Monthly Archives : March 2017

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ BRIEFING:

→ Η ευρεία στήριξη στις θέσεις που διατύπωσε ο ΠΘ στη Ρώμη, συναινεί σε μια κατάληξη των διαπραγματεύσεων προς όφελος του κόσμου της εργασίας.

→ Συνεχίζουμε εντατικά, ώστε το συντομότερο δυνατό να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση, πέρα από παράλογες και ανεδαφικές απαιτήσεις.

→ Σε μια προσπάθεια να χρεωθεί η ελλ. κυβέρνηση τις καθυστερήσεις, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ -εκούσια ή μη- λησμονούνται στο δημόσιο διάλογο.

→ Ήδη από τον Δεκ του 2015, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για 3,6 δις μέτρα περαιτέρω λιοτότητας έβαλαν εμπόδιο στην ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης. Εκείνα τα εμπόδια άρθηκαν μετά από επίμονη προσπάθεια και έτσι φτάσαμε σε μια λύση χωρίς να γίνουν αποδεκτές αυτές οι απαιτήσεις.

→ Τα ίδια εμπόδια έθεσε το ΔΝΤ & κατά τις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση: Επανήλθε με απαίτηση για 4,5 δις επιπλέον μέτρα λιτότητας. Και πάλι καταφέραμε να καταλήξουμε στο πλαίσιο που συζητάμε σήμερα: Μια συμφωνία η οποία θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

→ Κατανοούμε απόλυτα την ανησυχία που μπορεί να προκαλεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων.� Όσο όμως πεπερασμένος είναι ο χρόνος, άλλο τόσο πεπερασμένες είναι και οι αντοχές τις ελληνικής κοινωνίας απέναντι στη λιτότητα.

→ Όσοι, επικαλούμενοι την ανεξαρτησία τους, θεσμικοί παράγοντες επιλέγουν να αναπαράγουν το αφήγημα της αξιωμ. αντιπολίτευσης να αναρωτηθούν:

1. Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στους δημοσιονομικούς στόχους το 2016 αν επιλέγαμε να συμφωνήσουμε στα 3,6 δις μέτρα του ΔΝΤ το Δεκ του 2015;

2. Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας αν δεχόμασταν μέτρα λιτότητας 4,5 δις το 2018 & το 2019;

3. Είναι η ελλ. κυβέρνηση ή το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ που για λόγους εσωτερικής πολιτικής αρνούνται τη συζήτηση για τη διευθέτηση του ελλ. χρέους;

4. Είναι η παρούσα κυβέρνηση αυτή που σχεδίασε & υλοποίησε τα προγράμματα 2010-2014 που εκτίναξαν το ελλ. χρέος από 120% σε 180%;

→ Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι γνωστές στο πανελλήνιο. Ακόμα και αν διαφεύγουν από επιφανείς τεχνοκράτες που δημοσιολογούν..

→ Ενώ εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, η αξιωμ. αντιπολίτευση κινείται διαρκώς μεταξύ φαιδρότητας &καταστροφολογίας. Φαιδρότητα το ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τμήμα δανειστών επιδιώκει να εγκλωβίσει τη ΝΔ σε σενάρια αυξημένης πλειοψηφίας. Καταστροφολογία κάθε λέξη & πράξη της ΝΔ όσο βλέπει πως απομακρύνονται τα σενάρια αποσταθεροποίησης στα οποία έχει επενδύσει.

→ Ο κ. Μητσοτάκης να μη λέει άλλα μέσα και άλλα έξω διαβεβαιώνοντας τους δανειστές ότι δεν θα αλλάξει ούτε λέξη από όσα συμφωνηθούν. Ο κ.Μητσοτάκης θα πρέπει με παρρησία να πει όχι μόνο ότι δε θα ψηφίσει αλλά και ότι θα καταργήσει τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουμε.

→ Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια για ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης και τον αγώνα ώστε να διορθώσει τη ζημιά που έχουν προκαλέσει τόσο η ΝΔ όσο και όσοι από τους δανειστές επιλέγουν το δρόμο της διαρκούς καθυστέρησης πέρα & έξω από κάθε συμφωνία & λογική.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κυρίες και Κύριοι,

Το Σάββατο, διεξήχθη στη Ρώμη η Σύνοδος Κορυφής των Ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα 60 χρόνια από την γενέθλια πράξη της, με βασικό αντικείμενο τα επόμενα βήματα της Ευρώπης, που βρίσκεται σήμερα σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τόσο στις εργασίες της Συνόδου όσο και στις κατ’ ιδίαν επαφές που είχε στη Ρώμη, ανέδειξε μία κορυφαία προτεραιότητα τόσο για τη χώρα όσο όμως και για το σύνολο της Ευρώπης.

Την ανάγκη διαφύλαξης του κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΕ, και του σεβασμού του Ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου από όλα τα κράτη – μέλη.

Με αιχμή την ανάγκη τερματισμού της κατάστασης εξαίρεσης στην ελληνική αγορά εργασίας αλλά και την ανάγκη για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία που έχει για το σύνολο των Ευρωπαϊκών κρατών και των πολιτών η προστασία των εργαζομένων.

Στη Διακήρυξη της Ρώμης, μετά από τις παρεμβάσεις και του Πρωθυπουργού, διατηρήθηκε, παρά τις ενστάσεις πολλών χωρών, η αναφορά στην κοινωνική Ευρώπη, ενώ προστέθηκε και ειδική αναφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία απουσίαζε από τα πρώτα σχέδια του κειμένου.

Σε συνέχεια της επιστολής που απέστειλε την Πέμπτη, στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και στους υπόλοιπους 26 αρχηγούς των κρατών – μελών, το ζήτημα της υπεράσπισης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κεκτημένου, μια σειρά αξιωματούχων προέβησαν σε υποστηρικτικές δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο προεδρεύων της Συνόδου, Ιταλός Πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι και ο συμπροεδρεύων Μαλτέζος Πρωθυπουργός, Γιόζεφ Μουσκάτ, έκαναν σχετικές δηλώσεις.

Επίσης, διατυπώθηκε η ομόφωνη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο ελληνικό αίτημα για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια για εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών στις εργασιακές σχέσεις στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ευρεία στήριξη στις θέσεις που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός, είναι κομβικής σημασίας αυτή την περίοδο που είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με στόχο την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας.

Διότι πλέον η Ελλάδα διεκδικεί έχοντας σημαντική στήριξη από την Ευρώπη, γεγονός που αυξάνει εκθετικά τις πιθανότητες για  μια επιτυχή κατάληξη των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά, προς όφελος του κόσμου της εργασίας.

Όσον αφορά, τη γενική εικόνα των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά, ώστε το συντομότερο δυνατό να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση, πέρα από παράλογες και ανεδαφικές απαιτήσεις.

Συγκεκριμένα, αναφέρομαι σε απαιτήσεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς από το ΔΝΤ και δυστυχώς λησμονούνται – εκούσια ή μη – στο δημόσιο διάλογο, σε μια προσπάθεια να χρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση τις καθυστερήσεις.

Υπενθυμίζω ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για μέτρα περαιτέρω λιτότητας ύψους 3,6 δισ. ευρώ ήδη από το Δεκέμβρη του 2015, έβαλαν εμπόδια στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Εμπόδια που άρθηκαν μετά από την επίμονη προσπάθεια της ελληνικής πλευράς με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε  λύση χωρίς να γίνουν αποδεκτές οι απαιτήσεις αυτές.

Δυστυχώς όμως, τα ίδια εμπόδια έθεσε το ΔΝΤ και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση. Επανήλθε, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016, με απαίτηση για επιπλέον μέτρα λιτότητας ύψους 4,5 δισ.  ευρώ, κάτι που επ’ ουδενί δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτό από την ελληνική πλευρά.

Και πάλι όμως, μετά από μια επίπονη διαπραγμάτευση, καταφέραμε να φύγει από το τραπέζι αυτή η παράλογη απαίτηση και καταλήξαμε στο πλαίσιο που συζητάμε σήμερα. Μια συμφωνία, η οποία θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς μαζί με τις επιβαρύνσεις, θα υπάρξει και μια αντίστοιχου ύψους σειρά ελαφρύνσεων προς τους πολίτες.

Κατανοούμε απόλυτα την ανησυχία που μπορεί να προκαλεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Όσο όμως πεπερασμένος είναι ο χρόνος που μπορεί να αξιοποιηθεί για τις διαπραγματεύσεις, άλλο τόσο πεπερασμένες είναι και οι αντοχές τις ελληνικής κοινωνίας απέναντι στη λιτότητα.

Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ωστόσο, η στάση ορισμένων παραγόντων οι οποίοι καθ’ υπέρβαση του θεσμικού τους ρόλου, επιλέγουν να αναπαράξουν διάφορα κινδυνολογικά σενάρια για την πορεία της οικονομίας, τη στιγμή μάλιστα που υποδεικνύουν το δίχως άλλο, την κυβέρνηση ως βασική υπεύθυνη για τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση.

 

Θα ήταν καλό, όσοι επιλέγουν αυτή τη στάση –επικαλούμενοι μάλιστα τη θεσμική τους ανεξαρτησία, ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι υπήρξαν πρόσφατα πολιτικά στελέχη της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης – να αναρωτηθούν:

  • Ποιές θα ήταν οι επιπτώσεις στους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 αν επιλέγαμε να συμφωνήσουμε σε μέτρα λιτότητας 3,6 δισ. το Δεκέμβρη του 2015, όπως ζητούσε το ΔΝΤ;
  • Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας αν δεχόμασταν τα μέτρα λιτότητας ύψους 4,5 δισ. για το 2018 και το 2019;

Και επίσης:

  • Είναι η ελληνική κυβέρνηση ή το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που αρνούνται τη συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, για λόγους μάλιστα αμιγώς εσωτερικής πολιτικής;
  • Ή μήπως η παρούσα κυβέρνηση είναι αυτή που σχεδίασε και υλοποίησε τα προγράμματα της περιόδου 2010-2014 που εκτίναξαν το ελληνικό χρέος από το 120% στο 180%;

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι βεβαίως γνωστές στο πανελλήνιο, ακόμα και αν διαφεύγουν από επιφανείς τεχνοκράτες που επιλέγουν αντί να κάνουν αντικειμενικές αναλύσεις, να δημοσιολογούν και να πολιτικολογούν.

Σε κάθε περίπτωση: Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά στην κατεύθυνση που έχουμε επανειλημμένα περιγράψει, για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Την ίδια στιγμή όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται διαρκώς ανάμεσα στη φαιδρότητα και την καταστροφολογία.

Διότι φαιδρότητα είναι η διακίνηση σεναρίων ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τμήμα των δανειστών, επιδιώκει να εγκλωβίσει τη ΝΔ σε σενάρια αυξημένης πλειοψηφίας, εν όψει της ψηφοφορίας για τη συμφωνία στη Βουλή.

Σε ό,τι μας αφορά δεν έχουμε καμία απολύτως αγωνία για το τι θα κάνει στη βουλή ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ. Ο ίδιος όμως, αν έχει το θάρρος της γνώμης του, θα πρέπει με παρρησία να πει όχι μόνο ότι δεν θα ψηφίσει αλλά και ότι θα καταργήσει τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουμε. Όχι άλλα να λέει μέσα και άλλα έξω, διαβεβαιώνοντας τους δανειστές ότι δεν θα αλλάξει ούτε λέξη από όσα θα συμφωνηθούν. Αυτό όμως είναι και ένδειξη του απόλυτου κυνισμού του. Το πρόβλημα τελικά αφορά μόνο και αποκλειστικά τον κ. Μητσοτάκη και την παράταξη του.

Τις τελευταίες μέρες επίσης, η ΝΔ βλέποντας πως οδεύουμε στην εξεύρεση κοινού τόπου με τους θεσμούς, έχει ξεπεράσει κάθε όριο καταστροφολογίας στην προσπάθεια να προκαλέσει αποσταθεροποίηση.

Και αναρωτιέμαι αν αυτή είναι υπεύθυνη αντιπολιτευτική στάση ή απλώς η τελευταία πράξη του δράματος της αυτοκαταστροφικής πολιτικής τακτικής που υιοθέτησε ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά την εκλογή του.

Ειλικρινά πάντως μιλώντας, λίγο ενδιαφέρει η αυτοκαταστροφή του κ. Μητσοτάκη. Αυτό που έχει σημασία για μας είναι ο κ. Μητσοτάκης να μην πάρει μαζί του και τη χώρα.

Γι αυτό το λόγο, η κυβέρνηση θα συνεχίσει με συνέπεια την προσπάθεια για ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης,  καθώς και τον αγώνα ώστε να διορθώσει τη ζημιά που έχουν προκαλέσει τόσο η ΝΔ, όσο όμως και κάποιοι από τους δανειστές, οι οποίοι επιλέγουν το δρόμο της διαρκούς καθυστέρησης, πέρα και έξω από κάθε συμφωνία αλλά και από κάθε λογική.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας:

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είχαμε χθες δηλώσεις από τον Πάνο Σκουρλέτη για τη ΔΕΗ. Σήμερα είχαμε από την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σβίγκου ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ. Είχαμε δηλώσεις από την Αντιπρόεδρο της Βουλής, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν ακόμη και εκλογές ή δημοψήφισμα και ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτή αυτή η συμφωνία. Φοβάστε από τη στιγμή που θα έρθει η συμφωνία ότι υπάρχει κίνδυνος να μην περάσει από τη Βουλή, από την κυβερνητική πλειοψηφία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε, θέτετε δύο διαφορετικά ερωτήματα: Το πρώτο ερώτημα έχει να κάνει με τη ΔΕΗ. Εγώ αυτό που θέλω να σας θυμίσω, είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ψηφίσει και ήταν έτοιμη να εφαρμόσει ένα σχέδιο για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, το οποίο προέβλεπε χονδρικά τα εξής:

Πρώτον, το σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», το οποίο είχε ψηφιστεί και ήταν έτοιμο να εφαρμοστεί, που προέβλεπε την  πώληση, την ιδιωτικοποίηση μεγάλου ποσοστού των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ και δεύτερον, το σχέδιο για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ.

Και οι δύο αυτές αποφάσεις ανατράπηκαν από την παρούσα κυβέρνηση, η οποία οφείλω να σας πω ότι είναι απολύτως ενιαία και συμπαγής στην προσπάθειά της να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Νομίζω ότι όταν έρθει η τελική συμφωνία θα κληθούμε όλοι μαζί να πάρουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις και αυτές οι αποφάσεις θα συγκριθούν:

Πρώτον, με τα όσα είχε συμφωνήσει η ΝΔ.

Δεύτερον, με τα όσα απαιτούσαν οι δανειστές καθ` όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, που οφείλω να σας πω ότι πολλές φορές είναι και παράλογα, αλλά επίσης πηγαίνουν και πίσω από τα συμφωνηθέντα.

Και τρίτον, φυσικά, με τις προγραμματικές θέσεις της ίδιας της κυβέρνησης. Νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία, λοιπόν, να συγκρίνουμε την τελική συμφωνία με όλα όσα προανέφερα.

Έχω τη βαθειά πεποίθηση ότι η συμφωνία θα είναι τέτοια που δεν θα επιτρέψει την αμφισβήτησή της από κανέναν. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ενιαία και συμπαγής και θα συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, με όρους προστασίας της κοινωνίας, της δημόσιας περιουσίας, αλλά και των εργαζομένων.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Ο κ. Στουρνάρας δεν θα μπορούσε να κάνει, ως αρμόδιος τραπεζίτης, μια δήλωση ή να δώσει μια συνέντευξη εκφράζοντας την ανησυχία του; Το λέω αυτό, γιατί από τις δηλώσεις που κάνατε αρχικά, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια ενόχληση. Και το ρωτάω αυτό γιατί θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο υπονόμευσης της κυβέρνησης, το οποίο εκφράζεται μέσω του κ. Στουρνάρα, ότι υπάρχει κάτι άλλο; Και θέλω και ένα άλλο ερώτημα, αν μου επιτρέπετε. Εάν σας έχει ζητηθεί επιστολή γι` αυτά που έχετε συμφωνήσει μέχρι σήμερα από τους εκπροσώπους των θεσμών.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: Οι θεσμικοί παράγοντες και ιδιαίτερα οι ανεξάρτητοι θεσμικοί παράγοντες βεβαίως και δικαιούνται και έχουν υποχρέωση να κάνουν τις εκτιμήσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο πορεύεται η ελληνική οικονομία. Θα πρέπει, όμως, να αποφεύγουν την πολιτικολογία. Θα πρέπει να έχουν ένα καθαρό βλέμμα και να βλέπουν ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση με όλα όσα περιέγραψα και προηγούμενα, δεν βρίσκεται, κυρίως, στη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης. Εγώ θα έλεγα ότι δεν βρίσκεται καθόλου στη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά αντιθέτως έχει να κάνει με παράλογες απαιτήσεις τις οποίες έχει προβάλει το ΔΝΤ και κατά τη διάρκεια της πρώτης, αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της β΄ αξιολόγησης. Επομένως, αυτό το οποίο θα περίμενε κανείς θα ήταν ένα καθαρότερο και μη πολιτικό βλέμμα από παράγοντες οι οποίοι έχουν θεσμική ανεξαρτησία.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημα, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τις τεχνικές διαβουλεύσεις οι οποίες γίνονται μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης. Ανταλλάσσονται καθημερινά δεκάδες e-mail, ανταλλάσσονται καθημερινά απόψεις με τους θεσμούς και τηλεφωνικά, αλλά και σε τηλεδιασκέψεις. Επομένως, δεν έχει κανένα νόημα να κάνουμε ανακοινώσεις για την κάθε μεμονωμένη επικοινωνία που γίνεται μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Δικιά μας πρόταση, κύριε Εκπρόσωπε, έχουμε στείλει στους θεσμούς; Και αν ναι, αν περιμένουμε κάποια απάντηση και για ποια θέματα; Ευχαριστώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι οι συζητήσεις που γίνονται με τους θεσμούς, οι διαβουλεύσεις είναι διαρκείς. Υπάρχουν προτάσεις και από τη δική μας μεριά και από τη μεριά των θεσμών, οι οποίες προτάσεις αφορούν το σύνολο των ανοιχτών ζητημάτων. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ποια είναι τα ανοιχτά θέματα: Είναι το ενεργειακό ζήτημα, είναι το δημοσιονομικό ζήτημα, δηλαδή τα μέτρα και τα αντίμετρα για το 2019 και είναι και τα εργασιακά ζητήματα. Επομένως, και στους τρεις αυτούς τομείς, αλλά και σε άλλους που έχουν μικρότερη σημασία, διότι τα ζητήματα είναι περισσότερο τεχνικά, ανταλλάσσονται διαρκώς e-mail, απόψεις, προτάσεις και γίνεται ένας διαρκής διαπραγματευτικός διάλογος.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι πιθανότητες θα δίνατε να κλείσει εντός της εβδομάδας η αξιολόγηση στο επίπεδο SLA; Και μια διευκρίνιση. Μας είπατε, ότι το ΔΝΤ από το Σεπτέμβριο του 2016, είχε ζητήσει μέτρα 4,5 δισ. ευρώ. Αν θυμάμαι καλά, τότε, δεν βρισκόμασταν στην διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης. Σε τι επίπεδο έγινε αυτή η υποβολή του αιτήματος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το Σεπτέμβρη του 2016;

ΚΕΧΑΓΙΑ: Ναι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά και υπήρχαν διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Δεν είχε ξεκινήσει επισήμως όμως.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Εντάξει, προφανώς όμως οι συζητήσεις είναι διαρκείς. Θυμάστε ότι όλη η διαδικασία ξεκίνησε τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2016, με το περίφημο Eurogroup, της 5ης Δεκέμβρη. Αυτό σε σχέση με το δεύτερο ερώτημά σας.

Όσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας, θα ήταν το λιγότερο ανεύθυνο από τη δική μου μεριά να δίνω αριθμητικά ποσοστά για τις πιθανότητες λήξης της αξιολόγησης. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω, είναι ότι οδεύουμε σε έναν δρόμο, ο οποίος φαίνεται σύντομα να καταλήγει. Υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Υπάρχει ένταση των συζητήσεων και ο στόχος είναι να έχουμε το δυνατόν συντομότερο την τεχνική συμφωνία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση που αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ξέρετε ότι η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, είπε ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν αφορά απλώς την τεχνική συμφωνία που θα επιλύσει τα ζητήματα μέχρι τον Αύγουστο του 2018, αλλά επιδιώκει να μη μεταθέσει ξανά το συνολικό πρόβλημα που αφορά σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και το χρέος. Και γι’ αυτό το λόγο επιδιώκει μια ολιστική λύση, μια λύση που θα ανοίξει τελικά τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία. Και νομίζω, ότι ορόσημο γι’ αυτή τη λύση σε κάθε περίπτωση -χωρίς να μπορώ να προεξοφλήσω ότι θα είναι και τελικός σταθμός- είναι η εαρινή συνάντηση του Δ.Σ. του ΔΝΤ, όπου πλέον θα ληφθεί η απόφαση -ή ευελπιστούμε ότι θα ληφθεί η απόφαση του ΔΝΤ- σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι το ΔΝΤ θα πρέπει λίγο να επιταχύνει, να υποχωρήσει σε μια σειρά από παράλογες απαιτήσεις που κάνει και να πάρει επιτέλους μια απόφαση, από την οποία ξέρετε ότι εξαρτάται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

ΖΟΡΜΠΑ: Απεργάζεται η κυβέρνηση τυχόν σενάρια δημοψηφίσματος ή προσφυγής σε εκλογές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, περιγράφετε, έτσι το εκλαμβάνω τουλάχιστον, μια σχετικά αισιόδοξη, έστω και συγκρατημένα, εικόνα των διαπραγματεύσεων. Εάν είναι έτσι και είμαστε τόσο κοντά,  μιλάτε για την εαρινή Σύνοδο που είναι σε λιγότερο από ένα μήνα, γιατί στελέχη, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλούν για τον κίνδυνο, που πρέπει να αποφευχθεί βεβαίως ενός τέταρτου μνημονίου. Από πού πηγάζει αυτός ο κίνδυνος για μια τέτοια εξέλιξη; Και αν βλέπετε όντως τον κίνδυνο, μετά την τεχνική συμφωνία να μην προχωρήσουν οι συζητήσεις από γερμανικής πλευράς κυρίως για το θέμα του χρέους που θα απελευθερώσει την τελική συμφωνία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, με δεδομένο ότι ακόμη βρισκόμαστε σε μια φάση όπου η ρύθμιση του ελληνικού χρέους δεν έχει αποφασιστεί, είναι λογικό όλοι όσοι, εν πάση περιπτώσει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, εμπλέκονται με το ελληνικό πρόγραμμα να εκφράζουν τις ανησυχίες τους. Η εκτίμησή μου, όμως είναι ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει και η τεχνική συμφωνία, αλλά θα υπάρξει και μια συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, πράγμα το οποίο αποτελεί την προϋπόθεση, όπως γνωρίζετε, για να μπορέσει η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς και ο κ. Ντράγκι αλλά και ο κ. Κερέ έχουν πει ότι είναι αναγκαίο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να υπάρξει μια μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θετική εκ μέρους του ΔΝΤ.

Εδώ, όμως, δεν πρόκειται για μια απλή συζήτηση, δεν πρόκειται για μια συζήτηση η οποία, κατ’ αρχήν έχει στο κέντρο της την ελληνική κυβέρνηση, αλλά έχει στο κέντρο τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες υπερβαίνουν και την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την Ε.Ε. Αφορούν το ΔΝΤ και μια δεδομένη αντίληψη που είχε από την αρχή του ελληνικού προγράμματος, ότι απαιτείται η απομείωση του ελληνικού χρέους. Και από την άλλη μεριά τη Γερμανία, η οποία για λόγους που έχουν να κάνουν με την ιδεολογία της δημοσιονομικής αυστηρότητας που έχει η γερμανική κυβέρνηση αλλά και το γερμανικό κράτος εν συνόλω, δυσκολεύονται να αποδεχθούν μια τέτοια πρόταση.  Ωστόσο, φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει βήματα από όλες τις πλευρές για να μπορέσουμε να βρούμε μια συμφωνία που θα βγάλει επιτέλους την Ελλάδα σε ένα ξέφωτο, με μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ και με μια λύση που θα ανοίγει το δρόμο για την πρόσβαση της χώρας στις αγορές, όσο το δυνατόν συντομότερα.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή έχουμε ακούσει τους τελευταίους μήνες μία σειρά από χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας, τα οποία έχουν διαψευστεί, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Η κυβέρνηση συμμερίζεται τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται από σειρά παραγόντων, όλο και πιο εμφατικά τις τελευταίες ημέρες, ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε εκτροχιασμό σε σχέση με την όποια σταθεροποίηση είχε επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα; Και ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με το τραπεζικό σύστημα ή θεωρείτε ότι όλα αυτά είναι ένα θεωρητικό σχήμα και πως υπάρχει χρόνος για συνέχιση των διαπραγματεύσεων;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο μπορώ να σας απαντήσω είναι ότι, πολλές φορές, η εικόνα που σκιαγραφείται από διάφορους θεσμικούς παράγοντες είναι πολύ χειρότερη από την πραγματικότητα. Αυτό που θα περίμενε κανείς, δεν απλώς και μόνο να καθορίζουν  ή να προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει τη συμφωνία άρον-άρον, αλλά θα έπρεπε να πουν και τη γνώμη τους για το ποιο θα πρέπει να είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας. Με αυτή την έννοια, σας λέω ότι βεβαίως -το είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση- υπάρχει προβληματισμός σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις. Ωστόσο, για τις καθυστερήσεις αυτές δεν ευθύνεται κατ’ αρχήν η ελληνική κυβέρνηση, αλλά οι παράλογες απαιτήσεις των θεσμών. Εγώ το ερώτημα που θα μπορούσα να κάνω είναι: Δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Να αποδεχτεί την απαίτηση του ΔΝΤ για 4,5 δισ. επιπλέον μέτρα λιτότητας, που θα οδηγούσαν την ελληνική οικονομία σε ύφεση και την ελληνική κοινωνία στο χείλος του γκρεμού; Νομίζω ότι ήταν στοιχειώδης υπευθυνότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διαπραγματευτεί, έτσι ώστε να μην βρίσκονται στο τραπέζι αυτού του είδους οι απαιτήσεις. Και νομίζω ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό το έχουμε καταφέρει. Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι μια άρον-άρον ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το ζήτημα είναι να έχουμε και εν ευθέτω χρόνω ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά την ίδια στιγμή και μία συμφωνία, η οποία θα μπορεί να είναι κοινωνικά αλλά και οικονομικά βιώσιμη. Επομένως, νομίζω ότι η εικόνα είναι λίγο πιο πολύπλοκη απ’ αυτή που σκιαγραφείται από τους παράγοντες στους οποίους αναφέρεστε.

ΓΙΩΤΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, εάν και εφόσον, όμως, προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και αρθούν οι ακραίες απαιτήσεις, μέρους ή όλων των δανειστών, υπάρχει περίπτωση, και προ της επιδιωκόμενης τεχνικής συμφωνίας,  η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφιση των όποιων μέτρων;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δύο πράγματα. Θέλω να μου διευκρινίσετε εάν και εφόσον και όταν φτάσουμε σε μία τεχνική συμφωνία, θα έρθει προς ψήφιση άμεσα στη Βουλή ή θα περιμένετε την ολοκλήρωση, τη συνολική συμφωνία, την οποία έχετε δηλώσει πολλάκις πως περιμένετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρωτήσατε εάν θα ξεκινήσουμε να ψηφίζουμε πριν από την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και σας είπα ότι δεν υπάρχει αυτό στον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης. Μεταξύ της τεχνικής συμφωνίας και της ολοκλήρωσης της συζήτησης για το χρέος, υπάρχει πιθανότητα -δεν μπορώ να σας απαντήσω με εκατό τοις εκατό βεβαιότητα- υπάρχει πιθανότητα να ψηφιστούν κάποια από τα μέτρα τα οποία θα συμφωνηθούν. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, όχι τα μέτρα που θα αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Και μία δεύτερη ερώτηση, για να ολοκληρώσω. Πώς σχολιάζετε την υπαναχώρηση της ΝΔ, διά στόματος του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, του κυρίου Βορίδη, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χθες να ψηφίσει κάποια από τα μέτρα της συμφωνίας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι το πρόβλημα σε σχέση με την ψήφιση της συμφωνίας, δεν είναι πρόβλημα της κυβέρνησης, είναι πρόβλημα της ΝΔ. Εμείς αυτό το οποίο περιμένουμε από τον κύριο Μητσοτάκη, από την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι η στοιχειώδης γενναιότητα να πουν ότι: είτε ψηφίζουν, είτε θα καταργήσουν τα μέτρα. Δεν μπορούν να ξεφύγουν από το αμείλικτο ερώτημα, λέγοντας ότι δεν ψηφίζουν μεν, αλλά θα εφαρμόσουν δε. Νομίζω ότι εάν διαφωνούν με τα μέτρα, θα πρέπει να έχουν τη στοιχειώδη παρρησία να πουν ότι εάν και εφόσον και όταν εκλεγούν κυβέρνηση θα τα καταργήσουν.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Εξ αφορμής της ερώτησης του συναδέλφου και της απάντησής σας, εγώ θέλω να ρωτήσω, σχετικά με αυτό -γιατί έχω και μία άλλη ερώτηση- υπάρχει ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ή αίτημα της τρόικας, του κουαρτέτου, να περάσει από τη Βουλή η όποια συμφωνία ή είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης να μην περάσει από τη Βουλή ή να υπάρξει, παραδείγματος χάρη, πράξη Πολιτικού Συμβουλίου, να υπάρξει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Στρατάκη, εμείς δεν κρυβόμαστε. Ό,τι συμφωνήσουμε, θα το φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή. Δεν φοβόμαστε ούτε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως φοβόταν η προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε τον ελληνικό λαό. Και αυτό το έχουμε αποδείξει, διότι όσα έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, δεν έχουν έρθει στη Βουλή με ένα άρθρο, έτσι ώστε να αποφύγουμε διαρροές από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πράγμα το οποίο ήταν πρακτική των κυρίων Σαμαρά και Στουρνάρα. Έρχονται ως ξεχωριστά άρθρα, ως ξεχωριστές παράγραφοι σε συγκεκριμένα άρθρα και έχουμε πάντοτε τη γενναιότητα να υπερασπιζόμαστε αυτό το οποίο συμφωνούμε.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Μιας και μιλήσατε για πολιτικολογούντες θεσμικούς παράγοντες, σε μια κρίσιμη περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, οι θεσμικοί αυτοί παράγοντες συνεργάζονται με την κυβέρνηση; Θα έπρεπε να συνεργάζονται; Και μιας και μιλάμε για πρώην πολιτικούς, ο κύριος Σημίτης σε μια συνέντευξή του, που θα μεταδοθεί απόψε, αναφέρει -τουλάχιστον όπως είδαμε στο τρέιλερ- ότι η μόνη λύση αυτή την ώρα είναι οι εκλογές, ταυτιζόμενος κατά μία έννοια με το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το σχόλιό σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τις θεσμικές συνεργασίες της κυβέρνησης, αυτές είναι άψογες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών που προβλέπει το Ελληνικό Σύνταγμα για την ελληνική κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη ερώτηση, νομίζω ότι προφανώς δεν μπορούμε να σχολιάσουμε μια συνέντευξη η οποία δεν έχει δοθεί ή τουλάχιστον δεν έχει προβληθεί δημοσίως. Όταν προβληθεί δημοσίως, θα κάνουμε και τα σχετικά σχόλια. Ωστόσο, ο κύριος Σημίτης νομίζω πως είναι ο τελευταίος που θα μπορούσε να προτείνει λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα, καθώς είναι ένας από τους βασικούς υπεύθυνους για το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έφτασε στο σημείο που έφτασε το 2009 και χρειάστηκε τη στήριξη του επίσημου τομέα. Είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας.

ΜΑΝΗ: Είπατε πριν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε έτοιμο σχέδιο να εφαρμόσει, μεταξύ άλλων, την ιδιωτικοποίηση μεγάλου ποσοστού παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ. Διευκρινίστε μας, αυτό δεν συζητάμε και τώρα στη διαπραγμάτευση, την ιδιωτικοποίηση μεγάλου ποσοστού παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε ένα σχέδιο που θα μπορούσε με τον οποιονδήποτε τρόπο να συγκριθεί με το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ. Αυτό το οποίο υπερασπίζεται η ελληνική κυβέρνηση σε αυτή τη φάση είναι το δημόσιο χαρακτήρα της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

ΜΑΝΗ: Και αν μου επιτρέπετε, γιατί δεν πρόλαβα να σας κάνω και μια δεύτερη ερώτηση. Στους θεσμικούς παράγοντες που καταστροφολογούν για την οικονομία, η κυβέρνηση εντάσσει τον κύριο Στουρνάρα; Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω πως σε ό,τι σχόλιο έχω κάνει σε σχέση με θεσμικούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν λάβει θέση το προηγούμενο διάστημα για την ελληνική οικονομία, ήμουν αρκετά σαφής.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Ωστόσο, κύριε Εκπρόσωπε, δεν άκουσα αν συμμερίζεστε τα στοιχεία που έχουν δώσει αυτοί οι θεσμικοί παράγοντες, τόσο για την εκροή καταθέσεων, για το τραπεζικό σύστημα και ότι όσο καθυστερούμε το πρόγραμμα, δεν πρόκειται…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο προσπαθώ να εξηγήσω καθ΄ όλη τη διάρκεια αυτής της ενημέρωσης είναι ότι ο κίνδυνος να μην βγει το πρόγραμμα θα αυξηθεί, εφόσον δεν θα καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία. Σε μια συμφωνία, δηλαδή, που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα του χρέους και το πρόβλημα της δημοσιονομικής πορείας για μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο του 2017. Αυτό είναι που προσπαθεί η ελληνική κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή διαπραγματεύεται πάρα πολύ σκληρά, έτσι ώστε να υπάρξει μια συμφωνία, η οποία θα είναι κοινωνικά βιώσιμη. Όλοι όσοι, λοιπόν, τοποθετούνται σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να μας πουν, πέρα από το πότε πρέπει να κλείσει η συμφωνία και με ποιον τρόπο προτείνουν να κλείσει η συμφωνία. Τι λένε, δηλαδή, για τις απαιτήσεις τις οποίες προβάλλει το ΔΝΤ; Είναι λογικές; Θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να ξεφύγει από την ύφεση στην οποία την είχαν καταδικάσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στις οποίες όλοι θυμάστε ποιοι ήταν υπουργοί Οικονομικών; Για την ύφεση, λοιπόν, θα βοηθούσε η αποδοχή της πρότασης του ΔΝΤ; Ναι ή όχι; Η γνώμη μου είναι, λοιπόν και σας το ξαναείπα και προηγουμένως, ότι χρειάζεται ένα καθαρότερο βλέμμα όταν μιλάμε για την ελληνική οικονομία, όταν μιλάμε για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Χρειάζεται ένα βλέμμα το οποίο είναι περισσότερο ψύχραιμο και λιγότερο πολιτικά εντασσόμενο σε συγκεκριμένες πολιτικές στρατηγικές.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Επιστρέφω στις πρόσφατες τοποθετήσεις του κ. Στουρνάρα και στην επικείμενη του κ. Σημίτη, γιατί έχουν βγει κάποια στοιχεία, κάποια αποσπάσματα από τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού, που πρόκειται να προβληθεί. Θεωρείτε ότι είναι τυχαία η σύμπτωση των απόψεων και των εκτιμήσεων των δύο αυτών παραγόντων; Και μιλώ, όσον αφορά τον κ. Στουρνάρα, για την πολιτικολογία. Διότι ο κ. Στουρνάρας είπε αυτά που είπε. Ο κ. Σημίτης λέει ότι φοβάται ατύχημα στη διαπραγμάτευση. Αυτή η ενεργοποίηση, λοιπόν, είναι τυχαία; Τι ακριβώς συμβαίνει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό κ. Σβέρκο νομίζω ότι πρέπει να το ρωτήσετε στους ίδιους αφενός και αφετέρου, νομίζω ότι ο ελληνικός λαός έχει τη σοφία και μπορεί και κρίνει.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε νωρίτερα πως η κυβέρνηση έχει ενιαία και συμπαγή στάση σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ. Και θέλω να μου πείτε, αν αντιλαμβάνεστε, κατ΄ αρχήν, ως ταυτόσημες τις δηλώσεις του κ. Πιτσιόρλα από τη μία, ο οποίος είπε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τον κρατισμό και να μπει η ΔΕΗ σε ένα μοντέλο Cosco και τις δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη από την άλλη. Και μια δεύτερη ερώτηση: Ο κ. Σταθάκης έχει πει πως «αν θες εχθρούς, κάνε αλλαγές». Θέλω να ξέρω αν η κυβέρνηση θεωρεί εχθρούς τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και πώς θα τους αντιμετωπίσετε σε περίπτωση απεργιών;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ζήτημα της λειτουργίας και της οικονομικής πορείας της ΔΕΗ είναι πολύ πολύπλοκο για να μπορέσει να εξαντληθεί σε μια πρόταση. Νομίζω ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη συζήτηση πέρα και έξω από τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τρέχουσα διαπραγμάτευση. Σε ό,τι αφορά τους συνδικαλιστές, η κυβέρνηση ποτέ δεν τους αντιμετωπίζει ως  εχθρούς. Αντιθέτως, προσπαθεί να βρίσκεται σε διαρκή διάλογο μαζί τους. Και σας λέω ότι όταν τελικά έρθει η συνολική συμφωνία, θα μπορέσουμε να την αποτιμήσουμε και να τη συγκρίνουμε και με όσα είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν και με όσα ζητούσαν οι δανειστές, αλλά και με τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Επ΄ αυτού: Μιλήσατε για συλλογικές αποφάσεις. Εικάζω ότι αυτές θα δεσμεύσουν το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε διαφωνία, θα καλέσετε τους βουλευτές αυτούς να παραιτηθούν πριν ψηφίσουν στη Βουλή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω σχόλιο επί υποθετικού σεναρίου. Δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Οι συλλογικές αποφάσεις δεσμεύουν αυτονοήτως τους πάντες, οι οποίοι συμμετέχουν στα συλλογικά Όργανα, είτε αυτά είναι τα συλλογικά κυβερνητικά Όργανα, είτε είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα, είτε είναι οι Κεντρικές Επιτροπές των Κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Σχετικά με τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αποδώσατε την ευθύνη στο ΔΝΤ. Η αντιπολίτευση, ωστόσο, αποδίδει ολόκληρη την ευθύνη στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Πώς κρίνετε, λοιπόν, αυτή τη στάση; Και μια δεύτερη ερώτηση, σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης: Χθες, είχαμε μια ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ σχετικά με τα εγκαίνια του Μουσείου «Νίκος Μπελογιάννης» από τον Πρωθυπουργό σε αρκετά εμφυλιοπολεμικό –θα λέγαμε- κλίμα, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι (διαβάζω σε εισαγωγικά) «ως γνήσιος εκφραστής μετεμφυλιακών συμπλεγμάτων επιλέγει να υμνήσει έναν πρωταγωνιστή των ετών του διχασμού, πιστός στην επαίσχυντη και εκδικητική συνθηματολογία του ακροατηρίου του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Μελιγαλάς». Έχετε κάποιο σχόλιο για τη Νεολαία της Ν.Δ. και την αξιωματική αντιπολίτευση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται για κατάπτυστο σχόλιο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να σχολιάσουμε τίποτε περισσότερο. Ο Νίκος Μπελογιάννης, το μοναδικό το οποίο αξίζει, είναι τιμή. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, νομίζω ότι ήμουν απολύτως ξεκάθαρος. Είπα με πολύ μεγάλη σαφήνεια ότι η καθυστέρηση στην αξιολόγηση, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προφανώς προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, νομίζω ότι είναι προφανές στον οποιονδήποτε θέλει να κοιτά καλοπροαίρετα τις διαπραγματευτικές εξελίξεις, ότι η βασική ευθύνη δεν βρίσκεται στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό το οποίο προσπαθεί η ελληνική κυβέρνηση διαρκώς είναι να εξορθολογήσει τη συζήτηση, να σταματήσει τις, πολλές φορές, ακατανόητες κωλυσιεργίες που υπάρχουν από διάφορες πλευρές εκ μέρους των δανειστών και να φτάσουμε, όσο το δυνατόν συντομότερα, σε μια λύση η οποία θα είναι κοινωνικά βιώσιμη.

ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Μια ερώτηση για τους επικεφαλής των θεσμών: Αναμένεται ακόμα να επιστρέψουν πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου; Και ο μόνος τρόπος, από ό,τι καταλαβαίνω –διορθώστε με αν κάνω λάθος- για να υπάρχει τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup, είναι να υποχωρήσει το ΔΝΤ στις απαιτήσεις του;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Εγώ αυτό το οποίο προσπάθησα να σας πω ήταν να δώσω μια εξήγηση για τους λόγους για τους οποίους δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία. Αυτή τη στιγμή, σας έχω πει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Έχουν υπάρξει αμοιβαίες υποχωρήσεις και από την ελληνική κυβέρνηση και από το ΔΝΤ, οι οποίες οδήγησαν και στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τεχνικά ζητήματα και επιμέρους διαφωνίες, οι οποίες, το επόμενο διάστημα, δηλαδή τις επόμενες ημέρες, έχω την πεποίθηση ότι θα επιλυθούν και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να φτάσουμε σε μια τεχνική συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Παίρνοντας αφορμή από αυτά τα οποία είπατε, κύριε Εκπρόσωπε, για τους θεσμικούς παράγοντες και τις πολιτικολογίες, αλλά και κάποια σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας προ ημερών περί ευρύτερων συναινέσεων για την έγκριση της συμφωνίας, βλέπετε ότι πίσω από όλα αυτά μπορεί να υπάρχουν πιέσεις, επιδιώξεις, σχεδιασμοί για πολιτικές εξελίξεις τύπου οικουμενικών κυβερνήσεων και πάει λέγοντας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ πιθανό. Ωστόσο, αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι δεν βρίσκεται ούτε στις προθέσεις, ούτε στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η οποιαδήποτε πολιτική αλλαγή. Αυτό το οποίο θέλουμε είναι να εξασφαλίσουμε μια καλή συμφωνία και να ολοκληρώσουμε το 2019 ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα με την έξοδο της Ελλάδας από την επιτροπεία.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

→ Στο Eurogroup της Δευτέρας αναγνωρίστηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.

→ Προτείναμε και έγινε αποδεκτό, οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν στις Βρυξέλλες καθώς οι διαφορές δεν είναι τεχνικού αλλά πολιτικού χαρακτήρα.

→ Στόχος η γεφύρωση των διαφορών με τη λήψη αποφάσεων ώστε τα τεχνικά κλιμάκια να δουλέψουν εντός καθορισμένου πλαισίου & χρονοδιαγράμματος.

→ Ευελπιστούμε ότι αυτή μας η πρωτοβουλία θα επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων & θα τερματίσει την πρακτική της άσκοπης κωλυσιεργείας.

→ Για τη συνολική συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα, ει δυνατόν και εντός Απριλίου, ο οδικός χάρτης είναι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για τις έως τον Αύγουστο του 2018 μεταρρυθμίσεις & την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για το 2019. Ακολουθεί η συζήτηση σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τους μεσοπρόθεσμους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων.

→ Σχετικά με τις ευθύνες για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων: Η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στην ελλ. κυβέρνηση. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την επίτευξη μιας βιώσιμης συνολικής συμφωνίας. Η ευθύνη ανήκει και στους δανειστές: οφείλουν να σεβαστούν τη συμφωνία που έχουν υπογράψει με την ελληνική δημοκρατία. Η συμφωνία δανειστών & ελλ. δημοκρατίας διέπεται αυτονόητα από το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο.

→ Η ΝΔ υπονομεύει την πορεία της διαπραγμάτευσης. Επιλέγει να επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην ελλ. κυβέρνηση.

→ Η ΝΔ φροντίζει να υπενθυμίζει την προθυμία της στους πιο ακραίους εκ των δανειστών. Καμιά φορά δε, ζητάει και «τόσα και άλλα τόσα μέτρα».

→ Η ΝΔ δηλώνει με απύθμενο θράσος ότι δεν θα στηρίξει την συμφωνία. Επιδίδεται σε μια εκ του ασφαλούς κριτική ή αλλιώς, σε «τζάμπα μαγκιά». Επαναλαμβάνουμε στη ΝΔ: η κυβέρνηση διαθέτει την από το Σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

→ Eπί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές.

→ Ο ΠΘ θα συναντήσει σήμερα στην Αθήνα τον Γερμανό Αντικαγκελάριο και ΥΠΕΞ κ. Sigmar Gabriel. Θα συζητήσουν το σύνολο των διμερών & ευρωπαϊκών θεμάτων ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου στη Ρώμη.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στο Eurogroup της Δευτέρας αναγνωρίστηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Καταγράφηκαν, ωστόσο, και οι γνωστές διαφορές κυρίως μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα ζητήματα των εργασιακών και του συνταξιοδοτικού.
Καθώς οι διαφορές αυτές δεν είναι τεχνικού αλλά πολιτικού χαρακτήρα, μετά από πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που έγινε αποδεκτή, αποφασίστηκε να αντιστραφεί η φορά των πραγμάτων και να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες.
Έτσι, από προχθές βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης με αντικείμενο κυρίως τα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό, αλλά και από σήμερα τα ενεργειακά, καθώς ήδη μετέβη εκεί και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριος Γιώργος Σταθάκης.
Στόχος είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές με τη λήψη αποφάσεων, ώστε στη συνέχεια τα τεχνικά κλιμάκια να δουλέψουν εντός ενός σαφώς καθορισμένου πλαισίου και με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Ευελπιστούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, της οποίας η βούληση και η προσήλωση στην επίτευξη συμφωνίας αναγνωρίστηκε με σαφήνεια στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, θα επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα τερματίσει την πρακτική της άσκοπης κωλυσιεργίας.
Μετά την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για το 2019, θα ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος καθώς και τους μεσοπρόθεσμους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα, και ει δυνατόν και εντός Απριλίου.
Η ευθύνη για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν ανήκει μόνο στην ελληνική κυβέρνηση που κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την επίτευξη μιας βιώσιμης συνολικής συμφωνίας, αλλά και στους δανειστές που οφείλουν να σεβαστούν τη συμφωνία που έχουν υπογράψει με την Ελληνική Δημοκρατία και η οποία διέπεται αυτονόητα από το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο.
Όλα αυτά βεβαίως τα γνωρίζει πολύ καλά και η Νέα Δημοκρατία, η οποία όμως αντί να στηρίζει την μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση, επιλέγει να επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση υπονομεύοντας έτσι την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Ο στόχος της καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων με τους δανειστές ήταν -και εξακολουθεί να είναι- η μη επίτευξη συμφωνίας ώστε να δικαιωθούν τα κινδυνολογικά και καταστροφολογικά σενάρια που αποτελούν και το μοναδικό αντιπολιτευτικό της ρεπερτόριο.
Τούτο βέβαια, μόνο όταν δεν ζητάει “τόσα και άλλα τόσα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση” φροντίζοντας ανά χρονικά διαστήματα να υπενθυμίζει στους ακραίους κύκλους των δανειστών ότι είναι πρόθυμη για όλα.
Οι αντιφάσεις της βεβαίως, είναι γνωστές και γίνονται πιο εκρηκτικές όταν δηλώνει με απύθμενο θράσος ότι δεν θα στηρίξει την συμφωνία, επιδιδόμενη σε μια εκ του ασφαλούς κριτική ή κατά το κοινώς λεγόμενο σε “τζάμπα μαγκιά”.
Για να ξεκαθαρίσουμε επομένως μια και καλή το συγκεκριμένο θέμα που χτες επανήλθε στην επικαιρότητα, επαναλαμβάνουμε στην Νέα Δημοκρατία ότι η κυβέρνηση διαθέτει την από το Σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Και επί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές.
Τώρα να περάσουμε σε πιο σημαντικά ζητήματα από τη στάση της Νέας Δημοκρατίας:
Ο Πρωθυπουργός, γνωρίζετε ότι μετά την επιστροφή του από την Ιερουσαλήμ, θα συναντήσει σήμερα τον Γερμανό Αντικαγκελάριο και Υπουργό Εξωτερικών κύριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με τον οποίο θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το σύνολο των διμερών και ευρωπαϊκών θεμάτων ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, 25 Μαρτίου στη Ρώμη.
Ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει αύριο το απόγευμα για την ιταλική πρωτεύουσα. Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, το απόγευμα της Παρασκευής, θα συμμετέχει σε ακρόαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, ενώ θα μιλήσει αύριο το βράδυ σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνει το Δίκτυο Transform Europe στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας:

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναφερθήκατε στη συζήτηση που άνοιξε χθες, σχετικά με την ψήφιση των μέτρων, μετά από συγκεκριμένες αναφορές του κ. Σαπέν, με τη διάψευση κύκλων του ΔΝΤ και μετά τη σκυτάλη την πήρε ο κ. Σόιμπλε. Η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει δέκτης εισηγήσεων για υπερψήφιση των μέτρων με ευρεία ή ευρύτατη πλειοψηφία των 180; Ποια είναι η απάντησή της σε σχέση με αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν έχει γίνει δέκτης εισηγήσεων, είπατε, από το εσωτερικό της ή από το εξωτερικό; Δεν έχει υπάρξει τέτοιο θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν θα μπορούσε, κατά τη γνώμη μου, να υπάρξει. Αν το ΔΝΤ ή οποιοσδήποτε άλλος θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική δέσμευση της αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα ψηφιστούν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν έχει παρά να το πει ευθέως.

ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ: Είναι αλήθεια ή όχι ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές του Δημοσίου και σκέψεις για αύξηση των ρέπος με τους δημόσιους φορείς, ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να καλύψει τις βαριές πληρωμές χρέους του Ιουλίου, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή μέχρι τότε η εκταμίευση της δόσης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο. Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μετά και την ολοκλήρωση των συζητήσεων στις Βρυξέλλες. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να έχουμε το οποιοδήποτε επεισόδιο σε ό,τι αφορά τις κανονικές πληρωμές εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου. Τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι πλήρως ψευδή, αναληθή και το μόνο το οποίο εξυπηρετούν είναι μια καταστροφολογική ρητορεία, η οποία έχει κατακλύσει τη χώρα τους τελευταίους πέντε- έξι μήνες. Θα σας συμβούλευα να μην δίνετε βάση σε τέτοιου τύπου σεναριολογία.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, με αφορμή την υπόθεση του Βατοπεδίου, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση συντάσσεται με τις δηλώσεις του κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος είπε σήμερα ότι ο κ. Καραμανλής είναι απρόσβλητος στους ιούς της διαπλοκής ή αν συντάσσεστε με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ που μεταξύ άλλων λέει ότι δεν παραγράφονται οι πολιτικές ευθύνες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά μια δικαστική απόφαση είναι ότι, ανεξαρτήτως της ορθότητάς της, δεν μπορεί παρά να είναι δεσμευτική.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω σε σχέση με τη Ρώμη, εάν τελικά στο τελικό κείμενο δεν υπάρχει αναφορά σχετικά με τα εργασιακά, πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να το τραβήξει ο Πρωθυπουργός;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε ότι πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής υπάρχουν προκαταρκτικές συζητήσεις για τη διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος ή στην περίπτωση αυτή, της Διακήρυξης για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Την ίδρυση που έγινε το 1957 στη Ρώμη της Ένωσης Άνθρακα-Χάλυβα και της Ένωσης Ατομικής Ενέργειας. Θεωρούμε ότι αυτή η Διακήρυξη έχει έναν εξαιρετικά σημαντικό και συμβολικό χαρακτήρα για το μέλλον της Ευρώπης. Και με αυτή την έννοια, στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συζητήσεων, προτείναμε κάποιες διορθώσεις στο κείμενο, οι οποίες θα τονίζουν περισσότερο την ανάγκη για την προστασία των εργαζομένων. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτών των συζητήσεων θεωρούμε ότι θα διαμορφωθεί ένα κείμενο το οποίο θα μπορεί να έχει το τελικό consensus εκ μέρους όλων των κρατών-μελών.

ΚΑΡΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πέραν του συμβολικού χαρακτήρα της Διακήρυξης, η Διακήρυξη αυτή καθ` εαυτή έχει κάποιο δεσμευτικό ίσως στοιχείο όσον αφορά, δηλαδή, την πορεία της Ε.Ε. στη συνέχεια; Ή απλά θα περιορίζεται στο πλαίσιο ενός κοινού ανακοινωθέντος και πέραν τούτου ουδέν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, η δεσμευτικότητα των κοινών ανακοινωθέντων ή των διακηρύξεων των Συνόδων Κορυφής δεν είναι δεσμευτικότητα τυπικού νόμου. Είναι πολιτικές αποφάσεις οι οποίες συγκροτούν το γενικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο οφείλει να κινείται η Ε.Ε. Δεσμευτικά για την Ε.Ε. είναι τα κείμενα των Συνθηκών και οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Από εκεί και πέρα, όμως, έχει πολύ μεγάλη σημασία η πολιτική βούληση των κρατών-μελών να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο αρχών και αξιών, προφανώς πολιτικού χαρακτήρα – ξαναλέω- το οποίο πλαίσιο θα καλύπτει το σύνολο των κρατών-μελών της Ένωσης.
Με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό και αποτελεί έναν από τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης, να τονιστεί η ανάγκη για την προστασία των εργαζομένων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πράγμα το οποίο τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια σε ό,τι αφορά την Ε.Ε. δεν αποτελεί και την ύψιστη προτεραιότητα, όπως γνωρίζετε.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο πρόεδρος του Eurogroup προσφάτως προχώρησε σε κάποιες δηλώσεις, παρομοιάζοντας τις χώρες του Νότου με άτομα τα οποία σπαταλούν σε διάφορα μέσα τα χρήματά τους και είπε, μάλιστα, ότι δεν αξίζουν της βοήθειας, ουσιαστικά. Θεωρείτε ότι μετά από αυτές τις δηλώσεις, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ -η κυβέρνηση θεωρεί- ότι μπορεί να παραμένει στη θέση του προέδρου του Eurogroup; Και πρόκειται να κάνει και κάποιο διάβημα, να τον θέσει υπό αμφισβήτηση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνηση -εφόσον, βεβαίως, αληθεύουν και έχουν ειπωθεί όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας χθες και προχθές, σε σχέση με τον κύριο Ντάισελμπλουμ – είναι ότι η δήλωση προφανώς είναι πλήρως άστοχη. Υιοθετεί στερεότυπα τα οποία διευρύνουν το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου και στην πραγματικότητα στρώνουν το χαλί -θα έλεγε κανείς- για εξτρεμιστικές απόψεις. Για να μην αναφερθούμε δε και στη σεξιστική χροιά του συγκεκριμένου σχολίου. Αυτό το οποίο νομίζω, είναι ότι σε μία φάση που η Ευρώπη βρίσκεται σε μία έντονη πολιτική αναζήτηση για τα επόμενα βήματά της, δηλώσεις οι οποίες διευρύνουν τα χάσματα Βορρά και Νότου δεν βοηθούν κανέναν.
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι δεν έχει τεθεί επισήμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της ευρύτερης συναίνεσης για την υιοθέτηση των μέτρων. Ωστόσο, επειδή το έχουμε ζήσει στο παρελθόν, έχει ξανατεθεί δηλαδή πριν από χρόνια η ευρύτερη συναίνεση ως αναγκαίος όρος για μία συμφωνία, θα ήθελα μια πιο ξεκάθαρη -ας το πούμε έτσι- τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης. Τι θα πράξει εάν τεθεί ως προϋπόθεση ή εάν ανησυχεί η κυβέρνηση ότι μπορεί να τεθεί ως προϋπόθεση για μια συμφωνία μια τέτοια συναίνεση; Και εάν τεθεί, όντως θα αναζητήσει στη συνέχεια κάποιες συναινέσεις, από τη στιγμή που η αντιπολίτευση ζητά μια γρήγορη συμφωνία;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κατανοώ ειλικρινά πώς θα μπορούσε να τεθεί ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας κάτι περισσότερο από αυτό το οποίο προβλέπεται στο ελληνικό Σύνταγμα. Σας είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει την αναγκαία πλειοψηφία, έτσι ώστε να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση και από εκεί και πέρα τέτοιου τύπου, πολιτικού χαρακτήρα, δεσμεύσεις δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα. Το πρόβλημα, σε κάθε περίπτωση, εφόσον το ΔΝΤ θέλει να κάνει μία τέτοιου είδους έγκληση ή πρόκληση στη ΝΔ, το έχει η ΝΔ. Δεν μπορεί, όμως, σε καμία περίπτωση, να τεθεί ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω σε συνέχεια προηγούμενης ερώτησης για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Να υποθέσουμε, από την απάντησή σας, πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Παπαδημούλης δεν σέβονται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης; Γιατί ο κύριος Παπαδημούλης έχει μιλήσει για ομολογημένες ευθύνες που δεν ξεπλένονται. Και θέλω να ρωτήσω, επίσης, εάν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν τελικώς ότι η υπόθεση αυτή ήταν σκάνδαλο ή όχι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ βρίσκομαι εδώ ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης και γνωρίζετε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να πει τίποτα περισσότερο σε ό,τι αφορά μια δικαστική απόφαση, πέρα από το γεγονός ότι είναι δεσμευτική. Και αυτό δεν έχει να κάνει με τη νομική μου εκτίμηση εάν ήταν σωστή ή λανθασμένη.
ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα το πρωί είχαμε ένα περιστατικό στο Διδυμότειχο. Φαντάζομαι έχετε ενημερωθεί. Πόσο σας ανησυχεί το γεγονός ότι αυτό μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης από τη γειτονική χώρα, η οποία βρίσκεται σε μια έξαρση δηλώσεων και σε ένα παραλήρημα πολλών εκτροπών από όλα αυτά που συμβαίνουν ή δηλώνουν και λοιπά, οι αξιωματούχοι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το γεγονός αυτό καθ΄ αυτό, είναι θλιβερό, διότι οδήγησε στην καταστροφή ενός θρησκευτικού, αλλά και πολιτιστικού μνημείου. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει αυτό το οποίο οφείλει και έχουμε δεσμευθεί ότι θα προχωρήσουμε άμεσα στην ανακατασκευή του τεμένους, το οποίο καταστράφηκε. Από εκεί και πέρα, δεν νομίζω ότι ένα τέτοιο περιστατικό θα μπορούσε ή θα έπρεπε να τύχει πολιτικής αξιοποίησης από τον οποιονδήποτε, είτε αυτός είναι η Τουρκία, είτε οποιοσδήποτε άλλος. Αυτό το οποίο θέλω να δηλώσω, κλείνοντας την απάντηση στο συγκεκριμένο, είναι ότι η Πυροσβεστική και οι αρμόδιες Αρχές κάνουν αυτό που οφείλουν, έτσι ώστε να διευκρινιστούν απολύτως τα αίτια του συγκεκριμένου γεγονότος.

ΜΑΝΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, το ξέρω ότι δεν σχολιάζετε τεχνικές λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης, όσο είναι σε εξέλιξη. Αλλά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, χθες, πριν πει όσα είπε για τους Νότιους, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, μίλησε για βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στο θέμα των εργασιακών και συγκεκριμένα για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτό, κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, δίνει θετικό σήμα ότι πάει καλά το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή ότι ήταν μια προσωπική άποψη του επικεφαλής του Eurogroup που δεν έχει συνέχεια; Και επίσης, πώς σχολιάζετε τη δήλωση του κ. Σόιμπλε ότι χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ δεν μπορεί να εκταμιευθεί η δόση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σχέση με τον κ. Ντάισελμπλουμ: Όπως ξέρετε, ο επικεφαλής του Eurogroup δεν κάνει προσωπικές δηλώσεις. Κάνει δηλώσεις που θεωρεί ότι θα πρέπει να δεσμεύουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα ή για οποιοδήποτε πρόγραμμα είναι κάθε φορά στην ημερήσια διάταξη. Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι από τον κ. Ντάισελμπλουμ αναγνωρίστηκε η ανάγκη για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το σταμάτημα, εν πάση περιπτώσει, της κατάστασης εξαίρεσης, στην οποία βρίσκεται η ελληνική αγορά εργασίας. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε ότι το ΔΝΤ έχει διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο οφείλει να ρυθμιστεί ή να απορυθμιστεί, θα έλεγε κανείς, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Ωστόσο, στο πλαίσιο των συζητήσεων που εξελίσσονται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες, προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές, έτσι ώστε να βρεθεί ένα κοινό πεδίο, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες της δεύτερης αξιολόγησης. Σας έχουμε πει και εδώ στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αλλά πολύ περισσότερο και ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έχουν δηλώσει, ότι είναι μια από τις βασικές επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης, από τους βασικούς στόχους της ελληνικής κυβέρνησης στη διαδικασία για τη δεύτερη αξιολόγηση, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και αυτό συνεχίζουμε να πιστεύουμε και αυτό συνεχίζουμε να επιδιώκουμε.
Σε ό,τι αφορά τον κ. Σόιμπλε, δεν νομίζω ότι χρειάζεται το οποιοδήποτε σχόλιο. Η θέση της Γερμανίας είναι σαφής από την αρχή του προγράμματος, ότι θεωρεί ως προαπαιτούμενο για τη συνέχισή του τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Επομένως, δεν θεωρώ ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μας είπε κάτι καινούριο, χθες. Επανέλαβε μια θέση, η οποία διατυπώνεται διαρκώς εκ μέρους των γερμανικών Αρχών.

ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Επειδή ο κ. Τσακαλώτος, αν δεν κάνω λάθος, έθεσε ως ένα ακόμα ορόσημο την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, αν περιμένετε ότι σε εκείνη τη Σύνοδο θα άρει το Ταμείο όποιες επιφυλάξεις ή πιέσεις σε σχέση με τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό και θα υπάρξει κάποια λύση ως προς τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και αν αισιοδοξείτε ότι θα υπάρξει μια θετική εξέλιξη για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε κανείς να θέσει είναι το εξής: Πρέπει πριν από την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, είναι αναγκαίο πριν από την εαρινή Σύνοδο να υπάρξει τεχνική συμφωνία και συμφωνία για το δημοσιονομικό μίγμα του 2019 και από εκεί και πέρα, να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, που πλέον θα φέρει, όπως καταλαβαίνετε, και τη Γερμανία προ των δικών της ευθυνών. Στη συνέχεια, στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, και το Ταμείο οφείλει να πάρει τις τελικές του αποφάσεις για τον τρόπο συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει η δυνατότητα, κατά τη γνώμη μας, για περαιτέρω καθυστερήσεις και το ΔΝΤ πρέπει να το κατανοήσει αυτό. Εκείνοι μπορεί να έχουν σκοπό να περιμένουν περισσότερο, όμως, ούτε η Ευρώπη, ούτε η Ελλάδα μπορεί να περιμένει διαρκώς τις τελικές αποφάσεις του Ταμείου. Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι αυτό το παράθυρο ευκαιρίας πρέπει να το αξιοποιήσουμε με πολύ μεγάλη σωφροσύνη, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία ει δυνατόν και εντός του Απριλίου.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το Προσφυγικό είναι έτοιμη να καταρρεύσει, όπως είπε ο κ. Τσελίκ στο Bloomberg;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είδα και το προηγούμενο διάστημα, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν και κάποια δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο που λένε ότι οι ροές αυξάνονται, ότι η Τουρκία έχει ανοίξει τη στρόφιγγα. Πρόκειται περί αναληθών δημοσιευμάτων. Ο μέσος όρος των εισερχομένων στην Ελλάδα δεν έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Αντιθέτως, βρίσκεται στα κανονικά επίπεδα που ήταν το τελευταίο 6μηνο-7μηνο τουλάχιστον. Επομένως, ως προς αυτό θα πρέπει να αμβλυνθούν, θα έλεγε κανείς, οι ανησυχίες. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη συνεχιστεί η κλιμάκωση μεταξύ της Τουρκίας και κάποιων κρατών, ιδιαιτέρως του ευρωπαϊκού Βορρά, διότι αυτό θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την πολιτική σταθερότητα της περιοχής, αλλά και την ίδια τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, που αποτελεί και το θεμέλιο λίθο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Νομίζω ότι πρέπει να την προστατεύσουμε αυτή τη Συμφωνία ως κόρη οφθαλμού και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύει η ελληνική κυβέρνηση.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Έχοντας υπόψη αυτό που είπατε, που αποκλείετε τα σενάρια ψήφισης των μέτρων από αυξημένη πλειοψηφία και με δεδομένο, επίσης, αυτό που λέτε ότι η Ν.Δ. θα έχει το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση, θα αντιμετωπίζατε διαφορετικά το ενδεχόμενο να ζητηθεί απλώς μια γραπτή δέσμευση της αντιπολίτευσης, όπως είχε γίνει επί κυβέρνησης Παπαδήμου για τα μέτρα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι εγώ δεν αποκλείω κανένα απολύτως ενδεχόμενο. Επιτρέψτε μου, όμως, για άλλη μια φορά, να κάνω την εκτίμηση ότι η Ν.Δ. κατά τον ίδιο τρόπο που αυτοκαταστρεφόμενη δεν ψήφισε την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με 617 εκατομμύρια ευρώ τα Χριστούγεννα του 2016, κατά τον ίδιο τρόπο και σήμερα δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία. Τοποθετήθηκα επ΄ αυτού και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση. Από εκεί και πέρα, το τι θα ζητήσει το ΔΝΤ από τη Ν.Δ. είναι ζήτημα του ΔΝΤ και της Ν.Δ. και δεν έχει απολύτως καμία νομική συνέπεια.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω για ένα θέμα εσωτερικής επικαιρότητας: Η εφημερίδα μου «ΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ» την Κυριακή ανέδειξε ένα θέμα, μεγάλο θέμα κατά τη γνώμη μας: Από την Αρχή Δημοσίων Εσόδων να μειώνει κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ πρόστιμα, τα οποία έχουν επιβληθεί από τις δημόσιες υπηρεσίες σε επώνυμους και μάλιστα για υποθέσεις φοροδιαφυγής, βεβαιωμένες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, η κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει σε αυτό το θέμα; Και πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν είναι πλέον Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Είναι Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ακολουθεί τις νομικές διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται που είναι, όπως γνωρίζετε, ο καταλογισμός του προστίμου από τις Υπηρεσίες σε πρώτο βαθμό και από εκεί και πέρα, ο φορολογούμενος, με βάση τις αρχές του Διοικητικού Δικαίου, έχει τη δυνατότητα να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή. Αν κατά την ενδικοφανή προσφυγή και στο δεύτερο βαθμό, οι Υπηρεσίες κρίνουν ότι έχουν γίνει τεχνικά ή άλλα λάθη στον καταλογισμό του φόρου, έχουν τη δυνατότητα να αναθεωρήσουν την απόφαση, έτσι ώστε να μην καταλήγουμε κάθε φορά στα Διοικητικά Δικαστήρια και να ψάχνουμε τι τελικά ισχύει. Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν βγάζουμε συμπεράσματα στη βάση κάποιων –θα έλεγε κανείς- μη τεκμηριωμένων διαισθήσεων που μπορεί να έχουμε. Τώρα, αν υπάρχει πραγματικό θέμα, ο κύριος αρμόδιος για να το αποφασίσει, σε περίπτωση που κληθεί να το αποφασίσει, είναι ο εκάστοτε εισαγγελέας που θα έχει μπροστά του συγκεκριμένη υπόθεση με συγκεκριμένες καταγγελίες.

ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πού οφείλεται το γεγονός ότι δεν έχει αποφασίσει η κυβέρνηση ακόμα ποιος θα πάει στη Νέα Υόρκη και στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή και την Κυριακή στην παρέλαση; Είναι η πρώτη φορά, δεν το έχω ξανασυναντήσει. Συνήθως τα ονόματα βγαίνουν και γρήγορα, ειδικά από τη Βουλή και από την κυβέρνηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μην ανησυχείτε, μην ανησυχείτε.

ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ανησυχώ. Ερώτηση κάνω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντός των επομένων ωρών θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

→ Τις τελευταίες μέρες σημειώθηκε πρόοδος στις τεχνικές διαπραγματεύσεις. Χτες ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

→ Πρόοδος έχει σημειωθεί και στη συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

→ Σε ότι αφορά τα θετικά μέτρα, είτε πρόκειται για φορολογικές ελαφρύνσεις είτε για αύξηση κοινωνικών δαπανών, είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία.

→ Διαφορές μεταξύ κυβέρνησης – ΔΝΤ παραμένουν στο ζήτημα της αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

→ Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα (14:00). Το EWG θα γίνει με τηλεδιάσκεψη καθώς οι επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα.

→ Στόχος μέχρι το EG της 20/3 να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για το SLA.

→ Στόχος μέχρι το EG της 20/3 να έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές σε σχέση με την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για την περίοδο μετά το 2019.

→ Όποια μέτρα συμφωνηθούν για μετά το 2019 θα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο 0. Προϋπόθεση η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.

→ Όλα τα μέτρα, θετικά και αρνητικά, θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα.

→ Επιδίωξη όλων των πλευρών δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση του SLA αλλά η επίτευξη μιας συνολικής λύσης.

→ Η συνολική λύση θα περιλαμβάνει: α) προσδιορισμό στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019.

→ Η συνολική λύση θα περιλαμβάνει: β) προσδιορισμό μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα απαιτηθούν ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.

→ Aυτή ακριβώς η συνολική λύση θα επιτρέψει την πρόσβαση της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

→ Για πρώτη φορά μετά από 8 έτη είμαστε κοντά σε συνολική λύση που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα.

→ Για πρώτη φορά μετά από 8 έτη είμαστε κοντά σε συνολική λύση που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για οριστική έξοδο από μνημόνια & επιτροπεία.

→ Η τακτική της ΝΔ που ζητούσε άρον άρον κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς επίτευξη συνολικής λύσης αποδεικνύεται κοντόφθαλμη αλλά και ανεύθυνη.

→ Η ΝΔ μας ζητούσε και να αποδεχτούμε άνευ ετέρου τα μέτρα του ΔΝΤ και να ολοκληρώσουμε την συμφωνία χωρίς να εξασφαλίσουμε μια συνολική λύση!

→ H θέση της ΝΔ θα οδηγούσε για άλλη μια φορά στην μετάθεση του προβλήματος για 2-3 μήνες για να ξαναεμφανιστεί στη συνέχεια πιο έντονο.

→ Σε διάψευση των προσδοκιών του κ. Μητσοτάκη, βαδίζουμε προς μία συμφωνία σαφώς καλύτερη από αυτή που μας καλούσε να υπογράψουμε.

→ Ο κ. Μητσοτάκης θα ψηφίσει την συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης;

→ Ο πρωθυπουργός αναχώρησε σήμερα το πρωί για τις Βρυξέλλες όπου και θα ξεκινήσει σε λίγες ώρες η Σύνοδος Κορυφής.

→ Αύριο ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κύριο Αναστασιαδή.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κυρίες και Κύριοι,

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται για την ολοκλήρωση των τεχνικών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Τις τελευταίες μέρες σημειώθηκε πρόοδος, η οποία συνεχίστηκε και χθες, καθώς ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Επίσης, πρόοδος έχει σημειωθεί και στη συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος. Ειδικά σε ότι αφορά τα θετικά μέτρα, είτε πρόκειται για φορολογικές ελαφρύνσεις είτε για αύξηση κοινωνικών δαπανών, είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία.

Διαφορές παραμένουν ακόμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ, στο ζήτημα των εργασιακών και συγκεκριμένα σε σχέση με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα με την επόμενη συνάντηση να έχει οριστεί για τις 14:00 το μεσημέρι, ενώ το Euroworking Group θα γίνει με τηλεδιάσκεψη καθώς οι επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται ακόμη στην Αθήνα.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι μέχρι το Eurogroup της 20ης Μάρτη, να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για το SLA και να έχουν γεφυρωθεί οι όποιες διαφορές απομένουν σε σχέση με την  αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για την περίοδο μετά το 2019.

Επαναλαμβάνουμε ότι βασική αρχή της συμφωνίας είναι πως όποια μέτρα συμφωνηθούν για την περίοδο μετά το 2019 θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Ενώ όλα τα μέτρα, θετικά και αρνητικά, θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα.

Επιδίωξη όλων των πλευρών, δεν είναι απλώς και μόνο η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας αλλά η επίτευξη μιας συνολικής λύσης που θα περιλαμβάνει τόσο τον προσδιορισμό των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019, όσο και των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα απαιτηθούν ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Είναι ακριβώς αυτή η συνολική λύση που θα επιτρέψει και την πρόσβαση της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο θα ενισχύσει την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη, θα υποτιμήσει τον κίνδυνο και θα σηματοδοτήσει την οριστική επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, ανοίγοντας το δρόμο για την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές χρήματος.

Για πρώτη φορά λοιπόν μετά από μια οχταετία, είμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική λύση που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα, αλλά θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία.

Είναι εξάλλου ακριβώς για το λόγο αυτό που η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ η οποία ζητούσε το άρον-άρον κλείσιμο της αξιολόγησης, χωρίς να έχει επιτευχθεί συνολική λύση, αποδεικνύεται κοντόφθαλμη αλλά και ανεύθυνη.

Διότι το ζήτημα δεν είναι απλώς το πότε θα κλείσουμε αλλά και το πώς θα κλείσουμε.

Η ΝΔ μας ζητούσε λοιπόν, να κάνουμε τη χειρότερη από τις δυνατές επιλογές.

Να αποδεχτούμε άνευ ετέρου τα μέτρα που από τον Δεκέμβρη του 2015 ζητούσε το ΔΝΤ, αλλά και να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία χωρίς να εξασφαλίσουμε μια συνολική λύση.

Αποδείχτηκε λοιπόν εκ των πραγμάτων ότι η θέση της δεν ήταν απλώς λανθασμένη αλλά και οικονομικά και κοινωνικά καταστροφική.

Θα οδηγούσε στη μετάθεση για άλλη μια φορά του προβλήματος, με ευκαιριακό κέρδος δύο ή τριών μηνών σχετικής και εύθραυστης σταθεροποίησης, ενώ στη συνέχεια το πρόβλημα θα ξαναεμφανιζόταν και μάλιστα πολύ πιο έντονο.

Είναι ακριβώς η συνειδητοποίηση αυτή εκ μέρους τους, ότι δηλαδή βαδίζουμε προς μια συνολική λύση, που έχει εντείνει το στρατηγικό αδιέξοδο της Νέας Δημοκρατίας.

Από το πάγιο αίτημα για εκλογές, μετά την επίσκεψη του στο Βερολίνο ο πρόεδρος της ΝΔ  ξεκίνησε να μιλά αορίστως για ανάγκη πολιτικής αλλαγής,  για να φτάσει στην πλήρη αφωνία των τελευταίων ημερών.

Είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας επενδύσει για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο που ηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην καταστροφή και στο ναυάγιο, αναζητά τώρα τις εσωτερικές του ισορροπίες αλλά και ένα νέο αφήγημα.

Διότι σε διάψευση των προσδοκιών του βαδίζουμε προς μία συμφωνία με τους θεσμούς σαφώς καλύτερη από αυτή που μας καλούσε να υπογράψουμε.

Αυτό που απομένει να δούμε είναι αν ο κ. Μητσοτάκης θα ψηφίσει τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης ή αν θα ξανακάνει το λάθος του Δεκεμβρίου του 2016, όταν δεν ψήφισε το μέτρο για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με 617 εκατομμύρια ευρώ.

Επιτρέψτε μου πάντως την πρόβλεψη, ότι ο κος Μητσοτάκης δεν θα επαναφέρει σύντομα το αίτημα του για εκλογές.

Σε ότι αφορά τώρα το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Ο πρωθυπουργός αναχώρησε σήμερα το πρωί για τις Βρυξέλλες όπου και θα ξεκινήσει σε λίγες ώρες η Σύνοδος Κορυφής.

Στην ημερήσια διάταξη είναι τα θέματα του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού, η προετοιμασία της συζήτησης για το Μέλλον της Ευρώπης η οποία και θα λάβει χώρα στη Σύνοδο της Ρώμης στις 25 Μαρτίου, καθώς και η συζήτηση για την πορεία της Ευρωζώνης με τη συμμετοχή και του Διοικητή της ΕΚΤ, κ. Ντράγκι.

Επίσης αύριο ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον κύριο Αναστασιάδη.

Μέχρι στιγμής δε δεν υπάρχουν άλλες προγραμματισμένες κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του Πρωθυπουργού.

Σας ευχαριστώ.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή επαναλάβατε, κύριε Εκπρόσωπε, πολλές φορές τη λέξη «συνολική» σε ό,τι αφορά στη συμφωνία, θέλω να σας ρωτήσω, εάν μέσα σε αυτή τη «συνολική» συμφωνία και συγκεκριμένα στο staff level agreement που περιμένει η κυβέρνηση στο επόμενο Eurogroup θα περιλαμβάνονται τα εργασιακά θέματα και το συνταξιοδοτικό; Δηλαδή, ομαδικές απολύσεις και τα ζητήματα συνταξιοδοτικού που φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη μεγάλες αποστάσεις ή αυτό θα πάει για αργότερα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν μιλάμε για συνολική συμφωνία πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτή η συνολική συμφωνία έχει τρεις πυλώνες:

Ο ένας πυλώνας είναι το  staff level agreement  που αφορά την περίοδο από τώρα και μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Και σε αυτό το staff level agreement περιλαμβάνονται μια σειρά από ζητήματα, που σχετίζονται με την ενέργεια, με τα εργασιακά, με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με μια σειρά από αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη φορολογική διοίκηση, με μια σειρά από ζητήματα –εν πάση περιπτώσει- που απασχολούν το σύνολο του πολιτικού και κοινωνικού πεδίου. Το ένα κρατούμενο είναι αυτό.

Ο δεύτερος πυλώνας, το δεύτερο σκέλος αυτής της συμφωνίας αφορά τα δημοσιονομικά, την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για το έτος 2019. Και έχουμε πει ότι αυτή η αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, θα περιλαμβάνει θετικά και αρνητικά μέτρα. Βρισκόμαστε σε μια διαρκή συζήτηση και θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος και να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές απομένουν, ειδικά στο σκέλος των μέτρων που αφορούν τις δημοσιονομικές επιβαρύνσεις και όχι το σκέλος των δημοσιονομικών ελαφρύνσεων.

Το τρίτο σκέλος της συμφωνίας, το τρίτο πεδίο στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουμε, έτσι ώστε να επιτευχθεί η λεγόμενη «συνολική λύση», είναι το σκέλος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και του συνδεδεμένου με αυτά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά.

Άρα, λοιπόν, όταν μιλάμε για «συνολική συμφωνία» εννοούμε τη δυνατότητα να συγκλίνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα και στα τρία αυτά πεδία και στα τρία αυτά σκέλη.

Τώρα, σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την ερώτησή σας που αφορά στα εργασιακά, είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές, καθώς η οπτική γωνία απ` την οποία βλέπει τα πράγματα η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί και η οπτική γωνία απ` την οποία βλέπει τα πράγματα το ΔΝΤ, είναι διαφορετικές. Σε κάθε

περίπτωση, όμως, θα προσπαθήσουμε εντός των επόμενων ημερών να γεφυρώσουμε τις διαφορές οι οποίες ούτως ή άλλως υπάρχουν και είναι γνωστές.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των μέτρων για μετά το 2019 και συγκεκριμένα των δημοσιονομικών επιβαρύνσεων, δεν θέλω να μπω αυτή τη στιγμή σε περισσότερες λεπτομέρειες. Όταν υπάρξει μια συνολική συμφωνία και συγκλίνουν και γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές παραμένουν θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει περίπτωση στις 20 Μαρτίου να έχουμε SLA αλλά όχι κατάληξη στα μέτρα και  αντισταθμιστικά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι στις 20 Μαρτίου να υπάρχει και η συμφωνία σε ότι αφορά το staff level agreement, δηλαδή, τη συμφωνία μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, αλλά και να έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές για τα μέτρα και τα αντίμετρα για την περίοδο του 2019. Αυτός είναι ο στόχος, σε αυτή την κατεύθυνση βαδίζουμε, αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε και κατά τη διάρκεια των τεχνικών διαπραγματεύσεων. Αυτό θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήταν ένα σταθερό αίτημα της κυβέρνησης μέχρι πρότινος, κυρίως προς το ΔΝΤ, να λάβει υπόψη του τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την ελληνική οικονομία και να αναθεωρήσει τη στάση του στη διαπραγμάτευση. Επειδή έχουμε νέα αναθεώρηση των στοιχείων, πολύ πρόσφατη από την ΕΛΣΤΑΤ, υπάρχει αντίστοιχο αίτημα στη διαπραγμάτευση από την άλλη πλευρά προς την ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να αναπροσδιορίσει τη θέση της;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, ξέρετε ότι ο βασικός δείκτης ο οποίος απασχολεί τις τεχνικές συζητήσεις για τη διαπραγμάτευση είναι ο δείκτης του πρωτογενούς πλεονάσματος. Και φαίνεται ότι αυτή η οριακή διαφορά που παρατηρείται και είναι προσωρινή –είναι δηλαδή η διαφορά που παρατηρείται στη βάση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ- δεν επηρεάζει το δείκτη του πρωτογενούς πλεονάσματος ούτε για το 2016, αλλά ούτε και για τα επόμενα έτη. Δηλαδή, το 2016 θα κλείσει με ένα πολύ υψηλότερου του στόχου πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο μετά και τα 617 εκατομμύρια τα οποία δόθηκαν στους χαμηλοσυνταξιούχους, θα υπερβαίνει το 2%. Επομένως, δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα εκεί. Ενώ και οι προβλέψεις για το 2017 και για το 2018 της Κομισιόν –για το πρωτογενές πλεόνασμα πάντα μιλάμε- δεν έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Με αυτή την έννοια νομίζω ότι η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους συγκεκριμένους δείκτες, παραμένει εξαιρετικά ισχυρή.  Τώρα, επί της ουσίας για τις αποκλίσεις οι οποίες παρουσιάστηκαν από τα προχθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, να σας πω και το εξής: Η αρχική πρόβλεψη της Κομισιόν στη βάση της οποίας στηριζόταν και το σύνολο του ελληνικού προγράμματος, ήταν ότι θα είχαμε ύφεση 0,4% για το 2016. Αντιθέτως, αυτό το οποίο φαίνεται ακόμη και με αυτή τη σχετικά αρνητική εξέλιξη, είναι ότι υπερβαίνουμε τις προβλέψεις αυτές και από 0,4% ύφεση πηγαίνουμε σε ένα 0%. Επομένως και όλοι οι δείκτες αντιστοίχως υπερβαίνουν τους προσδιορισμένους και τους συμπεφωνημένους στόχους. Άρα, λοιπόν, βεβαίως μας προβληματίζουν τα στοιχεία αυτά , τα παρακολουθούμε από πάρα πολύ κοντά, ωστόσο δεν επηρεάζουν καθ` οιονδήποτε τρόπο αυτή τη στιγμή τη διαπραγμάτευση.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, τα μέτρα και τα αντίμετρα για μετά το 2019 θα τα νομοθετήσετε με τη συμφωνία-πακέτο στο χέρι ή αφήνετε ενδεχομένως και ανοιχτό παράθυρο να τα νομοθετήσετε προηγουμένως; Εάν βέβαια οι θεσμοί το ζητήσουν ως εγγύηση για να κλείσει η συμφωνία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω πει και σε προηγούμενη ενημέρωση των συντακτών ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στη νομοθέτηση των μέτρων, εφόσον υπάρξει η συνολική συμφωνία και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και για τον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2019.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Όσον αφορά τα εργασιακά, κύριε Εκπρόσωπε. Απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε, οι διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ είναι πολύ μεγάλες ακόμη. Πρόκειται ο Πρωθυπουργός να πάρει κάποιες πολιτικές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να υπάρξει κάποια συμφωνία όσον αφορά τα εργασιακά και να κλείσει με πολιτικό τρόπο ή σκέφτεται η κυβέρνηση ακόμη και τη μετάθεση των σχετικών αποφάσεων για κάποια επόμενη αξιολόγηση σε επόμενο χρόνο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στόχος αυτή τη στιγμή είναι να μπορέσουμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές, στο πλαίσιο των τεχνικών διαπραγματεύσεων, με τους επικεφαλής των θεσμών και από εκεί και πέρα, εφόσον δεν καταφέρουμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μέχρι να λήξει αυτό το στάδιο, τέλος πάντων, της διαπραγμάτευσης, θα σκεφτούμε ποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να πάρουμε.

ΜΑΝΗ: Μπορείτε να μας πείτε τι συμφωνήθηκε χθες για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και ποια ή ποιες θέσεις της κυβέρνησης δεν έγινε κατορθωτό να ενταχθούν στη συμφωνία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας. Ξέρετε ότι αυτό το οποίο έχει συμφωνηθεί, σε γενικές γραμμές, αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων, αλλά και όλων όσων φέρουν την εμπορική ιδιότητα, έτσι ώστε να μπορέσουν να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και κάποια κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, έχουν να κάνουν με το ύψος του ποσού, το οποίο θα πρέπει να ρυθμιστεί. Σε γενικές γραμμές οφείλω να πω ότι η συμφωνία που έχει επιτευχθεί, σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό,  είναι μία ισορροπημένη και ένα αρκετά καλό μείγμα πολιτικών προστασίας και ανακούφισης επιχειρήσεων, αλλά και εμπόρων που έχουν συσσωρεύσει μεγάλα τραπεζικά βάρη. Για τις υπόλοιπες λεπτομέρειες νομίζω ότι μπορείτε να ρωτήσετε τους αρμόδιους υπουργούς.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χωρίς να θέλω τώρα να σας βάλω στα βαθιά νερά της διαπραγμάτευσης, θέλω να ρωτήσω για τα λεγόμενα μέτρα, για τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος ή συνεχίζουν να ζητούν μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ; Και γενικά για το θέμα των παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό, παραμένει στο τραπέζι η πρόθεση της Αθήνας να ισχύσουν σταδιακά οι περικοπές από το 2020 και μετά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι δεν θέλω να μπω, αυτή τη στιγμή, σε τεχνικές λεπτομέρειες, που αφορούν την τρέχουσα διαπραγμάτευση. Το ύψος των μέτρων συζητείται στο πλαίσιο των τεχνικών κλιμακίων και στο πλαίσιο των επικεφαλής των θεσμών στις συζητήσεις τους με την ελληνική κυβέρνηση. Προσπαθούμε να βρούμε μια συμφωνία η οποία θα καλύπτει όλες τις πλευρές, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είμαι ούτε ο αρμοδιότερος, ούτε σε θέση να σας πω συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το τι γίνεται κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω για το θέμα που έχει ανακύψει με το εφάπαξ του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΣΦΑ και το διπλασιασμό των μισθών της ηγεσίας του ΟΔΔΗΧ, αν για την κυβέρνηση το νόμιμο είναι σε κάθε περίπτωση και ηθικό. Και θα ήθελα, αν μου επιτρέπετε, και μια απάντηση στα όσα υποστήριξε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, νωρίτερα το πρωί, ότι ο διπλασιασμός των αποδοχών της ηγεσίας του ΟΔΔΗΧ συνιστά κατ΄ ουσία μια απόπειρα δωροδοκίας, όταν δεν έχει έρθει στη Βουλή το θέμα της σύμβασης της κυβέρνησης με την Rotchild.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να ξεκινήσουμε ένα-ένα τα ζητήματα τα οποία θέτετε. Πρώτον, σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΣΦΑ, αν δεν κάνω λάθος είναι και πρόεδρος ταυτόχρονα. Σύμφωνα με το Καταστατικό της εταιρείας, σε περίπτωση που μέλος του υπαλληλικού προσωπικού διοριστεί ανώτατο εκτελεστικό όργανο της εταιρείας, μισθολογικά και συνταξιοδοτικά αντιμετωπίζεται ως γενικός διευθυντής της εταιρείας. Δηλαδή, ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΣΦΑ, ο οποίος προηγουμένως –να θυμίσω- ήταν διευθυντής της συγκεκριμένης επιχείρησης, με το διορισμό του από το διοικητικό συμβούλιο και το εποπτικό συμβούλιο της ΔΕΣΦΑ στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, άμεσα και πριν οποιαδήποτε συνταξιοδότησή του, εξισώθηκε με γενικό διευθυντή, με βάση, λοιπόν, το Καταστατικό της εταιρείας.

Τώρα, επί των συγκεκριμένων ποσών: Η μισθολογική διαφορά ήταν 1000 ευρώ μικτά και 500 ευρώ καθαρά το μήνα. Δηλαδή, από τη θέση του διευθυντή στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, η μισθολογική διαφορά ήταν περίπου της τάξης των 500 ευρώ καθαρά.

Σε ό,τι αφορά τώρα το εφάπαξ του -το οποίο, ξέρετε, και ως διευθυντής εάν συνταξιοδοτείτο ο άνθρωπος αυτός, θα έπαιρνε ένα εφάπαξ- η διαφορά, η οποία προκύπτει – και εν πάση περιπτώσει δεν ξέρουμε και ποια θα ήταν η εξέλιξή του στο εσωτερικό της επιχείρησης, αν δεν είχε διοριστεί ανώτατο εκτελεστικό στέλεχος της εταιρείας – η διαφορά, λοιπόν, η οποία προκύπτει μεταξύ του εφάπαξ που θα έπαιρνε ως διευθυντής και του εφάπαξ που παίρνει ως γενικός διευθυντής, είναι της τάξης των 27.000 ευρώ μικτών. Επομένως, όταν εκ μέρους, εν πάση περιπτώσει, εντύπων ή ΜΜΕ ή πολιτικών προσώπων εξαπολύονται επιθέσεις και γίνεται μια προσπάθεια να απομειωθεί η ηθική υπόληψη συγκεκριμένων προσώπων, καλό είναι να μεταφέρονται και τα γεγονότα ως αυτά έχουν.

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τα golden boys, τα λεγόμενα, έτσι όπως αποκλήθηκαν σήμερα του ΟΔΔΗΧ: Πρόκειται για έναν, διότι ναι μεν η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά το γενικό διευθυντή και τον αναπληρωτή διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, ωστόσο ο αναπληρωτής διευθυντής πρέπει να ξέρετε ότι δεν έχει διοριστεί, αυτή τη στιγμή, στον ΟΔΔΗΧ, άρα η θέση παραμένει κενή, επομένως μιλάμε για έναν άνθρωπο. Και επίσης, θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτό το οποίο έγινε είναι ή εν πάση περιπτώσει η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών ήταν να κάνει αυτή την κίνηση, έτσι ώστε να μπορέσει να κρατήσει στον ΟΔΔΗΧ, όσο το δυνατόν, ένα πρόσωπο με εξαιρετικά υψηλά προσόντα, το οποίο στην αγορά θα αμειβόταν με πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά τα οποία παίρνει αυτή τη στιγμή, αλλά φυσικά και να μπορεί να προσελκύσει ανθρώπους από την αγορά, οι οποίοι πρέπει να έχουν εξαιρετικά αυξημένα προσόντα για να διαχειριστούν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε μια περίοδο, όπου οι τεχνικές προδιαγραφές για την ομαλή εξέλιξή του, εν πάση περιπτώσει, και την ομαλή διαχείρισή του είναι εξαιρετικά αυξημένες.

Θέλω, λοιπόν, να πω ότι καλό είναι να μην προσπαθούμε να φτιάχνουμε πολιτικές και καταστάσεις και να μην κάνουμε πολιτικές κρίσεις, όταν δεν ξέρουμε τα ζητήματα τα οποία κάθε φορά συζητούνται.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, τις κατηγορίες τις οποίες επέλεξε να εξαπολύσει ο κ. Γεωργιάδης, θα σας έλεγα ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο της πολιτικής επιστήμης.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στη συνάντηση της 5ης Οκτωβρίου του 2016, του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, στην οποία συμμετείχαν και άλλοι ιεράρχες και υπουργοί, κρατήθηκαν τελικά πρακτικά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, έχει εκφραστεί από τον τότε αρμόδιο υπουργό, από τον νυν αρμόδιο υπουργό, αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σε σχετική παρέμβασή του στη Βουλή. Αυτή είναι και η θέση, η οποία υλοποιείται σήμερα, καθώς, όπως θα γνωρίζετε, συνεχίζεται ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της ηγεσίας της Εκκλησίας, έτσι ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και να προχωρήσουμε στην αλλαγή του προγράμματος σπουδών στη βάση των σύγχρονων αναγκών του εκπαιδευτικού συστήματος. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις θα ληφθούν από το αρμόδιο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, όταν αυτή η διαβούλευση ολοκληρωθεί στη βάση του χρονοδιαγράμματος, το οποίο, ούτως ή άλλως, έχει τεθεί εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

ΜΠΟΛΑΚΗΣ: Επ΄ αυτού του θέματος: Μιας και η συζήτηση άνοιξε για τη συνταγματική αναθεώρηση, τα θέματα χωρισμού Εκκλησίας-Κράτους, προφανώς και τίθενται σε διαβούλευση.  Η θέση της κυβέρνησης ποια είναι ως προς αυτό; Γιατί προκύπτει και μέσα από αυτή την τοποθέτηση του κ. Ιερώνυμου μια τέτοια ίσως και ανησυχία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, στη σχετική ομιλία του Πρωθυπουργού που έγινε το καλοκαίρι του 2016, ανέπτυξε με αρκετά εκτεταμένο τρόπο τα ζητήματα που σχετίζονται με το χωρισμό της Εκκλησίας και του κράτους. Είναι μια συζήτηση, η οποία αυτή τη στιγμή ξεκινά. Είναι μια συζήτηση, την οποία έχει αναλάβει η Επιτροπή για το δημόσιο διάλογο, ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, να διενεργήσει και οι τελικές θέσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα καταληχθούν όταν και αυτός ο διάλογος ολοκληρωθεί. Σε κάθε περίπτωση, η βασική αρχή είναι ότι θα πρέπει να γίνουν βήματα εκσυγχρονισμού του ελληνικού Συντάγματος, στην κατεύθυνση του σαφούς προσδιορισμού των διακριτών ρόλων μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας.

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Αναρωτηθήκατε για το ποια θα είναι η στάση της Ν.Δ. στη Βουλή κατά τη συνολική ψήφιση μέτρων και των αντίστοιχων θετικών μέτρων. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν σκέφτεται η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία -είναι μια συζήτηση που έχει γίνει στο παρελθόν, τότε μάλλον δεν υπήρχε αυτή η άποψη- αν διατηρεί η κυβέρνηση την ίδια θέση ή αν θα ζητήσει περισσότερες από την κυβερνητική πλειοψηφία ψήφους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 153 βουλευτές.

ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποια είναι η νέα προθεσμία για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δεδομένου ότι τον Μάρτιο που λήγει το πρώτο τρίμηνο, δεν προλαβαίνουμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον έχουμε τη συνολική συμφωνία, άμεσα θα υπάρξει και η συζήτηση –φαντάζομαι- από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία -γνωρίζετε- είναι ανεξάρτητη και δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε τις αποφάσεις της, σε σχέση με την ένταξη της χώρας  στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Δεν θέλω, αυτή τη στιγμή, να κάνω πιο συγκεκριμένες εκτιμήσεις, αλλά νομίζω ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα υπάρξει θετική εξέλιξη και στο πεδίο αυτό, δηλαδή στην ένταξή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

ΜΑΝΗ: Μας είπατε πριν τους στόχους για το Eurogroup της 20ης Μαρτίου: Τι θέλουμε να κλείσει, τι θέλουμε να γεφυρωθεί. Για τη συνολική συμφωνία υπάρχει deadline;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ας φτάσουμε στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου με μία συμφωνία για το SLA και το δημοσιονομικό μίγμα του 2019 και από εκεί και πέρα και στο πλαίσιο του Eurogroup θα οριστούν τα βασικά χρονοδιαγράμματα για να υπάρξει μια συνολική συμφωνία.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Υπάρχει σε εξέλιξη κάποια συζήτηση, επικοινωνία, αλληλογραφία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Παγκόσμια Τράπεζα για το ενδεχόμενο δανεισμού της χώρας από εκεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση για να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα στήριξης της ανεργίας, ένα οικονομικό πρόγραμμα ενίσχυσης για να υπάρξει καταπολέμηση, μάλλον, της ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό, από την ελληνική κυβέρνηση, παίρνονται διάφορες πρωτοβουλίες, τις οποίες, όμως, δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή, να ανακοινώσω.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ με τους κκ. Λυριτζή & Οικονόμου

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καλημερίζουμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κύριο Τζανακόπουλο. Καλημέρα κύριε Εκπρόσωπε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Θα τα πούμε όλα σήμερα, εδώ, με τον κύριο Τζανακόπουλο και είναι και πολλά.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μπορεί η κυβέρνηση, σήμερα, κύριε Τζανακόπουλε, και μετά τις συζητήσεις που είχαμε και χθες και μέχρι αργά τη νύχτα με τους εταίρους, να πει με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι είμαστε πολύ κοντά στο κλείσιμο, τουλάχιστον τεχνικού χαρακτήρα συμφωνίας, μπροστά στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, ξέρετε ότι αυτή η συμφωνία έχει τρεις πυλώνες: Ο πρώτος πυλώνας είναι εκείνος που αφορά την τεχνική συμφωνία μέχρι τη λήξη του προγράμματος. Ως προς αυτό το κομμάτι, είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας και να πάμε μέχρι…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: …μέχρι τις 20;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και νωρίτερα, θα έλεγα.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και νωρίτερα, ναι, γι’ αυτό το κομμάτι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γι’ αυτόν τον πυλώνα, που είναι επί της ουσίας οι μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τη Συμφωνία του Ιουλίου-Αυγούστου του 2015, καθώς και η δημοσιονομική πορεία μέχρι και το τέλος του 2018. Ως προς αυτό, λοιπόν, το σκέλος, αν κρατήσουμε την επιφύλαξη των εργασιακών. Εντάξει; Υπάρχει η επιφύλαξη των εργασιακών.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μπορούμε να το κάνουμε λίγο πιο σαφές;

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Για τα εργασιακά, γι΄ αυτό ήθελα να σας ρωτήσω, αν, επειδή κρατάτε μια επιφύλαξη, αν εδώ είμαστε σε μια κατάσταση όπου υπάρχει μια σύμπτωση απόψεων με τους εταίρους μας στην Ευρώπη, αλλά φαίνεται ότι η διαφωνία παραμένει με το ΔΝΤ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό μας πηγαίνει στον δεύτερο πυλώνα της συμφωνίας, που αφορά, κατά κύριο λόγο, τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, έτσι ώστε να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Και εκεί έχουμε δύο μεγάλα θέματα. Το πρώτο θέμα είναι το θέμα των εργασιακών και το δεύτερο είναι η όλη συζήτηση περί μέτρων και αντιμέτρων, που σχετίζεται και με τις δημοσιονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ για το 2019 πια και μετά. Και εκεί, φαίνεται ότι, ειδικά στις δημοσιονομικές προβλέψεις, υπάρχουν δυνατότητες συγκλίσεων. Συνεχίζει να υπάρχει η επιφύλαξη για τα εργασιακά, που σας είπα πριν από λίγο, διότι, ξέρετε, το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση έχουν, θα έλεγε κανείς, αντίθετες οπτικές γωνίες από τις οποίες βλέπουνε τα πράγματα…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να μας πείτε λίγο, κύριε Υπουργέ, πού βρισκόμαστε στη συμφωνία συνολικά. Αυτή τη στιγμή, έχουμε συμφωνήσει στο 2%, στα 3,6 δις μέτρα από το φορολογικό και από το ασφαλιστικό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να μπω σε πάρα πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, γιατί αυτές αλλάζουν ανάλογα και με την πρόοδο που γίνεται στα τεχνικά κλιμάκια. Σε γενικές γραμμές, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχουν συγκλίσεις σε ό,τι αφορά την ουσία των μέτρων και των αντιμέτρων.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το 2% το έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να μπω σε τεχνική λεπτομέρεια, που αφορά…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν είναι τεχνική λεπτομέρεια αυτό, είναι το πιο σημαντικό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι τεχνική λεπτομέρεια με την έννοια ότι αφορά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το κομμάτι το οποίο δεν έχει συμφωνηθεί. Επομένως…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ξέρετε γιατί σας ρωτάμε; Για να δούμε, τώρα θα κλείσετε το τεχνικό κομμάτι. Εντάξει. Θα πάμε παρακάτω ένα βήμα. Όμως, αυτό δεν δίνει λεφτά, πρώτα απ΄ όλα.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό ήθελα να ρωτήσω, εάν αρκεί το κλείσιμο της συμφωνίας που αφορά τη Συμφωνία του Αυγούστου, την αξιολόγηση στην πραγματικότητα δηλαδή, εάν αρκεί για να εκταμιευθούν χρήματα στην Ελλάδα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το αποφασίσει το Eurogroup. Όμως, εδώ, θέλω να είμαι πολύ σαφής, διότι το έχει πει και ο υπουργός των Οικονομικών και ο Πρωθυπουργός ότι αυτή τη στιγμή συζητάμε με τους εταίρους για μια συνολική συμφωνία. Δηλαδή, η κατ΄ αρχήν θέση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και όλων όσοι εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις δεν είναι μια «σπασμένη» συμφωνία. Δηλαδή, μια συμφωνία για την μέχρι το 2018 περίοδο, μια συμφωνία για το 2019 και μετά μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα για την από εκεί και πέρα περίοδο.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όλα μαζί.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο στόχος είναι να βρεθεί μια συνολική συμφωνία.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να σας πάει και μετά το 2019.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι μόνο εμάς, να πάει τη χώρα και την οικονομία μετά το 2019. Διότι, αν ξανακάνουμε, υπό την πίεση –ας το πούμε έτσι- του χρόνου και ο χρόνος είναι πάρα πολύ κομβικός και θέλω να το συζητήσουμε μετά…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Βέβαια, θα το συζητήσουμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …υπό την πίεση, λοιπόν, του χρόνου πούμε «άντε, να τελειώνουμε για να πετάξουμε το μπαλάκι, ας πούμε, για έξι μήνες μετά», δεν θα έχουμε επιλύσει τίποτα. Διότι, αυτή τη στιγμή, το κυριότερο πράγμα που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία είναι σταθερότητα και εμπιστοσύνη.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό, σε εμάς το λέτε; Εσείς έχετε δημιουργήσει αυτό το κλίμα της αστάθειας, της αβεβαιότητας και της έλλειψης εμπιστοσύνης, που μας έχει κοστίσει βαριά και στην οικονομία, κύριε Υπουργέ. Το πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες, το πληρώνετε και εσείς ως πολιτικό κόστος, αν θέλετε, αλλά αυτό, εμάς, μας αφήνει αδιάφορους τελείως. Εμάς, μας νοιάζει τι κάνουμε εμείς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο να λέτε ότι το πολιτικό κόστος που μπορεί να υποστεί μια κυβέρνηση είναι ζήτημα δικό της, δεν είναι ζήτημα των πολιτών. Όμως, εδώ, θέλω να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί ως προς την ανάλυση, διότι το κλίμα της αβεβαιότητας προκλήθηκε από δύο, κατά κύριο λόγο, στάσεις: Η μία στάση αφορά το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ ξεκίνησε τη συζήτηση, όχι μόνο για τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και για την πρώτη αξιολόγηση με μια σειρά από παράλογες απαιτήσεις που έλεγε ότι «εγώ, για να μπω στο πρόγραμμα, θέλω 4 δις μέτρα», δηλαδή 2% παραπάνω από ό,τι είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο-Αύγουστο.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και εσείς συμφωνήσατε τώρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμφωνήσαμε. Αυτό το οποίο συμφωνήσαμε είναι ότι θα πάρουμε 2% μέτρα σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό μίγμα, αλλά θα πάρουμε και αντίστοιχο ποσό αντιμέτρων.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Θα το συζητήσουμε αυτό μετά. Να λήξουμε το θέμα του χρόνου, γιατί η βασική κατηγόρια της αντιπολίτευσης…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εδώ θέλω, το δεύτερο ζήτημα είναι αυτό: Η αντιπολίτευση, λοιπόν, κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να κάνει μια εποικοδομητική κριτική του τύπου «η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει έτσι και έτσι και έτσι και διαφωνούμε σε αυτό που λέτε, διαφωνούμε στο δεύτερο που λέτε, διαφωνούμε στο τρίτο που λέτε, πρέπει να διαπραγματευτείτε καλύτερα σε ό,τι αφορά το τάδε ζήτημα», επέλεξε μια πολιτική κινδυνολογίας και καταστροφολογίας.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας έλεγε «κλείστε». Αυτό σας έλεγε κάθε μέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μας έλεγε «κλείστε» και την ίδια στιγμή μας έλεγε ότι ευθυνόμαστε εμείς, αν κλείσουμε με τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα, η κυβέρνηση έχει την ευθύνη. Έτσι δεν είναι; Εσείς έχετε τη διακυβέρνηση της χώρας, κύριε Τζανακόπουλε. Εσείς θέλετε τα θετικά να τα παίρνετε μόνοι σας και τα αρνητικά, να λέτε «ελάτε παιδιά, θέλουμε συναίνεση».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, όμως, ότι το ΔΝΤ είχε ξεκινήσει αυτές τις παράλογες απαιτήσεις, για τις οποίες ποτέ δεν τοποθετήθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015. Ούτε καθυστερήσεις είχαμε τότε, ούτε είχε γράψει ο λογαριασμός κάτι παραπάνω.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας λέει ότι καθυστερήσατε και αυτά δεν υπήρχαν στο τραπέζι. Δηλαδή, τον Φεβρουάριο του 2016 που έπρεπε να είχε κλείσει αυτή η αξιολόγηση, δεν υπήρχαν στο τραπέζι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είδατε, πήγατε ήδη πιο μετά. Εγώ σας είπα ότι η απαίτηση του ΔΝΤ για 4,5 δις μέτρα, 4 – 4,5 δις, 3,6 δις, υπάρχει στο τραπέζι ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, πριν περάσει το χρονοδιάγραμμα για τη λήξη της πρώτης αξιολόγησης. Και ξαναλέω, λοιπόν: Η αβεβαιότητα, κατά κύριο λόγο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι την καλλιέργησε για πολιτικούς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δημιούργησε μια κατάσταση κινδυνολογική, είχε μάλλον μια γλώσσα κινδυνολογική και μια γενικευμένη καταστροφολογία, η οποία κυριαρχούσε στο λόγο της και όσο κι αν λέγαμε εμείς ότι βασικός μας στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση, ωστόσο δεν έχει μόνο σημασία το πότε θα κλείσει, αλλά και το πώς θα κλείσει, για να μην κάνουμε πάλι τα λάθη του παρελθόντος ότι κλείνουμε άρον-άρον τις αξιολογήσεις χωρίς να υπάρχει συνολική συμφωνία. Άρα, λοιπόν, η αβεβαιότητα δεν τελείωνε, παίρναμε απλώς μια παράταση τριών ή τεσσάρων ή πέντε μηνών.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πάμε, λοιπόν, παρακάτω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λέμε ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή, λέμε ότι δεν κλείνουμε άρον-άρον την αξιολόγηση, αντιθέτως…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε. Εμείς μιλάμε πάντα σε ένα καλό επίπεδο με εσάς, όποτε σας έχουμε καλεσμένο και αυτό σας τιμά, έτσι κι αλλιώς. Και λέω, πώς συμβαίνει αυτό και βυθίσατε την οικονομία στο 1,1; Η αβεβαιότητα τη βύθισε, εγώ τη βύθισα; Πώς έγινε αυτό; Ευθύνεται ο Μητσοτάκης που βυθίστηκε η οικονομία; Άμα μου το πείτε κι αυτό, με συγχωρείτε, θα βγάλω είδηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι όταν η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει διαρκώς να ερμηνεύει την προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αξιολόγηση και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία που θα επιλύσει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Οι θέσεις οι δικές σας, είναι σαφείς. Αλλά έχετε μια πολιτική ρητορεία, που θυμίζει τη Ν.Δ., η οποία έλεγε ακριβώς τα ίδια για τον ΣΥΡΙΖΑ το 2014. Δεν μπορεί να είναι απάντηση μια τέτοια πολιτική αντιπαράθεση. Πρέπει να πείτε με σαφήνεια, για παράδειγμα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2014, δεν είπε ποτέ στη Ν.Δ. «κλείσε την αξιολόγηση». Ποτέ.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και μετά βγήκατε και είπατε ότι «έχετε ευθύνη που δεν κλείσατε την αξιολόγηση και μας δώσατε άδεια ταμεία».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μισό λεπτό. Αυτό είναι η κουβέντα επικοινωνιακού χαρακτήρα, πώς επηρεάζει ο ένας τον άλλο, την κοινωνία και τα λοιπά. Εδώ μιλάμε για την οικονομία. Η εκάστοτε κυβέρνηση διαχειρίζεται το οικονομικό περιβάλλον με τις πολιτικές της…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η οικονομία είναι και εμπιστοσύνη.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι και εμπιστοσύνη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, είναι και επικοινωνία.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Προφανώς. Αλλά, προσέξτε, όμως: Οι επιλογές που κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση επηρεάζουν προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση. Η κριτική που σας ασκείται είναι ότι η επιλογή που κάνατε για παράταση του χρόνου του κλεισίματος της αξιολόγησης δεν βοήθησε και διαμόρφωσε ένα αρνητικό περιβάλλον για την οικονομία. Και έρχομαι να προσθέσω σε αυτό: Λέτε «παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ». Μάλιστα. Και συμφωνούμε. Παραμένουν παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ και σήμερα; Και αν όχι, ποιος έχει υποχωρήσει; Εγώ, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι σας ακούω σήμερα να λέτε «ναι, το 2%, τα 3,6 δις». Βεβαίως και αντίμετρα, θα το συζητήσουμε μετά. Αλλά, ναι στην απαίτηση του 3,6, που είναι το 2%.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι το ίδιο. Είναι πολύ διαφορετικό να σου λέει κάποιος ότι πρέπει να πάρεις 3,6 δις πρόσθετα μέτρα, δηλαδή…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Έχει υποχωρήσει το ΔΝΤ, δηλαδή, τώρα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε υποχωρήσει και οι δύο πλευρές. Δηλαδή, από τη μία πλευρά η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε να αλλάξει το δημοσιονομικό μίγμα της πολιτικής, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει κοινό έδαφος και από την άλλη μεριά το ΔΝΤ έκανε πάρα πολύ μεγάλη υποχώρηση σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αντιμέτρων. Διότι, όταν λέμε ότι δεν θα πάρεις 2% πρόσθετα μέτρα, αλλά θα πάρεις 2% θετικά και 2% αρνητικά και άρα, το δημοσιονομικό αντίκτυπο θα είναι μηδέν, αυτό είναι μια υποχώρηση σε σχέση …

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό, αν ισχύει…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι «αν ισχύει», ισχύει.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μισό λεπτό…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ταυτόχρονα;

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ισχύει ταυτόχρονα ή ισχύει αφού πιάσετε το στόχο; Η λογική λέει, εξηγείστε μου το διαφορετικά, αλλά η λογική λέει ότι παίρνω τα μέτρα, προκειμένου να πετύχω το στόχο, γιατί αλλιώς πώς θα τον πετύχω, αλλιώς δεν χρειάζονται μέτρα. Ο στόχος; Το 3,5%. Πώς θα τον πετύχω; Παίρνοντας μέτρα, λέει η άλλη πλευρά. Και λέτε εσείς «ναι, παίρνω τα μέτρα, προφανώς για να πετύχω το στόχο, αλλιώς δεν θα τα χρειαζόταν και ταυτόχρονα παίρνω και μέτρα για να πάω προς αναπτυξιακή κατεύθυνση ή να στηρίξω κοινωνικές κατηγορίες και τα λοιπά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το «ταυτόχρονα» δεν είναι ανεξάρτητο του στόχου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι, όπως εσείς το περιγράφετε.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αλλά, πώς είναι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω: Το 2018 ο στόχος, ο οποίος περιγράφεται αυτή τη στιγμή από το πρόγραμμα, είναι 3,5%.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μάλιστα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν πιαστεί, λοιπόν, αυτός ο στόχος άνευ μέτρων που ζητά το ΔΝΤ…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Για το 2018 δεν έχει μέτρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν, λοιπόν, πιαστεί αυτός ο στόχος, που η Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση και η Εurostat λένε ότι θα πιαστεί με βάση τις προβλέψεις, τότε δεν έχουμε ανάγκη επιπρόσθετων μέτρων. Αν, λοιπόν, το δημοσιονομικό πακέτο, το οποίο ψηφιστεί, αλλάζει μόνο το μίγμα, ο στόχος, όπως ξέρετε, το πρωτογενές πλεόνασμα μεταφέρεται από τη μία χρονιά στην άλλη…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δηλαδή, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα, λέτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν σας λέω αυτό.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αλλά, τι μας λέτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι θα αλλάξει το μίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για μετά το 2018.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …για μετά το 2018…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί, κύριε Εκπρόσωπε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …αλλά ο στόχος θα μείνει ο ίδιος…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ένα λεπτό, κύριε Υπουργέ: 1/1/2019, θα μειωθεί το αφορολόγητο, θα φύγει η προσωπική διαφορά από τη μέση; Αυτά τα δύο βασικά σας ρωτώ προς το παρόν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από 1/1/2019 θα υπάρξουν μια σειρά από αλλαγές στη φορολογία που θα επιβαρύνουν κάποιες κοινωνικές κατηγορίες και την ίδια στιγμή θα υπάρξουν και κάποιες άλλες αλλαγές στη φορολογία, οι οποίες θα ελαφρύνουν κάποιες κοινωνικές κατηγορίες. Αυτό ακριβώς θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο μηδέν και όλα αυτά συμβαίνουν, διότι το ΔΝΤ, βλέπετε ότι και σε εσάς, σας φαίνεται λίγο περίεργο…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, γιατί δεν καταλαβαίνω την ανάγκη λήψης μέτρων…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μπορεί να υπάρχει η ανάγκη…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΔΝΤ λέει ότι πρέπει να αλλάξει το δημοσιονομικό μίγμα, γιατί αυτό είναι μια μεταρρύθμιση ποιότητας, έτσι τις ονομάζει.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ωραία. Να αλλάξω το δημοσιονομικό μίγμα, σημαίνει ότι από την πολιτική της λιτότητας που έχουμε μέχρι σήμερα, θα μπούμε στην πολιτική, ας το πούμε έτσι σχηματικά, της ανάπτυξης, δηλαδή της αύξησης της κυκλοφορίας του χρήματος, του μεγαλώματος της πίτας και τα λοιπά και τα λοιπά, επενδύσεων, ιδιωτικοποιήσεων, πείτε το όπως θέλετε, αλλά στην πολιτική της ανάπτυξης. Εσείς μου λέτε ότι εγώ θα αναγκαστώ να πάρω, διότι άκουσα και τον Πρωθυπουργό να λέει ότι «δεν πολυσυμφωνώ, αλλά είμαι αναγκασμένος να τα πάρω τα μέτρα», θα αναγκαστώ να πάρω μέτρα λιτότητας, γιατί αυτά είναι μέτρα λιτότητας, άρα υφεσιακά μέτρα και ταυτόχρονα θα πάρω και τα άλλα, προκειμένου να αλλάξει το μίγμα της πολιτικής. Μα, το μίγμα της πολιτικής ήδη έχει μέσα του τη λιτότητα. Δεν φεύγουμε από αυτό που είχαμε σήμερα. Δεν πρόκειται να μου μειώσετε εμένα τη φορολογία, να μειώσετε, ξέρω εγώ, την εισφορά, να μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ και τα λοιπά και τα λοιπά. Παίρνει κανείς μέτρα, γιατί θέλει να πετύχει κάτι. Τι θέλει να πετύχει; Κάποιο στόχο. Τι λέει; Ότι αυτός ο στόχος –και το ξέρετε και εσείς και εμείς- το 3,5 για πολλά χρόνια δεν πιάνεται χωρίς μέτρα. Γι’ αυτό και πήρατε μέτρα το 2017 για να πιάσετε το 2018 το στόχο του 3,5. Γι’ αυτό έχουμε νέα φορολογία τώρα, γι΄ αυτό έχουμε νέες εισφορές και τα λοιπά και τα λοιπά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη στιγμή, όμως, που θα πιαστεί ο στόχος το 2018, περνάμε από τη μία χρονιά στην άλλη χωρίς την ανάγκη πρόσθετων μέτρων.

Το ΔΝΤ αυτό το οποίο λέει είναι ότι πέραν όλων αυτών, δηλαδή πέραν του συγκεκριμένου ζητήματος που έχει να κάνει με το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν συμφωνεί και με τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μάλιστα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλει, λοιπόν, να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνουμε το ίδιο πρωτογενές πλεόνασμα. Γιατί; Διότι θεωρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο μέχρι το 2018 θα επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μην κολλήσουμε σε αυτό, κύριε Υπουργέ. Μόλις έρθει στη Βουλή, θα καταλάβουμε όλοι περί τίνος πρόκειται. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω κάτι άλλο: Γιατί η οικονομία σημείωσε αρνητική επίδοση το τελευταίο τρίμηνο του 2016; Και μάλιστα, πριν μπείτε στην ουσία, ο Πρωθυπουργός το γνώριζε αυτό ή όχι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς είναι δυνατόν; Η ΕΛΣΤΑΤ είναι ανεξάρτητη Αρχή, η οποία ανακοινώνει τα αποτελέσματά της, χωρίς να συζητά με την ελληνική κυβέρνηση.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο υπουργός Οικονομικών δεν το γνώριζε ούτε αυτός;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να ρωτήσετε τον υπουργό Οικονομικών. Δεν το ξέρω εγώ αυτό.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα. Πάμε στην ουσία τώρα. Γιατί συνέβη αυτό; Έχει ευθύνη η κυβέρνηση γι’ αυτό ή έγινε κάπως μόνο του;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γίνονται μόνα τους τα πράγματα στην οικονομία. Προφανώς, έχει επηρεαστεί το οικονομικό κλίμα από την αβεβαιότητα για την οποία συζητούσαμε προηγουμένως. Ωστόσο, αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι είναι προσωρινά στοιχεία, ότι ούτως ή άλλως είμαστε πάνω από τις προβλέψεις που υπήρχαν για το 2016, το οποίο προβλεπόταν ότι θα κλείσει με ύφεση 0,4% και ακόμα και με αυτή την αλλαγή, εν πάση περιπτώσει, των προβλέψεων της ΕΛΣΤΑΤ, βρισκόμαστε επί της ουσίας σε στασιμότητα, μηδενική ύφεση για το 2016 συνολικά. Και θα σας έλεγα ότι καλό θα ήταν να περιμένουμε να δούμε τα συνολικά στοιχεία. Όμως και ένα δεύτερο ζήτημα, δεν επηρεάζεται σε τίποτα ο στόχος του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα. Βεβαίως, παρακολουθούμε την πορεία της οικονομίας. Καταλαβαίνουμε ότι…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βλέπω ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 να πηγαίνει και αυτό προς τα κάτω, κύριε Υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, αυτό…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έχουμε από το ΙΟΒΕ, από διάφορες κατηγορίες, από διάφορες ιστορίες, πάντως δεν πάμε καλά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ας περιμένουμε να δούμε…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είστε ικανοποιημένοι –και ερωτώ την κυβέρνηση τώρα, δηλαδή τον Πρωθυπουργό- είναι ικανοποιημένη…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν ρωτάτε τον Πρωθυπουργό;

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί είστε Εκπρόσωπός του. Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από την εφαρμογή και τη λειτουργία και την απόδοση του νέου ασφαλιστικού συστήματος; Τα στοιχεία μέχρι αυτή την ώρα δείχνουν ότι μια μειοψηφία μπορεί να πληρώσει ή πληρώνει τις εισφορές της αυτή τη στιγμή και ταυτόχρονα υπάρχουν τεράστια κενά, έχουν χαθεί μέχρι και ονόματα ασφαλισμένων στο νέο σύστημα. Είστε ικανοποιημένοι από τη λειτουργία και την απόδοση του νέου ασφαλιστικού συστήματος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, όταν περνάμε από…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το λέω, γιατί αν μας ανοίξει τρύπα από εκεί, δεν θα συζητάμε για νέα μέτρα, θα συζητάμε για άλλα πράγματα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τρύπα. Από ό,τι λέει το υπουργείο Εργασίας, οι εισπράξεις πηγαίνουν κανονικά και μάλιστα είναι και λίγο πάνω από τους προσδιορισμένους στόχους. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να δούμε τις εισπράξεις σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα πάμε σε αλλαγές, κύριε Υπουργέ; Περιμένει ο κόσμος με αγωνία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχει ένα θέμα, το οποίο αφορά κατά κύριο λόγο τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, οι οποίοι έχουν μια σχέση εργασίας πίσω από την οποία υποκρύπτεται στην πραγματικότητα εξαρτημένη σχέση εργασίας.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δηλαδή, μισθωτοί. Είναι σαν μισθωτοί.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην πραγματικότητα εμφανίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα πάμε σε διορθώσεις εκεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … αλλά λειτουργούν ως μισθωτοί. Προσπαθούμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να επιλύσουμε το ζήτημα, αλλά να ξέρετε το εξής…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο κόσμος περιμένει να ακούσει συγκεκριμένα πράγματα, κύριε Υπουργέ. Μη λέμε εδώ πέρα ό,τι να είναι. Εγώ λέω: Θα πάμε σε διορθώσεις εκεί; Πρέπει να ξέρει ο κόσμος τι να περιμένει, γιατί εδώ έχετε φέρει κάποιες εισφορές, οι οποίες είναι καταστροφικές για κάποιες κατηγορίες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Για κάποιες.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για κάποιες λέω. Δεν πρέπει να καταστρέφονται κάποιοι στο όνομα της ελάφρυνσης κάποιων άλλων.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρόβλημα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο σε αυτούς τους ανθρώπους τους οποίους σας ανέφερα…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα το διορθώσετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  …και εκεί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τις αναγκαίες διορθώσεις.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μιας και είμαστε σ’ αυτό το θέμα, κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένα ζήτημα στα φορολογικά, με το θέμα των βουλευτών που αναδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες και από τις εφημερίδες, το έχει αναδείξει και ο ΣΚΑΪ παλαιότερα και ο συνάδελφός μας ο Τάσος ο Τέλογλου εδώ. Υπάρχει θέμα εκεί ή όχι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το 2016 έγινε μία μεγάλη αλλαγή στο φορολογικό σύστημα και θα έλεγα ότι θα πρέπει να βλέπουμε τη συνολική επιβάρυνση, η οποία υπάρχει για τα πολιτικά πρόσωπα. Και η συνολική επιβάρυνση που υπάρχει για τα πολιτικά πρόσωπα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι ήταν προηγουμένως.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, αλλά είναι μικρότερη απ’ ό,τι των υπολοίπων.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτό έχουμε πει ότι θα…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δηλαδή, ένας πολίτης με εισόδημα το ίδιο με έναν βουλευτή, δεν φορολογείται το ίδιο. Ο βουλευτής φορολογείται πολύ λιγότερο. Αυτό γιατί δεν σας απασχολεί; Δεν είναι δίκαιο αυτό. Γιατί δεν σας απασχολεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου δίκαιο. Και είναι πρόθεση της κυβέρνησης να διορθώσει αυτή…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι πράγματι, η νέα μείωση του αφορολογήτου θα αφορά και τους βουλευτές.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλους θα τους αφορά, εάν υπάρξει μείωση του αφορολογήτου. Το θέμα δεν αυτό, το θέμα είναι να αλλάξει συνολικά η φορολογία των βουλευτών, έτσι ώστε οι βουλευτές να φορολογούνται όπως όλοι οι έλληνες πολίτες.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Επίσης υπάρχει ένα θέμα που αναδεικνύει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σήμερα για τον ΔΕΣΦΑ και τον επικεφαλής του, που έκανε για λογαριασμό του -όπως αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ, ο κύριος Σκρέκας- μια απίστευτη αύξηση στο εφάπαξ του και ελέγχεται νομίζω γι’ αυτό. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε το θέμα. Πάρτι ημετέρων στον ΔΕΣΦΑ. Λέω, εάν το ψάξατε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω προλάβει να το ψάξω ακόμη. Ξέρετε ότι την προηγούμενη φορά που υπήρξε μια πληροφορία για κάτι τέτοιο, η κίνηση της κυβέρνησης ήταν άμεση. Έχουμε πει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε, ειδικά σε μία περίοδο που η κοινωνία βιώνει δύσκολες καταστάσεις, τέτοιου τύπου επιλογές και συμπεριφορές από τον οποιοδήποτε.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Επομένως, λέτε ότι θα το ελέγξετε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι μόνο θα το ελέγξουμε, αλλά εάν ισχύει κιόλας, οι κινήσεις της κυβέρνησης θα είναι άμεσες.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μια κουβέντα να πείτε και για τις εισπρακτικές εταιρείες, κύριε Υπουργέ, που φαίνεται ότι το θέμα «ετελείωσεν» -όπως έλεγαν και στις ελληνικές ταινίες- ενώ εσείς το είχατε κάνει σημαία το θέμα αυτό. Τι θα κάνετε;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το είχατε κάνει σημαία το πράγμα αυτό, για τις δράσεις των εισπρακτικών εταιρειών. Και επειδή είναι ανοιχτό ακόμη το θέμα των κόκκινων δανείων, που είναι τεράστιο θέμα και για την ελληνική οικονομία και για το τραπεζικό σύστημα, θέλω να μας πει η κυβέρνηση αν έχει καταλήξει στην αντίληψή της για το πώς θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάτε τώρα για ένα ζήτημα, το οποίο είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δηλαδή ο τρόπος διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Υπάρχουν συζητήσεις και με τον SSM και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο πλαίσιο της αξιολόγησης για να μπορέσουμε να βρούμε τον καταλληλότερο τρόπο διαχείρισης των κόκκινων δανείων, χωρίς να μπουν σε κίνδυνο αφενός οι τράπεζες αφετέρου όμως και οι πολίτες, οι οποίοι έχουν δει τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται τα τελευταία 7-8 χρόνια και δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν δάνεια τα οποία πήραν με άλλες προσδοκίες ζωής ο καθένας, σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Αποτελεί ένα πάρα πολύ δύσκολο πρόβλημα. Τώρα σε ό,τι αφορά τις εισπρακτικές εταιρείες, θα δούμε την απόφαση της δικαιοσύνης και αναλόγως θα πράξουμε. Προφανώς, όμως, μια απόφαση της δικαιοσύνης καταλαβαίνετε ότι είναι δεσμευτική…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εντάξει, είναι απόφαση της δικαιοσύνης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ωστόσο το ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο σε σχέση με τη δράση αυτών των εταιρειών είναι απολύτως δεδομένο.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ακούμε όλες αυτές τις ημέρες τις σχετικές προτάσεις, αντιπροτάσεις, συζητήσεις, που γίνονται για τα μέτρα. Δεν έχουμε ακούσει μία λέξη από την κυβέρνηση και πρέπει να το πείτε.  Ποια τα αντίμετρα; Σε ποιον τομέα αντιπροτείνουμε τι, εμείς ως χώρα, για να εξισορροπήσουμε τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχω ξαναπεί, έχω ερωτηθεί και στο briefing πάρα πολλές φορές, δεν θέλω να δώσω λεπτομέρειες από τη διαβούλευση…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δεν θέλετε να δώσετε λεπτομέρειες επειδή έχουμε διαφωνία στην κατεύθυνση; Εσείς θέλετε ενίσχυση των κοινωνικών ομάδων και οι άλλοι ζητούν προς αναπτυξιακή πλευρά; Τι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν και εκεί διαφορετικές οπτικές γωνίες, το καταλαβαίνετε, είμαστε σε μια…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας λένε ότι κάνετε πολιτική εδώ, γιατί θέλετε να ευνοήσετε τις δικές σας κατηγορίες ψηφοφόρων…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε καλά, κι εκείνοι πολιτική κάνουν. Όλοι πολιτική κάνουμε.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, λέμε για το συνολικό καλό τώρα, μιλάμε γι’ αυτό φαντάζομαι οι περισσότεροι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Το συνολικό καλό καταλαβαίνετε ότι προκύπτει από τον τρόπο που…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί η τρόικα λέει εδώ κάτι σωστό. Λέει να πάμε για μέτρα αναπτυξιακά. Εσείς λέτε όχι, θέλω να πάω εκεί. Είναι έτσι; Λέω τι λέγεται.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό, θα σας πω το εξής: Υπάρχει μία αντίληψη που λέει ότι αναπτυξιακό μέτρο είναι να μειώσεις -ας πούμε- 10,15,20% τη φορολογία των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να προκύψουν επενδύσεις. Υπάρχει και μια άλλη αντίληψη η οποία λέει ότι αναπτυξιακό μέτρο είναι να αυξήσεις την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων, γιατί έτσι τονώνεται η εσωτερική ζήτηση. Επομένως, το θέμα είναι προς ποια κατεύθυνση της πολιτικής θέλεις κάθε φορά να πηγαίνεις. Και το ΔΝΤ έχει τις οικονομικές/πολιτικές απόψεις του και η ελληνική κυβέρνηση έχει οικονομικές/πολιτικές απόψεις της, διότι όλα αυτά σχετίζονται με την πολιτική σύγκρουση…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί υπάρχει η εντύπωση ότι πια το ΔΝΤ δεν είναι τοκογλύφοι, γδάρτες και τα λοιπά.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτά είναι παλιά, πού τα θυμήθηκες;

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι, λέω προς την κυβέρνηση. Έχουν πέσει οι τόνοι τον τελευταίο καιρό ή όχι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, δεν νομίζω ότι μπορείτε να πείτε στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν είχε υψηλούς τόνους απέναντι στο ΔΝΤ.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είχε και τώρα δεν έχει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε;

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Έχω την εντύπωση ότι έχει υπάρξει μία προσέγγιση των ελληνικών θέσεων με τις θέσεις του ΔΝΤ. Ισχύει ή όχι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι στις 20 Φεβρουαρίου κάναμε και οι δύο πλευρές υποχωρήσεις, έτσι ώστε να υπάρξει …

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αφού ταυτίστηκαν οι άνθρωποι, πήγαν με το ΔΝΤ. Τι δεν καταλαβαίνεις;

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Οικονόμου άφησε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι έτσι. Και οι δύο πλευρές έκαναν υποχωρήσεις. Καταλήξαμε σε μία επί της αρχής συμφωνία και από εκεί και πέρα το να συνεχίζεται η πολιτική, πολεμική -εάν το θέλετε- δεν βοηθά, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι αντιπαραγωγική, κύριε Υπουργέ.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι σε θετική κατεύθυνση οι δηλώσεις του κυρίου Σόιμπλε για την ιστορία των πρωτογενών πλεονασμάτων;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε μετατόπιση της Γερμανίας από θέσεις που είναι μη ρεαλιστικές, αξιολογείται ως θετική. Αυτό το οποίο απομένει να δούμε, είναι ποια θα είναι η τελική κατάληξη της συζήτησης.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς προτιμάτε αλλαγή στην κυβέρνηση στη Γερμανία; Γιατί το άκουσα να λέγεται αυτό από συναδέλφους σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν είναι για κάποιον που εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ότι θα μιλούσατε καλύτερα με τον κύριο Σουλτς, για παράδειγμα. Ειπώθηκε και αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να το πω αυτό. Εμάς μας ενδιαφέρει η γενική πολιτική της Γερμανίας.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ. Να είστε καλά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, καλή σας μέρα..

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

→ Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις διεξάγονται με βάση το γενικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε στις προκαταρκτικές συναντήσεις & στο Eurogroup της 20/2. Οι δημοσιεύσεις για απαιτήσεις των δανειστών έξω από το συγκεκριμένο πλαίσιο στερούνται αλήθειας.

→ Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για εφαρμογή των σχετικών μέτρων από το 2018.

→ Η διαπραγμάτευση οφείλει να γίνεται στο πεδίο και όχι μέσω διαρροών που μόνο σύγχυση προκαλούν.

→ Η δουλειά των τεχνικών κλιμακίων συνεχίζεται. Απαιτείται χρόνος για να συμφωνηθεί το μείγμα πολιτικής που θα εφαρμοστεί από το 2019.

→ Εξετάζονται μεταρρυθμίσεις με σημείο εκκίνησης το 2% του ΑΕΠ το οποίο όμως τελεί υπό διαπραγμάτευση. Είναι πιθανό να μειωθεί.

→ Τα μέτρα, με εφαρμογή από το 2019, θα έχουν τόσο αρνητικό όσο και θετικό δημοσιονομικό πρόσημο. Το καθαρό αποτέλεσμά τους θα είναι 0. Αυτό εξαρτάται και από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2018 (+3,5%). Με βάση τις προβλέψεις ο στόχος δεν τίθεται εν αμφιβόλω.

→ Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για τη θετική ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (SLA) τις επόμενες μέρες. Ο στόχος για ολοκλήρωσή της πριν το eurogroup της 20ης Μαρτίου είναι εφικτός.

→ Μετά την ολοκλήρωση του SLA, στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης, αναμένεται η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων απομείωσης του χρέους

→ Η παραμετροποίηση των μέτρων για το ελλ. χρέος είναι αναπόσπαστο μέρος της 2ης αξιολόγησης και θα διευκολύνει τη μελέτη βιωσιμότητάς του.

→ Η μελέτη βιωσιμότητας του χρέους θα δώσει τη δυνατότητα:
– στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα
– στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελλ. ομόλογα στο QE

→ Συνεπώς, έχουμε μπροστά μας σαφή βήματα για την ολοκλήρωση όχι απλώς της 2ης αξιολόγησης αλλά μιας ολιστικής συμφωνίας.

→ Μια ολιστική συμφωνία που:
– θα επιλύει το θέμα βιωσιμότητας του χρέους
– θα δίνει πράσινο φως στις αγορές να εμπιστευτούν την ελλ. οικονομία

→ Θα εργαστούμε με υπευθυνότητα & σοβαρότητα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την οικονομία & κοινωνία.

→ Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να είναι αυτή που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, την επιτροπεία, τα προγράμματα δανεισμού και τα μνημόνια. Η ολοκλήρωση της ολιστικής συμφωνίας είναι το πιο αποφασιστικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση.

→ Οι εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών και η πορεία των ελληνικών ομολόγων αποδεικνύουν ότι το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας έχει ανατραπεί.

→ Είναι τεράστια η ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επί μήνες τροφοδότησε κινδυνολογικά σενάρια που έβλαψαν την ελληνική οικονομία.

→ Η επιχειρηματολογία της ΝΔ τώρα εστιάζει όχι στην επικείμενη καταστροφή αλλά στις καθυστερήσεις που δήθεν μεγαλώνουν το λογαριασμό. Η ΝΔ αποφεύγει επιμελώς να αναφέρει ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ είχαν τεθεί πριν σημειωθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση -ήδη από τον Δεκ. του 2015.

→ Στο πλαίσιο του στρατηγικού αδιεξόδου και της σύγχυσης που επικρατεί στην αντιπολίτευση εντάσσονται οι δηλώσεις του κυρίου Γεωργιάδη ο οποίος κάλεσε να ασκηθεί επιθετική κερδοσκοπία στην Ελλάδα!

→ Απέναντι στην αλλοπρόσαλλη τακτική της ΝΔ, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελλ. οικονομία.

→ Το 2017, με δεδομένη πλέον την πορεία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, θα παρουσιάσει ακόμη θετικότερα αποτελέσματα από το 2016.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κυρίες και Κύριοι,
Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με τους θεσμούς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, με βάση το γενικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε στις προκαταρκτικές συναντήσεις και στο Eurogroup της 20ης Φλεβάρη.
Οι πληροφορίες ωστόσο, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν απαιτήσεις των δανειστών έξω από το συγκεκριμένο πλαίσιο που έχει ήδη περιγραφεί εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, στερούνται αλήθειας.
Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για εφαρμογή των σχετικών μέτρων από το 2018.
Σε αυτή ειδικά τη φάση της τεχνικής διαπραγμάτευσης ,είναι αναγκαίο όλες οι πλευρές να είναι προσεκτικές ως προς τις πληροφορίες που διοχετεύουν στον Τύπο. Η διαπραγμάτευση οφείλει να γίνεται στο πεδίο και όχι μέσω διαρροών που μόνο σύγχυση προκαλούν στους Έλληνες πολίτες.
Η δουλειά των τεχνικών κλιμακίων συνεχίζεται σε εντατικούς ρυθμούς αλλά απαιτείται χρόνος, ώστε να συμφωνηθεί το μείγμα πολιτικής που θα εφαρμοστεί εκκινώντας από το 2019.
Αυτή τη στιγμή εξετάζονται μεταρρυθμίσεις με σημείο εκκίνησης το 2% του ΑΕΠ το οποίο όμως ακόμη τελεί υπό διαπραγμάτευση και είναι πιθανό να μειωθεί ανάλογα με τις συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια.
Τα μέτρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2019, θα έχουν τόσο αρνητικό όσο και θετικό δημοσιονομικό πρόσημο, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα τους θα είναι μηδέν. Προφανώς, αυτό εξαρτάται όμως και από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2018, ήτοι το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Με βάση εξάλλου τις υπάρχουσες προβλέψεις, ο στόχος αυτός δεν τίθεται εν αμφιβόλω.
Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται εντατικά, προκειμένου να ολοκληρωθεί θετικά η διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τις επόμενες μέρες.

Εφικτός στόχος η ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης, αναμένεται η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους.
Η παραμετροποίηση των μέτρων για το χρέος είναι αναπόσπαστο μέρος της 2ης αξιολόγησης.
Μετά τον καθορισμό τους, θα διευκολυνθεί η μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα τόσο στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα όσο και στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Συνεπώς, τα βήματα, ο οδικός χάρτης που έχουμε μπροστά μας για την ολοκλήρωση μιας συνολικής συμφωνίας, είναι σαφή.
Πρόκειται όμως για μια Συμφωνία που είναι κάτι περισσότερο από την ολοκλήρωση μιας απλής αξιολόγησης, αφού ταυτόχρονα επιλύει το κρίσιμο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και δίνει το πράσινο φως στις αγορές, για να εμπιστευτούν την ελληνική οικονομία.
Στο διάστημα λοιπόν που ακολουθεί, η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί, όπως πάντα, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Με στοχοπροσήλωση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την ελληνική κοινωνία.
Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από διαρροές και δημοσιεύματα.
Και καλούμε και τους πολίτες να μην παρασύρονται από αυτά.
Επαναλαμβάνουμε με σαφήνεια. Στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να είναι αυτή που θα βγάλει την χώρα από την κρίση και την επιτροπεία .
Στόχος μας να τελειώνουμε οριστικά με τα προγράμματα δανεισμού και τα μνημόνια που τα συνοδεύουν.
Η ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας είναι ακριβώς το πιο αποφασιστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.
Προφανώς, το σύνολο αυτών των ενεργειών απαιτεί χρόνο και σκληρή δουλειά, όμως ήδη το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που τεχνηέντως είχε δημιουργηθεί από συγκεκριμένους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους έχει ανατραπεί.
Οι εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών αλλά και η πορεία των ελληνικών ομολόγων αποδεικνύουν του λόγου το αληθές και η αβεβαιότητα που κάποιοι προσπαθούν να συντηρήσουν δεν βρίσκει κανένα απολύτως έρεισμα σε πραγματικά γεγονότα.
Σε αυτό το σημείο όμως είναι τεράστια η ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επί μήνες τροφοδότησε και συντήρησε κινδυνολογικά σενάρια που έβλαψαν την ελληνική οικονομία για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.
Ο λόγος που επέλεξε αυτή την τακτική η Νέα Δημοκρατία, είναι επειδή προφανώς βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Το αδιέξοδο της όμως, επιτείνεται σήμερα που ήδη έχει ανακρούσει πρύμναν. Η επιχειρηματολογία της τώρα εστιάζει όχι στην επικείμενη καταστροφή, αλλά στις καθυστερήσεις που δήθεν μεγαλώνουν το λογαριασμό. Αυτό που αποφεύγει όμως επιμελώς να αναφέρει, είναι ότι οι απαιτήσεις που προέβαλλε το ΔΝΤ για επιπρόσθετα μέτρα είχαν τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ήδη από το Δεκέμβριο του 2015. Πριν δηλαδή σημειωθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση στα συμφωνημένα, τον Αύγουστο του 2015, χρονοδιάγραμματα.
Το στρατηγικό αυτό αδιέξοδο εκφράζεται εξάλλου και από τις διαρκείς παλινωδίες της γραμμής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι χθεσινές δηλώσεις του Αντιπροέδρου της, κυρίου Γεωργιάδη, αλλά και του κυρίου Μητσοτάκη είναι αποκαλυπτικές αυτών των παλινωδιών.
Στο πλαίσιο αυτού του στρατηγικού αδιεξόδου και της σύγχυσης, εντάσσονται εξάλλου και οι το λιγότερο ατυχείς δηλώσεις του κυρίου Γεωργιάδη ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο να ασκήσει επιθετική κερδοσκοπία στην Ελλάδα.
Απέναντι σε αυτή την αλλοπρόσαλλη τακτική η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την προστασία και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία η οποία ήδη έχει μπει από το 2016 σε τροχιά ανάκαμψης.
Το 2017, με δεδομένη πλέον την πορεία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, θα παρουσιάσει ακόμη θετικότερα αποτελέσματα.
Η ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει επομένως κάθε θετική εξέλιξη, όπως για παράδειγμα την ραγδαία αύξηση της τουριστικής κίνησης, καθώς φαίνεται ότι φέτος αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα μας περίπου 30 εκατομμύρια τουρίστες, ώστε να επιταχύνει την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με στόχο πάντοτε την αύξηση των ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Για να γίνει αυτό, εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας με ορίζοντα την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της, στη βάση της ποιότητας και της καινοτομίας και όχι στη βάση του χαμηλού κόστους εργασίας και της μερικής απασχόλησης.
Αυτή είναι και η κύρια προτεραιότητα της παρούσας κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 6 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα της ημερήσιας διάταξης το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που συντάχθηκε με την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομίας και με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών υπουργείων.
Επίσης, το επόμενο διάστημα, θα εντατικοποιηθεί ο δημόσιος διάλογος για την συνταγματική αναθεώρηση, ώστε σύντομα να προχωρήσει και η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία.
Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για την έναρξη της πολύκροτης δίκης για την σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ και Siemens, για την προμήθεια των ψηφιακών κέντρων παρά τις κωλυσιεργίες που την καθυστέρησαν αδικαιολόγητα.
Θέλω εξάλλου να θυμίσω ότι η επίσπευση των διαδικασιών για την συγκεκριμένη δίκη έγινε με σχετική πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης, κυρίου Παρασκευόπουλου.
Τέλος, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας που έχει εκκινήσει σε σχέση με το Πόθεν Έσχες του Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίου Μητσοτάκη. Για μια ακόμη φορά καλούμε τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει τα επίμαχα Πόθεν Έσχες στην δημοσιότητα, ώστε να μην μείνει καμία σκιά σε σχέση με την περιουσιακή του κατάσταση αλλά και τις οικονομικές δραστηριότητες της συζύγου του.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΜΑΝΗ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω, όταν κλείσει το SLA, το περιεχόμενό του, τα μέτρα, θα τα φέρει η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για πρωτογενή, για μεσοπρόθεσμα, για QE ή – όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος στη Βουλή προχθές- θα τα θεωρήσουμε ως μία προσωρινή συμφωνία και όταν κλείσει το σύνολο της συμφωνίας, τότε θα νομοθετηθούν;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εξακολουθούμε να εμμένουμε στη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της Β΄ αξιολόγησης είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, έτσι ώστε να υπάρχει μια συνολική συμφωνία, και από εκεί και πέρα θα εξετάσουμε και τον χρόνο κατά τον οποίο θα έρθουν τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας στη Βουλή. Υπάρχει η πιθανότητα κάποια από τα προαπαιτούμενα να ψηφιστούν και πριν από την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την Β΄ αξιολόγηση. Ωστόσο, η βασική θέση της κυβέρνησης έτσι όπως εκφράστηκε από τον κύριο Τσακαλώτο, δεν αλλάζει.
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, με βάση αυτά που είπατε στην αρχή: Διαψεύδετε, δηλαδή, ότι το ΔΝΤ βάζει και άλλες απαιτήσεις πάνω στο τραπέζι; Ακούστηκε ότι θέλουν 3,6 δισ. μέτρα συνολικά, ότι θέλουν να ισχύσει η μείωση των συντάξεων από το 2019. Δεν υπάρχουν αυτά;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι στην εισαγωγική μου τοποθέτηση ήμουν σαφής. Είπα ότι τα μέτρα τα οποία συζητούνται αυτή τη στιγμή, τα οποία θα έχουν και θετικό δημοσιονομικό πρόσημο αλλά και αρνητικό δημοσιονομικό πρόσημο, δηλαδή τα «μέτρα και τα αντίμετρα» όπως έχει επικρατήσει να λέγονται, θα αφορούν 2% του ΑΕΠ. Επομένως αν κάνετε τους υπολογισμούς θα δείτε ότι το 2% του ΑΕΠ, αφορά ακριβώς το ποσό το οποίο αναφέρατε. Ωστόσο σας ξαναείπα ότι o δημοσιονομικός αντίκτυπος που θα έχουν τα συγκεκριμένα μέτρα στην ελληνική οικονομία θα είναι μηδέν, εφόσον το 2018 θα έχουμε καταφέρει να πετύχουμε το στόχο του 3,5%. Αυτό νομίζω ότι είναι προφανές. Και αυτό δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε λεπτομέρεια της τεχνικής συμφωνίας η οποία συζητείται τώρα. Διότι απαιτείται η επίτευξη του στόχου 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 ούτως ή άλλως. Από εκεί και πέρα, δεν κατάλαβα ακριβώς την ερώτηση σε ότι αφορά στη διάψευση. Εγώ είπα ότι δεν συζητείται η εφαρμογή κανενός μέτρου για το 2018. Από εκεί και πέρα, για το 2019 συζητείται το πακέτο των μέτρων 2% με δημοσιονομικό αρνητικό πρόσημο και 2% με δημοσιονομικό θετικό πρόσημο. Άρα, λοιπόν, ο δημοσιονομικός αντίκτυπος θα είναι μηδέν.
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, έχει ακουστεί ότι για τις μειώσεις των συντάξεων θα πηγαίναμε για το 2020. Και ότι το ΔΝΤ έβαλε είπε πλέον να είναι για το 2019.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι δεν θα μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν συγκεκριμένα μέτρα, τη στιγμή που τα τεχνικά κλιμάκια ήδη διαπραγματεύονται το νέο δημοσιονομικό μείγμα.
ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω αν έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς ότι μέτρα και αντίμετρα θα εφαρμόζονται ταυτόχρονα ή αν είναι υπό εξέλιξη η συζήτηση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι μέτρα και αντίμετρα θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα. Η βασική προϋπόθεση για την ισχύ αυτής της συμφωνίας – και η οποία δεν χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση – είναι ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα.
ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε εκπρόσωπε, ακούμε συνέχεια την κυβέρνηση να αναφέρεται στην σημασία της ένταξης, άμεσα, της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Επειδή βλέπουμε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, επειδή πάντα συμβαίνει να προκύπτουν εμπόδια κλπ., εάν δεν υπάρξει άμεσα η ένταξη ποιο είναι το plan b της κυβέρνησης; Και επιπλέον, υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες τηλεφωνική επικοινωνία του κυρίου Τσίπρα με τον κύριο Ντράγκι, επίκειται το επόμενο διάστημα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ξέρετε ότι προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας είναι η ολοκλήρωση της Β΄ αξιολόγησης, η οποία συμπεριλαμβάνει και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Η συζήτηση αυτή δεν είναι μια εύκολη συζήτηση. Απαιτείται παραμετροποίηση των μέτρων, είναι μια τεχνική διαπραγμάτευση η οποία θα πρέπει να λάβει χώρα. Ωστόσο, ο στόχος για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παραμένει και θέλουμε να ενταχθούμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το δυνατόν συντομότερο. Ξέρετε ότι ο λόγος για τον οποίο η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη την ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, είναι διότι με την ένταξή της εκεί, εμμέσως επηρεάζονται τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και άρα μπορούμε να προετοιμάσουμε την τελική έξοδό μας στις αγορές τον Αύγουστο του 2018, όπου και φιλοδοξούμε να έχουμε τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους χωρίς οποιαδήποτε στήριξη από τον επίσημο τομέα. Γι’ αυτόν, ακριβώς, το λόγο είναι καλό για την ελληνική οικονομία η όσο το δυνατόν συντομότερη ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Σε ό, τι αφορά στη συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον κύριο Ντράγκι, ο Πρωθυπουργός έχει συχνά επαφές με όλους τους επικεφαλής των θεσμών, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω κάτι να ανακοινώσω σε σχέση με αυτό.
ΤΣΙΚΡΙΚΑ: (δεν ακούγεται)
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι η πορεία, αυτή τη στιγμή, είναι προδιαγεγραμμένη. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι στόχος είναι μέχρι 20 Μαρτίου να κλείσει η τεχνική συμφωνία, στη συνέχεια να υπάρξουν οι συζητήσεις για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων και μετά να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το μόνο το οποίο παραμένει ερωτηματικό, είναι ο ακριβής χρόνος όλων αυτών των βημάτων και όχι το αν θα συντελεστούν. Επομένως, plan b εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε υπάρχει, ούτε χρειάζεται να υπάρχει.
ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή συναρτήσατε την εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνηθούν με τα αποτελέσματα με την εκπλήρωση των στόχων για το 2018, η αξιολόγηση, εκπλήρωση των στόχων, θα γίνει με τους υφιστάμενους μηχανισμούς ή συζητείται κάποιος νέος μηχανισμός;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν θα γίνει εκ των υστέρων. Η συζήτηση η οποία γίνεται είναι να βρεθεί ένας μηχανισμός, ο οποίος θα μας δώσει τη δυνατότητα τον Οκτώβρη του 2018 και όχι τον Μάη του 2019 να έχουμε μία σαφή εικόνα για το εάν επιτυγχάνεται το πρωτογενές πλεόνασμα, με δεδομένο ότι στόχος είναι τα μέτρα να εφαρμοστούν ταυτόχρονα από 1.1.2019.
ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω λίγο να επιμείνω στον οδικό χάρτη που αναφέρατε για μετά την ολοκλήρωση του Staff Level Agreement. Είπατε πριν ότι είναι αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας η συμπερίληψη των μεσοπρόθεσμων. Παρ’ όλα αυτά, παραδέχεστε ότι είναι μία δύσκολη τεχνικά συμφωνία και θα απαιτηθεί χρόνος. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να συμφωνηθεί ένα σπάσιμο, δηλαδή η ολοκλήρωση της συμφωνίας στις 20 Μαρτίου για το πράσινο φως για την αξιολόγηση και μετά -και εφόσον νομοθετηθούν τα μέτρα- να δούμε εάν και πότε, ενδεχομένως και σε πόσο διάστημα θα χρειαστεί για τα μεσοπρόθεσμα και για το QE;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός και τέτοια πρόθεση από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης. Θεωρούμε τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ως αναπόσπαστο κομμάτι της.
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε πως το δημοσιονομικό αντίκτυπο θα πρέπει να είναι μηδέν το 2018, τέλος πάντων, αν έχουμε πετύχει το 3,5%…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το 2019.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Ναι, αν έχουμε πετύχει το 3,5% πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν έχουμε πετύχει, μέτρα και αντίμετρα εφαρμόζονται, αλλά θα χρειαστούν και άλλα μέτρα αρνητικά όπως τα λέμε ή θα εφαρμοστούν τα αρνητικά και κάποια λιγότερα από τα θετικά; Δεν το έχω καταλάβει, θέλω μια διευκρίνιση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το συνολικό δημοσιονομικό μείγμα, ξέρετε ότι κάθε φορά συζητείται με τους θεσμούς, αλλά και ειδικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που τότε θα έχει και την ευθύνη της παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας, καθώς ξέρετε ότι τον Οκτώβριο του 2018 θα είμαστε εκτός προγράμματος. Επομένως, είναι πάρα πολύ νωρίς για να γίνει μια οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω πάντως με βεβαιότητα είναι ότι με βάση τις υφιστάμενες προβλέψεις, δεν τίθεται εν αμφιβόλω η επίτευξη του στόχου 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018. Επομένως, θεωρώ ότι και η ερώτηση είναι άνευ αντικειμένου.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να πάμε λίγο στα ελληνοτουρκικά, αν μου επιτρέπετε. Παρακολουθούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα έναν έντονο φραστικό, ευτυχώς, πόλεμο μεταξύ του υπουργείου Άμυνας και της απέναντι πλευράς της Τουρκίας. Θέλω να μου εξηγήσετε, εάν υπάρχει κάποια σοβαρή δραματική αλλαγή επιχειρησιακή στο Αιγαίο, που να δικαιολογεί αυτόν τον φραστικό πόλεμο ή αυτές οι δηλώσεις που ακούμε είναι περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση. Ευχαριστώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, καλό είναι να μην εντείνονται, τέλος πάντων, τέτοιου τύπου φραστικές επιθέσεις εκ μέρους της γείτονος. Από τη δική μας μεριά, δύο μόνο σημεία: Το πρώτο είναι ότι η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη και έτοιμη ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά την ίδια στιγμή θέλει και πάντοτε προσπαθεί να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους διπλωματικής επικοινωνίας, έτσι ώστε να απομειώνεται η ένταση.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, λέτε ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα για το 2018 με εφαρμογή το 2018. Άρα, να υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει καμία απόκλιση με τους δανειστές ως προς το θέμα του δημοσιονομικού κενού το 2018, δηλαδή υπάρχει συμφωνία ότι δεν υπάρχει κενό και άρα δεν υπάρχει και ανάγκη για μέτρα. Και ένα δεύτερο ερώτημα: Επειδή έχει γίνει πάρα πολλή συζήτηση τις τελευταίες ημέρες για τη ρητορική που έχει ο κ. Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομικών και που εμφανίζεται να είναι κάπως διαφορετική από αυτή που έχει το Μέγαρο Μαξίμου ή άλλα κυβερνητικά στελέχη. Θα ήθελα μια τοποθέτηση επ’ αυτού αν υπάρχει το οποιοδήποτε θέμα με τον υπουργό Οικονομικών.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης: Για το 2018, σύμφωνα με τις προβλέψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκ μέρους της Κομισιόν, δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό. Επομένως, δεν τίθεται και θέμα εφαρμογής μέτρων για το 2018, εφόσον και το θέμα του ΔΝΤ αντιμετωπίζεται με βάση τον δημοσιονομικό διορθωτή. Τώρα, το 2% των μέτρων από το οποίο εκκινεί η συζήτηση για την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος, αφορά αποκλειστικά και μόνο το 2019 και ύστερα. Αλλά δεν θέλω να μπω, αυτή τη στιγμή, σε περισσότερες λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αυτά, καθώς οι τεχνικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο θέμα: Θεωρώ ότι πρόκειται για μια «ανακάλυψη» των διαφόρων ΜΜΕ για πολιτική διαφοροποίηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Αν παρατηρήσει κανείς τις δηλώσεις τους, επειδή είναι και δύο διαφορετικοί άνθρωποι, στην πραγματικότητα περιγράφουν την ίδια πολιτική ουσία με διαφορετικό λεξιλόγιο. Επομένως, υπό αυτή την έννοια, δεν θεωρώ ότι υπάρχει κανένας λόγος περαιτέρω σχολιασμού. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο είναι εξαιρετικές και η συνεργασία τους, ενόψει του στόχου για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, είναι πάρα πολύ καλή.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής και ειδικά για τα δάνεια του κ. Καλογρίτσα από 1.1.2015 με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι εκκίνησε η έρευνα για τα συγκεκριμένα δάνεια και για το pricing policy της Τράπεζας Αττικής κατά την περίοδο που η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής ήταν διορισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση, την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Και θέλω, επίσης, να πιστεύω ότι από τη στιγμή που το θέμα του pricing policy έχει ανοίξει με πρωτοβουλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ειδικά για την Τράπεζα Αττικής, θα ανοίξει και για όλες τις υπόλοιπες τράπεζες, τις «συστημικές» λεγόμενες τράπεζες, δηλαδή την Alpha, την Eurobank, την Πειραιώς και την Εθνική. Νομίζω ότι θα αναμένουμε με ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες που θα πάρει από εδώ και στο εξής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής, κύριε Εκπρόσωπε: Με βάση το χρονοδιάγραμμα, το οποίο μόλις μας περιγράψατε, στόχος της κυβέρνησης είναι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο πριν το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Ήθελα να ρωτήσω, πότε θα ισχύσουν και ποιος ο ορίζοντας εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό δημόσιο χρέος, δεδομένου ότι οι ευρωπαίοι παράγοντες μεταθέτουν την εφαρμογή τους για το 2018 και μετά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, αυτό δεν ετίθετο ποτέ ως πραγματικό θέμα. Όλες οι συμφωνίες, οι οποίες έχουν υπογραφεί, είτε μιλάμε για την κεντρική Συμφωνία του Ιουλίου-Αυγούστου του 2015, είτε μιλάμε για όλα τα επόμενα Eurogroup, θεωρούν δεδομένο ότι η εκκίνηση εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα ξεκινήσει μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Αυτό δεν αποτελούσε ποτέ είδηση για κανέναν από τους σοβαρά εμπλεκόμενους στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα το οποίο αυτή τη στιγμή συζητείται και στο ζήτημα το οποίο θέτει το ΔΝΤ μετ΄ επιτάσεως στο τραπέζι και νομίζω ότι έχει δίκιο να το θέτει μετ’ επιτάσεως στο τραπέζι, είναι ότι πρέπει σήμερα να γίνει ο προσδιορισμός των μέτρων που θα εφαρμοστούν με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2018. Δεν τίθεται ζήτημα, λοιπόν, σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής των μέτρων για το χρέος. Τίθεται ζήτημα σε ό,τι αφορά το χρόνο προσδιορισμού, συγκεκριμενοποίησης αυτών των μέτρων. Διαφορετικές απόψεις έχουν για παράδειγμα ή εν πάση περιπτώσει είχαν εκφράσει στο παρελθόν κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, διαφορετικές απόψεις είχε εκφράσει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και το ΔΝΤ. Νομίζω, όμως, ότι αυτή τη στιγμή έχει βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας και θα μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, η φράση «κλείνει ο κύκλος της λιτότητας» και «λέμε ότι δεν τελείωσε η λιτότητα» είναι φράσεις που έχουν την ίδια πολιτική ουσία, αλλά με διαφορετικό λεξιλόγιο; Η μία ανήκει στον Πρωθυπουργό και η άλλη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το «κλείνει ο κύκλος της λιτότητας» σημαίνει ότι δεν ζητούνται εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης επιπρόσθετα μέτρα. Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν είναι ευχαριστημένος με το δημοσιονομικό μείγμα, το οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί αφού καταλήξουμε σε συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Ο κ. Τσακαλώτος λέει ακριβώς το ίδιο πράγμα με διαφορετικό τρόπο. Ουδείς θα ήταν τόσο ανόητος, ώστε να ισχυριστεί ότι υπάρχει η οποιαδήποτε αίσθηση του Πρωθυπουργού ότι το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένας μικρός στόχος ή ένας εύκολα επιτεύξιμος στόχος. Αυτά, τα σκέφτονται μόνο οι επικοινωνιακοί εγκέφαλοι της Ν.Δ., οι οποίοι και τα διοχετεύουν στους διάφορους δημοσιογράφους για να μπορούν να φτιάχνουν δημοσιεύματα, τα οποία θα επικαλούνται δήθεν συγκρούσεις στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης, επειδή ακριβώς η Ν.Δ. δεν έχει κανέναν άλλον τρόπο να αντιπολιτευθεί την ελληνική κυβέρνηση.

ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να περάσουμε λίγο τον Ατλαντικό. Όπως ξέρετε, εμείς στην Αμερική αυτή την περίοδο η ελληνική κοινότητα ετοιμάζεται πυρετωδώς για το μεγάλο γεγονός που είναι οι εορτασμοί για την εθνική παλιγγενεσία. Κορυφαίες εκδηλώσεις είναι η παρέλαση στην 5η Λεωφόρο και η πολιτική εκδήλωση στο Λευκό Οίκο. Είναι η πρώτη επίσημη του Ντόναλντ Τραμπ. Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να έχει εκπροσώπηση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο ως μια ευκαιρία για να ανοίξει και έναν επίσημο δίαυλο επικοινωνίας με την κυβέρνηση Τραμπ ή θα το αφήσει, δηλαδή, στο παραδοσιακό, παρουσία του πρέσβη, για παράδειγμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να συμμετέχει με τον τρόπο με τον οποίο αρμόζει στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις. Δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή, να σας ανακοινώσω ποιος θα παραβρεθεί εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης εκεί. Ωστόσο, είναι βούλησή μας να έχουμε εκπροσώπηση σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα μπορούσατε να μας διαφωτίσετε λίγο σχετικά με το μείγμα των αντίμετρων-μέτρων…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι, δεν θα μπω σε καμία τεχνική λεπτομέρεια, αυτή τη στιγμή.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Είναι επίσημη θέση της κυβέρνησης αυτό που δήλωσε ο κ. Μαυραγάνης ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα στους εκάστοτε παραβάτες ανάλογα με το εισόδημά τους; Ευχαριστώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αυτή τη συγκεκριμένη δήλωση. Δεσμεύομαι, όμως, ότι θα το κοιτάξω και θα σας απαντήσω όσο το δυνατόν συντομότερα. Σας ευχαριστώ πολύ.

Σχόλιο για τη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1

Η σημερινή συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη ήταν αποκαλυπτική του στρατηγικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η ΝΔ και ο ίδιος προσωπικά.

Κινδυνολογία, καταστροφολογία και διαπιστευτήρια υποταγής στους δανειστές ήταν το τρίπτυχο της παρέμβασης του.