image Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA TV με τον δημοσιογράφο Α. Σρόιτερ image Συνέντευξη στο OPEN TV με τη δημοσιογράφο Έ. Στάη και τους κκ. Ν. Μπακογιάννη & Ν. Ανδρουλάκη

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ALPHA με τους δημοσιογράφους Δ. Βερύκιο & Σ. Λάμπρου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Για το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών
Ειλικρινά μου έκανε τρομερή εντύπωση το πώς η ανακοίνωση για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου μετατράπηκε σε μια υποτιθέμενη τεράστια ανατροπή της κατάστασης πραγμάτων. O Πρωθυπουργός μίλησε με τον υπουργό Παιδείας και συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε αναταραχή στην διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων και γι’ αυτό πρέπει οι εκλογές να γίνουν στις 7 Ιουλίου. Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα σενάρια αποτελούν απλώς και μόνο πολιτικό δηλητήριο.

Για τη φοβία και αγωνία της αντιπολίτευσης που σχετίζεται με μιαν ανάγκη να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη
Στη χώρα υπάρχει κυβέρνηση η οποία διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της. Επομένως τις αποφάσεις σχετικά με τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης θα τις πάρει το υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο υπάρχει νομίζω μία έντονη φοβία και αγωνία της αντιπολίτευσης που σχετίζεται νομίζω με μια ανάγκη να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη. Πολλές κυβερνήσεις άλλωστε του παλιού καθεστώτος στο παρελθόν επιχειρούσαν τη χειραγωγήση της Δικαιοσύνης. Εμείς δεν έχουμε καμία απολύτως τέτοια αγωνία. Εκείνοι θέλουν να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη για να αντιμετωπίσουν προβλήματα που σχετίζονται με την NOVARTIS, το ΚΕΛΠΝΟ και άλλες μεγάλες δικαστικές υποθέσεις. Στελέχη της ΝΔ ή του παλιού πολιτικού συστήματος βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες διαφθοράς. Η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψιν τις απόψεις της αντιπολίτευσης αρκεί αυτές να κινούνται στο πλαίσιο μιας πολιτικής συζήτησης και όχι στο γνωστό πλαίσιο του δηλητηρίου και των καταγγελιών που η Νέα Δημοκρατία ρίχνει στον δημόσιο διάλογο.

Για τη ΝΔ που υποκρίνεται ύστερα από τις ευρωεκλογές τη μετριοπαθή
Η ΝΔ προσπαθεί να δείξει ένα πρόσωπο μετριοπάθειας αλλά σε κάθε κρίσιμο πολιτικό γεγονός αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ που είδαμε τα τελευταία χρόνια, πρώτα με την ηγεσία Σαμαρά και στην συνέχεια με την ηγεσία Μητσοτάκη. Προσπαθεί να εμφανιστεί τώρα τη ΝΔ ως μια δήθεν σεμνή και ταπεινή δύναμη, όταν 3 χρόνια ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, οι υπουργοί του, τα στελέχη του και ο φιλικός του τύπος δηλητηρίαζαν τον δημόσιο διάλογο και την πολιτική ζωή.

Σε σχέση με το πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ
Είναι προφανές ότι υπάρχει μία προσπάθεια από την Κυριακή το βράδυ να βάλουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να συγκρουστούν μεταξύ τους. Εμείς έχουμε περάσει πολύ δύσκολα, δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής, είμαστε αριστεροί, έχουμε ένα διαφορετικό αξιακό πλαίσιο. Είμαστε από πολύ διαφορετική πάστα από ό,τι νομίζουν οι δημοσιογράφοι του κ. Μαρινάκη.

Για το νεοφιλελεύθερο και ταξικό πρόγραμμα της ΝΔ
Θα πάμε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου με μια προγραμματική και πολιτική αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης με τη ΝΔ γιατί πλέον αυτό το οποίο κρίνεται είναι το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και μάλιστα με ποιο πρόγραμμα. Η ΝΔ έχει ένα βαθιά νεοφιλελεύθερο, ταξικό και αντικοινωνικό πολιτικό πρόγραμμα και αυτή δεν είναι ηθική κατηγορία αλλά είναι κριτική που της ασκούμε εδώ και χρόνια. Αυτή η ταξική και νεοφιλελεύθερη πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η ΝΔ γίνεται ολοένα και πιο σκληρή και έφθασε επί ηγεσίας κο Μητσοτάκη να επιλέγει να επαναφέρει στη χώρα τις βασικές πολιτικές και οικονομικές ιδέες του ΔΝΤ.
Την θέση για τις 120 δόσεις που χθες εξέφρασε ο Γιάννης Βρούτσης την ακούγαμε επί μία τριετία από τους διαπραγματευτές του ΔΝΤ. Έρχεται τώρα ο κ. Βρούτσης να την επαναλάβει, ότι επιβαρύνει λέει την κουλτούρα πληρωμών και προσθέτει ότι είναι μέτρο αντιαναπτυξιακό. Αυτό δείχνει ότι η ΝΔ ψήφισε το μέτρο ωστόσο δεν το πίστευε παρά το ότι βοηθά τους ανθρώπους που έχουν σωρεύσει χρέη από την παρατεταμένη κρίση τα οποία φθάνουν στα 30 δισ ευρώ. Τα χρέη αυτά δεν σχετίζονται με την κουλτούρα των πληρωμών, αυτό θα ίσχυε αν είμαστε σε μία ομαλή περίοδο ανάπτυξης, αλλά με την πραγματική αδυναμία των ανθρώπων. Η κυβέρνηση με την ρύθμιση των 120 δόσεων υλοποίησε ένα πλειοψηφικό αίτημα μεταξύ των ελευθέρων επαγγελματιών και των πολιτών.
Θέσεις όπως αυτές της ΝΔ, προοιωνίζουν κακές ειδήσεις για το μέλλον, όπως και η θέση Στουρνάρα να περιοριστεί η πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, καθώς και να καταργηθεί η επικουρική ασφάλιση και να δοθεί στον ιδιωτικό τομέα, στον λεγόμενο τρίτο πυλώνα.

Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
Είναι φυσικό μία κυβέρνηση που εφαρμόζει πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που παίρνει μέτρα που προστέθηκαν σε μέτρα λιτότητας που προϋπήρχαν, να προκαλέσει την δυσαρέσκεια των πολιτών. Παραλάβαμε μία χώρα που το 30% βίωνε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Βάλαμε σαν προτεραιότητά μας να επαναφέρουμε αυτό το ποσοστό σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Δεν καταφέραμε να βοηθήσουμε τα μεσαία στρώματα όσο θα θέλαμε, αν και σταθεροποιήσαμε την οικονομική τους κατάσταση. Αυτό είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που καθόρισε την συμπεριφορά τους στην κάλπη. Τα θετικά της εξόδου από τα μνημόνια δεν πρόλαβαν να φανούν σημαντικά στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών γιατί δεν έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Φωτιές άναψες κύριε εκπρόσωπε, χθες το βράδυ, στον Αντώνη Σρόιτερ. Τι ήταν αυτά;

ΛΑΜΠΡΟΥ: Και με τα tweet που ανεβάσατε μετά. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι ακριβώς σας κάνει εντύπωση; 

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ό,τι κι αν έλεγες είδηση έβγαζες, ό,τι και να έλεγες φωτιές άναβες. 7 Ιουλίου εκλογές. Γιατί στις 7;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ειλικρινά, μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι μετατράπηκε αυτό σε μία υποτιθέμενη τεράστια ανατροπή της κατάστασης πραγμάτων. Ήμουν όσο πιο σαφής γινόταν. Ο πρωθυπουργός μίλησε με τον υπουργό Παιδείας και είπαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε αναταραχή για τις πανελλαδικές εξετάσεις και για αυτό τον λόγο πρέπει να προκηρυχθούν οι εκλογές για τις 7 Ιουλίου. Από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα σενάρια, που διάβασα και εγώ στα sites, νομίζω ότι αποτελούν απλώς και μόνο πολιτικό δηλητήριο.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Θα προχωρήσετε σε διορισμό της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες νομίζω επίσης ότι ήμουν καθαρός. Υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα, που διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της. Από εκεί και πέρα αυτές είναι αποφάσεις που θα πάρει το υπουργικό συμβούλιο όπως διατηρεί κάθε νομικό δικαίωμα. Ωστόσο τις πολιτικές αποφάσεις θα τις πάρει μετά από συνεδρίαση το ίδιο το υπουργικό συμβούλιο. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι ειλικρινά νομίζω ότι υπάρχει μία έντονη φοβία, μια έντονη αγωνία στη ΝΔ και νομίζω ότι αυτή η αγωνία σχετίζεται με μια ανάγκη να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Μα το ίδιο σας κατηγορούν και αυτοί. Λένε ότι εσείς πάτε να χειραγωγήσετε τη Δικαιοσύνη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς γιατί να χειραγωγήσουμε τη Δικαιοσύνη; Εμείς δεν έχουμε κάτι να φοβόμαστε. Εμείς δεν έχουμε καμία απολύτως αγωνία. Το αν χειραγωγείται η Δικαιοσύνη είναι διαφορετικό ερώτημα και διαφορετικό ερώτημα είναι αν κάποιοι προσπαθούν να τη χειραγωγήσουν.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Καταρχάς, υπάρχει χειραγώγηση της Δικαιοσύνης; Μπορεί μια πολιτική δύναμη,  από την εμπειρία που έχετε πλέον κύριε Τζανακόπουλε και στην κεντρική εξουσία, μπορεί να χειραγωγηθεί; Μπορεί ο πρωθυπουργός της χώρας ή ένας υπουργός να κάνει ό,τι θέλει έναν δικαστή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι θέλει δεν ξέρω αν μπορεί να το κάνει. Μπορεί όμως να επιχειρήσει να το κάνει, όπως το έκαναν πολλές κυβερνήσεις του παλιού καθεστώτος στο παρελθόν.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αυτοί γιατί κατηγορούν όμως εσάς ότι επιχειρείτε και εσείς να το κάνετε; Έχουν σημάδια; Έχουν στοιχεία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι μια υπερασπιστική γραμμή, η οποία επειδή όλα τα προβλήματα με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι όλα αυτά τα χρόνια, προβλήματα τα οποία σχετίζονται με το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τη Novartis, με άλλες μεγάλες δικαστικές υποθέσεις, και νομίζω ότι αυτή η γραμμή περί της δήθεν χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από τη σημερινή κυβέρνηση αποτελεί ένα αποτελεσματικό ή, εν πάση περιπτώσει, διευκολυντικό προπέτασμα καπνού. Ανά πάσα στιγμή, η Ν.Δ., στελέχη της ή στελέχη του παλιού πολιτικού συστήματος βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες διαφθοράς. Νομίζω ότι είναι πολύ σαφής ο λόγος για τον οποίο η ΝΔ επιλέγει τη συγκεκριμένη γραμμή.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μετά τον κουρνιαχτό που σήκωσε η χθεσινή τοποθέτησή σας, που επαναλαμβάνετε και σήμερα, σκέφτεται η κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην τοποθέτηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι αυτές είναι αποφάσεις τις οποίες θα πάρει το υπουργικό συμβούλιο εν ευθέτω χρόνω. 

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Τις λαμβάνετε υπόψη τις φωνές της αντιπολίτευσης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς λαμβάνουμε υπόψη μας τις απόψεις της αντιπολίτευσης αρκεί αυτές να κινούνται στο πλαίσιο μιας πολιτικής συζήτησης και όχι στο γνωστό πλαίσιο του δηλητηρίου και των καταγγελιών που κινείται η ΝΔ, η οποία μάλιστα προσπαθεί κιόλας τις τελευταίες δύο-τρεις ημέρες να δείξει ένα πρόσωπο μετριοπάθειας. Όμως οποτεδήποτε προκύπτει οποιοδήποτε πολιτικό γεγονός, βγαίνει μπροστά το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ. Αυτό το οποίο γνωρίσαμε, αυτό το οποίο είδαμε τέσσερα ολόκληρα χρόνια και ιδιαίτερα αυτό το οποίο είδαμε από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Σαμαράς και στη συνέχεια την ηγεσία της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: O κ. Μητσοτάκης όμως χθες πήρε το κεφάλι του στελέχους της ΝΔ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι γιατί σας ξαναλέω: Προσπαθεί να παρουσιάσει τώρα τη Ν.Δ. ως μια δήθεν σεμνή και ταπεινή δύναμη, τη στιγμή που επί τρία χρόνια ακούστηκαν απίστευτα πράγματα από χείλη στελεχών του κόμματός του, ακούστηκαν και από τον ίδιο, ακούστηκαν απίστευτα πράγματα από τα εκδοτικά επιτελεία και τους ιστότοπους και τις εφημερίδες που στηρίζουν τη Ν.Δ. και το δηλητήριο έκανε τη δουλειά του. Και τώρα, ξαφνικά, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εμφανιστεί ως ένας σεμνός, ψύχραιμος, χαμηλών τόνων πολιτικός ηγέτης, λες και η κάλπη της Κυριακής είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όλα όσα επέλεξε να κάνει η Ν.Δ. τρία χρόνια τώρα.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Πάντως, κύριε Τζανακόπουλε, κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μιλήσει για αλαζονεία μέσα στο δικό σας κόμμα και όχι τόσο για τη Ν.Δ. Ότι κάποια στελέχη ήταν αλαζόνες, δεν ήταν κοντά στο λαό και αυτό ο λαός το εξέλαβε διαφορετικά, όπως το εξέλαβε και το είδε στην κάλπη.Εσείς θεωρείτε ότι υπήρχαν αλαζονικά στοιχεία ή στοιχεία που πρέπει να αλλάξουν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχαν στοιχεία έντονης πολιτικής όξυνσης, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση έδειξε αλαζονεία και ότι αυτή η αλαζονεία θα μπορούσε να είναι και ένα από τα αίτια, αν θέλετε, της ήττας. Τώρα, αν υπήρξαν, κάποια στιγμή, μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια κάποιες μεμονωμένες συμπεριφορές, ενδεχομένως να υπήρξαν. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της κυβέρνησης ήταν η αλαζονεία της. Νομίζω ότι επιχειρήσαμε να αλλάξουμε το ύφος, αν θέλετε, της κυβερνητικής εξουσίας. Ενδεχομένως, κάποιες φορές, να μην τα καταφέραμε. Όμως, δεν νομίζω ότι αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό. Ίσως αυτό το οποίο εννοούν τα πολιτικά στελέχη που κάνουν αυτή τη κριτική, είναι ότι ενδεχομένως σε κάποιες φάσεις της πολιτικής σύγκρουσης να οξύναμε και εμείς τον λόγο μας λίγο περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε, με δεδομένη όμως –και αυτό κρατείστε το- μια σφοδρή επίθεση την οποία δεχόμασταν, μια σφοδρή πολεμική την οποία δεχόμασταν και η οποία δεν ήταν καινούρια. Είναι μια πολεμική την οποία δεχόμαστε από το 2012, ιδιαίτερα από τον Μάιο και μετά, όταν σημειώθηκε η πρώτη μεγάλη εκλογική ανατροπή της κατάστασης πραγμάτων, όπως αυτή διαμορφώθηκε από το 1981 μέχρι το 2012 στην Ελλάδα.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πόση αλήθεια μπορεί να έχει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», το σημερινό, ότι βρίσκεστε σε τροχιά αποδόμησης, βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, και «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», γιατί κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ευθύνες από Τσίπρα και το επιτελείο του;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Είναι προφανές ότι υπάρχει μια προσπάθεια από την Κυριακή το βράδυ, η οποία εντείνεται τις τελευταίες ημέρες, να βάλουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μαλώσουν μεταξύ τους. Ακούστε, εμείς έχουμε περάσει πολύ πιο δύσκολα και στην πολιτική μας ζωή, δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε πολιτικοί καριέρας. Είμαστε άνθρωποι που μεγαλώσαμε με την Αριστερά. Έχουμε ένα διαφορετικό ηθικό και αξιακό πλαίσιο εντός του οποίου λειτουργούμε. Και νομίζω, αν θέλετε, ότι αυτού του τύπου τα δημοσιεύματα δεν μπορούν να μας προξενήσουν κακό, ούτε κατ΄ελάχιστον. Είμαστε από πολύ διαφορετική πάστα από ό,τι νομίζουν οι δημοσιογράφοι του κ. Μαρινάκη.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μάλιστα. Είναι σαφές ότι θα πάμε στην 7η Ιουλίου με σκληρό ροκ. Γιατί, όμως, ρίχνετε λάδι στη φωτιά, όπως, για παράδειγμα, με τη δήλωση του κ. Βρούτση που είπε «περί τροχοπέδης για τις 120 δόσεις» και ότι «τέτοιου είδους ελαφρύνσεις, διευκολύνσεις, είναι σε βάρος των συνεπών πολιτών που πληρώνουν». 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, δεν…

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Η Ν.Δ. έχει ψηφίσει τις 120 δόσεις. Γιατί επανέρχεστε; Γιατί ρίχνετε λάδι στη φωτιά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, δεν ρίξαμε εμείς λάδι στη φωτιά. Θα σας πω το εξής: Θα πάμε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου με μια προγραμματική και πολιτική αντιπαράθεση εφ΄ όλης της ύλης με τη Ν.Δ.. Διότι, πλέον, αυτό το οποίο κρίνεται είναι το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και μάλιστα με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τη χώρα. Εμείς λέμε το εξής και το λέμε πάρα πολύ καθαρά: Η Ν.Δ. έχει ένα πολιτικό πρόγραμμα το οποίο είναι βαθιά νεοφιλελεύθερο, βαθιά ταξικό, βαθιά αντικοινωνικό και αυτό δεν αποτελεί ηθική κατηγορία. Αποτελεί πολιτική κριτική, την οποία κάνουμε στη Ν.Δ. και δεν την κάνουμε τώρα, την κάνουμε πάρα πολλά χρόνια. Και αυτή η ταξική νεοφιλελεύθερη πολιτική, την οποία θέλει να εφαρμόσει η Ν.Δ., γίνεται όλο και πιο σκληρή και, αν θέλετε, έφτασε στο απόλυτο όριό της υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη, καθώς στην πραγματικότητα το μόνο το οποίο κάνει είναι να επιλέγει να επαναφέρει στη χώρα τις βασικές πολιτικές και οικονομικές ιδέες του ΔΝΤ. Ο κ. Βρούτσης, αυτή την κατηγορία περί του ότι οι 120 δόσεις ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα ή να επηρεάσουν αρνητικά την κουλτούρα των πληρωμών στη χώρα, την ακούγαμε καθημερινά επί μια τριετία από τους διαπραγματευτές του ΔΝΤ. Και έρχεται σήμερα ο κ. Βρούτσης να την επαναλάβει. Την ίδια στιγμή, λέει ότι αποτελεί αντιαναπτυξιακό μέτρο. Για ποιο λόγο κάνει αυτή την επισήμανση αυτή τη στιγμή ο κ. Βρούτσης, ενώ η Ν.Δ. ψήφισε τις 120 δόσεις; Θα σας πω γιατί το κάνει. Από τη μια μεριά δεν το πίστευε αυτό το μέτρο. Από την άλλη, φυσικά θέλησε να το ψηφίσει γιατί ήξερε ότι αποτελεί λαϊκό αίτημα και κατά κύριο λόγο αίτημα των ανθρώπων της μεσαίας τάξης να υπάρξει μια ρύθμιση 120 δόσεων, διότι βρισκόμαστε σε μια συνθήκη που βγαίνουμε από μια 8ετή οικονομική κρίση. Έχουν συσσωρευτεί πράγματι βάρη στις πλάτες των πολιτών…

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Τριάντα δις είναι τα χρήματα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …βεβαίως, είναι πάρα πολλά τα χρήματα, τα οποία έχουν συσσωρευτεί. Έχουν συσσωρευτεί χρέη τα οποία δεν σχετίζονται με την κουλτούρα των πληρωμών. Με την κουλτούρα των πληρωμών θα σχετίζονταν αυτά τα χρέη αν ζούσαμε στο 2003, στο 2004 και στο 2005, όπου υπήρχε οικονομική ανάπτυξη, υπήρχαν αυξήσεις των εισοδημάτων, υπήρχε αύξηση του λιανικού εμπορίου, υπήρχε αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή. Δηλαδή, υπήρχε μία –αν θέλετε- ανάπτυξη πάρα πολύ δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Αλλά δεν μπορεί να μιλάει ο κ. Βρούτσης εν έτει 2019, μετά από μία οκταετή κρίση και μετά από τέτοια συσσώρευση βαρών στις πλάτες των πολιτών και ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, για επιρροή, για αρνητική επιρροή στην κουλτούρα πληρωμών, επειδή η κυβέρνηση υλοποίησε ένα αίτημα, το οποίο ήταν εξαιρετικά πλειοψηφικό, ας πούμε, μεταξύ των πολιτών και ιδιαίτερα των ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτά τα πράγματα προοιωνίζονται πολύ κακές ειδήσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αν και εφόσον η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Όπως προοιωνίζονται πάρα πολύ κακές ειδήσεις και οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Στουρνάρας, ότι πρέπει να καταργηθεί η καθολική πρόσβαση των πολιτών στη δημόσια υγεία. 

ΛΑΜΠΡΟΥ: Ζητά και μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών και σε συντάξεις και υγεία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Και ότι πλέον είναι πολύ στενά τα περιθώρια του προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση των συντάξεων. Άρα τι πρέπει να γίνει; Πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις, πρέπει να μην υπάρχει δημόσια επικουρική ασφάλιση και την επικουρική ασφάλιση να την αναλάβει ή να εμπλακεί στην επικουρική ασφάλιση ο τρίτος πυλώνας, δηλαδή ο ιδιωτικός τομέας. Αυτά τώρα είναι πράγματα τα οποία εμείς τα επισημαίνουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και ακριβώς σε αυτό το πεδίο νομίζω ότι πρέπει να γίνει η πολιτική συζήτηση ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου. 

ΛΑΜΠΡΟΥ: Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε τώρα την ιστορία που έχει ξεσηκωθεί, σχετικά με τον Αριστείδη Ανδρικόπουλο, τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, ότι βρισκόταν, λέει, στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι απλά να το πούμε πως ήταν ένας δικός σας άνθρωπος. Τι απαντάτε σε αυτούς; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Η ΕΛ.ΑΣ και το υπουργείο έχουν ήδη απαντήσει. Ο κ. Ανδρικόπουλος είναι ένας πολύ καλός αξιωματικός και, από εκεί και πέρα, η δική μας σχέση με τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης δεν έχει καμία σχέση με την σχέση την οποία εγκαθίδρυσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με στελέχη της δημόσιας διοίκησης, καθώς θεωρούσαν τη δημόσια διοίκηση τσιφλίκι τους. Εμείς έχουμε προσπαθήσει να λειτουργήσουμε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο και νομίζω ότι το έχουμε αποδείξει αυτό, όχι μόνο στις κρίσεις στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά στον τρόπο με τον οποίο έχουμε αντιμετωπίσει το σύνολο των διευθυντών και των γενικών διευθυντών της δημόσιας διοίκησης. 

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μια τέτοια συζήτηση…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαστε εμείς…

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: …αδικεί την ίδια την Αστυνομία. Χθες είχε τόσες επιτυχίες. Έπιασε τους δύο δραπέτες…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαστε, λοιπόν, εμείς αυτοί που απολύαμε δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους, ούτε είμαστε εμείς αυτοί που αλλάζαμε τους διευθυντές και τους τμηματάρχες και τους προϊσταμένους της δημόσιας διοίκησης με μία διάταξη νόμου μέσα σε μια νύχτα. 

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μάλιστα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως, ας μην μας κάνουν τέτοιου τύπου πολιτική κριτική. Ας κάνουμε πολιτική κριτική στο πραγματικό πεδίο που οφείλει να γίνει η αντιπαράθεση μέχρι τις 7 Ιουλίου. Και αυτό είναι το προγραμματικό πεδίο. Αυτό είναι το πεδίο των αντιπαρατιθέμενων πολιτικών σχεδίων για την κοινωνία. 

ΛΑΜΠΡΟΥ: Τελικά, σε όλο αυτό που λέμε τώρα, τι πήγε τόσο στραβά; Και αφού είναι τόσα τα άσχημα της ΝΔ, όπως μας είπατε τώρα, γιατί δεν πείσθηκαν οι πολίτες, όπως λέει ο κ. Νίκος Παππάς; Τι κάνατε τόσο λάθος και ήταν τέτοια διαφορά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Είναι πάρα πολύ φυσικό μια κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή -για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- ένα πρόγραμμα περιοριστικό δημοσιονομικό, που παίρνει μέτρα τα οποία έρχονται και προστίθενται σε μέτρα λιτότητας τα οποία ελήφθησαν την περίοδο 2010-2015, να προκαλεί φθορά, να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Θα επαναλάβω αυτό που είπα χθες: Εμείς το 2015 αναλάβαμε μια χώρα, τη διακυβέρνηση μιας χώρας, όπου το 25-30% των πολιτών βρισκόταν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και απόλυτου κοινωνικού αποκλεισμού. Μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές, λοιπόν, συνθήκες εμείς επιλέξαμε και βάλαμε ως πολιτική προτεραιότητα να στηρίξουμε ακριβώς αυτό το τμήμα του πληθυσμού, να το επαναφέρουμε σε μια σχετική κοινωνική και οικονομική κανονικότητα, να το επαναφέρουμε σε συνθήκες αξιοπρεπούς ζωής. Από εκεί και πέρα, η μεσαία τάξη, τα μεσοστρώματα, δεν καταφέραμε να βελτιώσουμε τη θέση των μεσοστρωμάτων όσο θα θέλαμε. Βεβαίως, σταθεροποιήθηκε η οικονομική τους κατάσταση, αν δείτε τα στοιχεία, αλλά παρόλα αυτά αυτή η οικονομική κατάσταση δεν ήταν μια καλή κατάσταση. Ήταν μία κατάσταση η οποία έφερε βάρη συσσωρευμένα πάρα πολλών ετών. Ε, νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα κύρια αίτια της δυσαρέσκειας, είναι ένα από τα κύρια αίτια –αν θέλετε- που καθόρισαν και τη στάση της κοινωνίας στην ευρωπαϊκή κάλπη την Κυριακή. Εξάλλου, η έξοδος από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, δεν έχει προλάβει να επηρεάσει καταλυτικά την καθημερινότητα των πολιτών.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μάλιστα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν θετικές προοπτικές. Ωστόσο, ακόμη είναι πάρα πολύ νωρίς. Νομίζω ότι αυτά είναι τα κύρια σημεία που εξηγούν την κατάσταση των πραγμάτων.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Να είστε καλά. Καλημέρα. Ευχαριστούμε.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Καλημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα. Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ