Monthly Archives : March 2020

Ομιλία στην ολομέλεια για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και τις Π.Ν.Π για το προσφυγικό.

Για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης

 • Αντί η εισηγήτρια της ΝΔ να εκφράσει την αλληλεγγύη της στους λαούς της Ιταλίας και της Ισπανίας χρησιμοποίησε την εισήγησή της να χρεώσει την τραγωδία στην απλή αναλογική.
 • Η ΝΔ θα πρέπει να ανακαλέσει.
 • Βρισκόμαστε περίπου 30 ημέρες μετά τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος και περίπου 15 ημέρες μετά τα πρώτα μέτρα καραντίνας. Οι πολίτες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν επιδείξει τη συλλογική και ατομική υπευθυνότητα που αντιστοιχούν στη σοβαρότητα της κατάστασης.
 • Τα μέτρα του αυτοπεριορισμού πάρθηκαν για να προστατευθούν οι ο πολίτες αλλά και προκειμένου να επιτευχθεί η διαπλάτυνση της καμπύλης και για να μπορέσουν το ΕΣΥ και η κυβέρνηση να έχουν το χρόνο για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτήν την τεράστια πρόκληση για τη δημόσια υγεία.
 • Δυστυχώς μέσα σε αυτές τις 30 ημέρες η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να προετοιμαστεί εκτός από το να επικαλείται διαρκώς την ατομική ευθύνη των πολιτών.
 • Ποιες είναι οι παρεμβάσεις στήριξης του Ε.Σ.Υ τις τελευταίες 30 ημέρες.
 • Ποια είναι η παρέμβαση της κυβέρνησης για να διεξάγονται τα τεστ, τα οποία φαίνεται να μη γίνονται λόγω της έλλειψης αντιδραστηρίων;
 • Εμείς έχουμε κάνει την πρόταση να αναλάβει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας να κάνει 1000 τεστ την ημέρα αρκεί να προμηθευτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό.
 • Υπάρχει τεράστια έλλειψη υλικών για την προστασία του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Τι έχει κάνει η κυβέρνηση για αυτό;
 • Υπάρχει απίστευτη ολιγωρία στις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
 • Εμείς είπαμε από την πρώτη στιγμή να γίνουν 4.000 προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού άμεσα. Υπάρχουν και οι διοικητικές και οι δημοσιονομικές δυνατότητες να ολοκληρωθούν μέσα σε μια εβδομάδα.
 • Έχουμε μηδενική προετοιμασία για περισσότερες κλίνες ΜΕΘ.
 • Είναι ένα πράγμα η επίταξη κλινών ΜΕΘ και άλλο το σκάνδαλο της αύξησης της ημερήσιας αποζημίωσης για τις κλίνες από τα 800 στα 1600 ευρώ.
 • Ένταξη του προσωπικού του Ε.Σ.Υ, του Εθνικού Συστήματος Φροντίδας, και του Ε.Κ.Α.Β στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
 • Εξασφάλιση τεστ με ειδική χρηματοδότηση και επίταξη ιδιωτικών εργαστηρίων.
 • Εξασφάλιση και πολλαπλασιασμός κρεβατιών ΜΕΘ. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε την κορύφωση της κρίσης. Εάν ενταθεί η κρίση δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο.
 • Η εκ περιτροπής εργασία και η μείωση του μισθού στο 50% είναι καταστροφικές ιδέες. Και μάλιστα παρουσιάζονται από τον κ. Βρούτση ως η μεγάλη παρέμβαση για τη δημιουργία του νέου εργατικού δικαίου στη χώρα. Πρέπει άμεσα το μέτρο να αποσυρθεί.
 • Η οικονομική κρίση από τον κορωνοϊό είναι βέβαιή, θα συμβεί και δεν πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Είναι τελείως λάθος να μετατρέψετε τους εργαζόμενους σε επιδοματούχους.
 • Έχουμε κοστολογημένη πρόταση. Για να επιδοτήσετε για ένα μήνα το σύνολο των μισθών εργαζομένων σε επιχειρήσεις που είτε κλείνουν με εντολή της κυβέρνησης είτε έχουν πτώση του τζίρου τους απαιτείται ένα ποσό του ύψους 970 εκατομμυρίων ευρώ.

Για τις Π.Ν.Π

 • Η επιτάξεις στα νησιά δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απόπειρά σας να διαχειριστείτε ένα πρόβλημα που μόνοι σας δημιουργήσατε.
 • Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν ερμηνεύει τη Σύμβαση της Γενεύης.
 • Αυτό που είπε το Δικαστήριο δεν είπε τίποτα για τη Σύμβαση της Γενεύης.
 • Η Σύμβαση της Γενεύης μας δεσμεύει απολύτως. Δεν μπορείς να απαντάς σε μια παρανομία με μια δεύτερη παρανομία.
Παρέμβαση στη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης

Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει πως το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας βάζουν πλάτη τόσο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, όσο και για τις απαράδεκτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τον κ. Ερντογάν, δεν σημαίνει ότι αναστέλλεται η οικονομική και πολιτική κριτική σε οποιοδήποτε πεδίο.

Σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει σε μια αντιπολίτευση που δεν θα λειτουργεί με όρους λαϊκίστικης ανάδειξης ζητημάτων μετατρέποντάς τα σε κορυφαία.

Ο κ. Γεωργιάδης φαίνεται να μην κατανόησε την κριτική που του έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τους τρεις τέσσερις τελευταίους μήνες παρά το γεγονός ότι ο κ. Γεωργιάδης γνώριζε πως οι κεντρικοί δείκτες της ελληνικής οικονομίας δεν βαδίζουν σύμφωνα με το προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ, συνέχισε να αναπαράγει ένα αφήγημα επενδυτικής έκρηξης, ένα αφήγημα που η ΕΛΣΤΑΤ κατεδάφισε.

Η ΝΔ ήταν εκείνη που διαφήμιζε την ιδιωτική υγεία και την ανάγκη να δοθεί και στην υγεία πεδίο δόξης λαμπρό στους ιδιώτες να επενδύσουν. Σήμερα που υπάρχει κρίση δημόσιας υγείας δεν υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισής της πλην της ενίσχυσης τους δημόσιου συστήματος υγείας.

Πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την υγεία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση.

Υπήρξε μια γενικευμένη τάση να δικαιωθεί μια άποψη που προωθείται από την Ιερά Σύνοδο σύμφωνα με την οποία η θεία κοινωνία δεν μπορεί να αποτελέσει εστία μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Ο κ. Γεωργιάδης υιοθέτησε αυτήν την άποψη.

Σε ένα ουδετερόθρησκο κράτος όπως η Ελλάδα υπεύθυνη για τη δημόσια υγεία είναι η δημόσια διοίκηση. Δεν μπορεί κανένας θεσμός να λειτουργεί με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Εμείς θεωρούμε θετικό ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια προσπάθεια στροφής προς τον ορθολογισμό και έφερε, μάλιστα, και τον κ. Γεωργιάδη σε δύσκολη θέση.

Η στήριξή μας στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό δεν σημαίνει ότι αναστέλλεται η κριτική ή ότι θα ανεχτούμε συμψηφισμούς ή ταυτίσεις όπως αυτές που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ δούρειο ίππο του Ερντογάν.

Είμαστε εδώ για να βάλουμε πλάτη απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν. Δεν είμαστε εδώ για να δικαιώσουμε σημεία της πολιτικής σας τα οποία είναι επικίνδυνα και γυρίζουν τη χώρα πάρα πολλά χρόνια πίσω.

Παρέμβαση στη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης “Εμπορικά σήματα – ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2436 για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών περί σημάτων και της Οδηγίας 2004/48/ΕΚ σχετικά με την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και άλλες διατάξεις”