image Συνέντευξη στον  ρ/σ «Αθήνα 9.84» και στον δημοσιογράφο Βασίλη Πάικο image Επίσημη επίσκεψη στην Κατερίνη

Ομιλία στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πιερίας στην Κατερίνη

• Κόντρα στους κήρυκες του μίσους και του διχασμού, το μήνυμα της Αριστεράς είναι το μήνυμα της αλληλεγγύης, της φιλίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Είμαστε σήμερα εδώ στην Κατερίνη για να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη σε αυτό το μήνυμα.

• Η Ελλάδα των ελίτ, της διαπλοκής & της ολιγαρχίας είναι αδύνατο να αποδεχτεί τη νέα πραγματικότητα της συμπλήρωσης του α’ 6μήνου εκτός μνημονίου. Για αυτό βομβαρδιζόμαστε καθημερινά όλο & περισσότερο με ψευδείς ειδήσεις, διαστρεβλώσεις & πολιτικό κουτσομπολιό.

• Μέσα από τον καλοκουρδισμένο μηχανισμό προπαγάνδας & παραπληροφόρησης, τα εκδοτικά συγκροτήματα, οι μηχανισμοί της παραθεσμικής εξουσίας &τα φερέφωνα της ολιγαρχίας κάνουν τα πάντα για να παρουσιάσουν μια άλλη πραγματικότητα: καταστροφής & συλλογικής αποδρομής.

 

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 2010 – 2014

• O ελληνικός λαός υποχρεώθηκε από το 2010 να ζει το μαρτύριο της σταγόνας: Μέτρα, περικοπές, εκβιασμοί, τεχνοκράτες που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν να δίνουν εντολές σε εκλεγμένους αντιπροσώπους του ελλ. λαού. Μια πραγματικότητα που έτεινε να γίνει αναπόδραστη.

• Η κατάσταση που διαμορφώθηκε στη χώρα την 5ετία 2010-14 έφερε τρομακτικές συνέπειες στην οικονομία αλλά δημιούργησε και τις συνθήκες για την καλλιέργεια μιας πρωτοφανούς συλλογικής απόγνωσης για έναν ολόκληρο λαό.

• Αν και ο διακηρυγμένος στόχος ήταν να μάθουν οι Έλληνες «να μη ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους», ο πραγματικός στόχος τελικά ήταν να μάθουν να ζουν χωρίς καμία προοπτική & προσδοκία. Μόνο σε αυτή τη βάση θα μπορούσε να κυριαρχήσει η μνημονιακή κανονικότητα στη χώρα.

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 2015 – 2019

• Η συνθήκη μιας κοινωνίας που έπρεπε να μετατραπεί σε συλλογικό Σίσυφο και μάλιστα να είναι πεισμένη ότι η τιμωρία της είναι δίκαιη, βρήκε τελικά τη διάψευσή της το 2015 με την ιστορική απόφαση του ελληνικού λαού να δώσει στην Αριστερά την ευθύνη για τη διακυβέρνηση.

• Σε αυτά τα 4 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε στην πράξη ότι υπήρχε και υπάρχει άλλος δρόμος από το αναπόδραστο της αέναης λιτότητας και της οικονομικής καχεξίας. Και το κατάφερε διότι η κυβέρνηση που συγκρότησε εργάστηκε αποφασιστικά, αποτελεσματικά και έντιμα.

• Ο συμβιβασμός του Ιουλίου του 2015, οι σκληρές διαπραγματεύσεις σε κάθε αξιολόγηση, η μάχη με τους πλέον ακραίους εκ των δανειστών, έγιναν πάντα με το βλέμμα στραμμένο στον Αύγουστο του 2018. Και είμαστε περήφανοι σήμερα που οι εξελίξεις δικαιώνουν τις επιλογές μας.

• Κανείς δεν θα βρει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε μαύρα ταμεία, ούτε παράνομο πλουτισμό στελεχών του, ούτε ταυτίσεις με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου. Και φυσικά καμία ασυλία. Κανένας δεν είναι πια στο απυρόβλητο.

• Επί των ημερών μας, κάθε σκελετος που έκρυβε στο ντουλάπι ο πάλαι ποτέ κραταιός δικομματισμός για 4 10ετίες ερχεται σήμερα στο φως: Από τα δάνεια των κομμάτων & των ΜΜΕ, το όργιο διαφθοράς & διασπάθισης δημοσίου χρήματος στην Υγεία, τους χρυσοκάνθαρους των offshore & άλλα πολλά.

• Το κρισιμότερο όλων είναι ότι αυτή η κυβέρνηση πορεύτηκε & πορεύεται με εντιμότητα. Tιμήσαμε την εντολή του Σεπτέμβρη του 2015 υλοποιώντας τη δέσμευση της εξόδου από τα μνημόνια στο τέλος του προγράμματος μέχρι κεραίας.

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

• Υλοποιήσαμε τα συμφωνηθέντα του 3ου προγράμματος αλλά ταυτόχρονα εργαστήκαμε σκληρά & καταφέραμε υπό πολύ στενά δημοσιονομικά πλαίσια να ενισχύσουμε και να προστατέψουμε την κοινωνική πλειοψηφία:

– Εξασφαλίσαμε την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού στο ΕΣΥ.
– Θεσπίσαμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
– Προστατέψαμε τη λαϊκή κατοικία
– Η υπεραπόδοση της οικονομίας μεταφράστηκε στην παροχή της 13ης σύνταξης & του κοινωνικού μερίσματος την τελευταία 3ετία
– Συγκρουστήκαμε με την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Σήμερα έχουμε περιορίσει την υποδηλωμένη & αδήλωτη εργασία στο 9% από το 20% που παραλάβαμε
– Μειώσαμε την ανεργία σχεδόν 9 μονάδες και μάλιστα προς όφελος των σχέσεων πλήρους εργασίας

• Το αφήγημα της καταστροφής της ΝΔ & όλες οι προβλέψεις αποτυχίας έχουν τώρα καταρρεύσει:

– Οι αξιολογήσεις δε θα κλείσουν
– Θα εφαρμοστεί ο κόφτης
– Το χρέος δε θα ρυθμιστεί
– Οι συντάξεις θα περικοπούν
– Έρχεται 4ο Μνημόνιο
– Είμαστε αποκλεισμένοι από τις αγορές

• Η χώρα επέστρεψε στις αγορές & πλέον θα συνεχίσει να το κάνει με ευνοϊκότερους όρους δανεισμού. Έχουμε σαφές & βιώσιμο πλάνο για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους για τα επόμενα χρόνια. Ο ρυθμός ανάπτυξης συνεχίζει την ανοδική του πορεία για 3η συνεχόμενη χρονιά.

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

• Τα αποτελέσματα στην οικονομία & εργασία είναι κρίσιμα. Έχουμε τον πρώτο επεκτατικό προϋπολογισμό μετά από μια 10ετία. Όλες οι δεσμεύσεις του ΠΘ στην ΔΕΘ έχουν υλοποιηθεί. Το κυριότερο όμως είναι ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος:

– Eπαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών. διαπραγματεύσεων
– Aύξηση 11% του κατώτατου μισθού & 27% για τους έως 25 ετών
– Mη περικοπή των συντάξεων
– Αυξήσεις για περίπου 600.000 συνταξιούχους
– Σταθερή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που έχουν ξεπεράσει τις 380.000 από το ’15
– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
– Kατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμένους αγρότες
– Μείωση του ΕΝΦΙΑ
– Επιδότηση ενοικίου που θα στηρίξει 260.000 νοικοκυριά με προυπολογισμό ύψους 300.000.000 ευρώ!

ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ & ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

• Εργαστήκαμε σκληρά για μια ενεργητική, πολυδιάστατη, φιλειρηνική νέα στρατηγική στην εξωτερική πολιτική. Χωρίς φοβικά σύνδρομα και με πλήρη συναίσθηση της εξαιρετικά κρίσιμης συγκυρίας για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

• Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για την επίλυση μιας διένεξης σχεδόν 30 χρόνων που γεννήθηκε και γιγαντώθηκε πάνω στην πατριδοκαπηλία, την παραχάραξη της ιστορίας και έγινε το όχημα για να χτιστούν πολιτικές καριέρες και στις δύο πλευρές των συνόρων.

• Σήμερα, η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία μπορούν πλέον να εργαστούν ως εταίροι σε μια κοινή προσπάθεια για τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη σε μια περιοχή που όχι άδικα έχει χαρακτηριστεί η μπαρουταποθήκη της Ευρώπης.

• Σεβασμός στην ιστορία είναι να κάνεις πράξη τα διδάγματά της. Να βλέπεις καθαρά ότι η θέση της χώρας αναβαθμίζεται όταν αθροίζει συμμάχους και όχι όταν βλέπει παντού εχθρούς. Να δρας την κρίσιμη στιγμή και να μην εγκλωβίζεσαι στην αδράνεια.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

• Η ΝΔ στο Μακεδονικό έπιασε πάτο πολιτικά και ηθικά. Ταυτίστηκε με τον εθνικισμό και την ακροδεξιά. Την ίδια στιγμή που ο αρχηγός της κάθε εβδομάδα άλλαζε γραμμή σαν τα πουκάμισα. Στις Βρυξέλλες με τη σύνθετη ονομασία, στην Αθήνα με την αντίθετη άποψη.

• Απέναντι στην πατριωτική στάση & την υπεύθυνη λύση που προωθεί τα συμφέροντα της χώρας στην περιοχή, δεν δίστασαν ακόμα και να ξηλώσουν την εθνική γραμμή στην οποία πρωταγωνίστησε η κάποτε κεντροδεξιά και μετριοπαθής ΝΔ του Κ. Καραμανλή.

 

ΕΚ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

• Η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Τα πολιτικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι οι εκ διαμέτρου αντίθετες όψεις του μέλλοντος της χώρας. Σε αυτή την ολομέτωπη ιδεολογική, πολιτική, αξιακή αντιπαράθεση αυτών των δύο κόσμων, δε χωρούν συμβιβασμοί.

• Δίκαιη ανάπτυξη & κοινωνική δικαιοσύνη. Ή την παλινόρθωση του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, τον κοινωνικό αυτοματισμό, την απόλυτη κυριαρχία των ελίτ έναντι της κοινωνικής πλειοψηφίας;

• Ένα σχέδιο με επίκεντρο τον κόσμο της εργασίας και οδηγό την Αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Ή το νεοσυντηρητισμό και την ακροδεξιά παραδοξολογία της ΝΔ;

• Με αυτούς και αυτές που έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια και τη διεθνή απομόνωση. Ή τους ανθρώπους που έβαλαν τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στη μέγγενη του μνημονίου και της λιτότητας;

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΛΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΠΡΟΣ

• Κρατήσαμε την κοινωνία όρθια στις πλέον αντίξοες συνθήκες. Οι εξωτερικοί καταναγκασμοί & εκβιασμοί είναι πλέον παρελθόν. Είμαστε σε θέση τώρα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε στις τομές για την αποκατάσταση των αδικιών της κρίσης & την ανασυγκρότηση της οικονομίας.

• Το σχέδιο της ΝΔ είναι η συνταγή της συλλογικής οπισθοδρόμησης. Της επιστροφής στην Ελλάδα των γαλαζοαίματων & των διαπλεκόμενων. Ενός πολιτικού προσωπικού που συμπεριφέρθηκε με κυνισμό & που ακόμη & σήμερα δεν δέχεται να αναλάβει ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας.

• Όταν δεν κάνουν τον κομπάρσο του προπαγανδιστικού μηχανισμού των εκδοτικών ομίλων που τους στηρίζουν & αναγκάζονται να μιλήσουν για το σχέδιό τους & τα λένε ξεκάθαρα: Αυτοί που μας κατηγορούσαν για 4ο & 5ο μνημόνιο είναι που μιλούν για 4ο μνημόνιο αν εκλεγεί ο κος Μητσοτάκης.

• Όσο γίνεται σαφέστερο το διακύβευμα των εθνικών εκλογών του Οκτώβρη τόσο στη ΝΔ θα βρίσκονται σε όλο και δυσμενέστερη θέση. Γιατί ο ελληνικός λαός μπορεί να κρίνει και να συγκρίνει. Και στη βάση αυτής της σύγκρισης θα κάνει τις επιλογές του.

• Είμαι βέβαιος ότι το μεγάλο βήμα για το διαζύγιο της κοινωνίας με το καθεστώς σήψης & παρακμής του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού έχει γίνει.Με την εντολή του λαού στην Αριστερά θα μπουν οι βάσεις για μια νέα 4ετία συλλογικής προόδου, κοινωνικής δικαιοσύνης & δίκαιης ανάπτυξης.