Monthly Archives : December 2018

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel με τη δημοσιογράφο Νατάσα Γιάμαλη

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Η πολιτική στρατηγική μας δικαιώνεται: βγήκαμε από τα μνημόνια.

• Και τώρα ήδη υλοποιούμε -και έχουμε μπροστά μας 9 ολόκληρους μήνες στους οποίους οφείλουμε να συνεχίσουμε να υλοποιούμε- θετικά μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης αξιοποιώντας τις διευρυμένες δυνατότητες που μας δίνει αυτή η επιτυχία.

• Όχι μόνο δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιβολής νέων μέτρων. Αλλά αντίθετα, μέτρα που προβλέπονταν όπως αυτό της περικοπής των συντάξεων καταφέραμε να τα ακυρώσουμε.

• Πολύ περισσότερο, έχουμε πια τη δυνατότητα μέτρων δημοσιονομικής επέκτασης. Όπως το στεγαστικό επίδομα, τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, την επιστροφή των αναδρομικών.

• Επίσης, σχεδιάζουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για το επόμενο 9μηνο μέχρι τον Οκτώβριο του 2019: να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την Αναθεώρηση του Συντάγματος, να προχωρήσουμε με τις συζητήσεις με την Εκκλησία της Ελλάδος και να φτάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

• Αλλά και άλλα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, περαιτέρω ελαφρύνσεις για ελεύθερους επαγγελματίες, διευκολύνσεις σε αυτούς που έχουν δυσκολίες σε σχέση με τα χρέη τους, την ψήφιση ενός νόμου που θα ενισχύει την προστασία της α΄κατοικίας, κ.α.

• Όσο η οικονομία βαδίζει με τον τρόπο που βαδίζει, η σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών θα συνεχιστεί.

Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη για το «TheCaller.gr»

Κύριε υπουργέ, η ψήφιση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού ανοίγει μεν ένα νέο πολιτικό κύκλο, αλλά κουβαλά εκ των πραγμάτων τις “υποχρεώσεις” λόγω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Καταρχάς ποιο κονδύλι θα θέλατε να ήταν ενισχυμένο και ποια πληθυσμιακή ομάδα αφορά; Στους συνταξιούχους ή τη νέα γενιά;

Ο προϋπολογισμός του 2019 δεν ήταν απλώς ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός αλλά και ο πρώτος επεκτακτικός προϋπολογισμός μετά από δέκα χρόνια.
Και όταν λέμε επεκτατικός εννοούμε ότι όχι μόνο δεν περιλαμβάνει μέτρα περικοπών ή αυξήσεις φόρων – ούτε βεβαίως το μέτρο της περικοπής των συντάξεων που καταργήθηκε προς απογοήτευση της ΝΔ – αλλά περιλαμβάνει αντίθετα αυξήσεις δαπανών και μειώσεις φόρων. Πρόκειται φυσικά για το σύνολο των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ: μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 30% για μικρές και μεσαίες περιουσίες, μείωση του φόρου επιχειρήσεων αρχίζοντας από το 2019 κατά 1% στεγαστικό επίδομα για 300.000 οικογένειες, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες και συνεταιριστικές επιχειρήσεις αλλά και 7.500 περισσότερες προσλήψεις στην ειδική αγωγή και το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι.

Ο Λόγος για τον οποίο έχουμε πλέον τη δυνατότητα να προβούμε σε αυτού του είδους τη δημοσιονομική επέκταση σχετίζεται ακριβώς με το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε μια νέα φάση αλλά και με τη λήξη της μνημονιακής επιτροπείας. Τα δημόσια οικονομικά έχουν εξυγιανθεί, ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κλείσει και τα επόμενα χρόνια ο δημοσιονομικός χώρος θα είναι ακόμη περισσότερος, πράγμα το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα για μια διαρκή πορεία αποκατάστασης των αδικιών του Μνημονίου.

Γι αυτό είναι και κρίσιμες οι εκλογές του Οκτώβρη του 2019, διότι θα κρίνουν ακριβώς την πορεία της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Θα είναι μια πορεία αποκατάστασης των αδικιών, ενίσχυσης των εργαζομένων και της νεολαίας, μείωσης της ανεργίας με ενεργητικές πολιτικές, στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας σε τελευταία ανάλυση; Ή θα είναι μια πορεία επιστροφής στις πιο σκληρές μνημονιακές πολιτικές όπως αυτές περιγράφονται στο πρόγραμμα της ΝΔ;

Ο Δεκέμβρης πράγματι κλείνει με το πρώτο κύμα θετικών μέτρων. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για επιδοματική πολιτική. Θα υπάρξει και δεύτερο κύμα εντός του Γενάρη; Ισχύει ότι με το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του χρόνου έρχονται παρεμβάσεις, όπως για τον κατώτατο μισθό;

Η ΝΔ είναι δεδομένο ότι βρίσκεται σε γενικευμένη πολιτική σύγχυση. Από τη μια κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έριξε την οικονομία στα βράχια και από την άλλη μας λέει ότι κάνουμε επιδοματική πολιτική και παροχολογούμε. Εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να μας εξηγήσει ακριβώς με ποια επιδοματικά μέτρα διαφωνεί: με την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων ήδη από το 2018, το στεγαστικό επίδομα που αποτελεί καλή πρακτική σε ολόκληρη την Ευρώπη, με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης; Ή μήπως θεωρεί επίδομα την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις; Πρόκειται για πολιτικό κλισέ που χρησιμοποιεί παγίως η σκληρή νεοφιλελεύθερη δεξιά σε όλη την Eυρώπη και υποδηλώνει το μίσος της για το κοινωνικό κράτος και τις δομές του.
Εκτός και αν έχουμε φτάσει πλέον σε τέτοιο επίπεδο ανοησίας που η ΝΔ να θεωρεί και το μισθό επίδομα και να εισηγείται να τον κόψουμε τελείως διότι είναι και ο μισθός μια ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς.

Σοβαρά όμως θέλω να σας πω ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού τoν Γενάρη του 2019 θα είναι μια εμβληματική στιγμή για την κυβέρνηση. Από κει και πέρα πράγματι υπάρχει ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα ώστε στις αρχές του χρόνου να προχωρήσουμε σε μια ακόμη σειρά μέτρων ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας: ένα νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας ενδεχομένως μέσα στο Φεβρουάριο, ενώ μέχρι τότε εξετάζουμε και συζητάμε την παράταση της προστασίας που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη αλλά και συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση αποπληρωμής χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων;

Για να βάλουμε το θέμα στη σωστή του διάσταση πρέπει να θυμίσω ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να επιτύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2015 καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει πλεονάσματα πάνω από 4% μέχρι το 2031. Η δική μας υποχρέωση είναι αντίθετα 3,5% μέχρι το 2022 και 2% από εκεί και μετά. Και παρά το γεγονός ότι το 3,5% δεν είναι ένας χαμηλός στόχος προκύπτει με βάση τις προβολές μας ότι όχι μόνο θα καταφέρνουμε να τον επιτυγχάνουμε αλλά θα έχουμε και δυνατότητες διαρκούς δημοσιονομικής επέκτασης αρά αποκατάστασης των αδικιών των Μνημονίων. Μια επαναδιαπραγμάτευση όμως θα ήταν μια πραγματικά δύσκολη υπόθεση διότι θα σήμαινε συνολική τροποποίηση της ρύθμισης του χρέους που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση τον προηγούμενο Ιούνιο. Και τούτο καθώς τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μια από τις μεταβλητές που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Είναι ο προεκλογικός χρόνος κατάλληλος για κορυφαίες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, όπως για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια;

Νομίζω ότι αυτός είναι ο τρόπος που σκεφτόταν το πολιτικό προσωπικό του παλιού συστήματος. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε ένα μεταρρυθμιστικό πλάνο για την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης και του λυκείου που βαδίζει στην κατεύθυνση της ελεύθερης πρόσβασης. Η εκτίμηση μου είναι λοιπόν ότι πρόκειται για μια θετική αλλαγή η οποία και θα εκτιμηθεί ως τέτοια.

Ποια θα θέλατε να είναι η πρώτη είδηση του χρόνου, που ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης θα αναλάβετε να ανακοινώσετε;

Χωρίς δεύτερη σκέψη σας λέω: μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού.

Για τον προϋπολογισμό εξασφαλίσατε 154 ψήφους. Ήταν συγκυριακή ψήφος εμπιστοσύνης;

Δεν νομίζω καθόλου ότι ήταν συγκυριακό. Ο προϋπολογισμός αυτός ήταν το επιστέγασμα μιας κοινής προσπάθειας τεσσάρων χρόνων για την έξοδο από τα μνημόνια που κατέβαλε η κυβέρνηση οπότε η υπερψήφιση του ήταν η πανηγυρική επιβεβαίωση της εξόδου από το Μνημόνιο.

Η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να κυρωθεί με 151; Ή ακόμη και με απλή πλειοψηφία, από τους παρόντες βουλευτές δηλαδή;

Τυπικά για την Συμφωνία των Πρεσπών απαιτείται η συνήθης πλειοψηφία που απαιτείται για οποιοδήποτε νόμο. Ωστόσο στόχος της κυβέρνησης είναι η υπερψήφιση της, τουλάχιστον με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Εκτιμάτε ότι διασφαλίζετε πλειοψηφία στη βουλή, παρότι ο κ. Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει την στάση του;

Ο κοινοβουλευτικός συσχετισμός είναι σαφής. Εκτιμώ ότι θα είναι αρκετοί οι προοδευτικοί βουλευτές που δεν θα θελήσουν να αφήσουν την μεγάλη, την ιστορική αυτή ευκαιρία να πάει χαμένη και να οδηγήσουν τη χώρα σε περιπέτειες.

Οι νέες τροπολογίες στην γειτονική χώρα είναι ουσιαστικές εγγυήσεις; Η αντιπολίτευση το αμφισβητεί πάντως…

Η μεγαλύτερη εγγύηση είναι η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών. Και οι τροπολογίες που κατατέθηκαν, και αυτή που αφορά τη διασπορά και αυτή που επισημαίνει ότι η ιθαγένεια δεν προκαταβάλλει τον εθνοτικό προσδιορισμό επί της ουσίας αποτυπώνουν το αληθές περιεχόμενο της συμφωνίας. Τώρα ως προς την αντιπολίτευση, τη ΝΔ ειδικά οφείλω να σας πω ότι αναζητά διαρκώς προφάσεις για να μην υποστηρίξει τη Συμφωνία. Και εδώ η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη που επί της ουσίας έχει παραδώσει τα κλειδιά της ΝΔ στους κυρίου Σαμαρά, Βορίδη, Γεωργιάδη είναι τεράστια.

Ο κ. Θεοδωράκης χαρακτηρίζει θετική την συμφωνία, αλλά αναμένει τα κείμενα. Δύο βουλευτές του Ποταμιού πάντως έχουν ήδη δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τις “Πρέσπες”. Ποια θα είναι πιστεύετε η κατάληξη;

Όπως σας είπα και παραπάνω είμαι βέβαιος ότι οι προοδευτικοί βουλευτές του Ποταμιού και ο επικεφαλής του δεν θα αφήσουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία αναξιοποίητη. Βεβαίως όλοι μας θα ελέγξουμε τα κείμενα όμως με δεδομένη τη μέχρι τώρα πορεία της συνταγματικής αναθεώρησης στη γείτονα δεν τίθεται κανένα θέμα διακινδύνευσης είτε της Συμφωνίας είτε των εθνικών μας συμφερόντων.

Είναι το Ποτάμι εν δυνάμει σύμμαχος της Νέας Δημοκρατίας;

Θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αν το Ποτάμι επέλεγε να δικαιώσει τη στροφή και τις διαρκείς μετατοπίσεις του κ. Μητσοτάκη προς τον ακροδεξιό λόγο και την εθνικιστική ρητορική.

Εάν βουλευτές των ΑΝΕΛΛ ψηφίσουν τις “Πρέσπες” δεν ακυρώνουν επί της ουσίας την πολιτική του επί του μείζονος θέματος κυβερνητικού σας εταίρου;

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν τις εσωκομματικές τους διαδικασίες τις οποίες σέβομαι απολύτως. Σε ένα τόσο κομβικό για την ιστορική πορεία της χώρας θέμα νομίζω όμως ότι όλοι ανεξαιρέτως οι Βουλευτές πρέπει να βάλουν πάνω από όλα την συνείδηση τους και το συμφέρον της χώρας.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος διαμηνύει ότι μπορεί να ψηφίσει την συμφωνία με τον όρο να γίνουν εκλογές αμέσως μετά. Το σκέφτεστε;

Νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να συνδέουμε μια τέτοια ιστορική συμφωνία με εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς. Οι προοδευτικοί βουλευτές νομίζω πρέπει να ψηφίσουν με ένα και μόνο κριτήριο: τα συμφέροντα της χώρας. Και αυτά υπηρετούνται την επίλυση αυτής της ιστορικής εκκρεμότητας.

Η κατηγορία του κ. Μητσοτάκη ότι πήρατε τις συντάξεις και δώσατε το Μακεδονικό, έχετε πει ότι είναι αστήρικτη και ανόητη. Γιατί όμως το έκανε;

Όχι μόνο είναι αστήρικτη και ανόητη αλλά έχει και συνέπειες που δεν φάνηκε να κατανόησε. Όπως για παράδειγμα ότι αν από τη μια μεριά του τραπεζιού της συναλλαγής καθόταν η ελληνική κυβέρνηση από την άλλη καθόταν η μισή ηγεσία του ΕΛΚ. Πώς λοιπόν συμμετέχει σε ένα ευρωπαϊκό κόμμα που συμμετείχε στην προδοτική συναλλαγή; Δεν θα έπρεπε να αποχωρήσει μετά από την καταγγελία του; Όσο για τους λόγους που το επέλεξε είναι προφανείς: δεν μπορεί να εξηγήσει πειστικά την αποτροπή του μέτρου καθώς θα έπρεπε να παραδεχτεί ότι δεν υπάρχει 4οάτυπο μνημόνιο και αποφάσισε να εκστομίσει μια ανοησία που συν τοις άλλοις ταιριάζει και με την ακροδεξιά και εθνικιστική ρητορική που έχει υιοθετήσει πλέον.

Το Κίνημα Αλλαγής κατηγορεί την κυβέρνηση αλλά και τη Νέα Δημοκρατία για το κλίμα της άγριας πόλωσης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος μέχρι τις κάλπες; Λιγότερης έντασης;

Στην πραγματική ζωή, στην καθημερινότητα αλλά και στις κάλπες συγκρούονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά σχέδια. Από τη μια το δικό μας σχέδιο με κεντρικό άξονα την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζόμενων και την στήριξη του κοινωνικού κράτους που αποτελούν τη μοναδική εγγύηση για σταθερότητα και δίκαιη ανάπτυξη και από την άλλη το σχέδιο της ΝΔ που επί της ουσίας είναι σχέδιο παλινόρθωσης του παλιού πολιτικού συστήματος και της ολιγαρχίας. Άρα η πόλωση είναι πραγματική και σχετίζεται με τις κοινωνικές αναφορές και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί ο καθένας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα. Εσείς λέτε ότι θα κερδίσετε τις εκλογές. Που θα κριθεί το αποτέλεσμα; Ποιος θα πείσει καλύτερα τους κεντρογενείς ψηφοφόρους;

Αυτή νομίζω ότι είναι μια τάση που έληξε με το ξέσπασμα της κρίσης. Φυσικά οι κοινωνικές τοποθετήσεις υπερπροσδιορίζονται πολιτικά και ιδεολογικά άρα δεν υπάρχει ευθεία και άμεση συσχέτιση της κοινωνικής τάξης του καθενός και της πολιτικής του επιλογής. Νομίζω όμως ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει εκείνη η πολιτική δύναμη που θα δώσει προοπτική στην κοινωνική πλειοψηφία. Στους εργαζόμενους, τους ανέργους, στους νέους. Θα τις κερδίσει η πολιτική δύναμη που θα ανανεώσει τις προσδοκίες τους για ένα καλύτερο μέλλον. Και εκεί νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί χωρίς αμφιβολία.

Στις 25 Γενάρη κλείνετε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης. Θα κάνετε απολογισμό; Και ποιο κατά την άποψή σας είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα;

Απολογισμό κάνουμε διαρκώς αλλά νομίζω ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα χωρίς αμφιβολία είναι η καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο. Μια εξέλιξη που τρία χρόνια πριν δεν την φανταζόταν σχεδόν κανείς.

Και ένα λάθος που θα μπορούσατε να αποφύγετε μέσα στην τετραετία;

Ίσως το ότι κάποιες φορές υποτιμήσαμε την δύναμη των κρατικών μηχανισμών και των παραθεσμικών κέντρων εξουσίας.

Εκλογές τον Μάη ή το φθινόπωρο;

Εκλογές στη λήξη της τετραετίας. Άρα το φθινόπωρο.

Άρα υπάρχει χρόνος για έναν ριζικό ανασχηματισμό;

Ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού. Ωστόσο επιτρέψτε μου να εκτιμήσω ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο.

Η απλή αναλογική παραπέμπει σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Αν το πρώτο κόμμα δεν διασφαλίσει αυτοδυναμία, ξανά κάλπες;

Είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια συζήτηση. Εκτιμώ όμως ότι από τις κάλπες θα προκύψει μια προοδευτική κυβέρνηση.

Έχετε μετεκλογικούς συμμάχους; Τους Ανεξάρτητους Έλληνες;

Με τους ανεξάρτητους Έλληνες πορευτήκαμε μαζί με κύριο στόχο την έξοδο από το Μνημόνιο. Συνεχίζουμε με άξονες την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και την θωράκιση της πολιτείας από φαινόμενα διαφθοράς. Ως προς τη μετεκλογική διαμόρφωση των συσχετισμών όμως είναι πολύ νωρίς να κάνουμε εκτιμήσεις.

Το μοντέλο ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου για την διακυβέρνηση της χώρας κατά την μεταμνημονιακή περίοδο είναι, πιστεύετε, αποκλειστική σας υπόθεση; Ή ενδεχομένως αφορά νέες συνεργασίες; Και με ποιο κόμμα;

Σε καμία περίπτωση. Εμείς φέρνουμε τις αξίες της Αριστεράς, την επιμονή στην στήριξη της διαπραγματευτικής δύναμης της εργασίας, την οικοδόμηση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, τον σαφή αντιεθνικιστικό προσανατολισμό και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Αλλά επισημαίνουμε ταυτόχρονα την ανάγκη για τη συγκρότηση ενός πολιτικού μετώπου κόντρα στην ακροδεξιά αλλά και για προγραμματικές συγκλίσεις για τις προοδευτικές θεσμικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα. Και νομίζω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα που συμμερίζονται αυτές τις προτεραιότητες και εντός του Ποταμιού και εντός του Κινήματος Αλλαγής.

Για τα σκάνδαλα ή τις υποψίες σκανδάλων λένε όλοι, “όλα στο φως”. Που διαφωνείτε με τα άλλα κόμματα λοιπόν;

Με ποια κόμματα εννοείτε; Με εκείνα τα κόμματα που ισχυρίζονται ότι όλα τα σκάνδαλα που έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης δεν είναι τίποτα άλλο παρά σκευωρίες σκοτεινών κύκλων προφανώς και διαφωνούμε. Όχι απλώς διαφωνούμε αλλά βρισκόμαστε σε αντίθετες πλευρές. Εμείς στην πλευρά που θέλει απόδοση δικαιοσύνης και η ΝΔ στην πλευρά που θέλει την συγκάλυψη.

Η πορεία της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να συνεχιστεί με…

Την υπερψήφιση των προτάσεων που στοχεύουν στην θεσμική θωράκιση του ελληνικού κράτους, την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού και της λαϊκής συμμετοχής, την διεύρυνση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων, τον εξορθολογισμό των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας, την κατάργηση των ρυθμίσεων που θεσμοθετούν την ατιμωρησία των Υπουργών.

Θα είστε υποψήφιος με “σταυρό”;

Αυτές είναι αποφάσεις που αφορούν τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Θα είμαι όπου μου ζητήσει το κόμμα μου να είμαι.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Αθήνα θα αντιπαρατεθεί κυρίως με…

Την ελιτίστικη αντίληψη για την πολιτική. Και θα θυμίσει ότι Αθήνα δεν είναι μόνο το Σύνταγμα και το Κολωνάκι. Αλλά και η Ομόνοια, η Βικτώρια, τα Πατήσια, τα Σεπόλια, το Παγκράτι, ο Κολωνός.

Γιατί εκτιμάτε στην Θεσσαλονίκη έσβησε η προοπτική μιας προοδευτικής συλλογικότητας, όπως ενδεχομένως σχεδίαζε ο κ. Μπουτάρης;

Δεν έχει σβήσει καμία τέτοια προοπτική. Αυτό που έχει αλλάξει είναι το πρόσωπο που μπορεί να την εκφράσει με δεδομένη και την απόφαση του κ. Μπουτάρη να μην διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία. Και η Κατερίνα Νοτοπούλου εκφράζει ακριβώς αυτή την αναγκαία προοπτική.

Θα επιμείνετε στην συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου; Θα κατεβάσετε μονομερώς νόμο;

Η πρόταση Συμφωνίας Πολιτείας Εκκλησίας είναι μια μεγάλη ευκαιρία και για τις δύο πλευρές. Στοχεύουμε να μην την αφήσουμε να πάει χαμένη, εξαντλώντας στην κυριολεξία όλα τα περιθώρια του διαλόγου.

Ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2019

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Ψηφίζουμε σήμερα τον 1ο προϋπολογισμό που ύστερα από 10 χρόνια καταρτίζεται έξω από την ειδική μνημονιακή συνθήκη και χωρίς τους περιορισμούς της τεχνολογίας των αξιολογήσεων που επέβαλε ένα ασφυκτικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης.

• Σε αυτή τη συνθήκη εμείς καταφέραμε να βάλουμε οριστικό τέλος τον Αύγουστο του 2018.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

• Θυμάστε κυρίες και κύριοι Βουλευτές της ΝΔ ότι μας καλούσατε να ζητήσουμε πιστοληπτική γραμμή στήριξης πράγμα που θα συνεπαγόταν την υπογραφή νέου Μνημονίου, με αυστηρές διαδικασίες αξιολογήσεων, με αντάλλαγμα ένα χρηματικό ποσό που θα λειτουργούσε ως εγγύηση για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους;

• Εμείς καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι από τον ESM, χωρίς νέες δεσμεύσεις, χωρίς νέα μνημονιακή συμφωνία και χωρίς η χρήση του να εξαρτάται από τις εκθέσεις της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης από την μεριά των θεσμών.

• Και είναι ακριβώς συνέπεια αυτής της πολιτικής επιλογής που έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό που αποτυπώνει τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και όχι των θεσμών παρακολούθησης.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

• Μια πιθανή επιλογή πιστοληπτικής γραμμής θα εξυπηρετούσε άψογα το αφήγημα που επέμενε μέχρι τέλους να κάνει λόγο για 4ο μνημόνιο στο οποίο υποτίθεται οδηγούσαν οι δικές μας καταστροφικές επιλογές.

• Και όταν αυτό το αφήγημα κατέρρευσε και δεν υπογράφηκε νέο μνημόνιο η ΝΔ παρόλα αυτά επέμεινε και χαρακτήρισε τη νέα συνθήκη της μεταμνημονιακής παρακολούθησης ως 4ο άτυπο μνημόνιο με το επιχείρημα την εφαρμογής των προνομοθετημένων μέτρων της 2ης αξιολόγησης δηλαδή για το 2019 της περικοπής της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων που θεσμοθετήθηκε με τον 4387.

• Το μέτρο όμως αυτό, όπως όλοι γνωρίζετε, καταργήθηκε ως αχρείαστο. Είναι λοιπόν προφανές και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι πλέον δεν υφίσταται ούτε καν η υπόνοια ενός 4ου μνημονίου. Τόσο η διαπραγματευτική τεχνολογία όσο και τα προνομοθετημένα μέτρα αποτελούν παρελθόν.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ & ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ

• Μια παρένθεση καθώς έγινε πάρα πολύ λόγος το τελευταίο διάστημα σε σχέση με μια υποτιθέμενη συναλλαγή. Ότι δηλαδή εμείς ανταλλάξαμε την κατάργηση του μέτρου της περικοπής της προσωπικής διαφοράς με το όνομα της Μακεδονίας.

• Καταρχήν την πολιτική επιλογή για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν την κάναμε εν είδει ανταλλάγματος αλλά επειδή την πιστεύουμε. Επομένως δε θα μπορούσε εξ ορισμού να είναι αποτέλεσμα της οποιασδήποτε συναλλαγής.

• Όμως πέρα από αυτό, εδώ υπάρχει και μια συνέπεια ως προς την καταγγελία που έχετε εξαπολύσει: Αν στη μια μεριά του τραπεζιού της διαπραγμάτευσης με θέμα τις συντάξεις και το όνομα της Μακεδονίας κάθονταν η ελληνική κυβέρνηση και ο κος Τσίπρας τότε από την άλλη πλευρά του τραπεζιού προφανώς υπονοείτε ότι κάθονταν η κα Μέρκελ, ο κος Κουρτς, ο κος Ρούτε που όλοι τους συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

• Πώς είναι δυνατόν να συμμετέχετε σε ένα κόμμα το οποίο συναλλάχθηκε με την ελληνική κυβέρνηση για να προδοθεί η Μακεδονία;

• Νομίζω λοιπόν ότι συνέπεια της καταγγελίας σας είναι η άμεση αποχώρησή σας από το ΕΛΚ. Διαφορετικά θα είστε και εσείς συνένοχοι στην εν λόγω συναλλαγή.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ

• Και επιστρέφω: Σημαίνει το γεγονός της εξόδου από τη μνημονιακή επιτροπεία ότι μπορούμε να καταρτίζουμε τον προϋπολογισμό πέρα και έξω από κάθε περιορισμό; Φυσικά και όχι.

• Υπάρχει καταρχήν ο περιορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων ο οποίος όμως σχετίζεται με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που οι κυβερνήσεις ΝΔ και Πασοκ κατάφεραν να εκτοξεύσουν στο 180% του ΑΕΠ δηλαδή στα 320 δισεκατομμύρια ευρώ.

• Επομένως η ανάγκη για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων τέτοιου ύψους οφείλεται στην πλήρη αποτυχία των κυβερνήσεων ΝΔ Πασοκ να επιτύχουν μια βιώσιμη ρύθμιση του χρέους μέχρι το 2015.

• Και ερχόμαστε τώρα εμείς να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Και τα καταφέρνουμε.

• Η συμφωνία ρύθμισης του ελληνικού χρέους που προβλέπει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές δαπάνες του ελληνικού δημοσίου δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ στο μεσοπρόθεσμο διάστημα είναι ακριβώς που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους αρκεί το πρωτογενές πλεόνασμα να διατηρηθεί στο 3,5% μέχρι το 2022.

• Και πράγματι αυτό δεν είναι ένας απλός στόχος. Ωστόσο σκεφτείτε πόσο βελτιωμένος είναι σε σχέση με τις προηγούμενες δεσμεύσεις του 2ου Μνημονίου που η ΝΔ θέλει διαρκώς να ξεχνά καθώς προέβλεπαν διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων πάνω από 4% μέχρι το 2031 τουλάχιστον.

• Και έρχεται τώρα η ΝΔ να κάνει κριτική για το γεγονός ότι το 4% έγινε 2% μετά το 2022. Μας λέει: Ναι βεβαίως εμείς είχαμε συμφωνήσει τέτοια πρωτογενή πλεονάσματα αλλά αυτά θα προέκυπταν από την ανάπτυξη. Και που το στηρίζουν αυτό; Στις εκτιμήσεις και τις προβολές που είχαν γίνει σε ένα χαρτί με στόχο να δημιουργηθεί η εικόνα ενός βιώσιμού χρέους πριν από οποιαδήποτε ρύθμιση. Θυμάστε τότε που οι κύριοι Βενιζέλος και Σαμαράς ζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας;

• Βεβαίως, αν στις προβολές για την εξέλιξη του χρέους υποθέσεις ένα ρυθμό ανάπτυξης άνω του 3,5% για μια 20ετία, είναι προφανές ότι το χρέος θα καταστεί βιώσιμο. Στα χαρτιά. Οι συνάδελφοι της ΝΔ μας λένε σήμερα: μα δεν βλέπετε ότι προβλεπόταν ρυθμός ανάπτυξης 3,7% για το 2018; Έτσι θα πιάναμε τον δυσθεόρατο στόχο του 4,5% πρωτογενούς πλεονάσματος.

• Αντί άλλου επιχειρήματος, θα σας αναφέρω απλώς τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και θα τις συγκρίνω με τα πραγματικά αποτελέσματα για την περίοδο 2010-2014:
– το 2010 η πρόβλεψη του προυπολογισμού μιλούσε για μείωση 0,3% και καταλήξαμε σε ύφεση 5,4%
– το 2011 το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 2,6% και η ύφεση έφτασε στο 9,1%
– το 2012 ανάπτυξη 1,1 και καταλήξαμε με ύφεση 7,3%
– το 2013 ανάπτυξη 2,1 και καταλήξαμε σε ύφεση 3,2% και
– το 2014 ανάπτυξη επίσης 2,1% ενώ το πραγματικό αποτέλεσμα ήταν 0,4%

• Οι προβλέψεις λοιπόν στις οποίες αναφέρεται η ΝΔ για να δικαιολογήσει τον εαυτό της είναι αυταπόδεικτο ότι έχουν τόση αξία όση και μια χαρτοπετσέτα.

Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

• Με δεδομένους λοιπόν τους περιορισμούς που απορρέουν από την πειθαρχική λειτουργία των αγορών και το ύψος του ελληνικού χρέους εμείς επιχειρούμε την αντιστροφή των πολιτικών λιτότητας και την δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού παραδείγματος σε πλήρη αντιπαράθεση με τα αποτυχημένα νεοφιλελεύθερα κλισέ που η ΝΔ θεωρεί πολιτικό πρόγραμμα.

• Σε αυτή ακριβώς την αντιπαράθεση, ιδεολογική και πολιτική, αναδεικνύονται και οι διαχωριστικές γραμμές της επόμενης περιόδου.

• Κεντρικός στόχος του δικού μας προγράμματος είναι η αύξηση του εισοδήματος για την κοινωνική πλειοψηφία και τους εργαζόμενους.

• Τα μέτρα αύξησης του εισοδήματος είναι μια καθαρά ταξική επιλογή αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών με στόχο την ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης. Είναι δηλαδή το ακριβώς ανάποδο πολιτικό σχέδιο από αυτό που ευαγγελίζεται η ΝΔ που έχει περιμαζέψει από τις πιο ακραίες πολιτικές εκφράσεις του νεοφιλελευθερισμού: Μια επιθετική πολιτική μείωσης φορολογίας για την ολιγαρχία αλλά και μια πολιτική συντριβής της εργασίας, απορύθμισης και απολύσεων που υποτίθεται έχει στόχο το αναπτυξιακό μπουμ καθώς θα δημιουργήσει επενδυτικά κίνητρα.

• Οποτεδήποτε εφαρμόστηκε ένα τέτοιο σχέδιο, όπως και την περίοδο 2010-2014, το αποτέλεσμα ήταν η τεράστια αύξηση των ανισοτήτων, η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, η διάλυση των συνδετικών ιστών της ίδιας της κοινωνίας αλλά και μια υφεσιακή βουτιά και ένα καθοδικό σπιράλ που ήταν αδύνατο σχεδόν να αντιστραφεί.

• Πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτής της αποτυχίας είναι η Αργεντινή του Προέδρου Μάκρι από τον οποίο αντέγραψε το πρόγραμμα του ο κος Μητσοτάκης: Ξεκίνησε με υποσχέσεις για ταχύτατη ανάπτυξη ανάλογες με αυτές του κου Μητσοτάκη και κατέληξε στην αγκαλιά του ΔΝΤ καθώς τίναξε τα δημοσιονομικά της Αργεντινής στον αέρα.

• Ίσως όμως τελικά αυτός να είναι και ο κρυφός πόθος της σημερινής ηγεσία της ΝΔ καθώς γνωρίζει καλά ότι το αντικοινωνικό πρόγραμμα ισοπέδωσης που έχει εκπονήσει δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρά υπό συνθήκες σκληρού καταναγκασμού.

• Αυτή ακριβώς την επιστροφή στο παρελθόν, αυτή την παλινόρθωση των φανατικών της αγοράς δεν πρόκειται να την επιτρέψουμε.

• Ούτε εμείς αλλά κυρίως ο ελληνικός λαός.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

Ήταν ενδιαφέρον, αν και κάπως ειρωνικό, να ακούμε τον κ. Σαλμά από τούτο εδώ το Βήμα να κάνει μαθήματα εξοικονόμησης στην υγεία, να μας κάνει σύντομα μαθήματα μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας, να μας κάνει μαθήματα εργατικής αυτοδιαχείρισης. Νομίζω ότι ήταν υποδειγματική η ομιλία του κ. Σαλμά για το μέγεθος της σύγχυσης που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και, εάν θέλετε, αποτυπώνει με τον πιο σαφή τρόπο το γεγονός ότι μάλλον στα ζητήματα της οικονομίας η Νέα Δημοκρατία έχει πετάξει «λευκή πετσέτα». Μετά την κατάρρευση όλου του αφηγήματος που έκτιζε επί μία περίπου τριετία περί κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, περί καταστροφής των βασικών παραγωγικών της ιστών και διάφορα τέτοια, τα οποία ακούγαμε με αρκετά μεγάλη υπομονή, σήμερα η Νέα Δημοκρατία έχει αφήσει αυτό το καταστροφολογικό αφήγημα στην άκρη, απ’ ό,τι φαίνεται, και το έχει ρίξει είτε στην ακροδεξιά ρητορική είτε στην προσπάθεια να παρουσιαστεί ως ο μεγάλος προστάτης των φτωχών.

Ακούστε, λοιπόν, τώρα ποια είναι η πραγματικότητα και αυτές είναι μερικές προκαταρκτικές σημειώσεις, εάν θέλετε, τις οποίες οφείλω να κάνω μετά και τη σχετική ομιλία του κ. Σαλμά. 

Πρώτη σημείωση. Ατομικό χρέος. Λέει ο κ. Σαλμάς ότι εκτινάξαμε το ατομικό χρέος εμείς του ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγήσαμε την ελληνική οικονομία στην καταστροφή. Στις 31/12/2014, κύριε Σαλμά, είχαμε τρία εκατομμύρια τριακόσιες ογδόντα έξι χιλιάδες εκατόν σαράντα πέντε μικροοφειλέτες με σύνολο οφειλών έως 3.000 ευρώ και συνολικό χρέος αυτών των οφειλετών με 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Την 1/12/2018 έχουμε αυτή τη στιγμή τρία εκατομμύρια τριακόσιες εβδομήντα επτά χιλιάδες μικροοφειλέτες με σύνολο οφειλών έως 3.000 ευρώ και συνολικό χρέος αυτών των οφειλετών 1,626 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κάτω από το σχετικό ποσοστό που ήταν το ατομικό χρέος για τους μικροοφειλέτες το 2014. Πρώτη ανακρίβεια.

Δεύτερη ανακρίβεια σχετικά με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που μας είπατε ότι αυξήσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές. Να σας θυμίσω ότι για το 88% των ελευθέρων επαγγελματιών, γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών, οι ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με τον ν. 4387, είναι χαμηλότερες από τις ασφαλιστικές εισφορές που ίσχυαν με βάση το προηγούμενο σύστημα των κλάσεων. Αυτό το οποίο κάνει αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση είναι ότι για μία ειδική κατηγορία μεσοστρωμάτων, δηλαδή για το 12% των αυτοαπασχολούμενων, γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων, που έχουν μέσο εισόδημα και πάνω, μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές από το 20% στο 13%. Από εκεί και πέρα, το 88%, δηλαδή η κοινωνική πλειοψηφία των μικρομεσαίων, είχε ήδη ελαφρυνθεί με βάση τις ρυθμίσεις του ν. 4387 και με τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το πραγματικό εισόδημα.

Σημείωση τρίτη περί αύξησης της φορολογίας, επειδή το ακούω και από εσάς, το έχω ακούσει και από διάφορους ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας όλες αυτές τις ημέρες της υποτονικής, οφείλω να πω, συζήτησης για τον προϋπολογισμό, γιατί, όπως σας είπα, μάλλον έχετε πετάξει «λευκή πετσέτα». Είχαμε 35 δισεκατομμύρια ευρώ νέους φόρους κατά την περίοδο 2010-2014 και 4 δισεκατομμύρια νέους φόρους από το 2015 έως το 2018. Αυτήν τη στιγμή είναι η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός δίνει τη δυνατότητα δημοσιονομικής επέκτασης, δηλαδή αύξησης από τη μία πλευρά δαπανών και μείωσης φορολογίας, πράγμα το οποίο εσείς καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής σας, από το 2012 μέχρι το 2014, δεν κάνατε ούτε μία φορά, εκτός από τον Μάιο του 2014, όταν αποφασίσατε να ρίξετε στα βράχια το ίδιο το πρόγραμμα που εσείς είχατε αποδεχθεί και είχατε υπογράψει, το δεύτερο μνημόνιο δηλαδή, διότι θεωρήσατε ότι πλέον δεν σας μένει καμία άλλη λύση, για να μπορέσετε να αποτρέψετε την πολιτική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Τι κάνατε, λοιπόν; Μονομερώς μειώσατε τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Ξέρετε ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, κύριε Σαλμά; Δεν απευθύνομαι σε εσάς προσωπικά, απλώς το λέω επειδή βρισκόμαστε σε μία διαλογική σχέση, καθώς ομιλώ μετά από εσάς. Ξέρετε ποιο ήταν το αποτέλεσμα, λοιπόν; Το αποτέλεσμα ήταν ότι ενώ είχατε στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% για το 2014, φθάσατε σε πρωτογενές πλεόνασμα 0%, ενώ η έκθεση των Θεσμών του Μαΐου 2014 έλεγε ότι το πρόγραμμα είναι πλέον αναντίστρεπτα εκτός πορείας. Αυτά δεν έγιναν ούτε τον Οκτώβριο, ούτε τον Νοέμβριο, ούτε τον Δεκέμβριο, διότι επικαλείστε και την πολιτική επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ ως τον λόγο για το γεγονός ότι το πρόγραμμα, το δεύτερο μνημόνιο, κατέληξε στα βράχια. Όλα αυτά έγιναν κατά την περίοδο του Μάιου-Ιούνιου 2014.

Σημείωση τέταρτη. Μιλήσατε για μία υποτιθέμενη μείωση των λιανικών πωλήσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Η πρώτη φορά μέσα στην οκταετία που σημειώθηκε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των λιανικών πωλήσεων ήταν την περίοδο από το 2017 και μετά και αυτή η πορεία συνεχίζεται και μάλιστα τονώνεται διαρκώς και δυναμικά. 

Πέμπτο ζήτημα, διότι ακούω διαρκώς από τη Νέα Δημοκρατία μία συνεχή επίθεση ενάντια στα κοινωνικά επιδόματα. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Με τα οικογενειακά επιδόματα συμφωνείτε; Φαντάζομαι, συμφωνείτε. Θυμάστε τι μας λέγατε για τα οικογενειακά επιδόματα, πριν από την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης; Ότι δήθεν θα εξαναγκαστούμε κατά τη διαπραγμάτευση στην τρίτη αξιολόγηση να μειώσουμε τον προϋπολογισμό για τα οικογενειακά επιδόματα και τελικά καταλήξαμε από τα 650 εκατομμύρια που ήταν ο προϋπολογισμός για τα οικογενειακά επιδόματα, να φτάσουμε σ’ έναν προϋπολογισμό 920 εκατομμυρίων ευρώ. Και εδώ είναι το ερώτημα πάρα πολύ σαφές και το απευθύνω και στον κ. Σταϊκούρα, που θα μιλήσει λίγο αργότερα. Συμφωνείτε με την αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων, κύριε Σταϊκούρα, και ειδικά των οικογενειακών επιδομάτων; Συμφωνείτε με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, που αποτελεί την κατ’ εξοχήν επιδοματική πολιτική ή και αυτό είναι προβληματικό, καθώς υποτίθεται ότι δημιουργεί αντιαναπτυξιακή δαπάνη για τον προϋπολογισμό; Εδώ είναι τα ερωτήματα και όχι μία γενική τοποθέτηση εναντίον των επιδομάτων, αλλά μία τοποθέτηση επί των συγκεκριμένων επιδομάτων που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Ποια είναι αυτά; Τα οικογενειακά επιδόματα και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, κατά κύριο λόγο, και το ερώτημα απευθύνεται σαφώς και ευθύτατα: Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτά τα επιδόματα και με την αύξησή τους;

Έκτη σημείωση για τα μαθήματα περί εργατικής αυτοδιαχείρισης. Ωραία η ιδέα του κ. Σαλμά να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι, να αρχίσουν να αναλαμβάνουν χρεοκοπημένες επιχειρήσεις. Βεβαίως, εμείς τη στηρίζουμε αυτήν την πολιτική, αλλά το ερώτημα, κύριε Σαλμά, επί του συγκεκριμένου είναι το εξής: Ποιος ακριβώς θα αναλάμβανε τα χρέη του Μαρινόπουλου, εφόσον προχωρούσε αυτή η ιδιαίτερα πρωτότυπη ιδέα, για την οποία ήρθατε εδώ και μας κάνατε μαθήματα; Ποιος θα τα αναλάμβανε αυτά τα χρέη; Οι εργαζόμενοι; Οι εργαζόμενοι θα αναλάμβαναν τα χρέη μιας επιχείρησης, η οποία ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά πώς οδηγήθηκε στη χρεοκοπία; 

Να έρθω τώρα στην επί της ουσίας τοποθέτησή μου.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, παρά τα όσα ισχυρίζεται η Νέα Δημοκρατία, ψηφίζουμε σήμερα τον πρώτο μεταμνημονιακό Προϋπολογισμό, τον πρώτο Προϋπολογισμό που μετά από δέκα χρόνια καταρτίζεται σε συνθήκες σχετικής οικονομικής και πολιτικής ελευθερίας. Καταρτίζεται έξω από την ειδική μνημονιακή συνθήκη και χωρίς τους περιορισμούς της τεχνολογίας των αξιολογήσεων, η οποία επέβαλε ένα ασφυκτικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης. 

Σας θυμίζω ότι αυτή η μνημονιακή τεχνολογία όριζε μια διαδικασία, σύμφωνα με την οποία η ελληνική Κυβέρνηση έπρεπε να εκπονεί και να υλοποιεί πολιτικές εν είδει ανταλλάγματος για τις εκταμιεύσεις της δανειακής σύμβασης ή των δανειακών συμβάσεων κάθε φορά, εκταμιεύσεις που ήταν απαραίτητες για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους και χωρίς τις οποίες το ελληνικό δημόσιο θα οδηγούνταν σε αναγκαστική στάση πληρωμών. Αυτή ήταν και η κατάσταση την οποία παραλάβαμε. Αυτή ήταν η συνθήκη εντός της οποίας αναγκαστήκαμε να κυβερνήσουμε επί τρία ολόκληρα χρόνια. Και σε αυτή τη συνθήκη καταφέραμε να βάλουμε οριστικό τέλος τον Αύγουστο του 2018. Θα θυμάστε, βεβαίως, και εσείς, αλλά και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ότι δεν συμφωνούσατε με αυτή την πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης που σήμερα έχει πλήρως δικαιωθεί, δηλαδή να προχωρήσουμε σε μια καθαρή έξοδο από το μνημόνιο. Αντιθέτως, μας καλούσατε να ζητήσουμε πιστοληπτική γραμμή, πράγμα που θα συνεπαγόταν και την υπογραφή νέου μνημονίου με αυστηρές διαδικασίες αξιολογήσεων. Και με τι αντάλλαγμα; Ένα χρηματικό ποσό που θα λειτουργούσε ως εγγύηση για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

Μόνο που ξέρετε ποιο είναι το ειρωνικό σ’ αυτή την περίπτωση; Ότι εμείς καταφέραμε να εξασφαλίσουμε αυτό το χρηματικό ποσό ως χρηματοδοτικό μαξιλάρι από τον ESM, χωρίς νέες δεσμεύσεις, χωρίς νέα μνημονιακή συμφωνία, όπως θα έπρεπε να έχουμε υπογράψει αν μπαίναμε στη διαδικασία της πιστοληπτικής γραμμής, σύμφωνα με το ίδιο το καταστατικό του ESM και χωρίς η χρήση του χρηματοδοτικού μαξιλαριού να εξαρτάται από τις εκθέσεις της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης από τη μεριά των Θεσμών. Είναι ακριβώς η συνέπεια αυτής της πολιτικής επιλογής, η μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική ελευθερία, την οποία έχουμε σήμερα. Και είναι ακριβώς συνέπεια αυτής της πολιτικής επιλογής που έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να ψηφίζουμε έναν Προϋπολογισμό που αποτυπώνει πια τις προτεραιότητες της ελληνικής Κυβέρνησης και όχι των θεσμών παρακολούθησης. 

Είναι προφανές ότι μια πιθανή επιλογή πιστοληπτικής γραμμής σε καμία περίπτωση δεν θα εξυπηρετούσε τη χώρα, δεν θα εξυπηρετούσε την κοινωνική πλειοψηφία, δεν θα εξυπηρετούσε την ανάγκη η χώρα να πατήσει στα πόδια της ξανά και να αναλάβει η ίδια την ευθύνη της εκπόνησης της οικονομικής πολιτικής μετά από μια οκταετία. Θα εξυπηρετούσε, όμως, άψογα κάτι άλλο: Θα εξυπηρετούσε άψογα το αφήγημα που επέμενε μέχρι τέλους να κάνει λόγο για τέταρτο μνημόνιο, στο οποίο υποτίθεται ότι θα οδηγούσαν οι δικές μας καταστροφικές επιλογές. Και όταν αυτό το αφήγημα κατέρρευσε και δεν υπογράφηκε νέο μνημόνιο, η Νέα Δημοκρατία παρ’ όλα αυτά επέμεινε. Χαρακτήρισε τη νέα συνθήκη της μεταμνημονιακής παρακολούθησης άτυπο τέταρτο μνημόνιο. Και με ποιο επιχείρημα; Την εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων που είχαν νομοθετηθεί, αν θυμάστε, κατά την περίοδο της δεύτερης αξιολόγησης το καλοκαίρι του 2017. Ποια είναι αυτά τα μέτρα; Το πρώτο από αυτά για το 2019 η περικοπή της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων που θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4387. Το μέτρο αυτό, όμως, όπως όλοι γνωρίζετε, καταργήθηκε ως αχρείαστο. Δεν ανεστάλη. Καταργήθηκε. 

Είναι, λοιπόν, προφανές και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι πλέον δεν υφίσταται καν η υπόνοια ενός τέταρτου μνημονίου, ούτε καν η διαπραγματευτική τεχνολογία, την οποία επέβαλαν τα μνημόνια, λόγω ακριβώς της σύνδεσής τους με τις δανειακές συμβάσεις. Και η διαπραγματευτική τεχνολογία, λοιπόν, αλλά και τα προνομοθετημένα μέτρα αποτελούν παρελθόν.

Μια παρένθεση εδώ: Έγινε πάρα πολύς λόγος το τελευταίο διάστημα σε σχέση με μια υποτιθέμενη συναλλαγή. Ότι, δηλαδή, εμείς ανταλλάξαμε την κατάργηση του μέτρου της περικοπής της προσωπικής διαφοράς με το όνομα της Μακεδονίας. 

Κατ’ αρχήν, πρέπει να σας πω ότι την πολιτική επιλογή για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν την κάναμε εν είδει ανταλλάγματος. Την κάναμε επειδή την πιστεύουμε. Επομένως, δεν θα μπορούσε εξ ορισμού να είναι αποτέλεσμα της οποιασδήποτε συναλλαγής. Όμως, εδώ υπάρχει και μια συνέπεια ως προς την καταγγελία, την οποία έχετε εξαπολύσει και από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας και ιδιαίτερα από τη μεριά του Αρχηγού της, ο οποίος φαίνεται ότι έλκεται ιδιαίτερα από τα επιχειρήματα της Χρυσής Αυγής το τελευταίο διάστημα.

Υπάρχει, λοιπόν, μια συνέπεια, την οποία πιθανόν δεν έχετε σκεφτεί. Διότι, ξέρετε, αν στη μία μεριά του τραπεζιού της διαπραγμάτευσης με θέμα τις συντάξεις και το όνομα της Μακεδονίας καθόταν η ελληνική Κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας, από την άλλη μεριά του τραπεζιού της διαπραγμάτευσης προφανώς υπονοείτε ότι καθόταν η κυρία Μέρκελ, με την οποία συμμετέχετε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Υπονοείτε ότι καθόταν ο κ. Κουρτς, ο οποίος επίσης συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Υπονοείτε ότι καθόταν στην άλλη μεριά του τραπεζιού ο κ. Ρούτε, ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ο οποίος επίσης συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. 

Εδώ πέρα, λοιπόν, υπάρχει ένα σαφές και αμείλικτο ερώτημα, το οποίο πρέπει να σας απευθύνουμε: Πώς είναι δυνατόν να συμμετέχετε σε ένα κόμμα, το οποίο συναλλάχθηκε με την ελληνική Κυβέρνηση για να προδοθεί η Μακεδονία; Πώς είναι δυνατόν και το κάνετε αυτό; Νομίζω, λοιπόν, ότι συνέπεια της καταγγελίας σας είναι η άμεση αποχώρησή σας από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Διαφορετικά θα είστε κι εσείς συνένοχοι στην εν λόγω συναλλαγή.

Και επιστρέφω:

Όλα αυτά, δηλαδή το γεγονός της εξόδου από τη μνημονιακή επιτροπεία, το γεγονός ότι έχουμε εκφύγει πλέον από τη συνθήκη της διαπραγματευτικής τεχνολογίας των δανειακών συμβάσεων, σημαίνουν ότι μπορούμε να καταρτίζουμε τον Προϋπολογισμό μας πέρα και έξω από κάθε περιορισμό; Φυσικά και όχι. Υπάρχει, κατ’ αρχήν, ο περιορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία είναι βεβαίως υψηλά και ο οποίος περιορισμός σχετίζεται με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενός χρέους που οι κυβερνήσεις βέβαια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να το εκτοξεύσουν στο 180% του ΑΕΠ, σε ύψος 320 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επομένως, η ανάγκη για τη διατήρηση αυτών των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν οφείλεται σε μια αστοχία ή σε μια επιλογή της ελληνικής Κυβέρνησης. Αντίθετα, οφείλεται στην πλήρη αποτυχία των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ να επιτύχουν μια βιώσιμη ρύθμιση του χρέους όταν μπορούσαν, την περίοδο του 2012, 2013, 2014, 2015. Και τώρα ερχόμαστε εμείς να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Και η Νέα Δημοκρατία μας εγκαλεί γι’ αυτό. 

Παρ’ όλα αυτά, εμείς τα καταφέρνουμε. Η συμφωνία ρύθμισης του ελληνικού χρέους προβλέπει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Και είναι αυτό ακριβώς που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους, αρκεί το πρωτογενές πλεόνασμα πράγματι να διατηρηθεί στο υψηλό 3,5% μέχρι το 2022.

Πράγματι, λοιπόν, αυτός δεν είναι ένας απλός στόχος. Είναι ένας δύσκολος στόχος. Ωστόσο, σκεφτείτε πόσο βελτιωμένος είναι με τις αντίστοιχες δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας και του δεύτερου μνημονίου, δεσμεύσεις που η Νέα Δημοκρατία θέλει διαρκώς να τις ξεχνά, καθώς προέβλεπαν διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 4% τουλάχιστον μέχρι το 2031. Και έρχεται τώρα η Νέα Δημοκρατία και μας λέει το εξής: Μας κάνει κριτική αφενός, γιατί το 4% έγινε 2% μετά το 2022, αλλά όταν έρχεται και αντιμέτωπη με αυτή την πραγματικότητα των δυσθεώρητων πρωτογενών πλεονασμάτων του 4% μέχρι το 2031, ξεκινά την απόλυτη διαστρέβλωση και την απόλυτη παραδοξολογία. Μας λέει: «Ναι, βεβαίως, εμείς είχαμε συμφωνήσει τέτοια πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά αυτά θα προέκυπταν από την ανάπτυξη». Και πού το στηρίζουν αυτό; Το στηρίζουν στις εκτιμήσεις και τις προβολές που είχαν γίνει σε ένα χαρτί με στόχο να δημιουργηθεί η εντύπωση της βιωσιμότητας του χρέους πριν από οποιαδήποτε ρύθμισή του, δηλαδή την περίοδο 2013-2014. Θυμάστε τότε που οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς ζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας του χρέους; Εννοώντας, βέβαια, θετικές μελέτες βιωσιμότητας του χρέους, αλλά το αντιπαρέρχομαι. Κοιτάξτε τώρα πόσο ενδιαφέρον έχει αυτό το σημείο: Το 4,5% μέχρι το 2018 και το 4% μέχρι το 2031 υποτίθεται ότι θα έβγαινε από το γεγονός ότι θα είχαμε υψηλότερη ανάπτυξη. Πολύ ωραίο επιχείρημα. Βεβαίως, αν στις προβολές για την εξέλιξη του χρέους υποθέσεις έναν ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3,5% για μια εικοσαετία, είναι προφανές ότι το χρέος θα καταστεί βιώσιμο. Στα χαρτιά. Το θέμα είναι ότι οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας πήραν αυτό το τεχνοκρατικό τρικ, το πέρασαν για πραγματικότητα και στο τέλος το πίστεψαν κιόλας. Και μας λένε σήμερα: «Μα, δεν βλέπετε ότι προβλεπόταν ρυθμός ανάπτυξης 3,7% για το 2018; Έτσι θα πιάναμε τον στόχο του 4,5% πρωτογενούς πλεονάσματος». 

Αντί άλλου επιχειρήματος και για να μη σας κουράζω, θα σας αναφέρω απλώς τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία από το 2010 μέχρι το 2015, για να δούμε πόση είναι η αξία αυτού του επιχειρήματος, του αντιγεγονικού επιχειρήματος –ελπίζω να καταλαβαίνετε- της Νέας Δημοκρατίας.

Το 2010, η πρόβλεψη του προϋπολογισμού μιλούσε για μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% και καταλήξαμε σε ύφεση 5,4%. Το 2011, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεπε ύφεση 2,6% και η ύφεση έφτασε στο 9,1%. Το 2012, μιλούσαμε για ανάπτυξη στο 1,1% και καταλήξαμε με ύφεση 7,3%. Το 2013, μιλούσαμε για ανάπτυξη 2,1% και καταλήξαμε σε ύφεση 3,2%. Το 2014, λέγαμε για ανάπτυξη επίσης στο 2,1%, ενώ το πραγματικό αποτέλεσμα ήταν 0,4%.

Οι προβλέψεις, λοιπόν, στις οποίες αναφέρεται η Νέα Δημοκρατία για να δικαιολογήσει τον εαυτό της, είναι αυταπόδεικτο ότι έχουν τόση αξία όσο μία χαρτοπετσέτα. Δεν χρειάζεται κανένας παραπάνω χρόνος να ασχοληθούμε με τα επιχειρήματα τα οποία παρουσιάστηκαν όλες τις προηγούμενες ημέρες και θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζονται σήμερα από το οικονομικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας.

Με δεδομένους, λοιπόν, τους περιορισμούς που απορρέουν από την πειθαρχική λειτουργία των αγορών και το ύψος του ελληνικού χρέους, εμείς επιχειρούμε την αντιστροφή των πολιτικών λιτότητας και τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού παραδείγματος, σε πλήρη αντιπαράθεση με τα αποτυχημένα νεοφιλελεύθερα κλισέ που η Νέα Δημοκρατία θεωρεί πολιτικό πρόγραμμα.

Σ’ αυτήν ακριβώς την αντιπαράθεση, ιδεολογική και πολιτική, αναδεικνύονται και οι διαχωριστικές γραμμές της επόμενης περιόδου. Κεντρικός στόχος του δικού μας προγράμματος είναι η αύξηση του εισοδήματος για την κοινωνική πλειοψηφία και τους εργαζόμενους.

Εδώ χρειάζεται μία επισήμανση. Τα μέτρα αύξησης του εισοδήματος αφορούν μεταβιβάσεις του προϋπολογισμού, τον κατώτατο μισθό, την επέκταση κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, κλπ. Είναι μία καθαρά ταξική επιλογή η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών με στόχο την ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης. 

Εδώ ακριβώς αναδεικνύεται η διαφορά μας από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία στο αναπτυξιακό –υποτίθεται- πρόγραμμά της, για να μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει όρους προσέλκυσης επενδύσεων, μας λέει ότι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο πολιτικός στόχος είναι η συντριβή της εργασίας, οι φοροαπαλλαγές για την ολιγαρχία, η διάλυση κάθε ρύθμισης στο επίπεδο της αγοράς, κλπ. 

Πρόκειται για το νεοφιλελεύθερο «μάντρα» το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν κατά κόρον από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, όπως τον κ. Ρήγκαν, την κυρία Θάτσερ, τον κ. Μάκρι. Ξέρετε, μάλιστα, πού κατέληξε ο κ. Μάκρι με την επιλογή την οποία έκανε και την οποία εσείς ξεπατικώσατε και παρουσιάσατε ως πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας; Κατέληξε πίσω στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εκεί δηλαδή που εσείς σκοπεύετε να επαναφέρετε τη χώρα.

Δήλωση για την επίθεση στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της εφημερίδας Καθημερινή

Η καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της εφημερίδας Καθημερινή είναι αυτονόητη και απερίφραστη. Τέτοιες ενέργειες έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουν. Ενισχύουν το μέτωπο της Δημοκρατίας και τα αντανακλαστικά των πολιτών απέναντι σε κάθε επιχείρηση εκφοβισμού και αποπροσανατολισμού.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα στους εργαζόμενους του σταθμού και της εφημερίδας, ενώ ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η επίθεση αυτή είναι επίθεση στην ίδια την Δημοκρατία.

Οι αρμόδιες Αρχές έχουν κινητοποιηθεί άμεσα με πρωταρχικό στόχο τον εντοπισμό των δραστών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.

Η αποφασιστική αυτή στάση της κυβέρνησης, η συμπαράσταση στους εργαζόμενους και η απερίφραστη καταδίκη της τρομοκρατικής ενέργειας δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις προσπάθειες, αυτή να συνδεθεί με την πολιτική αντιπαράθεση.

Η πολιτική διαφωνία δεν πρόκειται ποτέ να συνδεθεί στη συνείδηση των πολιτών με την επιλογή της βίας. Αυτού του είδους οι συμψηφισμοί, όμως, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στη Δημοκρατία.

Συνέντευξη στην ε/φ «Νέα Σελίδα» και τη δημοσιογράφο Κ. Ακριβοπούλου

Μέχρι πού θα επιμείνει η κυβέρνηση σε ο,τι αφορά τις αντιδράσεις της απέναντι στη θέση Μητσοτάκη οτι «αναταλλάξατε τη Μακεδονία με τις συντάξεις»;

Ο κος Μητσοτάκης μας έχει συνηθίσει σε μια γενικώς κακής ποιότητας και χαμηλού επιπέδου αντιπολίτευση. Ανακρίβειες, διαστρεβλώσεις, σκόπιμη παραγνώριση της πραγματικότητας, αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων, αστήρικτη καταστροφολογία. Ομολογώ όμως ότι δεν περίμενα πως θα έφτανε στο σημείο να αντιγράφει τον Αρχηγό της Χρυσής Αυγής στην προσπάθεια του να προξενήσει ζημιά στην κυβέρνηση. Η καταγγελία του αυτή εκτός ότι είναι παντελώς αστήρικτη και ανόητη έχει όμως και μια άλλη συνέπεια που φαίνεται ότι ο κος Μητσοτάκης δεν έλαβε υπόψη του: Διότι αν από τη μια μεριά του τραπεζιού της συναλλαγής καθόταν η ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει ο να μας πει ποιος καθόταν από την άλλη. Ποιος ήταν ο αντισυμβαλλόμενος; Και εκεί ξεκινούν τα προβλήματα για τον κο Μητσοτάκη. Διότι κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να κάθεται στην άλλη πλευρά του τραπεζιού εκτός από τους ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης με πολλούς από τους οποίους ο κος Μητσοτάκης συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Και τώρα θα πρέπει να εξηγήσει πως είναι δυνατόν να συμμετέχει στο ίδιο κόμμα με τους συνεργούς στην «προδοσία» της Μακεδονίας. Διαφορετικά είτε είναι και ο ίδιος συνένοχος ή απλώς ήθελε να πει μια ακόμη ανοησία για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Σε κάθε περίπτωση οφείλει μια συγγνώμη την οποία όμως είμαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται να ζητήσει. Καθώς μέσα στο ζήλο του να κάνει αντιπολίτευση μετατοπίζεται διαρκώς προς την ακροδεξιά όχι μόνο ως προς το περιεχόμενο του λόγου του αλλά και ως προς την ηθική του ποιότητα.  

Πιστεύετε ότι ήταν ατόπημα ή συνειδητή επιλογή,  η τοποθέτησή του στη Βουλή; 

Νομίζω ότι ήταν συνειδητή επιλογή. Δεν του ξέφυγε. Και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι δεν ήταν ο μοναδικός, ούτε καν ο πρώτος από την Νέα Δημοκρατία που προέβη σε αυτή την «καταγγελία». Ο κος Μητσοτάκης έχει καταλήξει εξάλλου να τοποθετείται αρκετές φορές ως μαθητευόμενος ακροδεξιός και νομίζω ότι αυτό συνέβη και τούτη τη φορά. Διότι η αυθεντική ομιλία εκείνης της συνεδρίασης δεν ήταν αυτή του κου Μητσοτάκη, αλλά η ομιλία του κου Γεωργιάδη. Ο κος Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτα άλλο από το να επαναλάβει λέξη προς λέξη όλες τις ακροδεξιές παραδοξολογίες του αντιπροέδρου του που εκτός από την πολιτική καθοδήγηση της ΝΔ έχει αναλάβει και την μύηση του κου Μητσοτάκη στο ακροδεξιό ιδεολογικό σύμπαν. 

Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων ήταν αυτές που αναμένατε ως προς την «έκθεση» του κ. Μητσοτάκη;

Εμείς δεν περιμένουμε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να συνετίσουν τον κο Μητσοτάκη. Ούτε η αντίδραση μας είχε τέτοιο σκοπό. Το ζήτημα για μας είναι να αναδειχτεί η πολιτική του διπροσωπία και η αναξιοπιστία του. Κάτι που αφορά και τους φιλελεύθερους και τους κεντρώους και τους κεντροδεξιούς πολίτες που ακολουθούν ή είναι φιλικά προσκείμενοι στη Νέα Δημοκρατία. Διότι ο κος Μητσοτάκης υιοθετώντας όλες τις ανοησίες του ακροδεξιού πολιτικού λόγου παριστάνει στο εσωτερικό τον Μακεδονομάχο αλλά στα μυστικά ραντεβού, είτε τα δικά του είτε της κυρίας Σπυράκη, ομολογεί στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι έχει αυτή τη στάση απέναντι στη συμφωνία για να μην διασπαστεί το κόμμα του. Και διαβεβαιώνει ότι μετά τις εκλογές θα είναι εκείνος που θα έρθει σε συμφωνία με τους γείτονες μας. Όμως ξέρετε αυτή η διγλωσσία σε τελευταία ανάλυση κάνει κάκό στη χώρα. Και αυτό όχι μόνο από ηθική άποψη. Καθώς η υιοθέτηση από την πλευρά του κου Μητσοτάκη ενός λόγου εθνικιστικού, ενός λόγου μίσους παράγει πραγματικά κοινωνικά, πολιτικά και ιδεολογικά αποτελέσματα. Νομιμοποιεί την ακροδεξιά, νομιμοποιεί τον  ακραίο εθνικισμό, τον μετατρέπει σε νόμιμη αν θέλετε ιδεολογία. Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. 

Πολλοί λένε ότι το άνοιγμα του Ν.Μιχαλολιάκου πρός τη Ν.Δ. λειτούργησε τελικώς προβοκατόρικα για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Γιατί το λέτε αυτό; Όταν ο κος Μητσοτάκης δανείζεται δήθεν επιχειρήματα από το ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο της Χρυσής Αυγής, όταν έχει παραδώσει τα κλειδιά του κόμματος του στην ομάδα των Γεωργιάδη, Σαμαρά, Βορίδη, όταν μετατοπίζει το κόμμα και το λόγο του διαρκώς προς την άκρα δεξιά δεν είναι επόμενο ότι θα καταστήσει αντικειμενικά τη Χρυσή Αυγή πολιτικό συνομιλητή του; Αυτό ακριβώς είναι και το επικίνδυνο με τη στάση του κυρίου Μητσοτάκη. Γιαυτό και την χαρακτηρίζω και ανόητη αλλά και επικίνδυνη. 

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε από τη Βουλή ότι μπορεί και να μην κατατεθεί καν για κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο η συμφωνία των Πρεσπών, εάν ο Ζόραν Ζάεφ  συνεχίσει τις αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα.  Την επομένη ο σκοπιανός πρωθυπουργός προχώρησε στις τροπολογίες που ικανοποίησαν την κυβέρνηση στην Αθήνα. Νομίζετε ότι αποκαταστάθηκαν τα πράγματα ή ανησυχείτε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου; 

Ο στόχος του Πρωθυπουργού είναι διακηρυγμένος και σαφής. Να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών που επιλύει μια ιστορική εκκρεμότητα δεκαετιών και είναι μια συμφωνία πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο οφείλουν επιλύονται τέτοιου τύπου διαφορές που ανάγονται σε τελική ανάλυση σε ζητήματα ιστορικών ταυτοτήτων. Αυτός είναι και ο στόχος του Ζόραν Ζάεφ και νομίζω ότι οι προτάσεις αναθεώρησης που κατέθεσε στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι ο σεβασμός στο πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι αδιαμφισβήτητος. Με τις προτάσεις αυτές αίρεται κάθε ανησυχία για το ενδεχόμενο έγερσης οποιασδήποτε αλυτρωτικής αξίωσης από τους γείτονες μας στο μέλλον και κλείνει οριστικά το θέμα. 

Παρά την αμφισημία ως πρός τις προθέσεις του Στ. Θεοδωράκη αλλά και βουλευτών από  άλλα κόμματα, εσείς εμφανίζεστε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα πετύχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας. Πού στηρίζετε αυτή τη βεβαιότητα;

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι όπως σας έλεγα προηγουμένως μια συμφωνία πρότυπο και βάζει τίτλους τέλους σε μια ιστορικού χαρακτήρα εκκρεμότητα. Θεωρώ λοιπόν ότι θα λειτουργήσουν τα προοδευτικά αντανακλαστικά στο ελληνικό κοινοβούλιο για να μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία, ίσως την τελευταία που έχουμε, αναξιοποίητη. Διότι η ευκαιρία προέκυψε ακριβώς επειδή στη γειτονική μας χώρα αναδείχθηκε μια κυβέρνηση προοδευτική και με συναίσθηση της ιστορικής ανάγκης επίλυσης του ζητήματος. Θεωρώ λοιπόν ότι αρκετοί βουλευτές το αντιλαμβάνονται αυτό, και στο Ποτάμι και σε άλλα κόμματα και είναι ακριβώς γιαυτό το λόγο που είμαι βέβαιος ότι θα επιτευχθεί μια ευρεία πλειοψηφία. Εξάλλου και οι τελευταίες δηλώσεις τόσο του κου Θεοδωράκη σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται. Ενώ και στο Κινάλ φαίνεται ότι η συζήτηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Θεωρώ ότι υπάρχουν και εκεί δυνάμεις που θα τοποθετηθούν με πατριωτικό και προοδευτικό αίσθημα ευθύνης. 

Εάν δεν συγκεντρωθούν οι 151 ψήφοι τί θα γίνει;

Δεν βλέπω ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως πιθανό. 

Ο πρωθυπουργός ενώ μέχρι τώρα δήλωνε οτι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, προχθές στη Βουλή είπε για τον Σεπτέμβριο. Μικρή η διαφορά θα μου πείτε, αλλά μήπως υποδηλώνει μια προαναγγελία για αρκετά νωρίτερα;   

Δεν θα έβγαζα πολιτικό συμπέρασμα από αυτή την αποστροφή. Οι εκλογές θα γίνουν με τη λήξη της τετραετίας και αυτό νομίζω ότι θα είναι προς όφελος και της ελληνικής οικονομίας αλλά και του πολιτικού συστήματος στη χώρα καθώς θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη και την αίσθηση της επιστροφής στην κανονικότητα που σηματοδοτείται από την καθαρή έξοδο από το καθεστώς της μνημονιακής επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018. 

Πού αποδίδετε την βελτίωση των δημοσκοπικών ευρημάτων υπέρ σας; 

Έχω αρκετές φορές πει το τελευταίο διάστημα ότι στις μέρες μας και ειδικά από το 2012 και μετά οι δημοσκοπήσεις λειτουργούν περισσότερο ως εργαλεία επικοινωνιακής πολιτικής στα χέρια κομματικών και εκδοτικών επιτελείων και λιγότερο, ίσως καθόλου ως εργαλεία για την αποτύπωση των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών. Παρόλα αυτά και οι δημοσκόποι, κυρίως εκείνοι που συμμετέχουν σε αυτό το αλισβερίσι αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να δείξουν κλείσιμο της ψαλίδας και να δείξουν βελτιωμένα αποτελέσματα για το ΣΥΡΙΖΑ καθώς μπαίνουμε σε εκλογική χρονιά και πρέπει και αυτοί να διασώσουν ότι έχει μείνει από την αξιοπιστία τους.

Το κρίσιμο ζήτημα εδώ όμως δεν είναι οι δημοσκοπήσεις αλλά η πραγματική διάθεση της κοινωνίας. Και αυτό που γίνεται σήμερα πλέον κατανοητό είναι ότι τα θετικά μέτρα κοινωνικής στήριξης των τελευταίων ετών, οι παρεμβάσεις για την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους, η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, η μικρή αλλά αισθητή άνοδος του διαθέσιμου εισοδήματος είναι αποτέλεσμα των επιλογών και της πολιτικής της σημερινής κυβένρνησης. Και ο λαϊκός κόσμος, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος η οποία θα συνεπάγεται την ακύρωση αυτής της πορείας και την επιστροφή σε σκληρές και αντιλαϊκές πολιτικές που αντιγράφουν τις αποτυχημένες συνταγές του ΔΝΤ. 

Γιατί δεν έχετε καταλήξει ακόμη στην υποψηφιότητα για τον Δήμο της Αθήνας;     

O ΣΥΡΙΖΑ όπως έχουμε πολλές φορές πει σέβεται απολύτως την αυτονομία της αυτοδιοίκησης και το δικαίωμα των αυτοδιοικητικών κινήσεων της Αριστεράς να διαβουλεύονται και να συζητούν όχι μόνο για την επιλογή των επικεφαλής τους αλλά για όλα τα προγραμματικά ζητήματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις που αναμένεται σύντομα να καταλήξουν. Και είμαι σίγουρος ότι η όποια επιλογή γίνει θα κινείται στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού προοδευτικού ρεύματος. Διότι ξέρετε η Αθήνα δεν ανήκει στους κληρονόμους. Τα ιδιοκτησιακά σύνδρομα εξάλλου στην πολιτική συνήθως καταλήγουν σε ηχηρές διαψεύσεις. 

Συνέντευξη στον ρ/σ «FLASH 99,4» της Θεσσαλονίκης και τους δημοσιογράφους Μ. Αφεντούλη και Θ. Παπαδόπουλο

Κύρια σημεία 

 
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
 
Επιδιώκουμε σήμερα να στείλουμε ένα μήνυμα δημοκρατίας, αλληλεγγύης, συμφιλίωσης, συνεννόησης και την ίδια στιγμή να δηλώσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι στη Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα δεν αξίζει το σκοτάδι του εθνικισμού, το μίσος, η μισαλλοδοξία.
 
Δεν θέλουμε τη Θεσσαλονίκη να έχει γυρισμένη την πλάτη της στους βόρειους γείτονές της αλλά αντιθέτως να γυρίσει το βλέμμα της προς το βορρά, να αγκαλιάσει τους γείτονες, να γίνει η πόλη της δημοκρατίας και του φωτός.
 
 
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
 
Ο κος Ζάεφ πράγματι πριν από λίγες μέρες έκανε μια δήλωση που στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι ήταν άστοχη. Δεν θα πρέπει να επιμένουμε σε αυτό το σημείο το οποίο μεγαλοποιήθηκε ή και διαστρεβλώθηκε.
 
Αντίθετα πρέπει να επιμένουμε στο γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί τη μεγάλη ιστορική ευκαιρία για να επιλυθεί το τελευταίο ίσως μεγάλο ζήτημα ταυτοτήτων στα Βαλκάνια. Έχω την εκτίμηση ότι αν καταφέρει αυτή η Συμφωνία να τεθεί σε ισχύ θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή στα Βαλκάνια.
 
Προκύπτει από τις τροποποιήσεις του Συντάγματος που γίνονται αυτήν την ώρα στην πΓΔΜ ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός της Συμφωνίας των Πρεσπών η οποία ακριβώς επιλύει οριστικά όλα τα ζητήματα αλυτρωτισμού και όλα αυτά τα ανοιχτά ζητήματα για τα οποία υπάρχει ενδεχομένως κάποια ανησυχία σε κάποιους Έλληνες πολίτες.
 
 
ΑΝΤΙΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
 
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανεβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη ως Πρωθυπουργός της χώρας αλλά έχουμε μια πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για πια πολιτική συγκέντρωση κόμματος, και όχι κάποια κυβερνητική διαδικασία.
 
Οι αντισυγκεντρώσεις είναι μια πρακτική που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ως δημοκρατική χώρα και κοινωνία. Πώς θα σας φαινόταν αν ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε αντισυγκέντρωση στο Συνέδριο της ΝΔ για να διαμαρτυρηθεί για τα μηνύματα που θα στείλει ο κος Μητσοτάκης απόψε;
 
Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τους δημοκράτες πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουν οι ακροδεξιές δυνάμεις που θέλουν να δημιουργήσουν ένταση που δεν αρμόζει και δεν τιμά στη Θεσσαλονίκη της δημοκρατίας.
 
Διεξάγεται μια δημόσια συζήτηση για τα θετικά και τα αρνητικά της Συμφωνίας των Πρεσπών με κάποιους πολίτες να τη στηρίζουν και άλλους να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους. Από εκεί και πέρα οι όποιες εντάσεις, προκαλούνται μόνο με στόχο τη δημιουργία αποσταθεροποιητικού κλίματος από ακροδεξιές, εθνικιστικές, ακραίες και αντιδημοκρατικές δυνάμεις. Για παράδειγμα κάποιοι καλούσαν τους πολίτες να κάνουν συγκέντρωση εντός του Παλέ ντε σπορ για να εμποδίσουν την ομιλία του Α. Τσίπρα. Αυτό ακριβώς είναι το προβληματικό σημείο, η υπόλοιπη συζήτηση που γίνεται εκτός και εντός κοινοβουλίου είναι θεμιτή.
 
Στη Θεσσαλονίκη δεν αξίζουν τέτοιου τύπου «λαϊκές» εκδηλώσεις οι οποίες δε σκοπεύουν στη διατύπωση διαφωνίας και αντιρρήσεων αλλά αντιθέτως σκοπεύουν στο να εμποδίσουν την πολιτική συγκέντρωση ενός κόμματος που είναι ο μεγάλος εταίρος της ελληνικής κυβέρνησης.
 
 
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ 4ΕΤΙΑΣ
 
Ο κος Καμμένος είναι γνωστό ότι έχει τις επιφυλάξεις και της αντιρρήσεις του σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών και λέει ότι θα αποχωρήσει από την ελληνική κυβέρνηση μόλις αυτή έρθει στη Βουλή. Ταυτόχρονα όμως λέει ότι δεν πρόκειται να συμπράξει με οποιαδήποτε πολιτική δύναμη που θα προσπαθήσει να ανατρέψει την παρούσα κυβέρνηση μέσα από μια πρόταση δυσπιστίας. Επομένως η ολοκλήρωση του 4ετούς κυβερνητικού κύκλου είναι δεδομένη και εξασφαλισμένη.
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
 
Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία μόλις χθες μειώθηκε στο 18,3% ενώ πριν από περίπου 3 χρόνια όταν αναλάβαμε ήταν 27% δηλαδή δημιουργήθηκαν 350.000-400.000 θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι 400.000 άνθρωποι βγήκαν από τον κοινωνικό αποκλεισμό που προκαλεί ανεργία και εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας.
 
Έχουμε αυτή τη στιγμή τον χαμηλότερο αριθμό ανέργων και τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων από το 2011. Το μέσο διαθέσιμο εισόδημα και το λιανικό εμπόριο αυξάνεται, υπάρχει σαφέστατη βελτίωση στις εργασιακές σχέσεις, η μαύρη εργασία έχει μειωθεί από το 20% στο 12%, έχουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που έχει οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών για περίπου 200.000 εργαζόμενων, έχουμε την προοπτική της αύξησης του κατώτατου μισθού.
 
Τα στοιχεία αυτά δε σχετίζονται με τους γενικούς οικονομικούς δείκτες αλλά με την ίδια την καθημερινότητα του πολίτη. Νομίζω ότι το 2018 και το 2019 είναι χρονιές επαναφοράς σε μια κανονικότητα και μάλιστα με όρους που δημιουργούν την δυνατότητα να έχουμε προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον.
 
 
ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ
 
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διατηρηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προστασία της α΄κατοικίας και θα πρέπει όλοι να αναμένουμε τις παρεμβάσεις και τις ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ.
 
ΣΚΑΝΔΑΛΟΛΟΓΙΑ
 
Η ΝΔ εδώ και αρκετό καιρό, σε συνεργασία με εκδοτικά συγκροτήματα και δημοσιογραφικούς κύκλους, προσπαθεί να δημιουργήσει σκάνδαλα εκ του μη όντως. Αφού δεν έχει καταφέρει να βλάψει το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ ή της κυβέρνησης με τους συγγενείς του α΄ή β΄βαθμού τώρα ψάχνουν τους φίλους και τους συμμαθητές. Δεν πρόκειται να βρουν τίποτα. Τα του υποτιθέμενου σκανδάλου Πετσίτη είναι ανοησίες. Πολύ περισσότερο τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αυτή έχει συγκρουστεί με τους επιχειρηματίες με τους οποίους σχετίζεται αυτή η συζήτηση που έχει σηκωθεί.
 
Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ έχουμε μια ΝΔ που καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι το χρέος των ELFE προς τη ΔΕΠΑ αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της.
 
Κατά την περίοδο της ΝΔ το χρέος των ELFE προς τη ΔΕΠΑ εκτοξεύτηκε στα 90 εκατ και κατόπιν αυξήθηκε στα 105 από τους τόκους. Αυτό παραλάβαμε. Και βεβαίως στη δική μας προσπάθεια να μην κλείσουν τα εργοστάσια λιπασμάτων προσπαθήσαμε να λειτουργήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε η επιχείρηση να καταφέρει να επιβιώσει. Αλλά η αύξηση που έγινε επί των δικών μας ημερών είναι περίπου 10 εκατ. Επομένως για ποιο ακριβώς πράγμα η ΝΔ ζητάει τα ρέστα;
 
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ELFE προς τη ΔΕΠΑ. Από την πλευρά της ΔΕΠΑ αποφασίστηκε σε γενική συνέλευση ένα πολύ πιο αυστηρό σύστημα για την αποπληρωμή τους το οποίο προτάθηκε στον οφειλέτη. Το σύστημα αυτό ξέρετε ποιος το απέρριψε και απαίτησε να γίνει πιο ευνοϊκό για τον οφειλέτη ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη του; Τα Ελληνική Δικαστήρια. Επομένως η ΝΔ επιλέγει για άλλη μια φορά να ανοίξει ένα θέμα που εσκεμμένα θέλει να παρουσιάσει ως σκανδαλώδες μόνο και μόνο στη λογική του «λέγε λέγε κάτι θα μείνει« όπως κάνει εδώ και 4 χρόνια.

Απομαγνητοφώνηση

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Καλησπέρα, κύριε Τζανακόπουλε. Είστε καθ΄οδόν για Θεσσαλονίκη; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ακριβώς.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Ανεβαίνετε για την ομιλία. Θα θέλαμε, με τη βοήθειά σας, κύριε Υπουργέ, να αποκωδικοποιήσουμε το μήνυμα της αφίσας, η οποία έχει αναρτηθεί σε πολλά σημεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, σήμερα το απόγευμα, στο Παλαί ντε Σπορ, η οποία αναφέρει στο μήνυμά της «ναι, στη Μακεδονία της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης, όχι στο μίσος και τον Εθνικισμό». Αυτό είναι το μήνυμα για την ομιλία του κ. Τσίπρα σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ακριβώς. Εμείς επιδιώκουμε σήμερα να στείλουμε ένα μήνυμα από το Παλαί ντε Σπορ, δημοκρατίας, αλληλεγγύης, συμφιλίωσης, συνεννόησης. Και την ίδια στιγμή, να δηλώσουμε, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, στη Βόρεια Ελλάδα δεν αξίζει το σκοτάδι του εθνικισμού. Δεν αξίζει το μίσος, δεν αξίζει η μισαλλοδοξία. Αλλά, αντιθέτως, όπως είπε και πολύ εύστοχα, πριν από λίγη ώρα,  ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, δεν θέλουμε τη Θεσσαλονίκη να έχει γυρισμένη την πλάτη της στους βόρειους γείτονές της, αλλά αντιθέτως να γυρίσει το βλέμμα της προς τον Βορρά, να αγκαλιάσει τους γείτονες, να γίνει η πόλη της δημοκρατίας και του φωτός. Νομίζω ότι αυτό αξίζει στη Θεσσαλονίκη, αυτό αξίζει στη Βόρεια Ελλάδα και αυτό θα είναι και το κεντρικό μήνυμα του Πρωθυπουργού σήμερα το βράδυ.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Δεν νομίζω ότι κανείς έχει λόγο να έχει αντίλογο σε αυτό. Ωστόσο, κύριε Υπουργέ, έχουμε ακούσει αυτές τις τελευταίες ημέρες έντονες κορώνες από τον κ. Ζάεφ, και ακόμα και στον πιο καλοπροαίρετο, όλα αυτά προκαλούν ανησυχία, όλες αυτές οι τοποθετήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τη συμφωνία, η οποία είναι μια δεσμευτική συμφωνία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: Ο κ. Ζάεφ, πράγματι, πριν από λίγες ημέρες, έκανε μια δήλωση, η οποία και από τις δηλώσεις του στη συνέχεια, αλλά και από τις τροποποιήσεις του Συντάγματος, οι οποίες κατατέθηκαν στη διαδικασία τη σχετική στην πΓΔΜ, παραδέχτηκε ότι ήταν άστοχη. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να επιμένουμε σε αυτό το σημείο, το οποίο οφείλω να σας πω ότι μεγαλοποιήθηκε, ότι σε μεγάλο βαθμό αρκετές φορές διαστρεβλώθηκε κιόλας. Αντίθετα, πρέπει να επιμένουμε στο γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί, στην πραγματικότητα, τη μεγάλη ιστορική ευκαιρία για να επιλυθεί ένα ζήτημα, το οποίο είναι το τελευταίο ίσως μεγάλο ζήτημα ταυτοτήτων στα Βαλκάνια. Και έχω την εκτίμηση ότι, εάν αυτή ακριβώς η Συμφωνία καταφέρει να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε ισχύ, θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή στα Βαλκάνια. 

Σε ό,τι αφορά τον κ. Ζάεφ, σας ξαναλέω, προκύπτει, από τις τροποποιήσεις του Συντάγματος, οι οποίες γίνονται αυτή την ώρα κατά τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης στην πΓΔΜ, ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η οποία Συμφωνία -και εδώ θα πρέπει να επιμένουμε διαρκώς- επιλύει οριστικά όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τον αλυτρωτισμό, με ενδεχόμενα θέματα που θα μπορούσαν να προκύψουν, εφόσον δεν φτάναμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή και δεσμευτική νομικά Συμφωνία. Ενώ, αντιθέτως, αυτή τη στιγμή και εφόσον η Συμφωνία τεθεί σε ισχύ, όλα αυτά τα ανοιχτά ζητήματα για τα οποία υπάρχει, ενδεχομένως, μια ανησυχία στους Έλληνες πολίτες ή σε κάποιους Έλληνες πολίτες, ανησυχία που, κατά τη γνώμη μου, εντάξει δεν είναι απολύτως δικαιολογημένη, αλλά είναι κατανοητή, επιλύονται ακριβώς με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, εδώ στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν κάποιες διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες και τα λοιπά. Και είδαμε να γίνεται πολύς λόγος για το αν μπορούν να γίνουν αυτές ή τέλος πάντων εάν είναι αντισυγκεντρώσεις και αν είναι δημοκρατικό αυτό. Δεν έχει το δικαίωμα ο πολίτης να διαμαρτυρηθεί σε κάτι το οποίο δεν συμφωνεί με μια κυβερνητική πολιτική.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προσέξτε να δείτε. Υπάρχει, εδώ, μια έντονη διαφορά. Ο Αλέξης Τσίπρας, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, δεν ανεβαίνει ως Πρωθυπουργός της χώρας. Έχουμε μια πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτή την έννοια, η εκτίμησή μου είναι…

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Λυπάμαι, δεν θέλω να σας διακόπτω, αλλά και οι πολίτες, κύριε Τζανακόπουλε, διαμαρτύρονται ακριβώς για το μήνυμα αυτής της ομιλίας. Δεν διαμαρτύρονται ως Πρωθυπουργό. Μιλάει γι’ αυτό το θέμα και θέλουν γι΄ αυτό το θέμα να διαμαρτυρηθούν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ξαναγίνει αυτό αρκετές φορές. Θα σας θυμίσω μία, το 1963. Οι πολίτες διαμαρτύρονταν εναντίον των μηνυμάτων, τα οποία έστελνε ο Γρηγόρης Λαμπράκης για ειρήνη, συμφιλίωση, για δημοκρατία.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Από το 1963, όμως, φτάνουμε στο 2018;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αξίζουν στη Θεσσαλονίκη τέτοιου τύπου, αν θέλετε, «λαϊκές» εκδηλώσεις, οι οποίες δεν σκοπεύουν στη διατύπωση διαφωνίας, δεν σκοπεύουν στη διατύπωση αντιρρήσεων ή στη διαμαρτυρία. Αντιθέτως, σκοπεύουν στο να εμποδίσουν την πολιτική συγκέντρωση ενός κόμματος, το οποίο είναι το κόμμα που είναι ο μεγάλος εταίρος της ελληνικής κυβέρνησης. Και νομίζω, ότι σε αυτό το σημείο, δεν χωρά καμία αμφιβολία. Οι αντισυγκεντρώσεις είναι πρακτικές, τις οποίες δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ως δημοκρατική χώρα, ως δημοκρατική κοινωνία. Πώς θα σας φαινόταν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε αντισυγκέντρωση στο συνέδριο της ΝΔ για να διαμαρτυρηθεί για τα μηνύματα, τα οποία θα στείλει ο κ. Μητσοτάκης σήμερα, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ; θα σας φαινόταν λογικό αυτό; Το έχετε ξαναδεί εσείς κάπου αυτό;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, αλλά νομίζω ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι καθόλου διαφορετικά. Έχουμε μια πολιτική συγκέντρωση πολιτικού κόμματος και δεν έχουμε κυβερνητική διαδικασία, δεν έχουμε συζήτηση στο Κοινοβούλιο, δεν έχουμε διαμαρτυρία σε ένα κυβερνητικό κτήριο. Έχουμε αντισυγκέντρωση σε μια πολιτική συγκέντρωση πολιτικού κόμματος. Και νομίζω ότι αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά και δεν θα γίνουν αποδεκτά από τους δημοκράτες πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Ωστόσο, όταν έχουμε την παρουσία του Πρωθυπουργού στην πόλη μας και υπάρχει κόσμος, ο οποίος θεωρεί ότι κάποια δικαιώματά του καταστρατηγούνται ή ενδεχομένως διαφωνεί με τις πολιτικές, είναι λογικό να αντιδρά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε ποτέ ανοίξει το οποιοδήποτε τέτοιο θέμα όταν ο Πρωθυπουργός ανεβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού, όταν πηγαίνει στο γραφείο της Θεσσαλονίκης, όταν κάνει κυβερνητικού χαρακτήρα συναντήσεις; Έχουμε ποτέ εμείς δημιουργήσει την οποιαδήποτε ένταση για το γεγονός ότι υπάρχουν λαϊκές διαμαρτυρίες, ότι υπάρχουν…

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, πάντα υπάρχουν, συχνά, τέλος πάντων, υπάρχουν και για τον Αλέξη Τσίπρα και για τους προηγούμενους Πρωθυπουργούς υπήρξαν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ, όμως, τα πράγματα, είναι διαφορετικά. Εδώ μιλάμε για πολιτική συγκέντρωση ενός κόμματος. Δεν μιλάμε για μια κυβερνητική διαδικασία. Και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσετε και εσείς και θα πρέπει να το κατανοήσουν και οι ακροδεξιοί πυρήνες και οι ακροδεξιές δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να δημιουργήσουν ένταση, η οποία δεν αρμόζει, δεν ταιριάζει και δεν τιμά τη Θεσσαλονίκη της δημοκρατίας.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Όπως αντιλαμβάνεστε, όμως, κύριε Υπουργέ, το ζήτημα έχει προκαλέσει ένταση, όχι μόνο στους πολίτες και στον κόσμο, αλλά έχει προκαλέσει ένταση και εντός της Βουλής. Σε αναβρασμό βρίσκεται και το κυβερνητικό κομμάτι, με τον κυβερνητικό σας εταίρο να είναι σε μια κατάσταση, την οποία δεν γνωρίζουμε πώς θα ολοκληρωθεί η ζύμωση που γίνεται εντός του κόμματος των ΑΝΕΛ, με τον επικεφαλής τους να λέει ότι για μένα η Συμφωνία είναι νεκρή και θα αποσύρω τους υπουργούς μου μετά, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια της κυβέρνησης. Βλέπουμε και στα υπόλοιπα κόμματα να επικρατεί αναβρασμός. Άρα, η ένταση δεν είναι μόνο στο κοινωνικό επίπεδο, αλλά βρίσκεται και στο πολιτικό επίπεδο από το ζήτημα αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν βλέπω ένταση στο κοινωνικό επίπεδο. Εγώ βλέπω μια συζήτηση δημόσια, η οποία διεξάγεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για τα θετικά της, για τα αρνητικά της. Βλέπω πολίτες να τη στηρίζουν, βλέπω πολίτες να διαφωνούν, να εκφράζουν τις επιφυλάξεις και τις ευαισθησίες τους. Αλλά από εκεί και πέρα, οι εντάσεις –επιμένω- προκαλούνται με στόχο προφανώς στη δημιουργία αποσταθεροποιητικού κλίματος από δυνάμεις της ακροδεξιάς, από δυνάμεις εθνικιστικές,  από δυνάμεις ακραίες, από δυνάμεις αντιδημοκρατικές, οι οποίες μάλιστα –και θέλω να μου πείτε, εάν αυτή για σας είναι μια διαμαρτυρία εύλογη ή αν είναι μια διαμαρτυρία που μπορεί να γίνει αποδεκτή- που καλούσαν τους πολίτες ή εν πάση περιπτώσεις τους φίλους τους να κάνουν συγκέντρωση εντός του Παλαί ντε Σπορ για να εμποδίσουν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ αυτό βλέπω ως ένα προβληματικό στοιχείο. Από εκεί και πέρα, η συζήτηση που γίνεται στο πολιτικό επίπεδο, η συζήτηση που γίνεται στο Κοινοβούλιο είναι μια απολύτως εύλογη και θεμιτή συζήτηση. 

Και όσον αφορά τη στάση του κ. Καμμένου, δεν νομίζω ότι διαφοροποιείται σε σχέση με αυτά τα οποία λέει εδώ και περίπου δέκα μήνες. Ότι, δηλαδή, έχει τις επιφυλάξεις του, έχει τις αντιρρήσεις του, έχει τις διαφωνίες του σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών και εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ και η Συμφωνία κατατεθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο, θα αποχωρήσει από την ελληνική κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, όμως, έχει πει και κάτι άλλο ο κ. Καμμένος, το οποίο, κατά τη γνώμη μου, εγγυάται την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Τι δηλαδή έχει πει; Ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμπράξει με καμία πολιτική δύναμη, είτε με τον κ. Μητσοτάκη, είτε με οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη, η οποία θα θελήσει να ανατρέψει την παρούσα κυβέρνηση μέσω μιας πρότασης δυσπιστίας. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, νομίζω ότι είναι δεδομένη η ολοκλήρωση του κυβερνητικού κύκλου, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και από τους νόμους.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής, μιας και μιλήσατε για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε σε πολύ μεγάλη ένταση από αρκετά Μέσα, να παίζεται μια υπόθεση που έχει να κάνει με έναν φίλο, όπως παραδέχτηκε ο κ. Παππάς, τον κ. Πετσίτη. Θεωρείτε ότι μπορεί να πλήξουν την κυβέρνηση τέτοιες υποθέσεις; Κατ’ αρχήν, η συγκεκριμένη και αν υπάρξουν αντίστοιχες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΝΔ, εδώ και αρκετό καιρό, από την πρώτη στιγμή στην πραγματικότητα, σε συνεργασία με εκδοτικά συγκροτήματα, με «δημοσιογραφικούς» κύκλους, προσπαθεί να δημιουργήσει σκάνδαλα εκ του μη όντος. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις τέτοιου τύπου υποτιθέμενων καταγγελιών. Σας θυμίζω τις καταγγελίες που γίνονταν για τον κ. Κατρούγκαλο ότι δήθεν παίρνει…

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, για το γραφείο του, το θυμάμαι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι, δήθεν, παίρνει 12% προμήθεια, τις καταγγελίες που γίνονταν για υποτιθέμενα γραφεία ρουσφετιών, όπου χρεωνόταν το ρουσφέτι 50.000 ευρώ…

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Με τον κ. Σπίρτζη, νομίζω ήταν μια υπόθεση τέτοια…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …για την υποτιθέμενη παρουσία του κ. Φλαμπουράρη στο σκάφος στην Αίγινα, για υποτιθέμενες μίζες που έπαιρνε συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών, του κ. Τσακαλώτου. Για όλα αυτά, ξέρετε, οι δημοσιογραφικοί κύκλοι, οι δημοσιογράφοι, αλλά και τα εκδοτικά συγκροτήματα, τα οποία πρωταγωνίστησαν στην υποτιθέμενη αποκάλυψη όλων αυτών των σκανδάλων, έχουν αναγκαστεί να ζητήσουν συγγνώμη. 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Για την τελευταία, βέβαια, που αναφέρατε, νομίζω είναι ακόμα σε δικαστικό επίπεδο, πάντως.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά τον ίδιο τρόπο, έχουμε να κάνουμε με καταγγελίες για ένα υποτιθέμενο σκάνδαλο, το οποίο ουδείς μας λέει ποιο ακριβώς είναι. Αφού, λοιπόν, δεν έχει καταφέρει η ΝΔ να βλάψει το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν έχει η ΝΔ καταφέρει και τα εκδοτικά συγκροτήματα που τη στηρίζουν, να βλάψουν το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης, ψάχνοντας τους ίδιους τους υπουργούς, τους συγγενείς τους, τους συγγενείς πρώτου βαθμού, τους συγγενείς δεύτερου βαθμού, αυτή τη στιγμή κατηγορούν, έχουν αρχίσει να ψάχνουν και τους συμμαθητές, τους φίλους, τους γνωστούς κυβερνητικών στελεχών. Δεν πρόκειται να βρουν τίποτα.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Άρα, το σχόλιό σας είναι ότι δεν υπάρχει υπόθεση; Αυτή είναι η απάντηση στην υπόθεση όλη αυτή; Το σχόλιο ποιο είναι; Ότι δεν τίθεται θέμα, δεν υπάρχει θέμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου εξηγήσετε ποια είναι η καταγγελία; Ποια είναι η καταγγελία;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα σας πω, το μόνο που βλέπω, που διαπιστώνω ότι είναι καταγεγραμμένο και επωνύμως έχει καταγγελθεί από τον κ. Κιτσάκο, ότι λειτουργούσε ο κ. Πετσίτης ως εκπρόσωπος του Μαξίμου. Το λέει ένας άνθρωπος που, καλώς ή κακώς, έχει τοποθετηθεί, όπως ξέρετε πολύ καλά, ως διευθύνων σύμβουλος από τον κ. Σταθάκη…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ανοησίες.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Και βέβαια μετράνε και μάλλον συμπληρώνουν μια εικόνα και δημιουργούν εντυπώσεις, όσα ακούγονται για την αύξηση του μισθού του μέσα σε έναν χρόνο, των απολαβών του, να το λέμε καλύτερα. Και εκεί εστιάζει ότι υπάρχει κάποια μυστηριώδης…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …οι απολαβές του από μια ιδιωτική εταιρεία; Πραγματικά, δεν μπορώ να καταλάβω ποια ακριβώς είναι η καταγγελία. Υπάρχει δημόσιο χρήμα; Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αυτή, σε σχέση με τους επιχειρηματίες για τους οποίους μιλάμε, έχει συγκρουστεί. Επομένως, το ζήτημα ποιο είναι; Ποια είναι ακριβώς η καταγγελία; Εδώ πετάμε λάσπη στον ανεμιστήρα, επιλέγονται γεγονότα, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την κυβέρνηση, για να δημιουργήσουμε απλώς και μόνο εντυπώσεις. 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Την περίπτωση της ΔΕΠΑ με τον κύριο Κιτσάκο, μιας και τον αναφέραμε, τη θεωρείτε σοβαρή; Η οποία είναι σε διερεύνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ …

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι διαφορετική, έτσι; Δεν τις μπλέκω, απλά σας λέω…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς και δεν τα μπλέκετε, αλλά θα σας πω. Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ έχουμε την εξής κατάσταση: Έχουμε τη ΝΔ να καταγγέλλει υποτίθεται την κυβέρνηση ότι αυξήθηκε το χρέος των ELFE προς τη ΔΕΠΑ, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της. Θα σας πω, λοιπόν, το εξής: Το χρέος των ELFE προς τη ΔΕΠΑ, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της ΝΔ, εκτοξεύτηκε στα 90 εκατομμύρια…

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι το 2015, έτσι είναι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από αυτά τα 90 εκατομμύρια αυξήθηκε άλλα 15, εξαιτίας τόκων υπερημερίας, 105 δηλαδή. 105 εκατομμύρια είναι το χρέος το οποίο δημιούργησε η ΝΔ. Και, βεβαίως, στη δική μας προσπάθεια να μην κλείσουν τα εργοστάσια των λιπασμάτων, προσπαθήσαμε να λειτουργήσουμε με τέτοιον τρόπο, ώστε η επιχείρηση να καταφέρει να επιβιώσει. Αλλά η αύξηση η οποία έγινε επί των δικών μας ημερών, είναι περίπου 10 εκατομμύρια. Επομένως, τι ακριβώς ζητά η ΝΔ;  Για ποιο πράγμα ζητάει τα ρέστα; Πρώτο σχόλιο είναι αυτό. Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι το εξής: Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ELFE προς τη ΔΕΠΑ, από την πλευρά της ΔΕΠΑ σε γενική συνέλευση αποφασίστηκε ένα πολύ πιο αυστηρό σύστημα για την αποπληρωμή τους, το οποίο προτάθηκε στον οφειλέτη. Το σύστημα αυτό ξέρετε ποιος το απέρριψε και ποιος απαίτησε να γίνει πιο ευνοϊκό για τον οφειλέτη, έτσι ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη του; Τα ελληνικά δικαστήρια. Επομένως, η ΝΔ, για άλλη μια φορά, επιλέγει να ανοίξει ένα θέμα το οποίο εσκεμμένα θέλει να το παρουσιάσει ως σκανδαλώδες. Για ποιο λόγο; Διότι ακολουθεί, εδώ και 4 χρόνια, τη λογική του λέγε-λέγε, κάτι θα μείνει.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Κύριε Υπουργέ, για το κλείσιμο θα ήθελα μια ερώτηση σχετικά με την οικονομία. Μιας και ήδη έχουμε συμπληρώσει πάνω από 100 μέρες εκτός μνημονίων, αλλά η αίσθηση του κόσμου είναι ότι δεν υπάρχει βελτίωση στην πραγματική οικονομία, δεν υπάρχει βελτίωση στις τσέπες μας. Ακόμα και αν όλοι ή οι περισσότεροι μπορέσουν να πάρουν κάποια από τα αναδρομικά, όσοι δικαιούνται να λάβουν το μέρισμα, δεν είναι αρκετό για όσα περικόπηκαν όλο αυτό το διάστημα των μνημονίων και της κρίσης. Αλλά και βέβαια δεν υπάρχει και περιθώριο για μετά, για μια ελπίδα μετά, ότι κάτι θα βελτιωθεί, είτε στις εργασιακές σχέσεις είτε στο κομμάτι της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Γιατί εκεί πρέπει να εστιάσει κανείς. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω, ότι δεν αντιλαμβάνομαι από πού προκύπτει αυτή η αυθεντική διερμηνεία των αισθημάτων του κόσμου, ότι δεν βελτιώνεται τίποτα στην πραγματική οικονομία, ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος, ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και ότι η κατάσταση είναι η ίδια ή και χειρότερη σε σχέση με το παρελθόν. Ειλικρινά, δεν μπορώ να το συμμεριστώ αυτό. Αποφεύγω ούτως ή άλλως να διερμηνεύω τα αισθήματα του κόσμου, τουλάχιστον εγώ προσωπικά. Θα σας πω το εξής: Από τα διαθέσιμα στοιχεία τα οποία υπάρχουν, και είναι και στη δική σας διάθεση, θα πρέπει να έχετε παρατηρήσει ότι η ανεργία χθες, με βάση το δελτίο της ΕΡΓΑΝΗ, μειώθηκε στο 18,3%, ενώ πριν από περίπου 3 χρόνια, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, βρισκόταν στο 27%. Έχουν δημιουργηθεί δηλαδή, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας, περίπου 350 κοντά 400.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι 400.000 άνθρωποι, 400.000 οικογένειες βγήκαν από το περιθώριο και τον αποκλεισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό τον οποίο προκαλεί η ανεργία και ξαναεντάχθηκαν στην αγορά εργασίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε τον χαμηλότερο αριθμό ανέργων και τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων από το 2011. Έχουμε, δηλαδή, μία κατάσταση επανέναρξης, επανεκκίνησης του θετικού κύκλου στην ελληνική οικονομία. Την ίδια στιγμή, το μέσο διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται, το λιανικό εμπόριο αυξάνεται. Υπάρχει σαφέστατη βελτίωση στις εργασιακές σχέσεις. Η μαύρη εργασία έχει μειωθεί από το 20% στο 12%. Έχουν γίνει ρυθμίσεις νομικού και δεσμευτικού χαρακτήρα, έτσι ώστε να ελέγχονται πλέον οι απλήρωτες υπερωρίες και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βιώνουν αυτή τη νέα κατάσταση, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των υπερωριών στην καθημερινότητά τους. Έχουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την αρχή της επεκτασιμότητας και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που έχει οδηγήσει στην επέκταση περίπου 10 κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, πράγμα το οποίο έχει οδηγήσει με τη σειρά του σε αυξήσεις για περίπου 200.000 εργαζόμενους σε ολόκληρη τη χώρα. Έχουμε την προοπτική της αύξησης του κατώτατου μισθού. Έχουμε τη μείωση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Δηλαδή, θέλω να σας πω ότι όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία δεν σχετίζονται με τους γενικούς δείκτες της οικονομίας, τους ρυθμούς ανάπτυξης, τη δημοσιονομική εξυγίανση, το πρωτογενές πλεόνασμα κλπ, αλλά σχετίζονται με την ίδια την καθημερινότητα του πολίτη. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν δυσανάλογες επιβαρύνσεις. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν ζητήματα, με τα οποία  η κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί εντατικά, για να διευκολύνει ακόμη περισσότερο τους πολίτες στην καθημερινότητά τους. Αλλά, παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι το 2018, αλλά και το 2019 είναι πλέον χρονιές επαναφοράς σε μία κανονικότητα και μάλιστα με όρους που δημιουργούν τη δυνατότητα να έχουμε προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον. 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Ήθελα μόνο κάτι τελευταίο, γιατί είναι σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετές ημέρες και δεν έχει διαφανεί ποια θα είναι η τελική απόφαση της κυβέρνησης, τι θα γίνει με τον νόμο Κατσέλη, η διάρκεια του οποίου ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους. Και ενώ έχουμε ακούσει ότι θα υπάρξει κάτι καινούργιο, δεν το έχουμε δει ακόμα. 

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Θα έχουμε ανακοινώσεις πριν το τέλος του έτους;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ή θα υπάρξει κάποια παράταση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διατηρηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Κάτι πιο συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω. Θα συνιστούσα να αναμένουμε τις παρεμβάσεις και τις ανακοινώσεις από τη μεριά του υπουργείου Οικονομικών. 

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Έχετε εικόνα ότι πριν ολοκληρωθεί το έτος θα έχουμε κάποια ανακοίνωση επίσημη, για να γνωρίζουμε πώς θα κινηθούν από εκεί και έπειτα τα πράγματα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι το υπουργείο Οικονομικών, όταν εκείνο επιλέξει με βάση τον σχεδιασμό του και με βάση τις συνεννοήσεις οι οποίες γίνονται, θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε  πολύ γι’ αυτή τη συνομιλία. 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. 

Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Η επόμενη μέρα»

ΜΕΡΟΣ Α’ : Η ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Το 2017, κατά την περίοδο της 2ης αξιολόγησης, εμείς δίναμε μια σκληρότατη μάχη για να πείσουμε το ΔΝΤ και για να εξηγήσουμε στους ευρωπαίους εταίρους ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ήταν απολύτως αχρείαστο.

Παρόλα αυτά είχε δημιουργηθεί μια συνθήκη τότε όπου η Γερμανία έλεγε ότι αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει χωρίς τη συμφωνία του ΔΝΤ. Και με αυτήν την έννοια η ελληνική πλευρά βρέθηκε σε μια εξαιρετικά δυσχερή θέση και αποδέχθηκε τα επιπλέον αυτά μέτρα -για το 2019 την περικοπή των συντάξεων και για το 2020 το αφορολόγητο- λέγοντας πως εφόσον οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν πέσουν μέσα θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε και τα αντίμετρα.

Αυτή τη στιγμή τι έχουμε; Τελικά αυτός ο οποίος δικαιώθηκε σε αυτήν τη διελκυστίνδα ήταν η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που συμφωνούσαν τότε με τις προβλέψεις μας για το πρωτογενές πλεόνασμα. Και μάλιστα και με το παραπάνω. Καθώς έχουμε και τη μη περικοπή των συντάξεων αλλά και τα αντίμετρα!

Σας θυμίζω επίσης τη στάση που κρατούσε η ΝΔ καθόλη τη διάρκεια εκείνης της διαπραγμάτευσης κατά τη 2η αξιολόγηση που ήταν σκληρή, επίπονη και αγχωτική όχι μόνο για την ελληνική κυβέρνηση αλλά και για τον ελληνικό λαό. Η ΝΔ επί της ουσίας ζητούσε από το ΔΝΤ να μην υποχωρήσει σε καμία από τις οικονομικές απαιτήσεις του και αντιθέτως αυτό που θεωρούσε σωστό να κάνει ήταν να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση του να ολοκληρώσει την αξιολόγηση χωρίς καμία διαπραγμάτευση!

Κάποια στιγμή λοιπόν το καλοκαίρι η ΝΔ βρέθηκε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση γιατί κατάλαβε ότι τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς σε σχέση με τη δυνατότητά της να επιτύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του +3,5% αλλά και για το ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν ήταν διαρθρωτικού αλλά δημοσιονομικού χαρακτήρα γίνονταν δεκτά από το σύνολο των ευρωπαϊκών θεσμών.

Μετά την τοποθέτηση του Επιτρόπου Μοσκοβισί στην ελληνική βουλή ο κος Χατζηδάκης ομολόγησε ουσιαστικά ότι η ΝΔ είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της το μέτρο της περικοπής των συντάξεων και πως δεν είχε κανένα σκοπό να επαναδιαπραγματευτεί τη συγκεκριμένη πολιτική σε περίπτωση που τα σενάριά της περί πτώσης της κυβέρνησης κατά τη 2η ή 3η αξιολόγηση πραγματοποιούνταν καθώς ταιριάζει γάντι στο πολιτικό της πρόγραμμα. Τον εγκλάλεσε λέγοντάς του ότι θα πρέπει να τους πει τελικά αν οι συμφωνίες πρέπει ή δεν πρέπει να τηρούνται για να ξέρουν και αυτοί τι να κάνουν με το πρόγραμμά τους!

Και είναι ακριβώς αυτός ο πυρήνας του λάθους ή καλύτερα της στρέβλωσης της ΝΔ. Η ΝΔ δεν έχει καταλάβει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και πως άρα οι στόχοι δε συνοδεύονται από την επιβολή των μέσων ώστε αυτοί να επιτευχθούν. Και είναι αυτός ο λόγος, επίσης, που η θεωρία περί 4ου μνημονίου καταρρέει.

Στο μεταξύ, ισχύουν για το αφορολόγητο τα ίδια επιχειρήματα με τις συντάξεις. Και με αυτά τα επιχειρήματα θα πείσουμε, αν είμαστε και η επόμενη κυβέρνηση. Γιατί είναι σαφές πως αν κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές θα επιδιώξουμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο. Αντιθέτως, ο κος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την ομιλία του στη ΔΕΘ είπε ότι θα εφαρμόσει το μέτρο της μείωσης του αφορολογήτου απλώς χαμηλώνοντας τον φορολογικό συντελεστή από τα 5.500 – 10.000 ευρώ πηγαίνοντάς τον στο 9%!

 

ΜΕΡΟΣ Β’ : Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ Η ΚΑΘΑΡΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ – Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙ «ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ

• O κος Μητσοτάκης, ειδικά σε ό,τι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει πει αρκετές αθλιότητες. Σήμερα όμως με τα περί ανταλλαγής του Μακεδονικού με τη μη περικοπή των συντάξεων νομίζω ότι υπερέβη τα εσκαμμένα. 

• Η στάση αυτή του κου Μητσοτάκη δεν προσιδιάζει σε κεντρώο ή φιλελεύθερο ή μεταρρυθμιστή πολιτικό αλλά στη νέα ακροδεξιά ταυτότητα που οικοδομεί για τον εαυτό του και για τη ΝΔ.

• Σήμερα ο κος Μητσοτάκης μίλησε στη Βουλή σαν μαθητής του κου Γεωργιάδη ο οποίος αποτελεί τον βασικό εμπνευστή και αυθεντικό προπαγανδιστή αυτής της θεωρίας περί συναλλαγής.

• Εμείς σκοπεύουμε να αναδείξουμε στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο αυτό το θέμα και να πούμε στους εταίρους και τους συμμάχους ότι ο κος Μητσοτάκης τους κατηγορεί ότι συναλλάσσονται με την ελληνική κυβέρνηση με αυτόν τον άθλιο τρόπο.

• Οι κατηγορίες του κου Μητσοτάκη περί προδοσίας και μειοδοσίας δεν θα περνάνε εφεξής αναπάντητες.

• Αν ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τη μη περικοπή των συντάξεων ως προϊόν συναλλαγής και μάλιστα με αντάλλαγμα την ίδια τη Μακεδονία τότε γιατί την ψήφισε; Είναι συνένοχος στη συναλλαγή;

• Αν θεωρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών εθνικά επιζήμια, προδοτική, μειοδοτική και προϊόν τέτοιας άθλιας συναλλαγής τότε να δεσμευτεί από τώρα ότι ακόμη κι αν ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο θα την καταργήσει. 

• Ο κος Μητσοτάκης θα κληθεί και στο ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα να δώσει λογαριασμό για αυτά τα οποία εκτοξεύει χωρίς καν να τα σκεφτεί θυσιάζοντας στον βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας την ίδια την κεντροδεξιά ταυτότητα της ΝΔ την οποία μετατρέπει καθημερινά σε ένα ΛΑΟΣ.

• Ο κος Μητσοτάκης θα κληθεί να πάει στην Ευρώπη και να πει ποιο ακριβώς μέλος από την πολιτική του οικογένεια συναλλάχθηκε με τέτοιον άθλιο τρόπο με τον κο Τσίπρα.

• Οι τελευταίες δηλώσεις του κου Ζάεφ που ήρθαν ως απάντηση σε έναν ακροδεξιό βουλευτή του VMRO είχαν πράγματι υπερβάσεις σε σημεία που είχαμε συμφωνήσει. Το κρίσιμο όμως είναι να τηρηθούν οι ρήτρες που μετά την κύρωση της Συμφωνίας θα είναι και νομικά δεσμευτικές. Νομίζω ότι η στάση του μετά το συμβάν ήταν τέτοια που δεν εμπνέει ανησυχία σε σχέση με το σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της Συμφωνίας.

• Η Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται πως θα έρθει στην ελληνική Βουλή περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου και όλα δείχνουν καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο στόχος είναι να αποσπάσει ευρεία πλειοψηφία που θα ξεπερνά τις 151 ψήφους.

• Είναι εξαιρετικά θετικό ότι πολιτικές δυνάμεις στο κοινοβούλιο δεν σκέφτονται με βάση τη βραχυπρόθεσμη πολιτική σκοπιμότητα και τους σχεδιασμούς εκδοτικών συγκροτημάτων αλλά λειτουργούν με βάση αρχές και αξίες.

• Πολιτικές εξελίξεις μπορούν να προκληθούν μόνο με βάση τη συνταγματική τάξη. Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης ας καταθέσει πρόταση μομφής και να πάρει την απάντησή του όπως και πριν 6 μήνες.

• Θεωρώ ότι ο Πρωθυπουργός θα καταφέρει να πείσει τον κο Καμμένο ότι η ορθή στάση είναι να μείνει στην κυβέρνηση.

• Στο Διεθνές Δίκαιο δεν ορίζεται η έννοια του έθνους. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει τον εθνοτικό προσδιορισμό. Οι συμφωνίες καθορίζουν θέματα ιθαγένειας. Η γλώσσα αναγνωρίστηκε στον ΟΗΕ ως μακεδονική από το 1977.

• Ο κ. Μητσοτάκης σε όλα τα μεγάλα ζητήματα έχει τοποθετηθεί με ακροδεξιό τρόπο. Ποιο είναι το κεντρώο μεταρρυθμιστικό προφίλ του; Εχει γίνει μαθητής του κ. Σαμαρά, του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη.

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και το ραδιόφωνο «REALFM»

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
 
Από την πρώτη στιγμή το Ποτάμι είχε τοποθετηθεί με καθαρότητα υπέρ της Συμφωνίας. Μάλιστα ο κος Θεοδωράκης είχε δηλώσει τότε ότι δεν πρόκειται να γίνει «κατσαρίδα της πολιτικής» -χρησιμοποιώ τα λόγια του. Νομίζω ότι η παραφιλολογία αμφιταλάντευσης των τελευταίων ημερών διασκεδάστηκε χθες, ιδιαίτερα με τις δηλώσεις του κου Θεοδωράκη ο οποίος είπε ότι θεωρεί τη Συμφωνία θετική αλλά και με τις σχετικές δηλώσεις των κκ. Μαυρωτά, Δανέλλη, Κύρκου. Επομένως νομίζω ότι υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην πιθανότατη περίπτωση που ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης στη γείτονα και η Συμφωνία θα έρθει για κύρωση στην ελληνική βουλή.
 
Θεωρώ ότι ο κος Ζάεφ δίνει μια δύσκολη μάχη σε ένα επιβαρυμένο από καχυποψίες, εθνικισμούς και αντιδραστικά αντανακλαστικά κλίμα και για αυτό με έναν άστοχο τρόπο προσπάθησε να διασκεδάσει αυτές τις εντυπώσεις. Αν κανείς δει το περιεχόμενο της αναθεώρησης στη γειτονική χώρα θα δει ότι νομικά και πολιτικά δεν αφήνεται κανένα περιθώριο για αλυτρωτισμούς. Όλα αυτά γίνονται πάρα πολύ καθαρά στη Συμφωνία των Πρεσπών και για αυτό δεν θα πρέπει να αφήσουμε τις καχυποψίες και τις εθνικιστικού χαρακτήρα αντιδράσεις να μας οδηγήσουν στο να χάσουμε μια ιστορική και διπλωματική ευκαιρία για την επίλυση ενός ζητήματος που ταλαιπωρεί τα Βαλκάνια στο σύνολό τους για περίπου 30 χρόνια.
 
ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ
 
Εφόσον πληρούνται οι συνταγματικές προϋποθέσεις και όσα προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, η ΝΔ μπορεί να καταθέσει την πρόταση μομφής και το ελληνικό κοινοβούλιο θα δώσει την απάντησή του. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας όπως επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον.
 
Έχω ξαναπεί πως δεν θεωρώ ότι οι δημοσκοπήσεις χρησιμοποιούνται ως εργαλεία ανάλυσης αλλά ως επικοινωνιακά εργαλεία και άρα δε νομίζω ότι έχει κάποιο νόημα να τις σχολιάζουμε. Το σίγουρο είναι ότι ακόμα και αυτές οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει σε μια προσπάθεια νομίζω που κάνουν οι δημοσκόποι ώστε να μην εξεφτελίσουν το επάγγελμά τους ενόψει του εκλογικού έτους 2019.
 
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
 
Από εκεί και πέρα όμως την απάντηση θα δώσουν η πολιτική και η οικονομία: έχουμε την έξοδο από τα μνημόνια, έναν δημοσιονομικά επεκτατικό προϋπολογισμό για πρώτη φορά μετά από 10-11 χρόνια, έχουμε μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σχεδιάζουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, το κοινωνικό μέρισμα του 2018, την αποτροπή της εφαρμογής του μέτρου της μείωσης των συντάξεων. Πρόκειται για ένα πολιτικό κλίμα που διαμορφώνει σαφείς διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ με τον πρώτο να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας σε αντίθεση με την τελευταία που πάντοτε λειτουργεί ως συνήγορος των ελίτ στη χώρα.
 
Η ολοκλήρωση της 4ετίας θα αποτελέσει ένα σήμα ότι ο κύκλος της πολιτικής και οικονομικής κρίσης έχει ολοκληρωθεί και έχουμε περάσει σε μια φάση κανονικότητας που θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη τόσο στην οικονομία όσο και στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Επιπλέον, όσο περνάει ο καιρός και η οικονομία μπορεί να λειτουργεί απελευθερωμένη από τα δεσμά της δημοσιονομικής προσαρμογής, τόσο καλύτερη θα γίνεται η καθημερινότητα για τους πολίτες.
 
«ΣΚΑΝΔΑΛΟ» ΠΕΤΣΙΤΗ
 
Μετά την αποτυχία των fake ΝΕΩΝ και της ΝΔ να συγκροτήσουν ένα αντιπολιτευτικό αφήγημα με βάση το υποτιθέμενο 4ο μνημόνιο ψάχνουν να βρουν πολιτικά πατήματα σε ιστορίες που πραγματικά δεν μπορούν να αγγίξουν την ελληνική κυβέρνηση. Δεν καταλαβαίνω τι προσπαθούν να επιτύχουν με αυτές τις κούφιες καταγγελίες που κάνουν ούτε ποιο είναι το σκάνδαλο που παρουσιάζει η εφημερίδα του κου Μαρινάκη από το οποίο φαίνεται ότι πρόκειται να πιαστεί και η ΝΔ όπως στο παρελθόν έχει πιαστεί από διάφορα fake news που προωθούνται από συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα.
 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΘ
 
Δεν θεωρώ ότι πρόκειται για μια από-τα-κάτω εθελοντική πρωτοβουλία αλλά ότι έχει πολιτική καθοδήγηση και υπακούει σε πολιτικές σκοπιμότητες για τη δημιουργία εντυπώσεων. Δεν μπορεί η συζήτηση για την ασφάλεια των πανεπιστημίων να συνεχίσει να απασχολεί με όρους πολιτικού εργαλείου στα χέρια της ΝΔ για την απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου. Πράγματι πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για να λυθούν τα προβλήματα των τελευταίων 10ετιών και αυτή η συζήτηση ήδη γίνεται. Όμως όχι με όρους που δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Υπουργό Επικρατείας, κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας μέρα, κύριε Χατζηνικολάου. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω με το θέμα που φαίνεται ότι είναι το θέμα των ημερών. Δηλαδή με τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει γύρω από τη στάση που θα τηρήσει το Ποτάμι στην ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή σε μερικούς μήνες, για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Θα θέσω το ερώτημα ευθέως: Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει η εικόνα στη Βουλή; Και το λέω γιατί η μέχρι τώρα στάση, τοποθέτηση της κυβέρνησης ήταν ότι θεωρεί πως θα περάσει από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών και ότι διαθέτει την απαραίτητη κοινοβουλευτική στήριξη. Αλλάζει κάτι; Νιώθετε ότι μπορεί να μπαίνουμε σε περίοδο ρευστότητας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κύριε Χατζηνικολάου. Από την πρώτη στιγμή που εκκίνησαν οι διαπραγματεύσεις και φάνηκε ότι καταλήγουμε σε μία συμφωνία με την πΓΔΜ, με τους γείτονές μας, που επιλύει το ζήτημα του ονόματος, αλλά και μια σειρά από άλλα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία επιβάρυναν τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας, το Ποτάμι είχε τοποθετηθεί με σαφήνεια, καθαρότητα, ειλικρίνεια υπέρ της συγκεκριμένης Συμφωνίας. Μάλιστα, ο κύριος Θεοδωράκης είχε δηλώσει τότε, θυμάμαι, ότι δεν πρόκειται να γίνει η κατσαρίδα της πολιτικής -χρησιμοποιώ τα λόγια του- δεν πρόκειται, δηλαδή, να θυσιάσει αρχές, αξίες, αλλά και το συμφέρον της χώρας στον βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αυτή τη στάση τήρησε και αυτή τη στάση θεωρώ ότι τηρεί το Ποτάμι ακόμα και σήμερα. Δηλαδή, πράγματι υπήρξε μια παραφιλολογία περί αμφιταλάντευσης, ίσως, του Ποταμιού τις τελευταίες ημέρες, η οποία όμως νομίζω ότι διασκεδάστηκε χθες, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις και του ίδιου του αρχηγού του, του επικεφαλής του Ποταμιού, του κυρίου Θεοδωράκη, ο οποίος είπε ότι θεωρεί τη Συμφωνία θετική, αλλά και τις δηλώσεις του κυρίου Μαυρωτά, του κυρίου Δανέλλη και του ευρωβουλευτή του Ποταμιού, του κυρίου Κύρκου, αν δεν κάνω λάθος, που επί της ουσίας ήρθαν να επιβεβαιώσουν μια δεδομένη θέση του Ποταμιού υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επομένως, νομίζω ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι πολιτικές προϋποθέσεις για μία ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην περίπτωση που ολοκληρωθούν με επιτυχία, στην πιθανότατη περίπτωση που θα ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαδικασίες της Συνταγματικής Αναθεώρησης στη γείτονα και θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών για κύρωση στην ελληνική Βουλή.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, οι δηλώσεις Ζάεφ, οι τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ, είχαν, κατά τη γνώμη σας, ένα άρωμα αλυτρωτικής διάθεσης και πόσο δυσκολεύουν την κύρωση της Συμφωνίας στη χώρα μας; Θέλω να πω: Μήπως ο κύριος Ζάεφ με τις δηλώσεις του, ουσιαστικά, υπονομεύει τη δική σας προσπάθεια να περάσει η Συμφωνία από την ελληνική Βουλή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: Δεν θα το πήγαινα τόσο μακριά, κύριε Χατζηνικολάου. Θεωρώ ότι ο κύριος Ζάεφ μέσα σε…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι, αντικειμενικά λέω ότι αν το υπονομεύει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω, δεν θα το πήγαινα τόσο μακριά. Θεωρώ ότι ο κύριος Ζάεφ δίνει μια δύσκολη μάχη σε ένα κλίμα, το οποίο έχει επιβαρυνθεί με καχυποψίες, με έντονα αντιδραστικά αντανακλαστικά, με εθνικισμούς, με -αν θέλετε- σοβινιστικές αντιλήψεις, οι οποίες έχουν κυριαρχήσει τα προηγούμενα χρόνια στη γειτονική χώρα. Αλλά, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και το γεγονός ότι και στη δική μας χώρα αναπτύχθηκαν τέτοιου είδους ιδεολογίες, τέτοιου είδους πρακτικές, τέτοιου είδους αντιλήψεις, σε σχέση με τους γείτονές μας. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η πολιτική πίεση είναι πάρα πολύ μεγάλη και, για αυτόν ακριβώς το λόγο, θεωρώ ότι ο κύριος Ζάεφ, με έναν άστοχο τρόπο, προσπάθησε να διασκεδάσει αυτές τις εντυπώσεις. Νομίζω ότι όποιος διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και όποιος κάνει τον κόπο να δει τις αναθεωρητέες διατάξεις, αλλά και το περιεχόμενο της αναθεώρησης στη γειτονική χώρα, θα κατανοήσει πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι δεν αφήνεται ανοιχτό κανένα περιθώριο, τουλάχιστον νομικά, αλλά και πολιτικά για αλυτρωτισμούς στη γειτονική μας χώρα. Νομίζω ότι όλα αυτά γίνονται πάρα πολύ καθαρά και σαφή στη Συμφωνία των Πρεσπών και για αυτό τον λόγο νομίζω ότι δεν θα πρέπει να αφήσουμε τις καχυποψίες και –αν θέλετε- τις εθνικιστικού χαρακτήρα αντιδράσεις να μας οδηγήσουν στο να χάσουμε μια τεράστια πολιτική, διπλωματική, ιστορική ευκαιρία για την επίλυση ενός ζητήματος, που ταλαιπωρεί και εμάς και τους γείτονές μας, αλλά και τα Βαλκάνια στο σύνολό τους, εδώ και περίπου 30 χρόνια. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, φαίνεται ότι αυτό το θέμα έχει γίνει κομβικό θέμα για τις πολιτικές εξελίξεις, κύριε Υπουργέ, γιατί η ΝΔ ανήγγειλε χθες με δηλώσεις αρκετών στελεχών της, και της κυρίας Σπυράκη και του κυρίου Κυρανάκη, ότι σκέπτεται να καταθέσει ακόμη και πρόταση μομφής, με αφορμή το Σκοπιανό. Και θέλω το σχόλιό σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Την αναμένουμε την πρόταση μομφής. Μπορεί ανά πάσα στιγμή η ΝΔ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, να καταθέσουν την πρόταση μομφής και το ελληνικό Κοινοβούλιο θα δώσει την απάντησή του. Είναι δεδομένο ότι η ΝΔ αυτή τη στιγμή, αν θέλετε να αναπτύξω λίγο περισσότερο τη σκέψη μου, δεν είναι σε θέση να προκαλέσει οποιαδήποτε πολιτική κίνηση.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να σας προβοκάρω και λίγο επί του θέματος αυτού. Φαντάζομαι ότι η ΝΔ θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τον κυβερνητικό σας εταίρο, τον κύριο Καμμένο, με τη μομφή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, δεν ξέρω τι μπορεί να θέλει ή τι μπορεί να φαντάζεται ή να φαντασιώνεται ή να επιθυμεί η ΝΔ. Το ζήτημα εδώ είναι το εξής: Ο κύριος Καμμένος στο Υπουργικό Συμβούλιο που είχε γίνει πριν από κάποιες εβδομάδες, είχε με πεντακάθαρο τρόπο δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να συμπλεύσει με τη ΝΔ, τον κύριο Μητσοτάκη, αλλά και τα ακροδεξιά παραρτήματα της ΝΔ, στην προσπάθεια να ανατραπεί η παρούσα κυβέρνηση. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αν θέλετε. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, όπως επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επιμένετε στο περί λήξης της τετραετίας; Επιμένετε στο περί Οκτωβρίου; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Αυτό θα είναι μια πολιτική, κοινωνική, αλλά και οικονομική κατάκτηση για τη χώρα. Δηλαδή, θα σηματοδοτήσει και το πέρασμα σε μία νέα εποχή πέραν της μνημονιακής επιτροπείας και των πολιτικών αναταράξεων που επέφεραν τα μνημόνια στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική πολιτική σκηνή. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύει ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι μαχητή, να το πω έτσι, η εκλογική νίκη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και το πιστεύουμε, βεβαίως και το πιστεύουμε. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ρωτώ, γιατί οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν μεγάλες διαφορές.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Αναλόγως, για ποιες δημοσκοπήσεις μιλάμε. Κοιτάξτε. Έχω πει αρκετές φορές, όταν έχω κληθεί να σχολιάσω δημοσκοπήσεις, ότι πλέον δεν θεωρώ πως οι δημοσκοπήσεις χρησιμοποιούνται ως εργαλεία ανάλυσης της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, αλλά πολύ περισσότερο λειτουργούν ως επικοινωνιακά εργαλεία στα εκδοτικά και κομματικά επιτελεία, ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του φιλικού σε εκείνη Τύπου. Μπορώ να σας πολλαπλασιάσω τα παραδείγματα, ξεκινώντας από τις εκλογές του Γενάρη του 2015, περνώντας στο δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015, περνώντας μετά στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, δύο – τρεις μέρες πριν οι δημοσκοπήσεις παρουσίαζαν μια εικόνα ισοπαλίας ή βραχείας κεφαλής της ΝΔ και καταλήξαμε σε έναν εκλογικό θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ, με οκτώ περίπου μονάδες διαφορά. Επομένως, δεν νομίζω, ότι έχει κάποιο νόημα να σχολιάζουμε αυτή τη στιγμή δημοσκοπήσεις, οι οποίες, όπως σας είπα, λειτουργούν περισσότερο σαν επικοινωνιακά εργαλεία και λιγότερο σαν επιστημονικά εργαλεία αποτύπωσης της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι ακόμη και αυτές οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει, νομίζω σε μια προσπάθεια που κάνουν οι δημοσκόποι να μην εξευτελίσουν πλήρως το επάγγελμά τους, εν όψει του εκλογικού έτους 2019. Από εκεί και πέρα, όμως, αν μου επιτρέπετε, θα σας πω ότι την απάντηση θα την δώσει, όπως πάντα, σε τελευταία ανάλυση, η πολιτική και η οικονομία. Έχουμε την εξής κατάσταση, την οποία βλέπετε, βλέπουμε, και η οποία διαμορφώνεται πλέον στην ελληνική πολιτική και οικονομική ζωή. Έχουμε την έξοδο από τα μνημόνια, έχουμε για πρώτη φορά μετά από δέκα – έντεκα χρόνια, έναν δημοσιονομικά επεκτατικό προϋπολογισμό, έχουμε μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης, έχουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σχεδιάζουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, έχουμε το κοινωνικό μέρισμα του 2018, έχουμε την αποτροπή –σήμερα είναι και μία έτσι, αν θέλετε, εμβληματική ημέρα- έχουμε την αποτροπή του μέτρου περικοπής των συντάξεων από την 01/01/2019. Επομένως, διαμορφώνεται ένα οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, το οποίο είμαι βέβαιος ότι διαμορφώνει σαφείς διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Δηλαδή, αναδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί και εκφράζει και θέλει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, σε αντίθεση με τη ΝΔ, η οποία πάντοτε λειτουργεί ως συνήγορος ή πολιτικός εκπρόσωπος των ελίτ στη χώρα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί πιστεύετε ότι θα είναι καλύτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβρη του 2019 και όχι, για παράδειγμα, τώρα τον Μάρτιο; Σας ρωτώ, γιατί διάβαζα αναλύσεις, όπως αυτή που είχε ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ την περασμένη εβδομάδα, που λένε ότι μπορεί να είναι καλύτερο timing για τον ΣΥΡΙΖΑ η άνοιξη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, Θα σας πω το εξής, κύριε Χατζηνικολάου: Το ζήτημα δεν είναι μόνο, τι θα είναι καλύτερο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα είναι, τι θα είναι και καλύτερο για τη χώρα. Η ολοκλήρωση της τετραετίας, η λήξη του Συνταγματικού κύκλου, θα αποτελέσει, όπως σας είπα, και ένα σήμα τόσο εσωτερικά όσο και στο εξωτερικό ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της πολιτικής και οικονομικής κρίσης, ότι έχουμε περάσει σε μια νέα φάση οικονομικής και πολιτικής κανονικότητας και αυτό θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη, τόσο στην ελληνική οικονομία ,όσο και στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Το πρώτο σχόλιο που έχω να κάνω σε σχέση με αυτό αφορά, ακριβώς, αυτή την εμπέδωση, την εμπέδωση αποκατάστασης της εμπιστοσύνης. Το δεύτερο, που θέλω να σας πω, είναι ότι όσο περνάει ο καιρός, όσο απομακρυνόμαστε από τον κύκλο της μνημονιακής επιτροπείας, όσο η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί απελευθερωμένη πλέον, από τα στενά δεσμά των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, τόσο καλύτερη θα γίνεται η καθημερινότητα για τους Έλληνες πολίτες. Επομένως, έχουμε και πολιτικό λόγο ή, αν θέλετε, έναν ιδιοτελή λόγο για να ολοκληρώσουμε την τετραετία.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, ένα σχόλιό σας θέλω γι αυτή την ιστορία με τον Πετσίτη που προβάλλουν και σήμερα ΤΑ ΝΕΑ στο πρωτοσέλιδό τους. Ποιο είναι το…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, το σχόλιό μου είναι ότι μετά την αποτυχία των fake Νέων, αλλά και της ΝΔ να συγκροτήσουν ένα αντιπολιτευτικό αφήγημα με βάση το υποτιθέμενο τέταρτο μνημόνιο, ψάχνουν τώρα να βρουν πολιτικά πατήματα σε ιστορίες, οι οποίες πραγματικά δεν μπορούν να αγγίξουν την ελληνική κυβέρνηση. Δεν καταλαβαίνω ποια ακριβώς είναι η κατηγορία, η οποία εξαπολύεται. Δεν καταλαβαίνω, ακριβώς, τι προσπαθούν να επιτύχουν με αυτές τις αδιανόητες και μάλλον κούφιες καταγγελίες τις οποίες κάνουν. Δεν κατανοώ ακριβώς, ποιο είναι το σκάνδαλο, το οποίο παρουσιάζει η εφημερίδα του κυρίου Μαρινάκη και από το οποίο φαίνεται ότι πρόκειται να πιαστεί και η ΝΔ, όπως στο παρελθόν έχει πιαστεί από διάφορα fake news, τα οποία προωθούνται από συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Άλλο ένα σχόλιο σας θέλω για την επιστολή των φοιτητών, περίπου 2.500 φοιτητές, που ζητούν να επανέλθει το ΑΠΘ στην κανονικότητα και να πάψει εκεί να υπάρχει η ανομία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, κύριε Χατζηνικολάου. Θεωρώ, καταρχήν, ότι εδώ δεν πρόκειται για μια εθελοντική πρωτοβουλία, για μια πρωτοβουλία από τα κάτω. Είναι σαφές ότι έχει πολιτική καθοδήγηση και υπακούει σε πολιτικές σκοπιμότητες για τη δημιουργία εντυπώσεων. Νομίζω, ότι η ιστορία που αφορά την ασφάλεια των ελληνικών Πανεπιστημίων, δεν μπορεί να συνεχίσει να απασχολεί με τους όρους που σήμερα απασχολεί. Δηλαδή, ως ένα πολιτικό εργαλείο της ΝΔ για να απαξιώσει το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Θεωρώ ότι πράγματι πρέπει να γίνει μία συζήτηση και αυτή η συζήτηση γίνεται. Πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες και από την πολιτική ηγεσία, αλλά και από τις Πανεπιστημιακές αρχές, αλλά και από το φοιτητικό κίνημα, για να μπορέσουμε να λύσουμε προβλήματα τα οποία υπάρχουν, και δεν είναι τωρινά, κύριε Χατζηνικολάου. Δεν αφορούν την περίοδο 2015 – 2018. Είναι προβλήματα τα οποία απασχολούν την Πανεπιστημιακή κοινότητα…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών. Αυτό είναι αλήθεια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …τις τελευταίες δεκαετίες. Επομένως, νομίζω ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με όρους πολιτικών σκοπιμοτήτων και, όπως σας είπα προηγουμένως, για τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων. Και νομίζω ότι και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία φωτογραφίζει μια πολιτική παράταξη, δηλαδή τη ΝΔ, η οποία προσπαθεί διαρκώς, όπως σας έλεγα προηγουμένως, επειδή έχει καταρρεύσει το κεντρικό πολιτικό της αφήγημα που αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την κοινωνική στήριξη των ευρύτατων στρωμάτων, την πορεία του συνταξιοδοτικού συστήματος, την κατάσταση του κόσμου της εργασίας κλπ., προσπαθεί διαρκώς να μετατοπίσει την ατζέντα σε ζητήματα, που βεβαίως, έχουν και αυτά τη σημασία τους, αλλά δεν αποτυπώνουν, όμως, την πραγματικότητα…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μία φράση για να κλείσουμε. Λέγατε, ότι δεν πρέπει αυτές οι πρωτοβουλίες να αξιοποιούνται κομματικά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με σκοπό τη δημιουργία πολιτικών και ιδεολογικών εντυπώσεων. Εγώ σας λέω ότι το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι αυτή τη στιγμή σε μία κατάσταση όπου φυσικά χρειάζεται την αμέριστη στήριξη από τη μεριά της Πολιτείας. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, αναβαθμίζοντας και τις σπουδές και τις υλικοτεχνικές υποδομές, αλλά και όλες τις δυνατότητές του με τρόπο τέτοιο, ώστε να μπορέσει να παίξει τον κεντρικό ρόλο, όχι μόνο για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία, αλλά να αποτελέσει και πρότυπο για ολόκληρη την Ευρώπη.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ. Καλημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

 

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του «News247» και τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Θα πρέπει να γίνει μια αναλυτική συζήτηση και να εξηγηθούν ορισμένα πράγματα σε σχέση με τη Συμφωνία από την πλευρά της πΓΔΜ. Mπορεί ο κος Ζάεφ να υπερβάλλει κάποιες φορές καθώς δίνει μια πολιτική μάχη στο εσωτερικό της χώρας του. Όμως σε τελευταία ανάλυση, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός της Συμφωνίας από την πλευρά των γειτόνων μας. Δεν πρέπει προοδευτικές δυνάμεις στο Κοινοβούλιό μας να αφήσουν μια τέτοια ευκαιρία επίλυσης του ζητήματος αναξιοποίητη. Το ΠΟΤΑΜΙ πρέπει να ζυγίσει πάρα πολύ καλά τα δεδομένα και να μη λειτουργήσει με κοντόφθαλμους όρους. Είμαι βέβαιος ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα το αντιληφθούν. 

ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ

Παρατηρούμε ότι αναζωπυρώθηκε μια συζήτηση περί πρόωρων εκλογών απλώς και μόνο επειδή εφαρμόζεται και υλοποιείται μια πολιτική που ο ΠΘ έχει εξαγγείλει ήδη από τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Πώς είναι δυνατόν να ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός πριν να ψηφιστούν τα θετικά μέτρα; Το χρονοδιάγραμμα και η σειρά των ενεργειών είναι αυτονόητη. Εδώ και 4 χρόνια κάθε 2η μέρα συζητάμε για εκλογές. Οι σχεδιασμοί περί πρόωρων εκλογών μπορεί να είναι σχεδιασμοί διαφόρων εκδοτικών συγκροτημάτων ή της Αντιπολίτευσης αλλά δεν είναι της Κυβέρνησης.

ΚΙΝΑΛ

Η κα Γεννηματά εδώ και αρκετό καιρό σε όλα τα μεγάλα ζητήματα έχει τοποθετηθεί με τρόπο που το μόνο που δεν θυμίζει είναι προοδευτική πολιτική δύναμη. Αντιθέτως, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είναι εγκλωβισμένη σε μια λογική ταύτισης με τη ΝΔ και διαρκώς μετατοπίζεται προς τα δεξιά. Εμείς επιχειρούμε πολιτικά ανοίγματα στη βάση του ΚΙΝΑΛ και σε έναν κόσμο της κεντροαριστεράς που δεν νιώθει ιδιαίτερη άνεση με τη ρητορική της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ καθώς πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η συνάντηση της Αριστεράς με τη Σοσιαλδημοκρατία υπέρ του κόσμου της εργασίας.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Ο κος Βενιζέλος προσπαθεί να βρει πολιτικό άλλοθι για να μην τροποποιηθεί το κατάπτυστο δικής του έμπνευσης άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών. Με μεγάλη εφευρετικότητα προσπαθούν να βρουν προφάσεις εν αμαρτίες και να ξεφύγουν από την υπερψήφιση μιας τέτοιας τροποποίησης που ενδεχομένως να τους αγχώνει. Δεν συζητούμε την αλλαγή στάσης μας στο θέμα του άρθρου 16. Όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιείται αυτή η τοποθέτηση προκειμένου να μην επιτευχθούν τροποποιητικές του Συντάγματος συναινέσεις εκεί που οι πολιτικές δυνάμεις φαίνεται ότι συγκλίνουν.

ΝΔ

Τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συμφωνία Μητσοτάκη-Σαμαρά για προώθηση του τελευταίου στη θέση του Ευρωπαϊκού Επιτρόπου,  εφόσον ισχύουν, επιβεβαιώνουν ότι ο κος Μητσοτάκης βρίσκεται σε συμμαχική σχέση και σε σχέση πολιτικής εξάρτησης με τον κο Σαμαρά ο οποίος είναι ο σκιώδης φαίνεται αρχηγός της ΝΔ. Το ζήτημα του Επιτρόπου θα απασχολήσει την Κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι ο κος Μητσοτάκης αυτός που θα επιλέξει τον επόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο από πλευράς της Ελλάδας.

 

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΣΚΟΥΡΗΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κύριε Υπουργέ, καλή σας ημέρα. 

ΣΠΑΝΟΥ: Γεια σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κύριε Σκουρή, καλημέρα κυρία Σπανού.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Είστε ικανοποιημένοι από τη χθεσινή στάση της Αστυνομίας στις πορείες; Γιατί είδαμε καταστροφές, είδαμε …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Όταν η Αστυνομία έχει να αντιμετωπίσει τόσο εκτεταμένα επεισόδια, θα πρέπει να επιχειρεί κάθε φορά με σκοπό, αφενός αυτά τα επεισόδια να περιοριστούν κατά το δυνατόν και, δεύτερον, να λειτουργεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε είδους απώλεια ή τραυματισμός πολιτών. Νομίζω ότι ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, την οποία έπρεπε να αντιμετωπίσει η Αστυνομία. Επιχείρησε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Η γνώμη μου είναι ότι το ζήτημα δεν είναι, κατ’ αρχάς, επιχειρησιακό, το ζήτημα είναι πολιτικό, κοινωνικό, ιδεολογικό. Πρέπει να δούμε τι είναι αυτό ή ποιες είναι οι αιτίες συνολικά, που δημιουργούν ή οδηγούν νέους ανθρώπους σε τέτοιου είδους εκφράσεις σκληρής βίας και να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο στη ρίζα του, όταν το φαινόμενο …

ΣΚΟΥΡΗΣ: Η αντιπολίτευση λέει, με δική σας ανοχή. Το ακούτε συχνά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, εντάξει. Πρόκειται περί εύκολων φράσεων και πολιτικών κλισέ, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Αστυνομία, σας ξαναλέω, προσπάθησε να περιορίσει τα επεισόδια. Σε κάποιο βαθμό, εν πάση περιπτώσει, το πέτυχε. Ωστόσο, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι αυτά δεν είναι μόνο φαινόμενα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Έχουμε δει εκατοντάδες φορές, σε πάρα πολλές πόλεις του κόσμου, μητροπόλεις του δυτικού κόσμου, να ξεσπούν τέτοια βίαια επεισόδια. Και αυτό που λέω είναι ότι δεν σχετίζεται η έκταση των καταστάσεων αυτών, κατ’ αρχάς, με τη στάση της Αστυνομίας. Η Αστυνομία αυτό το οποίο πρέπει να κάνει, είναι να προσπαθεί να περιορίζει, από τη μία μεριά και από την άλλη, να μεριμνά ώστε να μην υπάρξουν τραυματισμοί και ανθρώπινες απώλειες. 

ΣΠΑΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, συζητούσαμε πριν με τον αντιπρόεδρο του Ποταμιού, τον κύριο Μαυρωτά, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι Το Ποτάμι θέτει όρους πλέον, για να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Και συγκεκριμένα ζητούν πρόσθετα πρωτόκολλα ή ερμηνευτικές δηλώσεις, που θα διασφαλίζουν ότι υπάρχει κοινή ερμηνεία και από τις δύο χώρες του περιεχομένου της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επομένως, το «ναι» του Ποταμιού δεν είναι πλέον δεδομένο και αυτονόητο. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει να γίνει μια αναλυτική συζήτηση και να εξηγηθούν συγκεκριμένα πράγματα, σε σχέση με τη Συμφωνία από τη μεριά της πΓΔΜ. Εγώ καταλαβαίνω ότι ο κύριος Ζάεφ, εξαιτίας του γεγονότος ότι δίνει μια πολιτική μάχη, πολλές φορές μπορεί να υπερβάλει ως προς τις ερμηνείες. Όμως, νομίζω ότι σε τελευταία ανάλυση όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός της Συμφωνίας των Πρεσπών, από τη μεριά των γειτόνων μας, θα γίνουν. Η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση οι προοδευτικές δυνάμεις στο σημερινό Κοινοβούλιο, να αφήσουν μια τεράστια ευκαιρία να πάει χαμένη, να αφήσουν αναξιοποίητη αυτή τη δυνατότητα που έχουμε σήμερα, να επιλύσουμε ένα ζήτημα διπλωματικό, πολιτικό, ταυτοτικό, που, όπως καταλαβαίνετε, αποτελεί μια από τις τελευταίες εστίες έντασης στα Βαλκάνια. Η γνώμη μου είναι ότι Το Ποτάμι πρέπει να ζυγίσει πάρα πολύ καλά όλα τα δεδομένα, να μην λειτουργήσει με όρους κοντόφθαλμους, με όρους βραχυπρόθεσμων πολιτικών σχεδιασμών, αλλά, αντιθέτως, να συνεχίσει στην ίδια γραμμή, την οποία χάραξε από την πρώτη στιγμή ο κύριος Θεοδωράκης και η οποία ήταν ακριβώς η γραμμή που αντιλαμβανόταν την αναγκαιότητα να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, η οποία μας δίνεται για να επιλύσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα. 

ΣΠΑΝΟΥ: Είστε, όμως, βέβαιοι ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις θα αντιληφθούν την αναγκαιότητα να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία η οποία μας δίνεται για να επιλύσουμε επιτέλους μία από τις τελευταίες εστίες έντασης στα Βαλκάνια. 

ΣΠΑΝΟΥ: Και αν αυτό δεν συμβεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, τώρα, γιατί θέλετε να σεναριολογήσω. Σας λέω είμαι βέβαιος ότι θα αξιοποιηθεί η ευκαιρία. 

ΣΠΑΝΟΥ: Σας λέω γιατί. Γιατί ο κύριος Μαυρωτάς μας το άφησε, πριν από λίγο, ανοιχτό. Εσείς λέτε τους καλείτε, αλλά δεν …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, εγώ σας λέω ότι θα δοθούν όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις, έτσι ώστε να γίνει σεβαστό το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς αποκλίσεις από τα όσα έχουν συμφωνηθεί. Και γι’ αυτό τον λόγο δεν θεωρώ ότι είναι πιθανό το σενάριο της μη κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η Συνταγματική Αναθεώρηση από την πλευρά της πΓΔΜ. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Χρειάζονται 151 ψήφοι γι’ αυτή τη Συμφωνία, κύριε Υπουργέ; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Συμφωνία αυτή περνάει, όπως περνάει οποιοσδήποτε τυπικός νόμος. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Και πολιτικά είναι ορθό αυτό; Κατά τη γνώμη σας;  

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί συζητάμε τώρα για ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν έχει προκύψει;

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ερώτημα άλλο σε αυτό. Είδαμε τον κυβερνητικό σας εταίρο, τον κύριο Σγουρίδη -και στην ΕΡΤ μάλιστα- που δήλωσε ότι «φυσικά και θα δίναμε τις 151 ψήφους, αν είναι να μην περάσει η Συμφωνία». Εκτιμάτε ότι μπορεί οι ΑΝΕΛ να …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Εγώ κρατάω, σε σχέση με το συγκεκριμένο, επειδή πάλι έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση -που έχει εξαντληθεί νομίζω τους τελευταίους 8-10 μήνες- εγώ κρατάω την πολιτική δήλωση του κυρίου Καμμένου ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και του Πρωθυπουργού, πριν από μερικές εβδομάδες, όπου είπε ότι ποτέ οι ΑΝΕΛ  και ο ίδιος προσωπικά, δεν πρόκειται να συμπράξουν με τη ΝΔ ή με οποιαδήποτε άλλη δύναμη στο ελληνικό Κοινοβούλιο, για να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση. Νομίζω ότι αυτή η απάντηση, αυτή η δήλωση, αυτή η τοποθέτηση από τη μεριά του κυρίου Καμμένου, κλείνει μια και καλή οποιοδήποτε τέτοιο ζήτημα, οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση. Τώρα, ο κύριος Σγουρίδης είπε την άποψή του, η οποία, όμως, δεν είναι, εξ όσων γνωρίζω, σε ευθυγράμμιση με τις δηλώσεις του κυρίου Καμμένου ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, την Τρίτη ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής και η μη μείωση των συντάξεων, ψηφίζονται τα υπόλοιπα νομοσχέδια με τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και αυτό δημιουργεί μια ταραχή. Εκλογές τον Μάρτιο; Εκλογές τον Φεβρουάριο; Περνούν πολλά μέτρα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, με συγχωρείτε τώρα, κύριε Σκουρή. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Να μην ρωτήσουμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αναζωπυρώθηκε μια συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, διότι εφαρμόζεται και υλοποιείται μια πολιτική την οποία έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός ήδη από τη ΔΕΘ, όπου λέγαμε αμέσως μετά και εξηγούσαμε τα αυτονόητα. Ότι όλες οι εξαγγελίες, οι οποίες σχετίζονται με την κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2019, είναι προφανές, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να ψηφιστούν πριν την κατάθεσή του, πριν την ψήφιση του Προϋπολογισμού. Διότι πώς είναι δυνατόν να ψηφίζεις έναν Προϋπολογισμό, ο οποίος περιλαμβάνει μέτρα, περιλαμβάνει προβλέψεις, περιλαμβάνει σενάρια, τα οποία δεν έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή. Εμείς λειτουργήσαμε ακριβώς έτσι όπως είχαμε δηλώσει ότι θα λειτουργήσουμε. Δηλαδή, ότι θα περάσουμε όλα τα μέτρα και τις εξαγγελίες και όχι τη μη μείωση, αλλά την κατάργηση της περικοπής, την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων πριν από την ημερομηνία ψήφισης του Προϋπολογισμού στη Βουλή. Νομίζω είναι αυτονόητο το χρονοδιάγραμμα, είναι αυτονόητη η σειρά των ενεργειών που ακολουθούμε. Επομένως, δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο ξανασυζητάμε για πρόωρες εκλογές. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Δηλαδή, δεν τίθεται τέτοιο θέμα; Γιατί είναι και η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι και τα σκάνδαλα, λέει η αντιπολίτευση…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και πριν από 15 ημέρες ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών και πριν από 20 ημέρες ήταν …

ΣΠΑΝΟΥ: Ναι, αλλά ακόμα δεν έχουν φύγει οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ορίστε; 

ΣΠΑΝΟΥ: Ακόμη δεν έχουν φύγει οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Με την κύρωση, λένε ότι θα φύγουν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κυρία Σπανού και κύριε Σκουρή. Εδώ και 3,5 χρόνια, θα μπορούσε να πει κανείς εδώ και 4 χρόνια, από τον Γενάρη του 2015, κάθε δεύτερη μέρα συζητάμε για εκλογές. Δεν υπάρχει αυτό το σενάριο, δεν υπάρχουν αυτοί οι σχεδιασμοί. Αυτοί οι σχεδιασμοί μπορεί να είναι, αν θέλετε μπορεί να γίνονται σε εκδοτικά και αντιπολιτευτικά επιτελεία. Δεν είναι σχεδιασμοί της κυβέρνησης. Εμείς έχουμε πει ότι για λόγους πολιτικούς, οικονομικούς, για λόγους που έχουν να κάνουν με την επαναφορά της χώρας σε μία πολιτική κανονικότητα και για λόγους που έχουν να κάνουν με την εμπέδωση της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος, θα λειτουργήσουμε με τέτοιον τρόπο ώστε να εξαντλήσουμε τη συνταγματική μας θητεία, διότι αυτό οφείλουμε να κάνουμε. Τελεία, παύλα. Δεν υπάρχει καμία άλλη συζήτηση η οποία να μας απασχολεί. Βεβαίως, τα εκδοτικά συγκροτήματα, η αντιπολίτευση, μπορεί κάθε δεύτερη μέρα να αναζωπυρώνει σενάρια εκλογών, ωστόσο αυτά δεν νομίζω ότι ανταποκρίνονται κατά κανέναν τρόπο στην κυβερνητική πραγματικότητα. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Η κυρία Φώφη Γεννηματά, που σήμερα είναι στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ζήτησε χθες κάλπες για προοδευτική ανατροπή. Στο πρώτο μέρος, ουσιαστικά απαντήσατε. Στο «προοδευτική ανατροπή», ήθελα το σχόλιό σας. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Γεννηματά, εδώ και αρκετό καιρό, σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, είτε αυτά αφορούν την επέκταση ατομικών δικαιωμάτων και τη διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων, είτε αυτά αφορούν το κορυφαίο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών ή το κορυφαίο ζήτημα της επίλυσης των ιστορικών εκκρεμοτήτων που έχουμε μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, έχει τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο όπου το μόνο πράγμα το οποίο δεν θυμίζει η ρητορική της, η πολιτική της στάση και οι τοποθετήσεις της είναι μια προοδευτική πολιτική δύναμη. Αντιθέτως, είναι εγκλωβισμένη σε μια λογική ταύτισης, σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, με τη ΝΔ, η οποία πρέπει να σημειώσετε ότι διαρκώς, εν τω μεταξύ, μετατοπίζεται προς τα δεξιά. Άρα, λοιπόν, δεν κατανοώ ακριβώς τι είναι αυτό που η κυρία Γεννηματά, επί της πολιτικής ουσίας και όχι επί των φράσεων, χαρακτηρίζει ως προοδευτική ανατροπή. Να ανατρέψει σε προοδευτική κατεύθυνση την κυβέρνηση, η οποία κατάφερε να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο, κατάφερε για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια να περνάει έναν επεκτατικό, δημοσιονομικά επεκτατικό προϋπολογισμό; Η κυβέρνηση η οποία επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που κατήργησε η δική της κυβέρνηση, η κυβέρνηση του κόμματός της; Που σχεδιάζει την αύξηση του κατώτατου μισθού; Που προσπαθεί να επιλύσει την ιστορική εκκρεμότητα με την Εκκλησία; Που επιχειρεί να λύσει ένα συνθετότατο ταυτοτικό ζήτημα με τη γειτονική χώρα, με όρους που από όλα τα προοδευτικά, αριστερά και ριζοσπαστικά κόμματα της Ευρώπης αναγνωρίζεται ως Συμφωνία πρότυπο; Τι ακριβώς επιχειρεί η κυρία Γεννηματά να ανατρέψει προς την προοδευτική κατεύθυνση; 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα να ρωτήσω κάτι. Εσείς λέτε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θυμίζει προοδευτική δύναμη…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ηγεσία, η ηγεσία. Η κυρία Γεννηματά, οι πολιτικές της ταυτίσεις με τη ΝΔ και τη στρατηγική του κυρίου Μητσοτάκη, νομίζω ότι είναι εγκλωβισμένη σε μια πολιτική στρατηγική, η οποία έχει επιβληθεί στο ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2011-2012, αλλά και πιο πριν. Πιο πριν το ΠΑΣΟΚ μόνο του οδήγησε τη χώρα τα μνημόνια…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Η ηγεσία, λοιπόν. Η ηγεσία δεν θυμίζει προοδευτική δύναμη. Η Χαριλάου Τρικούπη λέει ότι θέλει τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Τι προοδευτική συνεργασία μιλάτε, μετά; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε. Εγώ σας λέω ότι εδώ μιλάμε για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Αντιθέτως, έχω την εκτίμηση ότι πολύς κόσμος της κεντροαριστεράς, πολύς προοδευτικός κόσμος, ακόμα και μέλη του ΚΙΝΑΛ, η βάση του ΚΙΝΑΛ, δεν νιώθει και εξαιρετικά άνετα με αυτή τη ρητορική και αυτή την αντιπολιτευτική γραμμή, την οποία αναπτύσσει η κυρία Γεννηματά και η  πολιτική ηγεσία γενικώς του ΚΙΝΑΛ. Με αυτή την έννοια εμείς προσπαθούμε διαρκώς και επιχειρούμε πολιτικά ανοίγματα στη βάση του κόσμου, ο οποίος εξακολουθεί να αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερός, διότι θεωρούμε ότι πράγματι είναι αναγκαία η συνάντηση της αριστεράς με τη σοσιαλδημοκρατία όπως αυτή διαμορφώθηκε στην Ελλάδα, εν πάση περιπτώσει, για να δημιουργηθούν όροι περαιτέρω μετατόπισης των συσχετισμών, προς όφελος του κόσμου της εργασίας. Αυτή είναι η λογική με την οποία κινούμαστε. Τώρα αν η κυρία Γεννηματά θέλει να θεωρεί ότι προϋπόθεση για μια προοδευτική ανατροπή, είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι παραδοξολογεί, τουλάχιστον. 

ΣΠΑΝΟΥ: Υπάρχει περίπτωση στις ευρωεκλογές να σπάσει η μία περιφέρεια, η Επικράτεια δηλαδή, σε περισσότερες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται εγώ να κάνω αυτή τη στιγμή κανένα σχόλιο. Υπάρχει εκλογικός νόμος για τις ευρωεκλογές. Και δεν υπάρχει επίσης καμία συζήτηση, εντός της κυβέρνησης, για αλλαγή του εκλογικού συστήματος. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Υπάρχει ένα θέμα με τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο κύριος Βενιζέλος, κατ’ αρχήν στη Βουλή προχθές, προειδοποιεί με ναυάγιο, την ίδια τη Συνταγματική Αναθεώρηση, εάν δεν αναθεωρηθεί, δεν αλλάξετε στάση και δεν αναθεωρηθεί το άρθρο 16. Θα το αλλάξετε; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο ένα σχόλιο θέλω να κάνω …

ΣΚΟΥΡΗΣ: Γιατί δεν δείχνετε συναίνεση σε αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο ένα σχόλιο έχω να κάνω. Ο κύριος Βενιζέλος προφανώς προσπαθεί να βρει πολιτικό άλλοθι για να μην αλλάξει, για να μην τροποποιηθεί το κατάπτυστο άρθρο 86 για την ευθύνη των υπουργών, που με δική του έμπνευση λειτουργεί ως διάταξη συγκάλυψης, ως διάταξη κουκουλώματος, ως διάταξη ξεπλύματος –αν θέλετε- των ευθυνών του πολιτικού συστήματος από το 2001 και μετά. Πρόκειται φυσικά για τη ρύθμιση εκείνη που προβλέπει μειωμένη  παραγραφή, συντομότερη παραγραφή για ποινικά αδικήματα υπουργών. Νομίζω ότι με πολύ μεγάλη εφευρετικότητα προσπαθούν και από τη ΝΔ, αλλά και από το ΚΙΝΑΛ και ειδικά ο κύριος Βενιζέλος να βρουν προφάσεις εν αμαρτίαις. Προσπαθούν να βρουν τρόπους για να ξεφύγουν από την υπερψήφιση μιας τέτοιας τροποποίησης, η οποία ενδεχομένως να τους αγχώνει. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Εσείς, το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης στο θέμα του άρθρου 16 τη συζητάτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Όχι.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Κατηγορηματικά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε και τρίτο όχι; Όχι. Κατηγορηματικά. Δεν πρόκειται εμείς με την ψήφο μας να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις, ώστε η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα να γίνει από δημόσιο αγαθό, εμπορεύσιμο προϊόν. Αυτό είναι κάθετο, είναι κατηγορηματικό, αλλά η τοποθέτηση αυτή θεωρώ ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόφαση για να μην επιτευχθούν συναινέσεις τροποποιητικές του Συντάγματος, εκεί που οι πολιτικές δυνάμεις, τουλάχιστον στο επίπεδο των επίσημων δηλώσεών τους, φαίνεται να συγκλίνουν. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, μια τελευταία ερώτηση. Είναι ίσως ήσσονος σημασίας, αλλά μου τη δημιουργεί το πρωτοσέλιδο της ΕΣΤΙΑΣ, που λέει ότι ο κύριος Σαμαράς  θα έχει συμφωνία με τον κύριο Μητσοτάκη, να προωθηθεί για επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Πότε θα προταθεί επίτροπος; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συγχαρητήρια. Συγχαρητήρια. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τι, σε εμένα; Γιατί; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στον κύριο Σαμαρά. Ξέρω εγώ; Τι να σας πω, τώρα; 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Όχι, λέω πότε θα προταθεί. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε …

ΣΚΟΥΡΗΣ: Όχι, δεν ρωτάω αυτό. Ρωτώ πότε προτείνεται επίτροπος από την Αθήνα. Ο χρόνος εννοώ. Για να καταλάβω ποια κυβέρνηση θα τον προτείνει. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Κατ’ αρχήν, το δημοσίευμα αυτό εφόσον ισχύει, θα επιβεβαιώνεται άλλη μια φορά αυτό το οποίο λέμε, δηλαδή ότι ο κύριος Μητσοτάκης βρίσκεται σε όχι απλώς στενή επαφή, αλλά σε συμμαχική σχέση και σε σχέση πολιτικής εξάρτησης από τον πρώην πρωθυπουργό, τον κύριο Σαμαρά, ο οποίος εξακολουθεί, απ’ ό,τι φαίνεται, να είναι ο σκιώδης αρχηγός της ΝΔ. Αυτός επιβάλλει πολιτικές, αυτός επιβάλλει τοποθετήσεις, αυτός επιβάλλει κατευθύνσεις, αυτός επιβάλλει επιλογές προσώπων. Νομίζω ότι είναι ο πραγματικός αρχηγός της ΝΔ και αυτό φαίνεται σε κάθε πτυχή, αν θέλετε, της αντιπολιτευτικής ρητορικής του κυρίου Μητσοτάκη. Σε ό,τι αφορά τώρα το ζήτημα του επιτρόπου, αυτά είναι πράγματα τα οποία θα αποφασιστούν από την ελληνική κυβέρνηση, μετά τις ευρωεκλογές. Επομένως, σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι ο κύριος Μητσοτάκης αυτός που θα επιλέξει τον επόμενο ευρωπαίο Επίτροπο από μεριά της Ελλάδας.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, μιας και επιτεθήκατε στον κύριο Μητσοτάκη, ήθελα να σας ρωτήσω: Εσείς γιατί βάλατε …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … έκανα ένα πολιτικό σχόλιο. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Το πολιτικό σχόλιο, εν πάση περιπτώσει επιθετικό πολιτικό σχόλιο. Ήθελα να σας ρωτήσω, εσείς γιατί βάλατε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη την ημέρα της έναρξης του συνεδρίου της ΝΔ; Δεν είναι λίγο unfair αυτό, κύριε Εκπρόσωπε; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, δεν νομίζω. Δεν νομίζω ότι είναι unfair. Δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο είναι unfair. Φαντάζεστε ότι κάποιος ο οποίος θα παρευρισκόταν στην πολιτική εκδήλωση, την οποία θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, θα μπορούσε ή θα ήθελε να βρίσκεται στο συνέδριο της ΝΔ; Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο;

ΣΚΟΥΡΗΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά, κύριε Σκουρή. 

Συνέντευξη στον ρ/σ «MAX FM 93,4» της Πάτρας και τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Κογκόλη

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

• Δεν είναι ορθό να μεταχειριζόμαστε την αυτοδιοίκηση ως αναπλήρωμα ή συμπλήρωμα της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

• Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι θα επιδιώξουμε όσο το δυνατόν πιο πλατιές συνεργασίες με τον προοδευτικό και κεντροαριστερό χώρο ανεξαρτήτως των πολιτικών αναφορών των υποψηφίων.

• Αυτό που απασχολεί είναι η δυνατότητά της αυτοδιοίκησης να ασκεί πολιτικές υπέρ των πολλών και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις πλατιών προοδευτικών συνεργασιών που θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν και τους όρους για τέτοια νικηφόρα αποτελέσματα.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου είναι δυνατόν, φροντίζει να δημιουργηθούν αυτές οι πλατιές συνεργασίες με τον χώρο της κεντροαριστεράς, ταυτόχρονα όμως διατηρεί και την πολιτική ταυτότητά του ως βασικού πυλώνα της αριστεράς στη χώρα.

ΚΙΝΑΛ

• Υπάρχει αρκετά μεγάλη απόσταση της βάσης του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με τις επιλογές της ηγεσίας του που επιλέγει την πολιτική ταύτιση με τη ΝΔ ξεκινώντας από τη συνεργασία του 2011 που υποστήριξε τον κ. Παπαδήμο και στη συνέχεια αναβαθμίστηκε με τη συνεργασία του με τον κο Σαμαρά το 2012.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

• Είναι ανάγκη λοιπόν η από τα κάτω συζήτηση της συγκρότησης ενός μεγάλου προοδευτικού πόλου καθότι η ΝΔ ολοένα και μετατοπίζεται προς την ακροδεξιά με έναν κο Μητσοτάκη να λειτουργεί ως ηγετικό συμπλήρωμα των κκ Βορίδη, Γεωργιάδη & Σαμαρά οι οποίοι έχουν και τα κλειδιά αυτή τη στιγμή του κόμματος τόσο στο ιδεολογικό όσο και στο στρατηγικό πεδίο και με τις επιλογές και τον λόγο τους το ηγεμονεύουν και το καθοδηγούν.

• Οι κκ. Σαμαράς – Βορίδης – Γεωργιάδης έχουν νομιμοποιήσει με τις τοποθετήσεις τους την πολιτική και ιδεολογική δράση της ακροδεξιάς. Ο τελευταίος προέρχεται από το ΛΑΟΣ, ο προτελευταίος από την ΕΠΕΝ ενώ ο πρώτος, αν δεν είναι ο ίδιος, τουλάχιστον φλερτάρει ανοιχτά με την ακροδεξιά.

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ & ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ

• Οι δημοσκοπήσεις έχουν γίνει περισσότερο ένα εργαλείο επικοινωνιακής πολιτικής στα χέρια κομματικών και εκδοτικών επιτελείων -και ιδιαίτερα στα χέρια της ΝΔ- και λιγότερο μελέτες που αποτυπώνουν τους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς.

• Με δεδομένη την έξοδο από τα μνημόνια και την εκκίνηση υλοποίησης του πολιτικού προγράμματός μας, χωρίς πλέον μνημονιακούς περιορισμούς, οι πολιτικοί συσχετισμοί αναδιατάσσονται και οδηγούμαστε στο 2019 με όρους πολιτικής και κοινωνικής ηγεμονίας αυτής της κυβέρνησης.

• Είμαι αισιόδοξος ότι όταν τον Οκτώβριο του 2019 οι πολίτες θα κληθούν να συγκρίνουν τις 4ετίες 2010-2014 και 2015-2019 θα δουν μια τεράστια διαφορά -που ήδη φαίνεται.

• Οι κοινωνικές συμμαχίες που οικοδομούμε με τα θετικά μας μέτρα αποτελούν ένα σαφές δείγμα γραφής και ιδιαίτερα με τους πολίτες που ανήκουν στον κόσμο της εργασίας.

• Η ΝΔ δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα ευρύ πολιτικό ρεύμα. Εμφανίζει μια υψηλή συσπείρωση που σχετίζεται όμως κυρίως με το γεγονός ότι βρίσκεται στην αντιπολίτευση από το 2015.

• Ο κος Καμμένος έχει σαφέστατα δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμπλεύσει με τον κο Μητσοτάκη σε οποιαδήποτε προσπάθεια της δεξιάς να ανατρέψει την Κυβέρνηση σε συνεργασία με την ακροδεξιά. Η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία.

• Είμαστε λοιπόν ακόμη πολύ μακριά από τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2019. Όταν αυτές έρθουν, θα έχουν τον χαρακτήρα μιας κοινωνικής και πολιτικής μάχη μεταξύ αυτών που εκπροσωπούν τα λαϊκά συμφέροντα και αυτών που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των ελίτ.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

• Πρώτον δεν ξέρουμε πόσες από τις καταλήψεις σχετίζονται με το Μακεδονικό.

• Δεύτερον η συζήτηση περί υποκίνησης απαξιώνει την κρίση των μαθητών οι οποίοι έχουν ιδεολογία, τοποθετήσεις, κρίση και είναι λάθος να λέμε ότι παρασύρονται. Από το Σύνταγμα οι μαθητές επιτρέπεται να οργανώνονται σε πολιτικά κόμματα κτλ άρα είναι λογικό να υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση στον μαθητικό κόσμο.

• Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια μειοψηφία των μαθητών που φαίνεται ότι έλκεται από αντιδραστικές ιδεολογίες που βρίσκονται πολύ κοντά στην ακροδεξιά αντίληψη περί απαξίωσης της δημοκρατίας αλλά και την ακροδεξιά πρακτική.

• Πρέπει λοιπόν να δούμε αν πράγματι αναδύονται αντιδραστικά αντανακλαστικά στον μαθητικό κόσμο και πρέπει τόσο στο μαθητικό κίνημα όσο και σε αυτό των εκπαιδευτικών να δημιουργηθούν οι όροι για να ηττηθεί αυτό το -μειοψηφικό βεβαίως- πολιτικό ρεύμα.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

• Η Συμφωνία πρέπει να γίνει κατανοητή ως ένα ενιαίο σώμα: Η Εκκλησία παραιτείται από συγκεκριμένες αξιώσεις της και η Πολιτεία αναγνωρίζει κάποια από τα επιχειρήματα της Εκκλησίας.

• Κατά τη γνώμη μου ο διάλογος όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά και θα τελεσφορήσει εφόσον όλες οι πλευρές επιχειρήσουν να κατανοήσουν στο βάθος κι όχι στην επιφάνειά της αυτή τη Συμφωνία.

• Σε κάθε περίπτωση τις τελικές αποφάσεις και την αρμοδιότητα για αυτές την έχει η Ελληνική Πολιτεία και το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΑΧΑΪΑ

• Στα περιφερειακά συνέδρια προσπαθήσαμε να ακούσουμε τις τοπικές κοινωνίες και αρχές, τον κόσμο της εγασίας και αυτόν των επιχειρήσεων και διαμορφώσαμε μια σειρά από δεσμεύσεις που υλοποιούμε στο πέρασμα του χρόνου.

• Στρατηγική μας επιλογή να αποδίδουμε ελεύθερους χώρους και υποδομές στην τοπική αυτοδιοίκηση και πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό να τους διαχειρίζεται αυτή.

• Είμαι σίγουρος ότι ο υποψήφιος Δήμαρχος που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα θα καταφέρει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και μία νίκη.

  • 1
  • 2