image Με τους εργαζόμενους στον Δήμο Αθηναίων, στα ΕΛΤΑ & σε ανοιχτή συνέλευση στου Γκύζη image Στην Καλλιδρομίου των Εξαρχείων

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εγγύηση για δικαιότερη φορολογία & μισθολογικές αυξήσεις

Συνέντευξη στην ε/φ «ΑΥΓΗ» και τον δημοσιογράφο Σ. Ραπανάκη:

Μια εβδομάδα πριν τις κάλπες, ποια μηνύματα παίρνετε από τον κόσμο στις περιοδείες που πραγματοποιείτε στις γειτονιές της Αθήνας;

Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια αντικειμενικά δύσκολη μάχη. Το θέμα όμως είναι ότι πολύς κόσμος κατανοεί πώς παρά τις δυσκλολίες ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε όχι μόνο να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο αλλά και να εκκινήσει την διαδικασία της κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας. Και αυτός ο κοσμός δεν θέλει να διακινδυνεύσει αυτή την πορεία, ούτε να επιστρέψει το παλιό καθεστώς. Και γιαυτό δίνουμε αυτόν τον αγώνα ίσως με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από κάθε άλλη φορά.

Βεβαίως υπάρχουν και κριτικές, υπάρχει η αγωνία για το μέλλον, υπάρχουν επιφυλάξεις αλλά και αντιρρήσεις με σημεία της πολιτικής μας. Όλα αυτά τα ακούμε με προσοχή και τα λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Ταυτόχρονα όμως εξηγούμε ότι πλέον βρισκόμαστε σε μια νέα κατάσταση, απελευθερωμένοι από την σκληρή επιτροπεία και τους εξωτερικούς καταναγκασμούς. Και είναι ακριβώς αυτή η συνθήκη – που δεν ήρθε βεβαίως από μόνη της αλλά με σκληρό αγώνα αλλά και θυσίες του ελληνικού λαού – είναι λοιπόν αυτή η συνθήκη που μας επιτρέπει τώρα να αφήσουμε το δικό μας στίγμα, να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, να ανασυγκροτήσουμε την ελληνική οικονομία, να εγγυηθούμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή.

Ο πρωθυπουργός προ ημερών αναφέρθηκε στα πεπραγμένα και στο στοχευμένο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Ωστόσο από την πλευρά της Ν.Δ. σας κατηγορούν ότι καταστρέψατε την μεσαία τάξη και ότι στηρίξατε μόνο τους πολύ αδύναμους, έχοντας παράλληλα ως “σημαία” την μείωση των φόρων.

Η ΝΔ έχει σχέδιο την υφαρπαγή της ψήφου του ελληνικού λαού. Και αυτό είναι ξεκάθαρο διότι πίσω από κάθε αθώα επικεφαλίδα του προγράμματος της, υπάρχουν τα πεπραγμένα της ως κυβέρνησης και οι νεοφιλελεύθερες εμμονές των στελεχών της. Ας αναρωτηθεί κάθε πολίτης, κάθε ελεύθερος επαγγελματίας, κάθε μικρομεσαίος. Από τη στιγμή που οι άνθρωποι δηλώνουν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν στο σωστό δρόμο, ποιός ο λόγος να αλλάξουν στρατηγική; Άλλωστε και το πρόγραμμα που καταθέτει ο κ. Μητσοτάκης για τη φορολογία, είναι ένα πρόγραμμα υπό αναστολή. Το δήλωσε ο ίδιος. Θα εφαρμοστεί, αν εφαρμοστεί, από το 2021 και βλέπουμε.

Είναι σαφές ποιό είναι το σχέδιο τους. Μείωση φόρων για τα ανώτερα εισοδήματα, για το μεγάλο πλούτο και την ελίτ. Αυτοί όντως ναι, θα ζήσουν καλύτερα με μια κυβέρνηση της ΝΔ. Η μεγάλη πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου όμως, θα γυρίσει σε μια εποχή που γενικεύτηκαν τα λουκέτα, εκτοξεύθηκαν τα χρέη και η δυσπραγία.

Αντίθετα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί εγγύηση για δικαιότερη φορολογία, όχι στις κορυφές της πυραμίδας αλλά για την μεσαία τάξη ενώ την ίδια στιγμή στηρίζει την αγοραστική δύναμη της μισθωτής εργασίας που είναι και ο βασικός αιμοδότης της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Όμως η μεσαία τάξη δεν εξαντλείται στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. Μεσαία τάξη είναι και οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Και αυτές οι κοινωνικές κατηγορίες, η κοινωνική δηλαδή πλειοψηφία δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την πολιτική Μητσοτάκη που είναι στην πραγματικότητα μια αντιγραφή των σχεδιασμών του ΔΝΤ: διάλυση της δημόσιας ασφάλισης, απαξίωση του δημοσίου με την καταστροφική ρήτρα του 1/5, μείωση του μισθολογικού κόστους, απορύθμισης της αγοράς εργασίας. Και είναι ακριβώς αυτήν την προοπτική που οφείλουμε να αποτρέψουμε.

Έχετε αφήσει να εννοηθεί ότι Ν.Δ.-ΚΙΝΑΛ συνέπραξαν στην διακομματική επιτροπή προκεμένου να μην γίνει το ντιμπέητ. Γιατί θεωρείτε ότι οδηγήθηκαμε σε ναυαγιο; Με ποιον τρόπο θα πραγματοποιήσετε την προγραμματική αντιπαράθεση που επιδιώκετε με το δεδομένο ότι για άλλη μια φορά αυτό δεν θα γίνει σε δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο;

Εμείς δεν κρίνουμε προθέσεις, κρίνουμε εκ του αποτελέσματος. Δεχθήκαμε όλες τις ημερομηνίες που έπεσαν στο τραπέζι, απ όλες τις πλευρές. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα έρθει κατευθείαν από τις Βρυξέλλες στο στούντιο της ΕΡΤ για να γίνει η συζήτηση. Κι όμως, πότε ο ένας και πότε ο άλλος, έβαζαν προσκόμματα, εξυπηρετώντας τελικά τον πολιτικό σχεδιασμό της ΝΔ που θέλει να αποφύγει πάση θυσία την ευθεία αντιπαράθεση των δύο πολιτικών σχεδίων. Νομίζω ότι οι πολίτες βγάζουν τα συμπεράσματα τους, ανάμεσα σε έναν αρχηγό της αντιπολίτευσης που κρύβεται από τη δημόσια συζήτηση και σε έναν πρωθυπουργό που δημόσια και επανειλημμένα καλεί σε αυτή.

Εμείς θα συνεχίσουμε τις επόμενες μέρες, την πορεία προς το λαό, με ανοιχτές συζητήσεις, δημόσιες εκδηλώσεις, την καθημερινή μας παρουσία στα ΜΜΕ και την διαρκή παρουσία του Πρωθυπουργού να αναλύουμε το πρόγραμμα μας για την επόμενη μέρα και να καταδεικνύουμε το πραγματικό πρόσωπο της εκδικητικής δεξιάς που θέλει να επιστρέψει για να ξηλώσει ό, τι κατακτήσαμε από το 2015.

Ακούσαμε τον Κ. Μητσοτάκη να στέλνει…τελεσίγραφο πως αν δεν είναι αυτοδύναμος, η χώρα θα οδηγηθεί εν μέσω αβεβαιότητας σε εκλογές τον Δεκαπεντάυγουστο. Πως το σχολιάζετε;

Πρόκειται για ένα κατεξοχήν αλαζονικό δίλημμα. Καί όπως πάντα η αλαζονεία υποκρύπτει μια βαθειά αδυναμία αλλά και μια έντονη αγωνία για το αποτέλεσμα των εκλογών. Διότι ξέρετε η ψήφος των πολιτών δεν κερδίζεται με τέτοιου τύπου εκβιασμούς. Οι πολίτες θέλουν να κρίνουν και να συγκρίνουν προγράμματα και πεπραγμένα. Και αυτό είναι που αποφεύγει σκόπιμα ο κος Μητσοτάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που κατεξοχήν στηρίζει τη δύναμη του στους νεότερους ψηφοφόρους, της δικής σας γενιάς και πίσω. Με δεδομένο ότι αυτό φάνηκε να αλλάζει στις ευρωεκλογές, πως σκοπεύετε να αλλάξετε ξανά την εικόνα υπέρ σας;

Νομίζω ότι το που θα βαδίσει η χώρα τα επόμενα χρόνια είναι υπόθεση όλων των πολιτών. Οι νέες γενιές όμως πρέπει να έχουν και έχουν ισχυρότατο λόγο και ρόλο. Αυτή λοιπόν τη στιγμή βρισκόμαστε όλοι ενώπιον μιας εξαιρετικά κρίσιμης απόφασης.

Θέλουμε την διεύρυνση δικαιωμάτων και ελευθεριών ή τον περιορισμό τους; Θέλουμε δουλειά με δικαιώματα ή πλήρη απορύθμιση της αγοράς εργασίας; Θέλουμε ισότητα στις αμοιβές ή υποκατώτατο μισθό και αδήλωτη εργασία; Θέλουμε στήριξη της καινοτομίας και της έρευνας ή ένα οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στο μειωμένο μισθολογικό κόστος και τον αθέμιτο ανταγωνισμό; Θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένα σύγχρονο δυτικό κράτος ή την επιστροφή στις παρωχημένες αντιδραστικές ιδεολογίες του εθνικισμού και του θεσμικού ρατσισμού; Γιατί ξέρετε η φράση «επιδόματα μόνο για τα Ελληνόπουλα» όταν ακούγεται από στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια ευρωπαϊκή χώρα προκαλεί ανατριχίλα. Το ελληνικό έθνος είναι έθνος πολιτικό, εκτός αν εκεί στην Νέα Δημοκρατία έχουν ανακαλύψει το ελληνικό γονίδιο.

Όλα αυτά λοιπόν αποτελούν θέματα και διακυβεύματα μέγιστης σημασίας. Και είμαι αισιόδοξος ότι η νέα γενιά θα δώσει τις σωστές απαντήσεις.