image Συνέντευξη στο Κόκκινο 93.4 της Θεσσαλονίκης image Συνέντευξη στον ρ/σ «Ράδιο Θεσσαλονίκη» και τον δημοσιογράφο Σ. Διαμαντόπουλο

Συνέντευξη στην ΕΡΤ3 και στον δημοσιογράφο Χρήστο Γιαννούλη

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Η δέσμευση για την εκκίνηση της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ. Το καλοκαίρι του 2016 ο Πρωθυπουργός με παρέμβασή του είχε καθορίσει ένα γενικό πλαίσιο που αφορά στην εμβάθυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, στην στήριξη των κοινωνικών δικαιωμάτων, μια σειρά θεσμικών παρεμβάσεων που θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Και τότε ξεκίνησε ένας πλατύς δημόσιος διάλογος που δεν έχει ξαναγίνει στην ελληνική δημόσια ζωή. Η κ. Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής ή το ΠΑΣΟΚ δεν είχαν τιμήσει την επιτροπή της συνταγματικής αναθεώρησης με τις προτάσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση και τώρα ακόμη, η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής είναι καλοδεχούμενη. Ωστόσο η διαδικασία πρέπει να εκκινήσει μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος δηλαδή τον Αύγουστο. Έως τότε όμως μας δίνεται μια καλή δυνατότητα για να προχωρήσουμε σε συζητήσεις με τις πολιτικές δυνάμεις. Άλλωστε δε μιλάμε για μια τεχνοκρατική συζήτηση που θα παράσχει τεχνικές λύσεις. Αντιθέτως υπάρχουν πολλά ουσιαστικά ζητήματα που το Σύνταγμα ρυθμίζει γεγονός που προϋποθέτει και συγκεκριμένες πολιτικές τοποθετήσεις.

 

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ πΓΔΜ

Η πολιτική βούληση είναι δεδομένη και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο υπάρχουν και ζητήματα που δεν είναι τεχνικά, όπως το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης εκ μέρους των γειτόνων μας. Είναι πάντως σαφές από τη μεριά μας ότι το πλαίσιο είναι αυτό ακριβώς επομένως η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των γειτόνων μας.

Πρέπει πάντως πάντοτε να έχουμε στο νου μας πως η εθνικιστική γραμμή οδήγησε την Ελλάδα σε πολλαπλές διπλωματικές ήττες το προηγούμενο διάστημα: 110 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη γείτονα στα πλαίσια του ΟΗΕ με τη συνταγματική της ονομασία ενώ υπάρχει και η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του 2011 που ήταν μια εξαιρετικά προβληματική απόφαση για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Η γραμμή της υπεράσπισης των «εθνικών δικαίων» και όχι του κοινού συμφέροντος μόνο σε τραγωδίες και σε ήττες μπορεί να οδηγήσει.

 

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η πηγή της έντασης δεν προέρχεται από τις διμερείς μας σχέσεις. Αντιθέτως, η στάση της Τουρκίας επικαθορίζεται κυρίαρχα από το Κουρδικό. Η ένταση εκεί είναι που καθορίζει και τη στάση της απέναντι στις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Ελλάδα, κτλ.. Το θέμα με τους 2 αξιωματικούς εντάσσεται σε αυτήν ακριβώς την αποσταθεροποιητική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Από τη μεριά μας αυτό που κάνουμε στην αρχή ήταν να προσπαθήσουμε να μην το μετατρέψουμε σε μείζον διπλωματικό ζήτημα. Όταν είδαμε ότι η Τουρκία καθυστερεί τότε φέραμε το θέμα στα διεθνή φόρα και μάλιστα στο Συμβούλιο Κορυφής ενόψει της Συνοδου στη Βάρνα. Μάλιστα η ΕΕ καινοτομεί καθώς για πρώτη φορά τίθεται ως προϋπόθεση της βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και μάλιστα με συγκεκριμένη αναφορά στους 2 αξιωματικούς αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ. Εκτιμώ ότι εφόσον η Τουρκία εμμείνει στις τοποθετήσεις της στη Βάρνα μπορούμε να έχουμε λύση για το θεμα των 2 αξιωματικών έως το χρονοδιάγραμμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Γιούνκερ δηλαδή έως το ορθόδοξο Πάσχα.

Πιο γενικά, η πολιτική τόσο της ΕΕ όσο και της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία θα πρέπει να στοχεύει στην εξομάλυνση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, χωρίς αυτό να σημαίνει υποχωρητικότητες ή άνοχη σε συμπεριφορές που εκφεύγουν των ορίων.

 

 

ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS

Στόχος μας να διαλευκανθεί η υπόθεση Novartis και όχι να πάρουμε ρεβάνς από κάποιον πολιτικό αντίπαλο. Ωστόσο αν υπάρχουν ένοχοι σε αυτούς θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και αυτό ανταποκρίνεται και στο περί δικαίου αίσθημα.

Στην επιτροπή προανακριτικής εξέτασης θα αποφασιστεί αν η Βουλή έχει την αρμοδιότητα για τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία πράγμα το οποίο σημαίνει παραγραφή ή αν τα πιθανά αδικήματα δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους τότε η υπόθεση θα διαβιβαστεί στην τακτική δικαιοσύνη.

 

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

[σε εξέλιξη]