Monthly Archives : June 2018

Συνέντευξη στον ρ/σ Alpha989 και τη δημοσιογράφο Λώρα Ιωάννου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• • Η Ελλάδα στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής υπερασπίστηκε τις πάγιες θέσεις που υποστηρίζει από την αρχή της προσφυγικής κρίσης. Υπήρξε μια σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ 2 διαφορετικών αντιλήψεων διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος: από τη μία της Αυστρίας & των χωρών του Βίζενγκραντ που κάνουν λόγο για μια αυταρχική πολιτική και από την άλλη μεριά οι Ελλάδα, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία που μιλούμε για μια αλληλέγγυα λογική. Αυτή είναι και η άποψη που επικράτησε τελικά.
 
• Ακόμα και οι σφοδροί πολέμιοι της κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πτώση. Η συμφωνία των Πρεσπών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα λειτουργήσει όχι μόνο προς όφελος της χώρας αλλά και πολιτικά προς όφελος της κυβέρνησης.
 
• Είναι ιλαροταγικό η αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για συναλλαγή. Ωστόσο όσοι το κάνουν αναγνωρίζουν ότι έχουμε μια σημαντική συμφωνία για το χρέος.
 
• Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρχει η αντίληψη ότι επειδή υπήρξαμε συνομιλητές σε μια εκδήλωση με έναν βουλευτή από το «Ποτάμι» αυτό δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι θα συγκυβερνήσουμε κιόλας.
 
• Η Κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι απολύτως συμπαγής και θα εξαντλήσει την 4ετία.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΙΩΑΝΝΟΥ: Να καλημερίσουμε τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Καλή σας ημέρα κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κυρία Ιωάννου.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σε μια ημέρα που πραγματικά έχει πολύ ειδησεογραφία και θα θέλαμε κι εσείς να μας βοηθήσετε λίγο να καταλάβουμε. Να ξεκινήσουμε από το Προσφυγικό. Με μία απόφαση, η οποία τελικά κατέληξε να γραφεί τα ξημερώματα γύρω από το Προσφυγικό. Και θα ήθελα, κύριε Τζανακόπουλε, να μου πείτε –διαβάζω στο κείμενο συμπερασμάτων ότι μεταξύ άλλων πήραν απόφαση οι εταίροι μας να δημιουργηθούν εθελοντικά κέντρα παραμονής των προσφύγων- και θέλω να ρωτήσω αυτό είναι κάτι τύπου, όπως είχαμε παλιότερα, ας πούμε, στην Αμυγδαλέζα; Μιλάμε για τέτοια κλειστά κέντρα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι αυτό το κύριο μέρος της Συνόδου. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε, τι έγινε στη Σύνοδο χθες, είναι ότι υπήρξε ότι υπήρξε μία σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ δύο εντελώς διαφορετικών αντιλήψεων διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος. Από τη μια μεριά, υπήρχε η Αυστρία και οι χώρες του Βίζεγκραντ, οι οποίες θέλουν μια διαχείριση του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού, που στην πραγματικότητα θα μετατρέπει την Ευρώπη σε Ευρώπη-φρούριο, με υποχρεωτικές μεταφορές μεταναστών σε κέντρα της Αφρικής με μία μίνι Συνθήκη Σένγκεν, καθώς ήθελε αυτή η ομάδα να επιβάλει νέους ενδοσυνοριακούς ελέγχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να δημιουργήσει κατά αυτόν τον τρόπο ρωγμές, αν όχι να αναστείλει, κατά κάποιον τρόπο, την εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν για το σύνολο της Ευρώπης. Και επρόκειτο για μία πολιτική η οποία, εν πάση περιπτώσει, θα ήταν μια πολιτική αυταρχική, η οποία δεν σέβεται δημοκρατικές αξίες, δεν σέβεται τις ιστορικές παραδόσεις της Ευρώπης, δεν σέβεται, όμως, και τους ίδιους τους πρόσφυγες. Από την άλλη μεριά, υπήρχε μια δεύτερη ομάδα χωρών, στην οποία μετείχαν η Ελλάδα, η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, όπου τελικά επικράτησε η άποψή μας ότι χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική αλληλέγγυα αντιμετώπιση του Προσφυγικού σε όλη την Ευρώπη και δεν πρέπει η ήπειρός μας, η Ε.Ε., να κατρακυλήσει σε πολιτικές μετατροπής της σε Ευρώπη-φρούριο. Αυτή είναι η βασική πολιτική κατάστρωση της χθεσινής συζήτησης. Από εκεί και πέρα…

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πάμε στο δια ταύτα. Τι είναι αυτό που θα γίνει εφόσον δεν πέρασε η σκληρή γραμμή και πέρασε η πολιτική της αλληλεγγύης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σχέση με τι απ’ όλα;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σε σχέση, κυρίως, πρώτα από όλα με εμάς. Διαβάζω ότι θα υπάρχει στις εσωτερικές μετακινήσεις κάποιος έλεγχος. Αυτό σημαίνει -και ρωτώ γιατί χθες ο κύριος Τσίπρας το είπε στους Financial Times- θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες, θα υπογράψουμε εμείς διμερή συμφωνία, ούτως ώστε οι πρόσφυγες που είναι για παράδειγμα στη Γερμανία να μπορούν να επιστρέφουν στην Ελλάδα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε αυτό το οποίο είπε χθες ο Πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του στους Financial Times, δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με κάποια διμερή συμφωνία.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αλλά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο είπε είναι ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή να συζητήσει την πιθανότητα διμερών-πολυμερών συμφωνιών για επανεισδοχή μεταναστών σε τρίτες χώρες από τη Γερμανία. Εδώ δηλαδή δεν μιλάμε για μία συμφωνία που αφορά την Ελλάδα και τη Γερμανία, αλλά, αντιθέτως, ένα συνολικότερο σύστημα με μέτρα και αντίμετρα, με αντισταθμίσματα, για να περιοριστούν οι δευτερογενείς ροές προς τη Γερμανία. Τι είναι οι δευτερογενείς ροές; Είναι ότι, για παράδειγμα, αν κάποιος μετανάστης έχει καταγραφεί στο σύστημα της Eurodac στην Ισπανία, λόγου χάριν, και βρεθεί με κάποιον τρόπο παράνομα στη Γερμανία, τότε η Γερμανία να έχει τη δυνατότητα να τον επιστρέψει στην Ισπανία.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αποφασίστηκε αυτό χθες, κύριε Τζανακόπουλε; Θα υπογραφούν αυτές οι συμφωνίες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν έχει αποφασιστεί κάτι αυτή τη στιγμή. Συνεχίζονται οι συζητήσεις και θα δούμε πότε και αν θα καταλήξουν. Αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι αυτή η συμφωνία δεν θα είναι μια συμφωνία χωρίς αντισταθμίσματα. Αντιθέτως, η Ελλάδα, για παράδειγμα, θα προσπαθήσει και νομίζω ότι θα πετύχει να γίνει δεκτό το αίτημά της για την επανένωση οικογενειών. Δηλαδή, οικογένειες, οι οποίες είναι στην Ελλάδα και τη Γερμανία, να επανενωθούν, έτσι ώστε να υπάρξει και μια αποσυμφόρηση εδώ, αλλά να υπάρξει και μία ανθρωπιστική αντιμετώπιση ενός πραγματικού δράματος που ζουν αυτοί οι άνθρωποι. Δηλαδή, έχουν βρεθεί οικογένειες χωρισμένες με τη μισή οικογένεια να βρίσκεται στη Γερμανία ή αλλού και την άλλη μισή να βρίσκεται στις χώρες πρώτης υποδοχής, στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία κλπ. Αυτό, ας πούμε, ήταν ένα από τα κύρια αιτήματα της ελληνικής πλευράς και για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία, αυτό το αίτημα πρέπει να γίνει αποδεκτό.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πότε, κύριε Τζανακόπουλε, υπολογίζετε ότι θα γίνουν αυτές οι συμφωνίες; Είναι κάτι το οποίο θα το περιμένουμε γρήγορα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά, κυρία Ιωάννου, θα τα δούμε. Δεν μπορώ να προεξοφλήσω, αυτή τη στιγμή, την κατάληξη των συζητήσεων.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ωραία. Και κάτι ακόμα: Από την πρωινή, μάλλον, απόφαση των 28, βλέπουμε ότι διασφαλίζεται τουλάχιστον η συμφωνία Τουρκίας – Ε.Ε. μέσα από χρήματα, τα οποία θα δώσει…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, η κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας θα συνεχίσει να ισχύει. Αποφασίστηκε η εκταμίευση της δεύτερης δόσης προς την Τουρκία, η οποία, να μην ξεχνάμε και παρά τα προβλήματα που μπορεί να έχουμε στις διπλωματικές μας σχέσεις, στις τριβές που μπορεί να υπάρχουν και λοιπά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει αυτή τη στιγμή στο έδαφός της 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Και με αυτή την έννοια, χρειάζεται στήριξη από τη μεριά της Ευρώπης για να μπορέσει να διαχειριστεί αυτή την πραγματικά δύσκολη κατάσταση. Αυτό, επίσης, επετεύχθη στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, πράγμα το οποίο είναι σημαντικό.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, αν μου επιτρέπετε, από χθες έχουν αρχίσει τα όργανα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ουσιαστικά να σας λένε ότι αντί να διώχνουμε πρόσφυγες, αν υπογράψουμε μια τέτοια συμφωνία θα πάρουμε πρόσφυγες. Και εγώ θέλω να ρωτήσω, αν τελικά ξαναμπεί από τους πολιτικούς σας αντιπάλους το θέμα της συναλλαγής. Δηλαδή, αν πετύχουμε, για παράδειγμα, να μην κόψουμε τις συντάξεις, μήπως το παρασκήνιο,  νομίζω αυτό θα είναι το επόμενο που θα πουν: υπήρξε παρασκήνιο ώστε να δώσουμε εμείς το Προσφυγικό, να πάρουμε τις συντάξεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ιλαροτραγικός ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η δημόσια συζήτηση στη χώρα. Ακούγονται απίστευτα πράγματα. Ακούγονται συνωμοσιολογίες. Ακούγονται ακατανόητες κατηγορίες και καταγγελίες από τη μεριά της αντιπολίτευσης. Προφανώς, βρίσκονται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι όσοι καταγγέλλουν την ελληνική κυβέρνηση για μια συναλλαγή, καταρχήν φαίνεται ότι αναγνωρίζουν πως έχουμε μια σημαντική συμφωνία για το χρέος. Διότι, για να έχεις συναλλαγή, το λένε και οι ίδιοι δηλαδή, ότι δώσαμε κάτι για να πάρουμε το χρέος. Επομένως, το πρώτο στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι έχουμε πάρει μια καλή απόφαση για το χρέος. Σε σχέση με τα υπόλοιπα, η Ελλάδα δεν έκανε τίποτε άλλο σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής παρά να υπερασπιστεί πάγιες θέσεις, τις οποίες υπερασπίζεται από τότε που ξέσπασε η προσφυγική κρίση το 2015. Σε όλες τις Συνόδους Κορυφής, σε όλες τις συζητήσεις που έχουν γίνει για το προσφυγικό ζήτημα, η Ελλάδα ποτέ δεν συμμάχησε και δεν υποστήριξε τις θέσεις που προέρχονταν αρχικά από τις χώρες του Βίζεγκραντ, χθες από τις χώρες Βίζεγκραντ και την Αυστρία.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Το ερώτημα, κύριε Υπουργέ, είναι αν επιβαρυνόμαστε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν επιβαρυνόμαστε. Φυσικά και δεν επιβαρυνόμαστε. Σας λέω, λοιπόν, το εξής: Αυτό το οποίο θα συμφωνηθεί, εφόσον συμφωνηθεί και με τους όρους που θα συμφωνηθεί, τι θα προβλέπει; Θα προβλέπει ότι μετανάστες ή πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα ή στην Ισπανία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα μετέχει σε αυτή την πολυμερή συμφωνία, εφόσον βρεθούν παρανόμως στη Γερμανία, έχει τη δυνατότητα η Γερμανία να τους επιστρέψει στην Ελλάδα. Άρα, εδώ, δεν πρόκειται για μια νέα επιβάρυνση, πρώτον. Το δεύτερο που πρέπει να σας πω είναι ότι οι επανενώσεις οικογενειών αφορούν περίπου 2.500-3.000 ανθρώπους. Τούτο σημαίνει ότι ήδη θα υπάρξει μια αποσυμφόρηση, εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα για επανενώσεις οικογενειών. Επομένως, επιβάρυνση κατ΄ αυτή την έννοια, δεν υφίσταται. Λέω, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει κανενός είδους συναλλαγή, δεν υπάρχει κανενός είδους συμφωνία κάτω από το τραπέζι. Η Ελλάδα το μόνο που κάνει είναι να υπερασπίζεται πάγιες θέσεις, τις οποίες έχει εκφράσει εδώ και πάρα πολύ καιρό σε σχέση με το Προσφυγικό. Όλα τα υπόλοιπα, το μόνο στο οποίο συνηγορούν είναι ότι σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας, φαίνεται ότι ακόμη και πιο σφοδροί αντίπαλοι της κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι έχουμε πετύχει σημαντικές διαπραγματευτικές επιτυχίες.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εάν μου επιτρέπετε, επειδή περνά γρήγορα ο χρόνος, θα ήθελα ένα σχόλιό σας σύντομο για τη δημοσκόπηση όπου είδαμε χθες της Pulse, να κερδίζει η Ν.Δ., να ανεβαίνει δύο μονάδες. Εσείς δεν χάνετε, βέβαια, να είμαι ειλικρινής, αλλά και το 40% των δικών σας ψηφοφόρων, ένα αρκετά ικανό ποσοστό, να λέει ότι δεν θέλει τη συμφωνία των Πρεσπών. Θα ήθελα ένα σύντομο σχόλιο γι΄ αυτή τη δημοσκόπηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι δεν μπορώ να σχολιάζω δημοσκοπήσεις, των οποίων τη μεθοδολογία, αλλά και τα αποτελέσματα δεν σέβομαι. Οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα κινούνται με ένα τρομερά και αδιανόητα αρρύθμιστο πλαίσιο. Νομίζω ότι, από εκεί και πέρα, αν ακόμη και οι σφοδροί πολέμιοι της κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πτώση, αυτό μάλλον κάτι θα έπρεπε να μας πει. Η γνώμη μου είναι ότι η συμφωνία των Πρεσπών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα λειτουργήσει προς όφελος και πολιτικά, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη χώρα, αλλά και πολιτικά θα λειτουργήσει προς όφελος της κυβέρνησης, καθώς επιλύει ένα ζήτημα το οποίο χρόνιζε, το οποίο λίμναζε και εκτιμώ ότι αυτό θα δώσει και αξιοπιστία, αλλά και μεγαλύτερη πολιτική ισχύ στη χώρα μας. Τώρα, όλα τα υπόλοιπα, κυρία Ιωάννου, θα τα δούμε την ώρα των εκλογών.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, πείτε μου κάτι: Με 152 βουλευτές, μέχρι πού μπορείτε να πάτε και αν θα συνεχίσετε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «μέχρι πού μπορούμε να πάμε»; Μπορούμε να πάμε μέχρι το τέλος της τετραετίας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Και θα συνεχίσετε με τους ΑΝΕΛ; Γιατί ακούμε για χρυσές εφεδρείες, χθες σας είδαμε με τον κ. Δανέλλη σε μια κοινή εκδήλωση…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, με συγχωρείτε, έχουμε φτάσει στο σημείο, όταν δύο πολιτικοί από δύο διαφορετικούς χώρους, μιλούν μαζί στην ίδια εκδήλωση, να καταλήγουμε στο ότι θα συγκυβερνήσουν κιόλας; Δηλαδή, κοιτάξτε να δείτε: το ΠΟΤΑΜΙ και ο κ. Δανέλλης έχουν εκφράσει συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις στη βάση ιδεολογικών αρχών και στη βάση της ιστορικής παράδοσης στην οποία ανήκουν. Στην παράδοση του φιλελευθερισμού το ΠΟΤΑΜΙ, στην παράδοση της ανανεωτικής Αριστεράς ο κ. Δανέλλης, οι οποίες είναι πάρα πολύ κοντά με τις θέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ. Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο έγινε μια συζήτηση, η οποία μάλιστα πήγε και πάρα πολύ καλά, ανταλλάχθηκαν απόψεις, έγιναν τοποθετήσεις, απαντήθηκαν ερωτήσεις. Τώρα, από αυτό να συνάγουμε κιόλας ευρύτερες συνεργασίες, νομίζω ότι είναι έτσι κάτι το οποίο συνηθίζεται μόνο στην Ελλάδα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Συνεπώς, με τους ΑΝΕΛ θα πάτε μέχρι τέλους, κύριε Τζανακόπουλε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως συμπαγής, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι απολύτως συμπαγής και θα ολοκληρώσει την τετραετία.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ. Να έχετε ένα καλό Σαββατοκύριακο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ, κυρία Ιωάννου. Να είστε καλά.

Δήλωση για το συντονισμένο σχέδιο εκφοβισμού βουλευτών και μελών της ελληνικής κυβέρνησης

Τις τελευταίες μέρες εκτυλίσσεται ένα συντονισμένο σχέδιο εκφοβισμού και τραμπούκικων επιθέσεων σε βουλευτές και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης από περιθωριακές ακροδεξιές ομάδες και οργανωμένους προβοκάτορες.

Οι επιθέσεις αυτές υποδαυλίζονται και υποστηρίζονται από ολιγαρχικά επιχειρηματικά συμφέροντα και μερίδα του κίτρινου ακροδεξιού Τύπου που έχει αναλάβει εργολαβία το εμπόριο δήθεν πατριωτισμού.

Τα περιστατικά αυτά έρχονται σε συνέχεια της επίθεσης στον Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και του φασιστικού παραληρήματος του χρυσαυγίτη Μπαρμπαρούση κατά την πρόσφατη συζήτηση στο κοινοβούλιο.

Η Νέα Δημοκρατία κατά τα άλλα ευαίσθητη στα φαινόμενα βίας φαίνεται, ότι όχι μόνο δεν θέλει να καταδικάσει τις επιθέσεις στους βουλευτές και τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά αντίθετα: Με τη στάση της ηγεσίας της και τις εθνικιστικές και προκλητικές τοποθετήσεις βουλευτών της νομιμοποιεί και προσφέρει πολιτική κάλυψη σε αυτές τις πρακτικές.

Είναι προφανές πως θεωρεί ότι αφού δεν κατάφερε να πλήξει την κυβέρνηση με την καταστροφολογία θέλει τώρα να επενδύσει στο πολιτικό κλίμα της ακροδεξιάς υστερίας και των φασιστικών επιθέσεων. Η φιλελεύθερη μάσκα του κ. Μητσοτάκη έχει πέσει εδώ και καιρό.

Οι επιλογές του έχουν μετατρέψει τη ΝΔ σε ουρά της Χρυσής Αυγής και άλλων ακροδεξιών περιθωριακών οργανώσεων. Σε ένα μόρφωμα που καμία σχέση δεν έχει πλέον με την μετριοπαθή κεντροδεξιά.

Ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε λίγες εβδομάδες και υπό την καθοδήγηση της ακροδεξιάς ηγετικής ομάδας στην οποία έχει παραδώσει τα κλειδιά της Νέας Δημοκρατίας, έχει καταφέρει να εκφυλίσει το κόμμα του μετατρέποντάς το σε πολιτικό υπερασπιστή και συνομιλητή φασιστικών και εθνικιστικών ομάδων.

Νομίζει έτσι, θα καταφέρει να οργανώσει ένα νέο 1965. Μια νέα αποστασία.

Υποτιμά  τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του ελληνικού λαού.

Υποτιμά όμως και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

Θέλουμε, λοιπόν, να υπενθυμίσουμε στον κ. Μητσοτάκη, ότι αυτή η κυβέρνηση ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να πορεύεται με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Θα συνεχίσει να πορεύεται για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ας το βάλει λοιπόν καλά στο μυαλό του:

Η χώρα σε ενάμιση μήνα από σήμερα θα βρίσκεται εκτός Μνημονίων.

Ο αγώνας για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των αδυνάμων θα συνεχιστεί με περισσότερα όπλα πλέον.

Και πάνω  από όλα, η μάχη κατά της διαφθοράς θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση.

Το μόνο που θα πετύχει με την στρατηγική της αποσταθεροποίησης ο κ. Μητσοτάκης είναι να αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο την παράταξή του.

Το σχέδιό του θα εκπυρσοκροτήσει και εκείνοι που τελικά θα καταρρεύσουν θα είναι ο κ. Μητσοτάκης , η σημερινή ακροδεξιά ηγεσία της ΝΔ και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που τους στηρίζουν.

Συνέντευξη «Στο Κόκκινο» και στον δημοσιογράφο Γ. Τραπεζιώτη

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Η κυβερνητική πλειοψηφία όχι μόνο δεν απειλείται αλλά είναι και απολύτως σταθερή. Συνεχίζουμε με απόλυτη ασφάλεια στον δρόμο της οριστικής και αμετάκλητης εξόδου από το μνημόνιο. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος που να μας ανησυχεί.
 
• Μου κάνει πραγματικά εντύπωση η ώρα κατά την οποία έρχεται η ανεξαρτητοποίηση του κ. Λαζαρίδη. Όταν η χώρα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα για την έξοδο από την μνημονιακή επιτροπεία, λίγες μέρες μετά από μια κρισιμότατη και ιστορική απόφαση του Eurogroup. Νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις από την πλευρά του κ. Λαζαρίδη από όσες δίνει με την επιστολή της ανεξαρτητοποίησης του.
 
• Στην επιστολή της ανεξαρτητοποίησής του μάλιστα στον Πρόεδρο της Βουλής από όσο ενημερώθηκα αναφέρεται και σε μία δήλωσή μου ότι δεν τίθεται συνταγματικό ζήτημα για την αυξημένη πλειοψηφία 3/5 στη Βουλή της Συμφωνίας για το Μακεδονικό. Αυτό δεν επαρκεί ως δικαιολογία ή πολιτικό επιχείρημα καθώς η σχετική πρόταση του κ. Καμμένου έγινε μετά από τη δική μου δήλωση.
 
• Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο κ. Καμμένος, όποτε έχει προκύψει οποιοδήποτε ζήτημα, βρίσκονται σε στενότατη επικοινωνία και συζητούν με καλή θέληση και ανοιχτό μυαλό όλες τις προτάσεις. Αυτό θα γίνει και σε αυτήν την περίπτωση.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ: Να καλωσορίσουμε τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κύριε Εκπρόσωπε, καλό σας μεσημέρι. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό σας μεσημέρι, κύριε Τραπεζιώτη.

ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας, γιατί, όπως και να το κάνουμε, είναι ένας βουλευτής λιγότερος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα που αριθμούσε 153 μέχρι και λίγες πριν ώρες, τώρα έχουμε 152. Απειλείται η κυβερνητική πλειοψηφία, κατ΄ αρχήν, για να πάμε και στην ουσία της συζήτησης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβερνητική πλειοψηφία, όχι μόνον δεν απειλείται, αλλά είναι και απολύτως σταθερή. Συνεχίζουμε με απόλυτη ασφάλεια στο δρόμο της οριστικής και αμετάκλητης εξόδου από το μνημόνιο. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος που να μας ανησυχεί. Ωστόσο, θέλω να κάνω μερικά σχόλια για την παραίτηση του κ. Λαζαρίδη, αλλά και για τα όσα δήλωσε με την επιστολή την οποία απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής. Για να είμαστε πιο ακριβείς, δεν πρόκειται για παραίτηση, αλλά πρόκειται για ανεξαρτητοποίηση από την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. Θα σας πω, λοιπόν, το εξής: Μου κάνει πραγματικά εντύπωση η ώρα κατά την οποία έρχεται αυτή η ανεξαρτητοποίηση, όταν η χώρα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα για την έξοδο από την μνημονιακή επιτροπεία, λίγες ημέρες μετά από μια κρισιμότατη και ιστορική απόφαση του Eurogroup. Επομένως, νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις από τον κ. Λαζαρίδη από όσες δίνει με την επιστολή της ανεξαρτητοποίησής του, η οποία μάλιστα, εξ όσων ενημερώθηκα, αναφέρεται και στο πρόσωπό μου και σε μια δήλωση που έχει γίνει στην προηγούμενη επίσημη ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών, σύμφωνα με την οποία δεν τίθεται συνταγματικό ζήτημα για την αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή της συμφωνίας για το Μακεδονικό. Δεν τίθεται ζήτημα πλειοψηφίας 3/5 των βουλευτών. Νομίζω ότι δεν επαρκεί αυτό ως δικαιολογία, δεν επαρκεί ως πολιτικό επιχείρημα, καθώς, όπως γνωρίζετε, η πρόταση του κ. Καμμένου για την αυξημένη πλειοψηφία και των ΑΝΕΛ, έγινε μετά από την ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών. Και πρέπει να σας πω ότι και ο Πρωθυπουργός, αλλά και ο κ. Καμμένος, όποτε έχει προκύψει το οποιοδήποτε ζήτημα, βρίσκονται σε στενότατη επικοινωνία και συζητούν με καλή θέληση και ανοιχτό μυαλό όλες τις προτάσεις. Αυτό θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση. 

ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ: Πάντως, κύριε Τζανακόπουλε, στα χέρια ορισμένων, έτσι να το βάλω και εγώ γενικά, το ζήτημα της συμφωνίας, της συνθήκης των Πρεσπών, αποτέλεσε πολιτικό κεφάλαιο προς επένδυση το τελευταίο διάστημα, πέρα από τις αντιδράσεις των ΑΝΕΛ, που τις ξέραμε αυτές εν πολλοίς από το προηγούμενο διάστημα, πάνω στο ζήτημα, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις. Αναφέρομαι στη Ν.Δ., για να το κάνω πιο συγκεκριμένο, η οποία επενδύει, έχω την αίσθηση, πάνω σε αυτή την ιστορία, προκειμένου να βγείτε από τη μέση, να τελειώσει η κυβέρνηση. Δεν ξέρω ποια είναι η δική σας αίσθηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές ότι εδώ υπάρχει ένας πολιτικός σχεδιασμός από τη μεριά της Ν.Δ. Πλήρως ανεύθυνος και απολύτως επικίνδυνος για την εθνική πορεία της χώρας για την έξοδο από το μνημόνιο. Προσπαθεί να προκαλέσει πολιτικά γεγονότα από το 2015 και διαρκώς. Δεν τα έχει καταφέρει, όπως πολλές φορές το έχουμε πει. Η παρένθεση έχει «ξεχειλώσει» και δεν αναμένεται να κλείσει πάρα πολύ σύντομα προς λύπη του κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο, νομίζω ότι με τη στάση, την οποία έχει υιοθετήσει όλο το τελευταίο διάστημα, μόνο κακό κάνει και δείχνει πραγματικά και την πολιτική της μικροπρέπεια και την πολιτική της μικρότητα και την αδυναμία της να τοποθετηθεί με όρους σοβαρής και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης. Αυτά είναι πράγματα, τα οποία τα έχουμε πει. Ωστόσο, να ξέρετε ότι του κ. Μητσοτάκη δεν πρόκειται να του περάσει καθώς νομίζω ότι έχει χάσει πλήρως την αξιοπιστία του, όταν την ίδια στιγμή που βγαίνει στο εξωτερικό και δεσμεύεται για τη μη ακύρωση της συμφωνίας, εφόσον αυτή προφανώς κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο με όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, την άλλη στιγμή έρχεται στην Ελλάδα και το μόνο το οποίο κάνει είναι εμπόριο πατριωτισμού, χωρίς κανένα έρμα και χωρίς κανένα σοβαρό πολιτικό επιχείρημα. Τα είδαμε όλα αυτά και νομίζω ότι ήταν ακριβώς αυτή η στάση, η οποία έστρωσε το χαλί, τόσο στον κ. Μπαρμπαρούση για να κάνει όσα έκανε κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Αλλά, ακριβώς αυτή η στάση του κ. Μητσοτάκη, είναι και εκείνη που νομιμοποιεί μια σειρά από παρεμβάσεις, περιθωριακές βεβαίως.

ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ: Σαν και τη χθεσινή αναφέρεστε; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και η χθεσινή, φυσικά, είναι μια από αυτές, οι οποίες, όμως, φαίνεται ότι βεβαίως έχουν ξεπεράσει τα όρια, καθώς ακούγονται πλέον συνθήματα τα οποία βρίσκονται στο όριο του ποινικού νόμου. Όταν το κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες ημέρες ήταν «στα όπλα, στα όπλα, να πάρουμε τα Σκόπια», νομίζω ότι αυτά τα πράγματα απελευθερώνουν ένα περιθωριακό μεν, αλλά επικίνδυνο δυναμικό και για όλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης έχει τεράστια πολιτική ευθύνη. 

ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ: Αισθάνεστε ανυπεράσπιστοι την περίοδο αυτή; Και αναφέρομαι στο ζήτημα του Μακεδονικού.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου.

ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ: Απέναντι στο μιντιακό μπλοκ, το οποίο κάνει και αυτό τη δουλειά του, είναι πολύ συγκεκριμένη τα προηγούμενα χρόνια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το μιντιακό μπλοκ λειτουργεί κατ΄ αυτό τον τρόπο, ήδη από το…

ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ: Έχουμε και τα fake news, κύριε Τζανακόπουλε, γι’ αυτό σας ρωτάω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, βεβαίως. Αλλά, ακούστε: το μιντιακό μπλοκ συμπεριφέρεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο ήδη από τον Μάιο του 2012 και μετά. Δεν είναι μια καινούρια πραγματικότητα αυτή, την οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε μάθει και με τα fake news και με τη φαιά προπαγάνδα και με τον απαράδεκτο και διαστρεβλωτικό τρόπο που λειτουργούν η μεγάλη πλειοψηφία, η μεγάλη πλειονότητα των ΜΜΕ στη χώρα μας. Και πιστέψτε με ότι αυτό, όχι μόνο δεν αποδυναμώνει την κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως δείχνει το πόσο αυτή η κυβέρνηση έχει αντιπαρατεθεί με κατεστημένα συμφέροντα στη χώρα. Δείχνει το πόσο αυτή η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να βάλει μια τάξη σε ένα πεδίο επιχειρηματικής και εκδοτικής δραστηριότητας, που ήταν απολύτως ασύδοτο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και νομίζω ότι όσο περισσότερο πολεμούν αυτή την κυβέρνηση τα ΜΜΕ, τόσο ισχυρότερη γίνεται.

ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ: Κάτι τελευταίο, κύριε Τζανακόπουλε, επειδή ξέρω ότι ο χρόνος σας είναι πολύ πιεσμένος. Η 21η Αυγούστου, για τους φίλους και τις φίλες που μας ακούν, θα είναι πραγματικά ημερομηνία ορόσημο; Δηλαδή, πέρα από το συμβολισμό της και επί της ουσίας, ο κόσμος από εκεί και κάτω θα μπορεί να μετρά το διάστημα για να δει καλύτερες ημέρες μετά από τόσα χρόνια λιτότητας…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, είμαι απολύτως βέβαιος γι’  αυτό. Το πρώτο ορόσημο ήταν η απόφαση του Eurogroup, η οποία και κατέστησε το ελληνικό χρέος βιώσιμο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πλέον έχει γίνει το αποφασιστικό βήμα για να απεμπλακούμε από την κατάσταση της μνημονιακής επιτροπείας. Από τις 21 Αυγούστου και μετά, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα πραγματικότητα. Κανείς, βεβαίως, δεν λέει ότι όλα θα είναι ρόδινα. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει πολύ μεγαλύτερα πεδία ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, στο σχεδιασμό της, στις προτεραιότητές της, στις ιεραρχήσεις της και αυτό νομίζω ότι θα επηρεάσει καταλυτικά την καθημερινότητα των πολιτών. Πολύ γρήγορα θα δουν, κατά τη γνώμη μου, τις πρώτες αλλαγές στη ζωή τους. Ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι κάθε ημέρα που θα περνά, να μπορούμε να κλείνουμε και μια πληγή, να μπορούμε να βελτιώνουμε το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών. Νομίζω ότι ακριβώς αυτό σηματοδοτεί η 21η Αυγούστου του 2018, μια ημερομηνία σταθμό, που κλείνει αυτή τη τραγική περίοδο της οκταετίας, της μνημονιακής επιτροπείας. 

ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ: Δεν μιλάμε για τέταρτο μνημόνιο, δηλαδή, ουσιαστικά, αυτό που λένε από την αντιπολίτευση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι είναι το τέταρτο μνημόνιο; Τι ακριβώς εννοούν όσοι μιλούν για τέταρτο μνημόνιο. Προφανώς, δεν ξέρουν τι είναι το μνημόνιο. Το μνημόνιο είναι υποχρεώσεις μεταρρυθμίσεων, οι οποίες έρχονται ως αντάλλαγμα για εκταμιεύσεις δανείου. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει νέα δανειακή σύμβαση, από τη στιγμή που δεν θα έχουμε νέες μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις, αλλά αντιθέτως η ελληνική κυβέρνηση, στη βάση των δικών της προτεραιοτήτων και των δικών της ιεραρχήσεων, θα μπορεί να ασκεί την οικονομική πολιτική και να προχωρά στις δικές της μεταρρυθμίσεις που εκείνη θεωρεί ότι απαιτούνται, η νέα κατάσταση δεν θα έχει καμία σχέση με μνημόνιο, τέταρτο, πέμπτο ή τριακοστό πέμπτο. Αυτοί, οι οποίοι μιλούν για μνημόνιο, ήταν οι ίδιοι, οι οποίοι εισηγούνταν την ανάγκη η χώρα να περάσει σε νέα κατάσταση μνημονιακής επιτροπείας μέσω της προληπτικής γραμμής πίστωσης. Φαίνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν τους πέρασε και τώρα χάνουν κιόλας το οποιοδήποτε σοβαρό επιχείρημα. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μιλούν για μια καθαρή έξοδο της χώρας, χωρίς νέες μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις και νομίζω ότι αυτό είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε και για να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση, δεν υπάρχει μια κατάσταση τέταρτης μνημονιακής περιόδου.

ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, να σας ευχαριστήσω πολύ για την παρουσία σας «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ». Καλό μεσημέρι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ. 

Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Πρώτη Είδηση» με τον δημοσιογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Η απόφαση του Eurogroup είναι μια ιστορική απόφαση που ήρθε μετά από μεγάλες δυσκολίες, μετά από 8 χρόνια και 3 προγράμματα.

• Διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την ελληνική κοινωνία καθώς παίρνουμε μια ανάσα και έχουμε τη δυνατότητα πια να αφοσιωθούμε στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας χωρίς το βραχνά του χρέους ως μια διαρκή απειλή.

• Οι αποφάσεις απολύτως εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς με τα 10 χρόνια της επιμήκυνσης, με τα 10 χρόνια της περιόδου χάριτος και με το «μαξιλάρι» ρευστότητας που διαμορφώνεται έχουμε τη δυνατότητα πια να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου ακόμη και κάτω από τις πιο δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες.

• Το κριτήριό μας ήταν η ρύθμιση για το ελληνικό χρέος να είναι πειστική στις αγορές δηλαδή να θεωρήσουν ότι το χρέος καθίσταται βιώσιμο κάτι που ικανοποιήθηκε απολύτως. Δείτε το πρωτοσέλιδο των FT που μιλά για «ιστορική συμφωνία» και πράγματι είναι μια τέτοια καθώς για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια το ελληνικό χρέος είναι αδιαμφισβήτητα βιώσιμο.

• Το όριο του 15% του ΑΕΠ για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου εξασφαλίζεται. Από τον Αύγουστο θα βρισκόμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο. Ο ελληνικός λαός μπορεί σήμερα να χαμογελάσει.

• Το αποτέλεσμα των ρυθμίσεων αυτών θα είναι άμεσα αποτυπώσιμο στην ελληνική οικονομία και στη δυνατότητα δανεισμού της. Μιλάμε για οριστική λήξη των προβλημάτων χρηματοδότησης της οικονομίας και οριστική λήξη των μνημονίων.

• Εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου έως τουλάχιστον και το τέλος του 2020 χωρίς να υπάρχει πίεση να βγούμε στις αγορές. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δε θα συνεχίσουμε την πορεία εξόδων στις αγορές.

• Η επιμήκυνση των δανείων του EFSF, η περίοδος χάριτος για τα επιτόκια και τις αποπληρωμές κεφαλαίου μειώνουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και δημιουργούν μια 15ετία για την ελληνική οικονομία που θα μπορεί πια να αφοσιωθεί στην αναπτυξιακή της στρατηγική.

• Επoπτεία: Οι εκταμιεύσεις δεν εξαρτώνται από την ολοκλήρωση αξιολογήσεων. Δεν υπάρχει λοιπόν κάποιος καταναγκασμός. Τα πεδία ελευθερίας άσκησης πολιτικής αυξάνονται. Τα υπερπλεονάσματα εφόσον δημιουργούνται μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για την ελάφρυνση των αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων.

• Για τις συντάξεις και το αφορολόγητο που με ρωτάτε θα σας έλεγα ότι όλα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Και θα πρότεινα στη ΝΔ να μην ποντάρει όλα της τα λεφτά σε αυτού του τύπου την αντιπολίτευση γιατί θα τα χάσει.

• Το ολιστικό στρατηγικό μας σχέδιο ανάπτυξης δεν στηρίζεται στη συντριβή της εργασίας και το χαμηλό εργατικό κόστος αλλά στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες, στην αξιοποίηση του καταρτισμένου εργατικού μας δυναμικού, στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Είναι ένα μοντέλο που βάζει στο επίκεντρο τον εργαζόμενο και τραβά μια διαχωριστική γραμμή με τη ΝΔ που επιμένει στην αντίληψη ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να βασίζεται στο χαμηλό εργατικό κόστος.

ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

• Το 2012 υπήρχε μια γενικόλογη υπόσχεση ότι όταν και εφόσον πληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις τότε θα δούμε την πιθανότητα ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

• Το PSI αφορούσε κυρίως κούρεμα ομολόγων που διακρατούσε το ελληνικό δημόσιο, οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία κτλ. Με την απόφαση τότε αυτός που υπέστη τη μεγαλύτερη βλάβη ήταν το ίδιο το ελληνικό δημόσιο, ήταν οι ελληνικές επιχειρήσεις, ήταν οι Έλληνες ομολογιούχοι.

• Το 2010 ΝΔ & ΠΑΣΟΚ είχαν να διαχειριστούν ένα χρέος 110%-115%. Έως το 2015 το χρέος εκτοξεύτηκε στο 180% και αυτό ήταν μετά το PSI. Δεν έλυσε λοιπόν προβλήματα αλλά αντίθετα βύθισε την ελληνική οικονομία ακόμη περισσότερο.

ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ πΓΔΜ

• Τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν περιθωριακά περιστατικά που προκύπτει ότι έγιναν από στελέχη και μέλη της ΝΔ σε συνεργασία με μέλη και στελέχη της ΧΑ. Η ΝΔ έχει μετατοπιστεί και εκφυλιστεί από φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα σε κόμμα που φλερτάρει επικίνδυνα με την εθνικιστική ακροδεξιά.

• Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πολιτικός απατεώνας. Δεσμεύεται στους ευρωπαίους και τους γερμανούς αξιωματούχους ότι δεν πρόκειται να πάρει πίσω τη Συμφωνία και έρχεται εδώ και κάνει εμπόριο πατριωτισμού, φλερτάρει με ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις, επιτρέπει στα στελέχη του να μιλάνε για πογκρόμ αριστερών και επιστρέφει στον παραδοσιακό λόγο της εθνικοφροσύνης. Είναι ένας πλήρως αποτυχημένος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Eurogroup, σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, κάνουμε την πρώτη αποτίμηση – αξιολόγηση. Κοντά μας είναι ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κύριε Τζανακόπουλε, καλώς ήρθατε. Καλή σας ημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς σας βρήκα. Καλημέρα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, να κάνουμε μια αποτίμηση. Πώς αποτιμά η κυβέρνηση αυτή την απόφαση; Πανηγυρίζουμε; Είναι μια νίκη; Τι ακριβώς έχει συμβεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι μια ιστορική απόφαση, η οποία διαμορφώνει μια κατάσταση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος. Είναι μία απόφαση, η οποία ήρθε μετά από μεγάλες δυσκολίες, μετά από οκτώ χρόνια και τρία προγράμματα. Εκτιμώ, όμως, ότι άξιζαν τον κόπο όλες οι προσπάθειες οι οποίες έγιναν και νομίζω ότι πλέον διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση και για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την ελληνική κοινωνία. Διαμορφώνεται μια κατάσταση, όπου πλέον παίρνουμε ανάσα. Έχουμε τη δυνατότητα να αφοσιωθούμε πια στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να έχουμε το βραχνά του ελληνικού χρέους, ως μια διαρκή απειλή και ως μια διαρκή ενόχληση. Νομίζω ότι οι χτεσινές αποφάσεις απολύτως εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς -όπως ξέρετε- με τα δέκα χρόνια της επιμήκυνσης, με τα δέκα χρόνια της περιόδου χάριτος, μέχρι το 2033, αλλά και με το «μαξιλάρι» ρευστότητας το οποίο διαμορφώνεται, έχουμε τη δυνατότητα πια να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου, χωρίς άγχος, χωρίς πιέσεις, ακόμα και κάτω από τις πιο δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η σημερινή απόφαση ικανοποιεί τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης; Έχετε πετύχει τους στόχους σας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: το κριτήριο το οποίο είχαμε θέσει για τη συμφωνία αυτή, ήταν να είναι πειστική στις αγορές. Δηλαδή, οι αγορές να θεωρήσουν πως το ελληνικό χρέος πλέον, μετά τη ρύθμισή του, την ελάφρυνσή του, την αλλαγή του προφίλ του, καθίσταται βιώσιμο και άρα δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα. Το κριτήριο αυτό νομίζω ότι δικαιώθηκε απολύτως και ικανοποιήθηκε απολύτως. Θα σας έλεγα να δείτε το πρωτοσέλιδο των Financial Times που όπως καταλαβαίνετε δεν είναι μία εφημερίδα που μπορεί κανείς να πει ότι είναι φιλοκυβερνητική, πόσο μάλλον για την Ελλάδα- όπου μίλησαν για μία ιστορική συμφωνία. Και πραγματικά πρόκειται για μία ιστορική συμφωνία, καθώς για πρώτη φορά, μετά από οκτώ χρόνια, το ελληνικό χρέος είναι αδιαμφισβήτητα βιώσιμο. Ξέρετε ότι στο προηγούμενο Eurogroup, στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017, είχε καθοριστεί ως ανώτατο όριο για τις μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου το 15%. Με τις ρυθμίσεις, οι οποίες επετεύχθησαν χθες, εξασφαλίζεται πια αυτό το όριο του 15%, ότι δεν θα υπερβαίνουμε, δηλαδή, το 15% σε ό,τι αφορά τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου. Και αυτό νομίζω ότι αποτελεί και το κλειδί για να χαρακτηριστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Το είπε χθες και ο υπουργός Οικονομικών ότι πλέον η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, πλέον το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και άρα, από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, θα βρισκόμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, σε σχέση με αυτό το οποίο είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα οκτώ χρόνια. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός σήμερα μπορεί να χαμογελάσει. Ο ελληνικός λαός σήμερα μπορεί να πάρει μια ανάσα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει την ίδια άποψη, όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση. Ακούσαμε τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ., τον κύριο Χατζηδάκη, πριν από λίγο, ο οποίος είπε ότι δεν έγινε και τίποτα. Τεχνικές ρυθμίσεις αφενός, αφετέρου συνέκρινε αυτή την απόφαση…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και τι θα πει τεχνικές ρυθμίσεις; Αυτό δεν το καταλαβαίνω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τεχνικές ρυθμίσεις. Δεν υπάρχει κούρεμα. Εσείς, ως αντιπολίτευση, λέγατε για κουρέματα, και όλα αυτά. Αυτά είπε ο κ.Χατζηδάκης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τι λέμε τώρα; Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Εδώ και αρκετό καιρό συζητούσαμε για επιμηκύνσεις, συζητούσαμε για περιόδους χάριτος, συζητούσαμε για πάγωμα των επιτοκίων, συζητούσαμε για ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας. Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο γίνονταν οι συζητήσεις. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των τεχνικών ρυθμίσεων -διότι όπως ξέρετε και το κούρεμα του χρέους μια τεχνική ρύθμιση είναι- το αποτέλεσμα, λοιπόν, αυτών των ρυθμίσεων είναι άμεσα αποτυπώσιμο στην ελληνική οικονομία, θα είναι άμεσα αποτυπώσιμο στις δυνατότητες δανεισμού της ελληνικής οικονομίας και, κατά τη γνώμη μου, τα αποτελέσματα τα οποία θα δούμε από εδώ και στο εξής, θα είναι εντυπωσιακά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το δούμε αυτό διότι αφορά τους πολίτες περισσότερο. Διότι παίρνουμε μηνύματα από το πρωί, τι θα αλλάξει στη ζωή μας. Αλλά αυτό είναι το άλλο κομμάτι, το οποίο θα το δούμε με τα μέτρα. Να μείνω λίγο στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κύριος Χατζηδάκης συνέκρινε -το ένα κομμάτι είναι αυτό που το εξηγήσατε για τις τεχνικές ρυθμίσεις- το άλλο είναι, όμως, ότι κάνει μια σύγκριση και λέει ότι εμείς κάναμε το PSI και κόψαμε χρέος. Εδώ δεν υπάρχει κόψιμο χρέους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συζήτηση για το PSI έχει εξαντληθεί και νομίζω ότι κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό στον κύριο Χατζηδάκη να τη θυμίζει. Διότι το PSI αφορούσε, κατά κύριο λόγο, κούρεμα ομολόγων, που διακρατούσε το ελληνικό δημόσιο και οι ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, κλπ. Και με την επιλογή τότε να γίνει ακριβώς αυτό το κούρεμα των ομολόγων, αυτός ο οποίος υπέστη τη μεγαλύτερη ζημία και τη μεγαλύτερη βλάβη, ήταν το ίδιο το ελληνικό δημόσιο, ήταν οι ίδιες οι ελληνικές επιχειρήσεις, ήταν οι έλληνες μικροομολογιούχοι. Δηλαδή, θέλω να σας πω ότι ο κύριος Χατζηδάκης, νομίζω, ότι ξύνει την ίδια τη δική του την πληγή, επαναφέροντας τη συζήτηση του PSI στην ημερήσια διάταξη. Να σας θυμίσω, όμως, και κάτι ακόμα: ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., το 2010,  είχαν να διαχειριστούν  ένα χρέος, το οποίο ήταν περίπου στο 110-115%. Κατά τη διάρκεια της δικής τους διακυβέρνησης, και δη της διακυβέρνησης 2012-2015, το ελληνικό χρέος εκτοξεύθηκε στο 180%. Και αυτό ήταν μετά το PSI. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι τα αποτελέσματα αυτής της τεχνικής ρύθμισης, γιατί και εκεί για μια τεχνική ρύθμιση επρόκειτο, που επικαλείται ο κύριος Χατζηδάκης και η αξιωματική αντιπολίτευση, σε καμία περίπτωση δεν κατέστησαν βιώσιμο το ελληνικό χρέος, σε καμία περίπτωση δεν έλυσαν τα προβλήματα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετα, τη βύθισαν ακόμα περισσότερο στην ύφεση και τα προβλήματα. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μια οριστική λήξη των προβλημάτων χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Μιλάμε για μια οριστική λήξη της περιόδου των μνημονίων. Και ας μην ξεχνάμε ότι, μέχρι πριν από λίγες ημέρες, αυτά τα οποία σήμερα χαρακτηρίζονται ως τεχνικές ρυθμίσεις -και γελοιοποιούν στην πραγματικότητα αυτούς που τα λένε- θεωρούνταν απολύτως αδύνατα, καθώς, όπως μας έλεγε ο κύριος Μητσοτάκης, αν δεν κάνω λάθος στη Βουλή, πριν από λίγες εβδομάδες μόλις, όταν γινόταν η συζήτηση για την ελληνική οικονομία, η Ελλάδα δεν θα έχει τη δυνατότητα να βγει στις αγορές, κατά την άποψή του, από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, καθώς οι αγορές θα είναι ένα ναρκοπέδιο. Όταν πιέστηκε μάλιστα από τον Πρωθυπουργό, ο κύριος Μητσοτάκης είπε ότι «δεν εισηγούμαι προληπτική γραμμή». Άρα, λοιπόν, τι ακριβώς εισηγούνταν ο κύριος Μητσοτάκης; Εν πάση περιπτώσει, δεν θέλω να επιμείνωστα επιχειρήματα και τη σύγχυση της Ν.Δ. μπροστά σε μία μεγάλη διαπραγματευτική πολιτική και οικονομική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης. Όλα αυτά, «κοντός ψαλμός», θα δούμε τα αποτελέσματα αυτής της επιτυχίας και στην πραγματική οικονομία και στην πραγματικότητα των ελληνικών επιτοκίων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τουίταρε, αμέσως μετά την απόφαση, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πανηγυρίσει μία απόφαση του 2012. Γιατί πανηγυρίζετε μια απόφαση του 2012;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι αστειότητες τώρα. Είναι αστειότητες αυτά. Θεωρείται απόφαση του 2012 η ρύθμιση του ελληνικού χρέους που έγινε χθες το βράδυ, στη βάση μίας γενικόλογης υπόσχεσης, που είχε δώσει το Eurogroup του Νοέμβρη του 2012, ότι όταν και εφόσον πληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις, θα δούμε την πιθανότητα ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Δηλαδή, τώρα, αυτά δεν είναι σοβαρά επιχειρήματα που μπορούν να κατατίθενται στη δημόσια συζήτηση. Είναι περισσότερο για να διασκεδάσουν, εν πάση περιπτώσει, τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί και νομίζω ότι δεν αξίζει μια τέτοια αντιπολιτευτική ρητορική ή, αν θέλετε, μια τέτοια αντιπολιτευτική λογική από τη μεριά του κυρίου Μητσοτάκη. Είναι πλήρως παράδοξη, είναι παράλογη και καταλήγει να είναι γελοία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, κατηγορείστε από την αξιωματική αντιπολίτευση, από στελέχη, ότι κάνατε και ένα αλισβερίσι κάτω από το τραπέζι για το Μακεδονικό. Ότι δώσατε το όνομα, για να πάρετε χρέος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να πει τώρα κανείς για αυτά τα πράγματα; Σας ξαναλέω: η υπόθεση του ελληνικού χρέους έχει μπει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ήδη από τον Ιούνιο του 2017, όταν τέθηκαν οι βασικοί άξονες και οι βασικές γραμμές, στη βάση των οποίων θα λαμβανόταν η απόφαση για τη ρύθμιση χθες. Τώρα, προφανώς, όσοι λένε αυτά που λένε και μιλάνε για συναλλαγές, για αλισβερίσια, για quid pro quo, κλπ κλπ, το μόνο το οποίο φαίνεται να εξυπονοούν είναι ότι εδώ υπάρχει μια πάρα πολύ θετική ρύθμιση για το ελληνικό χρέος και άρα θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να απομειώσουμε τη σημασία της, να απομειώσουμε τη διαπραγματευτική ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι «εντάξει, βεβαίως πήρε μία καλή ρύθμιση για το χρέος, ωστόσο αυτό έγινε γιατί έδωσε κάτι άλλο». Σε ποιον το δώσαμε το άλλο; Αυτό είναι το ερώτημα. Σε ποιον το δώσαμε; Δηλαδή, η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να επιλύσει το μακεδονικό ζήτημα μετά από 26 χρόνια, να βρει μια συμφωνία με τη γειτονική χώρα για να ανοίξει ένα παράθυρο συνεργασίας…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να υποχωρήσουν με τις πιέσεις τους οι Γερμανοί, για παράδειγμα, στις θέσεις τους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα τι λόγο έχουν οι Γερμανοί; Είναι δυνατόν; Αυτό υποδηλώνει και μια τεράστια άγνοια του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι διαπραγματεύσεις, του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Δεν μπορώ να συζητήσω σοβαρά πάνω σε αυτή την ατζέντα. Είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τη λογική της Ν.Δ.. Πλέον, έχει φτάσει στο απώτατο όριο της παραδοξολογίας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κριτική, τώρα, που ασκείται σε σχέση με την απόφαση: «Δεν αλλάζει τίποτα. Η χώρα μπαίνει σε γυάλα. Παίρνει κάποια χρήματα για να μπορέσει να μείνει αποστειρωμένη. Υψηλά πλεονάσματα. Μέτρα τα οποία τα έχετε ψηφίσει, άρα θα έχουμε περικοπές στις παλαιότερες συντάξεις, τον επανυπολογισμό, το αφορολόγητο». Δηλαδή ότι είναι ένα καμουφλαρισμένο μνημόνιο, νούμερο 4. Ότι ο δρόμος είναι πολύ σκληρός, με εποπτεία, ένα στενό κοστούμι, το οποίο πρέπει να το φορέσετε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα έλεγα σε όποιον ισχυρίζεται όλα αυτά, να ρίξει μια ματιά στις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup. Καλό θα του κάνει. Διότι, πρώτον, αυτό το οποίο καταφέρνουμε, είναι να έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου, μέχρι και το τέλος, τουλάχιστον, του 2020 με το μαξιλάρι ρευστότητας το οποίο έχουμε, χωρίς να υπάρχει απολύτως καμία πίεση να βγούμε στις αγορές. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι από τη μεριά τη δική μας, δεν θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία των εξόδων στις αγορές. Διότι ξέρετε ότι κάθε φορά που βγαίνουμε στις αγορές και αποκτάμε νέα ρευστότητα με χαμηλότερα επιτόκια, αυτό έχει πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία, καθώς δημιουργεί και ένα σημείο αναφοράς ως προς τον δανεισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και βελτιώνει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, και τους όρους δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων. Επομένως, θα συνεχίσουμε τις εξόδους στις αγορές. Ωστόσο, αυτό θα γίνεται χωρίς πίεση, αυτό θα γίνεται στη βάση τεχνικών κριτηρίων και με απόφαση η οποία δεν θα εκβιάζεται, αλλά αντιθέτως θα σχετίζεται με έναν συγκεκριμένο τεχνικό σχεδιασμό, που θα κάνουμε εμείς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, δηλαδή δημοσιονομικές παρεμβάσεις υπάρχουν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα λεπτό, επειδή θέσατε πάρα πολλά ζητήματα για το τι αλλάζει, με βάση τις χθεσινές αποφάσεις. Άρα, λοιπόν, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Το δεύτερο πράγμα, το οποίο εξασφαλίζεται, είναι η επιμήκυνση των δανείων του EFSF και η περίοδος χάριτος για τα επιτόκια και για τις αποπληρωμές κεφαλαίου, πράγμα το οποίο μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Και ακριβώς στη βάση αυτού του κριτηρίου, δημιουργεί μια καθαρή δωδεκαετία, ίσως και παραπάνω, δεκαπενταετία, για την ελληνική οικονομία, η οποία πλέον θα μπορεί να αφοσιωθεί στην αναπτυξιακή της στρατηγική και σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Αυτό είναι το δεύτερο. Το τρίτο: σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία. Ακούμε για στενό κορσέ, ακούμε για τέταρτο μνημόνιο -αυτά βεβαίως έχουν ειπωθεί εδώ και αρκετό καιρό. Σας λέω πάρα πολύ σύντομα τι προβλέπει η απόφαση του Eurogroup. Πρώτον, δεν εξαρτώνται πλέον από την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων οι οιεσδήποτε εκταμιεύσεις. Άρα, λοιπόν, εδώ, δεν υπάρχει ένας μηχανισμός καταναγκασμού, αντίστοιχος με τον…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μου επιτρέπετε εδώ. Και τα μέτρα για το χρέος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα μέτρα για το χρέος θα είναι μπροστά, είναι εμπροσθοβαρή. Τελείωσε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, δεν υπάρχει η αιρεσιμότητα; Τα παίρνεις, τελείωσε; Άρα, δεν θα υπάρχει…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, με την εξαίρεση των επιστροφών των κερδών της ΕΚΤ και των υπόλοιπων κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, 1,2 δις το χρόνο, τα οποία είναι συνδεδεμένα…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο αυτά είναι συνδεδεμένα με στόχους;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα οποία είναι συνδεδεμένα –προσέξτε- είναι συνδεδεμένα με την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% και με μια σειρά άλλων θεσμικών θεμάτων, τα οποία αποτυπώνονται στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, στην οποία -θα συμβούλευα όποιον θέλει να κάνει κριτική περί τετάρτου μνημονίου- να ανατρέξει και να δει,  ότι πλέον δεν γίνεται καμία αναφορά σε δημοσιονομικά μέτρα, δεν γίνεται καμία αναφορά σε καινούριες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες επιβάλλονται απ’ έξω. Πλέον, τις μεταρρυθμίσεις αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση να τις ιεραρχήσει και να τις αποφασίσει, στη βάση της δικής της πολιτικής. Άρα, λοιπόν, τα πεδία ελευθερίας στην άσκηση, ακριβώς, οικονομικής πολιτικής αυξάνονται αρκετά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχουν περιορισμοί, κύριε Τζανακόπουλε, σ’ αυτό το πεδίο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως υπάρχει ο περιορισμός των στόχων του 3,5%. Και θα σας έλεγα ότι όσο…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα υπερπλεονάσματα η κυβέρνηση μπορεί να τα διαθέσει όπου θέλει; Δεν υπάρχει ένας περιορισμός εκεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:Η κυβέρνηση τα υπερπλεονάσματα, εφόσον δημιουργούνται, θα έχει τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιεί για την ελάφρυνση των αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων, στη βάση της ιεράρχησης και στη βάση της απόφασης που η ίδια θα παίρνει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χωρίς την έγκριση…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω. Η μοναδική αυτή τη στιγμή υποχρέωση την οποία αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι πρώτον, να τηρεί τον στόχο του 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Και από εκεί και πέρα, να μην αμφισβητήσει μια σειρά από θεσμικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και σχετίζονται αφενός με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, αφετέρου με την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τις συντάξεις και το αφορολόγητο, για παράδειγμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα σας έλεγα το εξής: ότι όλα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και θα πρότεινα στη ΝΔ να μην ποντάρει όλα της τα λεφτά σε αυτού του τύπου την αντιπολίτευση, διότι θα τα χάσει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στις συντάξεις, για παράδειγμα.Θα τα χάσει; Για τις συντάξεις λέτε και για το αφορολόγητο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα. Η ΝΔ καλό είναι να μην ποντάρει όλα της τα λεφτά σε αυτού του τύπου την αντιπολίτευση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, να υποθέσω ότι είναι ανοιχτό το θέμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να υποθέσετε ό,τι θέλετε. Εγώ είπα η ΝΔ να μην ποντάρει όλα της τα λεφτά σε αυτή την αντιπολίτευση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Από εκεί και πέρα, αυτή η Συμφωνία δίνει τη δυνατότητα πια στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα δικό της οικονομικό πρόγραμμα, που έχει να κάνει με τα δημοσιονομικά, αλλά και τον τρόπο που θα δώσει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες για επενδύσεις στη χώρα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς καταθέσαμε πριν από λίγο καιρό και συζητήσαμε με τους εταίρους μας στο Eurogroup ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, στο οποίο πρέπει να ανατρέχουμε κάθε φορά που κάνουμε τη συζήτηση για τους όρους και τις βέλτιστες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Εμείς έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική αντίληψη για το παραγωγικό μοντέλο που θέλουμε να οικοδομήσουμε στην Ελλάδα. Αυτό λέει -πάρα πολύ χοντρικά και σχηματικά σας το λέω- ότι δεν πρέπει να στηριχτεί αυτό το μοντέλο στη συντριβή της εργασίας, δεν πρέπει να στηριχτεί στο χαμηλό εργατικό κόστος. Αντιθέτως, πρέπει να στηριχτεί στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες, στην προσπάθεια αξιοποίησης του εξαιρετικά καταρτισμένου εργατικού μας δυναμικού. Πρέπει να στηριχτεί στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, έτσι ώστε τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν ανταγωνιστικά όχι στη βάση της χαμηλής τιμής, αλλά στη βάση της ποιότητας. Αυτό, λοιπόν, το μοντέλο βάζει στο επίκεντρο τον εργαζόμενο και νομίζω ότι αποτελεί και τη βασική διαχωριστική γραμμή μεταξύ ημών και της ΝΔ, η οποία επιμένει στις παρωχημένες και αγκυλωμένες αντιλήψεις, που θέλουν την ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας και δη της ελληνικής, να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο χαμηλό εργασιακό κόστος. Αυτές οι δύο πολιτικές γραμμές, τώρα που βγαίνουμε πια από την περίοδο της μνημονιακής επιτροπείας, θα γίνουν ακόμη πιο εναργείς, θα γίνουν ακόμη πιο σαφείς. Και αυτό νομίζω ότι θα είναι ευεργετικό για την πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και για την ιδεολογική αντιπαράθεση το επόμενο διάστημα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να το κλείσουμε τώρα, έτσι κι αλλιώς θα έχουμε τη δυνατότητα τις επόμενες μέρες να το δούμε και από τις αγορές και τα μηνύματα που θα έρθουν. Να κλείσουμε με το Μακεδονικό. Με το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αντιδρά η ΝΔ. Αλλά πλέον έχουμε πια τις αντιδράσεις που έχουμε σε όλη τη χώρα ή μεμονωμένα κατά κυβερνητικούς παράγοντες και στελέχη. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι υπάρχουν αντιδράσεις. Έχουμε πολλές φορές προπηλακισμούς και κάποιες βίαιες εκφράσεις απέναντι σε στελέχη. Εσείς κατηγορείτε τη ΝΔ ότι υποκινεί αυτά τα γεγονότα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας λέω πάρα πολύ απλά το εξής: τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν, πράγματι, κάποια περιθωριακά περιστατικά, στα οποία με βάση τις καταγγελίες και των υπουργών που ήταν εκεί, του κυρίου Κοντονή, της κυρίας Κουντουρά, προκύπτει ότι έγιναν από στελέχη και μέλη της ΝΔ τα οποία βρίσκονταν σε αγαστή συνεργασία με μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής. Αυτό αποτελεί ένα στίγμα για τη ΝΔ, το οποίο δύσκολα θα καταφέρει να το βγάλει από πάνω της. Νομίζω ότι πλέον η ΝΔ έχει μετατοπιστεί και έχει εκφυλιστεί από ένα κεντροδεξιό κόμμα, σε ένα κόμμα που φλερτάρει επικίνδυνα με την εθνικιστική ακροδεξιά. Και αυτό δεν θα βγει σε καλό ούτε στον κύριο Μητσοτάκη, ούτε στη ΝΔ στο σύνολό της. Νομίζω ότι υπάρχουν φιλελεύθεροι, μετριοπαθείς και κεντροδεξιοί στη ΝΔ, οι οποίοι δεν θα αποδεχτούν αυτή τη στροφή, αυτό τον εκφυλισμό, αυτή την κατάπτωση στην οποία έχει περιπέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά μετά τη συζήτηση στη Βουλή, όπου είδαμε διάφορους βουλευτές της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για προδοσίες, για μειοδοσίες, για ξεπουλήματα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΝΔ έχει πει ότι είναι μια κακή συμφωνία. Ο κύριος Μητσοτάκης δεν συμφωνεί με αυτή τη συμφωνία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Μητσοτάκης έχει αλλάξει την άποψή του για τη συμφωνία και για τις διαπραγματεύσεις περίπου επτά φορές το τελευταίο πεντάμηνο. Στην αρχή μας έλεγε για σύνθετη ονομασία erga omnes, μετά προσέθεσε τη συνταγματική αναθεώρηση. Όταν είδε ότι έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε και τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα, μας είπε ότι δεν είναι τώρα η ώρα για να γίνει η συμφωνία και πρέπει να τη μεταθέσουμε στο μέλλον. Στη συνέχεια πήγε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και είπε ότι θέλει μια συμφωνία με erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση. Ακούσαμε και μάθαμε από τη FAZ ότι μάλιστα σε συνομιλίες που είχε με γερμανούς αξιωματούχους ο κύριος Μητσοτάκης έλεγε ότι δεν σκοπεύει να πάρει πίσω τη συμφωνία, δεν σκοπεύει να ακυρώσει τη συμφωνία. Και εύχεται, μάλιστα, να περάσει από τη Βουλή όσο είναι κυβέρνηση και Πρωθυπουργός ο κύριος Τσίπρας, για να φύγει το αγκάθι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολιτικός απατεώνας, κύριε Τζανακόπουλε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, ακριβώς αυτό σας περιγράφω αυτή τη στιγμή. Σας περιγράφω έναν πολιτικό απατεώνα, ο οποίος πηγαίνει στο εξωτερικό και επί της ουσίας δεσμεύεται στους ευρωπαίους και στους γερμανούς αξιωματούχους ότι δεν πρόκειται να πάρει πίσω τη συμφωνία. Στη συνέχεια έρχεται εδώ και κάνει εμπόριο πατριωτισμού, καταλήγει να γίνεται ένας, με τη στενή έννοια, πατριδοκάπηλος, φλερτάρει με ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις, νομιμοποιεί και στρώνει το χαλί στις ακραίες αντιδράσεις της Χρυσής Αυγής. Επιτρέπει στα στελέχη του να μιλάνε για πογκρόμ εναντίον αριστερών, επιτρέπει στα στελέχη του να μιλάνε για κυνήγι αριστερών, επιστρέφει σε έναν λόγο, ο οποίος είναι ο παραδοσιακός λόγος της εθνικοφροσύνης. Νομίζω ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι ο κύριος Μητσοτάκης είναι ένας πλήρως αποτυχημένος πολιτικός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ένας πολιτικός απατεώνας και θα το πω όσες φορές χρειάζεται.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και να κλείσουμε με τις καταγγελίες που έκανε ο κυβερνητικός σας εταίρος, ο κύριος Καμμένος, εντάσσοντας όλα αυτά σε ένα σχέδιο της διαπλοκής για να ρίξει την κυβέρνηση. Υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο; Σας απειλούν εσάς; Απειλούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχουν απειλές από ένα σύστημα που θέλει να ρίξει την κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια διαρκής επιχείρηση -και φαντάζομαι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούτε- από το 2015 να πέσει αυτή η κυβέρνηση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει τώρα συντονισμένα ένα σχέδιο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι αυτή η κυβέρνηση έβαλε ένα τέλος σε μια σειρά από πρακτικές διαφθοράς, στη βάση των οποίων πάρα πολλοί σε αυτή τη χώρα πλούτισαν. Και αυτό ενοχλεί. Και από το 2015 μέχρι και σήμερα έχουν στηθεί αρκετές επιχειρήσεις για την πτώση αυτής της κυβέρνησης. Μην σας θυμίσω τώρα την αριστερή παρένθεση -που ξεχείλωσε- των πρώτων μηνών του 2015, που ήταν το πολιτικό σχέδιο του κυρίου Σαμαρά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε,όμως, αυτό είναι μια πολιτική εξήγηση ή έχετε στοιχεία ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, λοιπόν, ότι πρόκειται για μια διαρκή πολιτική προσπάθεια αυτή η κυβέρνηση να υποστεί ζημιά, διότι όσο αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, τόσο μια σειρά από ολιγάρχες και το σύνολο -θα έλεγε κανείς- της οικονομικής ελίτ της χώρας, παθαίνει μεγάλη ζημιά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και θέλει να ρίξει την κυβέρνηση; Σχεδιάζει διάφορους τρόπους;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναείπα. Πρόκειται για μια διαρκή πολιτική επιχείρηση να υποστεί η κυβέρνηση αυτή ζημιά. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο, νομίζω ότι είμαι αρκετά σαφής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολιτική ή υπάρχει και σχέδιο άλλο, με άλλους τρόπους, να δημιουργήσει…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είμαι αρκετά σαφής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.Κύριε Τζανακόπουλε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή σας ημέρα. Και θα έχουμε τη δυνατότητα, βέβαια, να δούμε και τις συμφωνίες αυτές και την πορεία της πραγματικής οικονομίας τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες, όπως από την 20ηΑυγούστου και μετά όπου τελειώνει και ληξιαρχικά το πρόγραμμα του μνημονίου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπαίνει και η τελική σφραγίδα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Καλή σας ημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, Ελλάδα & ΠΓΔΜ εγκαινιάζουν μια νέα εποχή φιλίας & συνεργασίας μεταξύ τους αλλά & για το σύνολο της Βαλκανικής. Το Κοινοβούλιο της γείτονος κυρώνει σήμερα τη Συμφωνία, κάνοντας το 1ο από τα προβλεπόμενα βήματα για τη θέση της σε ισχύ.

• Για την Ελληνική Κυβέρνηση, η Συμφωνία συνιστά πράξη ευθύνης & πατριωτισμού που αποκαθιστά την ιστορική πραγματικότητα. Και απαντά στις ανάγκες του ελληνικού λαού που στην μεγάλη του πλειοψηφία, διαχρονικά επιθυμεί την ειρηνική συνύπαρξη & συνεργασία ανάμεσα στις χώρες των Βαλκανίων.

• Η Συμφωνία βρίσκει σύμπασα τη διεθνή κοινότητα στο πλευρό των χωρών που βάζουν τέλος σε μια διένεξη που κόστισε και στις δυο πολύ. Οι δυνάμεις στις δυο χώρες που εχθρεύονται τη Συμφωνία, έχουν κοινή βάση επιχειρημάτων: Πατριδοκαπηλία, αλλοίωση της Ιστορίας & άκρατο λαϊκισμό.

• ΝΔ & VMRO όχι μόνο αγνοούν την ιστορική τους ευθύνη για τη διαιώνιση του προβλήματος αλλά σήμερα, υπό την ηγεμονία ακροδεξιών ομάδων στο εσωτερικό τους, προσπαθούν και πάλι να παίξουν το τελευταίο τους χαρτί: Το χαρτί του διχασμού ανάμεσα σε δήθεν πατριώτες και δήθεν προδότες.

• Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΝΔ δεν θα ακολουθήσει την ηγεσία της και μερίδα του τύπου που υποστηρίζει τη ΧΑγίτικη μετάλλαξη του ιστορικού κόμματος της κεντροδεξιάς. Οι προβοκατόρικες ενέργειες των τελευταίων ημερών δεν μπορούν να δημιουργήσουν εικόνα εθνικού διχασμού.

• Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη συνεπάγεται ότι τα περιθωριακά περιστατικά των τελευταίων ημερών οργανώνονται κατεντολήν &με την πλήρη κάλυψή του. Με τη στάση του νομιμοποιεί αντικειμενικά τη φασιστική ρητορεία &πρακτικές. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον ακροδεξιό εκφυλισμό της ΝΔ.

• Στο ιστορικό αυριανό Eurogroup θα επικυρωθεί &τυπικά η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος, θα αποφασιστεί ο μηχανισμός παρακολούθησης της οικονομίας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα αλλά θα παρθούν & οι τελικές αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους.

• Η λειτουργία του μηχανισμού παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα δεν προβλέπει μέτρα, δεν συνδέεται με χρηματοδότηση & εκταμιεύσεις, δεν προβλέπει κανενός είδους καταναγκασμό & δεν έχει ουδεμία σχέση με το μηχανισμό πειθάρχησης των μνημονίων.

• Για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η απόφαση είναι αυτό του EG της 15/06/2017: Ανώτατο ετήσιο όριο ακαθ. χρηματοδοτικών αναγκών στο 15% του ΑΕΠ & προσδιορισμό μέτρων που καθιστούν το χρέος βιώσιμο στο βραχυ- μεσο- και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

• Κοινά αποδεκτό κριτήριο για όλους τους εμπλεκόμενους στις συζητήσεις είναι η λύση να είναι πειστική στις αγορές και να εμπεδώσει το αξιόχρεο της Ελλάδας δηλαδή να αποτελέσει την τελευταία πράξη για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας.

• Πολλοί έχουν σπεύσει να διασπείρουν φήμες περί δήθεν συναλλαγής της κυβέρνησης με αντίκειμενο το Μακεδονικό για να εξασφαλιστεί λύση στο χρέος. Οι φήμες αυτές φανερώνουν την άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι θεσμοί & οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Κυριότερα όμως φανερώνει ότι έχουν αποδεχθεί ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει θετική ρύθμιση για το χρέος & σπεύδουν τώρα να απομειώσουν αυτήν την επιτυχία. Αφού εξαντλήθηκε η κινδυνολογία περνάνε στο σύμπαν του παραλογισμού & του ανορθολογισμού. Τους ευχόμαστε καλά ξεμπερδέματα.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

Κυρίες και Κύριοι,

Η Ελλάδα και η πΓΔΜ, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, εγκαινιάζουν μια νέα εποχή φιλίας, συνεργασίας και σταθερότητας τόσο στις μεταξύ τους σχέσεις όσο και για το σύνολο της Βαλκανικής.

Το Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας κυρώνει σήμερα τη Συμφωνία, κάνοντας το πρώτο από τα προβλεπόμενα βήματα για τη θέση της σε ισχύ.

Η Συμφωνία αυτή βρίσκει σύμπασα τη διεθνή κοινότητα στο πλευρό των δύο χωρών, που βάζουν ένα τέλος σε μια διένεξη που κόστισε πολύ και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Για την Ελληνική Κυβέρνηση, η Συμφωνία συνιστά μια πράξη ευθύνης και πατριωτισμού που αποκαθιστά την ιστορική πραγματικότητα και απαντά στις ανάγκες του ελληνικού λαού, ο οποίος στη μεγάλη του πλειοψηφία, διαχρονικά, επιθυμεί την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία ανάμεσα σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων.

Οι δυνάμεις που εχθρεύονται τη Συμφωνία και στις δύο χώρες έχουν κοινή βάση επιχειρημάτων. Την πατριδοκαπηλία, την αλλοίωση της ιστορίας και φυσικά τον άκρατο λαϊκισμό.

Η ΝΔ και το VMRO, όχι μόνο αγνοούν την ιστορική τους ευθύνη για τη διαιώνιση του προβλήματος, αλλά, σήμερα, υπό την ηγεμονία ακροδεξιών ομάδων στο εσωτερικό τους, προσπαθούν για ακόμη μία φορά να παίξουν το χαρτί του διχασμού. Του διχασμού ανάμεσα σε δήθεν πατριώτες και δήθεν προδότες.

Οι προβοκατόρικες ενέργειες των τελευταίων ημερών που έχουν οργανωθεί από μια χούφτα μελών και στελεχών της ΝΔ σε αγαστή συνεργασία με Χρυσαυγίτες προφανώς δεν μπορούν να δημιουργήσουν  την εικόνα του εθνικού διχασμού.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΝΔ δεν πρόκειται να ακολουθήσουν την ηγεσία της, αλλά και μερίδα του Τύπου, που υποστηρίζει τη χρυσαυγίτικη μετάλλαξη του ιστορικού κόμματος της κεντροδεξιάς.

Τα χθεσινά περιστατικά στα Γιαννιτσά, αλλά και τα Χανιά, όπου ομάδες 5-6 μελών της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένταση έρχονται σε συνέχεια της επίθεσης στον Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και της εθνικιστικής στροφής της ΝΔ τις τελευταίες εβδομάδες.

Έρχονται σε συνέχεια του φασιστικού παραληρήματος του στελέχους της ΝΔ Πριονίδη που καλούσε σε πογκρόμ εναντίον Αριστερών και, μάλιστα, με την πλήρη κάλυψη της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας.

Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη συνεπάγεται ότι τα περιθωριακά αυτά περιστατικά οργανώνονται κατ’ εντολήν και με την πλήρη κάλυψη του ίδιου.

Δικαιώνεται έτσι η επισήμανση της κυβέρνησης ότι ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση του νομιμοποιεί αντικειμενικά τη φασιστική ρητορεία και τις φασιστικές πρακτικές και ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον ακροδεξιό εκφυλισμό της Νέας Δημοκρατίας.

Κυρίες και Κύριοι,

Αύριο πραγματοποιείται, όπως γνωρίζετε, μια ιστορική συνεδρίαση του Eurogroup.

Πρόκειται για τη συνεδρίαση στην οποία θα επικυρωθεί, και τυπικά, η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου ελληνικού προγράμματος.

Η Ελλάδα αφήνει πίσω της μια σκληρή περίοδο, που κόστισε πολλά στον ελληνικό λαό.

Πέρα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το Eurogroup αναμένεται να λάβει αποφάσεις για τα δύο εναπομείναντα ζητήματα, σχετικά με την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τη μνημονιακή επιτροπεία.

Το πρώτο αφορά το μηχανισμό παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας, για την περίοδο μετά το πρόγραμμα.

Η λειτουργία αυτού του μηχανισμού είναι γνωστή ήδη από τις περιπτώσεις των χωρών της Ευρωζώνης που βρέθηκαν σε πρόγραμμα και εξήλθαν από αυτό.

Σήμερα, βεβαίως, αρκετές εφημερίδες και sites έσπευσαν και πάλι να κάνουν λόγο για 4ο  μνημόνιο. Το περιεχόμενο, όμως, του κειμένου που δημοσιεύουν τους διαψεύδει κατηγορηματικά και τους γελοιοποιεί. Όποιος το διαβάσει θα διαπιστώσει και μόνος του ότι δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως δέσμευση για νέα μέτρα. Αντιθέτως, περιγράφει γενικούς στόχους πολιτικής που αφορούν το πρωτογενές πλεόνασμα, την απομείωση των κόκκινων δανείων, την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Περιγράφει, επίσης, τη μορφή που θα πάρει η μεταμνημονιακή παρακολούθηση χωρίς αξιολογήσεις και προαπαιτούμενες δράσεις, αλλά αποκλειστικά με αποστολές και εκθέσεις  των θεσμών. Ό, τι δηλαδή ισχύει και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που εξήλθαν από προγράμματα προσαρμογής.

Ο μηχανισμός αυτός δεν προβλέπει μέτρα, δεν συνδέεται με χρηματοδότηση και εκταμιεύσεις, δεν προβλέπει κανενός είδους καταναγκασμό. Με λίγα λόγια, δεν έχει ουδεμία σχέση με τον μηχανισμό πειθάρχησης των μνημονίων.

Το δεύτερο ζήτημα και το κρισιμότερο είναι οι τελικές αποφάσεις που θα πάρει το Eurogroup για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Είναι γνωστό ήδη το πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθεί η απόφαση αυτή και δεν είναι άλλο από αυτό που όρισε το Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017.

Δηλαδή, τη θέσπιση ανώτατου ετήσιου ορίου των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού δημοσίου στο 15% του ΑΕΠ στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Αλλά και τον προσδιορισμό μέτρων που καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος στο βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε ενόψει μιας ουσιαστικής λύσης, η οποία θα επιδράσει πολλαπλασιαστικά στην ήδη καταγεγραμμένη δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Κοινά αποδεκτό κριτήριο για όλους τους εμπλεκόμενους στις συζητήσεις είναι η λύση αυτή να είναι πειστική για τις αγορές και να εμπεδώσει το αξιόχρεο της χώρας μας.

Δηλαδή, να αποτελέσει την τελευταία πράξη για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, η οποία θα μπορεί με σίγουρα και σταθερά βήματα να οργανώσει την επόμενη μέρα, ως μια κανονική, σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα.

Κλείνω με ένα μόνο σχόλιο. Πολλοί, τις τελευταίες μέρες, έχουν σπεύσει να διασπείρουν άθλιες φήμες περί δήθεν συναλλαγής της ελληνικής κυβέρνησης με αντικείμενο το Μακεδονικό για να εξασφαλιστεί λύση στο χρέος. Οι φήμες αυτές φανερώνουν δύο πράγματα:

Πρώτον, άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη.

Δεύτερον και κυριότερο, φανερώνει ότι όσοι διασπείρουν αυτές τις συνωμοσιολογίες και τις άθλιες φήμες έχουν πλέον αποδεχθεί ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει μια θετική ρύθμιση για το ελληνικό χρέος. Μια ρύθμιση που ούτε στον ύπνο τους δεν είχαν δει όσοι συμμετείχαν στη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και οι οποίοι τώρα σπεύδουν να απομειώσουν μια κυβερνητική διαπραγματευτική επιτυχία, η οποία είναι προδιαγεγραμμένη.

Αφού, λοιπόν, εξαντλήθηκε η κινδυνολογία περνάμε πλέον στο σύμπαν του παραλογισμού και του ανορθολογισμού. Ευχόμαστε σε όλους αυτούς καλά ξεμπερδέματα.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, λέτε για τις φήμες που διασπείρονται, σχετικά με συναλλαγή της κυβέρνησης για το Προσφυγικό -έχουν ξεκινήσει αυτές οι φήμες και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνητικού σας εταίρου- και διερωτώμαι εάν με άξονα, μάλλον με καταλύτη, αυτή τη συμφωνία της Ελλάδας με τη FYROM, η κυβέρνηση τελεί υπό προθεσμία; Μέχρι, δηλαδή, να έρθει η συμφωνία στη Βουλή για κύρωση; Γιατί ο κύριος Καμμένος είχε πει ότι θα κάνει οτιδήποτε για να μην κυρωθεί, όχι απλώς ότι δεν θα την ψηφίσει ο ίδιος. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε κυρία Ζορμπά. Είπατε το Προσφυγικό, αυτό είναι καινούργιο τώρα; Η συναλλαγή αφορά το Προσφυγικό;

ΖΟΡΜΠΑ: Όχι, με συγχωρείτε. Το Προσφυγικό ενδεχομένως να προκύψει, μέσω της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι άλλη συναλλαγή αυτή; Είναι καινούργια συναλλαγή αυτή που έκανε η ελληνική κυβέρνηση;

ΖΟΡΜΠΑ: Όχι, για το χρέος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Η συναλλαγή τελικά τι αφορά; Το χρέος; Το Μακεδονικό; Το Προσφυγικό; Έχουμε λίγο μπερδευτεί εδώ με τι συναλλασσόμαστε και για ποιο θέμα συναλλασσόμαστε. Ακούστε να δείτε. Αυτά είναι συνωμοσιολογίες   απαράδεκτες. Είναι φήμες άθλιες. Σας το είπα και προηγουμένως ότι όσοι τις αναπαράγουν και όσοι τις διασπείρουν έχουν προδιαγράψει μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Και αυτή τη στιγμή έχουν αφήσει πίσω φυσικά την κινδυνολογία της καταστροφής, του ότι η χώρα βαδίζει στα βράχια, ότι διαλυόμαστε, ότι καταστρεφόμαστε. Και αρχίζουν να μιλούν για συναλλαγές, οι οποίες, όπως σας είπα και προηγουμένως, μας εισάγουν πια στο σύμπαν του ανορθολογισμού και του παραλογισμού. Τώρα από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, για το εάν και κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση δήθεν τελεί υπό προθεσμία. Όλοι τελούμε υπό την προθεσμία του Συντάγματος, όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Από εκεί και πέρα, η συμφωνία, πιστέψτε με, θα επικυρωθεί, θα κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή  με μία διευρυμένη πατριωτική και προοδευτική πλειοψηφία. Και εάν χρειαστεί στη συνέχεια, επίσης πιστέψτε με, η ελληνική κυβέρνηση θα ξαναλάβει  ψήφο εμπιστοσύνης για να ολοκληρώσει την τετραετία.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, εάν σας προβληματίζουν, όλα αυτά που συμβαίνουν στα Σκόπια αυτή τη στιγμή. Έχουμε τον πρωθυπουργό, τον κύριο Ζάεφ, να απειλεί με καθαίρεση τον Πρόεδρο, ο Πρόεδρος να απαντά: «Δεν αλλάζω άποψη. Εάν θέλεις καθαίρεσε με». Σας προβληματίζει; Θεωρείτε ότι τελικά θα μπορέσει να το περάσει αυτό ο Ζάεφ στα Σκόπια; Και μήπως τελικά εσείς πάρετε όλο το πολιτικό κόστος και ναυαγήσει η συμφωνία από εκεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τσακίρη, επιτρέψτε μου πριν απαντήσω στην ερώτησή σας, να κάνω άλλο ένα σχόλιο. Ο κύριος Μητσοτάκης πριν από λίγο καιρό -νομίζω το ξαναείπε στην ομιλία του στη Βουλή, αλλά δεν έχει και τόση σημασία αυτό- είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς. Αυτά ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε εκείνος. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο μόνος που ενώθηκε με τις ακροδεξιές ομάδες του VMRO και τις εθνικιστικές αντιλήψεις, που αυτή τη στιγμή εμποδίζουν ή εν πάση περιπτώσει  αντιδρούν στη συμφωνία στη γειτονική μας χώρα, είναι ο κύριος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει υιοθετήσει ίδια και απαράλλακτη την εθνικιστική ρητορική του VMRO και των ακροδεξιών στη γείτονα. Και επομένως, νομίζω ότι αυτό αποτελεί και το εθνικιστικό παράδοξο. Δηλαδή, ότι οι εθνικιστές και στα δύο κράτη αντιδρούν σε μία συμφωνία, που και οι δύο χαρακτηρίζουν ως μειοδοσία. Από τη μία μεριά, ο κύριος Μητσοτάκης μας λέει ότι αυτός που μειοδότησε ήταν ο κύριος Τσίπρας, από την άλλη μεριά το  VMRO λέει ότι ο κύριος Ζάεφ είναι ο εθνικός μειοδότης. Τελικά ποιός είναι ο εθνικός μειοδότης; Κανείς δεν είναι εθνικός μειοδότης. Απλώς μιλάμε για δύο ηγέτες και για δύο κυβερνήσεις, οι οποίες για πρώτη φορά πορεύτηκαν με άξονα τις αξίες της συνεργασίας, της φιλίας, της αλληλεγγύης και της συνανάπτυξης στα Βαλκάνια και γι’ αυτό τον λόγο επέλυσαν μία διένεξη, η οποία κρατά εδώ και 26 χρόνια, αποστερώντας πολιτικό κεφάλαιο από τα Βαλκάνια, αλλά αποστερώντας και διπλωματικό κεφάλαιο από την ελληνική εξωτερική πολιτική. Τώρα, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία στην ΠΓΔΜ, εμείς θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την προσπάθεια που κάνει ο κύριος Ζάεφ να κυρώσει τη συμφωνία και στη συνέχεια να ολοκληρώσει το δημοψήφισμα και τη συνταγματική αναθεώρηση, έτσι όπως προβλέπεται για να τεθεί η σύμβαση σε ισχύ και συνέχεια να την κυρώσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως σας είπα, με μια ευρεία κοινοβουλευτική προοδευτική πλειοψηφία. Πολιτικό κόστος, κύριε Τσακίρη, από τη συμφωνία, η κυβέρνηση δεν νιώθει ότι υπάρχει. Αντιθέτως, νομίζουμε ότι η συμφωνία αυτή ενώνει το σύνολο των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών σε μια κατεύθυνση επίλυσης προβλημάτων, όχι δημιουργίας προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, αλλά και μεταξύ της χώρας μας και της πΓΔΜ.   

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, εκφράσατε την αισιοδοξία ότι όταν θα έρθει προς κύρωση η Συμφωνία στη Βουλή, εκφράσατε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα λάβει, αν χρειαστεί, πάλι ψήφο εμπιστοσύνης. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, με το οποίο συνεργάζεστε, είπε σήμερα σε συνέντευξή του ότι σε περίπτωση που έρθει πάλι μια πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, οι ΑΝΕΛ δεν θα στηρίξουν την κυβέρνηση. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι η Συμφωνία θα κυρωθεί με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αν χρειαστεί η ελληνική κυβέρνηση θα ξαναλάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για να ολοκληρώσει την τετραετία. Δεν ανακαλώ, προφανώς, τη δήλωσή μου. Ήταν σαφής και συγκεκριμένη. 

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, επ’ αυτού, γιατί δημιουργείτε κάποια ερωτηματικά με αυτή την τοποθέτησή σας. Λέτε, λοιπόν, ότι εφόσον ψηφιστεί η Συμφωνία, η κυβέρνηση μπορεί να προκαλέσει ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό θα γίνει στην περίπτωση…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα τίποτα τέτοιο. 

ΚΕΧΑΓΙΑ: Το υπαινίσσεστε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα, αν χρειαστεί, θα ξαναλάβει ψήφο εμπιστοσύνης. 

ΚΕΧΑΓΙΑ: Αν χρειαστεί. Σε ποια περίπτωση, λοιπόν, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια σας και να μην υπάρχει παρανόηση. Σε ποια περίπτωση, λοιπόν, μπορεί να χρειαστεί; Σε περίπτωση που δεν ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ; Κατά την κρίση της κυβέρνησης, μπορεί αυτό να είναι αιτούμενο; Ή σε μία άλλη περίπτωση που δεν περάσει η Συμφωνία από τη Βουλή, μπορεί να χρειαστεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Συμφωνία, δεν υπάρχει καμία περίπτωση, να μην περάσει, να μην κυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Σε ό,τι αφορά το άλλο ζήτημα που μου βάζετε, σας λέω πολύ σαφώς ότι το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει ότι εκείνος που κρίνει τον χρόνο, κατά τον οποίο θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, είναι αποκλειστικά και μόνο ο Πρωθυπουργός. Εφόσον, λοιπόν, το κρίνει ο Πρωθυπουργός, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και θα τη λάβει. 

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Ενισχυμένη πλειοψηφία, 180 βουλευτών, σκέφτεστε να ζητήσετε, κύριε Εκπρόσωπε; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο θέμα, ούτε υπάρχει συνταγματική ανάγκη για κάτι τέτοιο, όπως γνωρίζετε. Διότι συνταγματική ανάγκη για αυξημένη πλειοψηφία, υπάρχει μόνο όταν θέλεις να μεταφέρεις αρμοδιότητες της ελληνικής κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς. Σε αυτή την περίπτωση, δεν έχουμε μια τέτοια συμφωνία που μεταφέρει αρμοδιότητες σε διεθνή οργανισμό ή αφορά ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Ωστόσο, αυτό το οποίο θα επιδιώξουμε –και το έχω πει πολλές φορές από αυτό εδώ το βήμα, το έχει πει και ο Πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός των Εξωτερικών- θα είναι μία όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη πλειοψηφία. Από εκεί και πέρα, ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Διότι, ξέρετε, ο κύριος Μητσοτάκης, από τη μία μεριά, δεν μπορεί να δηλώνει σε ευρωπαίους ή γερμανούς αξιωματούχους ότι δεν θα πάρει πίσω τη συμφωνία και, από την άλλη μεριά, να μας λέει ότι δεν θα την ψηφίσει. Πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι Μητσοτάκης εξωτερικού ή Μητσοτάκης εσωτερικού. 

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., ο κύριος Σγουρίδης, σε συνέντευξή του, είπε ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. έγινε όντως σύνδεση του ονοματολογικού με το χρέος. Ήθελα να σας ρωτήσω: λέει ψέματα ο κύριος Σγουρίδης; Και αν λέει ψέματα, πρέπει εσείς να ζητήσετε από τον κύριο Καμμένο ή να εγκαλέσει ή να ζητήσει την παραίτηση του κυρίου Σγουρίδη, που είναι αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ.; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Αντζολέτο, ακούστε λίγο πιο προσεκτικά τη δήλωση του κυρίου Σγουρίδη, ο οποίος λέει ότι συζήτησαν σε διάφορα πηγαδάκια μια σειρά από ζητήματα, μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με τη συμφωνία και πουθενά δεν επιβεβαιώνει αυτό το οποίο εσείς λέτε τώρα. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ, και το είπα και προηγουμένως, είναι ότι οι φήμες περί συναλλαγής, οι φήμες περί ανταλλαγής, το μόνο το οποίο κάνουν, είναι να εκθέτουν αυτούς που τις διασπείρουν. Και σας εξήγησα προηγουμένως για ποιον ακριβώς λόγο συμβαίνει αυτό. Διότι απλούστατα έχουν προδιαγράψει μία θετική ρύθμιση για το ελληνικό χρέος και αυτό το οποίο θέλουν να κάνουν τώρα, είναι να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να απομειώσουν αυτή τη μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία, που οδηγεί τη χώρα μας εκτός μνημονίου, αλλά οδηγεί και στην αυτοδύναμη ανάκτηση της πρόσβασής μας στις αγορές χρήματος. Σας ξαναλέω: τους εύχομαι καλά ξεμπερδέματα. 

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Καταρχάς ήθελα να ρωτήσω, επειδή ακούμε από το ΚΙΝ.ΑΛ., από την κυρία Γεννηματά, συνεχώς, να έχει μια τοποθέτηση περί βελτίωσης ορισμένων από τους όρους της συμφωνίας αυτής. Για να μην γυρνάμε γύρω – γύρω, υπάρχει πιθανότητα να συζητήσετε κάτι τέτοιο ή να μην γίνεται κάτι τέτοιο; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν γυρνάει γύρω – γύρω. Η συμφωνία έχει υπογραφεί.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Όχι η κυβέρνηση. Να το ξεκαθαρίσω. Η συζήτηση γυρνάει γύρω – γύρω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω ποιος την κάνει αυτή τη συζήτηση. Θα σας πω το εξής: η συμφωνία έχει υπογραφεί. Η συμφωνία κυρώνεται σήμερα από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ. Στη συνέχεια θα προχωρήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης και μετά θα έρθει προς κύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τα ζητήματα που αφορούν τη συμφωνία, όλα έχουν κλείσει. Η συμφωνία είναι απολύτως θετική και διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, με κάθε δυνατό τρόπο. Και με αυτή την έννοια, νομίζω ότι η πολιτική τοποθέτηση της κυρίας Γεννηματά, αλλά και του κυρίου Βενιζέλου, a propos, ο οποίος θέτει ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης, νομίζω ότι απλά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Αρνούνται την πολιτική ιστορία του κόμματος από το οποίο προέρχονται, αρνούνται την ανάγκη, αυτή τη στιγμή, να στηριχθεί μια συμφωνία που επιλύει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μια διένεξη η οποία υπάρχει εδώ και 26 χρόνια. Θα τους έλεγα, ότι θα ήταν προτιμότερο να ακούσουν μια σειρά από στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, τα οποία επιμένουν να μιλούν για μια καλή συμφωνία, η οποία –όπως είπα και προηγουμένως- διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα. Θα τους πρότεινα να ακούσουν τις τοποθετήσεις του κυρίου Αλιβιζάτου, τις τοποθετήσεις του κυρίου Μανιτάκη, αλλά και άλλων σημαντικών νομικών, συνταγματολόγων, αλλά και δημοσίων προσώπων, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει αυτή τη συμφωνία. Το Κίνημα Αλλαγής, νομίζω, αν θέλει να δικαιώσει την ίδια του την ιστορία, θα πρέπει, στο σύνολό του, να στηρίξει τη συμφωνία με την πΓΔΜ και να αφήσει τις προφάσεις οι οποίες, κατά τη γνώμη μου, εκπορεύονται ή προκαλούνται από ένα αντισυριζαϊκό μένος, το οποίο έχει και η κυρία Γεννηματά, αλλά και ο κύριος Βενιζέλος. 

ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗ: Ήθελα λίγο να επανέλθω στην ψήφιση της συμφωνίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και στο κομμάτι που αναφέρατε ότι αν θα ζητηθεί δεύτερη φορά ψήφος εμπιστοσύνης. Θα ήθελα να μας ξεκαθαρίσετε λίγο, δηλαδή εάν καταψηφίσουν οι ΑΝ.ΕΛ., όπως έχουν πει, τη συμφωνία, εσείς τότε θα ζητήσετε ψήφο εμπιστοσύνης; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ήμουν ξεκάθαρος. Και θα ζητήσουμε και θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης. 

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι θα ταυτίσετε τη διαδικασία ψήφισης της συμφωνίας με ψήφο εμπιστοσύνης; Ή, σε διαφορετική περίπτωση, σε ποιες ψήφους προσδοκάτε από το Κοινοβούλιο; Προσδοκάτε στις ψήφους του Κινήματος Αλλαγής;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα. Σας είπα ότι εφόσον τεθεί οποιοδήποτε θέμα αμφισβήτησης της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου και από τον οποιοδήποτε στην ελληνική κυβέρνηση, τότε ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει και θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. 

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή χρησιμοποιήσατε, νομίζω δύο τρεις φορές, ότι όταν θα έρθει η συμφωνία, θα ψηφιστεί και μάλιστα με διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θα έλεγα ότι η κοινοβουλευτική αριθμητική δεν συμβαδίζει με αυτό, με δεδομένο ότι δεν θα ψηφίσουν οι ΑΝ.ΕΛ.. Έχετε κάποια εικόνα; Και το Κίνημα Αλλαγής δεν θα έρθει, παρότι την ευχή που εκφράσατε προηγουμένως. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν εξέφρασα καμία ευχή. Ακούστε τις πολιτικές τοποθετήσεις. Αναμονή και υπομονή θα σύστηνα. 

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Προφανώς, έχετε έρθει σε επαφή με κάποιους βουλευτές. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αναμονή και υπομονή.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης αποτελούν χρυσή εφεδρεία για την κυβέρνηση; Και πώς κρίνετε τις σημερινές τοποθετήσεις απέναντι στο Ποτάμι, στον κύριο Θεοδωράκη, όταν μέχρι πριν μερικούς μήνες, κάποια χρόνια, ήσασταν σφόδρα πολέμιος του Ποταμιού και του κυρίου Θεοδωράκη, χαρακτηρίζοντάς το κόμμα της διαπλοκής. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι είπατε για το Ποτάμι, δεν ειπώθηκε ποτέ από εμένα. Σας είπα πάρα πολύ συγκεκριμένα τι θα συμβεί στην περίπτωση που ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τα υπόλοιπα για το Ποτάμι, τα λέτε εσείς. Ωστόσο, οφείλω να πω ότι ο κύριος Θεοδωράκης -με τον οποίο είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιπαρατεθεί στο παρελθόν, έχει συγκρουστεί στο παρελθόν- έχει τηρήσει μια πάρα πολύ υπεύθυνη στάση και μια στάση που τιμά τον ίδιο και δείχνει ότι σέβεται τις ιδεολογικές του αρχές και την ίδια του την ιστορία: τη στάση στήριξης της Συμφωνίας. Αυτή τη στάση, προφανώς, τη χαιρετίζουμε.

ΜΑΝΗ: Εάν, λοιπόν, οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν -αυτό για να το καταλάβω- και αν χρειαστεί, ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και θα την πάρει. Αυτό δεν είπατε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απολύτως.

ΜΑΝΗ: Και διά της προσφυγής στις κάλπες, με την ευρεία έννοια δηλαδή, ψήφο εμπιστοσύνης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι πολύ συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία προβλέπεται στο ελληνικό Σύνταγμα και δεν έχει καμία σχέση με εκλογές.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Το γεγονός ότι χαιρετίσατε και δημόσια τις θέσεις του κυρίου Θεοδωράκη, σημαίνει ότι σε μια οποιαδήποτε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης προσβλέπετε και στην ψήφο του κυρίου Θεοδωράκη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από αυτό που είπα. Χαιρετίζουμε τη στάση του κυρίου Θεοδωράκη να στηρίξει τη Συμφωνία, καθώς θεωρούμε ότι αυτή η στάση είναι και τίμια και σέβεται τις ιδεολογικές αρχές και την πολιτική ιστορία, τόσο του ίδιου όσο και του Ποταμιού. Τελεία.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Έχω δύο ερωτήσεις. Η μια αφορά τις διεθνείς μας σχέσεις…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μία ερώτηση. Στη συνέχεια θα κάνετε δεύτερη, αν θέλετε.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες (28-29/06/2018), θέλω να σας ρωτήσω εάν επίκειται συμφωνία με την Αλβανία για την ΑΟΖ, μέχρι τότε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το υπουργείο Εξωτερικών έχει επανειλημμένως δηλώσει και διά του υπουργού, ότι δουλεύουμε στην κατεύθυνση της σύναψης μιας συμφωνίας, η οποία θα επιλύει όλα τα ανοιχτά ζητήματα που έχει η Ελλάδα με την Αλβανία. Τώρα, το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας αφορά το υπουργείο Εξωτερικών. 

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κύριος Γιούνκερ, μας ενημερώνει ότι συγκαλεί άτυπη συνάντηση εργασίας την Κυριακή 24 Ιουνίου για το Μεταναστευτικό με ομάδα αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των ενδιαφερόμενων κρατών-μελών για εξεύρεση λύσεων. Ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή υπάρχει έντονη φημολογία ότι θα ζητηθεί και από την ελληνική κυβέρνηση, για να είμαι ακριβής, να κάνει κάποιες περαιτέρω υποχωρήσεις στο Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, πρωτίστως από την πλευρά της Γερμανίας,  σε ποιο βαθμό η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τις κάνει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πράγματι, το σαββατοκύριακο, αν δεν κάνω λάθος, την Κυριακή (24/06), θα διεξαχθεί μια συνάντηση εργασίας υπό την αιγίδα της Κομισιόν, στην οποία θα συμμετέχουν η Γερμανία, η Γαλλία, η επερχόμενη αυστριακή Προεδρία, καθώς και τα βασικά κράτη που αποτελούν κράτη πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Σε αυτή τη συζήτηση θα τεθούν μια σειρά από θέματα, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει κατατεθεί καμία απολύτως πρόταση. Οποιαδήποτε επίσημη πρόταση κατατεθεί, είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα την επεξεργαστεί και θα τοποθετηθεί σχετικά, πάντοτε με γνώμονα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και τη βέλτιστη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: Επ’ αυτού: το τι θα προτείνει η Γερμανία, είναι λίγο-πολύ γνωστό από την ενδοκυβερνητική κρίση που έχει προκύψει και από τα όσα έχει πει ο υπουργός Εσωτερικών. Το ερώτημα είναι, η Ελλάδα με ποιες προτάσεις θα κατέβει; Δεν θα έχετε κάποια αντιπρόταση; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχάς, οι κυβερνήσεις δεν επεξεργάζονται τη θέση τους με βάση δημοσιεύματα, φήμες, ρεπορτάζ. Αντιθέτως, κάθε φορά προετοιμάζονται στη βάση γραπτών προτάσεων, που κατατίθενται από οποιοδήποτε κράτος-μέλος ή από οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό συμμετέχει σε μια σύσκεψη εργασίας. Όταν, λοιπόν, κατατεθούν προτάσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει τη στάση της. Εξάλλου, όπως καταλαβαίνετε, η συνάντηση αυτή εργασίας δεν προκαλείται από την ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε να συμμετάσχει και βεβαίως θα συμμετάσχει και θα προσπαθήσει να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική, για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή η Ευρώπη, καθώς και τα κράτη υποδοχής.

ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ενόψει των Συνόδων Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, η ελληνική πλευρά, αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να στείλει μια επιστολή, αφού εγκριθεί η Συμφωνία στη Βουλή της γειτονικής χώρας. Την έχει στείλει, θα τη στείλει η ελληνική πλευρά την επιστολή και τι θα είναι ακριβώς, τι θα λέει η επιστολή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου. Η Συμφωνία προβλέπει σαφώς τα βήματα που πρέπει να γίνουν, για να τεθεί η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ σε ισχύ. Ποια είναι αυτά τα βήματα; Πρώτον, κύρωση της Συμφωνίας από τη Βουλή του γειτονικού κράτους και στη συνέχεια πρόσκληση από τη μεριά του ΝΑΤΟ για ένταξη, η οποία θα αποσταλεί με την αίρεση της ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης και της αλλαγής ονομασίας. Αυτά είναι δεδομένες κινήσεις, οι οποίες προβλέπονται από τη Συμφωνία και οι οποίες είναι πολυσυζητημένες. Προφανώς, θα κάνει η ελληνική πλευρά ό,τι απαιτεί η Συμφωνία, για να τεθεί αυτή σε ισχύ.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Στο θέμα του χρέους υπάρχει κάποιος στόχος από την ελληνική πλευρά που έχει τεθεί, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη επιστροφή της χώρας στις αγορές με το θέμα των ωριμάνσεων; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο στόχος είναι, κατ’ αρχάς, μαθηματικός και αυτόν τον σέβονται όλοι. Και κατά δεύτερον, πολιτικός. Ο πολιτικός στόχος είναι η ρύθμιση να είναι τέτοια, που να μπορεί να είναι πειστική στις αγορές χρήματος, έτσι ώστε να αποκλιμακωθούν περαιτέρω τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και αυτά να είναι διαπραγματεύσιμα στην πρωτογενή αγορά, αλλά και στη δευτερογενή αγορά με πάρα πολύ καλούς όρους. Αυτό είναι το πρώτο. Το μαθηματικό σκέλος αφορά την ανάγκη, η οποιαδήποτε ρύθμιση να εξασφαλίζει ότι στο μεσοπρόθεσμο διάστημα οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ. Για να γίνει κάτι τέτοιο -ξέρετε καλά κύριε Κλαυδιανέ- πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες επιμηκύνσεις των ημερομηνιών ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες, βεβαίως, ως προς το μέγεθός τους, ως προς το ύψος τους, εξαρτώνται από τις προβολές που θα κάνουν οι τεχνικές ομάδες και θα αφορούν την ανάπτυξη στην Ελλάδα, τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η ανάπτυξη που θα προβλέπεται, τόσο μικρότερη θα είναι η επιμήκυνση. Και το αντίθετο, όσο μικρότερη θα είναι η ανάπτυξη που θα προβλέπεται, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η επιμήκυνση. Αυτή είναι μια τεχνική συζήτηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν αύριο μετά το Eurogroup που θα γίνει και θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι με δεδομένο πως τα κριτήρια, στη βάση των οποίων συζητάμε, είναι κοινά για όλους, η ρύθμιση του ελληνικού χρέους θα είναι απολύτως αξιόπιστη και απολύτως πειστική για την επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος. 

ΜΑΝΗ: Διευκρινιστική επ’ αυτού: θεωρείτε σίγουρο ότι αύριο θα ληφθεί απόφαση; Αποκλείεται το ενδεχόμενο παράτασης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι έχουν σπεύσει να δηλώσουν ότι η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι μια συνεδρίαση που θα καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη δικογραφία που εστάλη στη Βουλή από την κυρία Τουλουπάκη, όπου έχει την έννοια της διερεύνησης τυχόν πολιτικών ευθυνών του τότε υπουργού Υγείας, του κυρίου Άδωνι Γεωργιάδη, για τις 23 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, εκ των οποίων οι 17 εργάστηκαν στο δικό του πολιτικό γραφείο. Η κυβέρνηση σκέπτεται να ζητήσει Προκαταρκτική Επιτροπή στη Βουλή; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε: σε ό,τι αφορά τον κύριο Γεωργιάδη, νομίζω ότι οι πολιτικές του ευθύνες είναι πασιφανείς και προφανείς, ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση. Γνωρίζετε ότι η εισαγγελέας ήδη έχει ασκήσει, αν δεν κάνω λάθος, επτά κακουργηματικές διώξεις. Κάποια στιγμή ο κύριος Γεωργιάδης θα πρέπει να τοποθετηθεί για όλα αυτά, αντί να τα χρεώνει σε υποτιθέμενα χειραγωγημένα πορίσματα, διότι αυτό έκανε, αν δεν κάνω λάθος, με χθεσινές του δηλώσεις. Θα πρέπει να μας πει αν και οι διώξεις που του έχουν ασκηθεί είναι αποτέλεσμα χειραγώγησης ή αποτέλεσμα εντολών και από ποιον. Ωστόσο, από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του κυρίου Γεωργιάδη, ας αναμένουμε να δούμε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που θα εξετάσει τη δικογραφία. 

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες και σήμερα κυβερνητικά στελέχη αφήνουν υπόνοιες ότι σε κάποιες διαμαρτυρίες μετέχουν ταυτόχρονα στελέχη και της ΝΔ…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αφήνουμε υπόνοιες. Δεν αφήνουμε καμία υπόνοια. Το λέμε ευθέως, είναι σαφές. 

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχετε κάποια στοιχεία που τεκμηριώνουν ακόμη περισσότερο…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να ανατρέξετε στις δηλώσεις της κυρίας Τζάκρη, μπορείτε να ανατρέξετε στις δηλώσεις του κυρίου Κοντονή, μπορείτε να ανατρέξετε στις δηλώσεις του ίδιου του κυρίου Καμμένου, οι οποίοι κάνουν λόγο, αλλά και σε μια σειρά από δημοσιεύματα εφημερίδων, που κάνουν λόγο για μια σειρά στελεχών της ΝΔ, τα οποία σε συνεργασία με χρυσαυγίτες οργάνωσαν αυτές τις περιθωριακές εκδηλώσεις δήθεν οργής. Σας είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση ότι πρόκειται για οργανωμένες αθλιότητες, τις οποίες καλύπτει πλήρως ο κύριος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει και την ευθύνη για τον ακροδεξιό εκφυλισμό της ΝΔ.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι βέβαιο, δεδομένου του χρονοδιαγράμματος για τα βήματα της Συμφωνίας, ότι θα κληθεί να την κυρώσει η παρούσα Βουλή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απολύτως βέβαιο.

ΚΑΡΑΜΑΓΚΑΛΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να το περιμένουμε στη Βουλή μέχρι τις 15 Ιουλίου ή θα πάει πιο πίσω, από Οκτώβρη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω την εντύπωση ότι οι σχετικές επεξεργασίες στο υπουργείο Εσωτερικών έχουν ολοκληρωθεί. Ωστόσο, ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου αφορά το υπουργείο Εσωτερικών και τη συνεννόηση που θα κάνει με τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Εφόσον υπάρξει μια συγκεκριμένη ημερομηνία, αυτή θα ανακοινωθεί και από το υπουργείο Εσωτερικών, όπως αρμόζει. 

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα βίντεο με τον βουλευτή σας, τον κύριο Σέλτσα, αν δεν κάνω λάθος, ο οποίος δείχνει να διασκεδάζει με έναν ύμνο «των Μακεδόνων του Αιγαίου», κάτι που, όπως γράφεται, θεωρείται επιτομή του αλυτρωτισμού και θα  ήθελα το σχόλιό σας. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Σαββοπούλου, όσοι έχουν ζήσει σε αυτές τις περιοχές γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για ύμνο, πρόκειται για ένα παραδοσιακό τραγούδι, το οποίο έχει χορέψει το 90%, αν όχι το 100%, των ελλήνων πολιτών που διαμένουν σε αυτές τις περιοχές. Είμαστε στο 2018 και νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να χορεύουν ό,τι θέλουν, χωρίς να τους ασκείται η σχετική κριτική.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Την επιστολή-πρόσκληση στην πΓΔΜ θα υπογράφει ο κύριος Καμμένος ή ο κύριος Κουβέλης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Την επιστολή-πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, αν δεν κάνω λάθος, θα την υπογράφουν είτε οι υπουργοί Εξωτερικών είτε οι Πρωθυπουργοί.

ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε προηγουμένως ότι θα υποστηρίξετε τις προσπάθειες που κάνει ο κύριος Ζάεφ. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος για την υποστήριξη ή απλά είναι… 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η υποστήριξη είναι πάντοτε διά του λόγου και διά της προσπάθειας να πείσουμε και τους πολίτες της γειτονικής χώρας ότι αυτή η Συμφωνία είναι προς όφελος και των δύο χωρών. 

Σας ευχαριστώ πολύ. 

Συνέντευξη στους δημοσιογράφους Ρ. Τζίμα, Σ. Λάμπρο & Λ. Ιωάννου για τον Alpha TV

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Με τη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής συνεργασίας, οικονομικής συνεργασίας, αλληλεγγύης και φιλίας στα Βαλκάνια. Και κλείνει ένας ολόκληρος κύκλος εθνικιστικών εξάρσεων που είναι και το πρωταρχικό πολιτικό κέρδος από αυτήν τη συμφωνία.

  Η συμφωνία προβλέπει ότι για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία η συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα. Τότε και μόνο τότε η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να φέρει τη συμφωνία στη Bουλή για να ζητήσει την κύρωσή της. Μόνο μετά την κύρωσή της θα τεθεί σε ισχύ και θα είναι δεσμευτική και για τα δύο μέρη.

  Με τη Συμφωνία η γείτονα αποδέχεται ότι θα πρέπει να απαλειφθεί κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού από το Σύνταγμά της και ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα πράγμα που επιτυγχάνεται για για πρώτη φορά. Διαλύεται λοιπόν κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού από την άλλη πλευρά.

  Ξέρετε ότι από το τέλος του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου η ελληνική εξωτερική πολιτική επιχειρηματολογούσε υπέρ της ύπαρξης μακεδονικού κράτους ως ανάχωμα στον βουλγαρικό εθνικισμό; Να διαβάζουμε περισσότερο και να μην πυροβολούμε τον κόσμο με την αγραμματοσύνη και την αμορφωσιά μας. Αυτό το κεφάλαιο της έξαρσης των εθνικισμών κλείνει με αυτή τη Συμφωνία που καθορίζει με συγκεκριμένους όρους το modus vivendi μεταξύ των 2 κρατών και των λαών τους.

  Δεν υπάρχει κανένα νομικό τετελεσμένο. Η πρόσκληση που θα πάρουν οι γείτονες από το ΝΑΤΟ θα είναι υπό την αίρεση ότι θα κερδηθεί το δημοψήφισμα και θα αλλάξει το Σύνταγμα. Εφόσον δεν πληρωθούν αυτά η πρόσκληση είναι αυτοδικαίως άκυρη. Επιπλέον, δεν αρκεί η πρόσκληση για ένταξη. Χρειάζεται και κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης από το σύνολο των μελών του ΝΑΤΟ. Δεν έχουμε απολέσει κανένα διαπραγματευτικό όπλο όπως ακούγεται.

  Δεν υπάρχει νομικό τετελεσμένο ούτε για τη δική μας πλευρά. Η μόνη υποχρέωσή μας με την υπογραφή της Συμφωνίας είναι η ελληνική κυβέρνηση με καλή πίστη να προσπαθεί να πληρωθούν οι όροι της και εφόσον πληρωθούν να εισηγηθεί υπέρ της κύρωσής της από τη Βουλή. Από εκεί και πέρα επαφίεται στην απόφαση της ελληνικής Βουλής και δεν τίθεται θέμα διεθνούς ευθύνης για την οποιαδήποτε απόφασή της.

  Η σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία ήταν εθνική μας γραμμή από το 1995. Στο επίπεδο των διεθνών συμφωνιών υπάρχουν δυο επιλογές. Είτε να καταναγκάσεις τον πιο αδύναμο σε υποταγή στη βούληση του ισχυρότερου και άρα να δημιουργήσεις μια Συμφωνία έτοιμη να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή ή μια βιώσιμη συμφωνία που δε θίγει την αξιοπρέπεια κανενός. Η ελληνική κυβέρνηση έπραξε το 2ο και έπραξε το σωστό.

  Ο κ. Θεοδωράκης με πολύ μεγάλη πολιτική υπευθυνότητα και γενναιότητα και παρά τις διαφορές του με την κυβέρνηση τοποθετήθηκε από θέση αρχής.

  Η αξιοπιστία της χώρας μας στο διεθνές σκηνικό αυξάνεται κατά πολύ εξαιτίας αυτής της Συμφωνίας. Δεν υπάρχει ωστόσο κανένα θέμα συναλλαγής για θέματα που έχουν να κάνουν με το χρέος.

  Η πολιτική και η τεχνική συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται και πηγαίνει πολύ καλά. Το κριτήριο που έχει τεθεί στις συζητήσεις είναι η ρύθμιση για το χρέος να είναι πειστική για τις αγορές.

 

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΤΖΙΜΑ: Έχουμε ενδιαφέροντα καλεσμένο σήμερα, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κύριε Τζανακόπουλε, ήταν αναμφίβολα μια ιστορική ημέρα, ήταν αναμφίβολα μια μεγάλη ημέρα και πολλοί σας το πιστώνουν και ως μια σημαντική επιτυχία. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι η αρχή, δεν είναι το τέλος. Είναι η αρχή μιας μακράς διαδρομής. Θέλω, λοιπόν, να σας μεταφέρω, υπό μορφή ερωτήματος, τους φόβους πολλών, που λένε ότι αν κάτι εκτροχιαστεί σε αυτή τη διαδικασία στη γειτονική χώρα, τη FYROM, η Ελλάδα θα έχει επιστροφή από τον δρόμο που ουσιαστικά έχει χαράξει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συμφωνία προβλέπει όλα αυτά τα οποία λέτε και απαντά στους φόβους και τις αγωνίες όλων. Τι προβλέπει συγκεκριμένα; Ότι για να τεθεί η συμφωνία σε ισχύ, θα πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. Και τότε και μόνο τότε η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να φέρει τη συμφωνία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, για να ζητήσει την κύρωσή της. Μόνο μετά από αυτή την κύρωση θα τεθεί σε ισχύ και επομένως θα είναι δεσμευτική και για τα δύο μέρη.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Υπήρξε μια ένταση χθες. Αυτό που είπε ο κύριος Ζάεφ στην ομιλία του. Μίλησε για Μακεδόνες, Έλληνες και Ευρωπαίους. Τους έχουμε δώσει -ρωτάει ο κόσμος- το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το ζητούσαν από εμάς αυτό το δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα ο καθένας το έχει με βάση τον αυτοπροσδιορισμό. Όπως λένε εμένα Δημήτρη, τον άλλο Θανάση, τον τρίτο Βαγγέλη και τον τέταρτο Ζόραν, κατά τον ίδιο τρόπο κάθε λαός έχει αναφαίρετο δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται με τον τρόπο που θεωρεί ότι ταιριάζει και αρμόζει στην ιστορία του λαού του. Επομένως, μια συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει κατά κανέναν τρόπο τους όρους αυτοπροσδιορισμού κοινωνιών, λαών, ακόμα και ανθρώπων. Αυτό που μπορεί να κάνει, και αυτό κάνει, είναι να καθορίσει τα όρια εντός των οποίων ο κάθε λαός ονομάζει τον εαυτό του, ο κάθε λαός και το κάθε κράτος λειτουργεί στις διεθνείς και στις εσωτερικές του σχέσεις.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Επομένως, είναι Μακεδόνες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά τους ίδιους και κατά τους όρους που προσδιορίζουν τους εαυτούς τους, λένε ότι είναι Μακεδόνες κατά τον ίδιο τρόπο που και οι Έλληνες της Μακεδονίας, που ανήκει στην Ελλάδα, το 51% της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας, λένε ότι είναι Μακεδόνες.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Λένε Μακεδόνες ή βορειομακεδόνες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τι θα τους λένε. Oι ξένοι εδώ και πάνω από 50 χρόνια και 26 χρόνια τώρα που έχει υπάρξει αυτό το κράτος ως ανεξάρτητο κράτος, τους αποκαλούν Μακεδόνες.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Με αυτή τη συμφωνία αλλάζει κάτι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συμφωνία είναι ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία -πρέπει να σας πω ότι γίνονται αποδεκτά και στην Ελλάδα- τα οποία λένε «Μακεδόνας», θα υπάρχει μία κάθετος που θα λέει πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αποδεχτήκατε ουσιαστικά «το δόγμα του Μακεδονισμού». Δηλαδή, ότι υπάρχουν Μακεδόνες εκεί, προφανώς υπάρχουν Μακεδόνες κι εδώ, μπορεί αργότερα κάτι παρακάτω να μην έχουμε έναν προνομιακό συνομιλητή, όπως είναι ο Ζάεφ, να έχουμε έναν επόμενο Γκρουέφσκι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια τεράστια φοβικότητα από κύκλους της ελληνικής δεξιάς κατά κύριο λόγο, που αναπαράγουν αυτού του τύπου την επιχειρηματολογία. Πρόκειται περί πλήρους ανοησίας και θα σας πω γιατί. Διότι αυτή τη στιγμή με τη συμφωνία, για να μην πάμε σε πιο πολύπλοκα πράγματα, το γειτονικό μας κράτος αναγνωρίζει, πρώτον ότι θα πρέπει να απαλειφτεί, μάλλον αποδέχεται ότι θα  πρέπει να απαλειφτεί κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού από το Σύνταγμά της και δεύτερον αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται για πρώτη φορά. Επομένως, ο αλυτρωτισμός –ξέρετε- προϋποθέτει αλύτρωτους πληθυσμούς. Από τη στιγμή που αναγνωρίζεται στη συμφωνία ότι δεν υπάρχουν αλύτρωτοι πληθυσμοί, διαλύεται και κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού από το γειτονικό κράτος. Δεν νομίζω ότι αυτά τα πράγματα έχουν καμία βάση. στην πραγματικότητα. Νομίζω ότι είναι μία κινδυνολογική κριτική, η οποία γίνεται στη συμφωνία. Να σας πω και κάτι περισσότερο, διότι πολλά έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα. Ξέρετε ότι από την περίοδο του τέλους του 19ουαιώνα μέχρι τις αρχές του 20ουαιώνα η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν υπέρ «του δόγματος του Μακεδονισμού» και επιχειρηματολογούσε διεθνώς για την ανάγκη ύπαρξης ανεξάρτητου Μακεδονικού κράτους…

ΙΩΑΝΝΟΥ: Από ποιόν έχει εκφραστεί αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από όλες τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, από το 1875 περίπου. Το 1872 ιδρύεται η βουλγαρική Εξαρχία και ξεκινά η προσπάθεια της Βουλγαρίας να προσαρτήσει ένα μεγάλο κομμάτι της Μακεδονίας. Και η ελληνική εξωτερική πολιτική τότε, αναγνωρίζοντας «το δόγμα του Μακεδονισμού» επιχειρηματολογούσε υπέρ της ίδρυσης ανεξάρτητου Μακεδονικού κράτους, για τον απλούστατο λόγο ότι θεωρούσε πως αυτό μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στον βουλγαρικό εθνικισμό. Επομένως, καλό είναι να προσέχουμε λίγο περισσότερο, να διαβάζουμε λίγο περισσότερο και να μην πυροβολούμε τον κόσμο με την αγραμματοσύνη και την αμορφωσιά.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, να σας ρωτήσω κάτι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω το εξής, κυρία Ιωάννου. Επειδή έχουμε ακούσει απίστευτα πράγματα όλο το τελευταίο διάστημα, αυτό το κεφάλαιο της έξαρσης των εθνικισμών του τέλους του 19ουαιώνα και των αρχών του 20ουαιώνα, κλείνει οριστικά με τη συμφωνία αυτή, η οποία καθορίζει πια με συγκεκριμένους όρους το modus vivendi μεταξύ των δύο λαών και των δύο κρατών μας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Να σας ρωτήσω δύο πράγματα, που ίσως οι πολίτες δεν τα έχουν καθαρά στο μυαλό τους. Το πρώτο, αυτή η συμφωνία δημιουργεί νομικά τετελεσμένα; Διότι θα έχετε ακούσει το επιχείρημα ότι αν για παράδειγμα ξεκινήσει η  ένταξη στο ΝΑΤΟ, μετά θα είναι πολύ δύσκολο εάν οι γείτονες δεν μπορούν να κάνουν όλα αυτά που έχουν υποσχεθεί, θα ξε-ενταχθούν.

ΤΖΙΜΑ: Είναι αυτό που ρώτησα πρώτα απ’ όλα, αν έχουμε επιστροφή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα νομικό τετελεσμένο. Η πρόσκληση την οποία θα πάρουν οι γείτονές μας για το ΝΑΤΟ, θα είναι μία πρόσκληση υπό αίρεση. Δηλαδή, θα λέει ότι σας καλούμε στο ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ θα το λέει αυτό.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Ποιους καλούμε, τα Σκόπια ή τη Βόρεια Μακεδονία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τη Βόρεια Μακεδονία. Διότι ως Βόρεια Μακεδονία θα γίνει η αίτηση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, υπό την αίρεση ότι θα κερδηθεί το δημοψήφισμα από τον κύριο Ζάεφ και τη θέση για τη μετονομασία της γείτονος και θα αλλάξει το Σύνταγμα. Εφόσον δεν πληρωθούν αυτά τα βήματα, τότε η πρόσκληση είναι αυτοδικαίως άκυρη. Και σας λέω και το εξής: Για να ενταχθεί μία χώρα στο ΝΑΤΟ, δεν αρκεί η πρόσκληση. Χρειάζεται κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης από το σύνολο των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

ΤΖΙΜΑ: Θα κυρώσουν οι 27 και εμείς θα είμαστε οι 28οικαι θα μπορούμε έναντι 27 συμμάχων να πούμε όχι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι αυτό το εξηγώ, για να πω ότι η πρόσκληση δεν είναι ένταξη. Υπάρχει και το πρόσθετο επιχείρημα ότι η πρόσκληση στέλνεται υπό αίρεση. Δηλαδή, υπό την αίρεση της μετονομασίας. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος, δεν έχουμε απολέσει κανένα διαπραγματευτικό όπλο, αν θέλετε, διότι αυτό ακούστηκε τις τελευταίες 3-4 ημέρες, ως το ύστατο επιχείρημα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Για παράδειγμα, μέχρι πότε ο κύριος Ζάεφ μπορεί να έχει κάνει το δημοψήφισμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με βάση τη συμφωνία πρέπει να έχει ολοκληρώσει το δημοψήφισμα και τη συνταγματική αναθεώρηση εντός του 2018.

ΙΩΑΝΝΟΥ:Α, μέχρι τέλος του 2018. Και κάτι ακόμα, αν μου επιτρέπετε, γιατί άκουσα προσεκτικά τη ΝΔ και είδα ότι απέφυγαν να πουν ότι, για παράδειγμα, εάν αυτή η συμφωνία έρθει προς κύρωση, επί των δικών τους ημερών, πείτε ότι κάτι γίνεται, μεσολαβούν εκλογές κλπ. Δεν άκουσα με σαφήνεια να λένε ότι εμείς θα αποτρέψουμε αυτή τη συμφωνία, όταν έρθει στη Βουλή. Και θέλω να σας ρωτήσω αν αυτή η συμφωνία που υπογράφηκε χθες στις Πρέσπες δεσμεύει το κράτος. Δηλαδή, δεσμεύει και μια επόμενη κυβέρνηση, η οποία υποχρεωτικά, εάν ο Ζάεφ τα κάνει όλα αυτά που πρέπει να κάνει, θα πρέπει να την κυρώσει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το Διεθνές Δίκαιο είναι ένα αποκεντρωμένο σύστημα. Μην πάμε σε αυτή τη συζήτηση, είναι αρκετά τεχνική και είναι πιθανό να κουράσουμε. Ως προς τι δεσμευόμαστε με βάση τη συμφωνία και με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τη Σύμβαση της Βιέννης. Για ένα και μόνο πράγμα. Με καλή πίστη το ελληνικό κράτος, που εκπροσωπείται από την κυβέρνησή του, να προσπαθήσει να κυρώσει τη συμφωνία. Ο κύριος Ζάεφ, για να το πάμε από την άλλη μεριά, θα έχει ευθύνη αν χάσει το δημοψήφισμα; Όχι. Δεν θα έχει διεθνή ευθύνη το κράτος, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αν ο κύριος Ζάεφ χάσει το δημοψήφισμα. Δεν τίθεται ζήτημα διεθνούς ευθύνης εδώ. Το γεγονός ότι θα υποστεί πολιτική κριτική, ότι θα έχει χάσει μια πολύ μεγάλη πολιτική μάχη, αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο βεβαίως είναι ανοιχτό και ξέρετε ότι η πολιτική έχει ρίσκα. Δεν πρόκειται, όμως, για ζήτημα νομικό. Πρόκειται για ζήτημα πολιτικό. Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο τα αυτά ισχύουν και για τη χώρα μας. Άρα, λοιπόν, ως προς τι δεσμεύεται η χώρα μας με την υπογραφή, με βάση το άρθρο 18 της Σύμβασης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών: Ότι θα πρέπει με καλή πίστη να προσπαθήσει να πληρώσει τα βήματα που απαιτούνται, για να τεθεί η συμφωνία σε ισχύ και τίποτα παραπάνω.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δηλαδή αν τα πληρώσει όλα αυτά τα βήματα, είτε είστε εσείς κυβέρνηση είτε είναι μια άλλη κυβέρνηση, δεν μας ενδιαφέρει ποια είναι, δεν θα είναι υποχρεωμένη να την κυρώσει αυτή τη συμφωνία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι θα πρέπει να προσπαθήσει να την κυρώσει. Και έχω την εδραία πεποίθηση ως προς αυτό δεσμεύεται, να προσπαθήσει να κυρώσει τη συμφωνία. Δηλαδή, να σας το πω πάρα πολύ απλά. Δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να πάει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και να εισηγηθεί εναντίον της συμφωνίας. Το τι θα πράξει το Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ζήτημα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Και δεν τίθεται ζήτημα διεθνούς ευθύνης για οποιαδήποτε απόφαση πάρει το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Όμως, σας ξαναλέω ότι τα νομικά ζητήματα δεν είναι τα κύρια εδώ. Αυτό που είναι το κύριο, είναι ότι είναι αναγκαία η επίλυση αυτής της διένεξης, η οποία στερεί διπλωματικό κεφάλαιο, πολιτικό κεφάλαιο από τη χώρα, τη στιγμή που έχουμε πολύ σημαντικότερα προβλήματα, όπως γνωρίζετε, με τους ανατολικούς γείτονές μας αφενός, και αφετέρου ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής συνεργασίας, οικονομικής συνεργασίας, αλληλεγγύης, φιλίας, στα Βαλκάνια. Κλείνει έναν ολόκληρο κύκλο εθνικιστικών εξάρσεων, που εκτιμώ ότι είναι και το πρωταρχικό πολιτικό κέρδος από αυτή τη συμφωνία.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Λένε κάποιες ήπιες φωνές στην Ελλάδα, που δεν τους αρέσει η συμφωνία αυτή, γιατί τους ενοχλεί η λέξη Μακεδονία μέσα. Μην γελιόμαστε, τους περισσότερους αυτό τους ενοχλεί. Δεν θα μπορούσε η μεγάλη Ελλάδα, μια μεγάλη χώρα, να μπορέσει να αποφύγει το συγκεκριμένο όνομα, το Μακεδονία. Ή τελικά η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε, έφτασε μέχρι εκεί και θεωρούσε ότι αν πιέσει παραπάνω θα σπάσει η συμφωνία και θα έχουμε εμείς μετά το πρόβλημα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το απάντησε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, αλλά πριν από αυτό να σας πω ότι η σύνθετη ονομασία, ονομασία δηλαδή που εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, αλλά σύνθετη, ήταν η γραμμή της χώρας μας ήδη από το 1995. Επομένως, αν κάποιος διαφωνεί με τη σύνθετη ονομασία, βεβαίως είναι δικαίωμά του, ωστόσο μου λέτε αν η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να μην υλοποιήσει και να μην προσπαθήσει να υλοποιήσει την πολιτική της θέση, που ήταν και πολιτική θέση του ελληνικού κράτους, εδώ και περίπου 20 χρόνια. Νομίζω ότι είναι λίγο παράδοξο αυτό. Ωστόσο, γι’ αυτούς λοιπόν, γι’ αυτές τις ήπιες φωνές που λέτε και μιλούν για τη μεγάλη Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να έχει επιβάλει με το έτσι θέλω μια διαφορετική ονομασία, ενδεχομένως να μπορούσε να γίνει αυτό. Ξέρετε με πολύ καταστρεπτικές συνέπειες έγινε αυτό και το 1918 μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι νικητές του, η Γαλλία και η Βρετανία, επέβαλαν στη Γερμανία τη Συνθήκη των Βερσαλλιών. Ξέρετε τι επακολούθησε; Θέλω να σας πω ότι στο επίπεδο των διεθνών συμφωνιών έχεις δύο επιλογές: Ή να εξαναγκάσεις τον αδύναμο σε μία πλήρη καταρράκωση, σε μία πλήρη υποταγή στις εντολές του ισχυρότερου και στη βούληση του ισχυρότερου, πράγμα το οποίο σημαίνει να του δημιουργείς μια συμφωνία που είναι θνησιγενής, είναι δηλαδή έτοιμη προς κατάρρευση ανά πάσα στιγμή. Ή προσπαθείς να δημιουργήσεις μια συμφωνία και να καταλήξεις σε μια συμφωνία, η οποία είναι βιώσιμη, η οποία δεν θίγει την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια κανενός εκ των μερών και νομίζω ότι αυτή είναι η σώφρων πολιτική που ακολούθησε το ελληνικό κράτος. Και αυτή έπρεπε να ακολουθήσει.

ΤΖΙΜΑ: Θα ήθελα να πάμε και στο πολιτικό σκέλος, διότι το προηγούμενο διάστημα ψέγατε τη ΝΔ για πολλές θέσεις στο εσωτερικό της. Εκείνοι βγήκαν μασίφ από την πρόταση μομφής, εντάξει, και πώς αλλιώς;. Εσείς, δεν ξέρω, ενισχυμένοι ή λαβωμένοι, γιατί χάσατε τον Δημήτρη Καμμένο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Δημήτρης Καμμένος ήταν χαμένος εδώ και αρκετό καιρό.

ΤΖΙΜΑ: Διάβασα μια διαρροή, που τον χαρακτηρίζει την τελευταία εφεδρεία της διαπλοκής, αλλά ο κύριος Δημήτρης Καμμένος είχε εκλεγεί αντιπρόεδρος της Βουλής και με ψήφους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, έναν διαπλεκόμενο που προφανώς τον ξέρατε, τον βάλατε αντιπρόεδρο της Βουλής;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχαν υπόνοιες. Αν θυμάστε καλά ήδη από την εξεταστική επιτροπή για τα ΜΜΕ, που είχε γίνει πριν από ενάμιση περίπου χρόνο και είχε ολοκληρώσει τις εργασίες της, ο κύριος Καμμένος, σε μια σειρά από συνεντεύξεις του την κατακεραύνωσε, αλλά, εν πάση περιπτώσει, εγώ δεν θέλω να μπω σε αυτά τα εσωτερικά.

ΤΖΙΜΑ: Άρα, υπήρχαν υπόνοιες ότι …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχαν υπόνοιες ότι ο κύριος Καμμένος λειτουργεί σε υπηρεσία για να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι αυτό αποδείχθηκε.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εκ μέρους της ΝΔ ή κάποιου άλλου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω εκ μέρους ποίου λειτουργούσε και κατ’ εντολή ποίου λειτουργούσε ο κύριος Καμμένος. Αυτό μπορείτε να τον ρωτήσετε τον ίδιο. Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω είναι …

ΤΖΙΜΑ: Πάντως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κύριος Δημήτρης Καμμένος είπε ότι στην Κοινοβουλευτική τους Ομάδα, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κύριος Παπαχριστόπουλος είπε «ελάτε παιδιά να ψηφίσουμε τη συμφωνία για το Μακεδονικό, διότι θα πάρουμε ανταλλάγματα για συντάξεις» και ότι αυτό έγινε και εισήγηση και από τον κύριο Πάνο Καμμένο. Γνωρίζετε εσείς κάτι γι’ αυτό; Ότι ο κοινοβουλευτικός σας εταίρος στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα είπε «παιδιά ελάτε να κάνουμε αυτό το αλισβερίσι».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να σχολιάσω σε καμία περίπτωση εσωτερικές διαδικασίες των ΑΝΕΛ ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι το διεθνές σκηνικό και η αξιοπιστία και η αίγλη της χώρας μας αυξάνεται κατά πολύ, εξαιτίας αυτής της συμφωνίας. Αυτό είναι ένα πολιτικό συμπέρασμα, το οποίο είναι πάρα πολύ εύκολο να βγει, αν κοιτάξει κανείς τον διεθνή Τύπο.

ΤΖΙΜΑ: Άρα, μπορεί εμμέσως να πάρουμε …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ωστόσο, ζήτημα ανταλλαγμάτων, ζήτημα δούναι και λαβείν τέτοιου τύπου συναλλαγές, στις διεθνείς σχέσεις, θα έπρεπε να το ξέρουν όλοι αυτό, δεν υπάρχουν. Ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετικό να διαπραγματεύεσαι με μία χώρα, την οποία θεωρείς ότι αποτελεί λύση και όχι αιτία προβλήματος και εντελώς διαφορετικό να διαπραγματεύεσαι με μία χώρα…

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πάντως, το ένα θέμα είναι αν θα αντέξει αυτή η κυβέρνηση, διότι ο κύριος Τσίπρας είπε ότι έχει έναν πολιτικό σχεδιασμό, με αφορμή και την έξοδο από τα μνημόνια και αν πιστεύετε ότι ο κύριος Καμμένος θα καταφέρει να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο κάτω από την πίεση των ψηφοφόρων του. Και επειδή σε λίγες ημέρες έχουμε την κρίσιμη απόφαση τελικά για το χρέος και βλέπουμε στη Γερμανία την κυρία Μέρκελ ουσιαστικά να πιέζεται από τους εταίρους της, αν περιμένετε -αυτό που θα λέγαμε εμείς- μια καλή σφραγίδα για το χρέος που θα μας δώσει τον αέρα να βγούμε στις αγορές, θα μας δώσει τον αέρα να πούμε ότι μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα ή αν θα είναι κουτσουρεμένη τελικά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρωτάτε αν θα αντέξει η κυβέρνηση. Από το 2016 και μετά, κάθε δύο, τρεις, τέσσερις μήνες τίθεται θέμα από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή από τη μεριά εκδοτικών συγκροτημάτων για πτώση της κυβέρνησης. Όλα αυτά έχουν διαψευστεί και θα συνεχίσουν να διαψεύδονται. Εμείς δεν πρόκειται να κουραστούμε να αποδεικνύουμε ότι είμαστε μακράς πνοής. Θα ολοκληρώσουμε την τετραετία και θα την ολοκληρώσουμε με επιτυχία, έχοντας βγάλει τη χώρα από τη μνημονιακή επιτροπεία μετά από οκτώ χρόνια. Σε ό,τι αφορά τώρα το χρέος, που με ρωτήσατε, όπως ξέρετε η συζήτηση σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο συνεχίζεται. Μπορώ να σας πω ότι πηγαίνει πολύ καλά. Εκτιμώ ότι με βάση το κριτήριο που έχει τεθεί στις συζητήσεις και αυτό είναι πολύ κρίσιμο, ποιο είναι το κριτήριο, να υπάρξει μια τέτοια ρύθμιση για το χρέος, η οποία να μπορεί να είναι πειστική στις διεθνείς αγορές.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Λέτε για το 2022 και μετά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, λέω ότι η ρύθμιση που θα πάρουμε για το χρέος θα πρέπει να είναι πειστική στις αγορές. Πράγμα το οποίοι σημαίνει ότι οι αγορές θα πρέπει να θεωρήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Να θεωρήσουν το ελληνικό χρέος εξυπηρετήσιμο και αυτό άμεσα θα αποκλιμακώσει έτι περαιτέρω τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας αυτοδύναμα πια στις αγορές χρήματος.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είμαστε αισιόδοξοι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σημαίνει να είναι πειστική η ρύθμιση για τις αγορές; Αυτό ακριβώς συζητάμε. Ποια θα είναι η επιμήκυνση των ημερομηνιών λήξης των ελληνικών ομολόγων.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πότε θα είμαστε ευχαριστημένοι, κύριε Τζανακόπουλε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, είναι προφανές ότι δεν πρόκειται εγώ να κάνω κάποιο σχόλιο. Είναι προφανές ότι δεν θα σας δώσω συγκεκριμένο νούμερο. Αυτό που πρέπει να σας πω, όμως, είναι ότι με βάση με τους μαθηματικούς υπολογισμούς χρειάζεται μια επιμήκυνση για να μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε, τέλος πάντων, τα επιτόκια.

ΤΖΙΜΑ: Μια τελευταία ερώτηση. Να επιστρέψω λίγο στα δικά μας πολιτικά εσωτερικά, γιατί πολλοί λένε ότι θα έχουμε μια αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού με την υπόθεση του Μακεδονικού. Αναρωτιέμαι αν όλο αυτό μπορεί να είναι και μια πρόβα για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες. Πιθανότατα σήμερα να έχουμε ένα διαζύγιο μέσα στο ΚΙΝ.ΑΛ. Θα δούμε. Αναρωτιέμαι αν έτσι ανοίγει ένας νέος δρόμος, μια συνεργασία με τον κύριο Θεοδωράκη ή ήρθατε πιο κοντά με τον κύριο Παπανδρέου στην υπόθεση αυτή, με τη ΔΗΜΑΡ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα γίνω πολιτικός τυμβωρύχος τώρα του ΚΙΝ.ΑΛ. Είναι δικά τους ζητήματα. Πρέπει να τα συζητήσουν με βάση τις δικές τους διαδικασίες. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να σας πω είναι ότι ο κύριος Θεοδωράκης, με πολύ μεγάλη πολιτική υπευθυνότητα και με πολύ μεγάλη πολιτική γενναιότητα, παρά τις γνωστές διαφορές που έχει με την κυβέρνηση, λειτούργησε και τοποθετήθηκε από θέση αρχής στο συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, χωρίς να υπολογίσει τίποτα άλλο παρά μόνο τη συνέπειά του απέναντι στις απόψεις του.

ΤΖΙΜΑ: Εσείς θα έχετε πολιτικό κόστος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς δεν νομίζω ότι θα έχουμε πολιτικό κόστος. Νομίζω ότι θα έχουμε πολιτικό κέρδος, διότι δίνουμε λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπώρησε την ελληνική διπλωματία και το ελληνικό κράτος για περισσότερα από 20 χρόνια.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δημοσκόπηση της MARC σας έδινε χθες ένα μονοψήφιο νούμερο στην πρόθεση ψήφου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε δει έξι χρόνια τώρα δημοσκοπήσεις, οι οποίες έχουν καταβαραθρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τελικά έχουμε κερδίσει τέσσερις συνεχόμενες εκλογικές μάχες. Θα κερδίσουμε και την πέμπτη. Να σας πω μόνο το εξής: Πολλοί θεωρούν, το είπε και ο κύριος Κοτζιάς -αν δεν κάνω λάθος- στην ομιλία του, ότι μια επιτυχημένη κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική είναι αυτή που αφήνει εκκρεμότητες, που αφήνει όλα τα προβλήματα να μετατίθενται. Τα πηγαίνει στο μέλλον, τα πετάει. Για ποιον λόγο; Διότι έτσι εμφανίζει υποτίθεται μια στάση αδιαλλαξίας και έντονης υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων. Εμείς δεν έχουμε αυτή την αντίληψη για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Εμείς δεν θέλουμε να αφήσουμε εκκρεμότητες. Εμείς, αντίθετα, θέλουμε να κλείσουμε εκκρεμότητες ή να κλείσουμε προβλήματα, τα οποία μας κληροδότησε το παλιό πολιτικό καθεστώς.

ΛΑΜΠΡΟΥ-ΤΖΙΜΑ: Ευχαριστούμε πολύ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Συνέντευξη στην ε/φ «REAL NEWS» και τον δημοσιογράφο Φ. Κλαυδιανό

Πως απαντάτε σε όσους ισχυρίζονται ότι ακυρώνεται το erga omnes από το γεγονός ότι η Ελλάδα δίνει τη μακεδονική γλώσσα και εθνικότητα στους γείτονες;

Όποιος ισχυρίζεται ότι το erga omnes ακυρώνεται από τα οριζόμενα στη συμφωνία σχετικά με τη γλώσσα και την υπηκοότητα των βόρειων γειτόνων μας είτε είναι συνειδητά ψεύτης είτε απλούστατα αγράμματος. «Erga omnes» σημαίνει «έναντι όλων» και είναι προσδιορισμός που αφορά το όνομα και τους όρους χρήσης του, ότι δηλαδή το «Βόρεια Μακεδονία» θα χρησιμοποιείται από τους γείτονες μας σε όλες τις διεθνείς σχέσεις τους με άλλα κράτη και διεθνείς οργανισμούς και όχι μόνο στις σχέσεις τους με την Ελλάδα και ταυτόχρονα στο εσωτερικό τους. Και τούτο σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουν και το Σύνταγμα τους ώστε να ευθυγραμμιστεί με τους σχετικούς όρους της συμφωνίας. Όποιος ή όποια θέλει να κάνει κριτική για τις προβλέψεις της συμφωνίας σε σχέση με την γλώσσα ή την εθνικότητα βεβαίως δικαιούται να την κάνει αλλά το να λέει ότι ακυρώνεται το erga omnes είναι απλώς λάθος. 

Επί της ουσίας τώρα να σας πω ότι η Ελλάδα ποτέ δεν προέβαλε αντίρρηση ως προς την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 90. Αντίθετα η Ελλάδα αναγνώρισε επισήμως στο διεθνές επίπεδο την ύπαρξη της γλώσσας αυτής ήδη από το 1977 με το Ψήφισμα της Διασκεψης του ΟΗΕ για τους μεταγραμματισμούς τοπωνυμίων στο λατινικό αλφάβητο. 

Οι αντιρρήσεις που προβάλλονται από τη δεκαετία του 90 στον δημόσιο λόγο διαφόρων είναι προφανώς στο πλαίσιο μιας ανιστόρητης εθνικιστικής έξαρσης που συσκοτίζει την πραγματικότητα και αποσκοπεί απλώς και μόνο στην παραπλάνηση και τη δημιουργία εντυπώσεων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο εξάλλου ότι το σύνολο σχεδόν της ελληνικής επιστημονικής γλωσσολογικής κοινότητας έχει πάρει σαφή θέση ως προς την ύπαρξη της γλώσσας αυτής. Με την εξαίρεση βεβαίως του «εθνικού μας Γλωσσολόγου» κου Μπαμπινιώτη,  αν και ο ίδιος συμμετείχε στην σχετική Διάσκεψη του 1977 χωρίς να προβάλει καμία απολύτως αντίρρηση τότε. 

Ως προς το θέμα της ιθαγένειας τώρα φαντάζομαι ότι θα γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε τα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας, με τα οποία ταξιδεύουν και στην Ελλάδα αναφέρουν «Μακεδονική» ιθαγένεια. Στη θέση αυτής της αναγραφής θα προστεθεί τώρα και ο όρος «Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας». Επομένως βγάλτε εσείς το συμπέρασμα αν χάσαμε ή κερδίσαμε με τη συμφωνία.

Μετά τις προσκλήσεις της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας σε ΝΑΤΟ πως διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξουν επικυρώσεις της ένταξης από τρίτες χώρες, πχ Τουρκία, πριν την υλοποίηση των υποχρεώσεων της ΒΜ

Μονάχα η επιτυχής κατάληξη όλων των σταδίων υλοποίησης της συμφωνίας, μπορεί να οδηγήσει στην ένταξη της γειτονικής μας χώρας στο ΝΑΤΟ καθώς η πρόσκληση που θα λάβουν οι γείτονες μας θα τελεί υπό την αίρεση της αναθεώρησης του Συντάγματος της. Μπορείτε να ρωτήσετε σχετικά και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.  

Τι σημαίνει για το μέλλον της χώρας μας η συμφωνία με την ΒΜ;

Η Ελλάδα αποκαθιστά τις σχέσεις της με έναν ακόμη γείτονα της, στην ζωτικής σημασίας περιοχή των Βαλκανίων. Η χώρα μας πλέον θα μετρά στα Βαλκάνια, μόνο φίλους. Γίνεται η ηγέτιδα δύναμη της περιοχής, όχι δια της επιβολής, αλλά δίνοντας το παράδειγμα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Τα Βαλκάνια, με τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ και την επιτάχυνση των βημάτων για την ευρωπαϊκή προοπτική τόσο της ΠΓΔΜ όσο και της Αλβανίας και της Σερβίας, κλείνουν μια μακρά περίοδο έντασης και αστάθειας,  στην οποία μάλιστα επένδυσαν τρίτες χώρες για δικά τους οφέλη. Στη νέα εποχή συνανάπτυξης, η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια. Τόσο στην οικονομική άνθηση της περιοχής όσο και στη γεωπολιτική της αναβάθμιση. 

Η ΝΔ σας κατηγορεί ότι διχάζεται τους Έλληνες για να ενώσετε του Σκοπιανούς. Έχετε κάποια άμυνα για να αποφευχθεί η ένταση στη χώρα, δεδομένων και των συλλαλητηρίων που οργανώνονται;

Η ΝΔ τελεί σε πλήρη σύγχυση. Δεν έχει καταλάβει άραγε ότι είναι εκείνη που ενώνεται με τους πιο ακραίους και εθνικιστικούς κύκλους της ΠΓΔΜ; Δεν βλέπει ο κος Μητσοτάκης ότι οι δηλώσεις του είναι πανομοιότυπες με τις δηλώσεις του αρχηγού και των στελεχών του δεξιού VMRO που απορρίπτουν τη συμφωνία και εγκαλούν τον κο Ζάεφ για μειοδοσία; Τελικά ποιος μειοδότησε; Ο κος Ζάεφ ή ο κος Τσίπρας; Γιατί και τα δύο δεν μπορούν να ισχύουν. Θα σας απαντήσω ευθέως: κανείς δεν μειοδότησε. Απλώς επιτέλους βρέθηκαν δύο ηγέτες με μυαλό στο κεφάλι τους για να δώσουν τέλος σε μια διένεξη που το μόνο που κάνει είναι να συντηρεί τους εθνικισμούς ένθεν κακείθεν. Η στάση του κου Μητσοτάκη είναι πραγματικά επικίνδυνη. Μας γυρίζει πίσω στις αρχές του 20ου αιώνα και στην περίοδο της έκρηξης των εθνικισμών που προκάλεσε η κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μας γυρίζουν πίσω σε μια περίοδο Μεγαλοιδεατισμών και πολέμου. Μετά από 100 χρόνια νομίζω ότι έχει έρθει ο καιρός να κλείσει οριστικά αυτό το κεφάλαιο και οι λαοί των Βαλκανίων να πορευτούν με σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, της παράδοσης και του πολιτισμού των γειτόνων τους. Αυτό που έχω παρακολουθήσει όμως στη βουλή από κάποιους Βουλευτές της ΝΔ είναι μια έκρηξη ανιστόρητου εθνικισμού, αυτάρκειας, αγραμματοσύνης και «εθνικών ψευδών». Και είναι ακριβώς αυτή η στάση που νομιμοποιεί και καλύπτει το τέρας του φασισμού. Είναι αυτή η στάση που δημιουργεί την αίσθηση στους Χρυσαυγίτες να απειλούν ευθέως την Δημοκρατία. 

Οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας μας πρέπει να αντισταθούν σε αυτόν τον ανορθολογισμό, το μίσος και τον απροκάλυπτο εθνικισμό. 

Πρέπει να υπερψηφίσουν όσοι βουλευτές των ΑΝΕΛ θεωρούν τη συμφωνία θετική, όπως ο κύριος Παπαχριστόπουλος;

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, έχει εκφράσει με σαφήνεια τη θέση του. Αναμένουμε ότι θα αποφασίσουν μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες για τη στάση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας. Από κει και πέρα, όπως συμβαίνει σε όλα τα κόμματα, κάθε βουλευτής θα κρίνει με βάση τις αρχές και τη συνείδηση του, τι θα πράξει.

Τι σημαίνει ότι τα ποσά των δημοσιονομικών υπερβάσεων θα επιστραφούν με μόνιμο τρόπο στην κοινωνία; Σας κατηγορούν ότι υπερφορολογείτε για να μοιράσετε εκ των υστέρων ψίχουλα… Ενδέχεται να ξεπεραστούν αυτές οι προβλέψεις, αρχής γενομένης από τα στοιχεία του 2018 και του 2019; Μήπως τρομάξουν, επίσης, αγορές;

Ανακτώντας μεγαλύτερα περιθώρια άσκησης οικονομικής πολιτικής, μετά τον Αύγουστο του 2018, είναι βασική μας προτεραιότητα να προχωρήσουμε σε μόνιμες παρεμβάσεις για την σταδιακή επούλωση των πληγών της πολυετούς λιτότητας. Επομένως, πιθανή υπεραπόδοση έναντι των δημοσιονομικών στόχων, θα συμβάλλει στην περαιτέρω διεύρυνση αυτών των παρεμβάσεων. Όσον αφορά τις αγορές, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος. Το αντίθετο θα έλεγα. Παρεμβάσεις που βελτιώνουν την κοινωνική συνοχή και εξασφαλίζουν την κοινωνική ειρήνη και την πολιτική σταθερότητα, βελτιώνουν τη θέση της χώρας μακροπρόθεσμα. 

Σε ποια κοινωνικά στρώματα και ποιους τομείς της αγοράς θα κατευθυνθούν αυτά τα κεφάλαια και τι θα σηματοδοτούν πολιτικά;

Ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξη του, αναφέρθηκε σαφώς στην κατεύθυνση που πρόκειται να κινηθούμε. Παραμένει φυσικά, σταθερή η προσήλωση μας στην ενίσχυση της προστασίας των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας, όμως οι νέες συνθήκες θα επιτρέψουν και μια σειρά από παρεμβάσεις για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών κυρίως όσον αφορά τη μεσαία τάξη.

Αυτές οι υπερβάσεις, που φέρουν τη σφραγίδα των θεσμών, νομιμοποιούν την Ελλάδα να ακυρώσει τις ψηφισμένες αυξήσεις των συντάξεων το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου το 2020 ή μήπως η κυβέρνηση προτιμά την επιλογή των αντιμέτρων;

Μια απάντηση στα παραπάνω, καταλαβαίνετε θα ήταν πρώιμη, στο βαθμό που βρισκόμαστε στη διαμόρφωση των τελικών λεπτομερειών της εξόδου από το μνημόνιο. Όλη μας η προσοχή στρέφεται στις διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και τη συμφωνία για το μηχανισμό παρακολούθησης. Από κει και πέρα, με ξεκάθαρο το τοπίο, θα εξετάσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για την επόμενη περίοδο.

Ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΣΑΜΑΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ
Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση το ύφος απολογίας του κ. Σαμαρά. Μια ιστορική αναδρομή πιθανώς σε μία προσπάθεια να ζητήσει μια άκομψη συγγνώμη στην κα. Ντόρα Μπακογιάννη και τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και για το γεγονός ότι το 1993 έριξε την κυβέρνηση του πατέρα τους. Έκανε μια απολογητική αποτίμηση ο κ. Σαμαράς και αποφάσισε για τον εαυτό του ότι «τα πήγε καλά» στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό το 1991-1992. Υπάρχει όμως και μια άλλη ιστορική αποτίμηση για τις αποδόσεις του. Αυτή του κ. Μητσοτάκη που σε συνέντευξή του προ 4ετίας δήλωσε πως «τα έκαμε μούσκεμα». Είπε κι άλλα διάφορα πράγματα ο κ. Σαμαράς. Αντί άλλης απάντησης ας διαβάσει το χθεσινό άρθρο του κ. Κασιμάτη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που σας εξηγεί γιατί η Συμφωνία που θα υπογράψουμε είναι και καλή και διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Που φαντάζομαι δεν είναι κάποιος ακραίος αριστερός συριζαίος, κλπ, κλπ. Διαβάστε αυτή ή άλλες αναλύσεις από πραγματικούς φιλελεύθερους που σέβονται τον εαυτό τους. Όχι σαν κι εσάς δηλαδή που πάτε όπου φυσάει ο άνεμος κάθε φορά ανάλογα με το τί βολεύει. Δεν μας είπε ο κ. Σαμαράς αν είναι ή δεν είναι με το σύνθετο όνομα. Μας είπε ότι ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε μια προσωπική του άποψη στον ΟΗΕ. Ξέχασε να μας πει όμως ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του το 2012 είχε υπερψηφιστεί η θέση περί σύνθετης ονομασίας. Το ξέχασε κι αυτό. Δεν πειράζει. Μας είπε ότι προσπαθούμε να διασπάσουμε τη ΝΔ. Αυτός που έχει ταλέντο στη διάσπαση της ΝΔ είναι ο κ. Σαμαράς δεν είμαστε εμείς, το έχει ξανακάνει. Οι λόγοι για τους οποίους εμείς θα επιλύσουμε αυτή τη διένεξη έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ασκούμε εξωτερική πολιτική με υπευθυνότητα και σχετίζονται με την ανάγκη για ειρήνη και συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή.
 
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Υπό την καθοδήγηση του κ. Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης θεώρησε τους τελευταίους 6 μήνες ότι βρήκε το πολιτικό θέμα που θα τον πάει στις εκλογές. Και κάνοντας μια τεράστια πολιτική παραχώρηση στην ακροδεξιά ηγετική ομάδα που ελέγχει ο κ. Σαμαράς και που τον κρατάει όμηρο, σήκωσε σημαία αντιπαράθεσης για το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τη πΓΔΜ. Δε νομίζω ότι έχει καταλάβει ακριβώς τις συνέπειες αυτής της πολιτικής του επιλογής. Ούτε για το κόμμα του ούτε για τη χώρα πολύ περισσότερο. Διότι στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης απελευθέρωσε ένα βαθύ εθνικιστικό ιδεολογικό δυναμικό και μετέτρεψε σε ελάχιστο χρόνο τη ΝΔ από κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα σε εθνολαϊκιστικό μόρφωμα. Αν ακούσετε τις τοποθετήσεις των βουλευτών της αυτές τις ημέρες θα το επιβεβαιώσετε. Όμως αυτή η πολιτική επιλογή μετατοπίζει συνολικά τον άξονα γύρω από τον οποίο προσδιορίζεται η Δεξιά στη χώρα μας και αυτή είναι η ύστατη και η πιο επικίνδυνη συνέπεια της επιλογής του κ. Μητσοτάκη. Διότι τι αλήθεια περιμένει κανείς να ακούσει από τον χρυσαυγίτη Μπαρμπαρούση όταν ο πρώην ΠΘ της χώρας μιλάει για “ξεπουλήματα” και οι βουλευτές της ΝΔ για “εθνικές προδοσίες” και για “μειοδοσίες”; Όταν η ΝΔ μιλά για προδοσία, η Χρυσή Αυγή θα μιλήσει για την ανάγκη πραξικοπήματος. Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης φέρει ακέραια και ολοκληρωτική την ευθύνη για όσα συνέβησαν χθες στη Βουλή. Είναι η λογική συνέπεια του γεγονότος ότι έχουν στρώσει το χαλί στον εθνικισμό. Τρέφετε το τέρας του εθνικισμού.
 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΗΣ ΝΔ
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε εδώ και κάποιες μέρες να αμφισβητεί την εξουσία του Πρωθυπουργού και του ΥΠΕΞ να υπογράψουν Διεθνή Συμφωνία. Πέρα από κάθε νομική και συνταγματική λογική, προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει ότι δήθεν η κυβέρνηση θα έπρεπε να ζητήσει την άδεια της Βουλής για να ασκήσει τη νόμιμη και συνταγματική αρμοδιότητά της. Ζήτησε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης και την παρέμβαση του ΠτΔ που ευγενικά τον έβαλε στη θέση του. Το Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι ορίζουν σαφώς τις αρμοδιότητες των υπουργών και πρωθυπουργών για να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις. Πήγατε λοιπόν να μετατρέψετε ένα ζήτημα πολιτικής αρμοδιότητας σε ζήτημα συνταγματικής τάξης. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ατοπήματά σας. Το παράδοξο είναι με τον τρόπο αυτό ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε μέσα σε 2 ημέρες η ελληνική κυβέρνηση να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της Βουλής 2 φορές.
 
ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΗΣ ΝΔ
Ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση του κατάφερε να δικαιώσει ιστορικά και πολιτικά τον Αντώνη Σαμαρά που εκφράζοντας τις απόψεις που εκφράζει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε την Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πριν από 25 χρόνια. Νομίζω ότι αυτό το παράδοξο επισφραγίζει ακριβώς και επιβεβαιώνει την πολιτική ομηρία του κ. Μητσοτάκη από την ακροδεξιά ομάδα της οποίας ηγείται ο κ. Σαμαράς.
 
ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΗΣ ΝΔ
Η ΝΔ ήταν καταγεγραμμένη στην Ευρώπη ως ένα φιλελεύθερο και φιλοευρωπαϊκό κόμμα που σήκωσε ανάστημα απέναντι στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε 2 μόλις μέρες ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε: α) η ΝΔ να αποδοκιμάζεται στο Ευρωκοινοβούλιο για τη στάση της απέναντι στη Συμφωνία, β) η ναυαρχίδα του γερμανικού συντηρητικού Τύπου FRANKFURT ALLEMAGNE ZEITUNG να αποκαλεί τον κ. Μητσοτάκη «εκπρόσωπο του παλαιού πολιτικού καθεστώτος που χρεοκόπησε την Ελλάδα», γ) το περιοδικό FOCUS να τον παρομοιάζει σήμερα με τον Βίκτορ Όρμπαν, τον υπερεθνικιστή ηγέτη της Ουγγαρίας και νούμερο 1 αντίπαλο της ανοιχτής Ευρώπης και δ) το περιοδικό FOREIGN POLICY να κάνει λόγο για «την εθνικιστική αντιπολίτευση της Ελλάδας». Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να πείσει του Ευρωπαίους για αυτό που η κυβέρνηση έλεγε εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι δηλαδή η ΝΔ είναι ένα εθνολαϊκιστικό κόμμα.
 
ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΗΣ ΝΔ
Δείτε και συγκρίνετε τις δηλώσεις του εθνικιστικού δεξιού VMRO και του κ. Μητσοτάκη, του κ. Κουμουτσάκου και των άλλων. Λένε ακριβώς τα ίδια. Το VMRO αποκαλεί τον κ. Ζάεφ μειοδότη, η ΝΔ αποκαλεί τον κ. Τσίπρα μειοδότη. Τελικά ποιος από τους δύο είναι ο μειοδότης; Ο Τσίπρας ή ο Zaev; Κανένας από τους δύο. Απλώς βρέθηκαν επιτέλους δύο ηγέτες με λίγο μυαλό στο κεφάλι τους για να επιλύσουν μια διένεξη που στερούσε διπλωματικό κεφάλαιο από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια και για να κλείσουν οριστικά το κεφάλαιο της εθνικιστικής έξαρσης, των μεγαλοϊδεατισμών, των ακροτήτων, των εξάρσεων.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, άκουσα με προσοχή την ομιλία  του κ. Σαμαρά. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση το ύφος του. Ήταν ένα ύφος απολογίας, μια ιστορική αναδρομή, πιθανόν για να προσπαθήσει να ζητήσει μια άκομψη συγγνώμη στην κυρία Μπακογιάννη και στον κ. Μητσοτάκη για το γεγονός ότι το 1993 έριξε την Κυβέρνηση του πατέρα τους. 

Νομίζω ότι έκανε μια απολογητική αποτίμηση ο κ. Σαμαράς και αποφάσισε για τον εαυτό του ότι τα πήγε καλά στη διαπραγμάτευση για το θέμα του ονόματος την περίοδο 1991-1992. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη ιστορική αποτίμηση για τις αποδόσεις του κ. Σαμαρά εκείνη την περίοδο, που έχει έρθει από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. 

Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια σε μια συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο κ. Μητσοτάκης είπε για τον κ. Σαμαρά, ο οποίος πριν από λίγο μας δήλωσε ότι τα πήγε πολύ καλά στη διαπραγμάτευση, ότι «Ο κ. Σαμαράς τα έκανε  μούσκεμα». Αυτή ήταν η ιστορική αποτίμηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τον κ. Σαμαρά, που χειροκροτούσατε όλοι μαζί πριν από λίγη ώρα εδώ. 

Ο κ. Σαμαράς, με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την όλη διαδικασία της διαπραγμάτευσης τότε, αποσταθεροποίησε πλήρως τις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα. Κόντεψε να αποσταθεροποιήσει το σύνολο των Βαλκανίων και τώρα νομίζει ότι θα βάλει κινδυνολογικά και εκβιαστικά βέτο στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να επιλύσει αυτή τη διένεξη, η οποία κρατάει εδώ και είκοσι έξι χρόνια. Δεν  θα το καταφέρει. 

Είπε και άλλα πολλά ο κ. Σαμαράς για τον αλυτρωτισμό, για τη γλώσσα, για την υπηκοότητα, διαστρέβλωσε πράγματα, παρουσιάστηκε εδώ ως δικολάβος. Εν πάση περιπτώσει, αντί άλλης απάντησης για τον κ. Σαμαρά θα του συνέστηνα να διαβάσει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, το οποίο δεν έχει γραφτεί από κάποιον φιλοσυριζαίο. Έχει δημοσιευθεί στην Καθημερινή, αν δεν κάνω λάθος. Είναι το άρθρο του κ. Στέφανου Κασιμάτη, ο οποίος σας εξηγεί για ποιον λόγο η συμφωνία την οποία θα υπογράψουμε σε λίγες ώρες είναι και καλή, αλλά και διασφαλίζει απολύτως τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Ο κ. Κασιμάτης φαντάζομαι δεν είναι κάποιος ακραίος Αριστερός συριζαίος κ.λπ.

Αντί, λοιπόν, για άλλη απάντηση, διαβάστε το συγκεκριμένο άρθρο ή μπορείτε να διαβάσετε και άλλες αναλύσεις που έχουν γραφτεί στον Τύπο από πραγματικούς φιλελεύθερους, που σέβονται το εαυτό τους, όχι σαν εσάς που πηγαίνετε κάθε φορά όπου φυσάει ο άνεμος, αναλόγως με το τι βολεύει την  πολιτική σας λογοδιάρροια.

Αυτό που δεν μας είπε ο κ. Σαμαράς είναι βεβαίως αν και κατά πόσο είναι ή δεν είναι με το σύνθετο όνομα. Είπε ότι ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε μια προσωπική του άποψη στον ΟΗΕ. Δεν μας είπε, όμως, ότι στις προγραμματικές  δηλώσεις της κυβέρνησής του, το 2012, είχε υπερψηφιστεί η θέση περί σύνθετης ονομασίας. Το ξέχασε κι αυτό. Δεν πειράζει.

Μας είπε, επίσης, ότι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα αφορά την προσπάθειά μας να διασπάσουμε τη Νέα Δημοκρατία. Αυτός που έχει ταλέντο στη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας είναι ο κ. Σαμαράς, δεν είμαστε εμείς. Το έχει ξανακάνει.

Οι λόγοι για τους οποίους εμείς θα επιλύσουμε τη συγκεκριμένη διένεξη έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ασκούμε εξωτερική με υπευθυνότητα, σχετίζεται με την ανάγκη για σταθερότητα, ειρήνη και συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, υπό την καθοδήγηση του κ. Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης τους τελευταίους έξι μήνες θεώρησε ότι βρήκε το πολιτικό θέμα που θα τον πάει σε εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας μια τεράστια πολιτική παραχώρηση στην ακροδεξιά ηγετική ομάδα, την οποία ελέγχει ο κ. Σαμαράς στη Νέα Δημοκρατία και που τον κρατάει όμηρο, σήκωσε σημαία αντιπαράθεσης για το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Δεν νομίζω ότι έχει καταλάβει ακριβώς τις συνέπειες αυτής της πολιτικής του επιλογής, ούτε για το κόμμα του, ούτε για τη χώρα, πολύ περισσότερο. Διότι στην πραγματικότητα και να ακούσετε τις τοποθετήσεις των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του κ. Σαμαρά προηγουμένως, που μίλησαν αυτές τις μέρες θα το επιβεβαιώσετε πλήρως ότι ο κ. Μητσοτάκης απελευθέρως ένα βαθύ εθνικιστικό, ιδεολογικό δυναμικό και μετέτρεψε τη Νέα Δημοκρατία, σε ελάχιστο χρόνο, από δεξιό νεοφιλελεύθερο κόμμα σε εθνολαϊκιστικό μόρφωμα.

Όμως, και αυτό είναι το πρόβλημα, αυτή η πολιτική επιλογή μετατοπίζει συνολικά τον άξονα γύρω από τον οποίο προσδιορίζεται η Δεξιά στη χώρα μας και αυτό είναι ακριβώς η ύστατη συνέπεια της πολιτικής επιλογής του κ. Μητσοτάκη. Η πιο επικίνδυνη, μάλιστα, συνέπεια, διότι τι -αλήθεια- περιμένει να ακούσει κανείς από τον χρυσαυγίτη Μπαρμπαρούση, όταν ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας μιλάει για «ξεπουλήματα», όταν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μιλούν για εθνικές προδοσίες, για μειοδοσίες;

Τι ακριβώς περιμένει κανείς να ακούσει από τον κ. Μπαρμπαρούση; Περιμένει να καλέσει  για ανατροπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, για σύλληψη του Πρωθυπουργού. Είναι φυσικό επακόλουθο, το οποίο εσείς προκαλέσατε με τη στάση σας, αυτό το οποίο συνέβη χθες στη Βουλή. Είναι η λογική συνέπεια του γεγονότος ότι έχετε στρώσει το χαλί στον εθνικισμό. Τρέφετε το τέρας του εθνικισμού, εσείς και οι συνάδελφοί σας!

Όταν η Νέα Δημοκρατία μιλάει για προδοσία, η Χρυσή Αυγή θα μιλήσει για την ανάγκη πραξικοπήματος.

Και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ο κ. Μητσοτάκης φέρει ακέραια και ολοκληρωτική την ευθύνη για όλα όσα συνέβησαν χθες στην ελληνική Βουλή, ακέραια και ολοκληρωτική.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, υπάρχουν στον λόγο και τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στα αποτελέσματα της επιλογής της τέσσερα ανυπόφορα παράδοξα που θέλω να επισημάνω.

Παράδοξο πρώτο, το συνταγματικό παράδοξο. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε εδώ και κάποιες μέρες να αμφισβητεί την εξουσία του Υπουργού Εξωτερικών και του Πρωθυπουργού να υπογράψουν διεθνή συμφωνία. Προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει πέρα από κάθε νομική και συνταγματική λογική ότι η Κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει δήθεν την έγκριση της Βουλής για την υπογραφή.  Να ζητήσει, δηλαδή, η εκτελεστική εξουσία την έγκριση της Βουλής, όπως έκαναν οι δύο, τρεις πρώτες μνημονιακές κυβερνήσεις, όταν έπρεπε να υπογράψουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens. Επειδή φοβούνταν οι Υπουργοί να πάνε να τις υπογράψουν μόνοι τους, γιατί δεν ήξεραν τι θα επακολουθούσε μετά, ζητούσαν την έγκριση της Βουλής για να είναι καλυμμένοι και νομικά. 

Μας είπαν, λοιπόν, ότι αυτό το οποίο ανακάλυψαν ως πατέντα τα πρώτα μεταμνημονιακά χρόνια θα πρέπει να μετατραπεί σε συνταγματική λογική και ότι δήθεν η Κυβέρνηση έπρεπε να ζητήσει την άδεια της Βουλής για να πάει να ασκήσει τη νόμιμη συνταγματική αρμοδιότητά της.

Ζήτησε μάλιστα και τη σχετική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος τον έβαλε στη θέση του σε ελάχιστα δευτερόλεπτα με πολύ ευγενικό τρόπο, θα έλεγα.

Το Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι ορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες της Κυβέρνησης. Το διεθνές δίκαιο μάλιστα στο άρθρο 8 της Σύμβασης της Βιέννης για τις διεθνείς συνθήκες προβλέπει ότι ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν την δυνατότητα να υπογράφουν διεθνείς συνθήκες. Είναι κομμάτι της εκτελεστικής τους εξουσίας αυτό. 

Επομένως, το γεγονός ότι πήγατε να μετατρέψετε μια πολιτική αντιπαράθεση σε θέμα συνταγματικής τάξης νομίζω ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα ατοπήματά σας.

Θα μου πείτε ποιο είναι το παράδοξο; Το παράδοξο ξέρετε ποιο είναι; Το παράδοξο είναι ότι την πρώτη φορά που στην κοινοβουλευτική ιστορία μετά από την αναγγελία κατάθεσης πρότασης μομφής από τον αρχηγό σας ήρθε η Βουλή και εν ολομελεία υπερψήφισε νομοσχέδιο της Κυβέρνησης με 154 ψήφους. Δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε εντός δύο ημερών η ελληνική Κυβέρνηση να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της Βουλής δύο φορές. Πρόκειται για πρωτοφανές κοινοβουλευτικό γεγονός και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτό.

Παράδοξο δεύτερο, το οικογενειακό παράδοξο το οποίο νομίζω ότι είναι μάλλον προφανές. Ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση του κατάφερε να δικαιώσει ιστορικά και πολιτικά τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εκφράζοντας τις απόψεις που εκφράζει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πριν από εικοσιπέντε χρόνια. Νομίζω ότι αυτό το παράδοξο επισφραγίζει ακριβώς και επιβεβαιώνει την πολιτική ομηρία του κ. Μητσοτάκη από την ακροδεξιά ομάδα της οποίας ηγείται ο κ. Σαμαράς.

Παράδοξο τρίτο, το ευρωπαϊκό παράδοξο. Η Νέα Δημοκρατία ήταν καταγεγραμμένη στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή έως ένα φιλελεύθερο, φιλοευρωπαϊκό κόμμα, ένα κόμμα το οποίο σήκωσε τη σημαία υποτίθεται και το ανάστημά του απέναντι στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα, λοιπόν, σε δύο μέρες μόλις ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε τα εξής πρωτοφανή: 

Η Νέα Δημοκρατία να αποδοκιμάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη στάση της απέναντι στη συμφωνία. Η ναυαρχίδα του γερμανικού συντηρητικού Τύπου, η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» να αποκαλεί τον κ. Μητσοτάκη εκπρόσωπο του παλιού πολιτικού καθεστώτος που χρεωκόπησε την Ελλάδα. Το περιοδικό «Focus» σήμερα να τον παρομοιάζει με τον Βίκτορ Όρμπαν, τον υπερεθνικιστή ηγέτη της Ουγγαρίας, νούμερο ένα αντίπαλο της ανοικτής Ευρώπης. Και το περιοδικό «Foreign Policy» να κάνει λόγο για την εθνικιστική αντιπολίτευση της Ελλάδας.

Αυτό κατάφερε ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε δύο μόλις μέρες. Κατάφερε κατά τη διάρκεια της δικής του ηγεσίας να πείσει τους Ευρωπαίους γι’ αυτό που η Κυβέρνηση έλεγε εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι δηλαδή η Νέα Δημοκρατία είναι ένα εθνολαϊκιστικό κόμμα. 

Κλείνω με το τέταρτο παράδοξο, το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου και το πιο ανυπόφορο, το εθνικιστικό παράδοξο. Για να αντιληφθείτε σε τι ακριβώς συνίσταται το εθνικιστικό παράδοξο, δεν έχετε παρά να ρίξουμε μια ματιά και να συγκρίνετε τις δηλώσεις του εθνικιστικού δεξιού VMRO και του κ. Μητσοτάκη, του κ. Κουμουτσάκου και άλλων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι ακριβώς οι ίδιες! Θυμάστε που ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι δεν θα διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς; Τελικά αυτό που κατάφερε ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ίδιος να ενωθεί με τους πιο συντηρητικούς και ακραίους εθνικιστικούς κύκλους της γειτονικής μας χώρας. Συγχαρητήρια, λοιπόν, και γι’ αυτό.

Επί της ουσίας, το VMRO αποκαλεί τον κ. Ζάεφ μειοδότη. Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης αποκαλούν τον κ. Τσίπρα μειοδότη. Το ερώτημα τελικά είναι: Ποιος από τους δύο μειοδότησε, ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Ζάεφ; Κανένας από τους δύο δεν μειοδότησε, κυρίες και κύριοι της  Αντιπολίτευσης. Απλώς βρέθηκαν επιτέλους δύο ηγέτες με λίγο μυαλό στο κεφάλι τους για να θέσουν οριστικό τέλος σε μία διένεξη.

Βρέθηκαν δύο ηγέτες, λοιπόν, με μυαλό στο κεφάλι τους για να επιλύσουν μια διένεξη που στερούσε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο από την Ελλάδα, αλλά και από τα Βαλκάνια. Βρέθηκαν δύο ηγέτες να κλείσουν οριστικά το κεφάλαιο της εθνικιστικής έξαρσης και των μεγαλοϊδεατισμών, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τους γείτονές μας, αλλά αφορούν και τις δικές σας μεγάλες ιδέες και τα δικά σας εθνικιστικά παραληρήματα, τα οποία συνεχίζετε να συντηρείτε εκατό χρόνια μετά την κατάρρευση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αυτός ο αιώνας των μεγαλοϊδεατισμών, αυτός ο αιώνας του εθνικισμού και των ακροτήτων και των εξάρσεων κλείνει σήμερα με αυτή τη Συμφωνία.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Δήλωση για τον Κ. Μπαρμπαρούση

Είναι πλέον φανερό ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ανοίξει με τη στάση της το κουτί της Πανδώρας. Έχει απελευθερώσει τα πιο αντιδραστικά αντανακλαστικά ακραίων κύκλων και έχει νομιμοποιήσει το τέρας του εθνικισμού.

Ακραίες ιδεολογίες, που μέχρι πριν από  λίγο καιρό θεωρούνταν νεκρές, βρήκαν την ευκαιρία να αναστηθούν, χάρη στα μισαλλόδοξα κηρύγματα του κ. Μητσοτάκη και ηγετικών κύκλων της Νέας Δημοκρατίας.

Πριν από λίγη ώρα ο χρυσαυγίτης Μπαρμπαρούσης, από το ιερό βήμα της Βουλής των Ελλήνων, κάλεσε τον ελληνικό στρατό σε πραξικόπημα. Είναι η πρώτη φορά από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, που τέτοια πράγματα ακούγονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η ευθύνη για το γεγονός ότι ο φασιστικός και εθνικιστικός εσμός έχει πλήρως αποθρασυνθεί και καλεί ευθέως σε κατάλυση της Δημοκρατίας βαραίνει αποκλειστικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

  • 1
  • 2