image Η κυβέρνηση εκδικείται όσους αντιδρούν για την εγκληματική της αδράνεια στον Άγιο Σάββα και στο σύνολο του ΕΣΥ image Παρέμβαση στη ψηφοφορία για την άρση ασυλίας των Παύλου Πολάκη και Αγγελικής Αδαμοπούλου

Ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021

Ακούω εδώ και ημέρες, βουλευτές της συμπολίτευσης, την κυβέρνηση, να επιχαίρουν, να πανηγυρίζουν, να αυτοθαυμάζονται -όπως κάνουν σχεδόν από το καλοκαίρι-για τις πολύ μεγάλες επιτυχίες της κυβέρνησης. Και αναρωτιέμαι πραγματικά για ποιες ακριβώς επιτυχίες μιλάτε.
Στον τομέα της πανδημίας ένα ΕΣΥ στην κυριολεξία στα όρια της κατάρρευσης. Ισχυρίζεστε ψευδώς ότι το ενισχύσατε με 786 εκατ. σε περίοδο κορονοϊού, ενώ στην πραγματικότητα η αύξηση της κρατικής δαπάνης στα νοσοκομεία μέχρι στιγμής βρίσκεται περίπου στα 200 εκατ. και μας φέρνει στον πάτο της λίστας του ΟΟΣΑ.
 Την στιγμή που το προσωπικό των νοσοκομείων δεν έχει πληρωθεί τις εφημερίες του από ενάμιση χρόνο στα μεγάλα νοσοκομεία και έξι μήνες στα μικρότερα.
Αρνείστε επιδεικτικά από αυτό εδώ το βήμα να υιοθετήσετε την πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να πληρωθούν άμεσα οι εφημερίες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, τους οποίους κατά τα άλλα χειροκροτάτε.
Ξέρετε τι έγινε στο νοσοκομείο της Δράμας; Βρισκόταν στα όρια της κατάρρευσης, άνθρωποι οι οποίοι είχαν ανάγκη να νοσηλευτούν σε κλίνη ΜΕΘ πέθαιναν σε απλές κλίνες των παθολογικών κλινικών, οι γιατροί είχαν να πάρουν ρεπό επί τρίμηνο. Και πότε δεήσατε να στείλετε γιατρούς στο νοσοκομείο της Δράμας; Δύο μέρες μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα. Αυτή είναι η λογική λειτουργίας του ΕΣΥ; Δηλαδή μόνο εκεί που αναδεικνύονται οι αδιανόητες ανεπάρκειες, οι ολιγωρίες, η αδιαφορία, να προσπαθείτε επικοινωνιακά να καλύψετε αυτό το αδιανόητο αίσχος που έχετε δημιουργήσει στο ΕΣΥ; Είναι ντροπή σας αυτό. Είναι πολιτική ντροπή.
Ποιες επιτυχίες; Στην οικονομία; Μια οικονομία στο χείλος του γκρεμού; Λέγατε το Μάρτιο ότι ενώ όλη η Ευρώπη θα έχει ύφεση, εμείς θα βρεθούμε στο 0%. Μετά από δύο μήνες μας είπατε 4%, μετά από 3 μήνες μας είπατε 8,5% και σήμερα έρχεστε και προβλέπετε 10,5%.
Κάτι έχετε κάνει λάθος. Είναι δική σας ευθύνη αν η πρόβλεψή σας έπεσε έξω.
Διότι δεν είναι ότι δεν γνωρίζατε ότι θα υπάρχει δεύτερο κύμα πανδημίας, ότι θα υπάρχει πρόβλημα με τον τουρισμό και με το lockdown. Τα λάβατε υπόψιν σας και κάνατε αυτούς τους υπολογισμούς. Εκτός, αν απλώς κοροϊδεύατε τον κόσμο. Ή κοροϊδεύατε τον κόσμο ή κάτι δεν κάνατε καλά. Πρέπει κάτι από τα δύο να δεχτείτε.
 Δεν μπορεί να τα χρεώνετε όλα στην αντικειμενική δυσκολία όταν σε όλη την ΕΕ γνωρίζατε ότι θα είναι σε πολύ μεγάλα ποσοστά ύφεσης, για ποιο λόγο ερχόσασταν εδώ και προβλέπατε 0, 2, 3, 4 %. Δεν το έχετε εξηγήσει.
Αρνηθήκατε να αυξήσετε τις δαπάνες ενώ γνωρίζετε ότι σε περίοδο κρίσης και βαθιάς ύφεσης, ο μοναδικός τρόπος για να περιορίσουμε τις συνέπειες και την ύφεση, είναι η αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Και αρνηθήκατε να τις αυξήσετε μάλιστα στο πλαίσιο μιας υποτίθεται συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία οδηγεί, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, σε αυτό το οποίο υποτίθεται ότι θέλετε να αποφύγετε. Οδηγεί σε κατάρρευση του ΑΕΠ, σε εκτίναξη του δημοσίου χρέους-θα φτάσει στο 210%- και σε υπονόμευση της δυνατότητας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Ήδη ενώ μας μιλούσατε για ανάκαμψη τύπου V, δηλαδή ότι μέσα στο 2021 θα καλύψουμε τις απώλειες του 2020, έχετε φτάσει στην πρόβλεψή σας να λέτε 4,5%. Και θα είναι πολύ λιγότερο κ. Σταϊκούρα.
Ο ΟΟΣΑ αυτή τη στιγμή κάνει πρόβλεψη για ανάπτυξη στο 0,9% για το 2021. Αυτό σημαίνει ότι εξαιτίας της στρατηγικής σας επιλογής να μην αυξήσετε τις δαπάνες, οδηγείτε τη χώρα στη λογική που οδήγησε στα τρία μνημόνια
Και γιατί δεν στηρίζετε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί δεν αυξάνετε δαπάνες, το κάνετε για να δημιουργηθούν νέοι όροι συσσώρευσης στην ελληνική οικονομία προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων
Αυτό συμβαίνει σήμερα με το click away, το παραδέχτηκε μάλιστα χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, επί της ουσίας ευνοεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτό κάνει η πολιτική σας το τελευταίο διάστημα, αναδιαρθρώνει την ελληνική οικονομία προς όφελος λίγων για να δημιουργηθούν νέοι όροι συσσώρευσης κεφαλαίου και να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα που εκπροσωπείτε.
 Τα ίδια και χειρότερα και στην αγορά εργασίας, γίνεται αυτό που λέμε κάνω την κρίση ευκαιρία, Απορρύθμιση, μείωση μισθών, συντριβή της εργατικής τάξης Και αυτό, είναι στρατηγική επιλογή, δεν είναι ούτε ανεπάρκεια ούτε ανικανότητα αλλά μια σκληρή ταξική επιλογή
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος σε απώλεια εισοδήματος για τους μισθωτούς σύμφωνα με Eurostat, η ίδια λογική που υλοποιείτε από τον Ιούλιο του 2019, ότι απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και η μείωση μισθών θα είναι επενδυτικό κίνητρο.
 Αυτή είναι η μεγάλη υπόσχεση του νεοφιλελευθερισμού, που όμως μένει στο διηνεκές ανεκπλήρωτη που λέει σφίξε το ζωνάρι, να μειωθούν οι μισθοί, να έρθουν επενδύσεις, να μεγαλώσει η πίτα και θα έρθει η ευημερία για όλους
 Αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό και ιδεολογικό ψέμα που υπηρετείτε
Μέσα σε συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής βλέπουμε ένα όργιο αδιαφάνειας, απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια
 Αν νομίζετε ότι η ολοκληρωτική συνθήκη στα Μέσα Ενημέρωσης θα αποτρέψει τη δυσαρέσκεια και τις κοινωνικές διεργασίες και τους εργατικούς αγώνες, αυτό είναι δικό σας πρόβλημα
Στο γνωστό καρτούν Τομ και Τζέρυ, υπάρχει μια σκηνή που ο γάτος Τομ περνάει τον γκρεμό αλλά συνεχίζει να περπατά στον αέρα και τελικά πέφτει μόνο όταν κοιτάξει κάτω και συνειδητοποιήσει ότι δεν τον στηρίζει τίποτα,. Έτσι λειτουργεί η φαντασίωση στο Λακανικό σύμπαν. Εκεί βρίσκεστε κύριοι της κυβέρνησης, έχετε ήδη περάσει τον γκρεμό και πολύ σύντομα θα κοιτάξετε κάτω και τότε όταν πάψει η φαντασίωση της πολιτικής και ιδεολογικής κυριαρχίας, η πτώση θα είναι πολύ απότομη