Monthly Archives : March 2018

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ

• Τα αποτελέσματα της ανάκαμψης ειδικά στον τομέα των ξένων επενδύσεων, που ήδη κατέγραψαν ρεκορ δεκαετίας το 2017 αγγίζοντας τα 4 δισ, συνεχίζονται. Το τελευταίο 2μερο ανακοινώθηκαν 3 μεγάλα επενδυτικά σχέδια, ύψους συνολικά 3 δις:

1. Eπένδυση ύψους 2 δισεκατομμυρίων από την Deutsche Telekom τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην ελληνική οικονομία,  για την ανάπτυξη τεχνολογικών δικτύων οπτικών ινών για οικιακή χρήση (fiber to the home) και 5G.

2. Δημιουργία Fund συνολικού ύψους 400 εκατομ. ευρώ, που συμφώνησαν να δημιουργήσουν το ΤΑΝΕΟ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας, και το κρατικό επενδυτικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mubadala Investment Company.

3. Επένδυση ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, μόνο για το 2018, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, καθώς και την παράταση ως το 2025 της συνεργασίας της χώρας μας με την Τράπεζα.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

• Αποτελεί μια πολιτική, κοινωνική & θεσμική διαδικασία που απαιτεί από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μία έστω ελάχιστη, στάση πολιτικής & θεσμικής υπευθυνότητας. Σε αντίθεση, η ΝΔ δεν δείχνει καμία πρόθεση να συμπεριφερθεί αναλόγως.

• Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ συνεχίζουν να πολιτεύονται με τρόπο ανεύθυνο και μικροπολιτικό, μεταθέτοντας τη συζήτηση για τις θεσμικές αλλαγές σε κάποιο αόριστο επέκεινα, αποδεικνύοντας έτσι τη βαθύτατη πολιτική γύμνια και ατολμία τους.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

• Η ανεύθυνη και μικροπολιτική γραμμή της ΝΔ χαρακτηρίζει μια σειρά από κρίσιμα θέματα, όπως τα εθνικά, με πρόσφατα παραδείγματα το Μακεδονικό αλλά και τα ελληνοτουρκικά. Κι αυτό γιατί η ΝΔ αποτελεί ένα κόμμα ταυτόσημο της Ελλάδας του χθες.

• Είναι ένα κόμμα που δεν θέλει να συγκρουστεί με τα ιερά και τα όσια ενός συστήματος 10τιών που έφερε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού. Αλλά και αισθάνεται εκτεθειμένο από τις αποκαλύψεις και την δικαστική έρευνα σε σωρεία υποθέσεων.

• Εκ των πραγμάτων διακατέχεται από φόβο μην τυχόν και κάποια στιγμή – δια της Συνταγματικής Αναθεώρησης –  πάψει να προσφέρει προστασία στα στελέχη του, το νομικό τερατούργημα που ονομάζεται νόμος περί ευθύνης υπουργών.

• Θα δώσει ο κ. Μητσοτάκης με την στάση του παράταση ζωής στην προστασία των Υπουργών από τον δικαστικό έλεγχο; Θα γίνει πάλι πρωταγωνιστής στην νομιμοφανή συγκάλυψη σκανδάλων ή θα ακούσει το δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ίση ποινική μεταχείριση όλων;

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

• Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στη Βάρνα. Σαφής η ομόθυμη στάση της ΕΕ έναντι των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο & την Κυπριακή ΑΟΖ. Αποφασιστικό το μήνυμα ότι αυτές οι προκλήσεις οφείλουν άμεσα να τερματιστούν.

2 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ

• Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά από την Τουρκία να ξεκαθαρίσει επιτέλους, για ποιο λόγο κρατούνται οι δύο έλληνες στρατιωτικοί και τους στερείται η δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα.

• Για ποιο λόγο μετά από έναν σχεδόν μήνα δεν έχουμε καν γνώση των κατηγοριών και για ποιο λόγο επιλέγεται αυτή η τακτική της κωλυσιεργείας που καθόλου δεν συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μας και μια σχέση καλής γειτονίας.

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ πΓΔΜ

• Η κυβέρνηση υπερασπίζεται με αίσθημα ευθύνης την εθνική γραμμή που αποτελεί την κοινή βάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων την τελευταία δεκαετία. Και σε αυτό το πλαίσιο αναζητά την επίλυση του ζητήματος με τη γείτονα.

• Μνημείο ανευθυνότητας η διαρκής προσπάθεια υπεκφυγής από τον κ. Μητσοτάκη – δηλώνοντας ότι δεν θα ψηφίσει μια λύση στα πλαίσια της εθνικής γραμμής αλλά & αρνούμενος να δεχθεί αυτοπροσώπως την ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

• Σαφής & αμετακίνητη η θέση της κυβέρνησης ότι οι νόμοι ισχύουν για όλους και κανείς δεν μπορεί να απολαμβάνει εξαιρέσεων από αυτούς. Τουναντίον, πρόθεση μας οι νόμοι να γίνουν ακόμα αυστηρότεροι ώστε να επιτευχθεί ένα αναγκαίο σχέδιο συνολικής εξυγίανσης.

• Δεν μας τρομάζει το ενδεχόμενο αποβολής της ΕΠΟ από τη FIFA. Το ενδεχόμενο αυτό άλλωστε θα συνεχίσει να επικρέμμεται όσο οι εμπλεκόμενοι με το ελληνικό ποδόσφαιρο παράγοντες των ΠΑΕ δεν συμμορφώνονται με το πλαίσιο κανόνων & αρχών.

• Οι εμπλεκόμενοι με το ελληνικό ποδόσφαιρο παράγοντες των ΠΑΕ είναι υπόλογοι για τη συμπεριφορά & τις πράξεις τους απέναντι στο φίλαθλο κόσμο της χώρας. Που ουδεμία σχέση έχει με περιστατικά βίας & τραμπουκισμών όπως αυτά που συνέβησαν την Τετάρτη στον Πειραιά.

• Τα όσα συνέβησαν την Τετάρτη στον Πειραιά δε χαρακτηρίζουν το σύνολο των φίλων της ομάδας του Ολυμπιακού. Ο απλός κόσμος που στηρίζει μια ομάδα δεν έχει σχέση με τα εφήμερα συμφέροντα και τις πολιτικές και επιχειρηματικές επιδιώξεις του εκάστοτε ιδιοκτήτη.

• Δεν μπορούν ομάδες να γίνονται ασπίδα σε επιχειρηματικά συμφέροντα που δε διστάζουν να στοχοποιούν & να απειλούν εκλεγμένους αντιπροσώπους του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση δε θα ανεχθεί τέτοια φαινόμενα. Περιμένουμε από όλα τα πολιτικά κόμματα να κάνουν το ίδιο

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

• Προκαλεί αίσθηση η εντυπωσιακή αφωνία της ΝΔ απέναντι στο περιστατικό της Τετάρτης αλλά & σε ό, τι έχει να κάνει με τις ποικίλες δραστηριότητες του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, κ. Μαρινάκη, που διώκεται ποινικά για αποθήκευση, διακίνηση και πώληση ναρκωτικών.

• Προφανώς η αφωνία αυτή της ΝΔ σχετίζεται με τις, δημόσια παραδεδεγμένες, προνομιακές σχέσεις που διατηρεί ο κ. Μητσοτάκης με τον διωκόμενο. Αυτές εξηγούν και την μανία του κ. Μαρινάκη & των συνεργατών του απέναντι στην εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.

• Οι μέρες που τα ολιγαρχικά συμφέροντα και ο κος Μαρινάκης έκαναν κουμάντο στη χώρα έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

Κυρίες και κύριοι, θέλω σήμερα να ξεκινήσω από τις σημαντικές εξελίξεις, στον τομέα των επενδύσεων. Τα αποτελέσματα της ανάκαμψης ειδικά στον τομέα των ξένων επενδύσεων, που ήδη κατέγραψαν ρεκόρ δεκαετίας το 2017, αγγίζοντας τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ,  συνεχίζονται.

Τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια, ύψους συνολικά τριών δισ. ανακοινώθηκαν εξάλλου το τελευταίο διήμερο.

–  Η επένδυση ύψους 2 δισεκατομμυρίων από την Deutsche Telekom τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην ελληνική οικονομία,  για την ανάπτυξη τεχνολογικών δικτύων οπτικών ινών για οικιακή χρήση και 5G.

–  Η δημιουργία Fund συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο συμφώνησαν να δημιουργήσουν το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας, και το κρατικό επενδυτικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mubadala Investment Company. Το νέο αυτό fund είναι ήδη έτοιμο να λειτουργήσει και να δώσει πρόσβαση σε ξένα κεφάλαια, στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.

– Και τρίτον, η επένδυση ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, μόνο για το 2018, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, καθώς και η παράταση ως το 2025 της συνεργασίας της χώρας μας με τη συγκεκριμένη Τράπεζα.

Τα παραπάνω πιστοποιούν τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων, που συμβάλλουν στην δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά από χρόνια ύφεσης και οικονομικής δυσπραγίας.

Η προσπάθεια αυτή συνεχίζει να καρποφορεί παρά το γενικευμένο σαμποτάζ της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία, δεν ξεχνάμε, ότι συνέδεσε τη θητεία της ως κυβέρνηση με την οικονομική καθήλωση της χώρας και στον τομέα των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Όσον αφορά τώρα τα ζητήματα της επικαιρότητας που σχετίζονται με τη Συνταγματική Αναθεώρηση και βρίσκονται ξανά στο δημόσιο διάλογο.

Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, έχουν επανειλημμένα αναφερθεί στις αναγκαίες θεσμικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Όμως φυσικά, η Συνταγματική Αναθεώρηση, αποτελεί μια πολιτική, κοινωνική και θεσμική διαδικασία η οποία απαιτεί από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μία έστω ελάχιστη, στάση πολιτικής και θεσμικής υπευθυνότητας.

Είναι προφανές ότι σε αντίθεση με την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, η ΝΔ δεν δείχνει καμία πρόθεση να συμπεριφερθεί αναλόγως.

Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν έχουν ούτε τη βούληση, ούτε και την ικανότητα να αναλάβουν την παραμικρή ευθύνη για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το αύριο αυτής της χώρας.

Συνεχίζουν να πολιτεύονται με τρόπο ανεύθυνο και μικροπολιτικό, μεταθέτοντας τη συζήτηση για τις θεσμικές αλλαγές σε κάποιο αόριστο επέκεινα, αποδεικνύοντας έτσι τη βαθύτατη πολιτική γύμνια και ατολμία τους. Δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη αυτή η ανεύθυνη και μικροπολιτική γραμμή της ΝΔ, καθώς είναι η ίδια ακριβώς που τους χαρακτηρίζει σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα, όπως τα εθνικά, με πρόσφατα παραδείγματα το Μακεδονικό αλλά και τα ελληνοτουρκικά.

Ο βασικός λόγος για τη στάση που τηρεί η ΝΔ σε ό, τι αφορά τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι ότι αποτελεί ένα κόμμα ταυτόσημο της Ελλάδας του χθες. Ένα κόμμα που δεν θέλει να συγκρουστεί με τα ιερά και τα όσια ενός συστήματος δεκαετιών που έφερε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού. Και επίσης είναι ένα κόμμα που η ηγεσία του, αισθάνεται εκτεθειμένη από τις αποκαλύψεις και την δικαστική έρευνα σε σωρεία υποθέσεων. Και άρα εκ των πραγμάτων διακατέχεται από φόβο μήπως τυχόν και κάποια στιγμή – δια της Συνταγματικής Αναθεώρησης –  πάψει να προσφέρει προστασία στα στελέχη του, το νομικό τερατούργημα που ονομάζεται νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Αυτό, λοιπόν, πρέπει να απαντήσει σήμερα ο κύριος Μητσοτάκης: Θα δώσει με την στάση του παράταση ζωής στην προστασία των Υπουργών από τον δικαστικό έλεγχο; Θα γίνει για άλλη μια φορά πρωταγωνιστής στην νομιμοφανή συγκάλυψη σκανδάλων ή θα ακούσει το δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ίση ποινική μεταχείριση όλων των πολιτών ανεξαρτήτως της θέσης και της πολιτικής ισχύος τους;

Σε σχέση με τα κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Πρώτα και κύρια, θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Βάρνας.

Είναι νομίζω σαφής η ομόθυμη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ και είναι επίσης αποφασιστικό το μήνυμα ότι αυτές οι προκλήσεις οφείλουν άμεσα να τερματιστούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται ακόμη στην Αδριανούπολη.

Η ελληνική κυβέρνηση ζητά με σαφήνεια από την Τουρκία να ξεκαθαρίσει άμεσα για ποιο λόγο κρατούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί και τους στερείται η δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Για ποιο λόγο μετά από έναν σχεδόν μήνα δεν έχουμε καν γνώση των κατηγοριών και για ποιο λόγο επιλέγεται αυτή η τακτική της κωλυσιεργίας που καθόλου δεν συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μας και μια σχέση καλής γειτονίας με τους Τούρκους φίλους μας.

Όσον αφορά το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται με αίσθημα ευθύνης την εθνική γραμμή, η οποία αποτελεί την κοινή βάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων την τελευταία δεκαετία. Και σε αυτό το πλαίσιο αναζητά την επίλυση του ζητήματος με τη γείτονα.

Αποτελεί όμως, μνημείο ανευθυνότητας η διαρκής προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να υπεκφύγει, δηλώνοντας ότι δεν θα ψηφίσει μια λύση σε αυτά τα πλαίσια της εθνικής γραμμής. Και είναι γι’ αυτό το λόγο που πρέπει να ξεκαθαρίσει αν αυτή του η στάση καθορίζεται από μια θέση αρχής ή αν αξιοποιεί ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας και εντυπώσεων.

Η απάντηση είναι μάλλον προφανής, καθώς ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν θέλει να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος αλλά με αυτοκρατορικό και ιταμό ύφος  αρνείται ακόμη και να δεχθεί αυτοπροσώπως την ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην πόλη των Σκοπίων. Για άλλη μια φορά λοιπόν, δείχνει την πολιτική του μικρότητα και την αδυναμία του να λειτουργήσει ως σοβαρός και αξιόπιστος θεσμικός παράγοντας. Τον έχουμε όμως συνηθίσει και καμία εντύπωση δεν μας προκαλεί η στάση του πλέον.

Τέλος, μια αναφορά στα θέματα που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Είναι σαφής και αμετακίνητη η θέση της κυβέρνησης ότι οι νόμοι ισχύουν για όλους και κανείς δεν μπορεί να εξαιρείται  από αυτούς. Τουναντίον, έχουμε επισημάνει ότι η πρόθεση μας είναι οι νόμοι να γίνουν ακόμα αυστηρότεροι, διότι μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί ένα σχέδιο συνολικής εξυγίανσης που έχει ανάγκη το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μας τρομάζει το ενδεχόμενο του Grexit – της αποβολής δηλαδή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από τη FIFA. Και πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που θα συνεχίσει να υπάρχει στον ορίζοντα, όσο δεν συμμορφώνονται με το πλαίσιο κανόνων και αρχών, οι εμπλεκόμενοι με το ελληνικό ποδόσφαιρο παράγοντες των ΠΑΕ. Και αυτοί ήταν, είναι και θα συνεχίσουν να είναι υπόλογοι για τη συμπεριφορά και τις πράξεις τους απέναντι στον φίλαθλο κόσμο της χώρας.

Ένα κόσμο που ουδεμία σχέση έχει με περιστατικά βίας και τραμπουκισμών, όπως αυτά που συνέβησαν την Τετάρτη στον Πειραιά, από μια ελάχιστη μερίδα οργανωμένων οπαδών.

Το συγκεκριμένο γεγονός, προφανώς και δεν χαρακτηρίζει το σύνολο των φίλων της ομάδας του Ολυμπιακού. Διότι, ο απλός κόσμος που στηρίζει μια ομάδα δεν έχει σχέση με τα εφήμερα συμφέροντα και τις πολιτικές και επιχειρηματικές επιδιώξεις του εκάστοτε ιδιοκτήτη. Και δεν μπορούν να γίνονται οι ομάδες, ασπίδα στα ολιγαρχικά συμφέροντα τα οποία δεν διστάζουν να στοχοποιούν και να απειλούν εκλεγμένους αντιπροσώπους του ελληνικού λαού.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί τέτοια φαινόμενα.

Και περιμένουμε από όλα τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν δημόσια και υπεύθυνα για τέτοιου είδους περιστατικά τα οποία βάλλουν ευθέως ενάντια σε μια συντεταγμένη, δημοκρατική πολιτεία.

Οφείλω όμως να πω με ευθύτητα ότι προκαλεί αίσθηση, η εντυπωσιακή αφωνία της ΝΔ απέναντι όχι μόνο στο συγκεκριμένο περιστατικό αλλά και σε ό, τι έχει να κάνει με τις ποικίλες δραστηριότητες του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, επιχειρηματία κ. Μαρινάκη, στον οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αποθήκευση, διακίνηση και πώληση ναρκωτικών. Προφανώς η αφωνία αυτή σχετίζεται με τις προνομιακές σχέσεις που διατηρεί ο κύριος Μητσοτάκης με τον διωκόμενο, σχέσεις δημόσια παραδεδεγμένες που εξηγούν και την μανία του κυρίου Μαρινάκη και των συνεργατών του απέναντι στην εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Οι μέρες όμως που τα ολιγαρχικά συμφέροντα και ο κύριος Μαρινάκης έκαναν κουμάντο στη χώρα έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Θα ξαναγυρίσουμε στα θέματα που θέσατε, να σας ρωτήσω όμως κάτι για το θέμα των μεταναστών. Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μπήκαν στη χώρα 33% περισσότεροι μετανάστες και ήταν χειμώνας. Τώρα έρχεται και το καλοκαίρι. Συνήθως το καλοκαίρι υπάρχει αύξηση των ροών. Πιστεύετε ότι ο κ. Ερντογάν, θα χρησιμοποιήσει τους μετανάστες ως έναν μοχλό πίεσης; Και επιπλέον, πως προετοιμάζεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο και αν υπάρχει κάποια συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα της στήριξης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, η τήρηση της συμφωνίας της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας συζητήθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής στη Βάρνα. Από τη μεριά της τουρκικής κυβέρνησης, υπάρχει η δέσμευση για την τήρηση όλων όσων προβλέπονται στη συγκεκριμένη συμφωνία. Στην ίδια ακριβώς γραμμή κινείται και η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την κοινή δήλωση. Παρακολουθούμε τις ροές διαρκώς και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή και στην τουρκική κυβέρνηση, ότι η τήρηση της συμφωνίας είναι αναγκαία για να μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών. Από τη δική μας μεριά κάνουμε ό,τι μπορούμε, έτσι ώστε να διατηρήσουμε την κατάσταση σε ελεγχόμενο επίπεδο. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν διαρκείς πρωτοβουλίες και ενημερώσεις από το νέο υπουργό, τον κ. Βίτσα και προς τον πρωθυπουργό και προς τα όργανα της ελληνικής κυβέρνησης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την δύσκολη περίοδο η οποία έρχεται με το καλοκαίρι, καθώς οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν περισσότερες ροές. Παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών και την ίδια στιγμή τηρούμε απαρέγκλιτα την κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας. Νομίζω ότι, η τουρκική κυβέρνηση, τέλος, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσει ή να αξιοποιήσει το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης καθώς κάτι τέτοιο, θα οδηγούσε σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση και όξυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με τη χώρα μας.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας άκουσα πριν, εκφράσατε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Βάρνας και επειδή την ερχόμενη Δευτέρα έχουμε τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ του κυρίου Πούτιν και του κυρίου Ερντογάν, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι ο κύριος Πούτιν θα θέσει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτών στον κύριο Ερντογάν και τι περιμένουμε ενόψει και της Μεγάλης Εβδομάδας στην Ελλάδα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Το εάν το θέμα των δύο στρατιωτικών θα θιχτεί στη συγκεκριμένη συνάντηση, αφορά τον κύριο Πούτιν. Η γνώμη μας είναι ότι, με βάση τα όσα έχουν συζητηθεί στη Βάρνα, η τουρκική κυβέρνηση -και με όσα είπα εισαγωγικά- η τουρκική πλευρά μάλλον, οφείλει να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις και απαντήσεις για τους λόγους που έχουν οδηγήσει, ώστε έναν μήνα μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν ξέρουμε ακόμη καν το κατηγορητήριο για μια υπόθεση που θα μπορούσε να είχε λήξει εντός δύο ή τριών εικοσιτετραώρων. Αυτό, προφανώς, προκαλεί έναν προβληματισμό και μία ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση και γι’ αυτό τον λόγο θα συνεχίσουμε να πιέζουμε στην κατεύθυνση, ώστε άμεσα να λάβουν γνώση οι δύο κρατούμενοι στρατιωτικοί μας των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν και να επιλυθεί όσο το δυνατό συντομότερα το θέμα. Νομίζω ότι αυτό θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, αλλά και της σταθεροποίησης και της αποκλιμάκωσης των σχέσεων Ε.Ε. και Ελλάδας με Τουρκία.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω, η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ορισμένα, σας κατηγορούν για φιάσκο στην υπόθεση της Novartis, με αφορμή την προανακριτική και όσα έχουν γίνει εκεί, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του, δηλώνει ότι θα καθίσει στο σκαμνί τον Αλέξη Τσίπρα, τον Πρωθυπουργό. Το σχόλιο σας για αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατατρομοκρατήθηκα τώρα. Κοιτάξτε, η αξιωματική αντιπολίτευση, από την πρώτη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis, ακολούθησε μία γραμμή υπεκφυγής, μια γραμμή συγκάλυψης, μία γραμμή που στόχευε να εμποδίσει τη διαλεύκανση της υπόθεσης με κάθε μέσο. Εκβίασε την ελληνική δικαιοσύνη, προσπάθησε να κατατρομοκρατήσει τους προστατευόμενους μάρτυρες, προσπάθησε με διαδικοσιολογίες να εμποδίσει τη θεσμική πορεία της δικογραφίας από τα δικαστήρια, από την Εισαγγελία στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης. Και από εκεί και πέρα, η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης γνωρίζετε ότι θα αποφασίσει επί των νομικών ζητημάτων για την περαιτέρω πορεία της δικογραφίας. Επομένως, το να ομιλεί η Ν.Δ. για ένα φιάσκο, το οποίο η ίδια προσπάθησε να προκαλέσει, νομίζω ότι δεν κάνει εντύπωση σε κανέναν. Το ζήτημα είναι το εξής: η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, έτσι ώστε να ακολουθηθούν όλες οι θεσμικές προβλεπόμενες διαδικασίες για να φτάσει αυτή η υπόθεση στην πλήρη διαλεύκανση. Όσοι είναι αθώοι, να αποδειχθεί η αθωότητά τους και όσοι είναι ένοχοι, να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν όλα όσα προστάζει ο νόμος. Αυτός είναι ο στόχος και νομίζω ότι αυτό αποτελεί και μία δίκαιη αντιμετώπιση, μία δίκαιη απάντηση στο αίτημα της κοινωνίας για κάθαρση. Τώρα, από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τον κύριο Σαμαρά και τις κούφιες του απειλές, νομίζω ότι είναι προφανές πως σχετίζονται με το γεγονός ότι πρέπει να αισθάνεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, αν θεωρείτε βοηθητικές και ότι συμβάλλουν οι δηλώσεις του κυρίου Πάνου Καμμένου χθες από την Αρμενία -ότι νικήσαμε την Τουρκία το 1821- για την αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν η Τουρκία με δηλώσεις αξιωματούχων της προκαλεί διαρκώς, όταν αμφισβητεί, παλαιότερα, τη Συνθήκη της Λωζάννης, όταν καθημερινά προβαίνει σε δηλώσεις και ρητορικές εξάρσεις που πυροδοτούν εντάσεις, ενίοτε κάποιες σκληρές απαντήσεις μπορεί να είναι θεμιτές ή εύλογες. Η γνώμη μου είναι ότι αυτό το οποίο πρέπει να συνεχίσει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, είναι να προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Τουρκία, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας, η οποία, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σειράς επάλληλων κρίσεων και της προσφυγικής κρίσης και της κρίσης ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, αλλά και της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Πράγμα το οποίο πρέπει να ληφθεί πάρα πολύ σοβαρά υπόψη, καθώς ο βασικός μας στόχος πρέπει να είναι η διαρκής μέριμνα για σταθερότητα, για ηπιότητα, για ηρεμία και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

ΜΠΟΛΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είχαμε αυτή την υπόθεση με την υποψηφιότητα για τη διοίκηση του ΕΦΚΑ. Η κυβέρνηση κρίνει ικανοποιητικούς τους χειρισμούς μέχρι τώρα, δεδομένου ότι παραμένει και στη θέση του ο συγκεκριμένος…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια θέση του;

ΜΠΟΛΑΚΗΣ: Στην ΗΔΙΚΑ. Κρίνονται ικανοποιητικοί οι χειρισμοί μέχρι τώρα, έτσι όπως έχουν γίνει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΝΔ προσπάθησε να δημιουργήσει ένα θέμα εκ του μη όντος με τον κύριο Μαρίνο, ο οποίος ήταν υποψήφιος για τη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ. Τώρα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα, διότι έχουν ακουστεί απίστευτες κατηγορίες, έχει σπιλωθεί ένας άνθρωπος, κατά τη γνώμη μου, πλήρως άδικα. Ο κύριος Μαρίνος ή μάλλον η εταιρεία του δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από οποιοδήποτε έργο, το οποίο έχει αναθέσει η ΗΔΙΚΑ. Αντιθέτως, η αμοιβή του γινόταν με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας, πράγμα το οποίο είναι μια απολύτως διαδεδομένη και διαφανής πρακτική στους εποπτευόμενους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς οι αμοιβές πολλών τεχνικών συμβούλων δεν περνούν μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά, αντιθέτως, γίνονται διά προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Θέλω να σας πω ότι ο κύριος Μαρίνος τα χρόνια που δούλευε στην ΗΔΙΚΑ, παρείχε τις τεχνικές συμβουλές του στην ΗΔΙΚΑ, πληρωνόταν με το καθαρό ποσό των 1.400 ευρώ τον μήνα και μάλιστα χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς -όπως σας είπα- χρησιμοποιείτο η μέθοδος της αυτεπιστασίας. Το δεύτερο ζήτημα, το οποίο υπάρχει, έχει να κάνει με τον συνέταιρό του σε μία εταιρεία, ο οποίος, μέσω διαγωνισμού και ως ελεύθερος επαγγελματίας, όχι ως εταιρεία, είχε αναλάβει ένα έργο 10.000 ευρώ με βάση τις ευρωπαϊκές διαδικασίες, καθώς επρόκειτο για έργο και αυτό το οποίο χρηματοδοτείτο από το ΕΣΠΑ και για το οποίο είχαν ακολουθηθεί διαγωνισμοί. Το τρίτο ζήτημα, το οποίο ήρθε στην επικαιρότητα, αφορούσε μία απευθείας ανάθεση για ένα έργο εξαιρετικά εξειδικευμένο, το οποίο, βεβαίως, είχε αρχή, μέση και τέλος και το οποίο είχε αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και για το οποίο, επίσης, τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Επίσης, να σας θυμίσω ότι ο κύριος Μαρίνος δεν είναι αυτός ο οποίος υπογράφει τις αναθέσεις, δεν έχει καμία σχέση με το διοικητικό συμβούλιο της ΗΔΙΚΑ, ούτε μέλος του διοικητικού συμβουλίου ήταν. Αντιθέτως, είναι τεχνικός σύμβουλος στην ΗΔΙΚΑ. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι όλη αυτή η προσπάθεια, η οποία έγινε εκ μέρους της ΝΔ, ήταν για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων, ήταν για λόγους που πιθανόν να σχετίζονται και με την προστασία μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, που γνωρίζετε ότι λυμαίνονται τους χώρους των τεχνικών έργων στο Ελληνικό Δημόσιο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και εν πάση περιπτώσει, αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι μετά από τη συζήτηση που έγινε και για λόγους ευθιξίας του συγκεκριμένου τεχνικού συμβούλου, ο οποίος είναι και ένας εξαιρετικός επιστήμονας, αποσύρθηκε η συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ικανοποιημένη από τη στάση των ευρωπαίων εταίρων στη Σύνοδο της Βάρνας. Εκτιμάτε ότι όσα έγιναν εκεί, έχουν κάποια επίδραση στην πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα; Θεωρείτε ότι η παρότρυνση του επικεφαλής της Κομισιόν για απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών μέχρι το Πάσχα, παραμένει ρεαλιστική, για παράδειγμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Αντωνίου, η Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει κάνει μια -θα έλεγε κανείς- στροφή όξυνσης στην εξωτερική της πολιτική, η οποία δεν σχετίζεται άμεσα ή αν θέλετε σε πρώτο επίπεδο με την Ελλάδα ή με την Κύπρο. Αντιθέτως, η πολιτική της αυτή καθορίζεται κυρίαρχα από τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει στα σύνορά της με τη Συρία και άλλες περιοχές στη Μέση Ανατολή, οι οποίες βιώνουν μια παρατεταμένη κρίση ασφάλειας και βρίσκονται σε σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση. Σχετίζεται, λοιπόν, η στάση της Τουρκίας και η όξυνση, την οποία έχουν οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά κύριο λόγο με το ζήτημα το Κουρδικό. Αυτό το γνωρίζετε. Και σε αυτή την προσπάθεια η Τουρκία να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με τις δυτικές δυνάμεις –αν θέλετε- ανοίγει όλο το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, την οποία μπορεί να κάνει. Επομένως, δεν μπορεί να αλλάξει η στάση της από τη μία ημέρα στην άλλη. Αντιθέτως, αυτό το οποίο χρειάζεται είναι από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας και των ΗΠΑ, αλλά και της Κύπρου, να διατηρούμε ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους και την ίδια στιγμή να εντείνουμε τις πολιτικές πιέσεις, ώστε να μπορέσουμε να εξομαλύνουμε γενικώς τις σχέσεις της Δύσης με την Τουρκία, διότι αυτό θα είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής. Τώρα, αν αυτό μπορεί να γίνει με το πάτημα ενός κουμπιού, δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με το πάτημα ενός κουμπιού. Πρόκειται για μια μακρά διαδικασία, έτσι ώστε να επανέλθει η Τουρκία σε μια λογική καλής γειτονίας και εξομάλυνσης των σχέσεών της και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά τώρα το ζήτημα των δύο στρατιωτικών, σας είπα και προηγουμένως ότι από τη δική μας μεριά, αυτό το οποίο απαιτούμε είναι να πάρουμε καθαρές εξηγήσεις για ποιον λόγο ένα μήνα μετά τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών, δεν γνωρίζουμε καν με ποιες κατηγορίες βαρύνονται. Εδώ πρόκειται για μια στάση κωλυσιεργίας, που δίνει την εντύπωση ότι η Τουρκία προσπαθεί να αξιοποιήσει το ζήτημα, για να ασκήσει πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις, πράγμα το οποίο δεν το θεωρούμε θεμιτό. Αναμένουμε, λοιπόν, την άμεση ενημέρωση και των δύο ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, για τις κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζουν οι δύο κρατούμενοι και ευελπιστούμε ότι όσο το δυνατόν συντομότερα θα έχει διευθετηθεί το ζήτημα. Σε ό,τι αφορά το όριο το οποίο έχει τεθεί μέχρι το Πάσχα, δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να το εγγυηθούμε.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Συμπληρωματικά: Πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις για ποιο θέμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε;

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Είπατε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί, αξιοποιεί το θέμα της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι διαπραγματεύεται με τη Δύση για μια σειρά από ζητήματα, τα οποία σχετίζονται, κατά κύριο λόγο, κατά πρώτο λόγο, με την κρίση την οποία αντιμετωπίζει στα βόρεια σύνορά της. Αν υπονοείτε ότι αφορά τους οκτώ, δεν υπονόησα κάτι τέτοιο.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει κάποιος λόγος που ο Πρωθυπουργός δεν καταδίκασε την τοποθέτηση του κυρίου Κατσίκη, περί ανταλλαγής των Ελλήνων με τους Τούρκους αξιωματικούς;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιον λόγο να καταδικάσει ο Πρωθυπουργός;

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, να κάνει μια αναφορά στην τοποθέτηση του κυρίου Κατσίκη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε τοποθετηθεί όλοι εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα και έχουμε πει ότι προφανώς κάτι τέτοιο ούτε προβλέπεται από τον ελληνικό νόμο ούτε είναι δυνατόν ποτέ να γίνει.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Σας ανησυχούν κάποιες τάσεις αυτονόμησης ορισμένων βουλευτών, για παράδειγμα, του κυρίου Δημήτρη Καμμένου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση. Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, οι βουλευτές, οι οποίοι εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό, έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν τη γνώμη τους. Από εκεί και πέρα, οι θέσεις της κυβέρνησης είναι σαφείς και καθορίζονται από τα συλλογικά Όργανα της κυβέρνησης. Αλίμονο, αν καταργούσαμε και τον πολιτικό διάλογο ή τη δυνατότητα των βουλευτών να καταθέτουν τις απόψεις τους.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Πρόσφατα, στην Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία, είδε το φως της δημοσιότητας ένα έγγραφο με 894 συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΜΕ την περίοδο 2013-2014. Επειδή ακολούθησε μία περίεργη, κατά τη γνώμη μου, σιωπή και στα ΜΜΕ, αλλά γενικώς σχεδόν από τους πάντες για το συγκεκριμένο θέμα, και επειδή τα περισσότερα από αυτά τα ΜΜΕ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή απέναντι στην κυβέρνηση και συνεχίζουν να ασκούν μια πολεμική απέναντι στην κυβέρνηση, θα ήθελα την άποψή σας για το συγκεκριμένο θέμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι πρωτοφανές ότι υπάρχει ένας μηχανισμός, ότι υπήρχαν μάλλον μηχανισμοί χρηματοδότησης συγκεκριμένων ΜΜΕ, εδώ και αρκετά χρόνια, πάνω από μια πενταετία, τα οποία εργολαβικά είχαν αναλάβει να επιτίθενται είτε στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, είτε στην εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας από το 2015 και μετά. Πρόκειται για παραθεσμικά, εξωθεσμικά κέντρα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, τα οποία προφανώς έχουν να χάσουν πάρα πολλά και χάνουν πάρα πολλά, από το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση σήμερα προσπαθεί να καθαρίσει το τοπίο, να δημιουργήσει θεσμικές εγγυήσεις προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και να βάλει μία τάξη γενικώς στην ελληνική Πολιτεία, η οποία για χρόνια βίωνε απίστευτες καταστάσεις διαφθοράς και διαπλοκής με άμεση συνέπεια να καταλήξει στο χείλος της χρεοκοπίας το 2010. Τώρα, σε ό,τι αφορά τις 894 συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είναι προφανές ότι ανήκουν σε αυτό το γενικό σύστημα παραεξουσίας, το οποίο οικοδομούνταν όλα αυτά τα χρόνια με σκοπό να πολεμήσει οποιαδήποτε πολιτική δύναμη ερχόταν σε αντιπαράθεση ή απειλούσε τις κατεστημένες πολιτικές, οικονομικές και ολιγαρχικές εξουσίες. Δεν μας κάνει καμία εντύπωση. Τα γνωρίζουμε όλα αυτά, αντιπαρατιθέμεθα μαζί τους καθημερινά και νομίζω ότι όσο περισσότερο αυτή η κυβέρνηση μένει στην εξουσία, τόσο πιο λυσσαλέα θα γίνεται η επίθεση εναντίον της.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Συνέντευξη στον ρ/σ «Ράδιο Θεσσαλονίκη» και τον δημοσιογράφο Σ. Διαμαντόπουλο

Συζητήθηκαν η τουρκική προκλητικότητα, το ονοματολογικό της πΓΔΜ, η κυβερνητική συνοχή αλλά και η θέσπιση κανόνων και πλαισίου εντός του οποίου οφείλει να διεξάγεται η οικονομική δραστηριότητα και δη αυτή των ισχυρών οικονομικών παραγόντων:

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Καλημέρα σας, κύριε Τζανακόπουλε. Καλό πρωινό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας ημέρα, κύριε Διαμαντόπουλε.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα θέματα καίνε. Δεν λένε να αφήσουν ήσυχο το κυβερνητικό έργο, ξεκινώντας από τις δραστηριότητες μετά τη Βάρνα, μπαίνοντας στα θέματα τα πολιτικά, τα οικονομικά, τη Novartis και άλλα πολλά. Ας ξεκινήσουμε με τις δηλώσεις του κ. Καμμένου στον κ. Παπαδάκη, οι οποίες έκαναν εντύπωση. Αναφέρομαι στην εικόνα που έδωσε ο κ. Καμμένος στο Σκοπιανό, υπενθυμίζοντας τις θέσεις του ότι δεν πρόκειται να στηρίξει καμία απόφαση που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» και μάλιστα είπε και κάτι άλλο, το οποίο είναι ακόμη πιο δύσκολο, πιο σκληρό: θα κάνει προσπάθεια ό,τι και να συμβεί, με οποιονδήποτε τρόπο, να μην παρθεί από καμία Βουλή, καμία απόφαση που να συμπεριλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Δεν σας δημιουργεί θέματα; Εγώ έχω την εντύπωση ότι έχουμε κυβερνητική αστάθεια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω γιατί σας κάνει εντύπωση, κύριε Διαμαντόπουλε. Η θέση αυτή του κ. Καμμένου είναι εκπεφρασμένη εδώ και πάνω από τρεις ή τέσσερις μήνες. Δεν είπε κάτι καινούργιο, χθες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Έχει εκφράσει τις διαφωνίες και τις επιφυλάξεις του σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα εδώ και πάρα πολύ καιρό. Από εκεί και πέρα, η γνώμη μου είναι, με δεδομένο ότι οι πυλώνες αυτής της κυβερνητικής συνεργασίας αφορούν, κατά πρώτο λόγο, την έξοδο από το μνημόνιο, την επιτροπεία και την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και κατά δεύτερον, την παροχή θεσμικών εγγυήσεων, αλλά και πολιτικές πράξεις στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της διαφθοράς, δεν θεωρώ ότι υπάρχει κανένα ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας. Εξάλλου, το είπε και ο κ. Καμμένος ότι δεν σκοπεύει ούτε να ρίξει την κυβέρνηση, ούτε να αποσύρει την εμπιστοσύνη του, ούτε τίποτα τέτοιο. Αντιθέτως, δήλωσε με σαφήνεια ότι θα πάει με τον κ. Τσίπρα μέχρι το τέλος σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε.

Τώρα, από εκεί και πέρα, η διαφορετική του τοποθέτηση σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, προφανώς σχετίζεται με τη διαφορετική πολιτική καταγωγή, τις διαφορετικές ιδεολογικές τοποθετήσεις που έχουν τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν. Πράγμα το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι εύλογο σε ένα θέμα που δεν αφορούσε από την αρχή έναν κεντρικό πυλώνα πολιτικής συμφωνίας. Πέραν όλων αυτών, εφόσον η εμπιστοσύνη δεν αποσύρεται και εφόσον υπάρχουν οι δυνατότητες στο ελληνικό Κοινοβούλιο να εξευρεθούν οι απαραίτητες συναινέσεις και συγκλίσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων -ξέρετε ότι το τεκμήριο της αρμοδιότητας το έχει το ελληνικό Κοινοβούλιο- εκείνο θα αποφασίσει με βάση τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι καλό είναι να περιμένουμε την κατάληξη των συνομιλιών, να δούμε εάν θα καταφέρουμε να έχουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία, σε μια διεθνή συμφωνία με τους γείτονές μας και από εκεί και πέρα όλοι θα έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετηθούμε επί του πραγματικού διακυβεύματος.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Εγώ θα έλεγα ότι παρακαλάτε να μην προχωρήσει το θέμα με ευθύνη των Σκοπιανών, μη τυχόν και βρεθείτε απέναντι στο φαινόμενο ο κ. Καμμένος να πει «όχι» σε μια σύνθετη ονομασία στη Βουλή και να παρακαλάτε μετά τη Ν.Δ. να στηρίξει την υπόθεση ή το ΠΑΣΟΚ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κανέναν δεν πρόκειται να παρακαλέσουμε. Ο καθένας θα πάρει την ευθύνη του σε αυτό, κύριε Διαμαντόπουλε. Ούτε παρακαλάμε να κάνουν πίσω οι γείτονές μας στο ζήτημα, ούτε φυσικά πρόκειται να παρακαλέσουμε καμία πολιτική δύναμη να συμβάλλει, ώστε να επιλυθεί ένα θέμα, το οποίο ταλαιπωρεί τη χώρα μας για 25 χρόνια, στερεί διπλωματικούς πόρους και στην πραγματικότητα κάθε παράταση ή κάθε μετάθεση του προβλήματος, δημιουργεί ακόμη χειρότερους διεθνείς συσχετισμούς. Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή 110 χώρες μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την πΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία και θεωρώ ότι είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που πρέπει να δούμε το πράγμα με ρεαλισμό και πραγματισμό και να προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Τώρα, η Ν.Δ., προφανώς, παρά το γεγονός ότι από το 2007-2008 έχει μπει σε μια κατεύθυνση να αποδεχθεί τη διπλή ονομασία, σήμερα, για λόγους που έχουν να κάνουν με πολιτικές σκοπιμότητες, αλλάζει την πολιτική της τοποθέτηση, ψαρεύοντας κατά τη γνώμη μου στα θολά νερά του εθνικισμού και της αξιοποίησης ευαισθησιών ενός τμήματος του ελληνικού πληθυσμού. Ωστόσο, επιμένω: ο σωστός, ο υπεύθυνος, ο αξιόπιστος δρόμος σε αυτή τη φάση, είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε, έτσι ώστε να βρεθεί μια συμφωνία. Δεν συμφωνώ λοιπόν, καθόλου μαζί σας ότι θα παρακαλέσουμε τον οποιονδήποτε να κάνει πίσω.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς έχουμε τα συμπεράσματά μας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, εσείς μπορείτε να έχετε τα συμπεράσματά σας…

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μου κάνει εντύπωση το πώς είναι δυνατόν, σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, κ. Τζανακόπουλε, κρίσιμο θέμα, εθνικής στρατηγικής, το οποίο ταλαιπωρεί τη χώρα πολλά χρόνια, όπως το έχετε διαπιστώσει και εσείς, το λέτε άλλωστε στην κυβέρνηση, μπορεί οι εταίροι μιας κυβέρνησης να έχουν τόσο διαφορετική άποψη και μάλιστα ο ένας να υπενθυμίζει στον βασικό εταίρο και ρυθμιστή της κυβέρνησης της χώρας ότι σε περίπτωση που θα προκύψει τέτοιο θέμα, αυτός θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να δυναμιτίσει μια συμφωνία, που σημαίνει πολιτική αστάθεια…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά τα συμπεράσματα τα βγάζετε εσείς. Δεν είπε πουθενά…

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς. Μα, εγώ συμπεραίνω ότι και τα δικά σας είναι συμπεράσματα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καμμένος δεν είπε ποτέ ότι θα δυναμιτίσει το οτιδήποτε. Είπε ότι θα κάνει μια πολιτική προσπάθεια να πείσει, να εμποδίσει, εν πάση περιπτώσει, τη συμφωνία. Η γνώμη μου είναι ότι τίποτε καινούργιο δεν κομίζεται σε σχέση με τις τοποθετήσεις του εδώ και τρεις-τέσσερις μήνες. Όμως, σας ξαναλέω, ότι επειδή στην Ελλάδα είχαμε συνηθίσει για τουλάχιστον 40 χρόνια κυβερνήσεις μονοκομματικές και επειδή στη συνέχεια η ταύτιση της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ, στο σύνολο των ζητημάτων, καθώς υπήρχε στρατηγική σύμπλευση από το 2011 μέχρι το 2015, αν θέλετε, ήταν τέτοια, που δεν έχουμε και την εμπειρία τέτοιου τύπου πολιτικών διαφωνιών εντός συγκυβερνήσεων, που είναι μια, αν όχι καθημερινότητα, ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες κυβερνώνται από συνεργατικά σχήματα. Εντάξει, το καταλαβαίνω ότι είναι μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, είναι μια θετική αλλαγή. Διότι, κατά τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα για να υπάρξουν θεματικές, αν θέλετε, συγκλίσεις στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου και γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο θα έλεγα ότι δεν είναι μια εξέλιξη που με ανησυχεί κατά το ελάχιστο.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν ο Σάκης θέλει να ρωτήσει από το στούντιο κάτι τον κύριο Τζανακόπουλο, εγώ θέλω να αλλάξω θέμα και να μπω στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η οποία εξελίσσεται σε κρύο-ζεστό και ειδικά μετά τη Βάρνα. Σάκη, θέλεις κάτι να ρωτήσεις;

ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ: Θέλω μόνο, αν μπορεί να μας διευκρινίσει ο κ. Τζανακόπουλος, όταν λέει για τον συνεταίρο στην κυβέρνηση Πάνο Καμμένο, ότι θα κάνει οτιδήποτε μέσω πολιτικών διαδικασιών, μέσω πολιτικών επιλογών για να σταματήσει την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας με τα Σκόπια, τι εννοεί; Ποιες είναι αυτές οι πολιτικές κινήσεις;

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να ρωτήσουμε τον κ. Καμμένο σε αυτή την περίπτωση.

ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ: Ο κ. Τζανακόπουλος λέει ότι δεν βγάζει συμπεράσματα, ξέρει.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάμε στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Μήπως έχετε νεότερα ή εάν σας ξάφνιασε η εξέλιξη στη Βάρνα. Άκουσα τον κ. Γιούνκερ να λέει ότι θα έχουμε νεότερα, το ίδιο και ο κ. Καμμένος χθες στον κ. Παπαδάκη. Δεν ξέρω εάν η κυβέρνηση έχει κάποιες πληροφορίες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έκανε την εκτίμηση ότι η τουρκική πλευρά τείνει προς την κωλυσιεργία και την καθυστέρηση, αποφάσισε να κινητοποιήσει και τις διεθνείς συμμαχίες της και τους εταίρους της στην προσπάθεια που κάνει για την όσο το δυνατόν συντομότερη διευθέτηση του ζητήματος. Η γνώμη μου είναι ότι και στο Συμβούλιο Κορυφής την προηγούμενη εβδομάδα, τα θέματα τέθηκαν σε πάρα πολύ ορθή βάση, καθώς θεωρήθηκε από τους αρχηγούς των κρατών-μελών της Ε.Ε. ότι αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά και για οποιαδήποτε προώθηση της θετικής ατζέντας των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου από τη μεριά της Τουρκίας, αλλά και η εξομάλυνση των σχέσεών της, τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Κύπρο, καθώς και ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και ιδιαίτερα η επίλυση του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, νομίζω ότι αποτελεί μια σαφή πολιτική στήριξη στις θέσεις της χώρας μας, οι οποίες πλέον αποτελούν και θέσεις της Ε.Ε.. Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Το δεύτερο είναι ότι, βεβαίως, ξέρετε ότι ιδιαίτερα μετά την εισβολή στο Αφρίν, η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια εξωτερική πολιτική όξυνσης, εντάσεων, προκλητικότητας, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα ή απέναντι στην Κύπρο, αλλά απέναντι και στην Ε.Ε., απέναντι και στις ΗΠΑ. Ψήγματα αυτής της πολιτικής είχαμε δει και το προηγούμενο διάστημα, τόσο με το Προσφυγικό, όσο και με διάφορες άλλες πρακτικές, τις οποίες υιοθετούσε η Τουρκία. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι έχουμε περάσει σε μια πιο μεγάλη ένταση, την οποία η Τουρκία βεβαίως προσπαθεί να καλύψει όταν βρίσκεται στα διεθνή fora, λέγοντας ότι θέλει να συνεχίσει στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής. Αλλά όταν επιστρέφει πίσω, φαίνεται ότι δεν τηρεί ακριβώς αυτά τα οποία έχει συμφωνήσει. Η γνώμη μου είναι ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία, πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν προκύπτουν στοιχεία για οποιαδήποτε τέλεση παράνομης πράξης, πέραν από την άνευ δόλου είσοδο σε απαγορευμένη ζώνη και να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση των δύο.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κάτι, στα κινητά τους εννοώ, για το οποίο ενδέχεται να μας ταλαιπωρήσει η ιστορία περαιτέρω;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά δεν υπάρχει κάτι. Αυτό το γνωρίζουν και στην Τουρκία. Εκτιμώ ότι το γνωρίζει και ο Τούρκος εισαγγελέας και γι’ αυτό το λόγο επιχειρεί τις καθυστερήσεις. Διαφορετικά θα είχε ενημερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς για το κατηγορητήριο και θα είχε προχωρήσει η ποινική διαδικασία.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι το πήγατε χαλαρά στην αρχή και είχατε την εντύπωση ότι ο καλός γείτονας, ο οποίος πριν από λίγο διάστημα ήταν άλλωστε στην Αθήνα και αλώνιζε, όπως λέει η αντιπολίτευση, και έτσι βρεθήκατε εκτεθειμένοι τώρα σε μια πολύ δύσκολη υπόθεση ομηρίας. Είναι ομηρία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου χαλαρά δεν το πήραμε. Αυτή τη στιγμή, έχουμε δύο Έλληνες κρατούμενους, οι οποίοι θα κατηγορηθούν από την εισαγγελία της Τουρκίας για συγκεκριμένα αδικήματα. Τώρα, τα υπόλοιπα είναι μεταφορές, με τις οποίες δεν νομίζω ότι χρειάζεται σε επίπεδο…

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ζητήθηκε κάποια ανταλλαγή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν έχει ζητηθεί καμία ανταλλαγή, ούτε επισήμως, ούτε ανεπισήμως. Δεν έχει ζητηθεί καμία ανταλλαγή.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν πάντοτε κανάλια επικοινωνίας των δύο πλευρών, τα οποία…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ανταλλαγές δεν προβλέπονται και δεν μπορούν να γίνουν. Το σημαντικό είναι το εξής. Να μιλήσουμε λίγο για την αντιπολίτευση και τις προτάσεις της. Όταν έχεις ένα τέτοιο ζήτημα, το οποίο γνωρίζεις ότι στο παρελθόν διευθετούνταν εντός ημερών, αν όχι ωρών, η πρώτη σου στάση είναι να μην επιλέξεις την επιθετική γραμμή, αλλά αντιθέτως να δεις αν χωρίς να το σηκώσεις, χωρίς να πάρει ευρύτερες διαστάσεις, έχεις τη δυνατότητα να το λύσεις. Διότι, το ζήτημα δεν είναι να πουλήσουμε εθνική εγρήγορση, επιθετικότητα και να κάνουμε λεονταρισμούς. Το βασικό ζήτημα που απασχολεί, αυτή τη στιγμή, την κυβέρνηση, είναι να επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι δύο. Και εκτιμούσαμε –και θεωρώ ότι ορθώς το κάναμε- ότι βασική τακτική για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ήταν να μην αναδείξουμε το πρόβλημα σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο. Διότι μετά θα έπαιρνε άλλες διαστάσεις. Πραγματικά. Η Τουρκία τελικά, εξαιτίας, σας είπα, του γεγονότος ότι έχει σκληρύνει τη στάση της, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη τη δυτική επικράτεια, έδειξε ότι έχει διάθεση να κωλυσιεργήσει, να πολιτικοποιήσει το ζήτημα ή τουλάχιστον αυτό φαίνεται μέχρι στιγμής. Όμως, ελπίζω ότι μετά τη Βάρνα, μετά το Συμβούλιο Κορυφής, μετά τις σαφείς τοποθετήσεις και της Ε.Ε., θα αλλάξει τακτική.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν το Πάσχα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Άκουσα αισιόδοξο τον κ. Καμμένο. Έχει κάποιες πληροφορίες ο κ. Καμμένος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήταν ο κ. Καμμένος που έθεσε πρώτος το ζήτημα.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παρ΄ όλα αυτά, είναι υπουργός Εθνικής Άμυνας. Είναι στελέχη δικά του οι δύο. Θα έχει κάποιες πληροφορίες για να το λέει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτος θέτει το ζήτημα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θέτει, λοιπόν, στον κ. Ερντογάν ως ημερομηνία ορόσημο το ελληνικό Πάσχα. Στη συνέχεια, ο κ. Καμμένος επαναλαμβάνει στην πραγματικότητα, αυτό το οποίο είπε ο κ. Γιούνκερ στον κ. Ερντογάν στην Βάρνα. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται, προφανώς, στη βάση συγκεκριμένης πληροφορίας. Τουλάχιστον εγώ δεν γνωρίζω μια τέτοια συγκεκριμένη πληροφορία.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ενημέρωσε ο κ. Καμμένος για να είναι τόσο αισιόδοξος…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοια πληροφορία.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς είστε κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο κ. Καμμένος…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι είναι θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, δεν επιμένω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τι να επιμείνετε. Είναι θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μου δίνετε την εικόνα ότι δεν έχετε καλή σχέση με τον υπουργό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού σας προκύψει αυτό; Πάρα πολύ καλή σχέση.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν για ένα τέτοιο θέμα δεν ενημερώνει τη κυβέρνηση συνολικά…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε ότι δεν ενημερώνει τη κυβέρνηση; Δημόσια το είπε. Είπε ότι ευελπιστεί πως μέχρι το Πάσχα θα έχουμε λύση. Το ίδιο πράγμα είπε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κοινή γνώμη και οι γονείς των στρατιωτικών θέλουν από εσάς, από την κυβέρνηση και από τους υπουργούς, όταν λένε κάτι να έχουν μετρήσει δέκα φορές αυτό που λένε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αποτελεί μορφή πίεσης προς την τουρκική πλευρά.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι εργαλείο διπλωματικό. Καταλαβαίνω. Να γυρίσουμε σε ένα άλλο θέμα, το οποίο μας έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη εντύπωση το τελευταίο χρονικό διάστημα και μιλώ για την υπόθεση του Noor 1, το ναρκοπλοίο, το οποίο έχει δείξει δρόμους διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών στην Ευρώπη και έχουν τεθεί μεγάλα θέματα, από την άσκηση δίωξης σε βάρος του κ. Μαρινάκη, ο οποίος είναι ένας μεγάλος οικονομικός παράγοντας του Ολυμπιακού, επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης ΜΜΕ. Τελευταία συμμετείχε και στις άδειες, στους διαγωνισμούς. Από την άλλη μεριά, εδώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε την υπόθεση του κ. Σαββίδη και όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Θέλω να σας ρωτήσω, αυτό το πράγμα εσείς στην Αριστερά και στην κυβέρνηση δεν το βλέπετε; Ότι έχουμε συγκέντρωση δυνάμεων και δεσπόζουσα θέση σε χέρια επιχειρηματιών, οι οποίοι μάλιστα ασκούν και πολιτική;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τι λέτε τώρα; Αυτό συμβαίνει σε κάθε καπιταλιστική χώρα του δυτικού, και όχι μόνο, κόσμου. Είναι προφανές ότι σε μια χώρα στην οποία λειτουργεί η ελεύθερη οικονομία, θα υπάρχουν ισχυροί οικονομικοί παράγοντες. Το ζήτημα για μια κυβέρνηση είναι να θέτει όρους, να θέτει το πλαίσιο, να θέτει τους κανόνες, να θέτει τους νόμους, εντός των οποίων θα τελείται η οικονομική δραστηριότητα. Αλλά είναι προφανές ότι η οικονομική ολιγαρχία στη χώρα μας, συνδεδεμένη με τμήματα της πολιτικής ελίτ, θα ασκεί και πολιτική.

Τώρα, σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Noor 1, μια τεράστια υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών, τη μεγαλύτερη ίσως που έχει αποκαλυφθεί, που έχει αστυνομικά τουλάχιστον διαλευκανθεί στην Ευρώπη , δεν μπορώ να σχολιάσω τις κινήσεις της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη συλλέγει τα στοιχεία, βγάζει τα πορίσματά της και προχωρεί με τον τρόπο με τον οποίο θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσει στη βάση του νόμου και των εγγυήσεων του Συντάγματος. Αυτό που μπορώ να σχολιάσω σε σχέση με τον κύριο Μαρινάκη είναι η πολιτική του τοποθέτηση, η οποία ταυτίζεται στην πραγματικότητα με τις τοποθετήσεις της Ν.Δ. Μέχρι και την ίδια λέξη χρησιμοποίησε, σκευωρία.  Ποιος σκευωρεί εναντίον του και για ποιόν ακριβώς λόγο δεν μας έχει εξηγήσει , όπως βεβαίως το ίδιο πράγμα δεν μας έχουν εξηγήσει και τα στελέχη της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία μιλούν για σκευωρία στην υπόθεση Novartis. Σκευωρεί η κυβέρνηση με τη Δικαιοσύνη; Σκευωρεί η κυβέρνηση με συγκεκριμένους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς από τους οποίους περνούν οι υποθέσεις αυτές και είτε παίρνουν το δρόμο της τακτικής Δικαιοσύνης, είτε διαβιβάζονται στη Βουλή για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες; Εάν ένα εκατοστό αυτών είχε ειπωθεί από οποιοδήποτε στέλεχος της σημερινής κυβέρνησης θα είχε βουίξει ο τόπος περί παρεμβάσεων, περί ανεπίτρεπτων και αντισυνταγματικών προσπαθειών να ελεγχθεί η Δικαιοσύνη και τα λοιπά. Όταν, βέβαια, τα λέει ο κ. Μαρινάκης, όταν τα λέει ο κ. Σαμαράς, όταν τα λέει ο κ. Βενιζέλος, όταν τα λέει ο κ. Μητσοτάκης, ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Ούτως ή άλλως, έχει τη μιντιακή ασυλία, αν θέλετε, όλο αυτό το συνονθύλευμα πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, που ευθύνεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, αν όχι σε απόλυτο βαθμό, για την κατάντια της χώρας.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτό το συνονθύλευμα, συγκαταλέγεται και ο κ. Μαρινάκης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σαββίδης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σαββίδης, εξ όσων γνωρίζω, δεν έχει μιλήσει ούτε για σκευωρίες, έχει μιλήσει για μια υποτιθέμενη, έτσι όπως το βλέπει…

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας κατηγορούν στην αντιπολίτευση για ευνοϊκή σχέση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία ευνοϊκή σχέση δεν υπάρχει με κανέναν επιχειρηματία. Εγώ σχολιάζω τις πολιτικές τοποθετήσεις του κ. Μαρινάκη, οι οποίες ταυτίζονται με τις πολιτικές τοποθετήσεις της Ν.Δ. και τίποτα περισσότερο. Εμείς δεν μπλέκουμε το ποδόσφαιρο με τις επενδύσεις. Δεν μπλέκουμε το ποδόσφαιρο με την οικονομική δραστηριότητα κανενός, εφόσον, βεβαίως, αυτή τελείται, διενεργείται στα πλαίσια του νόμου.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το περιστατικό Σαββίδη με οπλοφορία μέσα στο γήπεδο, πώς το κρίνετε, πώς το βλέπετε εσείς; Ήταν ένα λάθος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν προφανώς απαράδεκτο και το καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή. Τέτοιου τύπου ενέργειες και τέτοιου τύπου καταστάσεις είναι ανεπίτρεπτες.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς γίνεται στη χώρα να κυριαρχούν άνθρωποι με συμπεριφορές ανάλογες; Ο ένας από εδώ, ο άλλος από εκεί, δεν ξέρω πώς αισθάνεστε εσείς σαν πολίτης αυτής της χώρας, σαν Ευρωπαίος και σαν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος; Εγώ αισθάνομαι πάρα πολύ άσχημα όταν βλέπω αυτή την εικόνα και στα γήπεδα και στην πολιτική μας ζωή. Μάλιστα, οι μεγαλοσχήμονες διαθέτουν και πληθώρα μέσων και θα αποκτήσουν και άλλα. Σε λίγο θα μας αγοράσουν όλους. Πώς στέκεται η Αριστερά απέναντι σε αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε είναι να θέσουμε κανόνες, να θέσουμε όρους και θεσμικές εγγυήσεις λειτουργίας σε ένα σύστημα, το οποίο για πάρα πολλά χρόνια είχε εκτραχυνθεί. Αυτό δεν αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη. Αλλά, νομίζω ότι έχουμε κάνει πολλά, τόσο σε ό,τι αφορά τον νόμο για τις άδειες, που βάζει για πρώτη φορά μια τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά και με μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, που προσπαθεί να θέσει συγκεκριμένους όρους λειτουργίας  και στον ημερήσιο Τύπο, χωρίς προφανώς να παρεμβαίνει στην ουσία της ενημέρωσης, αλλά αντιθέτως να προσπαθεί να δημιουργήσει όρους ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και περιορισμού των συγκεντρώσεων και των μιντιακών τεράτων που επιδιώκουν –και το ξέρουμε πάρα πολύ καλά και εγώ και εσείς- να ελέγξουν όχι μόνον την ενημέρωση, αλλά την ίδια την πολιτική ζωή.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Συνέντευξη στην ΕΡΤ3 και στον δημοσιογράφο Χρήστο Γιαννούλη

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Η δέσμευση για την εκκίνηση της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ. Το καλοκαίρι του 2016 ο Πρωθυπουργός με παρέμβασή του είχε καθορίσει ένα γενικό πλαίσιο που αφορά στην εμβάθυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, στην στήριξη των κοινωνικών δικαιωμάτων, μια σειρά θεσμικών παρεμβάσεων που θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Και τότε ξεκίνησε ένας πλατύς δημόσιος διάλογος που δεν έχει ξαναγίνει στην ελληνική δημόσια ζωή. Η κ. Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής ή το ΠΑΣΟΚ δεν είχαν τιμήσει την επιτροπή της συνταγματικής αναθεώρησης με τις προτάσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση και τώρα ακόμη, η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής είναι καλοδεχούμενη. Ωστόσο η διαδικασία πρέπει να εκκινήσει μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος δηλαδή τον Αύγουστο. Έως τότε όμως μας δίνεται μια καλή δυνατότητα για να προχωρήσουμε σε συζητήσεις με τις πολιτικές δυνάμεις. Άλλωστε δε μιλάμε για μια τεχνοκρατική συζήτηση που θα παράσχει τεχνικές λύσεις. Αντιθέτως υπάρχουν πολλά ουσιαστικά ζητήματα που το Σύνταγμα ρυθμίζει γεγονός που προϋποθέτει και συγκεκριμένες πολιτικές τοποθετήσεις.

 

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ πΓΔΜ

Η πολιτική βούληση είναι δεδομένη και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο υπάρχουν και ζητήματα που δεν είναι τεχνικά, όπως το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης εκ μέρους των γειτόνων μας. Είναι πάντως σαφές από τη μεριά μας ότι το πλαίσιο είναι αυτό ακριβώς επομένως η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των γειτόνων μας.

Πρέπει πάντως πάντοτε να έχουμε στο νου μας πως η εθνικιστική γραμμή οδήγησε την Ελλάδα σε πολλαπλές διπλωματικές ήττες το προηγούμενο διάστημα: 110 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη γείτονα στα πλαίσια του ΟΗΕ με τη συνταγματική της ονομασία ενώ υπάρχει και η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του 2011 που ήταν μια εξαιρετικά προβληματική απόφαση για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Η γραμμή της υπεράσπισης των «εθνικών δικαίων» και όχι του κοινού συμφέροντος μόνο σε τραγωδίες και σε ήττες μπορεί να οδηγήσει.

 

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η πηγή της έντασης δεν προέρχεται από τις διμερείς μας σχέσεις. Αντιθέτως, η στάση της Τουρκίας επικαθορίζεται κυρίαρχα από το Κουρδικό. Η ένταση εκεί είναι που καθορίζει και τη στάση της απέναντι στις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Ελλάδα, κτλ.. Το θέμα με τους 2 αξιωματικούς εντάσσεται σε αυτήν ακριβώς την αποσταθεροποιητική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Από τη μεριά μας αυτό που κάνουμε στην αρχή ήταν να προσπαθήσουμε να μην το μετατρέψουμε σε μείζον διπλωματικό ζήτημα. Όταν είδαμε ότι η Τουρκία καθυστερεί τότε φέραμε το θέμα στα διεθνή φόρα και μάλιστα στο Συμβούλιο Κορυφής ενόψει της Συνοδου στη Βάρνα. Μάλιστα η ΕΕ καινοτομεί καθώς για πρώτη φορά τίθεται ως προϋπόθεση της βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και μάλιστα με συγκεκριμένη αναφορά στους 2 αξιωματικούς αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ. Εκτιμώ ότι εφόσον η Τουρκία εμμείνει στις τοποθετήσεις της στη Βάρνα μπορούμε να έχουμε λύση για το θεμα των 2 αξιωματικών έως το χρονοδιάγραμμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Γιούνκερ δηλαδή έως το ορθόδοξο Πάσχα.

Πιο γενικά, η πολιτική τόσο της ΕΕ όσο και της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία θα πρέπει να στοχεύει στην εξομάλυνση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, χωρίς αυτό να σημαίνει υποχωρητικότητες ή άνοχη σε συμπεριφορές που εκφεύγουν των ορίων.

 

 

ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS

Στόχος μας να διαλευκανθεί η υπόθεση Novartis και όχι να πάρουμε ρεβάνς από κάποιον πολιτικό αντίπαλο. Ωστόσο αν υπάρχουν ένοχοι σε αυτούς θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και αυτό ανταποκρίνεται και στο περί δικαίου αίσθημα.

Στην επιτροπή προανακριτικής εξέτασης θα αποφασιστεί αν η Βουλή έχει την αρμοδιότητα για τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία πράγμα το οποίο σημαίνει παραγραφή ή αν τα πιθανά αδικήματα δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους τότε η υπόθεση θα διαβιβαστεί στην τακτική δικαιοσύνη.

 

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

[σε εξέλιξη]

Συνέντευξη στο Κόκκινο 93.4 της Θεσσαλονίκης

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

• Τα Συνέδρια Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, όπως αυτό της Κεντρικής Μακεδονίας που ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη, αποτελούν τον κύριο σχεδιασμό μας για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο καθώς διανύουμε τα τελευταία βήματα για την έξοδο από το καθεστώς του μνημονίου.

• Τον Αύγουστο του 2018 τελειώνει το καθεστώς των δανειακών συμβάσεων που συνοδεύονται από συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής, τελειώνει δηλαδή η λογική των εκταμιεύσεων έναντι συγκεκριμένων μέτρων. Από εκεί και πέρα εποπτεία θα υπάρχει όπως και σε όλες τις χώρες που εξήλθαν από προγράμματα.

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΕΕ

• Η Τουρκία προχωρά τους τελευταίους μήνες στην υιοθέτηση μιας ρητορικής αλλά και πρακτικών που δε σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και δε βοηθούν στη σταθεροποίηση της περιοχής. Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις δε βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο.

• Είναι όμως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ΕΕ εμφανίστηκε ενωμένη και αποφασισμένη στην τελευταία Σύνοδο και ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων της περιλήφθηκαν μια σειρά από προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρήσει η Τουρκία για την εξομάλυνση των σχέσεών της με την ΕΕ.

• Αυτό που έχει σημασία είναι να χρησιμοποιηθούν όλες οι πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις ώστε η Τουρκία να επανέλθει στο δρόμο της νομιμότητας και της λογικής. Μένει να δούμε και τη στάση του κ. Ερντογάν.

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ πΓΔΜ

• Την προηγούμενη βδομάδα είχαμε την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στα Σκόπια. Οι συζητήσεις έγιναν σε αρκετά καλό κλίμα. Ωστόσο μένει αρκετός δρόμος να διανυθεί μέχρι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία.

• Οι πολιτικές προϋποθέσεις υπάρχουν, μένει να βρεθούν και οι τεχνικές προϋποθέσεις καθώς υπάρχει ακόμα απόκλιση σε τεχνικά ζητήματα όπως για παράδειγμα στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης σε σχέση με την ονομασία της γείτονος ώστε να ισχύσει το λεγόμενο «erga omnes». Πιστεύω το συντομότερο να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή πρόταση.

• Η σύνθετη ονομασία αποτελεί εθνική μας θέση από το 2008 και μετά. Το σημαντικό είναι να βρεθεί λύση για όλα τα υπόλοιπα θέματα. Δεν ανησυχώ για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία καθώς αν υπάρξει λύση όπως την έχουμε περιγράψει θεωρώ πως δεν θα υπάρξει τέτοιο πρόβλημα.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS

• Από τη μεριά της κυβέρνησης γίνονται οι αναγκαίες θεσμικές ενέργειες ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση πράγμα που από την αρχή δε φαίνεται να συμμερίζονται κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης. Η αποχώρησή τους από την επιτροπή προανακριτικής εξέτασης εντάσσεται στην ίδια λογική της αντίδρασής τους από όταν πρωτοεμφανίστηκε το θέμα δηλαδή της συγκάλυψής του.

• Σε κάθε περίπτωση το θέμα έχει πάρει τον δικαιοδοτικό δρόμο είτε αυτός είναι ο κοινοβουλευτικός είτε επιστρέψει στην τακτική δικαιοσύνη.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΛΥΚΕΣΑΣ: Καλωσορίζουμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Καλή σας ημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα.

ΛΥΚΕΣΑΣ: Τι προσδοκίες έχετε από αυτό το Συνέδριο; Ας πάρουμε μια κουβέντα γι’ αυτό; Για το πώς το ζείτε, δηλαδή, στην κυβέρνηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για εμάς, όπως καταλαβαίνετε, είναι η πρώτιστη προτεραιότητα τα Συνέδρια για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, καθώς γίνονται σε μια περίοδο που κάνουμε τα τελευταία βήματα για την έξοδο από το καθεστώς του μνημονίου. Και γι’  αυτόν ακριβώς το λόγο έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία, καθώς πάνω στα Παραγωγικά Συνέδρια θα αποφασιστεί ο κύριος σχεδιασμός μας για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μια από τις κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης, ειδικά τώρα που, ξέρετε, στις 27 Απριλίου πρέπει να καταθέσουμε στους δανειστές μας και το σχέδιο, το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, το οποίο επί της ουσίας θα περιγράφει τους  βασικούς πολιτικούς στόχους για την οικονομική πολιτική και την αναπτυξιακή πολιτική για τα επόμενα χρόνια.

ΛΥΚΕΣΑΣ: Αυτό που δεν έχει γίνει, δηλαδή, μέχρι τώρα ουσιαστικά. Το ερώτημα είναι, επειδή αναφερθήκατε ήδη σε αυτό, στην έξοδο δηλαδή από τα μνημόνια, από ό,τι έχω αντιληφθεί η αντιπολιτευτική ρητορική ήδη έχει συνταχτεί κάτω από τη λογική ότι το πόσο έξω από τα μνημόνια θα είμαστε, θα το δούμε, αλλά υπό επιτροπεία, θα παραμείνουμε. Και πάντα υπάρχουν κάποιοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι κάνουν δηλώσεις που μπορεί να ερμηνευτούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πράγματι, η αντιπολίτευση το ισχυρίζεται αυτό. Δεν νομίζω ότι είναι ακριβές και αληθές. Τον Αύγουστο του 2018 τελειώνει ένα πολύ συγκεκριμένο καθεστώς. Ποιο είναι αυτό; Το καθεστώς των δανειακών συμβάσεων που συνοδεύονται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις πολιτικής, από συγκεκριμένα μέτρα. Ποιος είναι ο μηχανισμός του μνημονίου; Επειδή δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές, δανειζόμαστε από τον επίσημο τομέα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να μπορούμε να αποπληρώνουμε το χρέος μας. Για να μπορέσουν να εκταμιευτούν οι δόσεις του δανείου, πρέπει να εφαρμόζονται συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές. Όλος αυτός ο μηχανισμός ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018. Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι θα υπάρχει εποπτεία της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς της Ευρωζώνης, από την ΕΚΤ, αλλά και από την Κομισιόν, είναι προφανές, καθώς όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία έχουν αποχωρήσει, έχουν ολοκληρώσει προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, βρίσκονται σε μια τέτοια συνθήκη αυξημένης εποπτείας. Ωστόσο, ο όλος μνημονιακός μηχανισμός σταματάει τον Αύγουστο του 2018. Άρα, λοιπόν, δεν νομίζω ότι είναι ακριβή όσα ισχυρίζονται οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις. Αντιθέτως, νομίζω ότι λέγονται, κυρίως για να δημιουργηθούν εντυπώσεις.

ΛΥΚΕΣΑΣ: Θέλω να σταματήσουμε στο μεγάλο θέμα. Το βλέπω σήμερα στα διεθνή και στα τηλεγραφήματα των πρακτορείων, είναι η σχέση της Ε.Ε. και οι δικές μας φυσικά με την Τουρκία.

ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ: Έχουμε και τη Σύνοδο στη Βάρνα.

ΛΥΚΕΣΑΣ: Πρώτον είναι τι γίνεται, ας πούμε, με τους δύο δικούς μας αξιωματικούς και το δεύτερο είναι αυτό στη Βάρνα. Αρκεί να μεταφέρω και για τους ακροατές και τις ακροάτριες, τι δήλωσε ο κ. Γιούνγκερ, ο οποίος έκανε λόγο για ανάμικτα συναισθήματα. Ο κ. Τουσκ, που με ρητορική καταδίκασε συνεχιζόμενες παράνομες πράξεις. Είχαμε και μια απόφαση στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, τα έχουμε πει αυτά. Σε τι ακριβώς φάση νομίζετε ότι βρισκόμαστε; Και τι να περιμένουμε; ΄Η τι να περιμένει η ελληνική κυβέρνηση.

ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ: Και ποιο θα είναι και το κλίμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι απολύτως βέβαιο ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, στο καλύτερο δυνατό σημείο. Το σημαντικό είναι ότι η Ευρώπη εμφανίστηκε ενωμένη και αποφασισμένη.

ΛΥΚΕΣΑΣ: Στη Σύνοδο Κορυφής, λέτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …την προηγούμενη εβδομάδα, στης οποίας στα συμπεράσματα συμπεριλήφθησαν μια σειρά από προϋποθέσεις που πρέπει να τηρήσει η Τουρκία, έτσι ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις, τόσο με την Ευρώπη όσο και με την Ελλάδα και με την Κύπρο. Πρόκειται για μια, κατά τη γνώμη μου, ορθή στάση της Ε.Ε., καθώς η Τουρκία τους τελευταίους ειδικά μήνες φαίνεται να προχωρά σε διαρκείς προκλήσεις και να υιοθετεί και μια ρητορική, αλλά και πρακτικές οι οποίες ούτε το Διεθνές Δίκαιο σέβονται, αλλά ούτε βοηθούν κατά κανένα τρόπο στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Η Τουρκία πρέπει να επανέλθει στον δρόμο της νομιμότητας και της λογικής. Και νομίζω ότι στη Βάρνα, αυτή θα είναι η κύρια επιδίωξη εκ μέρους και του κ. Γιούνκερ και του κ. Τουσκ. Αναμένουμε να δούμε και τη στάση του κ. Ερντογάν. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που για μας έχει σημασία είναι να χρησιμοποιηθούν όλες οι πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις προς την Τουρκία για να μπορέσει να επανέλθει σε μια συμπεριφορά, η οποία να μην προκαλεί προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.

ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ: Πάμε και στις διαπραγματεύσεις, κ. Τζανακόπουλε, με την πΓΔΜ. Θα θέλαμε τη δική σας αίσθηση. Είστε αισιόδοξος με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την επίτευξη συμφωνίας, αφενός με τη γειτονική χώρα και αφετέρου, θεωρείτε ότι είναι εφικτή η διαμόρφωση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη χώρα μας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ως προς το πρώτο, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας είχαμε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στα Σκόπια. Νομίζω ότι εκεί οι συζητήσεις έγιναν σε αρκετά καλό κλίμα. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι μένει ακόμα αρκετός δρόμος και αρκετή δουλειά να γίνει, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι υπάρχουν και οι πολιτικές προϋποθέσεις. Τώρα, απομένει να βρεθούν οι τεχνικές πια προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να καταλήξουμε. Η πολιτική βούληση είναι δεδηλωμένη και από τις δύο μεριές. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα τεχνικά ζητήματα. Ζητήματα νομικά και ζητήματα πραγματικής απόκλισης σε μια σειρά από ζητήματα. Γνωρίζετε ότι η ηγεσία, αυτή τη στιγμή, της πΓΔΜ θέτει κάποια θέματα σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση. Από τη δική μας μεριά επιμένουμε στην ανάγκη για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σε ό,τι αφορά και την ονομασία, μεταξύ άλλων, της γείτονος, διότι αυτό που απαιτείται, η συνθήκη που απαιτείται, έτσι ώστε να ισχύσει η ρήτρα erga omnes. Καταλαβαίνετε ότι το έναντι όλων πρέπει να αφορά και τους γείτονές μας. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, συνεχίζονται οι συζητήσεις και ευελπιστώ ότι όσο το δυνατόν συντομότερα θα έχουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πλαίσιο, το οποίο έχει πάρα πολλές φορές περιγραφεί από την ελληνική κυβέρνηση.

ΛΥΚΕΣΑΣ: Σχολιάστηκε, ξέρετε, η αναφορά του Πρωθυπουργού στην ονομασία, ως χαριτολόγημα ή ευφυολόγημα, στο Gorna Makedonija. Έχετε κάποια τοποθέτηση επ΄ αυτού; Γιατί, τουλάχιστον, ο αντιπολιτευτικός Τύπος το έκανε σημαία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, εντάξει. Αυτή τη στιγμή το κύριο δεν είναι η σύνθετη ονομασία. Αυτό έχει αποτελέσει την πολιτική γραμμή της Ελλάδας από το 2008 και μετά. Ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι ενδεικτικά χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο όνομα. Το σημαντικό, όπως σας είπα, δεν είναι η σύνθετη ονομασία. Το σημαντικό είναι να βρεθεί λύση σε όλα τα υπόλοιπα, τεχνικά και πολιτικά ζητήματα τα οποία υπάρχουν, για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία. Και ως προς την ερώτηση που μου θέσατε προηγουμένως για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν ανησυχώ καθόλου. Νομίζω ότι εφόσον καταλήξουμε σε μία λύση, έτσι όπως την έχουμε περιγράψει, δηλαδή μια σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων, συμπεριλαμβανομένης δηλαδή και της γείτονος και θα ισχύει για όλες τις χρήσεις. Νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε μια ευρύτατη κοινοβουλευτική συναίνεση.

ΛΥΚΕΣΑΣ: Το θέμα της Novartis παραμένει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Θέλω να ρωτήσω αν απ’ τη δική σας πλευρά, αν η κυβέρνηση, έχει μια εκτίμηση μετά τα όσα έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής, την πορεία αυτή που υπάρχει. Έστω αυτή που υπάρχει στην προανακριτική με την αποχώρηση των άλλων κομμάτων. Σε ποια φάση βρισκόμαστε, αυτή τη στιγμή, της υπόθεσης; Είμαστε ας πούμε στο 10%, στο 5%, έχετε εκτίμηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω εκτίμηση επί της ουσίας της υπόθεσης, ούτε σχετικά με την πορεία της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Αυτά θα τα μάθουμε μόλις η επιτροπή γράψει το πόρισμά της και το καταθέσει στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης γίνονται όλες οι αναγκαίες θεσμικές ενέργειες, για να στηριχθεί μια ολόκληρη διαδικασία διαλεύκανσης της υπόθεσης. Πράγμα το οποίο δεν φαίνεται να συμμερίζεται ως στάση και  ως πρακτική ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ούτε πολύ περισσότερο και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς θεωρώ ότι με την απόφασή τους αυτή να αποχωρίσουν από την Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, στην πραγματικότητα επιβεβαίωσαν ότι δεν θέλουν τη διαλεύκανση του σκανδάλου. Αντιθέτως, επιθυμούν τη συγκάλυψη, πράγμα το οποίο είχε φανεί από την πρώτη στιγμή, όταν ήρθε στη δημοσιότητα η μεγάλη αυτή υπόθεση, καθώς και η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και δυνάμεις από το Κίνημα Αλλαγής, έσπευσαν να μιλήσουν για σκευωρία, να μιλήσουν για κουκουλοφόρους μάρτυρες, με βασικό στόχο να τους τρομοκρατήσουν, αλλά και να εκφοβίσουν ή να εκβιάσουν –αν θέλετε- τη δικαιοσύνη. Νομίζω, λοιπόν, ότι η αποχώρησή τους από την Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης εντάσσεται σε αυτήν ακριβώς την πολιτική απόφαση και την υπερασπιστική γραμμή, την οποία υιοθέτησαν από την πρώτη στιγμή.

ΛΥΚΕΣΑΣ: Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει όμως;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έκανε αυτό το οποίο όφειλε να κάνει. Δηλαδή, διαβίβασε τη δικογραφία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Από εκεί και πέρα, τοποθετήθηκε υπέρ της σύστασης της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Και αυτή τη στιγμή, σας είπα ότι διοικητικά κάνει όλα όσα οφείλει, στο επίπεδο δηλαδή των αρμοδιοτήτων της εκτελεστικής εξουσίας κάνει όλα όσα οφείλει, για να βοηθήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Από εκεί και πέρα, όμως, η ιστορία αυτή πια έχει πάρει τον δρόμο τον δικαιοδοτικό, ο οποίος είτε θα είναι αυτός ο ιδιάζων κοινοβουλευτικός δρόμος ή θα καταλήξει, τελικά, η υπόθεση ξανά στην τακτική δικαιοσύνη, ώστε να πράξει εκείνη όλα όσα οφείλει να πράξει για να οδηγηθούμε τελικά στη διαλεύκανση της υπόθεσης και στην απόδοση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών.

ΛΥΚΕΣΑΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας. Σας καλημερίζουμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Συλλυπητήρια δήλωση για το θάνατο του Νίκου Γρυλλάκη
Η τραγική απώλεια του Νίκου Γρυλλάκη, που υπηρέτησε επί δεκαετίες τη δημοσιογραφία με ήθος και μαχητικότητα, αφήνει ένα μεγάλο κενό στη δημοσιογραφική οικογένεια και την ΕΡΤ.

 
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.
Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Β. Σκουρή για την εφημερίδα REAL news
Κύριε υπουργέ επιμένετε στην καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο; Και τι ακριβώς εννοείτε «καθαρή έξοδο»;

 

Η πορεία για την έξοδο από τα μνημόνια, την οριστική λήξη της επιτροπείας και την αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές χρήματος συνεχίζεται με σταθερά βήματα. Τώρα ως προς την καθαρή έξοδο αν με αυτό εννοείτε την έξοδο που δεν θα συνοδεύεται από 4ο πρόγραμμα ή από νέες υποχρεώσεις τότε όχι μόνο επιμένουμε στην καθαρή έξοδο αλλά αυτή έχει ήδη προεξοφληθεί. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει εποπτεία της ελληνικής οικονομίας όπως υπήρξε σε κάθε χώρα που βγήκε από καθεστώς προγράμματος. Η ακριβής μορφή αυτής της εποπτείας θα καθοριστεί στις διαπραγματευσεις με τους δανειστές εν όψει της συνεδρίασης του EG της 21ης Ιουνίου και θα συνίσταται κυρίως στην παρακολούθηση της δημοσιονομικής πορείας.

 

Το ΔΝΤ πρέπει να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα; Ποια είναι -αν υπάρχουν- τα υπέρ και τα κατά;

 

Η θέση μας ότι το ΔΝΤ δεν είναι αναγκαίο για τα προγράμματα στήριξης της Ευρωζώνης όχι μόνο είναι πάγια αλλά πλέον έχει γίνει και συντριπτικά πλειοψηφική στην Ευρώπη. Τώρα όμως το θέμα που βρίσκεται σε προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να υπάρξει ρύθμιση του χρέους και να ανακτηθεί με καλούς όρους η πρόσβαση στις αγορές χρήματος.

 

Η κυβέρνησή σας υπό ποίες προϋποθέσεις μπορεί να αποδεχθεί την εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019; Και αν επιμείνουν οι δανειστές, θα πάτε σε εκλογές, όπως τονίζει η αντιπολίτευση;

 

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν απολύτως παράλογη και αχρείαστη με δεδομένη την μέχρι τώρα δημοσιονομική πορεία της χώρας και την υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα. Βεβαίως ξέρω ότι η αντιπολίτευση εύχεται να προκύψει μια τέτοια απαίτηση από το ΔΝΤ όμως νομίζω ότι θα απογοητευτεί για άλλη μια φορά. Το ΔΝΤ εκτιμώ ότι έχει κατανοήσει τους λάθος υπολογισμούς και τις κακές προβλέψεις που έκανε και επομένως δεν θα μπει στη διαδικασία να εγείρει τέτοιο ζήτημα. Η πορεία προς την έξοδο όπως σας είπα και προηγουμένως θα συνεχιστεί με σταθερά και σίγουρα βήματα χωρίς επιπλέον δημοσιονομικές επιβαρύνσεις.

 

Ενόψει του οροσήμου της εξόδου από το Μνημόνιο η κυβέρνησή σας σκέφτεται να επαναδιαπραγματευτεί θέματα όπως οι συμφωνίες για τη μείωση των συντάξεων από το 2019 ή τα επερχόμενα υψηλά πλεονάσματα;

 

Γνωρίζετε ότι τα μέτρα του 2019 και του 2020 προέκυψαν μετά από τις σχετικές απαιτήσεις του ΔΝΤ και το βέτο του για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης παρά το γεγονός ότι δεν ήταν αναγκαία για την επίτευξη των στόχων. Είναι ακριβώς αυτή η συνθήκη που θα καθορίσει και την αναγκαιότητα εφαρμογής τους. Τώρα αυτό που αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα για μας είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος. Τα υπόλοιπα είναι ζητήματα που πιθανόν να μας απασχολήσουν αργότερα ανάλογα και με την δημοσιονομική πορεία της χώρας.

 

Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, πάντως, επιμένει στην ανάγκη ύπαρξης πιστοληπτικής γραμμής. Εκτιμάτε ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα με τον Γ. Στουρνάρα, όπως κατά καιρούς αφήνουν να εννοηθεί στελέχη σας;

 

Το θέμα της πιστοληπτικής γραμμής έχει ήδη κλείσει όχι μόνο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και από την πλευρά των δανειστών μας. Το θέμα λοιπόν είναι για ποιο λόγο ο κος Στουρνάρας επιμένει να το θέτει. Φυσικά έχει κάθε δικαίωμα να λέει τη γνώμη του και να συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση όμως αυτός που αποφασίζει είναι τελικά η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Είναι λοιπόν άλλο πράγμα η έκφραση γνώμης και άλλο η διαρκής επαναφορά μιας πρότασης που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως απόπειρα πολιτικής παρέμβασης.

 

Η Προανακριτική για τη Novartis, πάντως, δείχνει να έχει εκφυλιστεί αφού σε αυτή συμμετέχει πλέον μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία, με την αντιπολίτευση να σας κατηγορεί για «σκευωρία» και «παιχνίδια σπίλωσης» των πολιτικών σας αντιπάλων…

 

Ήταν δεδομένο ότι η ΝΔ αλλά και το Κίνημα Αλλαγής των οποίων στελέχη φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο Νοβάρτις θα το έβαζαν στα πόδια με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. Αυτή εξάλλου ήταν η στάση τους από την αρχή. Να εκβιάσουν τη δικαιοσύνη, να τρομοκρατήσουν τους μάρτυρες, να δημιουργήσουν κλίμα πολιτικής δίωξης. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολίτες που θα αγόραζαν το αφήγημα τους το οποίο όμως προσπαθούν να υπηρετήσουν με κάθε τρόπο. Είναι προφανές ότι δεν έχουν στόχο τη διαλεύκανση της υπόθεσης αλλά τη συγκάλυψή της. Θα μου έκανε και εντύπωση λοιπόν αν έμεναν στην επιτροπή. Η επιτροπή πάντως είμαι βέβαιος ότι με αίσθημα κοινοβουλευτικής ευθύνης και σεβόμενη το νόμο και το Σύνταγμα θα ολοκληρώσει τις εργασίες της και θα πράξει τα δέοντα ώστε να αποδοθούν ευθύνες.

 

Γιατί επιμένετε στην παραίτηση -ή την αποπομπή- του Άδωνη Γεωργιάδη από την αντιπροεδρία της ΝΔ;

 

Ο κος Γεωργιάδης είναι το σύμβολο του πολιτικού εκφυλισμού της Νέας Δημοκρατίας. Η αποπομπή του θα ήταν μια ανάσα για την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα του πολιτικού συστήματος. Το γεγονός ότι ο κος Μητσοτάκης τον καλύπτει παρά τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν κυρίως την θητεία του στο Υπουργείο Υγείας σημαίνει ότι ο κος Γεωργιάδης τον κρατάει. Και αυτό είναι προφανές αφού ήταν αυτή η συμμαχία μεταξύ Μητσοτάκη και Γεωργιάδη που εξασφάλισε στον πρώτο την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό εξάλλου εξηγεί και την ακροδεξιά στροφή της ΝΔ στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής αλλά και των δικαιωμάτων.

 

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο δημιουργίας σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο ενός «μετώπου για την υπεράσπιση της δημοκρατίας», όπως ζητά ο Ευ. Βενιζέλος και δείχνουν να συμφωνούν και πολλά στελέχη της ΝΔ;

 

Δεν πρόκειται για μέτωπο υπεράσπισης της δημοκρατίας αλλά για μαύρο μέτωπο εναντίον της δημοκρατίας και υπεράσπισης του παλιού πολιτικού συστήματος. Μέτωπο που είναι ήδη ενεργό κοινοβουλευτικά και πολιτικά αλλά ηττημένο κοινωνικά και καταρρακωμένο ηθικά. Αποτελείται από τις δυνάμεις της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου που πνέουν πλέον τα λοίσθια μετά τις αλλεπάλληλες ήττες τους. Το μόνο που το κρατά διασωληνομένο στη ζωή είναι η στήριξη που του παρέχει ο εγκλωβισμένος κος Μητσοτάκης.

 

Γιατί επιμένετε ότι «θα πάτε μέχρι τέλους» με τον Πάνο Καμμένο; Ιδίως ενώ είναι μπροστά το Σκοπιανό, ενώ εισερχόμαστε αργά αλλά σταθερά σε προεκλογική περίοδο και άρα οι ΑΝΕΛ θα πρέπει να δείχνουν τη δική τους ταυτότητα, που όπως λένε είναι διαφορετική από τη δική σας;

 

Διότι στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να βάλει τέλος στο καθεστώς της επιτροπείας και να δημιουργήσει τις θεσμικές προϋποθέσεις για την εκκαθάριση των πρακτικών διαφθοράς. Αυτός ήταν ο διακηρυγμένος στόχος της από την αρχή και αυτό το στόχο συνεχίζει να υπηρετεί. Οι διαφορετικές οπτικές σε άλλα πολιτικά ζητήματα και η ανάδειξη των διαφορετικών ιδεολογικών θέσεων είναι και εύλογες και θεμιτές αν και δεν πρέπει να παίρνουν τον πρώτο λόγο έναντι των κοινά συμφωνημένων στόχων.

 

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιλύσει το Σκοπιανό, ακόμα και αν οι ΑΝΕΛ διαφωνήσουν; Υπό ποίες προϋποθέσεις και πώς θα επιτύχετε πλειοψηφία στη Βουλή;

 

Η βασική προτεραιότητα τώρα είναι να υπάρξει συμφωνία στη βάση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στη γείτονα. Εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί εφικτό η διαμόρφωση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν θα είναι κατά την εκτίμηση μου δύσκολη με δεδομένες τις δημόσιες θέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

 

Τις απειλές των παμμακεδονικών οργανώσεων πώς τις κρίνετε; Και δεν σας ανησυχεί γενικότερα ένα ακροδεξιό κλίμα που δείχνει να κερδίζει έδαφος στη χώρα;

 

Οι ακροδεξιές ιδεολογίες και πρακτικές δεν αποτελούν καινούριο φαινόμενο για την ελληνική κοινωνία. Ο τρόπος για να καταπολεμηθούν περνά μέσα από τον καθημερινό πολιτικό και κοινωνικό αγώνα η έκβαση του οποίου θα εξαρτηθεί και από την επίτευξη του στόχου για έξοδο από τα μνημόνια και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαικών τάξεων. Η μάχη λοιπόν εναντίον της ακροδεξιάς πρέπει να είναι καθημερινή: στο κοινοβούλιο, στις γειτονιές, στους θεσμούς, στα σχολεία. Παντού.

 

Σε ό,τι αφορά τις απειλές των παμμακεδονικών οργανώσεων αυτές ανήκουν στην αρμοδιότητα της ποινικής δικαιοσύνης. Ωστόσο πρέπει να σας πω ότι η υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε σε θέματα δικαιωμάτων είτε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής νομιμοποιεί τέτοιου είδους συμπεριφορές και στάσεις.

 

Θεωρείτε πιθανό ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο;

 

Η στάση της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες είναι αλήθεια ότι έχει γίνει εξόχως προκλητική. Όμως αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Η στάση της Τουρκίας έχει αλλάξει και σε σχέση με την Ευρώπη αλλά και με τις ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή είναι προφανές ότι μας προβληματίζει και για αυτό απαιτούμε από την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να συμπεριφερθεί με σύνεση. Ο στόχος μας είναι η εξομάλυνση των σχέσεών μας με τους γείτονες αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε σε διαρκή εγρήγορση για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

 

Δηλώσατε πρόσφατα πως δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής και πως απευθύνεστε σε πρόσωπα της κεντροαριστεράς. Είστε ανοιχτοί και σε προσέγγιση με βουλευτές από το χώρο;

 

Το Κίνημα αλλαγής φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί από τη συζήτηση που έχει ανοίξει στους κόλπους της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και οδηγεί σε μια άλλοτε δειλή και άλλοτε πιο γενναία αυτοκριτική για τις επιλογές του παρελθόντος και την στρατηγική σύμπλευση για περισσότερα από 15- 20 χρόνια με το νεοφιλελευθερισμό.

 

Είναι προφανές λοιπόν ότι αυτή η άρνηση δεν ευνοεί ιδιαιτέρως τον διάλογο και τις προγραμματικές συγκλίσεις.

 

Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει πλειοψηφικά στην στρατηγική της ταύτισης με τη ΝΔ όμως υπάρχουν στο χώρο και δυνάμεις που βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Με αυτές τις δυνάμεις υπάρχει δυνατότητα και διαλόγου και συγκλίσεων.
Συνένευξη στην τηλεόραση του BLUE SKY και στην εκπομπή του δημοσιογράφου Άκη Παυλόπουλου

2 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ
→ Χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί και υπομονή όσο αναμένουμε το κατηγορητήριο του Τούρκου Εισαγγελέα. Γνώμη μου πως θα ήταν νομικά παράλογο το περιστατικό να χαρακτηριστεί ως κάτι διαφορετικό από παράνομη είσοδο σε χώρα.
→ Το θέμα θα θέσει αύριο ο Πρωθυπουργός και στη Σύνοδο Κορυφής. Αν η Τουρκία δείξει πως δεν θέλει να επιλύσει το ζήτημα, θα υπάρξουν πιο γενναίες πρωτοβουλίες και σε πολύ υψηλότερο επίπεδο -και όχι μόνο διμερές.

ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ
→ Υποχωρητική στάση απέναντι στην Τουρκία δεν υπάρχει. Αν ο κ. Μητσοτάκης έχει μια διαφορετική γραμμή πλεύσης να προτείνει τότε να το κάνει. Δεν μπορούμε να ανάγουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας στις εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή. Η Τουρκία επιδεικνύει μεγάλη προκλητικότητα τον τελευταίο καιρό και έναντι ΕΕ, ΗΠΑ κλπ.
→ Η ΝΔ θα έπρεπε να συμβάλει σε πιο εθνική στάση. Η υπεύθυνη στάση της ΝΔ στο ζήτημα κράτησε δύο μέρες. Η κυβέρνηση δεν αποκλείει δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης από την προσπάθεια εθνικής συνεννόησης. Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που έχει αυτοαποκλειστεί.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
→ Πρωθυπουργός και Υπ. Άμυνας σχεδιάζουν μαζί τα βήματα. Δεν υφίσταται κανένα θέμα. Ο στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι δεδομένος από την αρχή: Έξοδος από τα μνημόνια και προσπάθεια θεσμικής θωράκισης της πολιτείας απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
→ Πιστέυω δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια διπλωματικής εξομάλυνσης των σχέσεων και σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν Ελλάδα, Διεθνείς Οργανισμοί, ΕΕ, ΗΠΑ.

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ πΓΔΜ
→ Συμφωνία που βασίζεται στη θέση της ελληνικής κυβέρνησης: σύνθετη ονομασία έναντι ολων για μία χρήση (προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση από την πλευρά της ΠΓΔΜ).

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ
→ Αντιπαράθεση μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας δεν μπορεί να υπάρξει αν η κάθε πλευρά ασκεί τα καθήκοντα που προβλέπει ο νόμος. Ο κ. Στουρνάρας μπορεί σαφώς να λέει τη γνώμη του αλλά υπερβαίνει τον ρόλο του όταν επαναλαμβάνει συνεχώς ορισμένα θέματα. Η συμπεριφορά του κ. Στουρνάρα, μπορεί να υποθέσει κάποιος, δεν είναι συμβουλευτική αλλά περιέχει πολιτική σκοπιμότητα.

ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ
→Το ζήτημα που έθετε ο κ. Στουρνάρας αναφορικά με την προληπτική πιστωτική γραμμή απαντήθηκε σήμερα από την Κομισιόν.
→ Η πιστοληπτική γραμμή είναι ένα ποσό χρήματος που μπαίνει στην άκρη και εφόσον το ζητήσεις ενεργοποιεί μνημόνιο. Η ενισχυμένη πιστοληπτική γραμμή έχει «καθαρό» μνημόνιο ακόμη και εάν δεν ζητήσεις τα χρήματα. Πιστοληπτική γραμμή σημαίνει νέο πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει νέα μέτρα.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
→ Τα μέτρα 2019-20 απαιτούσαν υποχρέωση για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης για να παραμείνει εντός προγράμματος το ΔΝΤ. Η Γερμανία έλεγε δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Σε εκείνη τη φάση η κυβέρνηση είχε μόνο τη δυνατότητα να κάνει έναν συμβιβασμό. Σήμερα η Κομισιόν είπε ότι δεν υπάρχει βέτο του ΔΝΤ. Άλλο το «συνεχίζει να πιέζει το ΔΝΤ» και άλλο να μπορεί να επιβάλλει βέτο το Ταμείο.

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ κου ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ στον κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

→ Αν και ομολογείται καθυστερημένα, είναι καλοδεχούμενη.

→ Tαυτόχρονα όμως κατεδαφίζει και το αφήγημα της ΝΔ αλλά και των κκ. Σαμαρά-Βενιζέλου-Λοβέρδου περί σκευωρίας.

→ Tο γεγονός ότι ο κος Μητσοτάκης δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του κου. Γεωργιάδη σημαίνει ότι αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη για όσα έχουν ήδη αποκαλυφθεί αλλά και για όσα πιθανόν θα αποκαλυφθούν στο μέλλον.

→ Η μη αποδοχή της παραίτησης του κ. Γεωργιάδη από τον κ. Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι ο τελευταιος βρίσκεται προσωπικά στον πυρήνα του σκανδάλου και την προσπάθεια συγκάλυψης του.

→ Είναι πάρα πολύ πιθανό ότι η υπόθεση Νοβάρτις θα αποδειχθεί θρυαλλίδα τόσο για τον κ. Μητσοτάκη όσο και για την ακροδεξιά ηγετική ομάδα που έχει συγκροτήσει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

→ Είναι πλέον δεδομένο και καθημερινά επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που ανακοινώνονται ότι η οικονομία έχει περάσει σε μια φάση δυναμικής ανάπτυξης και επομένως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

→ Η ελληνική οικονομία το 2017 κατέγραψε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας 10ετίας.
Σειρά από μεγέθη επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη αυτή στηρίζεται σε ισχυρά θεμέλια και αναμένεται να οδηγήσει σε ισχυρότερη μεγέθυνση το 2018:
• Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία σημειώνει για το φεβρουάριο την υψηλότερη επίδοση από το 2007
• Ο δείκτης υπέυθυνων προμηθειών για την μεταποίηση (PMI) υπέδειξε την υψηλότερη επίδοση από το 2000
• Στην απασχόληση, ακόμη και το δυσκολότερο παραδοσιακά δίμηνο του έτους έκλεισε με θετικό ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων.
• Θετικά αποτιμάται και η περαιτέρω μείωση της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στον ELA κατά το τελευταίο δίμηνο.

4η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

→ Η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και για την κατάθεση του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου. Αυτό θα περιέχει τους βασικούς πολιτικούς στόχους για τη μεταμνημονιακή περίοδο και αναμένεται να παρουσιαστεί στο EG της 27/4.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

→ Συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους & το πλαίσιο της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά τον Αύγουστο του 2018 που θα συζητηθούν στο eurogroup της 21/4 όπως έχει δηλώσει και ο αρμόδιος επίτροπος κος Μοσκοβισί.

2 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ

→ Η κυβέρνηση εξακολουθεί να παίρνει διπλωματικές & πολιτικές πρωτοβουλίες για την διευθέτηση του ζητήματος και την εξασφάλιση της επιστροφής τους στη χώρα μας το συντομότερο δυνατόν.

→ Για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 συνάντηση ΠΘ – ΥΠΕΘΑ.

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ πΓΔΜ

→ Tο σχέδιο συμφωνίας έχει συνταχθεί με βάση τις πάγιες διαπραγματευτικές μας θέσεις: σύνθετη ονομασία, erga omnes, πράγμα που συνεπάγεται & την ανάγκη για τροποποίηση του Συντάγματος. Έχει ήδη αποσταλεί στους γείτονές μας & αναμένουμε σχόλια & παρατηρήσεις τους.

→ Την Πέμπτη 22/3 o ΥΠΕΞ θα αναχωρήσει για την πόλη των Σκοπίων όπου αναμένεται να έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, την αντιπολίτευση και αλβανικά κόμματα της γείτονος ώστε να συνεχιστουν οι συνομιλίες με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

→ Στις 30/03 θα υπάρξει νέα συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ στην Βιέννη με τον κο Νίμιτς.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας επιστολή του κου Γεωργιάδη, στην οποία ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μετά και την κατακραυγή των τελευταίων ημερών παραδέχεται ότι έχει ήδη καταθέσει την παραίτηση του στον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ δηλώνει ότι αυτή δεν έγινε αποδεκτή.

Καταρχάς να σημειώσω ότι αυτή η κίνηση αν και ομολογείται καθυστερημένα είναι καλοδεχούμενη όμως οφείλω ταυτόχρονα να πω από μόνη της κατεδαφίζει το αφήγημα της ΝΔ αλλά και των κων Σαμαρά Βενιζέλου, Λοβέρδου περί σκευωρίας. Οι πιέσεις εξάλλου που ασκούνται και από πρόσωπα του συντηρητικού χώρου για την παραίτηση του κου Γεωργιάδη συνηγορούν υπέρ αυτού.

Ωστόσο το γεγονός ότι ο κος Μητσοτάκης δεν έκανε δεκτή την εν λόγω παραίτηση δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά την ευθύνη για όσα έχουν ήδη αποκαλυφθεί αλλά και για όσα πιθανόν να αποκαλυφθούν στο μέλλον.

Η στάση του αυτή αποδεικνύει απολύτως ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι απλώς πιθανός σύμμαχος της Νοβάρτις όπως η ίδια η εταιρεία τον χαρακτήριζε τον Φεβρουάριο του 2017 αλλά βρίσκεται προσωπικά στον πυρήνα του σκανδάλου και της προσπάθειας συγκάλυψης του.

Είναι λοιπόν πάρα πολύ πιθανό ότι η υπόθεση Νοβάρτις θα αποδειχθεί θρυαλλίδα τόσο για τον ίδιο όσο και για την ακροδεξιά ηγετική ομάδα που έχει συγκροτήσει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της οικονομίας:

Είναι πλέον δεδομένο και καθημερινά επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που ανακοινώνονται ότι η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε μια φάση δυναμικής ανάπτυξης και επομένως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Σε συνέχεια του θετικού ρυθμού μεγέθυνσης που κατέγραψε η ελληνική οικονομία το 2017 που σημειωτέων ήταν ο υψηλότερος της τελευταίας δεκαετίας μια σειρά από μεγέθη επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη στηρίζεται σε ισχυρά θεμέλια και αναμένεται να οδηγήσει σε ισχυρότερη μεγέθυνση το 2018.

 

Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία σημειώνει για το Φεβρουάριο την υψηλότερη επίδοση από το 2007

Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών για την μεταποίηση (PMI) υπέδειξε την υψηλότερη επίδοση από το 2000

Ενώ στην απασχόληση ακόμη και το δυσκολότερο παραδοσιακά δίμηνο του έτος έκλεισε με θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων.

Τέλος θετικά αποτιμάται και η περαιτέρω μείωση της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στον ELA κατά το τελευταίο δίμηνο.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης και για την κατάθεση του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο θα εμπεριέχει τους βασικούς πολιτικούς στόχους για την μεταμνημονιακή περίοδο και αναμένεται να παρουσιαστεί στο Eurogroup της 27ης Απριλίου.

 

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι τεχνικές  συζητήσεις για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους και το πλαίσιο της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά τον Αύγουστο του 2018, που θα συζητηθούν στο eurogroup της 21 Ιουνίου, όπως έχει δηλώσει και ο αρμόδιος επίτροπος κος Μοσκοβισί.

 

Στο ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να παίρνει διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για την διευθέτηση του προβλήματος και την εξασφάλιση της επιστροφής τους στη χώρα μας το συντομότερο δυνατόν.

 

Για το θέμα αυτό και για τον προσδιορισμό των επόμενων βημάτων και πρωτοβουλιών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις πέντε το απόγευμα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Υπουργό εθνικής άμυνας κο Καμμένο.

 

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔ της Μακεδονίας όπως ενημέρωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών κος Κοτζιάς, το σχέδιο συμφωνίας έχει ήδη αποσταλεί στους γείτονες μας και πλέον αναμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους. Το σχέδιο έχει συνταχθεί με βάση τις πάγιες διαπραγματευτικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ήτοι σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις πράγμα που συνεπάγεται και την ανάγκη για τροποποίηση του Συντάγματος στη γειτονική χώρα.

Την Πέμπτη 22 Μαρτίου το απόγευμα εξάλλου ο κος Κοτζιάς θα αναχωρήσει για την πόλη των  Σκοπίων,  όπου αναμένεται να έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της, την αντιπολίτευση και αλβανικά κόμματα της γείτονος ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Στις 30 Μαρτίου τέλος θα υπάρξει νέα συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ στην Βιέννη με τον κο Νίμιτς.

 

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε ό,τι αφορά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που φαίνεται ότι υπάρχουν εξελίξεις, γιατί έχουν οδηγηθεί στο δικαστήριο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν επιβεβαιώνεται αυτή η πληροφορία από τον Έλληνα πρέσβη.

ΖΟΡΜΠΑ: Εντάξει. Ο κ. Κοτζιάς εχθές μίλησε για παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, ενώ παρέμβαση πραγματοποίησε σήμερα και ο κ. Πάϊατ, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, υπέρ των δύο. Μπορείτε να μας πείτε λίγο πιο συγκεκριμένα. Καταρχήν έχετε εικόνα, η κυβέρνηση, τι είδους παρέμβαση ήταν αυτή της κας Μέρκελ στον Τούρκο πρωθυπουργό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχάς να σας πω σε σχέση με το πρώτο ζήτημα, επειδή σας είπα ότι δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τους Έλληνες διπλωμάτες, από τον Έλληνα πρέσβη, δεν υπάρχει καμία μεταγωγή των Ελλήνων στρατιωτικών. Αντιθέτως, η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται και αναμένουμε το επόμενο διάστημα να έχουμε και γνώση του κατηγορητηρίου για να δούμε και ποιες θα είναι οι σχετικές εξελίξεις στο θέμα της επιστροφής των δύο Ελλήνων αξιωματικών. Τώρα, σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις, από την ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σας πω ότι εξακολουθούμε να θεωρούμε το θέμα, καταρχάς, διμερές. Ωστόσο, η πορεία της διευθέτησης του προβλήματος αυτού, θα εξαρτηθεί και από τη στάση των τουρκικών εισαγγελικών αρχών το επόμενο διάστημα.

Σε σχέση με τις παρεμβάσεις της κας Μέρκελ και του κ. Πάϊατ, δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος μπορώ να σας ενημερώσω αρμοδίως. Μπορώ μόνο να σας πω, ότι εξ’ όσων γνωρίζουμε η Γερμανίδα καγκελάριος έθεσε το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στο τηλεφώνημα που είχε με τον κ. Ερντογάν.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Επειδή λέτε ότι το θέμα είναι διμερές, έχουμε μπροστά μας μία Σύνοδο Κορυφής. Θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις της άλλης πλευράς, αν εμείς το θέσουμε στη Σύνοδο Κορυφής;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά θεωρεί το θέμα διμερές. Ωστόσο, δεν αποκλείεται, εφόσον η τουρκική πλευρά δεν θελήσει να διευθετήσει το ζήτημα το δυνατόν συντομότερα, από την δική μας πλευρά να αλλάξουμε και την τακτική. Ωστόσο, μέχρι στιγμής συνεχίζουμε να θεωρούμε το θέμα διμερές που αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Τα τελευταία εικοσιτετράωρα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει μία διαρροή, ότι μπορεί να αποχωρήσουν από την προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, στην περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά κάποια δικά τους αιτήματα. Θα ήθελα το πολιτικό σας σχόλιο για μία τέτοια ενέργεια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σχολιάσω μία τέτοια ενέργεια,  εφόσον γίνει. Αυτό που θέλω να σας πω εγώ είναι ότι, η Νέα Δημοκρατία από την αρχή που είδε το φως της δημοσιότητας αυτή η υπόθεση και από την αρχή που έγινε η διαβίβαση της δικογραφίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τοποθετήθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μας κάνει να θεωρούμε, ότι δεν θέλει την διαλεύκανση της υπόθεσης αλλά αντιθέτως, επιδιώκει με κάθε μέσον την συγκάλυψή της. Θεωρώ ότι μια τέτοια κίνηση, θα επιβεβαιώσει την αρχική εκτίμηση που κάναμε σε σχέση με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό το οποίο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, όπως έχει προκύψει και από τις επίσημες ενημερώσεις που έχουν υπάρξει, θα καλέσει τους δέκα φερόμενους ως εμπλεκόμενους να καταθέσουν και από κει και πέρα, θα απαντήσει στα νομικά ζητήματα που έχουν τεθεί ενώπιόν της σε σχέση με την αρμοδιότητα τη δική της ή της τακτικής Δικαιοσύνης για την διενέργεια των υπολειπόμενων ενεργειών για την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης.

 

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Στις πολιτικές πρωτοβουλίες, κύριε εκπρόσωπε, που παίρνει η κυβέρνηση για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, περιλαμβάνεται και ενδεχόμενο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον κ. Ερντογάν ή η κυβέρνηση θεωρεί ότι ακόμα δεν είναι η σωστή στιγμή, η σωστή συγκυρία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού. Θεωρούμε ότι θα συνεχιστούν όλες οι απαραίτητες διπλωματικές και πολιτικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη σύντομη διευθέτηση του ζητήματος.

ΠΙΠΙΝΗΣ: Για το ίδιο θέμα, για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Εάν γνωρίζετε, να μας πείτε, εκτός από την κα Μέρκελ, από ποιες άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχει ζητήσει η κυβέρνησή σας να μεσολαβήσουν στον Ερντογάν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα και προηγουμένως, θεωρούμε το θέμα διμερές. Επομένως δεν έχουμε ζητήσει από κανέναν να μεσολαβήσει στον Ερντογάν.

ΠΙΠΙΝΗΣ: Και επιπλέον, εάν γνωρίζετε, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, πως έθεσε το ζήτημα η ελληνική κυβέρνηση; Δηλαδή, ζήτησε να παρέμβουν για να αφεθούν ελεύθεροι οι  δύο όμηροι ή ζήτησε να παρέμβουν για ένα σύνηθες περιστατικό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, ότι δεν ζητήσαμε καμία παρέμβαση. Θεωρούμε το θέμα διμερές.

ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω, η ελληνική κυβέρνηση τι περιμένει από την επίσκεψη του κυρίου Κοτζιά στα Σκόπια και όταν λέτε «μια αναθεώρηση του Συντάγματος», τι ακριβώς είναι αυτό; Αφορά μόνο το όνομα ή αφορά και κάποια άρθρα, όπως έχουμε διαβάσει εδώ στα ΜΜΕ; Και μια δεύτερη ερώτηση: Ο κ. Θεοδωράκης την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη συνάντηση με τον κύριο Τσίπρα, είπε ότι η κυβέρνηση θα φέρει την πρόταση μετά το Πάσχα. Αυτό σημαίνει ότι περιμένετε λύση μέχρι τότε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω αυτή τη στιγμή σχολιασμό επί των ζητημάτων που αφορούν μια εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Είπα και εισαγωγικά ότι το σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει τις βασικές θέσεις με τις οποίες η ελληνική πλευρά έχει προσέλθει στη σχετική διαπραγμάτευση. Δηλαδή, την ανάγκη για εξεύρεση λύσης στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας με σύνθετη ονομασία, που θα ισχύει erga omnes, δηλαδή έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις. Πράγμα το οποίο προϋποθέτει και σχετική συνταγματική αναθεώρηση. Τώρα, από εκεί και πέρα, υπάρχει και μια συζήτηση που αφορά τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και του αν και κατά πόσο θα μπορούσαν σχετικές διατάξεις του Συντάγματος της ΠΓΔΜ να θεωρηθούν ότι εμπεριέχουν ακριβώς τέτοιου τύπου αλυτρωτικές βλέψεις. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι, το οποίο αποτελεί θέμα συζήτησης και αναμένουμε και τις πολιτικές τοποθετήσεις, αλλά και τις νομικές τοποθετήσεις των γειτόνων μας σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, που όμως σας ξαναλέω ότι αποτελεί μέρος της τεχνικής διαπραγμάτευσης, η οποία διεξάγεται.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το τι αναμένουμε, αναμένουμε να συντελεστούν βήματα προόδου, αναμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και ευελπιστούμε ότι θα επιτύχουμε την εξεύρεση κοινού εδάφους μέσα στις επόμενες συναντήσεις. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και από την άλλη πλευρά.

ΜΑΓΓΙΡΙΑΔΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, αν ο κυβερνητικός εταίρος, ο κύριος Καμμένος, έχει λάβει γνώση του σχεδίου συμφώνου της ελληνικής πλευράς και αν έχει κάποιες παρατηρήσεις επ΄ αυτού.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Ο κύριος Καμμένος ενημερώνεται για την πορεία και τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Έχει εκφράσει μια πολιτική θέση, η οποία είναι γνωστή. Ωστόσο, θα συνιστούσα να αναμένουμε μέχρι να φτάσουμε στην τελική συμφωνία για να ακούσουμε τις τοποθετήσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Εφόσον υπάρξει τελικώς συμφωνία, εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να ζητήσει την ψήφισή της στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών και αν ναι, σε ποια νομική βάση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον υπάρξει συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση θα ανακοινώσει, στον χρόνο που απαιτείται, τον τρόπο με τον οποίο θα κατατεθεί η συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω, αν έχετε ενημερωθεί σχετικά με το περιστατικό που είχαμε πάλι στον Έβρο με πυροβολισμούς και πόσο σοβαρό είναι αυτό που συνέβη εκεί.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πυροβολισμός, εξ όσων γνωρίζω, αφορά μια ενέργεια των τουρκικών Αρχών, την οποία δεν σχολιάζουμε.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω, αφενός για τα Σκόπια, αν υπάρχει ελληνική πρόθεση από την κυβέρνηση, πριν από τη μετάβαση του κ. Κοτζιά, να ενημερώσει για την πρόταση που έχει καταθέσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Αυτό είναι το ένα. Δεύτερον, εάν η συνάντηση του Πρωθυπουργού το απόγευμα με τον κ. Καμμένο θα περιστραφεί μόνο γύρω από το θέμα των δύο κρατουμένων ή θα τεθούν γενικότερα θέματα που έχουν να κάνουν και με τις σχέσεις του κ. Καμμένου με τη συνέχεια στην κυβερνητική πορεία και τα λοιπά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που μπορώ να σας πω σε σχέση με την απογευματινή συνάντηση, είναι ότι οι σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον κ. Καμμένο είναι άριστες. Επομένως, δεν χρειάζεται να τεθεί κανένα απολύτως θέμα που να αφορά τη συνεργασία των δύο κομμάτων στο πλαίσιο της κυβέρνησης.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, τα πολιτικά κόμματα έχουν ενημερωθεί για τις θέσεις με τις οποίες έχουμε προσέλθει στη διαπραγμάτευση. Τίποτε δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την ενημέρωση που έχει κάνει ο Πρωθυπουργός στις σχετικές συνομιλίες του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Νομίζω ότι υπάρχει μια αλλαγή πλεύσης από την πλευρά σας. Μιλάτε ότι το πρόβλημα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς είναι διμερές. Οπότε, τι νόημα είχε το προηγούμενο διάστημα να μας ανακοινώνετε ότι ο κ. Τσίπρας έχει μιλήσει με τον κ. Γκουτιέρες, ότι ο κ. Καμμένος θα ζητήσει τη μεσολάβηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ; Και σε τελική ανάλυση, η παρέμβαση της κυρίας Μέρκελ έγινε αυθαίρετα; Δεν της είπε κάποιος από την ελληνική κυβέρνηση ότι ζητούμε τη διαμεσολάβησή σας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή πλεύσης, κύριε Κατσίγιαννη. Από την αρχή θεωρούσαμε το συγκεκριμένο ζήτημα διμερές. Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι ενημερώσαμε Ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς Οργανισμούς ήταν κάτι, το οποίο οφείλαμε να κάνουμε. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση δεν θεωρούμε ότι υπάρχει λόγος να ζητήσουμε καμία παρέμβαση. Κάνουμε μια προσπάθεια, έτσι ώστε να επιλυθεί το ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και θεωρούμε ότι αυτός είναι και ο ασφαλέστερος και επιτυχέστερος δρόμος.

Τώρα, σε ό,τι αφορά την ενημέρωση, την οποία ζήτησε η κυρία Μέρκελ για το ζήτημα, από τον κ. Ερντογάν, η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε γνώση αυτού.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, συμπληρώνονται 20 ημέρες από τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Στο διάστημα αυτό, σήμερα συναντώνται ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για πρώτη φορά, τουλάχιστον είναι η πρώτη δημόσια συνάντηση που γνωρίζουμε για το θέμα αυτό. Υπάρχουν κάποια νέα δεδομένα που επιβάλλουν αυτή τη συνάντηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κυρία Αντωνίου. Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχουν συναντηθεί αρκετές φορές σε αυτές τις 20 ημέρες και έχουν συζητήσει για μια σειρά από ζητήματα. Εξάλλου βρίσκονται σε σταθερή επικοινωνία, σχεδόν καθημερινή, θα μπορούσε να πει κανείς. Ωστόσο, νομίζω ότι η σημερινή συνάντηση, εξαιτίας του γεγονότος ότι πλέον έχει παρέλθει αυτό το 20ήμερο το οποίο αναφέρατε, είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί θα συζητηθούν και οι επόμενες πρωτοβουλίες, τις οποίες θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Οι σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον κ. Καμμένο, όπως είπατε, μπορεί να είναι εξαιρετικές. Με βάση, όμως, τις δηλώσεις που έχουν κάνει οι βουλευτές των δύο κομμάτων, δεν φαίνεται να υπάρχει το ίδιο κλίμα ανάμεσα στους βουλευτές. Θα συζητηθεί το θέμα; Και τι πρωτοβουλίες αναμένεται να πάρουν, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο κ. Καμμένος, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι; Και θα ήθελα και κάτι άλλο: Υπήρξε χθες μια παρέμβαση των Παμμακεδονικών Σωματείων για τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, αν προχωρήσει η συμφωνία και τα λοιπά, που στην πραγματικότητα απειλούσαν τους βουλευτές ότι εάν προχωρήσουν σε μια τέτοια ενέργεια, θα υπάρχουν μια σειρά από αποτελέσματα, βάσει του Συντάγματος, έτσι όπως το ερμηνεύουν αυτοί. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, δεν είμαι ο πλέον αρμόδιος για να σας απαντήσω σε σχέση με αυτό. Μπορώ να σας πω ότι όταν δύο πολιτικά κόμματα έχουν διαφορετικές πολιτικές καταβολές, διαφορετικές ιδεολογικές τοποθετήσεις, είναι προφανές ότι θα υπάρχει και ζωντανός διάλογος και διαφωνίες και διαφορετικές οπτικές γωνίες από τις οποίες σκοπεύεται η πραγματικότητα. Δεν το θεωρούμε καθόλου αρνητικό. Το θεωρούμε και θεμιτό και εύλογο, αρκεί η συζήτηση, ο διάλογος ο πολιτικός ή η ανταλλαγή απόψεων να γίνεται σε ένα κλίμα που δεν θα δημιουργεί εντυπώσεις. Επομένως, νομίζω ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο κ. Καμμένος δεν έχουν να συζητήσουν και πάρα πολλά επί αυτού, παρά μόνο να χαιρετίσουν τους ευσεβείς πόθους μερίδας του Τύπου, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βρήκε τον νέο λόγο για τον οποίο θα προκηρυχθούν, κατά την άποψή τους, πρόωρες εκλογές, καθώς πλέον το αφήγημα περί κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, όπως ομολόγησε και ο κ. Μητσοτάκης στην επίσκεψη που κάνει αυτή τη στιγμή, αν δεν κάνω λάθος, στο Κατάρ, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης και μάλλον αυτό διαψεύδει και όλα τα καταστροφολογικά και κινδυνολογικά σενάρια, τα οποία ο ίδιος διακινούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017. Νομίζω ότι θα υπάρξουν στο αμέσως επόμενο διάστημα και άλλοι λόγοι για τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης θα προβλέψει την κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης ή της συμμαχίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ωστόσο, νομίζω ότι πλέον μοιάζει σαν τους διάφορους εσχατολόγους ιεροκήρυκες, που συνήθως συναντάμε στις ΗΠΑ και οι οποίοι προβλέπουν το τέλος του κόσμου κάθε 15 ημέρες και στο τέλος οδηγούνται σε καταδικαστέες, βεβαίως, αλλά ομαδικές αυτοκτονίες.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας, νομίζω ότι είναι μια απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη πολιτική τοποθέτηση. Μάλλον το «πολιτική» είναι καταχρηστικό. Πρόκειται για μια τοποθέτηση που εμπεριέχει απειλές εναντίον βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου. Νομίζω ότι είναι πλήρως ανάξια πολιτικού σχολιασμού και εκτιμώ ότι είναι ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει να επιληφθεί η ποινική Δικαιοσύνη.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα ο κύριος Γεωργιάδης έδωσε μία συνέντευξη Τύπου, που λέει ότι έχει εκπονηθεί μια ολόκληρη σκευωρία εναντίον του και από τον κύριο Πολάκη, αλλά και από τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ .Το έχετε υπόψη σας, για να μην μακρηγορώ; Εάν το έχετε υπόψη σας και αν υπάρχει κάποια απάντηση σε αυτό, στον βαθμό που σας αφορά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Γεωργιάδης βρίσκεται προφανώς σε δεινή θέση. Έχει κατεδαφιστεί πλήρως και ολοκληρωτικά η τοποθέτησή του περί σκευωρίας, που τον εμπλέκει στην υπόθεση της Novartis και γι’ αυτό τον λόγο επιλέγει να λέει διάφορα ακατάληπτα εναντίον του κυρίου Πολάκη ή άλλων υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία έχουν απαντηθεί στο παρελθόν, όσα βεβαίως ήταν δυνατόν να απαντηθούν, διότι κινούνταν στη σφαίρα του ορθού λόγου, πράγμα το οποίο δεν συνηθίζει να κάνει ο κύριος Γεωργιάδης. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι μπορούμε να τον παραδώσουμε στη χλεύη των Ελλήνων πολιτών, που παρακολουθούν τα συγκεκριμένα παραληρήματά του στη δημόσια σφαίρα.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα της συνταγματικής αλλαγής. Ειδικά για τις διατάξεις περί ευθύνης υπουργών. Χθες ο κύριος Αλιβιζάτος, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής», παρουσίασε μία πρόταση που φαίνεται να συγκεντρώνει τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Υπάρχει κάποιο σχόλιο επ’ αυτού; Και κάποιο σχόλιο για το ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Κοιτάξτε τώρα, κύριε Κλαυδιανέ, εάν θεωρείτε θετικό ότι η πρόταση του κυρίου Αλιβιζάτου συγκεντρώνει τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είμαι αναγκασμένος να διαφωνήσω μαζί σας. Ο κύριος Αλιβιζάτος γενικώς έχει κάνει διάφορες προτάσεις, οι οποίες κινούνται στο πλαίσιο μιας τεχνοκρατικής και απολίτικης ιδεολογίας, την οποία ο ίδιος τα τελευταία χρόνια πρεσβεύει. Από τη δική μας μεριά, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις συνταγματικής αναθεώρησης, που στην πραγματικότητα στοχεύουν και στην ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων και στην εμβάθυνση της δημοκρατίας και στην αποτελεσματικότερη προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών. Το πλαίσιο αυτής της πρότασης είναι γνωστό ήδη από το καλοκαίρι του 2016 και η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος σκοπεύει να προχωρήσει και στις απαραίτητες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για να εκκινήσει  η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

ΛΑΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ο Πρωθυπουργός,  κατά την τελετή εγκαινίων της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα, χαρακτήρισε το έργο εμβληματικό και στρατηγικής σημασίας. Κατά την τοποθέτησή του, μάλιστα, είπε ότι το πρόγραμμα, που ο συνολικός προϋπολογισμός του αγγίζει τα 245 εκατομμύρια ευρώ, γίνεται με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ε.Ε.. Λίγο αργότερα, χθες, όμως, μέσω twitter, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο κύριος Μαργαρίτης Σχοινάς, χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι αποσιωπήθηκε η χρηματοδότηση της Ε.Ε. και θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Τι να σας πω. Απαντήσατε στην ερώτησή σας μόνη σας. Ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία τόνισε τη συμμετοχή της Ε.Ε. στη χρηματοδότηση του έργου με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, αναγνωρίζοντας ακριβώς τη συμβολή της Ε,Ε, στην ολοκλήρωσή του. Από εκεί και πέρα, ο κύριος Σχοινάς ίσως θα έπρεπε να είναι λίγο προσεκτικότερος και να διαβάζει τις ομιλίες τις οποίες στη συνέχεια σχολιάζει και μάλιστα μέσω twitter.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Λέτε ότι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κύριος Μητσοτάκης, αναγνωρίζει εμμέσως την τροχιά ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται η οικονομία. Μιλάτε για τους δείκτες που φανερώνουν αυτό. Αλλά την ίδια ώρα έχουμε τον κεντρικό τραπεζίτη της Ελλάδας, τον κύριο Στουρνάρα, σε κάθε ευκαιρία, με κάθε ευκαιρία, να θέτει το θέμα της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, εάν είναι καθαρή, εάν χρειάζεται «μαξιλαράκια».  Μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα; Δηλαδή, ο κεντρικός τραπεζίτης μιας χώρας, η οποία παλεύει να βγει από τα μνημόνια, από τη σκληρή εποπτεία, μπορεί να έχει διαφορετική θέση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αρμοδιότητες του κεντρικού τραπεζίτη ορίζονται με σαφήνεια από το καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδας, το οποίο είναι και τροποποιημένο με τέτοιον τρόπο ώστε να ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις της ΕΚΤ. Στα ζητήματα της γενικής πολιτικής, όπως είναι οι όροι εξόδου της χώρας από το 3ο πρόγραμμα, η Τράπεζα της Ελλάδας και ο διοικητής της, βεβαίως, έχουν δικαίωμα να λένε τη γνώμη τους. Αλλά προσοχή, τη γνώμη τους. Δεν έχουν δικαίωμα να προχωρούν σε παρεμβάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αναγνωστούν ως παρεμβάσεις πολιτικού χαρακτήρα. Και ο κύριος Στουρνάρας νομίζω ότι θα πρέπει να λάβει αυτή την επισήμανση πολύ σοβαρά υπόψη του στο μέλλον.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα ένα σχόλιο της κυβέρνησης για την κίνηση του Μητροπολίτη Αιγιαλείας, του Αμβρόσιου, να στείλει επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, με την οποία τον εγκαλεί για το γεγονός ότι ζήτησε τα πρακτικά της δίκης ώστε να ενημερωθεί για την απόφαση του δικαστηρίου. Αλλά θα ήθελα να σχολιάσετε και την αφωνία, επί της ουσίας, της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και για όσα είπε ο εν λόγω ιεράρχης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήταν προτιμότερο ο κύριος ιεράρχης να εγκαλέσει τον εαυτό του για όσα είπε εναντίον μιας κατηγορίας Ελλήνων πολιτών.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Συνέντευξη στη δημοσιογράφο, Ά. Μπουσδούκου, για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Πράγματι, έχει απελευθερωθεί μια εθνικιστική δυναμική εντός της πολιτικής σκηνής της Τουρκίας. Με αυτήν την έννοια, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να είναι σε διαρκή εγρήγορση και να χρησιμοποιεί όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα που διαθέτει για να αποκλιμακωθεί η ένταση και η αστάθεια στην περιοχή. Σε σχέση με τους 2 αξιωματικούς μας, αναμένουμε το κατηγορητήριο από τον Τούρκο Εισαγγελέα και την τουρκική δικαιοσύνη. Έχω την ελπίδα ότι η Τουρκία θα κατανοήσει ότι δεν χρειάζεται να δοθεί συνέχεια στο συγκεκριμένο θέμα γιατί δημιουργεί αχρείαστη ένταση. Να σημειώσω πάντως πως στο Αιγαίο υπάρχει αποκλιμάκωση το τελευταίο διάστημα πράγμα θετικό.
 
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ
Ο Πρωθυπουργός και ο κ. Καμμένος έχουν άριστες σχέσεις και μάλιστα αύριο πρόκειται να συναντηθούν για το θέμα των 2 αξιωματικών. Οι ρήξεις στην κυβερνητική συμμαχία είναι προϊόντα της ΝΔ και των μέσων που την υποστηρίζουν. Στην κυβέρνηση υπάρχει ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης για όλα τα ζητήματα με βασικό της στόχο να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και τις θεσμικές εγγυήσεις για να μην επαναληφθούν οι άθλιες πρακτικές του παρελθόντος.
 
ΔΙΑΦΘΟΡΑ/ΔΙΑΠΛΟΚΗ
Είναι ειρωνικό να μας κατηγορεί η ΝΔ για διαπλοκή. Οι υπουργοί της κυβέρνησης συναντούν επενδυτές μέρα μεσημέρι και χωρίς αυτοί να κρατούν βαλίτσες. Δεν υπάρχουν προνομιακές σχέσεις με κανέναν πράγμα το οποίο η ΝΔ δεν μπορεί να ισχυριστεί για τον εαυτό της. Η ίδια άλλωστε έχει ομολογήσει μια τέτοια σχέση με τον κ. Μαρινάκη για παράδειγμα. Σε ό,τι αφορά στη Novartis είναι η ίδια που “δείχνει” πολιτικά πρόσωπα 1 χρόνο πριν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων δουν το φως της δημοσιότητας.
 
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Όσο υπάρχουν δυνάμεις στο Κίνημα Αλλαγής που θεωρούν οτι ο κίνδυνος για τη δημοκρατία δεν είναι η διαφθορά ή ο εκφυλισμός του πολιτικού συστήματος αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση που πρέπει να καλυφθεί για να μπούμε σε έναν δομημένο διάλογο. Αυτό που βλέπω εγώ είναι μια διάθεση ρεβανσισμού έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και στήριξης της πιο δεξιάς διακυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από το 1975 και μετά, αυτής του κ. Σαμαρά.
 
ΑΘΩΩΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ
Η Ελληνική Δικαιοσύνη δε νομίζω ότι μπορεί να είναι υπερήφανη για την απόφασή της. Όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Και αυτό επιδιώκει και η κυβέρνηση ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, θρησκεία, σεξουαλικό προσανατολισμό. Νομίζω ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν ερμήνευσε σωστά το νομοθετικό μας πλαίσιο.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Καλημέρα κύριε Τζανακόπουλε. Καλώς ήρθατε. Η αλήθεια είναι ότι θα προσπαθήσω να τετραγωνίσω τον κύκλο. Να διαχειριστώ, δηλαδή, τον χρόνο αναλογικά με όλα τα ζητήματα, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή ανοιχτά και παράλληλα. Θα ήθελα, όμως, να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με ένα πρώτο σχόλιο, αναφορικά με τη δραστηριότητα Ερντογάν. Τα συζητούσαμε και νωρίτερα εδώ με τον κ. Χατζηβασιλείου και τον συνάδελφό μου τον Μανώλη Κωστίδη και αν υπάρχει ανησυχία πια για αυτή την επεκτατική πολιτική του Τούρκου Προέδρου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ και πολύ καιρό έχουμε εκφράσει και τον προβληματισμό μας, αλλά και το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση, με το δεδομένο ότι η Τουρκία, όπως ξέρετε, βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εμπόλεμη κατάσταση. Έχει απελευθερωθεί μια δυναμική στο εσωτερικό της τουρκικής πολιτικής σκηνής που ευνοεί την πλειοδοσία εθνικισμού. Όλα αυτά είναι παράγοντες προβληματισμού, είναι παράγοντες αστάθειας για την ευρύτερη περιοχή μας. Με αυτή την έννοια, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να είναι διαρκώς σε εγρήγορση και να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα τα οποία διαθέτει, έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί γενικώς η ένταση. Διότι, ξέρετε, δεν μας ευνοεί ούτε εμάς, ούτε φυσικά την ευρύτερη περιοχή αυτή η κατάσταση της διαρκούς αστάθειας και της διαρκούς προσπάθειας από τη μεριά της Τουρκίας να ανοίγει πολλαπλά μέτωπα, έτσι ώστε να διαπραγματευτεί καλύτερα με τις μεγάλες δυνάμεις για όλα τα ζητήματα τα οποία την απασχολούν, με κυριότερο από όλα, φυσικά, το κουρδικό ζήτημα. Σε αυτό το πλαίσιο, βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα, θα έλεγε κανείς. Όμως, νομίζω ότι δεν θα το τραβήξουν περισσότερο και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε και εμείς.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Σε ό,τι αφορά τώρα τα δικά μας ζητήματα, τα αμιγώς ελληνοτουρκικά και βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι αναφέρομαι στο ζήτημα των δύο Ελλήνων αξιωματικών που αυτή τη στιγμή παραμένουν στις τουρκικές φυλακές, είστε σε θέση να μας μεταφέρετε κάτι νεότερο, αναφορικά, αν θέλετε, και με τις κυβερνητικές κινήσεις;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κάτι περισσότερο να σας πω, κυρία Μπουσδούκου. Έχουμε πει εδώ και καιρό ότι αναμένουμε εδώ και δύο εβδομάδες, αν δεν κάνω λάθος, ότι αναμένουμε το κατηγορητήριο από τον Τούρκο εισαγγελέα. Αυτή τη στιγμή, η διαρκής, η επωδός, αν θέλετε, οποιασδήποτε επικοινωνίας είναι ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της τουρκικής Δικαιοσύνης. Το καταλαβαίνετε ότι αυτό θα έλεγε οποιοδήποτε κράτος έχει μια υπόθεση ενώπιον των δικαστικών του Αρχών. Επομένως, αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι να πιέζουμε πολιτικά, να πιέζουμε διπλωματικά, έτσι ώστε να μην δοθεί συνέχεια στην υπόθεση και να μην μετατραπεί σε ένα μείζον διπλωματικό επεισόδιο. Από εκεί και πέρα, αναμένουμε σας ξαναλέω, το κατηγορητήριο του Τούρκου εισαγγελέα. Και έχω την ελπίδα ότι η Τουρκία θα κατανοήσει ότι δεν χρειάζεται να δοθεί περαιτέρω συνέχεια στο συγκεκριμένο ζήτημα, διότι είναι ένα ζήτημα το οποίο, όπως καταλαβαίνετε, δημιουργεί μια αχρείαστη περαιτέρω ένταση.

Βεβαίως, το δεύτερο πράγμα που μπορώ να σας πω σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις είναι ότι η κατάσταση στο Αιγαίο έχει αποκλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα. Επομένως, αυτό είναι θετικό. Φαίνεται ότι και η Τουρκία αποφάσισε να μην τραβήξει το σχοινί περισσότερο. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και από εκεί και πέρα, θα κανονίσουμε και εμείς, θα αποφασίσουμε τις συγκεκριμένες κινήσεις τις οποίες πρέπει να κάνουμε.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Πάντως, είναι γεγονός και φαντάζομαι μαζί με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και εσείς, γιατί και προσωπικά, και, βέβαια, θεσμικά ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η αλήθεια είναι ότι παίρνετε μια θέση, ενδεχομένως να ρίξετε και τους τόνους ή εν πάση περιπτώσει να στρογγυλέψετε κάπως κάποιες γωνίες που σχηματίζονται. Και έχει να κάνει αυτό που λέω, με τι; Από τη μια, με ό,τι παρακολουθούμε με την υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, από την άλλη, με το τι ακούμε. Με το τι ακούμε από τον κυβερνητικό σας εταίρο, ο οποίος είναι υπουργός Άμυνας, τα «περί ομηρίας», τα γνωστά, αμέσως μετά ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας να κάνει λόγο για «υπερτροφικούς αχρείαστους λόγους» και εδώ πέρα βλέπουμε, όχι απλά να συντηρείται μια διγλωσσία, αλλά ενδεχομένως, αν αναλογιστεί κανείς και την υπόλοιπη επικαιρότητα, βλέπε Σκοπιανό, βλέπε υπόθεση Σαββίδης και λέω μερικά από αυτά, ενδεχομένως κανείς να σκεφτεί ότι είναι σε μία ίσως και ρήξη το κυβερνητικό σχήμα. Και μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, έρχεται σήμερα και αναφέρομαι και στο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», γιατί το σχολίασε και νωρίτερα ο Νίκος Παππάς, ο οποίος «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», ούτε λίγο, ούτε πολύ, με αφορμή και τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, μιλά για κρίση και για μια ρήξη, ενδεχομένως και άγνωστης κατάληξης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να πρωτοπώ εγώ τώρα σε σχέση με όλα αυτά;

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Κατ΄ αρχάς, αν υπάρχει ενιαία κυβερνητική γραμμή, που είναι το μείζον.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ευσεβής πόθος της Ν.Δ. και κατ΄ επέκταση της εφημερίδας «ΦΙΛΕΛΕΥΡΟΣ» που ουκ ολίγες φορές έχει λειτουργήσει ως προπαγανδιστικός βραχίονας της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανακαλύπτει κρίσεις, ρήξεις, στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου. Οφείλω να σας πληροφορήσω ότι ο κ. Καμμένος και ο Πρωθυπουργός έχουν μια άριστη σχέση, μια σχέση εμπιστοσύνης. Μάλιστα, αύριο θα συναντηθούν κιόλας, έτσι ώστε να συζητήσουν τις πιθανές περαιτέρω ενέργειες που θα πρέπει να κάνουμε σε ό,τι αφορά το ζήτημα των δύο Ελλήνων αξιωματικών που βρίσκονται υπό κράτηση.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Με συγχωρείτε για τη διακοπή. Συμμετέχει ο κ. Καμμένος σε όλες αυτές τις συνεδριάσεις και τις συσκέψεις για το ζήτημα των Ελλήνων αξιωματικών;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά. Σας είπα ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό. Αύριο κιόλας, επαναλαμβάνω, έχει κανονιστεί συνάντηση. Μιλούν διαρκώς, σχεδιάζουν μαζί  τις ενέργειες, τις οποίες αναλαμβάνει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Επομένως, κάθε φημολογία ή κάθε ψίθυρος περί ρήξης ή κρίσης στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια προσπάθεια της Ν.Δ. και των Μέσων που την υποστηρίζουν, να αλλάξει η ιεράρχηση και οι προτεραιότητες της δημόσιας συζήτησης. Να περάσουμε από τα ζητήματα που πραγματικά έχουν φέρει τη Ν.Δ. σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση -και μιλώ για τη Novartis- σε άλλου τύπου συζητήσεις.

Λοιπόν, σας ξαναλέω, ότι προσπαθώ να εξηγήσω τον λόγο για τον οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί διαρκώς να δημιουργήσει μια εικόνα ρήξης. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Είναι καθησυχαστικό πάντως το γεγονός ότι είναι παρών, όπως μας λέτε, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ακριβώς γιατί έχει αυτό το χαρτοφυλάκιο στα χέρια του. Αναρωτιόμαστε, γιατί δεν τον βλέπουμε εμείς, τον είδαμε μια φορά και ακούσαμε τα «περί ομηρίας». Μετά δεν τον ξαναείδαμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα μπορούσε παρά να είναι παρών. Σε σχέση με την ομηρία, σας λέω ότι και στον διεθνή Τύπο χρησιμοποιείται μεταφορικά η συγκεκριμένη λέξη για να περιγράψει την κατάσταση. Τώρα, από εκεί και πέρα, το σημαντικό…

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Τότε γιατί ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε υπερτροφικό αυτό το λόγο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι υπάρχει μια διαφορά σε ό,τι αφορά τις λέξεις, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας για να περιγράψει την κατάσταση. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή δύο Έλληνες αξιωματικοί κρατούνται και η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, ανεξαρτήτως των λέξεων που χρησιμοποιεί για να περιγράψει την κατάσταση, έτσι ώστε το ζήτημα να διευθετηθεί το δυνατόν συντομότερο.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει καμία διαφωνία, ακόμη και σε θέματα που θα πρέπει να τραβήξετε μια γραμμή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μια κυβέρνηση, η οποία αποτελείται από δύο κόμματα, με διαφορετικές πολιτικές ιστορίες, διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές, είναι προφανές ότι υπάρχει και συζήτηση, πολλές φορές υπάρχουν και επιμέρους διαφωνίες στα ζητήματα. Αυτό το οποίο, όμως, καθορίζει, προσδιορίζει κυρίαρχα τη σχέση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και αυτή τη συνύπαρξη στην κυβέρνηση, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προσπάθεια για να εξέλθει η χώρα από το καθεστώς μνημονιακής επιτροπείας και να υπάρξει και μια θεσμική θωράκιση του ελληνικού πολιτικού συστήματος, απέναντι στα ζητήματα διαφθοράς. Αυτή ήταν η βασική αρχή που έφερε τα δύο αυτά κόμματα από την αρχή κοντά. Αυτή ήταν η βασική αρχή, η οποία προσδιόρισε το κυβερνητικό πρόγραμμα, ήδη από το 2015. Επομένως, από εκεί κει πέρα, όμως, σας λέω ότι και στα υπόλοιπα ζητήματα υπάρχει, προφανώς, μετά από διάλογο, μετά από συζήτηση, μετά από συνεδριάσεις των κυβερνητικών οργάνων, ένας ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Ακούγοντάς σας, αντιλαμβάνομαι, φαντάζομαι και όλοι οι υπόλοιποι, ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το τι απόφαση…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ως προς την κυβερνητική συνοχή, δεν έχω καμία απολύτως ανησυχία.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Δεν υπάρχει κίνδυνος να φύγει ο κύριος Καμμένος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το νομίζω.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Μάλιστα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ήμουν σαφής σε σχέση με αυτό.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Απολύτως. Απλά μιας και είμαστε εδώ και το συζητάμε, το αποσαφηνίζουμε ακόμη περισσότερο. Μπαίνοντας σιγά – σιγά στο άλλο πεδίο, αυτό της διαφθοράς, της διαπλοκής, όλη αυτή την κόντρα που παρακολουθούμε μεταξύ κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι μόνο, αλλά κυρίως μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να ξεκινήσουμε από τα πιο ‘’φρέσκα’’ που είναι τα νεότερα που ήρθαν μέσω του Τύπου πάλι, μέσα στο Σαββατοκύριακο, για τις επαφές της κυβέρνησης με τον κύριο Σαββίδη. Σας κατηγόρησε η Ν.Δ., για «μετρ της διαπλοκής» ακούσαμε, αναφερόμενη στον Πρωθυπουργό και τον κύριο Φλαμπουράρη σε ρόλο διαμεσολαβητή με επιχειρηματίες. Τι ακριβώς συμβαίνει εδώ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι κάπως ειρωνικό να μιλάει η Ν.Δ. για διαπλοκή. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι οι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης συναντούν όποιον θεωρούν ότι μπορεί να βοηθήσει στον βασικό στόχο, που έχει καθοριστεί από την κυβερνητική πολιτική και αυτός είναι οι επενδύσεις, οι νέες θέσεις εργασίας, στην προσπάθεια για μια δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η διαφορά αυτής της κυβέρνησης, σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι ότι όποιον συναντά τον συναντά μέρα μεσημέρι, τον συναντά με ανοιχτές πόρτες και ανοιχτά τα φώτα και όποιος προσέρχεται σε αυτές τις συναντήσεις δεν κουβαλά «βαλίτσες». Έχει μία διαφορά σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο είχε μάθει να λειτουργεί το πολιτικό σύστημα τα τελευταία 30-35 χρόνια και νομίζω ότι καλό είναι η Ν.Δ. αυτό να το βάλει καλά στο μυαλό της. Δεν μπορεί να δημιουργεί σκιές. Το βασικό ζήτημα που αυτή τη στιγμή έχει έρθει στην επιφάνεια, είναι ο τρόπος με τον οποίο ενεπλάκη η αξιωματική αντιπολίτευση στο σκάνδαλο της Novartis και για το οποίο δεν έχει δώσει ακόμα, απολύτως καμία απάντηση. Το μόνο που κάνει, είναι να προσπαθεί διαρκώς να αλλάξει την ατζέντα ή να φαντασιώνεται σχέσεις της σημερινής κυβέρνησης με τη Novartis, οι οποίες αποδεικνύονται, αν όχι κωμικές, τουλάχιστον γελοίες.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Αναφορικά τώρα με αυτό που λέτε και θα επιστρέψω στις σχέσεις, αν υπάρχουν ή όχι. Για τον κύριο Παπαχριστόπουλο υπήρχαν στο παρελθόν σχέσεις φιλικές της κυβέρνησης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει κάθε επιχειρηματία, ο οποίος θέλει να επενδύσει για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι δεν υπάρχουν προνομιακές σχέσεις με κανέναν από τους επιχειρηματίες, πράγμα το οποίο δεν νομίζω ότι μπορεί να το ισχυριστεί η Ν.Δ. για τον εαυτό της, αλλά και ο κύριος Μητσοτάκης για τον εαυτό του, ο οποίος, είναι σαφές, το έχει ο ίδιος ομολογήσει ότι έχει προνομιακές σχέσεις με συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Αν δεν κάνω λάθος, την ίδια την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η Ν.Δ. είχε πει ότι «χτυπάμε τον κύριο Μαρινάκη για να οδηγηθούμε στον κύριο Μητσοτάκη». Άρα, λοιπόν, εδώ υπάρχει μια ομολογημένη σχέση, προνομιακή σχέση, μεταξύ του κυρίου Μητσοτάκη και του κυρίου Μαρινάκη.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Πάντως, από την πλευρά της η Ν.Δ. -και όχι μόνο και η υπόλοιπη αντιπολίτευση με όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε αυτή την υπόθεση- μεταξύ άλλων, πέραν δηλαδή της αναξιοπιστίας ως προς τα στοιχεία που μέχρι τώρα έχουν φτάσει στην προανακριτική, των μαρτύρων και όλο αυτό…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι η αναξιοπιστία; Τον Φλεβάρη του 2017, η ίδια η Novartis, σε εσωτερικό της έγγραφο, επί της ουσίας ομολογεί ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι εμπλέκονται στο συγκεκριμένο σκάνδαλο. Διότι λέει: μην επιδιώξετε καμία επαφή με τον κύριο Γεωργιάδη, με τον κύριο Σαμαρά και με άλλους πρώην υπουργούς, με τον κύριο Αβραμόπουλο, διότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Πού το ήξερε η Novartis ότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο, τον Φλεβάρη του 2017; Μιλάμε για έναν χρόνο πριν βγουν στη δημοσιότητα οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Είναι η ίδια η Novartis που δείχνει ότι η επιλογή που κάναμε για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ήταν η μοναδική ορθή επιλογή.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Για να ολοκληρώσω το ερώτημά μου. Αυτό το οποίο ουσιαστικά σας λένε, για να το πω πάρα πολύ απλά και απλοϊκά –αν μου επιτρέπετε- είναι ότι χρησιμοποιείτε όλη αυτή την υπόθεση της Novartis ως αντίβαρο από τη μία για την υπόθεση Σαββίδη, που τώρα έχει σκάσει, αλλά, και αν θέλετε, για να δημιουργήσετε το αφήγημα της επόμενης μέρας. Μετά, δηλαδή, και από την έξοδο, τουλάχιστον στα χαρτιά, από τα μνημόνια, οι διαπλεκόμενοι και οι μη διαπλεκόμενοι, εμείς – αυτοί.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η πολιτική διαχωριστική γραμμή, μεταξύ των δυνάμεων εκείνων που έρχονται να βάλουν σε μία τάξη την ελληνική πολιτική και οικονομική ζωή και εκείνων οι οποίοι πρωταγωνίστησαν σε ένα σύστημα το οποίο είναι πανθομολογούμενο ότι ήταν διεφθαρμένο και διαβρωμένο από τα Μέσα, είναι δεδομένη από το 2012, αν θέλετε, και κανένας Έλληνας πολίτης δεν αμφισβητεί αυτή τη διαχωριστική γραμμή. Επομένως, αυτές οι αναλύσεις της Ν.Δ. περί νέων αφηγημάτων και λοιπά και λοιπά, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι ο βασικός στόχος αυτής της κυβέρνησης και είναι ομολογημένος, είναι εκπεφρασμένος, είναι ακριβώς αυτό. Πρώτον, να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο δεν θα έχει σχέση καμία με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα των προηγούμενων ετών, που οδήγησαν στη χρεωκοπία. Και δεύτερον, να δημιουργήσουμε θεσμικές εγγυήσεις, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν οι άθλιες πρακτικές του παρελθόντος, όταν επιχειρηματίες, με το αζημίωτο, δημιουργούσαν προνομιακές σχέσεις με τις κυβερνήσεις. Και αυτά ξέρετε δεν τα λέμε εμείς, έχουν υπάρξει αποφάσεις δικαστηρίων, που έχουν καταδικάσει πρώην υπουργούς, πρώην δημάρχους, πολιτικά στελέχη των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων, έχουν αποφασίσει καθείρξεις, έχουν μπει άνθρωποι στη φυλακή, έχουν βρεθεί λογαριασμοί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προέρχονταν από εξοπλιστικά, προέρχονταν από μίζες για δημόσια έργα, προέρχονταν από υπεξαιρέσεις σε ταμεία. Εδώ μιλάμε για μία κατάσταση, την οποία και εσείς και εγώ και όλοι οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ποια ήταν.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Σε αυτό το νέο παραγωγικό μοντέλο, του αύριο ή της επόμενης ημέρας, και με όλα τα δεδομένα έτσι όπως έχουμε συζητήσει μέχρι τώρα και κυρίως τα παρακολουθούμε όλο αυτό το διάστημα, θα μπορούσε να είναι πιθανός σας ομιλητής το Κίνημα Αλλαγής; Ακούσαμε και την τοποθέτηση σας, ακούσαμε και τις καθαρές κουβέντες, όπως επισημάνατε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν δυνάμεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, που θεωρούν ότι ο κίνδυνος για τη δημοκρατία δεν είναι η διαφθορά, δεν είναι ο εκφυλισμός του πολιτικού συστήματος, αλλά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις που πρέπει να καλυφθούν, για να μπορέσουμε να μπούμε σε έναν δομημένο διάλογο.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Μπορούν να καλυφθούν, με καλή διάθεση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν το Κίνημα Αλλαγής αποφασίσει να κάνει αυτοκριτική και για όλα όσα έπραξαν πολιτικές δυνάμεις που ανήκουν σε αυτό, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, από το 2012 μέχρι το 2015, όταν ταυτίστηκαν πλήρως πια με τη διακυβέρνηση του κυρίου Σαμαρά, η οποία ήταν ίσως η πιο δεξιά διακυβέρνηση την οποία  είχε γνωρίσει η ελληνική κοινωνία από το 1975 και μετά, είναι πιθανό να μπορέσουμε να ανοίξουμε μια σειρά από ζητήματα, τα οποία μπορεί να αφορούν δικαιώματα, τα οποία μπορεί να αφορούν το κοινωνικό κράτος. Ωστόσο, δεν βλέπω αυτή τη διάθεση. Αντιθέτως, βλέπω μια διάθεση ρεβανσισμού απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και μια διάθεση απόλυτης στήριξης, ακριβώς αυτής της ακραίας δεξιάς πολιτικής η οποία εφαρμόστηκε μεταξύ του 2012 και του 2015.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Αν διατυπώσω το ερώτημά μου μεμονωμένα για τον Σταύρο Θεοδωράκη και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς, σας ξαναλέω, έχουμε μία σαφή θέση. Λέμε ότι όποιες πολιτικές δυνάμεις ή όποια μεμονωμένα πρόσωπα θέλουν να ανοίξει πολιτικός διάλογος που να αφορά το αύριο της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας όμως ταυτόχρονα έμπρακτη αυτοκριτική για τις πολιτικές επιλογές που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής και το 2010, αλλά και το 2015, νομίζω ότι θα υπάρχει δυνατότητα ενός τέτοιου πολιτικού διαλόγου. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ο κάθε πολιτικός έχει κάνει, φαίνεται, τις αρχικές του επιλογές. Επομένως, αναμένουμε το μέλλον να δείξει.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Αυτή τη στιγμή συγκυβερνάτε και προς το παρόν και με τον κύριο Καμμένο, επίσης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και προς το παρόν και προς το μέλλον.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Μάλιστα. Κλείνοντας, ένα ερώτημα, ένα σχόλιο, αν θέλετε, για το πώς παρακολουθείτε όλη την ιστορία, γύρω από την αθωωτική απόφαση του Μητροπολίτη Αμβρόσιου, το οποίο θέμα μάλιστα, εκτός από κοινωνικές διαστάσεις, καθώς συζητείται πολύ, λαμβάνει και πολιτικές, μετά και το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης να ζητήσει τα πρακτικά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω, κυρία Μπουσδούκου. Δεν νομίζω ότι η ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να είναι υπερήφανη για τον εαυτό της μετά τη συγκεκριμένη απόφαση. Οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται. Δεν υπάρχουν πολίτες που είναι περισσότερο ίσοι από άλλους. Δεν υπάρχουν πολίτες οι οποίοι έχουν ασυλία ενώπιον του νόμου, είτε έχουν είτε δεν έχουν απευθείας επικοινωνία με τον Θεό. Αυτό που πρέπει να σας πω, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει την ίση μεταχείριση των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Και νομίζω ότι το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο έχουμε, αν ερμηνευτεί σωστά, δίνει τη δυνατότητα μιας τέτοιας κατεύθυνσης που θα έχει ορίζοντα, ακριβώς, την ίση μεταχείριση, αλλά και της προστασίας που είναι αναγκαία για άτομα τα οποία δέχονται ρατσιστικές επιθέσεις. Νομίζω ότι η συγκεκριμένη απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης, δεν ερμήνευσε σωστά αυτό το νομοθετικό πλαίσιο και θα πρέπει ίσως, και από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, να γίνουν ακόμα περισσότερες κινήσεις και στο πλαίσιο της νομοθετικής προστασίας, έτσι ώστε να μην δίνεται η δυνατότητα σε κανέναν να προσβάλει οποιαδήποτε κατηγορία του ελληνικού πληθυσμού.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά για τη συζήτηση, κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε μία προσπάθεια να συζητήσουμε, τουλάχιστον, για τα πιο επίκαιρα θέματα που παρακολουθούμε καθημερινά.

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Β. Σκουρή για τον REALFM 97.8

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ


ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Η συζήτηση αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη αφορά στις τεκτονικές αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει μια ευρεία συζήτηση για το ρόλο που πρέπει να παίξει η σοσιαλδημοκρατία ή στη χώρα μας η κεντροαριστερά. Παρόλο όμως που υπάρχουν δυνάμεις που δε θέλουν ούτε τις ίσες αποστάσεις ούτε πολύ περισσότερο τη συμπόρευση με τη ΝΔ, αυτή η συζήτηση ακόμα δε διεξάγεται με σοβαρούς όρους. Και για αυτό ευθύνεται και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δε θέλησε ποτέ να κάνει μια πολιτική αυτοκριτική είτε έως το 2010 είτε μετά.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Ο οποιοσδήποτε διάλογος με το Κίνημα Αλλαγής προϋποθέτει μερικές καθαρές κουβέντες από την πλευρά του:
1. Μία πολιτική αυτοκριτική, που φαίνεται ότι δεν θέλει να κάνει το Κίνημα Αλλαγής σε σχέση με τις επιλογές 2010-2015.
2. Μια αποστασιοποίηση από τις επιλογές που έγιναν μετά το 2011, που η στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ μετατράπηκε σε πολιτική ταύτιση.
3. Μια σοβαρή πολιτική τοποθέτηση σε σχέση με την ανάγκη για την ανατροπή της λιτότητας.
4. Μια καθαρή στάση σε ό,τι αφορά στα ζητήματα διαφθοράς, τα ζητήματα θεσμικής αναβάθμισης της ελληνικής Πολιτείας.
Βρισκόμαστε όμως πολύ μακριά από αυτά και δε νομίζω πως αυτός ο διάλογος έχει κανένα νόημα σε αυτή τη φάση παρά μόνο με πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο, αυτό κατά τη γνώμη μου είναι και το μόνο εφικτό σενάριο αυτή τη στιγμή.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS
Η ΝΔ και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης μιλούσαν έως τώρα για σκευωρία. Πέραν του προσβλητικού της τοποθέτησης αυτής για την Ελληνική Δικαιοσύνη, φαίνεται πλέον πως μετά και τις αποκαλύψεις του ΣΚ δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να πιστεύει κάτι τέτοιο. Η Novartis μόνη της πριν ένα χρόνο αναγνώρισε ποια είναι τα πρόσωπα που πιθανώς να εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση! Ο κ. Γεωργιάδης θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση και να διαλευκανθεί η υπόθεση. Παγκοσμίως, όταν υπάρχουν ενδείξεις ή καταγγελίες για εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε τόσο μεγάλα σκάνδαλα εκείνα παραιτούνται ή έστω καθαιρούνται. Όμως στις τάξεις της ΝΔ παρατηρείται μια απουσία ευθιξίας -θυμηθείτε τι έγινε με τον κ. Αυγενάκη.

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ
Ο κ. Στουρνάρας αντί να λειτουργεί ως σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης σε ζητήματα γενικής οικονομικής πολιτικής επιμένει να τοποθετείται πολιτικά και να εμφανίζεται ως εισηγητής ενός διαφορετικού πολιτικού σχεδίου για τη χώρα. Αν θέλει να κάνει αυτό τότε θα πρέπει να επανέλθει στην πολιτική από όπου άλλωστε προήλθε πριν αναλάβει τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη. Το να λέει κανείς ότι η υπογραφή δανειακής σύμβασης που συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα ώστε να μπορεί να εκταμιεύει δόσεις είναι ίδια κατάσταση με τη μεταπρογραμματική εποπτεία που έχουν όλες οι χώρες που βγήκαν από προγράμματα όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος έως την αποπληρωμή του 75% του χρέους τους, δηλώνει είτε άγνοια είτε πολιτική σκοπιμότητα.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σοβαρό θεσμικό πλαίσιο για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου και σε αυτήν την προσπάθεια ξέρουμε ότι δε θα έχουμε μαζί μας τη ΝΔ. Δεν πρόκειται να συνεχιστεί η κατάσταση εκφυλισμού και παρακμής του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή η κρίση που βιώνουμε αυτές τις ημέρες προσφέρει μια ευκαιρία προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ο κ. Ερντογάν έχει απελευθερώσει μια εθνικιστική δυναμική στην τουρκική κοινωνία και αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση την οποία παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά. Η Ελλάδα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της πολιτικά και διπλωματικά για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία και για να επανέλθουμε σε μια κατάσταση κανονικότητας που θα επιτρέπει την ανάπτυξη ενός σοβαρού διαλόγου για όλα τα διμερή ζητήματα αλλά και αυτά των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ είναι δυο διαφορετικά κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές που όμως έχουν θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τη θεσμική κάθαρση. Δεν υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με αυτήν την κοινή προσπάθεια από το 2015. Στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ πράγματι ο κ. Καμμένος έχει εκφράσει τους προβληματισμούς και επιφυλάξεις του. Θα πρέπει να περιμένουμε όμως μέχρι να υπάρξει μια τελική συμφωνία και τότε πάνω σε αυτήν όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα τοποθετηθούν.

ΑΘΩΩΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ
Η γνώμη της κυβέρνησης είναι ότι εκφράσεις και στάσεις και συμπεριφορές που προσβάλλουν οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη είτε για λόγους χρώματος, είτε φυλής, είτε θρησκείας, είτε σεξουαλικού προσανατολισμού είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες και αυτό οφείλει να το λαμβάνει υπόψιν της και η Ελληνική Δικαιοσύνη και αυτό δύσκολα μπορεί να επιχειρηματολογήσει κανείς ότι το έπραξε στην υπόθεση αθώωσης του συγκεκριμένου ιεράρχη.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΣΚΟΥΡΗΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή για την πολύ πλούσια επικαιρότητα ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κύριε υπουργέ, καλό μεσημέρι. Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας, Κυριακή μεσημέρι

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό μεσημέρι, κύριε Σκουρή.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Καταρχήν, είχαμε το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ και παρατηρήσαμε ένα μεγάλο άνοιγμα, όχι μόνο από τον Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς την Φώφη Γεννηματά. Ήθελα το σχόλιο σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλη η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη αφορά τις τεκτονικές αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς και αυτό δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, όπως καταλαβαίνετε, αφορά το σύνολο, σχεδόν, των κρατών – μελών της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο, ακριβώς, λοιπόν, αυτών των τεκτονικών αλλαγών και των μετασχηματισμών στους πολιτικούς συσχετισμούς, υπάρχει μία ευρεία συζήτηση για τον ρόλο που πρέπει να παίξει η σοσιαλδημοκρατία ή στην χώρα μας η κεντροαριστερά. Φαίνεται, όμως, ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δυνάμεις στα όρια του Κινήματος Αλλαγής, που δεν θέλουν ούτε τις ίσες αποστάσεις, αλλά ούτε πολύ περισσότερο την συμπόρευση με τη Ν.Δ. ή τη στρατηγική σύμπλευση με τη Ν.Δ. Αυτή η συζήτηση ακόμα δεν διεξάγεται με σοβαρούς όρους και νομίζω έχει να κάνει και με το παρελθόν των πολιτικών χώρων, που συγκροτούν αυτή τη στιγμή το Κίνημα Αλλαγής και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βαρύνεται με πάρα πολλές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει καταλήξει η χώρα μας. Δεν θέλησε ποτέ να κάνει μία πολιτική αυτοκριτική για όλη την προηγούμενη περίοδο, είτε αυτή αφορούσε τον δρόμο μέχρι το 2010 είτε αυτή αφορούσε τις επιλογές που έγιναν από το 2010 μέχρι το 2015. Επομένως…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Εσείς συζητείτε να απευθύνετε πρόταση διαλόγου προς το Κίνημα Αλλαγής και αν ναι, αυτό τι θα περιλαμβάνει; Και τον εκλογικό Νόμο για παράδειγμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο οποιοσδήποτε διάλογος με το Κίνημα Αλλαγής προϋποθέτει μερικές καθαρές κουβέντες από τη δική τους πλευρά καταρχήν. Ποιες θα πρέπει να είναι αυτές; Πρώτον, μία πολιτική αυτοκριτική, που φαίνεται ότι δεν θέλει να κάνει το Κίνημα Αλλαγής σε σχέση με τις επιλογές 2010-2015, μια αποστασιοποίηση από τις επιλογές που έγιναν μετά το 2011, που η στρατηγική σύμπλευση με τη Ν.Δ. μετατράπηκε σε πολιτική ταύτιση και μία σοβαρή πολιτική τοποθέτηση σε σχέση με την ανάγκη για την ανατροπή της λιτότητας. Και βεβαίως, μια καθαρή στάση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα διαφθοράς, τα ζητήματα θεσμικής αναβάθμισης της ελληνικής Πολιτείας. Όλα αυτά, νομίζω ότι βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από το να μπορούν να θεωρηθούν πιθανές εξελίξεις. Νομίζω ότι δεν έχει καθόλου νόημα σε αυτή τη φάση να συζητάμε για έναν δομημένο διάλογο. Από εκεί και πέρα, όμως, από τη δική μας πλευρά, είμαστε απολύτως ανοιχτοί για συζητήσεις με ανθρώπους, οι οποίοι προέρχονται από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και αντιλαμβάνονται τα πολιτικά του αδιέξοδα αλλά και τα πολιτικά του λάθη.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Είπατε με πρόσωπα, με συγκεκριμένα πρόσωπα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με πρόσωπα, ναι. Αυτό νομίζω ότι σε αυτή τη φάση είναι και το εφικτό. Όλα τα υπόλοιπα, νομίζω ότι κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Θα επανέλθω στα θέματα της διαφθοράς. Ήθελα να σας ρωτήσω πώς κρίνετε την τοποθέτηση του κυρίου Βενιζέλου, που μιλάει για τη δημιουργία ενός μετώπου ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ακριβώς αυτό που σας έλεγα προηγουμένως, το Κίνημα Αλλαγής, με προεξάρχοντα εκφραστή αυτής της πολιτικής τοποθέτησης, τον κύριο Βενιζέλο, αντί να κάνει αυτοκριτική για όλα όσα έκανε τα προηγούμενα χρόνια, για τις ευθύνες του, για τις πολιτικές του επιλογές, οι οποίες οδήγησαν τη χώρα, σχεδόν, στο χείλος της καταστροφής, για μια σειρά από πολιτικές επιλογές με ξεκάθαρο ταξικό πρόσημο, που διέρρηξαν τις σχέσεις που είχε ο συγκεκριμένος χώρος με τον κόσμο της εργασίας, μιλούν τώρα  για δημοκρατικό μέτωπο, λες και ο κίνδυνος για την δημοκρατία στη χώρα μας προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται –τι να πει κανείς;- περί, μάλλον, μιας γελοίας πολιτικής τοποθέτησης, η οποία δεν είναι άξια σχολιασμού.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω τώρα, για να πάμε στα θέματα της Novartis, γιατί εξακολουθείτε να ζητάτε παραίτηση του Άδωνη Γεωργιάδη από την αντιπροεδρία της Ν.Δ. από τη στιγμή που δεν έχει αποδειχθεί κάτι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Δ., συμπεριλαμβανομένου και του κυρίου Γεωργιάδη, μιλούσαν για σκευωρία, μιλούσαν για μια στημένη υπόθεση, την οποία υποτίθεται ότι ενορχήστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε συμπαιγνία με δικαστικούς λειτουργούς. Πέραν του προσβλητικού της τοποθέτησης αυτής για την ελληνική δικαιοσύνη και τους εισαγγελικούς λειτουργούς, πλέον φαίνεται ότι εάν έστω και ένας πολίτης θα μπορούσε να πιστέψει αυτή την πολιτική αφήγηση, μετά τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αυτό το Σαββατοκύριακο, δεν υπάρχει ούτε ένας πια, που να συζητά περί σκευωρίας. Διότι η Novartis ήδη από το 2017, μόνη της, στην πραγματικότητα, τον Φλεβάρη του 2017, μόνη της, αναγνώρισε ποια είναι τα πρόσωπα που πιθανόν να εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση. Με δεδομένη την αποκάλυψη αυτή, πια, ο κύριος Γεωργιάδης, νομίζουμε ότι είναι, μάλλον, αυτονόητο ότι θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί μέχρις ότου να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης και η διαλεύκανσή της και η απόδοση των ευθυνών. Ακούστε, αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στον δυτικό κόσμο. Ξέρετε, όταν υπάρχουν ενδείξεις, καταγγελίες για πολιτικά πρόσωπα ότι εμπλέκονται σε ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο, νομίζω ότι θα ήταν περίπου αυτονόητο ο κύριος Μητσοτάκης να έχει προχωρήσει στην καθαίρεση του κυρίου Γεωργιάδη από τη θέση του Αντιπροέδρου. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί με δεδομένο το ήθος, αλλά και την έλλειψη ευθιξίας, που επικρατεί στη Ν.Δ. Θυμηθείτε τι έγινε με τον κύριο Αυγενάκη, ο οποίος πριν από κάποιον καιρό, είχε αποκαλυφθεί ότι είχε συνομιλίες με καταδίκους. Έκανε προσωπικές χάρες σε ανθρώπους οι οποίοι εμπλέκονται σε πολύ σκοτεινές υποθέσεις και ο κύριος Μητσοτάκης αντί να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αλλαγή του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, αυτό το οποίο έκανε ήταν να τον καλύψει με όλη του την πολιτική ισχύ.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Στα σημειώματα του κυρίου Φρουζή, πάντως, υπήρχε και το όνομα του κυρίου Τσίπρα. Ένα ραντεβού με τον κύριο Τσίπρα και γι’ αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί για αυτό..

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπήρχε κανένα ραντεβού…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Στα σημειώματα το όνομα υπήρχε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω ότι αυτό που υπήρχε στα σημειώματα ήταν η βούληση του κυρίου Φρουζή να επιδιώξει ένα ραντεβού με τον κύριο Τσίπρα, που, όπως καταλαβαίνετε, δεν έγινε ποτέ και δεν θα μπορούσε κιόλας να έχει γίνει. Επομένως, είναι εντελώς διαφορετικό κάποιος να θέλει να συναντήσει κάποιον και είναι εντελώς διαφορετικό κάποιος να συναντά κάποιον και μάλιστα, ιδιωτικά. Σας θυμίζω ότι ο κύριος Σαμαράς με τον κύριο Φρουζή, που ισχυριζόταν ότι τον έχει δει μόνο ενώπιον της τηλεοπτικής κάμερας, αποδείχθηκε ότι αντάλλαζε ραβασάκια, στα οποία του έδινε μάλιστα και το προσωπικό κινητό τηλέφωνο του τότε «θησαυροφύλακα» της χώρας, του κυρίου Σταϊκούρα, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για όλες τις πληρωμές του δημοσίου. Εν πάση περιπτώσει, για όλα αυτά, εμείς εξηγήσεις δεν έχουμε ακούσει, αλλά, νομίζω, όμως, ότι σιγά – σιγά, όσο περνά ο καιρός και έρχονται στο φως νέα στοιχεία από τη συγκεκριμένη υπόθεση, θα αποδοθεί δικαιοσύνη και όλοι πλέον θα αναγκαστούν να αναγνωρίσουν τουλάχιστον τις πολιτικές, αν όχι και τις ποινικές τους ευθύνες.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Διάβασα το Σάββατο στα «Νέα» μια συνέντευξη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Μεταξύ άλλων, είπε: ότι «η φράση καθαρή έξοδος από τα μνημόνια δεν έχει καν νομικό ή πραγματικό νόημα, αφού γνωρίζετε», είπε χαρακτηριστικά, «ότι μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους, θα βρισκόμαστε υπό επιτήρηση». Είναι βεντέτα πλέον μεταξύ Τράπεζας της Ελλάδος και κυβέρνησης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία βεντέτα… Ο κύριος Στουρνάρας επιμένει αντί να λειτουργεί ως σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης στα ζητήματα γενικής οικονομικής πολιτικής να λέει την πολιτική του τοποθέτηση. Είναι διαφορετικό πράγμα να πεις μια φορά τη γνώμη σου και διαφορετικό πράγμα κάθε λίγο και λιγάκι να εμφανίζεσαι ως εισηγητής ενός εντελώς διαφορετικού πολιτικού σχεδίου για τη χώρα. Αν ο κύριος Στουρνάρας θέλει να κάνει κάτι τέτοιο και θέλει να συνεχίσει να το κάνει, μπορεί κάλλιστα να επανέλθει στην πολιτική. Ούτως ή άλλως, από εκεί προήλθε και από εκεί τελικά οδηγήθηκε στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Αλλά, δεν θέλω να κάνω περαιτέρω σχόλια σε σχέση με αυτό. Να μιλήσουμε για την ουσία αυτών που λέει ο κύριος Στουρνάρας.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Η ουσία, πάντως, είναι και οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη, κύριε Υπουργέ. Γι’ αυτό σας ρωτώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου, κύριε Σκουρή. Το να λέει κανείς ότι η υπογραφή δανειακής σύμβασης, η οποία συνοδεύεται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις πολιτικής, δηλαδή από μέτρα τα οποία πρέπει να παίρνει μια κυβέρνηση, ώστε να μπορεί να εκταμιεύει δόσεις του δανείου, είναι η ίδια κατάσταση με την εποπτεία, με την μεταπρογραμματική εποπτεία, την οποία είχαν χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και εξακολουθούν να έχουν μέχρι να αποπληρώσουν το 75% του χρέους τους, είναι η ίδια κατάσταση, είτε είναι άγνοια που οδηγεί σε τέτοιου τύπου αποφάνσεις είτε είναι πολιτική σκοπιμότητα. Δεν ξέρω τι από τα δύο είπε ο κύριος Στουρνάρας. Μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Να σας ρωτήσω ακόμα κάτι που αφορά το ποδόσφαιρο. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για σχέσεις διαπλοκής με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Θα ήθελα το σχόλιο σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να σχολιάσω εγώ σε σχέση με αυτό; Αν η Ν.Δ. η οποία ήταν εκείνη που όταν ήταν κυβέρνηση, πιθανόν ορθώς πράττοντας πίεσε και είναι δεδομένο αυτό, τον κύριο Σαββίδη να επενδύσει στη χώρα και είχε αποδεδειγμένα σχέσεις ο κύριος Σαμαράς με τον κύριο Σαββίδη…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Φαντάζομαι ότι αυτό δεν είναι κακό, να επενδύει κάποιος στη χώρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το αντίθετο. Σας το είπα. Πιθανόν και ορθώς πράττοντας. Εγώ σας λέω, λοιπόν, αν η Ν.Δ. θέλει να ανακαλύψει, τώρα ξαφνικά, σχέσεις διαπλοκής με τον κύριο Σαββίδη, θα πρέπει να μας πει και ποιες είναι αυτές οι σχέσεις διαπλοκής. Από την δική μας μεριά, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι το να μιλάει κανείς στο σπίτι του κρεμασμένου για σκοινί, είναι αρκετά ειρωνικό ή επικίνδυνο. Η Ν.Δ. ήταν ένας από τους δύο κυρίαρχους πολιτικούς πόλους της διαπλοκής επί 45 χρόνια. Δεν νομίζω ότι έχει κανένα νόημα ή ότι κανένας Έλληνας πολίτης πιστεύει τέτοιου τύπου καταγγελίες από τη μεριά του κυρίου Μητσοτάκη ή όποιου άλλου. Αυτό το οποίο αυτή τη στιγμή πρέπει εμείς να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα σοβαρό θεσμικό πλαίσιο για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου και σε αυτή την προσπάθεια ξέρουμε ότι δεν θα έχουμε μαζί μας τη Ν.Δ.. Όλα τα υπόλοιπα, νομίζω ότι έχουν να κάνουν με την δημοσιογραφική και πολιτική καθημερινότητα, τις εγκλήσεις και τις αντεγκλήσεις, που συνήθως ανταλλάσσονται χωρίς κανέναν συγκεκριμένο νόημα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Πριν σας κάνω και δύο ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά, και να σας ευχαριστήσω, θέλω να σας ρωτήσω: αντέχει η κυβέρνηση ένα Grexit στο ποδόσφαιρο; Ή μια οριστική διακοπή του πρωταθλήματος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση αυτό το οποίο δεν αντέχει είναι να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση εκφυλισμού και παρακμής στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όλα τα υπόλοιπα μπορούμε να τα αντέξουμε διότι έχουμε και πολιτικό και ηθικό επιχείρημα υπέρ τους. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή, σας ξαναλέω, είναι να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε, έτσι ώστε να επιβάλλουμε την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και νομίζω ότι αυτή η κρίση προσφέρει μια ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, με αφορμή και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που κρατούνται, φοβάστε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία; Πού το πάει ο Ερντογάν κατά τη γνώμη σας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Ερντογάν βρίσκεται σε μία κατάσταση, καταρχήν το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να πούμε είναι ότι έχει απελευθερώσει μία δυναμική στο εσωτερικό της τουρκικής κοινωνίας, η οποία τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη και αυτό είναι που καθορίζει και τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. Καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει μια πλειοδοσία εθνικισμού στην γείτονα, είτε μιλάμε για την κυβέρνηση είτε μιλάμε για την αντιπολίτευση. Αυτή είναι ούτως ή άλλως μια επικίνδυνη κατάσταση, που προφανώς την παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά. Βρισκόμαστε διαρκώς σε εγρήγορση, μας προβληματίζει, αλλά την ίδια στιγμή μας αναγκάζει να παίρνουμε και συγκεκριμένες πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να αποφύγουμε ένα τέτοιο επεισόδιο. Δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή, να παριστάνω τον μάντη. Αυτό που σας λέω είναι ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, διπλωματικά και πολιτικά, έτσι ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μας με την Τουρκία και να επανέλθουμε σε μία κανονική κατάσταση, σε μία κατάσταση που θα επιτρέπει την ανάπτυξη ενός σοβαρού διαλόγου για να επιλυθούν όλα τα ζητήματα, τα οποία μας απασχολούν, είτε αυτά αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις είτε αυτά αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ταυτόχρονα, βλέπουμε και ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτό είναι προς το συμφέρον της χώρας, μία σειρά διαφορετικών γνωμών, του υπουργού Άμυνας σε σχέση με την κυβέρνηση, είτε αυτό αφορά τα Σκόπια είτε αφορά τα ελληνοτουρκικά ή αν είναι «όμηροι» ή όχι οι δύο στρατιωτικοί. Ποιες είναι τελικά οι σχέσεις σας με τον κύριο Καμμένο; Μπορεί να υπάρχει ρήξη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πράγματι ο κύριος Καμμένος έχει εκφράσει μια διαφορετική άποψη, έχει πει τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις του, όμως, θα ήθελα να σας πω ότι πρέπει να αναμένουμε μέχρι να υπάρξει μια τελική συμφωνία και εκεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να τοποθετηθούν με δεδομένη ακριβώς τη συμφωνία και όχι πάνω στις εικασίες. Τώρα, σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, δεν πιστεύω ότι υπάρχει διαφορά πολιτικής άποψης. Αυτό το οποίο μπορεί να υπάρχει είναι διαφορετικές πολιτικές εκφράσεις ή διαφορετικές διατυπώσεις στον τρόπο με τον οποίο κανείς αναπτύσσει τις σκέψεις του, όμως στο επίπεδο του πολιτικού σχεδιασμού, στο επίπεδο των διπλωματικών ενεργειών, οι οποίες πρέπει να γίνουν, στο επίπεδο των πολιτικών διαύλων που πρέπει να ανοίξουμε και με την Ευρώπη, αλλά και με την Τουρκία για να επιλυθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η κρίση, δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Να το κάνω διαφορετικά. Φοβάστε ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ, στην πλειοψηφία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το πιστεύω. Σας ξαναλέω: Οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο διαφορετικά κόμματα με διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές. Είναι, όμως, δύο κόμματα τα οποία έχουν αποφασίσει να βρίσκονται στην ίδια κυβέρνηση διότι έχουν θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα της περιόδου αυτής την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την θεσμική κάθαρση, αν θέλετε, δηλαδή την μάχη εναντίον της διαπλοκής και της διαφθοράς. Η γνώμη μου είναι, λοιπόν, ότι αυτές οι δύο προτεραιότητες είναι και εκείνες που καθορίζουν ακριβώς την συγκυβέρνηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, επομένως δεν θεωρώ ότι υπάρχει το οποιοδήποτε πρόβλημα ή ότι υπάρχει οποιαδήποτε σκιά σε σχέση με την κοινή προσπάθεια, την οποία κάνουμε ήδη από το 2015.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Να σας κάνω και άλλη μια ερώτηση για να κλείσουμε. Δεν ξέρω αν πρέπει να την κάνω αυτή την ερώτηση, κύριε Υπουργέ, θα σας ρωτήσω ως ιδιώτη, ως πρόσωπο. Είχαμε πρόσφατα μία απόφαση της δικαιοσύνης που συζητήθηκε πολύ και όπως και τα όσα είπε ενώπιον του δικαστηρίου, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κύριος Αμβρόσιος. Κατά τη γνώμη σας, σας ρωτάω τώρα όχι ως Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, πρέπει να προσβληθεί αυτή η απόφαση της αθώωσης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, τώρα, δεν μπορώ να κάνω τέτοιου τύπου σχόλια. Η γνώμη της κυβέρνησης είναι ότι εκφράσεις και στάσεις και συμπεριφορές, οι οποίες προσβάλλουν οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη, είτε για λόγους χρώματος είτε φυλής είτε θρησκείας είτε σεξουαλικού προσανατολισμού, είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες. Και αυτό οφείλει να το λαμβάνει υπ’ όψιν της και η ελληνική δικαιοσύνη, πράγμα το οποίο δύσκολα θα μπορούσε κανείς να επιχειρηματολογήσει ότι το έπραξε στην υπόθεση της απόφασης αθώωσης του συγκεκριμένου ιεράρχη.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

  • 1
  • 2