image Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV και τη δημοσιογράφο Έλλη Στάη image Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA TV με τον δημοσιογράφο Α. Σρόιτερ

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA και τον δημοσιογράφο Α. Σρόιτερ

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Η εκλογική μάχη της Κυριακής έχει ουσιαστικά πολιτικά διακυβεύματα και κρίνεται στα προγραμματικό επίπεδο. Δηλαδή στο αν οι Έλληνες πολίτες θα υποστηρίξουν ένα στρατηγικό σχέδιο στήριξης των πολλών και αν θα υπερασπιστούν όσα κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια με την έξοδο από το μνημόνιο, με τα θετικά μέτρα, με τον επεκτατικό προϋπολογισμό, με τη δυνατότητα που έχουμε σήμερα να στηρίζουμε και να αποκαθιστούμε αδικίες που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη 8ετία. Πρόκειται για μια κρίσιμη μάχη διότι κρίνεται το αν θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στα θετικά μέτρα αλλά και συνολικότερα στο στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης που έχει ως προτεραιότητα την αποκατάσταση αδικιών και την υποστήριξη των πολλών.

Ή αν θα επιλέξουν μια πολιτική δύναμη όπως η ΝΔ. Η οποία δεν κρύβει ένα πολιτικό σχέδιο που εγώ ονομάζω κοινωνικής ισοπέδωσης. Καθώς θεωρεί ότι η εργασία πρέπει να συντριβεί, οι κοινωνικές δαπάνες να μειωθούν και το κοινωνικό κράτος να καταδεφιστεί. Δεν είναι ότι το κάνει αυτό η ΝΔ επειδή είναι κακή. Το κάνει επειδή έχει μια συγκεκριμένη πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση. Το κάνει επειδή αυτός είναι κατά τη γνώμη τους ένας τρόπος για να μπορέσει η χώρα να ενισχύσει τους ρυθμούς ανάπτυξής της. Πρόκειται για μια παλιά νεοφιλελεύθερη ιδέα την οποία έχει υποστηρίξει στο παρελθόν η Θάτσερ, ο Ρίγκαν, οι Αμερικάνοι ρεπουμπλικάνοι. Και θέλουν να την επαναφέρουν. Γυρίζοντας επί της ουσίας τη χώρα πίσω στα χρόνια όπου τις πολιτικές προτεραιότητες καθόριζε το ΔΝΤ. Στην πιθανότητα που αυτή η πολιτική δύναμη υπερισχύσει να γνωρίζουν όλοι ότι καιροφυλακτούν πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό όπως ο κος Βέμπερ. Οι οποίοι, εφόσον δεν υπάρξει εμπιστοσύνη στην κυβερνητική πορεία και σε αυτές τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, πρώτοι εκείνοι θα έρθουν και θα αμβισβητήσουν αυτές τις πολιτικές επιλογές.

Η εκλογική μάχη της Κυριακής είναι επίσης μία δύσκολη μάχη. Γιατί η ΝΔ έχει συγκεντρώσει γύρω της μια απίστευτη επικοινωνιακή μηχανή η οποία έχει τη δυνατότητα να παράγει τις προτεραιότητες της δημόσιας συζήτησης, fake news και ένα τοξικό πολιτικό κλίμα. Εκτιμώ παρόλαυτά ότι ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη, έχει και κρίση, μπορεί να σταθμίσει τις πολιτικές προτεραιότητες και θα αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα.
Διότι αν η μάχη της πλατείας έχει μικρή όπως λένε σημασία τότε η μάχη της δημοσκόπησης δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Την Κυριακή η απάτη που εδώ και 3 χρόνια προσπάθησε να στήσει η ΝΔ σε συνεργασία με επικοινωνιακά & δημοσκοπικά επιτελεία & εταιρείες θα κατεδαφιστεί.

Μιλούν για παράδειγμα στη ΝΔ για υπερφορολόγηση. Αν κάποιος έχει υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη και τους Έλληνες πολίτες αυτή ήταν η ΝΔ σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και με το ΛΑΟΣ που επί της ουσίας συγκρότησαν τις κυβερνήσεις των 2 πρώτων μνημονίων. Και αυτό είναι δεδομένο και πλέον είναι και παραδοχή του ίδιου του ΔΝΤ. Στα χρόνια 2010-2014 η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή ήταν περίπου στα 65 δις ευρώ ενώ η φορολογική προσαρμογή της περιόδου 2015-2019 δεν ξεπέρασε τα 2,5 δις ευρώ. Ο μόνος πλέον που υπερασπίζεται το 2ο μνημόνιο είναι ο κος Μητσοτάκης και η ΝΔ σε συνεργασία με τον κο Βενιζέλο ενώ και το ίδιο το ΔΝΤ μας είπε ότι τόσο το 1ο όσο και το 2ο μνημόνιο ήταν στην πραγματικότητα προγράμματα για να διασωθούν οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες.
Την Κυριακή θα δούμε αν τελικά η εικονική πραγματικότητα της ΝΔ είναι που υπερίσχυσε ή αν υπερισχύει η πραγματική πραγματικότητα, δηλαδή η πραγματικότητα των Eλλήνων πολιτών. Ευτυχώς στις εκλογές ό,τι και να πουν οι δημοσκοπήσεις, τα εκδοτικά επιτελεία και οι επικοινωνιολόγοι αυτός που τελικά αποφασίζει είναι ο ελληνικός λαός.