Ομιλία στην εκδήλωση «Παραπληροφόρηση & Συμφωνία των Πρεσπών»
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ
➜ Βαδίζουμε ήδη τους πρώτους μήνες μετά την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, μιας συμφωνίας που χαρακτηρίστηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας διπλωματικό παράδειγμα και μοντέλο ειρηνικής επίλυσης διακρατικών διαφορών για ολόκληρο τον κόσμο.
➜ Μιας Συμφωνίας που χειροκροτήθηκε από ολόκληρο τον κόσμο. Εκτός, από τις δυνάμεις του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της οπισθοδρόμησης που και στις δύο πλευρές έμειναν μόνες τους στον απομονωτισμό τους.
➜ Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναδιάταξε μονάχα το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία. Αναδιάταξε και τον πολιτικό και διπλωματικό χάρτη της Ευρώπης βάζοντας τα θεμέλια για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την συνεργασία και την συνανάπτυξη.
➜ Η δική μας θέση είναι ότι πρόκειται για μια Συμφωνία που επιλύει μια σύνθετη ταυτοτική διαφορά με παραδειγματικό τρόπο και με απόλυτο σεβασμό των ιδιαίτερων εθνικών, πολιτιστικών, ιστορικών χαρακτηριστικών και διαδρομών των δύο λαών των Βαλκανίων και ολόκληρου του κόσμου.
ΔΙΑΧΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
➜ Είναι πλέον χρέος μας να εφαρμόσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα επιστρέψουμε σε εποχές όπου ο εθνικισμός, ο σωβινισμός, η πατριδοκαπηλία θα καθοδηγούν τις επιλογές μας στην εξωτερική πολιτική.
➜ Και αυτό θα γίνει μόνο εάν διαχυθούν στην κοινωνία της Μακεδονίας και της Βόρειας Μακεδονίας τα αποτελέσματα της Συμφωνίας δηλαδή όλα εκείνα τα θετικά στοιχεία που συντείνουν στην ομαλοποίηση των εμπορικών σχέσεων, στην ανάδυση νέων ευκαιριών για επενδύσεις καθώς και στις δυνατότητες ανάπτυξης έργων υποδομών που θα είναι επωφελή και για τις δύο χώρες.
➜ Σε αυτήν ακριβώς τη συγκυρία, ο Πρωθυπουργός και η Ελληνική Κυβέρνηση ετοιμάζονται σε λίγες μέρες να πραγματοποιήσουν το πρώτο επίσημο ταξίδι στη Βόρεια Μακεδονία μαζί με πολυμελή επιχειρηματική αποστολή για την υπογραφή διακρατικών και επιχειρηματικών συμφωνιών. Ήδη λοιπόν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της Συμφωνίας των Πρεσπών παίρνουν σάρκα και οστά.
ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ & ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΙΑ
➜ Η πραγματικότητα αυτή μέχρι πριν από λίγα χρόνια φάνταζε όνειρο θερινής νυκτός και στις 2 χώρες και αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι κανείς δεν ήθελε στην πραγματικότητα να λύσει το θέμα.
➜ Άλλοι το άφηναν να χρονίζει, να ταλαιπωρεί τις δύο χώρες αλλά και τα Βαλκάνια για περίπου 30 χρόνια ώστε να μην πάρουν το πολιτικό κόστος μίας ενδεχόμενης λύσης. Γιατί φοβούνταν να συγκρουστούν με τα στερεότυπα.
➜ Άλλοι πάλι, το εργαλειοποίησαν για να χτίσουν πολιτικές καριέρες και στις δύο πλευρές των συνόρων. Και οι δύο ενδύθηκαν το μανδύα του πατριωτισμού για να κρύψουν αυτό που πραγματικά ήταν: Πατριδοκάπηλοι.
➜ Για να το κάνουν αυτό έριχναν για 30 χρόνια διαρκώς νερό στο μύλο της ακροδεξιάς και στις δύο χώρες σε μία διαρκή έξαρση παραδοξολογίας. Επένδυσαν στην καλλιέργεια κίβδηλων εθνικών μύθων και πρόταξαν συνθήματα που ενεργοποίησαν εθνικιστικά αντανακλαστικά για να κρύψουν τη διάτρητη και σαθρή επιχειρηματολογία τους.
➜ Φθάνουν στο πρωτοφανές οξύμωρο, η αντιπολίτευση τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βόρεια Μακεδονία, να χρησιμοποιούν τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα για να αντιστρατευθούν τη συμφωνία: Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια ακόμη και προδοτική. Το VMRO από την άλλη μεριά ισχυρίζεται επίσης ότι η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια ακόμη και προδοτική.
➜ Πώς γίνεται αυτό; Αυτό ακριβώς είναι το παράδοξο του εθνικισμού. Γιατί ποια αλήθεια από τις δύο αφηγήσεις είναι η αληθινή; Ποιος εθνικισμός έχει δίκιο; Η απάντηση είναι κανένας εθνικισμός δεν έχει δίκιο. Γιατί ο εθνικισμός δεν έχει ποτέ δίκιο.
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 90
➜ Η εναντίωση στη Συμφωνία έχει πάρει πολλές διαφορετικές μορφές. Μία από αυτές είναι τα fake news τα οποία φύονται στο έδαφος της καχυποψίας που έχει καλλιεργήσει η υπεραπλουστευτική ρητορική, τα ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα και η πολιτική δημαγωγία.
➜ Αυτές οι πρακτικές έχουν μακρά ιστορία που πηγαίνει πίσω στην έξαρση των εθνικισμών στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν οι χειρισμοί της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά έθρεψαν το τέρας του εθνικισμού στην Ελλάδα και τελικά οδήγησαν στα αδιέξοδα από τα οποία βγήκαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
➜ Τη σκυτάλλη από το ελληνικό εθνικισμό των αρχών της δεκαετίας του 90 πήραν VMRO όπου τα παράδοξα τροφοδότησαν το ένα το άλλο και δημιούργησαν ένα παραδοξολογικό σύμπαν ακροτήτων και κιτς και από τις δύο πλευρές των συνόρων.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΕΞΑΡΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
➜ Αφού λοιπόν περάσαμε και οι δύο χώρες στιγμές και περιόδους τραγέλαφου και εθνικιστικής έξαρσης φτάσαμε στις Πρέσπες όπου φαίνεται ότι οι εθνικισμοί επέστρεψαν. Και τι δεν έχουμε δει και τι δεν έχουμε ακούσει για το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών.
➜ Σε ένα πρώτο επίπεδο υφιστάμεθα μια βάναυση υπεραπλούστευση που συχνά ήταν και είναι και παραληρηματική και ανερμάτιστη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ισχυρισμός «παραδώσατε το όνομα Μακεδονία», ισχυρισμός που ακούστηκε και από τις δύο πλευρές. Χαρίσατε το όνομα μας λένε οι μεν. Παραδώσατε το όνομά σας λένε οι δε. Τι από τα δύο ισχύει; Τίποτα από τα δύο. Για άλλη μια φορά το παράδοξο του εθνικισμού μας χτυπάει την πόρτα.
FAKE NEWS
➜ Το δεύτερο επίπεδο είναι η η επιλεκτική παρουσίαση «ειδήσεων» όπου παρουσιάζεται η μισή -αν όχι λιγότερη απο τη μισή αλήθεια. Για παράδειγμα η είδηση ότι η Κίνα δεν έδωσε άδεια χρήσης εμπορικού σήματος με την επωνυμία «μακεδονικός» εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η είδηση δεν περιλαμβάνει το γεγονός ότι η Κίνα αρνείται τη χορήγηση σήματος με την επωνυμία «μακεδονικός» ήδη από το 2010 και μάλιστα όχι μόνο για τα προϊόντα που προέρχονται από την Ελλάδα αλλά και για εκείνα που προέρχονται από τη Βόρεια Μακεδονία.
➜ Αυτά τα δύο επίπεδα παραπληροφόρησης ακολουθούνται από τα λεγόμενα σκληρά fake news με κορυφαίο παράδειγμα αυτό περί της δήθεν ολοκλήρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών με αντάλλαγμα τη μη περικοπή των συντάξεων.
➜ Ή η «είδηση» που κυκλοφόρησε εν ριπή οφθαλμού την ώρα που υπογραφόταν η Συμφωνία των Πρεσπών περί ύπαρξης δήθεν νεκρής διαδηλώτριας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πισοδέρι. Στην πραγματικότητα η φωτογραφία που είχε διακινηθεί δεν είχε καμία σχέση με την Ελλάδα και φυσικά δεν υπήρχε νεκρή γυναίκα στο Πισοδέρι.
➜ Επομένως εδώ μιλάμε για μια κατάσταση η οποία είχε τεθεί πλήρως εκτός ελέγχου ενώ αντίστοιχες ψευδείς ειδήσεις είμαι βέβαιος ότι κυκλοφόρησαν και στη Βόρεια Μακεδονία.
ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ
➜ Όμως οι ψευδείς ειδήσεις είναι η κορυφή του παγόβουνου όπως υπαινίχθηκα. Το κύριο ερώτημα είναι για ποιο λόγο έχουν τα fake news τέτοια διεισδυτικότητα; Γιατί γίνοται πιστευτά; Γιατί παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα;
➜ Η απάντηση είναι απλή: Διότι αναπαράγονται στο φόντο των εθνικιστικών αφηγημάτων , των στερεοτύπων, των παραληρημάτων μεγαλείου και των μεγαλοιδεατισμών.
➜ Όλα αυτά αποτελούν σήμερα τον μεγάλο εχθρό. Τον εχθρό της φιλίας των λαών, της αλληλεγγύης. Τον εθνικισμό έχουμε όλοι μας ευθύνη να τον νικήσουμε: κυβερνήσεις, δημοσιογράφοι, μέσα ενημέρωσης.
➜ Διαφορετικά το μέλλον μας επιφυλλάσσει μόνο σκοτάδι. Και εμείς θέλουμε το φως.
Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ
• Με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, η ελληνική κυβέρνηση διευθετεί οριστικά το ζήτημα της προστασίας της α΄ κατοικίας: η λαϊκή κατοικία προστατεύεται & συγχρόνως οι τράπεζες εξυγιαίνουν ταχύτερα τα χαρτοφυλάκιά τους από τα κόκκινα δάνεια.
• Με το νέο θεσμικό πλαίσιο η α΄ κατοικία προστατεύεται όχι μόνο για τους ευάλωτους οφειλέτες με στεγαστικό δάνειο αλλά & για πολλούς επαγγελματίες με επιχειρηματικό ενώ προβλέπεται επιδότηση δόσης δανείων για τους δικαιούχους που θα υπαχθούν στις σχετικές διατάξεις.
• Οι προϋποθέσεις & τα κριτήρια που είχαν συμφωνηθεί στον πυρήνα της αρχικής συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τις τράπεζες δεν άλλαξαν. Aνεξαρτήτως επαγγελματικής κατάστασης, κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να ενταχθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το νέο καθεστώς προστασίας της α’ κατοικίας. Συγκεκριμένα: [IMAGE]
• Θυμίζω ότι παραλάβαμε μια χώρα στην οποία από 1/1/2015 είχε πάψει να ισχύει οποιαδήποτε προστασία της α΄κατοικίας. Από τότε έως σήμερα καταφέραμε την παράταση της ισχύος του νόμου Κατσέλη, την εξέλιξή του με τις παρεμβάσεις Σταθάκη &σήμερα κλείνουμε οριστικά αυτή την εκκρεμότητα.
• Η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελούσε και αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση. Σήμερα κλείνουμε αυτή την εκκρεμότητα με μια ρύθμιση που προστατεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών & με επιπρόσθετη πρόβλεψη για τα επιχειρηματικά δάνεια.
• H στάση της ΝΔ συνιστά μνημείο πολιτικού αμοραλισμού & θράσους: Εκείνοι που άφησαν τη λαϊκή κατοικία απροστάτευτη & την ίδια στιγμή έκαναν τη μία ανακεφαλαιοποίηση πίσω από την άλλη, χωρίς σχέδιο & μέριμνα για τα κόκκινα δάνεια, σήμερα θα έπρεπε τουλάχιστον να σιωπούν.
• Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι οι πολιτικοί υπαίτιοι της έκρηξης του ιδιωτικού χρέους νοικοκυριών & επιχειρήσεων. Το ότι ΝΔ & ΠΑΣΟΚ δεν είχαν φροντίσει να υπάρχει πρόβλεψη για την προστασία της α΄κατοικίας όταν αναλάβαμε δεν ήταν αμέλεια αλλά στρατηγική επιλογή.
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
Κυρίες και Κύριοι ,
Η ελληνική κυβέρνηση όπως γνωρίζετε κατέθεσε χθες στο κοινοβούλιο διάταξη που διευθετεί οριστικά το ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ένα ζήτημα που προέκυψε με τρόπο εμφατικό στη διάρκεια της κρίσης και αφορά χιλιάδες συμπολίτες μας.
Με τη ρύθμιση που κατατέθηκε χθες επιτυγχάνεται ο στόχος που είχαμε θέσει εξαρχής να προστατευθεί δηλαδή η λαϊκή κατοικία, και συγχρόνως οι τράπεζες να καταφέρουν να εξυγιάνουν ταχύτερα τα χαρτοφυλάκιά τους από τα κόκκινα δάνεια.
Για πρώτη φορά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστατεύεται η πρώτη κατοικία όχι μόνο για τους ευάλωτους οφειλέτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο αλλά και για πολλούς επαγγελματίες που έχουν πάρει επιχειρηματικό δάνειο.
Επίσης, για πρώτη φορά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπεται η επιδότηση της δόσης των δανείων για τους δικαιούχους που θα υπαχθούν στις σχετικές διατάξεις.
Για να μπορεί κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως της επαγγελματικής του κατάστασης να ενταχθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που είχαν συμφωνηθεί στον πυρήνα της αρχικής συμφωνίας της κυβέρνησης με τις τράπεζες δεν άλλαξαν.
Συγκεκριμένα:
– Η κάλυψη αφορά την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ για στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, ενώ αντίστοιχα για τα επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας η αντικειμενική αξία του ακινήτου πρέπει να είναι μέχρι και 175.000 ευρώ.
– Επίσης, η ύπαρξη άλλης, πέραν της κύριας κατοικίας, ακίνητης περιουσίας ή μεταφορικών μέσων του αιτούντος δεν κωλύει την υποβολή της αίτησης, αρκεί η αντικειμενική αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας και των μεταφορικών μέσων, να μην υπερβαίνει το διπλάσιο της συνολικής προς ρύθμιση οφειλής και σε κάθε περίπτωση τις 80.000 ευρώ.
– Για πρώτη φορά στο νέο πλαίσιο εντάσσονται επιχειρηματικά δάνεια που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία του οφειλέτη.
– Οι υπαγόμενοι στο νέο πλαίσιο θα καταβάλλουν μέχρι και το 120% της αξίας της κύριας κατοικίας τους με χαμηλό επιτόκιο και σε χρονική περίοδο, που μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 25 χρόνια.
– Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη ώστε το επιτόκιο της ρύθμισης να είναι ιδιαίτερα χαμηλό συγκεκριμένα στο ύψος του Euribor τριμήνου προσαυξημένο κατά 2%, προκειμένου να προσδιορίζεται χαμηλή μηνιαία δόση.
– Στο νέο πλαίσιο προβλέπεται για πρώτη φορά η επιδότηση του Δημοσίου για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης – δηλαδή έως και 25 χρόνια – στις καταβαλλόμενες δόσεις.
– Η διαδικασία της ρύθμισης θα διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ αν δεν επιτευχθεί συναινετική ρύθμιση, ο οφειλέτης δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του με απόφαση δικαστηρίου.
– Τα όρια του οικογενειακού εισοδήματος διαμορφώθηκαν κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αντιστοιχούν στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως αυτές καθορίστηκαν από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, προσαυξημένες κατά 70%.
– Τέλος, σε κάθε περίπτωση το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή.
Η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αποτελούσε και αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση.
Θυμίζω ότι παραλάβαμε μια χώρα στην οποία από την 1/1/2015 είχε πάψει να ισχύει η οποιαδήποτε προστασία της πρώτης κατοικίας. Καταφέραμε από τότε μέχρι σήμερα, τόσο την παράταση ισχύος του νόμου Κατσέλη, την εξέλιξη του με τις παρεμβάσεις του νόμου Σταθάκη και σήμερα, κλείνουμε αυτή την εκκρεμότητα με μια ρύθμιση που προστατεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών, με επιπρόσθετη πρόβλεψη και για τα επιχειρηματικά δάνεια.
Με αυτή την έννοια, η στάση και η κριτική της ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα συνιστά μνημείο νομίζω πολιτικού αμοραλισμού και θράσους. Οι άνθρωποι που άφησαν απροστάτευτη τη λαϊκή κατοικία, την ίδια στιγμή που έκαναν τη μία ανακεφαλαιοποίηση πίσω από την άλλη χωρίς σχέδιο και χωρίς μέριμνα για τα κόκκινα δάνεια, σήμερα θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι λίγο πιο προσεκτικοί όταν ασκούν κριτική.
Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι οι πολιτικοί υπαίτιοι της έκρηξης του ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, το οποίο όπως πολύ καλά γνωρίζετε έλαβε χώρα την περίοδο 2010-2014, ενώ ο ελληνικός λαός γνωρίζει το γεγονός ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν είχαν φροντίσει να υπάρχει καμία πρόβλεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν ήταν αμέλεια αλλά στρατηγική επιλογή.
Διότι στον κόσμο των διαπλεκόμενων ελίτ που υπερασπίζονται, ο αδύναμος, ο ευάλωτος δεν έχει δικαίωμα στην προστασία. Αντίθετα, η προστασία αφορά τους ισχυρούς, τις βίλες, τα εξοχικά και τις πισίνες που μέσα από χαριστικές φωτογραφικές ρυθμίσεις μπορούν να τους εξασφαλίζονται εσαεί και υπάρχουν αρκετά παραδείγματα για αυτό, για τα οποία θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και σήμερα.
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή πλανάται, με αφορμή διάφορες δηλώσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, το σενάριο να δοθεί επίδομα Πάσχα σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, έχει τέτοια πρόθεση η κυβέρνηση; Και υπάρχει κονδύλι διαθέσιμο για κοινωνικές παροχές;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ποιες δηλώσεις αναφέρεστε, κ. Ζορμπά;
ΖΟΡΜΠΑ: Του κ. Πετρόπουλου εχθές.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι αυτά τα ζητήματα έχουν ξεκαθαριστεί ήδη από χθες, με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Εγώ θα σας πω το εξής: Η κυβέρνηση αυτή δεν μοιράζει λεφτά με το ελικόπτερο. Η κυβέρνηση αυτή δεν κάνει προεκλογικά κόλπα, δεν κάνει προεκλογικά τρικ. Έχει μια πολύ συγκεκριμένη δημοσιονομική, αλλά και κοινωνική πολιτική, την οποία την έχει ξεδιπλώσει καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της. Θα σας θυμίσω ότι είμαστε εκείνοι, οι οποίοι βγάλαμε τη χώρα από τον δημοσιονομικό βούρκο, στον οποίο οδήγησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για μια περίπου 30ετία. Ήμασταν εκείνοι, οι οποίοι για πρώτη φορά καταφέραμε να επιτύχουμε τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, οι οποίοι προβλέπονταν από τα προγράμματα.
Και όχι μόνο αυτό. Αυτό το οποίο καταφέραμε ήταν να δημιουργήσουμε κι έναν δημοσιονομικό χώρο, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της τετραετίας, τον οποίο επιστρέφαμε σε εκείνους, οι οποίοι είχαν περισσότερο ανάγκη. Δηλαδή, στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Να σας θυμίσω το κοινωνικό μέρισμα του 2016, το οποίο τότε χαρακτηρίστηκε προεκλογικό. Να σας θυμίσω το κοινωνικό μέρισμα του 2017, το οποίο επίσης χαρακτηρίστηκε προεκλογικό. Να σας θυμίσω το κοινωνικό μέρισμα του 2018, που επίσης χαρακτηρίστηκε προεκλογικό; Να σας πω ότι για το 2019 προβλέφθηκε συγκεκριμένος δημοσιονομικός χώρος περίπου 1 δισ. ευρώ, ο οποίος πλέον χρησιμοποιείται στον τρέχοντα Προϋπολογισμό για να υπάρξουν ελαφρύνσεις σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες;
Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά με σχέδιο, με δημοσιονομική σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και με βασική μέριμνα τη στήριξη των πολλών, τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, χωρίς να παίζουμε παιχνίδια προεκλογικού χαρακτήρα.
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, η σχετική ρύθμιση κατατέθηκε. Θα ήθελα να μάθω πότε θα ψηφιστεί και αν έχετε πάρει τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων, μετά από τις αλλεπάλληλες συζητήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω κ. Καλογεροπούλου. Η ρύθμιση θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας, η συζήτηση με τους εταίρους έχει προχωρήσει, έχουμε βρει πάρα πολλά κοινά σημεία, υπάρχουν ακόμα κάποιες μικρές διαφορές πάνω σε ζητήματα στα οποία νοήμονες άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν διαφορετικές απόψεις. Ωστόσο, διατηρούμε τη δυνατότητα να θεωρούμε ότι γνωρίζουμε καλύτερα την ελληνική αγορά ακινήτων από τους εταίρους μας και με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη σχέση μας μαζί τους.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μια που αναφερθήκατε στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και μιλήσατε για προστασία σε κάποιους και για ατιμωρησία, σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας μία δίωξη που ασκήθηκε στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην επιθεωρητής της Εθνικής Τράπεζας, για μια περιουσιακή ζημιά που υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ, για τρία δάνεια που έλαβε το 2007 και τα οποία δεν πλήρωσε ποτέ, δεν του ζητήθηκαν ποτέ. Και σήμερα μαθαίνουμε ότι αυτή η δίωξη, οι πληροφορίες οι δημοσιογραφικές λένε, ότι έχει ασκηθεί εδώ και δύο μήνες και τηρείται σιγή ιχθύος. Θέλω να σας ρωτήσω, είναι δυνατόν ο ελεγκτής να είναι και ελεγχόμενος;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, κ. Χατζηνικόλα. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σε παλαιότερες υποθέσεις, θα θυμάστε στην περίπτωση του κ. Πολάκη, είχε επιδείξει ακαριαία αντανακλαστικά. Δεν φαίνεται να επιδεικνύει τα ίδια αντανακλαστικά με τον συνεργάτη του, τον κ. Πάσχα, στον οποίο ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη για θαλασσοδάνεια ύψους 800.000 ευρώ, η οποία νομίζω ότι δημιουργεί ένα μέγιστο ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον κ. Στουρνάρα. Νομίζω ότι είναι ένα θέμα για το οποίο αναμένουμε τις εξηγήσεις του, την τοποθέτησή του, τη δημόσια τοποθέτησή του, καθώς νομίζω ότι εγείρει τεράστια ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο διοικείται σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος. Αναμένουμε τις εξηγήσεις, τις απαντήσεις και τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα, σε σχέση με το ζήτημα αυτό, το οποίο νομίζουμε ότι είναι μείζον.
Ωστόσο, δεν βλέπω την ίδια, αν θέλετε, ζέση, ή τον ίδιο ζήλο, στην προβολή του συγκεκριμένου ζητήματος, σε σχέση με τον τρόπο που προβάλλονται τέτοιου τύπου, όχι τέτοιου τύπου, σε καμία περίπτωση τέτοιου τύπου, αλλά πολύ χαμηλότερης έντασης ηθικά ζητήματα, όταν αυτά σχετίζονται με ανθρώπους, οι οποίοι συμπαρατάσσονται με την κυβέρνηση στον αγώνα της για τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας, στον αγώνα της για δημοκρατία. Νομίζω ότι πρόκειται για δύο μέτρα και δύο σταθμά, τα οποία κάποια στιγμή και το μιντιακό σύστημα και ο πολιτικός διάλογος και η δημόσια σφαίρα, πρέπει να τα συζητήσουν ανοιχτά. Για ποιον λόγο έχουμε αυτά τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά; Όχι μόνο στον τρόπο με τον οποίο, για παράδειγμα, λειτούργησε ο κ. Στουρνάρας. Σύγκρινα προηγουμένως τα ακαριαία του αντανακλαστικά, όταν είχαμε το θέμα του απολύτως νομίμου δανείου του κ. Πολάκη, σε σχέση με τη σημερινή του σιωπή τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα. Δεν γνωρίζω κάτι, δεν γνωρίζω αν έχει κάνει κάποια δήλωση ο κ. Στουρνάρας για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, τα οποία τηρούνται από τον ίδιο τον Τύπο, από το ίδιο το μιντιακό σύστημα στη χώρα.
ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Επειδή υπάρχει ένα θέμα σήμερα, με πρώτη είδηση σχεδόν την υποψηφιότητα του κ. Κόκκαλη. Θα ήθελα να μου πείτε με ποια κριτήρια έγινε αυτή η επιλογή; Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν κάποιους επιχειρηματίες, οι οποίοι βρίσκονταν σε λίστες Panama Papers, Lagarde, κτλ., τους αποδοκίμαζε. Και γεννάται το ερώτημα ότι εδώ μάλλον υπάρχει και μια μεγάλη αντίφαση. Οπότε μπορείτε να μας ξεκαθαρίσετε ποια ήταν τα κριτήρια της επιλογής της συγκεκριμένης υποψηφιότητας;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βρίσκεται σε κάποια λίστα ο Πέτρος Κόκκαλης, που γνωρίζετε εσείς, κ. Κατσίγιαννη;
ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Υπήρχαν ρεπορτάζ στο παρελθόν που είχαν αναφέρει ονόματα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βρίσκεται σε κάποια λίστα, την οποία γνωρίζετε εσείς;
ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν ξέρω, εσείς θα μας πείτε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, ακούστε να δείτε. Ο κ. Κόκκαλης, πέρα από ένα βαρύ όνομα, έχει και μία προσωπική ιστορία, μια προσωπική πολιτική διαδρομή, μια καταγραφή στον δημόσιο χώρο, στη δημόσια σφαίρα στη χώρα. Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος εξελέγη το 2014 δημοτικός σύμβουλος, υπήρξε αντιδήμαρχος Πειραιά, ήταν άνθρωπος ο οποίος κινητοποιήθηκε με αλληλεγγύη στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ένας άνθρωπος ο οποίος πολιτικά –αν θέλετε- δραστηριοποιήθηκε σε ζητήματα οικολογικής προστασίας, σε ζητήματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι, όμως, ένα θέμα. Σήμερα, ο κ. Πέτρος Κόκκαλης συμπαρατάσσεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και με την Αριστερά, σε έναν αγώνα απέναντι στον μιντιακό υπόκοσμο, απέναντι στην ακροδεξιά υποκουλτούρα, απέναντι σε μια συνθήκη ζοφερή, η οποία απειλεί το ελληνικό πολιτικό σύστημα και την ελληνική δημοκρατία. Συμπαρατάσσεται, λοιπόν, σε αυτό τον αγώνα για δημοκρατία και νομίζω ότι δεν είναι η πρώτη φορά, ξέρετε, κ. Κατσίγιαννη, που άνθρωποι με κοινωνική συγκεκριμένη θέση, έχουν εντελώς διαφορετική πολιτική τοποθέτηση μέσα στη συγκυρία. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι άνθρωποι που προέρχονται από την αστική τάξη έχουν ξανασυμμαχήσει και έχουν ξανασυμπαραταχθεί με την Αριστερά στο παρελθόν και θα ξανασυμπαραταχθούν με την αριστερά στο μέλλον. Αυτό ακριβώς φαίνεται να ενοχλεί σήμερα συγκεκριμένα συμφέροντα, τα οποία αντιλαμβάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια δυνατότητα ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής διείσδυσης, φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι δεν υφίσταται η φαντασιακή υγειονομική ζώνη, την οποία προσπαθούσαν ή προσπαθούν να δημιουργήσουν γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια μαζική πολυσυλλεκτική δύναμη της Αριστεράς, με την οποία ο κ. Κόκκαλης συμπαρατάσσεται στον αγώνα για τη δημοκρατία, στον αγώνα απέναντι στην ακροδεξιά, στον αγώνα απέναντι στον μιντιακό υπόκοσμο, ο οποίος απειλεί τη δημοκρατία στη χώρα. Και αυτή τη συμμετοχή του σε αυτό τον κοινό αγώνα την καλωσορίζουμε.
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γι’ αυτό που είπατε για την τροπολογία. Μιλήσατε για μία ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η ΝΔ σας κατηγορεί ότι δεν υπάρχει αυτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Πότε θα δημιουργηθεί και με ποιες προϋποθέσεις; Πότε θα λειτουργήσει, κατά πρώτο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα δημιουργείται και θα λειτουργήσει απολύτως άμεσα.
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Κατά δεύτερο, σήμερα οι συνταξιούχοι είχαν μια κινητοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Έχουν μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό το Σάββατο το μεσημέρι, στη μία η ώρα, μας είπε ο κύριος Κουμπούρης. Εκεί υπάρχει πιθανότητα να ανακοινώσει ο κύριος Πρωθυπουργός κάποια μέτρα άμεσα, όπως ζητούν οι ίδιοι; Όπως καταβολή κάποιου επιδόματος, ενόψει του Πάσχα ή όχι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα σε σχέση με το ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι οποτεδήποτε δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, αυτός ο δημοσιονομικός χώρος χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση αδικιών. Αυτό είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας και νομίζω ότι, σε σχέση με αυτό, έχουμε δώσει δείγματα γραφής στο παρελθόν. Αν και εφόσον, λοιπόν, στο μέλλον δημιουργηθούν τέτοιου τύπου δημοσιονομικές δυνατότητες, πάντοτε έχοντας ως δεδομένο ότι θα πρέπει να εξασφαλίζεται η υγεία των δημόσιων οικονομικών, τότε θα σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα παραπανίσια χρήματα –αν θέλετε- θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, για τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας.
ΛΑΤΤΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει κάποια εξέλιξη, σχετικά με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία σε 120 δόσεις;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Κοιτάξτε να δείτε, έχουμε ήδη τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό. Το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται τις ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες, όταν θα είναι έτοιμες και τεχνικά, θα ανακοινωθούν ως προς το περιεχόμενο και την ουσία τους από τη μεριά των αρμοδίων υπουργείων. Ωστόσο, ναι, είναι βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε τέτοιου τύπου και τέτοιου χαρακτήρα παρέμβαση για την ελάφρυνση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Νομίζω ότι είναι ένα από τα ζητήματα τα οποία και από τη μεριά του υπουργείου Οικονομικών και από τη μεριά του υπουργείου Εργασίας έχουν απαντηθεί.
ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, επανέρχομαι στο θέμα με το σενάριο του επιδόματος Πάσχα. Ήθελα να καταλάβω, γιατί μπερδεύτηκα λίγο από την πρώτη σας απάντηση. Διαψεύδετε το σενάριο ή την περιγραφή που αποδίδεται σε αυτό το σενάριο, ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προεκλογικό κόλπο και τρικ;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι έχω απαντήσει με πολύ μεγάλη σαφήνεια στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τον τρόπο με τον οποίο το υπερπλεόνασμα, το οποίο θα δημιουργούνταν για το 2019, θα κατανεμηθεί για την κοινωνική στήριξη της πλειοψηφίας. Έχουμε ανακοινώσει και έχουμε ψηφίσει στον Προϋπολογισμό ότι αυτά τα χρήματα, δηλαδή το 1 δισ. περίπου παραπάνω, 1 δισ. εκατό εκατομμύρια, θα κατανεμηθούν στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στην αύξηση των προσλήψεων στα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και στην ειδική αγωγή. Έχουμε ανακοινώσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%. Έχουμε ανακοινώσει -και εφαρμόζονται όλα αυτά- την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες. Έχουμε ανακοινώσει την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, στο ύψος του 50%. Αυτά είναι τα μέτρα εκείνα τα οποία εφαρμόζονται, κάνοντας χρήση του δημοσιονομικού χώρου του 2019. Τίποτα περισσότερο, αυτή τη στιγμή, δεν έχω να σας πω σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2019.
ΚΕΧΑΓΙΑ: Επειδή είπατε, εάν και εφόσον υπάρξουν παραπανίσια λεφτά, χρησιμοποιώ τη δική σας φράση …
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Νομίζω ήμουνα πάρα πολύ καθαρός και πάρα πολύ σαφής.
ΚΕΧΑΓΙΑ: Για παραπανίσια λεφτά ή για απόδοση …
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ήμουνα πάρα πολύ σαφής. Λέω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 χρησιμοποιείται.
ΚΕΧΑΓΙΑ: Ναι, αλλά περιμένουμε και 1 δισ. ευρώ από τις επιστροφές των ομολόγων.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά τα χρήματα σχετίζονται με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχουν αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους, όσον αφορά τη ρύθμιση των 120 δόσεων; Και όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας, υπάρχει περίπτωση προστασίας τους;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις χηρείας, είναι ένα θέμα, το οποίο με πολύ μεγάλη προσοχή το επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και εφόσον καταλήξει, θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. Σε ό,τι αφορά τις 120 δόσεις, έχουμε πει ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία, τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση.
ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η υπόθεση της κυρίας Λοΐζου, η οποία ήρθε στη δημοσιότητα μετά την επιλογή ένταξής της στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν πληγώνει το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Λοΐζου, πράγματι, πριν από μια δεκαετία περίπου υπέπεσε σε ένα ατόπημα, σε ένα λάθος. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι κάθε φορά αυτό καθ΄ αυτό το ατόπημα, απλώς και μόνο. Είναι και ο τρόπος που το αντιμετωπίζει κανείς. Και νομίζω ότι η κυρία Λοΐζου είχε την ευθιξία και την ηθική ακεραιτότητα, ακριβώς επειδή ήθελε να προσφέρει σε αυτό τον αγώνα και να προσθέσει σε αυτό τον αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ, να παραιτηθεί από το ψηφοδέλτιό του. Η κυρία Λοΐζου δεν προχώρησε σε δηλώσεις του τύπου «θα σας τελειώσω», δεν προχώρησε σε δηλώσεις του τύπου «θα σας πάω αίμα». Δεν μίλησε για σκευωρίες, όπως συνηθίζουν να κάνουν διάφορα στελέχη, βουλευτές και μεγαλοπαράγοντες της ΝΔ όταν τους πιάνουν με τη γίδα στην πλάτη και η γίδα εκεί είναι πραγματικά βαριά, είναι αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Δεν μιλάμε, δηλαδή, για απλά ζητήματα. Και συνήθως, σε αυτό στο οποίο καταφεύγουν είναι δηλώσεις περί σκευωρίας και διάφορες απειλές προς τους δικαστές, προς το πολιτικό σύστημα, προς τον οποιονδήποτε, εν πάση περιπτώσει, αναδεικνύει αυτά τα πολιτικά ζητήματα, καθώς από ό,τι φαίνεται δεν δικαιούται κανείς να ασκεί ηθική κριτική στη ΝΔ. Θα μας πει, ίσως, ο κ. Μητσοτάκης αν θα εξακολουθήσει να διατηρεί τον κ. Κεφαλογιάννη, αυτή τη στιγμή, επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ, στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο οποίος, από όσο ξέρουμε, ελέγχεται από την OLAF για μια σειρά από ζητήματα, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά; Σχετίζονται με κακή χρήση των χρημάτων, τα οποία του οφείλονταν ως ευρωβουλευτή; Δηλαδή, έχουμε καταγγελίες από συνεργάτες του, οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρουν τον κ. Κεφαλογιάννη να παρακρατούσε χρήματα από τους μισθούς τους. Φέρεται ο κ. Κεφαλογιάννης, επίσης, ότι πλήρωνε συνεργάτες, οι οποίοι δεν πάτησαν το πόδι τους ποτέ στο γραφείο τους στις Βρυξέλλες. Για όλα αυτά τα ζητήματα, η ΝΔ θα πάρει πολιτική θέση; Για όλα αυτά τα ζητήματα, ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει πολιτική θέση; Για όλα αυτά τα ζητήματα, ο κ. Κεφαλογιάννης θα πάρει πολιτική θέση; Αλλά εδώ, νομίζω, ότι έχουμε να κάνουμε στην κυριολεξία με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Έχουμε να κάνουμε, σας ξαναλέω, με τον κανιβαλισμό ενός μιντιακού και πολιτικού καταστημένου, το οποίο μπορεί να βλέπει το αγκάθι στο μάτι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν βλέπει το δοκάρι στο δικό του.
ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Στην περίπτωση της κυρίας Λοΐζου, γιατί έχουμε μπερδέψει λίγο τα πράγματα, υπήρχε καταδικαστική απόφαση. Αναφέρεστε εσείς σε περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν χρησιμοποιήσει δηλώσεις, που ούτε ποινικές διώξεις δεν έχουν ασκηθεί σε βάρος τους. Οπότε, είναι διαφορετικά τα πράγματα. Υπάρχει υποτίθεται και το τεκμήριο της αθωότητας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω: Για την κυρία Ασημακοπούλου, ας πούμε, η οποία κατέθεσε στη δίκη του κ. Γεωργιάδη, του καταδικασμένου πρωτοδίκως για ασέλγεια σε ανήλικο, επιδείξατε τον ίδιο ζήλο και εσείς, αλλά και το σύνολο του μιντιακού συστήματος της χώρας; Δηλαδή, θεωρείτε, ας πούμε, ότι το να υπερασπίζεται κανείς στο δικαστήριο κάποιον, ο οποίος τελικά καταδικάζεται πρωτοδίκως για ασέλγεια σε ανήλικο, είναι κάτι το οποίο μπορεί να περάσει αβρόχοις ποσίν, κύριε Κατσίγιαννη; Και αν θέλετε να μιλήσουμε για καταδικαστικές αποφάσεις, έχουμε δεκάδες τέτοιες. Έχουμε επίσης και, αν θέλετε, πάρα πολλές καταγγελίες, οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό διερεύνηση. Έχουμε μια σειρά από πολιτικά σκάνδαλα, τεράστιας σημασίας και τεράστιου βάρους, τα οποία διαρκώς αποσιωπώνται, ενώ την ίδια στιγμή, όπως σας είπα, βλέπουν όλοι την αγκίθα στο μάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι αυτή δεν είναι μια τακτική, η οποία δεν έχει συγκεκριμένες σκοπιμότητες, δεν στοχεύει στη δημιουργία εντυπώσεων. Και νομίζω ότι είναι μια υποκινούμενη τακτική. Διότι, αντί να αντιπαρατιθέμεθα με τη Ν.Δ. σε ζητήματα προγράμματος, καθώς αν οποιοσδήποτε ρίξει μια ματιά στο πρόγραμμα της ΝΔ για την κοινωνική πλειοψηφία, τότε η πιθανότερη αντίδρασή του θα ήταν να ανατριχιάσει ή να φύγει τρέχοντας, ακριβώς λοιπόν επειδή δεν θέλει το μιντικακό σύστημα και το πολιτικό σύστημα και το πολιτικό κατεστημένο να μπούμε σε μια προγραμματική αντιπαράθεση, μεγαλοποιεί γεγονότα, επιλέγει την παραπολιτικοποίηση, επιλέγει τον κιτρινισμό και ακριβώς γι΄ αυτόν τον λόγο μιλάμε για δύο μέτρα και δύο σταθμά, κύριε Κατσίγιαννη.
ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Έχει γίνει όμως, κάποια αυτοκριτική στην κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο επιλογής των υποψήφιων ευρωβουλευτών; Με λίγα λόγια, έχουν αποδοθεί ευθύνες γιατί δεν ψάχτηκε καλύτερα, για παράδειγμα, το βιογραφικό της κυρίας Λοΐζου, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους καταστάσεις;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Λοΐζου είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος δραστηριοποιείται στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο. Σας ξαναλέω, λοιπόν, ότι υπέπεσε πριν από μια δεκαετία σε ένα ατόπημα, για το οποίο έχει η ίδια μιλήσει, το οποίο η ίδια έχει παραδεχτεί στο δικαστήριο. Εγώ περιμένω την αυτοκριτική του πολιτικού συστήματος, που για 40 χρόνια απομυζούσε τους πόρους της χώρας. Τέτοια αυτοκριτική δεν έχω δει από τη μεριά του πολιτικού συστήματος. Και μην ξεχνάτε ότι η κυρία Λοΐζου όταν υπέπεσε στο συγκεκριμένο λάθος, στο συγκεκριμένο ατόπημα, δεν ασκούσε δημόσια εξουσία. Αντιθέτως, διάφοροι άλλοι που έχουν καταδικαστεί και όπως σας είπα για πολύ μεγαλύτερης ηθικής και κοινωνικής απαξίας αδικήματα, ασκούσαν δημόσια εξουσία και μάλιστα τα αδικήματα αυτά τελέστηκαν κατά τη διάρκεια της άσκησης δημόσιας εξουσίας τους. Δεν πρόκειται, αυτή τη στιγμή, να μπω σε ονοματολογία. Αλλά, αν θέλετε, να προχωρήσουμε αυτή τη συζήτηση παρακάτω, θα μπορούσα και αυτό να το κάνω.
ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε προηγουμένως ότι ο κ. Κόκκαλης δεν είναι σε καμία λίστα. Ωστόσο, η ΝΔ σας κατηγορεί με βάση την υποψηφιότητά του για σχέσεις με τη διαπλοκή. Έχετε κάτι επ΄ αυτού;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι σχέσεις με τη διαπλοκή, να σας πω ότι χτίζονται στο σκοτάδι, δεν χτίζονται στο φως. Η διαπλοκή δεν ζητά την ψήφο. Η διαπλοκή του πολιτικού συστήματος με ολιγάρχες και επιχειρηματίες ήταν υπόθεση της νύχτας, δεν ήταν υπόθεση της μέρας. Δεν ήταν υπόθεση σταυρού και εκλογών. Ο κ. Κόκκαλης ζητά τον σταυρό των Ελλήνων πολιτών με την πολιτική του διαδρομή και συμπαρατασσόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα για τη Δημοκρατία απέναντι στον μιντιακό υπόκοσμο και την ακροδεξιά. Εάν αυτό η ΝΔ, η οποία είχε αγαστές σχέσεις με τη διαπλοκή όλες τις προηγούμενες δεκαετίες το θεωρεί διαπλοκή, τότε νομίζω ότι έχουμε παρεξηγήσει λίγο τους όρους.
ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι, πριν από λίγο είχαμε υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε διπλανό νησί. Θα ήθελα το δικό σας σχόλιο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή στηλίτευσε αυτή την πρακτική. Νομίζω ότι όταν η Τουρκία βαδίζει στις εκλογές επιλέγει τέτοιου τύπου πρακτικές όξυνσης. Από τη μεριά του το υπουργείο Εξωτερικών έχει προχωρήσει σε αυστηρότατο διάβημα στον Τούρκο πρέσβη. Και σε ό,τι αφορά τις υπερπτήσεις, νομίζω ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάρα πολύ σαφής. Εμείς έχουμε μια πολιτική στρατηγική σε σχέση με την Τουρκία, η οποία βασίζεται σε δύο σαφείς και συγκεκριμένους άξονες. Και ποιοι είναι αυτοί; Από τη μια μεριά, αποφασιστική προστασία της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και από την άλλη μεριά, η διαρκής προσπάθεια να διατηρούμε ανοιχτούς τους πολιτικούς και διπλωματικούς διαύλους με την Τουρκία, καθώς αυτό θεωρούμε ότι είναι επ’ ωφελεία και των δύο χωρών.
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δύο πράγματα ήθελα να ρωτήσω. Κατ΄ αρχήν, αν ο Πρωθυπουργός θα πάει στα Σκόπια την ερχόμενη εβδομάδα, έτσι όπως είχε ακουστεί. Και το δεύτερο, έχει να κάνει με τα κόκκινα δάνεια. Το καινούργιο που φέρνει ο καινούργιος νόμος που φέρατε τώρα έχει να κάνει με τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων. Ωστόσο, υπάρχει μια κριτική ότι αν κάποιος διαβάσει τα μικρά γράμματα, τα ψιλά γράμματα, αυτή η ρύθμιση στην πραγματικότητα αφορά λίγους επιχειρηματίες, μια πολύ συγκεκριμένη ομάδα. Τι απαντάτε σε αυτό;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σχέση με πιθανή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Σκόπια, εφόσον κάτι τέτοιο συμφωνηθεί με την Βόρεια Μακεδονία, τότε θα ανακοινωθεί και αρμοδίως.
Σε ό,τι αφορά τώρα τα ψιλά γράμματα και την περίμετρο, αν θέλετε, των επιχειρηματιών, οι οποίοι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, πράγματι δεν αφορά όλους τους επιχειρηματίες. Εμείς αυτό το οποίο θέλαμε να αποφύγουμε με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ήταν να ενταχθούν πολύ μεγάλα δάνεια στη ρύθμιση αυτή, καθώς αυτό θα έδινε το σήμα ότι στην πραγματικότητα προστατεύουμε στρατηγικούς κακοπληρωτές και όχι αυτό που θα λέγαμε, τον πυρήνα της λαϊκής κατοικίας. Εμείς αυτό το οποίο θέλουμε να προστατεύσουμε είναι τους ανθρώπους οι οποίοι, εξαιτίας της πολυετούς κρίσης, βρέθηκαν σε μια δύσκολη θέση. Ανθρώπους της δουλειάς, ανθρώπους του μόχθου, αυτοαπασχολούμενους που έχουν την ιδιότητα του εμπόρου και δεν προστατεύονταν μέχρι τώρα από οποιαδήποτε ρύθμιση για τα δάνειά τους. Και με αυτή την έννοια, προχωράμε σε αυτή την πολιτική επιλογή. Αυτούς τους οποίους θέλουμε να προστατεύσουμε είναι εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη, εκείνους οι οποίοι ανήκουν στην κοινωνική πλειοψηφία, αυτό που λέμε, στους πολλούς και όχι τα επιχειρηματικά εκείνα δάνεια, τα οποία πάρθηκαν με όρους, αν θέλετε, στρατηγικού κακοπληρωτή. Δεν είναι αυτή η φιλοσοφία και δεν είναι αυτή η βούληση της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση. Νομίζω ότι τα δάνεια, τα οποία εντάσσονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση, αφορούν ακριβώς τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη τη στήριξη από τη μεριά της ελληνικής Πολιτείας και έχουν ανάγκη να ρυθμίσουν το δάνειό τους γιατί βρέθηκαν σε μια δύσκολη θέση κατά τη διάρκεια της κρίσης. Δεν μπόρεσαν να το αποπληρώσουν και με αυτή την έννοια θα πρέπει να τους δώσουμε, ως Πολιτεία και ως κοινωνία, μια δεύτερη ευκαιρία. Αυτή είναι η λογική με βάση την οποία δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη διάταξη και το συγκεκριμένο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
ΤΕΡΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η ΝΔ επανήλθε χθες στο θέμα της Βενεζουέλας και στις πτήσεις των κυβερνητικών αεροσκαφών σε ελληνικά αεροδρόμια και τις στάσεις που έκαναν εκεί. Και ζητά, μάλιστα, και τα πρακτικά, από ό,τι είδα στην ερώτηση, του πύργου ελέγχου με τους πιλότους. Θα ήθελα ένα σχόλιο από εσάς.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σχόλιο να κάνω; Όταν η ΝΔ δεν μπορεί να κάνει πολιτική αντιπαράθεση, στρίβειν δια της Βενεζουέλας. Τι άλλο να σας πω εγώ.
ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Με την εξέλιξη με την κατάθεση της ρύθμισης, πιστεύετε ότι 5 Απριλίου στο Eurogroup θα καταβληθεί και η δόση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω την αλήθεια, θα αντέστρεφα την ερώτηση. Δηλαδή, με δεδομένο το γεγονός ότι με τους εποπτικούς θεσμούς έχουμε συζητήσει εξαντλητικά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με δεδομένο ότι έχουμε συμπεριλάβει στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο πάρα πολλές από τις παρατηρήσεις των θεσμών, με δεδομένο, επίσης, το γεγονός ότι παραμένουν κάποιες διαφωνίες σε δύο-τρία τεχνικά ζητήματα, οι οποίες είναι διαφωνίες πάνω σε ζητήματα που νοήμονες άνθρωποι θα μπορούσαν να διαφωνούν. Με δεδομένο, επίσης, το γεγονός ότι διατηρούμε το δικαίωμά μας ως ελληνική κυβέρνηση να γνωρίζουμε καλύτερα την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα από ό,τι οι εταίροι μας και με δεδομένο, τέλος, το γεγονός ότι μιλάμε για δύο-τρεις διαφωνίες σε έναν και μόνο νόμο, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα έχει επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς σε ό,τι αφορά το πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης, θα μου έκανε ιδιαίτερα μεγάλη εντύπωση αν δεν παίρναμε τη δόση στις 5 Απριλίου.
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Έχω μια απορία που θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Πώς είναι δυνατόν να συμφωνεί η κυβέρνηση με τις συστημικές τράπεζες, έχει ιδιαίτερη σημασία, και την ίδια ώρα, ενώ υπάρχει μια συμφωνία των δύο, αν θέλετε, παραγόντων, να έχουμε αυτές τις αντιδράσεις από τους θεσμούς. Ρωτάω ευθέως, έχετε κατά την άποψή σας κάποιες σκέψεις ότι ενδεχομένως κάποιοι θεσμικοί παράγοντες εν Ελλάδι, εκ των έσω να βάλλουν κατά της συμφωνίας αυτής ή να μην τους συμφέρει; Και το δεύτερο είναι, όσον αφορά τα εθνικά θέματα: Επειδή το τελευταίο διάστημα μετά το Μακεδονικό προστέθηκε και το ελληνοτουρκικό και ακούμε συχνά-πυκνά από τη ΝΔ να διατυπώνει διάφορα ερωτήματα, διάφορες ενστάσεις για το τι συζητήθηκε με τον κ. Τσίπρα επί δίωρο στην τελευταία τους συνάντηση και μιλούν ακόμη και για το ενδεχόμενο μυστικών συμφωνιών, ήθελα την τοποθέτησή σας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά την πρώτη ερώτηση, είναι προφανές ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας στη χώρα, για τα οποία δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο, μην με ρωτήσετε περαιτέρω. Υπάρχουν, όμως, κέντρα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας στη χώρα, που δεν θέλουν και προσπαθούν προφανώς να υπονομεύσουν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Από εκεί και πέρα, όμως, βεβαίως, σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, ξέρετε ότι εμείς ανήκουμε στο ευρωσύστημα. Ανήκουμε στην ευρωζώνη και με αυτή την έννοια κεντρικό ρόλο στα ζητήματα ρύθμισης του πεδίου των σχέσεων των τραπεζών με τους δανειολήπτες έχει και ο SSM και η ΕΚΤ, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Θα θυμάστε ότι πριν από λίγο καιρό, πριν από 15-20 μήνες, υπήρχε η πολύ μεγάλη συζήτηση μεταξύ της Ιταλίας και των εποπτικών θεσμών του τραπεζικού συστήματος για τον τρόπο με τον οποίο θα ρυθμιστούν τα εκεί θέματα του τραπεζικού συστήματος. Άρα εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση, η οποία είναι πρωτοφανής ή καινοφανής. Είναι μια κατάσταση, η οποία είναι δεδομένη. Πάντοτε μια κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τις συστημικές της τράπεζες πρέπει να συζητά με τους εποπτικούς θεσμούς της Ευρωζώνης για ζητήματα που αφορούν τη ρύθμιση αυτού του συγκεκριμένου πεδίου.
Σε ό,τι αφορά τώρα τη δεύτερη ερώτησή σας: Δεν υπάρχει καμία μυστική συμφωνία, δεν υπάρχει και δεν γίνεται ποτέ από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης μυστική διπλωματία. Τελεία και παύλα.
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Εκλογές πότε θα έχουμε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τον Οκτώβριο του 2019, κυρία Καλογεροπούλου.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Κατάθεση σχεδίου νόμου «Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Kεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και άλλες διατάξεις»
Ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατέθεσε σήμερα, 26/03/2019, προς ψήφιση σχέδιο νόμου για τη σύσταση και τις αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης.
Στο σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνονται επίσης διατάξεις που διευρύνουν τη σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με σκοπό να εξασφαλιστεί πλουραλιστικότερη αντιπροσώπευση της κοινωνίας των πολιτών με την συμμετοχή οργανώσεων και φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της καταπολέμησης των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής.
Συνέντευξη στην εφημερίδα «Larissanet» και στον δημοσιογράφο Γ. Ανδρεάκη
Τόσο από τα ονόματα που ήδη ανακοινώθηκαν για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από την ευρύτερη ρητορική που αναπτύσσεται, προκύπτει ότι το «άνοιγμα» στην Κεντροαριστερά παραμένει στην πολιτική ατζέντα σας. Ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα αυτής της στρατηγικής και ποιός ο τελικός στόχος;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο παραδοσιακά είχε ως στόχο την ευρύτερη δυνατή συμπόρευση των δυνάμεων που στέκονται απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό. Σήμερα, που ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, το καθήκον του είναι να πρωταγωνιστήσει για τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων στον πολιτικό χώρο που οριοθετείται από τα αριστερά της αριστεράς μέχρι και τη σοσιαλδημοκρατία. Αυτή η διαδικασία είναι πλέον επείγουσα, με δεδομένη την μετατόπιση της ΝΔ σε ακραίες δεξιές θέσεις αλλά και την ταύτιση του ΚΙΝΑΛΛ με τη ΝΔ ήδη από την περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Διακηρυγμένος στόχος μας είναι η δημιουργία μιας ευρύτατης πολιτικής και κοινωνικής προοδευτικής πλειοψηφίας η οποία δεν θα δώσει απλά τις εκλογικές μάχες της επόμενης περιόδου αλλά θα είναι ο κινητήριος μοχλός για τις μεγάλες ριζοσπαστικές τομές και πρωτοβουλίες που έχει ανάγκη η Ελλάδα στη νέα μεταμνημονιακή εποχή.
Από διάφορες πλευρές ακούγεται η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κινδυνεύει» με… πασοκοποίηση. Διαβλέπετε τέτοιου είδους «κίνδυνο»;
Η κριτική αυτή δεν ακούγεται από κανέναν που έχει γνώση των αρχών που διέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ και του τρόπου λειτουργίας του. Ακούγεται κατά κόρον από το πολιτικό προσωπικό της διαπλοκής το οποίο έθρεψαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και φυσικά από τα συστημικά ΜΜΕ που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για πασοκοποίηση την ίδια στιγμή που αποθεώνουν τον κ. Σημίτη και παθαίνουν επιλεκτική αμνησία όταν ο κ. Τσουκάτος αναφέρεται στα περιβόητα μαύρα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει λοιπόν ούτε πασοκοποίηση ούτε τίποτα αντίστοιχο. Κάποιοι ακόμα δεν μπορούν να χωνέψουν ότι στην πολιτική σκηνή της χώρας, μετά από δεκαετίες υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν παίρνει μίζες, δεν διαπλέκεται με τους ισχυρούς, δεν κάνει χάρες στην ολιγαρχία. Κάποιοι προσπαθούν με ψέματα και λάσπη να τραβήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο βούρκο του «όλοι ίδιοι είναι» μήπως και ξεχαστούν τα πεπραγμένα τους στο έδαφος της συλλογικής απαξίωσης της πολιτικής. Δεν πρόκειται να τους περάσει.
Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής η κριτική κατά της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ κινείται σταθερά σε υψηλούς τόνους. Γίνεται «μέτωπο» προοδευτικών δυνάμεων χωρίς το ΚΙΝ.ΑΛΛ;
Το μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων δεν γίνεται στη βάση αθροίσματος συγκεκριμένων πολιτικών σχηματισμών. Αλλά σε μία συγκεκριμένη πολιτική και προγραμματική βάση για τις αναγκαίες ριζοσπαστικές τομές στη χώρα αλλά και την ανάσχεση του ακροδεξιού κινδύνου. Το ΚΙΝΑΛΛ έχει επιλέξει να αυτοεξαιρεθεί από μια τέτοια προσπάθεια καθώς εδώ και αρκετά χρόνια έχει κάνει πολιτική επιλογή ταύτισης, όχι απλής σύμπλευσης, με τη Δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό. Το είδαμε αυτό ιδιαίτερα στην περίπτωση των Πρεσπών όταν επέλεξε να υιοθετήσει τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα με τη ΝΔ και την Ακροδεξιά για να αντιταχθεί Συμφωνία. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν προξενεί και ιδιαίτερη εντύπωση καθώς πλέον είναι σχεδόν αδύνατον να ξεχωρίσεις τις τοποθετήσεις των στελεχών του ΚΙΝΑΛ από τις αντίστοιχες των στελεχών της ΝΔ σε όλα σχεδόν τα ζητήματα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Από την οικονομία μέχρι τα δικαιώματα και από την εκπαίδευση μέχρι την αντεγκληματική πολιτική το ΚΙΝΑΛ έχει μετατοπιστεί στο δεξιό άκρο του φάσματος. Επομένως, είναι απολύτως λογικό να ασκεί σφοδρή κριτική σε μια προσπάθεια συμπόρευσης προοδευτικών δυνάμεων η οποία κινείται στον αντίποδα των στρατηγικών επιλογών του ΚΙΝΑΛΛ και της ηγεσίας του.
Ποιά χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας;
Η κυβέρνηση σε συνεργασία και συμφωνία με τις ελληνικές τράπεζες κατάφερε να διαμορφώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στόχος μας με τη νέα ρύθμιση είναι να διατηρηθεί το πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία και ταυτόχρονα να υπάρξουν εκείνες οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες να αποπληρώσουν με ευνοϊκότερους όρους τις υποχρεώσεις τους. Σας θυμίζω ότι αναλάβαμε τη διακυβέρνηση δίχως να υπάρχει καμία πρόβλεψη για την παράταση του νόμου Κατσέλη το 2015. Προχωρήσαμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις παρατείνοντας την εφαρμογή του και εξελίσσοντας τον με τις ρυθμίσεις από τον κ. Σταθάκη και σήμερα προχωράμε σε μια οριστική διευθέτηση ενός κορυφαίου ζητήματος τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.
Επιτρέψτε μου επίσης να πω ότι αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι η κυβέρνηση συζητά με τους εποπτικούς θεσμούς και λαμβάνει τις απόψεις του σοβαρά υπόψη αλλά την ίδια στιγμή απέδειξε ότι έχει την βούληση να προχωρήσει στη νομοθέτηση ακόμη κι αν σε επιμέρους σημεία υπάρχουν διαφωνίες. Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι δηλαδή η πρώτη προτεραιότητα με δεδομένο μάλιστα ότι δεν δημιουργεί προβλήματα στην αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος.
Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των μνημονίων η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα υποστήριξης κοινωνικών στρωμάτων που είχαν πληγεί τα προηγούμενα χρόνια. Μεταξύ αυτών εμβληματική θεωρείται η παρέμβαση για αύξηση του κατώτατου μισθού. Τί έχουν να περιμένουν οι πολίτες το επόμενο διάστημα σε ότι αφορά τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους;
Έχουμε ήδη προχωρήσει σε σημαντικές τομές τόσο στον τομέα της αποκατάστασης της εργασιακής κανονικότητας, την αύξηση των μισθών, τη μείωση των βαρών στους ελεύθερους επαγγελματίες, την αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους προς τράπεζες, ταμεία και το δημόσιο, τη στήριξη της δημόσιας υγείας και παιδείας. Είναι δεδομένο ότι όσο βελτιώνεται η συνολικότερη εικόνα της οικονομίας και δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ακόμα περισσότερες παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Το γνωρίζουν πολύ καλά οι πολίτες. Όποια δυνατότητα μας δίνει η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα την αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολλών. Δεν θα κάνουμε δωράκια στην ολιγαρχία του πλούτου, δεν θα κάνουμε τα χατίρια της διαπλοκής.
Κινδυνεύει η πορεία μεταρρυθμίσεων και δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την μακρά προεκλογική περίοδο με απώτατο όριο τον προσεχή Οκτώβριο;
Έχει κάνει τεράστια προσπάθεια ο κ. Μητσοτάκης, συκοφαντώντας τη χώρα, αναπαράγοντας το αφήγημα της καταστροφής, να προκαλέσει ζημιά στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Δεν τα κατάφερε και δεν πρόκειται να τα καταφέρει. Οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ως χώρα είναι σαφείς και προσδιορισμένες και σε καμία περίπτωση δεν έρχονται σε αντίθεση με την υποχρέωση μας απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία να προχωρήσουμε σε μέτρα στήριξης της.
Ποιές είναι οι στοχεύσεις που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές;
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εκφραστεί και στην κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών, ότι ένα ευρύτατο ρεύμα προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα, είναι πλειοψηφικό. Στόχος μας είναι να αναδειχθούν σε θέσεις ευθύνης πρόσωπα και συνδυασμοί οι οποίοι βρίσκονται στον αντίποδα του πελατειασμού και της εκτεταμένης διαφθοράς που δυστυχώς έχουν πληγώσει την αυτοδιοίκηση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι τόσο στο επίπεδο των Δήμων όσο και των Περιφερειών, υπάρχουν οι δυνατότητες να αποτυπωθεί μια νέα προοδευτική πλειοψηφία στην τοπική αυτοδιοίκηση η οποία θα συμβάλλει και αυτή στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για τη νέα εποχή της χώρας εκτός του ασφυκτικού μνημονιακού πλαισίου και των εξωτερικών καταναγκασμών.
Από την πλευρά της ΝΔ – στηριζόμενοι σε δημοσκοπήσεις, δημοσιεύματα και δηλώσεις – εμφανίζονται βέβαιοι για νίκη στις ευρωεκλογές, όπως επίσης και για την ανάληψη της διακυβέρνησης μετά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Τί απαντάτε;
Εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια οι δημοσκοπήσεις, είτε λόγω μεθοδολογίας είτε λόγω σκοπιμότητας, έχουν αποτύχει παταγωδώς να αποτυπώσουν την πραγματικότητα. Το είδαμε στις εκλογές του Γενάρη, στο δημοψήφισμα, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Θα το δούμε και τώρα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει βασίσει όλη την στρατηγική του σε μία επίπλαστη εικόνα δημοσκοπικής υπεροχής, ότι δήθεν προηγείται με δέκα, δεκαπέντε, είκοσι μονάδες. Έχουμε χάσει το λογαριασμό. Στις ευρωεκλογές λοιπόν θα αποκαλυφθεί η απάτη του κ. Μητσοτάκη. Παρατηρώ όμως με ενδιαφέρον τη διαρκή διαφοροποίηση του Αντιπροέδρου του, κ. Γεωργιάδη, ο οποίος χαμηλώνει διαρκώς τον πήχη και τον τοποθετεί στις 3,5 μονάδες. Μήπως ξέρει κάτι ο κ. Γεωργιάδης και διαφοροποιείται για να πει μετά τις ευρωεκλογές μετά την ήττα της ΝΔ «εγώ σας τα έλεγα;»
Κλείνοντας και με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συμπληρώσει τέσσερα χρόνια στην εξουσία, ενώ μπροστά έχει συνεχείς εκλογικές μάχες, πώς θα περιγράφατε το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος; Ποιά είναι τα κοινωνικά στρώματα που θέλει να εκφράσει;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο εκφράζει συγκεκριμένα κοινωνικά συμφέροντα. Εκφράζει τον κόσμο της εργασίας, της επιστήμης, του πολιτισμού, τη νέα γενιά. Εκφράζει με λίγα λόγια, την κοινωνική πλειοψηφία και αντιπαρατίθεται με την ολιγαρχία του πλούτου και της διαπλοκής που θεωρούν ότι η χώρα τους ανήκει. Οι επικείμενες εκλογικές μάχες, αποτυπώνουν ακριβώς τη σύγκρουση ανάμεσα στους δύο κόσμους που οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Από τη μία η Ελλάδα των πολλών και από την άλλη η Ελλάδα των λίγων και εκλεκτών. Δεν συγκρούονται λοιπόν απλά δύο κόμματα, συγκρούονται αντιτιθέμενα κοινωνικά συμφέροντα στο έδαφος της Ελλάδας της νέας εποχής.
Πιστεύω βαθιά ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού γνωρίζει πολύ καλά σε ποια πλευρά βρίσκεται και αναλόγως θα πράξει και στην κάλπη, επιβεβαιώνοντας ξανά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα και θα απορρίψει κάθε σχέδιο παλινόρθωσης όσων ευθύνονται για τη χρεοκοπία της χώρας και τη συλλογική απόγνωση της περιόδου 2010-2014.
Συνέντευξη στον «Alpha TV» και τους δημοσιογράφους Ρ. Τζίμα, Σ. Λάμπρου & Λ. Ιωάννου
Στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Η Επόμενη μέρα»
[Μέρος 1/3] Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ – Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ
Παράδοξο, παράλογο και ακραίο να μας κάνει κριτική το πολιτικό προσωπικό που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή και η ΝΔ για τα συντρίμμια που παρέδωσε δηλαδή:
• Μείωση του ΑΕΠ κατά 30% από το 2008 έως το 2015
• Aνεργία 28,5% το 2013 και 60% στους νέους το 2014
• Μισθό από τα 750 στα 510 για τους νέους και 586 για όλους τους υπόλοιπους, μικτά
• Τις μορφές ευέλικτης απασχόλησης στα 70%-80%
• Τον κανόνα 1:5 προσλήψεων – αποχωρήσεων
• Την έκθεση των τραπεζών να έχει πιάσει για πρώτη φορά το δυσθεώρητο ύψος των 100 δις ευρώ
Την ώρα μάλιστα που έχουμε:
• Πτώση της ανεργίας κατά 10 μονάδες
• Ανάπτυξη 2% & 2% το 2017 & 2018
• Αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου
• Επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας
• Ένα κοινωνικό κράτος που σιγά σιγά στέκεται στα πόδια του
• Κανόνα 1:1 προσλήψεων – αποχωρήσεων
• Το 5ετές ομόλογο να φτάνει αυτές τις μέρες σε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών δηλαδή από τότε που καταγράφονται οι αποδόσεις των ομολόγων το 1997. Tο 10ετές στο 3,5%-3,6% δηλαδή στα επίπεδα του 2003-2004.
[Μέρος 2/3] Η «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ – ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ & ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Για να βρει προσβάσεις και ερείσματα στις λαϊκές τάξεις η ΝΔ διαρκώς μετατοπίζει το λόγο και τις πρακτικές της προς την ακραία δεξιά. Θεωρεί ότι μέσω της παραπολιτικοποίησης και του κιτρινισμού θα βρει προσβάσεις σε λαϊκές τάξεις τις οποίες δεν μπορεί να πλησιάσει με ένα πολιτικό πρόγραμμα που λέει:
• να παραδώσουμε την Υγεία στο ιδιωτικό κεφάλαιο,
• να καταργήσουμε τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές του νόμου Κατρούγκαλου,
• να μην προχωρήσουμε σε αυξήσεις στον κατώτατο μισθό,
• να επιστρέψουμε στη 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις,
• ότι το 8ωρο είναι ξεπερασμένο.
Αντί λοιπόν να κάνουμε μια πολιτική αντιπαράθεση επί των προγραμματικών σχεδίων και να προκύψουν οι σαφείς διαχωριστικές γραμμές η ΝΔ υιοθετεί ένα απίστευτο παραπολιτικό κουτσομπολιό και προσπαθεί:
• να κιτρινίσει την πολιτική αντιπαράθεση,
• να διαστρεβλωσει όλα τα πεπραγμένα της κυβέρνησης,
• να μιλήσουμε με fake news ακόμη και για το κορυφαίο θεσμικό θέμα του Ποινικού Κώδικα.
[Μέρος 3/3] Η ΡΟΠΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ & ΤΟΝ ΚΙΤΡΙΝΙΣΜΟ
Η φυσιογνωμία της ΝΔ από το 2012 και ιδιαιτέρως αφού άνοιξε η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών μετατοπίζεται όλο και περισσότερο προς την ακροδεξιά. Και αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικού ύφους. Έχει να κάνει και με τα επιχειρήματα της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών που όλα είχαν γεννηθεί στο στρατόπεδο της άκρας δεξιάς. Αλλά και με τα πρόσωπα που άλλοτε ο κος Ρουσόπουλος χαρακτήριζε «άκρα» όμως σήμερα δεν έχει κανένα πρόβλημα να συμμετέχει μαζί τους στο ίδιο πολιτικό κόμμα και ίσως αύριο και στην ίδια Κ.Ο.
Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Ν. Λιονάκη για το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο κ. Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει τις ευρωεκλογές ως «δημοψήφισμα εθνικής κάλπης», εφόσον δεν γίνουν και εθνικές εκλογές τον Μάιο. Εσείς έχετε υπογραμμίσει τη σημασία της ευρωκάλπης με υπαρξιακούς όρους για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και το μέλλον του. Σας φοβίζει το ενδεχόμενο να επικρατήσει η λογική της «χαλαρής ψήφου»; Αποδέχεται η κυβέρνηση τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που προσδίδει η αξιωματική αντιπολίτευση;
Πράγματι οι επικείμενες Ευρωεκλογές έχουν ιδιαίτερη κρισιμότητα για το μέλλον και την ταυτότητα της Ευρώπης με δεδομένη την ανάδυση τα τελευταία χρόνια δυνάμεων ακραία δεξιών, μισαλλόδοξων και εθνικιστικών που επιδιώκουν να εμπεδώσουν την παρουσία και την επιρροή τους στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Οι δυνάμεις αυτές ενισχύθηκαν πάνω στο έδαφος της κρίσης, του κοινωνικού αποκλεισμού, της φτώχειας, της υψηλής ανεργίας, της καθήλωσης των μισθών και της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους δείχνοντας κάθε φορά ως υπεύθυνο τον αδύναμο «άλλο». Τον μετανάστη, τον πρόσφυγα, το μουσουλμάνο, το νότιο, το διαφορετικό. Πρόκειται για την παραδοσιακή αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνη συνταγή της ακροδεξιάς η οποία πλέον συμφύεται με τον σκληρό νεοφιλελευθερισμό και απειλεί ευθέως την ευημερία και την δημοκρατική ταυτότητα της Ευρώπης.
Αυτός είναι λοιπόν ο μεγάλος αντίπαλος στις Ευρωεκλογές πράγμα που δεν φαίνεται να κατανοούν οι συστημικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες απλώς παρακολουθούν άλλοτε αμήχανες και άλλοτε δήθεν άναυδες τις πολιτικές εξελίξεις συνεχίζοντας ακάθεκτες την δική τους παραδοσιακή συνταγή: σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, ευελιξία στην αγορά εργασίας, παραχώρηση επιπλέον πεδίου στην ιδιωτική πρωτοβουλία, καθήλωση μισθών.
Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση και στην Ελλάδα καθώς η ΝΔ από τη μια μεριά επιμένει σε ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που θα ζήλευε και το ΔΝΤ και από την άλλη υιοθετεί τον λόγο και τις πρακτικές της ακροδεξιάς για να αποκτήσει λαϊκά ερείσματα.
Άρα λοιπόν εδώ δεν κρίνεται απλώς και μόνο η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου και η εκπροσώπηση της Ελλάδας σε αυτό. Κρίνεται η πορεία της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια και είναι ακριβώς για αυτό που ο ελληνικός λαός δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψει την ενίσχυση εκείνων που ευθύνονται και για το ξέσπασμα της κρίσης αλλά και για την αντικοινωνική διαχείριση της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει βέβαιος για νίκη στις εθνικές εκλογές, παρά τις δημοσκοπήσεις. Από πού πηγάζει αυτή η σιγουριά; Εκτιμάτε ότι η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι από τις περιπτώσεις που οι πολίτες θα «ζυγίζουν» τα δεδομένα μέχρι την τελευταία στιγμή και το αποτέλεσμα θα κριθεί τις τελευταίες εβδομάδες;
Στις εθνικές εκλογές όπως και στις ευρωεκλογές συγκρούονται στην πραγματικότητα δύο κόσμοι, δύο πολιτικά σχέδια, δύο ανταγωνιστικές τάσεις. Από τη μια μεριά η τάση της κοινωνικής ισοπέδωσης, της συντριβής της εργασίας, της κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους και του αυταρχισμού που επιδιώκει να αποκτήσει λαϊκό έρεισμα υιοθετώντας έναν ακροδεξιό, εθνικιστικό, φονταμενταλιστικό λόγο. Αυτή την τάση εκπροσωπεί η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την άλλη μεριά υπάρχει η κοινωνική τάση για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, τον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων, την ενίσχυση της θέσης και της αμοιβής της εργασίας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, της ρύθμισης και της επιβολής κανόνων στην αγορά. Αυτή την τάση εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η σύγκρουση θα είναι φυσικά σκληρή και η αντιπαράθεση δύσκολη. Τίποτα δεν είναι προεξοφλημένο. Εκτιμώ όμως ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού με την εμπειρία της κρίσης και συγκρίνοντας τα πεπραγμένα της καταστροφικής πενταετίας 2010- 2014 με τα όσα πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση από το 2015 και μετά, την έξοδο από το Μνημόνιο, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την αύξηση των μισθών, τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος. Δεν πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός που ήρθε στο προσκήνιο το 2015 με την μεγάλη πολιτική ανατροπή θα αποδεχτεί να επιστρέψει στο παρασκήνιο το 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να μείνει.
Βλέπουμε ότι προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι διεργασίες για τη συγκρότηση του λεγόμενου προοδευτικού πόλου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ανακοινώθηκε ενόψει των ευρωεκλογών και η συγκρότηση “πλατιάς εκλογικής επιτροπής”. Αυτό σημαίνει ότι οι συνεργαζόμενες κινήσεις εντάσσονται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή το εκλογικό εγχείρημα υπό το λογότυπο «ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία» αποτελεί βήμα προς έναν μετασχηματισμό σε νέο κόμμα;
Όπως σας είπα προηγουμένως οι επικείμενες Ευρωεκλογές αποκτούν το χαρακτήρα μιας αναμέτρησης δύο κόσμων. Του κόσμου της προόδου και της δημοκρατίας από τη μια και του κόσμου του αυταρχισμού, της λιτότητας και των εθνικισμών από την άλλη.
Αυτό το χαρακτήρα των Ευρωεκλογών αλλά και των πολιτικών συγκρούσεων που έπονται των Ευρωεκλογών τον κατανοούν δυνάμεις που δεν ανήκουν και δεν προέρχονται απαραιτήτως από την Αριστερά. Κεντροαριστεροί, σοσιαλδημοκράτες, διανοούμενοι του προοδευτικού κέντρου που ήρθαν κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πολιτικής αντιπαράθεσης για την Συμφωνία των Πρεσπών που λειτούργησε ως καταλύτης. Με αυτές ακριβώς τις δυνάμεις συγκροτούμε ένα ενιαίο μέτωπο, μια συμμαχία για να δώσουμε από κοινού τις επικείμενες πολιτικές μάχες.
Αυτό δεν σημαίνει ότι μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτό το μέτωπο δεν εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές. Ο καθένας προσέρχεται με την δική του πολιτική διαδρομή, τις θέσεις, τις απόψεις και τις προγραμματικές αποχρώσεις αλλά με έναν κοινό πολιτικό στόχο: Να ηττηθούν οι δυνάμεις του εθνικισμού και της λιτότητας, να υπερισχύσουν οι δυνάμεις της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.
Τελικά, θέλετε να «λεηλατήσετε» το χώρο του Κινήματος Αλλαγής ή του προτείνετε συνεργασία;
Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως σας είπα, πρότεινε την δημιουργία ενός κοινού μετώπου, μιας συμμαχίας όλων των δυνάμεων που θέλουν να αντιπαρατεθούν με τον νεοφιλελευθερισμό, τη λιτότητα και την ακροδεξιά. Η πρόταση αυτή ευδοκίμησε ακριβώς στο έδαφος που καλλιέργησαν η έξοδος από το Μνημόνιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εργασία και την κοινωνία αλλά και η μάχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η πρόταση αυτή αφορούσε όσους συμφωνούσαν με τους στόχους της.
Το ΚΙΝΑΛ, όχι απροσδόκητα, δεν θέλησε να συμμετέχει καθώς εδώ και αρκετά χρόνια έχει κάνει πολιτική επιλογή ταύτισης, όχι απλής σύμπλευσης, με τη Δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό. Το είδαμε αυτό ιδιαίτερα στην περίπτωση των Πρεσπών όταν επέλεξε να υιοθετήσει τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα με τη ΝΔ και την Ακροδεξιά για να αντιταχθεί Συμφωνία.
Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν προξενεί και ιδιαίτερη εντύπωση καθώς πλέον είναι σχεδόν αδύνατον να ξεχωρίσεις τις τοποθετήσεις των στελεχών του ΚΙΝΑΛ από τις αντίστοιχες των στελεχών της ΝΔ σε όλα σχεδόν τα ζητήματα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Από την οικονομία μέχρι τα δικαιώματα και από την εκπαίδευση μέχρι την αντεγκληματική πολιτική το ΚΙΝΑΛ έχει μετατοπιστεί στο δεξιό άκρο του φάσματος. Επομένως νομίζω ότι αυτός που λεηλατεί το ΚΙΝΑΛ, την ιστορική του παράδοση και καταγωγή είναι ο εαυτός του.
Πότε θα έρθουν τα νομοσχέδια για την πρώτη κατοικία και τις 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία;
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία υπάρχουν ακόμα κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να διευκρινιστούν με τους εποπτικούς θεσμούς του Τραπεζικού Συστήματος πράγμα που αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων ημερών και στη συνέχεια πάρα πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή.
Σε ό,τι αφορά τα σχέδια για τις ρυθμίσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία η τεχνική επεξεργασία θα ολοκληρωθεί επίσης πάρα πολύ σύντομα και θα ακολουθήσει η κατάθεση τους.
Με αφορμή τις υπό συζήτηση αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυτές «ευνοούν σκανδαλωδώς τη Χρυσή Αυγή στην εν εξελίξει δίκη της»…
Η ΝΔ λέει απλώς ανοησίες. Το νέο σχέδιο του Ποινικού Κώδικα προέρχεται από πολυετείς εργασίες επιτροπών που στελεχώθηκαν από πρόσωπα τα οποία ορίστηκαν ακόμη και επί θητείας προηγούμενων κυβερνήσεων και συνέχιζαν να εργάζονται και στην σημερινή επιτροπή. Όλοι οι συμμετέχοντες εκπροσωπούν θεσμικούς φορείς (δικαστικές αρχές, Πανεπιστήμια, δικηγορικούς συλλόγους) έχοντας επιλεγεί ακριβώς για την επιστημονική τους κατάρτιση και την επαγγελματική τους πορεία. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόταση τους είναι πρόταση προς όλους, δηλαδή και προς το Υπουργείο, το οποίο δήλωσε ότι θα λάβει υπόψη του εξαιρετικά σοβαρά όλες τις απόψεις που θα κατατεθούν στην δημόσια διαβούλευση.
Ειδικά τώρα για το θέμα της Χρυσής Αυγής να σας πω ότι στο σχέδιο προτείνεται ο διευθύνων εγκληματική οργάνωση να τιμωρείται βαρύτερα από εκείνον που τη συγκροτεί και από όποιον εντάσσεται σε αυτή αλλά με όριο την 10ετή κάθειρξη. Ήδη το Υπουργείο έχει διευκρινίσει ότι θα προτείνει στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή ορισμένη επαύξηση ώστε να οδηγούμαστε σε ποινή ανώτερη, δηλαδή στα 10-15 έτη κάθειρξης.
Ωστόσο πρέπει να σας θυμίσω ότι ήταν επί της θητείας της ΝΔ που είχε επιχειρηθεί να εισαχθεί νέος όρος για την στοιχειοθέτηση εγκληματικής οργάνωσης, συγκεκριμένα ο ειδικός σκοπός του πορισμού οικονομικού οφέλους, πράγμα που θα οδηγούσε αντικειμενικά στην αθώωση όλων όσοι αντιμετωπίζουν την συγκεκριμένη κατηγορία στη δίκη της ΧΑ. Επομένως η ΝΔ θα πρέπει να προσέχει διπλά όταν κάνει μαθήματα στη σημερινή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.
Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας & τη δημοσιογράφο Ε. Μπαλτατζή
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ
EUROGROUP
Στο χθεσινό Euroroup επιβεβαιώθηκε πως η Ελλάδα συνεχίζει την αναπτυξιακή της προσπάθεια και τη θετική της πορεία. Συζητήθηκε το θέμα που αφορά την επιστροφή των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1 δις που είναι ένα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν τον Ιούνιο του 2018 με ελάχιστη βέβαια επιρροή στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους καθότι μιλάμε για ένα πολύ μικρό ποσό.
Το θέμα αφορά στο πότε θα υπάρξει μια τελική και ολοκληρωμένη συμφωνία σε σχέση με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη και την προστασία της α΄ κατοικίας όπου υπάρχουν ακόμη κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που μένει ακόμη να συμφωνηθούν σε σχέση με το πεδίο εφαρμογής του νόμου για τις μη συστημικές τράπεζες και εφόσον το σχετικό σχήμα νομοθετηθεί θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία της εκταμίευσης του 1 δις.
Πάντως αυτό δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα καθώς δεν μιλάμε για εκταμιεύσεις ποσών που χρησιμεύουν για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας καθώς αυτές είναι καλυμμένες. Εντός των επόμενων εβδομάδων το θέμα αυτό θα έχει λήξει.
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Οι ευρωεκλογές έχουν ένα σκληρότατο δίλημμα σε όλη την Ευρώπη και δεν είναι καθόλου μια χαλαρή εκλογική διαδικασία αλλά αντιθέτως θα κρίνουν το μέλλον της Ηπείρου. Ξέρετε ότι γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια Μαύρη Διεθνής στην Ευρώπη από δυνάμεις από την μια πλευρά ακραία νεοφιλελεύθερων και από την άλλη πλευρά ακραία δεξιών, ρατσιστικών, μισαλλόδοξων και εθνικιστικών που στην πραγματικότητα θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης όπως τη γνωρίσαμε.
Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα όπου βλέπουμε τη ΝΔ να φλερτάρει ανοιχτά με αυτού του τύπου τις νέες πολικές τάσεις της «εναλλακτικής δεξιάς» των κκ Κουρτς, Όρμπαν κλπ και να υιοθετεί έναν μισαλλόδοξο λόγο που φλερτάρει ανοιχτά με τον εθνικισμό και την ακροδεξιά και την ίδια στιγμή είναι ακραία νεοφιλελεύθερος.
Οι πολίτες θα πρέπει να απορρίψουν αυτήν την πολιτική επιλογή της ΝΔ και αντίθετα να υποστηρίξουν το πολιτικό στρατόπεδο που θέλει να αντιπαρατεθεί με τη λιτότητα και να δημιουργήσει όρους ισότητας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ
Θα γίνει συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτούμε στο επόμενο διάστημα έως τις ευρωεκλογές. Άλλωστε το πολιτικό πλαίσιο έχει γίνει σαφές από την προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος όπου δηλώθηκε ότι η πολιτική μας στις ευρωεκλογές είναι μια προσπάθεια οικοδόμησης ενός μετώπου ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, τη λιτότητα και την ακροδεξιά.
Στο ευρωψηφοδέλτιο θα αποτυπώνεται αυτή η στρατηγική επιλογή που έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός όσο πλατύτερου μετώπου προοδευτικών δυνάμεων από την αριστερά της αριστεράς μέχρι τη σοσιαλδημοκρατία που θα μπορέσει να αποτελέσει ανάχωμα στην άνοδο ακροδεξιών δυνάμεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα δίνει σάρκα και οστά στη στρατηγική επιλογή για αυτό το ευρύτατο προοδευτικό μέτωπο.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
Ιδιαίτερα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη σχετική πολιτική τοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ και την ταύτισή του δηλαδή με τη ΝΔ η οποία με τη σειρά της μετατοπίστηκε προς το δεξιό άκρο του φάσματος δημιουργήθηκαν φυγόκεντρες τάσεις και ένας κενός πολιτικός χώρος.
Η πολιτική όπως και η ζωή σιχαίνεται τα κενά. Το ΚΙΝΑΛ μετατοπίστηκε προς τα δεξιά και έχασε τη δυνατότητα να εκφράζει έναν κόσμο της κεντροαριστερής διανόησης, της σοσιαλδημοκρατίας, έναν κόσμο προοδευτικό που κατανοεί ότι δεν μπορούμε να πορευτούμε σαν σκαντζόχοιροι στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ενώ το ίδιο συνέβη και στα θέματα διεύρυνσης και ενίσχυσης των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Η ταύτισή του με τη ΝΔ γινόταν προοδευτικά ολοκληρωτική και έτσι πολλοί που όλο το προηγούμενο διάστημα πιθανώς έβλεπαν με επιφυλακτικότητα τον ΣΥΡΙΖΑ κατανόησαν ότι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να εκφράζει αυτήν την προοδευτική τάση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπάρχει ούτε ένα ζήτημα την τελευταία 2ετία-3ετία που το ΚΙΝΑΛ να μην έχει ταυτιστεί μέχρι κεραίας με την αντιπολιτευτική ρητορική της ΝΔ. Το ΚΙΝΑΛ, ως κομμάτι του παλιού πολιτικού καθεστώτος το οποιο κατέρρευσε τον Γενάρη του 2015, νιώθει πολύ πιο κοντά με τη ΝΔ και για αυτό αποκλείει και τη συμμετοχή του σε αυτό το ευρύ προοδευτικό μέτωπο.
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ & ΕΚΛΟΓΕΣ
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς σοφός για να βγάλει το συμπέρασμα ότι τα τελευταία 7 χρόνια καμία δημοσκοπική εταιρεία δεν έχει καταφέρει να προβλέψει οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα σε 5 διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.
Εγώ βλέπω ότι η «πραγματικότητα» που προσπαθεί να οικοδομήσει το στρατόπεδο της ΝΔ και η δήθεν τεράστια δημοσκοπική διαφορά θα καταρρεύσει στις κάλπες των ευρωεκλογών και τότε θα χρειαστεί ο κος Μητσοτάκης να εξηγήσει γιατί δεν επετεύχθη αυτή η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται εδώ και 3 χρόνια. Οι ευρωεκλογές θα αναδείξουν μια έντονη πολιτική σύγκρουση και είναι εξαιρετικά πιθανό να αποδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα.
ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ
ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Καλωσορίζουμε και καλημερίζουμε τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Καλημέρα σας, κύριε Τζανακόπουλε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας κυρία Μπαλτατζή.
ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Είστε καλά;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι καλά. Εσείς;
ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Καλά είμαστε και εμείς. Ακούσαμε πολλά καλά λόγια χθες στο Eurogroup, αλλά το ένα δις δεν ήρθε. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από αυτό. Όλα δείχνουν πως παραπέμπεται στη συνεδρίαση της 5ης Απριλίου, στην επόμενη συνεδρίαση, στο επόμενο Eurogroup. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν δημιουργεί πρόβλημα. Να εξηγήσουμε, κατ’ αρχάς, τι ακριβώς συζήτησε το χθεσινό Eurogroup. Αυτό το οποίο ήταν το θέμα, αφορούσε την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους ένα δις, που είναι ένα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν τον Ιούνιο του 2008 για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει ελάχιστη επιρροή στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για ένα πολύ μικρό ποσό. Εν πάση περιπτώσει, όμως, αυτό που είναι το θέμα στο Eurogroup, είναι το αν και πότε θα υπάρξει μία τελική ολοκληρωμένη συμφωνία και στις λεπτομέρειες, σε σχέση με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Εκεί υπάρχουν ακόμη κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες μένουν να συμφωνηθούν. Και εφόσον νομοθετηθεί το σχετικό σχήμα, θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία της εκταμίευσης του ενός δις. Δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Νομίζω ότι μιλάμε για μία υπόθεση, η οποία εντός των επόμενων εβδομάδων θα έχει ολοκληρωθεί. Εξάλλου, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για εκταμιεύσεις ποσών, τα οποία χρησιμεύουν για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.
ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι. Είναι καλυμμένες, εξ όσων ξέρουμε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας καλύπτονται από τις εξόδους στις αγορές, από το «μαξιλάρι». Επομένως, δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα. Όλοι είπαν ότι η Ελλάδα συνεχίζει σε μία θετική πορεία, συνεχίζει την αναπτυξιακή της προσπάθεια και δεν υπάρχει κανένας λόγος απολύτως να ανησυχούμε σε σχέση με αυτό το ζήτημα. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχει λήξει.
ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Πάντως, μου προκαλεί εντύπωση, κύριε Τζανακόπουλε, και μια και το αναφέρατε, θέλω να το ρωτήσω, πού κολλάει τελικά ο νόμος Κατσέλη και δεν έχει προχωρήσει ο νέος νόμος; Για να είμαι ακριβής.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι ο νόμος Κατσέλη, είναι το νέο διάδοχο σχήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι, ακριβώς.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφορά κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο θα ισχύσει το συγκεκριμένο σχήμα, για τις μη συστημικές τράπεζες.
ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Είναι αυτό ή υπάρχουν διαφωνίες, κύριε Τζανακόπουλε, οι οποίες…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναείπα ότι αφορά το πεδίο εφαρμογής του νόμου για τις μη συστημικές τράπεζες. Δεν είναι κάτι το οποίο εμπνέει την οποιαδήποτε ανησυχία. Πάρα πολύ σύντομα θα υπάρξει συμφωνία και σε σχέση με αυτό το ζήτημα, το οποίο, όπως σας είπα, αφορά μια λεπτομέρεια του νόμου.
ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Πάμε τώρα στα υπόλοιπα. Σε λίγες ώρες, σε δύο-τρεις ώρες θα έχουμε, συνεδριάζει στις 12, σε δύο-τρεις ώρες, λοιπόν, τέσσερις, θα έχουμε τα ονόματα των πρώτων υποψηφίων ευρωβουλευτών. Φαντάζομαι ότι θα τα ανακοινώσετε σήμερα, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Έτσι δεν είναι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι ζητήματα, τα οποία αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα γίνει προφανώς μια συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία για τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτούμε όλο αυτό το διάστημα που απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές. Ούτως ή άλλως, το πολιτικό πλαίσιο έχει γίνει σαφές από την προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, όταν και δηλώσαμε, είπαμε ότι η πολιτική μας στις ευρωεκλογές είναι μία προσπάθεια να οικοδομηθεί ένα μέτωπο ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, ενάντια στη λιτότητα, αλλά και ενάντια στην ακροδεξιά. Με αυτή την έννοια θα προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε ένα ψηφοδέλτιο, το οποίο θα δίνει σάρκα και οστά, ακριβώς, σε αυτό τον πολιτικό στόχο.
ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Άρα θα αποτυπώνεται αυτή η στρατηγική πολιτική επιλογή, κύριε Τζανακόπουλε. Αυτό λέτε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Θα αποτυπώνεται στο ψηφοδέλτιο αυτή η στρατηγική επιλογή, η οποία υπενθυμίζω ότι έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός όσο το δυνατόν πλατύτερου μετώπου προοδευτικών δυνάμεων, δυνάμεων από την αριστερά της αριστεράς και μέχρι τη σοσιαλδημοκρατία, η οποία θα μπορέσει να αποτελέσει και ανάχωμα, αν θέλετε, στην άνοδο ακροδεξιών δυνάμεων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Νομίζω ότι αυτό είναι το πλαίσιο με το οποίο πηγαίνουμε στις ευρωεκλογές και αυτό θα αποτυπώνεται και στα ψηφοδέλτια του.
ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Άρα, όπως το ρεπορτάζ λέει, κύριε Τζανακόπουλε, και επί της ουσίας μας το επιβεβαιώνετε, θα ακούσουμε ονόματα και προσωπικότητες …
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … ονόματα. Εγώ δεν είπα για ονόματα.
ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Όχι, άλλο λέω.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα προκύψουν …
ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Όχι, μη.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … θα προκύψουν μετά τη συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία.
ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Δεν είπα ότι μας είπατε ονόματα. Λέω, θα προκύψουν …
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα ότι θα γίνουν ανακοινώσεις ονομάτων. Αυτά είναι ζητήματα, τα οποία θα συζητήσει και θα αποφασίσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ήθελα απλώς να πω ότι θα αποτυπώνεται αυτό που ξέρουμε από το ρεπορτάζ, ότι, εν πάση περιπτώσει, στην προσπάθεια και στο θέμα ευρωεκλογές θα αποτυπώνεται απολύτως αυτή η φιλοσοφία. Αυτό ήθελα να πω. Δεν ήθελα …
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς, ακριβώς.
ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Παρά ταύτα, επειδή πήγατε εκεί δεν θα σας αφήσω έτσι. Ονόματα εν ενεργεία βουλευτών θα ακούσουμε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά σας είπα ότι είναι ζητήματα, τα οποία θα αποφασίσει η Πολιτική Γραμματεία.
ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι, εγώ θα επιμείνω λίγο, κύριε Τζανακόπουλε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν πρόκειται να πω, ούτε να προεξοφλήσω, ούτε να προαναγγείλω κάτι το οποίο αφορά στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος.
ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ωραία. Λίγο αλλιώς. Μαθαίνουμε ότι συζητείται η προώθηση της ρύθμισης για την κατάργηση του ασυμβίβαστου του υποψήφιου ευρωβουλευτή και του βουλευτή.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω σε σχέση με όλα αυτά τα ζητήματα: Είναι ζητήματα που θα αποφασιστούν στην Πολιτική Γραμματεία σε σχέση με τη συμμετοχή ή με τη μη συμμετοχή βουλευτών. Επομένως, δεν μπορώ εγώ αυτή τη στιγμή να προαναγγείλω ή να προεξοφλήσω κάτι το οποίο θα συζητηθεί σε λίγες ώρες.
ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Πάμε, λοιπόν, να την προχωρήσουμε λίγο τη συζήτησή μας. Το είπατε και εσείς πριν από λίγο, το ανέφερε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και ο Πρωθυπουργός, πως είναι στρατηγική επιλογή αυτή η δημιουργία του περίφημου προοδευτικού πόλου. Επίσης, μίλησε για ευθεία σύγκρουση ανάμεσα στο προοδευτικό και το νεοφιλελεύθερο και ακροδεξιό στρατόπεδο, με αναφορές βεβαίως και στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και πώς διαμορφώνονται εκεί τα πράγματα. Θέλω να σας ρωτήσω. Τελικά υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες για τη δημιουργία αυτού του προοδευτικού μετώπου στην Ελλάδα, κύριε Τζανακόπουλε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι αυτό μπορεί να το αξιολογήσει και να το κατανοήσει ο καθένας ο οποίος παρακολουθεί την πολιτική σκηνή στη χώρα, ιδιαίτερα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ιδιαίτερα μετά την πολιτική τοποθέτηση του Κινήματος Αλλαγής στη σχετική συζήτηση και στη σχετική αντιπαράθεση, όπου και ταυτίστηκε με τη ΝΔ, η οποία με τη σειρά της μετατοπίστηκε προς το δεξιό άκρο του φάσματος, νομίζω ότι δημιουργήθηκαν φυγόκεντρες τάσεις. Δημιουργήθηκε ένας κενός πολιτικός χώρος, που, όπως ξέρετε, η πολιτική, όπως και η ζωή, σιχαίνεται τα κενά. Πάρα πολλοί, οι οποίοι μέχρι όλο το προηγούμενο διάστημα πιθανόν να έβλεπαν με επιφυλακτικότητα τον ΣΥΡΙΖΑ, κατανόησαν ότι η μοναδική πολιτική δύναμη, η οποία μπορεί να εκφράσει αυτή την προοδευτική τάση, αυτό τον προοδευτικό κόσμο, τον κόσμο ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερός ή ως σοσιαλδημοκράτης, αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς λόγω της διαρκούς μετατόπισης του ΚΙΝΑΛ και της ταύτισής του με τη ΝΔ. Άρα, λοιπόν, εδώ υπάρχει ένα πολιτικό υπόστρωμα, ένα κοινωνικό και πολιτικό έδαφος το οποίο ευνοεί τη δημιουργία ενός τέτοιου μετώπου. Το ΚΙΝΑΛ δεν θέλει να συμμετέχει και είναι φυσικό να μην θέλει να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια.
ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι, γιατί σας κατηγορεί για ηγεμονισμό, κύριε Τζανακόπουλε, στη διαχείριση όλου αυτού. Μιλάει για λεηλασία, επίσης. Χρησιμοποιώ όρους που οι ίδιοι έχουν…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, να δείτε. Δεν υπάρχουν στην πολιτική ούτε λεηλασίες, ούτε διεμβολισμοί, ούτε τέτοιου τύπου πολεμικές έννοιες μπορούν να εκφράσουν την πολιτική πραγματικότητα. Αυτό το οποίο συνέβη είναι ότι το ΚΙΝΑΛ μετατοπίστηκε προς τα δεξιά. Έχασε τη δυνατότητα να εκφράζει έναν κόσμο της κεντροαριστερής διανόησης ή της σοσιαλδημοκρατίας. Έναν κόσμο προοδευτικό ο οποίος κατανοεί ότι δεν μπορούμε να πορευτούμε σαν σκαντζόχοιροι στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Το ίδιο συνέβη και στα θέματα, αν θέλετε, της διεύρυνσης ή της ενίσχυσης των ατομικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Σιγά-σιγά η ταύτισή του με τη ΝΔ γινόταν προοδευτικά ολοκληρωτική. Και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο το Κίνημα Αλλαγής αυτή τη στιγμή δεν έχει τη δυνατότητα πολιτικά να εκφράσει αυτό τον πολιτικό χώρο και αυτό το πολιτικό προσωπικό, αυτό το προσωπικό των διανοουμένων …
ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Τι λέει αυτή η άλλη πλευρά, κύριε Τζανακόπουλε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια άλλη πλευρά; Δεν κατανοώ.
ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Λέω τι λέει η πλευρά του ΚΙΝΑΛ. Ότι αυτά μπορούν να συμβούν και πάντα συνέβαιναν με βάση προγραμματικές συμφωνίες, προγραμματικές συγκλίσεις…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, ωραία. Για προγραμματικές συμφωνίες μιλάω κι εγώ. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι προγραμματική συμφωνία, για την οποία το Κίνημα Αλλαγής υιοθέτησε μια πολιτική ρητορική, η οποία σε πάρα πολλές από τις εκφάνσεις της θύμιζε την πιο δεξιά πτέρυγα της ΝΔ; Δεν υπάρχει ούτε ένα πολιτικό ζήτημα, την τελευταία 2ετία-3ετία, που το ΚΙΝΑΛ να μην έχει ταυτιστεί μέχρι κεραίας με την πολιτική αντιπολιτευτική ρητορική της ΝΔ. Άρα, λοιπόν, εδώ πέρα τα πράγματα είναι πάρα πολύ σαφή. Μιλάμε, προφανώς, για προγραμματικές συγκλίσεις, για μία προγραμματική προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα μέτωπο απέναντι στη λιτότητα, στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά. Το ΚΙΝΑΛ δεν θέλει να συμμετέχει σε αυτή την πολιτική προσπάθεια και είναι λογικό. Διότι νιώθει πολύ πιο κοντά με τη ΝΔ ως κομμάτι του παλιού πολιτικού συστήματος, του παλιού πολιτικού καθεστώτος, το οποίο κατέρρευσε τον Γενάρη του 2015 και γι’ αυτό τον λόγο απομακρύνεται ή, εν πάση περιπτώσει, αποκλείει τη συμμετοχή σε αυτό το ευρύτερο μέτωπο. Το ΚΙΝΑΛ δεν έχει να κατηγορεί κανένα για όσα συμβαίνουν και για τη μείωση της επιρροής του, εκτός από τον ίδιο του τον εαυτό.
ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Για να δούμε και κάτι άλλο. Διαβάζω σήμερα δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση υιοθετεί μια σκληρή γραμμή έντονης αμφισβήτησης των εταιρειών δημοσκοπήσεων και όλα αυτά επειδή βλέπετε πως καταγράφεται μεγάλη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία και στηρίζουν αυτού του είδους την άποψη. Και σε δικές σας δηλώσεις, κύριε Τζανακόπουλε, και παρεμβάσεις με τις οποίες επιτεθήκατε σε εταιρείες δημοσκοπήσεων αμφισβητώντας τη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν επιτέθηκα σε καμία εταιρεία δημοσκοπήσεων. Εδώ και περίπου τρία χρόνια, όποτε με ρωτούν να σχολιάσω δημοσκοπήσεις, απαντώ με έναν σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο, λέγοντας ότι -κατά τη γνώμη μου- οι δημοσκοπήσεις πλέον λειτουργούν περισσότερο ως εργαλεία επικοινωνιακής πολιτικής για εκδοτικά συγκροτήματα και κομματικά επιτελεία και πολύ λιγότερο ως αποτύπωση της πραγματικότητας. Αυτή είναι μια πανομοιότυπη έκφραση, με την οποία εδώ και τρία χρόνια σχολιάζω τις δημοσκοπήσεις. Επομένως, δεν καταλαβαίνω από πού ακριβώς προέκυψε αυτό το νέο εφεύρημα των δημοσιολογούντων στη χώρα μας ότι δήθεν η κυβέρνηση επιτίθεται στις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Εξάλλου νομίζω ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς σοφός ιδιαίτερα για να βγάλει το συμπέρασμα ότι τα τελευταία επτά χρόνια- από το 2012 και μετά – καμία εταιρεία δημοσκοπήσεων δεν έχει καταφέρει να προβλέψει οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα σε πέντε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Επομένως, τι ακριβώς νέου τύπου συζήτηση είναι αυτή;
Εγώ αυτό το οποίο βλέπω, είναι ότι η πραγματικότητα την οποία προσπαθεί να οικοδομήσει το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας υπό την ηγεσία του κυρίου Μητσοτάκη, ότι δήθεν υπάρχει μία διαφορά 15, 20, 30 μονάδων- δεν ξέρω τι ισχυρίζονται και τι φαντασιώνονται- είναι μια πραγματικότητα η οποία θα καταρρεύσει στις κάλπες των ευρωεκλογών και τότε θα είναι ο κύριος Μητσοτάκης εκείνος ο οποίος θα προσπαθεί να εξηγήσει στο κόμμα του, στους συμβούλους του, στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα τι ακριβώς συνέβη και τελικά δεν επετεύχθη αυτή η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία υπόσχεται στους φανατικούς οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας εδώ και τρία χρόνια. Οι ευρωεκλογές θα αναδείξουν μία έντονη πολιτική σύγκρουση και είναι εξαιρετικά πιθανό να αποδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα.
ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Άλλωστε, επαναλαμβάνετε σταθερά και εσείς -σας έχω ακούσει στις συνεντεύξεις σας- και ο Πρωθυπουργός, δίνετε εθνικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ευρωεκλογές έχουν ένα σκληρότατο δίλημμα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Δίλημμα μπορεί να έχουν κύριε Τζανακόπουλε, δεν το αμφισβητεί κανείς. Απλώς πάνε οι πολίτες –επίσης αποδεδειγμένο- με πιο χαλαρή διάθεση. Είναι μια πιο χαλαρή ψήφος.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε διότι εδώ δεν πρόκειται για μια χαλαρή εκλογική διαδικασία. Πρόκειται για μια εκλογική διαδικασία, η οποία θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το μέλλον της ηπείρου. Ξέρετε ότι γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια «μαύρη διεθνής» στην Ευρώπη, μια διεθνής δυνάμεων με, από τη μια μεριά ακραία νεοφιλελεύθερων και από την άλλη μεριά ακραία δεξιών, ρατσιστικών, μισαλλόδοξων, δυνάμεων εθνικιστικών, οι οποίες στην πραγματικότητα θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης έτσι όπως την γνωρίσαμε. Άρα, λοιπόν εδώ τα πολιτικά διλήμματα είναι αμείλικτα. Και το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Όπου βλέπουμε τη Νέα Δημοκρατία να φλερτάρει ανοιχτά με αυτού του τύπου τις νέες πολιτικές τάσεις της εναλλακτικής δεξιάς – των κυρίων Κουρτς, Όρμπαν κλπ- να υιοθετεί έναν λόγο, ο οποίος είναι μισαλλόδοξος, έναν λόγο, ο οποίος φλερτάρει ανοιχτά με τον εθνικισμό, φλερτάρει ανοιχτά με την ακροδεξιά και την ίδια στιγμή είναι ακραία νεοφιλελεύθερος. Λοιπόν, αυτή την πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας, οι πολίτες θα πρέπει να την απορρίψουν στην κάλπη των ευρωεκλογών και αντίθετα να υποστηρίξουν την πολιτική γραμμή και εκείνο το πολιτικό στρατόπεδο που θέλει να αντιπαρατεθεί και με τη λιτότητα και να δημιουργήσει όρους ισότητας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία.
Συνέντευξη στην ε/φ REAL NEWS και τον δημοσιογράφο Φ. Κλαυδιανό
Άνοιγμα στην Κεντροαριστερά με διεμβολισμό του ΚΙΝΑΛ ή ακόμη ευελπιστείτε ότι θα μπορούσε να ενταχθεί στο μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων; Θα δούμε και νέα ονόματα της Κεντροαριστεράς και του ΚΙΝΑΛ να συγκλίνουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ;
Το ανοιχτό κάλεσμα που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας αποσκοπεί στη δημιουργία ενός μετώπου αντιπαράθεσης με την πολιτική της λιτότητας, αλλά και τις δυνάμεις της ακροδεξιάς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο κυρίαρχα εκφράζει κοινωνικές δυνάμεις. Τη μισθωτή εργασία, τους αποκλεισμένους, τους αγρότες, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. Αποσκοπεί να μεταφέρει τα συμφέροντα των πολλών στο πολιτικό πεδίο, στο πεδίο της διακυβέρνησης, με στόχο τη διαρκή μετατόπιση των συσχετισμών υπέρ τους. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και την ταύτιση του ΚΙΝΑΛ με τη Δεξιά και σε αυτό το ταυτοτικό ζήτημα, ένα μεγάλο τμήμα παραδοσιακών υποστηρικτών της Κεντροαριστεράς στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας, βεβαίως, τις ιδιαίτερες θέσεις του σε επιμέρους ζητήματα. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτή την προσέγγιση. Επιδιώκουμε επομένως και τον διάλογο και τη συστράτευση με έναν σαφή πολιτικό στόχο: Την αποτροπή της παλινόρθωσης της μεταλλαγμένης Δεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη και την ήττα του στρατοπέδου της λιτότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Όλος αυτός ο κόσμος αδυνατεί να οργανώσει έναν νέο πολιτικό φορέα και «μοιραία» θα τον αποδεχτείτε στις τάξεις σας; Σας φοβίζει το ενδεχόμενο να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ ή μήπως είναι στόχος σας ένας πολυσυλλεκτικός ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας χώρος που στην ταυτότητά του η πολυσυλλεκτικότητα και η δημοκρατική ώσμωση των διαφορετικών απόψεων αποτελούν ταυτοτικά του χαρακτηριστικά. Είναι ένα γνώρισμα του χώρου μας για το οποίο διαχρονικά έχουμε δεχθεί τα πυρά των άλλων πολιτικών δυνάμεων που θεωρούν τη μονολιθικότητα ως πλεονέκτημα. Δεν έχουμε κανένα λόγο ούτε να φοβηθούμε ούτε να διστάσουμε μπροστά στη δυνατότητα να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο την πολιτική μας επιρροή. Ο φόβος της αλλοίωσης υπάρχει για κόμματα τα οποία ήδη έχουν απομακρυνθεί από ένα ορισμένο αξιακό και ιδεολογικό πλαίσιο. Πάρτε για παράδειγμα τη Ν.Δ., η οποία, μέσα σε κάτι λιγότερο από μια δεκαετία, έγινε από παράταξη της Κεντροδεξιάς, ένα πολιτικό μόρφωμα όπου η ακροδεξιά παραδοξολογία έχει ηγεμονεύσει καθολικά. Εμείς, μέσα από τις μάχες και τα πεπραγμένα μας, όχι απλά δεν κάναμε πίσω από τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς που μας συνέχουν, αλλά κάθε βήμα αυτής της δύσκολης διαδρομής, τα χρόνια της διακυβέρνησης, λειτούργησε ως επιβεβαίωση αυτών.
Θα δούμε κάποια κίνηση ανοίγματος και προς τα αριστερά; Σας ενδιαφέρει ο χώρος αυτός; Υπάρχουν εκεί άνθρωποι που τους συγκινεί η πολιτική σας πρόταση και θα μπορούσαμε να δούμε μετακινήσεις τους προεκλογικά;
Κριτήριο της αριστερής πολιτικής είναι αν το πολιτικό σχέδιο που κάθε φορά υλοποιείται βελτιώνει τη θέση των λαϊκών τάξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, στα χρόνια που βρίσκεται στη διακυβέρνηση του τόπου, αυτό ακριβώς πράττει. Επομένως, οι πολίτες που τοποθετούνται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος είναι σαφές ότι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, το αναγνωρίζουν και συνεχίζουν να στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι, νομίζω, σαφές ότι αυτή η επιρροή θα συνεχίσει να διευρύνεται, δεδομένων των ευνοϊκότερων συνθηκών για την άσκηση πολιτικών υπέρ των πολλών μετά το τέλος των μνημονίων. Οι υπόλοιποι σχηματισμοί της Αριστεράς, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε πολιτικό αδιέξοδο όσο συνεχίζουν να πορεύονται στη βάση του αναχωρητισμού και της δήθεν ιδεολογικής καθαρότητας. Η στάση, για παράδειγμα, του ΚΚΕ για τη συμφωνία των Πρεσπών δείχνει με τον πιο εμφατικό τρόπο πως όταν η μόνη έγνοια σου είναι να μείνεις άσπιλος και αμόλυντος από την κίνηση της ιστορίας, καταλήγεις τελικά σε θέσεις που, αντικειμενικά, ευνοούν το πολιτικό σχέδιο του αντιπάλου.
Όλες αυτές οι «διαπραγματεύσεις» με τους δανειστές, για παράδειγμα όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, δεν χαλάνε το αφήγημα της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου; Θα εγκριθεί η δόση από το Eurogroup τη Δευτέρα;
Πρώτα απ’ όλα, δεν πρόκειται περί δόσης, αλλά για την απόδοση ενός ποσού που προκύπτει από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ.
Επίσης, να σας επισημάνω ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μνημονιακή διαπραγμάτευση, αλλά για μια συζήτηση που αφορά το τραπεζικό σύστημα και επομένως, αντικειμενικά, οι εποπτικοί θεσμοί έχουν άποψη. Το ίδιο εξάλλου έχει γίνει σε πολλές χώρες της ευρωζώνης όταν πρόκειται για ζητήματα που σχετίζονται με τις συστημικές τράπεζες, στην Ισπανία ή την Ιταλία, για παράδειγμα, που καμία τους δεν μπήκε σε μνημονιακό πρόγραμμα. Το νέο πλαίσιο, λοιπόν, για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα ψηφιστεί σύντομα από την ελληνική Βουλή, όταν ολοκληρωθεί η τεχνική του επεξεργασία σε συνεννόηση με τους εποπτικούς θεσμούς.
Θυμηθείτε, όμως, ότι έχουν ήδη περάσει 6 μήνες από την ώρα που η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια και ακόμα κάποιοι επιμένουν να νοσταλγούν την περίοδο των καταναγκασμών και της ασφυκτικής επιτροπείας. Αν υπήρχε αυτό το πλαίσιο, ούτε οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είχαν επανέλθει, ούτε ο κατώτατος μισθός θα είχε αυξηθεί, ούτε οι ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές θα είχαν προχωρήσει, ούτε τίποτα απ’ όλα όσα από τον Αύγουστο του 2018 και μετά έχουμε υλοποιήσει. Και φυσικά, αν ίσχυε ακόμα το μνημονιακό πλαίσιο, η χώρα δεν θα είχε πρόσβαση στις αγορές, όπως συνέβη πριν από λίγες μέρες με τη νέα έκδοση, αυτή τη φορά δεκαετούς ομολόγου.
Ανεξάρτητα από τον βαθμό αισιοδοξίας για την… πιθανότητα ενός ραντεβού με τη Σκάρλετ Γιόχανσον, θα είναι μέρος του προγράμματός σας για την επόμενη τετραετία η μείωση των πλεονασμάτων ή όχι;
Αποτελεί διαρκή στόχο για εμάς η εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού δημοσιονομικού χώρου για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε πολιτικές που θα ευνοούν την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Μάλιστα, είμαστε η μοναδική κυβέρνηση στα χρόνια της κρίσης, η οποία δεν διατύπωσε ως πολιτικό πυροτέχνημα την πρόταση για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Είμαστε η κυβέρνηση, η οποία, το 2015, διεκδίκησε και πέτυχε τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα, τα οποία, με βάση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, θα ανέρχονταν σε ύψος 4% κατά μέσο όρο έως το 2030. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι η ερώτησή σας κρούει ανοιχτές θύρες.
Ανοιχτές θύρες, όμως, επιχειρεί να παραβιάσει και ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ταυτόχρονα παραπλανά τον ελληνικό λαό. Διότι η δική του πρόταση λέει το εξής: αφού εφαρμόσω ένα πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης, απολύσεων, μειώσεων μισθών, αφού εφαρμόσω το ασφαλιστικό Πινοσέτ και καταργήσω εκ νέου το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τότε θα μου δοθεί ως αντάλλαγμα η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για να κάνω δώρο κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις. Πρόκειται εδώ για ακραία πολιτική, που επιθυμεί την επιστροφή της χώρας στην πιο μαύρη μνημονιακή περίοδο. Επαναλαμβάνω, λοιπόν: Αν κάποια κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, αυτή είναι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.
Από την πλειονότητα των δημοσκοπήσεων έως τον Μπαρόζο, πάρα πολλοί εκφράζουν βεβαιότητα ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι τους απαντάτε και πού βάζετε τον πήχυ των ευρωεκλογών; Μπορεί να ανατρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ μια εις βάρος του διαφορά μεγαλύτερη των 4-5 μονάδων;
Μιλάτε για μια διαφορά που προκύπτει από πού ακριβώς; Πλέον στην πλειονότητά τους οι δημοσκοπήσεις δεν αποσκοπούν στην αποτύπωση της πολιτικής πραγματικότητας, αλλά χρησιμοποιούνται ως επικοινωνιακά εργαλεία σε κομματικά και εκδοτικά επιτελεία.
Δεν γνωρίζω αν υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα διεθνώς όπου για 6 συνεχόμενα χρόνια να διαπιστώνονται τόσο ακραίες αποκλίσεις ανάμεσα στις μετρήσεις και στο τελικό αποτέλεσμα της κάλπης. Με αυτή την έννοια, δεν αισθανόμαστε την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει μια υποτιθέμενη διαφορά 5, 10, 15 μονάδων, που υπάρχει μόνο στη φαντασία του κ. Μητσοτάκη, των αυλικών του και των ΜΜΕ που τον στηρίζουν.
Και επειδή αυτό το γνωρίζουν, έχουν σπεύσει τελευταία να κατεβάσουν τον πήχυ, διότι η κάλπη των ευρωεκλογών πλησιάζει. Και αναρωτιέμαι ποια θα είναι η αντίδραση στο στρατόπεδο της Ν.Δ. όταν αποδειχθεί ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα.
- 1
- 2