Monthly Archives : July 2018

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Με σημερινή τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών απλοποιείται η διαδικασία για την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεπεία φυσικών καταστροφών.

• Από το Υπουργείο Υποδομών ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων για την διάθεση του εφάπαξ επιδόματος στους πληγέντες από την πυρκαγιά. Η πορεία είναι ομαλή & έως τις 16:00 είχαν υποβληθεί 429 αιτήσεις σε Ραφήνα, Μαραθώνα, Κινέττα & στο Υπουργείο.

• Συνεχίζονται από τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου η υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών καθώς και η αποκομιδή αποβλήτων.

• Το Υπουργείο Εργασίας υπογράφει σήμερα όλες τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση των παροχών προς τους πληγέντες από την πυρκαγιά.
Οι διπλές συντάξεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 20 Αυγούστου.

• Για τα βοηθήματα που δεν θα δοθούν αυτοματοποιημένα (ρυθμίσεις εισφορών & δόσεων, επίδομα ανεργίας, εφάπαξ ενίσχυση στους άνεργους), οι δικαιούχοι μπορούν ήδη να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ.

• Τηλεφωνικές γραμμές ενημέρωσης των πληγέντων:
– 210.6247000: για θέματα του Υπουργείου Υποδομών & φορολογικά θέματα (ΑΑΔΕ)
–  1555: για ασφαλιστικές ρυθμίσεις & παροχές (ΕΦΚΑ)

• Σχετική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος ολοκληρώνει ένα πλήρες σχέδιο νομοθετικών & κανονιστικών πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης ιδιαίτερα σε δασικές περιοχές και στον αιγιαλό αλλά και στις οικιστικές πυκνώσεις. Το σχέδιο αυτό πρόκειται να παρουσιάσει πιθανότατα αύριο ο αρμόδιος Υπουργός κος Γιώργος Σταθάκης.

• Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής υπάρχει λίστα 2.500 αυθαιρέτων σε δασική έκταση αλλά και 685 αυθαιρέτων στον Αιγιαλό τα οποία σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις των κτηματικών και δασικών υπηρεσιών προσδιορίζονται ως προς κατεδάφιση. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Εσωτερικών  σε συνεργασία με την αποκεντρωμένη διοικήση επιταχύνει τη διαδικασία προτεραιοποίησης της λίστας.

• Η απόφαση του Πρωθυπουργού είναι σαφής: Η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με συμφέροντα για να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή παρόμοιας καταστροφής στο μέλλον.

•  Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρασυρθεί στο «βούρκο» της επικοινωνιακής τυμβωρυχίας

• Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στα θύματα της πυρκαγιάς. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μην μείνει κανείς μόνος του. Και θα αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα επιχειρησιακά & πολιτικά όσα έγιναν ή δεν έγιναν χωρίς να επιχειρήσουμε την συγκάλυψη καμίας ευθύνης.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

Κυρίες και Κύριοι,

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μέτρων για την στήριξη και την ενίσχυση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές θέλω να σας ενημερώσω ότι:

Με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών, απλοποιείται η διαδικασία για την χορήγηση ενίσχυσης σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεπεία φυσικών καταστροφών.

Επίσης, από το Υπουργείο Υποδομών ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων για την διάθεση του εφάπαξ επιδόματος στους πληγέντες από την πυρκαγιά στα τέσσερα κέντρα που έχουν ανοίξει για αυτό το σκοπό σε Ραφήνα, Μαραθώνα, Κινέτα και στο Υπουργείο Υποδομών.

Η πορεία κατάθεσης των αιτήσεων συνεχίζεται ομαλά και έως τις 16:00 είχαν υποβληθεί 429 αιτήσεις.

Ακόμη, από σήμερα τέθηκε σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή με αριθμό 210 – 6247000 στην οποία μπορούν να καλούν οι πληγέντες και να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν είτε το Υπουργείο Υποδομών είτε φορολογικά θέματα που αφορούν την ΑΑΔΕ.

Επίσης, συνεχίζονται από τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος η υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών, καθώς και η αποκομιδή αποβλήτων στην περιοχή που έχει πληγεί από τις φονικές πυρκαγιές.

Ακόμη, το Υπουργείο Εργασίας υπογράφει σήμερα όλες τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση των παροχών προς τους πληγέντες από την πυρκαγιά. Για τα βοηθήματα που δεν θα δοθούν αυτοματοποιημένα, όπως οι ρυθμίσεις εισφορών και δόσεων, το επίδομα ανεργίας, και η εφάπαξ ενίσχυση στους ανέργους, οι δικαιούχοι μπορούν ήδη να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ.

Επίσης, επαναλαμβάνουμε ότι οι διπλές συντάξεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 20 Αυγούστου.

Επιπλέον, ο ΕΦΚΑ έχει ανοίξει ήδη τηλεφωνική γραμμή που εξυπηρετεί σε προτεραιότητα τους πληγέντες στον τηλεφωνικό αριθμό 1555, στον οποίο μπορούν να καλούν για οποιαδήποτε πληροφορία αφορά ασφαλιστικές ρυθμίσεις και παροχές.

Μετά την εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής σύμφωνα με την όποια οφείλουν να παρθούν άμεσα μέτρα και να υλοποιηθούν παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των οικιστικών στρεβλώσεων, ώστε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποτελεσματικότερη θωράκιση της χώρας από ενδεχόμενο νέων φυσικών καταστροφών, η σχετική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ολοκληρώνει ένα πλήρες σχέδιο νομοθετικών και κανονιστικών πρωτοβουλιών, το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης ιδιαίτερα δε, σε δασικές περιοχές και στον αιγιαλό, καθώς και στις οικιστικές πυκνώσεις. Το σχέδιο αυτό πρόκειται να παρουσιάσει, πιθανότατα αύριο, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης.

Επίσης, θέλω να σας ενημερώσω ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής υπάρχει λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση, αλλά και 685 αυθαίρετα στον αιγιαλό τα οποία σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις των κτηματικών και δασικών υπηρεσιών προσδιορίζονται ως προς κατεδάφιση.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιταχύνει τη διαδικασία προτεραιοποίησης της σχετικής λίστας.

Η απόφαση του Πρωθυπουργού είναι σαφής: Η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα για να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή παρόμοιας καταστροφής στο μέλλον.

Κύριες και κύριοι, θέλω να κλείσω, όμως, με ένα σχόλιο που αφορά τους όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι δεδομένο και έχει συμβεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, η πολιτική σύγκρουση με αφορμή φυσικές καταστροφές να οδηγεί ακόμη και σε υπερβολές. Από αυτό, κανένα κόμμα δεν έχει παραμείνει απρόσβλητο. Ούτε, βεβαίως, και πολύ περισσότερο, είναι λογικό να μην γίνεται πολιτικός διάλογος, να μην γίνεται κριτική, να μην γίνεται καταλογισμός ευθυνών, να μην γίνεται ακόμη και σφοδρή πολιτική σύγκρουση για τα αίτια και τους υπευθύνους μιας φυσικής καταστροφής. Έτσι λειτουργεί και έτσι πρέπει να λειτουργεί η Δημοκρατία. Η κριτική λοιπόν, η αποτίμηση και ο πιθανός καταλογισμός της ευθύνης, σε όποιον την έχει ή σε όποιον θεωρούμε ότι την έχει, είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Σήμερα όμως δεν πρόκειται περί αυτού. Η στάση ορισμένων στελεχών της ΝΔ, του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αλλά και ορισμένων μέσων ενημέρωσης δεν μένουν καθόλου σε αυτό. Αντίθετα, έχουν εκκινήσει μια απίστευτη εκστρατεία προπαγάνδας, συκοφαντίας και παραπλάνησης με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Από τις ψευδείς ειδήσεις, την διαρκή διαστρέβλωση δηλώσεων Υπουργών από στελέχη που είτε ανήκουν είτε σχετίζονται στενά με τη ΝΔ, αλλά και την αναπαραγωγή τους από τα Μέσα, μέχρι την δήθεν οργισμένη επιστολή συζύγου συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη που εμφανίστηκε ψευδώς ως θύμα της πυρκαγιάς  και από την καταγγελία ότι δήθεν εθελοντές δασοπυροσβέστες έμειναν νηστικοί κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, μέχρι και τις διαρκείς παραπλανητικές ειδήσεις για την ώρα ανεύρεσης των νεκρών, όπως το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», που παρουσίασε την ώρα της εκκίνησης της επιχείρησης διάσωσης και απεγκλωβισμού ως ώρα ανεύρεσης των πρώτων σορών θα μπορούσε κανείς να πολλαπλασιάσει τον σχετικό κατάλογο.

Δηλώνουμε λοιπόν ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε αυτό το βούρκο.

Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στα θύματα της πυρκαγιάς.

Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην μείνει κανένας μόνος του αυτές τις δύσκολες ώρες.

Και θα αποτιμήσουμε, όταν έρθει η ώρα, με νηφαλιότητα, επιχειρησιακά και πολιτικά, όσα έγιναν ή δεν έγιναν τις τελευταίες μέρες χωρίς να επιχειρήσουμε την συγκάλυψη οποιασδήποτε ευθύνης.

Η κριτική προς την Κυβέρνηση είναι και θεμιτή και αναγκαία.  Όμως είναι άλλο η κριτική, άλλο η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο η επικοινωνιακή τυμβωρυχία.

Σας ευχαριστώ.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Κύριε Yπουργέ, πόσο γρήγορα εκτιμάτε ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν αυτές οι κατεδαφίσεις τις οποίες αναφέρατε; Για ποιες περιοχές μιλάμε, μιλάμε για ολόκληρη τη χώρα, υπάρχει εικόνα για την περιοχή που επλήγη, που υπήρχαν πολλές οικιστικές στρεβλώσεις; Και αν θα είναι αποφάσεις αυτές, οι οποίες μπορούν να προσβληθούν στη δικαιοσύνη, με προσφυγή στη δικαιοσύνη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η λίστα αυτή με τα 2.500 αυθαίρετα που βρίσκονται σε δασική έκταση, αλλά και τα 685 αυθαίρετα που βρίσκονται στον αιγιαλό, αφορά αποκλειστικά και μόνο την περιοχή της Αττικής. Αυτή τη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, προτεραιοποιούν τη σχετική λίστα, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να προστατευτεί η Αττική από το ενδεχόμενο μελλοντικών φυσικών καταστροφών. Οι διαδικασίες θα είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορες, ωστόσο, νομίζω ότι ο κ. Σταθάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος θα έχει αύριο πιθανότατα πολύ περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα. Πάντως, η προτεραιοποίηση της λίστας προχωράει και όπως έχει πει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο, θα συγκρουστούμε με όποιον είναι αναγκαίο, έτσι ώστε να προστατέψουμε και την Αττική, αλλά και ολόκληρη τη χώρα, από το ενδεχόμενο μιας αντίστοιχης φυσικής καταστροφής στο μέλλον. 

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω, είχατε πει κι εσείς χθες ότι είχατε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς. Την ώρα της σύσκεψης, εννοώ, στο συντονιστικό. Ήθελα να σας ρωτήσω από πού προέρχονταν αυτές οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες; Ήταν από το Λιμενικό, ήταν από το ΕΚΑΒ και χρειαζόταν δηλαδή τη βούλα του ιατροδικαστή, όπως είπε σήμερα ο κ. Πολάκης; Και τελικά, ισχύει αυτό που είπε ο κ. Πολάκης ότι μόλις έφυγαν οι κάμερες ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε κ. Τσακίρη ο κ. Πολάκης, αν είμαι καλά ενήμερος για τη δήλωσή του, δεν είπε ότι χρειάζεται η σφραγίδα του ιατροδικαστή. Αυτό είναι άλλη μία διαστρέβλωση μάλλον μιας δήλωσης, η οποία έλεγε ότι χρειάζεται είτε η σφραγίδα του ιατροδικαστή, είτε σφραγίδα γιατρού. Το δεύτερο σημείο της δήλωσης αποσιωπήθηκε τουλάχιστον από όσο έχω τη δυνατότητα να είμαι ενήμερος. Σας ξαναλέω λοιπόν ότι οι πληροφορίες αυτές..   

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Είπε και γιατρού.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είδατε κύριε Τσακίρη; Οι πληροφορίες αυτές έρχονταν από διαφορετικές υπηρεσίες και έπρεπε να διασταυρωθούν, να υπάρξει σαφής εικόνα για τον αριθμό και όπως σας είπα και χθες, αμέσως μόλις είχαμε διασταυρωμένες και επιβεβαιωμένες πληροφορίες, εγώ ο ίδιος, στις δυόμιση ώρα το βράδυ ενημέρωσα ότι υπάρχει ένας επιβεβαιωμένος αριθμός είκοσι νεκρών. Μάλιστα είπα και τη λέξη τουλάχιστον, γιατί διαρκώς, όλο το βράδυ έρχονταν πληροφορίες, νέες πληροφορίες τις οποίες έπρεπε να διασταυρώσουμε και στη συνέχεια, το επόμενο πρωί η πυροσβεστική προχώρησε σε νέα ανακοίνωση και οι ανακοινώσεις από τη μεριά της Κυβέρνησης ήταν διαρκείς. Νομίζω, αν μου επιτρέπετε ένα σχόλιο σε αυτή την περίπτωση, ότι υπάρχει μια προσπάθεια να κατηγορηθεί η Κυβέρνηση για δήθεν προσπάθεια απόκρυψης νεκρών. Οι νεκροί ούτε αποκρύβονται, αλλά όπως είπα και χθες, ούτε εικάζονται. Για να μπορέσει η κυβέρνηση επισήμως να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την ύπαρξη νεκρών θα πρέπει να έχει διασταυρωμένες και επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Αυτό ακριβώς και πράξαμε το βράδυ εκείνης της Δευτέρας. 

ΜΠΟΛΑΚΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός είπε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, προφανώς και το σύνολο της Κυβέρνησης, έχετε πει ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες. Στο πλαίσιο αυτής της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης, σε αυτούς όλους όσοι ενεπλάκησαν στη διαδικασία αντιμετώπισης την ώρα της καταστροφής, μέχρι και τώρα που μιλάμε, εντάσσεται, ξέρω ότι δεν συνδέεται, δεν ανήκει στην κυβέρνηση, εντάσσεται και η Περιφερειάρχης κ. Δούρου; Δηλαδή, κρίθηκαν σωστές οι πρωτοβουλίες που έλαβε ή δεν έλαβε για να βοηθήσει την κυβέρνηση στο έργο να εκτελεστεί το καθήκον όλων και ιδιαίτερα και των άμεσα εμπλεκόμενων υπουργών;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είπα και χθες στην ενημέρωση, η ώρα της αποτίμησης δεν είναι αυτή. Η αποτίμηση θα γίνει με νηφαλιότητα χωρίς να επιχειρήσουμε να συγκαλύψουμε την ενδεχόμενη ευθύνη του οποιουδήποτε, όταν παρέλθει η κρίση. Με ψυχραιμία λοιπόν και υλοποιώντας την σχετική εντολή του Πρωθυπουργού θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να αποτιμηθεί αναλυτικά, τόσο πολιτικά όσο και επιχειρησιακά, η κατάσταση. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, αφορά τα όργανα, τις υπηρεσίες, τα πολιτικά πρόσωπα που ανήκουν στην κυβέρνηση. Από κει και πέρα, αναμένουμε και όλοι οι υπόλοιποι αρμόδιοι φορείς, είτε πρόκειται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, είτε πρόκειται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού, να πράξουν το ίδιο. Σε αυτήν την προσπάθεια και σε αυτόν τον διάλογο και σε αυτήν την συζήτηση περιμένουμε να συμβάλλουν όλοι με εποικοδομητική κριτική και με μία προσπάθεια να μην συγκαλυφθούν, βεβαίως, από τη μία μεριά ευθύνες, αλλά από την άλλη να μην ψάξουμε και εξιλαστήρια θύματα για μια πρωτοφανή καταστροφή. Αυτή είναι η βούληση της κυβέρνησης και σε αυτό ακριβώς θα προχωρήσουμε αμέσως μόλις παρέλθει η κρίση.  

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Συγγνώμη, σήμερα είχαμε καταγγελίες και από το Δήμαρχο Ραφήνας, για πλαστογράφηση εγγράφων, για να τον εμφανίσουν ότι δόθηκε εντολή εκκένωσης και ο ίδιος δεν την ακολούθησε. Δηλαδή, εσείς τι γνωρίζετε γι’ αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Η ενημέρωση που είχαμε από το Πυροσβεστικό Σώμα και έχουμε από το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ότι μέσα στον ελάχιστο χρόνο, στον οποίο εξελίχθηκε η πυρκαγιά, δεν ήταν δυνατή η οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων από έναν οικισμό, ο οποίος μετρά περίπου 15.000-20.000 κατοίκους. Σας το είπα και χθες. Ωστόσο, η Πυροσβεστική, επίσης, ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο της διάσωσης των ανθρώπων, έκανε την εισήγηση για την απομάκρυνσή τους από την περιοχή. Η γνώμη μου είναι ότι, σε αυτήν την φάση, δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλογίσουμε ευθύνες στον οποιονδήποτε. Η ώρα της αποτίμησης θα έρθει, θα είναι σύντομη και νομίζω ότι εκεί θα γίνουν όλα σαφή. Από εκεί και πέρα, σε σχέση με τις καταγγελίες του οποιουδήποτε, όπως καταλαβαίνετε, εγώ δεν είμαι ούτε δικαστής, ούτε πολύ περισσότερο, διαιτητής. Σημασία έχει, με έναν νηφάλιο τρόπο, να αποτιμήσουμε την κατάσταση, να αποτιμήσουμε ό,τι έγινε και ό,τι δεν έγινε και από εκεί και πέρα να καταλογιστούν και οι σχετικές ευθύνες, εάν και εφόσον υπάρχουν.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κύριος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί, είπε ότι και η σημερινή κυβέρνηση νομιμοποίησε αυθαίρετα πριν από ένα χρόνο με σχετικό νόμο. Είπε ότι ο ίδιος δεν θα διόριζε ποτέ κολλητούς του σε θέσεις ευθύνης και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και είπε και ότι ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας παραμένει ακέφαλος.  Υπάρχουν κάποια σχόλια επ’ αυτών;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι η πολιτική αντιπαράθεση με αυτούς τους όρους, ξαναλέω, αυτή την ώρα, δεν είναι ορθή. Ο κύριος Μητσοτάκης έχει πολύ συγκεκριμένες ευθύνες, γιατί ήταν κομμάτι του πολιτικού προσωπικού που κυβέρνησε τη χώρα επί 40 ολόκληρα χρόνια. Σε σχέση με τις κριτικές του και για το αν και κατά πόσο έχει διορίσει στο παρελθόν κολλητούς του, μπορείτε να ελέγξετε την προσωπική και πολιτική του ιστορία για να βγάλετε και εσείς τα σχετικά συμπεράσματα. Τώρα, σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες καταγγελίες του κυρίου Μητσοτάκη, σε σχέση με την αντισεισμική προστασία, αν δεν κάνω λάθος, και τι άλλο με ρωτήσατε;

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Ότι η κυβέρνηση νομιμοποίησε πέρυσι αυθαίρετα με σχετικό νόμο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντήσω. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μετέφεραν διαρκώς την ημερομηνία, όπου θα επιτρεπόταν η αναγνώριση αυθαιρέτων  από το 2007 στο 2009, από το 2009 στο 2011. Η τελική ημερομηνία είναι το 2011 και η παρούσα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μεταθέσει αυτή την ημερομηνία ούτε κατά μία ημέρα. Αν δεν κάνω λάθος, είναι η πρώτη κυβέρνηση που επιλέγει να μην μεταθέσει τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Επομένως, επί των ημερών μας, δεν έχει δοθεί η δυνατότητα για τη νομιμοποίηση έστω και ενός παραπάνω αυθαιρέτου απ’ ό,τι έδιναν οι νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων.

ΜΠΟΛΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είδαμε τις ώρες της ζωντανής μετάδοσης, όταν ο Πρωθυπουργός μετέβη στο κέντρο συντονισμού της Πυροσβεστικής, ήταν εκεί οι υπουργοί, ωστόσο παρατηρήσαμε ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις, σε άλλες έκτακτες ανάγκες, να παρίστανται και εκπρόσωποι του Λιμενικού. Έλειπε, δηλαδή, και ο κύριος Κουρουμπλής,  ως προϊστάμενός τους, αλλά και οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, δεδομένου ότι μιλάμε για παράκτιο μέτωπο και είχε δοθεί η εντολή, απ’ όσο μάθαμε -ασχέτως τώρα πότε και η συζήτηση που έχει ανοίξει-  είχε δοθεί εντολή να γίνει εκκένωση με τη συνδρομή και του Λιμενικού. Γιατί απουσίαζαν εκείνες τις ώρες;   

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, ο υφυπουργός του υπουργείου Ναυτιλίας, ο κύριος Σαντορινιός, βρισκόταν εκείνη την ώρα στο λιμάνι της Ραφήνας και συντόνιζε από το συγκεκριμένο σημείο τις ενέργειες του Λιμενικού, ενώ ο κύριος Κουρουμπλής, επίσης, βρισκόταν σε διαρκή επαφή, τόσο με τον κύριο Τόσκα όσο και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Επομένως, η συνεργασία, μεταξύ, τουλάχιστον, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, γινόταν μέσω ακριβώς του συντονιστικού επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. 

ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Επειδή μιλήσαμε νωρίτερα και για τα σχέδια εκκένωσης, κλπ. Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων που αναμένονται προς το τέλος της εβδομάδας, όπως είπε ο κύριος Βερναδάκης, ο οποίος προΐσταται της σχετικής ομάδας, για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, θα πρέπει να αναμένουμε και αλλαγές σε σχέση με το ποιος θα μπορούσε να δίνει την εντολή εκκένωσης σε μία απευκταία δύσκολη κατάσταση; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παντελάκη, η δουλειά, οι επεξεργασίες της επιτροπής, συνεχίζονται αυτές τις ώρες που μιλάμε και θα συνεχίζονται και για τις επόμενες ημέρες. Επομένως, εγώ δεν θέλω να προκαταβάλλω τα συμπεράσματα που θα καταλήξουν,  όσοι έχουν την σχετική αρμοδιότητα με βάση την εισήγηση του Πρωθυπουργού. Όταν έρθει η ώρα και ολοκληρωθούν οι εργασίες της επιτροπής, νομίζω ότι αρμοδίως και επισήμως, θα γίνουν και οι ανάλογες ενημερώσεις.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιο είναι το μάξιμουμ του χρονικού ορίζοντα για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων της λίστας αυτής της οποίας είπατε, τα 2.500 και τα εξακόσια τόσα αυθαίρετα. Το μάξιμουμ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή, είναι ότι γίνεται μια προτεραιοποίηση της λίστας και οι εργασίες θα ξεκινήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πρέπει να σας πω ότι η ελληνική κυβέρνηση, πριν από λίγο καιρό, είχε πάρει ήδη την πρωτοβουλία για να εκκινήσει κατεδαφίσεις στην περιοχή του Μαραθώνα, οι οποίες λίμναζαν για περίπου 19-20 χρόνια. Άρα, λοιπόν, αυτό δεν είναι μια πρωτοβουλία την οποία ξεκινάμε να πάρουμε τώρα, αντιθέτως, τώρα την επιταχύνουμε. Για περισσότερες  λεπτομέρειες, νομίζω ότι ο κύριος Σταθάκης, αύριο στην σχετική ενημέρωση ή μεθαύριο, όταν είναι έτοιμες οι επεξεργασίες από τη μεριά του υπουργείου Περιβάλλοντος, θα μπορέσει να ενημερώσει. 

ΜΠΟΛΑΚΗΣ: Η ερώτηση είναι διπλή. Θέλω να ρωτήσω, πρώτον: Είπατε πολύ σύντομα. Αν μπορείτε να μας προσδιορίσετε τον χρόνο κατά τον οποίο θα αρχίσει, από την πλευρά τουλάχιστον του Πρωθυπουργού, ο καταμερισμός ευθυνών και τι θα σημαίνει αυτό, αν θέλετε να μας πείτε δύο λόγια. Και δεύτερον, στο κομμάτι των αποζημιώσεων, είδαμε σήμερα, υπήρξε και σχετική ερώτηση, το θέμα έρχεται στη Βουλή, το ΚΚΕ λέει ότι δεν αρκούν αυτά που έχετε ανακοινώσει. Είναι ψίχουλα και ζητούν στο 100% αποζημίωση και για επαγγελματίες και για κατοικίες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες, είπαμε ότι μόλις παρέλθει η κρίση, δηλαδή μόλις παρέλθει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, θα εκκινήσει μια νηφάλια και ψύχραιμη αποτίμηση. Εγώ δεν μπορώ να προκαταβάλλω το αποτέλεσμα αυτής της αποτίμησης. Θα δούμε τι έγινε και τι δεν έγινε όλη αυτή την περίοδο και θα το δούμε όσο το δυνατόν πιο αναλυτικά γίνεται, αποτιμώντας όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ωστόσο, το βασικό αυτή τη στιγμή μέλημα, είναι να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες  της κρίσης και της καταστροφής, να επανέλθει ο συγκεκριμένος οικισμός και οι άλλοι οικισμοί, που έχουν υποστεί ζημιές, σε μία σχετική κανονικότητα –προφανώς είναι αδύνατον μετά από μία τόσο εκτεταμένη καταστροφή η κανονικότητα να επανέλθει- και στη συνέχεια ακριβώς θα εκκινήσει το έργο της αποτίμησης και του ενδεχόμενου καταλογισμού ευθυνών. Σε ό,τι αφορά τώρα την κριτική του ΚΚΕ, θα πρέπει να σας πω ότι τα επιδόματα, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία να δώσει, πέραν των όσων ορίζει ο νόμος, είναι για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών και των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων. Δεν εξαντλούν τις αποζημιώσεις  οι οποίες θα παρθούν, όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο Πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Υποδομών. Η αποκατάσταση των ζημιών και οι αποζημιώσεις όσων επλήγησαν, θα αφορούν στο σύνολο των ζημιών που υπέστησαν.

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Όπως γνωρίζετε ο ΠΘ επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τις πληγείσες περιοχές στο Μάτι & συνομίλησε με πολίτες, πυροσβέστες & στρατιώτες ενώ ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον Υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, κ. Αναγνωστάκη αλλά & τους μηχανικούς του Υπ. Υποδομών που βρίσκονται στο πεδίο.

• Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε υπό τον ΠΘ ευρεία σύσκεψη των Υπουργών όπου αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα για την αποκατάσταση των πληγέντων. Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης είναι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης να είναι έμπρακτη & να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες &παρεμβάσεις

• Στη χθεσινή σύσκεψη λήφθηκαν και συγκεκριμένες αποφάσεις, με βάση την εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της 27ης Ιουλίου, για την αντιμετώπιση των παθογενειών που συνέτειναν στην τραγωδία στην  Ανατολική Αττική.

• Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της περιοχής αλλά και για την ενίσχυση όσων επλήγησαν να ολοκληρωθούν ταχύτατα και να είναι απλές χωρίς γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις.

• Στην περιοχή έχει ήδη ξεκινήσει η υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών από εξειδικευμένα συνεργεία με επίβλεψη των δασαρχείων & της Γεν.Διεύθ. Δασών, τη συνεργασία των Δήμων & τη βοήθεια εθελοντών. Η Δασική Διεύθ. Περιβάλ. του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος επί τόπου υποστηρίζει την αποκομιδή αποβλήτων.

• Από την Παρασκευή 23/07 έχουν ολοκληρωθεί οι 3.676 αυτοψίες που διενεργήσαν  οι μηχανικοί του Υπ. Υποδομών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές στους Δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου & Μεγαρέων:
– 1.803 κτήρια κρίθηκαν ΠΡΑΣΙΝΑ,
– 827 ΚΙΤΡΙΝΑ,
– 1.046 ΚΟΚΚΙΝΑ.

• Από αύριο, Τρίτη 31 Ιουλίου, ξεκινάει η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ΕΥΡΩ ανά κατοικία ή των 6.000 ΕΥΡΩ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, και στις 8.000 ΕΥΡΩ για τις επιχειρήσεις.

• Άμεσα θα τεθεί σε λειτουργία ενιαίος αριθμός κλήσης του Υπ. Υποδομών & Μεταφορών & της ΑΑΔΕ όπου οι πληγέντες θα μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με το Υπουργείο καθώς επίσης και για σχετικά φορολογικά ζητήματα.

• Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ενίσχυσης από το Υπουργείο Εργασίας:
-Η χορήγηση της οικονομικής ενίσχυση δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώστους συγγενείς των θυμάτων κατά τις πυρκαγιές θα γίνει αυτόματα από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας.
-Η χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος στα προστατευόμενα τέκνατων θυμάτων κατά τις πυρκαγιές, ύψους 1000 ευρώ το μήνα, θα γίνει αυτόματα από τον ΟΠΕΚΑ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας.
-Η καταβολή του εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος, ύψους 2 μηνιαίων συντάξεων, στους πυρόπληκτους συνταξιούχους καθώς και στους ανασφάλιστους-υπερήλικες θα ολοκληρωθεί μέχρι την 20η Αυγούστου.
-Για τους δικαιούχους που έχουν κύρια κατοικία στην πληγείσα περιοχή, η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας.
-Για τους δικαιούχους που έχουν στις πληγείσες περιοχές  δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται ή υπέστησαν βαρύ τραυματισμό απαιτείται η κατάθεση σχετικής αίτησης στον ΕΦΚΑ (για σύνταξη)  ή στον ΟΠΕΚΑ (για τους ανασφάλιστους-υπερήλικες).
-To επίδομα ανεργίας και το εφάπαξ ποσό 650€, σε όσους έχει ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών, θα καταβάλλεται μετά από αίτηση του δικαιούχου στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ.
-Η επίσπευση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν από πυρόπληκτους έως 30/9/2018, θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ.
-Για τις ρυθμίσεις και τις διευκολύνσεις που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς προϋποθέσεις,  την επιμήκυνση των δόσεων οφειλετών συνταξιούχωναπαιτείται αίτηση στον ΕΦΚΑ.
-Για τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτων τέως ΟΕΚη διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος επικοινωνεί ήδη με τους δικαιούχους.

• Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα χορηγήσει στους πυρόπληκτους εφάπαξ ποσό ύψους €1200 για την ετήσια κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών τους πιστώνοντας τους λογαριασμούς τους μέσω του σχετικού καταλόγου του Υπ. Υποδομών. Εκείνοι δε θα χρειαστεί να προβούν σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.

• Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε και  η συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής υπό τον Υπουργό Επικρατείας Χ. Βερναρδάκη για την εκπόνηση ολοκληρωμένης πρότασης για την αναδιαμόρφωση και αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας με στόχο την ενίσχυση του επιτελικού & συντονιστικού ρόλου της.

• Τέλος, εκπονείται σχέδιο παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων σε όλη τη χώρα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος αλλά και δέσμη συγκεκριμένων χωροταξικών παρεμβάσεων στο Μάτι.

• Ο σεβασμός προς τα θύματα επιτάσσει να μην ξεχάσουμε κανέναν & καμία. Να σταθούμε ως Πολιτεία δίπλα στις οικογένειές τους. Και να πάρουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες & μέτρα για την αποκατάσταση της περιοχής & για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών & στρεβλώσεων στη χώρα. Αυτή μπορεί να είναι και η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας για τις διαχρονικές ευθύνες της.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

Κυρίες και Κύριοι,

Όπως γνωρίζετε ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τις πληγείσες περιοχές στο Μάτι.

Ειδικότερα, επισκέφτηκε την Αργυρή Ακτή, το Ρέμα στο Κόκκινο Λιμανάκι, αλλά και το Συντονιστικό Κέντρο Πυροσβεστικής και Στρατού στο Λεωφορείο Όλυμπος.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με πολίτες, πυροσβέστες και στρατιώτες, ενώ ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον Υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, κ. Αναγνωστάκη, αλλά και τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών, που βρίσκονται στο πεδίο.

Χθες το βράδυ, επίσης, πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό ευρεία σύσκεψη των αρμόδιων Υπουργών. Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης είναι, όπως ξέρετε, η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης να είναι έμπρακτη και να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις. 

Στο πλαίσιο αυτό, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα για την αποκατάσταση των πληγέντων από την πυρκαγιά.

Ταυτόχρονα όμως, λήφθηκαν και συγκεκριμένες αποφάσεις, με βάση την εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της 27ης Ιουλίου, για την αντιμετώπιση των παθογενειών που συνέτειναν στην τραγωδία στην Ανατολική Αττική.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της περιοχής, αλλά και για την ενίσχυση όσων επλήγησαν, να ολοκληρωθούν ταχύτατα και να είναι απλές χωρίς πρόσθετες γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις. 

Ήδη, έχουν ξεκινήσει τα άμεσα μέτρα προστασίας των πολιτών στην περιοχή με την υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών από εξειδικευμένα συνεργεία με επίβλεψη των δασαρχείων και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών,  με τη συνεργασία των Δήμων και τη βοήθεια εθελοντών από υλοτομικούς συνεταιρισμούς. 

Η Δασική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος επί τόπου υποστηρίζει τις διαδικασίες αποκομιδής αποβλήτων.

Από την Παρασκευή 27 Ιουλίου έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες που διενέργησαν  οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές.

Ο συνολικός αριθμός των αυτοψιών στους Δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, και Μεγαρέων, ανέρχεται σε 3.676. 

Σε αυτές 1.803 κτήρια κρίθηκαν πράσινα, 827 κίτρινα, και 1.046 κόκκινα.

Από αύριο, Τρίτη 31 Ιουλίου, ξεκινάει η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κάτοικο ή των 6.000 ευρώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους και στις 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις. 

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ στα τέσσερα κατά τόπους γραφεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τα οποία βρίσκονται:

-στο Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας

-στο κλειστό γυμναστήριο Μαραθώνα 

-στο ΚΑΠΗ Κινέττας

Και

-στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Άμεσα θα τεθεί σε λειτουργία ενιαίος αριθμός κλήσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της ΑΑΔΕ, όπου οι πληγέντες θα μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με το Υπουργείο Υποδομών, καθώς επίσης και για σχετικά φορολογικά ζητήματα. 

Τόσο ο αριθμός που θα μπορούν να καλούν οι πληγέντες όσο και οι επιπλέον πληροφορίες θα δοθούν από τους αρμόδιους φορείς. 

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ενίσχυσης από το Υπουργείο Εργασίας: 

Η χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων κατά τις πυρκαγιές θα γίνει αυτόματα από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Η χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος στα προστατευόμενα τέκνα των θυμάτων κατά τις πυρκαγιές, ύψους 1.000 ευρώ το μήνα, θα γίνει αυτόματα από τον ΟΠΕΚΑ, υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Εργασίας.

Η καταβολή του εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος, ύψους 2 μηνιαίων συντάξεων, στους πυρόπληκτους συνταξιούχους καθώς και στους ανασφάλιστους-υπερήλικες θα ολοκληρωθεί μέχρι την 20η Αυγούστου.

Για τους δικαιούχους που έχουν κύρια κατοικία στην πληγείσα περιοχή, η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας.  

Για τους δικαιούχους που έχουν στις πληγείσες περιοχές δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται ή υπέστησαν βαρύ τραυματισμό απαιτείται η κατάθεση σχετικής αίτησης στον ΕΦΚΑ (για σύνταξη)  ή στον ΟΠΕΚΑ (για τους ανασφάλιστους-υπερήλικες). 

To επίδομα ανεργίας και το εφάπαξ ποσό 650 ευρώ, σε όσους έχει ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών, θα καταβάλλεται μετά από αίτηση του δικαιούχου στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ.

Η επίσπευση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν από πυρόπληκτους έως 30/9/2018, θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ.

Για τις ρυθμίσεις και τις διευκολύνσεις που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς προϋποθέσεις, την επιμήκυνση των δόσεων οφειλετών συνταξιούχων απαιτείται αίτηση στον ΕΦΚΑ.

Για τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος επικοινωνεί ήδη με τους δικαιούχους.

Επιπλέον, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα χορηγήσει στους πυρόπληκτους εφάπαξ ποσό ύψους 1.200 ευρώ για την ετήσια κάλυψη τηλεπικοινωνιακών αναγκών. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα ξεκινήσει τις πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων αντλώντας τα στοιχεία τους από τους σχετικούς καταλόγους του Υπουργείου Υποδομών, χωρίς οι πληγέντες να χρειαστεί να προβούν σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.  

Επίσης, στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, αποφασίστηκε και  η συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής υπό τον Υπουργό Επικρατείας κ. Βερναρδάκη, για την εκπόνηση ολοκληρωμένης πρότασης για την αναδιαμόρφωση και αναβάθμιση της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας με στόχο την ενίσχυση του επιτελικού και συντονιστικού ρόλου της. 

Τέλος, εκπονείται σχέδιο παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων σε όλη τη χώρα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και δέσμη συγκεκριμένων χωροταξικών παρεμβάσεων στο Μάτι. 

Κυρίες και Κύριοι, 

Θέλω  να κλείσω λέγοντας ότι ο σεβασμός προς τα θύματα επιτάσσει να μην ξεχάσουμε κανέναν και καμία. Να μην αφήσουμε κανέναν και καμία μόνο του.

Επιτάσσει να σταθούμε ως Πολιτεία δίπλα και στις οικογένειές τους, αλλά και να πάρουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα για την αποκατάσταση της περιοχής και για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών και στρεβλώσεων στη χώρα.
Αυτή μπορεί να είναι και η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας για τις διαχρονικές ευθύνες της. 

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε υπήρξε το τριήμερο πένθος και μαζί με αυτό υπήρξε θα λέγαμε και μια μικρή πολιτική εκεχειρία, ωστόσο, οι τόνοι έχουν ανέβει από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ευθύνες, παραιτήσεις, απαντήσατε κι εσείς χθες σε σχετικά υψηλούς τόνους. Ποια είναι η θέση σας και αν αλλάζει κάτι σε σχέση με την κυβέρνηση με το σχεδιασμό της, το θέμα της απόδοσης ευθυνών ή κάτι για το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε κ. Παντελάκη από την δική μας πλευρά δεν έχουμε ούτε τη διάθεση, ούτε το χρόνο να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα θύματα την ώρα της κρίσης, πάνω στα αποκαϊδια. Το μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες αυτής της μεγάλης καταστροφής, να υπάρξουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη των θυμάτων και όσων έχουν πληγεί, αλλά και να προχωρήσουμε σε δέσμη μέτρων, ώστε να μην ξαναζήσουμε μια τέτοια τραγωδία ποτέ σε αυτή τη χώρα. Τώρα, από κει και πέρα, σε ότι αφορά τις παραιτήσεις αυτό που πρέπει να σας πω είναι ότι η λογική των παραιτήσεων, νομίζω σε τέτοιες περιπτώσεις, στοχεύει μόνο σε επικοινωνιακού τύπου αποσυμπίεση μιας κατάστασης ή μιας κριτικής. Το σημαντικό, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, είναι αφού παρέλθει η κρίση, αφού παρέλθει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα και πολιτικά αλλά και επιχειρησιακά όλα όσα έγιναν, ωστόσο, αυτή τη στιγμή ξαναλέω ότι το βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής, Σε ότι αφορά τις συζητήσεις περί ανασχηματισμού να ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί είτε τον Πρωθυπουργό είτε την κυβέρνηση. 

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε ήθελα να σας ρωτήσω αν τελικά ο πρωθυπουργός γνώριζε την ώρα που γινόταν η σύσκεψη ότι υπήρχαν νεκροί, καθώς δύο υπουργοί σας δήλωσαν ότι ενημερωθήκατε αφού έφυγαν οι τηλεοπτικές κάμερες και γιατί εφόσον το γνώριζε μετά δεν είπε κάτι για αυτό στην έξοδο του στις κάμερες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τσακίρη ακούστε, ακούω αυτή την κριτική από το πρωί. Θέλω να σας πω ότι οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε εικάζονται. Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε, όπως γνωρίζετε, επιστρέφοντας εκτάκτως από το ταξίδι στο οποίο βρισκόταν στη Βοσνία από τις εντεκάμιση ώρα το βράδυ της Δευτέρας στο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Την ώρα εκείνη δεν υπήρχαν ούτε διασταυρωμένοι, ούτε επιβεβαιωμένοι νεκροί. Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια βρισκόταν σε διαρκή σύσκεψη, η οποία κράτησε περίπου μέχρι τις τρεισήμισι το βράδυ, κατά την οποία επέβλεπε το έργο του συντονισμού των επιχειρήσεων απεγκλωβισμού αλλά και της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, ενώ διέκοψε τη συνεδρίαση στις δώδεκα και μισή περίπου το βράδυ για να κάνει μια δήλωση στην οποία αναφέρθηκε στο ότι το πρώτιστο μέλημα αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ενώ μίλησε και για το μέγεθος της καταστροφής. Αυτό το οποίο πρέπει να σας πω είναι ότι όταν η κυβέρνηση, το δευτερόλεπτο που η κυβέρνηση, διασταύρωσε και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για νεκρούς, εγώ ο ίδιος επισήμως στις δυόμιση ώρα το βράδυ, αν δεν κάνω λάθος, ενημέρωσα και τον ελληνικό λαό αλλά και τους δημοσιογράφους. Επομένως, οποιοσδήποτε θεωρεί ότι η κυβέρνηση, εκείνη την ώρα της κρίσης, εκείνη την ώρα της προσπάθειας να συντονίσουμε το έργο της κατάσβεσης αλλά και της διάσωσης των ανθρώπων οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι, είχε στο μυαλό της είτε να παίξει επικοινωνιακά παιχνίδια, είτε να κρύψει νεκρούς- πώς να κρύψεις άλλωστε νεκρούς, είναι αδύνατον- νομίζω ότι καθοδηγείται από πολιτική σκοπιμότητα και μόνο. Δεν πρόκειται εμείς τουλάχιστον να μπούμε στο παιχνίδι της επικοινωνιακής τυμβωρυχίας στο οποίο κάποιοι θέλουν να μας σύρουν για λόγους, όπως ξαναείπα και προηγουμένως, πολιτικής σκοπιμότητας και μόνο. 

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Υπάρχουν παρεμβάσεις που εξαγγέλθηκαν είτε στο υπουργικό συμβούλιο είτε στη σύσκεψη τη χθεσινή, αποφασίστηκαν για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας και για το εθνικό σχέδιο, όπως είπε ο Πρωθυπουργός για τη ανασυγκρότηση την οικιστική. Υπάρχουν συγκεκριμένες νομοθετικές ή άλλου είδους παρεμβάσεις που περιμένουμε ακόμα και τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες πριν το τέλος της αντιπυρικής περιόδου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κλαυδιανέ η ενημέρωση σε σχέση με αυτά τα ζητήματα θα είναι συνεχής, όπως σας είπα στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπών, σε ότι αφορά ειδικά το σχέδιο της αντιμετώπισης των οικιστικών στρεβλώσεων σε όλη τη χώρα, υπεύθυνο, αρμόδιο και εποπτεύων υπουργείο είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε ότι αφορά την πρόταση για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας συγκροτείται ομάδα υπό τον κ. Βερναρδάκη, η οποία θα καταθέσει τις προτάσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα συγκρίνοντας την κατάσταση που υπάρχει σε άλλες χώρες, παίρνοντας εμπειρία από εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία πρόταση η οποία πραγματικά θα υπακούει στις σύγχρονες ανάγκες πολιτικής προστασίας στη χώρα μας. Περαιτέρω ενημέρωση θα υπάρξει αμέσως μόλις κατατεθούν οι προτάσεις. 

ΠΙΠΙΝΗΣ: Κύριε υπουργέ ήθελα να σας ρωτήσω εάν έστω σήμερα, μία εβδομάδα μετά την τραγωδία, γνωρίζετε να μας πείτε τι ώρα ακριβώς έγινε εισήγηση για εκκένωση στην περιοχή Μάτι, από ποιον αξιωματικό και προς ποιον έγινε η εισήγηση αυτή, και αν γνωρίζετε αν μέσα στην περιοχή στο Μάτι, μπήκαν περιπολικά με σειρήνες, φωνάζοντας από τα μεγάφωνα στον κόσμο να απομακρυνθεί κι αν έγινε αυτό τι ώρα ακριβώς συνέβη, δηλαδή, ώρα και λεπτά να μας πείτε, ευχαριστώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε κ. Πιπίνη, σας είπα και προηγουμένως ότι η επιχειρησιακή αποτίμηση της κατάστασης θα γίνει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία όταν βγούμε από την κρίση. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι από την πρώτη στιγμή η Πυροσβεστική είχε ενημερώσει και επαναλήφθηκε αυτό και στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της προηγούμενης βδομάδας, ότι εισηγήθηκε την εκκένωση της περιοχής. Οφείλω να σας πω ότι αρμόδιος για την εκκένωση της περιοχής με βάση το νόμο είναι ο δήμαρχος της εκάστοτε περιοχής. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχω εδώ πέρα τη διάθεση ή το σκοπό να επιρρίψω ευθύνη στον οποιονδήποτε. Οι πυροσβέστες απάντησαν και οι επιτελείς αλλά και όσοι βρίσκονταν στο πεδίο ότι επρόκειτο για μία πυρκαγιά, η οποία κατέκαψε περίπου πέντε χιλιόμετρα, μήκος πέντε χιλιομέτρων μέσα σε μια διάρκεια μιάμισης ώρας, επομένως, αυτό το οποίο τουλάχιστον σε αυτή τη φάση αποτιμάται είναι ότι δεν θα ήταν δυνατόν ένας οικισμός δεκαπέντε, είκοσι χιλιάδων ατόμων να έχει εκκενωθεί με οργανωμένο τρόπο. Νομίζω ότι σε αυτή τη φάση σε αυτό μπορούμε να μείνουμε, αυτό μπορούμε να δηλώσουμε και τίποτα περισσότερο.   

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει μια κριτική  στον Πρωθυπουργό για το γεγονός ότι σήμερα πολύ νωρίς, χωρίς να έχει ειδοποιήσει κανένα –νομίζω μόνο εσείς τον συνοδεύατε και κάποιοι συνεργάτες σας- επισκέφτηκε τα καμένα εντελώς κρυφά και σε μια ώρα που δεν υπήρχε και κόσμος, απ’ ό,τι είδαμε εκ των υστέρων. Με έναν πολίτη, αν δεν κάνω λάθος, συνομίλησε, μέσα από το υλικό που μας στείλατε εσείς εκ των υστέρων. Τι ήταν αυτό που φόβισε τον Πρωθυπουργό, να έχει μαζί του είτε ΜΜΕ, είτε δημοσιογράφους, είτε να πάει μέσα σε μια ώρα που υπήρχε περισσότερος κόσμος, ενδεχομένως, στην περιοχή αυτή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κύριε Κατσίγαννη, αν ο Πρωθυπουργός είχε επιλέξει να πραγματοποιήσει μία επίσκεψη στην πληγείσα περιοχή συνοδεία καμερών, αυτή την ώρα θα μας κατηγορούσατε και τον Πρωθυπουργό, αλλά και την κυβέρνηση για επικοινωνιακό σόου. Το γεγονός ότι επέλεξε αυτό τον συγκεκριμένο τρόπο για να επισκεφτεί το Μάτι, πρέπει να σας πω ότι είχε να κάνει με το γεγονός ότι ήθελε μια επίσκεψη που δεν θα είχε ακριβώς αυτό τον χαρακτήρα του επικοινωνιακού σόου. Ήθελε να δει από κοντά την περιοχή, να δει τα έργα που γίνονται και να μιλήσει με οποιονδήποτε πολίτη του ζητούσε να μιλήσει. Πράγμα το οποίο και έγινε. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να σας πω ότι έμεινε στο Μάτι για περίπου μία ώρα, από τις 08:45 μέχρι τις 09:45 περίπου. Επομένως, ούτε κρυφά πήγε, ούτε νωρίς πήγε, ούτε τίποτα από όλα αυτά που ισχυρίζεστε. Νομίζω, ότι η όλη συζήτηση το μόνο το οποίο κάνει είναι να δημιουργεί εντύπωση πολιτικής σκοπιμότητας για κάθε κριτική. Εμείς είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε κριτική σοβαρή, είτε επιχειρησιακή, είτε πολιτική. Αλλά τέτοιου τύπου επικοινωνιακού χαρακτήρα κριτική και διάλογο, δεν πρόκειται να κάνουμε με κανέναν.

ΜΠΟΚΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κύριος Τσίπρας θεωρεί ότι οι υπουργοί του τον παραπλάνησαν στη σύσκεψη της Δευτέρας; Τον παραπλάνησαν γιατί του αποσιώπησαν τους νεκρούς; Ή θεωρείτε ότι η κρατική μηχανή έχει τόσες ανεπάρκειες που πεντέμισι ώρες μετά τον όλεθρο, δεν είχε ούτε διασταυρωμένους, ούτε επιβεβαιωμένους νεκρούς, όπως μας είπατε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλες εκείνες τις ώρες, η μάχη δινόταν για τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων, αλλά και για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Όπως δήλωσε, εξάλλου, και ο κύριος Μπαλτάκος -του οποίου τις δηλώσεις επικαλέστηκαν αρκετά Μέσα, μεταξύ των οποίων και το δικό σας- ήταν αδύνατον να υπάρξει ταυτοποίηση, επιβεβαίωση και διασταύρωση του γεγονότος ότι υπάρχουν νεκροί, χωρίς την αποστολή των ειδικών κλιμακίων, είτε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία είτε από την μεριά της Αστυνομίας. Η δυνατότητά μας να διασταυρώσουμε και να επιβεβαιώσουμε τους νεκρούς μέσα στην νύχτα, ήταν πάρα πολύ μικρή. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι την επόμενη ημέρα το πρωί, βρέθηκαν, για παράδειγμα, οι 26 νεκροί στο χωράφι που είχε αποκλείσει την πρόσβαση προς την παραλία. Επρόκειτο για ένα έργο εξαιρετικά δύσκολο. Επομένως, δεν θεωρώ ότι υπήρξε καμία απολύτως παραπλάνηση.  Αντιθέτως, υπήρξε μία ορθή διαχείριση της κατάστασης, καθώς, όπως σας είπα και προηγουμένως, η κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε να εικάζει, αλλά ούτε και να κρύβει νεκρούς. Όλη αυτή κριτική νομίζω ότι είναι στο πλαίσιο μια επικοινωνιακής τυμβωρυχίας, είτε των ΜΜΕ είτε της αντιπολίτευσης.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, γιατί τα μέτρα που λαμβάνετε σήμερα για τις οικιστικές στρεβλώσεις δεν είχαν ληφθεί επί τριάμισι χρόνια που είστε κυβέρνηση και έπρεπε να γίνει αυτή η συμφορά για να ληφθούν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ είναι, όπως είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μία από τις πραγματικές ευθύνες αυτής της κυβέρνησης. Ότι δηλαδή δεν συγκρούστηκε αρκετά, δεν συγκρούστηκε με αρκετούς, δεν συγκρούστηκε με την ένταση που έπρεπε, για να αντιμετωπιστούν ακριβώς αυτές οι οικιστικές στρεβλώσεις, για τις οποίες, όμως, πρέπει να σας πω ότι η ευθύνη είναι διαχρονική ευθύνη του πολιτικού συστήματος. Καθώς, όπως ξέρετε, όλοι αυτοί οι οικισμοί δεν κτίστηκαν τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Αντιθέτως, είναι αποτέλεσμα μια οικιστικής νοοτροπίας και μια οικοδομικής νοοτροπίας, οι οποίες επικρατούν στη χώρα για περισσότερο από 50 χρόνια. Από τη δική μας μεριά, αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε, είναι έμπρακτα να αναλάβουμε την ευθύνη και καλούμε και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί. 

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Με τη σύσταση ειδικής επιτροπής για την αναβάθμιση της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η Γραμματεία αυτή απέτυχε στον ρόλο της σε αυτή την πυρκαγιά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας χρειάζεται αναβάθμιση για να αντιμετωπιστούν οι αναβαθμισμένοι, ακριβώς, κίνδυνοι τους οποίους αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος με τη συσσώρευση μια σειράς προβλημάτων, που σχετίζονται είτε με την οικονομική κρίση, η οποία δημιούργησε εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα στις διοικητικές δομές του ελληνικού κράτους τα τελευταία 8 χρόνια, είτε με τους αυξημένους κινδύνους από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, τα οποία όλο και πληθαίνουν. Με αυτή την έννοια, θεωρώ ότι ήταν μια αναγκαία απόφαση η οποία ίσως θα έπρεπε να είχε ληφθεί και νωρίτερα.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν είναι λίγο άδικο να κατηγορείτε τα ΜΜΕ για επικοινωνιακή τυμβωρυχία, όταν είστε ένα κόμμα, το οποίο αν μη τι άλλο -μιας και μας δίνετε εμάς συστάσεις σήμερα ή σε άλλους- κάνατε πολιτική με το μαγκάλι που υποτίθεται πέθανε κόσμος, παλαιότερα είχατε βγάλει ως κόμμα και ανακοινώσεις το 2007, περίπου σαν αυτές που βγάζουν, φυσιολογικά, οι πολιτικοί σας αντίπαλοι. Δεν είναι λίγο άδικο και για τους δημοσιογράφους, γιατί βλέπουμε και μια στοχοποίηση -έχετε κάνει και εμπάργκο σε κάποια ΜΜΕ. Θα ήθελα να μου απαντήσετε.   

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κατσίγαννη, συγκρίνετε εντελώς ανόμοια πράγματα. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης από το 2010 μέχρι το 2015, όταν άνθρωποι δεν είχαν ρεύμα, δεν είχαν νερό, αναγκάζονταν να ζεσταθούν καίγοντας κάρβουνα, είναι τελείως διαφορετικές καταστάσεις από αυτές τις οποίες σήμερα αντιμετωπίζουμε. Αυτή τη στιγμή εγώ το μόνο που μπορώ να σας πω, είναι ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες αυτής της πρωτοφανούς καταστροφής. Και δεν πρόκειται η κυβέρνηση να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση επικοινωνιακού χαρακτήρα. Αλλά, αντιθέτως, θα προχωρήσει στην αναγκαία επιχειρησιακή και  πολιτική αποτίμηση όταν παρέλθει η έκτακτη ανάγκη και καταφέρουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα και θα έχουμε τη νηφαλιότητα για να αποτιμήσουμε όλα όσα έγιναν ή δεν έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα. Τα υπόλοιπα, νομίζω ότι είναι ζήτημα της δεοντολογίας, του ύφους, και της δημοσιογραφίας την οποία θέλει ο καθένας να υπηρετεί. 

ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Πότε πιστεύετε ότι θα έχει παρέλθει, όπως είπατε, η έκτακτη ανάγκη; Πότε θα έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα για τα λάθη που έγιναν και για τις ευθύνες που χρειάζεται να αποδοθούν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Μαλτέζου, αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στο πεδίο. Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε, όσο το δυνατόν συντομότερα, τις ζημιές. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τα θύματα αυτής της καταστροφής. Προσπαθούμε να σταθούμε δίπλα στους πληγέντες. Γνωρίζετε ότι το καλοκαίρι έχει υψηλούς κινδύνους. Ακόμη δεν έχει τελειώσει η επικίνδυνη περίοδος για πυρκαγιές. Νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα  έχουμε τον χρόνο για να μπορέσουμε να αποτιμήσουμε αναλυτικά και επιχειρησιακά και πολιτικά την κατάσταση. 

ΜΠΟΚΑΣ: Προαναγγείλατε κάποιες αλλαγές στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Από τη στιγμή, όμως, που όλα κύλησαν ομαλά, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης και διάσωσης, όπως μας είπατε και στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήσατε την περασμένη Πέμπτη, γιατί κάνατε αυτές τις αλλαγές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ΄ αρχάς, κανένας δεν είπε ότι όλα κύλησαν ομαλά. Αυτό είναι μια δική σας εκτίμηση, η οποία ποτέ δεν έγινε από κανέναν, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Αν θυμάμαι καλά, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής αυτό που είπε είναι ότι, κατά τη γνώμη του, έκανε όσα ο ίδιος μπορούσε να κάνει, όσα ο ίδιος θεωρούσε ανθρωπίνως δυνατό ότι μπορούσε να κάνει. Από εκεί και πέρα, ζητήματα συντονισμού, αποτελεσματικότητας στην επιτελική δουλειά, με δεδομένη την ένταση συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων, αλλά και την ένταση συγκεκριμένων φυσικών καταστροφών, απαιτούν και την αναβάθμιση των επιτελικών και διοικητικών δομών του κράτους και γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο προβαίνουμε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Είπατε στην αρχή ότι η μόνη έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας μπορεί να είναι το να σταθεί δίπλα στα θύματα και την αποκατάσταση των ζημιών. Και είπατε ότι κύριο μέλημα είναι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης να είναι έμπρακτη. Μπορείτε να μας πείτε πώς θα γίνει αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η έμπρακτη πολιτική ευθύνη αναδεικνύεται με τη στήριξη ακριβώς των πληγέντων, με την προσπάθεια να αποκατασταθούν οι ζημιές, αλλά και με τη δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων για τη διόρθωση των οικιστικών στρεβλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και στο Μάτι ειδικά, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει να αποφύγουμε παρόμοιες τέτοιες καταστροφές στο μέλλον. Αυτή είναι η έμπρακτη πολιτική ευθύνη από τη μεριά της κυβέρνησης.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Ας δεχτούμε αυτό που έχετε πει ότι θα γίνει στο τέλος η αποτίμηση για τις ευθύνες ή οτιδήποτε άλλο. Ο Πρωθυπουργός, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχει εικόνα ποιοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους και ποιοι όχι; Ας αφήσουμε πότε θα γίνει η αποτίμηση. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχει εικόνα ποιοι αντέδρασαν σωστά, ποιοι όχι, ποιοι ήταν στα γραφεία τους; Διότι, αν δεν κάνω λάθος, η πρώτη ενημέρωση που είχαμε ότι στο Συντονιστικό είναι κάποιοι υπουργοί, ήταν γύρω στις 10:45 το βράδυ, όταν έμαθαν όλοι πως επιστρέφει ο Πρωθυπουργός από τη Βοσνία. Και η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι υπουργοί στο Συντονιστικό πήγαν εκείνη την ώρα ή λίγη ώρα νωρίτερα, ενώ η κρίση είχε ξεσπάσει τρεις ώρες νωρίτερα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κατσίγιαννη, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Τόσκας, βρισκόταν στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής από τις 12:30 το μεσημέρι. Ο δε, κύριος Σκουρλέτης, ο υπουργός Εσωτερικών, βρισκόταν στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής από τις 16:30 – 17:00. Επομένως, νομίζω ότι οι αρμόδιοι υπουργοί ήταν στις θέσεις τους, ήταν στο πόστο τους και έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτής της καταστροφικής πυρκαγιάς, αλλά και για τον απεγκλωβισμό των θυμάτων. 

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν μου απαντήσατε, όμως, αν ο Πρωθυπουργός έχει σχηματίσει γνώμη για το αν έκαναν κάποιοι τη δουλειά τους σωστά ή όχι. Δεν αναφέρομαι μόνο σε υπουργούς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρωτήσατε αν οι υπουργοί ήταν στη θέση τους στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής και σας απάντησα ότι οι υπουργοί ήταν στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής. Από εκεί και πέρα, σας είπα ότι με νηφάλιο τρόπο η αποτίμηση, πολιτική και επιχειρησιακή, θα γίνει αφού παρέλθει η κρίση.

ΠΙΠΙΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω το εξής: Μας είπατε ότι μέχρι την ώρα που γινόταν η ενημέρωση στο Συντονιστικό, ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε, δεν είχε, δηλαδή, διασταυρωμένες ή επιβεβαιωμένες πληροφορίες για νεκρούς. Μας λέτε, δηλαδή, ότι ο Πρωθυπουργός διέκοψε το ταξίδι του εσπευσμένα, ήρθε από τη Βοσνία απλά για μια φωτιά στην Αττική;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν ήταν απλώς για μια φωτιά στην Αττική. Ήταν μια φωτιά στην Αττική, η οποία ήταν πρωτοφανούς έντασης. Αυτό το γνωρίζαμε και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο ο Πρωθυπουργός επέστρεψε. Η οποία, βεβαίως, φωτιά ακολούθησε μια άλλη φωτιά που είχε μπει στη Δυτική Αττική, πράγμα που σήμαινε ότι θα περάσουμε μια πάρα πολύ δύσκολη νύχτα και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να διακόψει το ταξίδι του και να επιστρέψει εσπευσμένα για να μπορέσει να επιβλέψει το έργο του συντονισμού της κατάσβεσης, αλλά και της διάσωσης των ανθρώπων.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη χρήση του αριθμού 112, τον αριθμό έκτακτης ανάγκης. Γιατί δεν είχε γίνει χρήση αυτού του αριθμού; Γιατί η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν έχει λάβει κάτω από την ομπρέλα της αυτό το εργαλείο; Πιστεύετε ότι αν αυτό το εργαλείο ήταν στη «φαρέτρα» της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, θα είχαμε λιγότερα θύματα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η υπόθεση του αριθμού αυτού είναι  μια υπόθεση, η οποία εκκρεμεί από το 2011. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για να μπορέσει αυτός ο αριθμός να είναι ενεργός θα γίνει, αν δεν κάνω λάθος, μέχρι το τέλος του 2018. Ωστόσο, τώρα, θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες, παρά το γεγονός ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολύ μεγάλα τεχνικά και διοικητικά προβλήματα, τα οποία είχαν προκληθεί από προηγούμενες καταστάσεις και από προηγούμενες διοικήσεις.

ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ: Σχετικά με το σχέδιο αντιμετώπισης οικιστικών στρεβλώσεων, αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένοι και να συγκρουστούν με συμφέροντα, αλλά και να δούμε μπουλντόζες σε αυτές τις περιοχές; Και ένα δεύτερο σκέλος στο ερώτημα: εάν αναμένουμε πολιτικές πρωτοβουλίες στην Κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει μια διακομματική στήριξη, μια εθνική στάση, αν το θέλετε έτσι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Ραπανάκη, εγώ δεν μπορώ να προκαταλάβω τα αποτελέσματα μιας μελέτης και ενός σχεδίου που θα εκπονηθεί, όπως σας είπα, με την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι αν χρειαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις, έτσι ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει όρους ασφαλέστερης οικιστικής κατάστασης, προφανώς και θα το κάνει.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, αν επιμένετε σε αυτό που είχατε πει και στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τόσκας, ότι έχετε σοβαρές ενδείξεις για εμπρησμούς και τελικά ήταν κάποια αμέλεια, γιατί διαβάζουμε ότι κάποιος ίσως έκαιγε ξερόχορτα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχω από το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, οι ενδείξεις παραμένουν και η κατεύθυνση των ερευνών είναι αυτή που ανακοινώθηκε και στη συνέντευξη Τύπου. Δηλαδή, μιλάμε για ενδείξεις εμπρησμού, τόσο στην πυρκαγιά στην Κινέτα, όσο και στην πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης, η οποία τελικά κατέληξε στο Μάτι. Από εκεί και πέρα, οι προανακριτικές υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, το Προανακριτικό της Πυροσβεστικής, όταν ολοκληρώσει την έρευνά του, θα ενημερώσει επισήμως και τον υπουργό και τους δημοσιογράφους, αλλά και τον ελληνικό λαό.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Με δεδομένο ότι συμμετείχε και ο επικεφαλής της ΕΥΠ σε συσκέψεις που έχουν γίνει, η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης από παράγοντες εσωτερικούς ή εξωτερικούς;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να μπούμε σε μια τέτοια σεναριολογία. Θα περιμένουμε τις απαντήσεις από το Προανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής και από την Ελληνική Αστυνομία και από εκεί και πέρα θα κάνουμε όποιες ανακοινώσεις χρειαστεί να κάνουμε. Ωστόσο, σενάρια συνωμοσίας δεν πρόκειται να δείτε από αυτή τουλάχιστον την κυβέρνηση.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Υπάρχει, όμως, προσπάθεια εκ των υστέρων εκμετάλλευσης των πυρκαγιών για να αποσταθεροποιηθεί πολιτικά η κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο τρόπος με τον οποίο καθένας κάνει αντιπολίτευση, ο τρόπος με τον οποίο καθένας επιλέγει να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, είναι δικό του θέμα και κρίνεται από τον ελληνικό λαό. Το συμπέρασμα αυτό είναι ελεύθερο. Δεν μπορεί να το προκαταλάβει κανείς στο δημόσιο διάλογο. Εγώ, αυτή τη στιγμή, δεν θέλω πάντως να κάνω οποιαδήποτε πολιτική εκτίμηση.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Η ερώτησή μου έχει να κάνει με το επιχειρησιακό. Επειδή έχουμε ακούσει πάρα πολλές δηλώσεις και από υπουργούς, είτε από τον υπουργό Άμυνας, είτε από τον υπουργό Ναυτιλίας, σε σχέση με τον συντονισμό των πλωτών μέσων, τα μέσα του Στρατού ή οτιδήποτε άλλο, εγώ ειδικός δεν είμαι, αλλά αναρωτιέμαι, από τη στιγμή που ξέραμε ότι βρισκόταν κόσμος εγκλωβισμένος, τα εναέρια μέσα προφανώς θα είχαν πάρει χαμπάρι ότι υπάρχει κόσμος που κινδυνεύει, ήθελα να το θέσω στην κρίση σας και να καταλάβουμε γιατί δεν πέταξαν κάποια σωσίβια ελικόπτερα στον κόσμο που βρισκόταν στη θάλασσα. Λέμε ότι δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τα πλωτά. Σωσίβια δεν σκέφτηκε κανείς να πετάξει στον κόσμο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τέτοιου τύπου επιχειρησιακές εκτιμήσεις, κύριε Κατσίγιαννη, εγώ δεν μπορώ να κάνω. Τι να σας πω; Νομίζω ότι είναι μια συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να γίνει σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Δηλαδή, είναι μια πολύ συγκεκριμένη λεπτομέρεια της επιχείρησης που με ρωτάτε, την οποία, ούτε ειδικός είμαι, ούτε έχω τη δυνατότητα να απαντήσω. Νομίζω, πάντως, ότι το Λιμενικό, το οποίο βρισκόταν, με βάση όσα έχουμε δει, από τις 18:30-19:00 στην περιοχή και προσπαθούσε να απεγκλωβίσει τους ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στην παραλία, στο Μάτι, αλλά και σε άλλες περιοχές, έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να μην υπάρξουν περαιτέρω απώλειες. Και νομίζω ότι χρωστάμε και ως Πολιτεία, αλλά και ως πολίτες, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους, που με αυτοθυσία προσπάθησαν και τελικά κατάφεραν να σώσουν περίπου 1.000 ανθρώπους εκείνο το βράδυ.

Σας ευχαριστώ πολύ. 

Ενημέρωση για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές

Ενημερώνουμε τους πολίτες ότι στην ιστοσελίδα της ελληνικής κυβέρνησης, www.government.gov.gr, έχουν αναρτηθεί τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για το σύνολο των προβλεπόμενων μέτρων στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές. 

Επίσης, στην ιστοσελίδα θα αναρτώνται συνεχώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όσον αφορά τα έκτακτα μέτρα στήριξης τα οποία έχουν ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος:

«Οι προσπάθειες των Αρχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών που οδήγησαν στον άδικο χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας συνεχίζεται.

Η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και ο Ελληνικός Στρατός καθώς και όλες οι άλλες διοικητικές αρχές εξακολουθούν να δίνουν τη δύσκολη αυτή μάχη με αμείωτη ένταση.

Παράλληλη όμως υποχρέωση της πολιτείας και της κυβέρνησης αλλά και όλων των υπολοίπων αρμοδίων είναι να διερευνήσουνε ενδελεχώς τα αίτια της τραγωδίας αλλά και να ενημερώνουν του πολίτες για την πορεία των ερευνών.

Από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να διερευνηθούν ταχύτατα αλλά και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μη μείνει τίποτα αναπάντητο. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από λίγο συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό διυπουργική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που συνέλεξαν όλες οι αρμόδιες αρχές για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών μετά τις σχετικές εντολές που είχε δώσει.

Ειδικότερα ο Πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον Υπουργό ‘Άμυνας, ο οποίος επικοινώνησε με σύμμαχες χώρες και ζήτησε στοιχεία τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV προκειμένου να εξακριβωθούν τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς τόσο στην Κινέττα όσο και στο Νταού Πεντέλης.

Επίσης είχε δώσει εντολή στον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να ενεργοποιήσει τον ΕΛΔΟ, ο οποίος με τη σειρά του πήρε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από ευρωπαϊκά και διεθνή δορυφορικά συστήματα. Κατόπιν συλλογής όλων των πληροφοριών αξιολογήθηκαν τα πρώτα στοιχεία και μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού έλεγξαν τα συγκεκριμένα σημεία.

Τα κλιμάκια επιβεβαίωσαν τα στοιχεία των δορυφόρων καθώς βρήκαν τα ίχνη των εστιών από όπου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, ακριβώς εκεί που τα στίγματα των δορυφόρων μας έδωσαν τις σχετικές πληροφορίες. Το προσωπικό της Πυροσβεστικής έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες οι οποίες συνεχίζονται.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί σχετικός φάκελος με τα στοιχεία στις δικαστικές αρχές καθώς και να διεξαχθεί η σημερινή Συνέντευξη Τύπου προκειμένου όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.

Θα δώσω το λόγο προκειμένου να σας κάνουν την παρουσίαση των δεδομένων αρχικά από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΛΔΟ, Αντιπλοίαρχο κ. Μαντζούρη, ακολούθως στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Τερζούδη καθώς και τον Αρχηγό της Αστυνομίας κ. Τσουβάλα. Στο τέλος θα δώσω το λόγο στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Τόσκα, ενώ θα ακολουθήσουν στη συνέχεια οι ερωτήσεις.

Ευχαριστώ πολύ.»

Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού & Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού Γεώργιος Μαντζούρης:

«Καλησπέρα σας. Καταρχάς να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ονομάζομαι Γεώργιος Μαντζούρης, είμαι αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού και διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού διαστημικού οργανισμού. Κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, εκεί ο εθνικός διαστημικός οργανισμός να συνεισφέρει στην αρχική καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και στην εξακρίβωση των αρχικών εστιών πυρκαγιάς αξιοποιώντας τη πρόσβαση του στις διεθνείς δορυφορικές βάσεις δεδομένων.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μέσω της συνεργασίας του ελληνικού διαστημικού οργανισμού με το Ι nternational Charter Space and Major Disasters έκανε αίτημα καταγραφής προς την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος για λήψη όλων των διαθέσιμων δορυφορικών δεδομένων από διάφορους διαστημικούς οργανισμούς προκειμένου να υπάρξει αρχική ανάλυση και πληρέστερη αποτύπωση της καταγραφής των αιτιών των πυρκαγιών. Η Υπηρεσία αξιοποιώντας τις παρεχόμενες εικόνες από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς δορυφόρους έδωσε στην Πυροσβεστική στοιχεία για την πιθανή έναρξη καθώς και για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Στην προβολή φαίνονται τα τρία σημεία που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές και αφορούν στις πυρκαγιές Κινέττας, Ανατολικής Αττικής και Ζεμενού Κορινθίας.

Η έναρξη πυρκαγιάς στην Κινέττα και σύμφωνα με τα επεξεργασμένα δεδομένα αφορούσε πραγματικές εικόνες ή εικόνες δορυφορικών υπέρυθρων αισθητήρων, όπως ελήφθησαν από τους ευρωπαϊκούς δορυφόρους. Στην περιοχή της Κινέττας 23/07/2018 και ώρα 12.03 μ.μ. εμφανίζεται η αποτύπωση από πρώτης εστίας πυρκαγιάς, η οποία αντιστοιχίζεται με την καταγραφή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 12.35 μ.μ. καταγράφεται από τα δορυφορικά δεδομένα εκδήλωση 13 θερμικών εστιών πυρκαγιάς, όπως φαίνονται στην προβολή και με την γραμμική διάταξη που εμφανίζεται κυρίως κοντά σε οδικό δίκτυο. Δεδομένου ότι η διεύθυνση του ανέμου ήταν βόρεια, βορειοδυτική οι εστίες που καταγράφονται τριάντα λεπτά αργότερα βόρεια και βορειοδυτικά της πρώτης εστίας προξενούν εύλογα ερωτήματα.

Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω θερμικά σημεία όπως αποτυπώνονται από την δορυφορική απεικόνιση βρίσκονται σε νοητές και παράλληλες ευθείες κοντά σε οδικό δίκτυο που απέχουν μεταξύ τους περίπου 1.100 μέτρα και επισημαίνεται η χρονικά σχεδόν ταυτόσημη εκδήλωση των θερμικών εστιών. Οι δορυφορικές αποτυπώσεις παραδοθήκαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να προχωρήσουν οι αυτοψίες στα ανωτέρω σημεία. Παράλληλα στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής εμφανίζονται θερμικά σημεία εστιών πυρκαγιάς, τα οποία παραδόθηκαν στην Πυροσβεστική. Επικρατούσαν άνεμοι δυτικοί, πολύ θυελλώδεις που έφταναν τα 120 χ.λ.μ. την ώρα με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να επεκταθεί μέχρι την παραλία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Στα στίγματα που δώσαμε προς εξέταση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εντοπίστηκαν πράγματι εστίες έναρξης της πυρκαγιάς, οι οποίες εξετάζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (οι εστίες φαίνονται στην διαφάνεια που βλέπετε). Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία παράδοσης των δορυφορικών απεικονίσεων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Προς ενημέρωση σας, αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί και διασταυρωθεί πληροφορίες από τα κάτωθι δορυφορικά συστήματα: International Charter for «Space and Major Disasters«, μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (κλειστή πηγή), Copernicus Emergency Management Service (κλειστή πηγή), Ευρωπαϊκός ΔορυφόροςSentinel II ( κλειστή πηγή), Fire Management System της ΝΑΣΑ (ανοιχτή πηγή), το Γαλλικό Δορυφορικό Σύστημα Pleiades (κλειστή πηγή).

Στην προβολή φαίνεται μία περιοχή στην οποία εντοπίστηκε εστία πυρκαγιάς. Σας ευχαριστώ πολύ.»

(Σχετικό Βίντεο Παρουσίασης)

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος:

«Μετά από την ενημέρωση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος, ο οποίος μας ενημέρωσε για τα δορυφορικά στίγματα τα οποία είχαμε για τις ώρες έναρξης της πυρκαγιάς τον λόγο θα πάρει ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής για να ενημερώσει για την πορεία των ερευνών σε σχέση με τον έλεγχο που έγινε στα στίγματα που καταφέραμε να πάρουμε από τους Ευρωπαϊκούς και άλλους δορυφόρους.»

Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης :

«Κι εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων αυτής της τραγικής ιστορίας. Αυτής της τραγικής καταστροφής.

Στις 23.07.2018 ο χάρτης επικινδυνότητας σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι 4. Είναι υψηλή επικινδυνότητα. Και σύμφωνα με τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό εκπέμπονται σ’ αυτό το στάδιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας 78 περιπολικά στην Αττική. Παράλληλα γνωρίζουμε ότι επικρατούν στην Αττική θυελλώδεις δυτικοί, βορειοδυτικοί άνεμοι, θυελλώδεις, που οι ριπές τους μπορεί να φτάσουν και φτάνουν τα 100 έως 120 χλμ την ώρα.

Με αυτά τα δεδομένα, στις 12.03 εκδηλώνεται η πρώτη πυρκαγιά στην Κινέττα στην περιοχή των Μεγάρων, όπου είναι μία κλιμάκωση, επειδή πρόκειται για κωνοφόρα σε πολύ δύσκολο σημείο και μη προσβάσιμο. Έχουμε μια κλιμάκωση προσωπικού και μέσων στις 13.00, 26 υδροφόρα στις 14.00 κλιμακώνεται στα 48, στις 15.15 στα 70 και φτάνουμε στις 19.00 στα 88 πυροσβεστικά οχήματα.

Παράλληλα, για να μην σας κουράζω, το σύνολο σχεδόν του εθνικού εναέριου στόλου και των μισθωμένων εναέριων μέσων συμμετέχει στην πυρκαγιά. Στις 16.49 εκδηλώνεται πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά στην Καλλιτεχνούπολη, και στις 17.15 έχουμε την άφιξη των πρώτων 22 υδροφόρων οχημάτων και επιπλέον πεζοπόρου τμήματος. Στις 18 κλιμακώνεται περεταίρω στα 33 πυροσβεστικά οχήματα και σταδιακά φτάνουμε στα 56.

Τι είναι η πυρκαγιά για την οποία μιλάμε, αυτή η καταστροφική πυρκαγιά; Αυτή η πυρκαγιά από το σημείο που εκδηλώθηκε στο Νταού Πεντέλης, μεταξύ Καλλιτεχνούπολης και N ταού Πεντέλης από κει εντοπίζεται η εστία της πυρκαγιάς, για να φτάσει στη λεωφόρο Μαραθώνος, απαιτείται κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα. Επιπλέον, εκδηλώνεται στις 18.57 την ίδια μέρα πάντα για τις 23.07 μιλάμε, στον δήμο Ωροπού, στον Κάλαμο πυρκαγιά σε δασική έκταση όπου η κλιμάκωση 19.10 είναι 6 υδροφόρα, κλιμακώθηκε στις 19.20 στα 12 υδροφόρα, για να φτάσουμε στις 20.00 στα 19.

Αυτή είναι η ιστορία στην Αττική των πυρκαγιών όπως αυτή αποτυπώνεται στα στοιχεία που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο επιχειρησιακό της κέντρο. Από εκεί και ύστερα αντιλαμβάνεστε πόσο μικρό είναι το χρονικό διάστημα από την εκδήλωση της πυρκαγιάς μέχρι την απόληξη της, είναι κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα. Είναι καταστροφική πυρκαγιά, αυτό έχω να πω. »

Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, Aντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας:

«Εκφράζουμε τη συντριβή και την οδύνη μας ως Ελληνική Αστυνομία για τον τραγικό θάνατο των συνανθρώπων μας. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους συγγενείς των νεκρών και των αγνοουμένων.

Ως προς την επιχειρησιακή, υποστηρικτική εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην προαναφερθείσα περιοχή, σημειώνονται συνοπτικά τα ακόλουθα:

Καταρχήν οι ειδικές γεωμορφολογικές και λοιπές συνθήκες υπό τις οποίες αναπτύχθηκε η επιχειρησιακή δράση του προσωπικού ήταν αναμφίβολα ακραίες και ιδιαίτερες καθώς και οι θυελλώδεις άνεμοι με φορά προς τις κατοικημένες πευκόφυτες περιοχές, το ευρύ μέτωπο της πυρκαγιάς επί μεγάλου τμήματος 2,5 έως 3 περίπου χιλιομέτρων του βασικού οδικού άξονα της Λ. Μαραθώνα, ο μεγάλος αριθμός ιδίως παραθεριστών και βεβαίως η ταχύτητα μετάδοσης της πυρκαγιάς και η αδυναμία πρόβλεψης από τους πολλούς κατοίκους του επαπειλούμενου κινδύνου επέτειναν, την ούτως η άλλως σε υψηλό βαθμό δυσκολίας και επικινδυνότητας, το επιχειρησιακό έργο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι βασικοί άξονες της λογικής υπό την οποία αναπτύχθηκαν και λειτούργησαν επιχειρησιακά οι αστυνομικές δυνάμεις που διατέθηκαν για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς ήταν οι ακόλουθες:

  • Διευκόλυνση των πολιτών για την ασφαλή απομάκρυνση τους από την περιοχή της πυρκαγιάς.
  • Ενημέρωση, αποτροπή όσων επιχειρούσαν να προσεγγίσουν σε επικίνδυνα ή πιθανώς βάσει των υφισταμένων κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεδομένων, επικίνδυνα για την ζωή τους σημεία.
  • Συνδρομή σε οχήματα κατάσβεσης του Πυροσβεστικού Σώματος προκειμένου να προσεγγίζουν τις εστίες της πυρκαγιάς.
  • Συνεργασία, παροχής συνδρομής προς κάθε Υπηρεσία, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικό Σώμα, Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικά οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο έχριζε βοηθείας.
  • Ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στην περιοχή για τόνωση του ηθικού των πολιτών. Οι επιχειρησιακές μας δράσεις εκδηλώθηκαν στην περιοχή με μέτρα τροχαίας, με μέτρα τάξης και συνδρομή σε Υπηρεσίες και φορείς.»

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας:

«Κυρίες και κύριοι πρώτα θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου λύπη και τα συλλυπητήρια για τον τραγικό χαμό τόσων ανθρώπων.

Με την ευκαιρία της σημερινής ενημέρωσης θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι είναι υποχρέωση όλων μας η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και σε ένα τέτοιο πλαίσιο και μόνο γίνεται η σημερινή ενημέρωση.

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες που γίνονται από το Ανακριτικό Τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος σε συνεργασία με υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας θα ήθελα να τονίσω ορισμένα slights, ορισμένες εικόνες που παρουσιάστηκαν πριν στην ενημέρωση και να σας ενημερώσω ότι έχουμε σοβαρές ενδείξεις, σημαντικά ίχνη για εγκληματικές ενέργειες που αφορούν εμπρησμό.

Είδατε στην εικόνα την πρώτη που παρουσιάστηκε σε ό,τι αφορά το δυτικό μέτωπο, δυτικό μέτωπο εννοούμε εμείς την περιοχή των Γερανείων που ήταν και οι πρώτες πυρκαγιές, ότι σε πολύ μικρό χρόνο μετά την έναρξη της πυρκαγιάς και μετά την πρώτη εστία παρουσιάστηκαν πολλές άλλες εστίες και πολλές πυρκαγιές σε πολύ μικρό χρόνο.

Αυτό κάθε λογικό άνθρωπο τον προβληματίζει και έχουμε επικεντρώσει τις έρευνές μας σε αυτό το σημείο. Δεύτερον σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά που ξεκίνησε από την περιοχή της Νταού Πεντέλης, εκεί βέβαια μας προβληματίζουν αρκετά ζητήματα. Αλλά δεν σας κρύβω ότι υπάρχει εύρημα, το οποίο μας έχει οδηγήσει σε ανακριτικές έρευνες οι οποίες προχωρούν με γρήγορο ρυθμό αλλά δεν θέλω να αναφέρω, να ενημερώσω για στοιχεία που θα εμποδίσουν την ανακριτική έρευνα.

Τέλος, αν θέλετε, μας προβληματίζει και ο τελευταίος εμπρησμός που έγινε χθες το βράδυ, τα μεσάνυχτα στη περιοχή της Νέας Μάκρης με δύο εστίες που απείχαν σχεδόν 300 μέτρα πάνω στον ίδιο δρόμο και αυτό μας προβληματίζει για τις ενέργειες κάποιων στην συγκεκριμένη περιοχή.

Θα ήθελα, και θα σας ενημερώσουν στη συνέχεια οι αρμόδιοι, να τονίσω τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν σε όλη την περιοχή ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής και επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ιδιαίτερη αυτοθυσία και αυταπάρνηση των πυροσβεστών και των αστυνομικών όπως και των εθελοντών και των απλών πολιτών που βοήθησαν με όλες τους τις δυνάμεις για τον περιορισμό των απωλειών.

Στη συνέχεια θα σας ενημερώσουν και οι ειδικοί, οι Υπαρχηγοί και ο Μετεωρολόγος του Πυροσβεστικού Σώματος οι οποίοι θα μπουν σε λεπτομέρειες πάνω στα ζητήματα αυτά και φυσικά στη συνέχεια θα απαντήσουν στις ερωτήσεις σας. Σας ευχαριστώ. »

Δέσμη μέτρων για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Οι επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική και στην Κορινθία συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Αυτή τη στιγμή η εικόνα που παρουσιάζουν τα σημαντικότερα μέτωπαστα οποία επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις διαμορφώνεται ως εξής:

  • Στην περιοχή της Κινέτας η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη και στην κατάσβεσή της επιχειρούν 228 πυροσβέστες με 114 οχήματα και 56 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 13 οχήματα ΟΤΑ, 10 βυτιοφόρα οχήματα και 5 μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχειρούν 13 ελικόπτερα και 9 αεροσκάφη.
  • Στη περιοχή Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Αττικής επιχειρούν 190 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο τμήμα, εκ των οποίων 44 Κύπριοι, 10 οχήματα ΟΤΑ, 5 μηχανήματα έργου  και 1 Ελικόπτερο.
  • Στο Ζεμενό Κιάτου Κορινθίας επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα και 24 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Στις πυρκαγιές της Αττικής συνδράμουν 64 πυροσβέστες με 2 οχήματα από την Κύπρο, 2 αεροσκάφη από την Ιταλία και βοήθεια από τη Ρουμανία. Οι δυνάμεις αυτές έχουν κινητοποιηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής δρουν μικτές περιπολίες του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και Εθελοντών για την αναζήτηση αγνοουμένων.

Επίσης στην περιοχή της Κινέτας και της Ραφήνας διενεργούνται 195 περιπολίες  της αστυνομίας το 24ωρο και 39 μικτές περιπολίες αστυνομίας, πυροσβεστικής και ενόπλων δυνάμεων ενώ το συνολικό προσωπικό των περιπολιών είναι 525 άτομα.

 

Σήμερα μέχρι τις έξι το απόγευμα η κατάσταση  των νοσηλευομένωνέχει ως εξής:

Συνολικά νοσηλεύονται 60 ενήλικες, από τους οποίους οι 11 είναι διασωληνωμένοι και 4 παιδιά, από τα οποία κανένα δεν διατρέχει κίνδυνο.

 

Χθες ξεκίνησαν οι αυτοψίες που διενεργούν οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες περιοχές. Κατά τη χθεσινή μέρα συνέδραμαν στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής 188 μηχανικοί του Υπουργείου, ενώ σήμερα 320 μηχανικοι του Υπουργείου έχουν μεταβεί στο Δήμο Μαραθώνα, στο Δήμο Ραφήνας και στο Δήμο Μεγαρέων.

Στους δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας και Μεγαρέων έχουν γίνει ως τώρα 1992 αυτοψίες.

Επίσης, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών χθες μετέφερε περισσότερα από 125 κατεστραμμένα από την πυρκαγιά αυτοκίνητα, προκειμένου να ανοίξουν οι αποκλεισμένοι δρόμοι στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνα.

 

Τα ΚέντραΥγείαςΝέας Μάκρης, Ραφήνας και Σπάτων λειτουργούν ομαλά και ενισχυμένα, με αυξημένη δύναμη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και πλήρη υποστήριξη σε μέσα και υγειονομικό υλικό.

Παράλληλα, η 1ηΥγεονομική Περιφέρεια  με το ΕΚΕΠΥ συντονίζει κλιμάκια αποτελούμενα από γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, τους Γιατρούς του Κόσμου και τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες περίθαλψης στις πληγείσες περιοχές, ενώ την ίδια ώρα στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας συγκεντρώνεται φαρμακευτικό και άλλο υλικό.

 

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι οι πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκηςμπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή 210-4819001 του Κέντρου Logistics της Περιφέρειας Αττικής, η οποία έχει αναλάβει το συντονισμό για τη συλλογή και τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

 

ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ

 

Η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του παράλληλου σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Πυρκαγιάς που έπληξε την Ανατολική και Δυτική Αττική και μετά από έκτακτες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων Υπουργών αποφάσισε να προωθήσει μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρωνπου αποσκοπούν στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και την τάχιστη αποκατάσταση των υλικών ζημιών.

Τα μέτρα αυτά δεν αντικαθιστούν αλλά προστίθενται σε όσα ήδη προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Ειδικότερά τα πρόσθετα μέτρα είναι τα εξής:

 

Α.  Μέτρα για την άμεση αρωγή και ενίσχυση των πληγέντων

 

  • Χορήγηση εφάπαξ έκτακτου επιδόματος στους πληγέντες μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των υλικών ζημιών από τα συνεργεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Το επίδομα σε οικογένειες ή φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν θα είναι ύψους 5000 Ευρώ.
Για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες  το ποσό ανέρχεται στις 6000 Ευρώ.
Για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν η ενίσχυση ανέρχεται στα 8000 Ευρώ.

  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας συν εφάπαξ ποσό 45 ημερήσιων επιδομάτων (650 Ευρώ) ανεργίας σε όσους ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών.
  • Εφάπαξ καταβολή έκτακτου βοηθήματος, ίσου με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο (2) μηνιαίων συντάξεων, στους πυρόπληκτους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ.
  • Επίσπευση, άνευ χρονολογικής σειράς, των αιτήσεων συνταξιοδότησης εκείνων που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν ως 31.09.2018 ,των οποίων η ασφαλιστική τους περιοχή ή η μόνιμη κατοικία τους βρίσκεται εντός των πληγεισών περιοχών.

 

Μέτρα άμεσης φορολογικής ελάφρυνσης:

Για τους φορολογούμενους, που υπάγονται στη Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και στη Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας:

  • Παράταση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 έως και 30 Οκτωβρίου 2018.
  • Καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 σε τρεις μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση έως 31 Οκτωβρίου 2018, δεύτερη δόση έως και 30 Νοεμβρίου 2018 και τρίτη και τελευταία δόση έως και 31 Δεκεμβρίου 2018,
  • Παράταση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 έως και 30 Οκτωβρίου 2018.
  • Καταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 σε τρεις μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση έως και 31 Οκτωβρίου 2018, δεύτερη δόση έως και 30 Νοεμβρίου 2018 και τρίτη και τελευταία δόση έως και 31 Δεκεμβρίου 2018.

Επιπλέον, για τους φορολογούμενους που υπάγονται στις δύο παραπάνω ΔΟΥ, προωθούνται αποφάσεις για:

  • Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 31 Ιουλίου 2018, έως και 30 Οκτωβρίου 2018, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.
  • Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 31 Οκτωβρίου 2018.
  • Παράταση για την υποβολή μεταβολών στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), τα οποία επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές έως τέλος του τρέχοντος έτους.
  • Επίσης, για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, που έληξαν ή θα λήξουν εντός εξαμήνου από την έκδοσή της
  • Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του έτους για τα ακίνητα, που βρίσκονται στις πληγείσες  περιοχές, και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές, που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

 

Μέτρα άμεσης ασφαλιστικής ελάφρυνσης για τις επιχειρήσεις και τους ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις πυρόπληκτες περιοχές

  • Αναστολή πληρωμής τρεχουσών εισφορών – δόσεων εκκαθαρίσεων – δόσεων ρυθμίσεων

Ειδικότερα:

  • Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών, δόσεων εκκαθάρισης και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/12/2018.
  • Για τις δόσεις εκκαθαρίσεων που τίθενται σε αναστολή εξοφλούνται μετά την 1/1/2019 σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
  • Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
  • Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες μέχρι το τέλος του προηγούμενου της καταστροφής μήνα ασφαλιστικές εισφορές μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
  • Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής, διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων.
  • Αναστέλλεται η υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) και καταβολή τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα της καταστροφής, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.
  • Οι παραπάνω εισφορές εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.
  • Στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ και στα εξαρτώμενα μέλη χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα μέχρι 31/12/2018 χωρίς προϋποθέσεις, η δε χορήγηση των  προβλεπομένων παροχών-επιδομάτων  καταβάλλεται άμεσα, χωρίς την τήρηση χρονολογικής σειράς.
  • Επιμήκυνση των δόσεων οφειλετών συνταξιούχων που ρυθμίζονται-αποπληρώνονται  μέσω της σύνταξης  τους από τις 40 δόσεις, που ισχύει σήμερα, στις 60 δόσεις. Το μέτρο αυτό θα αφορά τους υποψήφιους συνταξιούχους που δεν έχει απονεμηθεί ακόμα η σύνταξη τους αλλά και τους υφιστάμενους συνταξιούχους που εμπίπτουν στην εν’ λόγω ρύθμιση.

 

Μέτρα στήριξης δανειοληπτών ΟΕΚ

  • Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων για δανειολήπτες εξ’ ιδίων κεφαλαίων του τ. ΟΕΚ για χρονικό διάστημα έως 36 μήνες, χωρίς επιβάρυνση.
  • Παράταση του χρόνου υποβολής των αιτήσεων για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις των δανειοληπτών εξ’ ιδίων κεφαλαίων του τ. ΟΕΚ, όπως έχουν ορισθεί με βάση τη σχετική Υ.Α., για χρονικό διάστημα έως 12 μήνες, με έναρξη παράτασης από τις 19/12/2018.

 

 

  • Αναστολή πλειστηριασμών για τους πληγέντες από την πυρκαγιά από σήμερα μέχρι την 30.9.2019
  • Παροχή ετήσιας επιχορήγησης 1200 Ευρώ σε κάθε πληγείσα οικογένεια για την κάλυψη των πάσης φύσεως τηλεπικοινωνιακών της αναγκών ανεξαρτήτως παρόχου.
  • Έκτακτες Οικονομικές Ενίσχυσεις των Δήμων Μαραθώνα, Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα ύψους 2.000.000 Ευρώ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη άμεσων έκτακτων αναγκών όπως η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, αγορά τροφίμων, φαρμακευτικού υλικού αλλά και για την άμεση και τάχιστη αποκατάσταση ζημιών σε βασικές υποδομές.
  • Άνοιγμα των διοδίων στις πληγείσες περιοχές μέχρι την αντιμετώπιση της κρίσης από την πυρκαγιά.
  • Διαγραφή αδειών κυκλοφορίας οχημάτων που καταστράφηκαν ώστε να μην χρεωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, τα τέλη διαγραφής ή άλλο διοικητικό πρόστιμο.
  • Η ΔΕΗ ήδη αποφάσισε την διαγραφή των οφειλών για ηλεκτρική ενέργεια σε πελάτες της η οποία έχει καταναλωθεί από 01.01.2018 έως και σήμερα για οικείες και καταστήματα που καταστράφηκαν καθώς και για τις οικείες των οικογενειών των θυμάτων και θα προχωρήσει σε γενναίες ρυθμίσεις για παλαιότερες οφειλές στις ίδιες κατηγορίες καταναλωτών.
  • Αυτονοήτως ο ΕΟΠΥΥ θα αντικαταστήσει όλο τον ιατρικό εξοπλισμό και τα τεχνικά βοηθήματα που καταστράφηκαν από τη φωτιά σε άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση με μηδενική συμμετοχή των δικαιούχων.
  • Τέκνα πληγεισών οικογενειών που φοιτούν ή θα εισαχθούν φέτος σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα αποκτούν αυτοδικαίως δικαίωμα μεταγραφής στο Ίδρυμα που είναι πλησιέστερο στην οικεία τους. Το μέτρο αυτό δύναται να παραταθεί και για επόμενα έτη με απόφαση του Υπουργού Παιδείας.
  • Επίσης ο βαθμός των μαθητών οικογενειών που έχουν πληγεί και οι οποίοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2017-2018 προσαυξάνεται κατά 20% και εισάγονται στις αντίστοιχες σχολές ως υπεράριθμοι.
  • Τέλος ειδικά έκτακτα μέτρα αρμοδιότητας του έχει ανακοινώσει και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διά του αρμόδιου Υπουργού.

 

Β. Μέτρα αποζημιώσης και ενίσχυσης των οικογενειών των θυμάτων

  • Οικονομική ενίσχυση στον ή στην σύζυγο ή αν δεν υπάρχει στον πλησιέστερο συγγενή θανόντος εξαιτίας της πυρκαγιάς ύψους 10.000 ευρώ.
  • Χορήγηση μηνιαίου επιδόματος στα ανήλικα τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές ύψους 1000 ευρώ ανά τέκνο έως την ενηλικίωση τους ή εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερο ή ανώτατο ίδρυμα του εσωτερικού έως την συμπλήρωση του 24ουέτους της ηλικίας τους.
  • Τα τέκνα αυτά εάν εισαχθούν φέτος ή εάν ήδη φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας μεταγράφονται στο ίδρυμα που είναι πλησιέστερο στην οικογενειακή κατοικία τους. Το μέτρο αυτό δύναται να παραταθεί με σχετική απόφαση του Υπουργού Παιδείας και για τα επόμενα έτη.
  • Όσα από τα τέκνα αυτά συμμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2017-2018 ο βαθμός τους προσαυξάνεται κατα 20% και εισάγονται στις σχολές τους ως υπεράριθμοι. Η ρύθμιση αυτή μπορεί να επαναληφθεί με απόφαση του Υπουργού Παιδείας το μέγιστο για τα επόμενα τρία έτη.
  • Ένα συγγενικό πρόσωπο α’ ή β’ βαθμού ή σύζυγος θύματος από την πυρκαγιά αποκτά δικαίωμα διορισμού σε φορείς της γενικής κυβέρνησης. Δικαίωμα διορισμού αποκτούν και τα άτομα που υπέστησαν αναπηρία ποσοστού 67% και άνω λόγω της πυρκαγιάς.
  • Επίσης η ελληνική Βουλή αποφάσισε ομόφωνα στην διάσκεψη των προέδρων τη χορήγηση εφάπαξ ειδικού βοηθήματος στο λογαριασμό κάθε παιδιού που έχει πληγεί από τις πυρκαγιές. Το ύψος του ποσού θα αποφασιστεί όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταγραφής.

 

Γ. Αποκατάσταση των υλικών ζημιών των ιδιωτών αλλά των Δημόσιων Υποδομών

  • Με δεδομένο το διεθνές και εσωτερικό κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που έχει εκδηλωθεί προς τη χώρα μας αλλά και τους πληγέντες στις περιοχές της ανατολικής και δυτικής αττικής η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος με σκοπό τη χρηματοδότηση κάθε είδους δράσης για την αρωγή των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Ανατολική και Δυτική Αττική και κυρίως για την ανακατασκευή και αποζημίωση των κατοικιών που καταστάφηκαν και την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών και των Υποδομών τους.

Όργανο διαχείρισης του λογαριασμού είναι τριμελής επιτροπή με την συμμετοχή του Προέδρου της Βουλής,του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και του Υπουργού Οικονομικών.

Τη διαχείριση του λογαριασμού ελέγχουν ετησίως ορκωτοί λογιστές που τοποθετούνται από τον Υπουργό Οικονομικών το πόρισμα των οποίων κατατίθεται ακολούθως στο ελεγκτικό συνέδριο για τον έλεγχο της σύννομης εκτέλεσης του ειδικού λογαριασμού.

Το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει στο λογαριασμό αυτό με εισφορές 20 εκ. Ευρώ από τον ΟΑΕΔ, 10 εκ. Ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών ενώ ήδη η Ελληνική Βουλή έχει αποφασίσει τη συμμετοχή της με επιπλέον 10 εκ. Ευρώ.

Στο λογαριασμό αυτό θα έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν ξένα κράτη, επιχειρήσεις αλλά και πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στόχος μας είναι η αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών και των δημόσιων Υποδομών τους καθώς και οι αποζημιώσεις και ανακατασκευές για τις κατοικίες να ολοκληρωθούν τάχιστα και για το λόγο αυτό θα αξιοποιηθούν όλες ειδικές ρυθμίσεις που προβλέπουν fast track διαδικασίες αδειοδότησης όλων των σχετικών έργων ενώ όπου χρειαστεί θα υπάρξουν συπληρωματικές νομοθετικές παρεμβάσεις.

Ο αριθμός του λογαριασμού είναι 23/2341195169 με IBAN GR4601000230000002341195169

Η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου είναι αρχική και η ελληνική Πολιτεία δεσμεύεται ότι τα επιπλέον έξοδα που απαιτούνται για την πλήρη αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών θα καλυφθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με τις ίδιες ειδικές διαδικασίες.

  • Με ειδικές διατάξεις θα δοθούν για πρώτη φορά επιδοτήσεις και για τους περιβάλλοντες χώρους κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές.
  • Με ειδική ρύθμιση το Υπουργείο Υποδομών θα αναλάβει την δωρεάν εκπόνηση των μελετών για την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων.

 

Τέλος, είναι αυτονόητο ότι στη βάση ειδικού αντιπλημμυρικού, αντιπυρρικού χωροταξικού σχεδιασμού με την ευθύνη των αρμόδιων

Ενημέρωση για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις Πυρκαγιές που έπληξαν την Ανατολική και Δυτική Αττική
Στην έκτακτη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα υπό τον Πρωθυπουργό και με την συμμετοχή όλων των συναρμόδιων Υπουργών έγινε αξιολόγηση της κατάστασης και σχεδιάστηκαν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις Πυρκαγιές που έπληξαν την Δυτική και Ανατολική Αττική.
 
Μεταξύ άλλων:
 
• Εγκρίθηκε η πίστωση ύψους 20.000.000 ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας σε ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των δήμων που έχουν πληγεί αλλά και των πολιτών τους.
 
• Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία ειδικού λογαριασμού από το Υπουργείο Οικονομικών στον οποίον θα συμμετέχει το Δημόσιο και Ιδιώτες, καθώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον έμπρακτης αλληλεγγύης, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό.
Από τον λογαριασμό αυτόν θα χρηματοδοτηθούν τα έργα επισκευής και αποκατάστασης των υλικών ζημιών. Η ακριβής συμμετοχή του Δημοσίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες μετά την συνολική αξιολόγηση της κατάστασης.
 
• Επίσης, αποφασίστηκε η ενίσχυση των 19 μικτών περιπολιών αστυνομίας, πυροσβεστικής και στρατού, για την αποτελεσματική αστυνόμευση των πληγεισών περιοχών.
 
Ήδη εξάλλου το Υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει κάποια έκτακτα μέτρα για την ελάφρυνση των πληγέντων που περιλαμβάνουν:
•Παράταση υποβολής των δηλώσεων (φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων) έως την 28.9.2018.
 
• Παράταση της προθεσμίας καταβολής των βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών καθώς και αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για έξι μήνες. Η ίδια παράταση ισχύει για τις οφειλές που έχουν προκύψει από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017.
 
• Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 για τα ακίνητα των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
 
Αν εξάλλου παραστεί ανάγκη, οι ανωτέρω ημερομηνίες μπορούν να παραταθούν εκ νέου.
 
Τις επόμενες μέρες και μετά τη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης και της έκτασης των ζημιών, θα ανακοινωθεί και η κύρια δέσμη μέτρων στήριξης των οικογενειών των θυμάτων της καταστροφής, αλλά και οι έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις για τους πληγέντες επιπλέον των όσων ορίζει αυτή τη στιγμή ο νόμος.
 
Σας ενημερώνω ότι για την ταχεία ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών ήδη από νωρίς το μεσημέρι βρίσκονται στο πεδίο 180 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στους οποίους αύριο θα προστεθούν επιπλέον 120.
 
Επίσης για την στήριξη των πυρόπληκτων το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη:
 
• προσφέρει 200 κλίνες στην κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα και άλλες 40 κλίνες σε κτίριο του ΕΚΚΑ στο Καλαμάκι
 
• Έχει εξασφαλίσει σίτιση, νερό και χυμούς για όσους από τους πληγέντες φιλοξενούνται στο Γυμναστήριο της Ραφήνας, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με τους Δημάρχους για την κάλυψη όποιων άλλων αναγκών προκύψουν σχετικά
 
• Επίσης έχει αποστείλει κινητές μονάδες του ΕΚΚΑ με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους στο κλειστό Γυμναστήριο της Ραφήνας και στο Γηροκομείο του Δήμου Μεγαρέων.
 
Τέλος η Περιφέρεια Αττικής έχει συστήσει ειδικό κέντρο συντονισμού εθελοντικών δράσεων και προσφορών, με το οποίο όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να συνδράμουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης μπορούν να επικοινωνούν στο 210-4819001.
Ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής
Συνεχίζεται αυτή την ώρα μια μεγάλη προσπάθεια από το σύνολο του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις χτεσινές καταστροφικές πυρκαγιές αλλά και για τη δασοπυρόσβεση.
 
Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη. Η αστραπιαία εξέλιξη της πυρκαγιάς με 14 ταυτόχρονες εστίες σε τρία παράλληλα μέτωπα στην Ανατολική Αττική καθώς και η ταχύτητα του ανέμου που έφτανε σε ένταση ακόμη και τα 9 μποφόρ δημιούργησε εξαιρετικά δύσκολες επιχειρησιακές συνθήκες για τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, εναέριες και επίγειες.
 
Η εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής έκανε πριν λίγη ώρα αναλυτική ενημέρωση για τις 10 πυρκαγιές που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και για τις δυνάμεις που επιχειρούν.
 
Πέραν όμως της επιχείρησης πυρόσβεσης είναι σε πλήρη εξέλιξη ένα παράλληλο σχέδιο έκτακτης ανάγκης με κινητοποίηση του Υπουργείου Εσωτερικών και της Αστυνομίας αλλά και των Υπουργείων Υγείας, Μεταφορών, Άμυνας, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος καθώς και της Περιφέρειας Αττικής .
 
Από χθες μέχρι αυτή την ώρα έχουν κινητοποιηθεί όλες οι διαθέσιμες μονάδες του Υπουργείου Υγείας στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Ειδικότερα βρίσκονταν διαρκώς διαθέσιμα 38 ασθενοφόρα, 4 κινητές μονάδες και 2 ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών. Μέχρι τώρα έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Αττικής 156 ενήλικες από τους οποίους οι 11 είναι σοβαρά και βρίσκονται διασωληνωμένοι αλλά και 16 παιδιά των οποίων η ζωή δεν διατρέχει κίνδυνο.
 
Αυτή τη στιγμή δυστυχώς ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 50 άτομα. Η πυροσβεστική σε συνεργασία με την αστυνομία συνεχίζουν το δύσκολο έργο της καταγραφής και η ενημέρωση θα είναι συνεχής.
Εξάλλου σκάφη του λιμενικού και μονάδα υποβρύχιων αποστολών χτενίζουν τις ακτές για εύρεση τυχόν εγκλωβισμένων ενώ μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβίσει συνολικά τουλάχιστον 715 άτομα κυρίως από την περιοχή Μάτι. Συνολικά κινητοποιήθηκε το σύνολο των σκαφών του λιμενικού, 12 στον αριθμό, αλλά και 30 ιδιωτικά σκάφη που συνέδραμαν στις επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και απεγκλωβισμού. Επίσης το Λιμενικό σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Υποδομών μερίμνησε για τη μεταφορά και τη διανυκτέρευση όλων των ανθρώπων που απεγκλωβίστηκαν.
 
Στις επιχειρήσεις αυτές συνέδραμε και το Πολεμικό Ναυτικό με μία φρεγάτα, δύο αρματαγωγά, τρία ελικόπτερα και τρία σκάφη ανορθόδοξου πολέμου.
 
Επίσης ειδικές δυνάμεις του στρατού ξηράς με 19 λέμβους και δυνάμεις του στρατού με μπουλντόζες , πυροσβεστικά και υδροφόρες αλλά και η πολεμική αεροπορία με πυροσβεστικά αεροσκάφη, εναέρια μέσα έρευνας και διάσωσης και μεταφορικά μέσα, συνέδραμαν στο συνολικό έργο αντιμετώπισης της κρίσης. Σε ετοιμότητα βρίσκονται επίσης τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής αλλά υπάρχει και ετοιμότητα διάθεσης κλινών σε στρατιωτικές μονάδες της Αττικής. Τέλος, υπάρχει ετοιμότητα διάθεσης προσωπικού από τα Γενικά Επιτελεία σε εφαρμογή του σχεδίου Δευκαλίων της πολιτικής προστασίας.
 
Ακόμη αυτή τη στιγμή εκκινεί επιχείρηση μικτών περιπολιών Αστυνομίας, πυροσβεστικής και Στρατού για την αστυνόμευση των πληγεισών περιοχών.
 
Αυτή τη στιγμή επίσης κλιμάκια της Κυβέρνησης μεταβαίνουν στο πεδίο για να γίνει αυτοψία και εκτίμηση της κατάστασης. Ειδικότερα: Ο ανπληρωτής Υπουργός υγείας μεταβαίνει στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου έχουν μεταφερθεί οι περισσότεροι από τους τραυματίες .
 
Ο Υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης με τον αν. υπουργό εσωτερικών κο Τόσκα και των αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος μεταβαίνουν στη Ραφήνα, το Μάτι και το Μαραθώνα όπου την ώρα αυτή εντοπίζεται το κύριο πρόβλημα στην Αττική. Τους Υπουργούς και τον Αρχηγό συνοδεύει κλιμάκιο 150 μηχανικών που θα εγκατασταθεί στο Δημαρχείο Ραφήνας για να εκκινήσει το έργο της καταγραφής των υλικών ζημιών.
 
Επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών κος Σκουρλέτης μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κο Φάμελο και τον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής μεταβαίνουν στην Περιοχή της Κινέτας.
 
Μετά την αυτοψία στο πεδίο θα ακολουθήσει σύσκεψη υπό τον ΠΘ στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων Υπουργών και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος για την αξιολόγηση της κατάστασης και την λήψη περαιτέρω πρωτοβουλιών αντιμετώπισης της κρίσης.
 
Επίσης πριν από λίγη ώρα ο ΠΘ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Κατά τη συνομιλία τους ο Κος Γιούνκερ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και τόνισε την πρόθεσή της για την διάθεση των αναγκαίων μέσων και πόρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση από τις πυρκαγιές ενώ ο ΠΘ τον ενημέρωσε για την εξέλιξη των επιχειρήσεων.
 
Τέλος ο ΠΘ είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κο Αναστασιάδη και τον ΠΘ της Βουλγαρίας κο Μπορίσοφ ενώ αναμένεται αργότερα να έχει συνομιλία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας κο Ερντογάν και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κο Μακρόν.
Δήλωση για τις πυρκαγιές στην Αττική

Η Αττική αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη νύχτα. Ο συνδυασμός των σφοδρών Δυτικών ανέμων και των πολλαπλών παράλληλων μετώπων δημιούργησε μια πρωτοφανή σε έκταση και δυσκολία κατάσταση για τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Είχαμε τρία παράλληλα μέτωπα περιμετρικά της Αττικής και πάνω από 15 εστίες πυρκαγιάς που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα, δημιουργώντας έναν πρωτοφανή και ανυπέρβλητο κλοιό.

Από τη πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα έσπευσε το σύνολο των πτητικών δυνάμεων, 7 καναντέρ, 10 ελικόπτερα, καθώς και πάνω από 300 πυροσβεστικά οχήματα.

Το πύρινο μέτωπο στο Νέο Βουτζά εξελίχθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο σε καταστροφική πυρκαγιά καθώς η ταχύτητα του ανέμου έφθασε ακόμη και τα 9 μποφόρ. Με αποτέλεσμα η φωτιά να περάσει σε πολύ σύντομο χρονικο διάστημα τη Λεωφόρο Μαραθώνος με κατεύθυνση προς την παραλία στο Μάτι.

Εκεί δυστυχώς είχαμε τον μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών αλλά δυστυχώς και νεκρών, από πολίτες που δε πρόλαβαν να απομακρυνθούν και εγκλωβίσθηκαν στα σπίτια ή στα οχήματά τους.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπερβαίνει τους 20 και οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 88 ενήλικες εκ των οποίων οι 11 είναι σοβαρά καθώς και 16 παιδιά.

Η διαδικασία της έρευνας και της καταγραφής συνεχίζεται και η σχετική ενημέρωση θα είναι συνεχής.

Τούτη την ώρα πέρα από τις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παράλληλο σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης στις Ανατολικές ακτές της Αττικής με συντονισμένη προσπάθεια απεγκλωβισμού πολιτών από 9 σκάφη του Λιμενικού, 2 του Πολεμικού Ναυτικού (μια φρεγάτα και ένα αρματαγωγό) καθώς και δεκάδες ιδιωτικά σκάφη υπό τις οδηγίες του Λιμενικού Σώματος.

Ταυτόχρονα, ελικόπτερα Σικορσκι του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούν στη θαλάσσια περιοχή συμβάλλοντας στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.

Όλα τα σκάφη μεταφέρουν πολίτες από τις ακτές στο λιμάνι της Ραφήνας από όπου επιβιβάζονται σε λεωφορεία του ΟΑΣ που τους μεταφέρουν σε ξενοδοχεία τα οποία έχει διαθέσει η Ένωση Ξενοδόχων καθώς και σε άλλους διαθέσιμους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτή τη στιγμή ο συντονισμός των επιχειρήσεων γίνεται από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, όπου βρίσκεται επικεφαλής ομάδας υπουργών ο ίδιος ο ΠΘ, αλλά και από το Ειδικό κέντρο επιχειρήσεων όπου βρίσκεται ο Υπουργός Άμυνας  και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και το ΚΕΠΙΧ του Λιμενικού υπό τον υπουργό Ναυτιλίας ενώ ο αναπληρωτής υπουργός βρίσκεται επί τόπου στο Λιμάνι της Ραφήνας.

Αύριο με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν όλες οι διαθέσιμες πτητικές  δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ σε ανταπόκριση αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας θα συνδράμουν και αεροσκάφη από την Ισπανία αλλά και πρόσθετο πεζοπόρο τμήμα 60 ατόμων από την Κύπρο. 

Το φαινόμενο των 15 ταυτόχρονων εστιών σε τρία διαφορετικά μέτωπα που έλαβε χώρα σήμερα στην Αττική, οδήγησε το ΥΠΕΘΑ να απευθύνει αίτημα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανταποκρίθηκαν και έτσι αύριο θα βρίσκεται στον εναέριο χώρο της Αττικής ειδικά εξοπλισμένο μη-επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που θα παρατηρεί και θα εντοπίζει οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια.

Τούτη την ωρα είναι η ώρα της μάχης  και τούτη την ώρα πρέπει να συνεχίσουμε.

Μοναδικό μας μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της καταστροφής και η συνδρομή στους πολίτες που έχουν πληγεί.

Συνέντευξη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και τους δημοσιογράφους Σ. Μουρελάτου & Γ. Κούρο

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

 
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ 2 ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
 
• Σε αυτήν την υπόθεση καραμπινάτης πλέον παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Τουρκία φαίνεται να λειτουργεί με όρους που ξεπερνούν τα όρια. Είναι προφανές ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί αυτό το θέμα για να διαπραγματευτεί. Όμως είναι απαράδεκτο να παίζουμε με ανθρώπινες ζωές στη διπλωματία.
 
• Μετά τη συνάντηση του ΠΘ με τον κ. Ερντογάν κάνουμε την εκτίμηση ότι τα πράγματα έχουν κάπως, ελάχιστα, βελτιωθεί. Ωστόσο μέχρι αυτό να φανεί και να οδηγήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες χρειάζεται χρόνος. Χωρίς να μπορώ να είμαι βέβαιος, δεν είναι απίθανο να δούμε μια αλλαγή στάσης στο επόμενο διάστημα. Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε να εξαντλούμε όλα τα μέσα πίεσης.
 
ΜΕΤΡΑ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
 
• Μετά και το τυπικό τέλος της μνημονιακής επιτροπείας τον Αύγουστο, οι δυνατότητες για τις πολιτικές που θα μπορούν να ασκηθούν θα είναι αρκετά μεγαλύτερες. Όπως ξέρετε είναι ήδη ψηφισμένος ο νόμος για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα μπουν σε τροχιά οι διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού ενώ υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για το 2019 ώστε να δούμε μια πολιτική στοχευμένων φοροελαφρύνσεων και κοινωνικής στήριξης.
 
• Όπως ξέρετε, για την επόμενη χρονιά δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος περίπου 750 εκ ευρώ ο οποίος αυξάνεται για τη μεθεπόμενη και πάει λέγοντας. Ο δημοσιονομικός χώρος θα είναι λοιπόν διαρκής και τα μέτρα ελάφρυνσης θα είναι μόνιμα και όχι στη λογική του εφάπαξ επιδόματος. Στη ΔΕΘ ο ΠΘ θα περιγράψει τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες για το τέλος του 2018 και το 2019 και θα συγκεκριμενοποιήσει αυτά τα μέτρα ελάφρυνσης.
 
• Το μέτρο των συντάξεων ήταν αποτέλεσμα της πίεσης του ΔΝΤ κατά τη 2η αξιολόγηση το οποίο είχε στηριχθεί στις απαισιόδοξες προβλέψεις του. Οι Ευρωπαίοι διαφωνούσαν με τη λήψη του μέτρου. Εμείς παρακολουθούμε την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών και από αυτήν εξαρτώνται οι αποφάσεις μας καθώς ξέρετε πως έχουμε τη δέσμευση να τηρούμε τους στόχους για 3,5% πλεόνασμα.
 
• Μετά την 21η Αυγούστου η παρακολούθηση θα έχει να κάνει μόνο με τους στόχους και όχι και με τα μέσα με τα οποία οι στόχοι θα επιτυγχάνονται. Εφόσον οι στόχοι τηρούνται η διακριτική ευχέρεια ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση. Περνάμε λοιπόν σε μια νέα μέρα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιστρέφουμε στο παρελθόν της σπατάλης του δημοσίου χρήματος αλλά αντίθετα ότι θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τα πιο αδύναμα στρώματα.
 
• Η αναστολή του μέτρου του ΦΠΑ προκαλούσε ένα δημοσιονομικό κενό 24 εκ. ευρώ. Και για αυτό το λόγο μια ομάδα ακραίων του γερμανικού κοινοβουλίου υποστήριξε ότι πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα. Είναι προφανές πως δεν θα έμπαινε σε κίνδυνο το πρόγραμμα για 24 εκ ευρώ. Όμως μην ξεχνάτε ότι με τα ισοδύναμα μέτρα ανοίγει και η πόρτα το ΦΠΑ να παραμείνει μειωμένο και για το 2019.
 
• Η ΝΔ από τη μια καταγγέλλει για το κόψιμο των συντάξεων, για τους υψηλούς φόρους και για όλα όσα η χώρα ήταν υποχρεωμένη να κάνει εξαιτίας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και από την άλλη όταν το καταστροφολογικό της σενάριο καταρρέει χάνει την ψυχραιμία της καθώς βλέπει ότι η χώρα ολοκληρώνει τα προγράμματα.-
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΡΦΩΝ ΤΣΙΠΡΑ
 
Η ΝΔ εξέδωσε χθες μια ανακοίνωση η οποία είναι για ποινικό δικαστήριο. Ήταν ένα συκοφαντικό λιβελογράφημα στην προσπάθειά της να δείξει ότι είμαστε όλοι ίδιοι. Η ΝΔ έχει βρεθεί σε πάρα πολύ δύσκολη θέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τη NOVARTIS, τα προβλήματα με το πόθεν έσχες της συζύγου του κ. Μητσοτάκη, με τα δάνεια του Κήρυκα Χανίων. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα είχε προαναγγείλει τα συκοφαντικά και ανυπόστατα δημοσιεύματα από το βήμα της Βουλής δηλαδή βρίσκεται σε συνεργασία με συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα.
 
Ως προς τις κατηγορίες της ΝΔ:
 
– Χαριστική ρύθμιση με επιτόκιο 6% δεν υπάρχει. Χαριστική ρύθμιση είναι η ρύθμιση μπαλόνι του Κήρυκα Χανίων
– Και ο προηγούμενος του νόμου Παρασκευόπουλου έλεγε το ίδιο πράγμα για το συγκεκριμένο ζήτημα.
– Δεν άλλαξε η κατηγορία το 2015. Το δικαστήριο είχε αποφασίσει από το 2012 και μάλιστα πριν καν ο κ. Τσίπρας γίνει αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης.
– Από το 2012 ο αδερφός του κ. Τσίπρα κατέθεσε το δίπλωμά του και δεν έχει καμία σχέση με έργα του δημοσίου.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΚΟΥΡΟΣ: Καλημέρα κύριε Υπουργέ. Καλώς ήρθατε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα. Καλώς σας βρήκα. 

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Καλημέρα. 

ΚΟΥΡΟΣ: Πολλά τα θέματα. Πλούσια η ατζέντα παρότι είμαστε 18 Ιουλίου. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε, όμως, με το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών γιατί είχαμε χθες την απόφαση του δικαστηρίου, απορριπτική για 6η συνεχόμενη φορά. Βλέπουμε ότι ο Ερντογάν δεν θέλει κάποια αποκλιμάκωση της σχέσης που έχει με την Ελλάδα. Να κάνει ένα βήμα, ένα βήμα καλής θέλησης.  

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, το βέβαιο είναι ότι μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον κύριο Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, κάνουμε την εκτίμηση ότι τα πράγματα έχουν, κάπως ελάχιστα, βελτιωθεί. Ωστόσο, μέχρι αυτό να φανεί και να οδηγήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, νομίζω ότι πρέπει να περάσει χρόνος. Έγινε η και συνεχίζει να γίνεται η νομική προσπάθεια από την πλευρά των συνηγόρων των δύο στρατιωτικών μας για την αποφυλάκιση. Φαίνεται ότι απορρίφθηκε το αίτημα με το ίδιο σκεπτικό. Εκτιμώ ότι η Τουρκία –το έχουμε πει αρκετές φορές- στη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία πλέον είναι υπόθεση καραμπινάτης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φαίνεται να λειτουργεί με όρους που ξεπερνούν τα όρια. Νομίζω, όμως, ότι μέσα στο επόμενο διάστημα δεν είναι απίθανο να δούμε μία αλλαγή στάσης της τουρκικής κυβέρνησης, της τουρκικής δικαιοσύνης, αλλά και του κυρίου Ερντογάν. Δεν μπορώ, φυσικά, να είμαι βέβαιος για αυτό. Δεν εξαρτάται, όπως καταλαβαίνετε, από την ελληνική κυβέρνηση. Ξέρετε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή μια σειρά από υποθέσεις με κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές, αμερικανούς πολίτες, γερμανούς πολίτες, που τραβούν αρκετό καιρό. Επομένως, καταλαβαίνετε ότι αν δεν μπορούν οι ΗΠΑ ή αν δεν μπορεί η Γερμανία να διευθετήσει αυτές τις υποθέσεις, είναι λογικό ότι με την φορά που έχει πάρει η τουρκική πολιτική, θα υπάρχουν προβλήματα.  

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Αισθάνεστε, μήπως, το σύρει αυτό το θέμα για να βγάλει και άλλα πράγματα στο τραπέζι; Γιατί βλέπουμε ότι, ίσως τώρα, δεν το συσχετίζει απόλυτα με τους οκτώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, προφανώς. Το θέμα αυτό ο κύριος Ερντογάν το χρησιμοποιεί και η τουρκική κυβέρνηση και η τουρκική διπλωματία και πολιτική ηγεσία το χρησιμοποιούν για να διαπραγματευτούν. Και αυτό, ακριβώς, είναι το απαράδεκτο. Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να παίζουμε με ανθρώπινες ζωές στο παιχνίδι της διπλωματικής σύγκρουσης, διότι πλέον σταματάει να είναι εντός των ορίων που πρέπει να κινούνται οι διεθνείς σχέσεις, η διπλωματική –αν θέλετε- αντιπαράθεση, πολιτική αντιπαράθεση, μεταξύ κρατών και περνάμε πια σε ένα πεδίο αρκετά εχθρικό. Με αυτή την έννοια σας λέω ότι από την μεριά της ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχίσουμε να εξαντλούμε όλα τα μέσα της πολιτικής πίεσης, θα εξαντλούμε όλες τις διπλωματικές δυνατότητες που έχουμε και όλες τις νομικές δυνατότητες που έχουμε. Ωστόσο, μιλάμε για μια κατάσταση, η οποία, αυτή τη στιγμή, εξαρτάται απολύτως από την τουρκική εισαγγελία, που, όπως ξέρετε, είναι όργανο της τουρκικής κυβέρνησης στο τουρκικό νομικό σύστημα. 

ΚΟΥΡΟΣ: Το γεγονός ότι πέρασε τώρα όλη αυτή η προεκλογική του φιέστα και όλος ο αγώνας που έδωσε. Έχει βγει πανίσχυρος, ένας σουλτάνος, όπως λέμε, στη θέση του σουλτάνου. Βλέπετε ότι θα φέρει στις σχέσεις μας μια καλύτερη μέρα, όσον αφορά στο Αιγαίο ή στην κυπριακή ΑΟΖ; Γιατί και εκεί είναι πολλά τα θέματα με τα γεωτρύπανα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Ερντογάν πλέον νομίζω ότι μπορεί να νιώθει αρκετά ασφαλής. Επομένως, αυτή είναι μια συνθήκη που θα μπορούσε να βελτιώσει τις σχέσεις, να αποκλιμακώσει την ένταση που δημιουργήθηκε όλο το προηγούμενο εξάμηνο. Ιδιαίτερα μετά την εισβολή στο Αφρίν του τουρκικού στρατού, όπου η Τουρκία επέλεξε μία στάση απέναντι στο σύνολο της διεθνούς κοινότητας αρκετά συγκρουσιακή. Σε αυτή τη φάση, όμως, νομίζω ότι η επιλογή που θα γίνει θα είναι μια επιλογή αποκλιμάκωσης, βελτίωσης των σχέσεων και εκεί νομίζω ότι είναι και η ευκαιρία για να διευθετηθεί το ζήτημα των δύο στρατιωτικών μας. 

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Ας το ελπίζουμε. Ας έρθουμε στα καθ’ ημάς. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη συζήτηση, η οποία ανοίγει, εάν και κατά πόσο, μετά την 21η Αυγούστου, υπάρχουν όντως περιθώρια να δούμε πολιτικές που θα ανακουφίσουν τις κοινωνικές ομάδες που έχουν υποστεί και έχουν φέρει εις πέρας το βάρος του μνημονίου. Γίνεται πολύ κουβέντα για αυτή τη μείωση των συντάξεων και αν, τελικώς, μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει την κατάργηση ή το πάγωμα, ή –δεν ξέρω- την αναστολή,  αυτού του μέτρου; Εσείς θα μας πείτε. Βγάζετε μια βεβαιότητα ότι μπορείτε να το κάνετε. Υπάρχει έδαφος; Θα το δούμε αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, οι πολιτικές που θα μπορούν να ασκηθούν μετά το τέλος, και το τυπικό τέλος της μνημονιακής επιτροπείας, 21 Αυγούστου, όταν και εκπνέει πια η δανειακή σύμβαση και η Ελλάδα βγαίνει από τη φάση του προγράμματος, οι δυνατότητες, λοιπόν, θα είναι αρκετά μεγαλύτερες. Όπως ξέρετε, ήδη είναι ψηφισμένος ο νόμος για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Υπάρχουν ή θα μπουν σε τροχιά οι διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Και υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για το 2019, να δούμε μία πολιτική στοχευμένων φοροελαφρύνσεων που την έχει προαναγγείλει και ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Μια πολιτική φοροελαφρύνσεων και κοινωνικής στήριξης, καθώς, όπως ξέρετε, δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος περίπου 750 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα είναι και διαρκής. 

ΚΟΥΡΟΣ: Θέλει χρόνο δηλαδή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Δηλαδή, πλέον δεν θα είναι η λογική ενός κοινωνικού επιδόματος που θα δίνεται εφάπαξ και μόνο στην περίπτωση που έχουμε υπερπλεόνασμα. Έχουμε μια διαρκή δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο -περίπου 750 εκατομμύρια είναι για το 2019. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος αυξάνεται ακόμη περισσότερο… 

ΚΟΥΡΟΣ: Στα 900 πάει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …το 2020 και πάει λέγοντας. Επομένως, εκεί πια θα δούμε μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης. Φυσικά, η κυβέρνηση θα αποφασίσει μέσα από τα όργανά της ποια συγκεκριμένα θα είναι αυτά τα μέτρα. 

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Και λέτε μόνιμα. Μπορεί να είναι και ο ΕΝΦΙΑ ας πούμε; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ορίστε;

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Επειδή λέτε μόνιμες φοροελαφρύνσεις, μπορεί να είναι ΕΝΦΙΑ;

ΚΟΥΡΟΣ: ΕΝΦΙΑ, φορολογικοί συντελεστές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω, οι φόροι ξέρετε πάρα πολύ καλά ποιοι είναι. Το οικονομικό επιτελείο…

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Προσπαθούμε να σας δελεάσουμε γιατί μαθαίνουμε ότι τώρα τα επεξεργάζεστε. 

ΚΟΥΡΟΣ: Η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι στο τραπέζι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Μην προτρέχουμε. Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ όταν και θα περιγράψει τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες για το τέλος του 2018 και για ολόκληρο το 2019 και θα περιγράψει τους βασικούς άξονες, αν θέλετε, του προϋπολογισμού του 2019, θα συγκεκριμενοποιήσει με πολύ μεγάλη σαφήνεια τα μέτρα ελάφρυνσης. 

ΚΟΥΡΟΣ: Φοβάστε…;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συντάξεων για το οποίο με ρωτήσατε. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αυτό το μέτρο είχε παρθεί στη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης και ήταν αποτέλεσμα μιας πίεσης που είχε ασκήσει το ΔΝΤ, καθώς οι προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 πια, ήταν πολύ χαμηλότερες από ό,τι ήταν οι προβλέψεις της Ελλάδας και των άλλων ευρωπαίων εταίρων της, δηλαδή, της Κομισιόν, του ESM, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δηλαδή, οι Ευρωπαίοι διαφωνούσαν με τη λήψη του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, την προνομοθέτηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι παρακολουθούμε από πάρα πολύ κοντά και πάρα πολύ στενά την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών και από αυτήν ακριβώς την εξέλιξη εξαρτώνται και όλες οι αποφάσεις τις οποίες θα πάρουμε. Διότι ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε μια δέσμευση να τηρούμε τον στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος και για το 2019. Αυτός ο στόχος θα τηρηθεί. 

ΚΟΥΡΟΣ: Παρ’ όλα αυτά φοβάστε; Γιατί είπαν οι Γερμανοί, ας πούμε, για τον ΦΠΑ στα νησιά που έγινε και είπαμε ότι θα είναι ένα μέτρο το οποίο θα κρατήσει. Όμως, βγήκαν οι Γερμανοί, όχι μόνο ζήτησαν αντίμετρα 28 εκατομμύρια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν ήταν ακριβώς αντίμετρα. 

ΚΟΥΡΟΣ: Είπαν ότι θα πάει μέχρι τέλος του χρόνου και μετά δεν θα επεκταθεί το μέτρο αυτό.  

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. 

ΚΟΥΡΟΣ: Φοβάστε μήπως σας βάλουν φρένο και στο πάγωμα του μέτρου των συντάξεων;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια εδώ. Η αναστολή του μέτρου του ΦΠΑ προκαλούσε ένα δημοσιονομικό κενό 24 εκατομμυρίων ευρώ. Και για αυτό τον λόγο, μία, αν το θέλετε, ακραία ομάδα στο εσωτερικό του γερμανικού κοινοβουλίου και δρώντας με έναν έντονο σχολαστικισμό…

ΚΟΥΡΟΣ: Γκρίνιαζε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …σχολαστικισμό, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν όχι αντίμετρα, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθεί αυτό το κενό των 24 εκατομμυρίων ευρώ. Λοιπόν, δεν υπήρχε καμία περίπτωση το πρόγραμμα να έχει το οποιοδήποτε, πώς να το πω, να τεθεί σε κίνδυνο, να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα για 24 εκατομμύρια ευρώ. Νομίζω ότι ήταν μια προσπάθεια της Γερμανίας να δείξει ότι ακόμη έχει τα ηνία του ελληνικού προγράμματος. 

ΚΟΥΡΟΣ: Πάντως, δεν κατάφερε η Γερμανία να πάει μέχρι τέλος του έτους; Θα συνεχιστεί και μετά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Από τη στιγμή που έχει ζητηθεί ισοδύναμο μέτρο, καταλαβαίνετε ότι το ισοδύναμο μέτρο ανοίγει και την πόρτα, έτσι ώστε ο ΦΠΑ να παραμείνει μειωμένος και για το 2019. Αλλιώς, δεν θα χρειαζόταν ισοδύναμο μέτρο. Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει, το ζήτημα είναι ότι από την 21η Αυγούστου και μετά βγαίνουμε από το μνημόνιο, μπαίνουμε σε μία φάση, τη λεγόμενη φάση της μεταμνημονιακής…

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Αν μου επιτρέπετε. Να το «τσιμπήσω» λίγο στις συντάξεις. Είπατε ότι έχουμε δημοσιονομικό χώρο. Είπατε ότι υπάρχει το 3,5%. Επειδή υπάρχει όμως μία τάση  να το περάσουμε το 3,5%, άρα εκεί εδράζεται η βεβαιότητα ότι στις συντάξεις μπορεί να έχουμε ευχάριστα νέα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν έβγαλα βεβαιότητα. Σας είπα ότι παρακολουθούμε στενά τα δημοσιονομικά μεγέθη και, ακριβώς, σχετίζεται με αυτό που πήγα να σας πω προηγουμένως ότι, δηλαδή, μετά την 21η Αυγούστου, η παρακολούθηση δεν είναι παρακολούθηση μέσων και στόχων, όπως ήταν κατά την περίοδο του προγράμματος, που δεν είχαμε απλώς και μόνο να επιτυγχάνουμε δημοσιονομικούς στόχους. Έπρεπε να συζητάμε και να συμφωνούμε και για τα μέσα με τα οποία θα επιτυγχάνονταν οι στόχοι. Από τις 21 Αυγούστου και μετά, η κατάσταση θα είναι ριζικά διαφορετική, όπως είναι και στις υπόλοιπες χώρες, δηλαδή την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Κύπρο. Θα έχουμε, δηλαδή, μια παρακολούθηση κυρίως των στόχων. Άρα, λοιπόν, εφόσον οι στόχοι θα καλύπτονται, θα επιτυγχάνονται, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

ΚΟΥΡΟΣ: Δεν βγάλατε βεβαιότητα, αλλά δεν βγάλατε και ανησυχία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω, το πρόγραμμα…

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: …υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι εφόσον οι στόχοι τηρούνται η διακριτική ευχέρεια για την επιλογή των μέτρων θα είναι στην ελληνική κυβέρνηση. 

ΚΟΥΡΟΣ: Ξέρετε, τώρα, υπάρχει και ο αντίλογος από την άλλη πλευρά, από τη Ν.Δ., που κάποιοι λένε ότι μπαίνετε,  επειδή θα μπούμε σε μια προεκλογική περίοδο, αργά ή γρήγορα θα γίνουν εκλογές, είτε γίνουν το φθινόπωρο, είτε την άνοιξη, είτε τέλος της τετραετίας…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο φθινόπωρο λέτε;

ΚΟΥΡΟΣ: Φέτος. Κάποιοι το λένε στη Ν.Δ.. Όχι! Ωραία. Θα μας τα πείτε και αυτά. Ότι μπαίνετε σε μια σειρά παροχολογίας τώρα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι; Δεν καταλαβαίνω πραγματικά.

ΚΟΥΡΟΣ: Κάποια εικόνα, η οποία μας έφερε στο παρελθόν σε αυτή την κρίση. Σας λέω τι λέει η Ν.Δ..

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη μια μεριά, η Ν.Δ. φωνάζει, καταγγέλλει και παραληρεί για το κόψιμο των συντάξεων, για τους υψηλούς φόρους, για μια σειρά, τέλος πάντων, από πολιτικές που ήταν αναγκασμένη να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Και από την άλλη μεριά, όταν βλέπει ότι το καταστροφολογικό της αφήγημα, γιατί περί αυτού επρόκειτο, η Ν.Δ. επί τρία χρόνια μας έλεγε ότι η χώρα πάει στα βράχια, διαλυόμαστε, θα χρεοκοπήσουμε, πάλι θα έχουμε τα ίδια προβλήματα με το 2015, τώρα να γίνουν εκλογές, όχι μετά να γίνουν εκλογές, μετά πάλι ξανά να γίνουν εκλογές. Εν πάση περιπτώσει, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται πραγματικά σε ένα πολιτικό αδιέξοδο. Το αφήγημά της έχει καταρρεύσει. Δεν έχει τι να πει. Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως από τον Αύγουστο του 2018 περνάμε σε μια νέα μέρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιστρέφουμε στο παρελθόν. Δεν επιστρέφουμε στη λογική της σπατάλης του δημόσιου χρήματος. Θα έχουμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική στη βάση των στόχων του προγράμματος. Αλλά, από εκεί και πέρα, είτε το θέλει αυτό η Ν.Δ., είτε δεν το θέλει, που μάλλον δεν το θέλει, θα έχουμε και τη δυνατότητα, επιτέλους, να ασκήσουμε πολιτικές ή μάλλον να ενισχύσουμε τις πολιτικές στήριξης των κατώτερων στρωμάτων. Γιατί ξέρετε, ακόμη και εντός μνημονίου, η κυβέρνηση είχε πάρει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία αφορούσαν ένα 25%, 30%, 35% του πληθυσμού, που πραγματικά πέρναγε πολύ δύσκολα. Για παράδειγμα, είναι παροχολογία το γεγονός ότι επιτρέψαμε σε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι ήταν ανασφάλιστοι και τον καιρό του 2010-2015 δεν είχαν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ; Αυτό, βεβαίως, κοστίζει στον προϋπολογισμό. Όμως, αυτό είναι παροχολογία; Ήταν παροχολογία ή ήταν σπατάλη του δημόσιου χρήματος το γεγονός ότι επιστρέψαμε, στις κοινωνικές κατηγορίες που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη, το μέρισμα το 2016 και το 2017, πράγματα τα οποία η Ν.Δ. τα καταψήφισε; Δημιούργησε κανένα πρόβλημα στα πρωτογενή πλεονάσματα; Αντιθέτως, τα πρωτογενή πλεονάσματα ήταν πολύ πάνω των στόχων. 

Άρα, λοιπόν, η απάντηση είναι σε αυτό που με ρωτήσατε είναι: Πρώτον, η Ν.Δ. έχει χάσει την ψυχραιμία της ακριβώς επειδή βλέπει ότι η σημερινή κυβέρνηση ολοκληρώνει τον κύκλο του προγράμματος με επιτυχία και βγαίνει σε μια φάση όπου θα μπορεί να ασκήσει με πολύ μεγαλύτερη ελευθερία πολιτικές κοινωνικής στήριξης. 

Το δεύτερο είναι ότι ενισχύουμε την προσπάθειά μας αυτή με μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.

ΚΟΥΡΟΣ: Το αφήγημα αυτό το δικό σας, το αφήγημα  της επόμενης ημέρας, φοβάστε ότι μπορεί να μην προλάβατε να το υλοποιήσετε εάν έχουμε κάποιες εξελίξεις στο Σκοπιανό, με δεδομένες τις θέσεις του κ. Πάνου Καμμένου, που είναι στη συγκυβέρνηση και των ΑΝΕΛ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει…

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Δηλαδή, αυτή η βεβαιότητα ότι πάμε μέχρι το τέλος της τετραετίας, τη συμμερίζεται και ο συγκυβερνήτης;

ΚΟΥΡΟΣ: Γιατί στα Σκόπια θα τελειώσουν οι διαδικασίες, αργά ή γρήγορα, Ιανουάριο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε ο κ. Καμμένος είπε πάρα πολύ καθαρά ότι θα ολοκληρώσει την τετραετία και ότι θα σεβαστεί την έντιμη συμφωνία που έχει με τον Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτήν ακριβώς τη δήλωση, λοιπόν, στηριζόμαστε και στηρίζομαι και εγώ, για να σας πω ότι φυσικά θα ολοκληρωθεί η τετραετία χωρίς κανένα πρόβλημα.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Επειδή τελειώνει ο χρόνος μας και πρέπει να το ρωτήσουμε, διότι είδαμε χθες τη Ν.Δ. να βγάζει στη δημοσιότητα κάποια έγγραφα που αφορούν στην επιχείρηση των αδελφών του Πρωθυπουργού και πλέον βλέπουμε να τροφοδοτεί εκείνη αυτή την υπόθεση. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Δ. εξέδωσε, χθες, μια ανακοίνωση, η οποία είναι για ποινικό δικαστήριο. Ήταν ένα συκοφαντικό λιβελογράφημα και αυτό το κάνει η Ν.Δ. για ποιο λόγο; Διότι προσπαθεί να βυθίσει τον πολιτικό διάλογο στο σκοτάδι. Ξέρετε, ο Χέγκελ έλεγε ότι στο σκοτάδι όλες οι αγελάδες είναι μαύρες. Προσπαθεί, δηλαδή, να δείξει ότι όλοι είμαστε ίδιοι. Έχει βρεθεί σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, με τη Novartis 3 δισεκατομμύρια το λιγότερο, με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ξέρετε ότι σήμερα απολύθηκαν έξι υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ εξαιτίας του γεγονότος ότι τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργήματα που είχαν να κάνουν με διασπάθιση δημόσιου χρήματος εκατομμυρίων ευρώ. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη με το ανακριβές πόθεν έσχες, με τη μη δήλωση του πόθεν έσχες. Το γεγονός ότι υπάρχουν δάνεια εκατομμυρίων ευρώ του Κήρυκα Χανίων στα οποία εκεί έχουμε χαριστικές ρυθμίσεις, προσπαθούν, λοιπόν, να δημιουργήσουν εντυπώσεις με ψευδείς ειδήσεις, με ψευδείς κατηγορίες, στηριζόμενοι σε συκοφαντικά και ανυπόστατα δημοσιεύματα, τα οποία ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, είχε προαναγγείλει από τη Βουλή. Δηλαδή, σε συνεργασία με ένα συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα, η Ν.Δ. προσπαθεί να βυθίσει τη χώρα σε αυτό το σκοτάδι. 

Εγώ θα κάνω, όμως, και τέσσερα σχόλια για το τι γράφει αυτό το λιβελογράφημα. Μας λέει ότι υπήρξε χαριστική ρύθμιση. Χαριστική ρύθμιση του δανείου με 6%, δεν υπάρχει. Μπορούμε να βγούμε στην αγορά να δούμε ποιες είναι οι ρυθμίσεις οι οποίες γίνονται στα δάνεια. Χαριστική ρύθμιση με 6% επιτόκιο, δεν υπάρχει. Χαριστική είναι η ρύθμιση του Κήρυκα Χανίων, όπου ο κ. Μητσοτάκης, μετά από 11 χρόνια που δεν είχε πληρώσει φράγκο, εξασφάλισε δόσεις για δύο χρόνια 3.000 ευρώ, με τη δυνατότητα, στο τέλος των δύο ή τριών χρόνων, να πληρώσει δήθεν 614.000 ευρώ και να εξοφλήσει το δάνειό του. Αυτό λέγεται ρύθμιση μπαλόνι και είναι καραμπινάτη παρανομία. Αυτές είναι παρανομίες. 

Δεύτερο σχόλιο: Μας είπαν για τον νόμο Παρασκευόπουλου, ότι δήθεν με τον νόμο Παρασκευόπουλου, που έγινε επί της κυβέρνησης της σημερινής, το δικαστήριο οδηγήθηκε στην απόφαση περί της εξάλειψης του αξιοποίνου και τα λοιπά. Δεν ισχύει ούτε αυτό, όμως. Διότι και ο προηγούμενος νόμος, ο οποίος ίσχυε στο συγκεκριμένο ζήτημα της πλημμεληματικής κατηγορίας, έλεγε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Δηλαδή, δεν θα είχε αλλάξει τίποτα και ούτως ή άλλως, ο νόμος ο οποίος εφαρμόζεται κάθε φορά είναι ο νόμος που είναι ο πιο επιεικής στο ποινικό Δίκαιο. Και ο προηγούμενος νόμος ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, νομίζω ότι είναι και πιο επιεικής. 

Τρίτο συκοφαντικό, το οποίο περιλαμβάνει το κείμενο της Ν.Δ., ότι άλλαξε δήθεν η κατηγορία από το δικαστήριο το 2015, όταν ο κ. Τσίπρας ήταν ήδη Πρωθυπουργός. Δεν ισχύει ούτε αυτό. Το δικαστήριο είχε αποφασίσει γι’ αυτά τα ζητήματα ήδη από το 2012, πριν καν τις εκλογές του Μάη. Δηλαδή, πριν ο κ. Τσίπρας γίνει καν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Και το τέταρτο ψέμα, αφορά την υποτιθέμενη λειτουργία της εταιρείας των αδελφών του Πρωθυπουργού με έργα από το Δημόσιο. Ξέρετε ότι από το 2012 και από τότε που είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο σημερινός Πρωθυπουργός, από τότε που έγινε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αδελφός του κατέθεσε το δίπλωμά του, επί υπουργίας του κ. Μηταράκη, αν δεν κάνω λάθος, ήδη από το 2012 και δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό Δημόσιο. Άρα, λοιπόν, το δημοσίευμα ή μάλλον η ανακοίνωση αυτή της Ν.Δ. στην κυριολεξία είναι για ποινικό δικαστήριο.

ΚΟΥΡΟΣ: Ωραία. Κύριε Υπουργέ ήσασταν σαφής. Μας δώσατε και πληροφορίες, μας δώσατε και κάποιες ειδήσεις. Επειδή ήσασταν ήσυχος για τις συντάξεις, εγώ επιμένω.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Σας ευχαριστούμε. Κρατούμε αυτές σε ό,τι αφορά το οικονομικό πεδίο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ.

Συνέντευξη στον REALFM και τον δημοσιογράφο Ν. Στραβελάκη

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΡΩΣΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ
 
• Όπως γνωρίζετε προσπαθούμε η εξωτερική μας πολιτική να είναι πολυδιάστατη και ενεργητική. Όλο το προηγούμενο διάστημα, η Κυβέρνηση έχει επιδείξει ότι δεν πρόκειται να συρθεί πίσω από τον οποιονδήποτε για να υπονομεύσει κάποια στρατηγική σε αυτήν την εξωτερική της πολιτική.
 
• Στο βαθμό που υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και τήρηση των αρχών του διεθνούς Δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας, αυτή η πολιτική είναι δεδομένη και θα συνεχίσει να υλοποιείται. Όμως δε θα ανεχθούμε συμπεριφορές που δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό προς την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος.
 
• Ήρθαν στοιχεία στα χέρια των αρμόδιων αρχών σύμφωνα με τα οποία δεν υπήρξε ο απαιτούμενος σεβασμός που πρέπει να επιδεικνύουν οι διπλωματικοί υπάλληλοι απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό Νόμο και πως δεν τήρησαν τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας που εκπροσωπούν. Για το λόγο αυτό πήραμε τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε και αυτή τη στιγμή θεωρούμε το θέμα ως λήξαν.
 
• Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει δόγμα. Η Ρωσία είναι εταίρος της Ελλάδας και μάλιστα από τους σημαντικούς και αυτό δεν αλλάζει από το περιστατικό. Όμως είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος και απαιτούμε το σεβασμό όλων των εταίρων μας σε αυτό.
 
πΓΔΜ
 
• Φιλοδοξούμε στο Κοινοβούλιο να υπάρξει μια όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η πρόταση των ΑΝΕΛ για διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών είναι στο τραπέζι. Από εκεί και πέρα περιμένουμε τη θετική ολοκλήρωση των βημάτων της Συμφωνίας εκ μέρους της πΓΔΜ και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει δηλαδή να τη φέρουμε στη Βουλή παλεύοντας για μια όσο πιο διευρυμένη πλειοψηφία η οποία κατά τη γνώμη μου είναι και δυνατή.
 
ΤΟΥΡΚΙΑ
 
• Η συνάντηση του ΠΘ με τον Πρόεδρο Ερντογάν ήταν μια πραγματικά δύσκολη συζήτηση καθώς προηγήθηκαν 4 μήνες με ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο της οποίας η Τουρκία προέβη στην απονενοημένη σύλληψη των 2 στρατιωτικών μας η οποία έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πολιτικό ζήτημα καθώς συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της.
 
• Η διάθεση είναι μάλλον καλύτερη μετά τη συνάντηση και θέλω να πιστεύω ότι η Τουρκία θα επανέλθει στο δρόμο της σωφροσύνης και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
 
• Δεν υπάρχει θέμα συζήτησης για τον τρόπο που θα οργανωθεί η θρησκευτική και κοινωνική ζωή στη μειονότητας της Θράκης καθώς τα ζητήματα αυτά αφορούν αποκλειστικά το ελληνικό κράτος.
 
ΦΠΑ ΣΤΑ 5 ΝΗΣΙΑ
 
• Τον αποκλειστικό λόγο για το Πρόγραμμα έχουν οι θεσμοί. Το μέτρο αυτό πάρθηκε σε συνεννόηση και συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
• Μια ακραία δεξιά ομάδα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας, για λόγους υπερβολικής σχολαστικότητας, θεώρησε ότι θα πρέπει να υπάρξει επανέγκριση της κίνησης αυτής από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερμανικής Βουλής και για αυτό το λόγο υπήρξε η συγκεκριμένη καθυστέρηση.
 
• Η εκταμίευση των χρημάτων έχει εγκριθεί επί της αρχής και δε θα χρειαστεί νέα συνεδρίαση του ESM μόλις καλυφθούν οι προϋποθέσεις της γερμανικής Βουλής.
 
• Από τον Αύγουστο η κυβέρνηση αποκτά τα κλειδιά στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής με τον όρο μόνον να τηρείται το 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Στη βάση αυτής της συμφωνίας με τους θεσμούς νομίζω θα έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα.
 
ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ
 
• Η θέση της Κυβέρνησης είναι πάγια και δεδομένη. Κάναμε μια προσπάθεια πριν από καιρό να ψηφιστεί με 200+ ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Σε εκείνη τη φάση η Δημοκρατική Συμπαράταξη έκανε μεγάλο πολιτικό λάθος που παραιτήθηκε από το ρόλο του ρυθμιστή που θα μπορούσε να παίξει στο πολιτικό σύστημα και δεν υποστήριξε.
 
• Από εκεί και πέρα, εφόσον προκύψουν δυνατότητες για την ισχύ της αναλογικής από τις επόμενες εκλογές, είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Ωστόσο δεν πρόκειται να παίξουμε ούτε εκλογικά παιχνίδια ούτε παιχνίδια πολιτικής σκοπιμότητας. Περιμένουμε να δούμε τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων στη Βουλή για να δούμε ποια θα είναι η επόμενη κίνησή μας.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Πάμε να καλημερίσουμε τον υπουργό Επικρατείας, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας, καλή εβδομάδα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας κύριε Στραβελάκη, καλή εβδομάδα. 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να ξεκινήσουμε από το θέμα, που κατά τη γνώμη κυριαρχεί στην επικαιρότητα, και μιλώ για τις απελάσεις των δύο Ρώσων διπλωματών και για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα δύο Ρώσων αξιωματούχων και βλέπω στον Τύπο πληροφορίες, ιδιαίτερα στον κυριακάτικο Τύπο -έχει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ και η Real News, ο Παναγής Γαλιατσάτος- για το τι έκαναν αυτοί οι Ρώσοι. Θέλω να ρωτήσω, λοιπόν, αν όντως η ελληνική κυβέρνηση έχει στοιχεία, οι ελληνικές αρχές έχουν στοιχεία, ότι προσπάθησαν να δωροδοκήσουν τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ, όπως διάβασα στο Documento, για να μην ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε κύριε Στραβελάκη. Επειδή αυτές οι υποθέσεις είναι πάρα πολύ λεπτές και πάρα πολύ ευαίσθητες, εγώ, από τη δικιά μου τη μεριά, δεν μπορώ να σχολιάσω δημοσιεύματα. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να δηλώσω με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνεια και σαφήνεια το εξής: ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι δεν πρόκειται να συρθεί πίσω από τον οποιονδήποτε για να υπονομεύσει μία στρατηγική στην εξωτερική της πολιτική, η οποία, όπως γνωρίζετε, προσπαθούμε να είναι πολυδιάστατη, προσπαθούμε να είναι ενεργητική και να αφορά ανοίγματα σε ολόκληρο τον κόσμο χωρίς παρωπίδες και χωρίς αποκλεισμούς. Από εκεί και πέρα, στον βαθμό που υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου και απόλυτη σαφήνεια σε σχέση με την τήρηση των αρχών της εθνικής κυριαρχίας, αυτή η πολιτική είναι δεδομένη και θα συνεχίσει να υλοποιείται. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι από τη δική μας μεριά θα ανεχτούμε συμπεριφορές, οι οποίες δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό προς την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος. Αυτή είναι η επί της αρχής τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, σε σχέση με το ζήτημα των Ρώσων διπλωματών, από τη δική μας μεριά πήραμε τα μέτρα τα οποία έπρεπε να πάρουμε και αυτή τη στιγμή το θεωρούμε ως λήξαν. 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Καταλαβαίνω, όμως, από την ενέργεια –που είναι πολύ σοβαρή- να απελαθούν δύο Ρώσοι διπλωμάτες και μάλιστα κορυφαίοι, ότι αυτή η αρχή που περιγράψατε παραβιάστηκε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν παραβιάστηκε. 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ε, τότε γιατί απελάθηκαν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απελάθηκαν διότι ήρθαν στοιχεία στα χέρια των αρμόδιων αρχών, σύμφωνα με τα οποία δεν υπήρξε ο απαιτούμενος σεβασμός, που πρέπει να επιδεικνύουν όλοι οι διπλωματικοί υπάλληλοι προς το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό νόμο. Τελεία, παύλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζει δόγμα εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση. Ξέρετε ότι πριν από λίγους μήνες πιεζόμασταν από παντού για να απελαύνουμε Ρώσους διπλωμάτες επ’ αφορμή, μάλλον, με αιτία την υπόθεση της δηλητηρίασης η οποία συνέβη στη Μεγάλη Βρετανία. Παρ’ όλα αυτά, εμείς δεν πήραμε καμία τέτοια απόφαση, διότι θεωρήσαμε ότι τα στοιχεία δεν είναι απολύτως επαρκή. Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο αποδείξαμε απολύτως ότι η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, την οποία υλοποιούμε, εδώ και τρεισήμισι χρόνια, είναι απολύτως ενεργή. 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ θα ρωτήσω, καταλαβαίνω…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξαναλέω ότι αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος και οι ελληνικές αρχές θα ανέχονται και συμπεριφορές, οι οποίες έρχονται σε σύγκρουση με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις όλων των διπλωματικών αποστολών. Τελεία, παύλα.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Αυτές οι συμπεριφορές, λοιπόν, που έρχονται σε σύγκρουση με το διεθνές δίκαιο, κάνουν το γύρο του κόσμου με τη μορφή πληροφοριών. Είχαν σχετικό ρεπορτάζ και οι Financial Times, δεν είναι μόνο ο ελληνικός Τύπος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, βεβαίως. 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Και σας ρωτώ επιμόνως διότι βλέπω και τα ερωτήματα των ακροατών. Ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να μην πει αν πράκτορες μιας ξένης χώρας ή διπλωμάτες, που λειτούργησαν ως πράκτορες, πήγαν να χρηματίσουν έλληνες βουλευτές ή χρηματοδοτούν συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών ή ουσιαστικά πάνε να ρίξουν την κυβέρνηση. Γιατί αν δεν ψήφιζαν, ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών των ΑΝΕΛ, αυτή τη συμφωνία, θα έπεφτε η κυβέρνηση. Αυτό είναι πολύ σοβαρό. Για αυτό και επιμένω, κύριε Υπουργέ. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Εγώ σας ξαναείπα ότι από τη στιγμή που ήρθαν στοιχεία στα χέρια των αρμόδιων υπηρεσιών, η ελληνική κυβέρνηση πήρε τα μέτρα που έπρεπε να πάρει.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα, υπάρχουν στοιχεία. Υπάρχουν και βίντεο; Και συνομιλίες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω κανένα άλλο σχόλιο. Δεν θα κάνουμε εδώ τους ντετέκτιβ. Εδώ σχολιάζουμε πολιτικά. Σας ξαναλέω. Υπάρχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν τήρησαν τη νομιμότητα και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, την οποία εκπροσωπούν και για αυτό τον λόγο πάρθηκε το συγκεκριμένο μέτρο. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει κανένα άλλο σχόλιο το οποίο μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και σας ξαναλέω ότι το θέμα για εμάς θεωρείται λήξαν. 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Θέλω και μια πολιτική απάντηση –για να το κλείσουμε- στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, που είπε στον Λάρι Κινγκ ότι ακολουθεί η Ελλάδα την πολιτική της Δύσης απέναντι στη Ρωσία και έδειξε αμερικανικό δάκτυλο πίσω από αυτές τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένας αμερικανικός δάκτυλος, κάνει απολύτως, κατά τη γνώμη μου, λάθος ο κύριος Λαβρόφ. Το πρώτο μου σχόλιο αφορούσε τις αρχές της εξωτερικής πολιτικής και το δόγμα εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση. Νομίζω ότι το έχει αποδείξει αυτό στο παρελθόν και με τη στάση της στο θέμα που είχε προκύψει με τη διμερή σύγκρουση Μ. Βρετανίας – Ρωσίας, πριν από μερικούς μήνες, αλλά και στο ζήτημα της συνολικής αντιμετώπισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία που έχουμε πάρα πολλές φορές τοποθετηθεί υπέρ της ανάγκης να βελτιωθούν οι σχέσεις και να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας. Επομένως, νομίζω ότι ο κύριος Λαβρόφ κάνει, σε αυτή την περίπτωση, λάθος.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Προσπάθησε ο κύριος Λαβρόφ, όπως είδα στο Έθνος, να πάρει τον κύριο Κοτζιά και να του πει «σταμάτα τη Συμφωνία διότι θα τη σταματήσουμε εμείς στον ΟΗΕ»; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω όχι. 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Υπήρξαν πιέσεις από τη Μόσχα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Καταρχήν, μια διμερής Συμφωνία δεν μπορεί να σταματήσει στον ΟΗΕ από οποιαδήποτε χώρα. Εγώ δεν πρόκειται να κάνω περαιτέρω σχόλια. Η Ρωσία είναι εταίρος και ένας μάλιστα από τους σημαντικούς εταίρους της Ελλάδας. Αυτό δεν αλλάζει από το τελευταίο περιστατικό. Ωστόσο, εμείς πρέπει κάθε φορά να υπενθυμίζουμε ότι είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος και απαιτούμε και ως κυβέρνηση, αλλά και ως ελληνική πολιτεία τον σεβασμό όλων των εταίρων μας. Τελεία, παύλα.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείτε να πείτε περισσότερα γιατί είναι λεπτή η υπόθεση. Πάμε σε αυτό καθεαυτό το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και θέλω το σχόλιο σας για τη χθεσινή αντίδραση των ΑΝΕΛ στη συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε γερμανική εφημερίδα, στην οποία προβλέπει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή με πάνω από 150 ψήφους, 151 ψήφους, και από Το Ποτάμι και, ενδεχομένως, και από τους ΑΝΕΛ. Και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ ουσιαστικά «άδειασε» τον κύριο Κοτζιά λέγοντας: «Μην μιλάς εσύ. Την κυβέρνηση την εκπροσωπεί ο κύριος Τζανακόπουλος». 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Ακούστε. Την κυβέρνηση την εκπροσωπεί ο Πρωθυπουργός, όλοι οι Υπουργοί, ο καθένας στο αντικείμενό του. Εγώ αυτό το οποίο πρέπει να πω είναι ότι, από την πρώτη στιγμή, έχουμε πει ως ελληνική κυβέρνηση ότι φιλοδοξούμε στο Κοινοβούλιο να υπάρξει μια όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη πλειοψηφία για αυτή την πολύ σημαντική Συμφωνία, η οποία κλείνει ένα θέμα 25ετίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Μα, αυτό που είπε ο κύριος Κοτζιάς, το έχει πει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην ΕΡΤ, χθες το είπε ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Νομίζω είναι η θέση όλων των  κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η Συμφωνία θα περάσει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, προφανώς, θα περάσει. Αλλιώς, δεν θα πηγαίναμε να την υπογράψουμε. 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα τι μου ζητάτε να σχολιάσουμε; Ο κύριος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ έχουν καταθέσει μια πρόταση σε σχέση με την ανάγκη για μια πιο διευρυμένη πλειοψηφία στο ελληνικό Κοινοβούλιο. 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Εκατόν ογδόντα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εκατόν ογδόντα βουλευτών. Αυτή η πρόταση είναι στο τραπέζι. Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει, αναμένει τα αποτελέσματα στο δημοψήφισμα και στην προσπάθεια που θα γίνει για τη συνταγματική αναθεώρηση και εφόσον αυτά ολοκληρωθούν με θετικό τρόπο θα κάνουμε αυτό το οποίο προβλέπει η συμφωνία να κάνουμε. Δηλαδή, θα την καταθέσουμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο παλεύοντας για μια όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι και δυνατή. 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ωστόσο, κύριε Υπουργέ, ο κύριος Τοσουνίδης δεν σταμάτησε εκεί, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ. Είπε μιλώντας στο Kontra, το είπε περίπου έτσι και νωρίτερα στον Real FM ότι «εμείς θα σταματήσουμε με κάθε τρόπο τη συμφωνία για να μην περάσει. Ίσως και ρίχνοντας την κυβέρνηση, αν χρειαστεί». 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, ο κύριος Καμμένος έχει πει διαφορετικά πράγματα πριν από κάποιο διάστημα. 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Μα, γι’ αυτό το ρωτώ, επειδή είναι εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ ο κ. Τοσουνίδης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν είμαι ούτε σχολιαστής, ούτε διερμηνευτής του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης και ποιες είναι οι πολιτικές τοποθετήσεις της κυβέρνησης, ποιες είναι οι θέσεις της σε μια σειρά από ζητήματα. Εγώ ακούω τον κ. Καμμένο, ο οποίος λέει ότι θα πορευτεί με τον κ. Τσίπρα μέχρι τη λήξη της τετραετίας και στη βάση αυτής της πολιτικής τοποθέτησης η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει και τα επόμενά της βήματα.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Με βάση αυτό που περιγράφετε, κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένα ερώτημα. Εάν η συμφωνία περάσει, περάσει από τα Σκόπια, φτάσει στην ελληνική Βουλή, γίνουν αυτά που περιγράφουν όλες οι πλευρές και περάσει με 151, 152 ψήφους, αλλά με τους ΑΝΕΛ να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, εκεί η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κυβερνά, θεωρώντας ότι πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή ή θα πάει σε εκλογές, αφού περάσει

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμμένω, να σας υπενθυμίζω τη θέση του κ. Καμμένου, σύμφωνα με την οποία θα ολοκληρωθεί η τετραετία με την παρούσα δομή της κυβέρνησης.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Πώς θα ολοκληρωθεί, αν οι ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι αυτό δεν έχει προκύψει από πουθενά.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Σας λέω ότι το είπε χθες ο εκπρόσωπός τους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Εγώ σας υπενθυμίζω ότι εμμένω στην τοποθέτηση του κ. Καμμένου.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Να συμφωνήσω εγώ ότι ο κ. Καμμένος εκφράζει τους ΑΝΕΛ. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα τώρα είναι να αρχίσουμε τις εικοτολογίες σε σχέση με το τι θα κάνουν ή τι δεν θα κάνουν;

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Είναι μείζον, γιατί αφορά τον χρόνο των εκλογών και αφορά την πορεία της κυβέρνησης και τη δυνατότητα να ολοκληρώσει τη θητεία της.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Εδώ και τριάμισι περίπου χρόνια ακούμε ότι θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο του 2016, τον χειμώνα του 2016, το φθινόπωρο του 2017, τον χειμώνα του 2017. Κάθε φορά εμείς διαψεύδουμε την εκλογολογία. Λέμε ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία. Οι δημοσιογράφοι, αλλά και η Ν.Δ., εν πολλοίς, για τους δικούς της λόγους και με βάση τις δικές της πολιτικές σκοπιμότητες και σχεδιασμούς, επιμένει ότι πάρα πολύ σύντομα θα γίνουν οι εκλογές. Σας ξαναλέω, λοιπόν, ότι για άλλη μια φορά θα διαψευστούν όλα αυτά τα εκλογικά σενάρια. Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τον κύκλο της, θα ολοκληρώσει τη θητεία της, θα πάει σε μια κανονική τετραετία.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα, με βάση αυτό που μου λέτε, και με 151 να περάσει η συμφωνία, τον Μάρτιο λέω εγώ, τον Φεβρουάριο, όποτε και να περάσει, με τους ΑΝΕΛ να κάνουν αυτά που λέει ο κ. Καμμένος, η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι βουλευτές που θα υποστηρίξουν τη συμφωνία θα είναι πολλοί περισσότεροι από 151.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Εγώ χρησιμοποίησα το νούμερο που είπε ο κ. Κοτζιάς, γι’ αυτό το είπα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι αυτό είναι το νούμερο που απαιτείται. Και σας λέω ότι ο αριθμός των βουλευτών που τελικά θα ψηφίσει τη συμφωνία θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Τώρα, πάμε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν. Δύο ώρες σχεδόν κράτησε η συνάντηση. Και βλέπω στις διαρροές από την Τουρκία και σε αυτά που είπε ο κ. Ερντογάν, ό,τι είπε με τον κ. Τσίπρα, ότι διαπίστωσε καλή πρόθεση από την ελληνική πλευρά. Ο Πρωθυπουργός σχημάτισε την εντύπωση ότι είναι έτοιμος ο Τούρκος Πρωθυπουργός να κάνει κίνηση για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται για μια πραγματικά δύσκολη συνάντηση, καθώς έχει μεσολαβήσει μια περίοδος περίπου τεσσάρων-πέντε μηνών που είχαμε μια ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πράγμα το οποίο σχετιζόταν και με την εκλογική μάχη που είχε μπροστά του ο κ. Ερντογάν και με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και με την πίεση που δέχτηκε στα νότια σύνορά του. Η Τουρκία πέρασε μια αρκετά δύσκολη περίοδο. Νομίζω ότι στο πλαίσιο αυτό έκανε και αυτή την απονενοημένη κίνηση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που τελικά έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα, καθώς είναι ζήτημα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της Τουρκίας. Εκτιμώ, όμως, ότι η διάθεση, έτσι όπως προέκυψε από τη συνάντηση των δύο πριν από μερικές ημέρες, είναι μάλλον καλύτερη σε αυτή τη φάση. Από αυτό το σημείο μέχρι του να μιλήσουμε για συγκεκριμένες ενέργειες που θα τείνουν προς την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, είναι ένα μεγάλο βήμα, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Ωστόσο, θέλω να πιστεύω ότι η Τουρκία σιγά-σιγά θα επανέλθει στο δρόμο της σωφροσύνης και του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας. Θέλω να το πιστεύω αυτό, διότι είναι καλό και για την ίδια την Τουρκία και για τον ρόλο που καλείται να παίξει στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Σύμφωνα με τον Ερντογάν, κύριε Υπουργέ, άναψε πράσινο φως για εκλογή μουφτή στη Δυτική Θράκη. Ισχύει; Προκύπτει κάτι τέτοιο από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κάποια τέτοια συζήτηση. Ο Πρωθυπουργός δεν θα συζητούσε με τον κ. Ερντογάν για τον τρόπο που θα οργανωθεί η θρησκευτική και κοινωνική ζωή στη μειονότητα της Θράκης. Τα ζητήματα αυτά είναι ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά και μόνο το ελληνικό κράτος και θα συζητηθούν στα αρμόδια όργανα και στη βάση των εισηγήσεων των αρμόδιων υπουργών.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Δύο τελευταία ερωτήματα. Το ένα είναι για τον ΦΠΑ. Νομίζω ότι το περιμένατε και είναι εύλογο. Τι συνέβη με τον ΦΠΑ; Η κυβέρνηση πάγωσε τη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δοκιμάζονται σκληρά από το Προσφυγικό, γιατί κατάλαβε ο Πρωθυπουργός ότι η Μέρκελ συμφωνεί ή προχώρησε σε μονομερή ενέργεια; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ΄ αρχήν, η κυρία Μέρκελ δεν έχει λόγο σε σχέση με αυτό το ζήτημα. 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Τα διάβασα. Διαβάστε τα και εσείς «νόμιζε ότι είπε ναι».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος νόμιζε;

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ότι ο Πρωθυπουργός το είπε στην Μέρκελ, η Μέρκελ είπε ναι, άρα το ανήγγειλε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχουν τέτοια σενάρια. Κατ’ αρχήν, όποιος γράφει αυτά τα ρεπορτάζ δεν έχει εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και δομείται το ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο, αυτή τη στιγμή, φτάνει προς το τέλος.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ωραία. Ήταν συμφωνημένο ή μονομερής ενέργεια;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου, κύριε Στραβελάκη. Για όλα αυτά, τον αποκλειστικό λόγο έχουν οι θεσμοί. Δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο ESM. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, κεντρικό ρόλο παίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεννόηση με την οποία πάρθηκε το μέτρο αυτό. Από εκεί και πέρα, μια ακραία δεξιά ομάδα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας, για λόγους υπερβολικής σχολαστικότητας, υπερβολικού ζήλου, θεώρησε…

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Το κόμμα AFD.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι, λέω για το κυβερνών κόμμα, το CDU, θεώρησε ότι θα πρέπει να υπάρξει επανέγκριση της συγκεκριμένης κίνησης από τη μεριά της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής και γι΄ αυτό το λόγο υπήρξε η συγκεκριμένη καθυστέρηση. Νομίζω ότι είναι μια υπερβολική σχολαστικότητα και μια υπερβολική τυπολατρεία που επιδεικνύουν.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα, το είχατε συμφωνήσει, λέτε εσείς;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές ότι το είχαμε συμφωνήσει. Το είχε πει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου. 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ναι, ναι, το θυμάμαι. Γιατί διάβασα σχόλια  ότι ήταν «καψώνι, χαστούκι» των Γερμανών στην Αθήνα, στο Eurogroup.

TZANAKOΠΟΥΛΟΣ: Έχω διαβάσει πάρα πολλά. Τα ίδια έλεγαν και στην προηγούμενη αξιολόγηση όταν καθυστέρησε δέκα ημέρες η εκταμίευση των χρημάτων. Τα ίδια έλεγαν και στη δεύτερη αξιολόγηση όταν καθυστέρησε 15 ημέρες η εκταμίευση των χρημάτων. Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Η εκταμίευση των χρημάτων, όπως είδατε και από την απόφαση του ESM.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Θα πάει λίγες ημέρες πίσω, μέχρι τον Αύγουστο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει εγκριθεί επί της αρχής. Δεν θα χρειαστεί νέα συνεδρίαση του ESM. Αντιθέτως, μόλις καλυφθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις από τη μεριά της γερμανικής Βουλής, θα έχουμε την εκταμίευση των χρημάτων. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Επί της ουσίας, κύριε Υπουργέ, επειδή θυμάμαι τον Πρωθυπουργό να λέει ότι «όσο είμαι εγώ Πρωθυπουργός, ο ΦΠΑ δεν θα αυξηθεί σε αυτά τα πέντε νησιά». Και αν θέλετε και τη γνώμη μου, δεν συνηθίζω να διατυπώνω ερωτήματα με τη γνώμη μου, αλλά θεωρώ ότι είναι μικροψυχία, τη στιγμή που δοκιμάζονται αυτά τα νησιά από το Προσφυγικό, να συζητά κάποιος να αυξήσει τη φορολογία, την ώρα μάλιστα που η Γερμανία ζητά να μένουν εκεί οι πρόσφυγες. Το ερώτημά μου είναι, αυτή η συμφωνία, αυτή η παράταση της μη αύξησης του ΦΠΑ, θα είναι μόνο για έξι μήνες ή μπορεί να πάει και παραπάνω; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πω το εξής: Από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, η ελληνική κυβέρνηση αποκτά τα κλειδιά στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, με έναν και μόνο περιοριστικό όρο. Ποιος είναι αυτός; Να τηρείται το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στη βάση, λοιπόν, αυτής της συμφωνίας που έχουμε κάνει με τους θεσμούς, νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε ανάλογα μέτρα στο βαθμό, βεβαίως, που, όπως σας είπα και προηγουμένως, θα τηρείται ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα, λέτε ότι αν έρθουν ισοδύναμα, μπορείτε εσείς να κρατήσετε παγωμένο το ΦΠΑ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο το Eurogroup ζήτησε ισοδύναμο μέτρο ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ. Διότι, ακόμα, πρέπει να έχετε υπόψη σας, πού βρισκόμαστε εντός του προγράμματος, χρειαζόταν, λοιπόν, η κατάθεση ενός ισοδύναμου μέτρου γι’ αυτά τα 24 εκατομμύρια. Και από τον Σεπτέμβριο του 2018 και μετά, ακριβώς επειδή τα κλειδιά της δημοσιονομικής πολιτικής επιστρέφουν ολοκληρωτικά στην ελληνική κυβέρνηση, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητάμε και να αποφασίζουμε για το ποια μέτρα είναι τα πιο αποτελεσματικά και ποια μέτρα είναι αυτά που μπορούν να βοηθήσουν στην κοινωνική στήριξη συγκεκριμένων πληθυσμών.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, τελευταίο ερώτημα. Μια σύντομη απάντηση θα ήθελα. Βλέπω σήμερα στην εφημερίδα  ΕΘΝΟΣ, «στο τραπέζι ξανά η απλή αναλογική. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναφέρει νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, η κυβέρνηση στη Βουλή».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με την απλή αναλογική είναι πάγια, είναι δεδομένη. Κάναμε μια προσπάθεια πριν από αρκετά μεγάλο διάστημα να ψηφιστεί η απλή αναλογική με περισσότερες από 200 ψήφους στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Δηλαδή από τις εκλογές που θα γίνουν στη λήξη αυτής της τετραετίας το 2019. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής ή όπως αλλιώς λέγεται, σε εκείνη τη φάση επέλεξε να μην υποστηρίξει αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία και να παραιτηθεί από τη δυνατότητα που θα του έδινε η απλή αναλογική να παίξει κεντρικό πολιτικό ρόλο, ρόλο ρυθμιστή στο πολιτικό σύστημα. Αυτό νομίζω ότι ήταν ένα από τα μεγάλα πολιτικά λάθη που έκανε η Δημοκρατική Συμπαράταξη. 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Τώρα, εσείς, μετά την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών, θα το ξαναφέρετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι, εφόσον προκύψουν δυνατότητες ή για την ισχύ της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές, είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Ωστόσο, δεν πρόκειται να παίξουμε ούτε εκλογικά παιχνίδια, ούτε παιχνίδια πολιτικής σκοπιμότητας. Θα δούμε τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Βουλή, για να δούμε ποια θα είναι η επόμενη κίνησή τους.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα, ξανανοίγει η συζήτηση. Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ θερμά για τη συνομιλία. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ.

  • 1
  • 2