image Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου image Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Β. Σκουρή για την εφημερίδα REAL news

Συνένευξη στην τηλεόραση του BLUE SKY και στην εκπομπή του δημοσιογράφου Άκη Παυλόπουλου

2 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ
→ Χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί και υπομονή όσο αναμένουμε το κατηγορητήριο του Τούρκου Εισαγγελέα. Γνώμη μου πως θα ήταν νομικά παράλογο το περιστατικό να χαρακτηριστεί ως κάτι διαφορετικό από παράνομη είσοδο σε χώρα.
→ Το θέμα θα θέσει αύριο ο Πρωθυπουργός και στη Σύνοδο Κορυφής. Αν η Τουρκία δείξει πως δεν θέλει να επιλύσει το ζήτημα, θα υπάρξουν πιο γενναίες πρωτοβουλίες και σε πολύ υψηλότερο επίπεδο -και όχι μόνο διμερές.

ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ
→ Υποχωρητική στάση απέναντι στην Τουρκία δεν υπάρχει. Αν ο κ. Μητσοτάκης έχει μια διαφορετική γραμμή πλεύσης να προτείνει τότε να το κάνει. Δεν μπορούμε να ανάγουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας στις εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή. Η Τουρκία επιδεικνύει μεγάλη προκλητικότητα τον τελευταίο καιρό και έναντι ΕΕ, ΗΠΑ κλπ.
→ Η ΝΔ θα έπρεπε να συμβάλει σε πιο εθνική στάση. Η υπεύθυνη στάση της ΝΔ στο ζήτημα κράτησε δύο μέρες. Η κυβέρνηση δεν αποκλείει δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης από την προσπάθεια εθνικής συνεννόησης. Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που έχει αυτοαποκλειστεί.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
→ Πρωθυπουργός και Υπ. Άμυνας σχεδιάζουν μαζί τα βήματα. Δεν υφίσταται κανένα θέμα. Ο στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι δεδομένος από την αρχή: Έξοδος από τα μνημόνια και προσπάθεια θεσμικής θωράκισης της πολιτείας απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
→ Πιστέυω δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια διπλωματικής εξομάλυνσης των σχέσεων και σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν Ελλάδα, Διεθνείς Οργανισμοί, ΕΕ, ΗΠΑ.

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ πΓΔΜ
→ Συμφωνία που βασίζεται στη θέση της ελληνικής κυβέρνησης: σύνθετη ονομασία έναντι ολων για μία χρήση (προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση από την πλευρά της ΠΓΔΜ).

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ
→ Αντιπαράθεση μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας δεν μπορεί να υπάρξει αν η κάθε πλευρά ασκεί τα καθήκοντα που προβλέπει ο νόμος. Ο κ. Στουρνάρας μπορεί σαφώς να λέει τη γνώμη του αλλά υπερβαίνει τον ρόλο του όταν επαναλαμβάνει συνεχώς ορισμένα θέματα. Η συμπεριφορά του κ. Στουρνάρα, μπορεί να υποθέσει κάποιος, δεν είναι συμβουλευτική αλλά περιέχει πολιτική σκοπιμότητα.

ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ
→Το ζήτημα που έθετε ο κ. Στουρνάρας αναφορικά με την προληπτική πιστωτική γραμμή απαντήθηκε σήμερα από την Κομισιόν.
→ Η πιστοληπτική γραμμή είναι ένα ποσό χρήματος που μπαίνει στην άκρη και εφόσον το ζητήσεις ενεργοποιεί μνημόνιο. Η ενισχυμένη πιστοληπτική γραμμή έχει «καθαρό» μνημόνιο ακόμη και εάν δεν ζητήσεις τα χρήματα. Πιστοληπτική γραμμή σημαίνει νέο πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει νέα μέτρα.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
→ Τα μέτρα 2019-20 απαιτούσαν υποχρέωση για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης για να παραμείνει εντός προγράμματος το ΔΝΤ. Η Γερμανία έλεγε δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Σε εκείνη τη φάση η κυβέρνηση είχε μόνο τη δυνατότητα να κάνει έναν συμβιβασμό. Σήμερα η Κομισιόν είπε ότι δεν υπάρχει βέτο του ΔΝΤ. Άλλο το «συνεχίζει να πιέζει το ΔΝΤ» και άλλο να μπορεί να επιβάλλει βέτο το Ταμείο.