image Ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης image Συνέντευξη στο Kontra Channel και τον δημοσιογράφο Τάκη Σπηλιόπουλο

Συνέντευξη στην ε/φ «REAL NEWS» και τον δημοσιογράφο Φ. Κλαυδιανό

Πως απαντάτε σε όσους ισχυρίζονται ότι ακυρώνεται το erga omnes από το γεγονός ότι η Ελλάδα δίνει τη μακεδονική γλώσσα και εθνικότητα στους γείτονες;

Όποιος ισχυρίζεται ότι το erga omnes ακυρώνεται από τα οριζόμενα στη συμφωνία σχετικά με τη γλώσσα και την υπηκοότητα των βόρειων γειτόνων μας είτε είναι συνειδητά ψεύτης είτε απλούστατα αγράμματος. «Erga omnes» σημαίνει «έναντι όλων» και είναι προσδιορισμός που αφορά το όνομα και τους όρους χρήσης του, ότι δηλαδή το «Βόρεια Μακεδονία» θα χρησιμοποιείται από τους γείτονες μας σε όλες τις διεθνείς σχέσεις τους με άλλα κράτη και διεθνείς οργανισμούς και όχι μόνο στις σχέσεις τους με την Ελλάδα και ταυτόχρονα στο εσωτερικό τους. Και τούτο σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουν και το Σύνταγμα τους ώστε να ευθυγραμμιστεί με τους σχετικούς όρους της συμφωνίας. Όποιος ή όποια θέλει να κάνει κριτική για τις προβλέψεις της συμφωνίας σε σχέση με την γλώσσα ή την εθνικότητα βεβαίως δικαιούται να την κάνει αλλά το να λέει ότι ακυρώνεται το erga omnes είναι απλώς λάθος. 

Επί της ουσίας τώρα να σας πω ότι η Ελλάδα ποτέ δεν προέβαλε αντίρρηση ως προς την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 90. Αντίθετα η Ελλάδα αναγνώρισε επισήμως στο διεθνές επίπεδο την ύπαρξη της γλώσσας αυτής ήδη από το 1977 με το Ψήφισμα της Διασκεψης του ΟΗΕ για τους μεταγραμματισμούς τοπωνυμίων στο λατινικό αλφάβητο. 

Οι αντιρρήσεις που προβάλλονται από τη δεκαετία του 90 στον δημόσιο λόγο διαφόρων είναι προφανώς στο πλαίσιο μιας ανιστόρητης εθνικιστικής έξαρσης που συσκοτίζει την πραγματικότητα και αποσκοπεί απλώς και μόνο στην παραπλάνηση και τη δημιουργία εντυπώσεων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο εξάλλου ότι το σύνολο σχεδόν της ελληνικής επιστημονικής γλωσσολογικής κοινότητας έχει πάρει σαφή θέση ως προς την ύπαρξη της γλώσσας αυτής. Με την εξαίρεση βεβαίως του «εθνικού μας Γλωσσολόγου» κου Μπαμπινιώτη,  αν και ο ίδιος συμμετείχε στην σχετική Διάσκεψη του 1977 χωρίς να προβάλει καμία απολύτως αντίρρηση τότε. 

Ως προς το θέμα της ιθαγένειας τώρα φαντάζομαι ότι θα γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε τα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας, με τα οποία ταξιδεύουν και στην Ελλάδα αναφέρουν «Μακεδονική» ιθαγένεια. Στη θέση αυτής της αναγραφής θα προστεθεί τώρα και ο όρος «Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας». Επομένως βγάλτε εσείς το συμπέρασμα αν χάσαμε ή κερδίσαμε με τη συμφωνία.

Μετά τις προσκλήσεις της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας σε ΝΑΤΟ πως διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξουν επικυρώσεις της ένταξης από τρίτες χώρες, πχ Τουρκία, πριν την υλοποίηση των υποχρεώσεων της ΒΜ

Μονάχα η επιτυχής κατάληξη όλων των σταδίων υλοποίησης της συμφωνίας, μπορεί να οδηγήσει στην ένταξη της γειτονικής μας χώρας στο ΝΑΤΟ καθώς η πρόσκληση που θα λάβουν οι γείτονες μας θα τελεί υπό την αίρεση της αναθεώρησης του Συντάγματος της. Μπορείτε να ρωτήσετε σχετικά και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.  

Τι σημαίνει για το μέλλον της χώρας μας η συμφωνία με την ΒΜ;

Η Ελλάδα αποκαθιστά τις σχέσεις της με έναν ακόμη γείτονα της, στην ζωτικής σημασίας περιοχή των Βαλκανίων. Η χώρα μας πλέον θα μετρά στα Βαλκάνια, μόνο φίλους. Γίνεται η ηγέτιδα δύναμη της περιοχής, όχι δια της επιβολής, αλλά δίνοντας το παράδειγμα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Τα Βαλκάνια, με τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ και την επιτάχυνση των βημάτων για την ευρωπαϊκή προοπτική τόσο της ΠΓΔΜ όσο και της Αλβανίας και της Σερβίας, κλείνουν μια μακρά περίοδο έντασης και αστάθειας,  στην οποία μάλιστα επένδυσαν τρίτες χώρες για δικά τους οφέλη. Στη νέα εποχή συνανάπτυξης, η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια. Τόσο στην οικονομική άνθηση της περιοχής όσο και στη γεωπολιτική της αναβάθμιση. 

Η ΝΔ σας κατηγορεί ότι διχάζεται τους Έλληνες για να ενώσετε του Σκοπιανούς. Έχετε κάποια άμυνα για να αποφευχθεί η ένταση στη χώρα, δεδομένων και των συλλαλητηρίων που οργανώνονται;

Η ΝΔ τελεί σε πλήρη σύγχυση. Δεν έχει καταλάβει άραγε ότι είναι εκείνη που ενώνεται με τους πιο ακραίους και εθνικιστικούς κύκλους της ΠΓΔΜ; Δεν βλέπει ο κος Μητσοτάκης ότι οι δηλώσεις του είναι πανομοιότυπες με τις δηλώσεις του αρχηγού και των στελεχών του δεξιού VMRO που απορρίπτουν τη συμφωνία και εγκαλούν τον κο Ζάεφ για μειοδοσία; Τελικά ποιος μειοδότησε; Ο κος Ζάεφ ή ο κος Τσίπρας; Γιατί και τα δύο δεν μπορούν να ισχύουν. Θα σας απαντήσω ευθέως: κανείς δεν μειοδότησε. Απλώς επιτέλους βρέθηκαν δύο ηγέτες με μυαλό στο κεφάλι τους για να δώσουν τέλος σε μια διένεξη που το μόνο που κάνει είναι να συντηρεί τους εθνικισμούς ένθεν κακείθεν. Η στάση του κου Μητσοτάκη είναι πραγματικά επικίνδυνη. Μας γυρίζει πίσω στις αρχές του 20ου αιώνα και στην περίοδο της έκρηξης των εθνικισμών που προκάλεσε η κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μας γυρίζουν πίσω σε μια περίοδο Μεγαλοιδεατισμών και πολέμου. Μετά από 100 χρόνια νομίζω ότι έχει έρθει ο καιρός να κλείσει οριστικά αυτό το κεφάλαιο και οι λαοί των Βαλκανίων να πορευτούν με σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, της παράδοσης και του πολιτισμού των γειτόνων τους. Αυτό που έχω παρακολουθήσει όμως στη βουλή από κάποιους Βουλευτές της ΝΔ είναι μια έκρηξη ανιστόρητου εθνικισμού, αυτάρκειας, αγραμματοσύνης και «εθνικών ψευδών». Και είναι ακριβώς αυτή η στάση που νομιμοποιεί και καλύπτει το τέρας του φασισμού. Είναι αυτή η στάση που δημιουργεί την αίσθηση στους Χρυσαυγίτες να απειλούν ευθέως την Δημοκρατία. 

Οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας μας πρέπει να αντισταθούν σε αυτόν τον ανορθολογισμό, το μίσος και τον απροκάλυπτο εθνικισμό. 

Πρέπει να υπερψηφίσουν όσοι βουλευτές των ΑΝΕΛ θεωρούν τη συμφωνία θετική, όπως ο κύριος Παπαχριστόπουλος;

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, έχει εκφράσει με σαφήνεια τη θέση του. Αναμένουμε ότι θα αποφασίσουν μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες για τη στάση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας. Από κει και πέρα, όπως συμβαίνει σε όλα τα κόμματα, κάθε βουλευτής θα κρίνει με βάση τις αρχές και τη συνείδηση του, τι θα πράξει.

Τι σημαίνει ότι τα ποσά των δημοσιονομικών υπερβάσεων θα επιστραφούν με μόνιμο τρόπο στην κοινωνία; Σας κατηγορούν ότι υπερφορολογείτε για να μοιράσετε εκ των υστέρων ψίχουλα… Ενδέχεται να ξεπεραστούν αυτές οι προβλέψεις, αρχής γενομένης από τα στοιχεία του 2018 και του 2019; Μήπως τρομάξουν, επίσης, αγορές;

Ανακτώντας μεγαλύτερα περιθώρια άσκησης οικονομικής πολιτικής, μετά τον Αύγουστο του 2018, είναι βασική μας προτεραιότητα να προχωρήσουμε σε μόνιμες παρεμβάσεις για την σταδιακή επούλωση των πληγών της πολυετούς λιτότητας. Επομένως, πιθανή υπεραπόδοση έναντι των δημοσιονομικών στόχων, θα συμβάλλει στην περαιτέρω διεύρυνση αυτών των παρεμβάσεων. Όσον αφορά τις αγορές, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος. Το αντίθετο θα έλεγα. Παρεμβάσεις που βελτιώνουν την κοινωνική συνοχή και εξασφαλίζουν την κοινωνική ειρήνη και την πολιτική σταθερότητα, βελτιώνουν τη θέση της χώρας μακροπρόθεσμα. 

Σε ποια κοινωνικά στρώματα και ποιους τομείς της αγοράς θα κατευθυνθούν αυτά τα κεφάλαια και τι θα σηματοδοτούν πολιτικά;

Ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξη του, αναφέρθηκε σαφώς στην κατεύθυνση που πρόκειται να κινηθούμε. Παραμένει φυσικά, σταθερή η προσήλωση μας στην ενίσχυση της προστασίας των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας, όμως οι νέες συνθήκες θα επιτρέψουν και μια σειρά από παρεμβάσεις για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών κυρίως όσον αφορά τη μεσαία τάξη.

Αυτές οι υπερβάσεις, που φέρουν τη σφραγίδα των θεσμών, νομιμοποιούν την Ελλάδα να ακυρώσει τις ψηφισμένες αυξήσεις των συντάξεων το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου το 2020 ή μήπως η κυβέρνηση προτιμά την επιλογή των αντιμέτρων;

Μια απάντηση στα παραπάνω, καταλαβαίνετε θα ήταν πρώιμη, στο βαθμό που βρισκόμαστε στη διαμόρφωση των τελικών λεπτομερειών της εξόδου από το μνημόνιο. Όλη μας η προσοχή στρέφεται στις διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και τη συμφωνία για το μηχανισμό παρακολούθησης. Από κει και πέρα, με ξεκάθαρο το τοπίο, θα εξετάσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για την επόμενη περίοδο.