image Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθήκον να «μολυνθεί» από τους πολίτες που τον βλέπουν ως ελπίδα για τη δημιουργία μιας μεγάλης αριστερής, δημοκρατικής, προοδευτικής δύναμης image Ο πολιτικός πολιτισμός της ΝΔ είναι ο πολιτισμός της αυθαιρεσίας και της εκτροπής

Είναι προφανής η διάθεση της ΝΔ να απαξιώσει την ΔΕΗ με στόχο να ιδιωτικοποιήσει τα δίκτυά της

Συνέντευξη στον ρ/σ ALPHA 989 και τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ βιάζεται να ξεκινήσει να υλοποιεί σειρά μέτρων που κατά τη δική μας αντίληψη έχουν ένα βαθιά αντικοινωνικό πρόσημο, είτε μιλάμε για μια σειρά από αλλαγές στο κράτος που αναδεικνύουν έναν έντονο αυταρχισμό είτε μιλάμε για μια πολιτική κατεύθυνση νεοφιλελεύθερη και με δεξιό πολιτικό πρόσημο που φαίνεται από μια σειρά από πολιτικές επιλογές όπως η κατάργηση του ΣΕΠΕ ή από πολιτικές επιλογές προσώπων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σχετίζονται πολύ στενά με επιχειρηματικά συμφέροντα. Κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων αναδείχθηκαν οι βαθιές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΕΗ

Είναι προφανής η διάθεση της ΝΔ να απαξιώσει την επιχείρηση. Πολιτικός στόχος της είναι να ξεπουλήσει τα φιλέτα της ΔΕΗ, να τα ιδιωτικοποιήσει προφανώς δίνοντας σε επιχειρηματίες το πιο κερδοφόρο κομμάτι της τον ΔΕΔΔΗΕ δηλαδή τα δίκτυά της πράγμα που νομίζω αποκαλύπτει και τους λόγους που η ΝΔ κάνει αυτήν τη συστηματικότατη επίθεση με στόχο την απαξίωση της εταιρείας.

Κανείς δε λέει ότι η κατάσταση στη ΔΕΗ είναι ανέφελη. Ωστόσο η ΝΔ προσπαθεί να αποδείξει την κακή οικονομική κατάσταση κάνοντας λόγο για την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ που σύμφωνα με το επιχείρημα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε. Οι κατηγορίες είναι εκ του πονηρού. Η ΔΕΗ δεν έχει πλέον τον ΑΔΜΗΕ ο οποίος διαχωρίστηκε από την επιχείρηση και κατάφερε να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο μέσα από τις παρεμβάσεις της δικής μας κυβέρνησης. Άρα δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς την κεφαλαιοποίηση μιας εταιρείας στην οποία ανήκε ο ΑΔΜΗΕ το 2014-2015, με την κεφαλαιοποίηση μιας εταιρείας στην οποία πλέον δεν ανήκει ο ΑΔΜΗΕ ο οποίος είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ΔΕΗ και που παραμένει σε δημόσιο έλεγχο.

Νομίζω ότι όλη η επίθεση που κάνει η ΝΔ στη ΔΕΗ αυτή τη στιγμή σχετίζεται με την πολιτική της πρόθεση να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία, τα δίκτυα της εταιρείας που είναι το πιο κερδοφόρο κομμάτι, να ξεπουλήσει δηλαδή τα φιλέτα της εταιρείας προφανώς για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Όλα αυτά θα τα αναδείξουμε με την μέγιστη δυνατή ένταση και φυσικά αναμένουμε από τον κο Χατζηδάκη να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις που αποφεύγει να δώσει. Και να κάνει σαφή τον τρόπο που σκέπτεται να επιλύσει τα διάφορα πραγματικά προβλήματα της ΔΕΗ που όμως κατά τη γνώμη μας μπορούν να επιλυθούν χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης.

ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Ο Φλώρος δεν αποφυλακίστηκε στη βάση πρόβλεψης που προέκυψε από τον νέο ποινικό κώδικα αλλά με βάση προβλέψεις του νόμου που υπήρχαν και πριν και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός και μόνο ότι η πρόταση τους εισαγγελέα στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αρνητική.

Η ΝΔ βρισκόμενη σε μια έντονη αμηχανία διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχουν προνομιακές σχέσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών της με τον κο Φλώρο προσπάθησε να εκκινήσει μια τεράστια προπαγανδιστική επιχείρηση προκειμένου να πείσει ότι είναι δήθεν ο νέος ποινικός κώδικας που οδήγησε στην αποφυλάκιση του κου Φλώρου. Νομίζω ότι αποκαλυπτική σε σχέση με το ψεύδος αυτού του ισχυρισμού είναι η δήλωση του Προέδρου του ΔΣΑ του κου Βερβεσού που εξήγησε ότι καμία σχέση δεν έχει η αποφυλάκιση με τον νέο ποινικό κώδικα. Επομένως όλοι, ειδικά σε τέτοια ευαίσθητα και αρκετά τεχνικά νομικά ζητήματα θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όταν επαναλαμβάνουμε τέτοιου είδους αβάσιμες κατηγορίες.

Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε ότι υπήρχε ο νόμος 1608 του 1950 περί καταχραστών του δημοσίου που είχε δεχθεί σφοδρότατη κριτική από το σύνολο του νομικού, του δικαστικού, του πολιτικού κόσμου. Και στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού των κωδίκων θεωρήθηκε ότι μπορεί να οδηγήσει σε πάρα πολύ άδικες καταστάσεις. Είναι το παράδειγμα της καθαρίστριας που οδηγήθηκε στη φυλακή εξαιτίας ακριβώς των ρυθμίσεων του νόμου αυτού που είναι πανθομολογούμενα παρωχημένος. Και για αυτόν τον λόγο στον ποινικό κώδικα υπήρξαν νέες διατάξεις και ρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν το πλαίσιο περί καταχραστών του δημοσίου. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει ότι μετατρέπεται σε πλημμέλημα η κατάχρηση δημόσιου χρήματος ή η πρόκληση ζημίας στο ελληνικό δημόσιο με δόλο. Αντιθέτως υπάρχει μια νέα κατηγοριοποίηση των ποινών η οποία σχετίζεται και με το ύψος της ζημίας η οποία θα προκληθεί στο ελληνικό δημόσιο. Και έτσι αντιμετωπίζονται ζητήματα αδικίας που προέκυπταν από το παλιό νομοθετικό πλαίσιο.

Επομένως θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όταν ασκούμε κριτική σε ένα νομοθέτημα που προέκυψε μετά από 20 χρόνια δουλειάς νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που συγκροτήθηκαν από πολλές και διαφορετικές κυβερνήσεις και στις οποίες συμμετείχαν ανώτατοι δικαστικοί, κορυφαίοι καθηγητές δικαίου και εκπρόσωποι εγνωσμένου κύρους των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Η ΝΔ επιχειρεί, διαστρεβλώνοντας τις πραγματικές ρυθμίσεις του κώδικα, να δημιουργήσει μια εικόνα ότι δήθεν υπάρχει ανοχή από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ στην ανομία. Πρόκειται για μια προσβολή εναντίον των ανθρώπων που δούλεψαν για αυτούς τους νέους κώδικες και που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κατηγορηθούν για προνομιακές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ ή για οποιαδήποτε άλλη παράταξη.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εκφράσεις τις δυνάμεις της αριστεράς, τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις και έχει πλέον εμπεδωθεί ως ο κύριος πολιτικός εκφραστής της αριστερής, δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης. Αυτό είναι κάτι που μας δημιουργεί ένα τεράστιο πολιτικό καθήκον να ανοίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που προέρχονται από διαφορετικές διαδρομές αλλά στην πραγματικότητα μοιραζόμαστε όλοι τον έναν συγκεκριμένο στρατηγικό στόχο που είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας ισότητας, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ακριβώς αυτό είναι και το σκεπτικό που βρίσκεται πίσω από τις αποφάσεις του κόμματος που εκκινεί πλέον μια μεγάλη διαδικασία ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να εγκολπώσει όλον αυτόν τον κοινωνικό πλούτο που επέλεξε να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, να του δώσει ένα ποσοστό κοντά στο 32% και να τον εμπεδώσει ως έναν από τους δύο μεγάλους πολιτικούς πόλους στην πολιτική και κοινωνική σύγκρουση.