Monthly Archives : January 2021

Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή στο iEidiseis.gr
Τι θα αφήσει πίσω της η πανδημία για την οικονομία και τους εργαζόμενους κ. Τζανακόπουλε;
Μακάρι κύριε Σκουρή να είχαμε αφήσει πίσω την πανδημία ώστε να μπορούμε να κάνουμε και τον απολογισμό. Όμως, δυστυχώς, η πανδημία είναι ακόμη εδώ, παρούσα και ενεργή. Το ίδιο και η οικονομική κρίση που τη συνοδεύει. Και όταν αυτές οι δύο κρίσεις συναντώνται με τις καταστροφικές στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, με ιδεοληψίες, ανευθυνότητα και αναισθησία τότε οι συνέπειες για την κοινωνία είναι δραματικές. Πάντοτε ξέρετε οι κρίσεις δημιουργούν δυνατότητες αναστοχασμού και τομών. Μια τέτοια δυνατότητα δημιουργείται σήμερα στην Ευρώπη. Η έκβαση βεβαίως είναι αβέβαιη αλλά η αναγνώριση της αναγκαιότητας του δημόσιου καθολικής πρόσβασης συστήματος υγείας, η αναστολή των ρυθμίσεων του Συμφώνου Σταθερότητας, η μετατροπή έστω και πρόσκαιρα, έστω και περιορισμένα της ΕΕ σε ένωση μεταβίβασης πόρων δημιουργούν ρωγμές που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε μια μακροπρόθεσμη αμφισβήτηση της ίδιας της αρχιτεκτονικής της ΕΖ ενώ βραχυπρόθεσμα δίνουν τη δυνατότητα για πολιτικές στήριξης του ΕΣΥ αλλά και συνολικά της κοινωνικής πλειοψηφίας με κατεύθυνση την αναδιανομή υπέρ των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Αντί αυτού η κυβέρνηση επιλέγει να αξιοποιήσει την κρίση ως ευκαιρία για να κάνει τα ακριβώς αντίθετα: Πέρα από την πλήρη αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας στο υγειονομικό επίπεδο, στην οικονομία η κρίση αξιοποιήθηκε για μια μεγάλη επίθεση στην εργατική τάξη και μια προσπάθεια αναδιανομής πλούτου και ισχύος υπέρ του κεφαλαίου. Απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, μειώσεις μισθών και κατάρρευση εισοδημάτων για τους μικρούς και τους μεσαίους με στόχο την συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και ένα νέο μοντέλο συσσώρευσης στα πρότυπα των ιδεοληψιών του ΔΝΤ. Όλες οι κινήσεις στην οικονομία από τον πτωχευτικό κώδικα μέχρι την λογική των εξαιρετικά περιορισμένων μέτρων στήριξης και από τις ρυθμίσεις ελαστικοποίησης της εργασίας μέχρι την εξίσωση των κολλεγίων με τα ΑΕΙ και την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του επικουρικού πυλώνα της ασφάλισης εκεί αποσκοπούν. Αν λοιπόν δεν υπάρξει άμεση αντιστροφή αυτών των πολιτικών, και αυτό προϋποθέτει πολιτική αλλαγή, μια νέα αριστερή διακυβέρνηση, η πανδημία θα αφήσει πίσω της τα συντρίμμια της κοινωνίας και της εργασίας. Θα αφήσει μια ύφεση μη αναστρέψιμη, εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, φτωχοποιημένους εργαζόμενους, δεκάδες χιλιάδες λουκέτα.
Αλλά και τα συντρίμμια της δημοκρατίας καθώς βλέπουμε ότι συντελούνται βαθύτατοι μετασχηματισμοί και η πανδημία αξιοποιείται για να επιτευχθεί ο βιοπολιτικός στόχος της κατασκευής ενός νέου ανθρωπότυπου: του φοβισμένου και εγκλωβισμένου ανθρώπου. Να εμπεδωθεί μια νέα πειθαρχική εξουσία πλάι στην πειθαρχική εξουσία του χρέους και η οποία επίσης θα λειτουργεί από μέσα προς τα έξω.
 Πόσο πιθανό βλέπετε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών; Το ρωτώ και για τη σκόνη που σήκωσε ο ανασχηματισμός, που χαρακτηρίστηκε ακόμα και από «γαλάζια» στελέχη ως προεκλογικός…
Η κυβέρνηση έχει μπει σε έναν μη αναστρέψιμο κύκλο φθοράς. Αναμενόμενο βεβαίως μετά την ολοκληρωτική, στρατηγικού χαρακτήρα αποτυχία τόσο στην διαχείριση της πανδημίας όσο και στην οικονομία. Με αυτή την έννοια νομίζω ότι ο κος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να πάει το συντομότερο σε εκλογές καθώς ο χρόνος δουλεύει εναντίον του. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα του δοθεί αυτή η δυνατότητα. Αν όμως του δοθεί θα το πράξει.. Νομίζω ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός συνηγορεί σε αυτή την εκτίμηση. Ένας ανασχηματισμός με ακροδεξιά αλλά και αντεργατική σφραγίδα: με τον κο Βορίδη στο Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να επιδιώξει να κάνει πράξη την στρατηγική των διοικητικών μέτρων ώστε να μην ξανακυβερνήσει η Αριστερά αλλά και τον κο Χατζηδάκη στο Υπουργείο Εργασίας για να ξεπουλήσει τον επικουρικό πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης στο άψε σβήσε όπως έκανε με την Ολυμπιακή. Βεβαίως όλα αυτά είναι τα σχεδιάσματα του κου Μητσοτάκη. Η πραγματικότητα είναι ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια διογκώνεται και μια πιθανή εκλογική μάχη θα είναι μια ευκαιρία για το ΣΥΡΙΖΑ – προοδευτική συμμαχία να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουλίου του 2019 και να διαμορφώσει μια νέα αριστερή προοδευτική πλειοψηφία.
Το κόμμα σας, αν τελικά γίνουν πρόωρες εκλογές, θα είναι έτοιμο; Και στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είναι η πρώτη θέση;
Προφανώς θα είναι έτοιμο και προφανώς στόχος θα είναι η πρώτη θέση. Οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία βρίσκονται σε εγρήγορση, οι διαδικτυακές συνδιασκέψεις προχωρούν κανονικά παρά τις δυσκολίες της πανδημίας και με μεγάλη συμμετοχή, ο οργανωτικός ιστός του κόμματος κινείται εξωστρεφώς και αυτό θα ενταθεί την επόμενη περίοδο. Διότι τώρα ο στόχος μας είναι το κύμα δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση να μετατραπεί σε αίτημα για την αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση.
 Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, δείχνουν πως έχετε πολύ μεγάλο δρόμο να διανύσετε ώστε να μικρύνετε ακόμα και την ψαλίδα. Τι πρέπει να κάνετε; Νέο πρόγραμμα πχ πότε θα δούμε; Και θα δούμε πρόσωπα και προσωπικότητες από την κοινωνία να συμβαδίζουν το επόμενο διάστημα μαζί σας;
Ξεκινώ από το τελευταίο. Η στρατηγική σύλληψη της διεύρυνσης και ανασυγκρότησης του κόμματος όπως εκφωνήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ήρθε να απαντήσει ακριβώς στην ανάγκη της συμπόρευσης δυνάμεων κοινωνικών και πολιτικών στη βάση ενός ενιαίου σχεδίου με στόχο την οργανική σύνδεση του κόμματος με την κοινωνία. Διότι το μεγάλο θέμα σήμερα για το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ότι η πολιτική του επιρροή δεν αντιστοιχείται με τις οργανωμένες του δυνάμεις και τις θεσμικές του εκπροσωπήσεις. Οι πραγματικές μας δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες και αυτές τις δυνατότητες πρέπει να αξιοποιήσουμε ώστε το κόμμα να εκφράσει ώστε να γίνει το κόμμα των ανθρώπων που το ψηφίζουν. Και τούτο είναι μια βασική αρχή για οποιαδήποτε αριστερή πολιτική δύναμη: δεν είμαστε πάνω από την κοινωνία, δεν φέρνουμε την αλήθεια απέξω αλλά μαθαίνουμε να αξιοποιούμε τις πραγματικές δυνατότητες που γεννιούνται μέσα στην κοινωνία, μέσα στην κίνηση και τις ροές της. Αυτό είναι αριστερή πολιτική. Και ακριβώς αυτό θα κάνει και το πρόγραμμα μας που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Πολιτικό Συμβούλιο και θα τεθεί σε διαβούλευση με την κοινωνία: Θα αξιοποιεί τη συλλογική κοινωνική ευφυία, τις λύσεις που παράγονται μέσα στην κοινωνία για τα προβλήματα της κοινωνίας και θα τις εντάσσει σε μια συνολική στρατηγική στήριξης της εργασίας και ανατροπής των πολιτικών, ιδεολογικών και οικονομικών συσχετισμών. Εδώ είναι το κλειδί για να διαμορφωθεί ένα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα υπέρ της αριστερής και προοδευτικής διακυβέρνησης. Και ως προς την ψαλίδα, θα πρότεινα να μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Ο πολιτικός χρόνος επιταχύνεται και πυκνώνει, και αυτό είναι το πρόβλημα του κου Μητσοτάκη. Όχι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
 Τελευταία έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την προοδευτική διακυβέρνηση. Η θέση σας;
Η προοδευτική και αριστερή διακυβέρνηση είναι σήμερα επιτακτική καθώς όπως σας είπα πιο πριν η πολιτική της ΝΔ οδηγεί στη συντριβή της εργασίας και της κοινωνίας. Αν συνεχίσουμε έτσι θα μπούμε σε κύκλο μη αναστρέψιμης ύφεσης και θα οδηγηθούμε σε μια νέα κρίση χρέους η οποία θα είναι πλέον ολοκληρωτικά καταστροφική. Επομένως όλες οι δυνάμεις πολιτικές και κοινωνικές που βλέπουν αυτό το αδιέξοδο πρέπει να συστρατευτούν και να μετατρέψουν την λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σε αίτημα για την πολιτική αλλαγή υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας.
 Θα αναλάβετε, συνεπώς, πρωτοβουλίες έναντι του ΚΙΝΑΛ; Και πώς σχολιάζετε τη στάση της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη; Προς τα πού οδεύει;
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία αναλαμβάνει διαρκώς πρωτοβουλίες για τη συμπόρευση της δημοκρατικής αντιπολίτευσης με βάση τα κάθε φορά επίδικα στο κοινοβούλιο αλλά και τους κοινωνικούς αγώνες. Εκεί κρίνεται το κάθε κόμμα και όχι στις αφηρημένες διακηρύξεις. Συλλογικά αξιολογούμε θετικά τις συγκλίσεις που διαμορφώθηκαν απέναντι στον Πτωχευτικό Κώδικα, στο νομοσχέδιο για την εξίσωση των κολλεγίων με τα ΑΕΙ, στην κριτική που ασκείται για την διαχείριση της πανδημίας, την κοινή δήλωση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ – ΜΕΡΑ 25 για το Πολυτεχνείο κ.α. Ειδικά ως προς το ΚΙΝΑΛ είναι κοινός τόπος να πούμε ότι αμφιταλαντεύεται μεταξύ της προοδευτικής μάλλον ατζέντας και του συστημικού εγκλωβισμού. Αυτό είναι εμφανές και στην κοινοβουλευτική του ομάδα και στην πολιτική του γραμμή. Η γνώμη μου είναι ότι αν επικρατήσουν πολιτικά οι δυνάμεις που δεν επιθυμούν την στρατηγική ταύτιση με τη ΝΔ θα είναι μια θετική εξέλιξη. Αλλά αυτό μένει να φανεί. Σε κάθε περίπτωση το ΚΙΝΑΛ πρέπει κάποια στιγμή να επιλέξει όχθη. Οι ίσες αποστάσεις είναι στην πραγματικότητα στάση υπέρ της ΝΔ.
 Γενικότερα, πώς οραματίζεται το κόμμα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ως νέος του Γραμματέας;
Συλλογικός μας στόχος είναι να διαμορφώσουμε ένα κόμμα που θα μπορεί να δώσει με αξιώσεις τη μάχη της πολιτικής ηγεμονίας. Το κόμμα έλεγε ο Γκράμσι εμπνεόμενος από το Μακιαβέλι είναι ο σύγχρονος Ηγεμόνας, ένας ιδιότυπος όμως δημοκρατικός ηγεμόνας.
Ο στόχος του Ηγεμόνα στο Μακιαβέλι ήταν να ενώσει την Ιταλία σε ένα ενιαίο κράτος. Και η ιδιαιτερότητα του εγχειρήματος του έγκειται στο εξής: είναι το ίδιο το μέσο που διαμορφώνει για να πετύχει το στόχο του, ο εθνικός στρατός, που τελικά υλοποιεί το στόχο, επειδή είναι ακριβώς εθνικός. Μέσο και στόχος τελικά ταυτίζονται.
Άν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θέλει να είναι το μέσο για μια δημοκρατική, αλληλέγγυα, εξισωτική κοινωνία πρέπει ο ίδιος να πληροί αυτά τα κριτήρια. Και κάτι ακόμα: η μάχη της ηγεμονίας είναι μάχη ιδεών. Και όπως έλεγα πριν οι ιδέες δεν φοριούνται στην κοινωνία με διατάγματα μιας κάποιας γραφειοκρατίας. Γεννιούνται μέσα στην κοινωνία, κερδίζουν και χάνουν μέσα στην κοινωνική κίνηση, διαμορφώνονται από τις ανάγκες και την συλλογική ευφυία του κινούμενου πλήθους. Και εκεί ακριβώς είναι ο ρόλος του κόμματος: να βρίσκεται μέσα στην κοινωνία, να μαθαίνει, να παρεμβαίνει, να αφουγκράζεται, να μετασχηματίζει και να μετασχηματίζεται. Και για να γίνει αυτό απαιτείται μαζικότητα, διάλογος, λαϊκότητα αλλά και δημιουργία, σκέψη, εμπιστοσύνη στον κόσμο και όχι φόβος και μελαγχολία.
Τελευταία είχαμε τη δυναμική επανεμφάνιση των τάσεων. Πώς εσείς φαντάζεσθε τη λειτουργία της εντός του κόμματος;
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συνενώνει πολλά και διαφορετικά ρεύματα πολιτικά και ιδεολογικά. Από την κομμουνιστική και την ριζοσπαστική αριστερά, την κομμουνιστική ανανέωση, την σύγχρονη αριστερή σοσιαλδημοκρατία, δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, δυνάμεις επηρεασμένες από την μεταμαρξιστική σκέψη, τον φεμινισμό, την πολιτική οικολογία, το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα, το φοιτητικό κίνημα της δεκαετίας του 2000. Επομένως οι τάσεις στο εσωτερικό του εκφράζουν αυτή την πολλαπλότητα. Πολλαπλότητα όμως σπονδυλωμένη γύρω από τον στρατηγικό στόχο της διαμόρφωσης μιας μεγάλης προοδευτικής αριστερής πολιτικής πλειοψηφίας για την ανάληψη της διακυβέρνησης. Διότι χωρίς την πολιτική εξουσία μπορείς να αλλάξεις πράγματα στον κόσμο αλλά δεν μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο.
Ο Σαχζάτ Λουκμάν δολοφονήθηκε πριν 8 χρόνια

Ο Σαχζάτ Λουκμάν δολοφονήθηκε πριν 8 χρόνια, σαν σήμερα την 17/1/2013 από μέλη της Xρυσής Aυγής στην διασταύρωση των οδών Τριών Ιεραρχών και Φυλασιών κι ενώ πήγαινε με το ποδήλατό στην δουλειά του. Θα αγωνιστούμε για να μην δούμε ποτέ ξανά στις γειτονιές μας, μα και σε καμία γειτονιά του κόσμου, άδικο χαμό από ρατσιστική επίθεση.

Διαδικτυακή εκδήλωση «Η πανδημία ως ευκαιρία: Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα της Ν.Δ.»
Στη διαδικτυακή εκδήλωση των ΣΥΡΙΖΑ Α’ ΑθήναςΣυριζα Κυψέλης – πλ. Αμερικής ΟΜ Σύριζα Πλατείας Βικτωρίας – Αχαρνών
«Η πανδημία ως ευκαιρία: Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα της Ν.Δ.»
– Φυσικά η ταξική πάλη έχει καταργηθεί…
– Α ωραία να το πω στο αφεντικό μου να σταματήσει να παλεύει
Ζωντανά στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα

– Τους προηγούμενους 2 μήνες το 80% των συμπολιτών μας που έχασαν τη μάχη με τον κοροναΐο δεν είχαν πρόσβαση σε ΜΕΘ και δυστυχώς ο κ. Κοντοζαμάνης είχε το πολιτικό θράσος σε μια ανήθικη δήλωση να χρεώσει αυτή την άθλια πραγματικότητα στους γιατρούς και στις επιλογές τους. Ο κ. Κοντοζαμάνης αντί να ισχυρίζεται ότι παραποιούνται οι δηλώσεις του ας βρει τρόπο να πληρώσει επιτέλους τις εφημερίες των γιατρών που είναι απλήρωτες εδώ και ενάμισι χρόνο.

– Το Νοέμβριο ο κ. Κικίλιας ο υπουργός Υγείας με συνέντευξη τύπου στην κορύφωση της πανδημίας παρουσίασε εθνικό σχέδιο εμβολιασμών και πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι τα εμβολιαστικά κέντρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί δεν έχουν προσωπικό διότι δεν έχουν δομές και για αυτό το λόγο ο εμβολιασμός θα γίνει στα νοσοκομεία. Για ποιο λόγο γίνονται ανακοινώσεις και αναπτύσσονται στρατηγικές από τον κ Κικίλια και τον κ. Μητσοτάκη οι οποίες μετά από λίγο καιρό αποδεικνύονται φούσκες; Αυτές είναι σοβαρές αποτυχίες και αδιέξοδα για τα οποία ευθύνεται η κυβέρνηση.

– Το καθεστώς της πατέντας καθορίζεται από διεθνείς συμβάσεις δηλαδή νομικά κείμενα που μπορούν να αλλάξουν. Είναι δυνατόν να αγοραστούν διπλώματα ευρεσιτεχνίας ακόμα και με το ισχύων καθεστώς και αυτό δεν είναι μόνο πρόταση του κ. Τσίπρα αλλά και του κ Μητσοτάκη στο παρελθόν, στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

– Είμαστε δίπλα στη Σοφία Μπεκατώρου και στην κάθε Σοφία

– Δεν είναι μόνο θέμα νομοθεσίας είναι και θέμα ιδεών διότι όλοι αυτοί που στο διαδίκτυο ερωτούν δήθεν με προβληματισμό γιατί η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε τώρα είναι ακριβώς ο λόγος γιατί δεν μίλησε τότε.

Ζωντανά στην εκπομπή του ΣΚΑΙ “ΣΗΜΕΡΑ”

Είναι πρωτοφανές να έχει περάσει όλο το 1ο εξάμηνο και να μην έχουν παραδοθεί συγγράμματα στους φοιτητές.

Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς να υπάρχει δυνατότητα για μαζικά τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές , χωρίς νέα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αυτή τη στιγμή στα σχολεία δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με την αρχή του 2ου κύματος της πανδημίας

Ζωντανά στην εκπομπή του ΣΚΑΙ “ΣΗΜΕΡΑ” με τον Δημήτρη Οικονόμου και την Μαρία Αναστασοπούλου

Ηθικός εκφυλισμός το αίσχος με τους εμβολιασμούς των κυβερνητικών στελεχών

Το αναπτυξιακό μοντέλο, στο οποίο θα βασισθεί η χώρα τα επόμενα έτη, μετά και την κρίση του κορωνοϊου, όπως περιγράφεται στην έκθεση Πισσαρίδη, θυμίζει κατά κάποιους τα μοντέλα των μνημονίων. Τι διαφορετικό προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία;

Καταρχάς να σας πω ότι είναι ο πολιτικός και κοινωνικός συσχετισμός δύναμης που θα καθορίσει σε ποιο αναπτυξιακό μοντέλο θα βασιστεί η χώρα τα επόμενα έτη. Και αυτός ο συσχετισμός είναι σήμερα, μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες της κυβέρνησης, στην διαχείριση της πανδημίας, στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αλλά και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, απολύτως ρευστός. Το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές του 2019 έχει αρχίσει να μετασχηματίζεται ριζικά και αυτό θέτει σε αμφισβήτηση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά τώρα την ουσία του ερωτήματος σας έχετε δίκιο με μια μικρή επισήμανση: το σχέδιο Πισσαρίδη δεν θυμίζει απλώς το μοντέλο των Μνημονίων, είναι το μοντέλο των Μνημονίων. Μειώσεις μισθών, ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας και της επικουρικής ασφάλισης, εκκαθάριση μικρομεσαίων επιχειρήσεων ήταν και εξακολουθεί να είναι η συνταγή του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, την οποία αντιγράφει η έκθεση Πισσαρίδη χωρίς να κομίζει τίποτα το καινούριο. Η λογική της είναι ότι πρέπει να μειωθούν οι μισθοί για να δημιουργηθούν επενδυτικά κίνητρα, να κλείσουν μικρές επιχειρήσεις ώστε να επιτευχθούν νέοι όροι συσσώρευσης υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. Κλασική αποτυχημένη συνταγή των Μνημονίων. Από την άλλη μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προτείνει ένα σχέδιο για την στήριξη της εργασίας, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με έμφαση στην καινοτομία αλλά και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα της δημόσιας υγείας, σχέδιο που μπορεί να εγγυηθεί την συλλογική ευημερία και την κοινωνική ασφάλεια.

Ακόμη και ο πρωθυπουργός, αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ειδικοί διαπιστώνουν λάθη και ελλείψεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας, έστω και ως άλλοθι στις όποιες ευθύνες τους. Θεωρείτε οτι η Αξιωματική Αντιπολίτευση, μπορεί από την πλευρά της να καταφέρει να αναδείξει, τα λάθη και τις ευθύνες της κυβέρνησης, δίνοντας παράλληλα εναλλακτική πρόταση και ποιά είναι αυτή;

Νομίζω ότι δεν έχουμε να κάνουμε εδώ με λάθη και παραλείψεις αλλά με την αποτυχία ενός συνολικού μοντέλου διακυβέρνησης και κοινωνικής οργάνωσης  που εφαρμόζεται από μια κυβέρνηση αλαζονική, εξουσιομανή, ανήθικη και διεφθαρμένη. Το πρόσφατο αίσχος με τους εμβολιασμούς υπουργών, γενικών γραμματέων, διευθυντών υπουργικών γραφείων και άλλων κυβερνητικών παρατρεχάμενων που στέρησαν τα εμβόλια από τους μαχητές της πρώτης γραμμής δείχνει ακριβώς αυτό: τον ηθικό εκφυλισμό του καθεστώτος Μητσοτάκη που δεν έχει σχέση με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Σε σχέση τώρα με τις συνολικές ευθύνες της κυβέρνησης θα σας πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή τις αναδεικνύει: από την άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει το ΕΣΥ και την έλλειψη ΜΕΘ παρά τα κυβερνητικά ψέματα –  80 στους 100 ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους από τον ιό δεν έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ σύμφωνα με καταγγελίες γιατρών, οι εφημερίες παραμένουν απλήρωτες, ένα χάος επικρατεί στα νοσοκομεία με ευθύνη της κυβέρνησης – μέχρι την άρνηση για μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ, τις ευθύνες για τον τραγέλαφο με το άνοιγμα του τουρισμού, τις διπλές καταγραφές κρουσμάτων που εσείς αναδείξατε, την άθλια κατάσταση των ΜΜΜ και πόσα άλλα. Όμως το θέμα είναι εδώ ότι η κυβέρνηση έχει φροντίσει να ταΐσει τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ώστε εξασφαλίσει ακριβώς την συγκάλυψη του εγκλήματος που τελείται κατά της ελληνικής κοινωνίας. Από τη λίστα Πέτσα των 20 εκατομμυρίων, στη λίστα Κικίλια των 18,5 εκ. και πολλά άλλα. Όμως δεν η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρύβεται για πολύ καιρό. Οι συνέπειες, τα αποτελέσματα του εγκλήματος είναι πλέον ορατά. Και η κοινωνία θα αναζητήσει σύντομα ευθύνες όπως και μια εναλλακτική πρόταση για ένα νέο ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, αύξηση των μισθών των γιατρών και των νοσηλευτών, ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων. Θα αναζητήσει δηλαδή την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η κυβέρνηση παρά τους πανηγυρισμούς, μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, για την διαχείριση της αποτυχίας, βγήκε τραυματισμένη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι θα θέλαμε τα πράγματα να έχουν πάει καλύτερα στην Σύνοδο Κορυφής, αλλά με προεδρεύουσα την Γερμανία, δεν περιμέναμε πολλά. Ήταν τελικά οι εταίροι μας κατώτεροι των περιστάσεων, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι έγιναν βήματα;

Φαίνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών έχει τουλάχιστον συνείδηση των λανθασμένων κινήσεων Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική και άδειασε στην ουσία τόσο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που έλεγε ότι «ο Μητσοτάκης δεν θα γυρίσει από τη σύνοδο χωρίς κυρώσεις που να δαγκώνουν», όσο φυσικά και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη που επέστρεψε ηττημένος και ντροπιασμένος. Το εύκολο είναι βεβαίως να ρίξει κανείς την ευθύνη στην ΕΕ, ξέρουμε όμως καλά ότι η στάση της ΕΕ επικαθορίζεται και από τη στάση της Ελλάδας. Αυτό ακριβώς επισημαίνουμε εδώ και ενάμιση χρόνο στην κυβέρνηση, ότι δηλαδή θα πρέπει να εργαστεί για μια πιο ενεργητική στάση της ΕΕ, και τούτο μπορεί να συμβεί μόνο με διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες που ο κος Μητσοτάκης είναι ανίκανος να πάρει. Αντίθετα πορεύεται με μια ασύγγνωστη παθητικότητα και θεωρεί ότι θα διαχειριστεί τις συνέπειες της πολιτικής του με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα εσωτερικά. Αυτή η κοντόφθαλμη και αλαζονική τακτική έχει όμως ήδη καταρρεύσει μαζί με το δόγμα του προβλέψιμου συμμάχου.

Η τουρκική προκλητικότητα δεν δείχνει να υποχωρεί με την στάση «υπομονής» που τηρεί η ελληνική πλευρά. Τι θα μπορούσαμε, τι θα έπρεπε να αλλάξουμε στη δική μας στάση;

Προφανώς δεν υποχωρεί και δεν πρόκειται να υποχωρήσει χωρίς κυρώσεις. Σας θυμίζω ότι για έναν ολόκληρο χρόνο η κυβέρνηση δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι δεν υιοθετεί τη στρατηγική των κυρώσεων και τώρα τρέχει και δεν φτάνει ενώ με την στάση της έχει αποθρασύνει πλήρως τον Ερντογάν. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ακριβώς αυτή η λογική του κατευνασμού η οποία πρέπει να αντικατασταθεί από μια πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική η οποία την ίδια ώρα που θα επιδιώκει τον πολιτικό και διπλωματικό διάλογο με την Τουρκία και τον δρόμο των διαπραγματεύσεων και της Χάγης θα είναι άτεγκτη και αποφασιστική στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Διότι το μόνο που έχει καταφέρει η πολιτική Μητσοτάκη είναι υποχωρήσεις σε όλα τα μέτωπα χωρίς την ίδια στιγμή να έχει καταφέρει να προωθήσει τον διπλωματικό διάλογο.

Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και στο εσωτερικό του Συριζα προοδευτική Συμμαχία, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των εθνικών μας ζητημάτων και έχουν εκφραστεί στο δημόσιο λόγο.Δεν δημιουργεί προβλήματα, στην κατανόηση, από τους πολίτες, της πρότασης που έχει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, για την εξωτερική πολιτική της χώρας, αυτό το «θολό τοπίο»;

Σε όλα τα κόμματα, τα δημοκρατικά κόμματα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αποχρώσεις, θέσεις και απόψεις. Αυτό που ενώνει είναι η σταθερότητα των αρχών από την οποία προσεγγίζουμε όλοι και όλες τα πράγματα. Και αυτές οι αρχές είναι αδιαπραγμάτευτες: ειρηνική επίλυση των διαφορών, διάλογος με τους γείτονες μας αλλά και αποφασιστική υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Και αυτές τις αρχές μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία μπορεί να τις εγγυηθεί.

https://www.facebook.com/d.tzanakopoulos/posts/1130776804024624