Monthly Archives : October 2018

Συνέντευξη στο OPEN TV και τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο & Γιάννη Σαραντάκο

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΟΜΟΓΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Δεν πρέπει να βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Από τις ελληνικές Αρχές γίνονται όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για να διακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη. Για την ώρα μένουμε στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ που έκανε λόγο για το ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Θεωρώ ότι θα πρέπει και από την πλευρά της αλβανικής κυβέρνησης να τηρούνται χαμηλότεροι τόνοι διότι σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι η αλβανική αστυνομία κατέληξε να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή δεν είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και με επιθετικότητα από πάνω. Όσο σε αυτές τις περιπτώσεις σηκώνουμε τους τόνους είναι πιθανό να τροφοδοτούμε και αντανακλαστικά εντός των κοινωνιών που δεν θέλουμε.

ΡΗΤΟΡΙΚΕΣ ΕΞΑΡΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Επ΄αφορμής μιας σειράς πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης η Τουρκία βρίσκει την ευκαιρία να ανεβάσει ξανά τους τόνους. Δεν θεωρώ όμως ότι θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση. Νομίζω ότι αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας πάγιας πολιτικής και διπλωματικής τακτικής που έχει η Τουρκία την οποία θεωρώ απολύτως λανθασμένη και δεν εκτιμώ ότι συμβάλλει στην προσπάθεια που τουλάχιστον κάνουμε εμείς για την οικοδόμηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και για να περάσουμε σε μια θετική ατζέντα.

Εμείς ακολουθούμε το δρόμο του διαλόγου, της συνεννόησης, της συναντίληψης και του κατευνασμού χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι έχουμε την οποιαδήποτε διάθεση να υποχωρήσουμε έναντι προκλήσεων ή φυσικά έναντι της άσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Έχω την πεποίθηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφιστεί στην ελληνική Βουλή καθώς υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που έχουν εκφραστεί θετικά όπως για παράδειγμα το Ποτάμι αλλά και άλλοι μεμονωμένοι βουλευτές που θα ψηφίσουν με όρους αρχών. Θα ήταν ευχής έργον αν αυτό συνέβαινε και από την πλευρά της ΝΔ διότι γνωρίζω πολλούς φιλελεύθερους στη ΝΔ που δε νοιώθουν άνετα με τη γραμμή του κου Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο ο οποίος έχει κάνει αρκετές μετατοπίσεις προς στα δεξιά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Ο κος Καμμένος έχει πει ότι στην περίπτωση που η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή θα αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση αλλά επίσης έχει διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμπλεύσει με τη ΝΔ στην υπερψήφιση μιας πρότασης δυσπιστίας ή σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση. Επομένως υπάρχουν τόσο οι πολιτικές όσο και οι κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας αυτής της κυβέρνησης.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, καλημέρα. Σας καλωσορίζουμε στο στούντιο μας.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς ήρθατε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς σας βρήκα. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ελπίζουμε να είστε γουρλής. Φαντάζομαι ότι θα έχετε και όλη την τελευταία ενημέρωση για το πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση. Ενόχλησε φαντάζομαι και αυτό που είπε ο Ράμα χθες, πάρα πολύ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Εγώ θα έλεγα να μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Η πρώτη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών ήταν πολύ συγκεκριμένη. Μίλησε για ένα απαράδεκτο περιστατικό. Μίλησε για ερωτήματα που προκύπτουν από το γεγονός ότι φτάσαμε στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να εξακριβώσουμε απολύτως ποιες είναι οι συνθήκες, μέσα στις οποίες έγινε το συγκεκριμένο περιστατικό, για να μπορέσουμε να βγάλουμε και όλα τα απαραίτητα συμπεράσματα. Σε αυτή τη φάση, νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε στο γεγονός της ήδη ασκηθείσας κριτικής και του αυστηρού μηνύματος, που έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών. Από εκεί και πέρα, η Ελληνική Αστυνομία, το ελληνικό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών, βρίσκονται και θα βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αλβανικές αρχές θέτοντας τα ερωτήματα και αναμένοντας σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα στείλουμε ανθρώπους – κλιμάκιο από την Ελληνική Αστυνομία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνουν όλες οι ενέργειες, που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις, για να διακριβώσουμε ακριβώς τις συνθήκες τέλεσης της συγκεκριμένης πράξης. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μια πρώτη ενημέρωση υπήρχε στην ελληνική κυβέρνηση; Ή δεν υπήρχε καθόλου ενημέρωση; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει υπάρξει ενημέρωση. Βρίσκονται σε επικοινωνία οι ελληνικές με τις αλβανικές αρχές, όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο. 

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Επί της ουσίας όχι. Αλλά πολιτικά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν έχουμε την επίσημη ενημέρωση, θεωρώ ότι θα πρέπει και από τη μεριά και της αλβανικής κυβέρνησης να τηρούνται χαμηλότεροι τόνοι, διότι, σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι οι αλβανικές αρχές κατέληξαν, η αλβανική αστυνομία κατέληξε να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή, δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και με επιθετικότητα από πάνω. Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι συνθήκες του περιστατικού και, από εκεί και πέρα, να αποδοθούν και οι ευθύνες. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Αλβανός Πρωθυπουργός βιάστηκε να κάνει αυτό το…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Κοιτάξτε τώρα. Δεν μπορώ να κρίνω. Είναι προφανές ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός θα υπερασπιστεί τις αρχές της χώρας του. Όμως, θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν του και το γεγονός ότι είναι πιθανόν σε αυτή την περίπτωση να έχουμε μία μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη επιθετικότητα από τη μεριά της αλβανικής αστυνομίας. 

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Από υπερβάλλοντα ζήλο; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πιθανόν υπερβάλλοντα ζήλο. Ωστόσο, σας ξαναλέω, δεν θέλω εγώ αυτή τη στιγμή να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, να καταλάβουμε, επειδή κρατάτε πολύ χαμηλούς τόνους και προσπαθείτε να ρίξετε τους τόνους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε, είναι να διακριβώσουμε ακριβώς τις συνθήκες, εντός των οποίων έγινε το περιστατικό, πώς καταλήξαμε και πού καταλήξαμε. Και από εκεί και πέρα, θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή προσπαθείτε και σωστά, ας πούμε, να ρίξετε τους τόνους για να μην έχουμε και φανατισμούς από τη μια ή την άλλη πλευρά

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Όσο σε αυτές τις περιπτώσεις εντείνουμε τη ρητορική, όσο σηκώνουμε τους τόνους, είναι πιθανόν να τροφοδοτούμε και αντανακλαστικά εντός των κοινωνιών, που δεν θέλουμε να κάνουμε αυτό το πράγμα. 

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Καταλαβαίνω πάντως ότι δεν θα στηριχθούμε και μόνο σε αυτά που θα μας πουν. Θα πάμε κι εμείς τα αρμόδια κλιμάκια να δούμε τι ακριβώς συνέβη επί τόπου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς. Έχουμε τους τρόπους και εμείς, ως ελληνική κυβέρνηση, ως ελληνικές αρχές, να διακριβώνουμε τις συνθήκες. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπουργέ, δεν φοβάστε ότι θα έχουμε μια κλιμάκωση; Έχουμε ένα ανοιχτό μέτωπο, λέει ο κόσμος, με τα Σκόπια. Έχουμε την Τουρκία, που καθημερινά εκεί ο Ερντογάν –σήμερα βγαίνει ο «Πορθητής»- ότι θα κλιμακωθεί και το μέτωπο με την Αλβανία; Τι εικόνα εισπράττετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πω ότι σε ό,τι αφορά την πΓΔΜ, δεν θεωρώ ότι υπάρχει ένα ανοικτό μέτωπο εκεί. Υπάρχει μία προσπάθεια, που γίνεται και από τη μεριά της δικής μας κυβέρνησης, αλλά και από τη μεριά της κυβέρνησης του κυρίου Ζάεφ, να προχωρήσουμε σε μία νέα φάση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επομένως, εκεί δεν θα έλεγα ότι υπάρχει ένταση. Αντίθετα, θα έλεγα ότι υπάρχει μία προσπάθεια αμοιβαία να περάσουμε σε ένα νέο επίπεδο, επιλύοντας μία διένεξη 28-30 ετών. 

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εκεί είναι περισσότερο εσωτερική η ένταση, παρά με τη γειτονική χώρα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Και εδώ υπάρχουν αμφισβητήσεις και επιφυλάξεις, σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, και στη γειτονική χώρα, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, και η κυβέρνηση της πΓΔΜ αυτή τη στιγμή έχει πάρει μια πρωτοβουλία για να τροποποιήσει το Σύνταγμά της και να αλλάξει το συνταγματικά αναγνωρισμένο όνομα. Δεν είναι κάτι απλό, αυτό το οποίο προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Με την Τουρκία; Το μέτωπο; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, νομίζω ότι αυτό το περιστατικό, πράγματι, δημιουργεί μία ανατάραξη. Ωστόσο, στο διπλωματικό επίπεδο, και μέχρι τουλάχιστον χθες, τα πράγματα βάδιζαν καλά, καθώς ξέρετε ότι και εκεί υπάρχει ένα ανοιχτό πεδίο διαπραγματεύσεων, για να επιλύσουμε ζητήματα τα οποία κρατούν από το 1940. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, βεβαίως, εκεί…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να πάμε σε ένα διάλειμμα και να το συζητήσουμε, για την Τουρκία, μετά.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και για την εσωτερική ένταση θα ήθελα να κουβεντιάσουμε. 

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Συνεχίζουμε. Στο στούντιο μαζί μας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κύριε Τζανακόπουλε, είχαμε μείνει πριν το διάλειμμα, στο πλέγμα των εθνικών θεμάτων, είχαμε μείνει στα ελληνοτουρκικά. Με έναν Ερντογάν, ο οποίος κάθε μέρα σχεδόν κάνει και μία κίνηση προκλητική προς εμάς. Τώρα έχουμε τον «Πορθητή». Τι πιστεύετε; Ποιος είναι ο στόχος του Ερντογάν; Πώς αντιδράει η ελληνική πλευρά αυτή τη στιγμή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Κοιτάξτε. Επ’ αφορμής μιας σειράς πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης, βρίσκει την ευκαιρία τώρα η Τουρκία να ανεβάσει ξανά τους τόνους. Νομίζω ότι είναι στο πλαίσιο μιας πάγιας πολιτικής και διπλωματικής τακτικής, την οποία έχει η Τουρκία.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν βλέπετε κλιμάκωση σε αυτό; Βλέπετε, απλώς, μία…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σχέση με την περυσινή χρονιά, νομίζω ότι είχαμε μία περίοδο, ιδιαίτερα μετά τις τουρκικές εκλογές, μεγάλης ύφεσης, η οποία έδειχνε ότι οδηγεί σε μια άλλη σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είχαμε, επίσης, τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, η οποία οφείλω να πω ότι έγινε σε αρκετά θετικό κλίμα. Από εκεί και πέρα, η Τουρκία επέλεξε για άλλη μια φορά να επιδοθεί σε ρητορικές εξάρσεις και δηλώσεις –αν θέλετε- μιας σχετικής κλιμάκωσης της έντασης. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, μέχρι πού μπορεί να το φτάσει η Τουρκία; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση. Δεν συμφέρει ούτε την Τουρκία ούτε κανέναν. Νομίζω, λοιπόν, ότι όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται στο πλαίσιο μιας πάγιας διπλωματικής τακτικής της Τουρκίας, την οποία, όμως, θα μου επιτρέψετε να πω ότι τη θεωρώ απόλυτα λανθασμένη και δεν εκτιμώ ότι βοηθά και συμβάλλει στην προσπάθεια, τουλάχιστον, που κάνουμε εμείς, από τη δική μας πλευρά, για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, για να περάσουμε σε μια θετική ατζέντα, για να δημιουργήσουμε…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, ας πούμε στην Κύπρο, ένα θερμό επεισόδιο δεν το φοβάστε; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Όμως, δεν θέλω εγώ να προκαταβάλω ή να προεξοφλήσω τουρκικές αντιδράσεις, οι οποίες, όπως σας είπα, κατά την άποψή μου, δεν…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ο κόσμος ανησυχεί. Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος; Ή οι Τούρκοι θα κάνουν πάλι πίσω, όπως έκαναν με τους Αμερικανούς;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω, κύριε Χασαπόπουλε. Πάντοτε, όταν η τουρκική πλευρά οξύνει –αν θέλετε- τη ρητορική της, υπάρχει μία φιλολογία, η οποία, πάντοτε, σχεδόν προεξοφλεί θερμό επεισόδιο. Νομίζω ότι δεν πρέπει να λειτουργούμε με αυτό τον τρόπο. Πρέπει να λειτουργούμε κατευναστικά. Πάντοτε, βεβαίως, με αποφασιστικότητα να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και, φυσικά, να τοποθετούμαστε στο πλευρό όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολύ περισσότερο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα, όμως, εγώ δεν θέλω ούτε να προεξοφλήσω ούτε να προκαταβάλω μεγαλύτερη κλιμάκωση από τη μεριά της Τουρκίας. Εμείς ακολουθούμε έναν πολύ συγκεκριμένο δρόμο. Ο δρόμος είναι ο δρόμος του διαλόγου, της συνεννόησης, της συναντίληψης, του κατευνασμού, χωρίς αυτό, βεβαίως, να σημαίνει ότι έχουμε την οποιαδήποτε διάθεση να υποχωρήσουμε έναντι των προκλήσεων… 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Των προκλήσεων της Τουρκίας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …και, φυσικά, έναντι της άσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. 

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πάμε στα εσωτερικά. Σας άκουγα προχθές, σε μία τηλεοπτική – αν δεν κάνω λάθος- συνέντευξη, να δηλώνετε βέβαιος, με γνώση όχι εκτίμηση, ότι η κυβέρνηση έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν τελειώσουν οι Σκοπιανοί τις δικές τους διαδικασίες. Γνωρίζετε, φαντάζομαι, ότι ο κύριος Καμμένος είπε δεν ψηφίζει. Άρα, κατά συνέπεια, τα νούμερα βγαίνουν. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Ακούστε. Κύριε Σαραντάκο…

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν είναι εκτίμηση. Δείχνετε ότι έχετε γνώση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …εκτίμηση. Υπάρχουν οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες ήδη έχουν εκφραστεί. Το Ποτάμι, για παράδειγμα, με πολύ μεγάλη καθαρότητα, και αυτό είναι προς τιμήν του, έχει πει ότι θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω όχι όλα τα στελέχη του Ποταμιού. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ λαμβάνω υπ’ όψιν μου τις δηλώσεις τις οποίες κάνει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και, από εκεί και πέρα, υπάρχουν νομίζω και άλλοι μεμονωμένοι βουλευτές, οι οποίοι αντί να ψηφίζουν με όρους μικροκομματικής ή μικροπολιτικής σκοπιμότητας, θα ψηφίσουν με όρους αρχών. Θα ήταν ευχής έργον, αν αυτό γινόταν και από την πλευρά της ΝΔ, διότι γνωρίζω πολλούς φιλελεύθερους στη ΝΔ, οι οποίοι δεν νιώθουν άνετα ούτε νιώθουν απολύτως ταυτισμένοι με τη γραμμή την οποία ακολουθεί ο κύριος Μητσοτάκης στο συγκεκριμένο. Ο οποίος, οφείλω να σας πω κιόλας ότι έχει κάνει αρκετές μετατοπίσεις –αν θέλετε- προς τα δεξιά, καθ’ όλη τη διάρκεια της δικής του προεδρίας στη ΝΔ. Δηλαδή, ο φιλελεύθερος Κυριάκος Μητσοτάκης, προ της εκλογής του στο αξίωμα του αρχηγού της ΝΔ, δεν έχει καμία σχέση με τον σημερινό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτή η πλειοψηφία με την οποία εσείς υπολογίζετε ότι θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι και η νέα πλειοψηφία στην κυβερνητική πλειοψηφία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, βέβαια. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Δεν ταυτίζουμε την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι δύο διαφορετικά ζητήματα. Ο κύριος Καμμένος και ο κύριος Τσίπρας έχουν μία συμφωνία, έντιμη, ειλικρινή, η οποία, κατά τη γνώμη μου, έχει τις πολιτικές και κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις να οδηγήσει στη λήξη της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μισό λεπτό. Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση να μην ψηφίσει ο κύριος Καμμένος τη Συμφωνία των Πρεσπών….

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: …και να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε. Από τις τελευταίες δηλώσεις, από την τελευταία ομιλία του κυρίου Καμμένου, στο Πολιτικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ, προκύπτει ότι θα αποχωρήσουν οι υπουργοί από την κυβέρνηση, χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει ότι αποσύρεται και η στήριξη σε νομοσχέδια…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Καινούριο είναι αυτό. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …σε νομοσχέδια, ξαναλέω. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Καινούριο είναι αυτό. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω, λέω. Κάνω αυτή την πολιτική εκτίμηση και θεωρώ ότι υπάρχουν…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι ότι το έχει διαβεβαιώσει και στον κύριο Τσίπρα, ε; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Ο κύριος Καμμένος έχει διαβεβαιώσει και έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να συμπλεύσει με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην υπερψήφιση μιας πρότασης δυσπιστίας. Επομένως, πρέπει να έχετε καλά στο νου σας ότι ο μοναδικός τρόπος για να οδηγηθούμε σε πρόωρη λήξη της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης, είναι είτε αν το ζητήσει ο Πρωθυπουργός για εθνικούς λόγους είτε αν υπερψηφιστεί πρόταση δυσπιστίας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Επομένως, για αυτό τον λόγο ακριβώς λέω ότι υπάρχουν και οι πολιτικές και οι κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της κυβερνητικής….

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, τη Συμφωνία των Πρεσπών την περνάτε με τους 151, εκτός του κυρίου Καμμένου, και την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ την αντιμετωπίζετε με τη στήριξη των βουλευτών του κυρίου Καμμένου, οι οποίοι θα αποσυρθούν από την κυβέρνηση. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Καμμένος είπε: Θα αποσύρω τους υπουργούς μου από την κυβέρνηση. Αυτό είναι κάτι διαφορετικό…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, λέει ότι θα πάει και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όμως, να καταθέσει την πρόταση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Στην τελευταία του πολιτική ομιλία, δεν έκανε λόγο για τίποτα τέτοιο. Και σας ξαναλέω ότι στο πολύ πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε με καθαρότητα ότι δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να συμπλεύσει με τη ΝΔ, όχι μόνο σε πρόταση δυσπιστίας, αλλά σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει από τη ΝΔ και από την ακροδεξιά να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κατανοητό. Βέβαια, απλώς, υπάρχει ο αντίλογος από τη ΝΔ που λέει ότι δεν μπορείς να καταψηφίζεις μια στρατηγική επιλογή –δεν είναι το νομοσχέδιο για τα ποτήρια- και να στηρίζεις την κυβέρνηση που προωθεί αυτή τη στρατηγική επιλογή με την οποία διαφωνείς. Σας λέω τον αντίλογο, καταλαβαίνετε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ναι, καταλαβαίνω. Τώρα, η αξιοπιστία της ΝΔ και ως προς την κριτική και ως προς τις τοποθετήσεις της, ερίζεται. Θέλετε να σας πω κάτι; Ο κύριος Μητσοτάκης, από τη στιγμή που εκκίνησε αυτή η διαδικασία για την κατάληξη στη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει αλλάξει περίπου δέκα φορές θέσεις. Έχει στείλει και την εκπρόσωπο του κόμματός του για μυστικά ραντεβού με τον κύριο Ζάεφ, όπου, όπως μαθαίνουμε, εκεί η κυρία Σπυράκη είχε πει στον κύριο Ζάεφ ότι «Μην ανησυχείς, εμείς θα την περάσουμε τη Συμφωνία, γιατί απλά τώρα έχουμε κάποια εσωκομματικά προβλήματα». Επομένως, δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή, να λάβω στα σοβαρά υπ’ όψιν μου οποιαδήποτε κριτική επιλέγει να κάνει ο κύριος Μητσοτάκης σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να ξέρετε ότι και εμείς, εδώ στο πρωινό, αλλά και το Open, είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις απόψεις. Είμαστε ανοιχτοί στην ενημέρωση και ήταν χαρά μας που σας είχαμε στην πρώτη εκπομπή. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εμένα ήταν χαρά μου.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και με χαρά θέλουμε να σας φιλοξενούμε για να μας δίνετε ειδήσεις, όπως η σημερινή. 

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και είμαστε ανοιχτοί σε ειδήσεις. Αυτό ήθελα να σας πω κι εγώ. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ. 

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Δ. Χατζηνικόλα για την εφημερίδα «Documento»

Κύριε εκπρόσωπε, η κυβέρνηση βάζει μπροστά τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι και ποιοι οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας;

Η πρωτοβουλία για την εκκίνηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος έρχεται σε μια ιστορική φάση που εμπεδώνονται τα διδάγματα από την δεκαετή οικονομική κρίση. Αλλά και σε μια ιστορική περίοδο που η δημοκρατία παγκοσμίως αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις: από την αυτονόμηση μηχανισμών του κράτους, την κυριαρχία της τεχνοκρατικής ιδεολογίας που παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα στη διακυβερνητική πρακτική υψώνοντας τείχη μεταξύ του λαού και των φορέων άσκησης εξουσίας, οι οποίοι παρουσιάζονται ως ουδέτεροι και τεχνικοί, από την πειθαρχική λειτουργία που ασκούν οι αγορές στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής αρχιτεκτονικής.

Επομένως, η συνταγματική αναθεώρηση σήμερα είναι εξαιρετικά σημαντική υπόθεση που θα πρέπει να στοχεύει πρώτα και κύρια στην προστασία της δημοκρατίας και της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας. Και τούτο μπορεί να γίνει μόνο με την ενίσχυση του Κοινοβουλίου αλλά και της εκλεγμένης κυβέρνησης που ελέγχεται από το λαό, από τη μια μεριά, και την κατοχύρωση θεσμικών προϋποθέσεων για την άμεση εμπλοκή των πολιτών στη διαμόρφωση της πολιτικής από την άλλη.

Την ίδια στιγμή η συνταγματική αναθεώρηση οφείλει να επιλύσει ζητήματα που προέκυψαν με ένταση τα τελευταία χρόνια, όπως είναι η αλλαγή του νομικού πλαισίου για την ποινική ευθύνη των υπουργών, την ασυλία των βουλευτών, να ικανοποιήσει το υπερώριμο αίτημα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους, ενώ, τέλος, οφείλει να θέσει στο επίκεντρο ζητήματα προστασίας των κοινών αγαθών όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Από τη δική μας πλευρά θα θέσουμε αυτά τα ζητήματα και θα αναζητήσουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις μεταξύ των κομμάτων στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Πέραν της αναθεώρησης, υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη νομοθετική υλοποίηση των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ; 

Ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ περιέγραψε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την Ελλάδα μετά τα μνημόνια. Να τεθεί η εργασία στο κέντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας, να συνεχιστούν οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, να οικοδομηθεί σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Τμήμα αυτού του στρατηγικού πολιτικού σχεδίου, που κάνει ακόμη πιο εμφανείς τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, είναι και η υλοποίηση συγκεκριμένων εξαγγελιών, μιας λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης μετά από 10 και πλέον χρόνια περιοριστικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό οι εξαγγελίες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τα μεσαία εισοδήματα – καθώς για τα μικρά εισοδήματα ήδη υπάρχει σημαντική ελάφρυνση-, την επιδότηση ενοικίου και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους θα υλοποιηθούν νομοθετικά ή διοικητικά εντός του 2018.

Θα περιλαμβάνεται τελικά στη νομοθετικό ντεμαράζ μέχρι τα Χριστούγεννα και η διάσωση των συντάξεων; Διότι οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί έχουν ανεβάσει τον πήχη ψηλά και φαίνεται ότι το θέμα προσκρούει ακόμη σε αντιδράσεις, όπως είδαμε και με τις δηλώσεις του κ. Ρέγκλινγκ. Και, τέλος, η κυβέρνηση συζητά ακύρωση ή αναβολή του μέτρου;

Δεν νομίζω ότι έχετε δίκιο ως προς τον κο Ρέγκλινγκ, ο οποίος στις πρόσφατες δηλώσεις του όχι μόνο άφησε το θέμα ανοιχτό αλλά τόνισε ότι όλα εξαρτώνται από το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου που προκύπτει για το 2019.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης που συζητούνται αυτή την περίοδο με την Κομισιόν, στο πλαίσιο της διαδικασίας ελέγχου των προϋπολογισμών που προβλέπει το Ευρωπαϊκό εξάμηνο και αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ, ο δημοσιονομικός χώρος όχι μόνο αρκεί ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο, αλλά περισσεύει ώστε να υλοποιηθούν και οι εξαγγελίες ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης. Είμαι βέβαιος ότι πάρα πολύ σύντομα θα μπει και τυπικά η σφραγίδα στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην υλοποιήσει το μέτρο της περικοπής.

Στο θέμα της προφυλάκισης του κ. Παπαντωνίου, η ΝΔ ισχυρίζεται ότι η δικαστική έρευνα που ξεκίνησε επί των ημερών της άνοιξε τον δρόμο στη Δικαιοσύνη.

Η δικαστική έρευνα για τον κ. Παπαντωνίου εκκίνησε μετά την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ, την οποία η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου απέκρυπτε για τουλάχιστον δύο χρόνια. Θυμάμαι δε, όταν έγινε η μεγάλη αποκάλυψη για την ύπαρξή της, την τότε κυβέρνηση να καταφεύγει σε διάφορα τεχνάσματα και νομικές ερμηνείες σκοπιμότητας προκειμένου να μη γίνει χρήση της από τη διοίκηση και τις δικαστικές αρχές. Μόνο υπό την πολιτική πίεση του ΣΥΡΙΖΑ και της γενικευμένης λαϊκής κατακραυγής παραδόθηκε η λίστα στις αρμόδιες αρχές και ξεκίνησε η δικαστική έρευνα, παρά τη θέληση της τότε κυβέρνησης.

Να θυμίσω εξάλλου ότι τόσο κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης όσο και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της και την αποστολή του φακέλου Παπαντωνίου στην τακτική Δικαιοσύνη, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επέμεναν να μιλούν για διαδικασία φιάσκο, πολιτικής στοχοποίησης και σκοπιμότητας. Ήταν όμως ακριβώς αυτή η διαδικασία που άνοιξε το δρόμο για την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας, την άσκηση ποινικών διώξεων, την εκκίνηση της ανάκρισης και τελικά την προφυλάκιση του κ. Παπαντωνίου.

Στην ουσία τώρα του ζητήματος, η υπόθεση αυτή, που έρχεται μετά τις υποθέσεις Μαντέλη, Τσουκάτου, Παπαγεωργόπουλου, Ψωμιάδη και Τσοχατζόπουλου, αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο το όργιο διαφθοράς που είχε στηθεί από το παλιό πολιτικό σύστημα και ήταν ένας από τους λόγους που η χώρα οδηγήθηκε στη χρεωκοπία το 2010. Διότι, ξέρετε, στα χρόνια της ευμάρειας η διαφθορά είχε γίνει θεσμός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Και νομίζω ότι έχει φτάσει πια ο καιρός τα δύο αυτά κόμματα, αντί να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για τη δημιουργία αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπων, να ζητήσουν επιτέλους μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό.

Στο άλλο θέμα των ημερών, το ονοματολογικό της πΓΔΜ. Θα σας ρωτήσω μήπως τελικά είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο θα οικοδομηθεί μια διαφορετική κυβερνητική πλειοψηφία με προοδευτικό πρόσημο ενδεχομένως για μετεκλογικές συνεργασίες;

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι κατά τη γνώμη μου εμβληματική και οι πολιτικές συγκλίσεις ως προς την αναγκαιότητά της αφορούν οριζόντια τα κόμματα. Άρα λοιπόν εκτιμώ ότι οι συγκλίσεις αυτές θα εκφραστούν και στο ελληνικό κοινοβούλιο, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα κυρώσει τη συμφωνία. Όμως για να υπάρξουν συγκλίσεις ευρύτερης προγραμματικής και πολιτικής συμπόρευσης είναι αναγκαίο να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις. Επομένως καλό είναι να μην προτρέχουμε. Η χώρα έχει κυβέρνηση και η κυβέρνηση αυτή έχει μπροστά της μια περίοδο γεμάτη θετικές προκλήσεις.

Ναι, αλλά μπορεί να αποτελέσει το ονοματολογικό τον καταλύτη προκειμένου να αναζητηθούν αυτές οι συγκλίσεις; Υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε διαφορετική κυβερνητική πλειοψηφία προτού έρθει η συμφωνία των Πρεσπών προς ψήφιση στη Βουλή, με πρωτοβουλία, για παράδειγμα, του πρωθυπουργού;

Οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμένος έχουν δηλώσει ότι εφόσον έρθει η συμφωνία στη Βουλή θα αποχωρήσουν από την Κυβέρνηση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν έχουν πει ότι θα υποστηρίξουν μια πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ με αφορμή τη συμφωνία. Επομένως κοινοβουλευτικές και πολιτικές προϋποθέσεις υπάρχουν για την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας κυβέρνησης.

Δηλαδή θα πάτε ακόμη και με κυβέρνηση μειοψηφίας στο τέλος της θητείας σας αλλά το ερώτημα εδώ είναι πότε θα είναι αυτό το τέλος.

Νομίζω ότι απαντώ με σαφήνεια λέγοντας ότι υπάρχουν οι κοινοβουλευτικές και πολιτικές προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας κυβέρνησης και αυτός είναι ο στόχος του πρωθυπουργού.

Να έρθουμε στο θέμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Γιατί με σχέδιο νόμου στη Βουλή και όχι με προεδρικά διατάγματα ;

Νομίζω ότι αυτό θα επιταχύνει περαιτέρω την υλοποίηση της εξαγγελίας καθώς η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων είναι χρονοβόρα διοικητική διαδικασία, ενώ αντίθετα η νομοθέτηση μπορεί να γίνει με πολύ πιο γρήγορο και άμεσο τρόπο. Ταυτόχρονα επιτρέπει και τη διεξαγωγή συζήτησης στο κοινοβούλιο ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση γι΄ αυτή την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και να διερευνηθούν τυχόν περιθώρια για συγκλίσεις σε ένα τόσο καίριο θέμα εθνικής σημασίας.

Πώς σχολιάζετε τη θέση ότι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο συνιστά αναγνώριση των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, όπως αυτές διατυπώθηκαν με το casus belli;

Πώς να το σχολιάσω; Πρόκειται περί τοποθετήσεων που υποδηλώνουν απόλυτη άγνοια του διεθνούς δικαίου. Η μερική άσκηση ενός κυριαρχικού δικαιώματος στο Ιόνιο λόγου χάριν, σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται κατά το διεθνές δίκαιο την απεμπόληση κυριαρχικού δικαιώματος σε άλλο σημείο.

Επίσης δεν κατανοώ πώς το παραπάνω μπορεί να ερμηνευτεί ως αναγνώριση των τουρκικών διεκδικήσεων. Πώς είναι δυνατόν η άσκηση κυριαρχίας, η εφαρμογή ενός κανόνα δικαίου, να οδηγεί σε αναγνώριση διεκδικήσεων άλλης χώρας; Και τι είδους διεκδικήσεων; Η εφαρμογή κανόνα δικαίου δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση δικαιοπλαστική πρακτική, άρα το επιχείρημα αυτό είναι λανθασμένο στον πυρήνα του.

Αυτά τα πράγματα καλό είναι να μην λέγονται διότι συσκοτίζουν τη νομική και πολιτική πραγματικότητα παραπλανώντας τον ελληνικό λαό. Αν κάποιος θέλει να κάνει πολιτική κριτική να κάνει πολιτική κριτική, αντί να την επενδύει με κακά νομικά.

Εσχάτως γίνεται μεγάλη συζήτηση για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Γιατί κατά τη γνώμη σας οι πρυτανικές αρχές δεν κάνουν χρήση του νόμου που τους επιτρέπει να καλούν την ΕΛ.ΑΣ για σοβαρά αδικήματα όπως η διακίνηση ναρκωτικών; Σκέφτεστε να αναλάβετε κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες;

Καταρχήν, ο νόμος αυτήν τη στιγμή καλύπτει όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες γίνεται λόγος. Η ΕΛ.ΑΣ δηλαδή έχει την δυνατότητα να παρεμβαίνει χωρίς την άδεια των πρυτανικών αρχών όταν διαπιστώνει αυτόφωρα κακουργήματα.

Η ασφάλεια είναι σοβαρό ζήτημα και αποτελεί λαϊκό δικαίωμα, όμως ο τρόπος με τον οποίο τροφοδοτεί τη συζήτηση η ΝΔ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αντίθετα αποτελεί προσπάθεια να εκτρέψει τη συζήτηση με διπλό στόχο: αφενός να εξυπηρετεί την ακροδεξιά ατζέντα της, αφετέρου να απαξιώσει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο στο πλαίσιο της καταδικασμένης σε αποτυχία σταυροφορίας της για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος.

Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους Π. Χαρίτο, Μ. Κοττάκη, Γ. Χουδαλάκη

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΜΕΡΟΣ 1: ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ | ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

• Οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου είναι κλειστές και απόρρητες. Μπορώ να πω μόνο πως ο κ. Καμμένος σήμερα τόνισε κατηγορηματικά πως “ουδέποτε ισχυρίστικα ότι μέλος της κυβέρνησης έχει χρηματοδοτηθεί από τον Τζ. Σόρος”.
 
• Η ΝΔ εστιάζει την παρέμβασή της στην παραφιλολογία για να μην συζητήσει για τον κ. Παπαντωνίου, γιατί ταυτίζεται πλέον πλήρως με το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ. Συγκροτούν ένα σύστημα που έμαθε να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.
 
• Δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε από τη συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο. Άλλοι θα έπρεπε να φοβούνται, αυτοί που κουνούν το δάχτυλο ως τιμητές της διαφάνειας.
 
• Κάποιος από τη ΝΔ διέρρευσε στον Τύπο σημειώσεις από μυστικές συζητήσεις στη διάσκεψη των προέδρων για να τροφοδοτήσει συζήτηση που τελικά βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα.
 
• Όταν υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες ανεβαίνουν οι τόνοι ακόμη και στο υπ. συμβούλιο και μόνο ο πρωθυπουργός αποφασίζει πώς θα προεδρεύσει σε αυτό.
 
• Λέμε ότι η λάσπη δεν μπορεί να συμψηφιστεί ούτε με δικαστικές έρευνες ούτε με αποφάσεις. Εστίες διαφθοράς στη σημερινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να βρείτε.
 
• Η κυβέρνηση έχει διατυπώσει σαφέστατα την προσήλωσή της στη συμφωνία των Πρεσπών.
 
• Όλες οι συμβάσεις που υπογράφουν το ΥΠΕΞ και όλα τα υπουργεία ακολουθούν αυστηρά τις νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες.
 
• Τιμώ και σέβομαι -και ακόμη περισσότερο ο πρωθυπουργός- τον Ν. Κοτζιά, έβαλε τη σφραγίδα του στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, ήταν πρωταγωνιστής στην υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.
 
• Η απόλυτη τακτική της λάσπης στον ανεμιστήρα, αυτή της ΝΔ. Απόλυτη ντροπή, θράσος από ανθρώπους που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς τα τελευταία 20 χρόνια.
 
• Δεν υπήρξε διαφωνία με τον κ. Κοτζιά ως προς τον χρόνο κατάθεσης της συμφωνίας.
 
• Η κυβέρνηση δεν σκέφτεται τις βουλευτικές εκλογές καθώς έχουμε πάρα πολύ σημαντικά πράγματα να κάνουμε μπροστά μας: την υλοποίηση των δεσμεύσεων του ΠΘ στη ΔΕΘ, την ψήφιση του Προϋπολογισμού, την εκκίνηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης κ.α.
 

• Θα αποχωρήσω από την κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Καμμένος, σημαίνει θα αποσύρω τους υπουργούς μου από την κυβέρνηση. Κανείς από τη σημερινή κυβέρνηση δεν θα παίξει το παιχνίδι της Δεξιάς και της άκρας Δεξιάς που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση.

ΜΕΡΟΣ 2: ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑΣ ΖΩΝΗΣ | ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ

• Ορθότατη πολιτική επιλογή η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Οι αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς είναι ακατανόητη στον βαθμό που μιλάμε για την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

• Η νομοθετική διαδικασία για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, τεχνικά είναι πιο γρήγορη και δίνει την ευκαιρία να έχουμε ευρύτερες συναινέσεις και να τοποθετηθούν σχετικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση.

• Δεν υπάρχει κριτική του πρωθυπουργού στους χειρισμούς του πρώην ΥΠΕΞ για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Υπάρχει σαφής δέσμευση για το θέμα και θα προχωρήσουμε σύντομα στην υλοποίηση.

• Η Ελλάδα ουδέποτε απεμπόλησε οιοδήποτε κυριαρχικό της δικαίωμα στο Αιγαίο.

• Η Τουρκία με την πολιτική της απομονώνεται διεθνώς. Εμείς κρατούμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς. Δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για το πότε θα ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

ΜΕΡΟΣ 3: ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ | ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ | ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

• Λυπόμαστε βαθιά για την κατάντια του πολιτικού συστήματος τα χρόνια πριν την κρίση και τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Κανείς δεν χαίρεται όταν κάποιος πηγαίνει φυλακή. Χαιρόμαστε που η ελληνική δικαιοσύνη κάνει βήματα για την κάθαρση.
 
• Η ΝΔ τι πολιτικές και διοικητικές ενέργειες έκανε για να πάει η υπόθεση στη δικαιοσύνη;
 
• ΝΔ και ΚΙΝΑΛ (πρώην ΠΑΣΟΚ) ταυτίζονται στην προσπάθεια να συγκαλύψουν όσα οδήγησαν τη χώρα στην κρίση και όσα έγιναν την περίοδο 2012 – 2015.
 
• Το παλιό πολιτικό σύστημα ήταν διεφθαρμένο. Μιλώ για δομές, θεσμούς, πρακτικές, όρους άσκησης πολιτικής. Είναι πολιτική κρίση. Φυσικά υπήρχαν καθαροί υπουργοί στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
 
• Πιστεύω ο κ. Σημίτης πρέπει κάποια στιγμή να τοποθετηθεί επ’ αυτού. Όπως και το ΚΙΝΑΛ οφείλει να ζητήσει συγνώμη από τον λαό.
 
• Όποτε η κυβέρνηση έχει στοιχεία για τη διαφθορά θα κάνει ό,τι μπορεί κοινοβουλευτικά και διοικητικά και πάντα με βάση τον νόμο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
 
• Παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη δεν γίνονται. ‘Εχει όμως το δικαίωμα να εκφέρει πολιτικές και νομικές κρίσεις.
 
• Γίνεται συζήτηση με την Κομισιόν για τον δημοσιονομικό χώρο και αυτή αφορά πόσο περισσότερο είναι από αυτό που προβλέπεται σχετικά με τις συντάξεις
Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τη δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Κρίνεται πια και με τη βούλα των δικαστηρίων ότι διατελέσαντες Υπουργοί που ανήκουν στο βαθύ πολιτικό προσωπικό του παλιού πολιτικού συστήματος, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, περισσότερο ενδιαφέρονταν για το προσωπικό τους συμφέρον παρά υπηρετούσαν την ελληνική πολιτεία.
 
• Νομίζω αυτό είναι μια κοινή ομολογία μεταξύ των πολιτών αλλά κάθε φορά που η Δικαιοσύνη προχωρά και ολοκληρώνει τις διαδικασίες για τη δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων αποδεικνύεται σε όλο της το μέγεθος η διαφθορά, η διαπλοκή και ο εκφυλισμός του παλιού πολιτικού συστήματος.
 
• Το ελληνικό κράτος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να βοηθά στη διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων, να δημιουργεί όρους θεσμικής θωράκισης της πολιτείας για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον καθώς αυτά ακριβώς τα φαινόμενα έπαιξαν σπουδαίο ρόλο και στη χρεοκοπία της χώρας το 2010.


ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑΣ ΖΩΝΗΣ ΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΑΡΧΗΣ ΓΕΝΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΟΝΙΟ
 
• Η Ελλάδα δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με κανέναν για να ασκήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από την εθνική της κυριαρχία. Από εκεί και πέρα σε ζητήματα που υπάρχουν διαφορές βεβαίως και θα συζητήσουμε και θα διαπραγματευθούμε για να μπορέσουμε να επιλύσουμε με ειρηνικό τρόπο, με διάλογο και με συνεννόηση τις όποιες διαφορές υπάρχουν.
 
• Η απόφαση για την σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια να γίνει με νόμο και όχι με προεδρικά διατάγματα είναι κάτι που αποφασίσθηκε στη χθεσινή 4ωρη σύσκεψη του ΥΠΕΞ καθώς θεωρήθηκε ότι ο νόμος είναι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό. Δεν υπάρχει κάτι που να κρύβεται από πίσω.
 
• Οι λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης θα συζητηθούν και στο Επιστημονικό Συμβούλιο για να προχωρήσουμε άμεσα στην σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια αρχής γενομένης από το Ιόνιο. Θα γίνει συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ενώ εξετάζεται και η πιθανότητα να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
 
• Τόσο δικαιϊκά όσο και τεχνικά και πρακτικά, η τοποθέτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δηλώνει άγνοια του Διεθνούς Δικαίου. Σε καμία περίπτωση η άσκηση ενός κυριαρχικού δικαιώματος στη μία πλευρά δεν επηρεάζει το κυριαρχικό δικαίωμα στην άλλη. Η αντιπολίτευση θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτική διότι με τον τρόπο που τοποθετείται, στην πραγματικότητα είναι εκείνη που δίνει επιχειρήματα σε όποιον επιδιώκει να διαπραγματευθεί με την ελληνική κυβέρνηση.
 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
 
• Ο κος Καμμένος έχει κάνει εδώ και καιρό μια συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση: Ότι εφόσον η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή θα αποχωρήσει από την Κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή όμως έχει πει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμπλεύσει με τη ΝΔ και τον κο Μητσοτάκη σε πιθανή κατάθεση πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Άρα λοιπόν υπάρχουν οι πολιτικοί και κοινοβουλευτικοί όροι για την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης.
 
• Ο ΠΘ και ο κος Καμμένος έχουν μια έντιμη και ειλικρινή συνεργασία και συμφωνία. Είπαν ότι το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών θα τους απασχολήσει ξανά τον Μάρτη.
 
• Σε αυτή τη φάση όλοι προσανατολιζόμαστε και είμαστε προσηλωμένοι στην κατεύθυνση της υλοποίησης των εξαγγελιών του ΠΘ στη ΔΕΘ, στην ψήφιση του πρώτου μεταμνημονιακού Προϋπολογισμού που όχι μόνο δεν θα περιλαμβάνει περικοπές αλλά θα περιλαμβάνει και δημοσιονομική επέκταση.
 
• Ο ΠΘ είπε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει στη διεθνή σφαίρα να παρουσιάζεται με μια ενιαία πολιτική γραμμή και δε θα ανεχθεί διγλωσσία αλλά από εκεί και πέρα δεν θα εξαναγκάσει κανέναν να αλλάξει την άποψή του.
 
• Στόχος και σκοπός της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συνταγματική της θητεία.


ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ
 
• Ο κος Ρέγκλινγκ στη δήλωσή του αποτύπωσε την πραγματικότητα των συζητήσεων που γίνονται και αφορούν στον δημοσιονομικό χώρο του 2019. Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο δημοσιονομικός χώρος αυτός αρκεί και περισσεύει για να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Από εκεί και πέρα οι αριθμοί εξετάζονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού 6μήνου όπου τον κύριο λόγο έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
• Έχει γίνει δε ένα μεγάλο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της έγκρισης του Προϋπολογισμού μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επομένως δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε απαισιόδοξοι. Ο κος Ρέγκλινγκ άφησε το ζήτημα ανοιχτό καθώς ακόμη δεν υπάρχει η τυπική έγκριση από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
• Η διαδικασία του ευρωπαϊκού 6μήνου ολοκληρώνεται πάρα πολύ σύντομα. Μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες το ζήτημα θα έχει λήξει και τυπικά.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Καλημερίζουμε και καλωσορίζουμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Καλημέρα κύριε Τζανακόπουλε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κυρία Μπαλτατζή.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Είστε καλά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπαθούμε.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Προσπαθείτε. Έχετε πολλά μπροστά σας. Πάμε λίγο να ξεκινήσουμε, χωρίς να χάνουμε χρόνο, γιατί είναι πολλά αυτά που θα πρέπει να συζητήσουμε. Ξεκινώ από αυτό που χθες το βράδυ προέκυψε ως εξέλιξη και είναι η προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου. Αλλά αυτό που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είναι η δήλωση του κ. Παπαντωνίου, που μιλά για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης και επί της ουσίας αποδίδει αυτές τις δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεσή του, ταυτίζοντάς τες με το δόγμα Πολάκη, όπως ο ίδιος είπε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Παπαντωνίου, ούτε, βεβαίως, να κάνω το οποιοδήποτε σχόλιο για την απόφαση της Δικαιοσύνης. Από τη στιγμή που ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν ότι ο κ. Παπαντωνίου πρέπει να προφυλακιστεί, αυτό έδωσαν εντολή να γίνει. Σημασία έχει η ουσία της υπόθεσης. Σημασία έχει το γεγονός ότι αναδεικνύεται σιγά-σιγά πως διατελέσαντες υπουργοί, που ανήκουν στο βαθύ πολιτικό προσωπικό, αν θέλετε, του παλιού πολιτικού συστήματος, κρίνεται πια και με τη βούλα των δικαστηρίων ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους περισσότερο ενδιαφέρονταν, αν θέλετε, για το προσωπικό τους συμφέρον, παρά υπηρετούσαν τον ελληνικό λαό και την ελληνική Πολιτεία. Νομίζω ότι αυτό είναι μια κοινή ομολογία μεταξύ των πολιτών. Αλλά κάθε φορά που η Δικαιοσύνη προχωρά και ολοκληρώνει τις διαδικασίες για τη δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων, αποδεικνύεται σε όλο της το μέγεθος η διαφθορά, η διαπλοκή και ο εκφυλισμός του παλιού πολιτικού συστήματος. Αυτά είναι πράγματα τα οποία τα έχουμε επισημάνει και εμείς, ως κυβέρνηση. Και ως διοικητική δομή, το ελληνικό κράτος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να βοηθά στη διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων, να δημιουργεί όρους θεσμικής θωράκισης της Πολιτείας για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον, γιατί αυτά ακριβώς τα φαινόμενα έπαιξαν σπουδαίο σημαντικό ρόλο και στη χρεοκοπία της χώρας το 2010.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι, προφανώς και αυτά έχουν παίξει. Για να έρθουμε στα υπόλοιπα: Είχαμε χθες, με αφορμή αυτό το θέμα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, που αιφνιδιαστικά προανήγγειλα ο απερχόμενος υπουργός των Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς, την αντίδραση σε υψηλούς τόνους, σε υψηλή ρητορική των Τούρκων. Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ, που πια προΐσταται ο Πρωθυπουργός, ήταν σκληρή σε αυτή την ανακοίνωση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με κανέναν για να ασκήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από την εθνική της κυριαρχία. Από εκεί και πέρα, σε ζητήματα που υπάρχουν διαφορές, βεβαίως και θα συζητήσουμε, βεβαίως και θα διαπραγματευτούμε για να μπορέσουμε να επιλύσουμε με ειρηνικό τρόπο, με διάλογο και με συνεννόηση τις όποιες διαφορές υπάρχουν.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Χθες, όμως, έγινε αυτή η σύσκεψη του Πρωθυπουργού στο ΥΠΕΞ και εκεί αποφασίστηκε πως τελικά αυτή η επέκταση, η σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, θα γίνει με νόμο και όχι με προεδρικά διατάγματα. Γιατί αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πράγματι, χθες, συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα στη σύσκεψη του ΥΠΕΞ. Διερευνήθηκαν οι διάφορες δυνατότητες για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πράξη από τη μεριά της ελληνικής Πολιτείας και θεωρήθηκε ότι ο νόμος είναι ο πιο γρήγορος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό. Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο. Δεν υπάρχει κάτι, το οποίο να κρύβεται πίσω από αυτή την επιλογή. Σίγουρα θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες…

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Στο Επιστημονικό Συμβούλιο, λέτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης και στο Επιστημονικό Συμβούλιο για να προχωρήσουμε άμεσα στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, αρχής γενομένης από το Ιόνιο. Υπάρχουν συγκεκριμένες νομοθετικές εξουσιοδοτήσεις για να μην χρειάζεται κάθε φορά και νέος νόμος, φυσικά.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Μπορεί, όμως, κάποιος, κ. Τζανακόπουλε, να ερμηνεύσει αυτό και ως προσεκτικές αποστάσεις του Πρωθυπουργού και υπουργού των Εξωτερικών πλέον, από τους χειρισμούς του κ. Κοτζιά στο θέμα αυτό, πολύ περισσότερο…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Κυρία Μπαλταζή, είναι κρίσιμο αυτό. Δεν αλλάζει η ουσία της πολιτικής που είχε το ΥΠΕΞ στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η ουσία είναι ότι επιλέγουμε τη σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο, πράγμα το οποίο αποτελεί και τον πυρήνα της πολιτικής του ΥΠΕΞ. Τώρα, οι τεχνικές λεπτομέρειες, το αν αυτό θα γίνει με  Προεδρικό Διάταγμα ή με νόμο, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θέσουν σε αμφισβήτηση ακριβώς αυτή την ουσία, αυτό τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι, αυτό είναι το ένα σκέλος, λέω τώρα εγώ και εξακολουθώ να επιμένω, κ. Τζανακόπουλε, γιατί αυτή η ανακοίνωση είχε κάποια χαρακτηριστικά. Δηλαδή, κατ΄ αρχήν, ήταν αιφνιδιαστική, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στον πολιτικό κόσμο και στον διπλωματικό, με την έννοια και του αιφνιδιασμού και της μη συμφωνίας για τη σταδιακή επέκταση, είναι πολλά δηλαδή θέλω να πω τα θέματα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «μη συμφωνίας», δεν καταλαβαίνω; Η ανακοίνωση προέκυψε μετά από μια τρίωρη-τετράωρη σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΞ. Τι είδους αιφνιδιασμό προκάλεσε η ανακοίνωση; Δηλαδή, ο Πρωθυπουργός, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, έκαναν σύσκεψη, συζήτησαν για τέσσερις περίπου ώρες μια σειρά θεμάτων που απασχολούν την εξωτερική πολιτική της χώρας και στη συνέχεια, έγινε μια άτυπη ενημέρωση για το περιεχόμενο της συζήτησης. Για ποιο λόγο προκαλεί αιφνιδιασμό στον οποιονδήποτε; Δεν το κατανοώ. Νομίζω ότι ψάχνουμε να βρούμε υπόγεια μηνύματα ή κρυμμένα μηνύματα εκεί που δεν υπάρχουν.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Μισό λεπτό, αιφνιδιασμό υπό την έννοια ότι είναι εθνικές αποφάσεις για μείζονα εθνικά θέματα που θα έπρεπε, αυτό που λέγεται, είναι να διασφαλιστεί μια συναίνεση. Και ότι, εν πάση περιπτώσει, τώρα πια, εάν δρομολογηθεί, που θα δρομολογηθεί, η διαδικασία της αντιμετώπισης αυτού του χειρισμού δια νόμου, η συναίνεση αυτή έχει χρόνο για να διασφαλιστεί, η πολιτική συναίνεση εννοώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στο ελληνικό Κοινοβούλιο θα γίνει συζήτηση, εξετάζεται και η δυνατότητα να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Η ουσία, όμως, της πολιτικής παραμένει η ίδια. Άρα, πραγματικά δυσκολεύομαι να κατανοήσω ποια είναι η ένσταση σε αυτό.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Αυτό δεν το κατανοείτε. Κατανοείτε την κριτική που γίνεται και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως αυτή η σταδιακή, πρώτον, επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και αυτή που δεν συμπεριλαμβάνει το Αιγαίο, είναι μια στάση που δείχνει υποχώρηση έναντι της Τουρκίας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πραγματικά και δικαιϊκά και τεχνικά και πρακτικά η τοποθέτηση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει, κατ΄ αρχήν, άγνοια του Διεθνούς Δικαίου, διότι σε καμία περίπτωση η άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος, ενός κυριαρχικού δικαιώματος, η μια πλευρά δεν επηρεάζει το κυριαρχικό δικαίωμα στην άλλη. Όποιος τα λέει αυτά, απλώς αγνοεί στοιχειωδώς το Διεθνές Δίκαιο και τα όσα αυτό ορίζει για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Επομένως, ούτε αυτή την ένσταση την κατανοώ. Νομίζω ότι η αντιπολίτευση θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτική, διότι με τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται, στην πραγματικότητα είναι εκείνη που δίνει επιχειρήματα στον οποιονδήποτε θέλει να διαπραγματευτεί ή επιδιώκει να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση. Λοιπόν, αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο, αγνοεί το τι ορίζει το Διεθνές Δίκαιο σε σχέση με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος στην Α΄ περίπτωση, δεν σημαίνει απεμπόληση του κυριαρχικού δικαιώματος στη Β΄ περίπτωση. 

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Μάλιστα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται περί λανθασμένης κριτικής.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι. Το εξηγήσατε πλήρως, μόλις πριν από λίγο. Για να έρθουμε τώρα σε ένα άλλο θέμα, που επίσης κυριάρχησε στην ειδησεογραφία. Εσείς ο ίδιος, προχθές, κύριε Τζανακόπουλε, για πρώτη φορά, σε μια συνέντευξή σας στον συνάδελφο, τον Νίκο Χατζηνικολάου, για πρώτη φορά, λοιπόν, είπατε τόσο καθαρά, επί της ουσίας, ότι μπορείτε και χωρίς τον κύριο Καμμένο, ως κυβέρνηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου, διότι ως προς αυτό πρέπει να είμαστε σαφείς. Εγώ είπα με σαφήνεια τα εξής: Ότι ο κύριος Καμμένος έχει κάνει μια συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση, την οποία δεν την έχει κάνει τώρα, την έχει κάνει εδώ και καιρό. Ότι δηλαδή, εφόσον έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, όμως, έχει πει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμπλεύσει με τη ΝΔ και τον κύριο Μητσοτάκη σε πιθανή κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άρα, λοιπόν, υπάρχουν οι πολιτικοί και κοινοβουλευτικοί όροι για την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης. Δεν είπα τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό. 

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ωραία. Αυτό σε ελεύθερη μετάφραση, τι σημαίνει, κύριε Τζανακόπουλε; Δεν σημαίνει αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι αρκετά σαφή τα λόγια μου. 

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ωραία. Εσείς το είπατε έτσι, οι δημοσιογράφοι μπορούμε να το ερμηνεύουμε κι εμείς; Θέλω να πω όταν το λέτε και το λέτε τόσο καθαρά -γιατί καθαρά το λέτε, είναι καθαρό τι λέτε εσείς- μπορεί ο άλλος να το πει με άλλο τρόπο. Ίσως…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Ο καθένας μπορεί, στο πεδίο της δημόσιας συζήτησης… 

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Δεν αντικρούει. Δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που είπατε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …μπορεί να διερμηνεύει κατά το δοκούν. Εγώ σε αυτό το οποίο θέλω να επιμείνω, είναι ότι ο Πρωθυπουργός και ο κύριος Καμμένος έχουν μία έντιμη, ειλικρινή συνεργασία και συμφωνία. Είπαμε ότι θα συζητήσουν το ζήτημα, θα τους απασχολήσει ξανά το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών το Μάρτη. Από εκεί και πέρα, σε αυτήν τη φάση, στην οποία βρισκόμαστε, προσανατολιζόμαστε και είμαστε προσηλωμένοι όλοι στην κατεύθυνση της υλοποίησης των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στην ψήφιση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού, ο οποίος όχι απλά δεν θα περιλαμβάνει περικοπές, αλλά θα περιλαμβάνει και δημοσιονομική επέκταση. Και νομίζω ότι εκεί εστιάζουμε, αυτό είναι η ουσία και ο πυρήνας της πολιτικής μας αυτή τη στιγμή και δεν μας απασχολεί οτιδήποτε άλλο, όπως δεν μας απασχολούν και τα όσα λέγονται και γράφονται, σε σχέση με τα πιθανά σενάρια του επόμενου χρόνου. 

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Πάντως, επιτρέψτε μου να σας πω, κύριε Τζανακόπουλε, πως όλοι έχουμε πολύ καλά στα αυτιά μας τη δήλωση και το ύφος του Πρωθυπουργού, όταν ανακοίνωσε ο ίδιος πως έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κύριου Κοτζιά και έστειλε τα πολλαπλά του μηνύματα προς τους αποδέκτες που όλοι γνωρίζουμε. Έχω την αίσθηση πως ο κύριος Καμμένος, με τη δήλωση που έκανε Παρασκευή βράδυ, με αφορμή την ψηφοφορία στην Βουλή των Σκοπίων, είναι σαν να μην άκουσε και τόσο καλά αυτό που ο Πρωθυπουργός είπε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμφωνώ. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση στην διεθνή σφαίρα, θα πρέπει να παρουσιάζεται με ένα ενιαίο πολιτικό πρόσωπο, με μία ενιαία πολιτική γραμμή. Και δεν πρόκειται ο Πρωθυπουργός να ανεχθεί την διγλωσσία σε ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής διεθνώς, αλλά και εσωτερικά. Αλλά, από εκεί και πέρα, δεν θα εξαναγκάσει κανένα να αλλάξει στην ουσία την άποψή του. Ο κύριος Καμμένος έκανε ένα πολιτικό σχόλιο, στο πλαίσιο των απόψεων που, ούτως ή άλλως, έχει καταθέσει εδώ και περίπου δέκα – δώδεκα μήνες. Ωστόσο, δεν θεωρώ ότι αυτό ειδικά το σχόλιο -ασχέτως με το αν συμφωνώ ή διαφωνώ, είναι προφανής η τοποθέτησή μου- δεν θεωρώ ότι κατά κανέναν τρόπο σχετίζεται με τη δήλωση του Πρωθυπουργού. 

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Πάντως, επειδή και πριν από λίγο, μόλις μας είπατε για τον Μάρτιο και κάνατε αναφορά, είναι γνωστό ότι το έχει πει και ο κύριος Καμμένος, αυτό τι σημαίνει; Ότι είναι πιθανό με τη λήξη αυτής της συνεργασίας να έρθουν οι εκλογές πιο κοντά; Δηλαδή Απρίλιο, ας πούμε; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι σας απάντησα πριν από λίγο, ότι στόχος και σκοπός της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συνταγματική θητεία της.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι. Θα έρθω και στις δηλώσεις του κύριου Κοτζιά από την Κρήτη, που είπε ότι πρέπει να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, με κέντρο την Αριστερά. Είπε ότι το ΠΡΑΤΤΩ θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ τη μία μέρα -βεβαίως, χθες είπε ότι ενδέχεται να είναι και αυτόνομο. Θέλω να ρωτήσω ευθέως: Ο κύριος Κοτζιάς θα είναι και πάλι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ; Και το ΠΡΑΤΤΩ, συνεργαζόμενο βεβαίως με τον ΣΥΡΙΖΑ; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές ότι, στο πλαίσιο μιας πολύ μεγάλης πολιτικής μάχης, θα γίνουν οι σχετικές συζητήσεις. Φυσικά, θεωρώ ότι το θετικότερο και το εξαιρετικά σημαντικό, για να πάμε ενωμένοι σε μια εκλογική μάχη το φθινόπωρο του 2019, είναι η πολιτική συστράτευση όλων των δυνάμεων, που σήμερα είναι συστρατευμένες στον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται φυσικά και ο κύριος Κοτζιάς. 

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Μάλιστα. Τελευταία ερώτηση. Πολλές έχω, αλλά ο χρόνος δεν μας το επιτρέπει. Έρχομαι στον κύριο Ρέγκλινγκ και στα όσα δήλωσε χθες. Ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά πως το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων είναι η νούμερο ένα επιλογή της κυβέρνησης και το προσπαθεί μήνες τώρα. Ο κύριος Ρέγκλινγκ μας είπε, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση για τις συντάξεις. Είπε ότι ακόμα εξετάζεται η υπεραπόδοση στο πεδίο των πλεονασμάτων και, βεβαίως, απέφυγε να δεσμευθεί για τον χρόνο λήψης αποφάσεων. Υπάρχει ακόμα ερωτηματικό για αυτό; Είναι κάτι που η κυβέρνηση το παλεύει ακόμα; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Ο κύριος Ρέγκλινγκ, ως επικεφαλής ενός από τους θεσμούς και δη του ESM, που είναι ο κύριος δανειστής της χώρας, αυτό το οποίο αποτύπωσε στη δήλωσή του είναι την πραγματικότητα των συζητήσεων που γίνονται και αφορούν τον δημοσιονομικό χώρο του 2019. Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο δημοσιονομικός χώρος αυτός αρκεί και περισσεύει, μάλιστα, για να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Από εκεί και πέρα, οι αριθμοί εξετάζονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Η Κομισιόν έχει τον κύριο λόγο στη συζήτηση αυτή -εφόσον έχει γίνει δε ένα πρώτο μεγάλο, σημαντικό, θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της έγκρισης του προϋπολογισμού μας από την Κομισιόν. Επομένως, δεν έχουμε κανέναν λόγο να είμαστε απαισιόδοξοι. Ο κύριος Ρέγκλινγκ, φυσικά, χθες άφησε το ζήτημα ανοικτό, καθώς ακόμη δεν υπάρχει η τελική, η τυπική έγκριση από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ποιο είναι το deadline της αναμονής, κύριε Τζανακόπουλε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, η διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου ολοκληρώνεται πάρα πολύ σύντομα και να είστε βέβαιοι ότι πριν τη διαδικασία της συζήτησης του Προϋπολογισμού στη Βουλή, όλα τα ζητήματα αυτά θα έχουν λήξει. Νομίζω, όμως, ότι δεν θα πάμε τόσο μακριά…

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Θα το έχουμε νωρίτερα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, το ζήτημα θα έχει λήξει και τυπικά.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Α, τις επόμενες λίγες εβδομάδες; Μάλιστα. Θα το κρατήσουμε λοιπόν. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Τζανακόπουλε, για τη συνομιλία. Καλή σας ημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά, κυρία Μπαλτατζή. 

Συνέντευξη στον REAL FM και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Η εκκίνηση των διαδικασιών της Συνταγματικής Αναθεώρησης στην πΓΔΜ αποτελεί ένα ιστορικό βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στην τελική θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών η οποία δημιουργεί θετικές προοπτικές τόσο στις διμερείς μας σχέσεις όσο και σε ολόκληρο το πεδίο της Βαλκανικής. Μπαίνουμε πια σε μια νέα ιστορική φάση αφήνοντας πίσω τις διενέξεις του παρελθόντος και νομίζω ότι αυτή η νέα φάση θα αποδειχθεί εξαιρετικά θετική για την ευημερία και τη συνεργασία στη χερσόνησο.
 
Αφού ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, που δεν προβλέπεται να γίνει πριν τα τέλη του Ιανουαρίου, η ελληνική πλευρά οφείλει να καταθέσει τη Συμφωνία στο Κοινοβούλιο προς συζήτηση και τελικά να την κυρώσει με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που προβλέπεται. Νομίζω ότι υπάρχει ο κοινοβουλευτικός και πολιτικός συσχετισμός για να συμβούν όλα αυτά χωρίς να προκληθούν οποιουδήποτε τύπου πολιτικές εξελίξεις που δεν θα σχετίζονται με αυτή καθεαυτή τη Συμφωνία.
 
Ο ΠΘ και ο κος Καμμένος είπαν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα τους απασχολήσει στις αρχές του Μαρτίου επομένως νομίζω ότι αυτό είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι πάμε σε εκλογές το Μάιο. Μπορεί ο κος Καμμένος να είπε ότι εφόσον η Συμφωνία έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο θα αποχωρήσει από την ελληνική κυβέρνηση αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η Κυβέρνηση δεν έχει τους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς όρους για να ολοκληρώσει την συνταγματική της θητεία. Είμαι πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση θα έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς τους ΑΝΕΛ. Εξάλλου στο Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας ο κος Καμμένος δήλωσε με καθαρότητα ότι δεν πρόκειται να συμπλεύσει με τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη ή οποιαδήποτε πολιτική δύναμη που θα επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και να ρίξει την Κυβέρνηση.
 
Ο κ. Κοτζιάς είναι ένας πρακτικός πολιτικός αλλά και διανοούμενος τον οποίον ο ΠΘ σέβεται και ακούει και με τον οποίο είχε και θα έχει πολύ στενή συνεργασία. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα της ελληνικής κυβέρνησης και πως οι πολιτικές πρωτοβουλίες του Νίκου Κοτζιά όπως η Συμφωνία των Πρεσπών προχωρούν. Αυτό είναι το κύριο στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε από την πολιτική συμβολή του κου Κοτζιά στην ελληνική κυβέρνηση.
 
 
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
 
Η ελληνική κυβέρνηση και ο ΠΘ επιμένουν ότι πρέπει να συνεχιστεί η πολύ μεγάλη προσπάθεια για την κάθαρση και τη θεσμική θωράκιση της ελληνικής πολιτείας απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς. Ο κος Πολάκης έχει δώσει μια τεράστια μάχη για να δημιουργήσει καλύτερους όρους ελέγχου και διαφάνειας στον χώρο της Υγείας τον οποίον λυμαίνονταν παραθεσμικά και εξωθεσμικά δίκτυα εξουσίας και διαφθοράς.
 
Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε όσοι έχουν παρανομήσει να πάρουν το δρόμο της Δικαιοσύνης. Από εκεί και πέρα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι εκείνη που βάζει στη φυλακή και όχι η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο υπάρχουν διοικητικές ενέργειες, έλεγχοι και εξεταστικές επιτροπές τις οποίες η κυβέρνηση παίρνει την πρωτοβουλία για να εκκινήσει και να ολοκληρώσει που παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το οποίο είναι στόχος όλων μας σε αυτήν κυβέρνηση δηλαδή στη θεσμική θωράκιση και την απόδοση δικαιοσύνης. Νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ερμηνευθούν και οι δηλώσεις του κου Πολάκη. Έχουμε κάνει πάρα πολλά στα δύο αυτά πεδία και θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο:
 
1. Απόδοση Δικαιοσύνης

Έχουμε ανοίξει μια σειρά από υποθέσεις που αποτέλεσαν τις κύριες περιοχές διασπάθισης δημοσίου χρήματος και κατάχρησης εξουσίας όπως η υπόθεση ΚΕΛΠΝΟ, η υπόθεση NOVARTIS, μια σειρά από υποθέσεις σε υπουργεία, η υπόθεση Παπαντωνίου. Υποθέσεις που έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης ακριβώς επειδή η ελληνική κυβέρνηση πήρε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και έκανε τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για να προχωρήσουν. Από εκεί και πέρα βεβαίως είναι η ελληνική δικαιοσύνη αυτή που θα αποφασίσει για την πορεία των υποθέσεων αυτών.

 
2. Πρωτοβουλίες για τη θεσμική θωράκιση
Διαρκώς προσπαθούμε να βελτιώνουμε τους όρους λειτουργίας του ελληνικού δημοσίου: με τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις, με ένα νέο ηλεκτρονικό ψηφιακό πλαίσιο για το ΕΣΠΑ, με μια σειρά από πρωτοβουλίες νομοθετικού περιεχομένου που στην πραγματικότητα παρέχουν όλες τις απαραίτητες θεσμικές εγγυήσεις για να περιορίζονται οι εστίες διαφθοράς στο εσωτερικό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.
 
 
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
 
Έχει γίνει ένα καθοριστικό βήμα για τις συντάξεις. Γνωρίζετε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απέστειλε επιστολή ζητώντας διευκρινίσεις σε σχέση με τον ελληνικό Προϋπολογισμό. Τα πράγματα είναι σαφή. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι εν ευθέτω χρόνω θα έχουμε και την τυπική πια έγκριση από τη μεριά της Κομισιόν. Πράγμα το οποίο βυθίζει σε θλίψη τη ΝΔ που βρίσκεται εκτεθειμένη καθώς έχει καταρρεύσει το σύνολο του πολιτικού της αφηγήματος περί 4ου άτυπου μνημονίου. Για αυτό και θα προσπαθήσει να εκτρέψει την πολιτική συζήτηση σε άλλους τομείς. Αυτό δείχνει και την πολιτική της ένδεια αλλά και αποδεικνύει ότι η ΝΔ δεν έχει καταλάβει σε ποια φάση βρίσκεται πλέον η χώρα. Βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση, κάνουμε τα πρώτα βήματα για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μας και η ΝΔ επιμένει στα καταστροφολογικά της σενάρια που για μια ακόμη φορά θα την οδηγήσουν σε απόλυτο αδιέξοδο. Η στρατηγική της αμηχανία είναι πλέον πρόδηλη και πασιφανής.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να καλημερίσουμε τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κύριε Υπουργέ, καλή σας ημέρα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα, κύριε Χατζηνικολάου. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω με το θέμα, που είναι το θέμα των ημερών, αναμφισβήτητα. Το θέμα της έγκρισης της διαδικασίας, της έγκρισης του ανοίγματος – να το πω έτσι – της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης στα γειτονικά Σκόπια. Φαίνεται ότι εκεί έχει διαμορφωθεί μια πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή τους, που απαιτείται για την τελική έγκριση των συνταγματικών αλλαγών και την κύρωση της Συμφωνίας. Θέλω να σας ρωτήσω, τι χρονοδιάγραμμα εξελίξεων παράγει αυτή η απόφαση στα καθ’ ημάς, στην Ελλάδα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχάς να σας πω ότι είναι ένα ιστορικό βήμα αυτό που έγινε στη γειτονική χώρα, στην πΓΔΜ, για την εκκίνηση των διαδικασιών της Συνταγματικής Αναθεώρησης και μας φέρνει ένα βήμα ακόμη πιο κοντά στην τελική θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, πράγμα το οποίο δημιουργεί εντελώς διαφορετικές θετικές προοπτικές και στις διμερείς μας σχέσεις με τη γειτονική μας χώρα, αλλά και στο πεδίο της Βαλκανικής, σε ολόκληρο το πεδίο της Βαλκανικής. Μπαίνουμε σε μια άλλη ιστορική φάση πλέον. Αφήνουμε πίσω τις διενέξεις του παρελθόντος και νομίζω ότι αυτή η νέα φάση θα αποδειχθεί εξαιρετικά θετική για την ευημερία και τη συνεργασία στη Χερσόνησο. Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις και το χρονοδιάγραμμα…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, γιατί, κύριε Υπουργέ, μπορεί να έχετε δίκιο ότι όντως παράγει αποτελέσματα θετικά και εκτονώνει τις αντιπαλότητες στα Βαλκάνια, αλλά φαίνεται ότι παράγει και πολιτική ένταση στο εσωτερικό της χώρας. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Ωστόσο, πρέπει να σας πω, ότι από τη μεριά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Πρωθυπουργού, ποτέ ένα κακώς εννοούμενο μικροπολιτικό συμφέρον ή οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες δε θα μπουν πάνω από αυτό το οποίο θεωρεί και είναι συμφέρον της χώρας. Επομένως, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής: Αφ’ ης στιγμής, ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση στη γειτονική μας χώρα, πράγμα το οποίο δεν προβλέπεται να γίνει πριν από τα τέλη του Ιανουαρίου, η ελληνική πλευρά οφείλει να καταθέσει τη Συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να συζητήσει επ’ αυτής. Και τελικά, να την κυρώσει με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που προβλέπεται. Η γνώμη μου είναι ότι όλα αυτά θα συμβούν. Θα συμβούν, καθώς υπάρχει ο κοινοβουλευτικός και πολιτικός συσχετισμός για την κύρωση και θέση σε ισχύ της Συμφωνίας, χωρίς να προκληθούν οιουδήποτε τύπου πολιτικές εξελίξεις, που δε θα σχετίζονται με αυτή καθεαυτή τη Συμφωνία.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το περί Μαρτίου που λέγεται, είναι λογικό; Ότι γύρω στον Μάρτιο θα έχουμε την ψηφοφορία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός και ο κύριος Καμμένος είπαν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα τους απασχολήσει στις αρχές του Μαρτίου. Επομένως, νομίζω ότι αυτό είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, κύριε Υπουργέ, δεν μπορώ να αποφύγω το να ρωτήσω, αν αυτό σημαίνει ότι πάμε και σε εκλογές τον Μάιο. Διότι…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι βέβαια.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λέτε, όχι βέβαια;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε καμία περίπτωση. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά ο κύριος Καμμένος, ο κυβερνητικός εταίρος – και το επανέλαβε και την Κυριακή…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπε ότι εφόσον έρθει…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είπε ότι θα φύγει από την κυβέρνηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον έρθει η Συμφωνία…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα αποχωρήσει. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό Κοινοβούλιο, είπε ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Αυτό δε σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι η κυβέρνηση δεν έχει τους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς όρους για να ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως, λέτε ότι η κυβέρνηση θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ακόμη και χωρίς τους ΑΝΕΛ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και θα έχει. Είμαι πεπεισμένος για αυτό. Ωστόσο, θεωρώ ότι αυτή είναι μια συζήτηση, την οποία δεν είναι αναγκαίο να κάνουμε τώρα. Είναι μια συζήτηση, την οποία ο Πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός του εταίρος – με τον οποίο έχουν μια έντιμη, ειλικρινή σχέση, συνεργασία και τακτικότατη επαφή – θα το συζητήσουν στις αρχές του Μάρτη, όπως προέκυψε και από τη συζήτηση που έκαναν προ μερικών εβδομάδων. Εξάλλου, πρέπει να σας πω ότι ο κύριος Καμμένος, στο Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας, δήλωσε με απόλυτη σαφήνεια και καθαρότητα ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμπλεύσει με τη ΝΔ και τον κύριο Μητσοτάκη ή με οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη που θα επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και να…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να ρίξει την κυβέρνηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …θα επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση. Ακριβώς. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα. Είστε σαφής στις απαντήσεις σας στο θέμα αυτό. Έρχομαι στη συζήτηση που έγινε τις τελευταίες ημέρες για την παραίτηση Κοτζιά. Θέλω να σας ρωτήσω, αν η παραίτηση Κοτζιά επιδιώχθηκε – και σας το ρωτώ γιατί αυτό υπαινίσσονται και από την αντιπολίτευση και από μερίδα του Τύπου – επιδιώχθηκε και από τον Πρωθυπουργό; Γιατί ακούγεται, ας πούμε, ότι δεν τον κάλυψε, ενώ θα μπορούσε να τον καλύψει ή ότι δεν έκανε προσπάθεια να τον μεταπείσει. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, ο κύριος Κοτζιάς, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός κατά τη διαδικασία της τελετής παράδοσης – παραλαβής, είναι ένα πολιτικό στέλεχος, ένας πρακτικός πολιτικός, αλλά ταυτόχρονα και ένας διανοούμενος, τον οποίο ο Πρωθυπουργός σέβεται, ακούει. Με τον οποίο συζητάει και με τον οποίο είχε και έχει και θα έχει μια εξαιρετικά στενή συνεργασία. Από εκεί και πέρα, ως προς την παραίτησή του, νομίζω ότι έχουν ειπωθεί πάρα πολλές ανακρίβειες, έχουν γραφτεί, έχουν χυθεί τόνοι μελάνης, που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν περιγράφουν την κατάσταση ως έχει. Νομίζω ότι, αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή για την ελληνική κυβέρνηση είναι η ενότητά της. Είναι το γεγονός ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες του Νίκου Κοτζιά, όπως είναι, για παράδειγμα, η μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία που έγινε σε συνεννόηση και σε απόλυτη ταύτιση με τον Πρωθυπουργό, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, προχωρά. Νομίζω αυτό είναι το κύριο στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε από την πολιτική συμβολή και προσφορά του Νίκου Κοτζιά στην ελληνική Κυβέρνηση.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έρχομαι, κύριε Υπουργέ, στο άλλο θέμα, που, επίσης, έπαιξε πολύ στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τις τελευταίες ημέρες. Μιλώ για τις δηλώσεις Πολάκη, για την ακρίβεια, δεν ήταν δηλώσεις, ήταν η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου είπε ότι πρέπει κάποιοι να πάνε στη φυλακή, για να ξανακερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές. Θέλω να σας ρωτήσω, πώς αντιμετωπίζετε αυτές τις δηλώσεις; Και κάτι ακόμη. Θέλω να ρωτήσω και για το ευρύτερο θέμα της κάθαρσης, το ευρύτερο θέμα της διαφθοράς στην πολιτική και τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι η ομιλία του κυρίου Πολάκη διαστρεβλώθηκε και μάλιστα σκοπίμως. Αυτό στο οποίο επιμένει ο Παύλος Πολάκης και αυτό στο οποίο επιμένει και η ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, είναι ότι πρέπει να συνεχιστεί η πολύ μεγάλη προσπάθεια για την κάθαρση και τη θεσμική θωράκιση της ελληνικής Πολιτείας από φαινόμενα διαφθοράς. Ξέρετε, ότι ο κύριος Πολάκης έχει δώσει μια τεράστια μάχη στον χώρο της Υγείας για να δημιουργήσει καλύτερους όρους ελέγχου και διαφάνειας σε έναν χώρο, τον οποίο λυμαίνονταν παραθεσμικά και εξωθεσμικά δίκτυα εξουσίας και διαφθοράς. Και νομίζω ότι ακριβώς αυτό ήταν που τονίστηκε και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Δηλαδή, ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ο,τι περνάει από το χέρι της, ώστε όσοι έχουν παρανομήσει να πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά – και ο κύριος Πολάκης το γνωρίζει – ότι δε βάζει στη φυλακή η Κυβέρνηση, η ελληνική Δικαιοσύνη βάζει στη φυλακή. Ωστόσο, υπάρχουν διοικητικές ενέργειες, διοικητικοί έλεγχοι, εξεταστικές επιτροπές, τις οποίες η κυβέρνηση παίρνει την πρωτοβουλία για να εκκινήσει και να ολοκληρώσει, που παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το οποίο είναι στόχος όλων μας σε αυτή την κυβέρνηση. Δηλαδή, τη θεσμική θωράκιση, αλλά και την απόδοση Δικαιοσύνης. Νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ερμηνευτούν και οι δηλώσεις Πολάκη. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω, όμως, και την άποψή σας για το πώς μπορεί να προχωρήσει η προσπάθεια για διαφάνεια στον δημόσιο βίο και πώς μπορεί η διαφθορά να χτυπηθεί στην πολιτική ζωή. Και το ρωτώ, γιατί έχουμε σήμερα και τον κ. Παπαντωνίου στον εισαγγελέα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε κάνει πάρα πολλά προς αυτή την κατεύθυνση. Εγώ, προφανώς, δεν πρόκειται να σχολιάσω τη δικονομική φάση στην οποία βρίσκεται η υπόθεση Παπαντωνίου. Πρέπει, όμως, να σας θυμίσω ότι με πρωτοβουλία της συμπολίτευσης έγινε η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης στο ελληνικό Κοινοβούλιο, η οποία παρέπεμψε και τον φάκελο του κ. Παπαντωνίου στην τακτική Δικαιοσύνη, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να αποφασίσει για τα περαιτέρω. Η ελληνική κυβέρνηση, λοιπόν, σας λέω ότι έχει κάνει πάρα πολλά ως προς αυτό τον τομέα. Βεβαίως, μένουν ακόμα πολύ σημαντικά βήματα να γίνουν. Και έχει κάνει σε δύο πεδία. Το πρώτο είναι η απόδοση Δικαιοσύνης. Δηλαδή, έχουμε ανοίξει μια σειρά από υποθέσεις που στο παρελθόν αποτέλεσαν τις βασικές, τις κύριες περιοχές διασπάθισης δημόσιου χρήματος και κατάχρησης εξουσίας. Είναι η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι η υπόθεση της Novartis, είναι άλλες υποθέσεις, μια σειρά από Υπουργεία, είναι η υπόθεση Παπαντωνίου, οι οποίες υποθέσεις έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, ακριβώς επειδή η ελληνική Κυβέρνηση πήρε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και έκανε τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για να προχωρήσουν. Και από εκεί και πέρα, σας ξαναλέω ότι είναι η ελληνική Δικαιοσύνη η οποία θα αποφασίσει για την πορεία των υποθέσεων αυτών. Και το δεύτερο έχει να κάνει με τις πρωτοβουλίες για τη θεσμική θωράκιση. Ξέρετε ότι διαρκώς προσπαθούμε να βελτιώνουμε τους όρους λειτουργίας του ελληνικού Δημοσίου, με τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις, με ένα νέο ηλεκτρονικό ψηφιακό πλαίσιο για το ΕΣΠΑ, με μια σειρά από πρωτοβουλίες νομοθετικού περιεχομένου, οι οποίες στην πραγματικότητα παρέχουν όλες τις απαραίτητες θεσμικές εγγυήσεις για να περιορίζονται οι εστίες διαφθοράς στο εσωτερικό της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης. Έχουν γίνει, λοιπόν, πάρα πολλά και θα συνεχίσουν να γίνονται πάρα πολλά και στα δύο αυτά πεδία. Δηλαδή και στο πεδίο της απόδοσης Δικαιοσύνης , αλλά και στο πεδίο της θεσμικής θωράκισης του ελληνικού κράτους. Διότι, ξέρετε, δεν μπορεί η χρηστή διοίκηση να επαφίεται απλώς και μόνο στην αρετή των πολιτικών. Πρέπει να δημιουργούνται και οι θεσμικές εγγυήσεις, οι θεσμικοί όροι και, αν θέλετε, οι διοικητικές διαδικασίες τέτοιες, που να μην επιτρέπουν τη δημιουργία εστιών διαφθοράς. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Συντάξεις. Πού βρισκόμαστε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει γίνει ένα καθοριστικό βήμα, κύριε Χατζηνικολάου. Ένα πολύ σημαντικό βήμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή, η Κομισιόν δεν απέστειλε επιστολή ζητώντας διευκρινίσεις από την ελληνική Κυβέρνηση για τον ελληνικό Προϋπολογισμό. Τα πράγματα είναι σαφή. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα έχουμε, εν ευθέτω χρόνω, και την τυπική πια έγκριση από τη μεριά της Κομισιόν. Νομίζω ότι αυτό είναι που βυθίζει σε θλίψη τη ΝΔ, η οποία στήριξε το σύνολο της αντιπολιτευτικής της ρητορικής στο υποτιθέμενο 4ο μνημόνιο, στα υποτιθέμενα προψηφισμένα μέτρα για την 1/1/2019. Και τελικά, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται ολοκληρωτικά εκτεθειμένη, έχει καταρρεύσει το σύνολο του πολιτικού της αφηγήματος για το υποτιθέμενο άτυπο 4ο μνημόνιο. Και νομίζω ότι ακριβώς για αυτό τον λόγο θα προσπαθήσει να εκτρέψει την πολιτική ατζέντα και την πολιτική συζήτηση σε άλλους τομείς και σε άλλα πεδία. Αυτό δείχνει και την πολιτική της ένδεια, αποδεικνύει και το ότι η ΝΔ  δεν έχει καταλάβει, δεν έχει κατανοήσει σε ποια φάση βρίσκεται πλέον η χώρα. Βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση, κάνουμε τα πρώτα βήματα για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μας και η ΝΔ επιμένει στα καταστροφολογικά της σενάρια, τα οποία, για άλλη μια φορά, θα την οδηγήσουν σε απόλυτο αδιέξοδο. Η στρατηγική της αμηχανία είναι πλέον πρόδηλη και πασιφανής. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Καλημέρα, κύριε Υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Χατζηνικολάου. 

Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους Μ. Μιχελιδάκη & Ν. Μερτζάνη

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

  Κεντρικός πολιτικός στόχος του ΠΘ και της Κυβέρνησης είναι να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. 

  Ο ΠΘ ούτε εκβιάζει ούτε εκβιάζεται. 

  Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο ΠΘ εξέπεμψε ένα συγκεκριμένο πολιτικό μήνυμα ότι ως Κυβέρνηση έχουμε μια σαφή πολιτική κατεύθυνση και ότι όποιος δε συμφωνεί με αυτή θα πρέπει να κατέβει από το τρένο.

  Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κος Καμμένος είπε ότι δεν θα συμπλεύσει ποτέ με τη ΝΔ σε ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας.

  Ο ΠΘ σημείωσε ότι δεν θα ανεχθεί ούτε ασυνείδητη πρόκληση αποσταθεροποίησης ούτε πολύ περισσότερο θα ανεχθεί κάποια διγλωσσία εφεξής και πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να πορεύεται με ενότητα και ενιαίο πολιτικό λόγο για να υλοποιήσει στους στόχους της καθώς στη μεταμνημονιακή εποχή υπάρχουν προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταπεξέλθουμε. 

  Ο ΠΘ δε ζητά από κανέναν να αλλάξει την άποψή του. Ο κος Καμμένος έχει εκφράσει εδώ και 10 μήνες τις διαφωνίες του. Η άλλη πλευρά είναι η εκπεφρασμένη και συλλογικά αποφασισμένη πολιτική της Κυβέρνησης. Το μήνυμα του ΠΘ ήταν και είναι ότι δεν θα ανεχθεί προσωπικές πολιτικές στρατηγικές ή διγλωσσία.

  Με την ανάληψη του ΥΠΕΞ ο ΠΘ δεσμεύει όλους σε μια συγκεκριμένη πολιτική γραμμή: Η Συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο είναι ζωντανή αλλά αποτελεί κεντρικό πολιτικό στόχο της Κυβέρνησης.

  Με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση ήταν και είναι προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών μού είναι πολιτικά ακατανόητη η παραίτηση του κου Κοτζιά. Δεν τέθηκε ποτέ δίλημμα ή Κοτζιάς ή Καμμένος. 

  Δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ καμία σκιά ως προς την ηθική ακεραιότητα του κου Κοτζιά.

  Ο κος Ζάεφ κάνει μια πολύ δύσκολη αλλά πολύ σημαντική προσπάθεια. Αναμένουμε το αποτέλεσμα. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αν ο κος Ζάεφ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία φαντάζομαι θα απευθυνθεί στους πολίτες της πΓΔΜ. Άλλος δρόμος από τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν υπάρχει.

  Πιστεύω ότι ακόμα και στο κακό σενάριο, μέχρι αρχές Μάρτη θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

  Στο ελληνικό Κοινοβούλιο υπάρχουν οι πλειοψηφικοί συσχετισμοί για την κύρωση της Συμφωνίας αλλά και για την εξάντληση της 4ετίας. 

  Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποστεί καμία απολύτως απώλεια. 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να υποτιμήσω το περιστατικό στο ΑΤ Ομονοίας. Όμως τέτοια περιστατικά υπήρχαν και πριν. Ο κος Μητσοτάκης εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά πραγματικά γεγονότα για να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα εκεί που δεν υπάρχει. Αν δείτε τα στοιχεία η βαριά εγκληματικότητα έχει μειωθεί περίπου 40% από το 2015. Ο κος Μητσοτάκης θέλει να κινητοποιήσει τα αντιδραστικά αντανακλαστικά σε μια κοινωνία που έχει περάσει πολύ δύσκολα. Αντί να επιλέξει μια συνεπή φιλελεύθερη πολιτική στον τομέα της ασφάλειας έχει και σε αυτόν τον τομέα παραδώσει τα κλειδιά στην ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η έκφραση του κου Πολάκη είναι μια έκφραση που δεν θα χρησιμοποιούσα εγώ. Όμως ο κος Πολάκης, που έχει αποδείξει ότι μάχεται μέρα τη μέρα για να καθαρίσει ο χώρος της Υγείας, έχει βρει απέναντι ένα παραθεσμικό σύστημα εξουσίας. Αντίθετα, ο κος Μητσοτάκης ανήκει σε ένα πολιτικό σύστημα που για 40 χρόνια αλώνιζε.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Η διαδικασία στην οποία συζητείται και ο ελληνικός Προϋπολογισμός δεν έχει να κάνει με κάποια μεταμνημονιακή επιτροπεία αλλά με τη διαδικασία του ευρωπαϊκού 6μήνου που είναι κοινή για όλα τα κ-μ. Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι ο ελληνικός Προϋπολογισμός θα γίνει αποδεκτός καθώς τα νούμερα είναι εκεί. Θεωρώ ότι το μέτρο των συντάξεων δεν θα εφαρμοστεί και με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Κοντά μας έχουμε τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, για να μιλήσουμε για πολιτική. Καλημέρα, κ. Τζανακόπουλε. 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Καλή σας ημέρα. Καλώς ήρθατε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Καλώς σας βρήκα.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, χθες βγήκατε, περίπου αυτή την ώρα, στον Alpha, απέναντί μας, και κάνατε μια δήλωση «όποιος δε συμφωνεί ή όποιος διαφωνεί, μπορεί να κατέβει από το τρένο». Τι ήταν αυτό; Αυτό ήταν ήδη γνωστό, για την παραίτηση του κ. Κοτζιά; Κι εσείς δώσατε το σύνθημα; Της αποδοχής της παραίτησης, εννοώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν έδωσα κανένα σύνθημα. Εγώ προσπάθησα να διερμηνεύσω το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο Πρωθυπουργός, και έστειλε ο Πρωθυπουργός, από το Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης. Ότι δηλαδή έχουμε μία σαφή πολιτική κατεύθυνση ως κυβέρνηση και από εκεί και πέρα όποιος δε θέλει να φτάσει στον προορισμό ή όποιος δυσφορεί κατά τη διάρκεια της δύσκολης αυτής προσπάθειας, την οποία κάνουμε, πρέπει να κατέβει και από το τρένο. Από εκεί και πέρα, έχουμε πολύ δύσκολα πράγματα μπροστά μας, έχουμε μiα σειρά από θετικές εξελίξεις, όμως, ταυτόχρονα, τις οποίες πρέπει να τις αξιοποιήσουμε για το καλό του ελληνικού λαού, με ενότητα, με σοβαρότητα, με ψυχραιμία και με πολιτικό σχέδιο.

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Τα πρωτοσέλιδα πολλών εφημερίδων λένε ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε τον Καμμένο. Επέλεξε τον Καμμένο. Η ΝΔ μίλησε για έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος εκβιάζεται. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Ο Πρωθυπουργός ούτε εκβιάζεται από κανέναν ούτε εκβιάζει κανέναν. Επίσης, μου είναι κάπως ακατανόητο αυτό, διότι ποτέ δεν μπήκε δίλλημα Κοτζιάς ή Καμμένος στον Πρωθυπουργό. Ο Πρωθυπουργός έχει μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, έχει έναν πολύ συγκεκριμένο πολιτικό στόχο. Αυτός είναι να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Και ξέρετε, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι προσωπικό στοίχημα κανενός. Είναι η κεντρική πολιτική πρόκληση και ο κεντρικός πολιτικός στόχος του Πρωθυπουργού και του συνόλου της κυβέρνησης, η οποία αποφασίζει με θεσμικό τρόπο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ένα κρατούμενο είναι αυτό. Από εκεί και πέρα, το μήνυμα του Πρωθυπουργού, χθες, νομίζω ήταν επίσης σαφές. Είπε ότι δε θα επιτρέψει ούτε και την ασυνείδητη πρόκληση αποσταθεροποίησης στην κυβέρνηση, αλλά πολύ περισσότερο δε θα ανεχτεί και οποιαδήποτε διγλωσσία από εδώ και στο εξής. Πράγματι, τις προηγούμενες μέρες υπήρξε μία συζήτηση, στη βάση μιας υπαρκτής πολιτικής διαφωνίας που υπάρχει στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά από εκεί και πέρα αυτό το οποίο εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός, είναι ότι στο εξής η κυβέρνηση θα πρέπει να πορεύεται με ενότητα, με ενιαίο πολιτικό λόγο, για να υλοποιήσει ακριβώς τους πολιτικούς στόχους τους οποίους έχει θέσει, σε μία περίοδο που είναι εξαιρετικά κρίσιμη, γιατί, όπως ξέρετε, βρισκόμαστε σε μία μεταβατική φάση. Στη φάση που περνάμε από την περίοδο της μνημονιακής επιτροπείας στην μετά το μνημόνιο εποχή και εδώ ακριβώς υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταπεξέλθουμε.  

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Καλές είναι οι προκλήσεις, αλλά, από εδώ και πέρα, επειδή το Μακεδονικό είναι ένα κεντρικό θέμα. Η λύση των προβλημάτων με τη γείτονα χώρα, είναι κεντρικό θέμα της κυβέρνησης και έχει επενδύσει η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα. Θεωρείτε ότι θα σταματήσει ο έτερος της κυβέρνησης, οι ΑΝΕΛ να λένε ότι δεν ψηφίζουμε; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε…

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Γιατί είναι δεδομένες οι θέσεις και του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός δε ζητάει από κανέναν να αλλάξει την άποψή του. Εδώ υπάρχει μία κυβέρνηση, η οποία συντίθεται από δύο κόμματα με διαφορετικές πολιτικές ιστορίες, πολιτικές διαδρομές, πολιτικές θέσεις. Υπάρχει μια προγραμματική συμφωνία που αφορά την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και την επιτάχυνση της θεσμικής θωράκισης – αν θέλετε – της ελληνικής πολιτείας, απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς. Ωστόσο, και φυσικά υπάρχει βεβαίως η πρόκληση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Καμμένος, από την πρώτη στιγμή, εδώ και δέκα μήνες έχει εκφράσεις τις επιφυλάξεις του, τις αμφιβολίες του, τις αντιρρήσεις του, τις διαφωνίες του. Αυτό είναι η μία πλευρά. Η άλλη πλευρά είναι, ποια είναι η συλλογικά αποφασισμένη πολιτική της κυβέρνησης. Και αυτή είναι η στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Πρωθυπουργός, εχθές, με σαφήνεια είπε – και για αυτό ανέλαβε ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών – ότι για εμάς είναι ένας κεντρικός πολιτικός στόχος και θα δώσει όλες του τις δυνάμεις, θα συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε αφού πληρωθούν οι τυπικές προϋποθέσεις, που έχει εκθέσει η ίδια η Συμφωνία στη γειτονική χώρα, δηλαδή η Αναθεώρηση του Συντάγματος, η Συμφωνία των Πρεσπών να έλθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, να κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και να τεθεί τελικά σε ισχύ. 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Μάλιστα. Τώρα, επανερχόμενοι σε αυτό που είπε πριν ο Νίκος για τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, που μίλησε για έναν εκβιαζόμενο Πρωθυπουργό, είπε, επίσης, ότι αποπέμφθηκε ο πρωτεργάτης της Συμφωνίας και κρατήθηκε ο άνθρωπος που διαφωνεί και λέει ότι μπορεί να ρίξει και την κυβέρνηση. Και αυτό δε δίνει ένα λάθος μήνυμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναείπα ότι το κεντρικό μήνυμα είναι ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είναι και ο πρωτεργάτης, ο αρχιτέκτονας, ο άνθρωπος που μπήκε μπροστά για να μπορέσουμε να φτάσουμε στη Συμφωνία των Πρεσπών – φυσικά με την τεράστια, με τη θεμελιώδη συμβολή του Νίκου Κοτζιά, αυτό δεν το αρνείται κανείς– έδωσε χθες σαφές μήνυμα για την ελληνική κυβέρνηση: Η Συμφωνία των Πρεσπών, όχι μόνο είναι ζωντανή, αλλά αποτελεί κεντρικό πολιτικό στόχο για εμάς. Εξάλλου, πρέπει να σας πω ότι η παραίτηση του κ. Κοτζιά, που για εμένα είναι πολιτικά ακατανόητη, με δεδομένα όσα σας έλεγα…

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Γιατί παραιτήθηκε ο κ. Κοτζιάς, κύριε Τζανακόπουλε; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω. Σας λέω ειλικρινά…

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ήσασταν μέσα εσείς.

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Στο Υπουργικό Συμβούλιο ήσασταν μέσα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως ήμουν μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στο Υπουργικό Συμβούλιο υπήρχε μία συζήτηση, υπήρχε όμως και μία εισήγηση από τη μεριά του Πρωθυπουργού που, το έχω πει ήδη τρεις φορές, έθετε ως κεντρικό πολιτικό στόχο της κυβέρνησης την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Ναι, αλλά θεώρησε ότι δε στηρίχθηκε ο κ. Κοτζιάς. Αυτό τουλάχιστον κυκλοφόρησε. Κύριε Τζανακόπουλε, συγγνώμη που σας διακόπτω, αλλά αυτό κυκλοφόρησε από το ρεπορτάζ. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι κάτι το οποίο εγώ δεν μπορώ να σας το απαντήσω. Για εμένα, πολιτικά, η παραίτηση Κοτζιά είναι πλήρως ακατανόητη. Δεν υπάρχει κανένα… 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Λέει ότι δε στηρίχθηκε ο ίδιος. Κυκλοφορεί αυτό. Ότι ακούστηκαν διάφορα, αιχμές από τον κ. Καμμένο, για μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών και διάφορα. Για κακοδιαχείριση. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου. Εδώ πρέπει να είμαστε σαφείς και συγκεκριμένοι. Δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε ποτέ, καμία σκιά και έχω την απόλυτη βεβαιότητα – πως και ο Πρωθυπουργός έχει την απόλυτη βεβαιότητα – ότι δεν υφίσταται καμία απολύτως σκιά, ως προς την ηθική ακεραιότητα του Νίκου Κοτζιά. 

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Μάλιστα.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Όμως, τον στήριξε κάποιος μέσα στο Υπουργικό, όταν ακούστηκαν, όπως λέγεται, αιχμές από τον κ. Καμμένο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε να δείτε. Εσείς, τώρα, θέλετε να με βάλετε να σχολιάζω επί διαρροών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Η συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν πολιτική, ήταν ανοιχτή, είχε πολύ συγκεκριμένους άξονες, ένας εκ των οποίων ήταν και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα πορευθεί η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής, σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είχε όμως και έναν χαρακτήρα όπου θα έπρεπε όλοι πλέον να δεσμευθούν ότι δεν θα συμπλεύσουν, σε καμία περίπτωση, με τη ΝΔ και με την άκρα δεξιά, στην προσπάθειά τους να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση στη χώρα. Αυτό έγινε απολύτως δεκτό και ομοφώνως από το Υπουργικό Συμβούλιο. Για αυτό, λοιπόν, λέω ότι δεν υφίσταται σαφής, τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό, πολιτικός λόγος για την παραίτηση του κ. Κοτζιά. 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Μα, αυτό ήταν ένα μήνυμα προς τον κύριο Καμμένο – και με τον κ. Τουσουνίδη είχαν βγει οι δηλώσεις υπέρ της πρότασης μομφής… 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: …ο κ. Κοτζιάς γιατί παραιτήθηκε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν μπορώ να σας το απαντήσω εγώ. Πραγματικά μου είναι πολιτικά ακατανόητος ο λόγος. Με δεδομένο, σας λέω, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν τέθηκε ποτέ δίλλημα…

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Υπήρχε προηγούμενο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …δεν τέθηκε ποτέ δίλλημα Κοτζιάς ή Καμμένος, δεν τέθηκε ποτέ κανένας τέτοιου τύπου εκβιασμός. Επομένως, σας ξαναλέω ότι για εμένα πολιτικά είναι μη ερμηνεύσιμη αυτή η κίνηση του κ. Κοτζιά να παραιτηθεί.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Η σχέση είχε και νωρίτερα διαρραγεί; Υπήρχαν σημεία, δηλαδή, που υπήρχαν προστριβές από πριν; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η σχέση μεταξύ ποίων; 

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Του κ. Κοτζιά και του κ. Τσίπρα και…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπήρχε κανένα θέμα στη σχέση τους. Αντιθέτως, σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, φυσικά, οι υπουργοί συζητούν με τον Πρωθυπουργό. Πολλές φορές, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες, βρίσκονται, όμως, στο τέλος συγκλίσεις. Και αυτό το οποίο μπορώ να σας πω εγώ, είναι ότι σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και ο Πρωθυπουργός πορεύθηκαν μαζί. Επομένως, για αυτό, σας ξαναλέω, για εμένα είναι μη ερμηνεύσιμος πολιτικά ο λόγος της παραίτησής του.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, να σας το ρωτήσω ανοιχτά, γιατί γράφεται και συζητείται. Μήπως υπήρχε μια προ συνεννόηση ανάμεσα στον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Καμμένο σε αυτό το γεύμα, που είχαν και πριν το Υπουργικό, την οποία δεν γνώριζε ο κ. Κοτζιάς; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τι λέτε τώρα; Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Δεν υπήρχε τίποτα τέτοιο. Εξάλλου, σας ξαναλέω, το πολιτικό μήνυμα που εκπέμφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο είναι ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Άρα, λοιπόν, προς τι όλο αυτό; Για εμένα, σας λέω, είναι πολιτικά ακατανόητο και μη ερμηνεύσιμο.

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Θα κάνω μια άλλη ερώτηση εγώ. Όσο υπήρχε το θέμα με τις δηλώσεις του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ, για το Plan B και για τις βάσεις, υπήρξε μία ρητορική από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, από τον ΣΥΡΙΖΑ και από προβεβλημένα στελέχη και από βουλευτές και από υπουργούς, οι οποίοι έκαναν δηλώσεις εναντίον του. Με αυτή την πράξη, με την παραίτηση Κοτζιά, δεν θεωρούν ότι πάγωσαν λίγο; Γιατί, ενώ επιτίθεντο στον κ. Καμμένο, ουσιαστικά έφυγε από την κυβέρνηση ο κ. Κοτζιάς. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι ζήτημα, όμως, που δεν μπορεί να αφορά την κυβέρνηση. Αφορά…

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Σας λέμε τι ακούμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …αφορά τον κ. Κοτζιά. Ο κ.Κοτζιάς πρέπει να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε, με δεδομένο, όπως σας είπα, την πολιτική προσήλωση της κυβέρνησης στη Συμφωνία των Πρεσπών και τη σύγκλιση που υπάρχει σε όλα τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Το δεύτερο, σε σχέση με το αν και κατά πόσο έχουν παγώσει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή παραιτήθηκε ο κ. Κοτζιάς, σας λέω…

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Όχι επειδή παραιτήθηκε ο κ. Κοτζιάς, έμεινε ο κ. Καμμένος, στον οποίο έκαναν επίθεση κατά κάποιον τρόπο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε. Δεν τέθηκε ποτέ το δίλλημα ή ο Κοτζιάς ή ο Καμμένος. Αυτό προσπαθώ να σας εξηγήσω τόση ώρα. Δεν υπήρχε ποτέ δίλλημα στον Πρωθυπουργό «θα κρατήσω τον έναν και θα διώξω τον άλλον». Η κατάσταση δεν έχει καθόλου έτσι. Είναι μία ερμηνεία των γεγονότων αυτή, η οποία δεν προκύπτει από πουθενά. 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Είχε υποβάλει παραίτηση και στο παρελθόν ο κ. Κοτζιάς;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δε γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Για το θέμα με τη Ρωσία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, βεβαίως όχι. Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Δεν είχε προκύψει κανένα ζήτημα, σε σχέση με τη Ρωσία. Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τη σημερινή κατάσταση των πραγμάτων, έχουμε ένα μήνυμα του Πρωθυπουργού, το οποίο είναι σαφές από τη χθεσινή του δήλωση: Δεν θα ανεχτεί τη διγλωσσία, δεν θα ανεχτεί προσωπικές πολιτικές στρατηγικές στο εσωτερικό της κυβέρνησης και το τρίτο και κυριότερο είναι ότι, με την πρωτοβουλία του να αναλάβει ο ίδιος, προσωπικά, το υπουργείο των Εξωτερικών, δεσμεύει όλους σε μία συγκεκριμένη πολιτική γραμμή.

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Όσον αφορά σε αυτό το θέμα, να πάμε λίγο δίπλα, να πάμε στην πΓΔΜ, στα Σκόπια. Έχετε ελπίδες να λυθεί το θέμα από εκεί; Γιατί περνάει ο καιρός – έχουν βέβαια δέκα μέρες οι άνθρωποι μέχρι να ψηφίσουν, έως δέκα ημέρες είναι –  αλλά τα δείγματα δεν είναι ότι πάμε να βρούμε και να ψηφίσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Ο κ. Ζάεφ κάνει μια εξαιρετικά δύσκολη, αλλά εξαιρετικά σημαντική, ταυτόχρονα, προσπάθεια, αξιομνημόνευτη, αξιοπρόσεκτη και νομίζω ότι, στο πλαίσιο ακριβώς της συνταγματικής διαδικασίας, θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται. Βεβαίως, αν δεν το καταφέρει αυτό, εμείς έχουμε στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα στη γειτονική χώρα, ότι δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα λύσης, δεν υπάρχει τρίτος δρόμος. Ο μοναδικός δρόμος είναι η θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επομένως, θα πρέπει και στη γειτονική χώρα οι πολίτες να αποφασίσουν τελικά τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να πορευθούν στο 21ο αιώνα. Δηλαδή, τι Βαλκάνια θέλουμε; Τι διεθνείς σχέσεις θέλουμε; Τι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα θέλουνε; Νομίζω ότι και ο κ. Ζάεφ και ο κ. Τσίπρα, όντας δεσμευμένοι στη Συμφωνία των Πρεσπών, θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Να αξιοποιηθεί αυτό το παράθυρο και να μπορέσουμε επιτέλους να περάσουμε στην επόμενη μέρα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και στην επόμενη μέρα για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Νομίζω ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αν ο κ. Ζάεφ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, φαντάζομαι ότι θα απευθυνθεί στους πολίτες της πΓΔΜ, με δεδομένο το γεγονός ότι έχει και ο ίδιος θέσει ως πολιτικό του στοίχημα τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Άρα, θα πάει σε εκλογές. Αν λοιπόν πάει σε εκλογές, εδώ αρχίζουν τα πράγματα και παίρνουν απόσταση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όμως, εγώ δεν θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Δεν θέλω να σχολιάσω τα εσωτερικά ενός ξένου κράτους. 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Όχι, θα πάμε πάλι σε εμάς, κ. Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω, λοιπόν, ότι ο κ. Ζάεφ δίνει μια μεγάλη μάχη. Τον στηρίζουμε σε αυτή τη μεγάλη μάχη την οποία δίνει και αναμένουμε το αποτέλεσμα του Κοινοβουλίου της πΓΔΜ, με την ελπίδα ότι θα κάνει όσα πρέπει για να πληρωθούν οι προϋποθέσεις για τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Λοιπόν, ερχόμενοι πάλι εδώ, και από αυτά που είπατε, καταλαβαίνουμε ότι αν πάμε στο σενάριο των πρόωρων εκλογών, εδώ θα πάρουμε και έναν χρόνο μπροστά μας. Δηλαδή, θα πάει η Συμφωνία. Αν θα έρθει, θα έρθει αργότερα. Ο κ. Καμμένος λέει ότι η δικιά του εκτίμηση είναι ότι δε θα έρθει η Συμφωνία. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο καθένας δικαιούται στην πολιτική να κάνει εκτιμήσεις. Δεν μπορώ να σχολιάσω εγώ τις εκτιμήσεις.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Παρόλα αυτά, καταλάβαμε και από τον Πρωθυπουργό ότι δεν του ζητάει να αλλάξει θέση. Η θέση του είναι γνωστή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας το είπα και εγώ, προηγουμένως.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Σωστά. Όμως, από την άλλη…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο – το γνωρίζετε κι εσείς, άλλωστε- υπάρχουν οι πολιτικοί, οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης μίας…

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Υπάρχει πλειοψηφία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που θα κυρώσει τη Συμφωνία, έτσι ώστε αυτή να τεθεί σε ισχύ. 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Να τα πάρουμε τώρα λίγο, ένα – ένα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα τώρα, επειδή με ρωτάτε.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Δε ρωτάω ακριβώς για το χρονοδιάγραμμα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να συμβεί, εγώ θεωρώ ότι μέχρι την άνοιξη, μέχρι τις αρχές της άνοιξης, μέχρι τις αρχές Μάρτη, θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο και στη γειτονική χώρα. 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Πάμε τώρα να κάνω την ερώτηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό, δηλαδή, και στο κακό σενάριο. 

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Και στο κακό σενάριο, δηλαδή, θεωρείτε ότι θα έχει τελειώσει τον Μάρτιο. 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Η πρόθεσή η δικιά σας, βέβαια, είναι να εξαντλήσετε την τετραετία. Τώρα αυτό θα πάει μέχρι τον Μάιο, που θα είναι και οι άλλες εκλογές, θα πάει και πιο μετά, Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, εσείς ξέρετε ή θα το δείτε. Όμως, εάν η Συμφωνία, όπως λέτε, έρθει περίπου τον Μάρτιο, θα βρεθείτε πάλι μπροστά σε αυτό με τον εταίρο σας. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ξεκαθάρισε ο κ. Καμμένος στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είπε ότι δεν θα συμπλεύσει ποτέ με τη ΝΔ, σε πιθανή πρόταση δυσπιστίας.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ωραία. Άρα εσείς, λοιπόν, σε αυτό το σημείο λέτε ότι υπάρχει πλειοψηφία…. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά, υπάρχει πλειοψηφία.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: …να περάσει χωρίς τους ΑΝΕΛ. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει πλειοψηφία και για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για να μπορέσει η κυβέρνηση να εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Να ρωτήσω, όμως, τώρα κάτι άλλο. Ο κ. Καμμένος, συν τοις άλλοις, μέσα από αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο, είχε και τις τοποθετήσεις, π.χ. της κ. Κουντουρά, που μάλλον, έτσι όπως την ακούσαμε, εννοεί ότι θα πράξει κατά συνείδηση και ενδεχομένως να ψηφίσει και αυτή τη Συμφωνία. Ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει πει ότι θα την ψηφίσει τη Συμφωνία… 

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Το είπε εδώ στην ΕΡΤ. 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: …και θα παραδώσει και την έδρα του μετά. Άρα, λίγο φυλλοροεί ο κ. Καμμένος. Φοβάστε ότι στην αντιμετώπιση αυτού του θέματος, του δικού του και της πολιτικής του επιβίωσης επίσης, μήπως κάνει καμία έκπληξη ακόμη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω. Εγώ κρατάω αυτό που είπε ο κ. Καμμένος κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου. Ότι, δηλαδή, δεν πρόκειται ποτέ να συμπλεύσει με τη ΝΔ, στην προσπάθειά της να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Για εμένα αυτό είναι μια πολιτική τοποθέτηση, η οποία επιλύει όλους τους υποτιθέμενους γρίφους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.  

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Πάντως, ήταν κάρτα αυτή που έδωσε ο Πρωθυπουργός, ότι δεν θα ανεχτώ και περί προσωπικής πολιτικής στρατηγικής και όλα αυτά. Στον κ. Καμμένο ήταν. Δηλαδή, μπορεί να μην βγήκε ο κ. Καμμένος από αυτό το Υπουργικό…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός εκπέμπει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Χωρίς να αποκλείεται δηλαδή…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δείχνει την κατεύθυνση, στην οποία πρέπει να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση, θέτει τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης και σε αυτή την πορεία δε θα ανεχτεί ούτε προσωπικές στρατηγικές, ούτε διγλωσσίες.

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Η επικοινωνία με τον Ζάεφ… 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, ο Πρωθυπουργός επικοινωνεί με τον κ. Ζάεφ…

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Πώς είδαν την παραίτηση, θέλω να μας πείτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω. Ο Πρωθυπουργός επικοινωνεί με τον κ. Ζάεφ πολύ τακτικά. Προφανώς, ο Πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας δε θα σχολιάσει τις εσωτερικές καταστάσεις και την εσωτερική πολιτική σκηνή στην Ελλάδα. Αντιθέτως, συμφώνησαν ή επανέλαβαν αυτό το οποίο είναι σε όλους μας γνωστό, ότι δηλαδή και οι δύο εργάζονται για τα Βαλκάνια του 21ου αιώνα και οι δύο εργάζονται για την υλοποίηση και τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, έγινε όλο αυτό, προφανώς διατηρήθηκαν και ισορροπίες και καταλαβαίνουμε ότι προτεραιότητα του Πρωθυπουργού είναι να υπάρχει ενότητα και να προχωρήσει και να φανεί και όποιος σχεδιασμός υπάρχει για την επόμενη μέρα, μετά τα μνημόνια. Γιατί βλέπουμε και όλη αυτή την αγωνία που υπάρχει και το τι θα γίνει και με τις συντάξεις και πώς θα ενισχυθούν και τα χαμηλά εισοδήματα. Αλλά, από την άλλη, καταλαβαίνουμε ότι είναι και σε μία διαδικασία, που πρέπει να διατηρηθούν οι ισορροπίες και μέσα στο δικό σας το κόμμα. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή περιμένετε ότι θα υπάρχουν, ενδεχομένως, αντιδράσεις; Μαθαίνουμε ότι η κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, στην οποία ανήκει ο κ. Κοτζιάς και είναι ο κ. Τόσκας, ο οποίος επίσης έχει αποχωρήσει από αυτή την κυβέρνηση στον ανασχηματισμό, μήπως υπάρξουν κάποιες αντιδράσεις…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν το ΠΡΑΤΤΩ είναι ένα διαφορετικό κόμμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Κίνηση μέσα στο κόμμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Η κίνηση ΠΡΑΤΤΩ συμμετείχε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως, κατά τη διάρκεια των εκλογών και πρέπει να σας πω ότι δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ των 145 μελών δεν υπάρχει περίπτωση να υποστεί καμία απώλεια. Είμαι απολύτως βέβαιος γι’ αυτό, διότι όλοι κατανοούν την ευθύνη…

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Δεν περιμένετε αντιδράσεις, δηλαδή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Πολιτικές απόψεις θα ακουστούν, πολιτικές θέσεις θα ακουστούν. Ούτε μπορεί κανείς να αποκλείσει τη δυνατότητα κάποιου να συμμετέχει στη δημόσια συζήτηση, να πει τη γνώμη του, να εκφράσει πιθανές επιφυλάξεις. Και βεβαίως όλες αυτές τις επιφυλάξεις θα πρέπει να τις ακούμε, να τις απαντάμε, να λέμε το αντεπιχείρημά μας. Όλα αυτά βρίσκονται μέσα στην πολιτική ζωή. Δε θεωρώ ότι χρειάζεται να τα σπουδαιολογούμε. Υγεία είναι αυτό για την πολιτική. Το να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, οι οποίες εκφράζονται. Από εκεί και πέρα, το θέμα είναι στα κεντρικά ζητήματα να υπάρχει μια σαφής πολιτική κατεύθυνση, να υπάρχει ενότητα, να υπάρχει αποφασιστικότητα και νομίζω ότι αυτή ακριβώς την αποφασιστικότητα εξέπεμψε χθες ο Πρωθυπουργός με το μήνυμά του, με τη δήλωσή του. 

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Εγώ θα φύγω τελείως από το θέμα Κοτζιάς, από το θέμα Καμμένος και θα πάω σε ένα άλλο θέμα, το οποίο χθες και προχθές για τη ΝΔ είναι…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιμένετε όμως και εσείς να το βάζετε ως δίλημμα, ενώ δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα. 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Άλλο θέμα θέτει. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν λέτε από το θέμα Κοτζιάς, από το θέμα Καμμένος…

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Όχι, άλλο θέμα ο ένας, άλλο θέμα ο άλλος. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι σαν να υπονοεί ότι υπάρχει δίλημμα ή υπήρχε στον Πρωθυπουργό η αναγκαιότητα να διαλέξει μεταξύ των δύο. Δεν υπήρξε τέτοιο θέμα, σας ξαναλέω. Και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός προσωπικά ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών. Γιατί; Για να οδηγήσει τη χώρα, για να οδηγήσει την κυβέρνηση στη μεγάλη αυτήν προσπάθεια για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επομένως, δεν υπάρχει δίλημμα Κοτζιάς ή Καμμένος. 

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Ωραία. Φεύγουμε, λοιπόν, από αυτό το θέμα, φεύγουμε από το θέμα Κοτζιά και πάμε σε άλλο θέμα. Πάμε στην επίθεση που έγινε στο Α.Τ. της Ομόνοιας και σε ένα περιστατικό που έγινε στη Φιλοσοφική με τον Ρουβίκωνα – καλά αυτό είναι εσωτερικό τους ουσιαστικά. Αλλά, έχουν αναδειχθεί από τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης πήγε στο Α.Τ. Ομόνοιας και είπε ότι στην Αθήνα και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας υπάρχει ανασφάλεια. Δεν υπάρχει ασφάλεια. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη γνώμη μου, εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά πραγματικά γεγονότα, για να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα, κατά τη γνώμη μου μέγιστο πολιτικό ζήτημα, εκεί που δεν υπάρχει μέγιστο πολιτικό ζήτημα. Αντιθέτως, αν δείτε τα στατιστικά στοιχεία –κ αι σε αυτό πρέπει να είμαστε πάρα πολύ καθαροί και σαφείς – η βαριά εγκληματικότητα, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης από το 2015 μέχρι και σήμερα, έχει μειωθεί κατά περίπου 40%. Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης επειδή ακριβώς θέλει να οδηγήσει το κόμμα του σε μια ακροδεξιά ρητορική, θέλει να κινητοποιήσει, αν θέλετε, όλα τα αντιδραστικά αντανακλαστικά μιας κοινωνίας η οποία έχει περάσει πάρα πολύ δύσκολα τα τελευταία 10 χρόνια, και πάντοτε όταν οι κοινωνίες περνάνε τόσο δύσκολα, δημιουργούνται αυτού του τύπου τα φοβικά σύνδρομα. Θέλει, λοιπόν, αντί να τα κατευνάσει αυτά τα φοβικά σύνδρομα, θέλει να τα μεγαλοποιήσει, θέλει να τα εντείνει και νομίζω ότι αυτή η πολιτική γραμμή, τελικά, θα αποδειχθεί σε βάρος του. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε ως ένας κεντρώος φιλελεύθερος πολιτικός, με τον οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως η Αριστερά να συζητήσει για την αντιεγκληματική πολιτική, για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ανασυγκροτηθούν και να αναδιοργανωθούν τα σώματα ασφαλείας στη χώρα, να βρεθούν πολιτικές συγκλίσεις. Όμως, ο κ. Μητσοτάκης αντί να επιλέξει αυτή τη γραμμή, τη γραμμή δηλαδή μιας συνεπούς φιλελεύθερης πολιτικής σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ασφάλειας, έχει και σε αυτό τον τομέα επί της ουσίας παραδώσει τα ιδεολογικά κλειδιά στην ακροδεξιά πτέρυγα του κ. Γεωργιάδη, του κ. Βορίδη, του κ. Σαμαρά, στους οποίους ταιριάζει γάντι αυτή η πολιτική ρητορική. 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, όμως, τα μηνύματα εκπέμπονται και από τους ίδιους τους αστυνομικούς. Δηλαδή, αν οι ίδιοι οι αστυνομικοί λένε ότι εμείς χρειαζόμαστε ασφάλεια, τι μήνυμα προκύπτει για την κοινωνία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αστυνομικοί, καταρχήν, δεν μιλούν με μια φωνή. Και αυτά τα οποία λένε κάποιοι από αυτούς, πολλές φορές παραπέμπουν και σε συγκεκριμένες πολιτικές ατζέντες. 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Εννοείτε τους συνδικαλιστές, κ. Τζανακόπουλε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοώ αστυνομικούς οι οποίοι κατά καιρούς έχουν κάνει δηλώσεις, τις οποίες δεν χρειάζεται να είσαι πολιτικός επιστήμονας για να καταλάβεις ότι παραπέμπουν σε μια συγκεκριμένη ιδεολογική κατεύθυνση. 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Το ίδιο, όμως, το περιστατικό τους εμφανίζει αδύναμους. Δηλαδή, αν πηγαίνουν σε ένα κεντρικό αστυνομικό τμήμα 50-80 αναρχικοί, αντιεξουσιαστές και πάνε να τους κάψουν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δε θέλω σε καμία περίπτωση να υποτιμήσω το περιστατικό. Όμως, πρέπει εδώ να είμαστε ειλικρινείς, να είμαστε ευθείς. Τέτοιου τύπου περιστατικά υπήρχαν και πριν τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοιου τύπου περιστατικά, αν θέλετε, έντονης χρήσης βίας ή λιγότερο έντονης χρήσης βίας βεβαίως και είναι καταδικαστέα. Και πρέπει να δούμε πώς αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να μην οδηγούμαστε και σε χειρότερα τελικά αποτελέσματα. Αυτή τη συζήτηση βεβαίως να την κάνουμε. Ωστόσο, από αυτό, το να οδηγούμαστε σε μία γενίκευση της ατζέντας της ανασφάλειας, νομίζω και επιμένω ότι παραπέμπει σε μια άλλη πολιτική ατζέντα η οποία δεν είναι και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει η ατζέντα αυτής της κυβέρνησης. 

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Μάλιστα. Να κάνω και μια άλλη ερώτηση; Συγγνώμη, κ. Τζανακόπουλε, αλλά θα την κάνω την ερώτηση. Σας κατηγορούν και για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να μην το πω, δεν μπορώ να το κάνω, ο κ. Πολάκης θα απαντήσει από μόνος του σήμερα, γιατί θα είναι καλεσμένος εδώ στην ΕΡΤ1, αλλά θέλω να μου πείτε το εξής: Η ΝΔ σας κατηγορεί για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, για τα όσα είπε ο κ. Πολάκης. Το έχουν κάνει ζήτημα μεγάλο και κυκλοφορούν και οι δηλώσεις του κ. Πολάκη, έτσι; Και το ηχητικό του κυρίου Πολάκη. 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Από την Κεντρική Επιτροπή. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να σας δείξω και εγώ τα ηχητικά του κ. Γεωργιάδη που έλεγε «θα σας βάλω όλους φυλακή, θα σε βάλω φυλακή Πολάκη, θα σε βάλω φυλακή». Πώς θα τον βάλει φυλακή;

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Καλά, είχαν μια μεταξύ τους κόντρα, εκεί. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, λοιπόν, θέλω να σας πω ότι εν τη ρύμη του λόγου μπορεί να ακουστούν και πράγματα εντός ενός Οργάνου, τα οποία να μην αντανακλούν την πραγματικότητα. Δηλαδή, να είμαστε λίγο σοβαροί, όταν κάνουμε πολιτική κριτική. 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Μα πώς το συνέδεσε τώρα, κ. Τζανακόπουλε, εκεί το νόημα; Είπε «για να κερδίσουμε τις εκλογές, να βάλουμε και κανέναν φυλακή». Και ο κ. Παπαγγελόπουλος το σχολίασε αυτό και είπε ότι ήταν λίγο «brutal» η τοποθέτηση. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι είναι μία έκφραση, την οποία δε θα χρησιμοποιούσα εγώ. Ωστόσο, πρέπει να σας πω το εξής: Είναι εντελώς διαφορετικό το να έχεις στην πολιτική σου ατζέντα και στην πολιτική σου στοχοθεσία τη θεσμική θωράκιση της ελληνικής Πολιτείας απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και νομίζω ότι ο κ. Πολάκης το έχει αποδείξει αυτό. Ότι δηλαδή μάχεται μέρα τη μέρα, για να καθαρίσει μία κατάσταση η οποία είχε δημιουργηθεί στο υπουργείο Υγείας και ιδιαίτερα με το ΚΕΕΛΠΝΟ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και σε αυτή του τη μάχη έχει βρει απέναντι ένα ολόκληρο παραθεσμικό σύστημα εξουσίας, με το οποίο μάχεται καθημερινά. Αυτό εννοεί ο κ. Πολάκης, λοιπόν, όταν κάνει τη συγκεκριμένη δήλωση. 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Κάθε φορά που κάνει κάποιες δηλώσεις ο κ. Πολάκης, χρειάζεται ερμηνεία όμως μετά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι, δηλαδή, πρέπει αυτή η κυβέρνηση να δώσει τη μάχη εναντίον της διαφθοράς. Και τη δίνει και θα συνεχίσει να τη δίνει καθημερινά αυτή τη μάχη, όσο κι αν η ΝΔ θέλει να δημιουργεί μια δήθεν εικόνα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη. Έφτασε ο κ. Μητσοτάκης να πει ότι θα πάει στην Ευρώπη για να καταγγείλει την ελληνική κυβέρνηση ότι δήθεν δημιουργεί θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Αυτά είναι παρανοϊκά πράγματα. Είναι γραφικά πράγματα από τη μεριά του κυρίου Μητσοτάκη. Ο άνθρωπος ο οποίος ανήκει σε ένα πολιτικό σύστημα εξουσίας, το οποίο επί 40 χρόνια αλώνιζε, δε σεβόταν τίποτα, δημιουργούσε παντού εστίες διαφθοράς και διαπλοκής, έρχεται να κάνει κριτική  στη σημερινή κυβέρνηση ότι δήθεν δε σέβεται το κράτος δικαίου. Αυτά, ξαναλέω, είναι παρανοϊκά, είναι γραφικά πράγματα. 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Για τις συντάξεις θέλαμε να ρωτήσουμε τώρα, κ. Τζανακόπουλε. Πότε θα κριθεί και πότε θα ξέρουν και οι συνταξιούχοι; Θα πάτε και εσείς επισήμως, γιατί φαίνεται ότι υπάρχει αισιοδοξία στο ότι δε θα έρθει περικοπή, αλλά τι θα πουν και οι θεσμοί.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ξεκαθαρίσουμε τη διαδικασία. Δεν υπάρχουν θεσμοί. Σε αυτό πρέπει να είμαστε καθαροί. Όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν καταθέσει αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους προϋπολογισμούς τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ιταλίας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό τον οποίο θα καταθέσει στο ιταλικό κοινοβούλιο. Κάνω λάθος; Δεν κάνω λάθος.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Το κατέθεσε και έτσι όπως ήθελε η Ιταλία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου. Προσχέδιο κατέθεσε. 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ναι, προσχέδιο όλοι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και το ερώτημα είναι αν ο ιταλικός προϋπολογισμός θα γίνει αποδεκτός με την Κομισιόν. Γιατί κάνουν διαπραγματεύσεις οι Ιταλοί; Είναι σε κανένα μνημόνιο; Βρίσκονται σε καμία…

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Είναι σε κόντρα, κ. Τζανακόπουλε. 

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Όχι, δεν είναι σε κόντρα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θεσμικά ρωτάω. Γιατί κάνουν διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Είχαν κανένα μνημόνιο; 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Γιατί υπάρχει, έτσι κι αλλιώς, αυτή η δέσμευση όλοι οι προϋπολογισμοί να πηγαίνουν. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Α, μπράβο. Άρα, λοιπόν, η διαδικασία στην οποία συζητείται και ο ελληνικός προϋπολογισμός, τι είναι; Δεν είναι μια διαδικασία επιτροπείας μνημονιακού τύπου. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν θεσμοί, όπως σας είπα, αλλά αντιθέτως…

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Δηλαδή, θα αποφασίσουμε μόνοι μας; Όχι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …ακούστε λίγο αυτό που σας λέω. Αλλά αντίθετα έχουμε τη διαδικασία του ευρωπαϊκού 6μηνου, η οποία είναι κοινή για όλες τις χώρες της Ε.Ε. Άρα, λοιπόν, ήθελα να ξεκαθαρίσω το ζήτημα της διαδικασίας το οποίο είναι πάρα πολύ κρίσιμο. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Ποια είναι τα δεδομένα; Τα δεδομένα είναι ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να επιτύχει τον στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019, χωρίς την εφαρμογή του μέτρου. Αυτό, όπως προκύπτει και από δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και από τις πληροφορίες που έχουμε, θα γίνει αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εγώ, τουλάχιστον, είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα γίνει αποδεκτό, διότι τα νούμερα δεν μπορείς να τα πειράξεις, είναι εκεί, είναι δεδομένα, είναι σαφή. Άρα, λοιπόν, είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι η μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων θα γίνει σε συνεννόηση και με τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Αυτά θα τα ξέρετε τον Δεκέμβριο; Επανέρχομαι εγώ για τον χρόνο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Νομίζω ότι η διαδικασία του ευρωπαϊκού 6μηνου προβλέπεται να ολοκληρωθεί περίπου στις αρχές Νοεμβρίου. 

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Ξέρετε γιατί σας το ρωτάμε; Γιατί εμείς καθημερινά παίρνουμε μηνύματα και διαπιστώνουμε την αγωνία των συνταξιούχων. Την αγωνία των ανθρώπων, οι οποίοι λένε θα κοπεί, δε θα κοπεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Την κατανοούμε αυτή την αγωνία. Εγώ μπορώ να σας πω με μεγάλη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της, έχει δείξει τις προθέσεις της. Και νομίζω ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι τέτοια, που δεν είναι αναγκαία η εφαρμογή του μέτρου αυτού.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Να σας ευχαριστήσουμε πολύ.

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. 

Συνέντευξη στην τηλεόραση του ALPHA και τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα, Σπύρο Λάμπρου & Λώρα Ιωάννου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Η Κυβέρνηση με ενότητα θα πορευθεί έως το τέλος της 4ετίας. Τίποτε δεν θα επηρεάσει την Κυβέρνηση που έχει ως κεντρικό της στόχο την ανόρθωση της οικονομίας, την τόνωση της ανάκαμψης και την υποστήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η Κυβέρνηση έχει την πολιτική και κοινοβουλευτική δυνατότητα να ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία.
 
• Το μήνυμα που εξέπεμψε ο ΠΘ στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι πως το τρένο της κυβέρνησης προχωρά, έχει σαφή κατεύθυνση, προχωρά σταθερά και θα φτάσει στον προορισμό του και πως όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή όποιος δυσφορεί στη διαδρομή τότε μπορεί να κατέβει από το τρένο.
 
• Στο Υπουργικό Συμβούλιο έγινε μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση. Οι πολυκομματικές κυβερνήσεις όταν υπάρχουν διαφωνίες συζητούν και αποφασίζουν με πλειοψηφίες. Δεν υπάρχουν κόντρες αλλά πολιτικά ζητήματα που λύνονται με θεσμικό τρόπο.
 
• Η κατεύθυνση είναι σαφής: Κανείς δεν θα συμπλεύσει με την προσπάθεια της δεξιάς και της άκρας δεξιάς ή οποιουδήποτε άλλου να προκαλέσουν την αποσταθεροποίηση της χώρας κάτι που έγινε απολύτως δεκτό από όλους τους παρόντες και παρούσες.
 
• Η διαφωνία του κου Καμμένου στο ζήτημα του ονοματολογικού της πΓΔΜ είναι γνωστή εδώ και 10 μήνες και είναι καταγεγραμμένη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το αν διερευνά πιθανές άλλες δυνατότητες οι οποίες δεν γίνονται αποδεκτές είναι δεδομένο. Η Κυβέρνηση δεν έχει διαφορετική πολιτική κατεύθυνση ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών ούτε και τα πολιτικά σενάρια εφόσον αυτή έρθει στη Βουλή απασχολούν.
 
• Στηρίζουμε την προσπάθεια του κου Ζάεφ για να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν οι τυπικές διαδικασίες ώστε να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Μοναδικός δρόμος για την επίλυση της διαφοράς μας και για τη συμμετοχή της γείτονος σε διεθνείς οργανισμούς είναι η αλλαγή του Συνταγματικού της ονόματος.
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 
• Είναι απόφαση της κυβέρνησης η διερεύνηση της δυνατότητας να ενισχυθεί αντιστοίχως το επίδομα θέρμανσης ώστε να υπερκαλυφθεί η αύξηση περίπου 10% στο κόστος του πετρελαίου θέρμανσης.
 
• Καταθέσαμε το σχέδιο του Προϋπολογισμού μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένουμε τα σχόλιά της. Με δεδομένο ότι το μέτρο της περικοπής είναι δημοσιονομικό και προκύπτει ότι δημοσιονομικά η ελληνική οικονομία δεν έχει ανάγκη την εφαρμογή του για να επιτύχει τους στόχους της είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί η εφαρμογή του.
 
ΤΟΥΡΚΙΑ
 
• Η Τουρκία κατά το παρελθόν έχει ακολουθήσει την πολιτική της ρητορικής κλιμάκωσης και η άποψή μου είναι ότι και σε αυτήν την περίπτωση δεν θα κλιμακώσει περαιτέρω.
 
• Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας όσο και οποιασδήποτε άλλης χώρας στην ΕΕ.
 
• Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και καλούμε διαρκώς την Τουρκία τόσο ως Ελλάδα όσο και ως ΕΕ να προσέρχεται πάντοτε στο τραπέζι του διαλόγου και να μην προχωρά σε μονομερείς ενέργειες.
 
• Δεν υπάρχει επιλογή για “μερίδιο από τα κέρδη των επιχειρήσεων στις γεωτρήσεις” από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης.
 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΘ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
 
• Έχουμε μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Θέλουμε να συζητάμε με όλους και θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλους.
 
• Όταν δεν έγιναν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αντιδράσαμε όμως το ζήτημα το θεωρούμε λήξαν και για αυτό το ταξίδι του ΠΘ στη Μόσχα προχωρά.
 
• Η κουβέντα θα αφορά όλα τα ζητήματα που αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις.
 
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ Α.Τ. ΟΜΟΝΟΙΑΣ
 
• Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όμως τέτοιου τύπου επιθέσεις δεν είναι καινούργιες.
 
• Το συμβάν έχει μεγαλοποιηθεί υπερβολικά γιατί εξυπηρετεί την ατζέντα του κου Μητσοτάκη που ισχυρίζεται ότι επιδεινώνονται οι συνθήκες ζωής και ασφάλειας. Αυτό όμως δεν δικαιολογείται. Από τα στοιχεία βλέπουμε υποχώρηση 30%-40% στα βαριά κακουργήματα.
 
• Άρα η ατζέντα του κου Μητσοτάκη στοχεύει και στρώνει το δρόμο για μια μετατόπιση της συζήτησης σε μια ακροδεξιά κατεύθυνση με όρους θεάματος και όχι με βάση τα στοιχεία.
 
• Μην ξεχνάτε ότι είναι αυτή η κυβέρνηση που πήρε την πρωτοβουλία να εκκαθαρίσει τα Εξάρχεια από τους εμπόρους των ναρκωτικών και τους διακινητές.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΤΖΙΜΑ: Είναι μαζί μας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κύριος Τζανακόπουλος. Καλή σας ημέρα. Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας. Και η συνάδελφός μας, η Λώρα Ιωάννου, βεβαίως, όπως πάντα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα.

ΤΖΙΜΑ: Θα ξεκινήσουμε από τη χθεσινή θυελλώδη, την είπαμε εμείς, συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά πρώτα από όλα είναι καλό να δούμε ποιο ήταν το μήνυμα που ήθελε να εκπέμψει αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι το μήνυμα που ήθελε να εκπέμψει, το μήνυμα που εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός, το οποίο ήταν σαφές, ήταν καθαρό και προς όλες τις κατευθύνσεις. Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά. Έχει σαφή κατεύθυνση. Προχωρά σταθερά και θα φτάσει στον προορισμό του. Από εκεί και πέρα, όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτό τον προορισμό ή όποιος δυσφορεί στη διαδρομή, τότε μπορεί να κατέβει από το τρένο. Αυτό δεν θα επηρεάσει ουδόλως την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει σαν κεντρικό της στόχο, αυτή τη στιγμή, την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, την τόνωση της ανάκαμψης, την υποστήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που δυσανάλογα επιβαρύνθηκαν την περίοδο της κρίσης. 

ΤΖΙΜΑ: Κύριε Τζανακόπουλε, επειδή χρησιμοποιήσατε το ρήμα «δυσφορεί», και είναι αυτό που είδαμε και στον Τύπο σήμερα, για δυσφορία, δηλαδή, του κύριου Κοτζιά προς το Μέγαρο Μαξίμου. Άρα, αυτό σημαίνει ότι εάν ο κύριος Κοτζιάς δυσφορεί με τον κύριο Καμμένο, το μήνυμα αυτό πηγαίνει και προς εκείνον;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κυρία Τζίμα. Εγώ δεν γνωρίζω αν ο κύριος Κοτζιάς δυσφορεί. Δεν μπορώ να το πιστέψω όμως. Διότι δεν έχει λόγο να δυσφορεί. Διότι η πολιτική της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αυτή με την οποία συμφωνεί ο κύριος Κοτζιάς. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος προς δυσφορία. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο κύριος Κοτζιάς δεν θα το επικοινωνούσε αυτό μέσω διαρροών. Αυτή η κυβέρνηση δεν επικοινωνεί με διαρροές. Θα το έλεγε ευθέως στον Πρωθυπουργό, με τον οποίο έχει καθημερινή και τακτική επικοινωνία.

ΤΖΙΜΑ: Δεν το έχει πει, δεν σας έχει επικοινωνήσει κάτι τέτοιο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει επικοινωνήσει τίποτε τέτοιο ο υπουργός Εξωτερικών. Και, όπως σας λέω, δεν θα είχε και λόγο δυσφορίας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο κύριος Κοτζιάς πήγε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε μία από τις συνηθισμένες ενημερώσεις που κάνουν οι υπουργοί. Αυτό εξέπεμψε η Προεδρία. Λένε όμως οι πληροφορίες – και άφησε και ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιμένει τον κύριο Τσίπρα να γυρίσει, να μιλήσουν μαζί, όπως είπατε και εσείς πριν- ότι άφησε να εννοηθεί ότι θα δει και τα επόμενα βήματά του.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναείπα ότι ο υπουργός Εξωτερικών έχει τακτικότατη επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό. Επομένως, είμαι απολύτως βέβαιος ότι αν ήθελε να πει κάτι στον Πρωθυπουργό του, θα του το έλεγε. 

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είσαστε σαφής. Τώρα, πάμε να δούμε κάτι άλλο. Χθες είχαμε ένα επεισόδιο μέσα στο Υπουργικό, ανάμεσα στον κύριο Κοτζιά και στον κύριο Καμμένο. Μάθαμε για αυτούς τους διαλόγους. Ήταν επιθετικός ο κύριος Κοτζιάς, του είπε ότι «βλάπτεις τα εθνικά συμφέροντα». Και ο κύριος Καμμένος ανταπέδωσε  με έναν τρόπο στον κύριο Κοτζιά, λέγοντας ότι «είπες πως τη Συμφωνία θα τη φέρεις μετά τις εκλογές». Το ερώτημα είναι: πρώτον, αν έγιναν έτσι και δεύτερον…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν πρόκειται να σχολιάσω φαντασιόπληκτες διαρροές. 

ΤΖΙΜΑ: Α, δεν ισχύουν αυτά; Δεν ειπώθηκαν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω για ανθρώπους από το Υπουργικό Συμβούλιο, οι οποίοι θα μπορούσαν να διαρρέουν τέτοια φαντασιόπληκτα πράγματα.  

ΤΖΙΜΑ: Εσείς λέτε ότι δεν έγιναν αυτά; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κατανοώ τη σκοπιμότητα αυτής της διαρροής. Αυτό το οποίο έγινε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, ήταν μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση στη βάση μιας συγκεκριμένης κατεύθυνσης που έθεσε ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει πράγματι μια πολιτική διαφωνία, ωστόσο είναι αναγκαίο, ως Υπουργικό Συμβούλιο, να ξεκαθαρίσουμε όλοι συλλογικά τη στάση μας και να πούμε εκ των προτέρων ότι κανείς από τους παρόντες και τις παρούσες, δεν υπάρχει περίπτωση να συμπλεύσει με μία προσπάθεια της δεξιάς και της άκρας δεξιάς, να προκαλέσουν την αποσταθεροποίηση της χώρας. Και αυτό, προσέξτε…

ΤΖΙΜΑ: Να το πούμε αυτό, γιατί και αυτό σχολιάστηκε.  

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … και αυτό έγινε απολύτως σαφές και απολύτως δεκτό από όλους όσοι συμμετείχαν στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Και κάποιοι το χαρακτήρισαν ως «παρακάλι» αυτό. 

ΤΖΙΜΑ: Και αυτό, αλλά να ξεκαθαρίσουμε πρώτα αν ειπώθηκαν αυτά που διέρρευσαν. Δηλαδή, είπε ο κύριος Κοτζιάς στον κύριο Καμμένο ότι «παίζεις προσωπικά πολιτικά παιχνίδια και κάνεις κακό στη χώρα»; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι αυτά είναι φαντασιόπληκτες διαρροές, οι οποίες έχουν…

ΤΖΙΜΑ: Δεν ειπώθηκαν δηλαδή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …και πολιτική σκοπιμότητα από πίσω τους. 

ΤΖΙΜΑ: Δηλαδή, κάποιοι λένε ψέματα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός ο οποίος διαρρέει. Μπορεί αυτές οι διαρροές να έχουν γίνει στα «μαγειρεία»…

ΤΖΙΜΑ: Από τους υπουργούς, προφανώς…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, από πού σας προκύπτει αυτό; Μπορεί να έχουν γίνει στα «μαγειρεία» του διαδικτύου. 

ΤΖΙΜΑ: Δυσκολεύομαι να το πιστέψω αυτό: όλοι οι συνάδελφοι σε όλα τα Μέσα έχουν πάθει μια ομαδική παράκρουση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, λοιπόν, το εξής: Ότι η συζήτηση που έγινε χθες ήταν ανοιχτή, ήταν πολιτική. Βεβαίως, γνωρίζουμε ότι υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική διαφωνία, την οποία έχει εκφράσει ο κύριος Καμμένος εδώ και δέκα μήνες, δεν είναι καινούρια. Ωστόσο, αυτό το οποίο μου είπατε για τον Πρωθυπουργό, ο Πρωθυπουργός δεν παρακαλά κανέναν. 

ΛΑΜΠΡΟΥ: …επειδή το εκμεταλλεύθηκε και η αντιπολίτευση αυτό, λέγοντας ότι παρακάλεσε ουσιαστικά τους μεν: «κρατήστε την κυβέρνηση», τους δε ότι: «παιδιά, μην τον τσιγκλάτε τον Καμμένο, αφήστε τον, να συνεχίσουμε».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν παρακαλά κανέναν. Και θα σας πω κάτι. Δεν έχει φοβηθεί αυτός ο Πρωθυπουργός ποτέ τις πολιτικές εξελίξεις.

ΤΖΙΜΑ: Ούτε τώρα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποτέ δεν έχει φοβηθεί τις πολιτικές εξελίξεις. Στις πολιτικές εξελίξεις, όμως, ο συγκεκριμένος Πρωθυπουργός, δεν σύρεται. Τις προκαλεί ο ίδιος όταν θεωρεί ότι αυτό είναι θετικό για τη χώρα και τον λαό της.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Τον ενόχλησε, λοιπόν, η στάση Πάνου Καμμένου, λέτε; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε καμία περίπτωση. Σε τι να τον ενοχλήσει; 

ΛΑΜΠΡΟΥ: Όταν έθεσε το Plan B στους Αμερικανούς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, εχθές, έθεσε ένα σαφές πολιτικό ζήτημα. Ότι η κυβέρνηση θα πρέπει με ενότητα να πορευθεί μέχρι τη λήξη της τετραετίας. Και ο κύριος Καμμένος, πιο σαφής από ποτέ, είπε ότι βεβαίως διατηρεί τη διαφωνία του, αλλά, την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να συμπλεύσει με την προσπάθεια που γίνεται από τη δεξιά και την ακροδεξιά να αποσταθεροποιηθεί η χώρα.

ΤΖΙΜΑ: Δεν ζήτησε, δηλαδή, ο Πρωθυπουργός μια δέσμευση ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα στηρίξει μια πρόταση μομφής από την πλευρά της Ν.Δ.; Αυτό δεν ζήτησε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε να μην συμπλεύσει κανείς σε ενδεχόμενη πρόταση ή σε οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή όποιου άλλου να αποσταθεροποιηθεί η χώρα.

ΤΖΙΜΑ: Και όταν αυτό το ζητά ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό, όμως, δεν δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη να το ζητήσει; Αν δεν υπήρξε ανάγκη να το ζητήσει, γιατί να το έβαζε το θέμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προσέξτε. Υπήρξε μια πραγματική συζήτηση τις προηγούμενες δέκα μέρες. Τι θα συμβεί, εφόσον έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών, στην Ελληνική Βουλή; Αυτή η συζήτηση, βεβαίως εντάθηκε το τελευταίο δεκαήμερο, αλλά υπάρχει εδώ και περίπου δέκα μήνες. Δεν είναι καινούριο. 

ΤΖΙΜΑ: Από την άλλη, θα έλεγε πάντως ότι ο κύριος Καμμένος, από την άλλη πλευρά, τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σκοπιανό ζήτημα, την ήξερε πάντα. Μπήκε στη συγκυβέρνηση αυτή λοιπόν, ξέροντας ποια θα είναι η θέση σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι προχωρούν, λοιπόν, οι κυβερνήσεις. Έτσι, λοιπόν, προχωρούν οι κυβερνήσεις, κυρία Τζίμα. Έτσι προχωρούν οι πολυκομματικές, επιτρέψτε μου. Οι πολυκομματικές, λοιπόν, κυβερνήσεις στην Ελλάδα, στην Αγγλία, στη Γερμανία, το έχετε δει. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έντονες διαφωνίες, για παράδειγμα, στη γερμανική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Προσφυγικού. Οι πολυκομματικές, λοιπόν, κυβερνήσεις, όταν υπάρχουν διαφορετικές ιδεολογικές, πολιτικές διαδρομές, τοποθετήσεις, κλπ, συζητούν και αποφασίζουν.

ΤΖΙΜΑ: Κύριε Τζανακόπουλε, συγγνώμη, δεν είναι πρόβλημα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να πω μισή κουβέντα. Λοιπόν. Και αποφασίζουν με πλειοψηφίες. Από εκεί και πέρα, το ερώτημα είναι σαφές, το δίλλημα είναι σαφές και η κατεύθυνση είναι σαφής. Κανείς δεν πρόκειται από τη σημερινή κυβέρνηση να συμπλεύσει σε οποιαδήποτε προσπάθεια της ΝΔ να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Τελεία, παύλα. Αυτό είναι ένα θετικό πολιτικό μήνυμα ενότητας.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Σύμφωνοι. Μισό λεπτό. Αν ο κύριος Καμμένος πάει μόνος του, με αυτό που είπε. Ότι εγώ θα αποσύρω τους βουλευτές μου, είπε, σε περίπτωση που έρθει. 

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μα μίλησε και η κυρία Κουντουρά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ νομίζω ότι ο κύριος Καμμένος ήταν απολύτως σαφής. Από εκεί και πέρα, σε σχέση με τα πολιτικά σενάρια, εφόσον έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, δηλαδή εφόσον ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση, δεν ασχολείται ούτε ο Πρωθυπουργός ούτε ο κύριος Καμμένος.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Λέμε, λοιπόν, τι γίνεται τώρα. 

ΤΖΙΜΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, πρόβλημα, δηλαδή, πολιτικό δεν υπάρχει; Όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πηγαίνει στις ΗΠΑ και τους λέει στο State Department, κοιτάξτε να δείτε παιδιά, έχω και ένα άλλο σχέδιο, εναλλακτικό. Και μετά επιστρέφει και λέει, το είχα πει στον Πρωθυπουργό, μου είπε ότι το διαφωνεί, ότι είναι μονόδρομος η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά παρ’ όλα αυτά, εγώ πήγα και το είπα.  

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Ο κύριος Καμμένος νομίζω ότι ξεκαθάρισε απολύτως τη θέση του, τη Δευτέρα, στη συνέντευξη που έδωσε, αν δεν κάνω λάθος, στην ΕΡΤ. Το γεγονός ότι έχει μια πολιτική διαφωνία, η οποία είναι καταγεγραμμένη όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, είναι καταγεγραμμένη διεθνώς -υπάρχει μια διαφορετική κατεύθυνση.

ΤΖΙΜΑ: Ως αρχηγός κόμματος. Όχι  ως υπουργός Εθνικής Άμυνας,  ως μέλος της κυβέρνησης που έχει μια κεντρική γραμμή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από εκεί και πέρα, όμως, το αν διερευνά πιθανές άλλες δυνατότητες και αυτές οι άλλες δυνατότητες δεν γίνονται αποδεκτές ή δεν θεωρούνται ως οι κυρίαρχες κατευθύνσεις, αυτό είναι απολύτως δεδομένο. Λοιπόν, σας έχω πει ότι η κυβέρνηση αυτή, δεν έχει διαφορετική πολιτική κατεύθυνση ως προς το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Νομίζω ότι αυτό είναι σαφές. Εξάλλου, το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο είχε και αυτό τον χαρακτήρα. Να ξεκαθαριστούν όλα αυτά τα ζητήματα, να υπάρξει ένας ανοιχτός διάλογος, μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση και αυτό ακριβώς έγινε. 

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πάμε, λοιπόν, στο δια ταύτα. Στο δια ταύτα λέτε: Πρώτον, ότι αυτό που αποφασίστηκε χθες στο Υπουργικό, μετά από αυτή την ανοιχτή συζήτηση, είναι ότι θέμα πολιτικής σταθερότητας είναι σαφές ότι υπάρχει – αυτό καταλαβαίνω ότι λέτε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς και απολύτως.

ΙΩΑΝΝΟΥ: …και ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή ανατροπής της κυβέρνησης. Μέχρι πότε; Για να ξέρουν και μέχρι πότε θα είναι η πορεία της κυβέρνησης…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι τη λήξη της συνταγματικής θητείας της παρούσας Βουλής. 

ΛΑΜΠΡΟΥ: Έρθει δεν έρθει το θέμα των Σκοπίων. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, προφανώς. Από τη στιγμή που δεν τίθεται θέμα σύμπλευσης του οποιουδήποτε, ο οποίος θα μπορούσε να δημιουργήσει διαφορετικές πλειοψηφίες μέσα στη Βουλή, με τη θέση του κυρίου Μητσοτάκη, είναι προφανές ότι δεν τίθεται και θέμα σταθερότητας της κυβέρνησης της χώρας. Σας λέω, λοιπόν, ότι…

ΙΩΑΝΝΟΥ: Και αν αποχωρήσει ο κύριος Καμμένος, την ώρα που έρθει στη Βουλή, τι θα γίνει; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα, την πολιτική και κοινοβουλευτική δυνατότητα, να ολοκληρώσει τη συνταγματική θητεία της. 

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είστε σαφής. Και κάτι τελευταίο. Η κόντρα του κύριου Κοτζιά με τον κύριο Καμμένο, θεωρείτε ότι είναι λήξασα ή θα περάσουμε το επόμενο διάστημα με διαρροές από τη μία και την άλλη πλευρά; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Εγώ σας ξαναείπα ότι δεν πρόκειται να σχολιάσω τις διαρροές, διότι δεν μπορώ να ξέρω και δεν μπορώ να τεκμηριώσω και από πού προέρχονται. Αυτό το οποίο, όμως, μπορώ να σας απαντήσω με καθαρότητα και σαφήνεια, είναι ότι βεβαίως μπορεί να υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες, διαφορετικές οπτικές γωνίες από τις οποίες στοχεύει ή σκοπεύει κανείς τα πράγματα, όμως, κόντρες σε αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχουν. Υπάρχουν πολιτικά ζητήματα, τα οποία επιλύονται με θεσμικό τρόπο. Όπως έγινε και χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε ακριβώς για να θέσει επί τάπητος αυτά τα πραγματικά πολιτικά ζητήματα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Να πάμε λίγο στα Σκόπια, αυτά καθαυτά; Ποια είναι η εικόνα που έχετε; Αναμένεται τις επόμενες μέρες αυτή η κρίσιμη ψηφοφορία στα Σκόπια. Η εκτίμηση που έχετε, η πληροφόρηση που έχετε, είναι ότι θα τα καταφέρει ο κύριος Ζάεφ να βρει τους 80 βουλευτές; Εν τοιαύτη περιπτώσει, θα σκαλώσει εκεί το πράγμα ή θα έρθει η Συμφωνία εδώ στην ελληνική Βουλή; 

ΤΖΙΜΑ: Είναι πολλοί εκείνοι που λένε ότι αν είχε τους 80, ας το πούμε έτσι, ο Ζάεφ είχε δικαίωμα να είχε κάνει την ψηφοφορία. Προφανώς κερδίζει λίγο χρόνο. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να σεναριολογήσω στη βάση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και των συνταγματικών διαδικασιών της γείτονος. 

ΤΖΙΜΑ: Αν βλέπετε ότι μπορεί να είναι δύσκολο τελικά για τον Ζάεφ. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Είναι προφανές ότι δεν είναι και η πιο εύκολη πολιτική μάχη, την οποία δίνει ο κύριος Ζάεφ. Παρ’ όλα αυτά, εμείς ελπίζουμε και στηρίζουμε την προσπάθεια του κυρίου Ζάεφ να προχωρήσει και να υλοποιήσει εκείνες τις τυπικές προϋποθέσεις, για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Βεβαίως, έχουμε διαμηνύσει στη γειτονική χώρα ότι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί η συγκεκριμένη διαφορά και ο μοναδικός τρόπος, ο μοναδικός δρόμος μάλλον, για τη συμμετοχή της γειτονικής χώρας σε διεθνείς οργανισμούς, είτε αυτό είναι το ΝΑΤΟ είτε αυτή είναι η Ε.Ε., είναι η αλλαγή του συνταγματικού ονόματος. Νομίζω ότι προς αυτό η ελληνική πλευρά είναι σαφής και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη και από τη Βουλή της πΓΔΜ στη συζήτηση η οποία γίνεται για το αν και κατά πόσο θα αναθεωρηθεί το Σύνταγμά τους. 

ΤΖΙΜΑ: Να πάμε λίγο και στα όσα συμβαίνουν, τα τελευταία 24ωρα, με την επίθεση στο Α.Τ. στην Ομόνοια. Και το πολιτικό ζήτημα, αν θέλετε, που μπαίνει εδώ, γιατί προφανώς εσάς δεν θα σας βάζαμε ποτέ σε μια συζήτηση για τα επιχειρησιακά. Είναι το ζήτημα της ασφάλειας του πολίτη. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΤΖΙΜΑ: Δηλαδή, τι ακούμε τα τελευταία 24ωρα; Ότι εάν οι αστυνομικοί δεν είναι σε θέση να διαφυλάξουν το Α.Τ. της Ομόνοιας, πώς θα αισθανθεί ο πολίτης ασφαλής; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κυρία Τζίμα, τέτοιου τύπου επιθέσεις δεν είναι καινούργιες. Έχουν υπάρξει τέτοιες και την περίοδο 2010-2014.

ΤΖΙΜΑ: Αλλά, προφανώς, το πρόβλημα παραμένει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν υπάρξει ακόμα χειρότερες την περίοδο πριν ακόμα το μνημόνιο, είναι μία κατάσταση την οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, επιτρέψτε μου την άποψη ότι έχει μεγαλοποιηθεί υπερβολικά η συγκεκριμένη επίθεση. Για ποιον λόγο; Διότι εξυπηρετεί προφανώς την, κατά τη γνώμη μου, λανθασμένη ατζέντα την οποία προσπαθεί να βάλει ο κύριος Μητσοτάκης, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει τεράστιο θέμα ή επιδεινώνονται οι συνθήκες ζωής και οι συνθήκες ασφάλειας, τουλάχιστον, στην Αθήνα. Αυτό, όπως είπε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο κύριος Καλογήρου, πριν από λίγες μέρες στη σχετική Επιτροπή της Βουλής, επ’ ευκαιρία της συζήτησης για τον νόμο Παρασκευόπουλου, δεν δικαιολογείται. Διότι αυτό το οποίο βλέπουμε από τα στοιχεία, είναι ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη υποχώρηση, κατά 30-40%, στα μεγάλα, στα βαριά κακουργήματα. Άρα, λοιπόν, η ατζέντα του κυρίου Μητσοτάκη στοχεύει, κατά τη γνώμη μου, σε ένα συγκεκριμένο κοινό.

ΤΖΙΜΑ: Ναι, αλλά υπάρχει τοποθέτηση από συνδικαλιστές της Αστυνομίας. Δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας…

ΤΖΙΜΑ: Που λένε, δεν παίρνουμε εντολές. Οι αστυνομικοί της Αθήνας μίλησαν για «γνωστούς και χαϊδεμένους». Από ποιον χαϊδεύονται αυτοί; Από ποιον υπάρχει αυτή η θαλπωρή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει τώρα. Νομίζω ότι αυτή η ατζέντα και αυτή η επιχειρηματολογία παραπέμπει σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους. Εγώ δεν θέλω να το σχολιάσω περαιτέρω. Όμως, θεωρώ ότι ο κύριος Μητσοτάκης, προσπαθώντας να μεγαλοποιήσει το πρόβλημα και μάλιστα μη στηριζόμενος σε πραγματικά στοιχεία, αλλά στηριζόμενος σε εικόνες, θέαμα και λοιπά. Στην πραγματικότητα τι κάνει; Στρώνει τον δρόμο για μία μετατόπιση της συζήτησης προς ακροδεξιά κατεύθυνση. 

ΛΑΜΠΡΟΥ: Είστε ευχαριστημένος εσείς με την εικόνα αυτή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είμαι. Εγώ δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Είστε ευχαριστημένος με την αντίδραση των αστυνομικών και από το γεγονός ότι κατέβηκε ένα μπουλούκι 60 ατόμων…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με βάζετε σε επιχειρησιακά ζητήματα. 

ΛΑΜΠΡΟΥ: Όχι, δεν είναι επιχειρησιακό. Σαν πολίτης που βλέπετε μία τέτοια αντίδραση. Δεν έχει γίνει καμία προσαγωγή και καμία σύλληψη. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς και δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Προφανώς και αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα. Όμως, επιχειρησιακά εγώ αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να κάνω σχόλιο, πρώτον. Και θα σας θυμίσω ότι τέτοια περιστατικά έχουν γίνει εκατοντάδες φορές, ενώ δεν ήμασταν κυβέρνηση εμείς όπου υποτίθεται ότι χαϊδεύουμε αυτές τις ομάδες, και παρ’ όλα αυτά, ούτε προσαγωγές γίνονταν ούτε συλλήψεις γίνονταν. 

ΤΖΙΜΑ: Άρα, η πολιτική βούληση υπάρχει, κύριε Τζανακόπουλε; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολιτική βούληση προφανώς υπάρχει. 

ΤΖΙΜΑ: Γιατί αυτό είναι που σας λένε. Ότι δεν θέλετε πολύ να το αντιμετωπίσετε, δεν θέλετε αρκετά να το αντιμετωπίσετε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ελάτε, τώρα. Οι μοναδικοί οι οποίοι έχουν κάνει κινήσεις που οδηγούν στη μείωση της εγκληματικότητας και μάλιστα με αποφασιστικό τρόπο, ήταν η σημερινή κυβέρνηση. Σας θυμίζω ότι η κυβέρνηση αυτή ήταν εκείνη που πήρε την πρωτοβουλία να εκκαθαρίσει τον χώρο των Εξαρχείων, πέρυσι το καλοκαίρι, από τους εμπόρους ναρκωτικών και από τους διακινητές. Ποια άλλη κυβέρνηση έχει τολμήσει να το κάνει αυτό;

ΛΑΜΠΡΟΥ: Ναι, αλλά θα σας πουν «κοιτάτε μέσα στα Εξάρχεια υπάρχουν οι κουκουλοφόροι». Αυτοί που βρίσκουν καταφύγιο εκεί και που επιτέθηκαν στο Α.Τ. της Ομόνοιας.  

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, τώρα. Με πηγαίνετε τώρα σε μία επιχειρησιακή συζήτηση για το πού βρίσκουν καταφύγιο. Εσείς τους ξέρετε; Τους έχετε δει εσείς ότι βρίσκουν καταφύγιο; Πού βρίσκουν καταφύγιο;

ΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν είναι δική μου δουλειά. Οι αστυνομικοί πρέπει να το ξέρουν αυτό. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Άρα, λοιπόν, ούτε δική μου δουλειά είναι.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, να πάμε λίγο στην οικονομία; Θέλω να σας θέσω τρία θέματα. Να ξεκινήσω από το τελευταίο, που ήταν και μια είδηση της τελευταίας στιγμής. Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, μαθαίνουμε ότι χθες το βράδυ στη σύσκεψη που είχε, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κύριος Τσίπρας με τον κύριο Τσακαλώτο προέταξε ένα κομμάτι του υπερπλεονάσματος να πάει σε ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης, διότι με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, πράγματι ισχύει αυτό. Χθες…

ΙΩΑΝΝΟΥ: … εξαφανίζεται το όποιο ευεργετικό μέτρο για το επίδομα. Πόσο θα είναι αυτή η αύξηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν εξαφανίζεται. 

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μειώνεται, εν τοιαύτη περιπτώσει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν εξαφανίζεται. Η αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι περίπου 10% και η στόχευση της κυβέρνησης, η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα μιας αντίστοιχης αύξησης στην επιδότηση που δίνεται για το πετρέλαιο θέρμανσης, έτσι ώστε να υπερκαλυφθεί  η διαφορά και να μην υπάρξει απολύτως κανένα πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, στη χθεσινή σύσκεψη δεν συζητήθηκε μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης. Συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα οικονομίας, άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών. Διότι σας ξαναλέω ότι αυτή τη στιγμή ο κύριος στόχος της κυβέρνησης, στα πρώτα βήματα μετά το μνημόνιο, είναι ακριβώς και οι πολιτικές κοινωνικής στήριξης και οι πολιτικές ελαφρύνσεων, τις οποίες περιέγραψε χθες ο Πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. 

ΙΩΑΝΝΟΥ: Για τις συντάξεις υπάρχει κάτι νεότερο; Τι περιμένουμε, για να ξέρουν οι συνταξιούχοι; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για τις συντάξεις έχουμε καταθέσει, όπως και όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, το σχέδιο του Προϋπολογισμού μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού 6μήνου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναμένουμε τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ με πάσα βεβαιότητα είναι ότι, με δεδομένο ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και προκύπτει ότι δημοσιονομικά δεν έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία την εφαρμογή του μέτρου για να επιτύχει τους στόχους της, είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί η εφαρμογή. 

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πότε θα το ξέρουν οι συνταξιούχοι, κύριε Τζανακόπουλε; Μπορείτε λίγο να εκτιμήσετε χρονικά; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι συνταξιούχοι μπορούν, κατά τη γνώμη μου, να είναι αισιόδοξοι και βέβαιοι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει πάρει συγκεκριμένη πολιτική θέση για το ζήτημα αυτό και την οποία, σε συζήτηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα εφαρμόσει. Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ακρίβεια. 

ΤΖΙΜΑ: Θα ήθελα να πάμε λίγο και σε άλλα εθνικά θέματα. Να πάμε στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Βγάζουν το «Μπαρμπαρός» και χθες ο κύριος Τσαβούσογλου μίλησε πάλι για μια δίκαιη μοιρασιά. Είπε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει μονομερείς δραστηριότητες. Φοβάστε μια νέα ένταση στην περιοχή, με αφορμή αυτές τις εξαγγελίες της Τουρκίας ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Τουρκία κατά το παρελθόν έχει ακολουθήσει αυτή την πολιτική. Άλλοτε την οδηγεί σε ύφεση άλλοτε την οδηγεί σε έξαρση, ανάλογα με τις δικές της σκοπιμότητες, ανάλογα με τους στόχους τους οποίους θέλει να εξυπηρετήσει. Από τη δική μας μεριά, αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα και της Ελλάδας, αλλά και οποιασδήποτε άλλης χώρας στην Ε.Ε. Η γνώμη μου είναι ότι η Τουρκία δεν θα κλιμακώσει. Είδαμε και την προηγούμενη άνοιξη ότι είχαμε μια σειρά από ρητορικές κλιμακώσεις, οι οποίες, όμως, δεν πήραν χαρακτηριστικά ανοιχτής διένεξης. Δεν θεωρώ ότι και τώρα θα υπάρξουν τέτοια χαρακτηριστικά. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Και καλούμε διαρκώς την Τουρκία και ως Ελλάδα, αλλά και ως Ε.Ε, να προσέρχεται πάντοτε στο τραπέζι του διαλόγου και να μην προχωρά σε μονομερείς ενέργειες. 

ΛΑΜΠΡΟΥ: Και αυτό που λέει ο κύριος Τσαβούσογλου ότι από τα κέρδη που θα έχουν οι επιχειρήσεις εκεί, στις γεωτρήσεις, να έχουμε και εμείς ένα μερίδιο. Συμφωνείτε σε αυτό; Σε μια τέτοια συνεργασία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε τοποθετηθεί σε σχέση με αυτό. Δεν υπάρχει αυτή η επιλογή από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης.

ΤΖΙΜΑ: Μία τελευταία ερώτηση. Ετοιμάζεται ο κύριος Τσίπρας να ταξιδέψει για Μόσχα. Βελτιώθηκαν οι σχέσεις μας; Γιατί περάσανε μια κρίση. Τι άλλαξε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς είχαμε διαμηνύσει ότι έχουμε μία ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Συζητάμε με όλους, θέλουμε να συζητάμε με όλους, θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλους. Από εκεί και πέρα, όταν δεν έγιναν κατά τη γνώμη μας σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αντιδράσαμε. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα θεωρείται για εμάς λήξαν και γι’ αυτό προχωρά και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Ρωσία. 

ΛΑΜΠΡΟΥ: Η κουβέντα ποια θα είναι, λοιπόν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κουβέντα θα αφορά όλα τα ζητήματα, τα οποία αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις με τη χώρα αυτή. 

ΛΑΜΠΡΟΥ: Πάει και ο κύριος Καμμένος τώρα, ξέρετε. Η αντιπολίτευση το εκμεταλλεύτηκε αυτό. Λέει με ποια ατζέντα θα πάει. Με δική του ή με της κυβέρνησης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Καμμένος θα πάει με την ατζέντα της κυβέρνησης. 

ΤΖΙΜΑ: Γιατί όποτε ταξιδεύει εκτός Ελλάδος κάτι γίνεται. Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Τζανακόπουλε που ήσασταν εδώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. 

Συνέντευξη στον ρ/σ «REAL FM» και τον δημοσιογράφο Ν. Χαντζηνικολάου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει μια μεγάλη μεταβλητότητα καθώς είναι αρκετά ρηχό δηλαδή οι τζίροι που γίνονται είναι μικροί και άρα με μικρά ποσά βλέπουμε μια έντονη αυξομείωση τόσο του γενικού όσο και του δείκτη των τραπεζών. Είναι πάρα πολύ λογικό να συμβαίνουν αυτές οι αυξομειώσεις. Το περίεργο είναι ότι κανείς δεν τις είχε επισημάνει τόσα χρόνια τώρα. Απλώς οι καταστροφολόγοι ανακάλυψαν αυτή τη φορά το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς όλες οι έως τώρα ιστορίες καταστροφής τους έχουν καταρρεύσει.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ καλά. Έχουμε ένα απολύτως θωρακισμένο τραπεζικό σύστημα και οι αυξομειώσεις του χρηματιστηρίου δεν επηρεάζουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Το σημαντικό είναι η οικονομική, πολιτική και δημοσιονομική σταθερότητα την οποία η ελληνική κυβέρνηση εγγυάται. Θα ήταν ευχής έργο αν και ο κεντρικός τραπεζίτης έπραττε προς την ίδια κατεύθυνση όμως ο κος Στουρνάρας πολλές φορές ενώ δεν πρέπει να μιλήσει μιλάει και πολιτικολογεί ενώ άλλες που πρέπει σιωπά.

Όλες οι τράπεζες έχουν υπερβεί τους στόχους μείωσης δανείων όπως είχαν καθοριστεί σε συνεννόηση με τους θεσμούς και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει να συνεχίσουν τη μεγάλη αυτή προσπάθεια με βάση το βηματισμό που έχει καθοριστεί και με την ΕΚΤ.

Δεν υπάρχει σενάριο bad bank στο τραπέζι. Αυτό που συζητείται είναι το «asset protection scheme» σύμφωνα με ένα σχέδιο που έχει καταρτίσει το ΤΧΣ με το ΥΠΟΙΚ.

ΙΤΑΛΙΑ

Ήδη από το καλοκαίρι είχε υπάρξει μια σχετική ανατάραξη στις αγορές ομολόγων λόγω της αβεβαιότητας και ανασφάλειας σε σχέση με το τι θα πράξει η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας η οποία βρίσκεται τώρα σε μια διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς αποφάσισε να αυξήσει κατά περίπου 1,5% το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της για το 2019. Η εξέλιξη της διαφωνίας μεταξύ Ιταλίας-ΕΕ σχετίζεται ευρύτερα με τους όρους της δημοσιονομικής πολιτικής στην ΕΕ. Χρειάζεται μεν σταθερότητα και δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και η υπερβολική λιτότητα έχει αρνητικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη. 

Νομίζω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εξ αυτού σε ό,τι αφορά την Ελλάδα καθώς έχουμε εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες για τα επόμενα 2 χρόνια το λιγότερο. Η χώρα δεν έχει ανάγκη και βιασύνη για έξοδο στις αγορές χρήματος. Άλλωστε το ελληνικό ομόλογο κινείται σε απολύτως βιώσιμα επίπεδα.

Η Ελλάδα ήταν για αρκετά χρόνια εκτός αγορών και τώρα κάνει τα πρώτα της μεταμνημονιακά βήματα. Τώρα λοιπόν έχει τη δυνατότητα για λελογισμένη επεκτατική πολιτική: Έχουμε τη δυνατότητα τόσο για κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις όσο και για κάποια αύξηση δαπανών του δημοσίου, πάντα επιτυγχάνοντας το +3,5%.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Το τελευταίο EG κατέληξε στο ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι δημοσιονομικό. Αφού μπορούμε να επιτυγχάνουμε το +3,5% χωρίς την εφαρμογή αυτού του μέτρου τότε σημαίνει ότι δεν είναι αναγκαίο. Οι προβολές μάς δείχνουν ότι το +3,5% θα επιτυγχάνεται έως και το 2022 χωρίς τη λήψη άλλου μέτρου άρα δεν τίθεται θέμα προσωρινότητας σε σχέση τη μη περικοπή. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος ότι θα έχουμε θετική κατάληξη ως προς το θέμα αυτό.

ΚΙΝΑΛ

Η πρόταση της κα Γεννηματά για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ δεν αποτελεί παρά ένα άλλοθι για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ καθώς είναι δεδομένο ότι προγραμματικά είναι απολύτως αδύνατη η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. 

Το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε ένα πολιτικό μεταίχμιο. Μοιάζει να μεταλλάσσεται σε μια κεντροδεξιά πολιτική δύναμη αντίθετη με τις παραδόσεις ενός τμήματος του πολιτικού προσωπικού του αλλά και δεν παρακολουθεί την προσπάθεια της αυτοκριτικής που γίνεται στη σοσιαλδημοκρατία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

ΝΔ

Ο κος Σαμαράς φαίνεται πως λειτουργεί και στο προσκήνιο ως αρχηγός της ΝΔ. Ο κος Μητσοτάκης βρίσκεται όμηρος του κου Σαμαρά και της ομάδας του. Η μετάλλαξη της ΝΔ είναι ταχύτατη προς ένα ακροδεξιό κόμμα. 

ΣΥΡΙΖΑ

Η προσπάθεια που κάνουμε για τη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας έχει καταρχάς αναφορά στο κοινωνικό επίπεδο και όχι στις κορυφές της πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

 

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε και να συζητήσουμε με τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κύριε Χατζηνικολάου.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω, ζητώντας το σχόλιό σας, για όσα συμβαίνουν με τη γειτονική Ιταλία. Κυρίως, θέλω να μου πείτε αν και σε ποιο βαθμό αυτά επηρεάζουν και την πορεία της Ελλάδας προς τις αγορές. Με την έννοια ότι είναι φανερό πως έχει δημιουργηθεί, το τελευταίο διάστημα, ένας εκνευρισμός στις ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως, μετά τη διαμάχη Ρώμης – Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Κοιτάξτε να δείτε. Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να αυξήσει, κατά περίπου 1,5%, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό για το 2019. Αυτό, πράγματι, έχει προκαλέσει κάποιες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες και νομίζω ότι, ήδη, από το καλοκαίρι είχε υπάρξει μία σχετική ανατάραξη στις αγορές ομολόγων, καθώς υπήρχε μια αβεβαιότητα και μία ανασφάλεια, σε σχέση με την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα ιταλική κυβέρνηση. Νομίζω, πάντως, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, καθώς, όπως έχουμε πει αρκετές φορές, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια, το λιγότερο και δεν έχει τη βιασύνη για έξοδο στις αγορές χρήματος. Ούτως ή άλλως το ελληνικό ομόλογο και το δεκαετές και το επταετές, και κυρίως το πενταετές, κινούνται σε απολύτως βιώσιμα επίπεδα. Οπότε, κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Βεβαίως, από εκεί και πέρα, το ζήτημα του τρόπου, με τον οποίο εξελίσσεται αυτή η διαφωνία, μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετίζεται, κατά τη γνώμη μου, με ένα ευρύτερο ζήτημα, που αφορά τους όρους της δημοσιονομικής πολιτικής στο σύνολο της Ε.Ε.. 

Πολλές φορές έχουμε πει ότι, βεβαίως, χρειάζεται δημοσιονομική σταθερότητα, βεβαίως χρειάζεται εξυγίανση των δημοσιονομικών όλων των κρατών. Όμως, από εκεί και πέρα, θα πρέπει και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να κατανοήσουν ότι η υπερβολική λιτότητα, οι υπερβολικές απαιτήσεις για δημοσιονομική περιοριστική πολιτική, έχουν αποτελέσματα που επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με προλάβατε, γιατί ήμουν έτοιμος να ρωτήσω αν ξέρουν κάτι παραπάνω από εμάς, οι Ιταλοί, που μάχονται για να διατηρήσουν ελλειμματικό τον προϋπολογισμό τους ενώ εμείς κυνηγάμε τα υψηλά πλεονάσματα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Νομίζω ότι δεν πρέπει να συγκρίνονται οι δύο χώρες. Η Ελλάδα για αρκετά χρόνια ήταν πλήρως εκτός αγορών. Αυτή τη στιγμή, κάνει τα πρώτα της μεταμνημονιακά βήματα και η κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας, πλέον, μας δίνει τη δυνατότητα για να αρχίσουμε να κάνουμε επεκτατική πολιτική, λελογισμένη, βεβαίως, επεκτατική πολιτική. Όμως, αυτό το οποίο οι Ιταλοί και η ιταλική κυβέρνηση επιχειρούν με το νέο τους προϋπολογισμό, εμείς το έχουμε ήδη πράξει.

Ανεξαρτήτως του ότι ο δικός μας προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός -όπως έχουμε εξηγήσει αρκετές φορές- δημιουργεί χώρο, δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο, για να κάνουμε επεκτατική πολιτική. Βεβαίως, όχι με υπερβολική δημοσιονομική επέκταση. Και τι εννοώ δημοσιονομική επέκταση; Εννοώ ότι έχουμε τη δυνατότητα και φορολογικές ελαφρύνσεις να κάνουμε, αλλά και να αυξήσουμε δαπάνες του Δημοσίου. Και παρ’ όλα αυτά, να μπορούμε να επιτυγχάνουμε το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Επομένως, οι δύο καταστάσεις είναι πλήρως διαφοροποιημένες.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, μια που συζητάμε για αυτό το θέμα, έρχομαι και στο θέμα των συντάξεων. Καταλήγει κάπου η προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Θα μπορέσουμε να αποφύγουμε την περικοπή των συντάξεων; Και αυτό θα είναι κάτι μόνιμο ή θα είναι απλώς μια αναβολή της περικοπής, όπως ορισμένοι γράφουν σήμερα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ως προς αυτό, κύριε Χατζηνικολάου, έχουμε απαντήσει και ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών και εγώ πάρα πολλές φορές. Σας ξαναλέω: Το τελευταίο Eurogroup κατέληξε ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι δημοσιονομικό. Αφ’ ης στιγμής, λοιπόν, η χώρα μπορεί να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα, με βάση τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου του 2018, χωρίς την εφαρμογή αυτού του μέτρου, τούτο σημαίνει ότι δεν είναι αναγκαία η περικοπή των συντάξεων. Δεν έχω να σας πω κάτι περισσότερο. Όμως, σε σχέση με το αν θα είναι ένα μόνιμο ή ένα –αν θέλετε…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Προσωρινό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … μέτρο προσωρινό, πρέπει να σας πω το εξής: Οι προβολές που γίνονται για την ελληνική οικονομία, δεν αφορούν μόνο το 2019. Αφορούν το 2019, το 2020, το 2021, το 2022. Δηλαδή, μας δείχνουν τα αποτελέσματα που έχουν οι υπολογισμοί μας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα επιτυγχάνεται μέχρι και το 2022, χωρίς να είναι αναγκαία η λήψη οποιουδήποτε άλλου μέτρου. Επομένως, δεν τίθεται θέμα προσωρινότητας της απόφασης για τη μη περικοπή, εάν και εφόσον καταλήξουμε στις συζητήσεις. Και είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος, με δεδομένους τους αριθμούς, ότι θα καταλήξουμε.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τράπεζες. Διαβάζω σήμερα στο ΕΘΝΟΣ, δώστε λύση για τους μεγάλους, θα την πληρώσει η μαρίδα. Και διαβάζω, επίσης, ότι υπάρχει ανησυχία για τη χρονοτριβή να υπάρξει μια τελική λύση. Τι γίνεται; Τι σκέπτεται η κυβέρνηση και πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, σε σχέση με τις τράπεζες, κατ΄ αρχήν πρέπει να σας πω ότι πρέπει να δούμε το θέμα και από μια τεχνική, αλλά και από μια πολιτική σκοπιά. Η τεχνική σκοπιά είναι η εξής: το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μια μεγάλη μεταβλητότητα, γιατί είναι πάρα πολύ ρηχό. Είναι πολύ μικροί οι τζίροι που γίνονται στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Επομένως, με μικρά ποσά βλέπουμε μια έντονη αυξομείωση του γενικού δείκτη, αλλά και πολύ περισσότερο του δείκτη των τραπεζών. Είναι πάρα πολύ λογικό, να υπάρχουν αυτές οι έντονες αυξομειώσεις, στο ελληνικό Χρηματιστήριο και το περίεργο είναι το γεγονός ότι, ενώ κανένας δεν είχε επισημάνει, αυτές τις αυξομειώσεις, τα τελευταία πέντε-έξι-επτά χρόνια, επειδή σήμερα κάποιοι πάλι ψάχνουν να δικαιώσουν τις καταστροφολογικές προβλέψεις –και μιλώ για την αξιωματική αντιπολίτευση- ανακάλυψαν το Χρηματιστήριο. Δεν τους βγήκε η μη έξοδος από το πρόγραμμα, δεν τους βγήκε η εφαρμογή του κόφτη, δεν τους βγήκε η μη ρύθμιση του χρέους ως πρόβλεψη, τώρα έχουν ανακαλύψει το Χρηματιστήριο και τον τραπεζικό δείκτη και κοιμόμαστε και ξυπνάμε με την αγωνία αυτή. Το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει αυξομειώσεις, θα έχει αυξομειώσεις, αυτό είναι δεδομένο και από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τις τράπεζες αυτές καθαυτές, πρέπει να σας πω ότι έχουμε ένα απολύτως θωρακισμένο τραπεζικό σύστημα. Οι αυξομειώσεις του Χρηματιστηρίου δεν επηρεάζουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τα θεμελιώδη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών είναι πάρα πολύ καλά. Το σημαντικό, λοιπόν, είναι η πολιτική σταθερότητα, η οικονομική σταθερότητα, η δημοσιονομική σταθερότητα, την οποία αυτή η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών την εγγυώνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα ήταν ευχής έργον αν και ο κεντρικός τραπεζίτης έπραττε προς την ίδια κατεύθυνση. Γιατί το πρόβλημα, ξέρετε, κύριε Χατζηνικολάου, μερικές φορές είναι το εξής: ότι όταν ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να μιλήσει, μιλάει και πολιτικολογεί, ήθελε να βάλει τη χώρα σε νέα μνημονιακά δεσμά, όταν πρέπει να μιλήσει, φαίνεται ότι σιωπά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει ο κ. Στουρνάρας κάποια στιγμή να εξηγήσει με ποιον τρόπο σκοπεύει να το επιλύσει. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πείτε μας και μια κουβέντα για τα κόκκινα δάνεια και το σενάριο της bad bank, που ακούγεται έντονα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για να ανακεφαλαιώσω. Επειδή έχουν καταρρεύσει όλες οι ιστορίες καταστροφής, αρκετοί θυμήθηκαν τώρα τις τράπεζες. Οι τράπεζες και τα θεμελιώδη μεγέθη τους είναι πολύ καλά, είναι απολύτως θωρακισμένες και οι αυξομειώσεις στο Χρηματιστήριο δεν επηρεάζουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια, πρέπει να σας πω, ότι όλες οι τράπεζες έχουν υπερβεί τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων, όπως αυτοί οι στόχοι είχαν καθοριστεί σε συνεννόηση με τους θεσμούς και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στο ίδιο πλαίσιο, πρέπει να συνεχίσουν τη δουλειά και η κυβέρνηση είναι εδώ για να εγγυηθεί αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, η οποία γίνεται, για τη μείωση των κόκκινων δανείων, με βάση το βηματισμό, που έχει καθοριστεί στις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σενάρια περί bad bank, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο τραπέζι. Αυτό το οποίο συζητείται είναι το asset protection scheme, σύμφωνα με ένα σχέδιο που έχει καταρτίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μαζί με το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο συζητείται.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα. Έρχομαι σε ένα άλλο, τελευταίο ερώτημα. Η κυρία Φώφη Γεννηματά μίλησε, πριν από λίγο καιρό, για το ενδεχόμενο μιας ευρείας κυβερνητικής συνεργασίας, μετά τις επόμενες εκλογές, που θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ. Χθες, ο πρώην Πρωθυπουργός, ο κ. Αντώνης Σαμαράς απέρριψε κατηγορηματικά και με πολύ κάθετο τρόπο, οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω το σχόλιό σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο σχόλια, αν μου επιτρέπετε: Το ένα έχει να κάνει με την κυρία Γεννηματά και την πολιτική που ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ. Πρέπει να σας πω ότι αυτή η πρόταση, περισσότερο μου θύμισε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα άλλοθι για να συγκυβερνήσει το ΚΙΝΑΛ με την Ν.Δ., παρά για να κατατεθεί μια πρόταση, η οποία θα σκοπεύει σε μια τριμερή συνεργασία, διότι αυτό η κυρία Γεννηματά θα έπρεπε να έχει καταλάβει ότι είναι απολύτως αδύνατον, καθώς μιλάμε για δύο πολιτικές δυνάμεις, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ν.Δ., που έχουν, εκ διαμέτρου αντίθετες, προγραμματικές κατευθύνσεις. 

Τώρα, νομίζω ότι το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε ένα πολιτικό μεταίχμιο. Πλέον, μοιάζει να μεταλλάσσεται σε μια κεντροδεξιά πολιτική δύναμη και αυτό νομίζω ότι βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις παραδόσεις ενός τμήματος του πολιτικού προσωπικού του. Από εκεί και πέρα, φαίνεται να μην παρακολουθεί κιόλας τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και την προσπάθεια που γίνεται, στο επίπεδο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, να υπάρξει μια αυτοκριτική για τις πολιτικές που ασκήθηκαν καθ όλη τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Ας το αφήσουμε, όμως, αυτό στην άκρη. Το σημαντικό είναι, πρώτον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και δεύτερον, ότι η προσπάθεια που κάνουμε για τη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας, έχει κατ΄ αρχάς αναφορά στο κοινωνικό επίπεδο και όχι στις κορυφές της πολιτικής. 

Τώρα, το δεύτερο σχόλιο αφορά τον κ. Σαμαρά, ο οποίος φαίνεται πλέον και στο προσκήνιο να λειτουργεί ως αρχηγός της Ν.Δ.. 

Αυτό το έχουμε επισημάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό σε σχέση με μια σειρά από ζητήματα, ιδιαίτερα το Μακεδονικό. Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται όμηρος του κ. Σαμαρά και της ομάδας του κ. Σαμαρά εντός της Ν.Δ., που πλέον βγαίνει και στο προσκήνιο και λειτουργεί και τοποθετείται ως ο πραγματικός αρχηγός αυτού του κόμματος. 

Νομίζω ότι τέτοιου τύπου, αν θέλετε, πολιτικές τοποθετήσεις, αρμόζουν περισσότερο σε αρχηγό και λιγότερο σε έναν πρώην Πρωθυπουργό. Επομένως, εκεί, υπάρχει ένα θέμα για την Ν.Δ., το οποίο θα πρέπει να το δουν. Ούτως ή άλλως, φαίνεται ότι η μετάλλαξη της Ν.Δ. είναι ταχύτατη προς ένα ακροδεξιό κόμμα. 

Βλέπουμε συνεργάτες του κ. Γεωργιάδη να μιλούν ακόμη και για την ελληνική άρια φυλή. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα. Δημιουργούν ζήτημα και για την Ν.Δ. και για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πρέπει να τοποθετηθεί, πρέπει να πάρει θέση για τον αντιπρόεδρο του κόμματος του.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του «News247» και τους δημοσιογράφους Α. Σπανού & Β. Σκουρή

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί μετά από τις δυσανάλογες πιέσεις που ασκήθηκαν. Είχαμε δίκιο όταν λέγαμε ότι η εικόνα δεν αντιστοιχούσε στα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και των τραπεζών. Η ΝΔ φάνηκε ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει πολιτικά την αναταραχή στο Χ.Α. για να δικαιώσει το σενάριο που δεν της βγαίνει: το σενάριο καταστροφής της χώρας. Όλο αυτό θύμιζε ένα πολιτικό σορτάρισμα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου θα αποκλιμακωθεί όταν φανεί ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος. Όταν η Ελλάδα χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές θα το κάνει με επιτόκιο απολύτως βιώσιμο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια ενώ το α’ εξάμηνο οι τράπεζες υπερέβησαν τους στόχους τους σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια. Πέρα από την προσπάθεια επιτάχυνσης της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων, κομμάτι του σχεδιασμού μας είναι και η δημιουργία ενός μηχανισμού για να δοθούν εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου (asset protection scheme). Δεν θα δημιουργηθεί bad bank.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Από τη στιγμή που έγινε αποδεκτό ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικού αλλά δημοσιονομικού χαρακτήρα το μόνο που μένει είναι να συμφωνήσουμε με τους θεσμούς στους αριθμούς. Έχουμε τη δυνατότητα να επιτυγχάνουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα και χωρίς την περικοπή των συντάξεων. Αυτό λέμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς: Το μέτρο αυτό δεν είναι αναγκαίο. Οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν μόνο για το 2019 αλλά μιλάμε για οριστική κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων.

ΕΡΤ

Στην ΕΡΤ γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια μετά το σοκ που αντιμετώπισε με το μαύρο που έπεσε αλλά ο αγώνας δεν κερδίζεται μέσα σε ένα βράδυ. Νομίζω ότι γίνεται κάτι παραπάνω από μια αξιοπρεπής προσπάθεια για μια δημόσια τηλεόραση στο ύψος των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας. Δεν συμμερίζομαι την άποψη του κ. Φίλη. Η ΕΡΤ έχει εμπόδια να υπερβεί αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσει να σταθεί ως ένας πυλώνας ποιότητας στην ενημέρωση.

Το εμπάργκο της ΝΔ προς την ΕΡΤ δεν δικαιολογείται ούτε μπορεί να συμψηφιστεί με το εμπάργκο της κυβέρνησης στον ΣΚΑΪ που είναι μια βιομηχανία ψευδών ειδήσεων. Δεν υπάρχει πρόθεση να άρουμε το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Η ίδια η Κομισιόν έχει πει ότι κάθε δαπάνη ελέγχεται και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν κακοδιαχείριση. Το συγκεκριμένο ζήτημα συντηρείται στη δημοσιότητα για λόγους εντυπώσεων και με βάση κομματικές σκοπιμότητας. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθεί στοιχείο κακοδιαχείρισης από αυτήν την Κυβέρνηση.

Η χώρα μας πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια για ανθρωπιστική διαχείριση της κρίσης και της αναγνωρίζεται ότι έχει καταφέρει να κρατήσει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης καθαρό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα μας κλήθηκε να σηκώσει δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό επειδή οι χώρες του διαδρόμου του Βίζεγκραντ έκλεισαν τα σύνορά τους. Η Ευρώπη δεν παίρνει τις πρωτοβουλίες που πρέπει και δεν διανέμει τα βάρη με τρόπο δίκαιο.

Από την πλευρά μας παίρνουμε πρωτοβουλίες για την αποσυμφόρηση των νησιών αλλά όταν υπάρχουν ροές και οι προβλεπόμενες από τη συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου τότε δημιουργείται ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Η κατάσταση στη Μόρια είναι πράγματι δύσκολη.

ΣΚΑΝΔΑΛΑ

Η υπόθεση Novartis βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Κάναμε ό,τι έπρεπε και συνδράμουμε τη Δικαιοσύνη με ο,τιδήποτε μας ζητηθεί. Ως προς το ΚΕΕΛΠΝΟ, ήδη ασκούνται οι πρώτες διώξεις. Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής ήδη γράφεται. Εκεί θα δούμε σημεία και τέρατα στην κυριολεξία. Για το Ερρίκος Ντυνάν κάνουμε προσπάθεια να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο μέσα από ένα σχήμα το οποίο προωθείται.

ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ καταγγέλλει παροχολογία και ονομάζει παροχολογία συγκεκριμένες ελαφρύνσεις στις εισφορές, στον ΕΝΦΙΑ ή τη βούληση της κυβέρνησης να συγκροτήσει επιτέλους ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα. Είναι λογικό να λέει αυτά που λέει καθώς εκπροσωπεί τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπεί. Όμως δεν είναι θέμα του ΣΕΒ η άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής και με αυτά που λέει ροσβάλλει την κοινωνική πλειοψηφία.

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ πΓΔΜ

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ζωντανή. . Εχει σημασία αυτή η μάχη για τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών. Εχουμε μια μεγάλη ευκαιρία για να περάσουν τα Βαλκάνια σε μια νέα εποχή σταθερότητας.

Είναι σωστή η πρωτοβουλία του κ. Ζάεφ να περάσει την υπόθεση στο κοινοβούλιο. Στηρίζουμε την προσπάθειά του να αλλάξει το Σσύνταγμα. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν μικρή αλλά μεγαλύτερη απ ό,τι εκείνη στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πριν από λίγες μέρες ο κ. Καμμένος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και συμφώνησαν ότι το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών θα τους απασχολήσει τον Μάρτιο. Η κυβέρνηση αυτή έχει πολλά ακόμη να κάνει. Είμαι βέβαιος ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος θα πορευτούν μαζί μέχρι τις εκλογές. Εχουμε πολύ δρόμο μέχρι τότε.

Αν η ΝΔ καταθέσει πρόταση δυσπιστίας θα την χάσει και αυτή. Ο κ. Μητσοτάκης ζητάει συνεχώς εκλογές. Δεν είναι σοβαρή αντιπολίτευση αυτή. Γιατί η κα Σπυράκη κράτησε μυστική τη συνάντησή της με τον κ. Ζάεφ; Τι μήνυμα του διαβίβασε; Είχε εντολή από τον κ. Μητσοτάκη γι αυτή τη συνάντηση; Αν δεν τα απαντήσει αυτά θα είναι βαρύτατα εκτεθειμένη.

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Αν η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ προσπαθούν να δείξουν ότι είμαστε πολιτικά απομονωμένοι, δεν θα τα καταφέρουν. Εμάς μας ενδιαφέρει να μην είμαστε κοινωνικά απομονωμένοι.

Έλπιζε κανείς ότι μετά τα ανησυχητικά μηνύματα που πήρε η σοσιαλδημοκρατία για το κόστος της σύμπλευσής της με τον νεοφιλελευθερισμό, το Κίνημα Αλλαγής κάτι θα καταλάβαινε, αλλά δεν έχει καταλάβει απολύτως τίποτα. Επιμένει σε μια πολιτική ταύτισης με τη ΝΔ και στα εθνικά και στα οικονομικά θέματα, που δεν τους κάνει καθόλου καλό.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΣΠΑΝΟΥ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος, είναι ακριβώς δίπλα μου.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο Υπουργός Επικρατείας. Καλή σας ημέρα κύριε Υπουργέ. Σας ευχαριστούμε που ήρθατε σήμερα μαζί μας, που είστε εδώ μαζί στο στούντιο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ερώτημα πρώτο, δεν μπορεί να είναι άλλο, από τις τράπεζες. Τι ακριβώς προγραμματίζετε; Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν, πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται πως η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, μετά από τις δυσανάλογες, κατά τη γνώμη μου, πιέσεις που ασκήθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη. Που αποδείχθηκε ότι ήταν δυσανάλογες μετά τη χθεσινή πορεία επαναφοράς, αν θέλετε, του Χρηματιστηρίου στην κανονικότητα και των κερδών που σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές. Νομίζω, λοιπόν, ότι είχαμε δίκιο, ως ελληνική κυβέρνηση, όταν επισημαίναμε, προχθές, πως δεν αντιστοιχούσε η εικόνα αυτή στην πραγματική πορεία και τα θεμελιώδη μεγέθη και των τραπεζών, αλλά και της ελληνικής οικονομίας. Γιατί πρέπει να σας πω ότι σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, οι τράπεζες στο πρώτο εξάμηνο του 2018 όχι μόνο πέτυχαν, αλλά υπερέβησαν τους στόχους τους. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα. Έχουμε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό. Κομμάτι αυτού του σχεδιασμού είναι, πέρα από την επιτάχυνση της προσπάθειας εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων, να δημιουργήσουμε ένα asset protection scheme, στη βάση μιας πρότασης που έχει καταθέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την οποία συζητά με το υπουργείο Οικονομικών και τους θεσμούς. Όμως περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με αυτό, θα έχουμε το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Λύση το δημόσιο θα δώσει για τα «κόκκινα» δάνεια;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ακριβώς είναι η λογική του asset protection scheme. Ωστόσο, νομίζω ότι αυτό, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια ομπρέλα για την περαιτέρω θωράκιση του τραπεζικού συστήματος.

ΣΠΑΝΟΥ: Τώρα, το επιτόκιο δανεισμού παραμένει υψηλό και κάποιοι λένε ότι αυτό δικαιώνει τον Γιάννη Στουρνάρα, που ζητούσε προληπτική γραμμή πίστωσης. Γιατί αν δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές, τότε τι θα κάνουμε;

ΣΚΟΥΡΗΣ: Το είπε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, χθες, εδώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Καταρχήν, δεν ξέρω αν είδατε ότι χθες υπήρξε πίεση στα κρατικά ομόλογα, σε ολόκληρο τον κόσμο. Για παράδειγμα, το αμερικάνικο ομόλογο, το δεκαετές, έφτασε στο 3,2%. Το ελληνικό ομόλογο το δεκαετές, χθες, ήταν περίπου στο 4,5%. Αν δεν κάνω λάθος, έκλεισε στο 4,5%. Επομένως, νομίζω ότι σε αυτή τη φάση, εξαιτίας των αναταράξεων που υπάρχουν, κυρίως, γύρω από το θέμα της Ιταλίας, πράγματι το ελληνικό ομόλογο δέχεται μία πίεση. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία, το ελληνικό Δημόσιο μάλλον, δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες και τα θεμελιώδη μεγέθη αποδεικνύουν ότι, αν όχι αποδεικνύουν, δείχνουν προς την κατεύθυνση ότι θα αποκλιμακωθεί το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου, μέσα στους επόμενους μήνες, όταν θα γίνει σαφές ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος.

Γιατί ξέρετε ότι το κεντρικό ζήτημα, για να μπορεί μια οικονομία να δανείζεται σε βιώσιμα επιτόκια, είναι να έχει τακτοποιημένα τα δημοσιονομικά της. Και τα δημοσιονομικά της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι τακτοποιημένα. Το χρέος της είναι βιώσιμο, μετά τη ρύθμιση, η οποία  έγινε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι, όταν η Ελλάδα χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές, θα το κάνει και θα το κάνει με επιτόκιο απολύτως βιώσιμο. Αυτή τη στιγμή, όμως, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη άμεσης πρόσβασης στις αγορές χρήματος, διότι ακριβώς έχουμε εξασφαλίσει το μαξιλάρι, το χρηματοδοτικό μαξιλάρι, από τον ESM. Η πρόταση για προληπτική γραμμή στήριξης, τι θα ήταν; Θα ήταν στην πραγματικότητα ένα αντίστοιχο μαξιλάρι ρευστότητας, το οποίο όμως θα συνοδευόταν και από ένα πρόσθετο μνημόνιο, με πρόσθετες δεσμεύσεις. Άρα, λοιπόν, έχω την άποψη ότι η πρόταση του κυρίου Στουρνάρα, όχι μόνο δεν έπρεπε να γίνει αποδεκτή ή δεν θα έπρεπε να αποτελέσει την κεντρική γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά, αντιθέτως, έχω και μία υπόνοια ότι ενείχε και μία σκοπιμότητα δικαίωσης του κυρίου Στουρνάρα. Διότι ξέρετε ο κύριος Στουρνάρας ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες εκείνης της πολιτικής, την περίοδο 2013-2014, που έλεγαν ότι υποτίθεται θα ολοκληρωθεί το δεύτερο μνημόνιο και στη συνέχεια η Ελλάδα θα μπορέσει, μέσω μιας πιστοληπτικής γραμμής, να επανέλθει σιγά – σιγά στις αγορές.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Μιας και μιλάμε για τον κύριο Στουρνάρα, τη στάση του στην πρόσφατη κρίση, πώς την κρίνετε; Γιατί είδαμε ένα tweet πολύ επικριτικό από τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών σας, τον Δημήτρη Παπαδημούλη, για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, κύριε Σκουρή. Ο κύριος Στουρνάρας έδειξε περισσότερο, μεγαλύτερο ζήλο, θα έλεγε κανείς, να υπερασπιστεί τις πολιτικές του απόψεις για το ζήτημα της πιστοληπτικής γραμμής, παρά να κάνει αυτά που προσδιορίζει ο ρόλος του ως κεντρικού τραπεζίτη. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Απλά νομίζω ότι σε θέματα που κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι τόσο παρεμβατικός, είναι περισσότερο παρεμβατικός, από όσο πρέπει και σε θέματα που θα έπρεπε να δείξει μια μεγαλύτερη παρεμβατικότητα, φαίνεται να σιωπά.

ΣΠΑΝΟΥ: Τώρα, στο θέμα των συντάξεων…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Πριν πάμε στις συντάξεις, Αγγελική, έχω δύο – τρία ερωτήματα πάνω στο θέμα των τραπεζών. Το πρώτο είναι, bad bank εξετάζετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Δεν υπάρχει τέτοιο…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Δεν υπάρχει δημιουργία κακής τράπεζας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο από τη μεριά του υπουργείου Οικονομικών. Από τη μεριά του ΤΧΣ, δεν έχει κατατεθεί τέτοια πρόταση.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Δεύτερη ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση να πληρώσει ξανά ο λαός τις τράπεζες; Να πέσουν, δηλαδή, στα βάρη του λαού;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Σας ξαναλέω, οι τράπεζες αυτή τη στιγμή έχουν  κεφαλαιακή επάρκεια. Εκκαθαρίζουν με βάση τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM και την ECB, τα «κόκκινα» δάνεια τους. Βρίσκονται σε μία φάση εξυγίανσης και σε μία φάση, αν θέλετε, θετικής πορείας. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Και άλλο ένα ερώτημα σε αυτό. Οι τράπεζες θα δώσουν δάνεια στον ελληνικό λαό και τις ελληνικές επιχειρήσεις; Γιατί ένας από τους ρόλους τους είναι και αυτός. Δεν είναι μόνο να…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνώ, κύριε Σκουρή. Οι τράπεζες θα πρέπει σιγά –σιγά να ανοίξουν την κάνουλα προς την πραγματική οικονομία, διότι αυτό είναι και μια προϋπόθεση για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να επιτύχει ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο, ξέρετε πολύ καλά ότι όταν έχεις μια οικονομική κρίση, αυτό που κάνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σχεδόν αυθόρμητα αν θέλετε, είναι να αρχίσουν να περιορίζουν όσο γίνεται τους κινδύνους. Επομένως, είναι μια αυθόρμητη τάση αυτή του τραπεζικού συστήματος. Από εκεί και πέρα, όμως, η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεννόηση πάντοτε και με την Ένωση των Ελληνικών Τραπεζών, λειτουργεί στην κατεύθυνση της διεύρυνσης, αν θέλετε, των πιστώσεων από τη μεριά του τραπεζικού συστήματος. Γιατί, ξαναλέω, αυτό είναι –πράγματι έχετε δίκιο- μια βασική προϋπόθεση για να τονωθεί ακόμη περισσότερο η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Στο ίδιο θέμα. Γιατί κατηγορείτε τη ΝΔ για πολιτικό σορτάρισμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Η ΝΔ, αμέσως μόλις δημιουργήθηκε η ανατάραξη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, φάνηκε σαν να επιχαίρει με την ανακοίνωσή της. Αντί, δηλαδή, να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της αποκατάστασης εμπιστοσύνης, η οποία θα αντιστοιχούσε και στα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, φάνηκε να προσπαθεί να αξιοποιήσει πολιτικά αυτή την αναταραχή, για να δικαιώσει ένα σενάριο, το οποίο εδώ και τρία χρόνια δεν της βγαίνει. Ποιο είναι αυτό; Είναι το σενάριο της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας. Ο κύριος Μητσοτάκης, από τη στιγμή που έγινε πρόεδρος της ΝΔ, διαρκώς επιχειρηματολογεί και διαρκώς προβλέπει μια καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, μία πορεία της προς τα βράχια και διαρκώς διαψεύδεται. Με αυτή την έννοια, λέω ότι η ανακοίνωση την οποία έβγαλε η ΝΔ, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε την ανατάραξη, θύμιζε ένα πολιτικό σορτάρισμα. Επί της ουσίας, φάνηκε σαν να ποντάρει στην υπονόμευση μιας πορείας ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, φάνηκε σαν να ποντάρει, αν θέλετε, στην αποτυχία της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται για να περάσουμε με εμπιστοσύνη και με σταθερά βήματα στη μεταμνημονιακή εποχή. Νομίζω ότι αυτό πάλι δεν θα του βγει του κυρίου Μητσοτάκη. Φάνηκε κιόλας ότι αμέσως η κατάσταση αποκαταστάθηκε και χθες –όπως λέγαμε και προηγουμένως- το Χρηματιστήριο φάνηκε να έρχεται σε μία κανονική πορεία, που αντιστοιχεί πολύ περισσότερο στα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των ελληνικών τραπεζών. Επομένως, ούτε αυτή η προσπάθεια υπονόμευσης του βγήκε του κυρίου Μητσοτάκη. Και νομίζω ότι, εν πάση περιπτώσει, κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει αυτό το παραμύθι της διαρκούς καταστροφολογίας. Βεβαίως αντιπολίτευση, βεβαίως ακόμα και επιθετική αντιπολίτευση, βεβαίως κριτική προς την κυβέρνηση, αλλά είναι άλλο πράγμα να κάνεις επιθετική κριτική προς την κυβέρνηση, είναι άλλο πράγμα να κάνεις αντιπολίτευση και είναι διαφορετικό πράγμα να προσπαθείς διαρκώς να υπονομεύσεις την πορεία της χώρας. Δεν θα του βγει του κυρίου Μητσοτάκη αυτή η αντιπολίτευση και αυτό είναι και μία –αν θέλετε- προτροπή προς τον ίδιο. Ότι αν θέλει πραγματικά να είναι πολιτικά αποτελεσματικός, πρέπει να αλλάξει αυτό το πολιτικό του αφήγημα.

ΣΠΑΝΟΥ: Να περάσουμε στο θέμα των συντάξεων, Βασίλη; Τα μηνύματα από την πλευρά των εταίρων μας είναι μάλλον αντιφατικά. Αφενός ανοίγεται ένα παράθυρο, για να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής, από την άλλη, το Βερολίνο λέει «pacta sunt servanda». Τι θα γίνει τελικά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένας δεν το αμφισβήτησε το pacta sunt servanda. Αν δείτε, όμως, την απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, η οποία περιγράφει και το πλαίσιο, αλλά και τις βασικές γραμμές που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, περνώντας μετά την καθαρή έξοδο στη μεταμνημονιακή εποχή, πουθενά δεν αναφέρεται το μέτρο των συντάξεων…

ΣΠΑΝΟΥ: Το οποίο είναι ψηφισμένο, όμως.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, είναι ψηφισμένο. Αντιθέτως αυτό που αναφέρεται, είναι η υποχρέωση, η δέσμευση -η υποχρέωση από τη μία μεριά και η δέσμευση της κυβέρνησης- να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα του ύψους 3,5% μέχρι το 2022. Και εμείς αυτό το οποίο λέμε, και αυτό φαίνεται να γίνεται και αποδεκτό ως συζήτηση με τους θεσμούς, είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα ως ελληνική οικονομία να επιτυγχάνουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, δηλαδή μέχρι το 2022 και χωρίς την υλοποίηση του μέτρου των συντάξεων. Μάλιστα αυτό ήταν και ένα προκαταρκτικό θέμα συζήτησης με τους επικεφαλής των θεσμών στο Eurogroup, είναι εάν και κατά πόσο το μέτρο αυτό, δηλαδή η περικοπή των συντάξεων είναι διαρθρωτικό ή δημοσιονομικό. Από τη στιγμή που έγινε αποδεκτό, και αυτό φάνηκε και στις δηλώσεις του κυρίου Σεντένο και στις δηλώσεις του κυρίου Ρέγκλινγκ και στις δηλώσεις των υπολοίπων Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι το μέτρο αυτό δεν είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αλλά είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα, το μόνο που μένει είναι να συμφωνήσουμε στους αριθμούς. Και νομίζω ότι αυτό θα γίνει πάρα πολύ σύντομα, καθώς είναι πάρα πολύ σαφείς οι προβολές, που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να επιτυγχάνει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%, χωρίς την εφαρμογή του μέτρου των συντάξεων. Όταν, λοιπόν, οι Γερμανοί λένε pacta sunt servanda, όταν οι θεσμοί λένε: pacta sunt servanda, όταν το Eurogroup λέει: pacta sunt servanda, σε τι αναφέρονται; Ακριβώς στη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να επιτυγχάνει πλεόνασμα 3,5%.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Έχουμε και στα «ΝΕΑ», σήμερα, μια δήλωση της καγκελαρίας για συντάξεις και μεταρρυθμίσεις. Έχετε δεσμευθεί. Εκτιμάτε ότι αυτό απευθύνεται στο…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για διαβάστε όλη τη δήλωση, για διαβάστε όλη τη δήλωση…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Επειδή τη διάβασα, ήθελα την εκτίμησή σας. Γιατί αφήνει ανοιχτά πολλά θέματα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η δήλωση αυτό που λέει είναι ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους που συμφώνησε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Και αυτό είναι αυτονόητο. Είναι απολύτως σαφές, δεν το αρνείται κανείς. Επομένως, θα έλεγε κανείς ότι δεν θα έπρεπε ούτε ο αντιπολιτευόμενος Τύπος ούτε η αντιπολίτευση να ποντάρει στην πιθανότητα της περικοπής των συντάξεων, γιατί κάνω την εκτίμηση ότι θα διαψευστεί και θα διαψευστεί παταγωδώς.

ΣΠΑΝΟΥ: Επομένως, θα νομοθετήσετε;

ΣΚΟΥΡΗΣ: Να περιμένουμε νομοθέτηση πριν τον προϋπολογισμό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω το εξής: Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση όπου το σχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί, όπως όλα τα σχέδια προϋπολογισμών όλων των κρατών – μελών της Ε.Ε., στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα γίνει επεξεργασία του προϋπολογισμού, με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται στο ευρωπαϊκό εξάμηνο.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Εκεί θα έχετε σενάριο περικοπής των συντάξεων;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εκεί σας ξαναλέω ότι θα γίνουν οι τελικές συζητήσεις και θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις, μετά και το report της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τον ελληνικό προϋπολογισμό.

ΣΠΑΝΟΥ: Η νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβετε για να μην κοπούν οι συντάξεις θα αναφέρεται σε αναστολή του μέτρου για έναν χρόνο ή για οριστική αναστολή του μέτρου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε ένα βήμα μπροστά. Σας ξαναλέω ότι σε αυτή τη φάση συζητάμε και επιχειρηματολογούμε για το γεγονός ότι το μέτρο αυτό δεν είναι αναγκαίο για να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Από εκεί και πέρα, οι αποφάσεις που θα ληφθούν, δεν θα ληφθούν μόνο για το 2019, θα ληφθούν για το βάθος του χρόνου. Επομένως, αν θέλετε τη γνώμη μου, δεν είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, η αναστολή του μέτρου.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Άρα, μιλάτε για οριστική κατάργηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον θα κριθεί ότι δεν χρειάζεται για να επιτυγχάνεται το πρωτογενές πλεόνασμα, τότε είναι προφανές ότι θα περάσουμε σε μία οριστική κατάργηση.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Αυτό είναι ένα είδος υποθετικού λόγου. Υπάρχει και ένα δεύτερο: κι εφόσον δεν κριθεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου λόγος να συζητήσουμε ένα σενάριο τέτοιου χαρακτήρα. Σας ξαναλέω, είμαι απολύτως βέβαιος ότι τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια όπου θα γίνει αποδεκτό ότι το μέτρο αυτό δεν είναι αναγκαίο για να επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο κύριος Βενιζέλος χαρακτήρισε τον κύριο Τσίπρα «delivery boy» των δανειστών. Και ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης επίσης είπε εδώ ότι είναι βολικός και για την κυρία Μέρκελ, όπου του κάνει τα χατίρια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, εντάξει τώρα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Και για τον Ζάεφ βεβαίως, αλλά και το θέμα των συντάξεων.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν για τον κύριο Γεωργιάδη, φαίνεται ότι ακριβώς επειδή είχαν επενδύσει στο καταστροφολογικό σενάριο -και τους το λέγαμε ότι «κρατάτε και μικρό καλάθι». Διότι, κοιτάξτε να δείτε, η ΝΔ έχει το εξής επιχείρημα και το εξής αφήγημα: ότι η κυβέρνηση αυτή, έχει μπει σε ένα τέταρτο άτυπο μνημόνιο χωρίς χρήματα. Και πού στηρίζει αυτή την εκτίμησή της η ΝΔ; Στο γεγονός ότι υπάρχουν κάποια προψηφισμένα μέτρα, τα οποία πρόκειται να εφαρμοστούν από 01/01/2019. Αν και εφόσον, αυτά τα μέτρα δεν εφαρμοστούν, τότε καταρρέει το σύνολο του αφηγήματος της ΝΔ περί τετάρτου μνημονίου. Εμείς είχαμε πει από την αρχή ότι δεν πρόκειται περί αυτού, ότι έχουμε μια άλλη κατάσταση. Δεν μας άκουγαν. Συνέχιζαν να επιχειρηματολογούν για το δήθεν τέταρτο μνημόνιο. Και είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή, νιώθουν μια ενόχληση και ψάχνουν να βρουν διάφορα προσχήματα ή διάφορες προφάσεις ή διάφορες δικαιολογίες, για το γεγονός ότι καταρρέει το αφήγημά τους. Τώρα, ας πούμε, είναι το γεγονός ότι η κυρία Μέρκελ κάνει τα χατίρια στον κύριο Τσίπρα. Νομίζω ότι θα ακούσουμε και πολύ χειρότερα, καθώς, σας ξαναλέω, η ΝΔ πάρα πολύ σύντομα θα μείνει οριστικά και πλήρως στον… αέρα, ως προς την πολιτική της επιχειρηματολογία. Τώρα, για τον κύριο Βενιζέλο, ότι είναι «delivery boy» της τρόικας ο Πρωθυπουργός, ε τι να πω τώρα; Το πολιτικό προσωπικό του πρώτου και δεύτερου μνημονίου, της καταστροφής της χώρας, της μείωσης του ΑΕΠ κατά 25%, της εκτίναξης της ανεργίας στο 28% και δη ο κύριος Βενιζέλος του PSI, που οδήγησε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ένα ολόκληρο κρατικό μηχανισμό στο χείλος της καταστροφής, αν όχι στην ίδια την καταστροφή, να μας κάνει και κριτική ότι είμαστε «delivery boy» της τρόικας, νομίζω ότι είναι ολίγον τραγελαφικό. Λοιπόν, ο κύριος Βενιζέλος την αδύνατη ιστορική δικαίωση που αναζητά, δεν θα τη βρει.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, και ένα δικό σας θέμα -πολλοί εμπλέκουν και εσάς. Έχουμε μία σύγκρουση για το θέμα της ΕΡΤ και στο εσωτερικό σας. Υπάρχει παραδιοίκηση; Τι ακριβώς συμβαίνει; Είστε ικανοποιημένος από την ΕΡΤ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην ΕΡΤ θεωρώ ότι γίνεται μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, μετά από ένα τρομερό σοκ που συγκλόνισε τη δημόσια τηλεόραση. Και ποιο ήταν αυτό; Ήταν το γεγονός του «μαύρου» μέσα σε ένα βράδυ. Και από εκεί και πέρα, ο αρμόδιος υπουργός, ο κύριος Παππάς, έδωσε μια μεγάλη μάχη και έναν πολύ δύσκολο αγώνα, και τεχνικά, αλλά και ουσιαστικά πολιτικά, για να ξαναστήσει την ΕΡΤ στα πόδια της. Βεβαίως, αυτό δεν είναι ένας αγώνας που κερδίζεται από τη μία μέρα στην άλλη. Πράγματι, η ΕΡΤ έχει τις αγκυλώσεις της, έχει τα προβλήματά της. Παρ’ όλα αυτά, όμως, νομίζω ότι γίνεται μία παραπάνω από αξιοπρεπής προσπάθεια για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια δημόσια τηλεόραση, μια ΕΡΤ, η οποία θα είναι στο ύψος των αναγκών ενημέρωσης και ψυχαγωγίας της ελληνικής κοινωνίας. Εκτιμώ ότι έχουν γίνει πολύ θετικά βήματα. Δεν θέλω να μπω σ’ αυτές τις συζητήσεις, που έχουν να κάνουν με τη διοίκηση. Εντάξει, ο κάθε βουλευτής έχει το δικαίωμα να έχει την άποψή του. Δεν τη συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Αντιθέτως, θεωρώ ότι γίνεται μία πολύ σοβαρή, αξιοπρεπής και δύσκολη προσπάθεια, η οποία πρέπει να στηριχθεί από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Δεν μιλώ τώρα μόνο για τη συμπολίτευση, πρέπει να στηριχθεί από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, διότι είναι αναγκαία μια ΕΡΤ που θα είναι στο πρώτο πλάνο και στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντικειμενική και δεοντολογική ενημέρωση.

ΣΠΑΝΟΥ: Πέρα, όμως, από την άποψη που διατύπωσε ο κύριος Φίλης, η οποία έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη αίσθηση και η τηλεθέαση της ΕΡΤ δεν είναι τέτοια που να επιβεβαιώνει αυτά που λέτε. Ότι γίνεται μια πολύ καλή και αποτελεσματική προσπάθεια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ είπα ότι γίνεται μια αξιοπρεπής προσπάθεια, μετά από ένα σοκ που πέρασε η ΕΡΤ. Έχει πολύ συγκεκριμένα εμπόδια τα οποία πρέπει να υπερβεί. Όμως, νομίζω ότι, σιγά – σιγά, θα μπορέσει να σταθεί ως ένας πυλώνας –αν θέλετε- και ανταγωνιστικός, αλλά και ποιοτικός, ένας πυλώνας που θα παίζει κεντρικό ρόλο στην ενημέρωση, αλλά και στην ψυχαγωγία.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Σκέφτεστε κάποια πρωτοβουλία, που θα επιτρέψει στη ΝΔ να άρει το εμπάργκο προς την ΕΡΤ και το εμπάργκο το δικό σας προς τον ΣΚΑΙ; Υπάρχουν κάποιες σκέψεις;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, εγώ δεν τα συμψηφίζω. Δεν τα συμψηφίζω. Νομίζω ότι το εμπάργκο της ΝΔ προς την ΕΡΤ δεν δικαιολογείται. Ούτε μπορεί να συμψηφιστεί, κατά κανέναν τρόπο, με την κίνηση που έκανε η κυβέρνηση απέναντι στη βιομηχανία ψεμάτων του ΣΚΑΙ. Διότι ο ΣΚΑΙ, μάλλον η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αυτή η παρέμβαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο εμπάργκο στον ΣΚΑΙ, δεν είχε να κάνει με την πολιτική άποψη που μπορεί να εξέφρασε ένας δημοσιογράφος κλπ. Ο ΣΚΑΙ, ούτως ή άλλως, πολεμάει και τον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια. Το θέμα δεν ήταν αυτό. Το θέμα είναι ότι διαρκώς από τη συχνότητα αυτή, αναπαράγονται, διαδίδονται και κατασκευάζονται fake news, πλαστές ειδήσεις. Άρα, λοιπόν, το βασικό θέμα με τον ΣΚΑΙ είναι, όχι η πολιτική του τοποθέτηση ή τα πολιτικά του σχόλια ή τα σχόλια των δημοσιογράφων του. Το πρόβλημα με τον ΣΚΑΙ είναι ότι είναι μια βιομηχανία διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση και κανείς να το ισχυριστεί για την ΕΡΤ.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Άρα, δεν σκέφτεστε να άρετε το εμπάργκο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει τέτοια σκέψη.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Δεν είναι εδώ συνάδελφοι μας από τον ΣΚΑΙ να μιλήσουν, βεβαίως.

Πριν πάμε στην κεντρική πολιτική επικαιρότητα, δύο ερωτήσεις από σχόλια ακροατών μας. Ρωτήστε, λέει η Μαρία, τι γίνεται με τη διαχείριση των οικονομικών, των χρημάτων για το Προσφυγικό, γιατί ακούγονται τέρατα και είναι πρόβλημα αυτό.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σκουρή, έχουμε απαντήσει δεκάδες φορές για τη συγκεκριμένη ψευδή καταγγελία. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι οποιαδήποτε δαπάνη γίνεται για το Προσφυγικό, ελέγχεται και από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ελέγχεται κι από τις εσωτερικές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους και από τους αρμόδιους φορείς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ίδια, είπε ότι δεν έχουμε κανένα απολύτως στοιχείο για κακοδιαχείριση κονδυλίων, τα οποία έχουν κατευθυνθεί για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Αλλά επειδή υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα…

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Είναι καταγγελίες του Ανδρέα Ηλιόπουλου, που ήταν επικεφαλής του θέματος αυτού

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, μισό λεπτό.

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Του στρατηγού…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Του στρατηγού, ο οποίος σε τι πράγμα ήταν επικεφαλής; Στην πρώτη υποδοχή;

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Βεβαίως, γιατί, δεν έχει σημασία; Ήταν στέλεχος. Εσείς τον ορίσατε, ο κ. Βίτσας μάλιστα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κατόπιν εορτής, ένας δημόσιος υπάλληλος έρχεται και εξαιτίας του γεγονότος ότι υπήρχαν προβλήματα συνεργασίας, επιλέγει να αναφερθεί γενικώς και αορίστως και να κάνει καταγγελίες αόριστες για μια υποτιθέμενη κακοδιαχείριση. Σας ξαναλέω, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε: «δεν έχουμε κανένα απολύτως στοιχείο κακοδιαχείρισης σε σχέση με τα κονδύλια». Ο αρμόδιος υπουργός έχει απαντήσει δεκάδες φορές. Κάθε μέρα βλέπω και από μια δήλωσή του. Όμως, νομίζω ότι το συγκεκριμένο ζήτημα συντηρείται στη δημοσιότητα με προφανή σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων. Όσο κι αν ψάξετε, αυτή η κυβέρνηση δεν θα βρεθεί ποτέ απολογούμενη για κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος. Άλλοι είναι αυτοί, οι οποίοι θα πρέπει να απολογούνται για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν και διασπάθισαν, επί πάρα πολλά χρόνια, το δημόσιο χρήμα στη χώρα.

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Η δεύτερη ερώτηση από τον κ. Πλούταρχο από την Αγία Παρασκευή. Υπάρχουν τρία σκάνδαλα, λέει, Ερρίκος Ντυνάν, Novartis και…

 

ΣΠΑΝΟΥ: Πριν πάμε στα σκάνδαλα, να πούμε μια κουβέντα ακόμα για το Προσφυγικό. Είναι η καταγγελία για την κακοδιαχείριση, είναι και όλα τα διεθνή ΜΜΕ που μιλούν για την ντροπή της Μόριας. Φαντάζομαι ότι αυτό δεν είναι κακόβουλη κριτική.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν, πρέπει να σας πω ότι η χώρα μας κλήθηκε να σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος, με δεδομένο το γεγονός ότι έπρεπε να διαχειριστεί και μια πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία, δηλαδή μιλώ για την κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, που θέτει συγκεκριμένους περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί το Προσφυγικό. Αλλά, η συμφωνία αυτή, ήρθε και εξαιτίας ενός άλλου γεγονότος, το οποίο δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ, όταν κάνουμε συζήτηση για το Προσφυγικό. Ποιο ήταν αυτό το γεγονός; Ότι μια σειρά από χώρες, οι χώρες του διαδρόμου του Βίζεγκραντ, έκλεισαν τα σύνορά τους και εγκλώβισαν χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα πρώτης υποδοχής, στην Ελλάδα. Με δεδομένα, λοιπόν, όλα αυτά, πρέπει να κατανοούμε τις δυσκολίες, που έχει η ελληνική κυβέρνηση, με δεδομένο ότι η Ευρώπη δεν φαίνεται να παίρνει τις πρωτοβουλίες που πρέπει, ούτε διανέμει το βάρος της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, με τρόπο αναλογικό και με τρόπο δίκαιο. Άρα, λοιπόν, η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, σε σχέση με το Προσφυγικό και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διαχειριστεί μια κατάσταση, εντός των θεσμικών, πολιτικών και πραγματικών περιορισμών, που υπάρχουν από μια διαχείριση που έχει γίνει στην προσφυγική κρίση, για την οποία δεν είναι υπεύθυνη η Ελλάδα, με συγχωρείτε πάρα πολύ. Ένα είναι αυτό.

Το δεύτερο είναι, ότι πρέπει, επίσης, να θυμίζουμε, όταν συζητάμε για το Προσφυγικό, ότι η χώρα μας βρίσκεται πρωταγωνίστρια στην προσπάθεια για μια ανθρωπιστική διαχείριση της κρίσης μαζί και με άλλες χώρες της Ε.Ε. και αναγνωρίζεται από ολόκληρο τον κόσμο ότι έχει, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, καταφέρει να κρατήσει το ανθρωπιστικό και δικαιοκρατικό πρόσωπο της Ευρώπης καθαρό. Εν πάση περιπτώσει, τώρα, σε σχέση με τις δυσκολίες, δεν αρνείται κανείς ότι πράγματι η κατάσταση στη Μόρια είναι δύσκολη. Όμως, παίρνονται –ξαναλέω- εντός των συγκεκριμένων θεσμικών, πολιτικών και πραγματικών περιορισμών που υπάρχουν και από την κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες η ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, να επιβαρύνονται όσο το δυνατόν λιγότερο. Όμως, ξέρετε, ότι όταν υπάρχουν ροές, όταν πρέπει να γίνονται διαδικασίες για την παροχή ασύλου, οι οποίες προβλέπονται –και με συγχωρείτε πάρα πολύ- από τη Συνθήκη της Γενεύης, άρα λοιπόν θα πρέπει να τηρούμε και τους κανόνες που μας θέτει το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο και που μας θέτει η ίδια η αναγκαιότητα και η υποχρέωσή μας να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να έχουμε διαδικασίες οι οποίες δεν θα είναι προσχηματικές, Καταλαβαίνετε ότι δημιουργείται ένα πλαίσιο, στο οποίο υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυσκολία. Από εκεί και πέρα, γίνεται ό,τι είναι δυνατόν να γίνει και διαρκώς προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για να δημιουργήσουμε καλύτερους όρους και για τη διαμονή αυτών των ανθρώπων, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά.

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Η OLAF, λέει ένα μήνυμα, διενεργεί έρευνα για ένα κονδύλι 50 εκατομμύρια του υπουργείου Άμυνας.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω, η OLAF, μετά τα δημοσιεύματα που υπήρξαν και μετά από κάποιες καταγγελίες που έγιναν, είπε: «δεν έχουμε κανένα στοιχείο κακοδιαχείρισης, αλλά από εκεί και πέρα, επειδή έχουν υπάρξει τα δημοσιεύματα, επειδή έχει υπάρξει καταγγελία, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε την έρευνα». Και σας ξαναλέω, δεν υπάρχει περίπτωση, να βρεθεί οποιοδήποτε στοιχείο για κακοδιαχείριση ή για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, στο μήνυμα από την Αγία Παρασκευή, υπάρχουν τρία σκάνδαλα, Ερρίκος Ντυνάν, Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Πάτε για κουκούλωμα, λέει;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν είναι ποτέ δυνατόν! Μια κυβέρνηση η οποία προχώρησε στην άμεση συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης στη Βουλή για τη Novartis, που, ξέρετε, είχε και μεγάλη πολιτική δυσκολία, αυτή η πρωτοβουλία που πήρε η κυβέρνηση –μιλάμε για δέκα πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς- εμείς τι είπαμε; Ότι δεν έχουμε καμία απολύτως διάθεση, αντιθέτως, έχουμε υποχρέωση να μην κουκουλώσουμε. Προχωρήσαμε στη διαδικασία της συγκρότησης της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης και από εκεί και πέρα, η Novartis, αυτή τη στιγμή, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Επομένως, η ελληνική κυβέρνηση, αυτό το οποίο έπρεπε να πράξει σε σχέση με την προσπάθεια για τη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης, το έχει πράξει. Όπως και το ελληνικό Κοινοβουλίου το έχει πράξει. Από τη στιγμή, λοιπόν, που μια υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, πώς είναι δυνατόν να κατηγορείται η κυβέρνηση ότι θέλει να την κουκουλώσει; Το αντίθετο ισχύει. Εμείς έχουμε πει ότι ως Δημόσια Διοίκηση, ως ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο, παρά να συνδράμουμε τη Δικαιοσύνη, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, με οτιδήποτε μας ζητηθεί στο πλαίσιο της έρευνας, στο πλαίσιο τη Προκαταρκτικής Εξέτασης, που αυτή τη στιγμή διεξάγεται από τη Εισαγγελία Διαφθοράς.

Σε ό,τι αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ, ξέρετε ότι ήδη έχουν αρχίσει να ασκούνται οι πρώτες διώξεις. Ξέρετε, επίσης, ότι έχει ολοκληρωθεί το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία και το πόρισμα ήδη γράφεται. Εκεί θα έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε, μόλις γραφτεί και μόλις γίνει και δημοσίως γνωστό. Εγώ, αυτή τη στιγμή, δεν θέλω να κάνω περισσότερα σχόλια. Όμως και εκεί θα δούμε σημεία και τέρατα, στην κυριολεξία.

Και όσον αφορά το ζήτημα του Ερρίκος Ντυνάν, ξέρετε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για την είσοδο του Ερρίκος Ντυνάν στο ΕΣΥ, δηλαδή να επιστρέψει το Ερρίκος Ντυνάν στο ελληνικό Δημόσιο, μέσα από ένα σχήμα, που προωθείται και από το υπουργείο Υγείας και νομίζω ότι ο κ. Πολάκης, αλλά και ο Πρωθυπουργός έχουν κάνει συγκεκριμένες αναφορές σε σχέση με αυτό.

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Πριν πάρει το μικρόφωνο για τα κεντρικά θέματα της πολιτικής σκηνής η Αγγελική Σπανού, ήθελα να κάνω άλλο ένα ερώτημα, κύριε Υπουργέ. Είχαμε δηλώσεις του Προέδρου του ΣΕΒ, του κ. Φέσσα, χθες, ότι η παροχολογία βλάπτει την ελληνική οικονομία και είχαμε και μια εμμονή του ΣΕΒ στην περικοπή των συντάξεων. Έχετε μια βεντέτα με τον ΣΕΒ; Συμβαίνει κάτι;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΕΒ φαίνεται να έχει βεντέτα με την ελληνική κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι ο ΣΕΒ δεν θα κάνει τίποτε άλλο, παρά θα προσπαθήσει να εξυπηρετήσει τα αντικειμενικά συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπεί. Επομένως, δεν μου κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση. Θεωρώ, όμως, ότι οι προτάσεις του είναι και κοινωνικά επιζήμιες και προσβλητικές, αλλά και οικονομικά αναποτελεσματικές. Δεν μπορεί να μιλά, να κατηγορεί την κυβέρνηση για παροχολογία ο ΣΕΒ και να ονομάζει παροχολογία τι; Συγκεκριμένες ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, συγκεκριμένες ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, συγκεκριμένες ελαφρύνσεις που γίνονται και στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, έτσι ώστε να πάρουν μια ανάσα κοινωνικά στρώματα, τα οποία δυσανάλογα έχουν επιβαρυνθεί από την οικονομική κρίση όλα αυτά τα χρόνια ή να χαρακτηρίζει παροχολογία τη βούληση της κυβέρνησης να συγκροτήσει επιτέλους ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα. Λοιπόν, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Νομίζω ότι ο ΣΕΒ και στο πεδίο των συντάξεων δεν έχει κανένα λόγο να ανακατεύεται. Αυτό το οποίο θα πρέπει να τον απασχολεί είναι εάν και κατά πόσο οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μπορούν να επιτευχθούν και όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή τα μέσα με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θα επιτυγχάνει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είναι θέμα, εν πάση περιπτώσει, του ΣΕΒ.

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Καλά, δικαίωμα γνώμης, μπορεί να έχει. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δικαίωμα γνώμης, ναι. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Και η διατύπωση που κάνει είναι…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά, αυτό, όμως, το οποίο θα πρέπει να επισημαίνουμε κάθε φορά είναι ότι δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζονται παροχολογίες, συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής στήριξης που παίρνει η κυβέρνηση εντός του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται, χωρίς δε να τίθεται σε καμία περίπτωση σε διακινδύνευση η δημοσιονομική πορεία της χώρας. Είναι προσβλητικός για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείται ο ΣΕΒ.

ΣΠΑΝΟΥ: Πάμε λίγο στο Μακεδονικό. Πρώτα-πρώτα, η συμφωνία των Πρεσπών είναι ακόμα ζωντανή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συμφωνία των Πρεσπών, βεβαίως είναι ζωντανή. Είχαμε ένα δημοψήφισμα, το οποίο, όπως είπε και το υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική του δήλωση, ήταν βεβαίως αντιφατικό. Για ποιο λόγο ήταν αντιφατικό; Είχαμε, από τη μια πλευρά, μια συντριπτική υπερίσχυση του ΝΑΙ με περίπου 92%. Από την άλλη πλευρά, είχαμε μια συμμετοχή, η οποία ήταν μειωμένη, ήταν περίπου στο 35%. Όμως, πρέπει να σας πω, αν δεν κάνω λάθος, είχε μεγαλύτερη συμμετοχή το δημοψήφισμα από ό,τι, για παράδειγμα, είχε η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας της γειτονικής χώρας απευθείας από τον λαό. Άρα, λοιπόν, έχουμε ένα αποτέλεσμα, το οποίο, από τη μια μεριά δείχνει μια συντριπτική υπεροχή του ΝΑΙ, από την άλλη μεριά έχει μια μειωμένη συμμετοχή, πράγμα που μας προβληματίζει. Ωστόσο, νομίζω ότι είναι στην απολύτως σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία του κ. Ζάεφ να περάσει πλέον τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ και να προσπαθήσει να δημιουργήσει την πλειοψηφία που απαιτείται για να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση. Από εκεί και πέρα, εμείς παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του κ. Ζάεφ. Στηρίζουμε την προσπάθεια για να αλλάξει το Σύνταγμα, για να μπορέσει πλέον και η ελληνική πλευρά να κυρώσει τη συνθήκη και να τεθεί αυτή σε ισχύ. Δεν θεωρώ ότι έχει τελειώσει. Το κάθε άλλο θα έλεγε κανείς. Αντιθέτως, και οι δύο πλευρές φαίνεται ότι είναι αποφασισμένες, δηλαδή και η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα, να δώσουν αυτή τη μάχη για τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Αν πάρετε τοις μετρητοίς αυτά που λέει ο κ. Καμμένος, θα πρέπει να εύχεστε να μην έρθει, γιατί λέει ότι θα σας ρίξει και θα φύγει από την κυβέρνηση και θα κάνει τα πάντα για να μην περάσει. Θα εφαρμόσει όλες τις συνταγματικές δυνατότητες για να μην περάσει η συμφωνία, μεταξύ αυτών, φαντάζομαι, και να στηρίξει τυχόν πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο κ. Καμμένος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και είπαν ότι το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, ως προς την κοινοβουλευτική του πτυχή, θα τους ξαναπασχολήσει τον Μάρτιο. Επομένως, νομίζω ότι στο πλαίσιο μιας έντιμης και ειλικρινούς συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του κ. Καμμένου, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το μέλλον της κυβέρνησης.

ΣΚΟΥΡΗΣ: ναι αλλά υπάρχει δήλωση του Πρωθυπουργού σε ξένη εφημερίδα που είπε ότι η κυβέρνηση μπορεί να εξαντλήσει τη θητεία της, αλλά δεν γνωρίζει αν θα το κάνει ο κυβερνητικός συνασπισμός. Αυτό εξαρτάται από τον κ. Καμμένο. Δηλαδή, μετά από αυτή τη συμφωνία, έρχεται η δήλωση του Πρωθυπουργού.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η κυβέρνηση αυτή έχει πολλά ακόμα να κάνει. Έχει να υλοποιήσει μια σειρά από πολιτικές που θα οδηγήσουν την Ελλάδα με σταθερότητα στις πρώτες μεταμνημονιακές μέρες της. Έχει πάρα πολλά πράγματα να κάνει και στον αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος θα πορευτούν μαζί μέχρι τις εκλογές.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο κ. Βερναρδάκης μας είπε ότι κι αν δεν πάει ο κ. Καμμένος, θα υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κυβέρνηση και σε τυχόν πρόταση δυσπιστίας. Το είπε και ο κ. Γεωργιάδης, δηλαδή, χθες και έδωσε και ονόματα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θέλω τώρα να μπω σε αυτή τη συζήτηση, που στηρίζεται σε υποθέσεις επί υποθέσεων. Έχουμε πάρα πολύ δρόμο μέχρι τότε. Αν η Ν.Δ. επιλέξει κάποια στιγμή να ξανακαταθέσει πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση, μπορώ να σας πω, με τη μέγιστη δυνατή βεβαιότητα, ότι θα τη χάσει και αυτή, όπως την έχασε δηλαδή τον Ιούλιο.

ΣΚΟΥΡΗΣ:  Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, και χθες ζήτησε εκλογές.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβασα κάποια στιγμή μια είδηση. Δεν ξέρω αν είναι πραγματική ή αν είναι fake, ότι στο Πανεπιστήμιο του Όσλο έγινε μια έρευνα για το πόσες φορές έχει ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης εκλογές. Πραγματικά, δεν ξέρω αν είναι πραγματική η είδηση. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση για το ότι κάποιοι φοιτητές κοινωνιολογίας ή πολιτικής επιστήμης μπορεί να ενδιαφέρθηκαν για το πόσες φορές ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, μέτρησαν πάνω από χίλιες τα τελευταία τρία χρόνια. Ξαναλέω, δεν ξέρω αν είναι πραγματική η είδηση. Νομίζω, όμως, ότι ο αριθμός μπορεί να είναι και πραγματικός. Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και τρία χρόνια το μόνο το οποίο κάνει είναι να ζητά εκλογές, χωρίς να εξηγεί το λόγο για τον οποίο ζητά εκλογές ή μάλλον έλεγε τους λόγους. Θα σας πω τί έλεγε: δεν θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, θα εφαρμοστεί ο κόφτης, δεν θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, θα εφαρμοστεί ξανά ο κόφτης, δεν θα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, δεν θα καταφέρουμε να πάρουμε τη ρύθμιση για το χρέος, δεν θα καταφέρουμε να κάνουμε την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, θα ξαναεφαρμοστεί ο κόφτης για το 2018. Δηλαδή, τώρα, δεν είναι σοβαρός τρόπος αυτός για να ασκείται αντιπολίτευση.

ΣΠΑΝΟΥ: Την ίδια αντιπολίτευση, πάντως, κάνει και το ΚΙΝΑΛ πλέον, που ζητά εκλογές εδώ και καιρό, εδώ και τώρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι ζήτημα του ΚΙΝΑΛ, δεν είναι δικό μου.

ΣΠΑΝΟΥ: Ναι, αλλά είναι και ένα πρόβλημα δικής σας πολιτικής απομόνωσης. Δεν είναι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιο λόγο θεωρείτε ότι είμαστε απομονωμένοι πολιτικά;

ΣΠΑΝΟΥ: Γιατί δεν έχετε δυνητικές πολιτικές συμμαχίες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς πρωτίστως, είναι να μην είμαστε κοινωνικά απομονωμένοι. Δηλαδή, ξέρετε, η πολιτική δεν περιορίζεται μόνο στο επίπεδο των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το κύριο χαρακτηριστικό της πολιτικής είναι ότι εκπροσωπεί κοινωνικές δυνάμεις. Συμπυκνώνει κοινωνικούς συσχετισμούς. Άρα, λοιπόν, το πρώτιστο για την κυβέρνηση είναι να μην είναι κοινωνικά απομονωμένη. Αν τώρα ο κ. Μητσοτάκης, μαζί με την κ. Γεννηματά, θεωρούν ότι μπορούν να δημιουργήσουν ένα μέτωπο πολιτικής απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, πιστέψτε με ότι δεν θα το καταφέρουν. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Εκτιμάτε ότι πάνε μαζί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι υπάρχει μια πορεία κοινή. Ήδη από το 2012, εξάλλου, από το 2011 δημιούργησαν τη συμπολίτευση των κυβερνήσεων Παπαδήμου και Σαμαρά. Ήλπιζε κανείς ότι μετά τα ανησυχητικά μηνύματα που πήρε η σοσιαλδημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη και τα οποία την ταρακούνησαν και της δημιούργησαν την ανάγκη να ξανασκεφτεί το παρελθόν της κριτικά και να σκεφτεί και το μέλλον κριτικά, να κάνει μια πολιτική στροφή αλλού πιο φοβικά, αλλού πιο αποφασιστικά, όπως για παράδειγμα στη Μ. Βρετανία ή στην Ισπανία, που βλέπουμε επίσης μια στροφή της ισπανικής σοσιαλδημοκρατίας του ισπανικού σοσιαλιστικού κόμματος προς αριστερές πολιτικές τοποθετήσεις και πολύ περισσότερο προς αριστερές πολιτικές δυνάμεις ή στην Πορτογαλία που έχουμε μια κυβέρνηση που υποστηρίζεται από ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που προσπαθώ να σας πω είναι ότι βλέπουμε μια επανατοποθέτηση της σοσιαλδημοκρατίας και σε σχέση με το παρελθόν της, αλλά και σε σχέση με τις μελλοντικές πολιτικές της. Από όλη αυτή την αναδιαμόρφωση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, το ΚΙΝΑΛ δεν έχει καταλάβει απολύτως τίποτα. Και επιμένει σε μια πολιτική ταύτισης με τη Ν.Δ., σε μια πολιτική ταύτισης με τις ακραίες πολιτικές του κ. Μητσοτάκη και στα εθνικά θέματα, αλλά και στα θέματα της οικονομίας, η οποία πιστεύω ότι δεν του κάνει καλό. Αντιθέτως, τον απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τις κοινωνικές του αναφορές.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, την κυρία Σπυράκη γιατί τη στοχοποιείτε; Δηλαδή, για παράδειγμα, είναι κακό να υπάρχει μια συνάντηση με τον κ. Ζάεφ; Δεν γίνονται τέτοιες συναντήσεις; Δεν είναι μέρος της διπλωματίας; Δεν μπορεί η αντιπολίτευση να κάνει διπλωματία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως μπορεί. Το κακό είναι ότι η συνάντηση κρατήθηκε μυστική. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Καλά, δεν ανακοινώνονται, φαντάζομαι, όλες οι συναντήσεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, είναι δυνατόν να βλέπει ένα κεντρικό στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας εν μέσω διαπραγματεύσεων, εν μέσω συζήτησης για το ονοματολογικό και να κρατά τη συνάντηση κρυφή; Γιατί την κράτησε κρυφή; Την ίδια ώρα, μάλιστα, που κατηγορούσε την ελληνική κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, όταν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών διαρκώς ενημέρωναν πολιτικούς αρχηγούς, τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, τους αρμόδιους για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Για κάθε ένα βήματα που γινόταν στη διαπραγμάτευση, η κυρία Σπυράκη μας κατηγορούσε ότι κάνουμε μυστική διπλωματία, ενώ στην πραγματικότητα έκανε εκείνη μυστική διπλωματία. Την ρωτάμε, λοιπόν: τι μήνυμα διαβίβασε στον κ. Ζάεφ; Είχε εντολή από τον κ. Μητσοτάκη για τη συγκεκριμένη συνάντηση; Για ποιο λόγο την κράτησε μυστική; Απλά και σαφή είναι τα ερωτήματα και η κυρία Σπυράκη, αν δεν τα απαντήσει, θα είναι βαρύτατα εκτεθειμένη.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Από στιγμή σε στιγμή ανακοινώνεται ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε. Έχει προταθεί ο κ. Τσίπρας. Είναι μεταξύ των υποψηφίων ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ζάεφ. Το γνωρίζετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από ό,τι διαβάζω, είναι μεταξύ των υποψηφίων. Σημασία, βεβαίως, τελικά δεν έχει το αν θα πάρουν το Νόμπελ Ειρήνης, αλλά την πραγματικά μεγάλη σημασία την έχει να δώσουμε αυτή τη μάχη για την ειρήνη στο πραγματικό πεδίο, στο πεδίο των πολιτικών επιλογών, στο πεδίο της θέσης σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών. Εκεί θα κριθεί και το μέλλον των Βαλκανίων, θα κριθεί και το μέλλον και η σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής μας, αλλά και οι σχέσεις των δύο χωρών. Νομίζω ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να επιλύσουμε ένα ζήτημα για να περάσουν επομένως τα Βαλκάνια σε μια νέα εποχή, σε μια εποχή αλληλεγγύης, φιλίας και συνανάπτυξης.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι ακόμα: Τον κ. Λαφαζάνη γιατί τον διώκετε; Διαβάζω ότι της ασφάλειας παρακολουθούν πολίτες, δεν έχουν καταργηθεί αυτά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι πρώτον, δεν υπήρξε καμία παρακολούθηση του κ. Λαφαζάνη. Δεύτερον, η όλη διαδικασία της έρευνας εκκίνησε με εντολή του εισαγγελέα. Και ξέρετε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο, αλλά και καμία δυνατότητα να παρέμβει σε αυτά τα οποία κάνει ο εισαγγελέας. Έχει τη δυνατότητα να κρίνει πολιτικά και από την πρώτη στιγμή έχω πει ότι θεωρώ την όλη αυτή διαδικασία και άδικη και άστοχη. Δεν κρύβομαι. Ποτέ δεν την έχω κρύψει αυτή την άποψη. Αντιθέτως, σας το λέω, με τη μεγαλύτερη δυνατή καθαρότητα και ευθύτατα: Θεωρώ τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η Προκαταρκτική Εξέταση και άδικο και άστοχο απέναντι στον κ. Λαφαζάνη.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Και κάτι που είπαμε πριν και ήθελα να σας ρωτήσω: Πέρασαν τόσες μέρες και δεν είδαμε ακόμα το πόρισμα που έχει διαταχθεί για το τι έγινε, τη βία των αστυνομικών ή όχι, δεν γνωρίζουμε, δεν πρέπει η ΕΔΕ να δοθεί στη δημοσιότητα για να γνωρίζουμε και εμείς τι έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση; Αν υπήρχε βία αστυνομική, υπερβολική; Τι λέει το υπουργείο, τι λέει η ΕΔΕ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάτε για τον Ζακ Κωστόπουλο;

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ναι, για τον Ζακ Κωστόπουλο. Δεν πρέπει να γνωρίζουμε; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά και πρέπει να γνωρίζετε.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Να το περιμένουμε το πόρισμα λοιπόν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και είμαι βέβαιος ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να χυθεί άπλετο φως στη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία είναι μια υπόθεση που μας συγκλόνισε όλους. Συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία και επί της ουσίας μας κρούει και ένα καμπανάκι κινδύνου για το γεγονός ότι πλέον το μίσος είναι διάχυτο στην ελληνική κοινωνία και αυτό το μίσος δεν είναι τίποτε άλλο πάρα το ψυχικό υπόβαθρο για να ανθίσουν άλλου τύπου, πολιτικού πια χαρακτήρα, πρακτικές, φασιστικού τύπου πρακτικές. Και νομίζω ότι το σύνολο και του πολιτικού συστήματος, αλλά και της κοινωνίας, των δημοκρατών πολιτών θα πρέπει να μπουν εμπόδιο σε αυτή τη διαρκή διάχυση της λογικής του μίσους, της μισαλλοδοξίας στην ελληνική κοινωνία.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, κύριε Υπουργέ, που ήσασταν σήμερα στο στούντιο του Νews 24/7. Θύμιζε briefing του παλιού καλού καιρού η συνέντευξη που είχαμε σήμερα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

Συνέντευξη «Στο Κόκκινο 105,5» και τον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ Χ.Α.

Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις στο Χ.Α. Η εκτίμησή μας είναι ότι επρόκειτο για μια κερδοσκοπική επίθεση καθώς δεν θεωρούμε ότι η χθεσινή εικόνα αντιστοιχεί ούτε στα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας ούτε στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο παίρνουμε πρωτοβουλίες και έχουμε ένα σαφές σχέδιο για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σχολιάζοντας τη σχετική ανακοίνωσή της, η ΝΔ φαίνεται σχεδόν να επιχαίρει για τις χθεσινές εξελίξεις. Νομίζω ότι με τη στάση της επιχειρεί να υπονομεύσει την τροχιά ανάκαμψης για να της βγει το καταστροφολογικό σενάριο που έχει καταρρεύσει δεκάδες φορές στο παρελθόν. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ούτε αυτή η υπονόμευση θα της βγει. Ωστόσο κάποια στιγμή θα πρέπει να αναρωτηθούν αν αυτή η τακτική είναι μια τακτική που ταιριάζει στην αξιωματική αντιπολίτευση και αν λειτουργεί με όρους βελτίωσης της κυβερνητικής πολιτικής.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Στο πρόσφατο EG έγινε σαφές ότι το πρώτο επιχείρημα της κυβέρνησης έχει γίνει αποδεκτό από όλους ότι δηλαδή το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό αλλά δημοσιονομικό. Το μόνο που μένει άρα να αποδειχθεί είναι αυτό που λέμε τόσον καιρό ότι δηλαδή η χώρα έχει τη δημοσιονομική δυνατότητα να μην το εφαρμόσει παραμένοντας εντός στόχων δηλαδή την επιτυγχάνοντας τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. 

Η ΝΔ θεωρεί ότι η συζήτηση που γίνεται για τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε στο πλαίσιο ενός άτυπου 4ου μνημονίου. Πρόκειται για μια απίστευτη λαθροχειρία καθώς η ΝΔ γνωρίζει ή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι όλοι οι προϋπολογισμοί όλων των κρατών μελών της ΕΕ συζητούνται και μπαίνουν σε ένα είδος διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακριβώς στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Το ίδιο πχ κάνει και η Ιταλία αλλά και όλες οι υπόλοιπες χώρες.

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ πΓΔΜ

Ο κος Ζάεφ έχει δηλώσει ότι κάθε άλλο παρά παραιτείται από την προσπάθεια για τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μένει να δούμε το χρονοδιάγραμμα της εκπλήρωσης των προϋποθέσεων της Συμφωνίας ώστε να προχωρήσουμε και εμείς στην κύρωσή της.

Η ΝΔ είναι για άλλη μια φορά βαθιά εκτεθειμένη. Κατηγορούσαν την κυβέρνηση για δήθεν μυστική διπλωματία όταν στην πραγματικότητα δεν υπήρχε τίποτα μυστικό στην προσπάθεια της ελληνικής πλευράς για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ενώ αυτό τελικώς που φαίνεται είναι ότι μυστική παρα-διπλωματία έκανε η ΝΔ και η κα Σπυράκη. Για ποιο λόγο κράτησαν αυτές τις επαφές μυστικές; Ποιος ήταν ο σκοπός της συνάντησης και ποιο μήνυμα του κου Μητσοτάκη διαβίβασε η κα Σπυράκη στον κο Ζάεφ;

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΣΧΙΝΑΣ: Καλή σας ημέρα κύριε Υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κύριε Σχινά.

ΣΧΙΝΑΣ: Να ξεκινήσουμε από τη χθεσινή σύσκεψη και τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, κύριε Σχινά, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση και όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί παρακολουθούν πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι η χθεσινή εικόνα, ιδιαίτερα η χθεσινή εικόνα, δεν θεωρούμε ότι αντιστοιχεί στα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Ξέρετε και εσείς πολύ καλά ότι το τελευταίο διάστημα η ελληνική οικονομία σημειώνει πολύ καλές επιδόσεις, έχει βρεθεί σε τροχιά ανάκαμψης για πάνω από έξι συνεχόμενα τρίμηνα. Το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι βελτιωμένο αισθητά. Επιτυγχάνουμε τους στόχους για πρωτογενή, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικά τις τράπεζες, αυτές κατάφεραν να ολοκληρώσουν ήδη τον περασμένο Μάιο τη διαδικασία των stress tests, έχουν επιτύχει τους στόχους, τους συμφωνημένους στόχους που έχουν με τους εποπτικούς φορείς για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Δύο από αυτές, μεταξύ των οποίων και η Πειραιώς, έχουν μηδενίσει τη χρήση του μηχανισμού ELA. Έχουν υψηλότατο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Επομένως, η εκτίμησή μας είναι ότι, ακριβώς επειδή αυτά τα στοιχεία που σας αναφέρω τώρα δεν συνάδουν με την εικόνα του Χρηματιστηρίου, έχουμε την εκτίμηση ότι επρόκειτο για μια κερδοσκοπική επίθεση. 

Τώρα, δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις. Οι αρμόδιοι εποπτικοί φορείς και το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είμαι βέβαιος ότι παρακολουθούν στενά όλες τις συναλλαγές στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση παίρνει και άλλες πρωτοβουλίες. Έχει ένα σαφές σχέδιο, σε συνεννόηση πάντα με όλους τους εμπλεκόμενους, για να ενισχύσει ακόμη περαιτέρω την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

ΣΧΙΝΑΣ: Θα θέλατε να σχολιάσετε την ανακοίνωση της Ν.Δ. για το θέμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις για τους λόγους που οδήγησαν την Ν.Δ. να βγάλει την συγκεκριμένη ανακοίνωση. Αυτό που οφείλω να πω είναι ότι αντικειμενικά η Ν.Δ. φαίνεται σχεδόν να επιχαίρει για τις χθεσινές εξελίξεις…

ΣΧΙΝΑΣ: Νομίζω ότι είναι εμφανές.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φαίνεται σχεδόν να επιχαίρει και νομίζω ότι με τη στάση της επιχειρεί να υπονομεύσει την τροχιά ανάκαμψης για να της βγει όλο αυτό το καταστροφολογικό σενάριο, το οποίο έχει καταρρεύσει δεκάδες φορές στο παρελθόν. Θυμάστε ότι η Ν.Δ., από τη στιγμή που ανέλαβε ο κύριος  Μητσοτάκης την αρχηγία της, το μόνο το οποίο προβλέπει είναι σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς, καταστροφές, με εξακολουθητικά και με διευρυνόμενη, αν θέλετε, τακτικότητα ή ένταση. Εγώ από τη δική μου μεριά, θέλω να πω ότι είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι δεν θα βγει στη Ν.Δ. αυτή η επιχείρηση υπονόμευσης, ούτε αυτή η επιχείρηση υπονόμευση της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, κάποια στιγμή θα πρέπει και εκείνοι να αναρωτηθούν στο εσωτερικό τους, αν όντως αυτή η αντιπολιτευτική τακτική, την οποία κάθε φορά επιλέγουν, είναι εποικοδομητική, είναι μια αντιπολιτευτική τακτική που ταιριάζει στη Ν.Δ. και αν τελικά λειτουργεί με όρους βελτίωσης της κυβερνητικής πολιτικής. Διότι, ξέρετε, αυτός είναι ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης: να ασκεί κριτική για να βελτιώνεται η κυβέρνηση. Θα πρέπει, λοιπόν, να αναρωτηθούν εάν αυτή η τακτική, την οποία ακολουθούν, λειτουργεί κατ΄ αυτόν τον τρόπο ή αν θέλουν να λειτουργήσει υπονομευτικά για τη χώρα. Ό,τι και να κάνουν, δεν πρόκειται να το καταφέρουν. Η ελληνική οικονομία έχει πατήσει στα πόδια της. Έχουμε την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, έχουμε διαρκώς βελτιούμενα θεμελιώδη μεγέθη στην ελληνική οικονομία και η Ν.Δ., το μόνο νομίζω το οποίο  θα καταφέρει, είναι, αντί να υπονομεύσει την ελληνική οικονομία, να αυτοϋπονομευτεί η ίδια.

ΣΧΙΝΑΣ: Τώρα, για να περάσουμε στο θέμα που αφορά πάρα πολύ κόσμο και απασχολεί κατά κύριο λόγο την τελευταία περίοδο. Αναφέρομαι, κύριε Τζανακόπουλε, στο θέμα των συντάξεων. Ο Προϋπολογισμός κατατέθηκε με τα δύο σενάρια, με δημόσια την κυβέρνηση τοποθετημένη ότι είναι υπέρ εκείνου του σεναρίου που δεν περικόπτει τις συντάξεις. Τι περιμένουμε από εδώ και πέρα σε επίπεδο διαδικασίας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ΄ αρχήν, στο πρόσφατο Eurogroup, μετά τις δηλώσεις και του κυρίου Σεντένο και του κυρίου Ρέγκλινγκ, έγινε σαφές ότι το πρώτο επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης έχει γίνει αποδεκτό από όλους. Και φυσικά, αναφέρομαι στο επιχείρημα ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι ένα διαρθρωτικό μέτρο, αλλά αντίθετα είναι δημοσιονομικό μέτρο. Αυτό, ξέρετε, έχει πολύ μεγάλη σημασία, διότι εάν θεωρούνταν από τους θεσμούς ή από το Eurogroup ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι διαρθρωτικό, τότε το επιχείρημα ότι δεν χρειάζεται για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν θα ήταν ισχυρό. Διότι, το αντεπιχείρημα που θα λεγόταν από την άλλη πλευρά θα ήταν ότι, ανεξαρτήτως του αν επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ή όχι, θα έπρεπε το μέτρο να εφαρμοστεί για λόγους που έχουν να κάνουν με το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής. Από τη στιγμή, όμως, που έχει γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς, εννοώ το Eurogroup και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό, το μόνο που μένει να αποδειχθεί πλέον είναι η δημοσιονομική δυνατότητα της χώρας να μην το εφαρμόσει και την ίδια στιγμή να επιτύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Και σας έχουμε πει δεκάδες φορές, το έχουμε πει ως ελληνική κυβέρνηση –το έχουμε πει και μαζί, αν δεν κάνω λάθος- ότι πράγματι, με βάση τις προβολές που γίνονται, με βάση την μακροοικονομική πρόβλεψη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο. Αντίθετα, η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να παράξει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% χωρίς την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου και σε αυτό επιμένει η ελληνική κυβέρνηση και νομίζω ότι θα έχουμε και είμαι απολύτως βέβαιος ότι τα επιχειρήματά μας και οι προβλέψεις μας θα γίνουν αποδεκτές στο πλαίσιο της επεξεργασίας του ελληνικού Προϋπολογισμού κατά τη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Εδώ, όμως, επιτρέψτε μου να σας πω κάτι: Η Ν.Δ. θεωρεί ότι η συζήτηση που γίνεται για τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, αποδεικνύει στην πραγματικότητα το επιχείρημά τους ότι εδώ βρισκόμαστε στο πλαίσιο ενός τέταρτου άτυπου μνημονίου. Πρόκειται για απίστευτη λαθροχειρία, γιατί η Ν.Δ. γνωρίζει ή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι όλοι οι Προϋπολογισμοί όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. συζητιούνται και μπαίνουν σε ένα είδος διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακριβώς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Βλέπετε πώς η Ιταλία, που σε καμία περίπτωση δεν εφάρμοσε ποτέ οποιοδήποτε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με τον χαρακτήρα που είχε το μνημόνιο, συζητά και εκείνη τον Προϋπολογισμό της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπάρχουν οι γνωστές διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται στο πλαίσιο ακριβώς της διαδικασίας της συζήτησης του ιταλικού Προϋπολογισμού για παράδειγμα, ενώ και όλες οι υπόλοιπες χώρες συζητούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Προϋπολογισμό τους, για τα πρωτογενή πλεονάσματα ή το ύψος των πρωτογενών ελλειμμάτων που αντέχουν να έχουν. Και με αυτή την έννοια, δεν θεωρώ ότι εδώ υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα ή κάποια ιδιαίτερη κατάσταση… 

ΣΧΙΝΑΣ: Δυσκολεύει…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …εξαιρετική κατάσταση για την Ελλάδα. Συζητάμε τον προϋπολογισμό μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκτιμούμε ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας και ότι η πρόβλεψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, του 2020 και του 2021, κλπ. κλπ., είναι τέτοιες, που οδηγούν αναγκαστικά στο συμπέρασμα ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν υπάρχει κανένας λόγος να εφαρμοστεί.

ΣΧΙΝΑΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, είχατε καμία απάντηση από την κυρία Σπυράκη για τον καφέ με τον κύριο Ζάεφ; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είχαμε καμία απολύτως απάντηση. Η ΝΔ για άλλη μια φορά, και η κυρία Σπυράκη και ο κύριος Μητσοτάκης, πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα. Νομίζω ότι είναι βαθιά εκτεθειμένοι. Θα έπρεπε ήδη να έχουν ζητήσει συγγνώμη. Διότι, ξέρετε, ήταν εκείνοι που κατηγορούσαν την ελληνική κυβέρνηση για δήθεν μυστική διπλωματία, όταν και ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός των Εξωτερικών μας, ο κύριος Κοτζιάς, διαρκώς ενημέρωναν και το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τους αρχηγούς των κομμάτων και τους αρμόδιους για την εξωτερική πολιτική των υπολοίπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, σε σχέση με τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις, σε σχέση με τις θέσεις της ελληνικής πλευράς στην προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Η ΝΔ τότε μας κατηγορούσε ότι κάνουμε μυστική διπλωματία, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρχε τίποτα μυστικό στην όλη αυτή προσπάθεια, την οποία καταβάλαμε για την επίλυση της διαφοράς. Αυτός που τελικώς φάνηκε ότι κάνει μυστικές συναντήσεις, ένα είδος μυστικής παραδιπλωματίας –γιατί δεν μιλάμε για διπλωματία όταν αναφερόμαστε στην αξιωματική αντιπολίτευση- μυστική, λοιπόν, παραδιπλωματία έκανε ο κύριος Μητσοτάκης με την κυρία Σπυράκη, όπου συναντούσαν τον κύριο Ζάεφ. Και ακόμα αναμένουμε να μας πουν τι ακριβώς έγινε με τον κύριο Ζάεφ και για ποιον λόγο επέλεξαν να κρατήσουν αυτές τις συναντήσεις μυστικές. Ή αυτή τη συνάντηση μυστική. Διότι, ξέρετε, το επιχείρημα ότι η κυρία Σπυράκη είδε έναν αρχηγό ξένου κράτους, ή εν πάση περιπτώσει έναν αρχηγό ξένης κυβέρνησης, σε μια καφετέρια και έκαναν συζήτηση για τα κρισιμότερα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που αντιμετώπισε η χώρα τα τελευταία 25 χρόνια, νομίζω ότι στην πραγματικότητα εκθέτει ακόμη περισσότερο την κυρία Σπυράκη. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Αναμένουμε, λοιπόν, να μας πουν ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός της συνάντησης, τι μήνυμα διαβίβασε η κυρία Σπυράκη στον κύριο Ζάεφ και για ποιον λόγο κράτησε την όλη συνομιλία, την όλη συζήτηση κρυφή.

ΣΧΙΝΑΣ: Κρυφή. Κύριε Εκπρόσωπε, μία ερώτηση σχετική βέβαια με το θέμα το συγκεκριμένο. Περιμένετε και εσείς, περιμένει και η κυβέρνηση να δει τι θα γίνει στο κοινοβούλιο της γείτονος χώρας, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και υπάρχουν δύο σενάρια: Ή να περάσει ή να μην περάσει. Στο αν περάσει, φαντάζομαι, υπάρχουν δεσμεύσεις της κυβέρνησης να φέρει το θέμα και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σε περίπτωση που δεν περάσει, το θέμα σταματά εκεί που είναι; Δηλαδή, παγώνει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Κοιτάξτε να δείτε. Εγώ δεν πρόκειται να κάνω τώρα σχολιασμό για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην πΓΔΜ. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι, πρώτον, ο κύριος Ζάεφ έχει δηλώσει ότι δεν παραιτείται από την προσπάθεια, το κάθε άλλο. Δεν παραιτείται, κάθε άλλο, από την προσπάθεια επικύρωσης για τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Διότι, εδώ συζητάμε για μία προσπάθεια για να τεθεί σε ισχύ –νομίζω ότι η γειτονική μας χώρα την έχει πληρώσει τη Συμφωνία- και αυτό το οποίο μένει είναι να πληρωθούν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις, για να προχωρήσει και η Ελλάδα στην κύρωση και να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία. Ο κύριος Ζάεφ, λοιπόν, είναι δεσμευμένος, ηθικά δεσμευμένος, πέρα από τη νομική δέσμευση που έχει, να προσπαθήσει να υλοποιήσει, να πληρώσει τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, είναι και πολιτικά δεσμευμένος σε αυτή την προσπάθεια. Και το χαιρετήσαμε και το επαινέσαμε. Επομένως, αυτό που μένει να δούμε είναι το χρονοδιάγραμμα της πλήρωσης αυτών των ουσιαστικών προϋποθέσεων. Στην πραγματικότητα, της αναθεώρησης του Συντάγματος, που είναι και ο κεντρικός όρος για να προχωρήσει και η ελληνική πλευρά στην κύρωση της Συμφωνίας και να πετύχει…

ΣΧΙΝΑΣ: Ναι, αλλά είναι λογικό, εάν δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, να παγώσει το θέμα. Τουλάχιστον σε επίπεδο γείτονος χώρας. Τώρα, από εκεί και πέρα, αυτό…  

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι έτσι. Δεν είναι έτσι ακριβώς. Δηλαδή, υπάρχουν πολιτικές επιλογές που θα μπορούσε να κάνει ο κύριος Ζάεφ, οι οποίες θα οδηγούσαν σε μία συνταγματική αναθεώρηση. Αλλά, σας ξαναλέω, εγώ αυτή τη στιγμή δεν θέλω να κάνω σχολιασμό για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Το ζήτημα είναι ότι υπάρχει μία ισχυρή πολιτική δύναμη, ένας ισχυρός πολιτικός φορέας στη γειτονική χώρα, που δεσμεύεται να προσπαθήσει με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή του για την πλήρωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων, δηλαδή της αναθεώρησης του Συντάγματος, και εμείς, σας ξαναλέω, και το χαιρετίζουμε και το επαινούμε αυτό. Το παρακολουθούμε στενά και υποστηρίζουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για να προχωρήσει όλη αυτή η διαδικασία και να μην χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία, μια τέτοια μεγάλη ευκαιρία γιατί θα είναι πραγματικά κρίμα.

ΣΧΙΝΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Τζανακόπουλε γι αυτή τη συζήτηση. Καλή σας μέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Καλή σας μέρα.

  • 1
  • 2