Monthly Archives : October 2017

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

Κύρια σημεία

→ Ολοκληρώθηκε η 1η φάση συζητήσεων με δανειστές. Σαφής η βούληση όλων των πλευρών να μην υπάρξουν καθυστερήσεις κατά την 3η αξιολόγηση. Ήδη έχουν κλείσει με θετικό τρόπο μια σειρά από ζητήματα:

→ 1. Eξωδικαστικός συμβιβασμός: Ρύθμιση οφειλών €20000-50000 για τους ελεύθ. επαγγελματίες με δυνατότητα 120 δόσεων & κούρεμα προσαυξήσεων 85%

→ 2. Ρύθμιση για συντάξεις χηρείας: ύπαρξη κατώτατου πλαφόν στο ύψος της εθνικής σύνταξης τόσο για τον/την σύζυγο όσο και για τα τέκνα.

→ 3. Διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ για τον οποίο αναμένεται το επόμενο διάστημα ρύθμιση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του. Η κυβέρνηση καταφέρνει να επιλύσει το πρόβλημα. Όμως οι κατ’εξακολούθηση οργανωτές της απεργοσπασίας βρίσκονται πάλι απέναντι. Οι δημοσιογραφικοί όμιλοι των κων Μαρινάκη, Αλαφούζου, Αναστασιάδη, Κουρτάκη πρωταγωνιστούν στην επιχείρηση ναρκοθέτησης της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ.

→ Παρά τη (νέα) επέλαση καταστροφολογίας από την αντιπολίτευση & μερίδα ΜΜΕ, η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί δίχως πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Η ελληνική οικονομία τόσο το 2017 όσο & το 2018 θα βρίσκεται εντός δημοσιονομικών στόχων, διαψεύδοντας τα σενάρια περί δημοσιονομικού κενού. Το 2017 αναμένεται δημοσιονομική υπεραπόδοση: Μας δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε στην απόδοση κοινωνικού μερίσματος όπως και το 2016.

→ Τι στάση θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση; Ο κ. Μητσοτάκης θα ευθυγραμμιστεί με τις εισηγήσεις των πλέον ακραίων του κόμματος του; Θα επαναλάβει το περσινό ολίσθημα καταψήφισης της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους ή θα αλλάξει στάση & θα ψηφίσει τη νέα ενίσχυση;

→ Η κυβέρνηση, με τη διεξαγωγή των Περιφερειακών Συνεδρίων, προχωρά στον σχεδιασμό ενός αξιόπιστου και βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου. Ήδη εντείνεται η προετοιμασία για το 6ο Συνέδριο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (12-13/11) & το 7ο των Ιονίων Νήσων (2-5/12). Όσο προχωράμε το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η αξιωματική αντιπολίτευση απουσιάζει από το πεδίο των προτάσεων.

→ Η ΝΔ αναζητά διέξοδο από την πραγματικότητα φτιάχνοντας σκιάχτρα: κατάρρευση εσόδων, αγορά του αιώνα στα εξοπλιστικά, εικόνα βίας & ανομίας. Ευτυχώς για τη χώρα & δυστυχώς για τη ΝΔ, μέρα τη μέρα υλοποιείται το πολιτικό σχέδιο με το οποίο εκλέχθηκε η παρούσα κυβέρνηση το Σεπ 2015. Όσο η χώρα βαδίζει σταθερά προς την έξοδο από τα μνημόνια, η υλοποίηση του σχεδίου θα επιταχύνεται προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

→ Ενώ Νέα Δημοκρατία & κ. Μητσοτάκης καταθέτουν οργή & αποτροπιασμό για την έξαρση βίας & ανομίας στη χώρα, δίνουν συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία για τις επιτυχίες της. Μετά τα αποτυχημένα σενάρια του φιλοεπενδυτή ηγέτη, προστάτη των αρίστων & πολέμιου της οικογενειοκρατίας, η ΝΔ φαίνεται σε σύγχυση & αδιεξόδο. Σε κάθε περίπτωση, οι απαραίτητες απαντήσεις και στο θέμα της ασφάλειας θα δοθούν από τον Πρωθυπουργό την Παρασκευή στη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης θα ερωτηθεί όμως & για την κάλυψη στον κ. Αυγενάκη που φέρεται να σχετίζεται άμεσα με άτομα του κοινού ποινικού δικαίου.

→ Στη Βουλή θα δοθεί η ευκαιρία να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της Ε.Α. αλλά & της νέας αντίληψης για την αντεγκληματική πολιτική. Μιας πολιτικής που μεριμνά τόσο για την προστασία των πολιτών όσο όμως& για την υπεράσπιση & διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών & δικαιωμάτων.

→ Σε αυτό εξάλλου το πλαίσιο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, κατατέθηκε η υποψηφιότητα του σημερινούν Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κου Γιάννη Μουζάλα για την θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μια πιθανή ευδοκίμηση της θα αποτελέσει μεγάλη τιμή για τη χώρα μας & αναγνώριση της τεράστιας προσπάθειάς της για ανθρωπιστική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Απομαγνητοφώνηση

Κυρίες και κύριοι,

Την προηγούμενη Παρασκευή, όπως γνωρίζετε, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, από την οποία πλέον καθίσταται σαφής η κοινή βούληση των πλευρών να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην  διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης.

Ήδη έχουν κλείσει με θετικό  τρόπο μια σειρά από ζητήματα.

Η ρύθμιση των οφειλών ύψους από 20.000 ως 50.000 ευρώ, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η οποία περιλαμβάνει τη δυνατότητα 120 δόσεων, με κούρεμα των προσαυξήσεων της τάξης του 85%. Σε αντιστοίχηση με αυτή τη ρύθμιση θα εκδοθούν και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο.

Η ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας, για τις οποίες συμφωνήθηκε η ύπαρξη κατώτατου πλαφόν στο ύψος της εθνικής σύνταξης τόσο για τον ή την σύζυγο όσο και για τα τέκνα.

Η διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ για τον οποίο αναμένεται το επόμενο διάστημα η ρύθμιση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του.

Και στο θέμα αυτό η Κυβέρνηση αφουγκραζόμενη την αγωνία των δημοσιογράφων, αλλά και όλων των εργαζομένων στον Τύπο καταφέρνει να επιλύσει το πρόβλημα.

Το δυστύχημα είναι ότι και σε αυτό το πεδίο οι κατ’ εξακολούθηση οργανωτές της απεργοσπασίας που δήθεν κόπτονται για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων βρίσκονται για άλλη μια φορά απέναντι.

Οι δημοσιογραφικοί όμιλοι των κυρίων Μαρινάκη, Αλαφούζου,  Αναστασιάδη και Κουρτάκη, πρωταγωνιστούν στην επιχείρηση ναρκοθέτησης της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τόσο τις πολιτικές τους σκοπιμότητες όσο και την πλήρη αδιαφορία για τα συμφέροντα και τις ανάγκες του δημοσιογραφικού κόσμου, αλλά και όλων των εργαζόμενων στον Τύπο.

Στόχος της ελληνικής Κυβέρνησης πάντως  είναι να προχωρήσουν τάχιστα όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που εκκρεμούν και να υπάρξει, το συντομότερο δυνατό, η συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Το βασικό στοιχείο που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι παρά τον παροξυσμό καταστροφολογίας από την αντιπολίτευση, αλλά και μερίδα των ΜΜΕ, η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί δίχως πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Και αυτό διότι η ελληνική οικονομία τόσο το 2017 όσο και το 2018 θα βρίσκεται εντός δημοσιονομικών στόχων, διαψεύδοντας τα σενάρια περί δημοσιονομικού κενού.

Μάλιστα, όσον αφορά το 2017, αναμένεται να καταγραφεί δημοσιονομική υπεραπόδοση, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην απόδοση κοινωνικού μερίσματος, όπως αντίστοιχα συνέβη και στο τέλος του 2016.

Αναμένεται το επόμενο διάστημα, να συγκεκριμενοποιηθεί τόσο το ποσό όσο και το πού θα κατευθυνθεί στοχευμένα αυτή η ενίσχυση.

Και στο θέμα αυτό, έχει μεγάλη σημασία να δούμε τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αν, δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης θα ευθυγραμμιστεί με τις εισηγήσεις των πλέον ακραίων του κόμματος του, επαναλαμβάνοντας το περσινό του ολίσθημα όταν και καταψήφισε την παροχή 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους ή αν τελικά θα υποχωρήσει και θα ψηφίσει τη σημαντική αυτή ενίσχυση.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση προχωρά με συγκεκριμένα βήματα τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για την χώρα, για ένα αξιόπιστο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο.

Επίκεντρο αυτού του σχεδιασμού, είναι η διαβούλευση και οι συνεργασία με τους φορείς κάθε περιοχής και φυσικά με την τοπική αυτοδιοίκηση και αυτή η λογική είναι που διαπερνά τη διεξαγωγή των Περιφερειακών Συνεδρίων ανά τη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία, το Συνέδριο στην Ήπειρο ενώ ήδη εντείνεται η προετοιμασία για το επόμενο Συνέδριο της  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το οποίο θα διεξαχθεί στις 12 και 13 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή ενώ θα ακολουθήσει το Συνέδριο των Ιόνιων Νήσων στις 4 και 5 Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή που το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προχωρά μεθοδικά και με ιεραρχήσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο απουσιάζει παντελώς από το πεδίο των προτάσεων αλλά επιλέγει να αναζητά διέξοδο από την πραγματικότητα, φτιάχνοντας σκιάχτρα.

Είτε για τη δήθεν κατάρρευση των εσόδων, είτε για τη δήθεν αγορά του αιώνα στα εξοπλιστικά, είτε για τη δήθεν εικόνα βίας και ανομίας.

Αναζητά διέξοδο από την πραγματικότητα, η οποία ευτυχώς για τη χώρα αλλά δυστυχώς για τη ΝΔ, αποδεικνύει με σαφήνεια το εξής απλούστατο:

Ότι μέρα με τη μέρα υλοποιείται το πολιτικό σχέδιο με το οποίο εκλέχθηκε η παρούσα Κυβέρνηση το Σεπτέμβριο του 2015 και όσο η χώρα βαδίζει με σταθερά βήματα προς την έξοδο από τα μνημόνια, η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα επιταχύνεται προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Είναι αυτός ακριβώς ο λόγος πίσω από τις διαρκείς παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη και του κόμματος του.

Που τις τελευταίες μέρες καταθέτουν την οργή και τον αποτροπιασμό τους για την έξαρση της βίας και ανομίας στη χώρα. Την ίδια στιγμή όμως, δίνουν συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία για μια σειρά από επιτυχίες της.

Μας είναι πράγματι αδύνατο να παρακολουθήσουμε τη σκέψη του κ. Μητσοτάκη και του επιτελείου του.

Είναι όμως προφανές ότι μετά τα «επιτυχημένα» σενάρια του «φιλοεπενδυτή» ηγέτη, του «προστάτη» των αρίστων και του «πολεμίου» της οικογενειοκρατίας, η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει για μια ακόμα φορά εικόνα σύγχυσης και αδιεξόδου.

Σε κάθε περίπτωση, οι απαραίτητες απαντήσεις στο θέμα της ασφάλειας θα δοθούν και από τον Πρωθυπουργό την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή.

Εκεί όμως θα τεθούν και τα συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον κ. Μητσοτάκη για την κάλυψη που παρέχει στον Κύριο Αυγενάκη ο οποίος  φέρεται ότι διατηρούσε ειδικές σχέσεις και  παρείχε εξυπηρετήσεις  σε άτομα του κοινού ποινικού δικαίου.

Πέραν τούτου όμως, ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα δεδομένα που καταρρίπτουν έναν ακόμα ψεύτικο ισχυρισμό της ΝΔ.

Κάτι που δεν είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, αναφέροντας μονάχα ορισμένα από τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ τα τελευταία χρόνια.

Τις συλλήψεις των απαγωγέων του επιχειρηματία Λεμπιδάκη, του αποστολέα των εκρηκτικών δεμάτων, μέχρι και την εξάρθρωση για πρώτη φορά των εγκληματικών συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών στα Εξάρχεια.

Και ειδικότερα, διότι αυτό είναι η ουσία του ζητήματος, θα δοθεί η ευκαιρία ώστε να παρουσιαστούν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα της νέας αντίληψης για την αντεγκληματική πολιτική.

Μιας αντίληψης που βρίσκεται πλήρως στον αντίποδα του κράτους της καταστολής και των σιδηρόφρακτων πόλεων της περιόδου 2010-2014.

Μια πολιτική που δεν πριμοδοτεί την ασφάλεια έναντι της ελευθερίας, αλλά αντιθέτως μεριμνά τόσο για την προστασία των πολιτών όσο όμως και για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Και αυτή είναι μια αρχή που στη βάση της έχει την υπεράσπιση της ίδιας της δημοκρατίας και της δικαιοκρατίας.

Σε αυτό εξάλλου το πλαίσιο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών κατατέθηκε και η υποψηφιότητα του σημερινού Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής του κ. Γιάννη Μουζάλα για την θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μια πιθανή ευδοκίμηση της υποψηφιότητας αυτής την οποία η ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις θα αποτελέσει μια μεγάλη τιμή για τη χώρα αλλά και μια αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών όχι μόνο της Κυβέρνησης αλλά και του συνόλου του ελληνικού λαού για την ανθρωπιστική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη Χειμάρρα. Βλέπουμε ότι αγνοεί η αλβανική κυβέρνηση τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και προχωρά σε κατεδαφίσεις, υπάρχουν εντάσεις. Έχει κάποιο σχόλιο η ελληνική κυβέρνηση και τι προτίθεται να κάνει γι’ αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις στη Χειμάρρα και η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για την προστασία, τόσο των μειονοτικών όσο και των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Από κει και πέρα, οι πρωτοβουλίες που παίρνει το υπουργείο Εξωτερικών για την προστασία ακριβώς αυτών των δικαιωμάτων είναι διαρκής και συνεχής.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τον κ. Μουζάλα και τις κριτικές που δέχθηκε χθες κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Τίθεται θέμα παραίτησής του, τίθεται θέμα απομάκρυνσής του, τίθεται θέμα αντικατάστασής του ενόψει της πρότασης υποψηφιότητάς του από την ελληνική κυβέρνηση; Και εν πάση περιπτώσει είναι πολιτική Μουζάλα; Εγκαλείται ο κ. Μουζάλας για κάποιες ολιγωρίες σε σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη δική μου πλευρά, δεν θα κάνω σχόλιο σε σχέση με τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι, ο κ. Μουζάλας απολαύει της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα παραίτησής του και αυτό το οποίο οφείλω να υπογραμμίσω με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια, είναι ότι ο κ. Μουζάλας ως υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν εφαρμόζει τη δική του πολική, αλλά αντιθέτως στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών που συναποφασίζει το υπουργικό Συμβούλιο, υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική, πάντοτε σε συνεννόηση και πάντοτε σε πολύ καλή συνεργασία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε εκπρόσωπε, θέλω να μου πείτε, ποιος είναι υπεύθυνος για την μεταναστευτική πολιτική; Είναι ο κ. Μουζάλας ή ο κ. Φλαμπουράρης; Καθώς πριν φύγει για την Αμερική ο Πρωθυπουργός, ενεργοποιήθηκε η Επιτροπή η οποία λειτουργούσε τον Μάρτιο του ’16. Ποιος είναι τελικά υπεύθυνος; Ο κ. Μουζάλας ή ο κ. Φλαμπουράρης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Υπεύθυνος για τη μεταναστευτική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και την προσφυγική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η ελληνική κυβέρνηση στο σύνολο της και το Υπουργικό Συμβούλιο. Από κει και πέρα, ο κ. Μουζάλας είναι επικεφαλής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και έχει την βασική ευθύνη για τη χάραξη της μεταναστευτικής πολιτικής, πάντοτε σε συνεργασία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε, ότι η διαχείριση της μεταναστευτικής και της προσφυγικής κρίσης απαιτεί την συνεργασία πολλών συναρμόδιων υπουργείων και ακριβώς στο πλαίσιο αυτό, έχει συγκροτηθεί ομάδα συντονισμού των συναρμόδιων υπουργών. Ξέρετε ότι εμπλέκεται το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Υγείας. Ακριβώς, λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο της αναγκαίας συνεργασίας και του αναγκαίου συντονισμού μεταξύ των υπουργείων έχει συγκροτηθεί η συγκεκριμένη ομάδα, της οποίας συντονιστής έχει τεθεί ο υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης, ο οποίος όπως γνωρίζετε, είναι και ένας από τους υπουργούς Επικρατείας που είναι αρμόδιοι για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Επομένως, νομίζω, ότι δεν υπάρχει καμία αντίθεση και καμία αντιπαράθεση στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ελληνική κυβέρνηση για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και του μεταναστευτικού ζητήματος.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Πάνω σε αυτό θα ήθελα να ρωτήσω, διευκρινιστικά. Επειδή όντως έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα του κυρίου Μουζάλα για Επίτροπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, υπάρχει κάποιος χρονικός ορίζοντας στον οποίο θα παραμείνει στη θέση του, με δεδομένο ότι θα ξεκινήσουν κάποιες διαδικασίες από εδώ και πέρα γι’ αυτή την υποψηφιότητα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση του κυρίου Μουζάλα καλύπτεται από τον κύριο Μουζάλα. Εφόσον προχωρήσουν οι διαδικασίες και ευδοκιμήσει η υποψηφιότητά του για το Συμβούλιο της Ευρώπης, τότε προφανώς δεν θα μπορεί να είναι ταυτόχρονα και υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης. Καταλαβαίνετε ότι αυτές οι δύο θέσεις είναι ασυμβίβαστες. Ωστόσο, μέχρι να δούμε την εξέλιξη της πορείας της υποψηφιότητας αυτής, ο κύριος Μουζάλας είναι επικεφαλής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και όπως σας είπα προηγουμένως, απολαύει τη πλήρη εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, διευκρινιστικά. Εφόσον ο κύριος Μουζάλας πάει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η σκέψη της κυβέρνησης είναι να αντικατασταθεί στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ή οι αρμοδιότητες αυτές να επιμεριστούν στον κύριο Φλαμπουράρη και το υπουργείο Εσωτερικών;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επομένως, είναι συγκροτημένη η δομή της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής διοίκησης. Δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σας.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω επ’ αυτού. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες, αποτυπώνονται και σε ένα δημοσίευμα του reader.gr, σχετικά με πιέσεις τις οποίες δέχτηκε και επικρίσεις στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για τη διαχείριση του προσφυγικού, από την καγκελάριο Μέρκελ ο Πρωθυπουργός. Ποιο είναι το σχόλιό σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με την καγκελάριο Μέρκελ ο Πρωθυπουργός συζητά για όλα τα ζητήματα. Δεν έχει δεχθεί καμία απολύτως επίκριση. Αντιθέτως, βρισκόμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με την γερμανική κυβέρνηση για να διαχειριζόμαστε από κοινού, ως χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ευρωζώνης, ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο έχει διχάσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την Ευρώπη. Αντιθέτως, η Γερμανία είναι πλήρως υποστηρικτική στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την ανθρωπιστική διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Επ’ αυτού συνεχίζω, εάν όμως δεν ευδοκιμήσει αυτή η υποψηφιότητα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Παραμένει ο κύριος Μουζάλας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Για το Προσφυγικό. Έχει δεχθεί όμως επικρίσεις η ελληνική κυβέρνηση από διεθνή μέσα ενημέρωσης, από διεθνείς οργανισμούς και φορείς. Εσωκομματικά υπάρχουν αντιδράσεις στο Σύριζα όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Υπάρχει κάποιο σχόλιο της κυβέρνησης πάνω σε αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα έχει κληθεί να αντιμετωπίσει το βάρος της προσφυγικής κρίσης χωρίς την απαραίτητη αλληλεγγύη από πολλές χώρες, από πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. Επομένως, θα έπρεπε όσοι ασκούν κριτική να στρέφουν τα βέλη τους περισσότερο σε εκείνους οι οποίοι αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους  και αναφέρομαι στις χώρες του Βίζενγκραντ κυρίαρχα πριν από ένα χρόνο, και δημιούργησαν στην πραγματικότητα ένα τεράστιο βάρος για την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, ως ελληνική κυβέρνηση προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε τα υπαρκτά προβλήματα, τα οποία αναφέρατε, εκπονούμε σχέδιο ως ελληνική κυβέρνηση, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης και αυτό είναι κυρίαρχο μέλημα και καθημερινή μας μέριμνα.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Ήθελα να ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, πόσο σύντομα θα πρέπει να περιμένουμε νέα έξοδο στις αγορές, με αφορμή την αναφορά που είχε κάνει ο κ. Τσακαλώτος στο τελευταίο Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Ήπειρο. Από την τοποθέτησή του, τουλάχιστον, είχε εμφανιστεί πολύ σίγουρος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι, ότι υπάρχει στον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης η επεξεργασία σχεδίων για σύντομη έξοδο στις αγορές. Δεν μπορώ να προσδιορίσω συγκεκριμένη ημερομηνία. Ωστόσο, είναι απαραίτητες μια σειρά από έξοδοι για να προετοιμάσουν το έδαφος, ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο προφίλ του ελληνικού χρέους, που θα επιτρέπει την οριστική πρόσβασή μας στις αγορές χρήματος. Ακριβώς, λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο και σε αυτόν τον σχεδιασμό θα επιλέξουμε τα επόμενα βήματά μας. Είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει σύντομα μια τέτοια έξοδος διαχείρισης του ελληνικού χρέους στις αγορές. Ωστόσο, ξαναλέω ότι δεν μπορώ να προσδιορίσω μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Καλησπέρα, κύριε Εκπρόσωπε. Με αφορμή την υπόθεση του κ. Αυγενάκη που έφερε στην επιφάνεια η εφημερίδα μου, το Documento, και πέρα από την αφωνία της Νέας Δημοκρατίας, για την οποία προείπατε και θα κριθεί έτσι κι αλλιώς και κρίνεται γι΄ αυτό, υπάρχουν κάποιες γκρίζες ζώνες και κάποιες σκιές. Θα ήθελα συγκεκριμένα να σας αναφέρω, η πρώτη σκιά είναι ότι η συγκεκριμένη έρευνα και τα στοιχεία της λιμνάζουν, από πληροφορίες της εφημερίδας, πάνω από ένα χρόνο ή στο Εφετείο ή στο Πρωτοδικείο, παρά το γεγονός ότι εμπλέκονται κορυφαία πολιτικά πρόσωπα και παρά το γεγονός ότι διατυπώνονται και απειλές για τη ζωή συγκεκριμένων δημοσιογράφων. Και το δεύτερο είναι ότι οι δημοσιογράφοι απειλούνται να πάνε στο Αυτόφωρο με τη διαδικασία του Αυτοφώρου για τις αποκαλύψεις αυτές. Με δεδομένο ότι η απονομή της Δικαιοσύνης είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας και της αξιοπιστίας του κράτους, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν υπάρχει ένας συνολικός προβληματισμός γι’ αυτά τα φαινόμενα από την κυβέρνηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ τώρα δεν μπορώ να κάνω σχόλια για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η ελληνική Δικαιοσύνη συγκεκριμένες ποινικές υποθέσεις, με δεδομένο ότι η ανάκριση, επίσης, οφείλουμε να το πούμε αυτό, είναι μυστική. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, έχουμε μείνει στην κυριολεξία άναυδοι, με τις αποκαλύψεις που έχουν γίνει και οι οποίες εκθέτουν ένα κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ και μάλιστα μια προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Πρόκειται για τον ίδιο τον Γραμματέα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε κύκλωμα εξυπηρετήσεων σε άτομα του κοινού Ποινικού Δικαίου. Αυτό το οποίο θα ήθελα απλώς και μόνο να σχολιάσω, είναι ότι φαίνεται μια γενική αφωνία, όχι μόνο εκ μέρους της Ν.Δ, αλλά και από πολύ μεγάλη μερίδα του Τύπου σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Το 1/100 αν είχε ακουστεί για οποιοδήποτε στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης, θα το βλέπαμε ως πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων των περισσότερων ιδιωτικών ενημερωτικών σταθμών. Αντιθέτως, αυτό το οποίο παρακολουθούμε όλες τις τελευταίες ημέρες είναι μια προσπάθεια υποβάθμισης έως και συγκάλυψης της  συγκεκριμένης υπόθεσης, η οποία κανονικά θα έπρεπε να έχει ταρακουνήσει συθέμελα το πολιτικό σύστημα. Αυτό μόνο προς γνώση και προβληματισμό.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Θέλω μια διευκρίνιση και έχω μια ερώτηση. Η διευκρίνιση είναι: είπατε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση. Θα κλείσει μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχατε βάλει, δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου ή πάμε παρακάτω; Και το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής: η κριτική που έγινε χθες στον κ. Μουζάλα από τους συντρόφους του, ήταν γιατί δεν γίνονται όλα αυτά τα πράγματα που πρέπει να γίνουν στο Προσφυγικό και έτσι η Ελλάδα χάνει ευρωπαϊκά κονδύλια. Εγώ σας ρωτάω, χάνει η χώρα, χάνει η κυβέρνηση τα κονδύλια, τα οποία θα έπρεπε να έχει πάρει για το Μεταναστευτικό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σας πω είναι καταρχάς, να μην ανησυχείτε για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι ανησυχίες και οι δικές σας, αλλά και άλλων για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, για το αν και κατά πόσο θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, νομίζω ότι δεν επιβεβαιώθηκαν. Αντιθέτως, αυτό το οποίο καταφέραμε ως ελληνική κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να διαψεύδουμε κάθε φορά τα σενάρια καταστροφής, τα οποία έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, όχι μόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση και από άλλα κόμματα, αλλά και από πολλούς δημοσιογράφους και δημοσιογραφικούς ομίλους. Επομένως, σας λέω, μην ανησυχείτε καθόλου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα κλείσει εντός χρονοδιαγράμματος και θα έχουμε τον χρόνο, έτσι ώστε να περάσουμε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια το 2018, όσο και αν κάποιοι δε θα ήθελαν να δουν κάτι τέτοιο να συμβαίνει. Σε ό,τι αφορά, τώρα, για το ερώτημά σας, η απάντηση είναι κατηγορηματικά «όχι». Η Ελλάδα δεν χάνει ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία προορίζονται για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και του Μεταναστευτικού.

ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Μια διευκρίνιση για την επόμενη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές: Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ή ο σχεδιασμός της κυβέρνησης βλέπει κάποιο παράθυρο και πριν την ολοκλήρωση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ο υπουργός Οικονομικών ήταν τόσο σαφής όσο έπρεπε να είναι και όσο μπορούσε να είναι. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω εγώ, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, είναι ότι είναι πολύ πιθανόν σύντομα να υπάρξει μια έξοδος στις αγορές, η οποία θα αφορά την διαχείριση του ελληνικού χρέους.

ΚΑΡΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, την περασμένη Πέμπτη, η «Financial Times», με αφορμή το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, σε δημοσίευμά της, αναφέρει ότι, εκτός από τη βάση της Σούδας, έχει υπάρξει συμφωνία για την παραχώρηση ελληνικού στρατιωτικού αεροδρομίου για χρησιμοποίηση από τους Αμερικανούς μη επανδρωμένων αεροπλάνων σε αποστολές στη Μέση Ανατολή. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα έχει βάση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εξ όσων μπορώ να γνωρίζω, δεν υφίσταται καμία τέτοια συζήτηση, ούτε καμία τέτοια συμφωνία.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή ακούγονται πολλά, σε τι συμφωνούν οι θεσμοί και σε τι όχι, σε σχέση με το πλεόνασμα, θα ήθελα να μας διευκρινίσετε: πραγματικά, έχουν ενστάσεις για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος; Ποιες είναι οι ενστάσεις; Τι έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς για το θέμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει ένσταση ως προς τη διανομή κοινωνικού μερίσματος. Αυτή τη στιγμή, συζητούνται λεπτομέρειες, τόσο για το ποσό το οποίο θα διανεμηθεί, όσο και για τους δικαιούχους. Όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις μας και όταν ολοκληρωθούν οι επεξεργασίες και τα σχέδια, τα οποία έχει, αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών, θα μπορέσουμε να κάνουμε περαιτέρω ανακοινώσεις. Το βέβαιο είναι ότι κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί και αυτό το οποίο μπορώ να σας πω με αρκετά μεγάλη βεβαιότητα, είναι ότι θα είναι υψηλότερο από το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο δόθηκε το 2016.

ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ: Σχετικά με το θέμα του ΕΔΟΕΑΠ, που αναφέρατε και στην εισήγησή σας, διαβάζουμε στην κοινή ανακοίνωση των εκδοτών, στους οποίους αναφερθήκατε, μια λογική που μας θυμίζει λίγο την περίοδο με τις άδειες των καναλιών, ότι αν εφαρμοστεί ο φόρος αυτός θα κλείσουν επιχειρήσεις, θα απολυθεί κόσμος και μάλιστα απειλούν και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Εκτιμάτε ότι αυτή η στάση, ενδεχομένως, να μπλοκάρει και την προσπάθεια διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ και πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αυτή τη νέα στάση, την κοινή στάση των μεγάλων «παικτών», ας πούμε, του ελληνικού Τύπου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλοί από τους μεγάλους εκδότες και ευεργέτες αυτής της χώρας ξεχνούν την προσπάθεια, εν πάση περιπτώσει, για την προστασία της ενημέρωσης, αλλά και των δημοσιογράφων και του κόσμου που εργάζεται στον Τύπο, όταν έρχεται η ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Αυτό το οποίο εμείς μπορούμε να σας πούμε είναι ότι ως ελληνική κυβέρνηση θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ. Βρισκόμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με τους θεσμούς και έχει υπάρξει κατ΄ αρχήν συμφωνία για την επίλυση του προβλήματος και θα προχωρήσουμε στη νομοθέτηση των αναγκαίων ρυθμίσεων για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ. Από εκεί και πέρα, και οι εργοδότες και οι εκδότες θα πρέπει, σε αυτή την περίπτωση, να δείξουν, τουλάχιστον για μια φορά, την αναγκαία ευαισθησία και την αναγκαία προσήλωση στα δικαιώματα των εργαζομένων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο συγκεκριμένος ασφαλιστικός φορέας, κάτι το οποίο μπορεί μόνο θετικά να λειτουργήσει για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στον Τύπο. Αυτή είναι η δική μας τοποθέτηση. Θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες ρυθμίσεις, λοιπόν, για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, ανεξαρτήτως των τοποθετήσεων εκ μέρους των εκδοτών. Αυτό το οποίο, επίσης, μπορώ να σας πω είναι ότι φυσικά η δικαστική οδός είναι ανοιχτή, ωστόσο νομίζω ότι νομικά δεν θα μπορέσουν να βρουν κάποια θεμελιωτική βάση για το επιχείρημά τους.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, η μάχη για την καθημερινότητα που δίνει η κυβέρνηση, πιστεύετε ότι κερδίζεται τις τελευταίες ημέρες στις ουρές για το ηλεκτρονικό εισιτήριο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι μια ερώτηση, που μάλλον την περίμενα. Θα σας πω το εξής: Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην υλοποίηση της ρύθμισης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, για λόγους που έχουν να κάνουν και με την αντιμετώπιση διαφόρων κυκλωμάτων, τα οποία λειτουργούσαν και τα οποία είχαν οργανώσει την διακίνηση πλαστών εισιτηρίων, πράγμα το οποίο δημιουργούσε εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα, τόσο στους προϋπολογισμούς των εταιρειών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όσο φυσικά και δημοσιονομικά προβλήματα στη χώρα. Και είναι ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο που εμείς επιταχύναμε και θα υλοποιήσουμε την συγκεκριμένη ρύθμιση με τη μέγιστη δυνατή αποφασιστικότητα. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τις ουρές, αυτό το οποίο πρέπει να πούμε είναι ότι αναγνωρίζουμε το πραγματικό πρόβλημα, για το οποίο, όμως, την κύρια ευθύνη δεν φέρει η ελληνική κυβέρνηση. Γνωρίζετε ότι η πρόταση του υπουργείου ήταν η ηλεκτρονική κάρτα να μπορεί να βγαίνει απευθείας από το διαδίκτυο. Ωστόσο, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζήτησε η προσωποποιημένη κάρτα, για να βγει, να υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία των ενδιαφερόμενων στα εκδοτήρια. Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που προέκυψε το πρόβλημα των μεγάλων ουρών. Αυτό στο οποίο μπορούμε εμείς να δεσμευτούμε είναι ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μειωθεί και να τελειώσει πάρα πολύ γρήγορα η συγκεκριμένη ταλαιπωρία. Δεν χρειάζεται να υπάρχει καμία ανησυχία από τους πολίτες, οι οποίοι θέλουν να εκδώσουν την προσωποποιημένη κάρτα για τη δυνατότητά τους να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Έχει δοθεί, ήδη, μια παράταση μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, που ισχύουν οι κάρτες του Οκτωβρίου. Είναι πολύ πιθανό να δοθεί και νέα παράταση, αλλά αυτά θα τα αφήσω στον κ. Σπίρτζη, ο οποίος σε λίγο θα έχει και αυτός μια συνέντευξη Τύπου και θα μπορέσει να ανακοινώσει τις συγκεκριμένες αποφάσεις που έχει λάβει το υπουργείο. Και θα ήθελα, επίσης, να πω ότι πρέπει το επιβατικό κοινό να ενημερωθεί ότι δεν χρειάζεται να στέκεται στις ουρές για να βγάλει την προσωποποιημένη κάρτα, αλλά αντιθέτως μπορεί να καταθέτει και φάκελο με την αίτησή του και στη συνέχεια να αποστέλλεται η προσωποποιημένη κάρτα του ταχυδρομικώς.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Είπατε νωρίτερα για τον κ. Μουζάλα ότι εάν καρποφορήσει η υποψηφιότητά του, ως Επίτροπος, θα υπάρξει κάλυψη της θέσης του στην κυβέρνηση, εννοώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι το προφανές, νομίζω.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Προφανέστατα. Αυτό που θέλω, όμως, να ρωτήσω είναι, αν αυτό ενισχύει ή αποκλείει ένα σενάριο ανασχηματισμού.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο ανασχηματισμού. Εφόσον ευδοκιμήσει η συγκεκριμένη υποψηφιότητα και κενωθεί η θέση του κ. Μουζάλα λόγω ασυμβιβάστου, θα προχωρήσουμε στην αντικατάσταση, απλώς και μόνο, του κ. Μουζάλα. Τελεία.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ο φάκελος που μας είπατε, ότι μπορεί να πάει να καταθέσει…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατατίθεται αυτοπροσώπως στα εκδοτήρια και στη συνέχεια αποστέλλεται…

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν πρέπει να περιμένουν σε ουρά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για να καταθέσουν τον φάκελο; Όχι.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προχωράμε στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων με βάση το χρονοδιάγραμμα. Οι συζητήσεις με τους θεσμούς βρίσκονται σε πολύ καλή φάση. Και, όπως σας είπα και προηγουμένως, θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες της τρίτης αξιολόγησης εντός χρονοδιαγράμματος. Αυτό είναι που μετράει, αυτό είναι που μας αφορά, αυτό είναι που μας ενδιαφέρει και αυτό είναι το οποίο υλοποιούμε καθημερινά.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Σχόλιο για κ. Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης δίνει συγχαρητήρια στην Αστυνομία για τις μεγάλες επιτυχίες της, ενώ ταυτόχρονα καταθέτει επίκαιρη ερώτηση για «την έξαρση της εγκληματικότητας και την ανομία».

Τελικά, τα θέλει και τα λέει ή του ξεφεύγουν;

Συνέντευξη στην ε/φ «Αυγή της Κυριακής»

Τα σημάδια από τις μέχρι τώρα συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών φαίνονται θετικά. Θα έχουμε την ολοκλήρωση της Γ’ αξιολόγησης εντός χρονοδιαγράμματος; Υπάρχουν ανοιχτά θέματα; 

Πράγματι η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης εξελίσσεται θετικά. Δεν φαίνεται να προκύπτουν δημοσιονομικές αποκλίσεις και αυτό νομίζω ότι είναι το κυριότερο ενώ και στα ζητήματα των προαπαιτούμενων βρίσκουμε κοινούς τόπους. Υπάρχουν φυσικά και σημεία στα οποία ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως consensus αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξει συνολικά καθυστέρηση. Όλοι αναγνωρίζουν το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας και κανείς δεν έχει τη διάθεση να δημιουργήσει τεχνητά εμπόδια στην πορεία της χώρας για την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Είναι προφανές ότι το κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει τόσο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΖ όσο και μεταξύ των θεσμών και αυτό είναι μια ικανοποιητική εξέλιξη αλλά και μια δικαίωση για τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Το κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί όπως είχατε ανακοινώσει σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες; 

Η δημοσιονομική πορεία και για το 2017 είναι τέτοια που αφήνει περιθώρια για την διανομή κοινωνικού μερίσματος και μάλιστα μεγαλύτερου από το 2016. Για άλλη μια χρονιά η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η υπεραπόδοση αυτή να μην  επιστραφεί στην κοινωνία ώστε να στηριχτούν τα στρώματα που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Πρόκειται για μια σαφή πολιτική θέση αλλά και για μια καθαρή δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού. Το βασικό ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν θα διανεμηθεί κοινωνικό μέρισμα αλλά αν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις θα στηρίξουν αυτή την αυτονόητη επιλογή της κυβέρνησης ή θα επαναλάβουν το πολιτικό ολίσθημα του 2016, όταν αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν την εφάπαξ στήριξη με 617 εκ.  των χαμηλοσυνταξιούχων.

Με ορίζοντα την ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν; Τι θα γινει με το χρέος;

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι σαφή και καθορισμένα. Πρέπει να ολοκληρώσουμε τάχιστα την διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης ώστε να έχουμε την άνεση χρόνου για να συζητήσουμε με τους δανειστές τους όρους της εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο μέχρι τον Αύγουστο του 2018, που θα σηματοδοτήσει και το τέλος της επιτροπείας από τους θεσμούς. Σε αυτή την πορεία πρέπει πολλά να γίνουν. Να συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους ώστε να επιτευχθεί ο στόχος και η δέσμευση του Eurogroup για τη  βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Να προσδιοριστεί δηλαδή επακριβώς, πώς οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ. Και φυσικά, θα πρέπει επίσης να δημιουργηθεί το μαξιλάρι ρευστότητας ως απαραίτητη εξασφάλιση της αυτοδύναμης πρόσβασης της χώρας στις αγορές χρήματος.

Πολλοί όμως λένε, μεταξύ των οποίων και αξιωματούχοι των θεσμών, ότι η επιτροπεία δεν τελειώνει τον Αύγουστο του 2018… 

Είναι γνωστή η επισήμανση. Πρέπει όμως να σταθούμε λίγο περισσότερο εδώ. Τον Αύγουστο του 2018 τελειώνει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και λήγει το καθεστώς της επιτροπείας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι παύει η μνημονιακή τεχνολογία δηλαδή η σύμβαση Ελλάδας και δανειστών που επιβάλλει μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους. Δεν θα υπάρχει πλέον μια λίστα μεταρρυθμίσεων την οποία θα πρέπει να εφαρμόζει η ελληνική πλευρά για να παίρνει ως αντάλλαγμα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομική παρακολούθηση και εποπτεία εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών, αυτό είναι άλλωστε κάτι που συμβαίνει με όλες τις χώρες που βγαίνουν από προγράμματα στήριξης. Αυτά ακριβώς τα ζητήματα θα διευθετηθούν μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Το βέβαιον είναι ότι με τη λήξη του προγράμματος θα αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η οικονομική και πολιτική κυριαρχία της χώρας και θα φανούν με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Δηλαδή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά.

Ποτε θα γίνουν ορατά τα αποτελέσματα της ανάπτυξης στην κοινωνία; 

Υπάρχει ένα δημοσιογραφικό κλισέ σύμφωνα με το οποίο η ευημερία των αριθμών δεν συνεπάγεται και την ευημερία των ανθρώπων. Όπως όλα τα κλισέ έτσι και αυτό έχει μια δόση αλήθειας αλλά δεν την εξαντλεί. Όταν για παράδειγμα η μείωση της ανεργίας συνεπάγεται και την δημιουργία 300.000 περισσότερων θέσεων εργασίας αυτό δεν είναι ένας απλός αριθμός. Αντίθετα σηματοδοτεί ότι 300.000 άνθρωποι βγαίνουν από τον αποκλεισμό και το κοινωνικό περιθώριο και επιστρέφουν στην κανονικότητα της εργασίας. Το ίδιο ισχύει και για τον δείκτη της αύξησης των λιανικών πωλήσεων, του μεριδίου των μισθών στο ΑΕΠ κα. Δεν έχουμε λοιπόν εδώ απλώς και μόνο την αντιστροφή της τάσης των δεικτών αλλά και χειροπιαστές μεταβολές της καθημερινότητας. Να πάρουμε άλλο ένα παράδειγμα. Το 2012 το ποσοστό μερικής απασχόλησης ήταν στο 40% και το ποσοστό πλήρους απασχόλησης στο 60%. Όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση η ισορροπία αυτή είχε πλήρως αντιστραφεί με την μερική απασχόληση στο 60% και την πλήρη στο 40%. Μέσα στα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης έχουμε καταφέρει όχι μόνο να φρενάρουμε αλλά και να αντιστρέψουμε αυτή την τάση. Σήμερα οι νέες θέσεις εργασίας είναι περίπου 50% πλήρους και 50% μερικής απασχόλησης. Δεν είμαστε βεβαίως ευχαριστημένοι όμως η αντιστροφή της τάσης δείχνει ότι βαδίζουμε στην σωστή κατεύθυνση ώστε να επαναφέρουμε συνθήκες ομαλότητας και αξιοπρέπειας για τους εργαζόμενους. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι απλώς να έρθει η ανάπτυξη η οποία από μόνη της θα οδηγήσει αυτόματα στην κοινωνική ευημερία. Για μας το βασικό ερώτημα είναι: Ποια ανάπτυξη; Και εμφανίζεται σήμερα η πολιτική και κοινωνική διαιρετική γραμμή. Από τη μια η ανάπτυξη που βασίζεται στην συντριβή της εργασίας και της κοινωνίας και από την άλλη η δίκαιη ανάπτυξη, της ισότητας, της αλληλεγγύης, η ανάπτυξη με αναδιανομή υπέρ των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Πως αποτιμά η κυβέρνηση την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ; Εκπληρώθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί;

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ήρθε ως επιβεβαίωση της αναβαθμισμένης γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας της χώρας στο διεθνές στερέωμα. Να θυμίσω ότι τα τελευταία δύο χρόνια ως αποτέλεσμα της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που έχουμε υιοθετήσει από το 2015 και μετά, ο Πρωθυπουργός έχει συναντηθεί με σημαντικούς πολιτικούς ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο. Από τις επισκέψεις Ομπάμα και Μακρόν στην Αυήνα, μέχρι την επίσκεψη στην Κίνα και τις συναντήσεις με την κινεζική κυβέρνηση, μέχρι την επίσκεψη του Πάπα στη χώρα μας και τις συναντήσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν γίνεται εμφανές ότι έχει αλλάξει άρδην ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η χώρα στο πεδίο των διεθνών σχέσεων, αφήνοντας οριστικά πίσω της, την πενταετία διεθνούς απομόνωσης από το 2010 ως το 2014.

Σε ότι αφορά ειδικά την συνάντηση με τον Αμερικάνο Πρόεδρο Τραμπ και το ταξίδι στην Αμερική είναι κοινή ομολογία ότι στέφθηκε από επιτυχία. Νομίζω ότι πρέπει να επιμείνουμε στην  συμφωνία μεταξύ των Υπουργείων Οικονομίας για την διερεύνηση επενδυτικών δυνατοτήτων αλλά φυσικά και τη σαφή στήριξη του Αμερικανού Προέδρου στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Ασκήθηκε ωστόσο σφοδρή κριτική, και από το εσωτερικό της Κ.Ο και του κόμματος, ιδίως όσον αφορά την συμφωνία για τα F-16 αλλά και τις “κοινές αξίες” με τον Πρόεδρο Τραμπ…

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι προκαταβολικά: Ο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί την κυρίαρχη επιλογή του αμερικανικού λαού και ως τέτοια ακριβώς τη σεβόμαστε απόλυτα. Από κει και πέρα οι πολιτικές και οι ιδεολογικές μας διαφορές είναι εκπεφρασμένες και σαφείς. Και αν ακούσετε προσεκτικά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού θα διαπιστώσετε ότι μιλά για τις κοινές αξίες του ελληνικού και του αμερικανικού λαού, τις αξίες δηλαδή της δημοκρατίας και του σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που καταγράφονται στην Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του 1776.

Όσο τώρα για το ζήτημα των F16 νομίζω ότι και με την παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη σχετική ερώτηση στη Βουλή το θέμα εξαντλήθηκε. Επρόκειτο για μια αναγκαία κίνηση, την οποία είχε αιτηθεί η ελληνική πολεμική αεροπορία ήδη από το 2009, θα κοστίσει 1,1 δις ευρώ σε βάθος δεκαετίας και δεν θα επιβαρύνει επιπλέον τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη ο Τζέρεμι Κόρμπιν εμπνέεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν οι προυποθέσεις για αλλαγή στην Ευρώπη; Σας ανησυχεί η άνοδος των συντηριτικών-ακροδεξιών δυνάμεων αλλα και των εθνικιστικών τάσεων;

Η ιστορική  περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την διαμόρφωση νέων πιο σκληρών όρων συσσώρευσης του κεφαλαίου που προέκυψαν από την αυθόρμητη τάση της αγοράς σε περίοδο κρίσης, την τάση δηλαδή να εκκαθαριστούν οι μη ανταγωνιστικές επιχειρήσεις και να επιβιώσουν εκείνες που εφαρμόζουν σκληρότερους όρους εκμετάλλευσης της εργασίας. Αυτή η αυθόρμητη τάση ενισχύθηκε πολιτικά από τις επιλογές διαχείρισης της κρίσης. Οι περισσότερες κυβερνήσεις των χωρών που έπληξε η κρίση αντί να προσπαθήσουν να αντιστρέψουν την αυθόρμητη τάση της αγοράς και να αμβλύνουν τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης επέλεξαν αντίθετα με συγκεκριμένες παρεμβάσεις να βαθύνουν τη διαδικασία εκκαθάρισης και κανιβαλισμού. Είναι λοιπόν προφανές ότι αυτή ακριβώς η εξέλιξη δημιούργησε ένα κοινωνικό ρεύμα αμφισβήτησης των πολιτικών ελίτ και μάλιστα πλειοψηφικό. Το μεγάλο ερώτημα της εποχής λοιπόν είναι ποιά πολιτική δύναμη θα καταφέρει να εκφράσει πολιτικά αυτό το ρεύμα. Θα είναι η Αριστερά που θα καταφέρει να πείσει με το σχέδιο της για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας, αλλά έχοντας ταυτόχρονα στον πυρήνα του λόγου και των πρακτικών της το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τον αντιεθνικισμό και την αλληλεγγύη; Ή θα είναι η μισαλλόδοξη και εθνικιστική ακροδεξιά που θα κυριαρχήσει σε αυτόν τον πολιτικό αγώνα; Φαίνεται ότι τμήματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας έχουν κατανοήσει την συγκυρία και είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο που ριζοσπαστικοποιούν το λόγο και τις πρακτικές τους, μετατοπιζόμενες σε αριστερές θέσεις. Σε αυτή τη χορεία των δυνάμεων, πρωταγωνιστούν φυσικά και οι Βρετανοί Εργατικοί και ο Τζέρεμι Κόρμπιν του οποίου η δήλωση μας τιμά και αποτελεί κίνηση με πολλαπλούς αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Δυστυχώς, στην Ελλάδα όλες αυτές οι εξελίξεις όμως δεν φαίνεται να επηρεάζουν την όλη συζήτηση στους κόλπους της κεντροαριστεράς της οποίας οι εσωτερικές διαδικασίες μοιάζουν με μάχες χαρακωμάτων για τη νομή της εσωκομματικής εξουσίας, χωρίς κοινωνικές αναφορές.

Με αφορμή την επίσκεψη στην Μακρόνησο είδαμε τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. σε ακραίες τοποθετήσεις…

Η επίσκεψη στη Μακρόνησο που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν φόρος τιμής στην ιστορία, τον αγώνα και τη θυσία των χιλιάδων αγωνιστών της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε αυτό τον τόπο. Αποτελεί εξάλλου καθήκον της Αριστεράς, η διαφύλαξη της συλλογικής μνήμης απέναντι σε κάθε μορφής παραχάραξη και αναθεωρητισμό, στους οποίους για δεκαετίες επιδίδεται η Ακροδεξιά, ως φυσικός συνεχιστής του κράτους των εθνικοφρόνων. Είναι απολύτως λογικό, όταν η ΝΔ έχει μετατραπεί σε ένα κόμμα στο οποίο πρωταγωνιστούν γνωστοί ακροδεξιοί σαν τον κ. Γεωργιάδη, να εκφράζονται κατ’ αυτό τον τρόπο για ένα τόπο μαρτυρίου σαν τη Μακρόνησο. Είναι τέλος σαφές, ότι η Ακροδεξιά στην Ελλάδα, ενοχλείται τόσο που η Αριστερά – στην κυβέρνηση πλέον – τιμά τη συλλογική μνήμη και την ιστορία, ώστε να παραληρεί. Δεν είναι πρωτοφανές αυτό. Στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, είναι αρκετά τα παραδείγματα παραληρηματικών ακροδεξιών που τελικά ηττήθηκαν και έμειναν στην ανυποληψία, ως αποτέλεσμα της επικράτησης των αξιών της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Δήλωση για την Ισπανία

Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Ισπανία και επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μόνο ενωμένη.

Μονομερείς ενέργειες  δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές.

Στηρίζουμε απόλυτα την εδαφική ακεραιότητα και συνοχή της Ισπανίας αλλά και κάθε πρωτοβουλία αποκατάστασης  του δημοκρατικού διαλόγου στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος.

Σχόλιο για ΝΔ

Ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί, δυστυχώς, να αποτελεί παρακολούθημα της ακροδεξιάς ρητορικής του Αντιπροέδρου του.

Σήμερα, με αφορμή ένα καταφανώς καταδικαστέο περιστατικό, για πολλοστή φορά επαναφέρει το δόγμα τάξης και ασφάλειας και παρουσιάζει τη χώρα ως Άγρια Δύση και τον εαυτό του ως επίδοξο σερίφη.

Ξεχνά ωστόσο, ότι ο ίδιος ήταν κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης που έβλεπε τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής να εξαπολύουν δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών και αντέδρασε μονάχα υπό το βάρος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Ξεχνά ότι για πρώτη φορά επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης η Ελληνική Αστυνομία σημειώνει μεγάλες επιτυχίες στην εξάρθρωση πραγματικών εγκληματικών οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικών στα Εξάρχεια και τη Δυτική Αττική, ενώ την ίδια ώρα όλα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν εμφανή μείωση της εγκληματικότητας, ειδικά στα βαριά αδικήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ασφάλεια των πολιτών.

Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι να κρύψει το νέο αδιέξοδό του. Ο παροξυσμός του ίδιου και του Αντιπροέδρου του αποδομείται κάθε μέρα από την ίδια την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η τρίτη αξιολόγηση προχωρά με το σύνολο των θεσμών να εργάζονται για τη γρήγορη ολοκλήρωσή της χωρίς πρόσθετα μέτρα.

Η ελληνική οικονομία έχει περάσει ανεπιστρεπτί σε ρυθμούς ανάπτυξης και η κυβέρνηση βαδίζει προς την ολοκλήρωση του προγράμματος και την οριστική έξοδο από τα μνημόνια.

Και αυτά ο κ. Μητσοτάκης όσες ερωτήσεις και να καταθέσει στη Βουλή, όσες δηλώσεις και αν κάνει στις κάμερες των φιλικών του Μέσων, δεν μπορεί να τα κρύψει από τον ελληνικό λαό.

Συνέντευξη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκη

Κύρια σημεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Η δυνατότητα αναδρομικής επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων συντάξεων των πρώην βουλευτών αποτελεί μια ούτως ή άλλως αρχή οποιασδήποτε έννομης τάξης σε μια δικαιοκρατία: η θεμελίωση του δικαιώματος γίνεται στη βάση των γενικών αρχών του Δικαίου. Ο νόμος Κατρούγκαλου ρυθμίζει ακριβώς τον ρυθμό αποπληρωμής των συγκεκριμένων αξιώσεων, ότι δηλαδή θα είναι τέτοιος ώστε να μην υπάρχει δημοσιονομική επίπτωση. Αυτό που προσπάθησε χθες να αναδείξει η ΝΔ, ότι δήθεν δηλαδή η θεμελίωση του δικαιώματος γίνεται στη βάση του νόμου Κατρούγκαλου, είναι απολύτως και ολοκληρωτικά ψευδές.
Η ουσία του προβλήματος είναι ότι συγκεκριμένα στελέχη πολιτικά κομμάτων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Και στη συνέχεια η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, ακριβώς επειδή θέλησε να πάρει από πάνω του την πολιτική ευθύνη, έβγαλε μια πλήρως υποκριτική ανακοίνωση χρεώνοντας υποτίθεται την απόφαση του δικαστηρίου σε ένα νόμο που έχει ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση πράγμα απολύτως ψευδές. Και το δεύτερο, είπε κατόπιν εορτής, ότι όποιος δεν αποσύρει την προσφυγή του θα είναι εκτός κόμματος. Πρόκειται για μια πλήρως υποκριτική στάση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Η προσαρμογή στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι τέτοια διότι είναι απαραίτητο να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή βάσει των συμφωνιών με τους θεσμούς και το ξέρετε πολύ καλά. Η χώρα πρέπει να λειτουργεί με βάση το Σύνταγμα και με βάση συγκεκριμένους κανόνες. Είμαστε ή όχι υποχρεωμένοι να κάνουμε δημοσιονομική προσαρμογή;
Είναι πολύ εύκολο για εσάς κάθε πρωί από την τηλεόραση να πυροβολείτε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ανάλγητη. Μου είπατε ότι είμαστε υποκριτές πριν λίγο. Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δύσκολο και κάνουμε ότι μπορούμε για να αμβλύνουμε τις κοινωνικές συνέπειές του. Εσείς θα πυροβολούσατε πάλι αν πηγαίναμε σε μια διαπραγμάτευση πολιτικής σύγκρουσης ότι δεν υποχωρούμε αν δεν υποχωρήσουν οι θεσμοί. Εσείς λέγατε ότι οδηγούμε τη χώρα στα βράχια, ότι διαλύουμε την ελληνική οικονομία. Τα ίδια και στη β’ αξιολόγηση και στην α’ αξιολόγηση, οπότε ο χαρακτηρισμός υποκριτές σας επιστρέφεται.
Εμείς έχουμε πάρει σαφείς και δύσκολες αποφάσεις που κρίνονται από τον λαό. Παίρνουμε όμως και αποφάσεις για την άμβλυνση των επιπτώσεων στους πολίτες και τον Αύγουστο του 2018 τελειώνουμε με το πρόγραμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ F-16
Υπήρξε συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 με τρόπο που δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και δεν επηρεάζει την δημοσιονομική πολιτική: 110 εκ. τον χρόνο για την επόμενη δεκαετία. Ο κ. Φίλης έβαλε το θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και είπε ότι πρέπει να επαναξετάσουμε τον τρόπο που γίνονται οι εξοπλιστικές δαπάνες. Ο κ. Φίλης μπορεί να έχει μια διαφορετική οπτική γωνία σε λεπτομέρειες της κυβερνητικής πολιτικής αλλά ποτέ δεν έχει πει ότι διαφωνεί με το σύνολο της πολιτικής μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ Α’ 6ΜΗΝΟΥ ΤΟΥ 2015
Κάνετε νέου τύπου δημοσιογραφική αντιπολίτευση. Έχετε ξεχάσει το καλοκαίρι του 2015 και τη στάση όλων σας την περίοδο του δημοψηφίσματος και εσάς συμπεριλαμβανομένου. Για να μπορείτε κάθε πρωί να πυροβολείτε επί δικαίων και αδίκων, διαγράφετε σκόπιμα την διαπραγμάτευση και τις πολιτικές συγκρούσεις. Διαγράφετε ότι αυτή η κυβέρνηση ήταν η μοναδική που έφτασε στα ακρότατα πολιτικά και κοινωνικά όρια για να φέρει μία πολιτική συμφωνία γιατί αν δεν το διαγράφατε δεν θα μπορούσατε κάθε μέρα να λέτε αυτά που λέτε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ
Θα υπάρξει υπέρ-πλεόνασμα που θα επιτρέψει τη διανομή κοινωνικού μερίσματος. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα υπάρχει κοινωνικό μέρισμα ύψους 1 δις. Ο τρόπος διανομής θα καθοριστεί τον Νοέμβριο. Τα χρήματα θα πάνε στους ανθρώπους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση όπως και το 2016, 1,6 εκατομμύρια πολίτες εισέπραξαν το έκτακτο βοήθημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ 3η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν δημοσιονομικά μέτρα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την 3η αξιολόγηση. Τόσο οι ευρωπαίοι εταίροι όσο και το ΔΝΤ έχουν τοποθετηθεί δημόσια για την ελληνική οικονομία και την επίτευξη των στόχων του προγράμματος αποκλείοντας τη λήψη νέων μέτρων. Οι εκτιμήσεις του ΔΤΝ είναι υπερ-απαισιόδοξες σε σχέση με αυτές των ευρωπαϊκών θεσμών. Το ΔΝΤ προβλέπει πλεόνασμα 2,2% και δεν ζητά μέτρα και από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκτιμούμε ότι το πλεόνασμα θα φτάσει στον 3,5% και επίσης δεν χρειάζονται μέτρα. Το 2018 θα πιάσουμε τον δημοσιονομικό στόχο και το καλοκαίρι του 2018 θα βγούμε από τα μνημόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΣΟΪΜΠΛΕ
Σχετικά με τις αναφορές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «εμείς δεν ζητήσαμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να κάνει περικοπές στις συντάξεις», είναι σαφές ότι επιδιώκει να βγάλει από επάνω του την ευθύνη για όσα έχει επιβάλλει, διαμορφώνοντας την κατάσταση στην οικονομία και στην κοινωνία όμως η ιστορία δεν ξαναγράφεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
από την πρώτη στιγμή υπήρξε από την ελληνική κυβέρνηση προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα ακραίας φτώχειας και αντιμετωπίζονται. Δεν αμφισβητώ τις κοινωνικές δυσκολίες, αλλά σήμερα έχει σταθεροποιηθεί η οικονομία. Αυτό που θα κάνει η κυβέρνηση είναι να βοηθήσει τις οικογένειες που έχουν πολύ σημαντικά προβλήματα. Θα μπουν κριτήρια για τα κοινωνικά επιδόματα για να πηγαίνουν σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.

 

Απομαγνητοφώνηση

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κύριος Τζανακόπουλος είναι μαζί μας. Καλή μέρα σας κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κύριε Παπαδάκη.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε μαζί.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Από όπου θέλετε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να ξεκινήσουμε με την απόφαση για τα αναδρομικά των πρώην βουλευτών; Και εδώ θέλω να πω το εξής: Είδα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για μια απόφαση, η οποία μπορεί να είναι νόμιμη, αλλά είναι ανήθικη, λέει ότι δεν είναι ηθική, άρα ανήθικη…

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το νόμιμο δεν είναι και ηθικό, ουσιαστικά.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …αφού, όμως, πρώτα έχει νομοθετηθεί από τον νόμο Κατρούγκαλου, η δυνατότητα της επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων. Είναι έτσι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Η δυνατότητα της επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων αποτελεί μια, ούτως ή άλλως, αρχή οποιασδήποτε έννομης τάξης σε μια δικαιοκρατία. Επομένως, αυτό το οποίο χθες προσπάθησε η Ν.Δ. να αναδείξει, ότι δήθεν, δηλαδή, η θεμελίωση του δικαιώματος γίνεται στη βάση του νόμου Κατρούγκαλου…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αναφέρεται στον νόμο Κατρούγκαλου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …είναι απολύτως ψευδές, ολοκληρωτικά και πλήρως. Μα, είναι δυνατόν… ακούστε λίγο. Μιλάμε για μια υπουργική απόφαση

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο νόμος Κατρούγκαλου, ήδη βγήκε και ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας. Το υπουργείο Εργασίας έβγαλε ανακοίνωση επίσημη και μετά βγήκε η άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών. Να τα πάρουμε με τη σειρά. Λέει: Θα ρυθμιστεί ο τρόπος και ο ρυθμός αποπληρωμής τους, με υπουργική απόφαση, ώστε να μην επιβαρύνει απότομα το δημόσιο Ταμείο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι θεμελίωση δικαιώματος ή τρόπος για να μπορέσει να…

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το ότι ρυθμίζεται μέσα από τον νόμο Κατρούγκαλου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, ακούστε αυτό που σας λέω. Η θεμελίωση του δικαιώματος γίνεται στη βάση των γενικών αρχών του Δικαίου. Αν εγώ σας παρακρατήσω κάτι παράνομα, δεν χρειάζεται κανένας απολύτως νόμος για ένα δικαστήριο, ώστε να θεμελιώσει την αξίωσή σας. Αυτό το οποίο λέει ο συγκεκριμένος νόμος, είναι ότι ο ρυθμός της αποπληρωμής των συγκεκριμένων αξιώσεων που έχουν οι πολίτες που έκαναν την προσφυγή, θα γίνει με έναν ρυθμό, ώστε να μην επηρεαστεί προσωπικά

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ωραία, γιατί δεν έγινε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως, εδώ δεν είναι αυτή η  ουσία του προβλήματος. Η ουσία του προβλήματος είναι…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα σας πω εγώ ποια είναι η ουσία του προβλήματος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, θα σας πω εγώ πού είναι η ουσία του προβλήματος.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα σας πω και εγώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι το γεγονός ότι συγκεκριμένα στελέχη πολιτικών κομμάτων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και στη συνέχεια η Ν.Δ. και ο κύριος Μητσοτάκης, ακριβώς επειδή θέλησε να πάρει από πάνω του την πολιτική ευθύνη, έβγαλε μια πλήρως υποκριτική ανακοίνωση, χρεώνοντας, υποτίθεται, την απόφαση του δικαστηρίου σε έναν νόμο, τον οποίο έχει ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση, πράγμα το οποίο είναι απολύτως ψευδές. Και το δεύτερο, είπε, κατόπιν εορτής, ότι «όποιος δεν αποσύρει την προσφυγή του, θα είναι εκτός κόμματος». Δηλαδή, εδώ πρόκειται για μια πλήρως υποκριτική στάση…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να δούμε, όμως, και κάτι άλλο, κύριε Υπουργέ. Το 2015 έχουμε την απόφαση του ΣτΕ, με την οποία δικαιώνονται ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι, για τις παράνομες μειώσεις των συντάξεών τους. Η απόφαση του ΣτΕ λέει ότι θα πρέπει να τους δοθούν τα χρήματα, που παρανόμως τους παρακρατήθηκαν με μνημονιακούς νόμους από το 2012 μέχρι το 2015. Και έρχεται ο νόμος 4336, ο οποίος ψηφίστηκε επί κυβερνήσεώς σας -και ψηφίστηκε, μάλιστα, με συντριπτική πλειοψηφία και  σχεδόν από το σύνολο  των βουλευτών, 225 τον ψήφισαν, όλοι υποκριτικές είναι κατά την άποψή μου- που λέει το εξής: η ελληνική κυβέρνηση θα προσδιορίσει και θα θεσπίσει νομοθετικά έως τον Οκτώβριο του 2015 ισοδύναμα μέτρα για την πλήρη αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης, σχετικά με τα συνταξιοδοτικά μέτρα του 2012 και θα καταργήσει τις τροποποιήσεις στο συνταξιοδοτικό και τα λοιπά. Όντως, ήρθε ο νόμος Κατρούγκαλου δια του επαναϋπολογισμού και…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και ξεπέρασε την αντισυνταγματικότητα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …ξεπέρασε την αντισυνταγματικότητα του νόμου. Τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται να επιστραφούν ποτέ. Τα χρήματα αυτά ξεχάστηκαν. Και το θεωρώ ιδιαίτερα υποκριτικό, όλοι σας να μιλάτε για αποφάσεις και για δίκιο. Εδώ γιατί δεν εφαρμόζεται το δίκιο, κύριε Υπουργέ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κύριε Παπαδάκη, η προσαρμογή που έχει γίνει στο συνταξιοδοτικό σύστημα, είναι τέτοια, διότι είναι απαραίτητο να υπάρξει μια δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία επίσης καθορίζεται στη βάση του νόμου και στη βάση των αποφάσεων και των συμφωνιών, που έχουν γίνει με τους θεσμούς, έτσι ώστε η χώρα να…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν αφορά όλους αυτό που λέτε. Οι συντάξεις των βουλευτών έχουν μπει στον ΕΦΚΑ; Γιατί τους εξαιρέσατε; Γιατί νομοθετικά εξαιρέσατε τους βουλευτές από το να μπουν στον ΕΦΚΑ; Όλοι μπαίνουν στον ΕΦΚΑ. Όλοι θα υποστούν τις συνέπειες των νόμων, των μνημονιακών.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι συντάξεις των βουλευτών, κύριε Παπαδάκη, έχουν μειωθεί από τους νόμους που έχει ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση και έρχεται, αυτή τη στιγμή, το ΣτΕ και τους αναγνωρίζει δικαίωμα αναδρομικών. Εκεί είναι το πολιτικό πρόβλημα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και σε ένα εκατομμύριο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Αυτά έχουν γίνει πριν από το 2015. Και σας ξαναλέω…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και εσείς νομοθετήσατε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι προσπαθείτε να μου πείτε, αυτή τη στιγμή; Ότι, δηλαδή, δεν έπρεπε να γίνει δημοσιονομική προσαρμογή;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ότι γράψατε στα παλιά…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έπρεπε να γίνει ή δεν έπρεπε να γίνει δημοσιονομική προσαρμογή, κύριε Παπαδάκη;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξεπερνώντας το ΣτΕ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημα είναι…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξεπερνώντας; Θα το θυμόμαστε το ΣτΕ όποτε μας συμφέρει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει, κύριε Παπαδάκη, είναι η χώρα να λειτουργεί με βάση το Σύνταγμα και με βάση συγκεκριμένους κανόνες. Και ξαναλέω, ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε δημοσιονομική προσαρμογή;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καταργώντας αποφάσεις του ΣτΕ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κατάργηση απόφασης του ΣτΕ.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καταργήθηκε. Αφού λέει σαφέστατα ότι θα πρέπει να πάρουν τα λεφτά τους πίσω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπήρξε καμία κατάργηση του ΣτΕ. Υπήρξε διόρθωση συγκεκριμένης αντισυνταγματικότητας. Τι μου λέτε; Μου λέτε εκεί ότι ξεπεράστηκε η απόφαση;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως, αυτό σας λένε. Να βρείτε τρόπους για να ξεπεράσετε την απόφαση του ΣτΕ. Το λέει ξεκάθαρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν λέει αυτό.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό λέει.

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν η συμφωνία των 17 ωρών. Κύριε Τζανακόπουλε, ήταν η συμφωνία των 17 ωρών.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που διαβάζετε;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήταν μέσα στη συμφωνία των 17 ωρών.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν λέει αυτό που διαβάζετε…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και το λέει και στο εισαγωγικό, μάλιστα. Και στο εισαγωγικό λέει «βρείτε τρόπο να…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πάρα πολύ εύκολο, είναι πάρα πολύ εύκολο…

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το έλεγε η απόφαση του Eurogroup.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το Eurogroup έχει βγάλει πάρα πολλές αποφάσεις. Να βάλουμε τα ζητήματα στην πραγματική τους βάση; Θέλετε να κάνετε κριτική για συγκεκριμένες αποφάσεις που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση. Πολύ καλά κάνετε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι μόνο η σημερινή και οι προηγούμενες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε να πω μια κουβέντα, όμως, κύριε Παπαδάκη. Εγώ ρωτώ: Θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο η κυβέρνηση, ώστε να ξεπεράσει…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν ξέρω, δεν ξέρω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ρητορικό είναι το ερώτημα, κύριε Παπαδάκη. Προσπαθώ να…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν ρωτάτε εμένα, δεν ξέρω. Εγώ δημοσιογράφος είμαι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπαθώ να κάνω ένα επιχείρημα. Είναι πάρα πολύ εύκολο για σας, από την τηλεόραση, κάθε πρωί, να «πυροβολείτε» λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ανάλγητη, η ελληνική κυβέρνηση δεν έπρεπε να πάρει…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έπρεπε να…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, αφήστε με να πω μια κουβέντα. Μα, δεν είναι δυνατόν να κάνει κανείς συζήτηση μαζί σας με αυτό τον τρόπο.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όταν μου βάζετε στο στόμα πράγματα που δεν είπα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τι μου λέτε; Ότι είμαστε υποκριτές μου είπατε πριν από λίγο.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως. Εγώ δεν το παίρνω πίσω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιο λόγο, κύριε Παπαδάκη; Σας λέω ένα πάρα πολύ απλό πράγμα. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και είναι δύσκολο. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αμβλύνουμε τις κοινωνικές συνέπειες του προγράμματος. Από εκεί και πέρα, εσείς ο ίδιος θα ήσασταν, ο οποίος θα «πυροβολούσατε» πάλι, σε περίπτωση που πηγαίναμε σε μια διαπραγμάτευση μετωπικής σύγκρουσης και λέγαμε ότι τίποτε από αυτά δεν εφαρμόζεται, μέχρι να υποχωρήσουν οι θεσμοί. Εσείς ήσασταν εκείνος, ο οποίος κάθε πρωί, επί έξι μήνες, όταν η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευόταν, βγαίνατε και λέγατε ότι οδηγούμε τη χώρα στα βράχια, ότι διαλύουμε την ελληνική οικονομία, ότι δεν έχουμε καμία διάθεση…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έλεγα κάτι τέτοιο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τι λέτε τώρα; Κάθε μέρα, κάθε μέρα τα λέγατε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχετε καλή πληροφόρηση. Το αντίθετο μου έχουν καταλογήσει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ίδια λέγατε και στη δεύτερη αξιολόγηση, τα ίδια λέγατε και στην πρώτη αξιολόγηση. Επομένως, ο χαρακτηρισμός «υποκριτής» σας επιστρέφετε, κύριε Παπαδάκη.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ωραία, εντάξει. Κρινόμαστε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως κρινόμαστε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ ως δημοσιογράφος και εσείς ως πολιτικός. Αλλά εγώ ασκώ κριτική. Δεν παίρνω πολιτικές αποφάσεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ σας απαντώ με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Αλλά δεν μπορεί να θέλετε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Σας λέω πάρα πολύ απλά ότι έχουμε πάρει πολύ συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες, βεβαίως, κρίνονται από τον ελληνικό λαό. Είναι δύσκολες και ο τρόπος με τον οποίο, αυτή τη στιγμή, υλοποιούμε το πρόγραμμα, είναι τέτοιος, ώστε να αμβλύνονται το δυνατόν οι κοινωνικές τους συνέπειες.  Και τον Αύγουστο του 2018 τελειώνουμε με το πρόγραμμα, κύριε Παπαδάκη. Αυτή είναι η πολιτική ουσία των πραγμάτων. Και εσείς μπορείτε να λέτε αυτά τα οποία θέλετε να λέτε…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο κ. Φίλης δεν συμφωνεί.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Βεβαίως, ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είναι ο καθένας, ο κ. Φίλης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί ο καθένας να έχει την άποψή του. Ο κ. Φίλης ανήκει στην κυβερνητική πλειοψηφία. Ο κ. Φίλης συμμετείχει και στις αποφάσεις, αλλά και στην υλοποίηση των αποφάσεων, προηγουμένως ως υπουργός. Και σας λέω με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια, ότι ο κ. Φίλης μπορεί να έχει μια διαφορετική οπτική γωνία σε λεπτομέρειες της κυβερνητικής πολιτικής, ωστόσο ποτέ δεν έχει πει ότι διαφωνεί με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είναι λεπτομέρειες, κύριε Υπουργέ. Όταν έρχεται έπειτα από τη συμφωνία για τα F-16 και λέει ότι «ξέρετε κάτι, δίνουμε ένα κάρο λεφτά για τα ανταλλακτικά…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας έλεγα για το μνημόνιο.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, «…για τα ανταλλακτικά των αεροπλάνων και έχουμε τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τα ασθενοφόρα χωρίς ανταλλακτικά». Είναι σοβαρή αυτή η παρατήρησή του. Εγώ δεν λέω ότι συμφωνώ. Σας λέω ό,τι λέει ο κ. Φίλης. Μπορεί να συμφωνώ ή μπορεί και να διαφωνώ. Ερώτηση κάνω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Φίλης και στη συνέντευξή του στην «ΑΥΓΗ» είχε πάρα πολύ προσεκτικές διατυπώσεις, κατά τη γνώμη μου. Έβαλε το θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και είπε ότι πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο, σε βάθος χρόνου, θα μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες. Να ξαναμείνουμε, όμως, στην ουσία των πραγμάτων; Αυτή τη στιγμή, υπήρξε μια συμφωνία μεταξύ ελληνικής και αμερικανικής κυβέρνησης για να υπάρξει αναβάθμιση του στόλου των F-16, η οποία θα επιβαρύνει τον ελληνικό Προϋπολογισμό για τα επόμενα δέκα χρόνια κατά 110 εκατομμύρια τον χρόνο, χωρίς να αυξάνεται ο Προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που προβλέπεται με βάση το μεσοπρόθεσμο. Επομένως, τα υπάρχοντα χρήματα χρησιμοποιούνται με συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό, επομένως, δεν επηρεάζει, κατά κανέναν τρόπο, ούτε τη δημοσιονομική πολιτική ούτε, βεβαίως, το ποσό των χρημάτων που δαπανάται στα εξοπλιστικά προγράμματα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας άρεσε ο τρόπος με τον οποίο έγινε η όλη συζήτηση; Εμένα δεν μου άρεσε, κύριε Υπουργέ. Εγώ άκουσα τον Τραμπ, για τον οποίο η άποψή μου δεν αλλάζει, όπως άλλαξε η δική σας, έτσι; Γιατί, πραγματικά, ήταν εντελώς διαφορετική η άποψη και της κυβέρνησης και η δική σας προσωπικά και του Πρωθυπουργού της χώρας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θέλατε, κύριε Παπαδάκη, να πάμε και να συγκρουστούμε πολιτικά με τον κ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ δεν σας είπα να πάτε και να τον βρίσετε. Αλλά όχι να πάτε και να του λέτε και ύμνους.

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και η πρώτη κουβέντα του Τραμπ ήταν τα 2,4 δις;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος ήταν ο ύμνος;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ε, ύμνους τώρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος ήταν ο ύμνος, για πείτε μου;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, εμμέσως πλην σαφώς, ήταν επαινετικά λόγια…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε τα «εμμέσως πλην σαφώς». Ποιος ήταν ο ύμνος;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα περί διαβόλου και όλα αυτά…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν ένας διπλωματικός τρόπος να απαντηθεί μια ερώτηση. Τι έπρεπε να κάνει, δηλαδή, κύριε Παπαδάκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, εβρισκόμενος στον Λευκό Οίκο; Δηλαδή, εδώ, πραγματικά, αδυνατώ να κατανοήσω τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε συγκεκριμένες διπλωματικές απαντήσεις, στη σπουδή σας να κάνετε αντιπολίτευση.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αντιπολίτευση κάνει και ο κ. Φίλης; Εγώ δεν κάνω αντιπολίτευση, γιατί εμένα δεν με ενδιαφέρει αν αποκομίσει … ή η Ν.Δ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, κύριε Παπαδάκη. Αντιπολίτευση κάνετε, αντιπολίτευση.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν κάνω αντιπολίτευση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι νέου τύπου δημοσιογραφική αντιπολίτευση αυτή που κάνετε, κύριε Παπαδάκη.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, όταν βολεύει τώρα τα κόμματα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα δεν με βολεύει τίποτα. Εγώ σας λέω…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή, η Ν.Δ. μου έλεγε ότι αιτία της πτώσης της κυβέρνησης της Ν.Δ. ήμουν εγώ και ότι εγώ στήριζα τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η αιτία της πτώσης της κυβέρνησης της Ν.Δ., κύριε Παπαδάκη, ήταν το μνημόνιο, το οποίο είχε υπογράψει, το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στήριζα τον ΣΥΡΙΖΑ για να έρθει στην εξουσία. Εσείς μου λέτε τώρα ότι κάνω αντιπολίτευση για να έρθει η Ν.Δ.. Εγώ έχω κάποια άλλα πράγματα στο μυαλό μου, που δεν αφορούν ούτε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τη ρίξατε εσείς την κυβέρνηση της Ν.Δ., κύριε Παπαδάκη. Να είστε σίγουρος γι’ αυτό.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα. Πάντως, σας βόλευε όταν εγώ έφερνα κάποιους ανθρώπους εδώ και έλεγαν κάποια πράγματα, τα οποία αθετήσατε στη συνέχεια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε, δηλαδή, «με βόλευε»;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας βόλευε. Γιατί εγώ πιστεύω ότι όταν ερχόταν εδώ ο κ. Κατρούγκαλος, όταν ερχόταν εδώ ο κ. Τσακαλώτος και μίλαγε για έναν απαράδεκτο ΕΝΦΙΑ, όταν μίλαγε για απαράδεκτες μειώσεις στις συντάξεις, όταν μίλαγε για απαράδεκτη υπερφορολόγηση…

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Για αντισυνταγματικότητα των νόμων.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …για την αντισυνταγματικότητα των νόμων, ήμουν καλός. Τώρα είμαι κακός. Τώρα κάνω αντιπολίτευση. Ε, βρείτε και εσείς πότε κάνω αντιπολίτευση και πότε όχι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, έχετε ξεχάσει το καλοκαίρι του 2015 και τη στάση όλων σας, όλων σας, εσάς συμπεριλαμβανομένου, την περίοδο του δημοψηφίσματος και την περίοδο που αυτή η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να συγκρουστεί μετωπικά με τους δανειστές. Τα έχετε ξεχάσει αυτά. Και σας βολεύει να τα ξεχνάτε για να μπορείτε, κάθε πρωί, να βγαίνετε εδώ και να «πυροβολείτε» επί δικαίων και αδίκων.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν πυροβολούμε, δεν πυροβολούμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω πρόβλημα με την κριτική. Να «πυροβολείτε» επί δικαίων και αδίκων. Διαγράφετε, κύριε Παπαδάκη. Διαγράφετε τη διαπραγμάτευση, διαγράφετε τις πολιτικές συγκρούσεις…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν διαγράφω τίποτα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διαγράφετε το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση ήταν η μοναδική, η οποία έφτασε στα ακρότατα κοινωνικά και πολιτικά όρια, για να μπορέσει να επιτύχει μια καλύτερη συμφωνία και το διαγράφετε, διότι εάν δεν το διαγράψετε, δεν θα μπορούσατε να λέτε αυτά που λέτε κάθε μέρα από το συγκεκριμένο…

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: Δηλαδή, ο κόσμος όταν βγαίνετε έξω τι σας λέει; Ο κόσμος που δυσκολεύεται και είναι άνεργος….

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, και αυτό το αναγνωρίζουμε. Βεβαίως το αναγνωρίζουμε. Υπάρχει κόσμος, ο οποίος στηρίζει αυτή την κυβέρνηση και υπάρχει και κόσμος, ο οποίος διαφωνεί με αυτή την κυβέρνηση. Διότι έτσι γίνεται στις δημοκρατίες.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμείς, κύριε Υπουργέ, ασχολούμαστε με θέματα της καθημερινότητας. Δεν κάνουμε υψηλή ανάλυση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα θέματα της καθημερινότητας, κύριε Παπαδάκη, θεμελιώνονται σε συγκεκριμένους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς. Δεν προκύπτουν από το πουθενά. Δεν πέφτουν από τον ουρανό. Η καθημερινότητα καθορίζεται από τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται και αναπαράγεται ένας πολιτικός συσχετισμός…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: «Πυροβολώ» την κυβέρνηση, όταν για το κοινωνικό μέρισμα λέω ότι από τη μια μεριά βγαίνει ένας υπουργός σας και λέει «θα δοθεί σε ένα εκατομμύριο πολίτες, 1.000 ευρώ στον καθένα». Στη συνέχεια, γίνεται μια προσπάθεια και εσείς το βάλατε -θα πω και καλά λόγια για σας- σε σωστή βάση…

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπάθησε να το μαζέψει, ουσιαστικά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προσπάθησα να μαζέψω τίποτα. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα υπάρξει κοινωνικό μέρισμα ύψους 1 δις. Ο τρόπος του καθορισμού του κοινωνικού μερίσματος θα γίνει τον Νοέμβριο του 2017, όταν θα έχουμε το σύνολο των στοιχείων του Προϋπολογισμού και θα έχουμε επεξεργαστεί το σύνολο των σχεδίων…

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δοθεί 1 δις ευρώ σε φτωχά νοικοκυριά; Δεσμεύεστε για αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δοθεί 1 δις ευρώ σε ανθρώπους που έχουν πληγεί βαρύτατα από την κοινωνική κρίση. Δεν πρόκειται αυτή τη στιγμή να προεξοφλήσω συγκεκριμένες αποφάσεις, υπάρχουν σχέδια…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ κάνω καλά που φωνάζω να είναι μέσα οι άνεργοι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς κύριε Παπαδάκη… σας είπα, υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολιτικές προτάσεις τις οποίες επεξεργαζόμαστε και οι οποίες θα ληφθούν όταν…

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ:  Αν δεν δοθεί κ. Τζανακόπουλε το 1 δις τι θα απαντήσετε μετά; Αν σας πει η τρόικα σας το κόβω;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να συζητήσουμε όταν δεν δοθεί;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μακάρι να δοθεί καταρχήν. Εμείς θέλουμε να δοθεί

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι απολύτως βέβαιος

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, όχι, μας μειώνετε. Συμφωνούμε απολύτως, όπως είχαμε συμφωνήσει και σας είχαμε προειδοποιήσει για τα λάθη σας το 2016

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια ήταν τα λάθη μας κύριε Παπαδάκη;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ποια ήταν τα λάθη σας; ότι ο τρόπος με τον οποίο το  δώσατε ήταν λάθος. Το πήραν βουλευτές, το πήραν άνθρωποι που δεν το είχαν ανάγκη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε τι κάνετε; Παίρνετε δύο περιπτώσεις, ή τρεις περιπτώσεις ή τέσσερις περιπτώσεις, στο 1,5 εκατομμύρια ανθρώπων. Ακούστε τώρα, δεν είναι εύκολο να κάνεις την συνολική διασύνδεση των μητρώων…

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα πως θα το καταφέρετε; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερους μήνες στη διάθεση μας, μεγαλύτερη δυνατότητα επεξεργασίας… αλλά περιμένετε να δείτε. Εσείς ξέρετε τι κάνατε; 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι πήραν πέρσι το κοινωνικό μέρισμα. Βρήκατε τέσσερις περιπτώσεις  και «πυροβολούσατε» μετά την κυβέρνηση…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν «πυροβολούσαμε» καμία κυβέρνηση…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για τις τέσσερις περιπτώσεις ότι δήθεν το δώσαμε λάθος. Να σας πω κάτι; Το ξέρετε ότι..

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ξέρετε ότι η επίσημη θέση της κυβέρνησης ήταν ότι «δεν δόθηκε με σωστά κριτήρια»;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τι λέτε τώρα; Είπαμε εμείς ότι δεν δόθηκε με τα σωστά κριτήρια;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως, «γιατί δεν προλάβαμε να διασταυρώσουμε τα στοιχεία με την ΗΔΙΚΑ»;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπήρχε καμιά δυνατότητα διασταύρωσης, όπως δεν υπήρχε στο σύνολο της επιδοματικής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων για πάρα πολλά χρόνια.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι εγώ απαντάω, μέσα από τον καθημερινό, λοιπόν, «πυροβολισμό» που μου λέτε, λέω: πώς είναι δυνατόν όταν είναι να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης να υπάρχει η δυνατότητα της άμεσης διασταύρωσης και όταν είναι να πάρει κάτι, δεν…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια διασταύρωση; Τι εννοείτε;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι εννοώ;

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: Το θέμα της κατάσχεσης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν κανείς χρωστά, κύριε Παπαδάκη, δεν χρειάζεται να διασταυρώσεις το σύνολο των εισοδηματικών του απολαβών, για να μπορέσεις να διεκδικήσεις αυτά τα οποία…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και του κατάσχεται το οικογενειακό επίδομα. Να ένας «πυροβολισμός».

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: Και όταν χρωστάει το Κράτος, περιμένει ο κόσμος το ευρώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά, κύριε Παπαδάκη, ξέρετε ότι έχουν…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί δεν έχετε θεσμοθετήσει να είναι ακατάσχετο το οικογενειακό επίδομα; Γιατί η Τρόικα δεν σας άφησε. Γιατί η Τρόικα δεν σας άφησε. Μα, εκεί σας θέλω εγώ. Εγώ εκεί σας θέλω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω, κύριε Παπαδάκη. Με είχατε εδώ, πέρυσι, την άνοιξη. Και αυτό για το οποίο…

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη, κύριε Υπουργέ. Δηλαδή, παραδέχεστε ότι ό,τι κάνετε είναι κατ’ επιταγή της Τρόικας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μου επιτρέπετε; Μου επιτρέπετε; Κύριε Παπαδάκη, με είχατε εδώ πέρυσι την άνοιξη. Και αυτό το οποίο γινόταν σε τούτο εδώ το τραπέζι ήταν να προσπαθώ να απαντήσω στην απίστευτη καταστροφολογία και κινδυνολογία, η οποία επικρατούσε…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι κριτική, κύριε Υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, επιτρέψτε μου, κύριε Παπαδάκη, να πω μια κουβέντα… Η οποία επικρατούσε εκείνη την περίοδο.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όλες οι κουβέντες είναι καταστροφολογία και συκοφαντία. Δεν είναι κριτική δημοσιογραφική…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας συκοφαντώ, κύριε Παπαδάκη;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ε, πώς; Δεν είπατε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο μου λέγατε είναι ότι θα ρίξουμε τη χώρα στα βράχια, πέρυσι, την άνοιξη. Και, τώρα, μου λέτε «εδώ σας θέλω και ελάτε να διαπραγματευτείτε με την Τρόικα».

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ σας έλεγα ότι «θα ρίξετε τη χώρα στα βράχια»;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, βεβαίως, αυτό λέγατε. Ότι δεν υπάρχει συμφωνία, ότι δεν θα τα καταφέρουμε να κλείσουμε, ότι πώς τα κάναμε έτσι κτλ. Αυτά με ρωτάγατε, κύριε Παπαδάκη, πέρσι, την άνοιξη.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν σας ρώτησα αυτό ακριβώς…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και τώρα μου λέτε «εδώ σας θέλω, να διαπραγματευτείτε με την Τρόικα». Δεν γίνεται, κύριε Παπαδάκη, έτσι πολιτική συζήτηση.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όταν ρωτάς δεν παίρνεις θέση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γίνεται έτσι πολιτική συζήτηση. Βεβαίως και παίρνεις θέση. Βεβαίως και παίρνεις θέση. Το πολιτικό ερώτημα και ο τρόπος με τον οποίο συγκροτούνται τα πολιτικά ερωτήματα ενέχουν συγκεκριμένες πολιτικές παραδοχές.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δημοσιογραφικά, όχι πολιτικά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θα πει δημοσιογραφικά;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ είμαι δημοσιογράφος, δεν είμαι πολιτικός.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό σας αφαιρεί κάθε ευθύνη, κύριε Παπαδάκη;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ είμαι δημοσιογράφος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας αφαιρεί κάθε ευθύνη, κύριε Παπαδάκη;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, βέβαια. Κρίνομαι εγώ, κρίνεστε κι εσείς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε ερώτημα, κύριε Παπαδάκη, έχει και πολιτική παραδοχή μέσα του. Εγώ, λοιπόν, σας απαντώ. Δώστε μου τα ερωτήματα να σας απαντήσω.

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Έρχεται η Τρόικα, κύριε Υπουργέ. Να πάμε λίγο στην ουσία, έρχεται η Τρόικα. Από σήμερα είναι εδώ. Σε ποια μέτρα θα πείτε ναι και σε ποια μέτρα θα πείτε όχι, που μπορεί να σας βάλουν στο τραπέζι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχουν δημοσιονομικά μέτρα, κατ’ αρχήν.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μέτρα δεν υπάρχουν και το λέω και εγώ. Ότι νέα μέτρα δεν ζητάνε. Αλλά, προσέξτε, όμως…

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν, για τα επιδόματα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προσέξτε. Και το ΔΝΤ είπε όχι στα μέτρα και η Λαγκάρντ είπε ότι είναι ικανοποιημένη με ένα 2,2 % πρωτογενές πλεόνασμα. Εσείς έχετε ψηφίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Και λέει ο Νόμος ότι στην περίπτωση που δεν καταφέρουμε να φτάσουμε το 3,5%, το ξανασυζητάμε με τους τροϊκανούς.

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Έρχονται και μπροστά τα μέτρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τίποτα από όλα αυτά. Μιλάτε για το 2019. Για το 2019.

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχετε ψηφίσει αυτό το πράγμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα εγώ ότι δεν το έχουμε ψηφίσει. Αλλά δεν είναι για το 2018 αυτό το οποίο συζητάτε. Μιλάτε για ένα χρόνο μετά.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να συζητήσουμε τα μέτρα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μου επιτρέπετε; Το ΔΝΤ κάνει μια συγκεκριμένη πρόβλεψη και λέει ότι εγώ προβλέπω για το 2018, πρωτογενές πλεόνασμα 2,2%. Παρ’ όλα αυτά, δεν ζητώ επιπρόσθετα μέτρα. Περιμένω να δω πώς θα καταλήξει το 2018. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση προβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Και λέμε, ότι αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί στη βάση των μέτρων, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν ήδη παρθεί.

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η διαφορά αυτή που είναι 2,4 δις. πώς θα καλυφθεί; Εάν υπάρξει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην πρόβλεψη είναι. Εάν υπάρξει, πράγματι, δημοσιονομικό κενό, θα βρούμε τρόπο για να το καλύψουμε, καθώς αποτελεί…

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς; Με μέτρα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καθώς αποτελεί υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να πιάνει ένα συγκεκριμένο πρωτογενές πλεόνασμα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είναι εύλογο να ρωτήσουμε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι εύλογο. Δεν είναι εύλογο…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είναι εύλογο να ρωτήσουμε τι είδους μέτρα θα είναι αυτά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, όχι, διότι αυτή τη στιγμή κάνετε υπόθεση, στην υπόθεση, στην υπόθεση. Σας λέω, δεν υπάρχει…

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Γι’ αυτό μιλάει το ΔΝΤ, για 2,2%. Οι Ευρωπαίοι όμως…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάστε, όμως, ότι το 2016, το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1%. Και το πρωτογενές πλεόνασμα κατέληξε στο 4%. Επομένως, έχω το εύλογο επιχείρημα ότι η πρόβλεψη του ΔΝΤ για το 2018 είναι υπεραπαισιόδοξη. Και σας λέω ότι το 2018 θα πιάσουμε το δημοσιονομικό στόχο και δεν θα υπάρξει ανάγκη για άλλα μέτρα. Τι περισσότερο θέλετε να σας πω;

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, που είναι εδώ οι δανειστές θα σας θέσουν ζήτημα για το 2018;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, όχι, αυτό προσπαθώ να σας πω.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μακάρι, κύριε Υπουργέ. Αλλά, εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ρωτήσουμε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, αφού έχει βγει το ΔΝΤ, έχουν βγει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, έχουν βγει, όλη την προηγούμενη βδομάδα, και λένε ότι δεν υπάρχει ζήτημα νέων μέτρων στην Ελλάδα και μου λέτε αν είστε υποχρεωμένος να ρωτήσετε. Εσείς το ξέρετε αυτό, δεν το ξέρω εγώ.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως. Γιατί λέει και κάτι άλλο το ΔΝΤ. Ότι εμείς είμαστε ικανοποιημένοι με το 2,2%, δεν θέλουμε άλλα μέτρα. Αλλά, συζητήστε με τους δανειστές, με τους οποίους έχετε συμφωνήσει με 3,5%. Το μπαλάκι το ρίχνει στους δανειστές.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και το ΔΝΤ δανειστής είναι. Μα, αυτό είναι…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκτός προγράμματος, όμως.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο σας εξήγησα προηγουμένως. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και δεν απαιτούν νέα μέτρα. Επομένως, το ερώτημά σας έχει, ήδη, απαντηθεί.

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Για το 2017, είστε σίγουρος ότι θα έχουμε υπερπλεόνασμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Σόιμπλε, σε συνέντευξή του είπε ότι «εμείς δεν ζητήσαμε ποτέ να πάρει σκληρά μέτρα ο Τσίπρας».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προς Θεού…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: «Και μάλιστα, παρακαλάγαμε να μην εκλεγεί»

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, ήμουν σίγουρος…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …Γιατί δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αυτά τα οποία είχε υποσχεθεί. Εγώ πιστεύω ότι για άλλους λόγους δεν ήθελε. Εδώ θα συμφωνήσω μαζί σας. Είπε, όμως, και κάτι άλλο: «Εμείς δεν τους είπαμε να κόψουν συντάξεις».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: «Εμείς τους είπαμε βρείτε τρόπους, έτσι ώστε…»

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, μην κοροϊδευόμαστε. Η Τρόικα ήρθε εδώ το 2015 με πάρα πολύ συγκεκριμένη διαπραγματευτική ατζέντα, η οποία έλεγε το εξής: «Κόψτε 1% από συντάξεις, εξοικονομήστε 1% από το ΦΠΑ, δηλαδή αυξήστε το ΦΠΑ, και βρείτε και άλλα φορολογικά μέτρα, επίσης 1%, για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στον οποίο θα συμφωνήσουμε». Επομένως, όλα αυτά τα οποία λέει ο κύριος Σόιμπλε, επειδή θέλει να βγάλει από πάνω του την ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο έχει κινηθεί η ελληνική οικονομία και για τον τρόπο με τον οποίο έχουν διαμορφωθεί οι κοινωνικοί όροι αναπαραγωγής στη χώρα, είναι δικαίωμά του να το κάνει. Ωστόσο, δεν θα διαγράψουμε την ιστορία.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ανεξάρτητα από τον κύριο Σόιμπλε, την κυρία Λαγκάρντ, τη ΝΔ και τον οποιοδήποτε, εκείνο που είναι γεγονός και δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε, είναι ότι, αυτή τη στιγμή, το εισόδημα των Ελλήνων είναι μειωμένο σε σχέση με τις υποχρεώσεις του…

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή, 34% κάτω.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό δεν μπορείτε να το αμφισβητήσετε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν αμφισβητώ ότι…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι ένα από εκείνα τα οποία πυροβολούμε καθημερινά εμείς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν κοινωνικές δυσκολίες. Δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Ωστόσο, αυτό το οποίο πρέπει να δούμε είναι ότι η ελληνική οικονομία όχι μόνο έχει σταθεροποιηθεί, αλλά έχει περάσει…

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: Πάντως, δεν είναι έτσι. Γιατί η κυρία Κουντουρά είπε ότι οι Έλληνες ζουν αξιοπρεπώς και ότι είναι επιτυχία που ο κόσμος δεν τρώει από τα σκουπίδια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θέλω, πέρα από τη διατύπωση, να πω το εξής: Υπήρξε, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ήδη, από την πρώτη στιγμή, μια τεράστια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η ανθρωπιστική κρίση. Αυτό το αμφισβητείτε; Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), τα προγράμματα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ακραία φτώχεια…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα δωρεάν… Ε, βεβαίως, ακραίας φτώχειας. Αυτό λέω. Πέρα από τις διατυπώσεις, λοιπόν, η κυρία Κουντουρά γι’ αυτό ακριβώς μίλησε, ότι, δηλαδή, ένας από τους κύριους λόγους…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή, σας εκφράζει αυτή η άποψη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, πέρα από τη διατύπωση, σας ξαναλέω… Το έχω πει τέσσερις φορές, όμως…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ατυχής η διατύπωση…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, λοιπόν, λέω: πέρα από τη διατύπωση, υπάρχει ένα αναμφισβήτητο γεγονός. Ποιο είναι το αναμφισβήτητο γεγονός; Ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να μπορέσει να καταπολεμήσει την ανθρωπιστική κρίση. Και σε μεγάλο βαθμό, τα φαινόμενα πλήρους, ολοκληρωτικής και ακραίας φτώχειας καταπολεμούνται και μέσα από το ΚΕΑ και μέσα από μια σειρά προγραμμάτων…

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: Με επιδόματα, και όχι με θέσεις εργασίας, βέβαια, έτσι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε. Έχουν δημιουργηθεί 300.000 θέσεις εργασίας από…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με τι μισθούς, κύριε Υπουργέ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω και γι’ αυτό. Ξέρετε ότι…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκ περιτροπής και μερική απασχόληση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Περιμένετε να σας πω και γι’ αυτό. Το 2012, 60% πλήρης απασχόληση – 40% μερική απασχόληση. Αναλαμβάνουμε το 2015, 60% μερική απασχόληση  – 40% πλήρης απασχόληση. Και μέσα σε δύο χρόνια, έχουμε καταφέρει και μέσα από τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές που ασκεί το υπουργείο Εργασίας, να αντιστρέψουμε αυτή την τάση και να έχουμε 50% – 50%. Είμαστε ευχαριστημένοι; Όχι, δεν είμαστε. Έχει, όμως, επέλθει η αντιστροφή της τάσης στην αγορά εργασίας και σ’ αυτόν, ακριβώς, το δρόμο συνεχίζουμε. Εκτός αν εσείς περιμένετε ότι έχουμε το μαγικό ραβδί για να αλλάξουμε τη διάλυση και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, που επέβαλλαν συγκεκριμένες πολιτικές των προηγούμενων προγραμμάτων, μέσα σε μιάμιση μέρα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είσαστε έτοιμοι να ψηφίσετε όμως, αυτά που θα σας πούνε. Μέσα στα προαπαιτούμενα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι αυτά;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μέσα στα προαπαιτούμενα είναι οι αλλαγές των εργασιακών σχέσεων. Δεν είναι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι. Όχι, δεν είναι.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτά που έρχονται τώρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι αυτά που έρχονται τώρα;

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Περάσατε εύκολα το θέμα των επιδομάτων. Μέσα στα 95 προαπαιτούμενα αναφέρουν σαφέστατα ότι θα γίνουν περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα γίνουν περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα.

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνουν γιατί έχουμε κι εμείς ρεπορτάζ. Μην μας αμφισβητείτε για τα πάντα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι απλό. Το 0,5% του ΑΕΠ είναι 900 εκατομμύρια.

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε αυτά τα 900 εκατομμύρια από πού θα κοπούν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο θα γίνει θα είναι εξορθολογισμός…

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σημαίνει εξορθολογισμός; Μείωση; Κατάργηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εξορθολογισμός σημαίνει πέρασμα συγκεκριμένων επιδοματικών πολιτικών στο ΚΕΑ. Αυτό διαπραγματεύεται, αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Εργασίας και θα γίνει με τον ομαλότερο δυνατό τρόπο.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ΚΕΑ, κύριε Υπουργέ, αφορά την ακραία φτώχεια. Το οικογενειακό επίδομα αφορά την ενίσχυση 700.000 οικογενειών. Θα βάλετε εισοδηματικά κριτήρια υψηλότερα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ακραία φτώχεια δεν σας αφορά, κύριε Παπαδάκη;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με αφορά πάρα πολύ. Με αφορά και με παρααφορά. Αλλά, δεν είναι μόνο εκεί το ζήτημα. Με αφορά και η ελληνική οικογένεια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, η ακραία φτώχεια, είναι ξένη οικογένεια;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής κοινωνίας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα σε ένα πρόγραμμα επιδοματικής πολιτικής, αυτό που πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση είναι να βοηθάει εκείνους που έχουν την απόλυτα μεγαλύτερη ανάγκη.

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τα 900 εκατομμύρια από πού θα κοπούν; Είναι απλά τα πράγματα. 900 εκατομμύρια θέλετε να εξασφαλίσετε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ, εσείς τι ακριβώς παριστάνετε;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τους δημοσιογράφους που είναι κοντά στην κοινωνία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα μου θυμίζετε ανακριτές, όμως.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ερωτήματα κάνουμε. Το λέει ένας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, το λέει Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν πρέπει να σας ρωτήσουμε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο τρόπος με τον οποίο θέτετε τα ερωτήματα δεν είναι πρέπον.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι πολλά και βρήκαμε την ευκαιρία να τα ρωτήσουμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, λοιπόν, ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι να υπάρξει ένας εξορθολογισμός των επιδομάτων, ο οποίος δεν θα λειτουργήσει απομειωτικά για τον κοινωνικό προϋπολογισμό. Ο τρόπος της διαπραγμάτευσης καθορίζεται, αυτή τη στιγμή, από το υπουργείο Εργασίας και όταν θα έχουμε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες θα σας πούμε.

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα θα κοπούν, απλώς δεν ξέρουμε από πού θα κοπούν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιμένετε. Σας ξαναλέω…

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν επιμένω εγώ, τα ψηφισμένα σας λέω τι λένε: 0,5% του ΑΕΠ, λέει. Εξοικονόμηση σε ετήσια βάση. 0,5% του ΑΕΠ είναι 900 εκατομμύρια, κύριε Υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εξοικονόμηση σε ετήσια βάση, ξέρετε τι σημαίνει; Ότι παίρνεις μια φορά ένα συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο στη συνέχεια επαναλαμβάνεται, καθώς είναι παραμετρικό. Δεν το ψηφίζεις κάθε φορά.

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστά. Πείτε μας, λοιπόν, εσείς, ποιο θα είναι αυτό το μέτρο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναείπα ότι αυτό που γίνεται, είναι ένας συνολικός εξορθολογισμός της επιδοματικής πολιτικής, έτσι ώστε να μπουν κριτήρια, τα οποία θα κάνουν αυτό για το οποίο πριν επιχειρηματολογούσατε. Δηλαδή, ότι θα πρέπει τα κοινωνικά επιδόματα να πηγαίνουν σε εκείνους, οι οποίοι τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Αυτή είναι η απάντηση που μπορώ να σας δώσω, σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είμαστε καταιγιστικοί, γιατί αν δείτε τα μηνύματά μας -και θα έχει ενδιαφέρον κάποια στιγμή να πάρετε τα μηνύματα αυτά- δεν προέρχονται ούτε από ανθρώπους που έχουν ψηφίσει Ν.Δ. μόνο ούτε από ανθρώπους που έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ μόνο. Κάτι άλλο. Για μένα είναι…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Παίρνουμε και εμείς μηνύματα. Μα, κύριε Παπαδάκη, εκτός από σας, παίρνουμε και εμείς μηνύματα από την κοινωνία. Δεν έχετε το προνόμιο της αυθεντικής εκπροσώπησης της ελληνικής κοινωνίας, πρέπει να σας πω.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και κάτι άλλο. Χωρίς να αποτελεί μομφή εναντίον σας ή οτιδήποτε. Αποτελεί τίτλο τιμής για μένα, να μου λέτε ότι κάνω αντιπολίτευση. Να σας πω γιατί; Πρέπει να κάνουμε πάρα πολύ καλά, σωστά, τη δουλειά μας και ο Ντίνος και η Μπάγια και εγώ. Γιατί στη θέση τη δική σας ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.. Θα σας στείλω ένα βίντεο, που έλεγε ακριβώς τα ίδια πράγματα και εκείνος εναντίον αυτής της εκπομπής.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω την οργή σας, κύριε Παπαδάκη.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυστηρή κριτική, γιατί εσείς, πάνω απ΄ όλα, θα έπρεπε να ξέρετε ως  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ότι ο δημοσιογράφος ελέγχει την εξουσία

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κριτική χωρίς αρχές δεν μπορείτε να κάνετε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Χωρίς αρχές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μια να λέτε ότι όταν συγκρουόμαστε με την Τρόικα, οδηγούμε τη χώρα στα βράχια και την άλλη να μου λέτε «τώρα διαπραγματευτείτε»…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το έχετε ακούσει αυτό από μένα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, βεβαίως.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το έχετε ακούσει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ε, δεν ακούτε καλά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, κύριε Παπαδάκη. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός ακούει…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι και παγκόσμια ημέρα ακοής, σήμερα. Να ρωτήσετε τους…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να ρωτήσω κανέναν.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να ρωτήσετε τον κ. Κατρούγκαλο, τον κ. Τσακαλώτο, οι οποίοι ήταν κάθε εβδομάδα εδώ, σε αυτή την εκπομπή, και είχαν τη δυνατότητα να εκφράζουν ελεύθερα και ανοιχτά τις απόψεις τους. Για ρωτήστε τους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και όταν ήρθε η ώρα της πραγματικής μετωπικής σύγκρουσης …

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για ρωτήστε τους. Και όταν ήρθαν εδώ, μας είχαν ευχαριστήσει που …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είδαμε τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερθήκατε. Και εσείς και σχεδόν το σύνολο του συστημικού δημοσιογραφικού κατεστημένου αυτής της χώρας.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ ανήκω στο συστημικό…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα. Έχω την εντύπωση ότι ήρθατε για να μας βρίσετε και όχι για να απαντήσετε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς με καλέσατε για να με βρίσετε, κύριε Παπαδάκη.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ ήμουν φοβερά ευγενικός απέναντί σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεκινήσατε, λέγοντας ότι είμαι υποκριτής.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είπα ότι είναι υποκριτικό το πολιτικό σύστημα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, είστε υποκριτές, είπατε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ε, το πολιτικό σύστημα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Δεν υπάρχει «είστε υποκριτές το πολιτικό σύστημα». Υπάρχει το «είστε υποκριτές». Λοιπόν, και εγώ σας απαντώ με τον τρόπο με τον οποίο μου συμπεριφέρεστε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λοιπόν, εάν ήμουν οξύς, να ζητήσω συγγνώμη, αλλά δεν αλλάζω τίποτε από αυτά που είπα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως κι εγώ.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν μαζί μας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

Κύρια σημεία

→ Η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε χθες με απόλυτη επιτυχία. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο του δόγματος της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και επιβεβαιώνει την αναβάθμιση της οικονομικής & γεωπολιτικής σημασίας της χώρας, την οποία αναγνώρισε & ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.
 
→ Θυμίζω τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον Μπάρακ Ομπάμα, τους ηγέτες Ρωσίας, Κίνας, Γερμανίας, Γαλλίας, την επίσκεψη στην Κούβα. Θυμίζω επίσης τη Σύνοδο των χωρών του Νότου, τις 3μερείς με Κύπρο-Ισραήλ & Κύπρο-Αίγυπτο, την 4μερής με Βουλγαρία – Σερβία – Ρουμανία.
 
→ Οι διπλωματικές ενέργειες των τελευταίων 2ετών αναβαθμίζουν την Ελλάδα σε ένα πυλώνα σταθερότητας μιας ευρύτερα αποσταθεροποιημένης περιοχής. Η σημασία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αναγνωρίστηκε επίσης από τους φορείς της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας & τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ.
 
→ Κατά την επίσκεψη συζητήθηκαν ζητήματα οικονομίας και ενίσχυσης των επενδύσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Συστάθηκε ομάδα εργασίας ανάμεσα στα Υπουργεία Οικονομίας Ελλάδας – ΗΠΑ για την προετοιμασία του εδάφους σε εμπόριο, καινοτομία, επενδύσεις.
 
→ Τέθηκε το μείζον ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους και η ολοκλήρωση του προγράμματος.
 
→ Συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας & περιφερειακών εξελίξεων ενω ο Πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος το σύνολο των ελληνικών θέσεων για τα εθνικά ζητήματα.
 
→ Συζητήθηκε τέλος, το ζήτημα της αναβάθμισης του ελληνικού στόλου των F-16 για το οποίο η ΝΔ υπέπεσε για άλλη 1 φορά σε ατοπήματα κατ’ εξακολούθηση: Η ΝΔ πρώτα κατήγγειλε τη συμφωνία, ύστερα αναγνώρισε την αναγκαιότητά της αλλά άσκησε κριτική για το κόστος, τώρα ζητά ενημέρωση στη Βουλή. Βούληση τόσο της Κυβέρνησης όσο και του Πρωθυπουργού είναι προφανώς για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Επίσης, εφόσον ζητηθεί, βούληση είναι να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
 
→ Στις κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού με την κ. Λαγκάρντ υπογραμμίστηκε η βούληση και των δύο πλευρών για άμεση ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, χωρίς νέα μέτρα. Όσοι σε μια ακόμα στιγμή καταστροφολογικού déjà vu προέβλεπαν νέα μέτρα, διαψεύστηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Εξάλλου, η πορεία της οικονομίας & η εκπλήρωση των στόχων δεν θα δικαιολογούσαν κάτι τέτοιο.
 
→ Η ανάπτυξη για το 2017 αναμένεται να βρίσκεται κοντά στο 2%. Το υπερπλεόνασμα που θα διανεμηθεί σε κοινωνικές ομάδες που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από την οικονομική κρίση θα φτάσει το €1δις
 
→ Ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σήμερα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ατζέντα το προσφυγικό, τις διεθνείς σχέσεις της ΕΕ και ζητήματα ασφάλειας.

Απομαγνητοφώνηση

Κυρίες και κύριοι,

Με τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς και με την ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο του δόγματος της  πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και επιβεβαιώνει την  αναβάθμιση της οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας  της χώρας, την οποία εξάλλου, αναγνώρισε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, όπως επίσης και όλοι οι ηγέτες των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη, που τα τελευταία δύο χρόνια έχει συναντήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Σας θυμίζω ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μετά από μία μακρά  περίοδο διεθνούς απομόνωσης της χώρας, έχει συναντηθεί μεταξύ άλλων, με τον κ. Μπαράκ Ομπάμα, δύο φορές με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τους Γάλλους Προέδρους Ολάντ και Μακρόν, ενώ επισκέφτηκε μετά από επίσημη πρόσκληση την Κούβα και έχει πραγματοποιήσει δεκάδες άλλες διεθνείς επισκέψεις.

Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση είχε την πρωτοβουλία για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου, η οποία εξελίσσεται πλέον σε θεσμό, ενώ οι Τριμερείς Σύνοδοι με Κύπρο και Ισραήλ και  Κύπρο και Αίγυπτο, καθώς και η Τετραμερής με Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία αναβαθμίζουν την Ελλάδα σε πυλώνα σταθερότητας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.

Η  σημασία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αναγνωρίστηκε και από τον νυν Αμερικανό πρόεδρο, τους φορείς της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας, αλλά και το σύνολο των μεγαλύτερων διεθνών ΜΜΕ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Τραμπ κρίσιμα ζητήματα.

Μεταξύ αυτών:

·         Ζητήματα οικονομίας και ενίσχυσης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομίας Ελλάδας και ΗΠΑ για την συνεργασία και την προετοιμασία του εδάφους για το διμερές εμπόριο, την προώθηση της  καινοτομίας και την ενίσχυση των επενδύσεων.

·         Συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και περιφερειακών εξελίξεων.

·         Τέθηκε το μείζον ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους και η ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

·         Επίσης, τέθηκαν επί τάπητος από τον Πρωθυπουργό το σύνολο των ελληνικών θέσεων για τα εθνικά ζητήματα.

·         Ενώ, τέλος, συζητήθηκε το ζήτημα της αναβάθμισης του ελληνικού στόλου των F-16.

Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα  παρατηρούμε, ότι η Νέα Δημοκρατία σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει την τεράστια γεωπολιτική και οικονομική σημασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, υπέπεσε για άλλη μία φορά σε ατοπήματα κατ’ εξακολούθηση.

Στην αρχή κατήγγειλε τη συμφωνία.

Στη συνέχεια, αναγνώρισε μεν την αναγκαιότητά της, αλλά άσκησε κριτική για το κόστος της συμφωνίας.

Τώρα, κατόπιν εορτής, ζητά ενημέρωση από τη Βουλή, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει ιδέα για ποιο πράγμα ακριβώς μιλάει.

Η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, είναι προφανώς για ένα τέτοιο εθνικό θέμα να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και εφόσον ζητηθεί και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Όπως γνωρίζετε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ συναντήθηκε με την διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Στις κοινές δηλώσεις υπογραμμίστηκε η βούληση τόσο του Ταμείου όσο και της ελληνικής κυβέρνησης για άμεση ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, χωρίς νέα μέτρα.

Όσοι λοιπόν τις προηγούμενες εβδομάδες προέβλεπαν σε μία ακόμα στιγμή καταστροφολογικού ντεζαβού νέα μέτρα, διαψεύστηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Εξάλλου, η πορεία της οικονομίας που ανακάμπτει και η εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος δεν θα δικαιολογούσαν σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο.

Η ανάπτυξη για το 2017 αναμένεται να βρίσκεται κοντά στο 2% ενώ το υπερπλεόνασμα, το οποίο θα διανεμηθεί σε κοινωνικές ομάδες που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από την οικονομική κρίση, θα προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Πρωθυπουργός έχει ήδη μεταβεί  στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης, με βασικά ζητήματα στην ατζέντα, το προσφυγικό, τις διεθνείς σχέσεις της ΕΕ και ζητήματα ασφαλείας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να λέει μετά τη συνάντησή του με την κ. Λαγκάρντ πως «οι δηλώσεις ήταν μουσική στα αυτιά μου» και διερωτώμαι ποια ήταν η παρτιτούρα που τον έκανε μετά από δύο ημέρες να πει σε συναδέλφους μας στις ΗΠΑ πως καλό θα ήταν να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το ρωτώ αυτό γιατί υπάρχει μια πολύ μεγάλη συζήτηση, μέχρι και πρότινος, για το εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει την άποψη πως πρέπει να φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Τι άλλαξε τώρα; Τι του είπε η κ. Λαγκάρντ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επανερχόμαστε διαρκώς στο ίδιο ζήτημα ήδη από την περίοδο της πρώτης αξιολόγησης. Η σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης, τόσο κατά την περίοδο της πρώτης αξιολόγησης όσο και κατά την περίοδο της δεύτερης αξιολόγησης όσο και τώρα, είναι ότι αυτό το οποίο οφείλει να γίνει σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα και τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Από εκεί και πέρα, η στάση της κ. Λαγκάρντ και η στάση του ΔΝΤ, ειδικά σε ό,τι αφορά το ζήτημα του αποκλεισμού της πιθανότητας για απαιτήσεις για νέα δημοσιονομικά μέτρα, αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, ένα βήμα μπροστά σε αυτήν την προσπάθεια συνεργασίας που έχουμε με τους δανειστές και εταίρους μας και εκτιμάμε ότι φέρνει πάρα πολύ κοντά την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, έτσι ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια και από τις αρχές του 2018 και μετά να ολοκληρώσουμε και τις συζητήσεις για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Επομένως, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, για να συνοψίσω, είναι ότι αυτό το οποίο οφείλει να γίνει σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι να μην υπάρξουν ολιγωρίες, να μην υπάρξουν τεχνητές καθυστερήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα τις όποιες διαπραγματεύσεις.

Από εκεί και πέρα, το ΔΝΤ γνωρίζουμε ότι έχει το Stand-By Arrangement και οφείλει, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Υπάρχει η απόφαση της 15ης Ιουνίου του Eurogroup, όπου προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Στη βάση αυτής της απόφασης συζητάμε και στη βάση αυτής της απόφασης το ΔΝΤ έχει εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, με μεταρρυθμίσεις, με ένα κείμενο συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και ελληνικής κυβέρνησης που ταυτίζονται με τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες ζητούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Επομένως, νομίζω ότι έχουν γίνει βήματα μπροστά. Μετά τη συνάντηση που είχαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η κ. Λαγκάρντ στις ΗΠΑ, το κλίμα διαμορφώνεται πάρα πολύ θετικά και έχουμε όλοι την εκτίμηση ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε και τις διαδικασίες της τρίτης αξιολόγησης.

ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Σε σχέση πάντα με το Ταμείο. Αν κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου δόθηκαν κάποιες περαιτέρω διαβεβαιώσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης για την τελική διευθέτηση του χρέους ή ενδεχομένως και για το βασικό επίδικο, δεδομένου ότι η Γερμανία υπενθυμίζει ότι η Ευρώπη έχει τον κύριο λόγο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το χρονοδιάγραμμα είναι δεδομένο και καθορίζεται από τις ήδη ληφθείσες αποφάσεις της 15ης Ιουνίου του 2017, με την απόφαση του Eurogroup. Τι έχουμε;  Έχουμε τη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης. Παράλληλα, συνεχίζονται τεχνικές συζητήσεις σε ό,τι αφορά την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος και από εκεί και πέρα μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα περάσουμε, όπως σας είπα και προηγουμένως, στην τελική διευθέτηση των λεπτομερειών, έτσι ώστε να συγκεκριμενοποιηθεί έτι περαιτέρω η απόφαση της 15ης Ιουνίου. Νομίζω ότι πάνω σε αυτήν την πολιτική και τεχνική πλατφόρμα θα έχουμε τη δυνατότητα, πάρα πολύ σύντομα, να έχουμε τον συγκεκριμένο οδικό χάρτη, που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018.

ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ: Όσον αφορά τις επενδύσεις και τις επαφές με επιχειρηματίες που είχε ο Πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, η ανταπόκριση ήταν η αναμενόμενη από αυτή που είχατε εσείς ως κυβέρνηση και σε ποιούς τομείς υπήρξε το πιο έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι τις δύο πρώτες ημέρες της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε με επιχειρηματίες, τόσο από την Ομογένεια όσο και Αμερικανούς. Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μεγάλο. Γίνεται μια προσπάθεια για την αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με το αμερικάνικο επενδυτικό κοινό, το οποίο μπορεί να παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο σε μία συνολική προσπάθεια, η οποία γίνεται στη χώρα μας για την τόνωση της ανάπτυξης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετυχαίνουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευχέρεια και τους δημοσιονομικούς μας στόχους. Είναι πάρα πολύ κρίσιμο η ανάπτυξη να τονωθεί και με ξένες επενδύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και νομίζω ότι το ενδιαφέρον στους τομείς του εμπορίου, στους τομείς της καινοτομίας, της ενέργειας, αλλά και της βιομηχανίας ήταν εξαιρετικά μεγάλο. Υπήρξε, βεβαίως, και η απόφαση στη συνέχεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, τον κύριο Τραμπ, για τη συγκρότηση της ομάδας εργασίας μεταξύ των υπουργείων Οικονομίας της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, έτσι ώστε να γίνουν προπαρασκευαστικές ενέργειες για να προετοιμαστεί το έδαφος και να συσφιχθούν έτι περαιτέρω οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Νομίζω ότι, πάρα πολύ σύντομα, θα δούμε πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα ακριβώς εξαιτίας και αυτών των πολιτικών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ.

ΜΑΝΗ: Κύριε εκπρόσωπε, για τα F-16 η ερώτηση: Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ εγείρουν ζητήματα για τα αντισταθμιστικά, παρ’ ότι η ΝΔ σε δεύτερη ανακοίνωση χαρακτήρισε επιβεβλημένη την αναβάθμιση, ενώ στην πρώτη ανακοίνωση ήταν τελείως αρνητική. Ένα ερώτημα είναι αν όντως αυτή η αναβάθμιση είναι επιβεβλημένη και αν όντως είναι πολύ κοστοβόρα, να το πω έτσι. Ένα άλλο ερώτημα, που δεν προβάλλεται τόσο από την αντιπολίτευση, καλοπροαίρετο θα έλεγα, είναι εάν, με το διαφαινόμενο πέρασμα στην ανάπτυξη της χώρας, αρχίζει πάλι το εξοπλιστικό πάρτι. Δηλαδή, οι ΗΠΑ ζητούν εξοπλιστικά, θα ζητήσει η Γαλλία, θα ζητήσει η Γερμανία, αν θα έχουμε μια επανάληψη του τέλους της 10ετίας του ’90 με την ένταξη στην ΟΝΕ, αν θυμόμαστε όλοι καλά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχάς, σε ό,τι αφορά τα σχόλια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, το μόνο που έχω να πω είναι ότι κάτι θα ξέρουν αυτοί από αντισταθμιστικά και εξοπλιστικά. Σε ό,τι αφορά την ουσία της ερώτησης, θέλω να πω τα εξής: Η συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία ακόμα δεν έχει κλείσει, βρισκόμαστε ακόμη σε προπαρασκευαστικό στάδιο και σε προωθημένες, βεβαίως, συζητήσεις, αφορά την αναβάθμιση του ελληνικού στόλου περίπου 85-95 αεροσκαφών, με ταβάνι δαπάνης από τον ελληνικό προϋπολογισμό σε βάθος 10ετίας το 1,1 δισ. ευρώ. Η συγκεκριμένη συμφωνία, εφόσον αυτή κλείσει, θα αρχίσει να τρέχει μετά το 2018 και δεν εκτιμώ ότι το δημοσιονομικό κόστος της είναι υπέρμετρο. Αν κάνετε μια απλή διαίρεση, θα δείτε ότι είναι περίπου 110 εκατομμύρια τον χρόνο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν επηρεάζει σχεδόν κανένα σημείο την πορεία των δημοσιονομικών στόχων και γενικώς τη δημοσιονομική ισορροπία του προϋπολογισμού. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, οφείλω να σας πω ότι από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπάρχει πρόθεση για να επαναλάβουμε τα λάθη και τις πολιτικές επιλογές του παρελθόντος, που αύξαναν υπέρμετρα τις εξοπλιστικές δαπάνες για λόγους που δεν είχαν απολύτως να κάνουν με το αμυντικό δόγμα της Ελλάδας, αλλά αντιθέτως εξυπηρετούσαν αμφιβόλου προέλευσης σκοπιμότητες. Από τη δική μας μεριά, εκτιμάμε ότι βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για μία θετική συμφωνία, η οποία είναι η φθηνότερη δυνατή, έτσι ώστε να επιτύχουμε την αναβάθμιση του ελληνικού στόλου και να μην πάνε χαμένα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχει δαπανήσει το ελληνικό δημόσιο τα προηγούμενα χρόνια για την αγορά των F-16. Ξαναλέω ότι το κόστος αυτής της αναβάθμισης βρίσκεται περίπου στο 1,1 δισ. ευρώ και θεωρούμε ότι είναι η φθηνότερη και η πλέον ενδεδειγμένη λύση, έτσι ώστε να αναβαθμίσουμε και την αεράμυνα της χώρας, μπαίνοντας σε μια περίοδο, η οποία είναι εξαιρετικά τεταμένη και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να έχουμε, όσο το δυνατόν, πιο αξιόμαχη αεράμυνα, έτσι ώστε να εξασφαλίζουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Αυτός είναι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης και κανένας άλλος απολύτως.

ΜΠΟΛΑΚΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε, υπήρξαν ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εξέφρασε έναν σκεπτικισμό, όπως ερμηνεύτηκε ή όπως εκφράστηκε αμέσως από τους ίδιους τους ανθρώπους που ρωτήθηκαν, για το κατά πόσο αυτές οι δαπάνες θα συνάδουν με τους δημοσιονομικούς στόχους. Είπατε νωρίτερα ότι δεν θα τους ξεπερνούν. Ένα ερώτημα είναι αυτό, αν υπάρχουν τέτοιες διαβεβαιώσεις ή φόβοι ότι μπορεί στην πορεία αυτές οι δαπάνες να αποτελέσουν ένα ακόμη κίνητρο για περικοπή δαπανών από άλλες κατευθύνσεις του ελληνικού προϋπολογισμού. Και ένα δεύτερο ερώτημα, αυτές οι δαπάνες μπαίνουν στο πλαίσιο των νατοϊκών δαπανών που κάνει η χώρα ή ξεπερνούν και το 2%;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα ότι αυτές οι δαπάνες εντάσσονται στις συνολικές αμυντικές δαπάνες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό δημόσιο. Δεν ξεπερνούν το 2% των αμυντικών δαπανών, που είναι υποχρέωσή μας από τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και βεβαίως, σε καμία περίπτωση, δεν αποτελούν εμπόδιο ή δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί στα πλαίσια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και στα πλαίσια των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων, που καθορίζουν τη δημοσιονομική πορεία της χώρας μετά τη λήξη του προγράμματος προσαρμογής. Επομένως, καμία ανησυχία δεν υπάρχει ως προς αυτό. Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει ενημέρωση ως προς αυτό είναι εύλογο και λογικό και θα έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και όλες τις απαραίτητες ενημερώσεις, εφόσον, βεβαίως, αυτό ζητηθεί επισήμως.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ως εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης με κορμό ένα αριστερό κόμμα, που έχει κάνει στο παρελθόν σκληρή κριτική για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, πιστεύετε ότι υπάρχει ή όχι θέμα αναντιστοιχίας ή και πολιτικής μετατόπισης εκείνης της ρητορικής και των θέσεων με το τωρινό ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και τις δηλώσεις που έγιναν εκεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ως ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ως πολιτικά πρόσωπα που συμμετέχουμε σε αυτή την κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση δεν διαγράφουμε τα γεγονότα τα οποία σημάδεψαν την ελληνική ιστορία κατά τον 20ο αιώνα. Σε καμία περίπτωση δεν απεμπολούμε την πολιτική και θεωρητική μας κριτική, ως προς τη συγκρότηση της παγκόσμιας οικονομικής αρχιτεκτονικής. Ωστόσο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση δεν εκπροσωπούν, απλώς και μόνο, τις πολιτικές τους απόψεις. Εκπροσωπούν το σύνολο του ελληνικού λαού. Και σε μία επίσκεψη στις ΗΠΑ, ο κυριότερος στόχος είναι να συσφίξουμε τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, αλλά και την οικονομική συνεργασία και όλα αυτά υπακούουν σε έναν και συγκεκριμένο πολιτικό στόχο: Να ενισχύσουμε την οικονομική ανάπτυξη και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, αλλά και τη γεωπολιτική της σημασία, σε μία τεράστια προσπάθεια, την οποία κάνουμε, έτσι ώστε να βγούμε από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018. Ακριβώς, λοιπόν, σε αυτόν τον πολιτικό στόχο και σε αυτό το στρατηγικό σχέδιο υπακούει η ελληνική κυβέρνηση στο πεδίο των διεθνών σχέσεων, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο πεδίο καλείται να ασκήσει πολιτική.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Κύριε εκπρόσωπε, με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το πόθεν έσχες, θα ήθελα να σας ρωτήσω δύο πράγματα. Πρώτον, εάν κατά τη γνώμη σας εμπεριέχει και τη διάσταση της ανοιχτής κόντρας μερίδας των δικαστικών με την κυβέρνηση και δεύτερον, εάν με αφορμή την τροπολογία, τη νέα υπουργική απόφαση, την οποία πιθανότατα αναμένουμε, αν η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει και την τροπολογία του 2015 των Τσακαλώτου-Παπαγγελόπουλου, σύμφωνα με την οποία δινόταν η δυνατότητα στον σύζυγο ή τη σύζυγο του υπόχρεου να μην καταθέτει πόθεν έσχες, σε περίπτωση βεβαιωμένης φορολογικά διάστασης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο διαφορετικές ερωτήσεις. Σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΣτΕ, οφείλω να σας πω ότι επισήμως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση. Αυτό το οποίο υπάρχει είναι μία άτυπη –θα έλεγε κανείς- ανυπόστατη περίληψη της απόφασης, που έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του ΣτΕ, περίληψη η οποία δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση από καμία δικονομική διάταξη. Σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης και με δεδομένο ότι πλέον τη γνωρίζουμε, έστω και με αυτόν τον άτυπο τρόπο, οφείλω να σας πω τα εξής. Μου προκάλεσε και μας προκάλεσε αρνητική έκπληξη, βεβαίως, η συγκεκριμένη απόφαση. Αποτελεί μια νομολογιακή στροφή και την ίδια στιγμή θεωρώ, πιθανολογώ ότι θα δεχθεί σφοδρότατη νομική κριτική. Αυτό, όμως, ας περιμένουμε μέχρι να πάρουμε και το σκεπτικό της απόφασης στα χέρια μας για να δούμε τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκαν οι ανώτατοι δικαστές του ΣτΕ στη συγκεκριμένη απόφαση. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, μπορώ να σας πω ότι υπάρχει η σκέψη για την επανέκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτή και όλα τα πεδία, οι λεπτομέρειες δηλαδή, για τη συμπλήρωση του πόθεν έσχες. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, νομίζω ότι είναι μια τεχνική συζήτηση για την οποία θα υπάρξει επεξεργασία το επόμενο διάστημα. Δεν γνωρίζω, ωστόσο, ποια θα είναι η συγκεκριμένη  απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.  Εφόσον υπάρξει κάτι νεότερο, θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες επίσημες ανακοινώσεις.

ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Σε σχέση με τη διανομή της υπεραπόδοσης του πλεονάσματος, εάν έχουν ξεκινήσει ήδη κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις με τους θεσμούς και εφόσον έχουν ξεκινήσει, εάν καταγράφονται κάποιες διαφωνίες ως προς το πού θα διανεμηθεί και εάν όντως υπάρχουν σκέψεις από την πλευρά της κυβέρνησης, η απόδοσή του σε κοινωνικές ομάδες, εάν θα είναι οριζόντια η διανομή του, όπως είπε ο κύριος Βερναρδάκης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει υπάρξει αυτή τη στιγμή ακόμη συζήτηση, διότι, όπως γνωρίζετε, η αποστολή των τεχνικών κλιμακίων θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα τις συναντήσεις με τους υπουργούς, αλλά και με τα τεχνικά κλιμάκια των επιμέρους υπουργείων. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι το υπερπλεόνασμα θα κατευθυνθεί προς τα τμήματα εκείνα του πληθυσμού, τα οποία έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημίες από την κρίση και έχουν πληγεί με τον πιο βάναυσο τρόπο. Ωστόσο, λεπτομέρειες για τις συγκεκριμένες αποφάσεις της κυβέρνησης θα μπορέσουμε να έχουμε στα τέλη Νοέμβρη, όταν και θα είμαστε βέβαιοι για το ποσό της υπεραπόδοσης, καθώς τότε θα έχουμε τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία, που θα μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε βέβαιες προβλέψεις για την πορεία των εσόδων και των δαπανών του 2017 και να είμαστε απολύτως βέβαιοι για το ύψος ακριβώς του υπερπλεονάσματος. Με αυτήν την έννοια, υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν προτάσεις, υπάρχουν επεξεργασίες. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απολύτως απόφαση.

ΜΑΝΗ: Υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα και εδώ και στην Αμερική, σύμφωνα με τα οποία η αμερικανική πλευρά έθεσε θέμα δεύτερης βάσης, στην Κρήτη μάλιστα, όχι κάπου αλλού. Ισχύει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τέθηκε τέτοιο θέμα στις συζητήσεις. Ακόμη και για τη βάση της Σούδας δεν υπήρξε μεγαλύτερη συζήτηση από αυτήν την οποία γνωρίζετε όλοι, μετά και τις επίσημες ενημερώσεις που έκανε η ελληνική αποστολή στις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, ένα σχόλιο θα θέλαμε για το θέμα της ασφάλειας, που προσπαθεί να επαναφέρει η Ν.Δ. το τελευταίο διάστημα, περί Κολομβίας και διάφορα άλλα που έχουν ακουστεί.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι η Ν.Δ., με έναν απαράδεκτο τρόπο, προσπάθησε να πολιτικοποιήσει μια συζήτηση, με αφορμή την τραγική δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, του δικηγόρου και εκτιμώ ότι αποτέλεσε ένα ακόμη από τα δεκάδες ατοπήματα τα οποία έχει κάνει, καθώς βρίσκεται σε ένα πλήρες στρατηγικό αδιέξοδο και προσπαθεί να πολιτικοποιήσει διαρκώς ζητήματα, δημιουργώντας ένα σκηνικό έντασης, το οποίο δεν νομίζω ότι αντιστοιχεί στην περίοδο και δεν νομίζω ότι αντιστοιχεί και στο αίσθημα των πολιτών. Δεν θεωρώ ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα ασφάλειας. Αντιθέτως, από το σύνολο των στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας, αυτό που προκύπτει είναι ότι η αντιεγκληματική πολιτική της κυβέρνησης αποδίδει. Μειώνεται το ποσοστό της παραβατικότητας, μειώνονται τα ακραία εγκλήματα και νομίζω ότι σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε, έτσι ώστε να διατηρήσουμε συνθήκες ασφάλειας και ηρεμίας στην κοινωνική ζωή.

Σας ευχαριστώ πολύ.

  • 1
  • 2