Monthly Archives : July 2020

Ζωντανά στο ΣΚΑΪ στην εκπομπή “Newsroom” με τον Απόστολο Μαγγηριάδη και τον Αντώνη Αντζολέτο

Η φτώχεια, η εκτόξευση της ανεργίας, η δραματική συρρίκνωση του ΑΕΠ, οι μαζικές απολύσεις, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες είναι παρόντα. Η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να πάρει εμπροσθοβαρή μέτρα προκειμένου να περιορίσει την ύφεση, δεν το έκανε, και αυτή τη στιγμή βιώνουμε τις συνέπειες της πολιτικής της αδράνειας, της πολιτικής επιλογής του βλέποντας και κάνοντας.

Η ελληνική οικονομία ήδη σημειώνει τους μεγαλύτερους δείκτες ύφεσης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η χώρα έχει μεν μια πολύ μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό αλλά και άλλες χώρες είναι αντίστοιχα εξαρτημένες από τον τουρισμό, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, και δεν σημειώνουν τέτοια ποσοστά ύφεσης. Η κυβέρνηση αδράνησε επιλέγοντας να κρατήσει χαμηλά τις δαπάνες στήριξης της ελληνικής οικονομίας επιτάχυνε την υφεσιακή διαδικασία, άφησε περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους με 850 ευρώ για περίπου ένα τρίμηνο, κατέρρευσε έτσι η εσωτερική ζήτηση και οδηγηθήκαμε σε ένα υφεσιακό σπιράλ που είναι πολύ δύσκολο πλέον να ανατραπεί.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν είπε ποτέ ότι πρέπει να εξαντληθούν τα χρήματα από το μαξιλάρι ρευστότητας αλλά ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα εμπροσθοβαρές πακέτο ύψους 13-14 δις ευρώ και στη συνέχεια, εάν χρειαζόταν, να γίνουν παραπάνω δαπάνες που δεν απαιτούσαν ούτε κατά 1 ευρώ αύξηση του δημόσιου χρέους. Σήμερα έχουμε μια συνθήκη όπου το μαξιλάρι μειώνεται και ταυτόχρονα έχουμε ανεπαρκή στήριξη της ελληνικής οικονομίας και η #ΝΔ πρέπει να μας εξηγήσει πώς το κατάφερε αυτό.

Το πρόβλημα με τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι, όπως φάνηκε, δεν συμμετείχε ενεργά στη διαπραγμάτευση, και επίσης ότι σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν που ήταν 23,5 δις ευρώ για την Ελλάδα, φτάσαμε στα 17 δις ευρώ. Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης για να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό δήλωσε ότι εξασφάλισε 72 δις ευρώ πακέτο. Αυτό είναι ο ορισμός της πολιτικής απάτης. Προσθέτει στο πακέτο στήριξης τα 40 δις από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027 με μόνη δικαιολογία την επικοινωνιακή διαχείριση μιας διπλωματικής αποτυχίας της Ελλάδας. Ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε ένα πλαίσιο που θυμίζει τη μνημονιακή περίοδο με επώδυνες μεταρρυθμίσεις που θα παρακολουθούνται από τους λεγόμενους φειδωλούς. Το κύριο αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο το ύψος των ποσών. Αλλά ποιες πολιτικές θα υλοποιηθούν και προς ποια κατεύθυνση θα δαπανηθούν αυτά τα χρήματα. Από ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ένα σχέδιο α λα ΔΝΤ. Και εδώ βρίσκεται η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Η ΝΔ με ενορχηστρωτή τον κ. Μητσοτάκη επέλεξε να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που κρατούσε στη φαρέτρα της εδώ και καιρό. Νομίζω ότι ενεργοποίησε ό,τι θεσμικό και εξωθεσμικό μέσο είχε στη διάθεσή της για να πλήξει την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτήν τη στρατηγική επιλογή πρέπει να τη δούμε το σύνολό της μαζί με άλλες πρακτικές. Όπως η απίστευτη πίεση για να ελεγχθεί η δικαστική εξουσία, ο αυταρχικός δρόμος σε όσα συμβαίνουν στην κοινωνία, ο ασφυκτικός έλεγχος στο δημόσιο τομέα, και όλα αυτά είναι η επιχείρηση της εγκαθίδρυσης και της εμπέδωσης αυτού που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ένα νέο Μητσοτακικό καθεστώς.

Παρέμβαση στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς και άλλες διατάξεις

Ήρθε ο κ. Παναγιωτόπουλος ενώπιον του σώματος και με μια ασύγγνωστη αφέλεια δήλωσε ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, σε μια συνθήκη κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο, δεν γνώριζε ότι το Λιμενικό εξέδωσε NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά στο Καστελόριζο. Πρόκειται για τραγελαφικές και επικίνδυνες καταστάσεις, για καταστάσεις που αποδεικνύουν ότι εδώ δεν έχουμε κυβέρνηση που μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Έχετε μαζευτεί και παίζετε την κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουμε αυτού του είδους τις προκλήσεις στο Αιγαίο να έρχεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και να λέει ότι δεν γνώριζε. Φαντάζομαι ότι δεν γνώριζε τα όσα έκανε το Λιμενικό γιατί ασχολούνταν με τη δέσμευση τριών στρατιωτικών ελικοπτέρων για να πηγαινοέρχεται ο κ. Μητσοτάκης από την Πάρο στην Επίδαυρο.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση επιδεινώνεται. Η τιμή του χρυσού έσπασε ιστορικό ρεκόρ, πράγμα που σημαίνει και ήδη οι διεθνείς αγορές αρχίζουν να ασκούν την πειθαρχική τους εξουσία στην παγκόσμια οικονομία προκειμένου να μειώσουν τις κρατικές δαπάνες διότι δήθεν αυτό θα οδηγούσε σε στασιμοπληθωρισμό. Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποχωρεί στον εκβιασμό και πανηγυρίζει για τα δήθεν 72 δισεκατομμύρια ενισχύσεων ενώ δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν ότι το πραγματικό ποσό ανέρχεται μόλις στα 16,69 δισεκατομμύρια και αυτά χωρίς να υπολογίζουμε την επιβάρυνση του δημόσιου χρέους. Ο κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής το μόνο που κατάφερε ήταν να κάνει μια και μόνη συνάντηση και αυτή με τον κ. Αναστασιάδη. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο τρόπος που σχεδιάζετε να δαπανήσετε αυτά τα χρήματα είναι στη βάση της έκθεσης Πισσαρίδη που επαναλαμβάνει όλο το μάντρα της πολιτικής του ΔΝΤ. Δηλαδή μια λογική που λέει εκκαθαρίζω τα εργασιακά δικαιώματα, μειώνω τους μισθούς, απορυθμίζω το εργατικό δίκαιο, διαλύω τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, περνάω την πολιτική της εκ περιτροπής εργασίας και δίνω σήμα στην ιδιωτική οικονομία να πετσοκόψει μισθούς και την ίδια στιγμή δίνω βορρά την κοινωνική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτή είναι η στρατηγική Πισσαρίδη και η στρατηγική της κυβέρνησης.
Είναι μέσα σε αυτό το φόντο που η κυβέρνηση ψάχνει ευκαιρίες για χατίρια, για δωράκια και για δουλειές. Η λογική του νομοσχεδίου είναι να διαλύσουμε οποιαδήποτε διοικητική δομή παρουσιάζει αποτελέσματα προκειμένου να την αντικαταστήσουμε με μια νέα δομή που θα έχουμε υπό τον πλήρη έλεγχό μας. Ασφυκτικός έλεγχος δηλαδή, του συνόλου της δημόσιας διοίκησης στο πλαίσιο ενός αυταρχικού ολοκληρωτικού νέο-Μητσοτακικού καθεστώτος. Το ενιαίο συντονιστικό που δεν δούλεψε ποτέ μέχρι το 2016 από όταν άρχισε να δουλεύει και έχει σήμερα να παρουσιάσει σοβαρά αποτελέσματα. Και τώρα έρχεστε να το αντικαταστήσετε.

Πρέπει ο Υπουργός να πει στο σώμα σε ποιο fund μεταβίβασε τις μετοχές της η κ. Λάτση, διότι τα δημοσιεύματα μιλούν για εταιρεία όπου εκτελεστικό μέλος είναι ο αδερφός του κ. Ζαβού, υφυπουργού οικονομικών. Εδώ μιλάμε για επικίνδυνες καταστάσεις, για σύγκρουση συμφερόντων καραμπινάτη. Θα πρέπει να έρθει εδώ να μας πει και εάν είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου ο αδερφός του κ. Σαμαρά και η κ. Ξαφά, μυστικοσύμβουλος του κ. Μητσοτάκη.

Ως προς το άρθρο 10 του σχεδίου νόμου που αφορά στο Ελληνικό, δείχνει ότι επειδή δεν έχετε δυνατότητα να εκκινήσετε το έργο κάθε φορά υποχωρείτε ή τα βρίσκετε με τον επενδυτή, όπως σε αυτήν την περίπτωση όπου ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα να ορίζει το μηχανικό που θα ελέγχει το έργο, ακόμη και την παράδοσή του, η δημόσια διοίκησή θα πρέπει να δέχεται αναντίρρητα τα πορίσματά του. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μήτρα συνεννοήσεων. Επειδή έχετε δώσει υποσχέσεις που δεν είστε σε θέση να τηρήσετε υποχωρείτε σε κάθε απαίτηση του επενδυτή.

Στο Άρθρο 11 εντάσσετε στον αναπτυξιακό νόμο τους εφοπλιστές και τους πετρελαιάδες ώστε να φτιάχνουν αποθήκες πετρελαίου σε άγονα νησιά. Οφείλετε να μας πείτε τα ονόματά των εταιρειών που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Ακόμη μια δουλειά και ακόμη ένα χατίρι από τον κ. Πέτσα που δεν μας εξήγησε ποτέ με ποια κριτήρια χορηγήθηκαν τα 20 εκατομμύρια. Να μας πει πώς καταλήξαμε το 99% της χρηματοδότησης να πηγαίνει σε συμπολιτευόμενα μέσα και μόνο το 1% να πηγαίνει σε μέσα που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Αυτή η προσπάθεια να δημιουργήσετε το νέο-Μητσοτακικό καθεστώς, σας έχει οδηγήσει να φτιάξετε ένα αδιανόητο σκηνικό.

Είστε βουτηγμένοι στις δουλειές και στα χατίρια. Ως προς τις τράπεζες που τους δώσατε τη δυνατότητα να καθαρίσουν υποθέσεις θαλασσοδανείων σας είχαμε πει ότι ήταν αντισυνταγματικό και ότι δημιουργεί μια συνθήκη όπου οι τράπεζα καλείται να ελέγξει τον εαυτό της. Έρχονται πριν από λίγες μέρες δύο βουλεύματα του συμβουλίου πλημμελειοδικών που λένε ότι η ρύθμιση αυτή είναι αντισυνταγματική. Τα πράγματα είναι σε όλα τα πεδία σοβαρά και το μόνο πράγμα που δεν είναι σοβαρό είναι αυτή η κυβέρνηση.

Παρέμβαση στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση περί αποδοχής ή μη της πρότασης για την άσκηση δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης

H απούσα κυβέρνηση οφείλει άμεσα να διευκρινίσει εάν ισχύει το γερμανικό δημοσίευμα ότι η Καγκελάριος Μέρκελ απέτρεψε θερμό επεισόδιο την ώρα που ο Πρωθυπουργός βρισκόταν, αμεριμνοαμέριμνος, σε εκδήλωση στον Ωρωπό.

Aκούγοντας τον επικεφαλής της ακροδεξιάς εθνικιστικής συμμορίας της ΝΔ που έχει κάνει καριέρα με την πατριδοκαπηλία, τον άνθρωπο που τσάκιζε τον ελληνικό λαό με τα πιο σκληρά μέτρα, να έρχεται ενώπιον της Βουλής και να παριστάνει το θύμα. Και να μας λέει ότι από την Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης την οποία έστησαν οι εντολοδόχοι του, μέλη δηλαδή της ακροδεξιάς, εθνικιστικής συμμορίας, προέκυψαν ενδείξεις για οκτώ κακουργήματα για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Και ακκίζεται ότι μας κυνηγάει και εμάς και τον κ. Τσίπρα. Εγώ, καταλαβαίνω και συμπονώ γιατί είναι ο κ. Τσίπρας που τον οδήγησε στην άρον άρον παραίτηση εκείνο το βράδυ του Ιουλίου του 2015.

Aπό την πλευρά δε, του κ. Γεωργιάδη, δεν περιμένει κανείς να πει τίποτα άλλο αφού ο κ. Γεωργιάδης έχει κάνει τη δήλωσή ότι η Νοβάρτις μπορεί να πληρώνει γιατρούς και πολιτικούς, αλλά σώζει ανθρώπους.
H παράταξη των θαυμαστών του Παττακού, η παράταξη του Μαυρίκη, του Νιστηκάκη, του Πουλή, του Παπαγεωργόπουλου, του Χριστοφοράκου δεν μπορεί να μιλάει για το δικό μας ηθικό ανάστημα. Θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικότερη. Οι συνοδοιπόροι και του Μαντέλη, του Τσουκάτου, του Παπαντωνίου και του Τσοχατζόπουλου επίσης δεν μπορούν να μιλάνε για το ηθικό μας ανάστημα

Τα κόμματα που λεηλάτησαν τη χώρα ολοκληρώνουν σήμερα ένα κορυφαίο κοινοβουλευτικό φιάσκο και μια προαναγγελθείσα μεθόδευση. Δεν είναι τυχαίο ότι από την πρώτη στιγμή που η υπόθεση της Νοβάρτις είδε το φως της δημοσιότητας η υπερασπιστική γραμμή που βγήκε στο επόμενο δεκάλεπτο ήταν αυτή της σκευωρίας. Προσπαθήσατε δηλαδή στη συνέχεια να δέσετε και να ράψετε με τέτοιον τρόπο τα γεγονότα για να δικαιολογήσετε την υπερασπιστική γραμμή που είχατε επιλέξει από την αρχή. Όχι μόνο για να υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας αλλά για να υπερασπιστείτε ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας, το σύστημα εξουσίας που λεηλάτησε και χρεωκόπησε τη χώρα, τους πολίτες και τελικά οδήγησε στην καταστροφή του 2010-2014.

Ο κ. Ρακιντζής, τον οποίο εσείς διορίσατε ως Γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σας βομβάρδιζε με εκθέσεις για τη διαφθορά στο χώρο της υγείας. Το λέει η έκθεση του κ. Σούρλα, σύμφωνα με την οποία το κράτος ζημιώνονταν 12 δισεκατομμύρια το χρόνο από τη διαφθορά στο χώρο της υγείας. Η δε κ. Μπακογιάννη έχει ομολογήσει σε ανύποπτο χρόνο ότι μιλάμε για σκάνδαλο Νοβάρτις μιλάμε για σκάνδαλο υπερτιμολόγησης φαρμάκων, που προκύπτει από υπογραφές υπουργών. Και μην προσπαθείτε να υποβιβάσετε το σκάνδαλο της Νοβάρτις σε σκάνδαλο κάποιων γιατρών.

Ξεχνάει η ΝΔ ότι η πρώτη αναφορά σε σκάνδαλο Νοβάρτις βρίσκεται σε έγγραφο το οποίο η κ. Ράικου απέκρυψε ήδη από το Νοέμβρη 2016, έγγραφο που μιλάει για δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων, που όμως ήρθε σε γνώση της τότε εισαγγελέως διαφθοράς. Για τα mail Φρουζή, στα οποία ισχυριζόταν ότι έχουν καταφέρει να προστατεύσουν τις τιμές των φαρμάκων της Νοβάρτις, έχετε να πείτε κάτι;

Ο δε εξωδικαστικός συμβιβασμός της Νοβάρτις με τις δικαστικές αρχές του New Jersey λέει ότι η Νοβάρτις χρησιμοποιούσε αθέμιτες πρακτικές και δωροδοκούσε κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους να ασκήσουν επιρροή στην κυβέρνηση της χώρας ώστε να ευνοηθούν τα συμφέροντα της εταιρείας. Παρ ’όλα αυτά , ο κ. Μητσοτάκης ως ενορχηστρωτής αυτής της συκοφαντικής εκστρατείας κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς, και οι εκτελεστικοί του βραχίονες, όχι μόνο αμφισβητούν ότι υπάρχει σκάνδαλο στο οποίο συμμετείχαν και πολιτικά πρόσωπα, αλλά έχει κινητοποιήσει και κάθε αθέμιτο μέσο για να δικαιώσει αυτή την εκστρατεία. Και έχετε κινητοποιήσει κάθε παραθεσμικό κέντρο και παράκεντρο που διαθέτετε προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη στην κ.. Τουλουπάκη.

Ο φανατισμός, η εκδικητικότητα, το μίσος για την αριστερά σας καθοδηγούν και θα συνεχίσουν να σας καθοδηγούν. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η στημένη δίωξη Παπαγγελόπουλου είναι ένα μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου για την εγκαθίδρυση καθεστώτος Μητσοτάκη. Αυτό συμβολοποιεί την πρακτική εφαρμογή από τον κ. Μητσοτάκη Του φασίζουσας έμπνευσης του Βορίδειου θεωρήματος, να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή, όλα τα μέσα που θα αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο επανόδου της αριστεράς στην εξουσία. Η ανοικοδόμηση του μετεμφυλιακού κράτους που υποστήριξε ο κ. Βορίδης δεν είναι για γέλια, είχε νεκρούς, βασανισμένους και διωκόμενους. Το στρατηγικό σχέδιο λοιπόν είναι να ξεριζωθεί όποιο πρόσωπο, όποια δύναμη, όποιος δικαστής, όποιος δημόσιος υπάλληλος, όποιος πολίτης τολμά να σηκώσει ανάστημα απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη. Και σε αυτήν την επιχείρηση επιστρατεύονται, μυστικές υπηρεσίες, πράκτορες, παραδικαστικά κυκλώματα, αστυνομική τρομοκρατία, ταϊσμένοι με 20 εκατομμύρια εκδότες ΜΜΕ, δημοσιογράφοι του συστήματος Μητσοτάκη, εκβιασμοί, και απειλές. Τα έχουμε ξαναζήσει. Και ο στόχος δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας αλλά είναι η ίδια η κοινωνία, είναι οι εργαζόμενοι, είναι τα δικαιώματα, οι μισθοί οι άνθρωποι που υποφέρουν από τις άθλιες πολιτικές σας. Και σε αυτό το σχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμμετάσχει ούτε ως νομιμοποιητής του μέσα σε αυτήν την αίθουσα.

Επίσκεψη στην Σπάρτη

Επίσκεψη στην Σπάρτη. Συζήτηση στην ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση της Ν.Ε. και της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Σπάρτης μαζί με τον σύντροφο Σταύρο Αραχωβίτη – Επίσκεψη στον Λογκανίκο – Συνάντηση στο επιμελητήριο Λακωνίας

Το σχέδιο της ΝΔ είναι το ξερίζωμα κάθε φωνής αμφισβήτησης του μητσοτακικού καθεστώτος
Συνέντευξη στο newsique.gr και στη Βούλα Κεχαγιά
Η πλειοψηφία στην Προανακριτική της Βουλής πρότεινε την άσκηση ποινικής δίωξης για τον Δ. Παπαγγελόπουλο και απέρριψε το ένα μετά το άλλο τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Όμως, πέραν του κόμματός σας, ουδείς φαίνεται ότι ασχολείται με τις καταγγελίες σας.
Οι αποφάσεις της Προανακριτικής Επιτροπής ήταν προειλημμένες και προεξοφλημένες. Τόσο στην πρώτη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής όσο και στη συζήτηση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, είχαμε καταστήσει σαφές ότι δεν αντιμετωπίζουμε την Προανακριτική ως διαδικασία εντός των ορίων που προδιαγράφουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι αλλά ως αυτό που ήταν: Μια εκδικητική παρωδία και εκτροπή από τους κοινοβουλευτικούς και ποινικούς κανόνες. Με αυτή την έννοια, ήταν αναμενόμενο ότι εντός βουλής και με δεδομένη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην επιτροπή αλλά και στην Ολομέλεια, δεν υπήρχε απολύτως καμία περίπτωση να γίνουν δεκτές οι καθ’ όλα βάσιμες ενστάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την ακυρότητα της διαδικασίας. Τα πράγματα εξάλλου ξεκαθάρισαν και επιβεβαιωθήκαμε πολύ νωρίς, από την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, όταν κατατέθηκε και στη συνέχεια υπερψηφίστηκε η πρόταση για την εξαίρεση μας, με τον Παύλο Πολάκη, από τη διαδικασία. Επομένως, οι ενστάσεις μας δεν κατατίθενται για να γίνουν δεκτές από τους -σε διατεταγμένη υπηρεσία- βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ αλλά για να προβληθούν εκ νέου στη συνέχεια, όταν εκκινήσει μετά την προδιαγεγραμμένη άσκηση ποινικής διώξης η ανάκριση και αχθούμε στην κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου. Διότι εκεί θα κριθεί η ουσιαστική βασιμότητα των ενστάσεων μας και εφόσον οι ανώτατοι δικαστές κρίνουν αποκλειστικά με βάση τον νόμο, θα οδηγηθούμε σε ακυρότητα τόσο της διαδικασίας της προκαταρκτικής όσο και αναγκαία της ποινικής δίωξης.
Η πλειοψηφία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ χρησιμοποίησε την Προανακριτική για να προκαλέσει πολιτικές εντυπώσεις για στελέχη του κόμματός σας χρησιμοποιώντας ακόμη και παράνομες ηχογραφήσεις. Μέχρι πού πιστεύετε ότι θα φθάσουν;
Δεν νομίζω ότι αυτή η εξήγηση είναι επαρκής. Πράγματι ένας από τους στόχους είναι να δημιουργηθούν εντυπώσεις με την αγαστή συνεργασία των συστημικών μέσων ενημέρωσης που λειτουργούν ως εκτελεστικοί βραχίονες των επικοινωνιακών σχεδιασμών Μητσοτάκη. Όμως το θέμα είναι πολύ βαθύτερο. Η γνώμη μου είναι ότι βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή το βορίδειο θεώρημα: Να ληφθούν όλα τα αναγκαία «θεσμικά» μέτρα ώστε να αποτραπεί μια νέα διακυβέρνηση από την αριστερά. Το κράτος της δεξιάς παίρνει τα μέτρα του: Έχουν κινητοποιηθεί όλα τα θεσμικά και εξωθεσμικά κέντρα και παράκεντρα στήριξης του Μητσοτακικού καθεστώτος ακριβώς με στόχο το ξερίζωμα και τον εξοβελισμό οποιαδήποτε κοινωνικής δύναμης και οποιουδήποτε προσώπου τόλμησε ή τολμά να σηκώσει το ανάστημα του απέναντι στους «νόμιμους ιδιοκτήτες της χώρας». Και σε αυτή την επιχείρηση αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα μέσα και πρακτικές:
Μυστικές υπηρεσίες, πράκτορες, παραδικαστικά κυκλώματα, αστυνομική βία και τρομοκρατία, εκδότες και ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφοι του συστήματος Μητσοτάκη, εκβιασμοί, παράνομες παρακολουθήσεις, δολοφονία χαρακτήρων. Πλέον μιλάμε για μια ακροδεξιά δυστοπία, που απειλεί ευθέως τη δημοκρατία και στην οποία ένα μεγάλο μέρος του ΚΙΝΑΛ νιώθει δυστυχώς άνετα. Είμαστε σε μια περίοδο σκοτεινή, μια περίοδο εκφυλισμού θεσμών, κανόνων, συνταγματικών εγγυήσεων και το μέλλον προδιαγράφεται ανατριχιαστικό αν δεν υπάρξει μαζική κοινωνική και πολιτική αντίδραση.

Εφόσον οι ανώτατοι δικαστές κρίνουν αποκλειστικά με βάση τον νόμο, θα οδηγηθούμε σε ακυρότητα τόσο της διαδικασίας της προκαταρκτικής όσο και αναγκαία της ποινικής δίωξης

Πώς σχολιάζετε την άσκηση ποινικής δίωξης στην Εισαγγελέα Διαφθοράς κα Τουλουπάκη;
Δεν νομίζω ότι μπορεί να τύχει οποιουδήποτε σοβαρού νομικού σχολιασμού αυτή η πρωτοφανής εξέλιξη με δεδομένο και το ακριβώς αντίθετο πόρισμα ενός εκ των δύο εισαγγελέων που ερεύνησαν την υπόθεση. Δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαίο που είχε προαναγγείλει τη δίωξη ο Άδωνις Γεωργιάδης. Πολιτικά όμως είμαι πεπεισμένος ότι και αυτή η εξέλιξη εντάσσεται στο σχέδιο που εκτυλίσσεται για την πάταξη κάθε προσώπου ανεξαρτήτως θέσης που δεν θα σκύβει το κεφάλι υπακούοντας στις εντολές του καθεστώτος Μητσοτάκη. Το μήνυμα που στέλνεται με αυτή την εξέλιξη είναι νομίζω καθαρό: Κανείς να μην τολμήσει να τα βάλει μαζί μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση πως λειτουργεί με παρακρατικές, μαφιόζικες και πρακτόρικες μεθόδους. Πιστεύετε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή;
O Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αδίστακτος. Και ανήκει σε μια πολιτική παράδοση που έχει έφεση στις παρακρατικές, τις μαφιόζικες και πρακτορικές μεθόδους. Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις, που μπορεί να είναι και να ακούγονται βαριές αλλά δεν αποδίδουν πάντα το νόημα με την απαιτούμενη καθαρότητα και σαφήνεια: Εδώ στέλνεται ένα μήνυμα ότι όποιος τολμήσει να τα βάλει μαζί μου, με τους ανθρώπους μου, με το σύστημα μου δεν θα έχει καλά ξεμπερδέματα. Θα βρεθεί κατηγορούμενος, θα βρεθεί εκδιωγμένος, άνεργος, δαρμένος, στο κρατητήριο. Και τούτο το μήνυμα αφορά τόσο τις κορυφές του κράτους όσο και την κοινωνία. Από τις ποινικές διώξεις δικαστών μέχρι τις πολιτικές διώξεις δημοσίων υπαλλήλων, από τις δολοφονίες χαρακτήρων πολιτικών αντιπάλων μέχρι την αστυνομική βία και τρομοκρατία στον δρόμο υπό την καθοδήγηση Μητσοτάκη – Χρυσοχοΐδη αλλά και τις εισαγγελικές διώξεις και τους αδιανόητους για κοινοβουλευτική δημοκρατία περιορισμούς κίνησης και τις απαγορεύσεις άσκησης συνταγματικών δικαιωμάτων, το σχέδιο είναι ενιαίο και ανατριχιαστικό.

Βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή το Βορίδειο θεώρημα: Να ληφθούν όλα τα αναγκαία «θεσμικά» μέτρα ώστε να αποτραπεί μια νέα διακυβέρνηση από την αριστερά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπαινίσσεται ότι θα γίνει εξεταστική για τον Ν. Παππά. Την βοηθάει τελικώς την κυβέρνηση η συντήρηση της σκανδαλολογίας;
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν κάνει τίποτα άλλο από το να προαναγγέλλει τα επόμενα βήματα του σχεδίου Μητσοτάκη για τον διωγμό κάθε πολιτικής δύναμης και κάθε προσώπου, που τολμά να αμφισβητεί το νέο καθεστώς. Θυμάστε που κάναμε λόγο για ορμπανισμό ως την κύρια ιδεολογική αναφορά του κου Μητσοτάκη; Νομίζω πλέον ότι αυτή η αναφορά δεν αποδίδει τη σφοδρότητα του σχεδίου αλλά και το μίσος του καθεστώτος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την αναβίωση της πολιτικής παράδοσης του Μητσοτακικού καθεστωτισμού. Και επιτρέψτε μου να το ξαναπώ: Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με σκανδαλολογία, αλλά για επιχείρηση εξοβελισμού, ξεριζώματος και πολιτικής δίωξης οποιουδήποτε προσώπου ή κοινωνικής και πολιτικής δύναμης που δεν σκύβει το κεφάλι αδιαμαρτύρητα στις επιδιώξεις του καθεστώτος. Όμως να ξέρετε ότι, όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα, αυτή η παράδοση δεν πρόκειται να κυριαρχήσει ούτε να μακροημερεύσει.
Πάντως ΝΔ και ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι έχουν αναπτύξει έναν κοινό βηματισμό στη Βουλή, αν κρίνει κανείς από την στάση του δεύτερου στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις…
Το ΚΙΝΑΛ σε δύο κορυφαίες στιγμές εφαρμογής του σχεδίου Μητσοτάκη δεν έχει απλώς επιλέξει τον κοινό βηματισμό αλλά την ταύτιση με τους στόχους του. Τόσο στην προανακριτική όσο και στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις το ΚΙΝΑΛ έδειξε ότι έχει διαλέξει πλευρά. Φυσικά υπάρχουν στο εσωτερικό του δυνάμεις και πρόσωπα που δυσφορούν με τις επιλογές Γεννηματά και της ηγετικής ομάδας και στις οποίες οφείλεται μια αίσθηση αμφιταλάντευσης, που έδινε το ΚΙΝΑΛ σε κάποιες φάσεις της πρώτης χρονιάς διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο αυτές οι φωνές αρκούν για να μετατοπίσουν το ΚΙΝΑΛ από τη στάση που έχει επιλέξει από το 2012, την ταύτιση δηλαδή με τη ΝΔ και τον Α. Σαμαρά υπό την καθοδήγηση Βενιζέλου, στάση που εξακολουθεί να τηρεί η κα Γεννηματά. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία και το μέλλον του ΚΙΝΑΛ θα εξαρτηθεί από την έκβαση αυτής της σύγκρουσης: Είτε θα απορροφηθεί πλήρως από τη ΝΔ είτε θα μετασχηματιστεί σε ένα κεντρώο, συντηρητικό μεν αλλά αποστασιοποιημένο ή ακόμα και εχθρικό προς τις επιδιώξεις Μητσοτάκη κόμμα, που ενδεχομένως θα μπορεί να καλύψει ένα μικρό πολιτικό κενό στο νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μετά το 2012.

Μιλάμε για μια ακροδεξιά δυστοπία, που απειλεί ευθέως τη δημοκρατία και στην οποία ένα μεγάλο μέρος του ΚΙΝΑΛ νιώθει δυστυχώς άνετα.

Εκτιμάτε ότι ο νέος Νόμος για τις συναθροίσεις δεν θα μπορέσει τελικώς να εφαρμοστεί. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό;
Το θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αν αυτός ο αντισυνταγματικός νόμος μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό το θέμα απασχολεί τους εμπνευστές του, τον κο Μητσοτάκη και τον κο Χρυσοχοϊδη. Το θέμα για μας είναι ότι ο νόμος αυτός δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Από κανέναν. Από τα πολιτικά κόμματα, από τα σωματεία, από τους φοιτητικούς συλλόγους, από τα κοινωνικά κινήματα. Πρέπει να φανεί στην πράξη η αμφισβήτηση του καθώς είναι ένας νόμος που αφενός αποσκοπεί στην αποτροπή διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων και έχει συγκεκριμένες ιδεολογικές και πολιτικές στοχεύσεις. Η ιδεολογική στόχευση είναι σαφής και σχετίζεται με την εμμονή του καθεστώτος Μητσοτάκη να θεωρεί οποιαδήποτε συλλογική διαμαρτυρία στα σχέδια του ως κοινωνικά επιζήμια. Η πολιτική στόχευση είναι επίσης σαφής: Το νομοσχέδιο αυτό εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο του καθεστώτος να εξαφανίσει οποιαδήποτε φωνή, οποιοδήποτε συλλογικό υποκείμενο, οποιαδήποτε κοινωνική ή πολιτική δύναμη που δεν υπακούει αδιαμαρτύρητα στις εντολές και δεν αποδέχεται ζητωκραυγάζοντας τις στοχεύσεις του από τη δημόσια συζήτηση αλλά και από τον πολιτικό χάρτη. Το όλο σχέδιο μπορεί να μοιάζει βέβαια μεγαλομανιακό αλλά αυτό δεν το καθιστά λιγότερο επικίνδυνο για τη δημοκρατία. Δεν θεωρώ όμως ότι σε αυτή τη φάση υπάρχουν οι κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις να τελεσφορήσει. Θα καταρρεύσει στο δρόμο.
Βλέπετε «θερμό» Φθινόπωρο;
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι μειώσεις μισθών, η κυβερνητικά τροφοδοτούμενη εργοδοτική ασυδοσία, η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η κατάρρευση των εσόδων που θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε περιστολή δαπανών, η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αυξάνουν την κοινωνική δυσαρέσκεια και την κοινωνική δυσφορία. Δεν είμαι μάντης για να μπορώ να εξοφλήσω τις πολιτικές μορφές και τις κοινωνικές πρακτικές μέσω των οποίων θα εκφραστεί αυτή η υπαρκτή δυσφορία και δυσαρέσκεια. Στην εποχή των κρίσεων, γιατί αυτός είναι ο χαρακτήρας της εποχής μας, αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα: Το πρόσημο που θα πάρει η λαϊκή δυσαρέσκεια. Θα είναι σίγουρα ριζοσπαστικό αλλά προς ποια κατεύθυνση; Προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά; Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τον πρώτο γύρο αυτής της μάχης, την περίοδο 2010-2014, απέναντι στον ριζοσπαστικό εθνικισμό και την άκρα δεξιά. Το ζητούμενο είναι να κερδίσει και τον επόμενο. Και νομίζω ότι έχουμε τις προϋποθέσεις κοινωνικές και πολιτικές να το κάνουμε, εφόσον συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων. Και είναι ακριβώς για αυτόν τον λόγο, που είναι απολύτως κρίσιμη η διεύρυνση και μαζικοποίηση του κόμματος. Διότι αποτελούν την προϋπόθεση της κοινωνικής και πολιτικής μας αποτελεσματικότητας σε αυτή την μεγάλη και διαρκή μάχη της εποχής των κρίσεων.

Η πολιτική της κυβέρνησης όχι μόνο δεν πρόκειται να περιορίσει αλλά θα βαθύνει την ύφεση

Ποιες οι προβλέψεις σας για την οικονομία και ειδικότερα την πορεία της ύφεσης;
Οι προβλέψεις μας, αλλά όχι μόνο οι δικές μας, του συνόλου των διεθνών οργανισμών για την ελληνική οικονομία είναι δυσοίωνες. Το λέγαμε εξάλλου από την πρώτη στιγμή, από την ανακοίνωση του «Μένουμε Όρθιοι 1» ότι η πολιτική της κυβέρνησης όχι μόνο δεν πρόκειται να περιορίσει αλλά θα βαθύνει την ύφεση. Διότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, που ήταν το αυξημένο απόθεμα ρευστότητας, το γνωστό μαξιλάρι, για να διατηρήσει ζωντανή τόσο τη ζήτηση όσο και την προσφορά. Τα μέτρα που πήρε ήταν σε λανθασμένο προσανατολισμό για τους εργαζόμενους και απολύτως ανεπαρκή για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Για τους εργαζόμενους, επέλεξε να επιδοτήσει την ανεργία, να αφήσει ελεύθερες τις απολύσεις, να απορρυθμίσει την αγορά εργασίας, να δώσει σήμα μείωσης μισθών, να προωθήσει και να μονιμοποιήσει την εκ περιτροπής εργασία, που σημαίνει μισή δουλειά μισός μισθός. Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κανένα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που επέλεξε δεν λειτούργησε και αυτή τη στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας. Όμως αυτό δεν ήταν τυχαίο, όπως προέκυψε και από την έκθεση Πισσαρίδη. Η κυβέρνηση έκανε την κρίση του κορωνοϊού ευκαιρία για την προώθηση του σχεδίου της, που είναι η αλα ΔΝΤ αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Διότι σύμφωνα με τις εμμονές της κυβέρνησης, ο δρόμος για την ανάπτυξη περνά μέσα από την συντριβή της εργασίας αλλά και από την εκκαθάριση των λεγόμενων μη ανταγωνιστικών μικρών επιχειρήσεων. Χωρίς να λαμβάνονται φυσικά υπόψη οι κοινωνικές συνέπειες αυτών των πολιτικών αλλά ούτε και η αρνητική οικονομική εμπειρία από την εφαρμογή τους την περίοδο 2010-2014. Διότι τελικά ήταν ακριβώς αυτές οι εφαρμοσμένες πολιτικές που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην απόλυτη κατάρρευση.
Επικίνδυνη και αναποτελεσματική η πολιτική της Κυβέρνησης στο προσφυγικό

Η πρακτική του συνόλου των Υπουργών της ΝΔ να αυτοθαυμάζονται είτε για τα ζητήματα της οικονομίας, είτε για την αγορά εργασίας, είτε για το προσφυγικό δείχνει μια απίστευτη αλαζονεία της εξουσίας αλλά και μια απόλυτη αναντιστοιχία με την κοινωνική πραγματικότητα. Ο κος Μηταράκης δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα που του έθεσαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς γίνεται η ΝΔ να παρέλαβε τα νησιά με 17.000 ανθρώπους και σήμερα ο αριθμός να υπερβαίνει τους 33.000

Για τις απευθείας αναθέσεις 8,1εκ για την κατασκευή στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων στη ΜΑΛΑΚΑΣΑ αλλά και στο Κλειδί αλλά και σχετικά με τις υπόλοιπες απευθείας αναθέσεις (20.000 για υπηρεσίες απομαγνητοφώνησης για την κάλυψη του γραφείου Υπουργού κλπ)

Για την ανυπαρξία κοινωνικής μέριμνας για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες

Για την ανύπαρκτη υγειονομική μέριμνα και την κατάργηση του ΑΜΚΑ

Ο κος Μηταράκης όχι μόνο δεν απάντησε στις σαφείς ερωτήσεις αλλά δεν τόλμησε να κάνει μια στοιχειώδη αυτοκριτική για την υποκρισία και τον λαϊκισμό της αντιπολιτευτικής εκδοχής της ΝΔ που έσπειρε το μίσος στην ελληνική κοινωνία. Αντ αυτού απέναντι στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού από τον Ερντογάν αντιπαρέθεσε τη δική της εργαλειοποίηση μιλώντας για υβριδικό πόλεμο και αναρωτήθηκε : ποιος αλήθεια είναι ο εχθρός στον υβριδικό πόλεμο; Οι απροστάτευτοι άνθρωποι; Και όλα αυτά για να καλλιεργήσουν ένα κύμα εθνικιστικής έξαρσης και μίσους προκειμένου να διασωθούν οι ίδιοι πολιτικά Αυτή η άθλια πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ είναι εκτός ανθρωπιστικής παράδοσης της Ελλάδας και της Ευρώπης και τελικά οδηγεί σε κοινωνικές συγκρούσεις, διαλύει τις τοπικές κοινωνίες και εξαθλιώνει τους προσφυγικούς πληθυσμούς.

Παρέμβαση στην Βουλή στη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στον κ. Νότη Μηταράκη