικό να λένε ότι, ουσιαστικά, την επόμενη ημέρα, αφού κλείσει τυπικά η ιστορία των μνημονίων, ένα νέο μνημόνιο περιμένει χωρίς δανεισμό. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Αν ισχύει αυτό που λέτε, δηλαδή το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία θα έχει εποπτεία έως το 2050, δηλαδή μέχρι να αποπληρώσει περίπου το 75% του χρέους στον ESM, δηλαδή το χρέος που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο των τριών μνημονίων, τότε ούτε η Πορτογαλία είχε καθαρή έξοδο ούτε η Ιρλανδία είχε καθαρή έξοδο ούτε η Κύπρος είχε καθαρή έξοδο. Με την έννοια ότι και αυτές οι χώρες βρίσκονται σε καθεστώς εποπτείας μέχρι να αποπληρώσουν το 75% των δανείων τους προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Άρα, λοιπόν, με αυτή την έννοια, πράγματι καμία από όλες αυτές τις χώρες δεν οδηγήθηκε με καθαρό τρόπο στην έξοδο στις αγορές. Νομίζω ότι δεν ευσταθεί το συγκεκριμένο επιχείρημα. Καθαρή έξοδος σημαίνει ότι δεν υπάρχει παράταση του προγράμματος, δεν υπάρχει προληπτική γραμμή στήριξης, δεν υπάρχει ένα νέο μνημόνιο, αλλά, αντιθέτως, η χώρα ανακτά την πρόσβασή της στις αγορές χρήματος αυτοδύναμα, μετά από μια ρύθμιση του χρέους. Και από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα καθεστώς μεταπρογραμματικής εποπτείας, το οποίο προσομοιάζει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, με τα καθεστώτα που ισχύουν αυτή τη στιγμή στην Ιρλανδία, στην Κύπρο και στην Πορτογαλία. Και συγκροτούνται με βάση τους κανονισμούς εποπτείας της Ε.Ε.. Τώρα, σε ό,τι αφορά αυτό που μου είπατε, ότι δηλαδή υπάρχει ένα υποτιθέμενο νέο μνημόνιο χωρίς μέτρα.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Χωρίς δανεισμό. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, χωρίς δανεισμό. Πρέπει να σας πω το εξής: η Ελλάδα έχει συμφωνήσει ότι μέχρι το 2022, θα πρέπει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, πράγμα το οποίο και εμείς αναγνωρίζουμε ότι είναι υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο, κάθε φορά που κάνουμε αυτή τη συζήτηση, θα πρέπει να συγκρίνουμε αυτή τη δέσμευση με τις προηγούμενες δεσμεύσεις, τις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες είχαν δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% μέχρι το 2018. Και από εκεί και πέρα, από το 2018 μέχρι το 2030, ένα μέσο όρο πρωτογενών πλεονασμάτων κοντά στο 4%. Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι δεν ευσταθεί η κριτική που γίνεται στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία προσπάθησε, διαπραγματεύτηκε πάρα πολύ σκληρά και κατάφερε να μειώσει τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων ως εκεί που ήταν εφικτό, με δεδομένη και τη στάση της Γερμανίας. Αν τώρα μου λέτε για τα μέτρα του 2019 και του 2020, τα οποία αφορούν τις συντάξεις και το αφορολόγητο, εγώ αυτό που πρέπει να σας πω είναι ότι αυτά τα μέτρα ήταν προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Ναι, αλλά αυτό που δεν έχουμε καταλάβει και το ρωτώ αυτό, πραγματικά ελπίζοντας σε μια, εάν υπάρχει, σαφή απάντηση, αν υπάρχει πράγματι το περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσής τους. Γιατί ακούει κόσμος, αφενός, για το αφορολόγητο και για τις συντάξεις, ακούει κόσμος τους υπουργούς της κυβέρνησης και βεβαίως θέλει να υπάρξει αυτή η πιθανότητα και αυτό το περιθώριο. Από την άλλη, όμως, έρχονται από τις Βρυξέλλες και κλείνουν, κακήν-κακώς, κάθε τέτοιο ζήτημα. Ο Μοσκοβισί ήταν ο τελευταίος χθες. Ο πιο πρόσφατος, δηλαδή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής, κυρία Μπουσδούκου: Η βασική στόχευση, αυτή τη στιγμή, της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την τέταρτη αξιολόγηση. Να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους μέχρι τις 21 Ιουνίου και να συμφωνήσει με τους εταίρους για τα ακριβή χαρακτηριστικά του καθεστώτος μεταπρογραμματικής εποπτείας. Από εκεί και πέρα, το τι θα γίνει από τον Σεπτέμβριο του 2018 και μετά, εμείς έχουμε πει δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι, βεβαίως, δεσμευόμαστε και σεβόμαστε απολύτως τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε συμφωνία με τους δανειστές στο 3,5%. Ωστόσο, αυτό το οποίο έχουμε δει και το 2016 και το 2017, αναμένεται να το δούμε και το 2018, είναι ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη υπεραπόδοση δημοσιονομική της ελληνικής οικονομίας. Καταλήγουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα πολύ υψηλότερα των στόχων. Και με δεδομένο αυτό, νομίζω ότι θα εξετάσουμε και τη δημοσιονομική πορεία της χώρας από το 2019 και μετά, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν δεσμευόμαστε –το ξαναλέω και το τονίζω- από τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν τεθεί σε συμφωνίες με τους δανειστές.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Πάντως, πρέπει να σημειώσουμε και την πάρα πολύ υψηλή φορολογία που βεβαίως φέρνει αυτό το υπερπλεόνασμα, κύριε Υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω για τη φορολογία: Η φορολογία, σε ό,τι αφορά και τα αποτελέσματα, αλλά και τους φορολογικούς συντελεστές, δεν είναι σε πολύ μεγάλη διαφοροποίηση από αυτή που ήταν το 2014. Τα υπερπλεονάσματα, αν θέλετε, δηλαδή, αυτή η υπεραπόδοση που έχουμε σε σχέση με τους στόχους, δεν σχετίζεται με υπεραπόδοση στον τομέα της φορολογία. Αντιθέτως, σχετίζεται με τα πολύ θετικά αποτελέσματα, τα οποία παρατηρούμε στον ΕΦΚΑ, ο οποίος στην κυριολεξία έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Πήραμε ένα ασφαλιστικό σύστημα ελλειμματικό κατά 2 δις και αυτή τη στιγμή αναμένουμε, το 2018, να έχει ένα πλεόνασμα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, που μπορεί να κινείται και στο 1,5 ή και στα 2 δις ευρώ. Άρα, λοιπόν, όλη αυτή η υπεραπόδοση των πλεονασμάτων σχετίζεται, κατά κύριο λόγο, με την καλύτερη, την αποτελεσματικότερη και την πιο σοβαρή λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα και όχι με τη φορολογία.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Ας μειωθεί τότε η φορολογία, γιατί δεν την αντέχουμε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει πει και ο Πρωθυπουργός, έχει πει και ο υπουργός Οικονομικών ότι με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 και μετά, υπάρχει η δυνατότητα για να προχωρήσουμε σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Ωστόσο, όλα αυτά –σας ξαναλέω- είναι ζητήματα, τα οποία θα τα δούμε στο πλαίσιο της επόμενης ημέρας. Δηλαδή, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε και τον δημοσιονομικό χώρο που μπορεί να δημιουργηθεί στην ελληνική οικονομία και τις στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που μπορεί να γίνουν. Διότι, δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα, τα οποία έχουν επιβαρυνθεί δυσανάλογα. 

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Επιστρέφοντας λίγο στο κομμάτι των συντάξεων, πολλοί το χαρακτηρίζουν ως το κομβικό σημείο και τον κύριο παράγοντα, αν θέλετε, που από εκείνον θα εξαρτηθεί εν τέλει η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Και βέβαια, φούντωσαν αυτά τα σενάρια και αυτή η ανάγνωση, για να το πω καλύτερα, καθώς δεν ακούσαμε τον Πρωθυπουργό από τη Βουλή…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άκουσα και εγώ αυτό το επιχείρημα. Είναι ενδιαφέρον.

 ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: …να αποκλείει τις εκλογές. Ακούσαμε, όμως, και εσάς χθες, να τοποθετείστε επ΄ αυτού. Ευφάνταστα σενάρια, αν δεν κάνω λάθος, τα χαρακτηρίσατε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι μια ακριβής έκφραση. Πρόκειται για ευφάνταστα σενάρια, τα οποία προέκυψαν από μια παραφιλολογία, μετά τις ομιλίες του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Μου φαίνεται πραγματικά κωμικό όλος αυτός ο σεναριολογικός οίστρος. Ο Πρωθυπουργός έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και νομίζω ότι θα είναι τότε που οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν το τι έγινε από το 2010 μέχρι το 2015, όπου η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 25%, όπου η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 27%, με τα αποτελέσματα της δικής μας διακυβέρνησης, τα οποία προφανώς είναι αυτά που οδηγούν τη χώρα έξω από τη μνημονιακή επιτροπεία, μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια. Με αυτή την έννοια, νομίζω ότι το καλύτερο που θα έχουμε να κάνουμε είναι να ολοκληρώσουμε την τετραετία και αυτή ακριβώς είναι και η θέση του Πρωθυπουργού.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Πάντως, έχετε όλη την αντιπολίτευση απέναντί σας και μάλιστα με συγκεκριμένες προτάσεις. Έχουν βάλει τα ημερολόγια κάτω, κύριε Υπουργέ και έχουν προτείνει και συγκεκριμένες ημερομηνίες. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η εκλογολογία είναι, το έχω ξαναπεί, είναι το καταφύγιο του πολιτικά ηττημένου. Η κυρία Γεννηματά, για παράδειγμα, που έθεσε στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα των εκλογών τώρα, πέραν του γεγονότος ότι υπέπεσε σε μια τεράστια αντίφαση, γιατί ένα μήνα πριν μας έστελνε επιστολές και μας έλεγε πόσο σημαντικό είναι να γίνει συνταγματική αναθεώρηση, να μην μετατεθεί, να μην παραπεμφθεί στις καλένδες και τα λοιπά. Πριν από λίγες ημέρες, θυμήθηκε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές πριν από την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα. Ξέρετε τι θα σήμαινε εάν γίνονταν σήμερα εκλογές; Θα σήμαινε ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο θα σταματούσαν, θα έπρεπε να υπάρξει παράταση του προγράμματος, παράταση του μνημονίου.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Μα, σας λένε ότι δεν πρέπει εσείς να διαπραγματευτείτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, έχουμε πάρει την εντολή αυτή από τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός πριν από τρία χρόνια μας έδωσε εντολή να διαπραγματευτούμε, να υλοποιήσουμε τη συμφωνία που ήταν πάνω στο τραπέζι και να διαπραγματευτούμε για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Αυτή η εντολή είναι ο πυρήνας στην πραγματικότητα της εκλογικής μάχης που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2015. Βεβαίως, η κυρία Γεννηματά μπορεί να έχει την άποψή της. Ωστόσο, τα πράγματα και η ιστορία καταδεικνύουν ότι και σε αυτή την περίπτωση έχουμε ένα πολύ πιο ισχυρό και ένα πολύ πιο δυνατό επιχείρημα από την ίδια.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Δεν σας απασχολεί λίγο παραπάνω η άποψη της κυρίας Γεννηματά, κύριε Υπουργέ και του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς, του Κινήματος Αλλαγής. Το ρωτώ αυτό, γιατί βεβαίως όλοι εργάζεστε, ανεξαρτήτως αν έχετε πει πότε θα ήταν η ιδανική περίοδος για εκλογές ή όχι. Φαντάζομαι για την επόμενη ημέρα. Και από ό,τι φαίνεται, η επόμενη ημέρα δεν θα σας βρει με τον κ. Καμμένο, εάν και εφόσον εσείς, όπως λέτε, κερδίσετε τις εκλογές.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε πολύ μακριά από την ημέρα των εκλογών. Έχουμε πάρα πολλά πράγματα ακόμα να κάνουμε. Επομένως, τέτοιου τύπου σενάρια, δεν νομίζω ότι έχουν κανένα νόημα να τα συζητούν. Η κυρία Γεννηματά, προχθές στη Βουλή, αποφάσισε, όχι μόνον να ταυτιστεί με την Ν.Δ., αλλά να υπερακοντίσει σε σχέση με τα επιχειρήματα της Ν.Δ.. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, εμείς καλούμε την κυρία Γεννηματά να ακούσει αυτά που τις λένε οι Ευρωπαίοι σύντροφοί της, αυτά που της λέει ο κ. Μπούλμαν, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, ότι μια πιθανή συνεργασία της με την Ν.Δ. θα ήταν καταστροφική και για τη χώρα και για το ίδιο το Κίνημα Αλλαγής. Αλλά από εκεί και πέρα, είναι η κυρία Γεννηματά που θα επιλέξει τους συμμάχους της, τις πολιτικές διαχωριστικές γραμμές που θα σηκώσει και λοιπά. Εμείς αυτό στο οποίο επιμένουμε είναι ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση για την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή κατάσταση, να μπορέσουμε να ανασυγκροτήσουμε την ελληνική οικονομία, να πάρουμε μέτρα στήριξης του κοινωνικού κράτους, να επαναρυθμίσουμε την αγορά εργασίας, να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για τις διαπραγματεύσεις των εργαζομένων με τους εργοδότες. Αυτή είναι η βασική πολιτική μας στόχευση. Αυτά είναι τα κριτήρια, στη βάση των οποίων, νομίζω ότι θα πρέπει να κριθούμε και από τον ελληνικό λαό. 

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Τι θα κάνετε με τον κυβερνητικό σας εταίρο; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συγκυβέρνηση είναι αρραγής, είναι συμπαγής και συνεχίζει στη βάση της πολιτικής συμφωνίας που είχαμε πριν από τρεισήμισι περίπου χρόνια όταν για πρώτη φορά σχηματίστηκε αυτή η πολιτική συμμαχία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Και προχωράμε…

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Ναι, αλλά αρκετοί βουλευτές σας δυσανασχετούν και μάλιστα έχουν βάλει και ορόσημο την έξοδο από τα μνημόνια ότι ως εκεί θα πάμε παρέα και μετά όχι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ισχύει αυτό σε καμία περίπτωση. Η συγκυβέρνηση θα ολοκληρώσει τον κύκλο αυτής της τετραετίας, γιατί σας είπα ότι η πολιτική συμφωνία ήταν διπλή: Από τη μία μεριά να οδηγήσουμε τη χώρα έξω από το μνημόνιο και να ανασυγκροτήσουμε την ελληνική οικονομία και το δεύτερο, να δημιουργήσουμε και τις συνθήκες για τη θεσμική αντιμετώπιση της διαφθοράς. Αυτά τα δύο αιτήματα ή αιτούμενα παραμένουν ακόμα αδικαίωτα και έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να ολοκληρώσουμε τους στόχους αυτής της πολιτικής συμφωνίας.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Εμείς, αντιθέτως, δεν έχουμε σχεδόν καθόλου χρόνο και θέλω να προλάβουμε να πούμε για τα εθνικά μας ζητήματα. Αλλά, αν μου επιτρέπετε, κύριε Υπουργέ, επειδή ξεκινήσαμε τη συζήτησή μας από ακροδεξιά τμήματα κομμάτων και τα λοιπά, τον κυβερνητικό σας εταίρο τον έχουν βάλει στο κάδρο αρκετοί βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τους πειράζει τώρα ο κ. Καμμένος.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Για το πρόσημο που έχει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω: Τον κ. Μητσοτάκη τον πειράζει ο κ. Καμμένος, ο οποίος ήταν μέλος της Ν.Δ. επί Καραμανλή και δεν τον πειράζει ο κ. Βορίδης, ο κ. Γεωργιάδης και ο ακροδεξιός…

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Το θέμα είναι, εσάς, εάν σας πειράζει ο κ. Καμμένος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουμε κρύψει ποτέ ότι υπάρχουν πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές με τον κ. Καμμένο. Ωστόσο, δεν θεωρώ ότι πρόκειται, σε καμία περίπτωση, για ακροδεξιό πολιτικό. Ακροδεξιοί πολιτικοί είναι αυτοί που στεγάζει σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα ο κ. Μητσοτάκης.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Πάμε να δούμε τι γίνεται στη Νέα Υόρκη, εάν έχετε κάτι νεότερο με τις διαπραγματεύσεις. Τι βρίσκεται πάνω στο τραπέζι ξέρουμε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεχίζονται οι συζητήσεις. Από την αρχή έχουμε πει ότι αυτό που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι είναι το erga omnes και η ανάγκη για συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία και συζητάμε στη βάση των ονομάτων που έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς στις συναντήσεις του.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Το ΄Ιλιντεν, έφυγε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το έχουμε πει εδώ και αρκετές ημέρες, νομίζω. 

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Εντάξει, επειδή πολλοί αναρωτιούνται, οφείλω να σας ρωτήσω και πάλι. Γιατί και πάλι προκύπτει ερώτημα από τον κυβερνητικό σας εταίρο, αν έρθει προς ψήφιση, αν καταλήξει κάπου αυτή η διαπραγμάτευση, έχει πει ότι δεν θα το στηρίξει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καμμένος είχε από την αρχή τις επιφυλάξεις του σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα. Από εκεί και πέρα, όμως, νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε τη συμφωνία, εφόσον αυτή έρθει. Να δούμε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της και τότε όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα τοποθετηθούν.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Έχετε εκτίμηση αν είμαστε κοντά ή μακριά; Που είμαστε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι υπάρχουν δυνατότητες, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες. Δεν μπορώ να προεξοφλήσω, σε καμία περίπτωση, το αποτέλεσμα μιας ανοιχτής διαπραγμάτευσης. Θεωρώ, όμως, ότι υπάρχουν και οι πολιτικές και οι τεχνικές προϋποθέσεις για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Αυτό, όμως, εξαρτάται, πέρα από την Ελλάδα και από την ΠΓΔΜ. Εμείς έχουμε εδώ θέσει δύο προϋποθέσεις πάνω στο τραπέζι: το erga omnes και μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία. Από εκεί και πέρα, θα δούμε πώς θα εξελιχθούν οι συζητήσεις.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Κλείνοντας, να δούμε τι γίνεται με τη γειτονική χώρα και τη χορήγηση ασύλου, όπως είδαμε από την ελληνική Δικαιοσύνη, στον έναν από τους οκτώ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι και για τους υπόλοιπους επτά το ίδιο θα ακολουθήσει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, είναι ad hoc. Οι κρίσεις, σε ό,τι αφορά την παροχή ασύλου, είναι ad hoc. Αφορούν την κάθε συγκεκριμένη περίπτωση ξεχωριστά. Επομένως, δεν θα βιαζόμουν να βγάλω συμπεράσματα ως προς το τι θα γίνει για τους υπόλοιπους επτά. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε μια υπόθεση ενώπιόν του. Έκρινε. Θα περιμένουμε να δούμε και την απόφαση, γιατί μέχρι στιγμής τέτοια δεν υπάρχει. Και θα τοποθετηθούμε και επί των πραγματικών περιστατικών και νομικά.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Από τις αντιδράσεις τις πρώτες, επίσημα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, είναι λογικό από τη μεριά της Τουρκίας να υπάρχει μια αντίδραση.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να επηρεάσει την υπόθεση των δύο Ελλήνων.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Τουρκία έχει αποφασίσει στην υπόθεση των δύο Ελλήνων να λειτουργήσει όχι με όρους δικαιοκρατικούς, αλλά με όρους πολιτικούς. Δηλαδή, να χρησιμοποιήσει τους δύο Έλληνες στρατιώτες για να ασκήσει διπλωματικές, πολιτικές πιέσεις, για να ασκήσει, δηλαδή, εξωτερική πολιτική. Νομίζω ότι είναι μια λάθος γραμμή αυτή που ακολουθεί η Τουρκία. Από τη δική μας μεριά το είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή. Το είχε επισημάνει, όμως, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Εκτιμώ ότι οδηγεί σε μια απομόνωση της Τουρκίας στο πεδίο των διεθνών σχέσεων και έχω την ελπίδα ότι μετά τις εκλογές είναι πιθανό η νέα τουρκική κυβέρνηση να αλλάξει γραμμή πλεύσης.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Και να τους δούμε να επιστρέφουν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς συνεχίζουμε διπλωματικές πιέσεις, συνεχίζουμε τις πολιτικές πιέσεις. Προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε Διεθνείς Οργανισμούς στην κατεύθυνση αυτή και νομίζω ότι το καταφέρνουμε, γιατί οι Διεθνείς Οργανισμοί κινητοποιούνται. Και εξακολουθούμε να πιέζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την Τουρκία για να διευθετήσει, το ταχύτερο δυνατόν, το ζήτημα. Αλλά, σας ξαναλέω, ότι η Τουρκία έχει αποφασίσει να το χρησιμοποιήσει, να το αξιοποιήσει με πολιτικούς όρους.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Να σας ευχαριστήσω θερμά, κύριε Υπουργέ, που ήσασταν εδώ μαζί μας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Δήλωση για τις πρωτοφανείς αντιφάσεις του Προέδρου της ΝΔ χθες στη Βουλή

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή κατέστησε πιο σαφή από ποτέ τη στρατηγική ήττα που έχει υποστεί τόσο η  ΝΔ όσο και ο κ.  Μητσοτάκης προσωπικά μπροστά στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια μετά από 8 ολόκληρα χρόνια.

Οι πρωτοφανείς αντιφάσεις του Προέδρου της ΝΔ αναδεικνύουν και το μέγεθος του αδιεξόδου του.

Το πρόγραμμα που έχει βασίζεται στις απολύσεις, τη συρρίκνωση του Δημοσίου, την καταστροφή του κοινωνικού κράτους, την επιβολή ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα και συνολικά τη συντριβή της εργασίας.

Και τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς το πρόσχημα ενός νέου μνημονίου.

Για αυτό το λόγο και ο κ. Μητσοτάκης, όπως ο ίδιος ομολόγησε χθες  στη Βουλή, δεν θέλει ούτε την καθαρή έξοδο στις αγορές, την οποία επιδιώκει η Ελληνική Κυβέρνηση, ούτε μία πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Χρειάζεται ένα ακόμη πρόσθετο μνημόνιο ως άλλοθι για το πρόγραμμα σοκ και δέους που απεργάζεται για τους Έλληνες πολίτες.

Και σε ό,τι αφορά τώρα τα ευφάνταστα σενάρια περί εκλογών τα οποία διαρρέουν  από τη ΝΔ, μπροστά στο αδιέξοδό τους, πρέπει να τους θυμίσουμε ότι  ο Πρωθυπουργός έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές  θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας.

Η ΝΔ δεν χρειάζεται να βιάζεται και θα χάσει στην ώρα της.

Συνέντευξη στον ρ/σ «REALFM» και τον Ν. Χατζηνικολάου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσει κανείς την οργή και την καταδίκη του απέναντι στην επίθεση που δέχθηκε ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα ντροπιαστικό και εφιαλτικό γεγονός που όμως έχει βαθιά ιδεολογικά και πολιτικά αίτια καθώς υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που με τις πολιτικές τους τοποθετήσεις έχουν υποθάλψει και νομιμοποιήσει ακροδεξιές και τραμπούκικες πρακτικές. Πρόκειται δηλαδή για αποτέλεσμα μιας ολόκληρης νοοτροπίας που δυστυχώς φαίνεται πως βρίσκει έδαφος το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα.

πΓΔΜ
Έχουν γίνει θετικά βήματα για την επίτευξη λύσης -κυρίως σε ό,τι αφορά την για πρώτη φορά αποδοχή του erga omnes από την πλευρά της γείτονος. Δεν είμαστε ακόμη στο ονοματολογικό. Έχουμε αρκετό ακόμα δρόμο να καλύψουμε μέχρι να μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια τελική συμφωνία. Βεβαίως υπάρχουν προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι ωστόσο η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η βέλτιστη λύση θα ήταν η επιλογή ενός ονόματος από αυτά που έχει καταθέσει ο κ. Νίμιτς στις προτάσεις του. Συνεχίζουμε με υπευθυνότητα τη διαπραγμάτευση πράγμα που δε βλέπω να συμμερίζεται και να πράττει η αντιπολίτευση. Αυτό που είδαμε σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης είναι ότι η ΝΔ ψάχνει διαρκώς μια ευκαιρία για να πυροδοτήσει το κλίμα πράγμα που δε θεωρώ ότι είναι εποικοδομητικό.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Η Τουρκία τελικώς αποφάσισε να αξιοποιήσει πολιτικά το ζήτημα των 2 στρατιωτικών. Τα όρια έχουν ξεπεραστεί εδώ και καιρό. Παρόλα αυτά επιμένουμε να πιέζουμε με όλους τους τρόπους για τη διευθέτηση του ζητήματος. Ελπίζω να αλλάξει αυτή η εικόνα της όξυνσης σε αυτό και στα άλλα διμερή μας ζητήματα μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Η τεχνική συμφωνία έκλεισε πάρα πολύ γρήγορα -μέσα σε 5 μέρες- κάτι που δείχνει ότι οι διαθέσεις όλων των πλευρών είναι τέτοιες που μπορούν να βοηθήσουν για να κλείσουμε όλες τις διαδικασίες του προγράμματος εντός χρόνου. Αυτή τη στιγμή από την ελληνική πλευρά υπάρχει η υποχρέωση να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα ενώ από την πλευρά των θεσμών και των κ-μ της ΕΖ να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Είμαι αρκετά αισιόδοξος. Θεωρώ ότι η απόφαση του περυσινού EG δίνει το βασικό πλαίσιο και αυτή τη στιγμή γίνεται και εντατική τεχνική δουλειά για να καταλήξουμε στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, συζήτηση που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο EG της 21ης Ιουνίου. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα χωρίς καθυστερήσεις ή αναταράξεις.
Η συζήτηση περί πιστοληπτικής γραμμής έχει κλείσει όσο κι αν κάποιοι στην Ελλάδα παλεύουν να την κρατήσουν ανοιχτή καθώς δεν επιθυμούν η χώρα να βγει από τη μνημονιακή επιτροπεία. Επίσημη θέση όλων των ευρωπαϊκών θεσμών είναι ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Ούτε και θέμα τα μέτρα για το χρέος να συνδέονται με προαπαιτούμενα υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι:
1. Mια ανάγκη και δέσμευση για τη λήψη μέτρων επιμήκυνσης της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων που είναι συνδεδεμένα με την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος. Κανείς δεν τα συνδέει με οιεσδήποτε πολιτικές προϋποθέσεις μετά την περίοδο του μνημονίου.
2. Ένα δεύτερο σκέλος αυτής της συζήτησης που αφορά στον γαλλικό μηχανισμό -αν δηλαδή θα είναι απολύτως αυτόματος ή αν θα εξαρτάται από την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων. Αυτή είναι μια συζήτηση που εξελίσσεται και προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να καλημερίσουμε τον Yπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κύριε Χατζηνικολάου.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω ζητώντας ένα σύντομο σχόλιό σας για την επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται για ντροπιαστικό και εφιαλτικό γεγονός. Πραγματικά, δεν βρίσκει κανείς τα λόγια για να εκφράσει την οργή, αλλά και την καταδίκη αυτής της επίθεσης. Βεβαίως, νομίζω ότι έχει στην πραγματικότητα και βαθιά ιδεολογικά και πολιτικά αίτια το συγκεκριμένο περιστατικό, καθώς νομίζω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που έχουν υποθάλψει, έχουν υποστηρίξει, έχουν νομιμοποιήσει ακροδεξιές και τραμπούκικες πρακτικές με τις πολιτικές τους τοποθετήσεις όλο το τελευταίο διάστημα. Και για αυτό τον λόγο, νομίζω ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σαν ένα ακραίο, αλλά πολιτικό και ιδεολογικό γεγονός, αυτό το οποίο έγινε. Είναι αποτέλεσμα μιας ολόκληρης νοοτροπίας, η οποία, για συγκεκριμένους λόγους, φαίνεται ότι βρίσκει έδαφος στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έρχομαι τώρα στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια, με τη γειτονική χώρα, για το όνομα. Θέλω να σας ρωτήσω, πώς βλέπετε να προχωρά αυτή η υπόθεση; Αν πιστεύετε ότι θα έχουμε σύντομα λύση; Και ιδίως θέλω να σταθείτε σε αυτή την πρόταση, που έγινε από πλευράς Σκοπίων, για το όνομα Μακεδονία του Ίλιντεν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, νομίζω ότι έχουν γίνει θετικά βήματα στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας λύσης, σε ό,τι αφορά το όνομα της ΠΓΔΜ. Και στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ομόλογό του, τον κύριο Ζάεφ, υπήρξε μια θετική, εν πάση περιπτώσει, εξέλιξη. Ποια είναι αυτή; Κατά κύριο λόγο, θα έλεγα ότι αφορά την για πρώτη φορά αποδοχή, από τη μεριά της γείτονος, του erga omnes. Αυτό που λέει ότι το όνομα θα πρέπει να ισχύει έναντι όλων, δηλαδή και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Σε ό,τι αφορά τώρα την ονοματολογία, νομίζω ότι δεν είμαστε ακόμα εκεί. Βεβαίως, υπάρχουν προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η βέλτιστη λύση θα ήταν η επιλογή ενός ονόματος, απ’ αυτά τα οποία έχει καταθέσει ο κύριος Νίμιτς στις προτάσεις του. Ωστόσο, δεν είμαστε ακόμη εκεί. Έχουμε αρκετό δρόμο να καλύψουμε, μέχρι να μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια τελική συμφωνία.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είπατε όμως, δώσατε την είδηση, ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να επιλεγεί ένα από τα ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό έχει ειπωθεί όλες τις προηγούμενες ημέρες, ότι βεβαίως συζητάμε τις προτάσεις των γειτόνων μας. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, κινείται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και καλό είναι να επιμείνουμε σε αυτό. Ωστόσο, σας ξαναλέω, ότι εμείς χαιρετίζουμε το γεγονός της αποδοχής του erga omnes από τους γείτονές μας. Συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση με υπευθυνότητα, πράγμα το οποίο δεν βλέπω να συμμερίζεται και να πράττει η αντιπολίτευση. Και μιλώ για το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης. Δηλαδή, και η Ν.Δ. βλέπω ότι δεν έχει τη διάθεση να λειτουργήσει εποικοδομητικά, να λειτουργήσει με υπευθυνότητα. Συντηρεί ακραία αντανακλαστικά, τα οποία βρίσκουν έδαφος σε πραγματικές ευαισθησίες της ελληνικής κοινωνίας. Όμως νομίζω ότι ο ρόλος, τον οποίο παίζει στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση, δεν είναι καθόλου θετικός. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί το λέτε αυτό; Επειδή απέρριψε το «Μακεδονία του Ίλιντεν»; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, γενικώς, ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείται η Ν.Δ. όλο το τελευταίο διάστημα, σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί εγώ έχω μία αίσθηση, κύριε Υπουργέ, ότι η Ν.Δ., εδώ και περίπου ένα – ενάμισι μήνα, δείχνει πιο διαλλακτική στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Δ. ψάχνει να βρει λόγους για να μην αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί, σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση. Και νομίζω ότι αυτό φαίνεται και από το φιλικό της Τύπο, φαίνεται και από τις δηλώσεις που κάνουν τα στελέχη της, οι οποίες –ξαναλέω- δεν σχετίζονται, δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι λειτουργούν με εποικοδομητικό τρόπο σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Δηλαδή, βλέπουμε μια προσπάθεια όξυνσης πίσω από την υποτιθέμενη στροφή της ηγεσίας της, η οποία, βεβαίως, πρέπει να σας πω, ότι ήταν θετική. Δηλαδή, για πρώτη φορά ακούσαμε την προηγούμενη εβδομάδα τον κύριο Μητσοτάκη να μιλάει για μία λύση, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να καλύπτει την ελληνική πλευρά με το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση. Ως προς αυτό, είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Δηλαδή, ο κύριος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί τελικά ή να υποστηρίξει, σε περίπτωση που υπάρξει λύση, αυτήν ακριβώς την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης ή θα πρέπει να κάνει εκ νέου στροφή 180 μοιρών. Και νομίζω ότι αυτό που, σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης είδαμε, είναι ότι ψάχνουν διαρκώς μια ευκαιρία για να πυροδοτήσουν το κλίμα. Δεν θεωρώ ότι αυτό είναι εποικοδομητικό. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έρχομαι τώρα στις σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία. Θέλω να σας ρωτήσω πώς τις βλέπετε να εξελίσσονται, με δεδομένο ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι ακόμη στις φυλακές της Αδριανούπολης, και χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αυτό το δεύτερο είναι το πολύ χειρότερο. Και θέλω να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι η επόμενη ημέρα, μετά τις τουρκικές εκλογές, η επόμενη ημέρα που θα ξημερώσει, θα είναι καλύτερη ή χειρότερη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, από την πλευρά μας, είχαμε πει εδώ και αρκετό καιρό ότι η Τουρκία τελικώς αποφάσισε να διαχειριστεί το πρόβλημα με όρους διαπραγμάτευσης, να το πολιτικοποιήσει ή να το αξιοποιήσει για να ασκήσει πολιτική πίεση ή διπλωματική πίεση στην Ελλάδα. Δεν θεωρώ ότι αυτή η στάση είναι πολύ εύκολο να αλλάξει. Νομίζω ότι τα όρια έχουν ξεπεραστεί εδώ και καιρό. Παρ’ όλα αυτά, από τη δική μας πλευρά, επιμένουμε να πιέζουμε διπλωματικά, πολιτικά, με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε και δια των διεθνών οργανισμών, στους οποίους συμμετέχει και η Ελλάδα και η Τουρκία, για τη διευθέτηση του ζητήματος. Ξαναλέω, όμως, ότι η Τουρκία φαίνεται ότι έχει επιλέξει έναν δρόμο, ο οποίος είναι δρόμος έντασης, είναι δρόμος όξυνσης. Είναι πραγματικά λυπηρός ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται όχι μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και μια σειρά από άλλα θέματα που αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις. Εν πάση περιπτώσει, εμείς δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή, εκτός από το να επιδιώκουμε διαρκώς τη διεύρυνση των διπλωματικών και πολιτικών διαύλων, τη γραμμή του πολιτικού διαλόγου για την επίλυση των διαφορών. Ωστόσο, φαίνεται ότι η Τουρκία, ειδικά και ενόψει των εκλογών, θα οξύνει τη στάση της. Ελπίζω να αλλάξει αυτή η εικόνα μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, καθώς τότε συνήθως ηρεμούν τα πνεύματα. Αυτό, βεβαίως, μένει να το δούμε.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έρχομαι στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Στο Eurogroup της Πέμπτης θα έχουμε απ’ ό,τι φαίνεται, και την κρίσιμη συζήτηση για το χρέος. Πώς πηγαίνουν τα πράγματα; Είστε αισιόδοξοι ότι θα είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα πράγματα πηγαίνουν αρκετά καλά, θα μπορούσε να πει κανείς. Η τεχνική συμφωνία έκλεισε πάρα πολύ γρήγορα και οι θεσμοί, αλλά και οι ελληνικές αρχές δούλεψαν εντατικά. Και νομίζω ότι το γεγονός πως μέσα σε πέντε ημέρες καταφέραμε να έχουμε τεχνική συμφωνία, δείχνει ότι οι διαθέσεις όλων των πλευρών είναι τέτοιες που μπορούν να βοηθήσουν, για να κλείσουμε όλες τις διαδικασίες του προγράμματος εντός χρόνου. Αυτή τη στιγμή ξέρετε ότι από την ελληνική πλευρά υπάρχει υποχρέωση να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα και από τη μεριά των θεσμών και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης υπάρχει υποχρέωση να προχωρήσει η συζήτηση και να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Είμαι αρκετά αισιόδοξος. Θεωρώ ότι η απόφαση του περσινού Eurogroup δίνει το βασικό πλαίσιο και αυτή τη στιγμή γίνεται και εντατική τεχνική δουλειά, για να μπορέσουμε να καταλήξουμε στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μια συζήτηση η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 21 Ιουνίου του 2018, όπως έχει πάρα πολλές φορές ειπωθεί και από τη μεριά των ευρωπαίων αξιωματούχων, που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς αναταράξεις. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, επανέρχεται από την πλευρά της ΕΚΤ τις τελευταίες ημέρες, αλλά και από διάφορους άλλους ευρωπαϊκούς κύκλους, το θέμα της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης. Είναι κάτι που…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμφωνώ ότι επανέρχεται το ζήτημα. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ε, είδατε τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών με διαρροές από την ΕΚΤ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δημοσιεύματα είδα. Με διαρροές δεν ασχολούμαι ιδιαιτέρως, καθώς δεν είναι αυτός ο τρόπος για να διεξάγεται ο διάλογος, είτε αυτός αφορά το ελληνικό πρόγραμμα είτε οτιδήποτε άλλο. Σας λέω ότι η επίσημη θέση όλων των ευρωπαϊκών θεσμών και στο προηγούμενο Eurogroup ήταν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα πιστοληπτικής γραμμής. Η υπόθεση αυτή έχει κλείσει, εδώ και καιρό, αν και υπάρχουν βεβαίως πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα οι οποίες θα ήθελαν να το συντηρήσουν το συγκεκριμένο θέμα, καθώς από ό,τι φαίνεται επιθυμούν διακαώς να μην βγει η χώρα από τη μνημονιακή επιτροπεία. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι δεν θα τους κάνουμε αυτό το χατίρι. Η Ελλάδα βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, σε μια οικονομική θέση και σε μια δημοσιονομική θέση, που μπορεί να ανακτήσει αυτοδύναμα την πρόσβαση στις αγορές χρήματος και αυτό φαίνεται να το αναγνωρίζουν όλοι όσοι εμπλέκονται με το ελληνικό πρόγραμμα. Σας λέω, λοιπόν, ότι η υπόθεση της πιστοληπτικής γραμμής, είναι μια υπόθεση η οποία έχει κλείσει, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να την κρατήσουν ανοιχτή. Και μιλώ κυρίως για ελληνικές πολιτικές δυνάμεις. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και ένα τελευταίο ερώτημα για το ίδιο θέμα: Διατυπώνουν κάποιες πλευρές την ανησυχία ότι μπορεί τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους να συνδέονται με προαπαιτούμενα. Δηλαδή,  ουσιαστικά να βρεθεί η χώρα μπροστά σε ένα μνημόνιο χρέους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε λίγο τη συζήτηση που αφορά το χρέος. Να ξεκαθαρίσουμε λίγο κάποια τεχνικά θέματα σε σχέση με αυτό. Υπάρχει, πρώτον, μια ανάγκη και μια δέσμευση για τη λήψη μέτρων επιμήκυνσης της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων. Αυτά τα μέτρα είναι συνδεδεμένα με τις μεταρρυθμίσεις του τρίτου προγράμματος. Δηλαδή, έρχονται ως δέσμευση των Ευρωπαίων, ως υποχρέωση των Ευρωπαίων, εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει ολοκληρωθεί ή ότι ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα. Αυτά τα μέτρα είναι μέτρα, τα οποία κανείς δεν τα συνδέει με οποιεσδήποτε πολιτικές προϋποθέσεις, μετά την περίοδο του μνημονίου. Υπάρχει ένα δεύτερο σκέλος αυτής της συζήτησης, που αφορά το γαλλικό μηχανισμό. Δηλαδή, ένα μηχανισμό, που αυτομάτως θα επιμηκύνει τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι απαραίτητοι ρυθμοί ανάπτυξης, έτσι όπως αυτοί περιγράφονται στις προβλέψεις του ESM. 

Τώρα, υπάρχει μια συζήτηση, σε ό,τι αφορά το γαλλικό μηχανισμό, αν θα είναι απολύτως αυτόματος ή αν θα εξαρτάται από την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων και όχι από την επίτευξη μεταρρυθμίσεων. Αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία εξελίσσεται και προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά, κύριε Υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Συνέντευξη στο ρ/σ Alpha989 και τη δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

πΓΔΜ
Υπάρχει η πολιτική βούληση ωστόσο έχουμε αρκετή απόσταση ακόμη να διανύσουμε για να καταλήξουμε σε συμφωνία. Δουλεύουμε πάντως προς αυτήν την κατεύθυνση. Πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά αυτή την ώρα δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο. Αυτά αφορούν το ουσιαστικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, που δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο δημόσιων συζητήσεων. Δεν πρόκειται να προεξοφλήσω την κατάληξη των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων.

NOVARTIS
Η βουλή καλείται να επικυρώσει ή όχι την πρόταση του πορίσματος της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης περί αρμοδιότητας της Βουλής και επιστροφής του φακέλου στην τακτική ποινική δικαιοσύνη, καθώς και είναι ο μόνος δρόμος για να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος και να ασκηθουν ποινικές διώξεις, αν χρειαστεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει αυτή η ιδιαιτερότητα του ότι υπάρχουν μεν κάποια αδικήματα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου περί ευθύνης υπουργών αλλά υπάρχουν και άλλα που δεν υπάγονται. Πρόκειται για το αδίκημα της δωροδοκίας/δωροληψίας και αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ενέργειες/ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πρόκειται για αδικήματα που τελούνται ανεξάρτητα από τα καθήκοντα του υπουργού, επομένως δεν υπάγονται στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και άρα δεν είναι παραγεγραμμένα και την αρμοδιότητα διερεύνησης έχει η Εισαγγελία Διαφθοράς.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΜΑΡΑ
Αν μέλος της σημερινής κυβέρνησης έκανε παρόμοια δήλωση με αυτή που έκανε ο κ. Σάμαρας έπειτα από την αρχειοθέτηση τη μήνυσής του, σήμερα 15 πρωτοσέλιδα και 50 ιστοσελίδες θα είχαν πρώτο θέμα ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στα της Δικαιοσύνης. Ο κ. Σαμαράς δικαιούται να λέει ό,τι νομίζει. Η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι να αρχειοθετήσει και αυτονοήτως. Πρόκειται για ένα παραληρηματικό μηνυτήριο κείμενο για συνομωσίες και σκευωρίες εις βάρος του. Θα γελάσει ο κόσμος αν η ΝΔ φέρει το θέμα στη βουλή.

2 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ
Εξαντλούμε όλα τα πολιτικά, νομικά και διπλωματικά εργαλεία για να επιτύχουμε την ταχύτερη δυνατόν απελευθέρωση των στρατιωτικών μας. Δεν παραιτούμαστε από την προσπάθεια για διευθέτηση του ζητήματος.

ΕΚΛΟΓΕΣ
Δεν κάνουμε πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις αλλά με βάση το συμφέρον της χώρας. Η εκλογολογία είναι το ύστατο καταφύγιο του πολιτικά ηττημένου. Ο ΠΘ έχει επανειλημμένως πει πως δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Να καλημερίσουμε τον κ. Τζανακόπουλο. Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ρωτήσω για την ένταση που βλέπω ότι επικρατεί μαθαίνοντας το τι ειπώθηκε τις πρώτες ώρες αυτής της συζήτησης σήμερα, η οποία να θυμίζουμε στον κόσμο τι αφορά, αυτή η συζήτηση, κύριε Τζανακόπουλε. Έχει μπερδευτεί λίγο ο κόσμος. Επιστρέφει ο φάκελος…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η διαδικασία έχει ως εξής: σύμφωνα με τον αρ. 157 του Κανονισμού, αλλά και το αρ. 86 του Συντάγματος, όταν υπάρχει εμπλοκή ή εν πάση περιπτώσει, υπάρχει αναφορά σε οποιαδήποτε δικογραφία, σε πρόσωπο Υπουργού ή Πρωθυπουργού, τούτο αναγκάζει τις εισαγγελικές αρχές να το διαβιβάσουν αμελλητί το φάκελο στο Κοινοβούλιο. Από εκεί και πέρα, το Κοινοβούλιο, εφόσον υπάρξει πρόταση από τουλάχιστον 30 βουλευτές, συγκροτείται σε ολομέλεια για να αποφασίσει αν και κατά πόσο θα δημιουργηθεί Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, η οποία θα εξετάσει το φάκελο και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, το Κοινοβούλιο πάλι συνέρχεται σε ολομέλεια για να επικυρώσει ή να μην επικυρώσει την πρόταση πορίσματος της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, την οποία αντιμετωπίζουμε εδώ έχουμε μία ιδιαιτερότητα. Ποια είναι η ιδιαιτερότητα; Ότι υπάρχουν κάποια αδικήματα, τα οποία υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου περί ευθύνης Υπουργών. Υπάρχουν, όμως, και κάποια άλλα αδικήματα, για τα οποία σύμφωνα με τη νομική εκτίμηση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, αλλά και σύμφωνα με προηγούμενη σχετική νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου, δεν υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Επομένως, η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, αυτό το οποίο αποφάσισε στο πόρισμά της είναι ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να ασκήσει ποινικές διώξεις, αλλά αντιθέτως, αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στην τακτική δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, τούτο αφορά και το αδίκημα της δωροδοκίας – δωροληψίας, αλλά και το αδίκημα του ξεπλύματος, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ενέργειες. Επομένως, αυτή τη στιγμή η ολομέλεια συνεδριάζει για να συζητήσει το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, να πει αν και κατά πόσο η Επιτροπή…

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Θα στηθούν κάλπες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως θα στηθούν κάλπες. Δεν υπάρχει διαφορετικός τρόπος.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Δέκα; Όσες ήταν την προηγούμενη φορά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δέκα, βεβαίως. Διότι στην περίπτωση αυτή έχουμε μία διαδικασία, η οποία προσομοιάζει με την διαδικασία της τακτικής ποινικής δικαιοσύνης. Επομένως, η ψηφοφορία πρέπει να είναι εξατομικευμένη. Πρέπει να αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα και δεν αφορά, όπως στις περιπτώσεις της Εξεταστικής Επιτροπής Διερεύνησης των Πραγμάτων. 

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Εκτός απροόπτου, επομένως, το αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι ότι δεν πρέπει να παραπεμφθούν σε Ειδικό Δικαστήριο και πρέπει να πάνε στη Δικαιοσύνη, αυτό δεν είναι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς. Αυτή είναι η πορεία την οποία ακολούθησε το ελληνικό Κοινοβούλιο με κάποιες διαφοροποιήσεις, γιατί μέχρι τότε δεν υπήρχε η σχετική νομολογία του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, η οποία τελικά κατέληξε…

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Μια απόφαση είναι βέβαια. Η απόφαση με νούμερο ένα, μάλλον.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς. Του Συμβουλίου του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, διότι συγκροτήθηκε σε Συμβούλιο τότε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Εν πάση περιπτώσει, μη μπλέκουμε τώρα με τις νομικές λεπτομέρειες. Και η δεύτερη σχετική απόφαση αφορούσε τον κύριο Παπαντωνίου, όπου όπως θα θυμάστε συγκροτήθηκε Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης. Αποφάσισε ότι είναι αναρμόδια να συνεχίσει και να ασκήσει την ποινική δίωξη και ο φάκελος επαναπέμφθηκε στην τακτική Δικαιοσύνη, η οποία ξεκίνησε τη διαδικασία της κύριας ανάκρισης, που από όσο γνωρίζουμε βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. 

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, για να πάμε τώρα σε αυτά που λέει η αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση σας λέει ότι ενώ ξέρατε από την αρχή ότι είναι παραγεγραμμένα αυτά τα αδικήματα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι παραγεγραμμένα τα αδικήματα. 

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Κατάλαβα τι λέτε και θα μου πείτε τί υιοθέτησε η πλειοψηφία της Επιτροπής. Σας λέει, λοιπόν, ενώ ξέρατε ότι αυτά τα αδικήματα δεν θα μπορούσαν να πάνε στο Ειδικό Δικαστήριο, επομένως, γιατί συγκροτήθηκε η Επιτροπή; Σας λένε ότι αυτό έγινε για πολιτικούς λόγους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, βεβαίως.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Και στη συνέχεια γιατί κάνετε όλη αυτή τη συζήτηση; Σας λένε ότι η σημερινή συζήτηση, ουσιαστικά, είναι μια υπόθεση –καλά, λένε για σκευωρία και όλα αυτά που λένε- αλλά, ουσιαστικά, ότι το κάνετε ας πούμε για να δημιουργήσετε πολιτικές εντυπώσεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ισχύει σε καμία περίπτωση αυτό, κυρία Παπαδάκου. Τόσο στην περίπτωση Τσοχατζόπουλου όσο και στην περίπτωση Παπαντωνίου, ακολουθήθηκε ακριβώς η ίδια διαδικασία. Από τη στιγμή που ένας φάκελος δικογραφίας διαβιβάζεται στη Βουλή, υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης του φακέλου. Ο ένας είναι η αδράνεια του Κοινοβουλίου, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν προχωράει η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης. Αν θυμάστε, αυτό είναι που ζήτησε ο κύριος Βενιζέλος. Δηλαδή, το ελληνικό Κοινοβούλιο να αδρανήσει. Να μην υπάρξουν, δηλαδή, 30 βουλευτές, οι οποίοι θα ζητήσουν τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, η οποία είναι και η μοναδική αρμόδια να αποφασίσει για την πορεία του φακέλου. Επομένως, ένας τρόπος, λοιπόν, να δράσει το Κοινοβούλιο είναι δια της παραλείψεως, δια της αδρανείας. Να μην κάνει τίποτα. Η δεύτερη δυνατότητα που έχει το Κοινοβούλιο είναι να συγκροτήσει Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης να αποφασίσει ότι είναι αναρμόδια. 

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Αυτό που γίνεται τώρα, δηλαδή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σημαίνει ότι είναι αναρμόδια η Επιτροπή της Βουλής; Σημαίνει ότι τα αδικήματα που περιγράφονται στη δικογραφία δεν υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Τι θα πει δεν υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών;  

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Δεν μπορεί να γίνει Ειδικό Δικαστήριο. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι δεν είναι παραγεγραμμένα. Δεν είναι παραγεγραμμένα. Γιατί δεν υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών; Για το λόγο του ότι τελούνται όχι κατά την άσκηση των καθηκόντων Υπουργού, αλλά τελούνται ανεξάρτητα από τα καθήκοντα του Υπουργού. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι, πρώτον, υπάγονται στην κανονική…

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Η Επιτροπή ακολούθησε την άποψη Παυλόπουλου, επομένως…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε με κύριε Παπαδάκου γιατί είναι πολύπλοκα νομικά ζητήματα, τα οποία η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί, εκμεταλλεύεται, παραποιεί, παραγνωρίζει, παραπληροφορώντας τον κόσμο, προσπαθώντας να δημιουργήσει μία αίσθηση ότι εδώ υπερβαίνεται το θεσμικό πλαίσιο, εντός του οποίου θα έπρεπε να λειτουργούμε. Και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ συγκεκριμένοι. Λέει, λοιπόν, η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, επειδή τα εγκλήματα που περιγράφονται στη συγκεκριμένη δικογραφία, βεβαίως θα αποδειχθεί στην πορεία της δικαστικής διερεύνησης αν και κατά πόσο έχουν διαπραχθεί. Αυτό είναι διαφορετικό ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του Υπουργού. Άρα, δεν υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, δεν είναι παραγεγραμμένα. Υπάγονται στην τακτική ποινική διαδικασία που σημαίνει ότι υπάγονται και στην κανονική διάρκεια παραγραφής. 

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Για να είμαστε και πιο πρακτικοί, για να καταλάβει και ο κόσμος πιο καλά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι απολύτως πρακτικά αυτά που σας λέω.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Αυτό σημαίνει, επειδή είστε και νομικός, ότι η ελληνική Δικαιοσύνη, η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στην παρούσα φάση και η ανάκριση, όμως, όπου έχει πάει μια κατηγορία για τον κύριο Φρουζή, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εξετάσει και το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας; Ανοίγει, δηλαδή, δρόμος για το αν δόθηκαν μίζες σε πολιτικά πρόσωπα, για να το πω λιανά, να το καταλάβει ο κόσμος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, αλλά και σύμφωνα με την κυρίαρχη άποψη στη νομική θεωρία, στην ποινική θεωρία, το αδίκημα της δωροδοκίας δεν τελείται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάγεται στη σύντομη αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86, παρ. 3 του Συντάγματος, πρώτον. Και δεύτερον, σημαίνει ότι την αρμοδιότητα για τη δικαστική διερεύνηση έχει η τακτική Δικαιοσύνη. Δηλαδή, η εισαγγελία Διαφθοράς και από εκεί και πέρα, ο ανακριτής.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Και του αδικήματος του εγκλήματος της παθητικής δωροδοκίας, επομένως. Έτσι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι η άποψη, τόσο της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, όσο και η κυρίαρχη άποψη στη νομική θεωρία. 

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Η οποία θα συζητηθεί, βέβαια, και αυτό θα γίνεται υποθέτω παράλληλα με την έρευνα που κάνει, έτσι κι αλλιώς, η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει τη δυνατότητα να κρίνει μόνο του, να κρίνει χωρίς καμία απολύτως δέσμευση, καθώς, όπως γνωρίζετε, ισχύει ο λεγόμενος παρεμπίπτων έλεγχος

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Για να ολοκληρώσουμε τον κύκλο Novartis, θέλω να σας ρωτήσω κάτι ακόμα: Είχαμε την αρχειοθέτηση της μήνυσης του πρώην Πρωθυπουργού, κ. Σαμαρά και είχαμε μια δήλωση…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτονοήτως.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Πάντως, αρχειοθετήθηκε από τον κύριο Αγγελή, τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πλέον. Είχαμε και μια δήλωση στη συνέχεια του κ. Σαμαρά, ο οποίος μίλησε και για το ότι μπορεί αυτός ο φάκελος να ανασυρθεί. Τώρα, αυτό, εγώ μαθαίνω από δικαστικούς κύκλους, εισαγγελικούς κύκλους, ότι ο χώρος αυτός το εξέλαβαν και ως ένα είδος απειλής, ας πούμε. Τι λέτε εσείς; Κάντε μου ένα σχόλιο γι’ αυτή τη δήλωση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Να σας πω το εξής: Αν γινόταν μια παρόμοια δήλωση από οποιοδήποτε στέλεχος της σημερινής κυβέρνησης, σήμερα, περίπου 15 πρωτοσέλιδα και 50 ιστοσελίδες θα είχαν ως πρώτο θέμα μια απαράδεκτη κυβερνητική παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Ο κ. Σαμαράς, βεβαίως, δικαιούται να λέει ό,τι νομίζει. Αυτό που είναι το βέβαιο είναι ότι η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, αυτή τη στιγμή, είναι να αρχειοθετήσει αυτή την υπόθεση. Όπως σας είπα και προηγουμένως, αυτονοήτως, καθώς επρόκειτο για –αν διαβάσει κανείς, κιόλας, τη μήνυση που έχει υποβάλει ο κ. Σαμαράς- επρόκειτο για ένα παραληρηματικό κείμενο, όπου περιέγραφε διάφορες συνωμοσίες, σκευωρίες εναντίον του προσώπου του.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Μα, αυτή είναι και η θέση συνολικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων, όπως του Κινήματος Αλλαγής. Και η κυρία Γεννηματά για σκευωρία μιλάει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν αυτή η θέση αρχίσει και εξειδικεύεται, τότε αναδεικνύεται και το πραγματικό παραληρηματικό κείμενο.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Επειδή έχει σχέση και με τον Πρωθυπουργό και θέλω να σας ρωτήσω ευθέως.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία σχέση δεν έχει με τον Πρωθυπουργό. 

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Όχι, άλλο λέω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει σχέση με τον Πρωθυπουργό, σύμφωνα με τα παραληρήματα του κ. Σαμαρά.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Η μήνυση που υποβλήθηκε, κατηγορούσε ως ηθικούς αυτουργούς τον κύριο Παπαγγελόπουλο και τον κ. Τσίπρα. Τώρα, θέλω να σας ρωτήσω την άποψή σας σε σχέση με αυτό που είπε ο κ. Βορίδης ότι ξεχωριστά αυτό έπρεπε να κριθεί από τη Βουλή, επειδή εκείνοι είναι πολιτικά πρόσωπα. Ποια είναι η δική σας νομική άποψη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ας καταθέσουν 30 βουλευτές της Ν.Δ. πρόταση για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, η οποία θα συζητήσει, εν πάση περιπτώσει, τις κατηγορίες αυτές. Εγώ νομίζω ότι θα προσφέρουν άφθονο γέλιο, εφόσον προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Πάμε, τώρα, στο θέμα του Σκοπιανού. Είμαστε την επομένη των δηλώσεων του κ. Τσίπρα, μετά της πολύωρης συνάντησής του με τον κ. Ζάεφ, ο ίδιος το είπε, μέχρι τα ξημερώματα, θέλω να σας ρωτήσω: Ποια είναι η δική σας η πρόβλεψη, εάν όντως μέσα στον Ιούνιο, όπως όλα τα γερμανικά Μέσα σήμερα γράφουν, θα έχουμε λύση. Τι λέτε εσείς; Είμαστε κοντά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να προεξοφλήσω την κατάληξη των συνεχιζόμενων, ούτως ή άλλως, διαπραγματεύσεων. Το βέβαιον είναι ότι πολιτική βούληση υπάρχει. Ωστόσο, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, έχουμε ακόμη αρκετή απόσταση να διανύσουμε μέχρι να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Τα πράγματα στις διαπραγματεύσεις έτσι λειτουργούν. Δεν μπορεί να προδιαγράψεις την ευτυχή τους κατάληξη. Μπορείς να δουλέψεις, βεβαίως, προς αυτή την κατεύθυνση. Και αυτό, σας διαβεβαιώνω, ότι κάνει η ελληνική κυβέρνηση, με αίσθημα ευθύνης για την επίλυση ενός ζητήματος που ταλαιπωρεί τη χώρα μας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή για πάνω από μια 30ετία. 

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Βλέπω εδώ ότι το όνομα –τα sites το γράφουν- το οποίο πρότεινε ο κ. Ζάεφ, πρέπει να σας ρωτήσω, είναι Μακεδονία του Ίλιντεν, Ilindenska Makedonia, κάπως έτσι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο. Όλα αυτά, αφορούν το ουσιαστικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, που θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε ότι δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο δημόσιων συζητήσεων. Σας ξαναλέω ότι πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε ακόμη καταλήξει σε κάτι.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Χθες, υπήρξε μια αιφνιδιαστική τοποθέτηση των δύο στρατιωτικών μας στην Πρεσβεία μας στην Τουρκία. Πιστεύετε ότι αυτό θα βοηθήσει; Όλοι είπαν ότι είναι καλή κίνηση, νομίζω ότι και η αντιπολίτευση το αποδέχθηκε. Θα βοηθήσει στο να απεμπλακούν αυτοί οι δύο άνθρωποι που κρατούνται εκεί παρανόμως, όπως λένε οι περισσότεροι και στο εξωτερικό, από τις τουρκικές αρχές; Τι εκτιμάτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως έχουμε πει πολλάκις στο παρελθόν, εμείς εξαντλούμε όλα τα νομικά, πολιτικά και διπλωματικά εργαλεία, τα οποία έχουμε, για να βοηθήσουμε, να συνδράμουμε, να επιτύχουμε, εν πάση περιπτώσει, την όσο το δυνατόν ταχύτερη απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας. Και αυτή η κίνηση, νομίζω ότι εντάσσεται ακριβώς στο πλαίσιο των ενεργειών. Θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμά της. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να επιμείνουμε είναι ότι δεν παραιτούμαστε από μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για τη διευθέτηση αυτής της υπόθεσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Να τελειώσω με εκλογές. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το αγαπημένο δημοσιογραφικό θέμα. 

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Δεν είναι μόνο δημοσιογραφικό. Βλέπουμε, κάθε μέρα, δημοσκοπήσεις…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απολύτως αποκλειστικά δημοσιογραφικό.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Βλέπουμε δημοσκοπήσεις, έχουμε λιγάκι τρελαθεί βέβαια, με τα αποτελέσματα. Πάντως, δείχνουν μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με μεγάλες αποκλίσεις, δεν λέω όχι. Είναι λίγο τρομακτικό όλο αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό νομίζω ότι είναι χαρακτηριστικό της αξιοπιστίας αυτού του εργαλείου. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις. Εμείς κάνουμε πολιτική με βάση το συμφέρον της χώρας. Εμείς κάνουμε πολιτική με βάση τους στόχους που έχουμε καθορίσει ως ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή, να επιτύχουμε την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και στη συνέχεια, να επιταχύνουμε την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και την επανοικοδόμηση ή, αν θέλετε, και για πρώτη φορά οικοδόμηση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους. Με αυτούς τους βασικούς πυλώνες καθορίζουμε την πολιτική μας και δεν μπαίνουμε στη λογική του σχολιασμού δημοσκοπήσεων ή σε μια γενικευμένη εκλογολογία, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι το ύστατο καταφύγιο του πολιτικά ηττημένου.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Είναι εύλογο μετά τον Αύγουστο να αρχίσει μια τέτοια συζήτηση πάντως; Άκουσα τον κ. Παππά, ο οποίος δεν το απέκλεισε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «συζήτηση»;

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Για τον χρόνο των εκλογών. Αυτό εννοώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Ο Πρωθυπουργός έχει πει με πολύ σαφή τρόπο ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών, ότι αντιθέτως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Και νομίζω ότι σε αυτή τη δήλωση πρέπει να μείνουμε. 

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΗΠΑ – ΙΣΡΑΗΛ – ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

• Εκφράζω τη φρίκη & τον αποτροπιασμό για τους 10άδες θανάτους και τους 1000άδες τραυματισμούς διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας που προκλήθηκαν από τον Ισραηλινό στρατό κατά τις κινητοποιήσεις εναντίον της απόφασης των ΗΠΑ να μεταφέρουν την Πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ.

• Πρόκειται για δυσανάλογη αντίδραση εκ μέρους του Ισραήλ που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενότητα & αποφασιστικότητα από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

• Οι μονομερείς ενέργειες δεν συμβάλλουν στην επίλυση των διαφορών Ισραήλ -Παλαιστίνης, οι οποίες πρέπει πάντοτε να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ.

• Η ΕΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος αλλά και ο ΟΗΕ οφείλουν να λάβουν άμεσα αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης και την επιστροφή εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

• Ξεκίνησαν ήδη από  χτες οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με τις ελληνικές αρχές ενώ αύριο Τετάρτη εκκινούν και οι συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών.

• Στόχος μας η επιτυχής ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης ώστε να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία για την καθαρή έξοδο από το 3ο πρόγραμμα εντός Ιουνίου, έξοδο δηλαδή που δεν θα συνοδεύεται από πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

• Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για οποιαδήποτε καθυστέρηση από οποιαδήποτε πλευρά με δεδομένα:
– θετική πορεία οικονομίας
– θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα
– υλοποίηση δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του 3ου προγράμματος
– αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελλ. ομολόγων

• Ο ΠΘ χαρακτήρισε «νεοραγιαδισμό» την εμμονή ορισμένων στην Ελλάδα για συνέχιση της επιτροπείας είτε μέσω του μηχανισμού της πιστοληπτικής γραμμής είτε μέσω παράτασης του προγράμματος λόγω μιας υποτιθέμενης αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

• Τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ανεπάρκειες και αντιρρήσεις των δανειστών επί του αναπτυξιακού σχεδίου είναι ανάξια σχολιασμού. Το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί αναλυτικά και στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα.

 

πΓΔΜ

• Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να υπερασπίζεται με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων πράγμα που εξορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος στη γείτονα.

• Φυσικά στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, και ακούμε όλες τις απόψεις και τις προτροπές όλων των πλευρών. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση καθορίζει αυτοβούλως τη στάση της.

• Δε μας απασχολεί ούτε μας επηρεάζει διαπραγματευτικά η στάση εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων που έχει υιοθετήσει η αντιπολίτευση. Δεν πρόκειται να καθορίσουμε το μέλλον της χώρας από την ανεύθυνη & μίζερη στάση που κρατά ο αρχηγός της ΝΔ ακόμη και στα εθνικά θέματα.

• Στις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τους γείτονες μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου ωστόσο απέχουμε ακόμη αρκετά από την κατάληξη των διαπραγμάτευσεων και την σύναψη συμφωνίας.

• Η συνάντηση του ΠΘ με τον ομόλογο του κο Ζάεφ θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική. Ωστόσο δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και επόμενος γύρος ώστε να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.

 

ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

• Η πρωτοβουλία κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών είναι πανθομολογούμενο ότι αποτελεί μια υπερώριμη & αναγκαία μεταρρύθμιση για τον εκδημοκρατισμό του εκλογικού μας συστήματος & τη θεσμική θωράκιση του πολιτικού συστήματος απέναντι σε φαινόμενα διαπλοκής & διαφθοράς.

• Η ΝΔ οφείλει να σταματήσει να λειτουργεί ως στείρα συντηρητική δύναμη & να αναζητά προσχήματα. Aν ο κος Μητσοτάκης δε συναινέσει στην αναγκαία αυτή τομή ο λόγος θα είναι οι δεσμεύσεις του στους δελφίνους & τα τζάκια της Β΄Αθηνών.

• Σε ό,τι αφορά στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι θετική στη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στα παιδιά του brain drain & προτίθεται να πάρει σχετική πρωτοβουλία σε επόμενη φάση. Ανεξάρτητα από το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

• Η ΝΔ επιχειρεί τον συμψηφισμό 2 άσχετων μεταξύ τους θεμάτων:
1. Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
2. Ψήφος των ελλήνων του εξωτερικού
Περιμένουμε να δούμε ποιο άλλο πρόσχημα θα ανακαλύψει για να αποφύγει να πάρει σαφή θέση ώστε να ικανοποιήσει τις βαρωνίες της ΝΔ.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω να ξεκινήσω εκφράζοντας  την φρίκη και τον αποτροπιασμό για τους δεκάδες θανάτους και τους  χιλιάδες τραυματισμούς διαδηλωτών στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας που προκλήθηκαν από τον Ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων εναντίον της απόφασης των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Πρόκειται για  μια δυσανάλογη αντίδραση εκ μέρους του Ισραήλ που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενότητα και αποφασιστικότητα από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Θέλω εξάλλου να τονίσω ότι οι μονομερείς ενέργειες σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλουν στην επίλυση των διαφορών Ισραήλ- Παλαιστίνης, οι οποίες πρέπει πάντοτε να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ.

Η ΕΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος αλλά και ο ΟΗΕ οφείλουν να λάβουν άμεσα αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης και την επιστροφή εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας.

Σε ότι αφορά τώρα το ελληνικό πρόγραμμα και τις σχετικές διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρετε ότι ξεκίνησαν ήδη από  χτες οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με τις ελληνικές αρχές ενώ αύριο Τετάρτη εκκινούν και οι συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών.

Στόχος μας η επιτυχής ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης ώστε να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία για την καθαρή έξοδο από το 3ο πρόγραμμα εντός Ιουνίου, έξοδο δηλαδή που δεν θα συνοδεύεται από πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Με δεδομένη την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας,

τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που αποδεικνύουν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί και με το παραπάνω,

την υλοποίηση των δεσμεύσεων  που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του 3ουπρογράμματος εκ μέρους των ελληνικών αρχών,

αλλά και την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για οποιαδήποτε καθυστέρηση από οποιαδήποτε πλευρά.

Ο ΠΘ  εξάλλου σε πρόσφατη τοποθέτηση του πρόσφατα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου χαρακτήρισε «νεοραγιαδισμό» την εμμονή ορισμένων στην Ελλάδα για συνέχιση της επιτροπείας, είτε μέσω του μηχανισμού της πιστοληπτικής γραμμής είτε μέσω παράτασης του προγράμματος λόγω της υποτιθέμενης αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει και την ικανότητα και την τεχνική επάρκεια όχι μόνο να οδηγήσει τη χώρα έξω από την επιτροπεία, αλλά να εξορθολογίσει και να ανοικοδομήσει την ελληνική οικονομία στη βάση ενός συνεκτικού και ρεαλιστικού αναπτυξιακού σχεδίου.

Τα δημοσιεύματα δε που κάνουν λόγο για ανεπάρκειες και αντιρρήσεις των δανειστών επί του συναφούς σχεδίου είναι ανάξια σχολιασμού. Το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί αναλυτικά και στο Υπουργικό Συμβούλιο που πρόκειται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα.

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να υπερασπίζεται με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων πράγμα που εξορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος στη γείτονα.

Φυσικά στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ακούμε όλες τις απόψεις και τις προτροπές όλων των πλευρών ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση καθορίζει αυτοβούλως τη στάση της.

Είναι δεδομένο ότι ούτε μας απασχολεί ούτε μας επηρεάζει διαπραγματευτικά η στάση εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων που έχει υιοθετήσει η αντιπολίτευση. Δεν πρόκειται να καθορίσουμε το μέλλον της χώρας από τη δυστυχώς ανεύθυνη και μίζερη στάση που κρατά ο αρχηγός της ΝΔ ακόμη και στα εθνικά θέματα.

Συνεχίζουμε λοιπόν να διαπραγματευόμαστε με αίσθημα ευθύνης και έχοντας συνείδηση ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία θα συνδράμει στην σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής μας,  σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ με δεδομένες τις ιστορικών διαστάσεων γεωπολιτικές  ανακατατάξεις και  αβεβαιότητες.

Στις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τους γείτονες μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου ωστόσο απέχουμε ακόμη αρκετά από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ομόλογο του κο Ζάεφ θα είναι επομένως εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική, ωστόσο δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προεξοφλήσουμε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία και είναι  πολύ πιθανό να χρειαστεί και επόμενος γύρος ώστε να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Σε ότι αφορά τώρα την πρωτοβουλία κατάτμησης της Β’ Αθήνας και του Υπολοίπου Αττικής είναι πανθομολογούμενο ότι αποτελεί μια υπερώριμη και αναγκαία μεταρρύθμιση για τον εκδημοκρατισμό του εκλογικού μας συστήματος και την θεσμική θωράκιση του απέναντι σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς.

Η ΝΔ λοιπόν οφείλει να σταματήσει να λειτουργεί ως δύναμη στείρου αρνητικού και ως δύναμη βαθειά συντηρητική δύναμη και να αναζητά προσχηματικές δικαιολογίες.

Είναι προφανές ότι αν ο κος Μητσοτάκης δεν συναινέσει στην αναγκαία αυτή τομή ο λόγος θα είναι οι δεσμεύσεις του στους δελφίνους και τα τζάκια της Β΄Αθηνών.

Σε ότι αφορά στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι είναι θετική στη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στα παιδιά του brain drain.

Επειδή όμως η ΝΔ με τις πολιτικές της είναι αυτή που τους έδιωξε από τη χώρα, ας μην υποκρίνεται σήμερα ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους.

Σε κάθε περίπτωση, δε βρίσκουμε το λόγο για τον οποίον η ΝΔ επιχειρεί αυτόν  τον συμψηφισμό μεταξύ δύο άσχετων θεμάτων.

Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να πάρει σχετική πρωτοβουλία σε επόμενη φάση, αλλά ανεξάρτητα από το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Επομένως, περιμένουμε να δούμε ποιο άλλο πρόσχημα θα ανακαλύψει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης για να αποφύγει να πάρει σαφή θέση για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και του υπολοίπου Αττικής, προκειμένου να ικανοποιήσει τις βαρονίες της ΝΔ.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

 

Απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, οι ζυμώσεις μεταξύ των δανειστών, ΔΝΤ-Βερολίνου-Κομισιόν, αποδεικνύουν ένα πάρα πολύ μεγάλο χάσμα, σε ό,τι αφορά τις απόψεις όλων των μεγάλων παικτών στο ζήτημα του χρέους. Απασχολεί την κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση στο πεδίο αυτό αυτή τη στιγμή; Και πώς ακριβώς σκοπεύει να αντιπαρέλθει αυτό το χάσμα, αυτές τις διαφωνίες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν πρέπει να σας πω ότι έχουμε ακόμα αρκετό χρόνο ώστε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία, η οποία είναι προφανές ότι προϋποθέτει και την ολοκλήρωση, πρώτα απ’ όλα, της 4ης αξιολόγησης. Ως προς την ουσία του ζητήματος, όμως, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα, διότι έχω την εντύπωση ότι υπάρχει μία σύγχυση, σχετικά με τη συζήτηση που διεξάγεται για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Πρέπει να τονίσω ότι αυτή η συζήτηση έχει δύο σκέλη:

Το πρώτο σκέλος αφορά την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων, σε πρώτο στάδιο, που συμφωνήθηκε μάλιστα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017. Αυτή η επιμήκυνση, όπως λέει και η σχετική απόφαση του Eurogroup, θα κυμαίνεται μεταξύ 0 και 15 χρόνων. Απ’ όσο μπορούμε να γνωρίζουμε από τις τεχνικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται, η επιμήκυνση αυτή θα είναι 10 – 12 χρόνια, ίσως λίγο περισσότερο, ίσως λίγο λιγότερο, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά τη λειτουργία του γαλλικού μηχανισμού. Ο γαλλικός μηχανισμός, επί του οποίου μάλιστα υπάρχουν και οι σχετικές διαφωνίες, είναι το δεύτερο σκέλος της ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Και τι ακριβώς αφορά; Αφορά μια τεχνολογία, αν θέλετε, που θα συμβιβάζει τις διαφωνίες, σε σχέση με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προβλέπουν λίγο υψηλότερη ανάπτυξη, σε σχέση με την ανάπτυξη που προβλέπει το ΔΝΤ. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, το Ταμείο ζητά μεγαλύτερη επιμήκυνση από αυτήν που θα συμφωνηθεί στο πλαίσιο του πρώτου σκέλους της συμφωνίας. Ο γαλλικός μηχανισμός, λοιπόν, φιλοδοξεί να επιλύσει, να γεφυρώσει αυτό το χάσμα μεταξύ των προβλέψεων των δύο πλευρών. Αυτό το οποίο συζητείται τώρα είναι ο βαθμός αυτοματισμού της λειτουργίας αυτού του μηχανισμού. Αν, δηλαδή, ο γαλλικός μηχανισμός θα λειτουργεί απολύτως αυτόματα, με βάση απλώς και μόνο τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας ή θα εμπεριέχει και κάποιες προϋποθέσεις πολιτικής. Αυτή είναι η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή. Δεν τίθεται εν αμφιβόλω σε καμία περίπτωση η ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο με βάση τις ανάγκες και με βάση τις προβλέψεις των αγορών χρήματος. Και γι’ αυτόν, ακριβώς, τον λόγο δεν θεωρώ ότι τίθεται και εν αμφιβόλω η έξοδος από το πρόγραμμα και η δυνατότητα της χώρας να ανακτήσει την αυτοδύναμη πρόσβασή της στις αγορές χρήματος, μετά τον Αύγουστο του 2018.

ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με δεδομένο ότι οι εξελίξεις στο ονοματολογικό τρέχουν και θα τρέξουν πολύ και τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Άμυνας. Συζήτησαν όλες τις τρέχουσες εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό, φαντάζομαι -γιατί δεν ήμουν παρών στη συγκεκριμένη συνάντηση- συζήτησαν και τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το όνομα της πΓΔΜ. Αυτό είναι κάτι το οποίο συμβαίνει πάρα πολύ συχνά. Όπως θα έχετε παρατηρήσει, ο Πρωθυπουργός συναντά σε πολύ τακτική βάση όλους τους υπουργούς του. Επομένως, νομίζω ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί και τόσο μεγάλη ή σημαντική είδηση, κάθε φορά. Η κυβέρνηση λειτουργεί με αυτούς τους όρους συνεργασίας, του διαλόγου, της αλληλοενημέρωσης μεταξύ των υπουργών και του Πρωθυπουργού. Και νομίζω ότι αυτό είναι που θα επιδιωχθεί και στο εξής.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Υπήρξε η αντίστοιχη συνάντηση και σήμερα με τον κύριο Κοτζιά για το θέμα του Σκοπιανού, αν υπάρχει κάτι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον κύριο Κοτζιά και με τον κύριο Καμμένο. Συζήτησαν για τις εξελίξεις, φαντάζομαι ότι μεταξύ των οποίων, θα συζήτησαν και για τις διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Αν τελικά υπάρξει συμφωνία για το Σκοπιανό, η κυβέρνηση προτίθεται να το φέρει στη Βουλή, ζητώντας την ψήφο 180 βουλευτών;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, όπως έχουμε πάρα πολλές φορές πει, θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για την κοινοβουλευτική στήριξη μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέτουμε αριθμητικά όρια, καθώς κάτι τέτοιο δεν απαιτείται από το Σύνταγμα. Ωστόσο, είναι πάρα πολύ σημαντικό για ένα πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί τη χώρα, εδώ και περίπου τριάντα χρόνια, να υπάρξει μια όσο το δυνατόν ευρύτερη συνεννόηση και μια όσο το δυνατόν ευρύτερη στήριξη. Σε αυτό το πλαίσιο δουλεύαμε από την εκκίνηση αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων και σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και τώρα.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Συμφωνείτε με τη δήλωση που έκανε ο κύριος Τσακαλώτος σε συνέντευξή του ότι η φορολογία δεν είναι υπερβολικά υψηλή στη χώρα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που έχουμε στη διάθεσή μας, η φορολογία στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο τουλάχιστον των κρατών – μελών της ευρωζώνης. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι οι δημόσιες δαπάνες είναι αντίστοιχα ανταποδοτικές, όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, αν θυμάμαι καλά, ο ΟΟΣΑ υπολογίζει τη συνολική φορολογική και εισφοροδοτική επιβάρυνση στην Ελλάδα περίπου στο 42%, όταν άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα, το Βέλγιο βρίσκεται περίπου στο 53%, η Γερμανία βρίσκεται περίπου στο 48-49%, η Γαλλία νομίζω ότι κυμαίνεται περίπου στο 50% του συνολικού εισοδήματος. Αυτό, όμως, το οποίο αξίζει να αναφέρουμε επί του συγκεκριμένου είναι πως είναι προφανές ότι συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα στην Ελλάδα, εξαιτίας του ανορθολογικού τρόπου με τον οποίο έχει δομηθεί η ελληνική φορολογική διοίκηση, επιβαρύνονται δυσανάλογα. Σε αυτό το πλαίσιο, νομίζω, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση, αλλά και κάθε κυβέρνηση στη χώρα οφείλει να παίρνει μέτρα, ώστε να διευρύνει τη φορολογική βάση όσο το δυνατόν περισσότερο. Πράγμα το οποίο θα μας δώσει και τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και σε φοροελαφρύνσεις σε συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και σε συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα, που όπως σας είπα, πράγματι επιβαρύνονται δυσανάλογα.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Είναι πράγματι σύνηθες ο Πρωθυπουργός να συνεργάζεται με υπουργούς του, αλλά το να συνεργάζεται ταυτόχρονα με τον υπουργό των Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας δεν το έχουμε σε καθημερινή βάση. Θα μπορούσατε, λοιπόν, να μας πείτε ποια συγκυρία υπέβαλε τη σημερινή πρωινή συνάντηση και λίγο αναλυτικότερα για το περιεχόμενο αυτής;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα και προηγουμένως ότι υπήρξε συζήτηση για όλες τις πολιτικές εξελίξεις, μεταξύ των οποίων συζητήθηκε και το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό. Κάτι περισσότερο δεν έχω να προσθέσω σε σχέση με την προηγούμενή μου απάντηση.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Στο θέμα του εκλογικού νόμου. Μιλήσατε για επιστολική ψήφο στα παιδιά του brain drain. Θα θέλατε να μας το εξηγήσετε λίγο παραπάνω αυτό, και τι διαφορά έχει από την ψήφο των ομογενών που ζητάει η Ν.Δ.. Και επ’ αυτού, το Κίνημα Αλλαγής δηλώνει ότι προσέρχεται στη συνάντηση με τον κύριο Σκουρλέτη την Πέμπτη με μια συνολική πρόταση. Θα βάλει μια συνολική πρόταση για τον εκλογικό νόμο. Τη συζητάει η κυβέρνηση αυτή την πρόταση ή έχει μόνο τη δική της στο μυαλό της;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Δ. είχε την ευγενή καλοσύνη να καταθέσει την πρότασή της στον Πρόεδρο της Βουλής και όχι στον αρμόδιο Υπουργό. Φαντάζομαι για λόγους που μόνο εκείνη μπορεί να εξηγήσει. Από τη δική μας πλευρά, αυτό το οποίο συζητάμε είναι να διευκολυνθεί η δυνατότητα της ψήφου στους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού. Τώρα, ταυτίσεις, συγκλίσεις ή διαφοροποιήσεις σε σχέση με την πρόταση την οποία σκοπεύει να καταθέσει ή να παρουσιάσει η Ν.Δ. στον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών θα μπορέσουν να γίνουν σαφείς μόνο μετά τη συνάντηση. Εμείς αναμένουμε να ακούσουμε τις θέσεις της Ν.Δ. σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα και μια συγκεκριμένη και προσδιορισμένη πρόταση για να μπορέσουμε κι εμείς να τοποθετηθούμε αναλόγως.

Τώρα, το κρίσιμο αυτή τη στιγμή, κατά τη γνώμη μου, είναι αν τα πολιτικά κόμματα συμφωνούν με αυτό που χαρακτήρισα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση ως υπερώριμη και αναγκαία θεσμική τομή, δηλαδή την κατάτμηση δύο πολύ μεγάλων Περιφερειών, της Β΄ Αθήνας και του υπολοίπου Αττικής, που όπως γνωρίζετε, ακριβώς εξαιτίας του μεγέθους τους, ευνοούν σχέσεις διαπλοκής και διαφθοράς μεταξύ των εκπροσώπων του πολιτικού συστήματος, μεταξύ του πολιτικού προσωπικού, αλλά και επιχειρηματιών, εκδοτών και διαφόρων άλλων εκπροσώπων της οικονομικής ελίτ της χώρας. Αυτό νομίζω ότι είναι το κύριο ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί σε αυτή τη φάση. Από εκεί και πέρα, στο επόμενο διάστημα, θα έχουμε τον χρόνο να συζητήσουμε και άλλες προτάσεις, οι οποίες τυχόν θα κατατεθούν, είτε από το Κίνημα Αλλαγής είτε από τη Ν.Δ. είτε από οποιοδήποτε άλλη πολιτική δύναμη.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σχετικά με τις συντάξεις ήθελα να ρωτήσω κάτι. Η δέσμευση για μείωση της προσωπικής διαφοράς μέχρι 18% ήταν ένα μέτρο το οποίο, αν δεν κάνω λάθος, αποφασίστηκε το ’17 κατά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Για την κυβέρνηση είναι εξίσου ισχυρό, αν υπήρχε σχετική πρόβλεψη, ας πούμε, στο πρόγραμμα του ’15, στη συμφωνία του ’15; Ή είναι λιγότερο; Η κυβέρνηση δηλαδή, θέλω να πω, έχει μία υποχρέωση για το ’15. Θεωρείτε εξίσου ισχυρή τη δέσμευση του 18% που συμφωνήθηκε το ’17;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντήσω. Η βασική δέσμευση, η οποία περιγράφεται στη μνημονιακή συμφωνία του 2015, αφορά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Όπως γνωρίζετε, κατά τη δεύτερη αξιολόγηση το ΔΝΤ αμφισβήτησε τη δυνατότητα της Ελλάδος να επιτύχει έναν τέτοιο στόχο για το 2019 και ήταν ακριβώς αυτή η κατάσταση, εν πάση περιπτώσει αυτή η θέση, που οδήγησε στην ανάγκη να ψηφιστεί το μέτρο της μείωσης των συντάξεων για το 2019. Όμως, εδώ πρέπει να κάνουμε μερικές διευκρινίσεις, επειδή ακούγονται διάφορες ανακρίβειες. Δεν μιλάμε για οριζόντιες μειώσεις οι οποίες θα είναι στο 18%. Μιλάμε για μία συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, οι οποίοι εξακολουθούν να διατηρούν την προσωπική διαφορά. Ωστόσο, αυτό το οποίο πρέπει να σας πω είναι ότι όλα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Αυτή τη στιγμή έχουμε δει ότι τα προηγούμενα χρόνια έχουμε καταφέρει να επιτύχουμε εξαιρετικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και πολύ μάλιστα πάνω από τους στόχους, οι οποίοι είχαν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2015. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν είναι η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει ένα τέτοιο ζήτημα συζήτησης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πρόγραμμα. Νομίζω ότι η βασική επισήμανση, την οποία πρέπει να κάνουμε στους δανειστές μας και την οποία κάνουμε στους δανειστές μας, είναι ότι ακριβώς εξαιτίας του γεγονότος ότι υπερβαίνουμε διαρκώς τα πρωτογενή πλεονάσματα, πρέπει κάποια στιγμή να συζητηθούν και μέτρα ελάφρυνσης της λιτότητας, καθώς όπως καταλαβαίνετε, το να υπερβαίνουμε κάθε χρόνο τους στόχους κατά 1%, 1,5%, 2% λειτουργεί υφεσιακά, λειτουργεί αντιαναπτυξιακά, δηλαδή λειτουργεί ως τροχοπέδη στην προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να ανακάμψει βιώσιμα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Κύριε εκπρόσωπε, είναι νωρίς, αν δεν γνωρίζετε, δεν πειράζει. Απλά, χθες είχαμε τη συνεδρίαση του EWG, η οποία ήταν αρκετά σημαντική, τόσο για το θέμα των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης, όσο και για το να έχουμε κάποια ιδέα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Επειδή είναι μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος αυτή για τα συγκεκριμένα θέματα, θέλω να ρωτήσω, αν είχατε κάποια ενημέρωση από χθες. Αν είναι νωρίς και δεν είχατε, το δέχομαι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ενημέρωσα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό το οποίο συμφωνήθηκε στο EWG χθες είναι ότι πρέπει, καταρχήν, να δουλέψουμε για την ολοκλήρωση εντός χρόνου της 4ης αξιολόγησης, που γνωρίζετε, έχουμε στόχο να την τελειώσουμε με μία τεχνική συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Από εκεί και πέρα, συζητήθηκαν ακροθιγώς και τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν την τελική διαπραγμάτευση για την έξοδο από το πρόγραμμα. Ωστόσο, όπως είπα και προηγουμένως, έχουμε ακόμα χρόνο μέχρι την 21η Ιουνίου, έτσι ώστε να ωριμάσουν οι συζητήσεις και να βρεθούν όλες οι απαραίτητες πολιτικές και τεχνικές λύσεις σε όλα τα ζητήματα.

ΚΑΡΑΛΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε, έχω μία ερώτηση. Αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρξει συμφωνία με τα Σκόπια, τι προτίθεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη θετική εισήγηση της Κομισιόν για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και νομίζω τον Ιούνιο θα τεθεί το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής της FYROM στη Σύνοδο Κορυφής. Θα στηρίξει η Αθήνα την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υπάρξει σαφής ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα. Οποιαδήποτε εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στους διεθνείς οργανισμούς προϋποθέτει επίλυση, προϋποθέτει μία βιώσιμη συμφωνία σε ό,τι αφορά το θέμα του ονόματος.

ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ: Διαβάσαμε σήμερα δημοσιεύματα, που αναφέρουν πως το χάσμα ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος βαθαίνει. Ήθελα να ρωτήσω, λοιπόν, εάν εκτιμάτε εσείς ότι η πόρτα εξόδου για το Ταμείο έχει ανοίξει πλέον αρκετά καθαρά και τι σημαίνει αυτό για την επόμενη ημέρα, για τα ψηφισμένα μέτρα που έχει πάρει το ΔΝΤ. Και δεύτερη ερώτηση, εάν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την κατάληξη της συμφωνίας για το χρέος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα η δουλειά μου δεν είναι να κάνω εκτιμήσεις σε σχέση με την παρουσία ή μη παρουσία οποιουδήποτε οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένες συμφωνίες, που έχουν επικυρωθεί από τα Eurogroup, με κύρια συμφωνία αυτή της 15ης Ιουνίου του 2017, η οποία πρέπει να τηρηθεί. Η συμφωνία αυτή περιγράφει συγκεκριμένους όρους και συγκεκριμένα στάδια για να καταλήξουν οι τελικές διαπραγματεύσεις εξόδου της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα. Τώρα, εάν το ΔΝΤ θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα, σεβόμενο τις συγκεκριμένες αποφάσεις και χωρίς να προβάλλει παράλογες απαιτήσεις, τότε αυτό θα είναι θετικό. Ωστόσο, μια μη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, δεν αποτελεί καταστροφή. Ούτε κρίνεται η αξιοπιστία της εξόδου της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα από τη συμμετοχή ή τη μη συμμετοχή του Ταμείου. Όλα αυτά, όμως, μένει να τα δούμε μέσα στις επόμενες ημέρες. Επομένως, καλό είναι να μην εικοτολογούμε και να μην προεξοφλούμε εξελίξεις.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, η ημερομηνία των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών έχει κλειδώσει για τον Οκτώβριο του 2019 ή υπάρχουν ακόμη σκέψεις σε πρώτη φάση να μην μεταφερθούν και να μείνουν ως έχουν την άνοιξη του 2019;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ο κ. Σκουρλέτης έχει υπάρξει εξαιρετικά σαφής σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα. Η πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών είναι στο σχετικό νομοσχέδιο να υπάρχει πρόβλεψη για τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019.

ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα θέματα που θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων του κ. Τσίπρα με τον κ. Ζάεφ; Γιατί, σήμερα, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι θα είναι η σύναψη μιας διεθνούς συνθήκης. Και μια δεύτερη ερώτηση, αν θα μπορούσε να δεχτεί η ελληνική πλευρά να υπάρξει μια διεθνής συμφωνία με κάποιο χρονοδιάγραμμα για εφαρμογή, να μην είναι όλα «εδώ και τώρα». 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, προφανώς, περιλαμβάνει το σύνολο των ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση για το όνομα. Σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες, τους όρους δόμησης της διεθνούς συμφωνίας, στην οποία, ενδεχομένως, να καταλήξουμε, πράγμα το οποίο δεν θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να γίνει αύριο ή μεθαύριο, θα έχει προφανώς έναν χαρακτήρα αλλεπάλληλων δεσμεύσεων, δηλαδή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που θα εκτείνονται στο μέλλον. Δεν πρόκειται να είναι μια λύση, δεν είναι δυνατόν να είναι μια λύση, η οποία θα ολοκληρωθεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Προφανώς, σε όλες τις διμερείς διαφορές, όταν καταλήγουμε σε μια συμφωνία, υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, συγκεκριμένοι στόχοι, συγκεκριμένες υποχρεώσεις, οι οποίες απορρέουν από αυτές τις συμφωνίες και οι οποίες πρέπει να τηρούνται από τις δύο πλευρές. Αυτή τη στιγμή, δεν θέλω να μπω, όμως, σε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες, καθώς, όπως σας είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, μένει ακόμη αρκετός δρόμος να διανυθεί μέχρι να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο, όπου θα συζητήσουμε τις νομοτεχνικές λεπτομέρειες μιας πιθανής, διεθνούς συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Άρα, με βάση αυτά που μόλις είπατε, να εικάσουμε ότι θα είναι μια συμφωνία, εάν επιτευχθεί, η οποία θα χτίζεται τμηματικά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει τίποτα τμηματικό. Θα είναι μια ενιαία συμφωνία, η οποία θα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα καταλήξουμε τελικά στην υιοθέτηση εκ μέρους της πΓΔΜ ενός νέου ονόματος, το οποίο θα ισχύει έναντι όλων. Για να σας δώσω ένα πάρα πολύ απλό παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν όλα τα έγγραφα μιας χώρας να αλλάξουν μέσα σε μια εβδομάδα. Προφανώς, θα τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται και εφόσον δεν τηρούνται, τότε θα έχουμε παραβίαση της συμφωνίας. Σχετικά με άλλα ζητήματα, όμως, δεν θέλω να μπω, αυτή τη στιγμή, σε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες. Εφόσον έχουμε στο επόμενο διάστημα τη δυνατότητα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους γείτονές μας, όλα αυτά θα παρουσιαστούν με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια σε όλους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται εν εξελίξει.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Εντωμεταξύ, κύριε Εκπρόσωπε, εάν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει παραβίαση της συμφωνίας, εμείς θα έχουμε δώσει το πράσινο φως για ένταξη των Σκοπίων, εν πρώτοις, στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην Ε.Ε.;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Θα επανέλθω στα εκλογικά. Με δεδομένο ότι τουλάχιστον από το Κίνημα Αλλαγής διατείνονται ότι στην πρόταση που θα καταθέσουν θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν την κυβερνησιμότητα με ένα σύστημα απλής αναλογικής, προκειμένου να συναινέσουν στην κατάτμηση της Β΄ Αθηνών και του υπολοίπου Αττικής. Εσείς, είστε διατεθειμένοι να συζητήσετε ένα σύστημα απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές, εάν διαβλέπετε ότι υπάρχει η απαιτούμενη στήριξη των 200 βουλευτών ή θα επιμείνετε στην απλή αναλογική; Και ένα τελευταίο, εάν βλέπετε ότι έχει λόγο ύπαρξης «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κύριε Στρατάκη. Δεν υπάρχει λίγη απλή αναλογική. Είτε το σύστημα είναι απλή αναλογική είτε δεν είναι. Τέτοιου τύπου μεσοβέζικες λύσεις, στις οποίες, εντάξει, το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ μας είχε συνηθίσει, δεν είναι λύσεις που θα μπορούσε να συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. Όταν είχε την ευκαιρία το Κίνημα Αλλαγής, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, εν πάση περιπτώσει, τότε, να συζητήσει για την υιοθέτηση της απλής αναλογικής ως παγίου εκλογικού συστήματος, δεν το έκανε. Αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι εμείς δεν είμαστε σε θέση να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο, πέραν της ανόθευτης απλής αναλογικής.

Τώρα, σε ό,τι αφορά «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ», δεν είμαι εγώ εκείνος, ο οποίος αποφασίζω για τον λόγο ύπαρξης των πολιτικών κομμάτων. Αυτό είναι δουλειά του ελληνικού λαού. Και από τη στιγμή που ο ελληνικός λαός θεωρεί ότι «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» έχει λόγο ύπαρξης, τότε νομίζω ότι είναι αυτονόητη η απάντηση στο ερώτημά σας.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, μια διευκρίνιση επί του σχεδίου για τη συμφωνία με την πΓΔΜ. Μιλάμε για μια βαθμηδόν εκπλήρωση υποχρεώσεων, εάν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία. Και θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν η κατάληξη που φέρνει το πράσινο φως για την ένταξη των Σκοπίων σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ θα έχει ως προαπαιτούμενο το να έχουν υλοποιηθεί και όχι απλώς παρθεί οι ανάλογες δεσμεύσεις από την πλευρά των γειτόνων.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ήμουν αρκετά σαφής στην απάντηση που έδωσα προηγουμένως στο θέμα αυτό. Δεν πρόκειται να μπω σε περαιτέρω συζήτηση επί των λεπτομερειών μιας τέτοιας συμφωνίας.

Τώρα, επειδή έχει γίνει πολλή συζήτηση σε σχέση με το αν η συμφωνία θα έχει βαθμίδες, θα έχει σκαλοπάτια, θα είναι «σαλαμοποιημένη», πρέπει να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο επιλύονται οι διεθνείς διαφορές στο πεδίο των διεθνών σχέσεων. Το Κυπριακό, αν υποθέταμε ότι το σχέδιο Ανάν είχε γίνει δεκτό το 2004, θα ολοκληρωνόταν η συμφωνία περίπου τώρα, δηλαδή 15 χρόνια μετά. Επομένως, όταν έχεις πολύπλοκα διμερή προβλήματα, είναι προφανές ότι αυτά δεν επιλύονται από τη μια μέρα στην άλλη. Υπογράφονται διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες δεσμεύουν τα μέρη που τις υπογράφουν και οι αντισυμβαλλόμενοι έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις, οι οποίες θα απορρέουν από αυτές τις διεθνείς συμβάσεις. Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό. Από τότε που υπάρχει η νομική πρακτική και η νομική σκέψη, έτσι επιλύονται οι διεθνείς διαφορές μεταξύ των οποιωνδήποτε μερών, εν πάση περιπτώσει, είτε αυτά τα μέρη είναι ιδιώτες είτε αυτά τα μέρη είναι έθνη-κράτη είτε διεθνείς οργανισμοί είτε οτιδήποτε άλλο.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ:  Ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση και χθες με τον κ. Κοτζιά. Γιατί σήμερα προέκυψε ανάγκη, υπάρχει κάποια εξέλιξη και συναντήθηκαν εκ νέου και σήμερα; Και επίσης, αναμένεται και συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Τουσκ, με την κυρία Μέρκελ, καθώς και με άλλους, στη Σόφια;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Τσικρίκα, όπως καταλαβαίνετε, ο Πρωθυπουργός, όπως σας είπα και προηγουμένως, έχει διαρκείς συναντήσεις με τους υπουργούς του. Είναι προφανές ότι τη στιγμή που πρόκειται, σε δύο ημέρες από σήμερα, να συναντήσει τον ομόλογό του από την πΓΔΜ για να συζητήσουν τα ζητήματα των διαπραγματεύσεων για το όνομα, θα συναντά και τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και οποιονδήποτε άλλον υπουργό θέλει, για να μπορέσει να συζητήσει επί των θεμάτων αυτών, να έχει μια σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα. Επομένως, δεν καταλαβαίνω πού είναι ακριβώς το περίεργο σε αυτές τις συναντήσεις, τις οποίες λέτε. Δεν ξέρω εάν παλαιότερα οι Πρωθυπουργοί συνήθιζαν να μη συναντούν τους υπουργούς και να δουλεύουν από μόνοι τους ή με την επιφοίτηση. Νομίζω ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος για να λειτουργεί μια σοβαρή κυβέρνηση. Αντιθέτως, όπως σας είπα και προηγουμένως, οι τακτικές συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς του είναι απαραίτητες, για να μπορούμε να έχουμε την όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα και μια όσο το δυνατόν πιο σαφή στρατηγική σε οποιοδήποτε θέμα καλούμαστε να χειριστούμε.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Δεν μου απαντήσατε για συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον κ. Τουσκ, με την κυρία Μέρκελ ή και με άλλους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή, δεν έχουν κλειδώσει κάποιες συναντήσεις. Δεν είναι απίθανο να υπάρξουν συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Μιλήσατε προηγουμένως για το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια και αρχές Ιουλίου έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ας πούμε ότι υπάρχει μια συμφωνία, όμως χρειάζεται χρόνος για να εφαρμοστούν όλα αυτά που είναι μέσα στη συμφωνία. Θα δοθεί το πράσινο φως για την πΓΔΜ να πάρει ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά, πλέον, μπαίνουν στην ουσία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ. Αυτή τη στιγμή, δεν θέλω να κάνω οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο. Νομίζω ότι ήμουν σαφής στις προηγούμενες απαντήσεις μου.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Νέο κύκλο επαφών του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, κύριε Εκπρόσωπε, όπως είχε γίνει τον Ιανουάριο μετά το Νταβός, να περιμένουμε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον προκύψει κάτι νέο, δεν αποκλείεται. Αν δεν έχουμε κάποια ιδιαιτέρως σοβαρή εξέλιξη, τότε δεν νομίζω ότι χρειάζεται ένας τέτοιος νέος κύκλος επαφών.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ: Χθες, ο κ. Σταθάκης κατήγγειλε ουσιαστικά έναν κερδοσκοπικό πόλεμο σε βάρος της ΔΕΗ. Ποια είναι η θέση σας; Και αν υπάρχει τέτοιο θέμα, αναμένουμε, για παράδειγμα, και παρέμβαση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Και ένα δεύτερο. Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε μια, θα έλεγα, ηχηρή παραίτηση στην ΕΡΤ του κ. Μιχαλίτση, του υπεύθυνου Τεχνολογίας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά την κερδοσκοπική επίθεση στη ΔΕΗ, η οποία πάτησε στην ουσία πάνω σε μια σειρά από κινδυνολογικές και καταστροφολογικές τοποθετήσεις στελεχών της Ν.Δ., είναι προφανές ότι αντιμετωπίζεται από την ελληνική κυβέρνηση με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο.

Τώρα, σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως γνωρίζετε, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι μια ανεξάρτητη Αρχή, η οποία οφείλει να τηρεί τον νόμο, να εγγυάται την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι εφόσον υπάρχει μια σειρά από τέτοιες καταγγελίες και παρατηρείται ακριβώς μια κερδοσκοπική επίθεση, η οποία έχει οδηγήσει τη μετοχή της ΔΕΗ σε μη συνηθισμένες απώλειες, θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει παρέμβαση. Ωστόσο, δεν είναι η δική μου θέση να υποδεικνύω στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το πώς θα κάνει τη δουλειά της.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τις παραιτήσεις στην ΕΡΤ, νομίζω ότι έχουν δοθεί σαφείς απαντήσεις εκ μέρους της Διοίκησης της ΕΡΤ και εκ μέρους του υπουργείου. Εγώ δεν πρόκειται να σχολιάσω την παραίτηση οποιουδήποτε στελέχους, είτε της ΕΡΤ είτε οποιασδήποτε άλλης ανώνυμης εταιρείας.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Για την υπόθεση Γεωργίου, για το νέο αναιρετικό βούλευμα του Αρείου Πάγου, έχετε κάποιο σχόλιο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, δεν θα σχολιάσω στο briefing αποφάσεις της Ποινικής Δικαιοσύνης. Η Ποινική Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Εμείς, από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκέλος του ζητήματος, έχουμε πει ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία, ούτως ή άλλως, για το 2017 αναγνώρισε ότι έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα που είναι πολύ κοντά στο 4%.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Θέλω να ρωτήσω, κατά πόσο επηρεάζει, αρνητικά βέβαια, τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, η εμμονή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αλλά και του Έλληνα Κεντρικού Τραπεζίτη περί ύπαρξης πιστοληπτικής γραμμής.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια εμμονή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με πολύ μεγάλη καθαρότητα και ο Διοικητής της ΕΚΤ, όποτε έχει τοποθετηθεί, αλλά και όλα τα στελέχη μιλούν για μια απόφαση, η οποία εναπόκειται πλήρως και ολοκληρωτικά στην ελληνική πλευρά. Επομένως, από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά δεν βρίσκει τον λόγο για να υπάρξει πιστοληπτική γραμμή, πράγμα το οποίο συμμερίζεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμμερίζεται και ο ESM, συμμερίζονται και δεκάδες στελέχη και, αν θέλετε τη γνώμη μου, το συμμερίζεται και η ίδια η ΕΚΤ, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητάμε για κάτι τέτοιο.

Σας ευχαριστώ.

Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Η επόμενη μέρα»

Τη σαφή και κατηγορηματική θέση της κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία και erga omnes, ως προϋποθέσεις για επίτευξη συμφωνίας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Η επόμενη μέρα» της ΕΡΤ, ενώ για τις δραματικές εξελίξεις στην Γάζα, έκανε λόγο για φρίκη και αποτροπιασμό.

Τα μηνύματα από τα γεγονότα στη Γάζα δεν είναι αισιόδοξα, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για φρίκη και αποτροπιασμό, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές και τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες από την ΕΕ, τον ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο, καθώς οι επόμενες ημέρες «δεν θα είναι ήσυχες».

ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Αναφορικά με το Σκοπιανό, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε την σαφή και κατηγορηματική θέση της κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία και erga omnes, ως προϋπόθεση για συμφωνία, γεγονός που απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση. Σημείωσε ότι η συνανάπτυξη στην περιοχή, για την οποία προσπαθεί η κυβέρνηση, είναι το «κλειδί» για την σταθεροποίηση στα Βαλκάνια και τη λύση του λύση του προβλήματος.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν θα καταλήξει σε συμφωνία, αν δεν υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες, διαβεβαιώνοντας τους συνομιλητές του ότι θα υπάρξουν, όταν θα παρουσιαστεί το κείμενο της συμφωνίας.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απευθυνόμενος προς τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Τζαβάρα, σημείωσε ότι από το 2008 υπάρχει εθνική γραμμή. «Πάνω σ’ αυτή την εθνική γραμμή συνεχίσαμε», επέμεινε ο κ. Τζανακόπουλος και καταλόγισε στη ΝΔ αμφιταλάντευση ως προς την τοποθέτησή της για το ζήτημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες επίλυσης του προβλήματος, καθώς υπάρχει η πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές. Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν θα δημιουργηθεί κυβερνητική κρίση λόγω του ζητήματος, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σχετικά με την στάση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ, είπε ότι όσο υπάρχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό, δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό θέμα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έχουμε μία δημοσιονομική κατάσταση που έχει αφήσει άναυδους τους δανειστές μας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι με βάση αυτή την εικόνα, θα υπάρξει δυνατότητα ελάφρυνσης της λιτότητας που είχε επιβληθεί. Είπε για μία ακόμα φορά ότι η επιτροπεία τελειώνει τον Αύγουστο του 2018, σημειώνοντας ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει «ότι θα κάνουμε ό,τι θέλουμε», πάντως θα υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία στην άσκηση πολιτικής. Ερωτηθείς σχετικά με την εποπτεία μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ο κ. Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρχει μόνιμο κλιμάκιο στην Αθήνα, κάτι άλλωστε που δεν έγινε ούτε σε περίοδο μνημονίων, και ανέφερε ότι θα υπάρχουν 3 ή 4 εκθέσεις το χρόνο.

Εξάλλου, άσκησε κριτική στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές που άσκησαν τα προηγούμενα χρόνια, κάνοντας λόγο για ασυδοσία.

Β΄ ΑΘΗΝΩΝ

Όσον αφορά την κατάτμηση της εκλογικής περιφέρειας Β΄Αθήνας, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι πρόκειται για μία μεταρρυθμιστική τομή, την οποία πρέπει να «αγκαλιάσει» το πολιτικό σύστημα, καθώς πρόκειται για μια «τερατώδη» -όπως την χαρακτήρισε- περιφέρεια, με εκατομμύρια κατοίκους, ενώ σημείωσε ότι ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης θα κάνει σχετική ενημέρωση την ερχόμενη Πέμπτη. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή στη συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, απαντώντας στον κ. Τζαβάρα.

Σχολιάζοντας την επίθεση του Κ. Μητσοτάκη προς το Ποτάμι, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να ενισχύσει την εικόνα του ως πολιτικού του μεταρρυθμιστικού κέντρου.

Τόνισε ότι παρά τις κάθετες διαφορές της κυβέρνησης με το Ποτάμι, στα θέματα οικονομικής πολιτικής, το συγκεκριμένο κόμμα έχει στηρίξει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και έχει τοποθετηθεί με πιο υπεύθυνο τρόπο από τη ΝΔ, που δεν είχε το πολιτικό σθένος να τις στηρίξει.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Thessnews»

Ημέρα τελικού κυπέλλου Ελλάδος σήμερα. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία μετά τα όσα έγιναν φέτος στο πρωτάθλημα. Πιστεύετε ότι η ελληνική πολιτεία θα περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις; Υπάρχει κίνδυνος grexit; 

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν είναι η ελληνική πολιτεία που περνάει εξετάσεις, σε σχέση με τα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι αυτή που απευθύνθηκε στη FIFA και την UEFA, με τις οποίες συνεργαζόμαστε στενά τα τελευταία χρόνια, ώστε να μπει ένα τέλος σε ένα σαθρό οικοδόμημα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Επομένως, αν κάποιος βρίσκεται διαρκώς υπό εξέταση και υπό δοκιμή τόσο από την πολιτεία όσο και από τις διεθνείς ομοσπονδίες, είναι οι ΠΑΕ οι οποίες πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα πλαίσιο που σέβεται το άθλημα, τους φιλάθλους αλλά και τη νομιμότητα. Με αυτή την έννοια, όσο υπάρχουν συμπεριφορές και ενέργειες, που βρίσκονται εκτός αυτού του πλαισίου, το ενδεχόμενο του Grexit θα είναι πιθανό.   

Είχατε προαναγγείλει μηνύσεις και αγωγές κατά του Ευ. Μαρινάκη. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση απειλείται; Πιστεύετε ότι όλα γίνονται για τον Ολυμπιακό και το ποδόσφαιρο ή για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Η ελληνική κυβέρνηση ούτε απειλείται, ούτε απειλεί. Έχει τη συνταγματική υποχρέωση και τη λαϊκή νομιμοποίηση ώστε να κάνει όσα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, απαιτούνται για να τηρείται η νομιμότητα και να εκλείψουν φαινόμενα γενικευμένης διαφθοράς και διαπλοκής. Ο κ. Μαρινάκης, διώκεται για κακουργηματικές πράξεις, μεταξύ των οποίων είναι και η κατηγορία περί εμπορίας ναρκωτικών. Η δικαιοσύνη, μένει να αποφανθεί αρμοδίως και με απόλυτη ανεξαρτησία γι’ αυτές. Ως προς τις νομικές ενέργειες αυτές ήδη έχουν εκκινήσει κατά οποιουδήποτε συκοφάντησε στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης. 

Η Νέα Δημοκρατία όμως και η ηγεσία της, έχουν αυτοανακηρυχθεί σε συνήγορο του κ. Μαρινάκη καθώς είναι γνωστές στο πανελλήνιο οι προνομιακές σχέσεις τους με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία που καθοδηγεί την καθημερινή εκστρατεία λάσπης και προπαγάνδας στην οποία επιδίδονται τα ΜΜΕ που του ανήκουν. Όσα γίνονται λοιπόν, είναι μια μάχη ανάμεσα σε δυνάμεις που υπερασπίζονται την απόδοση δικαιοσύνης και την ανεξαρτησία της πολιτικής έναντι οικονομικών συμφερόντων και σε αυτές που εξαρτούν την πολιτική τους επιβίωση από τη διαιώνιση ενός καθεστώτος διαπλοκής, που έφερε εν τέλει τη χώρα σε οριακό σημείο.

Παρά το αίτημα για εκλογές της αντιπολίτευσης, επιμένετε συνεχώς ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Θα μπορούσαν να γίνουν μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου;

Το δεδομένο είναι ότι η κυβέρνηση θα φέρει εις πέρας την εντολή που ανέλαβε τον Σεπτέμβρη του 2015: θα οδηγήσει την  χώρα έξω από το καθεστώς της μνημονιακήςεπιτροπείας και θα επαναφέρει την ελληνική οικονομια στην κανονικότητα ως το τέλος της τετραετίας. Η εξάντληση εξάλλου της κυβερνητικής θητείας για πρώτη φορά μετά από μια εικοσαετία σχεδόν θα είναι και ένα σήμα αποκατάστασης της πολιτικής σταθερότητας τόσο προς τους πολίτες όσο και διεθνώς. 

Πως σχολιάζετε τις αντιδράσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας δημάρχων και περιφερειαρχών για την απλή αναλογική; Ο Γ. Μπουτάρης για παράδειγμα, που είναι θετικά διακείμενος στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ζητά να μπουν δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην μείνουν ακυβέρνητοι οι δήμοι.

Ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλει να είναι χώρος συνθέσεων και συγκλίσεων ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Αυτή η δυνατότητα, είναι που έρχεται ξανά στο προσκήνιο, μέσα από την απλή αναλογική η οποία πέραν αυτού, αποτελεί και το μοναδικό εκλογικό σύστημα αυθεντικής θεσμικής αποτύπωσης της λαϊκής ψήφου. Μην ξεχνάτε, ότι το εκλογικό σύστημα του Καλλικράτη, όχι μόνο στερούσε τη δυνατότητα οποιασδήποτε σύγκλισης, αλλά ενίσχυε σκανδαλωδώς τη μονοκρατορία των δημάρχων. Επομένως, αυτό που κάποιοι ονομάζουν κίνδυνο ακυβερνησίας, επιτρέψτε μου να το θεωρώ εγγύηση για την πλουραλιστική διακυβέρνηση σε επίπεδο δήμων και περιφερειών. 

Πως απαντάτε στον πρόεδρο της ΝΔ που υποστηρίζει ότι θα «ξεριζώσει το κομματικό κράτος»; Ταυτόχρονα υπόσχεται μείωση της φορολογίας. Είναι «λαϊκισμός» ή ένα εφικτό αίτημα της επόμενης μέρας της «καθαρής εξόδου»;

Το κομματικό κράτος είναι δημιούργημα των κυβερνήσεων των τελευταίων σαράντα ετών και έχει συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα, που ουδεμία σχέση έχει με την Αριστερά. Αυτό που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης, είναι αυτά που έκανε πράξη ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά. Δηλαδή, τη στελεχιακή αποψίλωση των δομών του κοινωνικού κράτους, την υποστελέχωση φορέων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και την αντικατάσταση τους με στρατιές υποαμειβόμενων και ανασφάλιστων εργαζομένων, από ιδιωτικούς φορείς. Στο ίδιο κλίμα, κινείται και στις εξαγγελίες του περί φορολογίας. Φοροασυλία στο μεγάλο πλούτο και στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή η χώρα που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης είναι η Ελλάδα της σκληρής περιόδου των μνημονίων. Η Ελλάδα όμως που βγαίνει καθαρά και αυτοδύναμα από αυτό το τέλμα, θα είναι μια χώρα με ισχυρό κοινωνικό κράτος, σεβασμό στα δικαιώματα του κόσμου της  εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς και ένα παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στην καινοτομία και την ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και όχι στην ένταση της εκμετάλλευσης του κόσμου της εργασίας. 

Τέλος θα ήθελα να κλείσουμε με δύο εθνικά θέματα. Αρχικά με τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων. Δεν φαίνεται να υπαναχωρούν οι γείτονες για αλλαγή συντάγματος και ονομασία erga omnes. Ποια είναι η εικόνα που έχετε; 

Όσο προχωρούν οι συζητήσεις με την ΠΓΔΜ, είναι εμφανές ότι οι αρχές της γείτονος αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο την ανάγκη για την εξεύρεση λύσης. Η δική μας θέση, είναι γνωστή, παράλληλα όμως είναι γνωστή και η βούληση μας για την επίλυση αυτού του ζητήματος που θα ευνοήσει σημαντικά τη θέση και των δύο χωρών. Επομένως, ο Υπουργός Εξωτερικών και η ελληνική διπλωματία, θα συνεχίσουν να εργάζονται σε αυτό το πλαίσιο και αναμένουμε σύντομα, θετικές εξελίξεις.

Υπάρχει κάποια εξέλιξη με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που μένουν κρατούμενοι στην Τουρκία; 

Από την πρώτη στιγμή, έχουμε ενεργοποιήσει κάθε δυνατότητα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, ώστε να φθάσουμε στην ομαλή διευθέτηση του ζητήματος και την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών. Η Τουρκία, όμως, συνεχίζει να συμπεριφέρεται με τρόπο απολύτως αντίθετο στους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας, σε όλα τα επίπεδα και με τη στήριξη μάλιστα του συνόλου της ευρωπαϊκής οικογένειας, όπως αποτυπώθηκε και από τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

Συνέντευξη στην τηλεόραση του ALPHA και στους δημοσιογράφους Ρ. Τζίμα, Σ. Λάμπρου & Λ. Ιωάννου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε για την έξοδο από το πρόγραμμα που έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ολοκληρώσουμε όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις για να τελειώνουμε με την 4η αξιολόγηση, να ανακτήσουμε την αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος και να πάρουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το χρέος και για τη μεταπρογραμματική εποπτεία. Όλα τα υπόλοιπα δεν εντάσσονται στα ζητήματα που συζητάμε αυτή τη στιγμή με τους δανειστές αλλά εξαρτώνται από τα δημοσιονομικά δεδομένα και την πορεία των εσόδων και των δαπανών του 2018. 

Σας θυμίζω ότι τόσο το 2016 όσο και το 2017 σημειώθηκαν υπεραποδόσεις σε σχέση με τους στόχους. Ως εκ τούτου το 2016 δόθηκε κοινωνικό μέρισμα περίπου 700 εκ. ευρώ ενώ το 2017 δόθηκε κοινωνικό μέρισμα περίπου 1,5 δις. ευρώ. Για το 2018 φαίνεται επίσης πως θα έχουμε υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων. Όμως δεν είναι τώρα η ώρα για αυτή τη συζήτηση. Θα πρέπει να δούμε πού θα φτάσουμε τον Οκτώβριο-Νοέμβριο ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε πιο σαφείς σε σχέση με αυτά που συζητάμε.

Το αφορολόγητο είναι ένα μέτρο που ζήτησε το ΔΝΤ και προβλέπεται για το 2020. Δεν υπάρχει περίπτωση για εφαρμογή του το 2019 καθώς δεν προκύπτει από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Σε ό,τι αφορά στο μέτρο της περικοπής των συντάξεων από το 2019, σας θυμίζω ότι υπάρχουν και τα αντίμετρα που ενισχύουν συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες που και αυτές έχουν τεράστιες ανάγκες. Από εκεί και πέρα, θα συζητήσουμε εν καιρώ για το τι μορφή μπορεί να πάρει το κοινωνικό μέρισμα που πιθανόν να δοθεί το 2018 αν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά μας.

πΓΔΜ
Είναι προφανές ότι μια συμφωνία θα οδηγήσει στην υπογραφή μιας Διεθνούς Συνθήκης μεταξύ Ελλάδας – πΓΔΜ η οποία θα περιγράφει τα συγκεκριμένα βήματα ώστε να αλλάξει η συνταγματική ονομασία της γείτονος και να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα. Θεωρώ ότι υπάρχει τόσο η πολιτική βούληση όσο και οι τεχνικές προϋποθέσεις και φαίνεται πως από την πλευρά της πΓΔΜ μπορούν να γίνουν συγκεκριμένα βήματα ώστε να καλυφθεί ο δρόμος. Η ελληνική πλευρά έχει θέσει 2 προϋποθέσεις: 1) σύνθετη ονομασία, 2) που θα ισχύει erga omnes. Δηλαδή η σύνθετη ονομασία που θα χρησιμοποιούν στο εσωτερικό τους οι γείτονές μας θα είναι αυτή που θα συμφωνήσουμε μεταξύ μας. Η νέα ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλες τις εσωτερικές διαδικασίες. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ. Θα συμφωνηθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα που θα προβλέπει τα βήματα και τις υποχρεώσεις των δύο χωρών ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να έχουμε πλέον καλύψει όλα τα ζητήματα και να έχουμε καταλήξει και σε αναγνώριση της γειτονικής χώρας εκ μέρους της Ελλάδας αλλά και στις εσωτερικές διαδικασίες της πΓΔΜ για να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Αν κάποιος δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του τότε δημιουργείται Διεθνής Ευθύνη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο κ. Μητσοτάκης την ώρα που μιλάει για φοροελαφρύνσεις μιλάει την ίδια στιγμή και για περικοπές δαπανών και για απολύσεις στο Δημόσιο. Εμείς θέλουμε να κάνουμε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις εφόσον αυτό επιτρέπεται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τη στοχοθεσία που τώρα υπάρχει η οποία αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε το ελληνικό χρέος. Πρέπει να βλέπουμε κάθε φορά τη μεγάλη εικόνα και να προσπαθούμε να δημιουργούμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για να βγούμε από αυτή την περιπέτεια των 8 ετών με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Στο Κίνημα Αλλαγής τσακώνονται μεταξύ τους για το χρόνο των εκλογών τη στιγμή που δεν εξαρτάται από κείνους. Ο ΠΘ είναι ο μοναδικός που αποφασίζει για αυτό το θέμα και έχει πάρα πολλές φορές πει ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την 4ετία. Θα είμαστε η πρώτη κυβέρνηση από το 2004 που ολοκληρώνει τον κύκλο της. Η στάση της κας Γεννηματά για εκλογές είναι πλήρως ανεύθυνη γιατί οποιαδήποτε εκλογική μάχη αυτή τη στιγμή θα δημιουργούσε τεράστια ζημιά στην πορεία εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα. Το είπε μονάχα για να δημιουργήσει δημοσιογραφικό θόρυβο γύρω από το Κίνημα Αλλαγής.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΤΖΙΜΑ: Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος, βρίσκεται μαζί μας. Και η συνάδελφος Λώρα Ιωάννου. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τα της Θεσσαλονίκης. Τι γίνεται; Δηλαδή, μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μια πόλη που ο πληθυσμός της ξεπερνά το ένα εκατομμύριο, είναι χωρίς ρεύμα και νερό το 2018 και οι ευθύνες γίνονται μπαλάκι. Τι θα κάνετε για αυτό; Ποιος φταίει; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Δεν υπάρχει μπαλάκι στις ευθύνες. Ακούσαμε και προηγουμένως την αντιπεριφερειάρχη, η οποία, κατά τη γνώμη μου, συγκροτημένα απάντησε. Είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα, που είναι πολλές φορές σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν τη στιγμή που συμβαίνουν. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο το βλέπουμε μόνο στην Ελλάδα, στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Πολλές φορές, βεβαίως, όταν είναι κοντά μας το φαινόμενο, γίνεται πιο έντονη η συζήτηση. Αλλά έχουμε δει ότι πάρα πολλές μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη Ευρώπη, ακόμη και σε κράτη τα οποία…

ΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, οι άνθρωποι μένουν χωρίς νερό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν υπάρχει μία τόσο έντονη βροχόπτωση και πέφτουν τόνοι νερού στις περιοχές οι οποίες τροφοδοτούν την πόλη –αν είδατε την ανακοίνωση της ΕΥΑΘ, ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει νερό, είναι γιατί γίνονται υγειονομικοί έλεγχοι αυτή τη στιγμή, στην ποιότητα του νερού, καθώς δεν μπορεί να ξέρει κανείς, ποια είναι αυτή τη στιγμή η σύνθεση και αν αυτό το νερό μπορεί να είναι επικίνδυνο ή μη επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών. Επομένως, δεν είναι ζήτημα εγκαταστάσεων, δεν είναι ζήτημα –αν θέλετε- τροφοδοσίας, είναι ζήτημα ποιότητας νερού. 

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είναι θέμα, όμως, και υποδομών, κύριε Τζανακόπουλε, γιατί αν τα ρίχνουμε όλα μόνο στον καιρό, τότε δεν βγάζουμε άκρη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Δεν τα ρίχνω όλα στον καιρό.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Είναι πολλά χρόνια που δεν έχουν αλλάξει και θα πρέπει να αλλάξει. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Υπάρχουν πολλά προβλήματα και στις υποδομές. Ξέρετε ότι όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης μειώθηκαν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, οι δημόσιες επενδύσεις και οι επενδύσεις για τις υποδομές. Αυτό, πράγματι, δημιουργεί μία κατάσταση, η οποία δεν είναι η βέλτιστη. Ωστόσο, νομίζω ότι πρέπει να βάζουμε κάθε φορά το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι και η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και η ελληνική κυβέρνηση παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές όσο το δυνατό συντομότερα. Νομίζω, βεβαίως, ότι οι κάτοικοι περνούν μια πολύ μεγάλη ταλαιπωρία. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την μειώσουμε, να την ελαφρύνουμε και να ολοκληρώσουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μέσα σε εύλογα χρονικά διαστήματα. 

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πάντως, κύριε Τζανακόπουλε, με αφορμή τώρα και αυτές τις πλημμύρες, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν -αυτό που λέμε, το λέμε λίγο κλισέ- τη μάχη της καθημερινότητας την κερδίζει η κυβέρνηση; Διότι πολλές φορές ασχολούμαστε με τα μεγάλα, που είναι οι διαπραγματεύσεις, τους αριθμούς, τα νούμερα και ταυτόχρονα βλέπουμε έναν μεγάλο αριθμό πολιτών να γυρνούν την πλάτη σχεδόν σε όλα τα κόμματα. Γιατί; Από την ώρα που θα ξεκινήσουν να βγουν από το σπίτι τους, είτε είναι κυκλοφοριακό χάος, είτε είναι πρόβλημα στις υπηρεσίες, είτε είναι τα νοσοκομεία, που είναι και η βιτρίνα ενός κράτους, μονίμως βρίσκουν εμπόδια. Δεν είναι μόνο η μείωση του εισοδήματός τους. Την κερδίζετε αυτή τη μάχη ή πιστεύετε ότι ακόμα δεν έχει κερδηθεί; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η μάχη της καθημερινότητας, είναι μια μάχη της κυβέρνησης με τον εαυτό της, αν θέλετε. Προσπαθούμε, σε όλα τα διαφορετικά πεδία, να κάνουμε ό,τι καλύτερο περνάει από το χέρι μας. Επειδή μιλήσατε για τα νοσοκομεία, έχουμε προσθέσει προσωπικό, με πολύ μεγάλες δυσκολίες και προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε δυνατότητα μας παρέχει ο νόμος, αλλά και οι περιορισμοί που υπάρχουν από τη συμφωνία με τους δανειστές. Νομίζω ότι έχουμε καταφέρει αρκετά πράγματα σε αυτά τα τρία χρόνια. Έχουμε προσφέρει πρόσβαση σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έχουμε καταφέρει να ενισχύσουμε και με νοσηλευτικό προσωπικό και με ιατρικό προσωπικό τις δομές υγείας της χώρας μας. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τη δημόσια διοίκηση, έχουμε κάνει μια σειρά από βήματα, τα οποία επιτρέπουν, εν πάση περιπτώσει, να είμαστε αισιόδοξοι ως προς την πορεία της απομείωσης της γραφειοκρατίας. Αυτά, βεβαίως, είναι προβλήματα τα οποία έχουν σωρευθεί στην Ελλάδα, επί πάρα πολλές δεκαετίες. Δηλαδή, η ελληνική δημόσια διοίκηση, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι είναι και άσχημα οργανωμένη.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αυτό είναι αλήθεια, αλλά κάποια στιγμή νομίζω ότι και ο πολίτης κουράζεται να το ακούει αυτό, όπως και το θέμα ασφάλειας. Δηλαδή, βλέπουμε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα είναι, κυρία Ιωάννου, αν υπάρχει βούληση και αν γίνονται βήματα, τα οποία βελτιώνουν σε κάποιο βαθμό την καθημερινότητα. Από τη δική μου μεριά, νομίζω πως μπορώ να σας πω ότι σε συγκεκριμένα πεδία, για παράδειγμα στο πεδίο της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και έχει μειωθεί ο χρόνος τον οποίο χρειάζεται μια νέα επιχείρηση για να δομηθεί. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι είναι ένα πραγματικό ζήτημα, να μπορούμε πέρα από τα μεγάλα, δηλαδή τις διαπραγματεύσεις, το χρέος, τη μεταπρογραμματική εποπτεία, να βελτιώνουμε και την καθημερινότητα των πολιτών.

ΤΖΙΜΑ: Θα τα δούμε όλα αυτά και τις δηλώσεις του κυρίου Σεντένο, αλλά θέλω να πάμε λίγο στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, για να πιαστώ από ένα ρεπορτάζ που έδωσε σήμερα το πρωί ο Δήμος Βερύκιος, ο οποίος είπε ότι μάλλον πηγαίνουμε σε μία συνθήκη με κάποιες εγγυήσεις, που θα δώσει ενάμισι χρόνο περιθώριο στη FYROM να αλλάξει το όνομά της. Είναι αυτό το σενάριο στο τραπέζι; Αλλά, ότι δεν θα αλλάξουν, λέει, τα ζητήματα ταυτότητας.   

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν θυμάμαι καλά και την προηγούμενη φορά είχαμε συζητήσει για το συγκεκριμένο. Είναι προφανές ότι μία συμφωνία θα οδηγήσει στην υπογραφή μιας διεθνούς συνθήκης, μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, η οποία αυτή συνθήκη τι θα κάνει; Θα περιγράφει συγκεκριμένα βήματα, έτσι ώστε να αλλάξει και η συνταγματική ονομασία της γείτονος και να βρεθεί μία λύση, εν πάση περιπτώσει, στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Τώρα, σε τεχνικές λεπτομέρειες, εγώ δεν πρόκειται να μπω.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Είστε αισιόδοξος ότι το λύνουμε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Θεωρώ ότι υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο μεριές, θεωρώ ότι υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις. Φαίνεται ότι και από την πλευρά της ΠΓΔΜ μπορούν να γίνουν συγκεκριμένα βήματα, ώστε να καλυφθεί ο δρόμος.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Έχουν κάνει πίσω τα Σκόπια; Πατάνε τις δικές μας κόκκινες γραμμές ή έχουν κάνει πίσω, δηλαδή υπάρχει μια αλυσίδα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι η ελληνική πλευρά έχει θέσει δύο βασικές προϋποθέσεις, έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία. Ποιες είναι αυτές; Το πρώτο είναι η σύνθετη ονομασία, πράγμα το οποίο, βεβαίως, γίνεται αποδεκτό και από τους γείτονές μας. Και η δεύτερη βασική προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία, είναι το erga omnes. Τι σημαίνει erga omnes; Ότι αυτή η σύνθετη ονομασία θα ισχύει έναντι όλων, δηλαδή θα ισχύει και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ.

ΤΖΙΜΑ: Έχει να κάνει με τις ταυτότητες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι η ονομασία την οποία θα χρησιμοποιούν στις εσωτερικές τους διαδικασίες οι γείτονές μας, θα είναι η ονομασία την οποία θα συμφωνήσουμε μεταξύ μας. 

ΛΑΜΠΡΟΥ: Δηλαδή, αν συμφωνήσουμε Upper Macedonia, θα είναι… 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μην μπούμε στην ονοματολογία. Όμως, αυτό που θέλω να σας πω, είναι ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, είναι προφανές ότι χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση από την πλευρά των γειτόνων μας. 

ΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν προλαβαίνουν, όμως, από ό,τι φαίνεται τώρα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε δεν προλαβαίνουν; 

ΛΑΜΠΡΟΥ: Θέλουν χρόνο αυτά. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, θέλουν χρόνο.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Άρα οι εγγυητές μπορούν να υπάρξουν και να δώσουν αυτόν τον ένα – ενάμισι χρόνο; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό. Αυτό το οποίο θα συμφωνηθεί, θα είναι ένα χρονοδιάγραμμα που θα προβλέπει βήματα και εκατέρωθεν υποχρεώσεις από τις δύο χώρες, έτσι ώστε κάποια στιγμή, μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να έχουμε πλέον καλύψει όλα τα ζητήματα και να έχουμε καταλήξει και σε αναγνώριση, εκ μέρους της Ελλάδας, της γειτονικής χώρας, αλλά και σε εσωτερικές διαδικασίες που πρέπει να γίνουν στην ΠΓΔΜ, για να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Που σημαίνει ότι αν αθετήσουν τα λόγια τους τα Σκόπια, πολύ απλά θα τεθούν εκτός διαδικασίας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε δεν ισχύει η συνθήκη.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είστε σαφής.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για να το πούμε με μεγαλύτερη σαφήνεια, τότε δημιουργείται διεθνής ευθύνη.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Σε αυτό που ρώτησε η Ράνια, θέλω μια απάντηση, αν έχετε την καλοσύνη. Είναι το όνομα Α – Β, λέμε, έτσι; Άρα και στην ταυτότητά του γράφει Α- Β ή γράφει κάτι άλλο; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι η νέα ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλες τις εσωτερικές διαδικασίες. 

ΛΑΜΠΡΟΥ: Μάλιστα. Σε όλες.

ΤΖΙΜΑ: Λοιπόν, να πάμε στα της οικονομίας. Δύο γραμμές ακούμε για τις συντάξεις και το αφορολόγητο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω. Δεν υπάρχουν δύο γραμμές.

ΤΖΙΜΑ: Εκτός κι αν ακούω φωνές εγώ, το οποίο είναι, βεβαίως, πάντα μια πιθανότητα. Αλλά, άκουσα τον κ. Κούλογλου να λέει ότι μετά τον Αύγουστο θα λυθούν τα χέρια μας και ότι μπορεί να επαναφέρετε την 13η σύνταξη. Είδα την κυρία Φωτίου να «κλείνει το μάτι» στους συνταξιούχους και να τους λέει «κάντε λίγο υπομονή, γιατί μπορεί να τα φροντίσουμε τα πράγματα και να αλλάξουν». Και ακούω και τον κ. Βούτση από την άλλη, που λέει «παιδιά, ό,τι έχουμε συμφωνήσει, το έχουμε συμφωνήσει». Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να κάνουν και έναν προγραμματισμό, αν μη τι άλλο. Τι ισχύει από όλα αυτά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω: Αυτή τη στιγμή, τι ισχύει; Ισχύει ότι διαπραγματευόμαστε για την έξοδο από το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, οι οποίες έχουν καταληχθεί και κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης και κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης και κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης. Αυτό που μας ενδιαφέρει, αυτή τη στιγμή, είναι να ολοκληρώσουμε όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις για να τελειώνουμε με την τέταρτη αξιολόγηση, να έχουμε μια καλή συμφωνία για το χρέος και να έχουμε και μια καλή συμφωνία για την μεταπρογραμματική εποπτεία. 

ΤΖΙΜΑ: Είναι στο πίσω του μυαλό σας, όμως; Εάν η οικονομία πάει καλύτερα, θα μπορούσατε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα τα υπόλοιπα, κυρία Τζίμα, δεν εντάσσονται στα ζητήματα, εν πάση περιπτώσει, που συζητάμε αυτή τη στιγμή με τους δανειστές. 

ΤΖΙΜΑ: Τότε, πώς βγαίνουν και το λένε υπουργοί και στελέχη σας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι με βάση τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας, με βάση τις υπεραποδόσεις που έχουν σημειωθεί και για το 2016 και για το 2017, ξέρετε ότι το 2016 φτάσαμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 4%, για το 2017, επίσης, έχουμε υπερβεί τους στόχους που είχαν τεθεί για τα δημοσιονομικά της χώρας.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Ως κυβέρνηση, γιατί ως πολίτες είναι πιο πιεσμένα.

ΤΖΙΜΑ: Άρα, λοιπόν, αν διατηρήσετε αυτή την εικόνα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δημοσιονομικούς στόχους η κυβέρνηση έχει, δεν έχουν οι πολίτες. Επομένως, όλα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, από την πορεία των εσόδων και των δαπανών του 2018. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, δεν νομίζω ότι είναι η ώρα για μια τέτοια συζήτηση. Αυτή τη στιγμή, προέχει να πάρουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, δίνετε και μια εντύπωση ότι ουσιαστικά καλλιεργείτε σε διάφορα εκλογικά τμήματα πληθυσμού μια ελπίδα για να τους κρατάτε λιγάκι σε φόρμα, που λέμε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλουμε να κρατήσουμε κανέναν σε φόρμα. 

ΙΩΑΝΝΟΥ: Και γιατί το λέω. Όταν ακούει κάποιος ότι θα επανέλθει η 13η σύνταξη, όταν ακούει κάποιος ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, όταν ακούει κάποιος ότι θα υπάρχουν μειώσεις σε φορολογικούς συντελεστές, αλλά δεν υπάρχει δέσμευση από ό,τι καταλαβαίνω από αυτά που είπατε, είναι μια ευχή επί του παρόντος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν κάνω ευχές. Το 2016 δόθηκε ένα κοινωνικό μέρισμα ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων. Το 2017 το κοινωνικό μέρισμα έγινε 1,5 δις, με βάση τη δυνατότητα που είχε η χώρα, καθώς υπερέβημεν τους δημοσιονομικούς στόχους. Για το 2018, επίσης, φαίνεται ότι θα έχουμε υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Σύμφωνοι, υπάρχει μια υπεροφορολόγηση όμως.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι ένα διαφορετικό ζήτημα, να το συζητήσουμε, αν θέλετε. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν αυτή η υπέρβαση θα είναι 500 εκατομμύρια ή ένα δισεκατομμύριο ή ενάμιση δισεκατομμύριο. Πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες της οικονομίας, να δούμε πού θα φτάσουμε περίπου τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε και πολύ πιο σαφείς σε σχέση με αυτά που συζητάμε.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Άρα, τα κυβερνητικά σας στελέχη, ευχή εκφράζουν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν εκφράζουν ευχή. Εκφράζουν στρατηγικές στοχεύσεις, εκφράζουν εκτιμήσεις.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Άρα, είναι στρατηγική σας στόχευση να μην μειώσετε τις συντάξεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι υπάρχουν συγκεκριμένες συμφωνίες. Ωστόσο, πολλά θα μπορούσαν να συζητηθούν, εφόσον δούμε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι τέτοιου που θα το επιτρέπουν.

ΤΖΙΜΑ: ΄Αρα, λοιπόν, υπάρχει ένα παράθυρο, από ό,τι καταλαβαίνω, αλλά δεν είναι τώρα η ώρα της συζήτησης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι τώρα η ώρα αυτής της συζήτησης. 

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πότε θα το ξέρετε, αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να σας το πω αυτό.

ΤΖΙΜΑ: Εγώ θέλω να ρωτήσω, αν δεν τα καταφέρετε να κάνετε ξανά αυτή τη συζήτηση, θα πάτε σε εκλογές με μειωμένες συντάξεις και μειωμένο αφορολόγητο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια συζήτηση;

ΤΖΙΜΑ: Τη συζήτηση για μη μείωση των συντάξεων και μη μείωση του αφορολόγητου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο, όπως ξέρετε, αυτό είναι ένα μέτρο που ζήτησε το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης και προβλέπεται για το 2020. Δεν υπάρχει περίπτωση για μια εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου το 2019, καθώς κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Σε ό,τι αφορά –σας λέω- τις περικοπές των συντάξεων, πρέπει να σας θυμίσω ότι πέρα από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στη δεύτερη αξιολόγηση, έχει υπάρξει και μια σειρά αντίμετρα, τα οποία ενισχύουν συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες, οι οποίες και αυτές έχουν τεράστια ανάγκη οικονομικής υποστήριξης. 

ΤΖΙΜΑ: Θα μπορούσε να ήταν αντίμετρο αυτό που είπε ο κ. Κούλογλου για την επαναφορά της 13ης σύνταξης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα αντίμετρα, όπως ξέρετε κυρία Τζίμα, έχουν ψηφιστεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης. Σε ό,τι αφορά, τώρα, το κοινωνικό μέρισμα που πιθανόν να δοθεί το 2018, εφόσον κάτι τέτοιο το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά μας, θα το συζητήσουμε ποια μορφή θα πάρει.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Είπατε πριν ότι δημιουργήθηκε υπερπλεόνασμα. Ο απλός Έλληνας πολίτης, επειδή είπα πριν για την καθημερινότητα, λέει «ναι, ρε παιδιά, αλλά εγώ έχω φορολογηθεί πάρα πολύ, δεν αντέχω άλλο». Υπάρχει υπερφορολόγηση. Το δεχόμαστε αυτό; Και μπορείτε να πείτε στο κόσμο τι θα γίνει με αυτό το κομμάτι  για τον ελεύθερο επαγγελματία για όλους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση σε ό,τι αφορά, για παράδειγμα, τον ΦΠΑ. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, πρέπει να σκεφτείτε ότι υπάρχει και μια πάρα πολύ μειωμένη φορολογική βάση στην Ελλάδα. Δηλαδή, περίπου τα 80% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 7.000, 6.000 ευρώ. Δηλαδή, υπάρχουν μια σειρά ανορθολογισμοί στον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένο το φορολογικό σύστημα της χώρας.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Εκεί, θα πει κάποιος ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί σε συγκεκριμένες μειώσεις. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιες είναι οι μειώσεις;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Και στη φορολογία και στον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά και στον ΕΝΦΙΑ με συγκεκριμένα ποσοστά. Εσείς γιατί δεν μπορείτε να δεσμευτείτε, εφόσον πιστεύετε ότι έχετε υπερπλεόνασμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης, την ίδια στιγμή που λέει για φοροελαφρύνσεις, μιλά και για περικοπές κοινωνικών δαπανών, μιλά για απολύσεις στο Δημόσιο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μα, είπε χίλιες φορές ότι δεν θα κάνει απολύσεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και στη συνέχεια, είπε ότι τις μισές υπηρεσίες, τις οποίες παρέχει ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να τις δώσουμε outsourcing σε ιδιώτες. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δημιουργεί μια συγκεκριμένη κατάσταση, όπου ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δημοσιοϋπαλληλίας θα είναι άχρηστο για το ελληνικό κράτος. Επομένως, κρατήστε και μικρό καλάθι σε σχέση με τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη. 

ΛΑΜΠΡΟΥ: Συγγνώμη, αλλά εδώ, κύριε Τζανακόπουλε, εδώ λέτε ότι επειδή δουλεύουν κάποιοι, την πληρώνουν όλοι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό. Εδώ υπάρχει μια κατάσταση, επειδή με ρωτήσατε για τον κ. Μητσοτάκη, όπου δεσμεύεται, βεβαίως, για φοροελαφρύνσεις και την ίδια στιγμή, από πού θα βρει τα χρήματα για να μπορέσει να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Από την ανάπτυξη του 4%.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, 58% λέω εγώ. Δεσμεύομαι για 58% ανάπτυξη. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Δεν μπορείτε να γίνεται συζήτηση κατά αυτό τον τρόπο. Σας λέω, λοιπόν, ότι ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να περικόψει κοινωνικές δαπάνες και μετά θα λέτε και εσείς για την καθημερινότητα, για το γεγονός ότι δεν λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία, για το γεγονός ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στη Δημόσια Διοίκηση και τα λοιπά. Να δούμε, λοιπόν, τα πράγματα στην πραγματική τους βάση. Από τη δική μας μεριά, θέλουμε να κάνουμε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, εφόσον αυτό επιτρέπεται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τη στοχοθεσία, η οποία υπάρχει και η οποία αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε το ελληνικό χρέος. Επομένως, πρέπει να βλέπουμε κάθε φορά τη μεγάλη εικόνα και να προσπαθούμε να δημιουργούμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για να βγούμε από αυτή την περιπέτεια των οκτώ ετών με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

ΤΖΙΜΑ: Θέλω να πάμε και λίγο στο κομμάτι των εκλογών, των πιθανών συμμαχιών και τα λοιπά. Φαίνεται ότι αυτό που θέλατε το έχετε καταφέρει. Έχετε προκαλέσει έναν εκνευρισμό μέσα στο Κίνημα Αλλαγής. Μόνοι τους το παθαίνουν αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνοι τους προκαλούν τον εκνευρισμό, έτσι νομίζω. 

ΤΖΙΜΑ: Εσείς δεν συνεισφέρετε θεωρείτε καθόλου; Δηλαδή, αυτή η συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου, είχε προηγηθεί η συνάντηση με τον κ. Θεοδωράκη, θα έλεγε κάποιος πονηρός, εγώ δηλαδή, ότι προσπαθείτε να διεμβολίσετε το ΠΑΣΟΚ.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Η πολιτική εκδήλωση του κ. Ραγκούση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς την κάνουμε την εκδήλωση του κ. Ραγκούση;

ΛΑΜΠΡΟΥ: Όχι, ήταν όμως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΖΙΜΑ: Θα έλεγε, λοιπόν, κάποιος ότι προσπαθείτε να διεμβολήσετε ουσιαστικά το Κίνημα Αλλαγής για να μπορέσετε να κάνετε προσεγγίσεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προσπαθούμε να διεμβολίσουμε κανέναν. Το Κίνημα Αλλαγής, αυτή τη στιγμή, ζει μέσα σε μια σουρεαλιστική κατάσταση, όπου τσακώνονται μεταξύ τους για κάτι το οποίο δεν είναι δικό τους να το αποφασίσουν, δηλαδή τον χρόνο των εκλογών. Είτε πουν τώρα, είτε πουν μετά.

ΤΖΙΜΑ: Ούτε εσείς έχετε καθαρή άποψη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν έχουμε καθαρή άποψη.

ΤΖΙΜΑ: Βγάλατε μια ανακοίνωση, χθες, από το Μέγαρο Μαξίμου και ψέγετε τη Ν.Δ. ότι ο κ. Γεωργιάδης τις ζητά χθες τις εκλογές και ο κ. Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο. Και από εσάς έχω ακούσει, τον κ. Ξυδάκη που είπε ότι οποιαδήποτε ημερομηνία μετά τον Αύγουστο δεν είναι πρόωρες εκλογές. Άκουσα τον κ. Βούτση, κάποια στιγμή, να τις προσδιορίζει τον Μάιο με τις ευρωεκλογές, που μου ακούγεται να σας πω και πολύ ρεαλιστικό σενάριο. Και είχα διαβάσει και εκείνη την ωραία διαρροή στην Real, ότι ο κ. Τσίπρας είπε «κάλπες τον Οκτώβριο του 2019». Εσείς έχετε τρεις γραμμές.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός πάρα πολλές φορές έχει πει ότι αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία.

ΤΖΙΜΑ: Ο κ. Ξυδάκης είπε «μετά τον Αύγουστο έχουμε ολοκληρώσει τον κύκλο». Είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Τον Πρωθυπουργό εκπροσωπεί.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Ο κ. Ξυδάκης είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Εκπροσωπεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σας λέω, λοιπόν, ότι αυτός ο οποίος είναι ο μοναδικός που μπορεί να αποφασίσει για το πότε θα γίνουν οι εκλογές είναι ο Πρωθυπουργός. Και ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια, λέγοντας ότι αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τον κύκλο της και νομίζω ότι αυτό είναι μια σοβαρή και υπεύθυνη στάση, καθώς δίνει και ένα σήμα παγκοσμίως, αλλά και εσωτερικά, ότι πλέον έχουμε περάσει σε μια φάση κανονικότητας. Ξέρετε, αυτή η κυβέρνηση θα είναι η πρώτη που θα ολοκληρώσει τετραετία μετά από το 2004. 

ΤΖΙΜΑ: Το αίτημα της κυρίας Γεννηματά για άμεσες εκλογές έχει κλείσει την πόρτα για πιθανή συνεργασία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι μια πλήρως ανεύθυνη στάση, αυτή την οποία υιοθετεί η κυρία Γεννηματά και θα σας πω και το γιατί: Αυτή τη στιγμή, στις 24 Μαΐου έχουμε ένα Eurogroup, στο οποίο θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν και την τέταρτη αξιολόγηση, αλλά και το ελληνικό χρέος και στις 21 Ιουνίου καταλήγουμε σε μια συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Επομένως, μια οποιαδήποτε εκλογική μάχη, αυτή τη στιγμή, ακόμη κι αν τη θέλαμε, είναι κάτι το οποίο θα δημιουργούσε τεράστια ζημιά στην πορεία εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα. Επομένως, νομίζω ότι η κυρία Γεννηματά είπε κάτι για να δημιουργήσει δημοσιογραφικό θόρυβο, κατά κύριο λόγο.

ΤΖΙΜΑ: Γιατί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για να δημιουργήσει δημοσιογραφικό θόρυβο γύρω από το Κίνημα Αλλαγής, κατά κύριο λόγο, γιατί πιθανόν έχει εσωτερικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τις εσωτερικές εντάσεις που υπάρχουν στο Κίνημα Αλλαγής και δεν νομίζω ότι έχει κανένα νόημα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, βλέπετε διάσπαση του Κινήματος Αλλαγής μέχρι τις εκλογές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω, τώρα, τα εσωτερικά άλλου πολιτικού κόμματος.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ναι, το λέω, όμως, διότι οτιδήποτε εσείς μπορεί να θέλετε να εκμεταλλευτείτε τα εσωτερικά προβλήματα του Κινήματος Αλλαγής, όμως, ξέρετε ότι η ακροδεξιά καραδοκεί, αν έχουμε ένα αδύναμο Κίνημα Αλλαγής.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τα εσωτερικά προβλήματα κανενός. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, να ανακτήσουμε την αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος, να πάρουμε μια όσο το δυνατόν καλύτερη συμφωνία για το χρέος, να πάρουμε μια όσο το δυνατόν καλύτερη συμφωνία για την μεταπρογραμματική εποπτεία της χώρας, η οποία, από ό,τι φαίνεται αυτή τη στιγμή, θα προσομοιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό με τα αντίστοιχα καθεστώτα που υπάρχουν στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.

ΤΖΙΜΑ: «Ενισχυμένη εποπτεία» είπε ο κ. Σεντένο, από ό,τι διαβάζω στον απολογισμό του Eurogroup της Σόφιας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εντάξει, ενισχυμένη εποπτεία θα έχουμε, ούτως ή άλλως. Νομίζω ότι δεν το αμφισβητεί ούτε η κυβέρνηση.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σημαίνει «ενισχυμένη εποπτεία»: Πιθανόν να υπάρχουν αντί για δύο reports από τη μεριά των θεσμών, όπως υπάρχουν στις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από το πρόγραμμα, να υπάρχουν τρία ή τέσσερα, γιατί; Διότι υπάρχει μια ειδική συνθήκη της Ελλάδας σε σχέση με την υπερχρέωσή της, η οποία δημιουργήθηκε μέχρι το 2010 αλλά και μετά.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Πάντως, φαίνεται ότι τελικά και συντάξεις θα προσπαθήσετε να μην κόψετε και να βελτιώσουμε λίγο την κατάσταση στη φορολογία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι σας απάντησα προηγουμένως.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Εντάξει, να είσαστε καλά. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

  • 1
  • 2