Monthly Archives : April 2019

Συνέντευξη στην ε/φ «ΑΥΓΗ» και τον δημοσιογράφο Σ. Ραπανάκη

Λιγότερο από ένας μήνας έμεινε για τις κάλπες της 26ης Μαΐου. Οι ευρωεκλογές είχαν σε μεγάλο βαθμό το χαρακτηριστικό της χαλαρής ψήφου και της διαμαρτυρίας.   Όπως φαίνεται όμως αυτή την φορά οι ευρωεκλογές αποκτούν χαρακτηριστικά κεντρικής πολιτικής μάχης.  Θα κρίνει τις άμεσες πολιτικές εξελίξεις το αποτέλεσμα;

Οι ευρωεκλογές της 26ηςΜαϊου διεξάγονται στο φόντο μιας ιστορικού  χαρακτήρα πολιτικής σύγκρουσης, που αφορά το παρόν αλλά και την προοπτική της Ευρώπης. Παρατηρούμε βεβαίως την πολιτική άνοδο δυνάμεων που συνδυάζουν την εθνικιστική ρητορική με έναν ακραίο νεοφιλελεύθερο λόγο, αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε σε αρκετές χώρες να αναπτύσσονται και αντίρροπες πολιτικές τάσεις αμφισβήτησης τόσο της λιτότητας όσο και της λογικής των εθνικών αναδιπλώσεων και του εθνικισμού.  Η μάχη λοιπόν που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή, δεν μπορεί να κατανοηθεί παρά μόνο εντός αυτού του ευρύτερου πλαισίου. 

Από την άλλη μεριά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι και η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα μετά από το Σεπτέμβρη του 2015, δηλαδή σχεδόν 4 χρόνια μετά, επομένως εκ των πραγμάτων αποκτούν μια ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα. Σε αυτές λοιπόν τις εκλογές οι πολίτες δεν θα ψηφίσουν μόνο με κριτήρια ευρωπαϊκά αλλά και εθνικά. Και το αποτέλεσμα τους θα βάλει τέλος στην προσπάθεια του κου Μητσοτάκη να παλινορθώσει το παλιό καθεστώς εξουσίας που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Νομίζω ότι αυτό θα είναι το κεντρικό μήνυμα των εκλογών: η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει σαφές στα εκδοτικά επιτελεία που στηρίζουν τη ΝΔ και επιχειρούν να δημιουργήσουν μια εικονική πολιτική πραγματικότητα αλλά και στους ολιγάρχες και στο πολιτικό προσωπικό της χρεοκοπίας της χώρας ότι ο ελληνικός λαός δεν γυρίζει πίσω στο παλιό καθεστώς της κοινωνικής ισοπέδωσης, της διαφθοράς και της διαπλοκής. 

Πως βλέπετε την ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα της προοδευτικής συμμαχίας;  

Η προοδευτική συμμαχία δεν κινητοποιεί απλώς αλλά είναι ήδη αποτέλεσμα της  συνάντησης των λαϊκών δυνάμεων που στήριξαν την μεγάλη πολιτική ανατροπή του 2015 με δυνάμεις του ευρύτερου σοσιαλδημοκρατικού χώρου που αναγνωρίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ τη μόνη αποτελεσματική δύναμη για την διακυβέρνηση της χώρας υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά και για την αντιπαράθεση με την λιτότητα και τον εθνικισμό. 

Η προοδευτική συμμαχία χτίζεται στο έδαφος της εξόδου από τα Μνημόνια, της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών που έδρασε καταλυτικά, της αντιπαράθεσης με την ακροδεξιά στροφή της ΝΔ υπό την ηγεσία Μητσοτάκη – Σαμαρά αλλά και της διαρκούς  ταύτισης του ΚΙΝΑΛ με την δεξιά σε όλα τα πεδία. Αποδεικνύεται λοιπόν από την επιτυχία του καλέσματος ότι η συνεπής αριστερή πολιτική παρά τις δυσκολίες και τους αναγκαίους συμβιβασμούς έχει την δυνατότητα και να κινητοποιεί και να κερδίζει. 

Μετά το Πάσχα αναμένουμε την αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον Κ. Μητσοτάκη, όχι όμως σε δημόσιο τηλεοπτικό debate όπως ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας, αλλά στην βουλή με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. κατά του Π. Πολάκη που θα μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης από τη κυβέρνηση…

Ο κος Μητσοτάκης έχει κάνει τους αντιπερισπασμούς δεύτερη φύση του. Επειδή ακριβώς αδυνατεί να αντιπαρατεθεί επί της πολιτικής ουσίας και εφ όλης της ύλης επιλέγει διάφορα τεχνάσματα επικοινωνιακού χαρακτήρα για να μεταθέσει το κέντρο βάρους της αντιπαράθεσης. Αυτό είναι μια τακτική κοντόφθαλμη και καταδικασμένη σε αποτυχία. Διότι οι πολίτες κατανοούν ότι η πολιτική σύγκρουση αφορά την οικονομία, τις θέσεις των πολιτικών δυνάμεων για το κοινωνικό κράτος, τη διαφθορά, την ανεργία, την αγορά εργασίας, το μισθό. Και σε όλα αυτά τα ζητήματα οι θέσεις του κου Μητσοτάκη προκαλούν ανατριχίλα στην μεγάλη κοινωνική πλειονότητα, όπως για παράδειγμα η θατσερική του άποψη για την  κατάργηση του οχταώρου, του δώρου Χριστουγέννων, για το ασφαλιστικό Πινοσέτ και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.  Σε κάθε περίπτωση, η πρόσκληση του Πρωθυπουργού δεν πρόκειται να φύγει από το τραπέζι. Ο  μόνος ο οποίος φαίνεται πως διαρκώς δραπετεύει, είναι ο κ. Μητσοτάκης.

Την τελευταία εβδομάδα ακούσαμε από τον Κ. Μητσοτάκη να προαναγγέλλει την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων, ενώ την ίδια στιγμή η ΝΔ ασκεί έντονη κριτική ενάντια στα επιδόματα και τις ενισχύσεις στους αδύναμους. Πως απαντάτε;

Σας είπα και προηγούμενα. Αυτές οι θέσεις είναι αποτέλεσμα της διαρκούς μετατόπισης της Νέας Δημοκρατίας υπό τις ηγεσίες Σαμαρά και Μητσοτάκη προς τα δεξιά. Η ΝΔ αποτελεί ένα πολιτικό υβρίδιο που γεννιέται από την συνάντηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού θατσερικού τύπου και της εθνικιστικής άκρας δεξιάς. Καταρχάς, το δώρο Χριστουγέννων δεν είναι επίδομα αλλά κατάκτηση των εργαζομένων. Ως προς τα κοινωνικά επιδόματα τώρα, η κριτική της ΝΔ είναι στην πραγματικότητα κριτική στο κοινωνικό κράτος, είναι εγγεγραμμένη στην νέα πολιτική αντίληψη της ΝΔ που υιοθετεί τη λογική του κοινωνικού κανιβαλισμού. Ο καθένας μόνος του και όλοι εναντίον όλων. Ούτε όμως τα κοινωνικά επιδόματα είναι δώρα. Είναι η μέθοδος του κοινωνικού κράτους για την εξισορρόπηση της καταστατικής ανισότητας που παράγει και αναπαράγει η οικονομία της αγοράς. Είναι αναδιανεμητικός μηχανισμός, μηχανισμός προστασίας και ταυτόχρονα μηχανισμός για την επίτευξη της ισότητας των αποτελεσμάτων και όχι απλώς και μόνο της ισότητας ευκαιριών στην οποία αποκλειστικά επενδύει ο φιλελευθερισμός. Πρόκειται εδώ για δύο διαφορετικούς κόσμους. 

Ο πρωθυπουργός μίλησε στους Financial Times για ένα νέο μείγμα πολιτικής θέτοντας  το ζήτημα της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων. Ποιες άλλες ελαφρύνσεις είναι στο τραπέζι; Έχει γραφτεί για παράδειγμα η επαναφορά της 13ης σύνταξης. Να περιμένουμε νέα μέτρα άμεσα; Θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα;

Είναι δεδομένο και πλέον πανθομολογούμενο ότι η ελληνική οικονομία όχι μόνο πετυχαίνει τους συμφωνημένους στόχους, αλλά επί τρία συναπτά χρόνια υπεραποδίδει. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και το 2019 καθώς και τα επόμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός φέτος είναι ήδη επεκτατικός και συμπεριλαμβάνει μέτρα φορολογικών και εισφοροδοτικών ελαφρύνσεων (μείωση ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κλπ) αλλά και αυξήσεις δαπανών (επίδομα ενοικίου και μόνιμες προσλήψεις στο κοινωνικό κράτος). 

Αυτήν ακριβώς τη νέα οικονομική πολιτική που εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβρη, έχουμε τη δυνατότητα σήμερα να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε. Πάρα πολύ σύντομα θα προσδιοριστεί ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος και θα ληφθούν άμεσα μόνιμα μέτρα, ενώ την ίδια στιγμή θα καταστρωθεί ένα σχέδιο αποκατάστασης αδικιών με ορίζοντα τετραετίας. 

Θα μπορούσε κάποιος αυτό να το χαρακτηρίσει προεκλογικό τέχνασμα;

Αυτή την κριτική την ακούμε από το 2016, όταν η ΝΔ χαρακτήριζε το κοινωνικό μέρισμα σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους ως «προεκλογικό δώρο» για να το καταψηφίσει. Προεκλογικό χαρακτήρισε εξάλλου και μερίσματα του 2017 και του 2018. Προεκλογική χαρακτήρισε και την έξοδο από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου. Προεκλογικές χαρακτήρισε και τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ που υλοποιήθηκαν εντός του ίδιου έτους. Όλα υλοποιήθηκαν εκτός από τις εκλογές που διαρκώς προβλέπει ο κ. Μητσοτάκης εδώ και τρία χρόνια.

Δεν θέλουν και δε μπορούν να καταλάβουν ότι υλοποιούμε μία πολιτική διαρκούς μετατόπισης των συσχετισμών υπέρ των εργαζομένων, υπέρ των πολλών. Αυτή είναι και η ουσία της νέας οικονομικής πολιτικής που χαράσσουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από τη στιγμή της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του NEWS247 και τους δημοσιογράφους Β. Σκουρή & Α. Σπανού

Συνέντευξη για:

• Τον προγραμματισμό αποπληρωμής μέρους των χρεών προς το ΔΝΤ που θα μειώσει τη δυνατότητα επιρροής του στην ελληνική οικονομία αλλά και το μεγάλο επιτοκιακό κόστος εξασφαλίζοντας περαιτέρω δημοσιονομικό χώρο που μπορεί να αξιοποιηθεί για πολιτικές ανάπτυξης, κοινωνικής στήριξης και ενίσχυσης των στρωμάτων που έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος καθόλη τη διάρκεια της κρίσης.
 
• Τον ισχυρό συμβολισμό αλλά και τα πολύ συγκεκριμένα πρακτικά αποτελέσματα αυτής της κίνησης που μπορεί να γίνει ακριβώς επειδή η ελληνική οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί, έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, έχει γυρίσει σελίδα και έχει κάνει τα καθοριστικά βήματα για να αφήσει πίσω της οριστικά και αμετάκλητα την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων (το 10ετές ομόλογο κινείται σήμερα στο 3,29% που είναι το χαμηλότερο επιτοκιακό κόστος που έχει σημειώσει το ελληνικό ομόλογο από το 1997).
 
• Την πολιτική και στρατηγική αμηχανία της ΝΔ εξαιτίας της κατάρρευσης του αφηγήματός της περί μη ανάκτησης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και πιο συγκεκριμένα τα περί της αναγκαιότητας πιστοληπτικής γραμμής και στήριξης της ελληνικής οικονομίας μέσω μιας νέας μνημονιακής συνθήκης.
 
• Την προσπάθεα του κου Μητσοτάκη να βρει λαϊκό έρεισμα με στροφή προς την ακροδεξιά καθώς λαϊκό έρεισμα δεν μπορεί να βρει με το σκληρά νεοφιλελεύθερο πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ που θα ζήλευε και το ΔΝΤ και το οποίο παραπέμπει στην κοινωνική ισοπέδωση και τη διάλυση των εργασιακών, του ασφαλιστικού, του κοινωνικού κράτους.
 
• Το σκάνδαλο Novartis και τη στροφή στην υπερασπιστική γραμμή των κκ Βενιζέλου, Αθανασίου, Γεωργιάδη που πέρασαν από τα περί σκευωρίας και τα περί ανύπαρκτων κατηγοριών στα περί παραγραφής αδικημάτων κρυβόμενοι ουσιαστικά πίσω από μια κατάπτυστη ερμηνεία ενός κατάπτυστου άρθρου.
 
• Τη ρύθμιση των 100 δόσεων προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία που πρόκειται να προωθηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και που σκοπεύει στην ελάφρυνση κοινωνικών στρωμάτων που επιβαρύνθηκαν στην περίοδο της κρίσης.
 
• και άλλα ζητήματα επικαιρότητας
 
Συνέντευξη στην ε/φ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ και τον δημοσιογράφο Γ. Κορωναίο

Πως αποτιμάτε την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση «Προοδευτικής Συμμαχίας»; Ήταν μια τονωτική πολιτική ένεση για την κυβέρνηση και γιατί; 

Η εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου έστειλε το μήνυμα της ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων και της Αριστεράς απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και την άνοδο της άκρας δεξιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η μαζικότητα της συγκέντρωσης απέδειξε αυτό που εκτιμούσαμε, ότι, δηλαδή, το μήνυμα αυτό έχει ισχυρά ερείσματα και κινητοποιεί. 

Η ΝΔ και ο κος Μητσοτάκης νομίζουν ότι αρκεί η στήριξη από τους ολιγάρχες και τα μεγάλα μιντιακά συγκροτήματα για να κερδίσουν την πολιτική μάχη. Θεωρούν  ότι η πολιτική προπαγάνδα, η διαστρέβλωση και ο επικοινωνιακός πόλεμος χωρίς αρχές είναι αρκετά για να οδηγήσουν σε πολιτικές νίκες. Το παλιό πολιτικό καθεστώς έτσι έχει πορευτεί από το 2012 όταν και εκκίνησε η διαδικασία της μεγάλης πολιτικής ανατροπής του 2015. 

Πάντοτε ξεχνούσαν – και συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο λάθος – ότι ο πραγματικός συσχετισμός κρίνεται ανάμεσα σε πραγματικούς ανθρώπους με πραγματικές ανάγκες και προσδοκίες. Αυτό συνέβη, λοιπόν,  στο Γαλάτσι. Μπήκε στο περιθώριο το φαντασιακό που καλλιεργούν ο κ. Μητσοτάκης και ο τερατώδης μηχανισμός προπαγάνδας του και ήρθαν στο προσκήνιο οι πολίτες. Με την φυσική τους παρουσία, την φωνή τους, τα πρόσωπα τους. Δεν προσήλθαν οι χιλιάδες στο Γαλάτσι ως κομματικό πλήθος. Αλλά ως η συλλογική δύναμη που θα καθορίσει εν τέλει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια. Αυτή είναι η μεγάλη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι είναι κομμάτι αυτού του λαού, ότι μπορεί να εμπνέει την εμπιστοσύνη και τη στήριξη μεγάλων τμημάτων του και πλέον, στη νέα φάση του πολιτικού ανταγωνισμού, βλέπουμε ακόμα περισσότερους να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία.  

Στο Γαλάτσι είδαμε προσωπικότητες και συλλογικότητες από το χώρο της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας. Είναι τομή και για το ιδεολογικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ το Γαλάτσι;

Η μεγάλη τομή έχει συντελεστεί και αφορά στην πρωταγωνιστική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό χώρο. Από κει και πέρα παρακολουθούμε τα αποτελέσματα που παράγει αυτή η συνθήκη. Δηλαδή, πολίτες και συλλογικότητες που τοποθετούνταν, ας το πούμε σχηματικά, στον προοδευτικό χώρο, πλέον προσεγγίζουν χωρίς δεύτερες σκέψεις την Αριστερά. Είναι μια τάση που αποτελεί σημείο των καιρών. Ο πολιτικός ανταγωνισμός της δεκαετίας του ’90 και του 2000, χαρακτηρίστηκε από τη λογική της συναίνεσης ανάμεσα σε δύο κόμματα με πολύ κοντινά προγράμματα. Η κρίση έβαλε τέλος σε αυτή την πολιτική γεωγραφία. Ο πολιτικός ανταγωνισμός έγινε, αν θέλετε, πολύ πιο καθαρός ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά. Επομένως, είναι λογικό από τη στιγμή που η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ταυτίζεται με τη Δεξιά, να παράγεται ένα αντίρροπο, απείρως μεγαλύτερο σε μέγεθος και επιρροή πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα, προς την Αριστερά. Το ιδεολογικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, δεν αλλάζει, αλλά ενισχύεται. Διότι πλέον ακόμα περισσότεροι πολίτες στρέφονται προς τις αξίες και τις αρχές που πρεσβεύει ο δικός μας πολιτικός χώρος. Γιατί σε τελική ανάλυση, αυτές οι αξίες δεν τους είναι ξένες. Είναι οι αξίες του προοδευτικού κόσμου της μεταπολίτευσης, είναι οι αξίες της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης. 

Παρακολουθούμε τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση σας εγκαλεί για «κυβερνητική σκευωρία». Τι απαντάτε;

Η πανικόβλητη αντίδραση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ γύρω από το σκάνδαλο Novartis δεν είναι μόνο αλλοπρόσαλλη. Είναι ξεκάθαρα ενοχική. Και το λέω αυτό διότι στην αρχή έκαναν λόγο για δήθεν «σκευωρία» εμπλέκοντας την κυβέρνηση σε μία υπόθεση που αφορά αμιγώς την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Εξαπέλυσαν πρωτοφανείς επιθέσεις κατά δικαστικών λειτουργών με απειλές και μηνύσεις, επιβεβαιώνοντας ότι ουδόλως ενδιαφέρονται για την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, όταν αυτή διερευνά πεπραγμένα των κυβερνήσεών τους και στελέχη τους. Τώρα που βλέπουν ότι η γραμμή της σκευωρίας δεν περνάει και οι ίδιοι κάθε μέρα εκτίθενται και περισσότερο, έφθασαν στο απώτατο σημείο ηθικής και πολιτικής κατάπτωσης, έφτασαν να κρύβονται πίσω από την παραγραφή των αδικημάτων! Τι λένε, δηλαδή, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ; Ότι κακώς η δικαιοσύνη ελέγχει την υπόθεση και τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών τους, ότι ακόμα και αν τελέστηκαν αδικήματα αυτά είναι παραγεγραμμένα. Το είπαν χωρίς να ντρέπονται ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Αθανασίου και ο κ. Γεωργιάδης. Η εποχή της ομερτά, όμως, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν ακόμη και όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους νόμιμους και αιώνιους ιδιοκτήτες της χώρας. 

Πολλές φορές έχετε χαρακτηρίσει τη «Συμφωνία των Πρεσπών» καταλύτη για τις εγχώριες πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις. Μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Νομίζω ότι ούτε οι πλέον αισιόδοξοι θα μπορούσαν να περιμένουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να έχουμε τόσο σημαντικά θετικά αποτελέσματα από τη Συμφωνία. Η χώρα μας, μέσα σε λίγους μήνες, κατάφερε να προσθέσει ένα σύμμαχο στα Βαλκάνια, να ανακτήσει ένα πολύτιμο κομμάτι του διπλωματικού της κεφαλαίου για τα πραγματικά διπλωματικά ζητήματα στην περιοχή αλλά και την ιστορία της. Παράλληλα, μετά τη μεγάλη ήττα των εθνικισμών και της πατριδοκαπηλίας και από τις δύο πλευρές των συνόρων, η Ελλάδα έχει  αναβαθμίσει το κύρος της σε ολόκληρη την Ευρώπη και διαμορφώνει το κατάλληλο έδαφος για μεγάλες ελληνικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία. Είναι χαρακτηριστικό το επιχειρηματικό ενδιαφέρον στο πρώτο φόρουμ που έλαβε χώρα πριν 15 μέρες, στο οποίο οι 140 μεγαλύτερες επιχειρήσεις από τη χώρα μας προχώρησαν ήδη, όχι μόνο σε διερευνητικές επαφές, αλλά και σε επενδυτικές συμφωνίες με επιχειρήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία. Όσο περνάει ο καιρός, όσο θα ενισχύονται οι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας, όσο θα αποδεικνύεται στην πράξη το αμοιβαίο όφελος για τους δύο λαούς, τόσο θα κοπάζουν και οι ακραίες, διχαστικές φωνές στο εσωτερικό των δύο χωρών. 

Με αφορμή και τις πολιτικές διεργασίες για τη διαμόρφωση μιας πλατιάς Προοδευτικής Συμμαχίας, έχει λήξει το προσκλητήριο διαλόγου σας με το ΚΙΝΑΛ;

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει πάρει την πολιτική απόφαση να γίνει παρακολούθημα του κ. Μητσοτάκη. Και μάλιστα, δεν μένει μόνο στην πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει διολισθήσει στις ύβρεις και την φρασεολογία της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ. Κατανοώ απόλυτα ότι το γεγονός αυτό αποτυπώνει γλαφυρά την αμηχανία της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ για τρεις λόγους. Ο ένας είναι ότι ο προοδευτικός κόσμος στρέφεται μαζικά στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ο δεύτερος είναι ότι στελέχη του βρίσκονται στο στόχαστρο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης για την υπόθεση της  Novartis. Και ο τρίτος είναι γιατί το ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ ή Δημοκρατική Συμπαράταξη, τέλος πάντων, βρίσκεται δεμένο στο ίδιο άρμα των επιχειρηματικών συμφερόντων που βρίσκεται και η ΝΔ. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο έχει υιοθετήσει τη γραμμή για την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι εξάλλου ο διακηρυγμένος στόχος των ολιγαρχών που το στηρίζουν. 

Η ΝΔ αποδίδει στις Ευρωεκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Συμμερίζεστε αυτή την ανάλυση; Που θέτετε τον εκλογικό πήχη για την κυβέρνηση στην πρώτη κάλπη μετά τις διπλές εκλογές του 2015;

Νομίζω ότι η ΝΔ έχει ήδη αρχίσει να κάνει βήματα πίσω από αυτή τη γραμμή. Ειδικά από τη στιγμή που οι δύο ακροδεξιοί φρουροί του κ. Μητσοτάκη μίλησαν ο ένας για νίκη με διαφορά 3,5% και ο άλλος για νίκη με έστω μία ψήφο διαφορά. Μάλλον, όσο πλησιάζουμε στην κάλπη, κάτι τους ανησυχεί. Η ουσία είναι ότι όσο πλησιάζουμε στις κάλπες, οι πολίτες θα βάλουν κάτω τα δεδομένα, θα κρίνουν και θα συγκρίνουν. Ποια ήταν η Ελλάδα που άφησε πίσω του ο κ. Σαμαράς το 2014 και ποια είναι σήμερα η Ελλάδα. Θα συγκρίνουν την Ελλάδα της ύφεσης, της ακραίας φτώχειας, της ανεργίας του 27% και της καταστολής, με την Ελλάδα της ανάπτυξης, της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, την Ελλάδα που αυξάνει τον κατώτατο μισθό και περιορίζει την ανεργία κατά 9 μονάδες, την Ελλάδα που διευρύνει κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Σε αυτή τη σύγκριση  νομίζω η απάντηση θα είναι σαφής. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα και στις ευρωεκλογές του Μαΐου και στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Σας προβληματίζει η τουρκική προκλητικότητα, όπως αυτή καταγράφηκε και κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Αγαθονήσι;

Το μεγάλο ερώτημα για την Τουρκία είναι αν θα κατανοήσει και αν θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην περιοχή. Η Ελλάδα αναβαθμίζει τη θέση της στα Βαλκάνια με τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ίδια στιγμή που στη νοτιοανατολική Μεσόγειο καθίσταται πλέον πολύ ισχυρός παίχτης στον ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη μετά τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed με Κύπρο και Ισραήλ. Οι προκλήσεις της Τουρκίας το μόνο που αποδεικνύουν είναι μια αμηχανία που δεν βοηθά σε τίποτα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε αυτό το παιχνίδι. Έχει ρόλο, λόγο και κύρος, είναι μια χώρα που δεν απειλεί αλλά δεν απειλείται και από κανέναν. Εμείς επιδιώκουμε να έχουμε ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία την ίδια στιγμή που διασφαλίζουμε την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. 

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο άνοιξε πρόσφατο ένα παράθυρο επανεξέτασης της μείωσης του αφορολόγητου. Πόσο μακριά είμαστε από αυτήν την δυνατότητα;

Ο κ. Σεντένο επανέλαβε αυτό που αποτελεί κοινό τόπο τόσο για την κυβέρνηση όσο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ότι όσο βελτιώνεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και συνεχίζεται η σταθερή δημοσιονομική της πορεία, τόσο θα διευρύνονται τα περιθώρια για την άρση του περιοριστικού πλαισίου της λιτότητας. Είναι πολύ απλό. Δεν θεωρούμε ότι πιστεύει κανείς αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη ότι σε μια χώρα που καταγράφει διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης είναι ενδεδειγμένη λύση να προχωρήσει σε παρεμβάσεις που θα την επιβραδύνουν. Αποδείξαμε στην περίπτωση της μη περικοπής των συντάξεων  ότι έχουμε τον τρόπο να το πετύχουμε χωρίς να διαταραχθεί ούτε στο ελάχιστο η δημοσιονομική πορεία. 

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ως προς την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την δυνατότητα 120 δόσεων για χρέη στα ταμεία. Πότε προβλέπεται να έρθει στη Βουλή η σχετική ρύθμιση;

Η ρύθμιση αυτή, αλλά και η αντίστοιχη για τα χρέη προς τις εφορίες, που θα αποτελέσουν ανάσα για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα ψηφιστούν από το ελληνικό κοινοβούλιο εντός των επόμενων εβδομάδων. Και αυτό θα αποτελέσει άλλο ένα δείγμα γραφής της κυβέρνησης, άλλη μια απόδειξη μετά την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, το νόμο για την προστασία της ά κατοικίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού ότι μοναδικός γνώμονας της κυβέρνησης είναι η στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας. 

Συνέντευξη «Στο Κόκκινο 105,5» και τον δημοσιογράφο Σ. Σχινά

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΑΠΟ ΤΗ «ΣΚΕΥΩΡΙΑ» ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ
Βλέπουμε ότι οι κκ. Βενιζέλος, Αθανασίου, Γεωργιάδης, έχουν αλλάξει την πολιτική υπερασπιστική τους τακτική. Από κει που μιλούσαν για τη «μεγαλύτερη σκευωρία», πράγμα βαθύτατα προσβλητικό για την ίδια τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, ακριβώς επειδή βλέπουν ότι η έρευνα προχωρά και υπάρχουν στοιχεία που εγείρουν τεράστια ερωτηματικά, μιλούν πλέον καθαρά για παραγραφή.

ΠΑΝΙΚΟΣ & ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ
Αυτό είναι ενδεικτικό του πανικού και της τεράστιας αγωνίας τους μπροστά σε όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis και το ότι μιλούν για παραγραφή είναι απολύτως εύγλωττο. Μας λένε ότι η δωροδοκία είναι ένα έγκλημα που τελείται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού πράγμα που έχει επικριθεί και στη νομική θεωρία από νομικούς.Αλλά βλέπετε και την υποκρισία:
Καθώς ΝΔ και ΚΙΝΑΛ είχαν συμφωνήσει ότι το άρθρο 86 του Συντάγματος είναι ένα εξαιρετικά προβληματικό άρθρο. Η ερμηνεία ακριβώς που θέλει την δωροδοκία να μην υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 86 της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας είναι μια στενή και αναγκαία ερμηνεία του άρθρου έτσι ώστε οι απαράδεκτες συνέπειες του άρθρου αυτού να μην εκτείνονται στο σύνολο των αδικημάτων που τελεί ένας υπουργός όσο βρίσκεται στη θέση του.

ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 86 ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ
ΝΔ & ΠΑΣΟΚ λοιπόν δεν δέχονται αυτήν την ερμηνεία και έρχονται γρήγορα γρήγορα να κρυφτούν πίσω από αυτές τις κατάπτυστες νομικές ρυθμίσεις που τα ίδια αυτά κόμματα και το πολιτικό τους προσωπικό συμφωνούσε πριν λίγους μήνες ότι θα πρέπει να αλλάξει στη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τα συμπεράσματα επομένως είναι πάρα πολύ εύκολα:
Όταν δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα τότε το άρθρο 86 πρέπει να αλλάξει αλλά όταν βρίσκονται ενώπιον ερευνών της Δικαιοσύνης το μόνο που κάνουν είναι τελικά να κρύβονται πίσω από αυτές τις κατάπτυστες διατάξεις της ατιμωρησίας που οι ίδιοι θέσπισαν πριν καμιά 20ριά χρόνια ακριβώς για να μη βρίσκονται σε δύσκολη θέση σε υποθέσεις όπως είναι και η υπόθεση Novartis που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κορυφή της δημόσιας συζήτησης.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΗΚΕ
Η διαδικασία είναι πολύ σαφής και δεν έχει σχέση με την Κυβέρνηση. Η δικογραφία της Novartis ήρθε στη Βουλή επειδή η έρευνα των Εισαγγελέων έπεσε πάνω σε ονόματα υπουργών. Η Βουλή έκανε το αυτονόητο δηλαδή να υπερψηφίσει τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρτικής εξέτασης η οποία είπε ότι για όσα αδικήματα έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών, δηλαδή την απιστία, πράγματι έχουμε παραγραφή.
Αλλά για άλλα αδικήματα, όπως η δωροδοκία ή το ξέπλυμα, επιστρέφει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη για τις απαραίτητες ενέργειες καθώς αυτά τα αδικήματα δεν τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών αλλά επ΄ευκαιρία αυτών όπως δέχεται και η συντριπτική πλειοψηφία στη νομική θεωρία.

ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ & ΞΕΠΛΥΜΑ
Η δωροδοκία, τουλάχιστον με βάση την ερμηνεία που κάνει και η εισαγγελική αρχή, δεν είναι κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού αλλά απλώς και μόνο επ΄ευκαιρία. Αυτό το δέχεται η συντριπτική πλειοψηφία των ποινικών θεωρητικών. Επομένως είναι αρμοδιότητα της Εισαγγελίας και το αδίκημα δεν είναι παραγεγραμμένο.
Ούτε στις υποθέσεις Παπαγεργόπουλου ή Τσοχατζόπουλου είχαν βρεθεί κινήσεις λογαριασμών ή χρήματα. Αυτό δε σημαίνει ότι ο κάθε φορά Δικαστής δεν έχει τη δυνατότητα να αξιολογεί τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεσή του για να καταλήξει στην απόφασή του.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τα σχόλια που γίνονται από πλευράς της αντιπολίτευσης σκοπίμως διαστρεβλώνουν την νομική πραγματικότητα. Εγώ δεν πρόκειται να καταδικάσω κανέναν ή να προεξοφλήσω την ενοχή κανενός. Με αυτού του τύπου τις παρεμβάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης όμως βλέπουμε ότι επιχειρείται ένας εκφοβισμός και ένα καναλιζάρισμα της δικαστικής έρευνας και αυτό συνιστά μια μεγάλη θεσμική εκτροπή δηλαδή η προσπάθεια που γίνεται να παρέμβει ευθέως στο έργο της Δικαιοσύνης, υβρίζοντας δικαστές και μάρτυρες και απειλώντας.

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ & ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Όταν μια δικογραφία έρχεται στο κοινοβούλιο έπρεπε η κυβέρνηση να τη θάψει στα συρτάρια όπως παλιά και να πει δεν προχωρώ στη διερεύνηση; Αν ο κος Βενιζέλος νομίζει ότι οποιοσδήποτε τον ελέγχει τελεί εσχάτη προδοσία τοτε αυτές οι απόψεις έχουν εκφραστεί και από άλλες δημοκρατικές δυνάμεις στο παρελθόν όπως οι βασιλιάδες της μεσαιωνικής δύσης, οι Τσάροι, οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου.
Αυτές είναι αριστοκρατικές αντιλήψεις που αναδεικνύουν ακριβώς την ιδιοκτησιακή αντίληψη που είχε το παλιό πολιτικό καθεστώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και του προσωπικού τους σε σχέση με τη δυνατότητα που έχουν να κινούνται μέσα στους θεσμούς και να κυβερνούν αυτή τη χώρα που τελικα οδήγησαν στη χρεοκοπία.

ΠΛΗΡΗΣ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το 10ετές ομόλογο έφτασε χτες στο ιστορικό χαμηλό του 3,32% από τότε που υπάρχει ελληνική καμπύλη (1997). Αυτό αποτυπώνει το ότι έχει αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Η ανάκαμψη ενισχύεται και γίνεται όλο και πιο δυναμική με τους θεμελιώδεις δείκτες της οικονομίας να δείχνουν όλοι σε θετική κατεύθυνση.
Και από την άλλη μεριά έχουμε τα αποτελέσματα του γεγονότος ότι μετά τη Συμφωνία του Ιουνίου του 2018 το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο και αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας. Με αυτήν την έννοια οι επενδυτές εμπιστεύονται πλέον την Ελλάδα με έναν τρόπο που δεν το είχαν κάνει ποτέ στο παρελθόν.

ΔΙΔΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΙΟ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ
Πρόκειται για εξελίξεις που πιστοποιούν ότι η κυβέρνηση που παρέλαβε μια χώρα σε χρεοκοπία έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία. Και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εστιάσουμε ακόμη περισσότερο στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας σήμερα.
Δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να εστιάσει στα προβλήματα χωρίς να διακινδυνεύουμε την αξιοπιστία και το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε δηλαδή τη δυνατότητα να προχωράμε σε ακόμη πιο εκτεταμένες παρεμβάσεις που αποκαθιστούν τις αδικίες του μνημονίου και σε παρεμβάσεις που στηρίζουν τους πολλούς.

ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΤΗΣ ΝΔ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα τα καταστροφολογικά σενάρια που διακινούσε η ΝΔ η οποία έχει πάρει διαζύγιο από την προγραμματική αντιπαράθεση στο πεδίο της οικονομίας.

ΑΤΥΧΗΣ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΡΟΥΠΛΗ-ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ
Η συνάντηση του κου Κουρουπλή με τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο ήταν ατυχής. Ο κος Αμβρόσιος είναι ένας ιεράρχης που έχει προβεί σε απαράδεκτες δηλώσεις στο παρελθόν. Νομίζω όμως ότι ο κος Κουρουπλής έχει δώσει τις εξηγήσεις του. Και νομίζω ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν χαρακτηρίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ούτε τον κο Κουρουπλή.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΣΧΙΝΑΣ: Σε αυτό το σημείο, κύριες και κύριοι, καλημερίζουμε τον κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, για να συζητήσουμε μαζί του την πολιτική και οικονομική επικαιρότητα. Καλή σας μέρα, κ. Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας μέρα, κ. Σχινά. 

ΣΧΙΝΑΣ: Οι ακροατές μας είχαν την ευκαιρία εισαγωγικά να ακούσουν τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, του στελέχους, πρώην δικαστικού, της ΝΔ, για το πώς βλέπει η ΝΔ και ο ίδιος το σκάνδαλο Novartis, σχετικά με τις ευθύνες και πώς μπορούν να καταλογιστούν. Ταυτόσημη δήλωση υπήρξε και από τον κ. Βενιζέλο. Μου κάνει εντύπωση, πάντως, και από τα μηνύματα που στέλνουν οι ακροατές μας νομίζω ότι την ίδια εντύπωση κάνει και σε αυτούς το γεγονός ότι και οι δυο εστιάζουν στο νομικό κομμάτι, ενώ είναι και πολιτικά πρόσωπα και οπωσδήποτε η παθητική δωροδοκία για πολιτικά πρόσωπα είναι μια πράξη με υψηλή ηθική απαξία. Παρ’ όλα αυτά επιμένουν στο νομικό μέρος, στο ότι έχει παραγραφεί. Θα ήθελα το σχόλιο σας παρακαλώ και ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης κι επί του θέματος. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τόσο ο κ. Βενιζέλος, όσο και ο κ. Αθανασίου και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Γεωργιάδης, τις τελευταίες μέρες έχουν αλλάξει το πολιτικό τροπάρι. Μιλούσαν για μία σκευωρία, για τη μεγαλύτερη σκευωρία, πράγμα το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, οφείλω να πω ότι είναι βαθύτατα προσβλητικό,  όχι για την κυβέρνηση, αλλά για την ίδια τη λειτουργία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Αλλά, ακριβώς επειδή βλέπουν ότι η υπόθεση προχωράει, βλέπουν ότι οι έρευνες συνεχίζονται και ότι, εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν στοιχεία τα οποία δημιουργούν αρκετά μεγάλα προβλήματα και εγείρουν τεράστια ερωτηματικά -θα δούμε βεβαίως πώς θα εξελιχθεί αυτή η έρευνα στο επίπεδο της Δικαιοσύνης- παρ’ όλα αυτά, όμως, νομίζω ότι έχουν αυτή τη στιγμή αλλάξει την πολιτική υπερασπιστική τους τακτική και πλέον μιλούν καθαρά για παραγραφή. Νομίζω ότι αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι ενδεικτικό, αν θέλετε, του πανικού τους, είναι ενδεικτικό της τεράστιας, αν θέλετε,  αγωνίας τους μπροστά στις αποκαλύψεις και μπροστά σε όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis. Εγώ δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο. Νομίζω ότι είναι απολύτως εύγλωττο το γεγονός ότι, πλέον, μιλούν για παραγραφή. Μας λένε ότι η δωροδοκία –αν θέλετε- είναι ένα έγκλημα το οποίο τελείται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού, πράγμα το οποίο έχει επικριθεί και στη νομική θεωρία, έχει επικριθεί από νομικούς. Αλλά βλέπετε και την υποκρισία, διότι η ΝΔ, αλλά και το ΚΙΝΑΛ, είχαν συμφωνήσει ότι το αρ. 86 του Συντάγματος είναι ένα εξαιρετικά προβληματικό άρθρο. Η ερμηνεία, βεβαίως, η οποία θέλει τη δωροδοκία να μην υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής του αρ. 86, της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας και της αρμοδιότητας της Βουλής, είναι μια στενή ερμηνεία του άρθρου, στενή και αναγκαία ερμηνεία του άρθρου, έτσι ώστε τα απαράδεκτα αποτελέσματά του και οι απαράδεκτες συνέπειες του άρθρου αυτού να μην εκτείνονται στο σύνολο των αδικημάτων που τελεί ένας υπουργός όσο βρίσκεται στη θέση του. Άρα, λοιπόν, αυτή την ερμηνεία η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ δεν τη δέχονται και έρχονται γρήγορα – γρήγορα να κρυφτούν ακριβώς πίσω απ’ αυτές τις κατάπτυστες νομικές ρυθμίσεις, τις οποίες και τα ίδια αυτά πολιτικά κόμματα και το ίδιο αυτό το πολιτικό προσωπικό, πριν από λίγους μήνες, συμφωνούσε ότι θα πρέπει να αλλάξουν στη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Νομίζω ότι από εκεί και πέρα τα συμπεράσματα είναι πάρα πολύ εύκολα. Όταν δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα, τότε το άρθρο 86 πρέπει να αλλάξει, αλλά όταν βρίσκονται ενώπιον ερευνών της Δικαιοσύνης, το μόνο το οποίο κάνουν είναι τελικά να κρύβονται πίσω από αυτές τις κατάπτυστες διατάξεις της ατιμωρησίας, τις οποίες οι ίδιοι θέσπισαν πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια για συγκεκριμένους λόγους. Για να μη βρίσκονται σε δύσκολη θέση σε υποθέσεις όπως είναι η υπόθεση και της Novartis, η οποία αυτή τη στιγμή είναι στην κορυφή της δημόσιας συζήτησης.  

ΣΧΙΝΑΣ: Να συνάγω, λοιπόν, συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της πλήρους δικαστικής εκκαθάρισης του θέματος, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία και περάσει και από τη Βουλή και η Βουλή αποφασίσει σχετικά. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, προσέξτε. Εδώ η διαδικασία δεν έχει να κάνει με την κυβέρνηση. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ σαφής και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος. Η δικογραφία της Novartis ήρθε στο ελληνικό κοινοβούλιο, διότι σε αυτήν περιλαμβάνονταν ή γιατί κατά τη διάρκεια της έρευνας εισαγγελείς έπεσαν πάνω, όπως λέμε, σε ονόματα υπουργών. Αυτό το οποίο έκανε η Βουλή ήταν το αυτονόητο. Δηλαδή, να υπερψηφίσει τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, η οποία είπε  ότι σε ό,τι αφορά μεν τα αδικήματα που θεωρείται ότι τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων υπουργών, πράγματι έχουν παραγραφεί,  δηλαδή την απιστία, ως προς τα άλλα αδικήματα που ενδεχομένως να έχουν τελεστεί, δηλαδή πιθανές δωροδοκίες ή πιθανή νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, δεν είναι αρμοδιότητα της Βουλής να προχωρήσει την έρευνα. Γιατί αυτά τα αδικήματα, όπως το δέχεται –σας το ξαναλέω- και η συντριπτική πλειοψηφία στη νομική θεωρία. Διότι, αυτά τα αδικήματα δεν τελούνται κατά την άσκηση αλλά απλώς επ’ ευκαιρία. Είναι σημαντικό, κύριε Σχινά, να το καταλάβουμε αυτό. 

ΣΧΙΝΑΣ: Να το δούμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και επιστρέφει η δικογραφία στην τακτική δικαιοσύνη, η οποία κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

ΣΧΙΝΑΣ: Επειδή είστε και νομικός. Πήγε το πόρισμα της Βουλής και επειδή έχουν διαρρεύσει πάρα πολλά από το παραπεμπτικό προς τη Βουλή της υπόθεσης, πάλι αναφέρομαι στα σχετικά με τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, αναφέρονται, λοιπόν, μια σειρά μάρτυρες και λένε «ναι, γνωρίζουμε»,  λεγόταν καθαρά από τον κ.Φρουζή και άλλα στελέχη της Novartis ότι ο συγκεκριμένος υπουργός πήρε τα τάδε χρήματα. Και υπάρχουν πολλοί που το έχουν πει. Υπάρχουν δύο-τρεις μάρτυρες, ίσως και παραπάνω. Και έρχεται τώρα η πλευρά του κ. Αθανασίου και του κ. Βενιζέλου και τα λοιπά και υποστηρίζουν στελέχη της Ν.Δ., ακόμη και στις ιδιωτικές συζητήσεις, ότι εφόσον δεν έχει βρεθεί κίνηση λογαριασμού με τα συγκεκριμένα χρήματα, επειδή η ιστορία της δωροδοκίας, όπως ισχυρίζονται ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Αθανασίου έχει παραγραφεί, δεν μπορούν να παραπεμφθούν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, όπως έγινε με την υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Τις απόψεις σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο σχόλια. Εγώ δεν πρόκειται να μπω στην ουσία της υπόθεσης, ούτε είναι η αρμοδιότητά μου να μπω στην ουσία της υπόθεσης. Η έρευνα συνεχίζεται και αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα τα διερευνήσει και θα τα διαλευκάνει, αν θέλετε, η Εισαγγελική Αρχή. Δύο μόνο σχόλια, τα οποία, επαναλαμβάνω, δεν αφορούν την ουσία της υπόθεσης.

Το πρώτο: Η δωροδοκία, τουλάχιστον με βάση την ερμηνεία που κάνει και η εισαγγελική αρχή, δεν είναι κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού, αλλά απλώς και μόνο επ΄ ευκαιρία, αυτό το δέχεται, όπως σας το είπα, η συντριπτική πλειονότητα των ποινικών θεωρητικών. Επομένως, είναι αρμοδιότητα της εισαγγελίας και δεν έχουμε τη σύντομη παραγραφή του 86  παρ. 3, τη σύντομη αποσβεστική προθεσμία. Δεν είναι, λοιπόν, παραγεγραμμένο το αδίκημα.

Το δεύτερο πράγμα που θέλω να σας πω είναι ότι ούτε στις υποθέσεις Παπαγεωργόπουλου ή Τσοχατζόπουλου είχαν βρεθεί κινήσεις λογαριασμών. Δεν είχαν βρεθεί χρήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κάθε φορά  δικαστής δεν έχει τη δυνατότητα να αξιολογεί στο σύνολό του τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του για να καταλήξει στην απόφασή του. Πρόκειται περί, αν θέλετε, σχολίων επί της ουσίας που γίνονται από τη μεριά της αντιπολίτευσης, σε σχέση με τα ζητήματα αυτά, τα οποία σκοπίμως διαστρεβλώνουν τη νομική πραγματικότητα.

ΣΧΙΝΑΣ: Σημαντικότατη υπενθύμιση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν πρόκειται, όμως, να καταδικάσω κανέναν. Δεν πρόκειται να πω εκ των προτέρων, να προεξοφλήσω την ενοχή οποιουδήποτε από τους πολιτικούς, οι οποίοι αναφέρονται στις σχετικές δικογραφίες. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι με αυτού του τύπου τις παρεμβάσεις, οι οποίες γίνονται από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βλέπουμε ότι επιχειρείται ένας εκφοβισμός. Επιχειρείται, αν θέλετε, ένα καναλιζάρισμα της δικαστικής έρευνας και νομίζω ότι αυτό αποτελεί τη μεγάλη θεσμική εκτροπή στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δηλαδή, η προσπάθεια που γίνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση να παρέμβει ευθέως στο έργο της δικαιοσύνης. Υβρίζοντας δικαστές, υβρίζοντας μάρτυρες, απειλώντας…

ΣΧΙΝΑΣ: Ναι, και αυτή η ιστορία και το σχόλιό σας περί εσχάτης προδοσίας παραπομπής;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, εντάξει. Εσχάτη προδοσία, επειδή η κυβέρνηση, το κοινοβούλιο και η δικαιοσύνη κάνουν αυτό το οποίο οφείλουν να κάνουν. Δηλαδή, όταν έχουμε μια δικογραφία, λοιπόν, μια δικογραφία που έρχεται στο κοινοβούλιο, τι έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση; Να κάνει αυτά τα οποία έκαναν οι πολιτικές δυνάμεις του παλιού καθεστώτος; Δηλαδή να τη θάψει στα συρτάρια και να πει ότι δεν προχωρώ, αν θέλετε, στη διαδικασία της διερεύνησης της υπόθεσης; Αν ο κ. Βενιζέλος νομίζει ότι οποιοσδήποτε τον ελέγχει είτε αυτόν, είτε άλλους πολιτικούς του παλιού καθεστώτος, τελεί εσχάτη προδοσία, εγώ το μόνο που έχω να πω είναι να επαναλάβω το χθεσινό μου σχόλιο, ότι αυτές οι απόψεις έχουν εκφραστεί και από άλλους στο παρελθόν, από τσάρους, από αυτοκράτορες, από βασιλιάδες και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Δηλαδή, τι είδους αντίληψη είναι αυτή; Οποιοσδήποτε αγγίζει το παλιό πολιτικό καθεστώς, είτε πολιτικά, είτε στο πλαίσιο μιας ποινικής διερεύνησης, τελεί εσχάτη προδοσία; Αυτά είναι απίστευτα πράγματα να ακούγονται μέσα σε μια Δημοκρατία. Είναι αριστοκρατικές αντιλήψεις, οι οποίες αναδεικνύουν ακριβώς και αυτή την ιδιοκτησιακή αντίληψη την οποία είχε το παλιό πολιτικό καθεστώς,  και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. και το πολιτικό προσωπικό τους, σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο έχουν τη δυνατότητα να κινούνται μέσα στους θεσμούς και να κυβερνούν αυτήν τη χώρα. Και τελικά την οδήγησαν και στην χρεοκοπία αυτές οι αντιλήψεις. Νομίζω ότι είναι απαράδεκτα πράγματα αυτά τα οποία ακούγονται τις τελευταίες ημέρες.

ΣΧΙΝΑΣ: Έχουμε μερικά λεπτά ακόμα για να περάσουμε σε ένα άλλο πολύ κρίσιμο πεδίο, εκεί που κρίνονται πάρα πολλά, εννοώ το πεδίο της οικονομίας. Έχουμε τις μέρες αυτές τη Σύνοδο του ΔΝΤ, έχουμε, μετά, τις κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση σε πάρα πολλά μέτωπα. Μια πραγματικά ιδιαίτερα σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πράγματι, νομίζω ότι η χθεσινή εξέλιξη όπου το ελληνικό δεκαετές ομόλογο έφτασε στο ιστορικό χαμηλό του από το 1997, που υπάρχει η ελληνική καμπύλη, έφτασε στο 3,33%, 3,34%, αν δεν κάνω λάθος. Κάποια στιγμή νομίζω ότι πρέπει να έφτασε και το 3,32%.

ΣΧΙΝΑΣ: Ναι, 3,32%.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι 3,32% ήταν το ελληνικό δεκαετές. Νομίζω ότι είναι μια εξέλιξη, η οποία αποτυπώνει ακριβώς δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι έχει αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, με την έννοια ότι πλέον η ανάκαμψη αρχίζει να ενισχύεται και να γίνεται όλο και πιο δυναμική, με τους θεμελιώδεις δείκτες της ελληνικής οικονομίας να δείχνουν όλοι προς μια θετική κατεύθυνση. Και από την άλλη μεριά, έχουμε την ολοκλήρωση, αν θέλετε, έχουμε τα αποτελέσματα του γεγονότος ότι, μετά τη Συμφωνία του περασμένου Ιουνίου, το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο και αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας. Με αυτή την έννοια, οι επενδυτές εμπιστεύονται πλέον την Ελλάδα με έναν τρόπο που δεν το είχαν κάνει ποτέ στο παρελθόν. Και ακριβώς αυτό αποτυπώνεται στο ιστορικό χαμηλό του ελληνικό ομολόγου. Εκτιμώ ότι είναι εξελίξεις που αποδεικνύουν και πιστοποιούν ότι η ελληνική κυβέρνηση, ενώ πήρε μια χώρα υπό κατάρρευση το 2015, έχει καταφέρει σήμερα να δημιουργήσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα.  Έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία. Και αυτό, ξέρετε, είναι εξαιρετικά κρίσιμο, με την έννοια ότι μας δίνει τη δυνατότητα, πέρα από τα μακροοικονομικά μεγέθη, να εστιάσουμε ακόμα περισσότερο και στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας σήμερα. Δηλαδή, στις ανάγκες των μισθωτών, στις ανάγκες των συνταξιούχων, στις ανάγκες των ελεύθερων επαγγελματιών. Και έχετε δει ότι όλους αυτούς τους μήνες που η κυβέρνηση πλέον έχει ανακτήσει την οικονομική και την πολιτική κυριαρχία, έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις, οι οποίες αποκαθιστούν ακόμη πιο γρήγορα αδικίες του μνημονίου. Μιλάω για την αύξηση του κατώτατου μισθού, μιλάω για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, μιλάω για φορολογικές ελαφρύνσεις σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ.

ΣΧΙΝΑΣ: Και περιμένουμε στην εβδομάδα που έρχεται και πολλά νομοσχέδια ακόμα, έτσι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και ακριβώς αυτό. Έχουμε τη δυνατότητα πλέον να κάνουμε, χωρίς να διακινδυνεύουμε, σε καμία περίπτωση, αν θέλετε, την αξιοπιστία και το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας. Πλέον έχουμε και μια ισχυρή οικονομική βάση, που μας δίνει τη δυνατότητα να προχωράμε σε ακόμα πιο εκτεταμένες αποκαταστάσεις αδικιών. Να προχωράμε σε ακόμη πιο εκτεταμένες πολιτικές παρεμβάσεις που στηρίζουν την κοινωνική πλειοψηφία, που στηρίζουν τους πολλούς. Νομίζω ότι πλέον ο ελληνικός λαός έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει τα αποτελέσματα της πολιτικής που έφεραν τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας το 2015 και τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που, όπως λέγαμε ήδη και τον Γενάρη, αλλά και τον Σεπτέμβρη του 2015, έχει σαν στόχο να ολοκληρώσει τον μνημονιακό κύκλο και από εκεί και πέρα να μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα, η οποία θα είναι ανασυγκροτημένη πάνω σε νέα θεμέλια, στη νέα εποχή, στον 21ο αιώνα. Νομίζω ότι ακριβώς αυτό έχει επιτευχθεί όλα αυτά τα χρόνια και το πιο αξιοπρόσεχτο σε σχέση με όλα αυτά είναι ότι η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα τα καταστροφολογικά σενάρια τα οποία προωθούσε η Ν.Δ. τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον, αν παρατηρείτε, η Ν.Δ. έχει πάρει διαζύγιο από την προγραμματική αντιπαράθεση στο πεδίο της οικονομίας. Αρνείται να κάνει αυτή τη συζήτηση. Δεν μπορεί να την κάνει, γιατί δεν έχει τη δυνατότητα.

ΣΧΙΝΑΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, έχουμε ένα λεπτό μόνο και θα ήθελα να σας παρακαλέσω σε αυτό το λεπτό να κάνετε ένα σχόλιο για την τυχαία, όπως ο ίδιος υποστήριξε, συνάντηση του κ. Κουρουμπλή με τον μητροπολίτη Αμβρόσιο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ήταν ατυχές. Ο κ. Αμβρόσιος είναι ένας ιεράρχης  ο οποίος έχει προβεί σε απαράδεκτες δηλώσεις και κινήσεις κατά το παρελθόν. Νομίζω, όμως, ότι ο κ. Κουρουμπλής έχει δώσει τις εξηγήσεις του. Νομίζω, πάντως, ότι δεν χαρακτηρίζει, αν θέλετε, ούτε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τον κ. Κουρουμπλή η συγκεκριμένη κίνηση. Ο κ. Αμβρόσιος έχει απόψεις απαράδεκτες, έχει απόψεις καταδικασμένες από τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και νομίζω ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει με τίποτα.

ΣΧΙΝΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Εκπρόσωπε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Κλείνει οριστικά ο κύκλος της αέναης καταστροφολογίας για την ελληνική οικονομία. Είναι πλέον σαφές. Όσοι επένδυσαν πολιτικά σε αυτή την κατεύθυνση, σήμερα κατανοούν ότι επέλεξαν το δρόμο του αυτοεξευτελισμού.

• Τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ χαμηλών αποδόσεων: Το ελληνικό 5ετές βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο (2.24%) από τότε που υπάρχει η ελληνική καμπύλη (1997). Το 10ετές, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις αγορές χρήματος, διαπραγματεύεται σε χαμηλό 15ετίας (3,45%).

• Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση του 1 δις από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που παρακρατούνται από την ΕΚΤ.

• Το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας οριστικοποιήθηκε, με τρόπο που καλύπτει τη μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών, εντός του πλαισίου που θέτουν οι εποπτικοί μηχανισμοί του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

• Σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας & σταθερής ανάκαμψης της οικονομίας, σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα με ορίζοντα τις παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους αλλά και τη διαρκή ενίσχυση στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της προστασίας των αδυνάμων.

• Χθες υπήρξε εξέλιξη στην υπόθεση της Novartis. Υπόθεση που από την πρώτη στιγμή κατατρομοκράτησε τις δυνάμεις του παλιού καθεστώτος & οδήγησε σε αντιδράσεις που είναι ενδεικτικές της νοοτροπίας τους ότι αποτελούν τους νόμιμους και αιώνιους ιδιοκτήτες της χώρας και των θεσμών.

• Οι ίδιοι που από τη μια μεριά υπερασπίζονται στα λόγια την ανεξαρτησία των δικαστικών αρχών και επαναλαμβάνουν διαρκώς των σεβασμό και την εμπιστοσύνη τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Είναι οι ίδιοι που από την άλλη μεριά δεν δίστασαν από την πρώτη στιγμή να εξυβρίσουν τη Δικαιοσύνη, να μηνύσουν εισαγγελικούς & δικαστικούς λειτουργούς, να απειλήσουν μάρτυρες, να προαναγγείλουν την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων, να μιλήσουν για σκευωρίες & στημένες δίκες.

• Είχαν και έχουν τους λόγους να είναι πανικόβλητοι. Καθώς όλος ο λαός γνωρίζει ότι έστηναν δουλειές, ότι έβαζαν χέρι στο δημόσιο χρήμα παρασιτώντας σε βάρος του ελληνικού λαού, ότι υπηρετούσαν & συνεχίζουν να υπηρετούν δουλικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα από τα οποία εξαρτώνται.

• Oι πολιτικές ευθύνες που τους έχει αποδώσει ο ελληνικός λαός για τη χρεοκοπία της χώρας δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο. H Ελλάδα αποτελεί κράτος δικαίου με νόμους & κανόνες που δεν εφαρμόζονται κατά το δοκούν. Με δικαστικούς λειτουργούς που δε λειτουργούν κατά παραγγελία κανενός.

• Είναι όμως ίδιον των εκπροσώπων της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ που παριστάνουν τους ευγενείς αστούς  και τους πολιτισμένους να μεταμορφώνονται ακαριαία σε υβριστές και συκοφάντες όταν οι ίδιοι ελέγχονται.

• Πρέπει να καταλάβουν -και θα το καταλάβουν- ότι σε μια δημοκρατία & σε ένα κράτος δικαίου τίποτα δεν τους διαφοροποιεί από τους άλλους πολίτες. Ότι τα αριστοκρατικά τους κεκτημένα ανήκουν στο παρελθόν. Οι αντιδράσεις τους εξάλλου είναι ακριβώς που τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα.

• Tο κρίσιμο σήμερα είναι η ελληνική Δικαιοσύνη να αφεθεί απερίσπαστη να ολοκληρώσει την έρευνά της. Οι αθώοι να αθωωθούν και οι υπόλοιποι να κληθούν να δώσουν λόγο για όσα έχουν διαπράξει.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

Κυρίες και κύριοι,

Είναι πλέον σαφές ότι κλείνει οριστικά ο κύκλος της αέναης καταστροφολογίας για την ελληνική οικονομία μια γραμμή την οποία επέλεξε να ακολουθήσει η ΝΔ επί μία ολόκληρη 3ετία.

Επένδυσε πολιτικά σε αυτή την κατεύθυνση και σήμερα κατανοεί ότι επέλεξε το δρόμο του αυτοεξευτελισμού.

Και τούτο διότι:

– Τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ χαμηλών αποδόσεων. Το ελληνικό πενταετές βρίσκεται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που υπάρχει η ελληνική καμπύλη δηλαδή το 1997, στο 2.24%

Ενώ το δεκαετές που αποτελεί το σημείο αναφοράς για τις αγορές χρήματος, βρίσκεται σε χαμηλό 15ετίας στο 3,45%.

– Το Eurogroup επίσης την προηγουμένη εβδομάδα ενέκρινε την εκταμίευση του 1 δις από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που παρακρατούνται από την ΕΚΤ.

– Το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας οριστικοποιήθηκε, με τρόπο που καλύπτει τη μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών, εντός του πλαισίου που θέτουν οι εποπτικοί μηχανισμοί του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Σε συνθήκες λοιπόν απόλυτης ασφάλειας και σταθερής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα.

Στον ορίζοντα βρίσκονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους και φυσικά μέριμνα μας παραμένει η διαρκής ενίσχυση στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Χθες όμως κυρίες και κύριοι υπήρξε και μία εξέλιξη στην υπόθεση της Novartis, μιας υπόθεσης που από την πρώτη στιγμή κατατρομοκράτησε τις δυνάμεις του παλιού καθεστώτος και οδήγησε σε αντιδράσεις οι οποίες είναι ενδεικτικές της νοοτροπίας αυτού του καθεστώτος.  Ότι αποτελούν τους νόμιμους και αιώνιους ιδιοκτήτες της χώρας και των θεσμών της.

Οι ίδιοι  που υπερασπίζονται στα λόγια την ανεξαρτησία των δικαστικών αρχών, και επαναλαμβάνουν διαρκώς τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη δεν δίστασαν από την πρώτη κιόλας στιγμή να την εξυβρίσουν, να μηνύσουν   εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς, να απειλήσουν μάρτυρες, να προαναγγείλουν την εξόντωση πολιτικών τους αντιπάλων, να μιλήσουν για σκευωρίες και στημένες δίκες.

 

Προφανώς είχαν και εξακολουθούν να έχουν τους λόγους για να είναι πανικόβλητοι.

 

Καθώς όλος ο λαός γνωρίζει ότι έστηναν δουλειές,

Ότι έβαζαν χέρι στο δημόσιο χρήμα παρασιτώντας σε βάρος του ελληνικού λαού,

ότι υπηρετούσαν και συνεχίζουν να υπηρετούν δουλικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα από τα οποία εξαρτώνται.

Με αποτέλεσμα να οδηγήσουν τη χώρα στη χρεοκοπία και τα μνημόνια το 2010.

 

Αδυνατούν βεβαίως να κατανοήσουν ότι οι πολιτικές ευθύνες που τους έχει αποδώσει ο ελληνικός λαός για τη χρεοκοπία της χώρας, δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο. Αδυνατούν να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα αποτελεί κράτος δικαίου, με νόμους και κανόνες που δεν εφαρμόζονται κατά το δοκούν, με δικαστικούς λειτουργούς που δε λειτουργούν κατά παραγγελία κανενός.

Είναι όμως ίδιον των εκπροσώπων της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ που παριστάνουν τους ευγενείς αστούς  και τους πολιτισμένους, να μεταμορφώνονται ακαριαία σε υβριστές και συκοφάντες όταν οι ίδιοι ελέγχονται.

 

Πρέπει όμως να καταλάβουν – και θα το καταλάβουν – ότι σε μια δημοκρατία και σε ένα κράτος δικαίου τίποτα δεν τους διαφοροποιεί από όλους τους υπόλοιπους πολίτες.

Ότι τα αριστοκρατικά τους κεκτημένα ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Οι αντιδράσεις τους βεβαίως είναι ακριβώς εκείνες που τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα.

 

Γι αυτό το λόγο το κρίσιμο σήμερα είναι η ελληνική Δικαιοσύνη να αφεθεί απερίσπαστη να ολοκληρώσει την έρευνα της. Οι αθώοι να αθωωθούν και οι υπόλοιποι να κληθούν να δώσουν λόγο για όσα έχουν διαπράξει.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ:  Για το τελευταίο που είπατε, επειδή μιλήσατε για δημοκρατία. Ακούσαμε χθες όλοι τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. να απειλεί ευθέως τους προστατευόμενους μάρτυρες, λέγοντας, μάλιστα, και τη διαδικασία που θα ακολουθήσει η Ν.Δ. σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση. Ότι θα τους φέρει στη Βουλή, ότι θα άρει με την πλειοψηφία που έχει την ασυλία τους και θα ακολουθήσουν τα περαιτέρω. Το ερώτημα που κάνω εγώ είναι: η συντεταγμένη Πολιτεία τι ακριβώς κάνει για να προστατεύσει τόσο τους δικαστές όσο και τους μάρτυρες που μετέχουν σε αυτήν τη δίκη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:Κοιτάξτε να δείτε. Το τι γίνεται, σε ό,τι αφορά την προστασία των μαρτύρων, είναι κάτι το οποίο ρυθμίζεται από τον νόμο και υλοποιείται με βάση τις δικαστικές παραγγελίες από την ελληνική διοίκηση. Από εκεί και πέρα, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σχολιάσω πολιτικά αυτές τις αντιδράσεις. Διότι, κοιτάξτε να δείτε. Εδώ υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Για παράδειγμα, όταν κάποιος από την ελληνική κυβέρνηση τολμήσει να υπερασπιστεί τη συνταγματικότητα μίας νομοθετικής διάταξης για την οποία εκκρεμεί μία δίκη θεωρείται ότι αυτό αποτελεί παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Δηλαδή, όταν η κυβέρνηση πει ότι ο νόμος τον οποίο ψήφισα και ενδεχομένως εκκρεμεί ενώπιον ενός δικαστηρίου η κρίση περί της συνταγματικότητάς του, όταν, λοιπόν, η κυβέρνηση πει γι’ αυτόν τον νόμο ότι, κατά τη γνώμη μας, είναι συνταγματικός, τότε έχουμε απαράδεκτη θεσμική εκτροπή και δήθεν παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Όμως, όταν στελέχη της Ν.Δ., ο αντιπρόεδρός της, αλλά και άλλοι, οι οποίοι εμπλέκονται σε δικαστικές υποθέσεις μηνύουν δικαστικούς λειτουργούς, απειλούν μάρτυρες, προαναγγέλλουν πολιτικές εξοντώσεις, καταγγέλλουν σκευωρίες, καταγγέλλουν και κατηγορούν την ελληνική δικαιοσύνη ότι λειτουργεί ως το μακρύ χέρι της εκτελεστικής εξουσίας, τότε αυτό δεν αποτελεί θεσμική εκτροπή, δεν αποτελεί παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Αποτελεί, απλώς, τρόπο υπεράσπισης των συμφερόντων του εκάστοτε που κάνει αυτήν την πολιτική δήλωση. Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε. Εμείς δεν πρόκειται να ανεχτούμε αυτά τα δύο μέτρα και αυτά τα δύο σταθμά. Ο λαός νομίζω ότι έχει κρίση. Οι πολίτες κατανοούν τι ακριβώς είναι αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα εδώ. Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ότι η Ν.Δ. επιχειρεί με απαράδεκτες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη να δημιουργήσει την αίσθηση ότι εδώ πρόκειται για μία στημένη υπόθεση, και μιλώ για την υπόθεση Novartis, ενώ στην πραγματικότητα εκτιμώ ότι η αντίδραση αυτή τον μόνο τον οποίο εκθέτει είναι την ίδια τη Ν.Δ.

Αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, οι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι έχουν αναλάβει αυτήν την υπόθεση δεν πρόκειται να φοβηθούν και θα προχωρήσουν με βάση τον νόμο, τον όρκο τους και το συνταγματικό τους καθήκον στην ολοκλήρωση της έρευνάς τους για την υπόθεση Novartis, με τον τρόπο με τον οποίο ορίζει ο νόμος και το Σύνταγμα. Όλα τα υπόλοιπα αφορούν την καθημερινή, αν θέλετε, πολιτική διαχείριση μίας υπόθεσης, η οποία είναι αναμφισβήτητη πραγματικότητα ότι έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τόσο τον κύριο Γεωργιάδη όσο και το σύνολο της Ν.Δ.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ:Με δεδομένο πως κάποιες υποθέσεις ήδη μπήκαν στο αρχείο, αυτό που είχε πει ο κύριος Παπαγγελόπουλος, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, πως η  Novartis αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, ισχύει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:Βεβαίως. Η Novartis αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους. Έχουν γίνει εκτιμήσεις ότι πρόκειται για ένα σκάνδαλο το οποίο μπορεί να κόστισε στο ελληνικό δημόσιο, κύριε Αντζολέτο, ακόμα και 23 δισ. ευρώ, γιατί είχε να κάνει με τις τιμολογήσεις φαρμάκων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι κάποια από τα τμήματα αυτής της δικογραφίας, για συγκεκριμένα πρόσωπα, οδηγήθηκαν στο αρχείο δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Δεν πρόκειται να κάνω, επί της ουσίας, σχόλιο για την επιλογή του εισαγγελέα να θέσει το δείνα τμήμα της δικογραφίας στο αρχείο και  να συνεχίσει την έρευνά του για ένα άλλο τμήμα της δικογραφίας. Αυτού του τύπου τα σχόλια νομίζω ότι εκφεύγουν της δικής μου αρμοδιότητας. Θεωρώ ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του εισαγγελέα να ολοκληρώσει την έρευνά του ακριβώς με τον τρόπο που ορίζει ο νόμος και το καθήκον του. Όλα τα υπόλοιπα νομίζω ότι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την ουσία της υπόθεσης.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:Κύριε Υπουργέ, τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κάνουν κριτική στην κυβέρνηση και μιλούν για σκευωρία, ακριβώς επειδή δεν βρέθηκαν χρήματα. Πατούν, δηλαδή, επάνω σε αυτό το αντικειμενικό γεγονός, ότι στην υπόθεση δεν έχουν βρεθεί λογαριασμοί και γι’ αυτό λένε ότι, εν πάση περιπτώσει, δεν ήταν η ιστορία της Novartis έτσι όπως ακριβώς εμφανίστηκε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:Από ποιον εμφανίστηκε; Πραγματικά δεν μπορώ να κατανοήσω αυτήν τη συζήτηση, με την έννοια ότι πλέον περνάμε στην ουσία της προδικασίας, περνάμε στην ουσία της υπόθεσης και είναι δεδομένο ότι, ακριβώς εκ της θέσεως μου, μου είναι αδύνατον να σχολιάσω ακριβώς λεπτομέρειες ή πτυχές της υπόθεσης, η οποία ερευνάται από τη δικαιοσύνη. Ο αρμόδιος εισαγγελέας είναι εκείνος ο οποίος θα αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίον θα κάνει τη νομική υπαγωγή, θα ερευνήσει τα πραγματικά στοιχεία της υπόθεσης και θα καταλήξει στην άσκηση ή τη μη άσκηση της ποινικής δίωξης. Επομένως, ειλικρινά, δεν κατανοώ αυτό το οποίο με ρωτάτε. Η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχουν επιλέξει τη γραμμή της σκευωρίας, με έναν τρόπο ο οποίος, αν θέλετε, προσβάλλει την ίδια την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, προσβάλλει την ηθική, την τιμή, την υπόληψη των δικαστικών λειτουργών, όχι μόνον εκείνων οι οποίοι διαχειρίζονται τη συγκεκριμένη υπόθεση, διερευνούν τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά του συνόλου της ελληνικής δικαιοσύνης, με άθλιες, απαράδεκτες, εξωθεσμικές παρεμβάσεις στην ίδια την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Πρόκειται, όμως, για τις ίδιες πολιτικές δυνάμεις, που υποκριτικά ομνύουν στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν ακριβώς αυτόν τον σεβασμό τους, ο οποίος, κατά κάποιους, είναι αναμφισβήτητος. Νομίζω ότι πρόκειται για την πλέον υποκριτική, για την πλέον απαράδεκτη, για την πλέον εξωθεσμική και αντιθεσμική συμπεριφορά.    

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ:Κύριε Εκπρόσωπε, όσον αφορά την υπόθεση Πετσίτη-Αρτεμίου και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε αυτήν την υπόθεση, της κύριας Ξεπαπαδέα, θεωρείτε πως οι δημόσιες εξηγήσεις που έχουν δοθεί από τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πρόσωπα καλύπτουν την κυβέρνηση; Θα έπρεπε να δοθούν περισσότερες εξηγήσεις; Και είπατε προηγουμένως ότι δεν μπαίνετε στην ουσία της υπόθεσης Novartis, αλλά έχει βγάλει η Ν.Δ. ανακοινώσεις και τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πρόσωπα και μιλάνε, πρώτον για τον τεμαχισμό των παραγγελιών από την πλευρά της δικαιοσύνης. Από τη μία έχουμε τους τέσσερις που πάνε στο αρχείο, τους πέντε που συνεχίζεται η έρευνα, τον κύριο Λοβέρδο που πάει η υπόθεση στη Βουλή. Και την ίδια ώρα έχουμε και το θέμα το κατά πόσο είναι σύνηθες αυτό. Επικαλούμαι και τη νομική σας ιδιότητα για να μου απαντήσετε κατά πόσο είναι σύνηθες να τεμαχίζεται έτσι μία τέτοια υπόθεση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:Κατ’ αρχάς, σε σχέση με το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, για τη δήθεν υπόθεση Πετσίτη-Αρτεμίου και τη δήθεν εμπλοκή της Γενικής Γραμματέως κατά της Διαφθοράς στη συγκεκριμένη δήθεν υπόθεση. Κατ’ αρχάς, το αν υπάρχει υπόθεση το λέτε εσείς. Εγώ θεωρώ ότι δεν υφίσταται καμία υπόθεση. Από την ίδια την Αρχή για την Καταπολέμηση Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες έχει γίνει σαφές ότι ειδήσεις οι οποίες παρουσιάστηκαν σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία είναι γνωστά για τις «φιλοκυβερνητικές» τους θέσεις, συγκεκριμένα νομίζω ότι η υπόθεση αυτή επανεκκινήθηκε  από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, αν δεν κάνω λάθος, έγινε λόγος για διαστρέβλωση των στοιχείων σε μία υπόθεση που, ούτως ή άλλως, είναι μυστική.

Τώρα, από εκεί και πέρα, σε σχέση με την κυρία Ξεπαπαδέα, τη γ.γ. κατά της Διαφθοράς, την οποία εσείς προσπαθήσατε με την ερώτησή σας να εμπλέξετε σε μία υπόθεση, για την οποία σας εξήγησα προηγουμένως το τι ακριβώς συμβαίνει, έχω να σας πως το εξής: Η κυρία Ξεπαπαδέα υπήρξε δικηγόρος, όπως η ίδια εξήγησε, μίας εταιρείας η οποία εμπορεύεται ιατρικά μηχανήματα στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι χρόνια και, μάλιστα, την εκπροσώπησε σε μία και μόνο δίκη, η οποία είχε να κάνει με την οφειλή μίας άλλης εταιρείας προς την εταιρεία αυτή, την εμπορική αυτή εταιρεία, και για μία κατάσχεση εις χείρας τρίτου που έγινε ακριβώς εξαιτίας αυτής της οφειλής. Επομένως, ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω τι ακριβώς μεμπτό υπάρχει στο γεγονός ότι μία δικηγόρος εκπροσώπησε μία εμπορική εταιρεία ενώπιον ενός ελληνικού δικαστηρίου.

Σήμερα, όμως, είδε και κάτι άλλο το φως της δημοσιότητας ότι δήθεν η κυρία Ξεπαπαδέα βρίσκεται στο Δ.Σ. μίας εταιρείας, ενώ κάτι τέτοιο απαγορεύεται με βάση το γεγονός ότι και η ίδια αυτή τη στιγμή είναι γ.γ. κατά της Διαφθοράς. Άλλη μία διαστρεβλωμένη είδηση, σκοπίμως διαστρεβλωμένη, για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να σπιλώσει τιμές και υπολήψεις ανθρώπων οι οποίοι δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στη διαφθορά στη χώρα αυτή. Και νομίζω ότι η κυρία Ξεπαπαδέα, προφανώς, για να δέχεται μία τέτοια επίθεση, κάτι καλό έχει κάνει στη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Και με αυτήν την έννοια, θέλω να πω ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αυτήν τη θέση για πολύ καιρό ακόμα. Να σας πω, όμως, ότι εδώ έχω μία ανακοίνωση από το Επιμελητήριο της Κέρκυρας, από τις 9/2/2016, στην οποία γράφεται ακριβώς το εξής: Μετά την αναχώρηση της Αναστασίας Ξεπαπαδέα τον Μάιο του 2015 και την παραίτηση από 10/12/2015 ενός άλλου μέλους, εκλέγεται νέο Δ.Σ. για την εταιρεία για την οποία έγινε λόγος σε διάφορα δημοσιεύματα με πενταετή θητεία και στη συνέχεια αναφέρονται τα μέλη του Δ.Σ. Αυτό μου κάνει εντύπωση. Πώς τα διάφορα «λαγωνικά» της δημοσιογραφίας δεν το είδαν και επιχείρησαν, για άλλη μία φορά, με ψευδείς, με κατασκευασμένες, με fake ειδήσεις να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και να δημιουργήσουν όρους, αν θέλετε, καχυποψίας απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Ακούστε να δείτε. Όσο και να ψάξετε, όσο και να ψάχνουν κάποιοι, δεν πρόκειται να βρείτε τίποτα μεμπτό από αυτήν την κυβέρνηση, η οποία καθημερινά δίνει δείγμα γραφής σεβασμού του νόμου, σεβασμού του δημοσίου συμφέροντος και μάχης ενάντια στη διαφθορά. Όσο και αν κάποια «λαγωνικά» της πληρωμένης δημοσιογραφίας από τη μεριά της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να συκοφαντούν, συνεχίζουν να παράγουν κατασκευασμένες και ψευδείς ειδήσεις, τόσο περισσότερο εμείς θα πεισμώνουμε για να πολεμήσουμε τη διαφθορά, το πολιτικό και οικονομικό καθεστώς της ολιγαρχίας σε αυτήν εδώ τη χώρα. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, το οποίο μου θέσατε, ο τρόπος με τον οποίο κάθε φορά η Εισαγγελία, οποιαδήποτε Εισαγγελία διαχειρίζεται μία υπόθεση είναι αποκλειστικά δική της αρμοδιότητα και από εκεί και πέρα εγώ δεν πρόκειται να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ:Επικαλούμενος κι εγώ τη νομική σας ιδιότητα, φαντάζομαι ότι θα συμφωνείτε στο αντικειμενικό γεγονός ότι με βάση το πόρισμα, όπως έχει διαρρεύσει τουλάχιστον, θα φτάσει σήμερα στη Βουλή…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:Το είδατε εσείς το πόρισμα, κύριε Περδικάρη;

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ:Από αυτά, τα οποία πληροφορούμαστε από τους συναδέλφους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:Εγώ δεν το είδα, όμως.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ:Σας είπα, σήμερα θα φτάσει στη Βουλή, θα το δούμε. Φαντάζομαι, λοιπόν, ότι συμφωνείτε στο αντικειμενικό γεγονός ότι κατηγορούμενο πολιτικό πρόσωπο, αυτήν τη στιγμή, για την υπόθεση δεν υπάρχει. Ζητείται περαιτέρω διερεύνηση για πέντε πρόσωπα, αρχειοθετείται για τέσσερις και για έναν ζητείται να καταθέσει ανωμοτί ως ύποπτος για την υπόθεση, ως οιονεί κατηγορούμενος, αν μπορούμε να το πούμε καθ΄ υπερβολή έτσι. Άρα, λοιπόν, γιατί επιμένετε στον χαρακτηρισμό σας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:Το κόστος του σκανδάλου, κύριε Περδικάρη, εσείς μπορείτε να το αμφισβητείτε όσο θέλετε. Το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 23 δισ. ευρώ, από όλη αυτήν τη σκοτεινή, από όλη αυτήν τη βρώμικη υπόθεση, είναι ένα δεδομένο. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να κάνει τις αξιολογήσεις του ως προς αυτό. Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι ζητείται η άρση της ασυλίας ενός πολιτικού προσώπου για να καταθέσει ανωμοτί, δηλαδή να καταθέσει ως ύποπτος στην υπόθεση, νομίζω ότι συνιστά ένα κάποιο πολιτικό γεγονός. Βεβαίως, ο τρόπος με τον οποίο αξιολογεί ο καθένας τα γεγονότα αυτά εξαρτάται, προφανώς – από ό,τι φαίνεται τουλάχιστον, γιατί όπως σας είπα προηγουμένως υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά – και από τη σκοπιά από την οποία βλέπει τα πράγματα και νομίζω ότι είναι αρκετά σαφές αυτό το οποίο λέω.

ΜΑΝΗ:Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ή περί μη ευθύνης υπουργών, όπως έχουμε συνηθίσει πια να το λέμε, τι επίδραση είχε στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis όσον αφορά στα πολιτικά εμπλεκόμενα πρόσωπα. Γιατί ακούω κι εγώ από συναδέλφους του δικαστικού ρεπορτάζ ότι μια σειρά από τυχόν αδικήματα έχουν παραγραφεί, άρα η διερεύνηση αφορά αδικήματα που στέκονται στον χρόνο και δεν παραγράφονται. Και, επίσης, αποδίδεται σε αυτήν τη διαδικασία και η μεγάλη χρονική καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της διερεύνησης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:Εντάξει, μπαίνουμε σε τεχνικά ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με τις συνταγματικές διατάξεις για την ευθύνη των υπουργών, αλλά και τον νόμο περί ευθύνης των υπουργών. Τι λένε περίπου αυτές οι διατάξεις; Ότι για αδικήματα τα οποία τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων υπουργού, την αρμοδιότητα για την άσκηση της ποινικής δίωξης, αλλά και την αρμοδιότητα για τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης πριν από την άσκηση της ποινικής δίωξης, την έχει η Βουλή. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι σημαίνει αυτό το «κατά την άσκηση των καθηκόντων». Η απιστία έχει κριθεί και νομίζω ότι δεν αμφισβητείται από κανέναν ότι πράγματι τελείται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού. Και, άρα, ως προς το αδίκημα της απιστίας, πράγματι, με βάση αυτόν τον νόμο, τον κατάπτυστο νόμο, που εμείς μέσω της πρότασης που έχουμε καταθέσει για τη συνταγματική αναθεώρηση επιδιώκουμε να τον τροποποιήσουμε, σε ό,τι, λοιπόν, αφορά ειδικά το αδίκημα της απιστίας, πράγματι έχει παρέλθει η σύντομη αποσβεστική προθεσμία, η οποία προβλέπεται. Δηλαδή, για να το πούμε με απλά λόγια, το αδίκημα αυτό θεωρείται παραγεγραμμένο.

Σε ό,τι αφορά τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες ή της δωροδοκίας, αυτά δεν θεωρείται ότι τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων ενός υπουργού. Δηλαδή, τελούνται απλώς επ’ ευκαιρία των καθηκόντων, για να το πούμε έτσι. Άρα, δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι γι’ αυτά τα αδικήματα, την εισαγγελική έρευνα, δηλαδή την προδικασία, την προκαταρκτική εξέταση, αλλά και την άσκηση της ποινικής δίωξης, αρμοδιότητα έχει να την ασκήσει όχι η Βουλή, αλλά η Τακτική Δικαιοσύνη. Αυτό, δηλαδή, το οποίο παρακολουθούμε αυτήν τη στιγμή. Πού βρισκόμαστε τώρα; Η Τακτική Δικαιοσύνη έχει ζητήσει, έχει θέσει για τέσσερα πρόσωπα την υπόθεση στο αρχείο και για ένα πρόσωπο, το οποίο τυγχάνει να είναι βουλευτής, ζητάει την άρση της ασυλίας του, έτσι ώστε αυτό το πρόσωπο, ο κ. Λοβέρδος συγκεκριμένα, να καταθέσει ανωμοτί ενώπιον του εισαγγελέα. Και για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται η άρση της ασυλίας του, της βουλευτικής πια ασυλίας του, αυτό δεν σχετίζεται με την υπουργική ιδιότητα, την οποία είχε στο παρελθόν, της βουλευτικής ασυλίας του από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:Κύριε Υπουργέ, από την αρχική σας τοποθέτηση είδα ότι ανεβάσατε πάρα πολύ ψηλά τους τόνους πολιτικά. Και από την απάντηση που δώσατε στο θέμα Πετσίτη και Ξεπαπαδέα αντιλαμβάνομαι ότι πολιτικά θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο. Θεωρείτε, δηλαδή, ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο υπονόμευσης της κυβέρνησης, που, αν υπάρχει, τι στόχο έχει; Δηλαδή, να σας οδηγήσει σε εκλογές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:Δεν πρόκειται να κάνω θεωρίες συνωμοσίας. Εγώ θα κάνω, νομίζω, αυτονόητες πολιτικές αξιολογήσεις. Εμφανίζεται ή, εν πάση περιπτώσει, μπαίνει στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, κάνει την εμφάνισή του ο Πετσίτης. Βγαίνει η χώρα στις αγορές με εξαιρετικά επιτόκια ή έχουμε μια θετική είδηση στο πεδίο της οικονομίας, κάνει την εμφάνισή του ο Πετσίτης. Βγαίνει στον αφρό η υπόθεση των θαλασσοδανείων – 400 εκατομμύρια ευρώ έχουν δανειστεί, δανεικά και αγύριστα έχουν πάρει τα δύο μεγάλα κόμματα, 250 η Ν.Δ., 150 το ΚΙΝ.ΑΛΛ., δεν ξέρω αν αποδίδω ακριβώς τους αριθμούς, να μας πουν, τελοσπάντων, και οι ίδιοι πόσα ακριβώς χρωστάνε και πώς σκέφτονται να τα αποπληρώσουν – κάνει την εμφάνισή του και πάλι ο Πετσίτης. Έχουμε το σκάνδαλο της Novartis, εμφανίζεται, αφού αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει κάτι σε σχέση με την υπόθεση αυτή, ένα δήθεν σκάνδαλο, τελοσπάντων, ένα δήθεν ηθικό θέμα σε σχέση με τη Γενική Γραμματέα κατά της Διαφθοράς, για το οποίο νομίζω ότι και η ίδια, αλλά και εγώ προηγουμένως απάντησα με τον πιο κατηγορηματικό και καθαρό τρόπο ότι πρόκειται για ειδήσεις οι οποίες είναι διαστρεβλωμένες, ψευδείς, κατασκευασμένες για να δημιουργήσουν τι; Να δημιουργήσουν έναν πολιτικό αντιπερισπασμό απέναντι στα πραγματικά σκάνδαλα, τα οποία έχουν, αν θέλετε, συγκλονίσει τη δημόσια ζωή της χώρας.

Και, εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες πολίτες το κατανοούν πάρα πολύ καλά αυτό. Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ποιος φιλοξενούσε στις τάξεις του τον καταδικασμένο κ. Μαντούβαλο. Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ποιος φιλοξενούσε στις τάξεις του, η Ν.Δ., τον καταδικασμένο κ. Παπαγεωργόπουλο. Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ποια πολιτική δύναμη χάρισε στις φαρμακευτικές εταιρείες 240 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία φρόντισε να μην πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στο ελληνικό Δημόσιο την περίοδο 2006-2010. Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ποιος έστελνε δικογραφίες, τις οποίες είχε την υποχρέωση να διαβιβάζει αμελλητί στη Βουλή πίσω στον Άρειο Πάγο και μετά καταγγέλλει εμάς για δήθεν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Αυτό έχει μια σημασία να το πούμε. Γνωρίζετε, ας πούμε, ότι τον Απρίλιο του 2014, αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Αθανασίου είχε μία δικογραφία επί δύο μήνες στο συρτάρι του, δεν τη διαβίβασε στη Βουλή και όχι μόνο δεν τη διαβίβασε στη Βουλή, αλλά, αφού τη μελέτησε, την επέστρεψε και στον Άρειο Πάγο. Δηλαδή, έκανε δικονομική ενέργεια. Και έρχονται τώρα αυτές οι πολιτικές δυνάμεις να καταλογίσουν σε εμάς δήθεν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη; Αυτό δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μια πολιτική υποκρισία και μια πολιτική αντιπερισπασμού σε σχέση με τα πραγματικά συγκλονιστικά πράγματα, τα οποία συμβαίνουν στη δημόσια ζωή και συνέβαιναν επί σειρά ετών στη δημόσια ζωή.

Τώρα, αν εσείς θέλετε αυτό να το χαρακτηρίσετε πολιτικό σχέδιο υπονόμευσης, αν θέλετε να το χαρακτηρίσετε προσπάθεια, εν πάση περιπτώσει, για να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις, αυτό που μπορώ εγώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι είναι αδέξιες προσπάθειες και προσπάθειες καταδικασμένες να αποτύχουν. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, είναι δικαίωμά σας να τις χαρακτηρίζετε όπως θέλετε. Εγώ σας είπα ότι αυτό το οποίο καταλαβαίνω είναι ότι επιδιώκεται από συγκεκριμένα εκδοτικά, επιχειρηματικά και πολιτικά κέντρα να δημιουργηθούν αντιπερισπασμοί σε σχέση με τις πραγματικά συγκλονιστικές ειδήσεις, οι οποίες βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ:Ήθελα να ρωτήσω, εάν προετοιμάζετε ουσιαστικά με όλα αυτά να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές. Η Ν.Δ., για παράδειγμα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:Τι εννοείτε; Με τις δικαστικές εξελίξεις; Γιατί εμείς προετοιμάζουμε τις δικαστικές εξελίξεις;

ΤΣΑΚΙΡΗΣ:Εννοώ με όλο αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:Το κλίμα έχει δημιουργηθεί, διότι υπάρχει δικαστική εξέλιξη, κ. Τσακίρη.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ:Ναι, με όλη αυτή τη σκανδαλολογία τόσο από…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:Με συγχωρείτε. Σκανδαλολογία είναι αυτά τα οποία καταλογίζονται στην κυρία Ξεπαπαδέα. Δηλαδή, ψευδείς και κατασκευασμένες ειδήσεις. Το γεγονός ότι έχουμε δικαστικές εξελίξεις, το γεγονός ότι έχουμε αιτήματα από την Εισαγγελία για άρση ασυλίας πρώην υπουργού δεν είναι σκανδαλολογία. Είναι πραγματικά, αντικειμενικά γεγονότα.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ:Εννοώ όλο αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, κ. Εκπρόσωπε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:Δεν δημιουργείται μόνο του το κλίμα.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ:Σας κατηγορεί η Ν.Δ. ότι ο κ. Χαρίτσης ζήτησε και παρήγγειλε 106.000 κάλπες. Ετοιμάζετε τετραπλές κάλπες τον Μάιο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:Με συγχωρείτε, το υπουργείο Εσωτερικών αυτό το οποίο οφείλει να κάνει – ειλικρινά δεν κατανοώ την ερώτησή σας – είναι να προετοιμαστεί για εκλογές, οι οποίες, ούτως ή άλλως, θα γίνουν, εκλογές Αυτοδιοικητικές, Περιφερειακές, Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, όπως οφείλουν να γίνουν. Και από εκεί και πέρα, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι τον Οκτώβριο τελειώνει η συνταγματική θητεία της κυβέρνησης. Επομένως, το υπουργείο Εσωτερικών τι πιο λογικό να κάνει από το να προετοιμάζεται ακριβώς γι’ αυτές τις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες, ούτως ή άλλως, είναι προγραμματισμένες για το 2019. Άρα, ειλικρινά δεν κατανοώ τον τρόπο με τον οποίο συσχετίζονται διάφορα γεγονότα σε αυτά τα πολιτικοδημοσιογραφικά αφηγήματα που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

ΖΟΡΜΠΑ: Επ΄αυτού, σε συνέχεια της ερώτησης του συναδέλφου. Ο κ. Χαρίτσης, κάθε φορά που ερωτάτε για το αν αυτές οι προπαρασκευαστικές ενέργειες αφορούν και την πιθανότητα να πραγματοποιηθούν τετραπλές κάλπες τον Μάιο, δεν έχει κλείσει κανένα ενδεχόμενο και το αφήνει ορθάνοιχτο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Χαρίτσης;

ΖΟΡΜΠΑ: Ναι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Χαρίτσης έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο. Αλλά, πολύ περισσότερο, έχει δηλώσει κάτι τέτοιο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Επομένως, νομίζω ότι η ερώτησή σας έχει απαντηθεί.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Να αλλάξω θέμα. Υπάρχουν πάρα πολλά δημοσιεύματα, αλλά και δηλώσεις των οικονομικών στελεχών της κυβέρνησης για αποπληρωμή μέρους ή του συνόλου της οφειλής προς το ΔΝΤ. Κατ΄αρχήν, να δούμε σε ποιον δρόμο βρίσκεται η κυβέρνηση όσον αφορά αυτό το θέμα. Και δεύτερον, αν αυτή η αποπληρωμή επηρεάσει το κοινωνικό πακέτο, να το πω έτσι πολύ γενικά, της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, πράγματι, υπάρχουν επεξεργασίες για να γίνουν κινήσεις διαχείρισης του ελληνικού χρέους που θα δώσουν τη δυνατότητα να μειωθεί το επιτοκιακό κόστος τα επόμενα χρόνια. Για τις κινήσεις αυτές, δεν χρειάζεται τώρα να μπούμε σε λεπτομέρειες, γιατί είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και τεχνικού χαρακτήρα. Πράγματι, υπάρχει η σκέψη για να κατατεθεί πρόταση για την αποπληρωμή ενός μέρους των χρεών μας, των δανείων μας από το ΔΝΤ, αλλά και άλλες κινήσεις διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά το κοινωνικό πακέτο, να σας θυμίσω κ. Στρατάκη ότι αυτό το κοινωνικό πακέτο ή, αν θέλετε, οι κοινωνικές παρεμβάσεις τις οποίες διαρκώς παίρνει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των στρωμάτων που έχουν την περισσότερη ανάγκη και των στρωμάτων εκείνων τα οποία σήκωσαν δυσανάλογα το βάρος της κρίσης, δεν επηρεάζεται κατά κανένα τρόπο από αυτές τις κινήσεις. Με την έννοια ότι πλέον βρισκόμαστε σε φάση μεταμνημονιακής παρακολούθησης. Έχουμε τη δυνατότητα εμείς να επιλέγουμε τον τρόπο με τον οποίο θα επιτυγχάνουμε τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και αυτός ο τρόπος προφανώς δεν μπορεί να επηρεαστεί από οποιονδήποτε διεθνή θεσμό. Άρα, λοιπόν, έχουμε ελευθερία ως προς τα μέσα, έχουμε συμφωνίες ως προς τους στόχους. Και αυτό νομίζω ότι έχει γίνει σαφές όλους τους τελευταίους μήνες με την αύξηση του κατώτατου μισθού, με τον τρόπο με τον οποίο έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά ενέργειες σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό χώρο που προέκυψε για το 2019 και ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για την ελάφρυνση συγκεκριμένων στρωμάτων, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών, για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και λοιπά.

ΜΑΝΗ: Η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να αποπληρώσει όλο το χρέος προς το ΔΝΤ για να ξεμπερδεύει ή τα 3/4 που είπε ο Ρέγκλινγκ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι λεπτομέρειες διαχείρισης του ελληνικού χρέους τα οποία συμφωνούνται με το υπουργείο Οικονομικών και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Και με αυτή την έννοια, δεν θέλω να υπεισέλθω σε τέτοιες λεπτομέρειες. Είναι συζητήσεις τεχνικού χαρακτήρα, οι οποίες δεν νομίζω ότι έχει αυτή τη στιγμή νόημα να τις πάμε παρακάτω. Όταν υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις, συμφωνημένες και επεξεργασμένες, αυτές θα ανακοινωθούν και αρμοδίως.

ΖΟΡΜΠΑ: Υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και πώς επιμερίζονται; Δηλαδή, ακούγεται ότι θα έρθει πρώτα μέχρι το Πάσχα οι ρυθμίσεις που αφορούν στα ασφαλιστικά ταμεία και μετά ενδεχομένως το Πάσχα στην εφορία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Ζορμπά, είναι δεδομένο ότι οι ρυθμίσεις και στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία θα έρθουν. Υπάρχουν κάποιες επεξεργασίες που πρέπει να γίνουν ακόμα. Πρέπει να δούμε μια σειρά από τεχνικές λεπτομέρειες σε σχέση με τις ρυθμίσεις αυτές και από εκεί και πέρα εν ευθέτω χρόνω. Δηλαδή, θεωρώ ότι πριν το τέλος του Απριλίου, αυτές οι ρυθμίσεις θα έχουν έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο και θα υλοποιούνται.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω για την υπόθεση Πετσίτη. Αλλά, επειδή φαντάζομαι ότι θα μου απαντήσετε πως πρέπει να διερευνηθούν προσωπικές του ευθύνες, όπως είχατε πει την προηγούμενη φορά…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά, αφήστε να απαντήσω εγώ, λοιπόν.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Το πρώτο σκέλος της ερώτησης είναι αυτό, αν επιμένετε στη δήλωσή σας ότι πρέπει να διερευνηθούν τυχόν προσωπικές του ευθύνες. Και το δεύτερο είναι, αν γνωρίζετε ποια σχέση είχε ο κ. Παππάς με τον κ. Αρτεμίου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιμένω προφανώς στη δήλωση που έκανα την προηγούμενη φορά σε τούτη εδώ την αίθουσα, ότι δηλαδή ο κ. Πετσίτης, από κάποια στιγμή και μετά, πήρε τον προσωπικό του δρόμο και έχει κάνει τις προσωπικές του επιλογές, για τις οποίες και ευθύνεται και ελέγχεται. Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση, όπως σας έχω πει δεκάδες φορές σε αυτή εδώ την αίθουσα, δεν έχει να φοβάται απολύτως τίποτα. Ψάξτε όσο θέλετε. Δεν πρόκειται να βρείτε σε μας πρακτικές ή πράξεις στις οποίες επιδίδονταν ή συνήθιζαν να επιδίδονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δηλαδή, πράξεις διαφθοράς, πράξεις οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, όχι δεν γνωρίζω τη σχέση του κ. Παππά με τον κ. Αρτεμίου.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ:Κύριε Εκπρόσωπε, σχολιάστηκε πολύ η ομιλία του Πρωθυπουργού το Σάββατο στο Γαλάτσι και το γεγονός ότι αναφέρθηκε πάρα πολλές φορές σε προοδευτικούς πολίτες, πολύ λίγες φορές στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Αριστερά. Υπήρξαν και κάποιες δηλώσεις, όπως του κ. Τσακαλώτου, που είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι χρήσιμος στην Ευρώπη μόνο εάν παραμείνει στην Αριστερά. Ήθελα ένα σχόλιό σας επί τούτου. Και ένα δεύτερο σχόλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρείτε πως υπήρχε λανθασμένη επικοινωνιακή διαχείριση της Συμφωνίας των Πρεσπών μέχρι να φτάσουμε στη Συμφωνία και κατά την υπερψήφισή της και αν αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι συγκυβερνούσατε με τους ΑΝΕΛ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε τη συνήθεια να κάνετε δύο ερωτήσεις, οι οποίες συνήθως είναι και άσχετες μεταξύ τους, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν θα το σχολιάσω αυτό. Να προσπαθήσω να βρω έναν ειρμό. Κατ΄αρχάς, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Όμως, να σας θυμίσω ότι το Σάββατο, αυτό το οποίο έγινε ήταν ένα κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τους προοδευτικούς πολίτες για να συγκροτηθεί η Προοδευτική Συμμαχία. Επομένως, ο Πρωθυπουργός δεν μπορούσε παρά να απευθύνεται και στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ίδια στιγμή να απευθύνεται και στους προοδευτικούς πολίτες, οι οποίοι βλέπουν τι; Βλέπουν ότι η μοναδική πολιτική δύναμη, η οποία μπορεί να υπερασπιστεί αξίες, αρχές, στόχους και να υπερασπιστεί και την ευρωπαϊκή προοπτική απέναντι στην άνοδο, την ακραία άνοδο νεοφιλελεύθερων δυνάμεων οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να σφιχταγκαλιάζονται με την ακροδεξιά –αυτό το βλέπουμε και στο παράδειγμα της Ν.Δ., όπου ο κ. Μητσοτάκης έχει δημιουργήσει ένα πολιτικό υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού, αλλά και ακροδεξιού εθνικιστικού λόγου- άρα λοιπόν η μοναδική δύναμη που μπορεί να αντιπαρατεθεί με αυτή τη νέα πολιτική κατάσταση τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, είναι ακριβώς η Αριστερά, η οποία πρέπει να δημιουργήσει μια όσο το δυνατόν πιο μαζική, όσο το δυνατόν ευρύτερη Προοδευτική Συμμαχία. Άρα, λοιπόν, δεν τίθεται κανένα θέμα περί της παραμονής ή της μη παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αριστερά.

Η δεύτερη ερώτησή σας αφορούσε τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν τη διαχειριστήκαμε ορθά ή λανθασμένα. Εμείς επί έναν ολόκληρο χρόνο αυτό το οποίο προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε τις ευρύτερες δυνατές κοινοβουλευτικέ συναινέσεις πάνω στην εθνική γραμμή, όπως αυτή είχε καθοριστεί την τελευταία 20ετία. Η Ν.Δ., εξαιτίας του γεγονότος ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι δέσμιος της ακροδεξιάς ομάδας Σαμαρά-Βορίδη-Γεωργιάδη, είναι προφανές ότι ξέχασε τις παλιές του απόψεις σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, αποφάσισε να αγκαλιάσει ακροδεξιές πρακτικές. Αποφάσισε να φλερτάρει, αν όχι να υιοθετήσει έναν ακραίο εθνικισμό, να μετατρέψει τη Ν.Δ. από κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα σε παρακολούθημα, αν θέλετε, των πολιτικών τοποθετήσεων της Χρυσής Αυγής. Και με αυτή την έννοια, οδηγηθήκαμε στη Συνθήκη αυτή, όπου τελικώς η Συμφωνία των Πρεσπών πέρασε με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάποιων φιλελεύθερων κεντροαριστερών ή κεντροδεξιών βουλευτών, οι οποίοι σέβονται το παρελθόν τους, σέβονται τις ιδέες τους, σέβονται τις αρχές τους σε πλήρη και απόλυτη αντίθεση με αυτό το οποίο έκανε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ξέχασε όλα όσα έλεγε 30 χρόνια και για να μην έχει εσωκομματικά προβλήματα, να μην αντιμετωπίσει, εν πάση περιπτώσει, μια εσωκομματική σύγκρουση με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος είναι ο πραγματικός, αν θέλετε, αρχηγός της Ν.Δ. επέλεξε τη συγκεκριμένη γραμμή. Άρα, λοιπόν, η ευθύνη για το γεγονός ότι δεν υπήρξε μια ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να έχει το πολιτικό σθένος να υπερασπιστεί τις παλιές του απόψεις. Αντίθετα, αγκάλιασε τον ακροδεξιό εθνικισμό της ακροδεξιάς ομάδας του κόμματός του.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Συγγνώμη, εσείς ήσασταν δέσμιος του κ. Καμμένου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ο ίδιος προσωπικά;

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Η κυβέρνηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είδατε, εμείς, από την πρώτη στιγμή, ανεξαρτήτως της πολιτικής τοποθέτησης του κ. Καμμένου, καταλήξαμε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Επομένως, τι εννοείτε «αν ήμασταν ή δεν ήμασταν δέσμιοι»; Το γεγονός ότι είχαμε μια πολιτική συνεργασία δεν μας εμπόδισε από το να ολοκληρώσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι είναι αυτονόητη η απάντηση στο ερώτημά σας.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Επειδή κυκλοφορεί η είδηση ότι λόγω προβλημάτων με το ΚΑΣ, η COSCO απειλεί να μετακομίσει στην Ιταλία, ήθελα να ρωτήσω, αν έχετε γνώση αυτού του θέματος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται για άλλη μια ψευδή και κατασκευασμένη είδηση. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Αντίθετα. Σε σχέση με το ΚΑΣ υπάρχει μια προσπάθεια κάθε φορά να δημιουργηθεί μια σπέκουλα. Τα ίδια ακούγαμε και για την επένδυση στο Ελληνικό. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θέλω να σας πω κ. Τσακίρη και αυτό είναι σημαντικό, προσπάθησαν να παριστάνουν τους πονηρούς. Δηλαδή, θεωρούσαν ότι μπορούν για να κάνουν χατίρια, αν θέλετε, επιχειρηματικά, μπορούν να παρακάμπτουν διαδικασίες, μπορούν να παρακάμπτουν νόμους και κανόνες, κάνοντας –αν θέλετε- τους καλούς στα επιχειρηματικά συμφέροντα με τα οποία κάθε φορά είχαν σχέσεις. Τελικά, πού καταλήγαμε; Καταλήγαμε στο ότι όλες οι επενδύσεις, ακριβώς επειδή κυριαρχούσε η λογική του χατιριού, κατέληγαν να κολάνε στο ΣτΕ ή σε άλλα δικαστήρια. Γιατί; Επειδή δεν είχαν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες. Εμείς έχουμε μια εντελώς διαφορετική αντίληψη. Η δική μας αντίληψη είναι ότι θα πρέπει οι νόμοι και οι κανόνες να εφαρμόζονται και αυτό δεν είναι απλώς και μόνο μια, αν θέλετε, ηθική επιταγή. Είναι και κάτι το οποίο είναι πολύ πιο αποτελεσματικό ως προς την ολοκλήρωση των επενδύσεων. Διότι, αν δεν ακολουθηθούν οι κανόνες που προβλέπονται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, από το Ελληνικό Δίκαιο, τότε οι επενδύσεις μπορεί να προχωρήσουν ως προς τα πρώτα τους στάδια πιο γρήγορα, όμως στη συνέχεια θα έχουν ανυπέρβλητα νομικά προβλήματα ενώπιον των δικαστηρίων. Αυτή είναι η λογική την οποία ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση και ακριβώς αυτή τη λογική ακολούθησε και στην περίπτωση του ΟΛΠ. Δηλαδή, ακολούθησε όλες τις διοικητικές διαδικασίες. Πήγε, για να το πούμε έτσι, by the book, και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, όλες οι επενδύσεις και το master plan του ΟΛΠ, θα προχωρήσει κανονικότατα και χωρίς να έχει κανένα απολύτως νομικό πρόβλημα που θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στο μέλλον.

ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ:Επειδή αναφερθήκατε προηγουμένως στον εναγκαλισμό της Ν.Δ. με τον εθνικισμό. Θα ήθελα ένα σχόλιο για τα χθεσινά γεγονότα στη Θεσσαλονίκη. Η κυρία Χατζηγεωργίου κατήγγειλε ότι στελέχη της Ν.Δ. επί της ουσίας οργάνωσαν μια επιχείρηση αποδοκιμασίας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: Από ό,τι φαίνεται, η πολλή παρέα με τους εθνικιστές έχει κάνει τη Ν.Δ., όχι απλώς να ζηλέψει το λόγο τους, αλλά να ζηλέψει και τις πρακτικές τους. Τέτοιου τύπου αντισυγκεντρώσεις ή, αν θέλετε, πρακτικές δήθεν αγανακτισμένων πολιτών που τελικά καταλήγουν να είναι στελέχη και απόγονοι βουλευτών ή πρώην υπουργών της Ν.Δ., έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν πάρα πολλές και δεν μας φοβίζουν και δεν μας τρομοκρατούν. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι ούτε την κυρία Χατζηγεωργίου τρομοκρατούν. Τους μόνους που εκθέτουν είναι τους ίδιους, οι οποίοι επιδίδονται σε τέτοιου τύπου τραμπούκικες πρακτικές. Όμως, στο τέλος, αποδεικνύονται όλοι αυτοί οι κύριοι ποντίκια που βρυχώνται.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ξαναπάμε λίγο Γαλάτσι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, όμως, δεν είμαι εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εδώ.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Δεν μπορείτε, όμως, να μη σχολιάσετε γεγονότα, τα οποία βρίσκονται στο προσκήνιο; Από το ΚΙΝΑΛ υπάρχει μια, αν θέλετε, δικαιολογία, μια ρητορική ότι ουσιαστικά η όλη εκδήλωση του Γαλατσίου αποσκοπούσε στο να πλήξει το ΚΙΝΑΛ. Δηλαδή, μοναδικός και κύριος στόχος της εκδήλωσης του Γαλατσίου ήταν το ΚΙΝΑΛ. Τι απαντάτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:Έχω απαντήσει πάρα πολλές φορές σε αυτή την ερώτηση. Το ΚΙΝΑΛ θεωρεί ότι λεηλατείται ο προοδευτικός χώρος, θεωρεί ότι διεμβολίζεται ο προοδευτικός χώρος. Τον μοναδικό που πρέπει να κατηγορεί το ΚΙΝΑΛ για το γεγονός ότι πλέον δεν μπορεί να εκφράζει τμήμα του προοδευτικού χώρου, είναι τον ίδιο του τον εαυτό. Από το 2010 και μετά, βασικά μετά την είσοδο στα μνημόνια, αλλά στη συνέχεια υπήρξαν και άλλες πολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα μετά την περίοδο όπου συγκυβέρνησε με την Ν.Δ., προοδευτικά το τότε ΠΑΣΟΚ, μετέπειτα ΔΗΣΥ, σήμερα ΚΙΝΑΛ, προοδευτικά ταυτιζόταν όλο και περισσότερο, όχι μόνο στον λόγο, αλλά και στις πολιτικές επιλογές με τη δεξιά. Με αυτή την έννοια, είναι δεδομένο ότι άφησε έναν απολύτως κενό χώρο, τον χώρο του κέντρου, του φιλελεύθερου κέντρου, της κεντροαριστεράς, πράγμα το οποίο έφτασε στο απόγειό του με τη στάση που κράτησε το ΚΙΝΑΛ στη Συμφωνία των Πρεσπών. Επομένως, αν κάποιον οφείλει να κατηγορεί το ΚΙΝΑΛ για το γεγονός ότι πλέον δεν μπορεί να εκφράσει αυτόν τον πολιτικό χώρο, δεν μπορεί να εκπροσωπήσει πολίτες οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι ή κεντροαριστεροί, είναι τον ίδιο του τον εαυτό και κανέναν άλλον. Αυτό το οποίο λέμε εμείς είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιούργησε μια νέα πολιτική συνθήκη. Δημιούργησε μια πολιτική συνθήκη αναδιαμόρφωσης των συσχετισμών και τελικά βοήθησε η Συμφωνία των Πρεσπών, αν θέλετε, για να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Να ξεχωρίσει ποιοι τοποθετούνται με συνέπεια σε έναν χώρο αντιεθνικιστικό, σε έναν χώρο ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει τη σχέση του με τη μισαλλοδοξία, με την επιθετική πολιτική την οποία θέλει να ασκεί η δεξιά στα εθνικά θέματα και ποιος ακολουθεί το λόγο της ακραίας δεξιάς και των εθνικιστών. Απλά είναι τα πράγματα. Επομένως, νομίζω ότι κάπου εκεί θα μπορούσε και το ΚΙΝΑΛ να δει τους λόγους για τους οποίους βρίσκεται στο πολιτικό αδιέξοδο που βρίσκεται σήμερα.

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω με βάση την τοποθέτησή σας για τους ισχυρισμούς περί σκευωρίας που διατυπώνεται κυρίως από τα στελέχη της αντιπολίτευσης. Μιλήσατε για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν αυτή η τοποθέτηση περί παρεμβάσεων με όσους μιλούν πάνω σε αυτή τη γραμμή, ισχύει σε μια περίπτωση ή είναι για όλες τις περιπτώσεις. Αν, δηλαδή, πιστεύετε ότι γενικώς τα πολιτικά στελέχη που σχολιάζουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης ή υποθέσεις που είναι από έρευνα, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν παρακολουθήσετε την ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου τα τελευταία 40 χρόνια ή τη δημόσια πολιτική συζήτηση, η οποία διεξάγεται στα κοινοβούλια όλων των χωρών που έχουν Κράτος Δικαίου και αναγνωρίζουν την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, θα δείτε ότι πάμπολλες φορές η πολιτική συζήτηση περιστρέφεται γύρω από ζητήματα, τα οποία βρίσκονται ενώπιον δικαστηρίων για να κριθούν ή έχουν κριθεί από δικαστήρια. Και υπάρχουν πολιτικές απόψεις, νομικές ερμηνείες, διαφορετικές σκοπιές, πολιτικές αντιπαραθέσεις και πολιτικές συγκρούσεις ακόμα-ακόμα σε σχέση με αυτές τις υποθέσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να απαγορευτεί, ούτε πρέπει να απαγορευτεί σε καμία χώρα του κόσμου. Η Αρχή της διάκρισης των εξουσιών τι είναι; Ότι η μια εξουσία δεν μπορεί να παρεμβαίνει, δηλαδή δεν επιτρέπεται να κάνει ενέργειες για να προσπαθεί να επηρεάσει την κρίση ή τις αρμοδιότητες μιας άλλης εξουσίας. Άρα, εδώ έχουμε δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα. Από τη μια μεριά, έχουμε τη δημοκρατική συζήτηση σε ένα Κράτος Δικαίου και από την άλλη μεριά έχουμε παρεμβάσεις, οι οποίες δεν σέβονται, αν θέλετε, τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων που προβλέπει το Σύνταγμα. Ως προς αυτό, βεβαίως, πρέπει να είμαστε αυστηρότατοι. Δηλαδή, δεν επιτρέπεται καμία εξουσία να παρεμβαίνει στα της άλλης εξουσίας. Αλλά το να σχολιάζει, να κρίνει, να αξιολογεί, να λέει την άποψή της, να καταθέτει τη σκοπιά στη δημόσια συζήτηση, νομίζω ότι δεν είναι αυτό το οποίο θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος να χαρακτηρίσει ως παρέμβαση της μίας εξουσίας σε μια άλλη. Οπότε, βεβαίως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά από εκεί και πέρα, αλίμονο αν απαγορεύσουμε και τη δημόσια συζήτηση για ζητήματα, τα οποία, αν θέλετε, βρίσκονται στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω, εάν η παρότρυνση του κ. Σκουρλέτη προς τον Πρωθυπουργό στην εκδήλωση στο Γαλάτσι «Πρόεδρε, τώρα μπορείς να πας σε εκλογές», θεωρώντας πως είναι μια πετυχημένη εκδήλωση αυτή στο Γαλάτσι, αν βρήκε ανταπόκριση στον Πρωθυπουργό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. Δεν θα υπάρξουν τετραπλές κάλπες τον Μάιο. Είναι τόσο απλό.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Μπορώ να ρωτήσω και κάτι ακόμα για το Γαλάτσι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Ακούω για τη διενέργεια εκλογών σε αυτήν εδώ την αίθουσα, αλλά και γενικότερα, από το 2016. Το ερώτημα είναι, ότι εντάξει, εσείς οφείλετε να ρωτήσετε, με την έννοια ότι κάνετε τη δουλειά σας. Η Ν.Δ. δεν έχει κουραστεί να κυκλοφορεί τα ίδια και τα ίδια αφηγήματα επί μια τριετία;

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ:Επανέρχομαι στο Γαλάτσι. Μετά και την εκδήλωση στο Γαλάτσι, σας επικρίνουν ότι έχετε ανοίξει τις πόρτες σας ως κυβερνών κόμμα σε πρόσωπα, στελέχη, που σηματοδοτούν μια πολιτική νοοτροπία, πολιτικά κόμματα τα οποία κατηγορείτε ως παλιό, ότι έχουν φέρει τη χώρα στη χρεοκοπία. Ακόμη και πρόσωπα τα οποία ανήκουν και σε νεότερες κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ συγκεκριμένα, που μας έβαλαν στα δόντια του ΔΝΤ ή που ήταν της ρητορικής του «λεφτά υπάρχουν». Θα ήθελα το σχόλιό σας απέναντι σε αυτές τις επικρίσεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος, οι ευθύνες και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για τη χρεοκοπία της χώρας το 2010, είναι τεράστιες. Από εκεί και πέρα, κατά τη διάρκεια των μνημονίων, συνειδήσεις μετασχηματίστηκαν, συσχετισμοί μετατοπίστηκαν. Η ευρωπαϊκή, αλλά και η ελληνική σοσιαλδημοκρατία ή τμήματά της, άρχισαν να κάνουν αυτοκριτική για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν τις δεκαετίες του ΄90 και του 2000 να συμπλεύσουν με τον νεοφιλελευθερισμό, αποδεχόμενες οι πολιτικές δυνάμεις αυτές, η σοσιαλδημοκρατία δηλαδή, ένα απολύτως αυστηρό, ένα απολύτως νεοφιλελεύθερο πλαίσιο, προσπαθώντας να κάνουν αυτό το οποίο εκείνες θεωρούσαν καλύτερο, αποδεχόμενες όμως –ξαναλέω- τις βασικές συντεταγμένες της πολιτικής σύγκρουσης. Από τότε μέχρι σήμερα, όμως, έχει κυλήσει πάρα πολύ νερό στο αυλάκι. Και πολύ περισσότερο, φαίνεται να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αποχώρησαν από τον πολιτικό χώρο που εξέφραζε, αν θέλετε, τη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ, πολιτικές δυνάμεις που αποχώρησαν την περίοδο του 2011, την περίοδο δηλαδή της μεγάλης ύφεσης της τάξης του 10%, δυνάμεις που συντάχθηκαν με το ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2012, δυνάμεις που συντάχθηκαν με το ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο ή τον Σεπτέμβριο του 2015. Και σιγά-σιγά προοδευτικά, δημιουργήθηκε, αν θέλετε, μια σχέση εμπιστοσύνης, μια σχέση αυτοκριτικής θέασης του παρελθόντος από τη μεριά αυτών των πολιτικών δυνάμεων. Όμως, το σημαντικό δεν είναι αυτή τη στιγμή να κοιτάμε το παρελθόν. Το σημαντικό είναι να δούμε το μέλλον. Αυτή τη στιγμή, η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίων. Αυτή τη στιγμή, αν θέλετε, οι αντιθέσεις που καθόρισαν την πολιτική κατάστρωση της περιόδου 2010-2018, εν πάση περιπτώσει, αμβλύνονται και δημιουργούνται άλλες αντιθέσεις. Όπως σας είπα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον νεοφιλελευθερισμό. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ακροδεξιά, τις εθνικιστικές αναδιπλώσεις, την εθνικιστική ρητορική, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Άρα, λοιπόν, όσοι συμφωνούν με αυτό το προγραμματικό πλαίσιο και όσοι θεωρούν ότι θα πρέπει η κοινωνική πολιτική να ενισχυθεί, ότι θα πρέπει η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων να ενισχυθεί, ότι θα πρέπει το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της αγοράς εργασίας να ενισχυθεί, όσοι θέλουν την ελάφρυνση εκείνων και την αποκατάσταση των αδικιών του μνημονίου και την ελάφρυνση εκείνων που βίωσαν και σήκωσαν δυσανάλογα βάρη την περίοδο της κρίσης, συμπαρατάσσονται σε ένα ενιαίο προοδευτικό μέτωπο. Πολύ περισσότερο, συμπαρατάσσονται σε ένα ενιαίο προοδευτικό μέτωπο οι δυνάμεις εκείνες, οι οποίες δεν θέλουν να επιτρέψουν στην ακροδεξιά και τον εθνικισμό να πάρει το πάνω χέρι ούτε στην Ελλάδα, ούτε και στην Ευρώπη. Δηλαδή, συμπαρατάσσονται οι δυνάμεις εκείνες οι οποίες αντιλαμβάνονται ότι ψήφος στη Ν.Δ. είναι ψήφος στην κοινωνική ισοπέδωση, στην ακροδεξιά, στον εθνικισμό, στην εθνική αναδίπλωση. Άρα, λοιπόν, όσοι αποδέχονται αυτό το πλαίσιο, είναι καλοδεχούμενοι και νομίζω ότι μαζί τους μπορούμε να προχωρήσουμε.

ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ένα σχόλιο θα ήθελα ή μάλλον μία αποτίμηση της επίσκεψης του κυρίου Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία, μία εβδομάδα μετά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι άνοιξαν δρόμοι. Η επιχειρηματική αποστολή ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Υπήρξαν εμπορικές συμφωνίες, υπήρξαν επιχειρηματικές συμφωνίες, υπήρξε, δηλαδή, μία πολύ μεγάλη πρόοδος στο επίπεδο των διμερών οικονομικών σχέσεων. Γνωρίζετε ότι πλέον οι σχέσεις Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας είναι άριστες και νομίζω ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της ίδιας της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα αποδειχθεί ευεργετική, όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για το σύνολο των βαλκανικών χωρών, τη συνανάπτυξη και την αλληλεγγύη, η οποία είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Τοποθέτηση στη Βουλή κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της υπερψήφισης του σ/ν για την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης

Πρόκειται για το σ/ν «Σύσταση, συγκρότηση & αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και άλλες διατάξεις». Είχαν προηγηθεί εισηγήσεις στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης στις 2 Απριλίου και την 29 Μαρτίου.

Απομαγνητοφώνηση Πρωτολογίας

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριε Πρόεδρε, ακούστηκαν πολλά. Θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει, κατά τη γνώμη μου, μια αναλυτική, σε βάθος και με ανταλλαγή επιχειρημάτων συζήτηση για το νομοσχέδιο αυτό που αφορά την ανασυγκρότηση, αν θέλετε, της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης. Αντ’ αυτού, νομίζω ότι από την Αξιωματική Αντιπολίτευση επελέγη για άλλη μια φορά μία όξυνση, μία ένταση, από την οποία μάλιστα απουσιάζει και το οποιοδήποτε πολιτικό έρμα.

Για παράδειγμα, ακούσαμε μέχρι και ότι η σημερινή Κυβέρνηση κυβερνά δήθεν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Να ενημερώσω την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι από την 31η Δεκεμβρίου του 2015 και μέχρι το καλοκαίρι του 2018 δεν είχε εκδοθεί ούτε μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ενώ το καλοκαίρι του 2018 οι δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκαν, αν δεν κάνω λάθος, αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο θετικά μέτρα. Δηλαδή, υπήρξαν μέτρα τα οποία είχαν να κάνουν, πρώτον, με την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, πράγμα για το οποίο υπάρχουν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Αυτή είναι η λογική τους, δηλαδή να εκδίδονται ακριβώς για να γίνονται πάρα πολύ γρήγορα διαδικασίες εξαιτίας ανωτέρας βίας. Κατά δεύτερον, η άλλη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έδωσε παράταση στη διατήρηση του Φ.Π.Α. στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

Δεν βγάλαμε και καμιά πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να μεταβιβάσουμε, για παράδειγμα, μέσα σε μία νύχτα τη δημόσια περιουσία στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως είχατε κάνει εσείς. Δεν βγάλαμε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για να εφαρμόζουμε τις διατάξεις που μας επέβαλαν οι δανειστές, όπως κάνατε επί τέσσερα συναπτά έτη κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου. Δεν περνούσαμε νόμους με ένα άρθρο και πεντακόσιες παραγράφους, όπως κάνατε εσείς διότι φοβόσασταν μήπως οι Βουλευτές σας δεν υπερψηφίσουν κάποια υποπερίπτωση του μνημονίου, το οποίο είχατε αναλάβει να εφαρμόσετε.

Επομένως, νομίζω ότι αυτά τα πράγματα καλό είναι να μπαίνουν κάθε φορά στην ορθή τους διάσταση, να ξέρουμε σε ποια σημεία μπορούμε να κάνουμε κριτική –εμείς τη δεχόμαστε την κριτική, τη θέλουμε την κριτική- και σε ποια σημεία είναι  προτιμότερη μερικές φορές και η σιωπή, για να μην εκτιθέμεθα.

Τώρα φυσικά στη ανερμάτιστη αυτή κριτική, η οποία έγινε προς την Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να λείπει και ποιος άλλος; Ο κ. Πετσίτης. Δεν είναι ότι δεν το περίμενα, διότι βγάζει μάτι ο λόγος για τον οποίο από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναπαράγονται, ίσως και να ενορχηστρώνονται τα fake news που παρουσιάζονται καθημερινά σε δελτία ειδήσεων, σε φιλικές προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση ιστοσελίδες, σε ιστοσελίδες οι οποίες έχουν και αυτές, αν θέλετε, πρωταγωνιστικό πια ρόλο στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο το οποίο προσπαθεί να δημιουργήσει το παλιό πολιτικό καθεστώς, για να γυρίσει πίσω τη χώρα στα μνημόνια, στα ελλείμματα, στο τσάκισμα των μισθών.

Φτάσατε μέχρι και στο σημείο πριν από λίγο να πείτε ότι ήταν η ελληνική Κυβέρνηση -μιας και είπα για μισθούς- που οδήγησε την κατάσταση στην αγορά εργασίας στους μισθούς των 350 ευρώ. Ξεχνάτε ότι πριν από έναν μήνα περίπου αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 11%, 650 ευρώ, καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός τον οποίο εσείς είχατε θεσπίσει με την ψήφο σας και με τη συμμετοχή σας στην Κυβέρνηση Παπαδήμου και από τον οποίο υποκατώτατο μισθό προέκυπταν ακριβώς και οι μισθοί των 300 και των 350 ευρώ για τη μερική απασχόληση. Αυτά τα συντρίμμια της αγοράς εργασίας, τα οποία δημιουργήσατε, προσπαθούμε να συμμαζέψουμε με τεράστιο κόπο, με σκληρή δουλειά, δουλειά την οποία εσείς ποτέ δεν είχατε κάνει διότι άλλοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους λειτουργούσατε και με διαφορετικές προτεραιότητες λειτουργούσατε ως κυβέρνηση.

Όμως, για να επανέλθω στο προηγούμενο, ξέρετε γιατί ξαναφέρατε ένα θέμα ανύπαρκτο για την ελληνική Κυβέρνηση στην ημερήσια διάταξη σήμερα, στην ατζέντα των πολιτικών σας τοποθετήσεων; Διότι θέλετε να δημιουργήσετε έναν πολιτικό αντιπερισπασμό σε σχέση με μια πολιτική εξέλιξη της προηγούμενης εβδομάδας. Να σας θυμίσω, λοιπόν, ότι ασκήθηκαν κάποιες ποινικές διώξεις, πήρε το μάτι μου.

Παραγγελίες διώξεων. Φαίνεται τα ξέρετε αρκετά καλά, σας αφορούν εξάλλου. Είναι ποινικές διώξεις –ξέρετε- για τα 200 εκατομμύρια δανεικά και αγύριστα που πήρατε ως Νέα Δημοκρατία. Και μάλιστα γι’ αυτά τα 200 εκατομμύρια δανεικά και αγύριστα, βγήκε η κυρία Ζαχαράκη σήμερα και απάντησε ότι η Νέα Δημοκρατία διαχειρίζεται, λέει, τα οικονομικά της με σύνεση και έτσι ακριβώς σκοπεύει να διαχειριστεί και τα δημόσια οικονομικά. Όπως δηλαδή  διαχειρίστηκε τα δικά της οικονομικά η Νέα Δημοκρατία, με λίγα λόγια έβγαλε την κουτάλα, πήρε 200 εκατομμύρια τα οποία τα κράτησε και δεν τα έχει αποπληρώσει -και ούτε πρόκειται, από ό,τι φαίνεται, ούτε υπάρχει καμία διάθεση στο εγγύς μέλλον να τα αποπληρώσει-, με τον ίδιο τρόπο, λοιπόν, μας λέτε σήμερα με περισσό θράσος, ότι με αυτόν τον τρόπο θα διαχειριστείτε και τα δημόσια οικονομικά. Όχι ότι δεν το κάνατε στο παρελθόν. Πόσα και πόσα δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τον τρόπο με τον οποίο το παλιό πολιτικό σύστημα διαχειρίστηκε τους ελληνικούς προϋπολογισμούς, τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων! 

Πριν από λίγο καιρό ήρθε μάλιστα με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης στο φως και μια ιστορία όπου κατά την περίοδο του 2006-2010 -δεν ξέρω εάν το θυμάστε- 240 εκατομμύρια δεν δώσατε, δεν βγάλατε τις υπουργικές αποφάσεις για να πληρωθούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Και αναρωτιέμαι: τόσο μικρό ποσό είναι τα 240 εκατομμύρια, που δεν το πήρε το μάτι των Υπουργών της τότε Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ότι αυτά τα χρήματα πρέπει με κάποιον τρόπο να επιστραφούν στο δημόσιο, να δοθούν στο δημόσιο; Επομένως,  στην κριτική σας θα πρέπει -σας ξαναλέω- να διατηρείτε μία χαμηλότερη ένταση, με δεδομένο το βεβαρημένο παρελθόν που έχετε ως Νέα Δημοκρατία, αλλά και ως συνολικό πολιτικό σύστημα και πολιτικό καθεστώς.

Τώρα, έρχομαι στο νομοσχέδιο και στα βασικά επιχειρήματα που ακούστηκαν εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας για την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης, ότι δήθεν δεν έχουμε κάνει τίποτα για την κωδικοποίηση, ότι υπήρξαν, όπως μας ειπώθηκε από την εισηγήτρια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οκτώ κωδικοποιήσεις οι οποίες δεν προχώρησαν κατά τη διάρκεια της δικής μας Κυβέρνησης, ότι δεν υπήρξε καμία διάθεση να προχωρήσουμε εν πάση περιπτώσει σε αυτές τις πρωτοβουλίες και ότι με δική μας ευθύνη αδράνησε η νομοθετική διαδικασία.

Να σας ενημερώσω, λοιπόν, για τους οκτώ κώδικες που δεν προχώρησαν:

Πρώτον, «Νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή». Ολοκληρώθηκε το 2010. Λόγω σημαντικών νομοθετικών παρεμβάσεων και επειδή δεν καταβλήθηκαν αποζημιώσεις το 2010, ο κώδικας αυτός δεν προχώρησε.

Δεύτερον, σχέδιο «Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου». Ολοκληρώθηκε το 2008. Μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε το 2008. Το σχέδιο του κυρωτικού νόμου είχε σταλεί στους Υπουργούς από τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, αλλά δεν προωθήθηκε ποτέ στη Βουλή.

Τρίτον, «Κώδικας δικονομικών διατάξεων για το Ελεγκτικό Συνέδριο». Παράδοση το 2010, δεν προωθήθηκε ποτέ στη Βουλή.

Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε. Χρειάζεται νέα επεξεργασία των νομοθετημάτων αυτών. Θα έπρεπε αυτά να τα γνωρίζετε.

Σας πειράζουν αυτά. Σας πειράζουν, γιατί πήγατε να φορτώσετε -αλλά όχι ότι δεν το κάνετε, το κάνετε διαρκώς-, επιχειρείτε να φορτώσετε τις δικές σας ανεπάρκειες, τις δικές σας ευθύνες, τη δική σας απόλυτη αδυναμία, στη σημερινή Κυβέρνηση. Και όταν σας αποδεικνύουμε ότι εσείς έχετε την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει η ελληνική οικονομία, η ελληνική κοινωνία, το ελληνικό κράτος, αρχίζετε να αντιδράτε.

Θα συνεχίσω τον κατάλογο.

Τέταρτον, «Κώδικας Νομοθετημάτων για το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο». Ολοκληρώθηκε το 2011. Δεν προωθήθηκε ποτέ.

Πέμπτον, «Σχέδιο Κώδικα Εργατικής Νομοθεσίας». Δεν ολοκληρώθηκε η κωδικοποίηση ποτέ.

Έκτον, «Κώδικας κανονιστικών πράξεων για υγιεινή και ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους». Δεν ολοκληρώθηκε η κωδικοποίηση ποτέ.

Έβδομον, «Κώδικας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Δεν ολοκληρώθηκε η κωδικοποίηση ποτέ, γιατί; Διότι η  κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τότε, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας αργότερα, δεν κατέβαλαν τις αποζημιώσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, πράγμα το οποίο πήγαν να χρεώσουν πάλι σε μας. Δηλαδή, πράγματα για τα οποία σας ξαναλέω ότι θα έπρεπε να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί όταν ασκούμε κριτική, διότι εκτιθέμεθα.

Όγδοο, «Κώδικας νομοθεσίας για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2013. Δεν υποβλήθηκε ποτέ στο Υπουργείο. Τότε δεν ήταν Συριζαίος στο Υπουργείο, τότε ήταν Νεοδημοκράτης στο Υπουργείο Παιδείας.

Τι άλλο μας είπατε; Μας είπατε ότι δεν χρειάζεται ο νόμος, ότι προσπαθούμε να εμποδίσουμε το έργο, λέει, της επόμενης κυβέρνησης με την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης. Δηλαδή, πέραν του γεγονότος ότι έχετε προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα και πάλι θα σας έρθει λίγο βαρύ, αλλά εντάξει, θα έχετε καιρό να το επεξεργαστείτε στα τέσσερα επόμενα χρόνια που θα εξακολουθήσετε να βρίσκεστε στα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης -το ελπίζω, δεν ξέρω, ίσως να υπάρξει και άλλο κόμμα το οποίο θα σας αντικαταστήσει, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή-, μας είπατε ότι δήθεν έχει ευθύνη η Κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν λειτουργούσε η Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης και επίσης ότι προσπαθούμε, λέει, να εμποδίσουμε το έργο της επόμενης κυβέρνησης. 

Να σας πω, λοιπόν, τώρα από πού έχει έρθει αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία και ποιοι είναι υπεύθυνοι για αυτήν τη «συνωμοσία» απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, η οποία υποτίθεται ότι θα είναι και η επόμενη κυβέρνηση της χώρας: Είναι ένας Αντεπίτροπος της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, ένας καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μία Σύμβουλος της Επικρατείας, δύο Πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ένας Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, δύο Εφέτες Διοικητικών Δικαστηρίων, ένας Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ένας καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ένας Αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και δύο δικηγόροι. Αυτή είναι η ομάδα η οποία «απεργάζεται» αυτό το συνωμοτικό σχέδιο για να εμποδίσει τη λειτουργία της επόμενης κυβέρνησης, δηλαδή η Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης, η οποία τι έκανε; Ήρθε και κατέθεσε μία πρόταση στην ελληνική Κυβέρνηση, ότι για να μπορέσει να διευκολυνθεί το έργο της πρέπει να προχωρήσουμε στον εξορθολογισμό και στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που αφορά τη λειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης. Και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, με βάση τις επεξεργασίες και τις προτάσεις της ίδιας αυτής Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης προχωρήσαμε στην κατάθεση του σημερινού σχεδίου νόμου.

Εσείς από αυτό ανακαλύψατε μια τεράστια συνομωσία που απεργάστηκε η σημερινή Κυβέρνηση για να ασχοληθεί, υποτίθεται, με τις μελλοντικές σας επιθυμίες. Καμία διάθεση τέτοια δεν είχαμε και ήλπιζα ότι θα το είχατε κατανοήσει μέχρι τώρα. 

Διότι εδώ υπάρχουν δύο τινά: Ή δεν έχετε καταλάβει καθόλου τι λέει αυτό το νομοσχέδιο και περί τίνος πρόκειται, είτε το έχετε καταλάβει, αλλά επιλέγετε την όξυνση, επιλέγετε την ένταση, για να δημιουργήσετε απλώς και μόνο εντυπώσεις, όπως κάνετε εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου. Δηλαδή αντί να κάνουμε έναν δύσκολο τεχνικό και σοβαρό διάλογο, μια συζήτηση συγκροτημένη και ήπια, εσείς επιλέξατε πάλι τις καταγγελίες, τις φωνές και την αντιπαράθεση σε ένα πεδίο το οποίο δεν προσφέρεται για αντιπαράθεση. Μιλάμε για την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης, για ένα τεχνικό-νομικό θέμα, αλλά και για ένα θέμα το οποίο νομίζω ότι αφορά και ένα ζήτημα δημοκρατίας.

Και για να περάσω τώρα στο νομοσχέδιο αυτό καθαυτό, εμείς δεν το βλέπουμε αυτό το νομοσχέδιο αποκομμένο από τη συνολική στρατηγική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πολυνομίας και της κακονομίας, αλλά στο πλαίσιο ενός επιδιωκόμενου εξορθολογισμού συνολικά της ελληνικής έννομης τάξης. Είναι μια στρατηγική για την οποία εκτιμούσα ότι θα υπήρχαν οι πολιτικές προϋποθέσεις για να αποσπάσει τη συναίνεση των κομμάτων. Φαίνεται ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι έτσι, διότι όποιος έχει μια μικρή έστω επαφή με τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, αλλά και τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, θα έπρεπε να συμφωνεί ότι το ελληνικό κράτος πάσχει, και δεν πάσχει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά πάσχει από τη στιγμή της ίδρυσής του. Και υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης. 

Όμως, για να συζητήσουμε σοβαρά γι’ αυτές τις δυνατότητες βελτίωσης πρέπει να επισημάνουμε ακριβώς τις αιτίες της πολυνομίας και της κακονομίας, οι οποίες είναι πολλές και διαφορετικές και δεν σχετίζονται πάντοτε με τις βουλήσεις των κυβερνήσεων. 

Πρώτον, η νομοκεντρική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, η οποία οδηγεί σε μια υπερπαραγωγή νομοθετημάτων, τα οποία συνήθως σχετίζονται με την άρνηση της διοίκησης να ασκήσει τις διακριτικές της ευχέρειες, με την άρνηση της διοίκησης να υλοποιήσει τις συγκεκριμένες αρμοδιότητές της, παρεκτός αν υπάρχει σαφέστατη διάταξη νόμου που θα ορίζει ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργήσει. Γι’ αυτό υπάρχει και η «βροχή» των τροπολογιών, όχι αυτήν την περίοδο, αλλά σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του ελληνικού κράτους. 

Άρα εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ζήτημα απλώς και μόνο πολιτικής βούλησης. Έχουμε να κάνουμε με ένα ζήτημα που σχετίζεται με την ίδια τη δομή του ελληνικού κράτους, με τις ίδιες τις νοοτροπίες οι οποίες έχουν επικρατήσει στο εσωτερικό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Αυτό βεβαίως είναι μια ιστορικού χαρακτήρα παθογένεια, η οποία δεν αντιμετωπίζεται από τη μία ημέρα στην άλλη ούτε έρχεται η Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης να αντιμετωπίσει αυτήν την παθογένεια. Αυτή η παθογένεια αντιμετωπίζεται μόνο με ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Μια δεύτερη αιτία όμως -και εδώ αρχίζει η πολιτική πια συζήτηση- έχει να κάνει με τη σκόπιμη διατήρηση -και σε αυτό θέλουμε εμείς να παρέμβουμε- ενός καθεστώτος νομικής ασάφειας. Διότι στην πραγματικότητα πρόκειται εδώ για μια τεχνολογία εξουσίας που το παλιό πολιτικό σύστημα και οι κορυφές της διοίκησης θέλησαν να διατηρήσουν, διότι αυτό αποτελούσε και την προϋπόθεση για την αναπαραγωγή της κρατικής γραφειοκρατίας αλλά και της πολιτικής διαφθοράς. Και εδώ μπορούμε με τη νομοθεσία την οποία προτείνουμε σήμερα και με την ανασυγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης να παρέμβουμε και να παρέμβουμε αποτελεσματικά. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με την εθνική στρατηγική την οποία έχουμε εκπονήσει και η οποία, κατά τη γνώμη μας, εξυπηρετεί ένα πρόταγμα διαφάνειας, ένα πρόταγμα δημοκρατικό, ένα πρόταγμα εκσυγχρονισμού πια της ελληνικής νομοθεσίας και της διοίκησης. Νομίζω ότι εντός αυτού του πλαισίου πρέπει να δούμε και το σημερινό νομοσχέδιο.

Επιτρέψτε μου να αναλύσω κάποια συγκεκριμένα σημεία πάνω στα οποία υπήρξε συζήτηση εύλογη σε σχέση ειδικά με το ζήτημα της αναμόρφωσης του δικαίου. Υπήρξαν κάποιες επιφυλάξεις ή κάποιες επισημάνσεις ότι ίσως η έννοια της αναμόρφωσης του δικαίου, που αποτελεί ένα εργαλείο καλής νομοθέτησης, ενδεχομένως θα μπορούσε να οδηγήσει σε, αν θέλετε, παραγκωνισμό του Κοινοβουλίου και σε καταργήσεις νόμων ή διατάξεων, χωρίς να ακολουθείται η κοινοβουλευτική διαδικασία. 

Αυτή η ανησυχία δεν έχει βάση. Να σας πω το εξής: Το νομοσχέδιο δεν δίνει κατ’ αρχάς έναν δικό του ορισμό περί αναμόρφωσης του δικαίου. Παραπέμπει στα άρθρα 11 και 12 του ν. 4048/2012. Δίνεται στην ΚΕΚ μια ευχέρεια αναμόρφωσης ως παρεπόμενη αρμοδιότητα στα πλαίσια της κωδικοποίησης. Δηλαδή δεν δίνεται μια αυτοτελής βαρύτητα στην αναμόρφωση ως μέσο καλής νομοθέτησης, αλλά μόνο στον βαθμό που η ΚΕΚ αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα αντινομίας ή αντιφατικότητας διατάξεων τις οποίες κωδικοποιεί.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Κύριε Πρόεδρε, θα χρειαστώ λίγο παραπάνω χρόνο.

Η Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης δεν έχει αποφασιστική αρμοδιότητα ούτε παράγει νέους κανόνες δικαίου, αλλά κωδικοποιεί, τηρώντας όμως τους κανόνες καλής νομοθέτησης. Και εδώ υπάρχουν τρεις μορφές κωδικοποίησης, τις οποίες θα προσπαθήσω πάρα πολύ σύντομα να αναλύσω. 

Η πρώτη περίπτωση αφορά κώδικες που περιλαμβάνουν διατάξεις τυπικών νόμων και οι οποίοι, εφόσον καταργούνται διατάξεις, θα πρέπει φυσικά να περάσουν από το Κοινοβούλιο, οπότε δεν τίθεται κανένα ζήτημα σε σχέση με την αναμόρφωση. 

Η δεύτερη περίπτωση αφορά κώδικες που περιλαμβάνουν κανονιστικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις. Ούτε εκεί τίθεται θέμα, διότι ούτως ή άλλως αυτά θα πρέπει να δημοσιευθούν ως προεδρικά διατάγματα μετά από πρόταση του Υπουργού, ο οποίος Υπουργός ούτως ή άλλως έχει την εξουσία να τροποποιεί υπουργικές αποφάσεις ή να προτείνει την τροποποίηση προεδρικών διαταγμάτων. Επομένως, ούτε και εδώ έχουμε σύγκρουση. 

Η τρίτη μορφή κωδικοποίησης περιλαμβάνει ενιαίες διατάξεις τυπικών νόμων και κανονιστικών διαταγμάτων και αποφάσεων που εκδίδονται με προεδρικό διάταγμα. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο θα μπορούσε κανείς να πει ότι η αναμόρφωση, δηλαδή η κατάργηση διάταξης νόμου η οποία θα γίνεται με προεδρικό διάταγμα, ενδεχομένως θα δημιουργούσε ένα είδος αμφιβολίας ως προς την τήρηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Δηλαδή όταν ένα προεδρικό διάταγμα καταργεί διάταξη τυπικού νόμου στο πλαίσιο της αναμόρφωσης, εκεί πιθανότατα να μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι υπάρχει μία αντινομία. Δεν υπάρχει, όμως, διότι σε κάθε περίπτωση υπάρχει ειδική εξουσιοδότηση από τη Βουλή, που δίνει την εξουσία στην Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης να προχωρήσει σε τέτοιου τύπου ήπιες παρεμβάσεις. Αυτό ακριβώς, για παράδειγμα, έγινε στο Προεδρικό Διάταγμα 28/2015, το οποίο εκδόθηκε δυνάμει ακριβώς της ρητής εξουσιοδότησης νόμου με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα απάλειψης των σχετικών διατάξεων που έχουν καταργηθεί. 

Άρα έχουμε, λοιπόν, μία εξουσιοδότηση της Βουλής προς την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης για να καταργήσει διατάξεις με προεδρικό διάταγμα, η οποία όμως εξουσία αυτή της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης προέρχεται ήδη από το Κοινοβούλιο. 

Άρα, νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα ακόμα και αυτήν την ώρα να κάνουμε μία σοβαρή συζήτηση στον δεύτερο κύκλο και να κατανοήσουμε ότι εδώ δεν πρόκειται για πολιτικούς πειραματισμούς αντίστοιχους με αυτούς που έγιναν το 2012, για παράδειγμα, όπου δημιουργήθηκε μια Επιτροπή Αναμόρφωσης του Δικαίου, την οποία την κατάργησε μετά από έναν χρόνο η Κυβέρνηση τότε ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας και αυτή ήταν ακριβώς η κίνηση η οποία οδήγησε και στην αδρανοποίηση στη συνέχεια της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης, η οποία ανασυστήθηκε μετά την κατάργηση της Επιτροπής Αναμόρφωσης του Δικαίου. 

Νομίζω ότι και σε αυτό το σημείο η κριτική είναι απολύτως και άδικη και αμετροεπής, με την έννοια ότι οι θεσμικοί πειραματισμοί, οι πολιτικοί πειραματισμοί, τα πολιτικά κόλπα και τα πολιτικά παιχνίδια δεν γίνονται από τη σημερινή Κυβέρνηση, αλλά έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση με αυτού του τύπου τις άστοχες και ανεπαρκείς παρεμβάσεις.

Περνάω στο δεύτερο θέμα, στη διεύρυνση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που προτείνεται στο Κεφάλαιο Β΄.

Νομίζω ότι ο λόγος για τον οποίο προτείνεται αυτή η διεύρυνση έχει να κάνει με έναν συγκεκριμένο τρόπο θέασης των δικαιωμάτων. Τα δικαιώματα δεν μπορούν να υπερίπτανται της πραγματικής κοινωνίας. Τα δικαιώματα δεν μπορούν να υπερίπτανται των κοινωνικών εκείνων ομάδων, οι οποίες υφίστανται τις διακρίσεις. Άρα λοιπόν, αυτό το οποίο επιχειρείται με αυτήν τη ρύθμιση είναι επιτέλους οι κοινωνικές εκείνες ομάδες οι οποίες βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, οι οποίες βιώνουν τις δικαιωματικές διακρίσεις και βρίσκονται καθημερινά στο πεδίο της διεκδίκησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών να έχουν το δικαίωμα να εκφραστούν εντός της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

 Θα μπορούσα να μιλήσω πάρα πολύ ώρα για μία σειρά από αιτιάσεις. Θέλω, όμως, να πω μόνο το εξής: Είπα κάποια πράγματα για τις αρχές των Παρισίων. Νομίζω ότι η ενημέρωση που έχει η ENNHRI είναι μονομερής. Αυτό θα διορθωθεί εντός των επόμενων λίγων ωρών, αφού επιλέγεται από τη μεριά του πρώην Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής να διεθνοποιήσει το ζήτημα. Βεβαίως, να διεθνοποιηθεί το ζήτημα, για να ενημερωθούν και οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί φορείς για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε και τον τρόπο με τον οποίο, εν πάση περιπτώσει, διαχειρίστηκε την Προεδρεία της Εθνικής Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η συγκεκριμένη ηγεσία.

 Εγώ θέλω να σας πω το εξής σε σχέση με την ανεξαρτησία: Επιμένω ότι ακολουθούμε κατά γράμμα τις αρχές των Παρισίων. Και διαβούλευση υπήρξε. Και ενημέρωση υπήρξε. Το θέμα ήταν ότι η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αποφάσισε διά του Προέδρου της να απέχει από αυτού του τύπου τη διαβούλευση και απαίτησε η διεύρυνση της Επιτροπής -και αυτό βεβαίως φαίνεται και στην επιστολή την οποία μου απέστειλε στις 6 Δεκεμβρίου- να συμπληρώνει η ίδια η Επιτροπή τα μέλη της, ενώ κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ούτε από τις αρχές των Παρισίων και πολύ περισσότερο, δεν προβλέπεται και από τον ιδρυτικό νόμο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. 

Όταν, λοιπόν, έκανα την ερώτηση αν η Κυβέρνηση αυτή οποιαδήποτε στιγμή παρενέβη στο έργο της Επιτροπής, η απάντηση ήταν αμέσως αρνητική. Στη συνέχεια, ακολούθησε και ένα σχόλιο: Η Κυβέρνηση –δήθεν- αδιαφόρησε απολύτως για τη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του ανθρώπου αυτά τα χρόνια.

 Βεβαίως, όταν ο κύριος Μπαλτάκος απειλούσε ότι θα καταργήσει την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και όταν η Νέα Δημοκρατία, στην προηγούμενη φάση της διακυβέρνησης, την περίοδο 2012 – 2015, την στοίβαξε μαζί με την Επιτροπή Βιοηθικής, δεν είχε την ίδια ευαισθησία να την υπερασπιστεί. Τώρα της προέκυψε της Νέας Δημοκρατίας η ευαισθησία. 

 

Απομαγνητοφώνηση Δευτερολογίας

Κοιτάξτε, εδώ έχουμε τώρα την επιμονή σε μια ακροδεξιά, σε μια ακραία ρητορική, σε μια ρητορική η οποία ταιριάζει απολύτως στη νέα μεταλλαγμένη ακροδεξιά Νέα Δημοκρατία. Είναι ακριβώς αυτός ο τύπος του πολιτικού διαλόγου τον οποίο επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία. Διότι απλούστατα, αν επιχειρήσουμε να κάνουμε μία συζήτηση προγραμματικού χαρακτήρα, αυτό το οποίο θα γίνει θα είναι το εξής: Όταν η Νέα Δημοκρατία παρουσιάσει τις προγραμματικές της απόψεις για το μέλλον της κοινωνίας, για το μέλλον του κράτους, η άμεση αντίδραση του οποιουδήποτε θα είναι είτε να ανατριχιάσει είτε να το βάλει στα πόδια. 

Επομένως, ακριβώς για αυτόν τον λόγο, επιλέγεται η πολιτική πρακτική του κιτρινισμού, της παραπολιτικοποίησης, των ψεμάτων και μιας διαρκούς απαξίωσης της πολιτικής ποιότητας του διαλόγου. Ακόμα και όταν ερχόμαστε σε ζητήματα πολιτικής αντιπαράθεσης, η κριτική που ασκείται είναι το λιγότερο και επιεικώς αδέξια, με την έννοια ότι εδώ ακούσαμε την εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας σε μία ανάλυση η οποία έμπλεξε μέσα σε τρία λεπτά τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τη διαπραγμάτευση, τα capital controls, τις καταθέσεις, το ομόλογο, το ΑΕΠ, όλα μαζί. 

Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτική, κύριε Πρόεδρε και κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όταν κάνει αναφορές στο ΑΕΠ. 

Την περίοδο από το 2012 έως το 2014 είχαμε 14% μείωση. Προσθέστε και 11% τα δύο προηγούμενα χρόνια. Πήρατε το 25%. 

Η χώρα τον Αύγουστο του 2018 βγήκε από το μνημόνιο. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί. Αυτήν τη στιγμή, το ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται στις δευτερογενείς αγορές με χαμηλά δεκαπενταετίας, ενώ το πενταετές ομόλογο βρίσκεται στη χαμηλότερη απόδοσή του από τότε που υπάρχει η ελληνική καμπύλη, δηλαδή από το 1997. Αυτά είναι, λοιπόν, τα δικά μας αποτελέσματα, αυτά είναι τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, το γεγονός ότι η κοινωνία ανασυγκροτείται, το κοινωνικό κράτος ανασυγκροτείται, οι εργαζόμενοι ενισχύονται ως προς τη διαπραγματευτική τους δύναμη και ως προς το εισόδημά τους. Και επιμένουμε στην πολιτική, επιτέλους αυτή η κοινωνία να κρατηθεί όρθια και να πατήσει στα πόδια της. Νομίζω ότι όταν αντιπαρατιθέμεθα σε αυτό το επίπεδο, το μοναδικό το οποίο απομένει στη Νέα Δημοκρατία είναι η σιωπή.

Έρχομαι τώρα στη συζήτηση η οποία έγινε περί των τροπολογιών και του τρόπου νομοθέτησης αυτής της Κυβέρνησης. Κοιτάξτε, εγώ έκανα μία ανάλυση στην πρωτολογία μου, όπου εξηγούσα ότι αρκετές τροπολογίες, οι οποίες παρουσιάζονται σαν νομοσχέδια, σχετίζονται και με τον νομοκεντρικό τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα, χρειάζεται μία μακροπρόθεσμη στρατηγική διοικητικής μεταρρύθμισης, μία στρατηγική δηλαδή η οποία δεν μπορεί να παράξει αποτελέσματα από τη μία μέρα στην άλλη. 

Όμως, είναι άλλο αυτό, δηλαδή να έρχονται τροπολογίες οι οποίες επιλύουν επιμέρους θέματα της καθημερινής διοικητικής λειτουργίας και της καθημερινής διοικητικής διαδικασίας και είναι εντελώς διαφορετικό να έρχονται τριακόσιες δεκατρείς τροπολογίες μέσα σε ένα βράδυ και να ψηφίζονται από τούτο εδώ το Κοινοβούλιο επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά. Άρα, λοιπόν, η πολιτική παράταξη των τριακοσίων δεκατριών τροπολογιών σε μία νύχτα δεν έχει το δικαίωμα να κάνει μαθήματα καλής νομοθέτησης στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζω με ό,τι αφορά την ΕΕΔΑ.

Έγινε μια συζήτηση σε σχέση με την ανεξαρτησία της Επιτροπής και με το αν και κατά πόσο η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία επηρεάζει ή θίγει, αν θέλετε, την ανεξαρτησία της Επιτροπής.

Η απάντηση ήταν απολύτως σαφής: Οι αρχές των Παρισίων τηρήθηκαν με την έννοια την οποία εξήγησα και προηγουμένως. 

Τι προβλέπουν οι αρχές των Παρισίων; Προβλέπουν κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο, ότι δηλαδή η αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής θα πρέπει να γίνεται με νομοθετική ρύθμιση. Για ποιον λόγο; Δεν πρέπει να ανήκει η αρμοδιότητα της αλλαγής της σύνθεσης της Επιτροπής στην εκτελεστική εξουσία, αλλά στη νομοθετική εξουσία. Ακριβώς αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε. Επομένως, πουθενά δεν υπάρχει παράκαμψη των αρχών των Παρισίων.

Σε ό,τι αφορά τώρα το ζήτημα της προηγούμενης διαβούλευσης, το οποίο θίγεται και στην επιστολή της ENNHRI, να πω το εξής: Η Επιτροπή είχε ενημερωθεί και είχε υπάρξει συζήτηση με εκπροσώπους της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της, για τις προθέσεις της Κυβέρνησης για τη διεύρυνση της Επιτροπής.

Από εκεί και πέρα, η ίδια η Επιτροπή αποφάσισε διά του Προέδρου της τη μετωπική, αν θέλετε, αντιπαράθεση, αποφάσισε να αρνηθεί τον οποιονδήποτε διάλογο και θεώρησε, πράγμα το οποίο δεν προκύπτει από το ιδρυτικό κείμενό της -εννοώ το ιδρυτικό νομικό κείμενό της, τον ιδρυτικό της νόμο- ότι μόνο η ίδια έχει την αρμοδιότητα να διευρύνει τον εαυτό της.

Εδώ έχουμε μια εντελώς λανθασμένη αντίληψη για το πώς έχουν τα πράγματα και σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις των αρχών των Παρισίων, αλλά και σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις του ελληνικού νόμου.

Επομένως, ούτε το ζήτημα της διαβούλευσης δεν ευσταθεί και, όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, στην πρωτολογία μου, αυτό  θα το διευκρινίσουμε με τον πιο σαφή τρόπο και διεθνώς, αφού επιλέχθηκε η συζήτηση να διεθνοποιηθεί.

Βεβαίως, ακούστηκαν πάρα πολλές κριτικές. Εγώ σας επαναλαμβάνω ότι ο λόγος για τον οποίο διευρύνουμε την Εθνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με τις συγκεκριμένες οργανώσεις έχει να κάνει με το γεγονός ότι θέλουμε συμμετοχή στην Επιτροπή και εκείνων οι οποίοι υφίστανται τις διακρίσεις. 

Και εδώ θέλω να κάνω ένα σχόλιο. Βεβαίως, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις, διαφορετικές σκοπιές. Όμως, αυτή η Κυβέρνηση δεν δέχεται κριτική για απαξίωση των δικαιωμάτων του ανθρώπου από την πρώην Κυβέρνηση και από το πολιτικό προσωπικό εκείνο που διαπόμπευε οροθετικές γυναίκες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σε ό,τι αφορά το πόθεν έσχες για την επισήμανση που έγινε από τη μεριά του εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, θα ήθελα να πω ότι οι έλεγχοι δεν σταματάνε. Το θέμα είναι ότι δίνεται ένας εύλογος χρόνος στη Βουλή και στον Πρόεδρο της Βουλής, έτσι ώστε να τυποποιηθεί ο τρόπος του ελέγχου. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάνε οι έλεγχοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάει η Επιτροπή πόθεν έσχες να διενεργεί τους ελέγχους και να ασκεί τις αρμοδιότητές της.

Κλείνω με την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης. Προσπάθησα να εξηγήσω -αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες, οι οποίες οδηγούν στην άρνηση στην πραγματικότητα να ακουστούν επιχειρήματα και να γίνει μια συζήτηση σε βάθος- ότι το νομοθέτημα αυτό ήρθε μετά από πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης, η οποία αποτελείται από εξαίρετους νομικούς, δικαστές, καθηγητές Πανεπιστημίου. Πρόεδρός της είναι ένας εξαιρετικός και δικαστής και καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου, ο κ. Συμεωνίδης, τον οποίο πρέπει να ευχαριστήσουμε για την προσπάθεια που έκανε στην επεξεργασία αυτού του νομοσχεδίου.

Εδώ δεν πρόκειται απλώς και μόνο για μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης η οποία έρχεται μετά από προτροπή της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης, έτσι ώστε να τη διευκολύνουμε στο έργο το οποίο αναλαμβάνει και το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία της διοίκησης, για τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στα νομικά κείμενα, για τη δυνατότητα της αποτελεσματικότερης λειτουργίας της ίδιας της δημόσιας διοίκησης με την έννοια ότι η εύληπτη νομοθεσία δεν βοηθά μόνο τους πολίτες, αλλά βοηθάει και την κρατική λειτουργία, έτσι ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες της και λοιπά.

Μου κάνει πραγματικά πολύ κακή εντύπωση το γεγονός ότι επιχειρήθηκε να πολιτικοποιηθεί αυτού του τύπου η νομοθετική πρωτοβουλία με έναν τρόπο ο οποίος δεν αρμόζει και δεν σέβεται, αν θέλετε, και τον κόπο των εξαιρετικά σημαντικών και διακεκριμένων νομικών οι οποίοι συμμετείχαν στην επεξεργασία αυτής της πρότασης. 

Με αυτήν την έννοια, εγώ θεωρώ ότι είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο πάει ένα βήμα παραπέρα την προσπάθειά μας και τη στρατηγική μας για τον εκσυγχρονισμό και τον εξορθολογισμό της ελληνικής νομοθεσίας και, με αυτήν την έννοια, καλώ και το Σώμα να το υπερψηφίσει.

Ομιλία κατά την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

 
Μετά τις χρονιές 2015-2016 όπου μπήκε επιτέλους φραγμός στο καθοδικό σπιράλ της ύφεσης ακολούθησαν χρονιές σταθερής ανάκαμψης: Mετά από σχεδόν μια 10ετία η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης και σήμερα, με τη χώρα εκτός προγραμμάτων και με το αυστηρό πλαίσιο των εξωτερικών καταναγκασμών να έχει εν πολλοίς αρθεί, υπάρχουν πλέον όλες οι προϋποθέσεις τόσο για το 2019 όσο και για τα επόμενα χρόνια να καταγραφούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το χαμένο έδαφος της κρίσης.
 
ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΝΑ ΥΠΕΡΒΟΥΝ ΤΟ 50% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΑΕΠ ΠΡΙΝ ΤΟ 2025
 
➜ Παρόλο που η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται διαχρονικά από χαμηλή εξωστρέφεια σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, τα τελευταία χρόνια η εικόνα σταδιακά αλλάζει: Aπό 19% το 2009, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ανήλθαν στο 33% του ΑΕΠ το 2017. O στόχος επομένως που έχουμε θέσει ως κυβέρνηση είναι οι εξαγωγές να υπερβούν το 50% του συνολικού ΑΕΠ πριν από το 2025.
 
➜ Παρακολουθώντας τους γενικούς δείκτες της οικονομίας, η εξαγωγική δραστηριότητα αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια ευχάριστη σταθερά. Οι αριθμοί που ακολουθούν αποτελούν ευθεία αντανάκλαση της συνολικής αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας και ιστορικό σημείο.
 
➜ Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τo 2018 οι εξαγωγές αυξήθηκαν με διψήφιους ρυθμούς και έσπασαν το φράγμα των 30 δισ. ευρώ φθάνοντας στα 33,02 δισ. ευρώ δηλαδή αύξηση 15,8% σε σχέση με το 2017.
 
➜ Ενώ μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τo 2018 οι εξαγωγές έφτασαν τα 21,55 δισ. ευρώ ήτοι αύξηση 10,4% σε σχέση με το 2017.
 
ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
 
Η κυβέρνηση εκπόνησε ένα Σχέδιο Δράσης για την προώθηση των εξαγωγών που ήδη βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και που διαμορφώνει το αναγκαίο θεσμικό & τεχνικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων προσφέροντας νέους μηχανισμούς, εργαλεία, μεθοδολογίες & προτάσεις διευκόλυνσης της εξαγωγικής δραστηριότητας. Οι υλοποιούμενες και σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις του Σχεδίου αφορούν:
 
– Αύξηση του μεριδίου αγοράς των εξαγομένων ελληνικών προϊόντων στις παραδοσιακές εξαγωγικές αγορές.
 
– Εξασφάλιση νέων αγορών για ελληνικά προϊόντα.
 
– Αύξηση και διαφοροποίηση του αριθμού των εξαγόμενων αγαθών με νέα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης και τεχνολογίας.
 
– Συνεχή υποστήριξη των εξαγωγέων στην αναζήτηση ξένων αγορών και σε κάθε στάδιο της εξαγωγικής διαδικασίας.
 
– Βελτίωση των επιχειρηματικών δεξιοτήτων στις εξαγωγές και προσανατολισμό των επιχειρήσεων προς προϊόντα με σημαντικές εξαγωγικές δυνατότητες.
 
– Οργάνωση των εξαγωγικών αγορών μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού.
 
– Εξάλειψη των φραγμών εισόδου στις αγορές του εξωτερικού.
 
– Μείωση της γραφειοκρατίας, απλοποίηση διαδικασιών και συντονισμός των δημόσιων υπηρεσιών για την προώθηση των εξαγωγών.
 
– Έξυπνο branding και συστηματική προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
 
ΜΕΙΩΣΗ & ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
 
➜ Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και μια προσπάθεια που αφορά τη μείωση του αριθμού διαδικασιών και της επιβάρυνσης που προκαλούν. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του υπό υλοποίηση «Οδικού Χάρτη Διευκόλυνσης του Εμπορίου» συγκροτείται η «Ενιαία Θυρίδα» η οποία στοχεύει στη μείωση και απλοποίηση των προτελωνειακών και τελωνειακών διαδικασιών σχετικών με τις Εξαγωγές αλλά και τις Εισαγωγές.
 
➜ Η υλοποίηση του προγράμματος θα διαρκέσει περίπου 3 χρόνια και η Ενιαία Θυρίδα Εξωτερικού Εμπορίου θα αποτελέσει ένα σύστημα πληροφοριών που θα διασυνδεθεί με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό σύστημα Τελωνείων (ICISnet) και τα Πληροφοριακά Συστήματα άλλων δημόσιων φορέων και οργανισμών που εμπλέκονται με το διασυνοριακό εμπόριο καθώς και με συστήματα του ιδιωτικού τομέα, για τη διευκόλυνση των εμπόρων στις προ-τελωνειακές διαδικασίες.
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
 
➜ Η χώρα αφήνει πίσω της μια σκληρή περίοδο για την κοινωνική πλειοψηφία αλλά και χαμένα χρόνια ως προς τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που χάθηκαν μέσα στο δυσμενές περιβάλλον της ύφεσης και της γενικότερης αστάθειας που προκάλεσε η κρίση και οι πολιτικές επιλογές που την επέτειναν.
 
➜ Τα δεδομένα των τελευταίων τριών τουλάχιστον ετών δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε ένα νέο πολύ πιο ελπιδοφόρο και κυρίως ασφαλές μονοπάτι. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι για την πορεία του τόπου.
 
➜ Δική μας επιλογή είναι να βαδίσουμε στην κατεύθυνση που ορίζουν οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και οι τεράστιες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτή την προσπάθεια, η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και ο ρόλος των ανθρώπων που η επιχειρηματική τους δραστηριότητα δεν είναι κατ’ επίφαση αλλά αντανακλάται στην πραγματική οικονομία, είναι στοιχεία κομβικά.
 
➜ Έχει έρθει πλέον η ώρα να ενώσουμε δυνάμεις, να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, να συνεργαστούμε σε νέα βάση ώστε η χώρα να φτάσει στο σημείο που της αξίζει στο διεθνή ανταγωνισμό ώστε να πετύχουμε τα μέγιστα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και φυσικά προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.
 
Συλλυπητήρια δήλωση για το θάνατο του δημοσιογράφου Βασίλη Λυριτζή

Ο Βασίλης Λυριτζής πορεύτηκε στο χώρο της ενημέρωσης με αξίες και αρχές που σήμερα σπανίζουν.

Αντικειμενικός, ευφυής και πάντα αξιοπρεπής και μετριοπαθής. Η απώλειά του είναι μεγάλη.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του NEWS247 και τους δημοσιογράφους Β. Σκουρή & Α. Σπανού

➜ Για την επίσκεψη του ΠΘ στη Βόρεια Μακεδονία που ανοίγει ένα νέο πεδίο στη συνεργασία των δύο χωρών και των επιχειρηματικών τους κόσμων

➜ Για τις αντιδράσεις πολιτών απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, τη στάση υιοθέτησης ακροδεξιών πρακτικών που κράτησε η ΝΔ και την αντίδραση του κου Μητσοτάκη στη διακοπή της ομιλίας του

➜ Για την πολιτική στάση της κας Γεννηματά και του ΚΙΝΑΛ ως πολιτικό συμπλήρωμα της ΝΔ και την ομιλία του κου Τίμερμανς

➜ Για την έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ και την ανέξοδη τώρα θέση του περί μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων

➜ Για τις 120 δόσεις για οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία που προχωρούν

➜ Για το θέμα της κατάργησης της εφαρμογής του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου που θα ακολουθήσει την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε και για το θέμα των συντάξων με τη γνωστή θετική κατάληξη

➜ Για το επικείμενο Eurogroup και τον κοινό τόπο που έχει βρεθεί με τους εταίρους και στα τελευταία ζητήματα που υπήρχαν διαφωνίες

➜ Για τα fake news που παράγονται από τα φιλικά της αντιπολίτευσης μέσα ως αντιπερισπασμό στην άσκηση ποινικών διώξεων για τα δανεικά ΝΔ-ΚΙΝΑΛ

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΣΠΑΝΟΥ: Έχουμε μαζί μας τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κύριο Τζανακόπουλο. Γεια σας.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Καλή εβδομάδα και καλό μήνα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας μέρα κύριε Σκουρή, κυρία Σπανού.

ΣΠΑΝΟΥ: Συζητούσαμε για την αυριανή επίσκεψη του Πρωθυπουργού, την πρώτη Έλληνα Πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία και έλεγα, μεταξύ άλλων κύριε Τζανακόπουλε ότι δεν φαίνεται να υποχωρεί η κοινωνική αντίδραση στη Βόρεια Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Δεν έχω απολύτως την ίδια εικόνα. Βεβαίως υπάρχουν πολίτες που εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις ακόμη και αντιρρήσεις σε σχέση με τη  Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό είναι μια δεδομένη κατάσταση για οποιοδήποτε κράτος θέλει να ονομάζεται δημοκρατία. Όμως, από εκεί και πέρα, εκτιμώ ότι οι ενέργειες, αν θέλετε, διακοπής ομιλιών ή οι ενέργειες οι οποίες έχουν ένα χαρακτήρα ακραίο, είναι μάλλον μειοψηφικές για να μην πω περιθωριακές. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Πάντως, ήταν εντυπωσιακό, κύριε Εκπρόσωπε,  ότι διέκοψαν την ομιλία και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βέροια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σκουρή, όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες. Ο κ. Μητσοτάκης για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα αγκάλιασε αυτού του τύπου τις ακροδεξιές πρακτικές. Για πολύ μεγάλο διάστημα τις κάλυψε. Για πολύ μεγάλο διάστημα τις υιοθέτησε ακόμα και ως τρόπο πολιτικής αντίδρασης ακόμη και για την ίδια τη ΝΔ. Όμως, ξέρετε, η ακροδεξιά έχει αυτόν τον χαρακτήρα. Όσο και αν την αγκαλιάσεις, όσο και αν την προστατέψεις, όσο και αν τη χαϊδέψεις στο τέλος γυρίζει εναντίον σου. Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης έπαιξε ένα πολιτικό χαρτί εδώ και περίπου ένα χρόνο, το οποίο αποσκοπούσε στο, αν θέλετε, να αξιοποιήσει πολιτικά τις αντιρρήσεις ενός τμήματος της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όμως κάπου έχασε το μέτρο, έχασε τον έλεγχο και τελικά οδηγήθηκε στην πλήρη και ανεπιφύλακτη υιοθεσία της ακροδεξιάς. Και στο τέλος η ακροδεξιά γύρισε εναντίον του. Το χειρότερο όμως ήταν ότι η αντίδραση του κ. Μητσοτάκη απέναντι σε αυτή την κίνηση, αν θέλετε, της διακοπής της ομιλίας του, ήταν σε μία κατεύθυνση, η οποία φάνηκε να μη στέκεται αυτοκριτικά σε όλα όσα έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Αντιθέτως, προσπάθησε να παίξει στο πεδίο των ακροδεξιών, λέγοντας ότι ήταν  ΝΔ εκείνη η οποία συγκρούστηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών.  Φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν κατανοεί ότι, παίζοντας στο πεδίο της ακροδεξιάς, τελικά ο μόνος ο όποιος κερδίζει είναι η ακροδεξιά και ο εθνικισμός. Νομίζω ότι όλα αυτά, καλό είναι να τα συζητήσουν στη Νέα Δημοκρατία διότι τα τελευταία χρόνια έχουν πλέον μετατοπιστεί σε μια κατεύθυνση, η οποία δεν τιμά τη ΝΔ, την πολιτική της διαδρομή, την καταγωγή της, αλλά και τα όσα έγιναν ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες όπου η ΝΔ εξελίχτηκε σε ένα κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα, με το οποίο βεβαίως έχουμε πολιτικές διαφωνίες, έχουμε εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις για την οικονομία, για το κοινωνικό κράτος, για τη δημοκρατία, για τα ατομικά δικαιώματα. Ωστόσο θα μπορούσε κανείς να πει ότι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτισμού, αυτού του τύπου οι διαφωνίες είναι και εύλογες και θεμιτές και αναγκαίες. Η ΝΔ πλέον μετατοπίζεται και η μετατόπιση αυτή είναι που οδηγεί – εν πάση περιπτώσει- τις ακροδεξιές πολιτικές οργανώσεις στην κυριολεξία να τίθενται εκτός ελέγχου. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Πριν σας ρωτήσουμε γι΄ αυτήν καθ΄  αυτήν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού αύριο στη Βόρεια Μακεδονία, πριν από μερικές ημέρες ο κ. Βορίδης έκανε μια πρόταση εδώ και έλεγε με νομοθετική διάταξη να απαγορευτούν οι αντισυγκεντρώσεις. Θα εξετάζατε κάτι τέτοιο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς, αυτού του τύπου τις πρωτοβουλίες, δεν πρόκειται να τις πάρουμε. Αν θέλετε, είναι ζήτημα κάθε πολιτικής δύναμης, κάθε πολιτικού κόμματος, κάθε πολιτικού φορέα να στέκεται αντιμέτωπος σε τέτοιου τύπου δράσεις ή ενέργειες και την ίδια στιγμή να μην τίθεται, αν θέλετε, σε αμφισβήτηση το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου ή το δικαίωμα του ελεύθερου συναθροίζεσθαι. Νομίζω ότι δεν είναι το πρόβλημα αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι η Ν.Δ. όλο το προηγούμενο διάστημα –δηλαδή, δεν είναι πρόβλημα νομικό, είναι πρόβλημα πολιτικό- δεν καταδίκασε αντισυγκεντρώσεις. Τις αγκάλιασε, τις κάλυψε, τις στήριξε υπόγεια ή ακόμα και ανοιχτά και αυτό είναι που έχει οδηγήσει σε τέτοιου είδους καταστάσεις, τις οποίες πλέον υφίσταται και η ίδια η Ν.Δ. Γιατί σας είπα ότι όσο κι αν χαϊδεύεις τον εθνικισμό και την ακροδεξιά, στο τέλος θα υποστείς και εσύ τις συνέπειες.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, υπάρχουν ορισμένα δημοσιεύματα που λένε ότι υπάρχουν δυνάμεις που καλούν επιχειρηματίες ή τους προτρέπουν να μην συνοδεύσουν τον Πρωθυπουργό στα Σκόπια. Υπάρχει τέτοιο θέμα; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι εάν ισχύει αυτό, πρόκειται, αν θέλετε, για ενέργειες, οι οποίες στην πραγματικότητα αυτό στο οποίο αποσκοπούν είναι να πυροβολήσουμε τα πόδια μας. Δηλαδή, η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει ένα νέο πεδίο, μια νέα ήπειρο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Και από ό,τι φαίνεται το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτό το νέο πεδίο και για αξιοποίηση αυτής της νέας ευκαιρίας για ανάπτυξη, για επιχειρηματικές συνεργασίες και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου της Ελλάδας με τον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Μακεδονίας, είναι στην ημερήσια διάταξη και υπάρχει τεράστιο επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Τώρα, εάν κάποιοι θέλουν να συνεχίσουν αυτή τη λογική της υπονόμευσης με βασικό σκοπό την πρόκληση εντυπώσεων ή με βασικό σκοπό, εν πάση περιπτώσει, τα μικροκομματικά οφέλη, νομίζω ότι δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στη χώρα και με αυτή την έννοια θα κριθούν. Δεν θεωρώ, πάντως, ότι αυτού του τύπου οι αντιδράσεις είναι πλειοψηφικές, ούτε ότι αυτού του τύπου οι υπόγειες ενέργειες ή η προσπάθεια υπονόμευσης έχουν καμία ελπίδα να επιτύχουν το σκοπό τους. Η επίσκεψη, όχι μόνον θα γίνει, αλλά θα πάει και εξαιρετικά καλά. Το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών είναι πάρα πολύ μεγάλο και δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς, καθώς νομίζω ότι υπάρχουν πραγματικά πάρα πολύ μεγάλες ευκαιρίες. Η υποκρισία, ξέρετε, κύριε Σκουρή, και σε αυτό το ζήτημα περισσεύει, διότι πολλοί από αυτούς οι οποίοι αντιδρούν, δεν υποστηρίζουν, εν πάση περιπτώσει, αυτή την προσπάθεια για το άνοιγμα νέων επιχειρηματικών οδών ή νέων επιχειρηματικών ευκαιριών. Ήδη δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Μακεδονία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έχουν πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες και αρκετά μεγάλα κέρδη. Επομένως, νομίζω ότι καλό θα ήταν σε αυτή τη χώρα επιτέλους να αφήσουμε στην άκρη την υποκρισία και τον ψευδοπατριωτισμό και να δούμε τα πράγματα στην ορθή τους διάσταση.

ΣΠΑΝΟΥ: Σε σχέση με την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. τον Ιούνιο, έχει ριφθεί ο κύβος; Θα δοθεί ημερομηνία;

ΣΚΟΥΡΗΣ: Στηρίζουμε εμείς;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση της Ελλάδας σε σχέση με το ζήτημα αυτό είναι δεδομένη. Από εκεί και πέρα, αυτά είναι θέματα, τα οποία συζητά η Ε.Ε. με συμμετοχή όλων των κρατών-μελών.

ΣΠΑΝΟΥ: Πάντως, εμείς θα δώσουμε πράσινο φως.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι από τη μεριά της Ελλάδας, τα πράγματα είναι προδιαγεγραμμένα και προεξοφλημένα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, η κυρία Γεννηματά, προχθές στο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, ουσιαστικά κήρυξε διμέτωπο ενάντια στην Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά με μια λογική, οι δύο μεγάλοι, ήθελα να σας ρωτήσω εάν υπάρχει και θέμα μεγάλου συνασπισμού.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Γεννηματά, πράγματι, εξαιτίας των εσωτερικών πιέσεων που δέχεται στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και εξαιτίας των φυγόκεντρων τάσεων, οι οποίες έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά τη στάση που κράτησε σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε επίπεδο διακηρύξεων, αν θέλετε, κηρύσσει διμέτωπο. Σε επίπεδο, όμως, πραγματικής πολιτικής, στο επίπεδο των επιμέρους πολιτικών τοποθετήσεων για οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί κανείς να φανταστεί, διαλέξτε όποιο θέλετε για να το συζητήσουμε, ταυτίζεται ολοκληρωτικά με τη Ν.Δ. Και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι μια πολιτική επιλογή που πήρε το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΣΥ, το ΚΙΝΑΛ. Είναι μια διαρκής επιλογή με αρχική, αν θέλετε, ημερομηνία την περίοδο του 2011, όταν και μαζί με τον κύριο Σαμαρά στήριξαν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Από εκεί και πέρα, έχουμε την προϊούσα ταύτιση των δύο αυτών πολιτικών δυνάμεων και η ταύτιση αυτή επί της ουσίας εκβάλλει στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Νομίζω ότι αυτή είναι η βασική πολιτική επιλογή του ΚΙΝΑΛ και από αυτή τη βασική πολιτική επιλογή, η οποία είναι και διακηρυγμένη και δεδομένη, προκύπτουν και όλα τα πολιτικά αδιέξοδα του ΚΙΝΑΛ, το οποίο στο όνομα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου δεν διστάζει να βάλει πλάτη για να υποστηρίξει την παλινόρθωση μιας ακραίας δεξιάς, μιας νεοφιλελεύθερης δεξιάς και μιας δεξιάς, η οποία φαίνεται ότι διαρκώς μετατοπίζεται και στα ζητήματα των δικαιωμάτων, αλλά και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής προς ακραίες πολιτικές θέσεις. Αυτό νομίζω ότι είναι μια πολιτική επιλογή, η οποία θα κοστίσει πολύ ακριβά στην κυρία Γεννηματά. Και είναι μια πολιτική επιλογή, επίσης, η οποία καθοδηγείται από ένα εκδικητικό μένος που έχουν εκεί στο ΚΙΝΑΛ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Εν πάση περιπτώσει, αυτά είναι όμως δικά τους ζητήματα και θα κριθούμε όλοι σε τελευταία ανάλυση από τα πολιτικά αποτελέσματα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τάσσεται υπέρ των ίσων αποστάσεων και λέει και οι δύο στην κυβέρνηση αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία. Και εσείς και η Ν.Δ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Είναι ένας τρόπος για να αποφύγει, όπως σας είπα, τις εσωτερικές της πιέσεις. Είναι ένας τρόπος για να διασκεδάσει, αν θέλετε, την εικόνα περί φυγόκεντρων τάσεων. Σας ξαναείπα ότι σε όλα τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα το ΚΙΝΑΛ, εδώ και μια περίπου εξαετία-επταετία, έχει τοποθετηθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τοποθετείται η Ν.Δ.. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, κύριε Σκουρή, ότι κάθε φορά οι πολιτικές πιέσεις, εσωτερικές ή εξωτερικές, μπορεί να οδηγήσουν και σε μετατοπίσεις. Εάν υπάρξουν τέτοιου τύπου μετατοπίσεις, πράγμα το οποίο δεν φαίνεται, παρά το γεγονός ότι ο κ. Τίμερμανς, για παράδειγμα, πίεσε προς μια άλλη πολιτική κατεύθυνση το ΚΙΝΑΛ. Αν πάντως υπάρξει μια τέτοια πολιτική αλλαγή, νομίζω ότι θα είναι ένα θετικό γεγονός. Δεν φάνηκε όμως από τις εργασίες του Συνεδρίου να υπάρχει οποιαδήποτε διάθεση πολιτικής αυτοκριτικής ή πολιτικών μετατοπίσεων. Είναι δεδομένο ότι η κυρία Γεννηματά, στο πλαίσιο του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και του συνθήματος για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, στην πραγματικότητα λειτουργεί ως πολιτικό συμπλήρωμα της Ν.Δ..

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, τη «δόση» των 970 εκατομμυρίων ευρώ στο Eurogroup της Παρασκευής, θα την πάρουμε; Είστε αισιόδοξος; Έχετε διαβεβαιώσεις μετά το συμβιβασμό στα κόκκινα δάνεια;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι βεβαίως αισιόδοξος. Θα μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση εάν δεν οδηγούμασταν σε ένα θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup, με δεδομένο ότι και στο μοναδικό ζήτημα στο οποίο υπήρχαν, αν θέλετε, κάποιες μικρές εύλογες και θεμιτές διαφωνίες, έχουμε βρει πλέον έναν κοινό τόπο. Άρα, νομίζω ότι τα πράγματα πάνε καλά. Υπάρχει αισιοδοξία και αυτό προκύπτει και από την άλλη μεριά, τη μεριά των θεσμών που είναι υπεύθυνοι για τη μεταμνημονιακή εποπτεία της ελληνικής οικονομίας. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, στο ίδιο θέμα, ήθελα να σας ρωτήσω, περιμένουμε την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σε λίγο. Δέχεστε συζήτηση για μια αλλαγή μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση των φόρων για επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπήρξε υπουργός Οικονομικών μιας κυβέρνησης, η οποία είχε υπογράψει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% μέχρι το 2031. Μου κάνει, λοιπόν, πολύ μεγάλη εντύπωση που σήμερα ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται ως υπέρμαχος των χαμηλότερων πλεονασμάτων. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η μοναδική κυβέρνηση, η οποία έχει δώσει σκληρή μάχη, σκληρότατο αγώνα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ήταν η σημερινή ελληνική κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομικών, οι άνθρωποι οι οποίοι συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς καθ΄ όλη αυτή τη διάρκεια των τριών, τεσσάρων ετών που διαρκούσε το πρόγραμμα. Προσπαθήσαμε με πολύ συγκεκριμένα οικονομικά επιχειρήματα, αλλά και με πολιτικά επιχειρήματα να δημιουργήσουμε τους όρους για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και καταφέραμε κάτι, το οποίο το 2014 φάνταζε σχεδόν αδύνατον, δηλαδή τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2022 και μετά στο 2% περίπου. Τώρα, το να εμφανίζεται ο κ. Στουρνάρας ως υπέρμαχος της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, είναι μια πολύ, αν θέλετε, ανέξοδη πολιτική θέση, διότι δεν είναι και εκείνος που έχει πλέον την ευθύνη της διακυβέρνησης. Όταν είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης, κατέληξε σε πρωτογενή πλεονάσματα του ύψους 4,5%. Από εκεί και πέρα, είναι προφανές και δεδομένο ότι εάν μια κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μειώσει περαιτέρω το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, είναι η κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Θα επαναδιαπραγματευθείτε γι’ αυτό, δηλαδή; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον υπάρχουν οι συσχετισμοί στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη, εφόσον ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για τη διαχείριση των χρεών των κρατών – μελών της ευρωζώνης μετά τις εκλογές, είναι προφανής η πολιτική τοποθέτηση της κυβέρνησης και είναι προφανής η πολιτική βούληση από τη δική μας μεριά να αξιοποιήσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ή να επιχειρήσουμε να διανοίξουμε μια τέτοια δυνατότητα, μια τέτοια πιθανότητα. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να σας πω είναι το εξής: Το θέμα δεν είναι μόνο το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Προφανώς, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, όμως το θέμα είναι και πώς αξιοποιείται κάθε φορά ο δημοσιονομικός χώρος. Θέλεις να αξιοποιήσεις το δημοσιονομικό χώρο που έχεις στα χέρια σου μειώνοντας για παράδειγμα τους φόρους των μερισμάτων ή τους φόρους των επιχειρήσεων ή το αξιοποιείς στην κατεύθυνση της στήριξης του κοινωνικού κράτους, της στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος. Γιατί ξέρετε όλα αυτά, οι προτάσεις που ακούγονται, δεν έρχονται εν κενώ, έρχονται και στην πραγματικότητα πατάνε πάνω σε οικονομικές και πολιτικές θέσεις, οι οποίες είναι γνωστές στη χώρα. Είναι οι οικονομικές και πολιτικές θέσεις του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου. Δηλαδή, η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, με το λεγόμενο ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ, είναι η μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, είναι η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων, είναι η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Έχουμε, δηλαδή, τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να συζητήσουμε, που νομίζω ότι επί της ουσίας…

ΣΠΑΝΟΥ: Δυο πράγματα, αν θέλετε, κ. Εκπρόσωπε, να πούμε πριν τελειώσουμε. Πρώτον, αν υπάρχει κάτι να περιμένουμε σε σχέση με τις 120 δόσεις στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και δεύτερον, αν αυτή η επαναδιαπραγμάτευση, στην οποία αναφερθήκατε, αφορά και τη μείωση του αφορολόγητου που έχει νομοθετηθεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό τώρα. Με ρωτάτε εντελώς διαφορετικά πράγματα. Νομίζω ότι σε σχέση με τις 120 δόσεις, ήδη χθες, το Σάββατο μάλλον, δόθηκαν απαντήσεις από τη μεριά της αρμόδιας υπουργού, μετά τη συνάντηση με τους συνταξιούχους που είχε ο Πρωθυπουργός. Είναι μία πολιτική απόφαση της κυβέρνησης αυτή, η οποία θα προχωρήσει. Το αυτό ισχύει και σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για την Εφορία, καθώς υπάρχουν επεξεργασίες στο Υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες θα προχωρήσουν εν ευθέτω χρόνω. Τώρα, σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, δηλαδή το αφορολόγητο, αυτό δεν συνδέεται κατά κανέναν τρόπο με τη συζήτηση την οποία κάναμε προηγουμένως για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Όχι, όχι, δεν συνδέεται με αυτό. Αυτόνομα ρωτάμε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα και έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές ότι βεβαίως, κατά τον ίδιο τρόπο, που επιχειρήσαμε και πετύχαμε την κατάργηση του μέτρου για την περικοπή των συντάξεων, κατά τον ίδιο τρόπο θα επιχειρηματολογήσουμε για τον Προϋπολογισμό του 2020. Ότι πρόκειται για ένα μέτρο αχρείαστο, ένα μέτρο το οποίο δεν είναι αναγκαίο για την επίτευξη των στόχων, οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί και νομίζω ότι και σε αυτό το επίπεδο, η συζήτηση θα καταλήξει θετικά. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, παρότι θα ξεπεράσουμε το χρόνο μας, αλλά μπορούμε να φάμε δυο – τρία λεπτά, ήθελα να σας ρωτήσω: Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι προχωράτε σε σκανδαλολογία και σκευωρία με τα οικονομικά των κομμάτων, ενώ το πραγματικό θέμα βρίσκεται στον κύριο Πετσίτη, τον Μανώλη Πετσίτη, καθώς σφίγγει ο κλοιός, μετά από ροές χρήματος που εντοπίστηκαν μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, ακούστε κ. Σκουρή. Νομίζω ότι ακριβώς το αντίθετο ισχύει. Δηλαδή, ακριβώς επειδή η ΝΔ, αλλά και το ΚΙΝΑΛ, βρίσκονται εξαιρετικά πιεσμένοι από τις τελευταίες ειδήσεις, τις οποίες για άλλη μια φορά τις αποδίδουν σε μια σκευωρία -ποιανού άραγε;- της ελληνικής Δικαιοσύνης, μετά την άσκηση ποινικών διώξεων, σε στελέχη και της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, αλλά και σε τραπεζίτες, για τα δανεικά και αγύριστα των 400 εκατομμυρίων ευρώ, νομίζω ότι επιχειρείται ένας αντιπερισπασμός από τη μεριά του φιλικού στη ΝΔ Τύπου, ένας αντιπερισπασμός ο οποίος βγάζει μάτι. Κοιτάξτε να δείτε, εγώ θα σας πω το εξής για τον κ. Πετσίτη: Από ένα σημείο και μετά, ο κ. Πετσίτης έκανε τις δικές του επιλογές και τράβηξε το δικό του δρόμο και όπως κάθε Έλληνας πολίτης έχει τη δική του προσωπική ευθύνη και θα ελεγχθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι ο κ. Πετσίτης έκανε τελικά την επιλογή να σχετιστεί με επιχειρήσεις, από ένα σημείο και μετά, με τις οποίες η κυβέρνηση έχει συγκρουστεί ανοιχτά, υπερασπιζόμενη το δημόσιο συμφέρον. Ωστόσο, να σας πω ότι με αυτά τα οποία έχουμε εμείς τη δυνατότητα να γνωρίζουμε, η είδηση, η οποία παρουσιάστηκε από μια σειρά από εφημερίδες με έναν τρόπο που θυμίζει, έτσι, καταιγίδα, επικοινωνιακή καταιγίδα, η είδηση, λοιπόν, αυτή είναι απολύτως ψευδής. Και από ό,τι φαίνεται, τελικά, ο φιλικός Τύπος της ΝΔ παράγει περισσότερα fake news από αυτά τα οποία μπορεί η ΝΔ να καταναλώσει. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Δεν υπήρχε λέτε ροή χρήματος με βάση όσα γνωρίζετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι από αυτά που έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε, η συγκεκριμένη είδηση είναι ψευδής. Από εκεί και πέρα, σας ξαναλέω, ότι οποτεδήποτε η ΝΔ βρίσκεται σε δύσκολη θέση, σε σχέση με τους δικούς της σκελετούς και είναι πολλοί που κρύβονται στις ντουλάπες, είτε μιλάμε για τα προσωπικά δάνεια ή τα δάνεια για τα οποία εμπλέκεται ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, όπως είναι το δάνειο του «Κήρυκα Χανίων», είτε μιλάμε για χρηματοδοτήσεις από offshore στην κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι είτε μιλάμε για την υπόθεση των δανεικών και αγύριστων, των 250 εκατομμυρίων για τη ΝΔ, που πλέον έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και αυτή η υπόθεση, είτε μιλάμε για την υπόθεση του κ. Γεωργιάδη, για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης έλεγε «εντάξει, κάτσε λίγο στην άκρη
και θα περάσει η καταιγίδα. Στη συνέχεια θα ξαναβγείς μπροστά», νομίζω ότι ανακαλύπτεται στη συνέχεια ή κατασκευάζεται μια είδηση, έτσι ώστε να καλυφθεί το πρόβλημα το οποίο δημιουργείται στη ΝΔ, ακριβώς από αυτούς τους σκελετούς, είναι μια δεδομένη κατάσταση, την οποία έχουμε αντιμετωπίσει εκατοντάδες φορές. Αλλά, σας ξαναλέω, ότι ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη, έχει και κρίση και κατανοεί ποια είναι η πραγματική κατάσταση, ποιος έχει το ηθικό πλεονέκτημα σε αυτή την πολιτική σύγκρουση και νομίζω ότι η κρίση του ελληνικού λαού, για άλλη μια φορά, θα είναι συντριπτική για τη ΝΔ.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Λέτε κύριε Εκπρόσωπε ότι δεν υπάρχει πολιτικό θέμα με τον κ. Πετσίτη και ότι ουσιαστικά είναι η ΝΔ, ο φιλικός της Τύπος κλπ. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου που ήταν Πρόεδρος της Βουλής και στέλεχός σας, ζήτησε χθες να ανοίξουν οι λογαριασμοί Τσίπρα – Παππά. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Έχει πολύ ενδιαφέρον. Η κυρία Κωνσταντοπούλου, ούτως ή άλλως, το τελευταίο διάστημα ή μάλλον από το 2015 και μετά, σιγοντάρει –αν θέλετε- αυτού του τύπου τη σκανδαλολογία, για τους δικούς της λόγους, τους οποίους εγώ δεν πρόκειται να κρίνω. Έχει πει και άλλα η κυρία Κωνσταντοπούλου, όπως για παράδειγμα ότι η Ελληνική Βουλή δεν αναρτά τα Πόθεν Έσχες του 2017 και του 2018 και έφτασε στο σημείο –ας πούμε- να καταλογίσει ευθύνες και σε αυτό τον κορυφαίο θεσμό, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Νομίζω ότι η κ. Κωνσταντοπούλου ακολουθεί κατά πόδας τα fake news της ΝΔ. Θα έπρεπε να γνωρίζει, για παράδειγμα, σε σχέση με το τελευταίο ζήτημα, που δείχνει και την αξιοπιστία των όσων ισχυρίζεται ή των όσων λέει η πρώην Πρόεδρος της Βουλής, θα έπρεπε να γνωρίζει, λοιπόν, ότι υπάρχει συγκεκριμένη δικαστική απόφαση που ακύρωσε την Υπουργική Απόφαση για το Πόθεν Έσχες και ακριβώς για αυτό τον λόγο, επειδή έπρεπε να προχωρήσουμε σε νέα νομοθετική ρύθμιση, τα Πόθεν Έσχες δεν έχουν αναρτηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Απλά, σας ξαναλέω ότι κάθε φορά θα πρέπει να ελέγχουμε, όχι απλώς τι λέγεται, αλλά και ποιος το λέει. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία, κ. Εκπρόσωπε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.