Monthly Archives : November 2019

Ομιλία στη Βουλή στο σχέδιο νόμου για τους Ποινικούς Κώδικες

· Η κυβέρνηση βρίσκεται σε παροξυσμό αυταρχισμού. Τα προχθεσινά γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, η καταιγίδα καταγγελιών για απρόκλητη βία από αστυνομικά όργανα που αγγίζουν τα όρια των βασανιστηρίων, η σημερινή αχαρακτήριστη δήλωση Βορίδη «το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας του δίκαιου» είναι ενδεικτικά.

· Δυστυχώς εντάσσετε την συζήτηση για τους ποινικούς κώδικες στη στρατηγική της έντασης που έχετε επιλέξει με ένα και μόνο σκοπό: για να ξεφύγετε από τα αδιέξοδα σας στο προσφυγικό. Για να συγκρατήσετε και να συγκροτήσετε τα ακροδεξιά ακροατήρια που εσείς τροφοδοτήσατε και ενισχύσατε.

· Αλλά και για έναν ακόμη λόγο. Για να καλύψετε πίσω από ένα προπέτασμα καπνού τη βασική σας επιδίωξη με αυτό το νομοσχέδιο, που δεν είναι άλλη από το να κάνετε χατίρια στους τραπεζίτες και να εξυπηρετήσετε τους ολιγάρχες.

· Με την κατ’ έγκληση δίωξη της κακουργηματικής απιστίας θύμα και θύτης ταυτίζονται: τα ίδια τα στελέχη της τράπεζας θα πρέπει να εγκαλέσουν τους εαυτούς τους.

· Έτσι οδηγούνται στο αρχείο διώξεις 100 στελεχών τραπεζών που διώκονται και για τα δάνεια των δικών σας κομμάτων ύψους 400 εκ Ευρώ.

· Οι τράπεζες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως όλες οι υπόλοιπες ιδιωτικές εταιρίες. Εάν υπάρχουν σήμερα τράπεζες αυτό είναι χάρη στα χρήματα, τον πόνο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Το να τις μεταχειρίζεστε ποινικά στο θέμα της απιστίας όπως οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση είναι και σκόπιμο και νομικά ατεκμηρίωτο.

· Με την τροπολογία για την αποδέσμευση χρημάτων μετά την παρέλευση 18μηνου αποδεσμεύετε παγωμένα περιουσιακά στοιχεία ύψους ενός δις που προέρχονται από εγκληματικές ενέργειες. Από ναρκεμπόριο, εμπόριο οπλών, και λαθρεμπόριο. Έστω και την ύστατη στιγμή σας καλούμε να αποσύρετε αυτές τις κατάπτυστες διατάξεις.

Εχουμε εισέλθει σε μια σκοτεινή περίοδο θεσμικής παρακμής και εκφυλισμού

Συνέντευξη στην Real News και στον Φοίβο Κλαυδιανό

“Εχουμε εισέλθει σε μια σκοτεινή περίοδο θεσμικής παρακμής και εκφυλισμού”

Για «μεθοδεύσεις της Ν.Δ., με την ευγενή υποστήριξη εκείνων που λειτουργούν ως φράξια Σαμαρά μέσα στο ΚΙΝΑΛ» κάνει λόγο στη Realnews ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, δηλώνοντας «πεπεισμένος ότι έχουμε εισέλθει σε μια σκοτεινή περίοδο θεσμικής παρακμής», καθώς και ότι τα δύο προαναφερθέντα κόμματα «επιδιώκουν να εντάξουν και το αδίκημα της δωροδοκίας στο άρθρο 86», με στόχο «να θαφτεί η υπόθεση Νοvartis». Παράλληλα, κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι «έχει να αντιμετωπίσει ένα αντιπροσφυγικό-ρατσιστικό ρεύμα που η ίδια συνέβαλε να δημιουργηθεί και το οποίο εξακολουθεί να επιδιώκει να εκφράζει».

– Πώς σχολιάζετε όσα έγιναν το βράδυ της Πέμπτης στην επιτροπή και ποια θα είναι η στάση σας στη συνέχεια;

Το ζήτημα με τις μεθοδεύσεις της Ν.Δ., με την ευγενή υποστήριξη εκείνων που λειτουργούν ως φράξια Σαμαρά μέσα στο ΚΙΝΑΛ, είναι πολύ ευρύτερο και δεν αφορά κυρίως τα όσα έγιναν την Πέμπτη στην επιτροπή. Αντίθετα, αφορά την αντισυνταγματική και αντικοινοβουλευτική επιλογή να επιχειρηθεί η εξαίρεση από την επιτροπή μελών της αντιπολίτευσης. Διότι η Ν.Δ. επιχειρεί να δημιουργήσει εδώ ένα προηγούμενο πέραν του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής με μια πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού και αντιπολιτικού τσαμπουκά: «Είμαστε η πλειοψηφία και επιβάλλουμε τη θέλησή μας χωρίς να μας ενδιαφέρουν συνταγματικές πρόνοιες, ρυθμίσεις και αρχές». Αυτό μας λέει η Ν.Δ. και αυτό πλέον καθίσταται επικίνδυνο όχι για τα δικαιώματα του ΣΥΡΙΖΑ ή της μειοψηφίας σε αυτή τη Βουλή, αλλά όλων των μειοψηφιών γενικά. Είμαι, λοιπόν, πεπεισμένος ότι έχουμε εισέλθει σε μια σκοτεινή περίοδο θεσμικής παρακμής και εκφυλισμού. Και είναι καθήκον κάθε δημοκράτη να αντιδράσει σε αυτήν την παρακμιακή κατάσταση. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, δεν κάναμε τίποτα περισσότερο. Υπερασπιστήκαμε το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία.

 

Βεβαίως, ο πρόεδρος της επιτροπής, κ. Μπούγας, επέλεξε να μην κηρύξει την έναρξη της συνεδρίασης, επικαλούμενος αυτή την ανυπόστατη απόφαση, μια απόφαση δηλαδή που δεν υφίσταται στο νομικό σύμπαν. Και με τον τρόπο αυτόν επέλεξε να καταπατήσει το Σύνταγμα, να παραβιάσει τον Κανονισμό της Βουλής και να αποδεχθεί την εκτροπή. Αυτό θα το φέρει και ο ίδιος, αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής, όπως και κάθε βουλευτής της Ν.Δ. που δεν αντιδρά, ως βαρύτατο πολιτικό στίγμα στο διηνεκές. Σε κάθε περίπτωση, εμείς από τη μεριά μας θα λειτουργήσουμε, όπως και μέχρι σήμερα, με βάση δύο βασικές αρχές: πρώτον, δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από το δικαίωμά μας να εκπροσωπούμε το ΣΥΡΙΖΑ στη βάση της σχετικής απόφασης του προέδρου μας, αλλά, από την άλλη, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στη Ν.Δ. να επικαλεστεί οποιοδήποτε πρόσχημα για να μην εξεταστεί ο κ. Φρουζής, τον οποίο φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να προστατεύσουν με τον άθλιο αυτόν αντιπερισπασμό.

– Πιστεύετε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Νοvartis; Πώς σχολιάζετε τα περί σκευωρίας;

Το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες θα μας το πει η Δικαιοσύνη. Δεν είναι ζήτημα εκτίμησης, αλλά δικαστικών αποφάσεων. Ως προς την υπόθεση Νοvartis, πρέπει ωστόσο να υπενθυμίσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια πρακτική υπερτιμολόγησης φαρμάκων που ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο και τούτο με ευθύνη υπουργών τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, το ζήτημα της απιστίας κατά του ελληνικού Δημοσίου δεν μπορεί πλέον να διερευνηθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη, λόγω ακριβώς του απαράδεκτου άρθρου 86 του Συντάγματος και της παρέλευσης της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας που προβλέπεται εκεί. Αυτό που διερευνάται σήμερα είναι μόνο αν υπήρξε δωροδοκία ή ξέπλυμα χρήματος.

“Τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΚΙΝΑΛ επιδιώκουν να εντάξουν και το αδίκημα της δωροδοκίας στο άρθρο 86, ώστε να σταματήσει η διερεύνηση και ως προς αυτό”

Ομως, τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ επιδιώκουν να εντάξουν και το αδίκημα της δωροδοκίας στο άρθρο 86, ώστε να σταματήσει η διερεύνηση και ως προς αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που δεν υπερψηφίζουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης που θα διευκρινίζει αυτό που ήδη προβλέπει το Σύνταγμα, ότι δηλαδή η σύντομη αποσβεστική προθεσμία δεν καταλαμβάνει τα αδικήματα που έγιναν επ’ ευκαιρία μόνο των καθηκόντων υπουργών. Θέλουν, με λίγα λόγια, να ψηφίσουν με στόχο να θαφτεί η υπόθεση. Τώρα, τα υπόλοιπα για τη σκευωρία νομίζω ότι έχουν απαντηθεί. Αντίθετα, έχει υπάρξει μια τεράστια επιχείρηση κατατρομοκράτησης δικαστών, εισαγγελέων και μαρτύρων από τη μεριά της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ, η οποία είναι θεσμικά και πολιτικά απαράδεκτα και πολλαπλά ενδεικτική.

– Ποια είναι η κριτική σας για το προσφυγικό;

Και στο προσφυγικό η Ν.Δ., όπως και αλλού, έσπειρε ως αντιπολίτευση ανέμους και θερίζει θύελλες. Αυτή τη στιγμή έχει να αντιμετωπίσει ένα αντιπροσφυγικό-ρατσιστικό ρεύμα που η ίδια συνέβαλε να δημιουργηθεί και το οποίο εξακολουθεί να επιδιώκει να εκφράζει. Εχουμε εδώ την ακροδεξιά σε δύο εκδοχές που συνυπάρχουν στη Ν.Δ.: την τεχνοκρατική ακροδεξιά, που με τον νέο νόμο για το άσυλο επί της ουσίας οδηγεί χιλιάδες ανθρώπους στο περιθώριο, στερώντας τους τη δυνατότητα να υπαχθούν σε καθεστώς διεθνούς προστασίας, και τη λαϊκιστική ακροδεξιά, που με τις καθημερινές άθλιες ρατσιστικές δηλώσεις επιδιώκει να απευθυνθεί στα πιο σκοτεινά ένστικτα της ελληνικής κοινωνίας. Είναι ακριβώς αυτές οι πολιτικές εμμονές και ιδεοληψίες που οδηγούν και στη διαχειριστική ανεπάρκεια. Η κυβέρνηση τελικά δημιούργησε η ίδια το πρόβλημα που σήμερα δεν μπορεί να λύσει, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όταν αρνούνταν να προχωρήσει σε μεταφορές ευάλωτων στην ενδοχώρα και τελικά οδήγησε τα νησιά στην απόλυτη ασφυξία. Να σας θυμίσω μόνο ότι η Μόρια τον Ιούλιο είχε 5.500 ανθρώπους και σήμερα έχει ξεπεράσει τους 15.000. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ακροδεξιάς εμμονής στο προσφυγικό.

– Γιατί λέτε ότι η Ν.Δ. πολιτεύεται σε βάρος των συμφερόντων των μεσαίων στρωμάτων;

Η Ν.Δ. πολιτεύεται σε βάρος των εργαζόμενων με τις επιλογές απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πράγμα που οδηγεί σε αρνητικά ιστορικά ρεκόρ στην απασχόληση, όπως φάνηκε από τα σχετικά αποτελέσματα του Οκτωβρίου. Σε ό,τι αφορά, δε, τη φορολογική πολιτική, αποδείχθηκε από το νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση ότι η επιλογή είναι η ελάφρυνση των πολύ υψηλών εισοδημάτων και των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ δεν υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα για τη μεσαία τάξη. Οι ρυθμίσεις που μειώνουν έμμεσα το αφορολόγητο όριο είναι χαρακτηριστικές. Επί της ουσίας, η Ν.Δ. ακολουθεί την κλασική συνταγή του νεοφιλελευθερισμού: φοροελαφρύνσεις για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, με την ελπίδα ότι αυτό θα ενισχύσει την ανάπτυξη. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ και ούτε πρόκειται. Αντίθετα εμείς προτείνουμε μια στοχευμένη φορολογική πολιτική, ώστε να ελαφρυνθούν οι εργαζόμενοι και τα μεσαία στρώματα με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και άλλα ειδικά μέτρα, αλλά και μια πολιτική επαναρρύθμισης της αγοράς εργασίας και ενίσχυσης των μισθών, που μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης με επίκεντρο τους εργαζομένους.

 

 

 

Πραξικόπημα της πλειοψηφίας η εξαίρεσή μας από την Προανακριτική Επιτροπή

Συνέντευξη στην Εφημερίδα “Η Αυγή” και τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαγιάννη

 

* Η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ψήφισαν τελικά την εξαίρεσή σας, όπως και του Παύλου Πολάκη, από την Προανακριτική Επιτροπή. Υπάρχει κάποιο νομικό έρεισμα για την απόφαση αυτή; Πώς σχολιάζετε την απάντηση του προέδρου της Βουλής στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι προφανές σε όποιον έχει στοιχειώδη γνώση του συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής ότι η απόφαση αυτή είναι όχι μόνο πρωτοφανής στα κοινοβουλευτικά χρονικά, αλλά ταυτόχρονα δεν βρίσκει και κανένα έρεισμα στον νόμο. Υπήρξαν βεβαίως κάποια στελέχη της Ν.Δ. που επιχείρησαν να στηρίξουν αυτή την επιλογή επικαλούμενα την περίπτωση της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι, όπου δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραιτήθηκαν για να καταθέσουν ως μάρτυρες.

Και ήδη η διαφορά γίνεται σαφής, καθώς δεν είχαμε απόφαση της Επιτροπής να εξαιρέσει κάποια από τα μέλη της, κάτι που ουδείς είχε διανοηθεί μέχρι πριν λίγες εβδομάδες στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η δε σχετική γνωμοδότηση της Βουλής αφήνει πολλά κενά σημεία, όπως για παράδειγμα αν στις περιπτώσεις Εξεταστικών Επιτροπών και Επιτροπών Προκαταρκτικής Εξέτασης εφαρμόζεται ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας αναλογικά ή αν εφαρμόζονται αποκλειστικά το σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής.

Ό,τι από τα δύο και να ισχύει πάντως, δεν υπάρχει καμία δυνατή ερμηνεία που να καταλήγει στο ότι η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης μπορεί η ίδια να αποφασίσει να εξαιρέσει κάποια από τα μέλη της. Και η επιλογή της Ν.Δ., με την ευγενή υποστήριξη της φράξιας Σαμαρά εντός του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αποτελεί μια εξωθεσμική και παράνομη ενέργεια, ένα πραξικόπημα της πλειοψηφίας ώστε να καθορίσει εκείνη την εκπροσώπηση της μειοψηφίας σε μια επιτροπή της Βουλής τη στιγμή που το δικαίωμα αυτό ανήκει αποκλειστικά στον πρόεδρο της εκάστοτε Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Όσο για την απάντηση του προέδρου της Βουλής στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ ότι αποτελεί μνημείο πολιτικής και νομικής αμηχανίας. Και τελικά ο κ. Τασούλας επιλέγει χωρίς κανένα ουσιαστικό επιχείρημα να λειτουργήσει ως πρόεδρος της παράταξής του και όχι ως πρόεδρος της Βουλής. Φαίνεται λοιπόν πλέον ξεκάθαρα αυτό που από καιρό είχαμε επισημάνει: ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να σεβαστεί κανέναν νόμο, καμία ουσιαστική και διαδικαστική εγγύηση στην προσπάθειά της να ελέγξει ολοκληρωτικά το σύνολο των θεσμών. Η πράξη της όμως αυτή ξεπερνά κάθε όριο και θα αποτελεί βαρύτατο στίγμα για όσους την εμπνεύστηκαν, την υλοποίησαν και τη στήριξαν.

 

* Τι φοβάται και τι επιδιώκει τελικά η Ν.Δ. με αυτή την επιλογή;

Κατά την εκτίμησή μου, η κίνηση αυτή της Ν.Δ. υπηρετεί περισσότερους από έναν στόχους.

Πρώτα και κύρια, επιχειρεί να προκαλέσει έναν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό από την ουσία της υπόθεσης, καθώς γνωρίζει καλά ότι η υποτιθέμενη έρευνα για να αποκαλυφθεί η δήθεν σκευωρία θα οδηγηθεί σε φιάσκο. Εξάλλου, ξέρετε καλά, όλοι το ξέρουν πλέον, ότι ο κ. Μητσοτάκης σύρθηκε στη συγκρότηση της Επιτροπής για να ικανοποιήσει την ρεβανσιστική διάθεση του κ. Σαμαρά και των υπόλοιπων ακροδεξιών στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα και στο κόμμα του, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει ότι δεν υπάρχει καμία βάση στις αθλιότητες που και ο ίδιος υιοθέτησε και επανέλαβε όχι μόνο ως αρχηγός της αντιπολίτευσης αλλά και σήμερα.

Δεύτερον, νομίζω ότι επιχειρούν να βάλουν στο κάδρο του ψευδοσκανδάλου περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα εκτιμούν ότι η παρουσία του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε στελέχη της Novartis, αλλά και σε άλλα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στο πραγματικό σκάνδαλο: αυτό της υπερτιμολόγησης φαρμάκων. Με λίγα λόγια, θεωρούν ότι με την εξαίρεση Πολάκη θα έχουν ευκολότερο έργο στη συγκάλυψη του πραγματικού σκανδάλου.

Και τέλος, θεωρώ ότι ήταν και μια επίδειξη πυγμής και εξουσίας. Θέλουν να δείξουν σε όλους ποιος είναι το αφεντικό. Ούτως ή άλλως, η Δεξιά πάντοτε με αυτόν τον τρόπο λειτουργούσε. Πόσο μάλλον τώρα, που η Ν.Δ. έχει μεταλλαχθεί σε ένα υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και Ακροδεξιάς.

Η επιλογή της κυβέρνησης να συσχετίσει το προσφυγικό με τα ελληνοτουρκικά είναι αστόχαστη και επικίνδυνη

* Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό – μεταναστευτικό;

Η Ν.Δ. βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με τεράστιες αντιφάσεις τις οποίες δημιούργησε η ακραία δεξιά αντιπολιτευτική της ρητορική. Χρέωνε στον ΣΥΡΙΖΑ τα πάντα και σήμερα, που καλείται να διαχειριστεί πραγματικά προβλήματα, τα έχει κάνει μαντάρα. Είτε μιλάμε για το προσφυγικό, είτε μιλάμε για τη δημόσια διοίκηση, είτε μιλάμε για την εξωτερική πολιτική και τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση πνίγεται στις αντιφάσεις, ενώ επιχειρεί ταυτόχρονα να διαχειριστεί δυσκολίες με μόνη έγνοια της να ικανοποιήσει τα ακραία δεξιά ακροατήρια που η ίδια φρόντισε να ενισχυθούν.

Στο προσφυγικό, για παράδειγμα, με την εμμονή της να σταματήσουν οι μεταφορές ευάλωτων στην ενδοχώρα από τα νησιά οδήγησε την κατάσταση σε πραγματικό αδιέξοδο και τα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά σε απόλυτη ασφυξία. Στη Μόρια, για παράδειγμα, που τον Ιούνιο είχε 5.500 ανθρώπους, σήμερα επικρατεί το αδιαχώρητο, καθώς στοιβάζονται εκεί περισσότεροι από 12.000.

Όμως και οι νομοθετικές της παρεμβάσεις βρίσκονται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και το ελληνικό σύνταγμα. Επί της ουσίας, αυτό που επιχειρεί είναι να δημιουργήσει νομικά, διοικητικά και πραγματικά εμπόδια στη διαδικασία παροχής ασύλου αλλά και να γενικεύσει την κράτηση, που θα έπρεπε να είναι έσχατο και εξαιρετικό μέτρο. Το μόνο που θα πετύχει όμως ακολουθώντας αυτή τη δεξιά ιδεοληπτική πολιτική είναι να επιδεινώσει την κατάσταση και να οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους στο περιθώριο δημιουργώντας μια νέα κρίση.

Και ένα τελευταίο σχόλιο: η επιλογή της κυβέρνησης να συσχετίσει το προσφυγικό ζήτημα με τις διμερείς μας διαφορές με την Τουρκία, όπως προκύπτει από τις σχετικές δηλώσεις του κ. Πέτσα, είναι και αστόχαστη, και επικίνδυνη. Όπως επικίνδυνη είναι και η οριακή γραμμή σε σχέση με τον σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας, όπως πάλι προκύπτει από δηλώσεις του κ. Πέτσα.

Βέβαια, εδώ τίθεται το ζήτημα αν ο κ. Πέτσας αυτοσχεδιάζει ή αν όλα αυτά ήταν σε γνώση του κ. Μητσοτάκη όταν ευθέως αμφισβήτησε την ύπαρξη των δηλώσεων προκαλώντας τον Αλέξη Τσίπρα στη σχετική συζήτηση στη Βουλή να τις καταθέσει στα πρακτικά. Από την ώρα όμως που έλαβε την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να επιλέγει τη σιγή ασυρμάτου και δεν βρίσκει το κουράγιο να ζητήσει έστω μια συγγνώμη. Πάντως ειλικρινά δεν ξέρω τι είναι χειρότερο: να μην γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης την πολιτική που υλοποιούν οι υφιστάμενοί του ή να τη γνωρίζει και να την αποκρύπτει ψευδόμενος;

 

* Με αφορμή τη ρητορική αρκετών στελεχών της Ν.Δ., αισθάνεστε ότι επιχειρείται μια «αντεπίθεση» στο ιδεολογικό πεδίο; Έχει κάτι τέτοιο βάσεις στην κοινωνία ή είναι ένας επικοινωνιακός αντιπερισπασμός για να καλυφθούν άλλα προβλήματα;

Προφανώς και η Ν.Δ. δίνει τη μάχη και στο ιδεολογικό πεδίο. Κι αυτό δεν συμβαίνει τώρα, αλλά εδώ και αρκετό καιρό έχει αναβαθμίσει την ιδεολογική μάχη σε κεντρική. Από το προσφυγικό, τη Συμφωνία των Πρεσπών και το πανεπιστημιακό άσυλο μέχρι τον ιστορικό αναθεωρητισμό και τα ζητήματα της οικονομίας και της εργασίας νομίζω ότι είναι πολλά τα πεδία στα οποία η Ν.Δ. δίνει σκληρή μάχη.

Και μέσα από αυτή τη μάχη μετασχηματίζεται και η ίδια. Δεν σας είπα τυχαία προηγουμένως ότι έχει μετατραπεί σε ένα υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και Ακροδεξιάς. Και νομίζω ότι η μάχη που δίνει προφανώς βρίσκει ερείσματα στην κοινωνία και σε συγκεκριμένες κοινωνικές δυνάμεις.

Από εκεί και πέρα, είναι και δουλειά δική μας να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τον ιδεολογικό αγώνα. Να δείξουμε γιατί οι ιδέες αυτές, οι ιδέες του νεοφιλελευθερισμού, του εθνικισμού, του ρατσισμού, έχουν κοινή μήτρα, την αποθέωση της γυμνής ισχύος, πώς επικοινωνούν μεταξύ τους και πώς οδηγούν στον κοινωνικό κανιβαλισμό. Αλλά και να αντιπαραβάλουμε σ’ αυτές τις ιδέες και τις πρακτικές τις ιδέες και τις πρακτικές της Αριστεράς και της δημοκρατίας, που κι αυτές γεννιούνται αυθόρμητα μέσα από την κοινωνική κίνηση.

Και σ’ αυτόν τον αγώνα είναι εξαιρετικά κρίσιμη η επιτυχία του εγχειρήματος για την ενίσχυση και την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ώστε να γίνουμε ένα κόμμα που θα σφραγιστεί από τη συλλογική ευφυΐα, τις επιθυμίες, τις ιδέες και τις πρακτικές των προοδευτικών, των δημοκρατικών και των αριστερών δυνάμεων.

  • 1
  • 2