Monthly Archives : February 2019

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN με τη δημοσιογράφο, Έ. Στάη και τον βουλευτή της ΝΔ, Μ. Βορίδη

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Είναι δεδομένες οι επιφυλάξεις σε σχέση με τις δυνατότητες των δημοσκοπήσεων να αποτυπώσουν το τελευταίο διάστημα την πραγματικότητα.

• Από τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης βλέπουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου πιστεύει ότι με μια κυβέρνηση της ΝΔ τα πράγματα θα ήταν ίδια και χειρότερα.

• Επίσης, βλέπουμε ότι η εικόνα που έχει προσπαθήσει να καλλιεργήσει ο κος Μητσοτάκης περί γιγαντιαίας δημοσκοπικής διαφοράς ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και περί μεγάλου πολιτικού ρεύματος υπέρ της ΝΔ δεν είναι παρά μια εικονική πραγματικότητα.

• Αντίθετα, η πολιτική μάχη είναι ανοικτή.

• Στις ευρωεκλογές θα γίνει σαφής η πραγματική εκλογική επιρροή της ΝΔ και τότε θα αρχίσουν τα πολιτικά όργανα στη ΝΔ και θα γίνει σαφές ότι ο κος Μητσοτάκης αυτοπαγιδεύτηκε στη στρατηγική και το success story του.

• Όσο ο χρόνος περνά εκτιμώ ότι σε ό,τι αφορά τις αποτυπώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών η κατάσταση θα είναι ολοένα και καλύτερη.

• Όσο φτάνουμε προς τη λήξη της 4ετίας η συζήτηση πια θα αρχίσει να περιστρέφεται ολοένα και περισσότερο γύρω από προγραμματικά ζητήματα. Και εκεί είναι που θα φανούν οι διαχωριστικές γραμμές και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίζει έδαφος.

• Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης σε σχέση με την οικονομία σχετίζονται με μια συνολικότερη έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα να επιλύει προβλήματα. Το ζήτημα είναι να δούμε τις μικρές διαφοροποιήσεις: Βλέπουμε λοιπόν ότι το 70% του κόσμου πιστεύει ότι τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης μπορούν να παίξουν ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα.

• Θεωρώ λοιπόν ότι όσο τα αποτελέσματα αυτού του πλέγματος των θετικών οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης θα καταγράφονται στην πραγματική οικονομία τόσο θα καταγράφεται και ένα πολιτικό ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

• Η ΝΔ οραματίζεται και προσπαθεί να μιλήσει για ένα καλό παρελθόν, αυτό του 2014 που υποτίθεται ότι τα προβλήματα είχαν λυθεί και ήρθε ο κακός ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε τη χώρα από τις ράγες. Θέλει λοιπόν να γυρίσει τη χώρα στο παρελθόν, έχει το βλέμμα της προς τα πίσω.

• Τα πεπραγμένα είναι συντριπτικά για τη ΝΔ. Η χώρα οδηγήθηκε με ασφάλεια εκτός μνημονίων και δεν υπάρχει περίπτωση ο λαός να επιτρέψει την επιστροφή στο παρελθόν.

• Δημιουργείται η δυνατότητα μιας αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού με τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει τον προοδευτικό χώρο.

Συνέντευξη στην ΔΙΟΝ τηλεόραση Κεντρικής Μακεδονίας & τη δημοσιογράφο Έ. Μιχωλού

Για την πλούσια & παραγωγική 2ήμερη επίσκεψη στην Κατερίνη, για τη χθεσινή ομιλία στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο Επιμελητήριο Πιερίας και τις αντιδράσεις στο περιθώριό της, για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ, για την μεταμνημονιακή περίοδο που εδώ και 6 μήνες διανύει η χώρα, για τα διακυβεύματα των αυτοδιοικητικών & ευρωεκλογών του Μαΐου καθώς και αυτά των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Επίσημη επίσκεψη στην Κατερίνη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Ήταν ένα εξαιρετικά πλούσιο και παραγωγικό διήμερο στην Κατερίνη. Η επίσκεψή μας ξεκίνησε με την επίσκεψη στο Επιμελητήριο Πιερίας και τη συνάντηση με τον πρόεδρό του, Ηλία Χατζηχριστοδούλου, με τον οποίο συζητήσαμε για τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την πραγματική οικονομία και τον εμπορικό κόσμο.

Στη συνέχεια, κατά την επίσκεψη στα γραφεία της Κοινοπραξίας Αγροτικών Καπνικών Συνεταιρισμών, συναντηθήκαμε με εκπροσώπους πέντε καπνικών συνεταιρισμών του νομού Πιερίας με τους οποίους είχαμε μια πολύ πλούσια & παραγωγική συζήτηση. Εκεί, σημείωσα πως η κυβέρνηση εφαρμόζει και θα υλοποιήσει και άλλα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου της περιοχής. Αλλά και επίσης, πως είναι η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εκείνη που μπορεί να καταφέρει να μην εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου από την 1/1/2020, όπως ακριβώς έδωσε τη μάχη και κατάφερε να μην περικοπούν οι συντάξεις.

Η πρώτη μέρα της επίσκεψης στην Κατερίνη ολοκληρώθηκε με την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τον προοδευτικό κόσμο της πόλης εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου. Παρά το γεγονός ότι με αφορμή την εκδήλωση διάφορα ακροδεξιά στοιχεία προσπάθησαν και στην Κατερίνη να στήσουν -όπως και στο πρόσφατο παρελθόν- ένα σόου μίσους και διχαστικού λόγου, το μήνυμα της Αριστεράς δόθηκε και δεν ήταν άλλο από αυτό της αλληλεγγύης, της φιλίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης.

Το επαναλαμβάνω: Προερχόμαστε από ένα πολιτικό χώρο που έχει αποδείξει ότι δεν κάνει ούτε βήμα πίσω στη μάχη απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας και της ελευθερίας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με συνέπεια στην Κατερίνη, στη Βόρεια Ελλάδα και σε ολόκληρη τη χώρα.

Αφού κρατήσαμε την κοινωνία όρθια στις πλέον αντίξοες συνθήκες, αφού οι εξωτερικοί καταναγκασμοί και οι εκβιασμοί είναι πλέον παρελθόν, τώρα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στις μεγάλες τομές για την αποκατάσταση των αδικιών της κρίσης και την ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Την Παρασκευή το πρωί επισκεφθήκαμε το Νοσοκομείο της Κατερίνης. Στη συνάντησή μας με τον διοικητή του Νοσοκομείου, Ανέστη Μυστρίδη, τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ, Γιώργο Κίρκο και εκπροσώπους του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, σημείωσα πως η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα και με όλες τις δυνάμεις της το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Άλλωστε, 4 χρόνια τώρα, παρά τις δυσκολίες, η κυβέρνηση έχει ακριβώς δώσει δείγματα γραφής για το πώς αντιλαμβάνεται τη δημόσια υγεία και ότι αποτελεί μέγιστη προτεραιότητά της.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο στη Γανόχωρα και συνομιλήσαμε με τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς. Συνομιλήσαμε με ανθρώπους που έχουν γνώση και εμπειρία στα θέματα της Ειδικής Αγωγής. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη κυβέρνηση που θα κάνει προσλήψεις μονίμων στην ειδική αγωγή και μάλιστα σύντομα πρόκειται να εκδοθεί η σχετική προκήρυξη.

Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με συνέντευξη σε τοπικά μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους στους οποίους τόνισα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντικειμενικά εκφράζει και εκπροσωπεί τον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας είναι τεράστια, γιατί με τον λόγο της -και όχι μόνο- έδωσε κάλυψη στον εθνικισμό και στην ακροδεξιά να σηκώσει κεφάλι. Η κα Γεννηματά από την άλλη, μόνη της πήρε διαζύγιο από την προοδευτική παράταξη και κατά συνέπεια δεν μπορεί να ζητά τα ρέστα.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Την Πέμπτη 21/2 και την Παρασκευή 22/2 πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στην Κατερίνη συνοδευόμενοι από τους τρείς βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Μπέττυ Σκούφα, Στέργιο Καστόρη, Χάρη Τζαμακλή και τη συντονίστρια της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, Ρούλα Αρρίση.

ΠΕΜΠΤΗ 21/2

Επίσκεψη στο Επιμελητήριο Πιερίας και συνάντηση με τον Πρόεδρο, Ηλία Χατζηχριστοδούλου

Η χώρα εισέρχεται σε μια κανονικότητα σε σχέση με τα χρόνια των Μνημονίων. Οι θεμελιώδεις δείκτες της ελληνικής οικονομίας συνεχίζουν να βελτιώνονται και η εμπιστοσύνη στο ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, έχουν μπει σε τροχιά πλήρους αποκατάστασης. 

Δεν επιβεβαιώθηκαν όσοι είπαν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είχε αρνητική επίπτωση στην ανεργία. Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού έχουμε τον Φεβρουάριο του 2019 ένα θετικό ισοζύγιο 13.000 θέσεων εργασίας ακριβώς ίδιο με την περσινή επίδοση του Φεβρουαρίου του 2018. Οι τάσεις δείχνουν ότι σε ό,τι αφορά στη μείωση της ανεργίας αυτή θα κινηθεί και το 2019 περίπου στις επιδόσεις των προηγούμενων ετών και κυρίως του 2018.

Επίσκεψη στα γραφεία της Κοινοπραξίας Αγροτικών Καπνικών Συνεταιρισμών και συνάντηση με εκπροσώπους 5 καπνικών συνεταιρισμών του Νομού Πιερίας

Το μέτρο της μείωσης του αφορολογήτου είναι και αχρείαστο και εξαιρετικά επιβαρυντικό κοινωνικά. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη που μπορεί να καταφέρει να μην εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου από την 1/1/2020 όπως κατάφερε να μην περικοπούν και οι συντάξεις. H κυβέρνηση θα προσπαθήσει με επιχειρήματα να πείσει τους εταίρους. Θα δώσει τη μάχη για το αφορολόγητο με τον ίδιο τρόπου που έδωσε και αυτή για τις συντάξεις. Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει πως μπορεί να τα καταφέρει και σε αυτή την περίπτωση.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει και θα υλοποιήσει και άλλα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου της περιοχής. Παρά τη δύσκολη κατάσταση που παρέλαβε, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά παρεμβάσεων οι οποίες κατά το δυνατόν βελτιώνουν τόσο τις συνθήκες εργασίας των αγροτών όσο και τις συνθήκες ζωής τους.

Με τον νέο ασφαλιστικό νόμο περίπου το 90% των αγροτών έχουν δει μείωση στις εισφορές τους. Υπάρχει και μια κατηγορία αγροτών με μεσαία και υψηλά εισοδήματα η οποία για 2 χρόνια (από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι και το τέλος του 2018) είδε επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Όμως από 1/1/2019 οι εισφορές μειώνονται και για αυτούς από το 20% στο 13% γεγονός που θα ελαφρύνει και τη συγκεκριμένη κατηγορία αγροτών με αποτελέσματα που θα φανούν στην καθημερινότητα.

Η κυβέρνηση θέσπισε το ακατάσχετο των επιδοτήσεων στο ύψος των 7.500 ευρώ και έτσι δημιουργούνται καλύτεροι όροι ρευστότητας για τους αγρότες. Ειδικότερα για τα ζητήματα των αγροτών στο νομό Πιερίας, έχει υπάρξει επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη. Οι απαραίτητες ενέργειες για την εκταμίευση των ποσών που οφείλονται συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και πάρα πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε για την αντιμετώπιση τόσο των διαρθρωτικών όσο και των δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος γενικά αλλά και ειδικότερα αυτός του νομού Πιερίας. Πολύ σύντομα θα υπάρξουν απαντήσεις στα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών όπως για το θέμα του ΕΛΓΑ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει με παρεμβάσεις να κρατήσει ζωντανή την παραγωγή καπνού στην Πιερία και δίνει μεγάλη προσοχή στη συντήρηση και την ενίσχυσή της.

Η Πιερία κατέχει την πρώτη θέση στην Ελλάδα στην καλλιέργεια ακτινιδίου (με 30.000 στρέμματα) και εξάγει σημαντικές ποσότητες στο εξωτερικό. Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε πιο σαφείς και συγκεκριμένες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να μην μείνουμε στάσιμοι αλλά αντιθέτως να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε δομές και φορείς που θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την παραγωγή και να επενδύσουμε στην έρευνα πάνω στο ακτινίδιο. 

Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να δούμε την υλοποίηση της πρότασης για τη δημιουργία ενός κέντρου για την ακτινιδιά που θα βοηθήσει τόσο τον αγροτικό κόσμο όσο και το άνοιγμα του ακτινιδίου στην παγκόσμια αγορά ακόμη περισσότερο.

Η αγροτική παραγωγή είναι μια από τις βασικές αιχμές του αναπτυξιακού προγράμματος τις οποίες η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ως συγκριτικά πλεονεκτήματα ώστε η χώρα να μπει με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση στη μεταμνημονιακή εποχή. Το συνεταιριστικό κίνημα και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί πρέπει να παίξουν κεντρικό ρόλο.

Ευχαριστώ τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών για τη φιλοξενία στην έδρα του Συνεταιρισμού στην Κατερίνη και για την πολύ πλούσια & παραγωγική συζήτηση

 

Ομιλία σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση

 «Κόντρα στους κήρυκες του μίσους και του διχασμού, το μήνυμα της Αριστεράς είναι το μήνυμα της αλληλεγγύης, της φιλίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Είμαστε σήμερα εδώ για να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη σε αυτό το μήνυμα» [περισσότερα]

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/2

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Κατερίνης και συνάντηση με τον Διοικητή, Ανέστη Μυστρίδη 


Η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα και με όλες τις δυνάμεις της το Εθνικό Σύστημα Υγείας και 4 χρόνια, παρά τις δυσκολίες, έχει δώσει δείγματα γραφής για το πώς αντιλαμβάνεται τη δημόσια υγεία και ότι αποτελεί μέγιστη προτεραιότητά της.

Η πρώτη και εμβληματική παρέμβαση της κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας υγείας ήταν η θέσπιση της καθολικής πρόσβασης όλων των πολιτών- και των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων- κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να κατοχυρωθεί και συνταγματικά στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος ενώ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αντιτάχθηκαν. Έχουμε όμως και σειρά άλλων σημαντικών παρεμβάσεων, όπως:

• Η κατάργηση της «ντροπιαστικής» καταβολής των 5 ευρώ για τη είσοδο στα νοσοκομεία
• Η διαγραφή των οφειλών ανασφάλιστων πολιτών στην εφορία, ύψους 28.000.000 ευρώ, λόγω της εισόδου των 5 ευρώ, που είχαν συσσωρευτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση
• Η εξυγίανση της οικονομικής διαχείρισης των νοσοκομείων, καθώς όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση είχαν έλλειμμα 740.000.000 ευρώ, σε έναν χρόνο εμφάνισαν πλεόνασμα 35.000.000 ευρώ και στο τέλος του 2017 το πλεόνασμα ήτανν 370.000.000 ευρώ
• Η ίδρυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Ήδη έχουν δημιουργηθεί 100 πανελλαδικά και ετοιμάζονται και άλλες με γρήγορους ρυθμούς. Στον νομό Πιερίας λειτουργούν δύο ΤΟΜΥ
• Η καταβολή χρωστούμενων εφημεριών και υπερωριών στο προσωπικό των νοσοκομείων
• Η θέσπιση επιδόματος άγονων αγροτικών γιατρών
• Η προκήρυξη για προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που έγιναν και άλλων που θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα
• Ο νόμος για τις προμήθειες στα νοσοκομεία που ήταν εστία διαφθοράς
• Η αξιοποίηση προγραμμάτων αναβάθμισης της υλικοτεχνικής υποδομής
• Η απομάκρυνση των εργολάβων από την καθαριότητα των νοσοκομείων και η δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων των νοσοκομείων με τους εργαζόμενους

 

Επίσκεψη στο Ειδικό Σχολείο στη Γανόχωρα

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη κυβέρνηση που θα κάνει προσλήψεις μονίμων στην ειδική αγωγή. Οι προσλήψεις με την υλοποίηση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού για 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή μαζί με τις 3.000 προσλήψεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα φτάσουν τις 7.500, καθ’ υπέρβαση του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε μία απόλυση.

 

Συνέντευξη Τύπου

Για τη μετατόπιση της Νέας Δημοκρατίας
Η ΝΔ προσφέρει νομιμοποίηση στον εθνικισμό και στην ακροδεξιά με τη μετατόπιση που υπήρξε από τότε που ο κ. Σαμαράς αναδείχτηκε στην ηγεσία του κόμματος.  Η μετατόπιση αυτή είναι διαρκής και στην πραγματικότητα βλέπουμε μια μεταμόρφωση της ΝΔ, από ένα κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα σε ένα κόμμα υβρίδιο, μεταξύ του πιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της πιο σκληρής εθνικιστικής δεξιάς. Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε απολύτως την πολιτική Σαμαρά, για λόγους που έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι εξαρτάται από ακροδεξιά ομάδα του κ. Σαμαρά για να παραμένει στην ηγεσία της ΝΔ. Έχει τεράστια ευθύνη για το ότι νομιμοποίησε, συγκάλυψε, κάλυψε, προστάτεψε αυτές και τις ακροδεξιές και εθνικιστικές ομάδες, όχι μόνο με τον λόγο, αλλά καταλήγοντας ακόμα να υιοθετεί και τις πρακτικές τους.

Για τη χθεσινή διαμαρτυρία κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, κατά τη διάρκεια της ομιλίας σε ανοιχτή εκδήλωση 
Η εκδήλωση αυτή είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον προοδευτικό κόσμο της Κατερίνης, παρά το γεγονός ότι διάφορα ακροδεξιά στοιχεία προσπάθησαν, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, να στήσουν ένα σόου μίσους και διχαστικού λόγου. Εμείς προερχόμαστε από έναν πολιτικό χώρο που έχει αποδείξει ότι δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί ούτε να κάνει έστω και ένα βήμα πίσω στη μάχη απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν φοβάται ούτε την πολιτική σύγκρουση με τους εκπροσώπους της ακροδεξιάς και του εθνικισμού, όμως δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανταλλάσσουμε συνταγές μαγειρικής και με ανθρωποφάγους.

Για την αντίδραση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στην προσπάθεια για τη συγκρότηση του προοδευτικού κοινωνικού μετώπου
Το ΚΙΝΑΛ, η κ. Γεννηματά, ιδιαίτερα, κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να εκφράσει τον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Μα αντικειμενικά το κάνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν τη στιγμή, αντικειμενικά, εκφράζει και εκπροσωπεί τον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Δεν μιλάω μόνο για την Αριστερά, μιλάω για το σύνολο του προοδευτικού κόσμου και αυτό φάνηκε από τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε το μέτωπο υπεράσπισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η κ. Γεννηματά μόνη της πήρε διαζύγιο από την προοδευτική παράταξη. Μόνη της οδήγησε το ΚΙΝΑΛ να υιοθετήσει την πολιτική ρητορική και την επιχειρηματολογία της Δεξιάς όχι μόνο στην εξωτερική πολιτική αλλά σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, με τις εργασιακές σχέσεις, με το κοινωνικό κράτος, με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εδώ και επτά χρόνια, ίσως και παραπάνω, ο χώρος αυτός έχει ταυτιστεί απολύτως με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά και του κ. Μητσοτάκη. Επομένως, δεν είναι και σε θέση να ζητάει και τα ρέστα για το γεγονός ότι σήμερα, πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχο πολιτικό φορέα έκφρασης των αναζητήσεων και των προσδοκιών του προοδευτικού κόσμου της χώρας.

 

Συνέντευξη στην ΔΙΟΝ τηλεόραση Κεντρικής Μακεδονίας & τη δημοσιογράφο Έ. Μιχωλού

Για την πλούσια & παραγωγική 2ήμερη επίσκεψη στην Κατερίνη, για τη χθεσινή ομιλία στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο Επιμελητήριο Πιερίας και τις αντιδράσεις στο περιθώριό της, για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ, για την μεταμνημονιακή περίοδο που εδώ και 6 μήνες διανύει η χώρα, για τα διακυβεύματα των αυτοδιοικητικών & ευρωεκλογών του Μαΐου καθώς και αυτά των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ


Συνέντευξη σε τοπικά μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους

Επίσκεψη στα γραφεία της Κοινοπραξίας Αγροτικών Καπνικών Συνεταιρισμών και συνάντηση με εκπροσώπους 5 καπνικών συνεταιρισμών του Νομού Πιερίας

Επίσκεψη στα γραφεία της Κοινοπραξίας Αγροτικών Καπνικών Συνεταιρισμών και συνάντηση με εκπροσώπους 5 καπνικών συνεταιρισμών του Νομού Πιερίας

Επίσκεψη στα γραφεία της Κοινοπραξίας Αγροτικών Καπνικών Συνεταιρισμών και συνάντηση με εκπροσώπους 5 καπνικών συνεταιρισμών του Νομού Πιερίας

Στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της Ν.Ε ΣΥ.ΡΙΖ.Α.Πιερίας

Στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της Ν.Ε ΣΥ.ΡΙΖ.Α.Πιερίας

Ομιλία στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της Ν.Ε ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πιερίας

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο της Κατερίνης και συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου, Ανέστη Μυστρίδη, τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ, Γιώργο Κίρκο και εκπροσώπους του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο της Κατερίνης και συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου, Ανέστη Μυστρίδη, τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ, Γιώργο Κίρκο και εκπροσώπους του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο της Κατερίνης και συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου, Ανέστη Μυστρίδη, τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ, Γιώργο Κίρκο και εκπροσώπους του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού

Επίσκεψη στο Επιμελητήριο Πιερίας και συνάντηση με τον Πρόεδρο, Ηλία Χατζηχριστοδούλου

Επίσκεψη στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο στη Γανόχωρα και συνάντηση με τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς

Επίσκεψη στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο στη Γανόχωρα και συνάντηση με τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς

Επίσκεψη στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο στη Γανόχωρα και συνάντηση με τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς

Επίσκεψη στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο στη Γανόχωρα και συνάντηση με τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο της Κατερίνης και συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου, Ανέστη Μυστρίδη, τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ, Γιώργο Κίρκο και εκπροσώπους του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού

Στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της Ν.Ε ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πιερίας

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο της Κατερίνης και συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου, Ανέστη Μυστρίδη, τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ, Γιώργο Κίρκο και εκπροσώπους του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού

Επίσκεψη στα γραφεία της Κοινοπραξίας Αγροτικών Καπνικών Συνεταιρισμών και συνάντηση με εκπροσώπους 5 καπνικών συνεταιρισμών του Νομού Πιερίας

Ομιλία στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πιερίας στην Κατερίνη

• Κόντρα στους κήρυκες του μίσους και του διχασμού, το μήνυμα της Αριστεράς είναι το μήνυμα της αλληλεγγύης, της φιλίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Είμαστε σήμερα εδώ στην Κατερίνη για να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη σε αυτό το μήνυμα.

• Η Ελλάδα των ελίτ, της διαπλοκής & της ολιγαρχίας είναι αδύνατο να αποδεχτεί τη νέα πραγματικότητα της συμπλήρωσης του α’ 6μήνου εκτός μνημονίου. Για αυτό βομβαρδιζόμαστε καθημερινά όλο & περισσότερο με ψευδείς ειδήσεις, διαστρεβλώσεις & πολιτικό κουτσομπολιό.

• Μέσα από τον καλοκουρδισμένο μηχανισμό προπαγάνδας & παραπληροφόρησης, τα εκδοτικά συγκροτήματα, οι μηχανισμοί της παραθεσμικής εξουσίας &τα φερέφωνα της ολιγαρχίας κάνουν τα πάντα για να παρουσιάσουν μια άλλη πραγματικότητα: καταστροφής & συλλογικής αποδρομής.

 

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 2010 – 2014

• O ελληνικός λαός υποχρεώθηκε από το 2010 να ζει το μαρτύριο της σταγόνας: Μέτρα, περικοπές, εκβιασμοί, τεχνοκράτες που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν να δίνουν εντολές σε εκλεγμένους αντιπροσώπους του ελλ. λαού. Μια πραγματικότητα που έτεινε να γίνει αναπόδραστη.

• Η κατάσταση που διαμορφώθηκε στη χώρα την 5ετία 2010-14 έφερε τρομακτικές συνέπειες στην οικονομία αλλά δημιούργησε και τις συνθήκες για την καλλιέργεια μιας πρωτοφανούς συλλογικής απόγνωσης για έναν ολόκληρο λαό.

• Αν και ο διακηρυγμένος στόχος ήταν να μάθουν οι Έλληνες «να μη ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους», ο πραγματικός στόχος τελικά ήταν να μάθουν να ζουν χωρίς καμία προοπτική & προσδοκία. Μόνο σε αυτή τη βάση θα μπορούσε να κυριαρχήσει η μνημονιακή κανονικότητα στη χώρα.

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 2015 – 2019

• Η συνθήκη μιας κοινωνίας που έπρεπε να μετατραπεί σε συλλογικό Σίσυφο και μάλιστα να είναι πεισμένη ότι η τιμωρία της είναι δίκαιη, βρήκε τελικά τη διάψευσή της το 2015 με την ιστορική απόφαση του ελληνικού λαού να δώσει στην Αριστερά την ευθύνη για τη διακυβέρνηση.

• Σε αυτά τα 4 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε στην πράξη ότι υπήρχε και υπάρχει άλλος δρόμος από το αναπόδραστο της αέναης λιτότητας και της οικονομικής καχεξίας. Και το κατάφερε διότι η κυβέρνηση που συγκρότησε εργάστηκε αποφασιστικά, αποτελεσματικά και έντιμα.

• Ο συμβιβασμός του Ιουλίου του 2015, οι σκληρές διαπραγματεύσεις σε κάθε αξιολόγηση, η μάχη με τους πλέον ακραίους εκ των δανειστών, έγιναν πάντα με το βλέμμα στραμμένο στον Αύγουστο του 2018. Και είμαστε περήφανοι σήμερα που οι εξελίξεις δικαιώνουν τις επιλογές μας.

• Κανείς δεν θα βρει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε μαύρα ταμεία, ούτε παράνομο πλουτισμό στελεχών του, ούτε ταυτίσεις με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου. Και φυσικά καμία ασυλία. Κανένας δεν είναι πια στο απυρόβλητο.

• Επί των ημερών μας, κάθε σκελετος που έκρυβε στο ντουλάπι ο πάλαι ποτέ κραταιός δικομματισμός για 4 10ετίες ερχεται σήμερα στο φως: Από τα δάνεια των κομμάτων & των ΜΜΕ, το όργιο διαφθοράς & διασπάθισης δημοσίου χρήματος στην Υγεία, τους χρυσοκάνθαρους των offshore & άλλα πολλά.

• Το κρισιμότερο όλων είναι ότι αυτή η κυβέρνηση πορεύτηκε & πορεύεται με εντιμότητα. Tιμήσαμε την εντολή του Σεπτέμβρη του 2015 υλοποιώντας τη δέσμευση της εξόδου από τα μνημόνια στο τέλος του προγράμματος μέχρι κεραίας.

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

• Υλοποιήσαμε τα συμφωνηθέντα του 3ου προγράμματος αλλά ταυτόχρονα εργαστήκαμε σκληρά & καταφέραμε υπό πολύ στενά δημοσιονομικά πλαίσια να ενισχύσουμε και να προστατέψουμε την κοινωνική πλειοψηφία:

– Εξασφαλίσαμε την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού στο ΕΣΥ.
– Θεσπίσαμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
– Προστατέψαμε τη λαϊκή κατοικία
– Η υπεραπόδοση της οικονομίας μεταφράστηκε στην παροχή της 13ης σύνταξης & του κοινωνικού μερίσματος την τελευταία 3ετία
– Συγκρουστήκαμε με την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Σήμερα έχουμε περιορίσει την υποδηλωμένη & αδήλωτη εργασία στο 9% από το 20% που παραλάβαμε
– Μειώσαμε την ανεργία σχεδόν 9 μονάδες και μάλιστα προς όφελος των σχέσεων πλήρους εργασίας

• Το αφήγημα της καταστροφής της ΝΔ & όλες οι προβλέψεις αποτυχίας έχουν τώρα καταρρεύσει:

– Οι αξιολογήσεις δε θα κλείσουν
– Θα εφαρμοστεί ο κόφτης
– Το χρέος δε θα ρυθμιστεί
– Οι συντάξεις θα περικοπούν
– Έρχεται 4ο Μνημόνιο
– Είμαστε αποκλεισμένοι από τις αγορές

• Η χώρα επέστρεψε στις αγορές & πλέον θα συνεχίσει να το κάνει με ευνοϊκότερους όρους δανεισμού. Έχουμε σαφές & βιώσιμο πλάνο για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους για τα επόμενα χρόνια. Ο ρυθμός ανάπτυξης συνεχίζει την ανοδική του πορεία για 3η συνεχόμενη χρονιά.

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

• Τα αποτελέσματα στην οικονομία & εργασία είναι κρίσιμα. Έχουμε τον πρώτο επεκτατικό προϋπολογισμό μετά από μια 10ετία. Όλες οι δεσμεύσεις του ΠΘ στην ΔΕΘ έχουν υλοποιηθεί. Το κυριότερο όμως είναι ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος:

– Eπαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών. διαπραγματεύσεων
– Aύξηση 11% του κατώτατου μισθού & 27% για τους έως 25 ετών
– Mη περικοπή των συντάξεων
– Αυξήσεις για περίπου 600.000 συνταξιούχους
– Σταθερή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που έχουν ξεπεράσει τις 380.000 από το ’15
– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
– Kατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμένους αγρότες
– Μείωση του ΕΝΦΙΑ
– Επιδότηση ενοικίου που θα στηρίξει 260.000 νοικοκυριά με προυπολογισμό ύψους 300.000.000 ευρώ!

ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ & ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

• Εργαστήκαμε σκληρά για μια ενεργητική, πολυδιάστατη, φιλειρηνική νέα στρατηγική στην εξωτερική πολιτική. Χωρίς φοβικά σύνδρομα και με πλήρη συναίσθηση της εξαιρετικά κρίσιμης συγκυρίας για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

• Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για την επίλυση μιας διένεξης σχεδόν 30 χρόνων που γεννήθηκε και γιγαντώθηκε πάνω στην πατριδοκαπηλία, την παραχάραξη της ιστορίας και έγινε το όχημα για να χτιστούν πολιτικές καριέρες και στις δύο πλευρές των συνόρων.

• Σήμερα, η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία μπορούν πλέον να εργαστούν ως εταίροι σε μια κοινή προσπάθεια για τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη σε μια περιοχή που όχι άδικα έχει χαρακτηριστεί η μπαρουταποθήκη της Ευρώπης.

• Σεβασμός στην ιστορία είναι να κάνεις πράξη τα διδάγματά της. Να βλέπεις καθαρά ότι η θέση της χώρας αναβαθμίζεται όταν αθροίζει συμμάχους και όχι όταν βλέπει παντού εχθρούς. Να δρας την κρίσιμη στιγμή και να μην εγκλωβίζεσαι στην αδράνεια.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

• Η ΝΔ στο Μακεδονικό έπιασε πάτο πολιτικά και ηθικά. Ταυτίστηκε με τον εθνικισμό και την ακροδεξιά. Την ίδια στιγμή που ο αρχηγός της κάθε εβδομάδα άλλαζε γραμμή σαν τα πουκάμισα. Στις Βρυξέλλες με τη σύνθετη ονομασία, στην Αθήνα με την αντίθετη άποψη.

• Απέναντι στην πατριωτική στάση & την υπεύθυνη λύση που προωθεί τα συμφέροντα της χώρας στην περιοχή, δεν δίστασαν ακόμα και να ξηλώσουν την εθνική γραμμή στην οποία πρωταγωνίστησε η κάποτε κεντροδεξιά και μετριοπαθής ΝΔ του Κ. Καραμανλή.

 

ΕΚ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

• Η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Τα πολιτικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι οι εκ διαμέτρου αντίθετες όψεις του μέλλοντος της χώρας. Σε αυτή την ολομέτωπη ιδεολογική, πολιτική, αξιακή αντιπαράθεση αυτών των δύο κόσμων, δε χωρούν συμβιβασμοί.

• Δίκαιη ανάπτυξη & κοινωνική δικαιοσύνη. Ή την παλινόρθωση του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, τον κοινωνικό αυτοματισμό, την απόλυτη κυριαρχία των ελίτ έναντι της κοινωνικής πλειοψηφίας;

• Ένα σχέδιο με επίκεντρο τον κόσμο της εργασίας και οδηγό την Αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Ή το νεοσυντηρητισμό και την ακροδεξιά παραδοξολογία της ΝΔ;

• Με αυτούς και αυτές που έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια και τη διεθνή απομόνωση. Ή τους ανθρώπους που έβαλαν τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στη μέγγενη του μνημονίου και της λιτότητας;

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΛΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΠΡΟΣ

• Κρατήσαμε την κοινωνία όρθια στις πλέον αντίξοες συνθήκες. Οι εξωτερικοί καταναγκασμοί & εκβιασμοί είναι πλέον παρελθόν. Είμαστε σε θέση τώρα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε στις τομές για την αποκατάσταση των αδικιών της κρίσης & την ανασυγκρότηση της οικονομίας.

• Το σχέδιο της ΝΔ είναι η συνταγή της συλλογικής οπισθοδρόμησης. Της επιστροφής στην Ελλάδα των γαλαζοαίματων & των διαπλεκόμενων. Ενός πολιτικού προσωπικού που συμπεριφέρθηκε με κυνισμό & που ακόμη & σήμερα δεν δέχεται να αναλάβει ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας.

• Όταν δεν κάνουν τον κομπάρσο του προπαγανδιστικού μηχανισμού των εκδοτικών ομίλων που τους στηρίζουν & αναγκάζονται να μιλήσουν για το σχέδιό τους & τα λένε ξεκάθαρα: Αυτοί που μας κατηγορούσαν για 4ο & 5ο μνημόνιο είναι που μιλούν για 4ο μνημόνιο αν εκλεγεί ο κος Μητσοτάκης.

• Όσο γίνεται σαφέστερο το διακύβευμα των εθνικών εκλογών του Οκτώβρη τόσο στη ΝΔ θα βρίσκονται σε όλο και δυσμενέστερη θέση. Γιατί ο ελληνικός λαός μπορεί να κρίνει και να συγκρίνει. Και στη βάση αυτής της σύγκρισης θα κάνει τις επιλογές του.

• Είμαι βέβαιος ότι το μεγάλο βήμα για το διαζύγιο της κοινωνίας με το καθεστώς σήψης & παρακμής του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού έχει γίνει.Με την εντολή του λαού στην Αριστερά θα μπουν οι βάσεις για μια νέα 4ετία συλλογικής προόδου, κοινωνικής δικαιοσύνης & δίκαιης ανάπτυξης.

Συνέντευξη στον  ρ/σ «Αθήνα 9.84» και στον δημοσιογράφο Βασίλη Πάικο

ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, καλή σας ημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα κ. Πάικο.

ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είχαμε την αναγγελία του ανασχηματισμού από εσάς, με συγκεκριμένο χρώμα, με συγκεκριμένο στίγμα θα λέγαμε. Μια ερώτηση που θα σας έκανε ο καθένας πιστεύω: Με τον κ. Μωραΐτη και τον κ. Τόλκα εξασφαλίζεται η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι απλώς και μόνο, αλλά νομίζω ότι είναι μια κίνηση που εντάσσεται και έρχεται ακριβώς  να αποτελέσει ένα από τα βήματα της στρατηγικής για τη συγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού πόλου, ο οποίος θέλουμε φυσικά να έχει και ένα σαφές πολιτικό στίγμα και μια σαφή πολιτική κατεύθυνση και σαφείς στρατηγικές αναφορές. Αλλά, νομίζω ότι οι επιλογές αυτές δείχνουν ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ  και η κυβέρνηση αυτή καλύπτει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα, αν  θέλετε, δυνάμεων.

ΠΑΪΚΟΣ: Των δικών του κομματικών  δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, αλλά δεν φαίνεται λίγο μίζερη αυτή η εικόνα, αυτή η προσπάθεια; Ξέρετε, σας το λέω, επειδή τα είχαμε δει τα ανάλογα και επί Ανδρέα Παπανδρέου, ας πούμε, που έκανε τις αντίστοιχες κινήσεις , δεν είχαν κριθεί ως εξαιρετικά επιτυχείς, εξαιρετικά θετικές , και εκ μέρους της αριστεράς τότε. Είναι αυτές οι πρακτικές; Ας πούμε για παράδειγμα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι η πρακτική; Θέλετε να μου εξηγήσετε κ. Πάικο; Και ποια είναι η αναλογία την οποία βρίσκετε;

ΠΑΪΚΟΣ: Τι εννοώ: Η συμφωνία των Πρεσπών, για παράδειγμα, είναι μια πολύ μεγάλη πολιτική κίνηση, η οποία πράγματι αποτέλεσε διαχωριστική γραμμή και η οποία σας έφερε κοντά σε έναν κόσμο από αυτόν που προσδοκάτε να συσπειρώσετε. Τώρα, ο Μωραΐτης και ο Τόλκας δεν νομίζω ότι είναι αυτό το θέμα, έτσι πολύ απλά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «δεν είναι το θέμα»;

ΠΑΪΚΟΣ: Οι πολιτικές κινήσεις, οι πολιτικές είναι που οδηγούν προς την κατεύθυνση την οποία θέλετε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πάικο, ο ανασχηματισμός δεν περιορίστηκε απλώς στον κ. Τόλκα και στον κ. Μωραΐτη.

ΠΑΪΚΟΣ: Ασφαλώς, ασφαλώς, αλλά το εντοπίζω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όμως, αυτό που εγώ θέλω να σας πω, είναι ότι κινήσεις αυτού του χαρακτήρα δείχνουν καταρχάς το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή είναι ανοιχτή σε συνεργασίες, δεν περιορίζεται μόνο στα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται σε έναν ευρύτερο κόσμο, ο οποίος έχει αναφορά στον…

ΠΑΪΚΟΣ: Στην Κεντροαριστερά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… στον προοδευτικό χώρο και νομίζω ότι αυτό έχει αναδειχτεί όλα αυτά τα χρόνια. Από κει και πέρα, νομίζω ότι οι επιλογές του Πρωθυπουργού και για την κ. Ζορμπά και για την κ. Ξενογιαννακοπούλου και για τον κ. Τόλκα και για τον κ. Μωραΐτη σε αυτόν εδώ τον ανασχηματισμό, αναδεικνύουν ακριβώς, αυτή την πρόθεση να υπάρξει μια αναφορά και μια συνεργασία πια του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, με δεδομένο ότι το ΚΙΝΑΛ πλέον, έχει πάρει διαζύγιο…

ΠΑΪΚΟΣ: Βρίσκεται απέναντι…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …από την παράταξη αυτή, έχει πάρει πολιτικές αποφάσεις που  οδηγούν σε μια πολιτική ταύτιση με τη δεξιά στη χώρα μας. Επομένως, εδώ μένει ένας πολιτικός χώρος κενός και ξέρετε ότι η πολιτική σιχαίνεται τα κενά. Καλύπτεται, λοιπόν, αυτός ο πολιτικός χώρος από μια αναδιαμόρφωση και ανασύνθεση και ανασυγκρότηση αυτού, το οποίο πάντοτε ονομάζουμε ως προοδευτική παράταξη με διαφορετικά κάθε φορά χαρακτηριστικά, με διαφορετικές πολιτικές δεσπόζουσες και με διαφορετικό πολιτικό στίγμα, αν θέλετε, σε στρατηγική  κατεύθυνση.

ΠΑΪΚΟΣ: Να περιμένουμε κι άλλα τέτοια βήματα όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές; Για παράδειγμα, λέγετε ότι το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τέτοιας μορφής, τέτοιας κατεύθυνσης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτυπώνει ακριβώς την ανάγκη να υπάρξει μια ευρύτερη πολιτική συμμαχία της αριστεράς με τον σοσιαλιστικό χώρο, με τον χώρο της κοινωνικής προόδου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα ανόδου της δεξιάς – ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Αυτή είναι η στρατηγική και η πολιτική κατεύθυνση. Και αυτό, δεν είναι κάτι  καινούργιο κ. Πάικο, είναι κάτι το οποίο έχει – αν θέλετε- διακηρυχθεί και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και από τις αποφάσεις του κόμματος, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Άρα, λοιπόν, σε αυτή την πολιτική κατεύθυνση, αλλά ξαναλέω: Για μας η διαδικασία αυτή δεν είναι απλώς και μόνο μια διαδικασία που αφορά πρόσωπα ή αφορά –αν θέλετε- τις εκλογικές μάχες. Αφορά τη συγκρότηση μιας πολιτικής συμμαχίας, η οποία θα έχει καθαρό στρατηγικό βηματισμό και θα έχει και πολιτικό στίγμα. Δηλαδή, εδώ, δεν μένουμε μόνο σε μια συνεννόηση ή συναίνεση γύρω από την -φυσικά κορυφαία-  εξέλιξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά συζητάμε και για μια σειρά …

ΠΑΪΚΟΣ: Και ευρύτερα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …από άλλου τύπου προτεραιότητες τις οποίες θέλω να τις πω, γιατί έχουν να κάνουν με τις εργασιακές σχέσεις, έχουν να κάνουν με το κοινωνικό κράτος , έχουν να κάνουν με την ανασυγκρότηση της οικονομίας  με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, τις βλέπουμε, εξελισσόμενες άλλωστε αυτές, δεν υπάρχει αμφιβολία. Επειδή μιλήσατε για συμμαχία, υπάρχει περίπτωση στις εκλογές να δούμε ΣΥΡΙΖΑ- τάδε, όπως είχαμε δει και στις προ-προηγούμενες εκλογές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις ευρωεκλογές με το όνομά του. Τώρα, τα υπόλοιπα σενάρια, δεν πρόκειται εγώ να τα σχολιάσω. Νομίζω, ότι αυτά είναι ζητήματα που καλό θα ήταν να τα συζητήσετε με τον Γραμματέα του κόμματος.

ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, στη συζήτηση για την Αναθεώρηση, αλλά και στην ενημέρωση που κάνατε στους πολιτικούς συντάκτες στις αρχές της εβδομάδας, δίνατε πολύ μεγάλο βάρος στην ανάγκη δέσμευσης από τώρα της ΝΔ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Παυλόπουλο. Δεν είναι πρόωρο αυτό; Δεν είναι πολύ πρόωρο  να κουβεντιάζουμε από τώρα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε όχιδεν είναι πρόωρο…

ΠΑΪΚΟΣ: Να σας πω γιατί. Γιατί τώρα είναι ενάμιση χρόνο πριν για το ποιον..

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε σχεδόν ένα χρόνο πριν, δεν είναι ενάμισης χρόνος, μπαίνουμε σιγά – σιγά στον Μάρτη του 2019.

ΠΑΪΚΟΣ: Έναν χρόνο πριν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς έναν χρόνο πριν.

ΠΑΪΚΟΣ: Ένα χρόνο πριν να δεσμεύονται τα κόμματα ποιον θα προτείνουν ή ποιον θα δεχθούν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχάς  δεν μιλάμε για μια πρόταση, η οποία αφορά ένα νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μιλάμε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε έναν εν ενεργεία Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει δείξει με τη στάση του, με τον τρόπο με τον οποίο εκτελεί τα καθήκοντά του, ότι είναι ένα παράδειγμα ευπρέπειας και αφοσίωσης στο εθνικό συμφέρον και στο  δημόσιο συμφέρον. Άρα λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην προταθεί ο κ. Παυλόπουλος  και  για την επόμενη θητεία. Αυτό είναι το ένα ζήτημα. Το δεύτερο ζήτημα, το οποίο είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό, είναι το εξής: Η ΝΔ εδώ και περίπου ένα- ενάμιση μήνα, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αφήγημα ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στρατηγική δεξιάς παρένθεσης. Δηλαδή, με λίγα λόγια μας κατηγορεί ότι θέλουμε να αντιγράψουμε, ας πούμε, τις στρατηγικές ανοησίες  του κ. Σαμαρά. Εμείς λέμε ότι πρώτον, είμαστε εμείς που βάλαμε , η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε στην ατζέντα της Συνταγματικής Αναθεώρησης την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Και το δεύτερο είναι: Αφού η ΝΔ έχει τις αμφιβολίες της, δεν χρειάζεται παρά να δεσμευτεί ότι θα προτείνει και εκείνη τον κ. Παυλόπουλο, για να είναι απολύτως βέβαιη ότι δεν υπάρχει τέτοια στρατηγική,  εφόσον ο κ. Μητσοτάκης κερδίσει  τις εκλογές, πράγμα το οποίο φαίνεται όλο και πιο απίθανο.

ΠΑΪΚΟΣ: Θα συμφωνήσετε ωστόσο, ότι μοιάζει με τακτικισμό αυτή η ιστορία, ότι το κάνετε για να δημιουργήσετε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το κάνει η ΝΔ.

ΠΑΪΚΟΣ: …για να δημιουργήσετε ζητήματα στο εσωτερικό της ΝΔ με Παυλόπουλο ή μη Παυλόπουλο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα πάρα πολύ σαφώς. Σας είπα ότι η ΝΔ μας κατηγορεί ευθέως ότι υποτίθεται πως έχουμε στρατηγική δεξιάς παρένθεσης. Βεβαίως, ξαναλέω ότι το ζήτημα της νίκης στις εκλογές είναι διαφορετικό. Η ΝΔ ομιλεί σαν να έχει προεξοφληθεί το αποτέλεσμα των εκλογών εδώ και τρία χρόνια, κατά τον ίδιο τρόπο που προεξοφλούσε την κατάρρευση της α΄ αξιολόγησης, της β΄ αξιολόγησης , την κατάρρευσης της συμφωνίας για το χρέος, την κατάρρευση της κυβέρνησης κάθε δεύτερη εβδομάδα. Εν πάση περιπτώσει, σας ξαναλέω ότι εμείς λέμε, ότι εμείς δεν πρόκειται να πορευτούμε πολιτικά….

ΠΑΪΚΟΣ: Αυτό θα έδινε μια λύση, όντως θα έδινε μια λύση, αλλά ίσως είναι πρόωρο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να πορευτούμε πολιτικά με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Εμείς πάντοτε ανοίγουμε το διάλογο με απόλυτη διαφάνεια και καθαρότητα και λέμε την πολιτική μας θέση. Αυτή, λοιπόν, είναι  η πολιτική μας θέση, δεν νομίζω ότι είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή για τη ΝΔ να δεσμευτεί ως προς αυτό το ζήτημα.

ΠΑΪΚΟΣ: Μιας και μιλάμε για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας, καταψηφίστηκε πάντως ως αναθεωρητέα διάταξη η εκλογή από το λαό. Έτσι; Αυτό δεν…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι έτσι.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Πως δεν είναι;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το άρθρο 32, το οποίο είναι και το κεντρικό άρθρο…

 

ΠΑΪΚΟΣ: Το κεντρικό άρθρο, ναι …

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … Πήρε περισσότερες από 180 ψήφους. Με αυτή την έννοια σας λέω ότι, δεν έχει καταψηφιστεί ούτε τυπικά, αλλά, ούτε ουσιαστικά η διάταξη εκείνη ή, αν θέλετε, η κατεύθυνση εκείνη που επιθυμεί την προσπάθεια να…

 

ΠΑΪΚΟΣ: Τότε, γιατί τέθηκε σε ψηφοφορία, κύριε Υπουργέ; Γιατί τέθηκε σε ψηφοφορία αυτό και δεν συγκέντρωσε ούτε 151;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο λέτε ότι τέθηκε σε ψηφοφορία;

 

ΠΑΪΚΟΣ: Το να εκλέγεται από το λαό ή όχι.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι λέτε; Το άρθρο 32 είναι αυτό και έχει συγκεντρώσει πάνω από 180 ψήφους. Αυτό το οποίο ισχυρίζεται η Νέα Δημοκρατία, είναι ότι επειδή κάποια παρακολουθηματικά άρθρα του 32 δεν έχουν υπερψηφιστεί, με αυτόν τον τρόπο ερμηνεύουν ότι έχει καταψηφιστεί και η άμεση εκλογή…

 

ΠΑΪΚΟΣ: … Εκλογή από το λαό.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … εφόσον εξαντληθούν όλες οι επόμενες ψηφοφορίες…

 

ΠΑΪΚΟΣ: … Οι άλλες δυνατότητες.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … για την εξεύρεση συναίνεσης.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Εσείς λέτε ότι δεν είναι έτσι;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι μία νομική ερμηνεία η οποία είναι λανθασμένη για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Θα σας πω ένα παράδειγμα: ότι, αφού λέμε ότι εξαιτίας του άρθρου 30 δεν μπορεί να περάσει η πρότασή μας, αλλά μπορεί να γίνει η αποσύνδεση εκλογής από τη διάλυση – η αποσύνδεση εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση – τότε με τη λογική τους, λόγω του 41 παράγραφος 5 του Συντάγματος, δεν μπορούμε να πειράξουμε καθόλου το 32, διότι το 41 παράγραφος 5 έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 32 του Συντάγματος. Θέλω να πω ότι είναι απολύτως…

 

ΠΑΪΚΟΣ: Μα, το 32 υπερψηφίστηκε με το παραπάνω. Είναι θέμα ερμηνείας, λοιπόν.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταλαβαίνετε, τι σας λέω; Εδώ πέρα προσπαθούν να κάνουν νομικές ερμηνείες που δεν στέκουν στην πραγματικότητα, διότι ο λόγος για τον οποίον έγινε αυτό, έχει να κάνει με το γεγονός ότι, η Νέα Δημοκρατία υπέστη μία πραγματική ψυχρολουσία καθώς ξεκίνησε και εκείνη και τα αντιπολιτευτικά μέσα να πανηγυρίζουν για την υποτιθέμενη ή μη υπερψήφιση του άρθρου 3 και στη συνέχεια έπρεπε με κάποιο τρόπο να καλύψουν αυτό το φιάσκο…

 

ΠΑΪΚΟΣ: Αυτό ήταν ανόητο. Ναι.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … και αυτό ακριβώς κάνουν τώρα με όλες αυτές τις ψευδοερμηνείες, αν θέλετε, που δίνουν σε σχέση με την συνταγματική αναθεώρηση.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα. Πάντως, μιας και το αναφέρατε, το άρθρο 3 για την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, όπως και τα άρθρα για τα κοινωνικά δικαιώματα, για τα δημόσια αγαθά κ.λ.π. πέρασαν τσίμα – τσίμα ως αναθεωρητέες διατάξεις. Πράγμα που δεν μας κάνει αισιόδοξους για το πόσο μπορεί να αναθεωρηθούν στην δεύτερη ψηφοφορία ή στην αναθεωρητική Βουλή. Έτσι;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το γεγονός ότι πέρασαν τσίμα – τσίμα, όπως το λέτε, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει πάρει πλέον…

 

ΠΑΪΚΟΣ: Απείχε ουσιαστικά.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … σαφέστατες αποστάσεις από την πολιτική παράδοση από την οποία προέρχεται, την παράδοση της Σοσιαλδημοκρατίας. Από κει και πέρα…

 

ΠΑΪΚΟΣ: Σύμφωνοι, όπως και στις Πρέσπες. Αλλά, αυτή είναι η πραγματικότητα, όμως.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι η πραγματικότητα της παρούσας Βουλής. Στην επόμενη Βουλή θα έχουμε μία πολύ πιο ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουμε διαφορετικούς πολιτικούς συσχετισμούς, διαφορετικούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς και θεωρώ ότι, πολλά από τα κόμματα τα οποία θα συμμετέχουν στην αναθεωρητική διαδικασία στην επόμενη Βουλή, θα έχουν πάρει το μάθημά τους μετά και τα εκλογικά αποτελέσματα. Εξάλλου, νομίζω ότι είναι, αν θέλετε, σύνηθες να μην δίδεται λευκή επιταγή, αν θέλετε, στην αναθεωρητική Βουλή από την προτείνουσα Βουλή. Επομένως, δεν ανησυχώ ως προς αυτό. Το θέμα είναι το πολιτικό στίγμα αυτής της αναθεώρησης – η οποία φαίνεται να εξελίσσεται πάρα πολύ καλά – και το πολιτικό στίγμα αυτής της αναθεώρησης είναι το στίγμα της εμβάθυνσης της δημοκρατίας και της ενίσχυσης της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων, πράγμα, το οποίο νομίζω ότι είναι απολύτως αναγκαίο για μία χώρα η οποία κάνει τα πρώτα της βήματα έξω από την κρίση.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Είπατε ότι και η αναθεώρηση στη φάση αυτή δείχνει τους δύο κόσμους. Μιλήσατε, μάλιστα, για το λαό και για την ελίτ. Ωστόσο, δεν ξέρω, αν είναι έτσι, αλλά εν πάση περιπτώσει βλέπετε ότι κι η στάση και του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ ακόμα, δεν είναι τέτοια που να σας κάνει αισιόδοξους και για την αναθεωρητική Βουλή, που τα κόμματα αυτά κατά τεκμήριο θα βρίσκονται στην αναθεωρητική Βουλή. Έτσι; Εκτός, αν αλλάξουν γνώμη.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι οι εκλογές μπορούν να αναδιαμορφώσουν τόσο βαθιά το πολιτικό σκηνικό που να δούμε ευρύτερες πλειοψηφίες στην αναθεωρητική Βουλή. Επομένως, καλό είναι πριν κάνουμε τις εκτιμήσεις μας ή προβλέψεις μας, να αφήσουμε τον ελληνικό λαό να μιλήσει. Κι όταν μιλήσει ο ελληνικός λαός…

 

ΠΑΪΚΟΣ: Ούτως ή άλλως θα γίνει αυτό.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ούτως ή άλλως θα γίνει και νομίζω ότι, όταν μιλήσει ο ελληνικός λαός, θα διαμορφώσει με τέτοιο τρόπο συσχετισμούς που θα δείχνουν στην κατεύθυνση την οποία προτείνει και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Μου αρέσει που είστε αισιόδοξος. Πριν σας ευχαριστήσω, για πείτε μου. Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, πότε θα’ χουμε εν τέλει τη λύση;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Εδώ υπάρχει μία επιτροπή που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών…

 

ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, είναι γνωστό αυτό.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … η οποία συνεχίζει το έργο της και την επεξεργασία της για ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα το οποίο, αν θέλετε, εγείρει μία σειρά από ουσιαστικά αλλά και τεχνικά ζητήματα. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η επεξεργασία μέσα στο επόμενο διάστημα – αν δεν κάνω λάθος, έχει πει ο αρμόδιος Υπουργός ο κύριος Χαρίτσης, δεν θα αργήσει πάρα πολύ – θα μελετήσουμε το πόρισμά της και από κει και πέρα θα πάρουμε τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Το λέτε με βεβαιότητα ότι θα προλάβουμε ως τις ευρωεκλογές;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πόρισμα θα έχει κατατεθεί, κατά τη γνώμη μου, πριν από τις ευρωεκλογές.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Η απόφαση, λέω. Η τελική απόφαση.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω. Να δούμε πρώτα το πόρισμα και τις προτάσεις της Επιτροπής και από κει και πέρα αυτά είναι ζητήματα που θα πρέπει να συζητηθούν μετά και στο πολιτικό επίπεδο.

 

ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, κύριε Εκπρόσωπε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνομιλία μας.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

 

Οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Πρωθυπουργός όπως εξάλλου είχε δηλώσει δεν κρίνει σκόπιμο να διατηρήσει ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης με δεδομένες τις υποχρεώσεις του Νάσου Ηλιόπουλου ως υποψηφίου για την δήμο της Αθήνας και της Κατερίνας Νοτοπούλου ως υποψήφιας για το δήμο της Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται η ανάγκη για ένα περιορισμένης έκτασης ανασχηματισμό. 

Έτσι στο Υπουργείο Εξωτερικών νέος Υπουργός ορίζεται ο Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών  με  αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πολιτική  ορίζεται η Σία Αναγνωστοπούλου. 

Στο Υπουργείο Εσωτερικών Υφυπουργός με αρμοδιότητα τη  Μακεδονία και τη Θράκη ορίζεται η Ελευθερία Χατζηγεωργίου. 

Στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υφυπουργός ορίζεται ο Κωνσταντίνος Μπάρκας.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υφυπουργός ορίζεται ο Θάνος Μωραϊτης. 

Τέλος στο Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής Υφυπουργός ορίζεται ο Άγγελος Τόλκας.

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα μετά και την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το Μόναχο, για το οποίο αναχωρεί σήμερα το απόγευμα ώστε να συμμετέχει στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια.

 

*Δείτε αναλυτικά τη νέα σύνθεση της Κυβέρνησης

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Κατά τη διάρκεια της πρώτης συζήτησης & ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος αναδείχτηκαν διαφορές που αφορούν τους αξιακούς πυρήνες ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ & σκιαγραφούν μια καθαρή κοινωνική & πολιτική αντίθεση που περιγράφεται από το δίπολο λαός – ελίτ.

• Ο κος Μητσοτάκης θεώρησε εκφυλισμό της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης τον εθνικό διάλογο που διεξήχθη. Οι πολίτες μάλλον δεν έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη διαδικασία της αναθεώρησης καθώς δεν κατέχουν την μυστική γνώση που κατέχει ο ίδιος & οι συνεργάτες του.

• Πρόκειται για μια αριστοκρατική αντίληψη για την πολιτική που επιβεβαιώνει ότι ο κος Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται την πολιτική εξουσία ως πατρογονικό δικαίωμα του ίδιου & των ομοίων του & όχι ως πηγάζουσα από το λαό. Ο λαός χρωστάει στον κο Μητσοτάκη κι όχι εκείνος στον λαό.

• Η ΝΔ αρνήθηκε να στηρίξει την πρόταση που θέλει ο Πρωθυπουργός να είναι υποχρεωτικά εκλεγμένος βουλευτής. Προφανώς η επιλογή του λαού δεν είναι τόσο σημαντική στο αξιακό σύμπαν του κου Μητσοτάκη όσο για παράδειγμα η προέλευση από την κλειστή κάστα των τεχνοκρατών.

• Η ΝΔ αρνήθηκε να στηρίξει την πρόταση για τις θητείες των βουλευτών. Σημασία για αυτούς δεν έχει η εκπροσώπηση κοινωνικών συμφερόνταν στο κοινοβούλιο αλλά η αναπαραγωγή της εξουσίας των πολιτικών οικογενειών της ελίτ & όσων συμμερίζονται τους αντικοινωνικούς τους στόχους.

• Η ΝΔ αρνήθηκε να στηρίξει τις προτάσεις για ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων με το σκόπιμα ψευδές επιχείρημα ότι πχ η συνταγματική κατοχύρωση της υποχρέωσης του κράτους να εγγυάται την καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας αποτελεί ευχολόγιο.

• Για τον κο Μητσοτάκη είναι ευχολόγιο η ενίσχυση της συνταγματικής προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων που αποτελούν για τον ίδιο μια ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το 8ωρο που κατά δήλωσή του είναι και αυτό ξεπερασμένο.

• Για τον κο Μητσοτάκη ό,τι ικανοποιεί τα συμφέροντα των εργοδοτών είναι φρέσκο & γεμάτο ζωντάνια. Ότι προστατεύει τους εργαζόμενους δεν είναι παρά αγκύλωση στο παρελθόν.

• Για τον κο Μητσοτάκη είναι ευχολόγιο η συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου ελέγχου στα κοινωνικά αγαθά του νερού & του ηλεκτρικού ρεύματος αφού θα εμποδίσει τους ομοίους του κου Μητσοτάκη να παραδώσουν το σύνολο των κοινωνικών υποδομών στους φίλους τους.

• Όλα είναι ευχολόγια και εμμονές της Αριστεράς. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις φαίνεται είναι άλλες όπως για παράδειγμα η τροποποίηση του άρθρου 24 με στόχο να αλλάξει ο ορισμός του δάσους & να δημιουργηθούν όροι πλήρους αποψίλωσης για να ικανοποιηθούν ειδικά οικονομικά συμφέροντα!

• Στην τροποποίηση του άρθρου 16 η ΝΔ δήθεν ενδιαφέρεται για τους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό & γιαυτό επιδιώκει την λειτουργία ιδιωτ. πανεπιστημίων αλλά αρνείται να υποστηρίξει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση του δημόσιου παν/μίου & την αύξηση των εισακτέων.

• Η βούληση της ΝΔ είναι να μην προτείνει τον νυν ΠτΔ για την προεδρική εκλογή του 2020. Προφανώς έχει τάξει την θέση σε πρόσωπο του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ ή σε κάποιον ευνοούμενο του παλιού καθεστώτος. Πρόκειται για πρωτοφανή συναλλαγή στα χρονικά της μεταπολίτευσης.

• O κος Μητσοτάκης λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. O λαός θα ρίξει στα αζήτητα τα σχέδιά του και το βαθειά αντιθεσμικό παιχνίδι της ΝΔ με τον θεσμό του ΠτΔ όπως στα αζήτητα έριξε και το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης.

• Αντί η ΝΔ να ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας συνεχίζει τα σχέδια επί χάρτου για την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος. Συνεχίζει να λειτουργεί ως κάστα που μοιράζει φανταστικές θέσεις εξουσίας ερήμην του κυρίαρχου λαού. Μόνο που πλέον ο λαός δεν είναι απών.

• Ο κ. Τσουκάτος στην απολογία του στη δίκη της Siemens αποκάλυψε χθες κάτι που όλοι γνωρίζουν αλλά ουδείς ομολογούσε: 16 δις δραχμές, δηλαδή σχεδόν 47 εκατ. ευρώ, μπήκαν από τα μαύρα ταμεία της Siemens και άλλων εταιριών στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ μόνο για τις εκλογές του 2000.

• Παρά τις αποκαλύψεις του κου Τσουκάτου, η κα Γεννηματά από χθες όχι μόνο δεν έχει πει κουβέντα αλλά δεν έχει την παρρησία να ζητήσει έστω μία συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για το πάρτι διαφθοράς που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία & το πολιτικό σύστημα σε απαξίωση.

• Εκτός από την κα Γεννηματά αφωνία για τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ επιδεικνύει & ο κ. Μητσοτάκης που ακόμη δεν έχει εξηγήσει ποια ακριβώς διαφάνεια & εξυγίανση τολμά να επικαλείται για τα οικονομικά της ΝΔ όταν ένας επιχειρηματίας & μεγαλοεκδότης πληρώνει τα ενοίκια των γραφείων της.

• Τα δωράκια, οι μίζες & οι υπόγειες χρηματοδοτήσεις των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος προστίθενται στα δυσθεώρητα χρέη τους από τα θαλασσοδάνεια, άνω των 400 εκατ. ευρώ, τα οποία ακόμη δεν έχουν εξηγήσει πώς και πότε θα ξεπληρώσουν.

• Αυτές οι πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος είναι αρκετές για να εξηγήσουν τη δυσθυμία τους στην αρχή της Συνταγματικής Αναθεώρησης όταν μεθόδευαν την υπονόμευση της διαδικασίας με προφανή στόχο να μην αλλάξει το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών.

 

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

Ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αναδείχτηκαν με τον πιο σαφή τρόπο οι βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που χωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία.

Διαφορές που αφορούν τους ίδιους τους αξιακούς πυρήνες των δύο κομμάτων και σκιαγραφούν μια καθαρή κοινωνική και πολιτική αντίθεση που περιγράφεται από το δίπολο λαός – ελίτ.

Η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη που θεώρησε εκφυλισμό της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης τον εθνικό διάλογο που διεξήχθη με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ώστε να διαμορφωθούν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και να αποτυπωθούν αυθεντικά τα λαϊκά αιτήματα είναι χαρακτηριστική.

Για τον κ. Μητσοτάκη οι πολίτες δεν έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης καθώς δεν κατέχουν τη μυστική γνώση που κατέχει ο ίδιος και οι συνεργάτες του.

Πρόκειται εδώ για μια αριστοκρατική αντίληψη για την πολιτική που επιβεβαιώνει ότι ο κος Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται την πολιτική εξουσία ως πατρογονικό δικαίωμα του ίδιου και των ομοίων του και όχι ως πηγάζουσα από τον λαό. Ο λαός χρωστάει στον κο Μητσοτάκη δεν χρωστάει ο κος Μητσοτάκης στον λαό.

Αυτό προέκυψε εξάλλου και από την άρνηση του να στηρίξει τις προτάσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για το λαϊκό δημοψήφισμα και τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Ο λαός είναι καλός και σοφός για τον κο Μητσοτάκη εξάλλου όσο επιλέγει όσα ο κος Μητσοτάκης θεωρεί επωφελή και αναγκαία αλλά δεν είναι ανάγκη και να το διακινδυνεύουμε.

Η ίδια αριστοκρατική αντίληψη αναδύεται σε όλες τις τοποθετήσεις του κου Μητσοτάκη επί των υπολοίπων προτάσεων της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σας θυμίζω ότι η Ν.Δ. αρνήθηκε να στηρίξει προτάσεις, που αντλώντας διδάγματα από την κρίση και απηχώντας λαϊκά αιτήματα, σκοπεύουν στην ενίσχυση της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, αποκαθιστούν τη σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με την πολιτική, ενισχύουν την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημόσιων αγαθών.

Αρνήθηκαν έτσι να στηρίξουν την πρόταση που θέλει ο Πρωθυπουργός να είναι υποχρεωτικά εκλεγμένος βουλευτής. Προφανώς η επιλογή του λαού δεν είναι τόσο σημαντική στο αξιακό σύμπαν του κυρίου Μητσοτάκη όσο για παράδειγμα η προέλευση από την κλειστή κάστα των τεχνοκρατών. Εκείνων δηλαδή που γνωρίζουν όσα δεν γνωρίζει η αδαής πλειοψηφία σύμφωνα με την προσφιλή του έκφραση. Δεν θέλει εξάλλου πιθανόν ο κος Μητσοτάκης  να αποκλείσει την πιθανότητα να ξανασυμβούν στη χώρα όσα έγιναν το 2011 όταν τα τότε κόμματα εξουσίας παρέδωσαν τα κλειδιά της χώρας σε έναν μη εκλεγμένο Πρωθυπουργό που είχε την εμπιστοσύνη της εξουσίας αλλά όχι βέβαια την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Επίσης από τη ΝΔ αρνήθηκαν να στηρίξουν την πρόταση για τις θητείες των βουλευτών που στην πραγματικότητα διαμορφώνει όρους για την καταπολέμηση του πελατειακού κράτους και της οικογενειοκρατίας. Και η άρνησή τους αυτή επιβεβαιώνει όσα λέμε από την αρχή της κρίσης. Ότι σημασία για αυτούς δεν έχει η εκπροσώπηση κοινωνικών συμφερόντων στο πολιτικό πεδίο και στο κοινοβούλιο, αλλά η αναπαραγωγή της εξουσίας των πολιτικών οικογενειών της ελίτ και όσων συμμερίζονται τους αντικοινωνικούς τους στόχους.

Αρνήθηκαν φυσικά να στηρίξουν και όλες τις προτάσεις για την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων με το σκόπιμα ψευδές επιχείρημα ότι αποτελούν δήθεν ευχολόγια.

Για τον κο Μητσοτάκη είναι ευχολόγιο η συνταγματική κατοχύρωση της υποχρέωσης του κράτους να εγγυάται την καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Ξέρει βεβαίως πολύ καλά ότι μια τέτοια ρύθμιση έχει άμεσες κανονιστικές συνέπειες. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν βολεύουν τον κο Μητσοτάκη που επιδιώκει να καταργήσει τη νομοθετική ρύθμιση στην οποία προχώρησε η σημερινή κυβέρνηση εξασφαλίζοντας την δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Για τον κο Μητσοτάκη είναι επίσης ευχολόγιο η ενίσχυση της συνταγματικής προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν για τον ίδιο μια ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς. Το έχει δηλώσει. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το οχτάωρο που κατά επίσης δήλωσή του είναι και αυτό ξεπερασμένο. Ό,τι δηλαδή ικανοποιεί τα συμφέροντα των εργοδοτών είναι φρέσκο και γεμάτο ζωντάνια. Ό,τι προστατεύει τους εργαζόμενους δεν είναι παρά αγκύλωση στο παρελθόν. Ξέρετε όμως αυτές είναι οι κοινοτοπίες των ακραίων φιλελεύθερων τα τελευταία 250 χρόνια. Τίποτα νέο και φρέσκο εδώ παρά μόνο το παραδοσιακό μίσος της νεοφιλελεύθερης  ελίτ για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Για τον κο Μητσοτάκη είναι ευχολόγιο η συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου ελέγχου στα κοινωνικά αγαθά του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε τα δίκτυα διανομής τους να υπόκεινται σε καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας. Ευχολόγιο δεν ξέρω αν είναι αλλά σίγουρα είναι μια διάταξη που θα εμποδίσει τους ομοίους του κου Μητσοτάκη να παραδώσουν το σύνολο των κοινωνικών υποδομών της χώρας στους φίλους τους.

Όλα αυτά είναι βεβαίως ευχολόγια και εμμονές της Αριστεράς κατά τον κο Μητσοτάκη.  Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις είναι άλλες. Η τροποποίηση του άρθρου 24 με στόχο να αλλάξει ο ορισμός του δάσους και να δημιουργηθούν όροι πλήρους αποψίλωσης για να ικανοποιηθούν ειδικά οικονομικά συμφέροντα.

Αλλά και η τροποποίηση του άρθρου 16 όπου η υποκρισία της Ν.Δ. στο ζήτημα αυτό φτάνει στην κυριολεξία στο απόγειο της. Δήθεν ενδιαφέρεται για τους Έλληνες φοιτητές και τις Ελληνίδες φοιτήτριες που σπουδάζουν στο εξωτερικό και γι’ αυτό επιδιώκει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Την ίδια στιγμή όμως αρνείται να υποστηρίξει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου και την αύξηση των εισακτέων φοιτητών. Κάποιος κακοπροαίρετος  εδώ θα έλεγε ότι ίσως οι προθέσεις του δεν είναι τόσο αγαθές και η επιδίωξη του είναι να δημιουργήσει πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια – παραρτήματα του εξωτερικού.

Κυρίες και Κύριοι,

Χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης αποκαλύφθηκε όμως και το βαθιά αντιθεσμικό πρόσωπο και παιχνίδι της ΝΔ με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αποκαλύφθηκε όμως και πόσο ανόητο είναι το νέο αγαπημένο αφήγημα του κου Μητσοτάκη για δήθεν στρατηγική δεξιάς παρένθεσης από τη μεριά της σημερινής κυβέρνησης.

Οι παλινωδίες της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με το άρθρο 32 εξηγήθηκαν χθες με αδιαμφισβήτητο τρόπο.

Ο ομολογημένος πλέον στόχος της Ν.Δ. είναι να δημιουργήσει όρους για διορισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας από μια απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία καταστρατηγώντας έτσι το ίδιο το πνεύμα του Συντάγματος που επιτάσσει την επιδίωξη των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων όταν πρόκειται για την εκλογή του ΠτΔ που αποτελεί και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος.

Η βούληση της Ν.Δ., έγινε αυτό ξεκάθαρο χθες,  είναι να μην προτείνει τον νυν Πρόεδρο κο Προκόπη Παυλόπουλο για την προεδρική εκλογή του 2020.

Προφανώς έχει τάξει τη θέση σε πρόσωπο του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ ή σε κάποιον ευνοούμενο του παλιού καθεστώτος.

Και εδώ πρόκειται για πρωτοφανή συναλλαγή στα χρονικά της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας.

Μόνο που ο κος Μητσοτάκης λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί ο λαός θα ρίξει στα αζήτητα τα σχέδια του όπως στα αζήτητα έριξε και το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης πριν από λίγα χρόνια.

Το θέμα όμως με τη Ν.Δ. είναι ότι αντί να ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας συνεχίζει τα σχέδια επί χάρτου για την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος.

Η πρακτική αυτή των συναλλαγών, συνήθης για την κάστα του παλιού πολιτικού προσωπικού, επιβεβαιώνει ότι η Ν.Δ. δεν πήρε κανένα μάθημα από την κρίση. Συνεχίζει να λειτουργεί ως κάστα που μοιράζει φανταστικές θέσεις εξουσίας ερήμην του κυρίαρχου λαού. Μόνο που πλέον ο λαός δεν είναι απών.

Όπως συνήθης είναι και μια άλλη πτυχή αυτής της αγαπημένης πρακτικής των συναλλαγών που μόλις χθες επιβεβαίωσε και ο κ. Τσουκάτος στην απολογία του στη δίκη της Siemens.

Διότι ο κος Τσουκάτος αποκάλυψε κάτι που όλοι γνωρίζουν, αλλά ουδείς ομολογούσε. 16 δισ. δραχμές, δηλαδή σχεδόν 47 εκατ. ευρώ, μπήκαν από τα μαύρα ταμεία της Siemens και άλλων εταιρειών στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ μόνο για τις εκλογές του 2000.

Παρά τις αποκαλύψεις αυτές, η κα Γεννηματά από χθες όχι μόνο δεν έχει πει κουβέντα, αλλά δεν έχει την παρρησία να ζητήσει έστω μία συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για το πάρτι διαφθοράς που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και το πολιτικό σύστημα στην πλήρη  απαξίωση.

Αντίστοιχη αφωνία φυσικά για τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ επιδεικνύει και ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ακόμη δεν έχει εξηγήσει ποια ακριβώς διαφάνεια και εξυγίανση τολμάει να επικαλείται για τα οικονομικά της Ν.Δ., όταν ένας επιχειρηματίας και μεγαλοεκδότης πληρώνει τα ενοίκια των γραφείων της.

Τα δώρα, οι μίζες και οι υπόγειες χρηματοδοτήσεις των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος φυσικά προστίθενται στα δυσθεώρητα χρέη τους από τα θαλασσοδάνεια, άνω των 400 εκατ. ευρώ, τα οποία ακόμη κανείς τους δεν έχει εξηγήσει πώς και πότε θα ξεπληρωθούν

Αυτές οι πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος είναι αρκετές για να εξηγήσουν τη δυσθυμία τους στην αρχή της Συνταγματικής Αναθεώρησης, όταν με υπεκφυγές, παιχνίδια και προφάσεις, μεθόδευαν την υπονόμευση της διαδικασίας με προφανή στόχο να μην αλλάξει το κατάπτυστο άρθρο 86 του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας προβληματίζει καθόλου η διαφωνία του κ. Κοντονή, ο οποίος είναι τέως υπουργός Δικαιοσύνης, σχετικά με τη δική σας ανάγνωση, για το πώς θα πρέπει να είναι το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων και εν προκειμένω σε αυτό που αφορά στην προεδρική εκλογή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, εδώ πρόκειται για μία και νομική θεωρητική συζήτηση, αλλά και μία συζήτηση η οποία έχει και πολιτικό περιεχόμενο και φυσικά πολιτικές απολήξεις. Είναι γνωστό ότι στη νομική θεωρία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αυτό έχει προκύψει κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σε σχέση με το εάν και κατά πόσο -αν θέλετε- η προτείνουσα Βουλή μπορεί να δεσμεύσει ως προς την κατεύθυνσή της την αναθεωρητική Βουλή, η οποία προκύπτει μετά από εκλογές. Εγώ αυτό το οποίο μπορώ να σας πω, είναι ότι η θέση η οποία έχει προβληθεί και μέσω δικαστικών αποφάσεων από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο της χώρας, είναι ότι πράγματι η προτείνουσα Βουλή –και αυτό το έχει πει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο σε απόφαση, η οποία σχετίζεται με μία εκλογική διαφορά- το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, λοιπόν, έχει πει ότι η προτείνουσα Βουλή κανονικά δεσμεύει ως προς την κατεύθυνση την αναθεωρητική Βουλή. 

Από εκεί και πέρα, θεωρητικές νομικές απόψεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα στον δημόσιο διάλογο. Ωστόσο, νομίζω ότι η πολιτική ουσία είναι διαφορετική και δεν πρέπει να εστιάζουμε σε ακριβώς αυτή την πολύπλοκη νομική συζήτηση. Ποια είναι η πολιτική ουσία του πράγματος; Η πολιτική ουσία του πράγματος είναι η εξής: Το Σύνταγμα αποτελεί τον καταστατικό χάρτη της χώρας. Εκεί που διαμορφώνονται ευρύτερες συναινέσεις για τον καταστατικό χάρτη, ο οποίος τι ορίζει; Κυρία Ζορμπά, ο καταστατικός χάρτης της χώρας ορίζει τους κανόνες, με βάση τους οποίους πρέπει να παίζεται το πολιτικό παιχνίδι, πρώτον. Ενώ, επίσης, κατοχυρώνει θεμελιώδη δικαιώματα, αλλά και θεμελιώδεις υποχρεώσεις του κράτους, έναντι των πολιτών. Άρα, λοιπόν, για να αλλάξει ο καταστατικός χάρτης, αυτό το οποίο απαιτεί το συνταγματικό πνεύμα, είναι μια ευρύτερη διακομματική, αλλά και διαχρονική συναίνεση. Επομένως, το ζήτημα εδώ είναι ότι για να αλλάξει κανείς τους κανόνες του παιχνιδιού, δεν μπορεί να στηρίζεται σε συγκυριακές, αν θέλετε, συμφωνίες ή διαφωνίες ή στα παιχνίδια πόκερ, τα οποία εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση ως θεσμικότατο δήθεν τρόπο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Διότι η ΝΔ τι μας είπε; Ας ψηφίσουμε όλοι αυτά στα οποία συμφωνούμε ή διαφωνούμε και στη συνέχεια η επόμενη Βουλή, με απλή πλειοψηφία, θα καθορίσει το περιεχόμενο του νέου καταστατικού χάρτη. Αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το συνταγματικό πνεύμα, που, όπως σας έλεγα προηγουμένως, επιδιώκει ευρύτερες διακομματικές, αλλά και διαχρονικές συναινέσεις για την αλλαγή του. 

Νομίζω λοιπόν ότι, ακριβώς για αυτό τον λόγο εξάλλου, το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι 180 ψήφοι μπορούν να δίδονται είτε στην προτείνουσα Βουλή, όταν υπάρχει σαφής και καταγεγραμμένη διακομματική συναίνεση, η οποία προδιαγράφεται μακροπρόθεσμη. Ενώ από την άλλη μεριά, όταν δεν υφίσταται αυτού του τύπου η μακροπρόθεσμη διακομματική συναίνεση, τότε δίδεται η δυνατότητα στην αναθεωρητική πια Βουλή να αποφασίσει για το περιεχόμενο με αυξημένη πλειοψηφία. Όλα τα υπόλοιπα είναι παιχνίδια, τα οποία επιθυμεί να παίξει ο κ. Μητσοτάκης με την φαντασιωτική σκέψη ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Αυτό, ούτως ή άλλως, δεν πρόκειται να γίνει. Και η επόμενη Βουλή, με ευρύτερες πλειοψηφίες, θα καθορίσει το νέο περιεχόμενο του Συντάγματος, δηλαδή του καταστατικού θεμελιώδους χάρτη της χώρας. 

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, χθες ο Πρωθυπουργός συνέδεσε άμεσα τη ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τώρα μόλις εσείς κάνατε επίθεση και στη ΝΔ εντάξει, αλλά και στο ΚΙΝΑΛ, για το θέμα του Προέδρου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρχει συμφωνία για δύο στελέχη του ΚΙΝΑΛ ή για τον κ. Σημίτη -δική μου ερμηνεία- ή για τον κ. Βενιζέλο. Να συμπεριλάβω και κάτι άλλο, ότι κάνετε επίθεση στην κ. Γεννηματά και για το θέμα Τσουκάτου. Λοιπόν, μέσα από όλα αυτά που είπατε, πώς μπορεί να προχωρήσει μια συνεργασία με την κεντροαριστερά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να ξεκινήσω από το τελευταίο. Κατ’ αρχάς, η κ. Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση αυθεντικά αυτό το οποίο θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει προοδευτικό ή κεντροαριστερό χώρο. Η κ. Γεννηματά με τις επιλογές της, το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα με τη στάση της στη Συμφωνία των Πρεσπών, θα μπορούσε κανείς να πει ότι άλλαξε πολιτικό στρατόπεδο. Πράγμα το οποίο, βέβαια, νομίζω ότι είχε προδιαγραφεί ήδη μετά το πρώτο μνημόνιο, αλλά και μετά τη συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από το 2011 και την κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία στη συνέχεια αναβαθμίστηκε σε συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Αυτή τη στιγμή έχουμε πλέον μία πολιτική και στρατηγική ταύτιση της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ και όχι μία απλώς στρατηγική σύμπλευση, όπως συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες, όταν η σοσιαλδημοκρατία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ευθυγραμμιζόταν με τις βασικές επιλογές και τις βασικές επιταγές του νεοφιλελεύθερου σχεδίου. Έχουμε, λοιπόν, ένα πέρασμα σε ένα διαφορετικό, σε ένα παραπάνω επίπεδο, αν θέλετε, από τη μεριά της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ και νομίζω ότι αυτό έχει εκφραστεί το τελευταίο διάστημα και με τις δημόσιες διαφοροποιήσεις, τις αποχωρήσεις στελεχών, που πλέον ασκούν ευθεία και σφοδρή κριτική στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ για τις πολιτικές του επιλογές. 

Τώρα, σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, εγώ, φυσικά, δεν αναφέρθηκα σε ονόματα. Νομίζω ότι από τη στάση των πολιτικών κομμάτων, από τη σύμπλευσή τους σε ό,τι αφορά το άρθρο 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκύπτει ότι υπάρχει εδώ μία πολιτική συναλλαγή, η οποία στηρίζεται στο φαντασιωτικό σενάριο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και στη συνέχεια η νέα κυβερνητική πλειοψηφία, που υποτίθεται ότι θα συγκροτήσει ο κ. Μητσοτάκης μαζί με την κ. Γεννηματά, θα αλλάξουν το Σύνταγμα με 151 ψήφους και στη συνέχεια θα διορίσουν και Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάποιον άλλον φυσικά, που δεν θα είναι ο κ. Παυλόπουλος. 

Γι’ αυτό είδατε χθες και την απροθυμία του κ. Μητσοτάκη να ομολογήσει ότι ο κ. Παυλόπουλος έχει ασκήσει με αίσθηση καθήκοντος, με ευπρέπεια και με απόλυτη αφοσίωση στο εθνικό συμφέρον και στην αρμοδιότητα την οποία έχει, αυτή την κορυφαία αρμοδιότητα του ρυθμιστή του Πολιτεύματος, τα καθήκοντά του. 

Νομίζω, λοιπόν, ότι χθες αποκαλύφθηκε αυτό το σχέδιο. Είναι σχεδόν πλέον ομολογημένο από τη μεριά του κ. Μητσοτάκη, ότι ο στόχος του είναι, ακριβώς, να διορίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο, το οποίο θα προέρχεται είτε από τον χώρο του πάλαι ποτέ εκσυγχρονισμού είτε θα αποτελεί κάποιον ευνοούμενό του τεχνοκράτη και προφανώς αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. 

Όλα αυτά, βεβαίως, όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, είναι σχέδια επί χάρτου, τα οποία κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Μου θυμίζουν τα σχέδια επί χάρτου του κ. Σαμαρά για την «αριστερή παρένθεση», διότι πάντοτε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ξεχνούν να συνυπολογίσουν μια κορυφαία, μια κεντρική μεταβλητή στα σχέδιά τους αυτά και αυτή δεν είναι άλλη από τη βούληση του κυρίαρχου λαού.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε και τώρα για το φαντασιωτικό σενάριο να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επόμενος Πρωθυπουργός, η  ΝΔ κυβέρνηση. Από την άλλη, όμως, σας κατηγορούν για ηττοπάθεια. Με την έννοια ότι αρνείστε να αναθεωρηθούν άρθρα, όπως το 24 που αναφέρατε, ή το 16 του Συντάγματος, τουλάχιστον όσον αφορά το κομμάτι της θρησκευτικής συνείδησης ότι το κράτος επεμβαίνει στην θρησκευτική συνείδηση ή στη διαμόρφωση της θρησκευτικής συνείδησης των πολιτών. Σας κατηγορούν, δηλαδή, ότι θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν αυτά τα άρθρα, αλλά φοβάστε να τα βάλετε στην αναθεώρηση, γιατί στην επόμενη Βουλή δεν θα είστε εσείς κυβερνητική πλειοψηφία, οπότε οι αλλαγές που θα γίνουν δεν θα είναι προς τη δική σας κατεύθυνση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντήσω το εξής: Κατ΄ αρχάς, εμείς για το άρθρο 24 δεν ισχυριζόμαστε ότι απαιτεί το ίδιο μια οποιαδήποτε αναθεώρηση. Αντιθέτως, νομίζουμε ότι κατοχυρώνει με ασφαλή τρόπο την προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του δασικού περιβάλλοντος. Εδώ, όπως και στο άρθρο 16, υπάρχει μια, αν θέλετε, σκληρή πολιτική αντιπαράθεση. Μόνο και μόνο η επιλογή να τεθούν αυτά τα άρθρα ως άρθρα που μπορούν να υποστούν αναθεώρηση, θα αποτελούσε μια πολιτική ήττα ή μια πολιτική υποχώρηση, αν θέλετε, στις βασικές μας πολιτικές επιδιώξεις και στις βασικές μας στρατηγικές επιλογές. Η στρατηγική μας επιλογή είναι η προστασία του περιβάλλοντος, πρώτον. Και δεύτερον, η μη αναθεώρηση του άρθρου 16, καθώς αυτό προστατεύει τη δημόσια εκπαίδευση στη χώρα μας. 

Επομένως, νομίζω ότι το πρόβλημα σε ό,τι αφορά και το άρθρο 24 και το άρθρο 16, δεν αφορά τις λεπτομέρειες, αν θέλετε, και τις επιμέρους ρυθμίσεις τους, αλλά τα κεντρικά ζητήματα, τα οποία κατοχυρώνονται και προστατεύονται μέσω αυτών των δύο άρθρων. Επομένως, δεν υπάρχει καμία ηττοπάθεια από τη δική μας μεριά. Ούτως ή άλλως, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, από την ίδρυσή του κατ΄ αρχάς, αλλά και την περίοδο του 2006-2007, ήταν μια σθεναρή υπεράσπιση του καθεστώτος της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας και κάτι τέτοιο δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει στο μέλλον.

Σας είπα και προηγουμένως, ότι αυτό το οποίο επιδιώκει η ΝΔ με το να θέτει το άρθρο 16 ως υποκείμενο στη διαδικασία της αναθεώρησης, δεν είναι τίποτε άλλο παρά να δημιουργήσει τους όρους για την εξεύρεση πελατείας από κολλέγια και παραρτήματα κολλεγίων του εξωτερικού και φυσικά δεν είναι να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Ελλήνων φοιτητών ή φοιτητριών, που αυτή τη στιγμή σπουδάζουν στο εξωτερικό. Θα μπορούσε να το κάνει πάρα πολύ εύκολα, αποδεχόμενη, για παράδειγμα, τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε πανεπιστημιακές σχολές, να συμφωνήσει σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης και αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, πράγμα το οποίο δεν θέλει και δεν πρόκειται να κάνει. Εξάλλου, σας θυμίζω ότι από τη δική τους μεριά, από τη μεριά της ΝΔ, αλλά και του ΚΙΝΑΛ, ήταν σαφής και εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεδομένη μια προσπάθεια απαξίωσης της ελληνικής δημόσιας εκπαίδευσης, η οποία είναι και λανθασμένη και ψευδής και άδικη, καθώς, όπως ξέρετε, μεγάλα ελληνικά πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή φιγουράρουν στις λίστες των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Επανέρχομαι λίγο σε αυτό που είπατε πριν, σε σχέση με τη συνεννόηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ για κάποιο πρόσωπο από το παλαιό πολιτικό σύστημα. Σήμερα, η κυρία Σπυράκη από τη ΝΔ είπε ότι δεν υπάρχει θέμα, ούτε ο κ. Βενιζέλος, ούτε ο κ. Σημίτης να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, λοιπόν, καλώ την κυρία Σπυράκη, αφού δεν υπάρχει κανένα θέμα και, όπως σας είπα και προηγουμένως, εγώ δεν ενέπλεξα ονόματα στη συζήτηση, έκανα μια γενική πολιτική εκτίμηση, η οποία νομίζω ότι είναι απολύτως ασφαλής με βάση τα δεδομένα της χθεσινής συζήτησης, καλώ, λοιπόν, την κυρία Σπυράκη, αλλά και τον κ. Μητσοτάκη να δηλώσουν ότι θα υποστηρίξουν τον νυν Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο για την προεδρική εκλογή του 2020. Άρα, λοιπόν, τα σενάρια αυτά θα τελειώσουν άπαξ δια παντός, αν η ΝΔ επιλέξει να κάνει αυτή την επιλογή, η οποία συμβαδίζει και με τη θεσμική συνέπεια και τη θεσμική σοβαρότητα που πρέπει να έχει η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ήθελα να επανέλθω στο θέμα Τσουκάτου, γιατί άλλο να υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, άλλο να υποψιαζόμαστε, άλλο να φημολογούνται πράγματα. Όμως, έχω την αίσθηση ότι σοκαρίστηκαν αρκετοί από την ομολογία των 16 δισ. δραχμών από επιχειρηματίες προς το κόμμα του κυρίου Σημίτη. Η κυβέρνηση σκέφτεται να πάρει κάποια πρωτοβουλία, γιατί, εντάξει, έχουμε ξαναδεί κάποιες επιτροπές στη Βουλή για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Υπάρχει στην πρόθεση της κυβέρνησης, υπό το φως αυτών των νέων στοιχείων, να πάρει κάποια πρωτοβουλία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ΄ αρχάς, να σας πω το εξής, κύριε Στρατάκη: Η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει για να κατοχυρώσει τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και έχει ψηφίσει έναν νόμο, ο οποίος προσδιορίζει με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια τους κανόνες διαφάνειας, οι οποίοι πρέπει να ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις. Το ζήτημα εδώ, όμως, δεν έχει να κάνει με την ύπαρξη κανόνων. Κανόνες υπήρχαν και στο παρελθόν. Το θέμα είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού προσωπικού του παρελθόντος, αλλά και του σημερινού, αν θέλετε, συστήματος εξουσίας γύρω από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είναι πάρα πολύ πρόθυμοι και πάρα πολύ επιρρεπείς στην παραβίαση των κανόνων. Άρα, εδώ δεν έχουμε απλώς και μόνο ένα πολιτικό θέμα, το οποίο, βεβαίως, εμείς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε από τη σκοπιά την κυβερνητική, από τη σκοπιά την κοινοβουλευτική, από τη σκοπιά τη νομοθετική. Δεν έχουμε, όμως, βασικό θέμα τη μη ύπαρξη κανόνων. Έχουμε θέμα την παραβίαση των κανόνων, οι οποίοι υφίστανται και νομίζω ότι εκεί τα θέματα δεν αφορούν πλέον ούτε την εκτελεστική, ούτε τη νομοθετική εξουσία, αλλά αφορούν καθαρά και απολύτως τη δικαστική εξουσία, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, εφόσον εκκινήσουν διαδικασίες διερεύνησης. 

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για την ίδια συνέντευξη της κυρίας Σπυράκη, που απέκλεισε το ενδεχόμενο για την υποψηφιότητα του κ. Βενιζέλου ή του κ. Σημίτη. Είπε η κυρία Σπυράκη ότι ο δικός σας στόχος είναι μετά τις εκλογές, με την αυξημένη πλειοψηφία, να μην καταφέρετε να βρείτε αυτή την αυξημένη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, ούτως ώστε να προκληθούν εκ νέου εκλογές στο όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, το 2020. Τι απαντάτε σε αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, χθες, νομίζω ότι ήταν σαφέστατος. Από τη δική μας μεριά δεν πρόκειται να παίξουμε κανένα παιχνίδι παρένθεσης. Ωστόσο, αν η κυρία Σπυράκη θέλει να είναι απολύτως βέβαιη, θα μπορούσε κάλλιστα να υποστηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και να προτείνει από τη μεριά της ΝΔ τον κύριο Παυλόπουλο για την προεδρική εκλογή το 2020. Τότε, τελειώνουν αμέσως και χωρίς δεύτερη κουβέντα όλα τα σενάρια, τα ανόητα αυτά σενάρια, τα οποία διακινεί η ΝΔ, εδώ και περίπου ένα μήνα, περί δήθεν στρατηγικής δεξιάς παρένθεσης. Εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε τέτοια πολιτικά παιχνίδια. Αυτά τα πολιτικά παιχνίδια ταιριάζουν σε πολιτικούς του φυράματος του κυρίου Σαμαρά. Δεν ταιριάζουν στην Αριστερά. Δεν ταιριάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Και να είναι σίγουρος ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και ο ελληνικός λαός ότι σε αυτές τις εκλογές θα κριθεί η επόμενη κυβέρνηση, θα επιλεγεί η επόμενη κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό στη βάση των διαχωριστικών γραμμών, που ήδη έχουν μπει. Δηλαδή, από τη μια μεριά, μια πολιτική δύναμη, όπως η ΝΔ,  η οποία έχει ως κεντρικό πολιτικό στόχο τη συντριβή της εργασίας και την –αν θέλετε- εφαρμογή μιας σκληρότατης και επιθετικής πολιτικής λιτότητας, η οποία, όχι απλώς θα προσομοιάζει, αλλά θα είναι απολύτως ίδια με την πολιτική που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα των δύο πρώτων μνημονίων. Από την άλλη μεριά, μια πολιτική δίκαιης ανάπτυξης, με επίκεντρο την εργασία και με βασικό στόχο την ανασυγκρότηση ή –αν θέλετε- την για πρώτη φορά συγκρότηση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Αυτά είναι τα δύο πολιτικά σχέδια που θα συγκρουστούν στις εκλογές. Και από αυτή τη σύγκρουση θα προκύψει και η επόμενη κυβέρνηση.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να επανέλθω στο θέμα του κ. Κοντονή. Όλα αυτά που μας είπατε, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης δεν τα γνωρίζει; Και μιλώ και για το πολιτικό κομμάτι, πέρα από το νομικό που βάλατε. Και σε κάθε περίπτωση, δεν είναι εκτός γραμμής ο κ. Κοντονής;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα. Κοιτάξτε, στη συνταγματική αναθεώρηση, το είπε και χθες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του, δεν μπαίνουν ζητήματα κομματικών πειθαρχιών. Εδώ μιλάμε για ζητήματα ευρύτερου πολιτικού ενδιαφέροντος, τα οποία, αν θέλετε, εμπλέκουν τον ίδιο τον καταστατικό χάρτη της χώρας, πολύπλοκες νομικές ερμηνείες, αλλά και ευρύτερα πολιτικά ζητήματα. Νομίζω ότι ο κ. Κοντονής ως νομικός δικαιούται να έχει την άποψή του. Ωστόσο, η άποψη της πλειοψηφίας, αλλά και -σας είπα- της νομικής θεωρίας στην πλειοψηφία της, η κρατούσα άποψη, δηλαδή, στη νομική θεωρία, καθώς και οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις βαδίζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή, εκείνη που θέλει την προτείνουσα Βουλή να δεσμεύει ως προς τη γενική κατεύθυνση την αναθεωρητική Βουλή, η οποία προκύπτει μετά τις εκλογές. Και σας εξήγησα προηγουμένως αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους νομίζω ότι κάτι τέτοιο ισχύει.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: 120 δόσεις και κόκκινα δάνεια. Από την αντιπολίτευση ισχυρίζονται ότι προσπαθεί η κυβέρνηση να βρει πρόχειρες λύσεις και να κρύψει κάτω από το χαλί αυτά τα προβλήματα για να τα δώσει στην επόμενη κυβέρνηση. Εσείς τι απαντάτε σε αυτή την κριτική;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ΄ αρχάς, η επόμενη κυβέρνηση δεν θα διαφοροποιείται ιδιαιτέρως από τη σημερινή. Επομένως, το επιχείρημα είναι, ούτως ή άλλως, μάλλον άκυρο. Από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε αποδείξει ότι σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, αλλά και την πολιτική για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, έχουμε επιδείξει τη μέγιστη υπευθυνότητα. Και γι’  αυτόν ακριβώς τον λόγο, ενώ παραλάβαμε άδεια ταμεία, μια δημοσιονομική κατάσταση, η οποία βρισκόταν απολύτως εκτός στόχων, καταφέραμε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά, αλλά και να σταθεροποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα. Σε αυτή την ίδια κατεύθυνση συνεχίζουμε να βαδίζουμε. Σε ό,τι αφορά τις 120 δόσεις, όχι απλώς δεν εκτιμάμε ότι θα δημιουργήσει μια πιθανή τέτοια ρύθμιση δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αλλά αντιθέτως έχει τη δυνατότητα να στηρίξει ακόμη πιο πολύ τα δημόσια οικονομικά. Ωστόσο, η πιθανότητα αυτή εξαρτάται από τις επεξεργασίες των αρμόδιων υπουργείων που θα κάνουν και τις σχετικές ανακοινώσεις, εφόσον αποφασιστούν συγκεκριμένα οι πρωτοβουλίες αυτές.

Και από εκεί και πέρα, έχουμε το ζήτημα της ρύθμισης, αν θέλετε, της προστασίας της πρώτης κατοικίας, με ένα διάδοχο σχήμα για τον νόμο Κατσέλη, όπου εκεί γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι επίσης η κυβέρνηση επιδεικνύει τη μέγιστη υπευθυνότητα με έναν διπλό στόχο: από τη μια μεριά να μην διακινδυνευτεί, αλλά αντιθέτως να εμπεδωθεί ακόμη περισσότερο η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και από την άλλη μεριά, βεβαίως, να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πάνω σε αυτό το θέμα: Έχουν καθυστερήσει σχετικά και άλλες δύο πρωτοβουλίες, οι οποίες δεν ξέρω αν συνδέονται στο πλαίσιο των κόκκινων δανείων, όπως είναι το στεγαστικό επίδομα και το επίδομα για δάνειο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι σήμερα έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Εργασίας. Σε ό,τι αφορά το στεγαστικό επίδομα, αυτό θα εκκινήσει πάρα πολύ γρήγορα  με βάση τις υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν από το υπουργείο Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση του δανείου, αυτό αφορά τη συζήτηση που διεξάγεται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, των τραπεζών και των θεσμών και αγγίζει, αν θέλετε, τη συνολικότερη ρύθμιση του ζητήματος του διάδοχου σχήματος του νόμου Κατσέλη.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, καταλαβαίνουμε ότι επειδή βρίσκεται μια συζήτηση σε εξέλιξη με τους τραπεζίτες δεν μπορείτε να μας δώσετε το περίγραμμα του πλαισίου συμφωνίας, το οποίο συζητάτε. Όμως, επειδή μας ακούει πολύς κόσμος και έχει ανησυχία, αφορά πάρα πολύ κόσμο αυτό το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, μπορείτε να μας πείτε χονδρικά ποιοι δεν πρέπει να ανησυχούν; Πού μπορεί να είναι αυτό το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αν αφορά στο υπόλοιπο του δανείου, ποια είναι τα κριτήρια; Ένα περίγραμμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μου ζητάτε να μην σας πω, αλλά ταυτόχρονα να σας πω. Νομίζω ότι αυτό είναι αντίφαση εν τοις όροις. Εν πάση περιπτώσει, εγώ αυτό το οποίο μπορώ να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες, είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει -και νομίζω ότι σε αυτό συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη συζήτηση- την ευρύτερη δυνατή προστασία της πρώτης κατοικίας και αυτό προφανώς αφορά τις λαϊκές οικογένειες, τα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία δεν έχουν απολύτως κανέναν λόγο ανησυχίας όσο αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκεται στην πολιτική εξουσία. Το μεγάλο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν αν και εφόσον , ο μη γένοιτο, υπάρξει αλλαγή, αν θέλετε, πολιτική αλλαγή, όπου εκεί ο ολετήρας της νεοφιλελεύθερης ΝΔ δεν εκτιμώ ότι θα αφήσει και πολλά πράγματα όρθια.

ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα σας πάω λίγο στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αφού τέθηκε σε ισχύ, η Ελλάδα θα αλλάξει τις πινακίδες της, τις ταμπέλες που είναι στα βόρεια σύνορα, δηλαδή που λένε Σκόπια, ΠΓΔΜ και τα λοιπά; Και μια δεύτερη ερώτηση, είναι προγραμματισμένη κάποια συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ζάεφ στο Μόναχο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση, δεν υπάρχει κάποιο κλεισμένο ραντεβού, το οποίο θα μπορούσε να ανακοινωθεί. Δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή. 

Τώρα, σε ό,τι αφορά τις πινακίδες για τις οποίες κάνετε λόγο, είναι σαφές και απολύτως δεδομένο ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει το γειτονικό κράτος πλέον με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» και κάτι τέτοιο θα αντανακλάται σε κάθε επίσημη αναφορά του ελληνικού κράτους προς τη Βόρεια Μακεδονία, πράγμα το οποίο περιλαμβάνει προφανώς και τις πινακίδες.

ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, επί των ρυθμίσεων των κόκκινων δανείων, αν μπορείτε να μας πείτε, το σχήμα που επεξεργάζεστε θα περιλαμβάνει και άλλα δάνεια πλην των στεγαστικών;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο για μια συζήτηση, η οποία διεξάγεται, για μια συζήτηση, η οποία δεν έχει καταλήξει. Πάρα πολύ σύντομα θα προβούμε σε ανακοινώσεις. Αυτό στο οποίο θέλω να επιμείνω είναι ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης –και σε αυτό συμφωνούμε και με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και με τις επιμέρους συστημικές τράπεζες- είναι από τη μία μεριά να εμπεδωθεί έτι περαιτέρω η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, να στηριχθεί η προσπάθεια των τραπεζών για την απομείωση των κόκκινων δανείων και την ίδια στιγμή να προστατευτεί η λαϊκή κατοικία. Αυτές είναι οι βασικές αρχές στη βάση των οποίων πορευόμαστε σε αυτές τις συζητήσεις και νομίζω ότι το τελικό σχέδιο θα τις αντανακλά με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω για τον κ. Καμμένο, γιατί έδωσε χθες μια πολύ μεγάλη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και ανέφερε –το έχει ξαναπεί, βέβαια- για επαφές του κ. Τσίπρα με βουλευτές των ΑΝΕΛ για να εξασφαλίσει τους 151, ότι τους εξαγόρασε μια καρέκλα. Ένα σχόλιο γι’  αυτό. Και ένα σχόλιο σχετικά με το ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε και το Plan B για τα Σκόπια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σχέση με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, ήταν απολύτως δεδομένες οι θέσεις του Πρωθυπουργού σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επιλυθεί η διαφορά μας με τη Βόρεια Μακεδονία και ακριβώς με βάση αυτές τις θέσεις, αυτές τις αξίες και αυτή τη στρατηγική καταφέραμε να καταλήξουμε στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια, τα οποία δεν πρόκειται εγώ να σχολιάσω.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τις υποτιθέμενες εξαγορές. Ξέρετε, τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία αναφέρεται ο κ. Καμμένος, ήταν μέλη της κυβέρνησης. Πολλοί από αυτούς, εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, όπως η κυρία Κουντουρά, οι άλλοι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και από διαφορετικές θέσεις υπηρέτησαν τους στόχους και τις επιδιώξεις και τη στρατηγική αυτής της κυβέρνησης για την έξοδο από το μνημόνιο, για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, για τη θωράκιση της ελληνικής Πολιτείας από φαινόμενα διαφθοράς, τη μάχη ενάντια στη διαπλοκή και με τον πιο καθαρό, με τον πιο ευσυνείδητο και με έναν τρόπο που υποδηλώνει και την αίσθηση του εθνικού τους καθήκοντος, διαφώνησαν με τον κ. Καμμένο και ιδιαίτερα με την επιλογή του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξή του σε αυτή. Νομίζω ότι εδώ τα πράγματα είναι απολύτως πολιτικά και οποιαδήποτε παράκαμψη, αν θέλετε, δια σεναρίων εξαγοράς, είναι απολύτως άδικη και άνευ αντικειμένου. Ξέρετε, εξαγοράζεις ίσως κάποιον που δεν είναι ήδη στην κυβέρνηση, προσφέροντάς του έναν πολιτικό θώκο, αν και αυτά δεν είναι πρακτικές, τις οποίες συμμερίζεται η Αριστερά και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε έχει προβεί ποτέ σε τέτοιου τύπου πολιτικές συναλλαγές. Αυτές είναι πρακτικές που χαρακτήριζαν το παλαιό πολιτικό σύστημα και μάλιστα κατά κόρον. Επομένως, νομίζω ότι κάθε τέτοια αναφορά δεν τιμά, αν θέλετε, την τετράχρονη συνεργασία που είχαμε με τον κύριο Καμμένο και η οποία κατέληξε και σε συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα με σαφή την κοινωνική τους ωφέλεια. 

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, επιμένει η κυβέρνηση στη ρητορική της εξάντλησης της τετραετίας; Και αναρωτιέμαι, αν επιμένει, τότε πού αποδίδει την καθημερινή σχεδόν παρέμβαση κορυφαίων κομματικών και κυβερνητικών στελεχών, που δείχνουν, ολοένα και περισσότεροι, προς τον Μάιο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στον στόχο να ολοκληρώσει την τετραετία. Από εκεί και πέρα, στη δημόσια συζήτηση, ανεξαρτήτως της γνώμης που μπορεί να έχω εγώ γι΄ αυτό, μπορούν να κατατίθενται διαφορετικές ερμηνείες, εκτιμήσεις, οπτικές. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Μιας και είμαστε στις εκλογές, υπάρχει σκέψη στην κυβέρνηση, επειδή υπάρχουν…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαστε, όμως. Είπατε ότι είμαστε σε εκλογές. Θεματικά εννοείτε.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Σε ευρωεκλογές. Προ των ευρωεκλογών. Επειδή, λοιπόν, υπάρχουν αρκετά ρεπορτάζ, υπάρχουν πληροφορίες, υπάρχει μια φημολογία ότι μελετά η κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο, όσον αφορά την εκλογή των ευρωβουλευτών. Υπάρχει τέτοια πρόθεση; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση. 

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε όχι στη δεξιά παρένθεση. Στην περίπτωση που είναι πλειοψηφία η ΝΔ στην επόμενη Βουλή και προτείνει κάποιον άλλον πέρα από τον κύριο Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εσείς είστε ανοιχτοί να αποδεχτείτε μια άλλη πρόταση πέραν του κυρίου Παυλόπουλου; Και χθες ο Πρωθυπουργός είπε ότι είχε το δικαίωμα συνταγματικά το 2014 να ρίξει την κυβέρνηση, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ασπάζεται μήπως ο Πρωθυπουργός το δόγμα Βουλγαράκη για το ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η περίοδος του 2014-2015 ήταν μια απολύτως διαφορετική περίοδος από την σημερινή. Επρόκειτο για μία κυβέρνηση, η κυβέρνηση του κυρίου Σαμαρά-Βενιζέλου, η οποία δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ τίποτα. Είχε δεσμεύσει τη χώρα και με το PSI, αλλά και με πρωτογενή πλεονάσματα 4,5%, μέχρι το 2031. Υλοποιούσε μια καταστροφικότατη πολιτική. Υλοποιούσε μια πολιτική η οποία βύθιζε ολοένα και περισσότερο τη χώρα στην κρίση. Υπήρχε ένα λαϊκό, ένα κοινωνικό αίτημα πολιτικής ανατροπής και νομίζω ότι στο πλαίσιο αυτό έγινε μια ορθότατη επιλογή από εμάς τότε, ως δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μην επιτρέψουμε στον κύριο Σαμαρά να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια εντελώς άλλη φάση. Η χώρα έχει βγει από το μνημόνιο. Βρισκόμαστε σε μια πορεία, αν θέλετε, οικονομικής ανασυγκρότησης, σε μια περίοδο οικονομικής ανάκαμψης. Έχουμε τη δυνατότητα να καταθέτουμε για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια επεκτατικούς δημοσιονομικούς προϋπολογισμούς. Έχουμε τη δυνατότητα να αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό. Έχουμε τη δυνατότητα να αποκαθιστούμε αδικίες του μνημονίου. Άρα, θεωρώ, ότι περνάμε σε μια περίοδο η οποία είναι, βεβαίως, δύσκολη. Δεν είναι στρωμένος ο δρόμος με ροδοπέταλα, αλλά την ίδια στιγμή η πολιτική συγκυρία, αλλά και η οικονομική συγκυρία είναι τελείως διαφορετική από την αντίστοιχη του 2015. Σε ό,τι αφορά τα σενάρια της δεξιάς παρένθεσης, σας είπα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσουμε τις ανόητες στρατηγικές εμπνεύσεις του κυρίου Σαμαρά. Θα θέσουμε το δίλημμα των εκλογών με τον πιο καθαρό και κατηγορηματικό τρόπο. Θα ρωτήσουμε τον ελληνικό λαό αν προτιμά μια κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία θα έχει στο επίκεντρο τις δυνάμεις της εργασίας, την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, την προστασία του περιβάλλοντος, την αποκατάσταση των αδικιών του μνημονίου ή μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο οποίος θέλει να επαναφέρει τη χώρα σε ένα καθεστώς μνημονίων και πιθανότατα πίσω στην αγκαλιά του ΔΝΤ, όπως, εξάλλου, ο ίδιος ευθαρσώς έχει αφήσει να εννοηθεί. Αυτά θα κριθούν στις εκλογές και κανένα σενάριο δεξιάς παρένθεσης, ούτε μας απασχόλησε, ούτε μας απασχολεί. Από και πέρα, ξαναλέω, αν θέλει η ΝΔ να κλείσει μια και καλή αυτή η συζήτηση, την οποία η ίδια η ΝΔ πυροδοτεί -αυτό πρέπει να το τονίσουμε, δεν πυροδοτείται η συζήτηση από τη δική μας μεριά- τότε δεν έχει να κάνει τίποτα άλλο παρά να προτείνει ή να συμφωνήσει με την πρόταση του Πρωθυπουργού, ότι ο κύριος Παυλόπουλος θα πρέπει να είναι η επιλογή για την Προεδρική εκλογή το 2020. Και τότε, όλα  αυτά τα σενάρια τα οποία απεργάζεται, εν πάση περιπτώσει, η ΝΔ και δεν καταλαβαίνω και ακριβώς τον λόγο για τον οποίο τα απεργάζεται, ή μάλλον τον καταλαβαίνω. Διότι δεν θέλει να προτείνει τον κύριο Παυλόπουλο και θέλει να διορίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με 151 βουλευτές. Αν λοιπόν η ΝΔ συμφωνήσει στην πρότασή μας, τότε όλα αυτά τα σενάρια αμέσως εξαφανίζονται από το τραπέζι της συζήτησης. 

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τις συζητήσεις που συνεχίζονται με την Εκκλησία και βλέπουμε να υπάρχει μια δυστοκία, παρά τη σοβαρή υποχώρηση, που θα μπορούσε να πει κάποιος, της κυβέρνησης από αρχικές θέσεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι αυτή η υποχώρηση, κύριε Πετρόπουλε;

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω. Καταγράφεται από πολλούς. Και καταγράφεται κυρίως στο θέμα, ας πούμε, με τις 10.000 θέσεις που θα άδειαζαν από τον δημόσιο τομέα. Όπως το θέμα του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, που θα προχωρούσε με πιο γοργά βήματα και θα ήταν πιο αποσαφηνισμένο. Η ερώτησή μου είναι, τελικά συζητάμε μόνο για το μισθολογικό και τι γίνεται με τις θέσεις εργασίας, με τις θέσεις του δημοσίου; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι, χωρίς βεβαίως να αποδίδω καμία σκοπιμότητα, παραγνωρίζετε τη βασική, αν θέλετε, λογική της συμφωνίας αυτής. Από τη μια μεριά, το ελληνικό δημόσιο αναγνωρίζει για πρώτη φορά ότι απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία σε χαμηλότερη αξία από την πραγματική,  με βάση την πρόταση για συμφωνία. Από την άλλη μεριά, η Εκκλησία παραιτείται από ενδεχόμενες αξιώσεις της για την περιουσία αυτή. Και στη συνέχεια υπάρχει μια συμφωνία για επιδότηση της Εκκλησίας και την συγκρότηση ενός ταμείου μισθοδοσίας με το συγκεκριμένο ποσό, που επιβαρύνει δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό, όσο τον επιβαρύνει και σήμερα. Και από εκεί και πέρα, οι κληρικοί θα μισθοδοτούνται πλέον από αυτό το ταμείο μισθοδοσίας. Νομίζω, λοιπόν, ότι στις γενικές της γραμμές η συμφωνία ξεκαθαρίζει, αν θέλετε, γκρίζες ζώνες ή σκιές που μπορεί να υπήρχαν, κατά τη γνώμη μου, λόγω ψευδοερμηνειών της συμφωνίας, οι οποίες προέκυψαν όταν εκείνη είχε ανακοινωθεί. Αλλά νομίζω ότι κατά τη διάρκεια του διαλόγου έχει υπάρξει ένα πολύ πιο ξεκάθαρο τοπίο. Έχει χυθεί φως στις επιδιώξεις και στις σκέψεις και στη στοχοθεσία της συγκεκριμένης συμφωνίας και αυτή είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι του διαλόγου. Επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι αλλάζει ως προς την ουσία της. Σας ξαναλέω, ξεκαθαρίζονται κάποια σημεία τα οποία λανθασμένα δημιουργούσαν, αν θέλετε, ασάφειες στην προηγούμενη φάση. 

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα πρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων, καθώς οι κληρικοί δεν θα προσμετρώνται πλέον στο λεγόμενο attrition rule, δηλαδή τον κανόνα 1 προς 1, νομίζω ότι αυτό είναι το δευτερεύον. Γιατί εδώ, δεν συζητάμε για μια συμφωνία η οποία θα διώχνει 10.000 για να πάρει 10.000, όπως λανθασμένα πιθανόν να έγινε κατανοητό. Αντιθέτως, θα έχουμε την πλήρη εργασιακή εξασφάλιση των κληρικών, οι οποίοι δεν θα προσμετρώνται στο attrition rule, σε αυτό τον κανόνα 1 προς 1. Άρα, ως προς αυτό το σημείο η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για να καλύψει κοινωνικές ανάγκες. Όμως, το βασικό δεν είναι αυτός ο κανόνας ένα προς ένα, είναι η δημοσιονομική δυνατότητα την οποία θα πρέπει να έχει η κυβέρνηση, για να καλύψει αυτές τις κοινωνικές ανάγκες και είχαμε πει ακόμα και στην πρώτη φάση της συζήτησης, ότι εφόσον υπάρξει αυτή η δημοσιονομική δυνατότητα, τότε θα καλυφθούν και περισσότερες ανάγκες, ιδιαίτερα στα πεδία του κοινωνικού κράτους. Νομίζω ότι αυτή είναι η ουσία της συμφωνίας και στη βάση αυτού του περιγράμματος συζητάμε με την Εκκλησία και ελπίζουμε σε μια ευρύτερη συναίνεση στο συγκεκριμένο θέμα για να επιλυθεί μια ιστορική ακόμη εκκρεμότητα. 

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, γνωρίζω ότι ο ανασχηματισμός είναι στη διακριτική ευχέρεια του Πρωθυπουργού. Μην μου απαντήσετε αυτό, σας παρακαλώ. Ρωτάω, αν θα είναι ένας μεγάλος ανασχηματισμός ή απλώς θα γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Δηλαδή, θα μπουν άνθρωποι στις θέσεις κάποιων οι οποίοι έφυγαν από την κυβέρνηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταλαβαίνετε, κυρία Καλογεροπούλου, ότι σέβομαι απολύτως την παράκλησή σας, αλλά είναι απολύτως αδύνατον για οποιονδήποτε κυβερνητικό εκπρόσωπο να πει οτιδήποτε διαφορετικό, εκτός από το ότι ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό δικαίωμα και προνομία του Πρωθυπουργού.

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Δύο πράγματα θα ήθελα να ρωτήσω. Σε σχέση με τη συμφωνία με την Εκκλησία, αν μας λέτε σήμερα ότι έχουν αλλάξει οι οροφές και οι εξαγγελίες ως προς τον αριθμό των προσώπων που θα προσληφθούν στον δημόσιο τομέα, για να καλύψουν τις ανάγκες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν σας λέω τίποτα τέτοιο. Νομίζω ότι προχώρησα σε μια διασαφήνιση, αν θέλετε, ειδικών σημείων της συμφωνίας, έτσι όπως αυτή έχει καταγραφεί και έχει βελτιωθεί καθ’ όλο το τελευταίο διάστημα με τη συμβολή του υπουργείου Παιδείας και του κυρίου Γαβρόγλου. Το είχα πει και την προηγούμενη φορά. Ήμουν απολύτως σαφής όταν είχε ανοίξει εκείνη η συζήτηση.

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Στην περίπτωση που το ΚΙΝΑΛ προτείνει μια προσωπικότητα από τον προοδευτικό χώρο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση θα τη συζητούσε, στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης των δύο πολιτικών χώρων, ας το πω έτσι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση ήταν απολύτως καθαρή. Δια στόματος Πρωθυπουργού έχει προτείνει τον κύριο Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρική εκλογή του 2020. 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Συνέντευξη στον ρ/σ του NEWS247 και τους δημοσιογράφους Β. Σκουρή & Α. Σπανού

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Μόνο στη φαντασία κάποιων δημοσιογράφων βρίσκονται τα περί σεναρίων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ο κος Δραγασάκης καθόλου ανοιχτό δεν άφησε τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό που έκανε ήταν να εξηγήσει γιατί το θέμα της καταπολέμησης των κόκκινων δανείων αποτελεί έναν κοινωνικό στόχο.

Με τους πιστωτές έχει υπάρξει ήδη από την περίοδο του προγράμματος μια συμφωνία για τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να μειώνονται τα κόκκινα δάνεια η οποία από τη μεριά μας τηρείται κατά γράμμα και μάλιστα πολλές φορές οι τράπεζες υπερβαίνουν αυτόν τον ρυθμό. Τώρα μιλάμε για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη η κάλυψη του οποίου λήγει στις 28/2. Η διάδοχη κατάσταση θα είναι έτοιμη στην ώρα της.

Διαβάζουμε και ακούμε διάφορες τερατολογίες οι οποίες δεν μπορώ να σκεφτώ παρά το ότι αποσκοπούν στη δημιουργία ενός κλίματος εντυπώσεων και αποσταθεροποίησης. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σε αυτά τα ζητήματα. Δεν υπάρχουν μονομερείς κινήσεις αλλά διάλογος για συναινέσεις και συμφωνίες για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης που από τη μια μεριά θα προστατεύει τις λαϊκές κατοικίες και από την άλλη θα εμπεδώνει τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών και θα συνεχίζει την προσπάθεια της μείωσης των κόκκινων δανείων.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ

Η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ο κος Μητσοτάκης είχε υπογράψει πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% έως το 2031 τουλάχιστον και σήμερα ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εμφανίζεται ως υπερασπιστής μιας πιο ήπιας δημοσιονομικής πολιτικής.

Είναι πολιτικό ατόπημα του κου Βέμπερ να λειτουργεί ως πολιτικός ατζέντας του κου Μητσοτάκη και όχι ως υποψήφιος Πρόεδρος της Κομισιόν και να συσχετίζει άνοιγμα διαπραγματεύσεων με το ποιος θα είναι κυβέρνηση στην Ελλάδα. Αυτό είναι μια κακή αρχή για τον κο Βέμπερ.

120 ΔΟΣΕΙΣ

Υπάρχουν επεξεργασίες οι οποίες εφόσον ολοκληρωθούν τότε τα αποτελέσματά τους θα ανακοινωθούν και θα προχωρήσουμε στις σχετικές πρωτοβουλίες.

ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κυβέρνηση ήδη από τον Δεκέμβρη έχει ανοίξει το διάλογο με τους αγρότες και έχουν υλοποιηθεί το ακατάσχετο για τις 7.500 ευρώ των επιδοτήσεων, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 7% για τα μεσαία εισοδήματα των αγροτών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι κρατικές ενισχύσεις λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων του 2018. Από εκεί και πέρα είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στον διάλογο ώστε να συζητήσουμε για τη βελτίωση της παραγωγής και την περαιτέρω στήριξη του αγροτικού κόσμου. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να ζητά διάλογο με την κυβέρνηση καθορίζοντας κιόλας και τους συμμετέχοντες εκ μέρους της κυβέρνησης.

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Φαίνεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση “ξεχνά” ότι το όνομα Μακεδονία ήταν το συνταγματικό όνομα της γείτονος και αναγνωρισμένο ως τέτοιο από 140 χώρες πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν ο κος Μητσοτάκης και τα στελέχη του συνεχίσουν σε μια γραμμή αμφισβήτησης της Συμφωνίας και σε δηλώσεις που στην πραγματικότητα την παραβιάζουν τότε δίνουν επιχειρήματα στους ακραίους της Βόρειας Μακεδονίας να αμφισβητούν το νέο συνταγματικό της πλέον όνομα.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Οι ευρωεκλογές θα είναι μια μάχη των δυνάμεων της προόδου σε ολόκληρη την Ευρώπη απέναντι στη νέα συμμαχία δεξιάς και ακροδεξιάς. Εκεί ο κος Μητσοτάκης θα πάρει το πολιτικό μήνυμα που αρμόζει στη νέα πολιτική ταυτότητα που οικοδομεί για το κόμμα του.

ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Ο κος Καμμένος μπορεί ως αντιπολιτευόμενος πια να ασκεί κριτική. Δεν θα χρησιμοποιήσω ηθικά επιχειρήματα για τη στάση του κου Καμμένου και την πολιτική του επιλογή να ρίξει την κυβέρνηση. Εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε το έργο της κυβέρνησης, τη Συμφωνία των Πρεσπών και την σταθερότητα στη χώρα. 

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Αντί να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι εκφράζει πλειοψηφικά τον χώρο της αριστεράς και τον προοδευτικό χώρο στην Ελλάδα, η κα Γεννηματά θα πρέπει να κατηγορεί τον εαυτό της που κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών υιοθέτησε επιχειρήματα που προέρχονται από την άκρα δεξιά. Στην προσπάθειά της να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε στρατηγικό αντίπαλο του ΚΙΝΑΛ ταυτίστηκε με τη ΝΔ και μάλιστα με αυτή τη ΝΔ την ταυτότητα της οποίας έχει μεταλλάξει ο κος Μητσοτάκης. 

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ

Το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει κινήσεις που έχουν αναδείξει ένα προοδευτικό μέτωπο που μάλιστα παρήγαγε και συγκεκριμένα πολιτικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα ψηφοδέλτια θα είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών που πάντοτε σε αυτά τα θέματα ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως το 2012 και 2015 είμαστε πάντα ανοιχτοί για τη συμπερίληψη πολιτικών προσώπων, δυνάμεων, οργανώσεων που προέρχονται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Το ίδιο και με μεγαλύτερο βάθος θα ακολουθηθεί και τώρα.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΣΚΟΥΡΗΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή…

ΣΠΑΝΟΥ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Γεια σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Καλή σας ημέρα. Πρώτο ερώτημα, κύριε Εκπρόσωπε. Πληθαίνουν τα σενάρια περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Βλέπω πολλά δημοσιεύματα. Και δημοσιεύματα ότι ακόμα-ακόμα κινδυνεύουν και οι καταθέσεις.

ΣΠΑΝΟΥ: Και όλα αυτά ξεκίνησαν από κάποιες δηλώσεις του κυρίου Δραγασάκη, οι οποίες δημιούργησαν μία εντύπωση, το ξέρετε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά δεν ξεκίνησαν καθόλου από κάποιες δηλώσεις του κυρίου Δραγασάκη, καθώς, κατ’ αρχάς, δεν ξεκίνησαν. Και αυτά τα σενάρια υπάρχουν μόνο στη φαντασία διαφόρων δημοσιογράφων, οι οποίοι νομίζουν ότι έχουν το ελεύθερο να επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα. Κανένα σενάριο ανακεφαλαιοποίησης δεν υπάρχει. Η δήλωση την οποία έκανε ο κύριος Δραγασάκης -που δεν ήταν δήλωση, αλλά ήταν ένας πολιτικός διάλογος στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου- σε καμία περίπτωση δεν άφηνε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αντίθετα, διαστρεβλώθηκε με πολιτική σκοπιμότητα, για να δημιουργηθούν εντυπώσεις και να παραχθούν αποτελέσματα. Σας λέω, λοιπόν, ότι ο κύριος Δραγασάκης αυτό το οποίο έκανε στη συζήτηση εκείνη, ήταν να εξηγήσει τους λόγους, για τους οποίους η καταπολέμηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων δεν αποτελεί απλώς έναν στόχο εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, αλλά, αντιθέτως, αποτελεί έναν κοινωνικό στόχο. Και μάλιστα τούτο έγινε κατά τη διάρκεια ενός διαλόγου που είχε με τους βουλευτές του ΚΚΕ.  Επομένως, θα ήθελα να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο διαβάζουμε αυτή τη συγκεκριμένη συζήτηση και να μην θεωρούμε ότι όλα ξεκίνησαν από μία δήθεν  δήλωση του κυρίου Δραγασάκη. 

ΣΠΑΝΟΥ: Σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια, βρίσκεστε κοντά σε μία συμφωνία με τους πιστωτές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, με τους πιστωτές έχει υπάρξει ήδη, από την περίοδο του προγράμματος, μία συμφωνία για τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να μειώνονται τα κόκκινα δάνεια, πράγμα το οποίο, από τη μεριά μας, υλοποιείται κατά γράμμα και πολλές φορές μάλιστα οι τράπεζες υπερβαίνουν και τους στόχους, οι οποίοι έχουν τεθεί για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Αυτό το οποίο αυτή τη στιγμή συζητείται, είναι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, για το οποίο βρισκόμαστε σε εντατικό διάλογο και με τις τράπεζες και φυσικά με όλους τους ελεγκτικούς και εποπτικούς μηχανισμούς του τραπεζικού συστήματος, για να προχωρήσουμε με τρόπο, ο οποίος θα εμπεδώνει τη συνθήκη σταθερότητας και αξιοπιστίας των ελληνικών τραπεζών. 

ΣΠΑΝΟΥ: Άρα, τι να περιμένουμε; Σε ποιόν χρόνο και με ποιο περιεχόμενο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να περιμένουμε την ολοκλήρωση του διαλόγου εν ευθέτω χρόνω. Ούτως ή άλλως ο νόμος Κατσέλη γνωρίζετε ότι λήγει, εκπνέει, όχι ο νόμος Κατσέλη μάλλον, αλλά οι συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν την πρώτη κατοικία εκπνέουν στις 28 Φλεβάρη και θα πρέπει να αντικατασταθούν από ένα νέο πλαίσιο, το οποίο συζητάμε και το οποίο θα είναι  έτοιμο ακριβώς στην ώρα του.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, κύριε Εκπρόσωπε, σε αυτό ήθελα να ρωτήσω, γιατί γράφονται πολλά. Ακόμα και μονομερώς μπορεί να κατατεθεί ένας τέτοιος νόμος; Και δεύτερον…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει μονομερώς. Σας είπα, κύριε Σκουρή…

ΣΚΟΥΡΗΣ: …και η συνεργασία με τις τράπεζες, επίσης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν γραφτεί πάρα πολλά…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Γι’ αυτό οφείλουμε να κάνουμε μία κουβέντα, να μάθουμε τις κυβερνητικές θέσεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η σεναριολογία νομίζω ότι για άλλη μια φορά έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Η κινδυνολογία, επίσης. Διαβάζουμε και ακούμε διάφορες τερατολογίες, που πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο, παρά μόνο ότι αποσκοπούν στη δημιουργία ενός κλίματος εντυπώσεων και έχουν στόχο, αν θέλετε, να δημιουργήσουν μια εικόνα αποσταθεροποίησης. Και νομίζω ότι πρέπει, ειδικά σε αυτά τα ζητήματα, όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί. Δεν υπάρχουν μονομερείς κινήσεις. Υπάρχει διάλογος, υπάρχει συζήτηση με τους εποπτικούς μηχανισμούς του τραπεζικού  συστήματος, των συστημικών τραπεζών, αλλά και με τις τράπεζες. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία του διαλόγου, των συναινέσεων και των συμφωνιών, θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Εδώ δεν είναι ζητήματα με τα οποία μπορεί ο οποιοσδήποτε να παίζει και να λειτουργεί με όρους μονομέρειας, αν θέλετε.   

ΣΠΑΝΟΥ: Κόκκινη γραμμή υπάρχει για την κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί είμαστε σε κάποιες διαπραγματεύσεις για να έχουμε κόκκινες γραμμές;

ΣΠΑΝΟΥ: Σε σχέση με την κατοικία που θα προστατεύεται, τα περιουσιακά κριτήρια…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι δεν έχετε κατανοήσει ακριβώς το πλαίσιο εντός του οποίου γίνεται αυτή η συζήτηση.

ΣΠΑΝΟΥ: Για εξηγήστε το μας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πλαίσιο αυτό είναι πλαίσιο συζήτησης για να βρεθεί η καλύτερη  δυνατή λύση που και από τη μια μεριά θα προστατεύει αποτελεσματικά τη λαϊκή κατοικία και από την άλλη μεριά θα δημιουργεί όρους εμπέδωσης της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, διότι το τραπεζικό σύστημα είναι ήδη σταθερό, πρώτον. Και δεύτερον, θα εξασφαλίζει τη συνέχιση της προσπάθειας για τη μείωση των κόκκινων δανείων, που έχουν οι συστημικές τράπεζες. Από εκεί και πέρα, αυτά περί διαπραγματεύσεων, συγκρούσεων, κόκκινων γραμμών και τα λοιπά, είναι πράγματα στα οποία δεν μπορώ να τοποθετηθώ, γιατί είναι απολύτως εκτός του πλαισίου της συζήτησης.

ΣΠΑΝΟΥ: Ίσως μπορείτε να τοποθετηθείτε για το πώς ορίζετε την λαϊκή κατοικία, στην οποία αναφερθήκατε πριν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι ζητήματα, τα οποία θα προκύψουν από τον διάλογο και τις συζητήσεις. Αυτή τη στιγμή, δεν νομίζω ότι έχει κανένα νόημα να σεναριολογούμε και να λέμε ποσά, ποσοστά και να συνεχίζουμε μια συζήτηση, η οποία δεν έχει να προσφέρει τίποτα. Οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν και θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τη μεριά της κυβέρνησης.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης αναρωτιέται με τα πλεονάσματα. Τι έχετε πάθει; Γιατί δεν θέλετε μείωση; Και είχαμε και τον κ. Βέμπερ εδώ με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, ότι με μια άλλη κυβέρνηση μπορεί να συζητήσει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ο κ. Μητσοτάκης είχε υπογράψει πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% μέχρι το 2031 τουλάχιστον. Και σήμερα, εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως υπερασπιστής μιας πιο ήπιας δημοσιονομικής πολιτικής. Σε ό,τι αφορά δε, τον κ. Βέμπερ, εγώ σας λέω ότι είναι μάλλον ατόπημα να λειτουργεί ως πολιτικός ατζέντης του κ. Μητσοτάκη και όχι ως υποψήφιος Πρόεδρος της Κομισιόν. Να συσχετίζει άνοιγμα διαπραγματεύσεων με το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση στην Ελλάδα. Αυτό είναι μια κακή αρχή για τον κ. Βέμπερ. Από τη μεριά τη δική μας, σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα, έχουμε πει επακριβώς τη διαδικασία μέσω της οποίας οδηγηθήκαμε στη Συμφωνία του Ιουνίου του 2018. Το μόνο που θέλω να προσθέσω είναι το εξής: Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι η ανύπαρκτη δυνατότητα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως είπε και ο Νίκος Παππάς πριν από λίγες ημέρες, είναι το «καρότο», που φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί ποτέ, για να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα που θα αποτελεί το «μαστίγιο». Ποιο πρόγραμμα δηλαδή; Το πρόγραμμα των πιο σκληρών, μνημονιακού χαρακτήρα, μεταρρυθμίσεων, οι οποίες περιλαμβάνονται, ούτως ή άλλως, στην πολιτική ατζέντα του κ. Μητσοτάκη. Αυτά, ας τα αφήσει ο κ. Μητσοτάκης. Πήραμε, δεν χρειάζεται μια επιστροφή σε πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης, σε πολιτικές σκληρής και μονομερούς λιτότητας, τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης υπηρέτησε και υλοποίησε μέχρι κεραίας όταν ήταν υπουργός στην κυβέρνηση των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου.

ΣΠΑΝΟΥ: Σε σχέση με τις 120 δόσεις, με την ρύθμιση αυτή, πού βρισκόμαστε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν και εκεί επεξεργασίες από τη μεριά των αρμόδιων υπουργείων και του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες, εφόσον ολοκληρωθούν, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματά τους και θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, οι αγρότες σας ζητούν συνάντηση με τον κ. Δραγασάκη για να μην κλείσουν τους δρόμους με κυβερνητικό κλιμάκιο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι όλοι οι αγρότες.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ναι, ένα τμήμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το μπλόκο των αγροτών στη Θεσσαλία που, ένα πάση περιπτώσει, έχει προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Δεν είναι όλοι οι αγρότες.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Αυτοί που είναι στον δρόμο, σωστά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Υπάρχει ενδεχόμενο τέτοιας συνάντησης; Το έχετε εξετάσει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση, ήδη από τον Δεκέμβριο, έχει κάνει μια συνάντηση και έχει ανοίξει τον διάλογο με τους αγρότες. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, έχουν υλοποιηθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη μεριά μας. Σας θυμίζω το ακατάσχετο για τις 7.500 ευρώ των επιδοτήσεων. Σας θυμίζω τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 7% για τα μεσαία εισοδήματα των αγροτών. Σας θυμίζω την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αλλά και τις κρατικές ενισχύσεις λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων εντός του 2018, οι οποίες, επίσης, έχουν προχωρήσει. Άρα, λοιπόν, οι τέσσερις δεσμεύσεις από τη μεριά της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του διαλόγου τον Δεκέμβρη του 2018, έχουν ήδη υλοποιηθεί. Από εκεί και πέρα, εμείς είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στον διάλογο και με τους αγρότες που κινητοποιούνται, αλλά και με τον υπόλοιπο αγροτικό κόσμο, να συζητήσουμε για τα ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση της παραγωγής, την περαιτέρω στήριξη του αγροτικού κόσμου. Ωστόσο, αυτό το οποίο θέλω να πω, με τη μεγαλύτερη δυνατή ευθύτητα, είναι ότι δεν μπορεί κανείς να ζητά διάλογο με την κυβέρνηση, καθορίζοντας κιόλας τους συμμετέχοντες σε αυτόν τον διάλογο ή το ποιος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κ. Αραχωβίτη, ο οποίος έχει καλέσει δεκάδες φορές τους αγρότες, το τελευταίο διάστημα, σε διάλογο. Από εκεί και πέρα και εκείνοι πρέπει να αποφασίσουν…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Με κλειστούς τους δρόμους, συζητά η κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας είπα ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τελεσίγραφα. Εμείς θα είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Από εκεί και πέρα, η στάση μας εξαρτάται και από τη βούληση των ίδιων των αγροτών των μπλόκων να συνεννοηθούν και να συζητήσουν με ειλικρίνεια και με διάθεση να βρεθεί μια λύση.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Σε ένα άλλο θέμα τώρα, κύριε Υπουργέ. Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει ότι στο τέλος το όνομα του γειτονικού μας κράτους θα μείνει σκέτο Μακεδονία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το όνομα του γειτονικού μας κράτους για 140 χώρες πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ήταν Μακεδονία. Αυτό φαίνεται η αξιωματική αντιπολίτευση διαρκώς να το ξεχνά. Ήταν στο Σύνταγμά της, ήταν αναγνωρισμένη από τις μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη, τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Κίνα, τη Ρωσία. Επομένως, νομίζω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, στην πραγματικότητα αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα για την ανάκτηση, αν θέλετε, της ιστορικής κληρονομιάς της ελληνικής Μακεδονίας και αποτελεί και ένα σημαντικό βήμα για να αποτυπώνεται πλέον, στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων, η πραγματικότητα της περιοχής. Τώρα, αν ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να αμφισβητεί το ίδιο το κύρος της Συμφωνίας, θα πρέπει να θυμάται ότι με αυτό τον τρόπο δίνει επιχειρήματα στους γείτονές μας να αμφισβητήσουν και εκείνοι τη Συμφωνία. Διότι ο βασικός όρος, για να μπορεί μια Συμφωνία να έχει ισχύ, είναι η αμοιβαιότητα. Δηλαδή, αυτή να γίνεται σεβαστή και από τις δύο πλευρές. Αν ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη του, όπως για παράδειγμα ο κ. Γεωργιάδης, συνεχίζουν σε μια γραμμή αμφισβήτησης της Συμφωνίας και δηλώσεων, στην πραγματικότητα τι κάνουν; Παραβιάζουν τη Συμφωνία, με την έννοια ότι ο κ. Γεωργιάδης, θυμάστε είπε «εγώ δεν πρόκειται ποτέ να τους αποκαλέσω Βόρεια Μακεδονία»…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Πριν από λίγο, η κυρία Μπακογιάννη μας είπε «εγώ θα την λέω Βόρεια Μακεδονία. Έτσι λέγεται. Αυτό είναι το συνταγματικό της όνομα».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και καλώς είπε, η κυρία Μπακογιάννη. Ωστόσο, αυτή η γραμμή δεν φαίνεται να είναι απολύτως δεδομένη για την αξιωματική αντιπολίτευση. Επομένως, καλό θα ήταν από τη μεριά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην δίνουν επιχειρήματα στους ακραίους της Βόρειας Μακεδονίας να αρχίσουν και εκείνοι να αμφισβητούν το νέο συνταγματικό της όνομα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, μιας και μιλήσαμε για τον κ. Μητσοτάκη, ήθελα να σας ρωτήσω, μόλις προχθές δήλωσε ότι σε περίπτωση που δεν διεξαχθούν μαζί οι εθνικές εκλογές και οι ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου, οι ευρωεκλογές θα πρέπει να γίνουν δημοψήφισμα για την πολιτική αλλαγή. Ήθελα να πω, σηκώνετε το γάντι; Αποδέχεστε την πρόκληση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ νόμιζα, με βάση τις προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη, ότι οι εκλογές θα έπρεπε να έχουν γίνει περίπου τρία χρόνια πριν.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Αυτό είναι μια απάντηση ειρωνική για τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη. Επί της ουσίας, το γάντι το σηκώνετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιο πράγμα ακριβώς;

ΣΚΟΥΡΗΣ: Να γίνουν δημοψήφισμα οι ευρωεκλογές.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ευρωεκλογές θα είναι μια μάχη σε ολόκληρη την Ευρώπη, από τη μεριά των δυνάμεων της προόδου, για να σταματήσει, αν θέλετε, η επέλαση δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων της φύρας της ΝΔ, της νέας ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, του κ. Γεωργιάδη, του κ. Σαμαρά και διαφόρων άλλων πολιτικών προσωπικοτήτων που ευδοκιμούν πλέον στη νέα Ευρώπη, όπως είναι οι ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, το ΑFD στη Γερμανία και στην Ολλανδία επίσης και λοιπά. Θα είναι μια μάχη των δυνάμεων της προόδου απέναντι στη νέα συμμαχία δεξιάς και ακροδεξιάς. Αυτό θα είναι οι εκλογές και εκεί ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει και το πολιτικό μήνυμα που αρμόζει στη νέα πολιτική ταυτότητα, την οποία οικοδομεί για τον εαυτό του και για το κόμμα του.

ΣΠΑΝΟΥ: Τώρα, ο πρώην κυβερνητικός σας εταίρος ο κ. Καμμένος, πολύ συχνά πλέον, επιτίθεται προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο τον κατηγορεί για πάρα πολλά και δεν βλέπουμε να υπάρχει απάντηση από τη δική σας πλευρά…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για τι ακριβώς τον κατηγορεί;

ΣΠΑΝΟΥ: Για εξαπάτηση ουσιαστικά, για να σας το πω…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ότι είναι ψυχρός εκτελεστής, «προδώσατε την εμπιστοσύνη μας» είπε προχθές στη Βουλή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καμμένος, προφανώς, έχει το δικαίωμα πλέον ως αντιπολιτευόμενος, να ασκεί κριτική. Από εκεί και πέρα, εγώ έχω πει πάρα πολλές φορές, κρατάμε τα τέσσερα έτη της συνεργασίας μαζί του, αλλά δεν θα μπορούσαμε, στο όνομα αυτής της συνεργασίας, να επιτρέψουμε και την πτώση της κυβέρνησης εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία έχει ιστορικό χαρακτήρα…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Επιμένετε ότι ήθελε να τη ρίξει, κύριε Εκπρόσωπε; Από πού προκύπτει αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, όταν αποσύρει την εμπιστοσύνη και αποχωρεί από την κυβέρνηση, τι ακριβώς θέλει να κάνει; Όταν καλούσε τον κ. Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής και έλεγε ότι θα τη στηρίξει, τι ακριβώς θεωρείτε εσείς ότι ήθελε να κάνει; Επομένως, εντάξει, αυτό εγώ δεν το κρίνω στο επίπεδο της ηθικής. Ήταν μια πολιτική θέση του κ. Καμμένου, την οποία τη σέβομαι. Διαφωνώ μαζί του, αλλά και από εκεί και πέρα δεν θα χρησιμοποιήσω ηθικά επιχειρήματα. Δεν θα μιλήσω για προδοσία, δεν θα μιλήσω καθόλου με ηθικούς όρους. Ήταν μια πολιτική επιλογή. Και από εκεί και πέρα, όταν γίνονται τέτοιου τύπου πολιτικές επιλογές, όταν έγινε αυτή η πολιτική επιλογή, ήμασταν και εμείς υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε για να προστατεύσουμε το έργο της κυβέρνησης, για να προστατεύσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, για να προστατεύσουμε την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Δεν θα μπω σε ηθική συζήτηση.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Πολιτική η ερώτηση, λοιπόν. Εκτιμάτε ότι ο πρώην κυβερνητικός σας εταίρος χτίζει γέφυρες με την αξιωματική αντιπολίτευση ή με συμφέροντα που τον αντιμάχονταν όσο ήταν στην κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καμμένος έχει περάσει στην αντιπολίτευση, αφ΄ης στιγμής αποχώρησε από την κυβέρνηση. Οποιαδήποτε άλλη εκτίμηση, τουλάχιστον από τη δική μου πλευρά παρέλκει.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, μιας και είπαμε πριν για τις ευρωεκλογές. Μιλάτε για προοδευτικό πόλο, αλλά η κυρία Φώφη Γεννηματά μόλις χθες σας κατηγόρησε ως καταληψίες του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου, με ένα μετωπικό σχήμα δήθεν προοδευτικής συμπαράταξης, όπως χαρακτηριστικά είπε .

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Γεννηματά, αντί να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι εκφράζει πλειοψηφικά τον χώρο της Αριστεράς, αλλά και τον προοδευτικό χώρο στην Ελλάδα, θα έπρεπε να κατηγορεί τον εαυτό της για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όλο αυτό το χρόνο, υιοθέτησε στην πραγματικότητα επιχειρήματα, τα οποία προέρχονταν από την άκρα δεξιά. Το πρόβλημα της κυρίας Γεννηματά είναι ακριβώς αυτό. Δηλαδή, ότι στην προσπάθειά της να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε στρατηγικό αντίπαλο του ΚΙΝΑΛ, έχει ταυτιστεί πλήρως με την ΝΔ, και μάλιστα αυτή την ΝΔ, την ταυτότητα της οποίας έχει μεταλλάξει ο κ. Μητσοτάκης με την πολιτική του ρητορική, με την αντιπολιτευτική του ρητορική και με τα επιχειρήματα που υιοθετεί. Αν ακούγατε την κυρία Γεννηματά και τον κ. Μητσοτάκη στις τελευταίες συζητήσεις στη Βουλή, θα δυσκολευόσασταν πάρα πολύ να θεωρήσετε ότι ανήκουν σε διαφορετική παράταξη. Επομένως, εκείνος ο οποίος έχει αλλάξει πολιτικό στρατόπεδο και έχει περάσει στην πλευρά της συντήρησης, έχει ταυτιστεί με την δεξιά, είναι το ίδιο το ΚΙΝΑΛ, το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και να αρχίσει να κατηγορεί τον ίδιο του τον εαυτό. 

ΣΠΑΝΟΥ: Τώρα, μιλώντας για τις προοδευτικές συγκλίσεις, οι οποίες είναι ακόμα στο διακηρυκτικό επίπεδο, υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου δεν είναι στο διακηρυκτικό επίπεδο. Έχουν γίνει κινήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, οι οποίες έχουν αναδείξει ένα προοδευτικό μέτωπο, το οποίο μάλιστα παρήγαγε και συγκεκριμένα πολιτικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, αλλά και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Νομίζω ότι αυτό είναι ομολογημένο. Είναι ένα πολιτικό γεγονός, το οποίο κανένας δεν μπορεί να το αρνηθεί, δεν αποτελεί απλώς και μόνο μια διακήρυξη. 

ΣΠΑΝΟΥ: Θα δούμε αυτό στο οποίο αναφέρεστε, την προσπάθεια για προοδευτικές συγκλίσεις, να αποτυπώνεται στον ανασχηματισμό, στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ανασχηματισμός γίνεται μόνο μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού και εξ όσων γνωρίζω δεν έχει ληφθεί κάποια τέτοια απόφαση, ούτε έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο.

ΣΠΑΝΟΥ: Για τα ψηφοδέλτια;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ψηφοδέλτια αυτά θα είναι αποτέλεσμα των συλλογικών διαδικασιών, τις οποίες πάντοτε ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για τη συγκρότησή τους. Είναι θέμα του κόμματος και, όπως γνωρίζετε, και το 2012 και το 2015, από τη δική μας μεριά, ήμασταν εξαιρετικά ανοιχτοί στο να συμπεριλάβουμε πολιτικά πρόσωπα, δυνάμεις, κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις οι οποίες ήθελαν τη συμπόρευση με αυτό το μεγάλο πολιτικό μέτωπο και οι οποίες δεν προέρχονταν από την Αριστερά, αλλά από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Νομίζω ότι η ίδια στρατηγική, με μεγαλύτερο βάθος πια και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και με μεγαλύτερη απεύθυνση, θα ακολουθηθεί και κατά τις εθνικές εκλογές του 2019, αλλά και στο ευρωψηφοδέλτιο. Γιατί, όπως σας είπα, οι ευρωεκλογές θα είναι μια μάχη μεταξύ της Αριστεράς, της προόδου εναντίον του νέου μαύρου μετώπου δεξιάς και ακροδεξιάς που αρχίζει να αναπτύσσεται στην Ευρώπη.

ΣΠΑΝΟΥ: Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί να αλλάξει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ;

ΣΠΑΝΟΥ: Ρωτάμε. Όχι, αποκλείεται, λέτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω. Πρώτη φορά το ακούω αυτό.

ΣΠΑΝΟΥ: Υπάρχει περίπτωση να δούμε λίστα στις ευρωεκλογές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να αλλάξει το εκλογικό σύστημα, με ρωτάτε; Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω από πού προκύπτουν όλα αυτά. Δηλαδή, πώς αναπαράγονται τέτοιου τύπου σενάρια; Δυσκολεύομαι πολλές φορές να παρακολουθήσω την παραγωγή σεναρίων. Είναι θαυμαστό το πώς γίνεται.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ, κύριε Εκπρόσωπε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Άρθρο στην εφημερίδα Thessnews

«Ακροδεξιά υστερία και οργή των ελίτ»

Η μετατόπιση της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ προς την ακροδεξιά είναι μια εδώ και καιρό συντελούμενη διαδικασία η οποία σχετίζεται με την εξάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την ακροδεξιά ομάδα των Σαμαρά – Βορίδη – Γεωργιάδη. 

Η ΝΔ μεταλλάσσεται υπό αυτή την ιδιαίτερη συνθήκη σε ένα κόμμα – υβρίδιο που έχει προκύψει από τη διασταύρωση της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας με την ακροδεξιά ιδεολογία και τον εθνικισμό. 

Αυτή η εξέλιξη φυσικά δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο καθώς παρατηρείται μια συντελούμενη ή ήδη συντελεσμένη πολιτική μετάλλαξη της δεξιάς σε αρκετούς κοινωνικούς σχηματισμούς με κύρια παραδείγματα την Αυστρία, την Ουγγαρία, την  Βραζιλία, όπου και εκεί βλέπουμε τις ακροδεξιές ιδεολογικές σταθερές να παντρεύονται με τα πιο σκληρά νεοφιλελεύθερα προγράμματα κοινωνικής ισοπέδωσης. 

Οι λόγοι αυτής της διασταύρωσης και του γεγονότος ότι οι εκ πρώτης όψεως ασύμβατες αυτές πολιτικές παραδόσεις και ιδεολογίες αποδεικνύονται στην πράξη απολύτως ταιριαστές και αλληλοσυμπληρούμενες σχετίζεται μάλλον με τον ρόλο που παίζει η έννοια της ισχύος και της ιεραρχίας στο εσωτερικό τους αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. 

Το βέβαιον είναι ότι η μετάλλαξη αυτή της Νέας Δημοκρατίας έχει παράξει συγκεκριμένα και ορατά πλέον αποτελέσματα στην πολιτική της γραμμή με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη στάση της στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και με την περιθωριοποίηση στελεχών της πάλαι ποτέ ηγεμονικής, μετριοπαθούς κεντροδεξιάς και φιλελεύθερης πτέρυγας της ΝΔ.

Την ίδια στιγμή όμως φαίνεται ότι και η ποιότητα του πολιτικού της λόγου έχει υποστεί μια πρωτοφανή υποβάθμιση με τη διαμόρφωση μιας ρητορικής που βρίθει από οργισμένες αντιδράσεις στα όρια του παροξυσμού, από  χαρακτηρισμούς, απειλές, ύβρεις και προσβολές ενώ την ίδια στιγμή υποδέχεται ευχαρίστως θεωρίες συνωμοσίας, παραδοξολογίες και παραπολιτικά σενάρια ως κεντρικά της στοιχεία. 

Ο νέος αυτός πολιτικός λόγος και το ύφος με το οποίο διατυπώνεται, παρά το γεγονός ότι αξιώνουν τη λαϊκότητα, δεν έχουν κανένα τέτοιο στοιχείο. Δεν εκφράζουν μια αυθεντική λαϊκή οργή ούτε συμπυκνώνουν κάποιο πάνδημο αίτημα πολιτικής ανατροπής. 

Αντίθετα, αποτελούν κατασκευάσματα του επικοινωνιακού εργαστηρίου που παράγει κακόγουστα και κακόηχα συνθήματα με μια επίφαση λαϊκότητας τα οποία τελικά δεν αποτυπώνουν τίποτα άλλο παρά τον νέο πολιτικό χαρακτήρα της Νέας Δημοκρατίας ως συμμαχίας της πολιτικής ελίτ με τμήματα του ακροδεξιού πολιτικού προσωπικού. 

Από τη μια μεριά οι ασυνάρτητες καταγγελίες, η διάδοση ψευδών ειδήσεων, τα σενάρια συνωμοσίας που βασίζονται σε απίθανους συνειρμούς επί πραγματικών γεγονότων χωρίς τεκμηρίωση, η αναπαράσταση του ελληνικού έθνους ως ταυτόχρονα περιούσιου αλλά και διωκόμενου από το εσωτερικό (προδότες – εθνομηδενιστές ) αλλά και από το εξωτερικό (μεγάλες δυνάμεις που επιβουλεύονται την Ελλάδα) είναι κεντρικά χαρακτηριστικά του ακροδεξιού λόγου που έχει υιοθετήσει πλέον στο σύνολό τους η Νέα Δημοκρατία. 

Από την άλλη μεριά οι ύβρεις και οι χαρακτηρισμοί, τα ξεσπάσματα οργής εναντίον κυβερνητικών στελεχών, βουλευτών αλλά και κοινοβουλευτικών θεσμών αλλά και μια διαρκής προσπάθεια υποτίμησης της Αριστεράς αποτελούν σύμπτωμα του ιδιοκτησιακού συνδρόμου της «νέας Νέας Δημοκρατίας». 

Διότι αυτή η εξεζητημένη έκφραση οργής με καφενειακό λεξιλόγιο που πολλές φορές αφήνει άναυδο το ακροατήριο και προκαλεί πραγματική θλίψη για την κατάντια του πολιτικού λόγου του Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πολλών στελεχών της (μόνο σε μια παρέμβαση προ ολίγων ημερών ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εύκαμπτους βουλευτές και γυρολόγους, για ενοικίαση πρόθυμων κομπάρσων, χαρακτήρισε τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου κομματικό υπάλληλο, ενώ μίλησε για πλειοψηφίες ευκαιρίας σε τιμές ευκαιρίας ) δεν είναι τίποτα άλλο παρά η έκφραση της οργής της ελίτ διότι κάποιος, στην προκειμένη περίπτωση η Αριστερά, αμφισβήτησε την κυριότητά της επί των κρατικών θεσμών και άρχισε να ξηλώνει το δίκτυο εξουσίας που οικοδομήθηκε επί δεκαετίες στη χώρα. 

Η τάση αυτή, που μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ήδη από το 2015, σήμερα φαίνεται να είναι η κυρίαρχη. Δείγματα αυτής της διολίσθησης υπήρχαν αλλά τα πράγματα πλέον έχουν ξεφύγει από κάθε όριο. Κάθε παρέμβαση των στελεχών της ΝΔ αλλά και αρκετών από τους αντιπολιτευόμενους δημοσιογράφους που λειτουργούν ως ηχεία αυτής της πολιτικής κακοφωνίας είναι χειρότερη από την προηγούμενη. 

Και νομίζω ότι η απάντηση στο ερώτημα για ποιο λόγο παρατηρείται αυτή η όξυνση σήμερα είναι κάτι περισσότερο από προφανής. Σχετίζεται φυσικά με το γεγονός ότι η ΝΔ έχει υποστεί αλλεπάλληλες πολιτικές και κοινοβουλευτικές ήττες. Από την κατάρρευση του αφηγήματος περί 4ου Μνημονίου, μέχρι τη διάψευση των προσδοκιών για πρόκληση πολιτικών εξελίξεων με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και από την αύξηση του κατώτατου μισθού μέχρι την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, η ΝΔ έχει ηττηθεί σε όλα τα πεδία. 

Και πλέον φαίνεται να κατανοεί όσο και αν θέλει να το απωθεί ότι μια νέα ήττα της στις ερχόμενες εκλογές είναι ένα εξαιρετικά πιθανό – αν όχι το πιθανότερο -σενάριο. Και ως γνωστόν το σύμπτωμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η επιστροφή του απωθημένου. 

Δήλωση για τον κο Μητσοτάκη
Το ύφος, το λεξιλόγιο, οι χαρακτηρισμοί, οι ύβρεις του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύουν ότι τελικά ο ίδιος επιτελεί αυτά που καταγγέλλει.
 
Είναι ο ίδιος που καλεί τον Πρόεδρο της Βουλής -ο οποίος έχει επιδείξει αναμφισβήτητη θεσμική προσήλωση καθ’ όλη τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του- να αγνοήσει τις θέσεις τόσο του Προέδρου της Κυβέρνησης που απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής όσο και εκλεγμένων βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου.
 
Είναι ο ίδιος που εξαπολύει ανυπόστατες καταγγελίες, υιοθετεί ψευδείς ειδήσεις και ακροδεξιές πρακτικές προσπαθώντας να παρουσιάσει τον εαυτό του ως υπερασπιστή των θεσμών και του κοινοβουλευτισμού.
 
Το αποτέλεσμα είναι βεβαίως γκροτέσκο αλλά ταυτόχρονα και επικίνδυνο.
 
Το γεγονός ότι στον κ. Μητσοτάκη δεν αρέσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί δεν σημαίνει ότι του επιτρέπεται να προσβάλλει τους θεσμούς και τους αντιπροσώπους του ελληνικού λαού.
Αν ο ίδιος μέσα στο στρατηγικό του αδιέξοδο και μετά τις αλλεπάλληλες πολιτικές και κοινοβουλευτικές του ήττες αδυνατεί να ξεχωρίσει την πολιτική από την παραπολιτική, τις ύβρεις από την κριτική, την επιχειρηματολογία από την προπαγάνδα, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε και υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε τις λεκτικές, πολιτικές και θεσμικές του απρέπειες.
  • 1
  • 2