Monthly Archives : July 2017

Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Θώμη Παληού για το STAR Κεντρικής Ελλάδας

Οι λόγοι που η έξοδος του ’17 στις αγορές δεν είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα όπως αυτή του 2014. Αποτελεί το πρώτο βήμα μιας συνολικής στρατηγικής έτσι ώστε τον Αύγουστο του ’18 να έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να ανακτήσουμε πλήρως την πρόσβασή μας στις αγορές αλλά και να απεμπλακεί η χώρα μας από το καθεστώς της στενής επιτροπείας.

Η επόμενη αξιολόγηση δεν θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα. Η κυβέρνηση επικεντρώνει πλέον το ενδιαφέρον της στην βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος πρόωρων εκλογών. Ο πολίτης θα εκτιμήσει σωστά φτάνοντας στην κάλπη.

Η αντιπολίτευση δεν θα πετύχει την αποσταθεροποίηση που επιχειρεί εφευρίσκοντας διάφορα θέματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποτελέσει αριστερή παρένθεση.

Για τις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες είμαι πεπεισμένος ότι το θέμα θα λήξει με πλήρη συναίνεση απ’όλες τις πλευρές εφόσον ολοκληρωθεί πρώτα η αδειοδότηση των μέσων πανελλαδικής εμβέλειας.

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό για την Ε/Φ «Νέα Σελίδα»
Ήταν πετυχημένη η πρώτη έξοδος στις αγορές και γιατί; Πόσες ακόμη έχετε στόχο να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του προγράμματος; Πότε θα γίνει η επόμενη; Μπορεί και πριν από το τέλος του χρόνου;
Η έξοδος στις αγορές ήταν το πρώτο βήμα μιας στρατηγικής για την οριστική ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος. Η επιτυχία της έκδοσης είναι αποφασιστικής σημασίας για την υλοποίηση αυτού του στόχου. Και αυτό είναι το κύριο κριτήριο στη βάση του οποίου πρέπει να την αποτιμήσουμε. Το γεγονός βεβαίως ότι καταφέραμε και μια χαμηλή απόδοση του ομολόγου προσθέτει στην επιτυχία. Αυτό που επίσης αποτιμήθηκε θετικά αν και προσέθετε στο βαθμό δυσκολίας είναι ότι δεν είχαμε μια συναλλαγή απλώς για την άντληση νέου χρήματος αλλά και ανταλλαγή των ομολόγων λήξης του 2019. Ήταν στην πραγματικότητα η πρώτη αυτοδύναμη πράξη διαχείρισης του ελληνικού χρέους εδώ και μια δεκαετία που μειώνει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2019, δημιουργώντας έναν καθαρό διάδρομο. Η συμμετοχή εξάλλου στην έκδοση πλήθους μεγάλων ξένων επενδυτών και όχι μόνο επιθετικών funds σηματοδοτεί την σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Αυτό νομίζω είναι και το σημαντικότερο και κάνουμε ότι μπορούμε για να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και μέχρι το τέλος του χρόνου να κάνουμε ενδεχομένως και το δεύτερο βήμα.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα επιθυμεί καθαρή έξοδο από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018, χωρίς καν προληπτική γραμμή πίστωσης. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος των χρημάτων που θα αντληθούν από τις αγορές θα χρησιμοποιηθεί για να χτιστεί ένα μαξιλάρι έως τότε; Αν ναι, πόσα λεφτά πρέπει να μπουν την άκρη; Τι γίνεται με το όριο για το ύψος του χρέους που προσδιόρισε το ΔΝΤ στην έκθεση του;
Πράγματι ο στόχος μας είναι μια καθαρή έξοδος για να περάσουμε από τη φάση της επιτροπείας των μέσων στην φάση της εποπτείας επί των στόχων. Η απόφαση του Eurogroup εξάλλου δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση καθώς συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός αποθεματικού σε συνεργασία με τους θεσμούς και ειδικά με τον ESM που θα υποστηρίζει τις εξόδους μετά το τέλος του προγράμματος. Οι τεχνικές λεπτομέρειες για την υλοποίηση αυτής της απόφασης αλλά και το ύψος του ποσού θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μέχρι και την ολοκλήρωση του προγράμματος. Όσο για το θέμα του ορίου που έχει θέσει το ΔΝΤ δεν εκτιμώ ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα. Πρόκειται για ένα τεχνικό ζήτημα που ήδη διευθετείται.
Τελικά αποδείχθηκε ότι κάθε αξιολόγηση είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη, παρά τις προσδοκίες για το αντίθετο. Θα επιταχυνθεί η διαδικασία των αξιολογήσεων;

Οι δυσκολίες που προέκυψαν στην β΄αξιόλογηση δεν είχαν να κάνουν με θέματα που προϋπήρχαν αλλά με την ιδιαίτερη κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω των απαιτήσεων του ΔΝΤ. Με δεδομένο ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν δεν αναμένεται καλώς εχόντων των πραγμάτων να προκύψει δημοσιονομικό ζήτημα στις επερχόμενες αξιολογήσεις και άρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την έγκαιρη και χωρίς αναταράξεις ολοκλήρωση τους.

Δεν σας φοβίζουν τα μέτρα -κι ας συνοδεύονται από αντίμετρα- που θα εφαρμοστούν το 2019; Το ΔΝΤ ζητάει να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα και να μετατεθούν τα αντίμετρα…

Το ΔΝΤ έχει αναγκαστεί να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις του τόσο για το 2016 όσο και για το 2017. Ξέρετε εξάλλου ότι μετά τις συνεχόμενες αστοχίες του από το 2010 μέχρι το 2015 που οι προβλέψεις του αποδεικνύονταν εκ των υστέρων υπεραισιόδοξες το Ταμείο έκανε στροφή 180 μοιρών και άρχισε να κάνει προβλέψεις που κινούνταν στο όριο της καταστροφολογίας. Δεν θέλω φυσικά να πιστέψω ότι αυτή η τακτική ενείχε πολιτική σκοπιμότητα και θεωρώ ότι στο τέλος και το Ταμείο θα ισορροπήσει σε μια ρεαλιστική γραμμή. Με δεδομένο λοιπόν ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν το 2019 θα εφαρμοστούν τόσο τα μέτρα όσο και τα αντίμετρα και θα μπορεί ο καθένας να αποτιμήσει την διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης όχι στη βάση σεναρίων και κινδυνολογίας αλλά επί πραγματικών αποτελεσμάτων.

Και η επόμενη μέρα για την κυβέρνηση; Ποιοι είναι οι στόχοι για τη διετία που ακολουθεί;
Νομίζω ότι έχουν γίνει καθοριστικά βήματα για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και η οικονομία έχει ήδη περάσει σε μια φάση ανάκαμψης επομένως περνάμε σε μια νέα μέρα. Οι βασικές μας προτεραιότητες κατανέμονται τώρα σε τρεις άξονες: Ανάκτηση της εμπιστοσύνης και αποδέσμευση από την ανάγκη δανεισμού από τον ΕΜΣ, επιτάχυνση της ανάκαμψης και ανάκτηση της εργασίας με αξιοπρεπείς συνθήκες και μισθούς και τέλος ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους. Νομίζω ότι και στα τρία πεδία οι διαχωριστικές γραμμές με την ΝΔ είναι ευκρινείς. Από τη μια ένα σοβαρό στρατηγικό σχέδιο που επιδιώκει η ανάπτυξη να έχει κοινωνικό πρόσημο με αναδιανομή εισοδημάτων και ενίσχυση της θέσης των εργαζομένων και από την άλλη οι εξαλλοσύνες ενός παρωχημένου και αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού που απέτυχε παταγωδώς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας τίθενται ως βασικές προτεραιότητες για τη χώρα. Πιστεύετε ότι θα ανταποκριθούν οι επενδυτές; Η κυβέρνηση θέτει κριτήρια για το ποιες θα προχωρήσουν;

Αυτή τη στιγμή το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα είναι πολύ μεγάλο. Οι επενδυτές ήδη έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται και αυτό φαίνεται από την ανάκαμψη όλων των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, από την βιομηχανική παραγωγή μέχρι τις εξαγωγές και την ιδιωτική κατανάλωση. Αυτό που προέχει τώρα είναι να αξιοποιηθεί το μομέντουμ ώστε να προσανατολιστούν τα επενδυτικά κεφάλαια σε επενδύσεις που θα έχουν προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί το σχέδιο για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου και έχει θέσει τόσο κλαδικές όσο και τοπικές προτεραιότητες τις οποίες θέτει στο δημόσιο διάλογο μέσα από τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια. Για πρώτη φορά λοιπόν η χώρα πορεύεται με ένα συμπαγές αναπτυξιακό σχέδιο και όχι με κριτήριο την ενίσχυση φίλων και συνοδοιπόρων. Αυτό το βλέπουν οι επενδυτές και το αξιολογούν θετικά.

Η ανάπτυξη που προσδοκά η κυβέρνηση τα επόμενα δύο χρόνια δεν αποδίδει άμεσα κοινωνικούς καρπούς. Πως σκέφτεστε να ισορροπήσετε τον ενδιάμεσο χρόνο;
Νομίζω ότι αυτό είναι ένα κλισέ που αν και έχει μια δόση αλήθειας όπως όλα τα κλισέ δεν αποδίδει πιστά την πραγματικότητα. Οι 300.000 περισσότερες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί έχουν άμεση κοινωνική απόδοση. Αλλάζουν εδώ και τώρα τις ζωές ανθρώπων που βγαίνουν από το σκοτάδι της ανεργίας και αντιστρέφουν την εικόνα μιας κοινωνίας χαμηλών προσδοκιών που ήταν και η χειρότερη συνέπεια της κρίσης. Όπως επίσης και το γεγονός ότι 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας ή ότι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν τον νέο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Όλα αυτά παράγουν αποτελέσματα και ανακουφίζουν εκατομμύρια πολίτες. Και όσο περνά ο καιρός ολοένα και περισσότερες πρωτοβουλίες θα παίρνουν σάρκα και οστά, το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι ρυθμίσεις για τους απλήρωτους εγαζόμενους αλλά και οι ρυθμίσεις για τα μπλοκάκια που πρόσφατα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας συγκροτούν μια δέσμη μέτρων που δημιουργεί ένα σοβαρό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας. Είναι λοιπόν σε αυτό το πεδίο που χαράσσονται οι διαχωριστικές γραμμές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Παρά την πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός μέσω της “ΝΕΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ” προς την κεντροαριστερά για συνεργασία μετά το τέλος των μνημονίων, παρατηρούμε μια αυξανόμενη πολεμική από την πλευρά της Φώφης Γεννηματά και των άλλων στελεχών του χώρου. Επιμένετε;
Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη αντιμετώπισαν ένα στρατηγικό δίλημμα και αποφάσισαν να συνεχίσουν την σύμπλευση με τη Νέα Δημοκρατία. Εκτιμώ ότι αυτή η επιλογή θα βαθύνει την υπαρξιακή κρίση της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα που δεν φαίνεται να ακολουθεί την τάση της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας να αμφισβητήσει, αλλού δειλά και αλλού με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, την νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της και την στρατηγική ευθυγράμμιση της με την ευρωπαϊκή δεξιά. Νομίζω βέβαια ότι αυτή η ευρωπαϊκή τάση δεν είναι αποτέλεσμα απλώς και μόνο μιας πολιτικής απόφασης αλλά και κοινωνικών διεργασιών από τις οποίες το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΣΥ απουσιάζουν. Αυτό εξηγεί εξάλλου και την πολιτική τους τύφλωση.

Η αντιπολίτευση και μερίδα των ΜΜΕ κατηγορούν την κυβέρνηση για αντιθεσμική συμπεριφορά έως και υπονόμευση της δημοκρατίας με αφορμή τη Δικαιοσύνη. Πώς το σχολιάζετε;
Η ΝΔ μετά τις 15 Ιουνίου αποφάσισε να αφήσει στην άκρη το καταστροφολογικό αφήγημα και να παραδοθεί άνευ όρων σε μια τρισχειρότερη αντιπολιτευτική γραμμή που προσιδιάζει περισσότερο σε μορφώματα της ακροδεξιάς και λιγότερο σε έναν σοβαρό κεντροδεξιό σχηματισμό. Τώρα επιχειρεί να δημιουργήσει την εικόνα μιας υποτιθέμενης θεσμικής κρίσης. Ωστόσο επιμένω ότι άλλο η κριτική σε δικαστικές αποφάσεις και άλλο παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Αν θέλει η ΝΔ και ο κος Μητσοτάκης να βρει παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη ας ανατρέξει στο ιστορικό της κυβέρνησης που ο ίδιος υπηρέτησε. Θα ανακαλύψει ενδιαφέροντα παραδείγματα όπως την τροποποίηση των διατάξεων για την εκλογή προισταμένων στα δικαστήρια δύο μέρες πριν τις δικαστικές εκλογές το 2014 επί υπουργίας του κου Αθανασίου. Νομίζω όμως ότι μια σοβαρή συζήτηση επί του θέματος παρέλκει καθώς είναι η νέα Δημοκρατία που δεν είναι σοβαρή εν προκειμένω.

Πώς απαντάτε στον πρόεδρο του ΣτΕ, Νίκο Σακελαρίου, ο οποίος κάλεσε τα κυβερνητικά στελέχη να σεβαστούν τη διάκριση των εξουσιών και να σταματήσουν την προσβλητική κι όχι καλόπιστη κριτική για τη Δικαιοσύνη.

Νομίζω ότι ο κος Σακελλαρίου παρασύρθηκε από την επικοινωνιακή καταιγίδα των τελευταίων εβδομάδων.

Γιατί αποφεύγεται να απαντήσετε με λεπτομέρειες σε όσα καταλογίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης;
Κανείς δεν αποφεύγει τίποτα. Τα γεγονότα και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του 2015 έχουν συζητηθεί εξαντλητικά και θα συνεχίσουν να συζητούνται και να κρίνονται. Όμως αυτή η μάχη απέναντι σε ένα οικονομικό και πολιτικό σύστημα εξουσίας, διεθνές και εσωτερικό, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την υποβιβάζουμε στο επίπεδο του μυθιστοριογραφικού κουτσομπολιού και της δήθεν αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας. Ήταν η μάχη ενός ολόκληρου λαού και κρίθηκε στο πεδίο των συσχετισμών δύναμης, δεν ήταν αγώνας που θα μπορούσε να έχει αλλάξει αποτέλεσμα με εξυπνάδες.

Πιστεύετε ότι υπάρχει γενικότερο σχέδιο “αξιοποίησης” του πρώην υπουργού Οικονομικών, ίσως και εν γνώση του;

Το ότι η ΝΔ αξιοποιεί τον κο Βαρουφάκη είναι πασιφανές. Δεν θεωρώ ότι ο ίδιος το επιδιώκει αλλά σίγουρα το αποδέχεται.

Είδαμε τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην εγκρίνει ενδεχόμενο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Πώς σχολιάζετε;

Οι απόψεις του κ. Βενιζέλου για το Σύνταγμα είναι αυτές που είναι και κρίνονται στη δημόσια συζήτηση μέχρι να αλλάξουν. Σημασία έχει η ουσία της συζήτησης για την Συνταγματική αναθεώρηση και είναι πάγια θέση μας ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια Συνταγματική αναθεώρηση που θα κινείται στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της δημοκρατίας, της αποτελεσματικότερης προστασίας ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων αλλά και στην επίλυση ζητημάτων που έχουν προκύψει από προηγούμενες αναθεώρησεις όπως η διάταξη για την ευθύνη των Υπουργών που αποτελεί τραύμα για το ελληνικό Σύνταγμα.

Ποια είναι τα συμπεράσματα σας από την πρώτη διετία διακυβέρνησης, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη δεύτερη;
Ένα από τα βασικά συμπεράσματα είναι ότι οι αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης προϋποθέτουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα αλλά και ότι στη διαπραγμάτευση οι δανειστές δεν είναι παντοδύναμοι. Όλα εξαρτώνται από τους συσχετισμούς.
Συνέντευξη στο Ρ/Σ ALPHA και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Τι κάνετε κύριε Τζανακόπουλε; Καλά είστε;

TΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κυρία Παπαδάκου, τι κάνετε; Καλά, μια χαρά.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Τι να κάνουμε, εδώ. Δεν έχει διακοπές φέτος, έτσι; Για να αρχίσω λίγο χαλαρά. Και μετά να μπω στα σκληρά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διακοπές, όχι ιδιαίτερα.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ναι, ναι. Γιατί άκουσα και τον κύριο Τσίπρα, εκεί στο Προεδρικό, που μίλαγε με τον κύριο Λεβέντη, που είπε ότι δεν θα φύγω καθόλου και σας είχε πει και στο πρόσφατο Υπουργικό ότι ξεχάστε τις διακοπές, οπότε δεν είναι η…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, δεν είναι η πρώτη φορά.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Όχι, δεν είναι η πρώτη φορά και εντάξει, θα υπάρξει ευκαιρία άλλη. Λοιπόν, κύριε Τζανακόπουλε, σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τη χώρα. Θα σας πω γιατί με την προσωπική ταπεινή μου εκτίμηση. Σήμερα εκδίδεται η πρώτη απόφαση για το σκάνδαλο της SIEMENS. Είναι μια υπόθεση που έχετε ποντάρει πάρα πολύ, στην αποκάλυψη της αλήθειας λέω ότι έχετε ποντάρει, αλλιώς. Και εκδίδεται η πρώτη απόφαση για τον κύριο Μαντέλη. Πείτε μου ένα σχόλιο και πείτε μου τι πρόθεση υπάρχει. Θα εκκαθαριστούν αυτές οι υποθέσεις; Γίνονται δυο δίκες, η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη…; Όλα αυτά τα ξέρουμε. Αλλά, για κάντε μου ένα σχόλιο για τη σημερινή μέρα, που πράγματι είναι μέρα σημαντική.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, καταλαβαίνετε ότι η υπόθεση της SIEMENS πέρα από το ποινικό της σκέλος, που δεν θα το σχολιάσω, έχει ένα πολύ μεγάλο πολιτικό σκέλος, διότι αποδείχθηκε και είναι δεδομένο, το ξέρουν οι πάντες, έχει προκύψει ήδη και από τις ίδιες τις ομολογίες της SIEMENS ότι  για πάρα πολύ καιρό η εταιρεία αυτή χρηματοδοτούσε παράνομες ενέργειες στην Ελλάδα και σε πολλές από τις οποίες εμπλέκονται και Έλληνες  πολιτικοί. Είναι, κατά τη γνώμη μου, η SIEMENS ένα σύμπτωμα της παθογένειας του ελληνικού πολιτικού συστήματος και επί της ουσίας συμπυκνώνει τους λόγους η υπόθεση αυτή, για τους οποίους φτάσαμε εκεί που φτάσαμε το 2010. Μαζί φυσικά και με άλλες αιτίες ήταν…

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Και άλλες υποθέσεις, βέβαια. Δεν ήταν μόνο αυτή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κι άλλες υποθέσεις, ακριβώς. Γι’ αυτό λέω, συμπυκνώνει. Ήταν η διαφθορά ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα έφτασε στο σημείο της χρεοκοπίας το 2009. Ο δεύτερος λόγος, όπως θα το ξέρετε πάρα πολύ καλά βεβαίως, ήταν και η εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Επομένως, η χρεοκοπία της Ελλάδας έχει πρόσημο. Δεν είναι η χρεοκοπία όλων, είναι η χρεοκοπία ενός πολιτικού συστήματος, αλλά είναι και η χρεοκοπία ενός συγκεκριμένου οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου, το οποίο είχε επιλεχθεί από το πολιτικό σύστημα, αλλά και από τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που μονοπώλησαν -εν πάση περιπτώσει- την αναπτυξιακή ορμή τη δεκαετία 1990 και του 2000.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Άκουσα τον Πρωθυπουργό, χτες, στο Συνέδριο αυτό, για πρώτη φορά να βάζει –έτσι, τόσο έντονα, θα έλεγα- την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, την απονομή της Δικαιοσύνης, που είναι απαραίτητη βεβαίως και για την ανάπτυξη. Εμείς το ξέρουμε, γιατί δεν είναι μόνο οι μεγάλες ποινικές υποθέσεις που πρέπει να επιταχυνθούν για να εκκαθαριστούν, γιατί είναι μια σκιά στο πολιτικό σύστημα, έτσι; Δεν μπορούν να μένουνε μονίμως, τώρα, αυτές οι υποθέσεις. Να έχουμε προκαταρκτική 14 χρόνια, δεν γίνονται αυτά. Λοιπόν, αλλά, και οι υποθέσεις οι αστικές που δεν πολυκαλύπτονται τόσο από τα Μέσα, πραγματικά συνδέονται ευθέως. Γιατί είναι και υποθέσεις φοροδιαφυγής, όπως είπατε, αλλά είναι και υποθέσεις που αφορούν την ανάπτυξη, τις συμβάσεις. Έτσι δεν είναι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί αρκετές φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου γι΄ αυτού του τύπου τις καθυστερήσεις, οι οποίες φτάνουν ακόμη και στο όριο της αρνησιδικίας, πολλές φορές. Είναι πάρα πολύ κρίσιμο το να δουλέψουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση και η εκτελεστική εξουσία, βελτιώνοντας το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και η δικαστική εξουσία, διότι αυτές οι καθυστερήσεις αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη. Αυτό είναι απολύτως δεδομένο, διότι όταν κάποιος θέλει να επενδύσει, πρέπει να νιώθει την άμυνα ότι αν προκύψει…

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Να έχει την ασφάλεια δικαίου, ας την ονομάσουμε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς, αν υπάρξουν αντιπαραθέσεις, αν υπάρξουν κολλήματα, είτε με άλλους ιδιώτες, είτε με το Κράτος, θα πρέπει να έχει την βεβαιότητα ότι αυτά θα επιλυθούν στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες σε οποιοδήποτε πεδίο, σε οποιοδήποτε ιδιωτικό οικονομικό πεδίο. Είναι πάρα πολύ κρίσιμο και ξαναλέω, αυτό δεν είναι μόνο ευθύνη της εκτελεστικής εξουσίας, είναι και της δικαστικής εξουσίας, που πρέπει να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά στον τομέα αυτό.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Πρόσφατα, είχαμε μια κρίση στο χώρο της Δικαιοσύνης, κύριε Τζανακόπουλε. Δηλώσεις, ακόμα και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με δηλώσεις του, έκανε κριτική και σε κυβερνητικά στελέχη, το ξέρετε. Όταν λέει ότι ούτε αντιπολιτευόμαστε, συμπολιτευόμαστε και την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου έχει βγάλει σημείωμα που λέει ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αντιπολιτεύεται. Ασκεί, ας πούμε, αντιπολιτευτική κριτική. Για πείτε μου, κάντε μου ένα σχόλιο γι’ αυτό γιατί με δεδομένο ότι ο κύριος Σακελλαρίου έχει επιλεγεί από εσάς, από την κυβέρνηση –εννοώ- του ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι άνευ σημασίας…

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Όχι, άλλο λέω. Κι εν τω μεταξύ, προσέξτε, έχει υποστεί κριτική για τις…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μου έκανε αρνητική έκπληξη και εντύπωση η τοποθέτηση αυτή ότι έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς (ακατάληπτο) και θέλω να επιμείνω, όμως, όχι τόσο στις δηλώσεις των δικαστών, όσο στην προσπάθεια που κάνει η Ν.Δ. να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η σημερινή κυβέρνηση παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη. Το γεγονός ότι στελέχη της κυβέρνησης ή τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, κοινοβουλευτικές ομάδες, κάνουν κριτική για αποφάσεις της Δικαιοσύνης, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι προσπαθούν να παρέμβουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην έκδοση αυτών των αποφάσεων. Ούτως ή άλλως, αυτές οι αποφάσεις έχουν ήδη εκληφθεί. Δεν κατανοώ αυτού του είδους την κριτική, η οποία ασκείται.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Γιατί ασκείται; Ποιο είναι το κίνητρο; Γιατί το λέτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Επιτρέψτε μου, όμως, πριν απ’ αυτό να επιμείνω. Η κριτική στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν είναι απλό και μόνο δικαίωμα κάθε πολίτη, είναι πολύ περισσότερο και μια υποχρέωση. Και των πολιτών και των υπολοίπων εξουσιών. Δεν σημαίνει η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ότι οι αποφάσεις της μπορούν να μένουν άνευ σχολίου, άνευ κριτικής ή να θεωρηθεί ότι κατέχουν το απολύτως, το αλάθητο. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Σε μια φιλελεύθερη Δημοκρατία, οι δικαστικές αποφάσεις αποτελούν αντικείμενο που πρέπει να απασχολεί τη δημόσια σφαίρα και τη δημόσια συζήτηση. Γιατί το κάνει αυτό η Ν.Δ.; Νομίζω ότι και ο Πρωθυπουργός ήταν απολύτως σαφής. Εδώ και αρκετό καιρό, από τις 15 Ιουλίου τουλάχιστον, η Ν.Δ. έχει δει ότι το αφήγημα της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να παράξει αποτελέσματα, διότι είχαμε μια συμφωνία με τους δανειστές. Από εκεί και πέρα, ακολούθησαν μια σειρά από θετικές λύσεις, είχαμε την έξοδο στις αγορές. Επομένως, στο ασυνείδητο της Ν.Δ. υπάρχει ακόμα η παρένθεση, η αριστερή παρένθεση. Και προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να δημιουργήσει όρους αποσταθεροποίησης. Τι της έχει μείνει αυτή τη στιγμή για να παρουσιάσει μια εικόνα αποσταθεροποίησης…

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Στο θεσμικό ζήτημα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … να προσπαθήσει να επιχειρηματολογήσει ότι υπάρχει και ένα είδος θεσμικής κρίσης, αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα. Δεν υφίσταται τέτοια θεσμική κρίση, το αντίθετο θα έλεγα. Τα δυο τελευταία χρόνια, η Ελλάδα κάνει βήματα προς την κάθαρση, προς την ανασυγκρότηση των θεσμών της, οι οποίοι βρέθηκαν στο κατώτατο δυνατό σημείο την περίοδο 2012-2015. Και θέλω να θυμίσω, η Ν.Δ.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Γιατί το λέτε αυτό; Με ποια αφορμή το λέτε αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέω, διότι είναι απολύτως δεδομένο ότι από το 2012 μέχρι το 2015 οι μηχανισμοί, τα δίκτυα εξουσίας, η παραπολιτική είχαν φτάσει στο απώτατο σημείο ισχύος. Θέλω, όμως, να σας πω το εξής: ότι η Ν.Δ., λοιπόν, προσπαθεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει την αίσθηση ότι υπάρχει μια κρίση Δημοκρατίας και αυτή συντείνεται και με μια εμμονή που έχουν στην παράταξη αυτή, να θεωρούν ότι η Αριστερά ταυτίζεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με ολοκληρωτικές ιδεολογίες ή με καθεστωτική λογική.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, δεν σας κατηγορούν, όμως, μόνο γι’ αυτό. Και θα πάω, τώρα, στα επεισόδια που γίνανε και στη Βουλή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, επιτρέψτε μου όμως να σας πω κάτι περισσότερο. Αυτό το οποίο πρέπει να κρατήσουμε επειδή στη φιλελεύθερη προπαγάνδα του συρμού υπάρχει μια τάση ταύτισης της Αριστεράς με τον ολοκληρωτισμό, πρέπει να πω ότι στην Δυτική Ευρώπη τουλάχιστον, και η Ελλάδα είναι κομμάτι της Δυτικής Ευρώπης, η πολιτική δύναμη, η οποία έθεσε τη Δημοκρατία σε κίνδυνο, δεν ήταν ποτέ η Αριστερά. Και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε. Αντιθέτως, σε όλες τις δυτικές Δημοκρατίες, όταν υπήρξε πολιτειακή κρίση, ο κύριος πολιτικός παράγοντας της κρίσης αυτής ήταν τα κόμματα της Δεξιάς.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Σας κατηγορούν, λοιπόν, ότι υπάρχουν ομάδες συγκεκριμένες, ο Ρουβίκωνας συγκεκριμένα, που μπαίνουν στη Βουλή, προκαλούν διάφορα. Βεβαίως, είναι αλήθεια ότι η ομάδα του «Ρουβίκωνα», δεν ξέρω αν έχει προκαλέσει καταστροφές. Τελευταία, δεν έχω ακούσει. Εισβάλουν σε Υπουργεία, εισβάλουν στην Τράπεζα της Ελλάδας, συλλαμβάνονται και αφήνονται ελεύθεροι. Τι απαντάτε σ’ αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήταν η πρώτη φορά. Τώρα, έγινε πάλι μια προσπάθεια να αναδειχθεί το ζήτημα της…

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Της ασφάλειας, ας πούμε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ….ασφάλειας, λόγω αυτής της ενέργειας, της ακτιβιστικής ενέργειας του «Ρουβίκωνα» στη Βουλή, ως πρώτο θέμα στην ατζέντα. Ξέρετε δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και πιστέψτε με, δεν ξεκίνησαν αυτά τα πράγματα από το 2015. Έχουν ξαναγίνει τέτοιου τύπου παρεμβάσεις ή αν θέλετε ενέργειες τέτοιου χαρακτήρα. Δεν θεωρώ ότι έχει την τεράστια σημασία που επιχειρούν να τους προσδώσουν. Η Αστυνομία έκανε τη δουλειά της, τα πράγματα ηρέμησαν πάρα πολύ γρήγορα και από εκεί και πέρα, επανήλθαν στην κανονικότητα. Ειλικρινά, δεν μπορώ να κατανοήσω τι βλέπει η Ν.Δ. ή μάλλον μπορώ να κατανοήσω το λόγο, απλά μου φαίνεται περισσότερο από υπερβολικός. Εκτιμώ ότι βρισκόμαστε σε ένα αντιπολιτευτικό αμόκ. Αυτή είναι η αίσθηση που μου δίνει η Ν.Δ., αλλά και κομμάτι του αντιπολιτευόμενου Τύπου ή πρωτοσέλιδα με τίτλους όπως «Κατάλυση του πολιτεύματος».

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ναι, τα έχουμε σήμερα εδώ. Βέβαια, έχουμε αντίστοιχα… Αυτό είναι…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι πολιτικές γελοιότητες.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Δείτε, αυτό είναι και το παιχνίδι της Δημοκρατίας. Έχουμε από τη μια το πρωτοσέλιδο -μιλάτε για τα ραβασάκια της ευτυχίας, θα σας ρωτήσω και γι’ αυτό, για την οικονομία, απλώς επέλεξα να πάω με πιο θεσμικά, στην αρχή, θέματα. Έχουμε, όμως, και στην πρώτη σελίδα της «Εφημερίδας των Συντακτών» που δείχνει τον ανιψιό του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να γέρνει γλυκά προς τον κύριο Τσίπρα. Έτσι είναι η Δημοκρατία. Δηλαδή, δεν είναι όλα τα πρωτοσέλιδα…, έτσι; Τι να κάνουμε τώρα δηλαδή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε. Προς Θεού, προφανώς θα υπάρχουν και αντιπολιτευτικά φύλλα, προφανώς θα υπάρχουν και αντιπολιτευόμενοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι θα κάνουν κριτική.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Που μπορεί και να σας βοηθήσει κάποια στιγμή, μην το παίρνετε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Με συγχωρείτε, δεν είπα να μη μιλήσει γι’ αυτό. Προφανώς.  Και θετική κριτική να γίνεται, ακόμη και πολεμική αν θέλετε. Αλλά τώρα, να παρουσιάζεται το περιστατικό με τον «Ρουβίκωνα», ως περιστατικό κατάλυσης του Πολιτεύματος. Αυτό ξεπερνάει τα όρια της Αντιπολίτευσης και φτάνει πια στα όρια της γραφικότητας.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Δεν υιοθετούνται νομίζω. Εγώ, είδα, ότι πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ. και των άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Ε, δεν το υιοθέτησαν αυτό, ότι πια καταλύεται το κράτος. Επειδή μπήκαν και μοίρασαν προκήρυξη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τι λέτε κυρία Παπαδάκου; Χθες, στελέχη της Ν.Δ. και μια σειρά από εφημερίδες μιλούσαν για κατάλυση του πολιτεύματος και κατάλυση του κράτους, επειδή πετάχτηκαν είκοσι φέι βολάν και αναρτήθηκε ένα πανό στο προαύλιο της Βουλής.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Όχι μόνο, μοιράστηκαν και κάποια φυλλάδια, νομίζω. Η κατάλυση του πολιτεύματος, εκεί μέσα, δηλαδή, τα περιστατικά που πρέπει να προβληματίζουν, είναι αυτά, από κάποιους βουλευτές εκλεγμένους, ας πούμε της Χ.Α. που επιχειρούν να δείρουν συναδέλφους τους. Αυτό είναι το ανησυχητικό πολλές φορές.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, απλά αυτό που θέλω να σας πω είναι…

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Τα φυλλάδια είναι το λιγότερο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανής, και νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες καταλαβαίνουν. Είναι προφανής η επιχείρηση να δημιουργηθεί αίσθηση αποσταθεροποίησης. Αλλά, ξαναλέω, δεν με προβληματίζει τόσο πολύ, τουλάχιστον ακόμη, ή αν θέλετε πλέον, διότι έχουμε φτάσει, έχουμε ξεπεράσει τα όρια της γραφικότητας.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Πάμε στο θέμα της οικονομίας και της απόπειρας της κυβέρνησης, αυτό που έγινε με το ομόλογο. Ξέρετε, αν κανείς ζει σ’ αυτή τη χώρα και δεν ακούει και τις δηλώσεις των έξω, γιατί έχετε θετικές δηλώσεις τις τελευταίες μέρες –ακόμη και ο κύριος Σόιμπλε είπε καλά λόγια για την ελληνική οικονομία και για την προσπάθεια της κυβέρνησης και αποκάλυψε βέβαια ότι η κυρία Μέρκελ ουσιαστικά μας κράτησε μέσα στο ευρώ και είπε ότι δικαιώθηκε η κυρία Μέρκελ, η καγκελάριος. Λοιπόν, θέλω να ρωτήσω ο κόσμος είναι μπερδεμένος. Ο κύριος Τσίπρας είπε, εδώ, στο δελτίο του Alpha, στη συνέντευξη, στον Αντώνη Σρόϊτερ, ότι βλέπει ευτυχισμένα πρόσωπα – αυτό έχει σχολιαστεί πολύ, το ξέρετε, γιατί τώρα έρχονται και τα ραβασάκια της εφορίας, βλέπω εδώ και το πρωτοσέλιδο σήμερα στα «Νέα». Από την άλλη, η αντιπολίτευση, ακούγοντας, ας πούμε, και τον κύριο Χατζηδάκη που άκουσα πριν, που είναι μια πιο ήπια –έτσι- μορφή κριτικής, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., εμφανίζει την κατάσταση μαύρη, τραγική και λέει πώς είναι δυνατόν, πού τα είδε ο κύριος Τσίπρας τα ευτυχισμένα πρόσωπα; Για πείτε μου τώρα, πού είναι η αλήθεια; Τι να πει και ο κόσμος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η τάση, ας πούμε, να παίρνουμε μια αποστροφή του λόγου και να τη μετατρέπουμε σαν διαρκή τίτλο δεν με βρίσκει σύμφωνο,  αλλά εν πάση περιπτώσει, να μιλήσουμε επί της ουσίας. Η κατάσταση έχει ως εξής: Η χώρα έχει κληθεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Το πρόγραμμα αυτής της δημοσιονομικής προσαρμογής, προφανώς, εμπεριέχει φορολογικές επιβαρύνσεις, οι οποίες έρχονται και σωρεύονται και προστίθενται στις επιβαρύνσεις του παρελθόντος. Επομένως, η κατάσταση, είναι δεδομένο ότι είναι δύσκολη. Ωστόσο, αυτό είναι το δεδομένο. Είναι στην ουσία και η λύση της οποίας καλούμαστε να δουλέψουμε, καλούμαστε να ζήσουμε και καλούμαστε να σχεδιάσουμε και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα βγει με όσο το δυνατόν λιγότερες πληγές από αυτή την περιπέτεια των προγραμμάτων. Επομένως, το να κάνουμε κριτική στη συνθήκη, ειδικά δε αν πρόκειται για τους εκπροσώπους της Ν.Δ. είναι λίγο σόνικο.  Ας δούμε, λοιπόν, τι ειλικρινώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι βρίσκεται, ότι έχει μπει πλέον σε μια φάση δυναμικής ανάκαμψης. Έχουμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας, περισσότερες θέσεις εργασίας το 2017, έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι μπορεί να φτάσουν και το 2% αυτή τη χρονιά, έχουμε τους στόχους του προγράμματος οι οποίοι επιτυγχάνονται. Κι αυτό, προσέξτε, δεν είναι έτσι μια προσπάθεια να οικοδομηθεί το δικό μας success story. Σε καμία περίπτωση. Αντιθέτως.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Έτσι κι αλλιώς, αυτό είναι κοντός ψαλμός, που λένε, γιατί αυτό θα φανεί, θα γίνει. Τέλη Απριλίου δεν θα γίνει….

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα με τους δημοσιονομικούς στόχους έχει σημασία, διότι το να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να υπάρξουν επιπλέον δημοσιονομικές επιβαρύνσεις.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Μέτρα… γιατί περί αυτού πρόκειται.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, δεν είναι ζήτημα, απλώς και μόνο τεχνικό ή ζήτημα επικοινωνίας. Γιατί ακούω και κάποιους να μας κατηγορούν ότι δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στους αριθμούς και δεν μιλάμε για τους πολίτες απ’ τις κοινωνικές τάξεις. Με συγχωρείτε, το να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον επιβαρύνσεις για τους πολίτες. Επομένως, αυτό είναι το νόημα μιας τέτοιας επισήμανσης. Από εκεί και πέρα, έχουμε πολύ μεγάλη βελτίωση στα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και βεβαίως έχουμε και το πρώτο βήμα μιας στρατηγικής, η οποία θα κρατήσει μέχρι του χρόνου τον Αύγουστο, για να προετοιμαστούμε…

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Για την έξοδο λέτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …για να έχουμε τη δυνατότητα να ανακτήσουμε την οριστική πρόσβασή μας στις αγορές. Αυτό, επίσης, δεν είναι μια τεχνοκρατικού τύπου σχολιασμός ή προσέγγιση. Πρόκειται για εξόχως πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα. Διότι, πρέπει να ξέρει ότι η επιτροπεία, οι αξιολογήσεις από τους θεσμούς, σχετίζονται με το γεγονός ότι είμαστε αναγκασμένοι να δανειζόμαστε από τον επίσημο τομέα, δηλαδή από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Αν αυτού του τύπου τα δάνεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης δεν είναι πλέον αναγκαία του χρόνου τον Αύγουστου του 2018 και αυτός είναι ο στόχος. Δηλαδή, εάν υπάρξει νέος δανεισμός –που δεν θα υπάρξει νέος δανεισμός από τον ESM- αυτό σημαίνει ότι η χώρα ανακτά σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομική της κυριαρχία και μειώνεται η εξωτερική επιτροπεία της κυβέρνησης.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ε, είναι προφανές, είναι καλό να γίνει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, λοιπόν, για μας, η έξοδος στις αγορές δεν ήταν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα για να δείξουμε ότι όλα πηγαίνουν καλά. Αντιθέτως είναι, δηλαδή αυτό προσπάθησε να κάνει η Ν.Δ. το 2014, να δείξει μέσα σε έναν κυκεώνα πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, που δεν είχαν καμιά σχέση με τη σημερινή κατάσταση, ότι δήθεν όλα πηγαίνουν καλά και ότι ήδη βαδίζουμε στην έξοδο από τα μνημόνια.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Εδώ είμαστε, κυρίες και κύριοι, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κύριο  Δημήτρη Τζανακόπουλο. Και αν κατάλαβα καλά, κύριε Υπουργέ, είπατε ότι ήταν αφήγημα επικοινωνιακό η προσπάθεια, τότε, της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου να βγούμε στις αγορές και η έκδοση του ομολόγου. Γιατί εκείνη η προσπάθεια ήταν επικοινωνιακό, ας πούμε, αφήγημα και όχι η δική σας; Για πείτε μου, ποια είναι η διαφοροποίηση; Γιατί το λέτε αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω: Δεν λέω επικοινωνιακό αφήγημα, λέω επικοινωνιακό πυροτέχνημα, διότι υποτίθετο, μάλλον τότε, σύμφωνα με τον πολιτικό λόγο που εξέπεμπε τότε η κυβέρνηση, ότι ήμασταν σε μια πορεία απεγκλωβισμού από το μνημόνιο, ενώ τίποτα στο διεθνή Τύπο, αλλά και στα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας δεν έδειχνε προς αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή,  δεν είχαμε περάσει σε φάση δυναμικής ανάκαμψης, τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας δεν είχαν αυτά τα χαρακτηριστικά που έχουν σήμερα, πολύ περισσότερο, (δεν ακούγεται) ανοιχτό δημοσιονομικό στόχο προγράμματος. Δεν υπήρχε καμία δέσμευση εκ μέρους των δανειστών σε σχέση με τη ρύθμιση του χρέους.  Και οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, τότε, επιχειρηματολογούσαν δήθεν ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την έξοδο από το πρόγραμμα. Τίποτα δεν έδειχνε σε εκείνη τη φάση ότι τα πράγματα πήγαιναν προς εκείνη την κατεύθυνση…

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ναι, αλλά τώρα σας λένε ότι δεν πήρατε ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο. Εκείνοι είχαν πάρει 4,9, 4,6 πήρατε εσείς. Εκείνοι άντλησαν 20 δις και σε σας εμφανίστηκαν 6 δις. Υπάρχει μια κριτική, την ακούτε αυτές τις ημέρες, έτσι όπως τα λέει…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε: Οι δύο έξοδοι, κατ΄ αρχάς, ήταν δύο τελείως διαφορετικές έξοδοι. Στη μια περίπτωση, είχαμε απλώς άντληση νέου χρήματος, ενώ στην έξοδο που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες ήταν η πρώτη πράξη διαχείρισης του ελληνικού χρέους που έχει γίνει τα τελευταία 10 χρόνια. Τι σημαίνει πράξη διαχείρισης του ελληνικού χρέους; Ότι ανταλλάχτηκε ένα ομόλογο λήξης του 2019 με ένα ομόλογο λήξης του 2022, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι καθαρίζει ο διάδρομος μέχρι το 2022, μειώνονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου και δημιουργούνται καλύτερες καμπύλες, εν πάση περιπτώσει, του ελληνικού χρέους. Αυτό διαφοροποιεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τη συναλλαγή τη δική μας σε σχέση με τη συναλλαγή που είχε γίνει το 2014. Σε ό,τι αφορά τους επενδυτές, έχουμε εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά…

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Εμφανίστηκαν τώρα, λέτε, το 2017.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …στην τωρινή συναλλαγή.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Για πείτε, ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται για μεγαλύτερους επενδυτές, στρατηγικούς επενδυτές και εν κατακλύστηκε το βιβλίο προσφορών από μικρά hedge funds, τα οποία ψάχνουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση στον μικρότερο δυνατό χρόνο. Αλλά, τώρα, μη μπούμε σε αυτή τη συζήτηση…

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Είναι λίγο τεχνική η συζήτηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να μην μπούμε σε αυτή την τεχνική συζήτηση. Σημασία έχει το εξής: ότι στη δική μας περίπτωση τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ο χρόνος που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, επιτρέπουν το ξεδίπλωμα μιας στρατηγικής για την οριστική ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές. Σε εκείνη τη φάση, δεν ήταν αυτός ο λόγος για τον οποίο έγινε η έξοδος. Αντιθέτως, ήταν μια προσπάθεια να αποδειχθεί ότι υπάρχει μια ιστορία επιτυχίας στην Ελλάδα.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, επειδή εδώ εμείς είμαστε λίγο πιο πρακτικοί άνθρωποι σε αυτή την εκπομπή, θέλω να σας ρωτήσω το εξής…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ πρακτικά αυτά που σας λέω.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Βεβαίως είναι πρακτικά, αλλά προσπαθούμε να τα κάνουμε κατανοητά και στον πολίτη. Με αυτή την έννοια. Δεν έχουν όλοι τελειώσει, ας πούμε, πανεπιστήμια, με την πολιτική οικονομία ανά χείρας. Λοιπόν, θέλω να σας ρωτήσω, κατ΄ αρχήν, αν έχετε καμιά πρόβλεψη για το πότε, ενδεχομένως, να λήξει το καθεστώς των capital controls. Γιατί αυτό είναι ένα πρακτικό εμπόδιο και στην ανάπτυξη που εσείς λέτε και επαγγέλλεστε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχάς, αυτό που πρέπει να σας πω είναι ότι τα capital controls έχουν ….

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Χαλαρώσει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι σήμερα έχουν χαλαρώσει αρκετές φορές με διαδοχικές αποφάσεις της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτή η διαδικασία χαλάρωσης θα συνεχίσει μέχρι την ολοκληρωτική απόληξη, εν πάση περιπτώσει, και των τελευταίων κεφαλαιακών ελέγχων. Δεν μπορώ να σας δώσω ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά νομίζω ότι δεν θα είμαστε μακριά από την αλήθεια, αν πούμε ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα υπάρξει και η ολική, εν πάση περιπτώσει, απόσβεση και των τελευταίων κεφαλαιακών ελέγχων. Αυτό που πρέπει να σας πω, όμως, τώρα είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει πολύ μεγάλη επιρροή των κεφαλαιακών ελέγχων στους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Βεβαίως, είναι ένας παράγοντας, ο οποίος δημιουργεί κάποια προβλήματα, ωστόσο, στο επίπεδο που συζητάμε, δηλαδή στο επίπεδο της συνολικής ανάπτυξης, έχει μικρή επίπτωση. Παρόλα αυτά, γίνονται προσπάθειες και σε συνεργασία και με την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και με τους δανειστές. Εξάλλου, γνωρίζουν ότι τα capital controls θα είναι κομμάτι και των επόμενων αξιολογήσεων για να προχωρήσουμε στη σταδιακή απόσυρσή τους. Αλλά, τώρα, συγκεκριμένες ημερομηνίες, προφανώς δεν μπορώ να σας πω.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Εντάξει, αλλά αυτό αφορά και το οικονομικό επιτελείο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι σταδιακά θα χαλαρώσουμε περαιτέρω.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Να ρωτήσω κάτι άλλο, το οποίο επίσης είναι κρίσιμο. Επειδή είμαστε τέλη Ιουλίου, έρχεται η πρώτη δόση από το φόρο εισοδήματος και από την άλλη πλευρά υπάρχουν και άλλες επιβαρύνσεις, ΕΝΦΙΑ και λοιπά. Θα υπάρξει ίσως ένας σχεδιασμός ή ελαφρύνσεις για δόσεις έξω από τον εξωδικαστικό –που εκεί υπάρχουν πράγματι διαδικασίες- για τις 120 δόσεις, μιλάω τώρα, των εμπόρων κυρίως. Για τους πολίτες εγώ τώρα λέω. Μελετάτε κάτι τέτοιο ως κυβέρνηση; Το οικονομικό σας επιτελείο; Τι λέτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, οι υπουργοί, ο κύριος Τσακαλώτος και η κυρία Παπανάτσου, μίλησαν αναλυτικά για το φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που…

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Δεν είπα. Είπα τέλη Ιουλίου, κάθε χρόνο… Είναι δύσκολο το καλοκαίρι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις από το 2019 και μετά, θα μπουν σε ισχύ μια σειρά από φοροελαφρύνσεις και στον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία εισοδήματος. Θα μειωθεί ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος στο πρώτο σκαλοπάτι της κλίμακας από το 22% στο 20%. Ωστόσο, και σήμερα πρέπει να πούμε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φορολογίες, σε συνδυασμό για αρκετά μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν είναι τόσο επιβαρυμένη όσο παρουσιάζεται από τα συστημικά ΜΜΕ. Διότι, ξέρετε, γίνεται μια προσπάθεια να επιχειρηματολογήσουν ότι οι επιβαρύνσεις μπορεί να φτάνουν και το 70% ή το 75%. Δεν είναι ακριβές αυτό. Θέλω να σας πω για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση τουλάχιστον τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία για το 50% με 60% των ελεύθερων επαγγελματιών, θα είναι, είτε στα ίδια επίπεδα, είτε μειωμένη. Για ένα 20%, θα είναι ελαφρά επιβαρυμένη, ενώ για το υπόλοιπο 20%, πράγματι, θα υπάρξουν κάποιες επιπλέον επιβαρύνσεις, οι οποίες όμως δεν φτάνουν σε αυτά τα ιλιγγιώδη νούμερα που βλέπουμε να δημοσιεύονται στις εφημερίδες, 75% και 80% και λοιπά. Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθώ να πω ότι η κατάσταση είναι η καλύτερη. Βεβαίως, υπάρχουν δυσκολίες. Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα. Ωστόσο, ξαναλέω, ότι είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Και όταν βρισκόμαστε σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αυτού του τύπου οι δυσκολίες είναι κομμάτι αυτού του προγράμματος. Και επίσης θέλω να πω ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα από τη δική μας πλευρά, από την κυβέρνηση, έτσι ώστε αυτά τα ποσά, τα οποία είναι αναγκαία για να πιάνουμε τους στόχους του προγράμματος, δηλαδή 1,75% πρωτογενές πλεόνασμα το 2017, να βρεθούν από αλλού, έτσι όπως λέει η αξιωματική αντιπολίτευση. Εκτός αν μπούμε σε μια λογική να αρχίσουμε να κλείνουμε νοσοκομεία και σχολεία και να περιορίζουμε τις δημόσιες δαπάνες, πράγμα το οποίο ήταν η βασική στρατηγική της προηγούμενης κυβέρνησης. Δηλαδή, η περικοπή και άλλων δαπανών (από τη μεριά του ποσού) πράγμα που θα σήμαινε ότι πλέον θα οδηγούμασταν σε ολική κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών. Ήδη, είναι επιβαρυμένες. Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική αντίληψη μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και της  σημερινής ηγεσίας της Ν.Δ., η οποία λέει ότι οι στόχοι μπορούν να πιαστούν μέσω των περαιτέρω περικοπών στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης από το σκέλος των δαπανών. Όμως, πρέπει να ξέρετε ότι οι δαπάνες, κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, έχουν περικοπή σε τέτοιο βαθμό, που πλέον κάποια στιγμή δημιουργήθηκαν πραγματικά τεράστιες δυσκολίες για την καθημερινή λειτουργία.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ναι, απλώς, αυτό το Δημόσιο και με τις εταιρείες του Δημοσίου και με τα αχαρτογράφητα ακίνητα και λοιπά, ήταν ένα τέτοιο τέρας, κύριε Υπουργέ, το οποίο όσο και να περικοπεί από ότι φαίνεται, όσο και να ελεγχθεί, έχει πάντα εκπλήξεις. Τα ξέρετε, τα βλέπετε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Όμως, κοιτάξτε, εδώ περιπτωσιολογούμε. Θέλω να σας πω το εξής: Από το 1996 μέχρι το 2010, πρέπει να καταλάβετε το εξής: οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα ήταν περίπου –δεν λέω ότι οι δαπάνες αυτές ήταν απολύτως ανταποδοτικές ή είχαν τη μέγιστη δυνατή κατεύθυνση και προσανατολισμό- σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό. Ως αριθμός, όμως, ως επίπεδο δαπανών, βρισκόταν στο μέσο όρο της Ευρωζώνης. Εκεί που είχε πρόβλημα η ελληνική οικονομία ήταν στο σκέλος της φορολογίας, διότι η φοροδιαφυγή ήταν τόσο εκτεταμένη, που κάθε χρόνο είχαμε 5% με 6% πίσω στο σκέλος των εσόδων. Από εκεί, δημιουργήθηκαν τα δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα του διαρκούς ελλείμματος και της…

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Αυτό θα σας ρωτούσα, με αφορμή τον εντοπισμό εφοριακών και μάλιστα σε διεύθυνση ελέγχου του μεγάλου πλούτου καταλαβαίνω, έτσι, εννέα ανθρώπων, με υπέρογκες διαφορές -είδα τον κατάλογο, που σωστά το δημοσιοποίησε, κατά τη γνώμη μου,  το υπουργείο Οικονομικών- οι οποίοι έλεγχαν υποτίθεται τους μεγαλοφοροφυγάδες, παρουσίασαν διαφορές 500.000 ευρώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι μόνο αυτή η είδηση. Υπάρχει και μια είδηση, που διάβαζα χθες, για τη σύλληψη και την εξάρθρωση ενός τεράστιου κυκλώματος λαθρεμπορίας καπνού. Έτσι καταπολεμάται η φοροδιαφυγή, έτσι καταπολεμάται η προσπάθεια που γίνεται από πολλούς να πλουτίζουν σε βάρος του συνόλου του ελληνικού λαού.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Να χτυπήσεις το σύστημα και των συνεργατών.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά να τα ακούν όσοι λένε ότι από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης δεν γίνεται τίποτα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Είμαστε η μοναδική κυβέρνηση, η οποία έχει να παρουσιάσει πραγματικά έργο σε αυτό το πεδίο.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Τώρα, κύριε Υπουργέ, οι λίστες θα ελεγχθούν μετά την απόφαση του ΣτΕ; Είχαμε, βέβαια, τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, που επέτρεψε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία πλέον θα μελετηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και θα προχωρήσει η Αρχή σε αυτό το οποίο θα θεωρήσει ότι είναι και η ορθή πρακτική. Κατά τη γνώμη μου, με βάση τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μπορούμε απρόσκοπτα να συνεχίσουμε στην Ανεξάρτητη Αρχή τον έλεγχο των μισθών και εκθέσεις που πάνε πίσω μέχρι και 10 χρόνια.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Καταλήγοντας, γιατί σας απασχόλησα αρκετά, είναι ένα καλοκαίρι χωρίς διακοπές. Θα είναι ένα καλοκαίρι και με πολιτικές εξελίξεις, θα έχουμε αλλαγές στην κυβέρνηση; Γιατί, χθες το βράδυ, υπήρξε μια έντονη φημολογία για αλλαγές σε συγκεκριμένα υπουργεία, δεν θα πω τώρα σε ποια, γιατί δεν θέλω να βάλω σε αναστάτωση συγκεκριμένους τομείς…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, ο Πρωθυπουργός δεν κυβερνά με βάση τις φημολογίες ή τα δημοσιεύματα των εφημερίδων. Η αξιολόγηση της κυβέρνησης είναι καθημερινή. Οι παρεμβάσεις για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη και η βέλτιστη λειτουργία της κυβέρνησης, είναι καθημερινές, είναι ώρα την ώρα και λεπτό το λεπτό. Και γι’ αυτό το λόγο, σας λέω ότι οποιαδήποτε συζήτηση περί ανασχηματισμού ή περί αλλαγών, αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι αποσπά την κυβέρνηση από το έργο, το οποίο έχει να υλοποιήσει.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ε, καλά, δεν περίμενα, βέβαια, να μου το προαναγγείλλετε αν γίνει ανασχηματισμός, αλλά επειδή χθες το βράδυ υπήρξε μια έντονη φημολογία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, όμως, ότι ο Πρωθυπουργός δεν κυβερνά με βάση τις φημολογίες ή τα δημοσιεύματα, ούτε στην περίπτωση για την έξοδο στις αγορές, ούτε στην περίπτωση του ανασχηματισμού, ούτε σε καμία άλλη περίπτωση δεν καθορίζει τις πολιτικές του αποφάσεις από το τι φημολογείται, από το τι δημοσιεύεται, από το τι επιθυμούν κάποιοι ή δεν επιθυμούν κάποιοι άλλοι.

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που ήσασταν εδώ μαζί μας σήμερα. Να έχετε ένα καλοκαίρι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Συνέντευξη στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε μαζί μας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργό Επικρατείας, τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Καλημέρα σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πιάσω τα θέματα, κύριε Τζανακόπουλε, χρονικά. Κατ αρχήν, σήμερα, βλέπω ας πούμε, να παίζει πολύ στον αντιπολιτευόμενο Τύπο το θέμα της «εισβολής» του «Ρουβίκωνα» στη Βουλή. Μάλιστα, η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» φτάνει στο σημείο να λέει ότι «κατελύθη  το κράτος».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι! Έχουν καταρρεύσει τα πάντα, πράγματι. Κοιτάξτε να δείτε, έγινε μια ακτιβιστική ενέργεια. Από εκεί και πέρα η αστυνομία έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει και δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα νόημα να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο ζήτημα. Το έχουμε ξαναπεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την 15η Ιουλίου – και θα δείτε ότι τώρα αυτό θα ενταθεί έτι περαιτέρω – η Νέα Δημοκρατία αλλά και μεγάλη μερίδα του αντιπολιτευόμενου Τύπου προσπαθούν διαρκώς να βρουν διάφορα ζητήματα πάνω στα οποία θα στήσουν μια αντιπολιτευτική ατζέντα, που θα στοχεύει στο να δημιουργεί την εντύπωση ότι γενικώς τα πράγματα είναι αποσταθεροποιημένα, υπάρχουν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ασφάλεια για τους πολίτες. Γενικώς, ξέρετε, γυρνάει γύρω-γύρω από την ίδια λογική αποσταθεροποίησης και υποτιθέμενης έντασης η αντιπολιτευτική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν νομίζω ότι μπορεί, όμως, να τα καταφέρει. Η εικόνα της ελληνικής κοινωνίας, αυτή τη στιγμή, δεν έχει καμία σχέση με αυτό και έχω τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες το καταλαβαίνουν ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών το καταλαβαίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε λίγο στα οικονομικά. Ιδίως, μάλιστα, μετά τη χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού και μετά την έξοδο στις αγορές, που είναι το κορυφαίο αυτής της εβδομάδας. Δεν θα πιαστώ από τα όσα λέει η αντιπολίτευση – θα τα πούμε μετά. Θέλω να ξεκινήσω λίγο από το σχόλιο που κάνει η επιτροπή της Βουλής για τα οικονομικά ζητήματα. Η έκθεση που συντάσσεται με επικεφαλής τον καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα, που λέει ότι είναι θετική κατ αρχήν η έξοδος στις αγορές. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι πρέπει να συνεχιστεί  η δημοσιονομική σταθερότητα, να διασφαλιστεί η οικονομική μεγέθυνση, να επιτευχθεί κοινωνική σταθερότητα, να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι. Χρειάζεται να είναι κανείς καθηγητής για να τα πει όλα αυτά;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι. Απλά, όταν ένα όργανο κάνει μερικές διαπιστώσεις… λέει όμως και το εξής: Πρέπει να γίνει και θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας. Και όλα αυτά, λένε, ότι ουσιαστικά θα συνεχιστεί και η λιτότητα για αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι να ξαναβγούμε, δηλαδή, στις αγορές, όπως είναι σχεδιασμένο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Λοιπόν, όλα αυτά είναι μια σειρά – κατά τη γνώμη μου- από κοινοτοπίες οι οποίες δεν προσφέρουν τίποτα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε που βρισκόμαστε. Έχουμε κάνει ένα αποφασιστικό βήμα, το πρώτο βήμα, για την υλοποίηση μιας στρατηγικής, η οποία τον Αύγουστο του 2018, θα μας οδηγήσει στην οριστική ανάκτηση της πρόσβασης μας στις αγορές χρήματος. Αυτό, χωρίς να υπάρχει κανένας, ο οποίος να μπορεί να το αμφισβητήσει, καθώς ο παγκόσμιος Τύπος και σε παγκόσμιο επίπεδο πολιτικοί ηγέτες, αξιωματούχοι, θεσμικοί αναλυτές κλπ έχουν χαιρετήσει αυτήν την έξοδο, ως ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα. Από εκεί και πέρα είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν την ολοκλήρωση ενός προγράμματος προσαρμογής. Το πρόγραμμα προσαρμογής, εξ ορισμού, ενέχει λιτότητα. Δεν το αρνείται κανένας αυτό. Δεν είπε κανένας ότι επειδή βγήκαμε στις αγορές τελείωσε η λιτότητα, αν είναι δυνατόν. Όμως, κάνουμε ένα πρώτο βήμα, αποφασιστικό, έτσι ώστε να ανακτήσουμε την οικονομική μας κυριαρχία και να έχουμε τη δυνατότητα – στο διάστημα από τον Αύγουστο του 2018 και μετά –  να υλοποιούμε ένα πρόγραμμα κοινωνικής υποστήριξης όπως κάνουμε και μέχρι σήμερα. Επομένως, το ζήτημα είναι αυτό. Νομίζω ότι πρέπει να θεωρήσουμε -εκτός οποιασδήποτε προσπάθειες να πανηγυρίσουμε ή να θριαμβολογήσουμε – μια θετική εξέλιξη την έξοδο στις αγορές. Εμείς, από εκεί και πέρα, συνεχίζουμε τη στρατηγική μας,  έτσι, ώστε τον Αύγουστο του 2018, να είμαστε έτοιμοι. Και από την άλλη μεριά, προφανώς, έχουμε μπροστά μας άλλον ένα χρόνο. Έχουμε μπροστά μας μια αξιολόγηση, την τρίτη αξιολόγηση, την οποία πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί έτσι ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και να μην έχουμε περαιτέρω αναταράξεις στην ελληνική οικονομία. Αυτά νομίζω ότι είναι στοιχειώδη και απολύτως αποδεκτά από όλες τις πλευρές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν καταλαβαίνω καλά, δηλαδή, για να συμμαζέψω έτσι αρκετά πράγματα στην κριτική, που γίνεται τουλάχιστον από την αντιπολίτευση, λέτε, ότι έχετε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσετε στον σχεδιασμό και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Απλώς, έχει μπει μια τάξη στα πράγματα και αυτό που έχετε να αντιμετωπίσετε και έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ένας επικοινωνιακός πόλεμος για το εάν και πότε θα βγει…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι η κριτική της αντιπολίτευσης αυτή τη στιγμή;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι βγήκαμε στις αγορές – να σας πω το βασικό – την ώρα που άλλες χώρες, όπως, η Πορτογαλία δανείζεται με 1,25%.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε τώρα. Το γεγονός ότι από το 2010 μέχρι το 2015 οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατάφεραν να εκτινάξουν το χρέος στο 180%, βεβαίως, η ΝΔ δεν το σχολιάζει.  Δηλαδή, είναι ίδια η κατάσταση του ελληνικού χρέους με το πορτογαλικό χρέος; Και ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος είναι στο 180%; Δηλαδή, εδώ, υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα. Ακούω, να λένε, ότι αυτό το οποίο καταφέραμε ήταν να επιστρέψουμε πίσω στο 2014, δηλαδή από εκεί που ξεκινήσαμε. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα αυτό. Έχουμε πρώτο, ένα πρόγραμμα ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής – αυτά τα έχουμε αναλύσει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν – και δεύτερο, εάν συγκρίνει κανείς τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομία του 2017 με το 2014 δεν έχουν απολύτως καμία σχέση. Δηλαδή, το 2014 ήμασταν εκτός των στόχων του προγράμματος. Δεν υπήρχε δυναμική στις επενδύσεις, δεν υπήρχε δυναμική στην βιομηχανική παραγωγή, δεν υπήρχε δυναμική στην ιδιωτική κατανάλωση. Αντιθέτως, αυτή τη στιγμή, όλοι οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης και βρισκόμαστε σε ένα σημείο, όπου μπορεί κανείς βάσιμα να ισχυριστεί ότι είναι το σημείο τομής προς ένα νέο δυναμικό αναπτυξιακό κύκλο. Λοιπόν, θέλω να πω, ότι μερικές συγκρίσεις δεν έχουν κανένα νόημα. Επίσης, μας κάνουν κριτική για το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η Πορτογαλία, που εδώ και 2-3 ίσως και παραπάνω χρόνια, που δεν είναι σε πρόγραμμα δανείζεται χαμηλότερα από εμάς. Είναι προφανές ότι θα δανείζεται χαμηλότερα από εμάς. Δεν περίμενε κανείς να δανειστούμε χαμηλότερα από την Πορτογαλία. Αυτό θα μπορούσε να σας το πει οποιοσδήποτε και την προηγούμενη Παρασκευή και πριν από δεκαπέντε ημέρες και πριν από είκοσι ημέρες. Επομένως, δεν κατανοώ, ας πούμε,  τι είδους κριτική είναι αυτή την οποία κάνει η ΝΔ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το άλλο κομμάτι της κριτικής – για να πάω από τα αριστερά – συμπυκνώνεται σε μια πολύ απλή ερώτηση. Αν όλο αυτό το πρόγραμμα είναι δυνατόν, όντως, να βγει; Να βγει οικονομικά και να έχουμε όντως τα καλά αποτελέσματα που προσδοκάτε; Και εάν σε αυτό το μεσοδιάστημα θα υπάρχει και αριστερό πρόσημο στα όσα θα γίνονται στη χώρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Αυτή είναι μια κριτική η οποία μπορεί να διατυπωθεί ανά πάσα στιγμή. Δεν είναι ανάγκη να υπάρχει έξοδος στις αγορές για να διατυπωθεί αυτή η κριτική. Είναι μια γενική πολιτική τοποθέτηση. Εγώ, θα σας πω το εξής: πρόκειται για ένα πρόγραμμα, πράγματι δύσκολο, με στόχους από το 2018, 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος, βεβαίως, αυτό δεν είναι το βέλτιστο. Όμως, ήταν το καλύτερο δυνατό με δεδομένα τα γεγονότα που μεσολάβησαν το καλοκαίρι του 2015. Γνωρίζετε τι έγινε το καλοκαίρι του 2015. Εμείς, πήραμε τότε και ως κόμμα και ως κυβέρνηση συγκεκριμένες επιλογές. Δηλαδή, να οδηγηθούμε σε μια συμφωνία στην οποία καταλήξαμε μετά από έναν πάρα πολύ σκληρό αγώνα και δεν κρύψαμε σε κανέναν – σε καμία φάση αυτής της ιστορίας – τις δυσκολίες αυτής της συμφωνίας αλλά και τις δυσκολίες του προγράμματος. Από εκεί και πέρα, αν με ρωτάτε αν είναι δυνατόν να βγει και ταυτόχρονα να κρατηθεί η κοινωνία όρθια, να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες, αυτός είναι ο στόχος μας. Και νομίζω ότι, μέχρι στιγμής, έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Από τη μια μεριά, τεχνοκρατικά αν μιλήσουμε, οι στόχοι του προγράμματος βγαίνουν. Από την άλλη μεριά, σε ό,τι αφορά την κοινωνία, κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, έτσι ώστε να αμβλύνουμε συνέπειες και σε πολλές περιπτώσεις να βελτιώσουμε και τη θέση ανθρώπων, οι οποίοι επί μία πενταετία βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο. Το γεγονός ότι έχουμε 300 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας νομίζω ότι είναι ένα πράγμα. Επίσης, το γεγονός ότι, εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης, έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώνουμε τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πιστωθεί η κυβέρνηση, διότι υπάρχουν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές στοχεύσεις. Από τη μια μεριά, η ΝΔ το λέει ευθέως ότι θέλει μία πλήρως απορυθμισμένη αγορά εργασίας. Θέλει αγορά εργασίας, στην οποία να είναι πλήρως ανεξέλεγκτη η εργοδοσία, να κάνει ό,τι θέλει, διότι αυτό κατά τη ΝΔ δημιουργεί κίνητρα για επενδύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ υπάρχει συγκεκριμένο ερώτημα. Να το κάνουμε πολύ συγκεκριμένο…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου. Η σημερινή κυβέρνηση, επί της αρχής, έχει μια εντελώς διαφορετική τοποθέτηση περί αυτού. Δηλαδή, λέει ότι μια ρυθμισμένη αγορά εργασίας είναι και οικονομικά αποτελεσματικότερη, άρα και κοινωνικά αναγκαία. Άρα, λοιπόν, ως προς την πολιτική διαχωριστική γραμμή, αυτή την έχετε μπροστά σας. Από εκεί και πέρα τα καταφέρνουμε; Η γνώμη μου είναι ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το γεγονός ότι η τάση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας είναι να έχουμε 50% θέσεις πλήρους εργασίας και 50% θέσεις μερικής απασχόλησης, όταν τα ποσοστά πριν από λίγο καιρό ήταν στο 65-35, νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πιστωθούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις τι θα γίνει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ξέρετε πολύ καλά ότι δώσαμε έναν πολύ μεγάλο αγώνα και μετατρέψαμε το ζήτημα, για πρώτη φορά, σε κεντρικό ευρωπαϊκό ζήτημα. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι, όταν όλη η Ευρώπη συζητούσε επί σειρά ετών την ανάγκη για την περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, φτάσαμε σε ένα σημείο η μισή Ευρώπη τουλάχιστον να μιλά πριν από λίγους μήνες για την ανάγκη υπεράσπισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το είπε δειλά; Δεν το είπε όσο έντονα θα θέλαμε; Παρ’ όλα αυτά, το είπε. Και αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι μια  μεγάλη μετατόπιση και πρέπει να το θεωρήσουμε μια επιτυχία αυτής της κυβέρνησης. Δηλαδή, ότι κατάφερε να βάλει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στην Ευρώπη -αν θυμάστε στη Σύνοδο της Ρώμης- το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτό ως προς το πολιτικό σκέλος. Ως προς το πρακτικό σκέλος, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις -όπως θα ξέρετε- είχαν ανασταλεί με προηγούμενο νόμο, της ΝΔ αν δεν κάνω λάθος, επ’ αόριστον. Αυτό το οποίο καταφέραμε είναι, να νομοθετηθούν τώρα οι αρχές που κάνουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελεσματικές και μετατρέπουν τη συλλογική διαπραγμάτευση σε έναν θεσμό, που μπορεί να παράξει και συγκεκριμένα αποτελέσματα, διότι και τώρα υπάρχουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μιλάμε για την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας. Αλλά ας μην το συνεχίσουμε αυτό τώρα, να επανέλθουν, λοιπόν, από την 1η Σεπτεμβρίου 2018. Και νομίζω ότι αυτό επίσης αποτελεί μια θετική εξέλιξη και θα δείτε ότι δεν είναι μόνο αυτό. Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας,  πριν από λίγες ημέρες, θα υπάρξουν και άλλες ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων. Ειδικά των απλήρωτων εργαζομένων και εκείνων που βρίσκονται σε μια κατάσταση ομηρίας από τις επιχειρήσεις, στις οποίες δουλεύουν, αλλά και δέσμες άλλων πρακτικών και νομοθετικών παρεμβάσεων που θα βελτιώνουν διαρκώς την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Επομένως, για μας αυτό είναι μια προτεραιότητα μαζί με την καταπολέμηση της ανεργίας, διότι θεωρούμε ότι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η υπόθεση με τον κύριο Βαρουφάκη και τη Δικαιοσύνη, από την πλευρά της κυβέρνησης, θα συνεχιστεί; Θέλω να πω ότι δεν άφησε η κυβέρνηση το γάντι που της πέταξαν η αντιπολίτευση, ο κύριος Βαρουφάκης ή και τα μέσα ενημέρωσης που έχουν συμβάλει στη δημιουργία ενός κλίματος. Εσείς τι επιλογή κάνατε στα δύο αυτά θέματα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξή του έκλεισε και τα δύο ζητήματα. Είπε, σε σχέση με το πρώτο, ότι η διαπραγμάτευση του 2015 αποτέλεσε μια μάχη του ελληνικού λαού και δεν είναι ορθό να την ευτελίζουμε σε μια αφήγηση που αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα. Είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός για να το περιορίζουμε στις προσωπικές απόψεις ή αφηγήσεις ή -αν θέλετε- αντιλήψεις του καθενός. Είναι ευτελισμός αυτού του πολύ μεγάλου πολιτικού γεγονότος και εκτιμώ ότι αυτή είναι μια πολύ σωστή τοποθέτηση. Η αποτίμηση του 2015 πρέπει να γίνει πολιτικά, πρέπει να γίνει κοινωνικά. Πρέπει να γίνει με όρους συσχετισμών και όχι με όρους, ας πούμε, προσωπικών επιδιώξεων ή προσωπικών στρατηγικών που εκτυλίχτηκαν, κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Στο θέμα της Δικαιοσύνης, νομίζω ότι επίσης απάντησε ο Πρωθυπουργός…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, θέλετε να το κλείσετε ουσιαστικά. Δεν έχετε διάθεση να συνεχίσετε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, κριτική σε αποφάσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αυτό αποτελεί όχι απλό δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση όχι μόνο του πολιτικού κόσμου, αλλά του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό οι αποφάσεις είναι δημόσιες. Για να μπορούν να υπόκεινται και σε κριτική. Από εκεί και πέρα, οι σχέσεις μεταξύ Εκτελεστικής και Δικαστικής Εξουσίας είναι δεδομένες και καθορίζονται από το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας. Δεν υπάρχει δηλαδή ένα πραγματικό θέμα εκεί. Υπάρχει μια προσπάθεια της ΝΔ να δημιουργήσει, για άλλη μια φορά, την αίσθηση ότι η Αριστερά με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο ταυτίζεται με ολοκληρωτικές βλέψεις. Αλλά είναι δεδομένο ότι, τουλάχιστον στη δυτική Ευρώπη, η μοναδική πολιτική δύναμη η οποία έθεσε τη Δημοκρατία σε κίνδυνο δεν ήταν η Αριστερά, ξέρετε. Ήταν οι δυνάμεις της Δεξιάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι τελευταίο, αν θέλετε να το σχολιάσετε. Αυτό που έγινε κατανοητό ήταν ότι η ΝΔ -σιωπηλά ή όχι- έδωσε γραμμή να μην συμμετέχουν αυτοδιοικητικοί στα συνέδρια που οργανώνει η κυβέρνηση. Το πρώτο μάλιστα έγινε στη Δυτική Μακεδονία. Τώρα έχουμε στη Στερεά Ελλάδα και φαίνεται ότι ο κύριος Μπακογιάννης έχει τελείως διαφορετική άποψη. Θα προσέλθει κανονικά και νομίζω πως σήμερα θα είναι δίπλα στον Πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια αυτού του συνεδρίου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θα σχολιάσω τα εσωκομματικά της ΝΔ. Κατά τη γνώμη μου, ο κύριος Μπακογιάννης ορθώς και σεβόμενος τον θεσμικό του ρόλο, διότι δεν είναι απλώς και μόνο στέλεχος της ΝΔ, είναι και Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, θα παραστεί στο συνέδριο αυτό. Και νομίζω ότι πολύ καλά κάνει, διότι η προσπάθεια εδώ δεν έχει να κάνει με κυβερνητικές επιδιώξεις. Έχει να κάνει με έναν στόχο να συζητηθεί εξαντλητικά και να σχεδιαστεί το αναπτυξιακό μέλλον κάθε περιφέρειας. Και είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η Αυτοδιοίκηση σε αυτή τη συζήτηση, σε αυτό τον διάλογο, αλλά  και σε αυτό τον σχεδιασμό πρέπει να παίξει κεντρικό ρόλο. Επομένως, νομίζω ότι ήταν το αυτονόητο αυτό το οποίο έπραξε ο κύριος Μπακογιάννης. Από εκεί και πέρα, η ΝΔ μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, η αντιπολίτευση είναι. Κρίνεται για τις πράξεις της, όχι μόνο από τους έλληνες πολίτες, αλλά και από τα ίδια τα στελέχη του κόμματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας, κύριε Τζανακόπουλε. Σας καλημερίζουμε, θα τα ξαναπούμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Συνέντευξη στο Real.gr και στον δημοσιογράφο Β.Σκουρή

Επιβεβαιώνετε τους διαλόγους που δημοσιεύει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο βιβλίο του; Όντως ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να φορτώσει τα χρήματα της ΕΚΤ από το Νομισματοκοπείο;

Όλος ο πλανήτης γνωρίζει πως η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της επτάμηνης διαπραγμάτευσης έκανε ό,τι περνάει από το χέρι της και έφτασε στα ακρότατα όρια των πολιτικών και κοινωνικών αντοχών για τον τερματισμό της λιτότητας. Ωστόσο, είναι δεδομένο πως ούτε υπήρχαν ούτε υπάρχουν μαγικές συνταγές για την μετατόπιση των πολιτικών συσχετισμών.

Για αυτό το λόγο, η αποτίμηση αυτής της περιόδου θα πρέπει να γίνει με όρους πολιτικούς και όχι με όρους μυθοπλασίας και κουτσομπολιού. Αυτό που προκαλεί πάντως εντύπωση, είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης στην προσπάθειά του να αυτοδικαιωθεί επιλέγει να διαφημίσει το βιβλίο του μέσα από τα ίδια συστημικά Μέσα, τα οποία στο παρελθόν έχει καταγγείλει με σφοδρότητα.

Η αντιπολίτευση ζητά και παρέμβαση της δικαιοσύνης και Εξεταστική. Συναινείτε;

Είναι επιλογή της ΝΔ να επιχειρεί πλέον να πολιτευθεί με προβοκάτσιες και αντιπερισπασμούς. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα μετάσχει στο θέατρο σκιών που προσπαθεί να σκηνοθετήσει ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, πάντως, σας κατηγορεί ότι θέλετε να καθυποτάξετε τη Δικαιοσύνη, στα χνάρια της Τουρκίας και της Πολωνίας…

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θα είναι πιο φειλωδή όταν απευθύνεται στην Αριστερά για μαθήματα Δημοκρατίας. Διότι η Αριστερά μάτωσε για να μπορούν σήμερα οι εν λόγω κύριοι να βρίσκονται πάνω στις έδρες τους.

Είναι επικίνδυνο ωστόσο το ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ένα επαγγελματικό σωματείο, παρασύρεται σε ρόλο γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Με μία μνημειώδη ανακοίνωση χρίστηκε αυτόκλητη συνήγορος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της ΝΔ, Χαράλαμπου Αθανασίου, με αφορμή τις καταγγελίες για χαριστικές αποφυλακίσεις εμπόρων κοκαΐνης και καταχραστών του Δημοσίου επί των ημερών του.

Παρόλα αυτά, το δικαστικό σώμα δεν αποτελείται μονάχα από συνοδοιπόρους της ΝΔ και των κ. Μητσοτάκη και Αθανασίου, αλλά και από δικαστές που σέβονται το λειτούργημα και τους όρκους τους.

Οφείλουν, λοιπόν, όλοι να πάρουν ξεκάθαρη θέση στη μεγάλη προσπάθεια ανασύνταξης της χώρας και απαγκίστρωσης από πρακτικές, που απαξιώνουν το θεσμό της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών.

Εξετάζετε το ενδεχόμενο άμεσης εξόδου στις αγορές;

Η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της για μία πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, με μοναδικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού χρέους και την προετοιμασία για την οριστική έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018, προκειμένου να ανακτηθεί η διαρκής και διατηρήσιμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος και να επιτευχθεί ο τερματισμός του δανεισμού από τον επίσημο τομέα.

Η έκθεση του ΔΝΤ σας ανησυχεί; Και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει τόσο για τυχόν άμεση έξοδο στις αγορές όσο και για μια γενικότερη αβεβαιότητα και για μετά τις γερμανικές εκλογές;

Η έκθεση του ΔΝΤ ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη. Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σταθερά για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον επόμενο Αύγουστο και ήδη τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι εμφανή σε όλους τους οικονομικούς δείκτες, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η οικονομία έχει μπει σε αναπτυξιακό σπιράλ.

Εξάλλου από τις αντιδράσεις των αγορών την Παρασκευή, μετά τις ανακοινώσεις του Ταμείου, φάνηκε πως οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει το περιεχόμενο της έκθεσης.

Μετά τις γερμανικές εκλογές, αλήθεια, τι αναμένετε για το χρέος;

Ήδη, μετά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, η Ελλάδα πέτυχε και μία θετική απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, η οποία θα εφαρμοστεί στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Η θετική αντίδραση τόσο διεθνών οίκων αξιολόγησης όσο και της επενδυτικής κοινότητας, η οποία επαναφέρει δυναμικά την εμπιστοσύνη της στους ελληνικούς τίτλους, που διαπραγματεύονται σε χαμηλά κρίσης, αποτελούν τρανή απόδειξη ότι η καταστροφολογία της ΝΔ απέτυχε και η χώρα ανακάμπτει και οδεύει πλέον με έναν σαφή οδικό χάρτη προς τον τερματισμό των μνημονίων.

Από εκεί και πέρα βέβαια, η επίτευξη των βέλτιστων δυνατών όρων βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αποτελεί έναν διαρκή στόχο της παρούσας κυβέρνησης σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν.

Ως εκ τούτου, η όποια συζήτηση για περαιτέρω ρύθμιση του ελληνικού χρέους και περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα το απομειώσουν, βρίσκεται πάντοτε στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τον υφυπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Όπως γνωρίζετε, στη 1:31 π.μ., σήμερα τα ξημερώματα, σημειώθηκε σεισμός 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μεταξύ των τουρκικών παραλίων και της νήσου της Κω. Πριν προχωρήσω σε περαιτέρω ενημέρωση, θέλω να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήρια του συνόλου της κυβέρνησης στις οικογένειες και τους οικείους των δύο νεκρών και να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχουμε από το Υπουργείο Υγείας, συνολικά 80 άτομα έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία. Από αυτούς, εξακολουθούν να νοσηλεύονται πέντε άτομα στην Κω, τέσσερα άτομα στο Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς και τρία άτομα στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Αναλυτικότερη ενημέρωση για την πορεία της υγείας όλων θα υπάρξει αργότερα από το Υπουργείο Υγείας.

Σε σχέση με τα όσα διαμείφθηκαν το βράδυ, η κυβέρνηση ειδοποιήθηκε από τον κ. Λέκκα, Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, 10 λεπτά μετά την εκδήλωση του σεισμού και συγκεκριμένα στη 1.40 το πρωί. Αμέσως άρχισε ένας αγώνας δρόμου για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ενώ και ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε άμεσα και επόπτευσε το σύνολο της διαδικασίας.

Στις 04:15 το πρωί, απογειώθηκε ένα C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με ένα κλιμάκιο που αποτελούνταν από τους τρεις Υπουργούς – τον κ. Σπίρτζη, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, τον κ. Τόσκα, Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, αλλά και τον κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής- καθώς και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, πέντε μηχανικούς, 15 διασώστες της ΕΜΑΚ, εξοπλισμό διάσωσης, αλλά και δύο σκυλιά ανίχνευσης.

Το κλιμάκιο έφτασε στην Κω περίπου στις 05:20 και προχώρησε σε αυτοψία του αεροδρομίου και του πύργου Ελέγχου, το οποίο αεροδρόμιο δόθηκε αμέσως μετά σε λειτουργία, καθώς είχε ελάχιστες ζημιές.

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο, με επικεφαλής τους τρεις Υπουργούς, προχώρησε στην επιθεώρηση των δημοσίων υποδομών του νησιού, αλλά και των σημείων που είχαν σημειωθεί οι μεγαλύτερες ζημιές.

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή, με βάση τις πληροφορίες που έχουμε και για τις οποίες θα σας ενημερώσουν αναλυτικότερα οι τρεις Υπουργοί, οι υποδομές του νησιού βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση, με την εξαίρεση του λιμανιού, στο οποίο παρουσιάζονται και οι κυριότερες ζημιές. Ωστόσο, το απόγευμα θα επισκεφθούν το νησί οι τέσσερις μηχανικοί – λιμενολόγοι, οι οποίοι θα επιθεωρήσουν και οι ίδιοι το λιμάνι και θα μας πουν το αν και κατά πόσο είναι δυνατή η άμεση αποκατάσταση του λιμένα ή αν θα χρειαστεί, για την αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, να μεταφερθεί το κέντρο κάπου αλλού.

Για μας, αυτή τη στιγμή, για την κυβέρνηση, το κρίσιμο ζήτημα είναι η γρηγορότερη δυνατή αποκατάσταση της κανονικότητας στο νησί. Γι΄ αυτό θα μεταβούν και επιπλέον κλιμάκια, τα οποία θα προχωρήσουν στην αναλυτική καταγραφή των ζημιών, έτσι ώστε να προχωρήσουμε και σε περαιτέρω ενέργειες.

Πάντως, αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και βρίσκεται υπό τον πλήρη και απόλυτο έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θέλω να τονίσω ότι η όλη κατάσταση δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή εκμετάλλευση. Με δεδομένο, δε, ότι βρισκόμαστε και εν μέσω τουριστικής περιόδου, αυτό το οποίο πρέπει να αποφύγουμε οπωσδήποτε είναι τη  δραματοποίηση, η οποία θα είναι και αχρείαστη, αλλά και πολύ περισσότερο επιζήμια.

Γι΄ αυτό, θέλω να συστήσω, όλοι να επιδείξουν ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα, τόσο το πολιτικό σύστημα, όσο όμως και τα ΜΜΕ, τα οποία θα πρέπει να μην παρουσιάζουν την κατάσταση χειρότερη από ότι στην πραγματικότητα είναι.

Επαναλαμβάνω ότι έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση αυτή τη στιγμή. Τα πράγματα βρίσκονται υπό έλεγχο και οι αναγκαίες ενέργειες θα γίνουν κανονικότατα και ταχύτατα, ώστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε πλήρως την κανονικότητα του νησιού.

Θέλω, τώρα, να δώσω τον λόγο στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Σπίρτζη, ο οποίος μπορεί να σας κάνει μια αναλυτικότερη ενημέρωση σε σχέση με την κατάσταση των υποδομών του νησιού.

ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλησπέρα σας. Να εκφράσω και εγώ με τη σειρά μου τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους. Να πούμε γενικά ότι για όσους επισκέπτονται συνήθως τις περιοχές που πλήττονται από σεισμό, το νησί της Κω δεν έχει υποστεί εκτεταμένες βλάβες.

Οι υποδομές του έχουν αντέξει. Δεν έχουμε βλάβες ούτε στην οδοποιία, ούτε σε άλλες υποδομές. Τα κτήρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Αν, δε, κάποιος επισκεφτεί το σημείο που τραυματίστηκαν αρκετοί άνθρωποι και έχασαν τη ζωή τους και δυο επισκέπτες του νησιού, θα διαπιστώσει ότι δεν είναι κάποια κατάρρευση που πλάκωσε κόσμο μέσα σε ένα κτήριο, αλλά ήταν έξω οι άνθρωποι. Δυστυχώς, είχαμε μια μικρή κατάρρευση, αλλά σε ένα παραδοσιακό αστικό περιβάλλον με στενούς δρόμους. Είναι πραγματικά λυπηρό και τυχαίο, ( δεν το συναντάμε συνήθως), ούτε  μπορεί να δει κάποιος στη γύρω περιοχή καταρρεύσεις και πολύ μεγάλες βλάβες. Μια εικόνα, δηλαδή, που είδαμε στη Μυτιλήνη.

Έχει μεταβεί, ήδη, κλιμάκιο αρκετών μηχανικών από το πρωί, από τα ξημερώματα, μαζί με το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, τον κ. Ευθύμιο Λέκκα και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών.

Έγιναν, με το που φτάσαμε, έλεγχοι στο κτήριο και στον πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου, οπότε άνοιξε το αεροδρόμιο και  λειτουργεί. Έγιναν επισκέψεις και σε άλλες κρίσιμες υποδομές.

Το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα που διαπιστώθηκε, είναι το λιμάνι. Γι΄ αυτό το λόγο είναι καθ΄ οδόν ο διευθυντής των Λιμενικών Υποδομών του υπουργείου με τέσσερα πολύ έμπειρα στελέχη γύρω από τις λιμενικές υποδομές. Μαζί τους, θα πάνε καθηγητές από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μελετητές, προκειμένου να βρουν τη βέλτιστη λύση για να αποκατασταθεί μέρος των υποδομών στο λιμάνι και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Να σας πω, επίσης, ότι στο νησί βρίσκεται και η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού και μεταβαίνει και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, ο κ. Λαμπρίδης. Έγινε επίσκεψη σε ιστορικά μνημεία της περιοχής. Είχαμε πρόβλημα με δύο εκκλησίες, με το τέμενος και σημειακά με το Μεσαιωνικό Κάστρο και το Τείχος. Ενημερώθηκα πριν από λίγο, ότι θα αποκλειστεί και το Μεσαιωνικό Τείχος για να μην έχουμε, πιθανώς, και άλλες καταρρεύσεις.

Βρίσκονται, επίσης, καθ΄ οδόν, άλλα δύο κλιμάκια για να συνδράμουν και τους μηχανικούς του Δήμου και της Περιφέρειας προκειμένου να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι. Έχουν ελεγχθεί όλα τα κτήρια στις εγκαταστάσεις του Δήμου. Στις υποδομές έχουν μοιραστεί τα απαραίτητα έντυπα που πρέπει να συμπληρώνονται, έχει μπει και τηλεφωνική γραμμή. Και στις 7 το απόγευμα, που θα έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση όλων των κλιμακίων για να ξεκινήσουν οι έλεγχοι, θα γίνει μια μεγάλη συντονιστική συνάντηση, προκειμένου να μπορούν τα κλιμάκια των διπλωματούχων μηχανικών να αρχίσουν από σήμερα τους ελέγχους.

Να σας πω, ότι σήμερα μεταβαίνει επίσης, ξεχωριστό κλιμάκιο από τις Κτιριακές Υποδομές, προκειμένου να υλοποιήσει τους ελέγχους στα σχολεία, και να κάνει έναν πιο προσεκτικό έλεγχο στο νοσοκομείο.

Δεν  έχει διαπιστωθεί κάποια βλάβη, αλλά καλό είναι να το δούμε για μια ακόμη φορά. Θα γίνει επίσης έλεγχος και στο κτήριο των δικαστηρίων.

Γενικά το νησί και οι υποδομές του, άντεξαν. Τα  κτήριά του άντεξαν. Στα νεότερα κτήρια, όποιος επισκεφθεί το νησί, θα δει, ότι δεν υπάρχει ούτε ρωγμή. Κάποιες λίγες ρωγμές έχουν παλιά κτήρια πριν τον πόλεμο. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε πολύ μεγάλη ανησυχία.

Θα είναι καλό οι συμπολίτες μας να μην εφησυχάζουν για τα επόμενα δύο 24ωρα, που στατιστικά πρέπει να προσέχουμε. Το φαινόμενο, από ό,τι με έχει ενημερώσει και ο κ. Λέκκας και άλλοι σεισμολόγοι, εξελίσσεται ομαλά και αποσβένει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν δώσω τον λόγο στον κ. Τόσκα, να σας πω ότι μόλις τώρα ενημερώθηκα πως το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναθεώρησε το μέγεθος του σεισμού και αυτή τη στιγμή τον υπολογίζει περίπου στους 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Τώρα, να δώσω το λόγο στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Τόσκα.

ΤΟΣΚΑΣ: Θα μου επιτρέψετε και από τη δική μου πλευρά να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των δύο νεκρών συνανθρώπων μας. Θα επιμείνω λίγο στα θέματα της ετοιμότητας, του σχεδιασμού, της τυποποίησης και του συνδυασμού προσπαθειών, τα οποία έγιναν στο σύντομο χρονικό διάστημα από την ώρα που ειδοποιηθήκαμε από τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ  καθηγητή κ. Λέκκα, στη 01:41, μέχρι την ώρα της απογείωσης. Δηλαδή, περίπου στις 04:20, όπου έπρεπε να ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός, να πάρουμε οδηγίες και να συντονιστούν τα συναρμόδια υπουργεία, να επικοινωνήσουμε με τα υπουργεία: Υποδομών, Ναυτιλίας, Υγείας, να ενημερωθεί το κλιμάκιο των διασωστών, η ΕΜΑΚ δηλαδή, οι πυροσβέστες διασώστες, οι τεχνικοί και όλοι όσοι εμπλέκονται, προκειμένου να ετοιμαστεί και να πάει ένα έτοιμο σύνολο και όχι απλά μια μεταφορά υπουργών για να δουν την κατάσταση.

Ήταν ένα σύνολο, το οποίο ήταν έτοιμο να αντιδράσει σε δύσκολες καταστάσεις που είχαν σχέση με τη διάσωση, με την περίθαλψη και με τον τεχνικό έλεγχο. Έτσι την ίδια στιγμή που γινόταν η μεταφορά η δική μας με το C-130, την ίδια στιγμή ξεκινούσε και ελικόπτερο Σινούκ, από τη Ρόδο με τον Περιφερειάρχη και διασώστες, προκειμένου να πάει στην Κω και να μεταφέρει αν χρειαστεί στο νοσοκομείο της Ρόδου τραυματίες. Δεν χρειάστηκε κάτι τέτοιο, αλλά υπήρχε ετοιμότητα. Την ίδια στιγμή ετοιμαζόταν και ένα δεύτερο αεροπλάνο, το οποίο πήγε στην Κω και μετέφερε τους σοβαρά τραυματίες στο νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης. Έγινε ακόμη μια μεταφορά με το ίδιο αεροπλάνο, ελαφρύτερα τραυματιών, που είχαν κυρίως ορθοπεδικά προβλήματα στο νοσοκομείο του Θριασίου.

Αρχίσαμε, όπως είπε και ο κ. Σπίρτζης, από τον έλεγχο του αεροδρομίου για να μπει σε κυκλοφορία, σε λειτουργία το αεροδρόμιο. Είδαμε τα προβλήματα του λιμανιού, του νοσοκομείου που ευτυχώς δεν είχε κανένα πρόβλημα και στη συνέχεια είδαμε τις μεμονωμένες περιπτώσεις ζημιών. Δεν ήταν σε μεγάλη έκταση οι ζημιές, αλλά δυστυχώς είχαν τις απώλειες αυτές που περιγράφηκαν. Οι μηχανισμοί δούλεψαν και εντός του νησιού και η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεργάστηκε πολύ καλά μαζί μας. Και η ελληνική Αστυνομία, και το Πυροσβεστικό Σώμα. Υπήρξε μια συλλογική προσπάθεια, η οποία ήταν πολύ καλά συντονισμένη και απέδωσε από την πρώτη στιγμή και μείωσε έτσι τις επιπτώσεις της καταστροφής σε όσο βαθμό αυτό μπορεί να γίνει.

Αυτή τη στιγμή, μετά από την πρώτη αντιμετώπιση των επιπτώσεων, μετά την άφιξή μας, υπάρχει μια κανονικότητα. Λειτουργεί το αεροδρόμιο, γίνονται κανονικά οι προσγειώσεις αεροσκαφών τσάρτερ με τουρίστες. Δεν μειώθηκε, δεν  σταμάτησε η άφιξη στο νησί τουριστών.

Ο κόσμος ζει μια κανονικότητα, περπατά, κινείται, οι τουρίστες κάνουν ποδήλατο στην παραλία, χωρίς κανένα πρόβλημα και απολαμβάνουν τις ομορφιές του νησιού. Παράλληλα, βέβαια, γίνονται και οι έλεγχοι. Αυτά σας τα είπε ο κ. Σπίρτζης – σε ότι αφορά τα τεχνικά κλιμάκια- όμως γίνονται μέσα σε ένα περιβάλλον ομαλότητας και σε αυτό πιστεύω συνέβαλαν και οι πρώτες δικές μας προσπάθειες, αλλά και η ψυχραιμία των κατοίκων και των τουριστών. Το νησί, αυτή τη στιγμή, λειτουργεί χωρίς πανικό και αν κάποιος έφτανε στο νησί χωρίς να ξέρει τι έγινε, ίσως να μην αντιλαμβανόταν ότι υπήρξε μια φυσική καταστροφή στη μικρή ένταση αυτή που υπήρξε.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα αρχικά να εκφράσω, και εγώ τη λύπη μου για το χαμό των δύο νέων ανθρώπων στην Κω.

Όπως είπαν και οι Υπουργοί, που μίλησαν νωρίτερα, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή στις υποδομές της Κω, εντοπίζεται στο κεντρικό λιμάνι, από όπου εξυπηρετείται ακτοπλοϊκά το νησί και ταυτόχρονα λειτουργεί η πύλη Σένγκεν. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, υπήρξε και ένα πρόβλημα με τις αναχωρήσεις και αφίξεις πλοίων και προς την Τουρκία.

Από πλευράς του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σας αναφέρω ότι από την πρώτη στιγμή οι 78 επιβάτες που είχαν προορισμό την Κω, αποβιβάστηκαν στη Νίσυρο, με το Blue Star Paros και έχουν μεταφερθεί, με τοπικό πλοίο, από τη Νίσυρο στο λιμάνι της Καρδάμαινας, προκειμένου να μεταβούν από εκεί στην πόλη της Κω.

Ταυτόχρονα, έγινε έκτακτη προσέγγιση, στην Κάλυμνο, του Blue Star 2, και  260 επιβάτες και οχήματα, ομαλά, μετέβησαν από εκεί προς στο λιμάνι του Μαστιχαρίου.

Επιπλέον, το Υπουργείο μας, από την πρώτη στιγμή, έδωσε εντολή να αυξηθούν τα τοπικά δρομολόγια Κάλυμνος-Μαστιχάρι, προκειμένου να εξυπηρετούνται άμεσα όλοι οι επιβάτες.

Ταυτόχρονα έγινε μια μεγάλη προσπάθεια να μεταφέρουμε το σημείο αφίξεων και αναχωρήσεων των ένδο-Δωδεκανησιακών συγκοινωνιών σε έναν παρακείμενο προβλήτα στην περιοχή της ΔΕΗ – για όσους γνωρίζουν το λιμάνι της Κω-, ο οποίος δεν είχε υποστεί ζημιές. Εκεί, σε συνεργασία με την Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, μετεγκαταστάθηκε προσωρινά η πύλη εισόδου Σένγκεν, προκειμένου να αποκατασταθεί και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε αρχικά με την κίνηση των ημεροπλοίων προς την Τουρκία.

Να σας ενημερώσω, ότι μετά από συνεργασία με την ακτοπλοϊκή εταιρεία που κάνει τα δρομολόγια από τον Πειραιά, αποφασίστηκε η προσέγγιση να γίνει στο νησί της Κω, σε εναλλακτικό λιμάνι, το λιμάνι της Κεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι το νησί δεν μένει αποκομμένο ακτοπλοϊκά. Και νομίζω, ότι είναι ένα πολύ σημαντικό νέο.

Όλα τα πλοία της εν λόγω εταιρείας θα προσεγγίζουν την Κω, στο λιμάνι της Κεφάλου, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι να αποκατασταθεί λειτουργικά το λιμάνι.

Αναφορικά τώρα με την πορεία αποκατάστασης της λειτουργίας του κεντρικού λιμένα, το Υπουργείο Υποδομών μεταβαίνουν στο νησί εξειδικευμένοι λιμενολόγοι για αυτοψία των ζημιών καθώς και κλιμάκιο από το ΥΝΑΝΠ με τη συμμετοχή του Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, κ. Χρήστου Λαμπρίδη, μαζί με υπηρεσιακό στέλεχος της Διεύθυνσης Λιμένων του Υπουργείου μας, προκειμένου επί τόπου να δοθούν λύσεις για την προσωρινή λειτουργική αποκατάσταση  του λιμανιού της Κω.

Αποφασίστηκε, επίσης, να μεταβούν και μηχανικοί Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που θα συνδράμουν στο έργο των υπόλοιπων μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών, της Περιφέρειας και του Δήμου. Παρόν στο νησί είναι ήδη και ο  Διοικητής της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος όπου εποπτεύει τις ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στο λιμάνι.

Τέλος, θα μου επιτρέψετε να πω κάτι και ως Δωδεκανήσιος. Φαίνεται ότι ο πολύς ντόρος σε αυτή την ιστορία, σε ένα τουριστικό νησί -το οποίο να θυμίσω, είχε πληγεί και από την προσφυγική κρίση- μόνο καλό δεν κάνει. Από τη στιγμή που ομαλοποιείται η κατάσταση, πιστεύω ότι όλοι μας πρέπει να ρίξουμε τους τόνους και να μείνουμε σε αυτό: Η Κως είναι ασφαλέστατη. Οι τουρίστες μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τις διακοπές τους εκεί. Οι κάτοικοι της Κω μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά. Ουσιαστικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, ώστε να εμποδίζει κάποιον να συνεχίσει τη ζωή του όπως την είχε προγραμματίσει μέχρι χθες το βράδυ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν κλείσουμε αυτή την ενημέρωση, είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε το εξής: Να συστήσουμε σε όλους τους πολίτες να μην δίνουν βάση σε καμία περίπτωση σε φήμες ή δημοσιεύματα που αφορούν το σεισμό ή τη μετασεισμική ακολουθία, όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πρέπει οι πολίτες να δίνουν βάση στις επίσημες ανακοινώσεις των οργάνων, που θεσμικά έχουν  την αρμοδιότητα, τη γνώση αλλά και την υπευθυνότητα σε αυτές τις περιπτώσεις να ενημερώνουν το σύνολο των πολιτών.

Σας ευχαριστούμε.

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

Κυρίες και Κύριοι,

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης, έκλεισαν ένα διαπραγματευτικό κύκλο. Η ελληνική οικονομία, είναι πλέον σαφές ότι έχει περάσει σε φάση δυναμικής ανάκαμψης, γεγονός που αποδεικνύεται όχι μόνο από τις εκτιμήσεις για την μελλοντική πορεία, αλλά και από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα, ήδη μέσα στο 2017:

Το ΑΕΠ έχει αυξηθεί κατά 0,4%, για το πρώτο τρίμηνο, παρά την αρχική πρόβλεψη για ύφεση 0,5%.

Η ανεργία καταγράφει διαρκή και σταθερή μείωση, φθάνοντας στο 21,7%. Ενώ πρέπει να τονίσουμε ότι πρόκειται για μείωση της τάξης των 6 μονάδων από το δυσθεώρητο 27,2% στα μέσα του 2014.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, δημιουργήθηκαν 256.000 νέες θέσεις εργασίας, γεγονός που συνιστά την υψηλότερη επίδοση από το 2001.

Οι επενδύσεις, για το πρώτο τρίμηνο, κατέγραψαν αύξηση κατά 11,9%.

Ενώ και οι εξαγωγές κινούνται σε διαρκή ανοδική τροχιά. Το Μάιο, η συνολική τους αξία αυξήθηκε κατά 25,3%.

Είναι λοιπόν σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που διαμορφώνεται ένα θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία. Στόχος της κυβέρνησης, είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτή η θετική συνθήκη ώστε να ολοκληρωθεί με ασφάλεια το Πρόγραμμα, όπως προβλέπεται, τον Αύγουστο του 2018.

Να κλείσει δηλαδή οριστικά και αμετάκλητα, η περίοδος της μνημονιακής επιτροπείας, που έφερε τη χώρα και την κοινωνία πάρα πολλά χρόνια πίσω.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ξεδιπλώνεται σε πέντε πεδία:

1. Την επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος, ώστε να σταματήσουμε να βρισκόμαστε στο καθεστώς εξαίρεσης και να έχουμε τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτούμε τα δάνειά μας δίχως τη στήριξη του επίσημου τομέα.

2. Τις παρεμβάσεις για την τόνωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της εργασίας, με μέριμνα για τη δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας καθώς και την απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας στην αγορά.

3. Τις παρεμβάσεις που αφορούν την κοινωνική προστασία. Στους τομείς της Δημόσιας Υγείας, της Πρόνοιας αλλά και της στήριξης των πλέον αδύναμων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας.

4. Τη διαρκή μέριμνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής που διάβρωσαν την πολιτική και οικονομική ζωή.

5. Τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό των θεσμών και των λειτουργιών του κράτους, καθώς και την ενίσχυση της αναλογικότητας στην λαϊκή εκπροσώπηση.

Χθες, το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε υπό το πρίσμα του παραπάνω σχεδιασμού, για μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που είτε έχουν ψηφιστεί και τίθενται άμεσα σε εφαρμογή είτε άλλες που θα έρθουν το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα:

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο εισάγονται θετικές διατάξεις για τους ΟΤΑ, τους εργαζόμενους, τους πολίτες και την Πολιτεία.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μεταξύ άλλων ρυθμίζει την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας ενώ προσπαθεί να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής. Περιλαμβάνει όμως και μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων, όπως τη διεύρυνση του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού στα 1250 ευρώ.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον ΟΑΣΘ.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, που θα κατατεθεί προς ψήφιση μέσα στο επόμενο διάστημα.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που αφορά αφενός στην πρωτοβάθμια Υγεία και αφετέρου στην επίλυση ευρύτερων προβλημάτων του Εθνικού Συστήματος.

Τέλος το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, που θα έρθει προς ψήφιση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, όπως γνωρίζετε, έχει ήδη ξεκινήσει η εξαγγελθείσα από τον Πρωθυπουργό πρωτοβουλία, των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων ανά την επικράτεια.

Ο πρώτος σταθμός ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, και η πλούσια συζήτηση που διεξήχθη, μας δίνει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε για την επιτυχία και των υπολοίπων συνεδρίων. Σειρά έχει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με το Συνέδριο που θα διεξαχθεί στη Λαμία την ερχόμενη Πέμπτη 27 Ιουλίου.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας

ΚΑΡΑΛΗΣ: Θα ξεκινήσω κύριε Εκπρόσωπε από τον τέταρτο άξονα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, αυτών δηλαδή, της διαφθοράς και της διαπλοκής. Θα ήθελα να σχολιάσετε –αν θέλετε φυσικά- την αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος  για τον Ανδρέα Γεωργίου από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δεδομένου ότι υπήρξαν σχολιασμοί δικαστικών αποφάσεων τις τελευταίες ημέρες και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό όσον αφορά την απόφαση του Αρείου Πάγου για την απλήρωτη εργασία και βεβαίως την υπόθεση της Ηριάννας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, όπως γνωρίζετε στις περιπτώσεις της αναίρεσης είτε πρόκειται για βούλευμα, είτε πρόκειται για δικαστική απόφαση, δεν κρίνονται πραγματικά ζητήματα. Αυτό το οποίο κρίνει το δικαστήριο, είναι εάν και κατά πόσο έχει ερμηνευθεί ορθά ο νόμος από το δικαστήριο το οποίο εκδίδει την απόφαση, είτε από το Συμβούλιο το οποίο βγάζει το βούλευμα. Επομένως η απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αφορά σε κάθε περίπτωση και αυτό είναι απολύτως δεδομένο, αποκλειστικά και μόνο νομικά ζητήματα και όχι πραγματικά ζητήματα. Από εκεί και πέρα η ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό το οποίο θεωρεί ορθό και στην περίπτωση του κ. Γεωργίου. Επομένως δεν μπορώ να κάνω κάποιο περαιτέρω σχολιασμό.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Επ’ αυτού κύριε Εκπρόσωπε. Θέλω να ρωτήσω, εάν η χθεσινή απόφαση εντάσσεται στα θεσμικά εμπόδια τα οποία περιέγραψε ο Πρωθυπουργός προ ημερών αναφερόμενος και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Το ρωτώ αυτό, γιατί ο κύριος Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη και υποδεχόμενος τον κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είπε δημοσίως πως το έλλειμμα του 2009 ήταν 15,1%. Τον ευχαρίστησε για τη διαδικασία απένταξης της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Και ένα συναφές ερώτημα αν μου επιτρέπεται: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι διογκώθηκε το έλλειμμα του 2009 ή όχι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, το ζήτημα που αφορά το έλλειμμα του 2009 νομίζω ότι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να μας απασχολεί, καθώς, όπως γνωρίζετε το σύνολο των προγραμμάτων προσαρμογής βασίστηκαν σε εκείνη την απόφαση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αλλά και της Eurostat. Όλη η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια στηρίχθηκε στο έλλειμμα το οποίο καταγράφηκε το 2009. Το ίδιο ισχύει και για το τρίτο πρόγραμμα. Όλα αυτά τα ζητήματα έχουν καταληχθεί στις σχετικές συμφωνίες με τους δανειστές. Επομένως δεν θεωρώ ότι υπάρχει κανένα νόημα περαιτέρω συζήτησης. Από εκεί και πέρα είναι μια διαδικασία που θα συνεχιστεί στη Δικαιοσύνη και η Ελληνική Δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της, όπως κάνει και σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Διάβασα σήμερα, σε ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», ότι στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο υπήρξε μια κόντρα του κυρίου Τσακαλώτου με τον κύριο Παππά σε σχέση με το νομοσχέδιο για την ψηφιακή πολιτική και τη συγκρότηση της ελληνικής διαστημικής υπηρεσίας. Μήπως μπορείτε να μας πείτε που ακριβώς διαφώνησαν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει ούτε κόντρα, ούτε αντιπαράθεση μεταξύ των κυρίων Τσακαλώτου και Παππά. Υπήρξε συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο ζήτημα. Τα τεχνικά θέματα, μικρές τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν το νομοσχέδιο της διαστημικής υπηρεσίας έχουν επιλυθεί και πολύ σύντομα το νομοσχέδιο αυτό θα πάρει το δρόμο του για ψήφιση στην ελληνική Βουλή.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικό με τις αγορές. Έχετε κάτι καινούριο να μας πείτε όσον αφορά την έξοδο; Πολλά έχουν γραφτεί, πολλά έχουν ειπωθεί. Είναι κάτι, το οποίο πρέπει να περιμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα, με δεδομένο ότι τον Αύγουστο δεν μπορεί η χώρα να βγει στις αγορές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η φιλολογία και η φημολογία περί πιθανής εξόδου στις αγορές δεν προκλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Προκλήθηκε από δημοσιεύματα, τόσο του ελληνικού, όσο και του διεθνούς Τύπου. Εμείς δεν θα παίρνουμε τις αποφάσεις μας με βάση τις φημολογίες και τα δημοσιεύματα. Αντιθέτως, παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη στην αγορά των ομολόγων. Παρακολουθούμε τις τάσεις και όταν θεωρήσουμε ότι η στιγμή είναι η κατάλληλη, θα κάνουμε το πρώτο βήμα για έξοδο στις αγορές, πάντοτε έχοντας στο μυαλό μας δύο πράγματα: Πρώτον, τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους στην παρούσα στιγμή και δεύτερον την προετοιμασία του εδάφους, έτσι ώστε τον Αύγουστο του 2018 να είμαστε σε θέση οριστικά να επανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις αγορές χρήματος. Επομένως, όλη η στρατηγική της κυβέρνησης δεν έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα. Δηλαδή, δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε μια έξοδο στις αγορές για να πούμε ότι την κάναμε. Μας ενδιαφέρει η έξοδος αυτή να αποτελέσει το πρώτο βήμα μιας σταδιακής πορείας απαγκίστρωσης από το δανεισμό του επίσημου τομέα. Με βάση αυτά τα κριτήρια θα αποφασίσουμε και νομίζω ότι είναι και η ορθή τακτική και στρατηγική για μια χώρα, η οποία έχει αποκλειστεί από την αγορά ομολόγων για περισσότερο από επτά χρόνια.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Ενόψει και της αυριανής συζήτησης στη Βουλή, ήθελα να ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, αφού η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί κάτι για το θέμα του κ. Καμμένου, για ποιο λόγο επιμένετε να είστε αρνητικοί στο αίτημα να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία, μετά την 15η Ιουνίου και την απόφαση του Eurogroup και μετά τις θετικές ειδήσεις που διαδέχονται η μία την άλλη σε σχέση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, έχει αποφασίσει να υλοποιήσει μια αντιπολιτευτική τακτική διαρκών αντιπερισπασμών. Τη μία είναι οι προβοκάτσιες, τις οποίες οργανώνει ή εν πάση περιπτώσει υποστηρίζει σε σχέση με εκείνη την περίφημη, τη διαβόητη εκδήλωση της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια. Την επόμενη φορά, προσπαθεί να πυροδοτήσει κλίμα έντασης με τους συμβασιούχους. Το τρίτο επεισόδιο αυτών των αντιπολιτευτικών ιδεών της Ν.Δ. αφορά τη δημιουργία ενός «σκανδάλου», που έχει να κάνει με τη συνομιλία του κ. Καμμένου με τον κ. Γιαννουσάκη. Εμείς, αυτό το παιχνίδι των αντιπερισπασμών της Ν.Δ. δεν πρόκειται να το παίξουμε, ούτε πρόκειται να αποδεχθούμε να συζητήσουμε στο terrain που η Ν.Δ. επιλέγει. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι στην προσπάθειά μας για την ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε προσηλωμένοι στην προσπάθειά μας για την καταπολέμηση της πραγματικής διαφθοράς. Είμαστε προσηλωμένοι στην προσπάθειά μας για τη διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Είμαστε προσηλωμένοι στην προσπάθειά μας να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της. Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε και να βάλουμε και το Κοινοβούλιο να ασχολείται με τις ανοησίες του κ. Μητσοτάκη και της ηγεσίας της Ν.Δ..

ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, αν θεωρείτε ότι στα πλαίσια της προβοκάτσιας που περιγράψατε, εντάσσεται και η τακτική που ακολουθεί η Ν.Δ., με αφορμή το θέμα της Ηριάννας. Δηλαδή, η ταύτιση με τους «μπαχαλάκηδες», η χθεσινή προσπάθεια να βρουν συγγένεια με τον κ. Βασιλειάδη κ.τ.λ.. Και ένα δεύτερο σκέλος: Αν υπάρχει προβληματισμός στην κυβέρνηση σχετικά με το πλαίσιο, το οποίο, ας πούμε, επιτρέπει στους δικαστές να προβαίνουν σε αυτές τις αποφάσεις, όπως στην περίπτωση της Ηριάννας. Δηλαδή, σας κατηγορούν ότι, ας πούμε, εφαρμόζετε τον τρομονόμο και δεν τον έχετε αλλάξει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολλά και διαφορετικά τα ζητήματα που θέτετε. Κατ’ αρχάς, η Ν.Δ. έχει φτιάξει ένα αφήγημα, σε σχέση με υποτιθέμενες παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, το οποίο δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να σταθεί στα πόδια του. Τι θεωρεί η Ν.Δ. παρέμβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη; Τον σχολιασμό αποφάσεων των δικαστηρίων. Ξέρετε ότι στις φιλελεύθερες Δημοκρατίες, πάρα πολλές φορές η δημόσια συζήτηση έχει περιστραφεί γύρω από τοποθετήσεις που αφορούν αποφάσεις δικαστηρίων, είτε πρωτοβάθμιων, είτε πολύ περισσότερο Ανωτάτων Δικαστηρίων. Ξέρετε η δημόσια συζήτηση, για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, πάρα πολλές φορές περιστρέφεται γύρω από τον σχολιασμό ή την κριτική επί αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας. Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλές άλλες Δημοκρατίες του κόσμου. Σκεφτείτε τη συζήτηση που είχε προκύψει στη Γαλλία, σχετικά με αποφάσεις δικαστηρίων που αφορούσαν ατομικά δικαιώματα και λοιπά. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και εδώ. Από πότε ο πολιτικός, κοινωνικός, ηθικός ή νομικός σχολιασμός μιας δικαστικής απόφασης αποτελεί και προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης. Ένα πράγμα είναι αυτό.

Το δεύτερο: Σε ό,τι αφορά αυτή καθ΄ αυτή την υπόθεση, είπαμε με όλους τους δυνατούς τρόπους ότι κατά τη γνώμη μας αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη. Δεν θέλω να κάνω κάποιο περαιτέρω σχόλιο. Νομίζω ότι σε ό,τι αφορά την πολιτική θέση της κυβέρνησης σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, έχουμε υπάρξει απολύτως σαφείς.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το άρθρο 187Α, είναι ζήτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και οφείλω να σας πω ότι έχει απασχολήσει την κυβέρνηση η συγκεκριμένη διάταξη. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή είμαι σε θέση να ανακοινώσω.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ενεπλάκη με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στην υπόθεση της Ηριάννας, όνομα μέλους της κυβέρνησης. Τι ακριβώς έχει γίνει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν κάνω λάθος, υπήρξε και ανακοίνωση, υπήρξαν και κάποια υπονοούμενα από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σε χθεσινή δημόσια τοποθέτησή του. Ο κ. Βασιλειάδης, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους -δεν έχει κανένα νόημα αυτή τη στιγμή- έβγαλε μια σαφέστατη απάντηση χθες και μπορώ να την επαναλάβω: Το γεγονός, είπε, ότι δεν έχει καμία συγγενική σχέση με την Ηριάννα, δεν καθιστά την απόφαση του δικαστηρίου λιγότερο προβληματική. Αυτή ήταν η τοποθέτησή του και νομίζω ότι ξεκαθαρίζει απολύτως το ζήτημα. Νομίζω ότι η προσπάθεια αυτή, είτε από πολιτικά κόμματα, είτε από συγκεκριμένους βουλευτές ή πολιτικά στελέχη να εμπλέξουν κατ΄ αυτόν τον τρόπο ένα μέλος της κυβέρνησης, χωρίς να διασταυρώσουν την πληροφορία ή μάλλον όχι να εμπλέξουν, να υπονοήσουν ότι υπάρχει κάποια συγγενική σχέση μέλους της κυβέρνησης με την Ηριάννα και γι’  αυτό το λόγο, υποτίθεται, η κυβέρνηση αυτή ασκεί κριτική στην απόφαση του δικαστηρίου, αποτελεί το λιγότερο πολιτική χυδαιότητα.

ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Θα ήθελα να επαναδιατυπώσω το ερώτημα σε σχέση με τις αγορές. Θεωρεί η κυβέρνηση ότι αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται μια ευκαιρία για την έξοδο, εφόσον και η ίδια, πολλές φορές, έχει διαπιστώσει θετική αντίδραση των αγορών μετά τη Συμφωνία της 15ης Ιουνίου; Και εφόσον διαπιστώνει αυτή την ευκαιρία, μήπως ανησυχεί ότι έχει καθυστερήσει και μπορεί να χαθεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά την 15η Ιουνίου είναι σαφές και δεδομένο ότι η αγορά των ελληνικών ομολόγων έχει κινηθεί με πάρα πολύ θετικό τρόπο. Μάλιστα και σε μια περίοδο που ομόλογα της Ευρωζώνης δέχονταν πιέσεις ως προς τις αποδόσεις τους και είδαμε να αυξάνονται οι αποδόσεις ομολόγων του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, αλλά και άλλων κρατών-μελών. Αντιθέτως, τα ελληνικά ομόλογα μείωσαν τα spreads, μείωσαν τις αποδόσεις τους, πράγμα το οποίο θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά θετικό. Όμως, θέλω να επαναλάβω ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν σχετίζεται μόνο με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αλλά έχει να κάνει με μια συνολική στρατηγική προετοιμασίας, έτσι ώστε τον Αύγουστο του 2018 να επανακτήσουμε την οριστική πρόσβασή μας στις αγορές. Αυτή, λοιπόν, η στρατηγική επιλογή είναι που θα καθορίσει και το συγκεκριμένο timing μιας εξόδου.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει μια φημολογία, φιλολογία πάλι για ανασχηματισμό της κυβέρνησης και θέλω το δικό σας το σχόλιο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε φορά που η Ν.Δ. ή μερίδα, εν πάση περιπτώσει, του Τύπου δεν έχει κάτι καινούργιο να προσάψει στην κυβέρνηση ή δεν έχει κάτι καινούργιο να γράψει για να γεμίσει τα φύλλα των εφημερίδων, ανακαλύπτει και έναν ανασχηματισμό. Ξέρετε ότι οι ανασχηματισμοί, ούτε διαψεύδονται, ούτε μπορεί κανείς να τους ανακοινώσει, καθώς είναι ευθεία παρέμβαση σε μια προνομία του Πρωθυπουργού. Επομένως, δεν έχει κανένα νόημα να ρωτάμε ή να συζητάμε για ζητήματα ανασχηματισμού.

Σας ευχαριστώ.

Απάντηση στη ΝΔ

Η ΝΔ θα έπρεπε να γνωρίζει πως και τις δύο φορές που η κυβέρνηση Σαμαρά είχε εκδώσει ομόλογο δεν το είχε προαναγγείλει. Προφανώς λοιπόν ήταν μια ανίκανη και άσχετη κυβέρνηση.

Όσον αφορά στην ουσία των όσων είπα, όπως φαίνεται στη ΝΔ αντιμετωπίζουν εκτός των άλλων και αναγνωστικά προβλήματα: “Το δεν προαναγγέλλονται οι έξοδοι στις αγορές δεν είναι κανόνας. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες προαναγγέλλονται, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες δεν προαναγγέλλονται”.

Συνέντευξη στην εκπομπή «Η Οικονομία στο Κόκκινο» του ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο» και τον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά 

ΣΧΙΝΑΣ: Να καλημερίσουμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο και να ξεκινήσουμε κατευθείαν με την επικαιρότητα. Καλημέρα, κύριε υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κύριε Σχινά.

ΣΧΙΝΑΣ: Θα ήθελα και ένα δικό σας σχόλιο για τη χτεσινή απόφαση που ελήφθη, για τη γνωστή υπόθεση της Ηριάννας και του συγκατηγορούμενου της, Περικλή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι πλέον η δικαιοσύνη δημιουργεί την υπόνοια ότι κρίνει και σταθμίζει τις υποθέσεις και με κριτήρια πέραν της αυστηρής νομικής κρίσης. Έχω την άποψη ότι είναι μάλλον μια κακή εξέλιξη το γεγονός ότι τη στιγμή, που άλλοι καταδικασμένοι για πράξεις πολύ μεγάλης κοινωνικής απαξίας, έχουν θεωρηθεί άξιοι του ευεργετήματος της αναστολής, σε δύο νέα παιδιά δεν θεωρήθηκε ότι μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του ευεργετήματος και σήμερα θα παραμείνουν στη φυλακή. Νομίζω ότι αυτή η χθεσινή απόφαση καταγράφεται στο μαύρο, αν θέλετε, βιβλίο της ελληνικής δικαιοσύνης.

ΣΧΙΝΑΣ: Τώρα, να περάσουμε στα άλλα θέματα της πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας. Έχετε κάνει ήδη μια δήλωση, ότι δεν προαναγγέλλονται οι έξοδοι στις αγορές, όμως παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να τη θεωρήσουμε δεδομένη ότι θα γίνει κάποια στιγμή. Η στιγμή είναι εκείνη την οποία ψάχνουν οι επιτελείς της κυβέρνησης. Το κατάλληλο μομέντουμ, η κατάλληλη στιγμή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το «δεν προαναγγέλλονται οι έξοδοι στις αγορές» δεν είναι κανόνας. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες προαναγγέλλονται, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες δεν προαναγγέλλονται. Πρέπει να ξέρετε ότι απ’ τη στιγμή που η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές χρήματος 7 χρόνια -και αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο είμαστε αναγκασμένοι να παίρνουμε δάνεια, ο μοναδικός λόγος για τον οποίο είμαστε αναγκασμένοι να παίρνουμε δάνεια από τον επίσημο τομέα-  και ο στόχος του προγράμματος είναι να βρεθούμε σε θέση να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, χωρίς αυτήν ακριβώς τη στήριξη του επίσημου τομέα…

ΣΧΙΝΑΣ: Αυτό είναι και το ουσιαστικό τέλος στην επιτροπεία και στα μνημόνια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς. Είναι πάρα πολύ κρίσιμη η έξοδος στις αγορές. Όταν γίνει να είναι πλήρως προετοιμασμένη και ζυγισμένη, ώστε να οδηγήσει στη βέλτιστη δυνατή θέση της χώρας, αλλά και να αποτελεί και τη βέλτιστη δυνατή κίνηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα. Επομένως, η απόφαση της κυβέρνησης δεν εξαρτάται ούτε από τις συμβουλές των οικονομολόγων, ούτε από τις φημολογίες των δημοσιολόγων και των δημοσιογράφων, ούτε από παραινέσεις οποιουδήποτε γενικώς ασχολείται με τα ζητήματα αυτά. Εμείς, θα πάρουμε την απόφαση για την έξοδο στις αγορές, όταν εκτιμήσουμε ότι είμαστε στο καλύτερο δυνατό σημείο και υπάρχει το χαμηλότερο δυνατό ρίσκο. Διότι, ξέρετε, ότι βασικό μας μέλημα είναι να προετοιμάσουμε το έδαφος για τον επόμενο χρόνο, για την περίοδο μετά το καλοκαίρι του 2018.

ΣΧΙΝΑΣ: Ναι, έχει νόημα κανείς να βγει στις αγορές μόνιμα, έτσι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και δεν μας απασχολεί σε καμία περίπτωση ούτε το επικοινωνιακό, ούτε ο επικοινωνιακός αντίκτυπος που μπορεί να έχει μια έξοδος αυτή τη στιγμή, ούτε θα χρησιμοποιήσουμε την έξοδο για να δομήσουμε πολιτικό επιχείρημα. Επομένως, θα κρίνουμε με βάση την εικόνα των ελληνικών ομολόγων, αλλά και τις προβλέψεις για το επόμενο διάστημα, και πρέπει να σας πω, ότι παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις στις αγορές χρήματος για να είμαστε έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να πάρουμε αυτή την απόφαση και να προχωρήσουμε σε έξοδο στις αγορές.

ΣΧΙΝΑΣ: Να περάσουμε τώρα σε μια άλλη ενότητα θεμάτων. Υπάρχει, αναπτύσσεται, από την πλευρά της κυβέρνησης, μια πολυμέτωπη πολιτική που έχει να κάνει, βεβαίως, και με τη διεθνή παρουσία και τα διεθνή συμφέροντα της χώρας στην περιοχή και στο μέτωπο, το εσωτερικό. Χαρακτηριστικές είναι οι τελευταίες επισκέψεις του Πρωθυπουργού και στο υπουργείο Εργασίας χτες, αλλά και πριν από λίγο καιρό στο υπουργείο Υγείας. Το μέτωπο της κοινωνικής πολιτικής, δηλαδή, είναι εμφανές ότι είναι το βασικό μέλημα της κυβέρνησης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν δυο βασικά πεδία στα οποία η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, εστιάζει την προσοχή της. Το πρώτο πεδίο είναι η ανάπτυξη και η εργασία. Έχουμε κάποια πολύ καλά δείγματα της ελληνικής οικονομίας σε αυτή τη φάση που μιλάμε, μια δυναμική τάση ανάκαμψης. Ανάκαμψη όλων των βασικών, θεμελιωδών, μεγεθών της ελληνικής οικονομικής και την ίδια στιγμή, μια τάση αύξησης της απασχόλησης και, μάλιστα, με βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας. Βεβαίως, σε καμία περίπτωση, τα πράγματα δεν είναι στο σημείο το οποίο θα θέλαμε. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία έχουν προκληθεί από την οκταετή ύφεση στην ελληνική οικονομία, πάρα πολλές στρεβλώσεις, μια γενικώς κακή εικόνα, την οποία παρουσίαζε και συνεχίζει, φυσικά, να παρουσιάζει η αγορά εργασίας και για την οποία, η δική μας βούληση είναι να την αντιστρέψουμε, να την μετασχηματίσουμε, έτσι ώστε να φτιάξουμε μια αγορά εργασίας η οποία να στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Επομένως, αυτό είναι το ένα πεδίο. Δηλαδή, ανάπτυξη και ανάκτηση της εργασίας. Και το δεύτερο πεδίο, όπως καταλαβαίνετε, είναι το πεδίο της κοινωνικής πολιτικής. Δηλαδή, πρώτον, η ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους με μακρόπνοα και θεσμικού χαρακτήρα σχέδια και με μακρόπνοες και θεσμικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, όπως είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως είναι τα νομοσχέδια τα οποία θα έρθουν για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, για το νέο σχολείο στον τομέα της εκπαίδευσης, αλλά την ίδια στιγμή και με καθημερινές παρεμβάσεις σε μικρά ζητήματα που επηρεάζουν, όμως, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, την καθημερινότητα των ανθρώπων.

ΣΧΙΝΑΣ: Είχαμε και την κυρία Φωτίου πριν από λίγο και μας είπε αναλυτικά για όλο αυτό το δίκτυο κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής πολιτικής.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, είναι το δίκτυο κοινωνικής προστασίας, είναι η καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων. Είναι μια σειρά, τέλος πάντων, από μικρότερες περιοχές, εν πάση περιπτώσει, άσκησης του κυβερνητικού έργου, οι οποίες, ωστόσο, επηρεάζουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του πολίτη.

ΣΧΙΝΑΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε το εξής: Απέναντι σε αυτή την πολιτική, που μαζί με την εξωτερική πολιτική, τη διεθνή πολιτική, συμπληρώνουν την εικόνα της κυβερνητικής πολιτικής, η αξιωματική αντιπολίτευση, η Ν.Δ, αντιπαρατάσσει μια πολιτική εξεταστικών επιτροπών για θέματα πολιτικής, την περίοδο 2015-2016, για τον Βαρουφάκη, για τον Καμμένο. Θα ήθελα το σχόλιο σας πάνω σ’ αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε ξαναπεί ότι η Ν.Δ. ακριβώς, επειδή βρίσκεται σε ένα πολύ δύσκολο σημείο σε σχέση με την αντιπολιτευτική της κριτική, ειδικά μετά τις 15 Ιουνίου, έχει επιλέξει να φύγει από τον τομέα της οικονομίας. Θεωρεί ότι εκεί δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά με τη σημερινή κυβέρνηση. Και έχει αφήσει στην άκρη, ευτυχώς θα έλεγε κανείς, τις καταστροφολογίες, εν πάση περιπτώσει, που συγκροτούσαν τον πολιτικό της λόγο για έναν ολόκληρο χρόνο. Όλη αυτή την κινδυνολογία η οποία μας έλεγε ότι «η ελληνική οικονομία καταρρέει», ότι, τέλος πάντων, «η Ελλάδα θα κυλιέται στο βούρκο της ύφεσης» και μια σειρά από άλλες όμορφες εικόνες που προσπαθούσε να δημιουργήσει η Ν.Δ. Εν πάση περιπτώσει, έχει αφήσει πίσω της αυτού του τύπου την πολιτική κριτική και έχει περάσει σε μια χειρότερη. Η χειρότερη είναι η προσπάθεια της δημιουργίας αντιπερισπασμών, η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, πολιτικών σκοπιμοτήτων με την επιλογή της να ζητήσει εξεταστική για το ζήτημα, που θεωρεί εκείνη ότι έχει προκύψει με τον κύριο Καμμένο. Και στη συνέχεια, με την προσπάθειά της να αναδείξει αυτό το οποίο θεωρεί ως ζήτημα, το ζήτημα Βαρουφάκη. Η γνώμη μου είναι ότι η Ν.Δ. πρέπει να σταματήσει να ασχολείται με ανοησίες. Πρέπει να ασκήσει σοβαρή αντιπολιτευτική κριτική. Να μας πει ποιο είναι το σχέδιο της για τη χώρα και επιτέλους, να σοβαρευτεί αντιπολιτευτικά, διότι είναι ανάγκη στη χώρα μας, όπως και σε κάθε χώρα, να υπάρχει μια σοβαρή αντιπολίτευση η οποία μπορεί να κάνει εποικοδομητική κριτική. Συμβάλλει στον πολιτικό διάλογο, ξέρετε, και στη δημοκρατία μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση. Κι αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, δεν έχουμε σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση. Έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που φτάνει στα όρια της γραφικότητας.

ΣΧΙΝΑΣ:  Σε ό, τι αφορά το συνεχές αίτημα του κ. Μητσοτάκη για εκλογές, το έχει επαναφέρει τον τελευταίο καιρό. Έτσι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος πολίτης ο οποίος θα κατανοούσε την αναγκαιότητα για την προσφυγή σε κάλπες. Η Ελλάδα, ευτυχώς και με την κυβέρνηση αυτή έχει περάσει σε μια περίοδο κανονικότητας και αποκατάστασης της σταθερότητας και στο οικονομικό αλλά και στο πολιτικό πεδίο. Ο τρόπος, με τον οποίο αντιπολιτεύεται ο κ. Μητσοτάκης, είναι ένας τρόπος που θα ταίριαζε στην Ελλάδα του 2010 του 2012. Δεν θεωρώ ότι σε αυτή τη φάση υπάρχει κανένας λόγος να συζητάμε για εκλογές.

Έχουμε μπροστά μας ως κυβέρνηση μια διετία. Τον πρώτο χρόνο αυτής της διετίας θα πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018. Και από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε σε ακόμη πιο βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές στη κατεύθυνση του δικού μας πολιτικού σχεδίου, στο βαθμό που θα έχουμε ανακτήσει και τμήματα της οικονομικής μας κυριαρχίας. Τα υπόλοιπα τα οποία σκέπτεται και αφηγείται ο κ. Μητσοτάκης νομίζω ότι έχουν νόημα μόνο για τα επιτελεία της Ν.Δ. και δεν αφορούν κανέναν άλλον σε αυτή τη χώρα.

ΣΧΙΝΑΣ: Και κάτι τελευταίο. Διαβάζω στο σημερινό Τύπο ότι οργανώνουν κοινό μέτωπο οι PODEMOS με τους Σοσιαλιστές στην Ισπανία και ότι ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ο ηγέτης των PODEMOS και ο Πέδρο Σάντσεθ ο ηγέτης των ισπανών σοσιαλιστών συναντήθηκαν χθες δρομολογώντας κοινές πρωτοβουλίες και στη Βουλή, κοινές επιτροπές…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι εξαιρετικά θετικό.

ΣΧΙΝΑΣ: Εδώ στην Ελλάδα, παρά τις προσεγγίσεις –κάνατε και μια παρέμβαση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Εδώ υπάρχει μια σταθερή άρνηση, ενώ αντιθέτως σε όλη την Ευρώπη υπάρχει –θα έλεγα- μια προσέγγιση…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, μη το γενικεύουμε. Αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι σε διάφορες χώρες της Ευρώπης υπάρχει, λίγο καθυστερημένα οφείλω να σας πω, μια επιλογή αριστερής στροφής από κάποια Σοσιαλιστικά κόμματα. Είτε πρόκειται για το φαινόμενο Κόρμπιν στη Μεγάλη Βρετανία, που έχει τις ιδιαιτερότητές του και σχετίζεται –τέλος πάντων- με τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν και επικρατούσαν τόσο στη Βρετανία όσο και στο Εργατικό κόμμα. Εκεί έχουμε μια σαφή ριζοσπαστική αριστερή στροφή. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης αυτό το οποίο βλέπουμε είναι έναν προβληματισμό της Σοσιαλδημοκρατίας σε σχέση με τις πολιτικές, τις οποίες άσκησε κατά τις δεκαετίες του 1990, του 2000, αλλά και κατά το μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας δεκαετίας και μια συζήτηση που εξελίσσεται στα Σοσιαλδημοκρατικά  κόμματα για την ανάγκη αριστερής στροφής αλλά και αμφισβήτησης, εν πάση περιπτώσει, των βασικών, των θεμελιωδών αρχών της οικονομικής πολιτικής που οδήγησε στην κρίση αλλά και αποτέλεσαν και τους βασικούς άξονες διαχείρισης της κρίσης.

Αυτό είναι ένα πάρα πολύ θετικό στοιχείο. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν βλέπουμε την Κεντροαριστερά, το ΠΑΣΟΚ, να επηρεάζεται από τέτοιου τύπου  μετατοπίσεις οι οποίες γίνονται στην Ευρώπη. Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να συνεχίσει την πολιτική γραμμή την οποία ακολούθησε από το 2010 και ιδιαιτέρως από το 2012 και μετά, με την σύμπλευσή του με τη Ν.Δ. του κ. Σαμαρά. Έγινε ένα στην πραγματικότητα το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. κατά την τριετία 2012-2015 και όλα αυτά για λόγους που είχαν να κάνουν με την μετωπική αντιπαράθεση των δύο παλιών κομμάτων του πολιτικού συστήματος με το ΣΥΡΙΖΑ. Και φαίνεται ότι ακόμη και μετά τις  εκλογές του 2015 και τις πρώτες και τις δεύτερες, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει θεωρήσει ότι είναι αναγκαία μια μετατόπισή του από αυτήν την πολιτική γραμμή που ακολουθούσε την τριετία. Συνεχίζει να είναι ουραγός της Ν.Δ. Συνεχίζει να θεωρεί ότι ο βασικός προνομιακός συνομιλητής του πρέπει να είναι το κόμμα της δεξιάς και κατ’ αυτό τον τρόπο δημιουργεί και συνεχίζει να πορεύεται σε ένα κοινό μέτωπο με αυτό που εμείς θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε παλιό πολιτικό σύστημα. Αυτή είναι η επιλογή του ΠΑΣΟΚ. Αυτό θωρεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό και αναγκαίο. Νομίζω ότι κάνει σφοδρό λάθος και δεν έμαθε τίποτα ούτε από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, ούτε και από τη δική του πολιτική κατάρρευση στην Ελλάδα.

ΣΧΙΝΑΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Συνέντευξη στην εφημερίδα Documento και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Χατζηνικόλα

Κύριε εκπρόσωπε μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θεωρείτε πως άνοιξε ο δρόμος για μία πρώτη έξοδο στις αγορές?

Ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές έχει ανοίξει μετά την απόφαση της 15ης Ιουνίου του Eurogroup, η οποία αποτελεί θετικό ορόσημο στην πορεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Η πρόταση της Κομισιόν έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από  θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία και επικυρώνει την ανάκαμψη όλων των θεμελιωδών μεγαθών. Το πρώτο τρίμηνο του ‘17 έκλεισε με ανάπτυξη 0,4% η οποία αναμένεται να αυξηθεί ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο, οι δείκτες της παραγωγής, της κατανάλωσης, των επενδύσεων ανακάμπτουν ενώ και στον πεδίο της εργασίας έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο 270.000 νέων θέσεων την τελευταία διετία με μείωση της ανεργίας κατά 5%. Όλα αυτά είναι σημάδια ανάκαμψης και επιστροφής στην κανονικότητα. Το ζητούμενο τώρα για την κυβέρνηση είναι να μπορέσουμε η ανάκαμψη αυτή να μη μείνει στους αριθμούς αλλά να φτάσει στην κοινωνία υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας . Υπέρ όλων αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο μέσα στην κρίση και βρέθηκαν στο περιθώριο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Επειδή ο στόχος είναι στο τέλος του προγράμματος, το φθινόπωρο του 2018, να μπορεί η χώρα να αναχρηματοδοτεί από τις αγορές το χρέος της, χρειάζεται μέχρι τότε να βγούμε δοκιμαστικά στις αγορές και πόσες φορές? Γιατί είχαμε και μια τοποθέτηση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν χρειάζεται αυτήν τη στιγμή και ότι προέχει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Φυσικά και χρειάζεται, εμείς το έχουμε πει ότι αποτελεί προτεραιότητά μας να υπάρξουν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για τον Αύγουστο του 2018. Και από την καθημερινή παρακολούθηση της πορείας των Ελληνικών ομολόγων και την ανάλυση  των χαρακτηριστικών των αγορών χρήματος προκύπτει ότι παρά τις πιέσεις που δέχονται τα ευρωπαϊκά ομόλογα στο σύνολό τους οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώνονται συνεχώς.

Ωστόσο το ζήτημα του χρόνου της εξόδου είναι κάτι το οποίο μελετάμε. Αυτό που θέλουμε είναι η πρώτη έξοδος να γίνει στο καλύτερο δυνατό χρονικό σημείο. Σας βεβαιώ πάντως ότι δεν θα γίνει για επικοινωνιακούς λόγους αλλά θα εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής για την απόκτηση οριστικής πρόσβασης στις αγορές χρήματος. Όσο για την άποψη του κ. Στουρνάρα είναι καλοδεχούμενη. Όλοι εξάλλου εκφράζουν τελευταία την άποψή τους για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, κάνοντας μάλιστα λόγο για διάφορα σχέδια «παρακρατικού- καθεστωτικού χαρακτήρα».

Κοιτάξτε η ΝΔ έχει ένα νέο μάντρα: την καταγγελία των υποτιθέμενων  παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη.

Η ΝΔ αλλά και διάφοροι δημοσιογράφοι, παρουσιαστές και ΜΜΕ έχουν ξεχειλώσει την έννοια της διάκρισης των εξουσιών, ώστε ακόμη και ο σχολιασμός επί δικαστικών αποφάσεων να θεωρείται παραβίαση της αρχής.

Το να σχολιάσει όμως  κάποιος πολιτικά ή νομικά ή ηθικά μια δικαστική απόφαση, ακόμη και αν ανήκει στην εκτελεστική εξουσία, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί παραβίαση της αρχής ή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά στην ιστορία των δυτικών  δημοκρατιών που η δημόσια συζήτηση περιστρέφεται γύρω  από αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν δεσμεύουν τη διοίκηση, αλλά  αλίμονο αν απαγορεύσουμε και την πολιτική, τη νομική ή ακόμη και την ηθική συζήτηση.  Αυτά είναι πρωτάκουστα πράγματα, απίστευτες ανοησίες που μηχανεύεται η αντιπολίτευση.

Νομίζω πάντως ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει άλλου είδους σκοπιμότητες. Καταρχάς, προσπαθεί να δημιουργήσει έναν αντιπερισπασμό με την φανταστική αυτή κατασκευή περί δήθεν παρεμβάσεων στην ελληνική Δικαιοσύνη διότι δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στο πεδίο της οικονομίας και  καταστροφολογεί ανέξοδα όπως έκανε και πριν από το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η κριτική του όμως έχει και ιδεολογικό βάθος και πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό. Διότι επαναλαμβάνει τα πιο παρωχημένα επιχειρήματα της φιλελεύθερης θεωρίας, σύμφωνα με την οποία κάθε πολιτική δύναμη που δεν ταυτίζεται με τις επιταγές των αγορών και με την ιδεολογία τους οδηγεί άνευ άλλου τινός στον ολοκληρωτισμό. Και ο κ. Μητσοτάκης με μια επικίνδυνη πολιτική επιλογή θέλει για άλλη μία φορά στην ιστορία αυτής της χώρας να ταυτίσει την Αριστερά με τον ολοκληρωτισμό. Θα έπρεπε όμως να γνωρίζει ότι στη Δυτική Ευρώπη οι δυνάμεις που αμφισβήτησαν τη Δημοκρατία και οδήγησαν στον ολοκληρωτισμό προήλθαν  αποκλειστικά από τη μήτρα της Δεξιάς.

Συμφωνώντας μαζί σας ότι είναι άλλο πράγμα η κριτική των αποφάσεων της Δικαιοσύνης και άλλο πράγμα η συμμόρφωση σε αυτές, θέλω να σας ρωτήσω αν βλέπετε κάποια υπερβολή στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για τις αποφάσεις αυτές; 

Θεωρώ ότι κάθε υπουργός έχει το προσωπικό του ύφος, τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται. Δεν θα δώσω λοιπόν εγώ οδηγίες σε κανέναν να τηρεί αυτό το οποίο ο κ. Μητσοτάκης, οι δικαστές ή διάφοροι δημοσιογράφοι θεωρούν πολιτικώς ορθό. Τέτοιου τύπου σχόλια πάντως ο κ. Μητσοτάκης ας τα κάνει για τα στελέχη της δικής του παράταξης.

Η ΝΔ βάζει ψηλά στην αντιπολιτευτική της ατζέντα την υπόθεση του Noor1 και των συνομιλιών του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Μ.  Γιαννουσάκη.

Πρόκειται για  κατασκευασμένο σκάνδαλο, το οποίο δεν θα ενδιέφερε κανέναν αν δεν υπήρχε ολόκληρη επιχείρηση μετατροπής του σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Ποιο είναι όμως το σκάνδαλο; Το γεγονός ότι ο κ. Καμμένος μίλησε με τον κ. Γιαννουσάκη ύστερα από προσέγγιση του τελευταίου και στη συνέχεια παρέπεμψε το ζήτημα στον υπουργό Δικαιοσύνης και αυτός στην εισαγγελία; Ή μήπως το πραγματικό σκάνδαλο, η ουσία της υπόθεσης, είναι ότι μπορεί να υπάρχει συγκάλυψη ποινικών ευθυνών κάποιων για την μεταφορά της μεγαλύτερης ποσότητας ηρωίνης που κατασχέθηκε ποτέ στην Ευρώπη; Αυτό είναι το πραγματικό θέμα και η σιωπή πολλών γύρω από αυτό είναι εκκωφαντική.

Πάντως είναι πάρα πολύ περίεργο το γεγονός ότι τα ζητήματα τα οποία ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να θέσει στην κορυφή της ατζέντας, ξαφνικά αποτελούν και πρώτο θέμα σε κεντρικά δελτία ειδήσεων μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών. Εγώ δεν το θεωρώ σύμπτωση αυτό, θεωρώ ότι είναι σε εξέλιξη μια τεράστια αντικυβερνητική επιχείρηση που υλοποιείται με τη συνεργασία οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών δυνάμεων. Και η αιτία είναι πολύ απλή. Έχει να κάνει με το  ότι σε πάρα πολλά πεδία η Κυβέρνηση έχει αλλάξει πρακτικές του παρελθόντος που δημιούργησαν ένα πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό σύμπλεγμα εξουσίας το οποίο σήμερα αμφισβητείται.

Πώς αλλιώς εξηγείται αυτός ο διαρκής παροξυσμός εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ; Από τα χρόνια της αντιπολίτευσης – θυμηθείτε το «φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ»-, στην περίοδο της διαπραγμάτευσης και του δημοψηφίσματος αλλά και σήμερα. Για να μας επιτίθενται λοιπόν οι φορείς και οι εκπρόσωποι της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας με τέτοια σφοδρότητα, μάλλον κάτι σωστό κάνουμε.

Προσπάθησε ή προσπαθεί η κυβέρνηση να αλλάξει υπέρ της το στάτους στα ΜΜΕ όπως σας κατηγορεί η αντιπολίτευση;

Η κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε προσπάθησε να ρυθμίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, καθώς επιχειρηματίες και μιντιάρχες επί 25 χρόνια είχαν βρει τον μήνα που τρέφει τους έντεκα. Τώρα είναι λοιπόν υποχρέωση του ΕΣΡ να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια. Και ο πήχης έχει μπει πολύ ψηλά. Αυτό είναι το μόνο που μας απασχολεί.

Αυτή τη θετική αλλαγή στους οικονομικούς δείκτες που λέτε ότι υπάρχει πότε θα τη δουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους; 

Οι άνθρωποι που βρίσκουν εργασία ύστερα από πολλά χρόνια βλέπουν ήδη  αυτήν τη βελτίωση στην καθημερινότητά τους. Το ζήτημα είναι πως αυτό θα διαχυθεί στο σύνολο της κοινωνίας. Πρέπει να σας πω  πάντως ότι όταν μιλάμε για βελτίωση της καθημερινότητας δεν αναφερόμαστε σε μια ρουσφετολογική πολιτική, όπως ήταν η συνήθεια των παλαιότερων κυβερνήσεων. Για μας καθημερινότητα είναι να βελτιώνουμε το επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών, των εργαζόμενων, των νέων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων. Αυτό χρειάζεται πολύ συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο που θα βασιστεί στην οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Ενός μοντέλου που δεν θα βασίζεται στη μείωση του μισθολογικού κόστους αλλά στην ενίσχυση τομέων με υψηλή προστιθέμενη αξία, στην ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας και σε παραγωγικές επενδύσεις που θα αξιοποιούν το υψηλότατο επίπεδο δεξιοτήτων του ελληνικού εργατικού δυναμικού. Αυτό εξάλλου αντιστοιχεί και στην καταστατική πολιτική διαίρεση μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς.

Βελτίωση της καθημερινότητας σημαίνει όμως και  οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, βελτίωση της λειτουργίας και των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης, καταπολέμηση της διαφθοράς.

Δεν απαιτεί όμως χρόνο αυτό που περιγράφετε;

Φυσικά και απαιτεί χρόνο, όμως τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται ήδη. Στον τομέα της εργασίας έχει αντιστραφεί η τάση υπέρ της πλήρους απασχόλησης με μια πρωτοφανή κινητοποίηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, στην υγεία 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι έχουν πλέον δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης στα νοσοκομεία, γίνονται νέες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και το ΕΣΥ αρχίζει να στέκεται στα πόδια του. Ήδη 600.000 άνθρωποι λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Πρέπει ωστόσο να γίνουν ακόμη πολλά, κυρίως στο πεδίο της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην ταχύτητα αντίδρασης της δημόσιας διοίκησης.

  • 1
  • 2