Monthly Archives : August 2019

Ο ΣΥΡΙΖΑ να εμπιστευτεί τον κόσμο του

Συνέντευξη ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105.5 και τον δημοσιογράφο Σ. Σχινά:

Μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου δεν αμφισβητείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εμπεδωθεί πια ως η μία εκ των δύο μεγάλων πολιτικών δυνάμεων στη χώρα. Μια πολιτική δύναμη που θέλει να εκπροσωπεί την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους που συγκροτούν τις παραγωγικές και ζωντανές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ανοιχτός σε αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις. Να αφεθεί να σφραγιστεί, να κατευθυνθεί και να επηρεαστεί στρατηγικά και πολιτικά από τις προσδοκίες, τις αγωνίες και τις στοχεύσεις τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επομένως πρέπει να μετατραπεί σε ένα κόμμα ανοιχτό και οργανικά δεμένο με αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις. Ακριβώς αυτός είναι και ο πολιτικός στόχος που υπηρετεί η χθεσινή απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας: η διεύρυνση, η ανασυγκρότηση και το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλει να εκπροσωπεί. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο και με όρους ομοφωνίας ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στη διαδικασία η οποία θα υπηρετήσει αυτόν τον κεντρικό πολιτικό στόχο που έχει ήδη τεθεί από τον Ιούλιο του 2019.

Νομίζω ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε το πολιτικό αυτό σχέδιο να υλοποιηθεί με εξαιρετικά αποτελέσματα. Διότι στον κόσμο που εδώ και 7 χρόνια και σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η διάθεση να στηρίξει αυτό το πολιτικό εγχείρημα. Και αυτό γιατί η ελληνική κοινωνία είδε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε έμπρακτα στο πλευρό της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και ακριβώς αυτή η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τους συμβιβασμούς είναι εκείνη που επί της ουσίας έχει δημιουργήσει δεσμούς εμπιστοσύνης. Επομένως το ζήτημα δεν είναι τώρα ο κόσμος να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ να εμπιστευτεί τον κόσμο.

H ΝΔ θέλει να κυβερνήσει με εντυπώσεις, με επικοινωνία & με βάση μια αντιδραστική ιδεολογία

Ο κος Μητσοτάκης, που δε θα πήγαινε διακοπές αλλά τελικά πήγε διακοπές, ήρθε σήμερα στη Βουλή αντιμέτωπος με τα πραγματικά προβλήματα και με την ολιγωρία του επιτελικού του κράτους καθώς το επιτελικό κράτος κατά την διάρκεια των διακοπών του «επιτελάρχη» δεν τα πήγε και τόσο καλά και βούλιαξε στη Σαμοθράκη. Και προσπαθεί τώρα να τα μπαλώσει με την γνωστή πολιτική πρακτική περί «καμμένης γης» που οι προηγούμενοι άφησαν. Μας είπε δηλαδή ότι για όλα τα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ήρθε λοιπόν σήμερα ο κος Μητσοτάκης να ανακοινώσει στη Βουλή μια προδιαγεγραμμένη οικονομική και πολιτική εξέλιξη που ήταν η άρση των capital controls επαναλαμβάνοντας στην πραγματικότητα το αντιπολιτευτικό αφήγημα περί της καταστροφικής διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Θέλω όμως να θυμίσω τόσο στον κο Μητσοτάκη όσο και στον κο Σταϊκούρα ότι η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που είχε οδηγήσει στην μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3.5% έως το 2022 από το 4.5% έως το 2031 που εσέις είχατε υπογράψει. Και ήταν ακριβώς αυτή η αλλαγή που επέτρεψε και την ρύθμιση του ελληνικού χρέους και την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης και τη δυνατότητα να μπορέσουμε να εξέλθουμε από την μνημονιακή διαδικασία. Και έρχεστε σήμερα εσείς και επιχαίρετε ότι δήθεν καταφέρατε να κάνετε σε ένα μήνα όσα δεν μπορούσαν να γίνουν στα 4.5 χρόνια!

Όμως οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και η πορεία των ελληνικών ομολόγων που είναι καθοδική εδώ και περισσότερο απο 2 χρόνια είναι μια προδιαγεγραμμένη πορεία. Σας θυμίζω ότι φτάσαμε σε ιστορικά χαμηλά του ελληνικού ομολόγου πριν τις εκλογές.

Εν πάσει περιπτώσει εγώ θέλω να μας εξηγήσετε. Πού ακριβώς πήγαν οι υποσχέσεις σας για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων; Κατά την επίσκεψη του ΠΘ στο Παρίσι καμία τέτοια κουβέντα δεν έγινε. Ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας. Πού θα βρεθούν τα χρήματα για τις μειώσεις των φόρων στις επιχειρήσεις που θα κοστίσουν περίπου 1,5 δις ευρώ; Τι θα γίνει ακριβώς με το αφορολόγητο; Έχουν βάση τα δημοσιεύματα που μιλούν για νέο όριο τα 6.500 ευρώ; Θα το διευκρινήσετε; Δεν θα ενημερώσετε το Σώμα για το ποια μέτρα σκέφτεστε να πάρετε για να καλυφθει το κενό που θα δημιουργηθεί το 2020 μετά τα μέτρα που έχετε ανακοινώσει; Και από πού θα βρείτε τα χρήματα για να προχωρήσετε στις μειώσεις φόρων στις επιχειρήσεις;

Διότι κοιτάξτε να δείτε. Εδώ το θέμα είναι πάρα πολύ σαφές.

Για να καλύψετε τις θεσμικές σας ακρότητες και την αναποτελεσματικότητά σας προσπαθείτε να κυβερνήσετε με την επικοινωνία και τις εντυπώσεις. Όμως η επικοινωνία, εκτός από τα κανό και τα ούζα του κ. Μητσοτάκη, πολλές φορές παράγει και ιδεολογία. Όπως στη σημερινή πολυδιαφημισμένη «επιχείρηση σκούπα» στα Εξάρχεια. Όπου μετά τις μεγαλοστομίες σας περί κατάργησης του «άβατου» καταλήξατε να προσάγετε μωρομάνες στη ΓΑΔΑ.

Και προδοθήκατε από τον κ. Μπαλάσκα ο οποίος με μια ανατριχιαστική του δήλωση χαρακτήρισε τον κάθε πρόσφυγα και μετανάστη σκουπίδι ή σκόνη που πρέπει να σκουπιστεί. Γιατί αυτό σημαίνει επιχείρηση σκούπα. Και αυτό είναι που κάνατε σήμερα στα Εξάρχεια.

Λοιπόν καμία σχέση δεν έχει αυτή η πρακτική με τη βούληση που θα έπρεπε να επιδεικνύει η πολιτεία για την καταπολέμηση της παραβατικότητας και του εγκλήματος. Εμείς με στοχευμένες επιχειρήσεις επιδιώκαμε να λύσουμε το πραγματικό πρόβλημα της παραβατικότητας και της εμπορίας ναρκωτικών στα Εξάρχεια και όχι να κάνουμε επιχειρήσεις εντυπωσιασμού για να τροφοδοτήσουμε διάφορα αιμοβόρικα αντιδραστικά αντανακλαστικά.

Και νομίζω πως αυτό εντάσσεται σε ένα συνολικό αφήγημα της ΝΔ που θέλει να «ορμπανοποιήσει» την ελληνική πολιτική ζωή. Η ΝΔ θέλει να κυβερνήσει με εντυπώσεις, με επικοινωνία και με βάση μια αντιδραστική ιδεολογία. Την οποία θέλει επί της ουσίας να κάνει κτήμα ολόκληρης της κοινωνίας.

Εμείς δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό.

*Την ίδια μέρα, προηγήθηκαν δύο παρεμβάσεις με την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την ορμπανοποίηση της χώρας»

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Δημήτρη Τερζή για την Εφημερίδα των Συντακτών:

Μπαίνουμε στο φθινόπωρο και επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. Με ποιους όρους και προϋποθέσεις πιστεύετε ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί από τον Αλέξη Τσίπρα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αναμφισβήτητα τον έναν εκ των δύο μεγάλων πόλων της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα. Αυτή η νέα πραγματικότητα που άρχισε να διαμορφώνεται ήδη από τον Μάιο του 2012 και έχει πλέον εμπεδωθεί τόσο στο επίπεδο των κοινοβουλευτικών συσχετισμών όσο και στη συνείδηση των πολιτών συνεπάγεται και μια μεγάλη ευθύνη.

Την ευθύνη να διαμορφώσουμε ένα κόμμα μαζικό, μαχητικό και κυρίως ανοιχτό στους πολιτικούς και ιδεολογικούς προβληματισμούς, τις αγωνίες αλλά και τις προσδοκίες των προοδευτικών και αριστερών πολιτών και των κοινωνικών κινημάτων.

Είναι ακριβώς αυτός ο στόχος που καθοδηγεί τις πολιτικές μας επιλογές και ορίζει το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούν οι συζητήσεις αλλά και οι πρωτοβουλίες μας το επόμενο διάστημα. Και εκτιμώ ότι βασικός όρος και προϋπόθεση για την επιτυχία αυτού του στόχου είναι να μην τον προσεγγίσουμε φοβικά και αμυντικά.

Διότι, ξέρετε, το ανοιχτό κόμμα, το κόμμα δηλαδή που δίνει τη δυνατότητα στην κοινωνική κίνηση να το επηρεάσει, να το σφραγίσει, να το κατευθύνει, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μετατρέπεται σε ένα ασπόνδυλο κόμμα, σε κόμμα χωρίς στρατηγική κατεύθυνση και έρμα.

Νομίζω ότι συμβαίνει το αντίθετο ακριβώς. Οσο πιο ανοιχτός είσαι στην κοινωνική κίνηση, στην κίνηση δηλαδή των κοινωνικών δυνάμεων που επιχειρείς να εκπροσωπήσεις στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, τόσο ισχυρότερος γίνεσαι στα υπόλοιπα πεδία της πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η πολιτική δεν εξαντλείται στους κοινοβουλευτικούς ή αυτοδιοικητικούς θεσμούς, αλλά επεκτείνεται σε όλο το εύρος του κοινωνικού.

Φοβάστε το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει το αριστερό του πρόσημο προς χάριν της διεύρυνσης; Πώς μπορεί να αποφευχθεί κάτι τέτοιο;

Νομίζω ότι αυτή ακριβώς τη σκοπιά προσέγγισης του ζητήματος είναι που πρέπει να αποφύγουμε αν θέλουμε το εγχείρημα της μαζικοποίησης και της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ να είναι επιτυχημένο. Σας λέω λοιπόν ότι δεν φοβάμαι καθόλου. Διότι έχω εμπιστοσύνη στην ισχύ των ιδεών και της πολιτικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πολύ περισσότερο έχω εμπιστοσύνη στη συλλογική ευφυΐα, στην επινοητικότητα και στον δυναμισμό των κοινωνικών δυνάμεων που αποτελούν το σημείο αναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρώ λοιπόν ότι όχι μόνο η διεύρυνση και η μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχονται σε αντίθεση με τον αριστερό και ριζοσπαστικό του προσανατολισμό, αλλά ότι αποτελούν προϋπόθεση της εμπέδωσης και της κατοχύρωσής του. Διότι το πιο κρίσιμο στοιχείο μιας πραγματικά αριστερής πολιτικής είναι η εμπιστοσύνη στη δύναμη των πολλών. Αυτό είναι που διαφοροποιεί εξάλλου την αριστερή πολιτική από τον φιλελεύθερο τεχνοκρατισμό. Δεν μπορείς να κάνεις πολιτική για τους πολλούς χωρίς τους πολλούς.

Το τελευταίο διάστημα σειρά δημοσιευμάτων έχει στοχοποιήσει τον γραμματέα του κόμματος με αφορμή τη διεύρυνση. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εκφράσει ενστάσεις, όχι για τη διεύρυνση, αλλά για τον τρόπο που θα γίνει. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο σε όλα αυτά;

Νομίζω ότι η διαδρομή και η προσφορά του Πάνου Σκουρλέτη στην υπόθεση της Αριστεράς εδώ και δεκαετίες δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβητήσεων από κανέναν. Σε μια συζήτηση που αφορά το μέλλον του κόμματος είναι προφανές ότι θα κατατεθούν απόψεις, θα κατατεθούν προβληματισμοί και τελικά θα διαμορφωθούν συγκλίσεις.

Ετσι συμβαίνει στα δημοκρατικά και αριστερά κόμματα και αυτό καλό θα είναι να το κατανοήσουν όλοι όσοι θέλουν να συμβάλουν στην υπόθεση της διεύρυνσης και της ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά σήμερα που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται με σαφήνεια οι προθέσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. να ισοπεδώσει κοινωνικές κατακτήσεις και να αλώσει το κράτος.

Ποιο θα είναι το βασικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και στο εξής; Για ποιους λόγους καλείτε τον κόσμο να σας εμπιστευτεί; Εννοώ πέρα από τις ιδεολογικές τοποθετήσεις. Με λίγα λόγια, τι διαφορετικό πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα;

Οι ιδεολογικές τοποθετήσεις είναι αυτές που σε τελευταία ανάλυση καθορίζουν και την ασκούμενη πολιτική, τις διαχωριστικές γραμμές, τους πολιτικούς στόχους, τη στρατηγική αλλά και τις μορφές οργάνωσης. Αλλά και αναδιαμορφώνονται ανάλογα με την έκβαση των κοινωνικών αγώνων, την κοινωνική κίνηση και τον συσχετισμό δύναμης.

Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν πρέπει απλώς να καλεί τον κόσμο να τον εμπιστευτεί, αλλά πρέπει να εμπιστευτεί ο ίδιος τον κόσμο. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο. Η αριστερή πολιτική δεν έχει χαρακτήρα συμβολαίου/ανταλλαγής. Σου δίνω μια υπόσχεση και ζητάω την ψήφο σου για να την ικανοποιήσω. Αυτό είναι ένα παρωχημένο μοντέλο σκέψης και δράσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν δεν είναι ένας αντισυμβαλλόμενος, με το συλλογικό σώμα των ψηφοφόρων να είναι ο άλλος.

Αντίθετα επιχειρεί ως συλλογική οντότητα να διαμορφώσει τους όρους για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των εργαζομένων, για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων, για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, για τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας δημοκρατικής, ανεκτικής, μιας κοινωνίας ισοελευθερίας. Και αυτή η κατεύθυνση, αυτή η στρατηγική στόχευση, εγγράφεται σε κάθε πολιτική μας πρωτοβουλία.

Ακούγονται πολλά για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έχει ακουστεί μέχρι σήμερα τίποτα αναφορικά με τη συζήτηση που πρέπει να γίνει για τα αίτια της ήττας σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Πότε θα γίνει αυτό;

Δεν συμφωνώ μαζί σας. Η συζήτηση αυτή έχει ήδη αρχίσει. Και στον δημόσιο διάλογο αλλά και στα όργανα του κόμματος. Και δεν νομίζω ότι μπορεί να εξαντληθεί. Καθώς πάντοτε θα υπάρχουν όψεις της πραγματικότητας που θα φωτίζονται με διαφορετικό τρόπο. Ομως αυτή η συζήτηση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πάρει τον χαρακτήρα της λαθολογίας. Εγινε αυτό το λάθος ή εκείνο το λάθος που έκρινε το αποτέλεσμα και αν δεν είχε γίνει τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά…

Δεν νομίζω ότι αυτός είναι σοβαρός τρόπος για να προσεγγίζουμε τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις ούτε αποτελεί σοβαρή αυτοκριτική. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο να υλοποιήσει μια πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής, πράγμα που προκάλεσε από μόνο του μια έντονη φθορά. Από κει και πέρα είχε να αντιμετωπίσει ένα δυσμενές μιντιακό περιβάλλον, ενώ είχε μικρές οργανωτικές δυνάμεις καθώς ο χρόνος που μεσολάβησε μεταξύ της ανάδειξής του σε αξιωματική αντιπολίτευση και της ανάληψης της κυβέρνησης ήταν ελάχιστος.

Και αυτό σε μεγάλο βαθμό επηρέασε αρνητικά τη δυνατότητά μας να δώσουμε αποτελεσματικά τη μάχη των ιδεών, ενώ ταυτόχρονα ήμασταν υποχρεωμένοι να επικεντρωθούμε στον στόχο της εξόδου από τα μνημόνια. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί ένα σχηματικό αναγκαστικά πλαίσιο εντός του οποίου μπορούμε να εξηγήσουμε τα εκλογικά αποτελέσματα και να καθορίσουμε ως κεντρικό στόχο τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα μαζικό, σε ένα κόμμα των κοινωνικών δυνάμεων που θέλουμε να σφραγίσουν τις πολιτικές εξελίξεις και την πορεία της κοινωνίας.

Κατηγορήσατε την κυβέρνηση ότι στο τελευταίο της νομοσχέδιο έφερε τελευταία στιγμή τρεις βασικές τροπολογίες. Ωστόσο, αυτό γινόταν και επί ΣΥΡΙΖΑ. Το λέω αυτό με αφορμή το αντιπολιτευτικό πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να είναι;

Μα το θέμα δεν ήταν μόνο ή κυρίως διαδικαστικό. Είναι άλλο πράγμα να θέλεις να αντιμετωπίσεις ένα κατεπείγον πρακτικό πρόβλημα με μια τροπολογία και εντελώς διαφορετικό να προχωράς σε κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων εν κρυπτώ με τροπολογίες που κατατέθηκαν στην κυριολεξία δέκα λεπτά πριν από την ψηφοφορία. Και η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακριβώς ουσιαστική και όχι κυρίως διαδικαστική. Διότι ήταν προφανές ότι ο κ. Βρούτσης επιχείρησε να αιφνιδιάσει ώστε να καταργήσει τον βάσιμο λόγο απόλυσης και τις ρυθμίσεις προστασίας των εργαζομένων στις εργολαβίες εκτελώντας κατά γράμμα τις εντολές του ΣΕΒ.

Ως προς το αντιπολιτευτικό μας πλάνο αυτό καθορίζεται από τα συμφέροντα και τις κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπούμε αλλά και από τις δημοκρατικές αξίες και αρχές που υπερασπιζόμαστε. Δεν πρόκειται λοιπόν να σιωπήσουμε, ούτε να συναινέσουμε σε επιλογές που καταργούν δικαιώματα και κατακτήσεις από μια κυβέρνηση που ήδη καταγράφεται, μέσα σε 45 μέρες, ως η πιο κυνική και υποκριτική κυβέρνηση των τελευταίων ετών.

Διότι, ξέρετε, υπάρχει ήδη ένας τεράστιος κατάλογος αντικοινωνικών μέτρων, αντιθεσμικών συμπεριφορών, συνταγματικών παραβιάσεων και αλαζονικών πρακτικών που πρέπει να γίνουν γνωστές για να κατανοήσει ο κόσμος το μέγεθος της απάτης της Ν.Δ., η οποία αντιπολιτευτικά θέλησε να εμφανιστεί ως εγγυήτρια των δημοκρατικών θεσμών ενώ σήμερα τους καταλύει ανενδοίαστα.

Από την υπόθεση Πολάκη μέχρι τις αντισυνταγματικές ακρότητες για τον έλεγχο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την πολιτικοποίηση της διαδικασίας επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης, την τοποθέτηση του κ. Ζούλα, διευθυντή του γραφείου Τύπου του κ. Μητσοτάκη, ως προέδρου της ΕΡΤ, την παράκαμψη του ΑΣΕΠ και τόσα άλλα, γίνονται συνεχώς βήματα ορμπανοποίησης της χώρας. Και αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε.

Τι περιμένετε από το συνέδριο; Εχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά. Θα είναι η αρχή μιας εποχής σοσιαλδημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ ή μια νέα εποχή για την Αριστερά;

Σας είπα και προηγουμένως ότι δεν αντιμετωπίζω το ζήτημα της ενίσχυσης και της οικοδόμησης ενός μαζικού και μαχητικού αριστερού και προοδευτικού κόμματος με όρους που δεν του αντιστοιχούν, όπως δεν αντιστοιχούν και στην πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της Ελλάδας. Το ζήτημα σήμερα δεν είναι να δώσουμε τη μάχη της ταυτότητας και της πίστης στην παράδοση, αλλά ούτε και να μετατρέψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σε μια περίοδο που η σοσιαλδημοκρατία έχει χρεοκοπήσει ιστορικά.

Πρέπει να αναγνώσουμε τις νέες συνθήκες, τις νέες ανάγκες και τις προκλήσεις για τον κόσμο της εργασίας σε μια ρευστή πολιτικά και κοινωνικά περίοδο, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την άνοδο μιας σκληρής και κυνικής Δεξιάς/Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, πρέπει να διαμορφώσουμε την Αριστερά του 21ου αιώνα. Μια Αριστερά που θα διεκδικεί την πολιτική εξουσία, αλλά την ίδια στιγμή δεν θα συμβιβάζεται με τα νεοφιλελεύθερα αυτονόητα. Αυτή είναι σήμερα η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτήν.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει ασφυκτικά το κράτος και όλες τις πτυχές της ζωής

Κύρια σημεία ομιλίας στην Ολομέλεια της Βουλής:

«Η εμπειρία του τελευταίου μήνα μας δείχνει ότι έχουμε εισέλθει σε μια πάρα πολύ σκοτεινή περίοδο θεσμικής παρακμής», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια, όπου συζητείται το διυπουργικό νομοσχέδιο, και επισήμανε ότι σύμπτωμα αυτής της κατάστασης είναι ότι η κυβέρνηση επικαλείται την εκλογική της νίκη για να υποχωρήσουν νόμοι, δικαιώματα, η συνταγματική τάξη, το ενωσιακό δίκαιο.

«Έχουμε πλούσια παραδείγματα σε έναν, μόλις, μήνα διακυβέρνησης. Μέσα σε ένα μήνα καθόλου λευκό δεν έχει μείνει το μητρώο σας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και αναφέρθηκε στο «διορισμό υπουργού που ήταν σύμβουλος της LAMDA DEVELOPMENT για να διαχειριστεί την υπόθεση του Ελληνικού». Επικαλέστηκε επίσης το «διορισμό επικεφαλής της ΕΥΠ, χωρίς, κατά τα φαινόμενα, να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις» καλώντας την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει αν τελικά το πτυχίο του επικεφαλής της ΕΥΠ, «ο οποίος οφείλει να κατοχυρώσει την ασφάλεια της χώρας, ως προς εξωτερικούς κινδύνους», είναι αναγνωρισμένο ή όχι και αν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για να διοριστεί ο κ. Κοντολέων, «εκτός και αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει αναδρομικά και αυτόν το νόμο». Ζήτημα, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, γεννάται και με την «αντισυνταγματική μεθόδευση» κατά του κ. Πολάκη αλλά και με το «διορισμό του κ. Δημητριάδη, πρώην συνεργάτη του κ. Φλώρου, ανιψιού του κ. Μητσοτάκη, στη θέση του Γενικού Γραμματέα Πρωθυπουργού».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη πως και το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, και το σημερινό νομοσχέδιο, εντάσσονται στην κυβερνητική μεθόδευση για τον «ολοκληρωτικό έλεγχο του κράτους, των δομών, των μηχανισμών του, την υπερσυγκέντρωση εξουσιών» και παράδειγμα είναι και η Ενιαία Αρχή Διαφάνειας η οποία συστήνεται, επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τον καταργεί, για να αντικατασταθεί από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας της οποίας ο επικεφαλής θα οριστεί από την κυβέρνηση, κατά το δοκούν.

Η Αυτοδιοίκηση

Αναφερόμενος στη δέσμη των διατάξεων για την αυτοδιοίκηση, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακυρώνει μια μεταρρύθμιση που προχώρησε στη βάση της λογικής των συγκλίσεων και των συναινέσεων, στη βάση ενός συστήματος εγγυήσεων για τον έλεγχο του δημάρχου και του περιφερειάρχη, για να εισάγει ένα πλέγμα διατάξεων που στοχεύει στο ανεξέλεγκτο ρόλο του δημάρχου και του περιφερειάρχη. Όλα αυτά τα προχωρά η κυβέρνηση με το πρόσχημα της κυβερνησιμότητας, είπε ο κ. Τζανακόπουλος εκτιμώντας ότι πίσω από τα κυβερνητικά επιχειρήματα κρύβεται το σχέδιο για τον ασφυκτικό έλεγχο όλων των πτυχών της ζωής.

Το πανεπιστημιακό άσυλο

Αντίστοιχες μεθοδεύσεις διαπίστωσε και με τις διατάξεις που αφορούν στο πανεπιστημιακό άσυλο, και που, όπως κατήγγειλε στόχο έχουν τον έλεγχο της ακαδημαϊκής ζωής. «Έχετε σαφή, συμβολικό και ιδεολογικό στόχο. Τον έλεγχο της ακαδημαϊκής ζωής, της ζωής μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο», είπε ο Δημήτρης Τζανακοπούλος σημειώνοντας ότι, κατά τη διάρκεια των προηγουμένων ετών, η ΝΔ αποδύθηκε σε μια ακροδεξιά επικοινωνιακή εκστρατεία απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο και απέναντι στους θεσμούς που επιτυγχάνουν τους όρους συγκρότησης του πανεπιστημιακού και του φοιτητικού κινήματος.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε βαρύτατο ατόπημα για την αναδρομική πρόβλεψη ασυμβιβάστου στην Αρχή Ανταγωνισμού. Είναι απολύτως αντισυνταγματική διάταξη, είπε και προειδοποίησε ότι «η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη να εκκινήσει μια μακρότατη δικαστική ιστορία όπου η Επιτροπή και δικαστήριο της ΕΕ, ενδέχεται να καταδικάσει τη χώρα, πράγμα που έχει συμβεί στο παρελθόν για αντίστοιχο ζήτημα στην περίπτωση της Επιτροπής κατά της Ουγγαρίας. Αν σκοπεύετε να μετατρέψετε την Ελλάδα σε Ουγγαρία του Όρμπαν να γνωρίζετε κύριε Θεοδωρικάκο, ότι δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχουμε εισέλθει σε μια πολύ σκοτεινή περίοδο θεσμικής παρακμής

Παρακολουθώντας τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες αυτό το τελευταίο 20ήμερο έχω σχηματίσει την εντύπωση ότι έχουμε εισέλθει σε μια πολύ σκοτεινή περίοδο θεσμικής παρακμής. Και το γεγονός ότι αυτή δεν επισημαίνεται από μια συντριπτική μερίδα των ΜΜΕ είναι ακριβώς σύμπτωμα αυτής της θεσμικής παρακμής.

Τι συμβαίνει με την αναστολή ισχύος του άρθρου 13α του ΠΚ; Να απαντήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΑΝΑΣΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 13α ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

Έκανα μια ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης και ελπίζω σήμερα να έχω την απάντηση:

Στο νομοσχέδιο για τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις λοιπές διατάξεις υπάρχει μια διάταξη σύμφωνα με την οποία η ισχύς του άρθρου 13α του Ποινικού Κώδικα -στο οποίο εμπεριέχεται ο ορισμός του υπαλλήλου- αναστέλλεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Αν δείτε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών παραπέμπει ευθέως σε αυτό καθώς λέει ότι ο υπουργός είναι υπάλληλος κατά την έννοια του 13α. Εάν αυτό ανασταλεί τότε ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει η ερμηνεία ότι οι πράξεις των υπουργών δεν είναι αξιόποινες καθώς ο δικαστής δεν μπορεί να ορίσει την έννοια του υπαλλήλου.

Ή πρόκειται για μια απίστευτη νομική κακοτεχνία -αυτή είναι η καλοπροαίρετη στάση απέναντι σε αυτήν τη στάση. Ή πρόκειται για ένα σκόπιμο νομικό δημιούργημα ώστε να εξαλείψει το αξιόποινο των πράξεων των υπουργών καθώς αν ένας ευνοϊκότερος νόμος ισχύσει έστω και για μια μέρα στο Ποινικό Δίκαιο αυτό σημαίνει ότι όλα τα αδικήματα που έχουν τελεστεί ή βρίσκονται σε δικαστική διαδικασία κατά τη διάρκεια της ισχύος του ευνοϊκότερου ποινικού νόμου θα πρέπει να δικαστούν με τον ευνοϊκότερο ποινικό νόμο. Αυτό είναι μια βασική αρχή του Ποινικού Δικαίου.

Άρα εδώ ενδεχομένως να έχουμε μια τεράστια επιχείρηση εκκαθάρισης καθώς ενδεχομένως οδηγούμαστε σε μη αξιόποινο των πράξεων υπουργών πράγμα το οποίο είναι εξοργιστικό είτε υποθέσουμε ότι πρόκειται για νομική κακοτεχνία είτε ακόμη χειρότερα αν υποθέσουμε ότι πρόκειται για σκόπιμη στρέβλωση του νομικού οικοδομήματος. Θεωρώ πάντως πως είναι ήδη εξοργιστικό το γεγονός ότι υπάρχει τέτοια προχειρότητα στον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζονται τα ν/σ. Εάν δεν είναι προχειρότητα τότε εκεί θα έχουν ξεπεραστεί πλήρως τα όρια.

Περιμένουμε σήμερα την απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης που είναι πάρα πολύ κρίσιμη και θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΑ ΔΙΑΚΥΝΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Αν την προηγούμενη περίοδο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε διανοηθεί καν να κάνει το 1/100 από όσα έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να ελέγξει ασφυκτικά τις κρατικές δομές, τη δημόσια διοίκηση, να οδηγήσει σε εκκαθάριση ανοικτών υποθέσεων με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις τότε θα είχε γίνει οριακά επανάσταση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στη χώρα. Σήμερα φαίνεται ότι δεν τρέχει τίποτα όλα βαίνουν καλώς και έχουμε επανέλθει στην κανονικότητα. Και νομίζω αυτό αναδεικνύει κιόλας μια από τις μεγάλες πληγές της ποιότητας της Δημοκρατίας στη χώρα.

Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα διανοούνταν ποτέ να κάνει όλα όσα κάνει σήμερα η ΝΔ απλώς το λέω για να αναδείξω την υποκρισία, την αντίφαση και τον κυνισμό της σημερινής κυβέρνησης. Από πού να ξεκινήσει κανείς;

• Από τον ορισμό στην κυβέρνηση και την επιλογή υπουργών που πριν από λίγο καιρό αποτελούσαν στελέχη μεγάλων ιδιωτικών εταιριών που έχουν σχέση με το Δημόσιο; Και μιλώ για τον υφυπουργό οικονομίας που ήταν στέλεχος και σύμβουλος της Lamda development;

• Από τα δυο νομοσχέδια αυτό για το επιτελικό κράτος και αυτό για την τοπική αυτοδιοίκηση που και τα δύο γράφονται στην ίδια μεθόδευση της κυβέρνησης για τον ολοκληρωτικό έλεγχο του κράτους;

• Από την τροπολογία για το Ελληνικό;

• Από το γεγονός ότι παραβιάζονται κατ΄εξακολούθηση ρυθμίσεις και διατάξεις του κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος όπως πχ στην υπόθεση Πολάκη;

Μέσα σε ένα μήνα το μητρώο της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά λευκό είναι.

Πολιτικά εμμονικό, βαθειά αντιδημοκρατικό και νομικά κακότεχνο το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης

Τοποθέτηση στην Επιτροπή της Βουλής για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την κατάργηση της απλής αναλογικής, την κατάργηση του ασύλου και τις ύποπτες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα.