Monthly Archives : March 2021

Παρέμβαση στην ολομέλεια της Βουλής

Η σημερινή πρόταση είναι μια πράξη εκδίκησης διότι δεν πρόκειται ούτε η ΝΔ ούτε οι καναλάρχες φίλοι του κ. Μητσοτάκη να συγχωρήσουν ποτέ, το γεγονός ότι ήταν στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όπου οι καναλάρχες για πρώτη φορά μετά το 1989 πλήρωσαν φόρο διαφήμισης και αναγκάστηκαν να πληρώσουν για τη χρήση των συχνοτήτων τις οποίες η παράταξη της ΝΔ τους είχε παραχωρήσει δωρεάν για μια 25ετία.

 

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «𝜧𝜜𝜥𝜠𝜟𝜪𝜨𝜤𝜜 𝜯𝜢𝜮 𝜥𝜰𝜬𝜤𝜜𝜥𝜢𝜮» και τον Ιάσονα Μπάντιο.
Το τρίτο κύμα της πανδημίας δοκιμάζει τα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ εκφράζονται φόβοι και για επέκταση της διασποράς και στη Θεσσαλονίκη. Πότε πιστεύετε ότι θα ξεμπερδέψουμε με την πανδημία, τους νεκρούς και τα γεμάτα νοσοκομεία;
Το θέμα δεν είναι πότε πιστεύουμε εμείς ότι θα ξεμπερδέψουμε, αλλά πότε επιτέλους η κυβέρνηση θα πάρει ουσιαστικά μέτρα για να θέσει τους όρους να ξεμπερδέψουμε. Εδώ και έναν χρόνο κινείται χωρίς πυξίδα. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο φοβάμαι, πως κινείται και χωρίς λογική. Δεν γίνεται υπουργοί να παίζουν με τα νεύρα των πολιτών ανοίγοντας συζήτηση για άρση των περιορισμών, την ώρα που τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια από όταν μπήκαμε στο λοκντάουν. Δεν γίνεται το ΕΣΥ και οι υγειονομικοί να βρίσκονται υπό κατάρρευση και να δρουν σε συνθήκες πολέμου και την ίδια ώρα ο κ. Γεραπετρίτης για να δικαιολογήσει την εγκληματική άρνηση της κυβέρνησης να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές, να δηλώνει πως δεν χρειάζονται περαιτέρω κλίνες και ΜΕΘ. Και ο κ. Κικίλιας να τρέχει άρον άρον να επιστρατεύσει 200 ιδιώτες γιατρούς γιατί σε έναν χρόνο πανδημίας δεν προσέλαβε ούτε έναν.
Ξέρετε, δεν είναι δείγμα εξέχουσας ευφυίας να περιμένει η κυβέρνηση διαφορετικά αποτελέσματα επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη επί ένα χρόνο. Πώς μπορούν να περιμένουν ύφεση της πανδημίας όσο αρνούνται πεισματικά να πάρουν μέτρα για τις πραγματικές εστίες υπερμετάδοσης του ιού ενώ εξαντλούν την ευρηματικότητά τους σε ανόητα μέτρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα; Τόσο οι επιστήμονες όσο και η αντιπολίτευση καταθέτουν προτάσεις, φωνάζουν για συνταγογράφηση και αποζημίωση μοριακών τεστ και στοχευμένους ελέγχους σε σχολεία, εργασιακούς χώρους και ΜΜΜ. Εκεί θερίζει η πανδημία. Αντί αυτών, προωθούν ένα ακόμα πάρτι διαφθοράς με τα self tests, πετώντας την ευθύνη ακόμα και για τη διάγνωση, ατομικά στους πολίτες.
Τo μοντέλο Μητσοτάκη με τα λάθη και τις παραλείψεις του, βυθίζει τη χώρα σε μία αυτοτροφοδοτούμενη πολυεπίπεδη κρίση. Στην υγεία, στην οικονομία, στους θεσμούς. Τα συντρίμμια της επόμενης μέρας θα είναι το επίτευγμα του κ. Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η εμβολιαστική διαδικασία πηγαίνει με ικανοποιητικούς ρυθμούς στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη και τις διεθνείς αντιπαραθέσεις σε σχέση με τα εμβόλια. Εσείς ωστόσο της ασκείτε κριτική για το θέμα. Τι απαντάτε στους επικριτές σας που λένε ότι ποντάρετε στην αποτυχία του προγράμματος εμβολιασμών;
Δυστυχώς ακόμα και στο κρίσιμο εγχείρημα του εμβολιασμού η κυβέρνηση κινείται με λαθροχειρίες. Ανακοινώνει και πανηγυρίζει για τους εμβολιασμούς, όχι για τους εμβολιασθέντες. Αποσιωπά ότι από τα 2 εκατ. εμβολιασμούς που περιφέρει ως επιτυχία, από τις τις 26 Δεκεμβρίου που ξεκίνησε ο εμβολιασμός και μέχρι σήμερα, μόλις 530.000 πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Βούληση όλων είναι προφανώς η διαδικασία να επιταχυνθεί, αν και είναι πανθομολογούμενο πλέον πως ο διακηρυγμένος στόχος του κ. Μητσοτάκη για ανοσία του 70% των πολιτών ως τον Ιούνιο, αποτελεί δυστυχώς όνειρο θερινής νυκτός. Μέχρι στιγμής, η μόνη επιτάχυνση που έχουμε δει είναι σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς των συνεργατών και όσων διαθέτουν κομματική ταυτότητα της ΝΔ. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι το ζήτημα του εμβολιασμού έχει αναδείξει το πρωτοφανές μπάχαλο συνολικά στην Ευρώπη, που έχει καταστεί όμηρος τριών πολυεθνικών εταιριών.
Για αυτό το λόγο και ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε – και πήρε σχετικές πρωτοβουλίες και ευρωπαϊκά – να αρθεί το καθεστώς της πατέντας ώστε να παράγονται εμβόλια από όσο το δυνατόν περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες πανευρωπαϊκά. Πρωτοβουλία που υιοθέτησε τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Όπως επίσης και να αναζητηθούν διμερείς συμφωνίες και με άλλες χώρες εκτός ΕΕ, κάτι το οποίο ήδη εδώ και μήνες κάνουν πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Ο κ. Μητσοτάκης δυστυχώς δεν πήρε ποτέ σοβαρά τις δύο αυτές προτάσεις, αρκούμενος στην ψευδαίσθηση αυτάρκειας ότι τα πράττει όλα τέλεια.
 Ο Αλ. Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξη του δήλωσε ότι όσο είναι σε εξέλιξη η πανδημία ο ίδιος δεν θα ζητήσει εκλογές. Προβλέπετε πρόωρες εκλογές με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, και αν ναι πότε; Είστε έτοιμοι για μια τέτοια εξέλιξη;
Ο κ. Μητσοτάκης έχει μπει εδώ και καιρό σε έναν κύκλο αναντίστρεπτης φθοράς. Γνωρίζει πολύ καλά πως τόσο ο ίδιος όσο και η κοινωνία βρίσκονται αντιμέτωποι με τα τραγικά λάθη, τις παραλείψεις, τις παλινωδίες αλλά και την αυτοκρατορική αμετροέπειά του. Τόσο στο μέτωπο της πανδημίας όσο και σε αυτό της οικονομίας, που αποτελεί και το μεγάλο ζήτημα της επόμενης μέρας, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποτύχει. Δεν θα προξενήσει λοιπόν σε κανέναν εντύπωση να επιχειρήσει να διαφύγει των ευθυνών του με πρόωρες εκλογές, μήπως και προλάβει να περιορίσει τη φθορά, να κάνει δηλαδή damage control πριν την ολοκληρωτική κατάρρευση. Οι πολίτες όμως αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα που τους έχει δημιουργήσει ο κ. Μητσοτάκης. Αποδεικνύει πλέον κάθε μέρα ότι ούτε μπορεί ούτε θέλει να τα αντιμετωπίσει. Τα βλέπουν στην κατάσταση των νοσοκομείων, τα βλέπουν στα λουκέτα των επιχειρήσεών τους και τις απολύσεις που σε λίγο, όταν παύσουν ακόμα και αυτά τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης, θα λάβουν δυστυχώς διαστάσεις χιονοστιβάδας. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σε κάθε περίπτωση είναι και θα είναι έτοιμος για τέτοιους τακτικισμούς του κ. Μητσοτάκη.
 Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι Συνδιασκέψεις των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος σας σε όλη την επικράτεια. Ποιος είναι ο απολογισμός που κάνετε ως γραμματέας; Βγαίνετε πιο ενωμένοι από τη διαδικασία αυτή ή μήπως δημιουργήθηκαν νέες συνθήκες εσωστρέφειας και αντιπαραθέσεων;
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βγαίνει από τη μεγάλη διαδικασία των Συνδιασκέψεων των Νομαρχιακών Επιτροπών διπλά κερδισμένος και ουσιαστικά – κοινωνικά – ενισχυμένος. Όταν πριν από μερικούς μήνες αποφασίσαμε συλλογικά, παρά τους περιορισμούς του λοκντάουν, να προχωρήσουμε στην από κάτω αναδιοργάνωση του κόμματος, το εγχείρημα φάνταζε για πολλούς, ακόμα και καλοπροαίρετους, ακατόρθωτο.
Σήμερα έχουμε καταφέρει να συνεδριάσουν διαδικτυακά σχεδόν 800 οργανώσεις μελών, να ολοκληρώσουμε, επίσης διαδικτυακά, 60 συνδιασκέψεις Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλη την Ελλάδα με συμμετοχή 16.000 αντιπροσώπων και να εκλέξουμε τα νέα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, να διαβουλευτούμε, να κάνουμε τον πολιτικό μας απολογισμό και να θέσουμε το κόμμα σε θέση μάχης για τις μάχες που έρχονται. Αντιμετωπίσαμε βεβαίως προβλήματα, όμως το πρόσημο είναι θετικό.
Άρα το πρώτο μεγάλο κέρδος είναι η ευρεία οργανωτική ανασυγκρότηση και το δεύτερο είναι το ψηφιακό άλμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πλέον το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα στην Ευρώπη που μπορεί να κινητοποιήσει και να συνεδριάσει το σύνολο των οργανώσεών του διαδικτυακά, να οργανώσει μεγάλα γεγονότα με συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων. Πρόκειται για μια σημαντική παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον του κόμματος, μπροστά και στη μεγάλη μάχη που έρχεται απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη.
LIVE | Στην τηλεόραση του BLUESKY με τους Σ. Ξενάκη – Γ. Καραμέρο – Ν. Ελευθερόγλου
Οι κυνικές δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη κρύβουν μια άρνηση της κυβέρνησης, ιδεολογική και στρατηγική, να στηρίξει το ΕΣΥ και τα αποτελέσματα αυτής της άρνησης τα βιώνουμε σήμερα και τα βιώνουν οι συμπολίτες μας που δίνουν τη μάχη για τη ζωή.
 
Η πιθανότητα πρόωρων εκλογών θα ήταν μια τεράστια ευκαιρία για την ελληνική κοινωνία να δώσει ένα οριστικό τέλος στην καταστροφή που έχει φέρει αυτή η κυβέρνηση
LIVE | Στο ραδιόφωνο του Alpha 989 Radio με τους Δήμο Βερύκιο – Τάκη Χατζή
Εδώ και ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισημαίνει ότι χρειάζεται ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις και ενίσχυση με περισσότερες κλίνες ΜΕΘ. Ψεύδεται η κυβέρνηση όταν κάνει λόγο για 1.200-1.300 ΜΕΘ, γιατί αυτά τα κρεβάτια δεν εντάσσονται στις εφημερίες.
 
Σχεδόν 150 ασθενείς που χρήζουν εντατικής θεραπείας βρίσκονται διασωληνωμένοι με πρόχειρους αναπνευστήρες εκτός ΜΕΘ
Και προ μηνών ο κ. Πέτσας μας έλεγε ότι αν ακούγαμε τον ΣΥΡΙΖΑ θα πετάγαμε δεκάδες εκατ. € σε ΜΕΘ, και ο κ. Γεραπετρίτης έκανε την αδιανόητη δήλωση ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα πεθαίνανε περισσότεροι άνθρωποι. Να όμως που τώρα οι νεκροί αυξάνονται!
 
Τα δωρεάν συνταγογραφημένα μοριακά τεστ γίνονται σε εργαστήρια, και έτσι με ευθύνη του ΕΟΔΥ θα μπορούσε να ιχνηλατηθεί η πανδημία. Τα self-tests ένα χρόνο μετά την εκκίνησή της είναι στην καλύτερη περίπτωση επικουρικό μέτρο. Με ατομική ευθύνη ιχνηλάτηση δε γίνεται.
 
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι χώροι εργασίας συνιστούν τις μεγαλύτερες εστίες υπερμετάδοσης, και όμως ακόμη μέτρα δεν έχουν ληφθεί
Για τη μετάδοση του ιού δεν ευθύνονται οι κινητοποιήσεις των πολιτών, όπως εξάλλου διεθνείς μελέτες έχουν δείξει.
 
Οργανωτής και εμπρηστής των κοινωνικών αντιδράσεων είναι η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που θεωρεί πως σε συνθήκες εγκλεισμού, και με ένα κοινοβούλιο που υπολειτουργεί, μπορεί να κάνει business as usual, προωθώντας νομοσχέδια που προκαλούν κοινωνικές εντάσεις, και φυσικά συγκαλύπτοντας περιστατικά ακραίας αστυνομικής βίας και την ίδια ώρα η κοινωνία να παρακολουθεί σιωπηλή.
 
Η κοινωνία δεν μπορεί να κατεβάσει το κεφάλι και να υπομείνει την πολιτική της ΝΔ. Η στρατηγική της όξυνσης και της έντασης εκπυρσοκρότησε για τον κ. Μητσοτάκη. Η δημοκρατία έχει κανόνες. Δε γίνεται να έχουμε δημοκρατία a la carte.
 
Η υπόθεση με τη CISCO είναι σκάνδαλο ολκής που αφήνει έκθετη την κα Κεραμέως. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί, αφού έδωσε τα δεδομένα 1,5 εκατ. παιδιών στην εταιρεία, και επιπλέον 2 εκατ. ευρώ.
 
Η κυβέρνηση επειδή θέλει να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα που εξυπηρετεί, σχολαρχών, κλινικαρχών, μεγάλων πολυεθνικών εταιριών αρνείται να μπει σε μια λογική πολιτικής καταλλαγής για να μπορέσει να ελεγχθεί η πανδημία γιατί δε θέλει να ελέγξει την πανδημία αυτό που την ενδιαφέρει είναι να συνεχίσει τις δουλείες
Το ΕΣΥ καταρρέει, κόσμος πεθαίνει αβοήθητος και η κυβέρνηση αδιαφορεί
 Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή κάλεσε σε πολιτικό μορατόριουμ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τελικά είστε σε μετωπική αντιπαράθεση με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή αναζητάτε τη συναίνεση; Δεν θεωρείτε ότι εκπέμπετε αντιφατικά μηνύματα;
Το κοινό συμπέρασμα, ο κοινός τόπος σήμερα είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει και στη διαχείριση της πανδημίας και στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης ενώ ταυτόχρονα επενδύει στην κρατική βία προκαλώντας μια βαθύτατη κρίση θεσμών, μια κρίση δημοκρατίας. Έχει στην κυριολεξία χάσει τον έλεγχο της κατάστασης και τα μέτρα που ανακοινώνει δεν έχουν καμία λογική. Μπήκαμε σε καθολικό λοκντάουν με λιγότερα κρούσματα απ’ ότι έχουμε σήμερα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει χαλάρωση των μέτρων και η κοινωνία έχει μείνει άναυδη και αμήχανη να αναρωτιέται: Προς τι τότε όλη αυτή η περιπέτεια εδώ και πεντέμισι μήνες. Την ίδια στιγμή το ΕΣΥ καταρρέει, γίνονται επιλογές ασθενών, συνάνθρωποι μας μένουν εκτός ΜΕΘ, πεθαίνουν αβοήθητοι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και των νοσηλευτών. Και παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση αδιαφορεί, φαίνεται ότι κινείται σε ένα παράλληλο σύμπαν: το σύμπαν της εξυπηρέτησης συμφερόντων, των απευθείας αναθέσεων, της συντριβής της εργασίας, το σύμπαν της Ικαρίας, των βαφτίσεων, της κρατικής βίας. Έχει οδηγήσει τη χώρα στο χάος. Μέσα σε αυτή τη συνθήκη ο Αλέξης Τσίπρας είπε το αυτονόητο: Παγώστε τα αντιλαϊκά νομοσχέδια που προκαλούν την κοινωνία, σταματήστε να επενδύετε στη βία και στο διχασμό και εμείς είμαστε διατεθειμένοι για μια πολιτική ανακωχή ώστε να επικεντρωθούμε στο κύριο σήμερα: Να ενισχυθεί το ΕΣΥ και να σωθούν ζωές. Αλλά ο κύριος Μητσοτάκης και το επιτελείο του έχουν άλλες προτεραιότητες: ασχολούνται με τις αναρτήσεις στα social media αγοράζουν likes και bots, ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία και ψάχνουν ημερομηνίες εκλογών. Και είναι ακριβώς αυτές οι προτεραιότητες που δείχνουν την αναισθησία τους αλλά και τον πανικό τους. Έχουν μπει σε αναντίστρεπτο κύκλο φθοράς και το ξέρουν.
 Στη Βουλή στη συζήτηση για την αστυνομική βία ο Κυριάκος Μητσοτάκης σας κατηγόρησε ότι επενδύετε πολιτικά στην οργή και το διχασμό. Τι απαντάτε;
Σας είπα και προηγουμένως ότι η στρατηγική της έντασης, η επένδυση στην κρατική βία, η οικοδόμηση αστυνομικού κράτους είναι η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήδη από την περίοδο της αντιπολίτευσης αλλά και από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επένδυσε στον λόγο περί «ανομίας» και στην υπόσχεση της καταστολής και της μηδενικής ανοχής όχι μόνο για να αντιμετωπίσει κοινωνικές αντιδράσεις αλλά κυρίως για να ενοποιήσει το «λαό της δεξιάς» με το ακραίο κέντρο σε ένα νέο πολιτικό υποκείμενο. Αυτό είναι το κοινό νήμα που συνδέει την απαγόρευση των διαδηλώσεων και την πανεπιστημιακή αστυνομία, την κατάργηση του ασύλου και τον ξυλοδαρμό στη Νέα Σμύρνη, τα βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ, το θάνατο του Βασίλη Μάγγου και την υπόθεση Ινδαρέ: Το κοινό νήμα της ιδεολογικής ενοποίησης των δυνάμεων που στηρίζουν το καθεστώς Μητσοτάκη. Η στρατηγική αυτή όμως εκπυρσοκρότησε. Προκάλεσε την κοινωνία, τη νεολαία της κρίσης και του εγκλεισμού, κινητοποίησε τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των πολιτών. Και τώρα ο κος Μητσοτάκης ψάχνει να χρεώσει στο ΣΥΡΙΖΑ τις συνέπειες του δικού του εμπρησμού. Δεν πείθει όμως κανέναν. Ούτε καν το κοινό του. Αυτό που η συντριπτική πλειοψηφία συνειδητοποιεί είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος και για τη δημοκρατία και για την κοινωνική συνοχή.
 Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να γίνονται διαδηλώσεις εν μέσω μιας τόσο δύσκολης υγειονομικής κατάστασης;
Σας είπα ότι πραγματικός οργανωτής των κινητοποιήσεων και των διαδηλώσεων είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πολιτική του. Αφήνει το ΕΣΥ στην τύχη του, η πανδημία θερίζει, συνάνθρωποι μας πεθαίνουν αβοήθητοι, η οικονομία καταρρέει, η αστυνομία δέρνει και η κυβέρνηση περνάει νομοσχέδια κατεδάφισης δικαιωμάτων, διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης, μείωσης των μισθών, ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Δεν είναι επόμενο ότι η κοινωνία θα αντιδράσει; Ξέρετε στη δημοκρατία ο ρόλος των πολιτών δεν είναι να ψηφίζουν κάθε τέσσερα χρόνια αλλά να συμμετέχουν και να ελέγχουν την εξουσία. Μπορεί ο κύριος Μητσοτάκης να φαντασιώνεται ότι είναι αυτοκράτορας που κυβερνά ελέω θεού αλλά η δημοκρατία έχει άλλους κανόνες. Αν λοιπόν επιθυμεί πραγματικά την καταλλαγή τότε θα πρέπει να αναλάβει και τη σχετική πρωτοβουλία. Αλλά η εκτίμηση μου είναι ότι δεν τον αφορά, δεν τον ενδιαφέρει, δεν τον απασχολεί. Αυτό που ιεραρχεί ως πρώτιστο είναι την επικοινωνιακή διαχείριση της αποτυχίας του. Και έτσι καταφεύγει στην παραδοσιακή συνταγή της δεξιάς: προπαγάνδα και καταστολή, βία και κυνήγι μαγισσών. Όμως αυτή η επιλογή δε θα καταλήξει καλά για τον ίδιο. Ήδη έχει προκαλέσει την οργή της κοινωνίας, έχει οδηγήσει σε κοινωνικές διεργασίες και μετατοπίσεις και πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις. Ο πολιτικός χρόνος έχει πυκνώσει, η λαϊκή δυσαρέσκεια διογκώνεται και το κρίσιμο τώρα είναι να πάρει προοδευτικό, αριστερό πρόσημο. Να μετατραπεί σε ένα πλειοψηφικό αίτημα για την προοδευτική και αριστερή διακυβέρνηση. Αυτό είναι το εφικτό στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
 Με αφορμή ζητήματα που προκύπτουν από δηλώσεις στελεχών σας, ορισμένοι κάνουν λόγο για αδικαιολόγητη χαλαρότητα και επιπολαιότητα στη σχέση με τα ΜΜΕ. Πιστεύτε ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα;
Η χώρα μας αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση δημοκρατίας, έχουμε εισέλθει σε μια σκοτεινή περίοδο θεσμικού εκφυλισμού και παρακμής. Αυτή η κρίση αφορά και την πλειοψηφία των συστημικών Μέσων Ενημέρωσης που λειτουργούν όχι απλώς ως μεγάφωνα της κυβέρνησης αλλά στην κυριολεξία ως οργανωτές του πολιτικού της λόγου. Πράγματι, μέσα στην πολιτική αντιπαράθεση θα υπάρχουν πάντα και δηλώσεις στελεχών ατυχείς, άστοχες ή παρερμηνεύσιμες. Νομίζω όμως ότι ο τρόπος που τα κυρίαρχα ΜΜΕ επιλέγουν να εστιάσουν σε μια αστοχία ενός στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως δυσανάλογος. Μπορούν να θάψουν το ταξίδι στην Ικαρία, τα βαφτίσια του Άδωνη Γεωργιάδη, την ποδηλατάδα στην Πάρνηθα, την κατάρρευση του ΕΣΥ, τα βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ αλλά παθαίνουν ηθικό πανικό από μια άστοχη δήλωση και τη μετατρέπουν σε κύριο θέμα της δημόσιας συζήτησης: Διαρκώς διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο. Και νομίζουν ότι αυτό πιάνει; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιμετωπίσει αυτές τις επιθέσεις από το 2012, είναι για μας μια καθημερινότητα, έχουμε μάθει να ζούμε με αυτό και στο τέλος της μέρας έχει αποδειχθεί ότι αυτή η τακτική σπανίως παράγει τα αποτελέσματα που επιθυμούν οι εμπνευστές της. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να λαμβάνουμε υπόψη και αυτή την ειδική συνθήκη που έχει διαμορφωθεί στα ΜΜΕ στη χώρα μας αλλά δε νομίζω ότι αυτό είναι το μείζον πολιτικό ζήτημα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύπλευρη κρίση και η κυβέρνηση έχει ανίκανη να το κάνει. Αυτό είναι το μείζον σήμερα και σε αυτό επιμένουμε.
 Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την εκλογή των Νομαρχιακών του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος είναι ο δικός σας απολογισμός από τη διαδικασία;
Πριν από μερικούς μήνες αποφασίσαμε συλλογικά, γνωρίζοντας τους περιορισμούς που θα προέκυπταν από το λοκντάουν να αναβάλλουμε το συνέδριο μας αλλά να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από τα κάτω προς τα πάνω. Ξεκινώντας από τις νομαρχιακές επιτροπές και δημιουργώντας όρους ενοποίησης και ομογενοποίησης των οργανώσεων μας. Γνωρίζαμε ότι μεσούσης της πανδημίας θα ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα. Υπήρχαν μάλιστα αρκετοί που το θεώρησαν, καλοπροαίρετα, αδύνατο. Σήμερα μερικούς μήνες μετά έχουμε καταφέρει να συνεδριάσουν διαδικτυακά σχεδόν 800 οργανώσει μελών, να ολοκληρώσουμε, επίσης διαδικτυακά, 60 συνδιασκέψεις νομαρχιακών επιτροπών σε όλη την Ελλάδα με συμμετοχή πάνω από 10000 αντιπροσώπων και να εκλέξουμε τα νέα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, να διαβουλευτούμε, να κάνουμε τον πολιτικό μας απολογισμό και να θέσουμε το κόμμα σε θέση μάχης για τις μάχες που έρχονται. Αντιμετωπίσαμε βεβαίως προβλήματα όμως το πρόσημο είναι θετικό. Έχουμε πραγματοποιήσει ένα οργανωτικό άλμα αλλά κυρίως ένα ψηφιακό άλμα. Είμαστε το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα στην Ευρώπη που μπορούμε να κινητοποιήσουμε και να συνεδριάσουμε το σύνολο των οργανώσεών μας διαδικτυακά, να οργανώσουμε μεγάλα γεγονότα με συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων και αυτό είναι πιστεύω μια αναντικατάστατη παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον του κόμματος. Μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση για όλους και όλες μας αλλά και μια αναγκαιότητα για να δώσουμε με αποτελεσματικότητα τη μεγάλη μάχη που έρχεται απέναντι στη ΝΔ και το καθεστώς Μητσοτάκη.
Το αστυνομικό κράτος ως ιδεολογικό εργαλείο

Μια παραδοσιακή τάση της αριστερής θεωρίας είναι να αναλύει την κοινωνία με μια αναφορά στο ζεύγμα καταστολή – ιδεολογία. Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος. Μετά τον Αλτουσέρ, και ιδιαίτερα τον Πουλαντζά και τον Φουκώ, με διαφορετικούς διαβαθμούς, το ζεύγμα αυτό αποδείχτηκε ελάχιστα ικανοποιητικό όχι μόνο στη θεωρητική του θεμελίωση αλλά και στην εξηγητική του δύναμη. Και εκτιμώ ότι ούτε σήμερα, πολύ περισσότερο, αρκεί για να εξηγήσει την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ούτε βεβαίως για να παράξει μια θετική στρατηγική διεξόδου.

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία, ειδικά μετά τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, για την επιλογή της καταστολής ως του μοναδικού εργαλείου που έχει απομείνει στην κυβέρνηση μετά την αποτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας και την αποτυχία της στην οικονομική κρίση. Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι τα πράγματα έχουν ακριβώς έτσι. Η στρατηγική Μητσοτάκη δεν είναι απλώς μια στρατηγική καταστολής και οικοδόμησης αστυνομικού κράτους για να περιοριστεί η κοινωνική δυναμική των κινημάτων ή των αντιστάσεων. Υπάρχει ένα στοιχείο που τη διαφοροποιεί, από την αντιδραστική με την κυριολεκτική σημασία του όρου, καταστολή του μετεμφυλιακού κράτους ή την καταστολή της περιόδου του 2010-2014. Και το στοιχείο που τη διαφοροποιεί είναι ότι εγκαινιάστηκε ήδη από τον Ιούλιο του 2019 σε μια περίοδο ύφεσης των κοινωνικών αγώνων και των κινημάτων. Εγκαινιάστηκε και υιοθετήθηκε σε μια περίοδο όπου δεν ήταν απολύτως ορατό το αντικείμενο της. Και ισχυρίζομαι ότι η ιδεολογική λειτουργία αυτής της στρατηγικής ήταν πολύ πιο ισχυρή από την αμιγώς κατασταλτική. Υπήρξε στην πραγματικότητα το ενοποιητικό αφήγημα του λαού της δεξιάς και του ακραίου κέντρου που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε για να ανέλθει στην εξουσία και να οικοδομήσει την πολιτική του ηγεμονία.

Με λίγα λόγια η επένδυση στη βία και τον κοινωνικό διχασμό δεν επιλέχθηκε ως μορφή αντίδρασης, ως απάντηση σε μια κοινωνική ένταση και κινητικότητα αλλά είχε μια θετική – παραγωγική λειτουργία: ενοποίησε ιδεολογικά τον λαό της Δεξιάς και του ακραίου κέντρου και υπήρξε ένας από τους βασικούς πυλώνες για την οικοδόμηση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου – για λόγους και με τρόπους που δεν είναι της παρούσης. Η στρατηγική αυτή για κάποιο χρονικό διάστημα φάνηκε ότι παράγει πράγματι τα αποτελέσματα για τα οποία εκπονήθηκε. Φάνηκε να κερδίζει σε ένα κοινωνικό σώμα εξουθενωμένο, κατακερματισμένο και φοβισμένο από την περίοδο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.

Σε συνθήκη όμως εγκλεισμού, περιορισμού των ελευθεριών η άνωθεν εντολή για μηδενική ανοχή φαίνεται ότι γυρνάει μπούμερανγκ στους εμπνευστές της. Ο τελευταίος μήνας είναι ενδεικτικός, ενώ τα περιστατικά της Νέας Σμύρνης μπορούν να αποδειχτούν θρυαλλίδα κοινωνικών μετατοπίσεων και πολιτικών εξελίξεων. Η επένδυση στην κρατική βία ξέφυγε, ακούμπησε το μαλακό υπογάστριο της ελληνικής κοινωνίας, κινητοποίησε τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της νεολαίας της κρίσης και της νεολαίας του εγκλεισμού αλλά και ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων. Ξεπέρασε ένα ορισμένο όριο αντοχής και ανοχής. Και τούτο αυτή τη στιγμή δημιουργεί μια τεράστια ευκαιρία για της δυνάμεις υπεράσπισης της δημοκρατίας. Ένα νέο ετερόκλητο πολιτικό κοινωνικό υποκείμενο γεννιέται που πλέον αναγνωρίζει ότι η μάχη κατά της κυβέρνησης είναι και μάχη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Και σε αυτή τη μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν μπορεί παρά να είναι πρωταγωνιστής.

https://www.epohi.gr/article/38372/dhmokratikh-egrhgorsh-enantia-sthn-politikh-ths-entashs

 

 

Στο ραδιόφωνο του Alpha 989

O κυνισμός του κ. Μητσοτάκη είναι τόσο βαθύς που ακόμα και την ώρα που ζητούσε συγνώμη για την αστυνομική βία στη Βουλή, γελούσε. Αυτό από μόνο του αποτυπώνει τη διάθεση του κ. Μητσοτάκη απέναντι στην ελληνική κοινωνία και τους Έλληνες πολίτες.

LIVE | Στην ΕΡΤ1 12/03/21

Αυτά τα οποία έγιναν στη Νέα Σμύρνη αυτά τα οποία ακολούθησαν με την αναίτια άγρια βία των αστυνομικών μέχρι και ρίψεις μολότοφ είδαμε από αστυνομικούς δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά αυτά είναι επί της ουσίας η εκτέλεση του σχεδίου της στρατηγικής της έντασης που έχει εκπονήσει ο κ. Μητσοτάκης γιατί αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να μπορέσει να ενοποιήσει το ακραίο εκλογικό σώμα που του έχει απομείνει.

Υπάρχει ένα σκηνικό στη χώρα όπου η αντίθετη άποψη δεν έχει θέση διότι η Νέα Δημοκρατία έχει φτιάξει μια αντιδημοκρατική ακραία ολοκληρωτική συνθήκη που δεν προσομοιάζει με ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό. Η Νέα Δημοκρατία έχει κλείσει με τον κύκλο του πολιτικού φιλελευθερισμού και έχει μετατραπεί σε ένα ακροδεξιό νεοφιλελεύθερο υβρίδιο.

  • 1
  • 2