Monthly Archives : September 2017

Συνέντευξη στον ρ/σ ΑΘΗΝΑ 9.84 και τον δημοσιογράφο Βασίλη Πάικο
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Το χρονοδιάγραμμα είναι καθορισμένο. Έχουμε μπροστά μας την 3η αξιολόγηση και να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Ταυτόχρονα με την 3η αξιολόγηση θα γίνουν τεχνικές συζητήσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους και για τους όρους της εξόδου της Ελλάδας από το 3ο πρόγραμμα. Η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα γίνει μετά τον Αύγουστο του 2018. Η απόφαση της 15ης Ιουνίου είναι μια πολύ καλή βάση για να συνεχιστεί η τεχνική συζήτηση. Στην πραγματικότητα κλειδώνει το ζήτημα της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Από εκεί και πέρα ξέρετε ότι το ΔΝΤ βρίσκεται σε ένα stand by arrangement που έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχει υπεραπαισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η τεχνική συζήτηση θα συνεχιστεί μετά το πέρας των γερμανικών εκλογών και εκτιμώ ότι θα καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα πάρα πολύ σύντομα.
 
ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Η εκτίμηση που έχω είναι ότι η στρατηγική της γερμανικής πολιτικής εξουσίας είναι σαφές ότι κινείται στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του 3ου προγράμματος. Εκτιμώ ότι δεν υπάρχει περιθώριο σε κανένα από τα 2 μεγάλα κόμματα της Γερμανίας να δημιουργήσει νέα προβλήματα. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών ώστε να επηρεάσει στρατηγικά τις αποφάσεις που έχει πάρει το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα. Θα πρέπει να έχουμε μια μεγάλη πολιτική έκπληξη, μια πολύ μεγάλη ενίσχυση κομμάτων με ακραίες θέσεις για να δούμε στρατηγική μεταστροφή της Γερμανίας στο ελληνικό ζήτημα. Για το θέμα της ενοποίησης της Ευρώπης, η άποψη της Γερμανίας είναι πολύ συντηρητική σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της Ευρώπης αλλά αυτό θα μπορέσουμε να το συζητήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος εφόσον δούμε την επόμενη γερμανική κυβέρνηση.
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Στην ατζέντα της συζήτησης κατά την επίσκεψη του κ. Ντάισελμπλουμ τη Δευτέρα θα βρίσκεται η 3η αξιολόγηση και η πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος. Σε σχέση με το τελευταίο, το βασικό είναι να βγούμε από το μηχανισμό της επιτροπείας των θεσμών ο οποίος λειτουργεί στη βάση 4μηνων αξιολογήσεων και συγκεκριμένων προαπαιτούμενων δηλαδή συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών επιλογών που έχουν συμφωνηθεί μέσω μνημονίου με τους δανειστές μας. Από εκεί και πέρα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, είναι προφανές ότι θα υπάρξει παρακολούθηση σε σχέση με την πορεία υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων όπως και στις άλλες χώρες που βγήκαν από το πρόγραμμα ώστε να τηρείται η συμφωνία που έχει σαν βασικό μέλημα την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την αποπληρωμή του. Υπάρχουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες παρακολούθησης των οικονομιών που βγαίνουν από το πρόγραμμα. Υπάρχει ο μηχανισμός του μνημονίου. Και υπάρχει και ο μηχανισμός επιτροπείας που προκύπτει από την προληπτική και την ενισχυμένη πιστοληπτική γραμμή. Δεν υπάρχουν άλλοι μηχανισμοί εποπτείας στο ευρωπαϊκό δίκαιο ή στο καταστατικό του ESM. Με αυτήν την έννοια, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, η ελληνική οικονομία θα εποπτεύεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στη βάση όσων προβλέπονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στους ειδικούς κανονισμούς λειτουργίας της ευρωπαϊκής επιτροπής.
 
ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Για το ζήτημα των επενδύσεων υπάρχει μια προσπάθεια από την αντιπολίτευση και από αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ να δημιουργούν διαρκώς εντυπώσεις με διάφορες διαρροές και φήμες σε σχέση με τη στάση επενδυτών. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να είμαστε σαφείς ότι οποιαδήποτε επένδυση θα πρέπει να γίνεται στη βάση του νομικού πλαισίου που υπάρχει και χωρίς χαριστικές ρυθμίσεις. Αυτό το σέβονται στο τέλος της ημέρας και οι επενδυτές γιατί δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης, σοβαρότητας και σταθερότητας. 

 
ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προβλέπει συγκεκριμένες ενέργειες και τέθηκε σε λειτουργία 16 λεπτά μετά την ειδοποίηση για το ναυάγιο. Από εκεί και πέρα θα δούμε βάσει πορισμάτων αν η επιχείρηση εξελίχθηκε όπως προβλέπεται από τα πρωτόκολλα. Γνώμη μου είναι ότι υπήρξε μια υπερπροσπάθεια για να περιοριστεί η ζημιά και ότι μπορεί να υπήρξαν και προβλήματα υπεράνω των δυνάμεων οποιουδήποτε επιχειρησιακού να τα διαχειριστεί. Πάντως αν δούμε την εικόνα στη θάλασσα και τις ακτές της Αττικής αυτή είναι τώρα σαφέστατα βελτιωμένη και πολύ σύντομα η ισορροπία στο θαλάσσιο περιβάλλον θα έχει αποκατασταθεί. Ο κ Μητσοτάκης δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, έκανε τα ίδια και με τις φωτιές το καλοκαίρι. Αρέσκεται να κάνει επικοινωνιακά σόου κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής δράσης για την αποτροπή μιας οικολογικής καταστροφής. Πρόκειται για μια μη σοβαρή αντιπολιτευτική στάση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

ΠΑΪΚΟΣ: Καλημέρα σας κύριε υπουργέ. Είδαμε σήμερα ότι έκλεισε το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Τραμπ, στις ΗΠΑ. Ισχύει αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είπα και την προηγούμενη εβδομάδα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπάρχουν συζητήσεις  μεταξύ  των δυο πλευρών, ωστόσο, δεν έχουμε καταλήξει. Εφόσον υπάρξει συνάντηση, αυτό θα ανακοινωθεί επισήμως.

ΠΑΪΚΟΣ: Σας ρωτώ επειδή υπήρχαν αυτά τα δημοσιεύματα. Για πείτε μου, περιμένουμε κάτι από τις γερμανικές εκλογές; Κάτι να αλλάξει σε σχέση με τη χώρα μας, σε σχέση με την Ευρώπη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η εκτίμηση που έχω είναι ότι η στρατηγική της γερμανικής πολιτικής εξουσίας, ανεξαρτήτως των δύο μεγάλων κομμάτων, είναι σαφές ότι κινείται στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος.

ΠΑΪΚΟΣ: Σε σχέση με μας. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμώ ότι δεν υπάρχει περιθώριο σε κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας να δημιουργήσει νέα προβλήματα. Και δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει τόσο μεγάλη αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, ώστε να επηρεάσει στρατηγικά τις αποφάσεις που έχει πάρει το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα. Από κει και πέρα, σε σχέση με την Ευρώπη, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι έχει ανοίξει μια συζήτηση για την ενοποίηση της Ευρώπης. Η Γερμανία καταθέτει τη δική της άποψη στο τραπέζι, που είναι αρκετά μετρημένη, θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς πολύ συντηρητική σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της Ευρώπης. Νομίζω ότι αυτό θα μπορέσουμε να το συζητήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος, εφόσον δούμε και την επόμενη γερμανική κυβέρνηση. Διότι στο ζήτημα της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης, πράγματι, το εκλογικό αποτέλεσμα να παίξει …

ΠΑΪΚΟΣ: …να παίξει κάποιο ρόλο. Σας ρώτησα και για μας, δεδομένου ότι ακούγαμε πολύ καιρό τώρα και για τα θέματα του ελληνικού χρέους και διάφορα τέτοια που μας αφορούσαν άμεσα, ότι μετά τις εκλογές στη Γερμανία θα περιμένουμε πράγματα. Περιμένουμε πράγματα σε σχέση με αυτά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το χρονοδιάγραμμα, κ. Πάικο, είναι καθορισμένο. Δηλαδή, έχουμε μπροστά μας την γ΄ αξιολόγηση – εύχομαι να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα-  και από κει και πέρα, ταυτόχρονα με την γ΄ αξιολόγηση, θα γίνουν τεχνικές συζητήσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους και για τους όρους εξόδου της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα. Όμως, σε ό,τι αφορά το χρέος πρέπει να είμαστε σαφείς. Η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, θα γίνει μετά τον Αύγουστο του 2018. Επομένως…

ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, αλλά μήπως θα έπρεπε να προηγηθούν κάποιες συζητήσεις που να προδιαγράφουν κάποια πράγματα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η απόφαση της 15ης Ιουνίου είναι μια πολύ καλή βάση για να συνεχιστεί αυτή η τεχνική συζήτηση. Στην πραγματικότητα «κλειδώνει» το ζήτημα της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Από κει και πέρα το ΔΝΤ, ξέρετε ότι βρίσκεται σε ένα stand-by arrangement, το οποίο έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχει υπεραπαισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η τεχνική συζήτηση θα συνεχιστεί μετά το πέρας των γερμανικών εκλογών. Και εκτιμώ ότι θα καταλήξει πάρα πολύ γρήγορα σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

ΠΑΪΚΟΣ: Από ό,τι βλέπω από την απάντησή σας, δεν περιμένετε ουσιαστικές πολιτικές αλλαγές  από κει, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, έτσι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω: θα πρέπει να έχουμε μια ιδιαίτερα μεγάλη πολιτική έκπληξη, θα πρέπει να υπάρχει μια πολύ μεγάλη  ενίσχυση κομμάτων με ακραίες αντιλήψεις, για να δούμε στρατηγική στροφή της Γερμανίας.

ΠΑΪΚΟΣ: Είστε σαφής. Να σας ρωτήσω: Έγινε χθες και προχθές συζήτηση σοβαρή, εδώ στην Ελλάδα, για τη στάση του Κατάρ, σε σχέση με τις επενδύσεις στη χώρα. Δηλαδή, ότι παύει τις επενδύσεις και ότι ο εμίρης είπε ότι αφού δεν θέλουν οι Έλληνες, εμείς τι να κάνουμε κλπ. Που βρίσκεται η αλήθεια;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχάς, αυτό το οποίο θέλω να πω είναι το εξής: Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των επενδύσεων, υπάρχει μια προσπάθεια αυτή τη στιγμή και από την αντιπολίτευση αλλά και από μια αρκετά μεγάλη μερίδα του Τύπου, του αντιπολιτευόμενου Τύπου – έχουμε στη ζωή μας πλέον και αυτό το είδος των ΜΜΕ, αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ-να δημιουργήσουν διαρκώς εντυπώσεις γύρω από το ζήτημα των επενδύσεων. Τη μια είναι ο επενδυτής Α, την άλλη είναι…

ΠΑΪΚΟΣ:… ναι, την άλλη η Eldorado, είναι…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …διάφορες διαρροές και φήμες σε σχέση με τη στάση επενδυτών κλπ. Από τη δική μας πλευρά, αυτό το οποίο κάνουμε,  είναι να είμαστε σαφείς ότι οποιαδήποτε επένδυση θα πρέπει να γίνεται στη βάση του νομικού πλαισίου που υπάρχει και χωρίς χαριστικές ρυθμίσεις προς τον οποιονδήποτε επενδυτή. Νομίζω ότι αυτό το σέβονται, στο τέλος της μέρας, και οι επενδυτές  διότι δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης, σοβαρότητας και σταθερότητας.

ΠΑΪΚΟΣ: Επί του προκειμένου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επί του προκειμένου, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Κατάρ, άκουσα τον κ. Κατρούγκαλο, ο οποίος διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τη συγκεκριμένη είδηση.

ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα. Και μένετε σε αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. 

ΠΑΪΚΟΣ: Επειδή είμαστε στο κλίμα, για πείτε μου, περιμένετε την Τετάρτη που υπάρχει η συνάντηση με το ΚΑΣ σε σχέση με το Ελληνικό, να ξεμπλοκάρει η κατάσταση; Γιατί μάλλον δυσοίωνα φαίνονται τα πράγματα εκεί, ε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το νομίζω. Το ΚΑΣ θα κάνει τη δουλειά του σύμφωνα με τον νόμο και σύμφωνα με τις επιταγές που διακονεί και έχω τη βεβαιότητα ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει κανονικά. Επίσης να σας θυμίσω πως σε ό,τι αφορά το Ελληνικό ειδικά, βρισκόμαστε πλήρως εντός του χρονοδιαγράμματος.  Επομένως πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες τις οποίες οφείλει να ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση και από κει και πέρα θα είναι στην διάθεση του επενδυτή να προχωρήσει με την έναρξη των εργασιών.

ΠΑΪΚΟΣ: Δεν ανησυχείτε για νέες εμπλοκές, δηλαδή, αυτό εννοώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Όχι, δεν το πιστεύω. 

ΠΑΪΚΟΣ: Σχετικά με την Eldorado, μια εκτίμηση είναι ότι η Eldorado έκανε πίσω. Από την άλλη μεριά, όσα λέει και η Eldorado και μερίδα της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση έκανε πίσω με την έννοια ότι παρουσίασε άδειες τώρα, που έπρεπε από πριν, για να μην δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση, εποικοδομητικός διάλογος τον οποίο λέει η Eldorado ξεκίνησε τώρα, ενώ θα έπρεπε από πριν να έχει ξεκινήσει….

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με πάτε πάλι σε ειδικά ζητήματα. Λοιπόν, ακούστε, σε ό,τι αφορά την Eldorado. Στις 10 Αυγούστου ο κ. Σταθάκης είχε κάνει κάποιες ανακοινώσεις και είχε πει ότι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουν αποδοθεί οι άδειες της Ολυμπιάδας,  για να συνεχιστούν οι εργασίες εκεί. Γύρω στις 11 Αυγούστου, η Eldorado αποφάσισε να θέσει ένα τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι θα πρέπει να δώσουμε προσωρινές άδειες, όχι μόνο για την Ολυμπιάδα ….

ΠΑΪΚΟΣ:  Έως τις 21 Σεπτεμβρίου, ναι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έως τις 21 Σεπτεμβρίου. Από τη δική μας πλευρά είπαμε ότι το θέμα των Σκουριών, όπως και το θέμα της μεταλλουργίας, θα πρέπει να παραπεμφθεί στη διαιτησία, έτσι, ώστε να βρεθεί μια λύση η οποία να είναι σύμφωνη και με το ελληνικό αλλά και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αλλά θα προχωρήσουμε στην προσωρινή αδειοδότηση της Ολυμπιάδας όπως είχαμε δεσμευθεί στις 10 Αυγούστου. Ακριβώς, αυτό έγινε. Καμία υποχώρηση δεν υπήρχε από την ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις δικές της δεσμεύσεις. Καμία αλλαγή στάσης δεν υπήρξε από τη δική μας πλευρά. Αντιθέτως, αυτό το οποίο δηλώσαμε σε όλους τους τόνους είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε, όχι μόνο με την Eldorado, αλλά, με τον οποιοδήποτε στη βάση τελεσιγράφων. Αυτά δεν γίνονται σε ευρωπαϊκές χώρες. Αυτά γίνονται πιθανών – και κακώς – σε άλλου τύπου οικονομίες και σε άλλου τύπου  πολιτικά καθεστώτα. Αυτό, η Eldorado φαίνεται, τουλάχιστον από τη στάση της μετά την αναδίπλωσή της και την απόσυρση του τελεσιγράφου να το κατανόησε, αν και κάπως καθυστερημένα. Από εκεί και πέρα νομίζω θα ακολουθηθούν οι θεσμικές διαδικασίες τις οποίες προβλέπει η σύμβαση.

ΠΑΪΚΟΣ: Αυτό που ονομάζει «εποικοδομητικό διάλογο», που ξεκίνησε τώρα – ένα καινούργιο πράγμα δηλαδή – δεν υπάρχει σύμφωνα με αυτά που λέτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο υπάρχει είναι η θεσμική πρόβλεψη για να προχωρήσουμε στις διαδικασίες της διαιτησίας. Στην οποία διαιτησία η Eldorado είπε ότι θα συμμετέχει.

ΠΑΪΚΟΣ: Τίποτα άλλο, τίποτα διαφορετικό. Μάλιστα. Περιμένουμε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση. Εν τω μεταξύ, το βασικό είναι ότι έχει αναπτυχθεί τώρα – δεν ξέρω γιατί τώρα-  μια μεγάλη συζήτηση για το τι θα γίνει μετά τον Αύγουστο του 2018, ότι παραμένουμε σχεδόν επ’ άπειρον στην επιτροπεία, σε αυστηρή επιτροπεία μάλιστα, κλπ. Τι ισχύει από όλα αυτά; Αυτό προβλεπόταν, ήδη, από το μνημόνιο Ι όπως λένε κάποιοι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχήν έχουμε την επίσκεψη του κυρίου Ντάισελμπλουμ. Φαντάζομαι ότι στην ατζέντα της συζήτησης θα είναι η τρίτη αξιολόγηση,  αλλά και η πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος. Αυτό είναι κάτι το δεδομένο και κάτι το προφανές. Από εκεί και πέρα, σε σχέση με την ολοκλήρωση του προγράμματος, το βασικό είναι να βγούμε από το μηχανισμό της επιτροπείας των θεσμών ο οποίος λειτουργεί στη βάση τετράμηνων αξιολογήσεων και συγκεκριμένων προαπαιτούμενων…

ΠΑΪΚΟΣ: Αυτά που ζούμε τώρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μεταρρυθμιστικών, εν πάση περιπτώσει, επιλογών, οι οποίες γίνονται στη βάση συμφωνίας, στη βάση ενός μνημονίου με τους δανειστές. Από εκεί και πέρα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, είναι προφανές ότι θα υπάρξει όπως και στις υπόλοιπες χώρες, που βγήκαν από πρόγραμμα, παρακολούθηση σε σχέση με την πορεία υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων, έτσι, ώστε να τηρείται η συμφωνία που έχει σαν βασικό μέλημα τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους…

ΠΑΪΚΟΣ: Και την αποπληρωμή του..

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και την αποπληρωμή του χρέους.

ΠΑΪΚΟΣ: Υπάρχει πρόβλεψη ότι η επιτροπεία θα συνεχιστεί ώσπου να εξοφληθεί το 75% του χρέους;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες παρακολούθησης των οικονομιών που βγαίνουν από το πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν άλλοι μηχανισμοί. Επίσης, υπάρχει ο μηχανισμός του μνημονίου – τον γνωρίζουμε – και υπάρχει και ο μηχανισμός επιτροπείας, που προκύπτει από τις πιστοληπτικές γραμμές. Δηλαδή, την προληπτική πιστοληπτική γραμμή και την ενισχυμένη πιστοληπτική γραμμή. Δεν υπάρχουν άλλοι μηχανισμοί εποπτείας στο ευρωπαϊκό δίκαιο ή στο καταστατικό του ESM. Και με αυτή την έννοια, σας λέω ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος – και γι’ αυτό δεν πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις να αφήνουμε φήμες να επηρεάζουν την κρίση των πολιτών – μετά, λοιπόν, την ολοκλήρωση του προγράμματος η ελληνική οικονομία θα εποπτεύεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στη βάση των όσων προβλέπονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στους ειδικούς κανονισμούς λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο, δεν υπάρχει τίποτα λιγότερο.

 ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε υπουργέ, γιατί δεν δεχθήκατε καθόλου το ζήτημα των πολιτικών ευθυνών σε σχέση με την πετρελαιοκηλίδα, σε σχέση με τη Σαλαμίνα, με το ναυάγιο κ.λπ. Αφού είναι προφανές ότι υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες. Γιατί δεν το αποδεχτήκατε ως κυβέρνηση; Δεν το προσωποποιώ..

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε ένα δυστύχημα, εν  πάση περιπτώσει, καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι πραγματολογική διαφορά, δεν κάνουμε αξιολογική κρίση για το τι συνέβη ακριβώς με το καράβι. Αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί και να διερευνηθεί σε βάθος για να καταλάβουμε όλοι τι ακριβώς έγινε και εφόσον υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν – σε φυσικά πρόσωπα εννοώ – και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι με την μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα. Αυτό όμως να το αφήσουμε στην άκρη. Από εκεί και πέρα, από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, από τη μεριά του υπουργείου Ναυτιλίας έχει γίνει σαφέστατη ενημέρωση ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης μπήκε σε λειτουργία 15-16 λεπτά μετά την ειδοποίηση ότι υπάρχει ναυάγιο, στα κεντρικά του Λιμενικού. Από εκεί και πέρα, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προβλέπει συγκεκριμένες ενέργειες. Ο τρόπος με τον οποίο εκτίμησαν οι επιχειρησιακοί δρώντες το τι πρέπει και το τι δεν πρέπει να γίνει, προφανώς, αποτελεί αντικείμενο…

ΠΑΪΚΟΣ: Κριτικής. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …κριτικής και συζήτησης. Ωστόσο θα πρέπει αφού ολοκληρωθούν οι ενέργειες να δούμε εάν και κατά πόσο, στη βάση συγκεκριμένων πορισμάτων και όχι στη βάση δημοσιογραφικής κριτικής, η οποία γίνεται χωρίς, κατά τη γνώμη μου, να υπάρχει σε βάθος γνώση των γεγονότων. Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε στη βάση των πορισμάτων τα οποία θα γίνουν, εάν η επιχείρηση εξελίχθηκε όπως προβλέπεται από τα πρωτόκολλα σε αυτές τις περιπτώσεις ή εάν έγιναν συγκεκριμένα λάθη. Η γνώμη μου είναι ότι υπήρξε μια υπερπροσπάθεια και από το Λιμενικό και από το υπουργείο Ναυτιλίας για να περιοριστεί η ζημία. Πολλές φορές, όμως, ξέρετε, ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν με βάση το σχέδιο και υπάρχουν προβλήματα τα οποία μπορεί να είναι και υπεράνω των δυνάμεων, οποιουδήποτε υπηρεσιακού να τα διαχειριστεί. Νομίζω, όμως,  ότι αυτή τη στιγμή, εάν δούμε την εικόνα που υπάρχει στις παραλίες της Αττικής, στη θάλασσα αλλά και στις ακτές…

ΠΑΪΚΟΣ: Ότι έχει βελτιωθεί, λέτε, η εικόνα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι ότι απλώς έχει βελτιωθεί, είναι σαφέστατα βελτιωμένη. Και νομίζω ότι όσο περνάνε οι ημέρες η εικόνα θα γίνεται όλο και καλύτερη και πολύ σύντομα θα έχει αποκατασταθεί η ισορροπία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

ΠΑΪΚΟΣ: Από ότι καταλαβαίνω δεν θεωρείται ότι υπάρχουν ειδικές πολιτικές ευθύνες καθυστερήσεων ή χειρισμών…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω, αυτό το οποίο δεν πρόκειται να συζητήσω για την επικοινωνιακή δεινότητα κανενός. Αυτό το οποίο πρέπει…

ΠΑΪΚΟΣ: Αφήστε το αυτό τώρα. Δεν μιλάμε για επικοινωνιακή δεινότητα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Εάν υπάρχει κάτι το οποίο καταλογίζεται στον οποιοδήποτε από την κυβέρνηση να ειπωθεί.

ΠΑΪΚΟΣ: Λέγονται πολλά και γι’ αυτό σας ρωτώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως;

ΠΑΪΚΟΣ: Ακούσατε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέει τα μύρια όσα, «να παραιτηθεί ο υπουργός» και απαριθμεί μια σειρά πράγματα. Σας ρωτώ επ’ αυτού.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Εγώ, λέω ότι αυτό είναι στο πλαίσιο της επικοινωνιακής διαχείρισης μιας δύσκολης κατάστασης. Ο κύριος Μητσοτάκης αρέσκεται σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Τα ίδια έκανε το καλοκαίρι με τις φωτιές. Τα ίδια κάνει σήμερα. Δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις. Αντί να συζητάμε επί της πολιτικής ουσίας και επί των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ναυτιλία στη χώρα, το γεγονός ότι οι θεσμοί ελέγχου είναι αποδυναμωμένοι εξαιτίας μιας συγκεκριμένης πολιτικής που ακολουθούνταν επί χρόνια. Ο κύριος Μητσοτάκης αρέσκεται να κάνει επικοινωνιακά show κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής δράσης για να αποτραπεί μια οικολογική καταστροφή.

ΠΑΪΚΟΣ: Και λέτε άνευ αντικειμένου…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για μια μη σοβαρή αντιπολιτευτική στάση από τη δική του μεριά.

ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη συνομιλία που είχαμε. Να σας ευχηθώ καλό υπόλοιπο Κυριακής. Καλή σας μέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Να είστε καλά. Και σε σας.

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» και τη δημοσιογράφο Δώρα Αντωνίου

Πόσο ρεαλιστικός είναι ο στόχος για κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του χρόνου, δεδομένης της πολύμηνης καθυστέρησης στις προηγούμενες αξιολογήσεις; Ποιο είναι το ανώτερο χρονικό περιθώριο που θέτει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην ανατραπεί το χρονοδιάγραμμα εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018;

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Η βασική μας επιδίωξη σήμερα είναι να έχουμε ολοκληρώσει την μεγάλη πλειονότητα των προαπαιτούμενων μέχρι τις αρχές Νοέμβρη και να προχωρήσουμε ομαλά στις διαδικασίες ολοκλήρωσης. Πρόκειται για στόχο εφικτό, με δεδομένο ότι οι προηγούμενες αξιολογήσεις καθυστέρησαν όχι με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά κυρίως εξαιτίας των δημοσιονομικών απαιτήσεων του ΔΝΤ. Αντίθετα, τώρα η πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και η δημοσιονομική κατάσταση δεν φαίνεται να δημιουργεί περιθώρια για νέες απαιτήσεις. Οι στόχοι όχι μόνο επιτυγχάνονται αλλά σημειώνεται και διαρκής υπεραπόδοση. Επομένως, το σενάριο με τις συντριπτικά ισχυρότερες πιθανότητες είναι ότι από τις αρχές του επόμενου χρόνου θα περάσουμε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής.

Ποια θα ήταν για την κυβέρνηση η επιθυμητή εξέλιξη σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα;

Το ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο. Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση θα εργαστεί σκληρά ώστε αυτή η έξοδος από το μνημόνιο να γίνει με τρόπο ομαλό, ασφαλή αλλά και αμετάκλητο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εγκρίνει επί της αρχής ένα πρόγραμμα και θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ενώ την ίδια υποχρέωση έχουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Αυτή είναι η υποχρέωσή τους αλλά και η προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν εκτιμώ ότι υπάρχει η διάθεση από τον οποιονδήποτε για διακινδύνευση της ολοκλήρωσης του προγράμματος. Η Ευρώπη έχει κατανοήσει ότι η διαδικασία της ενοποίησης περνάει μέσα από την οριστική επίλυση του ελληνικού ζητήματος και αυτή η κατανόηση θα βαρύνει καθοριστικά κατά τη διάρκεια των τελικών διαπραγματεύσεων.

Το τελευταίο διάστημα αποτυπώθηκε διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, όσον αφορά την επίτευξη των στόχων, την ύπαρξη πλεονάσματος, την πιθανότητα νέων μέτρων το 2018. Πως δικαιολογείται η διαφορά στις εκτιμήσεις;

Δεν υπήρξε καμία διαφορά στις εκτιμήσεις, πόσο μάλλον διάσταση απόψεων. Το υπουργείο Οικονομικών έχει πλήρη και εξαιρετικά αναλυτική εικόνα – ως οφείλει άλλωστε – για την πορεία των δημοσίων οικονομικών αλλά και συνολικά της ελληνικής οικονομίας.   Με βάση αυτή την εικόνα, διατυπώνονται δημόσια οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ο σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα ενόψει της αξιολόγησης. Είναι άρα άτοπο να γίνεται προσπάθεια για ακόμη μία φορά να δημιουργηθούν εντυπώσεις, ειδικά σε ένα θέμα που θα ήταν και πρακτικά αδύνατο να συμβεί.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έθεσε εαυτόν επικεφαλής task force για την προσέλκυση επενδύσεων. Την ίδια στιγμή, η επένδυση της Eldorado Gold, η επένδυση στο Ελληνικό, επενδύσεις σε Ρόδο και Κέρκυρα έχουν εγκλωβιστεί σε μακροχρόνιες καθυστερήσεις. Τελικά πόσο ειλικρινές είναι το προσκλητήριο της κυβέρνησης στους επενδυτές;

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι τόσο αυξημένο, σε βαθμό που το 2016 καταγράφηκε ρεκόρ δεκαετίας στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και το 2017 αναμένεται να κλείσει με ακόμα καλύτερα αποτελέσματα με 2,1 δισ. άμεσες ξένες επενδύσεις στο πρώτο εξάμηνο μόνο. Για να αναφέρουμε κάποια παραδείγματα, μόνο να σας πω ότι αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να ξεμπλοκάρει επενδύσεις ύψους 668 εκ. ευρώ του αναπτυξιακού νόμου, οι οποίες θα ναυαγούσαν εξαιτίας των χειρισμών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Να αναφέρω ακόμη τη μεγάλη στρατηγική επένδυση στην Κρήτη ύψους 408 εκ. ευρώ, που προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, την πρώτη ξένη βιομηχανική επένδυση στη χώρα ύστερα από μια δεκαετία ύψους 300 εκ. ευρώ, την επένδυση ύψους 400 εκ. ευρώ σε μονάδα παραγωγής αλουμινίου που βρίσκεται σε εξέλιξη, επενδύσεις στα ευρυζωνικά δίκτυα ύψους 200 εκ. ευρώ  και άλλα πολλά. Επομένως, εδώ δεν μιλάμε για προθέσεις ή εκτιμήσεις αλλά για γεγονότα.

Δεν συμφωνώ εξάλλου και  με την ομαδοποίηση που κάνατε στο ερώτημα σας. Η κάθε επένδυση και τα βήματα υλοποίησής της εξετάζονται ξεχωριστά. Το Ελληνικό,  για παράδειγμα, και παρά τον θόρυβο που έχει προκληθεί, πιθανότατα σκοπίμως, είναι εντός χρονοδιαγράμματος παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η αρχική σύμβαση.

Η Eldorado Gold  όμως αποτελεί ειδική περίπτωση, αν και φαίνεται ότι η εταιρεία κατανόησε, καθυστερημένα βέβαια,  ότι δεν μπορεί να θέτει τελεσίγραφα στην ελληνική κυβέρνηση όταν υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες για το αν είναι σε θέση να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Γι’ αυτό εξάλλου και αναδιπλώθηκε. Πάντως μην ξεχνάτε ότι η φιλοεπενδυτική στρατηγική καθορίζεται κυρίως από τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου, την ταχεία λειτουργία της διοίκησης αλλά και τη λήψη μέτρων για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Εκτός αν στις μέρες μας θεωρείται φιλοεπενδυτική στρατηγική να υπογράφει ο υπουργός λευκά χαρτιά στα οποία στη συνέχεια οι επενδυτές να προσθέτουν τους όρους των συμβάσεων.

Εάν, όπως λέτε, η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ έχει ως ατζέντα την ομαλή ολοκλήρωση της πορείας μέχρι την έξοδο από τα μνημόνια, και δεδομένων των διαφοροποιήσεων σε μια σειρά από άλλα ζητήματα, είναι βιώσιμο ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα στη μετά μνημονιακή εποχή, που, σύμφωνα με τον κυβερνητικό οδικό χάρτη, αρχίζει σε λιγότερο από ένα χρόνο;

Η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ έχει στόχο όχι μόνο την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, αλλά και τη μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, που σε μεγάλο βαθμό καθόρισαν τους όρους αναπαραγωγής του συστήματος εξουσίας στη χώρα μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Εξάλλου, τα σχέδια που αυτή τη στιγμή συγκρούονται είναι απολύτως ευκρινή. Το σχέδιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αφορά την τόνωση της ανάπτυξης στη βάση συγκεκριμένων οικονομικών, δικαιοκρατικών και εξισωτικών αρχών: την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων, τους αξιοπρεπείς μισθούς, τον σεβασμό των νόμων αλλά και την θεμελίωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας στην καινοτομία, την υψηλή προστιθέμενη αξία και την ποιότητα. Από την άλλη μεριά η Ν.Δ προτείνει – με έναν αφελή αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνο πρωτοφιλελεύθερο λόγο – ένα παραγωγικό μοντέλο όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων και συντριβής της εργασίας. Αυτή είναι η κάθετη διαχωριστική γραμμή του πολιτικού συστήματος σήμερα.

Είστε ικανοποιημένος από τους πολιτικούς – επικοινωνιακούς χειρισμούς στην υπόθεση περιβαλλοντικής καταστροφής από τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ»; Η διερεύνηση ευθυνών που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, αφού ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων του ατυχήματος, θα αφορά και αυτή την παράμετρο;

Η επικοινωνιακή όψη του ζητήματος είναι εν προκειμένω η λιγότερο σημαντική. Το ίδιο ισχύει σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις περιβαλλοντικών κρίσεων. Το κρίσιμο αυτές τις ώρες είναι η αποτελεσματική δράση και η επιτυχημένη ολοκλήρωση της επιχείρησης απορρύπανσης. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να γίνουν και ενέργειες για την εξυγίανση των μηχανισμών ελέγχου των θαλάσσιων μεταφορών αλλά και για την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου των αδειοδοτήσεων. Δίνεται λοιπόν η ευκαιρία τώρα στην κυβέρνηση να πάρει ριζοσπαστικά μέτρα για την καταπολέμηση εστιών διαφθοράς τόσο εντός του διοικητικού μηχανισμού όσο και στο πεδίο της ιδιωτικής οικονομίας. Σε αυτή την κατεύθυνση εξάλλου κινήθηκαν και οι εντολές του πρωθυπουργού λίγες μέρες πριν.

Υπάρχει θέμα ελλιπούς συντονισμού της κυβέρνησης; Υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που λειτουργούν με βάση προσωπική ατζέντα ή την ατζέντα εκείνου του ΣΥΡΙΖΑ «που δεν υπάρχει πια», κατά την πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού, και, ενδεχομένως, παρεμποδίζουν την προσπάθεια για έγκαιρη υλοποίηση των συμφωνηθέντων;

Η κυβέρνηση εργάζεται με ενιαίο και συντονισμένο τρόπο διότι ο σκοπός για τον οποίο εκλέχθηκε πριν από δύο χρόνια δεν επιτρέπει οτιδήποτε πέραν αυτού. Και τούτο, παρά τις πραγματικές δυσκολίες που δημιουργεί η χαοτική διοικητική δομή που έστησαν οι φιλελεύθεροι θιασώτες του μικρού και ευέλικτου κράτους.  Η συλλογική έγνοια λοιπόν όλων όσοι απαρτίζουν αυτή την κυβέρνηση δεν είναι άλλη από την καθημερινή βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών  δράσεων και του βέλτιστου δυνατού συντονισμού ανάμεσα στα υπουργεία, με τρόπο επωφελή για τον ελληνικό λαό.

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

O Πρωθυπουργός, τόσο κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη όσο και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έθεσε τις πολιτικές προτεραιότητες για την επόμενη περίοδο.

Οι βασικοί άξονες της ελληνικής κυβέρνησης είναι αφενός η ομαλή και οριστική έξοδος από την περίοδο των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018 και αφετέρου η δημιουργία των συνθηκών εκείνων, στο επίπεδο της παραγωγής, της εργασίας, του κοινωνικού κράτους, που θα οδηγήσουν στο οριστικό ξεπέρασμα της κρίσης που έφερε τη χώρα και την κοινωνία σε οριακό σημείο.

Τα δεδομένα της περιόδου είναι ενθαρρυντικά.

Η ελληνική οικονομία τρέχει πλέον με θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης και αναμένεται να προσεγγίσει το 2% στο τέλος του 2017.

Η ανεργία έχει περιοριστεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες και συνεχίζει να βαίνει μειούμενη, γεγονός που αποδεικνύεται από τα συνεχή ρεκόρ 15ετίας στο επίπεδο των νέων προσλήψεων.

Οι δημοσιονομικές επιδόσεις, για μία ακόμη χρονιά, κινούνται πάνω από τον στόχο. Και η πορεία των εσόδων μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε βάσιμα ότι θα έχουμε τη δυνατότητα, όπως και το 2016, να αποδώσουμε το ποσό της υπεραπόδοσης προς τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν διαρκώς τη θέση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η χώρα επέστρεψε ξανά – έστω σε δοκιμαστικό επίπεδο – στις αγορές χρήματος.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας, ενώ για το 2017 αναμένεται να καταγραφεί περαιτέρω βελτίωση, καθώς ήδη το πρώτο εξάμηνο, δηλαδή πριν ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, είχαμε εισροή 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία από άμεσες ξένες επενδύσεις.

Τα παραπάνω είναι μονάχα ορισμένα από τα αποτελέσματα μιας θετικής πορείας, για την οποία εργαστήκαμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε καθημερινά με σχέδιο, ιεραρχήσεις και απόλυτο σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Σήμερα, άλλωστε, που η κυβέρνηση φτάνει στο μέσο της παρούσας θητείας της, είναι εμφανές ότι η εικόνα της χώρας αλλάζει και διαμορφώνεται ένα θετικό μομέντουμ που ενισχύει τις προοπτικές και τις αναπτυξιακές της δυνατότητες.

Σε αυτό το περιβάλλον, θα διεξαχθούν και οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν μετά τα μέσα Οκτωβρίου και στόχος είναι, όπως επισήμανε και ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, μέσα στον Νοέμβριο να έχει κλείσει η πλειονότητα των ζητημάτων, ώστε να ολοκληρωθεί τάχιστα η τρίτη αξιολόγηση.

Επιτρέψτε μου ,σε αυτό το σημείο, να περάσω στην αντιμετώπιση των συνεπειών από τη διαρροή του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ.

Όπως γνωρίζετε, υπάρχει καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου, η οποία προχωρά ταχύτατα στη βάση του μέγιστου δυνατού συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων αρχών.

Η διαρροή έχει περιοριστεί κατά 99% και το φράγμα που έχει τοποθετηθεί εκμηδενίζει την πιθανότητα εξάπλωσής της.

Εντός των επόμενων 30 ημερών θα έχει ολοκληρωθεί η απορρύπανση της θάλασσας και στη συνέχεια το βάρος θα δοθεί στον καθαρισμό των βράχων και των ακτών που βρίσκονται πέριξ της θαλάσσιας περιοχής.

Γίνονται διαρκείς έλεγχοι σχετικά με την καταλληλότητα του νερού και αναμένονται τα σχετικά επιστημονικά πορίσματα από τις αρμόδιες αρχές

Το δυστύχημα, όμως, είναι ότι για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατάφερε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Επιχείρησε πριν λίγη ώρα να δημιουργήσει εντυπώσεις με ένα ακόμη επικοινωνιακό κρεσέντο τη στιγμή που βρισκόμαστε στο μέσο των επιχειρήσεων για την αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών. Δεν είναι τυχαία η στάση του. Εξάλλου το ολίσθημα της γλώσσας του κυρίου Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ είναι εξόχως αποκαλυπτικό των ασυνείδητων ιεραρχήσεων του. Με ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία είπε και σήμερα απέδειξε την αλήθεια της δήλωσης του.

Σε κάθε περίπτωση, για την κυβέρνηση, πέραν από την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, προέχει και η διερεύνηση της ουσίας μιας υπόθεσης που έχει προκαλέσει εύλογα ερωτηματικά.

Συγκεκριμένα, πρέπει να διερευνηθούν οι αιτίες της βύθισης του πλοίου, το οποίο φαίνεται να βυθίστηκε χωρίς προφανή λόγο και με εξαιρετικές καιρικές συνθήκες.

Επίσης, πρέπει να διερευνηθεί ο λόγος που στο πλοίο επέβαιναν μόνο δύο άτομα, τη στιγμή που το πλήρωμά του έπρεπε να είναι τουλάχιστον έντεκα άτομα.

Από τη δική μας πλευρά, θα προχωρήσουμε σε εξονυχιστικούς ελέγχους και θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα και όλη την αυστηρότητα, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.

Τέλος, όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί αύριο στην Κρήτη.

Αρχικά, θα βρεθεί στο Ηράκλειο για το Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στο οποίο θα τοποθετηθεί αύριο Πέμπτη. Συνεχίζοντας έτσι τη διαδικασία διαβούλευσης και σχεδιασμού από κοινού με τους φορείς και τις αρχές κάθε περιφέρειας ανά τη χώρα, για τον κοινό εθνικό στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Και την Παρασκευή, θα βρεθεί στα Χανιά, όπου θα απευθύνει ομιλία στα πλαίσια του εναρκτήριου Φόρουμ για την «Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά της Ε.Ε.», που αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη συνέχεια της σχετικής Δήλωσης που υπογράφηκε τον περασμένο Μάιο στη Βαλέτα από 14 κράτη – μέλη.

Πριν περάσουμε στο σκέλος των ερωτήσεων, θέλω να σας ενημερώσω πως από σήμερα τίθεται σε λειτουργία επίσημος ενημερωτικός ιστότοπος σχετικά με το έργο και τη δραστηριότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο ιστότοπος είναι ήδη δημόσια προσβάσιμος στη διεύθυνση government.gov.gr. Μετά την ολοκλήρωση του briefing θα ακολουθήσει δελτίο τύπου με περισσότερες λεπτομέρειες.

Σκοπός του είναι να αποτελεί εφεξής μια πύλη για την ενημέρωση τόσο τη δική σας, αλλά κυρίως για την ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με το έργο και τη δραστηριότητα της εκάστοτε εκλεγμένης κυβέρνησης, κάτι που δυστυχώς δεν τηρήθηκε κατά το παρελθόν παρόλο που μόνο να ενδυναμώσει μπορεί τον δημόσιο διάλογο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε εκπρόσωπε, καλησπέρα. Θα ήθελα ένα σχόλιο της κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Βίζερ, ο οποίος μίλησε όχι μόνο για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων το ’18 αλλά και το ’19 και το ’20 και μάλιστα είπε ότι, ακόμα και αν γίνει έξοδος από το μνημόνιο και δεν υπογραφεί νέο δάνειο, οι συνθήκες δημοσιονομικής επιτήρησης της χώρας θα είναι πάρα πολύ αυστηρές, πολύ πιο αυστηρές από ό,τι υπήρξε η μέθοδος σε άλλες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, κοιτάξτε. Σε σχέση με το ενδεχόμενο νέων μέτρων, εγώ δεν είδα στη σχετική συνέντευξη του κ. Βίζερ να γίνεται λόγος για μέτρα το 2018. Είδα να γίνεται λόγος για το ζήτημα που όλοι γνωρίζουμε, ότι δηλαδή υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις  σε σχέση με τη δημοσιονομική πορεία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης από τη μία μεριά, αλλά και του ΔΝΤ από την άλλη μεριά.

Ωστόσο, το ζήτημα αυτό έχει επιλυθεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι, εφόσον δεν επιβεβαιωθούν, πράγμα το οποίο, σας λέω, ότι είναι μάλλον απίθανο με δεδομένη την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής επιτροπής και των ελληνικών αρχών, τότε θα ακολουθηθεί η πορεία η οποία έχει συμφωνηθεί με το ΔΝΤ, ήδη, από τη δεύτερη αξιολόγηση. Επομένως νομίζω ότι, είναι σαν να κρούουμε ανοικτές θύρες αυτή τη στιγμή, αν θέτουμε θέμα νέων μέτρων το 2019, 2020. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Αντιθέτως, τα πράγματα, όλα αυτά τα ερωτήματα έχουν διευθετηθεί, έχουν κλείσει με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης για το τι μέλλει γενέσθαι εφόσον επιβεβαιωθεί, είτε η μία, είτε η άλλη πρόβλεψη.

Σε ό,τι αφορά την έξοδο από το μνημόνιο, νομίζω ότι από το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών αλλά και των θεσμών, υπάρχει η βούληση για την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018. Από κει και πέρα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι γνωστό ότι, θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και καθώς πορευόμαστε στον Αύγουστο του 2018 για να κλείσουν τα ζητήματα που αφορούν την παρακολούθηση των δημοσιονομικών στόχων τους οποίους πρέπει να επιτύχει η ελληνική πλευρά, για την περίοδο από το 2019 και έπειτα. Νομίζω, επομένως, ότι δεν υπάρχει κάτι νέο στη συνέντευξη. Αντιθέτως, αποτελούν όλα αυτά τα ζητήματα ανοικτά ερωτήματα τα οποία θα απαντηθούν, ξαναλέω, κατά τη διάρκεια των τελικών διαπραγματεύσεων για την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε εκπρόσωπε, έγινε γνωστό ότι το δεξαμενόπλοιο που μετέβη στην περιοχή που βυθίστηκε το ‘‘ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ’’ για την απάντληση, μετέφερε λαθραία καύσιμα και έχουν γίνει και συλλήψεις. Ένα σχόλιο, αν θέλετε, να κάνετε επ’ αυτού και αν πρόκειται, να υπάρξει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις των αντίστοιχων πλοίων.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, το δεξαμενόπλοιο με βάση τα έγγραφα τα οποία υπήρχαν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είχε το αξιόπλοο μέχρι χθες. Από κει και πέρα, αντικαταστάθηκε από ένα νέο δεξαμενόπλοιο το οποίο έχει ενεργή άδεια αυτή τη στιγμή. Για το ιστορικό του πλοίου δεν μπορώ να κάνω κάποια δήλωση, θα διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας για το αν υπάρχει νέο θεσμικό πλαίσιο: Υπήρξαν κάποιες ανακοινώσεις την προηγούμενη εβδομάδα εκ μέρους του Πρωθυπουργού, σε σχέση με τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά την αδειοδότηση του αξιόπλοου των πλοίων με την θεσμική μεταβίβαση της αρμοδιότητας στο νηογνώμονα υπό την παρακολούθηση και εποπτεία του ελληνικού δημοσίου και των συγκεκριμένων υπηρεσιών. Και από κει και πέρα εξ’ όσων γνωρίζω, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας επεξεργάζεται σχέδια για την εξυγίανση, την τροποποίηση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κάποιες ανακοινώσεις. Νομίζω ότι, όταν θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε ένα πλαίσιο πολιτικής, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Καλημέρα κύριε εκπρόσωπε. Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Δεν έχω καταλάβει ακριβώς, τι ισχύει για την κυβέρνηση; Αυτό που και εσείς είπατε την προηγούμενη εβδομάδα, ότι οι παραιτήσεις των υπουργών όλων είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του πρωθυπουργού ή αυτό που είπε ο κ. Κουρουμπλής προ ολίγου στη Βουλή ότι «δεν πρόκειται να παραιτηθώ ποτέ».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ο κ. Κουρουμπλής τοποθετήθηκε  σε ένα πλαίσιο πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι, κάθε φορά που ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα στην επικαιρότητα, ζητάει και την παραίτηση του αντίστοιχου υπουργού. Μέχρι στιγμής, έχει ζητήσει την παραίτηση, αν δεν κάνω λάθος, του κ. Τόσκα, έχει ζητήσει την παραίτηση του κ. Παππά, έχει ζητήσει την παραίτηση του κ. Κουρουμπλή, έχει ζητήσει την παραίτηση του κ. Γαβρόγλου, έχει ζητήσει την παραίτηση του κ. Φίλη και νομίζω ότι όλη αυτή η συζήτηση την οποία κάνουμε δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Διότι πλέον κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τις απαιτήσεις αυτές εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη, οι οποίες γίνονται μέρα παρά μέρα.

Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω εγώ, είναι ότι όλοι οι υπουργοί περνούν από την καθημερινή κρίση του πρωθυπουργού και έχουν την απόλυτη εμπιστοσύνη του. Από κει και πέρα, όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει, μπορεί ανά πάσα στιγμή να παύσει τον οποιοδήποτε υπουργό καθώς αυτή είναι η προνομία που του παρέχει το Σύνταγμα.

ΧΑΤΖΙΝΙΚΟΛΑΣ:  Κύριε εκπρόσωπε, την Κυριακή είχαμε δημοσιεύσει ένα ρεπορτάζ για μία συνάντηση που είχαν οι κύριοι Σαμαράς – Μητσοτάκης – Στουρνάρας με τον Ινδοκαναδό επιχειρηματία  Πρεμ Γουάτσα. Στο ρεπορτάζ αναφερόταν ο λόγος της συνάντησης, ήταν οι μέρες που καιγόταν η Ανατολική Αττική και η μέρα που ο κ. Μητσοτάκης είχε βάλει ραντεβού στο κέντρο επιχειρήσεων και δεν πήγε λόγω και της δικής σας παρουσίας εκεί. Το ρεπορτάζ έλεγε ότι το αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα κόκκινα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας. Με δεδομένο ότι, το δημοσίευμα δεν διαψεύστηκε ποτέ από τη Νέα Δημοκρατία και την ίδια μέρα, την Κυριακή, δεν δόθηκε ερώτηση στην εκπρόσωπό μας που είχε πάει στη μεγάλη συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για το σκοπό αυτό. Θέλω να σας ρωτήσω αν η κυβέρνηση σκέφτεται, να προχωρήσει στην απαγόρευση πώλησης τουλάχιστον των δανείων των πολιτικών κομμάτων σε τέτοια funds υπό την έννοια ότι όπως καταλαβαίνετε και εσείς υπάρχει εύλογη ανησυχία για δημιουργία δεσμεύσεων έναντι αυτών των funds.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά την ουσία του ρεπορτάζ, αυτός ο οποίος πρέπει να τοποθετηθεί δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση, αντιθέτως πρέπει να τοποθετηθεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πραγματικά δεν κατανοεί κανείς, για ποιο λόγο εφόσον δεν ισχύουν τα όσα δημοσιεύτηκαν, δεν προβαίνει σε σχετική διάψευση του ρεπορτάζ. Πραγματικά προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Είναι έκθετος ο κ. Μητσοτάκης αν άμεσα δεν προχωρήσει σε διάψευση, διότι κατά αυτόν τον τρόπο θα εννοείται πλέον, ότι το ρεπορτάζ είναι ισχυρό και αποτυπώνει πλήρως την αλήθεια.

Σε κάθε περίπτωση από την μεριά της ελληνικής κυβέρνησης έχει γίνει σαφές σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα επιτρέψουμε μεθοδεύσεις – δεν ξέρω εφόσον αυτές δεν διαψεύδονται προφανώς επιβεβαιώνονται –  οι οποίες θα οδηγήσουν στα αζήτητα τα δάνεια των 210 εκατομμυρίων ευρώ που έχει η Νέα Δημοκρατία και αν δεν κάνω λάθος, 150 εκατομμύρια ευρώ έχει το ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα δάνεια πρέπει να μας εξηγήσουν και τα δύο αυτά κόμματα, με ποιο τρόπο θα αποπληρωθούν εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος. Και φυσικά εννοείται  πως από τη δική μας πλευρά, θα κάνουμε ό,τι είναι θεσμικά δυνατό, ώστε τα δάνεια αυτά να μην διαγραφούν, αλλά αντιθέτως να αποπληρωθούν στο ακέραιο εφόσον ο ελληνικός λαός δεν μπορεί πλέον δια της φορολογίας να πληρώνει τα σπασμένα των προηγούμενων 30 ετών.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν δημιουργείται θέμα στην κυβέρνηση, μετά την απόσυρση της τροπολογίας από τον κύριο Κοντονή που άφηνε παράθυρο για την αναγνώριση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης. Εάν δημιουργεί θέμα για το μέλλον, καθώς υπάρχουν και άλλα επίμαχα νομοσχέδια και τροπολογίες. Και αν τελικά θα τη φέρει ξανά στη Βουλή αυτή την τροπολογία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, η τροπολογία αυτή ρύθμιζε ένα δικονομικό ζήτημα, δεν ήταν μια τροπολογία ουσίας, αντιθέτως έδινε τη δυνατότητα στη συγκεκριμένη Ένωση να συνεχίσει τη δικαστική επιδίωξη αναγνώρισής της στον Άρειο Πάγο. Επομένως, δεν υπήρχε ζήτημα ρύθμισης ουσιαστικού θέματος από την τροπολογία, αλλά αντιθέτως έδινε μια δικονομική δυνατότητα στη βάση και των επιταγών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έτσι ώστε η χώρα μας να είναι ευθυγραμμισμένη με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου για την προστασία των δικαιωμάτων.

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά το πολιτικό ζήτημα που θέτετε, έχω να κάνω το εξής σχόλιο: Η κυβερνητική συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει τον χαρακτήρα της απόλυτης ιδεολογικής σύγκλισης. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι σε μία σειρά από ζητήματα υπάρχουν και διαφορετικές οπτικές. Η κυβερνητική αυτή συνεργασία έχει έναν κύριο σκοπό. Να οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια και την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018 και να βοηθήσει, έτσι ώστε να μπουν τα θεμέλια για μία βιώσιμη ανάπτυξη από την περίοδο εκείνη και μετά. Από εκεί και πέρα, εφόσον υπάρχουν ιδεολογικά ζητήματα στα οποία υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, αυτό το οποίο είναι ορθό είναι τα ζητήματα αυτά να τίθενται στο Κοινοβούλιο και να τοποθετούνται όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όχι στη βάση σκοπιμοτήτων αντιπολιτευτικού χαρακτήρα, αλλά αντιθέτως στη βάση ιδεολογικών και πολιτικών συγκλίσεων επί των συγκεκριμένων ζητημάτων.

Επομένως, αυτό που προκύπτει αυτή τη στιγμή είναι το εξής: Το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι, που αρνούνται απ’ ό,τι φαίνεται να ψηφίσουν την τροπολογία, αλλά και η φιλελεύθερη πτέρυγα -αν μπορεί κανείς να πει ότι υπάρχει ακόμη κάτι τέτοιο στο εσωτερικό της ΝΔ- ζητούν να μην κατατίθενται τροπολογίες, οι οποίες δεν έχουν τη στήριξη του συνόλου των κυβερνητικών εταίρων. Εδώ πρόκειται για μια πάρα πολύ μεγάλη πολιτική αντίφαση, διότι θα πρέπει να εξηγήσουν αυτά τα κόμματα και στους συνεργαζόμενούς τους στην Ευρώπη, αλλά και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τον λόγο για τον οποίο δεν υπερψηφίζουν μια τροπολογία, με την οποία στην ουσία συμφωνούν. Για μένα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, στον βαθμό που είναι δυνατό, θα πρέπει να υπάρχουν πολιτικές και ιδεολογικές συγκλίσεις πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία ωστόσο -ξαναλέω- δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση τις κεντρικές κυβερνητικές πολιτικές συμμαχίες, που έχουν συγκεκριμένους σκοπούς και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την επίτευξή τους.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, αφού δεν μπορείτε να πείσετε τον κυβερνητικό σας εταίρο για το δίκαιο της τροπολογίας, γιατί ενοχλείστε από την αντιπολίτευση που λέει ότι δεν θα ξαναψηφίσει καμία τροπολογία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Καλογεροπούλου, νομίζω ότι εξήγησα με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια πως δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, περίεργο το γεγονός ότι μεταξύ ακόμη και κομμάτων που έχουν μια κυβερνητική συμμαχία να υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές, ιδεολογικές αποκλίσεις και οι οποίες μπορεί να καλύπτονται από μία πολιτική σύγκλιση στα μεγάλα ζητήματα, σε αυτά τα οποία ιεραρχούνται  ως πρώτιστης σημασίας. Επομένως, δεν είναι ζήτημα πειθούς, είναι ζήτημα ιδεολογικών καταγωγών, πολιτικών παραδόσεων, κλπ. Με αυτή την έννοια λοιπόν, αυτός που πρέπει να εξηγήσει τη στάση του, είναι τα πολιτικά κόμματα εκείνα τα οποία είπαν ότι συμφωνούν μεν με την τροπολογία, αλλά δεν θα την ψηφίσουν. Εκεί είναι η μεγάλη αντίφαση.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Υπάρχει περίπτωση ο κύριος Τσίπρας να πάει στη Σαλαμίνα; Μέχρι τώρα θα περίμενε κανείς να βρίσκεται και συμβολικά στο πλευρό των κατοίκων γιατί όπως γνωρίζετε όλοι, περισσότερο με τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, το πρόβλημα υπάρχει στη Σαλαμίνα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται διαρκώς σε επικοινωνία με τους αρμόδιους Υπουργούς. Δίνει κατευθύνσεις και συγκεκριμένες εντολές για την αντιμετώπιση της ρύπανσης. Από εκεί και πέρα, εφόσον το πρόγραμμα το επιτρέψει –διότι όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν καθημερινές υποχρεώσεις του Πρωθυπουργού- δεν αποκλείεται να μεταβεί και στη Σαλαμίνα.

Ωστόσο, νομίζω ότι σε αυτήν την περίπτωση αυτό το οποίο έχει σημασία δεν είναι ο επικοινωνιακός χειρισμός μιας υπόθεσης. Αυτό που έχει σημασία είναι οι αρμόδιες αρχές και όλες οι υπηρεσίες να δράσουν με τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα έτσι ώστε να περιοριστεί η ζημιά και να έχουμε την τάχιστη αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά και των ακτών. Νομίζω ότι εκεί θα κριθεί η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και όχι στην επικοινωνιακή διαχείριση της, πράγμα το οποίο φαίνεται να ενδιαφέρει περισσότερο την αξιωματική αντιπολίτευση. Από τη δικιά μας μεριά αυτό που μας ενδιαφέρει πάντοτε είναι η ουσία και στην ουσία νομίζω ότι οι ενέργειες από τη μεριά του Υπουργείου έχουν δείξει, αλλά και όλων των αρμόδιων αρχών, ότι προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό με τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Να επανέλθω λίγο στο πρώτο θέμα, στη συνέντευξη του κυρίου Τόμας Βίζερ στο insider.gr. Θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με τα όσα έχουν ειπωθεί τις τελευταίες ημέρες από άλλους αξιωματούχους, όπως για παράδειγμα τον επίτροπο Μοσκοβισί, ότι τελειώνουν τα μνημόνια και τα σχετικά. Σας προβληματίζει αυτή η διάσταση απόψεων που φαίνεται να αρχίζει να υπάρχει ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους; Και το λέω αυτό διότι μέχρι τώρα, αυτό που φοβόσασταν ενόψει της τρίτης αξιολόγησης ήταν η στάση του ΔΝΤ και όχι των Ευρωπαίων.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν αποκλίσεις ως προς την ουσία της προσέγγισης. Μπορεί να υπάρχουν αποκλίσεις ως προς τον τόνο ή το ύφος που χρησιμοποιεί κάθε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι ότι το σύνολο των κρατών – μελών της ευρωζώνης, αλλά και το σύνολο των θεσμών όπως προέκυψε και από το τελευταίο Eurogroup θέλουν μια ταχύτατη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε το χρόνο να διαπραγματευτούμε τους όρους οριστικής εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Αυτό αποτελεί το πλαίσιο εντός του οποίου συζητάμε και αυτό αποτελεί το πλαίσιο εντός του οποίου κινούνται οι δηλώσεις του συνόλου των ευρωπαίων αξιωματούχων. Από τη δική μου μεριά δεν νομίζω ότι ισχύει πως υπάρχουν αποκλίσεις. Επαναλαμβάνω ότι μπορεί να υπάρχει διαφορά ύφους, αλλά όχι διαφορά ουσίας.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Ήθελα να ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, αν μπορείτε να δεσμευθείτε κατηγορηματικά για το γεγονός ότι δεν θα κόψετε προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα. Και θα ήθελα να μας πείτε, ποια είναι τα ζητήματα-αγκάθια για εσάς για την τρίτη αξιολόγηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συζήτηση που θα γίνει στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης αφορά τον εξορθολογισμό των κοινωνικών επιδομάτων. Από όσο μπορώ να γνωρίζω, αυτή τη στιγμή, ο Προϋπολογισμός για τα κοινωνικά επιδόματα δεν πρόκειται να μειωθεί. Από εκεί και πέρα, ο εξορθολογισμός σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει μεταφορά ποσών από κάποιο επίδομα σε κάποιο άλλο. Ωστόσο, αυτό ακόμα αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και θα προχωρήσουμε σχετικά, όταν ξεκινήσουν και τυπικά οι διαδικασίες για τη διαπραγμάτευση της τρίτης αξιολόγησης. Το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, ποιο ήταν;

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Ποια είναι για εσάς τα ζητήματα-αγκάθια;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε ξαναπεί ότι υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, 95 προαπαιτούμενα με βάση την Έκθεση Συμμόρφωσης, που έχουν καταθέσει οι θεσμοί με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τον Ιούλιο του 2017. Αυτά τα προαπαιτούμενα έχουν, κυρίως, τεχνικές δυσκολίες και γι΄αυτό τον λόγο θα κινητοποιηθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και όλα τα υπουργεία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα έχουμε ολοκληρώσει, στη μεγάλη τους πλειονότητα, εντός του Νοεμβρίου του 2017. Πολιτικές δυσκολίες, προφανώς, υπάρχουν, καθώς πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει γίνει σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Ωστόσο, δεν θεωρώ ότι η τρίτη αξιολόγηση παρουσιάζει πολύ μεγάλα προβλήματα. Αντιθέτως, φαίνεται ότι θα μπορέσει να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς δεν τίθεται και ζήτημα δημοσιονομικό. Νομίζω ότι στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συναποφασιστεί, θα έχουμε τη  δυνατότητα να την ολοκληρώσουμε πάρα πολύ σύντομα, έτσι ώστε να περάσουμε στην τελική διαπραγμάτευση για την οριστική έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η «προειδοποίηση» της ΔΗΣΥ ότι θα καταψηφίζει διατάξεις με τις οποίες συμφωνεί παρ’ όλα αυτά, ταυτίζεται με τη στάση της Ν.Δ. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για το γεγονός ότι είχε χλιαρή αντίδραση για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης στη Δ.Ε.Θ..

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι ερώτημα που πρέπει να το απαντήσει η ΔΗΣΥ. Αν η ηγεσία και τα μέλη και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης νιώθουν άνετα με τη σύμπλευσή τους αντιπολιτευτικά, πολιτικά και ιδεολογικά με την Ν.Δ., αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο είναι δικό τους και βρίσκεται σε προφανή αντίθεση με την πορεία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και την πορεία κεντροαριστερών δυνάμεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, που φαίνεται ότι αρχίζουν, άλλοτε δειλά, αλλού με πιο ριζικό τρόπο, να αμφισβητούν τους βασικούς άξονες των πολιτικών των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μήπως θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχατε χθες στο υπουργείο Οικονομικών;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η σύσκεψη στην οποία συμμετείχα χθες στο υπουργείο Οικονομικών, μαζί με τον κ. Τσακαλώτο και την κυρία Παπανάτσιου, αφορούσε την προκαταρκτική συζήτηση για επεξεργασία πολιτικών καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πληροφορίες στον τύπο ότι η κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση, έρχεται σε επαφή με την Ουάσιγκτον, προκειμένου να επισκεφτεί το επόμενο δίμηνο ο Πρωθυπουργός την αμερικανική πρωτεύουσα και να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Επ΄ αυτού, υπάρχει κάτι επίσημο από τη δική σας την πλευρά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κάτι επίσημο. Συζητήσεις μεταξύ των επιτελείων υπάρχουν, οι διπλωματικοί δίαυλοι είναι ανοιχτοί. Από εκεί και πέρα, εφόσον αποφασιστεί κάτι, θα ανακοινωθεί επισήμως.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποιο είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο, κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, πρέπει το ΔΝΤ να αποφασίσει για την παραμονή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα; Το ερωτώ, γιατί, εφόσον συμμετάσχει κανονικά στη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης και στη διαπραγμάτευση, μπορεί εν πολλοίς να καθορίσει και την πορεία της διαπραγμάτευσης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποφασίσει το ΔΝΤ. Αυτή τη στιγμή, γνωρίζετε ότι βρισκόμαστε σε μια  διαδικασία, που ονομάζεται «standby arrangement». Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι θα έχουμε τις σχετικές απαντήσεις και στη φθινοπωρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, η οποία, αν δεν κάνω λάθος, θα γίνει σε περίπου 25 ημέρες από σήμερα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Επειδή υπήρχαν πληροφορίες ότι στο τέλος του μήνα θα ερχόταν η κυρία Λαγκάρντ, επισήμως η κυβέρνηση έχει κάποια ενημέρωση; Και θεωρείτε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν έχω τέτοια πληροφορία, κυρία Καλογεροπούλου.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Πληροφορίες από το Κέντρο του ΔΝΤ, εν πάση περιπτώσει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν είχα τέτοια πληροφορία, κυρία Καλογεροπούλου.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ωραία. Μπορώ να ολοκληρώσω την ερώτησή μου; Εάν σας ενημερώσουν ότι η κυρία Λαγκάρντ θέλει να έρθει στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του μήνα, θεωρείτε ότι μια τέτοια επίσκεψη θα βοηθούσε στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης ή θα δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μας ενημερώσουν, θα απαντήσουμε τότε.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω, με αφορμή την προσφυγή της Ν.Δ. στο ΕΣΡ για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που φαίνεται ότι δεν είναι αρεστές σε αυτήν, έκανε μια προσφυγή. Η κυβέρνηση σκέφτεται να ακολουθήσει αυτό το δρόμο, να αλλάξει τον νόμο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κανένα σχόλιο. Η Ν.Δ., προφανώς, βρίσκεται σε δύσκολη θέση, διότι καταρρέει ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο είχε οικοδομήσει το αφήγημά της, που ήταν η διαρκής υποτιθέμενη αύξηση της ψαλίδας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή τη στιγμή, πραγματικά, νομίζω ότι ολοκληρώνεται το στρατηγικό αδιέξοδο, στο οποίο η ίδια η Ν.Δ. έχει οδηγήσει τον εαυτό της.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει τον νόμο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, εξ όσων γνωρίζω.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Σήμερα, κύριε Εκπρόσωπε, υπήρχε συνάντηση το πρωί βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Κουρουμπλή και τους άλλους υπουργούς. Εκφράστηκε και εκεί μια δυσφορία σε σχέση με την επικοινωνιακή πολιτική και τακτική που ακολούθησε το υπουργείο Ναυτιλίας. Ήθελα να σας ρωτήσω: στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρχε κάποια δυσαρέσκεια για τον κ. Κουρουμπλή, μετά και τις δηλώσεις του για το αν θα κάνουμε μπάνιο ή δεν θα κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει δυσαρέσκεια. Αυτό το οποίο βλέπουμε στο Μαξίμου και αυτό το οποίο βλέπει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, είναι ότι γίνεται η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών. Και νομίζω ότι σε αυτό το πεδίο θα κριθεί και ο κ. Κουρουμπλής, όπως και όλοι οι υπουργοί κρίνονται στο πραγματικό και όχι στο επικοινωνιακό πεδίο.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, βλέπουμε την ΑΔΕΔΥ να έχει πάρει θέση μάχης, να προχωρά, μάλιστα, σε κινητοποιήσεις. Και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων είναι ένα ζήτημα πολύ σημαντικό, γιατί συνδέεται και με την πορεία, βεβαίως, της υλοποίησης του προγράμματος με την αξιολόγηση. Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να κάμψει αυτές τις αντιστάσεις, να πείσει την ΑΔΕΔΥ και τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσίων υπαλλήλων να συμμετέχουν σε αυτή την αξιολόγηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω, κ. Σβέρκο, είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο ζήτημα αυτό. Νομίζω ότι και η κυρία Γεροβασίλη έχει τοποθετηθεί. Υπάρχει το εξής πρόβλημα: οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι εύλογο να ανησυχούν, διότι στο παρελθόν η αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα συνδέθηκε –και μάλιστα αυτή ήταν η πολιτική, την οποία είχε αποφασίσει και υλοποιήσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης- με απολύσεις προσωπικού. Θυμάστε ότι είχε πει και συγκεκριμένο ποσοστό υπαλλήλων που θα έπρεπε να λάβουν βαθμό κάτω από τη βάση (για να το πούμε έτσι) και υπήρχε ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος ότι θα οδηγηθούν στην απόλυση. Αυτό δεν έχει φτιάξει ένα πεδίο, στο οποίο οι συναινέσεις με τους δημοσίους υπαλλήλους είναι εξαιρετικά εύκολες. Αλλά, από τη δική μας μεριά, διαβεβαιώνουμε ότι η αξιολόγηση, την οποία θέλουμε να προωθήσουμε, δεν έχει καμία σχέση με μια τιμωρητική διαδικασία, αλλά αντίθετα μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα, αλλά και την κοινωνική ανταποδοτικότητα των δημοσίων υπηρεσιών. Σε αυτή τη βάση, λοιπόν, θα προχωρήσουμε σε όσο το δυνατόν πιο συναινετικό διάλογο με τους δημοσίους υπαλλήλους και νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε θετικό αποτέλεσμα.

ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόσφατα ο Έλληνας Πρωθυπουργός πήγε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Στο πρόσωπό του, τιμήθηκε για άλλη μια φορά η Ελλάδα. Αυτή την περίοδο, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων συγκλονίζεται και μάλλον τα γεγονότα θα είναι πολύ σκληρότερα από αυτά που ζήσαμε το 2005. Όλες οι όμορες χώρες έχουν αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται –δεν ξέρουμε, δεν μας έχει ενημερώσει κανείς- να είναι εντελώς απούσα και η χώρα έχει εκεί ιστορικά και θεσμικά δικαιώματα. Και από ό,τι συμβαίνει, φαίνεται ότι θα κριθούν και οι σχέσεις της με την Αίγυπτο, με την Παλαιστίνη και ίσως και με το Ισραήλ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών. Δεσμεύομαι ότι θα ρωτήσω για το συγκεκριμένο ζήτημα και θα σας απαντήσω σε εύλογο χρόνο.

ΜΑΝΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε στην εισαγωγή σας για ομαλή και οριστική έξοδο από το Μνημόνιο. Ο στόχος για καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο, χωρίς δηλαδή υπαγωγή σε κάποια πιστωτική γραμμή στήριξης ή οτιδήποτε άλλο με όρους, παραμένει; Το έχει θέσει και ο Πρωθυπουργός επισήμως.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι και ο κ. Βίζερ, αν δεν κάνω λάθος, σήμερα στη συνέντευξή του, μίλησε για μια έξοδο, η οποία δεν θα περιλαμβάνει νέα γραμμή πίστωσης από τον ESM. Ωστόσο, αυτό το οποίο εγώ μπορώ να σας πω, είναι ότι αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρώσουμε τάχιστα την τρίτη αξιολόγηση και από εκεί και πέρα να περάσουμε στη διαπραγμάτευση για την πορεία οριστικής εξόδου από το Μνημόνιο, η οποία θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Επομένως, νομίζω ότι το ερώτημα είναι πρωθύστερο. Αυτό το οποίο έχουμε ως στόχο, είναι να προχωρήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στην ολοκλήρωση των ζητημάτων που έχουμε μπροστά μας και από εκεί και πέρα, να έχουμε το χρόνο να συζητήσουμε όλες τις λεπτομέρειες για τη μορφή της εξόδου τον Αύγουστο του 2018 με τους εταίρους μας.

ΜΑΝΗ: Δεν μας είπατε για τη χθεσινή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχατε, στο υπουργείο Οικονομικών.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι έγινε μια προκαταρκτική συζήτηση για το θεσμικό πλαίσιο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου. Όταν υπάρξουν αποφάσεις, θα γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Επειδή ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, υπάρχουν κάποιες συσκέψεις που είναι σε εξέλιξη, έχετε καταλήξει; Σε ποιους τομείς βλέπετε να μπορεί να διατίθεται το μέρισμα από το υπερπλεόνασμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι τομείς στους οποίους μπορεί να διατεθεί το υπερπλεόνασμα έχουν ξεκαθαριστεί από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών σε σχετική επιστολή του. Από εκεί και πέρα, το ερώτημα πάλι και αυτό είναι πρωθύστερο. Νομίζω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, όταν θα έχουμε και τα οριστικά στοιχεία για την πορεία του Προϋπολογισμού, θα μπορέσουμε να προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ακραίως»
Κύρια σημεία

Τη στιγμή που όλη η Ευρώπη μιλά για την ανάγκη η χώρα να βγει από τα προγράμματα επιτροπείας, συζητά για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και την ανάγκη η χώρα να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές, ο κ. Μητσοτάκης είπε οτι θα προτείνει μεταρρυθμίσεις για μετά το 2018 τις οποίες θα υλοποιήσει με μεγάλη προσήλωση ώστε να πάρει ανταλλάγματα μείωση των πλεονασμάτων. Σε ποιους αλήθεια θα το προτείνει; Ο κ. Μητσοτάκης, που είχε συμφωνήσει σε πλεονάσματα 4% κατά μέσο όρο μέχρι το 2030, εμμέσως πλην σαφώς προτείνει 4ο μνημόνιο.

Η βασική του πρόταση δεν αφορούσε τις φοροελαφρύνσεις αλλά ότι θα προτείνει μια σειρά από μέτρα που θα αφορούν «απελευθερώσεις» των δημοσίων υπαλλήλων και μια σειρά άλλες μεταρρυθμίσεις προς τους δανειστές, μια πολιτική σκληρής και μονομερούς λιτότητας που συνιστά κατεξοχήν μορφή μνημονιακής επιτροπείας και μάλιστα την τέταρτη!

Εκτός από την «απελευθέρωση» δημοσίων υπαλλήλων, μίλησε ακόμη και για την κατάργηση κοινωνικών υπηρεσιών, είπε ότι θα πρέπει το σύνολο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να περάσει στους ιδιώτες, ακόμα και το γενικό λογιστήριο του κράτους έταξε στους ιδιώτες! Μίλησε για διαγραφή χρεών των φοροφυγάδων τη στιγμή που από τις λίστες της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση έχει βεβαιώσει περίπου 1 δισ. με τις εισπράξεις να έχουν ήδη ξεκινήσει και ενώ ακόμη 4 δις ήδη καταγράφονται από το πρόγραμμα εθελούσιας αποκάλυψης. Ταυτόχρονα προτείνει παρεμβάσεις που ήδη υλοποιούμε όπως η ηλεκτρονική αδειοδότηση ή η κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων.

Το παραγωγικό μοντέλο της κυβέρνησης και αυτό του κ. Μητσοτάκη είναι δύο εντελώς διαφορετικά μοντέλα. Εμείς ήδη από το 2015 λέγαμε ότι υποστηρίζουμε τις επενδύσεις αρκεί να τηρείται ο νόμος, οι όροι του ανταγωνισμού που επιβάλλονται από την ΕΕ και το στοιχειώδες πλαίσιο εργασιακών σχέσεων που εμείς θέλουμε να βελτιώσουμε. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να στηρίξει την ανάπτυξη στη συντριβή της εργασίας, στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, στον χαμηλό μισθό, στον μη σεβασμό του περιβάλλοντος. Έχει στο μυαλό του να συνεχίσει το μοντέλο ανάπτυξης που μας έφερε στο χείλος της καταστροφής.

Ο κ. Μητσοτάκης όταν μιλά για επενδύσεις δεν λέει ότι το 2016 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα ξεπέρασαν τα 2,8 δισ. και πως το 2017 θα προσεγγίσουν πιθανά και τα 4 δισ. δηλαδή υψηλό 10ετίας. Επομένως το όλο αφήγημά ότι δήθεν θα δημιουργήσει χώρο για επενδύσεις, κρούει ανοικτές θύρες. Υπάρχει εικόνα πολύ μεγάλης βελτίωσης που φαίνεται τόσο από τους αριθμούς όσο και από τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας ενώ το ίδιο το Eurogroup και ξένοι ηγέτες είναι που λένε ότι για πρώτη φορά η ελληνική οικονομία παρουσιάζει θετικά σημάδια ανάκαμψης. Αυτή είναι μια απόλυτη πραγματικότητα που δεν μπορεί να την αρνηθεί ούτε ο κ. Μητσοτάκης. Μόνο μέσα στο 2017 είχαμε 300.000 παραπάνω θέσεις εργασίας!

ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ Δ/Ξ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ
Το ναυάγιο του Δ/Ξ πλοίου είναι ένα περιστατικό που έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα και κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να βελτιωθεί η κατάσταση όσο το δυνατόν συντομότερα. Η κινητοποίηση, παρά τα όσα ακούστηκαν, υπήρξε άμεση: το έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης του ατυχήματος και των συνεπειών του μπήκε σε λειτουργία μόλις 16 λεπτά μετά το ατύχημα. Γίνεται πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και η κατάσταση βελτιώνεται καθημερινά. Δεν θα σχολιάσω την επικοινωνιακή διαχείρισή του εν μέσω μιας επιχείρησης για την απορρύπανση. Η σύσκεψη που έγινε στο Μ. Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό αφορούσε στην πολιτική διαχείριση του ζητήματος και δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες. Το επιχειρησιακό χρονοδιάγραμμα το έχει ανακοινώσει ο υπουργός. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών. Ο κ. Κουρουμπλής έκανε αυτό που έπρεπε, κινητοποίησε τον μηχανισμό με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και νομίζω ότι η διαχείριση της κατάστασης επιχειρησιακά είναι η βέλτιστη.


Αναλυτικά

ΧΑΤΖΗΣ: Για να συζητήσουμε όλα τα θέματα που μας απασχολούν και για το τι έγινε χθες στη Δ.Ε.Θ., με την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίου Μητσοτάκη, είναι μαζί μας και καλωσορίζουμε τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος είναι Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Μια άχαρη δουλειά, θα έλεγα, κύριε Υπουργέ. Πρέπει να διαψεύδετε, όχι εσείς, όλοι οι υπουργοί, δηλαδή, αυτής της κατηγορίας.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα διαψεύδοντα πρέπει να διαψεύσω και όσα επιβεβαιώνονται πρέπει να επιβεβαιώσω.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Σπανίως οι υπουργοί Επικρατείας και οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, Αντώνη, γιατί είναι μαζί μας ο καλός συνάδελφος και φίλος Αντώνης Δελλατόλας εκ μέρους της εφημερίδας «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ», επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες μας. Έτσι;

 

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Θα δούμε. Είναι λίγο διαφορετικός ο κ. Τζανακόπουλος. Είναι λίγο πιο αψύς και πιο νέος. Ίσως βγαίνει κάτι παραπάνω από το παρελθόν.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Είναι και πιο νέος, είναι μόνο 35 χρονών και αυτό είναι καλό. Πάντως, δεν επιβεβαιώσατε ποτέ, αλλά απλώς διαψεύδετε τις πληροφορίες που έχουν πάρα πολλοί δημοσιογράφοι, το είπε και ο κ. Λεβέντης κάποια στιγμή, ότι ο κ. Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο δεν είναι στα καλύτερά τους. Δεν είναι σε μια φάση, δηλαδή…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η 14η φορά μέσα σε περίπου ένα χρόνο. Μην το λέτε. Είναι η 14ης φορά.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Θα τον φάει σε λίγο, νομίζω.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού σας προκύψει αυτό;

 

ΧΑΤΖΗΣ: Από τις πληροφορίες που έχω, από καλά πληροφορημένες πηγές.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ έχω άλλες πληροφορίες που λένε ότι δεν ισχύει αυτό που λέτε.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Δεν ισχύει. Δεν θα τον «φάει», λέτε, στον ανασχηματισμό.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ΄ αρχάς, δεν θα χρησιμοποιούσα αυτό το ρήμα που χρησιμοποιήσατε.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Έτσι το λέμε εμείς οι δημοσιογράφοι.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς οι πολιτικοί δεν το λέμε έτσι.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Εσείς τα λέτε στα γραφεία σας, δεν τα λέτε δημόσια.

 

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Πήγες να πάρεις επιβεβαίωση για ένα θέμα που δεν υπήρχε περίπτωση.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Ξέρω γιατί το ρωτάω.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζετε ότι υπάρχει κάποια διαφορετική πολιτική στρατηγική μεταξύ του Πρωθυπουργού ή του υπουργού Οικονομικών; Αυτό θα ήταν πλήρως αδύνατο.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, αλλά ο κ. Τσακαλώτος συχνά πυκνά μας λέει ότι «μην περιμένετε θαύματα, μην περιμένετε αύριο το πρωί να λυθούν τα προβλήματα». Σε αντίθεση με τον κύριο Πρωθυπουργό, ο οποίος είναι πιο…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι θα κάνουμε θαύματα;

 

ΧΑΤΖΗΣ: Είναι, θα έλεγα, περισσότερο αισιόδοξος για την πορεία των πραγμάτων.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το νομίζω. Αν εσείς θεωρείτε ότι οι διαφορές ιδιοσυγκρασίας, ας πούμε, καταλήγουν και σε πολιτικές διαφορές ή σε πολιτικές συγκρούσεις, αυτό είναι δική σας…

 

ΧΑΤΖΗΣ: Θα ήθελα να κάνω μια παράκληση γι’ αυτή τη συνέντευξη. Επειδή συχνά πυκνά όταν ο δημοσιογράφος κάνει μια ερώτηση, θεωρείται, όχι εσείς, γενικά, ότι παίρνουμε θέση, θέλω να σας πω ότι δεν παίρνουμε θέση. Όταν κάνουμε μια ερώτηση, την κάνουμε για να απαντήσετε. Τώρα, αν είμαι καλός ή κακός άνθρωπος, δεν ενδιαφέρει την κοινή γνώμη. Ενδιαφέρει η δική σας απάντηση. Και επειδή παρατηρώ σε όλες τις πλευρές και στην Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, αυτοί όλοι προσπαθούν να μας πουν «και εσείς που το λέτε έτσι». Εμείς δεν έχουμε να πούμε τίποτα. Ούτε είμαστε με τους μεν, ούτε με τους δε, όταν είμαστε εδώ και κάνουμε τη δουλειά μας. Και θα ήθελα, επειδή είστε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ασχολείστε με τον Τύπο, σε αυτό να υπάρξει και από τη δική σας πλευρά μια προσπάθεια και στα δικά σας στελέχη, όπως και στους υπόλοιπους το έχω πει, να σταματήσει αυτό το βιολί. Ένας δημοσιογράφος, ο οποίος στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές, δεν είναι κακός άνθρωπος, ούτε κακός δημοσιογράφος. Αυτή είναι η άποψή του.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν τρόποι και τρόποι, πάντως, καταλάβατε;

 

ΧΑΤΖΗΣ: Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω για να μην έχουμε παρεξηγήσεις, επειδή θα μιλήσω για τη Δ.Ε.Θ., που ήταν ο κ. Μητσοτάκης και εδώ δεν έχουμε νεοδημοκράτη, γι’ αυτό το λέω. Όπως τα είπα και στον κ. Γεωργιάδη την προηγούμενη Κυριακή.

 

(Ακολουθεί ρεπορτάζ για την πετρελαιοκηλίδα)

 

ΧΑΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα ένα σχόλιο για την κατάσταση. Δεν είναι ευχάριστο.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε καμία περίπτωση δεν είναι ευχάριστο. Πρόκειται για ένα περιστατικό, το οποίο έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Από τη δική μας μεριά κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, έτσι ώστε να μην επεκταθεί, αλλά αντίθετα να βελτιωθεί η κατάσταση, όσο το δυνατόν συντομότερα. Η κινητοποίηση, παρά τα όσα ακούστηκαν, νομίζω ότι ήταν άμεση.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Υπήρξαν διάφορα προβλήματα και στην επικοινωνία που έγινε και γενικότερα…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θα σχολιάσω, εν μέσω μιας επιχείρησης για την απορρύπανση, την επικοινωνιακή διαχείριση. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι το εξής: ότι 02:25, αν δεν κάνω λάθος, έγινε το ατύχημα, 02:41, δηλαδή 16 λεπτά μετά, είχε μπει σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Πάντως, μετά από 2-3 ημέρες ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα έρθει αυτό το συγκεκριμένο πλοίο, που έχει αυτές τις δυνατότητες και άργησε αυτό…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε με να απαντήσω. Η ενημέρωση πρέπει να γίνει όταν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες ότι το σκάφος αυτό θα χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένη δουλειά. Στις δύο ημέρες, αν δεν κάνω λάθος, τη δεύτερη ημέρα ήταν το πλοίο εδώ, όταν αποδείχθηκε ότι ήταν απαραίτητη η παρουσία του και η ανάγκη για να…

 

ΧΑΤΖΗΣ: Στις 9 έγινε, στις 13 ενημερώθηκε.

 

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Μπορούμε να ξεχωρίσουμε, κύριε Υπουργέ, δύο πράγματα; Τις ευθύνες και το «γρήγορα-αργά»; Το έχετε ξανασχολιάσει. Έχετε μια εικόνα, σήμερα, πώς πάει η απορρύπανση και αν έχετε από τις υπηρεσίες σας μια αίσθηση, πότε θα μπορέσουν να ξαναχρησιμοποιηθούν οι παραλίες, γιατί νομίζω ότι αυτό είναι το μείζον.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν  μπορώ να το προεξοφλήσω.

 

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Αν έχετε κάποια πληροφόρηση.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι δεν μπορώ να το προεξοφλήσω.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Δεν έχετε καμία ενημέρωση;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι γίνεται μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια. Βλέπετε ότι η κατάσταση βελτιώνεται καθημερινά. Τις επίσημες ανακοινώσεις θα πρέπει να τις κάνει το Λιμενικό και το υπουργείο Υγείας. Δεν είναι δική μου η αρμοδιότητα, αυτή τη στιγμή, να ενημερώσω για το συγκεκριμένο.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αν έχετε κάποιο χρονοδιάγραμμα. Αυτό λέω.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το χρονοδιάγραμμα το έχει ανακοινώσει ο υπουργός. Είπαμε ότι θα χρειαστούν κάποιες περισσότερες ημέρες, ίσως 15, αν δεν κάνω λάθος. Τώρα, σε ό,τι αφορά τη χρήση της παραλίας και των θαλασσών, δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή, να απαντήσω.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Κάνατε μια έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, την Παρασκευή.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Εκεί υπήρξε κάποιος ειδικός επιστήμονας, τον οποίο καλέσατε; Δεν το ξέρω, γι΄ αυτό ρωτάω, για να σας πει τι ακριβώς έχει συμβεί, με ποιο χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι το χρονοδιάγραμμα το έχει ανακοινώσει ο υπουργός. Από εκεί και πέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε σύσκεψη, η  οποία αφορούσε την πολιτική διαχείριση του ζητήματος και δόθηκαν και συγκεκριμένες εντολές από τον Πρωθυπουργό. Το βασικό ζήτημα, αυτή τη στιγμή, πέρα από το επιχειρησιακό…

 

ΧΑΤΖΗΣ: Είδαμε ότι το πήρε επάνω του. Το είδαμε αυτό.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι πέρα από το επιχειρησιακό, είναι το πολιτικό. Δηλαδή, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η Δημόσια Διοίκηση έχει πολύ συγκεκριμένες παθογένειες. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται πολλές φορές πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα, δεν είναι ο ενδεδειγμένος.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Το ξέρατε αυτό.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά το ξέραμε.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Όταν κατηγορούσατε τους άλλους ότι δεν τα κάνουν καλά.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά το ξέραμε. Τη Δημόσια Διοίκηση ποιος την έφτιαξε; Η σημερινή κυβέρνηση;

 

ΧΑΤΖΗΣ: Είναι από το 1922.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, δεν είναι ακριβώς έτσι. Η δομή των υπουργείων, ο τρόπος με τον οποίο έχουν στελεχωθεί…

 

ΧΑΤΖΗΣ: Δεν τις αλλάξατε τις δομές των υπουργείων.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπαθούμε καθημερινά να τις αλλάξουμε και νομίζω ότι έχουμε πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Γιατί δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κ. Κουρουμπλή ο κύριος Τσίπρας;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εν μέσω μιας επιχείρησης να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θεωρείτε ότι το μείζον ζήτημα είναι η απόδοση ευθυνών, ποιος φταίει, ποιος δεν φταίει; Η γνώμη μου είναι ότι ο κ. Κουρουμπλής κινητοποίησε τους μηχανισμούς. Από εκεί και πέρα, στο τέλος της κρίσης αυτής, στο τέλος της διαχείρισης, θα αποτιμήσει ο Πρωθυπουργός, όπως αποτιμά και για κάθε υπουργό, αν ο κ. Κουρουμπλής ή εγώ, για παράδειγμα, και τη δική μου παρουσία την αποτιμά καθημερινά, όπως αποτιμά και τις επιδόσεις όλων των υπουργών.

 

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Είχα και άλλη μια ευκαιρία να ρωτήσω τον Εκπρόσωπο για τα θέματα του κ. Κουρουμπλή. Εγώ δέχομαι για χατίρι της συζήτησης ότι αυτό δεν θα εκτιμηθεί στην ώρα που πρέπει από τον Πρωθυπουργό.

 

ΧΑΤΖΗΣ: ΄Ηταν συγκεκριμένος ο κ. Τζανακόπουλος.

 

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Ναι, ότι θα το δούμε αργότερα.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είπα εγώ ότι θα το δούμε αργότερα.

 

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Για απόδοση ευθυνών μιλώ γενικότερα.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών. Ο κ. Κουρουμπλής έκανε αυτό το οποίο έπρεπε. Κινητοποίησε το μηχανισμό με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και νομίζω ότι η διαχείριση της κατάστασης επιχειρησιακά, είναι βέλτιστη.

 

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Να ρωτήσω κάτι ακόμα σε αυτό: Πήρατε απόφαση ή έδωσε εντολή ο Πρωθυπουργός να φύγουν οι αρμοδιότητες από το υπουργείο Ναυτιλίας, των ελέγχων σε πλοία και λοιπά και να πάνε στον ελληνικό νηογνώμονα;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έδωσε εντολή ο Πρωθυπουργός, το είδατε στο δελτίο Τύπου, να φύγει η εκτίμηση για το αξιόπλοο των πλοίων από το Κέντρο Επιθεώρησης και Ελέγχου του υπουργείο Ναυτιλίας και να μεταφερθεί, πράγματι, στο νηογνώμονα. Από εκεί και πέρα, προφανώς…

 

ΧΑΤΖΗΣ: Διαπίστωσε ο κ. Πρωθυπουργός, προφανώς, ότι δεν είχε γίνει σωστά η δουλειά, φαντάζομαι από την ενημέρωση που είχε.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό προσπαθώ να σας πω. Εγώ, αυτή τη στιγμή, δεν θέλω να προκαταβάλω…

 

ΧΑΤΖΗΣ: Όχι, δεν λέμε ότι προκαταβάλετε, αλλά απαντήστε σε αυτό.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άμα με αφήσετε, θα απαντήσω.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Η ερώτησή μου είναι η εξής: Διαπίστωσε, δηλαδή, κάποια προβλήματα, από την ενημέρωση που είχε προφανώς, γιατί το πήρε επάνω του το θέμα ο κ. Τσίπρας, όπως καταλάβαμε. Διαπίστωσε κάποια προβλήματα στο συγκεκριμένο κομμάτι που έκανε τους ελέγχους και γι΄ αυτό έθεσε στον ελληνικό νηογνώμονα την αρμοδιότητα;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι προφανές. Σας ξαναείπα προηγουμένως ότι πάρα πολλά υπουργεία –αλλά δεν θέλω να προκαταβάλω το αποτέλεσμα της έρευνας- έχουν στο εσωτερικό τους μηχανισμούς και δομές, οι οποίες δεν λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Πρωθυπουργός έδωσε την εντολή για τη μεταφορά της αρμοδιότητας, έτσι ώστε να απομείνει στο υπουργείο η εποπτεία ως προς το αξιόπλοο, αλλά από εκεί και πέρα η απόφαση για το αν και κατά πόσο ένα πλοίο είναι αξιόπλοο, να περάσει στο νηογνώμονα. Νομίζω ότι είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία πρέπει να σας πω ότι για να γίνει δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Δηλαδή, συνήθως η δυνατότητα για την κάθαρση και την εξυγίανση των δημόσιων υπηρεσιών έχει πάρα πολλές αντιδράσεις. Στις περιπτώσεις, όμως, που υπάρχει μια κρίση, δίνεται ταυτόχρονα και μια δυνατότητα να εκκαθαρίζουμε, να εξυγιαίνουμε, να δημιουργούμε τους όρους για τη βέλτιστη λειτουργία των θεσμών.

 

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Φεύγει από μια δημόσια υπηρεσία μια αρμοδιότητα και πάει σε έναν ιδιωτικό φορέα. Δεν είναι πάντα καλά, αλλά θα το δούμε.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στη συγκεκριμένη περίπτωση, νομίζω ότι είναι η καλύτερη και η πλέον ενδεδειγμένη λύση.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Προφανώς, φαντάζομαι ότι μέσα από την έρευνα που παρουσιάστηκε στον κύριο Πρωθυπουργό, υπήρξαν στοιχεία που τον οδήγησαν στην απόφαση. Έτσι;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι προφανές.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Είναι προφανές.

 

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Το επίπεδο της συνεργασίας του υπουργείου και των κρατικών υπηρεσιών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ικανοποιητικό; Γιατί ακούσαμε δημάρχους που λένε ότι είναι μόνοι τους, ότι λίγο το Λιμενικό και λοιπά, κάντε μας μια εκτίμηση. Είστε ευχαριστημένος από τον τρόπο που λειτούργησε η Τοπική Αυτοδιοίκηση;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει περίπτωση, εν μέσω μιας προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η κρίση, να κάνω πολιτικά σχόλια για τον τρόπο…

 

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Για την προσπάθεια λέω εγώ. Δεν θέλω να μου κρίνετε πολιτικά τι λέει κάθε δήμαρχος.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πολιτικά μου τοποθετείστε, όμως,

 

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, είστε εξυπνότερος από εμάς και καταλαβαίνετε. Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο που συνεργάζεται η διοίκηση, το κράτος με τους δημάρχους; Πολιτικά, καθένας λέει ό,τι θέλει.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλοί δήμαρχοι, εν μέσω μιας προσπάθειας αντιμετώπισης της κρίσης που έχει προκύψει, έχουν λειτουργήσει και πολιτικά. Από τη δική μου μεριά, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω πολιτικό σχόλιο για τον τρόπο με τον οποίο έχουν τοποθετηθεί δήμαρχοι. Εμείς, αυτή τη στιγμή, έχουμε μια δουλειά να κάνουμε. Η δουλειά σχετίζεται με την αντιμετώπιση του προβλήματος στη μικρότερη δυνατή χρονική διάρκεια και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Πολιτικά σχόλια για τον τρόπο αντιμετώπισης είτε από τους δημάρχους, είτε από τη Δημόσια Διοίκηση, είτε από το Λιμενικό, θα γίνουν με τον απολογισμό των υπηρεσιακών ενεργειών τους. Αλλά, σας ξαναλέω, ότι εγώ σε πολιτική σύγκρουση με τους δημάρχους, που έχουν βρει την ευκαιρία αυτή τη στιγμή, δυστυχώς κατά τη γνώμη μου, να εξαπολύσουν τα πυρά τους απέναντι στην κυβέρνηση για λόγους που αφορούν τους ίδιους και μόνο τους ίδιους…

 

ΧΑΤΖΗΣ: Οι δήμαρχοι, κ. Υπουργέ, το κάνουν πάντα με όλες τις κυβερνήσεις.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είδατε, λοιπόν.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Οι δήμαρχοι κοιτούν το σπίτι τους. Δεν κοιτούν την κεντρική κυβέρνηση.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη δική μας μεριά, δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε πολιτικό διάλογο με τους δημάρχους. Έχουμε μια δουλειά να κάνουμε και αυτή θα κάνουμε.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Για να κλείσουμε αυτό το θέμα, θέσατε ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα πριν από λίγο και το επεσήμανε ο Αντώνης Δελλατόλας: Είπε ο Αντώνης ότι από το Δημόσιο θα φύγει μια αρμοδιότητα και πάει στον ιδιωτικό τομέα. Το αποφάσισε ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός. Δεν το αποφάσισα εγώ.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με την εποπτεία του Δημοσίου.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Φυσικά.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν καλύτερη τεχνογνωσία, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πιθανόν αποτελεσματικότερους ελέγχους και έχω την αίσθηση ότι με την εποπτεία του Δημοσίου είναι πολύ πιθανόν να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Κατά συνέπεια, φαίνεται να προσχωρείτε στην άποψη ότι το Δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα μπορούν να κάνουν πράγματα μαζί και ο ιδιωτικός τομέας, επίσης, μπορεί να κάνει πράγματα.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν προσχωρώ σε αυτή την άποψη.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Αυτό κάνετε, όμως.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μην προσπαθείτε να κάνετε πολιτική γενίκευση.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Δεν κάνω πολιτική γενίκευση. Ερώτηση σας κάνω.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε πολιτική γενίκευση.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Ερώτηση σας κάνω. Προσχωρείτε σε αυτή την άποψη; Ναι ή όχι;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτησή σας έχει συγκεκριμένες παραδοχές.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Καμία παραδοχή δεν έχει.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν έχει.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Ερώτηση σας κάνω και είναι ξεκάθαρη. Προσχωρείτε, ναι ή όχι;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν προσχωρούμε στην άποψη αυτή. Αντιθέτως, το Δημόσιο, στις περισσότερες περιπτώσεις, έχει τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία να κάνει εξαιρετικά αποτελεσματική δουλειά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα, το οποίο είναι υπέρ του δημόσιου συμφέροντος.

 

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Έχουμε ακούσει, πολλές φορές, τον Πρωθυπουργό –εγώ, αν έχει κάποια αξία η γνώμη μου, θεωρώ ότι έχει δίκιο-  να λέει ότι η Δημόσια Διοίκηση έχει άξια στελέχη -και ως αντίληψη ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το υποστηρίζει- και πρέπει να αξιολογούνται και να είναι μπροστά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας σε ό,τι τους αφορά. Αυτή η απόφαση του Πρωθυπουργού, η παραίνεση, η προτροπή, κατά τη γνώμη μου είναι ένα χαστούκι σε όσους έχουν ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα. Δηλαδή, σε ένα βαθμό τους ακυρώνει, θα έλεγα και τους ενοχοποιεί…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε γενίκευση.

 

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Δεν κάνω γενίκευση. Για τη συγκεκριμένη υπηρεσία του υπουργείου λέω. Όταν έρχεται ο Πρωθυπουργός πάνω σε μια κρίση, ανεξάρτητα αν δείχνει ευθύνες, δεν θέλω να μπω σε αυτό, δεν είναι και το ζήτημα που απασχολεί τον κόσμο, παίρνει μια απόφαση να πάρει αρμοδιότητες από μια υπηρεσία του υπουργείου και να την πάει στον ελληνικό νηογνώμονα με την εποπτεία του υπουργείου, αμέσως σε ένα βαθμό αν ήμουν σε αυτή την υπηρεσία, θα θεωρούσα τον εαυτό μου ότι έχω κάνει «λαμογιά» ή ότι είμαι άχρηστος. Αυτό δεν το εκτιμήσατε; Το κάνατε πάνω στην κρίση. Γιατί πάνω στην κρίση δεν θέλετε να κάνετε πολιτικά σχόλια και κρίσεις. Εγώ το εκτιμώ. Το είπατε και σε μια άλλη συνέντευξη. Αλλά, πάνω στην κρίση, ο Πρωθυπουργός καταργεί μια υπηρεσία και λέει να πάει αλλού. Είναι ένα ζήτημα αυτό. Είναι μια αντίφαση σε σχέση με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ όλο τον καιρό για τη Δημόσια Διοίκηση.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Γι΄ αυτό τον ερώτησα και θύμωσε, αν προσχωρεί στην άποψη. Είναι ακριβώς αυτό. Αυτή την εντύπωση δίνετε.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιμένετε να κάνετε μια πολιτική γενίκευση για ένα ζήτημα, το οποίο είναι απολύτως συγκεκριμένο. Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός για να πάρει αυτή την απόφαση έχει ζυγίσει όλα αυτά που λέτε. Βλέπετε ότι οι ερωτήσεις σας διαρκούν αρκετά περισσότερο από τις απαντήσεις.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Συνεχίστε. Του είπα να μη σας διακόψει.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, λοιπόν, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση κρίθηκε αυτό. Δεν θέλω να προκαταβάλω ούτε τα αποτελέσματα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ούτε τα αποτελέσματα πιθανόν ενεργειών στις οποίες θα προχωρήσει και η ελληνική Δικαιοσύνη. Από εκεί και πέρα, όμως, ένα είναι το δεδομένο: ότι υπάρχουν δομές, υπάρχουν κέντρα παραεξουσίας στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης, τα οποία δεν έχουν στηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως υπάρχουν και λειτουργούν εδώ και δεκαετίες και τα οποία θα πρέπει να εξυγιανθούν, να αποκαθαρθούν, διότι ακριβώς ο στόχος ο δικός μας είναι μια Δημόσια Διοίκηση αποτελεσματική. Είναι μια Δημόσια Διοίκηση, η οποία είναι στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος και των πολιτών. Και αυτό περιμένουν οι πολίτες από εμάς. Και εκτιμώ ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι η μοναδική πολιτική δύναμη, που μπορεί να εγγυηθεί μια τέτοια Δημόσια Διοίκηση.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Μα, είπατε νωρίτερα ότι δεν είναι καλή, ότι την έφτιαξαν λάθος. Τώρα, πώς το λέτε αυτό;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας μιλώ για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης. Νομίζω ότι είμαι αρκετά ακριβολόγος για να μην παρεξηγούνται τα λεγόμενά μου.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Πάντως, είπατε πολλές φορές τη φράση «πολιτική γενίκευση». Επειδή είστε και αριστερός, θα σας πω το εξής. Οι ποσοτικές συσσωρεύσεις φέρνουν τις ποιοτικές αλλαγές.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να μιλήσουμε για το αντιντίρινγκ, τώρα;

 

ΧΑΤΖΗΣ: Ένα το ένα, ένα το άλλο, δέκα τέτοια, φέρνουν μια ποιοτική αλλαγή σε ένα πολιτικό σχηματισμό, όπως ο δικός σας.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να κάνουμε φιλοσοφική συζήτηση, όπως ο κ. Μητσοτάκης χθες για τις κοινωνικές ανισότητες; Δεν νομίζω ότι ισχύει στο συγκεκριμένο.

 

(Ρεπορτάζ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ.)

 

ΧΑΤΖΗΣ: Πάμε στη Δ.Ε.Θ. Είδαμε, χθες, την ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Την έχω και γραπτή. Και είδα και την ανακοίνωσή σας, την οποία διάβασα. Ήταν πάρα πολύ σκληρή για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ίδιο έκαναν και οι άλλοι. Μιλήσατε για τέταρτο μνημόνιο. Και πριν μπούμε στο στούντιο, το ψάξαμε λίγο, το κουβεντιάσαμε και σας ζητώ να μου πείτε, πού εδράζεται αυτή η άποψη…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ΄ αρχάς, να σας πω το εξής, πριν πάμε στον ειδικό σχολιασμό: Είναι δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν φημίζεται για τη ρητορική του δεινότητα. Όμως, αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Σημασία έχει η ουσία της πολιτικής. Και στην ουσία της πολιτικής, αυτό το οποίο είπε χθες, μέσα σε πάρα πολλά άλλα που θα έχουμε το χρόνο νομίζω να τα σχολιάσουμε, είναι ότι τη στιγμή που όλη η Ευρώπη συζητά για την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα εποπτείας και τα προγράμματα μνημονίων και τη σκληρή επιτροπεία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα προτείνει –σε ποιον θα προτείνει, αλήθεια- μεταρρυθμίσεις μετά το 2018 και τις οποίες θα υλοποιήσει με πάρα πολύ μεγάλη προσήλωση. Δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τέταρτο πρόγραμμα, τέταρτο μνημόνιο.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Το έχω εδώ, στο σημείο που αναφέρεστε λέει –σας το διαβάζω για να το σχολιάσετε- «όπως προτείνω μια νέα συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία. Και θα προτείνω», λέει, «και μια καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους. Θα προτείνω μια νέα ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων».

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα, στους εταίρους.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Εσείς το λέτε.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το λέω εγώ. Ο κ. Μητσοτάκης το λέει.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Μισό λεπτό, η λογική είναι απλή. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις μετά το 2018…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έναντι ποίου;

 

ΧΑΤΖΗΣ: …τις οποίες προτείνει να εφαρμόσει η ίδια με απόλυτη προσήλωση, με έμφαση, το μεγάλο ασθενή, τη μεταρρύθμιση του κράτους. Και όσο αυτές υλοποιούνται, τόσο μειώνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%. Αυτή η συμφωνία μπορεί να απογειώσει την ελληνική οικονομία.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μνημόνιο, δηλαδή.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Να μας επιτρέψει σε πρώτο χρόνο να μειώσουμε σημαντικά όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μη διαβάζετε, τώρα, όλη την ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Σας είπα ότι αυτό είναι πρόταση μνημονίου.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Αυτό, δηλαδή, είναι πρόταση μνημονίου;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά.

 

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Να το κάνω πιο εξειδικευμένο.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης, τη στιγμή που όλη η Ευρώπη μιλά…

 

ΧΑΤΖΗΣ: Δεν μπορώ να αντικρούσω αυτό που λέτε, γιατί δεν είναι η δουλειά μου. Διάβασα τι είπε ο κ. Μητσοτάκης…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τη στιγμή, λοιπόν, που όλη η Ευρώπη μιλά για την ανάγκη η χώρα να βγει από τα προγράμματα επιτροπείας, τη στιγμή που η Ευρώπη συζητά για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, τη στιγμή που η Ευρώπη συζητά για την ανάγκη η χώρα να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές, ο κ. Μητσοτάκης έρχεται και προτείνει νέο μνημόνιο. Αυτό είναι το πολιτικό…

 

ΧΑΤΖΗΣ: Είναι επικοινωνιακό περισσότερο αυτό που μου λέτε τώρα.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, είναι πολιτική ουσία το ότι θα προτείνει και θα δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις. Μη συνεχίζουμε να διαβάζουμε την ομιλία. Τη διαβάσατε. Γράμματα ξέρουμε και οι δυο μας…

 

ΧΑΤΖΗΣ: Ένα λεπτό. Λέει για μεταρρυθμίσεις και εγώ οφείλω να σας ρωτώ. Δεν μπορώ να μην σας ρωτώ. Λέει για μεταρρυθμίσεις, να μειώσουμε σημαντικά όλες τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, να εισάγουμε κατώτατο φορολογικό συντελεστή 9% για εισόδημα μέχρι 10.000, με 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. Έτσι στηρίζουμε τα κατώτερα εισοδήματα. Συντελεστές στο 11% και 22% το ΦΠΑ. Το πέτυχε η Κύπρος…

 

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Να μιλήσω πάνω σε αυτό. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Μητσοτάκης, πρότεινε μια σειρά μειώσεις φόρων. Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε ένα-δύο-τρία-πέντε πράγματα. Εγώ ρωτώ τον Εκπρόσωπο της κυβέρνησης, που σήμερα είναι σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς: Εκτιμάτε ότι αυτά είναι εφικτά; Αυτά που πρότεινε στο κομμάτι ελαφρύνσεις, μειώσεις φόρων και λοιπά, κατά τη γνώμη σας είναι εφικτά να πραγματοποιηθούν, αφού υπάρχει ένα μνημόνιο και μια δέσμευση; Αυτό είναι το ζήτημα.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η βασική πρόταση του κ. Μητσοτάκη, χθες, δεν αφορούσε τις φοροελαφρύνσεις. Η βασική πρόταση του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι θα προτείνει μια σειρά από μέτρα, τα οποία θα αφορούν απελευθερώσεις, όπως είπε, δημοσίων υπαλλήλων –έτσι λέμε, πλέον, τις απολύσεις- και μια σειρά από άλλες μεταρρυθμίσεις προς τους θεσμούς, προς τους δανειστές όπως είπε, τις οποίες θα τις υλοποιήσει με τη μέγιστη δυνατή προσήλωση, έτσι ώστε να πάρει κάποια ανταλλάγματα. Αυτό το οποίο, λοιπόν, πρότεινε είναι κατ΄ εξοχήν μορφή μνημονιακής επιτροπείας και μάλιστα θα είναι η τέταρτη. Ο κ. Μητσοτάκης είπε με πολύ μεγάλη σαφήνεια «θα προτείνω συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις» -ποιες, δεν είπε- «τις οποίες θα υλοποιήσω με τη μέγιστη δυνατή προσήλωση για να πάρω μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων». Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε συμφωνήσει μαζί με την τότε κυβέρνησή του σε πρωτογενή πλεονάσματα 4,5%, επίσης –αν δεν κάνω λάθος- δεν είπε το νούμερο. Δηλαδή, για τι πρωτογενή πλεονάσματα μιλάμε. Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, ο οποίος είχε συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 4,1% κατά μέσο όρο μέχρι το 2030, τώρα μας λέει ότι θα προτείνει ένα τέταρτο μνημόνιο, το οποίο θα είναι μια πολιτική σκληρής και μονομερούς λιτότητας, για να πάρει κάποια ανταλλάγματα. Αυτή ήταν η βασική του πολιτική πρόταση. Θέλετε να σας πω τι είπε ο κ. Μητσοτάκης; Ο κ. Μητσοτάκης είπε για απελευθέρωση δημόσιων υπαλλήλων, ο κ. Μητσοτάκης είπε για κατάργηση κοινωνικών υπηρεσιών, είπε πως θα πρέπει το σύνολο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για παράδειγμα, να περάσει σε ιδιώτες. Ακόμα και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το έταξε στους ιδιώτες ο κ. Μητσοτάκης χθες. Και μια σειρά από άλλα πράγματα.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Αυτό που είπε για τη μισθοδοσία των δημόσιων υπαλλήλων;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να πει κανείς γι’ αυτό. Μόνον εμένα δεν πούλησε ο κ. Μητσοτάκης χθες!  «Έτσι ώστε», λέει, «να πάρει κάποια ανταλλάγματα».

 

ΧΑΤΖΗΣ: Ένα-ένα, κ. Τζανακόπουλε. Και εσείς με τους δημόσιους υπαλλήλους και γενικά με τον δημόσιο τομέα, το επισημάνατε και προηγουμένως, είπατε ότι χρειάζεται να γίνουν για να φτιαχτεί μια καλή Δημόσια Διοίκηση.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στους ιδιώτες, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Δεν είπα ότι σημαίνει αυτό.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, δεν το είπατε εσείς, ο κ. Μητσοτάκης το είπε.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Λέω, λοιπόν ότι μιλήσατε για αξιολόγηση. Άρα και εσείς θέλετε, επιχειρείτε και επιδιώκετε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η δουλειά στον δημόσιο τομέα.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά. Οι παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης είναι απολύτως γνωστές και γι’ αυτό έχουμε προτείνει μια πάρα πολύ συγκεκριμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων στο πρόγραμμα «Δημόσια Διοίκηση 2020», το οποίο παρουσίασε ο Πρωθυπουργός και η κυρία Γεροβασίλη πριν από λίγο καιρό, με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για τη Δημόσια Διοίκηση. Από εκεί και πέρα, όμως, το να προτείνεις τη μαζική απελευθέρωση δημόσιων υπαλλήλων για να πάρεις, υποτίθεται, κάποιες φοροελαφρύνσεις που θα αφορούν…

 

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: (δεν ακούγεται)

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να απελευθερωθούν δημόσιοι υπάλληλοι. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

 

ΧΑΤΖΗΣ: Είπε η κυρία Μπακογιάννη νωρίτερα ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις, είναι δέσμευση αυτό, αλλά θα μπορεί ένας δημόσιος υπάλληλος, όχι να πάει σε έναν άλλο νομό, αλλά με βάση την αξιολόγηση που θα γίνει, να μπορεί να πάει σε μια άλλη υπηρεσία…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχει κάνει, ήδη, η ελληνική κυβέρνηση αυτό.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Σας λέω τι είπε, τώρα.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχει κάνει, ήδη, η ελληνική κυβέρνηση. Επομένως, υπόσχεται πράγματα, τα οποία ήδη έχουν γίνει. Και δεν ήταν το μόνο αυτό, δηλαδή την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων, τη δυνατότητά τους να επιλέγουν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια…

 

ΧΑΤΖΗΣ: Δεν είσαστε ευχαριστημένοι, φαίνεται.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Συνεχίζουμε και προσπαθούμε…

 

ΧΑΤΖΗΣ: Έχετε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Διοίκησης.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά, το οποίο, όμως, δεν περιλαμβάνει απελευθερώσεις δημόσιων υπαλλήλων, όπως το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη. Όμως, να σας πω ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε και άλλα πράγματα. Μίλησε για τη διαγραφή χρεών των φοροφυγάδων. Είπε ότι από τις λίστες δεν μπορούμε να βγάλουμε τίποτα. Επομένως, όλα τα δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία χάθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα πάνε στα αζήτητα. Είπε και άλλα.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Μπορούμε να βγάλουμε αλήθεια;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά και μπορούμε να βγάλουμε.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Τα τελευταία 5-6 χρόνια και πριν από τη δική σας κυβέρνηση, όλοι το λένε αυτό, τι 5-6 χρόνια, να το πούμε δεκαετίες, για τους φοροφυγάδες…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το λένε καθόλου όλοι. Από τις λίστες, η σημερινή κυβέρνηση έχει βεβαιώσει περίπου ένα δισεκατομμύριο.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Για τους φοροφυγάδες, γενικώς, οι κυβερνήσεις, όλοι οι πολιτικοί, μας τάζουν ότι από αυτά τα λεφτά θα βγάλουμε. Είναι έτσι ή δεν είναι;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά κάποιοι δεν έβγαζαν και κάποιοι βγάζουν. Σας λέω, λοιπόν, ότι ένα δισεκατομμύριο έχει βεβαιωθεί από τις λίστες της φοροδιαφυγής.

 

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Έχουμε εικόνα για το πόσα έχουν εισπραχθεί;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αρκετά μεγάλα τα ποσά και ξέρετε ότι οι εισπράξεις προϋποθέτουν την ενδικοφανή προσφυγή και στη συνέχεια, πιθανότατα, την τελεσίδικη απόφαση.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Δηλαδή, τι ποσό υπολογίζετε ότι μπορεί να εισπράξουμε από αυτό μέσα στα επόμενα ένα-δύο χρόνια, ας πούμε;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι ένα δισεκατομμύριο έχει βεβαιωθεί. Νομίζω ότι οι εισπράξεις έχουν ήδη ξεκινήσει και ακόμη περισσότερες έχουν γίνει εισπράξεις λόγω του προγράμματος της εθελούσιας αποκάλυψης, το οποίο μέχρι πριν από λίγο καιρό, που είχα την ενημέρωση, είχε καταγράψει περίπου τέσσερα δισ. ευρώ ευρώ και συνεχίζεται το πρόγραμμα εθελούσιας αποκάλυψης. Αν διαγραφούν τα χρέη των λιστών, όπως καταλαβαίνετε, και πάψουν όλες οι ποινικές διώξεις εναντίον των συγκεκριμένων προσώπων, καταλαβαίνετε ότι ούτε τα προγράμματα εθελούσιας αποκάλυψης δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε, χθες, μια λίστα, μια δέσμη μέτρων, τα οποία κατά τη γνώμη μου συγκροτούν ακριβώς τον πυρήνα μιας πολιτικής, που αποτελεί την πολιτική του τετάρτου μνημονίου.

 

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ:  Στο κομμάτι των επενδύσεων, εμφανίστηκε ο κ. Μητσοτάκης αρκετά προωθημένος. Είπε ότι είναι εμβληματικές για τον ίδιο οι Σκουριές και το Ελληνικό.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Πριν πάμε σε αυτό, να ρωτήσω για το Ελληνικό, που είναι ένα θέμα πάρα πολύ μεγάλο και όπως μου είχε πει εδώ ο κ. Φλαμπουράρης, ο οποίος και προσπαθεί να υλοποιηθεί αυτό το project…

 

TZANAKOΠΟΥΛΟΣ: Όλη η κυβέρνηση προσπαθεί.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Θέλω να πω ότι το έχει αναλάβει και ο ίδιος ως υπουργός, μου έλεγε ότι τον Ιανουάριο θα βάλουμε τις μπουλντόζες και ήρθε τώρα αυτή η εξέλιξη και επιχείρησε η κυβέρνηση, η Αρχαιολογική Υπηρεσία να το ανατρέψει αυτό, προκειμένου να προχωρήσει το έργο. Για την Αρχαιολογική Υπηρεσία λέω, το ΚΑΣ.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει απόφαση το ΚΑΣ;

 

ΧΑΤΖΗΣ: Η εισήγησή του είναι αρνητική, πάντως.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ξέρετε;

 

ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, βέβαια.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι αρνητική η εισήγησή του.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Ποια είναι η εισήγησή του;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θετική. Θα μιλήσουμε τώρα για το Ελληνικό;

 

ΧΑΤΖΗΣ: Να μου πείτε τώρα, μιας και το θέσαμε.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το Ελληνικό θα προχωρήσει κανονικά. Είναι δέσμευση της κυβέρνησης. Εκείνοι οι οποίοι μιλούν για καθυστερήσεις στο Ελληνικό, θα έπρεπε να έχουν προσέξει πολύ περισσότερο όταν υπόγραψαν τη συγκεκριμένη σύμβαση, η οποία έβριθε και νομικών λαθών, αλλά και πραγματικών διοικητικών προβλημάτων που δημιουργούσε. Εμείς επαναδιαπραγματευτήκαμε τη συγκεκριμένη σύμβαση και από εκεί και πέρα, οι υπηρεσίες, κατά τη γνώμη μου, κάνουν τη δουλειά τους. Θα την κάνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην προκύψουν εμπόδια στο μέλλον, τα οποία δεν θα μπορούμε να τα υπερβούμε. Διότι, ξέρετε ότι μία απόφαση του ΣτΕ, που θα κρίνει ότι οι συγκεκριμένες πράξεις της Διοίκησης είναι άκυρες, θα δημιουργήσουν πολύ χειρότερα προβλήματα από τα οποία θα δημιουργούνταν και δημιουργούνται, αυτή τη στιγμή, από μια σειρά παρατάσεις εν πάση περιπτώσει ή κάποιες μικρές καθυστερήσεις που υπάρχουν στην έναρξη του έργου. Για ποιο λόγο υπάρχουν καθυστερήσεις στην έναρξη του έργου; Διότι προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας με όσο το δυνατόν…

 

ΧΑΤΖΗΣ: Στο ερώτημά μου, δεν υπονοώ κάποια ευθύνη στην κυβέρνηση. Υπονοεί κάποια ευθύνη σε κάποιες υπηρεσίες που λειτουργούν με ένα διαφορετικό τρόπο, γιατί ο κ. Φλαμπουράρης δεν μπορούσε παρά να είναι ειλικρινής. Όταν ήρθε εδώ είπε ότι τον Ιανουάριο εμείς θα βάλουμε μπουλντόζες. Δεν μπορεί να λέει ψέματα στον κόσμο.

 

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Για το ΚΑΣ, που είπατε πριν, έχετε εκτίμηση ότι θα έχει άλλη προσέγγιση;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση για το ΚΑΣ, διότι το ΚΑΣ λειτουργεί με έναν ανεξάρτητο τρόπο και από τον μόνο από τον οποίο περιορίζεται είναι από την επιστήμη της Αρχαιολογίας. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι με τον τρόπο με τον οποίο προωθούμε εμείς τις διαδικασίες για το έργο, προεξοφλούμε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ανυπέρβλητα εμπόδια για την ολοκλήρωση της επένδυσης.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Ακόμη κι αν βγει αρνητική η απόφαση του ΚΑΣ;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε αρνητική; Δεν υπάρχουν θετικές και αρνητικές. Αυτό που θα κάνει το ΚΑΣ…

 

ΧΑΤΖΗΣ: Να είναι αρχαιολογικός χώρος.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που θα κάνει το ΚΑΣ, είναι ζήτημα του ΚΑΣ. Αυτό για το οποίο μπορεί να μιλήσει η κυβέρνηση είναι ότι η επένδυση θα ολοκληρωθεί και θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να μην υπάρξουν μελλοντικά εμπόδια που θα μπορούσαν να τη διακινδυνεύσουν στο σύνολό της.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Συνεπώς, δεσμεύεστε ότι θα προχωρήσει αυτή η επένδυση.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς. Έχει υπογραφεί και μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ του υπουργείου και των επενδυτών. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι εκείνοι οι οποίοι σήμερα θεωρούν εγκληματική την επένδυση του Ελληνικού, ήταν εκείνοι οι οποίοι στην πραγματικότητα είχαν δημιουργήσει όλα τα διοικητικά και νομικά εμπόδια για να μην μπορεί να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η συγκεκριμένη επένδυση. Ένα ζήτημα είναι αυτό. Το δεύτερο, για να επιστρέψουμε στην πολιτική ουσία της συζήτησης του κ. Μητσοτάκη, γιατί ο κ. Μητσοτάκης όταν μιλά για το Ελληνικό και τις Σκουριές, είτε δεν γνωρίζει, είτε εσκεμμένα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για να δημιουργήσει ένα επικοινωνιακό σόου, θα σας πω ότι πολλά από αυτά που πρότεινε για την επιτάχυνση των επενδύσεων στη χώρα, είναι πολιτικές που ήδη υλοποιούμε. Όπως είναι, για παράδειγμα, η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, οι οποίες γίνονται πλέον σχεδόν με ηλεκτρονικό τρόπο.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Πάντως, υπάρχουν…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει αλλάξει η εικόνα, αυτή τη στιγμή.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Δεν λέω ότι δεν έχει αλλάξει. Παραμένει, όμως, ένα από τα μεγάλα προβλήματα των επενδυτών.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι σε λίγο και άλλα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας θα περάσουν στην ηλεκτρονική αδειοδότηση. Και μέχρι το τέλος του 2018, νομίζω, περίπου το 70% με 80% των επιχειρηματικών πεδίων θα μπορούν να αδειοδοτούνται ηλεκτρονικά. Επομένως, και αυτή η πρόταση του κ. Μητσοτάκη είναι…

 

ΧΑΤΖΗΣ: Εννοείτε όπως είναι οι μεγάλες επενδύσεις; Δηλαδή, ένας επενδυτής που έρχεται από το εξωτερικό…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ηλεκτρονική αδειοδότηση σημαίνει ότι καταθέτω την αίτησή μου ηλεκτρονικά και από εκεί και πέρα, βγαίνει ένα πιστοποιητικό και μπορεί να εκκινήσει η διαδικασία…

 

ΧΑΤΖΗΣ: Δεν εννοούσα αυτό. Εννοούσα αν έρθει ένας επενδυτής από τις ΗΠΑ, από τη Γερμανία, από τη Γαλλία και θέλει να κάνει μια μεγάλη επένδυση του ενός δις, με αυτό τον τρόπο θα προχωρήσει και αυτός ή σε αυτές τις μεγάλες επενδύσεις έχετε έναν ξεχωριστό τρόπο να τις προωθείτε;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν θεωρηθούν στρατηγικές επενδύσεις, τότε υπάγονται στον νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων, που έχει πάρα πολύ συγκεκριμένες διευκολύνσεις και οι οποίες είναι και αυτές νομοθετημένες. Όμως, αυτό το οποίο θέλω να σας πω εγώ είναι το εξής: Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για επενδύσεις. Χρησιμοποιεί διάφορα εμβληματικά, κατά τη γνώμη του, παραδείγματα. Αυτό το οποίο δεν μας λέει είναι ότι το 2016 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα ξεπέρασαν τα 2,8 δις ευρώ και το 2017 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα θα προσεγγίσουν πιθανά και τα 4 δις ευρώ, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα επιτύχουμε υψηλό δεκαετίας. Επομένως και το όλο αφήγημα του κ. Μητσοτάκη ότι δήθεν θα δημιουργήσει χώρο για τις επενδύσεις, είναι μάλλον ένα αφήγημα που χτυπά ανοιχτές θύρες. Κρούει ανοιχτές θύρες ο κ. Μητσοτάκης.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Πάντως, το θέμα των επενδύσεων δεν πρέπει να έχει ταβάνι, υπό την έννοια ότι σταματάμε σε αυτό το νούμερο…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά δεν σταματάμε σε αυτό το νούμερο. Αλλά προσπαθώ να σας πω ότι η εικόνα, είναι μια εικόνα πολύς μεγάλης βελτίωσης και αυτό φαίνεται και από τους αριθμούς, αλλά και από τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Πάντως, το Κέντρο Ελληνικής Επιχειρηματικότητας είχε βγάλει μια μελέτη προχθές, την οποία και παρουσιάσαμε, και το 2012 και το 2013 και το 2014 υπήρχε υψηλή τάση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το 2012, που είχαμε ύφεση 4%;

 

ΧΑΤΖΗΣ: Εμείς όχι, οι επιχειρηματίες ήρθαν και επένδυσαν το 2013 και το 2014.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με ύφεση 4%;

 

ΧΑΤΖΗΣ: Θα σας το δώσω να το δείτε.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι αυτή τη στιγμή το ίδιο το Eurogroup, οι ίδιοι οι ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται τη χώρα,  που λένε ότι για πρώτη φορά η ελληνική οικονομία παρουσιάζει θετικά σημάδια ανάκαμψης και νομίζω ότι αυτό είναι μια απόλυτη πραγματικότητα, την οποία δεν μπορεί να την αρνηθεί ούτε και ο κ. Μητσοτάκης. Γι’  αυτό και βλέπουμε διάφορους συνεργάτες…

 

ΧΑΤΖΗΣ: Το θέμα δεν είναι ο κ. Μητσοτάκης, το θέμα είναι ο ελληνικός λαός. Εάν η οικονομία πάει καλά και υπάρχουν φοροελαφρύνσεις…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νόμιζα ότι συζητούσαμε και για τον κ. Μητσοτάκη.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Θέλω να πω, τι προσλαμβάνει ο κόσμος έχει σημασία. Ο κόσμος προσλαμβάνει μια καλύτερη οικονομία. Έχει καλύτερες συντάξεις και λοιπά.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς. Τριακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί παραπάνω το 2017.

 

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Είχα ρωτήσει στην αρχή, μιας και κουβεντιάσαμε για τις επενδύσεις, το εξής: ότι ο κόσμος που ακούει τον Τσίπρα που μιλά για επενδύσεις –είπατε και ορισμένα νούμερα, εγώ εκτιμώ ότι είναι και το βλέπω και βλέπω ότι και ο Πρωθυπουργός έχει κάνει μια στροφή στο ενδιαφέρον του αυτό για τις επενδύσεις- ο απλός λαός στο καφενείο ακούει και τον Μητσοτάκη να λέει «επενδύσεις», ποια είναι η ειδοποιός διαφορά που σας κάνει να ξεχωρίζετε από την προσπάθεια, όπως τουλάχιστον την παρουσίασε ο Μητσοτάκης, σε σχέση με αυτό που κάνετε εσείς;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δύο εντελώς διαφορετικά παραγωγικά μοντέλα αυτά τα οποία έχουμε στο μυαλό μας εμείς και ο κ. Μητσοτάκης. Εμείς από το 2015, θυμάμαι, λέγαμε ότι υποστηρίζουμε τις επενδύσεις, αρκεί να τηρείται ο νόμος, αρκεί να τηρούνται οι όροι του ανταγωνισμού που επιβάλλονται από την Ε.Ε. και τους οποίους όλοι πρέπει να τηρούν. Αρκεί να τηρείται ένα στοιχειώδης πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, το οποίο εμείς θέλουμε να βελτιώσουμε έτι περαιτέρω. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα εντελώς διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο στο μυαλό του. Θέλει να στηρίξει την ανάπτυξη στη συντριβή της εργασίας, στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, στο χαμηλό μισθό, στο μη σεβασμό του περιβάλλοντος. Διότι θυμόσαστε το μοντέλο που υποστήριξαν και τα πρώην μεγάλα κόμματα, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που μας έφερε το 2009 στο χείλος της καταστροφής. Αυτό ακριβώς το μοντέλο ανάπτυξης έχει στο μυαλό του ο κ. Μητσοτάκης, να συνεχίσει να προωθεί. Και με αυτή την έννοια, νομίζω ότι πρόκειται για δυο πλήρως αντιπαραθετικά πολιτικά σχέδια, τα οποία βρίσκονται στην κρίση του ελληνικού λαού.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Έχω εδώ μπροστά μου ένα κομμάτι της ομιλίας του, χθες, που λέει: «ναι στην επιχειρηματικότητα που καινοτομεί, εξάγει, αναλαμβάνει κινδύνους, ναι στην επιχειρηματικότητα που μοιράζει το μέρισμα της επιτυχίας στους εργαζόμενους, ναι στους επιχειρηματίες πατριώτες, όχι στους λαθρεπιβάτες του παρασιτικού καπιταλισμού». Συμφωνείτε;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω μόνο για ένα από αυτά τα οποία λέει ο κ. Μητσοτάκης: ότι μοιράζει το μέρισμα της επιτυχίας στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι δεν είναι επιχειρηματίες, ξέρετε. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται αξιοπρεπώς και να εργάζονται αξιοπρεπώς, ανεξαρτήτως της πορείας της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι δεν ζητούν μπόνους. Οι εργαζόμενοι ζητούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίες, ζητούν αξιοπρεπείς μισθούς, ζητούν ωράρια που να τηρούνται, ζητούν σχέσεις εργασίας που να σέβονται την ασφάλειά τους και το γεγονός ότι πρέπει να φύγουν από τη δουλειά τους στην ώρα τους και να γυρίσουν στις οικογένειές τους. Αυτά θέλουν οι εργαζόμενοι. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να γενικεύσει το επιχειρηματικό μοντέλο σε ολόκληρη την κοινωνία. Η δική μας αντίληψη είναι ότι, βεβαίως να προωθηθούν επενδύσεις, βεβαίως να στηριχθούν επιχειρηματίες που θέλουν να βάλουν λεφτά στην ελληνική οικονομία. Από την άλλη μεριά, όμως, θα πρέπει να τηρούνται στοιχειώδεις αρχές και στοιχειώδεις κανόνες, έτσι ώστε η ανάπτυξη να μη γίνεται σε βάρος των εργαζόμενων και σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά να συμπεριλαμβάνει την κοινωνική πλειοψηφία. Πρόκειται για δύο πλήρως αντιπαραθετικά πολιτικά σχέδια, τα οποία συγκρούονται καθημερινά και συγκρούονται και πάνω στα ειδικά ζητήματα που κάθε φορά προκύπτουν.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Ένα τελευταίο που θέλω να κουβεντιάσουμε είναι αυτό που είπε πάλι, θα έρθω στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Θέλουμε, λέει, εξορυστική δραστηριότητα, για τις Σκουριές, τη γνωστή υπόθεση, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στο αυστηρό κοινοτικό πλαίσιο, αλλά με απλοποίηση και αναμόρφωσε του λατομικού κώδικα της εξορυστικής νομοθεσίας. Αυτό είπε χθες.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το σχόλιό μου είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να λειτουργεί ως πολιτικός αρχηγός και όχι ως ατζέντης επιχειρηματιών. Η γνώμη μου είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζει τι ακριβώς γίνεται στις Σκουριές.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Τι είναι αυτό που δεν γνωρίζει;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζει τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ του υπουργείο Περιβάλλοντος και της επιχείρησης και οι οποίες θα επιλυθούν στη διαιτησία, στη βάση ακριβώς της κείμενης νομοθεσίας, αλλά και του ευρωπαϊκού πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν θέλω να επεκταθώ, γιατί θα μπούμε σε τεχνικά ζητήματα, όμως νομίζω ότι ο κ. Σταθάκης ήταν πάρα πολύ σαφής σε σχέση με τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει, βεβαίως, η επένδυση, αλλά να προχωρήσει στη βάση της υλοποίησης των υποχρεώσεων από τη μεριά της εταιρείας. Η εταιρεία έχει υπογράψει μια συμφωνία που μιλά για τακτοποίηση της παραγωγής, μιλά για καθετοποίηση της παραγωγής. Επομένως, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο ζήτημα στη βάση, ακριβώς, των συμπεφωνημένων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της εταιρείας.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Πάντως, για το θέμα το οικολογικό, το προσδιόρισε.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω ακριβώς τι προσδιόρισε.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Αυτό που σας διάβασα.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα σύνθημα είναι αυτό. Επί της ουσίας κρίνονται αυτά. Στην πράξη.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Δεν είναι και Πρωθυπουργός. Αρχηγός της αντιπολίτευσης είναι.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευτυχώς.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Να σας ευχαριστήσω θερμά. Να σας ευχηθώ καλή επιτυχία, γιατί με τη Δ.Ε.Θ. ξεκινά μια νέα πολιτική περίοδος στη χώρα. Κάθε χρόνο, δηλαδή, δεν είναι καινούριο. Έχουμε πάρα πολλά. Είναι η αξιολόγηση που έρχεται. Είναι ένα θέμα που θέλετε να το κλείσετε…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι από το τελευταίο Eurogroup προέκυψε ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Δεν θέλω να προεξοφλήσω χρόνο. Ο υπουργός Οικονομικών έχει πει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Οι δανειστές και το Eurogroup είπαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να γίνει…

 

ΧΑΤΖΗΣ: Υπάρχουν προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την ολοκλήρωση…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θεσμικά προαπαιτούμενα, τα οποία είναι τα 95 γνωστά από την Έκθεση των θεσμών, η οποία κατατέθηκε το καλοκαίρι στο Eurogroup. Αφορούν συγκεκριμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις και δευτερογενή νομοθεσία. Αν μιλάτε για δημοσιονομικά μέτρα, όχι δεν αφορούν…

 

ΧΑΤΖΗΣ: Δεν υπάρχουν, δηλαδή, στις συντάξεις και λοιπά. Δεν θα έχουμε τέτοιες εκπλήξεις μπροστά στα ΑΤΜ, δηλαδή;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα στην ατζέντα της τρίτης αξιολόγησης.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Πάντως, υπάρχουν θεσμικά ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, επειδή είστε νομικός, καλό νομικός και καλός δικηγόρος, υπήρξατε και νομικός του κ. Πρωθυπουργού, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Γιατί με τα πανεπιστήμια έχετε αυτό το θέμα; Δεν θέλετε να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, όπως είπατε και προηγουμένως, υπό την εποπτεία του κράτους, με τους όρους που πρέπει να τηρούν…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δεδηλωμένη η άποψη της κυβέρνησης. Η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα είναι δημόσια και δωρεάν και αυτό πρέπει να συνεχίσει να συμβαίνει. Η εκπαίδευση δεν είναι για να αγοράζεται και να πωλείται κατά το δοκούν ή κατά τις αντιλήψεις της ιδιωτικής οικονομίας. Πρόκειται για άλλο μοντέλο και διαφορετική αντίληψη.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Πάντως, πάρα πολλοί έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ψηφοφόροι, δεν εννοώ μόνο τους υπουργούς…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ιδιωτικά πανεπιστήμια;

 

ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, βέβαια.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο;

 

ΧΑΤΖΗΣ: Δεν ξέρω, στο εξωτερικό.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, στο εξωτερικό τα πανεπιστήμια είναι ιδιωτικά; Αν μου μιλάτε για τις ΗΠΑ, πρόκειται για ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης ανώτατης εκπαίδευσης. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι ιδρύματα, τα οποία λειτουργούν με βάση δική τους νομοθεσία.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Αυτά που δεν είναι ιδιωτικά του εξωτερικού, μπορούν να έρθουν εδώ να κάνουν παραρτήματα;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γίνεται, γιατί τα ελληνικά πανεπιστήμια λειτουργούν στη βάση του εθνικού νομοθετικού πλαισίου. Αν έρθει κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο από το εξωτερικό στην Ελλάδα, θα λειτουργεί με όρους ιδιωτικής οικονομίας. Αυτό δεν γίνεται να γίνει αποδεκτό.

 

ΧΑΤΖΗΣ: Να σας ευχαριστήσω θερμά που ήσασταν μαζί μας σήμερα. Καλή επιτυχία για τη χρονιά που έρχεται.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Καλή επιτυχία και σε σας.

Δήλωση σχετικά με την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ακόμη ένα δώρο στην κυβέρνηση. Μέσα στο άγχος του να πείσει την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα να συνεχίζει να ελπίζει σε αυτόν, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε περισσότερο ως ατζέντης συμφερόντων και λιγότερο ως πολιτικός αρχηγός.

Υπερασπίστηκε τις κοινωνικές ανισότητες, υποσχέθηκε διαγραφή χρεών των φοροφυγάδων αλλά και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Μέχρι και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έταξε στους ιδιώτες!

Η δέσμευσή του όμως για νέο Μνημόνιο είναι η στιγμή που κάθε όριο ξεπεράστηκε.

Το κράμα ακροδεξιάς ρητορικής και νεοφιλελευθερισμού που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης, δεν αξίζει ούτε στη χώρα, ούτε στους πολίτες.

Συνέντευξη στον ρ/σ RealFM 97.8 και τους δημοσιογράφους Ν. Χατζηνικολάου & Α. Δελλατόλα
Κύρια σημεία

ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ
Η κινητοποίηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού ήταν η βέλτιστη και η ταχύτερη: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης τέθηκε σε εφαρμογή 16 μόλις λεπτά μετά το συμβάν και κινητοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις. Άμεσα υπήρξε αίτημα στην EMSA και ήδη ενεργεί πλοίο που πρώτη φορά ενεργεί στις ελληνικές θέσεις ενώ και η στεγανοποίηση του ναυαγίου έγινε σχεδόν αμέσως. Είναι ένα τμήμα του φορτίου που διέφυγε και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τώρα. Πρόκειται για ατύχημα πολύ δύσκολο στη διαχείρισή του και για αυτό προέχει η επιχειρησιακή αντιμετώπιση και ύστερα η απόδοση ευθυνών και ο απολογισμός.

ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Στη ΔΕΘ παρουσιάσαμε τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη συγκρότηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων για την τόνωση της ανάκαμψης με νέες επενδύσεις που θα σέβονται τό νόμο, τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον. Το χρονοδιάγραμμα και ο ρυθμός των επενδύσεων θα γίνει με βάση το νόμο, τις διαδικασίες, τους θεσμούς και με βάση τις συμβάσεις.
Σε ό,τι αφορά την επένδυση στο Ελληνικό, είναι γνωστό ότι υπήρχε πρόβλημα με τις συμβάσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις τις οποίες επαναδιαπραγματευθήκαμε και βελτιώσαμε -στο μέτρο του δυνατού. Τώρα οι διοικητικές υπηρεσίες πρέπει να κρίνουν το πώς θα προχωρήσει το έργο. Θα πρέπει να ακολουθηθούν οι ορθές διαδικασίες ώστε ο διαγωνισμός να μην έχει νομικά προβλήματα που θα βρούμε μπροστά μας στη συνέχεια. Η γνώμη μου είναι ότι η επένδυση στον Ελληνικό θα προχωρήσει κανονικά.
Σε ό,τι αφορά την επένδυση της Eldorado Gold, θεωρώ ότι η πολιτική παρέμβαση της εταιρείας πυροδότησε μια αχρείαστη ένταση. Νομίζω όμως ότι τα θέματα διευθετήθηκαν χθες, μετά και τις συναντήσεις του αρμόδιου Υπουργού και τις ανακοινώσεις του Υπουργείου και της εταιρείας και περνάμε τώρα σε μια κατάσταση οπού μπορούμε να διαχειριστούμε τα προβλήματα με βάση τα νόμιμα και τα όσα προβλέπονται στις συμβάσεις.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΗΝ 3η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός των Οικονομικών συνεργάζονται σε καθημερινή βάση και η στρατηγική είναι κοινή και δεσμεύει το σύνολο της Κυβέρνησης. Για το 2018 είμαστε αισιόδοξοι ότι με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης, κοντά στο 1% μέχρι στιγμής που μπορεί να φτάσει και το 2% ως το τέλος του χρόνου, αλλά και τις προβλέψεις για το 2018, θα έχουμε την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Το ότι μπορεί να υπάρχει μια μικρή υστέρηση στα έσοδα από τη φορολογία των φυσικών προσώπων αντισταθμίζεται από την καλύτερη πορεία των εσόδων σε μια σειρά από άλλους τομείς. Πάντως, τον Αύγουστο του 2018 έχει τεθεί ως πολιτικός στόχος της Κυβέρνησης η έξοδος από το μνημόνιο και την επιτροπεία και η δυνατότητα να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις αγορές χρήματος. Ο τρόπος που θα γίνει αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. Στην απόφαση του Eurogroup της 15/6 υπάρχει η δέσμευση του ESM ότι θα χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από το δάνειο του Ιουλίου-Αυγούστου του 2015 που θα αποτελέσουν την ασφαλιστική δικλείδα για την έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο του 2018. Αν χρειαστούν περαιτέρω χρήματα υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι στο καταστατικό του ESM για τον τρόπο που μπορούν να δοθούν αυτά. Ωστόσο πρώτα πρέπει να κλείσουμε την 3η αξιολόγηση και ύστερα να περάσουμε στη συζήτηση για τους όρους της εξόδου.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και πάμε τώρα μαζί με τον εκδότη της εφημερίδας «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» Αντώνη Δελλατόλα, να καλημερίσουμε τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο, Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.


Αναλυτικά

Κύριε Υπουργέ, καλημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου, καλημέρα κύριε Δελλατόλα.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Κύριε Υπουργέ, κάτι δεν πήγε καλά στο θέμα της ρύπανσης στο Σαρωνικό. Και το λέω αυτό, γιατί είναι πασιφανές από το αποτέλεσμα. Δεν μας ενδιαφέρει πολύ σε αυτή τη φάση, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, κάτι δεν πήγε καλά. Βλέπουμε ότι γίνεται μια προσπάθεια τώρα, αλλά οι διαβεβαιώσεις που είχαμε στην αρχή και από το Λιμενικό και από το Υπουργείο, φαίνεται ότι δεν απηχούσαν την πραγματικότητα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμφωνώ απολύτως μαζί σας. Η κινητοποίηση και του Υπουργείου, αλλά και του Λιμενικού ήταν άμεση. Σας υπενθυμίζω ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης μπήκε σε εφαρμογή 16 λεπτά μετά το συμβάν και κινητοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, πρόκειται για ένα ατύχημα, το οποίο είναι αρκετά δύσκολο στη διαχείρισή του, πολύ δύσκολο. Και θα έλεγα ότι δεν πρέπει να κρίνουμε, απλώς και μόνο από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται, αλλά από το μέγεθος της καταστροφής και από τους όρους αντίδρασης από τη μεριά και της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και των λιμενικών Αρχών.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Εγώ είπα ότι γίνεται μια προσπάθεια τώρα, αλλά ακόμη και ο δήμαρχος Πειραιά…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η προσπάθεια γίνεται από την πρώτη στιγμή και υπήρξε άμεση κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων. Έγινε άμεσα αίτημα και στη διεθνή οργάνωση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ΕMSA και αυτή τη στιγμή, μόλις έγινε αυτό εφικτό, ενεργεί και ένα πλοίο που για πρώτη φορά χρησιμοποιείται στις ελληνικές θάλασσες για την αντιμετώπιση τέτοιου τύπου ατυχημάτων. Όλα τα διαθέσιμα πλοία του Λιμενικού βρίσκονταν στην περιοχή από την πρώτη στιγμή. Η στεγανοποίηση του πλοίου έγινε σχεδόν αμέσως, αλλά από εκεί πέρα, εξαιτίας και του μεγέθους του φορτίου, διέφυγε ένα τμήμα του φορτίου και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τώρα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, ορισμένοι εκ των δημάρχων των νοτίων προαστίων της Αττικής, διαμαρτύρονται ότι υπήρξε πολύ καθυστερημένη ειδοποίησή τους για το φαινόμενο. Λένε, δηλαδή, ότι αντί να το έχουν πληροφορηθεί από το Λιμενικό, από το Υπουργείο Ναυτιλίας, να έχει υπάρξει ένας συντονισμός για να υποδεχτούν το πρόβλημα και να μην τους «πιάσει αδιάβαστους», να το πω έτσι, ότι τελικά έμαθαν τι συμβαίνει από τις φωτογραφίες που έστελναν οι κάτοικοι στα sites. Το λέει, ας πούμε, ο δήμαρχος Αλίμου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δήμαρχοι, αυτή τη στιγμή, έχουν να διαχειριστούν και αυτοί μια δύσκολη κατάσταση. Το κατανοώ. Εν πάση περιπτώσει, όμως, αυτό το οποίο μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι η ενημέρωση που έχουμε και από το αρμόδιο Υπουργείο, αλλά και από το Λιμενικό, είναι ότι η κινητοποίηση ήταν η βέλτιστη και μάλιστα, η γρηγορότερη που έχει γίνει ποτέ σε τέτοιου τύπου καταστάσεις. Βεβαίως, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με κάθε τρόπο. Από εκεί και πέρα, οι δήμαρχοι, όντας πραγματικά μέσα στην κατάσταση αυτή και δεχόμενοι και όλη την πίεση από τη μεριά των κατοίκων, αλλά και από το πρόβλημα, προχωρούν σε δηλώσεις και παρεμβάσεις, ζητώντας ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Κάνουμε το βέλτιστο. Και από εκεί και πέρα, σας λέω ότι αυτό που προέχει τώρα είναι ότι η επιχειρησιακή αντιμετώπιση…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, με ενημερώνουν οι συνάδελφοι ότι ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Κουρουμπλής, σε μια συνέντευξή του νωρίτερα, έθεσε τον εαυτό του και την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Που σημαίνει ότι και εκείνος λογικά αισθάνεται ότι κάποιες καθυστερήσεις υπήρξαν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ενημέρωση που έχω εγώ από το Υπουργείο είναι ότι η κινητοποίηση των λιμενικών Αρχών ήταν η βέλτιστη δυνατή. Από εκεί και πέρα, ο κ. Κουρουμπλής αυτό το οποίο είπε ήταν το αυτονόητο. Δηλαδή, η παραίτησή του είναι πάντοτε στη διάθεση του Πρωθυπουργού, όπως και του κάθε υπουργού. Ο Πρωθυπουργός θα κρίνει, θα ενημερωθεί, ενημερώνεται διαρκώς και θα ενημερωθεί και στο τέλος της διαδικασίας για τον απολογισμό. Και νομίζω ότι η κρίση του θα γίνει με τους όρους και τα κριτήρια που επιλέγονται για κάθε υπουργό.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, πριν κλείσουμε το θέμα, μια ερώτηση-παρατήρηση: Σε ό,τι αφορά την έγκαιρη ενημέρωση των δημάρχων κλπ και τον συντονισμό των τοπικών αρχών γενικά, τις διαβεβαιώσεις -που δεν ξέρω κατά πόσο τις έλαβαν τόσο τοις μετρητοίς στο Λιμενικό- για το μέγεθος του προβλήματος, είναι κάτι δεδομένο. Να, ας πούμε, σήμερα ο κύριος Μώραλης, ο δήμος Πειραιά, είπε ότι ενημερώθηκε χτες. Εκεί υπήρχε πρόβλημα, δεν πείθετε γι’ αυτό. Για εκείνο που πείθετε -κατά τη γνώμη μου, αν επιτρέπετε-εσείς, είναι ότι πράγματι, από χτες, καταβάλλεται μια πολύ συστηματική προσπάθεια για να περιοριστεί το πρόβλημα. Ας τα ξεχωρίσουμε, είναι διαφορετικά πράγματα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κάνετε λάθος κύριε Δελλατόλα. Πρέπει να καταλάβετε ότι όταν υπάρχει μια διαρροή στα ανοιχτά, για αυτό το λόγο ενεργούν και εναέρια μέσα, διότι ο τόπος στον οποίο εμφανίζονται οι πετρελαιοκηλίδες δεν είναι γνωστός από πριν. Και αυτή ακριβώς είναι η διαδικασία στην οποία κινητοποιείται και όταν εντοπίζεται σε κάποιο σημείο πρόβλημα, αμέσως γίνεται και η σχετική ενημέρωση. Επομένως, δεν συμφωνώ μαζί σας στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζετε την κατάσταση. Από εκεί και πέρα, στη δημόσια συζήτηση, θα τοποθετηθούν όλοι, θα ακούσουμε και τις απόψεις των δημάρχων, θα ακούσουμε και τις απόψεις των λιμενικών Αρχών και του Υπουργείου και από εκεί και πέρα, οι πολίτες είναι σε θέση να κρίνουν. Αυτό το οποίο εγώ θέλω να πω είναι ότι πάντως, εν μέσω μιας πολύ μεγάλης επιχειρησιακής προσπάθειας, δεν προσφέρεται το όλο ζήτημα για να αρχίσουμε να αποδίδουμε ευθύνες στον έναν ή στον άλλον. Όταν τα πράγματα αντιμετωπιστούν, όταν η κατάσταση τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και επιστρέψουμε στην προτέρα κατάσταση σε ό,τι αφορά τις θάλασσες, θα γίνει και ο σχετικός απολογισμός και θα μπορέσουμε όλοι να τοποθετηθούμε σε σχέση με όλα αυτά…

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Σ’ αυτό για το χρονικό όριο των ευθυνών, συμφωνούμε απόλυτα. Να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα τώρα. Είχατε πράγματι -το ακούσαμε, το διαβάσαμε και το εκτιμούμε και εμείς οι ίδιοι και νομίζω και ο Νίκος έχει αυτή την άποψη- μια καλή παρουσία στη ΔΕΘ η οποία είχε και μια καλή προετοιμασία όλο αυτό το διάστημα: για τα θέματα των επενδύσεων, για τον τρόπο που παρουσιάστηκε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Την επόμενη μέρα είχαμε την ιστορία της Eldorado, τώρα έχουμε…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: …την κόντρα Σπίρτζη – Fraport και τις επισημάνσεις του για το ότι δεν προχωράνε όπως θα έπρεπε οι επενδύσεις.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Τη διαρροή από το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι θα βγούμε στις αγορές και τελειώσαμε με το Μνημόνιο, αλλά μπορεί να χρειαστούν μέτρα. Και τώρα, κάποιες καθυστερήσεις, θα το δούμε στην ώρα τους…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το ΚΑΣ στο Ελληνικό… Έπεσε η γραμμή, έθιξες τέσσερα θέματα μαζί, τα έκαψες όλα.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Κύριε Υπουργέ, τα είπαμε όλα μαζί και έκλεισαν τα τηλέφωνα. Γίνεται, λοιπόν, μια προσπάθεια και κάτω από τον Πρωθυπουργό χάνεται η μπάλα. Χάνεται, θα έλεγα, το πολιτικό παιχνίδι με όλα αυτά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και πάλι δεν νομίζω ότι έχετε δίκιο. Βάλατε όλα τα ερωτήματα μαζί, επομένως να τα δούμε ένα-ένα. Σε ό,τι αφορά την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, νομίζω ότι αυτό το οποίο καταφέραμε ήταν να παρουσιάσουμε τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη συγκρότηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, με μια κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, έτσι ώστε να τονωθεί η ανάκαμψη με νέες επενδύσεις, οι οποίες θα σέβονται το νόμο, τις εργασιακές σχέσεις, το περιβάλλον.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Αυτό πέρασε, στα θετικά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από εκεί και πέρα, να δούμε τα ζητήματα που θέσατε ένα-ένα. Το χρονοδιάγραμμα, λοιπόν, των επενδύσεων, δεν θα γίνει στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που θέλουν να επιβάλουν τα ΜΜΕ, η αξιωματική αντιπολίτευση, ούτε στον ρυθμό της επικοινωνιακής ατζέντας, την οποία προωθούν συγκεκριμένα πολιτικά κέντρα. Ο ρυθμός των επενδύσεων θα γίνει με βάση το νόμο, με βάση αυτά τα οποία προβλέπουν οι συμβάσεις, με βάση διαδικασίες και με βάση θεσμούς. Έτσι, λοιπόν, σε ό,τι αφορά…

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Το λέτε για την Eldorado και για το Ελληνικό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέω για όλα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι να πούμε τώρα για το Ελληνικό; Με συγχωρείτε κύριε Υπουργέ, επειδή λέτε ότι πρέπει να επιβάλουν τα ΜΜΕ. ….

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέω για όλα. Είναι σημαντικό.

ΧΑΤΖΙΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επειδή λέτε να επιβάλουν τα ΜΜΕ. Τι να επιβάλουν τα ΜΜΕ; Εδώ το Ελληνικό, το συζητάμε χρόνια. Η εφημερίδα μας, μάλιστα, έχει κάνει αυστηρότατη κριτική για τον διαγωνισμό. Έτερον εκάτερον, ότι δεν έγινε σωστά ο διαγωνισμός…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι, όμως, έτερον εκάτερον.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι, είναι έτερον εκάτερον. Θα σας πω γιατί. Έχουμε κάνει αυστηρότατη κριτική, θεωρώντας ότι δεν έγινε σωστά η μελέτη, δεν έγινε σωστά ο διαγωνισμός, δεν υπήρξε καλό τίμημα. Όμως, αυτό δεν αλλάζει τη βασική προτεραιότητα, που είναι ότι η επένδυση πρέπει να γίνει. Πρέπει να διορθωθούν οι αδυναμίες και να γίνει. Και τώρα, είμαστε μπροστά πάλι σε μια ιστορία και συζητάμε αν ήταν δάσος, ενώ εκεί ήταν αεροδρόμιο, αν ήταν αρχαιολογικός χώρος, ενώ προσγειώνονταν boeing.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό, θα σας απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις. Κατ΄ αρχάς, από τη στιγμή που συμφωνείτε και εσείς ότι υπήρχε πρόβλημα με την αρχική σύμβαση, καταλαβαίνετε ότι αυτό το πρόβλημα…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ήδη έχουμε κάνει δεκάδες δημοσιεύματα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …παρήγαγε τα προηγούμενα χρόνια διαρκώς εμπόδια και χρονικές καθυστερήσεις, διότι η σύμβαση έπρεπε να επαναδιαπραγματευτεί, πράγμα που έκανε αυτή η κυβέρνηση και νομίζω ότι τη βελτίωσε στο μέτρο του δυνατού, προφανώς, καθώς οι υπογραφές, ξέρετε, ότι  δεσμεύουν, διότι υπάρχει η συνέχεια του ελληνικού κράτους. Ένα σχόλιο είναι αυτό.

Το δεύτερο: Από εκεί και πέρα, με βάση, λοιπόν, την υπάρχουσα νομοθεσία, θα πρέπει οι διοικητικές υπηρεσίες να κρίνουν πώς θα προχωρήσει το έργο και η επένδυση. Γιατί, ξέρετε, ανεξαρτήτως το τι συνέβαινε πριν, υπάρχουν πολύ αυστηροί και ευρωπαϊκοί αλλά και εθνικοί περιορισμοί, αλλά και νομικές ρυθμίσεις. Και θα πρέπει να ακολουθηθούν οι ορθές διαδικασίες, έτσι ώστε ο διαγωνισμός να μην έχει νομικά προβλήματα, τα οποία στη συνέχεια θα τα βρούμε μπροστά μας.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Εκτιμάτε ότι θα ξεπεραστούν οι ενστάσεις του ΚΑΣ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη μεριά της κυβέρνησης, θα μπορούσε με όρους βούλησης να προχωρήσουν οι διαδικασίες, οι οποίες στη συνέχεια θα κατέπεφταν στα αρμόδια δικαστήρια. Επομένως, είναι πολύ προτιμότερο να υπάρχουν οι ορθές διαδικασίες και να ακολουθούνται οι αναγκαίες διοικητικές πράξεις με τον ορθό νομικό τρόπο, από το να προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε εκτός νόμου τη διαδικασία και στη συνέχεια να βρούμε όλα αυτά τα προβλήματα μπροστά μας. Επομένως, νομίζω ότι χρειάζεται λίγο περισσότερη ψυχραιμία, λίγο μεγαλύτερη ηπιότητα στην κριτική, διότι τις περισσότερες φορές, όταν γίνονται τα πράγματα άτσαλα, χωρίς προετοιμασία, χωρίς τήρηση των διαδικασιών, τα εμπόδια εμφανίζονται μπροστά μας και είναι πολύ χειρότερα και μη υπερβάσιμα. Η γνώμη μου είναι ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει κανονικά. Θα υπάρξει πρόοδος και νομίζω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να βάλουμε όλα τα θεμέλια για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Σε ό,τι αφορά, τώρα, το έτερο ζήτημα…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με την Eldorado, τι θα γίνει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με την Eldorado, νομίζω ότι τα ζητήματα διευθετήθηκαν χθες, μετά και τις συναντήσεις του αρμόδιου υπουργού. Έγιναν και ανακοινώσεις και από τη μεριά του υπουργείου και από τη μεριά της αρμόδιας εταιρείας. Εγώ δεν θέλω να ξαναμπώ στη συζήτηση που έγινε τη Δευτέρα και την Τρίτη, σε σχέση με το ποιος ευθύνεται. Νομίζω ότι τα έχουμε πει όλα αυτά. Η εταιρεία, έχω τη γνώμη ότι δεν έδρασε με τον πιο σωστό τρόπο. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι σε αυτή τη φάση περνάμε σε μια κατάσταση όπου μπορούμε να διαχειριστούμε όλα τα προβλήματα, με βάση πάλι όσα προβλέπονται στη σύμβαση. Δηλαδή, την προσωρινή αδειοδότηση των εγκαταστάσεων ή εν πάση περιπτώσει των κέντρων όπου δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Και από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα θα λυθούν στη διαιτησία με βάση τον νόμο και με βάση τα όσα…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως, κύριε Υπουργέ, ορισμένες φορές ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του χάνουν και το δίκιο τους, εξαιτίας κακών επικοινωνιακών χειρισμών στελεχών σας. Στο θέμα της Eldorado, έχετε δίκιο και το προσυπογράφω ότι πρέπει η καθετοποίηση να γίνει και πρέπει εδώ να γίνεται η παραγωγή του τελικού προϊόντος. Αυτό συμφέρει τη χώρα και αυτό προβλέπεται από τη σύμβαση. Πείτε μου, όμως: Είναι τρόπος αυτός να βγαίνει σύμβουλος του Πρωθυπουργού και να λέει στην εταιρεία «στα τσακίδια» και «όπου να πάτε, να μη ριζώσετε»; Διότι, δέχομαι έτσι να μιλά όποιος θέλει, αλλά όχι έχοντας επίσημη ιδιότητα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είπα και τη Δευτέρα, εγώ θα προτιμούσα να μείνω στον τρόπο με τον οποίο απευθύνθηκε η εταιρεία προς την ελληνική κυβέρνηση, ο οποίος…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι δύο διαφορετικά θέματα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι δύο διαφορετικά θέματα. Πυροδότησε μια ένταση, η οποία, κατά τη γνώμη μου, ήταν αχρείαστη. Δηλαδή, η πολιτική παρέμβαση μιας εταιρείας δεν αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στα ευρωπαϊκά πράγματα. Και ο τρόπος με τον οποίο απευθύνθηκε προς την ελληνική κυβέρνηση, νομίζω ότι προσβάλει το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Έχετε δίκιο, αλλά εσείς δεν απαντήσατε όπως ο κ. Καρανίκας.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ούτε και ο υπουργός.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι η γνώμη της κυβέρνησης ήταν από την αρχή δεδομένη, ότι πρέπει να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες, ότι πρέπει να τηρηθούν όλα όσα προβλέπονται στη σύμβαση και να προχωρήσουμε με βάση τα νόμιμα. Και αυτό νομίζω ότι επιτεύχθηκε στο τέλος. Από εκεί και πέρα, η επικοινωνιακή διαχείριση ή η κρίση επί των επικοινωνιακών ζητημάτων, είναι αντικείμενο που μπορεί να απασχολήσει τη δημόσια συζήτηση. Αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση, είναι να προχωρήσει η επένδυση με βάση τα νόμιμα.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Χθες, μια ενημέρωση που είχαν οι οικονομικοί συντάκτες από ανώτερη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, έφερε στη δημοσιότητα κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με το τέλος του μνημονίου του 2018, το αν χρειάζονται μέτρα ή όχι, αν είναι εύκολο να πιάσουμε τον στόχο του 3,5% και τα λοιπά. Αυτό δημιουργεί σήμερα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διαφορετικές προσεγγίσεις, ποιού με ποιόν;

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Του υπουργείου Οικονομικών με το Μέγαρο Μαξίμου, έτσι όπως παρουσιάστηκε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Για τρίτη φορά.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Ναι, ναι. Δεν είμαι οικονομικός συντάκτης. Όλοι οι οικονομικοί συντάκτες αυτή την αίσθηση είχαν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Έτσι το κατάλαβαν. Είκοσι πέντε άτομα δεν κατάλαβαν; Εκτός αν το μετάνιωσε η αρμόδια πηγή και κάνει πίσω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μετάνιωσε κανένας τίποτα.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Για να ολοκληρώσω. Πρώτον, υπάρχει διάσταση, σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις, διαφορετική με τον κ. Τσακαλώτο και του Πρωθυπουργού;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία απολύτως. Ο υπουργός Οικονομικών και ο Πρωθυπουργός συνεργάζονται σε καθημερινή βάση. Η τακτική, αλλά και η στρατηγική που έχουμε είναι κοινή και δεσμεύει το σύνολο της κυβέρνησης. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω εγώ είναι το εξής: Σε ό,τι αφορά το 2018 είμαστε αισιόδοξοι, ότι με βάση τα δεδομένα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία, δηλαδή έναν ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 1% μέχρι στιγμής, που είναι δυνατόν να προσεγγίζει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 2% στο τέλος του χρόνου. Αλλά και με τις προβλέψεις που γίνονται για το 2018, θα έχουμε την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Τώρα, από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει μια μικρή υστέρηση στη φορολογία των φυσικών προσώπων, αυτή αντισταθμίζεται από την καλύτερη πορεία των εσόδων σε μια σειρά από άλλους τομείς. Αυτό είναι το δεύτερο.

Και το τρίτο είναι ότι τον Αύγουστο του 2018 έχει τεθεί ως πολιτικός στόχος από τη μεριά της κυβέρνησης, η έξοδος από το μνημόνιο και την επιτροπεία και η δυνατότητα να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις αγορές χρήματος. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, μετά το τέλος της γ΄ αξιολόγησης.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, διαβάζω σήμερα -για παράδειγμα, έχω μπροστά μου την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»- ότι είπαν τα στελέχη αυτά του υπουργείου Οικονομικών, υψηλόβαθμο στέλεχος ότι μπορεί να επιλεγεί η γραμμή αυτή, η πιστοληπτική γραμμή που ετοίμαζε και ο Σαμαράς το 2014, το 2018 για την έξοδο. Μα, αυτό δεν είναι έξοδος από το μνημόνιο. Είναι μεταβατική περίοδος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι άκαιρο αυτή τη στιγμή να συζητήσουμε για κάτι, το οποίο θα τεθεί στη διαπραγμάτευση μετά τη λήξη της τρίτης αξιολόγησης. Αυτό το οποίο εγώ μπορώ να σας πω είναι το εξής: Στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, υπάρχει η δέσμευση από τη μεριά του ESM ότι θα χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από το δάνειο που υπογράφηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015, των 86 δις. Αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι έχουν δοθεί στην Ελλάδα περίπου τα 40 δις. Θα υπάρξουν, λοιπόν, εκταμιεύσεις, που θα δημιουργήσουν ένα μαξιλάρι, το οποίο θα αποτελέσει και την ασφαλιστική δικλείδα για την έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο του 2018. Αν από εκεί και πέρα χρειαστούν και περαιτέρω χρήματα, υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι μέσα στο Καταστατικό του ESM για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να δοθούν αυτά. Ωστόσο, ξαναλέω, ότι είναι πρωθύστερο το ζήτημα να το συζητάμε τώρα. Αυτή τη στιγμή, ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση και μετά να περάσουμε στη συζήτηση για τους όρους εξόδου. Το βέβαιον είναι ότι μετά το πρόγραμμα, όπως έγινε και στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, θα υπάρχει μια αυξημένη εποπτεία, εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών, για την τήρηση των συμφωνημένων. Από εκεί και πέρα, όμως, νομίζω ότι αυτό που προέχει, είναι να βγούμε από το καθεστώς των μνημονίων και να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις αγορές χρήματος.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα βγούμε, ίσως, τυπικά, αλλά πάντως ήδη έχουν ψηφιστεί για το 2019 και το 2020 μνημονιακά μέτρα. Επομένως, μπορεί η χώρα να βγει, αλλά η κοινωνία θα εξακολουθήσει να είναι στο μνημόνιο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη συζήτηση την κάναμε και κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης. Ο τρόπος με τον οποίο θα τηρηθεί το δημοσιονομικό…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπουργέ μου, όσο παραμένουν οι μνημονιακοί φόροι, η κοινωνία είναι στο μνημόνιο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε στη Θεσσαλονίκη ότι εφόσον υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος στα επόμενα χρόνια, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται καθόλου με βάση τις προβλέψεις που υπάρχουν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε φοροελαφρύνσεις. Όμως, ξαναλέω, είναι πρωθύστερη όλη αυτή η συζήτηση. Το ζήτημα είναι να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, να διαπραγματευτούμε τους όρους εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια με μια γενναία ρύθμιση του ελληνικού χρέους και από εκεί και πέρα, να μπορέσουμε να βαδίσουμε σε μια περίοδο ανάκτησης της κυριαρχίας της χώρας και στον οικονομικό τομέα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Τζανακόπουλο, τον Υπουργό Επικρατείας. Καλή σας ημέρα, κύριε Εκπρόσωπε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά κύριε Χατζηνικολάου και σας ευχαριστώ πολύ.

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη

]H Ελλάδα σημειώνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και εγγυάται ένα φιλικό πλέγμα για τις επενδύσεις. Το 2016 μόνο είχαμε υψηλό 10ετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 3 δις ευρώ. Κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα δεν μπορεί να αντιστρέψει το θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις.

Η ΝΔ επιλέγει να αντιπολιτεύεται ταυτιζόμενη με συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς να τοποθετηθεί με σοβαρότητα πάνω στα επίδικα θέματα. Εμείς θέλουμε οι επενδύσεις να γίνονται στη βάση της κείμενης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Υπάρχει η θεσμική διαδικασία της διατησίας η οποία θα ακολουθηθεί όπως προβλέπεται από τη σύμβαση που και τα δύο μέρη οφείλουν να τηρήσουν.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ που έχει ψηφιστεί έχει στόχο να ελαφρύνουμε την επιβάρυνση για τη μικρή και τη μεσαία περιουσία και να τη διατηρήσουμε για τη μεγάλη. Ο φόρος της μεγάλης ακίνητης περιουσίας είναι ένας δίκαιος και προοδευτικός φόρος ακριβώς γιατί είναι αναδιανεμητικός.

 

Αναλυτικά

ΚΟΣΙΩΝΗ: Ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ, απόψε, μαζί μας κ. Τζανακόπουλε, κάνετε και ποδαρικό για τη νέα σεζόν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς σας βρήκα.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Μας παρουσίασε μόλις ο συνάδελφος μια δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι Έλληνες, ανάμεσά τους ζείτε, φαντάζομαι το αντιλαμβάνεστε και εσείς. Πριν έρθουμε, όμως, σε αυτό το θέμα θα ήθελα λίγο να πιάσουμε το κλίμα της ημέρας. Και αυτό προσδιορίζεται κ. Τζανακόπουλε από τις εξελίξεις γύρω από την Ελντοράντο. Αν κατάλαβα καλά -και νομίζω καλά κατάλαβα από το non paper που εκδώσατε- καταγγέλλετε ένα στημένο παιχνίδι της επιχείρησης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό λέτε; Πείτε το μας ανοιχτά για να καταλάβουμε και να συνεννοούμαστε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κοιτάξτε να δείτε, κ. Κοσιώνη. Αυτό το οποίο πρέπει να σχολιάσουμε είναι ότι προξενεί εντύπωση στον οποιονδήποτε καλόπιστο παρατηρητή το τάιμινγκ της επιλογής της εταιρείας να προχωρήσει στις συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Λίγες μέρες πριν είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. την Κυριακή σχεδόν προαναγγέλθηκε από μεγάλη εφημερίδα η συγκεκριμένη εξέλιξη. Και σήμερα το πρωί είχαμε τις ανακοινώσεις από την εταιρεία. Επομένως, μας κάνει πολύ μεγάλη..

ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν είναι μια εξέλιξη που έρχεται από το πουθενά, έχετε μια ιστορία με αυτή την εταιρεία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, έχει ιστορία με το ελληνικό δημόσιο αυτή η εταιρεία. Πρόκειται για μια επένδυση, η οποία έχει προκαλέσει πάρα πολλές φορές έντονη δημόσια συζήτηση. Να θυμίσω ότι πάρα πολλά κόμματα είχαν τοποθετηθεί παλιότερα με επιφυλάξεις σε σχέση με τη συγκεκριμένη επένδυση. Ένα από αυτά ήταν η πάλαι ποτέ «Δημοκρατική Συμμαχία» της κ. Μπακογιάννη, η οποία το 2012 με ανακοινώσεις των τότε υποψήφιων βουλευτών της, είχε τοποθετηθεί εναντίον της συγκεκριμένης επένδυσης, καθώς υπήρχε κίνδυνος για το οικολογικό αποτύπωμα και  το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των συγκεκριμένων εργασιών. Εν πάση περιπτώσει, αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι από τη μεριά μας έχουμε πάρα πολλά ερωτηματικά για το γεγονός ότι από τη μια μεριά η Νέα Δημοκρατία επιμένει να αντιπολιτεύεται με όρους που δεν θυμίζουν ένα φιλοευρωπαϊκό φιλελεύθερο κόμμα, αλλά…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Συνεχίζετε να ταυτίζετε, όμως, την εταιρεία με την αξιωματική αντιπολίτευση. Εδώ είναι που θέλω να σταθώ. Ένα πράγμα είναι να μου πείτε ότι η εταιρεία με την οποία είμαστε σε κόντρα, μας στήνει μια παγίδα και με το που βγαίνει ο Τσίπρας και λέει στη ΔΕΘ αυτά που λέει, εσείς λέτε ότι ο Μητσοτάκης το κάνει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να πω κάτι αντίθετο, θέλω να πω ότι η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να ταυτίζεται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και αυτή ακριβώς η τακτική δεν περιποιεί τιμή στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, διότι δεν ταιριάζει σε ένα κόμμα με φιλελεύθερο προσανατολισμό. Αντιθέτως…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα, εσείς λέτε, εκείνοι τη θέλουν, εμείς δεν τη θέλουμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε με να ολοκληρώσω τη σκέψη μου, αφήσετε με, όχι, όχι, δεν λέω αυτό. Λέω ότι η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να ταυτιστεί με συγκεκριμένο επιχειρηματικό συμφέρον, χωρίς να δει την ουσία της υπόθεσης, χωρίς να τοποθετηθεί σοβαρότητα πάνω στα επίδικα θέματα για τα οποία μπορούμε να κουβεντιάσουμε αργότερα, αλλά μοιάζει, σιγά -σιγά, να μεταμορφώνεται σε ένα κόμμα το οποίο περισσότερο προσομοιάζει στην λατινοαμερικάνικη αντιδραστική Δεξιά. Με τις ταυτίσεις με συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κολοσσούς, χωρίς να συζητάει επί της ουσίας τα συγκεκριμένα ζητήματα και τα συγκεκριμένα ζητήματα είναι τα εξής: Ότι η εταιρεία υπέβαλε μια τεχνική μελέτη, πέρυσι τον Ιούλιο και στη συνέχεια το υπουργείο προχώρησε και κάποιες διευκρινίσεις σε σχέση με αυτή την μελέτη, τις οποίες η εταιρεία δεν έδωσε στο υπουργείο και στη συνέχεια επέλεξε να παίξει κατενάτσιο, όπως θα λέγαμε. Δηλαδή, να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια. Κάποια στιγμή το υπουργείο βγήκε και είπε ότι από τη στιγμή που δεν μπορεί να προχωρήσει όλη η διαδικασία κατά αυτό τον τρόπο, για ποιο λόγο δεν πάμε στην θεσμικά προβλεπόμενη από την ίδια τη σύμβαση, διαδικασία της διαιτησίας. Και εκεί, η εταιρεία,  πιθανόν  επειδή φοβήθηκε το αποτέλεσμα της θεσμικής διαδικασίας, ξεκίνησε έναν εκβιασμό, ο οποίος κατά τη γνώμη μου δεν ταιριάζει σε μία τόσο μεγάλη επιχείρηση, η πρέπει να καταλάβει ότι λειτουργεί σε ένα ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα, κύριε Τζανακόπουλε, επειδή καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να αναλύσουμε όλη την ιστορία αυτής της αντιπαράθεσης της εταιρείας με το Δημόσιο. Εγώ θέλω να μας πείτε, εδώ που είμαστε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, αλλά πρέπει να πούμε το συγκεκριμένο ιστορικό, διότι αυτή τη στιγμή…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας άκουσα, σας άκουσα. Αλλά θέλω να μου πείτε επειδή έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Καθόλου. Είναι η τρίτη φορά.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Όπως έλεγε πριν ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, μυρίζει ένα τέλος εδώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Καθόλου. Είναι η τρίτη φορά, μέσα σε τρία χρόνια, που η εταιρεία προαναγγέλλει το τέλος των επενδυτικών της δραστηριοτήτων.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα, δεν την πιστεύετε ότι θα το κάνει τώρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, να δείτε. Αν η εταιρεία επιλέξει να πάει σε μία μετωπική σύγκρουση με το ελληνικό δημόσιο, θα πρέπει να ακολουθηθούν και οι νόμιμες διαδικασίες.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Εσείς τους θέλετε ή όχι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς θέλουμε οι επενδύσεις να γίνονται στη βάση της κείμενης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Επομένως…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τους εκπροσώπους της εταιρείας, όπως ζητήθηκε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το Υπουργείο έχει συναντηθεί με τους εκπροσώπους της εταιρείας. Έχουμε κάνει την πρόταση για…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Τώρα λέω. Μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, που το ζήτησαν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το ζήτησαν. Αυτό το οποίο έκαναν, ήταν να θέσουν ένα τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί, με την έννοια ότι με τελεσίγραφα δεν έχουμε μάθει να συζητάμε.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα, δεν θα συναντηθεί ο Υπουργός τώρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει η θεσμική διαδικασία της διαιτησίας που θα ακολουθηθεί, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση την οποία και τα δύο μέρη οφείλουν να τηρήσουν. Και σε αυτή τη διαδικασία θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, με βάση τον νόμο και με βάση τις αποφάσεις -σας ξαναλέω- που θεσμικά προβλέπονται.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Με τον κύριο Καρανίκα, ο οποίος είπε «στα τσακίδια» και έριξε και μία κατάρα «να μην στεριώσετε πουθενά», συμφωνείτε επισήμως ως κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Θέλω λίγο να το συμπληρώσω το ερώτημα και να τοποθετηθείτε συνολικά. Ζήτησε ο Πρωθυπουργός χθες επενδύσεις. Θέλει να στηρίξει τη νέα εποχή στην ελληνική οικονομία -είπε- πάνω στην υγιή επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις. Τώρα, βάλτε τον εαυτό σας στη θέση ενός επενδυτή, που σκέφτεται να έρθει στη χώρα μας και διαβάζει χωρίς να ξέρει ποιος είναι ο Καρανίκας, χωρίς να ξέρει το όνομα. Διαβάζει ότι ένας σύμβουλος του Πρωθυπουργού λέει σε μία επένδυση «στα τσακίδια». Τι θα κάνατε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω πάρα πολύ ειλικρινά, κατ’ αρχήν, ότι μου κάνει εντύπωση πως με καλείτε να σχολιάσω περισσότερο τη δήλωση του κυρίου Καρανίκα και λιγότερο την αποικιοκρατική αυθάδεια με την οποία τοποθετήθηκε η εταιρεία.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας κάλεσα να τοποθετηθείτε και στα δύο. Αλλά παρακαλώ κάντε το.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Το δεύτερο πράγμα που θέλω να σας πω είναι το εξής: Ο Πρωθυπουργός δεν είπε ότι πρέπει να στηριχτούμε σε επενδύσεις. Είπε ότι ήδη έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα και ότι προχωράμε σε πολύ θετική κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις. Να σας πω ότι το 2016 μόνο, είχαμε υψηλό 10ετίας σε ξένες άμεσες επενδύσεις. Το 2017 ήδη…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Θα συμφωνήσουμε ότι υπήρξε ένα κάλεσμα;  Ότι απηύθυνε ένα κάλεσμα σε επενδυτές να έρθουν στη χώρα μας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Περιέγραψε τη μέχρι τώρα πορεία, η οποία είναι εξαιρετικά θετική σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις που γίνονται στη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Σύμφωνοι, κύριε Τζανακόπουλε. Και εγώ σας λέω ότι τέτοιου είδους δηλώσεις και αναρτήσεις, δεν βάζουν τρικλοποδιά στον Πρωθυπουργό τον ίδιο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: Πρόκειται για μία ειδική περίπτωση η συγκεκριμένη επένδυση. Δεν μπορεί να αντιστρέψει ούτε η συγκεκριμένη, εν πάση περιπτώσει, διένεξη, που υπάρχει τις τελευταίες ώρες με την επιλογή της εταιρείας, τη λογική αυτής της κυβέρνησης η οποία στηρίζει τις επενδύσεις. Και σας ξαναλέω ότι τα δύο τελευταία χρόνια σημειώνονται υψηλά 10ετίας σε ό,τι αφορά τις ξένες επενδύσεις. Επίσης, σας λέω…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Και σας ξαναρωτώ. Βοηθούν αυτές οι δηλώσεις;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τίποτα δεν μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα, το οποίο έχει ήδη δημιουργηθεί και φτιάχνει ένα θετικό momentum για την ελληνική οικονομία.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Ούτε λοιπόν μία δήλωση τέτοια, λέτε ότι δεν θα βλάψει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι τίποτα δεν μπορεί να αντιστρέψει κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Καμία επικοινωνιακή…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Ούτε λοιπόν η αποχώρηση της El Dorado μπορεί να βλάψει αυτή την πορεία, γιατί είδα το θέμα δημοσιευμένο στους Financial Times, στη Hadesbland, δηλαδή θέλω να πω σε ενημερωτικές πηγές, τις οποίες οι επενδυτές παρακολουθούν και τις έχουν σαν Ευαγγέλιο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Οι επενδυτές ενημερώνονται αλλά όχι μόνο από μία πηγή. Ξέρουν πάρα πολύ  καλά ότι η Ελλάδα αυτή την στιγμή σημειώνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εγγυάται ένα φιλικό, επενδυτικό κλίμα και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, σήμερα για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξέδωσε μία ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι μία από τις κορυφαίες χώρες, σε ότι αφορά την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, δηλαδή των νέων χρηματοδοτήσεων. Άρα οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές, οι οποίοι συναντούν τον πρωθυπουργό- σας θυμίζω ότι 40, ίσως και περισσότεροι Γάλλοι επενδυτές τον συνάντησαν πριν από λίγες μέρες και είχαν μία εξαιρετική συζήτηση μαζί του- δείχνουν εμπιστοσύνη…

ΚΟΣΙΩΝΗ: … κάποιοι από τους οποίους όμως εξέφρασαν και εκείνοι τις επιφυλάξεις τους, όση εμπιστοσύνη και αν θέλουν να μας δείξουν, είναι και το διπλό πρόσωπο που έχετε παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια εσείς, κάνουν τους ανθρώπους να ζητούν κάποιες διευκρινήσεις. Σας ζητήθηκαν και το ξέρω από το ρεπορτάζ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω, όχι, όχι. Αυτό το διπλό πρόσωπο το βλέπετε εσείς. Εγώ θα σας πω το εξής…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Εγώ το βλέπω;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ναι.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Αλήθεια; Εγώ σας έβαλα να εκφράσετε επιφυλάξεις για την Cosco και για το Ελληνικό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, δεν εκφράζουμε επιφυλάξεις για την Cosco και το Ελληνικό, εκφράζουμε επιφυλάξεις για τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τις οποίες επαναδιαπραγματευθήκαμε και είχανε πάρα πολύ θετική εξέλιξη, με θετικό πρόσημο …

ΚΟΣΙΩΝΗ: Μην μου πείτε ότι ήσασταν μία κυβέρνηση που είχε ανοίξει την αγκαλιά της στην επιχειρηματικότητα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς και ο καθένας μας μπορεί να κάνει τις εκτιμήσεις του με βάση την δημόσια συζήτηση, αλλά άλλοι μπορούν να κάνουν τις εκτιμήσεις τους με βάση τα στοιχεία και σας ξαναλέω…

ΚΟΣΙΩΝΗ:  … δεν είναι θέμα προσωπικό. Εγώ μιλώ για τις …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … όχι, όχι δεν μιλάω για τις δικές σας…

ΚΟΣΙΩΝΗ: … μπορεί να εδράζονται οι αμφιβολίες ενός επενδυτή να έρθει στη χώρα μας και να δώσει δουλειές.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Οι αμφιβολίες ενός επενδυτή μπορεί να εδράζονται και στο γεγονός ότι υπάρχει μία δημόσια συζήτηση η οποία δημιουργεί επιφυλάξεις. Όμως, αυτό το οποίο πρέπει να σας πω και θα το επαναλαμβάνω συνέχεια είναι ότι τα νούμερα άλλα λένε. Διότι, όταν αυτή την στιγμή, τα δύο τελευταία χρόνια εμφανίζουμε υψηλά δεκαετίας σε ότι αφορά την εισροή ξέων επενδύσεων, νομίζω ότι όλη η προσπάθεια να αντιστραφεί το θετικό momentum που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, πέφτει στο κενό.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα για να κλείσουμε και το θέμα της El Dorado. Μου λέτε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση, μέχρι της 22 Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει αυτό το τελεσίγραφο που έχει βάλει η εταιρεία, δεν πρόκειται να αναλάβει κάποια άλλη πρωτοβουλία, πέραν της διαιτησίας. Δηλαδή αυτής της προβλεπόμενης διαδικασίας, γιατί μας ακούν και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι στη μέση αυτής της ιστορίας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ο κ. Σταθάκης σήμερα το πρωί ήταν πάρα πολύ σαφής στην δήλωση την οποία εξέδωσε. Είπε πρώτον ότι η προσωρινή άδεια για την Ολυμπιάδα και για όλες τις περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχει διένεξη με την εταιρεία, θα παραχωρηθεί όπως είχε ανακοινωθεί πριν από λίγους μήνες και θα δοθεί εντός Σεπτεμβρίου. Από εκεί και πέρα στα ζητήματα για τα οποία υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις, διαφορετικές οπτικές, θα επιλυθούν δια της θεσμικά προβλεπόμενης οδού, που είναι η διαιτησία.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Τώρα, μιας και μιλάμε για επενδύσεις, για τη δίψα που έχει η χώρα μας για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, ξέρετε και αυτό θα σας το πει και φαντάζομαι σας το μεταφέρουν μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι επιχειρηματίες. Για πια επιχειρηματικότητα μιλάμε, όταν οι επιχειρήσεις έχουν φορολογία 29% και τους ζητήσατε φέτος και 100% προκαταβολή; Τι θα γίνει με αυτή την κατάσταση. Είδα τον πρωθυπουργό να αφήνει, έτσι, κάπου, ένα παραθυράκι, εάν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, να το δούμε, τι μπορούμε να κάνουμε. Αλλά συγκεκριμένος δεν έγινε πάνω σε αυτό το θέμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν πρέπει να σας πω ότι έχει ήδη ψηφιστεί η μείωση της φορολογίας από το 29% στο 26%, στο πλαίσιο των αντιμέτρων. Ένα το κρατούμενο. Το δεύτερο πράγμα είναι ότι αν μιλήσετε με τους επιχειρηματίες και τους επίδοξους επενδυτές, το βασικό τους πρόβλημα δεν είναι η υψηλή φορολογία για να έρθουν στην Ελλάδα. Το βασικό τους πρόβλημα είναι οι χρόνιες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης σε ότι αφορά την γραφειοκρατία.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Καλά δεν είναι και ευχαριστημένοι από την φορολογία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Ναι αλλά σας ξαναλέω ότι δεν είναι αυτό το βασικό πρόβλημα των επενδυτών.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Υπάρχει πρόθεση να πέσει η φορολογία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Σας είπα ότι έχει ήδη ψηφιστεί. Όμως οι σημαντικές πρωτοβουλίες τις οποίες έχει πάρει η κυβέρνηση σε σχέση με την στήριξη της επιχειρηματικότητας, σχετίζονται με άλλα πεδία. Με τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, με την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, όπου έχει περάσει ήδη ένας νόμος ο οποίος μετατρέπει την διαδικασία σε πλήρως ηλεκτρονική …

ΚΟΣΙΩΝΗ: … τα περιέγραψε στη ΔΕΘ και τα ακούσαμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς, μετατρέπει την διαδικασία σε πλήρως ηλεκτρονική.

ΚΟΣΙΩΝΗ:  Για την φορολογία δεν είπε τίποτα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπε ότι κοιτάξτε να δείτε βρισκόμαστε σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Όταν βρισκόμαστε σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, εξαιτίας του χρέους που φόρτωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στον ελληνικό λαό, είναι προφανές ότι υπάρχουν συγκεκριμένα όρια μέσα στα οποία μπορούμε να κινηθούμε. Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή η δημοσιονομική δυνατότητα να μιλήσουμε για φοροελαφρύνσεις το 2017. Από εκεί και πέρα…

ΚΟΣΙΩΝΗ: … βάλατε και εσείς το χεράκι σας για να παραταθεί η κρίση, γιατί έχετε και λίγο επιλεκτική μνήμη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για περιγράψτε αυτό.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Δηλαδή το 2015 δεν περάσαμε έναν ανοιξιάτικο υγιεινό περίπατο. Είχε περιπέτειες η χώρα αυτή, πήγε πίσω η χώρα.

.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά δεν περάσαμε έναν υγιεινό περίπατο. Αλλά σας μιλάω ειλικρινά νομίζω ότι η χώρα πέρασε από πρωτογενή πλεονάσματα του 4,5% σε πρωτογενή πλεονάσματα του 0,5% και του 1,75%. Για φανταστείτε η ελληνική οικονομία να έπρεπε να πετυχαίνει πλεονάσματα του 4,5% .

ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν μπορούσαμε να τα πιάσουμε έτσι όπως είχαν έρθει τα πράγματα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα το θέμα δεν έχει να κάνει…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Πείτε μου υπάρχει ατζέντα μείωση των φόρων;  Όχι μόνο σε επίπεδο…. ακόμα υπάρχουν τα ληξιπρόθεσμα, ο κόσμος, δεν αντέχει, δεν πληρώνει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονταν με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς κατά την περίοδο 2010 – 2015. Τώρα σε ότι αφορά τη μείωση της φορολογίας, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ αλλά και της συνέντευξη Τύπου ότι εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης να ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη. Ο τρόπος, οι όροι η ποσότητα της ελάφρυνσης αυτής θα πρέπει να συζητηθεί ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείτε στην ελληνική οικονομία. Και το κυριότερο…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Έχετε εντοπίσει δηλαδή το σημείο, θα είναι επιχειρήσεις, θα είναι ιδιώτες, ο ΕΝΦΙΑ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι ήδη έχουν ψηφιστεί συγκριμένες φοροελαφρύνσεις. Θα μιλήσουμε για τον ΕΝΦΙΑ αργότερα, αν θέλετε. Θα είναι συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις. Ήδη έχουν ψηφιστεί από το 29% στο 26% για τις επιχειρήσεις. Η μείωση φορολογίας των φυσικών προσώπων σε ύψος περίπου 1 η 1,5 δις ευρώ για το 2020. Από εκεί και πέρα μέχρι τότε, εφόσον υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, στη βάση των συμφωνιών που θα υπάρξουν για την μείωση του ελληνικού χρέους, στη βάση της πορείας της ανάπτυξης  θα εξετάσουμε την πιθανότητα μείωσης της φορολογίας. Ωστόσο για τις επενδύσεις είναι σημαντικότερο, ξαναλέω, και όποιος σοβαρός επενδυτής μας ακούει το γνωρίζει αυτό πάρα πολύ καλά, να προχωρήσουμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις σε ότι αφορά την δυνατότητα της Δημόσιας Διοίκησης να εξυπηρετεί επιχειρήσεις

ΚΟΣΙΩΝΗ: Για τον ΕΝΦΙΑ, που δεν διορθώνεται, καταργείται, αλλά τελικά τον κρατάμε, τον αγαπάμε. Υπήρξε νωρίτερα, φαντάζομαι ότι έχετε πληροφορηθεί γι αυτό μία αντίδραση, σε μία φράση, σε μία αποστροφή του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Είπε ο πρωθυπουργός ότι δεν είναι και άδικος για την μεγάλη περιουσία η οποία κάπως αποκτήθηκε. Υπήρξε ένας υπαινιγμός, ή τουλάχιστον έτσι διαβάστηκε από την Ομοσπονδία. Δηλαδή όποιος έχει πολλά ακίνητα, είναι κατ’ ανάγκη κλέφτης; Τα έχει αποκτήσει κάπως, και πρέπει να τιμωρηθεί.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι ο πρωθυπουργός θα έλεγε ποτέ κάτι τέτοιο ούτε ότι εσείς υπονοείτε κάτι τέτοιο. Εννοώ ότι διερμηνεύεται τον Πρωθυπουργό κατ’ αυτό τον τρόπο.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Όχι, διερμηνεύω την ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ και σας απευθύνω το ερώτημα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ μπορεί να λέει ότι θέλει. Εγώ αυτό που μπορώ να πω, είναι η θέση της κυβέρνησης. Και η θέση της κυβέρνησης είναι  η εξής, όχι μόνο τώρα αλλά και τότε: Ότι μετά από κάποιο όριο προσωπικής ακίνητης περιουσίας, θα πρέπει να επιβάλλεται ένας φόρος μεγάλης περιουσίας, ο οποίος υπήρχε πάντοτε στη χώρα.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν υπήρχε αυτός ο υπαινιγμός λέτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, καθόλου δεν υπήρχε αυτός ο υπαινιγμός. Αντιθέτως, ο φόρος μεγάλης περιουσίας θεωρώ ότι είναι και δίκαιος φόρος. Είναι ένας αναδιανεμητικός φόρος. Είναι δηλαδή μια επιλογή της πολιτείας σε εκείνους που έχουν τεράστια περιουσία, να φορολογεί έτσι ώστε να μπορεί να στηρίζει το κοινωνικό κράτος, να μπορεί να στηρίζει υποδομές. Και κατά τη γνώμη μου, αυτού του τύπου η επιλογή, είναι μια προοδευτική επιλογή. Αυτό δεν σημαίνει…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Μείωση ΕΝΦΙΑ στην ατζέντα της κυβέρνησης, κάπου στο βάθος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναείπα. Το είπε ο πρωθυπουργός. Επίσης έχει ήδη ψηφιστεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Και ο στόχος μας είναι να ελαφρύνουμε τη μικρή και μεσαία περιουσία και από και πέρα να διατηρηθεί ο φόρος σε ό,τι αφορά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, φόρος ο οποίος πάντοτε υπήρχε κ. Κοσιώνη.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό είναι αλήθεια.  Κάτι τελευταίο και παρακαλώ για μια σύντομη απάντηση. Επειδή υπήρξαν και οι πρόσφατες  διακηρύξεις του πρωθυπουργού για τον εκσυγχρονισμό της  δημόσιας διοίκησης αλλά και για την αποκομματικοποίηση του δημοσίου, έχετε κατηγορηθεί για ευνοϊκή μεταχείριση ημετέρων, βόλεμα συγγενών κλπ, θυμίζω την υπόθεση του πατέρα του κ. Παππά στον ΟΑΣΘ κλπ..

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε καλά τώρα! Εντάξει!

ΚΟΣΙΩΝΗ: Επί του συγκεκριμένου, για το θέμα που προέκυψε χθες για τη σύζυγο του κ. Μπαλτά, αν έχετε  μου κάνετε κάποιο σχόλιο, να μου εξηγήσετε τι έχει γίνει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μπαλτάς, νομίζω ότι τοποθετήθηκε με έναν πάρα πολύ αξιοπρεπή τρόπο. Εκτιμώ ότι πρόκειται για μια επίθεση…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Είπε «με έχουν στοχοποιήσει», αλλά δεν απάντησε για το επίμαχο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε με να σας πω. Απάντησε. Επί της ουσίας απάντησε. Εκτιμώ ότι πρόκειται για μια χυδαία λασπολογία εναντίον ενός ανθρώπου, ο οποίος με την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια, με την ακαδημαϊκή του προσφορά αλλά και με την γραφή του, τιμά το ελληνικό πολιτικό σύστημα, τιμά το ελληνικό πανεπιστήμιο. Και επί της ουσίας θα σας πω ότι ντρέπομαι για εκείνους που κατηγόρησαν έναν άνθρωπο σαν τον Αριστείδη Μπαλτά για τέτοιου τύπου υποτιθέμενες παρεμβάσεις.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Μιλήσατε με τον κ. Μπαλτά; Είδατε, λοιπόν, ότι δεν ισχύει και μου το λέτε αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, βεβαίως. 

ΚΟΣΙΩΝΗ: Μάλιστα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και ο κ. Μπαλτάς είπε ότι η σύζυγός του εδώ και αρκετά χρόνια είχε κάνει αίτημα για την αναγνώριση του μεταπτυχιακού της, το οποίο, με βάση τις νόμιμες διαδικασίες αναγνωρίστηκε. Και εκεί  και γι΄ αυτόν τον λόγο είχαμε την εξέλιξη την οποία είχαμε. Πραγματικά ντρέπομαι για τους ανθρώπους οι οποίοι  διακίνησαν αλλά και για όσους υπέγραψαν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας ευχαριστώ θερμά, κ. Τζανακόπουλε, για την κουβέντα που είχαμε.

Συνέντευξη «Στο Κόκκινο» και τους δημοσιογράφους Σ. Σχινά & Α. Λυκεσά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΕΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΜΑΚΡΟΝ
Τρία θέματα βρέθηκαν στην ατζέντα του:

1. Tο μέλλον της Ευρώπης, καθώς έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα προχωρήσει στο σχέδιο της ενοποίησης της, με περισσότερη δημοκρατία, με περισσότερη ισότητα, με λιγότερη γραφειοκρατία, έτσι ώστε να μπορέσει να εμπνεύσει ξανά τους πολίτες και να δημιουργήσει ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και να κινητοποιήσει δυνάμεις προς αυτό το πολύ μεγάλο, πρωτοφανές ιστορικά σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Yπήρξαν αρκετές συγκλήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου, ενώ θα υπάρξει εμβάθυνση αυτής της συζήτησης, καθώς απ’ ότι φαίνεται και η γερμανική πλευρά έχει αρχίσει ήδη να σκέφτεται τα επόμενα βήματα για την οχύρωση της Ευρώπης. Mένει να δούμε ποιες θα είναι αυτές, διότι η Ευρώπη πλέον μετά τις πολιτικές λιτότητες, που βάθυναν σε πολλές περιοχές την κρίση, οφείλει να στοχαστεί πάνω σε αυτά τα προβλήματα και να μπορέσει να δημιουργήσει ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο, αλλά και μια διαφορετική πολιτική και στον τομέα της οικονομίας.

2. H οριστική επίλυση της ελληνικής κρίσης και η ανάγκη για την άμεση ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, καθώς το σχέδιο ενοποίησης της Ευρώπης και της εμβάθυνσης των κοινών μας θεσμών δεν μπορεί να προχωρήσει με την ελληνική κρίση και το ελληνικό ζήτημα ακόμα ανοιχτό. Για αυτό έχει ήδη διαμορφωθεί μια τάση και πολιτική βούληση για να κλείσει επιτέλους το κεφάλαιο της ελληνικής κρίσης. Ειδικά μετά και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, όλοι βλέπουν και νιώθουν ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά πια στην έξοδο. Και ακριβώς αυτό ήταν και το μήνυμα του προέδρου Μακρόν όταν είπε ότι η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα χωρίς νέα μέτρα. Για να μπορέσουμε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες, να εμβαθύνουμε περισσότερο και να συγκεκριμενοποιήσουμε περισσότερο τα μέτρα για το χρέος, έτσι ώστε τον Αύγουστο του 2018 πια η Ελλάδα να βγει οριστικά από την μέγγενη των μνημονίων.

3. Οι επενδύσεις, καθώς μετά από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης υπάρχει ένα πολύ θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία. Όλα τα θεμελιώδη μεγέθη δείχνουν ότι πηγαίνουμε σε πολύ θετική κατεύθυνση. Υπάρχει μια τάση για ενίσχυση αυτού του δυναμικού κλίματος με νέες επενδύσεις και για αυτό το ενδιαφέρον των γάλλων ήταν τεράστιο και φάνηκε πως πολλοί από τους γάλλους επενδυτές θέλουν να αξιοποιήσουν το κλίμα αυτό. Εμείς πρέπει να δουλέψουμε πάνω στα ζητήματα που έχουν τεθεί και να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις.
Υπήρξαν συμφωνίες για συνεργασίες του ελληνικού δημοσίου με αντίστοιχους δημόσιους φορείς της Γαλλίας αλλά και επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ ιδιωτών. Η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα ενισχύσει, υποβοηθήσει και υποστηρίξει τα επιχειρηματικά προτζεκτ που θα δημιουργηθούν. Είναι πολύ σημαντική στο κομμάτι της αναπτυξιακής τράπεζας αλλά και της δημόσιας διοίκησης στον τομέα της συνεργασίας των δύο χωρών» σημείωσε.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ 82η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το επόμενο διάστημα βασικό ζήτημα για την Ελλάδα είναι να διαμορφώσει τους όρους για το πέρασμα  στην μετά το μνημόνιο εποχή. Επομένως πρώτο και κύριο ζήτημα είναι το επιτυχές κλείσιμο του προγράμματος, με δυνατότητα τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε την οριστική ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές. Αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να σκεφτούμε, να προτείνουμε και να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες θα αναδιαμορφώνουν ολόκληρο το πλαίσιο στο οποίο έχουμε μάθει να λειτουργούμε. Να διαμορφώσουμε νέους θεσμούς και πολιτικές έτσι ώστε η έξοδος από την επιτροπεία να μην σημάνει την επιστροφή στην προ του 2010 περίοδο. Εμείς θέλουμε μια νέα οικονομία, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με στήριξη της εργασίας, με δίκαιη ανάπτυξη, με θεσμούς οι οποίοι θα διαχέουν τα οφέλη αυτού του θετικού μομέντουμ στο σύνολο της κοινωνίας και όχι μια ανάπτυξη άνευ σχεδίου και δαπανών. Αυτή τη στιγμή το ζήτημα είναι μέσα από ποιες πολιτικές θα αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ στην ελληνική οικονομία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε και αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολλών.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ 3η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Είμαι αισιόδοξος για την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση καθώς υπάρχουν όλες οι πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις: Τα δημοσιονομικά μεγέθη πάνε πολύ καλά, πολιτικά η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση έχουν δείξει την βούληση τους να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, η εμπιστοσύνη και των επενδυτών και των αγορών χρήματος αποκαθίσταται μέρα με τη μέρα.
Έχω την πεποίθηση ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για πολύ γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αρκεί όλοι οι εταίροι μας και οι δανειστές μας να είναι εποικοδομητικοί σε αυτή την προσπάθεια. Μέχρι στιγμής έχει φανεί ότι όλοι έχουν τη βούληση να ολοκληρώσουμε πολύ σύντομα. Τα 95 προαπαιτούμενα είναι κατά κύριο λόγο δευτερογενούς νομοθεσίας δηλαδή υλοποίησης πολιτικών οι οποίες έχουν ψηφιστεί και αποφασιστεί. Επομένως η δουλειά μας είναι η υλοποίηση αυτών των πολιτικών, και έχω την αίσθηση ότι αν δεν υπάρχουν εκπλήξεις θα ολοκληρώσουμε πολύ σύντομα.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Υπάρχουν και καλώς υπάρχουν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος πιέζεται. Δεν λέμε ότι ξαφνικά μεταφερθήκαμε στη χώρα των θαυμάτων. Υπάρχουν ανοιχτά κοινωνικά προβλήματα και ανοιχτές πληγές από τα προηγούμενα οκτώ χρόνια της ύφεσης και της υλοποίησης μνημονιακών μέτρων. Για εμάς έχει σημασία να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ότι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να οδηγήσουμε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση αμβλύνοντας τις κοινωνικές συνέπειες του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Να πείσουμε ότι υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει η Ελλάδα και να δημιουργήσουμε τους θεσμούς για δίκαιη ανάπτυξη. Και νομίζω ότι έχουμε δώσει και δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι οι παρεμβάσεις μας στα εργασιακά δείχνουν την πολιτική μας κατεύθυνση η οποία είναι η προστασία των εργαζομένων και η προσπάθεια να στηρίξουμε τους πολλούς, μέσα βεβαίως σε γνωστά όρια και περιορισμούς.

Συνέντευξη στον ρ/σ Alpha 98.9 FM

Κατά τη συνάντηση που θα έχουν το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο τραπέζι της συζήτησης θα βρεθούν 3 κεντρικά ζητήματα:
 
1. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Ο κ. Μακρόν επιλέγει την Ελλάδα για να ξεκινήσει τη συζήτηση σε σχέση με την αρχιτεκτονική της ΕΕ καθώς σιγά σιγά η ΕΕ αρχίζει να βγάζει τα διδάγματα απο την οικονομική κρίση και τον τρόπο που τη διαχειρίστηκε. Υπάρχει διάχυτος προβληματισμός σε ολόκληρη την ΕΕ ότι η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη να διαχειρειστεί μια ασύμμετρη οικονομική απειλή και πως θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί σε μια δημοκρατική κατεύθυνση. Το παράδειγμα της Ελλάδας ήταν χαρακτηριστικό αφού εμείς βιώσαμε με δυσανάλογο τρόπο την κρίση. Όμως μετά την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, την προκαταρκτική συμφωνία για το χρέος, την έξοδο στις αγορές και τους ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, η Ελλάδα βαδίζει στην επόμενη μέρα για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Είναι για αυτόν τον λόγο που ο κ. Μακρόν επέλεξε την Ελλάδα για τη σχετική συζήτηση.
 
2. ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Ο κ. Μακρόν συνοδεύεται από δεκάδες επιχειρηματίες καθώς η Ελλάδα έχει περάσει πια σε φάση δυναμικής ανάκαμψης και αυτό αυξάνει το ενδιαφέρον των επενδυτών και ειναι πολύ σημαντικό από τη μεριά μας να υποστηρίξουμε την υψηλότερη δυνατή ανάπτυξη.
Το 2017 έχουν ήδη ξεκινήσει 1,5 δις σε άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα, βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατασταση από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου έχουν αυξηθεί κατά 11,2% μέχρι στιγμής, η εικόνα των εξαγωγών επίσης βελτιώνεται, η βιομηχανική παραγωγή έχει αυξηθεί κατά 6%. Και αυτό αποτυπώνεται και στους δείκτες του ΑΕΠ: +0,4% ΑΕΠ στο α’ 3μηνο και στο β’ 3μηνο όταν ακόμη η 2η αξιολόγηση δεν είχε κλείσει και η ΝΔ όπως θυμάστε μιλούσε για οικονομική καταστροφή το ΑΕΠ παρουσιάζει ρυθμό +0,8%.
 
3. ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΜΙΣΕΩΝ
Δεν ειμαι ανήσυχος σχετικά με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας και των βασικών μεγεθών της δεν επιτρέπουν τη δυνατότητα εισαγωγής νέων μέτρων. Εχουμε 95 προαπαιτούμενα που όμως κατά κύριο λόγο δεν απαιτούν παρά δευτερογενή νομοθεσία. Ως εκ τούτου δεν πιστεύω πως θα έρθουμε αντιμέτωποι με μεγάλες δυσκολίες παρεκτός κι αν το ΔΝΤ θέσει παράλογες απαιτήσεις όπως το έχουμε δει στο παρελθόν αν και η γνώμη μου είναι πως δε θα προκύψουν ιδιαίτερα προβλήματα και πως θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την 3η αξιολόγηση.
 
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΝ ΕΧΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

  • Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά εισάγει σειρά πολύ σημαντικών μεταρρυθμίσεων για την προστασία των εργαζόμενων οι οποίες χρόνιζαν -μέσα σε ένα αυστηρό βέβαια πλαίσιο αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας.
  • Υπάρχει παραπληροφόρηση και κινδυνολογία σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που με ρωτάτε. Προφανώς δε λέμε ότι είναι απίθανο να δημιουργηθούν προβλήματα ωστόσο ύστερα από την επιμονή και τις παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης τόσο κατα την 1η όσο και κατά τη 2η αξιολόγηση υπάρχει ενα δίκτυ προστασίας που καλύπτει τα 2/3 περιπου των δανειοληπτών που δεν επιτρέπει τη διακινδύνευση της πρώτης κατοικίας των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.
  • Για την έκδοση των συντάξεων που με ρωτάτε γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια, το ζήτημα δεν έχει να κάνει με τη ρευστότητα, δεν είναι δηλαδή ταμειακό όσο διοικητικό.
  • Το γεγονός ότι έχει μειωθεί η ανεργία κατά 6%-6,5% μέσα σε 2,5 χρόνια σημαίνει ότι περίπου 350.000 άνθρωποι έχουν βρει μια θέση εργασίας πράγμα που συνιστά μεγάλη και θετική αλλαγή στη ζωή τους. Επίσης το ότι μιλάμε για οριακή μεν αλλά αύξηση των μισθών επίσης σημαίνει αλλαγή στην καθημερινότητα, έχει σταματήσει η πορεία της κατάρρευσης και έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα.
  • Σε σχέση με τις καθυστερήσεις στον ΕΟΠΥΥ που με ρωτάτε. Υπάρχουν πράγματι τμήματα του κρατικού μηχανισμού που θα πρέπει να λειτουργήσουν με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ταχύτητα. Ωστόσο για παράδειγμα στο πεδίο στο οποίο αναφέρεστε, γίνονται πολύ μεγάλες προσπάθειες να ξαναστήσουμε το ΕΣΥ στα πόδια του. Με πολύ μεγάλη δυσκολία και διαπραγμάτευση καταφέρνουμε να αυξήσουμε το ιατρικό προσωπικο, να ανοίξουμε νοσοκομεία για να μειώσουμε την ταλαιπωρία.
  • Για το καθεστώς της επιτροπείας που με ρωτάτε. Ο τρόπος που ορίζεται η εποπτεία μέχρι να βγούμε από το πρόγραμμα είναι το σύστημα των αξιολογήσεων. Από τον Αύγουστο του 2018 και πέρα περνάμε στην κανονική μορφή εποπτείας που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες και ισχύουν για όλες τις χώρες.

 

Αναλυτικά

ΛΑΜΠΡΟΥ: Έχουμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κύριο Τζανακόπουλο. Καλή σας ημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Καλή δύναμη σήμερα, στη σημαντική για τη χώρα μας επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου και καλή επιτυχία να έχετε και εσείς και όλοι μας. Για το πρόγραμμα, ξέρουμε τίποτα, μιας και ξεκινήσαμε έτσι την κουβέντα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για το πρόγραμμα, εννοείτε του κυρίου Μακρόν;

ΛΑΜΠΡΟΥ: Του Γάλλου Προέδρου το ξέρουμε. Για τη σύζυγό του…

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Τι να ξέρει;

ΛΑΜΠΡΟΥ: Πώς δεν θα ξέρει ο άνθρωπος. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είναι. Άμα δεν ξέρει ο κύριος Τζανακόπουλος, θα ξέρω εγώ; Θα ξέρει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρόγραμμα της συζύγου του κ. Μακρόν και της κυρίας Μπαζιάνα είναι ιδιωτικό και θα ανακοινωθεί αργότερα…

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Τι προσδοκάτε από την επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στο τραπέζι της συζήτησης, στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης υπάρχουν τρία θέματα. Πρώτο και σημαντικότερο είναι το μέλλον της Ευρώπης, γιατί μην ξεχνάτε ότι ο κ. Μακρόν επιλέγει την Ελλάδα για να ξεκινήσει την συζήτηση, η οποία θα ανοίξει, ούτως ή άλλως μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σε σχέση με τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή στο επίπεδο της Ευρώπης πολλά ζητήματα συζητώνται, σε σχέση με την επόμενη ημέρα, καθώς σιγά-σιγά η Ευρωζώνη, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να βγάζει τα διδάγματα από την οικονομική κρίση και από τους τρόπους με τους οποίους τη διαχειρίστηκε, που έχουν προκαλέσει αρκετές ανησυχίες και προβληματισμούς, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρη…

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Η πρόσφατη δήλωση Μοσκοβισί αυτό έδειξε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές ότι δεν είναι μόνο η δήλωση Μοσκοβισί, αλλά και οι δηλώσεις Γκάμπριελ. Είναι και μια συνολική αίσθηση που υπάρχει στην Ευρωζώνη ότι δεν ήμασταν έτοιμοι να διαχειριστούμε, εν πάση περιπτώσει, μια ασύμμετρη οικονομική απειλή ή μια κατάσταση πιέσεων που δημιουργήθηκε στην ευρωπαϊκή οικονομία μετά το 2008 και γι΄ αυτό τον λόγο θα πρέπει η Ένωση να μεταρρυθμιστεί σε δημοκρατική κατεύθυνση, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε παρόμοια προβλήματα στο μέλλον με διαφορετικούς όρους. Το παράδειγμα της Ελλάδας ήταν χαρακτηριστικό.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Σύμβολο της ευρωπαϊκής κρίσης η Ελλάδα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς, στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη διαχειρίστηκε, εν πάση περιπτώσει, τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, τα οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Εν πάση περιπτώσει, εμείς βιώσαμε μάλλον με δυσανάλογο τρόπο τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και την πολιτική που επιλέχθηκε για τη διαχείρισή της.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Τώρα, όταν βγαίνει ο ίδιος ο Μακρόν, πριν έρθει στην Αθήνα, και λέει ότι η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα στο νέο ξεκίνημα, τι εννοεί όταν λέει «νέο ξεκίνημα»; Έχει ξεκινήσει κάτι, που δεν το έχουμε πάρει εμείς εδώ είδηση ή δεν θέλουμε να το πάρουμε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι από την στιγμή που ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση και μετά, με την προκαταρκτική συμφωνία για το χρέος, με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχουν σημειωθεί από το 2017 και μετά, δημιουργείται σε όλους πλέον η αίσθηση, ότι η Ελλάδα βαδίζει προς το τέλος του προγράμματος και σε μια επόμενη ημέρα, η οποία βρίσκεται πέρα από τα μνημόνια, σε μια επόμενη ημέρα που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση. Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί ο Γάλλος Πρόεδρος με την επίσκεψή του εδώ και ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο επιλέγει την Ελλάδα για να ξεκινήσει τη μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Νομίζω ότι αυτό συμβολικά δείχνει ότι βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης πορείας.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Είπατε πριν από λίγο ότι είναι τρία τα θέματα που υπάρχουν στην ατζέντα. Το πρώτο είναι το μέλλον της Ευρώπης. Τα άλλα δύο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Επομένως το πρώτο, όπως καταλαβαίνετε, είναι το μέλλον της Ευρώπης. Το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει τους δύο αρχηγούς είναι φυσικά το ζήτημα των επενδύσεων. Γνωρίζετε, ότι ο κ. Μακρόν συνοδεύεται από δεκάδες επιχειρηματίες Γάλλους, οι οποίοι ενδιαφέρονται να εξετάσουν τις προοπτικές….

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Το βαρύ πυροβολικό του επιχειρείν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς, το βαρύ πυροβολικό της γαλλικής επιχειρηματικής τάξης. Διότι, πλέον, όπως λέγαμε και προηγουμένως, η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει περάσει σε μια φάση δυναμικής ανάκαμψης. Αυτό αυξάνει το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών για επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας. Και γι’ αυτό το λόγο, το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που θα συζητηθεί είναι η στήριξη των επενδύσεων για μια ακόμα πιο δυναμική ανάκαμψη. Γιατί, ξέρετε, είναι πάρα πολύ σημαντικό, με δεδομένο το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, εμείς πρέπει να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο την υψηλότερη δυνατή ανάπτυξη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από αυτόν το δύσκολο κύκλο, τον οποίο δημιούργησε η υπερχρέωση της χώρας.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Και το τρίτο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και το τρίτο ζήτημα, φυσικά, είναι το ζήτημα της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος, η πορεία των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, η πορεία των μεταρρυθμίσεων και η ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που αναμένεται για τον Αύγουστο του 2018 με την εφαρμογή, πια, των συγκεκριμένων μέτρων που συμφωνήθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πώς βλέπετε την πορεία προς την τρίτη αξιολόγηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα έλεγα ότι είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, δεν επιτρέπουν ιδιαίτερες αμφισβητήσεις και δεν εμπνέουν ανησυχία για μια πιθανότητα νέων δημοσιονομικών μέτρων. Δεν θα το έβλεπα κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, έχουμε 95 προαπαιτούμενα, με βάση και την Έκθεση Συμμόρφωσης των θεσμών που κατατέθηκε το καλοκαίρι στο Eurogroup, τα οποία, όμως, κατά κύριο λόγο, αφορούν δευτερογενή νομοθεσία. Δηλαδή, προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις. Δηλαδή, δεν θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες στην γ’ αξιολόγηση, αρκεί να μην έρθουμε αντιμέτωποι με νέες παράλογες απαιτήσεις που γνωρίζετε ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ μας έχει συνηθίσει σε εκπλήξεις στο παρελθόν. Αν και δεν νομίζω ότι σε αυτή τη φάση έχει τη δυνατότητα, ούτε καν το Ταμείο, να θέσει ζητήματα, τα οποία να μην μπορούν να ικανοποιηθούν. Η γνώμη μου είναι ότι δεν θα προκύψουν ιδιαίτερα προβλήματα κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης και θα μπορούμε να ολοκληρώσουμε εντός πλαισίου.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Βεβαίως, ο υπουργός Οικονομικών χθες, σε αντίθεση με την υπουργό Εργασίας, παραδέχτηκε ότι οι θεσμοί διατυπώνουν ενστάσεις για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορά τα εργασιακά. Και ο Μακρόν που έρχεται, να συμπληρώσω, στο θέμα των εργασιακών είναι πολύ πιο σκληρός από τους θεσμούς και οι αλλαγές που έκανε στη Γαλλία είναι…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα το έλεγα. Νομίζω, ότι στον ένα ή τον άλλο βαθμό, κινούνται στην ίδια περίπου κατεύθυνση. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι το νομοσχέδιο, το οποίο έχει κατατεθεί και ψηφίστηκε, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο, διότι για πρώτη φορά εισάγει ρυθμίσεις προστασίας των εργαζομένων που χρόνιζαν και νομίζω ότι δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας μέσα σε ένα περιορισμένο πλαίσιο. Αυτό είναι σωστό. Τώρα, σε ό,τι αφορά τους θεσμούς, είναι αληθές ότι υπάρχουν κάποια ερωτήματα, τα οποία ωστόσο έχουν απαντηθεί και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα όταν εξηγηθεί η ουσία των διατάξεων με ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Νομίζω ότι οι θεσμοί θα κατανοήσουν ότι πρόκειται για ρυθμίσεις, οι οποίες είναι αυτονόητες μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας των εργασιακών σχέσεων.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Η αξιωματική αντιπολίτευση τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες εβδομάδες, μαζί με τον φιλικό προς αυτήν Τύπο, επικεντρώνει την κριτική της στο παλιό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «ούτε ένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Και ερωτώ εγώ τον Δημήτρη τον Τζανακόπουλο: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει με ηλεκτρονικό πλειστηριασμό τα σπίτια της Κοκκινιάς, που είναι σε κόκκινα δάνεια;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Υπάρχει μια απίστευτη παραπληροφόρηση, παραφιλολογία και κινδυνολογία σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Προφανώς, δεν λέμε, σε καμία περίπτωση, ότι είναι απίθανο να δημιουργηθούν προβλήματα. Ωστόσο, υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο με την επιμονή και με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια και της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης, έχει καταλήξει να καλύπτει περίπου τα 2/3 των δανειοληπτών. Και ειδικά για τους δανειολήπτες για τους οποίους μιλάτε, δηλαδή με δάνεια, τα οποία δεν είναι άνω των 200.000 ευρώ, αν δεν κάνω λάθος, και με εξασφαλίσεις της πρώτης κατοικίας τους, δεν υπάρχει καμία θεσμική δυνατότητα για τον πλειστηριασμό τους. Με αυτή την έννοια, οι κατοικίες για τις οποίες μιλάμε, δηλαδή η λαϊκή κατοικία, η πρώτη κατοικία των μεσαίων στρωμάτων δεν κινδυνεύει από την έναρξη της πλατφόρμας…

ΛΑΜΠΡΟΥ: Εάν δεν έχουν βέβαια και άλλα εισοδήματα. Γιατί εδώ μπλέκει λίγο το πράγμα. Όπως είπατε, είναι λίγο περίπλοκο και ίσως θα πρέπει…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν σχετίζεται με το ύψος του εισοδήματος. Αντιθέτως, σχετίζεται με το ύψος του δανείου και με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, για το οποίο αποτελεί την εξασφάλιση, ασχέτως…

ΛΑΜΠΡΟΥ: Είπε, βέβαια, ο κ. Σταθάκης ότι θα υπάρχει και άλλη μια ρύθμιση, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θα την δούμε. Να ρωτήσω κάτι άλλο. Διαβάζω εδώ να λέει ο κ. Τσίπρας «να προχωρήσουμε με πιο γοργά βήματα στην ανάπτυξη που θα δώσει ευημερία στους λαούς μας, που θα δώσει θέσεις εργασίας και άλλη προοπτική». Να σας ρωτήσω τώρα: Εσείς βλέπετε να γίνονται γοργά βήματα, ας πούμε, στο θέμα του Ελληνικού; Έχει κολλήσει τόσο καιρό. Τώρα, έχει συνεδρίαση πάλι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Χθες, δεν έβγαλε απόφαση, δεν προχωρά όλο αυτό. Και όταν ήρθε ο Ολάντ εδώ –κάλυπτα κι αυτό το ρεπορτάζ – πάλι μιλήσαμε για επενδύσεις, αλλά δεν είδαμε να προχωρά κάτι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματική εικόνα. Καταλαβαίνω ότι το Ελληνικό απασχολεί σχεδόν μονοθεματικά την συζήτηση για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Όμως, πρέπει να σκεφτείτε, ότι το 2017 ήδη έχουν ξεκινήσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα. Βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι βρισκόμασταν τα προηγούμενα δύο χρόνια. Και από το 2014 βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου έχουν αυξηθεί κατά 11,2% μέχρι στιγμής. Επίσης, βελτιώνεται η εικόνα των εξαγωγών. Η βιομηχανική παραγωγή έχει αυξηθεί κατά 6%. Επομένως, και αυτό αποτυπώνεται, φυσικά, και στους δείκτες του ΑΕΠ. Δηλαδή, στο πρώτο τρίμηνο είχαμε μια ανάπτυξη της τάξης του 0,4% και στο δεύτερο τρίμηνο –προσέξτε, γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία- δηλαδή την περίοδο που δεν είχε κλείσει ακόμη η δεύτερη αξιολόγηση, την περίοδο που η Νέα Δημοκρατία, αλλά και πολύ μεγάλη μερίδα του Τύπου μιλούσε για οικονομική καταστροφή, μιλούσε για το ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στα βράχια, η ελληνική οικονομία φάνηκε ότι αναπτύχθηκε με 0,8% σε σχέση με το…

ΛΑΜΠΡΟΥ: Αυτή την ανάπτυξη, θα μπορεί να τη δει ο κόσμος στην τσέπη του; Δηλαδή, θα μπορέσουν να πληρωθούν οι συντάξεις, που περιμένουν εκατόν τόσες χιλιάδες συνταξιούχοι, είτε οι επικουρικές…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι διαφορετικό θέμα, το ότι…

ΛΑΜΠΡΟΥ: Μα, πώς; Όταν υπάρχει ανάπτυξη θα πληρωθεί ο συνταξιούχος, που του ζητάμε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ, αλλά δεν έχει πάρει τη σύνταξή του.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πληρωμές των συντάξεων δεν σχετίζονται με την ανάπτυξη. Δεν είναι ότι το κράτος δεν έχει τα ταμειακά διαθέσιμα για να τους πληρώσει. Χρειάζεται μια πολύ μεγάλη διαδικασία με ένα πολύπλοκο νομικό πλαίσιο, πρέπει να ομολογήσουμε, για την έκδοση των συντάξεων. Και από όσο γνωρίζω, στο υπουργείο Εργασίας γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες συντάξεις. Αλλά, προσέξτε, το θέμα εδώ δεν είναι θέμα ρευστότητας ή θέμα ανάπτυξης. Είναι θέμα καθαρά διοικητικό.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Γραφειοκρατίας, δηλαδή, μου λέτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ακριβώς γραφειοκρατία. Είναι διοικητικό ζήτημα να υπολογιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες συντάξεις μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό που έχει σημασία, είναι να απαντήσω στην ουσία του ερωτήματός σας, δηλαδή εάν ο κόσμος βλέπει αλλαγή στην καθημερινότητά του από αυτή την αναπτυξιακή τάση, από αυτή την τάση ανάκαμψης που έχει η ελληνική οικονομία. Εξαρτάται, θα σας πω. Δηλαδή, το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να μειώσουμε την ανεργία μέσα σε δυόμιση χρόνια 6%-6,5%, σημαίνει ότι περίπου 350.000 άνθρωποι έχουν βρει μια θέση εργασίας. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό έχει άμεση αλλαγή στην καθημερινότητα τουλάχιστον αυτών των ανθρώπων, αλλά και των οικογενειών τους. Επίσης, το γεγονός ότι βλέπουμε μια σχετική αύξηση των μισθών, οριακή μεν, αλλά αντιστρέφεται η τάση διαρκούς μείωσης, αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και από τα στοιχεία για το μέσο μισθό. Επίσης, σημαίνει ότι έχουμε σταματήσει την πορεία της κατάρρευσης και έχουμε σταθεροποιήσει το ύψος του μισθού. Και αυτό αποτελεί μια αλλαγή στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Από εκεί και πέρα, πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμα.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αυτή την αλλαγή στην καθημερινότητα, αυτές τις μικρές, αλλά βασανιστικά αργές κινήσεις που γίνονται, τις βλέπει ο κόσμος. Ωστόσο, υπάρχουν και θέματα στην καθημερινότητα, που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπίζονται. Αυτό το οποίο βγήκε ο Μάνος, για παράδειγμα, και είπε για τις ουρές στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, με τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους, που πάνε μετά τη χημειοθεραπεία και στήνονται δύο και τρεις ώρες, αν δεν το λύσει αυτό το θέμα ένας Πολάκης, τότε ποιος μπορεί να το λύσει; Δηλαδή, είναι θέματα ουσίας, στον πόνο…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας στο εξής: ότι υπάρχουν πράγματι τμήματα του κρατικού μηχανισμού, τα οποία θα πρέπει να λειτουργήσουν με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Συγκεκριμένα γι΄ αυτό που είπε ο κ. Μάνος, δεν ξέρω τους χρόνους ανταπόκρισης του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ, θα έπρεπε να ρωτήσουμε το υπουργείο Υγείας να μας πει τη δική του εκδοχή.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Έτσι είναι. Υπάρχει πρόβλημα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αμφισβητώ ότι είναι πιθανόν η ταλαιπωρία των ανθρώπων να είναι μεγάλη. Γίνονται πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες και εστιάζουμε την προσοχή μας κατ΄ αρχάς στο να ξαναστήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας στα πόδια του. Πρέπει να ξέρετε ότι με πολύ μεγάλη δυσκολία και με σκληρή διαπραγμάτευση και με διάφορες διοικητικές παρεμβάσεις καταφέρνουμε να αυξήσουμε το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό στα ελληνικά νοσοκομεία, να ανοίξουμε καινούρια νοσοκομεία, έτσι ώστε ακριβώς να μειώσουμε την ταλαιπωρία του κόσμου και να καλύψουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Παρ΄ όλα αυτά, δεν αμφισβητώ ότι πρέπει να γίνουν πάρα πολλά στον τομέα της σχέσης των πολιτών με το κράτος και ιδιαίτερα με τους θεσμούς του κοινωνικού κράτους, που πολλές φορές είναι πιο αργοί από ό,τι θα θέλαμε.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πριν κλείσουμε να κάνω το χατίρι εδώ σε έναν φίλο ακροατή, που μου στέλνει ένα μήνυμα και λέει: «ρώτα τον Τζανακόπουλο για την απάντηση του Μοσκοβισί στον Χουντή, την προχθεσινή: ‘Υπό εποπτεία μέχρι να εξοφλήσετε το 75% της βοήθειας’. Δηλαδή, μνημόνια μέχρι πότε»;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η εποπτεία του μνημονίου, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο ορίζεται η μορφή επιτήρησης μέχρι να βγούμε από τα μνημόνια, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018, είναι εποπτεία των αξιολογήσεων. Δηλαδή, οι θεσμοί έρχονται κάθε περίπου τρεις ή τέσσερις μήνες, με βάση το πρόγραμμα αυτό, που πολλές φορές αλλάζει, και παρακολουθούν την πορεία υλοποίησης συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Από εκεί και πέρα, δηλαδή από τον Αύγουστου του 2018 και μετά, περνάμε στη φυσιολογική, στην κανονική μορφή εποπτείας που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Δηλαδή, την εποπτεία της Κομισιόν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Όπως καταλαβαίνετε και η Ισπανία και η Ιταλία, ακόμα και οι χώρες του Βορρά, που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα, τελούν υπό εποπτεία. Δηλαδή, οι προϋπολογισμοί τους ελέγχονται, η τήρηση των στόχων που τίθενται είναι υποχρεωτική. Και γι’ αυτό το λόγο, βλέπετε ότι πολλές φορές η Κομισιόν προβαίνει σε συστάσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, για να προχωρήσουν σε αλλαγές στον προϋπολογισμό τους, έτσι ώστε να πετύχουν τους προκαθορισμένους στόχους, γιατί βρισκόμαστε στην Ευρωζώνη, η οποία έχει συγκεκριμένους κανόνες. Αυτή η μορφή εποπτείας, πιθανόν τα πρώτα χρόνια, ενισχυμένη μέσω των ειδικών κανονισμών που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα υπάρχει και στην Ελλάδα, όπως υπάρχει και στην Πορτογαλία, όπως υπάρχει και στην Ισπανία, όπως υπάρχει στη Γαλλία.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Να είστε καλά. Να σας αφήσουμε, γιατί έχετε δύσκολη ημέρα και σήμερα και αύριο. Καλή συνέχεια. Ευχαριστούμε.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Καλημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Να είστε καλά.

  • 1
  • 2