image Όλοι μας στον κοινό αγώνα image Το πρόγραμμα του κου Μητσοτάκη δεν είναι παρά μια επανάληψη των όσων προωθούσε & επέβαλλε το ΔΝΤ

Η λογική των trickle-down economics που ασπάζεται ο κος Μητσοτάκης διακινδυνεύει να τιναχτούν τα δημόσια ταμεία στον αέρα

Συνέντευξη στο Action24 & την εκπομπή Evening Report:

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΖΗΜΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ

Εγώ ουδέποτε έχω ισχυριστεί ότι η ΝΔ είναι μπαμπούλας. Ισχυρίζομαι όμως ότι το ακραία φιλελεύθερο πρόγραμμά της δεν είναι απλώς και μόνο κοινωνικά επιζήμιο αλλά είναι και οικονομικά αναποτελεσματικό.
Η λογική των trickle-down economics που ασπάζεται ο κος Μητσοτάκης είναι μια λογική που διακινδυνεύει να τιναχτούν τα δημόσια ταμεία στον αέρα όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν όπου έχει εφαρμοστεί.

Η απότομη μείωση των φορολογικών συντελεστών για την κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας είναι στην πραγματικότητα η ίδια πολιτική που αυτή τη στιγμή εφαρμόζει ο Πρόεδρος Τραμπ στις ΗΠΑ.
Άρα λοιπόν χωρίς να της καταλογίζω κακές προθέσεις λέω ότι το πολιτικό πρόγραμμα που η ΝΔ φέρνει στο τραπέζι είναι ένα πρόγραμμα που θα καταστρέψει εργασιακά δικαιώματα, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στα δημόσια ταμεία, είναι πολύ επικίνδυνο για τους ασφαλισμένους. Και ρωτώ:
– Συζητά η ΝΔ με συγκεκριμένες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να αναλάβουν τις επικουρικές συντάξεις στην Ελλάδα;
– Θέτει αυτό σε κίνδυνο τις σημερινές επικουρικές συντάξεις;
– Το κράτος θα συνεχίσει να εγγυάται όλες τις επικουρικές συντάξεις όλων των ασφαλισμένων αν και εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές;
– Τι κόστος μπορεί να έχει το να κοπεί η χρηματοροή των ασφαλιστικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία;

Εμείς με μεγάλη ειλικρίνεια από την υπογραφή της Συμφωνίας και από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 αλλά και στη συνέχεια εξηγήσαμε στον λαό ότι κάνουμε πράγματα που δεν ανήκουν στο δικό μας αξιακό και πολιτικό σύμπαν επειδή υπάρχει μια συγκεκριμένη συνθήκη ευρωπαϊκών συσχετισμών, πιέσεων αλλά και της οικονομικής συνθήκης της χώρας που βρισκόταν σε καθεστώς χρεοκοπίας.
Προσπαθήσαμε και νομίζω πετύχαμε να φέρουμε μια Συμφωνία πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες όμως ουδέποτε οικειοπήθηκαμε συγκεκριμένες όψεις αυτού του προγράμματος όπως η ΝΔ να θυμίσω μας ζητούσε να κάνουμε.

Και την ίδια στιγμή δηλώσαμε ότι υπήρξαν και μέτρα όλη αυτήν την περίοδο που πόνεσαν τον ελληνικό λαό. Αυτό είναι απολύτως δεδομένο.Όμως την ίδια στιγμή κάναμε και μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια δηλαδή να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που σχετίζονταν με την ανθρωπιστική κρίση.

ΜΕ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ

Αν σήμερα όλα τα κόμματα μπορούν να αντιπαρατεθούν και οι πολίτες να επιλέξουν το πολιτικό πρόγραμμα για το μέλλον τους χωρίς τις έξωθεν πιέσεις αυτό είναι γιατί η κυβέρνησή μας κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα έξω από τους μνημονιακούς καταναγκασμούς.

Η ΝΔ που σήμερα μιλά για προσδοκίες είναι το ίδιο πολιτικό κόμμα που το 2009 παρέδωσε έλλειμμα 24 δισ ευρώ και σήμερα εξαγνισμένη πια με κάποιο μαγικό τρόπο μπορεί να μιλά για τεχνοκρατική διοίκηση.
Είναι το ίδιο κόμμα που ουδεμία φορά κατάφερε το 2011-2014 να επιτύχει έστω και έναν από τους στόχους που η ίδια είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς.

Είναι η πολιτική δύναμη που μέσα σε μία μέρα μείωσε τον κατώτατο μισθό κατά 32% για τους νέους και κατά 24% για όλους τους υπόλοιπους και σήμερα ζητά εντολή για να αποδιαρθρώσει πλήρως και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και ό,τι αυτή η κυβέρνηση έχει καταφέρει να χτίσει ως προς το κοινωνικό κράτος.

Εμείς σεμνά και με πίστη στην προγραμματική μας υπεροχή λέμε στον ελληνικό λαό ότι τώρα πρέπει να αποφασίσει για τη ζωή και για το μέλλον του. Πρέπει να αποφασίσει:
1) υπέρ μιας πολιτικής ανάπτυξης που βάζει στο επίκεντρο τους εργαζόμενους, με καλούς μισθούς και εργασιακά δικαιώματα,
2) υπέρ μιας δικαιότερης φορολογίας ώστε τώρα που μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις με λυμένα τα χέρια να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε ακόμη περισσότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και
3) υπέρ ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους με ισχυρή δημόσια υγεία και παιδεία. Κατά τη γνώμη μας πρέπει όλα τα παιδιά να διδάσκονται τα ίδια μαθήματα ανεξαρτήτως γεωγραφικής ή κοινωνικής καταγωγής.

ΤΟ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΑΡΤΥΡΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ & ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΔΥΝΑΜΙΑ

Εμείς επιζητούμε τη νίκη. Δεν αποκλείουμε κυβερνητικούς εταίρους που θα μπορέσουν να συνεννοηθούν μαζί μας στις βασικές προγραμματικές αρχές. Η λογική των συνεργασιών είναι στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ και άλλωστε εμείς είμαστε αυτοί που ψηφίσαμε την απλή αναλογική η οποία αναγκαία οδηγεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Είναι θέμα ποιότητας της δημοκρατίας. Μεταξύ απλής και ενισχυμένης αναλογικής δεν μπορεί να υπάρχει μόνο η πολύ σημαντική παράμετρος της σταθερότητας αλλά και αυτή της δυνατότητας έκφρασης του λαού. Το παλιό πολιτικό καθεστώς θέλει να πάρει πίσω την απλή αναλογική.

Αφού ο κ. Μητσοτάκης θέτει διλήμματα περί του ότι θα σύρει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές τον 15Αύγουστο τότε φαίνεται δεν είναι και τόσο δεδομένη η συντριπτική υπεροχή της ΝΔ. Η κίνηση αυτή του κου Μητσοτάκη αναδεικνύει μιαν αδυναμία του να βρεθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις ώστε η χώρα να συνεχίσει τη σταθεροποίηση.

Με δεδομένη πια την επαναφορά της χώρας σε πολιτική και οικονομική σταθερότητα, οι δικοί μας στόχοι για την επόμενη 4ετία είναι: 1) περισσότερες δουλειές με μεγαλύτερους μισθούς και με εργασιακά δικαιώματα, 2) δικαιότερη φορολογία που θα απευθύνεται στην κοινωνική πλειοψηφία και όχι μονάχα σε αυτούς στην κορυφή της πυραμίδας καθώς τα οικονομικά της χώρας πια το επιτρέπουν, 3) δημόσια παιδεία και υγεία με καθολική πρόσβαση για όλους.

Τα προγράμματα ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαφορετικές ιεραρχήσεις και προτεραιότητες, διαφορετικές κοινωνικές και αναπτυξιακές στοχεύσεις. Μια ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ είναι παλινόρθωση του καθεστώτος εκείνου που με τα οικονομικά και παραθεσμικά δίκτυα εξουσίας του χρεοκόπησε και αυτό και η χώρα.

Αν το ΚΙΝΑΛ θέλει να παρακολουθήσει τις συζητήσεις της σοσιαλδημοκρατίας για αριστερή στροφή που διεξάγονται στην Γερμανία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, τη Μεγάλη Βρετανία τότε είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτικός διάλογος και συνεννόηση. Αλλά θα πρέπει να εκφράζεις λαϊκές αγωνίες όχι να λειτουργείς ως πυλώνας στήριξης του καθεστώτος που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να κάνει μια ουσιαστική πολιτική αυτοκριτική για την πορεία ταύτισης με την ελληνική δεξιά και θα πρέπει η αποχώρηση του κου Βενιζέλου να μην σηματοδοτεί απλώς μια αλλαγή στα πρόσωπα.