Monthly Archives : November 2016

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

Κυρίες και Κύριοι,

Κατά τις χθεσινές συναντήσεις και συζητήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών επιβεβαιώθηκε ότι το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη αποτελεί ορόσημο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τη λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και το άνοιγμα της συζήτησης για τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Συγκεκριμένα:

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κος Πιερ Μοσκοβισί ανέδειξε την ισχυρή και θετική πρόοδο που έχει συντελεστεί. Τόνισε ότι οι συζητήσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους δήλωσε ότι εφόσον οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους τότε και οι εταίροι της πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους.

Τέλος, επιβεβαίωσε ότι η ανάπτυξη θα είναι 2,5% με 3% το 2017 συντασσόμενος πλήρως με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο χθεσινό EWG επίσης καταγράφηκε η πρόοδος που έχει γίνει κατά τις διαπραγματεύσεις. Εντοπίστηκαν, όμως, και οι γνωστές διαφορές στα ζητήματα των ενεργειακών, δημοσιονομικών και εργασιακών.

Με δεδομένα τα παραπάνω θεωρούμε ότι είναι εφικτός και ρεαλιστικός ο στόχος για μια πολιτική συμφωνία στο κρίσιμο Eurogroup της 5ηςΔεκεμβρίου και προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται εντατικά η ελληνική κυβέρνηση.

Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους όλων των πλευρών ώστε και τυπικά να κλείσουν οι διαδικασίες και να ανοίξει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση.

Θυμίζω εξάλλου τη χθεσινή δήλωση του κυρίου Ντράγκι ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρωζώνης αλλά και της Ελλάδος να βρεθεί μόνιμη λύση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όπως επίσης και ότι είναι σημαντικό να μην χαθεί το “μομέντουμ” για την απομείωσή του.

Ωστόσο, όλες οι πλευρές και ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να κατανοήσουν ότι μέτρα μετά το 2018 δεν γίνονται αποδεκτά. Και το ίδιο ισχύει και για μια λύση στα εργασιακά που θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Όσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά τη λήξη του προγράμματος αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά, συμφωνώντας με την ελληνική κυβέρνηση, ότι είναι αδύνατον να διατηρηθούν, αντί να ζητά πρόσθετα μέτρα που λειτουργούν υφεσιακά θα πρέπει αντίθετα να πιέσει στην κατεύθυνση για την γενναία ρύθμιση του ελληνικού χρέους και τη συνακόλουθη αντίστοιχη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει σταθερά την προσπάθεια για επανεκκίνηση των συνομιλιών στην Κύπρο παρά τις δυσκολίες.
Βρισκόμαστε σε σταθερό συντονισμό και επαφή με την Κυπριακή Κυβέρνηση με στόχο την εξέυρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού. Μετά τις χθεσινές συναντήσεις με τους κυρίους Κερέ και Μοσκοβισί αναχώρησε για την Κούβα προκειμένου να παρευρεθεί και να απευθύνει επικήδειο στην δημόσια / λαϊκή συγκέντρωση προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο που θα λάβει χώρα στην Plaza de la Revolucion στην Αβάνα, σήμερα στις 7 ώρα Κούβας. Σημειώνω ότι ο Πρωθυπουργός θα είναι ένας από τους λίγους ομιλητές κατά την διάρκεια της σημερινής συγκέντρωσης.

Θα επιστρέψει τα ξημερώματα της Πέμπτης ώστε την Παρασκευή να αναχωρήσει για το Άμπου Ντάμπι όπου στο περιθώριο της Συνόδου για την Πολιτιστική κληρονομιά (και όχι για το Περιβάλλον, όπως, εκ παραδρομής, αναφέρθηκε) θα συναντήσει τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Δήλωση για τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Δήλωση Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου

Η ελληνική κυβέρνηση τοποθετείται πάντα σε επιβεβαιωμένα γεγονότα. Ειδικά στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, η δέουσα στάση προϋπέθετε την επιβεβαίωση της είδησης και φυσικά την επίσημη μετάφραση.

Η επιβεβαίωση της είδησης ήρθε μετά το πέρας της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια και σαφή θέση της χώρας στο ζήτημα της Συνθήκης της Λωζάννης. Θέση η οποία έχει επαναληφθεί σε όλους τους τόνους τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τον Υπουργό Εξωτερικών.

Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται ούτε για παιχνίδια, ούτε για διαγωνισμό ατάκας. Χρειάζεται σύνεση και σοβαρότητα, αρετές τις οποίες στερείται η ΝΔ και ο εκπρόσωπος της. Αν κάποιος χρειάζεται να σοβαρευτεί αυτή είναι η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ που τοποθετήθηκε δια του εκπροσώπου του στο ίδιο κλίμα.

Επαναλαμβάνουμε: Η ΝΔ είναι επικίνδυνη για τη χώρα, όχι για την κυβέρνηση.

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

Κυρίες και Κύριοι,
Θέλω, πριν ξεκινήσω την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, να εκφράσω εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την θλίψη για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Κωστή Στεφανόπουλου. Ο κύριος Στεφανόπουλος υπήρξε ένας πολιτικός που τίμησε με το ήθος, τη σεμνότητα και την ακεραιότητά του τον δημόσιο βίο της χώρας μας. Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Στην ενημέρωση τώρα:
Όπως γνωρίζετε, ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, στο Χίλτον.

Οι θεσμοί αποχωρήσαν σήμερα από τη χώρα, οι διαπραγματεύσεις όμως θα συνεχιστούν ώστε να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία σε ζητήματα όπου υπάρχουν ακόμα μικρότερες ή μεγαλύτερες αποστάσεις, όπως στα εργασιακά, στα ενεργειακά καθώς και στο σκέλος των δημοσιονομικών.

Θεωρούμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη, επομένως το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει αποτελεί αυτή τη στιγμή το βασικό μας σενάριο.

Είναι όμως σαφές πώς αυτό προϋποθέτει την ισχυρή πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει την πολιτική αυτή βούληση. Το ίδιο όμως πρέπει να κάνουν όλοι όσοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Η πολιτική βούληση της ελληνικής πλευράς για να υπάρξει συμφωνία, δεν συνεπάγεται όμως και σε καμία περίπτωση, και βούληση για λήψη νέων μέτρων λιτότητας, αλλά ούτε και για υποχωρήσεις αρχών, ιδίως στον τομέα των εργασιακών.

Επίσης κατατέθηκε χθες, όπως γνωρίζετε, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017. Σε ό,τι αφορά τα βασικά μεγέθη προβλέπει ανάπτυξη 2,7% και υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος του 1.75% του ΑΕΠ.

Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει επίσης και μια σειρά από κρίσιμες παρεμβάσεις όπως:

Την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ύψους 760 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250.000 νοικοκυριά.
Την ενίσχυση με επιπλέον 300 εκατομμύρια για το Κοινωνικό Κράτος, και συγκεκριμένα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας.
Τη συνεισφορά 100 εκατομμυρίων για τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Και τέλος, την αύξηση των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατομμύρια ευρώ, πράγμα το οποίο συμβαίνει για πρώτη φόρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης και των προγραμμάτων.

Γνωρίζουμε ότι η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% σε μια ήδη επιβαρυμένη κοινωνία αποτελεί μια δύσκολη επιλογή. Ήταν όμως σαφής πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Σε κάθε περίπτωση εκείνοι που ασκούν ανέξοδη και εύκολη κριτική πρέπει να θυμηθούν ότι το προηγούμενο πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 3% για το 2015, 4,5% για το 2016 και 4,5% για το 2017.

Απαιτούνταν δηλαδή, για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, προϋπολογισμοί πολύ πιο σκληρής και αντικοινωνικής λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής.

Και σε ό, τι αφορά την κριτική για τις φορολογικές επιβαρύνσεις, που πράγματι είναι μεγάλες, οφείλουν όσοι ασκούν κριτική και υπόσχονται τάχα φοροελαφρύνσεις στον ελληνικό λαό, να μας πουν με ποιο τρόπο κατά τη γνώμη τους θα έπρεπε να καλυφθούν τα κενά.

Διότι η κριτική στην υπερφορολόγηση είναι θεμιτή και εύλογη πρέπει όμως να συνοδεύεται και από αντιπρόταση.

Και αν αυτή εμπεριέχει περικοπές δαπανών από υγεία και παιδεία, οριζόντιες περικοπές συντάξεων, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και εξοικονομήσεις από ανελαστικές δημόσιες δαπάνες καθώς και μαζικές απολύσεις στον ήδη υποστελεχωμένο δημόσιο τομέα τότε αυτή είναι μια αντιπρόταση κοινωνικά καταστροφική. Επομένως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε από την κυβέρνηση αλλά ούτε και από τον ελληνικό λαό.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την απογοήτευση της για την χθεσινοβραδινή εξέλιξη στις διαβουλεύσεις στην Ελβετία.

Βρισκόμαστε σε στενή επικοινωνία και διαρκή συντονισμό με την Κυπριακή Κυβέρνηση για τα επόμενη βήματα και δηλώνουμε την σταθερή προσήλωση μας στις συνομιλίες, ώστε να καταλήξουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται σκληρά και είναι απολύτως προσηλωμένη στην επίλυση όλων των ανοιχτών θεμάτων με αίσθημα ευθύνης, με μεθοδικότητα και συνέπεια. Βασική μας μέριμνα είναι η ανακατανομή των βαρών και η στήριξη, πάρα τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, όσων έχουν περισσότερο ανάγκη.

Η αντιπολίτευση, οφείλει να ακολουθήσει μια αντίστοιχη πορεία και να αποφεύγει τοποθετήσεις που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση και την αποτυχία.

Τη δεδομένη στιγμή, υπάρχουν οι δυνατότητες για να γίνουν τα αποφασιστικά βήματα εξόδου από την κρίση και την επιτροπεία.

Οι συστρατεύσεις και οι ανένδοτοι που εισηγείται η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζοντας την τακτική της καταστροφολογίας και του μηδενισμού είναι επικίνδυνες για την χώρα.

Σε ό,τι αφορά δε το πολιτικό πλαίσιο αλλά και το πολιτικό προσωπικό της συστράτευσης που εξήγγειλε χθες ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, είναι προφανές ότι στοχεύει στην παλινόρθωση του παλιού και χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος.

Εξάλλου έγινε σαφές, ότι το πολιτικό προσωπικό στο οποίο απευθύνεται, αναζητά με ακατανόητο και αδικαιολόγητο από τις εξελίξεις ναρκισσισμό, απλώς τη δικαίωση του και όχι την έξοδο από την κρίση.

Στον αντίποδα αυτής της εκστρατείας παλινόρθωσης του παλιού πολιτικού συστήματος, συνεχίζουμε με σταθερά βήματα και σκληρή δουλειά στην πορεία για την έξοδο της χώρας από την κρίση, με βασική μέριμνα την κοινωνική προστασία.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε την προκλητική του, έτσι, διάθεση στη χώρα μας και έβαλε στην πραγματικότητα θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάννης. Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απ’ όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει τέτοια δήλωση του Τούρκου προέδρου. Υπάρχει ένα δημοσίευμα, ανεπιβεβαίωτο. Και με αυτή την έννοια θέλω να σας πω ότι δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να σχολιάσει δημοσιεύματα. Σε κάθε περίπτωση, σας λέω ότι η θέση μας καθώς και η θέση της παγκόσμιας κοινότητας σε ο, τι αφορά την ισχύ της Συνθήκης της Λωζάννης, είναι γνωστή.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναφέρατε στο εισαγωγικό σας σημείωμα, στην ανάγνωσή σας, δύο φορές τη φράση «πολιτική βούληση». Και μάλιστα είπατε ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει αυτό, η πολιτική βούληση, για να κλείσει η συμφωνία. Θέλω να σας ρωτήσω, η κυβέρνηση αναζητά πολιτική βούληση και από τους εταίρους; Πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν τα βρίσκουμε σε κάποια πράγματα, στους αριθμούς, ο πρωθυπουργός θα έχει επικοινωνίες και επαφές με ξένους ηγέτες και θεσμικούς, ώστε να υπάρξει αυτή η πίεση και η πολιτική βούληση από τις άλλες πλευρές; Ευχαριστώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πολιτική βούληση από όλες τις μεριές για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Για να υπάρξει πολιτική συμφωνία στη βάση του χρονοδιαγράμματος το οποίο έχουμε θέσει. Δηλώνουμε, ξανά, και με κατηγορηματικό τρόπο, ότι η δική μας προσπάθεια κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και περιμένουμε όλες οι πλευρές να συνεχίσουν την μεγάλη προσπάθεια, η οποία γίνεται για να καλυφθούν οι υπαρκτές διαφορές. Και να καλυφθούν με τρόπο ο οποίος θα μπορεί να γίνει κοινά αποδεκτός.
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εσείς λέτε ότι έχετε πολιτική βούληση –φάνηκε και με τον ανασχηματισμό αυτό- ωστόσο εάν δεν επιδειχθεί τελικά, διότι φαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες και στους κόλπους των δανειστών, δεν επιδεχθεί πολιτική βούληση από όλες τις άλλες πλευρές, η κυβέρνηση έχει εναλλακτικό σχέδιο; Κάτι άλλο να κάνει για να υπερκεράσει τυχόν καθυστέρηση; Τι χρονικό ορίζοντα έχετε; Δηλαδή, δεν γίνεται κατορθωτό, η συμφωνία δεν γίνεται κατορθωτή στις 5 Δεκεμβρίου. Μέχρι πότε έχει περιθώριο να περιμένει η ελληνική οικονομία και η κυβέρνηση μια συμφωνία με τους δανειστές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή, το κλίμα το οποίο υπάρχει στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, είναι ότι συνεχίζουμε με προσήλωση την προσπάθεια έτσι ώστε να κλείσουμε την πολιτική μας συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου του 2016. Δεν υπάρχουν άλλα εναλλακτικά σενάρια και σε αυτήν τη βάση θεωρώ ότι υπάρχουν οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για να έχουμε θετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, καθώς το ρεπορτάζ λέει ότι οι μεγαλύτερες διαφωνίες ανάμεσα στην κυβέρνηση υπάρχουν με το ΔΝΤ για τα εργασιακά και επειδή υπάρχει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ρεπορτάζ ότι υπάρχουν διαφωνίες μέσα στους κόλπους των θεσμών, θέλω να ρωτήσω: Η κυβέρνηση θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θέλει τη συνέχιση και με ποια μορφή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση θέλει το ΔΝΤ να μην βάλει εμπόδια και να καταλήξουμε σε συμφωνία εντός χρονοδιαγράμματος. Αυτό το οποίο θέλουμε να δηλώσουμε σε όλους τους τόνους είναι ότι το ΔΝΤ οφείλει να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αν θεωρεί ότι τα πλεονάσματα τα οποία προβλέπονται για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά υψηλά και αν θεωρεί ότι νέα μέτρα λιτότητας θα είναι προβληματικά και θα προκαλέσουν νέα ύφεση στην ελληνική οικονομία, πράγμα το οποίο θεωρεί και η ελληνική κυβέρνηση, τότε θα πρέπει αυτή την τοποθέτησή του να την πει ανοιχτά και με παρρησία. Σε κάθε περίπτωση, από τη δική μας πλευρά, θεωρούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να υπάρξει πολιτική συμφωνία όλων των πλευρών μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου του 2016.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Σας ανησυχεί καθόλου, όσον αφορά τα εργασιακά, η θέση του ΣΕΒ; Και πόσο καθοριστικό, ενδεχομένως, ρόλο μπορεί να παίξει στη διαπραγμάτευση, όταν ο ΣΕΒ, για παράδειγμα, είναι υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων, λέει ότι οι ομαδικές απολύσεις πρέπει να υπάρξουν για να σωθούν –είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου, λέει- παραγωγικές επιχειρήσεις. Και μιλά, επίσης, για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία. Αυτά είναι θέματα που σας ανησυχούν στις διαπραγματεύσεις ή είναι θέματα τα οποία μπορούν να ξεπεραστούν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση του ΣΕΒ είναι άλλη το πρωί και άλλη το βράδυ. Ο ΣΕΒ οφείλει, όταν κάνει συγκεκριμένες τοποθετήσεις δημόσια, να τηρεί αυτά τα οποία έχει συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους. Σε κάθε περίπτωση, σας λέω ότι σε ό,τι αφορά το θέμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία κλείνει το ζήτημα μια και καλή. Κανείς δεν μπορεί να πάει πέρα από τις αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες ερμηνεύουν αυθεντικά το ελληνικό Σύνταγμα. Σε ό,τι αφορά το θέμα των κλαδικών συμβάσεων, εμείς έχουμε δηλώσει τη σταθερή προσπάθειά μας να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις αρχές της επεκτασιμότητας και της ρήτρας ευνοϊκότερης ρύθμισης. Θεωρούμε ότι έχουμε στη φαρέτρα μας ισχυρά επιχειρήματα και οικονομικά και νομικά, αλλά και επιχειρήματα που αφορούν το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και εκτιμάμε ότι μια επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν θα οδηγήσει σε μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά ακριβώς το αντίθετο: Θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλει και στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Με αυτή την έννοια, θεωρούμε ότι στο πλάι μας έχουμε ισχυρότατα επιχειρήματα και νομίζουμε ότι αυτά τα επιχειρήματα στο τέλος θα γίνουν αποδεκτά από όλες τις πλευρές.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Για το Κυπριακό, κύριε υπουργέ: Εκφράσατε την απογοήτευση της κυβέρνησης αναφορικά με αυτή την παύση, τέλος πάντων, άλλοι μιλάνε για ναυάγιο στις δικοινοτικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές πληροφορίες που μιλούν για μια επικείμενη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, του κ. Ερντογάν. Πρόκειται να υπάρξει τέτοια συνάντηση; Μάλιστα, οι πληροφορίες που φτάνουν από διάφορες μεριές, μιλούν και για συγκεκριμένη ημερομηνία, την 4η Δεκεμβρίου. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην πρόσφατη συνομιλία που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο, συνομίλησαν για αρκετή ώρα και εκφράστηκε από την πλευρά του Έλληνα Πρωθυπουργού η θέληση για μια διμερή συνάντηση, έτσι ώστε να υπάρξει σύγκλιση σε ό,τι αφορά το ανοιχτό θέμα των εγγυήσεων. Σε ό,τι αφορά αυτή τη συγκεκριμένη συνάντηση, δεν υπάρχει ορισμένη ημερομηνία και όπως καταλαβαίνετε, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, θα δούμε ποια θα είναι ακριβώς τα επόμενα βήματα. Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, θεωρούμε ότι υπάρχει ανοιχτό το ζήτημα αυτό. Ωστόσο, με προσεκτικά βήματα θα προχωρήσουμε, καθώς, όπως καταλαβαίνετε, το θέμα του Κυπριακού είναι εξαιρετικά λεπτό και θέλει εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Η 4η Δεκεμβρίου, επομένως, δεν υπάρχει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω, απάντησα.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα μετά τη συνάντηση του κ. Καμμένου με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη προέκυψε σύγκλιση των δύο, του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Προέδρου της Ν.Δ. για την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Η θέση της κυβέρνησης ποια είναι; Είναι υπέρ της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, τέτοια συζήτηση στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν θεωρώ, αυτή τη στιγμή, ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς της υποχρεωτικής στράτευσης.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού να αναλάβει ενδεχομένως κάποια πρωτοβουλία για να υπάρξει εθνική γραμμή στο θέμα του χρέους; Να καλέσει, μάλλον να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστω και ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών επ΄ αυτού;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα του χρέους δεν είναι απομονωμένο από τα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος. Θεωρούμε ότι είναι στενά συνδεδεμένο με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Δηλαδή, πρώτα κλείνει το κομμάτι της δεύτερης αξιολόγησης και στη συνέχεια ανοίγει το ζήτημα του χρέους. Ωστόσο, θέλω να σας πω ότι το χρέος δεν είναι ένα πολιτικά ουδέτερο ζήτημα, διότι αφορά και τον τρόπο με τον οποίο κανείς θα αξιοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργήσει πιθανή μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε περίπτωση που υπάρξει ρύθμιση. Με αυτή την έννοια, οι πολιτικές διαφορές παίζουν πολύ σαφή ρόλο στον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεται κανείς για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Σας λέω ότι αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον, με τη Ν.Δ. δεν υπάρχουν χώροι σύγκλισης, δεν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης στο συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί, θα αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα προέλθει από μια ρύθμιση του χρέους. Παρόλα αυτά, εμείς είμαστε ανοιχτοί στο να ακούσουμε προτάσεις και θα ήμασταν εξαιρετικά ικανοποιημένοι εάν βλέπαμε πολιτικές συγκλίσεις στα συγκεκριμένα ζητήματα.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι στόχος της κυβέρνησης και μοναδικό σενάριο να έχει κλείσει η 2η αξιολόγηση στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου. Παράλληλα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που εσείς επιβεβαιώσατε στην εισαγωγική σας τοποθέτηση, υπάρχει χάσμα μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης για τα εργασιακά και δηλώνετε ότι δεν θα κάνετε υποχωρήσεις αρχών, δεν θα πάτε πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχουν χαραχτεί. Όλα αυτά πώς συνδυάζονται; Θέλω να πω, τι σας κάνει να αισιοδοξείτε ότι μπορεί αυτό το χάσμα, ιδιαίτερα στα εργασιακά, να έχει γεφυρωθεί έως τις 5 Δεκεμβρίου; Και εάν είστε διατεθειμένοι, ενδεχομένως, να κάνετε πίσω και σε ποιες ακριβώς από τις τοποθετήσεις σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Η αισιοδοξία προκύπτει από το γεγονός ότι ειδικά στα εργασιακά οι ελληνικές θέσεις έχουν ισχυρότατα επιχειρήματα, τα οποία δεν είναι πολιτικά απλώς, αλλά είναι και οικονομικά και νομικά, όπως σας έλεγα προηγουμένως. Δεν θεωρούμε ότι η Ελλάδα, εξαιτίας του γεγονότος ότι βρίσκεται σε πρόγραμμα, αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» της Ευρωζώνης. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι όλα όσα ισχύουν στην Ευρωζώνη και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή η αρχή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, αλλά και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, πρέπει να ισχύουν και στη χώρα μας. Αυτά είναι βασικές αρχές του κοινοτικού δικαίου, του κοινοτικού κεκτημένου. Και με αυτή την έννοια εκτιμάμε ότι θα γίνουν οι θέσεις αυτές αποδεκτές, εκ μέρους των θεσμών και θα γίνουν αποδεκτές τελικά και στο Eurogroup. Επίσης, αυτό το οποίο είπα στην εισαγωγική μου τοποθέτηση ήταν εξαιρετικά σαφές. Είναι προφανές ότι αυτό το οποίο επιζητάμε στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη, είναι την πολιτική συμφωνία επί των βασικών ζητημάτων που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, αφού υπάρξει και νομοθέτηση των λεγόμενων προαπαιτούμενων και λοιπά. Ξέρετε όλοι τη διαδικασία. Αυτό που επιζητάμε στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη είναι μία πολιτική συμφωνία ότι κλείνουν τα ζητήματα. Και από εκεί πέρα αυτό το οποίο μένει είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

ΜΑΝΗ: Το πρακτορείο ειδήσεων MNI, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, αναφέρει σήμερα ότι αναζητεί ο ESM εναλλακτική λύση, προκειμένου το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα, στην περίπτωση, βεβαίως, που δεν γεφυρωθούν οι διαφορές που έχουμε τώρα στη διαπραγμάτευση. Και ως παράδειγμα, αυτές οι ευρωπαϊκές πηγές αυτής της εναλλακτικής λύσης, αναφέρουν περαιτέρω καθορισμό κάποιων μεσοπρόθεσμων μέτρων, εκτός από τα βραχυπρόθεσμα δηλαδή. Υπάρχει ένα τέτοιο σενάριο; Γνωρίζει η κυβέρνηση ότι στα πλαίσια της πολιτικής λύσης, που λέτε κι εσείς, εκδηλώνονται τέτοιες πρωτοβουλίες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα και προηγουμένως ότι δεν μπορώ να σχολιάσω δημοσιεύματα. Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο αυτή τη στιγμή ή τουλάχιστον δεν υπάρχει σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης.

ΜΠΟΛΑΚΗΣ: Δύο ερωτήσεις θέλω να κάνω. Η πρώτη για το Κυπριακό. Ανησυχεί η κυβέρνηση μήπως από την τροπή που πήραν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων από τη μία πλευρά, οι δηλώσεις Ερντογάν, η κατάσταση που επικρατεί στη γείτονα χώρα, το προσφυγικό που είναι ανοιχτό, μήπως έρχεται η Ελλάδα, τουλάχιστον σε μερίδιο ευθύνης, να επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αντιστοιχεί; Και συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός, με δεδομένο ότι έχει ζητήσει και αυτή τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ποιες δηλώσεις Ερντογάν αναφέρεστε;

ΜΠΟΛΑΚΗΣ: Και αυτές που έχουν προηγηθεί, αλλά και τα δημοσιεύματα που είπατε εσείς νωρίτερα ότι είναι δημοσιεύματα και δεν είναι δηλώσεις, δηλαδή περί αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης, ότι γι’ αυτόν είναι συζητήσιμη. Αυτό είναι το ένα ερώτημα. Και το άλλο είναι, όσον αφορά τις διεργασίες που γίνονται, γιατί όλο το Σαββατοκύριακο είδαμε ότι υπάρχει μια συζήτηση και ένα φλερτ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ μέσω συναντήσεων στελεχών της κυβέρνησης και στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη. Από την άλλη πλευρά, χθες ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα πρέπει να κληθείτε και εσείς την επόμενη ημέρα των εκλογών, όποτε γίνουν αυτές, να συμμετέχετε και εσείς σε ένα επόμενο σχήμα; Αυτό που λέγεται πια ως «πολυκατοικία της Κεντροαριστεράς» ενδιαφέρει την κυβέρνηση στο πλαίσιο συναινέσεων που τυχόν αναζητεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημά σας, την κυβέρνηση την ενδιαφέρει να υπάρξει πολιτική συμφωνία στις 5 του Δεκέμβρη στο Eurogroup. Να πάρουμε αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους και να βγει η κοινωνία όρθια από την κρίση. Οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και μέχρι τότε υπάρχει πολύς χρόνος και θα κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Όσον αφορά την πρώτη ερώτησή σας, θέλω να σας πω ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις και τις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό. Να σας θυμίσω ότι πάγια θέση δική μας είναι ότι εμπλεκόμαστε στα ζητήματα που αφορούν τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Επομένως, δεν έχουμε καμία απολύτως εμπλοκή στα ζητήματα που αφορούν το εδαφικό και το περιουσιακό και για τα οποία χθες δεν βρέθηκε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Επομένως, δεν καταλαβαίνω ποιο ακριβώς βάρος εννοείτε ότι επωμίζεται η ελληνική κυβέρνηση.

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

Κυρίες και Κύριοι, καλησπέρα.

Ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι, με επιτυχία, η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, για την προσφυγική κρίση, το Κυπριακό αλλά και θέματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Από τη δική μας πλευρά εκφράζουμε ικανοποίηση για την αναγνώριση εκ μέρους του Αμερικανού Προέδρου, τόσο των προσπαθειών όσο και των αποτελεσμάτων που έχει επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας.

Τα προχθεσινά, εξάλλου, στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας, ξεπερνούν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις αφού δείχνουν ανάπτυξη για το γ’ τρίμηνο της τάξης του 1,5% σε ετήσια βάση και 0,5% σε τριμηνιαία βάση. Είναι, επομένως, εξαιρετικά πιθανό το 2016 να κλείσει ακόμη και με θετικό πρόσημο. Να σημειώσουμε τέλος ότι οι ρυθμοί αυτοί είναι οι θετικότεροι για την ελληνική οικονομία από το 2008.

Σε καμία περίπτωση δεν πανηγυρίζουμε γι’ αυτά τα θετικά στοιχεία. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αριθμοί δεν αντανακλούν την εικόνα της κοινωνίας που ακόμη στενάζει εξαιτίας της πολυετούς ύφεσης και της λιτότητας. Σημειώνουμε, όμως, ότι η σελίδα αλλάζει και μπορούμε πλέον να είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι για το μέλλον. Στόχος μας είναι η θετική αυτή πορεία να συνεχιστεί και να αρχίσει να επηρεάζει θετικά την ίδια την καθημερινότητα των πολιτών. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια πολιτική στήριξης της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων αλλά και αποφασιστικότητας για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Στεκόμαστε επίσης στις αναφορές του Αμερικανού Προέδρου στην λιτότητα αλλά και στην ανάγκη για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε σαφώς στις δημόσιες δηλώσεις του ότι η λιτότητα δεν μπορεί να οδηγήσει στην κοινωνική ευημερία ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη για μια αναπτυξιακή ατζέντα που θα δίνει έμφαση στην τόνωση της απασχόλησης. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, κινούνται και οι μόλις προ ολίγου προτάσεις της Κομισιόν που για πρώτη φορά δείχνουν στην κατεύθυνση μιας επεκτατικής δημοσιονομική πολιτική για την επόμενη διετία. Θεωρούμε ότι αποτελεί μια καταρχήν σωστή απόφαση όμως πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να επανέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης.

Για να επανέλθω, όμως, στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου: Ως ελληνική κυβέρνηση στεκόμαστε ιδιαιτέρως και στην αναγνώριση των προσπαθειών μας για την ανθρωπιστική και αλληλέγγυα διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Είναι ακριβώς αυτή η στάση της ελληνικής κυβέρνησης που έσωσε την αξιοπρέπεια της Ευρώπης θυμίζοντας ότι οι καταστατικές της αξίες δεν είναι ο απομονωτισμός, η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός αλλά ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα ειδικά εκείνων που τα έχουν ανάγκη. Δηλαδή των προσφύγων και των μεταναστών που εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, την καταστροφή και τη φτώχεια.

Θεωρούμε ότι η επίσκεψη αποτέλεσε ένα παγκόσμιας σημασίας γεγονός πράγμα που επιβεβαιώνει και η κάλυψη της από τον ευρωπαϊκό και τον αμερικανικό τύπο. Επιβεβαιώνει εξάλλου ότι η Ελλάδα έχει βγει πλέον από την απομόνωση της καταστροφικής πενταετίας 2010-2014 και μετατρέπεται σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων στην Ευρώπη.

Θυμίζω ότι μέσα σε ένα μόνο χρόνο, εκτός από τον Μπαράκ Ομπάμα, τη χώρα μας έχουν επισκεφθεί παγκόσμιας εμβέλειας ηγέτες όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν, ενώ διοργανώσαμε, μετά από πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, την πρώτη Ευρωμεσογειακή Σύνοδο.

Ακολουθώντας με σταθερά βήματα την πορεία που έχουμε χαράξει θα συνεχίσουμε τις σκληρές προσπάθειες για να βγάλουμε την χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια, να οδηγήσουμε την ελληνική οικονομία σε μια πορεία βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης και να γιατρέψουμε τις βαθιές κοινωνικές πληγές που δημιούργησε η καταστροφική διαχείριση της οικονομικής κρίσης από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και η παράλογη εμμονή της Ευρώπης στην αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν ο Πρόεδρος Ομπάμα φύγει από την Ελλάδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να πει να ξεχάσουμε τα περί λύσης, ανακούφισης, για το χρέος. Και ήθελα να ρωτήσω το εξής: η κυβέρνηση ζητά να εφαρμοστεί η συμφωνία της 24ης Μαΐου στο Eurogroup και την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση -δια των εκπροσώπων της- λέει ότι θα εφαρμοστούν μόνο όσα έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup. Γίνεται διαφορετική ανάγνωση από τις δύο πλευρές των αποφάσεων; Τι συμβαίνει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι πρέπει να σταθούμε στην πολύ συγκεκριμένη απόφαση που πάρθηκε στις 24 Μαΐου. Η απόφαση αυτή λέει ότι ταυτόχρονα με το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης, θα πρέπει να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, πράγμα το οποίο αναγνωρίζει και η γερμανική πλευρά διά προηγούμενων δηλώσεων του γερμανού υπουργού Οικονομικών και από εκεί και πέρα, να συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Σας θυμίζω ότι σήμερα υπήρξε σειρά δηλώσεων. Θυμίζω τη δήλωση του κυρίου Ντάισελμπλουμ ο οποίος λέει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Ότι, δηλαδή, στο Eurogroup στις 5ης του Δεκέμβρη θα υπάρξει δυνατότητα να αποφασίσουμε ποια θα είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, την οποία σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε το δυνατόν συντομότερα. Αυτή είναι ακριβώς η θέση της ελληνικής κυβέρνησης και νομίζουμε ότι θα γίνει αποδεκτή στις 5 του Δεκέμβρη. Έχουμε, δηλαδή, πάρα πολύ καλές πιθανότητες πριν από το τέλος του χρόνου να έχουμε εξαιρετικά θετικές ειδήσεις σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εάν, ωστόσο, αυτό που λέτε εσείς και είναι απόφαση του Eurogroup, για κάποιο λόγο δεν εφαρμοστεί από τους εταίρους, η κυβέρνηση πώς θα αντιδράσει; Υπάρχει plan Β; Είστε πιο ευέλικτοι σ’ αυτό το χρονοδιάγραμμα ή μετά θα δούμε απαντήσεις από την ελληνική κυβέρνηση που να παραπέμπουν σε ένα σκηνικό ρήξης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχουν διαμορφωθεί συσχετισμοί στην Ευρώπη, οι οποίοι είναι άκρως ευνοϊκοί για τις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Έχω την πεποίθηση ότι μέχρι τις 5 του Δεκέμβρη θα έχουμε καταφέρει να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, να πάρουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και από εκεί και πέρα να συζητήσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Σε συνέχεια της ερώτησης του συναδέλφου, άκουσα τον οδικό χάρτη με τον οποίο φαίνεται να κινείται η κυβέρνηση ως προς τις επιδιώξεις της για την ελληνική οικονομία. Θα ήθελα, όμως, ένα σχόλιο για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, γιατί φαίνεται ότι ουσιαστικά έλαβε -αν έλαβε- κάποιο μήνυμα που έστελνε ο Πρόεδρος Ομπάμα προς το Βερολίνο και χαρακτήρισε “κακή υπηρεσία” όσους μιλούν για ρύθμιση του χρέους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να κάνω οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο σε σχέση με τα όσα ήδη έχω πει. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι το χρονοδιάγραμμα πρέπει και μπορεί να τηρηθεί και να έχουμε εξαιρετικά θετικές αποφάσεις μέχρι τέλος του χρόνου.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μας μιλάτε με αριθμούς για ανάπτυξη, ενώ την ανάπτυξη οι πολίτες της χώρας δεν τη βλέπουν, τουλάχιστον ακόμα δεν τη βιώνουν. Δεν φοβάστε μήπως ταυτιστείτε με την ρητορική Σαμαρά περί success story, γιατί τα ίδια έλεγε και εκείνη η κυβέρνηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση ότι δεν πανηγυρίζουμε επ’ ουδενί για τα στοιχεία αυτά. Είπα στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, επίσης, ότι γνωρίζουμε πως οι αριθμοί δεν μετατρέπονται σε κοινωνική ευημερία άμεσα. Παρόλα αυτά είναι ένα θετικό στοιχείο, το οποίο το αναγνωρίζουμε και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την καταστροφολογική ρητορική της ΝΔ όλη την τελευταία περίοδο. Από κει και πέρα, σας ξαναλέω: Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι εκεί, είναι πραγματικά, αλλά, από κει και πέρα, η δική μας δουλειά είναι οι αριθμοί αυτοί να μπορέσουν να αντανακλώνται και στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό είναι το κομβικό ζήτημα γι’ αυτή την κυβέρνηση και δεν το παραβλέπουμε.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας φέρω λίγο στα δικά μας, κύριε Εκπρόσωπε. Δεν ξέρω εάν γνωρίζετε τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης νωρίς το πρωί σε κρατικό ραδιόφωνο των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τα όσα έχει πει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα, για άλλη μια φορά, ο κύριος Μητσοτάκης με τις δηλώσεις του στο αμερικανικό ραδιόφωνο, στο εθνικό αμερικανικό ραδιόφωνο, επέμεινε στην καταστροφολογία, την κινδυνολογία, αλλά και τον απόλυτο μηδενισμό και την προσπάθεια ακύρωσης των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη πολιτική γραμμή, η συγκεκριμένη πολιτική ρητορική, τόσο του προέδρου της ΝΔ όσο και τμήματος της ηγεσίας της, δεν είναι υπονομευτική για την κυβέρνηση, είναι υπονομευτική και επικίνδυνη για την ίδια τη χώρα. Ο κύριος Μητσοτάκης επιμένει να προκαλεί ή να θέλει να προκαλέσει κλίμα αποσταθεροποίησης, ζητώντας διαρκώς εκλογές, τη στιγμή που τόσο τα στατιστικά στοιχεία όσο και, για παράδειγμα, χθες, ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης άξιες συγχαρητηρίων. Αναγνώρισε τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και έρχεται σε πλήρη αντίθεση αυτή η εικόνα με την υπονομευτική ρητορική του κυρίου Μητσοτάκη. Να θυμίσω, βέβαια, ότι ο κύριος Μητσοτάκης και πριν από κάποιο διάστημα, σε συνάντηση με Άραβες επενδυτές, είχε επαναλάβει τη θέση του για την ανάγκη προκήρυξης πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι η χώρα κινείται σε μια υποτιθέμενη καταστροφή. Την καταστροφή αυτή νομίζω ότι τη βλέπει μόνο ο κύριος Μητσοτάκης και ένα τμήμα της ηγεσίας της Ν.Δ. και θεωρούμε ότι αυτή η πολιτική γραμμή είναι εξαιρετικά υπονομευτική και για τον ίδιο, αλλά και για τη χώρα.

ΜΑΝΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στις 28 του μήνα, δηλαδή σε 11 ημέρες, πρέπει να έχουμε το Staff Level Agreement. Βάσει αυτού του χρονοδιαγράμματος, μπορείτε να μας πείτε σε ποια σημεία βρισκόμαστε; Σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης; Όχι πού έχουμε συμφωνήσει, πού κολλάμε. Είναι το επίδομα αλληλεγγύης μόνο; Είναι οι ομαδικές απολύσεις μόνο; Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μόνο; Επίσης, σήμερα είχαμε κάτι που δεν ξέρω αν έχει ξαναγίνει. Ο υπουργός Υγείας, ο κύριος Ξανθός, δεν πήγε στο ραντεβού με τους δανειστές, με το κουαρτέτο. Τί έχει συμβεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων. Αυτή τη στιγμή γνωρίζετε ότι οι συζητήσεις τρέχουν. Με αυτή την έννοια, δεν θα ήθελα να σχολιάσω σε ποιο σημείο βρίσκονται. Σας λέω, όμως, ότι το χρονοδιάγραμμα είναι δυνατόν να τηρηθεί κανονικότατα και στις 27-28 Νοέμβρη να έχουμε το Staff Level Agreement στη βάση των θέσεων, τις οποίες σας έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενες ενημερώσεις. Σας έχω πει ότι τα ανοιχτά ζητήματα είναι φυσικά το εργασιακό, το ζήτημα που αφορά το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και φυσικά οι συζητήσεις που έχουν να κάνουν με το δημοσιονομικό, στις οποίες, όμως, συζητήσεις ευελπιστούμε και έχουμε την πεποίθηση, μάλλον, για να το πούμε με μεγαλύτερη σαφήνεια, ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μία συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος. Από κει και πέρα, περισσότερα σχόλια για τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις δεν θα ήθελα να κάνω σ’ αυτή τη φάση.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με μια διευκρινιστική με αυτό που είπατε μόλις τώρα: Η τωρινή διαπραγμάτευση περιλαμβάνει και δημοσιονομικό άξονα και χαρακτήρα για την αξιολόγηση, το πακέτο αυτό; Και τι είναι αυτό το δημοσιονομικό; Και την ερώτησή μου, αν μου επιτρέπετε: Αν και ο Ομπάμα δεν έθεσε ως προϋπόθεση τις μεταρρυθμίσεις πια για τη συζήτηση του χρέους, ωστόσο τόνισε την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων. Φοβάστε ότι πίσω από αυτή την επισήμανση κρύβονται μέτρα νέα τα οποία μπορούν να συνοδεύσουν μια συμφωνία με το χρέος; Και σε αυτό το πλαίσιο μήπως η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας εν προκειμένω, ζήτησε τη βοήθεια του Αμερικανού Προέδρου για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και πώς μπορεί να υπάρξει μια τέτοια βοήθεια;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας ή το πρώτο σας ερώτημα, γνωρίζετε ότι τα δημοσιονομικά πάντοτε απασχολούν τις συζητήσεις σε κάθε αξιολόγηση. Εμείς θεωρούμε -και αυτή είναι και η θέση των ευρωπαϊκών θεσμών- ότι τα δημοσιονομικά θα πρέπει να συζητηθούν σε συνάρτηση με τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για το ελληνικό χρέος και σε συνάρτηση με τα όσα προβλέπονται για το ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το 2018. Με αυτή την έννοια, επίσημες συζητήσεις για το δημοσιονομικό δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, αλλά αντιθέτως το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί σε συνάρτηση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και με τα όσα θα προβλεφθούν για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, θυμίζω ότι ο κ. Ομπάμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, χθες, στη δημόσια τοποθέτησή του, όταν έδωσε παράδειγμα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όταν προσπάθησε, δηλαδή, με ένα παράδειγμα να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί, λέγοντας ότι πάντοτε υπάρχει ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρθηκε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις ίδιες τις ΗΠΑ και μίλησε συγκεκριμένα για την εκπαίδευση. Με αυτή την έννοια, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες εννοεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, τουλάχιστον με όσα είπε στη χθεσινή του τοποθέτηση, δεν αφορούν ζητήματα τα οποία απασχολούν, αυτή τη στιγμή, τη δεύτερη αξιολόγηση ή δεν αφορούν ζητήματα τα οποία θέτει, σύμφωνα με διαρροές, το ΔΝΤ στο τραπέζι. Από εκεί και πέρα, η δεύτερη αξιολόγηση είναι ζήτημα που αφορά κατ’ εξοχήν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη σχέση τους με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό το οποίο κρατάμε είναι την παραίνεση του Αμερικανού Προέδρου, έτσι ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και σύντομα να έχουμε μια καθαρή λύση για το ελληνικό χρέος.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε υπουργέ, να επιμείνω λίγο στις ευρωπαϊκές διεργασίες. Είχαμε τις προάλλες ιταλικό βέτο σε ό,τι αφορά την προτεινόμενη αναθεώρηση του κοινοτικού προϋπολογισμού έως το 2020. Ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχει απασχολήσει την κυβέρνησή σας αυτή η ιταλική απόφαση και πώς τοποθετείται απέναντι σε αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν απατώμαι, δεν υπάρχει ακόμη ιταλικό βέτο σε ό,τι αφορά τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Υπάρχει πρόθεση ή εν πάση περιπτώσει διακήρυξη μιας πρόθεσης προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς αυτό το οποίο λέμε είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση, παγίως, δύο χρόνια τώρα, υποστηρίζει όλες εκείνες τις πολιτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες προσπαθούν να αναστρέψουν την πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη, αλλά και στα επιμέρους κράτη-μέλη. Τις υποστηρίζουμε είτε προέρχονται από εθνικές κυβερνήσεις, είτε προέρχονται από την Κομισιόν. Σας ξαναλέω ότι προ ολίγου η Κομισιόν, με δήλωση του κ. Μοσκοβισί, είπε ότι για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, θα προτείνει στα κράτη – μέλη μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, διότι η πολιτική της λιτότητας αυτή τη στιγμή είναι απολύτως ακατάλληλη για την αντιμετώπιση των τρεχόντων οικονομικών προβλημάτων της ευρωπαϊκής οικονομίας. Με αυτή την έννοια, είμαστε πάντοτε θετικοί απέναντι σε προσπάθειες, οι οποίες τείνουν στην αντιστροφή της πολιτικής της λιτότητας. Η τακτική την οποία θα ακολουθήσει η ιταλική κυβέρνηση βεβαίως είναι θέμα της ίδιας της ιταλικής κυβέρνησης.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Κύριε Εκπρόσωπε τι σας κάνει να πιστεύετε ότι οι προτροπές του Αμερικανού Προέδρου, του κ. Ομπάμα, για το χρέος, θα πείσουν την Γερμανίδα Καγκελάριο, την κυρία Μέρκελ, τώρα που είναι και απερχόμενος Πρόεδρος, τη στιγμή που πριν από δύο χρόνια ως πανίσχυρος επίσης Πρόεδρος έλεγε ακριβώς τα ίδια;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συγκυρία, στην οποία βρισκόμαστε, είναι πλήρως διαφορετική από τη συγκυρία προ δύο ετών. Βλέπουμε ότι στην Ευρώπη έχει διαμορφωθεί ένας πολιτικός συσχετισμός, ο οποίος είναι πολύ πιο κοντά στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Έχουν υπάρξει υποστηρικτικές δηλώσεις ή δηλώσεις οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στις θέσεις μας και από τον κ. Ρέγκλινγκ του ESM, και από τον κ. Ντάισελμπλουμ τον Πρόεδρο του Eurogroup, αλλά και από τον κ. Μοσκοβισί, καθώς και από μια σειρά άλλους αξιωματούχους της Ευρώπης και Ευρωπαίους ηγέτες. Με αυτή την έννοια, θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα και είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να συμφωνήσουμε συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος του ελληνικού δημόσιου χρέους.

ΜΑΝΗ: Σε σχέση με το κείμενο αυτό της Κομισιόν για το διετές πάγωμα της λιτότητας, αν κατάλαβα καλά, γιατί τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν πληροφορίες επ’ αυτού, αναφέρεται σε επτά χώρες συγκεκριμένα, δεν είδα πουθενά την Ελλάδα. Ξέρετε κάτι περισσότερο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το κείμενο αυτό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει ότι οι χώρες που έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μοσκοβισί, θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική για πρώτη φορά μετά από επτά περίπου χρόνια. Προφανώς, αναφέρει ότι και οι χώρες οι οποίες έχουν προβλήματα, θα πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια να λύσουν τα δημοσιονομικά τους θέματα. Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μικρό βήμα, από τη δική μας μεριά το χαιρετίζουμε ως ένα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα, για την αντιστροφή της πολιτικής της λιτότητας και για την αντιστροφή της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε στην Ευρώπη είτε στο Βορρά, είτε στο Νότο, είτε στο κέντρο της, είτε στην περιφέρεια για όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, δηλαδή για τα τελευταία 6, 7, 8 χρόνια.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Ο Πρόεδρος Ομπάμα ήρθε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, με κάποιους επιχειρηματίες μαζί. Ήθελα να ρωτήσω, εάν έγιναν κάποιες συναντήσεις για επιχειρηματικές συνεργασίες, αν θα τις δώσετε στη δημοσιότητα, αν είχαν κάποια θετικά αποτελέσματα, αν συζητήθηκαν επενδύσεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στα ζητήματα που τέθηκαν στην ατζέντα ήταν προφανώς και ζητήματα επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Μίλησε και ο Πρωθυπουργός, χθες, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, για ζητήματα ενέργειας, για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον αγροτοδιατροφικό τομέα, για ζητήματα καινοτομίας. Από εκεί και πέρα, συγκεκριμένες ανακοινώσεις δεν υπάρχουν εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τα ζητήματα αυτά.

ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η ΝΔ σας κατηγορεί ότι το χρέος έγινε μη βιώσιμο, λόγω του πρώτου 7μήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης πάνω σε αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ρητορική της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ -η οποία ρητορική συνεχίζεται σήμερα- και το αφήγημά τους ήταν εξαιρετικά απλό: Αυτό το οποίο έλεγε η Ν.Δ. είναι ότι το 2014 η ελληνική οικονομία μπήκε σε αναπτυξιακή τροχιά και ήταν έτοιμη να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και να βγει στις αγορές. Κατά τη γνώμη μας, πρόκειται για απολύτως ψευδές αφήγημα, το οποίο δεν έχει να κάνει σε τίποτε με την πραγματική εικόνα που παρουσίαζε η ελληνική οικονομία το 2014. Και θέλω να γίνω πάρα πολύ συγκεκριμένος σε σχέση με αυτό. Η ελληνική οικονομία σημείωσε μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 για έναν και μόνο λόγο: Επειδή στηρίχθηκε η ιδιωτική κατανάλωση, όχι μάλλον στηρίχθηκε, αλλά αυξήθηκε η ιδιωτική κατανάλωση. Και ο μόνος λόγος για τον οποίο αυξήθηκε η ιδιωτική κατανάλωση ήταν διότι ενόψει εκλογών, η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τότε σταμάτησε να εφαρμόζει το πρόγραμμα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έπεσε έξω και ο στόχος που είχε τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2014. Το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2014 ήταν μόλις 0,2%. Με αυτή την έννοια, αν η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τότε επέλεγε ή μπορούσε να κλείσει την πέμπτη αξιολόγηση, τούτο θα σήμαινε μέτρα περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διετία 2015-2016. Και μπορώ να τα απαριθμήσω πάρα πολύ συγκεκριμένα: 2,2 δις ευρώ για να κλείσει το κενό του 2014. 2,7 δις ευρώ για να πετύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3% το 2015. Και άλλα 2,7 δις ευρώ για να πετύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% το 2016. Επίσης, θα έπρεπε να πάρει και εφάπαξ 2,2 δις ευρώ μέτρα για να μπορέσει να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο δημιουργήθηκε το 2014. Μιλάμε, δηλαδή, για ένα σύνολο μέτρων περί τα 10 δις ευρώ. Αν τολμούσε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου να πάρει αυτά τα μέτρα, αυτό θα σήμαινε μια ταχύτατη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση. Την ίδια στιγμή δεν θα είχε καμία δυνατότητα να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού χρέους, δεν θα κατάφερνε να βγει στις αγορές. Και με αυτή την έννοια, η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ κατά την πρώτη περίοδο ήταν απολύτως αναγκαία για να βγούμε από τον παραλογισμό, τον οποίο είχε δημιουργήσει η συμφωνία, την οποία υπέγραψαν οι Σαμαράς-Βενιζέλος το 2012. Είναι απολύτως ψευδές το επιχείρημα της Ν.Δ. και το αφήγημά της δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.

ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, στον απόηχο της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον κ. Αναστασιάδη έχει γίνει γνωστό ή τυχόν γνωρίζετε εάν και εφόσον υπάρχει πιθανότητα το επόμενο διάστημα να συγκληθεί πενταμερής ή πολυμερής διεθνής διάσκεψη για την επίλυση του Κυπριακού;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει πρώτα μια κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε σε μια πολυμερή διάσκεψη. Με την έννοια ότι δεν αναγνωρίζουμε το πρόβλημα της Κύπρου ως πρόβλημα διμερές μεταξύ ημών και της Τουρκίας, αλλά αντιθέτως το χαρακτηρίζουμε ως διεθνές πρόβλημα. Γι’ αυτό το λόγο, στηρίζουμε απολύτως μια πολυμερή σύσκεψη για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι επίσημες συζητήσεις για τα δημοσιονομικά δεν γίνονται. Μπορούμε να εικάσουμε ότι γίνονται ανεπίσημες; Γιατί αν γίνονται ανεπίσημες, θα θέλαμε να καταλάβουν και πού μπορούν να οδηγήσουν. Σε νέα μέτρα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν λέω ότι επίσημες συζητήσεις δεν γίνονται, σημαίνει ότι δεν έχει τεθεί το δημοσιονομικό θέμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν διαρροές, οι οποίες δεν ξέρουμε ούτε εμείς, ούτε κανένας άλλος, από πού προέρχονται.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Δήλωση για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων από τη Νέα Δημοκρατρία

Η Νέα Δημοκρατία εμμένει στη διασπορά ψευδών ειδήσεων περί δήθεν ανάληψης «τμήματος των μυστικών υπηρεσιών» από το νεοσύστατο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, παρά το γεγονός ότι ο σχετικός συστατικός νόμος – τον οποίο η ΝΔ προφανώς ποτέ δεν διάβασε – δεν προβλέπει επουδενί κάτι τέτοιο.

Αντί να ανασκευάσει, η ΝΔ επιμένει να εντάσσει τους ευαίσθητους τομείς των ατομικών δικαιωμάτων και της εθνικής ασφάλειας στη σταθερή τακτική της για δημιουργία ψευδών εντυπώσεων. Θα όφειλε να προσεγγίζει τα συγκεκριμένα θέματα με μεγαλύτερη προσοχή και νηφαλιότητα. Το επιβάλλει ο θεσμικός της ρόλος.

Η Κυβέρνηση προστατεύει απολύτως τόσο τα ατομικά δικαιώματα, τις συνταγματικές ελευθερίες και την ιδιωτικότητα των πολιτών, όσο και την εθνική ασφάλεια και το δημόσιο συμφέρον.

Η ΝΔ οφείλει, σήμερα κιόλας, να αποσύρει τα όσα διακινεί μέσω των επίσημων της ηλεκτρονικών λογαριασμών επικοινωνίας, εμπλέκοντας τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, αλλά εμμέσως και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, με δήθεν παρακολουθήσεις τηλεφώνων και e-mails πολιτών

Συλλυπητήρια για το θάνατο του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργιάδη

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή τον θάνατο του δημοσιογράφου και βετεράνου πολεμικού ανταποκριτή, Γιώργου Γεωργιάδη, εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του στην οικογένεια του.

Ο Γιώργος Γεωργιάδης, τίμησε το λειτούργημα της δημοσιογραφίας, με το ήθος, την εμπειρία και τις γνώσεις του, σε έναν από τους πιο δύσκολους δημοσιογραφικά, χώρους.

Δήλωση για τη στοχοποίηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, από την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ

Η στοχοποίηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, από την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, μέσα από την αφίσα την οποία διακινεί με το πρόσωπό του, συνιστά πράξη πολιτικής χυδαιότητας.

Κανείς υπουργός της σημερινής κυβέρνησης δεν λειτουργεί αυτόνομα, αλλά όλοι και όλες υπηρετούν το συλλογικό μας σχέδιο που έχει στόχο τη στήριξη του κόσμου της εργασίας, την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και το τέλος της επιτροπείας.

Η εξόχως προκλητική αυτή κίνηση επιλέχθηκε να γίνει απέναντι σε έναν υπουργό της σημερινής κυβέρνησης, ενώ για χρόνια το πολιτικό προσωπικό των κυβερνήσεων της καταστροφικής πενταετίας ουδέποτε στοχοποιήθηκε – και ορθώς – από τους επίσημους φορείς του συνδικαλιστικού κινήματος, με τέτοιο αγοραίο τρόπο.

Η πολιτική διαμαρτυρία και οι αγώνες των εργαζομένων είναι οξυγόνο για τη δημοκρατία.

Ο κανιβαλισμός και η ανθρωποφαγία είναι μέθοδοι άλλων χώρων, ξένων προς το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα το οποίο κάποιοι υπονομεύουν με τέτοιες ενέργειες.

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

Κυρίες και Κύριοι,

ξεκινώ με ένα σχόλιο για την πορεία της οικονομίας.

Είναι βέβαιο πλέον ότι η χώρα μπαίνει σε φάση ανάκαμψης.

Αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας, αλλά και του έργου που έχουμε μπροστά μας για την έξοδο από την κρίση και την απαλλαγή από το καθεστώς της επιτροπείας.
Η θετική, όμως, πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον γεγονός. Επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, στις φθινοπωρινές της προβλέψεις.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά θα φτάσει το 2,7%, η ανεργία θα αποκλιμακωθεί ακόμα περισσότερο στο 22% – σας θυμίζω ότι τον Ιανουάριο του 2015 ήταν στο 26% – ενώ οι επενδύσεις πρόκειται να τριπλασιαστούν φθάνοντας στο 13,7%.

Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η διαφαινόμενη επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος που ενισχύει την ειλημμένη απόφαση να προχωρήσει τάχιστα δίχως υποχωρήσεις αρχών, αλλά και χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Από την πλευρά μας θέτουμε ως στόχο την λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη, αλλά και την συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων που θα καταστήσουν πλέον το χρέος βιώσιμο.

Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι χθεσινές δηλώσεις Ράις εκ μέρους του ΔΝΤ. Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έχουν συμφωνηθεί και εφαρμόζονται από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ δεν υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής της Συμφωνίας.

Αλλαγή της Συμφωνίας και 4ο Μνημόνιο επιδιώκει μόνη η ΝΔ, διακαής πόθος της οποίας είναι η αποτυχία του τρέχοντος προγράμματος.

Στόχος της είναι να επιβάλλει μια σκληρή ατζέντα λιτότητας και να την προσφέρει ως αντάλλαγμα για τη ρύθμιση του χρέους. Η πολιτική της αυτή δεν είναι επικίνδυνη για την κυβέρνηση, είναι επικίνδυνη για την ίδια τη χώρα και για την ίδια την ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει αυτή την εξέλιξη και θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση της ρύθμισης του χρέους μαζί με τους εταίρους της στο υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.

Σε αυτό το θετικό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία και την εξέλιξη του τρέχοντος προγράμματος εντάσσεται μεταξύ άλλων και η επίσκεψη του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στις 15 και 16 Νοεμβρίου στην Αθήνα.
Μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, αλλά και ουσίας.

Και αυτό, διότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, έχοντας εκφράσει επανειλημμένα την ανάγκη για το ξεπέρασμα της λιτότητας και την αναπτυξιακή στροφή στην παγκόσμια οικονομία, θέτει στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων τη λύση για το ελληνικό χρέος.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι σε αυτή του την επίσκεψη θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, τον κ. Τζακ Λιού, οι θέσεις του οποίου είναι εξαιρετικά προωθητικές στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.
Αυτό που είναι κρίμα είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει με δηλώσεις στελεχών της στην υποβάθμιση της σημασίας αυτής της επίσκεψης. Για άλλη μια φορά η ΝΔ δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην υπόθεση της εξόδου από την κρίση και δυστυχώς καταλήγει να εκτίθεται διεθνώς.

Η πορεία της χώρας ευτυχώς δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα καταστροφής που επιμένει να παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία. Να θυμίσω ότι εδώ και ένα χρόνο τη χώρα μας έχουν επισκεφθεί σημαντικοί διεθνείς ηγέτες μεταξύ άλλων ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ, ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν, ο Πάπας Φραγκίσκος μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ πραγματοποιήθηκε και η 1η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος με την παρουσία του συνόλου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Καμία σχέση, δηλαδή, με την απομόνωση που βίωσε η χώρα μας την περίοδο της καταστροφικής πενταετίας 2010-2014.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις εξελίξεις στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο, γνωρίζετε ότι χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπουργών με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκεί συμφωνήθηκε τις έρευνες για τις πρόσφατες εγκληματικές επιθέσεις να αναλάβει η αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ μεταξύ άλλων μέτρων η ελληνική κυβέρνηση θα προτείνει και στην ΕΠΟ την αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών.

Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι σαφές: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα οργανωμένο και εγκληματικό σύστημα να γίνει κράτος εν κράτει. Η συντεταγμένη Πολιτεία θα εξαντλήσει την αυστηρότητά της στην προσπάθεια αυτή και έχει δίπλα της τους διεθνείς αθλητικούς θεσμούς, την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου του αθλητισμού, αλλά και των Ελλήνων πολιτών.

Τέλος, θέλω να κλείσω εκφράζοντας την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και να ευχηθώ στα μέλη του καλή επιτυχία στα καθήκοντα τους.

Μετά τη χθεσινή θετική εξέλιξη ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού παρά τη διαρκή υπονόμευση από την αξιωματική αντιπολίτευση. Το ΕΣΡ αναλαμβάνει ένα βαρύ καθήκον και ο πήχης των προσδοκιών είναι εξαιρετικά υψηλός τόσο σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα, όσο όμως και στο τίμημα των αδειών.

Ακόμη και η ΝΔ, κάτω από τη γενική κατακραυγή που αποτυπώθηκε και σε πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης, αναγκάστηκε να υποχωρήσει από τη 10μηνη αδιαλλαξία της και να τηρήσει τη συνταγματική της υποχρέωση έστω και την τελευταία στιγμή. Να θυμίσω, εξάλλου, ότι μόλις τρεις μέρες πριν η ΝΔ έθετε ως προϋπόθεση τη συνολική κατάργηση του νόμου 4339/2015 για να συναινέσει στο ΕΣΡ.
Μετά τη χθεσινή εξέλιξη είναι πια βέβαιο ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα προχωρήσει στη βάση του νόμου 4339/2015.

Από τη δική μας πλευρά δηλώνουμε ότι θα είμαστε αρωγοί του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στη δύσκολη προσπάθεια που αναλαμβάνει να βάλει δηλαδή τάξη και να αποκαταστήσει τη συνταγματική νομιμότητα μετά από 27 χρόνια ασυδοσίας και κυριαρχίας των συμφερόντων της διαπλοκής.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας:

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να ξεκινήσω, κύριε Εκπρόσωπε, από το θέμα που μόλις είπατε για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Αν στην κυβέρνηση υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα ή σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί χρονικά για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Αν έχετε εικόνα, τι θα γίνει με τα χρήματα που έχουν δοθεί ήδη στα δημόσια ταμεία από τους υπερθεματιστές και αν η κυβέρνηση θα επιμείνει –επειδή άκουσα να το λέτε- σε κάποιες διατάξεις του λεγόμενου «νόμου Παππά», για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την τεχνική υποδομή, τους εργαζόμενους που απαιτούνται σε κάποιον τηλεοπτικό σταθμό κλπ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχάς, μόλις τώρα συγκροτήθηκε το ΕΣΡ. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει διαβούλευση και θα ακούσουμε τον Πρόεδρο και τα νέα μέλη του ΕΣΡ και κατά τη διάρκεια αυτών των διαβουλεύσεων, θα καταλήξουν τα μέλη του ΕΣΡ στην πρότασή τους για το χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά τη διαγωνιστική διαδικασία. Ως προς το τίμημα, περιμένουμε την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ και ανάλογα με το τι θα αποφασίσει το ΣτΕ, θα προχωρήσουμε και στις απαραίτητες κατά νόμο ενέργειες. Σε ό,τι αφορά το τρίτο σκέλος του ερωτήματός σας, δηλαδή το ζήτημα των κριτηρίων για τον διαγωνισμό, αυτή τη στιγμή ισχύει αυτός που αποκαλέσατε «νόμος Παππά», ο Νόμος 4339/2015. Και στη βάση αυτού του νόμου θα προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω: Το ΕΣΡ θα καταλήξει σε ένα χρονοδιάγραμμα για τη διενέργεια του διαγωνισμού. Μέχρι να γίνει αυτό θα υπάρξει ρύθμιση-γέφυρα για την προσωρινή αδειοδότηση των καναλιών; Ή θα εξαρτηθεί από το χρόνο, δηλαδή, αν πει, παραδείγματος χάριν τέσσερις ή πέντε μήνες, θα το αφήσετε έτσι όπως είναι τώρα το πράγμα να σέρνεται ή θα πάτε και πάλι σε ρύθμιση προσωρινών αδειών;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η βούληση της κυβέρνησης είναι πρώτα να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με το ΕΣΡ και στη συνέχεια να καταλήξει στο τι ακριβώς θα κάνει, αφού μας παρουσιαστεί και το χρονοδιάγραμμα εκ μέρους του ΕΣΡ για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να επιστρέψω στην οικονομία, αλλά από μια πιο διαχειριστική καθημερινή πλευρά. Πόσο βοηθά η αύξηση των υπουργείων; Είχε υποσχεθεί η προκάτοχός σας ότι το επόμενο σχήμα θα είναι ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό σχήμα. Βλέπουμε αύξηση μελών περίπου 50 παρά ένας. Βοηθά, κατά κάποιο τρόπο, αυτό στην ελληνική οικονομία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει 48 υπουργούς, συν τον Πρωθυπουργό. Το κυβερνητικό σχήμα, φυσικά, αποφασίζεται από τον Πρωθυπουργό με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης. Η αύξηση των υπουργών που είδατε, έχει να κάνει και με τη συγκρότηση δύο νέων υπουργείων: Δηλαδή, του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πρόκειται για δύο κινήσεις οι οποίες εκσυγχρονίζουν την ελληνική Δημόσια Διοίκηση. Πρόκειται για δύο αναγκαίες κινήσεις. Να θυμίσω ότι σε ό,τι αφορά το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ήδη, η τεχνική βοήθεια για τη Δημόσια Διοίκηση έχει δώσει συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς η δημιουργία, ακριβώς, αυτού του υπουργείου αποτελεί προϋπόθεση, ώστε να εξορθολογιστούν οι δαπάνες που γίνονται για τον εκσυγχρονισμό των ψηφιακών συστημάτων του δημόσιου τομέα. Να θυμίσω, ότι σε ό,τι αφορά, ακριβώς, αυτό το ζήτημα, επτά δισεκατομμύρια δαπανήθηκαν κατά την τελευταία περίοδο, με βάση το Α΄ και το Β΄ ΕΣΠΑ για να εκσυγχρονιστεί ο ψηφιακός εξοπλισμός του δημόσιου τομέα. Και αυτή τη στιγμή, αυτό το οποίο επικρατεί στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση είναι ένα ψηφιακό χάος. Η δημιουργία, λοιπόν, του συγκεκριμένου υπουργείου είναι απαραίτητη για τον εξορθολογισμό των δαπανών και για τη διασύνδεση μεταξύ των ψηφιακών συστημάτων.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο υπουργείο, δηλαδή, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, νομίζω ότι είναι απολύτως κοινός τόπος ότι είναι ένα απαραίτητο υπουργείο με δεδομένη την προσφυγική κρίση και τις αυξημένες ανάγκες που έχει η διαχείρισή της. Με αυτή την έννοια, νομίζω ότι το συγκεκριμένο σχήμα, απολύτως υπακούει στις ανάγκες που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η καθημερινή πολιτική.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να πάμε λίγο στα θέματα του χρέους και του 4ου μνημονίου που είπατε. Σας διαβάζω -για να καταλάβουμε σε ποια βάση συζητάμε- το απόσπασμα της δήλωσης του κυρίου Ράις, «ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, μπορεί να είναι συνδεδεμένα και υπό την αίρεση της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων». Αυτή την αποστροφή του εκπροσώπου του ΔΝΤ ερμηνεύουν πολλοί, ως μια διάθεση των δανειστών για ένα 4ο μνημόνιο. Άρα, εσείς συζητάτε τα μέτρα που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση, που θα της δοθούν τέλος πάντων, τον Δεκέμβριο ή όποτε, για την ελάφρυνση του χρέους, να συνδεθούν με ένα νέο πρόγραμμα, με ένα νέο σύστημα επιτήρησης και επιτροπείας επί της ελληνικής οικονομίας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο, ο κύριος Ράις εκτός από αυτή την αποστροφή είπε και κάποια άλλα πράγματα στη χθεσινή του δήλωση, όπως για παράδειγμα, ότι το ΔΝΤ δεν υποστηρίζει νέα μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα. Το χρονοδιάγραμμα για τις συζητήσεις για το χρέος είναι σαφές, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα είναι εξίσου σαφής. Δηλαδή, στοχεύουμε την 5η Δεκέμβρη να κλείσει η 2η αξιολόγηση, να υπάρξει λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος και από εκεί και πέρα, να συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του δημοσίου χρέους. Δεν νομίζω ότι ο κύριος Ράις είπε κάτι διαφορετικό στη χθεσινή του δήλωση. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ κοντά στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης η συγκεκριμένη δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, η οποία, βεβαίως, δεν αλλάζει ούτε κατά κεραία, δεν αλλάζει σε τίποτα τις προηγούμενες δηλώσεις εκ μέρους του ΔΝΤ. Κοινός στόχος είναι να μπορέσουμε να αποκτήσουμε έναν καθαρό διάδρομο δεκαετίας, ίσως και παραπάνω, έτσι ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και νομίζω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε μια κοινή συμφωνία.

ΜΑΝΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στις τράπεζες, εξαιτίας της κόντρας της διοίκησης της Εθνικής με το ΤΧΣ, με αφορμή την επιλογή του νέου προέδρου της Εθνικής, κ. Θωμόπουλου. Ο κύριος Δραγασάκης, χθες, στη συνάντηση που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής, κ. Φραγκιαδάκη, χρέωσε απολύτως αυτή την κατάσταση στην πλευρά της Εθνικής και μίλησε για την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του κλίματος. Η ερώτηση είναι, τίθεται θέμα παραίτησης ή απομάκρυνσης του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα. Δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση στην επιλογή της ηγεσίας των τραπεζών. Δεν είναι αυτός ο θεσμικός της ρόλος. Ωστόσο, δηλώνει με σαφήνεια ότι το ρήγμα το οποίο έχει δημιουργηθεί, μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οφείλει άμεσα να επιλυθεί καθ’ ό,τι θα μπορούσε να δημιουργήσει μια κατάσταση ανησυχίας που δεν ωφελεί αυτή τη στιγμή τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο, ωστόσο, θέλω να θυμίσω ότι δεν αντιμετωπίζει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Εκτιμούμε ότι η διοίκηση μιας τράπεζας οφείλει να μην αγνοεί τις αποφάσεις και τις προτροπές του βασικού μετόχου της.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση το γεγονός ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ δείχνουν μια τάση αναγνώρισης της Τουρκίας, ως, ίσως, τον πιο σημαντικό σύμμαχό τους στην περιοχή; Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω πάνω σε αυτό το θέμα, εάν πέρα από τη διπλωματική οδό υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες από την ελληνική πλευρά να έρθει σε επαφή, μέσα από άλλες ενδεχομένως επικοινωνίες, με τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχήν να πω ότι δώσαμε συγχαρητήρια στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, κύριο Τραμπ, για την εκλογή του. Ο αμερικανικός λαός αποφάσισε. Η απόφασή του είναι απολύτως σεβαστή. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, ήταν απολύτως προετοιμασμένη και για τα δύο ενδεχόμενα, με δεδομένο το γεγονός ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι δημοσκοπικές εταιρείες, που προέβλεπαν αποτελέσματα μεγάλων εκλογικών μαχών, έπεσαν έξω. Να θυμίσω ότι έπεσαν έξω σε ό,τι αφορά το ελληνικό δημοψήφισμα. Έπεσαν έξω στην πρόβλεψη του αποτελέσματος για το δημοψήφισμα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία. Πέφτουν έξω για τρίτη φορά και στις αμερικανικές εκλογές. Επομένως, η ελληνική κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη και για τα δύο ενδεχόμενα. Πρώτο σημείο είναι αυτό. Το δεύτερο σημείο που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αξιωματούχοι της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ, διότι ο νέος Πρόεδρος αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1/1/2017. Υπάρχει, βεβαίως, μία προσπάθεια να καταλάβουν όλοι, σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η νέα ηγεσία των ΗΠΑ. Την ίδια προσπάθεια καταβάλλει και η ελληνική κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και στο επόμενο διάστημα είναι πιθανή και μια επικοινωνία εκ μέρους του Πρωθυπουργού με τον νέο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι οφείλουμε να κινηθούμε, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Είχαμε πριν από λίγο μια ανακοίνωση, δήλωση, από την πλευρά της ΝΔ που μιλά για απαράδεκτη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την ΕΥΠ στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Αναφέρεται, μάλιστα, σε ένα δημοσίευμα εφημερίδας, σχετικά με την Υπηρεσία για την αποτροπή ηλεκτρονικών επιθέσεων, η οποία μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης των αρμοδιοτήτων του νέου υπουργείου, μεταφέρεται -σύμφωνα με το δημοσίευμα- στις υπηρεσίες του νέου υπουργείου από την ΕΥΠ. Η ΝΔ μάλιστα λέει ότι θα είναι αντίθετη σε κάθε τέτοια προσπάθεια και κάνει κάποιες αναλογίες σχετικά με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων παλαιότερα από το ΕΣΡ στο υπουργείο Επικρατείας. Υπάρχει κάποιο σχόλιο επ’ αυτού;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κάποιο σχόλιο. Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο θέμα. Επιφυλάσσομαι, όμως, να σας απαντήσω αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης.

KATZOY: Κύριε Κυβερνητικέ Εκπρόσωπε, υπάρχουν τις τελευταίες μέρες δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι θεσμοί ζητούν νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ίδια στιγμή έχουν αρχίσει και αναπαράγονται σενάρια περί κουρέματος των καταθέσεων. Η κυβέρνηση είναι γνώστης των απαιτήσεων των θεσμών και τι απαντά στα σχετικά δημοσιεύματα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ελληνικές τράπεζες, αυτή τη στιγμή, έχουν τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές, είναι απολύτως σταθερό και μάλιστα πρόσφατα -αν δεν κάνω λάθος χθες- ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κύριος Στουρνάρας, προανήγγειλε και νέα χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων. Επομένως, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού συστήματος, δεν υπάρχει κανένα τέτοιου είδους ενδεχόμενο. Δεν έχει τεθεί από κανέναν και νομίζω ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα δεν έχουν βάση αλήθειας.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω για τη χθεσινή σύσκεψη για το ποδόσφαιρο. Υπήρξε συζήτηση που έγινε με τον Πρωθυπουργό, κάποιο κομβικό σημείο, κάποιο όριο που έβαλε η κυβέρνηση, πέρα από το οποίο, ενδεχομένως, να οδηγηθούν οι ελληνικές ομάδες εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Αντζολέτο, δεν υπήρξε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, το ζήτημα αυτό, σας το λέω ευθέως, παραμένει ανοιχτό για την ελληνική κυβέρνηση, σε περίπτωση που δεν επανέλθει στην κανονικότητα άμεσα η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι κάτι το οποίο συζητάμε.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη, κάποιο νεότερο από το χτύπημα που είχαμε χθες στη Γαλλική Πρεσβεία και αν όλο αυτό σας προβληματίζει ενόψει φυσικά και της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει αναλάβει τις έρευνες, προχωρά κανονικά. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, αλλά και η ασφάλεια σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα θα είναι απόλυτη. Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί είναι τα απολύτως αναγκαία για να μην υπάρξει κανένα ενδεχόμενο οποιασδήποτε αναταραχής.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, διορθώστε με, αν δεν κατάλαβα καλά: Η κυβέρνηση αποδέχεται το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Τουλάχιστον αυτό κατάλαβα εγώ, μπορεί να κατάλαβα λάθος. Εάν ισχύει αυτό, δεν θα πρέπει να υπογράψει μια νέα Συμφωνία, δηλαδή ένα 4ο μνημόνιο με το ΔΝΤ, από τη στιγμή που δεν υπάρχει στο πρόγραμμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΔΝΤ, όπως ξέρετε, συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος. Από εκεί και πέρα, η πάγια πρακτική καθ΄ όλη τη διάρκεια των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση υπογράφει ξεχωριστές συμφωνίες με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με το ΔΝΤ. Ποτέ δεν θεωρήθηκαν αυτές οι δύο ξεχωριστές συμφωνίες ως διαδοχικά μνημόνια. Με αυτή την έννοια, σας λέω ότι η συμφωνία του Ιουλίου – Αυγούστου του 2015 εξακολουθεί να ισχύει και είναι η μοναδική που θα συνεχίσει να ισχύει. Δηλαδή, δεν υπάρχει η πρόθεση για τη λήψη νέων μέτρων ή νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη συμφωνία που πιθανόν να προκύψει, αν το ΔΝΤ αποδεχθεί να συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να επανέλθω, με αφορμή την ερώτηση της συναδέλφου στις δηλώσεις του κ. Ράις, και στο θέμα των νέων μέτρων που μας είπατε μόλις τώρα. Ο κ. Ράις είπε ότι τα μέτρα, που έχουν συμφωνηθεί ως τώρα, δεν πιάνουν τους στόχους του προγράμματος, όσον αφορά στα πλεονάσματα ύψους 3,5% με δεδομένο για το 2018 λέω και με δεδομένο ότι μέχρι τώρα οι θεσμοί δεν έχουν δεχθεί τη μείωσή τους. Αυτό δεν σημαίνει νέα μέτρα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και όχι. Σας λέω ότι το κρίσιμο σημείο είναι το γεγονός ότι βασικό μέτρο για το ύψος των πλεονασμάτων αποτελούν οι εκθέσεις της Eurostat. Από τη στιγμή που η Eurostat επιβεβαιώνει συγκεκριμένο ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων και θεωρεί ότι τα μέτρα επιτυγχάνουν τους στόχους τους, δεν υπάρχει κανένα θέμα για τη λήψη νέων επιπλέον μέτρων. Ούτε στον τομέα των δημοσιονομικών, ούτε στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

ΜΗΛΙΩΝΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν έχουμε κάποια εικόνα για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και αν υπήρξε ή θα υπάρξει κάποια επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις κυπριακές Αρχές. Αυτό το οποίο συμβαίνει, αυτή τη στιγμή, είναι ότι παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Ελβετία και περιμένουμε το αποτέλεσμά τους, όπως το περιμένει και ολόκληρος ο πλανήτης.

ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, γιατί επενδύει η ελληνική κυβέρνηση τόσο πολύ στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από πλευράς του Προέδρου Ομπάμα, δεδομένου ότι ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- διακριτικά μεν αλλά το έκανε- χαμήλωσε τον πήχη για τις προσδοκίες; Έχετε κάποια πληροφόρηση για κάποια ανακοίνωση ενδεχομένως πολύ σημαντική; Προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από τον Αμερικανό Πρόεδρο κάτι περισσότερο από τη ρητορική υποστήριξη; Μέχρι τώρα από τις ΗΠΑ δεν έχουμε δει κάτι άλλο, μόνο ρητορική υποστήριξη, τίποτε άλλο. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να ασκήσουν κάποια πίεση στο ΔΝΤ, διότι έχουν μεγάλο ποσοστό. Ευχαριστώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι ο ρόλος των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις είναι εξαιρετικά αυξημένος. Μία δήλωση του Προέδρου Ομπάμα δεν είναι ποτέ απλώς μια δήλωση, αλλά είναι και μια πολιτική πίεση, έτσι ώστε να επιλυθεί το ζήτημα του χρέους. Εκτιμώ, ότι έχει εκφραστεί από την παρούσα ηγεσία των ΗΠΑ, η βούληση να βοηθήσουν στο συγκεκριμένο ζήτημα. Και θεωρούμε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κυρίου Ομπάμα στη χώρα μας, θα είναι στην κορυφή της ατζέντας το ζήτημα και του ελληνικού χρέους. Από εκεί και πέρα, περιμένουμε και δουλεύουμε στην κατεύθυνση του να έχουμε εξελίξεις στο ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους όσο το δυνατόν αμεσότερα με βασικό στόχο να ληφθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Με την εκλογή Τραμπ είδαμε, κύριε Εκπρόσωπε, να πανηγυρίζουν οι πιο ακραίες δυνάμεις στην Ευρώπη. Εκτιμάτε ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πανηγυρισμοί των ακραίων δυνάμεων στην Ευρώπη, σαφώς και προκαλούν ανησυχία, καθώς είναι γνωστό ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν δηλώσεις, οι οποίες είχαν να κάνουν με μία στάση απέναντι στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, οι οποίες είναι μάλλον προβληματικές. Ωστόσο, θεωρούμε ότι οι ΗΠΑ έχουν το δημοκρατικό και το πολιτειακό βάθος, που έχει τη δυνατότητα να εγγυηθεί τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Και με αυτή την έννοια, εκτιμώ, ότι πάρα πολύ σύντομα θα δούμε τη συνέχιση και την κανονικότητα στο δημόσιο βίο των ΗΠΑ. Δεν ανησυχούμε για παρόμοιες εξελίξεις. Παρόλα αυτά, υπάρχει διαρκής εγρήγορση, καθότι τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού και στη χώρα μας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κρίσης. Αλλά θεωρούμε ότι μόνο μία σοβαρή πολιτική, η οποία θα εγγυάται την κοινωνική συνοχή, μπορεί να αποτελέσει το φρένο για την ανάπτυξη τέτοιου τύπου πρακτικών και τέτοιου τύπου ιδεολογιών στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, η τελευταία έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία δημοσιοποιήθηκε μόλις προχθές. Είναι, ίσως, η πιο σκληρή έκθεση των τελευταίων ετών και με ένα σκεπτικό που δείχνει να οδεύει προς πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Με δεδομένο ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έχει συνδεθεί με τη συμφωνία για το προσφυγικό, υπάρχει ανησυχία για τη διατήρηση αυτής της συμφωνίας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το Προσφυγικό οφείλει να τηρηθεί και από τις δύο πλευρές. Χρειάζεται, αυτή τη στιγμή, απόλυτη ψυχραιμία και από τις δύο μεριές. Δηλαδή και από τη μεριά της Ε.Ε., αλλά και από τη μεριά της Τουρκίας. Αλλά την ίδια στιγμή και η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η ενταξιακή της πορεία εξαρτάται και από το σεβασμό των δημοκρατικών ελευθεριών. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως αναγκαίο για μια χώρα, η οποία θέλει να ανήκει στον πυρήνα του δυτικού κόσμου.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Δήλωση για την Επιλογή των Μελών του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης

Μετά από έξι διαδοχικές συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τον διορισμό των μελών του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης συμπληρώθηκε η κατά το Σύνταγμα αναγκαία πλειοψηφία.

Η συναίνεση που επιτεύχθηκε μεταξύ των πολιτικών κομμάτων αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου μετά από 27 ολόκληρα χρόνια παραθεσμικής και ασύδοτης λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Ακόμη και η ΝΔ μετά την γενική κατακραυγή – η οποία αποτυπώθηκε και σε πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης – αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να επιστρέψει στην νομιμότητα.

Έπραξε, έστω και τώρα,  αυτό που όφειλε να έχει πράξει από την πρώτη στιγμή τηρώντας τη συνταγματική της υποχρέωση.

Το νέο ΕΣΡ αναλαμβάνει τώρα ένα βαρύ καθήκον: Να διεξάγει και να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες εφαρμόζοντας το νόμο 4337/2015.

Η στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων σε αυτό το δύσκολο έργο είναι απαραίτητη. Η Ελλάδα αξίζει επιτέλους να βγει από τη σκοτεινή περίοδο της κυριαρχίας των διαπλεκόμενων συμφερόντων και να περάσει στην εποχή της διαφάνειας και της απαρέγκλιτης τήρησης της νομιμότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι και θα παραμείνει αρωγός του ΕΣΡ σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια.

Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλική Πρεσβεία

Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει την επίθεση στην Πρεσβεία της Γαλλικής Δημοκρατίας και εκφράζει τη συμπαράστασή της στον Ειδικό Φρουρό που τραυματίστηκε από την επίθεση.

Η Ελληνική Αστυνομία θα επιτελέσει το καθήκον της για τον εντοπισμό των δραστών και θα εγγυηθεί την προστασία όλων των πολιτών.

Οι σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας δεν μπορούν να επηρεαστούν στο ελάχιστο από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες.

  • 1
  • 2