Monthly Archives : June 2020

Απάντηση στον Άδωνι Γεωργιάδη

Συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης 53 Βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με θέμα: «Ενίσχυση Επιχειρήσεων, αξιοποίηση νέων δυνατοτήτων»

Τι κρύβει ο κ. Πέτσας και εδώ και δεν δίνει στη δημοσιότητα τη λίστα των 20 εκ. που έλαβαν τα ΜΜΕ;

Φαίνεται να υπάρχει ένα κυβερνητικό αλαλούμ με τις πιέσεις που δέχεται ο κ. Πέτσας, πιέσεις που αντανακλώνται και στον κο Μητσοτάκη, καθώς αρνείται να δώσει τη λίστα με τα ποσά που κατευθύνθηκαν στα ΜΜΕ, σε ανύπαρκτα site, σε οργανισμούς με αμφίβολη ιδιοκτησία και αμφίβολης ποιότητας. Δεν θα έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο να κάνει ερώτηση στη Βουλή ο κ. Τσίπρας για κάτι που είναι απολύτως αυτονόητο σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία και σε ένα κράτος δικαίου.

Σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις αρχές του κράτους δικαίου και τις διαφάνειας, όλες οι δαπάνες του ΣΥΡΙΖΑ είναι κρυστάλλινες και δημοσιευμένες σε αντίθεση με τη ΝΔ. Οι Έλληνες πολίτες είδαν στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα τον κ. Μητσοτάκη, αμήχανο, χωρίς σχέδιο για την οικονομία, χωρίς καμία δυνατότητα να απαντήσει στον κ. Τσίπρα, και τον είδαν να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα που είναι σαφής: η ΝΔ έχει συμφωνήσει με την Κομισιόν και τους υπόλοιπους θεσμούς να επιστρέψει η χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021. Το κείμενο του Eurogroup λέει ακριβώς αυτό, ότι με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν η Ελλάδα θα επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021.

– Για την οικονομία

Είχαμε περικοπές μισθών κατά 20% στον ιδιωτικό τομέα με νόμο. Η Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο του 2019 ήταν η μόνη χώρα στην ΕΕ που είχε ύφεση ενώ η ΝΔ πήρε τη διακυβέρνηση της χώρας με ανάπτυξη 2,8. Η αυταρέσκεια και η αλαζονεία της κυβέρνησης είναι σε απόλυτη αναντιστοιχία με αυτό που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία μπαίνει σε μια βαθύτατη κρίση όπου έχουμε μείωση των μισθών, όπου η μικρή και μεσαία επιχείρηση χειμάζονται, η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα στήριξης, η χώρα έχει μπει σε υφεσιακή πορεία ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 πριν καν συζητήσουμε για τον κορωνοϊό, επομένως η όλη συνθήκη είναι εξαιρετικά προβληματική. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εξυπηρετούνται οι ανάγκες, οι προσδοκίες, και τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και αυτό με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι αδύνατο γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών της κυβέρνησης βρίσκεται σε λάθος και αντικοινωνική κατεύθυνση.

Η πολιτική της ΝΔ βαθαίνει τις κρίσεις, οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο.

Ένα χρόνο μετά τις εκλογές του Ιουλίου η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον πολλαπλών αδιεξόδων και κρίσεων στη δημιουργία των οποίων συνέβαλαν οι αδράνεια, οι παραλείψεις, και οι πράξεις της. Απειλούμαστε εξαιτίας των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης να είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ύφεση σε ολόκληρη την ευρωζώνη αν όχι σε ολόκληρη την ΕΕ. Με επιλογές που επιτείνουν τη συνθήκη της απορρύθμισης και οδηγούν τους μισθούς σε καταβαράθρωση. Είκοσι τις εκατό είναι η οριζόντια μείωση στους μισθούς, μείωση στην οποία οδήγησε η κυβέρνηση με δικό της νόμο.

  • Υπάρχει θεσμικός εκφυλισμός

Προσπαθείτε να παρουσιάσετε εαυτούς ως τιμητές της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και καθημερινά προσβάλλετε θεσμούς, κοινοβούλιο και Σύνταγμα. Σήμερα μόλις σας έβαλε φρένο η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής σχετικά με τις μεθοδεύσεις σας στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Ο κ. Πέτσας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τα είκοσι εκατομμύρια που κατευθύνθηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός και η αντιπολίτευση ποιοι πληρώθηκαν από την κυβέρνηση για να γίνουν όσα γίνονται στο μιντιακό τοπίο: την εξαφάνιση της αντιπολιτευτικής άποψης και την κατάσταση που θυμίζει ολοκληρωτικό καθεστώς.

  • Για το προσφυγικό

Αποκρύπτετε το γεγονός ότι οι αιτήσεις ασύλου που δεν έχουν εξεταστεί έχουν ξεπεράσει τις 100,000 και συγκρίνετε τη σημερινή κατάσταση, μετά από δυόμιση μήνες lockdown, με το Δεκέμβρη όπου πάλι εσείς κυβερνούσατε και τις 70.000 τις κάνατε 100.000. Η προσπάθεια παραπλάνησης του κοινοβουλίου και των πολιτών έχει ένα όριο. Ενώ τον Ιούλιο του 2019 υπήρχαν 5.500 άνθρωποι στη Μόρια αυτή τη στιγμή στη Μόρια βρίσκονται περίπου 19.000 άνθρωποι. Και τώρα κάνετε εξώσεις, προκειμένου να αποσυμφορήσετε τα νησιά, χωρίς να λάβετε καμία μέριμνα για το πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι τους οποίους πετάτε έξω και από κέντρα υποδοχής και από διαμερίσματα. Δημιουργείτε μόνοι σας άλλη μια κρίση. Αυτές οι πολιτικές επιλογές δημιουργούν γκετοποιήσεις. Και όταν το ζήτημα φτάνει στο Δήμο Αθηναίων προκειμένου να πάρει ο Δήμος πρωτοβουλίες για αυτούς τους ανθρώπους πηγαίνει ο κ. Μπακογιάννης και συντάσσεται με τον κ. Κασιδιάρη στο δημοτικό συμβούλιο.

Σχετικά με την επιστολή του κ. Κουμουτσάκου προς τον κ. Σχοινά και την κ. Γιόχανσον, φαίνεται ότι ζητάτε μια ρήτρα εξαίρεσης και δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο από τι θέλετε να εξαιρεθούμε. Από την υποχρέωση να μην κάνουμε push backs ή από την υποχρέωση να αποδεχόμαστε τις αιτήσεις ασύλου; Θέλετε αναστολή του ασύλου, της ΕΣΔΑ, ή της Σύμβασης της Γενεύης. Η Ελλάδα για λόγους που σχετίζονται και με το σύνολο της εξωτερικής της πολιτικής δεν θα έπρεπε καν να συζητά ρήτρες εξαίρεσης και μάλιστα από κανόνες αναγκαστικού δικαίου.

iAsk&Watch, απαντήσεις στις ερωτήσεις των μελών του iSYRIZA για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Στο δωδέκατο iAsk&Watch, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντά στις ερωτήσεις των μελών του iSYRIZA σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΜένουμεΌρθιοι, καθώς και για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας. Γίνε μέλος – ενημερώσου: https://isyriza.gr/