Monthly Archives : November 2017

Δήλωση για τους πλειστηριασμούς

Το ζήτημα των αναγκαστικών πλειστηριασμών είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα και ως τέτοιο ακριβώς το αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση. Στην αντιμετώπιση ακριβώς αυτού του προβλήματος πρέπει να σταθμίσουμε δύο διαφορετικές ανάγκες. Από τη μία μεριά, την ανάγκη για τη βέλτιστη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και για την συγκρότηση ενός βιώσιμου ακριβώς μοντέλου παροχής ρευστότητας στην κοινωνία και από την άλλη μεριά, την πολύ μεγάλη ανάγκη για προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Επειδή η παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών είναι τεράστια σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, πρέπει να θυμίσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως η πρώτη κατοικία προστατεύεται για τις λαϊκές τάξεις από ένα εξαιρετικά αυστηρό νομικό πλαίσιο. Αυτό το νομικό πλαίσιο προστατεύει την κατοικία όσων υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη. Και η αξία της πρώτης κατοικίας, η οποία προστατεύεται, ξεκινά από τα 180.000 ευρώ για έναν άγαμο οφειλέτη και φτάνει μέχρι τα 280.000 ευρώ σε περίπτωση που έχουμε οικογένεια με τρία παιδιά.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τους οφειλέτες οι οποίοι κατέχουν την ιδιότητα του εμπόρου και επομένως δεν μπορούν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, μέσω του οποίου μπορούν να ρυθμιστούν χρέη επιχειρήσεων, τα οποία υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ.

Με αυτή την έννοια, θέλω να τονίσω ότι κατανοούμε την αγωνία και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. Ωστόσο, να επαναλάβω ότι είναι απόλυτη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι δεν υπάρχει περίπτωση πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό.

Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο δεν κατανοούμε είναι όλους όσους με ψεύδη προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και τελικά καταλήγουν, ανεξαρτήτως των προθέσεών τους, να λειτουργούν εξ αντικειμένου υπέρ μεγαλοφειλετών και στρατηγικών κακοπληρωτών.

Συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα»

Κύρια σημεία

Μετά από διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έχουμε καταλήξει σε ένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που δίνει τη δυνατότητα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνειά τους. Κατά τη διαδικασία της ρύθμισης, που θα είναι ανοιχτή έως την 31/12/2018, υπάρχει πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας και ιδιαίτερα της λαϊκής κατοικίας.

Συγκεκριμένα, ο νόμος Σταθάκη-Κατσέλη προσφέρει προστασία για πρώτες κατοικίες μέχρι 200.000 ευρώ, δηλαδή για το 70% της α’ κατοικίας της χώρας. Οι αρχικές απαιτήσεις των δανειστών ήταν πολύ πιο δυσμενείς για τη λαϊκή κατοικία, ήθελαν να προστατευθεί το 20%-25%.

Το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε. Είναι διαφορετικό να πλειστηριάζονται με αναγκαστικό τρόπο βίλες ύψους 1,5 εκατομ. και διαφορετικό η πρώτη κατοικία μιας λαϊκής οικογένειας. Από τα στοιχεία των πλειστηριασμών βλέπουμε πως μιλούμε για υψηλότατα ποσά χρέους και υψηλότατες αξίες. Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας. Είναι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους και αυτό θα πρέπει να το λαμβάνουν υπόψιν τους και οι πολίτες που αντιδρούν.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει εντολή από τη μια να προστατεύσει τους συμβολαιογράφους και τη διαδικασία των πλειστηριασμών αλλά και από την άλλη να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην οξυνθεί η κατάσταση και να μην ενταθούν οι συγκρούσεις. Αν η Ελληνική Αστυνομία υπερβεί το ρόλο της τότε τόσο το αρμόδιο Υπουργείο όσο και η Κυβέρνηση συνολικά να είστε βέβαιοι ότι θα το ελέγξουν.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Οι αιτήσεις για την έκτακτη ενίσχυση των νοικοκυριών έχουν ξεκινήσει από χθες και από αύριο ξεκινούν οι καταβολές των 5.000 ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Κατόπιν θα ξεκινήσει η διαδικασία για την έκτακτη ενίσχυση των 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Για πρώτη φορά από την μεταπολίτευση υπάρχει ένα πλάνο αντιπλημμυρικών έργων που ξεπερνά τα 600 εκατομ. ευρώ δηλαδή περίπου 500% μεγαλύτερο από τα προηγούμενο. Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι προϋπολογισμένα από την Περιφέρεια Αττικής. Έχω βεβαίως την πεποίθηση ότι πρέπει να επιταχύνουμε. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα συνολικότερο σχέδιο το οποίο ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τον Πρόεδρο Γιούνκερ και πρόκειται να κατατεθεί.

3η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η 3η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς κανένα νέο μέτρο πράγμα που έχει ειπωθεί από όλες τις πλευρές. Αυτή τη στιγμή συζητάμε τόσο για τα χρονοδιαγράμματα όσο και για τα προαπαιτούμενα. Προσπαθούμε να καταλήξουμε στο κείμενο της τεχνικής συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 4/12. Δε θέλω να το προεξοφλήσω αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το καταφέρουμε. Από εκεί και πέρα τον Ιανουάριο εκτιμώ πως θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία για την 3η αξιολόγηση για να περάσουμε πια στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πρόγραμμα.

Μετά τον Αύγουστο του 2018 θα υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα πεδία ελευθερίας από τώρα. Έχουν ήδη προβλεφθεί φοροελαφρύνσεις για τον ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ κτλ οι οποίες σχετίζονται με την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι Ελλάδα βρίσκεται στο Μ.Ο. της φορολογικής επιβάρυνσης. Αυτό που συνιστά πρόβλημα είναι το γεγονός ότι υπάρχει ανισοκατανομή φόρων. Τα μεσαία στρώματα έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος εξαιτίας των δομικών χαρακτηριστικών της οικονομίας και του ελληνικού φορολογικού μηχανισμού και η Κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να το διορθώσει.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ

Στις 15/12 θα καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα που αφορά 1.4 εκατομ. νοικοκυριά και 3.5 εκατομ. ανθρώπους. Το θέμα με τους φιλοξενούμενος και για όποια άλλα θέματα γίνονται συνεχώς διορθώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Η τοξική συζήτηση που προκάλεσε η ΝΔ καθοδηγούμενη και από συγκεκριμένα ΜΜΕ είναι για εμάς λήξασα. Από τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία εξαιτίας και του θορύβου που έχει προκληθεί φαίνεται να μην ενδιαφέρεται πλέον για τη συγκεκριμένη αγορά η συμφωνία παραμένει παγωμένη. Περιμένουμε και τις κατευθυντήριες γραμμές που θα βγουν από το Ευρωκοινοβούλιο και τη συζήτηση που διεξάγεται σήμερα. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα δεσμευτεί από ένα ένα πιθανό ψήφισμα που θα επιβάλει εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπήρξε πληρεξούσιος και εκπροσωπούσε επίσημα τη Σαουδική Αραβία. Μετά την ομιλία του ΠΘ στη Βουλή αυτό που προέκυψε είναι ότι η πηγή που παρείχε πληροφορίες και αμφισβητούσε την αξιοπιστία των εγγράφων και τον κ. Παπαδόπουλο ήταν ένας Τζον Σφακιανάκης ο οποίος συμμετέχει στο τμήμα της Σαουδικής Αραβίας της ΜΚΟ Endeavor, στο ελληνικό τμήμα της οποίας ιδρύτρια και αντιπρόεδρος είναι η κ. Μητσοτάκη. Εμείς κάνουμε ερωτήσεις όμως η κ. Μητσοτάκη απάντησε με εξώδικη δήλωση. Εμείς θεωρούμε ότι ο τόπος για τη διεξαγωγή της συζήτησης είναι το Κοινοβούλιο. Αν η κ. Μητσοτάκη επιλέξει τα δικαστήρια τότε θα βρεθούμε εκεί.

Απομαγνητοφώνηση

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, καλώς ήρθατε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γεια σας.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τελικά, πότε θα δοθεί το πρώτο βοήθημα; Είπατε χθες εντός δύο ημερών.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι έχουν ξεκινήσει να υποβάλλονται οι αιτήσεις στο δημαρχείο της Μάνδρας και στο ΚΕΠ της Νέας Περάμου και θα ξεκινήσει η καταβολή εντός δύο ημερών, είπα, από χθες. Δηλαδή, κατά πάσα πιθανότητα από αύριο θα ξεκινήσει η καταβολή…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για τα 580;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι, μιλάω για τα 5.000 ευρώ.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα, όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν τα δικαιολογητικά, αύριο θα πάρουν τις 5.000 ευρώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και έχουν ήδη υποβάλει τις αιτήσεις τους, θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται τα 5.000 ευρώ από αύριο. Αυτή είναι η ενημέρωση που έχουμε από το υπουργείο Υποδομών. Τα χρήματα αυτά θα κατατεθούν απευθείας σε λογαριασμό. Στη συνέχεια, θα συνεχίσουν να κατατίθενται αιτήσεις από όσους έχουν καταγραφεί, από τα συνεργεία του ΥΠΟΜΕΔΙ, ότι δικαιούνται τη γενική αποκατάσταση την οποία προβλέπει ο νόμος και θα υπάρξει η έκτακτη ενίσχυση των 5.000 ευρώ όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα νοικοκυριά…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όσο ελέγχονται και θα εκκαθαρίζονται δεν θα δίδονται τα χρήματα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …Αυτή είναι η ενημέρωση που έχουμε από το ΥΠΟΜΕΔΙ. Και όταν καταλήξει η διαδικασία της καταγραφής των νοικοκυριών θα ξεκινήσει η καταγραφή των επιχειρήσεων που δικαιούνται την έκτακτη ενίσχυση, η οποία θα είναι 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα έργα πότε θα ξεκινήσουν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε τα έργα υλικής αποκατάστασης των οικιών και των επιχειρήσεων ή εννοείτε…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μιλάω για τα αντιπλημμυρικά έργα γιατί ο φόβος όλων, έχουμε χειμώνα μπροστά μας. Εγώ δεν λέω ότι θα γίνουν σε μία μέρα ή σε δύο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ήδη προϋπολογισμένα από την Περιφέρεια Αττικής. Είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση και αυτό που θα κάνει η κυβέρνηση είναι να καταθέσει ένα συνολικό πλάνο για τη Δυτική Αττική, το οποίο ήδη ο Πρωθυπουργός έχει συζητήσει με τον κύριο Γιούνκερ και για το οποίο ζήτησε και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και όπως ανακοινώθηκε χθες, υπάρχει μια συζήτηση ότι θα συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από εκεί και πέρα, και ο κύριος Γιούνκερ είπε ότι θα στηρίξει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αυτή την προσπάθεια.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κάποια ευθύνη, κύριε Υπουργέ, η κυβέρνηση έχει… για αυτή την υπόθεση; Είτε με τη μορφή της κεντρικής κυβέρνησης, που είστε εσείς, είτε με την Περιφέρεια είτε με άλλο τρόπο, έχετε κάποια ευθύνη για αυτό που συνέβη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι η τραγωδία αυτή προέκυψε από συσσωρευμένα βάρη στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, τα οποία σχετίζονται και με την άναρχη οικιστική δόμηση, αλλά και με την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτά τα ξέρουμε, κύριε Υπουργέ. Είστε τρία χρόνια κυβέρνηση και η κυρία Δούρου είναι τρεισήμισι χρόνια, τον τέταρτο χρόνο διανύει, δεν μπορεί να μην έχετε κάποια ευθύνη στο μέτρο που σας αναλογεί.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι, προφανώς, όταν υπάρχει μια τραγωδία οι ευθύνες κατ’ αρχήν στρέφονται προς εκείνους, οι οποίοι κυβερνούν και οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα. Ωστόσο, θέλω να σας πω ότι είναι η πρώτη φορά μέσα στα σαράντα χρόνια της μεταπολίτευσης, όπου υπάρχει ένα πλάνο αντιπλημμυρικών έργων, το οποίο ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Και αν το συγκρίνουμε με τα προηγούμενα πλάνα, νομίζω ότι είναι τουλάχιστον 500% υψηλότερο.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν είστε κι εσείς υπερήφανος για τα αντιπλημμυρικά έργα, που έχει κάνει η κυβέρνηση, όπως ο κύριος Σπίρτζης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι στους προϋπολογισμούς, αλλά και στην υλοποίηση των έργων, έχουμε κάνει πολλά περισσότερα από ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Από εκεί και πέρα, οφείλουμε κι εμείς να επιταχύνουμε γενικά σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα. Και έχω την πεποίθηση, βεβαίως, ότι πρέπει να επιταχύνουμε τις όλες διαδικασίες, διότι γνωρίζουμε…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα, δεν θα το λέγατε εσείς, έτσι, ακριβώς, όπως το είπε ο κύριος Σπίρτζης. Δεν θα λέγατε υπερήφανος

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω ακούσει τη συγκεκριμένη δήλωση του κύριου Σπίρτζη, αλλά νομίζω ότι το υπουργείο Υποδομών έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, ώστε και να επιταχύνει, αλλά και να αυξήσει τους προϋπολογισμούς, τους οποίους –σας ξαναλέω- αν τους συγκρίνουμε με τους προϋπολογισμούς, αλλά και με τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των έργων που είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θα δούμε ότι η σύγκριση είναι συντριπτική.

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Πάμε, κύριε Τζανακόπουλε, στους πλειστηριασμούς. Είπατε, χθες, ότι η πρώτη κατοικία είναι επαρκώς προστατευμένη. Είδαμε, όμως, από τα στοιχεία ότι χθες είχαμε και πρώτες κατοικίες που εκπλειστηριάστηκαν, μέσα σ’ αυτούς τους δώδεκα πλειστηριασμούς που έγιναν και είδαμε και τον κύριο Φίλη για παράδειγμα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πού το είδατε αυτό;

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Από τα στοιχεία του ρεπορτάζ. Προκύπτει πως, μέσα σε αυτά τα δώδεκα σπίτια που εκπλειστηριάστηκαν, ένα ήταν βίλα στην Κηφισιά. Έχετε άλλη εικόνα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα ήταν βίλα στην Κηφισιά.

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς. Ένα ήταν βίλα και υπήρχαν άλλα έντεκα σπίτια, τα οποία ξέρετε πού είναι; Είναι στη Νίκαια ένα σπίτι, για παράδειγμα, 60 τ.μ..

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε στοιχείο ότι αυτό είναι πρώτη κατοικία; Έχετε στοιχείο για το ύψος του χρέους; Έχετε στοιχείο…

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Βεβαίως. Ακριβώς. Σας λέω 30.000 ευρώ σπίτι 60 τ.μ. στη Νίκαια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε ότι ήταν πρώτη κατοικία; Από πού το ξέρετε αυτό;

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Βεβαίως, προκύπτει από το ρεπορτάζ, κύριε Τζανακόπουλε. Έχετε άλλη εικόνα; Προστατεύεται η πρώτη κατοικία, κύριε Τζανακόπουλε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να κάνω ένα προκαταρκτικό σχόλιο. Το θέμα των πλειστηριασμών είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε και ως τέτοιο το αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό το οποίο ανέφερα χθες στην επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ήταν το εξής: Μετά από διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έχουμε καταλήξει σε ένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνειά τους και κατά τη διαδικασία της ρύθμισης, η οποία θα είναι ανοικτή μέχρι τις 31/12/2018, υπάρχει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για το νόμο Κατσέλη λέτε τώρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάμε για το νόμο Κατσέλη – Σταθάκη. Ο νόμος, λοιπόν, Κατσέλη – Σταθάκη, προσφέρει προστασία στην πρώτη κατοικία και ιδιαίτερα στη λαϊκή κατοικία. Το 70% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα ποσά χρέους μέχρι 200.000 ευρώ -και πρώτες κατοικίες μέχρι 200.000 ευρώ- δηλαδή, το 70% της πρώτης κατοικίας στη χώρα προστατεύεται επαρκώς. Από εκεί και πέρα…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με αυτά τα όρια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, αυτό σας λέω. Είναι το 70% της πρώτης κατοικίας που υπάρχει στη χώρα. Θεωρώ ότι εδώ…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μισό λεπτό, κύριε Υπουργέ, για να καταλάβει ο κόσμος. Σε αυτό το πλαίσιο που θέτετε τώρα και που ισχύει έτσι και αλλιώς και που το γνωρίζουμε, δεν πρόκειται να εκπλειστηριαστεί ακίνητο που θα έχει αυτές τις προϋποθέσεις και θα είναι πρώτη κατοικία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά όχι.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κανένα ακίνητο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα ακίνητο.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα, άρα ισχύει αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο σας λέω ισχύει και ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη συνεχίζει να ισχύει μέχρι τις 31/12/2018. Μπορούν τα κόκκινα δάνεια να ρυθμίζονται. Μπορούν να προστατεύονται τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο, τον οποίο διαπραγματεύθηκε η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς και πέτυχε τη συγκεκριμένη συμφωνία. Διότι πρέπει να σας πω ότι οι αρχικές απαιτήσεις των δανειστών, σε ό,τι αφορά τους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς, ήταν πολύ πιο δυσμενείς για τη λαϊκή κατοικία. Συγκεκριμένα, κατέβαζαν τα όρια και ήθελαν να προστατευθεί το 20-25% της πρώτης κατοικίας. Εμείς, μέσα από μια σειρά επιχειρημάτων, μέσα από μια σειρά συζητήσεων και διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, καταφέραμε να πείσουμε ότι και το τραπεζικό σύστημα μπορεί να προστατευθεί, αλλά και η λαϊκή κατοικία, στο 70% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μπορεί να προστατευθεί. Νομίζω ότι έτσι μπαίνει μια τάξη στη συζήτηση. Αλλά, θέλω να σας κάνω άλλο ένα σχόλιο…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εγώ βλέπω απόλυτη αταξία. Όχι στη συζήτηση, αλλά στο θέμα, έτσι όπως εξελίσσεται. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση κάθε Τετάρτη να δίνουμε ραντεβού για επεισόδια. Και χθες, μάλιστα, ξεπεράστηκε και το όριο. Κοντέψαμε χθες να έχουμε θύματα εκεί. Είδατε ότι είχαμε και έναν πρώην δήμαρχο, τον κύριο Μπαρτζώκα, να μεταφέρεται τραυματίας στο νοσοκομείο. Είδαμε χημικά, λέει το ρεπορτάζ ότι έπεσαν μέσα σε κλειστό χώρο, πράγμα πάρα πολύ επικίνδυνο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, όπως είναι οι αναγκαστικοί πλειστηριασμοί, σε έναν βαθμό είναι κατανοητή η ένταση. Ωστόσο, πρέπει να βάλουμε τα πράγματα, κατά τη γνώμη μου, στη θέση τους. Είναι εντελώς διαφορετικό να εκπλειστηριάζονται με αναγκαστικό τρόπο βίλες κόστους 1,5 εκατομμυρίου και εντελώς διαφορετικό να εκπλειστηριάζεται πρώτη κατοικία μιας λαϊκής οικογένειας. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα και νομίζω ότι αυτό…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα, είπατε ότι της λαϊκής οικογένειας δεν εκπλειστηριάζεται…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για αυτό σας λέω…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μόνο βίλες βλέπουμε εδώ; Γιατί είδα τα στοιχεία και ανησύχησα. Δεν είναι μόνο βίλες από ό,τι είδα, κύριε Υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο προκύπτει από τα στοιχεία είναι ότι έχουμε υψηλότατα ποσά χρέους, υψηλότατες αξίες των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται και αυτό θα πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη τους και οι πολίτες που αντιδρούν. Εγώ αυτό μόνο έχω να δηλώσω στο συγκεκριμένο ζήτημα και να επαναλάβω τη δέσμευση, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι κατανοητό αυτό που λέτε, αλλά αυτά τα επεισόδια θα συνεχίσουν να γίνονται κάθε Τετάρτη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο η Ελληνική Αστυνομία έχει ως εντολή είναι, από τη μία μεριά, να προστατεύσει τους πλειστηριασμούς και, από την άλλη μεριά, να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μην οξυνθεί η κατάσταση και να μην ενταθούν οι συγκρούσεις. Τώρα, εάν η Αστυνομία σε οποιαδήποτε φάση υπερβαίνει τον ρόλο της, αυτό είναι ζήτημα το οποίο θα πρέπει να ελέγξει και το Υπουργείο και η ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό να είστε βέβαιοι ότι θα κάνουμε.

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι δικαιολογημένες, ωστόσο, λέτε, οι διαμαρτυρίες σε έναν βαθμό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα δικαιολογημένες. Είπα είναι κατανοητές, ωστόσο για ένα ευαίσθητο θέμα, όπως είναι πλειστηριασμοί. Ωστόσο, θα πρέπει και οι πολίτες που αντιδρούν να λάβουν υπόψη τους για ποια ακίνητα μιλάμε, για ποια χρέη μιλάμε, για ποιες κοινωνικές κατηγορίες μιλάμε. Και από εκεί και πέρα, ο καθένας, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, όπως και η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και η Δικαιοσύνη και οι συγκεκριμένοι πολίτες που αντιδρούν και ανήκουν σε συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις κρίνονται.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Υπουργέ, όμως, τα χαϊδέψατε αυτά τα κινήματα, σας θυμίζω. Και δεν μιλάω μόνο για το πρώτο εξάμηνο, σίγουρα, γιατί μετείχαν και στελέχη σας, όπως μετέχουν και τώρα κάποια πρώην στελέχη σας, «Κωνσταντοπούλου και ΣΙΑ». Αλλά και μετά, συνεχίσατε το σύνθημα: «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και αισθάνθηκαν αυτοί οι άνθρωποι, δικαίως ή αδίκως ότι δεν έχουν καμία προστασία. Έχετε μετανιώσει για αυτή την ανοχή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπε προηγουμένως και ο κύριος Κυρίτσης πως το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» είναι προφανές ότι ως πολιτικό σύνθημα υπονοεί την λαϊκή κατοικία. Δεν εννοεί τις βίλες της Κηφισιάς. Με αυτή την έννοια δεν νιώθω απομακρυσμένος από το συγκεκριμένο σύνθημα.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα το ξαναλέγατε, δηλαδή, και σήμερα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η λαϊκή κατοικία δεν πρέπει να καταλήξει στα χέρια των τραπεζών. Αυτό είναι δεδομένο και είναι και δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπήρξε ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα που ζούμε σήμερα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε ανοχή;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στην ένταση, στα επεισόδια, στους προπηλακισμούς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση, αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει είναι και να προστατεύσει τους συμβολαιογράφους και τη διαδικασία των πλειστηριασμών των συγκεκριμένων ακινήτων, για τα οποία μιλήσαμε προηγουμένως, αλλά την ίδια στιγμή να μην οξύνει και τις εντάσεις. Αυτή είναι η προσπάθειά μας και πάνω σ’ αυτό θα κριθούμε, όπως κρίνονται και όλοι.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι στόχοι, επομένως, θα τηρηθούν, που έχετε συμφωνήσει με την τρόικα, γιατί μαθαίνουμε ότι τώρα θα είναι γύρω στους 700 τον μήνα και από 1/1/2018 θα διπλασιαστούν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ λιγότεροι από όσους γίνονταν την περίοδο 2012-2014.

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι εφικτοί αυτοί οι στόχοι ωστόσο, που έχουν τεθεί τώρα, κύριε Τζανακόπουλε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό εξαρτάται από το αν υπάρχει ενδιαφέρον για τα ακίνητα τόσο μεγάλων ποσών από την ελληνική αγορά.

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Πάμε λίγο στην ιστορία με τη Σαουδική Αραβία, κύριε Τζανακόπουλε, για να καταλάβουμε λίγο στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα, αν η συμφωνία έχει ματαιωθεί, εάν έχει κλείσει οριστικά αυτό το κεφάλαιο ή αν περιμένουμε κάτι ακόμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν δύο πράγματα, τα οποία πρέπει να συζητήσουμε σε σχέση με τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Το πρώτο είναι ότι για μας η όλη σκανδαλολογική συζήτηση, αυτή η τοξική συζήτηση την οποία προκάλεσε η αξιωματική αντιπολίτευση με ευθύνη και του ίδιου του αρχηγού της, αλλά και καθοδηγούμενη κατά τη γνώμη μας από συγκεκριμένα εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, θεωρείτε για μας λήξασα.

Το δεύτερο σχόλιο που μπορώ να κάνω είναι ότι, σε σχέση με τη συμφωνία, από τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία φαίνεται, και εξαιτίας του θορύβου που έχει προκληθεί, να μην ενδιαφέρεται πλέον για τη συγκεκριμένη αγορά, η συμφωνία παραμένει παγωμένη. Και το τρίτο σχόλιο που θέλω να κάνω είναι ότι περιμένουμε και τις συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές που θα βγουν από το Ευρωκοινοβούλιο κατά τη σημερινή συζήτηση. Είναι δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευθεί από ένα πιθανό ψήφισμα, το οποίο θα επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία, καθώς έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην σεβαστούμε…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επομένως, θα προτιμούσατε να ματαιωθεί αυτή η πώληση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει να κάνει με το τι προτιμάμε και το τι δεν προτιμάμε. Σας είπα ότι εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας, αυτή τη στιγμή, και εξαιτίας του θορύβου που έχει προκληθεί γύρω από αυτή την υπόθεση, δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για να συνεχιστεί η διαδικασία. Επομένως, η συμφωνία αυτή, αυτή τη στιγμή, είναι παγωμένη. Αναμένουμε και τις σχετικές…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τον κύριο Παπαδόπουλο, το γνωρίζετε εσείς αυτό το πρόσωπο; Γιατί βλέπω από την αρχή εδώ…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν τον ξέρω τον κύριο Παπαδόπουλο. Ο κύριος Παπαδόπουλος λειτουργούσε ως πληρεξούσιος…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το λέω, γιατί αποκαλύπτει ένα έγγραφο σήμερα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» που αναφέρει ότι από τον Μάρτιο του 2017 γνώριζε η κυβέρνηση -και φαίνεται στο έγγραφο- την ύπαρξη αυτού του διαμεσολαβητή θέλετε, πληρεξούσιου, όπως θέλετε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να καταλάβετε το εξής: Ο κ. Παπαδόπουλος υπήρξε πληρεξούσιος του κράτους της Σαουδικής Αραβίας. Ως τέτοιος, είναι πιθανόν να συνομιλούσε με την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά ακριβώς ως πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας, το αν τον γνώριζε η ελληνική κυβέρνηση ή δεν τον γνώριζε, ως πληρεξούσιος ενός άλλου κράτους, ο οποίος συμμετέχει σε μια διακρατική συμφωνία και ο οποίος εκπροσωπεί το συγκεκριμένο κράτος για τη σύναψη της συγκεκριμένης διακρατικής συμφωνίας, είναι πιθανόν να συνομιλούσε και με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά αυτό, στο πλαίσιο ακριβώς της εκπροσώπησης ενός ξένου κράτους για τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας. Επομένως, δεν κατανοώ ποιο είναι το θέμα αυτή τη στιγμή. Δεν βλέπω κάποια νέα αποκάλυψη αυτή τη στιγμή.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτά ειπώθηκαν και στη Βουλή. Πέρα, όμως, από αυτό, βλέπω ότι βγάζετε άλλες γωνίες, όμως, πάνω σε αυτό το θέμα. Πάτε να εμπλέξετε και τη σύζυγο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Έχετε κάποια στοιχεία γι’ αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς θέτουμε ερωτήματα.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όταν θέτετε ερωτήματα, κύριε Υπουργέ, αυτή είναι παλιά τέχνη, τώρα, την ξέρουμε όλοι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω πάρα πολύ συγκεκριμένα: Προέκυψε μετά την ομιλία του Πρωθυπουργό στο Κοινοβούλιο την Δευτέρα (27/11) ότι η πηγή, η οποία παρείχε πληροφορίες και αμφισβητούσε την αξιοπιστία των εγγράφων, αλλά και το γεγονός ότι ο κ. Παπαδόπουλος ήταν πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας, δεν ήταν κάποιος Σαουδάραβας πρίγκιπας ή κάποιο μέλος της Σαουδαραβικής κυβέρνησης, ήταν ένας κύριος ονόματι Τζον Σφακιανάκης, δηλαδή ένας Έλληνας. Και προέκυψε, στη συνέχεια, ότι ο συγκεκριμένος κύριος Σφακιανάκης συμμετέχει στην ίδια μη κυβερνητική οργάνωση – η οποία δεν είναι και καμία τεράστια κυβερνητική οργάνωση, όπως καταλαβαίνετε- το Endeavor Saudi Arabia, στο ελληνικό τμήμα της οποίας είναι αντιπρόεδρος και ιδρυτικό μέλος η κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και τι σημαίνει αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …Και εμείς ρωτάτε; Υπάρχει σχέση του κ. Σφακιανάκη με την κυρία Μητσοτάκη; Η κυρία Μητσοτάκη αποφάσισε να απαντήσει στη συγκεκριμένη ερώτηση με μια εξώδικη δήλωσή της…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα, έτσι όπως ρωτάτε, κύριε Υπουργέ, είναι σαν να ρίχνετε βορρά στην κοινή γνώμη ένα όνομα, για το οποίο δεν γνωρίζετε αν υπάρχει κάποια σχέση. Η ίδια, βέβαια, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη εναντίον σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς έκανε, την καλωσορίζω.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εάν σας μηνύσει, θα πάτε στα δικαστήρια;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θα κάνω; Δεν θα πάω;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν ξέρω. Βέβαια, εσείς δεν προστατεύεστε. Μπορεί και να πάτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά θα πάω και εκεί νομίζω ότι θα υπάρξει ένας πολύ ενδιαφέρον διάλογος, εάν και θεωρώ ότι ο τόπος…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δηλαδή, θεωρείτε ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία, κύριε Υπουργέ; Γιατί κάτι αφήνετε να αιωρείται…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο τόπος του διαλόγου, ο φυσικός τόπος του διαλόγου σε μια Δημοκρατία, είναι το Κοινοβούλιο, είναι η δημόσια σφαίρα, δεν είναι τα δικαστήρια. Εάν η κυρία Μητσοτάκη επιλέξει ένας άλλον τόπο για τη διεξαγωγή του…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα πάτε, λοιπόν. Επομένως, λέτε ότι θα πάτε στα δικαστήρια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά και θα πάω και με πολύ μεγάλη χαρά θα συνομιλήσω με τους δικηγόρους της κυρίας Μητσοτάκη.

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Έχουμε αφήσει λίγο, λόγω όλων των άλλων ζητημάτων, κύριε Τζανακόπουλε, τα της οικονομίας. Πάμε να δούμε, λοιπόν, πότε κλείνει η τρίτη αξιολόγηση και αν θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ότι θα κλείσει χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα, είναι απολύτως δεδομένο. Έχει ειπωθεί, τόσο από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και από τη μεριά των θεσμών, όσο και από τη μεριά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι δεν υπάρχει θέμα δημοσιονομικών μέτρων για το 2018.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα έρθουν μετά τα μέτρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε; Εννοείτε αυτά που αφορούσαν τη δεύτερη αξιολόγηση; Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μισό λεπτό, να το πείτε καθαρά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να το πούμε καθαρά, λοιπόν.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λέει η Τρόικα, λοιπόν, πιέζει το μέτρο για τη μείωση του αφορολογήτου, που είναι να έρθει το 2019, να έρθει έναν χρόνο νωρίτερα. Έτσι δεν είναι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δεν το έχει πει.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είστε σίγουρος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εάν δεν πιάσουμε τους στόχους, εννοώ. Του 2020 και του 2019 αν δεν πιαστεί ο στόχος του 3,5%.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει στον νόμο, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης η εξής πρόβλεψη: ότι εάν το 2018 δεν πιαστεί το 3,5%, το οποίο αποτελεί και τον στόχο του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα πρέπει αυτό να οδηγήσει στο να μην εφαρμοστούν τα αντίμετρα του 2019. Αν είμαστε, δηλαδή, στο 2,5%. Αν είμαστε στο 1,5%, τότε, όχι μόνο δεν θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα, αλλά θα έρθουν μπροστά τα μέτρα τα οποία έχουν ψηφιστεί.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επομένως, υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητάμε, όμως, για ένα όχι απίθανο, αλλά αδύνατο ενδεχόμενο. Ήδη, η ελληνική οικονομία το 2017 θα σημειώσει και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που θα είναι πολύ κοντά στο 2% και φυσικά μια υπέρβαση στον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, η οποία μας έδωσε τη δυνατότητα –και θα το συζητήσουμε, φαντάζομαι, στη συνέχεια- να δώσουμε και κοινωνικό μέρισμα. Τώρα, για να επιστρέψουμε…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τις αντικειμενικές θα τις προλάβετε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα όσα προβλέπονται στη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης και τη διαδικασία ολοκλήρωσης του προγράμματος, θα πρέπει να γίνουν εντός του χρονοδιαγράμματος, δηλαδή μέχρι και τον Αύγουστο του 2018.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα είναι με νέες τιμές, με νέες αντικειμενικές; Ο ΕΝΦΙΑ του 2018;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή, δεν θέλω να μπω σε τεχνική λεπτομέρεια…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα, δεν είναι λεπτομέρεια αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό να σας πω: Όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, οι οποίες εκκίνησαν προχθές με τους επικεφαλής των θεσμών για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, θα μπορέσουμε να κάνουμε επίσημες ανακοινώσεις. Αυτή τη στιγμή, ακόμη συζητάμε για το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας, έτσι ώστε να μπορέσουν να οριστούν και τα χρονοδιαγράμματα και τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μιλάτε για τον Ιανουάριο; Μέσα στον Ιανουάριο θα έχουμε τελειώσει, πιστεύετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε τη δυνατότητα να καταλήξουμε σε κείμενο τεχνικής συμφωνίας μέχρι και το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Δεν θέλω να το προεξοφλήσω. Οι διαπραγματεύσεις είναι πάντοτε δυναμικές. Οι συζητήσεις που διεξάγονται είναι πάρα πολύ εντατικές. Υπάρχει, λοιπόν, πολύ μεγάλη δυνατότητα, όπως είπαν και οι υπουργοί που εμπλέκονται καθημερινά με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, να καταφέρουμε να καταλήξουμε σε κείμενο τεχνικής συμφωνίας πάρα πολύ σύντομα. Ωστόσο, από τη θέση μου δεν θέλω να το προεξοφλήσω. Υπάρχει, όμως, πολύ μεγάλη πιθανότητα να είμαστε έτοιμοι. Σε κάθε περίπτωση, τον Ιανουάριο, εκτιμώ ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης για να περάσουμε, πια, στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πρόγραμμα.

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Τον Αύγουστο, λοιπόν, του 2018, βγαίνουμε, κύριε Τζανακόπουλε, από το πρόγραμμα. Όμως, ο κόσμος λέει «ωραία, βγαίνουμε από το πρόγραμμα. Πάει καλά η οικονομία. Υπάρχουν κάποια θετικά δείγματα, τουλάχιστον προς το παρόν». Φόροι θα μειωθούν; Έχετε τέτοιο πλάνο; Θα είναι ελεύθερο το περιβάλλον μετά, ώστε να μειώσετε τους φόρους;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στη διαδικασία εξόδου από το πρόγραμμα, θα υπάρξουν συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και με κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για να προσδιοριστεί το πλαίσιο εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά τον Αύγουστο του 2018. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω με πάσα βεβαιότητα είναι ότι θα υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα πεδία ελευθερίας από ό,τι υπάρχουν σήμερα. Το δεύτερο σχόλιο που θέλω να κάνω είναι ότι, όπως έχει πει και το υπουργείο Οικονομικών, αλλά όπως προβλέπεται και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής, έχουν προβλεφθεί ήδη φοροελαφρύνσεις για τα έτη από το 2018 και μετά, οι οποίες σχετίζονται με την υπεραπόδοση, την οποία προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών για την ελληνική οικονομία. Οι φοροελαφρύνσεις αυτές θα σχετίζονται πιθανότατα και με τον ΦΠΑ και με κάποιες σταδιακές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να προσανατολιστούμε περισσότερο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και λοιπά.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι πολύ αόριστα πράγματα αυτά που μας λέτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά, βεβαίως, είναι αόριστα, γιατί κύριε Οικονόμου βρισκόμαστε, ακόμα, σε μια φάση προκαταρκτική…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το λέω, γιατί εγώ άκουσα την αξιωματική αντιπολίτευση να θέτει συγκεκριμένους στόχους και να λέει «30% σε δύο χρόνια», μιας και είπατε για τον ΕΝΦΙΑ, μείωση στις επιχειρήσεις τόσο, στον ΦΠΑ τόσο…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να λέει ό,τι θέλει, ακριβώς ως αντιπολίτευση. Αυτό το οποίο θα πρέπει να μας πει είναι με ποιον τρόπο αυτού του τύπου οι φοροελαφρύνσεις θα καλυφθούν, διότι θα παράξουν φυσικά και δημοσιονομικά αποτελέσματα τέτοια, που είναι πάρα πολύ πιθανό να μας βγάλουν εκτός των στόχων, οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί.

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Υπερφορολογείται ο Έλληνας, τώρα, κύριε Τζανακόπουλε και η μεσαία τάξη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν συγκεκριμένα στρώματα, τα οποία έχουν σηκώσει πάρα πολύ μεγάλα βάρη κατά την περίοδο της κρίσης. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Αυτό το οποίο υπάρχει είναι μια ανισοκατανομή των φόρων. Αν δείτε τη συνολική φορολογική επιβάρυνση στην ελληνική οικονομία, θα βγάλετε πολύ εύκολα το συμπέρασμα με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ ότι βρίσκεται περίπου στον μέσο όρο της φορολογικής επιβάρυνσης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Ωστόσο, αυτό το οποίο είναι ένα πραγματικό ζήτημα, είναι η κατανομή του φορολογικού βάρους. Πράγματι, υπάρχουν μεσαία στρώματα, όχι όλα τα μεσαία στρώματα –εδώ πρέπει να είμαστε πάρα πολύ σαφείς…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τι ορίζετε ως μεσαίο στρώμα; Πώς το ορίζετε αυτό οικονομικά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, δεν θα μπούμε σε κοινωνιολογικές αναλύσεις.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, θα μπούμε σε οικονομική ανάλυση, όχι σε κοινωνιολογική. Ποιο ποσό, μέχρι ποιο θεωρείτε ότι είναι μεσαίο στρώμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι τα μεσαία στρώματα είναι εκείνα τα οποία κινούνται μεταξύ 20.000 ευρώ το χρόνο και 40.000 ευρώ το χρόνο. Πράγματι, έχουν μια έντονη οικονομική επιβάρυνση. Ωστόσο, αυτό το οποίο θα πρέπει να συνυπολογίσετε σε αυτή την ιστορία είναι ότι ο φοροεισπρακτικός και φοροελεγκτικός μηχανισμός του ελληνικού κράτους έχει διαρθρωτικές αδυναμίες και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα απόκρυψης φορολογητέας ύλης. Επομένως, δεν είναι πάρα πολύ εύκολο να κάνουμε αυτή τη συζήτηση μέσα σε τρία λεπτά.

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Συνειδητά έχει υπερφορολογηθεί η μεσαία τάξη, όπως έχει πει το οικονομικό επιτελείο και ο επικεφαλής του;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει πει ακριβώς αυτό το οικονομικό επιτελείο. Το οικονομικό επιτελείο είπε ότι εξαιτίας των συγκεκριμένων δομικών χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού φορολογικού μηχανισμού, έχουν συσσωρευτεί περισσότερα βάρη από όσα θα έπρεπε σε ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει και προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να το διορθώσει.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάμε παρακάτω κύριε Υπουργέ. Δεν προλαβαίνουμε. Έχουμε το θέμα του μερίσματος που εξελίσσεται. Άκουσα την υπουργό, χθες, να λέει «γύρω στις 15 του μηνός»…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι γύρω στις 15. Η υπουργός ήταν πάρα πολύ σαφής. Στις 15 του μηνός θα καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα σε όσους έχουν προλάβει να κάνουν αιτήσεις και σε όσες αιτήσεις έχουν καταφέρει να…

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα, σε όλους μαζί.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχάς, αυτός είναι ο στόχος. Θα δούμε αν θα καταφέρουμε να τον επιτύχουμε.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχει πολλές αδικίες, βέβαια. Τις αναδεικνύουμε κάθε ημέρα. Πάρα πολλές αδικίες, κύριε Υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ άκουσα για τις αδικίες, τις οποίες λέτε. Αυτό το οποίο, όμως, πρέπει να συγκρατήσουμε είναι το εξής: Ότι το κοινωνικό μέρισμα, με βάση τις προκαταρκτικές έρευνες που έχουμε κάνει, αφορά 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά και 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Τούτο σημαίνει ότι προφανώς υπάρχουν και 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι δεν θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα. Μέσα σε αυτούς είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται μόνο για πλούσιους ή για μέλη της ανώτατης τάξης. Άρα, λοιπόν, θέλω να σας πω ότι εμείς προσπαθήσαμε…

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Μισό λεπτό, κύριε Τζανακόπουλε. Μιλάμε για τρανταχτές αδικίες. Δηλαδή, οι φιλοξενούμενοι, για παράδειγμα, είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, εντάξει. Γνωρίζουμε το θέμα με τους φιλοξενούμενους. Υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα εκεί. Αυτό το οποίο μπορούμε να σας πούμε είναι ότι…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Διορθώσεις επιδέχεται;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …διορθώσεις τεχνικού χαρακτήρα γίνονται διαρκώς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Από εκεί και πέρα, για διορθώσεις ουσίας δεν γνωρίζω και δεν νομίζω ότι το υπουργείο Οικονομικών και τα άλλα αρμόδια υπουργεία σκοπεύουν να κάνουν διορθώσεις ουσίας σε ό,τι αφορά το κοινωνικό μέρισμα.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τελευταία ερώτηση. Κλείνουμε, κύριε Υπουργέ. Είχαμε, χθες, μια ερώτηση 14 βουλευτών της Ν.Δ., που επαναφέρουν το θέμα του παράνομου τζόγου, του ηλεκτρονικού τζόγου στο Ίντερνετ, δηλαδή, τις στοιχηματικές εταιρείες, τους ελέγχους που πρέπει να κάνετε εκεί, το νομοθετικό πλαίσιο που δεν έχετε φέρει από ό,τι φαίνεται. Και ρωτούν, επιπλέον αυτού, εάν μέσα σε αυτούς που ελέγχονται φορολογικώς υπάρχουν κάποιοι ιδιοκτήτες αυτών των εταιρειών ή και μέτοχοι αυτών, αν θέλετε, που ταυτόχρονα είναι και ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Υπάρχουν τέτοια στοιχεία, τέτοια φαινόμενα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το ξέρω αυτό. Μπορώ να σας πω ότι η ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών έχουν κάνει μια συνολική επεξεργασία σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση του παράνομου τζόγου. Δηλαδή, τη διευθέτηση όλου του τοπίου, το οποίο πρέπει να σας πω ότι είναι τουλάχιστον 15 χρόνια σε κατάσταση μη ρύθμισης, όπως είναι…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάλι σε συμψηφισμό θα πάτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν πάω σε συμψηφισμούς.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ήταν και πριν. Όλα ήταν πριν. καταδικάστηκαν αυτά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά τον ίδιο τρόπο που δεν υπήρχε ρυθμιστικό πλαίσιο και στα ΜΜΕ. Η δική μας βούληση είναι, έναν-έναν τους τομείς και ένα-ένα τα πεδία, τα οποία με σκοπιμότητα είχαν τεθεί εκτός ρύθμισης, να προσπαθήσουμε να τα ρυθμίσουμε.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας ρώτησα και πριν και δεν απαντάτε. Γνωρίζετε εάν υπάρχουν τέτοιοι επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες, που έχουν ταυτόχρονα και Μέσα Ενημέρωσης; Γιατί αυτό είναι ένα πρόβλημα, ξέρετε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, δεν το γνωρίζω, όχι.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν το γνωρίζετε, μάλιστα.

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ.

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Τη στιγμή που η ΝΔ επιχειρεί να δηλητηριάσει τη δημόσια ζωή με ανυπόστατες καταγγελίες και με μια τοξική αντιπολιτευτική τακτική, η Kυβέρνηση συνεχίζει να προετοιμάζει το έδαφος για την οριστική έξοδο από την κρίση και την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές τον Αύγουστο του 2018:

2η ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

→ Χτες το απόγευμα ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που είχε εκκινήσει στις 15 Νοεμβρίου. Πρόκειται στην πραγματικότητα για την 2η επιτυχή έξοδο στις αγορές μετά από αυτήν του Ιουλίου.

→ Κατά τη διαδικασία ανταλλάχτηκαν ομόλογα ύψους περίπου 25,5 από μια δεξαμένη 29,6 δις. Η εθελοντική δήλαδη συμμετοχή άγγιξε το 86,1% γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη συναλλαγή μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συναλλαγές που έχουν γίνει ποτέ.

→ Συγκεκριμένα ανταλλάχτηκαν 20 ομόλογα του PSI με 5 νέα τυπικά ομόλογα λήξης από το 2023 μέχρι το 2042. Η ανταλλαγή αυτή κλείνει οριστικά τον κύκλο που άνοιξε το PSI και σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία.

ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 3η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

→ Ξεκίνησε χθες ο νέος κύκλος επαφών στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την 3η αξιολόγηση όπου διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει.

→ Όλες πλέον οι πλευρές συντείνουν στο ότι πολύ σύντομα θα γίνουν τα οριστικά βήματα ώστε να ολοκληρωθεί, χωρίς την παραμικρή πιθανότητα νέων δημοσιονομικών μέτρων, η διαδικασία και να ενταθούν οι πολιτικές και τεχνικές συνομιλίες για τον οριστικό τερματισμό του προγράμματος.

ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

→ Για 2η συνεχή χρονιά η κυβέρνηση προχωρά στη διανομή κοινωνικού μερίσματος, 2λάσιο από το περσινό, ύψους 1,4 δις. ευρώ σε σχεδόν 4 εκατομ. πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

→ Η διαδικασία των αιτήσεων για την διανομή του μερίσματος συνεχίζεται απρόσκοπτα. Μέχρι το πρωί είχαν κατατεθεί 1.223.116 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί 527.593.

→ Η ηλεκτρονική πλατφόρμα κατάθεσης των αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου και το μέρισμα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων σε κάθε περίπτωση πριν από τα Χριστούγεννα.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

→ Ξεκινήσε από σήμερα στο Δημαρχείο της Μάνδρας & στο ΚΕΠ της Νέας Περάμου, η υποδοχή των αιτήσεων των πληγέντων νοικοκυριών για την καταβολή του έκτακτου επιδόματος που προβλέπεται να αρχίσει εντός 2 ημερών. Κατόπιν θα ακολουθήσει η διαδικασία για την αποζημίωση των επιχειρήσεων.

→ Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία την Παρασκεύη να συζητήσει με τον Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Κύριο Γιούνκερ για την πρωτοβουλία εκπόνησης ενός 5ετούς σχεδίου αντιπλημμυρικών έργων σε συνεραγασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενώ ζήτησε την στήριξη της επιτροπής.

→ Το σχέδιο αυτό αλλά και μια συνολική δέσμη μέτρων για την αναβάθμιση της περιοχής θα συζητηθούν αναλυτικά με όλους τους εμπλεκόμενους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση σε έκτακτο αναπτυξιακό συνέδριο που θα διοργανώσει η Κυβέρνηση στην Ελευσίνα στις 16 & 17 Δεκεμβρίου.

ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

→ Δημοσιεύτηκε χθες η προκήρυξη του ΕΣΡ για τη δημοπρασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας. Μια δέσμευση της κυβέρνησης που πολεμήθηκε λυσσαλέα, αλλά γίνεται πλέον πράξη.

→ Μπαίνει έτσι ένα τέλος στην άνευ τιμήματος εκμετάλλευση του φάσματος, ενός περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού λαού. Μπαίνουν κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο, στην πολιτική ζωή, την ποιότητα του τηλεοπτικού προγράμματος,αλλά και τις εργασιακές σχέσεις στα τηλεοπτικά μέσα.

 

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Κυρίες και Κύριοι,

Τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να δηλητηριάσει τη δημόσια ζωή με γραφική σκανδαλολογία, ανυπόστατες καταγγελίες και με μια τοξική αντιπολιτευτική τακτική, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει χωρίς θριαμβολογίες, να προετοιμάζει το έδαφος για την οριστική έξοδο από την κρίση και την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές χρήματος τον Αύγουστο του 2018.

Χθες το απόγευμα είχαμε ένα γεγονός, που δυστυχώς πέρασε απαρατήρητο από μεγάλη μερίδα του Τύπου, αν και είναι μείζονος σημασίας για την πορεία της χώρας.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, η οποία είχε ξεκινήσει στις 15  Νοεμβρίου.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για την δεύτερη επιτυχή έξοδο στις αγορές μετά από αυτήν του Ιουλίου και η οποία στοχεύει στην αναδιαμόρφωση του προφίλ του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί ευκολότερα διαπραγματεύσιμο στις διεθνείς αγορές.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, επιτεύχθηκαν οι κεντρικοί στόχοι που είχαν τεθεί. Η εξομάλυνση και κανονικοποίηση της αγοράς ομολόγων με την απορρόφηση των μη  τυπικών ομολόγων του PSI, επίσης έγινε μια σημαντική ένεση ρευστότητας και το ελληνικό χρέος κατέστη πιο ελκυστικό για τους μη μοχλευμένους επενδυτές.

Κατά τη διαδικασία ανταλλάχτηκαν ομόλογα ύψους περίπου 25,5 δισ. ευρώ από μια δεξαμενή 29,6 δισ. Η εθελοντική δηλαδή συμμετοχή άγγιξε το 86,1% ,γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη συναλλαγή μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συναλλαγές που έχουν γίνει ποτέ.

Συγκεκριμένα ανταλλάχτηκαν 20 ομόλογα του PSI με 5 νέα τυπικά ομόλογα λήξης από το 2023 μέχρι το 2042.

Η ανταλλαγή αυτή κλείνει οριστικά τον κύκλο που άνοιξε το PSI και σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως είχε δεσμευτεί μετά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017, θα συνεχίσει με τεχνική επάρκεια και υπευθυνότητα την μεγάλη προσπάθεια για την διαμόρφωση των συνθηκών, ώστε από τον Αύγουστο του 2018 να μην είναι αναγκαία  η στήριξη του επίσημου τομέα για την εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Ακριβώς στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε από χθες και ο νέος κύκλος επαφών στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση.

Διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει και πλέον όλες οι πλευρές συντείνουν ότι πολύ σύντομα θα γίνουν τα οριστικά βήματα ώστε να ολοκληρωθεί, χωρίς την παραμικρή πιθανότητα νέων δημοσιονομικών μέτρων, η διαδικασία της γ’ αξιολόγησης , ώστε να ενταθούν και οι πολιτικές και τεχνικές συνομιλίες για τον οριστικό τερματισμό του προγράμματος.

Η πορεία όμως για την έξοδο από το πρόγραμμα δεν μπορεί παρά να έχει στόχο και την άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης, αλλά και την στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στη  διανομή  κοινωνικού μερίσματος διπλάσιου από του περσινού, ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται απρόσκοπτα η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων για την διανομή του μερίσματος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι σήμερα στις 10 το πρωί, είχαν κατατεθεί 1.223.116 αιτήσεις και είχαν εγκριθεί 527.593. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα κατάθεσης των αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου και το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων σε κάθε περίπτωση πριν από τα Χριστούγεννα.

 

Σε ότι αφορά τώρα τις διαδικασίες αποκατάστασης στη Δυτική Αττική, έχουν ήδη ολοκληρωθεί με τη συνδρομή του Υπουργείου Υποδομών και σε ελάχιστο χρόνο, όλες οι αυτοψίες και η καταγραφή των ζημιών.

Χθες εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή του επιδόματος των 5000 ευρώ στα νοικοκυριά και των 8000 ευρώ στις επιχειρήσεις που επλήγησαν.

Σήμερα κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών έχουν ξεκινήσει να δέχονται τις αιτήσεις των πληγέντων στο Δημαρχείο της Μάνδρας, αλλά και στο ΚΕΠ της Νέας Περάμου.

Η καταβολή του έκτακτου επιδόματος στα νοικοκυριά προβλέπεται να αρχίσει εντός των επόμενων δύο ημερών.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσθετης αποζημίωσης των νοικοκυριών θα ακολουθήσει και η διαδικασία για την πρόσθετη αποζημίωση των επιχειρήσεων που επλήγησαν.

Επίσης, σε ό,τι αφορά το συνολικό σχέδιο αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής ,ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία την προηγούμενη Παρασκευή να συζητήσει με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κύριο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, για την πρωτοβουλία εκπόνησης ενός πενταετούς σχεδίου αντιπλημμυρικών έργων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ζήτησε την στήριξη της επιτροπής στο σχέδιο αυτό.

Αυτό το σχέδιο, αλλά και μια συνολική δέσμη μέτρων για την αναβάθμιση της περιοχής, θα συζητηθούν αναλυτικά με όλους τους εμπλεκόμενους παραγωγικούς φορείς αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση σε έκτακτο αναπτυξιακό συνέδριο που θα διοργανώσει η Κυβέρνηση στην Ελευσίνα στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.

Τέλος, δημοσιεύτηκε χθες η προκήρυξη του ΕΣΡ για τη δημοπρασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.

Μια δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία πολεμήθηκε λυσσαλέα, αλλά πλέον γίνεται πράξη.

Μπαίνει έτσι ένα τέλος στην άνευ τιμήματος εκμετάλλευση του φάσματος, ενός περιουσιακού δηλαδή στοιχείου του ελληνικού λαού.

Μπαίνουν κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο, στην πολιτική ζωή, στην ποιότητα του τηλεοπτικού προγράμματος, αλλά κυρίως στις εργασιακές σχέσεις στα τηλεοπτικά μέσα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει συγκεκριμένα έξτρα-δέσμη μέτρων για την προστασία νοικοκυριών από πλειστηριασμούς ή θεωρεί πως ό,τι προβλέπεται έως τώρα είναι επαρκές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης έχει γίνει σαφές και από τα πλέον αρμόδια χείλη, τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τον υπουργό Οικονομικών, ότι η βασική μέριμνα, την οποία έχουμε, είναι η προστασία της λαϊκής κατοικίας. Όπως γνωρίζετε, μέχρι τις 31/12/2018 (εκ παραδρομής ειπώθηκε ότι η σχετική προθεσμία λήγει στις 31/12/2017) υπάρχει η δυνατότητα για υποβολή αίτησης, ώστε κάποιος να ενταχθεί στον νόμο Σταθάκη, ο οποίος στοχεύει στην προστασία ακριβώς της λαϊκής κατοικίας με συγκεκριμένα κριτήρια. Από εκεί και πέρα, εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και ό,τι είναι δυνατόν, ακριβώς για την επίτευξη αυτού του στόχου. Τούτο, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει, τη στιγμή που προστατεύεται η λαϊκή κατοικία, να δίνεται και η δυνατότητα σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να μην αποπληρώνουν τα δάνειά τους, πράγμα το οποίο, όπως γνωρίζετε, εφόσον συμβεί θα καταλήξει και πάλι να επιβαρύνει τους έλληνες φορολογούμενους. Από τη δική μας πλευρά, θεωρούμε πως έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Στη βάση αυτών ακριβώς των μέτρων που είχαμε δεσμευτεί, συνεχίζουμε να πορευόμαστε και θεωρούμε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και από τους πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονται. Διότι είναι εντελώς διαφορετικό να προστατεύει κανείς τη λαϊκή κατοικία και εντελώς διαφορετικό να προστατεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που συνήθως έχουν ακίνητα τα οποία είναι εξαιρετικά μεγάλης αξίας και τα οποία καταλήγουν, κατά τη γνώμη μου, πέραν των προθέσεων των ανθρώπων και των πολιτών, οι οποίοι συμμετέχουν στα κινήματα εναντίον των πλειστηριασμών, να προστατεύονται από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης που κινητοποιούν οι τράπεζες. Νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να κινούμαστε, τόσο μέχρι τη λήξη του προγράμματος, αλλά και στη συνέχεια.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα συνεχιστεί η προστασία των πρώτων κατοικιών από πλειστηριασμούς μέχρι τις 300.000 ευρώ; Και επίσης, το μέτρο αυτό, αυτή η πολιτική σας, θα ισχύσει και μετά το 2018;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι μέχρι τις 31/12/2018, σύμφωνα με τον νόμο, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αίτησης για την υπαγωγή στον νόμο Σταθάκη, τον λεγόμενο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη. Αυτό σημαίνει ότι όποιοι πολίτες υποβάλλουν αιτήσεις υπαγωγής στον συγκεκριμένο νόμο, θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία τους μέχρι και την οριστική αποπληρωμή του δανείου τους. Δηλαδή, η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν λήγει στις 31/12/2018. Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι αορίστου χρόνου. Αυτό το οποίο τελειώνει στις 31/12/2018 είναι η δυνατότητα υποβολής αίτησης για τη ρύθμιση του κόκκινου δανείου από υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες και εσείς, όπως και ΜΜΕ και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, λάβατε ένα εξώδικο από την κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Εκεί, μιλά για διαδόσεις διαφόρων ψευδών ειδήσεων και πληροφοριών από εσάς προσωπικά, μιλά για στοχευμένα ψεύδη. Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα ένα σχόλιο για την ουσία του εξωδίκου, αλλά και για την τακτική της κυρίας Μητσοτάκη να βάλλει εναντίον ΜΜΕ, μιλώντας, μάλιστα, και εξ ονόματος του συζύγου της, όπως η ίδια γράφει μέσα, του κυρίου Μητσοτάκη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σβέρκο, το πρώτο σχόλιο που θέλω να κάνω είναι ότι αν η κυρία Μητσοτάκη θεωρεί ότι η πολιτική συζήτηση πρέπει να διεξάγεται μέσω εξωδίκων και εγώ προσωπικά, αλλά φαντάζομαι και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ο κύριος Παππάς, αλλά και όλοι οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι έλαβαν το σχετικό εξώδικο, θα το καλωσορίσουν. Ωστόσο, θα πρέπει να σας πω ότι η συγκεκριμένη κίνηση είναι περισσότερο ένδειξη αδυναμίας, παρά το οτιδήποτε άλλο. Η κυρία Μητσοτάκη θα πρέπει να κατανοήσει ότι είναι δημόσιο πρόσωπο, ως σύζυγος του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και κατά την αυστηρή έννοια του νόμου. Και ως τέτοιο δημόσιο πρόσωπο πρέπει και να αποδέχεται, αλλά και να ακούει την πολιτική κριτική, καθώς και τα ερωτήματα που της απευθύνονται. Αυτό το οποίο έχει τη μεγαλύτερη σημασία, όμως, είναι ότι ο κύριος Μητσοτάκης, εδώ και πάρα πολύ καιρό, αρνείται να απαντήσει σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία του έχουν τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Κάποια από αυτά αφορούν και τις δραστηριότητες της συζύγου του. Συγκεκριμένα, ο κύριος Μητσοτάκης αρνείται να απαντήσει -και θα τα επαναλάβω εδώ τα σχετικά ερωτήματα- και για το δάνειο των 700.000 ευρώ, το οποίο είχε λάβει ο ΚΗΡΥΚΑΣ ΧΑΝΙΩΝ και στο οποίο φαίνεται να εμπλέκεται η οικογένεια Μητσοτάκη. Έχει αρνηθεί να απαντήσει και για τις σχέσεις του κυρίου Αυγενάκη με ανθρώπους του κοινού ποινικού δικαίου, με εκβιαστές, λαθρέμπορους και άλλους, είτε υπόδικους είτε καταδικασμένους. Έχει αρνηθεί να απαντήσει για ποιον λόγο δεν έχει καταθέσεις ακόμη, εν έτει 2017, πόθεν έσχες και για ποιον λόγο δεν έχει απαντήσει στον ελληνικό λαό, με συγκεκριμένα στοιχεία, για τις εταιρείες offshore, τις οποίες φέρεται να κατέχει η σύζυγός του. Και επίσης, δεν έχει απαντήσει ποιες ήταν ακριβώς οι δραστηριότητες αυτών των offshore. Εάν ξεχνάω κάτι από τα αναπάντητα ερωτήματα, γιατί βλέπετε ότι είναι και πολλά, μπορούμε να επανέλθουμε και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να τα συζητήσουμε στον τόπο που τους αρμόζει. Δηλαδή, στο ελληνικό κοινοβούλιο, κατά τη διαδικασία της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, την οποία, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, θα διενεργήσουμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο θέλω να επαναλάβω, και να θυμίσω στην κυρία Μητσοτάκη, είναι ότι πράγματι συμφωνώ με την ακροτελεύτια -αν δεν κάνω λάθος- φράση, την οποία συμπεριλαμβάνει στο εξώδικό της, η οποία είναι η εξής: «Δεν είμαστε και όλοι ίδιοι». Κυρία Μητσοτάκη, πράγματι δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή και το θέμα της κυρίας Μητσοτάκη προέκυψε μέσα από την περίφημη υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, θα ήθελα να μου εξηγήσετε σε ποια φάση βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Δηλαδή, έχει ματαιωθεί, έχει ακυρωθεί αυτή η αγοραπωλησία; Είναι ενεργή, όπως λένε κάποιοι από τους ΑΝΕΛ; Σε τι φάση βρισκόμαστε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχήν, η συμφωνία αυτή πρέπει να ξέρετε ότι έγινε με απόλυτο σεβασμό, τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στις οδηγίες του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από εκεί και πέρα, η συμφωνία αυτή εφόσον, φυσικά, γιατί υπάρχει και μια τέτοια σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εφόσον υπάρξουν οι σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εμπάργκο όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί εντός του πλαισίου των επιταγών και των κατευθυντήριων γραμμών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Σε ό,τι αφορά ειδικά τη συμφωνία, σήμερα, αυτή είναι παγωμένη και στη βάση των εξελίξεων που θα έχουμε τις επόμενες ημέρες, θα διαμορφώσουμε και τη σχετική θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Άκουσα πριν από λίγο, αν το μεταφέρω σωστά, τον κύριο Παπαδημούλη σε ένα tweet να λέει ότι θα ψηφίσει υπέρ του εμπάργκο παράδοσης όπλων στη Σαουδική Αραβία. Αυτή είναι και η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι μια διαδικασία η οποία διεξάγεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο κύριος Παπαδημούλης τοποθετείται ως ευρωβουλευτής της Αριστεράς. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2017 έχουν ξεκινήσει συγκεκριμένα κλιμάκια, τόσο του ΟΗΕ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να διερευνούν την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και την πιθανή εμπλοκή στρατευμάτων της στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη. Στη βάση της συζήτησης η οποία θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις, με τις οποίες -επαναλαμβάνω- η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να συμμορφωθεί και να τις ακολουθήσει κατά γράμμα.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω αν, με βάση τις στοχεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, είναι εφικτός ο στόχος να υπάρξει staff level agreement στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και, όπως έχει ακουστεί από ευρωπαϊκές πηγές, να έχουμε ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης στις 22 Γενάρη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Κεχαγιά, αυτό το οποίο είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, είναι ότι οι διαδικασίες των συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών ήδη ξεκίνησαν από χθες. Οι συζητήσεις πάνε εξαιρετικά καλά. Δεν υπάρχουν απαιτήσεις για νέα δημοσιονομικά μέτρα. Υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Δεν θέλω να προεξοφλήσω την κατάληξη του staff level agreement μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου. Δεν θέλω, όμως, από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης και να το αποκλείσω. Είναι μια υπαρκτή πιθανότητα. Δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο εμείς όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά και το ΔΝΤ. Επομένως, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών και πολιτικών συνομιλιών, οι οποίες διεξάγονται αυτή την εβδομάδα.

ΜΑΝΗ: Είναι αγκάθια κύριε Εκπρόσωπε ή απλά εκκρεμότητες τα τρία ζητήματα που είναι τώρα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, δηλαδή, τα κοινωνικά επιδόματα, ο ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και το θέμα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ; Δηλαδή, η κυβέρνηση τα εκτιμά ως αγκάθια ή τα εκτιμά ως εκκρεμότητες που πάνε για λύση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω, τι εννοείται αγκάθια. Υπάρχουν τεχνικά ζητήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν, υπάρχουν και συγκεκριμένες λεπτομέρειες στην εφαρμογή των συγκεκριμένων προαπαιτουμένων οι οποίες πρέπει να συναποφασιστούν, έτσι ώστε να καταλήξουμε στην τεχνική συμφωνία. Νομίζω ότι είναι δεδομένη η κατεύθυνση στην οποία κινούμαστε και υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να έχουμε ολοκληρώσει τις συνομιλίες μας μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω μετά και τις αποκαλύψεις που έκανε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, τι γίνεται με τον πρέσβη μας στο Ριάντ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, να δείτε. Ο πρέσβης στο Ριάντ – να θυμίσουμε τις αποκαλύψεις – αυτό το οποίο έκανε, ήταν να μεταφέρει συγκεκριμένες πληροφορίες οι οποίες του προσκομίστηκαν από μία πηγή, συγκεκριμένα τον κ. Σφακιανάκη, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός. Από κει και πέρα, ο τρόπος με τον οποίον το υπουργείο Εξωτερικών θα χειριστεί τη συγκεκριμένη υπόθεση, είναι θέμα του υπουργείου Εξωτερικών.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε, να περάσουμε λιγάκι στη γείτονα χώρα. Δημοσιοποιήθηκε χθες από τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής κυβέρνησης η ημερομηνία επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, θα είναι 7 με 8 Δεκεμβρίου. Όπως είπε, τα ζητήματα που θα τεθούν θα είναι οικονομικής φύσεως και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Τα υπόλοιπα θέματα θα συζητηθούν, των διμερών διαφορών που υπάρχουν με τις δύο χώρες;

Και μία δεύτερη ερώτηση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κλιμάκιο από την Τουρκική κυβέρνηση στη Θράκη, η οποία προετοιμάζει την επίσκεψη Ερντογάν. Θα επισκεφθεί την Θράκη ο κ. Ερντογάν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή, οι διπλωματικές ομάδες των δύο χωρών συνεχίζουν τη συζήτηση έτσι ώστε να προσδιοριστούν, τόσο η ημερομηνία της επίσκεψης όσο και η ατζέντα των συζητήσεων. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένες αποφάσεις και όταν αυτές υπάρξουν, θα ανακοινωθούν επισήμως από την Ελληνική κυβέρνηση και από το υπουργείο Εξωτερικών.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τις πολιτικές εξελίξεις στο Βερολίνο. Είδαμε πρόσφατα την επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον κύριο Σούλτς. Πόσο σας ανησυχεί η κατάσταση εκεί αναφορικά με την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, που επί της ουσίας είναι αυτό που περιμένει η ελληνική πλευρά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το μόνο σχόλιο που μπορώ να κάνω είναι ότι ελπίζω πάρα πολύ σύντομα να υπάρξει σχηματισμός της νέας γερμανικής κυβέρνησης, διότι αυτό δεν θα είναι θετικό μόνο για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης. Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης δεν υφίσταται καμία απολύτως ανησυχία. Έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στη βάση του οποίου δουλεύουμε. Και είμαστε εντός, ακριβώς, αυτού του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, τόσο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης όσο και για τις απαραίτητες συζητήσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν για τον προσδιορισμό των συγκεκριμένων όρων τερματισμού της δημοσιονομικής προσαρμογής και του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018. Νομίζω, ότι και η νέα γερμανική κυβέρνηση θα συμβάλλει με εποικοδομητικό τρόπο, ακριβώς, στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων από το Eurogroup του Ιουνίου του 2017.

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, άκουσα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας και άλλα στελέχη κινήσεων πολιτών, που δηλώνουν την αντίθεσή τους στο θεσμό των πλειστηριασμών και επιβεβαιώνουν σήμερα ότι είχαμε τέτοια διαδικασία για ένα ακίνητο υψηλής αξίας, που δεν ανήκει σε λαϊκή οικογένεια και υπ’ αυτή την έννοια, δεν εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους σε αυτή την περίπτωση. Άκουσα κι εσάς που είπατε ότι η κυβέρνηση προφανώς δεν μπορεί να στηρίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και δεν θα εκπλειστηριάζονται ακίνητα μεγάλης αξίας. Θέλω να ρωτήσω αν αυτό είναι δέσμευση ότι από τούδε και στο εξής θα μπαίνουν σε πλειστηριασμό ακίνητα της τάξεως του ενός εκατομμυρίου, των 500.000. Αν δηλαδή είναι μια δέσμευση αυτό και ποιο είναι το όριο κάτω από το οποίο ακίνητα δεν θα εκπλειστηριάζονται.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που αφορούν την ενεργοποίηση των πλειστηριασμών και της αναγκαστικής εκτέλεσης από τη μεριά των τραπεζών προς τους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους, έχουν μπει πάρα πολλοί συγκεκριμένοι όροι, οι οποίοι ορίζονται από το νόμο. Από την άλλη μεριά, εξ όσων γνωρίζω και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει σχέδιο από μέρους των τραπεζών για την ενεργοποίηση πλειστηριασμών σε ακίνητα αξίας κάτω των 300.000 ευρώ. Νομίζω ότι υπάρχει ένα πλαίσιο επαρκούς προστασίας της λαϊκής κατοικίας και στη βάση ακριβώς αυτού του πλαισίου δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να κινούμαστε.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε αυτό που μας είπατε πριν ότι πάγωσε η συμφωνία, έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι μια σειρά από κορυφαία στελέχη, βουλευτές και υπουργοί του κόμματος, εξαρχής ζητούσαν την ακύρωση της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είχε υπάρξει καμία τέτοια δήλωση κατά την διάρκεια σύναψης της συμφωνίας, ούτε κατά την επόμενη περίοδο, όταν και η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να μην προχωρήσει. Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο πλαίσιο της πολιτικής συζήτησης είναι απολύτως θεμιτό και μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητάμε για το συγκεκριμένο ζήτημα, τόσο σε επίπεδο δημόσιου λόγου όσο και σε επίπεδο κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς σχολιάζετε δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, η κυρία Μπακογιάννη, ο κύριος Γεωργιάδης, ο κύριος Βορίδης, που λένε ότι αρκεί η απόπειρα για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας, ακόμη κι αν ακυρωθεί η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε: Νομίζω ότι η συγκεκριμένη συζήτηση έληξε και αποκαλύφθηκε το μέγεθος της απάτης, αλλά και η σκευωρία, την οποία προσπάθησαν συγκεκριμένα εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα να ολοκληρώσουν σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης. Το δυστύχημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι συγκεκριμένα πολιτικά στελέχη της Ν.Δ., βουλευτές, πρώην υπουργοί, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ, καθοδηγούνται τελικά από αυτά τα εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα στην προσπάθειά τους να βλάψουν την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, νομίζω ότι πρόκειται για μια τοξική αντιπολίτευση αυτή την οποία ασκούν τα συγκεκριμένα πολιτικά στελέχη και νομίζω ότι έχει αποδειχθεί πλήρως και ολοκληρωτικά ότι, όχι μόνο απόπειρα απιστίας δεν υπήρξε, αλλά το όλο ζήτημα προέκυψε μετά από πληροφορίες, τις οποίες παρείχε στις ελληνικές Αρχές ένας επίδοξος μεσάζοντας, ο μοναδικός μεσάζοντας που υπάρχει στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο κ. Σφακιανάκης. Και νομίζω ότι οι εξηγήσεις πρέπει να δοθούν, αυτή τη στιγμή, από τη μεριά της Ν.Δ., για τον τρόπο με τον οποίο είχε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα, για τον τρόπο με τον οποίο ενημερώθηκε για τις συγκεκριμένες πληροφορίες, τις οποίες διοχέτευε στις ελληνικές Αρχές ο κ. Σφακιανάκης, αλλά και για τους λόγους που τους οδήγησαν να μετατρέψουν ένα ανύπαρκτο θέμα σε κεντρικό ζήτημα της πολιτικής ζωής της χώρας.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Έχετε στοιχεία ότι ο κ. Σφακιανάκης είναι μεσάζων σε αυτή την ιστορία; Και αν είναι έτσι τα πράγματα, επειδή είναι πολύ σοβαρό αυτό που λέτε, ο Πρέσβης μας στο Ριάντ ήταν «βαποράκι» του κ. Σφακιανάκη; Γιατί αφήσατε ανοιχτό…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρέσβης μας στο Ριάντ έκανε αυτό το οποίο οφείλει να κάνει ο οποιοσδήποτε Πρέσβης. Δηλαδή, μετέφερε τις συγκεκριμένες πληροφορίες, τις οποίες είχε, αρμοδίως στο υπουργείο Εξωτερικών. Από εκεί και πέρα, τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα. Αλλά πρέπει να σας πω ότι τα ερωτήματα αυτά δεν αφορούν την κυβέρνηση. Αφορούν, πρωτίστως, την Ν.Δ..

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έρχομαι σε ένα πραγματικό διακύβευμα. Και εσείς και όλοι οι υπουργοί και δείχνει αυτό ότι αν όχι μέσα στις γιορτές, τουλάχιστον μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου θα έχει κλείσει επιτυχώς η τρίτη αξιολόγηση. Με δεδομένη την πολιτική αστάθεια που υπάρχει στη Γερμανία και την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, ήθελα να ρωτήσω, αν έχουν γίνει κάποιες επαφές σε πρώτο επίπεδο για την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και πότε αυτή θα ξεκινήσει. Γιατί, καταλαβαίνετε ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στο δρόμο προς την έξοδο από τα μνημόνια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ΄ αρχήν, αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι όλοι ελπίζουμε και όλοι ευχόμαστε ότι θα υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία. Αλλά εμείς, σε κάθε περίπτωση, όσο και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί, καθώς και όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης συνεχίζουν να εργάζονται στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης των διαδικασιών για τον τερματισμό του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και αυτό πρέπει να είναι σαφές και δεδομένο. Και ο τερματισμός αυτού του προγράμματος δεν εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις σε κανένα κράτος-μέλος της Ευρωζώνης. Αντιθέτως, αποτελεί μια νομική δέσμευση, η οποία εμπεριέχεται στο μνημόνιο, το οποίο υπογράφτηκε, αλλά και στην δανειακή σύμβαση που υπογράφτηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, τεχνικές εργασίες από τη μεριά του ESM είναι προφανές ότι γίνονται και αυτές οι τεχνικές εργασίες για την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων του ελληνικού χρέους, είναι σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων, τα οποία επίσης εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω, αν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τις ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής, όσον αφορά στη θεομηνία στη Δυτική Αττική και όχι τόσο στο κομμάτι που αφορά την μετά τη θεομηνία, όσο πριν από αυτή, όσον αφορά στο κομμάτι των αντιπλημμυρικών έργων. Και αν, εν πάση περιπτώσει, 15 ημέρες μετά, είναι ένα ικανό χρονικό διάστημα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, κυρία Σαββοπούλου, αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι η Περιφέρεια Αττικής, όπως και η ίδια ανακοίνωσε, αν και δεν είναι η δική μου αρμοδιότητα να επαναλαμβάνω όσα ανακοινώνει η Περιφέρεια, είναι ότι το πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων που έχει ανακοινώσει και το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης της Περιφέρειας, είναι ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο συμπληρώνεται από 50 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών και άλλα 50 εκατομμύρια, τα οποία αφορούν το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020. Πρόκειται, δηλαδή, για αντιπλημμυρικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετέχουν σε ένα τέτοιο εκτεταμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων. Νομίζω, λοιπόν, ότι σε αυτό το επίπεδο έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν. Βεβαίως, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες συμβάσεις παίρνουν χρόνο για να ολοκληρωθούν, είναι κάτι δεδομένο και είναι κάτι το οποίο δεν αφορά μόνον την Περιφέρεια, αλλά αφορά όλες τις δομές της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και του ελληνικού κράτους, οι οποίες είναι απολύτως δεδομένο ότι πρέπει να επιταχυνθούν και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε ως ελληνική κυβέρνηση.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Πάνω σε αυτό: Άρα, με αυτό που μας λέτε, είναι σαν να λέτε ότι και οι προηγούμενοι δεν είχαν ευθύνη, με την έννοια ότι και οι προηγούμενοι είχαν να αντιμετωπίσουν…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: …την ίδια γραφειοκρατία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο είπα είναι πως είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα πρόγραμμα επενδύσεων για αντιπλημμυρικά έργα ύψους 600 εκατ. ευρώ. Αν θέλετε, μπορούμε να κάνουμε και τις σχετικές συγκρίσεις με τα αντιπλημμυρικά έργα και τους προϋπολογισμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων, τα οποία ήταν κατά πολύ μικρότερα. Δεν μπορώ να σας πω συγκεκριμένο ποσοστό, αλλά νομίζω ότι δεν ξεπερνούσαν τα 125-130 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Επομένως, νομίζω ότι οι συγκρίσεις είναι μάλλον εξαιρετικά προβληματικές για τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Επίσης, οφείλω να σας πω ότι η άναρχη οικιστική δόμηση, αλλά και η ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού, δεν βαρύνει τη σημερινή κυβέρνηση, δεν βαρύνει τη σημερινή Αρχή στην Περιφέρεια, αλλά αντιθέτως βαρύνει τις ελληνικές κυβερνήσεις, τόσο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όσο και πολύ περισσότερο μετά τη διαδικασία της μεταπολίτευσης, μετά τη μεταπολίτευση, δηλαδή μετά το 1974. Νομίζω ότι οποιοσδήποτε συμψηφισμός οποιασδήποτε προσπάθειας σύγκρισης των ενεργειών και της πρακτικής της σημερινής κυβέρνησης με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, θα καταλήξει σε μια πραγματική εικόνα, η οποία δεν ευνοεί σε καμία περίπτωση τους προηγούμενους.

ΜΑΝΗ: Το Αναπτυξιακό Συνέδριο που μας είπατε για τη Δυτική Αττική, από ό,τι καταλαβαίνω, στην Ελευσίνα, είναι «σφήνα» στα αναπτυξιακά; Γιατί ακριβώς το κάνετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι πρόκειται για ένα έκτακτο Αναπτυξιακό Συνέδριο, ώστε να συζητηθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς μια σειρά μέτρων για τη συνολική αναβάθμιση και όχι μόνο για την αντιπλημμυρική αναβάθμιση της περιοχής. Και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, θα διεξαχθεί στις 16 και τις 17 Δεκεμβρίου στην Ελευσίνα και νομίζω ότι θα γίνει μια πάρα πολύ παραγωγική συζήτηση, η οποία, όμως, πρέπει να καταλήξει και σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και σε συγκεκριμένες στοχεύσεις για τη συνολική ακριβώς αναβάθμισης της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία είναι εξαιρετικά ταλαιπωρημένη και από την άναρχη δόμηση, αλλά και επιβαρυμένη από τη βιομηχανία, αλλά και από άλλες πηγές, οι οποίες προξενούν βλάβες στο φυσικό περιβάλλον.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Θα ήθελα, κύριε Εκπρόσωπε, να σας ρωτήσω, εάν όλος αυτός ο προβληματισμός που έχουμε δει από κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τις πωλήσεις πυρομαχικών όπλων σε άλλες χώρες και οι ενστάσεις τους, αν θα συζητηθούν κάποια στιγμή στα συλλογικά όργανα και αν η πρωτοβουλία του κ. Φίλη να προκληθεί μια συζήτηση με στόχο την ακύρωση της συμφωνίας ήταν σε γνώση της κυβέρνησης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ εδώ δεν εκπροσωπώ τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε μπορώ να μιλήσω για τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ εκπροσωπώ την ελληνική κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, σας είπα και προηγουμένως ότι ο διάλογος είναι θεμιτός. Ωστόσο, οφείλω να επαναλάβω ότι οποιαδήποτε ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης έγινε στη βάση των οδηγιών εκ μέρους του ΟΗΕ, αλλά και της Ε.Ε.

ΖΟΡΜΠΑ: Θέλω επ΄ αυτού μια διευκρίνιση: Επειδή είπατε νωρίτερα, συναρτήσατε την τύχη της συμφωνίας, που αυτή τη στιγμή είναι παγωμένη, με τις αποφάσεις που θα ληφθούν από το Ευρωκοινοβούλιο, όπου υπάρχει σε εξέλιξη μια σχετική συζήτηση. Οι αποφάσεις της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, που θα συνεδριάσει, όπως είπαν χθες, για ανάκληση της συμφωνίας, δεν θα παίξουν κανένα ρόλο; Θεωρείτε ότι γίνεται εκ του περισσού αυτή η συζήτηση, ότι είναι για εντυπωσιασμό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ξανά ότι αναμένουμε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αναλόγως με αυτές τις αποφάσεις θα προσδιορίσουμε και τη συγκεκριμένη θέση μας.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, την Δευτέρα (27/11) ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε μια συζήτηση στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή. Μια ημέρα πριν, την Κυριακή (26/11) η εφημερίδα «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ» είχε αποκαλύψει ότι 550 δις βρέθηκαν ως φοροδιαφυγή σε συγκεκριμένα ΑΦΜ, για τα έτη 2002-2014, από το νέο λογισμικό σύστημα των φορολογικών Αρχών, στο οποίο αντιπαραβλήθηκαν οι τραπεζικές καταθέσεις και οι φορολογικές δηλώσεις. Θέλω να ρωτήσω, πρώτον, αν, δεδομένου ότι έχει παγώσει η διαδικασία αξιοποίησης των στοιχείων, αν εξετάζεται κάποιο σχέδιο από την κυβέρνηση, προκειμένου να γίνει εφικτή η αξιοποίησή τους. Και δεύτερον, στο πολιτικό σκέλος, ένα σχόλιο για τη φοροδιαφυγή και με δεδομένο τη συζήτηση που προετοιμάζεται, αλλά και της συζήτησης που έχει αναζωπυρωθεί σχετικά με νομότυπους τρόπους φοροαποφυγής και το αν είναι αυτές ηθικές.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μου βάζετε ένα συνολικό πλαίσιο που αφορά τη φοροδιαφυγή. Το πρώτο σχόλιό μου στην ερώτησή σας έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία προέκυψαν ακριβώς στη βάση του νέου συστήματος, το οποίο επεξεργάστηκε το υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα πληροφοριακό σύστημα, το οποίο κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, συγκρίνοντας φορολογικές δηλώσεις με τραπεζικές καταθέσεις. Έχουμε, λοιπόν, ενδείξεις για φοροδιαφυγή ύψους, πράγματι, άνω των 500 δις ευρώ για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δηλαδή από το 2002 μέχρι το 2014. Μπορεί να φαίνεται ένα τεράστιο νούμερο αυτό, τα 500 δις, αλλά αν το διαιρέσετε με τα έτη για τα οποία μιλάμε και το συγκρίνετε με το ΑΕΠ, θα κατανοήσετε ότι πρόκειται περίπου για το 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) για τις συγκεκριμένες περιόδους τις οποίες συζητάμε. Μιλάμε, λοιπόν, για έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οδηγηθήκαμε στην κρίση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι από το 1996 μέχρι το 2010 η Ελληνική Δημοκρατία, ενώ βρισκόταν περίπου στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, βρισκόταν διαρκώς κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα. Και αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος για την ύπαρξη διαρκών ελλειμμάτων στην ελληνική οικονομία, αλλά και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο δεν είχαμε τη δυνατότητα, από το 1996 μέχρι το 2010, να μειώσουμε ποσοστιαία το χρέος μας. Δηλαδή, δεν είχαμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Δηλαδή, παρά το γεγονός δηλαδή ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξανόταν, το ελληνικό δημόσιο χρέος παρέμενε σταθερό ως ποσοστό του. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αυξανόταν ως απόλυτο νούμερο. Και ο λόγος για τον οποίο έγινε αυτό, ήταν ακριβώς το γεγονός ότι είχαμε μια διαρκή υστέρηση στα φορολογικά έσοδα. Πρόκειται, λοιπόν, για μια διαρθρωτική αδυναμία του ελληνικού κράτους, για την οποία, από τη δική μας πλευρά, κάνουμε ό,τι είναι εφικτό, έτσι ώστε να διορθωθεί στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι έχουμε αρχίσει να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, τόσο με τον έλεγχο των λιστών, όσο και με μια σειρά από πρωτοβουλίες που παίρνουμε για να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή και να διευρύνουμε τη φορολογική βάση. Ακριβώς αυτός είναι ο πρωταρχικός πολιτικός μας στόχος, έτσι ώστε να διορθώσουμε διαρθρωτικές αδυναμίες, οι οποίες επιβάρυναν την ελληνική οικονομία πάνω από 40 έτη. Όλα αυτά, θα έχουμε τη δυνατότητα να τα συζητήσουμε, βεβαίως, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, έτσι ώστε να ανακοινώσουμε τόσο τα μέτρα που έχουν μέχρι τώρα ληφθεί, όσο και τα μέτρα τα οποία προτιθέμεθα να πάρουμε ως ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και του φορολογικού συστήματος.

ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Σε σχέση με τη συμφωνία για τα πυρομαχικά και πάλι, θα ήθελα, αν μπορείτε, να μας πείτε σε ποιο χρονικό σημείο διαπιστώνεται η υπαναχώρηση της Σαουδικής Αραβίας, καθιστώντας τη διαδικασία άγονη και πού αποδίδεται αυτή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπήρξε άγονη διαδικασία, με την έννοια ότι δεν υπήρξε διαγωνισμός. Υπήρξε μια διαδικασία πώλησης από την οποία η Σαουδική Αραβία δεν ξέρω αν τεχνικά υπαναχώρησε. Αυτή τη στιγμή, όπως προηγουμένως είπα, η διαδικασία είναι παγωμένη. Αναμένουμε να δούμε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να πράξουμε αναλόγως.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Το είπατε και νωρίτερα, απλώς θα επιμείνω, ζητώντας σας περισσότερο δύο διευκρινίσεις σε αυτό το ζήτημα. Δεν θα παίξει κανένα ρόλο για την κυβέρνηση η απόφαση, γνωμοδότηση έστω, γιατί έχει γνωμοδοτική αρμοδιότητα, της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά και θα παίξει ρόλο.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Θα παίξει. Το δεύτερο είναι το εξής –ρωτηθήκατε και νωρίτερα- για τον κ. Φίλη: Ήταν σε γνώση του Μαξίμου η πρωτοβουλία που πήρε, η δήλωση που έκανε και η κίνηση-πρωτοβουλία η χθεσινή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τη δήλωση την έχει κάνει εδώ και περίπου μια εβδομάδα, αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Φίλης.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Η χθεσινή πρωτοβουλία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η χθεσινή πρωτοβουλία, η κοινοβουλευτική πρωτοβουλία; Σε γνώση δική μου, δεν ήταν. Δεν γνωρίζω αν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Για το κοινωνικό μέρισμα θα ήθελα να σας ρωτήσω: Αν σκέφτεστε να κάνετε κάποιες βελτιώσεις αναφορικά με τους ανθρώπους που φιλοξενούν κάποιους δικούς τους ή και τους φιλοξενούμενους. Διότι, βλέπουμε ότι εκεί υπάρχουν συνέχεια παράπονα για αδικίες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το κοινωνικό μέρισμα απευθύνεται σε περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, 3,5 εκατομμύρια πολίτες, στη βάση των συγκεκριμένων παραμέτρων, οι οποίες έχουν προσδιοριστεί στην κοινή υπουργική απόφαση, αλλά και στον νόμο που έχει ψηφιστεί. Τεχνικές αλλαγές γίνονται διαρκώς, έτσι ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ως προς τις αλλαγές ουσίας, δεν νομίζω ότι το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να κινηθεί προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να δώσουμε την ερώτηση στους σπουδαστές του Ι.Ε.Κ. Δημοσιογραφίας από τους Αμπελόκηπους, του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Αμπελοκήπων Δημοσιογραφίας. Δεν ξέρω εάν κάποιος από εσάς θέλει να ρωτήσει κάτι για να μπορέσει να ολοκληρωθεί και η διαδικασία της επίσημης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ (ΙΕΚ Αμπελοκήπων): Ευχαριστούμε πολύ που μας δεχτήκατε. Νίκος Στρατούλης λέγομαι. Θα ήθελα να ρωτήσω, σε σχέση με τη συγκυρία της σύλληψης των εννέα Τούρκων από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και την επίσκεψη Ερντογάν: Αν ανησυχεί η κυβέρνηση για την ασφάλεια του Προέδρου και σε δεύτερο μέρος, αν καλύφτηκαν τα δικονομικά δικαιώματα των συλληφθέντων, διότι υπήρξαν σχετικές καταγγελίες από συλλογικότητες Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος υπουργός που έχει την αρμοδιότητα της Προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική Αστυνομία δεν συνδέει τις συγκεκριμένες προσαγωγές με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου σε καμία των περιπτώσεων. Η ΕΛ.ΑΣ. δεν λειτουργεί ευκαιριακά. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι έδρασε στη βάση συγκεκριμένων πληροφοριών που είχε και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν υφίσταται καμία απολύτως ανησυχία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, όχι μόνο του οποιουδήποτε επίσημου επισκέπτη στη χώρα μας, αλλά και των Ελλήνων πολιτών. Ως προς τα δικονομικά δικαιώματα, αυτό το οποίο οφείλω να σας πω είναι ότι η ΕΛ.ΑΣ. λειτουργεί πάντοτε εντός του πλαισίου του νόμου και εφόσον αποδειχθεί κάτι διαφορετικό, θα ληφθούν και τα αναγκαία μέτρα, πειθαρχικά ή άλλα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δήλωση για τη σκευωρία που προσπάθησε να ενορχηστρώσει η ΝΔ

Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή κατέρρευσε με πάταγο η γραφική σκευωρία την οποία προσπάθησε να ενορχηστρώσει η ΝΔ καθοδηγούμενη από συγκεκριμένα επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα.

Ο κος Μητσοτάκης επιχείρησε να εμφανιστεί ως κατήγορος και για άλλη μια φορά κατέληξε κατηγορούμενος.

Χθες αποδείχτηκε ότι η επιχειρηματολογία της ΝΔ είχε βασιστεί στις πληροφορίες που διοχέτευε στις ελληνικές αρχές ένας επίδοξος μεσάζοντας, ο μοναδικός μεσάζοντας σε αυτή την υπόθεση, ο κύριος Γιάννης Σφακιανάκης. Και όχι φυσικά η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας όπως ψευδώς ισχυρίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κος Μητσοτάκης προσωπικά, οφείλει να απαντήσει ποια η σχέση του κυρίου Σφακιανάκη τόσο με τον ίδιο όσο και με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του.

Αυτό είναι και το μοναδικό ερώτημα που έμεινε αναπάντητο κατά τη χθεσινή συζήτηση.

Δήλωση για την επιστολή του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Βουλής

Η Ν.Δ. και τα μέσα που τη στηρίζουν και καθορίζουν εδώ και καιρό την αντιπολιτευτική τακτική της έχουν εξαπολύσει από το πρωί μια γραφική προπαγάνδα δημιουργίας εντυπώσεων.

Διατείνονται ότι δήθεν ο Πρωθυπουργός δεν θα βρίσκεται αύριο στη Γαλλία για να παραλάβει δύο τιμητικά για τη χώρα βραβεία, αλλά προκειμένου να αποφύγει την προσδιορισμένη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης στον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Αν και η προσπάθεια αυτή είναι μάλλον ανάξια σχολιασμού, ο Πρωθυπουργός δεν είναι πλέον διατεθειμένος να ανέχεται τις συκοφαντίες και τις γραφικότητες.

Γι’ αυτό, πριν από λίγη ώρα, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία του ζητά τη μετάθεση της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης για τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να παρευρεθεί  και να τοποθετηθεί → https://primeminister.gr/2017/11/22/18867

Επειδή ο Πρωθυπουργός θα παραλάβει βραβείο από το περιοδικό Politique Internationale για το πολιτικό του σθένος, μένει να δούμε αν και ο κος Μητσοτάκης διαθέτει έστω ελάχιστο.

Έκτακτη ενίσχυση για τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές

Η τραγωδία από την πρωτοφανή φυσική καταστροφή στη Δυτική Αττική επανέφερε εμφατικά στο προσκήνιο τα δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα δεκαετιών στον οικιστικό και χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Από την πρώτη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό  τρόπο η έκτακτη κατάσταση.

Μέχρι στιγμής, τα ειδικά τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αποτελούμενα από 120 μηχανικούς, έχουν πραγματοποιήσει 1.154 αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας και στη Δημοτική Ενότητα Νέας Περάμου.

Συγκεκριμένα:

Στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 925 αυτοψίες συνολικά. Τα 733 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και δικαιούνται  αποζημίωση. Από αυτά, τα 588 είναι κατοικίες, 67 επαγγελματικοί χώροι, 5 δημόσια κτίρια και 73 αποθήκες και υπόγεια.

Στον Δήμο Μεγαρέων και στη Δημοτική Ενότητα Νέας Περάμου διεξήχθησαν 229 συνολικές αυτοψίες .Τα 222 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και δικαιούνται αποζημίωση. Από αυτά τα 142 είναι κατοικίες, 30 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσια κτίρια και 48 αποθήκες και υπόγεια.

Οι αυτοψίες από το σύνολο των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς,με στόχο να ολοκληρωθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Με την ολοκλήρωση της καταγραφής, θα εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.

Συγκεκριμένα, οι αποζημιώσεις που ήδη προβλέπονται στον νόμο για την επιδιόρθωση των κτιρίων είναι:

  • 1000 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή κατοικίας,
  • 500 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου,
  • 300 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή αποθήκης,
  • 60 ευρώ το τετραγωνικό για επιδιόρθωση κατοικίας,
  • 40 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή επαγγελματικού χώρου και
  • 20 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή αποθήκης.

Η αποζημίωση μέχρι 150 τ.μ., αποτελείται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο. Τυχόν υπόλοιπο καλύπτεται, επίσης, από άτοκο δάνειο.

Επίσης, ο νόμος ήδη προβλέπει ειδικές ενισχύσεις για τους πληγέντες για τη στέγαση και διατροφή, επίδομα πρώτων εξόδων, την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού.

Ο καθορισμός και η διανομή των ειδικών αυτών ενισχύσεων είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Ωστόσο, εξαιτίας της έντασης της καταστροφής, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόσθετες αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί.

Συγκεκριμένα, όλα τα νοικοκυριά, που σύμφωνα με την καταγραφή των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών, στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, έχουν υποστεί ζημιές, θα λάβουν επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 8.000 ευρώ.

Η ίδια έκτακτη ρύθμιση θα ισχύσει και στις περιοχές της Σύμης, της Σαμοθράκης, του Δήμου Αγιάς της Λάρισας, αλλά και της παραλίας της Κατερίνης που επίσης χτυπήθηκαν πρόσφατα από φυσικές καταστροφές και στις οποίες η διαδικασία της καταγραφής έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Η διανομή της έκτακτης ενίσχυσης  θα γίνει άμεσα από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως θα ορίζεται στη σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. Η έκτακτη ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη.

Πέραν αυτών, πρώτιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η τάχιστη αποκατάσταση των δύο τμημάτων των εθνικών οδών της Δυτικής Αττικής που έχουν υποστεί ζημιές, αλλά και του λιμανιού της Νέας Περάμου, προκειμένου να ομαλοποιηθεί άμεσα η κατάσταση.

Παράλληλα, η Ελληνική Αστυνομία, από την πρώτη μέρα, έχει διαθέσει συνολικά στην περιοχή Μάνδρας-Νέας Περάμου 1.172 αστυνομικούς.

Οι εν λόγω αστυνομικές δυνάμεις από σήμερα, μάλιστα, θα ενισχυθούν και επίσης από σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών, θα  επανεκδίδονται άμεσα και επί τόπου οι αστυνομικές ταυτότητες που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πλημμύρας.

Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ανακοινώσει άμεσα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν  από τη φυσική καταστροφή στη Δυτική Αττική και στη Σύμη, με τη δέσμευση πως αντίστοιχα μέτρα θα λαμβάνονται και σε κάθε άλλη περιοχή στην οποία τυχόν προκύψουν ανάλογα ακραία καιρικά φαινόμενα:

Συγκεκριμένα:

  • Θα υπάρξει κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών, με τα των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
  • Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.
  • Οι παραπάνω εισφορές θα εξοφλούνται σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι από σήμερα Δευτέρα θα λειτουργεί καθημερινά ειδικό ιατρείο στη Μάνδρα για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Στο πλαίσιο, τέλος, των ειδικών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων από τις πλημμύρες. Τα σχετικά μέτρα θα ανακοινωθούν στις οικογένειες εντός των επόμενων ημερών.

Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο, Ν. Παπαδημητρίου

Κύρια σημεία

Η χώρα αλλάζει μέρα με τη μέρα και σταδιακά αλλά με συντεταγμένο τρόπο, βαδίζει προς το τέλος της σκληρής περιόδου των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018:
 
– Η οικονομία τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης που αναμένεται στο τέλος του 2017 να διαμορφωθεί κοντά στο 2%.
 
– Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, καταγράφεται δημοσιονομική υπεραπόδοση. Κάτι που μας επιτρέπει και φέτος να προχωρήσουμε σε μια έκτακτη ενίσχυση εν είδει κοινωνικού μερίσματος σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.
 
– Η ανεργία έχει περιοριστεί πέραν των 6 ποσοστιαίων μονάδων από τη μέρα που αναλάβαμε. Και μάλιστα, βάσει των πρόσφατων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, για πρώτη φορά μετά το 2011, βρισκόμαστε κάτω από το 1 εκατομμύριο ανέργων.
 
– Βγήκαμε στις αγορές χρήματος και μάλιστα με πολύ ευνοϊκότερους όρους από το «πυροτέχνημα» Σαμαρά το 2014 ενώ αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι σε εξέλιξη η δεύτερη έξοδος που θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών.
 
– Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, αναβαθμίζουν διαρκώς τη θέση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
 
Διαμορφώνεται, με λίγα λόγια, η εικόνα μιας οικονομίας που αντιστοιχεί σε μια χώρα που ανακάμπτει. Και το 2019, με τη λήξη της τετραετίας, η κυβέρνηση θα κριθεί από δύο κυρίως παράγοντες:


 
1. Από τη δυνατότητα μας να ολοκληρώσουμε τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της εξόδου από τη μνημονιακή επιτροπεία, της ανάκτησης της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας της σταθεροποίησης της οικονομίας της.
 


2. Και από τα μέτρα αποκατάστασης των αδικιών και τη θεμελίωση ενός νέου και κοινωνικά δίκαιου παραγωγικού μοντέλου. Με στήριξη της εργασίας, με ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους, με ρήτρες αναδιανομής του πλούτου υπέρ των πολλών.
 
Γιατί κανείς από την σημερινή κυβέρνηση δεν αρνείται ότι παρά τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα η δημοσιονομική προσαρμογή είναι δύσκολη και συσσωρεύει βάρη σε μια ήδη ταλαιπωρημένη κοινωνία.
 
Πάντα όμως πρέπει να συγκρίνουμε με το τι θα συνέβαινε αν δεν είχε μεσολαβήσει η πολιτική αλλαγή του 2015. Χωρίς αυτήν θα είχαμε μια σκληρότερη δημοσιονομική προσαρμογή ακραίας λιτότητας με περισσότερους φόρους και περικοπές και κανένα μέρισμα καθώς οι στόχοι και οι προβλέψεις του προηγούμενου προγράμματος στο οποίο είχαν συμφωνήσει Σαμαράς-Βενιζέλος και πιο συγκεκριμένα ο στόχος του δεύτερου προγράμματος για το 2016, ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% και για το 2017 4,2% του ΑΕΠ. Οι αντίστοιχοι στόχοι του τρίτου προγράμματος είναι 0,5% και 1,75% του ΑΕΠ.
 
Αυτό σημαίνει ότι χωρίς την αλλαγή των στόχων που κέρδισε η σημερινή κυβέρνηση θα είχαμε μια πολύ πιο βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή περισσότερους φόρους, περισσότερες περικοπές συντάξεων και φυσικά περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα αλλά και απολύσεις.
 
Και φυσικά δεν θα ήταν δυνατόν τότε να γίνει καν λόγος για υπεραπόδοση και κοινωνικό μέρισμα καθώς οι στόχοι ήταν ακραίοι και παράλογοι. Ποτέ καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τους υπερβεί για να διανείμει κοινωνικό μέρισμα.
 
Για το οποίο είναι θετικό μεν το ότι η ΝΔ δεν επαναλαμβάνει το ατόπημα του 2016 και ότι ο κ. Μητσοτάκης υποχώρησε από τις αρχικές του τοποθετήσεις.
 
Είναι όμως δε προφανές ότι σύρεται σε αυτή την επιλογή λόγω της κοινωνικής και πολιτικής πίεσης. Ο ίδιος δεν θα εισηγούνταν ποτέ μια τέτοια πολιτική στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι πρότεινε να μειώσουμε με το ποσό του κοινωνικού μερίσματος οριζόντια τον φόρο στην ακίνητη περιουσία. Να επωφεληθούν δηλαδή από την υπεραπόδοση ακόμη και εκείνοι με μεγάλη και πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία και όχι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη.
 
Ενώ και από την άλλη, όταν ο κύριος Μητσοτάκης μιλάει για μεταρρυθμίσεις, εννοεί περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, μείωση μισθών, μείωση των εταιρικών φόρων και των μερισμάτων, διάλυση της δημόσιας παιδείας, ιδιωτικά πανεπιστήμια, ιδιωτική ασφάλιση, ιδιωτική υγεία. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει στην πραγματικότητα να εφαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα της Θάτσερ και του Πινοσέτ στην Ελλάδα. Η στάση του είναι κυνική.
 
Δεν νιώθει καν τη θεσμική υποχρέωση να απαντήσει καθαρά και ξάστερα για την υπόθεση που αφορά την off shore της συζύγου του. Δεν ένιωσε άλλωστε και ποτέ ο ίδιος την ανάγκη να κάνει μια στοιχειώδη αυτοκριτική για τις προνομιακές σχέσεις του με τη Siemens. Δεν είχε το σθένος να παραδεχτεί το σκάνδαλο με το δάνειο του «Κήρυκα Χανίων».
 
Ενώ ακόμη η ΝΔ δεν έχει απαντήσει ειλικρινά για την σχέση του κ. Μητσοτάκη με την κ. Ξαφά, που θυμίζω είναι στέλεχος της Δράσης και η οποία φέρεται –και δεν είναι η μόνη– να ασκεί πολιτική υπονόμευσης της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης με παρεμβάσεις της στο εξωτερικό. Αυτό θέλει ο κ. Μητσοτάκης αλήθεια; Να υπονομεύσει την πορεία της χώρας;
 
Πρόκειται για απονενοημένο διάβημα μιας έξαλλης και αλλόφρονος αντιπολίτευσης που μοιάζει πλέον να μην ορρωδεί προ ουδενός στην προσπάθεια της να παλινορθωθεί και να υλοποιήσει το κοινωνικά εκδικητικό της πρόγραμμα. Ευτυχώς όμως ο ελληνικός λαός θυμάται και δεν θα το επιτρέψει.

Πλήρης συνέντευξη

Ξεκινώντας, κύριε υπουργέ, από την τραγωδία των ημερών, ένα σπάνιο όσο και ακραίο καιρικό φαινόμενο ήλθε να «κουμπώσει» –όπως υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός– με τη συσσωρευμένη αδράνεια, συσσωρευμένα προβλήματα και ελλείμματα στα έργα υποδομής αλλά και στον χωροταξικό σχεδιασμό. Ίσως είναι νωρίς αλλά δεσμεύεται η κυβέρνηση ότι θα αναπτύξει ένα φιλοπεριβαλλοντικό σχεδιασμό, που θα αποτελέσει τη βάση για την ουσιαστική προστασία ζωών και περιουσιών;

Το βασικό αυτές τις ώρες είναι να έχουν θετική κατάληξη οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής ώστε, να μην υπάρξουν περισσότερες απώλειες. Αυτή είναι η πρώτιστη προτεραιότητα μας. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δύο στάδια αντιμετώπισης του προβλήματος.

Το πρώτο είναι η καταγραφή των υλικών ζημιών και στη συνέχεια η εκπόνηση ενός σχεδίου για την αποκατάστασή τους και την αποζημίωση των πληγέντων. Διότι, αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι οι οποίοι έχουν βρεθεί στην κυριολεξία επί ξύλου κρεμάμενοι. Έχουν χάσει το σπίτι τους, την περιουσία τους και βρίσκονται σε μία κατάσταση η οποία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Το δεύτερο στάδιο της κρατικής παρέμβασης, έχει να κάνει με την εκπόνηση ενός εκτεταμένου σχεδίου για να επιλυθεί το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από δεκαετίες άναρχης δόμησης, όχι μόνο στη δυτική Αττική, αλλά σε πολλές περιοχές της χώρας. Ήδη βεβαίως η Περιφέρεια αλλά και η Κυβέρνηση έχουν κάνει βήματα και έχουν προϋπολογιστεί περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα εκ των οποίων τα 500 περίπου από την Περιφέρεια και 100 από το ΠΔΕ και το ΠΕΠ, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης και πρέπει να επιταχυνθούν.

Πάντως, οι ευθύνες, κύριε εκπρόσωπε, πηγαίνουν πολύ πίσω, πολύ μακριά. Είναι εφικτό να υπάρξει καταλογισμός ευθυνών;

Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις η τάση είναι να επιμερίζουμε ευθύνες. Στην κυβέρνηση, στις προηγούμενες κυβερνήσεις, στο πολιτικό σύστημα, στην τοπική αυτοδιοίκηση ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκεται ο καθένας. Ευθύνες βεβαίως και υπάρχουν.

Αυτό που νομίζω όμως ότι πρέπει να επισημάνουμε σήμερα είναι ότι τα μπαζωμένα ρέματα και τα αυθαίρετα κτίσματα, ήταν ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε το ελληνικό κράτος, επί δεκαετίες, το πρόβλημα της στέγης.

Αντί να εκπονηθούν κρατικές πολιτικές στήριξης για την απόκτηση στέγης, αντί να υπάρξει ένας σαφής χωροταξικός σχεδιασμός, το κράτος έκλεινε τα μάτια στην αυθαιρεσία, διότι κατά αυτόν τον τρόπο αντιμετώπιζε το πρόβλημα των ανισοτήτων και το πρόβλημα στέγης ιδιαίτερα των πιο αδύναμων στρωμάτων. Ήταν και αυτή μια «κρατική τεχνολογία» ανοχής της παρανομίας για την οικοδόμηση συναινέσεων που στην πραγματικότητα μετέθετε και μετατόπιζε το πρόβλημα. Ακριβώς τα αποτελέσματα αυτής της βιοπολιτικής επιλογής πληρώνει σήμερα, η δυτική Αττική.

Τι σηματοδοτεί η διανομή του κοινωνικού μερίσματος, τι επιδιώκει η κυβέρνηση μέσω αυτού, κύριε υπουργέ;

Αυτό που επιδιώκει σταθερά η κυβέρνηση είναι, μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας, να αποκατασταθούν οι αδικίες που προκάλεσε η επιθετική λιτότητα τα χρόνια της κρίσης.

Τόσο πέρυσι όσο και φέτος, η απόδοση προς τους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη, ενός ποσού που ξεπερνά αθροιστικά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι μια έμπρακτη απόδειξη της παραπάνω θέσης. Όσο η χώρα βαδίζει με σταθερό βήμα έξω από τη σκληρή περίοδο των μνημονίων, όσο η οικονομία κινείται με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόσο θα επιταχύνεται η υλοποίηση της επιδίωξης που σας ανέφερα αρχικά.

Αυτή η πορεία συνεχίζεται και έχει ορόσημο το τέλος των μνημονίων και της ασφυκτικής επιτροπείας τον ερχόμενο Αύγουστο. Επομένως, βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που θα κρίνει την πορεία της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή. Και στόχος είναι αυτή η εποχή να αρχίσει να σκιαγραφείται ήδη από σήμερα.

Συγνώμη που σας διακόπτω, κάποιοι παρατήρησαν μετά την τηλεοπτική δήλωση του πρωθυπουργού ότι αρχίζει και μυρίζει εκλογές…

Τα ίδια έλεγαν πολλοί και πέρυσι τον Δεκέμβριο όταν ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την εφάπαξ καταβολή της 13ης σύνταξης. Αυτό που δεν κατανοούν όσοι σπεύδουν να βγάλουν τέτοια συμπεράσματα είναι ότι ο πολιτικός σχεδιασμός αυτής της κυβέρνησης έχει χαρακτήρα μακροπρόθεσμο με πρωταρχικό στόχο την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία και την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας. Εμείς επομένως θα κριθούμε από δύο κυρίως παράγοντες. Από τη δυνατότητα μας να ολοκληρώσουμε αυτό το σχεδιασμό και να σταθεροποιήσουμε τη χώρα οικονομικά αλλά και από τα μέτρα αποκατάστασης των αδικιών και τη θεμελίωση ενός νέου και κοινωνικά δίκαιου παραγωγικού μοντέλου. Με στήριξη της εργασίας, με ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους, με ρήτρες αναδιανομής του πλούτου υπέρ των πολλών. Και το 2019, με τη λήξη της τετραετίας οι πολίτες θα μπορούν να κρίνουν αν πράγματι έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάσατε όμως και την κριτική που συνέδεσε το μέρισμα με την υπερφορολόγηση, όπως ειπώθηκε. Τι απαντάτε;

Πρόκειται για μια κριτική σκόπιμα υποκριτική που ξεχνά τις προβλέψεις και τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων του προηγούμενου προγράμματος στο οποίο είχαν συμφωνήσει Σαμαράς-Βενιζέλος. Ο στόχος του δεύτερου προγράμματος για το 2016 ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% και για το 2017 4,2% του ΑΕΠ. Οι αντίστοιχοι στόχοι του τρίτου προγράμματος είναι 0,5% και 1,75% του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει ότι χωρίς την αλλαγή των στόχων που κέρδισε η σημερινή κυβέρνηση θα είχαμε μια πολύ πιο βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή περισσότερους φόρους, περισσότερες περικοπές συντάξεων και φυσικά περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα αλλά και απολύσεις. Και φυσικά δεν θα ήταν δυνατόν τότε να γίνει καν λόγος για υπεραπόδοση και κοινωνικό μέρισμα καθώς οι στόχοι ήταν ακραίοι και παράλογοι. Ποτέ καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τους υπερβεί για να διανείμει κοινωνικό μέρισμα. Αντίθετα με τη σημερινή κυβέρνηση η υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους σχετίζεται με την χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Και αυτή η υπεραπόδοση ακριβώς λόγω και των χαμηλότερων στόχων μπορεί να επιστρέφεται στην κοινωνία με τη μορφή του κοινωνικού μερίσματος για την προσωρινή αποκατάσταση αδικιών και την κοινωνική στήριξη μέχρι την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας. Και εδώ ακριβώς έγκειται και η πολιτική διαφορά αυτής της κυβέρνησης σε σχέση με τις κυβερνήσεις του παλιού πολιτικού συστήματος.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι χωρίς την πολιτική αλλαγή του 2015 θα είχαμε και μια σκληρότερη δημοσιονομική προσαρμογή ακραίας λιτότητας με περισσότερους φόρους και περικοπές και κανένα μέρισμα καθώς οι στόχοι του 4,5% της ΝΔ ήταν δυσθεώρητοι.

«Ναι» επί της αρχής για το κοινωνικό μέρισμα από την Νέα Δημοκρατία. Θα αναφωνούσατε, «κάλλιο αργά παρά ποτέ»;

Είναι θετικό το ότι η ΝΔ δεν επαναλαμβάνει το ατόπημα του 2016 και ότι ο κ. Μητσοτάκης υποχώρησε από τις αρχικές του τοποθετήσεις σε σχέση με το μέρισμα. Είναι όμως προφανές ότι σύρεται σε αυτή την επιλογή λόγω της κοινωνικής και πολιτικής πίεσης. Ο ίδιος δεν θα εισηγούνταν ποτέ μια τέτοια πολιτική στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων. Δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ αυτή η αντίληψη του. Δεν είναι τυχαίο ότι πρότεινε να μειώσουμε με το ποσό του κοινωνικού μερίσματος οριζόντια τον φόρο στην ακίνητη περιουσία. Να επωφεληθούν δηλαδή από την υπεραπόδοση ακόμη και εκείνοι με μεγάλη και πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία και όχι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη. Νομίζω ότι εκεί φαίνεται το χάσμα που μας χωρίζει από τη ΝΔ.

Αναγνωρίσατε, σε πρόσφατη συνέντευξή σας, ότι επιβλήθηκαν δυσανάλογα υψηλά φορολογικά βάρη στη μεσαία τάξη, εξαιτίας των υποχρεώσεων που επιβάλλει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Είσθε σήμερα σε θέση να πείτε από πότε θα δουν οι πολίτες της μεσαίας τάξης να αίρονται κάποια από τα βάρη τους;

Κανείς από την σημερινή κυβέρνηση δεν αρνείται ότι παρά τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα η δημοσιονομική προσαρμογή είναι δύσκολη και συσσωρεύει βάρη σε μια ήδη ταλαιπωρημένη κοινωνία. Πάντα όμως πρέπει να συγκρίνουμε με το τι θα συνέβαινε αν δεν είχε μεσολαβήσει η πολιτική αλλαγή του 2015. Σας το είπα και πριν. Πολύ σκληρότερη δημοσιονομική προσαρμογή, ακραία λιτότητα και κοινωνική ερήμωση. Σήμερα όμως βλέπουμε καθαρά την έξοδο από το πρόγραμμα ενώ με βάση τις εκτιμήσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα δημιουργηθεί χώρος για φοροελαφρύνσεις πιθανόν ακόμη και μέσα στο 2019. Αυτός είναι λοιπόν και ο στόχος.

Αλήθεια, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε, από τις Βρυξέλλες, ότι η λιτότητα… παρατράβηξε στην Ελλάδα. Χαιρετίζει η κυβέρνηση τη δήλωση αυτή;

Η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται ότι αλλάζει πρόσωπα ανά περίσταση. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ηγείται της παράταξης που καλούσε τους δανειστές να επιβάλλουν «τόσα και άλλα τόσα» μέτρα, για να κλείσει η αξιολόγηση, που καταθέτει προς τον ελληνικό λαό ένα πρόγραμμα με άξονες τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, την παράδοση του ασφαλιστικού συστήματος σε ιδιωτικά συμφέροντα, είναι λίγο γκροτέσκο να εμφανίζεται ως πολέμιος της λιτότητας.

Η ΝΔ αποτελεί τον επίσημο εκφραστή στη χώρα των πλέον ακραίων θέσεων που έχουν κατά καιρούς εκφραστεί από μέρους των δανειστών. Είναι το κόμμα που επί των ημερών του, υπουργοί υπέγραφαν σε λευκά χαρτιά, τα οποία συμπληρώνονταν μετά με ατελείωτους καταλόγους μέτρων λιτότητας. Είναι η παράταξη που το πολιτικό της πρόγραμμα, προϋποθέτει τη λιτότητα. Δηλαδή των περιορισμό των ανελαστικών κοινωνικών δαπανών, του κοινωνικού μισθού, το ξεπούλημα των δημοσίων αγαθών.

Είναι πάντως ενδεικτικό ότι χρειάστηκε να πάει στις Βρυξέλλες για κάνει αυτή τη δήλωση. Να βρεθεί δηλαδή εκεί που όλοι οι αξιωματούχοι εδώ και μήνες, αντιλαμβάνονται και το δηλώνουν μάλιστα, ότι η συνταγή της λιτότητας, δεν οδηγεί πουθενά. Μάλλον δεν πείστηκε ο ίδιος από τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής που εφάρμοζε τόσα χρόνια, αλλά έπρεπε να το ακούσει από τα χείλη αυτών στους οποίους επιδιώκει να γίνει αρεστός. Αλλά στην περίπτωση του ισχύει η ρήση: «Πολύ λίγο, Πολύ αργά».

Σάς κατηγόρησε όμως από την άλλη ότι δεν μπορείτε να δώσετε ώθηση στις μεταρρυθμίσεις …

Όταν ο κύριος Μητσοτάκης μιλάει για μεταρρυθμίσεις, ρίγος τρόμου διαπερνά τον ελληνικό λαό. Τι εννοεί; Περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, μείωση μισθών, μείωση των εταιρικών φόρων και των μερισμάτων, διάλυση της δημόσιας παιδείας, ιδιωτικά πανεπιστήμια, ιδιωτική ασφάλιση, ιδιωτική υγεία. Ένα πρόγραμμα σοκ και δέους δηλαδή που δεν έχει αποδειχθεί μόνο κοινωνικά καταστροφικό αλλά και οικονομικά αποτυχημένο όπου έχει εφαρμοστεί. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει στην πραγματικότητα να εφαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα της Θάτσερ και του Πινοσέτ στην Ελλάδα. Ευτυχώς δεν θα έχει την ευκαιρία του.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την επιλογή να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη, προκειμένου να αφήσει άθικτο το δημόσιο τομέα. Μπορείτε να μάς σχολιάσετε και τα δύο σκέλη της διαπίστωσης αυτής του προέδρου της ΝΔ;

Θα είμαι σαφής: Η απαίτηση των θεσμών των Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015 ήταν συγκεκριμένη για την δημοσιονομική προσαρμογή. Εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό και αύξηση εσόδων κατά 1% από αύξηση του ΦΠΑ και άλλο 1% από άλλα φορολογικά μέτρα. Τώρα πού είδε ο κ. Μητσοτάκης την επιλογή της κυβέρνησης σε όλα αυτά είναι δικό του θέμα. Επίσης αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μας προτείνει συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής από περιορισμό δαπανών του δημόσιου τομέα περιμένουμε να τον ακούσουμε αν και ξέρουμε ήδη την πρόταση του: Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα που ήδη σήκωσε τεράστιο βάρος της προσαρμογής την πενταετία 2010-2015 και φυσικά περικοπές σε δημόσια υγεία και δημόσια παιδεία.

Με αφορμή την υπόθεση των “Paradise Papers” και των offshore με ελληνικό «άρωμα», ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα;

Το ηθικό πλεονέκτημα δεν έχει on-off, κύριε Παπαδημητρίου. Έχει καλλιεργηθεί από την πορεία που έχει διαγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά στην πολιτική ζωή της χώρας τόσο ως αντιπολίτευση όσο και ως κυβέρνηση. Και αντίστοιχα, το στίγμα της γενικευμένης διαπλοκής και διαφθοράς, είναι εγγεγραμμένο στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο για δεκαετίες, με τις γνωστές συνέπειες.

Το ηθικό πλεονέκτημα λοιπόν, που έχει η Αριστερά είναι δεδομένο. Όπως είναι δεδομένος και ο κυνισμός κάποιων να υπερασπίζονται πρακτικές απόκρυψης εισοδημάτων μέσα από τις ύποπτες διαδρομές των off shore.

Η στάση του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, είναι ακριβώς τέτοια. Κυνική. Δεν νιώθει καν τη θεσμική υποχρέωση να απαντήσει καθαρά και ξάστερα για την υπόθεση που αφορά την off shore της συζύγου του. Δεν ένιωσε άλλωστε και ποτέ ο ίδιος την ανάγκη να κάνει μια στοιχειώδη αυτοκριτική για τις προνομιακές σχέσεις του με τη Siemens. Δεν είχε το σθένος να παραδεχτεί το σκάνδαλο με το δάνειο του «Κήρυκα Χανίων».

Όλα αυτά είναι δείγματα μιας ορισμένης συμπεριφοράς της εγχώριας ελίτ και των εκπροσώπων της, που νομίζουν ότι απευθύνονται σε υπηκόους και όχι σε πολίτες.

Μερίδα της αντιπολίτευσης επιμένει να λέει ότι το 2018 θα ήταν ο προσφορότερος για την κυβέρνηση, χρόνος των εκλογών. Μέρισμα δύσκολα θα δοθεί, προβλέπουν, δεν αποκλείεται να έρθουν πιο μπροστά τα μέτρα για συντάξεις-αφορολόγητο, εκτιμούν. Ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης;

Σάς απάντησα και προηγουμένως, η κυβέρνηση δεν ασχολείται με εκλογικά και άλλα πολιτικά σενάρια. Έχει μπροστά της το μεγάλο στόχο της εξόδου από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία.

Από κει και πέρα, γνωρίζετε τα όσα προβλέπει η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση σχετικά με τα θετικά και τα περιοριστικά μέτρα τα οποία θα υλοποιηθούν το 2019 και το 2020. Αυτά περιγράφονται σε ψηφισμένους νόμους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, το περιεχόμενο και η περίοδος υλοποίησης τους, είναι προσδιορισμένα σαφώς και δεν υπάρχει καμία αλλαγή επ? αυτού.

Επί μία ώρα και είκοσι λεπτά, ο πρωθυπουργός παρέθετε, από την Κομοτηνή, λίστα έργων και άλλων παρεμβάσεων. Αλλάζει, πράγματι, η Ελλάδα;

Η χώρα αλλάζει μέρα με τη μέρα και βρίσκει σταδιακά το βηματισμό της.

Η οικονομία τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης που αναμένεται στο τέλος του 2017 να διαμορφωθεί κοντά στο 2%.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, καταγράφεται δημοσιονομική υπεραπόδοση. Κάτι που μας επιτρέπει και φέτος να προχωρήσουμε σε μια έκτακτη ενίσχυση εν είδει κοινωνικού μερίσματος σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η ανεργία έχει περιοριστεί πέραν των 6 ποσοστιαίων μονάδων από τη μέρα που αναλάβαμε. Και μάλιστα, βάσει των πρόσφατων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, για πρώτη φορά μετά το 2011, βρισκόμαστε κάτω από το 1 εκατομμύριο ανέργων.

Βγήκαμε στις αγορές χρήματος και μάλιστα με πολύ ευνοϊκότερους όρους από το «πυροτέχνημα» Σαμαρά το 2014 ενώ αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι σε εξέλιξη η δεύτερη έξοδος που θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, αναβαθμίζουν διαρκώς τη θέση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Διαμορφώνεται, με λίγα λόγια, η εικόνα μιας οικονομίας που αντιστοιχεί σε μια χώρα που ανακάμπτει. Και δεν θυμίζει πλέον μια χώρα σε διαρκή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που «φυτοζωεί», αναπαράγοντας την οικονομική καχεξία και τη δυσπραγία.

Όλα τα παραπάνω είναι η έμπρακτη απόδειξη, ότι η χώρα βαδίζει με συντεταγμένο τρόπο προς το τέλος της σκληρής περιόδου των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018.

Και για το λόγο αυτό, εργαζόμαστε εντατικά ώστε αυτή η πορεία να επιταχυνθεί.

Επιτρέψτε μου να επιμείνω: είμαστε ακριβώς στα «μισά» των αναπτυξιακών περιφερειακών συνεδρίων. Από την ως τώρα εμπειρία, τι μένει, κύριε υπουργέ, ως επόμενη μέρα, μετά τη λήξη των συνεδρίων αυτών;

Η μεγάλη συμβολή αυτών των Συνεδρίων είναι ότι για πρώτη φορά, η κεντρική κυβέρνηση δεν ανακοινώνει μονάχα αλλά διαβουλεύεται, συζητά, ακούει, συνδιαμορφώνει με τους τοπικούς φορείς και τους ανθρώπους της παραγωγής.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι η υπέρβαση μιας τόσο εκτεταμένης υποχώρησης της παραγωγής που προκλήθηκε στα χρόνια της κρίσης, χρειαζόταν μια άλλη μέθοδο. Και η μέθοδος αυτή είναι η προσήλωση στις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής, τις παραγωγικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η κάθε μία.

Η διεξαγωγή των Συνεδρίων, αποτελεί ένα σταθμό στην υλοποίηση της παραπάνω στρατηγικής. Η επαφή και η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς μετά από κάθε Συνέδριο, πίσω και από τα φώτα της δημοσιότητας αν θέλετε, είναι διαρκής. Αυτό είναι το βασικό συστατικό της επόμενης μέρας. Η συνεργασία, ο διαρκής δίαυλος επικοινωνίας, η από κοινού αναζήτηση λύσεων με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους.

Από αυτή τη διαδικασία, μονάχα θετικές εξελίξεις μπορούν να προκύψουν.

Η πρόσκληση για συναίνεση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός από την Κομοτηνή, ποιους αποδέκτες έχει; Μόνο παραγωγικούς φορείς, τοπικές κοινωνίες και πολίτες ή και πολιτικά κόμματα; Και αν ναι, ποια;

Ο πρωθυπουργός, επανειλημμένα έχει θέσει το ζήτημα όχι απλά της συναίνεσης, αλλά της ευρείας συμμετοχής των παραγωγικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιστημόνων, των πολιτών αυτής της χώρας, στη μεγάλη προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Διότι είναι βασικό στοιχείο της λογικής που διέπει αυτή την κυβέρνηση, ότι η δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου δεν είναι μια υπόθεση «από τα πάνω», αλλά αφορά την ίδια την κοινωνία και τους φορείς της. Και αυτή είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο, σκληρή δουλειά και επιμονή. Αλλά υπάρχουν τόσο οι δυνατότητες όσο και το όραμα για να αφήσουμε πίσω μας τις χρεοκοπημένες αναπτυξιακές συνταγές του παρελθόντος.

Συνταγές που είχαν εμπνευστές και υλοποιητές συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις και συγκεκριμένο πολιτικό προσωπικό.

Επομένως, είναι από δύσκολο έως απίθανο αυτό το πολιτικό προσωπικό να έχει θέση στην υλοποίηση μιας στρατηγικής που καταργεί εκ των πραγμάτων, το οικοδόμημα που έστησε τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα.

Εξάλλου η ΝΔ δεν θα μπορούσε και για έναν ακόμα λόγο να αποτελέσει τμήμα μιας τέτοιας ευρείας συναίνεσης. Το τελευταίο διάστημα και αφού κατέρρευσε το αφήγημα της για την επερχόμενη καταστροφή, τη μη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τα συναφή, έχει βαθύνει ακόμη περισσότερο τη σύγκρουσή της με τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να βγούμε από τη μέγγενη των μνημονίων.

Ακόμη η ΝΔ δεν έχει απαντήσει ειλικρινά για την σχέση του κ. Μητσοτάκη με την κ. Ξαφά, που θυμίζω είναι στέλεχος της Δράσης και η οποία φέρεται –και δεν είναι η μόνη– να ασκεί πολιτική υπονόμευσης της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης με παρεμβάσεις της στο εξωτερικό. Αυτό θέλει ο κ. Μητσοτάκης αλήθεια; Να υπονομεύσει την πορεία της χώρας; Πρόκειται για απονενοημένο διάβημα μιας έξαλλης και αλλόφρονος αντιπολίτευσης που μοιάζει πλέον να μην ορρωδεί προ ουδενός στην προσπάθεια της να παλινορθωθεί και να υλοποιήσει το κοινωνικά εκδικητικό της πρόγραμμα. Ευτυχώς όμως ο ελληνικός λαός θυμάται και δεν θα το επιτρέψει.

Και για το τέλος, μια τετριμμένη ερώτηση, με την ελπίδα μιας … μη τετριμμένης απάντησης: είμαστε κοντά στον ανασχηματισμό;

Σας απαντώ και πάλι, ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης αφορούν την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Και βρισκόμαστε σε πλήρη υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, από το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου. Επομένως, φαντάζουν άτοπα τα σενάρια ανασχηματισμού. Όμως, όπως γνωρίζετε, ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται, δεν προεξοφλείται. Αποτελεί δικαίωμα του Πρωθυπουργού και αυτός κρίνει πότε και αν, θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος.

Συνέντευξη στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» και στον κ. Σ. Σχινά

Κύρια σημεία

Βρισκόμαστε ακόμη στη φάση των επιχειρήσεων και της μεγάλης προσπάθειας να μην υπάρξουν άλλοι νεκροί. Υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και αυτή είναι η πρώτιστη προτεραιότητα μας. Από εκεί και πέρα, τα στάδια αντιμετώπισης του προβλήματος είναι δύο:

 
1. Πρώτα η καταγραφή των υλικών ζημιών ώστε να εκπονήσουμε ένα σχέδιο για την αποκατάσταση των πληγέντων καθώς υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που βρίσκονται στην κυριολεξία επί ξύλου κρεμάμενοι. Μόλις περάσει η έντονη κακοκαιρία και αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή, θεωρώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα προβούμε στις απαραίτητες ανακοινώσεις. Υπογραμμίζω τη δήλωση του Πρωθυπουργού: Οι ζημιές θα αποκατασταθούν, οι πληγέντες θα αποζημιωθούν και αυτό θα γίνει ταχύτατα με όσο το δυνατόν πιο σύντομες διαδικασίες και χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Κυβέρνηση να αφήσει αυτούς τους ανθρώπους στο έλεος της καταστροφής.

 
2. Εκπόνηση ενός μεγάλου σχεδίου για την επίλυση του επί δεκαετίες προβλήματος της άναρχης δόμησης. Το ΥΠΕΣ μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα σχεδιάσουν τα απαραίτητα βήματα καθώς όπως καταλαβαίνετε δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη μέρα. Μιλάμε για 6 ή 7 δεκαετίες μιας κρατικής πολιτικής άναρχης δόμησης και μπαζωμένων ρεμάτων. Αντί να εκπονηθούν πολιτικές στήριξης και ένας σαφής χωροταξικός σχεδιασμός, ιδιαίτερα για τα πιο αδύναμα στρώματα, το ελληνικό κράτος έκλεινε τα μάτια στην αυθαιρεσία γιατί με αυτόν τον τρόπο νόμιζε ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ανισοτήτων και το πρόβλημα της στέγης. Αυτή την τεχνολογία της αδιαφορίας είναι που πληρώνει τώρα η Δυτική Αττική.
 
Σε ό,τι δε αφορά στη μανιασμένα και λυσσασμένη στάση συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης αλλά και μιας μερίδα της ηγεσίας της ΝΔ, εμείς δεν πρόκειται να απαντήσουμε. Όλοι οι ειδικοί και οι επιστήμονες τις τελευταίες ημέρες εξηγούν τους λόγους και τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος, τις δεκαετίες της άναρχης δόμησης, το κλείσιμο των δρόμων του νερού και τα λοιπά. Δεν καταλαβαίνουν ότι μέσα στη μανία τους να δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα χάνουν οι ίδιοι την αξιοπιστία τους και τελικά είναι η ίδια η προπαγάνδα τους που εξοργίζει τους πολίτες. Στην κυριολεξία δεν έχουν πλέον ούτε ιερό ούτε όσιο. Θα μου πείτε βέβαια εδώ δε σέβονται τον ίδιο τους τον εαυτό θα σεβαστούν τους νεκρούς;

Απομαγνητοφώνηση

[σε εξέλιξη]
Συνέντευξη στην τηλεόραση της ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση»

Κύρια σημεία

Αυτό που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε είναι μια πραγματική τραγωδία. Το πένθος είναι βαρύ. Δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε για ευθύνες ή για να κάνουμε κοινωνική κριτική. Μέριμνά μας είναι να ολοκληρωθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα οι επιχειρήσεις, να βρεθούν οι αγνοούμενοι ώστε να μην υπάρξουν νέα θύματα και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Για αυτόν άλλωστε το λόγο πήραμε και την πρωτοβουλία για τη διακοπή της συζήτησης για το κοινωνικό μέρισμα στη Βουλή. Δεν είναι ώρα για πολιτική σύγκρουση. Το σύνολο του κρατικού μηχανισμού έχει κινητοποιηθεί.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα συντονιστικό κέντρο στην Ελευσίνα υπό τον ΓΓ της Πολιτικής Προστασίας που σε συνεργασία με τους Δημάρχους και τις τοπικές αρχές, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Μέχρι στιγμής έχουμε περίπου 90 διασώσεις. Ο Ελληνικός Στρατός έχει ανοίξει τα θέρετρά του ώστε κανείς να μη μείνει χωρίς τρόφιμα ή στέγη. H Περιφέρεια έχει επίσης μεριμνήσει για την προστασία των ανθρώπων ενώ ήδη από χθες έχει υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης προς το ΥΠΟΙΚ ώστε να γίνει χρήση χρημάτων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΥΠΟΙΚ από την πλευρά του θα προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα χρήματα να απορροφηθούν. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός άλλωστε δεσμεύτηκε στο μήνυμά του ότι δεν θα επιτρέψουμε καθυστερήσεις και θα προχωρήσουμε στην αποκατάσταση των ζημιών και στην αποζημίωση των πληγέντων.

Από εκεί και πέρα, η τιμωρία των παραβατών είναι έργο της Δικαιοσύνης. Όλοι γνωρίζουν ότι η Αττική ειδικά αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι επιβαρυμένες οικιστικά λόγω της άναρχης δόμησης, λόγω του ότι ρέματα μπαζώνονταν εδώ και 5-6 δεκαετίες, λόγω της ύπαρξης πολλών αυθαίρετων κτισμάτων. Όμως είναι μια κατάσταση που έχει και οικονομικά και κοινωνικά αίτια. Σε αυτές τις περιπτώσεις δε μιλάμε για αυθαιρεσίες που έχουν γίνει εξαιτίας της απληστίας. Στην πραγματικότητα τα αυθαίρετα και τα μπαζώματα ρεμάτων ερχόντουσαν σαν απάντηση σε ένα πρόβλημα τεράστιας κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας. Φτωχοί άνθρωποι αφέθηκαν ανεξέλεγκτοι από το ελληνικό κράτος για λόγους που είχαν να κάνουν με τον περιορισμό της κοινωνικής αντίδρασης. Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύ και πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο. Όλοι γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται.

Αργά, σταδιακά και με σχέδιο, θα πρέπει εκ μέρους της πολιτείας να υπάρξουν τα αναγκαία έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά έργα ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες. Αν κάποιος έχει άλλωστε κάνει κάτι ώστε να μπει μια τάξη στην άναρχη κατάσταση είναι η παρούσα ελληνική κυβέρνηση είτε μιλάμε για τον χωροταξικό σχεδιασμό είτε για τους δασικούς χάρτες κτλ. Από το Υπουργείο Εσωτερικών επίσης, έχει γίνει σαφές ότι υπάρχει η βούληση για την αλλαγή του πλαισίου στην τοπική αυτοδιοίκηση έτσι ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και να υπάρχει καθαρός διαχωρισμός τους μεταξύ Δήμων, Περιφέρειας, Κράτους.

Αυτή τη στιγμή πάντως νομίζω δεν είναι η ώρα για πολιτικά σχόλια ή πολιτικές συζητήσεις. Αυτή τη στιγμή είμαστε συγκεντρωμένοι στο να καταφέρουμε να δράσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να ελαφρύνουμε το βάρος από τους ανθρώπους που έχουν πληγεί.

 

Απομαγνητοφώνηση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να αρχίσουμε λοιπόν με το θέμα, που δεν είναι άλλο από τις καταστροφές, τις πλημμύρες, τους νεκρούς, αυτή η θεομηνία που έπληξε τη Δυτική Αττική, χτυπάει όλη την Ελλάδα. Πένθος έχουμε, σύμφωνα με την απόφαση του Πρωθυπουργού. Κοντά μας είναι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

ΠΟΛΛΑΛΗ: Για να μας δώσετε και απαντήσεις, κύριε υπουργέ, σε κρίσιμα ερωτήματα. Τέθηκαν και από τις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού σε σχέση με τις ευθύνες, σε σχέση με την ατομική ευθύνη, πολλές φορές, αλλά κυρίως, να πάμε παραπέρα στην απόδοση αυτών των ευθυνών, εάν και όπου υπάρχουν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ΄ αρχάς, καλημέρα σας. Είναι βαρύ το πένθος. Είναι μια πραγματική τραγωδία, αυτή την οποία έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε, αυτή τη στιγμή. Δεν νομίζω ότι η ώρα ενδείκνυται για να συζητήσουμε για ευθύνες, για να κάνουμε κοινωνική κριτική, για να αρχίσουμε να συζητάμε για το τι έφταιξε. Για εμάς, αυτή τη στιγμή, το κυριότερο για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είναι να ολοκληρωθούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα οι επιχειρήσεις. Να βρεθούν όλοι οι αγνοούμενοι, να μην έχουμε περισσότερα θύματα, να καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση, να ομαλοποιήσουμε την ζωή στις περιοχές αυτές. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή κάνουμε ό,τι πραγματικά περνά από το χέρι μας προς αυτή την κατεύθυνση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, έχετε κάνει μια αποτίμηση; Υπήρξε μια σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, χθες. Η αποτίμηση που έχει γίνει, και από εδώ και πέρα, τι μέτρα θα λάβετε, σε σχέση με την ανακούφιση, αφενός των πληγέντων, αλλά και από την άλλη, να μην έχουμε αντίστοιχα φαινόμενα, αν και πολλοί, βέβαια, είναι επιφυλακτικοί με αυτό, ότι θα έχουμε φαινόμενα, αλλά να περιορίσουμε όλο αυτό το πράγμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, πράγματι, έγινε μια σύσκεψη, χθες. Ωστόσο, η κινητοποίηση των αρμόδιων Αρχών είχε γίνει πολύ νωρίτερα, από την πρώτη στιγμή που λάβαμε τις πρώτες κλήσεις και την πρώτη ενημέρωση για την μεγάλη καταστροφή που έπληξε τη Δυτική Αττική. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα Συντονιστικό Κέντρο στην Ελευσίνα, υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος, σε συνεργασία με τους Δημάρχους και τις τοπικές Αρχές, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε, όπως σας είπα προηγουμένως, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Μέχρι στιγμής, έχουμε περίπου 90 διασώσεις. Ο ελληνικός Στρατός έχει ανοίξει τα θέρετρά του, έτσι ώστε κανένας να μην βρίσκεται χωρίς στέγη και χωρίς φαγητό. Προσπαθούμε να συνεχίσουμε τις ενέργειες διάσωσης, τις επιχειρήσεις διάσωσης. Ξέρετε, ότι ακόμα υπάρχουν, δυστυχώς, αγνοούμενοι. Ελπίζουμε όλα αυτά να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα. Και η Περιφέρεια Αττικής έχει μεριμνήσει, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν τρόφιμα, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία, αυτή τη στιγμή, των ανθρώπων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, είστε ευχαριστημένοι ως κυβέρνηση από την ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού; Λειτούργησε έτσι όπως έπρεπε;

ΠΟΛΛΑΛΗ: Και έδρασε γρήγορα; Γιατί υπάρχει και αυτή η κριτική, ότι άργησαν να εκτιμήσουν την κατάσταση και αφέθηκαν άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές στο έλεος της κακοκαιρίας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Οι κρατικοί μηχανισμοί λειτούργησαν από το πρώτο δευτερόλεπτο. Δεν νομίζω ότι έχει κανένα νόημα, αυτή τη στιγμή, να μπαίνουμε στη συζήτηση αν ήμασταν εγκαίρως στο πλευρό των ανθρώπων. Νομίζω ότι το σύνολο του κρατικού μηχανισμού κινητοποιήθηκε άμεσα και αυτός ήταν και ο λόγος, για τον οποίο έχουμε καταφέρει, εν πάση περιπτώσει, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση. Αυτό που είναι το ζητούμενο τώρα, είναι να ευχηθούμε όλοι να μην υπάρξουν νέα θύματα. Αυτή είναι η πρώτιστη προτεραιότητά μας, αυτή τη στιγμή και προς αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι θα πρέπει να δουλέψουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

ΠΟΛΛΑΛΗ: Κύριε Υπουργέ, για να μην υπάρξουν, λοιπόν, νέα θύματα σε μια επόμενη φυσική καταστροφή, γιατί τα καιρικά φαινόμενα δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε δυστυχώς, ποιο είναι το μήνυμα που εισπράττει ο Έλληνας πολίτης απέναντι σε αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκ μέρους της Πολιτείας; Ότι δηλαδή, είναι απροστάτευτος εάν κάποιο φαινόμενο είναι πάρα πολύ μεγάλο; Δεν μπορεί να προστατευτεί με κάποιους τρόπους, με κάποια μέτρα από την Πολιτεία, για να μην θρηνούμε συνεχώς νέα θύματα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Πολιτεία και οι αρμόδιες Αρχές αυτό το οποίο μπορούν να κάνουν, είναι να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μέριμνα για την υλοποίηση έργων υποδομής για τα αντιπλημμυρικά έργα. Ωστόσο, αυτό το οποίο όλοι γνωρίζουμε, αλλά νομίζω, όπως σας είπα προηγουμένως, ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή νόημα να μπούμε τώρα στο επίκεντρο που βρισκόμαστε της κρίσης, σε αυτή τη συζήτηση, είναι ότι η Αττική ειδικά, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας, είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες οικιστικά, λόγω της άναρχης δόμησης, λόγω του γεγονότος ότι ρέματα, για πέντε-έξι δεκαετίες, μπαζώνονταν, εξαιτίας της ύπαρξης πολλών αυθαίρετων κτισμάτων. Επομένως, είναι μια, ούτως ή άλλως, εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι, αργά, σταδιακά, με σχέδιο, να υπάρξουν και τα αναγκαία έργα υποδομής και από εκεί και πέρα, να μπορέσουμε να περιορίσουμε, εν πάση περιπτώσει, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Και νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται.

ΠΟΛΛΑΛΗ: Θα κυνηγηθούν αυτοί οι παραβάτες, όμως, κύριε Τζανακόπουλε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό τώρα, είναι καταρχήν έργο της Δικαιοσύνης. Από εκεί και πέρα, ξέρετε ότι μιλάμε για μια κατάσταση, η οποία έχει και οικονομικά αίτια και κοινωνικά αίτια. Δηλαδή, δεν μιλάμε για αυθαιρεσίες που έχουν γίνει εξαιτίας, ας πούμε, της απληστίας. Στην πραγματικότητα, τα αυθαίρετα και τα μπαζώματα ρεμάτων έρχονταν να απαντήσουν σε ένα πρόβλημα τεράστιας κοινωνικής ανισότητας, αλλά και οικονομικής ανισότητας. Μιλάμε για φτωχούς ανθρώπους που, εν πάση περιπτώσει, αφέθηκαν από τη μεριά του ελληνικού κράτους, για πάρα πολλά χρόνια, να λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι σε όλες τις περιπτώσεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά μιλάμε για τις περισσότερες περιπτώσεις. Για λόγους που είχαν να κάνουν με τον περιορισμό, εν πάση περιπτώσει, της κοινωνικής αντίδρασης, αφέθηκαν από το ελληνικό κράτος ανεξέλεγκτοι εργολάβοι, αρμόδιες Αρχές, τοπικές Αρχές, να δημιουργήσουν όλη αυτή την κατάσταση. Νομίζω ότι, το έχουν πει και όλοι οι επιστήμονες, όσοι τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν μιλήσει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, είναι πάρα πολύ βαθύ, πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο. Επομένως, καλό είναι, αυτή τη στιγμή, να δείξουμε ψυχραιμία και να έχουμε τη δυνατότητα αργότερα να συζητήσουμε με μεγαλύτερη ηρεμία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και βέβαια ο έλεγχος αυτός, πολύ σωστά λέτε, είναι κυρίως από δικαστικής πλευράς. Ο εισαγγελέας θα δει και θα αποδώσει τις ευθύνες. Η Πολιτεία, όμως, πρέπει τουλάχιστον να νομοθετεί, να φτιάχνει το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των πολιτών.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και ξέρετε, ότι εάν κάποιος έχει κάνει κάτι για τον χωροταξικό σχεδιασμό, για τους δασικούς χάρτες, για την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων ενεργειών έτσι…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Που δεν είχαμε ποτέ κτηματολόγια, δασικούς χάρτες…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …ώστε να μπει μια τάξη, εν πάση περιπτώσει, σε όλη αυτή την άναρχη κατάσταση, είναι η σημερινή κυβέρνηση. Αλλά, σας ξαναλέω, δεν είναι αυτή τη στιγμή…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παρατηρούμε, όμως, και κάποια θέματα σχετικά με τις αρμοδιότητες Περιφέρειας, Δήμων και όλα αυτά. Τώρα, ας πούμε, για παράδειγμα, πρέπει οι πολίτες τη μία να πάνε σε γραφείο δημάρχου, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, στο γραφείο της Περιφέρειας. Εσείς σχεδιάζετε, υπάρχει κάποια σκέψη, δεν ξέρω εάν θα έρθει άλλος «Καλλικράτης» ή μια άλλη μορφή νομοσχεδίου…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών έχει γίνει σαφές -όχι εξ αφορμής της συγκεκριμένης τραγωδίας, αλλά μέσα στο καλοκαίρι, ότι υπάρχει η βούληση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, έτσι ώστε να εξορθολογιστεί το θεσμικό πλαίσιο. Νομίζω ότι θα είναι μία από τις…

ΠΟΛΛΑΛΗ: Με ενίσχυση αρμοδιοτήτων, κύριε Τζανακόπουλε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν επί του νομοσχεδίου και ο υπουργός Εσωτερικών, νομίζω, θα έχει πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις. Το ζήτημα είναι καταρχήν να υπάρχει μία δυνατότητα για καθαρό διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων, Περιφέρειας και κεντρικού Κράτους. Αυτός είναι ο βασικός στόχος και νομίζω ότι στη βάση αυτή θα προχωρήσουμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, έχουν γίνει ήδη κινήσεις. Ακούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση πως υπάρχουν κονδύλια, τα οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει κατατεθεί από τη μεριά της Περιφέρειας το αίτημα στο υπουργείο Οικονομίας για να γίνει χρήση των χρημάτων από το σχετικό Ταμείο της ΕΕ. Το υπουργείο Οικονομίας θα προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων και αιτήσεων, έτσι ώστε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία.

ΠΟΛΛΑΛΗ: Πόσο χρόνο, όμως, μπορεί να πάρει αυτό, κύριε Υπουργέ; Γιατί βλέπουμε να γίνονται όλες οι ενέργειες, εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας, αλλά μετά κάπου κολλάει το πράγμα από την Κομισιόν και χρήματα δεν απορροφώνται ποτέ για να υλοποιηθούν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα χρήματα θα απορροφηθούν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ταμειακό πρόβλημα, εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου. Έχουμε την ταμειακή δυνατότητα να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και για την αποζημίωση των πληγέντων, κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Τα είπε και χτες ο Πρωθυπουργός, στη δήλωσή του, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε καθυστερήσεις ως προς αυτό το σημείο. Και αποκατάσταση των υλικών ζημιών θα υπάρξει, αμέσως μόλις γίνει η απαραίτητη καταγραφή από τους μηχανικούς των Δήμων, της Περιφέρειας και του υπουργείου Υποδομών, των μικτών κλιμακίων δηλαδή, αλλά και αποζημίωση των θυμάτων και όλων όσων επλήγησαν από τη συγκεκριμένη καταστροφική πλημμύρα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προβλήματα σε μέσα διασωστικά και όλα αυτά έχουμε; Γιατί και η Τουρκία ανακοίνωσε ότι μπορεί να βοηθήσει. Έχουμε ζητήσει από άλλες χώρες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή επιχειρούν εκατοντάδες οχήματα και της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο Στρατός, όπως ξέρετε, είναι σε επιφυλακή. Έχει γίνει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση. Δεν έχω ενημέρωση ότι υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των μέσων διάσωσης αυτή τη στιγμή.

ΠΟΛΛΑΛΗ: Κονδύλι, κύριε υπουργέ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κρίση αυτή μετά την θεομηνία, υπάρχει; Έχετε εικόνα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι το υπουργείο Οικονομίας κάνει αυτά τα οποία οφείλει να κάνει, έτσι ώστε να γίνει η χρήση του συγκεκριμένου Ταμείου, το οποίο δημιουργήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που χτύπησαν την Κεντρική Ευρώπη το 2002. Επομένως, θα γίνει ακριβώς η χρήση του Ταμείου αυτού για έχουμε την ενίσχυση και από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, πήρατε και μια πρωτοβουλία να έχουμε μια διακοπή της συζήτησης στη Βουλή για το Κοινωνικό Μέρισμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι δεν είναι η ώρα αυτή τη στιγμή για να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση, για να γίνει η συζήτηση στη Βουλή. Όταν ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις και καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε και να ομαλοποιήσουμε την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές, νομίζω ότι η πολιτική ζωή θα ξαναμπεί στο καθημερινό της μονοπάτι. Αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι δεν είναι η ώρα, ούτε για πολιτική σύγκρουση ούτε για συζητήσεις στη Βουλή ούτε για να κάνουμε, γενικώς, πολιτικά σχόλια. Αυτή τη στιγμή, είμαστε συγκεντρωμένοι στο να καταφέρουμε να δράσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, για να ελαφρύνουμε το βάρος από τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν πληγεί.

ΠΟΛΛΑΛΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας στην «Πρώτη Είδηση».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Συνέντευξη στον ρ/σ του Alpha 989 και στους κκ. Δ. Βερύκιο & Σ. Λάμπρου

Κύρια σημεία

Καμία πολιτικολογία δεν μπορεί να μετριάσει το γεγονός ότι 3,5 εκατομ. άνθρωποι θα πάρουν 720 εκατομ. ευρώ, ότι 320 εκατομ. ευρώ θα πληρωθούν σε όσους οι συντάξεις τους παρακρατήθηκαν παράνομα από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και ότι διασφαλίζεται το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ με 300 εκατομ. ευρώ για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας.
 
Εδώ και αρκετό καιρό είχαμε πει ότι θα προχωρήσουμε στις ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα όταν θα έχουμε τα τελικά στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2017. Η συζήτηση για τις λεπτομέρειες της διανομής με τους θεσμούς είχε από την προηγούμενη εβδομάδα προσδιοριστεί για χθες και μόλις αυτή τελείωσε προχωρήσαμε στις σχετικές ανακοινώσεις καθώς οι διοικητικές διαδικασίες πρέπει να πάρουν το δρόμο τους και όλες οι πληρωμές να γίνουν εντός του 2017.
 
Κανείς δεν αρνείται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στην οποία η χώρα έχει υποχρεωθεί να προχωρήσει συσσωρεύει βάρη στις λαϊκές και μεσαίες τάξεις. Το θέμα είναι ποιον επιλέγεις να στηρίξεις όταν η οικονομία υπεραποδίδει λόγω των υπεραπαισιόδοξων εκτιμήσεων κάποιων. Αυτό είναι το ζήτημα από το οποίο προκύπτουν και οι μεγάλες διαιρετικές γραμμές στην πολιτική ζωή της χώρας. Τα στελέχη της αντιπολίτευσης βρίσκονται σήμερα σε δύσκολη θέση καθώς δεν έχουν με τι να αντιπαρατεθούν και για αυτό το λόγο έχουμε να δούμε διάφορα ευτράπελα σήμερα, δέστε τις ζώνες σας…

Απομαγνητοφώνηση

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, καλημέρα σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Γιατί βιαστήκατε να δώσετε το μέρισμα και να κάνετε το διάγγελμα χτες το βράδυ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βιαστήκαμε πάρα πολύ, κύριε Βερύκιε, γιατί ανησυχήσαμε –όπως άκουσα και χτες- από τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και γι’ αυτό τον λόγο, κυρίως.

ΒΡΕΥΚΙΟΣ: Διαβάζετε «ΤΑ ΝΕΑ», ε; Λέει: αλλαγή…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να πει πια κανείς;

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πώς το καταφέρατε, κατ’ αρχάς;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν βιαστήκαμε. Κύριε Βερύκιε, είχαμε ανακοινώσει πως θα προχωρήσουμε στη διανομή του μερίσματος, εδώ και αρκετό καιρό, εάν θυμάστε. Τουλάχιστον έναν μήνα πριν το είχα πει. Ο Πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει, με πολύ μεγάλη έμφαση, τρεις-τέσσερις φορές, ότι όταν θα έρθουν τα τελικά στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού του 2017, θα προβούμε στις ανακοινώσεις. Και το τρίτο που θέλω να σας πω είναι ότι από την προηγούμενη εβδομάδα είχε προσδιοριστεί για χτες η τελική συζήτηση για να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες της διανομής με τους θεσμούς και μόλις τελείωσε η θετική συζήτηση, προχωρήσαμε στις ανακοινώσεις. Γιατί πρέπει –ξέρετε- και οι διοικητικές διαδικασίες να πάρουν τον δρόμο τους, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα και έχουν γίνει όλες οι πληρωμές, εντός του 2017.Τώρα, τα υπόλοιπα πολιτικά σχόλια, τα οποία ακούγονται, η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε να δούμε τις αντιδράσεις, περιμέναμε να δούμε τι θα σκεφτούν για να σχετικοποιήσουν αυτή τη μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία, η οποία έρχεται ως συνέχεια μιας πολύ θετικής οικονομικής πορείας το 2017 και δημοσιονομικής πορείας. Τελικώς, βγάλαμε αυτόν το «λαγό απ’ το καπέλο». Αναμενόμενα είναι όλα αυτά, συνηθισμένοι είμαστε. Το ζήτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα πάρουν 720 εκατομμύρια ευρώ και θα πληρωθούν επίσης τα 320 εκατομμύρια σε όσους έγιναν παρακρατήσεις παράνομες, από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, στις συντάξεις λόγω των εισφορών υγείας. Διασφαλίζουμε και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, δίνοντας περίπου ακόμη 300 εκατομμύρια, που είναι οφειλόμενα εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου για τις υπηρεσίες κοινή ς ωφελείας. Αυτή είναι η σημαντική είδηση. Από εκεί και πέρα, η πολιτικολογία είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχιστεί, ωστόσο δεν μπορεί να σχετικοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία ούτε να μετριαστεί η πολύ μεγάλη σημασία της.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ωστόσο,  «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» λέει στην πρώτη σελίδα ότι ναι μεν ο Τσίπρας διανέμει μέρισμα – ρεκόρ, όμως αυτό λόγω μέτρων και υπερφορολόγησης. Ουσιαστικά, και η αξιωματική αντιπολίτευση…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, τι να σας πω; Τα έχω ακούσει πολλές φορές και αυτά. Τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί, είναι στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και ό,τι οδηγεί σε υπεραπόδοση είναι επειδή κάποιοι από τους θεσμούς επέμεναν να κάνουν υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν είναι προσόν της ελληνικής κυβέρνησης, αντιθέτως, προκύπτει μέσα από μια διαπραγμάτευση. Και σας θυμίζω ότι η διαπραγμάτευση αυτή μιλούσε για συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία έπρεπε να ληφθούν εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Αν «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» επιμένει να βλέπει υπερφορολόγηση με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, αυτό είναι δικό της ζήτημα. Όλοι γνωρίζουμε τη μηχανική του ελληνικού προγράμματος, την τεχνολογία του, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι 1,4 δισεκατομμύρια επιστρέφει στους πλέον αδύναμους. Πρόκειται για μια πολιτική κίνηση αναδιανομής και νομίζω ότι αυτό πρέπει να κρατήσουμε.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Βεβαίως, και ο Πρωθυπουργός χτες στο διάγγελμά του παραδέχτηκε ότι η μεσαία τάξη…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, δεν το αρνείται κανένας αυτό, ότι έχουν συσσωρευτεί βάρη στις λαϊκές τάξεις και τη μεσαία τάξη, κανένας δεν το αρνείται αυτό. Το θέμα είναι, όταν υπεραποδίδει η οικονομία, πού επιλέγεις, σε ποιον επιλέγεις να δώσεις οικονομική στήριξη. Αυτό είναι το ζήτημα της πολιτικής. Το μεγάλο ζήτημα, από το οποίο προκύπτουν και οι διαιρετικές γραμμές στην πολιτική ζωή της χώρας. Δηλαδή, εφόσον έχεις έναν δημοσιονομικό πόρο, εφόσον έχεις δημοσιονομική υπεραπόδοση, σε ποιον επιλέγεις να δώσεις, ακριβώς, αυτό το υπερπλεόνασμα. Δεν θα καταργήσουμε τώρα την πολιτική, για να μη μας πει «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ότι υπερφορολογούμε.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν είναι θέμα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», όμως, γιατί εδώ πέρα, θα βγουν πολλοί να πουν ότι δεν έχουν δοθεί συντάξεις και εφάπαξ. Υπάρχει κόσμος που περιμένει τρία χρόνια χωρίς τη σύνταξη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τι λέτε τώρα; 

ΛΑΜΠΡΟΥ: Εγώ τι λέω; Αυτό ισχύει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, ακούστε, γιατί δεν τα ξέρετε καλά.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν έχουν δοθεί συντάξεις και εφάπαξ για χρόνια, κύριε Τζανακόπουλε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι καταγεγραμμένα. Ακούστε, γιατί δεν τα ξέρετε καλά.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Τι δεν τα ξέρω καλά; Έχω ανθρώπους δικούς μου που δεν έχουν πάρει τη σύνταξη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ξέρετε ότι αυτά μετρούν στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα; Είναι καταγεγραμμένα.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Τη σύνταξη και το εφάπαξ το πήραν αυτοί οι άνθρωποι; Αυτό σας ρωτώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προκύπτει δημοσιονομικό υπερπλεόνασμα από την καθυστέρηση πληρωμής των συντάξεων. Όλα αυτά υπολογίζονται…

ΛΑΜΠΡΟΥ: Γιατί, λοιπόν, αυτό το υπερπλεόνασμα δεν πηγαίνει στις συντάξεις των ανθρώπων αυτών;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Δεν προκύπτει δημοσιονομικό υπερπλεόνασμα…

ΛΑΜΠΡΟΥ: Άλλο σας ρώτησα. Γιατί τα λεφτά αυτά που περισσεύουν δεν πάνε στους ανθρώπους αυτούς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψτε να μιλήσω ή θέλετε να κλείσω το τηλέφωνο για να μιλήσετε εσείς;

ΛΑΜΠΡΟΥ: Να κλείσετε το τηλέφωνο! Δεν θα αντιπαρατεθούμε, για όνομα του Θεού.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας μιλήσω, εκτός κι αν θέλετε να μιλήσετε εσείς, οπότε δεν χρειάζεται…

ΛΑΜΠΡΟΥ: Ε, τώρα, κύριε Τζανακόπουλε. Σας περιμένουμε και στο «Alpha Ρεπορτάζ», στις 11:00 η ώρα, τις επόμενες ημέρες, εάν μπορέσετε, προς Θεού.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι συντάξεις, λοιπόν: Έχουν δοθεί 400.000 συντάξεις και αρκετές χιλιάδες εφάπαξ από τη στιγμή που αναλάβαμε την κυβερνητική εξουσία και έχουμε περιορίσει τον όγκο των 360.000 συντάξεων, οι οποίες ανέμεναν από το 2011 και οι οποίες δεν είχαν αποδοθεί. Πρώτο ζήτημα είναι αυτό. Το δεύτερο: Οι συντάξεις για τις οποίες μιλάτε, υπολογίζονται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017. Επομένως, δεν μπορεί να δημιουργηθεί υπερπλεόνασμα, επειδή υπάρχει καθυστέρηση στην πληρωμή συντάξεων. Και το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με τη διοικητική δυνατότητα του υπουργείου Εργασίας. Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Εργασίας δουλεύει εδώ και πάρα πολύ καιρό στα κόκκινα και υπολογίζουμε ότι κάθε μήνα βγαίνουν 10.000 συντάξεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε ακριβώς αυτή τη λίστα αναμονής. Έχουν γίνει οι απαραίτητες διευκρινίσεις, έχουν γίνει οι απαραίτητες δηλώσεις από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας και έχουμε πει ότι από το 2018 θα μηδενιστούν οι λίστες αναμονής για τις συντάξεις. Αυτό, όμως, το οποίο λέτε δεν έχει καμία σχέση με τη διανομή του πλεονάσματος.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Έγινε κατανοητό. Πείτε μου, όμως, η μεσαία τάξη από πότε θα αρχίσει να ελπίζει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η πορεία της ελληνικής οικονομίας δείχνει ότι μετά από μια δεκαετία βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ανάκαμψης. Και μάλιστα δυναμικής, με 2% ανάπτυξη, την οποία θα σημειώσουμε το 2017, με ανάκαμψη του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης. Δηλαδή, με διεύρυνση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και με εμπιστοσύνη ότι η ελληνική οικονομία βαδίζει στο σωστό δρόμο. Αυτό έχει πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα. Θα δείτε ότι και οι δείκτες του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος, αυτή τη στιγμή, δείχνουν δειλά, αλλά σταθερά να ανεβαίνουν, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι και η μεσαία τάξη θα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής της. Από εκεί και πέρα, προκύπτει ότι από το 2018 και μετά, θα υπάρξει και επιπλέον δημοσιονομικός χώρος –τα έχει πει και ο υπουργός Οικονομικών αυτά, ουκ ολίγες φορές, τα έχει πει και ο Πρωθυπουργός- έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, με κύριο μέλημά μας ακριβώς αυτή την ελάφρυνση για την οποία μιλάτε. Σας ξαναλέω ότι κανένας δεν αμφισβητεί ότι έχουν συσσωρευτεί δυσανάλογα βάρη στις πλάτες της μεσαίας τάξης. Ωστόσο, σας ξαναλέω ότι βρισκόμαστε σε μια ειδική συνθήκη. Βρισκόμαστε εντός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Και αυτό ήταν δεδομένο. Ωστόσο, πρέπει να τονίσω ότι είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή, προσπαθεί να κινητοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στην κατεύθυνση ακριβώς του ελέγχου των περιπτώσεων εκείνων της μεγάλης φοροδιαφυγής. Των περιπτώσεων εκείνων που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, των περιπτώσεων εκείνων που έχουν χρησιμοποιήσει φορολογικούς παραδείσους. Ακριβώς, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο είναι δυνατόν και να επιτυγχάνουμε μια δημοσιονομική ισορροπία, αλλά την ίδια στιγμή να ελαφρύνουμε και τη μεσαία και τις λαϊκές τάξεις. Αυτή είναι η στρατηγική μας. Ωστόσο, δεν έχουμε το μαγικό ραβδί. Αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό προϋποθέτει σταδιακή, αλλά σκληρή προσπάθεια και νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Στο θέμα της φοροδιαφυγής τώρα και όσον αφορά στον καπνό και όσον αφορά στα καύσιμα, δεν πήγαν τα πράγματα όπως τα περιμένατε. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει ή τι έχετε σχεδιάσει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό έχει να κάνει με το λαθρεμπόριο. Σε ό,τι αφορά τον καπνό, θα σας πω ότι στις μέρες διακυβέρνησής μας ήταν η πρώτη φορά, μετά από έξι ολόκληρα χρόνια, που είδαμε κάμψη στα στοιχεία των παγκόσμιων Οργανισμών, οι οποίοι παρακολουθούν αυτού του τύπου τη δραστηριότητα, από το 21% στο 18%. Αυτό σημαίνει ότι το λαθρεμπόριο τσιγάρων έχει περιοριστεί και θα συνεχίσει να περιορίζεται, ακριβώς επειδή…

ΛΑΜΠΡΟΥ: Τα έσοδα δεν ήταν αυτά που περιμέναμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα έσοδα δεν ήταν αυτά τα οποία περιμέναμε, διότι υπήρξε ένας φόρος στα τσιγάρα, ο οποίος αποδείχθηκε όχι τόσο αποτελεσματικός, όσο περίμεναν εκείνοι που τον εισηγήθηκαν. Από εκεί και πέρα, αυτό θα το δούμε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση. Σε ό,τι αφορά το λαθρεμπόριο πετρελαίου, γίνονται προσπάθειες και νομίζω ότι σιγά-σιγά θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα, διότι είναι πρώτη φορά που εκδόθηκαν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις. Δηλαδή, η δευτερογενής νομοθεσία, για να μπορέσουν να συγκροτηθούν οι απαραίτητοι μηχανισμοί ελέγχου για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου.

Ξέρετε, αυτές τις αποφάσεις έπρεπε να τις έχουν βγάλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ήδη από το 2012-2013, αλλά για κάποιο λόγο κανείς δεν τους ρωτούσε αν και κατά πόσο προχωράμε σε αυτές τις κανονιστικές ενέργειες. Εν πάση περιπτώσει, εγώ καλοδέχομαι το γεγονός ότι ρωτάτε και σας λέω ότι το υπουργείο Οικονομικών, που είναι και υπεύθυνο για την ολοκλήρωση της νομοθεσίας μαζί με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία, το υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά και το υπουργείο Ενέργειας, αν δεν κάνω λάθος, έχουν προχωρήσει στην έκδοση της κανονιστικής νομοθεσίας και για πρώτη φορά έχουμε δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο ελέγχου λαθρεμπορίου πετρελαίου.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Θα πάτε στη Θράκη σήμερα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εκεί τι γίνεται;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στο πλαίσιο των Περιφερειακών Συνεδρίων θα συζητήσουμε με τους τοπικούς φορείς, με την τοπική κοινωνία, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για το ζήτημα που αυτή τη στιγμή αποτελεί και την ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Δηλαδή, για τη δημιουργία του νέου παραγωγικού μοντέλου, μετά την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018. Το σημαντικό για μας δεν είναι απλώς και μόνο να βγούμε από το μνημόνιο, αλλά και το τι παραγωγικό μοντέλο οικοδομούμε κατά τη διαδικασία εξόδου από το μνημόνιο. Και νομίζω ότι μέχρι στιγμής τα Περιφερειακά Συνέδρια έχουν συμβάλει πάρα πολύ στη σχετική συζήτηση, η οποία από τη δική μας πλευρά έχει ως βασικό στόχο να εμπλέξει όλες τις τοπικές κοινωνίες σε ένα σχέδιο, που στοχεύει στο εξής πολύ συγκεκριμένο πράγμα: ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην αναβάθμιση της χώρας μας στην αλυσίδα παραγωγής αξίας. Δηλαδή στην ενίσχυση και του αγροτικού τομέα, αλλά και της μεταποίησης και της βιομηχανίας, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν σε ένα παραγωγικό μοντέλο κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και το οποίο οδηγήθηκε στη χρεοκοπία το 2010.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Από ό,τι βλέπω πρωί-πρωί, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν βγει στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις και πυροβολούν τη δική σας πρόταση για το κοινωνικό μέρισμα. Τι θα τους προτείνετε, φεύγοντας για τη Θράκη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να σας πω; Τι θα τους πρότεινα; Θα τους πρότεινα ψυχραιμία. Θα τους πρότεινα να το αντιμετωπίσουν με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Να ξέρουν ότι αυτές οι προτάσεις θα πέσουν στο κενό. Είναι προφανές ότι τα στελέχη της Ν.Δ. βρίσκονται σε μια αρκετά δύσκολη θέση. Δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιπαρατεθούν στη συγκεκριμένη πρόταση και γι’ αυτό το λόγο έχουμε να δούμε διάφορα ευτράπελα σήμερα.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Να είστε καλά. Καλή απογείωση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ.