image Συνέντευξη στον ρ/σ NEWS247 και τον δημοσιογράφο Β. Σκουρή image Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel με τον δημοσιογράφο Γ. Μελιγκώνη

Συνέντευξη στην τηλεόραση του ALPHA και τους δημοσιογράφους Ρ. Τζίμα, Σ. Λάμπρου & Λ. Ιωάννου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Οι ευρωεκλογές θα είναι ντέρμπυ αλλά θα είναι και η στιγμή που ο ελληνικός λαός θα δώσει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο που έχει χαράξει εδώ και 4 χρόνια.
 
Δηλαδή στον δρόμο ο οποίος οδήγησε τη χώρα εκτός μνημονίου και τώρα οδηγεί την οικονομία σε μια τέτοια κατάσταση ώστε πλέον έχουμε τη δυνατότητα να αποκαθιστούμε αδικίες που οι Έλληνες πολίτες υπέστησαν στα χρόνια των μνημονίων.
 
Δεν υπάρχει ούτε 1 στο εκατομμύριο πιθανότητα ο ελληνικός λαός να επιλέξει τον κο Μητσοτάκη για επόμενο Πρωθυπουργό της ούτε να δώσει την πρωτιά στη ΝΔ.
 
Όσο η πολιτική συζήτηση παίρνει χαρακτήρα ουσιαστικό και κατευθύνεται στα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες, δηλαδή την εργασία, το κοινωνικό κράτος, την υγεία, φανερώνεται ότι το πρόγραμμα του κου Μητοσοτάκη είναι πραγματικά ανατριχιαστικό, είναι αντικοινωνικό, ισοπεδωτικό και προσανατολισμένο προς την ενίσχυση των ισχυρών και των λίγων.
 
Για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι για ακόμη μια φορά πρώτο κόμμα. Και είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο που ο κος Μητσοτάκης προσπάθησε όλο το τελευταίο διάστημα να παρακάμψει αυτά τα μεγάλα πολιτικά και στρατηγικά ζητήματα της οικονομίας και της εργασίας και να πάει την πολιτική αντιπαράθεση κάπου αλλού δημιουργώντας μια απίστευτη τοξικότητα στην πολιτική συζήτηση.
 
ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΑΔΙΚΙΕΣ
 
Τα περί «δώρων» και «προεκλογικών επιδομάτων» τα ακούμε ως κατηγορίες εκ μέρους της ΝΔ ήδη από το 2016 όταν για πρώτη φορά δώσαμε κοινωνικό μέρισμα με την εφάπαξ 13η σύνταξη. Το 2017 ξαναδώσαμε κοινωνικό μέρισμα και η ΝΔ μας έλεγε ότι το δίνουμε επειδή δεν θα κλείσουμε τη 2η αξιολόγηση και θα προκηρύξουμε εκλογές. Το 2018 έγινε πάλι το ίδιο ενώ και οι ανακοινώσεις του ΠΘ στη ΔΕΘ, που όλες τους υλοποιήθηκαν, βαφτίστηκαν και εκείνες προεκλογικό δώρο.
 
Άρα λοιπόν εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης που ξεδιπλώνεται και για το οποίο κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχει αυτόν τον προεκλογικό χαρακτήρα. Αντίθετα, όποτε είχαμε τη δυνατότητα και τον δημοσιονομικό χώρο να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις που αποκαθιστούν αδικίες αυτό και πράξαμε.
 
Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται για το 2019 επιπλέον από αυτόν που είχαμε υπολογίσει τον Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ και προχωράμε σε κοινωνικές παρεμβάσεις στήριξης. Αν υπήρχε αυτή τη στιγμή περισσότερος δημοσιονομικός χώρος να είστε βέβαιοι ότι θα τον κατανέμαμε καθώς αυτή είναι και η ορθή οικονομική στρατηγική. Άρα λοιπόν εφόσον τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο υπάρχει περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος για το 2019 τότε θα τον κατανείμουμε και αυτόν.
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
 
Τα κομματικά, εκδοτικά και δημοσκοπικά επιτελεία της ΝΔ, προσπάθησαν τα τελευταία 3 χρόνια να δημιουργήσουν μια εικονική πραγματικότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρεε και ότι είναι σε αποδρομή. Ξαφνικά αυτό το πολιτικό αφήγημα έχει αρχίζει να αλλάζει τις τελευταίες ημέρες και από εκεί που μας λέγανε ότι έχουν διαφορά 10-15 μονάδες, ο κος Μητσοτάκης έβαλε τον πήχη προχτές στη μία ψήφο. Και την επόμενη μέρα είδαμε και το εξαιρετικό αυτό πρωτοσέλιδο της ε/φ «Φιλελεύθερος» με τη διττή σημασία που έλεγε «χάνεις-φεύγεις» και από κάτω μια μεγάλη φωτογραφία του κου Μητσοτάκη.
 
Η ΝΔ ακριβώς επειδή έχει αδυναμία αντιπαράθεσης στα πραγματικά προβλήματα εκτρέπει συνεχώς την κουβέντα στον κιτρινισμό, την τοξικότητα, τις προσωπικές επιθέσεις και προσπαθεί να μετατρέψει την προεκλογική αντιπαράθεση σε αντιπαράθεση σκανδαλοθηρικών εφημερίδων.
 
Εμείς δεν μπαίνουμε σε αυτή τη λογική. Εμείς επιμένουμε. Οι δικές μας πολιτικές καταγγελίες αφορούν πραγματικά σκάνδαλα δηλαδή της Νοβάρτις, του ΚΕΕΛΠΝΟ, των θαλασσοδανείων, τα σκάνδαλα δηλαδή που έχουν να κάνουν με την κατάχρηση πολιτικής εξουσίας ενώ την ίδια στιγμή επιλέγουμε να κάνουμε προγραμματική αντιπαράθεση με τη ΝΔ.
 
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ κ. ΒΕΜΠΕΡ
 
Για ποιον λόγο υποστηρίζουν για Πρόεδρο της Κομισιόν τον ανθέλληνα κ. Βέμπερ; Ο κ. Βέμπερ ήταν ο πρώτος που κατακεραύνωσε τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης και στη συνέχεια η ΝΔ μας είπε ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν μια κακή αντιγραφή του προγράμματός της. Είτε ο κος Βέμπερ έχει δίκιο και τα μέτρα αυτά είναι απαράδεκτα. Είτε η ΝΔ θα πρέπει άμεσα να τον αποκηρύξει και να πει ότι δεν τον στηρίζει. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο.
 
ΓΙΑ ΤΗΝ 7ΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
 
Η 7ήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων όπως οι τουριστικές μονάδες ή τα κανάλια ισχύει από καταβολής καπιταλισμού. Ο κος Μητσοτάκης είπε ότι το κράτος πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες. Επομένως εννοούσε την 7ήμερη εργασία. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι αυτό εννοούσε επαναλαμβάνοντας ένα από τα κύρια αιτήματα που έχουν οι μεγάλοι εργοδότες στην Ελλάδα και την Ευρώπη δηλαδή να καταργήσουμε το κεκτημένο ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα 5 ημέρες να δουλεύουν και 2 να αναπαύονται.
 
Ο κος Μητσοτάκης θεωρεί ότι αυτές οι νεοφιλελεύθερες απόψεις του είναι και απόψεις της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Όμως αυτό δεν ισχύει. Και ακριβώς για αυτό σήμερα και εχθές η ΝΔ τρέχει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.
 
ΓΙΑ ΤΗΝ 13η ΣΥΝΤΑΞΗ
 
Άλλωστε, ο κος Μητσοτάκης πριν 10 περίπου ημέρες είχε πει ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για τη 13η σύνταξη γιατί αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί. Η 13η σύνταξη παρόλα αυτά είναι εδώ.
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
 
Η τακτική της Τουρκίας δεν είναι προς όφελός της. Την απομονώνει στο διεθνές πεδίο και την απομακρύνει από την ευρωπαϊκή της πορεία.
 
Από τη δική μας πλευρά έχουμε κινητοποιήσει όλο το πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας. Και το ίδιο και η ΕΕ. Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι αυτός των πολιτικών πιέσεων τα όρια των οποίων θα καθοριστούν στη βάση συλλογικών αποφάσεων στην ΕΕ.
 
Το δόγμα της Ελλάδας είναι από τη μια μεριά ότι θέλουμε να κρατούμε διαρκώς ανοιχτή την πόρτα του πολιτικού διαλόγου και από την άλλη την ίδια στιγμή η αποφασιστικότητα έτσι ώστε να ασκήσουμε πιέσεις στην Τουρκία και να αλλάξει την αλλοπρόσαλλη τακτική της.