image Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Ά. Μπουσδούκου για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ image Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Απευθείας»

Συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον δημοσιογράφο Αδάμο Ζαχαριάδη

Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό; Έχει απορριφθεί η πρόταση για το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» ή βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης; Υπάρχει περίπτωση να έχει βρεθεί λύση μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο; 

Νομίζω ότι έχουν υπάρξει σημαντικά βήματα προόδου στις συζητήσεις, ωστόσο απομένει ακόμη αρκετός δρόμος που πρέπει να διανυθεί. Προτεραιότητα για μας εξακολουθεί να είναι η εξασφάλιση του erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης και ο κ. Ζάεφ είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός της Γείτονος, που δημόσια αποδέχθηκε αυτήν την προοπτική. Σε ό,τι αφορά την σύνθετη ονομασία γνωρίζετε ότι η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται στη βάση των τεσσάρων ονομάτων που προτάθηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα το πακέτο προτάσεων του απεσταλμένου, του κ. Νίμιτς. Ευελπιστώ λοιπόν ότι στη συνάντηση της Νέας Υόρκης θα σημειωθεί ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος. 

Μετά το ονοματολογικό, θα πρέπει να περιμένουμε και αντίστοιχη κινητικότητα στο Κυπριακό;  Ήδη το θέμα θα συζητήσει ο κ. Κοτζιάς στις συναντήσεις του στη Νέα Υόρκη. 

Αποτελεί σταθερό στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Από κει και πέρα, θα πρέπει να περιμένουμε το πέρας των τουρκικών εκλογών και στη συνέχεια να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα.

«Καθαρή έξοδος» με νομοθετημένα νέα μέτρα  που θα έχουν ισχύ από το 2019 και το 2020 γίνεται; Τι θα γίνει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Από τη στιγμή που αυτό φαίνεται να επιμένει περισσότερο στα μέτρα γιατί υπάρχει επιμονή στην παρουσία του στο πρόγραμμα;

Καθαρή έξοδος σημαίνει έξοδος χωρίς πιστοληπτική γραμμή και άρα χωρίς νέο μνημόνιο. Το σημαντικό είναι ότι μετά τις αποφάσεις του Ιουνίου  η Ελλάδα, θα μπορεί πλέον να αναχρηματοδοτεί τις υποχρεώσεις της από τις διεθνείς αγορές, δίχως νέα δάνεια από τον επίσημο τομέα, εντός του πλαισίου της ασφυκτικής επιτροπείας. 

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το ΔΝΤ, δεν υπάρχει καμία εμμονή από την ελληνική πλευρά.  Η Ελλάδα, τον Αύγουστο θα κλείσει έναν πολύ δύσκολο οκταετή κύκλο. Επομένως, ό,τι και αν αποφασίσει το ΔΝΤ, η οριστική και αμετάκλητη έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, είναι αδιαπραγμάτευτη.  

Υπάρχει η εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε μια διαρκή προεκλογική περίοδο. Η αντιπολίτευση έχει ήδη καταθέσει αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ενώ οι διεργασίες σε πολιτικό και κομματικό επίπεδο είναι ολοένα και εντονότερες. Με δεδομένη τη θέση της κυβέρνησης ότι τον Αύγουστο η «Ελλάδα γυρίζει σελίδα» δεν είναι λογικό το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Δε νομίζω ότι η εντύπωση αυτή είναι σωστή. Οι οικονομικοί δείκτες, το κλίμα στην αγορά, τον τουρισμό και στις επιχειρήσεις, καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση οικονομικής ανάκαμψης, μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας.

Άλλωστε, στην Ελλάδα η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά εκλογές από την περίοδο της πρώτης αξιολόγησης. Επομένως, πρόκειται για ένα αίτημα που ουδεμία σχέση έχει με την κοινωνική και την πολιτική πραγματικότητα, αλλά μάλλον με την διαρκή αμηχανία στην οποία βρίσκεται η ΝΔ και εσχάτως και το Κίνημα Αλλαγής.  

Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και θα κριθεί τότε για τα πεπραγμένα της. Και να είστε βέβαιοι, ότι η σύγκριση της Ελλάδας του 2014 με αυτή του 2019, θα είναι η νύχτα με τη μέρα.