Monthly Archives : June 2022

ΣΚΑΪ | ‘”ΣΗΜΕΡΑ”

Ο κόσμος έχει γνώση και εμπειρία από τα τελευταία τρία χρόνια, βλέπει τους λογαριασμούς του ρεύματος του, βλέπει τους μισθούς του να αποψιλώνονται μέρα με τη μέρα και θα κληθεί να επιλέξει αν θέλει προοδευτική διακυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα ή αν θέλει να συνεχίσει την καταστροφική του θητεία ο κ. Μητσοτάκης.

Aυτή τη στιγμή η κυβέρνηση βαρύνεται με 30.000 νεκρούς στην πανδημία, βαρύνεται με την καθήλωση του μισθού, βαρύνεται με την μεγαλύτερη ενεργειακή ακρίβεια στην Ευρώπη, τον υψηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό, βαρύνεται με χιλιάδες περιπτώσεις αδιαφάνειας και καθόλου χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, με τα 7 δισεκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων και των πρόχειρων διαγωνισμών. Επομένως, νομίζω ότι θα είναι το μοναδικό κέρδος από αυτές τις εκλογές να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι εθιμικός κανόνας να αλλάζει ο υπουργός όταν πάμε σε εκλογές. Με δεδομένο ότι έχουμε μπει αντικειμενικά σε προεκλογική περίοδο δεν εμπιστευόμαστε τον κύριο Βορίδη, δεν εμπιστευόμαστε κανένα από αυτό το παρακμιακό κυβερνητικό σχήμα

Στον ΣΚΑΙ 100.3
Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου χθες επιβεβαιώνει ότι κατά πάσα πιθανότητα πηγαίνουμε σε εκλογές στις αρχές του Φθινοπώρου. Έχει να κάνει με τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η κοινωνία από την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει μπει σε κύκλο φθοράς ο οποίος δεν αντιστρέφεται πλέον και οι υπουργοί το μόνο το οποίο κάνουν είναι να επιχειρούν να διασώσουν εαυτούς.
Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια εικόνα που η κυβέρνηση κινείται πλέον κάτω από τον πήχη του 30%, δηλαδή τουλάχιστον 11 μονάδες χαμηλότερα από εκεί που βρισκόταν πριν από τρία χρόνια Χωρίς δημοσιονομική επιτήρηση, χωρίς δημοσιονομικά όρια η κυβέρνηση κατάφερε να απωλέσει 11% από τη δύναμή της.
Η κοινωνία στην κυριολεξία ασφυκτιά, η ακρίβεια θερίζει.
Το πρώτο πράγμα που μπορεί να γίνει με τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800ευρώ, η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη για τις απλήρωτες υπερωρίες και στη συνέχεια μια συγκεκριμένη πολιτική για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας.
Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα μέτρα τα οποία και δημοσιονομικά διαχειρίσιμα είναι και παρεμβαίνουν στον πυρήνα του προβλήματος. Αναστολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης με βάση την εργαλειοθήκη που έχει δώσει η κομισιόν. Το μέτρο αυτό κοστίζει 1,5δις και αυτό το ποσό θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με μια προτεραιοποίηση στον προϋπολογισμό, ποσό διαχειρίσιμο με δεδομένο ότι για το 2022 και 2023 δεν υπάρχει σύμφωνο σταθερότητας.
Πλαφόν στις τιμές χονδρικής και λιανικής, πράγμα το οποίο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος. Αυτός που θα πρέπει να πληρώσει την κρίση είναι οι εταιρίες παραγωγής και παροχής ενέργειας που μέσα στην κρίση αισχροκερδώντας έχουν βγάλει υπερκέρδη, τα οποία η κυβέρνηση αρνείται να φορολογήσει. Αντιθέτως πείραξε και το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για να μειώσει το ποσό ακριβώς που είχε προσδιορίσει η ΡΑΕ ως υπερκέρδη.
Εδώ και 4 μήνες ο πρωθυπουργός αρνείται να φορολογήσει τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων, κάτι το οποίο έχει εξαγγελθεί αλλά δεν έχει νομοθετηθεί.
Εμείς θέλουμε να διαμορφωθούν οι όροι στις πρώτες εκλογές με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει μια προοδευτική κυβέρνηση. Αυτός είναι ο στόχος και τον θεωρούμε απολύτως εφικτό. Θα επιδιώξουμε από την πρώτη κάλπη με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που θα είναι αποφασιστικής σημασίας γεγονός, αυτή είναι η κρίσιμη μεταβλητή για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής κυβέρνησης, να πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης από την πρώτη Βουλή.
 Θα συνεργαστούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, του δημοκρατικού τόξου που θα είναι διαθέσιμες για μια τέτοια πολιτική επιλογή. Υπάρχει ανάγκη διαμόρφωσης ενός προοδευτικού πόλου. Μετά τις εκλογές στο βαθμό που ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα όλες οι πολιτικές δυνάμεις του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου θα έχουν μπροστά τους ένα αμείλικτο δίλημμα για το αν αποφασίσουν να αγνοήσουν την επιλογή του ελληνικού λαού ή αν με συμβιβασμούς, με προγραμματικές συγκλίσεις θα υποστηρίξουν και θα συμμετέχουν σε μια τέτοια προοδευτική δημοκρατική κυβέρνηση.
Στο OPEN με τους Ευλαμπία Ρέβη και Άκη Παυλόπουλο
🔶 Έχει μια ιδεοληψία η κυβέρνηση ότι αν απελευθερωθεί πλήρως ο ανταγωνισμός θα έχουμε καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές. Το έλεγε και ο κ. Χατζηδάκης: θα απελευθερώσουμε τον ανταγωνισμό και οι καταναλωτές δεν πρόκειται να δουν αυξήσεις. Απελευθερώθηκε ο ανταγωνισμός σύμφωνα με τις εμμονές της κυβέρνησης και αυτό που έχουμε είναι η υψηλότερη αύξηση τιμών στην ενέργεια σε ολόκληρη την Ευρώπη.
🔶 Η κυβέρνηση θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , όπως έκαναν η Ισπανία και η Πορτογαλία, μια σειρά από μέτρα για να συγκρατήσει τις τιμές της ενέργειας. Να βάλει πλαφόν στις τιμές χονδρικής και λιανικής και να αναστείλει την λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας. Αντιθέτως η κυβέρνηση επέλεξε να ιδιωτικοποιήσει την ΔΕΗ η οποία λειτουργεί πλέον με κριτήριο τα κέρδη των μετόχων της και όχι για να ασκεί κοινωνική πολιτική και να προχωρήσει χωρίς σχέδιο στην απολιγνιτοποίηση και να εξαρτήσει τη χώρα από το φυσικό αέριο.
🔶 Υπάρχει μια τεράστια πίεση στο εισόδημα της κοινωνικής πλειοψηφίας από την ακρίβεια, από τον πληθωρισμό που είναι ο υψηλότερος στην ΕΕ, από την αύξηση στις τιμές της ενέργειας που είναι που είναι μεγαλύτερη κατά 20% από την αντίστοιχη αύξηση στην ΕΕ. Όλα αυτά έχουν την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη και συνθέτουν μια τραγική κοινωνική εικόνα για τους ανθρώπου που πνίγονται στα χρέη , δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, με λίγα λόγια δεν έχουν τη δυνατότητα να βγάλουνε το μήνα. Αυτή είναι η κοινωνική συνθήκη που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και είναι η συνθήκη που επιτάσσει την πολιτική αλλαγή
Στο Κόκκινο 105.5
🔴 Στην Ευρώπη επανέρχεται με ένταση στο προσκήνιο μία τάση για ενίσχυση του δημόσιου τομέα, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους μία τάση ακόμα και για την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας ιδίως στην Ισπανία, με την υπουργό Εργασίας που προέρχεται από την Αριστερά από τους Ποδέμος, αλλά και στην Πορτογαλία. Ωστόσο υπάρχουν και πολλές ισχυρές αντίρροπες δυνάμεις οι οποίες προφανώς είναι σε μια ανοιχτή σύγκρουση με αυτές τις τάσεις . Αυτή είναι μια αντιπαράθεση στην Ευρώπη και δυστυχώς η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται στη λάθος πλευρά της, που επιμένει σε μια σκληρά ταξική νεοφιλελεύθερη πολιτική με μπόλικη δόση αυταρχισμού και εθνικισμού με σκοπό να διατηρήσει κάποιες προσβάσεις σε τμήματα του κόσμου της παραδοσιακής δεξιάς.
🔴 Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να προσπαθεί να παρουσιάζεται ως κεντρώα όμως οι πολιτικές της δεν έχουν καμία σχέση με οτιδήποτε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «κεντρώο». Στην εκπαίδευση έφερε την πανεπιστημιακή αστυνομία και ένα νέο νομοσχέδιο που φέρνει η κ. Κεραμέως το οποίο οδηγεί στην πλήρη διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υπάρχουν διαρκώς καταγγελίες για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών οι οποίες διασύρουν τη χώρα αλλά αποτελούν και ένα πραγματικό πολιτικό έγκλημα από τη μεριά της καθώς πυροδοτούν εθνικιστικά αντανακλαστικά. Στην οικονομία έχουμε μια λογική πλήρους ισοπέδωσης της αγοράς εργασίας πλήρους ασυδοσίας στην λειτουργία των αγορών χωρίς έλεγχο από τον κρατικό μηχανισμό και μια πολιτική που δίνει προτεραιότητα σαφέστατα στα συμφέροντα του 10% των πλουσιότερων
🔴 Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον υψηλότερο πληθωρισμό σε όλη την Ευρώπη αλλά και τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας σε σχέση με όλη την Ευρώπη. Η ακρίβεια ασκεί τρομακτική πίεση στα λαϊκά νοικοκυριά , στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και στους μισθωτούς εργαζόμενους και σαρώνει την κοινωνική συνοχή. Όλα αυτά δημιουργούν μια φθορά στην κυβέρνηση που δεν μπορεί να αντιστραφεί, το θέμα είναι αν ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να «αποδράσει» με πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο ή αν θα επιλέξει να κλείσει την τετραετία καθώς δέχεται ισχυρές πιέσεις από οργανωμένα ολιγαρχικά συμφέροντα. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι σε εγρήγορση τόσο οργανωτικά όσο και προγραμματικά
🔴 Ήδη έχουμε διατυπώσει από το συνέδριό μας τα 5+1 σημεία που απαιτούνται για ένα κυβερνητικό σχέδιο άμεσης εφαρμογής που θα ανατάξει την ελληνική οικονομία, θα αντιστρέψει τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται αυτή τη στιγμή στα λαϊκά νοικοκυριά θα ενισχύσει το κοινωνικό κράτος. Θα καταργήσουμε μια σειρά από νόμους της Νέας Δημοκρατίας που μας πήγαν πολλά χρόνια πίσω, όπως ο νόμος του κ. Χατζηδάκη που αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις απλήρωτες υπερωρίες, οι νόμοι της κ. Κεραμέως για την πανεπιστημιακή αστυνομία και την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι αντι-περιβαλλοντικοί νόμοι πάλι του κ. Χατζηδάκη, οι νόμοι του κ. Χρυσοχοΐδη που στην πραγματικότητα διαμόρφωσαν ένα αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας και επηρεάζουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και την άσκηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών.
🔴 Πρώτη προτεραιότητα η επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας , η αύξηση του κατώτατου μισθού, η δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για τους εργαζόμενους και η αναστολή της λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας.
🔴 Η αθώωση της Ρένας Δούρου είναι μια προσωπική της δικαίωση αλλά και μια συνολική πολιτική δικαίωση για το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και είναι μια ήττα της κυβέρνησης της ΝΔ η οποία επέλεξε τον δικαστικό δρόμο προς τον νεοφιλελευθερισμό και ποινικοποίησε την πολιτική όπως δεν έχει κάνει καμία άλλη κυβέρνηση.
Στο Κόκκινο 105,5 με τους Βούλα Κεχαγιά και Νίκο Σβέρκο