Monthly Archives : April 2018

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Γ. Κουρή

Ο Γιώργος Κουρής υπήρξε πιστός στη δημοσιογραφία μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς πορείας του στο χώρο της ενημέρωσης άφησε το δικό του ιδιαίτερο αποτύπωμα τόσο ως δημοσιογράφος, όσο και ως ιδιοκτήτης Μέσων.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Η επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ, επιβεβαίωσε με εμφατικό τρόπο ότι η χώρα βαδίζει προς την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγ. 2018 ενώ και ο ΓΓ του ΟΟΣΑ, κ. Γκουρία, επιβεβαίωσε εκ νέου πριν λίγο ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα.

• Μεγάλη μερίδα του τύπου αποφάσισε ότι δεν είχε λόγο να προβάλει την επίσκεψη του κ. Γιούνκερ καθώς τα όσα επιβεβαίωσε δεν ταιριάζουν με τις ιστορίες κατάρρευσης & καταστροφής που αναπαράγονται τόσο από τα αντιπολιτευόμενα μέσα όσο & από την ΝΔ & τον κο Μητσοτάκη.

• 
Μεγάλη μερίδα του τύπου αποφάσισε επίσης ότι δεν είχε λόγο να προβάλει τη συνεδρίαση του προηγούμενου EG καθώς δεν επιβεβαίωνε τα τρομοκρατικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που παρουσιάστηκε εκεί θα μας επιστρεφόταν ως απαράδεκτο.

• Αντ’ αυτού, το στρατηγικό σχέδιο που παρουσιάσε ο ΥΠΟΙΚ χαιρετίστηκε από τα κ-μ της ΕΖ, ενώ καθορίστηκαν και οι ημερομηνίες σταθμοί για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, την ρύθμιση του ελληνικού χρέους και τη συμφωνία για τη μεταπρογραμματική εποπτεία.

• Στο EG της 21/6 αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την καθαρή έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα. Προοπτική που δεν μπορεί καν να συγκριθεί με όσα διαφημίζονταν ως success story από την συγκυβέρνηση Σαμαρά–Βενιζέλου που θεωρούσε έξοδο από το πρόγραμμα την πιστοληπτική γραμμή.

• H πιστοληπτική γραμμή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου υπήρχε μόνο στην φαντασία της: Δεν είχε τεθεί ούτε καν ως σενάριο από τη μεριά των δανειστών. Οι δανειστές ήδη από τον Ιούνιο του 2014 θεωρούσαν ότι το 2ο πρόγραμμα είχε βγει αναντίστρεπτα εκτός πορείας.

• Η ΝΔ ξαναέθεσε θέμα εκλογών για το φθινόπωρο του 2018 επιβεβαίωνοντας τελικά αυτό που αμφισβητεί: Το τέλος του μνημονίου και το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου για τη χώρα. Λογικό που ΝΔ και κος Μητσοτάκης ανησυχούν. Τους διαβεβαιώνουμε πως έχουμε σκοπό να ανανεώσουμε την εντολή μας στην ώρα της.

• Ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να αποδεχτεί την παλινόρθωση των πολιτικών κομμάτων τα οποία για δεκαετίες εξέθρεψαν ένα σύστημα διαφθοράς, διαπλοκής και παραεξουσίας διαφόρων ολιγαρχών που θεωρούν ότι  οι πολίτες, η κυβέρνηση, η δικαιοσύνη, οι δημοκρατικοί θεσμοί τους χρωστάνε.

• Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μέτωπο με την συμμορίτικη ασυδοσία, την αυταρέσκεια και την προσβλητική για τη δημοκρατία αλαζονεία αυτού του συστήματος οικονομικής και πολιτικής εξουσίας.

• Η κυβέρνηση αυτή ούτε απειλείται, ούτε έχει συνηθίσει να συνομιλεί με όρους νύχτας. Ο κος Μαρινάκης πρέπει να το βάλει αυτό καλά στο μυαλό του. Του ξεκαθαρίζουμε ότι αυτή η κυβέρνηση ούτε εκβιάζεται, ούτε ντιλάρει με επιχειρηματίες.

• Ανακοινώνουμε ότι τα άθλια δημοσιεύματα τόσο του Βήματος όσο και των Παραπολιτικών δεν θα μείνουν αναπάντητα. Όπως και κανένα άλλο συκοφαντικό δημοσίευμα στο εξής.

• Έχουμε ήδη κινήσει τις νομικές διαδικασίες και σκοπεύουμε να καταθέσουμε μήνυση και αγωγή τόσο κατά του Κυρίου Μαρινάκη όσο και κατά του κυρίου Κουρτάκη ο οποίος με εκβιαστικά δημοσιεύματα προαναγγέλει με τρόπο που θυμίζει εκβιαστή του χειρίστου είδους δήθεν αποκαλύψεις.

• Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψουμε να γίνει Κολομβία. Και καλούμε τον κο Μητσοτάκη ο οποίος επισήμως έχει ταυτίσει τον εαυτό του με τον κο Μαρινάκη:
1. Να μας εξηγήσει το λόγο αυτής της ταύτισης
2. Να σταματήσει να καλύπτει και να προστατεύει ενα διωκόμενο επιχειρηματία

• Ενημερώνουμε τον κο Μαρινάκη και τους συνεργάτες του ότι αν θεωρούν ότι μια άλλη κυβέρνηση θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά του ή θα του εξασφαλίσει μια καλύτερη μεταχείριση, ο ελληνικός λαός θα τους  απογοητεύσει ξανά.

• Να θυμίσω ότι είναι η 8η μέρα που ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει απαντήσει στο καίριο ερώτημα: Ποιος και γιατί χρηματοδότησε μέσω οφσόρ την εταιρία της συζύγου του το 2017;

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

Κυρίες και Κύριοι,

Η επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρίου Ζαν Κλωντ Γιούνκερ πριν λίγες ημέρες επιβεβαίωσε με εμφατικό τρόπο ότι η χώρα βαδίζει προς την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Επίσης η  παρέμβαση του κ. Γκουρία πριν από λίγη ώρα επιβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα:

  • έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της
  • έχει  ολοκληρώσει την δημοσιονομική προσαρμογή
  • και πλέον μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Είναι προφανές  πως όσα είπε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ πριν από λίγο δεν ταιριάζουν καθόλου με τις ιστορίες κατάρρευσης και καταστροφής που αναπαράγονται σχεδόν καθημερινά τόσο από τα αντιπολιτευόμενα μέσα όσο και από την Νέα Δημοκρατία και τον κο Μητσοτάκη.

Αυτός είναι και ο λόγος που μεγάλη μερίδα του τύπου αποφάσισε ότι δεν είχε λόγο να προβάλει την επίσκεψη, τις δηλώσεις αλλά και την ομιλία του Κ. Γιούνκερ – η οποία σημειωτέον ήταν η πρώτη ομιλία ευρωπαίου αξιωματούχου στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Το ίδιο φυσικά συνέβη και με την συνεδρίαση του Eurogroup της προηγούμενης Παρασκευής όπου επίσης δεν απασχόλησε ιδιαίτερα καθώς δεν επιβεβαίωσε τα τρομοκρατικά σενάρια σύμφωνα με τα οποία το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που παρουσιάστηκε εκεί θα μας επιστρεφόταν ως απαράδεκτο.

Αντ’ αυτού το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών χαιρετίστηκε από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, ενώ καθορίστηκαν και οι ημερομηνίες σταθμοί για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, την ρύθμιση του ελληνικού χρέους και την συμφωνία για τη μεταπρογραμματική εποπτεία, το καθεστώς της οποίας θα προσομοιάζει με το αντίστοιχο όλων των χωρών που εξήλθαν από τη διαδικασία των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου αναμένεται να ληφθούν όλες οι σχετικές αποφάσεις για την καθαρή έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.

Όπως καταλαβαίνετε η προοπτική της καθαρής εξόδου δεν μπορεί καν να συγκριθεί με όσα διαφημίζονταν ως success story από την συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου που θεωρούσε έξοδο από το πρόγραμμα την πιστοληπτική γραμμή.

Πιστοληπτική γραμμή η οποία βεβαίως υπήρχε μόνο στην φαντασία της τότε κυβέρνησης,  καθώς ποτέ δεν είχε τεθεί ούτε καν ως σενάριο από τη μεριά των δανειστών, οι οποίοι ήδη από τον Ιούνιο του 2014 θεωρούσαν ότι το 2ο πρόγραμμα είχε βγει αναντίστρεπτα εκτός πορείας.

Αυτές οι εξελίξεις επιτρέπουν εξάλλου να καταλάβουμε και τον λόγο για τον οποίο η Νέα Δημοκρατία ξαναθέτει σήμερα θέμα εκλογών για το φθινόπωρο του 2018. Τόσο ο κος Μητσοτάκης όσο και η κα Σπυράκη σας θυμίζω ότι έχουν κάνει λόγο τις τελευταίες μέρες για την ανάγκη νέας εντολής μετά το τέλος του προγράμματος.

Δεν μπορώ παρά να επισημάνω ότι το αίτημα αυτό είναι κάπως οξύμωρο, καθώς επιβεβαιώνει τελικά αυτό που η ΝΔ θέλει να αμφισβητήσει. Το τέλος του μνημονίου και το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου για τη χώρα. Είναι λογικό λοιπόν που η Νέα Δημοκρατία και ο κος Μητσοτάκης ανησυχούν. Τους διαβεβαιώνουμε πάντως πως έχουμε σκοπό να ανανεώσουμε την εντολή μας στην ώρα της.

Και αυτό θα γίνει διότι ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να αποδεχτεί την παλινόρθωση των πολιτικών κομμάτων, τα οποία για δεκαετίες εξέθρεψαν ένα σύστημα διαφθοράς, διαπλοκής και παραεξουσίας διαφόρων ολιγαρχών που θεωρούν ότι  οι πολίτες, η κυβέρνηση, η δικαιοσύνη, οι δημοκρατικοί θεσμοί τους χρωστάνε.

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μέτωπο με την συμμορίτικη ασυδοσία, την αυταρέσκεια και την προσβλητική για τη δημοκρατία αλαζονεία αυτού του συστήματος οικονομικής και πολιτικής εξουσίας.

Η κυβέρνηση αυτή λοιπόν ούτε απειλείται, ούτε έχει συνηθίσει να συνομιλεί με όρους νύχτας.

Και ο κύριος Μαρινάκης που διώκεται ποινικά από την ελληνική δικαιοσύνη για βαρύτατες ποινικές υποθέσεις – και για εμπορία ναρκωτικών –

Ο κύριος Μαρινάκης που ενορχηστρώνει με επαναλαμβανόμενα χυδαία και συκοφαντικά δημοσιεύματα την επίθεση κατά της σημερινής κυβέρνησης σε αγαστή συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία του κου Μητσοτάκη

Ο κος Μαρινάκης που έχει μετατρέψει ένα ιστορικό συγκρότημα του ελληνικού τύπου σε σκουπιδότοπο πρέπει να το βάλει αυτό καλά στο μυαλό του.

Ο στόχος του βεβαίως είναι προφανής αλλά του ξεκαθαρίζουμε ότι αυτή η κυβέρνηση ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται, ούτε ντιλάρει με επιχειρηματίες.

Ανακοινώνουμε λοιπόν ότι τα άθλια δημοσιεύματα τόσο του Βήματος όσο και των Παραπολιτικών δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητα. Όπως και κανένα άλλο συκοφαντικό δημοσίευμα στο εξής.

Έχουμε ήδη κινήσει τις νομικές διαδικασίες και σκοπεύουμε να καταθέσουμε μήνυση και αγωγή τόσο κατά του Κυρίου Μαρινάκη όσο και κατά του κυρίου Κουρτάκη, ο οποίος με εκβιαστικά δημοσιεύματα προαναγγέλλει με τρόπο που θυμίζει εκβιαστή του χειρίστου είδους δήθεν αποκαλύψεις.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να  επιτρέψουμε να γίνει Κολομβία.

Και καλούμε τον κο Μητσοτάκη, ο οποίος επισήμως έχει ταυτίσει τον εαυτό του με τον κο Μαρινάκη

– σας θυμίζω στην πρόταση για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής κατά του Υπουργού Άμυνας κ. Π. Καμμένου εξηγούσε ότι αν πληγεί ο επιχειρηματίας πλήττεται και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Καλούμε λοιπόν τον κύριο Μητσοτάκη

πρώτον: να μας εξηγήσει το λόγο αυτής της ταύτισης

δεύτερον: να σταματήσει να καλύπτει και να προστατεύει τον διωκόμενο επιχειρηματία.

Και τέλος ενημερώνουμε τον κο Μαρινάκη και τους συνεργάτες του ότι αν θεωρούν ότι μια άλλη κυβέρνηση θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα τους ή θα εξασφαλίσει μια καλύτερη μεταχείριση, ο ελληνικός λαός θα τους  απογοητεύσει ξανά.

Και παρεμπιπτόντως, πριν κλείσω να σας θυμίσω ότι σήμερα είναι η όγδοη μέρα που ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει απαντήσει σε ένα καίριο ερώτημα: Ποιος και γιατί χρηματοδότησε μέσω offshore την εταιρία της συζύγου του το 2017, καθώς ταυτόχρονα και την εφημερίδα Πρώτο Θέμα με τη γνωστή «αντικειμενική» στάση της απέναντι στην κυβέρνηση.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, τόσο στις κοινές του δηλώσεις με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και σήμερα με τον κύριο Γκουρία, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ίδια φράση, ότι η Ελλάδα όχι απλώς δεν χρειάζεται περισσότερα μέτρα λιτότητας, αλλά χρειάζεται να ελαφρυνθούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα λιτότητας. Πρακτικά αυτό τι σημαίνει; Και αυτό το αίτημα σε ποιον απευθύνεται;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει αίτημα. Υπάρχει μία πολιτική βούληση, μια πολιτική στρατηγική, ένας πολιτικός σχεδιασμός. Αυτό το οποίο επαναλαμβάνουμε διαρκώς είναι ότι η υπερβολική λιτότητα, δεν μπορεί παρά να λειτουργεί υφεσιακά για την ελληνική οικονομία. Και, όπως καταλαβαίνετε, το γεγονός ότι για το 2017 είχαμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, όπως καταγράφηκε από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, στο ύψος του 4%, στο οποίο εάν προσθέσουμε και το 1,5 δις, το οποίο δόθηκε ως κοινωνικό μέρισμα τον Νοέμβρη του 2017, θα μπορούσε να φτάσει και στο 5%, τούτο σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, όχι απλώς για νέα μέτρα, αλλά για την εξακολούθηση μέτρων τα οποία ήδη αυτή τη στιγμή ισχύουν. Με την έννοια ότι η ελληνική οικονομία έχει αποδείξει ότι μπορεί να παράγει πλεόνασμα, το οποίο βρίσκεται πάνω ακόμα και από τον στόχο για το 2018. Επομένως, ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι στον βαθμό που κάτι τέτοιο το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, να ελαφρύνει τους πολίτες  και οι συγκεκριμένοι τρόποι που αυτό θα γίνει, προφανώς, θα συζητηθούν μετά και τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Θα ήθελα, κύριε Εκπρόσωπε, να μας διαφωτίσετε λιγάκι, σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία που είχατε το Σάββατο το βράδυ με τον κύριο Βαγγέλη Μαρινάκη. Και δεύτερον, θα ήθελα να ρωτήσω, δεν πιστεύετε ότι καταστρατηγείται, κατά κάποιον τρόπο, το τεκμήριο της αθωότητας για έναν πολίτη; Γιατί είδαμε ότι το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού το Σάββατο χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό «ναρκέμπορος», την ώρα που μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, δεν υπάρχει κάποια δικαστική απόφαση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ως προς τον χαρακτηρισμό, αργά ή γρήγορα, η δικαιοσύνη θα αποφασίσει εάν αυτός ήταν ορθός ή λανθασμένος. Τώρα, σε ό,τι αφορά τη συνομιλία, νομίζω ότι δεν έχω πάρα πολλά πράγματα να πω. Ο κύριος Μαρινάκης, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε μέσω κύκλων του, τηλεφώνησε το Σάββατο σε μία κίνηση η οποία πραγματικά προξενεί αλγεινή εντύπωση. Διότι τηλεφώνησε στο προσωπικό μου κινητό ένας άνθρωπος τον οποίο δεν γνωρίζω, ένας άνθρωπος στον οποίο δεν έχω μιλήσει ποτέ. Και ο ίδιος, απ’ ό,τι μαθαίνω, χαρακτηρίζει τη συνομιλία -ή εν πάσει περιπτώσει την κίνηση αυτή- τυπική. Δεν ξέρω ποιες είναι οι απόψεις του κυρίου Μαρινάκη περί τυπικότητας, αλλά, τουλάχιστον, νομίζω ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις δικές μου απόψεις περί τυπικότητας. Μπορεί βεβαίως ο κύριος Μαρινάκης να έχει συνηθίσει να λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, να τηλεφωνεί νύχτα σε ανθρώπους που δεν γνωρίζει, με απειλητικό τόνο να ζητά να μάθει συντάκτες ανακοινώσεων, να προσπαθεί με τον δικό του τρόπο, εν πάση περιπτώσει, να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του. Αυτά δεν πιάνουν σε αυτή την κυβέρνηση. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κύριος Μαρινάκης. Και θέλω να πω κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο: ότι πρώτον, για όλες τις ανακοινώσεις οι οποίες εκδίδονται από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, την τελική ευθύνη την έχει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Και δεύτερον, ότι τόσο εγώ όσο και όλα τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχίσουμε να κυκλοφορούμε ελεύθεροι στον δρόμο.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο λόγος που δημοσιοποιήσατε, λίγα λεπτά μετά το τηλεφώνημα, ήταν το περιεχόμενο; Για ποιον λόγο δηλαδή σπεύσατε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τι με ρωτάτε. Δηλαδή, τι έπρεπε να κάνω; Δέχομαι ένα τηλεφώνημα από έναν κύριο, τον οποίο δεν γνωρίζω.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, εσείς είχατε αμφιβολία εκείνη τη στιγμή, εάν ήταν ο κύριος Μαρινάκης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απολύτως καμία.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο λόγος, όμως, που δημοσιοποιήσατε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι προφανής. Ότι δεν είναι λογικό σε μια δημοκρατική κοινωνία, σε μια Πολιτεία με θεσμούς, με κυβέρνηση, με Κοινοβούλιο, επιχειρηματίες να λειτουργούν κατ’ αυτό τον τρόπο, ο οποίος δεν θεωρώ ότι συνάδει σε καμία περίπτωση με τον σεβασμό οποιουδήποτε θεσμού και οποιασδήποτε δημοκρατικής αξίας και αρχής.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε ένα άλλο θέμα, σε μια αποκάλυψη που έκανε η εφημερίδα μου την Κυριακή. Ότι ο κύριος Γεωργιάδης μέχρι το 2016 διατηρούσε μια offshore, την οποία άνοιξε το 2006 και μάλιστα τη συγκεκριμένη offshore τη χρησιμοποιούσε για τις εκδοτικές του δραστηριότητες. Επειδή από έναν από τους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis υπήρχε η σχετική καταγγελία ότι ο κύριος Γεωργιάδης «ξέπλενε» χρήμα της εταιρείας, μέσω των εκδοτικών του δραστηριοτήτων και επειδή και ο ίδιος ο κύριος Γεωργιάδης σήμερα δήλωσε ότι η offshore αυτή έκλεισε το 2006. Εμείς, όμως, δημοσιεύσαμε έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο έκλεισε τη συγκεκριμένη offshore το 2016, έξι χρόνια δηλαδή μετά τον συγκεκριμένο νόμο της κυβέρνησης Παπανδρέου ότι τα πολιτικά πρόσωπα δεν μπορούν να έχουν offshore.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικόλα, δεν μου προξενεί καμιά εντύπωση το γεγονός ότι υπάρχουν τέτοια δημοσιεύματα, τέτοιες καταγγελίες, τέτοιες ειδήσεις που αφορούν τον κύριο Γεωργιάδη. Ο κύριος Γεωργιάδης μας έχει συνηθίσει, σε όλη του την πολιτική πορεία, σε οριακές συμπεριφορές, τόσο σε σχέση με τις πολιτικές του τοποθετήσεις όσο και σε σχέση με τις οικονομικές του δραστηριότητες. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι τα αρμόδια Όργανα, τόσο της δικαιοσύνης όσο και του ελληνικού κοινοβουλίου, πρέπει να ελέγξουν τις συγκεκριμένες καταγγελίες και εφόσον υπάρξουν στοιχεία ή εφόσον υπάρξουν αποδείξεις ότι η συμπεριφορά του κυρίου Γεωργιάδη ήταν παράνομη και η οικονομική πρακτική του κυρίου Γεωργιάδη ήταν παράνομη, τότε θα πρέπει να κινηθούν και οι ανάλογες δικαστικές διαδικασίες.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είχαμε μια νέα πρόκληση από την πλευρά του κυρίου Ερντογάν, ο οποίος έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι οι Έλληνες έκαψαν τη Σμύρνη. Έχουμε μπροστά μας μια σχετικά σύντομη προεκλογική περίοδο στην Τουρκία, όμως η κυβέρνηση φοβάται ότι αυτές οι προκλήσεις θα συνεχιστούν και πώς απαντάμε σε αυτό το μπαράζ προκλήσεων;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Τσικρίκα, από τη δική μας πλευρά, έχουμε πει ότι η όξυνση, η κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής, από τη μεριά της Τουρκίας, δεν βοηθά ούτε την ίδια την Τουρκία ούτε φυσικά τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά, αντιθέτως, την απομονώνει όλο και περισσότερο από τους διεθνείς οργανισμούς, την απομονώνει όλο και περισσότερο στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων. Αυτό φαίνεται τόσο από τις πρόσφατες τοποθετήσεις όλων των ευρωπαϊκών θεσμών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σχέση με την ανάγκη η Τουρκία να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο. Και είναι προφανές ότι, από τη δική μας μεριά, συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την άσκηση πολιτικής και διπλωματικής πίεσης προς την Τουρκία, έτσι ώστε ακριβώς να λειτουργεί με τρόπο που να μην κινείται εκτός των ορίων του Διεθνούς Δικαίου. Τώρα, από εκεί και πέρα, σε σχέση με τη συγκεκριμένη δήλωση, είναι προφανές ότι εξυπηρετεί τις πολιτικές επιδιώξεις του κυρίου Ερντογάν σε ένα εξαιρετικά τεταμένο κλίμα. Πρόκειται για μία αυτονόητα καταδικαστέα δήλωση και νομίζω ότι το μόνο που μένει να πούμε, είναι ότι όσο κι αν προσπαθεί ο κύριος Ερντογάν να αναθεωρήσει την Ιστορία για να παράξει πολιτικά αποτελέσματα στη χώρα του, τα ιστορικά γεγονότα είναι καταγεγραμμένα και οι ευθύνες είναι δεδομένες και αναμφισβήτητες για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, διαβεβαιώσατε τη ΝΔ ότι η εντολή που έχετε θα ανανεωθεί στην ώρα της. Θέλετε να μας πείτε ποια είναι αυτή; Και αν συμφωνείτε με όσα ακούσαμε από τον κύριο Σκουρλέτη, ότι θα γίνουν μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ώρα της, όπως ξέρετε κυρία Σαββοπούλου, είναι όταν λήξει συνταγματικά η προβλεπόμενη θητεία της κυβέρνησης αυτής, πράγμα το οποίο θα συμβεί το φθινόπωρο του 2019.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όσον αφορά την οικονομία, τον Ιούνιο θα έχουμε τελειώσει, θα έχουν ολοκληρωθεί όλα; Στο Eurogroup, δηλαδή, του Ιουνίου, πιστεύετε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Φασουλά, ξέρετε ότι βρισκόμαστε στην αρχή της τελικής διαπραγμάτευσης. Έχουμε στις 14 Μαΐου, όπως ανακοινώθηκε, την έλευση της τρόικας στην Ελλάδα, των θεσμών, όπου θα συζητηθούν τα προαπαιτούμενα της 4ηςαξιολόγησης και θα καταλήξουμε, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σε μία τεχνική συμφωνία, η οποία θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το Eurogroup της 21ηςΙουνίου. Ταυτόχρονα, συζητάμε και για δύο άλλα ζητήματα. Το πρώτο είναι η ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που, όπως ξέρετε, με βάση τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να επιτρέπει στην Ελλάδα να μην έχει χρηματοδοτικές ανάγκες στο μεσοπρόθεσμο διάστημα μεγαλύτερες από το 15% του ΑΕΠ και το δεύτερο ζήτημα που συζητάμε, είναι η μεταπρογραμματική εποπτεία, που  -όπως σας είπα- αυτό που συζητείται είναι ότι θα προσομοιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό με το καθεστώς της μεταπρογραμματικής εποπτείας, το οποίο έχουν και οι υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Δηλαδή, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία. Θα πρόκειται δηλαδή για ένα καθεστώς συγκεκριμένο, το οποίο προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, με αποστολές των θεσμών, που, όμως, δεν θα συνεπάγονται και αξιολόγηση, όπως την ξέρουμε σήμερα. Διότι σήμερα ξέρετε πώς λειτουργεί η διαδικασία της αξιολόγησης. Οι θεσμοί έρχονται. Για να υπάρξει εκταμίευση από τη δανειακή σύμβαση, θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. Αυτή η διαδικασία, αυτό το καθεστώς, τελειώνει τον Αύγουστο του 2018. Και από εκεί και πέρα, βεβαίως, θα υπάρχουν αποστολές, όπως υπάρχουν και στις άλλες χώρες, στην Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, οι οποίες θα καταγράφουν σε μια έκθεσή τους την πορεία της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε να ενημερώνεται το Eurogroup.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, πολλές φορέςσας έχουμε ακούσει να λέτε ότι βρίσκεστε σε αγαστή συνεργασία με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ κ.τ.λ., με τον κυβερνητικό σας εταίρο, όμως βλέπουμε βουλευτές των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, τους είδαμε χθες για άλλη μια φορά, δημόσια να προβαίνουν σε ένα επεισόδιο το οποίο πραγματικά προκαλεί αίσθηση. Εσείς σαν κυβέρνηση τι συστάσεις έχετε να κάνετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε δεν… πάντοτε εγώ ήμουν της άποψης ότι ο δημοκρατικός διάλογος είναι και εύλογος και θεμιτός, ωστόσο πρέπει να σας πω ότι το τελευταίο διάστημα μου κάνουν εντύπωση τοποθετήσεις, οι οποίες θα μπορούσε κανείς να πει ότι σε αρκετά μεγάλο βαθμό ταυτίζονται με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Νομίζω ότι ως προς αυτό, καλό θα ήταν όλοι οι βουλευτές να είναι λίγο πιο προσεκτικοί.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, δύο οικονομικά θέματα θα ήθελα να ρωτήσω. Το πρώτο είναι ότι γράφτηκε στον κυριακάτικο τύπο σχετικά με τις επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες ότι υπάρχει ένα σχέδιο από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για επιβολή ανώτατου πλαφόν 50% όσον αφορά το άθροισμα φόρων και εισφορών. Το δεύτερο είναι τι θα γίνει με τα κέρδη των κρατών μελών και της ΕκΤ από τα ελληνικά ομόλογα. Θα αποδοθούν ή αυτά μπορεί αργότερα να συμψηφιστούν με το χρέος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, σε ότι αφορά τις ελαφρύνσεις για τις οποίες διαβάσατε, πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο σχέδιο σε γνώση, τουλάχιστον δική μου. Αυτό το οποίο υπάρχει και το δήλωσε και ο πρωθυπουργός πριν από λίγο, το συζητήσαμε και στη βάση μιας ερώτησηςη οποία έγινε από την κ. Ζορμπά, είναι η πολιτική βούληση εφόσον το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας να ελαφρύνουμε τους πολίτες από τις συνέπειες της λιτότητας, πάντοτε ξαναλέω, εντός των ορίων των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν τεθεί σε συμφωνία με τους δανειστές μας. Τώρα σε ότι αφορά το ζήτημα, το δεύτερο ζήτημα που θέσατε, δηλαδή, αν δεν κάνω λάθος θυμίστε μου ήταν το, α ναι, για τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ομόλογα, τα οποία έχουν αγοράσει του ελληνικού δημοσίου. Στο βαθμό που μπορώ να μπω σε τέτοιες τεχνικές λεπτομέρειες, πρέπει να σας πω ότι τα λεγόμενα SMPs και ANFAs θα χρησιμοποιηθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ή και για επενδύσεις αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την τελική έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, ωστόσο, νομίζω ότι είναι από τα, όχι νομίζω, είναι δεδομένο ότι είναι ένα από τα ζητήματα τα οποία συζητάμε με τους δανειστές μας, στο πλαίσιο ακριβώς αυτών διαπραγματεύσεων.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.      

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Ν. Παπαδημητρίου για το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εαρινή Σύνοδος Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα- Eurogroup: τι απολογισμό κάνει η κυβέρνηση από τις αποφάσεις, τις δηλώσεις, τις επαφές, τις διαρροές που προηγήθηκαν το δεκαήμερο αυτό;

Δεν είναι ακόμη η ώρα του απολογισμού. Βρισκόμαστε στο μέσο της τελικής διαπραγμάτευσης για την έξοδο από το πρόγραμμα και κάθε πλευρά επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της σε μια διαδικασία εξαιρετικά πολύπλοκη και τεχνική. Οι πολιτικές προθέσεις όμως έχουν γίνει πλέον σαφείς. Τα σενάρια περί παράτασης του προγράμματος, πιστοληπτικής γραμμής, νέων μέτρων και επιπλέον λιτότητας έχουν διαψευστεί και βαδίζουμε προς μια συμφωνία στις 21 Ιουνίου που θα επισφραγίσει την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο και θα καθορίσει τις λεπτομέρειες για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Η τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος μίλησε χωρίς περιστροφές για καθαρή έξοδο το επιβεβαιώνει. Στο ίδιο μήκος κύματος και το προχθεσινό Eurogroup περιέγραψε τους σταθμούς και τον τελικό στόχο των συζητήσεων που το επόμενο διάστημα θα ενταθούν. Είμαστε, επομένως, αισιόδοξοι αλλά και αποφασισμένοι να διαπραγματευτούμε μια τελική συμφωνία αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού ώστε να μπει τέλος στην περίοδο της σκληρής επιτροπείας και η Ελλάδα να γίνει ξανά μια κανονική χώρα της Ευρωζώνης. Από το σημείο αυτό και έπειτα οι συντεταγμένες της πολιτικής αντιπαράθεσης θα αλλάξουν, το πεδίο των πολιτικών συγκρούσεων θα μετασχηματιστεί και οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών σχεδίων θα γίνουν ακόμη πιο εμφανείς.

Ποιοι οι άξονες του ολιστικού αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, κύριε υπουργέ;

Όλο το προηγούμενο διάστημα, παράλληλα με τη διαπραγμάτευση και τις μεγάλες πολιτικές μάχες που είχε να δώσει η κυβέρνηση, εργαστήκαμε εντατικά και μεθοδικά ώστε να συγκροτήσουμε ένα σχέδιο το οποίο θα αποτελέσει την χειροπιαστή αποτύπωση της αναπτυξιακής δυναμικής που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία. Το πράξαμε μέσα από τις συλλογικές επεξεργασίες που έγιναν από τα επιμέρους Υπουργεία αλλά φυσικά ανατρέξαμε και στη δουλειά που έχει γίνει από τους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι που αναδείχθηκε άλλωστε και μέσα από την πολύ επιτυχημένη εμπειρία των Περιφερειακών Συνεδρίων.

Η κεντρική ιδέα αυτού του αναπτυξιακού σχεδίου είναι ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να βασιστεί στη συντριβή της εργασίας πράγμα που αποτελεί τη βασική ιδεολογική θέση της Νέας Δημοκρατίας. Βρισκόμαστε στον αντίποδα της ιδέας ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας πρέπει να στηριχθεί στο χαμηλό εργατικό κόστος.

Αντίθετα, μπορεί να βελτιωθεί μέσω της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, των επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία, τη στοχευμένη προσπάθεια να ενισχυθεί η θέση της χώρας μας στην παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής αξίας. Τα ελληνικά προϊόντα και οι υπηρεσίες δεν μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικά μέσω της μείωσης της τιμής αλλά κυρίως μέσω της βελτίωσης της ποιότητας.

Οι αλλαγές όμως που εισηγούμαστε και υλοποιούμε δεν αφορούν μόνο τη σφαίρα της παραγωγής αλλά και τη σφαίρα της διανομής. Η διαρκής μεταφορά πλούτου από πάνω προς τα κάτω δεν είναι εξάλλου μόνο θέμα ισότητας και δικαιοσύνης αλλά παίζει τεράστιο ρόλο και στην τόνωση της ανάπτυξης. Επομένως, ο στόχος της αναδιανομής δεν είναι μόνο ένας κοινωνικός αλλά και ένας αναπτυξιακός στόχος.

Πάνω σε αυτές τις παραδοχές δομείται η δική μας αντίληψη στην οποία έχει κεντρικό ρόλο τόσο η αναδιανομή του πλούτου, μέσα από την αύξηση τόσο του πραγματικού όσο και του κοινωνικού μισθού όσο και η διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων που ενισχύει την διαπραγματευτική θέση του κόσμου της εργασίας.

Και για το θέμα του χρέους ειδικότερα, ποιοι είναι οι όροι που συζητά η κυβέρνηση;

Θα μου επιτρέψετε, να μην μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν μια εν εξελίξει συζήτηση με πολλά επίπεδα. Το γενικό πλαίσιο έχει ήδη τεθεί και συμφωνηθεί, τόσο με το πλαφόν του 15% στις ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας όσο και με το λεγόμενο «γαλλικό μηχανισμό» που πρόκειται να λειτουργήσει ως ρήτρα ανάπτυξης. Επομένως, δεν συζητάμε σε μηδενική βάση, αλλά πάνω σε μια πολύ συγκεκριμένη δέσμη αποφάσεων του Eurogroup για τη ρύθμιση του χρέους, η οποία μένει να εξειδικευθεί και να ποσοτικοποιηθεί.

Επανέρχομαι σε κάτι που έχετε ερωτηθεί. Τυχόν αποχώρηση του Δ.Ν.Τ. από το ελληνικό πρόγραμμα, γιατί δεν συνεπάγεται διαπραγμάτευση από μηδενική βάση στο θέμα της μείωσης συντάξεων και αφορολόγητου;

‘Εχουμε πει αρκετές φορές ότι για μας μια πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι το τέλος του κόσμου. Αντίθετα είχαμε πάντα την άποψη ότι η Ευρώπη έχει και την πολιτική δυνατότητα αλλά και την τεχνική επάρκεια να βρει τις απαιτούμενες λύσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Τώρα σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, εκτιμώ ότι η δημοσιονομική πορεία της χώρας δίνει τη δυνατότητα για χαλάρωση της λιτότητας χωρίς κάτι τέτοιο να δημιουργεί πρόβλημα στους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους και νομίζω ότι αυτή τη θέση συμμερίζονται και οι περισσότεροι από τους ευρωπαίους δανειστές μας.

Πολλή συζήτηση έγινε το προηγούμενο διάστημα για τα πλεονάσματα. Αναλυτές υποστηρίζουν πως ευθύνονται για τη στέρηση πόρων από την οικονομία και, ως εκ τούτου, για την καθήλωση της ανάπτυξης. Τι απαντάτε, κύριε υπουργέ;

Είναι αλήθεια πώς, για μια οικονομία που αναζητά διαρκώς να στρέψει τους διαθέσιμους πόρους προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, οι στόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δυσχεραίνουν αυτή την προσπάθεια. Για το λόγο αυτό, το 2015 διαπραγματευτήκαμε και πετύχαμε να μειωθούν κατά πολύ, οι εκτός πραγματικότητας υψηλοί στόχοι στους οποίους είχε δεσμευθεί η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Τα πέραν κάθε πρόβλεψης δημοσιονομικά αποτελέσματα πάντως ενισχύουν τη διαπραγματευτική μας δύναμη και εμπεδώνουν την αξιοπιστία μας στην τελική ευθεία για την έξοδο από το πρόγραμμα καθώς κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί και ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για την αυτοδύναμη έξοδο της στις αγορές χρήματος.

Τις μέρες που προηγήθηκαν καταγράφηκαν διαφωνίες βουλευτών του κόμματός σας σε μνημονιακές υποχρεώσεις αλλά και σε άσχετα νομοσχέδια. Συγκυρία ή κόπωση;

Τίποτα από τα δύο. Ο διάλογος, οι διαφορετικές απόψεις, οι προβληματισμοί και οι τελικές συγκλίσεις αποτελούν θεμελιώδες χαρακτηριστικό του πολιτικού μας χώρου και δεν συνιστούν συγκυριακό φαινόμενο. Όλοι και όλες, στην κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα συμφωνούμε ως προς τα επίδικα της περιόδου αλλά και ως προς τον προς επίτευξη στόχο. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και τίποτα δεν πρόκειται να μας οδηγήσει σε παρέκκλιση από αυτή την συλλογικά αποφασισμένη και κοινωνικά επιβεβλημένη, πορεία.

Το θέμα των φρεγατών ήταν ένα θέμα που θα μπορούσε να μην είχε απασχολήσει τώρα το δημόσιο διάλογο;

Μια συζήτηση για πιθανή ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με μια χώρα παραδοσιακή φίλη και σύμμαχο, ξαφνικά γέννησε συζητήσεις, πρωτοσέλιδα, ρεπορτάζ για ενδοκυβερνητική κρίση, κρίση των σχέσεων μας με τη Γαλλία ή και άλλες χώρες, μια γενικευμένη δηλαδή τερατολογία. Τα γνωστά τέρατα της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας, ενός πολιτικού και μιντιακού μηχανισμού που αναζητά διέξοδο από τη σκληρή για αυτόν πραγματικότητα της ανάκαμψης της οικονομίας και του τέλους των μνημονίων.

Τα τελευταία μέτρα στους δρόμους αντοχής είναι τα πιο δύσκολα, μα και αυτά που κρίνουν το νικητή ενίοτε. Καθώς, λοιπόν, διανύουμε τους τελευταίους μήνες μνημονίων, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους συναδέλφους σας υπουργούς, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά και τους πολίτες που σας ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές;

Το μήνυμα το έστειλε με τρόπο καθαρό και αποφασιστικό ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι ώρα ευθύνης και σκληρής δουλειάς, γιατί τους επόμενους μήνες κρίνονται οκτώ χρόνια θυσιών και σκληρής προσπάθειας του ελληνικού λαού. Κρίνεται η τήρηση της λαϊκής εντολής που μας δόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015: να οδηγήσουμε δηλαδή τη χώρα εκτός μνημονίου με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για την κοινωνία και τα στρώματα που κυρίως εκπροσωπούμε. Η μεγάλη μας δύναμη είναι ακριβώς αυτή. Ότι πάντοτε προσπαθούμε στα όρια των πολιτικών μας αντοχών και στα όρια του ευρωπαϊκού συσχετισμού δύναμης να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Και αυτό το ξέρουν πολύ καλύτερα από μένα τόσο οι βουλευτές της συμπολίτευσης όσο και οι πολίτες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι στη δεύτερη χειρότερη θέση -μετά την Βουλγαρία- ως προς τη δυνατότητα κάλυψης των βασικών αναγκών των πολιτών. Ο δείκτης, από την άλλη, είναι κατά τι βελτιωμένος εν συγκρίσει με πέρυσι. Ποιες οι προτεραιότητες της κυβέρνησής σας, ιδίως από τον Αύγουστο και μετά;

Τα δεδομένα που επικαλείστε είναι αποτελέσματα της χρεοκοπίας της χώρας αλλά και της διαχείρισης αυτής της χρεοκοπίας από τους θεσμούς και τις ελληνικές κυβερνήσεις ιδιαίτερα κατά την πρώτη και δεύτερη περίοδο των μνημονίων. Σήμερα έχουμε αρχίσει να βελτιώνουμε την κατάσταση με μια σειρά από κοινωνικά μέτρα ενώ δημιουργούμε και τις οικονομικές προϋποθέσεις για την οριστική υπέρβαση της κρίσης και των συνεπειών της.

Ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής, προσέλκυση επενδύσεων, παραγωγή νέου πλούτου και αναδιανομή, διεύρυνση των δικαιωμάτων στην εργασία, επιτάχυνση των μεγάλων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και τομών. Στη βάση αυτών εργαζόμαστε για τη σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών που παρήγαγε η επιθετική λιτότητα των μνημονίων. Σε γενικές γραμμές, ιεραρχούμε πολύ ψηλά τα ζητήματα που αφορούν κατά κανόνα την κοινωνική πλειοψηφία και σε αυτά ήδη έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια. Τόσο στην Υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία, την πρόνοια, όλα όσα συγκροτούν ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που για πρώτη φορά οικοδομείται στην Ελλάδα.

Κύριε υπουργέ, ακροδεξιά και Λέσβος ίσως κάποτε να ήταν μόνο ανέκδοτο. Σάς ανησυχεί η προσπάθεια αξιοποίησης του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος από την άκρα δεξιά; Ποιο είναι το Plan B της κυβέρνησης στην περίπτωση που συνεχίζουν να αυξάνονται οι ροές από τον Έβρο και τα νησιά;

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, η ακροδεξιά και οι φασιστικές ομάδες επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις. Όμως, στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι τοπικές κοινωνίες τις απομόνωσαν δείχνοντας αλληλεγγύη και ανθρωπιά απέναντι στους πρόσφυγες που βρέθηκαν στη χώρα μας. Είναι δεδομένο ότι χρειάζεται διαρκής εγρήγορση και αφύπνιση του δημοκρατικού κόσμου και του αντιφασιστικού κινήματος ώστε να απομονωθούν οι φασίστες και οι τραμπούκοι της ακροδεξιάς που επιτίθενται ακόμα και σε μικρά παιδιά, που αναζητήσαν καταφύγιο εδώ, κυνηγημένα από τον πόλεμο, το φονταμενταλισμό και την τρομοκρατία.

Στη Λέσβο όμως, διοργανώνει το επόμενο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο η κυβέρνηση. Με ποια στόχευση;

Η στόχευση δεν είναι άλλη από την ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του Βορείου Αιγαίου, μέσα από μια συγκροτημένη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση σε αυτά τα νησιά. Έχουμε ήδη την εμπειρία από τα Περιφερειακά Συνέδρια σε όλη τη χώρα και νομίζω ότι ανάλογα θετικά αποτελέσματα θα έχουμε και σε λίγες μέρες στο Περιφερειακό Συνέδριο στη Μυτιλήνη.

Σε ένα άλλο θέμα: επαρκεί ο χρόνος για λύση στο ονοματολογικό μέχρι το καλοκαίρι; Ποιες διαβλέπετε ότι είναι οι προθέσεις της άλλης πλευράς;

Μια διαπραγμάτευση, οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι πάντοτε και εξ ορισμού ανοιχτή. Από την πλευρά μας έχουμε προσδιορίσει σαφώς τις προϋποθέσεις για τη λύση και αναμένουμε πλέον και από την πΓΔΜ να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Είναι μια ιστορική ευκαιρία και θα ήταν κρίμα αγκυλώσεις και εκατέρωθεν εθνικισμοί να μην επιτρέψουν αυτό το αποφασιστικό βήμα που θα συμβάλει στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την επαναθεμελίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Επαναθεμελίωση που είναι προς το συμφέρον όλων μας.

Κάλπες στην Τουρκία, με ένταση στο Αιγαίο -και με θύματα δυστυχώς- αλλά και δύο Έλληνες στρατιωτικούς στις φυλακές. Συνδέονται τα θέματα αυτά;

Αρκετές φορές έχω πει ότι η ένταση που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο αλλά και η στάση της στο θέμα των δύο στρατιωτικών καθορίζεται από πολλούς παράγοντες που λίγη σχέση έχουν με τη στάση της Ελλάδας. Κατά κύριο λόγο απορρέουν από τις επιλογές της Τουρκίας σε ότι αφορά την διαχείριση της εσωτερικής πολιτικής κρίσης που εντάθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος αλλά και από τον τρόπο που οι γείτονες μας διαχειρίζονται τα θέματα στα νότια σύνορα τους που αρκετές φορές τους φέρνουν σε αντιπαράθεση με την Ευρώπη αλλά και με τις ΗΠΑ. Η Τουρκία όμως πρέπει να κατανοήσει ότι η πολιτική της διαρκούς αντιπαράθεσης την απομονώνει διεθνώς όπως φάνηκε από τις τελευταίες τοποθετήσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ αλλά και του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως πρέπει να κατανοήσει και ότι η Ελλάδα είναι σε τελευταία ανάλυση ο πιο αξιόπιστος υποστηρικτής της και η ένταση που προκαλεί στις διμερείς μας σχέσεις έρχεται σε αντίθεση πρώτα και κύρια με τα δικά της συμφέροντα. Κρατάω πάντως το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η τουρκική πολιτική ηγεσία άφησε ανοιχτό παράθυρο για αποκλιμάκωση και εξομάλυνση. Σε αυτή τη χαραμάδα πρέπει να επενδύσουμε ώστε να επανοικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε με έμφαση για τα θέματα διαφάνειας, διαφθοράς κ.ο.κ. Ένας εκ των πολιτικών σας αντιπάλων, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σαμαράς υπόσχεται ότι θα σας πάει μέχρι τέλους, όπως χαρακτηριστικά λέει. Η κυβέρνηση τι διαθέσεις έχει; Θα τα πάει τα θέματα αυτά μέχρι τέλους;

To αίτημα για διαφάνεια, απόδοση δικαιοσύνης και καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής εντολής της σημερινής κυβέρνησης. Και αυτό αφορά τους πάντες: Την οικονομική ελίτ, τους ολιγάρχες, το πολιτικό σύστημα και το παλιό πολιτικό προσωπικό που είναι πανθομολογούμενο ότι είχε οδηγηθεί σε έναν πρωτοφανή για ευρωπαϊκή χώρα ηθικό εκφυλισμό. Αφορά φυσικά και τον ίδιο τον κ. Σαμαρά, τον πρωθυπουργό της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης.

Ωστόσο, πώς αντιμετωπίζετε την απροθυμία μερίδας των μέσων ενημέρωσης να ασχοληθούν με θέματα, όπως οι offshore ή η Novartis;

Νομίζω ότι ο φόβος μερίδας του Τύπου να αναδείξει ή έστω καν να αναφερθεί στα ζητήματα αυτά σχετίζεται με τις προνομιακές σχέσεις που διατηρεί με τη Νέα Δημοκρατία – η οποία συχνά καθοδηγείται από ολιγάρχες, εκδότες και στελέχη μέσων ενημέρωσης που έχουν αναδειχθεί στους πιο πιστούς υπερασπιστές της παλινόρθωσής της. Ο λόγος είναι προφανής: Το παλιό πολιτικό σύστημα δεν λειτούργησε μόνο του. Ούτε σε κενό αέρος. Για χρόνια οικοδομήθηκαν σχέσεις και συμμαχίες που συγκρότησαν το γνωστό σε όλους μας τρίγωνο της διαπλοκής. Αυτό σήμερα έχει πάρει άλλες μορφές, πολύ πιο επιθετικές και δεν τηρεί πλέον ούτε τα προσχήματα στην προσπάθεια του να διασωθεί. Όμως, και αυτό κρατήστε το, η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει το νόμο δεν αφορά την επικοινωνία. Αφορά την ουσία της πολιτικής. Και στο τέλος όσο και αν αποσιωπήσουν, όσο και αν προσπαθήσουν να συγκαλύψουν εγκληματικές ενέργειες, ποινικές και πολιτικές ευθύνες, πρέπει να θυμούνται ότι άλλο πραγματικότητα και άλλο η διαμεσολάβηση της από τα μέσα ενημέρωσης. Στο τέλος της μέρας δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα το βιώσουν αυτό.

Δήλωση στην εφημερίδα «Documento»

Εδώ και μία εβδομάδα η ΝΔ και το σύνολο του συστημικού Τύπου επιχειρούν να αποσιωπήσουν την αποκάλυψη για την offshore εταιρία που χρηματοδότησε το 2017 τόσο την επιχείρηση της κας Μαρέβας Μητσοτάκη όσο και την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Επί μία εβδομάδα απευθύνουμε καθημερινά το ίδιο ερώτημα προς τον κ. Μητσοτάκη και απάντηση δεν έχουμε πάρει.

Η ένοχη σιωπή του κ. Μητσοτάκη για τις αποκαλύψεις αποτελεί de facto επιβεβαίωση για το αληθές του ρεπορτάζ. Ωστόσο αυτό δεν αρκεί. Όπως δεν αρκούν και οι δικαιολογίες περί δήθεν προσωπικών επιθέσεων και χυδαιοτήτων στις οποίες έχει καταφύγει στο παρελθόν για αντίστοιχες αποκαλύψεις.

Ο κος Μητσοτάκης πρέπει να κατανοήσει ότι τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγος δεν είναι αυτοκρατορικό ζεύγος αλλά αποτελούν κατά την έννοια του νόμου δημόσια πρόσωπα και ως τέτοια θα υπάγονται σε δημόσιο έλεγχο και αυτηρή κριτική. Αυτονόητα πράγματα δήλαδή για την αστική δημοκρατία.

Το θέμα λοιπόν δεν πρόκειται να ξεχαστεί. Όσο και να φοβάται, όσο και να κρύβεται, ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να δώσει λόγο και να απαντήσει στους πολίτες: Ποιος και γιατί χρηματοδότησε την εταιρία της συζύγου του μέσω offshore;

Όπως δεν πρόκειται να ξεχαστεί και η παράλληλη χρηματοδότηση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» από την ίδια offshore, που αποτελεί από μόνη της την επιτομή της διαπλοκής.

Συνέντευξη «Στο Κόκκινο 105,5» και τον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Είναι κοινή ομολογία ότι η χθεσινή επίσκεψή του ήταν απολύτως θετική. Επιβεβαίωσε ότι τον Αύγουστο ξεκινάει μια νέα σελίδα για την οικονομία και για την Ελλάδα. Ότι επανερχόμαστε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, στους κανόνες που ισχύουν για όλα τα κ-μ της ευρωζώνης, ότι ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και ότι έχουμε καθαρή έξοδο από τη διαδικασία των μνημονίων. Αυτό βεβαίως δυσκολεύονται κάποιοι να το χωνέψουν αλλά νομίζω δεν έχει πια νόημα να ασχολείται κανείς με τη δημοσιογραφία της κακιάς ώρας και της σκοπιμότητας. Ο κ. Γιούνκερ ήταν πάρα πολύ καθαρός χθες. Ενδεικτικά άλλωστε ήταν τα πρόσωπα των βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά την ομιλία του. Τώρα αν ισχύει αυτό που λέγεται ότι δεν του επετράπη να πάει στο Ίδρυμα Καραμανλή τότε αυτό αποδεικνύει τη μικρότητα του κ. Μητσοτάκη.

ΣΗΜΕΡΙΝΟ EUROGROUP
Σήμερα θα γίνει μια προκαταρκτική συζήτηση. Κατά κύριο λόγο θα συζητηθεί το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιό μας και θα γίνουν οι πρώτες διερευνητικές συζητήσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, για τη μεταπρογραμματική εποπτεία, για τη διαδικασία εξόδου, για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης. Με λίγα λόγια σήμερα θα τεθούν οι βασικοί άξονες της συζήτησης η οποία εμείς θέλουμε να έχει ολοκληρωθεί στο EG της 21/6/2018.

ΜΕΤΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ
Δεν υπάρχει καμία διαφορετική οπτική στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο κ. Τσακαλώτος στο σχόλιό του στους FT δε μίλησε για μη-καθαρή έξοδο ή για αξιολογήσεις κτλ. Αυτό που είπε είναι ότι μετά το πρόγραμμα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από τα προγράμματα  (Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία), υπάρχει μια εποπτεία κατά την οποία υπάρχουν αποστολές των θεσμών που κάθε 6 μήνες καταθέτουν ένα report στο EG στο οποίο περιγράφουν την πορεία της εκάστοτε οικονομίας. Αυτό ακριβώς θα συμβεί και για την Ελλάδα. Τώρα αν για την Ελλάδα θα υπάρχει μια λίγο πιο ενισχυμένη εποπτεία δηλαδή αν τα report  θα είναι 3 ή 4 και όχι 2 τότε δε νομίζω ότι αυτό αλλάζει την ουσία του πράγματος. Ότι δηλαδή δεν υπάρχουν διαδικασίες αξιολογήσεων ή εκταμιεύσεων και ότι η χώρα βρίσκεται στις αγορές.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Δεν ανησυχούμε. Ξέρουμε ότι από τη γερμανική πλευρά υπάρχουν σκέψεις που αφορούν στην έκταση του γαλλικού μηχανισμού. Για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα υπάρχουν συμφωνίες του EG όπως η απόφαση του EG της 15/06/2017 που λέει ότι 1) οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ στο μεσοπρόθεσμο διάστημα και 2) ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2023 θα πάνε στο 2%. Αυτά τα δύο νούμερα δίνουν και τις βασικές μεταβλητές για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Το αν ο γαλλικός μηχανισμός θα έχει τη μία ή την άλλη έκταση είναι θέμα της διαπραγμάτευσης που νομίζω θα καταλήξει μέχρι τις 21 Ιουνίου του 2018.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Το σχέδιο είναι ένα πολιτικό και οικονομικό κείμενο που δείχνει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές που θέλουμε να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία για τα επόμενα χρόνια και που ορίζει τις προτεραιότητες της πολιτικής μας εδώ στη χώρα. Δηλαδή ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που δε θα βασίζεται στη φθηνή εργασία αλλά στην καινοτομία, στις επενδύσεις, στις νέες τεχνολογίες και που θα υποστηρίζει πολιτικές για την ενίσχυση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους. Στο σχέδιο δεν υπάρχουν μέτρα αλλά κατευθύνσεις. Η ελληνική Βουλή ψηφίζει νόμους όχι σχέδια. Μετά τον Αύγουστο του 2018 η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις πολιτικές της δεσμεύσεις με βάση το χρονοδιάγραμμα που θα αποφασίσουμε και θα καθορίζεται από τους όρους της εξόδου της χώρας από το μνημονιακό πρόγραμμα.

2 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ
Κρατάμε τη χθεσινή πολύ θετική προτροπή του κ. Γιούνκερ προς την τουρκική πλευρά να μην αξιοποιεί πολιτικά το θέμα και να απελευθερώσει άμεσα τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς. Συνεχίζουμε να πιέζουμε αναμένοντας τις αποφάσεις της τουρκικής δικαιοσύνης και καλούμε την Τουρκία να μην χρησιμοποιεί το ζήτημα για λόγους πολιτικής, διαπραγματευτικής ή διπλωματικής πίεσης είτε προς την Ελλάδα είτε προς την ΕΕ.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΣΧΙΝΑΣ: Καλημέρα κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κύριε Σχινά.

ΣΧΙΝΑΣ: Πώς αποτιμά η κυβέρνηση την επίσκεψη Γιούνκερ; Ίσως είναι λίγο αυτονόητη η απάντηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, νομίζω ότι είναι κοινή ομολογία ότι η χθεσινή επίσκεψη του κ. Γιούνκερ ήταν απολύτως επιτυχής και απολύτως θετική. Εξέπεμψε μηνύματα σημαντικά και θετικά για τη χώρα μας, καθώς επιβεβαίωσε αυτό που τόσον καιρό συζητάμε, δηλαδή ότι τον Αύγουστο του 2018 ξεκινά μια νέα σελίδα για την ελληνική οικονομία και για την Ελλάδα γενικώς. Επανερχόμαστε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Επανερχόμαστε στους κανόνες που ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και έχουμε καθαρή έξοδο από τη διαδικασία των μνημονίων, που τόσο πολύ ταλαιπώρησε την Ελλάδα. Αυτό, βεβαίως, δυσκολεύονται κάποιοι να το χωνέψουν.

ΣΧΙΝΑΣ: Ναι, γιατί βλέπω πρωτοσέλιδα, σήμερα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, είναι το «γαρ πολύ της θλίψεως» γεννά αυτά τα πρωτοσέλιδα. Νομίζω ότι δεν έχει νόημα να ασχολείται κανείς με τη δημοσιογραφία της κακιάς ώρας και τη δημοσιογραφία σκοπιμότητας. Ο κ. Γιούνκερ ήταν πάρα πολύ καθαρός χθες. Ήταν ενδεικτικά τα πρόσωπα των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

ΣΧΙΝΑΣ: Πώς θα σχολιάζατε το γεγονός ότι τελικά δεν επετράπη να πάει στο Ίδρυμα Καραμανλή και για να αποτίσει φόρο τιμής ο κ. Γιούνκερ, αλλά και για να μιλήσει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν πρόκειται να σχολιάσω, τώρα, τα εσωτερικά της Ν.Δ. Εφόσον όλα αυτά τα πράγματα ισχύουν, για άλλη μια φορά, αποδεικνύουν τη μικρότητα του κ. Μητσοτάκη.

ΣΧΙΝΑΣ: Τώρα, υπάρχει σήμερα το Eurogroup, υπάρχουν ήδη διεργασίες, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα και το τέλος της επιτροπείας και τους όρους και το θέμα του χρέους βεβαίως. Τι περιμένει η κυβέρνηση από τη συνεδρίαση του Eurogroup;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα, θα γίνει μια προκαταρτική συζήτηση. Κατά κύριο λόγο, θα συζητηθεί το Αναπτυξιακό Στρατηγικό Σχέδιο και από εκεί και πέρα θα γίνουν διερευνητικές συζητήσεις και για το ζήτημα του χρέους και για το ζήτημα της μεταπρογραμματικής εποπτείας για τη διαδικασία εξόδου, για τα προαπαιτούμενα, την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης. Σήμερα, κατ’ αρχήν, θα τεθούν οι βασικοί άξονες της συζήτησης. Από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε πει ότι θέλουμε η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας να γίνει στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. 

ΣΧΙΝΑΣ: Υπάρχουν διαφορετικές οπτικές στην κυβέρνηση; Διότι σήμερα κάποιοι αναφέρονται σε διαφορετικής κατεύθυνσης δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου, του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας. Θα ήθελα το σχόλιό σας πάνω σε αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι, δεν υπάρχει καμία διαφορετική οπτική στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Άκουσα και εγώ, διάβασα κι εγώ μια σειρά από αναλύσεις, οι οποίες –θα μου επιτρέψετε να πω- είναι μάλλον άστοχες. Γιατί; Ο κ. Τσακαλώτος στο σχόλιό του στους Financial Times, σε καμία περίπτωση, δεν μίλησε για μη καθαρή έξοδο, σε καμία περίπτωση δεν μίλησε για αξιολογήσεις μετά από το πρόγραμμα.

ΣΧΙΝΑΣ: Ναι, βλέπω τίτλο σήμερα «θολώνει η καθαρή έξοδος».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα. Είναι απολύτως άστοχα, είναι απολύτως αναντίστοιχα με τις δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου. Ο κ. Τσακαλώτος τι είπε; Είπε ότι μετά το πρόγραμμα, αυτό που έχουμε πει αρκετές φορές όλοι όσοι τοποθετούμαστε στα ζητήματα, θα υπάρχει μια εποπτεία από τη μεριά των θεσμών, την οποία ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε. Δηλαδή, όπως και στις υπόλοιπες χώρες, την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, οι οποίες εξήλθαν από τα προγράμματα, υπάρχουν αποστολές των θεσμών που καταθέτουν ένα report κάθε έξι μήνες στο Eurogroup, στο οποίο report περιγράφουν την πορεία της εκάστοτε οικονομίας.

ΣΧΙΝΑΣ: Το πώς πάνε τα πράγματα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς αυτό θα συμβεί με την Ελλάδα. Τώρα, αν θα υπάρχει μια λίγο πιο ενισχυμένη εποπτεία, δηλαδή εάν τα reports θα είναι τρία και όχι δύο, τέσσερα και όχι δύο, τότε αυτό δεν νομίζω ότι αλλάζει την ουσία του πράγματος. Ότι, δηλαδή, δεν υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης, όπως τη γνωρίζουμε όλα αυτά τα οκτώ χρόνια, δεν υπάρχουν διαδικασίες εκταμιεύσεων, η χώρα είναι στις αγορές. Επομένως, νομίζω ότι όποιος διάβασε τη δήλωση του κ. Τσακαλώτου με διαφορετικό τρόπο, έκανε λάθος.

ΣΧΙΝΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει, όμως –και τουλάχιστον αυτό διοχετεύεται από τον γερμανικό Τύπο- μια έτσι στάση αμφίσημη, θα έλεγα, και σε ορισμένες περιπτώσεις σκληρή από πλευράς της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. Βεβαίως, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν θετικές δηλώσεις, όχι μόνον του κ. Γιούνκερ, αλλά και του κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του ESM, αλλά και του κ. Μοσκοβισί και άλλων αξιωματούχων. Σας ανησυχούν οι δηλώσεις ή τουλάχιστον οι διαρροές που υπάρχουν μέσω του γερμανικού Τύπου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Όχι, δεν μας ανησυχούν. Ξέρουμε ότι από τη γερμανική πλευρά υπάρχει μια οπτική συγκεκριμένη, υπάρχει μια σκέψη και τοποθετήσεις που αφορούν την έκταση του γαλλικού μηχανισμού. Για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, υπάρχουν συμφωνίες του Eurogroup. Και, ούτως ή άλλως, ξέρετε ότι στις 15 Ιουνίου του 2017 υπήρξε μία απόφαση, που ήταν πάρα πολύ καθαρή. Και τι έλεγε: πρώτον, ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και δεύτερον, ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα, μετά το 2023 θα πάνε στο 2%. Αυτά τα δύο νούμερα, αυτοί οι δύο αριθμοί, δίνουν και τις βασικές μεταβλητές για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Πάνω σε αυτούς τους δύο αριθμούς θα πρέπει να γίνει η ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Τώρα, αν ο γαλλικός μηχανισμός θα έχει την α’ ή β’ έκταση, αυτό είναι θέμα της διαπραγμάτευσης και το οποίο νομίζω ότι θα καταλήξει μέχρι τις 21 Ιουνίου. Επομένως, όχι, δεν με ανησυχούν καθόλου οι τοποθετήσεις από τη μεριά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.  

ΣΧΙΝΑΣ: Για πείτε μας κάτι περισσότερο για το θέμα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Κυρίως ως προς την ουσία και τις διαδικασίες. Είπατε ότι υπάρχει σήμερα η επι-συζήτηση, αυτό είναι γνωστό. Είναι στην ημερήσια διάταξη, στο Eurogroup. Η παρουσίαση δημόσια σε πλήρη, εν πάση περιπτώσει, ανάπτυξη του προγράμματος, πότε θα γίνει; Και θα εγκριθεί μόνο από την ελληνική Βουλή ή είναι κάτι το οποίο θα γίνει σε συνεργασία; Εντάξει, δεν μπορεί να γίνει σε κόντρα με τους εταίρους μας, τους Ευρωπαίους. Αλλά, απαιτείται η έγκρισή τους;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική Βουλή ψηφίζει νόμους. Δεν ψηφίζει αναπτυξιακά – στρατηγικά σχέδια. Το αναπτυξιακό – στρατηγικό σχέδιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα κείμενο που δείχνει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές, τις οποίες θέλουμε να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία για τα επόμενα χρόνια. Είναι ένα πολιτικό κείμενο, είναι ένα οικονομικό κείμενο. Και με αυτή την έννοια, βεβαίως, καθημερινά ορίζει και τις προτεραιότητες της πολιτικής μας εδώ στη χώρα. Από τον Αύγουστο του 2018 -δηλαδή τι λέει αυτό το κείμενο χοντρικά- ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο δεν θα βασίζεται στη φθηνή εργασία. Θα βασίζεται στην καινοτομία, στις επενδύσεις, στις νέες τεχνολογίες και θα υποστηρίζει πολιτικές για την ενίσχυση της εργασίας και για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Αυτό είναι το κείμενο και νομίζω πως όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Δηλαδή, τι ακριβώς να ψηφίσει η ελληνική Βουλή; Κατευθύνσεις; Πολιτικές, κατευθύνσεις; 

ΣΧΙΝΑΣ: Όχι. Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν και κάποια μέτρα, τα οποία αφορούν δηλωμένες προθέσεις της κυβέρνησης. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι βέβαια. Όχι βέβαια.

ΣΧΙΝΑΣ: Δηλαδή, τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για μικρομεσαία στρώματα, θέματα σχετικά με τον κατώτατο μισθό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τον Αύγουστο του 2018, η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις πολιτικές της δεσμεύσεις, με βάση το χρονοδιάγραμμα που θα αποφασίσουμε. Και θα καθορίζεται από τους όρους της εξόδου της χώρας από το μνημονιακό πρόγραμμα. 

ΣΧΙΝΑΣ: Δράττομαι της ευκαιρίας για να σας ρωτήσω εάν υπάρχει κάτι νεότερο για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Νομίζω ότι κρατάμε την χθεσινή πολύ θετική προτροπή του κυρίου Γιούνκερ προς την τουρκική πλευρά, να μην αξιοποιεί πολιτικά το θέμα, να απελευθερώσει άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Συνεχίζουμε να πιέζουμε. Αναμένουμε τις αποφάσεις της τουρκικής δικαιοσύνης και καλούμε την Τουρκία να μην χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ζήτημα για λόγους πολιτικής, διαπραγματευτικής, διπλωματικής πίεσης, είτε προς την Ελλάδα είτε προς την Ε.Ε.. Νομίζω ότι αυτό είναι και το αυτονόητο.

ΣΧΙΝΑΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συζήτηση. Να είστε καλά. Καλή σας ημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.

Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Ε. Μπαλτατζή για τον ρ/σ «Πρώτο Πρόγραμμα»

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Η σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πάρα πολύ στενή και έχει υπάρξει αρκετά βοηθητική στην προσπάθεια για έξοδο από το πρόγραμμα παρά τις διαφορές στο παρελθόν. Πιστεύω ότι ο κ. Γιούνκερ θα στηρίξει αυτήν την προσπάθεια. Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους βρίσκεται σήμερα εδώ. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια φάση ανάκαμψης και έχουμε τηρήσει τις υποχρεώσεις μας. Είναι και οι εταίροι και οι δανειστές μας που πρέπει και αυτοί να βοηθήσουν για να περάσουμε σε μια καθαρή έξοδο τον Αύγουστο.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους δεν αφορά μόνο τον γαλλικό μηχανισμό. Αυτή ήταν μια ιδέα για να γεφυρώνονται οι διαφορές μεταξύ των ευρωπαίων και του ΔΝΤ ως προς την έκταση ρύθμισης του χρέους. Υπάρχουν κι άλλα εργαλεία όπως οι επεκτάσεις των ωριμάνσεων των ομολόγων, το πάγωμα των επιτοκίων, η μετάθεση της πληρωμής των επιτοκίων για το μέλλον, οι επιστροφές των κερδών των κεντρικών ευρωπαϊκών τραπεζών κλπ. Μέτρα που μπορούν να καταστήσουν το χρέος βιώσιμο και διαχειρίσιμο. Υπάρχουν ενδεχομένως διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο λειτουργίας του γαλλικού μηχανισμού. Υπάρχει χρόνος μέχρι τον Ιούνιο για να γίνει αυτή η συζήτηση.

ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ
Ο κ. Κουβέλης απάντησε σε μια ερώτηση δημοσιογράφου αναφερόμενος σε ένα δημοσίευμα. Μίλησε για το τηλεφώνημα μεταξύ Τσίπρα-Μακρόν. Σε ένα τηλεφώνημα όμως γίνονται συζητήσεις, δεν γίνονται συμφωνίες. Εφόσον υπάρξει κάποια συμφωνία θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ / OFF-SHORE
Όταν γίνονται ερωτήσεις στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε σχέση με offshore που χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις της συζύγου του θα πρέπει να μας απαντήσει ποιος κρύβεται πίσω από αυτές τις offshore που παράλληλα χρηματοδοτούσαν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Πρώτο Θέμα». Αυτά δεν είναι μικρά πράγματα, δεν είναι για να παίζουμε. Πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να είναι πιο αποφασιστικός στην προσπάθειά του να υπηρετήσει τη διαφάνεια του πολιτικού συστήματος. Εμείς θα ρωτάμε μέχρι να πάρουμε απάντηση.

2 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ
Φαίνεται ότι υπάρχει προσπάθεια εκ μέρους της Τουρκίας να αξιοποιηθεί το θέμα πολιτικά. Από πλευράς μας ασκούνται πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις. Υπενθυμίζουμε πάντως στην τουρκική πολιτική ηγεσία τις δηλώσεις της όταν ισχυριζόταν οτι είναι κράτος δικαίου και το θέμα είναι των τουρκικών δικαστηρίων χωρίς άλλες παρεμβάσεις.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Παρακολουθούμε και μας προβληματίζει η αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Αλλά δεν είναι μόνο ζήτημα να αντιμετωπίσουμε την αύξηση αυτή αλλά είναι και ζήτημα πολιτικό η Ελλάδα και η ΕΕ να πιέσει την Τουρκία να τηρήσει την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. 

πΓΔΜ
Συνεχίζονται οι συνομιλίες, υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα. Από την πλευρά μας έχουμε θέσει 2 προϋποθέσεις α) σύνθετη ονομασία και β) erga omnes πράγμα που προϋποθέτει την αναθεώρηση της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος. Εμείς έχουμε κάνει τα απαραίτητα βήματα είναι η σειρά της πΓΔΜ τώρα να τα κάνει και αυτή.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Να καλημερίσουμε και να καλωσορίσουμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κυρία Μπαλτατζή. 

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Τι κάνετε; Καλά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Καλά είμαστε και εμείς. Πολλά τα θέματα. Μεγάλο το ενδιαφέρον για τα περισσότερα από αυτά. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με αυτό που έχει και το στοιχείο της επικαιρότητας και που είναι η επίσκεψη Γιούνκερ στην Ελλάδα. Σε 20 λεπτά θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αμέσως μετά, θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό. Τι περιμένουμε από την επίσκεψη του κ. Γιούνκερ, κ. Τζανακόπουλε; Ακούμε ότι ενδέχεται να έχει και κάποια «δωράκια», επιτρέψτε μου να πω, στις αποσκευές του. Ισχύει αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξέρετε ότι είναι πάρα πολύ στενή όπως και η σχέση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ, στο πλαίσιο ειδικά του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται στη χώρα μας. Η Κομισιόν έχει υπάρξει αρκετά βοηθητική, παρά τις διαφορές που υπήρξαν στο παρελθόν, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, στην προσπάθεια που κάνουμε για την έξοδο από το πρόγραμμα. Και νομίζω ότι ο κ. Γιούνκερ θα στηρίξει, ακριβώς, αυτή την προσπάθεια και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους βρίσκεται σήμερα εδώ.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ξέρουμε τη θετική στάση που είχε όλο αυτό το διάστημα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να μιλήσει για  «δωράκια», ούτε θεωρώ ότι η ελληνική πλευρά χρειάζεται κάτι τέτοιο. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια φάση ανάκαμψης. Δημοσιονομικά έχουμε κάνει αυτό το οποίο έπρεπε να κάνουμε. Έχουμε τηρήσει όλες μας τις υποχρεώσεις. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι είναι και οι εταίροι και οι δανειστές μας, οι οποίοι πρέπει και αυτοί να βοηθήσουν, έτσι ώστε τον Αύγουστο να περάσουμε σε μια καθαρή έξοδο.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Θα βοηθήσουν; Αυτό είναι ένα ερώτημα, το λέω, δανειζόμενη το δημοσίευμα της Handelsblatt, σύμφωνα με το οποίο, ότι ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών, ο κ. Όλαφ Σόλτς είναι αντίθετος με τη γαλλική πρόταση για σύνδεση του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης. Και είναι ένα δημοσίευμα, στο σύνολό του, που προϊδεάζει γι’ αυτό που στο αυριανό Eurogroup θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως προς τις προθέσεις του Βερολίνου. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους δεν αφορά μόνο, κατ΄ αρχήν, τον γαλλικό μηχανισμό. 

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Προφανώς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, ο γαλλικός μηχανισμός ήταν μια ιδέα, ένας μηχανισμός, ο οποίος έπεσε στο τραπέζι του Eurogroup του Μαΐου και του Ιουνίου του 2017, έτσι ώστε να γεφυρώνονται οι διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ ως προς την έκταση ρύθμισης του χρέους. Από εκεί και πέρα, η ρύθμιση του ελληνικού χρέους έχει και άλλα εργαλεία, όπως είναι για παράδειγμα, οι επεκτάσεις των ωριμάνσεων των ομολόγων, το πάγωμα των επιτοκίων, η μετάθεση της πληρωμής των επιτοκίων για το μέλλον, οι επιστροφές των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών. Μέτρα, τα οποία μπορούν να καταστήσουν το χρέος και βιώσιμο και διαχειρίσιμο. 

Τώρα, σε ό,τι αφορά τον γαλλικό μηχανισμό, υπάρχουν ακόμα τεχνικές συζητήσεις, οι οποίες γίνονται, για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Δεν είναι ακριβές ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διαφωνεί με τον γαλλικό μηχανισμό. Υπάρχουν τεχνικές διαφορετικές απόψεις ως προς τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού. Τώρα, από εκεί και πέρα, αυτή είναι μια συζήτηση που, ούτως ή άλλως, θα συνεχιστεί. Υπάρχει χρόνος μέχρι τον Ιούνιο. Έχουμε δύο μήνες όπου οι συζητήσεις θα γίνουν εντατικές και από εκεί και πέρα θα δούμε πού θα καταλήξει αυτή η συζήτηση.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Χθες, ωστόσο, στο briefing, δεν αποκλείσατε ότι μπορεί να χρειαστεί και παραπάνω χρόνος ή κάνω λάθος; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά από οκτώ χρόνια, αν μας πάρει και άλλες 20 ημέρες για να έχουμε την τελική συμφωνία, δεν νομίζω ότι θα είναι τόσο προβληματικό.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Για πάμε τώρα στο άλλο πολύ μεγάλο θέμα που έχει προκύψει. Κύριε Τζανακόπουλε, θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε λίγο τι ακριβώς συμβαίνει με τις γαλλικές φρεγάτες. Εσείς, χθες, δηλώσατε ότι ισχύει αυτό που δήλωσε ο κ. Καμμένος. Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και δεν υπάρχει συμφωνία. Οι συζητήσεις είναι διερευνητικές, μάλιστα, είπατε χαρακτηριστικά. Αυτό, πώς ερμηνεύεται; Ερμηνεύεται «άδειασμα» στον κ. Κουβέλη; Υπήρξαν και ρεπορτάζ που έκαναν λόγο για εκνευρισμό, που προκάλεσαν οι δηλώσεις Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου. Και εν τω μεταξύ, υπάρχει και το δημοσίευμα Spiegel. Μάλλον, απαντήστε μου ως εδώ, για να μπούμε μετά στο υπόλοιπο. Τι έχει γίνει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Μπαλτατζή, ο κ. Κουβέλης απάντησε σε μια ερώτηση δημοσιογράφου, αναφερόμενος σε ένα δημοσίευμα. Πράγματι, μίλησε για το τηλεφώνημα του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο, το οποίο, όπως είπα και χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έγινε. Ίσως σε αυτό το τηλεφώνημα υπήρξε μια σειρά από διερευνήσεις. Αλλά, ξέρετε, ότι σε αυτές τις συνομιλίες, διερευνητικές συζητήσεις γίνονται. Δεν παίρνονται αποφάσεις. Δεν αποφασίζουν έτσι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Επομένως, υπήρξε μια διερευνητική συζήτηση για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι, αλλά πώς φτάσατε στη δήλωση Κουβέλη; Θέλω να πω, υπάρχει απόσταση από τις διερευνητικές συζητήσεις, που συνηθίζεται να γίνονται σε αυτό το επίπεδο, μέχρι να έχουμε κάτι που παρουσιάστηκε ως fact, ως γεγονός.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να πω περισσότερα σε σχέση με αυτό. Αυτό που μπορώ να σας απαντήσω, είναι ότι υπάρχουν κάποιες διερευνήσεις και εφόσον υπάρξει συμφωνία, αυτό θα ανακοινωθεί. Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο που μπορώ να πω. 

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Αυτό που δημοσίευσε χθες το περιοδικό «Spiegel» -και που υπάρχει σήμερα στις περισσότερες εφημερίδες και σε πρωτοσέλιδα- ότι επί της ουσίας έχουν «γερμανική τορπίλη στις γαλλικές φρεγάτες», όπως είναι ο τίτλος της «Εφημερίδας των Συντακτών», ισχύει κύριε Τζανακόπουλε; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε αν ισχύει; 

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ότι υπάρχει αυτό το δημοσίευμα που λέει ότι το κόμμα των Φιλελεύθερων υποψιάζεται πως υπάρχει ένα είδος συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, με βάση την οποία η Γαλλία θα βοηθήσει την Ελλάδα, κλπ. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το είδα και εγώ στο περιοδικό «Spiegel». Από εκεί και πέρα, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να δίνουμε περισσότερη τροφή στις συγκεκριμένες εικασίες. Εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, νομίζω ότι αυτή η συμφωνία θα προχωρήσει. Μέχρι τότε, υπάρχουν διερευνήσεις. Επομένως, τι τορπίλη να μπει; Τορπίλη στις διερευνήσεις; 

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ενδεχομένως, δεν το ξέρω. Λέω τώρα εγώ. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι υπερβολικό.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Περιμένουμε από εσάς να μας το πείτε. Γιατί εσείς επιμένετε στις διερευνήσεις, κύριε Τζανακόπουλε. Γι’ αυτό. Για να έρθουμε και στα υπόλοιπα. Χθες κάνατε σκληρή επίθεση εναντίον του κυρίου Μητσοτάκη, με αφορμή την offshore εταιρεία που φέρεται να συμμετείχε, τόσο στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» όσο και της εταιρείας ιδιοκτησίας της συζύγου του, της κυρίας Μητσοτάκη. «Πρέπει να βρει το πολιτικό σθένος για να αναλάβει επιτέλους την ευθύνη που του αντιστοιχεί», είπατε. Ποια πιστεύετε ότι είναι αυτή η ευθύνη; Τι ακριβώς του ζητάτε να κάνει;  

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Είναι η ευθύνη που αντιστοιχεί στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δηλαδή, όταν του γίνονται ερωτήσεις σε σχέση με offshore εταιρείες, οι οποίες χρηματοδοτούν επιχειρήσεις της συζύγου του, να μας πει ποιος κρύβεται πίσω από αυτές τις offshore εταιρείες. Είναι μάλλον αυτονόητο το τι οφείλει να πράξει αυτή τη στιγμή ο κύριος Μητσοτάκης. Και είναι η πέμπτη ημέρα που δεν απαντά σε ένα πάρα πολύ απλό ερώτημα. Πάρα πολύ απλό ερώτημα. Ποιος κρύβεται πίσω από την offshore εταιρεία, η οποία, την ίδια στιγμή που συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», χρηματοδοτούσε και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας της κυρίας Μητσοτάκη. Αυτά δεν είναι μικρά πράγματα, αυτά δεν είναι για να παίζουμε. Ο κύριος Μητσοτάκης πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικός και πολύ πιο αποφασιστικός στην προσπάθειά του να υπηρετήσει το πολιτικό σύστημα, τη διαφάνεια, κλπ. Και αν θέλει πράγματι να τα υπηρετήσει, οφείλει να μας δώσει μια πολύ απλή και σαφή απάντηση. Ποιος κρύβεται πίσω από την offshore εταιρεία; 

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Εσείς έχετε περαιτέρω πληροφορίες; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ πού να ξέρω;

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Το λέω από τον τρόπο που θέτετε το ερώτημα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Μητσοτάκης φαντάζομαι ξέρει. Να μας πει ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο που κρύβεται πίσω από αυτή την offshore εταιρεία. Αυτό ρωτάμε. 

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Έχω την αίσθηση, από τον τρόπο που το λέτε, ότι αυτό θα είναι ένα από τα θέματα που θα βάζετε ημερησίως στο briefing. Σταθερά θα ρωτάτε, έχω την αίσθηση.     

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ρωτάμε μέχρι να πάρουμε απάντηση.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Την απάντηση, αυτό εννοώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ναι. 

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Για να δούμε και το άλλο. Χθες είχαμε την τρίτη απόρριψη στο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που βρίσκονται στις φυλακές της Αδριανούπολης. Υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο για την αποφυλάκισή τους;  

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ασκούνται πιέσεις, κυρία Μπαλτατζή, και πολιτικές και διπλωματικές. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν. Ωστόσο, καταλαβαίνετε ότι -και από τις πρόσφατες δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας- φαίνεται ότι υπάρχει μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί το θέμα πολιτικά. Νομίζω ότι το όριο, τουλάχιστον ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση, έχει ξεπεραστεί. Η Τουρκία έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει δύο ανθρώπους και να παίξει με δύο ανθρώπινες ζωές, των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, για να εξυπηρετήσει αλλότριους σκοπούς.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Και να το εντάξει και στην ανάγκη της, την εσωτερική πια, με δεδομένες τις εκλογές που έχει. Ή όχι; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν το εντάσσει στην εσωτερική ανάγκη. Εγώ στέκομαι σε αυτά τα οποία έχουν ειπωθεί. Από τη δική μας πλευρά, αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε, είναι να υπενθυμίζουμε στην τουρκική πολιτική ηγεσία τις δηλώσεις της μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, όταν ισχυριζόταν ότι η Τουρκία είναι κράτος δικαίου, δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση στην τουρκική δικαιοσύνη και επομένως όλο το ζήτημα, είναι ζήτημα που αφορά τα τουρκικά δικαστήρια και πρέπει να αναμένουμε την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας και την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου. Και ξαφνικά εμφανίζονται και ζητούν ανταλλαγή πέρα και έξω από κάθε δικαιοκρατική επιταγή, πέρα και έξω από κάθε λογική οποιασδήποτε έννομης τάξης και οποιουδήποτε σεβασμού στις γενικές αρχές του δικαίου. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι καλό θα είναι η τουρκική πλευρά να αλλάξει γραμμή πλεύσης στο συγκεκριμένο ζήτημα, εφόσον θέλει να συνεχίσει να λέγεται κράτος δικαίου. 

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Μένοντας στα των σχέσεών μας με την Τουρκία -κάτι που είναι και σχετικό- παρατηρούμε αύξηση των μεταναστευτικών ροών όλο το τελευταίο διάστημα, κύριε Τζανακόπουλε. Το είπε αυτό και ο κύριος Βίτσας. Σας ανησυχεί αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Και το παρακολουθούμε και μας προβληματίζει. Ο κύριος Βίτσας έχει σχεδιάσει την απάντηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ως προς την αύξηση αυτών των ροών. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, δεν είναι μόνο ζήτημα να αντιμετωπίσουμε την αύξηση αυτή, είναι και ένα ζήτημα πολιτικό και της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης να πιέσει την Τουρκία να τηρήσει την συμφωνία, την κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, αλλά και να φυλάξει καλύτερα τα σύνορά της, έτσι ώστε να μην συνεχιστεί αυτή η πολύ μεγάλη ροή ανθρώπων, που τελικά καταλήγουν να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, γιατί, όπως ξέρετε, τα σύνορα προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη έχουν κλείσει.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι, βέβαια. Απλώς, ξέρουμε ότι στο θέμα αυτό, κύριε Τζανακόπουλε, η Τουρκία «κρατάει και το μαχαίρι και το πεπόνι».  

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μην το λέτε. Πάντοτε στις διεθνείς σχέσεις, υπάρχουν τρόποι για να πιεστούν όλοι, ακόμη και οι πιο ισχυροί συνομιλητές. 

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Εγώ το λέω. Εσείς καλά κάνετε και δεν το λέτε. Όπως επίσης θα πω ότι ξέρει πάρα πολύ καλά να τα καθιστά όλα εργαλεία πολιτικής η Τουρκία. Θα μείνω στα εθνικά. Έρχομαι στο άλλο. Χθες είχαμε και τη συνάντηση του κυρίου Κοτζιά με τον κύριο Ντιμιτρόφ, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς. Εκεί φαίνεται, παρά την καλή διάθεση που υπάρχει, ότι μάλλον έχουν παγώσει τα πράγματα. Ή όχι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεχίζονται οι συνομιλίες. Υπάρχουν πράγματι ακόμα ανοιχτά ζητήματα, υπάρχουν ακόμα διαφορετικές απόψεις. Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω, είναι αυτό που είπα και χτες στην ενημέρωση των συντακτών. Δηλαδή ότι εμείς έχουμε θέσει δύο προϋποθέσεις. Η μία είναι η σύνθετη ονομασία. Η δεύτερη είναι ισχύς erga omnes, πράγμα που προϋποθέτει φυσικά και την αναθεώρηση της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Και που φαίνεται ότι εκεί, στο erga omnes, κολλάμε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και από εκεί και πέρα, είναι αυτό το πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία. Νομίζω ότι από την πλευρά της Ελλάδας έχουν γίνει τα βήματα. Τώρα είναι η ώρα της ΠΓΔΜ να μας πει αν θέλει, και αν μπορεί, να προχωρήσουμε σε μία συμφωνία. Πολιτική βούληση, βεβαίως, υπάρχει. Από εκεί και πέρα, είναι τα τεχνικά και τα πολιτικά ζητήματα.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Τα πολιτικά και οι πολιτικοί συσχετισμοί επίσης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ειδικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν για να φτάσουμε σε μία συμφωνία.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ. Καλή σας ημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

OFF-SHORE

• Για 4η μέρα κος Μητσοτάκης δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για την οφ σορ εταιρεία που φέρεται να συμμετείχε τόσο στην άυξηση μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» όσο και της εταιρείας ιδιοκτησίας της συζύγου του, Μαρέβας Μητσοτάκη.

• Το σύνολο σχεδόν των MME αποσιωπούν επιμελώς εδώ και μέρες τη σκοτεινή αυτή υπόθεση. Απευθύνω λοιπόν ευθέως τα ερωτήματα μέχρι ο κος Μητσοτάκης να βρει επιτέλους το πολιτικό σθένος να αναλάβει την ευθύνη που του αντιστοιχεί και να λάβουμε μια πειστική απάντηση:

1. Επιβεβαιώνει ο κος Μητσοτάκης την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας της συζύγου του από την ίδια οφ σορ εταιρεία που χρηματοδότησε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Πρώτου Θέματος;

2. Ποιος είναι ο μέτοχος της εν λόγω εταιρείας & ποιο ή ποια είναι τα φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτήν;

3. Θεωρεί ότι αυτές οι πρακτικές χρηματοδότησης συμβάλλουν στην διαφάνεια & την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των ΜΜΕ & του πολιτικού συστήματος;

 

ΔΕΗ

• Τα περισσότερα από αυτά που είπε ο κος Μητσοτάκης πριν από λίγο στη Βουλή δεν ήταν παρά ψέματα που υπαγορεύθηκαν από τις ατμομηχανές της αντικυβερνητικής προπαγάνδας.

• Το σχέδιο Σαμαρά–Βενιζέλου που υπερασπίστηκε ο κος Μητσοτάκης προέβλεπε πώληση:
– 22% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ
– 21,4% του σημερινού λιγνιτικού δυναμικού της
– 18% του σημερινού δυναμικού φυσικού αερίου της
– 26,3% του σημερινού υδροηλεκτρικού δυναμικού της

• Η σημερινή κυβέρνηση ευτυχώς ακύρωσε το νόμο περί «μικρής ΔΕΗ» και πέτυχε μια συμφωνία που επιτρέπει στη ΔΕΗ να διατηρήσει το 90,9% του συνολικού δυναμικού της χωρίς την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων ή μονάδων φυσικού αερίου ενώ ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.

• Οι πολιτικές που υλοποιούσε η ΝΔ προέβλεπαν τον κατατεμαχισμό της ΔΕΗ, το ξεπούλημα των πιο παραγωγικών και ανταγωνιστικών της μονάδων και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Δικτύου της μέσω της πώλησης του ΑΔΜΗΕ.

• Η συμφωνία που πετύχαμε για να ευθυγραμμιστούμε με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου βρίσκονται πλήρως στον αντίποδα των πολιτικών που η ΝΔ υλοποιούσε και τις οποίες σήμερα προτείνει ξανά στον ελληνικό λαό.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

• Ανακοινώθηκε χθες από την Eurostat ότι το 2017 η ελλ. οικονομία κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ & δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ. Διαψεύδευονται πανηγυρικά οι εκτιμήσεις της ΝΔ ότι η χώρα οδηγείται στα βράχια και ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης.

• Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο έχει καταφέρει να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά αλλά μέσα σε δύο χρόνια έχει προχωρήσει σε διανομή κοινωνικού μερίσματος που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

• Το πλεόνασμα αυτό μας δίνει ένα ισχυρότατο επιχείρημα στις συζητήσεις μας με το ΔΝΤ το οποίο επί 3 έτη υποεκτιμά την δημοσιονομική απόδοση της ελληνικής οικονομίας.

• Κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα μας έχει ολοκληρωθεί και ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουν ταχύτατα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

• Παίρνουμε τις πρωτοβουλίες & προβαίνουμε στις ενέργειες ώστε να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης & να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους & για το μεταπρογραμματικό πλαίσιο εποπτείας της ελλ. οικονομίας.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

Κυρίες και Κύριοι,

Στην ωριαία ομιλία του πριν από λίγο ο κος Μητσοτάκης είπε πολλά για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ΔΕΗ.

Τα περισσότερα από αυτά δεν ήταν παρά ψέματα που υπαγορεύθηκαν από τις ατμομηχανές της αντικυβερνητικής προπαγάνδας.

Δεν βρήκε όμως για τέταρτη μέρα ούτε μια λέξη να πει για την οφ σορ εταιρεία που φέρεται να συμμετείχε τόσο στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας Πρώτο Θέμα όσο και της εταιρείας ιδιοκτησίας της συζύγου του Μαρέβας Μητσοτάκη.

Και εδώ δεν πρόκειται απλώς για επιχειρηματική δράση αλλά για μια σκοτεινή υπόθεση την οποία επιμελώς το σύνολο σχεδόν των μέσων ενημέρωσης αποσιωπούν εδώ και μέρες.

Τα ερωτήματα λοιπόν απευθύνονται ευθέως στον Κύριο Μητσοτάκη ο οποίος πρέπει να βρει το πολιτικό σθένος επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη που του αντιστοιχεί:

Πρώτον: Επιβεβαιώνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας της συζύγου του από την ίδια οφ σορ εταιρεία που χρηματοδότησε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Πρώτου Θέματος;

Δεύτερον: Ποιος είναι ο μέτοχος της εν λόγω εταιρείας και ποιο ή ποια είναι τα φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτήν;

Τρίτο: Θεωρεί ο κος Μητσοτάκης ότι αυτές οι πρακτικές χρηματοδότησης συμβάλλουν στην διαφάνεια και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας τόσο των μέσων ενημέρωσης όσο και του πολιτικού συστήματος;

Από την πλευρά μας θα επιμείνουμε να επαναλαμβάνουμε τα ερωτήματα μέχρι να λάβουμε μια πειστική απάντηση από τον κύριο Μητσοτάκη, όσες ημέρες και αν χρειαστούν.

Στο ζήτημα της ΔΕΗ τώρα θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά αυτά που ο αρμόδιος Υπουργός κος Σταθάκης εξήγησε με μεγάλη καθαρότητα στη σχετική κοινοβουλευτική συζήτηση:

Το σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ που είχε αρχίσει να υλοποιεί η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και το οποίο υπερασπίστηκε με πάθος ο κος Μητσοτάκης πριν από λίγο προέβλεπε την πώληση:

Του 22% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ

Του 21,4 του σημερινού λιγνιτικού δυναμικού της

Του 18% του σημερινού δυναμικού φυσικού αερίου της επιχείρησης, 

Του 26,3% του σημερινού υδροηλεκτρικού δυναμικού της

Η σημερινή κυβέρνηση και ευτυχώς ακύρωσε τον σχετικό νόμο από την άνοιξη του 2016 και πέτυχε μια συμφωνία που επιτρέπει στη ΔΕΗ να διατηρήσει το 90,9% του συνολικού δυναμικού της επιχείρησης χωρίς βεβαίως την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων ή μονάδων φυσικού αερίου, όπως ψευδώς ισχυρίστηκε πριν από λίγο ο κ. Μητσοτάκης.

Την ίδια στιγμή τόσο η ΔΕΗ όσο και ο ΑΔΜΗΕ παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.

Πράγματι λοιπόν η συμφωνία που πετύχαμε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για να ευθυγραμμιστούμε με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου βρίσκονται πλήρως στον αντίποδα των πολιτικών που η ΝΔ υλοποιούσε και τις οποίες σήμερα προτείνει ξανά στον ελληνικό λαό.

Δηλαδή: βρίσκονται πλήρως στον αντίποδα της πολιτικής κατατεμαχισμού της ΔΕΗ, του ξεπουλήματος των πιο παραγωγικών και ανταγωνιστικών της μονάδων και της πλήρους ιδιωτικοποίησης του Δικτύου της μέσω της πώλησης του ΑΔΜΗΕ.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας. Ανακοινώθηκε χθες από την  Eurostat ότι το 2017 καταγράψαμε πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ.

Το αποτέλεσμα αυτό διαψεύδει πανηγυρικά  τις εκτιμήσεις της Νέας Δημοκρατίας τόσο το 2016 όσο και κατά τη διάρκεια του 2017 ότι η χώρα υποτίθεται ότι οδηγείται στα βράχια  αλλά και τις κινδυνολογικές προβλέψεις για την ενεργοποίηση του κόφτη.

Αντιθέτως η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο έχει καταφέρει να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά αλλά μέσα σε δύο χρόνια έχει προχωρήσει και σε διανομή κοινωνικού μερίσματος που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή  όμως το αποτέλεσμα αυτό μας δίνει ένα ισχυρότατο επιχείρημα στις συζητήσεις μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο επί τρία συναπτά έτη υποεκτιμά την δημοσιονομική απόδοση της ελληνικής οικονομίας.

Πλέον κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα μας έχει ολοκληρωθεί και ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουν ταχύτατα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση παίρνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους αλλά και  για το μεταπρογραμματικό πλαίσιο εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να με διαφωτίσετε τι ακριβώς συμβαίνει με τις περιβόητες γαλλικές φρεγάτες; Ο κ. Κουβέλης μίλησε για ένα σχέδιο ενοικίου χρονομίσθωσης με leasing. Ο κ. Καμμένος σήμερα βγήκε και είπε -επικαλούμενος, μάλιστα, συνομιλίες του Πρωθυπουργού με τον κ. Μακρόν- ότι η μόνη συζήτηση που είναι στο τραπέζι είναι όχι για ενοικίαση ή αγορά, αλλά για κατασκευή φρεγατών με χρήματα κάποια από τη Γαλλία στην Ελλάδα. Τι ακριβώς ισχύει; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πράγματι, ο κ. Πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τον Γάλλο Πρόεδρο, κ. Μακρόν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν μια σειρά από ενδεχόμενα για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας μας. Από εκεί και πέρα, ο κ. Καμμένος έδωσε συγκεκριμένες διευκρινίσεις για το περιεχόμενο των συζητήσεων αυτών, στις οποίες μπορείτε να ανατρέξετε και να λάβετε τις απαντήσεις. Το σχόλιο που μπορώ να κάνω εγώ, αυτή τη στιγμή, είναι ότι, βεβαίως, δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία. Αντιθέτως, υπάρχουν διερευνητικές συζητήσεις, οι οποίες εάν και εφόσον καταλήξουν, θα ενημερώσουμε αρμοδίως, τόσο το ελληνικό Κοινοβούλιο όσο και τα κυβερνητικά όργανα, που θα κληθούν να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις. Τώρα, σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης, αυτό το οποίο είναι σημαντικό να κρατήσουμε είναι ότι, από τη δική μας μεριά, έχουμε φυσικά στόχο να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και άμεσα την αποτρεπτική δύναμη της χώρας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία της όξυνσης μεταξύ των δύο χωρών -ξέρετε ότι υπάρχει μια όξυνση τους τελευταίους μήνες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν την κατάσταση στο Αιγαίο- ώστε να προβούμε σε ένα ράλι εξοπλισμών. Αυτού του τύπου οι πρακτικές είναι ξένες προς την πολιτική την οποία θέλει να ασκήσει η ελληνική κυβέρνηση. Αντιθέτως, εφόσον υπάρξουν συμφέρουσες προτάσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και εφόσον αυτές μπορούν να βοηθήσουν, ακριβώς, την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας μας άμεσα, τότε θα τις συζητήσουμε πάρα πολύ σοβαρά. 

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μας είπατε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία. Δηλαδή, όταν ο αρμόδιος υπουργός –κι αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Κουβέλης είναι υπεύθυνος για τα εξοπλιστικά- δεν το γνώριζε αυτό όταν μιλούσε για αυτή τη συμφωνία, στην τελευταία του συνέντευξη; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κουβέλης απάντησε στην ερώτηση που αφορούσε σχετικό δημοσίευμα. Είπε ότι υπάρχουν συνομιλίες. Ωστόσο, από εκεί και πέρα, όλες οι απαραίτητες απαντήσεις έχουν δοθεί, πριν από λίγη ώρα, από τον κ. Καμμένο.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, από το περιβάλλον του κ. Κουβέλη ενημέρωσαν χθες ότι στις 3 Μαΐου αναμένεται γαλλικό κλιμάκιο, που θα επικυρώσει αυτή τη συμφωνία του leasing, της χρονομίσθωσης. Ισχύει αυτή η πληροφορία; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να σχολιάσω υποτιθέμενες διαρροές, οι οποίες ισχυρίζεστε πως έγιναν από το περιβάλλον του κ. Κουβέλη. Δεν γνωρίζω κάτι σχετικό. 

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Δηλαδή, κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι δεν υπήρξε ποτέ αίτημα, επίσημο αίτημα, στη Γαλλία για τη χρονομίσθωση των φρεγατών;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναείπα, κυρία Τσικρίκα. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο υπήρξαν διερευνητικές συζητήσεις, συζητήθηκαν διάφορα ενδεχόμενα. Από εκεί και πέρα, όλες οι απαραίτητες απαντήσεις δόθηκαν, πριν από λίγη ώρα, στη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εθνικής Άμυνας, του κ. Καμμένου. 

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Θα μπορούσα να σας ρωτήσω, σε σχέση με αυτό το θέμα, εάν ο κ. Κουβέλης χαίρει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού; Αλλά, επειδή εικάζω ότι η απάντηση που θα πάρω είναι θετική, θέλω να σας ρωτήσω εάν ο Πρωθυπουργός είναι ευχαριστημένος με την εικόνα του υπουργού Άμυνας και του αναπληρωτή του, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, να κάθονται δίπλα-δίπλα -ουσιαστικά με αυτά που είπε ο κύριος Κουβέλης τις προηγούμενες ημέρες και ο κύριος Καμμένος με αυτά που είπε σήμερα- και ο ένας να «αδειάζει» τον άλλον. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κ. Περδικάρη. Εάν προσπαθείτε ή υπονοείτε ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα ή ο στόχος της όλης αυτής συζήτησης είναι να δημιουργηθεί ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ του κ. Κουβέλη και του κ. Καμμένου, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ρήγμα. Όπως δεν υπάρχει και κανένα ρήγμα στις σχέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον κ. Κουβέλη ή με τον κ. Καμμένο. 

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή ήδη δύο φορές μας παραπέμψατε στις απαντήσεις που έδωσε σήμερα ο κ. Καμμένος, θέλω να σας πω ότι -διαβάζω ακριβώς την τοποθέτησή του- την πρώτη φορά ο κύριος Καμμένος είπε ότι ένα ποσό θα χρησιμοποιηθεί για να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα και αμέσως μετά, στη δεύτερη ερώτηση, είπε ότι στη συνομιλία Μακρόν με τον κ. Τσίπρα, συζητήθηκε και το θέμα του leasing. Οπότε, τι ισχύει; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναείπα και πριν από λίγο ότι, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, συζητήθηκαν διάφορα ενδεχόμενα. Από εκεί και πέρα, εφόσον προχωρήσουν οι σχετικές συζητήσεις, θα ενημερωθείτε και εσείς, αλλά και τα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα, σε σχέση με την πορεία των συζητήσεων αυτών. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και δεν υπάρχει συμφωνία. Υπάρχουν διερευνητικές συζητήσεις και νομίζω ότι αυτό ακριβώς είπε και ο κ. Καμμένος στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε πριν από λίγη ώρα.  

ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Υπουργέ, σε δύο ώρες στη Βιέννη ξεκινά η συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον κ. Ντιμιτρόφ και τον κ. Νίμιτς. Τι περιμένει η ελληνική κυβέρνηση από αυτή τη συνάντηση και πόσο μάλλον μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Επίτροπου Χαν; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης νομίζω ότι έχει γίνει καθαρός ο τρόπος με τον οποίο προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ. Έχουμε θέσει δύο προϋποθέσεις, νομίζουμε εύλογες και θεμιτές, για την ύπαρξη μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας, η οποία θα δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τις δύο χώρες, εδώ και πάνω από 25 χρόνια. Οι συγκεκριμένες δύο αυτές προϋποθέσεις είναι, πρώτον, η σύνθετη ονομασία και δεύτερον, η ισχύς της ονομασίας αυτής erga omnes, πράγμα το οποίο προϋποθέτει και την τροποποίηση του συνταγματικού ονόματος της γείτονος. Θεωρούμε ότι, στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων, η ελληνική πλευρά έχει κάνει τις υποχωρήσεις της, έχει φτάσει στο μέσο της γέφυρας. Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα και για την πΓΔΜ να κάνει τα απαραίτητα βήματα, έτσι ώστε να φτάσουμε σε μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. 

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Ήθελα να ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, εάν είστε σε θέση να μας διαβεβαιώσετε ότι έως την 21η Ιουνίου θα έχουμε κλείσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα με τους δανειστές, για να προχωρήσουμε σε συμφωνία ή εάν υπάρχει ανοιχτό παράθυρο να καθυστερήσουμε λιγάκι, όπως ακούσαμε και τον Πρωθυπουργό να μιλάει από την τελευταία Κοινοβουλευτική Ομάδα, μήπως πάμε, είπε, και λίγο αργότερα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει μία συνολική συμφωνία στις 21 Ιουνίου του 2018, πράγμα το οποίο θεωρούμε έναν ρεαλιστικό στόχο. Και σε αυτό συμφωνούν μαζί μας και οι ευρωπαίοι εταίροι και τα κράτη-μέλη του Eurogroup, αλλά και το ΔΝΤ. Ξέρετε ότι τα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν στη διαπραγμάτευση αυτή είναι δύσκολα, είναι πολύπλοκα, είναι σύνθετα. Αφορούν, κατά πρώτον την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης, πράγμα το οποίο νομίζω ότι θα γίνει εντός του χρονοδιαγράμματος. Το δεύτερο ζήτημα αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Το τρίτο αφορά το καθεστώς της μεταπρογραμματικής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμώ, λοιπόν, ότι υπάρχει η δυνατότητα, παρά τη συνθετότητα των προβλημάτων και την πολυπλοκότητα των συζητήσεων, να κλείσουμε στις 21 Ιουνίου. Από εκεί και πέρα, αν απομείνουν κάποιες ουρές, δεν είναι απολύτως απίθανο να χρειαστεί άλλο ένα Eurogroup, το οποίο θα σφραγίσει την τελική συμφωνία μεταξύ όλων των μερών. 

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει σχεδιασμός της κυβέρνησης η έξοδος από το πρόγραμμα να γίνει τον Ιούλιο; Νομίζω κάτι τέτοιο είχε αναφέρει πρόσφατα ο κ. Δραγασάκης. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η έξοδος καθορίζεται από την ημερομηνία λήξης της δανειακής σύμβασης, η οποία -αν δεν κάνω λάθος- είναι στις 20 Αυγούστου του 2018. Αυτή είναι η τυπική ημερομηνία, κατά την οποία πλέον η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε καθεστώς προγράμματος, αλλά θα έχει πατήσει ξανά στα πόδια της και θα έχει την υποχρέωση, αλλά και τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της απευθείας από τις αγορές χρήματος. Ωστόσο, ουσιαστικά, η λήξη του προγράμματος γίνεται με την τελευταία εκταμίευση της δόσης του ESM και την τελική συμφωνία που θα καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες της εξόδου. Όλες τις λεπτομέρειες, δηλαδή, που σχετίζονται με τα ζητήματα, τα οποία σας ανέφερα προηγουμένως. Δηλαδή, την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και φυσικά το καθεστώς της μεταπρογραμματικής εποπτείας, πράγμα το οποίο θα γίνει, έχουμε στόχο να γίνει, μέχρι τις 21 Ιουνίου. Και αν όχι στις 21 Ιουνίου, υπάρχει μια πιθανότητα να χρειαστεί και άλλο ένα Eurogroup, το οποίο -αν δεν κάνω λάθος- είναι προγραμματισμένο για τις 9 Ιουλίου του 2018. Υπάρχει μια διαφορά, δηλαδή, μεταξύ της τυπικής ημερομηνίας εξόδου και της ουσιαστικής εξόδου, η οποία, επί της ουσίας, είναι η στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ όλων των μερών για όλα τα ζητήματα, που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση. 

ΠΙΠΙΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να μας απαντήσετε με σαφήνεια αν αυτό που ισχυρίζεται ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός του είπε στο τηλέφωνο για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που εμπλέκονται στο πραξικόπημα, ότι «θα σ’ τους στείλω πίσω σε 10 με 15 ημέρες», αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αν το είπε αυτό ο κ. Τσίπρας ή είναι κάτι που είναι ψέματα, αυτά που είπε ο Ερντογάν. Υπενθυμίζω, απλώς, ότι η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, δεν έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος, κ. Πιπίνη. Έχω απαντήσει σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Εάν παρακολουθούσατε τα briefing θα γνωρίζατε ότι έχω πει σε παλαιότερη ενημέρωση των συντακτών ότι ο κ. Τσίπρας, βεβαίως, μίλησε με τον κ. Ερντογάν, του μετέφερε ότι όσοι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας. Και από εκεί και πέρα, η θέση η δική του είναι ότι, εφόσον κάτι τέτοιο επιτρέπεται από τις ρυθμίσεις της ελληνικής και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, θα πρέπει οι οκτώ να επιστρέψουν στην Τουρκία. Όπως γνωρίζετε, σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, έχουν υπάρξει αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, οι οποίες απαγορεύουν την έκδοση για πολύ συγκεκριμένους λόγους, καθώς θεωρείται ότι δεν υπάρχουν όλες οι εγγυήσεις από τη μεριά της Τουρκίας ότι τα δικαιώματα των οκτώ, τα δικαιώματα που πηγάζουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα τηρηθούν. Και γι’  αυτόν, ακριβώς, τον λόγο, ο Άρειος Πάγος απαγόρευσε την έκδοση των οκτώ. Επομένως, τόσο νομικά, όσο και πολιτικά, για μας, το συγκεκριμένο ζήτημα είναι απολύτως σαφές και καθαρό.

ΣΚΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχουμε κάποια εξέλιξη, κάποιο νεότερο για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, καθώς βρισκόμαστε και σε προεκλογική περίοδο στην Τουρκία, πλέον;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι στιγμής,  δεν έχει υπάρξει κάποια περαιτέρω εξέλιξη. Και χθες, νομίζω, σε σχετική ερώτηση, είπα ότι δεν θα πρέπει το συγκεκριμένο ζήτημα να αξιοποιείται πολιτικά από τη μεριά της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει δώσει διαβεβαιώσεις και έχει ισχυριστεί ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά την τουρκική Δικαιοσύνη και εφόσον η Τουρκία είναι ένα κράτος Δικαίου, τούτο σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας, ούτε της Τουρκίας, ούτε φυσικά της Ελλάδας, στις σχετικές δικαστικές ενέργειες. Με αυτή την έννοια, νομίζω ότι το θέμα που τέθηκε πριν από λίγες ημέρες από την τουρκική πλευρά σε σχέση με μια πιθανότητα ανταλλαγής των δύο με τους οκτώ κείται, πλέον, πέραν των ορίων των ρυθμίσεων της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, του σεβασμού των δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν νομίζω ότι μπορεί να συνεχιστεί η συζήτηση σε σχέση με το συγκεκριμένο αίτημα ή σε σχέση με τη συγκεκριμένη πρόταση.

ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Είπατε προηγουμένως για το υπερπλεόνασμα ότι δίνει στην κυβέρνηση την ισχύ στις διαπραγματεύσεις και τις συζητήσεις με το ΔΝΤ. Θα ήθελα να ρωτήσω, δεδομένου ότι υπάρχει και μια σχετική συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες, εάν η κυβέρνηση εκτιμά ότι το υπερπλεόνασμα για δεύτερη, τρίτη συνεχή χρονιά έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και αν για να αντιρροπήσει αυτές τις επιπτώσεις, θα διεκδικήσει τη μη εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων από το 2019.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα και προηγουμένως, κατά τη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί. Τι σημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή; Είχαμε το 2015 συμφωνήσει ότι θα πρέπει στο τέλος του προγράμματος η Ελλάδα να βρίσκεται σε θέση να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Αυτό, λοιπόν, έχει επιτευχθεί και μάλιστα για δύο συνεχόμενα χρόνια και το 2016 και το 2017. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα των μέτρων του 2019, έχουμε πει ότι σχετίζεται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, που τέθηκαν την περίοδο της δεύτερης αξιολόγησης και ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωσή της. Νομίζω ότι η σχετική συζήτηση εξαρτάται από μία σειρά παραμέτρους, τις οποίες αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα να τις γνωρίζουμε. Εφόσον γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους του προγράμματος και της διαδικασίας εξόδου, τότε ίσως θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και για το θέμα που βάζετε.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω, εάν προϋπόθεση για όλα αυτά αποτελεί η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ακούσατε, χθες, τον Πρωθυπουργό, ο οποίος είπε με ευθύτητα ότι «βεβαίως συνεχίζουμε τις συζητήσεις με το ΔΝΤ, βεβαίως επιδιώκουμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας σε ό,τι αφορά και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, αλλά και πολύ περισσότερο τις διαφορές μας σε σχέση με τις δημοσιονομικές προβλέψεις που κάνει το Ταμείο. Το οποίο -όπως γνωρίζετε και είπα και στην εισαγωγή μου- επί τρία συνεχόμενα χρόνια υποεκτιμά την απόδοση της ελληνικής οικονομίας. Όμως, αν το ΔΝΤ τελικώς αποφασίσει να μη συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτό για μας δεν είναι και το τέλος του κόσμου, ούτε θεωρούμε ότι μπορεί να επηρεάσει την αξιοπιστία της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία, όπως γνωρίζετε, εξαρτάται από πενήντα, εξήντα, εκατό διαφορετικούς παράγοντες. 

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Για τις φρεγάτες και πάλι ένα ερώτημα. Επειδή ακούσαμε, σε όλα αυτά που έχουν ειπωθεί, ένα χρονοδιάγραμμα ακόμα και για το καλοκαίρι, έχει συζητηθεί κάτι σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα για φρεγάτες, εάν θα έχουμε, δηλαδή, στη χώρα μας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, κ. Αντζολέτο, πριν από λίγο, σας είπα ότι δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία. Εάν επιδιώκετε να επανέλθετε και να δημιουργήσετε μια εικόνα ότι βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις, δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα. Υπάρχει  συζήτηση διαφόρων ενδεχομένων. Τα ενδεχόμενα αυτά τα διευκρίνισε ο κ. Καμμένος στη συνέντευξη Τύπου του. Επομένως, θα μπορούσατε να είχατε πάει και στη συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου, να είχατε υποβάλει όλα αυτά τα ερωτήματα. Δεν ξέρω εάν πήγατε.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε ένα άλλο θέμα. Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά στις υιοθεσίες και στην αναδοχή, επειδή είδαμε από χθες  ήδη ότι υπάρχουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της, αν η κυβέρνηση πρόκειται να φέρει κάποιες αλλαγές, ώστε να μπορέσουν αυτοί οι βουλευτές που αντιδρούν να το ψηφίσουν και αν συμμερίζεστε την άποψη βουλευτών σας, που λένε ότι όσοι δεν συμφωνούν, να παραιτηθούν, να δώσουν την έδρα και να βρουν τον πολιτικό χώρο που τους ταιριάζει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο διαφορετικά ερωτήματα. Θα σας πω το εξής: Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αναδοχής -το οποίο πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι είναι, μάλλον, διαφορετικό από το ζήτημα της υιοθεσίας- είναι καθαρή και δεν πρόκειται να αλλάξει. Δεν είναι δυνατόν να εισαχθεί καμία απολύτως διάκριση για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, όταν πρόκειται για τη διαδικασία της αναδοχής. Αυτό θα ήταν αντίθετο και με τις αρχές και με τις αξίες της σημερινής κυβέρνησης. Θα ήταν αντίθετο και με την ευρωπαϊκή έννομη τάξη και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που καθορίζει ότι δεν μπορούν να εισάγονται διακρίσεις, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με το φύλο, τη φυλή, την καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τη θρησκευτική πίστη του καθενός. Σε αυτές τις αξίες, η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως πιστή, σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις, οι οποίες κατά καιρούς έχουν ισχυριστεί ότι βρίσκονται στο φιλελεύθερο φάσμα, αν θέλετε, στο φιλελεύθερο ιδεολογικό φάσμα. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοβουλίες με την ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης, με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ταυτότητα Φύλου, για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την παροχή ιθαγένειας στα παιδιά, στη δεύτερη γενιά μεταναστών. Νομίζω ότι σε αυτή την πορεία θα συνεχίσουμε. 

Τώρα, από εκεί και πέρα, σε ζητήματα ατομικών δικαιωμάτων, γνωρίζετε ότι όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, υπάρχουν πολλές φορές έντονες συζητήσεις, αντιπαραθέσεις, ανταλλαγή απόψεων. Αυτές είναι θεμιτές, αρκεί αυτές οι απόψεις να μην εκφεύγουν ενός συγκεκριμένου ορίου και να μην υπάρχουν προσβολές σε συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες, να μην υπάρχουν επιχειρήματα, τα οποία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στην Ευρώπη του 2018. 

Τώρα, σε ό,τι αφορά την αναφορά βουλευτών, για την οποία με ρωτήσατε, αυτό το οποίο μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι δεν έχει νόημα να εκδιώκουμε όποιον έχει διαφορετική άποψη. Αντιθέτως, είναι πολύ προτιμότερο να προσπαθούμε να πείσουμε όποιον έχει διαφορετική άποψη και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και η ελληνική κυβέρνηση, τόσο σε ό,τι αφορά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και σε ό,τι αφορά τους βουλευτές όλων των υπολοίπων κομμάτων.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Επ΄ αυτού, δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας, δηλαδή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουμε συνηθίσει να λειτουργούμε κατ΄ αυτόν τον τρόπο, κύριε Στρατάκη, σε αυτή την κυβέρνηση και σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, οι οποίες έχουν κινηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Αντιθέτως, προσπαθούμε πάντοτε με επιχειρήματα, με διάλογο να πείθουμε τους συνομιλητές μας, τους βουλευτές, τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στην ελληνική Βουλή και ανήκουν σε αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε «δημοκρατικό τόξο».

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να επιστρέψω λίγο στα της οικονομίας. Είπατε στην εισαγωγική σας τοποθέτηση ότι οι εξελίξεις με τα πλεονάσματα έχουν διαψεύσει τις εκτιμήσεις της Ν.Δ. Παρ΄  όλα αυτά, η Ν.Δ., διά του κ. Βρούτση, επικαλούμενη συγκεκριμένα στοιχεία, μίλησε για οφειλές του Ασφαλιστικού, που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ και αφορούν στην ουσία σε συντάξεις που δεν έχουν δοθεί, κύριες και επικουρικές, δημιουργώντας μια τεράστια μαύρη τρύπα. Αυτό μπορεί να έχει βοηθήσει στη δημιουργία πλεονάσματος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Βρούτσης μας έχει συνηθίσει σε ανακρίβειες, μας έχει συνηθίσει σε διάφορες απόψεις, οι οποίες δεν μπορούν να περάσουν το τεστ της πραγματικότητας. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι το υπερπλεόνασμα, αυτή η υπεραπόδοση, αν θέλετε, κατά 2,25%, καταρχήν δεν οφείλεται σε υπεραπόδοση στο πεδίο των φορολογικών εσόδων. Αντίθετα, τα φορολογικά έσοδα κινήθηκαν περίπου, αν παρατηρήσετε το άθροισμα μεταξύ του αποτελέσματος άμεσων και έμμεσων φόρων, στο πεδίο που είχαμε θέσει ως στόχο.

Τώρα, η υπέρβαση αυτή, σχετίζεται πράγματι με τον ΕΦΚΑ. Σχετίζεται με την καλύτερη απόδοση που είχαμε στον ΕΦΚΑ, η οποία, όμως, δεν έχει να κάνει, σε καμία περίπτωση, με αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Βρούτσης. 

Αντιθέτως, η υπεραπόδοση του ΕΦΚΑ σχετίζεται πρώτον, με τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση της ανεργίας, η οποία αύξησε και τις εισπράξεις από εισφορές. Δεύτερον, σχετίζεται με το γεγονός ότι περίπου το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών, με βάση τις νέες ρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, πληρώνει χαμηλότερες εισφορές από ό,τι στο παρελθόν, πράγμα το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να εξυπηρετούν ακριβώς τις εισφοροδοτικές τους υποχρεώσεις. Και τρίτον, σχετίζεται η υπεραπόδοση αυτή, η οποία σημειώθηκε στον ΕΦΚΑ, με μια μείωση των εκκρεμών συντάξεων.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βρούτσης, πρέπει να σας πω ότι είναι και αυτά απολύτως ανακριβή. Δηλαδή, πέρα από την ουσία του επιχειρήματός του, είναι και τα στοιχεία, που χρησιμοποίησε και επικαλέστηκε στο σχετικό δελτίο Τύπου που έβγαλε, και τα οποία είναι πλήρως και ολοκληρωτικά ανακριβή, ψευδή θα έλεγε κανείς. Διότι, μας είπε ότι οι εκκρεμείς κύριες ληξιπρόθεσμες συντάξεις σήμερα είναι 100.000. Στην πραγματικότητα είναι 75.000. Θέλετε να τις συγκρίνουμε με τις απλήρωτες συντάξεις που άφησε ο κ. Βρούτσης στις 31/12/2014; Ήταν 165.000 οι συντάξεις που άφησε ο κ. Βρούτσης απλήρωτες. Το σχετικό ποσό στη σημερινή κατάσταση είναι 300 εκατομμύρια ευρώ. Επί του κ. Βρούτση, επί υπουργίας κ. Βρούτση, το σχετικό ποσό ήταν ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Διαφορά 700 εκατομμύρια ευρώ. 

Δεύτερον, οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις είναι σήμερα 100.000. Ο κ. Βρούτσης ισχυρίζεται πως είναι 120.000. Και αυτό ψευδές. Το δε κόστος ανέρχεται σε περίπου 282 εκατομμύρια ευρώ. Τι έκανε ο κ. υπουργός Εργασίας της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου; Είχε αφήσει περίπου 154.000 απλήρωτες επικουρικές συντάξεις, με κόστος 500 εκατομμύρια ευρώ. Τα δε εκκρεμή εφάπαξ σήμερα είναι 36.000, ενώ ο κ. Βρούτσης άφησε το υπουργείο Εργασίας με απλήρωτα 63.500 εφάπαξ. Νομίζω ότι η πραγματικότητα μιλά από μόνη της και για την αξιοπιστία, αλλά και για την ακρίβεια των αριθμών, τους οποίους επικαλείται ο πρώην υπουργός. 

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, συμμερίζεστε την άποψη του κ. Κυρίτση και άλλων βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πως ο Ρουβίκωνας είναι μια ακτιβιστική οργάνωση; Και εκτιμάτε πως οι ενέργειες του Ρουβίκωνα μπορούν να θέσουν εμπόδια στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ενδιαφέρον και προκαλεί εντύπωση, η προσπάθεια να δημιουργηθούν θέματα στην εξωτερική πολιτική της χώρας από τη δράση μιας αντιεξουσιαστικής ομάδας. Εγώ έχω πει και στο παρελθόν ότι ο Ρουβίκωνας, πράγματι, είναι μια αντιεξουσιαστική ομάδα, η οποία κάνει ακτιβιστικές ενέργειες, οι οποίες όταν βρίσκονται πέραν των ορίων του Ποινικού Κώδικα, τότε αντιμετωπίζονται και αναλόγως. 

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Να επιστρέψουμε λίγο στην οικονομία και να σας ρωτήσω ευθέως ποια είναι η θέση της Ελλάδας, της κυβέρνησης απέναντι στο ΔΝΤ και το ενδεχόμενο συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα. Το θέλουμε το ΔΝΤ ή όχι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι απάντησα προηγουμένως πως η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις συζητήσεις, προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές με το ΔΝΤ, τόσο στα ζητήματα του χρέους, όσο και στα ζητήματα της ανάπτυξης, όσο και στα ζητήματα των δημοσιονομικών προβλέψεων. Από εκεί και πέρα, εάν δεν καταφέρουμε να γεφυρώσουμε αυτές τις διαφορές, δεν θεωρούμε ότι είναι το τέλος του κόσμου η μη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Διότι, ξέρετε και η συμμετοχή του θα είναι για πόσο; Για 15, 20 ημέρες μέχρι τη λήξη του προγράμματος; Επομένως, δεν νομίζω ότι αλλάζει κάτι, ούτε θεωρώ ότι μπορεί να προσθέσει κάτι η συμμετοχή του ΔΝΤ στην αξιοπιστία της εξόδου. Νομίζω απάντησα προηγουμένως, με μεγάλη ευθύτητα.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θέλω να γυρίσω στις συντάξεις. Και θα είχε ένα ενδιαφέρον αν έχετε πρόχειρο το στοιχείο για τις συντάξεις που καταβλήθηκαν από το 2015 έως το 2017. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι εάν κάνετε τις σχετικές αφαιρέσεις των αριθμών που ανέφερα θα βγάλετε τις συντάξεις. Στο διάστημα αυτό, νομίζω ότι έχουν καταβληθεί περίπου 600.000 συντάξεις.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Το δεύτερο που θέλω να θέσω, όμως, είναι σχετικά με τις μειώσεις που έχουν ψηφιστεί για το 2019. Βγαίνοντας από το πρόγραμμα, η κυβέρνηση θα μπορούσε, λόγου χάρη, στον Προϋπολογισμό του 2019 να φέρει ένα μέτρο, το οποίο θα εξουδετερώνει σε έναν βαθμό αυτές τις μειώσεις; Αυτό έχει σχέση, όπως διατυπώθηκε και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τη λεγόμενη «καθαρή έξοδο».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμμερίζομαι το τελευταίο σας σχόλιο. Η καθαρή έξοδος είναι έξοδος, η οποία δεν συνδυάζεται με ένα νέο μνημόνιο. Γνωρίζετε ότι νέο μνημόνιο θα χρειαζόταν, εφόσον υπήρχε συμφωνία για μια πιστοληπτική γραμμή, για μια προληπτική γραμμή πίστωσης, η οποία με βάση και το Καταστατικό του ESM πρέπει να συνοδεύεται από μνημόνιο προϋποθέσεων πολιτικής. Κάτι τέτοιο ούτε θα υπάρξει, ούτε επρόκειτο να υπάρξει, ούτε τίθεται από κανέναν, αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη ή από το ΔΝΤ, ως θέμα προς συζήτηση. Έχει κλείσει. Και νομίζω ότι η σχετική συζήτηση δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίζεται. Άρα, λοιπόν, καθαρή έξοδος σημαίνει έξοδος χωρίς νέες δεσμεύσεις, χωρίς υπογραφή νέου μνημονίου πολιτικής.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το θέμα της εξουδετέρωσης του μέτρου των συντάξεων, σας υπενθυμίζω ότι στον νόμο που ψηφίστηκε για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πέρα από τα μέτρα για το 2019 και το 2020, υπάρχουν μέτρα εξουδετέρωσης. Είναι τα λεγόμενα «αντίμετρα», τα οποία θα εφαρμοστούν για να έχουμε ένα ουδέτερο, ένα μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς αξιολογεί η κυβέρνηση την κριτική των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ακούστηκε στην προχθεσινή Κοινοβουλευτική Ομάδα και αν σκοπεύει να κάνει κάτι γι’ αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κριτική, σε σχέση με ποιο ζήτημα; Στην προχθεσινή Κοινοβουλευτική Ομάδα υπήρξε συζήτηση για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας. Υπήρξε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για το προσφυγικό, για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για την έξοδο από το πρόγραμμα. Ακούστηκαν απόψεις, ακούστηκαν προβληματισμοί, ακούστηκαν ακόμη και επιφυλάξεις. Και αυτό, νομίζω ότι είναι απολύτως εύλογο και απολύτως θεμιτό για τη λειτουργία μιας κοινοβουλευτικής ομάδας ενός δημοκρατικού κόμματος. Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θα πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Ακούμε, φυσικά, τις παρατηρήσεις των βουλευτών, ακούμε τις πολιτικές απόψεις, οι οποίες κατατίθενται και από εκεί και πέρα συνεχίζουμε, λαμβάνοντας ακριβώς υπόψη όλες αυτές τις κριτικές. 

ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Δεδομένου ότι, όπως είπατε πριν, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ενίσχυση της άμυνας και της αποτρεπτικής ικανότητας, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι η όξυνση και η προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας θα συνεχιστεί επί μακρόν ή είναι συγκυριακή και θα υποχωρήσει μετά τις πρόωρες τουρκικές εκλογές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που είπα εγώ προηγουμένως είναι ότι η κυβέρνηση πάντοτε δουλεύει για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Από εκεί και πέρα, αυτό το πράττει όχι μπαίνοντας σε μια κούρσα εξοπλισμών, σε έναν αγώνα εξοπλισμών με τους γείτονές της, αλλά αντίθετα στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδιασμού και στη βάση των δυνατοτήτων που μας δίνει η δημοσιονομική, κάθε φορά, κατάσταση της χώρας.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το αν η Τουρκία θα συνεχίσει την επιθετική της ρητορική το επόμενο διάστημα, θέλω να σας πω ότι υπήρξε μια αλλαγή, θα έλεγε κανείς, πλεύσης από τον κ. Ερντογάν. Ακόμη και ο Πρωθυπουργός χαιρέτησε και θεώρησε καλοδεχούμενη τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να αναζητηθούν ειρηνικές λύσεις στις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εκτιμάμε ότι αυτή η δήλωση μπορεί να οδηγήσει προοδευτικά σε μια αποκλιμάκωση, σε μια διεύρυνση των διαύλων πολιτικής και διπλωματικής συζήτησης. Πράγμα το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη σταθερότητα στην περιοχή μας, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό και για την ίδια την Τουρκία, η οποία, αυτή τη στιγμή, πρέπει να ομολογήσει κανείς ότι μάλλον βρίσκεται απομονωμένη σε ό,τι αφορά το πεδίο των διεθνών σχέσεων και των σχέσεών της, τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, μια διευκρίνιση. Επειδή είπατε πριν ότι εάν και εφόσον και υπό προϋποθέσεις συζητάτε το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων το 2019, συναρτάται αυτό από το αν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ ή όχι στο πρόγραμμα; Και εάν δεν συναρτάται από αυτό, σε σχέση με τι το σταθμίζετε, για να ζητήσετε ή όχι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, αυτή τη στιγμή, δεν τίθεται τέτοιο θέμα στην πορεία για την έξοδο από το πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα, επίσης, είπα ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχει ανακοινώσει η Eurostat, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τη δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία προβλεπόταν στη Συμφωνία που υπογράφτηκε το 2015 και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από όλους τους εταίρους και δανειστές μας.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, κλείνει ένας πρώτος κύκλος διερεύνησης της υπόθεσης Novartis από τη Βουλή με το εν λόγω πόρισμα. Και η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ότι επιβεβαιώνεται η θέση της περί «σκευωρίας». Θα θέλαμε ένα σχόλιο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού ακριβώς επιβεβαιώθηκε; Δεν κατάλαβα κάτι τέτοιο εγώ. Η Ν.Δ., αλλά και το Κίνημα Αλλαγής ή εν πάση περιπτώσει συγκεκριμένα πρόσωπα, συγκεκριμένα πολιτικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, από την πρώτη στιγμή θέλησαν να βάλουν εμπόδια στη διερεύνηση της υπόθεσης. Τι θα ήταν εμπόδιο για τη διερεύνηση και τη διαλεύκανση της υπόθεσης; Εμπόδιο θα ήταν αν η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, η οποία ήταν αναγκαίο να συγκροτηθεί, έτσι ώστε να προχωρήσει η υπόθεση, αποφάσισε ότι τελικά έχει αρμοδιότητα σε ό,τι αφορά την τέλεση των αδικημάτων, τα οποία φέρεται να έχουν τελεστεί από πολιτικά πρόσωπα. Γιατί αυτό θα δημιουργούσε εμπόδια στη διαλεύκανση της υπόθεσης; Διότι, εφόσον η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης έλεγε ότι έχει αρμοδιότητα, τούτο θα σήμαινε ότι αυτομάτως θα εφαρμοζόταν το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, το οποίο οδηγεί και σε προστατευτικές παραγραφές. Θα εφαρμοζόταν, δηλαδή, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, τα αδικήματα όλα τα οποία αναφέρονται στη συγκεκριμένη δικογραφία, θα θεωρούνταν παραγεγραμμένα, επομένως δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να συνεχιστεί η διερεύνηση, κ. Κλαυδιανέ. Επομένως, η όλη ρητορική της Ν.Δ., αλλά και του Κινήματος Αλλαγής ή συγκεκριμένων πολιτικών στελεχών από το Κίνημα Αλλαγής, σύμφωνα με την οποία η επαναδιαβίβαση του φακέλου στη Δικαιοσύνη αποτελεί ένδειξη σκευωρίας ή αποτελεί επιβεβαίωση του επιχειρήματος σκευωρίας, είναι απολύτως λανθασμένη, είναι απολύτως παραπλανητική, είναι απολύτως υποβολιμαία. 

Νομίζω ότι η ελληνική Βουλή ακολούθησε τον μοναδικό διαθέσιμο τρόπο που είχε, έτσι ώστε να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης, να μην θεωρηθούν παραγεγραμμένα τα αδικήματα για τα οποία γίνεται λόγος στη σχετική δικογραφία και να μπορέσει, επιτέλους, ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια. 

ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Ποια ζητήματα θα θέσει η ελληνική κυβέρνηση στον κ. Γιούνκερ αύριο και αν θα τεθεί και το ζήτημα των δύο στρατιωτικών στη συζήτηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με τον κ. Γιούνκερ έχουμε συζητήσει για το ζήτημα των δύο στρατιωτικών. Ο κ. Γιούνκερ έκανε αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα και στη συνάντηση που είχε με τον κ. Ερντογάν στη Βάρνα πριν από μερικές εβδομάδες. 

Από εκεί και πέρα, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουμε να συζητήσουμε πολλά. Έχουμε να συζητήσουμε, κυρίως, τα ζητήματα που, όπως καταλαβαίνετε, αφορούν τη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Βεβαίως, η ατζέντα θα είναι πολύ πιο πλούσια από αυτό. Ωστόσο, περισσότερα θα μπορέσουμε να σας πούμε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης και της επίσκεψης.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Λ. Ιωάννου για τον ρ/σ ALPHA 989

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έγινε πολιτικός διάλογος για τους όρους της εξόδου, για τη διαπραγμάτευση, για τους βασικούς άξονες του αναπτυξιακού και του πολιτικού μας σχεδίου.
ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 
• Προτεραιότητά μας είναι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς (4η αξιολόγηση, χρέος, μεταπρογραμματική εποπτεία) για την επίτευξη της ολοκλήρωσης του προγράμματος με τους καλύτερους δυνατούς όρους, συζήτηση που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το EG της 21/6.
 
• Το πλεόνασμα 4,1%-4,2% που πέτυχε η ελληνική οικονομία μας οπλίζει με πολιτικό κεφάλαιο για να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους την έξοδο από το πρόγραμμα.
 
• Με το ΔΝΤ συζητούμε και προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές στις δημοσιονομικές αλλά και στις αναπτυξιακές προβλέψεις. Σε ό,τι αφορά στο χρέος, έχει ήδη συμφωνηθεί πως δε θα αναχρηματοδοτείται με περισσότερο από 15% του ΑΕΠ το χρόνο. Επομένως η γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχει κάτι που θα επέβαλλε τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
 
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ – 2 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ
 
• Ανταλλαγή δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παραβίαση των δικαιοκρατικών αρχών αλλά και των ρυθμίσεων της ελληνικής και της διεθνούς έννομης τάξης.
 
• Μέχρι πριν λίγο καιρό η Τουρκία μας έλεγε ότι είναι ένα κράτος δικαίου και για αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι έρευνες ώστε να υπάρξει η ετυμηγορία των τουρκικών δικαστηρίων. Οτιδήποτε πέρα από αυτό δεν ανήκει στη σφαίρα της διεθνούς νομιμότητας. Επομένως δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική μπορεί κανείς να κάνει δηλώσεις για κυβερνητικές παρεμβάσεις πάνω στο θέμα αυτό.
 
• Οι δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων μεσαίας βαθμίδας, δείχνουν περισσότερο μια νευρικότητα παρά εκφράζουν μια συγκροτημένη στρατηγική. Προσωπικά προτιμώ να κρατήσω τη δήλωση του κ. Ερντογάν για την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διμερών διαφορών αλλά και αυτών ΕΕ-Τουρκίας.
 
• Η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα όρια. Οφείλει να τηρήσει το νόμο και τις συμβάσεις. Έχουμε κινητοποιήσει τις πολιτικές και διπλωματικές μας συμμαχίες. Εντείνουμε διαρκώς την πολιτική και διπλωματική πίεση προς την Τουρκία για να τηρεί τις υποχρεώσεις της όπως αυτές πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.
 
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΥΣΕΑ
 
• Υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά απο projects στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το θέμα των 2 γαλλικών φρεγατών δε συζητήθηκε χθες στο ΚΥΣΕΑ. Αν υπάρξει συμφωνία για οποιοδήποτε τέτοιο θέμα θα υπάρξει και σχετική επίσημη ενημέρωση αλλά και σχετική συζήτηση στα αρμόδια όργανα.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΙΩΑΝΝΟΥ: Καλή σας ημέρα, κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα, κυρία Ιωάννου.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τι κάνετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά. Εσείς;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Καλά και εμείς. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συζήτησή μας, κύριε Τζανακόπουλε, από μια είδηση που μας έρχεται σε σχέση με τις γαλλικές φρεγάτες. Χθες, είχαμε και τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Και το ερώτημα, νομίζω, πια, είναι απλό. Δηλαδή, υπάρχει τέτοια συμφωνία για να πάρουμε με leasing αυτές τις δύο γαλλικές φρεγάτες ή, όπως λέει η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία; Μπορείτε να μας βοηθήσετε να καταλάβουμε τι έχει συμβεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει συμβεί απολύτως τίποτα. Δεν καταλαβαίνω γιατί παίρνει τέτοια έκταση το θέμα. Υπάρχουν μια σειρά από διερευνήσεις για διάφορα projects στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ωστόσο, το συγκεκριμένο θέμα δεν συζητήθηκε, χθες, στο ΚΥΣΕΑ, όπως θα είδατε και από το σχετικό δελτίο Τύπου.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ναι, το ερώτημα είναι αυτό που μας είπε ο κ. Κουβέλης, γιατί το είπε σε δημόσια συνέντευξή του, ότι θα νοικιάσουμε αυτές τις γαλλικές φρεγάτες. Ισχύει ή είμαστε σε συζητήσεις ακόμη ή δεν ισχύει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κουβέλης και η κυβέρνηση, αυτό που λέει είναι ότι υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά από projects. Από εκεί και πέρα, εάν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για οποιοδήποτε τέτοιο θέμα, θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και φυσικά σχετική συζήτηση σε όλα τα αρμόδια όργανα, τα κυβερνητικά, αλλά και τα κοινοβουλευτικά.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, να μείνουμε λίγο στα εθνικά και μετά θα πάμε στα οικονομικά, που κατά τη γνώμη μου έχουν και ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Εκτός από το παραλήρημα του Μπουλούτ, του συμβούλου του Πρωθυπουργού, που χθες επανήλθε και είπε ότι είναι, εάν έχουμε εμπλοκή με την Ελλάδα, σαν ένας ενήλικας που χτυπά στην κούνια ένα μωρό και δεν ξέρω εγώ τι, θέλοντας να πει ότι η Τουρκία έχει υπεροχή έναντι της Ελλάδας. Όμως, εγώ θέλω να μείνω στην ουσία της τοποθέτησης Ερντογάν και θέλω να σας κάνω το εξής ερώτημα, που νομίζω όλοι αυτό συζητάμε λίγο ως πολύ. Αφ΄ ης στιγμής ο Ερντογάν λέει, κάνει λόγο για ανταλλαγή των οκτώ με τους δύο -που βεβαίως για μας δεν υπάρχει και νομίζω ότι έχει γίνει σαφές- αυτό σημαίνει κατά τη γνώμη σας ότι ο Ερντογάν δεν έχει καμία πρόθεση να απελευθερώσει σχετικά έγκαιρα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, εφόσον τους χρησιμοποιεί για ανταλλαγή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Ιωάννου, μου βάζετε δύο ή τρία θέματα μαζί, τα οποία πρέπει να τα πούμε και να τα σχολιάσουμε ξεχωριστά. Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις που γίνονται από κάποιους Τούρκους αξιωματούχους ή μεσαία στελέχη, εν πάση περιπτώσει, της κυβέρνησης Ερντογάν, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δείχνουν περισσότερο μια νευρικότητα και δεν εκφράζουν, κατά τη γνώμη μου, μια συγκροτημένη στρατηγική. Εγώ αυτό το οποίο θέλω να κρατήσω είναι την δήλωση Ερντογάν για την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης όλων των διμερών διαφορών, αλλά και των διαφορών μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας. 

Σε ό,τι αφορά, τώρα, ειδικά το ζήτημα της ανταλλαγής, εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ως ελληνική κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε ποτέ κάτι τέτοιο, διότι αυτό θα ήταν ευθεία παραβίαση των δικαιοκρατικών αρχών και των ρυθμίσεων της ελληνικής, αλλά και της διεθνούς έννομης τάξης. Αυτό το οποίο, επίσης, νομίζω ότι πρέπει να σχολιαστεί είναι ότι η Τουρκία, μέχρι λίγες ημέρες πριν, μας έλεγε ότι η υπόθεση των δύο αφορά την τουρκική Δικαιοσύνη και ότι επειδή η Τουρκία είναι ένα κράτος Δικαίου πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να υπάρξει ετυμηγορία τουρκικού δικαστηρίου. Νομίζω ότι αυτό είναι και ο ορθός τρόπος διαχείρισης της υπόθεσης και από την τουρκική πλευρά. Επομένως, δεν καταλαβαίνω με ποια λογική και υπό ποια ιδιότητα μπορεί κανείς να κάνει δηλώσεις για κυβερνητικές παρεμβάσεις επί του ζητήματος αυτού.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, ωστόσο όλοι συζητάμε το εξής και νομίζω ότι αυτή είναι η απορία μας: Από τη στιγμή που ο Ερντογάν το χρησιμοποιεί, χρησιμοποιεί τους δύο Έλληνες αξιωματικούς για το θέμα της ανταλλαγής…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Ερντογάν μπορεί να το κάνει και για λόγους της εσωτερικής πολιτικής σύγκρουσης που υπάρχει στην Τουρκία, μπορεί να το κάνει λόγω εκλογών. Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του Τούρκου Προέδρου. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να επιμείνω στην θέση μας και στη θέση που θα έπρεπε να έχουν και οι Τούρκοι. Δηλαδή, ότι εφόσον η Τουρκία είναι ένα κράτος Δικαίου, πρέπει να αφεθεί η τουρκική Δικαιοσύνη να ολοκληρώσει την έρευνά της, να εκδώσει την ετυμηγορία της και από εκεί και πέρα να διευθετηθεί το ζήτημα, όπως ο Νόμος και η διεθνής νομιμότητα ορίζει. Οτιδήποτε πέρα από αυτό, νομίζω ότι δεν κινείται στη σφαίρα της διεθνούς νομιμότητας. Και αυτό νομίζω ότι θα έπρεπε να αρκεί και σε εμάς και σε σας και στην ίδια την Τουρκία ως προς το τι πρέπει να πράξει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δηλαδή, κύριε Τζανακόπουλε, εσείς δεν κάνετε, αυτή τη στιγμή, κάποια εκτίμηση για το εάν τελικά απομακρύνεται ή θα γίνει δυσκολότερη η απελευθέρωση αυτών των δύο Ελλήνων αξιωματικών.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να κάνω οποιαδήποτε τέτοια εκτίμηση. Έχουμε στο παρελθόν πει ότι η Τουρκία στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει ξεπεράσει τα όρια. Έχουμε πει ότι οφείλει να τηρήσει τον Νόμο και τις διεθνείς της υποχρεώσεις, οι οποίες πηγάζουν και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Έχουμε κινητοποιήσει όλες τις πολιτικές και διπλωματικές μας συμμαχίες. Είδατε ότι και η Ε.Ε. πιέζει με όλα της τα θεσμικά όργανα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, πέραν από τις παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό που πρέπει να κάνουμε και αυτό το οποίο κάνουμε είναι ότι εντείνουμε διαρκώς την πολιτική και διπλωματική πίεση στην Τουρκία, έτσι ώστε να τηρεί τις υποχρεώσεις της, έτσι όπως αυτές πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Φαντάζομαι ότι δεν έχουμε και κάποιον άλλο τρόπο αντίδρασης, αφ΄ ης στιγμής ο κ. Ερντογάν θέλει κάπως έτσι να χειριστεί την όλη υπόθεση. Να ευχηθούμε απλά…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όμως, δεν είναι μόνο να ευχηθούμε. Και η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί τους τελευταίους μήνες την απομονώνει από τις διεθνείς συμμαχίες, από το διεθνές περιβάλλον, την απομονώνει στο πεδίο των διεθνών σχέσεων. Και νομίζω ότι αυτό γίνεται κατανοητό στην Τουρκία. Ωστόσο, μια αλλαγή πλεύσης σε σχέση με την τακτική που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες, τουλάχιστον, είναι πιθανόν να έρθει μετά τις τουρκικές εκλογές. Μένει να τα δούμε, όμως, όλα αυτά. Εμείς, μέχρι τότε συνεχίζουμε, με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, να πιέζουμε για τη διευθέτηση του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, κατ΄ αρχήν, που αποτελεί την πρώτιστη προτεραιότητα και συνεχίζουμε φυσικά να επιδιώκουμε τον διάλογο και διαύλους επικοινωνίας για να επιλύσουμε όλα τα διμερή και διεθνή θέματα που μας ταλανίζουν. 

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, να έρθουμε λίγο στα δικά μας. Χθες είχατε μια κρίσιμη, θα έλεγα κατά τη γνώμη μου, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, γιατί τοποθετήθηκαν, εκτός από τον Πρωθυπουργό, και μία σειρά από βουλευτές, οι οποίοι εξέφρασαν τελικά την αγωνία τους, κυρίως, και για το θέμα των συντάξεων. Μάλιστα, διαβάζω σήμερα σε κάποια δημοσιεύματα, που πηγάζουν από το ρεπορτάζ που κάνουν οι συνάδελφοι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ουσιαστικά υπάρχει ένα αίτημα των βουλευτών να γίνουν εκλογές πριν τη μείωση των συντάξεων, αρχές του 2019. Υπάρχει τέτοια σκέψη; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τίποτα τέτοιο δεν ακούστηκε, κυρία Ιωάννου, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Έγινε πολιτικός διάλογος για τους όρους της εξόδου, για την διαπραγμάτευση, για τους βασικούς άξονες του αναπτυξιακού και του πολιτικού μας σχεδίου. Αλλά κανένας -τουλάχιστον από όσο θυμάμαι εγώ, που έμεινα μέχρι το τέλος και άκουσα τις περισσότερες από τις τοποθετήσεις στην Κ.Ο.- δεν εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνουν εκλογές πριν από την 01/01/2019. 

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πριν από την 01/01/2019. Μπορεί να γίνει, για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2019.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή θεωρήσατε ως σημείο αναφοράς την 01/01/2019, που είναι η στιγμή που θα εφαρμοστεί ο νόμος για την περικοπή των συντάξεων, σύμφωνα με όσα έχουν ψηφιστεί, τουλάχιστον, στην περίοδο της δεύτερης αξιολόγησης. Κανένας, λοιπόν, βουλευτής δεν έθεσε θέμα, τουλάχιστον από όσα άκουσα εγώ, για εκλογές πριν από το καλοκαίρι του 2019. Είμαστε τώρα συνεννοημένοι, νομίζω. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν ξέρω από πού ανακαλύφθηκε ή πώς κατασκευάστηκε. Ωστόσο, τέτοιο ζήτημα δεν υπήρχε. Βεβαίως επιφυλάξεις, προβληματισμοί, πολιτικές απόψεις, κατατέθηκαν στον διάλογο στην Κ.Ο., όπως πρέπει να γίνεται. Νομίζω ότι είναι και εύλογο και θεμιτό, οι βουλευτές, αλλά και όλα τα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να έχουν τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς τους. Αυτό νομίζω ότι γίνεται σε κάθε Κ.Ο.. 

ΙΩΑΝΝΟΥ: Όμως, θα ήθελα να καταλάβω λίγο το πώς σκέφτεστε και ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης και για το θέμα των συντάξεων. Φαντάζομαι ότι οι απόψεις των βουλευτών απηχούν και τις δικές σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κυρία Ιωάννου…

ΙΩΑΝΝΟΥ: Να κάνω απλά μόνο την ερώτηση. Εάν σκέφτεστε, με αυτό και το υπερπλεόνασμα που παρουσιάζουμε, εάν σκέφτεστε να ξαναδιαπραγματευτείτε με τους δανειστές την ιστορία της μείωσης των συντάξεων. Δηλαδή, να μην υπάρχουν αυτές οι μειώσεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή, η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να διαπραγματευτούμε και να επιτύχουμε με τους καλύτερους όρους την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Ξέρετε ότι έχουμε μπροστά μας την τέταρτη αξιολόγηση, έχουμε μπροστά μας τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, την συζήτηση για τη μεταπρογραμματική εποπτεία. Εξαιρετικά σύνθετες διαπραγματεύσεις, οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το Eurogroup, θα μπορούσε να πει κανείς είναι ρεαλιστικό να ολοκληρωθούν μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου και στη βάση αυτού του χρονοδιαγράμματος να μπορέσουμε να εξέλθουμε από το πρόγραμμα. Τα υπόλοιπα δεν είναι αυτή τη στιγμή ζητήματα που πρέπει να μπουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, έχω την πεποίθηση ότι το γεγονός ότι έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία ένα τέτοιο πλεόνασμα, 4,1 – 4,2%, δίνει τη δυνατότητα και μας οπλίζει με πολιτικό κεφάλαιο για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε με καλύτερους όρους την έξοδο από το πρόγραμμα. 

ΙΩΑΝΝΟΥ: Συνεπώς, δεν λέτε ότι δεν θα το διαπραγματευτείτε. Λέτε ότι δεν είναι μία συζήτηση, η οποία μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή. Το αφήνετε για αργότερα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή σας είπα ότι προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Την κυβέρνηση την προβληματίζει γενικά το κομμάτι, που έθεσαν και οι βουλευτές, που είναι οι μειώσεις περαιτέρω των συντάξεων; Ειπώθηκε ότι δεν μπορούν πια άλλο να υπάρχουν…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιμένετε σε ένα θέμα. Η μείωση των συντάξεων που έχει ψηφιστεί για την 01/01/2019 ήταν το κεντρικό ζήτημα που έθεσε το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτή τη στιγμή εμείς διαπραγματευόμαστε την έξοδο από το πρόγραμμα και, από εκεί και πέρα, όλα εξαρτώνται και από την δημοσιονομική πορεία της χώρας. Έχουμε μπροστά μας σύνθετες διαπραγματεύσεις. Σε αυτές εστιάζουμε αυτή τη στιγμή. 

ΙΩΑΝΝΟΥ: Και κάτι τελευταίο. Άκουσα χτες τον Πρωθυπουργό να λέει για το ΔΝΤ, κύριε Τζανακόπουλε, ότι αν είναι να μείνει, να μείνει, αλλά και αν δεν φύγει, δεν θα αλλάξει και κάτι ούτε στην έξοδό μας ούτε στον τρόπο που θα μας αντιμετωπίσουν οι αγορές. Και μαθαίνω από βουλευτές ότι ο κύριος Τσακαλώτος μέσα στη συνεδρίαση είπε ότι «ευτυχώς που υπάρχει και το ΔΝΤ» σε σχέση με το χρέος. Θέλετε λιγάκι να μας βοηθήσετε να καταλάβουμε ποια είναι η θέση μας; Θέλουμε το Ταμείο μέσα; Δεν το θέλουμε; Θα μας βοηθήσει στο χρέος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να επαναφέρω στη μνήμη μου τέτοια φράση του υπουργού Οικονομικών. Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, πάντως, σε σχέση με το ζήτημα, είναι απολύτως ενιαία. Συζητάμε με το ΔΝΤ, προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές που υπάρχουν και στις δημοσιονομικές προβλέψεις, αλλά και στις αναπτυξιακές προβλέψεις που κάνει το Ταμείο. Το Ταμείο δουλεύει και με τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές μας, οι οποίοι γνωρίζετε ότι συμφωνούν με τις εκτιμήσεις που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά πρωτογενή πλεονάσματα, ανάπτυξη, κλπ. 

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είναι σωστό αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και έχουν εκφράσει πολλές φορές τη διαφωνία τους με τις δημοσιονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ, ειδικά. Η γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχει κάτι το οποίο θα επέβαλλε την συμμετοχή του ΔΝΤ. Ούτως ή άλλως, ο λόγος της συμμετοχής του ήταν πολιτικός. Η επιμονή κάποιων χωρών ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Αυτή τη στιγμή, δεν ξέρω ποια θα ήταν η προστιθέμενη αξία μιας συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα για 15 ή 20 ημέρες. Δεν εκτιμώ ότι θα έπαιζε κάποιον ιδιαίτερο ρόλο ούτε θα μας έδινε περαιτέρω αξιοπιστία στην διαδικασία της εξόδου.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ούτε και στο θέμα της μείωσης του χρέους. Γιατί μόνο εκεί μας αβαντάρει το Ταμείο. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το χρέος, όπως γνωρίζετε, έχει συμφωνηθεί ήδη από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ότι θα πρέπει να αποπληρώνεται με έναν ρυθμό που δεν θα ξεπερνάει το 15% του ΑΕΠ, θα πρέπει, μάλλον, να αναχρηματοδοτείται με όχι περισσότερο από το 15% του ΑΕΠ τον χρόνο για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Επομένως, τα υπόλοιπα είναι τεχνικής φύσης αποφάσεις, οι οποίες καθορίζονται από αυτό το νούμερο που έχει τεθεί ως ταβάνι για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Υπό αυτή την έννοια, είναι μία συζήτηση δρομολογημένη. Είναι μία συζήτηση η οποία θα καταλήξει εντός των επόμενων μηνών και άρα, η συμμετοχή του Ταμείου πιθανόν να οδηγούσε σε μία λίγο μεγαλύτερη ελάφρυνση. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι αυτή θα ήταν η κρίσιμη για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε χρηματοδοτικά το ελληνικό χρέος για τα επόμενα αρκετά χρόνια. 

ΙΩΑΝΝΟΥ: Νομίζω ότι ήσασταν σαφής και στο θέμα του ΔΝΤ και να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, κύριε Εκπρόσωπε, για τη συνέντευξη και τη συζήτηση που είχαμε. Να έχετε ένα καλό υπόλοιπο. Θα τα ξαναπούμε. Γεια σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Γεια σας.

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Δ. Τερζή για την «Εφημερίδα των Συντακτών»

Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για φέτος, αλλά και για το 2019. Κατά συνέπεια η εν λόγω αναθεώρηση έχει αντίκτυπο και στα πρωτογενή πλεονάσματα. Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει η κυβέρνηση να εφαρμόσει ταυτόχρονα τα ψηφισμένα μέτρα για τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου από την 1η Γενάρη του 2019. Πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τον κοινωνικό αντίκτυπο μιας τέτοιας προοπτικής;

Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη, όμως την ίδια στιγμή αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση του για το πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς. Καλό είναι λοιπόν να μιλάμε πάντα επί δεδομένων της ελληνικής οικονομίας και όχι των εκτιμήσεων που κάνει κατά καιρούς το Ταμείο οι οποίες εξάλλου διαρκώς αστοχούν. Τα δεδομένα λοιπόν είναι ότι η χώρα επί τρία χρόνια υπερβαίνει κατά πολύ τους δημοσιονομικούς στόχους και επιπλέον για πρώτη φορά μετά από μια μακρόχρονη υφεσιακή πορεία, επιτυγχάνει ρυθμούς ανάπτυξης. Ο προσανατολισμός μας είναι να ενισχύσουμε αυτή την αναπτυξιακή δυναμική η οποία είναι απολύτως καθοριστική για την μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας. Επομένως τα κινδυνολογικά σενάρια από όπου και αν διακινούνται δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Η οικονομική και δημοσιονομική πραγματικότητα της χώρας είναι πλέον εντελώς διαφορετική και τίποτα δεν μπορεί να διακόψει την πορεία εξόδου από το πρόγραμμα χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή. Υπάρχουν φωνές, ακόμα και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που λένε ότι δεν ξέρουν καν τι περιλαμβάνει. Από την άλλη πλευρά, δημοσιεύματα τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό κάνουν λόγο για δυσφορία των δανειστών στο κομμάτι των μέτρων κοινωνικής πολιτικής του εν λόγω σχεδίου. Υπάρχει εν τέλει μια μυστικοπάθεια γύρω από το σχέδιο αυτό;

Η αναπτυξιακή στρατηγική μιας κυβέρνησης που έχει ανοίξει διά των περιφερειακών συνεδρίων μια πανελλαδική, δημόσια διαδικασία διαβούλευσης με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, πόρρω απέχει από το να χαρακτηριστεί μυστική ή κρυφή. Αυτή η αναπτυξιακή στρατηγική αποτυπώνεται και στο σχέδιο που έχει κατατεθεί ενόψει του Eurogroup και περιγράφει τους βασικούς αρμούς, στους οποίους έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα, πρόκειται για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με βάση την καινοτομία, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημώτων της ελληνικής οικονομίας, τη στήριξη της εργασίας, των μισθών και της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων , του κοινωνικού κράτους και της νέας γενιάς. Επομένως, τα περί δυσφορίας από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ευσταθούν και από την άλλη δεν ευσταθούν ούτε τα σενάρια αποδοκιμασίας από τους δανειστές. Σας είπα και προηγουμένως ότι η πορεία εξόδου συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.

Στις 2 Μαρτίου είχατε δηλώσει πως «αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των στρατιωτικών μας», που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Ανδριανούπολη. Έχει περάσει καιρός από τότε και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν φαίνεται να υπολογίζει ιδιαίτερα τις διάφορες καταδίκες από πλευράς Ευρώπης, πως προτίθεται να αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που οι Τούρκοι παρατείνουν συνεχώς αυτή την κράτηση;

Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση καλούσε την Τουρκία να διευθετήσει ταχύτατα το ζήτημα της κράτησης και να μην το ακιοποιεί για πολιτικούς λόγους. Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήσαμε όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Ισχυρότερο αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσπάθειας, είναι το σαφές και αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλίο όσο και από το Συτμβούλιο Κορυφής αλλά και τον Πρόεδρο Τουσκ αλλά και τον Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής κύριο Γιούνκερ. Αναμένουμε τις αποφάσεις της Τουρκικής δικαιοσύνης και παράλληλα θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες μας σε κάθε επίπεδο ώστε σύντομα να δοθεί λύση.

Ωστόσο δεν θεωρώ ότι είναι ορθή η εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν υπολογίζει ή δεν ενδιαφέρεται για τις καταδίκες ή τις πολιτικές πιέσεις. Ανεξαρτήτως λοιπόν της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας δεν εκτιμώ ότι είναι εύκολα διαχειρίσιμη η διεθνής της απομόνωση. Αυτό λοιπόν που έχει σημασία είναι να συνεχιστούν οι πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις με στόχο όμως την αποκατάσταση της ομαλότητας των σχέσεων και την εξομάλυνση στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας αλλά και Ελλάδας Τουρκίας.

Οι προεδρικές εκλογές είναι το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι η όποια κυβέρνηση σχηματιστεί μέσα στο 2019 -όταν γίνουν εκλογές- θα πρέπει να περάσει αυτόν το σκόπελο. Πιστεύετε ότι οι προεδρικές εκλογές θα οδηγήσουν σε διάλυση της κυβέρνησης που θα έχει προκύψει από τις εκλογές του 2019;

Αναφέρεστε σε δύο εκλογικές διαδικασίες μέσα στην επόμενη διετία, για τις οποίες θα ήταν άτοπο να γίνουν από τώρα οι όποιες εκτιμήσεις. Αυτό που προέχει για τη χώρα είναι να κλείσει οριστικά ο κύκλος των μνημονίων και της επιτροπείας. Αυτή η εξέλιξη θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.

Εσείς σκέφτεστε να προτείνετε εκ νέου τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο για μια δεύτερη θητεία;

Ο κ. Παυλόπουλος έχει τιμήσει το αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και νομίζω ότι αυτό αποτελεί κοινή παραδοχή όλου του πολιτικού κόσμου. Νομίζω δε ότι είναι απολύτως άστοχο να ανοίγουμε καν αυτή τη συζήτηση στο μέσο της θητείας του σημερινού Προέδρου. Ο σεβασμός στον πολιτειακό θεσμό αλλά και στο πρόσωπο του Προέδρου το επιβάλλει.

Στην πρόσφατη συνδιάσκεψη των 53+ έγινε μια κριτική που είχε ως κοινό παρανομαστή το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει «ξεχάσει» το κόμμα και τα όργανά του. Τι απαντάτε σε αυτό;

Ο πλούτος των απόψεων εντός του κόμματος, είναι πάντα προωθητικός. Η κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι δίνει μια τεράστια μάχη εδώ και τρία χρόνια, όμως το ίδιο συμβαίνει και για το κόμμα. Αυτό σίγουρα μεταβάλλει τη λειτουργία και την καθημερινότητα του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, είναι κρίσιμο να εργαστούμε ώστε να βελτιώσουμε και τη δουλειά και τις επεξεργασίες του κόμματος, καθώς σας θυμίζω ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μονάχα το κόμμα που αποτελεί τον πυρήνα της κυβέρνησης στην Ελλάδα, είναι και η ισχυρότερη φωνή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ευτυχώς, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί η συντροφικότητα, ο διάλογος και συλλογικά αντιμετωπίζουμε τα όποια ζητήματα παρουσιαστούν.

Συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» με τους Δ. Οικονόμου και Μ. Αναστασοπούλου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

• Η Τουρκία μπορεί να απειλεί, να προκαλεί και να παραλογίζεται όσο θέλει. Το δεδομένο είναι ότι τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν. Τα σύνορα του Αιγαίου δεν αμφισβητούνται. Η κυριαρχία τους είναι σαφής και προκύπτει από τις διεθνείς συνθήκες που η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί ότι τις έχει υπογράψει.

• Θα ήταν προτιμότερο για την Τουρκία, για τη σταθερότητα στην περιοχή, για την ασφάλεια όλων, να προχωρήσει σε μια απολιμάκωση. Θα πρέπει να κατανοήσει ότι η στρατηγική της όξυνσης δεν τη βοηθά καθώς χάνει διαρκώς έδαφος στο πεδίο των διεθνών σχέσεων και βρίσκεται απομονωμένη. Θα πρέπει να μη μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι.

• Η ΕΕ πήρε χθες σαφή θέση για όσα συμβαίνουν σε σχέση με την Τουρκία. Και να σημειώσω ότι η ΕΕ δεν είναι διαιτητής. Τα διμερή μας θέματα είναι και θέματα της ΕΕ. Τα σύνορά μας είναι και σύνορα της ΕΕ.

• Από τη δική μας πλευρά αλλά και από τα ΜΜΕ και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να θέτουμε τα ζητήματα με μεγαλύτερα ηπιότητα και ψυχραιμία καθώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα λόγο να ανεβάζουμε τους τόνους.

8 ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ

• Οι διαδικασίες για το θέμα των 8 που ζητούν άσυλο είναι σαφείς και προβλέπονται από τη Σύμβαση της Γενεύης. Αυτό η Τουρκία θα πρέπει να το κατανοήσει καθώς είναι συμβαλλόμενο μέρος τόσο στη Σύμβαση της Γενεύης όσο και στη Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

• Όλες οι δικαιοκρατικές εγγυήσεις που προβλέπονται θα τηρηθούν.

2 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ

• Από αρμόδια τουρκικά χείλη και συγκεκριμένα από τον κ. Γιλντιρίμ, έχουμε ενημερωθεί ότι βρισκόμαστε στο τέλος της διαδικασίας διερεύνησης της υπόθεσης.

• Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας πολιτικά και διπλωματικά για να διευθετηθεί το θέμα όσο το δυνατόν συντομότερα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

• Η έξοδος θα είναι καθαρή. Δηλαδή δε θα υπάρξει οποιαδήποτε πιστοληπτική γραμμή -πράγμα το οποίο επιδιώχθηκε από πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα στη χώρα μας. Σε επίπεδο Ευρώπης δεν έγινε αυτη η συζήτηση. Καμία σοβαρή πολιτική δύναμη που παίζει ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα δε ζήτησε πιστοληπτική γραμμή.

• Δε θα υπάρξει 4ο πρόγραμμα ή νέες δεσμεύσεις. Αυτό έχει προεξοφληθεί. Η πορεία της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα είναι βέβαιη και σταθερή και θα ολοκληρωθεί στην ώρα της.

• Το ΔΝΤ έχει την τάση διαχρονικά να υποεκτιμά τους αριθμούς. Όποια πρόβλεψη και αν κάνει, έχει χάσει την αξιοπιστία του μετά και τις προβλέψεις που είχε κάνει για το 2015, 2016, 2017 που ήταν υπο-εκτιμημένες αλλά και μετά τις προβλέψεις που είχε κάνει για τα δύο πρώτα προγράμματα τα όποια είχε υπερ-εκτιμήσει. Επομένως το ΔΝΤ δεν έχει το πολιτικό κεφάλαιο να επηρεάσει την πορεία της διαπραγμάτευσης.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Να καλωσορίσουμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας.

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, ακούσαμε τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είπε παρακάτω, βέβαια, και για τους δύο στρατιωτικούς, που τους έβαλε στη «ζυγαριά» με τους οκτώ που έχετε υποσχεθεί, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία.

ΚΩΣΤΙΔΗΣ: Είπε ότι δεν δόθηκαν οι οκτώ…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ότι δεν επιστρέφονται. Βάζει όλα τα θέματα, εν πάση περιπτώσει. Αλλά ας μη μείνουμε σε αυτό. 

ΚΩΣΤΙΔΗΣ: Μίλησε για αμοιβαιότητα. 

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, υπήρξε περιστατικό υποστολής ή αφαίρεσης σημαίας σε ένα από αυτά τα νησιά; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Ήδη από προχτές, στην επίσημη ενημέρωση, έχουμε με σαφήνεια πει ότι δεν επιβεβαιώνεται το συγκεκριμένο περιστατικό. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι είναι αυτό το κρίσιμο…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν επιβεβαιώνεται ή δεν έγινε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν επιβεβαιώνεται. Εφόσον δεν επιβεβαιώνεται και εφόσον δεν υπήρξε οποιαδήποτε γνώση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, το οποίο, πιστέψτε με, έχει τα μέσα για να ελέγχει αυτές τις καταστάσεις και εφόσον έχει διαψευστεί από το ΓΕΕΘΑ, το περιστατικό δεν έχει συμβεί. Αυτό προσπαθώ να σας πω. Τώρα, από εκεί και πέρα, η Τουρκία μπορεί να προκαλεί όσο θέλει, μπορεί να απειλεί όσο θέλει, μπορεί να παραλογίζεται όσο θέλει. Το δεδομένο είναι ότι τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν. Τα σύνορα του Αιγαίου δεν αμφισβητούνται. Η κυριαρχία τους είναι σαφής και προκύπτει από τις διεθνείς συνθήκες που καλώς ή κακώς, η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί ότι τις έχει υπογράψει. Και είναι ακριβώς για αυτό τον λόγο που νομίζω ότι θα ήταν προτιμότερο για την Τουρκία, θα ήταν προτιμότερο για τη σταθερότητα στην περιοχή, θα ήταν προτιμότερο για την ασφάλεια όλων, να προχωρήσει σε μια αποκλιμάκωση. Ούτως ή άλλως, αυτή η πολιτική των διαρκών προκλήσεων, της διαρκούς επιθετικότητας, της όξυνσης της κλιμάκωσης, δεν την έχει βοηθήσει και ιδιαίτερα. 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να γυρίσουμε λίγο πίσω, σας παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, στο περιστατικό αυτό με τα τρία παιδιά. Αυτό, πρώτα από όλα, καλώς ή κακώς έγινε κατά τη γνώμη σας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι το σύνολο του πολιτικού συστήματος συμφωνεί και εσείς συμφωνείτε ότι η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται πρωτοβουλιακά και από ιδιώτες. Η εξωτερική πολιτική πρέπει να ασκείται από τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας, με τον τρόπο τον οποίο καθορίζει κάθε φορά η κυβέρνηση, το ελληνικό Κοινοβούλιο. Ελέγχει το ελληνικό Κοινοβούλιο κλπ. 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σου λέει ο άλλος «δεν μπορούμε να βάλουμε μια σημαία στο σπίτι μας, βρε αδερφέ;». Στο σπίτι μας είναι. Εδώ δεν είναι, ξέρετε, πάνω στα σύνορα. Είμαστε μέσα στα νησιά μας, μέσα στο Αιγαίο. Λέω, πως το εισπράττει ο κόσμος τώρα. Εγώ συμφωνώ με αυτό που λέτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ωστόσο, από την άλλη πλευρά πρέπει να κατανοήσουμε ότι η σημαία σε μια τέτοια περιοχή, αποτελεί πράξη εξωτερικής πολιτικής. Δεν είναι απλώς ότι «σηκώνω μια σημαία στο σπίτι μου». Για αυτό, λοιπόν, και με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, για πάνω από 30-40 χρόνια τώρα, καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιου τύπου ενέργειες διότι μπορεί να δημιουργηθούν -εξαιτίας και του γεγονότος ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μία κατάσταση έντασης- περιστατικά τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι θεμιτά. 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στο σημείο εκεί είναι ξεκάθαρα τώρα τα πράγματα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απολύτως ξεκάθαρα. 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δηλαδή, το Λιμενικό είναι εκεί και ελέγχει; Μπορεί να πάει κανείς σήμερα το πρωί πάνω στα νησιά αυτά, εάν θέλει; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα επιχειρησιακά, να σας πω δεν το γνωρίζω αυτό. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ξέρω είναι ότι το ελληνικό Λιμενικό ελέγχει πλήρως την κατάσταση εκεί. Όμως εγώ θέλω να επιστρέψω…

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Οι σημαίες υπάρχουν στις βραχονησίδες, κύριε Τζανακόπουλε; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εκεί που υπήρχαν σημαίες, βεβαίως υπάρχουν σημαίες. Εγώ θέλω να επιστρέψω στην πολιτική ουσία του πράγματος, στην ουσία της εξωτερικής πολιτικής. Και να σας πω ότι…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τι κινήσεις κάνει η κυβέρνηση, μας ενδιαφέρει, κύριε Υπουργέ. Διότι εδώ, λένε οι Τούρκοι αυτά που λένε, λένε τις ακρότητες. Εμείς τι κάνουμε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι όλη αυτή η στρατηγική της κλιμάκωσης και της όξυνσης, δεν της έχει πάει και πάρα πολύ καλά. Αυτή τη στιγμή, αντί να κερδίζει έδαφος στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων, αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι χάνει διαρκώς έδαφος στο πεδίο των διεθνών σχέσεων. 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι σε μια σύγκρουση με όλους. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Και αυτή η σύγκρουση, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Και η Τουρκία πρέπει να καταλάβει και να μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι. Η Ε.Ε., ήδη εχθές, πήρε μια σαφή θέση για όσα συμβαίνουν σε σχέση με την Τουρκία. Και εδώ θέλω να κάνω και ένα παραπάνω σχόλιο. Η Ε.Ε. δεν κάνει τον διαιτητή. Οποιαδήποτε διμερής διαφορά της Ελλάδας με οποιαδήποτε χώρα, είναι ταυτόχρονα και θέμα της Ε.Ε., καθώς είμαστε μέλη της Ένωσης. Και τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ένωσης. 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στην πράξη, βέβαια, δεν το βλέπουμε πως εκφράζεται αυτό που λέτε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και εκφράζεται. 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Διότι, εδώ, είδαμε το ΝΑΤΟ να λέει: «Παιδιά, βρείτε τα μεταξύ σας». Η Ε.Ε. δεν έχει παρέμβει ακόμη, αν εξαιρέσω τον Πρόεδρο Μακρόν, που σωστά τα είπε εχτές. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα τι λέτε τώρα; Έχουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία παρεμβαίνει και μιλά για μια σειρά από θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Και μέσα σε αυτό το κείμενο…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί τους, κύριε Υπουργέ. 

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν έχει αλλάξει ρότα η Τουρκία, όμως. 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα δεν τους νοιάζει τους Τούρκους αυτό που λέμε εμείς και που λένε οι Ευρωπαίοι. Είναι μακριά από αυτά που λέμε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μην το λέτε αυτό με τέτοια σιγουριά. Διότι το γεγονός ότι έχουμε μια τέτοια αντίδραση της τουρκικής πλευράς τόσο επιθετική, ακριβώς μετά τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, και ακριβώς μετά το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τι σημαίνει, κύριε Οικονόμου; Ότι προφανώς ίδρωσε το αυτί τους. Το γεγονός ότι αντιδράσανε με τον τρόπο που αντιδράσανε, για λόγους που έχουν να κάνουν με το γόητρο ή με την εσωτερική πολιτική τους σκηνή, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν είδαν, δεν διάβασαν και δεν κατανοούν ότι πολιτικά αυτή τη στιγμή και σε επίπεδο διεθνών σχέσεων, βρίσκονται εξαιρετικά απομονωμένοι. 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, αλλά σε σχέση με την Ελλάδα, συνεχίζουν, κύριε Υπουργέ, τις ακρότητες. Χθες, αυτό που έγινε με τον Πρωθυπουργό στη Ρω και την παρενόχληση του αεροσκάφους του Πρωθυπουργού, δεν είναι πρόκληση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως είναι πρόκληση. Εγώ θα έλεγα, όμως, ότι θα πρέπει και στην Ελλάδα και τα ΜΜΕ, αλλά και η πολιτική ηγεσία και οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις, να θέτουν το ζήτημα με μια μεγαλύτερη ποιότητα καθώς και ψυχραιμία, καθώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανέναν λόγο να ανεβάζουμε τους τόνους. Αυτό που έγινε χθες, ήταν ότι ζητήθηκε ένα σχέδιο πτήσης. Αμέσως σηκώθηκαν ελληνικά μαχητικά και τα τουρκικά μαχητικά, τα οποία πρέπει να υπενθυμίσω ότι δεν είχαν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο, αποχώρησαν. Άρα, λοιπόν, δεν υπήρξε στην πραγματικότητα περιστατικό παρενόχλησης. 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μέσα στον εναέριο χώρο, εννοείτε. Ότι επιχείρησαν να το κάνουν, το έκαναν. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν επιχείρησαν να κάνουν κάτι. Αυτό το οποίο είπαν, ήταν ότι ζήτησαν από το ελικόπτερο…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τότε γιατί είναι πρόκληση;

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι πρόκληση ή δεν είναι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πρόκληση το γεγονός ότι ζητούν από το ελικόπτερο στο οποίο…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: …από τον πιλότο να αποχωρήσει από τον εναέριο χώρο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Δεν ζήτησαν να αποχωρήσει, ζήτησαν σχέδιο πτήσης. Αυτό ζήτησαν εχθές. Από εκεί και πέρα, σηκώθηκαν τα ελληνικά μαχητικά, το περιστατικό έληξε. Ωστόσο, εγώ επιμένω ότι, από τη δική μας πλευρά, χρειάζεται να αντιδρούμε με ψυχραιμία. Χρειάζεται να εκμεταλλευτούμε τις διεθνείς μας συμμαχίες. Να σας πω και κάτι για το ΝΑΤΟ. Επειδή δεν πρέπει να αφήνονται πράγματα αναπάντητα. Το ΝΑΤΟ δεν είναι το φόρουμ, στο οποίο θα επιλυθούν οι διεθνείς διαφορές μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας, Ελλάδας – Τουρκίας ή άλλων χωρών – μελών του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας. Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία στρατιωτικού χαρακτήρα και δεν έχει ούτε αρμοδιότητα ούτε λόγο στην επίλυση των διμερών διαφορών μεταξύ των κρατών. 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ προφανώς θα πει ότι δεν θα επιλύσω εγώ ως ΝΑΤΟ  ή ως Γ.Γ. του ΝΑΤΟ τις διμερείς διαφορές. Ορθώς το λέει. Δεν είναι το φόρουμ επίλυσης των διαφορών μας με την Τουρκία.

ΚΩΣΤΙΔΗΣ: Έχετε δίκιο. Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Γιλντιρίμ – Τσίπρα. Αργότερα μάθαμε ότι υπήρξε και επικοινωνία του κυρίου Ακάρ με τον κύριο Αποστολάκη. Οι δίαυλοι επικοινωνίας, λειτουργούν αυτή την περίοδο; Γιατί χρειαζόμαστε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δίαυλοι επικοινωνίας βεβαίως και είναι ανοιχτοί, βεβαίως και είναι ανοιχτοί. Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία; Είναι δυνατόν να μην διατηρούμε επικοινωνία σε διπλωματικό και σε πολιτικό επίπεδο; Αν είναι ποτέ δυνατόν. Φυσικά..

ΚΩΣΤΙΔΗΣ: Γιατί φτάσαμε σε ένα σημείο. Όταν λέμε τα Ίμια…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Υπάρχουν, βεβαίως, προκλήσεις, υπάρχει, βεβαίως, μια ρητορική όξυνσης. Ωστόσο, δεν είμαστε σε ένα σημείο ψυχρότητας των σχέσεων όπου…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επομένως, υπάρχει επαφή, υπάρχει επικοινωνία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως υπάρχει επικοινωνία και νομίζω ότι είναι χρέος της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να διατηρεί αυτούς τους διαύλους επικοινωνίας, να προσπαθεί να κατεβάζει τους τόνους, να μην οξύνει. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, να υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία και με τον πιο σαφή τρόπο, ότι τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν. Τα σύνορα του Αιγαίου είναι αδιαμφισβήτητα. Καθορίζονται και κατοχυρώνεται η εδαφική μας κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Και πολύ περισσότερο, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Νομίζω όλα αυτά είναι εντός ορισμών. 

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Πάμε απευθείας στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, κύριε Τζανακόπουλε. Είδαμε, πριν από λίγο, τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης να βάζει και επισήμως πια στη ζυγαριά, με την αμοιβαιότητα που επικαλούνται οι Τούρκοι, τους δύο Έλληνες με τους οκτώ και όχι μόνο. Τι θα γίνει και πότε θα τελειώσει αυτή η ιστορία;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορεί να υπάρχει αμοιβαιότητα σε δύο ανόμοιες περιπτώσεις. Εδώ μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Από τη μια μεριά έχουμε τους οκτώ στρατιωτικούς, οι οποίοι είναι αιτούντες άσυλο και στη βάση της διαδικασίας η οποία προβλέπεται σε οποιοδήποτε κράτος δικαίου της Ευρώπης ή οποιοδήποτε κράτος δικαίου έχει υπογράψει τη Σύμβαση της Γενεύης, πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες. Αυτό η Τουρκία πρέπει να το καταλάβει, διότι είναι συμβαλλόμενο μέρος σε όλες αυτές τις Συνθήκες. Και στη Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αλλά και στη Συνθήκη της Γενεύης. Επομένως, η διεθνής διαδικασία και όλες οι δικαιοκρατικές εγγυήσεις που προβλέπονται θα τηρηθούν. Αυτό η Τουρκία πρέπει να το κατανοήσει. Ένα είναι αυτό. 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, αλλά ακούσατε τι λέει η Τουρκία, κύριε Υπουργέ; Ότι της έχετε υποσχεθεί να γυρίσετε πίσω τους οκτώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ελάτε, τώρα. Αυτό το οποίο ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση έχουν πει με κάθε τρόπο είναι, βεβαίως, ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα. Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από τις δικαιοκρατικές εγγυήσεις, οι οποίες πρέπει να τηρηθούν.

Πάμε, τώρα, στο επόμενο θέμα των δύο στρατιωτικών. Σε ό,τι αφορά τους δύο στρατιωτικούς, η τελευταία ενημέρωση που υπάρχει και από αρμόδια χείλη…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Από τον κ. Γιλντιρίμ λέτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …είναι ότι βρισκόμαστε στο τέλος της διαδικασίας της διερεύνησης της υπόθεσης. Βεβαίως, ήδη, πρέπει να σας πω ότι έχει περάσει αρκετός καιρός και ότι μάλλον έχουν υπερβεί τα όρια οι συγκεκριμένες έρευνες. 

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, γιατί εσείς είχατε μιλήσει για ένα τυπικό περιστατικό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είχα μιλήσει εγώ για ένα τυπικό περιστατικό. Πρόκειται για ένα τυπικό περιστατικό, το οποίο θα μπορούσε να διευθετηθεί εντός 48 ωρών ή αν θέλετε 72 ωρών ή δεν ξέρω εγώ πόσο…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τώρα, μπορείτε να δώσετε ορίζοντα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι στο χέρι μου, αυτή τη στιγμή, να δώσω εγώ χρονικό ορίζοντα. Υπάρχουν διαδικασίες στην τουρκική Δικαιοσύνη. Σας λέω ότι κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, πολιτικά και διπλωματικά, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να διευθετηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα. Η Τουρκία έχει διαφανεί ότι προφανώς θέλει να διαπραγματευτεί πολιτικά, επικαλούμενη τις διαδικασίες της Δικαιοσύνης.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το έχει ξανακάνει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχει ξανακάνει. Νομίζω ότι δεν είναι ορθός τρόπος για να αντιμετωπίζει τα πράγματα.

ΚΩΣΤΙΔΗΣ: Στο παρελθόν είχαμε συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, πριν από λίγους μήνες. Έχουν ανέβει οι τόνοι. Θα μπορούσαν να πέσουν οι τόνοι με μια συνάντηση πάλι σε επίπεδο υπουργών, ενδεχομένως Τσίπρα-Ερντογάν, κάτι να γίνει; Θα βοηθούσε αυτό;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να εκτονώσει την κατάσταση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που μπορώ εγώ να σας πω είναι ότι οι συναντήσεις μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών, οι συναντήσεις μεταξύ των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, πρέπει να γίνονται την περίοδο της έντασης. Δεν είναι, δηλαδή, οι συναντήσεις αυτές για να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις οι κυβερνήσεις και να λένε πόσο καλές και όμορφες είναι οι σχέσεις μας. Δεν είναι μόνον γι΄ αυτό. Στην περίοδο, λοιπόν, της έντασης. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο. 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είπατε ότι υπάρχουν δίαυλοι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω με σαφήνεια ότι οι δίαυλοι διατηρούνται ανοιχτοί και θα επιδιώξουμε και θα πάρουμε πρωτοβουλίες ακριβώς στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εμείς θέλουμε να ρωτήσουμε και για την οικονομία. Γιατί ακούσαμε αισιόδοξο τον Πρωθυπουργό, χθες από το Καστελόριζο, από έναν ιδιαίτερα συμβολικό και με ένα βαρύ παρελθόν σε σχέση με τις δηλώσεις που έχουν γίνει εκεί από τον πρώην Πρωθυπουργό, τον κ. Παπανδρέου, για τα μνημόνια.  Εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος, λέγοντας ότι θα είναι τόσο καθαρή όσο ο ουρανός, η έξοδος. Έρχεται, όμως, το ΔΝΤ, κύριε Υπουργέ, και σας ψιλοπροσγειώνει, θα έλεγα, με τις εκτιμήσεις που κάνει, που κατεβάζει τους δείκτες και τα όσα περιμένουμε μπροστά μας για την οικονομία. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, δύο σχόλια σε σχέση με αυτό: Προφανώς η έξοδος θα είναι καθαρή. Τι σημαίνει «καθαρή έξοδος»; Το εξήγησε και ο Πρωθυπουργός χθες. Καθαρή έξοδος σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε πιστοληπτική γραμμή, πράγμα το οποίο επιδιώχθηκε από πολιτικές δυνάμεις και ιδίως στη χώρα μας, διότι σε επίπεδο Ευρώπης δεν έγινε αυτή η συζήτηση. Αντιθέτως, καμία σοβαρή πολιτική δύναμη που παίζει ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν ζήτησε πιστοληπτική γραμμή. Επομένως, αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα, επομένως η έξοδος είναι απολύτως καθαρή, δηλαδή χωρίς νέες δεσμεύσεις. Αυτό νομίζω ότι πλέον μπορούμε να πούμε ότι έχει προδιαγραφεί, έχει προεξοφληθεί και με αυτή την έννοια, σας λέω με βεβαιότητα ότι η πορεία της εξόδου της χώρας από τη διαδικασία του τρίτου προγράμματος είναι βέβαιη και σταθερή και θα ολοκληρωθεί στην ώρα της. Τώρα, σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται μερικοί από τους αριθμούς, τους οποίους, ούτως ή άλλως, το ΔΝΤ έχει την τάση διαχρονικά να υποεκτιμά. 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εκτιμά ότι θα φέρετε πιο νωρίς τα μέτρα. Αυτό ισχύει ή όχι; Γιατί ανησυχεί ο κόσμος, κύριε Υπουργέ.

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Από το 2019.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, λοιπόν, το ΔΝΤ, αυτή τη στιγμή, όποια πρόβλεψη κι αν κάνει, νομίζω ότι έχει χάσει την αξιοπιστία του, μετά και τις προβλέψεις που είχε κάνει για το 2015, για το 2016, για το 2017, οι οποίες ήταν υποεκτιμημένες, αλλά και μετά τις προβλέψεις που έκανε για τα πρώτα δύο προγράμματα, τα οποία ήταν υπερεκτιμημένα. Επομένως, αυτή τη στιγμή, δεν νομίζω ότι το ΔΝΤ, ό,τι κι αν πει, έχει το πολιτικό κεφάλαιο να επηρεάσει την πορεία της διαπραγμάτευσης. Αυτό το οποίο, όμως, πρέπει να σχολιάσω, κ. Οικονόμου, είναι το εξής: Πάρα πολλές φορές στην Ελλάδα έχει γίνει χρήση των δεδομένων που παρουσιάζει το ΔΝΤ, άλλες φορές διαστρεβλωμένη, άλλες φορές πραγματική, για να προεξοφληθούν αποτυχίες, για να προεξοφληθεί μια πορεία προς τα βράχια της ελληνικής οικονομίας και λοιπά.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα μέτρα θα έρθουν πιο νωρίς; Αυτό μας ενδιαφέρει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε αν το αφορολόγητο του 2020…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βεβαίως, αν έρθουν το 2019 και τα δύο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και όχι. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πιθανότητα.

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Πάντως, ακούσαμε, κύριε Τζανακόπουλε, χθες, τον κ. Φίλη να αμφισβητεί τα περί καθαρής εξόδου. Αυτό, γιατί συμβαίνει; Και μάλιστα στο εσωτερικό του κόμματος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Φίλης έχει την οπτική του στα πράγματα, έχει την άποψή του. Ωστόσο, η καθαρή έξοδος είναι ένα γεγονός, το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Δεν αφορά μια αξιολογική κρίση. Καθαρή έξοδος, σημαίνει έξοδος χωρίς νέες δεσμεύσεις. Σημαίνει έξοδος χωρίς πιστοληπτική γραμμή και τέταρτο μνημόνιο. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, σας λέω ότι μιλάμε για μια καθαρή έξοδο, την οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ανεξαρτήτως της οπτικής γωνίας με την οποία βλέπει τα πράγματα.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες να απουσιάζει ο κύριος Πάνος Καμμένος. Λένε κάποιοι ότι τον έχει αποσύρει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας έλεγα ότι κάνετε λάθος. Όταν ο κ. Καμμένος κάνει δηλώσεις, τα ΜΜΕ αντιδρούν γιατί κάνει δηλώσεις. Όταν ο κ. Καμμένος δεν κάνει δηλώσεις, τα ΜΜΕ αντιδρούν γιατί δεν κάνει δηλώσεις. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι στο πόστο του, κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, έτσι ώστε να διαχειριστούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την ένταση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα με την Τουρκία.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ-ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστούμε κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

  • 1
  • 2