Monthly Archives : August 2017

Επίσκεψη στο «Impact Hub Athens»

Συνάντηση σήμερα του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους επιχειρήσεων που αναπτύσσονται στους τομείς της κοινωνικής οικονομίας, της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας στο χώρο του Impact Hub Athens στου Ψυρρή.

Πρόκειται για μια δομή που υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία μέσα από προγράμματα ανάπτυξης μοντέλων που έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Δίνουμε χώρο στη νεανική δημιουργικότητα. Στηρίζουμε τις αξίες της συνεργατικότητας, της αλληλεγγύης, της ισότητας, της κοινωνικής ανταποδοτικότητας.

Ανοίγουμε το δρόμο για ένα παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο πέρα από τον ανταγωνισμό και το κέρδος.

ANDREA BONNETI

Συνέντευξη «Στο Κόκκινο 105.5» και τον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά

Από τις 15 Ιουνίου και την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης είναι περισσότερο από εμφανές ότι έχουμε περάσει σε μια νέα μέρα: Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται οριστικά, η δυναμική της οικονομίας είναι από ότι φαίνεται ανοδική, έχουμε μια σειρά από πολύ θετικές εξελίξεις όπως η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές, οι αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Όλα αυτά αντανακλούν μια άνοδο των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας. Και είναι ακριβώς αυτή η αναπτυξιακή δυναμική που πρέπει να τονωθεί ακόμη περισσότερο με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες – πάντοτε με μια πρόνοια ώστε η ανάπτυξη αυτή να στηρίζεται σε αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις και μισθούς.
Έχουμε λοιπόν μπει σε ένα εξαιρετικά γρήγορο πολιτικό τέμπο ώστε να αξιοποιήσουμε όσο πιο αποτελεσματικά αυτό το μομέντουμ: Μιλάμε για τις θεσμικές παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, αυτές στην εκπαίδευση για τη μεταρρύθμιση και αναβάθμιση του Λυκείου, τις μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, το νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας που δημιουργεί ένα τοπίο προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων ενώ σε λίγες ημέρες έχουμε και την επίσκεψη του προέδρου Μακρόν αλλά και τη ΔΕΘ.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
1. Να συνεχίσουμε την προετοιμασία τους εδάφους για την οριστική ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές τον Αύγουστο του 2018
2. Να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και σε πολιτικές υποστήριξης της ανάπτυξης ώστε να αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ: Χθες ο κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε ότι έχουμε 1 δις από άμεσες ξένες επενδύσεις μέσα στο α’ 7μηνο του 2017
3. Eργασιακή προστασία: Ξεκίνησε χθες η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας που βελτιώνει αισθητά την προστασία των εργαζομένων με ρυθμίσεις για ακόμη πιο αυστηρούς ελέγχους και νομικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, με κίνητρα σε επιχειρήσεις που τηρούν την εργατική νομοθεσία, με προστασία των εργαζομένων στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα κ.α.
4. Oικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους: Ήδη γίνονται πολλά στον τομέα της υγείας – ανοίγουμε νοσοκομεία, νομοθετήσαμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Σήμερα επίσης πραγματοποιείται η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Impact Hub Athens, μια θερμοκοιτίδα καινοτομίας που υποστηρίζει τόσο επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας όσο και start-ups. Νομίζω ότι αυτό δίνει ένα στίγμα για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον μεγάλο στόχο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη ανάπτυξη.
Γιατί πέρα από τις μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, πρέπει να υποστηριχθούν και οι χώροι καινοτομίας μικρότερων επιχειρήσεων που υποστηρίζουν την κοινωνική οικονομία που αποτελεί ένα τρίτο πεδίο άσκησης οικονομικής δραστηριότητας δίπλα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Πρόκειται για έναν τομέα που στη χώρα μας είναι εξαιρετικά περιορισμένος ακόμη ωστόσο έχουν γίνει από τη μεριά μας οι θεσμικές παρεμβάσεις που δίνουν τη δυνατότητα και στις επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας να αρχίσουν να παράγουν οικονομικά αποτελέσματα αλλά και θέσεις εργασίας.
Γιατί ξέρετε είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε τους παραγωγικούς φορείς ενόψει της ΔΕΘ αλλά θέλουμε να ακούσουμε από πρώτο χέρι και τους ανθρώπους και τα καθημερινά εμπόδια που αντιμετωπίzουν ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτά και να τα υπερκεράσουμε.

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Εξ όσων γνωρίζω δεν είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού. Ωστόσο αυτό παραμένει πάντοτε αποκλειστικό προνόμιο του Προέδρου της Κυβερνήσεως.

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μετά τις εξαλοσύνες που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης όπου είχαμε ένα πραγματικό κρεσέντο ακροδεξιάς παρέκκλισης και παραπολιτικής εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι έστω και στοιχειώδεις αναφορές εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη σε ζητήματα οικονομίας μοιάζουν σαν να αποτελούν σημάδι μιας στροφής.
Ωστόσο, όσο αντιπρόεδρος της ΝΔ παραμένει ο κ. Γεωργιάδης, όσο η ηγεσία της ΝΔ παραμένει ένα συνταίριασμα ακροδεξιάς εξαλοσύνης απο τη μια μεριά και σκληρής νεοφιλελεύθερης ατζέντας από την άλλη, δε νομίζω ότι υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για μια πολιτική στροφή. Και αυτή ακριβώς η σύνθεση αποτελεί επιλογή του κ. Μητσοτάκη.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολιτικά, οικονομικά και δημοσιογραφικά κέντρα που δε νοιώθουν άνετα με αυτού του τύπου την αντιπολίτευση ωστόσο δε νομίζω ότι υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες για μια πολιτική στροφή της ΝΔ.

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ο πολιτικός φορέας παραμένει άγνωστος. Εμείς δε θα σχολιάσουμε τις εσωκομματικές διαδικασίες. Πάντως η ΔΗΣΥ και το ΠΑΣΟΚ δε φαίνεται να παρακολουθούν την έντονη συζήτηση που διεξάγεται στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία που αρχίζει και αμφισβητεί τη στρατηγική σύμπλευση με το νεοφιλελευθερισμό αλλά και τις πολικές λιτότητας και ψάχνει ένα νέο βηματισμό που κινείται σε μια αριστερόστροφη κατεύθυνση. Αυτό το βλέπουμε και στην Ισπανία και την Πορτογαλία και στη Μεγάλη Βρετανία πολύ περισσότερο.
Ωστόσο δε βλέπουμε τη ΔΗΣΥ να συμμετέχει σε αυτή τη συζήτηση. Αντιθέτως βλέπουμε μια πολιτική ταύτιση με τον φορέα της Δεξιάς στη χώρα. Θα ήταν καλοδεχούμενη μια πολιτική εξέλιξη που θα ανέκοπτε αυτή τη μετατόπιση αλλά δε νομίζω ότι φαίνεται στον ορίζοντα. Μένει βεβαίως να αποδειχτεί.

Επίσκεψη στο εργοστάσιο της βιομηχανίας «Παπαστράτος ΑΒΕΣ»

Το δικό μας παραγωγικό μοντέλο δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στην προστασία της εργασίας και τη στήριξη των μισθών.

Για αυτό εργαζόμαστε για τη δίκαιη ανάπτυξη, με έμφαση στην καινοτομία και την υψηλή προστιθέμενη αξία.

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα η ειδική οικονομική ζώνη της Ευρώπης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Andrea Bonneti

Andrea Bonneti

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Β. Σκουρή για την εφημερίδα «REAL news»

Επιμένετε ότι υπήρξε σωστή η απόφαση να μην συμμετάσχετε στη Σύνοδο στο Ταλίν; Δεν θα προκύψει πρόβλημα στις σχέσεις με την ΕΕ; Και έχει κάνει ο σταλινισμός εγκλήματα;

Η κυβέρνηση έπραξε ορθότατα, με ιστορική συνείδηση και αντανακλαστικά και τελικά δικαιώθηκε από την κατάληξη της ίδιας της Συνόδου στο Ταλίν που οδηγήθηκε στην απαξίωση από τη μεγάλη πλειοψηφία των κυβερνήσεων της ΕΕ.
Εξάλλου γνωρίζετε καλά ότι η πολιτική και θεωρητική παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρνήθηκε ποτέ αλλά αντίθετα ανέδειξε την σταλινική παρέκκλιση σαν μια από τις κύριες αιτίες για την υποχώρηση του κομμουνιστικού κινήματος. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να εξισωθεί το κομμουνιστικό κίνημα, ιδεολογικά, πολιτικά, πρακτικά, με την εγκληματική ναζιστική τερατωδία. Όσο και αν προσπαθούν οι αναθεωρητές να εξισώσουν ή έστω και να συγκρίνουν τον Λένιν, τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, τον Γκράμσι ή τον Λούκατς με τον Γκέμπελς τον Γκέρινγκ ή τον Χίμλερ, αυτό θα παραμένει πάντοτε μια γκροτέσκα, παράλογη και παράδοξη χειρονομία. Το κομμουνιστικό κίνημα με τους αγώνες, τις θυσίες, την θεωρητική του προσφορά, διεύρυνε ασύγκριτα τον ορίζοντα της πολιτικής δράσης. Αποτέλεσε και αποτελεί παρακαταθήκη ελευθερίας, ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Κατηγορείτε την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι και με την αντίδρασή της για τη στάση σας στο θέμα του Ταλίν, διολισθαίνει σε ακροδεξιές θέσεις. Κατηγορείτε μάλιστα και προσωπικά τον Πρόεδρο της ΝΔ. Πραγματικά το πιστεύετε; Και πού το στηρίζετε;

Η ΝΔ έχει υποστεί μια ριζική μετάλλαξη. Τα δύο πρόσωπα των αντιπροέδρων είναι σαν τα δύο πρόσωπα του Ιανού. Ο οικονομικός νεοφιλελευθερισμός συνταιριάζεται αρμονικά με την εθνικιστική και ακροδεξιά εξαλλοσύνη. Και ο κος Μητσοτάκης συμπυκνώνει με την πολιτική του στάση ακριβώς αυτή τη συνάντηση των δύο ρευμάτων στο εσωτερικό της ΝΔ. Επομένως οι ακροδεξιές θέσεις που πολλές φορές εκφράζονται από την ηγεσία της ΝΔ, είτε αυτές αφορούν το Ταλίν, είτε το δόγμα τάξης και ασφάλειας, είτε την διαχείριση του προσφυγικού, δεν αποτελούν διολίσθηση αλλά στρατηγική επιλογή.

Με τα έσοδα φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα. Σας απασχολεί το ενδεχόμενο να αναγκαστείτε να λάβετε νέα μέτρα ή να επισπεύσετε όσα έχουν συμφωνηθεί για το ’19 και το ’20; Και το ρωτώ γιατί κάποιοι επιμένουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα προσφύγετε νωρίτερα σε κάλπες…

Όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι το 2017 όχι μόνο θα πιάσουμε τους στόχους του προγράμματος αλλά ότι θα επιτύχουμε και υπεραπόδοση. Ως προς το 2018 η πορεία της ελληνικής οικονομίας αφήνει πολύ λίγα περιθώρια αμφισβητήσεων. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποια θα είναι η στάση των δανειστών και ειδικά του ΔΝΤ στο δημοσιονομικό σκέλος καθώς σπανίως αυτή καθορίζεται από τον οικονομικό ορθολογισμό  όπως έχει αποδειχτεί πολλάκις στο παρελθόν. Σας θυμίζω ότι οι προβλέψεις του Ταμείου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ήταν 0,1% και το τελικό αποτέλεσμα σύμφωνα με την Eurostat ήταν 4,2%. Οπότε τα συμπεράσματα είναι δικά σας. Όσο για την δημοσιογραφική επιμονή να ανακαλύπτουμε εκλογές κάθε δύο μήνες, θα επαναλάβω ότι αυτή κυβέρνηση θα οδηγήσει την χώρα στην έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία. Και όταν θα γίνουν οι εκλογές οι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν τα αποτελέσματα της τετραετίας 2015- 2019 με τα αντίστοιχα αποτελέσματα των ετών 2010-2014. Και η σύγκριση θα είναι συντριπτική για τη ΝΔ και τον κο Μητσοτάκη.

Οι γερμανικές εκλογές πλησιάζουν. Με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τι θα πρέπει να γίνει; Και μέχρι πότε κ. εκπρόσωπε;

Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να κάνουμε εικασίες. Από τη δική μας πλευρά σχεδιαζουμε το κυβερνητικό έργο και την διαπραγματευτική μας τακτική με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα. Το Ταμείο έχει εγκρίνει επί της αρχής ένα πρόγραμμα, η ελληνική οικονομία έχει θετικό μομέντουμ, βρισκόμαστε εντός δημοσιονομικών στόχων, κάναμε μια επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, και φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα αποκαθίστανται. Επομένως όλα δειχνουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στην ώρα του και χωρίς αναταράξεις αρκεί όλοι να δουλέψουν εποικοδομητικά. Η στάση τόσο της Γερμανίας όσο και του ταμείου λοιπόν είναι κρίσιμοι παράγοντες που θα παίξουν κομβικό ρόλο.

Από την επίσκεψη Μακρόν τι περιμένετε;

Ο Πρόεδρος Μακρόν έχει εκφραστεί υπέρ της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ενώ την ίδια στιγμή έχει θέσει στο επίκεντρο της συζήτησης για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη το ζήτημα του ελληνικού χρέους αλλά και την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη, την οικονομική σύγκλιση αλλά και τον εκδημοκρατισμό του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Εκφράζει λοιπόν μια διαφορετική πολιτική αντίληψη από την μυωπική εμμονή στην λιτότητα, τους ακραίους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την α λα καρτ δημοκρατία. Και ως προς αυτά  τα σημεία βρίσκει φυσικά σύμφωνη την ελληνική κυβέρνηση. Είναι λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο που πραγματοποιεί την επίσκεψη του στη χώρα μας. Πέρα όμως από τα πολιτικά μηνύματα και τους συμβολισμούς η επίσκεψη αυτή φιλοδοξούμε να έχει και πρακτικά αποτελέσματα με την εκκίνηση νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών εκ μέρους των γαλλων επιχειρηματιών που θα συνοδεύουν των  Πρόεδρο Μακρόν.

Οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης ποιες είναι κ. υπουργέ;

Οι πολιτικές μας προτεραιότητες για τον επόμενο χρόνο κινούνται σε τρεις άξονες: Πρώτον να προετοιμάσουμε το έδαφος για την οριστική ανάκτηση της πρόσβασης μας στις αγορές χρήματος, δεύτερον να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή τάση της ελληνικής οικονομίας με την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις και τρίτον να συνεχίσουμε εντός των δεδομένων περιορισμών τις κοινωνικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων και την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους.

Στην ΔΕΘ να περιμένουμε από τον πρωθυπουργό παροχές;

Στην ΔΕθ από τον Πρωθυπουργό να περιμένετε να περιγράψει με σαφήνεια το σχέδιο για την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία. Να δώσει τις συντεταγμένες ενός προοδευτικού πολιτικού σχεδίου που θα έχει στο κέντρο του την ιδέα της δίκαιης ανάπτυξης. Να περιγράψει τις κυβερνητικές προτεραιότητες για την επόμενη περίοδο αλλά και να θυμίσει ότι στο επίκεντρο της δικής μας πολιτικής βρίσκεται η νέα γενιά πράγμα το οποίο αποδεικνύουμε εμπράκτως. Τα υπόλοιπα επί της οθόνης.

Διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση από τον πρωθυπουργό πριν την τρίτη αξιολόγηση, να αναμένουμε κ. εκπρόσωπε;

Εξ όσων μπορώ να γνωρίζω ή να εκτιμήσω δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. Ο ανασχηματισμός όμως είναι πάντοτε απόφαση την οποία λαμβάνει ο Πρωθυπουργός.

Στην πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική για τον Π. Καμμένο επιμένετε ότι θα ψηφίσετε αρνητικά;

Φυσικά θα ψηφίσουμε αρνητικά. Πρόκειται για μια σκηνοθετημένη παράσταση που συμπυκνώνεται στην κουραστικά εμμονική επανάληψη της ίδιας φράσης. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάτι για να εξετάσουμε εκτός από την ταύτιση της Νέας Δημοκρατίας  με συγκεκριμένα επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα. Ειλικρινά δεν μπορώ να εκτιμήσω αν η ΝΔ θεωρεί αυτού του είδους την αντιπολίτευση αποτελεσματική ή αν απλά αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί σε κανένα άλλο πεδίο και επομένως ομολογεί με τη στάση της την πολιτική της ήττα. Ό,τι από τα δύο και να ισχύει όμως το θέμα είναι ότι προκαλεί μεγάλη ζημιά στο πολιτικό σύστημα και εκφυλίζει το δημόσιο διάλογο.

Τη στάση της ηγεσίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πώς την κρίνετε; Και όταν μιλάτε για «βαρίδια» της Φώφης Γεννηματά, ποιους εννοείτε κ. υπουργέ;

Αυτή τη στιγμή η ΔΗΣΥ έχει τις εσωκομματικές της διαδικασίες. Όταν θα εκλεγεί η νέα ηγεσία θα κάνουμε όλοι τις πολιτικές μας εκτιμήσεις. Επιτρέψτε μου όμως ένα και μόνο σχόλιο: Ο πολιτικός διάλογος που γίνεται εν όψει των διαδικασιών της δεν φαίνεται να συμβαδίζει με τους αντίστοιχους προβληματισμούς που απασχολούν άλλα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη. Και εννοώ φυσικά την αμφισβήτηση, ριζική ή ηπιότερη της πολιτικής γραμμής της στρατηγικής σύμπλευσης της σοσιαλδημοκρατίας με τον νεοφιλελευθερισμό τα τελευταία 25 χρόνια.

Η πρόταση του πρωθυπουργού για προγραμματικό διάλογο με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά τις εκλογές εξακολουθεί να είναι σε ισχύ;

Σας είπα και προηγουμένως ότι η ΔΗΣΥ βρίσκεται ενώπιον ενός υπαρξιακού πολιτικού διλήμματος. Θα είναι μέρος της συζήτησης που γίνεται από σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις στην Ευρώπη και έχει έντονα τα στοιχεία της αυτοκριτικής για την νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της σοσιαλδημοκρατίας ή θα συνεχίσει να λειτουργεί με γνώμονα την πολεμική απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ ταυτιζόμενη  διαρκώς με τη ΝΔ. Έχουν μπροστά τους απλά και καθαρά ερωτήματα και όλα εξαρτώνται από τις απαντήσεις που θα δοθούν. Από τη μέχρι τώρα συζήτηση πάντως δεν προκύπτει η βούληση για πολιτική στροφή αλλά μάλλον η επ’ αόριστον συνέχιση της υπαρξιακής κρίσης του χώρου αυτού.

Συνέντευξη στον Real FM 97.8 και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

Η εικόνα αυτή τη στιγμή από το συντονιστικό των επιχειρήσεων της πυροσβεστικής είναι ότι όλες οι πυρκαγιές στη χώρα βρίσκονται σε ύφεση. Οι επιχειρήσεις βέβαια συνεχίζονται για την προστασία των πληγησών περιοχών από τυχόν αναζωπυρώσεις.

Η κριτική της αντιπολίτευσης ήρθε σε επιχειρησιακές και δύσκολες στιγμές. Και επιπλέον, δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα καθώς τα στρέμματα που κάηκαν φέτος στη χώρα ήταν λιγότερα από τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών. Η πυρκαγιά δε στην συγκεκριμένη περιοχή ήταν 10 φορές μεγαλύτερη το 2009. Ενδεικτικά έως τις 15/8 το σύνολο των στρεμμάτων που κάηκαν στη χώρα ήταν:

550.000 στρέμματα το 2007
270.000 το 2008
270.000 το 2012
ενώ φέτος έχουμε χάσει 81.000 στρέμματα.

Επίσης, ο προϋπολογισμός της πυροσβεστικής βαίνει αυξανόμενος τα τελευταία χρόνια παρόλους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς:

2013: 305 εκατομμύρια ευρώ
2014: 346 εκ.
2017: 380 εκ.
ενώ το 2018 προσανατολιζόμαστε σε αύξηση στα 395 εκατομμύρια ευρώ.

Χωρίς λοιπόν διάθεση συμψηφισμών, δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός ούτε και ψευδείς εντυπώσεις στη βάση μιας υπερβολικής δημοσιογραφικής σπουδής να παρουσιαστούν τα πράγματα χειρότερα από ότι πραγματικά είναι. Δεν πρόκειται να επιτεθώ στην αξιωματική αντιπολίτευση. Όταν οι πυρκαγιές θα μπουν σε πλήρη έλγχο θα έρθει και η ώρα για την πολιτική αποτίμηση του τρόπου με τον οποίο η κάθε πολιτική δύναμη διαχειρίστηκε το ζήτημα. Αν ο κ. Μητσοτάκης ζητήσει επίσημη ενημέρωση φυσικά και θα ενημερωθεί.

Ο ΠΘ πάντως και ο κ. Τόσκας βρίσκονταν σε συνεχή επαφή και ενημέρωση. Ο αρμόδιος υπουργός έδωσε πολύ μεγάλη μάχη μαζί με το επιτελείο της πυροσβεστικής. Ο τρόπος της επιχειρησιακής διαχείρισης ήταν ο ενδεδειγμένος. Σε λίγη ώρα θα λάβει χώρα σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών υπό τον ΠΘ στο Μέγαρο Μαξιμου με θέμα την καταγραφή και την αποκατάσταση των ζημιών.

Συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στον δημοσιογράφο, Δ. Κουκλουμπέρη

Ποιες είναι οι κυβερνητικές προτεραιότητες ενόψει φθινοπώρου; 

Η προτεραιότητα είναι μια: Η προετοιμασία του εδάφους για την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 χωρίς νέες επιβαρύνσεις. Επομένως έμφαση στην ανάπτυξη με ταυτόχρονη προστασία της μισθωτής εργασίας, εμπέδωση της εμπιστοσύνης και κοινωνικές παρεμβάσεις στήριξης των αδυνάμων.

Πώς όμως θα αφήσει η κυβέρνηση το στίγμα ότι δεν εφαρμόζει απλά και μόνο το Μνημόνιο και πως θα νιώσει βελτίωση στη ζωή και την καθημερινότητά του ο πολίτης; 

Αν αφήσουμε για λίγο στην άκρη τις απλουστεύσεις και την εκτυφλωτική προφάνεια του δημοσιογραφικού λόγου θα δούμε ότι η κυβέρνηση παρά τους περιορισμούς του προγράμματος προσαρμογής και της αυστηρής επιτροπείας κάνει πολλά παραπάνω από όσα οι περισσότερες  κυβερνήσεις της ΕΖ για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας: Από το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης και την πρόσβαση 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων στο ΕΣΥ μέχρι τις ρυθμίσεις ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των μισθωτών, την δημιουργία του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τις παρεμβάσεις για τους συμβασιούχους. Παίρνουμε επομένως διαρκώς πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης αλλά και του τρόπου διαχείρισης της. Και μάλιστα υπό εξαιρετικά δυσμενείς συσχετισμούς δύναμης. Ζούμε και προσπαθούμε να κυβερνήσουμε με δεδομένη την αντίφαση μεταξύ του πολιτικού μας προγράμματος και των απαιτήσεων των δανειστών αλλά πιστεύω ότι οι πολίτες και το βλέπουν και το κατανοούν.

Και το στίγμα της κυβέρνησης γίνεται όλο και πιο ορατό μέσα από βαθιές θεσμικές αλλαγές όπως η απλή αναλογική, ο νόμος για την παιδεία αλλά και η διεύρυνση και εμβάθυνση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Μέσα σε δύο χρόνια αντιστράφηκε στην Ελλάδα το κλίμα γενικευμένης αστυνομοκρατίας που είχε επικρατήσει κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2010-2014, ψηφίστηκαν οι νόμοι για την ιθαγένεια, το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, τώρα η ταυτότητα φύλου και αναμένεται η μεγάλη μεταρρύθμιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φυσικά το Σύνταγμα.

Πιστεύετε ότι τα δύσκολα για την κοινωνία και τη χώρα τελείωσαν; Δεν θα υπάρξουν νέες πιέσεις από τους εταίρους και δανειστές μας στο πλαίσιο των επόμενων αξιολογήσεων; Υπάρχει έστω και μία περίπτωση να δεχτείτε νέα μέτρα; 

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν θα δικαιολογούσε σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο. Το 2017 θα κλείσει και πάλι με υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, οι δείκτες όλων των θεμελιωδών μεγεθών ανακάμπτουν, το κλίμα εμπιστοσύνης έχει αποκατασταθεί. Μια τέτοια επιλογή εκ μέρους των δανειστών θα έθετε σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού και θα ήταν οικονομικά παράλογη. Ωστόσο όπως έχει πολλές φορές ειπωθεί δεν είναι πάντοτε ο οικονομικός ορθολογισμός που καθοδηγεί κάποιους από τους δανειστές μας. Όμως νομίζω ότι οι διαπραγματεύσεις τον επόμενο χρόνο θα επικεντρωθούν μάλλον στο ζήτημα του χρέους και των όρων εξόδου από το πρόγραμμα.

Μετά την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, θεωρείτε ότι οι επόμενες που θα ακολουθήσουν θα είναι περισσότερο πετυχημένες; 

Η έξοδος του Ιουλίου ήταν μια θετική εξέλιξη. Η επιτυχία της είναι δεδομένη με βάση και την μέχρι τώρα πορεία του ομολόγου. Το τελικό ζητούμενο όμως είναι οι όροι δανεισμού να βελτιώνονται από έξοδο σε έξοδο ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουν διαμορφωθεί οι όροι για την οριστική ανάκτηση της πρόσβασης του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές χρήματος.

Με την τυπική ολοκλήρωση του Μνημονίου σε ένα χρόνο από τώρα, με ποιο τρόπο θα γίνει η χρηματοδότηση της χώρας; Θα έχουμε καταφέρει ως τότε να μπορούμε να δανειζόμαστε με ικανοποιητικά επιτόκια από τις αγορές ή θα χρειαστεί και νέο πρόγραμμα; 

Σας είπα και προηγουμένως ότι αυτός είναι ο στόχος και του ζητούμενο. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι πρόκειται για μια απολύτως  ρεαλιστική προοπτική. Και ο Πρωθυπουργός δήλωσε με σαφήνεια ότι θέλουμε και μπορούμε να επιτύχουμε μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα.

Κατηγορείτε με σφοδρότητα τη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, ότι έχει νεοφιλελεύθερη ατζέντα και ότι εκφράζει ακροδεξιά ρητορική. Παρ’ όλα αυτά σε όλες τις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προηγείται. Μήπως η ανάγνωσή σας για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι λανθασμένη; Γυρίζει το «παιχνίδι» την ώρα της κάλπης; 

Η ΝΔ έχει εξελιχτεί εδώ και αρκετά χρόνια σε ένα πολιτικό υβρίδιο επιθετικού εθνικισμού, αυταρχικού κρατισμού και φονταμενταλισμού της αγοράς. Τα δύο πρόσωπα των αντιπροέδρων της ΝΔ δεν αποτελούν αντίφαση αλλά συμβολίζουν ακριβώς την συγχώνευση αυτών των δύο πολιτικών παραδόσεων: Το νεοφιλελεύθερο όραμα του κυρίου Χατζηδάκη βρίσκει το άλλο του μισό στην ακροδεξιά εξαλλοσύνη του κυρίου Γεωργιάδη. Και η αντιπολιτευτική τακτική του κυρίου Μητσοτάκη συμπυκνώνει ακριβώς αυτή την τετελεσμένη μετατόπιση και μετάλλαξη. Η ΝΔ λοιπόν εκφράζει υπαρκτές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας κατά τον ίδιο τρόπο που και ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει άλλες δυνάμεις που κινούνται στην απολύτως αντίθετη κατεύθυνση. Και κάτι ακόμα: ήταν απολύτως βέβαιη η μετάλλαξη αυτή της νέας δημοκρατίας ακριβώς λόγω της ανόδου της αριστεράς. Το προσωπείο του πολιτισμένου φιλελευθερισμού και της κεντροδεξιάς συναίνεσης πέφτει πάντοτε όταν απειλούνται τα συμφέροντα του συστήματος εξουσίας. Στην κάλπη λοιπόν θα αναμετρηθούν δύο κόσμοι. Και είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος της Αριστεράς παρά τις απογοητεύσεις ή ακόμα και την πρόσκαιρη ματαίωση που βίωσε θα ξανακερδίσει όπως και τον Σεπτέμβρη του 2015.

Ισχύει ακόμη η θέση ότι θα εξαντλήσετε την τετραετία; Πολλοί προβλέπουν ότι το 2018 θα είναι εκλογικό έτος… 

Πολλοί προέβλεπαν εκλογές το 2016, το 2017 τώρα το 2018. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Το κυβερνητικό σχήμα, ειδικά μετά τη νέα πολιτική φάση που εγκαινιάστηκε με την ολοκλήρωση της β αξιολόγησης, χρειάζεται διορθωτικές κινήσεις, ώστε τα κατάλληλα πρόσωπα να υπηρετήσουν καλύτερα τις πολιτικές της επόμενης ημέρας; 

Το κυβερνητικό σχήμα  υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους συλλογικούς στόχους: Την εμπέδωση της σταθερότητας και του κλίματος εμπιστοσύνης, την προσέλκυση επενδύσεων, την προστασία της μισθωτής εργασίας, την κοινωνική προστασία, την στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση της καινοτομίας, την τόνωση της απασχόλησης. Τα υπόλοιπα είναι ζητήματα που τα κρίνει ο Πρωθυπουργός.

Γύρω από την υπόθεση Βαρουφάκη, η κυβέρνηση έδωσε την εντύπωση ότι υποβαθμίζει τις αποκαλύψεις και δεν επιθυμεί να συζητήσει όσα ήρθαν στο φως. Γιατί δεν έχει νόημα, όπως είπατε, μια εξεταστική, να μάθει ο κόσμος τι έγινε εκείνο το εξάμηνο; 

Μπορεί η κυβέρνηση να έδωσε σε εσάς αυτή την εντύπωση. Εγώ καμία αποκάλυψη δεν είδα. Διάβασα κάποια κουτσομπολιά που δεν αφορούν κανέναν άλλον εκτός από τους συντάκτες των παραπολιτικών των εφημερίδων. Για να σοβαρευτούμε λοιπόν: Όλος ο κόσμος γνωρίζει τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση δώσαμε μια μάχη για τον τερματισμό των προγραμμάτων λιτότητας σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και ανελέητων εκβιασμών. Και η μάχη αυτή κρίθηκε στο πεδίο των πολιτικών συσχετισμών και όχι στο πεδίο των εξυπνακισμών, της συνωμοσίας και του κουτσομπολιού στο οποίο την υποβιβάζει ο κ. Βαρουφάκης, παίζοντας, εκών άκων,  το παιχνίδι της ΝΔ.

Προσφιλής κριτική της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση είναι ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μας μετατρέπει σε Βενεζουέλα». Πέρα από αυτό, πως κρίνετε τα γεγονότα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής;  

Είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η συζήτηση για την υποτιθέμενη λατινοαμερικανοποίηση της πολιτικής ζωής. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτού του τύπου η πόλωση και ο διχασμός επέρχονται συνήθως όχι εξαιτίας κάποιου προπατορικού αυταρχισμού της αριστεράς αλλά ακριβώς για τον αντίθετο λόγο. Πότε απείλησε η αριστερά την δημοκρατία στον δυτικό κόσμο; Είναι η δεξιά και οι εκπρόσωποι του συστήματος εξουσίας που ρίχνουν τα προσωπεία της συναίνεσης και του ευγενικού φιλελευθερισμού και οδηγούν την κατάσταση στα άκρα όταν απειλούνται ευθέως τα συμφέροντα τους από την άνοδο φιλεργατικών και φιλολαϊκών κυβερνήσεων στην εξουσία. Η πολιτική ιστορία της λατινικής Αμερικής αλλά και της δυτικής Ευρώπης του 20ου αιώνα βρίθει παραδειγμάτων: Από τον ισπανικό και τον ελληνικό εμφύλιο, μέχρι το πραξικόπημα στη Χιλή, την ελληνική χούντα και τη στρατηγική της έντασης στην Ιταλία την δεκαετία του 70.

Τώρα για την κατάσταση στη Βενεζουέλα τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα από όσο φαίνονται. Δεν θα έσπευδα να βγάλω αβίαστα συμπεράσματα. Το βέβαιον είναι ότι κανείς εκτός από τους αντιδραστικούς δεν κερδίζει από τον βαθύ διχασμό και τόσο η Ευρώπη όσο και οι διεθνείς οργανισμοί οφείλουν να παίξουν ενεργό ρόλο για την υπέρβαση της πολιτικής κρίσης.

Σχετικά με το κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει μετατραπεί σε ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς; Η κυβερνητική εξουσία δεν έχει αλλοιώσει τα αριστερά χαρακτηριστικά του; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε δια πυρός και σιδήρου από τη στιγμή της εκλογικής νίκης του τον Ιανουάριο του 2015. Απέκτησε κυβερνητική εμπειρία σε εξαιρετικά δύσκολες και εχθρικές συνθήκες, πράγμα αναμενόμενο, έδωσε και δίνει μάχες, έκανε και κάνει συμβιβασμούς αλλά πάντοτε λειτουργεί με γνώμονα τα συμφέροντα της μισθωτής εργασίας και της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ο στρατηγικός μας ορίζοντας παραμένει ο ίδιος και δεν περιορίζεται στις κοινοτοπίες του φιλελευθερισμού: Είναι ο ορίζοντας της ισοελευθερίας που αποτελεί το κατεξοχήν πρόταγμα της Αριστεράς.

Εσείς, από γραμματέας της νεολαίας του ΣΥΝ είστε σήμερα ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η εξέλιξη αυτή σε ποιο βαθμό έχει αλλάξει τις πολιτικές σας πεποιθήσεις; 

Οι πολιτικές μου πεποιθήσεις είναι αυτές που ήταν πάντοτε. Αυτό που αλλάζει κάθε φορά είναι το ερώτημα που τίθεται από τη συγκυρία και από τον κοινωνικό συσχετισμό. Σήμερα αυτό το ερώτημα κατά τη γνώμη μου συνοψίζεται στο εξής: Πρέπει η Αριστερά να δώσει την μάχη για την έξοδο από τη συνθήκη της επιτροπείας με όρους προστασίας της μισθωτής εργασίας από τη θέση της κυβέρνησης με όποιους  συμβιβασμούς αυτό συνεπάγεται; Ή είναι προτιμότερη η απόσυρση από την  κεντρική πολιτική αντιπαράθεση με τη δεξιά και τον φιλελευθερισμό και ο αυτοπεριορισμός σε σημειακές ή θεματικές παρεμβάσεις ταυτοτικού χαρακτήρα για να μην στιγματιστεί η καταγωγική και φαντασιακή μας καθαρότητα; Προσωπικά επέλεξα το πρώτο και θα κριθώ για αυτή την  επιλογή όπως όλοι μας.

Δήλωση για τις ανακοινώσεις της ΝΔ

Ευχαριστούμε τη ΝΔ που με τις ανακοινώσεις της, αλλά και τη συνολική αντιπολιτευτική στάση της υπενθυμίζει στον ελληνικό λαό τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσά μας.

Η αριστεία των κληρονόμων, ο παρωχημένος εθνικισμός του “Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια” και το δόγμα τάξη και ασφάλεια, βρίσκουν το ταίρι τους στον φονταμενταλισμό της αγοράς και τον καθημερινό κιτρινισμό.

Συνεχίστε έτσι.